2017. május 28. 06:30,  A vacak Paradicsom 30 komment

2017. május 28. 06:30 Határátkelő

A vacak Paradicsom

Az alkalmazkodás a határátkelés egyik alapkérdése, és alkalmazkodni bizony még a fehér homokos kis Paradicsomban is kell – derül ki az egyik ajánlott posztból. Emellett lesz szó a most kezdődött Ramadánról, végül kalandozunk egyet Malmöben is.

kanari-szigetek_foto_pixabay_com_frodecj.jpg(Fotó: pixabay.com/FrodeCJ)

Kezdjük a Paradicsomban, ami ebben az esetben Anfi, ahol a Vaku villan blog szerzője kénytelen szenvedni kicsit. És az a vicc, hogy ez nem vicc.

„Nagyon vacak itt lenni Anfin, a fehérhomokos puccos kis Paradicsomban, mert egyrészt nincsenek jófej haverkodós szomszédaink, másrészt az öböl valamiért nem szeret minket, és hiába okoskodunk folyton a horgonyzással, pár nap után mindig újra keresztbe állunk a hullámokon, és akkor minden csattog, puffog, lepotyog.

Vizet csak illegálisan tudunk tölteni, ráadásul egész nap megy a jetski, partyboat őrület, hangos és zavaró. Szóval alig várjuk, hogy hazatérjünk kedves kis Arguineguinünkbe. 

Na persze én már megint mindjárt megőrülök, ha nem utazunk valahová, de egyelőre szeretnénk egy kis pénzt felhalmozni az indulásig… Türelem, nyugalom, satöbbi (fogyóban). 

Mostanában egyébként az alkalmazkodáson gondolkozom. Hogy jó-e az, ha az ember akaratlanul is alkalmazkodik a környezetéhez. Sétálunk Dáviddal, én mesélek (persze), egyszer csak azon kapom magam, hogy lihegek. 

Megkérem, ne loholjon már (szokásos műsor). Ilyenkor fancsali pofával eltúlzott lassú tipegésre vált, én végre kifújom magam, és így megyünk kb. öt percig, amikorra is elfelejtődik az egész, ő újra felveszi a neki normális tempót, én pedig észrevétlenül is átveszem, és megy minden elölről.

Amíg be nem durcázok, és szándékosan, erőltetve megpróbálok úgy sétálni, ahogy nekem kényelmes. Konkrétan nehezemre esik, de ha direkt erre figyelek, meg bírom csinálni. Ő meg persze észre sem veszi, egyre jobban lehagy. 

Pedig azt szoktam képzelni magamról, hogy tök erős, makacs és öntörvényű lény vagyok, holott még sétálni sem bírok úgy, ahogy nekem jó, csak ahogy a másiknak, mellettem. Szóval ezen gondolkozom mostanság.” 

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el!

Itt a Ramadán

A most kezdődött Ramadán nekünk, akik csak kívülről szemléljük, leginkább szenvedésnek hangzik, hiszen böjtölni kell. Érdekes módon a törökök viszont úgy várták, mint a gyerekek a Karácsonyt – derül ki az Isztambul infó blogról.

ramadan_foto_subcommandante.JPG(Fotó: Subcommandante)

„Mint minden évben, az idei Ramadánnak is van egy különlegessége: ez lesz a leghosszabb! Június 26-án összesen 17 órát és 25 percet kell majd várni a reggeli és a vacsora között. Ilyen hosszú ideig nincs evés, nincs víz. És nincs házasélet se (háznélküli se). Ki-ki döntse el maga, melyiket a legnehezebb betartani…

E mellett nincs dohányzás sem, egyes közösségekben pedig még a zene hallgatása, az ének és a tánc is tilos. Szerintem a Facebook böngészését is nyugodtan fel lehetne venni a tiltólistára… Na az lenne aztán a kihívás!! 

Viszont a leghosszabb böjt az utolsó napra esik. Vagyis addigra már bőségesen belejövünk a nélkülözésbe. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Ramadán szépen lassan kikúszott a nyárból. 

Most már olyan döglesztő meleg sincs (de ezt még meglátjuk), és a böjt ideijei is egyre rövidülnek. Mígnem majd több év múlva eljutunk oda, hogy az egész télen lesz. Az meg már igazán könnyűnek ígérkezik. 

Az, hogy roppant korán kell kelni, más dolgokat is magán vonz. Az első napon hajnali 3:36-ig be kell fejezni mindenféle evést és ivást. Meg az egyéb élvezetes dolgokat. No meg a fogmosást is, hiszen az csalás, hogy a foghézagok között elrejtünk egy dinnyét, hogy azt majd délben megeszegessük… 

Ehhez viszont, ha nem akarunk rohanni, akkor legalább 1 órával korábban fel kell kelni. De még jobb, ha inkább másfél, két órával korábban. Azaz olyan hajnali 2 környékén már érdemes leülni az asztalhoz. 

Hajnali 2-kor… Próbáltál már hajlani 2-kor enni? Nem arra gondolok, amikor az ember egy kicsit nassolna, és éjjel kicsit pakolászik a hűtőben. Itt annyi kalóriát kell magunkba pakolni, amennyi kitart estig… Kb. este 9-ig. 

Igen, ott a másik oldal is, az este 9. Ilyenkor fogunk vacsorázni. Az első napokban bizonyára túlságosan sokat is. De később, ahogy a szervezet belejön a nélkülözésbe, már normális mennyiséget eszünk. De akárhogy is, az eltart egy kis ideig… 2 órát legalább… 

Utána pedig török szokás szerint még csipegetünk egy kicsit, jön egy tea, egy kis süti, egy kis kávé, na még 20 csésze tea, no egy börek, de van ám gyümölcs is. Aztán olyan éjfélre eljutunk arra a pontra, hogy most már tényleg elég lesz… De igazándiból nem! Még eszünk egy kicsi magokat, iszunk némi teát, stb… 

És amikor már a normális ember (még isztambuli mérték szerint is) végre menne aludni, akkor az ágy helyett a konyhába megyünk. Mert ideje reggelizni! Ha kihagyjuk, holnap nagy bajban leszünk… No de ki tud enni ilyenkor? Éppen most fejeztük be a vacsorát…” 

Természetesen érdemes elolvasni a teljes posztot most is, itt tehetitek meg.

Skandináv kalandozás 

A Heni utazgat blog szerzője (szóval Heni) utazgatott ezúttal Skandináviában, azon belül is a svédországi Malmöben.

malmo_svedorszag.JPG

„Szerencsém volt, az idő kellemes, sütött a nap kb. 7 ágra. A reptérről gyorsan ki lehet jutni, sehol nem ellenőriztek, bőröndre sem kellett várni. Így ahogy kiértem, már gördült is be a reptérbusz, ami leszállított Malmö központjába. Ez egy hozzávetőlegesen 40 perces út volt, viszont annyira a központban tett le, hogy 5 perc sétára volt a hoteltől (én mázlista). :) 

Gyorsan bejelentkeztem, csekkoltam a szobát, a wifi hagy némi kívánnivalót maga után, felnyaláboltam a kis fényképezőgépemet és útnak indultam. Erre a napra egy fő tervem volt, a Turning Torso meglátogatása a tenger part mellett. 

Ez volt az egyetlen olyan nevezetesség, ami kilógott a többi egy kupacban levőtől, így le akartam tudni az első napon. Azért persze nem célirányosan mentem, és út közben is felfedeztem egy csomó dolgot/helyet. 

Elég sok helyen vannak kirakva absztrakt szobrok, az egyszerűbb letisztulttól a színes csiricsárékig. 

A másik érdekesség, hogy Malmöben szinte mindenkinek van biciklije, és az összes metró/busz/vonatállomás mellett hatalmas bicikliparkolók vannak kiépítve. 

Csak a hosszú munkanap után találd meg a sajátodat a több száz között. Ha mégsem biciklivel közlekednek az emberek, akkor mindenki egy Volvoban ül. Hiába, a helyi márka ereje... (...) 

Építkezések mindenfelé, lakóparkok, játszótér, gördeszka- és koripálya fogadja az embert. Látszik, hogy ez a rész nem a turistáknak épült, mondhatjuk, hogy hétköznapi emberek élik hétköznapi életüket. Viszont ez az út vezet minket a Turning Torsóhoz. Vagyis nem feltétlenül csak ez, de szeretek új utakat felfedezni, és nem csak a "turista" útvonalat bejárni. (...) 

A következő napot hosszúra terveztem, az időjárás nem. Reggel mintha dézsából öntötték volna az esőt. Adtam a dolognak max. 1 órát, míg megreggelizek és összeszedem magam. Semmi változás. 

Én, aki egyébként rövid látogatások alkalmával nem járok múzeumba, most betértem a Malmöhuss-ba. Ez Malmö egykori várában lett kialakítva, és a tárlat lényege az élővilág és az ember kapcsolata, valamint volt egy akvárium rész is, ahol vízi állatkákat lehetett nézegetni. 

Szerencsére mire körbementem, elállt az eső is. A várhoz tartozik egy hatalmas park is, így körbesétáltam, és egyszer csak a városi könyvtárnál találtam magam. Egy régi épület lett összeépítve egy új, modernebbel, és teljesen jól néz ki együtt a kettő. (...) 

Felkerestem még a "The Knotted Gun"-t, amit az erőszakmentesség jegyében készített Carl Frederik Reutesward svéd művész 1985-ben, azután, hogy az énekes-zeneszerzőt és béke aktivistát, John Lennont megölték. A fegyver egyébként egy 357-es Magnum revolver túlméretezett másolata. Jelenleg 16 másolata van a világon, köztük New Yorkban, Pekingben és Berlinben.” 

A teljes posztot itt találjátok.

HÍRMONDÓ

Érdekes külföldi munkák - heti best of

A heti válogatásunk mindegyik darabja érdekes valamiért: vagy a helyszín (például Bali), vagy a munka (magyar nyelvű korrektor Csehországban) vagy valami más miatt. Úgyhogy hajrá, lehet nézelődni!

Orbán: a külföldi munkavállalás nem istencsapása

A magyar miniszterelnök szerint kár, hogy a határátkelés politikai kérdéssé vált. Orbán Viktor nem szeretné, ha a gyerekei külföldre költöznének, de évtizedek óta az egységes európai munkaerőpiacért dolgoznak, tette hozzá.

Tényleg kevesen mentek el Magyarországról? 

A címben feltett kérdésre igennel válaszolt a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének igazgatója, aki szerint nem is nagyon érdemes hamut szórni a fejünkre az elvándorlás miatt. Mi nem is szórunk.

Bezártak minket egy fekete, nagy üres raktárba 

Pont úgy, mint egy csomó magára hagyatott bőröndöt: nem tudni, miért, nem tudni, mennyi időre, és egyáltalán: nem tudni semmit. Egy csomó magyart, románt és szerbet fogadott így London, fal mellé állítással a jobb és könnyebb élet helyett. Zárt ajtóval a nyitott világ helyett.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Spanyolország Kanári-szigetek Svédország Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr2412544255

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.05.28. 06:51:17

O.nem szeretné...Mehetne ő is 1 ország lélegezne fel.

DieNanny CH 2017.05.28. 07:52:29

Nem tudom, bírnám-e a Ramadant...

Hari Seldon 2 2017.05.28. 08:03:17

Az elsőnél úgy kellett kinyomoznom, hogy hol van a hely. A másodiknál meg a hiedelmekhez igazított életvietel nem érdekel, sőt felbosszant.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.28. 09:48:08

@DieNanny CH: biztos vagyok benne, hogy én nem bírnám. Faggattam egy muszlim ismerőst, ő mondta, hogy csak annak kell, aki egészséges, kicsi gyereknek, gyenge fizikumunak, terhesnek stb. nem kötelező. Náluk csak a férj tartja (tudja tartani).

Dikusz 2017.05.28. 10:23:25

@DieNanny CH: @kisrumpf: nagyon szeretek enni, és sokat. Meg is látszik rajtam. Teljesen mindegy mikor, a nap minden szakában. Vizet sokat iszom, átlagban minimum 2 liter naponta, mindig.

Húsz évvel ezelőtt nagyon kemény fogyókúrát tartottam. Sokáig szó szerint csak délben ettem, akkor is keveset. Hogy ne legyek éhes, a szokásosnál is több vizet ittam, egy év alatt fogytam 30 kg-ot. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az első két hónap rásegítéssel ment. Receptre felírt kísérleti segédanyaggal.
Az alig evés hónapokig tartott, kibírtam.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.28. 10:28:02

@Dikusz: Kaja nélkül még menne, na de vizet sem ihatnak!

(Durva lehetett azért.)

DieNanny CH 2017.05.28. 10:39:24

@Dikusz:

Ez igen, gratulálok!

És igen, vízivással valamennyire menne, de hát Ramadankor azt sem szabad...

Dikusz 2017.05.28. 10:51:26

@kisrumpf: @DieNanny CH: sokáig tudtam tartani a súlyom, évekig tartott, amíg elkezdtek visszajönni a kilók, fokozatosan. Csak magam tehetek róla, hogy visszaszedtem. Ráadásul sem a zöldséget, sem a gyümölcsöt nem szeretem.

Az igazsághoz hozzátartozik, -írtam is előbb-, hogy az első két hónap legálisan, háziorvos által receptre felírt gyógyszerrel (később már nem lehetett kapni...) ment. Eddig engedtem magamnak, az orvostól mehetett volna...

Ahogy írjátok, kaja nélkül ki lehet bírni, víz nélkül nem. Bár lehet, a 17 óra, ha egészséges az ember, akkor talán egy hónapig kibírható.

2017.05.28. 10:55:39

Én nem ismerek olyan törököt, aki tényleg 100%-ban betartja a Ramadánt. Leginkább a vizivási tilalmat nem tartják be.

Az első ajánló meg nem is tudom, mit keres itt? Ha a helyszint nem nézzük, akkor nyaff-nyaff-nyiff-nyiff-nyafi-nyafi ....

Csodabogár 2017.05.28. 11:41:14

Ez a ramadan, szerintem erősen egészségkárosító dolog. Az, hogy enni nem lehet, még hasznos is lehet, de a víz az nagyon fontos. Nem vagyok egy mániákus vízivó és soha nem mérem, mennyit iszom, de nyári melegben, amikor az ember kiizzad elég sokat, akár veszélyes is lehet a kiszáradás.

Arthamyr 2017.05.28. 11:51:36

@Pink Petsch: Németországban? Akkor ennyit a beilleszkedésről. :)

macamuca [IHUN] 2017.05.28. 11:51:59

Szenvedés a Paradicsomban: szívesen osztoznék benne, hátha így csökkenne a ti szenvedésetek mértéke/mennyisége. Csakis ezért = vegytiszta humanizmustól vezérelve ;) :D
(ja, és nem sziKszalag, hanem sziGszalag, merthogy sziGetelő szalag a teljes neve).

Ramadán: vizet se lehet inni?? :O Egész nap?
Az éhség hagyján, nem kellemes érzés a korgó has, de baja nem lesz.tőle senkinek. A nem-ivástól viszont igen, a kiszáradás nem szimpla kellemetlenség, egy meleg napon (pláne testmozgással járó munka esetén) pár óra alatt összejön....

Malmö: "Ha mégsem biciklivel közlekednek az emberek, akkor mindenki egy Volvoban ül."
Ilyen kevesen élnek ott??, vagy létezik egy malmöi bigVolvo? Utóbbi esetén szerintem egy fotót az is megérdemelt volna... :DD

Arthamyr 2017.05.28. 11:55:26

@Csodabogár: Egy fitt szervezet ezt kibírja károsodás nélkül. Az egy másik kérdés, hogy mi értelme van ennek az önsanyargatásnak. A 21. században vagyunk, rég ideje volna, hogy a vallás visszaszoruljon az emberek életéből, és ne befolyásolja az életmódjukat.

2017.05.28. 12:02:37

@Arthamyr: Ezt most nem értem ...

P.Elliot 2017.05.28. 12:16:58

@Pink Petsch: En is ismertem pakisztani muzlimot, az egyik betartotta a Ramadant, a masik meg evett, ivott, kozolte hogy o penzzel megvaltotta az engedelyt, ugy remlik hogy azt mondta hogy a szegenyek javara kell adakozni, / gondolom papi zsebbe/ es kesz. Az elozo az betartotta mert ugy tartotta illonek es minden rosszal megvadolta a masikat hogy az semmi torvenyt nem szokott betartani, nem is tartott, elte vilagat meg bigamiat is elkovetett de senki ismerose nem adts fel a rendorsegnek. Amig lattam imadkozni az elsot, szerenyen odebbhuzodva, addig a bigamistat soha.....

Ez a nem eves, ivas ha jol bereggeliztem akkor szerintem tokeletesen kibirhato/ nagy teljes amerikai reggelit ertek alatta amiben van minden/. A szomjazas viszont nehezen, illetve szinte sehogy...

tanato 2017.05.28. 12:25:14

@Dikusz: Persze hogy nem lehet kapni,sovány fiatalok használták illegális teljesítményfokozóként,sportdoppingszerként.

2017.05.28. 13:29:35

@P.Elliot: Hm, ha jól utánaszámolok, akkor 7 törököt ismerek itt annyira, hogy tudhassam róluk a Ramadanhoz való hozzáállásukat. Közülük 5-en tartják be többé-kevésbé a szabályait. Ketten magasról tesznek rá. Viszont a fogmosás, vizivás tilalmát egyikük sem, a szerelmi életüket meg azért nem ismerem ;))). Szóval, gyakorlatilag csak böjtölnek.

P.Elliot 2017.05.28. 13:41:00

@Pink Petsch: Ez az. Aztan lassan el fog halni a szokas ha kulfoldon elnek, egy-ket generacio es kesz.
Beszelgettem it a neten egy torok feleseggel aki magyar volt, azt irta hogy a torok csaladjukban meg fejlendot se hord senki, az anyosa sem, abszolut divatos ruhakban jarnak holott Torokorszagban elnek, igen, mennek templomba neha. modjaval de a vallas sem jatszik nagy szerepet az eletukben, arrol is beszelt hogy a ferje, / valami uzletember/ Szaud Arabiaban volt az uzlettel kapcsolatban 3 honapig es a frasz majdnem kitorte pedig o is muszlim vallasu, folyton attol rettegett hogy csinal valami nem tetszot es lecsukjak, a feleseget el sem merte vinni, 3 honapig birta es hazament Torokorszagba fellelegezni es megfogadni hogy a budos eletben nem teszi be Szaud Arabiaba es hasonlo lokott orszagba a labat.
Ez a ferfi meg mar a csaladja is kinotte a vallast odahaza es a korlatolsagot...

DieNanny CH 2017.05.28. 14:37:09

@Pink Petsch:

Szerintem úgy érti, hogy bármennyire is az ellentettjét mondják néhányan, mégis, sok török már annyira beilleszkedett a nyugati civilizációba, hogy már a Ramadánt sem tartja be.

Dikusz 2017.05.28. 15:10:06

@tanato: Rájöttem én is arra, hogy butaság volt szedni ezeket. Nekem kifejezetten fogyókúrás gyógyszernek adták mindkettőt (Teronac, Isolipan). A második gyógyszer volt hatásos, tényleg elvette az étvágyamat, nem kívántam az ételt. Viszont idegileg eléggé megviselt, ma már nem szedném, nem is ajánlanám senkinek.

tanato 2017.05.28. 16:28:15

@Dikusz: A Teronacot én is kipróbáltam,nagyon kemény szer volt.

midnight coder 2017.05.28. 17:23:31

@DieNanny CH: Végül is hozzá lehet szokni szerintem. Egész éjszaka zabálsz, nappal meg alszol a melóhelyeden, nem hangzik ez annyira nagyon rosszul :-). A kérdés inkább az, hogy a munkahely mennyire tolerálja ezt...

gabors 2017.05.29. 11:50:18

bocs de ezt az osi arab babona miatt nem tudok senkit sajnalni foleg nem a toroket akik atvettek ezt a imperialista "bekes" hitet es evszazadokik igaztak le nepeket fiaikat lanyaikat meg vittek rabszolganak ....

macamuca [IHUN] 2017.05.29. 12:00:52

@gabors:
Igen..., bezzeg a keresztény hit!, az sokkal jobb, mert az sose' csinált efféléket és a keresztények böjtölési előírásai/szokásai lazábbak.
Ja.......

gabors 2017.05.29. 12:50:16

@macamuca [IHUN]: "Igen..., bezzeg a keresztény hit!," bocs HOL emlitettem en barmi mas hitet foleg a keresztenyt .. az is csak egy manipulacios eszkoz (volt ???) talan ... semmi kozom hozza (szerencsere) de a mohamedan boven ratett ... nem olvastam olyat a bibliaban hogy ott old meg a hitetlent ahol megtalalod (ebbe gyerek aszony mind benne van) ez az amit a mai szelsosegesek felhasznalnak ... az ujszovetsegben ilyet nem nagyon talalni ... persze mint irtam semmi kozelebbi kozom sincs a kigyo mesehez sem...

Arthamyr 2017.05.29. 13:28:19

@Pink Petsch: Ott virít egy évtizede Németországban, és még mindig annyira vallásos, hogy böjtöl: nesze neked integráció.

gabors 2017.05.29. 15:44:39

@Arthamyr: "Ott virít egy évtizede Németországban, és még mindig annyira vallásos, hogy böjtöl: nesze neked integráció.
"

mar Kadar alatt is Direkt hust ettem minden pentken hogy had gyenguljenek a reakcios klerikalisok :-)

macamuca [IHUN] 2017.05.30. 01:01:45

@gabors:
Nem említetted sehol, ahogyan én sem arra utaltam, ami a Koránban, Bibliában van, hanem arra, amit X hit/vallás/egyház/isten/akarki-akármi nevében a vak(!!)hitű, szélsőségesen hitbuzgó hívők műveltek.
Anno a kereszténység nevében oldokoltek lelkesen tomegeket, meghozza kegyetlenül (apropo: szerintem csak kegyetlenül lehet ölni, kivaltkepp háborúban, Olymindegy, mifele háború) és teritettek lelkesen, aki nem tért meg, azt megoltek, aki megtert, sokszor azt is, merthogy nem volt elég lelkes, buzgo hívő (inkvizíció mukodese szerte a keresztények által uralt területeken, szerte a világban = az aldozatok száma ...., de a lelkük érdekében muszáj volt, mármint a szetetetet hirdető kereszténység harcosai, az inkvizitorok szerint, természetesen pápai áldással ÉS támogatással mukodtek...). A Biblia ugyan nem írta elő a hitetlenek megoleset, de a lelkes hívők évszázadokon át mégis rendületlenül oltek a hitük nevében, annak terjesztése érdekében, térítettek karddal, puskaval (mikor mi volt kéznél...), még egymás között os buzgon oldokoltek (katolikus, református, unitárius, stb egymást is szívesen küldte a pokolta, mert másként imádta ugyanazt az istent, a zsidot meg a mai napig mind a legnagyobb egyetertesben utalja, mármint a vakbuzgó hívőik...)

Tehát szerintem semmi gond nincs a mohamedan vallassal, a gond a nem gondolkozó (már megint ez a gondolkodás..., ez a vesszőparipám...), a hitet, vallást mindenek fölé helyező vakbuzgó, vakhitű emberekkel, illetve a mindezen tulajdonságokon alapuló tetteikkel van.
Minden vallasnal.
A legtöbb mohamedan-ellenes ember "lelkesen" félti a kereszténységet, a keresztény Európát, elfeledkezve arról, hogy a féltett vallás szélsőséges képviselői pont ugyanazokat a túlkapásokat követték el hitük nevében, mint a muszlim szelsosegesek.

Mindössze erre utaltam ama mondattal. De ugy tűnik, nem volt egyértelmű, nem volt érthető.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.06.01. 15:34:58

@macamuca [IHUN]: azért az megvan, hogy a keresztény hit és a hozzá tartozó cselekedetek, olyanok voltak amilyenek a középkorban (1-1 dög kivételével egyelatalan nem kirívóan gáz dolgok) de az idő múlásával változtak? Ahogy a világ is. Ezzel szemben az iszlám a mai napig az 1400 éves útmutatás és babonák alapján el, és egy cseppet sem hajlando semmiféle reformra. Ez azért elég nagy különbség.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása