oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 04. 06:30,  Kihasználva 401 komment

2017. május 04. 06:30 Határátkelő

Kihasználva

Vajon lehetséges-e, hogy az ember külföldön rabszolga havi 2500 fontért, de Magyarországon nem az havi 85 ezer forintért? Melyek a rabszolgaság egyéb ismérvei? Magyar nyelven, magyar levegőt szívva nem lehet rabszolga valaki? Ezeket a kérdéseket teszi fel egyebek között Digger mai írásában, amivel persze lehet és kell is vitatkozni, Tegyétek azt!

„Határátkelő vagyok, nem rabszolga!” - Üzenj Budapestnek egy fotóval, esetleg rövid videóval magadról vagy egy rád jellemző tárgyról, helyről ezzel a szöveggel! Legyünk sokan! Küldd el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

cim_25.jpg

„Amióta írni kezdtem, folyamatos félelem van bennem, hogy egyszer csak nem tudok miről írni. Hogy elfogy a téma. Aztán persze mindig van valami, de ha azt kiírtam magamból akkor mindig visszatér a félelmem. Na, mindegy ezt csak úgy közbevetőleg mondom a mai poszt előtt. 

Mióta kijöttünk ide, szinte állandóan hallom, hogy minket itt kizsákmányolnak meg kihasználnak, és ennek a betetézője Lázár Annyitisér Jánosnak a legutóbbi aranyköpése, hogy a magyarok rabszolgák külföldön.

OK. Induljunk ki ebből. Tegyük fel, hogy igaz. Akkor miért is vagyunk itt? Miért jött ki félmillió magyar? Hogy kizsákmányoljanak? Rabszolgának?

Félve kérdem, OTTHON mik voltunk? Nem voltunk rabszolgák? Ugyanezt a munkát végeztem ötödannyi pénzért. Az ugye nem kizsákmányolás? A MAGYAR ember a MAGYAR embert ugye nem használja ki? Otthon a szar is édes mert az MAGYAR szar? Hogy is van ez? 

Külföldön rabszolga vagyok 2500 fontért, de otthon NEM vagyok rabszolga 150 ezer forintért? Az éttermi mosogató kizsákmányolt itt havi 1100 fontért, de otthon nem az 85 ezer forintért. 

Esetleg a rabszolgatartásnak vannak egyéb ismérvei? Ha magyarul használnak ki, az mindjárt nem kihasználás, ugye? Ha munka közben magyar templom keresztjét látom, magyar harangszót hallok, mindjárt nem érzem rabszolgának magam, ugye? 

A hazai levegő az hozzáadott érték a fizetéshez? Az béren kívüli juttatás vagy mi a lómáj? Az adómentes vagy az adózó oldalon van? Három szippantás adómentes magyar levegő felér egy rabszolga felszabadító polgárháborúval? 

Félreértés ne essék, nem a kifejezéssel van bajom. Mindenkinek szíve joga magát kizsákmányoltnak vagy rabszolgának érezni. De ne kössük ezt államhatárhoz, kérem szépen. 

Azon is lehet vitatkozni, hogy hol van jobban vagy kevésbé kihasználva a melós. Csak ne mondjuk, hogy OTT igen, de ITT nem. Vagy ITT igen, de OTT nem. 

Egyébként mi a dráma? Az hogy itt dolgozni kell? Igen, bazmeg, itt dolgozni kell. Újat mondok. OTTHON is dolgozni kell. Oda is betelepedett a kizsákmányoló kapitalizmus már vagy 27 éve. 

A munka ára 

A munkának pontosan meghatározott piaci ára van. Semmi különbség nincs a karfiol ára és a munka ára között. 

Valamelyik nap olvastam egy magyar kivándorolt történetét itt, a Határátkelőn. Az angol építőiparban akar dolgozni és pontosan azokkal a nehézségekkel találkozott, mint én, mikor idejöttem. Ő Site Manager akar lenni, ami a magyarban az építésvezető státusza. 

Csakhogy az angol építőipari rendszer miatt a két állás még csak nem is hasonlít egymásra. A rendszerek alapjaiban különböznek. Még a beton és a malter sem egyforma Magyarországon és Angliában, egyebeket nem is említve. 

Nyilvánvaló, hogy ha egy gépkezelő vagy egy építésvezető Angliába költözik, nem lesz egyenrangú munkaerő egy ott születettel. Hiszen hiába vagyok profi gépkezelő, nem ismerem az angol építőipart. 

Éppen ezért például a gépkezelői jogosítvány kétlépcsős. A második lépcsőt két év után szerezheti meg valaki. Az első lépcsőben a jogosítványra az van írva, hogy KÉPZETT gépkezelő. A második, két év után megszerezhető jogosítványra már az van írva, hogy HOZZÁÉRTŐ gépkezelő. Mindenki tudja mi a különbség a képzett és a hozzáértő között. 

Az angol rendszerbe beleszületett emberek egyértelműen előnyben vannak velünk szemben. Már az anyanyelv okán is meg a szocializáció okán is. Ez fordított esetben is így lenne. 

Egy Angliában felnőtt ember tudja, hogyan épül fel egy angol ház akkor is, ha nem tanulta vagy nem érdekli. Egy Magyarországra került site manager az itteni építésvezető pozícióban nyilvánvaló hátrányban lenne a magyarokkal szemben. Nem tudná, kit kell lefizetni például. Meg nem tudná, hogy az miért az építésvezető feladata. Melyik magyar építőipari cég alkalmazná? 

Kiegyenlítődés 

Ezeket a hátrányokat nekünk idővel le kell dolgozni. Vagyis itteni gyakorlatot kell szereznünk, esetleg olyan szaktudást vagy szorgalmat kell felmutatnunk, amivel kompenzálni tudunk. 

A mi munkánkat az építőiparban ügynökök adják el. Ahogy a zöldséges a karfiolt. Ha bemegy valaki a zöldségeshez karfiolt venni akkor a kifogástalan hibátlan árut fogja választani vagy a sérültet? Mikor veszi meg a sérültet? Ha OLCSÓBB. Ezzel minden háziasszony tisztában van. 

A cégek ugyanígy válogatnak a gépkezelők vagy a site managerek között. Az én szakmámban szabott órabérek vannak, ott nem lehet engem olcsóbbért eladni, de azt meg lehet csinálni, hogy olyan munkára küldenek, amit helyi nem vállal vagy azért, mert olyan szar munka, vagy azért, mert olyan rövid. Annak idején ez iszonyúan rosszul esett nekem. A padlóra tett teljesen. 

Aztán amikor megszereztük a gyakorlatot, amikor már BIZONYÍTOTTUNK, akkor leszünk EGYENRANGÚ munkaerők. Sőt akkor már én leszek előnyben, mert hajlandó vagyok szombaton is dolgozni, amit a helyi munkaerő nem vállal. 

Akkor már egyik munka után kapom a másikat és az ügynökség vigyáz arra, hogy megtartson, mert megbízhatóan hozom nekik a pénzt. 

Aztán ott van a kereskedelmi aranyszabály: „Az áru hiánya növeli értékét”. Dolgoztam 10,50-es órabérért is, meg 20,50-ért is. Attól függően mekkora a kereslet gépkezelőkre. 

Egy háziasszony a zöldségesnél bizonyára nehezményezné, hogy szezonban is olyan drága az eper, mint télen, ugyanakkor kihasználásnak tartaná, ha 10,50 lenne a szakemberek órabére. 

A magyar rabszolgának nevezi a KIVÁNDOROLT magyart, ugyanakkor a BEVÁNDOROLT erdélyi magyart minimálbérért vagy annál kevesebbért dolgoztatja a birtokán. Érdekes a világ. 

A punnyadásról 

Előző posztom nagy vihart kavart. Rengetegen támadtak a közönyöm és a pesszimizmusom miatt. Egyetlen embertől fogadom el a bírálatot. Ő az EGYETLEN, aki kiment a tüntetésekre. 

Eredményeképpen a kormány visszavonta a CEU törvényt és Soros Györgyöt a Magyar Köztársaság Nagykeresztjével tüntette ki. Vagy nem így történt? Jól van na, lehet kezdek kicsit szenilis lenni... 

Az engem bírálók és közöttem egyetlen különbség van. Én VÁLLALOM a punnyadást, én nem tagadom politikai és közügyi, közéleti inpotenciámat. Aki pedig több évtizedes külföldön élés után CEU-s profilképpel tépi a száját az ugyanolyan impotens mint én csak kurva nagy magyarnak állítja be magát. Na, az én szememben nem lesz nagyobb. Sőt... 

Popper Péter ezt nagyon zseniálisan megfogalmazta: „Ha egy társaságban egy pasas elkezd mesélni a szexuális sikereiről, hogy hány nő volt meg neki, és állandóan erről beszél, egy idő után az én lélektani felfogásom szerint nyugodtan meg lehet tőle kérdezni: mondja, mióta impotens? Az ember mindig azt bizonygatja, ami nincs. Hogy hívták az újságokat a Rákosi-korszakban? Szabadság, Szabad Nép, Szabad Száj. Hiszen szabadság nem volt. És így tovább. Tovább gondolva ezt: ha egy tömeg állandóan a magyarságát lobogtatja, ha már a kokárda sem elég magyar neki, hanem Árpád-sáv kell, akkor az csak azt jelentheti, hogy súlyos bajok vannak a magyar identitással". 

Én vállalom a közéleti kiábrándultságomat. Lehetnék én is „hazafi”. Lehetnék „igazmagyar”. Tisztelt honfiúk és honleányok. Engedjék meg nekem, hogy egy legyek a szimpla, egyszerű, átlagmagyarok közül. 

Ígérem nem ártok senkinek, békében tespedek, nyugodtan hagyom, hogy kizsákmányoljanak, én ezzel meg vagyok elégedve, a söröm itt van mellettem mikor ezt írom, úgyhogy világ proletárjai előre a kispolgári úton csak a kolbász el ne fogyjon a kerítésből.” 

Gasztroterror 

Befejezésül még egy dologról tennék említést. Néhány birkapásztor már nem tudta, hol rúgjon belém, és szóvá tették hogy KFC szemetet eszek. Alapállás, hogy a gasztroterroristáktól hányok, de minimum arcidegrángást kapok. 

Táplálkozzál tudatosan, bazmeg, egyed az organikus lósóskát a biovakond sonkájával, csak hagyd, hogy én ott mérgezzem magam, ahol és ahogy akarom. Közlöm veled, hogy LIDL-is Freeway cukormentes narancslevet iszok a munkahelyemen már évtizedek óta, amiben annyi a narancs, mint a te organikus ételedben az orgazmus. 

Külön figyelek rá, hogy olyan ételeket vegyek, amikben kurva sok az E betűs vegyszer, amiből már valószínűleg annyi van bennem, hogy műanyagban impregnált testem a fáraó papjai sem tudnák jobban tartósítani. 

Külön figyelek rá, hogy mi az, amit éppen halálos méregnek kiáltanak ki a gasztroterroristák és azt tömöm magamba kétpofára. Én úgy vagyok vele, hogy gyümölcsöt megmosni tilos, a banánt, narancsot héjastól eszem, mert így jutok a legtöbb permetszerhez. 

Állatféléből csak a szteroidokkal felfújt tápon két hét alatt felhízlalt csirkét, disznót, marhát eszem, és jövőre befizettem egy csernobili horgásztúrára, mert meg akarom kóstolni az ottani háromfejű, négylábú halakat.”

Hadd ragadjam meg itt a szomorú alkalmat, és szenteljek pár sort valakinek, akivel ugyan sok mindenben nem értettünk egyet, sokakkal volt vitája itt, a blogon is (a vendégmunkás szó alighanem már mindörökké hozzá kapcsolódik majd), de a saját álláspontjában és véleményében következetes volt, és nagyon szerette Amerikának azt a vidékét, ahová a sorsa vetette. Nyugodj békében, Hagyma, legyen neked könnyű a föld!

HÍRMONDÓ

Ha a megszokottól kicsit másra vágysz

Ma megpróbálunk kicsit kitekinteni a szokásos Németország-Ausztria-Anglia háromszögből (na jó, azért lesz kivétel), és olyan országokba ajánlunk munkát, ami talán nem mindenkinek jutna eszébe elsőre, de érdemes megfontolni.

Nem tervezünk Magyarországra visszamenni

Zsolt nyolc éve él Olaszországban, és ezen évek során felemás tapasztalatai voltak külföldön élő honfitársaival. Szerinte vannak, akik nehezen illeszkednek be, de aki igyekszik a maga erejéből boldogulni, illetve kölcsönösségen alapuló kapcsolatokat alakít ki, jó közösségben találhatja magát.

Ki hitte volna, hogy ennyi magyar tanul egyetlen külföldi egyetemen? 

Csak a bécsi állami egyetemen közel 1000 magyar diák tanul, amivel egyébként a külföldi hallgatók rangsorában is az előkelő negyedik helyen állunk. Mi lehet akkor összességében?

Egyre több a bevándorló Új-Zélandon

A New Zeland Herald elemzése szerint egyre több munkavállalási vízumot adnak ki az országban. Ezek száma 2004-ben még 16.787 volt, tavaly már 41.576-ra ugrott.

Ehhez képest a magyar elvándorlás csekélység 

Először fordult elő Romániában, hogy több gyerek született külföldön, mint odahaza – jelentette be a határon túli románokért felelős miniszter.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4412478413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2017.05.04. 23:38:08

@gabors: Nem tudom, hogy Mo. melyik részéről származol. de Somogyban a lósóskát hívják bábikónak is! Segített?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 23:39:14

@Dikusz: Bazzzzmeeeeeeeeeeeeg
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dikusz 2017.05.04. 23:42:08

@Nagy kámpics: akkor ez a szék dolog bizony szék-let (viccvót)

Shaktee 2017.05.04. 23:46:10

@Pink Petsch: Van egy komám a régi galcsiból akinek Vulkán a beceneve, a Vuli :) Örült a linknek amikor küldtem neki..

Shaktee 2017.05.04. 23:47:53

@Nagy kámpics: Árulják, én nem járok bidés emberek közé kéhlek, ergo nem tudom mennyire elterjedt :)

mojyo (törölt) 2017.05.04. 23:48:32

@Pink Petsch: Forditva volt, a nev volt elobb, rendes latin lanynev amugy, hofeher, vagy valami ilyesmit jelent azt hiszem, talan ezert lett kesobb a fertozes neve is, nem tudom ki nevezte el amugy, marmint a fertozest, lehet, hogy a tudos kellemetlen anyosat hivtak eredetileg Candidanak es igy lett a fertozes neve is ez, vagy valami ilyesmi. :D Magyarul is letezett ez is szerintem amugy ez is, kb annyira lehet ez uj, mint az Alpar...

2017.05.04. 23:50:33

@vulkánfíber: Ja most már anyakönyveztetheti is a becenevét ;)

2017.05.04. 23:54:10

@mojyo: Én minden történelmi háttérsztorit elhiszek, de ez sajnos nem változtat semmit azon, hogy ma 10-ből 9 és fél embernek a gombás fertőzés (de legalábbis valami betegség) jut eszébe a szóról. Van pár keresztnév, amit a szülők szerintem direkt kibaszásból adnak a gyereküknek, de a Kandida első helyezett ezek között is.

Shaktee 2017.05.04. 23:58:47

@Nagy kámpics:

Portugáliaban Ana Moura is van, Mariza is, láttam őket élőben...uhhh..

Amikor Prince pesten járt, maradt egy extra napot hogy megnézhesse Anát az A-38 koncertjén.

Nem csodálnám ha be is próbálkozott volna.

Három paragrafus, sőt ezzel négy, dicsérj meg bameg :)

Shaktee 2017.05.05. 00:01:05

@Pink Petsch: Biztos én vagyok a kivétel, nekem a Candide jutott eszembe, Pangloss professzoral :)

mojyo (törölt) 2017.05.05. 00:04:58

@Pink Petsch: Hat igen, ez teny, nem tudom, mirol van szo, ujonnan adott nevekrol, vagy csak fenn van a "legalisan anyakonyvezheto, de furcsan hangzo" nevek listajan, mert ha ezutobbi csak a helyzet, akkor valoszinuleg kb ezer eve adhato ez a nev, meg sokkal regebb ota, miota ismertte valt a fertozes, es ma mar pont emiatt normalis ember valoszinuleg nem is adja gyereknek. Ha meg igen, akkor igazad van a szuloket illetoen :)

Shaktee 2017.05.05. 00:06:44

@Pink Petsch:

Poén hogy tök nyugis srác volt, semmi kitörő Vulkános...ma is az, szeretem, amszterdamban nővér, elfekvőben.

Mint annyian a régi gangből ő is buddhista lett.

Ennyit a Vuliról, ha olvasol errefele akkor szia :)

Shaktee 2017.05.05. 00:09:09

@Pink Petsch: cicvarek...csak abban turkálnak a neten amit kitesznek közszemlére. Neked magyarázzam?

Shaktee 2017.05.05. 00:12:06

@montroyal

Na lássuk a medvét, olyan pocsékok voltunk hétfőn hogy nemigen bízik a város, meg más gondok is vannak, odaát gatineauban, buckhingemben árvizek vannak sajnos....de

GO SENS GO!

2017.05.05. 00:14:55

@vulkánfíber:

Ez megint egy olyan asszociációs ugrás volt, amit nehéz követni, de az tény, hogy a 4 paragrafus megvolt. :)

@Csodabogár:

"Pesten is van!"

Szerintem nem nagyon. Vagy legalábbis én nem szoktam látni. De ugye, hogy klassz?

M. Péter 2017.05.05. 00:15:00

@Pink Petsch: Szent Kandida Nápoly védőszentje.

2017.05.05. 00:17:07

@vulkánfíber: Te vagy a helikopterek prototipusa :)))

@mojyo: A link szerint anyakönyveztethetőek ...
Azt a szerencsétlen gyereket képzeld el: Kankó Kandida Orália ...

2017.05.05. 00:18:44

@vulkánfíber: Attól még tarthatom undoritó proli szokásnak, és elküldhetem a jókurvaanyjába az elkövetőjét?

2017.05.05. 00:21:55

@M. Péter: Mondom, elhiszem, de magyar közegben, nem Nápoly fog az emberek eszébe jutni, és nem is feltétlenül Voltaire, hanem a hüvelygomba.

Shaktee 2017.05.05. 00:35:55

@Nagy kámpics:

Hát ha nem vagy Fadós magyar, akkor mire asszociálgattam a kádban :)

Bár a Kámpics nem egy rossz forditás a Fado fílingre, szóra.

Monsza csak, sok ilyen Ana karakterű nőt látni arrafele?

Shaktee 2017.05.05. 00:36:56

@Pink Petsch: Rossz közegben élünk, a péter meg én :D

Shaktee 2017.05.05. 00:38:12

@Pink Petsch: a kipakolás vagy a turkálás?

2017.05.05. 00:51:49

@vulkánfíber: Nem rosszban, csak másban ;)

A turkálás, természetesen. Amiért valaki leirja, "kipakolja" (a te megfogalmazásodban), hogy xyz összeget keres, a prolitempójú majmoknak attól még kuss a zsebében turkálni. (hogy mire elég, és hogyan, és pontosan mit vesz, mit fizet, mikor, hol ésatöbbi undormány vájkálás). ÁVO-s volt az apjuk meg a nagyapjuk, ez volt a családi modell, hogy ilyen intenzitással müvelik a más dolgába és életébe való beleugatást?

Shaktee 2017.05.05. 00:56:49

@Pink Petsch: Hüvelygomba, bidé, kipakolás, turka, fado, vulkán kandika, ez vót ma.

Jóccak :)

2017.05.05. 00:59:31

@swing gitan: Nem bogárka, ennyi maradt meg benned .... ;)))
Jóccak neked is :)

Shaktee 2017.05.05. 01:01:27

@Pink Petsch: ne bogarazz éngömet mert dobok egy moj féle hátast :))

Ciao :)

Shaktee 2017.05.05. 01:09:09

@Pink Petsch: 7:30 a hoki, még itt.

A PBS Newshour megy éppen szudánról...mit szólnának a mai vegan kontra KFC polémiához csórikáim, nincs egy kicsit túl jó dolgunk, hogy ne bacca meg a ló?

De.

kék madár 2017.05.05. 01:09:26

@Pink Petsch: " és elküldhetem a jókurvaanyjába az elkövetőjét?"
ha lenne olyan nap, hogy nem kuldenel el senkit, aggodnek is erted.

Shaktee 2017.05.05. 01:12:43

@kék madár: Te mire asszociálsz a Kandidáról, diego bird?

kék madár 2017.05.05. 01:15:20

@swing gitan: nekem mindenrol ugyanaz jut eszembe

Shaktee 2017.05.05. 01:16:08

@kék madár: gombátlanul, one would hope.

kék madár 2017.05.05. 01:19:55

@swing gitan: tok mindegy mit mondok, ugyse fogalmazok ertelmesen es ugyis belem kotnek

M. Péter 2017.05.05. 01:21:23

@Pink Petsch: Engem jobban zavar a Dzsasztin, Dzsúlió, Brájen, Dzsindzser és társai.

Szengláhák honnan származik? Az interneten csak keresztnevek listájában található.

2017.05.05. 01:29:36

@kék madár: Ma csak vöribabát sikerült - megküzdött rendesen érte. De ha hiányolod, akkor felirlak a listára :P

Ó, te szegény, hogy téged mindenki bánt. A sok-sok-sok cúna-cúna bácsi meg néni.....

2017.05.05. 01:39:17

@M. Péter: Azok engem is. De miért volt muszáj még meg is fejelni őket? Mondjuk az Eperke vagy Életke vagy Fahéj sem valami biztató.
Szerintem a Szengláhák mostani kitaláció, talán a kérvényező számára jelentős vagy kedves anagramma vagy hasonló.

kék madár 2017.05.05. 01:47:35

@Pink Petsch: diggernek volt igaza reggel, hogy be se kellett volna neznem. Megint mehetek a pszichologusomhoz feldolgozni a traumat.

Shaktee 2017.05.05. 02:23:30

Az Elit

Elit - Stephane Wrembel, gypsy picker, Woody Allen fame.

Les politiciens, une élite? Voilà des élites:

Un boulanger qui se lève à 3h du mat tous les jours pour faire du bon pain, un instit qui fera tout ce qu'il peut pour que le petit gamin qui vit dans la pauvreté au moins sache lire, l'artiste qui va passer sa vie à pratiquer son art pour amener de la beauté au monde, l'infirmière qui est la à tenir la main à un petit vieux mourrant, Le docteur qui se lève la nuit pour aider un malade, les volontaires qui vont en Afrique aider à construire des puits et s'occuper des enfants orphelins par la guerre, la mère de famille qui va passer 20 ans de sa vie à s'occuper de ses enfants...c'est cela l'élite!

Politicians, an elite? Here's some elites:

A Baker who gets up at 3 a.m. every day to make good bread, a teacher who will do everything he can for the little kid who lives in poverty at least knows how to read, the artist who will pass His life to practice his art to bring the beauty in the world, the nurse who is the to hold his hand to a little old dying, the doctor who gets up at night to help a sick, the volunteers who are in Africa helping to build Wells and take care of children orphaned by the war, the mother of the family who's going to spend 20 years of his life to take care of his children... this is the elite!

gabors 2017.05.05. 02:43:18

@fhdgy: " hívják bábikónak is! Segített? " nem! somogy az mi egy megye ??

montroyal ( CAN qc) 2017.05.05. 04:34:56

@swing gitan: medvet nem lattunk még nyomokat sem de majd a kovetkezobe otthon ..

pappito · http://pappito.com 2017.05.05. 04:38:11

@swing gitan: "sam sem sam sem nincs egy vasam sem"

Kvikveg 2017.05.05. 06:35:28

@diggerdriver: Akkor most felteszem a nap kerdeset: mi van a kepen a markolokanalban es hogyhogy nem esik ki?! :)

kettostomegulendkerek2 2017.05.05. 06:35:34

@mojyo: Ha itt rám gondoltál, akkor félreértetted.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.05. 07:07:02

@Kvikveg:
Egy kb 2köbméteres 4tonnás betonalap maradvány. Nem esik ki mert olyan a kanál alakja hogy beletámaszkodik.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.05.05. 08:25:06

@Pink Petsch:
”@Én és Énke: Mondjuk, a szemnek ugyan tetszetős zöldségek jó része izetlen ... pl. a paradicsom, éppen azért, mivel egyrészt szemnek tetszetőssé kellett válnia, másrészt, hogy birja a szállitást.”

Így van, az érést siettető etiléngáz (növényi hormon) képződését az utóérő gyümölcsben - banánban, paradicsomban stb. - vegyszeres fékezéssel csökkentik.

Leggyakoribb fékező a 1-metil-ciklopropén gáz (más néven EthylBloc), amely a gyümölcs etilén-receptorához kötődik, és ezzel meggátolja az almát, a banánt és a paradicsomot, hogy etilént termeljen.

Golf2 2017.05.05. 08:45:32

@fhdgy: Addig örülj amig le nem nyúlják mind a 72 hektárt.Simán megtörténhet.

fhdgy 2017.05.05. 08:58:32

@Golf2: B+, jóval vigasztalsz!

De most komolyan!

Nem kérdezem, hogy normális-e ez az ország, mert tudjuk, hogy nem az!

Nem kérdezem, hogy normális-e az EU, mert már látom, hogy nem az. Ha voltak is eddig illúzióim, akkor már azok is romokban hevernek.

Ha elolvasod a linket, amit a drágáim küldtek, akkor láthatod, 2016 májusában lévő állapotra hivatkozik.

Hogy nem felel meg az EU-s jognak a magyar földtörvény, meg felszólítanak, meg kettő hónap határidőt adnak a kormánynak stb, , stb., blabla...

Azóta meg nem történik semmi!

Szórakozzanak a qrva anyjukkal!

Egy-két szarházinak mindent lehet, de többség le van szarva.

Jó, nem vagyok hülye, látom, hogy ez van, de akkor ne hazudozzunk demokráciáról, jogállamról, európai értékekről, tulajdonhoz való jogról, meg még kitudja milyen dajkamesékről!

szÖveges professzor 2017.05.05. 10:23:18

@diggerdriver:
Jó dühös lehettél, mikor ezt a posztot írtad. :) Az első felével teljesen egyetértek. Sajnálom, hogy csak most volt időm elolvasni és nem tudtam bekapcsolódni a komment áradatba. Lett volna mit kiírnom magamból. :)

mojyo (törölt) 2017.05.05. 10:44:52

@kettostomegulendkerek2: Nem ertettem felre, tudom, hogy a cenzurara gondoltal. Csak vicces volt, hogy a @kek madarnak meg pont ugyanez, csak ellenkezo szemszogbol volt a problemaja, hogy nincs eleg cenzura, vagyishat a @diggerrel tul elnezo a Hataratkelo, de akkor vegulis egyetertetek, mert a lenyeg, hogy barmit is csinalunk, sose jo ez a blog sehogy se, egy belterjes szar az egesz, es mindenki a masik taborba tartozik, ense tudom micsinalok meg itt, luzerek! :D

kék madár 2017.05.05. 11:06:37

@mojyo: dehat nem azert jarunk ide (reszben) hogy nyavalyogjunk, hogy sehogy se jo? Mirol irnank, ha semmibe se lehetne belekotni?

Arthamyr 2017.05.05. 11:44:53

Ez a föld biznisz elég gusztustalan dolog otthon (de nem biztos, hogy magyar sajátosság).
Nekünk otthon van egy kis házunk egy kb. 900m2-es telken, 20m-ért vettük kb. 7 éve, ez kicsit több, mint telekár volt azon a környéken. A lényeg a kb. 20e ft/m2-es telekáron van.
Kb. két km-rel arrébb van "eladó terület", amit ehhez képest töredékárban adnak, mert termőföld, szántó, mittudoménmi a besorolása. Amúgy ez a terület határos a rendes építési telkekkel. Itt valami jól értesült (esetleg a döntésekre befolyással bíró) ember bevásárol kicsit, mondjuk 20 millióért vesz 9ha földet (nem tudom pontosan mennyit, de nagyságrendileg kb. így van). Ez 90000m2. Egyszer csak, rövid időn (pár hónap-pár év) belül ezt a területet átminősítik. Hirtelen emberünk kb. 1%-os áron jutott telekhez. Ennek nem szabadna megtörténnie egy igazságos országban. Eleve nem kéne a földeket eladni, lehessen venni telekárban, meg bérelni ha valaki termelni akar (kiszámíthatóan, törvény által védve, hosszú távra, nyíltan elbírált pályázatokkal, nem kamupályázatokkal haveroknak kiosztani földtámogatásért!). Anúgy az is érdekes kérdés, hogy valaki megveszi a "szélső" telket, aztán még vesz mellé 1ha földet, mert azért mégiscsak jobb egy 1ha-s kert, mint .1ha-s, főleg ha elhanyagolhatóan kerül többe.
Bár tisztelem a magántulajdont, nem érzem helyénvalónak, hogy neked kb. 800x annyi földed van, mint a mi telkünk (azért a pici telekért+házért otthon sok évig dolgoztunk volna). Persze ha te becsületesen megkerestél mondjuk 10mrd forintot (azért nem ez az átlagos), és ebből megvetted, akkor egyből más a helyzet. Nem mondom, hogy el kell kommunizálni, csak biztosítani kellene, hogy ne történhessen hirtelen irracionális értéknövekedés (pl. az előző bekezdésben leírtak szerint, vagy mert épp arra menne egy út).

Lőtéri Kutya 2017.05.05. 11:45:00

Ha már nevek. Nem tudom feltűnt-e valakinek az első kép markológépén lévő Gaywood szó. Ha ezt most lefordítjuk szó szerint szétbontva, akkor homoszexuális faanyagot kapunk, ezt is valami troll találhatta ki. :)

kettostomegulendkerek2 2017.05.05. 11:45:11

@mojyo: Akkor ok. Egyébként jókat mosolygok én is ezen az osztályharcon, ami ki tud itt alakulni szinte bármi mentén. Sajnos sokan csak szembenálló csoportok tagjaiként tudják meghatározni identitásukat. De az is igaz, hogy olyan nem tud lenni a blog, hogy mindenkinek tessen, meg hát ugye akinek nem tetszik, az odébb is mehet, ahogy teszem én is.

élhetetlen 2017.05.05. 12:07:25

@vöribaba: Nem tudom, mi van a vörös hajad alatt, de nem gyanús neked ez a mondat?
„Külön figyelek rá, hogy olyan ételeket vegyek, amikben kurva sok az E betűs vegyszer, amiből már valószínűleg annyi van bennem, hogy műanyagban impregnált testem a fáraó papjai sem tudnák jobban tartósítani.” A szöveged: „Elarulod miert gunyolod az egeszseges embereket,akik nem esznek szemetet?”. Biztos, hogy tudod, hogy mit eszel, vagy csak azt hiszed, mert elolvasod a női magazinok étkezési tanácsait? A szöveged alapján el tudom képzelni, hogy csak tengeri sót eszel, mert addig nem jutottál el, hogy a bányászott só még akkor volt tenger, mikor még nemjártak tankerek rajta, és nem volt szennyezett. Azt tudod, hogy a bio élelmiszert is permetezik, csak mással? Az a vegyszer biztos, hogy „egészséges”? Lehet, hogy vaj helyett kókuszzsírral főzöl, és az elmúlt években lúgosítottál is? Leszállhatnál a magas lóról.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2017.05.05. 12:28:41

@swing gitan: hij is niet cool, alleen Twee idioot op het net...
Igy is hejes???

fhdgy 2017.05.05. 15:49:12

@élhetetlen: Tudod, hogy ki a biokertész?

Az, aki éjjel permetez!

DirtyHarry 2017.05.05. 15:49:50

@Nagy kámpics: A skandinávok már régóta állva dolgoznak és egészségesen táplálkoznak mellette... rosszul is érzik magukat :)

i.ytimg.com/vi/Yyl2NvKIK7M/maxresdefault.jpg

fhdgy 2017.05.05. 16:10:11

@Arthamyr: A földről én írtam, azt hiszem, hogy ebben a posztban én hoztam először szóba.

Ennek megfelelően, azt hiszem, hogy nekem címezted? Így igaz?

Én feltételezve, hogy igen ( pl. pont 800-szor annyi földem van mint neked ), nem védekezésként, nem támadásként, leírom a történetét és még néhány körülményt.

Apám 1941 nyarától 1949 nagypéntekig orosz fronton ill. hadifogságban volt. Kb. 18 éves korától majdnem huszonhat éves koráig. Akkor 20 forintot és a ruhát, ami rajta volt, plusz egy váltás fehérneműt kapott elbocsájtó szép üzenetként. ( utána kb. 1951-től 1956 nyaráig még egy kis rendőri felügyelet, meg egyéb zaklatások ).

1993-ban a hadifogságért kapott 512 ezer forint kárpótlási jegyet, ezen vette az ominózus 72 hektárt. Ő sajnos már meghalt, így megörököltem, mint szamár a fület.

Akkor sokan voltak a faluban, akik szintén kaptak kárpótlási jegyeket, ennél nagyobb összegben is. Ezek közül nagyon sokan 75 %-os árfolyamon eladták azokat ( apám ezért az 512 ezerért így 384 ezer forintot kapott volna ).

Vettek rajta autót, felélték stb. Az autó elrohadt, a kicsit jobb élet feledésbe merült, így ma már se olló se posztó. Közülük nagyon sokan ma már azt mondják, hogy könnyű neked, mert van 72 hektár földed. Nekik is könnyű lehetett volna, de akkor nem éltek vele, ma meg már sopánkodnak, sőt egyesek kifejezetten irigykednek.

No, itt elküldöm, folyt. köv.!

Zsíros Bödön 2017.05.05. 16:23:01

Hazaviszek 580 nettót itthon Magyarhonban oszt ennyikeh. Aki meg baszott tanulni értelmes szakmát az kimegy oszt próbáljon szerencsét.

fhdgy 2017.05.05. 16:24:30

@Arthamyr: Folytatás:

Nekem ez a föld nagyon kedves, apám emléke nyomán is, plusz azért is, mert apám erdész volt és erdészházban laktunk egy ideig ezen a területen, én mint kis gyerek.

Én soha nem gondolom, hogy ezt a területet el akarnám adni, mert ez nekem apám és anyám emlékműve. Amíg élek, ezt a területet egyben akarom látni, nem akarom, hogy kikerüljön a kezeim közül. Amikor majd számomra lemegy a függöny, akkor is azt akarom búcsúzóul látni.

Az egyéb módon meglévő pénzemet is ebbe a területbe akarom fektetni. Nekem nem kell lakás ( albérletben lakom ), nem kell nyaraló, nem kell luxusautó stb.

Azt akarom, hogy az a terület egyre jobb és szebb legyen, szeretném sokkal jobb állapotban tovább adni, mint ahogy megkaptam. Szeretnék valami pluszt magam mögött hagyni.

Egy részét azért szerettem volna unokatestvérem családjának elajándékozni, mert ők még fiatalok, őbennük garanciát látok, hogy értelmesen fogják használni, tovább örökíteni és nem fogják eltékozolni.

Így azt mondom, hogy én nem nyerészkedem azon a földön és nem is magamra gondolok önző módon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.05. 16:57:00

@fhdgy:
Add bérbe nekik egy forint húsz fillérért

fhdgy 2017.05.05. 17:26:33

@diggerdriver: Szerencsés ember vagy, hogy nem Mo.-on élsz, mert akkor nem mondanál ilyet.

Minden településen van ( fideSS komisszárok által uralt ) földbizottság.

Eladni is, bérbe adni is, csak úgy lehet, hogy kettő hétre ki kell függeszteni a polgármesteri hivatalban az eladási ill. a bérbeadási szándékot hirdetményként. Több jelentkező esetén ez a "szuperbizottság" dönt, hogy ki érdemes arra, hogy vevő vagy bérlő lehessen. Ha nem lenne több jelentkező csak egy , akkor meg is tagadhatják, el is lehetetleníthetik az egész ügyletet.

Ezek után gondolod, hogy a hiénák az egy forint húsz filléres bérletet kihagynák?

Ki van ez találva! Qrvára!

Pénztáros Lőrinc persze mindig nyer! No, szerinted miért?

KissGecihuszár 2017.05.05. 18:57:58

@Arthamyr: há-há, ott repül Dévényi Tibibá 10 pontos labdája, ez poen volt! De sebaj, azért a kényszermunka táborok felállításához van épp elég hely, pl. a tervezett M8, M9, M65- ös autópályák mentén, lehetőleg a dimbes-dombos Tolna, Baranya, Somogy, dél-Zala megyék területén, ugyanis ott bőven kell kubikolni! De én boldogan telepítenék pár tábort az M9 szub sivatagi Dél-Bács megyei szakaszára is, ahol nyáron mondjuk lehet akár 40C fok is, árnyékban, a tűző napon pedig ugye még több... Nem kell itten feltalálni a Spanyol viaszt, csak 1 az 1-ben lemásolni az '50-es évek Recski feelingjét, az bőven elég bünti nekik!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.05. 19:36:24

@fhdgy: Ezzel azt akarod mondani hogy Magyarországon nincs lefektetve törvényben a magántulajdon tisztelete?
Nahát...
Fel vagyok háborodva.

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

fhdgy 2017.05.05. 19:41:19

@diggerdriver: De, nagyon is megvan a törvényekben a magántulajdon tisztelete.

Az "ő" tulajdonuké!

Arthamyr 2017.05.05. 21:45:57

@fhdgy: Nem ítéllek el amiatt, mert földet örököltél, és nem mondom, hogy el kellene tőled kommunizálni, távol álljon tőlem. Az a probléma, hogy pl. édesapád nem kellett volna, hogy 72ha föld tulajdonosává váljon így, legalábbis én ezt nem érzem igazságos, normális dolognak, amikor számomra középosztálybeli emberként 1ha területért az életem munkája is kevés. És ezért ő egyáltalán nem hibáztatható, sőt, egyszerűen csak egy jó (?) döntést hozott és betartotta a rossz szabályokat. Nem is csalt/lopott, mint azt azok teszik, akik mostanában jutnak földhöz sumák módon (akik lehet, hogy már a te földedre is fenik a fogukat már). Egyszerűen ezzel kapcsolatban eszembe jutott, hogy ez is egy bántóan rossz rendszer. Azt mondjuk nem tudom, mi lenne a méltányos és igazságos megoldás az állapot helyreállítására...

fhdgy 2017.05.05. 23:41:43

@Arthamyr: Nézd, akkor 1993-ban nagyon sok embernek megvolt a lehetősége földet venni. Nem tették, pedig lehetett volna, mert sokkal több föld volt, mint amennyire vevő volt.

Sokan minket is hülyének néztek, hogy miért földet veszünk, miért nem adjuk el a kárpótlási jegyeket és miért nem pl. autót, lakást, színes TV-ét, műholdvevőt stb., stb. veszünk rajt,

Mi már akkor is láttuk, hogy a föld egy véges erőforrás. Az előbb fölsorolt használati cikkek előbb-utóbb tönkre mennek a használattól, ellenben a föld, ha jól használják, egyre jobb lesz, egyre többet fog érni.

Akkor, 1993-ban Burgenlandban, ha jól emlékszem egy átlagos hektár föld százezer schilling volt. Akkor nálunk négy-ötezer forintért is lehetett venni.

Mások lakást, gyárat és még ki tudja mit "privatizált", így vagy úgy vagy amúgy.

Ez a hetvenkét hektár föld most ér mondjuk 75 millió forintot. Hányan privatizáltak ennél sokkal nagyobb értékű lakást, gyárat, részvényeket és még ki tudja, hogy mit.

A föld érték, egyre nagyobb érték, ez igaz, de hányan vannak, akiknek csak az autójuk ennél többet ér. Az nem rossz rendszer?

Csak a föld?

Az nem rossz rendszer, hogy vannak, akiknek több ezer ember robotol rabszolgaként és emiatt több pénze van mint esze?

Nem kellene mindenkinek csak az eszéhez mérten engedni, hogy pénze legyen? Volt egy rendszer, amelyik megpróbált egyenlősdit játszani. Nem volt jó. Ez sem jó? Akkor mi a jó?

Én sem tudom, csak azt látom, hogy sokan még azt is eltékozolják, ami az ölébe hullik.

FutureFry 2017.05.06. 04:05:12

@fhdgy: "Buy land, they're not making it anymore." - Mark Twain

FutureFry 2017.05.06. 04:10:45

@FutureFry: (Mondjuk pl. Hawaii-n azért készül még, de az egy ideig nem lesz használható állapotú)

Főgebra 2017.05.06. 07:47:28

@Arthamyr:
Mivel a világtörténelemben nincs példa arra, hogy kell egy ország gazdaságát az elfuserált "szocializmusból" visszavezetni a kapitalizmusba, az észrevételek jelentősebb része lépcsőházi okoskodás, amit akkor, ott, igen kevesen láttak!
Mindenki szidja a privatizációt, miközben a proli is megvehette az önkormányzati lakását 100-150 ezer forintért, amit most minimum 8-9 millióért el tud adni!
Hol itt az igazság?
A mottó:
Mindenkinek van igazsága.

És a végén arra sincs példa a világtörténelemben, hogy a posztkommunista országok lakóinak hátsó lebenyéből, hogy lehet kiirtani a kis Lenineket, Sztálinokat, Rákosikat, Kádárokat.
Márpedig, amíg ez nem történik meg, addig egy nyomorult gondolkodású országról és az ottani, nyomorultul működő gazdaságról lehet csak beszélni.

Arthamyr 2017.05.06. 08:23:21

@FutureFry: Az araboknál is készül, de az meg drágább, mint ami itt készen kapható. :)
@fhdgy: Azzal önmagában semmi bajom nincs, hogy valakinek van mondjuk 10 milliárdja (mert mondjuk volt egy találmánya, vagy sokszor jó döntést hozott és mellé még szerencséje is volt). Ez sem feltétlenül jó, de hiszek abban, hogy egy jó világban a jó teljesítmény jutalommal jár (mondjuk ez ebben a rossz világban is így van, de sajnos sok kerülőút van a teljesítménnyel elérhetőnél nagyobb jutalom felé). Azzal viszont van, ha valaki a közösből kivesz magának 10 milliárdot, csak azért, mert csinál magának valami szar törvényt, ami ezt lehetővé teszi (vagy egyéb sumák módon, pl. a jó törvények be nem tartása). És ilyenkor bizony gyűlölöm és megvetem ezt az embert (ő meg erről nem tud, de ha tudná is, leszarná :)). Én nagyon nem hiszek az egyenlősdiben, de a tisztesség és az igazság hiánya zavar.
Mint mondtam, nem hibáztatom apádat, hogy egy rossz szabályok szerinti játékban jól játszott (teljesen igaza volt, én is ezt tettem volna, ha van lehetőségem és információm!), és nem is sorolom őt egy kategóriába azokkal a rohadékokkal, akik saját maguk javára elrontják a szabályokat/törvényeket vagy áthágják őket.
De a végeredmény rossz, és még rosszabb lesz, ha hirtelen a földed felértékelődik, és milliárdossá válsz. Akkor te pár rossz szabály miatt lettél milliárdos, kerültél normális ember által el nem érhető magasságokba, nem a páratlanul ritka, kimagasló tehetséged, jó döntéseid vagy kitartásod miatt. Ráadásul nem úgy lettél milliárdos, hogy létrehoztál új értéket, egyszerűen csak az eddig létezőekből több került hozzád.
Mind mondom, nem tudok erre megoldást (vagyis tudok, de azt rengetegen elleneznék, meg amúgy sem érdekelnek senkit a megoldásaim a családomon és a munkahelyemen kívül), csak jeleztem, hogy ez a földesdi mocsok dolog (és nem is a te eseted a jéghegy csúcsa, csak eszembe jutottak róla a rendszer komoly visszásságai).

Arthamyr 2017.05.06. 08:23:41

@Főgebra: Sajnos ez így van. Amúgy ugyanúgy baj, hogy a proli 100-150k-ért megvette a lakását, mint az, hogy a befolyásos játékosok megvették a gyárakat gombokért vagy komoly juttatásért átjátszották valakinek. Nem az a rossz, hogy magántulajdonba kerültek ezek a dolgok, hanem az, hogy mennyiért.
Szerintem a "kapitalizmus" természetesebb állapot, mint a "szocializmus", meg jobban is működik a tapasztalatok alapján, így arra fog tendálni a gazdasági berendezkedés. Persze lehet, hogy nem ebben az évszázadban.

Főgebra 2017.05.06. 08:41:20

@Arthamyr:
" Akkor te pár rossz szabály miatt lettél milliárdos, kerültél normális ember által el nem érhető magasságokba, nem a páratlanul ritka, kimagasló tehetséged, jó döntéseid vagy kitartásod miatt."

Ha jól emlékszem, akkor az "etalonnak" tartott USA-ból származik a mondás, hogy "Csak azt ne kérdezze meg senki, hogy az első milliómat hogy szereztem!"

Magyarán, lehetnek nekünk idealisztikus elképzeléseink egy világrendről, csak az úgy, nem működik.

adg 2017.05.06. 08:47:56

@Arthamyr: es azt tudod-e, hogy miert osztogattak a karpotllasi jegyeket, hogyan kerultek ezek a foldek, gyarak, akarmik allami tulajdonba, mi lett az eredeti tulajdonosokkal?
Tudod-e, mi lett volna, ha a rengeteg lakast a rendszervaltas idoszakaban nem lehetett volna "gombokert" megvenni? Tudod-e, mihez kedtek volna az onkormanyzatok a lakasokkal, meg tudtak volna-e venni az emberek "normal" aron, milyen allapotban voltak ezek a lakasok, mennyitt kellett volna ra kolteni az allamnak? Tudod-e, mi tortent a munkahelyek szamaval abban az idoszakban?
Megannyi kerdes, de ez egy picit bonyolultabb annal, hogy jo informacioja volt es lecsapott, most meg itt a nagy haszon a semmibol.

fhdgy 2017.05.06. 10:04:09

@Arthamyr: Nézd, én 1979-ben vagy 80-ban is vettem egy zártkertet magamnak. Akkor városlakó voltam, bár faluról jöttem.

Az valamivel több mint 3000 négyzetméter volt. Azt sem lett volna szabad?

Míg sokan mások a kocsmában a pultot támasztották, addig én hétvégeken túrtam a földet. Kevesen voltak, akik ezt irigyelték, de többen voltak, akik kimondva vagy kimondatlanul hülyének néztek, hogy miért kell az nekem, matematikus, programozó létemre.

Tudod, akkor még a magyar falusi emberben, mondhatjuk, hogy parasztban ( ebben a kontextusban ez hatalmas dicséret ) benne volt a föld szeretete, tisztelete.

Ma is van emberekben tisztelet, szeretet a föld iránt, de sokkal nagyobb az irigység azokkal szemben, akiknek van földjük.

Itt most nem a zöldbárókról beszélek.

Nehéz dolog ez. 1993-94-ben senki nem irigyelt, amikor napokon keresztül, egy ócska MTZ-vel, napi 16-20 órákat szántottam, tárcsáztam, aztán az eredmény azért nem nevezhető siralmasnak, mert abszolút nulla lett.

De mondok mást is! Pl. 2011-től munkaidő után, hétvégeken csináltam egy programot. Csak egy ember volt, aki hajlandó volt velem ebben dolgozni úgy, hogy 2016-ig szinte semmi anyagi hasznunk nem volt belőle. A munkát senki nem irigyelte, de amióta van anyagi haszna, sokan irigyek lettek vagy csak egyszerűen azt mondják, hogy "persze, könnyű neked!".

Volt/van olyan barátom, szintén programozó, akinek ajánlottam dolgokat, hogy mit lenne érdemes csinálni. Igen, jó, meg jó lenne, de neki nincs ereje munkaidő után, hétvégeken még pluszban dolgozni.

Neked könnyű, mondta, mert neked van hozzá erőd!

Könnyű B+, egy szívműtét után, te pedig makk egészséges vagy.

No, erről ennyit.

Főgebra 2017.05.06. 10:08:46

@fhdgy:
És ezt lehet fokozni!
A feleségemnek azért volt jó, mert nem kellett neki vizitdíjat fizetni, mert cukorbeteg volt!

fhdgy 2017.05.06. 10:11:55

@Főgebra: Ebből látszik, hogy Te érted, hogy miről beszélek.

Tegnap láttam egy embert, akinek tőből hiányoztak a lábai.

Akkor neki is jó, mert nem lehet neki azt mondani, hogy büdös a lábad.

Arthamyr 2017.05.06. 10:13:27

@Főgebra: Attól, hogy a világ úgy működik, ahogy működik, és még alkalmazkodni is tudok hozzá, nem feltétlenül kell azt gondolnom, hogy ez a működés rendjén van.

Arthamyr 2017.05.06. 10:13:48

"es azt tudod-e, hogy miert osztogattak a karpotllasi jegyeket, hogyan kerultek ezek a foldek, gyarak, akarmik allami tulajdonba, mi lett az eredeti tulajdonosokkal?" - Van ötletem a kommunikált miértről. Van ötletem a második részre való válaszra, és nem örülök, nem helyeslem, hogy úgy történtek a dolgok, ahogy.
"Tudod-e, mi lett volna, ha a rengeteg lakast a rendszervaltas idoszakaban nem lehetett volna "gombokert" megvenni? Tudod-e, mihez kedtek volna az onkormanyzatok a lakasokkal, meg tudtak volna-e venni az emberek "normal" aron, milyen allapotban voltak ezek a lakasok, mennyitt kellett volna ra kolteni az allamnak?" - Nem tudom, és valószínűleg nem is akkora baj, mint az "elprivatizált" milliárdok, ez által legalább egy viszonylag széles, és talán részben rá is szoruló réteg jutott kicsi, behozható (!) előnyhöz, és valóban, probléma lett volna a lakások állami fenntartásával, társadalmi hatása simán pozitív is lehetett. Mint mondtam, nem is a privatizáció tényével van bajom, inkább a mikéntjével.
"Tudod-e, mi tortent a munkahelyek szamaval abban az idoszakban?" - Ötletem sincs, de nem is érdekel.

Főgebra 2017.05.06. 10:36:00

@fhdgy:
És nem kell neki megvenni a k.va drága cipőket sem!

Arthamyr 2017.05.06. 10:41:06

Lassan, finoman eltérítettétek eredeti gondolatom.
Az mindössze ennyi volt: fhdgy helyzetéről eszembe jutott, amit írtam: ocsló a föld, amíg x-nek van kategorizálva, aztán meg tud drágulni, amint átkategorizálják. Ezt sokan kihasználják (meg van aki csak tudatlanul nyer vele), és ez rossz. Az is, hogy a cimbiknek osztják a földet a közösből. Ez egyszerű, mint a fakocka, és igaz is. Na ezt 100%-ban tartom, hogy nem kéne, hogy legyen.

Utána ehhez lazán kapcsolódó, nehéz kérdéseket tesztek fel, amikre igazából nincs jó válasz. Legalábbis, ha van is, az én felkészültségi szintemen napokba telne utánajárni, és újabb napokba, hogy értelmesen megfogalmazzam, ebbe nálam sokkal felkészültebb embereknek is beletört már a bicskája.
Igyekeztem válaszolni (mert szerintem illik), de nyilvánvalóan nem fogok tudni támadhatatlan válaszokat adni, sőt, magam sem értek mindegyikkel egyet, sokszor annyira bonyolult gondolataim vannak róla, hogy meg sem tudom értelmesen fogalmazni, szóval ezt én ennyiben is hagynám, és nem mennék tovább ebbe az irányba, hogy milyen jó neki, hogy nem lehet neki mondani, hogy büdös a lába. Nem azért, mert megsértődtem, egyszerűen nem érzem magam eléggé felkészültnek, és nem akarok túl sok vállalhatatlan hülyeséget mondani.

fhdgy 2017.05.06. 10:50:05

@Arthamyr: 1990-től 1993-ig majdnem egy millió ember vesztette el a munkáját. Volt olyan év, hogy az infláció 30% fölött volt.

Kárpótlási jegyeket azok az emberek kaptak, akiknek a földjét, vagyonát elvették, az életét így vagy úgy, de tönkretették.

Aztán jöttek a hiénák, ők a kárpótlási jegyeken hihetetlenül meggazdagodtak, a többség pedig elkótyavetyélte azt.

Sokaknak ez fájópont, másoknak hatalmas gazdagodás, megint másoknak már csak történelem, aztán ma már vannak elég sokan, akiknek ez semmit nem mond, csak a jelenlegi állapotokat látják.

Főgebra 2017.05.06. 11:00:26

@fhdgy:
Ebben a kárpótlási jegy mizériában volt egy, hivatalosan meg nem erősített eset, amikor a zúzdából több százmilliárd forintnyi felhasznált és forgalomból kivont kárpótlási jegy újra visszakerült a piacra.
Nna, az volt a tiszta haszon!

Arthamyr 2017.05.06. 11:04:42

@fhdgy: "1990-től 1993-ig majdnem egy millió ember vesztette el a munkáját. Volt olyan év, hogy az infláció 30% fölött volt." - Ez szomorú, de nem biztos, hogy elkerülhető volt.

"Aztán jöttek a hiénák, ők a kárpótlási jegyeken hihetetlenül meggazdagodtak, a többség pedig elkótyavetyélte azt." - na ez a nagy baj, ezek ugyanazok az emberek, mint akik ma trükköznek a földdel, kamupályázatokat nyernek, vagy a privatizáció alatt a semmiből milliárdossá alakultak.

fhdgy 2017.05.06. 11:05:44

@Főgebra: Felelősségre vontak ezért valakit? Nem!

Tényleg tiszta haszon volt, de egyben óriási disznóság!

fhdgy 2017.05.06. 14:14:41

@diggerdriver: Azért ennyire már ne legyél gonosz!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.06. 15:04:55

@fhdgy: Egy poénért a fél kezedet odaadnám.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

fhdgy 2017.05.06. 16:35:40

@diggerdriver: Ezt, látod elhiszem! -:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.07. 21:44:50

@Taxomükke (UK): Nem kicsit volt röhejes a dolog valóban.Egy szerencsétlen ember éjjel-nappali önsanyargatása, sz@r ételeken élése, fagyos, jégkockás vízben úszása, és akkor ennyit kap érte cserébe.Hát, ezért kár volt.Totálisan hiteltelenné tesz mindenféle eko-öko-vegán-stb életvitelt.
Vagy mondjuk úgy, hogy ezt sem érdemes túltolni.Béke neki.

***

Az meg, hogy Hagyma elment, döbbenet. Rip neki is, a kommentjei elég "érdekesek" voltak, de kár minden emberért, aki túl korán megy el...

Vadalmaaaaa 2017.05.08. 11:19:23

@Zsíros Bödön: ezt nem hiszem,hogy magyarhonban ennyit viszel haza netto:)

Vadalmaaaaa 2017.05.08. 11:39:15

@fhdgy: nem lehetett foldet venni a karpotlasi jegyeken,mert nem volt eleg fold,ugyanis olyanok is kaptak foldet es karpotlasi jegyet,akiknek korabban foldjuk nem volt!

Akiktol elvettek,azoknak egy toredeket visszaadtak,de nem ott,nem egyben,es NEM ANNYIT,amennyit elvettek

Igazolni kellett az elvetel tenyet sok foldhivatlaban,marpedig a terror eveiben eveiben ritkan igazoltak a foldelvetelt

Ugy gatoltak az eredeti foldtulajdonosok foldhoz jutasat,ahogy lehetett

A nyolcvanas evekben kezdtek meg az un. Privatizaciot,amelynek kereteben bagoert eladtakmaz elvtarsak a gyarakat a nyugatiaknak,akik bezarattak azokat piacnyeresi celllal,hogy az o szarjaikat vegyuk

Ebben a folyamatban egy csapassal tonkretettek a gyari munkast es a termelot tehat

Mire a karpotlasi jegyeket kiadtak,mar egy kivereztetett tarsadalom kajara,mosoporra valtotta a karpotlasi jegyeket a puszta tulelesert es nem a luxusert,ahogy te irod,autora nem lehetett vlatni csak meghatarozott cikkekre,puszta es persze ment a megfelemlitesi propaganda,hogy el,fog ertektelenedni a jegy

Felvittek tozsdere,megindult a kereskedelem vele,kifosztottak masodjara is a foldtulajdonosokat

A karpotlasi jegy volt maga a masodik rekviracio. Csak egyszeruen vissza kellett volna adni,amit es akitol elvettek,jegyekre semmi szulseg nem lett volna

Vadalmaaaaa 2017.05.08. 11:43:46

Karpotlaskor kaptak foldet olyanok is ,akiknek sosem volt foldtulajdonuk,akiktol nem vettek el semmit! Azok is foldhoz jutottak,akik korabban masoktol vettek el foldet es egyebet peldaul,ha a tenyek szamitanak....

Emiatt nem jutott azoknak,akiktol elvettek,emiatt sem lehetett nekik visszadni azt amit toluk elvettek,ennyire egyszeru...

Es akkor ez meg csak a fold,az,hogy az allam hasznalta 75 evig a vagyonukat arra semmifele karteritest nem kaptak,a gepeikre,allataikra

A lakoingatlanokat pedig a mai napig nem kaptak vissza a tulajdonosok,csak egyesek,akik az aktualis kormanyok csokosai,de a torveny kimondja,lakoingatlant nem lehet visszaadni es azzal az indokkal,hogy ott mar laknak es valoban,akik anno ingyen tulajdonukba vettek a maset..:)

Zsíros Bödön 2017.05.30. 21:29:30

@vöribaba: nem olyan sok szakma van itthon amit megfizetnek, elismerem, szégyen is, ettől még elhiheted. És nem is Pesten dolgozom, ott tudnsk ennél többet is kapni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása