oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 28. 06:49,  Ausztrália, napsütéstől a honvágyig 41 komment

2017. január 28. 06:49 Határátkelő

Ausztrália, napsütéstől a honvágyig

Ausztráliáról a legtöbb embernek a meleg, az óceán, a szörf, és általában véve egy csomó kellemes dolog jut az eszébe. Ausztrália ugyanakkor messze van, nem is kicsit, így aztán az utazás költségei egészen csillagászati méreteket ölthetnek – már ha egyáltalán sikerül munkavállalói vízumot szereznünk. De milyen is valójában az ottani élet, messze Európától, a családtól, mik az előnyei és a hátrányai?

ausztralia_sydney_foto_pixabay_com_goodguypaul.jpg

Időről időre megpróbálok itt nem csak magyar nézőpontból megmutatni dolgokat, mert szerintem fontos látni, más nemzetiségű emberek miként élik meg a határátákelést, mit látnak ugyanúgy, és mit másként, mint mi.

A nyelv miatt az írek például komoly előnnyel indulnak Ausztráliában, ezzel együtt a külföldi élet bizonyos hátrányait ugyanúgy érzik ők is, mint mi, magyarok.

Nemrégiben a The Irish Times ült le Sydneyben beszélgetni négy, hosszabb-rövidebb ideje ott élő írrel, és szerintem ennek a beszélgetésnek elég sok olyan aspektusa volt, ami tanulságos lehet számunkra, ezért arra gondoltam, a legérdekesebb részekből szülessen ma egy poszt.

Ami eleve érdekes, hogy az utóbbi időszakban alaposan visszaesett az Ausztráliába irányuló ír migráció, hiszen míg 2012-ben több mint 18 ezer ír költözött oda, addig a tavaly áprilist megelőző egy évben csak 6200-an, azaz nagyjából a harmadára esett vissza a határátkelők száma. Ezzel párhuzamosan a fordított migráció egy év alatt csaknem megduplázódott, elérve az 5500-as számot. 

Lássuk, miként látták ottani életüket, és a hazaköltözés lehetőségét a lap által megkérdezett fiatalok! 

Hogyan kerültetek Ausztráliába? 

Elaine Doyle, szociális munkás 

Miután 2012-ben a corki University College-ban lediplomáztam, nyolc hónapig kerestem munkát, de nem találtam semmit, így aztán ideköltöztem. Először Perthben éltem, ahol két évig egy mentális egészséggel foglalkozó szolgálatnál dolgoztam, majd utazni kezdtem, így kötöttem ki Sydneyben, ahol most az ausztrál védelmi erők tanácsadó szolgálatánál vagyok. 

Szeretek itt élni, de a barátaim és én nagy árat fizetünk érte, hiszen lemaradunk esküvőkről, temetésekről. A családomnak is nehéz ez az egész. Szerintem ha itt születnének gyerekeim, összetörne a szívük. 

A barátaim állandóan a hazaköltözésről beszélnek. Nekem, egyedülállóként, könnyű dolgom van, mert ez csak rajtam áll. Nem tudom, idén vagy jövőre költözök haza, de mindenképpen hazamegyek. Otthon nincs ugyan ennyi napsütés, és hiányzik az itteni életstílus, de legalább ott vannak a barátok és a család. 

Gavin Grace, tűzvédelmi mérnök 

Én 2010-ben végeztem, de nem találtam munkát a szakterületemen. Végül 2012 májusában költöztem ide, először egy ír bárban dolgoztam, míg végül sikerült mérnökként elhelyezkednem, és a cég megszponzorálta a vízumomat. 

Éppen egy hároméves MA-képzést végzek a cégen keresztül, úgyhogy a belátható jövőben maradok. Minél tovább marad az ember Ausztráliában, annál nehezebb elmenni innen. Én egyértelműen boldogabb vagyok itt. 

Az életstílus hihetetlen, a munka-magánélet egyensúlya is. Verhetetlen, hogy rövidnadrágban reggelizhetsz még „télen” is. Ugyanakkor nehéz távol lenni a barátoktól és a családtól, ez mindig komoly hazahúzó erő. 

Stephanie Lyons, vezető kockázatelemző 

Három évig dolgoztam Dublinban a KPMG-nél, és mindig is azt terveztem, hogy egyszer csinálok egy világkörüli utat. Working-holiday vízummal jöttem Ausztráliába 2009-ben, egy évet akartam maradni, de beleszerettem Sydneybe és azóta itt vagyok. A KPMG felvett, és szponzorált. 

Nagyon büszke voltam, amikor 2015 szeptemberében ausztrál állampolgár lettem. Most már több mint hét éve élek itt, és teljesen alkalmazkodtam a helyi életstílushoz. Már olyan régen eljöttem Írországból, hogy ha most visszaköltöznék, minden nagyon más lenne. 

Sok barátom lépett tovább, megházasodott, gyerekei születtek. Olyan lenne, mint megint egy új országba költözni, és beilleszkedni. Fel sem merül bennem a költözés gondolata. 

Carol Friel, zenei programozó 

Én 2012-ben hagytam el Írországot, Ázsiába mentem fél évre, az út utolsó állomása volt Ausztrália. Amikor megérkeztem, elég gyorsan rájöttem, hogy egy egy nagyon drága hely, így gyorsan kellett valami állást találnom. 

Írországban áruházaknak készítettem az üzletekben játszott zenét, a cégnek volt itt egy irodája, ahol munkát ajánlottak. Ami eredetileg átmeneti munkaként kezdődött jobb karrier lett, mint amit Írországban elérhettem volna. 

Már négy éve élek együtt egy ausztrál sráccal, és éppen az állandó letelepedési engedélyem megszerzése zajlik, szóval úgy néz ki, hosszú távon maradok. Az életstílus is nagyon komoly érv a maradás mellett. Triviálisnak tűnik a napsütésről beszélni, de soha nem hittem volna, milyen ez a valóságban. 

Persze nem minden rózsaszín. Aggódom a jövő miatt, a nevetségesen magas sydney-i albérlet- és ingatlanárak; a fizetős iskolák; az idősődő szülőktől való távolság mindig eszembe jutnak. 

Mindannyian egyedülállóként érkeztetek, mi változott? 

Stephanie 

Én egy amerikai sráccal vagyok, akivel a munkámon keresztül találkoztam. Mindig, amikor „hazamegyünk”, először Írországba repülünk, aztán Amerikába. Pár éve élt már Írországban ő is, szóval ha valaha felmerülne, hogy hazaköltözünk, nem bánná. Ha pedig egy amerikai lehetőség merülne fel, én is nyitott lennék. 

Carol 

A lehetősége sem merült fel egyikünkben sem (az ő partnere ugye ausztrál – HÁ) annak, hogy Írországba költözzünk. Elnézem az óceánparton játszó gyerekeket, és tudom, ez nem lehet kérdés. 

Westportban nőttem fel, ahol nagyon jó pubok vannak, és jó a társasági élet, de egy kezemen meg tudnám számolni, hány napot töltöttünk a tengerparton gyerekként. Persze sosem lehet tudni, mit hoz a jövő, az is lehet, hogy tíz év múlva teljesen váratlanul rám tör majd a honvágy. 

Elaine 

Volt néhány párkapcsolatom ausztrálokkal, de mindig eljött az a pillanat, amikor el kellett döntenünk, hogy folytatjuk, vagy szakítunk. Mi értelme az egésznek, ha annyira szeretem Írországot és nem akarok örökre itt maradni? Mostanában már csak írekkel próbálok randizni. 

Gavin 

Én 2014 karácsonyán, otthon találkoztam a jelenlegi ír barátnőmmel. Tartottuk a kapcsolatot, míg végül félévvel később pár barátjával idelátogatott, akkor megint találkoztunk, és azóta együtt vagyunk. 

Apropó társasági élet: hogyan találkoztok emberekkel? Főleg írekkel vagy ausztrálokkal barátkoztok? 

Gavin 

Számomra a rögbi az, ahol ismerkedhetek. Az egyik barátommal, Conorral csatlakoztam az Eastern Suburbs klubhoz, és lett ott pár nagyon jó ausztrál haverom. 

Elaine 

Nagyon nagy baráti társaságom volt – írek és más nemzetiségűek is – Perthben, de amikor Sydneybe költöztem, mindent elölről kellett kezdenem. Itt a családom, ami segítséget jelent. 

Amikor először idejöttem, rémes volt a magány. Még ha meg is ismerkedsz emberekkel, nincs közös történetetek, nem ismeritek a másik hátterét. A barátságok sem olyan mélyek. Rengeteget utaztam, és sok barátom van különböző országokból, de el kell ismernem, könnyebben barátkozom írekkel.

Carol 

Én néhány barátommal jöttem, de szép lassan mind elmentek. Néha nehéz. Lassan 30 leszek, és nem tervezek komolyabb szülinapi bulit, mert itt nincsenek olyan barátaim, mintha otthon lennék. Azt hiszem, ebben a korban nehéz új barátokat szerezni. 

Ha egyedülálló lennék, akkor talán nagyobb erőfeszítéssel próbálnék barátkozni. A sport is segíthetne, de nem vagyok sportos típus. Sok franciával dolgozom együtt, közülük kerülnek ki a barátaim. 

Stephanie 

Nekem ír, ausztrál és más nemzetségbeli barátaim is vannak. Amikor idejöttem, Bondiban laktam, minden reggel a parton edzettem, ami nagyon jó alkalom volt az ismerkedésre. Akkoriban egy ír, egy ausztrál és egy amerikai lánnyal laktam együtt, közülük az ír kollégám is volt, most pedig a legjobb haverom itt. 

Elaine 

Sok itteni ír ismerősöm mostanában költözik haza, mert gyereket szeretne és a családja mellett akar lenni. Nagyon kemény azt látni, hogy a nagy erőfeszítéssel épített szociális hálód kezd szétesni. Ez is az egyik oka annak, amiért hazaköltöznék. Van egy nagybátyám, aki a 80-as években költözött ide: vannak ausztrál barátai, de minden ír ismerőse visszaköltözött. 

Mik a határátkelés nagy kihívásai? 

Elaine 

Dolgoztam egy perthi tanácsadó szolgálatnál, és időről időre ugyanazok a kihívások, problémák merültek fel: a barátkozás nehézségei, az otthon hiánya, a gyakori költözés – ezek a dolgok egymásra épülnek, szorongáshoz és depresszióhoz vezethetnek. 

Úgy vélem, az otthonuktól távol élő emberek sokkal érzékenyebbek. Nem minden csupa napsütés és óceánpart. Keményen dolgozunk, közben a család és a barátok nélkül kell boldogulnunk. Rengeteg pluszköltség is van, hiszen senki nincs körülötted, aki szívességet tenne. Ha pedig elveszíted a munkád, akkor nincs anyagi segítség. 

Carol 

Ausztrália nagyszerű hely, ha van és biztos a munkahelyed. Vannak barátaim, akik még maradtak volna, de nem tudtak szponzort vagy biztos állást találni. A megélhetési költségek olyan magasak, hogy egyszerűen luxus hosszabb ideig állást keresni. A lakások bútorozatlanok, komoly költség berendezni őket. Nekem például nagy sokk volt, hogy ágyat, és hűtőt is vennem kellett, és senki nem volt, aki segített volna.

Gavin 

Amikor ilyen messze költözöl otthonról, rengeteget tanulsz magadról, arról, hogy mennyire vagy rugalmas. Muszáj annak lenned, különben semmi esélyed. 

Van honvágyatok? 

Stephanie 

A hazautakat követően nagyon szenvedek. A repülőtéri búcsú nagyon nehéz, a visszaérkezést követő napok jelentik mindig a mélypontot. Ilyenkor mindig megfogadom, hogy visszaköltözöm Írországba. De ezek a napok elég gyorsan elmúlnak. 

Gavin 

Amikor először karácsonyoztam otthon, az anyukám és a nővérem vitt ki a reptérre, én pedig azon gondolkoztam a felszállás közben, hogy mi a fenéért megyek vissza Ausztráliába. 

Aztán másnap reggel az állandó tartózkodási engedélyemhez kellett orvosi vizsgálatra mennem, és ahogy egy pólóban és papucsban, kezemben kávéval mentem a rendelőbe, azon gondolkodtam, hogy mi miatt is aggódtam. 

A második hazalátogatás már sokkal könnyebb volt. Még mindig jön néha a rossz érzés, különösen, amikor lemaradok valamilyen fontos eseményről, legutóbb például két barátom esküvőjéről. Vagy amikor a nővéremnek gyereke született. De azért Skype-on és FaceTime-on látjuk egymást. 

Carol 

Másfél évente hazamegyek. Nagyon jó otthon lenni, és mindenki próbál találkozni velem, összehozni a társaságot, de tudom, hogy ez ott sincs mindig így, hiszen mindenki idősebb lett, és a dolgok megváltoztak. Amikor pedig eljön a visszaút ideje, akkor általában már készen állok. 

Elaine 

Általában már nincs honvágyam, csak akkor, amikor Írországba utazom. Nagyon szeretem Írországot, ami visszahúz. De egészen csodálatos helyeken jártam, és most már ezeket is szeretem. 

Ha egyszer elhagytad Írországot, és rájöttél, milyen karrierlehetőségek nyílnak meg előtted, miként élnek az emberek máshol, hogyan lennél képes letelepedni, amikor olyan csodálatos helyek vannak? Olyan ez, mint egy átok. 

Gavin 

Az utazással töltött idő gyilkos, 24 óra, ha szerencséd van. Nekem ez az egyik legerősebb ellenérv a hosszú távú maradás ellen. 

Carol 

Ez nekem is komoly gond. Magát a repülést nem bánom, már megszoktam. Inkább az a gondolat idegesítő, hogy ha bármi történik, ilyen messze vagyok. Egy évvel a kiköltözésem után haza kellett mennem a nagymamám temetésére, ami több mint 1700 euróba került, ami váratlan kiadás volt. 

A családotok milyen érzésekkel viseltetik a távollétetek iránt? 

Stephanie 

Az apukám mindig nagyon támogatta, hogy Ausztráliába jöjjek. Soha nem kérdezte, mikor jövök haza, és ez nekem nagyon fontos volt. A szüleim támogatása adott bátorságot ahhoz, hogy be tudjak itt illeszkedni. 

Carol 

Mielőtt idejöttem, anyukám egy napot sírt. A szüleim sosem mondják, de tudom, nagyon boldogok lennének, ha hazaköltöznék, de ez egy olyan téma, amiről nem beszélünk. Az anyukám tudja, hogy boldog vagyok, én pedig tudom, hogy ez neki is boldogság. 

Elaine 

Amikor elindultam nagyon támogattak. Tudom, hogy nagyon hiányzom nekik. Ha a szüleid támogatnak, minden sokkal könnyebb. 

Gavin 

A szüleim nagyszerűen viselték. Anyukám az utolsó a családjából Írországban, a többiek mind vagy az Egyesült Államokban, vagy Londonban élnek. Ismerek olyanokat, akiknek a szülei állandóan azt kérdezgetik, mikor költöznek már haza. Ha az én szüleim is ilyenek lennének, aligha maradtam volna, de mindig azt mondják, ez az én életem, és azt kell tennem, ami nekem a legjobb. Már kétszer voltak itt meglátogatni, és imádták, ami mindenképpen segít.

HÍRMONDÓ

Határátkelés a köbön

Egészen érdekes kanyarokat vett Pérez Carlos élete, hiszen az egykori világklasszis (de még mindig aktív) kézilabdázó Kubában született, majd  Veszprém játékosaként és magyar válogatottként ért el komoly sikereket, hogy aztán Katarban kössön ki.

Rárabolnak a németek Londonra

Amire sokan számítottak, a jelek szerint lassan bekövetkezik: a németek megpróbálnak rárabolni a brit fővárosra, minél több pénzügyi tevékenységet elcsábítva onnan.

Film a határátkelő fiatalokról 

Lassan azért csak megjelenik a kultúrában is a határátkelés témaköre, aminek legfrissebb jele a Víziváros című film, melynek főhőse először látogat haza azután, hogy külföldre költözött.

(Fotó: pixabay.com/GoodGuyPaul)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztrália

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr912161105

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arncht 2017.01.28. 08:25:35

Ausztralia valoban nagyon vonzo celpont, kar hogy fenyevekre van innen :(

puhacica 2017.01.28. 09:43:29

aaa, az tunderkert! a valosagban olyan kek eg nincs is.

Tke 2017.01.28. 10:06:50

Érdekes a téma, a válaszolók nagyon emberiek, jó a stílus, köszönöm. Szerintem legalább egyszer még elolvasom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.28. 10:22:45

Na szóval...

Több mint öt éve dolgozok írekkel. A londoni építőipari cégek 90%-a ír cég. Nekem semmi bajom nincs velük korrekt normális szorgalmas emberek. A hazájukhoz fűződő viszonyukat szoktam ír szindrómának nevezni.
A rajongásig szeretik Irországot. Akkora hazafi mind mint ide Lacháza. Az életüket adnák az országukért. Mindez duma szinten.
Kúrvára utálnak ott élni, de ha kihúzzák a lábukat onnan akkor a világ legnagyobb hazafiai lesznek és Írország a nirvánává minősül át. Állítólag 60millió ír él a világban, ha hazamennének elsüllyedne a sziget. Persze eszük ágában sincs hazamenni csak távolról jó rajongani.
Ugye ismerős a szindróma amit leírtam?
Hány magyart ismerünk akár itt a blogon is akik 10-20-30-éve emigráltak, életüket és vérüket Magyarországért csak haza ne kelljen költözni.
Ezen emberek többségének mindenhol szar a világban csak Magyarország a Paradicsom.
Jaaa hogy akkor miért nem mennek haza???
ANNYIRA azért nem szeretik Magyarországot csak jó reprezentálni a nagy magyar hazafisággal. Ez a döngetem a mellem de ha tenni kéne akkor elsunnyogok fajta magyarság igen egybevág az ír szindrómával.
Számtalan ember szidta már nekem Londont.
Miért nem mész haza bazdmeg?
Hátde...
Mert...
Annyira azért mégse...
Körülbelül így kezdődnek a válaszok. Én meg azt mondom hogy mérleget kel készíteni. Ha a pozitívumok Magyarország felé billentik a mérleg nyelvét akkor haza kell menni. Hiszen a kivándorláshoz elég volt anno az, amit a serpenyőben a külföldi jobb élet REMÉNYE nyomott.
Ha valaki emigrál mert nem jó otthon de nem jó a választott ország sem az nem találja a helyét a világban. Ott probléma van.
Ennél sokkal szimpatikusabb az aki megy országról országra és mindenhol jól érzi magát de vonzza az ismeretlen.
Sokszor ér minket a vád, sőt már poszt is volt róla itt hogy hazaköpködünk. Az mennyivel jobb ha a választott hazára köpköd valaki és rajong azért az országért amit ELHAGYOTT?

Csodabogár 2017.01.28. 11:51:27

Szerintem rengeteg ír él külföldön. Amerikában a St.Patric day ünnep az íreknek. Zöldre festik a folyókat és mindenki zöld pólóban jár. Az is akinek az öregapja emigrált és életében nem hózta ki a lábát Amerikából. Ők már csak ilyenek. Magyarokra ez, az én megfigyelésem szerint nem annyira jellemző. De azért én mindig elcsodálkozom azon, akik x éve kint élnek, jól vannak, de minden nap a magyar híroldalakat olvassák.
Tudom az én nem példa, de nekem ez soha eszembe se jutott. Igaz nem volt internet, de tényleg abszolute nem érdekelt, hogy távozásom után mi van itthon. Levelezéseim se erről szóltak. Rendszer váltás előtt aztán sokan jöttek Zürichbe, az akkori ellenzékből, nos akkor elkezdett érdekelni a dolog.
Érdekes amit a honvágyról mondanak a posztban. Amig nem jöhettem haza, nem volt honvágyam. Az első haza látogatás után, a Kádár rendszer ellenére, fene evett a honvágytól. Akkor határoztuk el, hogy nyugdíjas éveinket részben itt akarjuk tölteni.

Shaktee 2017.01.28. 12:19:15

@Csodabogár:

Aki nem ír az is zöld szent patty napján - nálunk, s ma már mindenhol festik a sert. Nem felednek semmit, se az ehezest, se a kivandorlast, se a zenéjüket, a katolicizmusukat pedig nagyon nem.

Szeretem őket, a temperamentumukat, a misztikus, fura ragaszkodásukat a sosem látott óhazához.

2017.01.28. 12:44:41

@diggerdriver: Erdekes dolog ez, szerintem ez nem kizarolagosan "ir szindroma", hanem siman "diaszpora szindroma", vagyishat ez szerintem nemcsak az irekre jellemzo, hanem mindenkire akik szinten sokaig szegenysegben vagy elnyomasban vagy igazsagtalansagban eltek es szetszoratasra kenyszerultek, pl skotok, napolyiak, ormenyek, ciganyok, zsidok, stb. Akiknek valamilyen okbol nem jutott sajat darab fold es letelepedesi jog, azoknak igy az "ohaza" egy ilyen fizikailag megfoghatatlan, absztrakt dologga valt, ami a fejben, kulturaban, stb elt, nem pedig konkretan egy darab termofoldhez kotheto fogalom, es ez az ujabb korban is, hiaba lett az ohaza elhetobb orszag, igy maradt, ugy tunik. Az ilyen hagyomanyos, letelepedett, foldmuvelos nepeknek ezt nehez lehet megerteni, de szerintem valahol ebben keresendo, vagyishat en ezzel szoktam magyarazni az okat. :)

Herr Géza 2017.01.28. 12:46:48

@Csodabogár: "Zöldre festik a folyókat és mindenki zöld pólóban jár."
"Magyarokra ez, az én megfigyelésem szerint nem annyira jellemző."
:D A pólókkal nem lenne gond, na de a folyókat piros-fehér-zöldre festeni,..??? :)))

Shaktee 2017.01.28. 12:48:35

@mojyo:
talán az íreknél ez dominánsabb, ahogy én tapasztalom mindenféle emberekkel. Pár évig dolgoztam itt ngo-nak, menekülteket fogadtunk, sokat láttam,
Ír menekültet ott nem :))

Shaktee 2017.01.28. 12:49:35

@Herr Géza: Láttam olyat otthon tavaly júliusban :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.28. 13:24:18

Jerry barátom 27 éve él Londonban. Három éve megszületett az unokája. A szokásos jókívánságok után kérdem hogy hogy hívják a gyereket. Elborult az arca és szomorúan mondott egy nevet és hozzátette hogy nem ír név.
27 éve él itt a lány itt született hozzáment egy angol fiúhoz és sérelmezi hogy nem ír nevet adtak a gyereknek.

Shaktee 2017.01.28. 13:36:40

Nuszóval ;)

Hangyányi ír fíl ide, a nóta maga valahonnan a sokat fikázott karolinából jött, Aly ír, Bonapartét pedig nem kell bemutatnom.

Szép napot blog, kevés honvágyat!

youtu.be/eNigFpaBBf8

P.Elliot 2017.01.28. 13:42:21

Ismerek ireket, mindig megunneplik a St.Patric Dayt, marmint az foleg evesbol, megjobban ivasbol all, a felvonulasra nem megy el mindenki, inkabb megnezi a teven ha nezi. Nagy hazafiak de eszuk agaban sincs hazakoltozni, meg latogatoba sem nagyon mennek vagy soha es nem sirankoznak az elvesztett orszag utan, egyszeruen tudjak hogy ok irek aztan ennyi.
Mas persze a fiataloknal akik most mennek szetnezni a vilagban, azoknak inkabb hianyzik a haza bar azt hiszem inkabb csak a rokonsag, a baratok, nagy elonyuk az anyanyevi angol amivel gyorsabban es jobban kapcsolodnak be az uj orszag eletebe, gyorsabban talalnak baratokat meg felismerik hogy mivel lehet bekapcsolodni az emberek koze.
Vegyuk peldaul a rugbyt, itt is ki van irva egy tablara egy kozeli nagyobb uton hogy itt es itt varjak a rugbyt jatszo vagy tanulni akaro embereket affele szabadidos sport tevekenysegnek. Ez itt nem tartozik a nagy sportok koze de mozgasnak es haverkodni a tobbiekkel jo. Fogadni mernek hogy egyetlen magyart nem latni a tagok kozott, illetve olyanokat akik egyedul vannak es maganyoskodnak.....
Az irek sokkal jobban feltalaljak magukat.

P.Elliot 2017.01.28. 13:44:59

@diggerdriver: Meg jo hogy nem a nagyszulo donti el a gyerek nevet.
Ha az a lany ott szuletett es ott nott fel akkor az ir szarmazek de mar angol lett.

P.Elliot 2017.01.28. 13:49:48

@Herr Géza: Minden folyot nem festenek zoldre csak elofordul hogy a moka kedveert.
Itt nalunk, eleg nagy varos, van folyo is sot tobb folyoag, meg sosem lattam zolden pedig az egyetemistak minden szorakozasra kaphatok. Meg a varos kezepen levo szokokutat/ igaz mar megszuntettek/ sem lattam zolden soha pedig el itt eppen eleg ir.
A kocsmak, barok viszont tele vannak az unnepen, ott van zold folyadek boven...
Az is elmegy aki nem ir mert ugye egy indok az ivasra...

Shaktee 2017.01.28. 13:54:39

@P.Elliot: Talán mert a rögbi tradicionális angol sport. Fociznak is, ahogy sok kinti magyar, fekete, mindenféle bevándorló.

Sírnak ám nagyon "hazafelé", menj ki egy írrel, skóttal piázni, a negyedik feles után a nyakadba borulnak s hallasz Wallaceról, krumpliéhezésről,,s az összes brit gaztettről.

A nyolcadik feles után keresnek valakit pofozkodni :)

P.Elliot 2017.01.28. 13:59:21

@rebel rebel: Hat inni nem szoktam irekkel, hehehe....

Shaktee 2017.01.28. 14:10:30

@P.Elliot: Pedig akkor jön ki belőlük igazán a leprekon :D

P.Elliot 2017.01.28. 14:28:22

@rebel rebel: En nem hiszem el hogy mindenkin mert akkor kijonne az a hetkoznapi beszelgetesben is. Az unnepen kivul en szinte soha sehol nem hallom hogy emlitenek magukrol hogy irek, plane a politikat meg ugysem.
Az anyanyelvi angoljukkal szinte azonnal beolvadnak.
Elkepzelem ha mi anyanyelvi angollal erkeztunk volna akkor hol tartanank beilleszkedesben.
Szoba se kerulne ez a szo. Amerikaban plane nem hiszen mindenki ugy jott valahonnan nincs miert a mellet verni hogy az oseim meg ez az. plane hogy senkit nem erdekel hogy honnan jottel, ki voltal, ...pont az jo Amerikaban hogy nincs melldongetes....egyszeruen tudni kell beolvadni ennyi az egesz...
A tokeletes nyelvtudassal menne is mindenkinek.

Shaktee 2017.01.28. 14:31:17

@P.Elliot: Ha oldódnak akkor kijön.

Nem hinném hogy ez kanadai ír sajátosság lenne, voltam pár bluegrass fesztiválon, way down south in the Dixie, Hagymaland, ott is ilyenek az írek, a muzsikusok főleg lelkisek :)

Taxomükke (UK) 2017.01.28. 14:43:38

@diggerdriver: Nagyon igazad van.
En is mindig azt mondom, hogy ha mar ide jottem, itt akarom jol erezni magam. Aki kopkodi a valasztott lakhelyet, az miert nem huz haza, vagy koltozik mashova?
Ez amugy szerintem leginkabb olyanokkal tortenik meg, akik eleve rovid tavra tervezik a kulfoldi tartozkodast es/vagy orok elegedetlenek.
Mi igyekszunk jol erezni magunkat es beilleszkedni, anelkul, hogy mindent kritika nelkul elfogadnank. Mondjuk mi hosszu tavra tervezunk, aztan hogy 10-15 ev mulva mi lesz, majd akkor eldontjuk. Arra torekszunk, hogy legyen majd valasztasi lehetosegunk.

P.Elliot 2017.01.28. 14:55:24

@Taxomükke (UK): Pontosan...
Szinte mindenhol be lehet illeszkedni csak akarni kell es nem nyavajogni.
En is igy voltam, itt fogok elni tehat jol akarom es fogom itt erezni magamat, szep lassan kedvemre alakitottam mindent.
Itt a kulcs....

Shanarey 2017.01.28. 15:53:52

Én beilleszkedni jöttem, nem csak dolgozni. Persze azért még pubba nem járok rendszeresen, csak ha nagyon szükséges, vagyis szomjas vagyok, s az van a legközelebb ahol üdítőt vehetek. Tegnap azért sikerült egybe bejutnom, mert ott gyűjtötték az olimpia elleni szavazáshoz szükséges aláírásokat.

S még mindig, mindeközben Magyarisztánban:

b1.blog.hu/2017/01/28/eszkalalodott_a_helyzet_a_szell_kalman_teren_teljesen_osszeragasztottak_orakkal_az_orat

@diggerdriver:

Ajjaj, de mennyi ilyen van, szóban iszonyúan odavannak a hazáért, aztán mégsem ott dekkolnak. én meg a hazaköpködő vagyok, mert tele a hócipőm azzal ami otthon megy, s nem félek ezt kimondani. Ám épp ezért élek itt, s nem Magyarországon.

@Csodabogár:

Én azért olvasom a magyar híroldalakat, mert a családom nagyobbik része otthon él, s tudni akarom mi az ami az ő életüket érinti.

AussieBloke 2017.01.28. 16:35:53

Egy rémületes pillanatra azt gondoltam Korruptmocsok Országba van valakinek visszavágynivalója. Írország egy északi Ausztrália, oda érthető.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.28. 16:35:57

@Shanarey: Magyarisztan hol van? sosem hallottam rola

DieNanny CH 2017.01.28. 17:49:35

@hagyma:

Örülj neki! Pár éve még nem létezett.

Mrs Rumcajsz CA (törölt) 2017.01.28. 17:50:54

evekkel ezelott volt ir kollegaval egyik melo utani este bementunk a koruton egy csehoba es hallott par fickot ir akcentussal beszelni, erre mondta, hogy : "this is an Irish moment" azaz, bar irek, de nem tudhatod h eszakir vagy sem, azaz barat vagy ellenseg...nem olyan egyszeru ez azert :D

Shaktee 2017.01.28. 19:20:34

@hagyma: srévizavé a hilton head mellett.

jojó78. 2017.01.28. 21:58:23

@diggerdriver: Kb. 1,5 hete láttam egy Magyart. Előttem ment autóval. Hátul nagy Magyarország matrica, a sofőrön Magyarország olimpiai mintás felső. Ha beszéltem volna vele, biztos nagy hazafiként állította volna be magát. De mégis itt él. (Persze lehet tévedek az álláspontjával kapcsolatban.)

DieNanny CH 2017.01.28. 23:18:39

@hagyma:

A világtérképeken még Magyarország néven van fent.

montroyal ( CAN qc) 2017.01.28. 23:36:13

OFF
akkor magyarkodunk eszunk -iszunk mulatunk .. a jelmezemmel lehet nyerek ... parasztgyereknek oltozok... nem nagy dolog felveszem az unneplomet ...
www.kepmegoszto.com/201701282333/588d1c5060e1f-16114926_10202598872290151_4792379937257260240_n.html

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2017.01.29. 07:17:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: akkor miert nem a neven nevezed a szulohazadat svajcisztanbol?

DieNanny CH 2017.01.29. 07:29:33

@hagyma:

Te összekeversz valakivel. Én mindig a nevén nevezem a szülőhazámat.

Herr Géza 2017.01.29. 17:41:48

@hagyma: Javaslom még egyszer lassan (slowly, you know..) elolvasni a vonatkozó kommenteket, pár percig emészteni az olvasottakat, majd utána válaszolni. Bár ez utóbbi lépést el is hagyhatod....

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása