oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 06. 06:30,  Idős magyarok külföldön 200 komment

2017. április 06. 06:30 Határátkelő

Idős magyarok külföldön

Ahogyan telnek az évek, egyre több idős magyar él majd külföldön. Bécsben például úgy számolnak, hogy csak 60 fölötti magyarból több mint tízezer lesz 2040-ben. (Vigyázat, a poszt számokat tartalmaz!) Vajon mi lesz velük? Maradnak, visszaköltöznek Magyarországra, hogyan képzelik el az életüket? És hogyan képzelitek el ti?

idos_emberek_foto_pixabay_com_huskyherz.jpg

Ausztriában rengeteg külföldi él, tavaly év elején például 1 millió 840 ezren voltak, igaz, kétharmaduk már Ausztriában született, ezzel együtt is, az osztrák főváros lakosságának harmada a szülei révén, vagy saját jogon bevándorló.

Márpedig ahogyan telnek az évek, úgy öregszik majd ez az egyre szélesebb réteg, és nagy kérdés, mit terveznek nyugdíjaskorukra. Az biztos, hogy sokan lesznek, a növekedés ugyanis folyamatos és látványos: míg 2007-ben az Ausztriában élő 60+-os generáció 15,5, addig tavaly már 17 százaléka született az országon kívül.

Egy friss tanulmány most a következő szűk negyedszázad fejleményeit próbálta meg kikutatni, és arra jutott, hogy 2040-re Bécsben 530 ezerre nő majd a hatvan év fölöttiek száma (most valamivel kevesebb, mint 400 ezer), ám ezen belül a határátkelők aránya a jelenleginél sokkal nagyobb lesz. 

Elsősorban a szerbek, bosnyákok és törökök adják majd ennek a rétegnek a gerincét 2030-ban, ám még hosszabb távon (ez praktikusan 2040-et jelenti) a kelet-európaiak (a magyarok mellett lengyelek, románok, bolgárok, stb.) aránya nő majd meg (csak magyarból több mint 10 ezer lesz). 

ausztria_becs_60_jovobeli_aranya_forras_medien_servicestelle.jpg(Forrás: medienservicestelle.at) 

Menni vagy maradni? 

Érdekes módon a tipikus válaszadó 30 éve érkezett Ausztriába, nagyjából minden második munkavállalás céljából, harmaduk családegyesítés okán, és 17 százalék köztük a menedékkérő (a megkérdezettek fele osztrák állampolgár). 

Miután sokszor olvasni akár itt is a kommentek között, hogy „persze, majd nyugdíjasként jó lesz hazajönni”, a helyzet az, hogy a Bécsben élők egyértelmű többségének ez esze ágában sincs. 

Mindösszesen 8 százalék mondta biztosra, hogy nem akar Ausztriában maradni, 56 százalék viszont kifejezetten állította, hogy Bécsben képzeli el öreg napjait. Nem meglepő, hogy csak 6 százalékuk várja némi keserű szájízzel az ausztriai időskort, 42 százalék viszont kifejezetten pozitívan áll hozzá, míg 28 százaléknak vegyesek az érzelmei. 

Szóval nagyjából az látszik, hogy a többség maradna, és nem nagyon gondolkodik a hazatérésen, ami abból a szempontból abszolút érthető, hogy több év(tized) után már nem olyan könnyű mozdulni, és visszaszokni egy más életbe, kultúrába, még ha az a sajátunk is (volt valaha). 

A maradás problémái 

Persze maradni sem feltétlenül könnyű, amit jelez, hogy sokakban vannak kérdőjelek, elsősorban anyagi jellegűek (minden második megkérdezett tart attól, hogy nem fog tudni megfizetni például egy idősotthoni költözést, de sokan tartanak attól is (44 százalék), hogy nem áll elég információ a rendelkezésükre, vagy hogy nehezen boldogulnak majd a bürokratikus akadályokkal, például a papírok kitöltésével (35 százalék). 

Attól viszont a többség egyáltalán nem tart, hogy vallási, vagy egyéb értékrendbeli kérdés miatt hátrányos megkülönböztetés érheti. 

A hazaköltözés mellett én általában az anyagiak mellett legtöbbször kulturális („mégis inkább magyar ápoljon”) és nyelvi érveket szoktam hallani. 

Az én ismerőseim között van, aki például amiatt gondolkodott el a dolgon, mert attól fél, hogy ha bármilyen mentális problémával szembesül, akkor elsősorban nyelvi gondjai támadnak. 

Az osztrák felmérésben megkérdezettek között viszont ezek egyike sem kiemelkedő jelentőségű. Az otthonápolással kapcsolatos lista élén az empátia és a megfelelő képzettség áll (tízből 8-9 embernek fontos ez), körülbelül a válaszadók fele említette csak a közös nyelvet és hogy az ápoló azonos nemű legyen, és csupán minden negyedik megkérdezett tartotta fontosnak, hogy honfitársa ápolja. 

Ami az idősek otthonát illeti, ott is tízből kilencen a biztonságot, a jó szomszédokat, a természet közelségét és hasonló tényezőket tartottak fontosnak, és a származási, nyelvi kérdések ott is a lista alján szerepeltek. 

A hazatérés nehézségei 

A végére azért annyit még hozzátennék, hogy a hazatérés kapcsán lehet mindenféle rémtörténeteket is olvasni (nyilván amellett, hogy biztosan sokaknak simán megy). 

Nekem akad ismerősöm, aki hosszú hónapokig járta a kálváriát (talán már említettem is), mire sikerült elérnie, hogy a Magyarországon anno ledolgozott évei után megkapja a nyugdíjat. (Győzködöm egy ideje, hogy írja meg a történetet…) 

Az ő külön szerencséje, hogy nem kenyérre kellett, viszont aki hasonló cipőben jár, jó, ha felkészül a bürokratikus ugrabugrára, ami azért elég idegőrlő tud lenni. 

És miként azt a közelmúltban elég nagy vihart kavart kisgyerekes történetek jelzik, a magyar közigazgatás egyes tagjai nem feltétlenül állnak készen a hazatérők befogadására. 

Szóval a kérdés tehát az: ti tervezitek-e, hogy majdan nyugdíjasként hazatértek, vagy inkább másfelé (például Spanyolországba) veszitek az irányt?

HÍRMONDÓ

Szaúdi masszőrtől a hajós cukrászig

Elég ritkán találunk szaúd-arábiai munkát, most belefutottunk egybe, meg is mutatjuk nektek, emellett azért lesznek hagyományosabb helyszínek és munkák is.

A kormány szerint ugyanannyian mennek el, mint amennyien hazatérnek

Miközben egyes statisztikák szerint a felsőoktatásban tanulók közel fele fontolgatja a tartós külföldi letelepedést, addig a kormány szerint egyensúlyba került a határátkelők és a hazaköltözők aránya.

Szuper hír az ausztriai magyaroknak! 

Váratlan és magyar szempontból kellemes fordulat következett be Ausztriában, amikor Reinhold Mitterlehner alkancellár, a kisebbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a Der Standard című osztrák lap szerint azt mondta, a kormány nem csökkenti a külföldiek családi támogatását.

Egyre rosszabb helyzetben a demokrácia Magyarországon 

Magyarország demokráciaszintje esett a leglátványosabban az elmúlt 10 évben – áll a Freedom House idei jelentésében, amely szerint Közép-Európában Magyarország áll a legközelebb a tekintélyelvű rezsimhez.

Kirakhatják Magyarországot az EU-ból 

A Times értesülése szerint Franciaország, Németország és 21 más EU-tagállam még az idén olyan ultimátumot intéz Magyarországhoz és Lengyelországhoz, amelynek értelmében vagy elfogadják a menedékkérők rájuk jutó áttelepítési kvótáját, vagy távoznak az Európai Unióból.

(Fotó: pixabay.com/Huskyherz)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8212404371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2017.04.06. 15:51:15

@London2009: Ööööö ... hát, izé, bocs ... oups! Hm, kár, a baleset jobb poén lett vona ;)))

@Golf2: Mutáns.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 16:31:00

@Herr Géza: "azaz az egyre kevesebb aktív fiatalnak egyre több nyugdíjast kéne eltartania"
- idefigyelj nagyokos: ezt utalom hallani is, hogy a fiatalok tartjak el. Talan nem fizettek semmi hozzajarulast azok a nyugdijasok, amig dolgoztak? Remelem, a gyerereked a szemedbe vagja, mikor odakerulsz.

Az eloregedo tarsadalom egy mitosz, amit azert talaltak ki, hogy ellopjak a nyugdijunkat. Erdekes modon, az utcan jarva barhol europaban, nem azt a benyomast kelti, hogy eloregedo a tarsadalom, meg akkor sem, ha az idegen bevandorlokat leszamitjuk.

A varhato elettartamrol valo statisztikak pedig annyit ernek, mint hogy hany magyar tervezi a kikoltozest. A valosagrol semmit sem mondanak, tehat a hajadra kenheted.

Ha en iszok egy pohar szodat, te meg egy pohar bort, akkor atlagban ittunk egy froccsot. Na ennyit ernek a kozmetikazott statisztikak.

Hogy mas peldat ne mondjak: Minden statisztikai azt mondta Trump eselytelen aztan megnyerte folenyesen. A statisztikak es a "koz" -velemenykutatasok is csak a nyomasgyakorlas es a velemenyformalas eszkozei.

2017.04.06. 16:31:26

@swing gitan: 'Sóhaj' ... Az Magyarország tragédiája, hogy nem volt létezése óta egyetlen olyan évtizede sem, amikor ne állt volna harcban valakivel vagy valamivel. Ha végképp nem volt semmi, akkor kreálva lett. Aztán ezeknek a harcoknak rendszeresen öntökönszúrás lett a vége, hiszen milyen jól tettük, hogy "elzártuk magunkat a Marshall tervtől". Legalább most mutogathatunk meg átkozódhatunk, hogy bezzeg a németeket segitették! Lám, megint nem a vértől zilált magyarság hibája ... mindig másé.
Kezdem megsajánálni a mostani gárdát, hiszen követik ők Rákosi pajtást, vesszőről vesszőre, de azok a rohadt határok nyitva vannak. Még.

Határátkelő 2017.04.06. 16:33:03

@Herr Géza: Tedd meg a kedvemért, hogy nem vitatkozol vele! Kérlek. Egy olyan emberrel, aki nem érti a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényegét, és aki szerint ha sok fiatal jön szembe vele az utcán, akkor a társadalom nem öregszik, és gyakorlatilag mindenki bicikli, az összes közgazdász, statisztikus, (jobb- és baloldali) politikus, aki ezt állítja. Köszönöm.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 16:40:59

@London2009: "Na de akkor hallgatlak, mit javasolsz? Mit csinaljunk?"
- ha ram hallgatsz, akkor azt, amit akarsz.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 16:41:05

@puhacica: komolyan csak szemelyeskedni tudsz? Az mennyivel vilagosabb?

London2009 2017.04.06. 16:45:34

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: ne haragudj, de ezt nem tudom ertelmezni. Varom a javaslatodat. Azt annyira tudod, hogy itt mi van, meg mi lesz az elkovetkezo 50 evben. Akkor hol lesz ez maskent? Na? Megallt a tudomanyod?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 16:49:13

@Határátkelő: geza szohasznalata ellen az osszes nyugdijas neveben tiltakozom.

skye8 2017.04.06. 17:10:31

Szerintem a hazakoltozes kizarolag anyagi kerdes, azok ternek haza Akik nem engedhetik Meg maguknak hogy kulfoldon nyugdijaskent kenyelmesen eljenek. En legalabbis mas okot nehezen tudnek elkepzelni, 30-40 ev Kulfold azert jocskan enyhiti a honvagyat. Idosapolas-nem arrol van szo hogy Magyar vagy hottentotta apol hanem hogy mennyibe kerul.

Herr Géza 2017.04.06. 17:11:55

@Határátkelő: @Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Sorry, csak ennyi volt! Szimplán meg akartam fektetni a hülyeségeivel és tipikus a reakció, azt sem tudja hány óra van, de azért még vagdalkozik egy sort.
:D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.06. 17:22:17

@London2009: (elnézést, de ez a nap kommentje. Akkorát nevettem, köszi!)

London2009 2017.04.06. 17:29:14

@kisrumpf: melyikre gondolsz? Hadd nevessek en is. :D

macamuca [IHUN] 2017.04.06. 17:31:16

@charlieharper:
Ó,b+ ....
:))))))))))))))))))))))))))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.06. 17:38:47

@London2009: ?? King of the North-ra, te....

(A jómúltkor az utolsó sorozatot néztem, s a zuram (igen) mondta, foglaljam már neki össze, mi történt eddig.... )

puhacica 2017.04.06. 17:42:34

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: nem, nagyon szepen is tudok reagalni, mar ha erdemes. de hogy ketsegbe vonod az egesz foldgolyobisra ervenyes globalis felmelegedest, mert magyarorszagon(!) volt egy atlagosnal hidegebb tel... mi ez, ha nem sotetseg? :D

London2009 2017.04.06. 17:43:51

@kisrumpf: ja, jolvan! Meg is nyugodtam, hogy vegre valaki tudja mirol hadobalok!! Akkor nem volt hiaba!
Eloben amugy talan meg szebb volt. Becsszo. De latni a King in the Northot a maga valojaban, haaat...priceless!!
King in the North! King in the North! King in the North!! :D
Sok sikert az osszefoglaloval! hahaha.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.06. 17:56:18

@London2009: valóban bájos a fiú. Hmmmm... nem is tudom, mikor voltam ennyire... khm... enthusiastic.... alighanem a The Wire idején, na de akkor nagyon ;-)

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 18:05:40

@The Devil Himself as. Zoole: €1600-bol....

ezt elbactam maradtam volna Bécsbe itt kiegeszitessel fogom elerni a minimum 1200$-t

de ha elkoltoznék csak az alapot kapnam ...

ja hogy tobb adot kellett volna bevallanom ..

London2009 2017.04.06. 18:07:50

@kisrumpf: Bajos? Que? Az egy dolog, hogy gyonyoru, de o egy hoooos! Imadom az egesz karaktert, kesz, teljesen vegem van tole. Nyilvan ezzel tok egyedul vagyok. A darab amiben jatszott a Doctor Faustus volt. Azert nem egy konnyu darab, ehhez kepest tele volt kikent kifent tini lanyokkal a szinhaz. Nekunk szerencsenk volt, mert mindenki szepen csendben vegig ulte az eloadast. De allitolag volt, hogy mar majdnem leallitottak a darabot, miutan minden kiscsaj sikitozott meg bekiabalt, hogy Jon! Marry me! :DD
Legalabb mar King in the Northot kiabaltak volna! Amatorok!

Majd ranezek erre a The Wire-re, ez valahogy kimaradt.

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 18:13:55

@Horthy Miklós cselédje: @London2009:

nem lesz gond mert addigra a pakik is nyugdijasok lesznek es laknak 10 nyugdijas pakival

London2009 2017.04.06. 18:17:04

@montroyal ( CAN qc): :D
Szemely szerint en nem aggodom...

SzZoole 2017.04.06. 18:22:24

@montroyal ( CAN qc): hej Zolibatyo nem kellet volna minden okosba csinalni:)))

Apropo,hoztal nekem Japanbol amit kertem toled?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.06. 18:26:25

@London2009: nos, nekem már csak bájos lehet, a zsenge korávával :-D

Bekiabálós kiscsajok, uramatyám... ilyet csak Cumberbatch kapcsán hallottam, te jó ég.

The Wire: baromi jó, csak legyen felirat, mert nagyon erős az akcentus. Magába szippantós storylines, remek karakterek. Pohár bor legyen nálad. Vagy több. Alkalmasint nekiülnék mind az 50 (asszem) résznek, ha van időd. A lengyel származású dokkmunkások a legjobb sorozat, szerintem. Öt sorozatból áll egyébként. S muszáj röhögni amikor a görög főgonosz egy magyar útlevelet forgat a kezében, még ki is merevítettük azt a képet...

Ízelítő: nem végig ilyen, nem is ezért szeretem, de ad egy kis betekintést :-)

m.youtube.com/watch?v=1lElf7D-An8

LittleG (uk) 2017.04.06. 18:38:24

@London2009: Meg kell nezzem, ki ez a Harvey. Nalam Bradley Cooper a meno, meg Paul Walker volt, csak ra haragszom, hogy kinyirta magat.
De Vin Dieselt is szivesen nezem, hallgatom, ha a Fast and he Furiousben jatszik.

Csodabogár 2017.04.06. 19:01:41

@P.Elliot: Spanyolok nem kérdeztek semmit. Összevarrták a fejét és hazaszállították. Normális helyen ilyenkor CT vagy MRI a minimum, hogy kizárják a stroket. Magyar ország se normális hely ilyen szempontból sajnos.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.04.06. 19:02:38

@LittleG (uk):
Szegeny Paul Walkert mindenki sajnalta...a lanyom iskolajaba jart, es itt a kornyekunkon lakott..

www.dailynews.com/arts-and-entertainment/20131201/fast-furious-star-paul-walker-remembered-as-kind-carefree

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 19:06:52

sajnos ez lassan idoszeru lesz a szamomra ..

hazakoltozes nalam nem tema 34 év utan... itt keves lesz a nyugdijam de teljes leallasra nem gondolok hiszen sajat cegembe le tudok lassulni es hagyom a melosokra a nehezet .. nem is szeretnek otthon ulni .. viszon a masodik éve, hogy hosszu teli vakaciora mentunk , ezt szeretnem tartani 3-4 honap eleg lesz .. es nem egy helyre pl florida mert azt unnam kulomben sem tartanak fent egy lakast erre ..

szerencsenkre van itt egy magyar otthon ami allami tamogatott rendes onallo 1-2 haloszobas lakasok vannak,, mint egy berhaz lenne es nagyon jo helyen, belvaroshoz ,metrohoz, piachoz folyohoz kozel . 30% -a a jovedelemnek ami 27ezer alatt kell lenni(nalam nem problema én csinalom az adobevallasomat ) minden benne van futes villany .. jelentkeztem mar( dupla nappali 2 furdo 2 halo) es en vagyok a kovetkezo... sokan hulyenek néznek ,mert nem tudjak, hogy ez egy normal berlakas(csak nincsenek gyerekek kutyak viszont a jarokereteseket kell kerulgetni a folyoson ) .. volt tobb lakasom, hazam azt eladtam a condom meg megvan arra is van vevom .. igy biztos az évi 3-4 honapos vakacio utazgatas ..

https://www.google.ca/maps/uv?hl=hu&pb=!1s0x4cc91a70c240212b:0x4b46e06b0b728c53!2m19!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m13!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!3m1!7e115!4shttp://foyerhongrois.blogspot.com/!5sfoyer+hongrois+montr%C3%A9al+-+Google-keres%C3%A9s&imagekey=!1e1!2s4.bp.blogspot.com/_l3k2qZj2jFo/TTjM2D5ZgmI/AAAAAAAAAiI/uCa6Vt_gwis/s1600/building.jpeg&sa=X&ved=0ahUKEwijiL_fn5DTAhWR0YMKHYNPDAAQoioIezAK

puhacica 2017.04.06. 19:20:39

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: neked elmondom, mert nem biztos, hogy tudod, de nem mindenki el egyforman.
1. alulfizetett munkak. nekunk otthon is evekbe telt, mire bedolgoztuk magunkat a jol fizeto poziciokba. itt ujrakezdtunk mindent a nullarol. marhara orulok, hogy a kommentek alapjan mindenki minimum kozeposztalybeli eletet el es fasza fizetessel rendelkezik, raadasul mindezt azonnal, mindenfele nehezsegek nelkul tudta hozni. tovabba: nemferjem fizetese eppen csak pirinyoval van a uk atlagfizetes alatt (2016 szeptemberi adat), annyit keres, mint egy junior vago, csak fele annyit se stresszel. amint kap egy store-t, boven az atlag fole emelkedik a fizetese, egy senior vagoeval egy szintre kb. az en fizetesem a minimalberhez kozelit, de a kettobol kenyelmesen megvagyunk. nem mintha sokat szamitana, vagy ettol lennenk valakik/senkik, csak a tenyek kedveert irom.
2. london es hitel. londonba jottunk, mert tudtuk, hogy itt tutira lesz munkank. es mivel jol erezzuk magunkat, maradunk is meg egy darabig. eljatszottunk mar azzal a gondolattal is, hogy kikoltozzunk videkre, de egesz egyszeruen jelenleg nem eri meg nekunk. kesobb lehet, hogy videk lesz belole hitellel, amire elvileg es a bankunk altal adott informaciok alapjan lenne lehetosegunk, de ez meg nagyon tavoli jovo. az elso a beugro osszegyujtese a spanyolorszagi lakasra, a spanyol banktol kapott kalkulacio (es a jelenlegi helyzet) alapjan ez sem problema.
3. idoskori tervek: a lakast ugye mar irtam. jelenleg is van mindenfele biztositasunk, a nyugdijelotakarekossag a kovetkezo. gyerekunk nem lesz, hogy hol rohadunk el, nem erdekel. amig esznel vagyunk, addig azt gondolom, lesz mibol fenntartani magunkat, aztan meg mar annyira mindegy.
4. osszegzes: alnaivitas lenne reszemrol azt gondolni, a penz nem szamit. szamit. minel tobb van belole, annal kenyelmesebb az elet. de talan azert, mert mi mindig csorok voltunk, megtanultam ertekelni azt, ami van es soha nem erdekelt az, hogy hova sorolnak be. kozeposztalybeli, proli, ertelmisegi... cimkek. nem a hazam, a munkam hataroz meg. eleg szomoru, hogy egyesek szerint annyit ersz, amennyid van. vannak nalunk sokkal szarabb es sokkal jobb helyzetben elok is. gondolod, ha annyira rosszul ereznenk magunkat, nem valtoztatnank?

2017.04.06. 19:28:11

@montroyal ( CAN qc): Adathalász oldal a linked. Gondoltam, szólok.

2017.04.06. 19:39:51

@montroyal ( CAN qc): Nem, ez oké. Azt hittem, lesz pár kép a belsőről is, de csak a két épület ... ja, mellesleg igazad van, kivülről átlagos bérházak.

SzZoole 2017.04.06. 19:46:15

@montroyal ( CAN qc): Zolibatyo,azert a mult kisert ugylatom,de nem a kurvanenik erdekelnek:)))
Arra kertelek,hogy Okinawa szigeterol hozzal nekem egy hattori hanzo sword-ot feregirtasra,mert tul sok a fereg erre mostanaban:)))

Taxomükke (UK) 2017.04.06. 19:58:49

@London2009: " Miert turi meg Diggi a blogjan?"
Mert egy liberalis fasz. :))))))))
Csak vicc volt.

blackhairlady 2017.04.06. 20:04:43

@Zsuzsi65: az en ferjem pedig a Beyonceval jart egy gimibe:))
Na jo, csak ugyanabba es nem ugyanakkor :D

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 20:06:15

@Pink Petsch: szep kis kert van koztuk bolt gym orvos (egyszer egy heten ) etterem benne es ha bezarom a lakast olyan mint mas berhaz .. metro piac autopalya a folyo mellett zold terulet vegig es ha a terkepen a jobb felso sarkot lahuzzatok az a bazilika a turista belvaros .
.@The Devil Himself as. Zoole: Okinawat kihagytuk mert nem volt jo ido arra egyenesen Shanghaibol Taiwan fele mentunk a kardal kulomben is bajba lettem volna a vamnal .. lodd le oket csuzlival .. egy hasznaltam portas koromban vasgorgovel ..:-)

https://www.google.ca/maps/place/2580+Rue+Saint-Jacques,+Montr%C3%A9al,+QC+H3J+2M8/@45.4880822,-73.5814102,14.75z/data=!4m5!3m4!1s0x4cc91a70c124e419:0xcea0758c809a9cee!8m2!3d45.484138!4d-73.578475

tanato 2017.04.06. 20:11:45

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Sajnos nem így van,mert a mai családokban már nincs olyan aki elláthatná az időseket/egyrészt kicsik a lakások,másrészt megnyúlt a munkavégzés ideje,kitolódott a nyugdíjkorhatár/

tanato 2017.04.06. 20:15:30

@Csodabogár: Speciel Spanyolban nem tudom az eü. ellátás feltételeit pl. egy uniós idős ember esetében.

blackhairlady 2017.04.06. 20:15:43

A mostani tervek szerint mi veszunk egy picike kis lakast valahol itt az USAban, ahova mindig haza mehetunk, aztan az ev nagy reszet lakokocsiban toltjuk, hol itt, hol ott.
Ha nyerek a lotton akkor viszont veszek egy lakast Budapesten is az Andrassy uton vagy valahol a kozelben :))

tanato 2017.04.06. 20:16:05

@Csodabogár: Speciel Spanyolban nem tudom az eü. ellátás feltételeit pl. egy uniós idős ember esetében.

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 20:21:39

@blackhairlady: Ha nyerek a lotton
ha én nyerek rogton kiirom az ajtomra a kolto szavait
-sem rokona sem ismerose nem vagyok senkinek -

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.06. 20:25:52

Jó, hát 2040-re a jelenleg itt kommentelő többség is erősen 60+os lesz, de minimum közeli; vagy a hamut is mamunak mondja, netán alulról szagolja majd az ibolyát...Annyira előre nézni nincs sok értelme, még akármi is történhet addig.
Hazamenni részünkről, hát, a középső lábam se tudja, de egy olcsó, és relatíve meleg ország nem lenne baj.Most még szeretem a hideget, bár már itt sincs nagyon; de addigra valszeg utálni fogom.Csak egy a baj az ilyen déli országokkal, hogy a politikai, gazdasági stabilitás már manapság se valami combos, hát még majd huszon évek múlva; illetve a migrihelyzet ki tudja meddig, mivé fog fajulni...

Az a tschechische azért elég kemény szó...Két és fél escéhá, bakker... :D

Hazatérők-kivándorlók aránya: bróhaha, és mégeccer, bróhaha...Hápperszehogy! :D

Kirakhatják Magyarországot az EU-ból : na, ezért kell az állampolgárság, nem másért...Én mondjuk inkább attól féltem, hogy a Viktátori unortodoxia révén sikerül kikormányozni az országot az EU-ból.De ezexerint lehet, inkább ilyen központi elhatározású huxitnak nézünk elébe?? :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.06. 20:28:14

@LyukasBogrács: Ez fotósopp, a webhely nem érhető el... :D
Volt még olyan marha, aki rákattintott, rajtam kívül? :D

2017.04.06. 20:33:31

@geegee: Ugyan már, a tschechische a belépő szint (mikor először próbáltam kimondani kissé beletört a nyelvem :D), ezt kapd ki:
Grundstücksverkehrsgenehmigungszuständigkeitsübertragungsverordnung
-esküszöm, hogy létező szó.

blackhairlady 2017.04.06. 20:40:00

@montroyal ( CAN qc): En mar kepzeletben szet osztottam a nyeremenyem, nekem alig maradt :)

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 20:45:36

@blackhairlady: kérjél vissza belole elore ...:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.06. 21:14:10

@Pink Petsch: Bróhaha, hülye németek, német hülyék...:D
Aki elkezdi olvasni, kimondani, az emléxik még a közepénél, hogy mi volt az eleje??
:-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.06. 21:15:32

@montroyal ( CAN qc): Öreg hajós, visszatértetek már Odüsszeiából? :D
Jársz már bádizni? Csak a gyimbe, vagy a műhelybe is?
:-))

2017.04.06. 21:43:25

@geegee: Naja ;) Azért az igazság kedvéért megjegyzem, hogy bár valóban létező szó, egyben a leghosszabb német szó is jelenleg, és hát nem túl gyakran használt, mivel valami szárazföldi közlekedési engedélyekre vonatkozó rendeletszerüséget jelent ... szerepel még a szóban valohol a közepe táján a "transzfer" meg a "hatáskör" szó is, úgyhogy rakd össze :DDD Különben kb. igy müködik, összerakják a főneveket, és kész az új szó :)))

svájcinyugdíjas 2017.04.06. 22:08:57

@Din Serpahis:
"Hat Svajcban en tuti nem leszek nyugdijas, szerintem egesz egyszeruen nem lenne itt annyi nyugdijam, amibol epkezlab modon meg lehet elni."

Szerintem lenne elég nyugdíjad.
Ha csak a második pillért (szakmai előtakarékosság) nézem, átlagos programozói fizetésből (évi 100e CHF) 20 év alatt is összejön egy félmillió Frankos nyugdíjszámla-egyenleg. Ebből öregkorodban kb. havi 2500 frankos nyugdíjra számíthatsz. Emellett az első pillér (állami alapnyugdíj) is 1000 Frank fölött lesz.
Ha kevesled, ilyen fizetésből nyilván könnyedén lehet félretenni, és egy harmadik pillért képezni.

Ha meg még 20 évnél több munkásévet tervezel, akkor arányosan több, az összeg az idővel lényegében lineárisan nő.

De szerintem 3500-ból is jól meg lehet élni.

Azt persze nem vitatom, hogy 3-4000 Frankból nemsvájcban még vidámabban el lehet lenni.

shantung 2017.04.06. 22:09:19

Olaszországban mennyiért lehet fenntartani egy saját lakást? Milyenek az egészségügyi ellátás feltételei? Bár ezt már kérdeztem Tucanotol,a sziciliai cikk kapcsán, csak elkerülte a figyelmét. Spanyol ingatlanvásárlásrol már olvastam, Olaszországból nincs itt senki?

Herr Géza 2017.04.06. 22:19:14

@Pink Petsch: Így biza. Van neki hivatalos rövidítése is, az se semmi: GrundVZÜV. :) Jelenleg ez a leghosszabb, "élő" összetett szó a német helyesírási szótárban (Duden).

Herr Géza 2017.04.06. 22:29:13

@Pink Petsch: "szárazföldi közlekedési engedélyekre vonatkozó rendeletszerüséget jelent"
:)))))) Na akkor fussunk neki: ingatlanok közlekedésjogi engedélyfelügyeletének átruházására vonatkozó előírás.... ,Vagy valami ilyesmi. :)))))))))

2017.04.06. 22:31:18

@Herr Géza: Hüazannya! :DDD Bár azt még mindig nem tudom, hogy akkor az új szavaknál mi dönti el a derdiedast?

2017.04.06. 22:33:57

@Herr Géza: Na ugye, hogy te sem tudod pontosan :)))) Én vettem a szavakat külön, és ezt pakoltam össze belőlük :DDD

Herr Géza 2017.04.06. 22:39:19

@shantung: Bocsi, közöm nincs Olaszországhoz, de ha visszaolvasod a saját kérdéseidet, akkor mit szólnál ehhez a válaszhoz:
1. Kb. 100 -10.000.- € / hó
2. Jók.
Gondolom nem véletlenül nem tudott/akart senki egy (két) ilyen hót általános kérdésre válaszolni. Némi pontosítás biztos segítene. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.06. 22:41:18

@Taxomükke (UK):
Menjapicsába...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2017.04.06. 22:43:40

@Herr Géza: Egyébként a gründstück okozott nekem problémát, illetve utána a közlekedés szó ... mert hogyan közlekedik egy ingatlan? De most komolyan? Még most sem áll össze, hogy akkor ez tulképp mire is vonatkozik? Igy föld-nek földdarabnak forditottam le magamnak a gründ-ot, ár igaz, az inkább grund

Herr Géza 2017.04.06. 22:43:53

@Pink Petsch: Na ez legalább egyszerű és nincs kivétel: az összetett szó nemét mindig az alapszó (=utolsó tag) határozza meg. Ebben az esetben a Verordnung, azaz "die" lesz a komplett szörnyeteg névelője.

2017.04.06. 22:50:46

@Herr Géza: Nem hiszem el! Végre egy szabály a derdiedas katyvaszban! :DDD

Herr Géza 2017.04.06. 23:07:22

@Herr Géza: @Pink Petsch: A "valami ilyesmi" leginkább a magyarítás nyelvi részére vonatkozott ám. A Grundstück (föld)ingatlant jelent, lehet, hogy ez esetben inkább magánterületként kéne fordítani, de a többi stimmel.

shantung 2017.04.06. 23:10:06

@Herr Géza: Nincsenek extra igényeim, csak a minimális megélhetésre szeretnék némi támpontot. A minimálbér kb.1300 euró... Köszi az előbbi valaszodat! Csak álmodozom a kellemes nyugdíjas életről.

2017.04.06. 23:15:50

@Herr Géza: De hogy ehhez a "verkehr", a közlekedés? Hogyan közlekedik egy ingatlan???? Mit takar ez, mert logikusan nézve rohadtul értelmetlen az ingatlanok közlekedésjogi akármilyéről beszélni. Szóval, miről szól ez a nyavalyás rendelkezés?

Csodabogár 2017.04.06. 23:18:52

@tanato: Ahogy a spanyolokat ismerem, szerencse dolga, hogy ki hova kerül. Természetesen jó spanyol tudás is kell, mert nemigen beszélnek más nyelvet. Angolul csak a turista helyeken, szálloda, étterem. Ez konkrét tapasztalat.

Herr Géza 2017.04.06. 23:26:02

@shantung: Nincs mit, csak humorizáltam volna...:D Viszont most azért komolyan kérdezném, hogy milyen 1.300 eurós minimálbérről beszélsz? Olaszországban? Tudtommal ott nincs hivatalos minimálbér és 1.300 nettónak még sokan "magasabb" állásokban is örülnének, pláne ca. Rómától délre.
De hangsúlyozom, minden olasz infóm csak áttételes....

Herr Géza 2017.04.06. 23:39:47

@Pink Petsch: A magánterület ugye lehet pl. egy cég telephelye, vagy egy bolt parkolója is. Na pl. az ottani parkolási díjak, maga a parkolás szabályozása, a közlekedési szabályok (pl. max. 15 km/h , stb.) tartoznak ide. Ezeket a tulajdonos szabályozza, de ennek jogát átadhatja pl. egy parkolási társulatnak, akárkinek, na erről, ennek módjáról szól ez a rendelet a gyönyörű nevével.

2017.04.06. 23:46:43

@Herr Géza: Ahham ... mondjuk egy verkehrsordnung segitett volna a megértésben ;)))) Ha már úgyis túlragozzák, akkor nem mindegy mennyivel?
De köszi felvilágositást, igy már tök egyszerü :DDD

Herr Géza 2017.04.06. 23:52:18

@Pink Petsch: De most, hogy már eleve csak a 18+-os közönség mozog itt, simán gyártok csak neked (volt) szakmába vágó hasonszőrű összetett szót. Pl. Bordellgesundheitskontrollaufsichtsbehördengebührenverordnung. Na milyen ? :))))))) Rövidítés hozzá? BoGeKABGebVO. Tetszik?

Herr Géza 2017.04.06. 23:56:49

@Pink Petsch: Na jó, én is csak körülírtam a dolgot a saját elképzelésem alapján, bevallom nem vettem a fáradtságot, hogy definitív megnézzem, miről szól ez az egész baromság. :))))))))))

2017.04.07. 00:08:14

@Herr Géza: Röhögni fogsz, de Ausztriában van ilyesmi :DDDD

2017.04.07. 00:09:32

@Herr Géza: Köszi, nem is a pontos magyar definicióra vágytam, csak hogy megtudjam, mit szabályoz ez a rendelkezés ... de azért olyan messze nem jártam én sem azért ;)))

vándor madár 2017.04.07. 01:07:23

@tanato: "Speciel Spanyolban nem tudom az eü. ellátás feltételeit pl. egy uniós idős ember esetében."

Az EU-ban mindenhol azonosak az eü ellátás feltételei.
Ha turista vagy 3 hónapig, akkor csak sürgősségi ellátásra vagy jogosult, ha rezidens vagy, akkor mindenre, mint az ottani állampolgárok.
Ahhoz, hogy tartozkodási engedélyt kapj, rendelkezni kell az adott ország életszinvonalához megfelelő jövedelemmel ÉS betegbiztosítással. Az sajnos soha sehol nem publikus, hogy mennyi a "megfelelő jövedelem". Nyugdíjasként a betegbiztosítást is otthonról kell vinned, nem ott fizeted. Ez alól kivétel Svájc, mert ott ott fizeted és elég brutális ára van, magyar nyugdíjasként reménytelen.

europa.eu/youreurope/citizens/residence/residence-rights/pensioners/index_hu.htm

Mivel látom, hogy újabban Spanyolország lett a favorit, ismétlem, amit már a múlt nap puhacica posztjában megírtam. Spanyolország gazdaságilag nem áll a helyzet magaslatán, megadóztatnak mindent és mindenkit, a külföldi nyugdíjakat is elég rendesen, jelenleg 20+ %-al, úgyhogy oda nyugdíjasként csak annak érdemes menni, akinek alacsony a nyugdíja és nem adózik, de akkor meg valószínű nincs tartózkodási engedély vagy ha olyan magas, hogy a huszonvalahány százalék nem fáj. Most már vadásznak a külföldiekre, a közüzemi szolgáltatók és a telefontársaságoknak jelenteni kell, hogy használják -e a rendszert, mert aki egy évben 183 napnál többet tartózkodik ott, annak ott kell adóznia. Én sem látom be, milyen jogon adóztatják meg a külföldiek külföldön szerzett nyugdíját, ráadásul jó magas elvonással. Mit adtak vagy adnak ők cserébe érte? Egy külföldinek mindenért fizetni kell beleértve az egészségügyi ellátást, nem járt ott iskolába, nem vett igénybe semmit. Ráadásul a milliós számban ott lévő külföldi nyugdíjasok eltartják a délvidéket, megveszik az ingatlanjaikat, fogyasztanak, munkát adnak százezreknek.

Idősotthoni cikkeket angol és német weboldalakon lehet találni, mert ezen országok nyugdíjasai vannak ott tömegével. Azt írják pl., hogy az öregotthon némileg olcsóbb, mint Németországban, de nem olyan olcsó, mint Magyarországon. Akinek nincs elég pénze, meg még komoly beteg is, annak nincs esélye. És ugye a nyelvtudás hiánya is életveszélyt jelenthet. Lehet apartmant is bérelni, ahol van 24 órás felügyelet, de ahoz szerintem még elég jó karban kell lenni.
Alapjában mindenhol pénz kérdése az ellátás minősége. Az persze könnyen lehet, hogy Nyugat -Európában 2-3000 euróért csak egy ágyat kapsz egy négyágyas szobában három alzheimeres mellett. Nemhiába terjedt el, hogy az időseket Kelet-európai gondozók ápolják vagyis gondozzák otthon a saját ingatlanjukban, mert az lényegesen olcsóbb és humánusabb, mint az öregotthonban. Mellettük még odajár szükség szerint az ápolási szolgálat. Spanyolországban meg latinák pucolják a fekáliát a Kelet-európaiak helyett. Legalább nyelvi problémájuk nincs egymással.

www.spanienlive.com/index.php/Senioren/ruhestand-rente-krankheit-und-pflege-in-spanien-tipps-und-ratschlaege-fuer-senioren

www.spanienlive.com/index.php/Senioren/altenheime-und-pflege-in-spanien-alles-ueber-pflegeversicherung-und-seniorenresidenz

www.forumteneriffa.de/teneriffa_forum/teneriffa-tv-andere-auswanderungssendungen/7317-mitt-15-juli-hr-20-15-rentner-verlassen-spanien.html

montroyal ( CAN qc) 2017.04.07. 02:29:40

@geegee: vissza a valo vilagban es sajnos bodyzok mert ugyan vettem lottot az egesz utazasunk idejere de 25 $-t nyertem .. abbol messzire nem megyunk ... de jovore dél-amerika korul .. gym az lassan mert kiestem belole nem volt idom csak labra km-eket ..

gabors 2017.04.07. 04:27:16

shooting war just started !!! dam!!

somlobodog 2017.04.07. 06:26:49

@kisrumpf: a sons of anarchy-ban valahol az 5-6. Évadban is magyar utlevele van a náci gonosznak amivel elmenekul ha jól emlékszem :))

somlobodog 2017.04.07. 06:26:56

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: az ellenvelemenyt igen de azt hogy a pofánkba hazudsz, nem.

tanato 2017.04.07. 07:02:37

@vándor madár: Köszi az infót,itt a blogon tényleg Spanyolország lett most a favorit,sokan oda pályáznak öreg korukra.

puhacica 2017.04.07. 08:43:22

@vándor madár: @tanato: nekunk eredetileg horvatorszag volt a cel, nagyon szeretjuk, de horvatul egy kukkot se beszelunk, raadasul iszonyu mertekben mentek fel az ingatlanarak. portugalia a masik nagy szerelem, de nekem hiaba mondjak, hogy a spanyolhoz hasonlit, a nagy lopikulat, semmit nem ertek belole. spanyolul legalabb ha rettento alapszinten is, de elmakogok es nagyon nagyjabol ertem, amit mondanak. es nem utolso sorban ott van a tesom is. az arak is jok (meg), szeretjuk is. olyan rettento sok nyugdijunk meg azert nem hiszem, hogy lesz, hogy az ado miatt kelljen rettegnunk.

tanato 2017.04.07. 09:34:17

@puhacica: Elárulom,TIlmir spanyol házvásárlási cikke óta engem is érdekel a téma,pedig én itthon vagyok.Az általa közölt és linkelt spanyol ingatlanárak abszolúte nem elérhetetlenek még számomra sem. Gyakorlatice a mi közép magyarországi alföldi kisvárosunkban egy közepes állapotú családi házért is adnak annyit/40-60 ezer Euró között/
Arról is írtam itt akkor hogy a nagyobbik lányom párizsi Erasmusos nemzetközi koleszos időszaka alatt legjobb barátnőjévé vált granadai spanyol lány esküvőjén szeptemberben voltak a lányaim Granadában.Teresa és a/szintén anno Erasmusos / olasz férje a városban egy jó állapotú lakótelepi 3 szobás lakásban kezdik a jövőjüket,amit 40 ezer euróért vettek/Hitelere persze mint itthon is szokás/
Ez tényleg nem elérhetetlen összeg még egy hazai magyarnak sem.
SZóval,mivel én már nagyon utálom a csúszós utakat,havat,jeget ónos esőt/az idén is volt két jelentősebb későbbi kezelést igénylő elcsúszásom az ónos esőben/erősen gondolkodom hogy nyugdíj után a teleket valamerre arrafelé töltöm majd el/esetlegesen saját ingatlanban/Természetesen nem tengerparti villára gondolok/azok több százezer EU-ártól indulnak/hanem egy ilyen előzőleg említett árfekvésű vagy lakótelepi vagy egy nem közvetlen tengerparti,attól 20-30km-re lévő falusi házban.
Persze ezek csak gondolatok,meg is kérne még érni a 7 év múlva esedékes nyugdíjkorhatáromat IS pl.De TIlmir beültete a bogarat a fülembe az biztos.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.07. 11:14:51

@London2009: ha te sajat erodbol vettel lakast Londonban, legyszi legyel a mentorom. Szabad szemmel, nagyito nelkul lathato osszeget (1000+) fizetnek a tanfolyamert. Megelegszek a skype konzultaciova lis, nem kell szemelyesen talalkoznunk.

puhacica 2017.04.07. 11:44:12

@tanato: igen, az a jo benne, hogy tenyleg elerhetonek tunik. :)
es en megertem vandor madarat is, nem keves az a 20% ado a nyugdijon, de ha belegondolok, hogy mit sporolsz a futesen, a teligumin, stb, akkor meg valahol akar egalban is lehetsz. foleg ha tehermentes ingatlanod van.

gabors 2017.04.07. 14:12:22

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "ha te sajat erodbol vettel lakast Londonban,"

ez csak penz kerdese .... mit akarsz tudni .. ???

ha van penzed ott es olyan lakast veszel amilyet akarsz .. persze ezt segelybol nehez osszehozni ...

shantung 2017.04.07. 14:17:55

@tanato: Pontosan, én is a spanyol ingatlanárak miatt gondoltam a kellemes klíman eltoltendő nyugdíjas életre. Nekem Olaszország mindíg a kedvencem volt, földrajzilag, művészetét tekintve, stb, a nyelvet is beszélem, éveket dolgoztam ott. Tucano szerint ott is lehet hasonló árakon ingatlanhoz jutni. Igy ingatlant még csak tudnék venni, de a mindennapi megélhetés, különböző adók, egészségügyi biztosítás okoz némi fejtörést az alcsony nyugdíjam miatt, bár még ott is szívesen dolgoznek amíg lehet.

vándor madár 2017.04.07. 21:25:54

@puhacica, @tanato: Tévedés ne essék, én nem szeretnék senkit eltántorítani a céljától, csupán a meztelen valóságot közöltem. Akinek mondjuk 30 éve van a nyugdíjig, az ne foglalkozzon azzal, amit írtam, de aki a közeljövőben nyugdíjasként Spanyolországba szeretne költözni, az informálódjon és számoljon alaposan, nehogy ráfázzon.
Az ingatlanok sem véletlenül annyira olcsók. Spanyolországban nagyot durrant az ingatlanlufi és a válság nagyon megrengette a gazdaságot. A megvásárolandó ingatlanok későbbi ki- és eladhatósága is elsősorban a helyüktől függ.
Télen egyébként lehet bérelni, főleg nem a frekventált helyeken olcsón házat, úgyhogy nem esélytelen kitelelni Spanyolországban annak sem, akinek nincs ott ingatlanja.

puhacica 2017.04.07. 22:52:56

@vándor madár: semmi gond, minel tobb informaciot kapunk, annal jobb. en tesom reven nagyjabol kepben vagyok, de sosem art tajekozodni.
nekunk sajnos meg kb 30 ev, addig meg barmi megtortenhet, es az ellenkezoje is.

tanato 2017.04.08. 08:54:27

@vándor madár: Na látod az sem elvetendő,télire bérelni nem közvetlen tengerparti részen.De mondom szerencsére nekünk az említett Teresa/meg a családja/fog tudni segíteni,akár vásárlásban akár bérlésben ha erre vetemednénk.Rendkívül kedves aranyos lány/illetve most már fiatalasszony/.Azt ő is mondta/még/olcsóak relatíve az ingatlanok/nem a frekventált közvetlen tengerparti részen/mert munkalehetőség híján a helyi fiatalok elvándorolnak,így a külföldi nyugdíjasoknak most relatíve olcsóbb.

vándor madár 2017.04.08. 10:39:01

@tanato: Azt kell figyelembe venni, hogy ez a túl olcsó ingatlan most a mézesmadzag.

Ami az ingatlant illeti: ha nem piacképes helyen van, akkor ez később éppen úgy eladhatatlan lesz, mit ez most Mo-n a helyzet a falvakban. Kiadásra még annyira sem mindegy, hogy hol van az ingaltan. Ha meg jó helyen van, akkor már nem olyan olcsó. Azon azért nem árt elgondolkodni, hogy mi a helyzet Spanyolországban ill. az ottani ingatlanpiacon, ha ma ott olcsóbban lehet venni lakást, mint Albániában a fürdőhelyeken.

Ami a nyugdíjas vevőt illeti: informálódjon jó előre, aztán osszon, szorozzon, számoljon, hogy a nehezen megszerzett nyugdíját - mondjuk az egyharmadát - ne az adóhivatalnak ajándékozza csak azért, mert nem szereti a havat. Ekkora összeg már komoly érvágás és pl. pont az egészségügyi plusz kiadásokra nem futja ez miatt.
Nem véletlen, hogy a spanyol kormány már ennyire alacsony nyugdíjakat (930 EUR-tól) ilyen horribilis adóval megadóztat. Kb. ez az összeg a spanyolok átlagnyugdíja és a német nyugdíjasok ezreinek, akik odamennek a meleg és az alacsonyabb árak miatt, még ennyi sincs. Mo-ra is az alacsony ingatlanárak miatt meg a régi szép idők emléke miatt jönnek, aztán fejvesztve menekülnek, ha komolyabban betegek lesznek. A dunántúli eladó falusi ingatlanok jó részének német és holland a tulajdonosa. Már arról is megjelentek cikkek, hogy a Spanyolországban százezerszámra élő brit nyugdíjasok is nagy gondban vannak a Brexit miatt, mert ha nem lesz érvényes az EU betegbiztosítás, amit ugye otthonról hoztak, akkor a többnyire alacsony nyugdíjból nem tudják kifizetni Spanyolországban a külföldiekre érvényes betegbiztosítást és a gyógyszereket, stb.

Van egy német weboldal, amely szerint 2004-2015 között 73.055 német állampolgár vándorolt be Spanyolországba és 72.578-an mentek vissza Németországba, tehát szinte ugyan annyian. Ha az arányt összehasonlítjuk Magyarországgal (az is rajta van, jobbra lent), akkor ott 20 %-al többen megmaradtak, mint Spanyolországban. Nagyságrendileg persze sokkal kevesebben vándoroltak be Mo-ra, de arányában 20%-al többen maradtak Mo-n, mint a télen-nyáron napsütötte Spanyolországban. Azért ez mond valamit. auswandern-info.com/spanien.html

tanato 2017.04.08. 18:34:03

@vándor madár: Köszi az infót,lehet a téli bérlés mégis többet fog érni,mint az egész évi vásárlás.Mindenesetre ha már vásárlás lehet hogy pl. Valencia,vagy Malaga,vagy Granada,lakótelepi részén érdemes,állítólag ott /mint itthon is/ egyetemistáknak kiadható ,ha már el nem is.

Mbraun 2017.04.11. 12:04:50

Több mint 12 év külföld után, és 3 országgal a hátam mögött, sikerült több mint 1 évet itthon tölteni. 3-4 hónap után már mehetnékem (külföldre) volt. Szerintem akinek a családja és barátai nagy része meg külföldön van(főleg már ha évtizedek óta ott élnek), az már itt nem fogja azt érezni, mint anno mielőtt lelépett külföldre.

2017.05.11. 15:39:17

>Miután sokszor olvasni akár itt is a kommentek között, hogy „persze, majd nyugdíjasként jó lesz hazajönni”, a helyzet az, hogy a Bécsben élők egyértelmű többségének ez esze ágában sincs.
Mindösszesen 8 százalék mondta biztosra, hogy nem akar Ausztriában maradni

Könyörgöm, ne legyel már ilyen naív, szerző! Az ilyen felmérésben a hivatalos hazajövést értik alatt, hát úgy nyilván nem jövünk, hát hülyék nem vagyunk! De az osztrák nyugdíjat húzni, osztrák egészségügyi rendszerben lenni és közben azért többnyire Magyarországon lenni, azt igen, mert olcsóbb. Nyilván hogy feketén jövünk haza.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása