oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. április 06. 06:30,  Idős magyarok külföldön 200 komment

2017. április 06. 06:30 Határátkelő

Idős magyarok külföldön

Ahogyan telnek az évek, egyre több idős magyar él majd külföldön. Bécsben például úgy számolnak, hogy csak 60 fölötti magyarból több mint tízezer lesz 2040-ben. (Vigyázat, a poszt számokat tartalmaz!) Vajon mi lesz velük? Maradnak, visszaköltöznek Magyarországra, hogyan képzelik el az életüket? És hogyan képzelitek el ti?

idos_emberek_foto_pixabay_com_huskyherz.jpg

Ausztriában rengeteg külföldi él, tavaly év elején például 1 millió 840 ezren voltak, igaz, kétharmaduk már Ausztriában született, ezzel együtt is, az osztrák főváros lakosságának harmada a szülei révén, vagy saját jogon bevándorló.

Márpedig ahogyan telnek az évek, úgy öregszik majd ez az egyre szélesebb réteg, és nagy kérdés, mit terveznek nyugdíjaskorukra. Az biztos, hogy sokan lesznek, a növekedés ugyanis folyamatos és látványos: míg 2007-ben az Ausztriában élő 60+-os generáció 15,5, addig tavaly már 17 százaléka született az országon kívül.

Egy friss tanulmány most a következő szűk negyedszázad fejleményeit próbálta meg kikutatni, és arra jutott, hogy 2040-re Bécsben 530 ezerre nő majd a hatvan év fölöttiek száma (most valamivel kevesebb, mint 400 ezer), ám ezen belül a határátkelők aránya a jelenleginél sokkal nagyobb lesz. 

Elsősorban a szerbek, bosnyákok és törökök adják majd ennek a rétegnek a gerincét 2030-ban, ám még hosszabb távon (ez praktikusan 2040-et jelenti) a kelet-európaiak (a magyarok mellett lengyelek, románok, bolgárok, stb.) aránya nő majd meg (csak magyarból több mint 10 ezer lesz). 

ausztria_becs_60_jovobeli_aranya_forras_medien_servicestelle.jpg(Forrás: medienservicestelle.at) 

Menni vagy maradni? 

Érdekes módon a tipikus válaszadó 30 éve érkezett Ausztriába, nagyjából minden második munkavállalás céljából, harmaduk családegyesítés okán, és 17 százalék köztük a menedékkérő (a megkérdezettek fele osztrák állampolgár). 

Miután sokszor olvasni akár itt is a kommentek között, hogy „persze, majd nyugdíjasként jó lesz hazajönni”, a helyzet az, hogy a Bécsben élők egyértelmű többségének ez esze ágában sincs. 

Mindösszesen 8 százalék mondta biztosra, hogy nem akar Ausztriában maradni, 56 százalék viszont kifejezetten állította, hogy Bécsben képzeli el öreg napjait. Nem meglepő, hogy csak 6 százalékuk várja némi keserű szájízzel az ausztriai időskort, 42 százalék viszont kifejezetten pozitívan áll hozzá, míg 28 százaléknak vegyesek az érzelmei. 

Szóval nagyjából az látszik, hogy a többség maradna, és nem nagyon gondolkodik a hazatérésen, ami abból a szempontból abszolút érthető, hogy több év(tized) után már nem olyan könnyű mozdulni, és visszaszokni egy más életbe, kultúrába, még ha az a sajátunk is (volt valaha). 

A maradás problémái 

Persze maradni sem feltétlenül könnyű, amit jelez, hogy sokakban vannak kérdőjelek, elsősorban anyagi jellegűek (minden második megkérdezett tart attól, hogy nem fog tudni megfizetni például egy idősotthoni költözést, de sokan tartanak attól is (44 százalék), hogy nem áll elég információ a rendelkezésükre, vagy hogy nehezen boldogulnak majd a bürokratikus akadályokkal, például a papírok kitöltésével (35 százalék). 

Attól viszont a többség egyáltalán nem tart, hogy vallási, vagy egyéb értékrendbeli kérdés miatt hátrányos megkülönböztetés érheti. 

A hazaköltözés mellett én általában az anyagiak mellett legtöbbször kulturális („mégis inkább magyar ápoljon”) és nyelvi érveket szoktam hallani. 

Az én ismerőseim között van, aki például amiatt gondolkodott el a dolgon, mert attól fél, hogy ha bármilyen mentális problémával szembesül, akkor elsősorban nyelvi gondjai támadnak. 

Az osztrák felmérésben megkérdezettek között viszont ezek egyike sem kiemelkedő jelentőségű. Az otthonápolással kapcsolatos lista élén az empátia és a megfelelő képzettség áll (tízből 8-9 embernek fontos ez), körülbelül a válaszadók fele említette csak a közös nyelvet és hogy az ápoló azonos nemű legyen, és csupán minden negyedik megkérdezett tartotta fontosnak, hogy honfitársa ápolja. 

Ami az idősek otthonát illeti, ott is tízből kilencen a biztonságot, a jó szomszédokat, a természet közelségét és hasonló tényezőket tartottak fontosnak, és a származási, nyelvi kérdések ott is a lista alján szerepeltek. 

A hazatérés nehézségei 

A végére azért annyit még hozzátennék, hogy a hazatérés kapcsán lehet mindenféle rémtörténeteket is olvasni (nyilván amellett, hogy biztosan sokaknak simán megy). 

Nekem akad ismerősöm, aki hosszú hónapokig járta a kálváriát (talán már említettem is), mire sikerült elérnie, hogy a Magyarországon anno ledolgozott évei után megkapja a nyugdíjat. (Győzködöm egy ideje, hogy írja meg a történetet…) 

Az ő külön szerencséje, hogy nem kenyérre kellett, viszont aki hasonló cipőben jár, jó, ha felkészül a bürokratikus ugrabugrára, ami azért elég idegőrlő tud lenni. 

És miként azt a közelmúltban elég nagy vihart kavart kisgyerekes történetek jelzik, a magyar közigazgatás egyes tagjai nem feltétlenül állnak készen a hazatérők befogadására. 

Szóval a kérdés tehát az: ti tervezitek-e, hogy majdan nyugdíjasként hazatértek, vagy inkább másfelé (például Spanyolországba) veszitek az irányt?

HÍRMONDÓ

Szaúdi masszőrtől a hajós cukrászig

Elég ritkán találunk szaúd-arábiai munkát, most belefutottunk egybe, meg is mutatjuk nektek, emellett azért lesznek hagyományosabb helyszínek és munkák is.

A kormány szerint ugyanannyian mennek el, mint amennyien hazatérnek

Miközben egyes statisztikák szerint a felsőoktatásban tanulók közel fele fontolgatja a tartós külföldi letelepedést, addig a kormány szerint egyensúlyba került a határátkelők és a hazaköltözők aránya.

Szuper hír az ausztriai magyaroknak! 

Váratlan és magyar szempontból kellemes fordulat következett be Ausztriában, amikor Reinhold Mitterlehner alkancellár, a kisebbik kormánykoalíciós párt, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke a Der Standard című osztrák lap szerint azt mondta, a kormány nem csökkenti a külföldiek családi támogatását.

Egyre rosszabb helyzetben a demokrácia Magyarországon 

Magyarország demokráciaszintje esett a leglátványosabban az elmúlt 10 évben – áll a Freedom House idei jelentésében, amely szerint Közép-Európában Magyarország áll a legközelebb a tekintélyelvű rezsimhez.

Kirakhatják Magyarországot az EU-ból 

A Times értesülése szerint Franciaország, Németország és 21 más EU-tagállam még az idén olyan ultimátumot intéz Magyarországhoz és Lengyelországhoz, amelynek értelmében vagy elfogadják a menedékkérők rájuk jutó áttelepítési kvótáját, vagy távoznak az Európai Unióból.

(Fotó: pixabay.com/Huskyherz)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4712404371

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2017.04.06. 07:05:25

Atya gatya majdnem 2 millió külföldi Bécsben? Aszittem összesen laknak annyian ott.

Dikusz 2017.04.06. 07:18:26

Az ismerős története -aki az itthonról neki járó- nyugdíját intézte hónapokig, engem is érdekelne. Az meg pláne érdekelne, hogy máshol mennyi ideig tartana ugyanezt intézni.
Szerencsés az az ország, ahol két hét alatt el lehet intézni az ilyen jellegű ügyeket, pláne úgy, hogy az igénylő esetleg évtizedek óta más országban él.

Amikor a saját nyugdíjamat intéztem, úgy is hónapokig tartott az ügyintézés, hogy nem kellett kismillió helyről beszerezni papírokat. Egyrészt azért, mert időben elindítottam mindent, másrészt azért, mert megvolt a régóta megszüntetett munkakönyvem, a munkaviszonyaim igazolásával (ezek mai szemmel már nem állami vállalatok voltak). Állami hivataloknál meg nem kellett keresgélni, hogy be vagyok-e jelentve.

Ismerős példája: kb fél évig tartott elintézni a nyugdíját úgy, hogy egyetlen munkahelyen dolgozott 40 évig. Könyvtárban, ami állami cég, tehát még összeszedegetni sem kellett a munkáltatói igazolásokat.

tanato 2017.04.06. 07:25:24

Idős korban a legfontosabb,hogy milyen feltételekkel tud beilleszkedni az idős a fogadó ország eü. TB rendszerébe mivel egy bizonyos kor és eü. állapot után ez a legfontosabb,magyarán mennyiért és milyen ellátást kap majd.
Ugyanilyen fontos az ápolás kérdése,ki fogja ápolni ha nem lesz ugyan kórházat igénylő beteg,de már magát nem bírja ellátni.
Véleményem szerint e két tényező a legfontosabb éltesebb korban sokkal fontosabb mint az anyanyelv,közös kultúra vagy a közös családi élet az oldalágiakkal vagy az unokákkal,dédunokákkal,egyaránt.

Taxomükke (UK) 2017.04.06. 08:03:45

@LyukasBogrács: Szerintem inkabb maradjaholvagyoreg.hu lesz az...

Buchhalter 2017.04.06. 08:08:14

@LyukasBogrács: ez nagyon jó! Gyere haza öreg! Haha.

LittleG (uk) 2017.04.06. 08:33:50

Az utolso hirre: Azt hittem, szorosabbra akarjak vonni az integraciot, nem az onkent tavozo Anglia utan meg esetleg ket orszagot kipenderiteni...

tanato 2017.04.06. 08:42:18

@LittleG (uk): Ha egy iskolai csoportban vagy haveriben egy vagy két tag állandóan szembemgy a többiek akaratával, szándékaival és alázza, feketíti a csoportot és egy másik ellenséges csoporttal kokettál,azt úgy kipenderíti a grupp előbb utóbb magából,mint macskát a kerítésen.

SzZoole 2017.04.06. 08:44:21

Szegeny becsi nyugdijasok,mire telik nekik abbol a kis szereny €1600-bol.....
Gyertek haza,majd kiegeszitjuk neketek a nyögdijat 70000-re,az megis csak tobb mint az 1600.....

2017.04.06. 08:56:42

@LittleG (uk): Egen, erre mondtam a múltkorában, hogy meglesz ennek a nagy "forradalomnak", amit a magyar kormány előad még a böjtje ősszel.

A nyugdijas évek? Huhh, hát az jó negyedszázad még, kérem!

LittleG (uk) 2017.04.06. 08:56:43

@tanato: ez igaz, csak ez most nem biztos, hogy jókor történik

A posztra: mi is melegebb éghajlatra kívánkozunk, ha megérjük az öregkort. Egyelőre Spanyolország vezet, de addig még sok víz lefolyik mindenféle folyón

tanato 2017.04.06. 09:19:24

@LittleG (uk): Egy idősnek mindenképpen egy melegebb, hó, jég és fagymentes teklekkel megáldott terület az ideális,egyrészt a meghűlésekbe,tüdőgyuszikba sok idős belehal,másrészt rengteg idős elcsúszik a havon meg a jégen,combnyaktörés stb,és vagy belehal vagy tolókocsiba kényszerül.
Pl. a mostani 100 éves átlagban leghidegebb, legjjegesebb télen, extrém mértékben megnőtt az idősek halálozása MO.-on a fent említett okok miatt.

Din Serpahis 2017.04.06. 09:22:01

Hat Svajcban en tuti nem leszek nyugdijas, szerintem egesz egyszeruen nem lenne itt annyi nyugdijam, amibol epkezlab modon meg lehet elni. Vagy ha megis, akkor is, az a penz a vilag mas reszen sokkal tobbet er.

Ugyhogy en egyelore kineztem magamnak Tihanyt, imadom, el tudnek ott eldegelni nyugdijaskent, de valami horvat sziget is szoba johet, nem banom :)

2017.04.06. 09:37:50

@Din Serpahis: Na igen, Svájc kiváló hely arra, hogy megkeresd azt a pénzt, amiből majd nyugdijas éveidre megveszed valamelyik görög szigeten a házadat ;).

Herr Géza 2017.04.06. 09:43:31

Ha statisztika, akkor abban könyékig lehet turkálni, meg pontosítani :D.
Elsőre meglepődtem azon, hogy "az osztrák főváros lakosságának harmada a szülei révén, vagy saját jogon bevándorló."
Ezzel szemben a helyzet lényegesen "durvább": az osztrák hivatalos adatok (2016. januári állás) szerint migrációs háttérrel rendelkezik a bécsiek fele (azaz ő maga, vagy legalább az egyik szűlője külföldön született) és azoknak az aránya 34% (azaz kb.egyharmad), akik sajátmaguk külföldön születtek. Eleve 27% azoknak az aránya, akik nem osztrák útlevéllel rendelkeznek, ami gyakorlatilag egyenértékű azzal, hogy külföldi állampolgárok, mivel az osztrák jog egy-két kivételtől eltekintve nem engedi meg a kettős állampolgárságot.

labirintus1 2017.04.06. 10:43:30

Mi úgy okoskodunk, hogy ott legyünk nyugdíjasok, ahol közel lehetünk a gyerekhez.

Ha meg már nagyon roggyantak leszünk, akkor ha addig nem Belgiumban éltünk volna, akkor visszajövünk. Itt ismerjük a rendszert és alapvetően meg is vagyunk elégedve az egészségügyi és a szociális ellátórendszerekkel.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 10:59:55

"Kirakhatják Magyarországot az EU-ból :
- ha szemelyesen angela merkel etkezoasztalara vegzi a nagydolgat Orban Viktor, akkor sem fognak "kirakni".
Kedves hataratkelo, miert terjesztesz alhireket?

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.06. 11:00:20

Mi lesz az idős magyarokkal Nyugaton?

Semmi, költözhetnek haza, mert a nyögdíjból már nem lehet fizetni az albérletet.

Ez azért elég szimpla.

Határátkelő 2017.04.06. 11:01:07

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "(Magyarország kiléptetése az Európai Unióból azért nem ilyen egyszerű kérdés, pláne azért, mert precedens sincs rá. Szerintünk inkább egyfajta nyomásgyakorlásról lehet szó, bár az is kérdés, hogy a francia és a német választások után miként változik a helyzet.)"

Kösz, hogy elolvastad a cikket, mielőtt kommenteltél volna.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 11:04:39

"Miközben egyes statisztikák szerint a felsőoktatásban tanulók közel fele fontolgatja "
- a fontolgatas meg a tenyleges kikoltozes kozt kulonbseg van. A magyarok 1/3a, a 30 alattiak 2/3a fontolgatja a kulfoldre koltozest. Megsem urult ki az orszag, sot tobb a fiatal mint valaha.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 11:04:56

@Golf2: 2 millio kulfoldi ebbol 10.000 magyar nyugdijas lesz(!!) 2040ben (!!!!)
Statisztikai hibahatar, de a blogger mar festi az ordogot a falra, a torvenyesen megvalasztott magyar kormany buktatasanak celjabol. A soha senki altal meg nem valasztott gyurcsany idejen nem volt panasz.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 11:08:28

"Szóval nagyjából az látszik, hogy a többség maradna, és nem nagyon gondolkodik a hazatérésen"

- egyaltalan nem az latszik, hiaba is probalod sugallni. Hany (100) ezer magyar is dolgozik Ausztriaban?
Igen, a tobbseg haza fog koltozni.

"Nekem akad ismerősöm, aki hosszú hónapokig járta a kálváriát (talán már említettem is), mire sikerült elérnie, hogy a Magyarországon anno ledolgozott évei után megkapja a nyugdíjat. "
- sugalllod hogy a szemet magyar burokracia. Meg vagyok gyozodve, hogy forditott esetben tovabb tartott volna.

Herr Géza 2017.04.06. 11:11:50

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "...sot tobb a fiatal mint valaha."
Bizonyára ezt is pont úgy tudod adatokkal, forrással alátámasztani, mint eddig bármit, amit idehánytál.

Határátkelő 2017.04.06. 11:13:43

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Szerintem kár erőlködni. Válassz majd egy másik posztot, ebben ugyanis egy osztrák felmérésről van szó, amiben az ott élő 60 fölötti külföldiek hazatérési elképzeléseiről van szó. Nem csak magyarokról, sőt, főleg nem magyarokról.

Ami meg az ismerősömet illeti, hát azt te nyilván jobban tudod. Azt is.

Határátkelő 2017.04.06. 11:14:43

@Herr Géza: Ne kérj tőle ilyet, mert a posztot sem olvassa el. Én vagyok a hülye, hogy most reagáltam rá. Mindegy. :)

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 11:18:02

@tanato: nem penderiti ki. Mi hasznot termelunk az eunak.
Intelligens, tapasztalt emberkent tudhatnad, hogy a politikusok szava mindig csak ures lozung, a gazdasagi kerdesek es szereplok hozzak a valodi dontest.
Ez mindig is igy volt, pl a naciknak is gyartott a GM teherautokat.

London2009 2017.04.06. 11:18:19

@Horthy Miklós cselédje: az ugye teljesen ki van zarva, hogy valakinek nyugdijas korara ki lesz fizetve a lakashitele (ha volt egyaltalan) es egyeb befektetesei is lesznek, nem beszelve az allami es a magannyugdijrol.
Ertelek. Tehat ha itt ledolgozom az egesz eletem pl. Angliaban akkor majd nyugdijaskoromra, olyan 40 ev munkaviszony utan semmim lesz. Igen valoszinu. :D

London2009 2017.04.06. 11:19:36

@Határátkelő: : ) Igen, mar en is megtanultam, hogy NEM SZOLOK HOZZA. De neha nem birom ki! :D

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 11:20:57

@tanato: "a közös családi élet az oldalágiakkal vagy az unokákkal,dédunokákkal,egyaránt"
- orvos letedre szerintem tudod jol hogy a csaladi kor meglete sokkal fontosabb a mentalis egeszseg (es ebbol kifolyolag a fizikai) szempontjabol mint a kituno ellatas de egyedullet az oregotthonban. Csak tudnam akkor miert irsz ilyeneket.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 11:31:02

@tanato: "mostani 100 éves átlagban leghidegebb, legjjegesebb télen,"
- pedig alittolag globalis felmelegedes van. ???

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 11:31:08

@Határátkelő: tenyleg nem olvastam el, de nem is kell, mert mar a cim is felrevezeto.

Határátkelő 2017.04.06. 11:35:28

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Köszönöm szépen, nincs több kérdésem. Kibújt a szög a zsákból, már megérte. :)

Azt hiszem, ez az a pont, amikor sikerült teljesen képbe helyezned magad azok előtt is, akik esetleg nem ismertek volna eddig. Tehát úgy szólsz hozzá posztokhoz, hogy bevallottan el sem olvasod őket, illetve szerinted félrevezető az a cím, hogy Idős magyarok külföldön.

Én a magam részéről lezártam a diskurzust (= ronda, idegen, KÜLFÖLDI szó, párbeszédet, társalgást jelent), és kérlek, te se erőlködj.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 11:36:06

@Határátkelő: "Nem csak magyarokról, sőt, főleg nem magyarokról."
- jogos, en a magyarokra ertettem, de a hasonlo mentalitasu kozep-europaiakra is ugyanez igaz.

Az ismerosod: egy fecske nem csinal nyarat.

Csodabogár 2017.04.06. 11:41:34

Csak saját példámat és a környezetemét tudom mondani. Nyilván nem mindenkire vonatkozik. Svédországi barátaim nem jönnek haza öreg korukra, de több ott született gyereket, ma már felnőttek persze, ismerek, akik nem fognak haza menni öreg korukra se. Ezek most 40 év körüliek és kb. 20 éve élnek itt. Jól érzik magukat itt ez lett az igazi hazájuk/otthonuk.
Jó,magam soha nem tudtam elképelni, hogy Svájcba legyek öreg. Az elképesztő betegbiztosítás mellé, egy normálisabb öregotthon 7000 SFr.-nál kezdődik. Tudtuk, hogy ennyi nyugdíjunk soha nem lesz. Most meg különösen csavarják lefele a nyugdíjakat. Lett tehát úgy 50 éves korunkra egy lakásunk. Elkezdtük tanulni a nyelvet stb. Bár voltak ott magyar és német ismerősök, a bürorácia bugyraiban igen csak belekeveredtünk. Aztán történtek dolgok az ismeretségi körben, stroke meg hasonlók és a helyi egészségügy nemigen törte magát értük. A csúcs az idős barátnőm, akinek van sok pénze ott él már a háboru óta, tökéletesen beszél angolul és spanyolul. Egy szép napon elesett és beverte a fejét. Kórház, össze varrták és már vitték is haza. Senki nem kérdezte, hogy vajon miért esett le a sik egyenes folyóson és miért vesztette el azóta az emlékezetét. Jelenleg a fia szerzett egy asszonyt aki reggeltől estig ott van vele és visz neki ebédet. Szóval lakást már rég eladtam.
Volt aztán egy fellángolás Hogy menjünk Floridába. Megvettük a lakást, odamentünk és elkezdtem szét-nézni. Nos ott se szeretnék öreg lenni. Öreg otthon nem sokkal olcsóbb mint Svájcban. Az orvosok meg...... Inkább ne is beszéljünk róluk.
Maradtam az első elhatározásnál és itthon vagyok. Van egy nemzetközi biztosításom, ha bármi van, mehetek Ausztriába vagy Svájcba is kórházba. Az ápolást meg majd megoldom.

Ismeretségi körömben volt egy idős úr, akiről végül kiderült, hogy szlovák. Hogy derült ki? Egy stroke után semmilyen más nyelven nem tudott csak szlovákul!

Nyugdíj ügyintézés lassu. De csak be kel adni és várni, semmi dolog nincs vele.Eltartott vagy 4-5 hónapig, aztán jött visszamenőleg.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 11:42:59

@Herr Géza: "Bizonyára ezt is pont úgy tudod adatokkal, forrással alátámasztani, mint eddig bármit, amit idehánytál."
- milyen statisztikaval tamasztod ala az eloregedo tarsadalom mitoszat?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 11:43:02

@London2009: " fizetve a lakashitele (ha volt egyaltalan) es egyeb befektetesei is lesznek, nem beszelve az allami es a magannyugdijrol."
- es ha csak anglianal maradunk, ez a nyigdijasok hany szazalekara igaz?
jobb ha tudod, Anglia =/= city of London.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 11:44:40

@Határátkelő: "Kirakhatják Magyarországot az EU-ból "
-erre a cimre ertettem, ami igenis, felrevezeto.

Csodabogár 2017.04.06. 11:46:24

@tanato: Azért gondolj bele, hogy milyen a jó kellemes fagymentes helyeken az egészségügyi ellátás és mennyiért van?

Tudod én erősen benne vagyok az idős korban, másként nézem a dolgokat, mint mondjuk 50 éves koromban.
Nem mellesleg skandináviában nagyon magas az átlagéletkor!

Herr Géza 2017.04.06. 11:48:22

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: B+, te még trollnak is se...(j,de)hülye vagy. Ideje lenne nicknevet váltanod...

2017.04.06. 11:57:04

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Mi a búbánatos öregistenért nem takarodsz a 888.hu.ra vagy a prosti srácokra, ahonnan iderendeltek, te gyökér? De komolyan, a faszom kivan már a hozzád hasonló trollokkal, akik telehánynak a propagandával minden egyes blogot! Hess már!

Határátkelő 2017.04.06. 12:00:25

@Pink Petsch: Ne személyeskedjünk, lécci.

London2009 2017.04.06. 12:01:43

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Kezdjuk ott, hogy azt sem tudjuk, hogy mennyi angliai magyar van. Ugyhogy innentol kezdve megis honnan tudnank, hogy abbol hanynak van sajat ingatlana? Ez soha nem fog kiderulni.
London valoban nem egyenlo Angliaval. Londonban sokkal nehezebb ingatlant venni. Elkepzelheto, hogy videken konnyebben vasaroltak a magyarok is ingatlant.
Kulonben en azt gondolom, hogy meglepodnel a szamokon. Aki hosszu tavra ide rendezkedik be es viszonylag fiatalon jott, az elobb utobb vasarolni fog. A mi barati korunkben szinte senki sincs, aki ne vett volna mar valami ingatlant. Ez persze nem egy hatalmas mintavetel, de azert valamit csak mutat. Na es nem hipergazdag embereket kell elkepzelni, csak olyanokat akik egy tisztes kozeposztalybeli eletet elnek, parban vannak, harmincas eveiket tapossak es itt tervezik a jovojuket.

Herr Géza 2017.04.06. 12:03:07

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Apuci, kár a gőzért, szimplán kevés vagy te még ehhez:
Állítottam én valaha, valamit az elöregedő társadalomról? (bár ha kell, kapsz róla 622 statisztikát/forrást/bármit minden létező politikai oldalról...)
Ezzel szemben te bizony azt mondtad, hogy Magyarországon több a fiatal, mint valaha. Én ezt szeretném neked elhinni, de mivel itt valaki azt mondta, hogy "egy (troll) fecske nem csinál nyarat", így
arra kérlek, hogy támaszd alá ezt az állítást. Csak nem lehet gond, mivel nyilván nem a kisujjadból szoptad ezt???

2017.04.06. 12:05:18

@Határátkelő: Jó, ha ide akarod szoktatni. Mert a propaganda-trollokkal nem lehet, és nem érdemes vitázni, úgyis csak a mantrát fújják. Ha normálisan viszonyulsz hozzá, sőt megpróbálsz érdemi beszélgetést folytatni vele, akkor vérszemet kap, ideszokik és teleokádja a blogot a hülyeségeivel.
Ha viszont elküldöd a halál náthás nemiszervére, akkor némi átkozódás után, lekopik.
Figyelj, úgyis soroc-bérenc libsi-bolsik vagyunk a számára, akik tuti zsidók is, úgysem tudod meggyőzni az ellenkezőjéről. Hát akkor jobb, ha minél előbb eltakarodik a francba.

London2009 2017.04.06. 12:07:40

@Pink Petsch: :D
Nyugi! Lehet, hogy tenyleg ez a sajat meggyozodese es nem fizetik erte. Nekem vannak ilyen tipusu ismeroseim es a vilagert nem lehet oket meggyozni semmirol. No nem mintha akarnam, de el nem lehet tantoritani oket attol, hogy Magyarorszag egy szuper hely es sehol mashol nem lehet jobb az elet. Ugyhogy kar a gozert!

2017.04.06. 12:12:17

@London2009: Akkor sem jobb a helyzet, ha magától ilyen hülye.
Tudod, mint a Dr. House-ban, amikor Foreman visszakuncsorogta magát a klinikára, és House persze azonnal zrikálni kezdte:
"Ha több pénzért jött vissza, akkor kurva, ha meg nem, akkor egy hülye kurva".

London2009 2017.04.06. 12:15:35

@Pink Petsch: Dr. House! Foreman. Hahaha. Oh en onnan egyedul Dr. Chasere emlekszem. A jo kis szexi aussie akcentusaval. Egy vilag dolt ossze bennem, mikor osszekavart Cameronnal. Inkabb velem kavart volna. :D

2017.04.06. 12:26:09

@London2009: Hát mert olyan kis rendesek voltatok vele, és emberszámba vettétek, pedig csak egy troll. Láthatod, kár volt.

2017.04.06. 12:27:20

@London2009: Meg sem érdemelte Cameron, ugye? Pláne, amilyen idegesitően lelkizős volt ... és a végén dobta is szegényt :DDD

Demi78 2017.04.06. 12:30:43

Francia-magyar nyugdijaskent (meg 25 ev) vagy itt maradunk a tengerparton vagy szepen letelepszun Barcelona kornyeken vagy hazamegyek, veszek egy kis preshazat a Balaton felvideken es szoleszkedek. Mar ha addig nem allunk haboruban az oroszokkal, az eu-val, az usa-val! De ha addigra a mizantropiam megerosodik, elmegyek egy tavolkeleti/delamerikai oserdobe a csaladdal es boldogan elunk az allatok es fak kozott:).

London2009 2017.04.06. 12:37:08

@Pink Petsch: igen, ez igy van. Kar volt vele ugy probalni beszelgetni, mint egy nem trollal. No mindegy. Not my problem, not my monkey.
Haaat...ot egyedul en erdemeltem volna meg. :D De azota szerencsere uj szerelmem van es tultettem magam Dr. Chasen. Mar regota Harvey Specter a kedvencem! Ki nem allom a sorozatot, de Harvey miatt kitartok!

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 12:43:20

@Pink Petsch: "Mi a búbánatos öregistenért nem takarodsz a 888.hu.ra vagy a prosti srácokra, ahonnan iderendeltek, te gyökér?"
- szemelyeskedes nelkul menne? Hajra, probald csak meg! Sikerulni fog!

A liberalizmus igazi arca amely ennyire toleralja az ellenvelemenyt. Vonatkozik ez nem csak rad hanem sok kommentelo tarsadra.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 12:43:20

@London2009: egy a baj: te sajat magadbol indulsz ki. A tarsadalom tobbsege (mindegy hogy angol vagy nem angol) nem Londonban el, es nem is allnak ra azok a dolgok, amelyeket irtal: sajat otthon, visszafizetett mortgage, magannyugdij, befektetesek stb. Sot, meglehetos kisebbsegre igaz ez, tekintve hogy milyen elterjedt a remortgage,a hitelkartyak, az angol lakossag 50+%-a egyik (ho)naprol a masikra el, mindenfele megtakaritas nelkul. Az, hogy te olyanokkal baratkozol, akik a tarsadalom felsobb retegehez tartoznak, nem jelenti azt hogy mas nincs is.
Arrol nem is beszelve, hogy a ferjed nelkul hol lennel sajat lakas es megtakaritas ugyileg.

en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_home_ownership_rate
lehet talalgatni hogy az elso generacios bevandorlok eseten ez az arany mennyivel rosszabb.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 12:43:20

@London2009: "Aki hosszu tavra ide rendezkedik be es viszonylag fiatalon jott, az elobb utobb vasarolni fog"
- hol?
- ha kap hitelt. Olvasom vissza a multkori posztokat. Hat pl a puhacica es ferje altal betoltott munkakorok (es a bevandorok tobbsege ilyen alulfizetett munkat vegez) dolgozoi nehezkesen, Londonban teljesen eselytelenul.

- neked talan vissza van fizetve minden? Ha nincs, akkor meg a banke a lakas, es jogaban van szerzodest modositani a beleegyezesed nelkul. Gondolom ha elolvastad az aprobetus reszt akkor tudsz errol. A magannyugdijpenztarakra ugyanez igaz.

P.Elliot 2017.04.06. 12:48:52

Ismeretsegi koromben a magyaroknak csak nagyon kicsi resze koltozott haza idos korara, / 1 hazaspar vissza is jott 2 ev utan/, inkabb lemennek Floridaba es onnan meg senki sem jott vissza, azt mondjak hogy szinte mindig nyar van, nincs az a hideg hosszu tel, en nem hallottam panaszt az egeszsegugyre sem, ott legalabbis , viszont beszelgettem egy idos fekete hazasparral akik pont azert nem koltoznek le a rokonokkal teli Georgiaba mert az egeszsegugy joval a New Jersey szint alatt van, Georgia nem kenyezteti annyira a lakosait vagy oregeit, nem tudom, szoval ezek is maradtak itt.
Olyat hallottam hogy Mexicoba koltoztek amerikai nyugdijas telepre mert nagyon jo arak voltak de a tobbseg orszagon belul ment valamerre, jobbjara a gyerekek utan vagy kozelebe.
Ha az ember felkeszul a nyugdijas korra mar idoben, kicsit mar tervezi is, mar fiatalabb koraban gondol ra, / lasd puhacica a hazvetellel pedig gondolom meg 30 alatt vannak/,valami penzt gyujt hozza de meginkabb magasabb nyugdijat, most azokrol beszelek akik fiatal korukban nem vallottak be minden jovedelmet vagy alig ,azert hogy ne kelljen fizetni adot utana pedig azzal magasabb lesz majdan a nyugdij amikor mar akkor sem tud dolgozni mar ha akarna.
Mi ugyanugy elunk mint dolgozos korunkban, nincs ertelme elmenni, a gyerekek kozelsege vegtelenul megnyugtato olyan szempontbol hogy nem valtozott az eletunkben semmi, Nagyon szeretem Floridat de megbolondulnek az allando melegben, nekem a 4 evszak kell minden valtozatossagaval, telikabatjaval es az evszakra varakozassal.
Az orvosi ellatas itt New Jerseyben kituno, az allamtol jar a nyugdijas egeszsegugyi biztositas, 80%, a kiegeszito biztositas meg a tobbi osszest fizeti a gyogyszer biztositassal egyutt, dolgozos koromban sem fizettem ilyen keveset mint most.
Mi ertelme lenne elmenni es ujrakezdeni egy ismeretlen helyen egy ki tudja hogy sikerul majd eletet.
Itt ismerek mindent, mindenkit, van tenger, / illetve ocean/ a kozelben, New York is, az imadott Pennsylvania is, mit is keresnek masutt?

2017.04.06. 12:52:48

@London2009: Na, ezt a fickót ki kellett gúgliznom, mert még életemben nem hallottam róla ... Hm, hát összeveszni tuti nem fogunk rajta ;))) De azért eléggé más karakter (már a szinnész pasiként), mint Dr. Chase.

2017.04.06. 12:54:21

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Nem megy, veled szemben csakis az illiberális módi megy, ahogy a Vityád intézi a dolgokat, akinek benyalsz, te medúza.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 12:58:31

@Herr Géza: "Ezzel szemben te bizony azt mondtad, hogy Magyarországon több a fiatal, mint valaha. "
- nem mondtam, hogy hol.
Amit mondok, az az eloregedo tarsadalom hazugsaga. Ez egy oruletes hazugsag, abbol a celbol krealva, hogy szepen lassan az allamok kibujhassanak a nyugdijfizetes kotelezettsege alol. A nyugdij realerteken merve mindenhol csokken, nyugati allamokban a fizeresek szazalekaban kevesebb mint otthon.
A nyugdijkorhatar viszont folyton emelkedik, mire en odajutok 70 lesz. A lakossag minumum fele ezt nem eri meg vagy epp csak, tehat 1-2 evig kell csak nyugdijat fizetni.

Nem tudom hany eves vagy, en a 40hez kozelitek, de allami nyugdijban nem remenykedek, mert a jelenlegi tendenciak arra mutatnak, egesz europaban, hogy az allami nyugdijrendszer ossze fog omlani, vagy ha nem is, annyira nevetsegesen keves lesz, hogy a havi zsemle parizer tej kombo is nehezen fog kijonni belole.
A magannyugdijpenztarakkal pont az a bajom hogy magan. Mivel magan, elsodleges celja a profitszerzes, ezert barmikor meglephet a penzemmel, kamu csodot jelentve. Ez cizellaltan bent van a szerzodesi felteteleikben.

P.Elliot 2017.04.06. 13:03:32

@Csodabogár:
" A csúcs az idős barátnőm, akinek van sok pénze ott él már a háboru óta, tökéletesen beszél angolul és spanyolul. Egy szép napon elesett és beverte a fejét. Kórház, össze varrták és már vitték is haza. Senki nem kérdezte, hogy vajon miért esett le a sik egyenes folyóson és miért vesztette el azóta az emlékezetét"

Na ilyen sztori itt nincs, amikor elvagodtam a konyhaban a kicsopogott olajon es nem tudtam felallni, a foldon csusztam mint egy kutya amig valahogy felkapaszkodva ravonszoltam magamat az agyra es teljesen meg voltam gyozodve arrol hogy eltort a csipom, / meg most is hiszem hogy csak azert nem mert az uszoedzesek jo eros vedo izomzatot fejlesztettek bennem/, szoval az ambulancian amikor felvettek az adatokat akkor az elso kerdes az volt hogy hogy estem el, mit ereztem elotte es a vegen a no tapintatosan azt is megtudakolta hogy ugye nem a ferjem lokott le a foldre vagy valami ilyesmi mert neki ezt a rovatot is ki kell tolteni hogy nem-e volt valamilyen eroszak. Eloszor nem is ertettem hogy mirol beszel csak percek mulva jottem ra, persze-persze, ilyen esetben azonnak hivjak a rendorseget aki a ferjet be is viszi es nem engedik be a lakasba utana a buntetes mellett.
Volt itt olyan ismerosom hogy megverte a feleseget mert azt hitte hogy megcsalja, a fiuk kihivta a rendorseget es a pasas tobbet nem johetett haza meg a cuccaiert is csak ugy hogy rendor kiserte.
Amit a baratnodrol irtal, idos korban elszedulhet az illeto es azert veri be a fejet ami komoly problemara utal, de bizony meg kell kerdezni a beteget hogy mi volt, az ellatas az nem eleg.

London2009 2017.04.06. 13:04:04

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Tevedes! Az elso hazamat en vettem egyedul es meg nem voltam ferjnel. De en nem fogok neked magyarazkodni. Amit itt leirsz, annak a fele ugy hulyeseg ahogy van. Mert te meg attol nem tudsz messzebbre latni, hogy mindenki minimal beres munkat vegez. Azt is direkt kihangsulyoztam, hogy nem gazdagokra kell gondolni, hanem egy teljesen atlagos parra, egy kozepszeru munkaval. Hidd el, hogy azok felretesznek, ingatlant vasarolnak, befektetnek es elnek, mint Marci Hevesen. Ha ugyesek persze! : )
Tudod mi az a remortgage? Nekem nem ugy tunik. Olvass utana.

London2009 2017.04.06. 13:06:27

@Pink Petsch: Igen, nekem alapvetoen nem tetszenek ezek a Dr. Chase tipusu nyalgepek. De vele kivetelt tettem, mert orvos es ausztral. :D
Harveyrol nem eleg egy kep. Ot latni kell az eletben! Azonnal beleszeretsz, hidd el! A masik szerelmem meg Daryl a Walking Deadbol. Elvan a gyerek ha jatszik ugyebar. :D

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.04.06. 13:18:25

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem:
"- ha kap hitelt. Olvasom vissza a multkori posztokat. Hat pl a puhacica es ferje altal betoltott munkakorok (es a bevandorok tobbsege ilyen alulfizetett munkat vegez) dolgozoi nehezkesen, Londonban teljesen eselytelenul."

Ezzel egyetertek
Penzugyekrol.... miutan szerinted a Bank of England fonoke a BIS, a City meg nem a UK resze, nem kellene kinyilatkoznod penzugyekrol nyilvanos forumokon, mert orias marhat csinalsz magadbol. Szerintem
Amugy azt csinalsz, amit akarsz

sZulamith 2017.04.06. 13:18:33

Gondolom, jobb ha Ausztriában marad az idős. Nehéz újból beilleszkedni a hazaiak mentalitásában. Bármennyire is megosztottak vagyunk politikailag, azért kevésbé ridegek mint az Ausztriában élők. Megszokni azt, hogy bejelentés nélkül is átmegyünk a szomszédhoz, vagy köszönni az utcán nem szimplán két szó:)
Persze akinek ez hiányzott, az jöjjön vissza Magyarországra.

2017.04.06. 13:26:56

@London2009: Pedig állitólag a brit akkcentus a legszexibb ;))).
No, ezt a fazont megint gúgliznom kellett. Rémes, mennyire nem vagyok képben a mostani sorozatokkal. Igaz, nem igazán kedvelem a zombis, több száz liter müvéres, családtagokat végigkúrós, majd kibbelezős mozikat.
Te, ez már megint más karakter, mint az előzőek. Egyszerübb lenne, ha azt mutatnád meg, melyik tipus nem jön be :DDD

London2009 2017.04.06. 13:37:13

@Pink Petsch: ez azert van, mert engem a szemelyiseg vonz es nem feltetlenul a kulso. Belbecs es nem a kulcsin! Erted mar? :D
A brit akcentust valoban irto szexinek talaltam Magyarorszagon elve, de miota itt elek, ez lett a normalis es mar az egzotikusabb akcentusok fele fordultam. Tudod, a szomszed fuje mindig zoldebb alapon. :D

LittleG (uk) 2017.04.06. 13:42:22

@Herr Géza: de jó a radarotok a trollok pontos beazonítására...
Ez most ki? a buszsofőr? vagy hinta?

LittleG (uk) 2017.04.06. 13:44:13

@tanato: hát, kortól függetlenül én a meleget jobban szeretem.

Bár, tavaly voltam otthon, és rájöttem, már nem viselem olyan jól a fülledt forróságot, pedig 4 évvel ezelőtt még meg se piruláztam...

lehet időskoromra az nagol időjárást fogom szeretni??

2017.04.06. 13:46:58

@London2009: Na, akkor ez esetekben a forgatókönyvirók megdolgoztak a pénzükért, legalábis nálad teljes a siker ;)))
Hm, és még véletlenül sem a texasi redneck-akcentusra buksz, mi? :DDD

LittleG (uk) 2017.04.06. 13:53:02

@labirintus1: honnan tudod, hogy a gyerekek nem mennek el, mire idősek lesztek?

Szerintem lutri, hogy sikerül-e hozzájuk közel lakni, hacsak nem akar 70 évesen is nagyot költözködni az ember.

Payrollerwitch 2017.04.06. 13:54:42

"A hazaköltözés mellett én általában az anyagiak mellett legtöbbször kulturális („mégis inkább magyar ápoljon”)"

Erre bármelyik európai országban nagyobb lesz lassan az esély, mint itthon. :(

Shaktee 2017.04.06. 14:13:32

@Pink Petsch:
Kell az ellenpont mucika, ha nem lenne akkor min idegelnéd fel magad?:-)

Shaktee 2017.04.06. 14:15:32

@LittleG (uk):
egy kis fityesztrollnok, 50ft-t kap egy nyekergésért.
Ingyen nem lehet ilyen bornirt valaki..

London2009 2017.04.06. 14:16:55

@Pink Petsch: de, nagyon birom a redneck akcentust is! De amugy ha az osszes hapsim kozul egyet kellene valasztanom, az egyertelmuen Jon Snow lenne. Nincs semmi ketsegem felole.

puhacica 2017.04.06. 14:38:21

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: jesszus, te tenyleg ilyen sotetkere sikeredtel? :D

2017.04.06. 14:57:58

@swing gitan: Tele van velük a blog.hu, ha fel akarom idegelni magam, kb. 2 másodperc alatt találok rá blogot ;). Mielőtt még az Origo átalakult volna kormányszócsővé, ott tobzódtak csak igazán! De mióta épeszü ember nem generál forgalmat annak a fostalicskának, amivé vált, unalmassá válhatott egymás felszopása.

Hm, hát ha én lennék a PR-osuk, magam is valami nagyon hasonlót javasolnék: rárepülni minden nagyobb közéleti cuccra, mert 2018-ig olyan sok idejük már nincs.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.06. 15:02:00

@Pink Petsch:

Nem mindenki fidesz pártkatona aki szerint Nyugaton sincs kirobbanó jólét és végtelen boldogság.

Én se.

Az átlag élete Nyugaton se egyszerű és ugyanúgy nehéz nagyon sok minden, mint Magyarországon.

A többi csak duma.

Horthy Miklós cselédje · hamisgulyas.wordpress.com 2017.04.06. 15:02:21

@London2009:

Esetleg levezethetnéd hogy alacsony bérből mégis kik fognak lakást vásárolni Nyugaton meg hol.

Ez ugyanis szinte lehetetlen.

De nyilván csak mi fújjuk ezt és tök véletlenül lakik pl. albérletben a német tásadalom FELE.

2017.04.06. 15:06:22

@London2009: Oké, oké, oké ... :DDD
Hm, és ezt a Snow-s dolgot életed aktuális értelme is tudja? ;)))

2017.04.06. 15:08:12

@Horthy Miklós cselédje: Te tengermélyen befoghatod a pofádat ugyanis évek óta az osztrák állam nyakán élősködsz. Nem teszik a Nyugat? Oké. Húzzál vissza a borsodi zsákfalvadba.

Shaktee 2017.04.06. 15:10:58

@Pink Petsch: Legyen bármi is a Momentum motivácioja, a 2 term egy jo otlet szvsz.

London2009 2017.04.06. 15:13:53

@Horthy Miklós cselédje: Az alacsony jovedelmu szerinted hol vesz lakast barhol a vilagon?
Meg azt szeretnem ismet kihangsulyozni, hogy az alacsony jovedelmu nem az atlag. Az alacsony jovedelmu, az atlag alatti jovedelmu. Az atlag jovedelmu, meg atlag jovedelmu. Az atlag folott jovedelmu, meg atlag folotti jovedelmu.
Ahelyett, hogy itt sirsz evek ota, inkabb kezdtel volna valamit magaddal. Tegnap nem valaszoltal. Szoval meg mindig a Mekiben vagy?

London2009 2017.04.06. 15:17:27

@Pink Petsch: Persze. Szep is lenne ha a Lord Commanderre lenne feltekeny. Egyutt neztuk meg a szinhazban. Meg a csupasz sejhajat is lattam!! Majdnem el is kialtottam magam oromomben, hogy King in the North!!! :D
Ha nem vagy rajongo, akkor mondjuk ez nem sokat mondhat. De tud rola, na, ez a lenyeg. :D

Herr Géza 2017.04.06. 15:18:41

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Te kisbarátom, a saját kommentedet sem olvasod el, vagy csak azt sem érted, amit magad (?) írtál?
Aszt mondod, hogy:
"- nem mondtam, hogy hol." Mármint, hogy Magyarországon több a fiatal, mint valaha.
Olvasd vissza a saját kommentedet, amire reagáltam:
"A magyarok 1/3a, a 30 alattiak 2/3a fontolgatja a kulfoldre koltozest. Megsem urult ki az orszag, sot tobb a fiatal mint valaha."
Ááá, b+, te tökre nem Magyarországra gondoltál, mi?????
Na ne hülyitsél apafej.
A társadalom öregedése meg nyilván a "tudjuk kik" agyszüleménye és csakis az elterelést szolgálja. A várható és tényleges átlagéletkor nem nő, a születési számok meg nem csökkenek a világ civilizáltabbik felén, de pláne Európában. Aha.
Olvass még sokat a nyugdíjig, javaslom pl. az internet beható tanulmányozását.
Más: " A nyugdijkorhatar viszont folyton emelkedik, mire en odajutok 70 lesz. A lakossag minumum fele ezt nem eri meg vagy epp csak, tehat 1-2 evig kell csak nyugdijat fizetni." Aha. Ez megint ilyen ex-has maszek statisztika? Mit nem ér meg a "lakosság minimum fele"? A várható életkor Európában (Kelet-Európa nélkül) most is 80 fölött van, pontosabban a férfiaknál 79, a nöknél 83-84 év, míg a statisztikát jelentősen rontó kelettel együtt is 75-81 a szint. Nyilván ez úgy jön ki, hogy a 70 felettiek több, mint fele meghal, a másik részük, (kevesebb, mint felük) meg min. 100 évig él. :))))
Aztán még le is írod, hogy a jelenlegi nyugdíjrendszerrel nagy bajok lesznek (amiben még akár egyet is értünk), de ez nyilván nem pont a társadalom általános öregedése miatt lesz (azaz az egyre kevesebb aktív fiatalnak egyre több nyugdíjast kéne eltartania).
A magánnyugdíj meg tényleg nagy faszság. Tedd a pénzt a párnacihába, ott jobb helye lesz. Ha meg hitelre lesz szükséged, csak kapd elő a hitelkártyát, mivel annak kamata ugye alig 1-3%. Igaz havonta, de ilyen apróságokkal ugye nem foglalkozunk. :D

2017.04.06. 15:20:27

@swing gitan: Hát igy a választások előtt egyetlen fő motivációjuk lehet: minél jobban "beleégetni" az emberek tudatába létezésüket. És elméletileg, nem is csinálják rosszul, ugyanis 3in1 rendszerben gondolkodnak: az aktuális, nemzetközi visszhangot verő CEU ügy, Orbán és Gyurcsány .... azokra hajtanak, akiknek mind Orbánból, mind Gyurcsányból elegük van (ami nem kis tömeg, lássuk be), és egyúttal kifogják a szelet azoknak a vitrolájából, akik le libsi-komcsiznák őket, hogy Gyurcsányt miért nem? Vagy le fidesznyik-zsebpártoznák őket, hogy Orbánt miért nem?
Szóval, elméletileg rendben van, viszont a lehetséges hatásait és a kifutást, remélem nemcsak az elméletre alapozták, mert akkor a képükbe is robbanhat akár.

Shaktee 2017.04.06. 15:21:49

@Pink Petsch: Yup, valahogy igy gondolom én is.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 15:23:48

@London2009: "Azt is direkt kihangsulyoztam, hogy nem gazdagokra kell gondolni, hanem egy teljesen atlagos parra, egy kozepszeru munkaval."
- ime az atlag (lecsuszo, sajnos az atlag csuszik lefele) kozeposztalybeli elet:
30 eves korra ossze van gyujtve a deposit, lehet venni egy (magyar viszonyokhoz kepest) szukos, szemet anyagbol szemet modon kivitelezett oreg hazat. Ezt torleszti 50-60 eves koraig, attol fuggoen hogy hany gyereke van, mert az egyetemi oktatas, tanulas is sokkal dragabb, mint otthon (a fizetesek aranyaban). Persze felteve ha szules utan az anyuka visszamegy dolgozni. Az ovodak, a childmind fizetos, havi 7-800 font. Ha fogadnak egy magyar bebiszittert akkor olcsobb lehet, csak ott a veszely hogy apukaval osszefekszik. Nem is eri meg dolgozni, hacsaknem reszidoben.
Kozben kene nyaralgatni "elni" is. A gyerekek kirepulnek, a szulok lebetegszenek, a gyerekeknek nincs idejuk a szulokre csak unnepnapokon mert szaladnak a mokuskerekben. Bekerul a szulo az oregotthonba. Epp csak par eve hogy visszafizette a lakasra a torlesztest, es mar valoban, a.jog szerint is ove, de el kell adnia, mert nem birja mashogy fedezni az idos otthon havi 1800-2500 fontos koltseget.
Folytassam? nem folytatom. A kapitalizmus egy hatalmas atveres amely a nepek kizsakmanyolasara szuletett. A kommunizmus is, viszont a kapitalizmusban az emberek tobbsege annyira el van hulyitve, hogy erre nem jon ra.

ps. Az oregek otthona itt hatalmas biznisz, es az egyik legjobb pelda annak a liberalis hazugsagnak a cafolatara, hogy az allam a legrosszabb gazda.

Soros Putin Csarli (törölt) 2017.04.06. 15:25:06

@Pink Petsch: Vaj mi, mar hianyoltam a visszafogott elegenciat a blogrol. Hol voltal eddig?

@London2009: koszonom a kerdest, hadd adjak egy executive summary-t az elmult 2.5 everol. Ha akarod a Digger bligjan elolvashatod ugyanezt immar ugy 75ezer kommentben (nem, nem vicc, jol latod a szamot)
Miytan kib.sztak a mekibol a grazi tanacsi lakasbol kiturta a noveret - ahonnan egy reszeg ejszaka alkalmabol elvesztette a konyha ajtojat. Azota abban a lakasban el es kapja segelyt, ugyan sir, hogy miert csak €600/ho, de kapja a semmire.
Meg koveteli, hogy a tanacs adjon neki indukcios tuzhelyet

Visszatervea fo temara, a quote utolso remenysugarba unquote, a burger kingbe akart jelentkezni. Honapokon keresztul keszult oda, de nem tudott elmenni, mert nem volt vasalt inge. Ra egy evre kiderult, hogy vasaloja sincs

Majd mikor felvettek volna kasszasnak az utolso remenysugarba, azt visszautasitotta, mert ronda arccal nem lehet kasszasnak lenni

Majd keszult munkaba, de elfeljtette megnezni az emailet amikor jott munkaajanlat, meg elaludt

Azota folyamatosan az interneten log, kutat, pl furtos paradicsom ara Texasban vs Djibhoutiban,es minket szorakoztat Diggernel a melyelemzoi konkluziokkal. Immar ez megy 2.5 eve

Ha valamit kihagytam, majd valamelyik elvtars beszurja.

2017.04.06. 15:27:58

@London2009: Snow ugye a GoT-ban van és nem a LoTR-ben? Ezeket valahogy keverem. Hm, szerintem én nem vagyok rajongó ;)
A hátsója az előadás része volt, vagy baleset? ;)

London2009 2017.04.06. 15:29:30

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: oke, igazad van. Sajnos a nursery sem 7-800 font kulonben, hanem sokkal tobb.
Na de akkor hallgatlak, mit javasolsz? Mit csinaljunk?

London2009 2017.04.06. 15:35:45

@charlieharper: :DDD

Koszonom az osszefoglalot!! Nem csalodtam. Figyelj, ha indukcios tuzhelyet nem is, de fel tudok ajanlani neki egy TAKAREKLANGOT! Hahaha. Esetleg meg egy alkatresz nagykereskedovel is fel tudnam venni a kapcsolatot az erdekeben, hatha egyutt tobbre mennek.
Miert turi meg Diggi a blogjan?

2017.04.06. 15:36:06

@swing gitan: Hm, hát valahogy igy a logikus ...

@charlieharper: Ó, én mindig visszafogottan elegáncsos vagyok, kivéve, amikor nem ;). Igyekszem mindenkivel a maga szintjén és nyelvén, hogy elkerüljük a félreértéseket :D Ládd, már hozzám sem mer szólni, mert a saját módszerét kapja vissza tőlem. Aki meg leáll vele érdemben, azt fárasztja a hülyeségeivel.

London2009 2017.04.06. 15:36:18

@Pink Petsch: jajj, most ez fajt. GoT. A darab resze volt. :D

Golf2 2017.04.06. 15:41:16

@Pink Petsch: benyalsz, te medúza...Az is tud?

2017.04.06. 15:51:15

@London2009: Ööööö ... hát, izé, bocs ... oups! Hm, kár, a baleset jobb poén lett vona ;)))

@Golf2: Mutáns.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 16:31:00

@Herr Géza: "azaz az egyre kevesebb aktív fiatalnak egyre több nyugdíjast kéne eltartania"
- idefigyelj nagyokos: ezt utalom hallani is, hogy a fiatalok tartjak el. Talan nem fizettek semmi hozzajarulast azok a nyugdijasok, amig dolgoztak? Remelem, a gyerereked a szemedbe vagja, mikor odakerulsz.

Az eloregedo tarsadalom egy mitosz, amit azert talaltak ki, hogy ellopjak a nyugdijunkat. Erdekes modon, az utcan jarva barhol europaban, nem azt a benyomast kelti, hogy eloregedo a tarsadalom, meg akkor sem, ha az idegen bevandorlokat leszamitjuk.

A varhato elettartamrol valo statisztikak pedig annyit ernek, mint hogy hany magyar tervezi a kikoltozest. A valosagrol semmit sem mondanak, tehat a hajadra kenheted.

Ha en iszok egy pohar szodat, te meg egy pohar bort, akkor atlagban ittunk egy froccsot. Na ennyit ernek a kozmetikazott statisztikak.

Hogy mas peldat ne mondjak: Minden statisztikai azt mondta Trump eselytelen aztan megnyerte folenyesen. A statisztikak es a "koz" -velemenykutatasok is csak a nyomasgyakorlas es a velemenyformalas eszkozei.

2017.04.06. 16:31:26

@swing gitan: 'Sóhaj' ... Az Magyarország tragédiája, hogy nem volt létezése óta egyetlen olyan évtizede sem, amikor ne állt volna harcban valakivel vagy valamivel. Ha végképp nem volt semmi, akkor kreálva lett. Aztán ezeknek a harcoknak rendszeresen öntökönszúrás lett a vége, hiszen milyen jól tettük, hogy "elzártuk magunkat a Marshall tervtől". Legalább most mutogathatunk meg átkozódhatunk, hogy bezzeg a németeket segitették! Lám, megint nem a vértől zilált magyarság hibája ... mindig másé.
Kezdem megsajánálni a mostani gárdát, hiszen követik ők Rákosi pajtást, vesszőről vesszőre, de azok a rohadt határok nyitva vannak. Még.

Határátkelő 2017.04.06. 16:33:03

@Herr Géza: Tedd meg a kedvemért, hogy nem vitatkozol vele! Kérlek. Egy olyan emberrel, aki nem érti a felosztó-kirovó nyugdíjrendszer lényegét, és aki szerint ha sok fiatal jön szembe vele az utcán, akkor a társadalom nem öregszik, és gyakorlatilag mindenki bicikli, az összes közgazdász, statisztikus, (jobb- és baloldali) politikus, aki ezt állítja. Köszönöm.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 16:40:59

@London2009: "Na de akkor hallgatlak, mit javasolsz? Mit csinaljunk?"
- ha ram hallgatsz, akkor azt, amit akarsz.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 16:41:05

@puhacica: komolyan csak szemelyeskedni tudsz? Az mennyivel vilagosabb?

London2009 2017.04.06. 16:45:34

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: ne haragudj, de ezt nem tudom ertelmezni. Varom a javaslatodat. Azt annyira tudod, hogy itt mi van, meg mi lesz az elkovetkezo 50 evben. Akkor hol lesz ez maskent? Na? Megallt a tudomanyod?

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.06. 16:49:13

@Határátkelő: geza szohasznalata ellen az osszes nyugdijas neveben tiltakozom.

skye8 2017.04.06. 17:10:31

Szerintem a hazakoltozes kizarolag anyagi kerdes, azok ternek haza Akik nem engedhetik Meg maguknak hogy kulfoldon nyugdijaskent kenyelmesen eljenek. En legalabbis mas okot nehezen tudnek elkepzelni, 30-40 ev Kulfold azert jocskan enyhiti a honvagyat. Idosapolas-nem arrol van szo hogy Magyar vagy hottentotta apol hanem hogy mennyibe kerul.

Herr Géza 2017.04.06. 17:11:55

@Határátkelő: @Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Sorry, csak ennyi volt! Szimplán meg akartam fektetni a hülyeségeivel és tipikus a reakció, azt sem tudja hány óra van, de azért még vagdalkozik egy sort.
:D

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.06. 17:22:17

@London2009: (elnézést, de ez a nap kommentje. Akkorát nevettem, köszi!)

London2009 2017.04.06. 17:29:14

@kisrumpf: melyikre gondolsz? Hadd nevessek en is. :D

macamuca [IHUN] 2017.04.06. 17:31:16

@charlieharper:
Ó,b+ ....
:))))))))))))))))))))))))))

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.06. 17:38:47

@London2009: ?? King of the North-ra, te....

(A jómúltkor az utolsó sorozatot néztem, s a zuram (igen) mondta, foglaljam már neki össze, mi történt eddig.... )

puhacica 2017.04.06. 17:42:34

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: nem, nagyon szepen is tudok reagalni, mar ha erdemes. de hogy ketsegbe vonod az egesz foldgolyobisra ervenyes globalis felmelegedest, mert magyarorszagon(!) volt egy atlagosnal hidegebb tel... mi ez, ha nem sotetseg? :D

London2009 2017.04.06. 17:43:51

@kisrumpf: ja, jolvan! Meg is nyugodtam, hogy vegre valaki tudja mirol hadobalok!! Akkor nem volt hiaba!
Eloben amugy talan meg szebb volt. Becsszo. De latni a King in the Northot a maga valojaban, haaat...priceless!!
King in the North! King in the North! King in the North!! :D
Sok sikert az osszefoglaloval! hahaha.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.06. 17:56:18

@London2009: valóban bájos a fiú. Hmmmm... nem is tudom, mikor voltam ennyire... khm... enthusiastic.... alighanem a The Wire idején, na de akkor nagyon ;-)

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 18:05:40

@The Devil Himself as. Zoole: €1600-bol....

ezt elbactam maradtam volna Bécsbe itt kiegeszitessel fogom elerni a minimum 1200$-t

de ha elkoltoznék csak az alapot kapnam ...

ja hogy tobb adot kellett volna bevallanom ..

London2009 2017.04.06. 18:07:50

@kisrumpf: Bajos? Que? Az egy dolog, hogy gyonyoru, de o egy hoooos! Imadom az egesz karaktert, kesz, teljesen vegem van tole. Nyilvan ezzel tok egyedul vagyok. A darab amiben jatszott a Doctor Faustus volt. Azert nem egy konnyu darab, ehhez kepest tele volt kikent kifent tini lanyokkal a szinhaz. Nekunk szerencsenk volt, mert mindenki szepen csendben vegig ulte az eloadast. De allitolag volt, hogy mar majdnem leallitottak a darabot, miutan minden kiscsaj sikitozott meg bekiabalt, hogy Jon! Marry me! :DD
Legalabb mar King in the Northot kiabaltak volna! Amatorok!

Majd ranezek erre a The Wire-re, ez valahogy kimaradt.

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 18:13:55

@Horthy Miklós cselédje: @London2009:

nem lesz gond mert addigra a pakik is nyugdijasok lesznek es laknak 10 nyugdijas pakival

London2009 2017.04.06. 18:17:04

@montroyal ( CAN qc): :D
Szemely szerint en nem aggodom...

SzZoole 2017.04.06. 18:22:24

@montroyal ( CAN qc): hej Zolibatyo nem kellet volna minden okosba csinalni:)))

Apropo,hoztal nekem Japanbol amit kertem toled?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2017.04.06. 18:26:25

@London2009: nos, nekem már csak bájos lehet, a zsenge korávával :-D

Bekiabálós kiscsajok, uramatyám... ilyet csak Cumberbatch kapcsán hallottam, te jó ég.

The Wire: baromi jó, csak legyen felirat, mert nagyon erős az akcentus. Magába szippantós storylines, remek karakterek. Pohár bor legyen nálad. Vagy több. Alkalmasint nekiülnék mind az 50 (asszem) résznek, ha van időd. A lengyel származású dokkmunkások a legjobb sorozat, szerintem. Öt sorozatból áll egyébként. S muszáj röhögni amikor a görög főgonosz egy magyar útlevelet forgat a kezében, még ki is merevítettük azt a képet...

Ízelítő: nem végig ilyen, nem is ezért szeretem, de ad egy kis betekintést :-)

m.youtube.com/watch?v=1lElf7D-An8

LittleG (uk) 2017.04.06. 18:38:24

@London2009: Meg kell nezzem, ki ez a Harvey. Nalam Bradley Cooper a meno, meg Paul Walker volt, csak ra haragszom, hogy kinyirta magat.
De Vin Dieselt is szivesen nezem, hallgatom, ha a Fast and he Furiousben jatszik.

Csodabogár 2017.04.06. 19:01:41

@P.Elliot: Spanyolok nem kérdeztek semmit. Összevarrták a fejét és hazaszállították. Normális helyen ilyenkor CT vagy MRI a minimum, hogy kizárják a stroket. Magyar ország se normális hely ilyen szempontból sajnos.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.04.06. 19:02:38

@LittleG (uk):
Szegeny Paul Walkert mindenki sajnalta...a lanyom iskolajaba jart, es itt a kornyekunkon lakott..

www.dailynews.com/arts-and-entertainment/20131201/fast-furious-star-paul-walker-remembered-as-kind-carefree

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 19:06:52

sajnos ez lassan idoszeru lesz a szamomra ..

hazakoltozes nalam nem tema 34 év utan... itt keves lesz a nyugdijam de teljes leallasra nem gondolok hiszen sajat cegembe le tudok lassulni es hagyom a melosokra a nehezet .. nem is szeretnek otthon ulni .. viszon a masodik éve, hogy hosszu teli vakaciora mentunk , ezt szeretnem tartani 3-4 honap eleg lesz .. es nem egy helyre pl florida mert azt unnam kulomben sem tartanak fent egy lakast erre ..

szerencsenkre van itt egy magyar otthon ami allami tamogatott rendes onallo 1-2 haloszobas lakasok vannak,, mint egy berhaz lenne es nagyon jo helyen, belvaroshoz ,metrohoz, piachoz folyohoz kozel . 30% -a a jovedelemnek ami 27ezer alatt kell lenni(nalam nem problema én csinalom az adobevallasomat ) minden benne van futes villany .. jelentkeztem mar( dupla nappali 2 furdo 2 halo) es en vagyok a kovetkezo... sokan hulyenek néznek ,mert nem tudjak, hogy ez egy normal berlakas(csak nincsenek gyerekek kutyak viszont a jarokereteseket kell kerulgetni a folyoson ) .. volt tobb lakasom, hazam azt eladtam a condom meg megvan arra is van vevom .. igy biztos az évi 3-4 honapos vakacio utazgatas ..

https://www.google.ca/maps/uv?hl=hu&pb=!1s0x4cc91a70c240212b:0x4b46e06b0b728c53!2m19!2m2!1i80!2i80!3m1!2i20!16m13!1b1!2m2!1m1!1e1!2m2!1m1!1e3!2m2!1m1!1e5!2m2!1m1!1e4!3m1!7e115!4shttp://foyerhongrois.blogspot.com/!5sfoyer+hongrois+montr%C3%A9al+-+Google-keres%C3%A9s&imagekey=!1e1!2s4.bp.blogspot.com/_l3k2qZj2jFo/TTjM2D5ZgmI/AAAAAAAAAiI/uCa6Vt_gwis/s1600/building.jpeg&sa=X&ved=0ahUKEwijiL_fn5DTAhWR0YMKHYNPDAAQoioIezAK

puhacica 2017.04.06. 19:20:39

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: neked elmondom, mert nem biztos, hogy tudod, de nem mindenki el egyforman.
1. alulfizetett munkak. nekunk otthon is evekbe telt, mire bedolgoztuk magunkat a jol fizeto poziciokba. itt ujrakezdtunk mindent a nullarol. marhara orulok, hogy a kommentek alapjan mindenki minimum kozeposztalybeli eletet el es fasza fizetessel rendelkezik, raadasul mindezt azonnal, mindenfele nehezsegek nelkul tudta hozni. tovabba: nemferjem fizetese eppen csak pirinyoval van a uk atlagfizetes alatt (2016 szeptemberi adat), annyit keres, mint egy junior vago, csak fele annyit se stresszel. amint kap egy store-t, boven az atlag fole emelkedik a fizetese, egy senior vagoeval egy szintre kb. az en fizetesem a minimalberhez kozelit, de a kettobol kenyelmesen megvagyunk. nem mintha sokat szamitana, vagy ettol lennenk valakik/senkik, csak a tenyek kedveert irom.
2. london es hitel. londonba jottunk, mert tudtuk, hogy itt tutira lesz munkank. es mivel jol erezzuk magunkat, maradunk is meg egy darabig. eljatszottunk mar azzal a gondolattal is, hogy kikoltozzunk videkre, de egesz egyszeruen jelenleg nem eri meg nekunk. kesobb lehet, hogy videk lesz belole hitellel, amire elvileg es a bankunk altal adott informaciok alapjan lenne lehetosegunk, de ez meg nagyon tavoli jovo. az elso a beugro osszegyujtese a spanyolorszagi lakasra, a spanyol banktol kapott kalkulacio (es a jelenlegi helyzet) alapjan ez sem problema.
3. idoskori tervek: a lakast ugye mar irtam. jelenleg is van mindenfele biztositasunk, a nyugdijelotakarekossag a kovetkezo. gyerekunk nem lesz, hogy hol rohadunk el, nem erdekel. amig esznel vagyunk, addig azt gondolom, lesz mibol fenntartani magunkat, aztan meg mar annyira mindegy.
4. osszegzes: alnaivitas lenne reszemrol azt gondolni, a penz nem szamit. szamit. minel tobb van belole, annal kenyelmesebb az elet. de talan azert, mert mi mindig csorok voltunk, megtanultam ertekelni azt, ami van es soha nem erdekelt az, hogy hova sorolnak be. kozeposztalybeli, proli, ertelmisegi... cimkek. nem a hazam, a munkam hataroz meg. eleg szomoru, hogy egyesek szerint annyit ersz, amennyid van. vannak nalunk sokkal szarabb es sokkal jobb helyzetben elok is. gondolod, ha annyira rosszul ereznenk magunkat, nem valtoztatnank?

2017.04.06. 19:28:11

@montroyal ( CAN qc): Adathalász oldal a linked. Gondoltam, szólok.

2017.04.06. 19:39:51

@montroyal ( CAN qc): Nem, ez oké. Azt hittem, lesz pár kép a belsőről is, de csak a két épület ... ja, mellesleg igazad van, kivülről átlagos bérházak.

SzZoole 2017.04.06. 19:46:15

@montroyal ( CAN qc): Zolibatyo,azert a mult kisert ugylatom,de nem a kurvanenik erdekelnek:)))
Arra kertelek,hogy Okinawa szigeterol hozzal nekem egy hattori hanzo sword-ot feregirtasra,mert tul sok a fereg erre mostanaban:)))

Taxomükke (UK) 2017.04.06. 19:58:49

@London2009: " Miert turi meg Diggi a blogjan?"
Mert egy liberalis fasz. :))))))))
Csak vicc volt.

blackhairlady 2017.04.06. 20:04:43

@Zsuzsi65: az en ferjem pedig a Beyonceval jart egy gimibe:))
Na jo, csak ugyanabba es nem ugyanakkor :D

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 20:06:15

@Pink Petsch: szep kis kert van koztuk bolt gym orvos (egyszer egy heten ) etterem benne es ha bezarom a lakast olyan mint mas berhaz .. metro piac autopalya a folyo mellett zold terulet vegig es ha a terkepen a jobb felso sarkot lahuzzatok az a bazilika a turista belvaros .
.@The Devil Himself as. Zoole: Okinawat kihagytuk mert nem volt jo ido arra egyenesen Shanghaibol Taiwan fele mentunk a kardal kulomben is bajba lettem volna a vamnal .. lodd le oket csuzlival .. egy hasznaltam portas koromban vasgorgovel ..:-)

https://www.google.ca/maps/place/2580+Rue+Saint-Jacques,+Montr%C3%A9al,+QC+H3J+2M8/@45.4880822,-73.5814102,14.75z/data=!4m5!3m4!1s0x4cc91a70c124e419:0xcea0758c809a9cee!8m2!3d45.484138!4d-73.578475

tanato 2017.04.06. 20:11:45

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: Sajnos nem így van,mert a mai családokban már nincs olyan aki elláthatná az időseket/egyrészt kicsik a lakások,másrészt megnyúlt a munkavégzés ideje,kitolódott a nyugdíjkorhatár/

tanato 2017.04.06. 20:15:30

@Csodabogár: Speciel Spanyolban nem tudom az eü. ellátás feltételeit pl. egy uniós idős ember esetében.

blackhairlady 2017.04.06. 20:15:43

A mostani tervek szerint mi veszunk egy picike kis lakast valahol itt az USAban, ahova mindig haza mehetunk, aztan az ev nagy reszet lakokocsiban toltjuk, hol itt, hol ott.
Ha nyerek a lotton akkor viszont veszek egy lakast Budapesten is az Andrassy uton vagy valahol a kozelben :))

tanato 2017.04.06. 20:16:05

@Csodabogár: Speciel Spanyolban nem tudom az eü. ellátás feltételeit pl. egy uniós idős ember esetében.

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 20:21:39

@blackhairlady: Ha nyerek a lotton
ha én nyerek rogton kiirom az ajtomra a kolto szavait
-sem rokona sem ismerose nem vagyok senkinek -

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.06. 20:25:52

Jó, hát 2040-re a jelenleg itt kommentelő többség is erősen 60+os lesz, de minimum közeli; vagy a hamut is mamunak mondja, netán alulról szagolja majd az ibolyát...Annyira előre nézni nincs sok értelme, még akármi is történhet addig.
Hazamenni részünkről, hát, a középső lábam se tudja, de egy olcsó, és relatíve meleg ország nem lenne baj.Most még szeretem a hideget, bár már itt sincs nagyon; de addigra valszeg utálni fogom.Csak egy a baj az ilyen déli országokkal, hogy a politikai, gazdasági stabilitás már manapság se valami combos, hát még majd huszon évek múlva; illetve a migrihelyzet ki tudja meddig, mivé fog fajulni...

Az a tschechische azért elég kemény szó...Két és fél escéhá, bakker... :D

Hazatérők-kivándorlók aránya: bróhaha, és mégeccer, bróhaha...Hápperszehogy! :D

Kirakhatják Magyarországot az EU-ból : na, ezért kell az állampolgárság, nem másért...Én mondjuk inkább attól féltem, hogy a Viktátori unortodoxia révén sikerül kikormányozni az országot az EU-ból.De ezexerint lehet, inkább ilyen központi elhatározású huxitnak nézünk elébe?? :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.06. 20:28:14

@LyukasBogrács: Ez fotósopp, a webhely nem érhető el... :D
Volt még olyan marha, aki rákattintott, rajtam kívül? :D

2017.04.06. 20:33:31

@geegee: Ugyan már, a tschechische a belépő szint (mikor először próbáltam kimondani kissé beletört a nyelvem :D), ezt kapd ki:
Grundstücksverkehrsgenehmigungszuständigkeitsübertragungsverordnung
-esküszöm, hogy létező szó.

blackhairlady 2017.04.06. 20:40:00

@montroyal ( CAN qc): En mar kepzeletben szet osztottam a nyeremenyem, nekem alig maradt :)

montroyal ( CAN qc) 2017.04.06. 20:45:36

@blackhairlady: kérjél vissza belole elore ...:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.06. 21:14:10

@Pink Petsch: Bróhaha, hülye németek, német hülyék...:D
Aki elkezdi olvasni, kimondani, az emléxik még a közepénél, hogy mi volt az eleje??
:-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.04.06. 21:15:32

@montroyal ( CAN qc): Öreg hajós, visszatértetek már Odüsszeiából? :D
Jársz már bádizni? Csak a gyimbe, vagy a műhelybe is?
:-))

2017.04.06. 21:43:25

@geegee: Naja ;) Azért az igazság kedvéért megjegyzem, hogy bár valóban létező szó, egyben a leghosszabb német szó is jelenleg, és hát nem túl gyakran használt, mivel valami szárazföldi közlekedési engedélyekre vonatkozó rendeletszerüséget jelent ... szerepel még a szóban valohol a közepe táján a "transzfer" meg a "hatáskör" szó is, úgyhogy rakd össze :DDD Különben kb. igy müködik, összerakják a főneveket, és kész az új szó :)))

svájcinyugdíjas 2017.04.06. 22:08:57

@Din Serpahis:
"Hat Svajcban en tuti nem leszek nyugdijas, szerintem egesz egyszeruen nem lenne itt annyi nyugdijam, amibol epkezlab modon meg lehet elni."

Szerintem lenne elég nyugdíjad.
Ha csak a második pillért (szakmai előtakarékosság) nézem, átlagos programozói fizetésből (évi 100e CHF) 20 év alatt is összejön egy félmillió Frankos nyugdíjszámla-egyenleg. Ebből öregkorodban kb. havi 2500 frankos nyugdíjra számíthatsz. Emellett az első pillér (állami alapnyugdíj) is 1000 Frank fölött lesz.
Ha kevesled, ilyen fizetésből nyilván könnyedén lehet félretenni, és egy harmadik pillért képezni.

Ha meg még 20 évnél több munkásévet tervezel, akkor arányosan több, az összeg az idővel lényegében lineárisan nő.

De szerintem 3500-ból is jól meg lehet élni.

Azt persze nem vitatom, hogy 3-4000 Frankból nemsvájcban még vidámabban el lehet lenni.

shantung 2017.04.06. 22:09:19

Olaszországban mennyiért lehet fenntartani egy saját lakást? Milyenek az egészségügyi ellátás feltételei? Bár ezt már kérdeztem Tucanotol,a sziciliai cikk kapcsán, csak elkerülte a figyelmét. Spanyol ingatlanvásárlásrol már olvastam, Olaszországból nincs itt senki?

Herr Géza 2017.04.06. 22:19:14

@Pink Petsch: Így biza. Van neki hivatalos rövidítése is, az se semmi: GrundVZÜV. :) Jelenleg ez a leghosszabb, "élő" összetett szó a német helyesírási szótárban (Duden).

Herr Géza 2017.04.06. 22:29:13

@Pink Petsch: "szárazföldi közlekedési engedélyekre vonatkozó rendeletszerüséget jelent"
:)))))) Na akkor fussunk neki: ingatlanok közlekedésjogi engedélyfelügyeletének átruházására vonatkozó előírás.... ,Vagy valami ilyesmi. :)))))))))

2017.04.06. 22:31:18

@Herr Géza: Hüazannya! :DDD Bár azt még mindig nem tudom, hogy akkor az új szavaknál mi dönti el a derdiedast?

2017.04.06. 22:33:57

@Herr Géza: Na ugye, hogy te sem tudod pontosan :)))) Én vettem a szavakat külön, és ezt pakoltam össze belőlük :DDD

Herr Géza 2017.04.06. 22:39:19

@shantung: Bocsi, közöm nincs Olaszországhoz, de ha visszaolvasod a saját kérdéseidet, akkor mit szólnál ehhez a válaszhoz:
1. Kb. 100 -10.000.- € / hó
2. Jók.
Gondolom nem véletlenül nem tudott/akart senki egy (két) ilyen hót általános kérdésre válaszolni. Némi pontosítás biztos segítene. :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.04.06. 22:41:18

@Taxomükke (UK):
Menjapicsába...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2017.04.06. 22:43:40

@Herr Géza: Egyébként a gründstück okozott nekem problémát, illetve utána a közlekedés szó ... mert hogyan közlekedik egy ingatlan? De most komolyan? Még most sem áll össze, hogy akkor ez tulképp mire is vonatkozik? Igy föld-nek földdarabnak forditottam le magamnak a gründ-ot, ár igaz, az inkább grund

Herr Géza 2017.04.06. 22:43:53

@Pink Petsch: Na ez legalább egyszerű és nincs kivétel: az összetett szó nemét mindig az alapszó (=utolsó tag) határozza meg. Ebben az esetben a Verordnung, azaz "die" lesz a komplett szörnyeteg névelője.

2017.04.06. 22:50:46

@Herr Géza: Nem hiszem el! Végre egy szabály a derdiedas katyvaszban! :DDD

Herr Géza 2017.04.06. 23:07:22

@Herr Géza: @Pink Petsch: A "valami ilyesmi" leginkább a magyarítás nyelvi részére vonatkozott ám. A Grundstück (föld)ingatlant jelent, lehet, hogy ez esetben inkább magánterületként kéne fordítani, de a többi stimmel.

shantung 2017.04.06. 23:10:06

@Herr Géza: Nincsenek extra igényeim, csak a minimális megélhetésre szeretnék némi támpontot. A minimálbér kb.1300 euró... Köszi az előbbi valaszodat! Csak álmodozom a kellemes nyugdíjas életről.

2017.04.06. 23:15:50

@Herr Géza: De hogy ehhez a "verkehr", a közlekedés? Hogyan közlekedik egy ingatlan???? Mit takar ez, mert logikusan nézve rohadtul értelmetlen az ingatlanok közlekedésjogi akármilyéről beszélni. Szóval, miről szól ez a nyavalyás rendelkezés?

Csodabogár 2017.04.06. 23:18:52

@tanato: Ahogy a spanyolokat ismerem, szerencse dolga, hogy ki hova kerül. Természetesen jó spanyol tudás is kell, mert nemigen beszélnek más nyelvet. Angolul csak a turista helyeken, szálloda, étterem. Ez konkrét tapasztalat.

Herr Géza 2017.04.06. 23:26:02

@shantung: Nincs mit, csak humorizáltam volna...:D Viszont most azért komolyan kérdezném, hogy milyen 1.300 eurós minimálbérről beszélsz? Olaszországban? Tudtommal ott nincs hivatalos minimálbér és 1.300 nettónak még sokan "magasabb" állásokban is örülnének, pláne ca. Rómától délre.
De hangsúlyozom, minden olasz infóm csak áttételes....

Herr Géza 2017.04.06. 23:39:47

@Pink Petsch: A magánterület ugye lehet pl. egy cég telephelye, vagy egy bolt parkolója is. Na pl. az ottani parkolási díjak, maga a parkolás szabályozása, a közlekedési szabályok (pl. max. 15 km/h , stb.) tartoznak ide. Ezeket a tulajdonos szabályozza, de ennek jogát átadhatja pl. egy parkolási társulatnak, akárkinek, na erről, ennek módjáról szól ez a rendelet a gyönyörű nevével.

2017.04.06. 23:46:43

@Herr Géza: Ahham ... mondjuk egy verkehrsordnung segitett volna a megértésben ;)))) Ha már úgyis túlragozzák, akkor nem mindegy mennyivel?
De köszi felvilágositást, igy már tök egyszerü :DDD

Herr Géza 2017.04.06. 23:52:18

@Pink Petsch: De most, hogy már eleve csak a 18+-os közönség mozog itt, simán gyártok csak neked (volt) szakmába vágó hasonszőrű összetett szót. Pl. Bordellgesundheitskontrollaufsichtsbehördengebührenverordnung. Na milyen ? :))))))) Rövidítés hozzá? BoGeKABGebVO. Tetszik?

Herr Géza 2017.04.06. 23:56:49

@Pink Petsch: Na jó, én is csak körülírtam a dolgot a saját elképzelésem alapján, bevallom nem vettem a fáradtságot, hogy definitív megnézzem, miről szól ez az egész baromság. :))))))))))

2017.04.07. 00:08:14

@Herr Géza: Röhögni fogsz, de Ausztriában van ilyesmi :DDDD

2017.04.07. 00:09:32

@Herr Géza: Köszi, nem is a pontos magyar definicióra vágytam, csak hogy megtudjam, mit szabályoz ez a rendelkezés ... de azért olyan messze nem jártam én sem azért ;)))

vándor madár 2017.04.07. 01:07:23

@tanato: "Speciel Spanyolban nem tudom az eü. ellátás feltételeit pl. egy uniós idős ember esetében."

Az EU-ban mindenhol azonosak az eü ellátás feltételei.
Ha turista vagy 3 hónapig, akkor csak sürgősségi ellátásra vagy jogosult, ha rezidens vagy, akkor mindenre, mint az ottani állampolgárok.
Ahhoz, hogy tartozkodási engedélyt kapj, rendelkezni kell az adott ország életszinvonalához megfelelő jövedelemmel ÉS betegbiztosítással. Az sajnos soha sehol nem publikus, hogy mennyi a "megfelelő jövedelem". Nyugdíjasként a betegbiztosítást is otthonról kell vinned, nem ott fizeted. Ez alól kivétel Svájc, mert ott ott fizeted és elég brutális ára van, magyar nyugdíjasként reménytelen.

europa.eu/youreurope/citizens/residence/residence-rights/pensioners/index_hu.htm

Mivel látom, hogy újabban Spanyolország lett a favorit, ismétlem, amit már a múlt nap puhacica posztjában megírtam. Spanyolország gazdaságilag nem áll a helyzet magaslatán, megadóztatnak mindent és mindenkit, a külföldi nyugdíjakat is elég rendesen, jelenleg 20+ %-al, úgyhogy oda nyugdíjasként csak annak érdemes menni, akinek alacsony a nyugdíja és nem adózik, de akkor meg valószínű nincs tartózkodási engedély vagy ha olyan magas, hogy a huszonvalahány százalék nem fáj. Most már vadásznak a külföldiekre, a közüzemi szolgáltatók és a telefontársaságoknak jelenteni kell, hogy használják -e a rendszert, mert aki egy évben 183 napnál többet tartózkodik ott, annak ott kell adóznia. Én sem látom be, milyen jogon adóztatják meg a külföldiek külföldön szerzett nyugdíját, ráadásul jó magas elvonással. Mit adtak vagy adnak ők cserébe érte? Egy külföldinek mindenért fizetni kell beleértve az egészségügyi ellátást, nem járt ott iskolába, nem vett igénybe semmit. Ráadásul a milliós számban ott lévő külföldi nyugdíjasok eltartják a délvidéket, megveszik az ingatlanjaikat, fogyasztanak, munkát adnak százezreknek.

Idősotthoni cikkeket angol és német weboldalakon lehet találni, mert ezen országok nyugdíjasai vannak ott tömegével. Azt írják pl., hogy az öregotthon némileg olcsóbb, mint Németországban, de nem olyan olcsó, mint Magyarországon. Akinek nincs elég pénze, meg még komoly beteg is, annak nincs esélye. És ugye a nyelvtudás hiánya is életveszélyt jelenthet. Lehet apartmant is bérelni, ahol van 24 órás felügyelet, de ahoz szerintem még elég jó karban kell lenni.
Alapjában mindenhol pénz kérdése az ellátás minősége. Az persze könnyen lehet, hogy Nyugat -Európában 2-3000 euróért csak egy ágyat kapsz egy négyágyas szobában három alzheimeres mellett. Nemhiába terjedt el, hogy az időseket Kelet-európai gondozók ápolják vagyis gondozzák otthon a saját ingatlanjukban, mert az lényegesen olcsóbb és humánusabb, mint az öregotthonban. Mellettük még odajár szükség szerint az ápolási szolgálat. Spanyolországban meg latinák pucolják a fekáliát a Kelet-európaiak helyett. Legalább nyelvi problémájuk nincs egymással.

www.spanienlive.com/index.php/Senioren/ruhestand-rente-krankheit-und-pflege-in-spanien-tipps-und-ratschlaege-fuer-senioren

www.spanienlive.com/index.php/Senioren/altenheime-und-pflege-in-spanien-alles-ueber-pflegeversicherung-und-seniorenresidenz

www.forumteneriffa.de/teneriffa_forum/teneriffa-tv-andere-auswanderungssendungen/7317-mitt-15-juli-hr-20-15-rentner-verlassen-spanien.html

montroyal ( CAN qc) 2017.04.07. 02:29:40

@geegee: vissza a valo vilagban es sajnos bodyzok mert ugyan vettem lottot az egesz utazasunk idejere de 25 $-t nyertem .. abbol messzire nem megyunk ... de jovore dél-amerika korul .. gym az lassan mert kiestem belole nem volt idom csak labra km-eket ..

gabors 2017.04.07. 04:27:16

shooting war just started !!! dam!!

somlobodog 2017.04.07. 06:26:49

@kisrumpf: a sons of anarchy-ban valahol az 5-6. Évadban is magyar utlevele van a náci gonosznak amivel elmenekul ha jól emlékszem :))

somlobodog 2017.04.07. 06:26:56

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: az ellenvelemenyt igen de azt hogy a pofánkba hazudsz, nem.

tanato 2017.04.07. 07:02:37

@vándor madár: Köszi az infót,itt a blogon tényleg Spanyolország lett most a favorit,sokan oda pályáznak öreg korukra.

puhacica 2017.04.07. 08:43:22

@vándor madár: @tanato: nekunk eredetileg horvatorszag volt a cel, nagyon szeretjuk, de horvatul egy kukkot se beszelunk, raadasul iszonyu mertekben mentek fel az ingatlanarak. portugalia a masik nagy szerelem, de nekem hiaba mondjak, hogy a spanyolhoz hasonlit, a nagy lopikulat, semmit nem ertek belole. spanyolul legalabb ha rettento alapszinten is, de elmakogok es nagyon nagyjabol ertem, amit mondanak. es nem utolso sorban ott van a tesom is. az arak is jok (meg), szeretjuk is. olyan rettento sok nyugdijunk meg azert nem hiszem, hogy lesz, hogy az ado miatt kelljen rettegnunk.

tanato 2017.04.07. 09:34:17

@puhacica: Elárulom,TIlmir spanyol házvásárlási cikke óta engem is érdekel a téma,pedig én itthon vagyok.Az általa közölt és linkelt spanyol ingatlanárak abszolúte nem elérhetetlenek még számomra sem. Gyakorlatice a mi közép magyarországi alföldi kisvárosunkban egy közepes állapotú családi házért is adnak annyit/40-60 ezer Euró között/
Arról is írtam itt akkor hogy a nagyobbik lányom párizsi Erasmusos nemzetközi koleszos időszaka alatt legjobb barátnőjévé vált granadai spanyol lány esküvőjén szeptemberben voltak a lányaim Granadában.Teresa és a/szintén anno Erasmusos / olasz férje a városban egy jó állapotú lakótelepi 3 szobás lakásban kezdik a jövőjüket,amit 40 ezer euróért vettek/Hitelere persze mint itthon is szokás/
Ez tényleg nem elérhetetlen összeg még egy hazai magyarnak sem.
SZóval,mivel én már nagyon utálom a csúszós utakat,havat,jeget ónos esőt/az idén is volt két jelentősebb későbbi kezelést igénylő elcsúszásom az ónos esőben/erősen gondolkodom hogy nyugdíj után a teleket valamerre arrafelé töltöm majd el/esetlegesen saját ingatlanban/Természetesen nem tengerparti villára gondolok/azok több százezer EU-ártól indulnak/hanem egy ilyen előzőleg említett árfekvésű vagy lakótelepi vagy egy nem közvetlen tengerparti,attól 20-30km-re lévő falusi házban.
Persze ezek csak gondolatok,meg is kérne még érni a 7 év múlva esedékes nyugdíjkorhatáromat IS pl.De TIlmir beültete a bogarat a fülembe az biztos.

Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem 2017.04.07. 11:14:51

@London2009: ha te sajat erodbol vettel lakast Londonban, legyszi legyel a mentorom. Szabad szemmel, nagyito nelkul lathato osszeget (1000+) fizetnek a tanfolyamert. Megelegszek a skype konzultaciova lis, nem kell szemelyesen talalkoznunk.

puhacica 2017.04.07. 11:44:12

@tanato: igen, az a jo benne, hogy tenyleg elerhetonek tunik. :)
es en megertem vandor madarat is, nem keves az a 20% ado a nyugdijon, de ha belegondolok, hogy mit sporolsz a futesen, a teligumin, stb, akkor meg valahol akar egalban is lehetsz. foleg ha tehermentes ingatlanod van.

gabors 2017.04.07. 14:12:22

@Ponton Bianchi alkatresz nagykereskedelem: "ha te sajat erodbol vettel lakast Londonban,"

ez csak penz kerdese .... mit akarsz tudni .. ???

ha van penzed ott es olyan lakast veszel amilyet akarsz .. persze ezt segelybol nehez osszehozni ...

shantung 2017.04.07. 14:17:55

@tanato: Pontosan, én is a spanyol ingatlanárak miatt gondoltam a kellemes klíman eltoltendő nyugdíjas életre. Nekem Olaszország mindíg a kedvencem volt, földrajzilag, művészetét tekintve, stb, a nyelvet is beszélem, éveket dolgoztam ott. Tucano szerint ott is lehet hasonló árakon ingatlanhoz jutni. Igy ingatlant még csak tudnék venni, de a mindennapi megélhetés, különböző adók, egészségügyi biztosítás okoz némi fejtörést az alcsony nyugdíjam miatt, bár még ott is szívesen dolgoznek amíg lehet.

vándor madár 2017.04.07. 21:25:54

@puhacica, @tanato: Tévedés ne essék, én nem szeretnék senkit eltántorítani a céljától, csupán a meztelen valóságot közöltem. Akinek mondjuk 30 éve van a nyugdíjig, az ne foglalkozzon azzal, amit írtam, de aki a közeljövőben nyugdíjasként Spanyolországba szeretne költözni, az informálódjon és számoljon alaposan, nehogy ráfázzon.
Az ingatlanok sem véletlenül annyira olcsók. Spanyolországban nagyot durrant az ingatlanlufi és a válság nagyon megrengette a gazdaságot. A megvásárolandó ingatlanok későbbi ki- és eladhatósága is elsősorban a helyüktől függ.
Télen egyébként lehet bérelni, főleg nem a frekventált helyeken olcsón házat, úgyhogy nem esélytelen kitelelni Spanyolországban annak sem, akinek nincs ott ingatlanja.

puhacica 2017.04.07. 22:52:56

@vándor madár: semmi gond, minel tobb informaciot kapunk, annal jobb. en tesom reven nagyjabol kepben vagyok, de sosem art tajekozodni.
nekunk sajnos meg kb 30 ev, addig meg barmi megtortenhet, es az ellenkezoje is.

tanato 2017.04.08. 08:54:27

@vándor madár: Na látod az sem elvetendő,télire bérelni nem közvetlen tengerparti részen.De mondom szerencsére nekünk az említett Teresa/meg a családja/fog tudni segíteni,akár vásárlásban akár bérlésben ha erre vetemednénk.Rendkívül kedves aranyos lány/illetve most már fiatalasszony/.Azt ő is mondta/még/olcsóak relatíve az ingatlanok/nem a frekventált közvetlen tengerparti részen/mert munkalehetőség híján a helyi fiatalok elvándorolnak,így a külföldi nyugdíjasoknak most relatíve olcsóbb.

vándor madár 2017.04.08. 10:39:01

@tanato: Azt kell figyelembe venni, hogy ez a túl olcsó ingatlan most a mézesmadzag.

Ami az ingatlant illeti: ha nem piacképes helyen van, akkor ez később éppen úgy eladhatatlan lesz, mit ez most Mo-n a helyzet a falvakban. Kiadásra még annyira sem mindegy, hogy hol van az ingaltan. Ha meg jó helyen van, akkor már nem olyan olcsó. Azon azért nem árt elgondolkodni, hogy mi a helyzet Spanyolországban ill. az ottani ingatlanpiacon, ha ma ott olcsóbban lehet venni lakást, mint Albániában a fürdőhelyeken.

Ami a nyugdíjas vevőt illeti: informálódjon jó előre, aztán osszon, szorozzon, számoljon, hogy a nehezen megszerzett nyugdíját - mondjuk az egyharmadát - ne az adóhivatalnak ajándékozza csak azért, mert nem szereti a havat. Ekkora összeg már komoly érvágás és pl. pont az egészségügyi plusz kiadásokra nem futja ez miatt.
Nem véletlen, hogy a spanyol kormány már ennyire alacsony nyugdíjakat (930 EUR-tól) ilyen horribilis adóval megadóztat. Kb. ez az összeg a spanyolok átlagnyugdíja és a német nyugdíjasok ezreinek, akik odamennek a meleg és az alacsonyabb árak miatt, még ennyi sincs. Mo-ra is az alacsony ingatlanárak miatt meg a régi szép idők emléke miatt jönnek, aztán fejvesztve menekülnek, ha komolyabban betegek lesznek. A dunántúli eladó falusi ingatlanok jó részének német és holland a tulajdonosa. Már arról is megjelentek cikkek, hogy a Spanyolországban százezerszámra élő brit nyugdíjasok is nagy gondban vannak a Brexit miatt, mert ha nem lesz érvényes az EU betegbiztosítás, amit ugye otthonról hoztak, akkor a többnyire alacsony nyugdíjból nem tudják kifizetni Spanyolországban a külföldiekre érvényes betegbiztosítást és a gyógyszereket, stb.

Van egy német weboldal, amely szerint 2004-2015 között 73.055 német állampolgár vándorolt be Spanyolországba és 72.578-an mentek vissza Németországba, tehát szinte ugyan annyian. Ha az arányt összehasonlítjuk Magyarországgal (az is rajta van, jobbra lent), akkor ott 20 %-al többen megmaradtak, mint Spanyolországban. Nagyságrendileg persze sokkal kevesebben vándoroltak be Mo-ra, de arányában 20%-al többen maradtak Mo-n, mint a télen-nyáron napsütötte Spanyolországban. Azért ez mond valamit. auswandern-info.com/spanien.html

tanato 2017.04.08. 18:34:03

@vándor madár: Köszi az infót,lehet a téli bérlés mégis többet fog érni,mint az egész évi vásárlás.Mindenesetre ha már vásárlás lehet hogy pl. Valencia,vagy Malaga,vagy Granada,lakótelepi részén érdemes,állítólag ott /mint itthon is/ egyetemistáknak kiadható ,ha már el nem is.

Mbraun 2017.04.11. 12:04:50

Több mint 12 év külföld után, és 3 országgal a hátam mögött, sikerült több mint 1 évet itthon tölteni. 3-4 hónap után már mehetnékem (külföldre) volt. Szerintem akinek a családja és barátai nagy része meg külföldön van(főleg már ha évtizedek óta ott élnek), az már itt nem fogja azt érezni, mint anno mielőtt lelépett külföldre.

2017.05.11. 15:39:17

>Miután sokszor olvasni akár itt is a kommentek között, hogy „persze, majd nyugdíjasként jó lesz hazajönni”, a helyzet az, hogy a Bécsben élők egyértelmű többségének ez esze ágában sincs.
Mindösszesen 8 százalék mondta biztosra, hogy nem akar Ausztriában maradni

Könyörgöm, ne legyel már ilyen naív, szerző! Az ilyen felmérésben a hivatalos hazajövést értik alatt, hát úgy nyilván nem jövünk, hát hülyék nem vagyunk! De az osztrák nyugdíjat húzni, osztrák egészségügyi rendszerben lenni és közben azért többnyire Magyarországon lenni, azt igen, mert olcsóbb. Nyilván hogy feketén jövünk haza.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása