oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. június 07. 06:30,  Pozitívan? 291 komment

2017. június 07. 06:30 Határátkelő

Pozitívan?

Nemzeti sport lett Magyarországon, hogy elmondják, milyen rossz a külföldön élő magyaroknak. Milyen érdekes, hogy amíg OTTHON éltünk, a kutya sem foglalkozott az életünkkel – írja Digger posztjában, ami egyfelől kis visszatekintés is az elmúlt évtizedekre, másfelől magyarázat a pozitív hozzáállásra.

cim_89.jpg

„Sokáig gondolkodtam hogyan vezessem be ezt az írást. Talán egy történettel kezdeném. Egyik kedves ismerősömmel ebédeltünk egy olasz étteremben.

Valami olyasmit mondott, hogy a barátai készülnek kitelepedni, de még nem döntötték el, hogy vidékre vagy Londonba költözzenek. Én meg mondtam, hogy nem mindegy? Erre rám néz és azt mondja: „nem lehetsz ennyire pozitív”. 

Aztán úgy elgondolkodtam rajta, hogy mit jelent pozitívnak lenni? Szerintem azt, hogy mindenből a legjobbat kihozni. Bárhova vet a sors, mindent optimistán megélni. Ha vidékre vet a sors akkor ott, ha városba, akkor ott. 

Mi, a Kádár-korban felnőtt és szocializálódott nemzedék a munka és a megélhetés nemzedéke vagyunk. Munka legyen és akkor már nagy baj nem lehet. Megélhetés legyen és az már optimizmusra is okot ad. 

Pontosan ezért mikor a megélhetésemet veszélyeztetve láttam azonnal léptem, és kerestem olyan helyet, ahol a családom boldogulását biztosítottnak látom.

Itt szúrom közbe, hogy a megélhetés és a munka igen távoli viszonyban voltak akkoriban egymástól. Mindjárt elmagyarázom miért. 

A „szerzés” generációja 

Egy anekdotával kezdeném. Volt a szomszéd faluban egy erdész. Kihelyeztek hozzá egy gyakornokot, aki panaszkodott, hogy kevés a pénz, nem tud venni rendes cipőt, télikabátot. Azt mondja neki az erdész, hogy gyere velem. 

Kisétáltak az erdőbe és mutatja a gyakornoknak, hogy látod ott azt a faágat? Látom. Na látod, annak az ágán lóg a csizmád. Látod ott azt a másik ágat? Látom. Annak az ágán lóg a télikabátod. Így oktatta ki, hogy add el a fát, bazmeg és lesz pénzed. 

A mi generációnk az ügyeskedés a „szerzés” (tolvajlás), a hálapénz, a „mindenki jól jár" generációja. Ki hol dolgozott onnan. 

Aztán ez a rendszerváltás után folytatódott, és átalakult. A mai napig minden maradt a régiben, csak a „mindenki jól járjon” elvet felváltotta a „mindenki jól jár a húsosfazék közelében” elv. A többi meg úgy járt, vagy kínlódik tovább vagy lelép. 

Az elit benzinkutas 

Egyébként az akkori viszonyokat nehéz elképzelni a fiatalabb nemzedéknek. A benzinkutas például egy elit kaszt volt. Persze csak az olajárrobbanás után. Én még láttam amikor a Fösped sofőrje a ZIL-ből száz liter benzint engedett ki a földre, mert nem talált rá vevőt, tankolni meg kellett. 

Miért kellett tankolni? Mert a menetlevélen minden nap szerepelni kellett egy kilométerszámnak, ha teljesítették, ha nem. A teherautók kihasználtságát bizonyítani kellett papíron. Erre a kilométerre fel kellett venni az üzemanyagot. Ha el tudta adni, akkor jó, ha nem akkor a földre engedte. 

Aztán az idő előrehaladtával egyre drágább lett az üzemanyag és már keresett árucikk lett. Volt olyan sofőr, aki egy este elkártyázta a házat, a kocsit, a nyaralót. A benzin visszahozta. 

Aztán kitalálták, hogy a benzinzabáló ZIL-ek motorját dízelre kell cserélni. Emlékszem, két Fösped-es ZIL volt beosztva hozzám, hogy hordják a földet. Hetekig agyaltak róla, hogyan lehet elintézni, hogy az ő ZIL-jük legyen az utolsó, amiben motort cserélnek. 

Mindenki kihozta a rendszerből, amit tudott 

Vállalkozások akkoriban még nem nagyon voltak, a KGST (senki sem emlékszik már rá) országok NEM gyártottak dízel személyautót, így a gázolajat örültünk, ha el tudtuk adni. Persze hogy nagy érvágás volt a ZIL-ek dízelesítése. Volt sok kollégám, aki vett egy Volgát és Mercedes vagy Peugeot dízelmotort szerelt bele, hogy el tudja használni a gázolaját. 

Elkezdték a benzinkutakat gebinbe kiadni. Tudok olyanról benzinkútról, hogy a tulajdonos nem adott az alkalmazottjának fizetést, de az alkalmazott fizetett egy bizonyos összeget minden nap a tulajdonosnak. 

Odamentem géppel a benzinkútra, odaadtam a kártyát a kutasnak, mondtam száz litert húzzon le róla. Egy percen belül kezemben volt száz liter gázolaj feketepiaci ára és a számla, hogy feltankoltam száz liter gázolajat. Ez tiszta munka volt, mert nem kellett kannázni. 

Ilyen kort éltünk. Az esztergályos fél munkaidejében ékszíjtárcsákat és tengelyeket gyártott a házi készítésű betonkeverőkhöz, a villanyszerelő hegesztőgépeket tekercselt, és hosszan lehetne sorolni. 

A 70-es évek elején például a Vas Műszaki bolt eladójának zsebbe kellett fizetni azért, hogy villanybojlerhez jusson az éppen építkező polgár. 

Mindenki kihozta a rendszerből azt, amit tudott. Boldogult, ahogy tudott. Ezt csak egy pozitív hozzáállással lehet csinálni. Alkalmazkodni kellett minden élethelyzethez. Aki sokat lelkizett, az éhen maradt. 

Az óratekerés művésze 

Harminc évet dolgoztam Magyarországon. A harminc évem azzal telt, hogy dolgoztam és loptam. Ugyanis ez kellett a megélhetéshez. A gázolaj lopásának egyik feltétele az óratekerés. Mert ugye valahogy igazolni kell, hogy mennyit dolgoztam és amit beletekertem, azt lehetett lenyúlni és eladni. 

Az óratekerésnek olyan csimborasszói magasságokba hágó művésze vagyok, hogy órákig tudnék mesélni különböző kifinomult technikákról, amikor csak egy gombot kellett megnyomnom és sétáltak bele az üzemórák a gépbe. 

Hétvégenként annyit jártam maszekolni, hogy többet dolgoztam szombat-vasárnap, mint a többi öt napon. Aztán még így is eladtam tengernyi gázolajat. Az autóm csomagtartója impregnálva volt gázolajjal és az egész kocsit penetráns gázolajszag lengte körül. Ilyen korban éltünk. 

Van valami szégyenérzet bennem ezért? Hangyafasznyi sem. Miért lenne? A nőgyógyásznak van mikor egy szülésért zsebébe tesznek egy havi fizetést? 

Magyarország mindig is az az ország volt, ahol beleszámolták a fizetésbe, amit a dolgozó hozzálophat. A benzinkutasnak, az orvosnak, a taxisnak, a pincérnek, és mindenkinek, aki így vagy úgy mellékeshez jutott. Így éltünk akkor. Így nevelkedtünk, így láttuk, ez volt a minta. 

Így jártatok… 

Mikor mi kértünk fizetésemelést az volt a válasz, hogy nektek ott van a gázolaj. Innentől kezdve miért is lett volna akármekkora lelkiismeretfurdalásunk? A rendszer erre állt be. Loptunk és maszekoltunk. Ebből építettem a házamat, ebből éltünk normális életet. 

Aztán mikor elzárták a csapokat, akkor nem mondták azt, hogy ok, most kiesik a jövedelmetek 30%-a ezt valahogy kompenzáljuk. Azt mondták, hogy így jártatok, bazmeg. Eddig volt, mostantól nincs. 

Ez az időszak úgy nagyjából a 2000 és 2010 közötti időszakra esett. Itt kezdett csökkenni a bevásárlókosár tartalma. Ez a korszak a cégeknél a fiatalítás időszaka. A pökhendi, „el lehet menni, ha nem tetszik” időszak. A munka becsülete sárba tiprásának időszaka. A költözés elhatározásának időszaka. 

A kádár-kori kisember besokallt és azt mondta, „anyátokkal szórakozzatok”. Aztán megléptük azt, amit meg kellett lépni. Innen már ismert a történet, a blogomban megírtam a kezdetektől napjainkig. 

Amiért az egészet megírom az az, hogy MINDIG pozitívan gondolkodtam. Otthon is elvoltam abban a rendszerben, itt is elvagyok ebben a rendszerben. Nem vagyok hajlandó egyetlen otthon maradott ellendrukkernek sem örömet szerezni azzal, hogy szarul érzem magam. 

Mert ha annyi pénzem lenne, ahányszor ránk, migránsokra kivetítették, hogy VALÓJÁBAN milyen szarul élünk, akkor nagyon gazdag lennék. 

Tulajdonképpen nemzeti sport lett Magyarországon, hogy elmondják, milyen rossz nekünk. Milyen érdekes, hogy amíg OTTHON éltünk, a kutya sem foglalkozott tyúkszaros életünkkel. ADDIG senki meg nem kérdezte, hogy hogy élsz, bazmeg. Ahogy kivándoroltunk, egyből hazátlan londoni mosogatók lettünk akik 33 pakival laknak együtt. Rabszolgák lettünk. 

Miért érezném rosszul magam? 

Na, de mitől is kellene rosszul érezni magamat? Attól, hogy nem kell lopnom? Hogy hétvégenként nem kell a hegyet túrnom, hogy megéljen a családom? Hogy nem kell órát tekernem, gázolajtól bűzlő autóba szállnom, nem kell ügyeskednem? 

Hogy a munkám által megkeresett, leadózott pénzemből JOBBAN élek, mint otthon a tolvajlással kiegészített jövedelmemből? Ettől érezzem rosszul magam?

Lófaszt. 

Azt próbálom elmagyarázni, hogy nekünk, akik otthon rá voltunk kényszerítve a jövedelemkiegészítésre, mennyivel könnyebb itt. Az otthoni élet jelentős részét az agyalás tette ki. A matek. Az előre gondolkodás. 

Hogy most van melóm maszekban hétvégére, de akkor nem pörgetek az órába sokat, mert a hétvégi meló beleteszi, de fel kell vennem a gázolajat kannába és elvinni a hegyre és ott feltankolni, mert hétvégén kútnál nem tankolhatok, mert arra nincs hivatalos gépnaplóm. 

Hogy ha megyek valahova autóval, akkor az útvonalat úgy tervezzem meg, hogy minél kevesebb kilométerrel minél kevesebb benzinből megússzam. Hogy a maszek és az eladott gázolaj mellett még tartalékoljak télre, mert január-februárban nem, vagy alig dolgozunk, de a számlák akkor a legnagyobbak és kell jónéhány száz liter tartalék, hogy túléljük a téli hónapokat. Mindig ment az agyalás a számolás az ügyeskedés. 

Ez itt mind nincs. NYUGALOM VAN. Írom ezeket a sorokat. Közben betolok egy sört. Néha bealszok itt a fotelban. Ha akarom, a tengerpartra megyek, vagy a bolhapiacra, ha akarom az olasz éterembe, de akár az egész hétvégét itthon tölthetem úgy, hogy nem csinálok semmit. 

Nem kell füvet nyírni, nem kell megmetszeni a tujákat, kertibútort gyártani a műhelyben, kuplungot cserélni az autón, megigazítani egy kimozdult cserepet a háztetőn, és még sorolhatnám... 

Na ez az, ami még inkább fokozza a pozitív életérzést a pozitív szemléletmódot. A világ nem támaszt elvárásokat, hogy menj, menj, tiporj, húzzad, toljad, feszülj meg, mert jön a sárga csekk és be kell fizetni. Félreértés ne essen, itt is meg kell dolgozni a pénzért. Kurva keményen meg kell dolgozni. 

Don't worry, be happy. Ne aggódj, légy boldog. 

Kettősség 

Tény és való, hogy mai napig van bennem egy nagyon erős kettős érzés. Egyik oldalról örülök, hogy a világ egyik legcsodálatosabb városában élhetek, amelyik minden nap új arcát mutatja. Megunhatatlan. 

Hihetetlen élményekkel gazdagodtam és nem adnám egy vak lóért, hogy itt lehetek. Ugyanakkor van egy igen erős indulat bennem, hogy miért kellett ennek megtörténni. 

Úgy érzem, hogy én mindent megtettem, amit tudtam, azért az országért. Két felnőtt gyerekem hagytam ott. Mindkettő rendkívül szorgalmas, becsületes munkásemberként éli az életét. 

Ha valamire büszke lehetek, akkor ERRE vagyok büszke. Igaz, hogy esélyük sincs lakáshoz jutásra, családalapításra, gyereknevelésre. Le fogják dolgozni úgy az életüket, hogy semmi nem marad utánuk. Na, ERRE ki lesz büszke? 

Ki vállalja a felelősséget az elherdált nemzedékért?  Ez az indulat megmaradt bennem, úgyhogy hirtelen felindulásból bontok egy sört...”

Digger blogját itt találjátok.

HÍRMONDÓ 

Dolgoznál az Európai Űrügynökségnél? 

Mert ha igen, akkor mi tudunk neked egy lehetőséget. Persze akkor is, ha inkább pizzafutár lennél Angliában, gépösszeszerelő Ausztriában, és még egy meglehetősen egzotikus ötletünk is van. 

Nagy bajok vannak Magyarországon és a régióban 

Magyarország és a kelet-közép-európai régió országai jelentős munkaerőgondokkal küzdenek, egy munkakör betöltése a cégeknek több hónapba és akár több millió forintba is belekerülhet

Erre készülj, ha Olaszországba mész idén nyáron 

Sok minden változik Olaszországban az idén nyáron, szóval aki oda készül nyaralni, vagy akár hosszabb távra, jól teszi, ha az alábbiakat figyelmesen olvassa és felkészül – lélekben is. 

Nosztalgiáznak a volt NDK-s magyarok 

Minden évben nosztalgiaútra mennek az egykori Német Demokratikus Köztársaságban dolgozó magyarok, de a külföldön maradtak is szerveznek találkozókat.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9612568211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

adg 2017.06.07. 07:06:08

A poszt kamu. Londonban nincs tengerpart.

Amugy meg: "Mert ha annyi pénzem lenne, ahányszor ránk, migránsokra kivetítették, hogy VALÓJÁBAN milyen szarul élünk, akkor nagyon gazdag lennék."
Vagyis nem vagy nagyon gazdag? Hat akkor megis szarul elsz, igazuk van.

Sajnalom...

kék madár 2017.06.07. 07:12:37

"KGST (senki sem emlékszik már rá) "
ertettem, nem emlekszem semmire.

kék madár 2017.06.07. 07:21:52

de komolyra forditva:
en majdnem annyi idos vagyok mint te, es hallottam is ilyesmirol, de nekunk egy a4-es papirlapot se sikerult lenyulnunk. Anyam szereny tanari fizetesebol eltunk, es a golyostollon kivul semmit nem tudtam volna visszatekerni, Anyam nem maszekolt, nem lopott, csak napi 10-12 orat dolgozott es ev vegen a tanitvanyaitol kapott 2 kilo bonbont, meg macskanyelvet, az volt a havaj. Fizetesemelest o se nagyon kapott de nem mondtak neki, hogy ott van a kreta, abbol vihet a piacra egy dobozzal.
Nem ragozom tovabb: mindenki mashogy elte meg es az irasodbol ha nem figyelek elegge, altalanositasokat velek kiolvasni

tanato 2017.06.07. 07:22:53

Nagyon tetszik,én is a Kádár rendszerben szocializálódtam,szóról-szóra így volt.Tényleg oly kifinomult technikákkal lopták szét a dolgozók az államit,hogy öröm volt nézni.A fizikai dolgozó, relatíve kicsiben,a műszakvezetők,főnökök meg nagyban lopták szét a gyárakat/Itt nálunk KOnzervgyár,meg ládagyár működött,rendszerváltáskor tönkre is mentek addigra már széthordták az alapanyagot, a készterméket mindent.A környező TSZ-ekben,erdészetekben /sok alföldi erdő van felénk/dettó.Mindenből hiány volt,mindent pult alól kellett venni.Szerezni.Autót,Tvt,háztartási felszereléseket,farmernadrágot,bakelit slágerlemezeket banánt,stb.
Azután jött a rosszabb világ:El lehet innen menni találok a helyedre 10 másikat,ez volt 90-től 2004-ig,ezt hívom átmeneti zónának.
Utána jött a mai rendszer a több százezres egyre gyorsuló hólabda szerű kivándorlás.
Hogy a következő stáció mi lesz a nagy ég tudja.Ha marad a szabad kivándorlás,nagyjából kiürül az ország/fiatalsága,az öregje értelemszerűen marad/ ez sem jó.
ha megszűnik vagy csökken a kivándorlási lehetőség,ha sok más ország is brexitelni fog,akkor marad a fiatalságból is viszont visszajön az el lehet innen menni figura/Amit ugye akkor szoktak mondani a főnökök,ha nem lehet elmenni/úgysem adok többet

tanato 2017.06.07. 07:26:21

@kék madár: Nem minden tanár volt szegény akkor sem:Pl. az egyetemre felkészítő fizika,matek biológia és nyelvtanárok akkor is szép összegeket tudtak adómentesen zsebrevágni az egyetemre készülő gimnazisták szüleitől a külön felvételire felkészítés miatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 07:41:53

@adg:
Mi van fölmászott a kígyó a wcn és megcsípte a gólyóidat?
:)))))))))))))))))))

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.06.07. 07:47:51

Fősped - Zil? De rég hallottam ezeket. Apám kedvenc munkahelye volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 07:54:24

@ChristineK:
Ja. A Föspedtől jöttek a ZIL-ek, Volántól a Kamazok.
Mekkora gengszterek voltak...
:)))))))))))))))))))

kék madár 2017.06.07. 08:00:35

@tanato: mi attol ereztuk jol magunkat, ha nem ismertunk nalunk szegenyebbet, mindenki masban eli ki magat.

firg_firg 2017.06.07. 08:10:29

"A rendszer erre állt be. Loptunk és maszekoltunk. "

"Ez a korszak a cégeknél a fiatalítás időszaka. A pökhendi, „el lehet menni, ha nem tetszik” időszak. A munka becsülete sárba tiprásának időszaka."

Leirod hogy a lopas normalis volt, igaz, oke, igy volt. Aki tudott lopni maszekolni annak jo volt, melos taxis retegnek, a szellemi foglalkozasuak meg szoptak. Mert mit lopjon egy tanar, titkarno vagy mit lopjon ma egy informatikus?

Azrtan meg leirod hogy eztan jott a munka becsuletenek sarbatiprsanak korszaka ami marha vicces :)))))

Odaig se volt becsulete a munkanak. Csak eppen Te tudtal kiegesziten, azutan meg mar nem. Ennyi. Nem lopni, mert a kozosbol (ami ugye senkie) valo elvetel, kisjatitas nem szamit lopasnak. Ha meg valaki pattog erte az csak ne önkentesrendörködjön itten. Csak ne keverjuk ezt a "munka becsuletevel" mert az sosevót.

firg_firg 2017.06.07. 08:12:22

@tanato: kitalálom: ott felétek konzervlemezböl volt az összes kerites!

Asszonypajti 2017.06.07. 08:20:31

A család egyik fele a TSz-ben, apám a Volánnál, anyám a műanyagiparban. Volt otthon egy csomó balos békaláb, meg tálca és minden egyéb ami a gyárból kijött. A TSz-ből szezon szerint nyúl, bárány, szőlő, mikor mi volt és kurva sok kilóméter nejlonzacskó, mert egy ismerős a vágóhídon dolgozott. Tiszta cserekereskedelem. A török kamionosok, akik a bárányokat vitték sajtot hoztak, a franciák csak a csigát hordták. Jaj, de szörnyűségesen szép idők voltak! Anyám még a mai napig sem hiszi el nekem, hogy az osztrákoknál is szép tojást lehet venni. Néha olyan, mintha az óperencián túl élnénk, úgy hallgatnak minket, mint a messziről jött embert hiszik is meg nem is. Már nem is számít, mert mi már elhittük.

tanato 2017.06.07. 08:29:32

@firg_firg: Ja,meg az orosz katonáktól vásárolt betongerendákból.
De a konzervgyárból mindent loptak,üzemanyagot,zöldséget,gyümölcsöt,húst,konzervet stb.

tanato 2017.06.07. 08:31:55

@kék madár:Más volt a kkor a szegénység mint most,nem volt látható akkora különbség a lakosság rétegei között m int most.Nivelláltak minket .Max valakinek Ladája VOLT A SZEGÉNYEBBEKNEK MEG wARTBurgja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 08:34:01

@firg_firg:
De igen volt a mukának becsülete. Mert azért mindezek ellenére a munkát el kellett végezni.
A Gazdagréti lakótelepet nem az ufók építették fel.
Meg a gabonát sem ők aratták le.

Leírtam ne keverjük a munkát és a megélhetést.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 08:35:19

@tanato:
Az orosz katonákkal való csencselés is megérne egy misét.
:))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 08:40:23

@tanato:
Pontosan ahogy mondod.
A TSZ elnöknek emeletes háza volt a traktorosnak Kádár kocka háza.
Most ugyanannak a földnek a tulajdonosa haciendában lakik a traktoros aki ugyanazt a földet szántja a szüleitől megörökölt lepukkant Kádár kockában lakik.

Dikusz 2017.06.07. 08:41:20

@diggerdriver: kolléganőm férje itt a közelben Budafok, és Albertfalva határár lévő Fősped-nek volt a vezetője (XI.Méhész u.).
Talán ismerted ezt a telepet is. Nem voltak szegény emberek...

A férjem több mint 30 évig volt egy nagy kereskedelmi cég sofőrje. Nem említetted -lehet amikor kezdtél, akkor már nem is volt- a benzinjegyet, azzal is üzleteltek. Az óratekergetős ketyerék gyártására külön iparág épült. Neki is volt, kindertojás műanyagtokjába rejtve, meg külön benzinkutasa is. Amikor kérdeztem, mit hogy csinál, azt mondta jobb, ha nem tudom. Jobb is volt...

A saját (nyugdíj előtti munkahelyemen) a gépkocsipark Lada Nivákból állt. Szerették a sofőreink, terepen mindenhova elment. Aztán 2001-ben az összeset ("csak" alapon) lecserélték S.Vitarára. Azt a kétségbeesést! Nem feltétlen az autó megbízhatósága miatt. A mostani kocsik -már amit meghagytak belőlük, meg igazán terepre valók(nem is): Grand Vitara...

Van viszont, amiben nem egyezik a véleményünk, de félek leharapódik a fejem (viccvót).

Dikusz 2017.06.07. 08:42:02

@firg_firg: háháháááá:)))))) ez volt a nap kommentje:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 08:47:38

Vokt egy faipari ktsz a faluban. Ingyen lehetett vinni a fűrészport.
Az olajkályha korszak után a szobámat fűrészporos kályhával fűtöttem.
Ki emlékszik a fűrészporos kályhára?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 08:50:51

@Dikusz:
Ajajj dehogynem. Végigmentem a tankolóautós, gázolajjegyes, készpénzes, üzemanyagkártyás rendszeren.
Ebben a műfajban otthon vagyok.

tanato 2017.06.07. 09:07:08

@diggerdriver: Nekünk is volt fűrészporos kályhánk.

tanato 2017.06.07. 09:10:35

@diggerdriver: hatalmas üzleteket csináltak azon szakik akik bejáratosak voltak a szovjet laktanyákba.SZén,építőanyag,benzin,élelmiszer,műszaki cikkek,búvárszivattyú,táskarádió csizma,surranó stb./A végefelé fegyver is/

tanato 2017.06.07. 09:15:13

@diggerdriver: Ma a földtulajdonos hatalmas palotában lakik,több luxusterepjárója van/munkaeszközként elszámolva üzemagyaggal együtt/évente többször megy trópusi nyaralásra/sokszor szakmai útnak elszámolva,ha beiktat egy karibi farm megtekintését is, a családja mellett van egy két huszonéves barátnője is stb.
A romániai/főleg cigány/dolgozói meg istállókból kialakított nyomortelepeken élnek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.07. 09:15:52

Édes istenem Digger, mintha csak te múltál volna el ötven...

Mi ceruzát és rajzlapot, füzetet kaptunk a "dolgozóból". S vihettünk haza fűrészport a hörcsög alá a faipari műhelyből. S maszekolhattam a benti gépen, amíg nem vettem egyet kölcsönből. Anyám is rengeteget maszekolt, amíg meg nem szűnt a munkahelye, muszáj volt. Ja és mindig volt igen szép, magas karácsonyfánk, kapvsolatoknak hála, másra így hirtelen nem emlékszem. De azért nem venném körbe nosztalgikus nimbusszal ezeket az éveket.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 09:26:01

@kisrumpf:
Meg voltam győződve hogy 16 éves vagy...
:)))))))))))))))

adg 2017.06.07. 09:31:21

@tanato: "Ma a földtulajdonos..."

Ma 1919 vagy 1947 van?
Ki "A" foldtulajdonos?

2017.06.07. 09:33:54

Kár itt mutogatni egymásra a különöző rétegekől származóknak, hogy bezzeg-te-tudtál-lopni-de-én-vagy-a-szüleim-nem ... tényleg felesleges negyedszázadra visszafelé bezzegezni. Mert nem ez a legfőbb baj ma már. Sokkal inkáb az, hogy ez a mentalitás maradt fenn, ez él tovább egy, a Kádár-korszakhoz képest megváltozott világban is. Sőt, ez az államigazgatási, vezetési elv országos szinten. Magyarország még mindig Kádár népe az időközen felnövő generációkkal együtt. Egy-egy kivételt csak pár multi (pfúj-kiviszik a profitot, szemétládák!) jelent.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.07. 09:43:53

@diggerdriver: szóval éretlen csitrinek tartasz, mi? ;-)

(A legtöbb nő sosem elégedett a korával, én magyarázzam, hehe)

Dikusz 2017.06.07. 09:51:37

@adg: egyik sem. Ma ma van, és @tanato: írta jól. Mi lenne szerinted a helyes kifejezés?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 09:53:29

Most szólt a feleségem hogy a Faszbukon már bűnöző vagyok és akasztani akarnak.
:))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 09:59:30

@Dikusz:
Földtulajdonos vagy földbirtokos.
A termelőszövetkezet talán mégsem jó kifejezés ma már.
:))))))))))

Kovi1970 2017.06.07. 10:02:10

mai szemmel hihetetlen dolgok mentek a Kádár-rendszerben. Nosztalgiázzon arra akinek hat anyja van...

Nehéz kihúzni egy egész társadalmat a mocsokból, és itt az elitnek sokszoros felelőssége van (meg érdekelt is lenne hogy ne borítsák rá az egészet egy forradalom keretében).

Sajnos pár éve csak távolodunk attól ahova haladnunk kellene...

Imre apó 2017.06.07. 10:04:49

@adg: Beteg gondolatok, én is sajnállak, Diggert meg irígylem. A tengerhez pedig le lehet kocsival szaladni, ha nincs közel, gondolkodás??????

Pernilla 2017.06.07. 10:06:09

@diggerdriver: akkor megint elérted a célod :)

tanato 2017.06.07. 10:09:18

@adg: @Dikusz: Földbirtokos,földtulajdonos,mg.nagyvállaLKOZÓ,majd mindegy hogy nevezem.A lényeg a lényeg,főleg az életvítel,mint a grófoké anno.

Imre apó 2017.06.07. 10:13:01

Kösz a posztot, jót nosztalgiáztam, Főspedes voltam, de csak azért, hogy megfinanszírozzam a kiköltözésem, tehát loptam a többivel együtt, és jó volt...meg ...nem veszélyes. Mindenki le volt fizetve, a menetlevélben az ötszázas a rendőrnek és és és. Sajnos nem tudom szégyelniagam, de akkoriban a 2100.-forintos fizummal nem sokra mentem.

adg 2017.06.07. 10:19:12

@Imre apó: digger ertette. Te nem.

@Dikusz: nezzuk csak?
Ezt irta: "Ma a földtulajdonos hatalmas palotában lakik,több luxusterepjárója van/munkaeszközként elszámolva üzemagyaggal együtt/évente többször megy trópusi ..."

Pontosan ilyen szovegek voltak akkor. De szerinted jol irta, es ugy total altalanosan az osszes foldtulajdonos ezt csinalja? Ki a foldbirtokos? Nem csak lorinc van es a hasonlok. Vannak nehany 10 hektaron gazdalkodok, par szazon, stb. Biztos lehetsz benne, hogy a foldtulajdonosok tulnyomo tobbsege soha nem nyaral a tropusokon es nem jar luxusterepjaroval.
mit szolsz ehhez? Ma az orvos csak halapenz utan hajlando megnezni, akkor is felrekezel. Vagy: ma az ugyintezok le se szarnak, csak nyujtjak az ugyedet a vegtelensegig, hacsak nem vagy jo ismerose vagy csusztatsz neki egy kis penzt.

Erted mire gondoltam? Nagybatyamnak pl van az orszag keleti feleben par szaz hektar foldje, tobb darabban. Tisztessegesen megel belole, de dolgozik mint az allat, es eleteben nem jart tropusokon.
Nekem nincs egy darab foldem sem, aztan nemhogy jarok a tropusokon, de ott is lakom.
Borzasztoan utalom az ilyen altalanositasokat, ezek kizarolag arra jok, hogy meg lehessen osztani az embereket.
A foldtulajdonosok ilyenek, a tanarok olyanok, az ugyintezok meg az orvosok meg a vallalkozok meg a...

Na, csak ennyire gondoltam.
(Igy zarojelben megjegyzem, veletlenul sem gondolnam pont tanatorol, hogy epp megoszto kedve van.)

abaya-oman 2017.06.07. 10:22:04

@tanato: en egy egész iskolában 2-3 tanárra emlékszem, aki nagyon oda volt az ajandekokert. Megjegyzem, annak ellenére, hogy en vágott virágon kívül soha mást nem adtam megis jók voltak a jegyeim.

Nem kell bemocskolni egy egész csoportot azert, mert egy kis százaléka elvárt dolgokat. Azt is hozzátenném, hogy nem a azok a tanárok vártak el az ajándékokat, akiknek az óráira mai napig emlékszem, mert olyan fantasztikusak voltak.

Imre apó 2017.06.07. 10:28:12

@Kovi1970: Neked abban a rendszerben is szar volt??

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 10:36:43

@Imre apó:
Ne bántsd adg-t, ő csak parodizált.
Vannak blogok amiket az én vagy a blogom lejáratására indítottak.
Ők írnak ilyeneket mont adg.
Csak paródia volt.
Bocsánat hogy csak néhány bennfentes érti.

tanato 2017.06.07. 10:41:48

@abaya-oman: Én nem az ajándékokról ,én a különórákon fizetett akkoriban nem kis óraDíjakról beszélek.És aki egyetemi felvételire készült annak jó része járt különórákra délután.

tanato 2017.06.07. 10:43:55

@adg: Akkor rosszul fogalmaztam,a nagy földterülettel rendelkező és az uniós támogatást nem csak mg. befektetéskre fordító nagybirtokos rétegre gondolok.

szÖveges professzor 2017.06.07. 10:48:05

Nem tudom eldönteni, hogy ez most valami pozitiv nosztalgia a Kádár-rendszerröl vagy épp annak kritikája.

Én annyira nem lennék büszke arra, hogy szétloptam az állami vagyont. Még akkor sem, ha sokan igy csinálták. Ez nem legitimálhatja a saját magatartásodat.

tanato 2017.06.07. 10:50:08

@tanato: Ja és egyáltalán nincsenek kevesen.Persze sokuk csak felvásárolt egykori kárpótlási jegyekből szerzett nagykiterjedésű földjeik vannak és gyakran nincs is mg. végzettségük.Itt az Alföldön bizonyosan sokan vannak.van is román cigány TAJ kártya és semmilyen nem biztosítással rendelkező vendégmunkás az alkalmazásukban errefelé.Mindennapi gyakorlatban.Sokkal olcsóbbak mint a helyi dolgozók.

tanato 2017.06.07. 10:59:02

@diggerdriver: @szÖveges professzor: A fészbukon sokan szidnak.Szerintem ők felnőttként nem éltek a Kádár rendszerben és a lopás náluk/szerencsére/tényleg azt jelenti ami:Ellopom a szomszéd néni pénztárcáját,vagy dolgozok egy étteremben és ellopom a fele húst vagy méginkább műszak végén lopok a kasszából.Ők nem értik a Kádár rendszer hiánygazdaságában való megélést.Akik azért börtönbe akarnak küldeni nem értik hogy pl. egy VOlán vállalatnál minden sofőr kivétel nélkül szélhámoskodott a benzinnel,beleértve a főnököket is.Természetesen ha a sofőr lopott a szomszéd nénitől vagy a cég kasszájából azt ugyanúgy leültették mint most is ezekben az esetekben .

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 11:00:01

Tegyünk tisztába egy dolgot. Szó sincs nosztalgiáról és mégis...
Nem a Kádár rendszer iránt van nosztalgiánk hanem az akkori fiatalságunk iránt.
Akkor voltunk fiatalok és minden ami ahhoz kapcsolódik szép emlék.
Senki sem kívánja vissza a sorbanállást a banánért.
Félreértés ezt a kor iránti nosztalgiával magyarázni.
Az egy ilyen kor volt, fiatalok voltunk boldogultunk, túléltük.

szÖveges professzor 2017.06.07. 11:01:16

@diggerdriver:

Nehéz volt eldönteni az irásodból. A hozzászólások egy elég nagy része is "nosztalgikus". Ezért nem tudom eldönteni.

Én akkor még csak gyerek voltam, de amennyire megismerhettem a Kádár-rendszert, szerintem egy katasztrófa volt. Nem is a gazdasági csöd miatt, hanem inkább abban, hogy elhülyitette és megmérgezte egy egész ország gondolkodását évtizedekre elöre.

Félreértés ne essék, nekem is elsöre a boldog gyerekkor ugrik be, és az emlékeimben mindig nyár van, de racionálisan képtelen lennék bármi jót mondani arról a rendszerröl.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 11:07:39

@szÖveges professzor:
Nézd itt jön be a képbe a mihez képest kérdése.
Nyilván egy katasztrófa volt a nyugati demokráciákhoz képest, de a szoci országok között a legjobb volt.

szÖveges professzor 2017.06.07. 11:08:02

@tanato:

Lehet naiv vagyok, de szerintem az lenne a korrekt hozzáállás, ha végre elitélnénk a Kádár-rendszert és úgy fogalmaznának az érintettek, hogy kényszerböl éltek úgy ahogy.

Bár Ez azt hiszem elég magas elvárás egy olyan néptöl, aki finoman szólva is hadilábon áll a múlttal való szembenézéssel.

nl_eni 2017.06.07. 11:09:56

@szÖveges professzor: Se nem nosztalgia, se nem kritika. Hanem annak kifejtése, hogy ez volt, de nem tehetek róla, éltem benne úgy, ahogy tudtam. Semmi különös, így érez még jó pár millió ember a posztkommunista államokban. Van ennek egy elég kiterjedt tudományos irodalma...

Érdekes viszont, hogy ugyanez az ember képes a változásra, ha a környezeti feltételek adottak és ő maga tud elegendő önreflexióval a múltjába tekinteni. Ez egy érdekes téma, mármint a változás, és hogy mi szükséges ehhez.

2017.06.07. 11:12:49

@szÖveges professzor: Hm, nem az egyszeri maróson, sfőrön, titkárnőn, tanáron kell számonkérni az akkori államvagyon szétlopását, de még csak nem is az egyes üzemek és vállalatok fejesein. Abban a korban csak a Szomszédok szereplői nem loptak vagy maszekoltak.
Persze, érthető, hiszen a "X.Y" minisztériumot vagy a miniszterelnöki hivatalt bajosabb személyenkénti a kurvaanyjukba küldeni, és elszámoltatni. Akárcsak ma.

szÖveges professzor 2017.06.07. 11:12:52

@diggerdriver:

Relativ, persze.

De ne felejtsük el, hogy ez a kádárista mentalitás és lopkodás nagyban hozzájárult ahhoz, hogy ilyen putri állapotban van Mo. És emiatt is vagyunk kénytelenek Kivándorolni.

Szóval a ma külföldön élö / dolgozó, de már a rendszerváltás után kitelepült magyarok jó lenne, ha nem nosztalgiáznának a K-rendszerröl.

London2009 2017.06.07. 11:14:21

@diggerdriver: A posztot csak most olvastam. De a FB-os kommenteket mar munkaba jovet a kocsiban lattam. Alig vartam, hogy beerjek, hogy vegre elolvashassam, hogy mitol lettel hirtelen bunozo Diggikem! :D
A Kadar korszakban en meg kicsi voltam. Ugyhogy sok szemelyes emlekem nincs, csak aprosagokra emlekszem, meg amiket utolag elmeseltek. Azt viszont meg en is tudom, hogy a benzinkutas egy fogalom volt. Akinek az apukaja benzinkutas volt, tuti, hogy neki volt a legszebb tolltartoja az osztalyban.
Az en apam tok hulye volt ehhez, egy ceruzat nem hozott volna haza a munkahelyerol. Anyam meg tanitono volt, ugyhogy mikor szines kretat szeretett volna hasznalni, meg o vitt be az iskolaba. Viszont egy dologra emlekszem! A regi panellakusunk lamberiaja ugy keszult, hogy a vallalathoz (epitoipar) a gepeket Oroszorszagbol hatalmas fenyo faladakban szallitottak. Olyan gyonyoruek voltak allitolag, meg olyan illatuk volt, hogy Isten ellen valo vetek lett volna kidobni oket. Ugyhogy az egesz telepnek igy lett csodalatosan gyonyoru fenyo lamberiaja.
Aztan jott a privatizacio es apam megvette a vallalatnak egy reszet osszefogva par baratjaval es 40 evig volt az igazgatoja. Azon keves hulyek egyike volt, aki soha nem adott fizetest boritekba, vagy volt adoelmaradasa. Ezert is mondta 4 evtized utan, hogy a legjobb lesz ezt a ceget felszamolni, mert Magyarorszagon egyszeruen tisztessegesen vallalkozni az epitoiparban mindig is nehez volt, ma viszont mar lehetetlen. O pedig mindig szeretett nyugodtan aludni. No itt a mese vege, fuss el vele.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 11:19:01

@szÖveges professzor:
Nem lenne igaz.
Nem lenne igaz hogy kényszerből éltünk úgy.
Beleszülettünk.
Aki egy ketrecbe szültik bele az azt nem rabságnak fogja fel.
Engedj szabadon egy állatkertben született oroszlánt. Éhen döglik.
Aki ebben nem volt benne annak nehéz megérteni.

szÖveges professzor 2017.06.07. 11:22:21

@Pink Petsch:

Szerinted a "bezzeg ö többet lopott" máris legitimálja, h te loptál? Benne volt ebben szinte mindenki, és ez a cinkosság ma is megvan, én igy látom

Imre apó 2017.06.07. 11:23:16

@szÖveges professzor: Azért ennyire nem kellene felfújni a dolgot, itt csak a megélhetési rásegítésről van szó, nempedig vagyon harácsról. Persze nem büszke erre senki és ezért nem hiszem, hogy tolvajok vagyunk. Az meg hazudik, aki azt mondja, hogy soha se lopott, pont.

2017.06.07. 11:25:59

@szÖveges professzor: Persze, ennek nem is mondtam ellent. Csak annyit jegyeztem meg, hogy nem a mezei kisemberen kell kezdeni a számonkérést, ugyanis ő már kész helyzet elé lett állitva, beleszületett abba a rendszerbe, ahol az állami vagyon szétlopása már bele volt kalkulálva a fizetésekbe. Szóval, ha számonkérünk, akkor a rendszer irányitóival kell kezdeni, nem a legkönnyebb célponttal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 11:26:26

@szÖveges professzor:
Rossza megközelítés.
Miért kéne legitimálnia?
Sokadszor mondom, így működött a rendszer.
Bűnöző vagyok?
Igen. Pontosan annyira mint a többi millók. Az egész rendszer így volt kitalálva.

szÖveges professzor 2017.06.07. 11:29:41

@diggerdriver: ha beleszülettél, az szerintem pont egy kényszerhelyzet

szÖveges professzor 2017.06.07. 11:32:26

@Imre apó:

Ha mindenki csak egy kis megélhetési rásegitéssel röviditi meg a közös vagyont, az úgy összeadva már elég sok.

Csodabogár 2017.06.07. 11:33:35

@szÖveges professzor: "megismerhettem a Kádár-rendszert, szerintem egy katasztrófa volt. Nem is a gazdasági csöd miatt, hanem inkább abban, hogy elhülyitette és megmérgezte egy egész ország gondolkodását évtizedekre elöre."

Pontosan ez volt az átok benne. Néha még ma is visszaköszön ez a gondolkozásmód.:-(

szÖveges professzor 2017.06.07. 11:34:02

@Pink Petsch:

Erre lett volna jó a rendszerváltás, számonkérésre is többek közt. De ehhez is elég töketlennek bizonyultak a magyarok.

szÖveges professzor 2017.06.07. 11:35:51

@Csodabogár:

Nem néha, hanem majdnem teljes egészében!

2017.06.07. 11:37:59

@Csodabogár: Ha csak néha köszönne vissza ...!

2017.06.07. 11:38:38

@szÖveges professzor: Ugyanis nem rendszerváltás volt, hanem sima hatalomátmentés.

Mick Richards (UK) 2017.06.07. 11:39:00

Most sajnos nem nagyon erek ra sztorizni, ezert legyen eleg annyi, hogy 1983-ban az elso munkahelyem a bp. Tuzep akkori legnagyobb epitoanyagaruhaza volt.

Asszonypajti 2017.06.07. 11:44:11

@tanato: Most néztem én is a fosbukon a helyzetet. Hát egy páran nem is éltek még akkor. Fogalmuk sincs róla, hogy egy kiló banánhoz sem jutottunk volna, ha nem korrumpáljuk a boltos nénit egy kis házisonkával. Ha akartunk volna sem boldogultunk volna a korrupció nélkül sajnos. Beutaló a nagyinak Visegrádra, hopp egy liter házibor, egy kis sonka a professzor úrnak, a szenesnek, a fásnak, a téglagyárosnak, hogy ne a sifráját adja..nem feltétlenül kellett lopni, de bizony csencselés nélkül ugyanott voltál mint ma, összeköttetés és borítékok nélkül. Öregapám azt mondta, ki kell halni egy nemzedéknek a változáshoz, az övé lassan kihal, de megkérdezem, melyik nemzedéknek?

Arthamyr 2017.06.07. 11:44:33

@szÖveges professzor: Nem szép dolog magyarként ilyet írni, hogy töketlenek voltak a magyarok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 11:44:59

@szÖveges professzor: ezek szerint aki szegénységbe gazdagságba, diktatúrába demokráciába születik az mind kényszerhelyzet.
Tőlem akár kismacskának is nevezheted.

Arthamyr 2017.06.07. 11:45:27

Akármit is próbál kifejezni a poszt, jobb, ami ma van, mint ami akkor volt (én is csak gyerekként éltem benne). Sőt, a mai ország sokkal jobb lenne, ha - mint ahogy már valaki leírta - ez a korszak nem deformálta volna el tömegek mentalitását. Ettől beteg a magyar társadalom (leginkább). Remélhetőleg kihal ez a szerzős ügyeskedős mentalitás, bár az a baj, hogy akkora kárt okozott a fejekben, hogy nem biztos, hogy jobb lesz, ami utána jön. :(

Arthamyr 2017.06.07. 11:49:19

@Asszonypajti: Egy nemzedék kihalása kevés lesz. Én nem vagyok pozitív, azt mondom, hogy maradandó kárt okozott ez a rohadt korszak. Ugyanezzel a mocsok mentalitással lett levezérelve a rendszerváltás meg a privatizáció, látszik is az eredménye. A mai magyar elit (milliárdosok, politikusok) több mint fele trükközésből jutott oda, ahova, nem pedig a tehetsége és az eredményei miatt, és ők definiálják a szabályokat.

2017.06.07. 11:52:44

@Arthamyr: Szerintem az a több mint fele 99%.

2017.06.07. 11:58:34

@Asszonypajti: Hm, Öregapád még él most, az Orbán kormány alatt? Mert akkor máris kevésnek tartaná azt az egyetlen nemzedéket.

Arthamyr 2017.06.07. 11:59:25

@Pink Petsch: Nem vitatkozom ezzel. Az 55% is elég nagy baj, a 99% értelemszerűen még nagyobb. És az a durva, hogy ebbe a külföldi multik (pl. a sokat dicsért német autógyárak) is beszállnak. Ilyenek az ország szabályai, ők eszerint fognak játszani. Nem látok reményt, hogy kimásszunk a mocsokból.
Ha neadjisten letaszítjuk ezt az elitet a hatalomból (csak hipotézis, nem reális), a normális rendszer működését is eltorzítják a hihetetlen erőforrásaikkal.

Golf2 2017.06.07. 12:01:36

@diggerdriver: Jó kép,sūt róla a jólét.

2017.06.07. 12:04:52

@Arthamyr: A multik természetesen beszállnak, hiszen mindig idomulnak az adott ország rendszeréhez. Jó dolog lehet pl. az Applenak dolgozni, csak nem mindegy, hogy az USAban vagy Kinában, ugye. Az a szomorú, hogy Magyarországon még az idomulásukkal együtt is, a multik a legtuóisztességesebb munkaadók, a magyar vállalatok (kicsik-közepesek vagy nagyok, mindegy) meg sem közelitik őket.
Ami meg az újabb elitet illeti ... ha a mostani el is tünne véglegesen a hatalomból, a károk, amiket eddig okoztak évtizedekre meghatározzák az ország sorsát.

tsabus UAE 2017.06.07. 12:07:08

Durván, úgy 25-26 éves koromig voltam benne alkalmanként az ilyen fusizásokban, okosságokban. Mindig szégyelltem, mert lopásnak tartottam. Megideologizálni persze simán meg lehet. Volt, hogy a béremet nem akarták kiadni, csak 3-4 héttel később. Nosza, a kollégákkal komplett éjszaki műszakokra átállítottuk a gépeket valami eladhatóbb termékre. Lett pénz kajára, de tök világos, hogy ez is lopás.
Ha jól emlékszem, 93-ban döntöttem úgy, hogy ebben nem akarok részt venni. Azóta próbálom úgy élni az életemet, hogy a mai fogalmak szerint is becsületesnek lehessen nevezni azt.
Személy szerint nagyon örülnék, ha egy olyan politikus generáció söpörné ki a mostani garnitúrát, amelyik - a kora miatt - már el sem tudja képzelni, milyen volt ez az ügyeskedő világ. Mi ebben nőttünk fel, de ennek még a nyomait is el kellene törölni.
Sajnos, erre kevés esélyt láttam/látok, ezért is látszott jobb megoldásnak a határátkelés és a Magyarországtól való távolmaradás.

Arthamyr 2017.06.07. 12:20:03

@Pink Petsch: Így van.

Ezért bosszant kicsit, amikor pl. digger ír egy posztot, azzal a címmel, hogy pozitívan, aztán a szocializmus mocskáról ír benne, könnyed természetességel, pozitív felütéssel. Majd leírja, hogy rossz, hogy bezárták a kiskapuk egy részét, meg hogy nincs rendben, hogy elvették az extra lopás lehetőségét, kompenzáció nélkül.

2017.06.07. 12:26:39

@Arthamyr: Volt egy kérdőjel is ;)))
Ami meg a kompenzációt illeti, mondhatni rendszerhivóba. A '89 utáni politikai elitnél/kormányoknál senki sem volt jobban tisztában azzal, hogyan müködtek a dolgok évtizedekig. Nem kicsi a felelősségük.

Arthamyr 2017.06.07. 12:27:16

@tsabus [UK]: Nem csak a politikus garnitúrával van baj, hanem itt emberek százezreinek, millióinak elbaszott mentalitásáról.
Mi várható egy benzinkutastól, aki az élet királya volt? A legnagyobb skillje a csalás (ok, a csaláshoz és a helyzetbe kerüléshez valószínűleg kellett némi ügyesség az emberi interakciók terén), de elkényelmesedett a viszonylagos jólétben?
Mi várható a ... (tetszőleges szakma mellékessel), akik megszokták a kényelmes megélhetést, ami a lopáson alapszik? Nem lesz hajlandó lejjebb adni, ha nem végképp elkerülhetetlen, és hozzányúl a legerősebb képességeihez: az ügyeskedéshez, lopáshoz, csaláshoz. Mi várható egy ország népétől, ahol az fiatalok több mint fele úgy gondolja, hogy a sikerhez a kapcsolatokon át vezet az út?

Demi78 2017.06.07. 12:28:00

Erdekes, amikor multkor bevallottam, hogy diakmunkaskent 2000es evek elejen kamuprofilokat hoztunk letre es mindenfele piackutatasba kerultek igy fals adatok, akkor mindenki ram huzta a vizes a lepedot, hogy mekkora kocsog vagyok mar es buszke, hogy csaltam egy diakmunkahelyen, hogy tobb penzem legyen.

Most meg kiderult, hogy mindenkinek van valami sara, ugyeskedese, csalasa. Ez nem zavarja az illetekeseket? Vagy csak nem adnak hangot neki?

Dikusz 2017.06.07. 12:29:10

@adg:
Megpróbálom majd minden hozzászólásomba beleírni, és előre elnézést kérni (már nekem is unalmas ez), hogy ne kötözködésnek vegyék a hozzászólásomat. Mégis félreértik, úgy látom nálad is ez történt. Én csak annyit kérdeztem, hogy szerinted hogy kellene írni. Semmi rossz szándék nem volt ebben a kérdésben.

Értem én mire gondoltál, de elolvasva a hozzászólást eszembe se jutott úgymond általánosítani. Rögtön tudtam -talán te is- kire vonatkozott. Az, hogy nem lett nevesítve, nem jelenti azt, hogy mindenkire vonatkozik, mégis annak vetted.
Akkor hadd kérdezzem meg (másoktól is): én mire gondoljak akkor, amikor azt írják -itt is-, hogy a külföldre távozókat migránsoknak, hazaárulóknak tartja mindenki itthon. Nekem meglehetősen rosszul esik, mert ezt sosem gondoltam. Ez is általánosítás, mint ahogy az is, hogy itthon az egészségügyben minden szar, mindenki pénzéhes, mert ez nem igaz.

Ami mindig is megvolt itthon -kisgyerekként is megtapasztaltam, és sosem értettem- a főváros-vidék ellentét. Példát is írnék: pár évvel ezelőtt az Őrség egy kis falujában túráztunk. Nézelődtünk, bámészkodtunk az egyutcás kis faluban, szóbaelegyedtünk helyiekkel. Egy idős bácsi is kérdezgetett minket merre járunk, mit láttunk, majd azt, honnan jöttünk. Megmondtuk, hogy budapestiek vagyunk, elköszöntünk, majd mentünk a vasútállomás felé. Egy idő után elhajtott mellettünk (többször is) padlógázzal egy autó, a vezetője mérhetetlen gyűlölettel nézett ránk, majd a sarkunkra jött. Ráismertünk a bácsira, de nem értettük miért tette ezt. Sosem tudtuk volna meg az okát, de rákérdeztem helybéli vendéglátónkra. Azt mondta, hogy érthető, mert a bácsinak a háború után mindenét elvették a budapestiek. Már csak annyit kérdeztem ezután, hogy erről miért mi tehetünk. Két legidősebb társunk 7 éves volt '45-ben, mi többiek meg jóval a háború után születtünk. Ez is durva általánosítás. Ugyanitt rákérdeztem a falu polgármesterére is, árulja már el, miért gyűlölik vidéken a fővárosiakat. Azt mondta, mert mindent ők kapnak, mondtam, akkor nyitva a lehetőség, ha olyan jó, akkor költözzenek fel, jaaa, azt már nem...

Arthamyr 2017.06.07. 12:31:37

@diggerdriver: Nincsen, de megoldásom sincsen. Csak rinyálni tudok, valószínűleg ha nem gyerek lettem volna, ugyanúgy trükköztem volna én is. Ötletem sincs, hogy lehetne kiölni ezt a mentalitást, főleg, hogy felülről még ellenszél is jön hozzá.

Asszonypajti 2017.06.07. 12:33:15

@Arthamyr: Valószínűleg így igaz, ahogy írod. Talán ezért is nem vagyok már otthon, mert megéreztem, hogy : sej a mi lobogónkat, ha nem is a fényes szelek de valami hasonlók fújják még mindig.

Asszonypajti 2017.06.07. 12:33:22

@Pink Petsch: Öregapám még akkor élt, amikor az első Orbán-kormány hatalomra került. Még végignézte a Független Kisgazdák szétverését, a többit szerencsére megúszta. Néhányan a kortársai közül még kitartanak, de már mondhatjuk kihaltnak a generációját. Ezért nem tudom, kire is gondolt, hiszen a módszerek tovább élnek, igaz ő még egyel régebbi eresztés, az igazi rendszert az anyámék élték és én, általános iskolás koromig.

Arthamyr 2017.06.07. 12:34:58

Amúgy a poszt egyéb részére is reagálva (mert hosszú volt és sokmindenről írt): nem hinném, hogy sokan gondolják/mondják, hogy szarul élünk kinn. Max. az, aki egyszerre buta és tájékozatlan is. Vagy aki félre akar tájékoztatni. :)

2017.06.07. 12:36:12

@Demi78: Azért nem vagy semmi! Még mindig felmentés keresel azért, amit te és a haverjaid csináltatok a 2000-es évek elején, ezért arra is képes vagy, hogy egybemosd a kádárizmus évtizedeivel!
Téged és a haverjaid a kutya nem kényszeritett arra, hogy azt az adott munkát elvállaljátok (és aztán csaljatok és hamisitsatok), a Kádár-korszak meg rendszerszintü volt.

tsabus UAE 2017.06.07. 12:36:41

@Arthamyr: Az igazi ügyeskedők végigjárták azokat a munkahelyeket/szakmákat, ahol még nem szűnt meg az ügyeskedés lehetősége. Pl. hallgasd meg egy-egy taxis történeteit ! Pont nemrég utaztam egy idős csókával, aki Volán-Tefu sofőrként kezdte, aztán volt benzinkutas, balatoni lángossütő, stb. Na, ezek sose fognak leállni. De ez nem a többség. Sokan örülnének olyan jogi, és adókörnyezetnek Magyarországon, ami mellett nem kell az okosságokon agyalni. Ha valamelyik politikai erő ilyet tud teremteni, miközben szigorúan ellenőriz is, akkor el lehet érni a vágyott változást.

Arthamyr 2017.06.07. 12:36:48

@Asszonypajti: Ha hazaköltözök, és kikerülöm a rendszer negatív hatásait, vajon kollaboráns leszek? :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 12:38:34

@Arthamyr:
Megérte Magyarországnak az a havi 40ezer amiért otthon maradtam volna?

Arthamyr 2017.06.07. 12:42:33

@tsabus [UK]: "Sokan örülnének olyan jogi, és adókörnyezetnek Magyarországon, ami mellett nem kell az okosságokon agyalni." - Az a baj, hogy ez lehetetlen. Ha csinálunk egy meritokratikus és tiszta rendszert, akkor az bizony nagy tömegeknek lesz rosszabb. Ez nulla összegű játék (sőt, negatív, mert jó eséllyel kevéssé lenne produktívabb a társadalom összessége a változás hatására), ha a jelent nézzük. A kulcs a jövő lenne, de erre jön a bullshit, már mindenki mondta, hogy csak egy kicsit lesz még rossz, de aztán jó lesz.
Szerintem a következő 50 évben nem lesz semmi változás (leszámítva persze a beszivárgó technológia fejlődést, meg egyéb, Magyarországtól független dolgot). Szóval nekünk már nem nagyon kell tervezni a változásra. :)

Arthamyr 2017.06.07. 12:45:04

@diggerdriver: Ha megérte volna, otthon maradtál volna, mert akkor adtak volna annyit, hogy neked is megérje. :) Na jó, nem teljesen, mert nem feltétlen ugyanaz a munkáltatód érdeke, mint az ország érdeke. A munkáltatódnak nyilván nem érte meg.

tsabus UAE 2017.06.07. 12:46:39

@Arthamyr: A változásban én sem bízom - ezért is nem vagyok Magyarországon.
Néha már azt gondolom, hogy egy klasszikus katonai puccs lenne az egyedüli megoldás az ország számára... :-(

Dikusz 2017.06.07. 12:49:13

@tanato: nem látom a fészbukot. Akik nem éltek akkor azok vagy "zsigerből", vagy a médiából, esetleg hozzátartozók elbeszélései alapján tudják mi volt/lehetett akkor.
Abban a rendszerben voltam gyerek. Lehet érte haragudni rám, de nem tudok a saját nevemben semmi rosszat mondani róla. Azt szoktam mondani, hogy akkor volt a legjobb gyereknek lenni. Nekünk otthon a szüleink nem tartottak politikai előadást mi mért/hogyan történt. Egyszerűen csak gyerekek lehettünk. Voltunk minden évben nyaralni, sportolhattunk is anélkül, hogy a szüleink a gatyájukat is kifizették volna rá. Tanulni, munkát találni se volt gond.
Akik igazán megtapasztalhatták, szenvedhették az egészet, azok a szüleim ('20-as években születtek) korosztálya volt. Nem sokan élhetnek már közülük. Apu sokat mesélt róla, számomra az volt hiteles, ami nem feltétlen egyezik meg azzal, amit most kommunikálnak, pedig ő megélte azt a kort. Tudnék írni itt róla, csak az senkit nem érdekel azt hiszem...

2017.06.07. 12:51:49

@tsabus [UK]: Hadsereg nélkül az nehéz lesz :DDD

Dikusz 2017.06.07. 12:53:46

@tanato: a kárpótlási jegyekből vásárolt földekről -ugyan még akkor nem dolgoztam ott- hallottam városi legendákat, egykori munkahelyemen. Abban a hivatalban, amihez az "itt az Alföldön" is tartozik.

P.Elliot 2017.06.07. 12:54:39

Igen, igy volt valaha ahogy Digger irta bar en nagyon hamar kijottem es nem voltam ilyesmiben benne meg nem olyan munkhelyem volt meg alapbol gyava alak vagyok ilyesmihez de ez volt korulottem sot a rokonsag koreben is lattam erre peldat boven bar nalunk inkabb megkenes volt hogy kellett ez vagy az amit nem lehetett kapni csak pult alol es adni kellett erte valamit.
Egyebkent rengeteg ember maszekolt, erzermesterkedett munkaido utan es kozben de meg kellett elni valahogy, azonkivul akinek volt nagyobb kertje piacolt, ferjem egyik nagybatyjanak volt vagy egy-ket hold foldje amin sutotokot meg mas zoldsegfelet termelt, disznokat tartott, 10-et is evente, feldolgoztak, eladtak, jol eltek es sosem volt munkahelyuk.
Elt mindenki ahogy tudott, amin fel tudok hergelodni az az volt amikor egy rokonom buszken mondta hogy o annyi betegallomanyt kaphat amennyit csak akar az orvostol, a masik rokona csereben segit az orvos haza epitesenel, a betegallomanyos meg visszadta massal. Valamiert ez tudott nagyon felhuzni amikor ezt buszken emlegette, egyebkent tele volt az orszag leszazalekolt rokkanntal, pl. egy masik rokonomnak magas volt a vernyomasa emiatt leszazalekolt lett holott eleg lett volna gyogyszert szedni, kicsit dietazni de jobban esett otthon ulni a seggen es nezni hogy mas hogy dolgozik es felvenni a penzt. A mai idokben is van ilyen, tudok itt olyan magyarrol, illetve tudtam mert nem tudom hogy most mi van vele hogy leszazalekoltak es kijott ide dolgozni, a gerince beteg. Ezzel a beteg gerinccel emelgeti a cementes zsakokat az epitkezesen peldaul. Idonkent hazamegy, ha kell felulvizsgalat akkor elmegy, az orvosa kenve, az meg tovabb ken, gondolom....nincs problema.
Egyebkent ez a tolvajlas a rendszervaltozaskor erte el a tetopontot azzal hogy szetosztottak a husos fazekasok maguk kozott az orszagot, most viszont lesik hogy nehogy valaki csaljon, szamlat kell adni a kofanak is nehogy ki tudja egesziteni a jovedelmet holmi kis kerti vetemennyel....
Szerintem, illetve ahogy latom ha valaki kijon dolgozni akkor ritkan hoz magaval ugyeskedesre, csalasra valo hajlamot, megel a fizetesebol plusz azt is tudja hogy mennyire buntetik az ilyesmit.
Ha az elejetol a haboru utan meg van rendezve az orszag, az emberek komolyan dolgoznak az ujjaepitesnel, nem csalnak, nem lopnak, megertik hogy fel kell zarkozni, ha a kormany kimutatja hogy ennyit meg ennyit fejlodtunk eves szinten,es az igaz is es nem hamis adat., hogy epulnek a hazak, korhazak, konnyebb a munka a gepesitesek miatt, hogy osszefogtunk es lam csak feljodunk, buszkek vagyunk magunkra, akkor mas lett volna.
De igy ahogy volt nem lehetett varni, elvarni mast....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 12:57:24

www.beol.hu/orszag-vilag/hirek/most-latni-lehet-hogy-felnek-730620/

Nem akarják a saját fajtáik se eltemetni a londoni tenoristákat.
Megoldás: a cápáknak és a krokodiloknak kell őket adni, de előtte disznóbőrbe belevarrni mindegyket...
:-(

Arthamyr 2017.06.07. 12:58:04

@diggerdriver: Magyar állami cégnél kukába megy a logika. Ott pl. a forrás elhasználása fontosabb cél, mint az, hogy a forrás el legyen használva. Simán lehet, hogy már annyit sem értél, amit addig kaptál. Simán lehet, hogy 2x annyit értél. A döntéseket ott sajnos nem feltétlenül a cég minél hatékonyabb működése befolyásolja.

Dikusz 2017.06.07. 12:58:45

@diggerdriver: @szÖveges professzor: lehet ezzel a hozzászólásommal még nagyobb hülyét csinálok magamból, mint ami eddig vagyok. Ennek ellenére kérlek benneteket, írjátok le nekem (de lassan, hogy meg is értsem), felnőtt fejjel visszagondolva gyerekként miért volt rossz?

Arthamyr 2017.06.07. 13:00:47

@tsabus [UK]: És árokba lőnek 2 millió rosszul szocializált embert, vagy mi?

Pernilla 2017.06.07. 13:01:33

@Pink Petsch: nem akarok beállni a Demit ekézők sorába, de ez is egy jó példa arra, hogy az ügyeskedésre való hajlam bizony bőven átadódott a következő generáció jó részének. És ez még csak egy apróság volt (az én szemszögemből), amit ők csináltak.

Van huszonéves építkezési vállalkozó barátom Magyarországon, tudnék mesélni...

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 13:04:37

A külföldi magyarok meg hánynak haza.

Dikusz 2017.06.07. 13:06:32

@London2009: Köszönöm szépen a mesét, nagyon tetszett. Azt hiszem lenne mit mesélnünk egymásnak ezzel kapcsolatban:)
De hadd jegyezzem meg, egy hasonlóság azért van: az én apukám is azon hülyék közé tartozott, akinek módjában lett volna a fél TSZ-t hazalopni, annak idején a kárpótlási jegyekből (amit az élelmesek tizedáron meg is tettek) fél Pest megyét felvásárolni, de nem tette.

Latcho Rom 2017.06.07. 13:10:55

@Dikusz: dehogynem érdekel, irjad csak.

tanato 2017.06.07. 13:11:13

@Asszonypajti: Big lájk.pontosan így éltünk akkoriban, nekünk ez volt a természetes közeg.Ha ajándékért vagy baksisért adott boltos pl. TV-t pult alól azt természetesnek vettük,nyilván ha ugyanezen boltos lopott a kasszából azt nem, azért elítélték a lakosság is a bíróság is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 13:12:43

A poszthoz is:
Az elit benzinkutas, a barom állatja, egyrészt a környezetszennyezés és a tűzveszély miatt, másrészt meg akkoriban is volt már hordó, kanna, akármi, el is lehetett volna tenni és később eladni.A q anyját az ilyen istenbarmáknak...
Autóbuziként mennyire sajnáltam volna a kiömlő benzint, b@$$za meg.

Sajnos igaz, a mi generációnk már kimaradt minden jóból.Kimaradtam a nyugatról hazahurcolt kocsironcsok eladásából 90 környékétől (mert még csak 16 éves voltam), a délszláv háborús benzincsempészetből, az olajszőkítésből és lehetne még sorolni...
:D

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.07. 13:14:06

A poszt jó.

De ha én elkezdenék drogot árulni Ausztriában hogy pár év alatt legyen házam, ki mit szólna hozzá?

Ha leönteném azzal a mázzal hogy én csak boldogulni akarok és nem 35nmes bérlakásban szeretnék élni?

Nos?

Asszonypajti 2017.06.07. 13:14:10

@Arthamyr: Ki tudnád kerülni? Én nem. Világ életemben közalkamazott voltam, az ápolás nem egy kikerülős szakma. Alulról a beteget szolgálom, felülről meg a körülmények, az eszközök, vagy azok hiánya nyom le. A rendszerről nem is beszélve. Szóval nincs sok kiút.

Arthamyr 2017.06.07. 13:15:57

@Horthy Miklós cselédje: Azt nem kell reklámozni... Legalizálni kellene a drogokat, és akkor sima boltos lehetnél, és csökkenne a bűnözés. Igaz akkor a profitráta is közelebb kerülne a sima kereskedő szintjéhez.

tsabus UAE 2017.06.07. 13:16:20

@Arthamyr: Ugyan, dehogy ! Nincsenek kétmillióan, akik a rendszerváltás után politikusok, állami cégek vezetői, államtitkárok, polgármesterek és ezek pereputtyai voltak. Ezeket simán be lehet gyűjteni, aztán elszámoltatni. Aki nem megy át a rostán, azzal példát statuálni. Ez pedig max. pár száz.
Ha az ilyenekről készített videók nyilvánosságra kerülnek (amint egy fal tövében heverésznek, füstölgő puskacsövek előtt), drámaian lecsökken a késztetés az ügyeskedésre.
Aztán alkotmányozó nemzetgyűlés, új alkotmány, választások, reboot...

Arthamyr 2017.06.07. 13:19:40

@Asszonypajti: Sajnálom. Ha ez a szakmád, akkor ez van. Nem mondom, hogy jól van, de ez van, és ez lesz.
Amíg mindenki hozzáfér ehhez a szolgáltatáshoz, és ugyanolyanhoz (ok, a top 1% jobbhoz is), nem lesznek differenciálva a helyek (ha jobbat akarsz, a kötelezően levont tb-d kuka), addig a szektorban dolgozók sem lesznek megfizetve. Ez az ára annak, hogy mindenkinek "jár" valami.

Arthamyr 2017.06.07. 13:20:36

@tsabus [UK]: És mit csinálsz a maradék pár millióval, aki csak kicsiben csinálja, de azért a vérében van?

Arthamyr 2017.06.07. 13:22:28

@Sexual Harassment Panda: Ha néha hazajutok, nem múlik el pálesz nélkül. Az idő múlásával elszoktam tőle, aztán néha túl sok megy le. :)

Dikusz 2017.06.07. 13:25:07

@Pink Petsch: nem változott, és nem is fog változni semmi. Most is mindenki idősek/fiatalok lehetősége szerint a saját zsebére gondol. A mostani vezetés nagyban csinálja, de tegye szívére a kezét mindenki -én is-, ha oda kerülne azt mondaná, hogy nekem képviselőként, miniszterként, államtitkárként stb. nem kell több, csak a tiszteletdíj? Lenne aki nemet mondana az ilyen olyan bizottsági, elnökségi egyéb plusz pénzekre? Szerintem senki, aki meg igen, azt szentté kell avatni.

tanato 2017.06.07. 13:27:51

@szÖveges professzor: Így van én is elítélem a Kádár rendszert szovjet megszállóstul,aknazárastul,hazugságaival együtt is.Viszont beleszülettem és 30 évig éltem benne.

Dikusz 2017.06.07. 13:28:18

@Arthamyr: erről pampogtam én is, csak kicsit hosszabban, és azt hiszem nem is jó helyre címeztem...

tsabus UAE 2017.06.07. 13:28:43

@Arthamyr: A választ elmondtam: motiváció megszüntetése, ellenőrzés és elrettentés. Ennyi...

2017.06.07. 13:31:05

@Pernilla: Igen, ezzel egyetértek, már az "atörökléssel". Végeredményben Deminek sem mentem volna neki ilyen durván sem akkor, sem most, ha még ma is nem próbálná meg igazolni, amit müvel, ha még ma is nem tartaná természetesnek, vagy legalábbis elfogadhatónak. Ha csak annyit irt volna: ez-és-ez-történt-nagy-marhák-voltunk-ma-már-nem-tenném-meg-mert-annyival-többre-becsülöm-magam-és-mások-munkáját-is. De nem.

Dikusz 2017.06.07. 13:31:46

@Pink Petsch: ne haragudj, de azért ebben Demi-nek igaza van. Semmi egyébről nem írt most, csak arról, hogy őt lecsesztük abban a posztban (jogosan), erre most kiderül, hogy kisebb-nagyobb sara azért mindenkinek van.

Arthamyr 2017.06.07. 13:34:37

@Dikusz: Én ezt mondanám. Viszont az tuti, hogy élből masszívan megemelném a tiszteletdíjat, esetleg valamilyen formában teljesítményhez is köthető bónuszokat is kitalálnék. Nonszensz, hogy 1000 milliárdokról döntő emberek egy milliót sem keresnek (vagy nem sokkal többet). Így ki megy oda: 1. aki máshol kevesebbet kap (=fogalmatlan gyökér, nem ott a helye) 2. aki lopni fog (csaló patkány, nem ott a helye). Persze ha mondjuk nettó 5 millát kapna havonta egy parlamenti képviselő, az egységsugarú választó hisztizne. :/

2017.06.07. 13:35:15

@Dikusz: Nem a bizottsági, elnökségi dijakkal van baj (már ha tényleges munka is van mögöttük), mert azok jogosak. A mutyival van baj, a közpénzek zsebbe történő visszaosztásával, a felülárazott állami megbizásokkal, a haveri-rokoni-baráti-sógori-családi megbizásokkal, függetlenül a szakértelemtől, a törvényesitett lopással. Nekem ehhez nem lenne pofám.

Demi78 2017.06.07. 13:36:01

@Pink Petsch: tehat ha a kadarizmusban csinalom, akkor rendben van?

2017.06.07. 13:39:02

@Dikusz: Egybemosni egy rendszert egy szabad döntéssel, nem igazán okés. Mellesleg, sem nekem, sem a szükebb családomnak nincs sarunk ilyen szempontból (rendesen meg is szivtuk), akkor én most jogosan cseszhetem le, nonem?

Pernilla 2017.06.07. 13:40:27

@Pink Petsch: végülis ugyanarról beszélünk. A "lopunk/elteszünk/ügyeskedünk, és ez teljesen oké, mert..." hozzáállásról. Ez a mi generációnkban is benne van még, pedig nem, vagy alig éltünk a Kádár-érában.

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 13:40:45

@Pink Petsch: szeretnél elnézést kérek tőlem egy régebbi vutánkkal kapcsolatban.
Valóban régiónként eltérnek a fizetések a fricceknél.

2017.06.07. 13:42:30

@Demi78: Nem, akkor sincs rendben, de enyhébb lenne a megitélése. Pláne, ha még be ismernéd, hogy ez bizony nem volt helyénvaló, eléggé gázos volt. De te nem tetted a 2000-es évek elején elkövetett csalásoddal kapcsolatban sem, sőt azóta is megpróbálsz önigazolni.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 13:42:55

Szegény muterom, isten nyugosztalja, szolgáltatóiparban dolgozott, biztosítósként, meg később napilapnál hirdetési osztályon.Sok mindent nem tudott volna hazalopni, ha akart volna se.
Annyi protekcióm volt a dologból, hogy néha, mikor állást kerestem, már fel tudtam hívni aznap a hirdetőt, mikor feladta a hirdetését.
Volt is néha erős wtf meglepődés a telefon túlvégén, hogy maga meg hogyaf@$zba telefonál, mikor a hirdetés csak holnap fog megjelenni?!?!?
:-))))))))))
Azt kellett volna mondani, hogy én a jövőbe látok, engem vegyen fel, de ez már csak így utólag jutott eszembe... :D

2017.06.07. 13:45:12

@Pernilla: Sajnos, benne, Csakhogy már nem élünk abban a rendszerben, állitólag a világ kitárult, de minek?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 13:47:22

Viszont akkor beírom azt is, mivel már mindenki anyáz mindenkit, hogy sose jutottam ezzel a plusz infóval előrébb.Sajnos... :D

2017.06.07. 13:47:24

@Sexual Harassment Panda: Köszönöm szépen, igazán értékelem, hogy meglépted ezt.

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 13:52:18

@Pink Petsch: a 7végén a bajod alpokban jártam, meglátogattam kàrokat kollegámat akik vendèglátóznak.
Az eredmény megdöbbentő volt.
Sosem gondoltam volna.
Teljesen igazad volt.

Dikusz 2017.06.07. 13:54:01

@Arthamyr: @Pink Petsch: már majdnem megsertésedtem, hogy senki nem szól hozzám:)))

Készséggel elhiszem nektek, hogy nem gyűjtenétek be több helyről pénzt megbízási díjak címén. De gondoljatok bele, milyen tényleges, valódi munka lehet abban, ha egy magas beosztásban lévő ember 5-6 bizottságban dolgozik, tudok ilyenről. Vagy ogy.képviselő, plusz polgármester is (bár ez 2014-től már nincs így).
Nagy csönd van a költségtérítésekről is, mellé mindenféle plusz juttatásról. Ez azért elég szép summát tehet ki. Egyszerűen kommunikálnak kifelé egy fizetést, ami mellé elképzelni sem tudjuk mennyiféle díjazás jöhet még.
Abban meg biztos vagyok, hogy nincs a világnak olyan országa, ahol ne így lenne.

Badeni lakos 2017.06.07. 13:54:49

Az elmúlt 60 évhez képest valóban Kaotikus időket élünk.

Nehéz a biztonságot megteremteni, nehéz jól eltájékozódni.

Ezért Ne ítéljétek el egymást! Mindenki próbál valahogy boldogulni.

Dikusz 2017.06.07. 13:56:29

@geegee: annyi protekciód talán lehetett azért, hogy tudtad, soha, semmilyen biztosítással nem járhatsz jól, ezért ne is kössél semmilyent a mindenképpen szükségesen kívül.:))))

Payrollerwitch 2017.06.07. 13:57:26

Nagyon régi vicc, kár, hogy most is aktuális.

Három kormányfő beszélget.
Az amerikai azt mondja: - Nálunk egy amerikai munkás keres havi 3000 dollárt, 2000-ből meg lehet élni és az államot nem érdekli, hogy mire költi a maradék 1000-et.

A német: - Nálunk egy német munkás keres havi 2000 márkát, 1500-ból meg lehet élni és az államot nem érdekli, hogy mire költi a maradék 500-at.

A magyar: - Nálunk egy magyar munkás keres havi 50000 forintot, 80000-ből meg lehet élni és az államot nem érdekli, hogy honnan teremti elő a maradék 30000-et.

Valahogy ez jutott eszembe a posztról.

Meg az is, hogy ha életben akartál akkor maradni, akkor beálltál a sorba. Most annyiban rosszabb, hogy a sorban lévők kilökdösnek mindenkit, mert tudják, hogy mi folyik ott, és mindent maguknak akarnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 13:58:59

@Dikusz:
Ki mondta hogy rossz volt? Kúrva jó volt.
Szerintem felnőttként is.

szÖveges professzor 2017.06.07. 14:01:24

@Dikusz: korábbi kommentemben irtam, hogy gyerekként nem volt rossz, söt.

2017.06.07. 14:04:59

@Sexual Harassment Panda: Mondják, a saját tapasztalásnál nincs jobb tanitómester ;) Anno, én is főként ily módon voltam olyan "jólértesült", ismerek pár magyar szakácsot, aki Németországszerte dolgozik, különböző tartományokban. Meg, mivel nagyon kedvelem Drezdát, eleinte komolyan elgondolkodtam azon, hogy esetleg ott ... de aztán megismertem a fizukat. Persze, még mindig jobb a helyzet, mint amit a Világevő blogján tárgyaltunk az otthoni szituról.

szÖveges professzor 2017.06.07. 14:06:12

Kicsit úgy érzem a kommenteket olvasgatva, hogy sokan még mindig pozitivan itélik meg a Kádár-rendszert, és inkább amiatt sajnálkoznak, hogy már nem lophatnak úgy, mint elötte, amióta ez egy réteg kiváltsága lett. :D

Ma is meg kell állapitanom, hogy mérhetetlenül bölcs döntés volt otthagyni azt a cirkuszt.

2017.06.07. 14:12:44

@Dikusz: Hm, szerintem most egy kicsit elbeszélünk egymás mellett. Ugyanis, ha jól veszem ki a szavaidból, te már azt is korrumpálásnak veszed, ha egy vidéki képviselő igénybe veszi a lakhatási, utazási és egyébb hasonló költségtéritési plusz dijazásokat. Pedig ez szerintem nem az, mivel ennyi "luxust" meg kell adnia a társadalomnak azoknak, akik ezermillirádok sorsáról döntenek egyetlen költségvetési tételnél. Ezeket az embereket tisztességesen meg kell fizetni, és igen, élvezhetnek kisebb előjogokat is, éppen azért, hogy ne korrumpálódjanak. Viszont, ha mégis megteszik, azonnali börtön, minimum 5 évre, felfüggesztett lehetősége nélkül.
Euz a polgármester egyben képviselő is nekem teljesen felfoghatatlan volt, amig létezett. Ugyanis Romániában ilyesmi elképzelhetetlen: vagy ez, vagy az.

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 14:13:38

@Pink Petsch: ezer után nem csodálkozom hogy nem akarnak hazamenni.
Ilyen feltételekkel nem lehet versenyezni.
Nem Tudom hol voltam pontosan, abban a bajor hegyi faluban, ahol az a disney-kastély van fenn a hegyen.
A környezet festői: Nagy hegyek, lehetetlenül zöld erdők rétek legelők.
Tiszta rendszer falvak.
Egy sima vendéglátós fizetés 2300 Euró nettó!!! + ellátás.
Szó sincs arról hogy 5-en nyomorognak egy szobában.
Saját lakás, luxus körülmények között.
Mindnek új bmw-audi.
Lehet Rossz helyen élek

Payrollerwitch 2017.06.07. 14:16:01

@szÖveges professzor: Én például egyáltalán nem ítélem meg pozitívan, kicsit se sajnálom, hogy nem lehet lopni mindenkinek. Mondjuk én régen sem loptam, mert kicsi voltam, ugyanakkor nem tudom, hogy mit tettem volna adott helyzetben.
Viszont az dühítő, hogy egy réteg két kézzel lop, és közben kineveti azokat, akiknek nincs lehetősége, majd közli, hogy el lehet menni, ha nem élnek meg abból, amit odavetnek nekik. És most, mikor már nagyon sokan elmentek, még mindig nem kapnak észbe, hogy csak emelni kellene a béreket, mert nagyon közel az idő, hogy nem lesz aki dolgozzon, de még most is mindenféle látszatintézkedéseket hoznak csak, és persze lopnak tovább lelkesen.

adg 2017.06.07. 14:18:04

@Dikusz: bocsanat, csak a pontossag kedveert, aztan nem rugozok rajta tobbet, ezt irtad: "Ma ma van, és tanato írta jól. Mi lenne szerinted a helyes kifejezés?"

Ebbol azert eleg egyertelmu, hogy nem arra gondoltal, hogy az altalanositassal van gondom, hane hogy a kifejezessel. A foldtulajdonos kifejezessel.
Sot, megerositetted, hogy o irta jol.

"Értem én mire gondoltál, de elolvasva a hozzászólást eszembe se jutott úgymond általánosítani. Rögtön tudtam -talán te is- kire vonatkozott. Az, hogy nem lett nevesítve, nem jelenti azt, hogy mindenkire vonatkozik, mégis annak vetted."

Oke, ez igy rendben van.

"Akkor hadd kérdezzem meg (másoktól is): én mire gondoljak akkor, amikor azt írják -itt is-, hogy a külföldre távozókat migránsoknak, hazaárulóknak tartja mindenki itthon. Nekem meglehetősen rosszul esik, mert ezt sosem gondoltam. Ez is általánosítás, mint ahogy az is, hogy itthon az egészségügyben minden szar, mindenki pénzéhes, mert ez nem igaz. "

Es akkor - az elozo bekezdesed alapjan - neked miert esik ez rosszul?

Most akkor vagy rosszul esik az altalanositas, vagy nem. Ne csemegezzunk, hogy ami minket sorol be egy negativ klikkbe, az rosszul esik, ami masokat, az meg nem vonatkozik mindenkire ugyebar.

Tehat az, hogy "a foldbirtokosok igy meg ugy" pontosan olyan, mint "az otthoniak ezt meg azt mondjak". Egyiket sem kellene...

Na mindegy, kozben a doki is pontositott, es ugy nagyjabol oke

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.07. 14:18:39

@Demi78:

Igen, mert akkor mindenki benne volt, legalábbis Pink szerint.

Ami egyébként nem igaz, mert ha mindenki benne lett volna, senki nem élt volna jobban.

Ez pont olyan mintha mindenki hirtelen többet keresni x forinttal, és minden ennek arányában bedrágulna, tehát senki nem lenne előrébb semmivel.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.07. 14:20:17

@Pernilla:

Ez inkább a fiatal kapitalizmus hozománya, mintsem a Kádár éra öröksége.
A fiatal kapitalizmusban mindenki nagyon éhes, a vállalkozó 3 év alatt akar meggazdagodni, stb.

A 90 es években tombolt ez a legjobban, akkor ugye mindenki vállalkozó akart lenni.

Az eredményt láthatjuk ahogy járunk az országban, mindenhol lepusztult, begazosodott büfék,éttermek...

De egyébként a magyar mindigis ilyen volt, amikor kiszimatolt egy jónak tűnő bizniszt, brutálisan ráállt a dologra.

A 80 as években ez a taxizás volt, Budapesten módszerváltáskor több taxis volt mint New Yorkban.

A jelenlegi legmenőbb biznic ma a Nyugaton dolgozók fuvarozása lett, Ny-Magyarországon életpályamodellé vált a dolog, mindenki veszi a mikrobuszt és szállítja a magyarokat, költözteti őket, ezerrel megy a pénzvadászat.

2017.06.07. 14:21:46

@Sexual Harassment Panda: Jaaa, a neuschwansteini kastély környékén voltál? Valóban az szerepel a Disney-filmek logójaként :DDD
Hm, na igen ... ár szerintem már egy sima osztrák étteremből sem igazán vágynak vissza a magyarországi konyhákba.

szÖveges professzor 2017.06.07. 14:25:40

@Payrollerwitch: ennek egyszeru magyarazata, hogy az orszag vezetoit igazan sosem erdekelte az orszag sorsa

Arthamyr 2017.06.07. 14:25:42

@Dikusz: Nekem ezzel nincs gondom, szerintem a parlamenti képviselők fizetése a felelősségükhöz képest nevetséges még úgy is. Nem csodálom, hogy csak az megy oda, aki vissza akar élni vele, mert egyébként jobb opciók is vannak.

abaya-oman 2017.06.07. 14:29:20

@tanato: de meg is dolgoztak érte. Nem kellene összehasonlítani a tanitasert kapott pénzt a lopott benzin árával.

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 14:29:37

@Pink Petsch: tudnáj faszom milyen kastèly.
Fenn volt a hegyen és valami Ludwig nevû pöcs építtette.
Azért 2300euró nettó nikt slekt.
És olyan körülmények között élet mind a 3 ismerősöm hogy majdndm lesz..pam magam.
Amikor rákérdeztem a hazaköltözésre visítva röhögött, úgy csapkodta az x4-es bmw motorháztetejét

Demi78 2017.06.07. 14:33:12

Pink es tobbiek, ne haragudjatok, de ahhoz hogy ne tiltsam le az egyes hozzaszolokat (merthogy ertekesnek tartom a velemenyeteket), inkabb nem folytatom ezt a vitat, elkonyveltel valaminek, hajra, nincs kedvem ezt megvaltoztatni.

2017.06.07. 14:35:45

@Sexual Harassment Panda: Hát, nikt, az biztos :)
Hm, pedig neked sem rossz a helyzeted azért. És hát ha okés a környezet neked (én mondjuk nem igazán mennék el egy hegyi hotel-étterembe melózni, mert egy idő után úgy érezném magam, mint Robinson Crusoe), akkor tuti lesz rá lehetőséged, hogy válts, pláne, hogy van már itteni tapasztalatod.
(Btw. az unokahúgod -ugye, ő volt az a rokon?- végül beiratkozott szakácssuliba?)

2017.06.07. 14:39:25

@Demi78: Hm, nem könyveltelek el. A megnyilvánulásod egy adott kérdésben nem tetszik. Nagyon nem tetszik. Nem is a tetted, hanem az, ahogyan most itéled azt meg, hogy nem vagy képes beismerni, hogy hibáztál, hogy nagy marhaságot követtél el. De ettől még nem könyveltelek el semminek. Még az is lehet, hogy később, más témában esetleg egyetértünk.

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 14:42:37

@Pink Petsch:
Rengeteg ember van ott, nincs befordulás sztem.
Inkább kurvanagy jólèt.
Szerintem Bajorország egy külön ország.
Iszonyat jó érnek.

nem, Luca a fasori evangélikus gimnáziumba jàr, de egy csereprogram keretében egy testvériskolába igazolt a rothadó liberális Nürnbergbe.

tanato 2017.06.07. 14:53:01

@abaya-oman: Erről szó sincs,ki így ki úgy pótolta ki a hivatalos nagyon alacsony fizetését.A sofőrök,akár busz akár teherautósofőrök vagy kamionosok,rengeteget tudtak anno seftelni.
Nyilván a tanárok nem,ők plusszmunkával szereztek plusz jövedelmet=Azért ők sem hivatalosan adózva,benne voltak az össznépi játékban.

2017.06.07. 14:55:23

@Sexual Harassment Panda: Akkor hajrámarinéni! :) Te is a sváboknál vagy, nem? Freudenstadtban?
Ja, Bayern ist nicht Deutschland ;) ... legalábbis szeretik ezt hangoztatni :)

Hm, sikerült lebeszélned, vagy magától "jött meg az esze"? ;)

2017.06.07. 14:59:28

@tanato: Te, a személyi jövedelemadót nem csak 1987-ben vezették be Magyarországon? Mert nekem úgy rémlik, és megvallom a Szomszédokból, amikor -ha jól emlékszem- Taki bácsi nyigott miatta ;)

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 15:05:30

@Pink Petsch: én Stuttgarttól 20 percre vagyok Asperg-ben.
Nem hiszem hogy váltok.

Lucánál egyszerűen elmúlt az inlet.

Főgebra 2017.06.07. 15:12:37

@Pink Petsch:
1988 január 1-től vezették be az SzJA-t. Azt megelőzte egy bérbruttósítás 1987-ben.
Az éceszgéber pedig, Kupa Mihály volt.

2017.06.07. 15:17:03

@Sexual Harassment Panda: Hm, akkor nem értem, miért gondoltam Freudenstadtra, veled kapcsolatban ... nah, mindegy. Az Ludwigsburg irányában van, nem? Rémlik a vasúti állomás ...

Te voltál az ihlető? ;)

2017.06.07. 15:18:38

@Főgebra: Köszi a pontositást :)
Kupa Mihályra meg az Uborka cimü müsorból emlékszem, amikor egy bábú volt :))))

tanato 2017.06.07. 15:21:26

@Pink Petsch: Ez igaz,viszont volt az úgynevezett maszekoknak adózás bőven akkor is,de a nagy többségnek nem,egyébként ma sem adóznak úgy általában a különórák után,mint ahogy a lakáskiadás után sem.össznépi játék.

szÖveges professzor 2017.06.07. 15:24:36

Léptem, repülök épp haza. :) Brékesség mindenkinek!

2017.06.07. 15:24:49

@tanato: Nahát, maszek-taxis Taki bácsi akkor ezek szerint bőven adót csalt, mert csak a SZJA miatt volt a nyigás :DDD

Főgebra 2017.06.07. 15:31:19

@diggerdriver:
Az adórendszer kidolgozója Kupa Mihály. 1987 és 1988 között a pü. minisztériumban lakossági adók főosztályát vezette

Békesi 1985-ben pártfegyelmit kapott a Los Angelesi olimpiáról szóló könyv szerkesztésében. A Hetényi István pénzügyminiszter nyúlt a hóna alá és csinélt belőle pü. min. helyettest. Majd 1989. május 10. és 1990. május 23. közt pénzügyminisztere volt a a Németh-kormánynak.

Szerintem.

Főgebra 2017.06.07. 15:33:03

@Főgebra:
Érthetően:
Békesi 1985-ben pártfegyelmit kapott a Los Angelesi olimpiáról szóló könyv szerkesztésében való részvétele miatt. :-(

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 15:38:31

@Pink Petsch: pontosan.
Stuttgart felől Ludwigsburg utána közvetlenül az sbahn-al.
Hát nem egy bajor alpok:(

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.06.07. 15:42:06

@Sexual Harassment Panda:

Nem érted mire gondolt Pink.
Hotelben melózni meg lakni cigányélet, ha tetszik ha nem.
Ennek pedig semmi köze a pénzhez, gondolj bele kicsit jobban és rájössz miért az...

@Pink Petsch:

Tegnapi kérdésedre ment privátban válasz....

2017.06.07. 15:46:37

@Sexual Harassment Panda: Valóban nem. De ha neked a bajor alpok jobban bejön, akkor miért nem ott kerestél melót, startból?
Hm, megmondom őszintén, nekem a város neve csak a betegség, az asperg-szindróma miatt maradt meg ... bocs ;).

2017.06.07. 15:49:03

@Horthy Miklós cselédje: Tévedsz, ez például eszembe sem jutott. Nem ismersz te annyira, mint hiszed :DDD
Ja, láttam, válaszoltam.

2017.06.07. 16:17:34

@London2009: Igyekszik az ember ... ;)

gabors2 2017.06.07. 16:34:41

@diggerdriver: "Az orosz katonákkal való csencselés is megérne egy misét.
:)))))))))))) "

Bizony ... hoztak a lezsirozott AK-47-t felbontatlan csomagolasban hogy adjunk nekik vodkat pedig eszunkbe nem jutott fegyvert venni ... akkoriban az meg eleg komoly buntivel jart volna maig nem ertem hogy gondoltak ...

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 17:02:25

@Horthy Miklós cselédje: szóval egy luxusszállóban dolgozni a bajor alpokban 2500 nettóért cigányélet.
Nekem nem úgy tűnt.

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 17:04:52

@Pink Petsch: mert mindig BW-ben néztem.
Azt hittem hogy mindenhol ugyanazok a fizetések és BW a leg fejlettebb tartomány.
Az elsőről te cáfoltál meg, a másodikról a tapasztalat.
Bajororszáh valóban egy másik ország.

gabors 2017.06.07. 17:35:17

A poszt jo en is Kadar korszakban nottem fel csak mer nem volt idom lopni (masokat ugyan lattam) mert mire ugye erettsegi megvolt hazat megvedtem es 5 ev egyetem is megvolt az a kibaszott Fidesz/SZDSZ bagazs megdontotte a renccert (igaz Kadar mar lhaott volt) nekem meg nem maradt mas mint usa-ba menekulni nem sokkal a "szabad" valasztasok utan ...

utanna is volt meg ez lopos dolog ??? marmint nem az elittnek mert az privatizacionak hivtak hanem szimpla munkasnak mint markolo kezelo vagy esztergalyos ??

2017.06.07. 17:40:47

@Sexual Harassment Panda: Hm, szerintem BW csodálatos ;) Én ezért néztem, meg a svábok mentalitása az, ami nekem bejön. A bajorok, számomra, túl közvetlenek, túl haverkodóak ... De ezek a dolgok nagyon, nagyon egyénfüggőek ... Az meg hogy mennyit keresel, attól is függ, mennyire lehet embert találni arra az adott helyre. Abban viszont igazad volt az eredeti elgondolásodat illetően, hogy van egy szakmai minimum bérezés (amit jellemzően az Ossieknál adnak meg), de még sok minden befolyásolhatja a végösszeget.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.07. 17:42:08

@diggerdriver: Igen, kérem szépen! -a mai nap kulcsmondata ez: Ne keverjük össze a megélhetést a munkával! Ez annyira ott van. Ahogy olvastam Digger ízes posztját, meg a kommenteket, hát sok minden sztori az eszembe jutott, mert én is ennek az örökifjú korosztálynak vagyok kortársa. Anyám tsz-ben volt főkönyvelő, és érdekes volt, hogyan könyvelték le az állatokat, gabonát, gépeket, amiket sikerült ellopni, és még viccesebb, ahogy azokat, amiket nem sikerült ellopni, mert ilyen is megesett. "Stornó disznó döglés". Igen, benne volt a vérünkben a mentalitás, aminek máshogy, később nagy hasznát vettem, mikor is egy KFT-t ügyvezettem, s bár ez papiron 2 emberből állt, hát kellett azért hozzá kurázsi, hogy felnőjön, egyetemre járjon belőle 3 gyerek, kifizetődjön a svájci frankos lakás meg az autó. Volt benne kis kényszer. Itt csak visszautalnék Digger soraira, hogy ott is ment. Ott is pozitív voltam. És ha nem ment, akkor mindig léptünk, váltottunk, hát egyszer leléptünk ide, ahol most vagyunk. Nekünk ez az életpályánk, másnak más. És igen, felteszik a kérdést sokszor, hogy mi a jó a szálloda takarításban 3 diplomával. (A diploma nem számít ebben a kérdésben.) Hogy nem kell minden nap megoldásokon agyalni, fel kell húzni az ágyra 1 lepedőt, 1 paplant, ami persze rémesen bonyolult, mert 240x260-as méret, én meg 160cm magas vagyok és 50kg. Tessék bevizuálni! Ja, és még 4 párnát is. De a huzat mindig passzol a párnákra, a paplanra, nem neked kell kitalálni, hogy miért nem jó, ha nem jó újat tervezni, megvarrni, elszaladni anyagot venni hozzá, meggyőzni a megrendelőt, hogy az így tuti jó lesz, éjszakázni, hogy kész legyen időre, s azután várni 90 napot, míg kifizetik a számlát. Hát mindenki kapja be, aki ezt nem érti! És nem kell beledilizni, mert van miből élni a hobbydnak, kultúrálódhatsz amennyit csak akarsz, van időd pl. bloggerkedni, írni, és még oly sok mindenre. És ami a legfontosabb nyugalom van. És ezt nem adnám semmi pénzért.

2017.06.07. 17:48:15

@Sexual Harassment Panda: Persze, ott van mindjárt Ulm ... de azért a város Neu-Ulm részét kissé lenézik a régi városiak.

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 17:54:20

@Pink Petsch: nem csak ott.
Egész Allgäu.
Voltál már pl Berchtesgadenben, Oberstdorfban, Oberstaufenben vagy Schwangauban?
Mindenhol hihetetlen tisztaság, gyönyörű környezet magas életszinvonal.
Szerencséd hogy nem lehet képeket feltölteni

Arthamyr 2017.06.07. 17:57:33

@huisje,boompje,beestje: Hát, ez a nyugalom dolog nem hangzik rosszul, de azért nem győztél meg, hogy jobb lenne, ha valami ilyen ilyen csökkentett módban is elvégezhető munkával jobban érezném magam.

2017.06.07. 17:58:47

@Sexual Harassment Panda: Persze, hogy nemcsak ott, de az a város jutott először eszembe.
Nem, ezekben a falvakban még nem voltam, más bajor településeken viszont igen. Valóban tisztaság van, a környezet is szép, az életszinvonal is magas, de ez nagyjából egész Dél-Németországról elmondható.
Hm, miért szerencse?

2017.06.07. 18:03:17

@Arthamyr: Hm, hát attól függ ... ha otthon vállalkozóként állandó sakkjátszmában álltál a különböző állami szervekkel, ha nem is éppen csekkfrászban, de legalább-null-szaldós-legyek-papiron frászban éltél, akkor tud megnyugtató lenni egy semmilyen különösebb agymunkát nem igénylő foglalkozás, amiből legalább olyan szinvonalon megélsz, mint otthon a végigstresszelt vállakozói létedben. Hogy meddig elégit ez ki, az megint más kérdés ...

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.07. 18:07:33

@Arthamyr: Nem érted, én otthon is 24 órát dolgoztam, heti 7 napban.Leszívták az agyam, napi 100-400km-t autóban ültem, napi 10-50 emberrel kommunikáltam, éjjel pedig az előző napi melóm gyümölcsét számítógépre vittem. S közben mindig mindent nekem kellet kitalálni, megoldani, jól , jobban csinálni, lihegett az ellenőrzés a nyakamban, hogy rajta kapjon. Na, ehhez képest maga az éden!

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 18:12:11

@Pink Petsch: nincs privát elèrhetőséged?
Régen megvolt az emilcímed de màr nincs

2017.06.07. 18:14:15

@Sexual Harassment Panda: Ha irsz privátot itt a blog.hu, akkor azt megkapom.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 18:28:01

@Dikusz: :D
Akkor még talán nem volt ez az istenverte pénzhajhászás, meg mondjuk lakásbiztosítás is csak egyféle volt, relatíve fillérekért, szóval más világ volt.Ezt úgy a 80-as évek ill. 90-esek elejére értem.
Bár biztos voltak problémás esetek akkoriban is, csak talán nem annyi, mint manapság.
Amúgy én nem vagyok biztosításellenes, most is nézni akarok valamit a nyaralásra.Nagyon keményen be lehet sz0pódni külföldön, ha mondjuk helikopteres mentést igényel egy baleset, vagy durva műtéti beavatkozást, stb.És legalább van egy cég, akinek lehet a fejét verni , hogy álljon helyt.

2017.06.07. 18:31:23

@Sexual Harassment Panda: Hát, hogy privát üzenetet irhatsz a blog.hu-n belül. Rákattintasz a nicknevemre, megkapod az adatlapom, és ott van egy "üzenetküldés" opció.

Arthamyr 2017.06.07. 18:33:31

@huisje,boompje,beestje: Minden csak viszonyítás kérdése. :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.07. 18:44:37

@Pink Petsch: Uborka...Hahaha, az még egy mekkora jóság volt.
:D

Stefan_Schneider 2017.06.07. 18:52:16

Tizenöt éve nyomom külföldön az ipart kedvenc városomban, már réges-régen otthon érzem magam itt. Itt multicégnél már vagy 8 éve olyan fizetésem van amiért otthon be kellene házasodni Németh Szilárd vagy valamelyik másik tolvaj faszfej családjába. Nem dolgozom magam szénné, évek óta alig alig túlórázom. Mondjuk szerencsém volt természetesen mint mindenkinek akinek összejött valami. De egészen biztosan sokan vagyunk még akiknek jó állásuk van, messze nem mindenki mosogatni jön ki. Az első két évben mondjuk én is voltam szobafestő meg pincér, valahogy meg kell kapaszkodni egy új helyen. Rabszolgának nem éreztem magam soha. Szép napot mindenkinek.

nemecsekerno_007 2017.06.07. 18:52:42

Sajnálatos, hogy alpári szinten csepüli az itthon élő, a külföldön dolgozót, ennek nincs sok értelme ( pont úgy mint sok más egyéb dolognak amire nap mint nap verjük magunkat)

Józanul végig kellene gondolni:

- akik külföldön dolgoznak azok nem fizetnek itthon járulékot, de ennek ellenére kaphatnak nyugdíjat v. szociális ellátást a szüleik.
- mi legyen ezzel a helyzettel? Mert azt ugye senki se gondolja, hogy ez így korrekt. Esetleg közös Eu szociális rendszer kéne.

Ez is olyan mint a barátság, a precíz elszámolás az alapja. Ezzel kapcsolatban az ország nagyon nagy elmaradásban van, a külföldön dolgozok ügye csak egy a sok 100 közül.

Nagyon nehezen szabadulunk a szocializmustól. :(

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.07. 18:56:36

@Arthamyr: Pozitívan? Ez volt a mai nap címe... És nagyon sok hideget és meleget is kaptam már ezért. :D De azt gondolom pozitív voltam mindig. Régebben azért, mert ezzel éltem túl, most meg alapállapotból.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 19:03:05

Akkor most megköszönném mindenkinek a mai kommenteket és tennék a poszthoz egy kiegészítést.
A múltkor mikor írtam a Rabszolgasorsos posztomat volt a végén egy gasztrorész. A HA bloggazdája ki akarta hagyni de én ragaszkodtam hogy együtt jelenjen meg. Hiba volt az ÖSSZES komment arról a gasztrorészről szólt.
Ennek a posztnak is van egy ilyen kimaradt része. A bloggazdával közös egyetértésben kihagytuk nehogy elvigye a posztot úgy mint a múltkori.
Ezt a TELJES, a kimaradt résszel kiegészített posztot már beélesítettem a blogomon. Aki akarja ott elolvashatja.

DieNanny CH 2017.06.07. 19:05:16

@nemecsekerno_007:

" akik külföldön dolgoznak azok nem fizetnek itthon járulékot, de ennek ellenére kaphatnak nyugdíjat v. szociális ellátást a szüleik"

Tehát azt mondod, csak az menjen külföldre, aki árva?

Arthamyr 2017.06.07. 19:18:01

@huisje,boompje,beestje: Jó dolog, valószínűleg mindenki sikeresebb lenne és jobb élete lenne, ha pozitív lenne. Csak van akinek (pl. nekem) nem megy.

Arthamyr 2017.06.07. 19:21:27

@diggerdriver: Ha úgy éltem volna minden napom, mintha az utolsó lenne, most nem spamelnék ide, és a vacsorára se lenne gondom. :)

Payrollerwitch 2017.06.07. 19:54:32

@huisje,boompje,beestje: Én is mindig ezt mondom, egy-egy zűrösebb nap végén, vagy mikor meglátok egy remekbe (el)szabott jogszabály változást. Megyek inkább mosogatni Angliába, a víz meleg (a kezem úgy is mindig fázik), a tányérok meg nem beszélnek. Nem kell belegebedni, mindig agyalni és még abból is megélnék.

Payrollerwitch 2017.06.07. 19:57:19

@nemecsekerno_007: A külföldön dolgozó küld haza pénzt a szüleinek, aki ebből áfát fizet minden egyes elköltött fillér után. Mivel a nyugdíjkasszába mindig be kell pótolni, vegyük úgy, hogy ebből történik. Probléma megoldva.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2017.06.07. 20:04:30

@Payrollerwitch: Naugye! :D Persze nyilván tudtam, hogy ennyi intellektuális munkát valamivel be kell majd foltozni. És tényleg... óriási adomány az egyszerű élet méltóságát élvezni. De!- tudjuk mindannyian jó esetben, hogy egyébként mire van agyi kapacitásunk, és milyen is az alkotó munkát élvezni. Nekem most ez az írás. Azután ha kevés lesz, majd lépünk. Vagy majd jön megint szembe az élet. Hoz valami lehetőséget, vagy berobbant egy bombát.... Ilyen ez.

Dikusz 2017.06.07. 20:07:19

Most lett kész a füstöltszalonnás paprikáskrumpli újburgonyából, fejessalátával, pöppet csípős is. Kicsit sok lett, kér valaki?

Payrollerwitch 2017.06.07. 20:08:40

@huisje,boompje,beestje: Lehetne ezt nyugiban is csinálni, de itt senkinek sem érdeke sajnos. Rengeteg tehetséges ember és munkaadó megy el emiatt. Ahogy olvasgattam a blogodat, téged aztán nem kell félteni sehol! :)

Dikusz 2017.06.07. 20:10:56

@diggerdriver: mindjárt megyek is, és elolvasom. Istenbizony nem olvastam a hozzászólásodat, mielőtt megírtam az előzőt.
Mentségemre szolgáljon, hogy amit leírtam igaz.

Térdepetyüljek a sarokba, vagy még hozzászólhatok azért? Szánom-bánom bűnömet. Ugye nem haragszol? :)))

Buchhalter 2017.06.07. 20:11:09

@nemecsekerno_007: igazi megszállott Fidesz fan vagy ezzel az ostba benyögéssel,hogy aki kimegy dolgozni annak a szülei milyen jogon kapnak nyugdíjat?!Olyan jogon ,hogy itthon fillérekért ledolgozták az életüket! Digger posztja különben nagyon jó volt.Viszont én is azt látom,hogy sok magyar még mindig az okosba megoldom sztereotipiában gondolkodik.

Antal Jozsa 2017.06.07. 20:21:13

Olvasva a hozzászólásokan ezen a fórumon ( kiszamolo.hu/oszd-meg-a-koltsegvetesedet/#comments ) nem olyan rossz a helyzet Magyarországon :-)

nemecsekerno_007 2017.06.07. 20:21:42

@DieNanny CH:

Hát persze. Ha nincs akváriumod akkor buzi vagy.

Gratulálok.

Dikusz 2017.06.07. 20:24:53

@diggerdriver: egyet még engedj meg nekem, hogy ajánljak valamit elolvasásra:
Most olvastam az Indexen, a következő címmel: Ünnepelt futballista volt, aztán menedékjogot kért Svájcban. Akkor még szerettem a focit, de nem emlékeztem rá.

Jó lenne, ha megtanítana valaki, hogy kell belinkelni cikket úgy, hogy ne vigye el az eredeti posztot.
Az egyik megoldást tudom: nem kell eltérni a poszt témájától, úgy, mint én most. De tényleg érdekel mindenki véleménye, a fiatalságom egyik jó focistája volt, még akkor is, ha Dózsás:)

montroyal ( CAN qc) 2017.06.07. 20:32:27

barhol dolgoztal nem is a fizetes volt ami utan erdeklodtek mert kb egyforma volt DE MI A MELLÉKES ? az volt az erdekes a munkahely valasztasnal ..

én is voltam sofor a gyermekeheztetesi vallalatnal nekem is gombnyomasra mentek a kilometerek egy kulon kis motor hajtotta ..1 -es szemle 2-es szemle ? ugyan mar .. annak is megvolt az ara ..
a fotaxinal sok benzint nem lehetett lopni, mert kulon kutak voltak de napi 2 litert leengedtem egy uvegbe , az jo volt az en kocsimba szoval sorolhatnam dolgoztam sok helyen de mindenhol csinaltam mellékest .:-)

gabors 2017.06.07. 20:34:24

@nemecsekerno_007: "- akik külföldön dolgoznak azok nem fizetnek itthon járulékot, de ennek ellenére kaphatnak nyugdíjat v. szociális ellátást a szüleik."

ez akkora fidesze baromsag hogy ihajjj mit gondolsz a szolgalati evek fogalom mire utal

csak kerdezem azokkal mit tennel akinek nincs gyerek nem is volt, elertek a nyugdijkorhatart akkor dunab loveted oket a meszaros hidrol ??

mi azokkal akiknek volt gyereke csak pont lezuhantak a PanAm 103-vel ???

soroljam amit irtal az agyatlan demagogia....elszamolas meg ilyenek .. gondolom eleg fiatal vagy mit szolnal ha mondjuk valamiert szivmutetre lenne szukseged es valaki elovenne az elszamolast es azt mondana hogy sajnos egyelore 20 millioval kevesebb az eddig befizetett jarulakod amibol mar levontuk az eddigit gyes-t betegszabadsagot gyerekek iskolajat .. szoval dolgozz meg 23 evet es gyere vissza ... :-)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2017.06.07. 20:36:06

@nemecsekerno_007: tehát utólag kérjem vissza a magyar nyugdíjrendszertől az eddig befizetett járulékaimat és adjam oda saját kézből szüleimnek? kérlek, felőlem simán - biztosan több pénzt kapnának így kézhez, mint a magyar államon keresztül.

a magánnyugdíj rendszerét csak mint fogalom említem. annál az einstandnál vált világossá, hogy kurvára semmi rendszerváltozás nem történt.

DieNanny CH 2017.06.07. 20:40:21

@Dikusz:

Ha csak kicsit csípős, akkor jöhet.
:-)

Payrollerwitch 2017.06.07. 20:42:13

@Antal Jozsa: Azért ez nem egy reprezentatív felmérés. Ráadásul 2015-ös. Azóta az albérlet árak jócskán felmentek. A mélyszegénységben élők meg nem kommentelnek.

Dikusz 2017.06.07. 20:51:30

@DieNanny CH: csak kicsit csípős, ha mindenki itt lenne, szívesen adnék belőle:)))

Dikusz 2017.06.07. 20:57:30

@diggerdriver: van tejfölöm itthon. Szoktam én is tenni bele, sőt elvetemült módon a gulyáslevest ecettel szeretem:)))

A kérdőjel az Index cikkre szól? Tényleg nem tudom másképp belinkelni, informatikailag, műszakilag analfabéta vagyok. Index első oldalon címlapos jó nagy fotóval. Harsányi Lászlóról szól. Nagyon érdekelne a véleményed.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.06.07. 21:08:48

@Dikusz: Elolvastam. Nincs véleményem. Nem értek a focihoz.
Itthon elégedetlen ember volt. Kiment bejárta a világot jól keresett hazaköltözött. Tény hogy egy morzsányi pozitív kisugárzást nem éreztem a cikkből.

gabors 2017.06.07. 21:12:59

@Dikusz: tenyleg jo cikk gondolom O is pozitiv volt mindig :-)

Antal Jozsa 2017.06.07. 21:19:37

@Payrollerwitch: Nem olyan regi ez, 2015 ev vege, plusz azota a fizetesek is nottek es nem mindenki alberletben lakik szemben a nyugat europai atlaggal.
A szegeny ember nem kommentelhet? Szerintem mar nem olyan draga a net meg egy regi szamitogep es megteszi crt monitorral.

Payrollerwitch 2017.06.07. 21:21:45

@Antal Jozsa: Jó, igazad van. Itthon már eljött a kánaán, minden szuper, a gazdaság dübörög, az emberek gazdagok, csak az nem eszik, aki nem éhes.

Sesquatch 2017.06.07. 21:41:51

Miután kb 5 bekezdésben taglalja a szerző hogy milyen módszerekkel lopták még a céget / államot, azon azért nagyot röhögtem, amikor írta:
Ez az időszak úgy nagyjából a 2000 és 2010 közötti időszakra esett. [...] A munka becsülete sárba tiprásának időszaka. A költözés elhatározásának időszaka
A munka becsülete, bmeg... :)

Amúgy semmi gond nincs a külföldön elessel (én is kikoltoztem) de azért ne ideologizaljuk már meg hogy miért loptunk évtizedeken át és hogy kényszerítve voltunk hogy kikoltozzunk.

Ad Dio 2017.06.07. 21:42:20

"Ha valamire büszke lehetek, akkor ERRE vagyok büszke. Igaz, hogy esélyük sincs lakáshoz jutásra, családalapításra, gyereknevelésre. Le fogják dolgozni úgy az életüket, hogy semmi nem marad utánuk. Na, ERRE ki lesz büszke?"

Ritkán írok ennyire durvát, de - feltéve hogy mindez igaz és nem csak egy tanmese - ne légy büszke az életképtelen gyermekeidre. Aki akar, idehaza is boldogul. Lesz családja, nevel majd gyermeket, lesz hol laknia. Nem úgy és nem olyan szinten, mint egy német? Ez így van. De ezen csak újszülöttek és demagógok lepődnek meg. Evvan. A magyar-lét ilyen. Akinek meg nem tetszik, az elmegy innen. Senki egy rossz szót ne szóljon rájuk, mert nem szolgáltak rá... ja, aki elmegy az viszont lesz szíves nem szidni azokat akik itt maradnak. Mer' mire fel?

Uff.

Antal Jozsa 2017.06.07. 21:42:47

@Payrollerwitch: Pont egy ilyen kommentre vartam. Nyilvan nincs otthon kanaan, de sokan vannak akik boldogulnak, egy par ev kulfoldi let szerintem belefer mert becsuletes munkaval igy gyorsabb sajat kerohoz jutni, de utana lehet elni akar otthon is.
A mai blog iroja meg tulsagosan lesajnalja a hazajat, persze ertem kibas*tak vele, mas tobbet kapott de gyerekes ezen ennyit sirankozni. En is ateltem ilyet kulfoldon, valtottam is ceget, de ez nem az orszag hiabaja. Kulfoldon meg kulfoldi is maradsz, ha van utleveled ha nincs, mas kerdes hogy ez kit mennyire izgat.

Dikusz 2017.06.07. 21:50:00

@diggerdriver: @gabors: elnézést kell kérnem tőletek:)
Az igazság az, hogy amikor hirtelen felindulásból kértem, hogy olvassátok el a cikket, még én se olvastam végig. Most megtettem, aztán rájöttem, hogy megint előbb cselekedtem, mint gondolkodtam. Meg se kellett volna említenem a cikket...

Sexual Harassment Panda 2017.06.07. 22:08:43

@Antal Jozsa: sajnos a külföldi magyarok közül sokan előszeretettel gyűlölködnek.

gabors 2017.06.07. 22:33:09

@Sexual Harassment Panda: 'sajnos a külföldi magyarok közül sokan előszeretettel gyűlölködnek. " es a haziak meg nem ???? bayer "ur" kisbetuvel a james bond nemecseknek !!!

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.06.07. 22:35:02

@Dikusz: ha így igyekszel, idén nálad lesz a blogtalálkozó ;-)

sóhegy049 2017.06.07. 22:35:27

@Sexual Harassment Panda: Bevallom, hogy én a kussolós típus vagyok, de szeretnem sincs igazán mit az országban, de ez köszönhető ám az összes, 90 utáni politikai "elitnek"! Igaz én Kelet felé boldogulok, de ez nem változtat a dolgon. Fele annyian vagyunk arra is, mint Nyugatra.

gabors 2017.06.07. 23:16:57

@Sexual Harassment Panda: "@gabors: relativizálsz "

hogy mit csinalok ?? nem vagyok en bolcsesz !!!!!

adg 2017.06.07. 23:53:55

@nemecsekerno_007: te, ez tok jo, de nem csak ugy kb hetente kene itt leirnod, hanem minden nap, lehetoleg tobbszor is, mint rendes trollok csinaljak. Holnap is van nap, ne feledd!

ramszeszita 2017.06.07. 23:56:05

Azzal a resszel abszolut azonosulni tudok, mikor azt irod hogy jo itt, szep a varos, megunhatatlan, de MIERT volt ez muszaj? Miert nem lehetett ez az en dontesem? Miert KELLETT jonni? Egy olyan erzes ez, ahol egyik oldalrol halas vagy a sorsnak hogy pont itt landoltal, igy es most, masreszrol pedig nagyon jol tudod hogy annak hogy most jol megy a sorod, mennyire kicsi volt az eselye. Es mi van ha arra az interjura pont nem mesz el, ha nem latod a hirdetest, ha nem talalkozol azzal az emberrel, stb. Nekem hajszalon mult hogy az egeszsegem, az ep elmeallapotom,a motivaciom es a lenduletem megamaradt, az a sok borzaszto dolog ellenere ami tortent miota kikoltoztem. Megis, halasnak erzem magam hogy EGY munkam van es abbol az egybol meg tudok elni, nem kell 7 fele munkat csinalnom mint otthon, es meg akkor is a szuleimtol lakberre valot kerni mert nem tellik ra... es ez sajnos tulontul sokat mond el a helyzetrol ami elol kivandoroltunk. En pont a "hat te megszivtad" generacio gyermeke vagyok, es ja, ugy megszivattak hogy attol kodultam.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.08. 01:17:21

off
egész heten gulyast ettem ... szoval mégse csak Mo-on lehet jot enni ..
igaz a szakacsot onnan importaltam ...

montroyal ( CAN qc) 2017.06.08. 01:30:29

@tanato: @diggerdriver: Az orosz katonákkal való csencselés is megérne egy misét.

egy tortenet aki nem ismeri
Szasa add el a gepfegyvered
- az nem lehet jon a hadgyakorlat mit csinalok - a sokan vagytok eloretartod a kezedet es kozben mondod ratatatata

jon a hadgyakorlat latja Szasa a kezével ratatatata.. latja am Szergej kitart karokkal billeg le-fol kozben a szajaval bruuuu bruuuu bruuu

montroyal ( CAN qc) 2017.06.08. 01:54:05

@Arthamyr: aki csak kicsiben csinálja, de azért a vérében van?

akik kulfoldre kerultek azoknak kiment a vérébol?én peldaul ha valaki fizet nekem azonnal bevallom hogy az allamnak adjam a 30-40%-at..

elejen a reptéren dolgoztam mi toltottuk fel a privat-jeteket kaja szesz uditovel .. mondanom se kell egy komplet leltar volt nalam otthon , hentesnel is dolgoztam gondolod nem ettem hus meg huskeszitmenyeket otthon ..

voltam nemreg vér testen ... nem mutat ki semmit ..

Arthamyr 2017.06.08. 06:57:34

@montroyal ( CAN qc): Egy jóravaló ember vére megtisztulhat pár év után, ha normális környezetbe kerül. :) Aztán van, aki kint is "trükközős" marad, ők terjesztik a kelet-európaiak jó hírét.

Otthon nem kevés olyan ember van, akinek kb. 3 választása van: vagy csal/lop, vagy élősködik (pl. visszaél a szociális rendszerrel), vagy elpusztul, esetleg ezeket kombinálja (az utolsóval ritkábban). És ez a perspektívája az egész életre. Elpusztulni nem hajlandó, a szociális rendszerben lévő lehetőségeket már kimaxolta, így az első dologban kell fejlődnie.
Az is természetes, hogy nem fizetnek adót, vagy okosba megoldanak amit lehet. És ez társadalmilag teljesen elfogadott. Mikor fognak az ismerősei arra csúnyán nézni, aki minimálbérre van bejelentve, és közben 300k-t kap kézbe? Aki minimálbérre vagy arra sem jelenti be az embereit?
Na erről beszéltem, amikor azt mondom, hogy nem lenne forradalmi, ha varázslatos módon eltűnne ez a mocsok tolvaj bagázs a parlamentből.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.06.08. 07:38:51

@nemecsekerno_007: De, mindenki teljesen korrektnek gondolja...
Mond az valamit, hogy a nyugdíjasok egy életen át, mondjuk 40 éven keresztül fizették a járulékot?És hogy ezért tök jogosan várnak cserébe valamit visszirányban?
De figyel, próbáld ki, kérdezd meg muterodékat, hogy mit szólnának, ha egyik napról a másikra elvennék a nyugdíjukat, csak mert te külföldre költözöl, vagy bármi egyebet csinálsz...
Oszt gyere vissza, meséld el, mekkora pofont kaptál.

gmihaly621 2017.06.08. 08:06:34

Azért a kintiek "hazaköpködésének" is elég komoly történelmi hagyományai vannak, mondjuk pl. a Bécsbe költöző egykori abszentistáktól egyes mai kintiek személyesen leírt, vagy fogadatlan prókátor firkászaik által közvetített sorokig, a rárepülő politikai mozgalmakról, szervezetekről, pártokról nem is beszélve.

Nzoltan 2017.06.08. 08:26:38

"Nemzeti sport lett Magyarországon, hogy elmondják, milyen rossz a külföldön élő magyaroknak."

Aztán valamiért mindig az itthonmaradottak fikázásáról szól a posztok negyede.

Duplaxiii 2017.06.08. 08:51:36

Megírtam volna a napi tapasztalataimat, de te ócska módon cencúrázod a véleményeket!
Besúgóházmester alapúak meg nem érdemlik meg a normális párbeszédet!
NE CENZÚRÁZZ!

Határátkelő 2017.06.08. 08:56:28

@Duplaxiii: Nem emlékszem, hogy bármilyen kommented nem engedtem volna be. Ha elolvasod a minden poszt alá belinkelt alapelveket, akkor ott pontosan le van írva, mi az, ami nem ide való - éppen a normális párbeszéd érdekében. Ha szerinted ez elviselhetetlen cenzúra, akkor sajnálom, de valóban ne írj ide. Minden más esetben örömmel várom a hozzászólásaid és a posztod is.

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:02:37

@geegee: "De, mindenki teljesen korrektnek gondolja...
Mond az valamit, hogy a nyugdíjasok egy életen át, mondjuk 40 éven keresztül fizették a járulékot?..."

Járni jár, csak nem jut. Ismerős?

- Tök mindegy, mert a nyugdíjakat a mostani járulákból fizetik.
- A nyugdíjrendszer egy kockázati közösség
- A gond az, hogy aki kilép ebből, azt nem szankcionálja a rendszer

Így viszont olyan a rendszer mint egy becsület kassza, mindenki ahogy csak tud, próbál kibújni a fizetés alól, illetve próbál minél többet kivenne ha lehet.

A felosztó-kiróvó rendszerben arra hivatkozni, hogy ki, mennyit fizetett 40 év alatt elég képmutató.

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:17:03

@Buchhalter: "igazi megszállott Fidesz fan vagy ezzel az ostba benyögéssel...."

Ja, a szokásos "ezen a nyúlon már megint nincs sapka" szöveg.
Ettől a probléma még adott.

Egyébként a nyugdíjrendszer átalakítása nem csak a külföldön dolgozók szüleit érinti. Ugyanúgy be kéne kalkulálni ha valakinek termőföldje, ingatlana van amiből bevétele származik. Az ezekből származó bevételekkel lehetne csökkenteni az államtól kapott nyugdíjat.

Szükség lene közös Eu-s szociálpolitikára, mert elég érdekes, hogy a szegényebb K-európai országok az én adómból képeznek szakembert gazdag nyugati országoknak, hogy utána az ottani nyugdíjasok járulékát fizessék. Erre szokták azt írni, hogy akkor itthon kell annyi fizetés adni, hogy ne menjenek el. Ja persze, csak azt felejtik el, hogy ezek összefüggenek.

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:17:08

@gabors: "ez akkora fidesze baromsag hogy ihajjj mit gondolsz....."

Fideszes baromság??? Ezt a legegyszerűbb mondani, a párt neve tetszőlegesen behelyettesíthető.

A probléma ettől függetlenül adott.

A szentimentális melodrámát meg hagyjuk, mert az csak a szokásos hiszti.

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:31:41

@adamskij: "tehát utólag kérjem vissza a magyar nyugdíjrendszertől az eddig befizetett járulékaimat és adjam oda saját kézből szüleimnek?...."

Azt kérheted, de inkább tőlük, mert nagyjából nekik fizették ki az évek során. Ilyen a felosztó-kiróvó rendszer.

A másik szokásos mantra a MANYUP lenyúlás. Erkölcsileg lehet vitatkozni rajta, de számszerűen lóf***sz az éves szociális kiadásokhoz képes. 3500 Mrd Ft volt, a szociális kiadások 5000 Mrd Ft-o tesznek ki évente (!)
Nagyon el vagyunk tévedeve ha sok a nulla.
Egyébként a felosztó-kiróvó renszert kéne szép lassan leépíteni és az öngondoskodás felé tolni a rendszert, persze nem úgy ahogy a manyup-nál volt, mert az kb. fából vaskarika. Állami volt az, csak nem az állam kezelte. Nyílván ezért is tudta az állam "elvenni" :) Valszeg ha valódi magán lett volna, akkor nem tudja elvenni :) Erre még nem gondoltál?

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:31:45

@adg:

Ha valaki olyat ír, ami kívül van a konfortzónádon akkor az már torll?
Meg agymosott fidesz fan?

Hát nyílván. A probléma ettől függetlenül is adott.

Nem meztelen a király, csak én vagyok fidesz troll :)

nemecsekerno_007 2017.06.08. 09:31:51

@Payrollerwitch: "A külföldön dolgozó küld haza pénzt a szüleinek, aki ebből áfát fizet minden egyes elköltött fillér után...."

Ez igaz egyébként, csak nincs számszerűsítve. Ki, mennyit fizet és kinek. Én azt szeretném ha ezeket tisztáznánk, mert így csak a levegőbe beszélünk ezzel kapcsolatban.

Hivatkozni lehet rá, de kb. ennyi.

Amúgy nagyjából a hazautalások miatt nem lépte még meg a kormány.

adg 2017.06.08. 10:32:03

@nemecsekerno_007: nem mondtam, hogy fidesz fan vagy. De ettol az otleted meg ezer sebbol verzik es teljesen nonszensz. Hiaba adod elo ujra es ujra.
Sokkal ertelmesebb, amde lassu es koltseges megoldas lenne az egyeni ongondoskodasra atallni, legalabb reszben, mint egy sor mas orszagban, a mostani rendszert meg kivezetni a picsaba, mert tarthatatlan a jelenlegi demografiai folyamatok mellett.
Csak az atmenet eleg nagy szopas lenne.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.08. 16:46:19

@Arthamyr: vettem .. szoval én nem vagyok joravalo:-)

nem egy excuse de amikor hallom hogy Canada 70% emeli a katonai kiadasokat ,ami ugy is titkos azt nem teszik nyilvanossa hogy mennyi ... szoval feltétlen hozza szeretnék jarulni ... amugy en mar elore befizettem a részemet 100K buntetest a adonak az életem végéig feljogosit... hogyis mondjam okosba csinalni ..

DieNanny CH 2017.06.08. 16:52:40

@montroyal ( CAN qc):

Én is azt ettem vasárnap és hétfőn is. Isteni volt.
(Az egyedüli magyar benne a cecei paprika, meg az anyukám által termelt és őrölt pirospaprika volt.)

DieNanny CH 2017.06.08. 16:56:14

@Duplaxiii:

"NE CENZÚRÁZZ!"

Dehogyisnem. Miért ne tenné? A saját blogja, úgy vezeti, ahogy akarja.

montroyal ( CAN qc) 2017.06.08. 16:57:40

@DieNanny CH: akkor ezért SE kell hazakoltozni ...

DieNanny CH 2017.06.08. 16:58:31

@nemecsekerno_007:

"A felosztó-kiróvó rendszerben arra hivatkozni, hogy ki, mennyit fizetett 40 év alatt elég képmutató."

Aha. Akinek meg nincs gyereke, azt a nyugdíjazása után főbe lőni.
Hiszen szerinted képmutató dolog a befizetéseire hivatkozni...

gabors 2017.06.08. 17:14:42

@nemecsekerno_007: "- A gond az, hogy aki kilép ebből, azt nem szankcionálja a rendszer" Barom, aki kilep az nem szerez jogalapot sem arra hogy nyugdijat kapjon ezt adja fel (igaz szerez esetleg nyugdijjogosultsagot mashol) ...

Pont mint irod kockazati kozosseg megpedig egyenileg van benne aki dolgozik (es nincs benne aki nem) Semmi olyan nincs hogy ha nem csinal 2-3-5 gyereket akkor nem jogosult nyugdijjra

gabors 2017.06.08. 17:16:48

@nemecsekerno_007: " Az ezekből származó bevételekkel lehetne csökkenteni az államtól kapott nyugdíjat." Ez is baromsag mert a nyugdij a munkaba toltott szolgalati idotol es a fizetestol ami utan jarulekot fizetett fugg .. csak szolok hogy ez magan nyugdijalapoknal is pontosoan igy van.

Arthamyr 2017.06.08. 17:29:44

@montroyal ( CAN qc): Nem lehet mindenki az. Én sem lennék, ha adódna a lehetőség, de itt jó az adózási morál. Magánembereknek, mert amúgy az ország a cégeknek egy EU-n belüli adóparadicsom.

Payrollerwitch 2017.06.09. 09:47:45

@nemecsekerno_007:
"Egyébként a felosztó-kiróvó renszert kéne szép lassan leépíteni és az öngondoskodás felé tolni a rendszert"
Hét éve vannak kormányon. Próbálok szépen fogalmazni: mi a büdös bánatért nem kezdték még el?

doktornoo 2017.06.10. 20:17:07

Miert nem szoltok, hogy digger poszt van??

Ez megdobbento! Tenyleg nyirtad a tujakat??

Vadalmaaaaa 2017.06.11. 08:39:02

Mar a kep is kemeny. Az allandoan magyarorszagot ekèzö szovege kezd unalmassa valni. Mindenutt vannak problemak,persze tole,csak magyar problemakrol hallunk, UK- ben problema az nincs.Egyoldalu,szemellenzos poszt,mint a tobbi posztja ennekma szerzonek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása