oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2017. május 13. 06:30,  Mennyivel drágább külföldön az élet? 202 komment

2017. május 13. 06:30 Határátkelő

Mennyivel drágább külföldön az élet?

A határátkelés egyik alaptétele, hogy a külföldön megkeresett pénzt jellemzően ott is költi el az ember, ezért nem szabad átszámolgatni forintra, illetve szabadni szabad, csak semmi értelme. Hiszen egy 1500 eurós (nagyjából 450 ezer forint, hogy csak azért is átszámoljam most az egyszer) fizetés teljesen más megélhetést biztosít Budapesten, mint Bécsben, Münchenben, vagy éppen (fontra átfordítva) Londonban.

forint_es_euro.jpg

Miután valamikor a közelmúltban megint felmerült az igény, arra gondoltam, kicsit nézzük meg közelebbről, mennyivel kerül többe a megélhetés külföldön, mint Magyarországon.

Persze mint minden összehasonlítgatáson, ezen is lehet fogást találni, de az egyszerűség kedvéért arra gondoltam, önkényesen kiválasztok tíz olyan európai nagyvárost (lehetőleg minél több országból), ami ilyen-olyan okokból érdekes lehet a magyarok számára, és az erre szakosodott Expatistan oldal adatait felhasználva megnézem, mennyi az annyi a különböző városokban – minden esetben Budapesttel összehasonlítva.

Ezek általános adatok (ha tetszik nektek a dolog, akkor a jövőben akár egy-egy területre – lakhatás, étkezés, közlekedés, ruházkodás – is tovább lehet bontani a számokat), és nem szolgálnak többre, mint arra, hogy valamilyen képet kapjunk, és kapjanak azok, akik most fontolgatják a határátkelést. 

Az Expatistánról annyit érdemes tudni, hogy a felhasználók által megadott árakból számol, ami persze torzíthat valamennyit, de például a Budapest – London összehasonlítást több mint 1600 ember által megadott közel 8000 adatból hozta össze, ami nekem elég meggyőző. 

Ami a városokat illeti, ott két alapelv mentén válogattam: az egyik, hogy mennyire népszerű a határátkelő magyarok körében, a másik, hogy a lehető legtöbb célországból legyen nagyváros (és azért nagyvárosok, mert Budapest is az). 

Nyilván lehet ezt tovább bontani, de azt ajánlom, aki kedvet kapott hozzá, látogasson el az Expatistánra, és keresgéljen. 

Jöjjön akkor a tíz város, mindegyik Budapesttel összehasonlítva! 

Bécs (Ausztria) 

Induljunk el a legközelebbi nyugat-európai fővárostól, ami Bécs. Akárhonnan nézem, az étkezés (ebben persze az éttermek árai is benne vannak, ilyen szempontból persze kicsit becsapós, de mint az előbb említettem, egy átfogó jellegűnek szánt poszton belül ezt nem tudom jobban kibontani, talán majd legközelebb), szóval az étkezés gyakorlatilag kétszer annyiba kerül, mint Budapesten (+ 96 százalék), a lakhatás is érezhetően drágább (65), csakúgy, mint a személyes igények (ebben gyógyszerektől kezdve a samponig minden benne van) kielégítése (74). 

A ruhák gyakorlatilag ugyanannyiba kerülnek, mint a magyar fővárosban, a tömegközlekedés sem sokkal drágább (24 százalék). Mindent összevetve a bécsi élet másfélszer annyiba kerül, mint a budapesti.

becs.jpgBerlin (Németország)

A német főváros drága ugyan, de összességében nem olyan vészesen nagy a különbség Budapesthez képest. A legnagyobb az eltérés a közlekedés (+ 76 százalék) és az élelmiszerek (72) esetében, a lakhatás durván másfélszer annyiba kerül átlagosan, mint Budapesten (54), ami a fizetések különbségét nézve azért elviselhetőnek tűnik. 

A ruházkodás gyakorlatilag ugyanannyiba kerül a magyar és a német fővárosban, összességében pedig Berlin másfélszer drágább Budapestnél, amin érdemes elgondolkodni, ha összevetjük a fizetések közti különbségekkel.

berlin.jpgMünchen (Németország)

Mivel Németországban rengeteg magyar él, ezért onnan kiválasztottam a Magyarországhoz legközelebb eső bajor nagyvárost is. München igazán drága hely (még Berlinhez képest is), szóval csak az költözzön oda, aki konkrét munkára megy, és akkor is számolnia kell az árakkal. 

A lakhatás több, mint a duplája a pestinek (116 százalék), majdnem igaz ez az étkezésre (87), és München egyike azoknak a nyugati nagyvárosoknak, ahol a ruházkodás érezhetően többe kerül, mint Magyarországon (+18). 

Összességében aki Münchenbe költözik, az számoljon azzal, hogy az élet jelentősen drágább, mint Budapesten (75 százalék).

munchen.jpgAmszterdam (Hollandia)

Rossz hírünk van a holland nagyvárosba vágyóknak: drága. Legalábbis magyar pénztárcához mérve (de ugye nem magyar pénztárcához mérünk), hiszen a lakhatás (120 százalék) és a tömegközlekedés (116) több mint kétszer annyiba kerül, és kis híján igaz ez az étkezésre is (86). Ráadásul még a ruházkodás is mintegy negyedével drágább, csakúgy, mint a személyes higiénia. 

Mindent összevetve, aki Amszterdamba vágyik, az a budapestihez képest dupla költségekkel számoljon!

amszterdam.jpgZürich (Svájc)

Szerettem volna, ha van egy svájci város a listán, ezért választottam Zürichet. Nagyon sok mindent nem tudok a táblázathoz hozzátenni, a számok önmagukért beszélnek, az életnek nincs egyetlen olyan területe sem, ami ne lenne jelentősen drágább, a lakhatás, az étkezés és az egészségügy, személyes higiénia ezen belül is kiemelkedik.

zurich.jpgBrüsszel (Belgium)

Bevallom, az Európai Unió (egyik) központja nekem némi meglepetést okozott, én ugyanis előzetesen azt gondoltam, drágább lesz. Nyilván a dupla áron elérhető étkezés (109 százalék), vagy a majdnem 60 százalékkal drágább lakhatás nem csekélység, de a többi nem olyan vészes (pláne a zürichi sokk után).

Összességében az a 61 százalékos eltérés egészen elviselhetőnek tűnik.

brusszel.jpgPozsony (Szlovákia)

Az érdekesség kedvéért vettem fel a listára a szlovák fővárost, nem meglepő, hogy itt a leginkább kiegyensúlyozott a kép. A lakhatás (18 százalék) és az étkezés Pozsonyban jóval drágább, de például ruhát venni (8) és tömegközlekedni (9) Budapesten kerül többe.

A két szomszédos főváros között nagy különbség nincs tehát, valamivel (5 százalék) drágább Pozsony, de a különbség elhanyagolható.

pozsony.jpgDublin (Írország)

És akkor térjünk rá az angol nyelvterületre, méghozzá menjünk Írországba! Dublinban a budapestihez képest dupla élelmiszerárakra, még ennél is magasabb (133 százalék) lakhatási költségekre, és még annál is drágább (143) tömegközlekedésre kell felkészülnie annak, aki a Brexit miatt például írországi határátkelésben gondolkodik.

A megélhetés nagyjából duplája a budapestinek, nézőpont és fizetés kérdése, hogy ez sok-e.

dublin.jpgLondon (Egyesült Királyság)

Természetesen a listáról nem maradhat ki a brit metropolisz, a harmadik legnagyobb magyar város sem.

Az nem újdonság, hogy Londonban minden drágább, mint Budapesten, ám az arányok esetében már van min elgondolkozni. Míg a lakhatás (+211 százalék), a közlekedés (184) és az étkezés (96) brutálisan drága, addig a ruházkodás például majdnem a magyarral azonos szinten (+9 százalék) áll.

Összességében London 147 százalékkal drágább Budapestnél, ami elég durva szám. (Ugye ez két és félszeres árkülönbséget jelent.)

london.jpgEgyrészt várom a személyes tapasztalatokat, másrészt ha tetszett a poszt, akkor az ötleteket a további összehasonlításra. (Vagy ha valakinek van kedve megcsinálni egy-egy érdekes területet, akkor hajrá!)

HÍRMONDÓ

Nyári meló Ausztriában

Érdekes dolog az animátori munka, hiszen egyfelől „csak” napi 8-9 órában a hotel vendégeivel kell kommunikálni, lefoglalni, mozgatni őket, másrészt aki csinálta már, az tudja, mennyire igénybe veszi az embert. Emellett ajánlunk csomagrakodást repülőtéren, és sofőrködést is, sok egyéb mellett.

„A családom jólétét nem szeretném hálapénzből finanszírozni”

Lőrincz Balázs Bendegúz orvosként dolgozott Norvégiában, majd immár évek óta Németországban él. A hazatérés nem vetődött fel komolyabban a fejében, és ennek több oka is van.

Európából is betilthatják az amerikai járatokra a laptopot 

Az amerikai kormány fontolgatja, és akár hamarosan be is jelentheti, hogy az Európából induló transzatlanti repülőjáratokon is betiltja a laptopokat az utastérben – értesült a Reuters.

Az elvándorlás is kiüríti Magyarországot 

Magyarország hét régiója közül csak Közép-Magyarország népessége növekszik, vidéken folyamatosan fogy a lakosság – nem utolsósorban a fiatalok elvándorlása miatt. Közben például Közép-Magyarországra kétezren költöztek külföldről.

„Harcban állunk a fiatalokért folytatott globális küzdelemben” 

Egyre több a középiskola után csehországi felsőoktatási intézményben továbbtanuló szlovák diákok száma. Közülük sokan viszont diplomájuk megszerzése után nem térnek vissza Szlovákiába.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: árak összehasonlítás megélhetés

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6312501447

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dikusz 2017.05.13. 07:10:05

Másképp (lehet nem jól) készítettem volna a felmérést. Tíz európai fővárost, és nem nagyvárost vennék alapul, ha már Budapest az egyik oldal.
Éttermi étkezést nem számítanám be, itthon nem szerepel az átlagemberek hétköznapjaiban.
Az olvasottak alapján még mindig több pénzt lehet megtakarítani bárhol is él az ember külföldön, mint ami itthon marad(de inkább nem marad) az emberek zsebében.
Egy valamit azért nem értek, megkérdezném csak kíváncsiságból. Még ha így is van, miért kell mindig London után odaírni, hogy a harmadik legnagyobb magyar város? Tudom, hogy szám szerint valóban így van, de nekem olyan, mintha a túrórudit emlegetné állandóan valaki.

Határátkelő 2017.05.13. 07:34:45

@Dikusz: Gyakorlatilag München került be nem fővárosként, de Németországból akartam két várost betenni. Emellett Zürich az egyetlen nem főváros, de Svájcban az a legnagyobb település és sok szempontból talán érdekesebb / fontosabb, mint Bern.

Ami az étkezést illeti, ez egy átfogó kép, nem akartam elkezdeni külön szűrögetni, hogy ki hol mit csinál - ezt esetleg egy majdani posztban meg lehet tenni.

London esetében pedig azért írtam oda, mert sokat elárul a kivándorlásról, hogy többen élnek egy külföldi nagyvárosban, mint mondjuk Miskolcon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.13. 07:41:51

Ajajj a Tudományos Munkatársnak ma jó napja lesz. Bár lehet dolgozik ma?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.13. 07:45:03

Meg azért a 4-5szörös jövedelemszorzót is érdemes beleszámítani.

Buchhalter 2017.05.13. 08:08:22

Most ez a cikk ellentmond a HA-nak. Olyan burkolt agitrop íze van : ne menjetek külföldre mert éhen haltok.Bár most elég sarkosan fogalmaztam ,de szerintem valaki így is értelmezheti az olvasottakat.Én az ísmerőseimnek szoktam mondani ha nekivágnak Németországnak vagy Ausztriának havi nettó 1500 € alatti keresetért jól gondolják meg.Mostani főnököm is kiröhögöm,hogy nettó óránkénti 6 -7 €-ért akar kiexportálni szakmunkásokat.Hétfőn belépett 6 fő tegnap már ki is lépett mindegyik.Gondolom számolgattak : napi 12 óra munka ,konténer lakás kevés pénz.Tovább álltak.A cikkhez még annyit : ha annyira drága lenne az élet kint akkor mégis miért menetelnek ki továbbra is az emberek?Budapest,Győr és Kecskeméten kívül ma Magyarországon mindenhol elég nehézkesen és kínosan karcsú fizetésért lehet elhelyezkedni miközben az albérlet árak az élhető helyeken 100-120 ezer köré emelkedtek plusz a rezsi ami már lassan vetekszik egy bácsi külvárosi albérlet árával.A lakás árak meg szintén elszállak.Egy fiatal meglátja ,hogy egy panel 15 millió egy új építésű 20-25 millió (Budapesten mindkettő pár millával több) igen csak elgondolkodik hogy hol is dolgozzon.

adg 2017.05.13. 08:12:24

Aha, klassz. Szoval aki Zurichbe koltozik, es annyit keres ott is, mint korabban Magyarorszagon, az rafarag, jol ertem?

Dikusz 2017.05.13. 08:13:16

@Határátkelő: Nem rossz szándékú kritikaként írtam, és ezért jegyeztem is meg, hogy lehet, nem jól látom a dolgokat.
Ráadásul "gyüttment" vagyok a blogon, mert itthon élek, plusz fennáll a csalánnal verés esete, könnyű nekem a más munkáját kritizálni. Írjak jobbat, ha tudok (nem tudok). Most itthon van az ismerősöm, aki 60 éve Angliában él, és ő hogy látja ezeket a dolgokat. De mire meg tudom kérdezni, ez a poszt már lefut. Majd a következőhöz hozzáírom kommentben, de lehet túl hosszú lesz.

Tényleg nehéz összeállítani, mit hasonlítsunk össze mivel, nem is rossz, amiket kiválasztottál, de az éttermi árakat nem vettem volna bele a mindennapi kiadásokba. Ugye azért nincs harag, mert másképp gondolom? :)))

Határátkelő 2017.05.13. 08:28:57

@Buchhalter: Néha már komolyan nem tudom, mit kellene még írni, hogy ne legyen félreérthető. :) Direkt beleírtam a poszt elejébe, hogy a cél az, hogy ha valaki olvas egy 1000 eurós munkaajánlatot, akkor ne dobjon el mindent és rohanjon elfogadni, mert mondjuk Münchenben az 1000 euró teljesen mást jelent, mint Budapesten vagy Miskolcon.

Azt is írtam, hogy a fizetések ebben nem szerepelnek, mert azt már végképp nagyon nehéz lenne bepréselni egyetlen posztba.

Határátkelő 2017.05.13. 08:29:32

@Dikusz: Miért lenne harag? Csak egyszerűen nehéz lett volna kiszűrni.

Határátkelő 2017.05.13. 08:32:42

@adg: Nem, de sokan vannak, akiket megszédít, ha azt olvassák, hogy mondjuk 400 ezer forintnyi svájci frankot kereshetnek mondjuk éppen Zürichben. Nekik (is) akar segíteni, hogy tisztában legyenek a megélhetési költségek különbségeivel.

Lehet, hogy ez neked, vagy az itt rendszeresen kommentelőknek evidencia, de nagyon sokan vannak (még mindig), akik úgy vágnak bele egy külföldi munkába, hogy egyszerűen átszorozzák az ottani keresetet, kijön, hogy az forintban sok, és akkor hajrá. (Amire elég gyakran a munkaközvetítők is ráerősítenek azzal, hogy forintban adják meg a külföldön megkereshető összeget.)

szÖveges professzor 2017.05.13. 08:39:08

Nekünk sikerül hazamenni évente 3-4 alkalommal, és azt látom, hogy egyre inkább csökken ez a bizonyos különbség Magyarország és Svédország között.

4 éve még néztünk nagyokat, hogy kint mennyivel drágább az élet, mostanra meg eljutottunk odáig, hogy Budapesten nézünk nagyokat, hogy jééé, ez vagy az annyiba kerül, mint kint. Érdekes...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.13. 08:47:39

Akkor nézzük.
A fizetésem felét elviszi a rezsi. Lakásbérlés telefonok, autó.
Otthon ugyanez volt csak ott tehermentes saját lakásban laktam.
Heti élelmisterkosár átlagban 100font ehhez még jön 20 font a napi friss kenyérre és egyébb hirtelen megkívánt dolgokra.
Ennyi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.13. 08:48:32

@szÖveges professzor:
Azt hittem Svédország lett olcsóbb...
:)))))))

szÖveges professzor 2017.05.13. 08:56:00

@diggerdriver: Lehet! :-D Bár valószínübb, hogy Budapest drágul el a g...ibe! :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.13. 08:57:06

Hangsúlyoznám hogy a maradék simán elmegy szórakozásra étteremre KFC-re hazautazásra fakacsákra...
Két főnél már más a kása Mása.

adg 2017.05.13. 09:13:08

@diggerdriver: csak nem azt mondod, hogy ilyen kfc szemetet eszel?? :)))
Akarsz beszelni rola? Miert nem eszel brokkolit inkabb? :)

@Határátkelő: hat pedig de, ha annyit keres, akkor megszivta. :)
Amugy szerintem nagyon kevesen szorozgatnak mar csak ugy. Mindenhonnan ez dol, hogy milyen dragasag van kulfoldiaban, sot, mar a hivatalos agitprop osztaly is arrol beszel, hogy rabszolganak megy, aki kimegy, hisz barmennyi is az annyi, nem eleg semmire a magasabb arak miatt.
Nezd meg Diggert, neki sem fussa rendes kajara, ilyen FTC-s csirkeszarnyakon kenytelen vegetalni. :)

Arthamyr 2017.05.13. 09:16:56

Érdekes adatok, de a helyén kell kezelni őket. Egyrészt a várható jövedelemnövekedés nagyon fontos, mint @diggerdriver írta. Az étkezésbe, ahogy @Dikusz írja, nem venném bele az éttermet, mert míg az étkezés elkerülhetetlen létszükséglet, ennek nem kell (nem célszerű) étterembe történnie. Másrészt (de lehet, hogy tévedek és az csak én életemre jellemző), az is fontos, hogy a költségekbe mekkora arányban vesz részt az adott dolog: a lakhatás messze a legnagyobb szelete a költségeknek, nekünk konkrétan kb. 2-3x annyi, mint az összes többi költségünk együtt véve.

Hogy kicsit árnyaljam a dublini infot: a számok nagyjából rendben vannak (de amúgy sincs értelme vitatni, mert én 1 ember nevében nekem nyilatkozok, ezt meg biztos sokan töltötték ki).

Nem tűnt fel, hogy a kaja dupla annyiba kerülne, van, ami olcsóbb, van, ami drágább. Az éttermek persze simán, még akár többe is, ha valaki sokszor jár étterembe, és sokszor iszik alkoholt, kijön a szám, még rosszabbul is jár. Az alkohol, főleg a bor nagyon drága (8 EUR alatt nem nagyon lehet venni egy üveg bort, boltban). Ha valaki nem nagyon iszik alkoholt, és boltba veszi a kajáját és otthon főz, nem lényegesen drágább, mint otthon. A bolti kaja minősége általánosságban jobb az otthoninál, ez nagyon szembetűnő a marhahúsnál és a halaknál (érthető okokból).

A housing rendben van kb., ez az, ami mellbe vágja az embert, ha ide jön, de annyit hozzátennék, hogy igen lepukkant lakások vannak Dublinban, ha valaki igényeset szeretne, az 1500+/hó, és simán kiadnak egy sötét, 40m2-es lyukat 800 euroért, pár nap alatt elmegy. Szerződni a legtöbb helyen egy évre kell, egy hónap kaució van. Nagyon nehéz lakást találni (nekem nagyon sokat segített a céges home find service) erre külön kell készülni, sokszor már az 1 napja hirdetett lakás is elment.

A transportation városon belül nem 3x annyi, bár ha a vonaljegyek és a megfelelőjük árát hasonlítjuk össze, akár még ki is jöhet. A tax-saver bérlet, ha jól tudom, kb. egy árban van a hazaiakkal. A tömegközlekedés rossz, van 2 villamos, amire néha fel sem lehet férni, csak nekifutásból, meg busz, azt annyi. Aki autóval jár, az készülhet a dugókra a belvárosban. Én amióta itt vagyok, gyalog járok illetve biciklizek, ha valaki megteheti, ez gyors és olcsó (ráadásul van állami program, amivel az adódból leírhatod a bicikli árának felét 1000 euroig).

A ruha tényleg kb. egy árban van, de azt amúgy sem kell Dublinban venni.

A fennmaradó 2 kategória meg annyira változó egyénenként, annyira tág és ehhez képest a fogyasztói kosár olyan kis szeletét teszi ki, hogy nehéz releváns infót mondani róla.

kék madár 2017.05.13. 09:17:35

egy nem tul jo helyen levo 50m2-es becsi lakas havi berleti dija 600 EURO +- 10%
Egy pesti 50m2-es lakas tenyleg 128 ezer FT?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.05.13. 09:17:43

Igen, jól hangzik a 840 ezres fizetés. De abból 200 ezer a lakás (az előző 300 ezer volt és itteni viszonylatban még az se volt sok) 250 ezer a rezsi, 180-200 ezer a kaja, 80 ezer a benzin. Kirándulás, szórakozás, ünnepek, carbooty, gyereknek zsebpénz után ha 70 ezret félre tudunk tenni akkor már jók voltunk. Persze nekünk ez még mindig ezerszer jobb mint otthon, de azért milliókat se tudunk félretenni havonta.

Hari Seldon 2 2017.05.13. 09:22:36

„Akárhonnan nézem, az étkezés (ebben persze az éttermek árai is benne vannak, ilyen szempontból persze kicsit becsapós, de mint az előbb említettem, egy átfogó jellegűnek szánt poszton belül ezt nem tudom jobban kibontani, talán majd legközelebb), szóval az étkezés gyakorlatilag kétszer annyiba kerül, mint Budapesten (+ 96 százalék)”

Ha benne vannak az éttermi árak, akkor nagyon torzít. Mert mondjuk a számolásnál úgy generálja az étkezést, hogy egy héten kétszer (vagy háromszor) étterembe eszik az illető.
Másrészt az ilyen összehasonlítás eléggé más lehet az egyes embereknél. Mindenkinek más van a vásárló kosarában. Mi például nem költünk itt fodrászra (vagy csak ha úgy jön ki, hogy nem volt idő Magyarországon). Most akkor ezt miért rakjam be az én számításomba.

A közlekedés, megint csak egy másik kérdés. Nálunk itt 1,5 Euro a buszjegy, de eddig ha tízszer mentünk vele akkor sokat mondok. Miután kisváros, egyszerűbb ha autóval járunk, 2 km a korház, az iskola óvoda 3-400 méter. Magyarországon én autóval jártam dolgozni 20km-re Budapesten keresztül, hídon át, Mme Seldon bérletet vett. Az kevesebb volt? Nem hinném.
Tehát HA már valaki kiköltözik, az szerintem veszi a fáradságot, és körülnéz, a munkahely, iskola és hasonlók ügyében, hogy hova érdemes költözni. Így eleve egy csomó pénzt megspórolHAT. (Lehet, hogy nem az első lakás esetében, de kis helyismeret után a következő esetén biztos)

kék madár 2017.05.13. 09:22:40

ennek azert tobb ertelme lenne par atlagkeresettel kiegeszitve (tanar, nover, komuves, postas, rendor, villanyszerelo, etc)

Arthamyr 2017.05.13. 09:24:37

@Határátkelő: Akik azt beszopják, azok jellemzően nem fognak itt olvasgatni. Lehet, hogy olvasni sem tudnak. :D De tény, ha már 1 embert "megmentettél", megérte, bár szerintem akkor jobb lett volna a +%-ok helyet fenyegetően kinéző ezer fontokat, eurokat, frankokat írni, mert lehet náluk a statisztika értelmezése sem megy.

Arthamyr 2017.05.13. 09:26:53

@kék madár: +1 Csak akkor meg valószínűleg egy strukturált, kereshető adatbázis kell. Vagy egy interaktív oldal, ahova az ember beírja a paramétereit, az meg kidobja, hogy mi van. Az a baj, hogy lehet sok troll teleszemetelné (mint ahogy akár ezt is teleszemetelhették), és eltorzítja a képet.

Golf2 2017.05.13. 09:33:46

Amennyivel drágább annyival jobb.

tanato 2017.05.13. 09:47:17

Az indiai munkások meg a magyar jövedelmükkel vannak megelégedve.

Zo! 2017.05.13. 10:01:31

ezt a posztot jo szandek vezerelte erre belekotnek meg mi nem is igy meg nem is az.
minden ember mas szokassal rendelkezik.En nem szoktam etteremben enni se meki se 5 csiilagosban.Nem iszom kolat, alkoholt es muszarokat.Fodrasz?asszony levagja.
stb.
Ahogy irta is itt hozzaszolasban aki pl kap 800fontot Londonban kb ehen hal de atszamolva jol hangzik.

erdekes dolog az is h az ember kulfoldon nagyobb aldozatra kepes mint magyarorszagon.Tobben egy fedel alatt.Ejszakazas,napi 12 ora stb de a penz boldogga teszi oket mert van kozben meg tonkre mennek.
Esszel kell csinalni mint mindent.Meg kell talalni az egyensulyt.
En is irhatnek arakat de nem fogok.Van amiben olcsobb Magyarorszag van amiben nem.Abban egyet erthetunk ha mindenki megkapna a jelenlegi fizujat MO-n ...nem elne rosszul.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.13. 10:07:12

@Zo!:
Nagyon sokszor leírtam már, azért vállalják a rosszabb körülményeket mert REMÉNYT KAPNAK.

01234567 2017.05.13. 10:08:10

@diggerdriver: Ezt én is fontosnak tartottam volna odaírni, szerintem van olyan fontos mint London harmadik legnagyobb magyar város. Főleg az ún. betanított, segéd és szakmunkákban bizony nem duplája, triplája a fizetés mint sokan állítják, hanem 4-6 szoros a különbség. Pl. mezőgazdasági munkák, építőipari munkák, kereskedelem..stb...

01234567 2017.05.13. 10:21:21

@diggerdriver: Ez a másik amin mindig kiakadok! Amikor elkezdik hogy kimegy az egyetemista fiatal mosogatni,, ötödmagával lakni, vagy a melós amikor itt állása volt, saját lakása. Ja, csak az egyetemista fiatal vagy nem kap állást, vagy kettőszáz nettóért, amit ha Budapesten pl. akkor sanszos hogy minimum másod, harmad magával kell lakást bérelni, ha helyi akkor meg kilátás nélkül a mama hotel a másik alternatíva. A melós meg, vegyünk mondjuk egy pénztárost CBA-ban keres 80-100-at hajtják mint az állat, sorban áll a hajléktalanfürdőnél munka előtt a reggeliért mert akkor egy evés letudva (saját szememmel láttam), és pengeélen táncolva tartja fenn a lakást, feltéve ha a férje is kereső és nincs több két gyereknél, akiknek már előre köszön a zsemle a parizer meg a legolcsóbb tartós tej.Na mondjuk ez a kasszás kimegy takarítónőnek tíz eurós órabérért.

01234567 2017.05.13. 10:25:14

Amúgy a poszt jó.
Ezt nem bírom ki!!!!: Csak azt áruljátok el mennyit ígért rá a CÖF a Sorosra hogy beszálltatok a "Ne menj oda fiatal!" programba!!!! :D :D :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.05.13. 10:28:52

Jo reggelt! :)

@diggerdriver:
Teged hogyan lehet elerni mostanaban? Irtam itt pu-t, de gyanus, hogy nem kaptad meg (vagy nem volt idod valaszolni a KFC miatt ;) ).

@Zo!:
Nem mindenki kerul rosszabb korulmenyek koze. A tobb penz pedig nem jelenti azt, hogy kozben tonkremegy az ember.
Ezeket honnan szedted?

2017.05.13. 10:39:23

Hm, nagyon csalóka pont az Expatistát alapul venni, ugyanis oda jellemzően az expatok (ugye, milyen meglepő ;) ) töltik fel az adatokat, akik anyagi körülményeiket tekintve a felső középosztályba tartoznak jellemzően, azaz semmiképp sem mondhatóak átlagpolgárnak, még az adott ország "bennszülöttei" között sem.
Éppen a múltkorában bizonyitottam be a mi kis grázi "szerencsecsomagunknak" Stuttgart kapcsán, hogy mennyire félrevezetőek az oldal adatai. Ugyanis az oldal vonatkozó adatai szerint 600 eurónál kezdődnek az 1 szobás lakások bérleti dijai. Ja, kb, 10 perc alatt találtam, és linkeltem be olyan hirdetéseket, ahol 500 euró alatti bérleti dijjal kináltak 1 szobás lakásokat, és nem az isten háta mögött 500 méterrel.
Az éttermi árakat én sem vettem volna bele. Mert milyn étteremről beszélünk? Ugyanis az árképzés nem egységes, ugyebár. Igy az a falcs képzet alakulhat ki, hogy Németországban drágább az élelem. Ja, pont Németországban, ahol mindössze 7% az áfa rajta.

2017.05.13. 10:43:27

@kék madár: Ja, kb. annyi .. valamelyik lakótelepen. De ha mondjuk Újlipótban bérelnél, akkor legalább 20 ezret dobj még rá.

Arthamyr 2017.05.13. 10:54:20

@Zo!: Nem kötött bele senki, csak egyöntetűen hozzátette mindenki, hogy az étterem nem étkezés, meg ez-az félrevezető lehet.

Tke 2017.05.13. 10:59:07

Szerintem tök jó a poszt. Almát almával hasonlítunk, tehát fővárost fővárossal, nagyvárost nagyvárossal összevetni nagyon is rendben van.
Az étkezésből én is kivenném az éttermet és a gyorskajáldás hálózatokat.
Tavaly, életemben először jártam Londonban, expat jóbarátom látott vendégül. A 'páb' tényleg drága, de például tengerparti büfé vagy a kajavásárlás a Morrisonsban nem tűnt brutál drágának, pedig csóri bakancsos lennék.

puhacica 2017.05.13. 11:00:37

@Kövérmadár [swe]: hoppacska! de jo "latni" teged! :)

macamuca [IHUN] 2017.05.13. 11:02:37

@Kövérmadár [swe]:
Szijaaaaaa!!!!
Jó ismét itt látni téged :)
Hogy vagy?, és mizujs?, és merre jártál?, és, és, és....
Mesélj :)

Csodabogár 2017.05.13. 11:05:21

@Dikusz: Olyat nem érdemes kérdezni aki 60 éve Angliában él. Akkor már igazi angolt is kérdezhetnél. Neki már biztos van háza jó régen, amikor még ez könnyen elérhető volt. Sőt feltehetően kölcsöne sincs már rá. Ami nagyban befolyásolja a lakhatási költségeket. Közlekedni itthon ingyen tud, ott meg ki tudja mennyibe kerül, de nincs ingyen.
A vendéglőn meg nem érdemes lovagolni, mert itthon is járnak az emberek vendéglőbe. Nézz csak szét időnként a belvárosban. Az aztán már igazán nem mérhető, hogy a vendéglő az KFC vagy Michelin csillagos menő hely. Jómagam többször megfordulok Németországban az utóbbi időben. Szerintünk a vendéglői étkezés nem drágább ott mint itthon. Most egy jó "polgári" étteremről beszélek.

Hari Seldon 2 2017.05.13. 11:08:14

@Zo!:
Elsosorban nem arrol van szo, hogy rosszabb korulmenyek koze kerulnek hanem, hogy atalakulnak a koltesek. - Ha valaki masik orszagba koltozik nyilvan az eletvitelet is atszervezi. - Egyebkent ezt meg kene tenni annak is aki nem megy sehova, csak akkor a "kenyelem" miatt nem csinal semmit.

(Persze ez nem zarja ki azt sem, hogy van aki egy ideig "meghuzza magat".)

Csodabogár 2017.05.13. 11:09:13

@szÖveges professzor: Szerintem Svédország sokkal olcsóbb lett sok tekintetben. Most nem a 3-4 év előtti árakat nézem, hanem a 20-25 év előttieket. Felmentünk Zürichből és csak hápogtunk az árakon, pedig Zürich akkor is és mindig is nagyon drága hely volt.

Buchhalter 2017.05.13. 11:15:19

@01234567: most Csepelen lakunk 80 ezerért plusz 40 a rezsi.Panel ,távfűtés.Kacsingatunk Újbudával ,de ott alegocsóbb másfél szobás panel már 95 ezer .Megnéztük : nem volt róló az ablakokon,otvar fűrdőszoba,nem volt mosógép és a tulaj bevallotta,hogy 5-6 éve nem volt festve.Hát a falak inkább szürkének mint fehérnek tűntek.Köszöntük de nem kértük.Ráadásul 3 havi kauciót akart kérni ezért a szemétért.Ami pofásabb Újbudán sajna 120-140 plusz a rezsi. A Corvinköz még durvább lett árakban.A lakásárakon meg csak hüledezek Corvin közben új építésű 26-45 millió !

puhacica 2017.05.13. 11:19:00

szamomra az a legjobb viszonyitasi alap, hogy budapesten a "jo munkankbol" ugyanazon a szinvonalon eltunk, mint londonban "mosogatasbol". de miket is beszelek, mind tudjuk, hogy ez lehetetlen! :)

Csodabogár 2017.05.13. 11:21:08

Ha nagyon kötözködni akarnék, nem akarok! Akkor megkérdezném, hogy melyik helyen mennyi a levonás a többnyire bruttoban megadott j9vedelmből. Adó, kommunális adó, nyugdíj, egészségbiztosítás stb. Ez az adat, engem pl. erősen befolyásolna, ha most akarnék külfödre menni.

2017.05.13. 11:33:54

@Csodabogár: Hm, nem értem miért? Hacsak nem vállalkozni akarsz. Szerintem ugyanis egy alkalmazotttnak sokkal fontosabb, hogy megél-e, és milyen szinvonalon a nettójából (minden levonás után), illetve milyen a szociális háló adott az országban, számithat-e 25-30-35 év múlva is nyugdijra (vagy már most iratkozzon be egy kukabúvár tanfolyamra)?

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.05.13. 11:55:03

@macamuca [IHUN]:
Nagyszeruen vagyok, koszonom :)

Meselni maximum pu vagy e-mail formajaban, "oreg vagyok mar bohocnak" jeligere (ugyis lenne, akit nem erdekel / jobban tudja / nem ert egyet / ...) :)

@Pink Petsch:
Igen, tobbsegunknek ez a fontos, nem a "szuperbrutto". De igazabol meg a nyers netto sem mond semmit, errol szolna ugye a poszt.
Szamomra a mervado a ho vegen megmarado osszeg, azt lehet befektetni / elszorakozni / elutazni / stb.

2017.05.13. 11:56:50

Ja, egyvalamit nem értek még Berlin és München kapcsán. Hogy lehet a ruházkodás drágább Münchenben, mint Berlinben? Milyen boltokban vásároltak ugyan a kitöltök? A hálózatokan ugyanis ugyanazok az árak (HundM, PeekandCloppenburg, CundA, PullandBear, Vögele stb ...) várostól függetlenül.
Szóval, vagy a berlini kitöltők vásároltak mind az olcsóbb kategóriás üzltekben (HM, CA), ami eléggé valószinütlen, vagy a müncheniek mind ruhatervezők boltjait látogatták.
Na, a lényeg, hogy nagyon nem lehet hitelt érdemrő adatokat kapni az Expatistáról.

2017.05.13. 12:03:43

@Kövérmadár [swe]: Jól mondod, csak szólna ... nagyon sok Németország kapcsán a nem hiteles adat.

Mick Richards (UK) 2017.05.13. 12:04:43

Sziasztok!

Keszulget a kovetkezo poszt, amiben eppen a megelhetes alakulasat boncolgatom. Ha itt igergetek az is segiti az iras elkeszultet. :-)))

Persze ez is csak kiragadott pelda lesz, nem fovaros, de legalabb teljesen konkret adatokkal, lakas merettel, kiadasok reszletezesevel szeretnem.

A kivandorlas elott 9 honapot dolgoztam feketen, itt pedig legnagyobb oromomre a legtrebb munkam is teljesen legalis, bejelentett, adozott, nyugdijjarulekozott stb, stb volt.

Az elso posztban a Happy end elejekent emlegettem a mostani munkahelyemet, ahol marciusban jart le a feleves probaidom, es januartol beleptettek a skotozvegyek nyugdijpenztarba, ahova havonta megy £100 tolem, a ceg hozzatesz £200-at, es nagy valoszinuseg szerint ezt nem fogja ellopni senki, ahogy abszurdisztanban megtortent.

A fentiek miatt (fekete vs legalis), (sehova nem mutato vs jovokepet ado) en bem is tudok almat almaval hasonlitani.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.13. 12:09:34

@Kövérmadár [swe]:
Szevasz Bagolytestvér.
Nem találom a whatsappod.
Irjál ide janoshorvath65kukacyahoo.com

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.05.13. 12:13:03

@diggerdriver:
Azt irja, hogy 11.13-kor voltal aktiv.
Irok akkor oda, hatha :)

01234567 2017.05.13. 12:15:17

@Buchhalter: Igen valahogy a kormánypropagandában a dolgozói szegénység mellett a lakhatási válság sem kap teret. Az ingatlanpiacot a külföldiek, először a nyugat európaiak, aztán az oroszok, utóbbi időben a kínaiak pörgetik. A lakásbérlést főleg a fővárosban ugyan csak a külföldiek határozzák meg, lényegében a belvárosi kerületekben és ahonnan azok könnyen elérhetőek. Vidéken az egyetemi városokban és például az általad említett fővárosi kerületben pedig a diákok. A piac pedig az ő lehetőségeik szerint alakul, neked velük kéne versenyezni, ami természetesen irreális. Sajnos momentán stadionokra égetőbb szükség van mint bérlakásokra, főleg hogy rengeteg politikus komoly résztvevője lehet az ingatlan piacnak, a lakáskiadásnak, és az építőiparban is benne vannak könyékig. Megy a migránsozás ezerrel, de az valahogy nem hírérték hogy pl. ki tudja hogy idekerült kínaiak ki tudja miből veszik a lakótelepi lakásokat készpénzért és adják ki az állam által mostanában preferált ukránoknak. tudok olyan 1+2 fél szobás lakásról ahol 13 ukrán lakik. A migránsok veszik el a munkahelyet és a lakásainkat is most már! Furcsa egy ország ez. Sajnos előbb utóbb, főleg a nagyobb városokban a lakhatási válság is olyan szintű probléma lesz társadalmilag mint a munkaerőhiány a gazdaságnak. Ha már most nem az. És a kettő össze is függ.

2017.05.13. 12:20:30

@01234567: Ugyan már, mit nem értesz? Vannak a jó migránsok és vannak a rossz migránsok ....

Zo! 2017.05.13. 12:37:57

Kollektiv valaszt adok.
Igen a remeny jo "indok" viszont esszel kell csinalni mindent.Amiket olvasok koltozessel kapcsolatban meg mindig egnek all a hajam.Eloszor fejben kene felnoni.
Ugy ertettem h jo dolog h van penz de milyen aron.Ejszakazas,12 oras allando ruhanas stb...semmit nem ersz a penzzel ha nincs idod,energiad es egeszseged.Pl hajon jol keres az ember de rabszolga vagy.
Jovot epiteni mennek az emberek, de megsem foglalkoznak igazan vele.
Termeszetesen nem ismerem mindenki elettortenetet, de ahogy irtam sok emberrel talalkoztam mar es sokan elnek ugy h a jovo nincs igazan szem elott.

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.05.13. 12:50:09

@Zo!:
Arra nem valaszoltal, hogy mi az osszefugges a kulfoldre koltozes es a "rabszolga" elet kozott.

Zo! 2017.05.13. 13:14:41

@Kövérmadár [swe]:
Ott van benne az irasomban.Nem feltetlenul lesz mindenki az aki kulfoldre megy, de nagyon sokan azza valnak.Termeszetesen magyarorszagon is vannak "rabszolgak".
En nem allok egyik oldalon sem.Aki akar megy aki akar marad.Van amiben x orszag jobb van amiben y.

Csodabogár 2017.05.13. 13:16:42

@Pink Petsch: HM árakat nem ismerem, Vögelet sem. De normál üzletekben München drágább mint Berlin. Éttermi árak is drágábbak.

2017.05.13. 13:30:52

@Csodabogár: A PeekandCloppenburg, HundM és a CundA tuti ugyanannyi, a PullandBeart meg igaz, hogy csak feltételeztem abból kiindulva, hogy még Budapesten is ugyanazok az árak forintositva, mint Stuttgartban euróban.
Az éttermek alatt meg mit értesz?

01234567 2017.05.13. 13:32:06

@Pink Petsch: Az embereket nem értem.Elég pár ezer sötétebb bőrű, vándorlástól ápolatlan, kimerült és ideges embert ráengedni a fővárosra, plakátháborút rátelepíteni és megy az őrjöngés verbálisan már halomra is lőnék őket, nincs kétségem sokuk tényleg megtenné. De az hogy az olcsó kínai csempéssz@r, korrupt vámosok, politikusok segítségével gyakorlatilag tönkre tette a magyar könnyűipar jó részét, a ruha, cipő, iparcikk kereskedelmet, háztartási cikk kereskedelmet, az nem számít. Sőt, ez jó nekünk! Életében migránst nem látott de mind rohadt nőerőszakoló terrorista, még a női menekültek is bzdmg, az van. De a hülye birka azon nem gondolkozik hogy hétfőn még a szeme előtt decemberben szandálban látta Huangot egy biciklit tekerni, pénteken meg már egy 30 milliós kocsiból száll ki a Törökvészi úton és megy be egy 100 millás villába azt megvenni. És mind ez a birkának a szeme előtt. És nem gondolkodik el. Meg a migráns majd elveszi a munkahelyét, mert a plakát azt írta, azért acsarog, de az hogy a szalag mellett ha elfelejtette az általánosban tanult oroszt az ökre egy cigit nem tud kérni a körülötte levőktől mert mind ukrán, és az ő fizetése ezért 90 ezer még mindig ez nem lépi át azt az intelligens ingerküszöbét. Bocs. Ideges lettem. Abba hagyom. A magyarok birkaságánál nincs ami jobban idegesítene.

Buchhalter 2017.05.13. 13:32:24

@01234567: hát te is szerintem jól ráérzel dolgokra.Abszurd,hogy mind pesten vagy fehérváron szép számmal állnak üres lakások,de mégis tartósan emelkednek az albi és lakás árak.Kivéve persze a pusztulóban levő megyék és a falvak.Emögött tudatos ,komoly média arzenállal rendelkező hiénák állnak akik folyamatosan pumpálják az árakat ,mert pont hiányzik az alsó középosztálynak az elérhető állami bérlakás vagy a munkásszálló a két kezi betanított munkás tömegnek.Ezeket szépen szétverte mindegyik párt.A Fidesz tette fel az i-re a pontot és mivel bakot is lőtt egyben kitalálta a CSOK-t ami csak még jobban felhajtotta az árakat és szeptembertől agyon bonyolított feltételekkel kitalálta a munkásszálló programot.Egyelőre az orvos elvándorlást a béremelésekkel megfékezték egy kicsit,de a vendéglátásban és a szakmunkás valamint SSC szektorban dolgozókat nem.Itt a munkaadóknak kéne engedni és adni tényleg versenyképes bért!És persze bejelentve! Tehát vendéglátás szakma függően nettó 200-350,szakmunkások szintén.SSC-ben ha már annyira nyivákolnak a tárgyalóképes nyelvért nettó 250-450 . Lehet hüledezni a munkaadóknak de ha nem engednek idén összig újabb 30-40 ezer ember megy el ezekből a szektorokból külföldre és szerény számításaim szerint 30% soha többé nem fog visszajönni.A nyugat jól jár,de az ország nem.

Csodabogár 2017.05.13. 13:44:54

@01234567: Én is. De én tudom, már nagyon régen, amikor még migránsokról szó sem volt, hogy a magyarok en block gyülölik a pirézeket. Akkor meg mit akarunk?

szÖveges professzor 2017.05.13. 13:53:03

@Pink Petsch: olvastam a cikket! Sok eszük volt, hogy bedőltek ezeknek! :D

Kövérmadár [swe] · http://fettfagel.blogspot.se/ 2017.05.13. 13:56:26

@Zo!:
En is csak a sajatomen allok.
Mindenki ugy es ott eli az eletet, ahogy akarja, olyan elvek / prioritasok szerint, ami neki jolesik. Csak ram ne eroltessen senki semmit (leginkabb azt ne, hogy rabszolganak titulal, amikor nem ismer es semmit sem tud rolam).

01234567 2017.05.13. 13:56:54

@Buchhalter: Nem ráérzek, hall az ember ezt, azt...Pl. hogy az V. kerületben ki az egyik legnagyobb ingatlanos bubu, persze strómanokon keresztül. Mit gondolsz a kiadási piac miért ennyire liberális még mindig, szinte hihetetlenül kedvező, jóformán csak a bevalláson alapuló adókkal pl. Se egészségügyi, se felügyeleti ellenőrzés, egy társasház törvényileg teljesen védtelen a benne zajló lakáskiadás visszásságai ellen. És még sorolhatnám. Olyan ez mint a miért nincs még euró? Mert akik döntenek róla, akiken múlik azoknak a legjobb hogy nincs.

szÖveges professzor 2017.05.13. 13:57:02

@01234567: nagyon jól kifejtetted! :) Teljesen egyet értek!

adg 2017.05.13. 14:08:21

@Csodabogár: Igen, idovel ez a kep alakult ki a felmeresbol, es amugy teljesen fals, koze sincs az ereti kerdeshez, sem az arra adott valaszokhoz. A magyarok egy kisebb resze valaszolt ugy, hogy nem kellene a pirezeket befogadni, a tobbi megkerdezett csoportot tobben utasitottak el.

A kerdes amugy az volt, hogy be kell-e Magyarorszagnak fogadnia MINDEN menekultkerot merlegeles nelkul, vagy csak merlegeles utan, vagy nem. 10% szerint mindenkit be kell fogadni, 29% szerint senkit (Ez lenne az en block?) es 61% szerint merlegelni kell.

Ha erdekel, itt a felmerest keszito Tarki kozlemenye, benne vannak az adatok is. www.tarki.hu/hu/news/2007/kitekint/20070308.html

Nincs benne szo semmifele gyuloletrol. Ha nem akarok befogadni MINDENKIT merlegeles nelkul a hazamba, az nem jelenti azt, hogy gyulolom oket.

2017.05.13. 14:08:38

@01234567: Tudod, az ukrán az fehér, keresztény (még ha ortodox is), legfeljebb furcsán ir, no de a szalag mellett vagy egy épitkezésen igen ritkán érintkeznek irásban. A kinai meg jól e tud olvadni a környezetébe az ázsiai vonásai ellenére ... no meg, segiti a sztereotipia is, hogy aki kinai (vagy ázsiai), az mind büfés. Igy tőle nem tart.
No de a a nem is fehér, nem is keresztény, nem is büfés hordák! Huujjjúúúúújjjj!
Ez van. Ha már nagyon nem birod, húzzál vissza. Jót tenne az idegeknek.

2017.05.13. 14:10:47

@szÖveges professzor: Hát igen .. egyrészt ...
Én ott álltam volna fel, megköszönve a lehetőséget, hogy hazalátogathattam, amikor aláiratták velük, hogy a programról csak szép és jót mondhatnak. Nesze neked véleménynyilvánitás szabadsága!

Beriman 2017.05.13. 14:16:31

Mi itt a Bajor földön nem váltogatjuk a pénznemeket és azt kell, hogy mondjam jobban vagyunk 1 fizuból, mint odahaza. A rezsi nekem is elviszi a fele NETTÓT(ezt lehet használni), de a másik feléből tudunk spórolni. Azt még megkell említenem, hogy a nejem idehaza főz, a cigit töltjük (tudom abba kellene hagyni a cigit) és így elég jól élünk. Tartalék az kell mindig a háttérben, ha valami hirtelen megnyekkenne :) Az otthoni fizuk nem valami fényesek és az árak sem relevánsak, csak sajnálni tudom azokat a szegény (rabszolga) embereket, akik tengetik életüket, mert a többség sajna az. Hétvégi kiruccanások persze sűrűn vannak, vagy egy éttermi kajálás, mert ezek kellenek...igaz nem sűrűn, de a havi egy alkalomnak bele kell férnie. Kb ennyi.

Arthamyr 2017.05.13. 14:28:07

@Pink Petsch: Minden migráns jó migráns. Az egyik azért, mert elvégzi az aljamunkát szaré'-húgyé', a másik elvégzi a diplomás munkát szaré'-húgyé', a maradékkal meg lehet riogatni. :)

01234567 2017.05.13. 14:34:26

@Pink Petsch: Azt hiszem nem értetted mi volt a lényeg. Mindegy. És nem megyek.

Arthamyr 2017.05.13. 14:36:02

@Buchhalter: Nincs itt semmi összeesküvés, propagandával nem nagyon lehet felhajtani a lakásárakat. Egyszerű kereslet, kínálat. Van aki lehet inkább üresen rohasztja a lakását, mintsem eladja. A jelenlegi kamatkörnyezetben még akkor sem biztos, hogy rosszul jársz egy elfogadható helyen lévő lakással, ha üresen áll. Arról nem beszélve, hogy ezt egyelőre még nem akarják elkommunizálni, megsarcolni, ilyen szempontból a pénzpiaci befektetések sokkal kockázatosabbak Magyarországon. Annyiba kerülnek a lakások, amennyiért el is tudják és el is akarják adni.

2017.05.13. 14:37:35

@Arthamyr: Nayaps ;)))

@01234567: De megértettem, és tudom, hogy nem indulsz neki, már mondtad miért, csak egy aggodó megjegyzés volt ;)

Beriman 2017.05.13. 15:06:39

@Pink Petsch: Mit akar az az elmebeteg Pekingben???? Paktálni??? Lehet menedékjogot???

olvaso.nl 2017.05.13. 15:12:12

szerintem a numbeo.com az sokkal jobb forras ezekhez, foleg hogy ott van olyan is hogy Average Monthly Net Salary (After Tax), na en ezek alapjan listaztam nektek ide ugyanezeket a varosokat. erdemes megnezni:
Local Purchasing Power in Budapest is 45.77% lower than in Vienna
Local Purchasing Power in Budapest is 52.75% lower than in Berlin
Local Purchasing Power in Budapest is 58.03% lower than in Munich
Local Purchasing Power in Budapest is 44.13% lower than in Amsterdam
Local Purchasing Power in Budapest is 61.60% lower than in Zurich
Local Purchasing Power in Budapest is 46.00% lower than in Brussels
Local Purchasing Power in Budapest is 25.30% lower than in Bratislava
Local Purchasing Power in Budapest is 44.64% lower than in Dublin
Local Purchasing Power in Budapest is 39.51% lower than in London

2017.05.13. 15:25:01

@diggerdriver: Bezony ... csodás jövő, mi? :PPP

@Beriman: Nincs olyan szerencséje az országnak ...

Bredpitt Monika 2017.05.13. 15:45:00

Kapcsolodik a temahoz:
Most olvasom, a legszebb bankjegy a vilagon a svajci otvenfrankos lett

Mik vannak!
Azt sejtettem, hogy nem a mi uj otezresunk.

gabors 2017.05.13. 15:46:12

mielott tovabb olvasnam ... " európai nagyvárost " wtf ???

hasonloan ez a tema alapbol ertelmetlen !!!

databájt 2017.05.13. 15:48:29

Tetszik a cikk, az Expatistánról még nem is hallottam.

Mi a numbeo.com összehasonlítását néztük anno mielőtt Kanadába költöztünk 3 éve. Ott azt is mutatják, milyen a vásárlóerő helyben, vagy pl mennyi helyi valuta felel meg egy pl Budapesti életszínvonalnak, ha esetleg valakit érdekelné.

svajcineger 2017.05.13. 15:49:24

@Bredpitt Monika:
Nekem az ezres sokkal jobban tetszik. :)

Bredpitt Monika 2017.05.13. 16:05:35

@svajcineger: .meglepodtem, hogy meg ilyen megmerettetes is van, az itthoni uj ketezres nagyon megteveszto, en mar tobbszor megorultem, hogy latok egy huszezrest a penztarcamban, orulhetnek a penztarosok

Golf2 2017.05.13. 16:33:25

@Beriman: Eladja az országból ami még maradt,+ bejutást az EU piacra.

2017.05.13. 16:35:46

@Bredpitt Monika: Nem lehetett nevezni még az új 5 ezrest, mivel az idén került forgaloma, és csak a tavaly kiadott új bankjegyeket zsürizték. Majd jövőre ...

Golf2 2017.05.13. 16:42:18

@databájt: Tök jó összehasonlítás!

kék madár 2017.05.13. 16:46:45

@Pink Petsch:
@Arthamyr: egy masik jo szam, hogy mennyi penzed marad a lakhatasi koltsegek utan.
Azt el tudod donteni, hogy hanyszor eszel etteremben, de egy csalad nem tud havi 20 napot lakni valahol.

01234567 2017.05.13. 16:48:59

@Arthamyr: Ha Mo.-n élél akkor napi tapasztalatod lenne hogyan lehet a piacot, bármilyet, állami kézi vezérléssel kény, kedv szerint alakítani. A belvárosban egy pillanat alatt alakították úgy a szabályokat törvényeket hogy gyakorlatilag turista szezonban ami jóformán az egész év lakhatatlanná tették. Az Erzsébetvárosban a helyi lakók évek óta küzdenek a szabályok visszaállításáért, csak ez sem sajtóhír valahogy, ahogy az sem hogy esténként rendőr alig, azok sem top aktívak, a közterület felügyelet meg estére eltűnik, max parkoló autókra vadászik, így gyakorlatilag egész éjjel vonulnak az utcán a részegen ordító, oda vizelő, székelő sokszor törő, zúzó csoportok, gyakori a garázdaság, az erőszak. Ez nem összeesküvés elmélet, ez van.Lehet szabályozni a külföldiek ingatlanvásárlását, lehet úgy alakítani a társas házi törvényt úgy hogy a lakóknak közös képviseletek jogosítványai legyenek a házban talált bérelt ingatlanok okozta problémák kezelésére. Most ez a jogosítvány nulla, pedig igény lenne rá, történt is ez irányba mozgás, valahogy nem jutott el a törvényalkotási szakaszba :) Ugyan így hidd el, szinte bármilyen vállalkozásod van öt tucat hatóság piszkálhat, viszont lakáskiadásnál gyakorlatilag semmilyen szerv nem ellenőrzi például hány személyek adsz ki hány négyzetmétert, most bármely vállalkozás adó, és egyéb anyagi vonzatait hagyjuk is, a lakáskiadásnál meg egy egyszerű átalány adó van, az idegenforgalmi típusú lakáskiadások amúgy is liberális, alacsony járulékain pedig pont most nem rég könnyítettek elég jelentősen..Tudod ezekkel pont lehetne úgy szabályozni hogy kedvezzenek a magyar bérlőknek, lehetne ösztönözni hogy gyerekeseknek szívesebben adjanak ki lakást, mert manapság azoknak nem szívesen adnak ki, de nem, pont hogy az idegenforgalom, és a külföldieknek való lakáskiadás felé tolják a piacot a szabályozással. Ez nem összeesküvés ez tény, abban van a pénz, viszont így jelentősen megnehezül a magyar állampolgár helyzete aki pl. albérletet szeretne. Érdekes. És mielőtt, tucat példát tudok neked sorolni FEJLETT NYUGATI országokból ahol másképp szabályozzák a piacot. És még valami, az utóbbi években már a szálloda lobbi is erősen támadja az airbnb-t és még sincs hatása, érdekes az ubernek gyakorlatilag egy hónap alatt reszeltek...És szerintem az nem volt olyan direkt probléma mit manapság a lakhatás pl. Pesten.

2017.05.13. 17:03:32

@01234567: Nagyjából egyetértek. Csak két megjegyzés. Nemcsak az airbnb létezik turista-appartmanok kiadására. Ott a legalább ugyanakkora forgalmú booking.com is.
A gyerekeseknek soha nem adtak ki szivesen bérleményt, ez kivételesen nem a fideszes rablóbanda hibája, ugyanis nem fizetés esetén egy gyerektelen bérlőt is hónapokba telik kipaterolni (és addig is halmozza neked az adósságot), egy gyerekest viszont évekbe.
Itt vagy az önkormányzat, vagy cégek vesznek illetve épittetnek bérlakásokat. Természetesen vannak magánszemélyek is, de kevesebben, mint Magyarországon.

Csodabogár 2017.05.13. 17:11:05

@svajcineger: Lesz abból is új hamarosan. Az összeset lecserélik. 20-as már van. Aztán sietni kell, mert elég rövid időn belül kivonják a régit és nem váltják már be. Szedjétek elő a párnacihából a tartalékot.:-)

Beriman 2017.05.13. 17:12:42

@Golf2: Ettől az aljastól kitellik, vagy már próbálta is.

Csodabogár 2017.05.13. 17:18:21

@01234567: Az airbn-el pl. Németországban is komoly problémák vannak. Lakók szövetkeznek és próbálnak tenni ellene, de az bürokrácia malmai igen lassan őrőlnek, plusz a turizmus sok pénzt hoz. Ubert gyakorlatilag majdnem egész Europában betiltották. Nem vagyok taxis, de nekem se volt egy percig se koser a dolog, nem is használtam.

Zo! 2017.05.13. 18:06:42

@Kövérmadár [swe]
en nem mondtam rad h rabszolga vagy.Amugy meg nem tok mind1 ki mit gondol rolad?

gabors 2017.05.13. 18:11:13

bocs HA ez nagyon nagy hulyeseg ... ez kb a legrosszabb cikk evek ota ... kb azt sincs leirva hogy mi alapjan van minden euroban szamolva ?? ha nem akkor hogy ??

ennek semmi ertelme

gabors 2017.05.13. 18:16:26

@Buchhalter: ".Emögött tudatos ,komoly média arzenállal rendelkező hiénák állnak akik folyamatosan pumpálják az árakat"

ugyan mar ilyen nincs ezt csak a te agyadban letezik ... a piac ez elintezi nagyon hamar

svajcineger 2017.05.13. 18:42:19

@Csodabogár:
Az uj huszas hetfotol lesz forgalomban.
Ezrest meg csak fenykepen lattam. :-)

Golf2 2017.05.13. 18:52:21

Off.Jól megszívatta az állam a hazacsábított fiatalokat, támogatás nuku,csak járulékfizetés.

arncht 2017.05.13. 19:58:19

Becsben tobb evre visszamenoleg atlagosan 2000 eur korul van egy ket felnott + kisgyerek. A fentiek nem szamolnak olyasmival, mint pl fizetni kell az ovodaert, a korhazi ellatasert, stb. Autonk nincs, az min +500 eur, a parkolas mindenutt draga (pl nalunk az utcan nem allhatsz meg, csak par orara, es azert is fizetni kell, a garazs 120 eur). Ebben nincsenek benne az extra kiadasok, nyaralas, ilyesmi. Ket atlagos fizetesbol konnyu kijonni, de ha vmelyik kiesik, konnyen megszorul az ember... Szal olyanok gondolkodjanak ilyesmiben, akik hosszabb tavon terveznek.

Kaptabakta 2017.05.13. 20:31:54

@kék madár: 70-90+rezsi díjakon mennek pesten az 50nm-es lakások. Nagyon külvárosban kicsit olcsóbb.
Budán már simán 100 felett is vannak

01234567 2017.05.13. 21:00:50

@Pink Petsch: Az airbnbt én gyűjtőszóként használtam, az ilyen típusú lakáskiadásra, félreérthetően. Én is az ágazatot értettem alatta. Tudom miért gond a gyerekes lakásbérlés, és pont ők, akiken a bérlakás program segítene, főleg egy bizonyos rétegükön. De a CSOKkal jobban lehet pénzt mosni. Itt az állam soha nem fog elindítani egy bérlakás programot, több okból.

01234567 2017.05.13. 21:02:36

@Csodabogár: Én példának hoztam az übert csak, de mondhattam volna kaszinót, dohányboltokat..stb...

01234567 2017.05.13. 21:06:37

@NorthPier: Én jó döntésekről beszéltem, és arról ami a többségi érintettek érdeke. az általad említett példa sajnos trend, amiről én beszéltem ismeretlen Magyarországon.

Demi78 2017.05.13. 21:33:56

Franciaorszag, nyugati partvidek.
Kaja olcsobb mint otthon vagy ugyanannyi, most jottunk vissza 3 het MO latogatasbol, bmeg 15 e ft ot elkoltottema tescoban ugy, h semmit se vettem joforman. A koktelparadicsom konkretan olcsobb itt kinn, spanyol import mindketto.
Haz duplaannyiba kerul. Mivel turistaregioban lakunk es ha egy Balaton parti hazhoz hasonlitom, akkor plusz 50% csak.
Ruhak. A mainstream kinai tescos ruhak ugyanannyi. A nagy divatmarkakat nem tudom, en biztos nem adok ki tobbet egy ruhaert, mint amennyibe az anyag, osszerakasa es a szallitasa kerul. Turkalobol oltozkodom, ott legalabb van egyedi holmi☺. De pl Decathlon ruhak, sportruhazat ugyanannyi mint otthon.
Transport: uzemanyag ugyanannyi, vonat hasonloan nagyon draga, busz is. De van megbizhato, biztonsagos automegosztas, meg igazabol itt minden csaladnak van vagy 2 jarmuve...
Egeszsegugy: draga, nagyon. De a TB alanyi jogon jar (bevandorlonak x ledolgozott oraszam utan) es levonjak a fizubol. Ha munkanelkuli vagy, nem kel fizetned! Egy jo kulonbiztositoval (havi 30 -40 euro) gyakorlatilag mindent visszakapsz, amit kifizettel eü kezelesekre, vizitdij, gyokerkezeles, szules. Ja, utobbi ingyenes, nem kel fizetni☺.
Szorakozas. Moziberlet olyan 7 euro (netflix) vagy 25 euro (korlatlan net - torrent). Ivaszat draga, ha kocsmaban csinalod, olcso, ha haveroknal barbeque. Milyen szorakozas van meg?☺ Ja, ok, muzeum, vadaspark, kastelyok. Nem dragabbak mint otthon.
Szoval en azt mondanam, hogy a haz arain es a szolgaltatas arain (autoszerelo duplaannyi, fodrasz szinten) nincs nagy kulonbseg, sot! Ha kihasznalod a teruleti specialitasokat (nalunk halaszat, kagylotenyesztes), olcsobban kijossz kajabol mint otthon.

Demi78 2017.05.13. 21:36:33

@Demi78: kell ket L mindenhol, csak tabletrol egyszeruen nem tudok irni.

Buchhalter 2017.05.13. 21:36:50

@gabors: én nem személyeskedtem veled,de egészségedre.A hazai ingatlan piac pedig tele van hiénákkal és az önkormányzati lakásoknál is érdekes dolgok derülnek ki.Igen ,a piac megoldja blabla addig működik amíg vannak fékek és ellensúlyok.Mivel a fővárosban és pár élhető megyeszékhelyen elszaladtak az árak amit már lassan a középosztály sem tud kitermelni akkor annak egy sor hatása van és lesz.De gondolom neked ,mint másik önelégült agyatlan nem jön le.Te csak mindenben a hozamot a maximális profitot látod nulla azaz nulla szociális érzék nélkül.Az ilyen szemléletbe egy sor ország és birodalom bukott bele.Az eszement áremelkedés és a lesorvasztott bérek sosem szültek jó dolgokat.Nagyon keveseknek gazdagságot -másoknak vért és könnyeket.Na szép estét.

01234567 2017.05.13. 21:53:38

@Buchhalter: Örülök hogy válaszoltál neki, én fáradt voltam hozzá, pedig bosszantott a hülyeség amit neked írt.

Arthamyr 2017.05.13. 21:55:04

@01234567: Tehát te azt szeretnéd, hogy ne piaci szabályozás legyen, ergo avatkozzanak be, és pozitívan diszkriminálják a magyar embereket. Én tuti nem akarnék ott lakni, ahol turista- vagy bulinegyed van. Ha ott lenne lakásom, eladnám/kiadnám és vennék/bérelnék máshol. Családosoknak szvsz. nem való a belvárosi lakás, zsúfolt, szennyezett (azon kívül, amit mondtál, buliturizmus nélkül is). Amúgy a budepesti bulinegyed elég lightos bulinegyed, pl. Temple Bar vagy Shoreditch sokkal durvább.
Szoktam Magyarországra járni amúgy, most nyáron is megyek pár hétre. Én nem értek egyet a diszkriminatív szabályokkal, de mondjuk nem vagyok érintett sem fogyasztóként, sem szolgáltatóként, sem harmadik félként. Nem értem a harmadik feleket: azt sem, akinek már van ott lakása, azért, mert egy diszkriminatív szabályozás jó eséllyel lenyomná az ingatlanja árát, azt sem, aki ott akar venni, mert ha varázslatosan megszűnnének a dolgok amiket nehezményezel, ez akkor se lenne egy szuper hely lakni, főleg nem gyerekekkel (szerintem a gyerekek zöldövezetbe valók, ideális esetben kertes házba).
Természetesen rendőri jelenlét nem ártana, de ettől csak még jobban felfutna a turizmus (hány turistát zavar, hogy szaros, húgyos, összehányt a hely vs. hány szarik, húgyozik, hány oda?).

Arthamyr 2017.05.13. 22:09:18

@Csodabogár: A budapesti taxisok a legmocskosabb népség, és most megvédték őket a piaci versenytől, az áraikat meg bebástyázták. Ez egy rossz vicc. Nem mintha használtam volna übert (mi egy vidéki társaságot használunk, aki kb. fél áron van a budapestihez képest, a Budapesten kívüli részen meg kb. negyede a mocskos rablóbandának), de az über jövőbemutató szolgáltatás volt, amit a taxisok erőszakosan elnyomtak (szabotálták a közlekedést). A fasz szabályokat nem kellene előírni (sárga színű autó, páv, szigorúan körülírt autó stb. wtf?!), viszont cserébe keményen beszedni az adót tőlük is, és mindenki jól jár, leszámítva persze a budapesti taxisokat.
Amúgy az itteniek is rohadékok, a piros lámpát, kötelező haladási irányt, záróvonalat rendszeresen leszarják, vészvillogóval megállnak ahol nem szabad, elállva a buszok és kerékpárosok útját (vagy csak belógnak a villamos elé, mert neki még át kell mennie előtte, csak a túloldalon már nem fér el), és már többször előfordult, hogy leszorítottak, az még a jobbik eset, ha csak ignorálják a kerékpárosokat. Persze nem mind ilyen, de sokkal több szemétláda van köztük, mint a közlekedés egyéb résztvevői közt, heti egyszer látok valami pofátlan és durva szabálysértést, a vészvillogós megállás meg minden nap többször is megy akár.

01234567 2017.05.13. 22:26:33

@Arthamyr: Nem voltam érthető. Itt volt egy normális szabályozás amit piaci érdekek miatt 3-4 éve szinte hónapok alatt változtattak meg, az érintettekkel való mindenféle egyeztetés nélkül, és mai napig semmibe veszik a jogos igényeiket egy szabályok biztosította normális életre. Bizonyos körök piaci érdekei miatt. Ki hol lakik és miért az szubjektív. A gazdasági része ugyan csak egyedi a mai magyar piacon, komoly turisztikai ágazat érdekeit sértve, amely jelentős adófizetője az államnak, míg a rovására minden kontroll nélkül működő konkurens piaci szereplő szinte semmivel nem járul a költségvetéshez. Most olyanokról hogy a szállodának milyen bejelentési kötelezettsége van, milyen különböző előírásoknak kell megfelelnie stb..hagyjuk. De hagyjuk, szerintem félre értesz, vagy én vagyok már fáradt és félreérthető.

Csodabogár 2017.05.13. 22:49:38

@Arthamyr: Mint említettem az uber nem csak Magyarországon lett ellehetetlenitve. Máshol simán betiltották. Németország, Svájc, Dánia és még sok más is. Jómagam mindig ugyanavval a budapesti társasággal járok, elég sokat, soha semmilyen lehúzást nem tapasztaltam. Van még két másik társaság, azok is ugyanannyiba kerülnek. Ez az államilag szabályozott ár és kész. Aztán, hogy a nem szabályozott társaságokhoz tartozó taxisok mit kérnek azt nem tudom és nem is érdekel. Elvben ők se kérhetnének többet, de nem kisérletezem.

Hari Seldon 2 2017.05.13. 23:12:04

@Demi78:
Nagyjabol mi is igy kalkulalunk, leszamitva, hogy az uzemanyagert Lux-ba megyek mert az 20 cent kulonbseg minuszban.

svajcineger 2017.05.13. 23:56:17

@Csodabogár:
Hat, Svajcban pont nincs betiltva az Uber.

Arthamyr 2017.05.13. 23:56:57

@Csodabogár: Nincs mindenhol betiltva, és Németország, Dánia vagy Svájc jó hely, de nem attól, hogy az ubert betiltották.
Maga a szabályozott ár a lehúzás (olcsóbban nem lehet szállítani ha jól tudom), a szándékosan megnövelt belépési küszöb (sárga autó és barátai) meg amúgy is csökkentené a versenyt és konzerválná a helyzetet. A nem szabályozott társaságok sokkal olcsóbbak...

kék madár 2017.05.13. 23:58:54

@Csodabogár: az jo ha nem tapasztaltal lehuzast, de egy normalis orszagban az ubert nem probaljak kapasbol betiltani es a soforoket verni, hanem szabalyozni. Es ha meg tudnak allapodni, a taxisok atallnak uberezni, a taxi mint a szemelyszallitas mult szazadi, szerencsetlen formaja megszunik es mindenki jol jar. A technologiai fejlodest egy normalis orszagban nem betiltjak, hanem tamogatjak.

Arthamyr 2017.05.14. 00:00:12

@01234567: Nem értelek félre, csak mást gondolok helyes iránynak/zavarónak, nincs ezzel semmi gond. Amúgy is tőlünk függetlenül hozzák meg a döntéseket, nekünk "csak" alkalmazkodni kell hozzájuk. :)

Arthamyr 2017.05.14. 00:02:38

@svajcineger: Szerintem Németország egészében sem, csak bizonyos városokban, de nincs kedvem utánanézni, így elfogadtam tényként mindkettőt, a véleményemen nem változtatna, ha mondjuk Svájcba tiltott lenne. :)

kék madár 2017.05.14. 00:13:37

@Csodabogár: Tudsz olyan orszagot irni ahol tenyleg betiltottak, mert amit felsoroltal, ott a Google szerint pont nem? :)

kék madár 2017.05.14. 00:37:10

@Kaptabakta: van a csaladomban egy kozepes minosegu jo helyen levo 45m2-es lakas Pesten, 75 folott nem tudjak kiadni. Becsben akkor tudna csak 65%-al dragabb lenni a lakber, ha szabalyoznak az arakat. Ahol az atlagfizetes 4-szerese a pestienek es a piaci modon mukodik a piac, ott nem masfelszeres lesz a kulonbseg.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.14. 00:58:59

Taglaltuk ezt már, aki járogat haza (vagyis nem íratkozott még ki teljesen a magyarságból...), az igen is számol, átszámol, mert van még mindig csomó dolog, ami odahaza jelentősen olcsóbb, bármennyire is ezt szajkózzák sokan, hogy a magyar árak már mindenben utolérték a nyugati árakat.Lószerszámot érték utol, és most nem a kengyelre vagy az ostorra gondolok...
Bizonyos jellegű termékek, vagy akár a komplett szolgáltatási terület árban odahaza sokkal kedvezőbb, már mint nyugatról nézve.És nem is feltétlenül rosszabb minőségű.
A hazalátogató határátkelőnél nincs jobb fizetőképes kereslet.Ismeri a terméket, a nyelvet, érti a reklámot, és ki is tudja fizetni az árakat.Szóval apszolút ideális az ilyen üzlet, a kereskedőnek is, meg az eladónak is.Ezért is kéne megbecsülni az ilyen vásárlókat, de sok helyen nem ez a módi mégsem...

pappito · http://pappito.com 2017.05.14. 01:14:29

@Zo!: elegánsan szemet hunysz azok felett, akik nem jövőt építeni, hanem a jelent túlélni mennek, és mondjuk ahol laknak nincs semmi munkalehetőség, nincs bolt, orvos, posta, az egyetlen jövőkép a közmunka/segély. Ehhez képest nyolcadmagaddal lakni a tó fenekén és dolgozni normális bérért nem olyan rossz alternatíva. Egyszerűen nincs más útjuk kimászni a generációkra úkratermelődő és bebetonozódó nyomorból ami az ország keleti felén lassan sztenderd életformává válik

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.14. 02:06:43

A gyere haza fiatal végkifejletén csak röhögni lehet, mondjuk aki bedől bármelyik újkori magyar kormánynak ilyen szinten, az menthetetlen amúgy is...
A cikkekből nekem az jön le, hogy az egész csak egy fedősztori volt, arra kellett, hogy az ötleteket lenyúlják és tűzhöz közeli emberek valósítsák meg.Erre mondjuk már vagy 40 éve, hogy ügyes!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.14. 02:30:39

@diggerdriver: Hej, Digger, ilyesmit toltál már?

totalcar.hu/tesztek/haszon/2017/05/13/fendt_vario_1042/

Ha úgy nagyon gazdag volnék, hogy vasvillával kéne forgatni a padláson az ötszáz ojrós kötegeket, hogy ne penészedjenek, akkor azért vennék egy ilyet.Megcsinálni kétüléses kabriónak, nagyfelni már megvan, hifit bele, neonfényt, szóval "ízléses" lenne...
:-)))))

Á nem, nem ilyen az ízlésem rohadtul, de néhanapján csapatgatni biztos jó volna... :D
Bemenni vele a városba, ha nincs parkolóhely, csinálna magának, oszt lehet elvontatni, vagy kerékbilincset rakni rá, hajrá...

szalka240 2017.05.14. 08:03:03

Én a következőképpen számolok:
kötelező kiadások (lakbér, rezsi, élelmiszer, munkába járás költsége) és a nettó fizetés aránya.
Eddig 3 munkahelyem és 4 lakóhelyem volt, ezeket tudom összehasonlítani. A 4 lakásból 3 egy szobás, 30-40nm. Étterembe nem járok, rendszeresen otthon főzök.

1. munkahely: Budapest, multi, közlekedés BKV-val. Első teljes hónap a próbaidő alatt 106%. 3 fizetésemelés után 84%. Ez még a válság idején volt, mielőtt elszálltak volna a lakás árak.

2. munkahely: Németország, kis cég, falu (2 szobás lakás, mert itt nem volt kisebb), 2x15km ingázás autóval, 72%. Majd költözés kisvárosba, közlekedés gyalog, 3 fizetésemelés után 48%.

3. munkahely (jelenlegi): Németország, város, hivatal, közlekedés biciklivel, 34%. A fizetésem a tartományi (nem országos) mediánfizetés (nem átlagfizetés) környékén van.

Lehet mondani, hogy nem fair, hogy Budapestet hasonlítom vidékkel. Lehet, hogy általánosságban nem az, de egyén szintjén simán lehet az. Ha valaki úgy gondolja, hogy vidéken jobban él, akkor nem kötelező nagyvárosban élni. Én például nem szeretem a nagyvárosokat. Magyarországon csak azért dolgoztam Budapesten, mert vidéken mindössze 2 cég volt a szakmámban, ahol 5 jegyű nettóért dolgozhattam volna, ha lett volna munka.

agarik 2017.05.14. 08:05:05

Ez a post értelmetlen a jövedelemösszehasonlítás nélkül.
Mert tegyük fel Akárhol 3-szor annyiba kerül élni mint Agyarországon.
De a fizetés az 5-ször annyi, az adó meg a fele. azaz 10-szer többet keres a jónép odakünn.

Mindjárt mása kép, eh?

No és akkor arról nem is beszéltünk hogy a lakhatás ugyan kerül mondjuk 10%-al többe, a kaja meg 30%-al, de kajára költünk mondjuk 10K-t, aminek a 30%-a 3K. Lakhatásra meg költünk 90K-t (és akkor az egy minimálalbérlet a rezsiköltséggel), aminek a 10%-a 9K.

Mindjárt más a kép, eh?

bananarama 2017.05.14. 08:05:17

sziasztok, ha valakit erdekel
par sajat tapasztalat svajcbol (keletsvajc, St.Gallen kanton, rajnavolgy, kis varos)
-lakasbiztsitas: 245/ev = 20/ho
-autobiztositas: 1880/ev = 157/ho
-autoado: 596/ev=50/ho
-tuzoltoado: 120/ev=10/ho
-matrica ch: 40/ev=3,34/ho
-kozszolgalati tv/radio ado: 460/ev=38/ho
-bankszamla+kartya: 48/ev=4/ho
-rezsi eves elszamolas: ca.700/ev=58/ho
-50% berlet (50% tomegkozl/vonat arbol): 185/ev=16/ho
-uzemanyag (22000 km/ev): 2600/ev=217/ho
-autoserviz (inkl. abroncs vasar/csere-vel 2evente) 2500/ev=208/ho

-lakas (3 szoba, kb. 70m2, konyhabutorral es felszerelessel es rezsivel egyutt): 1300/ho
-teremgarazs parkolohely: 110/ho (kifejezetten jo ar, altalaban inkabb 150)
-elektro aram: 60/ho
-egeszsegbiztositas 1 szemely: 226/ho (1500 onresz eves szinten)
-internet: 35/ho
-mobil: 90/ho (korlatlan hivas svajc/europa + korlatlan adat svajcban + korlatlan roaming europaban + 1GB roaming adat/ho)
-szemet: ca 10/ho (ca 5 zsak/ho, 1 zsak= 2 frank)

ez osszesen: ca 2600/ho

1 szemelyre
elelmiszer ca 6-700/ho
tisztalkodas/takaritoszerek/mosopor/oblito stb.: ca 70/ho

osszesen: ca 3300/ho

tovabba:
etterem 1 fo reszere: ca.60-70 (1 foetel, desszert, ital)
pizza: 20-25
gyros: 10
ital: 6-7 (sor, kola)
koktel: 10-15
cukraszdaban nagy fagyi: 13

Doryyka 2017.05.14. 08:05:28

@szÖveges professzor: Pontosan. Lassan 6 éve vagyunk Zürichben, az első két-három hét alatt (az még kiküldetés volt) meg voltam győződve a kajaboltban, hogy éhen fogunk halni... aztán nemsoká már akkor éreztem ezt, ha a szokásos pesti CBA-nkban kellett vásárolni (sajnos az van a legközelebb :(

Árpádházy Saul 2017.05.14. 08:05:40

lent vannak a hitelek kamatai, ezért mit csináltak a bankok? elérték hogy drágábbak legyenek a lakások. nagyobb hitel, alacsony kamat = kisebb hitel magas kamatra.
egyszerű a képlet!

Árpádházy Saul 2017.05.14. 08:05:51

@Demi78: így igaz. a szolgáltatások ára pedig Magyarországon is megy felfelé, egy autószerelő óradíja 5-6000 minimum.
Egy kis hiba és oda a család fél fizetése.
Franciaországban kifizeted és marad 5-600 ezred.

incognito ergo sum 2017.05.14. 08:06:02

hasznos összefoglaló volt, köszönöm

Anna King 2017.05.14. 08:08:25

Oszinten mi ertelme osszehasonlitani az almat a kortevel? Hogy zurichben 200% a kaja? A fizetes meg 400%. Tudom, itt elek es semmi ertelme osszehasonlitgatni. Tobb ertelme az olyasminek hogy a fizetes hany % marad meg csak ugy barmire, hany orat kell dolgozni egy telefonert, etc.

somlobodog 2017.05.14. 08:08:34

@Kaptabakta: ja. Ablak nélkül kőbányan:). Vagy 15 barátom ad ki összesen vagy 40 lakást. Hosszú táv, nem airbnb. 100e/ho alatt kb senki. 40-50nm közt. És mind magyarok mielott valamelyik okos kozolne hogy külföldi befektetok...

somlobodog 2017.05.14. 08:08:39

@01234567: ha lenne egy lakásod vagy @buchhalternek BP belvárosban amit kiadhatsz havi 150 ért akkor kiadnad szociális alapon 80ert? Hogy szegény melosnak jó legyen és ki tudja termelni? Nem. Nyilvan. Senki nem tenne ilyet. Na akkor ennek tükrében szidjatok a profitot és a piacot. @gabors kivételesen jót írt: az arat a piac diktálja. De nyilván a feltételeket az állam. Nagyon nehéz jól meghuzni a határt a tulajdon védelme és egyéb érdekek közt egyensulyozva. Undorító a mostani kormány (is) de ezt nem hiszem hogy direkt csinálják kivételesen. Csak leszarjak és nem csinálnak semmit ezzel a kérdéssel. Pedig nem lenne nehéz: aki pl 30 lakasosnal nagyobb tarsashazat akár építeni annak kötelező legyen egy 15lakasos bérház építeni amit kontrollált bérleti díjon az állam garantáltan berbevesz és utána szociális alapon kiadja a raszoruloknak. Nyilvan nem a belvárosban hanem pl Újpesten vagy valahol kint. De legalább lenne valami. Ha meg nem akar építeni akkor fizessen valami büntetést és az állam építse meg. Persze tudom hogy ez nem működne a gyakorlatban mert melegágya a korrupciónak és a rossz tulajdonlasnak.

Sandor Akarki 2017.05.14. 08:08:44

Ahogy valaki fentebb írta, csak ppp-t értemes számolni (purchasing power parity). Minden más számítás értelmetlen.

KissGecihuszár 2017.05.14. 08:09:01

Mivel immár 7 hónapja élek quasi életvitelszerűen a "festői szépségű" Mannheimben és úgy általában lassan 2 éve a "történelmi" NSZK számos részét bejártam már, így van némi autentikus egzakt képem az itteni megélhetési költségekről, éspedig; mivel a kajákon -tehát az összes kaján, kivéve a szeszes italokat- 7%,azaz hetes százalék ÁFA tartalom, innentől nem kell matematikusi PhD annak kiszámításához, hol is lehet olcsóbban, nem mellesleg valóban jobb minőséget képviselő kajákat vásárolni, pl. a mindenütt megtalálható, ezért kiváló összehasonlítási alapként aposztrofálható lidl-ben. S mert a kaja, ill a drogéria szerek a legfontosabbak abban a bizonyos fogyasztói kosárban, melyet célszerű vizsgálni, hiszen ezekből vásárolunk napi gyakorisággal, így ezek nyomnak a legtöbbet a latba, nem mondjuk a New Balance cipő, vagy épp a Ray Ban napszemcsi, stb. Az itteni tömköz cég, az RNV jegyárai ( egyvonalas jegy: 2.50€, napi bérlet 5€, 3 napos bérlet 15€) mindenképp drágábbak a BKK, vagy épp az MVK, sőt még a DKV jegyárainál is, s ami a járművek állapotát, tisztaságát, pontosságát, menetrend tartását illeti, nos az bizony bőven hagy kívánnivalókat maga után, mert pl. az általam használt 4A villinger gyaksira minden reggel min 3 perces késéssel fut be abba a megállóba, ahol felszállok rá. ÉS az egészben az a legdühítőbb, hogy a megállót még használó többi 5 villinger viszonylat tök pontos, sőt az enyém után érkező következő 4A is az! Étkezdék tekintetében igen széles választék áll rendelkezésre, de pl. az a Döneres, ahová hetente 1x,2x eljárok az ebédszünetben, nos ott 3.50€ a nagy döner, jelentős mennyiségű hússal, egyéb belevalókkal, így ezzel jól lehet lakni, pedig nem laza meditatív jellegű melót végzek, hanem komoly agyi igénybevételt jelentő villanyászkodásit. Üzemanyagok: 1.aranyszabály: az NSZK-ban -talán még az NDK-ra is vonatkozik ez?!- ha 1 mód van rá, ne tankolj reggel, mert egész biztosan 10-12 centtel drágább a nafta, mint délután, kora este! Itt olyan 1.08€ a Diesel, 1.20-1.25€ a 95-ös, szóval a Diesel olcsóbb, mint otthon, a Benya drágább. Kecó bérleti díjak: nyilván sok függ attól, hol van az adott kecó, milyen felszereltségű, milyen állapotú, de nagyjából havi 450-500€ környékén már található errefelé bútorozott kéró. 100 szónak is 1 a vége; ha mindent egybevetünk és megadjuk azt a plusz lehetőséget, hogy nemcsak az amúgy indokolatlanul drága vízfej bp-t tesszük a mérleg másik serpenyőjébe, hanem egyéb hazai nagy és kisvárosokat, megyeszékhelyeket is, nos akkor is bátran kijelenthetjük, hogy sajnos Hazánkban nem annyival olcsóbb a megélhetés, mint amennyivel -azaz jóval- kevesebbet lehet hó mint hó megkeresni, hiszen ameddig otthon pl. egy alkalmazott villanyász legjobb esetben is olyan nettó 800€-t tud megkeresni, itt ohne zsanér 1700-1800-at, persze ebben az összegben már benne van az auslöse is, ami ugye függ a munkanapok számától, tehát pihenő, ill ünnepnapokon az nem jár. Végeztem némi felületes kalkulációt és arra jutottam, ahhoz, hogy a kint élő, dolgozó quasi "disszidált" 7-800 ezer ember akár 1/4-e visszatérjen a Hazájába, nos ahhoz -egyéb, nem anyagi jellegű témákban bekövetkező változásokon túlmenően- olyan nettó 1000-1200€-s átlagfizu kellene!! Ha a mostani kb. 600€-s átlagot nézzük, könnyen kiszámítható, hogy középtávon, tehát max 5 éven belül közel 100%-al kéne a nettó béreknek emelkedniök, ami jelen helyzetünket alapul véve maga a sci-fi non plus ultrájának csimborazzoja...

EgyEddie 2017.05.14. 08:09:08

Vicc a poszt!
20 ezerrel fizetek többet a lakásért mint a pesti haverom, 1100 forint kb a csirkecomb, 57 font a villanyom otthon 22 ezer volt, gáz nincs villanyfűtés van itt, a megélhetésünk 2 autóval a fizum fele, a nejemé megmarad, szóval lehet kicsinyíteni a kinti életet, mosogatással szarlapátolásal,migránsozással, lenézéssel, de-nyugodt kényelmes csendes élet van kint aki erre vágyik, annak jó, és fentartható..

Buchhalter 2017.05.14. 08:55:09

@01234567: gabor már csak ilyen.Beszól és osztja az észt.

Buchhalter 2017.05.14. 09:16:48

@somlobodog: na fuss neki még egyszer ,hogy mit írtam!Belekötöttem a lakás tulajokba ,nem? Persze van egy pénzes kör akik tucatjával vásárolták fel a lakásokat frekventált helyeken és egy kis kivárással és befektetéssel többszörös haszonnal adtak túl rajta.Volt és van is ebből botrány.A fék és ellensúly szerepét az államnak kell betöltenie .Bérlakás program és kultúrált munkásszállók formájában.A munkaadók nagyon dobálóznak azzal,hogy a magyar nem mobil.Hogy legyen mobil ha a beígért fizetésből még az albérletet is alig tudja kifizetni?! Persze vannak ritka pozitív példák : lásd kecskeméti Merzedes gyár vett és felújított több tucatnyi lakást a lakással nem rendelkező dolgozóinak és további vásárlásokat is terveznek.Hiába erőlködsz az ingatlan piac zsíros része piszkos és tele van fehérgalléros hiénákkal.És a magyar átlag fizetésekhez képest az ingatlan árak rendesen elszálltak.Ez inkább a munkaadók felé szól : vagy rendesen megemelik minden szegmensben a fizetéseket,vagy továbbra is siránkozhatnak és szép lassan elfogy az értelmes dolgozni is tudó munkavállaló.A rendszerváltás bocs gengszterváltás után 27 évvel az emberek többsége nem hisz a majd még egy kicsit kell kibírni ígéretekben.Nyugati árak vannak és ezt csak nyugati fizetésekből lehet finanszírozni.Elég egyszerű ,nem?

Norris 2017.05.14. 09:17:28

Ez valami nemzeti konzultációs propaganda kell legyen.
7 éve élek Angliában (nem London, az még az őshonos briteknek is g..i drága, költöznek is elfele onnan "vidékre")

De tegyük fel igazak a leírtak (nem):
Minimálbér 7,50, 40 órában ez éves szinten 15600.
11500 font adómentes, szval kb. 800 fontra jön ki az adó, ugyanennyi a TB egy évre.
Olyan 1150 körüli a havi nettója (427.000 jó magyar fotint)
A nettó magyar minimálbér 84.788 forint.

Szóval remek, hogy London 147%-al drágább, de a minimálbér meg 503%-al több.
Az átlag fizetésekről meg ne is beszéljünk (amit azért egy jobb képességű bevándorló is megkap 3-4 év után).

Zo! 2017.05.14. 10:35:16

@pappito: Nem hunytam szemet.Irtam h nem ismerek minden tortenetet.Csak leirtam egy vagy ket lehetoseget a millio kozul amiket ismerek.

nyuszmam 2017.05.14. 10:35:54

Ez egy olyan eszement baromsag, hogy minösiteni is nehez!!
Ha mindez igy lenne, akkor mindenki rohanjon Magyarorszagra elni, mert az ottani fizetesekhez kepest,szinte ingyen lehet elni! Csak azt nem ertem, hogy akkor mi a feneert panaszkodik mindenki, hogy draga az elet!!?? Akarki megbizasabol irodott ez a blog, nagyon hülyenek nezi az embereket es ettöl ugyan senki nem fogja magat meggondolni es hanyat- homlok visszaterni az orszagba!

Netuddki. 2017.05.14. 10:36:02

@Norris: Hát ja, érdekesebb lett volna kiválasztani pár szakmát, aztán azok nettójával kiszámolni mennyi az annyi.

Ettől függetlenül annyi azért lejön, hogy a 100%-os többlet és a 3-4 szeres fizetés valahogy nem találkozik a tolvajfideszes agitproppal.

Ráadásul, most megint jól beégett a tolvaj rezsim:
index.hu/gazdasag/2017/05/13/jol_megszivatta_az_allam_a_hazacsabitott_fiatalokat/

velorex-vezető 2017.05.14. 10:38:39

@01234567: "sötétebb bőrű, vándorlástól ápolatlan, kimerült és ideges ember" Ha te csak ennyi különbséget találsz egy európai és egy afgán, pakisztáni, vagy szomáliai között, akkor nagyon egyszerűen látod a világot. Nem a fehér ember felsőbbrendűsége beszél belőlem. Nem helyezem egyik kultúrát sem a másik fölé, de azért látom az óriási különbséget közöttük. Ők például egészen másként viszonyulnak a nőkhöz, mint az európaiak, ezért minden haját nem eltakaró, netán shortot viselő nőt kurvának tartanak és úgy is bánnak vele. Talán hallottál már szikhek és a hinduk között vallási alapú incidensekről. Azért nálunk nincs szokásban, hogy katolikusok és a protestánsok feldúlják időnként egymás templomát, aztán megtorlásul agyonvernek a másik felekezetből pár száz embert. Sokszor példálóztok az 56-os magyar disszidensekkel. Első kézből, nagynénémtől tudom, hogy hónapokig türelmesen várakoztak ausztriai lágerekben, hogy hová mehetnek tovább letelepedni. Nem randalíroztak az ellátás milyensége miatt és nem hagytak maguk után szeméthegyeket. És elég elenyésző számban követtek el a békés lakosság ellen terrorcselekményeket. Pedig lehet, hogy ők is idegesek voltak, mert sokan közülük az akasztófa elől menekültek.

allesmogelijk 2017.05.14. 10:39:15

@olvaso.nl: Végre valaki a vásárlóerők összehasonlítását is megtalálta! Enélkül, bármennyire is jó a cikk, az átlag intelligenciájú magyar csak egyik oldalát látja az éremnek.

Egyik hozzáfűznivalóm, hogy nem szabad csak a nagyvárosokban gondolkodni, ha valaki mozdulni (migrálni! :)) kíván. Munkahelyfüggő is a dolog, de pl. Amszterdam nem annyival nagyobb (Hollandiában), mint pl. Rotterdam, Utrecht, Hága, 's Hertogenbosch, Eindhoven, Groningen, Tilburg vagy Nijmegen, sokkal kevésbé nagyobb, mint Budapest az azt követő magyar nagyvárosoknál, de talán a listán 2. és 3. kivételével mindenhol szignifikánsan alacsonyabbak a költségek, főleg a lakásárak, mint Amsz-ban. És ami fontos, hogy ezekben, sőt a relatíve kisebb "vidéki" városokban is kiválóan lehet munkát találni és minden egyéb sokkal olcsóbban megvan pl. egy Wageningenben, Leidenben vagy Bredában, mint Am-ban vagy Rotterdamban. Szerintem ugyanez igaz minden említett más ország esetében, leginkább Dublinnal öhasonlítva pl. mindenhol másutt minden sokkal élhetőbb. Azt gyanítom, hogy Svájcban mindegy, hol lakik az ember, mindenhol elég drága, de az egy kivételesen gazdag ország. De azt is gyanítom, nem véletlen, hogy egy hajdani osztálytársam évtizedek óta ott él és már biztosan nem fog visszajönni, mert nincs miért.

Ahol én Hollandiában lakom, még mindig nagyobb, mint Kecskemét vagy Szfehérvár, de, és itt jön a harmadik megjegyzésem, biztosan jobban megélek, mint Bp-en (és egy vidéki kisvárosban is) egész életemben. Még helyi kultúrális élet is van (ami a magyar vidéken még ma is ritka), ha valakit ez érdekel. Már elég hosszú életemben (apám ilyenkor már nyögdíjjas volt :) először félre tudok tenni, méghozzá nem is keveset: többet, mint több évtizedes (kiemelkedő, vezető-)tanári munkámmal bármikor hazavittem! És az, hogy az árak magasabbak lennének, mint Pesten, az egyszerűen nem érezhető. Sőt! Igaz viszont, hogy ruhát-cipőt még alig vettem, mert azok pl. többnyire sokkal drágábbak, de mindig lehet megfelelő minőségben olcsót is kapni - mindenből!

Természetesen szerencse is kell a sikeres kitelepüléshez, meg gondolkodni is kell tudni. De sajnos a mentalitással is baj van: egy nagyon régi ismerős csimotája kívánt kitelepülni és kért tőle tanácsot. Miután adtam, az érintett semmit sem válaszolt. Másik, helyi példám: egy éppen érettségizett honfitársnőm nem találta meg a számítását (naná, alig volt valami a fejében), a tanácsaimmal sem tudott mit kezdeni, visszament. Itthagyta viszont a kifizetetlen telefonszámláit. Figyelmeztettem, elküldtem neki, írta, hogy köszi, majd gondolkozik. Hónapokkal később megint jött a fizetési felszólítás lejárás fenyegetésével. Megírtam neki - erre semmi válasz. Sok kedves honfitársam még egy köszönömöt is alig tud elrebegni. Szóval sokkal többre becsülöm az ide települt török, arab, afrikai, kínai, lengyel embereket is (vannak köztük ismerőseim is), mint a magyarok többségét. Leglább az összetartás és egymás segítése (oda-vissza!) megvan náluk - a magyarok között alig. Így nem lehet!

allesmogelijk 2017.05.14. 11:09:40

@KissGecihuszár: Nagyon jó a hozzáállásod! Hasonlót élek meg már évek óta Hollandiában. Emellé még azt is hozzátenném, hogy itt a több milliónyi nem-holland lakosság mellett is sokkal kellemesebb a közhangulat, közbiztonság és hasonlók, ami azért sokat javít az ember napi kedvén is. Nem tudok a sok búvalb..tt magyar arc közé visszatérni, no.

sorrowed 2017.05.14. 11:10:08

oxford mellett lakunk a kedvesemmel es egy lakotarssal 3man egy ketszobasban. (ez csak a hálószobak szama, nappali mi dig van melle) 40 ezres varosban. lakás 1100 rezsivel. kaja 200-300 attol fugg mennyit rendelünk. dohányzás 150 egyeb rezsi(telefonszamla. uj ruha. kütyü) plusz 200. konnyen kifizetjuk. haza is kuldunk penzt. ha kell venni egy mosogepet hirtelen nem problema. ami fontos netto 1400-1800kozott viszek haza egy proli raktáros munkaert ketten kb 3000 et keresunk.
hol tudom megengedni magamnak ezt az eletkorulmenyt Budapesten mondjuk csepelen? keresnenk kette mondjuk 300ezret(nem heti 40 oraval, hanem tulorakkal) . lakas alaphangon (hasonlo méretű) 120 nal kezdodik plusz rezsi. 150 alatt nem usszuk meg. kaja ugyanannyi. kütyük ugyanannyi. budapesten az egy heti fizumbol nem veszek laptopot, lapostevet, vagy iphonet.
ugyhogy kedves író. lépj a relatívitas talajara es csapd hozza hog, minimalberbol hol. mennyiert lehet elni. egy atlagos 30 as parnak.
esetleg hogy havi száz-150fontert hozzadvagnak egy uj kocsit. mondjuk egy corsat. egy óra ügyintézéssel.

M. Péter 2017.05.14. 11:10:53

@velorex-vezető: Azért ne feledkezz el Észak-írországról, ahol nem túl régen a katolikusok és a protestánsok még lelkesen gyilkolták egymást. Ma már csak kisebb csoportok gyilkolgatnak és robbantgatnak.

M. Péter 2017.05.14. 11:15:50

@Pink Petsch: @Tibi !: Az a vicc jut az eszembe, hogy királyfi, te még hiszel a mesékben?

Studiosus 2017.05.14. 11:40:53

@olvaso.nl: vagyis Zürich a legolcsóbb város...

Studiosus 2017.05.14. 11:42:09

a bécsiből ítélve ezek turistaárak, ha ott él az ember, tök más összehasonlítás jön ki. az albérlet brutális, legalább kétszer drágább, ha nem háromszor (egy jó környéken), az összes többi mind ugyanannyiba kerül, kivéve a szolgáltatások, amik legalább kétszer drágábbak, de ki a tököm akarja igénybe venni őket, ha házon belül elintézhetők. a fizetés meg két és félszer annyi (amúgy háromszor, csak a maradék elmegy a lakhatás különbségére), nem csoda, hogy bárki könnyedén megtakarít havonta egy teljes magyar átlagfizetést, és még úgy is jobb színvonalon él, mint otthon. az csak lézerjános fejében él, hogy mindenki rabszolga, meg ilyenek. valamit szívhatott a jóember a kormányinfo előtt.

01234567 2017.05.14. 12:24:18

@somlobodog: De kár hogy csak most lestem ide vissza. Mert vártam ezt a tipikus csak a pénz hozzászólást. Két lakást adunk ki Bp. belvárosában, igen jóval olcsóbban mint a piaci ár, mert mások a szempontjaink. Az egyikben régi a bérlő, és nagyon rendes, megbízható, a lakásra is odafigyel, amióta ott lakik nem emeltünk árat. (több éve). A másikba nem rég költözött új bérlő, és pont azért oda mert ezt egyedül meg tudja fizetni, mert az előzőben többed magával lakott, igen csak egy havi kauciót kérünk, és ha nincs oka, bizony nem tartjuk meg mint általában máshol, pl. ez az új bérlő nem tette még le a kauciót mert az előző főbérlő nem akarja visszaadni neki és hadakoznak, mi kivárjuk. Tudod nem minden a pénz, igen. És egy szar világban is lehetsz jó, csak nehéz. Megértem te a könnyebb utat választod.

01234567 2017.05.14. 12:26:25

@Buchhalter: Jó neki olyan sok van hogy osztogathatja, a sajátom nekem is kevés. :D

SGlass 2017.05.14. 12:29:23

@olvaso.nl: igen, pont erre gontoltam én is! :) és egy érdekesség, hogy ha összehasonlítjuk Budapestet GOA-val, akkor azt is láthatjuk, hogy szinte minden olcsóbb és ott, és még ott is erősebb vásárlóerő! :(

Indices Difference Info
Consumer Prices in Goa are 39.22% lower than in Budapest
Consumer Prices Including Rent in Goa are 41.65% lower than in Budapest
Rent Prices in Goa are 49.21% lower than in Budapest
Restaurant Prices in Goa are 40.76% lower than in Budapest
Groceries Prices in Goa are 22.00% lower than in Budapest
Local Purchasing Power in Goa is 5.31% higher than in Budapest

doktornoo 2017.05.14. 12:29:35

@Studiosus: teljesen mas a helyzet is lejjebb is a magyar hatar mellett, gozom sincs, hogyan jottek ki a szazalekok, vagy mihez viszonyitottak oket.
Nem ezert a felarert jar a magyarok fele vasarolni, az biztos. Vagy csak nem olvastak ezt a cikket a balgak

01234567 2017.05.14. 12:30:55

@velorex-vezető: Most elkezdhetnénk egy parttalan vitát...hagyjuk. Amúgy ahogy én láttam 13 fehér európai ukrán egy lakásban, úgy hogy a folyosón dohányoznak, élik a fél életük is ad némi problémára okot...áá hagyjuk...kezdjen bele a tököm...

noblesseoblige · http://fratrescalendarum.blog.hu 2017.05.14. 12:48:13

@Arthamyr:

Pár hónapra ki kell mennem majd Dublinba. A város agglomerációja mennyire drága lakhatási szempontból?

Arthamyr 2017.05.14. 13:11:53

@noblesseoblige: Agglomerációja válogatja (pl. Howth, Malahide elég ütős tud lenni, kb. drágább mint Dublin), meg hogy mennyire messzire akarsz menni, de általánosságban véve jóval olcsóbb, mint a belváros.
Nem igazán tudom, mert mi végig a belvárosban (vagy a határán: Smithfielden) laktunk, itt is vettünk lakást, és nem is néztünk vidéken semmit. A vásárlásnál kb. fél ár vagy még kisebb (kollégám 335k-ért vett 100+ nm-es új sorházat Naasban pl., kis kerttel), ez a bérleti árakban is megjelenik. Ha privát üzenetben átküldöd a konkrétumokat, esetleg tudok értelmesebb javaslatokat is tenni, nem mindegy, hogy mekkora hely kell (pl. családos vagy?), hol fogsz dolgozni, mert nem éri meg napi 2 órát szopni a tömegközlekedéssel. A daft.ie a legelterjedtebb hirdetőoldal, kiválasztod Co. Dublin-t vagy Dublin megfelelő részét, és tudsz nézegetni. Mondjuk előre bérelni nehéz (de azért körülnézhetsz, hogy lásd, mire számíts), mint mondtam, pár nap alatt elmehetnek a dolgok, ami nem, annak meg megvan az oka.

Buchhalter 2017.05.14. 13:23:42

@allesmogelijk: kicsit bullshitt ez a magyarok nem fognak össze az összes általad preferált náció meg igen.Németországban fél év alatt mi pont hogy rengeteg segítséget kaptunk vadidegen magyaroktól ,sőt Hollandiában élőktől is.Sokukkal mai napig tartjuk a kapcsolatot.Bocs,de mi láttunk széthúzó németeket,lengyeleket és arabokat is.Általánosítasz, ami ma már nem annyira igaz.Kicsit köpködsz a magyarságodra ,gratulálok.

-JzK- 2017.05.14. 13:28:37

Ergo az átlagmagyar, aki nem IT-cégnél lesz középvezető, alig fog jobban élni, mint itt élhetne, mert papíron 3x annyit keres, de a többletnek a jó részét elviszi a kinti élet drágább volta, na meg az ingázás.
Én még egyetlen magyart sem láttám nyugati munkával konkrétan meggazdagodni: ezek az emberek azt a kicsi pluszt, ami végül megmarad, azt is jórészt felélik, mutogatható ketyerékre, luxustermékekre, márkás szirszarokra. Ergo kifolyik a kezük közül a pénz.
És lehet, hogy ezek az emberek itthon is pont ezért voltak/maradtak volna szegények.

velorex-vezető 2017.05.14. 13:46:49

@Buchhalter: Tökéletesen igazad van. Elég csak az ossie-wessie
ellentétre gondolni. Van egy mondás Németországra:
Azelőtt egy nép élt két országban, most két nép él egy országban.

allesmogelijk 2017.05.14. 13:48:55

@Buchhalter: Örülök, hogy jobbak a tapasztalataid az enyémnél. A tapasztalat ugyanolyan személyes, mint egy életút, vagy az ízlés. Nincs miért "bocs, de..." Viszont tavaly olvastam nemzetközi felméréseket az összetartás-széthúzás témában, azt a saját tapasztalataim megerősítették. Az általában tapasztalt, általános viselkedés, a nagy átlag pedig egyéni tapasztalatok összességéből jön ki, aminek sokszor valakinek az egyéni tapasztalata ellentmond.

Ez nem jelenti, hogy bárkit preferálok, látom az idegen kultúrák közti személyes együttélés nehézségeit is, de ez itt általánosabb probléma annál. A magyarságomra éppen nem köpködök, de amit sok kommentelőnél (főleg más, politikusabb témákban) látok, az gyomorforgató - na azokra köpnék, ha tudnék. De az ő ordenáré viselkedésük az én magyarságomat nem érintik, csak óvatosságra intenek. Erről írtam. Még jó, hogy temperáltad a megjegyzésedet két "kicsit" alkalmazásával. Ez tetszik és reménytkeltő, még ha nekem személyesen nem is számít.

svajcineger 2017.05.14. 14:10:25

@bananarama:

Lehet, hogy szomszédok vagyunk? :-)

DieNanny CH 2017.05.14. 14:18:08

Én a következő spontán összehasonlítást végeztem:
Tegnap, míg mentem a pesti metrón, ott volt a Spar hirdetése, hogy 1000 forintonként egy Jamie Oliver pontot lehet kapni.
Ugyanez a pontgyűjtés jelenleg a svájci Coop-ban is megy, 10 frankonként.
Szóval, ami Mo-on 1000 forint, az Svájcban 2750.
Felületes arányosítás, tudom, de valószínűleg pontos.
:-)

DieNanny CH 2017.05.14. 14:25:49

@Arthamyr:

"egy strukturált, kereshető adatbázis kell. Vagy egy interaktív oldal, ahova az ember beírja a paramétereit, "

Ilyet már korábban csináltunk mi itt, a HÁ-n:

docs.google.com/spreadsheets/d/1DNAW9Fi-WgOkz3AlU-rwnPZAkZexyPO2R6EojFSbFXA/edit?pli=1#gid=1192505420

Barkalot 2017.05.14. 14:50:07

@Határátkelő:

Egyébként az USA-ban annyi magyar él, amennyien Budapesten élnek. :))

Barkalot 2017.05.14. 14:50:17

Kicsit el van tévedve a poszt szerzője a bécsi és a berlini élelmiszer/étterem árakkal kapcsolatban. Ha valaki körültekintő még akár olcsóbban is megúszhatja a dolgot ott mint Bp.-n. Minőségi kajálást is olcsóbban ki lehet hozni Berlinben mint Bp.-n csak nyitott szemmel kell járni meg vásárolni.

somlobodog 2017.05.14. 14:50:39

@01234567: oké, ez is egyfajta adakozas. Elfogadom. Nekem a lakaskiadas üzlet. Én máshol elem ki a társadalmi felelősségvallalasi hajlamaimat. Lehet ezt a fajtát azért nem értem mert tőlem mindig csak szívesseget szoktak kérni (tanács, munka, pénz, szállás, egyebek), ezért nehezen toleralom ha még egy felnőtt idegen embernek is én tegyek szíveseget amivel nagyon könnyen vissza tud élni. Nem vagyunk egyformák

zseketto · http://azeletstmoritzban.blog.hu/ 2017.05.14. 15:10:58

Ha valaki országot vált, előtte felméri a terepet ÉS a jövedelmének a vásárlóértékét.

Egyébként továbbra is a svájci fizuból marad meg matematikailag a legtbb.

Arthamyr 2017.05.14. 16:02:09

@DieNanny CH: Nem értek a google docs-hoz, de itt a nyers adatnak a táblázatban lévő cellák tűnnek nekem. Vagy valamit benéztem?

Arthamyr 2017.05.14. 16:07:16

@zseketto: Az ökölszabály szerint tök mind1 hova mész, ugyanazért a munkáért kb. ugyanakkora része marad meg a bevételednek (persze van eltérés, de a korreláció erős), ez ugye Svájcot előre rakja. Emiatt el tudom képzelni, hogy Monaco, Luxemburg, Katar és a hasonlók még Svájcnál is jobban jövedelmezőek, mondjuk ezeken a helyeken sokkal korlátozottabbak a középosztálybeliek lehetőségei.

Buchhalter 2017.05.14. 16:35:13

@gabors: na mi van haver?Amikor kapsz egy indokolt választ már lefagynak az értelmetlen támadásaid?

pereszke 2017.05.14. 16:35:23

Egy fizetés összehasonlítást is illett volna feltenni, legalább tájékoztató jelleggel, mert úgy egy kicsit árnyaltabb a kép, bár nyilvánvalóan ezek nem a takarítói/mosogatói bérek. A Cost of Living oldal adatai a teljesség igénye nélkül:
Pl Bp vs Bécs HUF184,943 vs HUF570,941 +208%
Bp vs Berlin HUF184,943 vs HUF618,448 +234%
Bp vs Amsterdam HUF184,943 vs HUF716,326 +287%
Bp vs London HUF184,943 vs HUF797,891 +331%
Ehhez képest az 50-100%-os különbség a megélhetésben nem is annyira rossz.

Barkalot 2017.05.14. 17:33:33

@pereszke:

Jé, kiderült hogy nyugaton jobban élnek az emberek mint itt? Nahát :O :D

DieNanny CH 2017.05.14. 18:08:17

@Arthamyr:

Nem, jól látod. Úgy 2 éve néhány kommentelő a lakóhelyének árait írta bele.

Aki ki akar menni, szerintem írja össze pontosan, hogy otthon miből mennyit vásárol. Még a mentolos rágót, meg fogpiszkálót, meg ceruzaelemet is érdemes.
Na, és aztán ezeknek az árait nézze meg a célországban. Adja össze, és máris meglátja, mennyi lenne kint a kiadása.

Persze, ha valaki ehhez egy passzoló programot tudna írni, még jobb lenne. (Vagy, eleve az otthon háztartási füzetet számítógépen vezeti, és akkor a forintot átírja a valutára.)
De ehhez nem értek.

Eva Nagy54 2017.05.14. 19:28:20

Az írás címe: Mennyivel drágább külföldön az élet?
Ez sajnálatos módon az alább leírtakból egyáltalán nem derül ki.
Az hogy menyibe kerül az élet ezekből áll össze: lakbér,rezsi,kaja,üzemanyag plusz telefon,internet,tv. Az hogy milyen drága egy étterem a megélhetésnek semmi köze. Valóban nyugat-európa nagyvárosaiban a lakásbérleti díjak magasabbak, mint Magyarországon, de konkrét példát írok német kisváros nagyváros közelében. Lakbér 1 szobás lakás 230 euro/hó. Rezsi hideg-melegvíz, fűtés és a közöshelyiségek díja 70 euro/hó, villany 30 euro/hó, telefon két személyre, internet, tv 120 euro/hó. A kaja kb 300 euro/hó /Lidl,Netto, Aldi,Edeka mind tíz percen belül gyalog. A Lidl árai Magyarországon az áfa különbséggel magasabbak ami ugye 20%./ Üzemanyagra egy hónapban kb 50 euro megy el. 230+70+30+120+300+50=800 euro ez kell a megélhetéshez 2 főre. Mivel üzemanyagot írtam ezért adóra és biztositásra még havi 60 euro kell egy átlagos autó. Remélem tudtam segíteni

VT Man 2017.05.14. 20:41:30

@01234567:
"Mit gondolsz a kiadási piac miért ennyire liberális még mindig, szinte hihetetlenül kedvező, jóformán csak a bevalláson alapuló adókkal"

Vicces vagy. Eddig ment a feketézés a lakáskiadással a brutális adók miatt, most olcsóbb befizetni az adót, mint lebukni, de neked ez se jó..

Szerintem most rendben van az adózás, és nincs oka, hogy ne fehéren legyen kiadva.

VT Man 2017.05.14. 20:59:25

Amikor a magyar boltokban bármilyen importárut láttok (heinz ketchup, külföldi vaj, sajt, stb.), az kint kb. ugyanannyi, vagy olcsóbb. És tele van külföldi áruval a bolt.

Steve Rogers 2017.05.14. 21:23:02

Tavaly Zürichben dolgoztam és kicsit összehasonlítottam az árakat, kereseteket. Megnéztem 8-10 élelmiszer illetve tartós fogyasztási cikk árát ott és Pesten, majd ugyanazon munkakörök kereseteit is a két városban. A következő jött ki: az árak átlagosan háromszorosak, a keresetek viszont 9-10 szer magasabbak. Vagyis annak ellenére, hogy bizony háromszor drágább az élet Svájban, 10 szer többet is lehet keresni. Mindez nem igaz az ingatlanokra. Azok árai iszonyatosak Svájcban.

svajcineger 2017.05.14. 22:41:21

@Animus et spe:
A tizszeres szorzot azert kisse tulzonak erzem. Olyan ot-hatszoros a kulonbseg.

Vadalmaaaaa 2017.05.14. 23:54:50

Nagyon ugyetlen modon talaltatok. A tobbiek nagyjabol leirtak miert.

Teljesen kihagytatok a szolgaltatasokat,!!!!!
ami a legdragabb nyugaton a magas berek miatt.

Itt jon az be,hogy egy atlag magyar no egy atlagos fizetesbol el tud menni fodraszhoz ,kozmetikushoz havonta, fogorvoshoz felevente ( mig az angolok fogtomo keszleteket is arulnak a Boots- ban mar 15 eve is) egy atlagos fizetesu nyugati no meg nem tud.

ez az aprocska teny,pedig egeszen mas megvilagitasba helyezimaz eletminoseget,ami nem egyenlo a bankszamladon tarolt penzzel.

Roviden: nyugaton a sokkal tobb penz ,sokkal,kevesebbre eleg.

arncht 2017.05.15. 02:46:27

@Barkalot: ezt azert nem mondanam... Egy 1.5x szorzo siman van a hasonlo szintu elelmiszer / etterem arak kozott ausztriaban es otthon. De terulettol fugg, hogy mekkora a differencia. Pl a tejtermekek hasonlo arban vannak, a pekaruk 2-3x dragabbak, egy jo pizza kb 2x, a sutemenyek is 2-2.5x. de a fagyizo alig dragabb (az adagar magasabb, de nem 4 dekat adnak).

montroyal ( CAN qc) 2017.05.15. 02:52:36

@vöribaba: egy atlagos fizetesu nyugati no meg nem tud

.ezt nem tudom honnan vetted mert egy atlagfizetesu no fent tud tartani egy lakast,( sot sokan vesznek lakat mert olcsobb a torlesztese mint berelni ) van kocsija ,nyaralni elmegy a baratnojevel, fizet az etterembe . nem varja el egy ferfitol a meghivast ... Canadarol beszelek es egy fodrasz kozmetikus kb 100$ miert ne tudna elmenni ... ha nem megy el lehet azert mert nem foglalkozik vele hogy _most mindenki engem néz mert fodrasztol jottem vagy mert mi van rajtam ....

amugy nem tudok hozzaszolni ,osszehasonlitani, mert nem tudom mire ,mennyit koltunk mert amennyibe kerul, ami kell - kifizetjuk ... es nagyon atlagosan keresunk .. ami felesleges azt meg elnyaralgatjuk ..

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.15. 09:30:30

@montroyal ( CAN qc): Bátyám, nem érted az egészet.Nyugaton élni sz@r, és anyagilag tiszta ráfizetés, értem?
Ezért is özönlenek Magyarországra a szerencsétlen, demokráciában kizsigerelt, anyagilag leégett, menekülő munkavállalók Nyugat-Európából, Usákiából, Kanadából, hogy aztán odahaza a megtestesült jólétben tágas, napos palotákban fetrengve-üvöltve fogyasszanak és dőzsöljenek...
Ja, lehet, hogy mégsem...
:-)))

Vadalmaaaaa 2017.05.15. 10:04:25

@geegee: tobbnyire csak a kovetkezo generacionak lesz igazan jo, akinek mar nem kell lakbert fizetni stb stb

Az elso generacionak csak konnyebb.

Vadalmaaaaa 2017.05.15. 10:04:51

@montroyal ( CAN qc): jo vegyunk alapulmegy tanitonot ,ne mindjart egy jogaszt vagy orvost ( nekik nincs idejuk elkolteni a penzt)

Kanadaban es Belgiumban korulbelul azonosak a kereseti viszonyok,Belgiumban egy picit tobbet kereshet ugyanaz a tanitono.

Egy tanitono keres kb 1500-1800 eurot, ebbol 1000-1100 csak a lakbere havonta,az autojat biztosithatja evi 1200-400 kozott. A hajfestes olyan 150 euro es egy heti bevasarlas olyan 100-200 euro kozotti osszeg.
Nagyon konnyen kiszamolhatod,hogy egy tanitononek nem marad fodraszra, fogorvosra,kozmetikusra miutan kifizette az alberletet es a kajat.

Fogorvos: egy fogtomes belekerulhet 1000 euroba,egy kg hus kb 50 euro.

Belekostoltammaz osszes kontinensbe kivetel az amerikai,adtal egy otletet iden nyaron hova menjek:) megnezem magamnak a kanadat is:)

kovacsugynok 2017.05.15. 12:13:34

Szerintem ez igy kissé torz. Én inkább az alapvető élelmiszerek árát hasonlítanám össze.
Ahányszor hazamegyünk, az vág pofán, hogy fillérre ugyanannyi minden otthon mint kint spanyolban. Van pár apróság ami otthon olcsóbb, de nem sok.
Amikor az ember kimegy először külföldre, nem az éttermek ára érdekli, hanem a kenyér, tej, felvágott, albérlet, stb.
A nagy baj az, hogy az étkezés, ruha, stb minden egy árban van már otthon mint külföldön, ja és az áram, gáz stb is, szóval az élet ugyanannyiba fáj, csak ezt egy kinti fizu 30%ából kell kigazdálkodni ami lehetetlen. Az albérlet természetesen kint drágább, de ha van melód kifizethető. És a hónap végén marad pénzed amit félretehetsz ennyi.

Vadalmaaaaa 2017.05.15. 17:59:00

@Demi78: ezen sok hulyesegen rohogtem egy jot:
" moziberlet ( netflix) het euro:)" " turkalobol oltozkodom" -ha meg kukaznal is meg tobbet megsporolhatnal:) ezert erdemes volt koltozni? Ezert otthon is maradhattal volna.!

Sorrowed
De sosem leszel lakastulaj se oxfordbann,se kornyeken,ha nyugger leszel kocoghatsz vissza Magyarorszagra,a britt fogorvost nem engedheted meg magadnak,pedig az alap lenne

Nigro notanda lapillo 2017.05.16. 14:44:54

@vöribaba: elnézést de ezt a fogtömés àrat mégis honnan?
szerencsére ritkàn kell, de tavalyelôtt (és a kollégàknàl végzett gyors közvéleménykutatàs szerint ez nem vàltozott) egy fogtömés àra itt Luxembourgban a következô volt:
- érzéstelenítés 12.60 euró
- elôkészítés 18.24 euró
- tömés (kétoldali, felépített) 54 euró
ez együtt 84.84 euró. az alap TB 72 eurót térített vissza, a kiegészítô pedig a maradékot.
mit nem engedhet meg magànak bàrki ezen?

Vadalmaaaaa 2017.05.16. 19:03:59

@Nigro notanda lapillo: felteszem,hogy Lux.- ban is mutuelle van es nem TB:) nem tudom,hogy hol elsz,lehet,hogy meg Magyarorszagon azert ez TB- s berogzodes nalad.
Nem gondolom,hogy ott olcsobb lenne egy fogaszati kezeles,mint egy allammal odebb. Az en fogtomesem konkretan 1000 euro volt hosszu evekkel ezelott es nem teritette a biztositom,pedig ketfele biztositassal is rendelkezem. Nem tudtuk visszaigenyelni.
A kezeles minosege is hagyott kivannivalot maga utan,pedig egy jonevu maganklinikanntortent a beavatkozas. Nem gondolom,hogy csupan a veletlen muve lenne,hogy,aki teheti keleten kezelteti a fogait. Nyilvan a te eseted nagyon egyedi es kulonleges:)

Vadalmaaaaa 2017.05.16. 19:04:18

@Nigro notanda lapillo: valoszinuleg soha nem eltel a Benelux allamokban,mert akkor tudnad,hogy tarsadalombiztositas ezeknen az orszagokban nincs,csak egeszsegbiztositas,abbol is a kotelezo es a kiegeszito.

Na ,mindegy,azert jo,hogy Magyarorszagrol ,magyar arakkal felszerelkezve hozzaszolsz:)

az erzestwlenoto injekcio lehet,hogy ennyi ,amit fent beirkaltal,de az emberi munkaero ara,amit honoraire- kent megnevezve kulon szamlan kuld el a biztosito es szinte soha nem egyszerre a nominalis koltsegekkel,na az a brutalis es amiatt jut az embereknek fogorvosra a fejlett nyugaton. Most mar ,hogy ezt is tudod,orulj,hogy 80 eurobol megusztad a kezelesed. Magyarorszagon.

olvaso.nl 2017.05.17. 22:00:45

@SGlass: hat igen, eleg keves varos van ahol kevesebb lenne a vasarloero mint BPn
de ezt valamiert a legtobben nem ertik meg

olvaso.nl 2017.05.17. 22:23:01

@allesmogelijk: pontosan, en par eve csinaltam egy osszehasonlito tablazatot egyebkent errol, akkor a netto atlagkereset volt kb 200ezer huf pesten, itt utrechtben meg 2000 eur tehat szamszerint 100as szorzo es osszegyujtottem az arakat az albert heijnben meg a benzinkuton stb.
na most ugye a benzin atlagban 1,55 eur -> 155 huf-nak kene lennie az atlagfizetes szerint

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása