oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. május 04. 06:30,  Kihasználva 401 komment

2017. május 04. 06:30 Határátkelő

Kihasználva

Vajon lehetséges-e, hogy az ember külföldön rabszolga havi 2500 fontért, de Magyarországon nem az havi 85 ezer forintért? Melyek a rabszolgaság egyéb ismérvei? Magyar nyelven, magyar levegőt szívva nem lehet rabszolga valaki? Ezeket a kérdéseket teszi fel egyebek között Digger mai írásában, amivel persze lehet és kell is vitatkozni, Tegyétek azt!

„Határátkelő vagyok, nem rabszolga!” - Üzenj Budapestnek egy fotóval, esetleg rövid videóval magadról vagy egy rád jellemző tárgyról, helyről ezzel a szöveggel! Legyünk sokan! Küldd el a hataratkeloKUKAChotmail.com címre!

cim_25.jpg

„Amióta írni kezdtem, folyamatos félelem van bennem, hogy egyszer csak nem tudok miről írni. Hogy elfogy a téma. Aztán persze mindig van valami, de ha azt kiírtam magamból akkor mindig visszatér a félelmem. Na, mindegy ezt csak úgy közbevetőleg mondom a mai poszt előtt. 

Mióta kijöttünk ide, szinte állandóan hallom, hogy minket itt kizsákmányolnak meg kihasználnak, és ennek a betetézője Lázár Annyitisér Jánosnak a legutóbbi aranyköpése, hogy a magyarok rabszolgák külföldön.

OK. Induljunk ki ebből. Tegyük fel, hogy igaz. Akkor miért is vagyunk itt? Miért jött ki félmillió magyar? Hogy kizsákmányoljanak? Rabszolgának?

Félve kérdem, OTTHON mik voltunk? Nem voltunk rabszolgák? Ugyanezt a munkát végeztem ötödannyi pénzért. Az ugye nem kizsákmányolás? A MAGYAR ember a MAGYAR embert ugye nem használja ki? Otthon a szar is édes mert az MAGYAR szar? Hogy is van ez? 

Külföldön rabszolga vagyok 2500 fontért, de otthon NEM vagyok rabszolga 150 ezer forintért? Az éttermi mosogató kizsákmányolt itt havi 1100 fontért, de otthon nem az 85 ezer forintért. 

Esetleg a rabszolgatartásnak vannak egyéb ismérvei? Ha magyarul használnak ki, az mindjárt nem kihasználás, ugye? Ha munka közben magyar templom keresztjét látom, magyar harangszót hallok, mindjárt nem érzem rabszolgának magam, ugye? 

A hazai levegő az hozzáadott érték a fizetéshez? Az béren kívüli juttatás vagy mi a lómáj? Az adómentes vagy az adózó oldalon van? Három szippantás adómentes magyar levegő felér egy rabszolga felszabadító polgárháborúval? 

Félreértés ne essék, nem a kifejezéssel van bajom. Mindenkinek szíve joga magát kizsákmányoltnak vagy rabszolgának érezni. De ne kössük ezt államhatárhoz, kérem szépen. 

Azon is lehet vitatkozni, hogy hol van jobban vagy kevésbé kihasználva a melós. Csak ne mondjuk, hogy OTT igen, de ITT nem. Vagy ITT igen, de OTT nem. 

Egyébként mi a dráma? Az hogy itt dolgozni kell? Igen, bazmeg, itt dolgozni kell. Újat mondok. OTTHON is dolgozni kell. Oda is betelepedett a kizsákmányoló kapitalizmus már vagy 27 éve. 

A munka ára 

A munkának pontosan meghatározott piaci ára van. Semmi különbség nincs a karfiol ára és a munka ára között. 

Valamelyik nap olvastam egy magyar kivándorolt történetét itt, a Határátkelőn. Az angol építőiparban akar dolgozni és pontosan azokkal a nehézségekkel találkozott, mint én, mikor idejöttem. Ő Site Manager akar lenni, ami a magyarban az építésvezető státusza. 

Csakhogy az angol építőipari rendszer miatt a két állás még csak nem is hasonlít egymásra. A rendszerek alapjaiban különböznek. Még a beton és a malter sem egyforma Magyarországon és Angliában, egyebeket nem is említve. 

Nyilvánvaló, hogy ha egy gépkezelő vagy egy építésvezető Angliába költözik, nem lesz egyenrangú munkaerő egy ott születettel. Hiszen hiába vagyok profi gépkezelő, nem ismerem az angol építőipart. 

Éppen ezért például a gépkezelői jogosítvány kétlépcsős. A második lépcsőt két év után szerezheti meg valaki. Az első lépcsőben a jogosítványra az van írva, hogy KÉPZETT gépkezelő. A második, két év után megszerezhető jogosítványra már az van írva, hogy HOZZÁÉRTŐ gépkezelő. Mindenki tudja mi a különbség a képzett és a hozzáértő között. 

Az angol rendszerbe beleszületett emberek egyértelműen előnyben vannak velünk szemben. Már az anyanyelv okán is meg a szocializáció okán is. Ez fordított esetben is így lenne. 

Egy Angliában felnőtt ember tudja, hogyan épül fel egy angol ház akkor is, ha nem tanulta vagy nem érdekli. Egy Magyarországra került site manager az itteni építésvezető pozícióban nyilvánvaló hátrányban lenne a magyarokkal szemben. Nem tudná, kit kell lefizetni például. Meg nem tudná, hogy az miért az építésvezető feladata. Melyik magyar építőipari cég alkalmazná? 

Kiegyenlítődés 

Ezeket a hátrányokat nekünk idővel le kell dolgozni. Vagyis itteni gyakorlatot kell szereznünk, esetleg olyan szaktudást vagy szorgalmat kell felmutatnunk, amivel kompenzálni tudunk. 

A mi munkánkat az építőiparban ügynökök adják el. Ahogy a zöldséges a karfiolt. Ha bemegy valaki a zöldségeshez karfiolt venni akkor a kifogástalan hibátlan árut fogja választani vagy a sérültet? Mikor veszi meg a sérültet? Ha OLCSÓBB. Ezzel minden háziasszony tisztában van. 

A cégek ugyanígy válogatnak a gépkezelők vagy a site managerek között. Az én szakmámban szabott órabérek vannak, ott nem lehet engem olcsóbbért eladni, de azt meg lehet csinálni, hogy olyan munkára küldenek, amit helyi nem vállal vagy azért, mert olyan szar munka, vagy azért, mert olyan rövid. Annak idején ez iszonyúan rosszul esett nekem. A padlóra tett teljesen. 

Aztán amikor megszereztük a gyakorlatot, amikor már BIZONYÍTOTTUNK, akkor leszünk EGYENRANGÚ munkaerők. Sőt akkor már én leszek előnyben, mert hajlandó vagyok szombaton is dolgozni, amit a helyi munkaerő nem vállal. 

Akkor már egyik munka után kapom a másikat és az ügynökség vigyáz arra, hogy megtartson, mert megbízhatóan hozom nekik a pénzt. 

Aztán ott van a kereskedelmi aranyszabály: „Az áru hiánya növeli értékét”. Dolgoztam 10,50-es órabérért is, meg 20,50-ért is. Attól függően mekkora a kereslet gépkezelőkre. 

Egy háziasszony a zöldségesnél bizonyára nehezményezné, hogy szezonban is olyan drága az eper, mint télen, ugyanakkor kihasználásnak tartaná, ha 10,50 lenne a szakemberek órabére. 

A magyar rabszolgának nevezi a KIVÁNDOROLT magyart, ugyanakkor a BEVÁNDOROLT erdélyi magyart minimálbérért vagy annál kevesebbért dolgoztatja a birtokán. Érdekes a világ. 

A punnyadásról 

Előző posztom nagy vihart kavart. Rengetegen támadtak a közönyöm és a pesszimizmusom miatt. Egyetlen embertől fogadom el a bírálatot. Ő az EGYETLEN, aki kiment a tüntetésekre. 

Eredményeképpen a kormány visszavonta a CEU törvényt és Soros Györgyöt a Magyar Köztársaság Nagykeresztjével tüntette ki. Vagy nem így történt? Jól van na, lehet kezdek kicsit szenilis lenni... 

Az engem bírálók és közöttem egyetlen különbség van. Én VÁLLALOM a punnyadást, én nem tagadom politikai és közügyi, közéleti inpotenciámat. Aki pedig több évtizedes külföldön élés után CEU-s profilképpel tépi a száját az ugyanolyan impotens mint én csak kurva nagy magyarnak állítja be magát. Na, az én szememben nem lesz nagyobb. Sőt... 

Popper Péter ezt nagyon zseniálisan megfogalmazta: „Ha egy társaságban egy pasas elkezd mesélni a szexuális sikereiről, hogy hány nő volt meg neki, és állandóan erről beszél, egy idő után az én lélektani felfogásom szerint nyugodtan meg lehet tőle kérdezni: mondja, mióta impotens? Az ember mindig azt bizonygatja, ami nincs. Hogy hívták az újságokat a Rákosi-korszakban? Szabadság, Szabad Nép, Szabad Száj. Hiszen szabadság nem volt. És így tovább. Tovább gondolva ezt: ha egy tömeg állandóan a magyarságát lobogtatja, ha már a kokárda sem elég magyar neki, hanem Árpád-sáv kell, akkor az csak azt jelentheti, hogy súlyos bajok vannak a magyar identitással". 

Én vállalom a közéleti kiábrándultságomat. Lehetnék én is „hazafi”. Lehetnék „igazmagyar”. Tisztelt honfiúk és honleányok. Engedjék meg nekem, hogy egy legyek a szimpla, egyszerű, átlagmagyarok közül. 

Ígérem nem ártok senkinek, békében tespedek, nyugodtan hagyom, hogy kizsákmányoljanak, én ezzel meg vagyok elégedve, a söröm itt van mellettem mikor ezt írom, úgyhogy világ proletárjai előre a kispolgári úton csak a kolbász el ne fogyjon a kerítésből.” 

Gasztroterror 

Befejezésül még egy dologról tennék említést. Néhány birkapásztor már nem tudta, hol rúgjon belém, és szóvá tették hogy KFC szemetet eszek. Alapállás, hogy a gasztroterroristáktól hányok, de minimum arcidegrángást kapok. 

Táplálkozzál tudatosan, bazmeg, egyed az organikus lósóskát a biovakond sonkájával, csak hagyd, hogy én ott mérgezzem magam, ahol és ahogy akarom. Közlöm veled, hogy LIDL-is Freeway cukormentes narancslevet iszok a munkahelyemen már évtizedek óta, amiben annyi a narancs, mint a te organikus ételedben az orgazmus. 

Külön figyelek rá, hogy olyan ételeket vegyek, amikben kurva sok az E betűs vegyszer, amiből már valószínűleg annyi van bennem, hogy műanyagban impregnált testem a fáraó papjai sem tudnák jobban tartósítani. 

Külön figyelek rá, hogy mi az, amit éppen halálos méregnek kiáltanak ki a gasztroterroristák és azt tömöm magamba kétpofára. Én úgy vagyok vele, hogy gyümölcsöt megmosni tilos, a banánt, narancsot héjastól eszem, mert így jutok a legtöbb permetszerhez. 

Állatféléből csak a szteroidokkal felfújt tápon két hét alatt felhízlalt csirkét, disznót, marhát eszem, és jövőre befizettem egy csernobili horgásztúrára, mert meg akarom kóstolni az ottani háromfejű, négylábú halakat.”

Hadd ragadjam meg itt a szomorú alkalmat, és szenteljek pár sort valakinek, akivel ugyan sok mindenben nem értettünk egyet, sokakkal volt vitája itt, a blogon is (a vendégmunkás szó alighanem már mindörökké hozzá kapcsolódik majd), de a saját álláspontjában és véleményében következetes volt, és nagyon szerette Amerikának azt a vidékét, ahová a sorsa vetette. Nyugodj békében, Hagyma, legyen neked könnyű a föld!

HÍRMONDÓ

Ha a megszokottól kicsit másra vágysz

Ma megpróbálunk kicsit kitekinteni a szokásos Németország-Ausztria-Anglia háromszögből (na jó, azért lesz kivétel), és olyan országokba ajánlunk munkát, ami talán nem mindenkinek jutna eszébe elsőre, de érdemes megfontolni.

Nem tervezünk Magyarországra visszamenni

Zsolt nyolc éve él Olaszországban, és ezen évek során felemás tapasztalatai voltak külföldön élő honfitársaival. Szerinte vannak, akik nehezen illeszkednek be, de aki igyekszik a maga erejéből boldogulni, illetve kölcsönösségen alapuló kapcsolatokat alakít ki, jó közösségben találhatja magát.

Ki hitte volna, hogy ennyi magyar tanul egyetlen külföldi egyetemen? 

Csak a bécsi állami egyetemen közel 1000 magyar diák tanul, amivel egyébként a külföldi hallgatók rangsorában is az előkelő negyedik helyen állunk. Mi lehet akkor összességében?

Egyre több a bevándorló Új-Zélandon

A New Zeland Herald elemzése szerint egyre több munkavállalási vízumot adnak ki az országban. Ezek száma 2004-ben még 16.787 volt, tavaly már 41.576-ra ugrott.

Ehhez képest a magyar elvándorlás csekélység 

Először fordult elő Romániában, hogy több gyerek született külföldön, mint odahaza – jelentette be a határon túli románokért felelős miniszter.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr1012478413

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mick Richards (UK) 2017.05.04. 06:44:28

Az autoban Luton fele nem ertik a tobbiek miert rohogok fennhangon a lososkan es biovakond sonkan. A permetszer is ott van, :-)))))

Taxomükke (UK) 2017.05.04. 07:25:42

Ez is rendben volt, Digger. Köszi.

Golf2 2017.05.04. 07:41:54

Meghalt Hagyma? RIP:(

Golf2 2017.05.04. 07:50:43

Több román született külföldön mint Romániában...Nagyon gáz,mennyien lehetnek kinn...

firg_firg 2017.05.04. 07:51:20

Ez a rabszolgazas nem a kivandoroltaknak szol hanem azoknak akik itthon maradtak. Azoknak akik osszeszoritjak a fogukat ha neked nyugaton futja szalamira meg sonkara a parizer helyett. Az ilyenek idaig csak hazaarulozhattak, most kaptak a gazdaiktol ujjabb lelki taplalekot a rabszolgazas formajaban, amit puffigtathatnak es amivel kiereszthetik a gozt.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.04. 08:00:40

A kisember mindenhol a megélhetésért dolgozik (a kizsákmányolás szalonképes megfogalmazása). Akinek nem világos : a munkabér arra elég hogy a munkás a munkaerejét újratermelje(lakhatás, élelmiszer, egyéb létszükségleti dolgok), esetleg minimálisan több.

Ezt lehet tagadni, mellébeszélni, homályosítani, de nem érdemes, mert a számok nem hazudnak.

Az viszont nagyon furcsa hogy míg az otthoni kisembernek azt mondják azonnal lépjé le!, addig a Nyugaton élő esetleg kisember üzemmódban lévő magyar mit fog hallani?

A varázsszót : tanulj!

De otthon miért nem ez a varázsszó? Ott is az a kilépő a mókuskerékből.

Hufeisen 2017.05.04. 08:16:12

Akkor van a gond, mikor a helyi karfiolok nem nézik jó szemmel, hogy a sérültből überkarfiol lesz...

kék madár 2017.05.04. 08:38:03

ezektol a posztoktol ha udvarias akarok lenni olyan erzesem van, mint Steve Martinnak lehetett, amikor melleult a repulon John Candy a Planes Trains and Automobile-ban.

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 08:38:47

Digger Ha igaz,amit allitasz,hogy mindenki azt bizonygatja,ami nincs,akkor ,amikor te azt bizonygatod,hogy jo dontes volt valtani sem igaz. :)

Az egyetlen fiad sulyos beteg,irtad,pont miatta kene jo peldat mutatnod es leadnod egy kicsit a tulsulyodbol,ha mar a tiszta elelmiszert nem tudod megfizetni az angoloknal vagy nincs nekik.

Az irasod vegen megjeleno agresszio felhivja a figyelmet arra,hogy nagyon elegedetlen vagy a helyzeteddel es valami nagyon frusztral:)

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 08:38:53

@firg_firg: nem akarlak elkeseriteni,de en pont most voltam magyarorszagon es ott okos ember nem tomi magaba sem a parizert,sem a szalamit . Ez regen is igy volt,ma meginkabb.ez persze nem jelenti azt,hogy okos ember nem eszik szalamit.

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 08:38:58

A poszthoz meg annyit,hogy minden relativ, egy amerikai,norveg vagy belga munkasnak digger bere jelentene ugyanazt,amit diggernek a magyar ber.nem veletlenul mennek az angolok szerteszet a vilagban munkat keresni.

sellőlány 2017.05.04. 08:40:23

A politikai részét hagyjuk. A többivel kapcsolatban még csak annyi, hogy mindenki éljen úgy, ahogy akar, meg haljon meg úgy, ahogy élt. (A statisztikák sajnos nem túl jók az általad vázolt étrendű és életmódú egyének várható életkorát és betegségfajtáit illetően. Persze, lehetsz üdítő kivétel, ebben is.) Azért (nem egyenrangú polgáraként annak az országnak, ahol élsz) érdemes előrelátóan eltervezni, hogy mi lesz, ha egy napon valami oknál fogva nem tudsz többé bemenni dolgozni.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2017.05.04. 08:43:31

tudjátok, magyar s***be magyar ....l*****t

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 08:45:32

@kék madár:
Mikor egy ilyen poszthoz hozzászólsz mindig egyik barátom jut eszembe a ki a Fradi Dózsa meccsen beült a B középbe lila fehér zászlót lobogtatva.
Három hónapig kezelték utána a kórházban.
:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 08:47:21

@vöribaba:
A fiam tökéletesen egészséges.
Jó étvágyat a lósóskához.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 08:48:55

@vöribaba:igen, nagyon frusztrál hogy MÁSOK mondják meg milyen szarul élek. Például te.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 08:52:50

@sellőlány:
Ha ma meghalnék akkor is többet éltem már mint bárki aki 53 éves kora előtt meghalt.

kék madár 2017.05.04. 08:54:51

@diggerdriver: de en nem ultem le, vonulok is tovabb, tudod milyen draga Amerikaban az orvos, egy nathat nem tudok kifizetni

sellőlány 2017.05.04. 08:54:57

@diggerdriver: Nekem sem a 100+ a cél, de azért érdekelne, hogyha nekem annyi (aki a pénzt keresi), mi lesz a családdal.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 08:57:35

@sellőlány:
Na egy biztos. Nem azért fogok lósóskát enni hogy sokáig éljek. A családom pedig nem fog kérni tőled egy szelet kenyeret sem.

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 09:04:07

@diggerdriver: ne kelljen mar idemasolnom,amit megjelentettel,hogy sulyos szivbeteg ,egy lyukkal szuletett a sziveben es azert is jo,hogy egy szobaban vagytok mindannyian,mert az allapota miatt jo,hogy a kozelben az egyik szulo....

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 09:04:13

@diggerdriver: hozzam kepest biztosan szarabbul elsz,de nem azert irtam, hogy egymas eletnivojat vesezzuk,hanem mert veszelyes a szoveged azokra nezve,akik bizonytalanok meg,hogy valtsanak egy egeszseges eletmodra vagy sem

sellőlány 2017.05.04. 09:06:49

@diggerdriver: Figyelj Digger, ez itt mindenki játszótere, azoké is, akik udvariasan van kevésbé udvariasan már megmondták ezt itt neked. A többség már így is lelépett... sajnos. Fogadd el, hogy ez nem a diggerista közösség. Hanem akiknek volt, van és lesz közük a külföldön. És ahogy te nevezed, ebbe a lósóskaevők is beletartoznak. Ami pedig az utolsó mondatodat illeti, logikailag hibádzik. A nyugdíjadat még fizethetnem (és ezzel semmi bajom) - tehát a kenyeredet is - ha megéred.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.05.04. 09:11:14

Ez jó volt. A gasztronácik nekem is kedvenceim. :) Főleg hogy már több mint harminc évvel túléltem önmagamat. Szóval mikor valaki arról papol hogy élhetnék még sokkal tovább, akkor erős késztetést érzek hogy felszolgáljam az illetőt jól átsütve piri-piri szósszal nyakon öntve. :)

Taxomükke (UK) 2017.05.04. 09:14:02

@kék madár: De te felallhatsz es atulhetsz mashova, senki nem tart pisztolyt a fejedhez, hogy marpedig elolvasod bazmeg...

kék madár 2017.05.04. 09:18:31

@Taxomükke (UK): hol irtam, hogy barki kenyszeritett?

Taxomükke (UK) 2017.05.04. 09:28:43

@vöribaba: Hat Digger a legkevesbe sem szorul ra arra, hogy megvedjem en vagy barki mas, de nehogy mar felelos legyen azert, hogy valaki mas majd esetleg megis inkabb csulkos pacalt eszik salata helyett...

Taxomükke (UK) 2017.05.04. 09:29:49

@kék madár: Es en hol irtam? Azt irtam, hogy nem kenyszeritett. Szoval?

tanato 2017.05.04. 09:29:49

@Golf2: A titok nyitja a román nyelv újlatin nyelvcsaládba való tartozása,azaz majdnem értik az olasz, spanyol, portugál és francia nyelvet gykorlatilag minimális rátanulással.

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 09:36:05

@diggerdriver: kitol fog kenyeret kerni akkor? Mert az angolok most dontottek el,hogy nem fognak adni a csaladodnak egy morzsat sem,nemhogy egy szeletet.:)ja es a nyugdij ott 70 lesz,te vagy most 53. Szerintem megbetegszetek es magyarorszagra koltoztok,ez lesz.

Elarulod miert gunyolod az egeszseges embereket,akik nem esznek szemetet?

Hari Seldon 2 2017.05.04. 09:36:15

A vege a legjobb: a banant is hejjastol eszem...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 09:45:40

@sellőlány:
Miért is fizetnéd a nyugdíjamat?
A lőtéri kutyát nem érdekli ki eszik lósóskát csak ne szóljál már bele hogy én mit eszek.

kék madár 2017.05.04. 09:49:44

@Taxomükke (UK): nem tudom kovetni a logikadat, de ezek szerint ha nem tetszik nekem egy poszt akkor nem kene hozzaszolnom vagy valami ilyesmi, maskulonben minek minositettel az elso hozzamszolasodban? Es nem tudom miert kotsz belem, artottam neked? Egyszerubb lenne, ha leszallnal rolam, ne jatszak mar olyan fontos szerepet az eletedben, hogy segits nekem felnoni

Taxomükke (UK) 2017.05.04. 09:57:13

@kék madár: Tudod, ez egy blog, es a napi poszt utan beszelgetunk. Ki-ki elmondja a sajat velemenyet, es hozzaszol a tobbiekehez.
Ne aggodj, ma mar a te kommentjeidre nem fogok reagalni, nem vennem a szivemre, ha elromlana a napod.
Na pá.

2017.05.04. 10:03:47

"a banánt, narancsot héjastól eszem, mert így jutok a legtöbb permetszerhez. "

:D

sellőlány 2017.05.04. 10:07:19

@diggerdriver: Beszéljünk erről, ha hazaköltöztél és akkor elmagyarázom az itthoni adórendszer lényegét.
Nem mondtam meg... :-) Az más volt. :-D
Én csak a lehetséges következményeket említettem, te pedig ezt értetted meg belőle. Ha valóban közönyös lennél, és minimálisan sem érdekelne mások véleménye, ezt a posztot sem írtad volna meg. Szóval akkor most mit vársz? Hazudjunk, csak hogy neked jó legyen?

puhacica 2017.05.04. 10:07:22

@vöribaba: szerinted aki tomi magaba a szalamit, az azert teszi, mert buta vagy azert, mert nem telik neki 5j-s serrano sonkara? gondolom elobbi, mert okos ember nem eszik szalamit...

sellőlány 2017.05.04. 10:13:56

@Nagy kámpics: A holland nagybácsi szokta mondani, hogy ő azért eszik annyi nem bio-t, hogy ne kelljen gyógyszereket szednie, mert azok már benne vannak a bolti kajában. :-) 80 éves lesz idén. Mondjuk naponta lebringázik 10-20 km-t, és úszik hetente 3x, meg júniustól szeptemberig kempingezik és 3 havonta átesik egy orvosi checkup-on. Most éppen Dél-Afrikában túrázik valahol a 79 éves barátnőjével. Szóval ezekben a bolti adalékokban mégis lehet vmi...

Csodabogár 2017.05.04. 10:16:01

@diggerdriver: Nem csodálom. Én is lábrázást kapok a sok okos vegán meg ilyen-olyan mentes étkezőtől, akiknek alapból semmi bajuk, de verik a habot a téma körül. Köztudottan már elég idős vagyok és jelenleg még úgy tudom nincs semmi bajom. Sokszor a történelmi események miatt voltam kénytelen igen egészségtelenül étkezni, azután nyilván hozzá szoktam. Hús nélkül nekem nem élet az élet. Soha nem töprengek rajta, hogy az állat aminek a husát eszem vajon boldog vagy boldogtalan körülmények közt élte le az életét. Nem viszek nagyitót a közértbe, hogy az egészen apró betüs adalékokat is el tudjam olvasni. Nem érdekel. Persze kiváncsi lennék, hogy a nálam fiatalabb ételhívők majd meddig élnek egészségesen. Kívánom nekik a 100 évet, de ez nem biztos, hogy mindenek ellenére meglesz. Haltak már meg biohívő ismerőseim az 50-es éveik elején, sajnos.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 10:16:56

Ha valaki az én ételemet szemétnek nevezi azt a minimum hogy kigúnyolom mielőtt elküldöm a picsába.

adg 2017.05.04. 10:20:03

Hat ahogy oreg kollegam megmondta, azert nem fogok fuvet enni, hogy ket evvel kevesebbet legyek halott.

Amugy eleg paprikas a hangulat, telihold lesz?

Csodabogár 2017.05.04. 10:20:39

@vöribaba: Te most itt felnőtt embereket akarsz kioktatni, hogy mit egyenek? Komolyan gondolod???
Azt hiszem eltévedtél. Van sok vegán hivő hely, oda kellene menned.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 10:23:32

@vöribaba:
Szerinted megbetegszünk és hazaköltözünk. Köszönjük a jókívánságot.

Taxomükke (UK) 2017.05.04. 10:29:42

@Csodabogár: Biztosan emlekszel szegeny Schirilla Gyorgyre.
60 evesen hunyt el.
No komment.

sellőlány 2017.05.04. 10:30:34

Szeretném kérni a Hatarátkelő-t, hogy a közös lelki béke érdekében tegyen közzé egy pár kérdéses előszűrő tesztet és aki nem Digger-fit, azt kimoderálni. Beleértve engem is. Köszönöm!

Taxomükke (UK) 2017.05.04. 10:30:37

@adg: A paprika az egeszseges vagy sem?

2017.05.04. 10:32:24

@sellőlány:

"hogy ne kelljen gyógyszereket szednie, mert azok már benne vannak a bolti kajában. "

Ezek jó szövegek.
Meg ahogy jim gaffigan mondja: ha ne adj' isten kiderül, hogy a kel gyógyítja a rákot, ő akkor is a kemót a választja inkább.

@adg:

Igen, szerintem digger sem gondolta, hogy ez a része lesz majd az írásnak, ami miatt defenzívába szorul.

@vöribaba:

"Elarulod miert gunyolod az egeszseges embereket,akik nem esznek szemetet?"

Nem őket gúnyolta szerintem, hanem ezeknek egy pici alszeletét, a tenyérbemászóakat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 11:00:13

@Nagy kámpics:
Milyen alapon formál valaki jogot arra hogy szemétnek nevezze az ételemet?

Első avagy Egetverő Arrogancia 2017.05.04. 11:01:33

@Horthy Miklós cselédje: Tanulni? Magyarországon? Pénzpazarlás. A férjemmel diplomások vagyunk, mégsem tudtunk a szakmánkban elhelyezkedni. Aztán meguntuk és tipliztünk. Megérte.

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 11:03:16

@Nagy kámpics: nezz ra a fotoira,a pali egy szinezett narancslenyire van a szivinfarktustol.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 11:05:11

@vöribaba:
Szóval tartozol egy bemásolással.
Köszönöm a távdiagnózist igyekszek neki megfelelni.

01234567 2017.05.04. 11:14:15

Hagyma nyugodjon békében! Szegény nem sokáig lehetett amerikai állampolgár. :(
Ami a táplálkozás részét illeti én az állatvédőkkel vagyok így, az indulat eredőjét, miértjét megértem. Élettanilag? Lehet így élsz majd 100 éves korodig, ez csak genetika, lehet úgy jársz mint én, jön egy eü.-i probléma és enned kell a lósóskát vagy a seggeden veszed a levegőt. Remélem az előbbi jut neked és nem ez az utóbbi. Elég drága és nem nagy kaland.
A kint rabszolga-otthon nem baromságát a Fidesz politikusoknak, hívőiknek, meg pár baromnak akiknek Sopron volt az egyetlen nyugati út hagyjuk, egyetértek azzal amit írtál, talán annyi hogy a nemzeti érzésnek ehhez semmi köze, vagy azt nem nemzeti érzésnek hívjuk. Viszont ebből kérdésként nekem ott van, a politikusok mennyire tudják elveszteni a kapcsolatukat a valósággal, hol a határa? És nincs remény hogy ez ne történjen? És milyen hétköznapi emberekből áll a szavazótáboruk, akik képesek ebben követni őket?
Viszont a politikai részében nem értünk egyet, és dühös vagyok rád! Pont az olyan, a sztereotípiából kilógó, és valóban az átlagos melósnál nyitottabb, intelligensebb kreatívabb embernek mint te tudnia kell az összefüggést az ő "londoni kalandja" és az otthoni viszonyok között. És mivel közösségének kvalifikáltabb részéhez tartozik igen is felelőssége van, és ezért nem kerülheti meg "sört iszok, lesz@rommal" a dolgokat. Az önzés nem mentség, azzal nem teszed magad különbbé a politikusoknál, és birka szavazóiknál. Igen is foglalkozz a politikával mert emberek olvassák a véleményedet, gondolataid dolgokról, ez felelősség, mert ők igen is kíváncsiak a véleményedre, és pont hogy ezzel az apátiáddal partner vagy hogy ez a kataton híg f@s ami miatt neked is menned kellett konzerválja magát. Igen, lehet nem változtatsz a dolgokon a véleményeddel, de anélkül legalizálod őket.
Nem azt várja az ember hogy fikázd egyik vagy másik oldalt, hanem a véleményed, mert kell a józan hang. És mert tudom te nem a reménytelen politikusokkal foglalkoznál csak, az emberekkel, miért lehet ez. Lehetsz dühös, de most miattad is van, igen neked miattad is kellett menned, mert hagytad. Ne érts félre, nm a te bűnöd. De cinkosa vagy. Mert:" Bűnösök között cinkos aki néma!" Szükség van rád. Közszereplő lettél, felelősséged van. Mint a politikusoknak volna.

Hari Seldon 2 2017.05.04. 11:15:09

@sellőlány:
A bio allergénebb (lehet) mint a hagyomanyosan tarmasztett novenyek.
Nem tudom miert nem vagyok szakerto. Csak feltetelezem hogy azert mert vedelem hijjan konnyebben tamadjak meg a kartevok, aminek kovetkezteben neki sajat maga szamara be kell inditaia a sajat vedekezo vegyuleteit. Ami viszont allergen hatasu(bb lehet) mint egy mar mondjuk lebomlott novenyvedo szer. - De mint mondtam csak tipp hogy miert lehet.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.05.04. 11:15:48

Digger, nem kellene, hogy téged ennyire érdekeljen, hogy ki mit gondol rólad (vagy arról, amit eszel) s erre ilyen választ adj, mint a fenti írás a kajákról. Anyám azt mondta, a kekeckedőket azzal lehet bosszantani, ha tudomást sem veszel róluk. Szerintem jó tanács.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 11:16:32

Megmondják hogy szemetet eszek, megmondják hogy beteg leszek, hogy infarktusom lesz, megmondják hogy a fiam beteg és akkor nekem visszafogottan és udvariasan kéne reagálnom.
Lófaszt...
Ráadásul nem értik mi a baj.
A vegyszermentes étkezés agysejtdeficitet okoz?

Első avagy Egetverő Arrogancia 2017.05.04. 11:17:59

Nem mindegy, mit eszik Digger?? Ha csülkösbabbal tömi magát, egészségére! Igyekszem magyarosan főzni, de szeretjük kóstolgatni a más nemzetek kajáit is. A férjem angol kollégái szendvicseken, zabkásán és a Tescoban vásárolt hulladékon élnek. Az jobb?

Én és Énke 2017.05.04. 11:18:05

A bio-élelmiszereken – kukacos gyümölcsökön, fonnyadt sárgarépán, csirázott krumplin, hagymán és zsíros kenyéren – felnőtt generációm számára megváltás volt a szemnek is tetszetős élelmiszerek megjelenése. Számomra érthetetlen az, hogy a minket követő generáció vintázs-romantikát vél felfedezni gyermekkorom szűkös fantáziával/pénztárcával komponált étrendjében.

A bio-micsodás vegociták nem elég, hogy literszámra vedelik az E1-et, miközben vizet prédikálnak, és E2-vel fűszerezik az ételt, még kamu-kifejezésekkel is dobálóznak. Például a gyakran hangoztatott antioxidánsnak van tudományos megfelelője is, a redukálószer. (Ja, hogy az nem hangzik olyan jól?) Ha rajtuk múlna, akkor a feketét antifehérnek, a jót pedig antirossznak neveztetnék.

Azért sem hagyjuk magunkat! Spartacus hallhatatlan szavaival élve: Éljen a feudalizmus, az emberiség világos jövője!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 11:19:38

@01234567:
Hinnye.
Bizony igazat kell adnom. Köszönöm ezt a hozzászólást.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 11:25:08

Egyébként a grasztrorészt HA nem akarta betenni, az én kérésemre került bele mégis.
Szeretem kicsapni a biztosítékot.
Ide lőjetek.
:)))))))))))))

Shaktee 2017.05.04. 11:36:46

@kék madár: Candy imádnivaló canuck volt, most a süket dumád miatt melléképzelek majd valaki mást is :))))

Shaktee 2017.05.04. 11:39:05

@vöribaba: pénzkérdés az egész...

London2009 2017.05.04. 11:42:45

Szegeny Hagyma. Nagyon sajnalom, hogy ilyen gyorsan elment. Nyugodjon bekeben.

2017.05.04. 11:44:26

@Én és Énke: "Számomra érthetetlen az, hogy a minket követő generáció vintázs-romantikát vél felfedezni gyermekkorom szűkös fantáziával/pénztárcával komponált étrendjében. "

V.o.

@Csodabogár: " Köztudottan már elég idős vagyok és jelenleg még úgy tudom nincs semmi bajom. Sokszor a történelmi események miatt voltam kénytelen igen egészségtelenül étkezni, azután nyilván hozzá szoktam."

:)

Amugy nekem kicsit fura, hogy @diggerdriver ennyit foglalkozik vele, hogy masok mit gondolnak rola, es meg mindig nem hagyja nyugodni, hogy a multkori posztja nem mindenkinek tetszett, persze ertem, hogy a bantasra, sertegetesre reagalni kell, dehat megtetted a kommentek kozott, nem? Szerintem engedd el.

London2009 2017.05.04. 11:55:54

@diggerdriver: A gasztronacikat en sem szeretem. Hulyesegnek tartom en is a vegansagot, ettol fuggetlenul van vegan szakacskonyvem. Sok jo otletet talaltam benne. Nem szeretem a mandulatejet, de az is van otthon mert a forro csoki peldaul finom vele es a ferjem igy issza. Nem mondom, hogy feltetlenul a biogyumolcs a legjobb de mikor tel kozepen meglatom a gyonyoru epreket sorakozni a boltban, akkor azert nem rohanok megvasarolni oket. Igyekszem akkor venni a gyumolcsot, amikor szezonja van. A hust, tojast, tejet pedig a mellettunk levo farmrol vesszuk. Londonban. Ez azert szerintem eleg vicces, de tenyleg egy farm mellett lakunk.
Ezzel csak azt szeretnem mondani, hogy mint mindig, az arany kozeput a legjobb. Nem lehet ket pofara egy eleten at ossze vissza zabalni mindenfele kovetkezmeny nelkul. Abban persze egyetertunk, hogy egy felnott ember hadd dontse mar el sajat maga, hogy mit eszik. Viszont a gyerekekre tenyleg erdemes odafigyelni. A gyerekkori elhizasnak nagyon sok karos kovetkezmenye lehet. Nem csak testi, de lelki is. De ez megint a ti dolgotok.
A cikk tobbi reszehez nem tudok hozzaszolni. Sosem eltem rabszolgakent. Sem otthon, sem itt. Koszonet Lazar Urnak a feltetelezesert.

London2009 2017.05.04. 11:56:35

@mojyo: hol van Dikusz? Te tudod? Ezer eve nem lattam itt.

2017.05.04. 12:03:52

@London2009: Nem, fogalmam sincs. Jo sokan eltuntek innen az utobbi idoben sajnos.

Az elozo hozzaszolasoddal is egyetertek, annyival egeszitenem csak ki (bar ez mar nem kapcsolodik a poszthoz, csak elokerult a bio tema), hogy a bio dolgok fo vonzereje nem az, hogy egeszsegesebbek, valoszinuleg azok de ez nehezen kimutathato, es egy nem bio zoldseg is valoszinuleg eheto :) A biot inkabb azert erdemes valasztani annak, aki megteheti (sajnos nem tomegek), mert sokkal kisebb kornyezeti terhelest jelent, az egesz termeszetbe kevesebb vegyszer kerul ilyen gazdalkodas soran. (Az milyen mar, hogy Amerikaban hivatalosan is vedett allatt lett a meh?!)

Shaktee 2017.05.04. 12:11:33

@London2009: Tegnap írt, hagyma miatt..

London2009 2017.05.04. 12:17:17

@swing gitan: ja akkor ok, megnyugodtam. Nem szeretnem ha o is eltunne.

Muscari 2017.05.04. 12:18:29

@London2009: egyetértek veled. Az arany középút a legjobb megoldás. Nálam már sajnos nem játszik, mivel a cukorbetegség kardja lóg a fejem felett, így én már már nagyon megnézem, hogy mit eszek.

Kérdeztem már többször, hogy miért kell választani a hagyományos magyar kaják és a fine dining között? Mi van, ha valaki mindkettőt szereti és élvezi?

Shaktee 2017.05.04. 12:23:12

Hogy jön ez ide kéded, koggal?

Rabszolgaságot, lázárorokat, focilaistákat érint a poszt.

Gábor kihozta a régi cseh nyomtatót a múzeumból, működik jól ma is, arra az esetre ha a hatalom minden médiára ráteszi a kapzsi, tahó, kamuszittya kezét...

Jól látod birca, ennek a nyomdatermékeit terjesztetted te is.

photos.google.com/share/AF1QipNJ61VyE7n36VHHlqu4mKvHotGzBmxmKFnzXVkyUDENuEGL3TBh3oSEOfmGwqk7zA?key=TmNqeG9CMW1LVmNDZFp5LTNua21qazBzZEktdUpB

London2009 2017.05.04. 12:28:57

@mojyo: A mi falunkban (London resze, Blakckheath) van egy nem organic, hanem termeloi piac! Farmer’s market! Imadom! Kornyekbeli farmokrol hozzak az osszes zoldseget, gyumolcsot, hust, sajtot, mezet…nyammm! Persze minden egy picivel dragabb, mint a boltban. De nem attol fogok meggazdagodni, ha a boltban kevesebbet koltok. Ugyhogy ekkora arkulonbseget szivesen vallalok a jobb minosegert. Altalaban kenti farmokrol hozzak a dolgokat. Nem veletlenul Kentet hivjak The garden of Englandnek!
Ugyhogy tetszik nekem a gondolat, hogy nem repulon hozzak a friss arut, hanem kozuton a szomszedbol. Nyilvan ezzel kisebb csaladi vallalkozasokat tamogatok. Valamint pontosan tudom, hogy mit es honnan veszek. Illetve abban is biztos vagyok, hogy embersegesen bannak az allatokkal is. Errol egyreszt garanciat is vallalnak, masreszt meg is lehet latogatni a farmokat ha meg szeretnenk bizonyosodni felole. A dairy farmon voltunk peldaul es ott rohangaltak a kis bocik a legelon. Jo erzes volt.

sellőlány 2017.05.04. 12:40:55

@Hari Seldon 2: Volt itt egyszer egy bejegyzés, amikor már kiveséztük a bio-nem bio vitát és akkor írtam, hogy én hiába húznék a bio felé, muszáj permeteznem olyan szerekkel, amiknek az összetevőivel kellő mennyiségben akár ki is lehetne iktatni az emberiséget. (Mert ha nem teszem, kipusztul a fa kár- és kórokozók miatt.) Ezért kábé elvi szinten sem követem ezeket a bio vs nem bio csatározásokat, ha választhatok persze, igyekszem többnyire a természetesebb megoldást választani, de nem mániákusan.

London2009 2017.05.04. 12:41:13

@Muscari: Gondolom akkor ki vagy okitva, hogy mikent kell enned. Sokszor, keveset, alacsony glikemias indexu dolgokat stb. stb. Nem a vilag vege, csak eloregondolast meg onfegyelmet igenyel. Elvileg ezt en is tudom, de a gyakorlatba konnyen hiba csuszik! :D
Mar irtam korabban, hogy engem a magyar kajak nem igazan hoznak lazba. Szivesen eszem persze oket ha Magyarorszagon vagyok. De nem fogok nekiallni otthon toltottkaposztat fozni magamnak. Bar mar evek ota keszulok ra! Talan majd egyszer…

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 12:56:25

@diggerdriver: megmondom neked,te magad dontottel ugy,hogy a nyilvanossag wle tarod a legintimebb reszleteit az eletednek es azonnaz alapon,hogy gunyolodsz az egeszsegeseken,az egeszseges eletmodot kovetokon,mindenkin,aki nem 200 kg ,mint te.

Senki nem kenyszeritett arra,hogy feltard az eleted minden reszletet,ha pedig igy tettel ,vallald a kovetkezmenyeit! Na ezen a jogon,vili?

2017.05.04. 13:03:41

@London2009: A blogkocsmában van. (Az is egy blog, ma láttam, hogy irt oda, amikor átmásoltam nekik a fia üzenetét. Hagyma sok időt töltött ott ...)

2017.05.04. 13:15:48

@Golf2: Romániából már a 90-es évek elején megkezdődött a tömeges kiáramlás elsősorban Olaszország és Franciaország felé. Ők nem vártak vele a 2007-es EU-csatlakozásig. Még 10-15 év, és ugyanez lesz a helyzet Magyarország esetében is.

2017.05.04. 13:21:08

@tanato: A franciát azért annyira nem ... leginkább az olaszt.

01234567 2017.05.04. 13:25:19

@diggerdriver: Én köszönöm hogy elolvastad, és elgondolkodsz rajta.

P.Elliot 2017.05.04. 13:32:24

Mindenki egyen amit o jonak lat, ebbe beleszolni tiszta nevetseg, senki sem rendelkezik mas elete felett, kiveve a gyerekeit.
En nem vagyok bio maniakus de vannak dolgok amit bizony onnan veszek, tej, tojas, zeller, repa, szoval nehany dolog.
Csirket is mar mert egyszeruen undoritonak talalom a masfajtat es izetlennek.
Ettol fuggetlenul sosem kritizalnam azt aki masfelet eszik, ha arra van kedve, miert ne? Ha nem bantja az egeseget akkor meg plane nem.
Egyebkent igenis van amikor szami valamit a bio ha az valoban az, a kertecskemben az eper ize ami nincs tragyazva semmi dologgal, egyszeruen leirhatatlanul mas es finom izu, puha, leveses mint az uzleti barmelyik, beleertve a biot is. Igaz hogy aprok de szamit az?
Ismerosom ferjenek hullik a bore, illetve vedlik, az arcatol kezdve mindenhol, kap ra kenocsot de ezen a borbajon nem tulsagosan segit, sajnalom hogy ezt kel mondanom de meg ranezni is undorito, ezt tudja magarol de megis eszik mindenfelet, sot foz!
A felesege egyszer megelegelte, kizavarta a konyhabol, bio etrendet allitott fel neki es azzal etette, ellenorizni sem volt nehez mert egyutt dolgoztak a sajat bizniszben.
6 het alatt a pasas bore kezdte elveszteni a voros nedvezo szinet, allapotat, mar nem vedlett annyira, a kikapart sebek begyugyulni latszottak, ennyire szamitott az hogy mit eszik..
Sajnos nem volt hosszu eletu a dolog mert a feleseg elment a rokonokhoz Izraelbe, ott kellett maradni kozel 2 honapot, ezalatt anyuka vette at az etkeztetest nagy eskukkel hogy a biot folytatjak, a ferfi orult hogy felszabadult, az anyuka nem tudta megtagadni a mas eteleket holott ra is rafert volna a Crohn betegsege miatt, mire visszajott a feleseg ott tartottak ahol elkezdtek, regen nem lattam oket, nem tudom hogy most mi van de ez a sztori tanitott meg arra hogy bizony szamit a szervezetnek hogy mivel etetik ha beteg.
Sajat magam is, egy piros potty jelenik meg az orromon ha olyasmit eszek amibe leveskockat tettek, mikor ilyet nem akkor elmulik tehat a borre ezek szerint van hatassal az ellenorzott kaja.

P.Elliot 2017.05.04. 13:35:54

@vöribaba: Persze az nem azt jelenti hogy mert valaki feltarja az eletet akkor most kihasznaljuk es nekitamadjunk csak azert mert nyiltszivu volt, nagyon nem szep dolognak tartom hogy az oszinteseget tamadasnak hasznalja fel barki es akkor meg finoman fogalmaztam.
Vannak itt akik pontosan emiatt szinte semmit nem kozolnek magukrol, csak talalgatni lehet es ok teszik a legjobban....

tanato 2017.05.04. 13:37:06

@Pink Petsch: Köszi,valóban azt mondták az erdélyiek nekem hogy az olasz a legjobban érthető románul.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.04. 13:50:24

@vöribaba:

Digger szerintem pont letojja hogy hány kg.
Élvezi az életet, jókat eszik, a családjával van.

Szerintem úgy van bele, hogy hadd szóljon, minek 50 évesen kezdjek el egészségesen élni?

Nekem szimpatikus ez a mának élek, jól érzem magam beütés.
Mondjuk azóta szimpatikus a mának élek üzemmód mióta majdnem a föld alá kerültem én is.

Bármikor vége lehet a dalnak, ezért amit ma megtehetsz ne halaszd holnapra, élj a mának!

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.04. 13:50:29

@Pink Petsch:

Nem lesz, mivel Mo. sokkal jobb helyzetben van ma mint Románia a 90es évek elején.

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 13:50:41

@sellőlány: permetezel? Hol elsz? Azt hittem M.o.- on kivul.

Bio is lehet permetezett,de ott kevesebb a vegyszer es a lebomlasi idoket betartjak. Tehat sokkal kevesebb benne a vegyszer. Hianyoznakmaz eresgyorsitok,felulet fenyesito,gombasodas gatlo idegmergek a gyumolcsokrol.

Nekem itt kulfoldonmcsak a balkononnvan zoldsegem egy paras,esos orszagban ,de semmifele gomba nem tamadta meg.

Ha ellenallo fajtat valasztasz,jomesellyel nem kell vegyszerezni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 13:59:37

@mojyo:
Tudod azért hozom ezt fel állandóan és azért írtam a gasztro részt mert nem tudom úgy megemlíteni a KFC-t hogy ne szemeteznék le.
Legyen már ebből elég. Kinek mi köze hozzá hogy mit eszek? Egyetlen biobuzitól sem kértem rá egy fillért se.
Aztán meg vannak sértődve ha válaszolok.

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 13:59:49

@P.Elliot: vannegy diszkret bàja annak,amikor a gúnyolódók szembesülnek azzal,hogy nem mindenki turi el a gunyt.

Vannak olyanok is akik ugy gondolkodnak,hogy nekik mindent lehet,csak ok gunyolhatnak masokat ,de masok ez ellen nem emelhetik fel a szavukat.

Nincs inyemre,hogy ez a portal is asszisztal ahhoz,hogy az egeszsegtelen eletmod kivanatos,kovetendo es meno dolog.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 14:06:09

@vöribaba:
Ok ez teljesen rendben van amennyiben nem kéred rajtam számon a gúnyolódást.
Még egyszer mondom, nem én kötöttem bele rétet legelő bioszokba.
Legeljetek. Bánja a fasz...
Na de akkor pofa sújba vagy vállald a választ.

sellőlány 2017.05.04. 14:06:47

@vöribaba: Sajnos olyan nem létezik, hogy egy fa permetezésmentes legyen. A bio termesztés rendszeres jelenlétet, megjelenő tünetekre való azonnali reagálást, nagyon sok trágyázást is, másféle védekezésfajtákat kíván. Ez a módszer csak akkor hatékony, ha valaki állandóan jelen tud lenni a kertje életében és még akkor is kétesélyes. Mi nem tudunk. (Igen, Magyarországon van a kertünk, öreg fákkal, de az életterünk ennél szélesebb.) A zöldségeket igyekszem permetezésmentesen nevelni, tápozok, és max. a tetveket iktatom ki, de ahhoz vannak működő alternatív módszereim is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 14:11:35

@vöribaba:
Te határozod meg hogy mi az egészséges vagy egészségtelen? Milyen alapon?
Gúnyolódok?
Igen.
Válaszképp.

2017.05.04. 14:17:47

@diggerdriver:

"nem tudom úgy megemlíteni a KFC-t hogy ne szemeteznék le. "

No jó, de ezt kár azért magadra venni, a "junk food" = "szemétkaja" egy évtizedek óta létező kifejezés, nem gondolom, hogy feltétlenül bántó szándékkal használják az emberek.

A KFC meg definíció szerint junk food. Én nagyon szeretem egyébként, de hát ez van.

2017.05.04. 14:18:56

@diggerdriver: És miért nem szarod le?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 14:20:52

@Pink Petsch:
Mert szeretek konfrontálódni. Úgyis azt mondják hogy nem jó ha közéletileg passzív vagyok.
Na hát ez is egyfajta közéleti aktivitás

London2009 2017.05.04. 14:22:57

@diggerdriver: na jo. Most ettem ebedre egy sausage rollt, baked beanst, chipset meg borsot. A borsot a vegak miatt. A tobbit miattad digger. :D
Igy szent a beke mindenhol. :D

2017.05.04. 14:23:39

@diggerdriver: Ezt ertem amugy, nekem is van ilyenem, marmint olyan dolog, amire allergias vagyok masok reszerol, es szerintem aztan plane nem kell minden baromsagot elviselni mindenkitol, nyugodtan kerd ki magadnak ami bant. Csak szerintem ezzel tovabb nyujtod a konfliktust, es megtobben fognak beleszolni, no dehat ezt a reszet nyilvan vallalod, azert irtad, en csak ugy mondtam. :)

2017.05.04. 14:23:53

@Horthy Miklós cselédje: Szociológus lettél, kicsi szerencsecsomag?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 14:25:23

@London2009:
Legközelebb ha találkozunk megsimogathatod...

... a zsebórámat.
:))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 14:27:06

@Pink Petsch:
:))))))))))))))
Kinek szerencse?
Aki nem ismeri?

London2009 2017.05.04. 14:30:53

@diggerdriver: hahaaa. A zseboradat. Vegulis zseb meretetol fuggoen valoban zsebora. Mondjuk ha a torony tetejere tenned is jol lehetne rajta latni az idot, de hat multifunkcionalis, most mit lehet tenni! :D

2017.05.04. 14:31:12

@Én és Énke: Mondjuk, a szemnek ugyan tetszetős zöldségek jó része izetlen ... pl. a paradicsom, éppen azért, mivel egyrészt szemnek tetszetőssé kellett válnia, másrészt, hogy birja a szállitást. Nemrég láttam egy videót a témában.
www.youtube.com/watch?v=ZKKvsQNozX8
-rövid, nem kell megijedni ;)

LittleG (uk) 2017.05.04. 14:35:19

@01234567: Vegak mint allatvedok: Vegakent is hozzajarulsz allatok pusztulasaert. A gabonatermeszteshez kiirtjak az ott levo erdot ( es sok allat elohelyet), megmergezik a madarakat, akik a termenybol ennenek, novenyvedo szerekkel pusztitanak el masokat. Es ezt mind a termeszetes okoszisztemabol pusztitjak ki. A disznot stb direkt erre tenyesztik, nem bor fel semmi, ha aztan le is vagjak.

London2009 2017.05.04. 14:35:58

@Pink Petsch: szerencsecsomag! :DDD
Az meg hagyjan, hogy szociologus! De milyen optimista let hirtelen! Carpe Diem!! Mindenki vegyen rola peldat es szivja ki az elet velejet, csak ugy, mint a derek hazicseledunk! :D

skye8 2017.05.04. 14:36:33

jo reggeli szorakozas volt olvasni ezt a durcis ovodas posztot. A rajongoi tabor egyre bovul :D

2017.05.04. 14:40:37

@vöribaba: "Nincs inyemre,hogy ez a portal is asszisztal ahhoz,hogy az egeszsegtelen eletmod kivanatos,kovetendo es meno dolog."
Ja, mert attól, hogy valaki leirja, hogy szokott a KFC-ben enni, attól már az egész portál, és minden kommentelője, aki nem pipul be annyira, mint te, az egészségtelen életmódot propagálja. Mennyire kell felszinesnek lenned, hogy igy gondolkodsz? Mert szerintem nagyon.
Egyébként meg arról volt szó eredetileg, hogy ne pofázz bele abba, amit a másik eszik. Ne gyere mindjárt-meghalsz, fogyj-le, koldusbotra-jut-a-családot-ha-feldobod-a-pacskert, a-fiad-beteg-meg-fog-halni-ha-te-is meg hasonló marhaságokkal.
Mondd, dugnak téged rendesen, vagy honnan ez a kényszeres pótcselekvés, hogy beledumálj mások életébe?

Shaktee 2017.05.04. 14:41:46

@Pink Petsch: egyre többen vagyunk :-) Gasztromókusok is :D

2017.05.04. 14:41:50

@diggerdriver: Annak feltétlenül ... ;)))

2017.05.04. 14:45:34

@London2009: Biztos le volt árazva a Hoferben a Jim Bean, onnan az életöröm.

2017.05.04. 14:50:18

@tanato: Ja, ha nagyon figyelek, akkor a konyhanyelvet megértem úgy-ahogy, persze, ha nem hadarnak. (de általában hadarnak ;) ). Az olasz után állitólag a spanyol a legkönyebben elsajátitható és a legvégén áll a francia. Bár minden bizonnyal könnyebb, mint germán vagy szláv nyelvet beszélőknek.

fordulo_bogyo 2017.05.04. 14:52:00

@Én és Énke: Mikozben hozzaszolasod lenyegevel egyetertek, engedd meg, hogy valamiben kiigazitsalak.

". Például a gyakran hangoztatott antioxidánsnak van tudományos megfelelője is, a redukálószer. (Ja, hogy az nem hangzik olyan jól?)"

Igazad van, hogy vannak oxidalo es vannak redukalo szerek es ezek egymas elletetei.
Az antioxidans azonban nem redukalo szer, hanem olyan anyag, ami az ugynevezett szabad gyokokkel kepes reakcioba lepni es azokat "semlegesiteni", megszuntetni.
Onmagaban az antioxidans passziv, nem oxidal es nem redukal. Ha jon a szabad gyok, akkor elkapja.

Bovebben itt (csak a vegen az antioxidans novenyek reszt kezeld fenntartasokkal).
hu.wikipedia.org/wiki/Szabad_gy%C3%B6k%C3%B6k

2017.05.04. 15:00:23

@swing gitan: Hát mondjuk, speciel vele, valóban csak többen ;)))

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 15:04:53

@diggerdriver: rad nezek es megmondom:)

Masokat ne vezess mar meg!

Sok oktondi elkezdett hehereszni a butasagaidra.

Magad ,csaladod szamara szabd meg mit,hogyan,a nalad nemesebbet,igenyesebbet,torekvobbet pedig ne pellengerezd mar ki.

A posztjaid es kommentjeid soran onellentmondasokba bonyolodtal es szamomra teljes egeszeben hiteltelenitetted magad.

Nincs tobb mondandom szamodra,lezartnakmtekintemmezt a meddo beszelgetest.

01234567 2017.05.04. 15:17:40

@vöribaba: Sokkal kevesebb kontrollal élje az életét, főleg mások kontrollálását hanyagolja. "Nem nehéz az élet, nem kell emelgetni!"
:) Peace! :)

adg 2017.05.04. 15:20:31

Na jo, ennek a kommentfolyamnak ma se fule, se farka.

London2009 2017.05.04. 15:25:58

@vöribaba: Szokas szerint nem kell ilyen vegletekben gondolkodni. Sok mindennel nem ertek en sem egyet digerrel egyaltalan. Szinte kezdetektol kovetem a blogot igy azt is erzekeltem, hogy igen, valtozott sok minden miatta. De nem fogom neki azt irni, hogy figyelj szerintem a legjobb lenne ha lefogynal te is, meg a csaladod is, meg egyetek most mar rendesen. Pedig abban is igazad van, hogy ez az egykeresos csaladmodell valoban addig tart mig az egeszseg kitart. Utana mi a B terv? Igen sanszos, hogy Magyarorszag. De! Ez tenyleg igy van ahogy P. Elliot irta korabban, hogy azert tudunk rola ennyi reszletet mert vallalta a nevet, arcat, csaladjat, velemenyet a cikkeihez. Ezzel meg akkor nem szeretnek visszaelni.

London2009 2017.05.04. 15:27:01

@adg: dehogy nincs. Csak a cikkrol nincs szo! De mar tudjuk, hogy a posztiro mit vacsorazott. Ez nagyon fontos a szoveg tartalma szempontjabol.

Shaktee 2017.05.04. 15:34:07

@Pink Petsch: A kihelyezett Gráci cociológusunk, aki alulról szagolja a kapitalizmust :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 15:58:51

@London2009:
Ma veszek 16db KFC csirkeszárnyat. Vacsorára.

Csodabogár 2017.05.04. 16:45:22

Most, hogy a poszthoz is szóljak, miután megállapodtunk, hogy azt eszünk amit akarunk és én pl. kikérném magamnak, hogy bárki beleszóljon abba, hogy én mit, hogyan és mennyit eszem.

Viszont a punnyadással nagyon nem értek egyet. Soha nem tituláltam magam nagy magyarnak, sőt, mondhatom, hogy már otthonról is igen liberális szemlélettel nőttem fel, ami az én koromban nem volt mindennapi és természetes. Viszont, bevallom, hogy egy lelkes szélmalom harcos vagyok. Amíg a lábam bírta, mondjuk úgy 3 évvel ezelőttig, mindig mindenütt tüntettem pl, az oroszok ellen Svédországban. Itthon 11 évesen kezdtem, amikor a kommunisták bevezették a fakultativ hitoktatást. Nem voltunk vallásos család, de az iskolához hozzá tartozott a hittan oktatás. Tüntettek a városban ahol éltünk és én az iskolából haza fele menet, lelkesen csatlakoztam. 56-ban természetesen ott voltam a rádiónál, amig nem kezdtek komolyan lőni és nem halt meg a szemem láttára valaki. 21 éves voltam, élni akartam még egy kicsit. Svédországban mint írtam folytattam a tüntetéseket. Talán csak Svájcban nem tüntettem soha, mert ott tényleg nem volt semmi ok rá. De ott is írtam újságba, az olvasó írja rovatba, ha valami minket érintő dologról volt szó. Mindig élveztem ha alkalmam volt kifejezni a véleményemet. Számomra az a természetes, hogy ha van véleményem nem rejtem véka alá. Ettől nem fognak sokan szeretni és nem leszek népszerű, de én így érzem jól magam. Sajnálatos módon nem a magamfajták adják a népesség többségét.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.05.04. 16:47:44

@fordulo_bogyo: (Belekotyogok az antioxidáns témába. Elöre szólok, hogy hosszú lesz a komment. Ajánlatos lapozni.)

:-)

Elölről kezdem, hogy a vége érthető legyen. Tehát a glikémiás index, a GI a szénhidrátoknak a vércukortartalomra kifejtett hatását jellemzi. Magas GI-jük az emésztés folyamán gyorsan lebomló szénhidrátoknak van, amelyek hirtelen vércukorszint-emelkedést idéznek elő. Erre a szervezet inzulintermeléssel reagál. A folyamat kellemetlen mellékhatása a fokozott zsírtermelés, ami nemkívánatos testsúlygyarapodást okoz.

Alacsony GI-vel a lassan lebomló szénhidrátok rendelkeznek. Fokozatosan „engedik be” pl. a glukózt a vérkeringésbe, és nem bonyolítják az ember életét fölösleges inzulintermeléssel. Ezért tanácsos az emésztés „lassítása”, például rágással szemben ellenállást tanúsító táplálék fogyasztásával. A krumplit se főzzük túl, kerüljük a finomra pépesített pürét! (Azért ne nyeljük le egészben a falatot!)

Eddig elfogadható az érvelés. Amivel nem értettem egyet, azt egy svéd természetgyógyász cikkből idézem:

„A belélegzett levegő oxigénjéből oxigén szabadgyökök képződnek a szervezetben, amelyek ámokfutást rendeznek a szöveteinkben, és rákot okozhatnak. Az alacsony GI-vel rendelkező táplálék sok antioxidánst tartalmaz, azaz olyan anyagot, amely ártalmatlanná teszi a szervezetünkben garázdálkodó szabadgyököket.”

A következőkben megpróbálok rámutatni arra, hogy hol és miért sántít az elmélet.

A szabadgyök közismert kémiai fogalom, jelentése rövid élettartamú, instabil részecske. Oxigén szabadgyök erős és nagy energiájú fény hatására (például villám, kvarclámpa) vagy elektrolízis során képződik:

O2 => O. + O.

Ha az agilis oxigén szabadgyök nem talál azonnal egy másik oxigén szabadgyököt, hogy azzal újraegyesüljön, akkor mindenkibe „beleköt”, azaz hatra-vakra oxidál. Ha nincs mit oxidálni, akkor rátapad egy békés oxigénmolekulára, és azzal ózonmolekulát képez.

O. + O2 => O3
(Ózonszagot érzünk pl. égiháború után vagy a teli gőzzel másoló/kiíró nyomtató (Xerox) mellett.)

Meghökkentő az a magabiztosság, amellyel a „GI-irodalom” azt állítja, hogy a levegővel belélegzett oxigén kb. 5%-a válik a tüdőben szabadgyökké. Valaki árulja el, miként lehet megállapítani, hogy békés szuszogás közben hány százalék, liter vagy gramm oxigén szabadgyök képződik? Ráadásul tudvalevő, hogy néhány millimásodperc alatt az oxigén szabadgyök fel is adja a szabadságát.

A GI-próféták szerint a húst kivéve minden színes táplálék tartalmaz szabadgyököt semlegesítő antioxidánst. Legtöbbet az intenzív színű táplálékok, pl. a feketebab tartalmaznak. A garázda oxigén szabadgyökök ilyenkor a szöveteink helyett az ételben levő antioxidáns színanyagokkal reagálnak, amelyek ezáltal „kifakulnak”.

Megpróbáltam elképzelni azt, ahogy a másodpercnél rövidebb élettartamú oxigén szabadgyökök a gyomorban ácsorogva várják a színes táplálékot. Tegyük fel, hogy győzik várással. Akkor meg azt kérdeztem volna, hogy evett már a ciikkszerző céklát? Hát spenótot?
Hátranézett, mielőtt meghúzta a láncot?

Valószínű, hogy mások megtették, mert újabban egyre kevesebbet lehet hallani az antioxidánsokról... elmúlt, mint a tavalyi divat. Pedig olyan jól hangzott. :-)

kék madár 2017.05.04. 16:55:09

@Taxomükke (UK): "Tudod, ez egy blog, es a napi poszt utan beszelgetunk"
kosz, ez maradt ki nekem eddig!

kék madár 2017.05.04. 17:03:19

@swing gitan: ki az a mas? Neal Page nem eleg?

Lőtéri Kutya 2017.05.04. 17:04:34

A lósóska nem jó, de a Pallagi nagylevelű sóska igen, csak hogy hozzászóljak valamit. :)

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 17:05:11

@London2009: vallalhatatlan,hogy guny targyava tegyen egeszseges eletvitelre torekvo embereket,cegeket,csaladokat,akik abbol elnek,azert dolgoznak,hogy europa szerte egyre tobb emberhez jusson el tiszta elelmiszer.

Nem gondolom,hogy 2500 font eleg egy haromtagu csaladnak .

Megtevesztitek az embereket,2500 font meg qnnyira sem eleg egy haromtagu csladnak itt nyugaton,mint ketszer 85 000 ft egy olyan hazasparnak,akik sajat ingatlanban laktak a mgyar viszonyok kozott.

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 17:41:20

@sellőlány: je bent dom,hij speekt aleen Engels

Andrass9 · http://blogkocsma.blog.hu 2017.05.04. 17:50:09

@Pink Petsch: Szívesen láttuk, soha nem akart trollkodni. Drukkoltunk neki a házához is! Nálunk ekéggé otthon érezte magát.
Most gyászoljuk ...

Dikusz 2017.05.04. 18:15:01

@London2009: szia, itt vagyok:)
Egy hétig vidéken voltam, tegnap jöttem haza.

sellőlány 2017.05.04. 18:16:52

@vöribaba: Hij spreekt ook geen Engels, daarom maakt de taal waarin je 'eet smakelijk' zegt niet veel uit...

Hari Seldon 2 2017.05.04. 18:17:14

@sellőlány:
Szerintem te koveted azt a bizonyos arany kozeputat.

sellőlány 2017.05.04. 18:21:10

@Hari Seldon 2: Merci monsieur, igyekszem. :-) Az ételben és az életben is...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.04. 18:24:31

@Hari Seldon 2: "A vege a legjobb: a banant is hejjastol eszem..."
Nekem errol a klasszikus Hyppolit a lakaj film jut eszembe, amikor a vegen Kabos fellazad az "egeszseges" etkezes ellen, es dacosan mondja, hogy ezentul a szalonnat is szalonnaval fogja enni :)))))

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 18:25:14

@sellőlány: :) heel moegelijk:) Dit is geweldig over het UK

Vadalmaaaaa 2017.05.04. 18:31:00

@swing gitan: heel tof:) Dat kan ik geloven!

2017.05.04. 18:34:04

@Andrass9: Tudom :)
Ez a legszomorúbb, végre egyenesbe jött ... remélem, azért azt a mákos tésztát sikerült végre elkészitenie :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.05.04. 18:34:48

@London2009: "Igyekszem akkor venni a gyumolcsot, amikor szezonja van"

haha, mikor ezt a ferjemnek mondom, a valasza annyi, hogy valahol mindig szezon van :))

Shaktee 2017.05.04. 18:35:39

@vöribaba: :-)

hij is niet cool, alleen een andere idioot op het net

2017.05.04. 18:38:41

@vöribaba: Mi lenne, ha nem szólnál bele? Mi lenne, ha hagynád, hogy mindenki úgy élje az életét, ahogy akarja, azt egyen, amit akarjon anélkül, hogy beleugassanak?
Az, hogy digger megismertette velünk az IRL életét is, nem jogosit fel sem téged, sem mást arra, hogy vájkálj benne, és felhasználd ellene a személyes infókat.
Amit müvelsz az undoritóbb, mint a Meki, BK, KFC és a Wendy's extra large ebédmenüje együttvéve. Nincs benned semmi tisztelet.

Shaktee 2017.05.04. 18:44:28

Tegnapi tippem elég jó volt

Macron-Le Pen 65-35%

A sondage mai számai: 64-36 Macronnak.

Bár láttunk már karón Trumpot, most úgy tűnik hogy az „elit” marad, a populista/putyinszopó Marine megy a vérbe.

NorthPier 2017.05.04. 18:52:10

@swing gitan: er zijn een paar idioten op het net...

kék madár 2017.05.04. 18:56:00

@vöribaba: egyetertek veled, de gondolom ez nem segit rajtad.
Ezert kerulom a diggeres posztokat, (ma nem sikerult hehe), digger nem vitatkozik, hanem megmondja a tutit, kigunyol, le nyuszito némberezi azt aki nem ert vele egyet, mert vedettseget elvez, (ha valakit elkuld a halalba, akkor elegseges unszolas utan a HA raszol, hogy ezt hagyjaTOK abba :) es mert az idejarok nagyresze a rajongotaboraba tartozik.
Ettol fuggetlenul meg sok megvitatnivalo gondolata van, amibol jo vitak is szuletnek, meg szindarabok, meg indexes interjuk.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 18:56:22

@vöribaba: Miután belenéztél a tányéromba, utána meg a pénztárcámba, akadna még egy hely ahova benézhetnél...
Csaxólok.

kék madár 2017.05.04. 18:57:02

@Pink Petsch: szerintem nem beleszolt, hanem velemenyt mondott. De ma itt ugy latszik nem a HA cenzuraz, hanem a kommentelok.

lyken 2017.05.04. 19:03:12

Hehe. Imádom Digger írásait :D

kék madár 2017.05.04. 19:08:54

@vöribaba: az erdemi reszehez:
a legtobb ember nem azert nem eszik friss folyami lazacot a Columbia folyobol naponta mert jobban szereti a KFC-s csirkeszarnyat, hanem azert mert draga, a csirkeszarny meg olcso. Nem engedheti meg maganak. Es termeszetes lesz az a reakcioja, hogy "ne szolj bele".
En is pont ilyen agressziv voltam regen, es kikertem magamnak, hogy kritizaljak, hogy mit eszem. Aztan a kornyezetem "szocializalt" arra, hogy nemcsak egeszsegesebb de finomabb is a Whole Foods, meg a farmer's market mint a Walmart. Aztan elobb-utobb mindenki megoregszik es aki megengedheti maganak, hogy adjon az egeszsegere, az fog is.

GiaMarie 2017.05.04. 19:16:56

Ez, hogy kimennek rabszolgának szerintem sok tekintetben a 20 évvel ezelőtti állapotokhoz viszonyítás. 95-ben anyám kiment 8 hétre helyettesíteni egy baby sitter ismerőst Angliába. Akkor még nem diákok végezték "zsebpénzért" mint most, hanem ügynökségek közvetítették a káeuropai legalább "középosztály belieket" szempont volt a műveltség, habitus, és nem nagyon lehetett 20 évesen ezt megcsípni. Szóval, anyám angol nyelvvizsga előtt állt. Mikor 8 hét után hazajött, a pénzből, amit kapott, egy közepes felújítást eszközöltünk az otthonunkon, minden házgyári elemet le tudtunk cserélni, ÉS megspóroltunk egy csomó pénzt a nyelvtanfolyamon is. Ez most már elmúlt. Távolról sem éri meg annyira, mint akkor. Ott is egy havi átlagfizetésbe kerül egy alsó közepes albérlet rezsivel, meg itt is. Aki alulképzettként kimegy, nem fog jobban élni, mintha itthon lenne ugyanaz a munkája. Felfele persze nyílik az olló, és ez már nem igaz. De mosogatni már nem sok értelme van kimenni, ott sem lehet megélni egy mosogatói fizuból, max valami tömegszálláson nyomorogni. Arra itthon is elég a minimálbér. Hazatérvén a betanított munkásnak semmi előnye nem lesz a folyékony (lengyel akcentusos) angol tudásából, mert a mosogatáshoz meg a takarításhoz nem elvárás. 8 elemivel, meg perfekt angollal nem fog jobb melót kapni, mint mielőtt kiment - ez megint más tészta, ha minimum érettségivel ment ki. Viszont még mindig sokan vágnak neki, aztán kullognak haza üres zsebbel, mert két mosogatói fizu sem biztosít fényes életet kinn (sem) Hogy itt lett jobb a helyzet, vagy ott rosszabb, azt nem tudom, de sokkal kisebb már a szakadék :)

gabors 2017.05.04. 19:21:21

173 .... wow es ha meg azt is tudnam hogy mi az a lososka akkor hozza is tudnek szolni ....

amugy kar barmi olyannak is foglalkozni amit lezer jani-ek terjesztenek ... (legyen az akar tetu, vagy kanyaro)...

2017.05.04. 19:21:32

@kék madár: A fia állitólagos betegsége mióta vélemény? A pénztrácájában való turkálás mióta vélemény? Mert szerintem undoritó vájkálás a másik magánéletében, amolyan jó magyarosan. (ezt rühelltem otthon nagyon, de látom, vannak, akik nem birnak leszokni róla)
És mielőtt előjönne a paranoiád, hogy itt mindenki digger-fan, ki kell ábránditsalak. Sok mindenben nem értünk egyet diggerrel, a legutóbbi posztja kapcsán is (tudod, amikor elkezdték baszogatni, hogy miért eszik a KFC-ben, mintha bárkinek köze lenne hozzá), volt némi nézeteltérésünk. De amit most müveltek, illetve elsősorban ez az önjelölt egészségmániás baszatlan liba (ugye, mennyire nem jó a személyeskedés, ha más csinálja?), az túl megy a jóérzés határán.

Ladislav 2017.05.04. 19:21:59

Bocs, hogy nem a témával foglalkozom, de mi történt Hagymával?

Beriman 2017.05.04. 19:23:10

Respekt Digger :) jó az írás.

sellőlány 2017.05.04. 19:23:35

@kék madár: Elég jól látod a dolgokat... Hiányoznak a régi arcok és remélem, hogy azért lesz itt mindig néhány nem bólogató fej.

gabors 2017.05.04. 19:23:53

@GiaMarie: "minden házgyári elemet le tudtunk cserélni," komolyan ??? mert azok a falak (beton) a bennuk levo vizvezetekek a fodem es hasonlok ... a tobbit is ennyire komolyan kell vennunk ??

amugy mar 25 evvel ezelott is fiatalok foleg diakok mentek au-pair-nek (anyad volt a kivetel)

fordulo_bogyo 2017.05.04. 19:24:21

@Hobbiszakács: Egyetertunk, sok marhasagot erjesztenek a profetak.

Szabadgyok (mint az altalam linkelt Wiki-s cikk is irja), sokfelekeppen keletkezhet, es keletkezik a szervezetben az anyagcsere folyamatok soran is.

Nem a tudoban keletkeznek! Az (is) marhasag.
Mennyiseguk? Meg nem lattam hiteles adatot, de az 5% biztosan nagyon durva tulzas, sok nagysagreddel melle lott.

Jol irod, nagyon rovid elettartamu, ha a keletkezese kornyeken epp nincs "antioxidans", akkor valami massal reagal es akar kart is okozhat.
Tehat a taplalekbol csak az azok az antioxidansoj jatszanak, amelyek felszivodnak es a verarammal eljutnak a szovetekhez.

Szabad gyokore szuksegunk van, peldaul a feher versejtek szabadgyokokkel tamadjak, pusztitjak a korokozokat. Tul sok antioxidas epp olyan rossz, mint tul keves.

Hogya fo temahoz is hozzaszoljak: a KFC kozoseges rantott csirket arul (speci fuszerezessel), ha a rantott csirke vasarna unnepi ebed resze, akkor az is szemetkaja?
A Meki hamburgerevel sincs semmi baj.

Mivel ezeka gyorsettermek meglehetosen szuk valasztekkel rendelkeznek, a valtozatos taplalkozashoz CSAK naluk etkezni nem igazan idealis, de oktalannak latom a hiszteriat ellenuk.

Beriman 2017.05.04. 19:24:23

@Ladislav: Elment messze és nem jön már, ha érted :(

gabors 2017.05.04. 19:26:05

@swing gitan: "Bár láttunk már karón Trumpot, most úgy tűnik hogy az „elit” marad, a populista/putyinszopó Marine megy a vérbe. " nagyon lebecsulod a kemenyen dolgozo francia kisembereket :-))

meg lesz ennek a buntetese es valthatod at az eurodat frank-ra

gabors 2017.05.04. 19:27:04

@Ladislav: "Bocs, hogy nem a témával foglalkozom, de mi történt Hagymával? " nezd meg a tegnapi posztot fia leirta roviden mi is tortent (amugy tegnap delutan meghalt) nyugodjon bekeben..

Shaktee 2017.05.04. 19:27:26

@gabors: sam sam sem sem egy fityingem sincsen

Hofi
:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 19:30:08

Hogy egy kis közélet is legyen nézzük meg a poszt eredeti témáját.
Onnan induljunk ki hogy Magyarországon BÁRKI mondhatja hogy rabszolga vagyok kivéve egy politikust. Ugyanis vastagon benne vannak hogy félmillió ember rabszolgának érezte magát OTT, és lelépett oda ahol NEM érzi magát rabszolgának.
Ez az ember azt mondta hogy akinek semmije sincs az annyit is ér.
Néhány százezer fiatalt és devizahitel károsultat ezzel semmibe nézett.
Azt is mondta hogy a fiának már most olyan befektetésekről gondoskodott hogy felnőve jó parti lesz a lányoknál.
A 21. században egy közszereplő ott tart hogy a fia nem azért lesz népszerű a lányoknál mert jóképű okos tanult művelt és udvarias hanem mert az APJA kitömte pénzzel. Mert a húsosfazékból jó nagy kanállal merített.
Ez az ember azt mondja hogy rabszolgának jöttünk ide.
Ő az aki felelős az ország állapotáért. Félreértés ne essék a többi párt emberei ugyanolyan dicstelen szerepet játszottak benne hogy eljöttek az emberek. Az MSZP-ben olyan őskövület kommunisták ülnek a parlamentben akik Marxot még a vállukon büfiztették.
Miről beszélünk?

kék madár 2017.05.04. 19:30:40

@Pink Petsch: beloled soha, SOHA nem abrandulok ki, mindig tulszarnyalod a korabbi hozzaszolasaid, es koszonom a helyreigazitast!
Ettol fuggetlenul, az hogy mi a velemeny illetve a szemelyeskedes kategoria, az a szovegkornyezettol is fugg es erosen szubjektiv, Ha nekem azt mondja az orvos egy McDonaldsban, hogy kedves szarnyas ismerosom, ezzel a hajpacni kulsovel on rossz helyen jar itt, inkabb legeljen egyet a parkban (grillezzen zoldseget a Margitszigeten), vagy az orvosi vizsgalat kozben mondja, hogy vegyen vissza a fast foodbol, mert art az egeszsegenek, ugyanazt mondta, de valoszinuleg maskepp fogok reagalni.

Arthamyr 2017.05.04. 19:32:02

@vöribaba:
Szerintem meg az téveszt meg, aki azt mondja, hogy a 2500 font Londonban nem jobb, mint mondjuk Budapesten a 170000... Mondjuk releváns különbség nincs, egyikből sem lehet előre lépni, megalapozni az ember jövőjét, de ha a 2500-ból kivesszük a rezsit meg az albérletet, a napi fogyasztási cikkeket (a bolti kaja, a ruha, az iPhone, autó stb. ára közt nincs óriási különbség, és nem feltétlen Magyarországon olcsóbb) még mindig kevésbé érzi meg a fennmaradó rész, mint a 170000-ből kivett rezsi+ingatlanfenntartás esetén fennmaradó részből...

2017.05.04. 19:32:28

Úgy látom diggernek egyre szarabb kint, mert egyre idegesebb.

Gyere haza nyugodtan, ha nem megy már kint.

Igen!
Már jobban lehet élni itthon a markolós fizetésből, mint kint...

kék madár 2017.05.04. 19:32:45

@sellőlány: en azert jarok ide, hogy megertsem mitol olyan sikeres az illiberalis demokracia :)

2017.05.04. 19:38:51

@kék madár: Ja, szóval úgy te, mint vöribaba, dokik vagytok, akik neten keresztül is képesek diagnózist adni, még a fiáról is, tehát ez részetekről nem személyeskedés, hanem vélemény, sőt szakvélemény.
Ahham.
Olvastam, hogy meghalt az a távgyógyitó pasi, a Gyurcsók, jelentkezzetek bátran a helyére.
Azt, hogy a pénztárcájában turkáltok, ugyan mivel magyarázod?

Csodabogár 2017.05.04. 19:42:44

@swing gitan: Csak halkan csöndben. Volt már brexit, meg trump. Tegnap hallgattam egy beszélgetést pont erről, csupa szakértő. Senki se merte kimondani. Majd vasárnap este már okosabbak leszünk.

Én és Énke 2017.05.04. 19:42:47

@fordulo_bogyo: @Hobbiszakács: Ezek szerint az "antioxidáns" csak akkor hat ha félrenyelünk. Máskülönben, hogyan találkozzon a tüdőben kóválygó szabadgyökökkel.

:-)

gabors 2017.05.04. 19:43:50

@diggerdriver: "Az MSZP-ben olyan őskövület kommunisták ülnek a parlamentben akik Marxot még a vállukon büfiztették.
Miről beszélünk? " azert jo ha tudod hogy FIDESZ-KDNP-ben joval tobben vannak (a parlamentben es kormanyban) mint most az MSZP-ben (nem vedem oket mert nincs miert csak targyilagos akartam lenni)

de volt ma mar itt is Marx ezerrel (katpunk szo szerinti idezetet a regi PolGaz konybol egy becsben munkanelkuliskedotol )

tanato 2017.05.04. 19:44:05

@Pink Petsch: Nekem egy kolozsvári ismerősöm mondta aki kamionozott Európában,hogy bár nem tanult olaszul,de majd mindent értett amikor Itáliában dolgozott.Nyilván nem akadémiai székfoglalókról van szó.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.04. 19:47:07

@Pink Petsch:

Digger is turkált a magyar mosogató zsebében...holott (Budapesten főleg) nagyon nem nettó 85 ezer a mosogató fizetés arrafelé.

Inkább 100 az alja...de még inkább reálisabb a 120-140.

A minimálbér Magyarországon minimál adót jelent, nem minimális fizetést.

gabors 2017.05.04. 19:49:40

@Pink Petsch: "Azt, hogy a pénztárcájában turkáltok, ugyan mivel magyarázod? " mar bocs nem turkal senki DIGGER irta ezt (nem eloszor)

"Külföldön rabszolga vagyok 2500 fontért, de otthon NEM vagyok rabszolga 150 ezer forintért? "

nekem fogalmam sincs hogy ez sok keves vagy kozepes egy markolosnak (tudom fokozatok is vannk) sot hogy ez netto vagy brutto vagy barmi mas sem tudta volna hogy digger ennyit vagy annyit keres HA O MAGA nem hozza fel (nem hiszem hogy dicsekedni akart) ... tehat szo nincs "turkalasrol"

2017.05.04. 19:50:06

@Arthamyr: Magyarországon egy két szobás lakás és a rezsije el is vitte hipp-hopp mind a 170 ezret. És akkor még BKV bérletet sem vett, hogy eljusson melóba, kajáról már nem is beszélve.

Csodabogár 2017.05.04. 19:51:17

@kék madár: Azt hiszem olyan öreg nem leszek soha, hogy arra figyeljek mi az egészséges meg mi nem. Az én testem jó hozzám én is adok neki mindent ami szeret. Húst, édességet, lehetőleg semmi biót meg ilyesmit.

2017.05.04. 19:52:04

@gabors: Nos, ha valaki leirja azt hogy 2500 fontot keresek, akkor ez a többieket feljogositja arra, hogy elkezdjék neki beosztani a pénzét? Komolyan?
Rohadt undoritó, mindenesetre.

Beriman 2017.05.04. 19:52:53

@gabors: Akkor miért lop annyi ember a nagy fideszben? Még a Kádárvilág is jobb volt mint ezek a tetvek. Tudom nem véded őket, akkor minek ez az írás amit odalöktél?

2017.05.04. 19:53:54

@tanato: Nem csodálom, a román nyelvi alapra könnyebben ragadnak az olasz szavak, ha köztük él az ember.

Beriman 2017.05.04. 19:54:19

@Pink Petsch: De, ha nem akkor is éhbér az az összeg.

2017.05.04. 19:55:26

@Horthy Miklós cselédje: És ezt te onnan tudod egészen bizonyosan, mert 2,5 éve mosogatóként dolgozol Budapesten.
Ja, nem! Osztrák segélyen élősködsz.
Na, séta!

Beriman 2017.05.04. 19:56:12

@Pink Petsch: Alias Hinta már mgint kezdődik!

2017.05.04. 19:56:51

@Beriman: Budapesten, biztosan. Vidéken talán nem.

zoldzeller 2017.05.04. 19:57:31

A poszt elso felevel egyet ertek. Az elso par ev egyfajta visszalepes, mire az ember megszokja az uj kornyezetet, az uj szabalyozast, uj szokasok. Ember fuggo, hogy ez mennyire megy gyorsan.
Szerintem nagyjabol 1-2 ev utan lesz az ember ujra versenykepes.

A masodik resz a punnyadtsagrol: engem nem erdekel a magyar politika, legalabbis azt hittem. Aztan jott a CEU ugy, szemelyes erintettseg miatt, de oruletes haragra gerjedtem. Napokig orlodtem, hogy repulore kene szallni es menni kene tuntetni. De amugy mentem novemberben Women March-ra, mult heten pedig gyalogoltunk a tudomanyert. Ennyit tudok tenni ket gyerek es heti 40 ora munka mellett.

Kaja ugy, ezt meg nem is ertem. Ha o KFC-t akar enni, akkor egyen azt.

Arthamyr 2017.05.04. 19:59:25

@Pink Petsch: Én úgy vettem, hogy saját ingatlan van Magyarországon, és még így is a Londoni 2500-ra tippelnék, mint kevésbé alacsony életszínvonalat biztosító helyzetre (ha a megszokott dolgok kényelmét nem vesszük bele).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 20:00:49

@gabors: Világos. Én az EGÉSZ politikai bagázst tettem felelőssé.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 20:02:12

@gabors: Tehát ha kijelenti hogy NEM tudok megélni a fizetésemből az nem a zsebemben turkálás?
Akkor mi az?

gabors 2017.05.04. 20:04:23

@Pink Petsch: " akkor ez a többieket feljogositja arra, hogy elkezdjék neki beosztani a pénzét? Komolyan?
Rohadt undoritó, mindenesetre. " nem tudom te mit olvastal (bele) egyes kommentekbe lelked rajta ...

amugy ahogy irtam is egy ilyen szam nem mond sokat, csak azert lehet barmi velemenyt mondani mert digger nagyon sokat onkent mar leirt hogy hogy el kivel stb ... mert 2500 font (netto/brutto) vagy 10,000 dollar (netto/brutto) semmit nem mond szerintem mindketto lehet "jo kerest" is meg "ehber" is. En azokat az osszehasonlitasokat szertem jobban hogy pl. hany orat dolgozom a have villanyomert/lakhatasomert/iPhone-ert stb ...

gabors 2017.05.04. 20:05:21

@diggerdriver: "Tehát ha kijelenti hogy NEM tudok megélni a fizetésemből az nem a zsebemben turkálás?
Akkor mi az? "

Szerintem nem lasd egyyel feljebb... mert az osszeg nem eleg

2017.05.04. 20:08:40

@gabors: Azt, amit digger fentebb már válaszolt neked. Önjelölt mindentudók áperté, nagypofával kinyilatkoztatják, hogy tuti nem élnek meg a keresetéből.
Akkor viszont digger egy szájbalökött szellem családostól, de legalábbis valami indiai fényevő guru.

2017.05.04. 20:09:39

@Arthamyr: Ja, úgy valamivel könnyebb, de iPhone tuti nincs belőle. (példa volt)

gabors 2017.05.04. 20:10:07

@diggerdriver: "@gabors: Tehát ha kijelenti hogy NEM tudok megélni a fizetésemből az nem a zsebemben turkálás?
Akkor mi az? "

Ne sertodj meg de en sem tudnek megelni abbol az "osszegbol" amit emlitesz, ugyanugy ugyanott ahol most elek (mashol de nagyon vigan elnek az "osszegbol")

De azt persze csak Te tudod hogy ugy megelsz-e ahogy Neked az megfelel ... ebben nincs vita gondolom. Ha jol ertem azon akadsz ki hogy mas szerint Te nem elsz meg... ezen viszont kar :-)

kék madár 2017.05.04. 20:11:48

@Pink Petsch: "Azt, hogy a pénztárcájában turkáltok, ugyan mivel magyarázod?"
mikor turkaltam a penztarcajaban?

Ladislav 2017.05.04. 20:12:09

Köszönöm a válaszokat.
@Beriman: Természetesen rájöttem, hogy elhunyt, csak valamivel bővebben érdekelne.
@gabors: Köszi, megnézem. Nem tudom napi szinten követni a blogot, ezért kimaradnak dolgok.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.04. 20:13:20

@Pink Petsch:

170 nettó miért éhbér Budapesten?

Meg lehet belőle élni, akár még egy saját bérlakásban is.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.04. 20:13:30

@Beriman:

Szűk 600 eur nettó Mo.on éhbér, Németországban meg a nettó 1000 euró máris jó? Vagy 1100...

2017.05.04. 20:13:34

@diggerdriver:

250-300 netto kapnak kézhez

Dikusz 2017.05.04. 20:13:51

@swing gitan: talán inkább így van: sam-sem, sem-sem, nincs egy vasam sem:)

Dikusz 2017.05.04. 20:15:19

@Dikusz: sem-sem = ez is sam-sem. (késő van/keveset ittam:)

2017.05.04. 20:15:48

@Horthy Miklós cselédje: Egy családról volt szó, egy két szobás lakással, te rohadtul értelmes, te.

2017.05.04. 20:21:29

@kék madár: Ha te nem tetted, akkor van egy halványpiros pontot, viszont az a távgyógyitó meló rád vár továbbra is.

2017.05.04. 20:32:41

@kék madár: Fura, hogy egyreszt mindig szamon kered, hogy veled vitatkozzanak, es ne massal ("hol irtam ilyet, meg olyat"), mikozben te meg a mai napi poszt ala idehozod a mittudomenhany nappal ezelotti vitadat valaki massal. Kulon ironikus, hogy abban a vitapartnered ugyanezzel vadolta kollektiven az egesz blogot, hogy itt mindenki erzekeny lelku aki nem birja elviselni az ellevelemenyt, ma meg ugye mi mind a digger rajongoi vagyunk.

Ez gondolom ilyen magyar tulajdonsag lehet, hogy szekertaborok es tengelyek menten van a vilag elrendezve.

2017.05.04. 20:36:59

@Horthy Miklós cselédje:
Magyarország. 600 euró
Budapest (Igen, Budapest, mert máshol nemigen kapsz 600 nettót, illetve ha Győrben vagy Sopronban mégis, ott a bérlet-árak budapesti szintüek)
Németország. Baden Württemberg 1000 euró (bár ennyi legfeljebb csak akkor, ha részmunkaidős az ember, vagy pont annyira szakképzett, mint te)
Havonta:
Budapest: egy szobás lakás bérlése rezsivel 300-350 euró
Baden Württemerg: egy szobás lakás bérlése rezsivel 450-500 euró

Budapest: BKV bérlet 30 euró
Baden Württemberg: tömegközlekedési bérlet 50 euró.

Ez az alap, ami kell, hogy lakhass, legyen vized-áramod-gázad és neted.
Eddigi költségek:
Budapest: 330-380 euró
Baden Württemberg: 500-550 euró

Maradék összeg:
Budapest: 270- 220 euró
Baden Württemberg: 500-450 euró.

Az élelmiszerek, ruházati és müszaki cikkek árai között nincs lényeges különbség a két ország között.

És ismétlem: havi 1000 euró nettót Németországban részmunkaidőben keresnek, vagy valóban a teljesen szakképzetlenek.

2017.05.04. 20:42:57

@Pink Petsch: "Akkor viszont digger egy szájbalökött szellem családostól, de legalábbis valami indiai fényevő guru."

Tudtam en, hogy a fenyevok titokban KFC-t nyammognak amikor senki nem latja! :D

2017.05.04. 20:50:14

@mojyo: Igy élik túl a meditációt ;)

kék madár 2017.05.04. 20:50:24

@mojyo: igy van, az tok normalis ha nekem cimzik es rajtam kerik szamon, hogy ABC miert irta, hogy tiltsuk be a naplementet, es nekem, akarmit is gondolok az ugyrol: ugy kell csinalnom, mintha en irtam volna.
Ahogy megkerted swing gitan-t hogy szalljon le rolad, nekem is jol esne, ha nem foglalkoznal velem es nem adnal a szamba olyan altalanositasokat amiket NEM irtam.
En ertem, hogy a tenyek nem szamitanak, de nekem azert megis.

Shaktee 2017.05.04. 20:59:30

@kék madár: get off my cloud birdie :P

kék madár 2017.05.04. 20:59:50

@mojyo:

"ma meg ugye mi mind a digger rajongoi vagyunk"
= (?)
" mert az idejarok nagyresze (sic) a rajongotaboraba tartozik"

igen mert a "nagy resze" es a "mind" az tokugyanaz. Kosz.

2017.05.04. 21:02:49

@kék madár: Dehat most is te adsz olyat a szamba amit en nem irtam, es nem forditva tortent. :D Nem azt kifogasoltam, hogy szamonkered masokon, hogy azzal vitatkozzanak, amit te irtal, hanem csak elcsodalkoztam, hogy ehhez kepest te nem tartod magad ugyanehhez az elvhez, vagyishat csak felhivtam a figyelmedet a kovetkezetlensegedre, hiszen te meg a mai napi poszt alatt emlegetted annak az egy embernek a stilusat, aki "szarnyas baratodnak" nevezett, mikozben annak akinek cimezted, vagy nekem, vagy masoknak ehhez a blogon peldaul semmi koze sincsen hozza, es a @digger rajongoja sem vagyok, dehat jol van, hat akkor nem fogok veled se beszelgetni, vegulis az olvasasnal, masik emberek allaspontjanak megerteni probalasanal peldaul sokkal konnyebb, ebben megegyezhetunk :)

2017.05.04. 21:05:50

@kék madár: Nodehat honnan tudni ugye, hogy a "nagyresz" alatt hany szazalekot ertettel pontosan, es beleertettel-e engem is, vagy sem. No ugye, hogy konnyu magunkra venni az ilyesmit. :)

kék madár 2017.05.04. 21:06:09

@mojyo: valamit nagyon osszekavarsz (szerintem), de szivesen belatom a kovetkezetlensegemet, ha legalabb idezel valamit tolem, hogy tenyleg lassam, hogy mirol beszelsz. Az, hogy utaltam a parki grillezesre, nem azt jelenti, hogy a digger a parki grillezes nagy hive.

kék madár 2017.05.04. 21:09:21

@Ladislav: ezt nem kellett volna belinkelni szerintem pont ma

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.04. 21:10:47

@Pink Petsch:

Miért az angol 2100 nettóból (ennyi van az indexes cikkben digivel) milyen 2 szobás kecót lehet bérelni LOndonban?

Minimum 1500 font rezsivel! A család ugyanúgy elúszik ha csak ennyi a jövedelem.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.04. 21:10:58

@Pink Petsch:

"Budapest: 330-380 euró
Baden Württemberg: 500-550 euró "

Mi ez az összevetés? Megyét vetsz össze világvárossal?
A német világvárossal vessük össze a lakbért is!
Münchennel pl!

sZulamith 2017.05.04. 21:11:07

"Ha a teljes jövedelmed élelmiszerre és rezsire költöd, akkor pusztán a létfenntartásért dolgozol, amit úgy hívnak: rabszolgaság."
A bölcs megfogalmazás alapján ellehet gondolkodni, hogy ki hova tartozik:)

"Hagyma" nyugodj békében. Olvastam a blogját, nagyon tetszett.

Anyádlóháton 2017.05.04. 21:11:34

Ez egy jó poszt, jó embertől. Mint mindig.

kék madár 2017.05.04. 21:13:16

@mojyo: nem tudom, hogy konnyu-e magadra venni, ezek szerint neked igen. Csak azt tudom, hogy nalam a mind es nagy resze kozott rohadt nagy kulonbseg van, es eddig azt hittem, hogy ezt nehez felremagyarazni sot nem is tul korrekt. Legkozelebb szazalekozni fogok.
Teged ilyen jozan logikus embernek gondoltalak, nem tudom mi van ma, biztos en ulok forditva a monitor elott

2017.05.04. 21:16:33

@kék madár: "Ettol fuggetlenul, az hogy mi a velemeny illetve a szemelyeskedes kategoria, az a szovegkornyezettol is fugg es erosen szubjektiv, Ha nekem azt mondja az orvos egy McDonaldsban, hogy kedves szarnyas ismerosom, ezzel a hajpacni kulsovel on rossz helyen jar itt, inkabb legeljen egyet a parkban (grillezzen zoldseget a Margitszigeten), vagy az orvosi vizsgalat kozben mondja, hogy vegyen vissza a fast foodbol, mert art az egeszsegenek, ugyanazt mondta, de valoszinuleg maskepp fogok reagalni."

@Pink Petsch-nek irtad ezt arrol, hogy te peldaul mit veszel szemelyeskedesnek, de nem o, vagy barki a mai napi poszt alatt nevezett teged "szarnyas baratodnak", hanem par nappal ezelott valaki mas, ezert felesleges ezt idehozni. Erre irtam, hogy szerintem ez kovetkezetlen velunk szemben elohozakodni azzal, amivel valaki mas bantott meg (mikozben te meg a "nagyresz" es a "mind" kozott is kikered magadnak a kulonbseget :D)

kék madár 2017.05.04. 21:18:56

@mojyo: igazad van ez valoban felrevezeto volt, de a szarnyas baratomozast vicceskedve irtam, nem mint hivatkozas szemelyeskedesre. Engem az ket nappal ezelott se sertett, akkor se AZ zavart.
Igazad van, remelem az igazad van-t el tudod fogadni es nem magyarazod felre
:)

kék madár 2017.05.04. 21:19:59

@mojyo: "(mikozben te meg a "nagyresz" es a "mind" kozott is kikered magadnak a kulonbseget :D)"
nem kerem ki magamnak, a nagyresz es a mindnek kerem ki, ok huztak magukat fel nagyon.

Ladislav 2017.05.04. 21:22:08

@swing gitan: @kék madár: Elnézést kérek Tőletek és azoktól is, akit ezzel megbántottam. Abban a pillanatban éreztem, miután rányomtam a küldésre...

gabors 2017.05.04. 21:22:56

@kék madár: "ezt nem kellett volna belinkelni szerintem pont ma " miert? semmi felreerthetonincs benne ez egy "police report"

most mar akkor ertem miert hasznalj ifj hagyma deputy sheriff nicket !!! a gofundme kep es a cikk alapjan 100% hogy ugyanarrol a szemelyrol van szo..

amugy remlik hogy hagyma irta hogy a fia egy hasznalt rendor autot vett ...

2017.05.04. 21:24:30

@kék madár: "nalam a mind es nagy resze kozott rohadt nagy kulonbseg van", hat nalam meg peldaul nincsen, ugyebar ez a pongyola fogalmazas hatranya, hogy nem valoszinu, hogy ugyanazokat a szazalekokat ertjuk alatta. Viszont, ha igy fogalmazol, kerlek szepen, szamits ra, hogy lesz olyan, aki felre fogja ertelmezni a mondandodat, amit nem erdemes tulreagalni, megsertodni rajta, vagy ilyesmi, ezek valoszinuleg nem szandekos szokiforgatasok, hanem szemantikai elteresek, amit akar ugyis lehet mondani, hogy, lehet, hogy forditva ulsz a monitor elott :) Ettol meg en amugy teljesen jozan, sot, logikus ember is vagyok! :D

kék madár 2017.05.04. 21:25:00

@Ladislav: el van nezve, de nyilvan nem en vagyok az erintett. en is megtalaltam ket napja a linket, mikozben persze masra kerestem. Az interneten sajnos nincs egy tapintatos/kegyeleti algoritmus

gabors 2017.05.04. 21:29:32

@Ladislav: '"Elnézést kérek " Miert ? Te nem csinaltal semmi rosszat amit belinkeltel az publikus informacio (internetrol bizony nem tunik el semmi). Ez is benne van pakliban.

kék madár 2017.05.04. 21:30:44

@mojyo: "hat nalam meg peldaul nincsen, ugyebar ez a pongyola fogalmazas hatranya"
erdekes, hogy ezt irod. En nagyon is tudatosan irtam ezt, nem pongyola hozzaallasbol.
Ugy latszik nagyon matematikai aggyal gondolkodom (a minden es nagy resze ugyben). De nem rugozom ezen tovabb, ismet bevagok magamnak egy 1-es folet es leulok (nem NEM a Fradi taborba Dozsas zaszloval)

Antal Jozsa 2017.05.04. 21:30:51

Azért a 2500 font nem biztos hogy olyan rossz:

www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Hungary&city1=Budapest&country2=United+Kingdom&city2=London

Menjetek le a lista aljára, ott van a fizetés.
Bár a kalkuláció úgy érvényes hogy mind a két városban lakást bérel valaki.

Arthamyr 2017.05.04. 21:33:13

@Horthy Miklós cselédje: Miért ne lehetne? Budapestről csak világvárosba lehet költözni?
Amúgy Londonban haverom 3 éve pofás, kb. 50m2-s lakást bérelt még 1200 fontból, Canary Wharffal szemben. Ez nem hulladék környék, és még mindig maradna 900 a 2100-ból, bár eddig 2500-ról beszéltünk...

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.04. 21:36:38

@Arthamyr:

Rendben, de ha 30 ezres kisvárosba költözik akkor ne az ottani 30 ezres városka lakbéreit vessük össze a budapestivel!

Ez így nem fair!

2017.05.04. 21:39:59

@Horthy Miklós cselédje: Stuttgart 450 euró, ennyi volt az előző albim. Stuttgart drágának számit németországi szinten is.

2017.05.04. 21:41:38

@Horthy Miklós cselédje: És miből vagy biztos benne, hogy "csak ennyi" a jövedelem? Jósképzés végeztél unalmadban?

2017.05.04. 21:45:33

@kék madár: "... ok huztak magukat fel nagyon."
A rohadt életbe, hogy ettől a szájbakúrt ők-mi szembeállitástól, a nyomorult skatulyáktól, táboroktól még külföldön élve sem birnak elszakadni emberek. Genetikai kódoltság, vagy miafaszom?

2017.05.04. 21:45:58

@kék madár: Nem kell annyira szigorunak lenni, marmint az 1-es azert nem indokolt, hiszen en kovettem el a felreertest, en csak a tulreagalason ertetlenkedtem, hiszen a mind, meg a nagyresz, egy ilyen mai napi, altalanositos kontextusban szamomra nagyon hasonlo fogalmak, es az nem volt eleg egyertelmu, hogy egesz pontosan mire, kire is gondolsz.

Amugy enis elegge matematikusan gondolkodom, pont ezert gondolom en speciel a "nagyreszt" nem tul kulonbozonek a mind-tol, hiszen a "mind"-nek az a resze, ami nem a nagyresz, az ugye elhanyagolhato mennyiseg, hiszen mindenfele jelentosebb elterest (haromnegyed, ketharmad, stb), lehet peldaul maskepp is szamositani.

No de ez mar csak ilyen eroltetett szorszalhasogatas, a lenyeg, hogy akkor ezt megbeszeltuk, es nem tortent tragedia, megse olyan szornyu ezen a blogon lenni, es szoba lehet allni egymassal, es nem kell egybol elhatarolodni (az csak a "szivi" utan jon :D).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 21:46:02

@mojyo: @Pink Petsch:
Pont úgy nézek ki mint a fényevők.
Oszlop tetején meditálok csontsoványan...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Arthamyr 2017.05.04. 21:49:58

@Horthy Miklós cselédje: Már miért ne lenne? Semmi gond nincs vele, ha a 30 ezres városka fizetéseit veszi hozzá.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.05.04. 21:50:01

@Pink Petsch:

www.numbeo.com/cost-of-living/in/Stuttgart

Apartment (1 bedroom) in City Centre 783.82 € 600.00-1,250.00
Apartment (1 bedroom) Outside of Centre 620.58 € 400.00-1,020.00

These data are based on 1064 entries in the past 18 months from 123 different contributors.

De nyilván 1000 ember direkt sokkal többet írt be.

Hagyjuk már.

2017.05.04. 21:52:17

@diggerdriver: Akkor bbizony szellem vagy, hiszen a jövedelmetekből nem tudtok megélni. Megmondták. Pont.
;)))

fhdgy 2017.05.04. 21:57:22

Tudod Digger, Te egy utolsónál is utolsóbb rabszolga vagy!

A legjobb rabszolga az, aki Lázár Annyitisér Janit gazdagítja.

Egy fokkal már rosszabb az, aki a félbevágott alcsúti bányásztörpét.

Még rosszabb, de még bőven elmegy, aki valamelyik fidesznyiket.

Az már borzalom, hogy egy rühes rabszolga ne is egy fidesznyiket, hanem valami, valamennyire értelmes lényt gazdagítson.

Te pedig olyan szemérmetlen vagy, hogy belőled még áttételesen sem gazdagszik egy magyar rabszolgatartó sem, mert te csak az utálatosnál is utálatosabb külföldi rohadék magyar elleneseket teszed gazdagabbá.

Nálad undorítóbb már csak egy undormány van: aki semmi féle rabszolga nem akar lenni. Az, aki szabad embernek hiszi magát!

Pfujj!!!!

kék madár 2017.05.04. 21:57:24

@Pink Petsch: "... ok huztak magukat fel nagyon."
te valamit nagyon beneztel, tudod mire utaltam az "ok" alatt?????
Szerintem tegyel szurore.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 21:58:44

@Pink Petsch:
Sőt nem is élek. Nem is létezem.
:)))))))))))))))))))))))))))))
Tudod mi az érdekes?
Jobban kereső emberek lazán kijelentik hogy nem tudnának megélni ennyiből. Nekem eszembe nem jutna azt mondani egy 1200 vagy bármennyivel kevesebbet kereső embernek hogy nem tudnék annyiból megélni.
Általában az emberek annyiból élnek amennyit keresnek. Ez ilyen egyszerű.
A minimálbértől a havi többszázezer fontig vannak köztes lépcsők.
Föntről baromi könnyű azt mondani hogy én nem élnék meg annyiból.
Dehogynem, még kevesebből is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 21:59:59

@fhdgy: Olyan nincs. Pont.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2017.05.04. 22:05:46

@Horthy Miklós cselédje: Ne bassz már fel a hülyeségeiddel!
Nesze! Nézegesd az aktuális hirdetéseket:
www.wg-gesucht.de/1-zimmer-wohnungen-in-Stuttgart.124.1.1.0.html

De persze, akár 1500 euróért is lehet bérelni egy szobás lakást, persze. :P

2017.05.04. 22:05:46

@Horthy Miklós cselédje: Ne bassz már fel a hülyeségeiddel!
Nesze! Nézegesd az aktuális hirdetéseket:
www.wg-gesucht.de/1-zimmer-wohnungen-in-Stuttgart.124.1.1.0.html

De persze, akár 1500 euróért is lehet bérelni egy szobás lakást, persze. :P

2017.05.04. 22:08:31

@kék madár: Hát, rám is simán rámverted az "ők"et korábban, de hagyjuk ...
Még ezt a félhülyét sem teszem szürőre, engem nem zavarsz. Ha én igen, akkor cselekedj belátásod szerint.

Ladislav 2017.05.04. 22:12:29

@gabors:
"Miert ? Te nem csinaltal semmi rosszat... "
Először pont erre gondoltam én is, talán csak az időzítés nem volt a legjobb.
@kék madár:
"Az interneten sajnos nincs egy tapintatos/kegyeleti algoritmus"
Jelen esetben nem is lenne rá szükség, mert a fiáról szól.

fhdgy 2017.05.04. 22:14:02

@diggerdriver: Bocsi, ne haragudj, de mi az az olyan, ami nincs?

Ne haragudj, de ma nagyon elszállt az agyam! Annyira, hogy nehezen értek dolgokat.

Ma rájöttem, hogy nem is rabszolgának, hanem egyenesen sz.arnak néznek.

Én kézzel-lábbal tiltakozom ez ellen, de félek, hogy hiába.

Még az elején EU szkeptikus voltam, aztán átmentem bősz EU pártiba.

Ma viszont kiderült számomra, hogy az EU is csak egy rakás sz.arnak néz.

Most nem tudom, hogy mi szeretnék lenni!

Totál magam alatt vagyok.

2017.05.04. 22:14:13

@diggerdriver: Hm, úgy érthetik, hogy a mostani körülményeik fenntartása mellett. Mert persze, meg tudnának, a feléből is, ha muszáj.

KissGecihuszár 2017.05.04. 22:18:38

Bevallom, nem vagyok képben az Angliai viszonyok tekintetében, de itt az NSZK-ban biza számosan "élnek" ,tehát inkább vegetálnak havi 1000-1200 ájróból, viszont aki -mint szerénységem- aránylag jól beszéli a Németet és persze ún. selbstständig szakember, nos azok előtt már jóval szélesebbre tárul a kapu és azt gondolom, ez így van rendjén! Nomármost, ha szélesebbre tárult a bizonyos kapu, onnantól sokkal szabadabban melózhatsz, ergo több pénzt is csinálhatsz, hiszen van módod mondjuk szombatokon is melózni, illetve 1-2 óra túlórát csinálni,akár minden nap,s így már simán megkereshetsz havi nettó 1800,de akár 2000€-t is, ami azért nem szar pénz, ezt bátran kijelenthetjük. Amin én soha nem spórolok, az a minőségi kaja (nem feltétlen jelent egyet a drágával, de nyilván nem is a legalsó polcokon található nettó élelmiszerip hulladék, mert az itt is található!) ,ugyanis aki -mint szerénységem- precíziós, jelentős agyi kapacitást igénylő melót (villanyászat) végez, nos annak rohadtul ott kell lenni még a 8.óra 42. percében is (9órás melónapot feltételezve), illetve szombat délután 14:47-kor is, ha 15h-ig nyomja. Ugyanis, amennyiben -köszönhetően az elégtelen tápanyag, nyomelem, vitamin bevitelnek- az agya időnek előtte elfárad, ugye nem kell ecsetelnem, mekkora grimbuszokat képes egy villanyász ez esetben okozni?! Ami a Hazatérést illeti; én soha nem tagadtam, hogy amint a GECIKET elhajtják, leváltják, elűzik, netán lámpavasra rángatják, nos akkor nekem a szeretett Hazámban a helyem, mert én elsősorban Magyar vagyok! S ha egy új regime lehetőséget teremt arra, hogy megmutathassam, mire is vagyok képes, nos onnantól 1 percig sem fogok hezitálni a menni vs maradni tekintetében!

fhdgy 2017.05.04. 22:24:52

@KissGecihuszár: A hazatérést illető rész utáni dolgokhoz:

Nem akarok GECI lenni, de ne reménykedj. Mo. nem az az ország, ahova vissza tudsz térni. Túl sokat akarsz, akkor is, ha veled értek egyet!

Arthamyr 2017.05.04. 22:32:12

@KissGecihuszár: A lámpavasas megoldás tuti nem fog menni, ahhoz nincsen elég lámpavas.

Herr Géza 2017.05.04. 22:36:34

@Horthy Miklós cselédje: Te nagyonokos grazi életművész! A matek mellett már az angollal is gondjaid vannak?
"De nyilván 1000 ember direkt sokkal többet írt be."
Na baszd meg:
"These data are based on 1064 entries in the past 18 months from 123 different contributors."
Tudod mi a különbség az "entries" meg a "contributors" között? :)))))
Az eszedbe jutott már valaha, hogy a numbeon jellemzően nem a magadfajta wannabe mekis burgerforgatók szokták a megélhetési költségeiket részletesen "posztolni"?
Te pl. hozzájárultál már a gráci adatsor statisztikájához?

Shaktee 2017.05.04. 22:45:07

olvastuk.startlap.hu/cikk/friss-lista-ezeket-a-neveket-engedelyeztek-2017-ben/24281

:) hogy becézzük a kis Alpárt? :)

Vulkán is nyerõ :) magyarítsak vissza a george-ról zolee gyerek? :))

Vulkánfíber F
Pld

gabors 2017.05.04. 22:45:27

@diggerdriver:

Ne sertodj meg de en sem tudnek megelni abbol az "osszegbol" amit emlitesz, ugyanugy es ugyanott ahol most elek (mashol igen, talan nagyon vigan csak ott mashol viszont lehet nem fizetik azt az osszeget)

De azt persze csak Te tudod hogy ugy megelsz-e ahogy Neked az megfelel ... ebben nincs vita gondolom. Ha jol ertem azon akadsz ki hogy mas szerint Te nem elsz meg... ezen viszont kar :-)

2017.05.04. 22:48:20

@swing gitan: Ez most komoly? Az Alpár nem volt anyakönyvezhető név Magyarországon? Nekem két Alpár nevü ismerősöm is van, az egyik apám kollégája volt, a másik meg egy osztálytársam.

2017.05.04. 22:52:24

@swing gitan: B+! Ezt nem hiszem el! A női nevek között: Kandida.
Kandida, uramatyám!
Az egész MTA-s bagázs trollok gyülekezete, komolyan!

2017.05.04. 22:58:03

@Pink Petsch: Nekem is van, 50+ eves, es Magyarorszagon szuletett, ha csak nem suttyomban, feketen konyveztek anya, akkor valoszinuleg mar eleg regota legalisan adhato nev :)

fhdgy 2017.05.04. 23:00:09

@diggerdriver: Én, hülye, azt hittem van!

Most már bizonytalan vagyok.

Példának az Euro Directtel történő levelezésem:

A tulajdonomat képező 72 hektár földből szerettem volna kb. 10 hektárt első unokatestvérem és családja részére elajándékozni. Én is, ők is magyar állampolgárok, ők a föld fekvése szerinti településen laknak, Magyarországon.

Döbbenten vettem tudomásul az ügyvéd közlését, hogy a magyar törvények szerint nincs jogom termőföldet elajándékozni még közeli hozzátartozómnak sem, aki nem egyenesági rokonom. Még eladni sem tudom nekik, mert egy megkérdőjelezhető legitimációjú földbizottságnak van joga még a vevőt is kijelölni. Én pedig szabadon szeretnék dönteni.

Én ezt a tulajdonhoz fűződő jogaim súlyos és diszkriminatív megsértéseként élem meg.

Ezek után a kérdésem roppant egyszerű: Az EU-s jog alapján törvényes-e a magyar állam ilyen mértékű diszkriminációja?

Üdvözlettel,

X. Y.

Erre a válasz, ami kiakasztott:

Tisztelt X. Y.!

Köszönjük hogy kapcsolatba lépett az Europe Direct Információs Központtal.

A földterületek és erdők megszerzésének szabályait a tagállamok határozzák meg mindaddig, amíg megfelelnek az Európai Unióról szóló szerződés (EK-Szerződés) 56. cikkének. A cikk a tőkemozgás szabadságát érinti, így az Európai Unió szintjén a földvásárlás csak e szabály és más uniós állampolgárok vonatkozásában érvényes.
Az Ön információiért sajtóközleményt találunk Magyarország helyzetéről az EU szabályainak betartásával kapcsolatban ebben a kérdésben: europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1827_hu.htm

A többi részletes szabályt a tagállamok határozzák meg

Ha egyéb kérdései adodnának az Európai Unióval, tevékenységeivel vagy intézményeivel kapcsolatban, szívesen állunk rendelkezésére.

---------------------------------------------
A megadott europa.eu/rapid/press-release_IP-16-1827_hu.htm

linket megnéztem.

2016 májusban az EU adott kettő hónapot orbanisztánnak.

Azóta eltelt egy év és nem történt semmi.

A qrva anyjukat! Már az EU is sz.rnak néz!

TX7AW 2017.05.04. 23:02:55

@Horthy Miklós cselédje: En altalaban csak olvasgatok itt. Az azonban feltunt, hogy nagyon magyar teruletre vagysz. Miert nem teszel valamit, ha oda huz a szived? Tobben megtettek, valakinek bejott, valakinek nem. Annal, hogy egerfogoban ulsz, csak jobb lesz.

2017.05.04. 23:05:26

Ma egész nap itt ültem a rohadt gép előtt, követtem ezt a vitát, vagy hát a vita talán túlzó leírás, szóval követtem a személyeskedéseket, és mindig elhatároztam, hogy na most beleszólok. De aztán mindig lehorgadt a vágyam, olyan hangja volt neki, mint amikor az ember feldobja a palacsintát, és az melléesik. Pleccs. Olajos, folyós, nyúlós szar. Ragad.

Ilyen nap volt ez, ilyen vita, ilyen élet.

Hanem a minap olvastam, hogy a tanulmányok szerint az ülés károsabb az ember életére, mint a dohányzás, és ha így van, akkor én biztos vagyok benne, hogy károsabb a kfc-nél meg a mű narancslénél is.

Ez a szék dolog a nyugati kultúra találmánya, ritka nagy marhaság, olyan mint a rizsfelfújt. Létezik, de k.rvára bizarr az egész, nem kéne tovább erőltetni.

Meg a rohadt ülős budi. Én guggolni akarok, gyerekek, és aztán megmosni a valagamat vízzel, ez a papírdörgölés is van olyan rossz, mint a szendvicskenyér.

Kíváncsi vagyok, a vegánoknak van-e otthon széke, van-e ülőbudija. Vöribabának van-e. Ha van, akkor nem bízhatunk a szavában, ez ennyi, ne törpengjünk rajta tovább.

Részemről az este hátralévő részét versírással kívánom tölteni, költeményem címe 'óda az aranyérhez'.
Köszönöm, hogy ezt elmondhattam.

Shaktee 2017.05.04. 23:11:08

@Nagy kámpics: bidí kámpicska, Bidé! :)

Taxomükke (UK) 2017.05.04. 23:11:18

Na, most jott haza a felesegem, es felolvastam neki a mai irast, meg par szoval vazoltam, mire osszpontositanak a hozzaszolasok.
Digger posztjanak elso negyotodere SENKI egy kurva szoval nem reagalt. A gasztroterror-vita lett a mai gumicsont.
Rohej.

gabors 2017.05.04. 23:18:31

basszus majdnem ejfel (Mo-on, nem itt) es meg mindig nemtudom hogy mi a fasz az a sokat emelegetett lósóska es mi a gondja vele barkinek !!!!!!!!!!

2017.05.04. 23:22:25

@vulkánfíber:

Azaz, bidé. Bidé for president.
Kanadában van bidé? Itt Portugáliában van, hála a magasságosnak.

2017.05.04. 23:25:55

@Taxomükke (UK): Részemről, egészen a "Punnyadásig" nagyvonalakban egyetértek. Most veregessem a vállát? :))) A "punnyadásról" meg már vitáztunk, az előző posztjában. Minek lefutni újra a köröket? Én a "gasztroterrort" is szó nélkül hagytam volna, bár megpróbálok valahol a középúton maradni az étkezést illetően (nem mindig a legbióbb, de azért egészségesen, viszont olykor KFC és Meki is becsúszik - pláne másnaposság ellen hatnak :))) ). Szóval, szó nélkül hagytam volna, ha meg nem jelenik pár kommentelő, akik előbb a tányérjában, majd a zsebében kezdtek el turkálni ...

2017.05.04. 23:30:09

@mojyo: Akkor idióta a szócikk szerzője.
De efelött a Kandida fölött még mindig nem tudok napirendre térni. Ki az az istenverte állat, aki egy gombás fertőzés nevét adná (és ezt kérvényezte is az MTA-nál) a lányának?

Dikusz 2017.05.04. 23:34:13

@diggerdriver: akkor jól láttam, hogy a mellettem lévő oszlopon te ülsz. Nem láttad, hogy integettem neked? :)
El is éneklem a híres sámán dalt, annak ellenére, hogy csak egy sorból áll: ...Nem vagyok én sámán, ne b@szogasSÁMÁN...(nincs tovább)

fhdgy 2017.05.04. 23:38:08

@gabors: Nem tudom, hogy Mo. melyik részéről származol. de Somogyban a lósóskát hívják bábikónak is! Segített?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.04. 23:39:14

@Dikusz: Bazzzzmeeeeeeeeeeeeg
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dikusz 2017.05.04. 23:42:08

@Nagy kámpics: akkor ez a szék dolog bizony szék-let (viccvót)

Shaktee 2017.05.04. 23:46:10

@Pink Petsch: Van egy komám a régi galcsiból akinek Vulkán a beceneve, a Vuli :) Örült a linknek amikor küldtem neki..

Shaktee 2017.05.04. 23:47:53

@Nagy kámpics: Árulják, én nem járok bidés emberek közé kéhlek, ergo nem tudom mennyire elterjedt :)

mojyo (törölt) 2017.05.04. 23:48:32

@Pink Petsch: Forditva volt, a nev volt elobb, rendes latin lanynev amugy, hofeher, vagy valami ilyesmit jelent azt hiszem, talan ezert lett kesobb a fertozes neve is, nem tudom ki nevezte el amugy, marmint a fertozest, lehet, hogy a tudos kellemetlen anyosat hivtak eredetileg Candidanak es igy lett a fertozes neve is ez, vagy valami ilyesmi. :D Magyarul is letezett ez is szerintem amugy ez is, kb annyira lehet ez uj, mint az Alpar...

2017.05.04. 23:50:33

@vulkánfíber: Ja most már anyakönyveztetheti is a becenevét ;)

2017.05.04. 23:54:10

@mojyo: Én minden történelmi háttérsztorit elhiszek, de ez sajnos nem változtat semmit azon, hogy ma 10-ből 9 és fél embernek a gombás fertőzés (de legalábbis valami betegség) jut eszébe a szóról. Van pár keresztnév, amit a szülők szerintem direkt kibaszásból adnak a gyereküknek, de a Kandida első helyezett ezek között is.

Shaktee 2017.05.04. 23:58:47

@Nagy kámpics:

Portugáliaban Ana Moura is van, Mariza is, láttam őket élőben...uhhh..

Amikor Prince pesten járt, maradt egy extra napot hogy megnézhesse Anát az A-38 koncertjén.

Nem csodálnám ha be is próbálkozott volna.

Három paragrafus, sőt ezzel négy, dicsérj meg bameg :)

Shaktee 2017.05.05. 00:01:05

@Pink Petsch: Biztos én vagyok a kivétel, nekem a Candide jutott eszembe, Pangloss professzoral :)

mojyo (törölt) 2017.05.05. 00:04:58

@Pink Petsch: Hat igen, ez teny, nem tudom, mirol van szo, ujonnan adott nevekrol, vagy csak fenn van a "legalisan anyakonyvezheto, de furcsan hangzo" nevek listajan, mert ha ezutobbi csak a helyzet, akkor valoszinuleg kb ezer eve adhato ez a nev, meg sokkal regebb ota, miota ismertte valt a fertozes, es ma mar pont emiatt normalis ember valoszinuleg nem is adja gyereknek. Ha meg igen, akkor igazad van a szuloket illetoen :)

Shaktee 2017.05.05. 00:06:44

@Pink Petsch:

Poén hogy tök nyugis srác volt, semmi kitörő Vulkános...ma is az, szeretem, amszterdamban nővér, elfekvőben.

Mint annyian a régi gangből ő is buddhista lett.

Ennyit a Vuliról, ha olvasol errefele akkor szia :)

Shaktee 2017.05.05. 00:09:09

@Pink Petsch: cicvarek...csak abban turkálnak a neten amit kitesznek közszemlére. Neked magyarázzam?

Shaktee 2017.05.05. 00:12:06

@montroyal

Na lássuk a medvét, olyan pocsékok voltunk hétfőn hogy nemigen bízik a város, meg más gondok is vannak, odaát gatineauban, buckhingemben árvizek vannak sajnos....de

GO SENS GO!

2017.05.05. 00:14:55

@vulkánfíber:

Ez megint egy olyan asszociációs ugrás volt, amit nehéz követni, de az tény, hogy a 4 paragrafus megvolt. :)

@Csodabogár:

"Pesten is van!"

Szerintem nem nagyon. Vagy legalábbis én nem szoktam látni. De ugye, hogy klassz?

M. Péter 2017.05.05. 00:15:00

@Pink Petsch: Szent Kandida Nápoly védőszentje.

2017.05.05. 00:17:07

@vulkánfíber: Te vagy a helikopterek prototipusa :)))

@mojyo: A link szerint anyakönyveztethetőek ...
Azt a szerencsétlen gyereket képzeld el: Kankó Kandida Orália ...

2017.05.05. 00:18:44

@vulkánfíber: Attól még tarthatom undoritó proli szokásnak, és elküldhetem a jókurvaanyjába az elkövetőjét?

2017.05.05. 00:21:55

@M. Péter: Mondom, elhiszem, de magyar közegben, nem Nápoly fog az emberek eszébe jutni, és nem is feltétlenül Voltaire, hanem a hüvelygomba.

Shaktee 2017.05.05. 00:35:55

@Nagy kámpics:

Hát ha nem vagy Fadós magyar, akkor mire asszociálgattam a kádban :)

Bár a Kámpics nem egy rossz forditás a Fado fílingre, szóra.

Monsza csak, sok ilyen Ana karakterű nőt látni arrafele?

Shaktee 2017.05.05. 00:36:56

@Pink Petsch: Rossz közegben élünk, a péter meg én :D

Shaktee 2017.05.05. 00:38:12

@Pink Petsch: a kipakolás vagy a turkálás?

2017.05.05. 00:51:49

@vulkánfíber: Nem rosszban, csak másban ;)

A turkálás, természetesen. Amiért valaki leirja, "kipakolja" (a te megfogalmazásodban), hogy xyz összeget keres, a prolitempójú majmoknak attól még kuss a zsebében turkálni. (hogy mire elég, és hogyan, és pontosan mit vesz, mit fizet, mikor, hol ésatöbbi undormány vájkálás). ÁVO-s volt az apjuk meg a nagyapjuk, ez volt a családi modell, hogy ilyen intenzitással müvelik a más dolgába és életébe való beleugatást?

Shaktee 2017.05.05. 00:56:49

@Pink Petsch: Hüvelygomba, bidé, kipakolás, turka, fado, vulkán kandika, ez vót ma.

Jóccak :)

2017.05.05. 00:59:31

@swing gitan: Nem bogárka, ennyi maradt meg benned .... ;)))
Jóccak neked is :)

Shaktee 2017.05.05. 01:01:27

@Pink Petsch: ne bogarazz éngömet mert dobok egy moj féle hátast :))

Ciao :)

Shaktee 2017.05.05. 01:09:09

@Pink Petsch: 7:30 a hoki, még itt.

A PBS Newshour megy éppen szudánról...mit szólnának a mai vegan kontra KFC polémiához csórikáim, nincs egy kicsit túl jó dolgunk, hogy ne bacca meg a ló?

De.

kék madár 2017.05.05. 01:09:26

@Pink Petsch: " és elküldhetem a jókurvaanyjába az elkövetőjét?"
ha lenne olyan nap, hogy nem kuldenel el senkit, aggodnek is erted.

Shaktee 2017.05.05. 01:12:43

@kék madár: Te mire asszociálsz a Kandidáról, diego bird?

kék madár 2017.05.05. 01:15:20

@swing gitan: nekem mindenrol ugyanaz jut eszembe

Shaktee 2017.05.05. 01:16:08

@kék madár: gombátlanul, one would hope.

kék madár 2017.05.05. 01:19:55

@swing gitan: tok mindegy mit mondok, ugyse fogalmazok ertelmesen es ugyis belem kotnek

M. Péter 2017.05.05. 01:21:23

@Pink Petsch: Engem jobban zavar a Dzsasztin, Dzsúlió, Brájen, Dzsindzser és társai.

Szengláhák honnan származik? Az interneten csak keresztnevek listájában található.

2017.05.05. 01:29:36

@kék madár: Ma csak vöribabát sikerült - megküzdött rendesen érte. De ha hiányolod, akkor felirlak a listára :P

Ó, te szegény, hogy téged mindenki bánt. A sok-sok-sok cúna-cúna bácsi meg néni.....

2017.05.05. 01:39:17

@M. Péter: Azok engem is. De miért volt muszáj még meg is fejelni őket? Mondjuk az Eperke vagy Életke vagy Fahéj sem valami biztató.
Szerintem a Szengláhák mostani kitaláció, talán a kérvényező számára jelentős vagy kedves anagramma vagy hasonló.

kék madár 2017.05.05. 01:47:35

@Pink Petsch: diggernek volt igaza reggel, hogy be se kellett volna neznem. Megint mehetek a pszichologusomhoz feldolgozni a traumat.

Shaktee 2017.05.05. 02:23:30

Az Elit

Elit - Stephane Wrembel, gypsy picker, Woody Allen fame.

Les politiciens, une élite? Voilà des élites:

Un boulanger qui se lève à 3h du mat tous les jours pour faire du bon pain, un instit qui fera tout ce qu'il peut pour que le petit gamin qui vit dans la pauvreté au moins sache lire, l'artiste qui va passer sa vie à pratiquer son art pour amener de la beauté au monde, l'infirmière qui est la à tenir la main à un petit vieux mourrant, Le docteur qui se lève la nuit pour aider un malade, les volontaires qui vont en Afrique aider à construire des puits et s'occuper des enfants orphelins par la guerre, la mère de famille qui va passer 20 ans de sa vie à s'occuper de ses enfants...c'est cela l'élite!

Politicians, an elite? Here's some elites:

A Baker who gets up at 3 a.m. every day to make good bread, a teacher who will do everything he can for the little kid who lives in poverty at least knows how to read, the artist who will pass His life to practice his art to bring the beauty in the world, the nurse who is the to hold his hand to a little old dying, the doctor who gets up at night to help a sick, the volunteers who are in Africa helping to build Wells and take care of children orphaned by the war, the mother of the family who's going to spend 20 years of his life to take care of his children... this is the elite!

gabors 2017.05.05. 02:43:18

@fhdgy: " hívják bábikónak is! Segített? " nem! somogy az mi egy megye ??

montroyal ( CAN qc) 2017.05.05. 04:34:56

@swing gitan: medvet nem lattunk még nyomokat sem de majd a kovetkezobe otthon ..

pappito · http://pappito.com 2017.05.05. 04:38:11

@swing gitan: "sam sem sam sem nincs egy vasam sem"

Kvikveg 2017.05.05. 06:35:28

@diggerdriver: Akkor most felteszem a nap kerdeset: mi van a kepen a markolokanalban es hogyhogy nem esik ki?! :)

kettostomegulendkerek2 2017.05.05. 06:35:34

@mojyo: Ha itt rám gondoltál, akkor félreértetted.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.05. 07:07:02

@Kvikveg:
Egy kb 2köbméteres 4tonnás betonalap maradvány. Nem esik ki mert olyan a kanál alakja hogy beletámaszkodik.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.05.05. 08:25:06

@Pink Petsch:
”@Én és Énke: Mondjuk, a szemnek ugyan tetszetős zöldségek jó része izetlen ... pl. a paradicsom, éppen azért, mivel egyrészt szemnek tetszetőssé kellett válnia, másrészt, hogy birja a szállitást.”

Így van, az érést siettető etiléngáz (növényi hormon) képződését az utóérő gyümölcsben - banánban, paradicsomban stb. - vegyszeres fékezéssel csökkentik.

Leggyakoribb fékező a 1-metil-ciklopropén gáz (más néven EthylBloc), amely a gyümölcs etilén-receptorához kötődik, és ezzel meggátolja az almát, a banánt és a paradicsomot, hogy etilént termeljen.

Golf2 2017.05.05. 08:45:32

@fhdgy: Addig örülj amig le nem nyúlják mind a 72 hektárt.Simán megtörténhet.

fhdgy 2017.05.05. 08:58:32

@Golf2: B+, jóval vigasztalsz!

De most komolyan!

Nem kérdezem, hogy normális-e ez az ország, mert tudjuk, hogy nem az!

Nem kérdezem, hogy normális-e az EU, mert már látom, hogy nem az. Ha voltak is eddig illúzióim, akkor már azok is romokban hevernek.

Ha elolvasod a linket, amit a drágáim küldtek, akkor láthatod, 2016 májusában lévő állapotra hivatkozik.

Hogy nem felel meg az EU-s jognak a magyar földtörvény, meg felszólítanak, meg kettő hónap határidőt adnak a kormánynak stb, , stb., blabla...

Azóta meg nem történik semmi!

Szórakozzanak a qrva anyjukkal!

Egy-két szarházinak mindent lehet, de többség le van szarva.

Jó, nem vagyok hülye, látom, hogy ez van, de akkor ne hazudozzunk demokráciáról, jogállamról, európai értékekről, tulajdonhoz való jogról, meg még kitudja milyen dajkamesékről!

szÖveges professzor 2017.05.05. 10:23:18

@diggerdriver:
Jó dühös lehettél, mikor ezt a posztot írtad. :) Az első felével teljesen egyetértek. Sajnálom, hogy csak most volt időm elolvasni és nem tudtam bekapcsolódni a komment áradatba. Lett volna mit kiírnom magamból. :)

mojyo (törölt) 2017.05.05. 10:44:52

@kettostomegulendkerek2: Nem ertettem felre, tudom, hogy a cenzurara gondoltal. Csak vicces volt, hogy a @kek madarnak meg pont ugyanez, csak ellenkezo szemszogbol volt a problemaja, hogy nincs eleg cenzura, vagyishat a @diggerrel tul elnezo a Hataratkelo, de akkor vegulis egyetertetek, mert a lenyeg, hogy barmit is csinalunk, sose jo ez a blog sehogy se, egy belterjes szar az egesz, es mindenki a masik taborba tartozik, ense tudom micsinalok meg itt, luzerek! :D

kék madár 2017.05.05. 11:06:37

@mojyo: dehat nem azert jarunk ide (reszben) hogy nyavalyogjunk, hogy sehogy se jo? Mirol irnank, ha semmibe se lehetne belekotni?

Arthamyr 2017.05.05. 11:44:53

Ez a föld biznisz elég gusztustalan dolog otthon (de nem biztos, hogy magyar sajátosság).
Nekünk otthon van egy kis házunk egy kb. 900m2-es telken, 20m-ért vettük kb. 7 éve, ez kicsit több, mint telekár volt azon a környéken. A lényeg a kb. 20e ft/m2-es telekáron van.
Kb. két km-rel arrébb van "eladó terület", amit ehhez képest töredékárban adnak, mert termőföld, szántó, mittudoménmi a besorolása. Amúgy ez a terület határos a rendes építési telkekkel. Itt valami jól értesült (esetleg a döntésekre befolyással bíró) ember bevásárol kicsit, mondjuk 20 millióért vesz 9ha földet (nem tudom pontosan mennyit, de nagyságrendileg kb. így van). Ez 90000m2. Egyszer csak, rövid időn (pár hónap-pár év) belül ezt a területet átminősítik. Hirtelen emberünk kb. 1%-os áron jutott telekhez. Ennek nem szabadna megtörténnie egy igazságos országban. Eleve nem kéne a földeket eladni, lehessen venni telekárban, meg bérelni ha valaki termelni akar (kiszámíthatóan, törvény által védve, hosszú távra, nyíltan elbírált pályázatokkal, nem kamupályázatokkal haveroknak kiosztani földtámogatásért!). Anúgy az is érdekes kérdés, hogy valaki megveszi a "szélső" telket, aztán még vesz mellé 1ha földet, mert azért mégiscsak jobb egy 1ha-s kert, mint .1ha-s, főleg ha elhanyagolhatóan kerül többe.
Bár tisztelem a magántulajdont, nem érzem helyénvalónak, hogy neked kb. 800x annyi földed van, mint a mi telkünk (azért a pici telekért+házért otthon sok évig dolgoztunk volna). Persze ha te becsületesen megkerestél mondjuk 10mrd forintot (azért nem ez az átlagos), és ebből megvetted, akkor egyből más a helyzet. Nem mondom, hogy el kell kommunizálni, csak biztosítani kellene, hogy ne történhessen hirtelen irracionális értéknövekedés (pl. az előző bekezdésben leírtak szerint, vagy mert épp arra menne egy út).

Lőtéri Kutya 2017.05.05. 11:45:00

Ha már nevek. Nem tudom feltűnt-e valakinek az első kép markológépén lévő Gaywood szó. Ha ezt most lefordítjuk szó szerint szétbontva, akkor homoszexuális faanyagot kapunk, ezt is valami troll találhatta ki. :)

kettostomegulendkerek2 2017.05.05. 11:45:11

@mojyo: Akkor ok. Egyébként jókat mosolygok én is ezen az osztályharcon, ami ki tud itt alakulni szinte bármi mentén. Sajnos sokan csak szembenálló csoportok tagjaiként tudják meghatározni identitásukat. De az is igaz, hogy olyan nem tud lenni a blog, hogy mindenkinek tessen, meg hát ugye akinek nem tetszik, az odébb is mehet, ahogy teszem én is.

élhetetlen 2017.05.05. 12:07:25

@vöribaba: Nem tudom, mi van a vörös hajad alatt, de nem gyanús neked ez a mondat?
„Külön figyelek rá, hogy olyan ételeket vegyek, amikben kurva sok az E betűs vegyszer, amiből már valószínűleg annyi van bennem, hogy műanyagban impregnált testem a fáraó papjai sem tudnák jobban tartósítani.” A szöveged: „Elarulod miert gunyolod az egeszseges embereket,akik nem esznek szemetet?”. Biztos, hogy tudod, hogy mit eszel, vagy csak azt hiszed, mert elolvasod a női magazinok étkezési tanácsait? A szöveged alapján el tudom képzelni, hogy csak tengeri sót eszel, mert addig nem jutottál el, hogy a bányászott só még akkor volt tenger, mikor még nemjártak tankerek rajta, és nem volt szennyezett. Azt tudod, hogy a bio élelmiszert is permetezik, csak mással? Az a vegyszer biztos, hogy „egészséges”? Lehet, hogy vaj helyett kókuszzsírral főzöl, és az elmúlt években lúgosítottál is? Leszállhatnál a magas lóról.

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2017.05.05. 12:28:41

@swing gitan: hij is niet cool, alleen Twee idioot op het net...
Igy is hejes???

fhdgy 2017.05.05. 15:49:12

@élhetetlen: Tudod, hogy ki a biokertész?

Az, aki éjjel permetez!

DirtyHarry 2017.05.05. 15:49:50

@Nagy kámpics: A skandinávok már régóta állva dolgoznak és egészségesen táplálkoznak mellette... rosszul is érzik magukat :)

i.ytimg.com/vi/Yyl2NvKIK7M/maxresdefault.jpg

fhdgy 2017.05.05. 16:10:11

@Arthamyr: A földről én írtam, azt hiszem, hogy ebben a posztban én hoztam először szóba.

Ennek megfelelően, azt hiszem, hogy nekem címezted? Így igaz?

Én feltételezve, hogy igen ( pl. pont 800-szor annyi földem van mint neked ), nem védekezésként, nem támadásként, leírom a történetét és még néhány körülményt.

Apám 1941 nyarától 1949 nagypéntekig orosz fronton ill. hadifogságban volt. Kb. 18 éves korától majdnem huszonhat éves koráig. Akkor 20 forintot és a ruhát, ami rajta volt, plusz egy váltás fehérneműt kapott elbocsájtó szép üzenetként. ( utána kb. 1951-től 1956 nyaráig még egy kis rendőri felügyelet, meg egyéb zaklatások ).

1993-ban a hadifogságért kapott 512 ezer forint kárpótlási jegyet, ezen vette az ominózus 72 hektárt. Ő sajnos már meghalt, így megörököltem, mint szamár a fület.

Akkor sokan voltak a faluban, akik szintén kaptak kárpótlási jegyeket, ennél nagyobb összegben is. Ezek közül nagyon sokan 75 %-os árfolyamon eladták azokat ( apám ezért az 512 ezerért így 384 ezer forintot kapott volna ).

Vettek rajta autót, felélték stb. Az autó elrohadt, a kicsit jobb élet feledésbe merült, így ma már se olló se posztó. Közülük nagyon sokan ma már azt mondják, hogy könnyű neked, mert van 72 hektár földed. Nekik is könnyű lehetett volna, de akkor nem éltek vele, ma meg már sopánkodnak, sőt egyesek kifejezetten irigykednek.

No, itt elküldöm, folyt. köv.!

Zsíros Bödön 2017.05.05. 16:23:01

Hazaviszek 580 nettót itthon Magyarhonban oszt ennyikeh. Aki meg baszott tanulni értelmes szakmát az kimegy oszt próbáljon szerencsét.

fhdgy 2017.05.05. 16:24:30

@Arthamyr: Folytatás:

Nekem ez a föld nagyon kedves, apám emléke nyomán is, plusz azért is, mert apám erdész volt és erdészházban laktunk egy ideig ezen a területen, én mint kis gyerek.

Én soha nem gondolom, hogy ezt a területet el akarnám adni, mert ez nekem apám és anyám emlékműve. Amíg élek, ezt a területet egyben akarom látni, nem akarom, hogy kikerüljön a kezeim közül. Amikor majd számomra lemegy a függöny, akkor is azt akarom búcsúzóul látni.

Az egyéb módon meglévő pénzemet is ebbe a területbe akarom fektetni. Nekem nem kell lakás ( albérletben lakom ), nem kell nyaraló, nem kell luxusautó stb.

Azt akarom, hogy az a terület egyre jobb és szebb legyen, szeretném sokkal jobb állapotban tovább adni, mint ahogy megkaptam. Szeretnék valami pluszt magam mögött hagyni.

Egy részét azért szerettem volna unokatestvérem családjának elajándékozni, mert ők még fiatalok, őbennük garanciát látok, hogy értelmesen fogják használni, tovább örökíteni és nem fogják eltékozolni.

Így azt mondom, hogy én nem nyerészkedem azon a földön és nem is magamra gondolok önző módon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.05. 16:57:00

@fhdgy:
Add bérbe nekik egy forint húsz fillérért

fhdgy 2017.05.05. 17:26:33

@diggerdriver: Szerencsés ember vagy, hogy nem Mo.-on élsz, mert akkor nem mondanál ilyet.

Minden településen van ( fideSS komisszárok által uralt ) földbizottság.

Eladni is, bérbe adni is, csak úgy lehet, hogy kettő hétre ki kell függeszteni a polgármesteri hivatalban az eladási ill. a bérbeadási szándékot hirdetményként. Több jelentkező esetén ez a "szuperbizottság" dönt, hogy ki érdemes arra, hogy vevő vagy bérlő lehessen. Ha nem lenne több jelentkező csak egy , akkor meg is tagadhatják, el is lehetetleníthetik az egész ügyletet.

Ezek után gondolod, hogy a hiénák az egy forint húsz filléres bérletet kihagynák?

Ki van ez találva! Qrvára!

Pénztáros Lőrinc persze mindig nyer! No, szerinted miért?

KissGecihuszár 2017.05.05. 18:57:58

@Arthamyr: há-há, ott repül Dévényi Tibibá 10 pontos labdája, ez poen volt! De sebaj, azért a kényszermunka táborok felállításához van épp elég hely, pl. a tervezett M8, M9, M65- ös autópályák mentén, lehetőleg a dimbes-dombos Tolna, Baranya, Somogy, dél-Zala megyék területén, ugyanis ott bőven kell kubikolni! De én boldogan telepítenék pár tábort az M9 szub sivatagi Dél-Bács megyei szakaszára is, ahol nyáron mondjuk lehet akár 40C fok is, árnyékban, a tűző napon pedig ugye még több... Nem kell itten feltalálni a Spanyol viaszt, csak 1 az 1-ben lemásolni az '50-es évek Recski feelingjét, az bőven elég bünti nekik!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.05. 19:36:24

@fhdgy: Ezzel azt akarod mondani hogy Magyarországon nincs lefektetve törvényben a magántulajdon tisztelete?
Nahát...
Fel vagyok háborodva.

:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

fhdgy 2017.05.05. 19:41:19

@diggerdriver: De, nagyon is megvan a törvényekben a magántulajdon tisztelete.

Az "ő" tulajdonuké!

Arthamyr 2017.05.05. 21:45:57

@fhdgy: Nem ítéllek el amiatt, mert földet örököltél, és nem mondom, hogy el kellene tőled kommunizálni, távol álljon tőlem. Az a probléma, hogy pl. édesapád nem kellett volna, hogy 72ha föld tulajdonosává váljon így, legalábbis én ezt nem érzem igazságos, normális dolognak, amikor számomra középosztálybeli emberként 1ha területért az életem munkája is kevés. És ezért ő egyáltalán nem hibáztatható, sőt, egyszerűen csak egy jó (?) döntést hozott és betartotta a rossz szabályokat. Nem is csalt/lopott, mint azt azok teszik, akik mostanában jutnak földhöz sumák módon (akik lehet, hogy már a te földedre is fenik a fogukat már). Egyszerűen ezzel kapcsolatban eszembe jutott, hogy ez is egy bántóan rossz rendszer. Azt mondjuk nem tudom, mi lenne a méltányos és igazságos megoldás az állapot helyreállítására...

fhdgy 2017.05.05. 23:41:43

@Arthamyr: Nézd, akkor 1993-ban nagyon sok embernek megvolt a lehetősége földet venni. Nem tették, pedig lehetett volna, mert sokkal több föld volt, mint amennyire vevő volt.

Sokan minket is hülyének néztek, hogy miért földet veszünk, miért nem adjuk el a kárpótlási jegyeket és miért nem pl. autót, lakást, színes TV-ét, műholdvevőt stb., stb. veszünk rajt,

Mi már akkor is láttuk, hogy a föld egy véges erőforrás. Az előbb fölsorolt használati cikkek előbb-utóbb tönkre mennek a használattól, ellenben a föld, ha jól használják, egyre jobb lesz, egyre többet fog érni.

Akkor, 1993-ban Burgenlandban, ha jól emlékszem egy átlagos hektár föld százezer schilling volt. Akkor nálunk négy-ötezer forintért is lehetett venni.

Mások lakást, gyárat és még ki tudja mit "privatizált", így vagy úgy vagy amúgy.

Ez a hetvenkét hektár föld most ér mondjuk 75 millió forintot. Hányan privatizáltak ennél sokkal nagyobb értékű lakást, gyárat, részvényeket és még ki tudja, hogy mit.

A föld érték, egyre nagyobb érték, ez igaz, de hányan vannak, akiknek csak az autójuk ennél többet ér. Az nem rossz rendszer?

Csak a föld?

Az nem rossz rendszer, hogy vannak, akiknek több ezer ember robotol rabszolgaként és emiatt több pénze van mint esze?

Nem kellene mindenkinek csak az eszéhez mérten engedni, hogy pénze legyen? Volt egy rendszer, amelyik megpróbált egyenlősdit játszani. Nem volt jó. Ez sem jó? Akkor mi a jó?

Én sem tudom, csak azt látom, hogy sokan még azt is eltékozolják, ami az ölébe hullik.

FutureFry 2017.05.06. 04:05:12

@fhdgy: "Buy land, they're not making it anymore." - Mark Twain

FutureFry 2017.05.06. 04:10:45

@FutureFry: (Mondjuk pl. Hawaii-n azért készül még, de az egy ideig nem lesz használható állapotú)

Főgebra 2017.05.06. 07:47:28

@Arthamyr:
Mivel a világtörténelemben nincs példa arra, hogy kell egy ország gazdaságát az elfuserált "szocializmusból" visszavezetni a kapitalizmusba, az észrevételek jelentősebb része lépcsőházi okoskodás, amit akkor, ott, igen kevesen láttak!
Mindenki szidja a privatizációt, miközben a proli is megvehette az önkormányzati lakását 100-150 ezer forintért, amit most minimum 8-9 millióért el tud adni!
Hol itt az igazság?
A mottó:
Mindenkinek van igazsága.

És a végén arra sincs példa a világtörténelemben, hogy a posztkommunista országok lakóinak hátsó lebenyéből, hogy lehet kiirtani a kis Lenineket, Sztálinokat, Rákosikat, Kádárokat.
Márpedig, amíg ez nem történik meg, addig egy nyomorult gondolkodású országról és az ottani, nyomorultul működő gazdaságról lehet csak beszélni.

Arthamyr 2017.05.06. 08:23:21

@FutureFry: Az araboknál is készül, de az meg drágább, mint ami itt készen kapható. :)
@fhdgy: Azzal önmagában semmi bajom nincs, hogy valakinek van mondjuk 10 milliárdja (mert mondjuk volt egy találmánya, vagy sokszor jó döntést hozott és mellé még szerencséje is volt). Ez sem feltétlenül jó, de hiszek abban, hogy egy jó világban a jó teljesítmény jutalommal jár (mondjuk ez ebben a rossz világban is így van, de sajnos sok kerülőút van a teljesítménnyel elérhetőnél nagyobb jutalom felé). Azzal viszont van, ha valaki a közösből kivesz magának 10 milliárdot, csak azért, mert csinál magának valami szar törvényt, ami ezt lehetővé teszi (vagy egyéb sumák módon, pl. a jó törvények be nem tartása). És ilyenkor bizony gyűlölöm és megvetem ezt az embert (ő meg erről nem tud, de ha tudná is, leszarná :)). Én nagyon nem hiszek az egyenlősdiben, de a tisztesség és az igazság hiánya zavar.
Mint mondtam, nem hibáztatom apádat, hogy egy rossz szabályok szerinti játékban jól játszott (teljesen igaza volt, én is ezt tettem volna, ha van lehetőségem és információm!), és nem is sorolom őt egy kategóriába azokkal a rohadékokkal, akik saját maguk javára elrontják a szabályokat/törvényeket vagy áthágják őket.
De a végeredmény rossz, és még rosszabb lesz, ha hirtelen a földed felértékelődik, és milliárdossá válsz. Akkor te pár rossz szabály miatt lettél milliárdos, kerültél normális ember által el nem érhető magasságokba, nem a páratlanul ritka, kimagasló tehetséged, jó döntéseid vagy kitartásod miatt. Ráadásul nem úgy lettél milliárdos, hogy létrehoztál új értéket, egyszerűen csak az eddig létezőekből több került hozzád.
Mind mondom, nem tudok erre megoldást (vagyis tudok, de azt rengetegen elleneznék, meg amúgy sem érdekelnek senkit a megoldásaim a családomon és a munkahelyemen kívül), csak jeleztem, hogy ez a földesdi mocsok dolog (és nem is a te eseted a jéghegy csúcsa, csak eszembe jutottak róla a rendszer komoly visszásságai).

Arthamyr 2017.05.06. 08:23:41

@Főgebra: Sajnos ez így van. Amúgy ugyanúgy baj, hogy a proli 100-150k-ért megvette a lakását, mint az, hogy a befolyásos játékosok megvették a gyárakat gombokért vagy komoly juttatásért átjátszották valakinek. Nem az a rossz, hogy magántulajdonba kerültek ezek a dolgok, hanem az, hogy mennyiért.
Szerintem a "kapitalizmus" természetesebb állapot, mint a "szocializmus", meg jobban is működik a tapasztalatok alapján, így arra fog tendálni a gazdasági berendezkedés. Persze lehet, hogy nem ebben az évszázadban.

Főgebra 2017.05.06. 08:41:20

@Arthamyr:
" Akkor te pár rossz szabály miatt lettél milliárdos, kerültél normális ember által el nem érhető magasságokba, nem a páratlanul ritka, kimagasló tehetséged, jó döntéseid vagy kitartásod miatt."

Ha jól emlékszem, akkor az "etalonnak" tartott USA-ból származik a mondás, hogy "Csak azt ne kérdezze meg senki, hogy az első milliómat hogy szereztem!"

Magyarán, lehetnek nekünk idealisztikus elképzeléseink egy világrendről, csak az úgy, nem működik.

adg 2017.05.06. 08:47:56

@Arthamyr: es azt tudod-e, hogy miert osztogattak a karpotllasi jegyeket, hogyan kerultek ezek a foldek, gyarak, akarmik allami tulajdonba, mi lett az eredeti tulajdonosokkal?
Tudod-e, mi lett volna, ha a rengeteg lakast a rendszervaltas idoszakaban nem lehetett volna "gombokert" megvenni? Tudod-e, mihez kedtek volna az onkormanyzatok a lakasokkal, meg tudtak volna-e venni az emberek "normal" aron, milyen allapotban voltak ezek a lakasok, mennyitt kellett volna ra kolteni az allamnak? Tudod-e, mi tortent a munkahelyek szamaval abban az idoszakban?
Megannyi kerdes, de ez egy picit bonyolultabb annal, hogy jo informacioja volt es lecsapott, most meg itt a nagy haszon a semmibol.

fhdgy 2017.05.06. 10:04:09

@Arthamyr: Nézd, én 1979-ben vagy 80-ban is vettem egy zártkertet magamnak. Akkor városlakó voltam, bár faluról jöttem.

Az valamivel több mint 3000 négyzetméter volt. Azt sem lett volna szabad?

Míg sokan mások a kocsmában a pultot támasztották, addig én hétvégeken túrtam a földet. Kevesen voltak, akik ezt irigyelték, de többen voltak, akik kimondva vagy kimondatlanul hülyének néztek, hogy miért kell az nekem, matematikus, programozó létemre.

Tudod, akkor még a magyar falusi emberben, mondhatjuk, hogy parasztban ( ebben a kontextusban ez hatalmas dicséret ) benne volt a föld szeretete, tisztelete.

Ma is van emberekben tisztelet, szeretet a föld iránt, de sokkal nagyobb az irigység azokkal szemben, akiknek van földjük.

Itt most nem a zöldbárókról beszélek.

Nehéz dolog ez. 1993-94-ben senki nem irigyelt, amikor napokon keresztül, egy ócska MTZ-vel, napi 16-20 órákat szántottam, tárcsáztam, aztán az eredmény azért nem nevezhető siralmasnak, mert abszolút nulla lett.

De mondok mást is! Pl. 2011-től munkaidő után, hétvégeken csináltam egy programot. Csak egy ember volt, aki hajlandó volt velem ebben dolgozni úgy, hogy 2016-ig szinte semmi anyagi hasznunk nem volt belőle. A munkát senki nem irigyelte, de amióta van anyagi haszna, sokan irigyek lettek vagy csak egyszerűen azt mondják, hogy "persze, könnyű neked!".

Volt/van olyan barátom, szintén programozó, akinek ajánlottam dolgokat, hogy mit lenne érdemes csinálni. Igen, jó, meg jó lenne, de neki nincs ereje munkaidő után, hétvégeken még pluszban dolgozni.

Neked könnyű, mondta, mert neked van hozzá erőd!

Könnyű B+, egy szívműtét után, te pedig makk egészséges vagy.

No, erről ennyit.

Főgebra 2017.05.06. 10:08:46

@fhdgy:
És ezt lehet fokozni!
A feleségemnek azért volt jó, mert nem kellett neki vizitdíjat fizetni, mert cukorbeteg volt!

fhdgy 2017.05.06. 10:11:55

@Főgebra: Ebből látszik, hogy Te érted, hogy miről beszélek.

Tegnap láttam egy embert, akinek tőből hiányoztak a lábai.

Akkor neki is jó, mert nem lehet neki azt mondani, hogy büdös a lábad.

Arthamyr 2017.05.06. 10:13:27

@Főgebra: Attól, hogy a világ úgy működik, ahogy működik, és még alkalmazkodni is tudok hozzá, nem feltétlenül kell azt gondolnom, hogy ez a működés rendjén van.

Arthamyr 2017.05.06. 10:13:48

"es azt tudod-e, hogy miert osztogattak a karpotllasi jegyeket, hogyan kerultek ezek a foldek, gyarak, akarmik allami tulajdonba, mi lett az eredeti tulajdonosokkal?" - Van ötletem a kommunikált miértről. Van ötletem a második részre való válaszra, és nem örülök, nem helyeslem, hogy úgy történtek a dolgok, ahogy.
"Tudod-e, mi lett volna, ha a rengeteg lakast a rendszervaltas idoszakaban nem lehetett volna "gombokert" megvenni? Tudod-e, mihez kedtek volna az onkormanyzatok a lakasokkal, meg tudtak volna-e venni az emberek "normal" aron, milyen allapotban voltak ezek a lakasok, mennyitt kellett volna ra kolteni az allamnak?" - Nem tudom, és valószínűleg nem is akkora baj, mint az "elprivatizált" milliárdok, ez által legalább egy viszonylag széles, és talán részben rá is szoruló réteg jutott kicsi, behozható (!) előnyhöz, és valóban, probléma lett volna a lakások állami fenntartásával, társadalmi hatása simán pozitív is lehetett. Mint mondtam, nem is a privatizáció tényével van bajom, inkább a mikéntjével.
"Tudod-e, mi tortent a munkahelyek szamaval abban az idoszakban?" - Ötletem sincs, de nem is érdekel.

Főgebra 2017.05.06. 10:36:00

@fhdgy:
És nem kell neki megvenni a k.va drága cipőket sem!

Arthamyr 2017.05.06. 10:41:06

Lassan, finoman eltérítettétek eredeti gondolatom.
Az mindössze ennyi volt: fhdgy helyzetéről eszembe jutott, amit írtam: ocsló a föld, amíg x-nek van kategorizálva, aztán meg tud drágulni, amint átkategorizálják. Ezt sokan kihasználják (meg van aki csak tudatlanul nyer vele), és ez rossz. Az is, hogy a cimbiknek osztják a földet a közösből. Ez egyszerű, mint a fakocka, és igaz is. Na ezt 100%-ban tartom, hogy nem kéne, hogy legyen.

Utána ehhez lazán kapcsolódó, nehéz kérdéseket tesztek fel, amikre igazából nincs jó válasz. Legalábbis, ha van is, az én felkészültségi szintemen napokba telne utánajárni, és újabb napokba, hogy értelmesen megfogalmazzam, ebbe nálam sokkal felkészültebb embereknek is beletört már a bicskája.
Igyekeztem válaszolni (mert szerintem illik), de nyilvánvalóan nem fogok tudni támadhatatlan válaszokat adni, sőt, magam sem értek mindegyikkel egyet, sokszor annyira bonyolult gondolataim vannak róla, hogy meg sem tudom értelmesen fogalmazni, szóval ezt én ennyiben is hagynám, és nem mennék tovább ebbe az irányba, hogy milyen jó neki, hogy nem lehet neki mondani, hogy büdös a lába. Nem azért, mert megsértődtem, egyszerűen nem érzem magam eléggé felkészültnek, és nem akarok túl sok vállalhatatlan hülyeséget mondani.

fhdgy 2017.05.06. 10:50:05

@Arthamyr: 1990-től 1993-ig majdnem egy millió ember vesztette el a munkáját. Volt olyan év, hogy az infláció 30% fölött volt.

Kárpótlási jegyeket azok az emberek kaptak, akiknek a földjét, vagyonát elvették, az életét így vagy úgy, de tönkretették.

Aztán jöttek a hiénák, ők a kárpótlási jegyeken hihetetlenül meggazdagodtak, a többség pedig elkótyavetyélte azt.

Sokaknak ez fájópont, másoknak hatalmas gazdagodás, megint másoknak már csak történelem, aztán ma már vannak elég sokan, akiknek ez semmit nem mond, csak a jelenlegi állapotokat látják.

Főgebra 2017.05.06. 11:00:26

@fhdgy:
Ebben a kárpótlási jegy mizériában volt egy, hivatalosan meg nem erősített eset, amikor a zúzdából több százmilliárd forintnyi felhasznált és forgalomból kivont kárpótlási jegy újra visszakerült a piacra.
Nna, az volt a tiszta haszon!

Arthamyr 2017.05.06. 11:04:42

@fhdgy: "1990-től 1993-ig majdnem egy millió ember vesztette el a munkáját. Volt olyan év, hogy az infláció 30% fölött volt." - Ez szomorú, de nem biztos, hogy elkerülhető volt.

"Aztán jöttek a hiénák, ők a kárpótlási jegyeken hihetetlenül meggazdagodtak, a többség pedig elkótyavetyélte azt." - na ez a nagy baj, ezek ugyanazok az emberek, mint akik ma trükköznek a földdel, kamupályázatokat nyernek, vagy a privatizáció alatt a semmiből milliárdossá alakultak.

fhdgy 2017.05.06. 11:05:44

@Főgebra: Felelősségre vontak ezért valakit? Nem!

Tényleg tiszta haszon volt, de egyben óriási disznóság!

fhdgy 2017.05.06. 14:14:41

@diggerdriver: Azért ennyire már ne legyél gonosz!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.05.06. 15:04:55

@fhdgy: Egy poénért a fél kezedet odaadnám.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

fhdgy 2017.05.06. 16:35:40

@diggerdriver: Ezt, látod elhiszem! -:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.05.07. 21:44:50

@Taxomükke (UK): Nem kicsit volt röhejes a dolog valóban.Egy szerencsétlen ember éjjel-nappali önsanyargatása, sz@r ételeken élése, fagyos, jégkockás vízben úszása, és akkor ennyit kap érte cserébe.Hát, ezért kár volt.Totálisan hiteltelenné tesz mindenféle eko-öko-vegán-stb életvitelt.
Vagy mondjuk úgy, hogy ezt sem érdemes túltolni.Béke neki.

***

Az meg, hogy Hagyma elment, döbbenet. Rip neki is, a kommentjei elég "érdekesek" voltak, de kár minden emberért, aki túl korán megy el...

Vadalmaaaaa 2017.05.08. 11:19:23

@Zsíros Bödön: ezt nem hiszem,hogy magyarhonban ennyit viszel haza netto:)

Vadalmaaaaa 2017.05.08. 11:39:15

@fhdgy: nem lehetett foldet venni a karpotlasi jegyeken,mert nem volt eleg fold,ugyanis olyanok is kaptak foldet es karpotlasi jegyet,akiknek korabban foldjuk nem volt!

Akiktol elvettek,azoknak egy toredeket visszaadtak,de nem ott,nem egyben,es NEM ANNYIT,amennyit elvettek

Igazolni kellett az elvetel tenyet sok foldhivatlaban,marpedig a terror eveiben eveiben ritkan igazoltak a foldelvetelt

Ugy gatoltak az eredeti foldtulajdonosok foldhoz jutasat,ahogy lehetett

A nyolcvanas evekben kezdtek meg az un. Privatizaciot,amelynek kereteben bagoert eladtakmaz elvtarsak a gyarakat a nyugatiaknak,akik bezarattak azokat piacnyeresi celllal,hogy az o szarjaikat vegyuk

Ebben a folyamatban egy csapassal tonkretettek a gyari munkast es a termelot tehat

Mire a karpotlasi jegyeket kiadtak,mar egy kivereztetett tarsadalom kajara,mosoporra valtotta a karpotlasi jegyeket a puszta tulelesert es nem a luxusert,ahogy te irod,autora nem lehetett vlatni csak meghatarozott cikkekre,puszta es persze ment a megfelemlitesi propaganda,hogy el,fog ertektelenedni a jegy

Felvittek tozsdere,megindult a kereskedelem vele,kifosztottak masodjara is a foldtulajdonosokat

A karpotlasi jegy volt maga a masodik rekviracio. Csak egyszeruen vissza kellett volna adni,amit es akitol elvettek,jegyekre semmi szulseg nem lett volna

Vadalmaaaaa 2017.05.08. 11:43:46

Karpotlaskor kaptak foldet olyanok is ,akiknek sosem volt foldtulajdonuk,akiktol nem vettek el semmit! Azok is foldhoz jutottak,akik korabban masoktol vettek el foldet es egyebet peldaul,ha a tenyek szamitanak....

Emiatt nem jutott azoknak,akiktol elvettek,emiatt sem lehetett nekik visszadni azt amit toluk elvettek,ennyire egyszeru...

Es akkor ez meg csak a fold,az,hogy az allam hasznalta 75 evig a vagyonukat arra semmifele karteritest nem kaptak,a gepeikre,allataikra

A lakoingatlanokat pedig a mai napig nem kaptak vissza a tulajdonosok,csak egyesek,akik az aktualis kormanyok csokosai,de a torveny kimondja,lakoingatlant nem lehet visszaadni es azzal az indokkal,hogy ott mar laknak es valoban,akik anno ingyen tulajdonukba vettek a maset..:)

Zsíros Bödön 2017.05.30. 21:29:30

@vöribaba: nem olyan sok szakma van itthon amit megfizetnek, elismerem, szégyen is, ettől még elhiheted. És nem is Pesten dolgozom, ott tudnsk ennél többet is kapni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása