oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. március 26. 06:30,  Magyar gasztrokalandok a hatvanas évek Svédországában 151 komment

2017. március 26. 06:30 Határátkelő

Magyar gasztrokalandok a hatvanas évek Svédországában

Úgy alakult, hogy ma gasztronapot tartunk, ha nem bánjátok, az út viszont elég változatos lesz, hiszen a hatvanas évek Svédországától Kínán át egészen Japánig tart, és lesz szó itt janssons frestelse, sajt és tsukemen is.

sved_husgolyo.jpg

Kezdjük egy svédországi időutazással, annál is inkább, mert Hobbiszakács oldalára Csodabogár írta meg kalandjait, szóval ez részben amolyan spin-off.

„1965-öt írunk, budapesti nő pénz és nyelvtudás nélküli becsöppen Stockholmba. Pici pénzecskémen megpróbáltam boldogulni. A városban hotdogot vettem… Jujjjj... a szivacsszerű kenyér édes, a benne levő „dog” pedig savanykás volt. Netán romlott? 

Jómódú orvos családnál lettem cseléd, a férj észt volt, és sokat jártak a kontinensre, jól beszéltek németül. Napközben azt ettem, amit a jégszekrényben találtam. Ez többnyire vajaskenyér volt. Édes kenyéren sós vaj. 

Vacsorát az asszony főzött. Néha egészen jókat. Emlékszem a finom halételekre. Szerencsére se surströmming, se lutfisk nem szerepelt az étlapon. Kiemelkedő volt a västkustsallad, amelyhez - a normál svéd szokással ellentétben – salátaöntet is volt. Hétvégére sokszor volt rostbiff salátával

No persze mindenhez tejet ittak. Jómagam már kisbabaként kihánytam a tejet. Nagy megdöbbenést keltett a családban, hogy csapvizet ittam. Stockholmban akkoriban kifejezetten jó volt a csapvíz. 

Következő munkahelyem konyha közeli volt. Nem a konyhában dolgoztam, de a tálalásban részt vettem, ergo láttam mit főznek. A nagydarab svéd szakácsnő nem vetette meg a piát, ami megérződött az ételeken. Kevés piával egész ehető dolgot produkált, tök józanon pocsékot, teljesen bepiálva pedig érdekeset. A köttbullar-ba be lett dolgozva a heti maradék. Hús ritkán, legfeljebb mutatóban. 

Ehető volt a janssons frestelse, a pytt i panna és a halfogások. A tarkabab főzelék írtó gusztán nézett ki a fazékban, és én nagyon éhes voltam. Szedtem a tányéromba, és belekanalaztam… azt a sokkot! Néztem hova köphetném az édes förmedvényt. Kiderült, hogy a svédek melasszal készítik. Még most is összerázkódom, ha rágondolok. 

Mindeközben gyorsan leszoktam a kávéról, és lelkes teaivó lettem. A fika minden munkahelyen szent dolog. Kimaradni nemigen illik ebből, de azt a szörnyűséges, világosra pörkölt, megfőzött savanyú kávét, nem voltam képes meginni. A kávéhoz járó sütemények is eléggé feledősek. Amit nagyon szerettem az a smörgås, azaz a szendvics volt. Fantasztikus garnélás, rostbiffes, és lazacos szendvicseik vannak. 

Egy év se telt el és saját lakásom lett, saját konyhával. Megkezdődhettek a főzős kalandok. Ugye soha életemben nem főztem semmit. Otthon legfeljebb rántottát csináltam. Hála vizuális memóriámnak sok mindenre emlékeztem abból, amit a konyhában láttam. 

A húsokkal komoly bajaim voltak, mert sejtelmem se volt mibe milyen hús talál. Nem voltam hentesnél otthon soha. Nem tudtam milyen zsiradékot kell használni. Végül a kókuszzsírnál kötöttem ki, mert az hasonlított legjobban az otthoni zsírra. Margarint ettem, mert azt hittem az vaj, csak éppen más, mint otthon. A tejfölt imádtam. (...) 

Jó tanulás volt nekem Stockholm. Ha valami „normálisabb” helyre kerülök, akkor talán soha nem tanulok meg főzni." 

Nyilván mondanom sem kell, hogy érdemes elolvasni a teljes történetet, amit itt tehettek meg.

Kínai sajtügyek 

Sosem jártam még Kínában, így nem csoda, hogy fel sem merült bennem, mekkora gondot jelent sajtot venni a távol-keleti országban. Pedig nem egyszerű – derül ki a Szecsuán blogból.

kinai_sajt.jpg

„Kínában sajtot venni nem könnyű. Ha apró településeken él az ember, pláne a belső területeken, gyakorlatilag lehetetlen. Egy fokkal nagyobb városokban itt-ott fellelhetőek lapkasajtok, s olykor konzerv camambert-ek is - utóbbiakat felejtsük el. 

Még nagyobb helyeken a nagy nemzetközi áruházláncok kínálatában már kapni normális sajtokat is, bár ezek nagyobbik fele sem valami kiemelkedő termék: gyenge minőségű cheddarok és más, nem túl biztató sajtok. Egy részük Kínában készül, a zömük pedig ausztrál. De itt azért már kapni ementálit is, megfelelőt, importból. 

Az igazán nagy városokban, mint amilyen Shenzhen is, a Metro áruházakban pedig aztán gyakorlatilag töménytelen mennyiségű és rengeteg féle-fajta sajt kapható. 

Azt hozzá kell tenni, hogy az összes sajt drága, még a vackok is, így Kínában igencsak belátóan intéztem a sajtbeszerzést, s a megvett termékeket is erősen beosztottam. (…) 

Iso nyelviskolája mellett van egy pizzéria, ahol egészen fogyasztható pizzákat készítenek. Sima kínai hely, így emiatt ez kimondottan nagy teljesítmény. Legutóbb arra lettem figyelmes, hogy újratöltik a reszelt sajtot. Előkaptak a fagyasztóból egy három kilós előre lereszelt sajtos zacskót, majd abból végezték el a műveletet. 

Erről eszembe jutott, hogy a Metróban akadnak ekkora ipari, nagyüzemi felhasználóknak szánt kiszerelések is. Mivel tegnap történetesen amúgy is kellett mennünk tejért, így akkor már csekkoltam ezeket az óriási sajtoszacskókat is. 

Meg is lett a pizzériában látott versenyző. 3 kg, elvileg mozzarella, 170 yuan. Ez ideát marha jó árnak számít, még akkor is, ha ennek a sajtnak nem sok köze lehet a valódi mozzarellához, de még talán a tejtermékekhez sem. 

És hozzá kell tegyem, hogy a normális mozzarellát sem kimondottan díjazom. Ez szubjektív, de számomra a mozzarella valahogy értékelhetetlen, mint sajt. No, de mindegy, ez az olcsósított verzió a pizzán kifejezetten megnyerőnek tűnt. (...) 

Tegnap teszteltük is melegszendvicsben, s jelentem, ehető. Nem egy csoda, de sajtszerű illúziót nyújt. Valószínűleg nem ez lesz az utolsó alkalom, hogy vásárolunk belőle.” 

A teljes posztot itt találjátok, ne hagyjátok ki!

Rámen vs tsukemen

Ha már a Távol-Keleten járunk, maradjunk is ott, méghozzá Japánban, ahol egy „kényszerrámenezés” esetét írta meg a Tokyo Reloaded blog.

japan.jpg

„Valahogy ma nem akaródzott rámenezni, eléggé beebédeltem, talán azért? de (…) végül belenyugodtam, hogy akkor ma este ez lesz a vacsora. 

Shinjukuban volt a kijelölt hely, a Tripadvisor által Shinjuku második legjobb éttermének, nem csak a rámenezők között, hanem általában! kikiáltott Men-ya Musashi. (...) 

Végre megjött a kaja és nekiláthattunk a szeretetteljes rámen-nézésnek (fotózásnak), mert manapság anélkül már egy kiflit sem illik elfogyasztani! 

Mi tagadás, jól nézett ki, vastag tészta, udonnak is elmenne, sötét-vöröses lé, két nagy darab kakuniku, a szokásos vékonyra vágott chashu-nak se híre, se hamva! plusz még egy kis zöldhagyma, menma, a mártogatós tsukemenhez pedig egy főtt tojás. 

Akkor hát, ugorjunk neki! a tészta kifogástalan, tökéletes keménységűre főzött roppanós álom, a lé gazdag és mély ízű, de talán egy lehellettel sósabb az általam kedveltnél, de volt benne valami fűszer, meg nem mondom mi, ami nagyon izgalmassá tette. 

A nagy darab disznóhús-darabok itt „signature” jellegűek, kétségtelenül finom volt, bár én azért a klasszikus vékonyra szeletelt husit kicsit hiányoltam. De összességében kétségtelen, hogy egy nagyon meggyőző munka volt, mondjuk 1250 yenért legyen is az! 

A tsukemen, ahogy azt már egyszer korábban kifejtettem, nem az én műfajom, elsősorban azért, mert hiába meleg a mártogatós lé amikor kihozzák, pillanatok alatt kihűl a külön tálon kihozott, hideg tésztától és akkor az eredmény ugyebár egy kihűlt rámenre felettébb emlékeztető képződmény lesz, ami köztudomásúlag szub-optimális. 

Most is ez történt, a huzat miatt a szokásosnál még gyorsabban is, így hamarosan Judit is rádöbbent, hogy ő sem szereti igazán a tsukement, így az csakhamar elém került és én kissé meglepődve tapasztaltam, hogy megint csak tsukement eszek, pedig nem is szeretem. 

Szerencsére az étteremben már hallhattak a problémáról, így volt az asztalon egy forró vizes termosz, amiből utána lehetett töltögetni a levesnek, amikor kihűlt, de így persze csakhamar felhígult. Na, szóval nem ez így jó sehogy se, ezért amikor Judit végre átengedte a maradék ráment, a tésztát egyszerűen átlapátoltam abba, vagyis felszámoltam a tsukement.” 

A teljes posztot fotókkal itt találjátok.

HÍRMONDÓ

Vasárnapi munkaajánlatok A-tól V-ig

Állásajánlatok a hét utolsó napjára a Határátkelőn, ha magad válogatnál, akkor itt keresgélj!

Megalázott hazatérő magyarok 

Azt gondolod, a hazatérőket tárt karokkal fogadják? Hát nagyon tévedsz – legalábbis ez derült ki abból a műsorból, melyben hazaköltöző magyarok meséltek tapasztalataikról.

Friss adatok a londoni merényletről 

A Scotland Yard tájékoztatása szerint egy ember van még őrizetben azok közül, akiket a szerdai londoni merénylet után őrizetbe vettek. A véglegesnek tekinthető adatok szerint ötvenen sérültek meg a támadásban, és a rendőrök által lelőtt 52 éves merénylővel, Khalid Masooddal együtt öten haltak meg.

Tíz ország, ha olcsón kezdenél új életet 

Az ember általában azért megy külföldre dolgozni, mert többet keresve szeretne jobb színvonalon élni. De miért nem olyan helyre megyünk, ahol olcsóbban meg tudunk élni?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló gasztronómia Japán Kína Svédország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3512368429

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tanato 2017.03.26. 11:50:09

@diggerdriver: Mint 20 éve az erdélyi betelepülőkre az idegent,akkor "románnak" mondták.Mint most a cikkben a repatriáló magyar "migránst."
A hátsó jelentése mindkettőnek: nemszeretem idegen személy.Nem a mi kutyánk kölyke.

SzZoole 2017.03.26. 11:58:15

@tanato: megkaptam,de csak most ittam meg a masodik kavem,mindjart valaszolok.
Tegnap eleg hamar kidoltem.Multhet hetfo ota egyfolytaban dolgoztam szabad nap nelkul,13 nap egyhuzamban,

SzZoole 2017.03.26. 12:02:38

@diggerdriver: kár,pedig van egy finom kavem itthon,LÒR,ilyet meg biztos nem ittal☕️☕️☕️

SzZoole 2017.03.26. 12:06:53

@diggerdriver: Meg most keszitem a jo kis bablevest,ami igy kezdodik;)
Hazi fustolt szalonna zsirjaban aprokockara vagott hagyma,marhahus,serteshus stb stb:)))

tanato 2017.03.26. 12:14:42

@The Devil Himself as. Zoole: Oké,én ráérek,este itthon leszek,de lehet hogy már hamarabb is.

DieNanny CH 2017.03.26. 12:16:30

@Hobbiszakács:

Hm. Akkor mit szóljak én??? Reggel, 5 perccel 6 előtt nálam már kávéillat van.
:-)))

Dikusz 2017.03.26. 13:03:23

@The Devil Himself as. Zoole: az babgulyás, de az is nagyon finom. Kapok egy tányérral? :))))))
Csipetkét is teszel bele? Sokak szerint én azzal rontom el, hogy a gulyáslevesbe ecetet is teszek (a tányéromba), de nagyon szeretem így.

SzZoole 2017.03.26. 13:11:21

@Dikusz: Jokai bableves szeruseg lesz:)

Ha felulsz a 2 orasi gepre,akkor vacsorara ide eresz:))

P.Elliot 2017.03.26. 13:21:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Elobb lemondok az etelrol mint a kavemrol...

Dikusz 2017.03.26. 13:24:06

@The Devil Himself as. Zoole: sajna már késő, nem érek ki a lisztferihegyi reptérre a gép indulásáig, majd legközelebb:)))

SzZoole 2017.03.26. 13:27:42

@Dikusz: na most en ugy vagyok ezekel a marhahusos/disznohusos/fustolt tarjas/babos/gombas/nokedlis/tejfolos levesekkel,hogy igazabol masnap felmelegitve jo,mint a toltott kaposzta,vagy a volt baratno:)))

SzZoole 2017.03.26. 13:31:29

@P.Elliot: te is kave fan vagy?
En most egy 250g-os 5-os erosegu sumatrai kave babot vettem.

Itt eleg sok kaveval foglalkozo ceg van,igy tudok valogatni a finomabnal finomabb kave babokbol:)

Golf2 2017.03.26. 13:34:11

@tanato: Nem migránsok, csak balfêkek.

Golf2 2017.03.26. 13:37:20

@tanato: Ibs-irr.bêl? Tucc rá megoldást a harakirin kívül?

P.Elliot 2017.03.26. 13:42:47

Ez a tarkabab fozelek melasszal engem is gyomron vagott amikor eloszor kostoltam itt az Usaban mert van itt is testverkeje.
A regi idok termeke, kitalalasa, azokbol a tavoli idokbol amikor a telepesek, a vandorlok, uj helyeket kerestek maguknak es a hosszu uton illetve az ismeretlen helyen olyan eteleket kellett kitalalni amihez keves dolog kellett, ami lehetoleg helyben is meg volt talalhato es ez, foleg az eszaki reszeken a juharfa volt, amibol tavasszal csapolni lehetett a fa nedvet es sok napon at torteno fozes utan edes taplalo es finom szipupot lehetett fozni.
Ezt a szirupot arra hasznaltak hogy a reggelire sutott vastag palacsintafelebe/ pancake/ eletet, izt leheljen mert cukor az draga volt es keves.
Utana gondolom a fott semleges izu babot is megprobaltak ugy feljavitani hogy leszurtek, / a levet megittak affele leveskent/, babot labosba ontottek, a tetejere vekonyan folyattak a szirupbol valamennyit es a kozepebe ultettek egy darabka kis szalonnat es betoltak a sutobe hogy ossze suljon egy kicsit.
A mai napig eszik itt is, regimodi etelnek szamit, amikor eloszor kostoltam kikoptem.
Mara mar van hogy meg is kivanom es veszek konzervben amit azert ossze sem lehet hasonlitani az igazi fozottel.
Ez a kombinacio arra is jo volt hogy a betelepulo regi emberek heteket utaztak a fedett, vaszonboritasu szekereiken es csak olyan etelt vihettek magukkal ami a borzalmas melegben is ep maradt es ez a szarazbab volt tobbek kozott meg a szirup. Raadasul jo erot ado etel volt.
Itt jegyeznem meg hogy volt egy masik utazo etel, a hardtack/ remelem jol irom/, ez csak az emlekekben el mar, en legalabbis sosem talalkoztam vele.
Az utazo sutott egy kis zsaknyi eleszto nelkuli kis kiszaradt lepenykeket ami olyan lett mint a ko, baltaval kellett szetverni es be lehetett aztatni a teaba, levesbe ha az volt, ha valakinek volt egy zsaknyi hardtack-je az mar utnak indulhatott mert nem halt ehen akkor sem ha utkozben nem tudott vadat loni.
Ezeknek a mai szemmel fura eteleknek tortenetuk van szerintem, valamennyinek, nem igazan az izles formalta hanem a szukseg....

P.Elliot 2017.03.26. 13:51:04

@The Devil Himself as. Zoole: Igen, imadom a kavet de az nem azt jelenti hogy probalkozok uj es uj kavekkal mert manapsag sok izfokozot adnak hozza aminek egy reszere allergias lehetek es kihanyom vagy pokolira megfajdul a fejem.
Most egy ido ota a McDonald espresso kavejaba szerettem bele, raadasul ugy veszem zacskoba, ez pont megfelel, izben, hatasfokban es nem tesznek bele semmit amitol felfordulna a gyomrom. Fiatal korunkban mi is orokke a kavekat kutattuk hogy melyik milyen, akkoriban meg termeszetes volt, csak porkoltek, oroltek, nem tettek hozza semmit.

SzZoole 2017.03.26. 14:02:55

@P.Elliot: az izesitet kavet en sem szeretem,csak az egyszeru erosen porkolt kave babot.
Ahogy megrendelem,aznap frissen porkolik a babot es masnap futar hozza.
1kg bab egy honapra eleg.
Na igen a McDonald's-os kave,mivel eleg sokat uton vagyok a Legtobbszor a mekiben allok meg kavezni,enni sose.
Egy one shoot 79 pence double shoot 89 pence,szembe a Cafe Nero £1.60
Costa £1.90
Starbucks £2 folott
Es a mekis kave van olyan finom es eros is mint a dragabb brand-ok.

P.Elliot 2017.03.26. 14:13:45

@The Devil Himself as. Zoole: A Starbucks az az a kave hogy rogton felforul a gyomrom tole, nem tudom mi a francot tesznek bele.
Ami a kavet illeti egyszer itt a neten mondta egy kavekkal foglalkozo pasas hogy bizonyos kavek aztatva vannak , maga a nyers kave vagy mar a porkolt valami izesitett leben, azota meg a kavebaboknak sem hiszek....
A gyomrom szokta megmondani hogy mi a jo neki.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.26. 14:20:30

@Dikusz: Sőt az alja a karamellizált cukros kakaó...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.26. 14:22:04

@tanato: Igen mint egyik barátom Budapesten mondta odahaza hazátlan voltam, idehaza meg román vagyok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.26. 14:24:44

@The Devil Himself as. Zoole:
Én most voltam az Amarettóban az Indexes fotóriporterrel, és betoltam arcba egy minestóre levest meg tenger gyümölcsei rizottót egy Peronival kísérve.
A pénteki napot már megírtam este még csatolok néhány képet és küldöm HA-nak.

Dikusz 2017.03.26. 14:25:49

@doktornoo: melyik az a három, mert nem tudok róluk. megpróbáltam rákeresni, de Soroksáron is 2017 első félévben nyílik meg. Budaőrs meg nem Budapesthez tartozik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.26. 14:27:00

@The Devil Himself as. Zoole:
A lányom most végzett el egy barista tanfolyamot már kezdek kiművelődni kávéilag.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.26. 14:30:23

@P.Elliot: Haggyadmá' képzeld egyszer mentem anyósékhoz és zöldbableves volt. Én azt szeretem mertem egy nagy tányérral.
Mikor az első falatot a számba vettem megállt bennem az ütő.
Valami förtelmes édes volt. Ők édesen csinálják a zöldbablevest. Alig éltem túl.

P.Elliot 2017.03.26. 14:38:42

@diggerdriver: Ilyenrol nem is hallottam, edes zoldbableves...jaj!
Viszont anyosom a lecsot csinalta edesen, meg nyaron is passzirozott paradicsom purevel es kolbasszal, nem volt rossz, inkabb a toltott paprikara hasonlitott izben de sosem utanoztam.
Aposom a kaposztas tesztat is edesen ette, egyaltalan, amit lehetett edesen...., turos tesztat is....meg a ra sutott szalonnat is megszorta porcukorral,...meghalt 73 evesen ugy hogy vagy 10 evig beteg volt elotte, szivbeteg, magas vernyomas, cukorbeteg, vegul agyverzeses halal....

Dikusz 2017.03.26. 14:47:34

@diggerdriver: elég borzasztó íze lehet annak a karamellizált izének....

Meg az édes zöldbablevesnek is. De azért a palóclevesből nem lenne elég egy tányér ugye:)))

M. Péter 2017.03.26. 15:00:43

@tanato: Egyszer emigráltak, utána meg immigráltak, tehát migránsok. Amúgy meg a híresen ügyfélbarát magyar bürokrácia miért pont velük tenne kivételt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.03.26. 15:09:22

@P.Elliot: A lecsóba a töltött paprikába kell egy kanál cukor.

SzZoole 2017.03.26. 15:12:12

@diggerdriver: nem ismered a paloclevest???
Miota?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.03.26. 15:18:59

@Dikusz: @diggerdriver: "a töltött paprikába kell egy kanál cukor". Úgy van. És tejföl!

P.Elliot 2017.03.26. 15:33:42

@diggerdriver: Nem nalunk, a lecsoba soha, a toltott paprikaba igen, annak kell az izehez.

P.Elliot 2017.03.26. 15:36:16

@Hobbiszakács: Tejfol? Toltott paprikaba? Eletemben nem hallottam de legkozelebb egy kanalnyiba teszek egy picit hogy lassam mirol beszelsz. Lehet hogy jo lesz, ki tudja. A toltott kaposztaba van aki tesz paradicsompuret is, megkostoltam, valami borzalmas volt nekem...., soha nem tennek bele.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.03.26. 15:41:38

@P.Elliot: Tálaláskor, a töltött paprika forró, paradicsomos levébe egy kanál hideg tejfőlt teszel, és máris ehető :-)

Mondok én borzasztóbbat: a forró pörkölttel egy kanál hideg tejföl olyan príma mártást produkál, hogy csak na! :-)

P.Elliot 2017.03.26. 15:54:47

@Hobbiszakács: Ez a porkolt le meg tejfol igaz is mert pl. amikor hortobagyi palacsintat csinalok es a porkolt levebe teszem a tejfolt, azzal ontom le, igazan kremes, selymes, finom.
Ezt mondjuk ismerem...
Altalaban imadom a szaftos eteleket, vadas martasokat es masfelet, hus sem kell hozza, elelnek ilyeneken mondjuk rizzsel, knedlivel vagy zsemlegomboccal.
Kene csinalni ma valamelyiket, ugysem tudunk menni sehova, esik az eso...

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.03.26. 16:12:33

@P.Elliot: Az "igazán jó" mártáshoz tejföl helyett creme fraichet használok.

Néha jól fog egy hideg mártás, pl. sült halhoz, amit gyorsan el lehet készíteni. Ilyenkor a creme fraichet borssal, sóval és kaporral vagy kakukkfűvel (szárítottan is megteszi) fűszerezem, jól összekeverem, citromlével savanyítom - nem kell félni, nem megy össze - végül apró kockákra vágott mozzarellát keverek hozzá. (Arányok tetszés szerint. Minél több mozzarella, annál inkább köret kinézete/szerepe lesz a szósznak.)

Öt perc alatt kész a mártás, ami alatt a hal is megsül.

P.Elliot 2017.03.26. 17:12:47

@diggerdriver: Koszonom, ki fogom probalni, valami hasonlot mar sutottem egyszer ugy remlik.

P.Elliot 2017.03.26. 17:15:29

@Hobbiszakács: Jo tanacs, koszonom, ezt is fogom probalni.
A mozarellat nem tudom hogy hogy lesz mert a sajtokat nem szeretem etelbe keverni, a pizza az egyeduli ahol rakok a tetejere de visszafogottan, magamnak legalabbis, csak magaban, nyersen eszem meg a sajtot de abbol aztan sokat.

P.Elliot 2017.03.26. 17:26:14

@swing gitan: Guszta cikk, jo is az a disznolab, fustolve plane.

SzZoole 2017.03.26. 17:28:34

@P.Elliot: rántott disznólábat ettél már?

DieNanny CH 2017.03.26. 17:33:47

@Hobbiszakács:

Mozzarella helyett jó bele a kockasajt? Vagy egyéb ömlesztett sajt? (Svájcban van a Kiri-nevezetű.)

P.Elliot 2017.03.26. 17:33:55

@The Devil Himself as. Zoole: Soha, hat eleg gyanakodva neznem, meg a rantott borjulabat is vagy mit, kulonben sem szeretem a borjuhus kisse tejes, edeskes izet...

Dikusz 2017.03.26. 17:39:50

@diggerdriver: azt gondoltam (ugyan nem tudom miből), hogy ismered, a zöldbab miatt.
Ha nem: zöldbableves, mindenféle jó van benne: zöldség, tárkony, zöldbab, sertéshús (eredetileg birkahús). Inkább savanykás ízű a leves.

Pernilla 2017.03.26. 17:40:14

@Dikusz: jól tudod, csak egy Ikea van Budapesten. Ok, a Budaörsit én is Budapesthez számolom, de harmadik még biztosan nincs. A soroksári májusban nyit csak.

SzZoole 2017.03.26. 17:40:21

@P.Elliot: ki beszelt borjulabrol,en diszno labat irtam,you know pork legs:)
De ha erdekel a recept szivesen leirom:)

SzZoole 2017.03.26. 17:43:14

@Dikusz: csak jatsza magat,nalunk evett mar,csak nem zoldbab volt benne hanem szemesbab.
2 nagy pupos tanyeral evett meg es azt is mondta,hogy ilyen isteni finom levest meg eleteben nem evett:)

Shanarey 2017.03.26. 17:43:29

@mojyo:

Nekem is ez a tapasztalat.
Windows 7 -en ez van, a win 10-en ilyen probléma nincs.

Pernilla 2017.03.26. 17:44:46

@Hobbiszakács: köszönjük neked és Csodabogárnak is a remek posztot!
Én személy szerint nagyon szeretem a köttbullart.
Bár a kissé eklektikusnak nevezhető svéd konyhából a Flygande Jacob nevű remekmű a kedvencem, az a gyanúm, hogy ez a 60-as években még nem volt ismert :-)

Dikusz 2017.03.26. 18:08:25

@The Devil Himself as. Zoole: akkor lehet mondhatja rá -mint az öreg székely-, hogy egyszer ettem palóclevest, de az se az vót:)))
ez meg viccvót:)

P.Elliot 2017.03.26. 18:11:39

@The Devil Himself as. Zoole: Erdekel de nem vagyok benne biztos hogy meg is eszem, megkostolni meg fogom. Szerintem rantva nagyon zsiros lehet.
A borjut csak azert irtam mert olyat mar lattam hogy rantott borjulab.

P.Elliot 2017.03.26. 18:13:22

Mielott elfelejtenem megjegyezni, nagyon jo poszt volt.....

Dikusz 2017.03.26. 18:20:47

@Pernilla: nekem még az az egy is sok:)
Tudom, hogy bennem van a hiba, de az IKEA bútorai nem tetszenek.
Van egy pár bútort is árusító üzletlánc itthon (Mömax, Möbelix, Jysk), a bútorok majdnem teljesen ugyanazok. Azért tudom, mert a fiam vett pár hónapja szekrénysort, teljesen egyforma volt még az anyaga is, amiből készült.
Budaörs lehet ki is kérné magának, hogy ők nem Budapesthez tartoznak. A polgármesterünket elcserélném az övékére szívesen:)

Pernilla 2017.03.26. 18:30:35

@Dikusz: hát nézd, azért a budaörsi áruházak a budapestieket szolgálják ki főként, akárhogy is nézzük. A legtöbb nagyvárosban a városhatáron kívül vannak a nagy áruházak, ilyen szempontból számolom Budapesthez, nem területileg.
Nekem az Ikea bútorok elég közel állnak az ízlésemhez, pl. a Kika bútoroktól (és magától az áruház hangulkatától) frászt kapok. Nekem őszintén szólva nem tűnt fel, hogy hasonló bútorokat árulnának a többiek :-) A Jysk is skandináv, de nekem az már túl "lebutított" (olcsósított) stílus.
A lényeg, hogy mindenkinek meglegyen a maga kedvence, van választék bútoráruházból, az egyszer biztos :-)

Budaörsön még mindig a Wittinghoff a polgármester? Az tényleg egy elég normális figura volt.

Dikusz 2017.03.26. 19:20:26

@Pernilla: ő a polgármester, nagyon ügyesen vezeti a várost, komoly bevételük van az iparűzési adóból.

Igazad van, tényleg a budapestiek használják ki leginkább Budaörsöt, sok áruház van ott.
A Jyskben, és a Möbelixben azok a bútorok/bútorelemek amit mi néztünk, tényleg teljesen ugyanazok, és mind a kettő drága itthon.

jojó78. 2017.03.26. 19:21:47

@The Devil Himself as. Zoole: Látom több munkát kell arrafelé elválalnom. Te mindig jókat főzöl, csak én nem vagyok ott :)))))))))

jojó78. 2017.03.26. 19:24:14

Én töltött káposztát csináltam tegnap. Abból ami volt itthon. Háát volt abba párolt lila káposzta is :))))) De jó lett.

Pernilla 2017.03.26. 19:34:27

@Dikusz: a Jysk drága? Melyik számít akkor olcsónak otthon? :)

2017.03.26. 20:16:34

@Shanarey: Nekem ezt most ma Win 10 -en csinalta (Operan).

Shaktee 2017.03.26. 20:26:36

@mojyo: magadfajta hipszterpalánta hogyhogy nem mekivel nyomul? ;)

Shaktee 2017.03.26. 20:27:27

@Shanarey: ipaden, iphonon semmi gond.

2017.03.26. 20:53:56

@swing gitan: Hipszterpalanta a te edes jo neniked.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2017.03.26. 20:54:14

@Pernilla: Érdekes, hogy a "repülő Jakabbal" még nem volt szerencsém találkozni. Megnéztem a receptjét, nagyon praktikus az, hogy kész, kicsontolt sültcsirkérből indul, érdekes a kombináció banánnal és földimogyoróval.

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Az amúgy érdektelen mozzarella felturbozódik benne. Ömlesztett sajttal még nem próbáltam, szerintem nem épp a legjobb kombináció. Ki lehet próbálni...

Shaktee 2017.03.26. 20:55:29

@mojyo: Nem semmi volt a Hilda ánti, ahogy mondod
:D

SzZoole 2017.03.26. 21:01:36

@Dikusz: igazad van,az nem lehetett paloc leves hiszen minden alapanyag angol volt,de azert jovot:)

Shanarey 2017.03.26. 21:09:16

@mojyo:

Nekem itt win 7 van és google, chrome. S ezen állandóan ott volt, amíg adblock-al le nem tiltottam. azóta csak besötétedik ha át lépek másik oldalra, avagy be akarnám zárni.
Angliában Win 10 van és szintén Chrome, de ott naponta egyszer csinálja és és többet nem.
Kipróbáltam aTOR böngészőn, ott semmi se történik, ha le akarok lépni az oldalról. Androidon szintén nincs probléma.

Én és Énke 2017.03.26. 21:21:34

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: A mozzarella az állaga és az íztelensége miatt talál a mártásba. A töményebb sajtok nem szívják magukba a fűszerek ízét, "lepereg" róluk.

2017.03.26. 21:22:54

@Shanarey: Nekem is van uBlockom, sot, Opera beepitett izeje is, meg VPN, es megis csinalja.

Shaktee 2017.03.26. 21:32:20

Jó kis írás Csodabogár, merci.

Pernilla 2017.03.26. 21:39:16

@Hobbiszakács: megmondom őszintén, hogy én a banán nélküli verziót favorizálom (elsőként így láttam a receptet később realizáltam, hogy az "eredetiben" banán is van).
A banán-mogyoró párosítást inkább édességként preferálom. Bár ami azt illeti, ez teszi igazán "svédessé" a receptet (a kész csirkén kívül).

Próbáld ki egyszer, ha épp valami kevésbé kifinomult, bár annál hedonistább ételre vágysz. Én óriási sikert arattam vele a svédkonyha-szkeptikus húsimádóknál :-)

tanato 2017.03.26. 21:54:30

@Golf2: Nemigen van rá gyógymód,pontosabban tökéletes gyógymód.Mivel az oka az ismeretlenség homályába burkolódzik és semmilyen megfogható műszeres vagy labor jele nincs.Minden negatív a székletvizsgálattól a CT-ig bezárólag.Viszont annál kellemetlenebb. Valszeg psychés stressz alapja van.Viszont életmódváltással diétával jól karbantartható,meg néha tüneti szerekkel.

tanato 2017.03.26. 22:00:07

@Dikusz: @diggerdriver: @The Devil Himself as. Zoole: A palócleves az egyik kedvencem,de csak az igazi amit birkahúsból készítenek,nem másféle hússal hamisítják.Mi rendszeres főzünk otthon/Mármint a feleségem én csak darabolom a birkát meg az egyéb hozzávalókat/Sok fokhagymával meg zöldbabbal szeretem.

Dikusz 2017.03.26. 22:07:47

@The Devil Himself as. Zoole: azt elhiszem hogy jó vót, de abból se kaptam, a délutáni gépet meg nem értem el:)
A zöldbab (nem a fejtőbab) az egyik lényeges elem a palóclevesben.

Dikusz 2017.03.26. 22:09:08

@tanato: úgy a finom, jó sok zöldbabbal, fokhagymával, meg egy kicsit savanykásan.

tanato 2017.03.26. 22:14:04

@diggerdriver: @M. Péter: @Golf2: Nem szeretik itthon sajnos sem az erdélyi betelepülőket úgy általában/anno mondták hogy túl sok segítséget kapnak ,a kormány kedvencei/mindig az aktuális/,lakást,segélyt munkát a "románok".
Most meg ugye a a repatriáló magyarok vannak lemigránsozva/Mit szólnak bele a dolgokba hisz évek óta nincsenek itt,ne akarjanak itt semmit,menjenek vissza ahonnan jöttek ha már egyszer nem voltunk jók nekik stb./
Szóval a magyar társadalom nem túl betelepülőbarát volt már 90-ben az erdélyi exodus alkalmával sem és most sem a repatriálókkal szemben sajnos.A 2015-ös gyűlöletkampány aminek a fő célja persze a hatalom megtartása volt,meg rakott rá erre még egy lapáttal.

tanato 2017.03.26. 22:18:04

IKEA,MÖmax,Jysk,mi mind a hármat szeretjük,mindháromból vannak bútoraink,ágyneműgarnitúráink,tükreink,konyhai felszereléseink stb.IKEA esetében a budaörsibe járunk az esik nekünk legközelebb a pályán. Mömax meg van már még közelebb Kecskeméten is,meg Jysk is már régebben.

Dikusz 2017.03.26. 22:20:11

@Pernilla: amikor bútort szerettem volna venni -2004 körül-, akkor a XIII.kerületben a Reitter Ferenc utcában, meg a IV.kerületben, Újpesten voltak (talán ma is vannak) bútorboltok. Akkoriban többnyire magyar árut tartottak, olcsóbbak is voltak. Előferdülhet, hogy manapság is ez a helyzet.

NorthPier 2017.03.26. 22:39:55

@tanato: Próbáld meg egyszer citromlével ecet helyett. Valami eszméletlen finom.

SzZoole 2017.03.26. 22:42:30

@tanato: @Dikusz: tudom,hogy az eredti recept szerint birkabol es zoldbabol kel bele,na de ha en egyiket sem szeretem valamivel csak helyetesitenem kell valamivel,nem,de es pont:)))

tanato 2017.03.26. 23:06:57

@NorthPier: Nem lehet rossz úgy sem.

adg 2017.03.26. 23:12:20

@mojyo: @Shanarey: az irodai gepem az irodaban csinalja, ha hazahozom, akkor csak egyszer ugrik fel egy nap, akarcsak az itthoni gepemen.
Az irodaban le van tiltva a feszbukk. En erre gondoltam lehetseges okkent, es annyira idegesito, hogy nem nezek hataratkelot az irodabol. Itthon meg meg kevesebb idoom van erre, szoval kb leszoktam a ha-rol. Ot masodpercenkent felugrik az a szar, aha hszor az eger kimegy az ablakbol felfele. Tettem fel videot is HA-nak par honapja.
Ugyhogy en arra kovetkeztettem, hogy a fb letiltasa okozza az allando felugralast.

HA! Engem sikeresen tavoltart a modszer hataratkelo olvasasatol, ha ez volt a cel, akkor mukodik. :D

gabors 2017.03.26. 23:13:48

nem olvastam el a mai posztot ...

volt hagyma ??/

Shanarey 2017.03.27. 00:07:33

@adg:

Nekem nincs letiltva a Facebook, ám mégis itt van. Használj TOR böngészőt, azzal ez a probléma nem létezik.

Shanarey 2017.03.27. 00:08:25

@gabors:

Volt, az ebédemben.
:-)

Dikusz 2017.03.27. 00:26:58

@The Devil Himself as. Zoole: hát akkor úgy vagy a palóclevessel, mint az egyszeri ember, amikor azt mondja:
-Milyen jó, hogy nem szeretem, mert akkor borzasztóan sokat
ennék belőle, pedig szörnyen utálom.

viccvót

Dikusz 2017.03.27. 00:29:31

@gabors: hiányzik? :)))
Keresték már, nem csak ezen a blogon. Mostanában jön errefelé, lehet, azért nem ír.

blackhairlady 2017.03.27. 03:47:53

@diggerdriver: nem az volt, mert a paloc leves kizarolag zoldbabbol keszulhet :)

blackhairlady 2017.03.27. 04:02:41

@The Devil Himself as. Zoole: En ettem, sot sajat magam csinaltam a rantott serteslabat, nem volt a kedvencm, az exem viszont imadta.

blackhairlady 2017.03.27. 04:03:45

@NorthPier: igy van, citromlevel meg finomabb.

blackhairlady 2017.03.27. 04:06:29

@diggerdriver: nalunk meg olyan tejbedaras fele toltelekkel keszult a darazsfeszek.

blackhairlady 2017.03.27. 04:07:29

jo kis blog ajanlok voltak, koszi Csodabogarnak az erdekes visszaemlekezest.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása