oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2017. január 22. 06:40,  Senki nem mondta, hogy itt kell lenni 101 komment

2017. január 22. 06:40 Határátkelő

Senki nem mondta, hogy itt kell lenni

Egy dolog a kritika, a másik viszont az, ha valaki állandóan azon füstölög, hogy abban az országban, ahová költözött, miért úgy mennek a dolgok, ahogy. Az alkalmazkodás lesz a mai egyik témánk. Ezt követően pedig jöjjenek a végletek: egy téli út a cári faluba, egy másik pedig egy kis kalandozás Új-Zélandon. Ennyit a változatosságról! :)

cim_3.JPG

„Ha valaki odaköltözik egy országba, akkor nem az van, hogy örül, hogy befogadják?” – teszi fel a kérdést a Luxemb(o)urgból szeretettel blog szerzője, és mit mondhatnék: de, az van. Már akinél, mert ez is embere válogatja. 

„Amennyire szeretem a legközelebbi ismerőseimet, néha annyira fel tudnak húzni. Van köztük olyan, akinek fingja nincs semmiről, mivel csak angolul tud, de néha attól is - mármint a kiejtésétől - sírni tudnék, és abszolút gőze nincs a bármilyen luxemburgi ügyintézésről.

Most pl. hiányzott a munkahelyéről betegség miatt pár napot, és kapott orvosi igazolást, meg el kellett küldenie az itteni egészségpénztárnak a számlát az orvosnál tett látogatásáról meg a gyógyszerekről - ahelyett, hogy megnézte volna a neten, hogy mit kell csinálni, engem kérdezgetett folyamatosan („de hogyan?”, „de mikor?”, „de kinek?”), pedig minden infó fent van egy honlapon angolul (vagy ha nem ott, akkor annyiféle expat oldal/csoport van itt, hogy valahol biztos megmondják neki).

Egy másik ismerősöm amiatt panaszkodik, hogy milyen bonyolult a rendszer (nagyon bonyolult - postán el kell küldeni három darab papírt egy címre ingyen), és úristen, és amúgy is az _összes_ francia (értsd: franciául beszélő luxemburgi hivatali alkalmazott) arrogáns, direkt rosszat akar neki, és egyáltalán, mind kapják be.

Én nem értem, ha valaki odaköltözik egy országba, akkor nem az van, hogy örül, hogy befogadják, tájékozódik az ottani rendszerről és alkalmazkodik hozzá? 

Senki nem mondta, hogy itt kell lenni, de ha már itt van, akkor

a) vegye már a fáradtságot, hogy alapszinten megtanulja a(z egyik!!!) hivatalos nyelvet (bakker, van három, még választhat is!),

b) legyen már annyi életképesség (sic) benne, hogy utánanéz, mit hol/hogyan/mikor kell elintézni, ne tőlem kérdezzen olyasmit, amit én is a neten kell, hogy megkeressek,

c) ne panaszkodjon az ügyintézésre folyamatosan - ő választotta ezt az országot, senki nem kényszerítette, hogy pont ide költözzön, és amúgy sem kell mindennap ügyet intéznie szerencsére, bírja már ki.

Tudom, hogy én túl szigorú vagyok magamon kívül mindenki mással, ÉS szerelmes Luxemburgba (de legalább ezeket be is látom), de tényleg úgy érzem, hogy ha az ember abszolút önszántából választ valamit, és annak utána olyan tulajdonságai vannak, amiken nem lehet változtatni, akkor, ha amúgy a pozitívumok még mindig jelentősebbek, mint ezek a problémák, akkor nyelje már le. 

És ha ez a külföldre költözés, akkor pláne, hát nehogy már az számítson, hogy kb. kéthavonta egyszer el kell küldeni egy papírt valahova. Majd amikor márciusban adóbevallást kell csinálni, na, akkor lehet fogaknak csikorgatása...!” 

A teljes posztot ebben az esetben is érdemes itt elolvasni.

Irány a cári falu! 

Ha lehet hinni a híradásoknak, akkor Magyarországon (és Európa egy jelentős részén is) elég komoly hidegek vannak mostanság, de van egy olyan érzésem, hogy azért Oroszországhoz képest ez még mindig kispálya. Mit érdemes ilyen időben csinálni? Hát kirándulni, méghozzá Szentpétervár mellé – legalábbis Natussshka szerint.

szentpetervar.JPG

„A téli hónapokban extrán nehéz kimozdulni otthonról. Az itteni hideg annyira nem is akasztott ki, sokkal inkább a szürkeség. Bezzeg -20 fokban sütött a nap, így én igazán visszasírom a mostani épphogy nulla alatti hőmérséklet helyett.

Annyit tudok kierőszakolni magamból, hogy bemetrózom a belvárosba, megkeresem a legújabb kávézót, amit kiszemeltem magamnak, eltöltök néhány kellemes órát a kávémmal és valami egészségesnek tűnő kajával, majd jövök haza. Persze ezzel elmegy az egész délutánom, de nem is bánom. (…)

Egy-egy szép helyre mindig érdemes ellátogatni. Nyáron a Nyári Palota volt terítéken, most pedig a téli hangulathoz híven Pushkinra látogattunk el, ahol a Carszkoje Szelo terül el, ami cári falut jelent… 

Szóval sok-sok kis palota van itt, amit én #nemturista módon kívülről szeretek csak megcsodálni. A parkba való belépés most ingyenes volt (lehet, hogy csak a nyári időszakra szednek belépőt), így sétálhattunk egy nagyot. 

Bár maga a város (Pushkin) nincs messze Pétervártól – 25 km – egy jó kétórás út volt kijutni. Ilyenkor érzem, hogy végül is egy hatmilliós városról beszélgetek, hiába nem tűnik annyinak.” 

A kirándulásról készült képriportot ki ne hagyjátok!

Hari Hari és Rob Roy

Oroszország után jó nagyot ugrunk, egészen Új-Zélandig (ennél nagyobbat nehéz is lett volna), ahol a 90 millió fülöpke blog szerzője járt egy kis kirándulás erejéig. Ha azt mondom, hogy érték kihívások, akkor nem mondok semmit.

uj-zeland.jpg

„A balos közlekedés itt is elbizonytalanított elsőre, hogy most béreljek-e vagy sem de nem akartam kihagyni a lehetőséget, inkább bevállaltam. Pár nap alatt elég jól bele lehet jönni, nekem sikerült 1850 km-t beletenni az autóba egy hét leforgása alatt. 

Mondjuk volt egy elég meredek pár száz méterem, mikor egy fényképezős megállás után az út jobb oldalára mentem vissza, ráadásul egy élesebb kanyarban tehát még azt sem láttam volna, ha jön valaki csak az utolsó pillanatban. 

HálIsten nem jött senki és semmi, miután kijöttem a kanyarból rájöttem, hogy hoppácska, rossz oldalon vagyok. Rövid káromkodás, kis kormányzás és minden rendben. 

Volt több technikás szakasz is, pl mikor Queenstownba mentem lefelé egy hegyről és volt vagy 20 azaz húsz darab 180 fokos kanyar közvetlen egymás után. (…) 

Második nap már nagyobb magabiztossággal és mindenképp több tapasztalattal - ami a vezetést illeti - indultam neki, hogy bejárjam a Hari Hari tengerparti túraútvonalat. 

Azt kell mondjam, csak ajánlani tudom mindenkinek, aki a déli szigeten jár. Az út első szakaszában egy autóútnyi széles ösvény vezetett, két oldalán fák és bokrok, amik teljesen eltakartak mindent, olyan sűrűn nőttek. 

Szerencsére nem voltak elágazások, mert akkor örökre ott ragadok. Egy idő után a táj hirtelen átváltott és egy csodás mohos erdőben találtam magam. Nagyon misztikus volt és csak előkészített egy még jobb szakaszt. 

Mikor kiértem az erdőből és visszanéztem az egész úgy nézett ki, mint egy jól belőtt és hátrazselézett séró. Gondolom az állandóan, a tenger felől fújó szél miatt. 

Már ki is találtátok, a harmadik szakasz egy tengerpart volt, vulkanikus fekete homokkal, sok sziklával, végeérhetetlen hullámokkal. Itt találkoztam az első emberrel, egy helyi horgásszal, természetesen ő normálisan volt felöltözve, én farmerben meg sportcipőben indultam neki az útnak... Mondta, hogy siessek, mert ha jön a dagály akkor nem tudok elmenni az úton. (...) 

A Hari Harin kivül teljesítettem még két nagy túrát, a Rob Roy gleccser útvonalat - itt nagy meglepetésemre találkoztam egy magyar arccal is - és egyet a Mount Cook nemzeti parkban. 

A Rob Royt a cipőm megfércelésével kellett kezdenem, ha nem akartam méregdrágán egy másikat venni - és nem akartam. Szóval beszereztem reggel a boltban egy adag pillanatragasztót meg gémkapcsot, valamelyik csak bejön. (...) 

Ugorjunk térben és időben, kiértem a Rob Roy útvonalhoz, pontosabban meg kellett állni előtte 1-2 km-rel, mert sok eső eshetett előző napokban és olyan vízfolyások voltak az úton, amit már nem akartam megkockáztatni, hogy áthajtok rajta. 

Indulás előtt gyorsan megfixáltam a cipőm, ami azt jelentette, hogy tehénhúgyban ugrándozva elsőre a zoknimat ragasztottam oda a cipő „testéhez”, de második körben már sikerült a talpat ragasztanom a cipő „testéhez” - az, hogy miért volt nedves a fű a lábam alatt csak később tudtam kikövetkeztetni, mikor elég lassan elhajtottam egy tehén mellett, aki épp huggyolt és még a visszapillantóból is azt néztem, hogy még mindig huggyol patakokban. 

Mindent összevetve remek túra volt ez is. A végén találkoztam egy olasz csajjal meg egy német sráccal, mondtam nekik, hogy tervezem a Mount Cook Mueller Hut túrát is, ők nemrég mászták meg és biztosítottak róla, hogy nagyon szép, de pokoli sok lépcső vezet fölfelé." 

Hogy mi lett az egész vége, és mi minden történt még Új-Zélandon – azt ide kattintva tudhatod meg.

HÍRMONDÓ

Nem csak a pénz miatt mennek el a magyarok

A legfrissebb adatok szerint a kivándorlás csak bizonyos területeken járult hozzá a munkaerőhiányhoz Magyarországon. Most már az is egyre egyértelműbb, hogy a határátkelők egy része nem anyagi megfontolásból megy el.

22 évesen leléptem Magyarországról 

„Mielőtt Ausztriában kiszálltam az autóból, édesapám egy 500 euróst nyomott a kezembe: Ha kell még, tudunk adni. Azóta nem kellett.

Kétszázezer forint a nettó átlagfizetés 

Közel 10 százalékkal nőtt egy év alatt a nettó átlagkereset – legalábbis a statisztika szerint. A kérdés inkább az, hogy mennyit lehet érezni belőle.

A világ legnagylelkűbb országai

A segítőkészség és a nagylelkűség nem függ az anyagi helyzettől – avagy egy felmérés meglepő eredményei.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Oroszország Új-Zéland Luxembourg Luxemburg

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr8712141213

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hari Seldon 2 2017.01.22. 07:40:57

Valóban nagyon jó Luxembourg. Csak kicsit hideg. Most is folyamatosan 2-3 fokkal hidegebb van ott, pedig csak 30 km. Mi lent vagyunk a Moselle völgyében, ők fent a dombtetőn. Ha nálunk nincs semmi hó, ott még simán lehet. (persze nem extrém hideg van ott se, de az utóbbi napok azért kicsit hidegebbek)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2017.01.22. 08:36:08

Attól én is agylobot tudok kapni mikor valaki állandóan szapulja az őt befogadó országot. Az ilyentől néha szívesen megkérdezném, mi a fészkest keres itt és miért nem húz valahova máshová inkább.

gabors 2017.01.22. 08:51:05

az elso cikkel teljesen egyetertek nehogy mar a fark csovalja a kutyat !!! el lehet menni valami jobb helyre (orbanisztan, kazahsztan, nigeria pl)

Imre apó 2017.01.22. 09:46:01

Az intelligens ember tisztában van a tényekkel, de a bunkók mindenhol bunkók és sajnos van belőlük bőven.

Pl: a Németnek ne magyarázd meg, hogy okosabb vagy, nem szeretik, főleg a magasabb rendűség elméletét követők :)

verkagrafomanka 2017.01.22. 10:05:12

@Hari Seldon 2: igen, hidegnek hideg van, viszont sehol semmi csapadék, és napok óta hétágra süt a nap! :) a lehető legjobb kombináció januárra (egy kis havat/zúzmarát el tudnék még viselni mellé azért persze).

Hari Seldon 2 2017.01.22. 10:35:59

@verkagrafomanka:
Szia. A múltkori Viandenes ajánlatod nagyon bejött. Azóta már elég sokszor voltunk ott a csapattal. (Pont jó arra hogy megfuttassuk a gyerekeket.)

Hari Seldon 2 2017.01.22. 10:58:54

@Hari Seldon 2:
Tényleg, egyszer valakik magyarul köszöntek ránk. (nem nagyon figyelek, ha terlegetni kell a gyerekeket, az épp elég elfoglaltság) - Lehet, hogy ti voltatok?!?

macamuca [IHUN] 2017.01.22. 11:08:12

Infót szerezni valamiről több módon lehet. Pld a neten keresgélve. De bármilyen meglepő (úgy tűnik, manapság ez meglepő, mi több, zavaró, bosszantó, felháborító, stb = negatív tartalmú jelzővel minősített...), egy másik ember megkérdezésével, uram bocsá', kérdezgetésével (=több, akár sok kérdés feltevésével) is.
Úgy tűnik, a posztolót erősen zavarta, hogy az utóbbi módszer "áldozatává" vált: hát mi az, hogy tőle kerdezgetnek??, pláne olyasmit, amit ő sem tud (=neki is a neten kell megnézni).
Mi volt vajon a felháborítóbb? : hogy valaki internet helyett egy másik embertől (és pont tőle..., hát miért pont ő?, kérdezzen mástól = zavarjon másokat...) próbált infót szerezni?, vagy az, hogy kiderült /rá kellett döbbennie, hogy fogalma sincs a kérdezett dologról?

Eldegenedo világ, blablabla: hát ja. Amikor a személyes kerdezgetes zavaró = negatív eseménynek minősül, olyannyira zavarónak, hogy közölni kell másokkal is (nem csupán "morgok magamban egy zavaró dolog miatt"-nagyságrendű kellemetlenség).
A 'zinternetbe' minden benne van, tessenek ott keresgélni, ne másokat kérdezgetni. Nincs nekik idejük válaszolgatni, sietnek netezni....

macamuca [IHUN] 2017.01.22. 11:12:34

Átlagfizetés: egyik lábam jégen, másik parázson, akkor a statisztika szerint átlagosan jól érzem magamat, leszek szíves nem ordítani.

Statisztika: "Csak annak a statisztikának hiszek, ......."
Magyarországon kiváltképp .......

2017.01.22. 12:10:36

Puuuuuussskiiiiiin <3 Huuuu.

(Ne haragudjatok, de en ma csak ennyit tudok hozzaszolni. :D)

Golf2 2017.01.22. 12:11:46

@macamuca [IHUN]: egyik lábam... Lehet hogy a másikkal keltél a ballal.

P.Elliot 2017.01.22. 13:11:41

Nincs mar annyi embertarsi erzes a kivandoroltban hogy nincs kedve segiteni senkinek vagy felroja? Vannak olyanok akik valoban nehezen intezkednek hivatalokban meg otthon is nem idegen orszagban.
Egymason segiteni olyan nagy dolog?
Nekem nagyon rosszul jott le ez a ramutogatas a masik meg tudatlanra.
Amikor ide jottunk nagyon sok segitseget kaptunk masoktol hogy mit hogy intezzunk el, mindenben segitettek, vadidegen emberek is.
Ezt a szemleletet atvettuk es mi is segitunk amit tudunk mindenkinek, tanulja csak meg az ujonnan jott hogy ezt igy szokas illetve ez az emberies viselkedes.
Nekem nagyon rosszul jott le ez a pokhendi ramutogatos szoveg.

verkagrafomanka 2017.01.22. 13:12:25

@macamuca [IHUN]: Nem akarok magyarázkodni, értem, hogy kívülről ez hogy hangozhat. De hidd el, én egy segítőkész és kommunikatív ember vagyok, szóval nem azzal van a bajom, hogy valaki feltesz egy kérdést :)

verkagrafomanka 2017.01.22. 13:14:39

@P.Elliot: Neked is csak azt tudom mondani, amit macamucának... _Mindig_ segítek, amiben csak tudok, és ennek a kolléganőmnek is elmagyaráztam, amit tudtam, de engem zavar, hogy nem néz utána előre, hanem mástól várja a választ, ez van. (Az más, ha olyasmit kérdez, ami nem elérhető infó, vagy talál infót, csak nem egyértelmű, vagy többféle választ talál ugyanarra a kérdésére stb.)

verkagrafomanka 2017.01.22. 13:18:17

@P.Elliot: Ja és még annyi, hogy az illető nem újonnan jött, lassan egy éve van itt. Az nyilván más, ha valaki most csöppen bele egy vadidegen, számára teljesen új rendszerbe.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2017.01.22. 13:19:22

@macamuca [IHUN]: Így van.Én se hiszem el ezt a kétszázezret egy pillanatig sem.Hogy azu átlag magyar nem kap ennyit, az q élet.Lehet, hogy még 150-et se...Az a baj, hogy ebben a statban benne van Matelcsyék és az összes többi bűnöző politikus fizetése is...Így meg erősen torzító...

És akkor a kankurencia:

velvet.hu/europa/2017/01/22/negy_fontos_dolog/

P.Elliot 2017.01.22. 13:32:18

Segitesz de felrovod....
Tudod amikor kijottunk ide volt egy meghatarozott osszegu penzunk amit a szervezettol kaptunk kolcson reszletfizetesre, amikor kibereltuk a lakast, agyat es agynemut vettunk, nehany edenyt arra mar nem maradt hogy egy hutoszekrenyt beszerezzunk pedig nagyon kellett volna hogy ne romoljanak rank a megvett nyersanyagok. Egy tokeletesen vadidegen amerikai ember azt mondta hogy vegyuk meg reszletre, o megcsinalja hozza a papirokat es alairja a kezesseget. Aki intezte a dolgainkat azt ismerhette mert hello J.-vel koszont ra ahogy bejott az irodaba es hallotta a megbeszelest.
Mig elek halas leszek neki es mutatott egy olyan emberi magatartast amit sosem felejtettunk el neki.
Termeszetesen kifizettuk a hutot, ketszer is fordult elo nem tul sokkal ahogy jottunk hogy mi is adtunk kolcson, penzt, ket frissen jott magyarnak autovasarlashoz, 450-et az egyiknek, mi se lattuk oket soha azelott meg egy masiknak aki szomszed volt szinten ahhoz kellet neki 300 korul mert megoldatlan volt neki a munkabajaras kocsi nelkul.
Megadtak, mindketto bar az egyiknek mar nem mernek adni ahogy a jovoje alakult, atvert embereket de akkor megadta.
A ferjem aki nagyon jol ertett mar akkor az intezkedesekhez mindig mindenkinek segitett a papirjaik intezeseben, mara ebbol annyi maradt csak mert beteges, idos lett hogy egy egeszen csomo embernek ingyen csinalja az adobevallasat .
Ingyen, es persze a raszorulobbaknak.

P.Elliot 2017.01.22. 13:36:28

@verkagrafomanka: Egy ev egy idegen orszagban semmi. Az meg igencsak raszorul segitsegre, van aki meg evek mulva is.
Van aki intezkedos tipus, van aki gyakorlatias inkabb, minden ember mas tipus, kritizalni akkor sem szep...

Hari Seldon 2 2017.01.22. 13:51:12

@verkagrafomanka:
Még egy kérdést feltennék, ha lehet:
Voltál a Vallée des sept chateaux-nál? Nem tudom milyen, csak azt, hogy rendszeresen látom, amikor megyek el Arlon felé az autópályánál ki van rakva a hírdetése. (a blogodon sem láttam, vagy nem találtam. néha belenézek, hogy mi van a szomszédban)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2017.01.22. 14:09:54

@P.Elliot:
Bizony hogy rászorul a segítségre hosszú évek után is.
Mi még most is pedig lassan hatodik éve vagyunk itt. Egyébként nem szégyen ez. Én segítek ahogy tudok másokon és mások is segítenek nekem. Ilyen egyszerű ez.

verkagrafomanka 2017.01.22. 14:11:20

@Hari Seldon 2: persze, hogy lehet. :) Nem voltunk ott még, a múltkor egy kiránduláskor Bourscheidnál lyukadtunk ki, ha jól tudom, az is a hétből az egyik chateau, de nem voltunk a várban, csak láttuk távolról. Ahogy látom, 37 km-es túraútvonal, szóval vagy több nap, vagy (és) több részlet...

2017.01.22. 14:15:02

@verkagrafomanka: Nem ismerem az illetot, de nem lehet az, hogy bar utananezett, de nem biztos a dolgaban, neki az a biztosabb, ha eg hus-ver "tulelotol" hallja? Illetve nem lehet az is, hogy egyszeuren kell neki egy urugy, hogy beszelgessen veled? Foleg, ha latszik rajtad, hogy te jol erzed magad a borodben, es el akarja tanulni a titkodat! :D

Ismered ezeket a szerencsetlen falusi parakat a repteren/metromegalloban stb.? Akik nem birjak ezt a sok nagy tablat, es te olyan nyugodtan varsz kis aranyoska, te biztos tudod a dolgod, hadd kerdezzem mar meg, hogy mikor jon a metro, az Operaba szol a jegyem, ahhoz hol kell leszallni? Hiaba van kiirva jo nagy betukkel, es mondja be magan a metrokocsin a hangszoro is, ha az Opera kovetkezik, toled karja tudni te kis aranyos, es kepzeld el, hogy kisunokajahoz fog kiutazni Amerikaba, de nem talalja a belepokaput, es, hogy nagyon hosszu lesz-e az ut, de mar ugy varja, hogy talalkozzon vele, hat a Gabika csak 19 volt, amikor kiment abba a nagy Amerikaba, hat olyan messze van, de nagyon ugyes volt, hogy milyen jo helyen dolgozik, nagyon megcsinalta a szerencsejet es olyan szep helyen laknak, de mindig ugy aggodom, ha van valami tornado, jaj ugye a repulon se lesz ilyen, jaj hol is van a belepokapu? Jaj de jot beszelgettunk.

Vagy forditva, neked kell beszelned, de lehetoleg mindenrol kikerdez, ilyen is van, hogy megtalal, nem is tudom miert, hogy magat viszonyitsa valakihez, vagy esetleg tetszik neki, hogy ilyen magabiztos vagy, es tudni akarja, hogy te hogy csinalod. Eloszor ilyen artatlan, hogy itt amugy hol kell sorszamot huzni, de kozben figyelt mar, hogy te is magyar vagy, az utleveled ide latszik, jaj olyan jo, hogy vegre van kivel magyarul is beszelgetni, es amugy miota vagy itt, te mit csinalsz, te itt dolgozol? Ja nem, de akkor hol laksz, van-e gyereked, es melyik iskolaba jar, es vannak-e hely barataid, parod, es miert, hogyhogy, hol dolgozol es mennyiert es milyen kocsid van es hany km van mar benne? :D Ilyen total kendozetlen lecsekkolas is van neha, hogy ugy kell elole menekulni. :D

Es amugy enis barkivel nagyon szivesen beszelgetek, csak en nem csak ugy am, hanem nekem kell rendes tema, ami pedig amugyis egy fontos szuro, hogy mit gondol az eloadas temajarol, az idei expos felhozatalrol vagy akarmirol, ami miatt mindketten direkt okbol kifolyolag ott vagyunk, es nem csak ugy am osszehozott minket a sors... Hat mit erdekel engem egy vadidegen embernek az elete, es foleg, miert akarja tudni az enyemet? Gyanus, nagyon gyanus! Sajnalom, en ilyen bizalmatlan, varosi budosbunko vagyok, es amugy a paranoia = totalis eberseg. Olvastam valahol, a londoni metroban, hogy lehet kapni ilyen "Beszelgessunk" kituzot, hogy akik hordjak, azokkal lehet beszelgetest kezdemenyezni a metron. Szerintem ez csak ugy lenne fair, ha "Kerem, hagyjon beken" kituzot is lehet kapni. En a magam reszerol inkabb egy ilyet szeretnek, ha lehet. :D

Shaktee 2017.01.22. 14:18:56

@mojyo: muhaha :)

Nem lehet az útlevelet valami borítóba tenni, hogy az emberlányát ne hesszelje ki a mariska néni? :)

2017.01.22. 14:33:00

@rebel rebel: Erre eddig meg nem gondoltam, de jo otlet! :) Egynek mindenkepp jo, de nem minden szituacioban elegseges sajnos, ha az ember magyarul beszel, mar lebukott, raadasul a Mariskaneni nemzetkozi jelenseg, rengeteg valtozata letezhet, a londonimetros kituzot se magyarok talaltak ki.

Shaktee 2017.01.22. 14:36:37

@mojyo: de lehet ide is kőtözni a hólapátos tündérkertbe, ahol már fájón hiányoznak a mariskák, s keresed őket...messziről persze, a blogokon, fórumokon :))

Lecc bí pc, a józsikákat is :)

Shaktee 2017.01.22. 14:52:33

Az amerikai beteg veri magát a földhöz hogy többen tüntettek ellene tegnap, mint amennyien kimentek a beavatására. Sír, rí, asztalt ver.

Szegény világ, mi lesz veled.

puhacica 2017.01.22. 14:59:45

@mojyo: ennek a "keremhagyjonbeken" kituzonek torzsvasarloja lennek asszem :D

gabors 2017.01.22. 15:14:55

@rebel rebel: " Sír, rí, asztalt ver."

az meg el is menne de hogy a CIA-ban picsogjon az mar kicsit tulzas (ja meg letiltottak a Park Serivce TWITTER accountjat mert ki tettek egy photot !!! fasz vilag jon)

gabors 2017.01.22. 15:18:17

@mojyo: ha szereted csinald ... de en altalaban kicsit komoly arccal ranezek es megkerdezem Do I know you ?? (ha muszaly magyarul is) :-) itt altalaban veget is er a dolog. Ha ez sem segit akkor egyszeruen. Nem tudom. (akkor is ha igen)

persze ha csinibaba felmeztelenul akkor akar atom fizikat is hajlando vagyok magyarazni :-)

csak azt akarom mondani hogy a kerdezettnek is vannak opcioi :-)

P.Elliot 2017.01.22. 15:22:13

@diggerdriver: Pontosan. Mindenki abban segit a masikon amit jobban tud.

Shaktee 2017.01.22. 15:47:01

@gabors: Kanadai nőket nem engedtek át a határon, mert megmondták a határon hogy a pussy tüntetésre mennek.

A mindig kiváló, tárgyilagos program, tegnap este néztem. Röviden..az FBI vendetta okozta Hillary bukását.
Úgy érzem sok okosság van ebben is.

www.cbc.ca/player/play/859493955836

Enjoy.

verkagrafomanka 2017.01.22. 16:04:54

@mojyo: :D :D Én szívesen beszélgetek és paranoiás se vagyok (kivéve ha az illető külseje bizalmatlanságot ébreszt bennem), viszont a small talkot utálom nagyon.

gabors 2017.01.22. 16:20:21

@rebel rebel: "Kanadai nőket nem engedtek át a határon, mert megmondták a határon hogy a pussy tüntetésre mennek." jol is tettek ! :-) nincs miert tuntetni Canadaban ??

tuntessen mindenki otthon !!!

amugy minek mondtak hogy mit akarnak csinalni dicsekedtek ??

gabors 2017.01.22. 16:24:02

@diggerdriver: "Én segítek ahogy tudok másokon és mások is segítenek nekem. Ilyen egyszerű ez. " Ez szep es jo mindaddig amig uttorokent (ma cserkesznek hivjak) csinalod onkentesen.

De ez nem varhato el senkitol es ha valaki emiatt panaszkodik annak ajanlom a sun-t oda...

Shaktee 2017.01.22. 16:25:12

@gabors: voltak itt is sokan :)

Dokut nézd meg.. ha lesz időd, legalább pörgesd végig, kiváncsi vagyok mint gondolsz rulla.

Shaktee 2017.01.22. 16:26:49

@gabors: Minden kanadait beengedtek az Obama beavatásra, sőt szervezni is a választást.

gabors 2017.01.22. 16:28:25

@rebel rebel: "
Dokut nézd meg.. ha lesz időd, legalább pörgesd végig, kiváncsi vagyok mint gondolsz rulla."

Ugy tunik Trump mar rules can't watch subversive material

ezt latom csak

Oops...

We're sorry, this content is not available in your location. If you believe you have received this message in error please contact us
Error 21

Shaktee 2017.01.22. 16:30:55

@gabors: fent van streameken is, icefilms, etc..mindent én mutassak meg neked? ;)

gabors 2017.01.22. 16:52:22

@rebel rebel: "fent van streameken is, icefilms, etc..mindent én mutassak meg neked? ;) "

baszod se cimet se semmit nem irtal csak egy cbc link volt ... abbol hogy lehetne kitalalni barmit is ...

azert koszi az ujabb linkert ... azon pedig nem csodalkozom hogy upstate New Yorki hatarvadaszok nem engedtek be kanadaiakat azok utaljak mint a szart a "a szovesegi governmentet" kevesebbet akarnak meg azt sem veszik eszre hogy mindenki a varosban a szovetsegi kormanynak dolgozik :-)))) hajra Trump

Shaktee 2017.01.22. 16:57:05

@gabors: Azon azért csodálkoztam hogy milyen gyorsan váltottak át a tramplira a határon.

gabors 2017.01.22. 16:59:15

@rebel rebel: " Minden kanadait beengedtek az Obama beavatásra" a kulonbseget azert gondolom eszrevetted HA OBAMA ELLEN tuntetni jottek volna a beavatas utan lehet nem engedtek volna be oket akkor sem (nem tudom persze) ... de megertem ha valaki az usa hataron bejelenti hogy megyek az usa elnoke/kormanya ellen tuntetni akkor esetleg nem engedik be (amig nincs az usa-ban a 1st ammandment sem vedi oket)

macamuca [IHUN] 2017.01.22. 19:08:33

@gabors:
De miért jelenti be????
- Beutazásának célja?
- Turistaút. Látogatás X városban.

Oszt' jónapot.
Miért jelenti be valaki, hogy hello, jöttem tüntetni. Ez nekem magas...

SzZoole 2017.01.22. 19:12:45

Kanadai nok elindulnak a zusaba tuntetni.
Megálija oket a zusa hataror a hataron es kerdezi;
Hova hova holgyeim?
Menyunk a zusaba menstrualni a Fred Trumpeter ellen.
Hogy hova,kerdi az or;
Menstrualni!!
Na de holgyeim,nem demonstralni??
De de,monjak a canadas holgyek,de mindegy az ,csak vér fojjon!!!
Monnyon le monnyon le!!!:)))
Vicc volt.

Meghalt Torgyan Jozsibacsi:(
Nem vicc

Shaktee 2017.01.22. 19:21:49

@gabors:
youtu.be/I4bMDIIcb4E
:)
Most nézzük csak :) ansari is szuper funny

@macamuca Miért hazudtak volna, így jobb híranyag is, mindenhol megírták.

Shaktee 2017.01.22. 19:24:12

@macamuca [IHUN]: nem jelentették be, rákérdezett a határőr hogy Oda mennek-e, hogy támogatni vagy protestálni mennek.

gabors 2017.01.22. 20:00:56

@macamuca [IHUN]: "Miért jelenti be valaki, hogy hello, jöttem tüntetni. Ez nekem magas... "

nekem is !!!

hacsak nem dicsekedni akartak :-))))

Shaktee 2017.01.22. 20:03:41

@gabors: :)

Hagymánk jutott eszembe, ansari indiai szülei átköltöztek délről, észak karolinába :)) snl

gabors 2017.01.22. 20:04:22

@Zoole[uk]: "
Meghalt Torgyan Jozsibacsi:("

meg mindig elt ??? azt hittem mar 10 eve halott volt :-) RIP

gabors 2017.01.22. 20:07:36

@rebel rebel: "Ahogy a gaborsnak írtam, engem csak az lepett meg hogy milyen gyorsan lépett a határőrség. "

nem hiszem hogy lepett barhova is es tenyleg erdekelne hogy is tortent ez ... mert ha valoban azt mondtak hogy mennek tuntetni az elnok ellen akkor meg en sem engedtem volna be oket pedig nem igazan komalom a donaldot ...

Shaktee 2017.01.22. 20:13:24

@gabors: a rákérdezés az érdekes, kihegyezve a tramplira, nem az hogy le akartak menni, mind1 na hampton felsőosztály úr :)

Józsi bácsit úgy tíz éve láttam a lukács előterében üldögélve, nekünk a ő "munkássága" kimaradt, hálistennek talán? :)
Após kisgazda volt, ő kedvelte, isten nyugtassa mindkettőt.

gabors 2017.01.22. 20:47:24

@hagyma: "mi az az orbanisztan? "

tolem kerdezed ? en 1990-ben otthagytam oket pedig akkor meg libsik voltak (phuj phuj phuj)

gabors 2017.01.22. 20:55:39

@rebel rebel: OK most megneztem ... mit kellet volna mondani

Trump ??? what is trump ?? I am going to Boston ....

only idiots starts a debate with 1 biters .... (most of border patrol .. who does that ? those who coiuldnt finish high-school so even 7/11 woldnt' hire )

Canadian's don't know this ???

Shaktee 2017.01.22. 21:05:21

@gabors: Hírek akartak lenni, csodálom hogy nem érted.

Azt hiszem hogy nalatok is kotelezo a 13 high school diploma vagy magasabb a border munkákhoz.

Biztos kikeresed majd nekünk :)

Első találkozói Terivel, Justinnal es a mexikói elnökkel lesznek, ebben a sorrendben.
Orbán még várhat egy kicsit :)) A cárevicset se említette.

gabors 2017.01.22. 21:14:58

@rebel rebel: "13 high school diploma"

lehet ....

de "sajnos" ez kb 8 elemivel er fel foleg Mason/Dixon line tol delre (hagyme territory)

Shaktee 2017.01.22. 21:17:35

@gabors: Nem kell nálatok a grade 13, na ezért is lett Donald az elnök.

adg 2017.01.22. 22:44:55

Ugy elkepzeltem a szituaciot, hogy az osztrak kancellarvalasztas utan magyarok mennek ausztriaba tuntetni az uj kancellar ellen.
Nem kicsit lenne erdekes, valoszinuleg nem az osztrakok ellen horogne a nemzetkozi media, ha feltartanak a tuntetoket a hataron, mondvan, tuntessenek otthon.

Mondjuk forditva mas lenne azert, ha osztrak tomegek indulnanak tuntetni az uj magyar kormany ellen budapestre, az nyilvan a demokracia unnepe lenne, es a magyar sajto egy resze is visitva tapsikolna oromeben.

Furcsak az emberek...

Shaktee 2017.01.22. 23:09:32

@rebel rebel:

Bár mi is "gyarmatok" vagyunk mint ti, de jobban össze vagyunk nőve amerikával mint bármilyen szomszédos nemzet, itt is sántít az osztrák-magyar párhuzamod.

Sokan masíroztak Trump ellen down under is.

Shaktee 2017.01.22. 23:10:37

@adg: neked szólt, nem magammal diskurálok, remélem :)

adg 2017.01.22. 23:14:12

@rebel rebel: nem santit. Lehetett volna barmely ket orszag.
Az, hogy down under vagy kanadaban tiltakozik, az egesz mas, azzal semmi gond.

Shaktee 2017.01.22. 23:18:19

@adg Jártál-e már erre, délebbre, hogy ezt lazán el tudod dönteni, ismered az országaink speciális helyzetét, életmód, kultúra, közös határainkból fakadóan?

Shaktee 2017.01.22. 23:23:15

@adg: 5-10.000 kanadai aktívan, amerikában korteskedett amerikában. Ausztrálok is tették szép számmal...semmi gond azzal ha egy populista asshole miatt OTT IS tiltakoznak, az én könyvemben persze..nem szentirás.

Shaktee 2017.01.22. 23:24:16

@rebel rebel: amerikában korteskedett Obamáért 8 éve.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.22. 23:29:42

@macamuca [IHUN]:
"Miért jelenti be valaki, hogy hello, jöttem tüntetni. Ez nekem magas"

Hat azert, mert nemelyeknel a pussy hat alatt nem sok esz van, ugy tunik :)) (tisztelet a kivetelnek:))

Shaktee 2017.01.22. 23:31:50

@adg: Hogy világítsam meg neked jobban, pláne ha nem vagy ismerős itt..

9/11 előtt még útlevél se kellett ha lementünk usa-ba, vásárolni, kempingezni, bármiért..de ma sincs olyen érzésem - s azt hiszem hogy ebben hasonlóan érzek más kanadai polgárokkal - hogy külföldön járok, legyen az Buffalo, Boston, NYC..pedig ma már útlevél kell, s lehet hogy más dolgok is keményebbek lesznek trump alatt.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2017.01.22. 23:36:54

@rebel rebel: ez csak women's march-nak volt hirdetve, szoval nem is kellett, hogy ott legyel ;) :))))

Shaktee 2017.01.22. 23:44:05

@Zsuzsi65: sok férft'is láttam világszerte :)

Shaktee 2017.01.23. 00:08:17

@adg:

Bruce Springsteen

The E Street Band is glad to be here in Western Australia. But we're a long way from home, and our hearts and spirits are with the hundreds of thousands of women and men that marched yesterday in every city in America and in Melbourne who rallied against hate and division and in support of tolerance, inclusion, reproductive rights, civil rights, racial justice, LGBTQ rights, the environment, wage equality, gender equality, healthcare, and immigrant rights.

We stand with you.

We are the new American resistance.

adg 2017.01.23. 04:04:39

@rebel rebel: Miert kellett volna arra jarnom?

Velemenyem teljesen fuggetlen mind az usatol, mind kanadatol, vagy trumptol, hillarytol, stb.

Ket orszagrol beszelunk, ezesetben az usa es kanada.
Az egyikben valasztasokat tartanak. X nyer. Erre kanadabol felkerekednek nepek, hogy az USAban tiltakozzanak a valasztasok eredmenye ellen. Ez szamomra furcsa es visszas, meg akkor is, ha nem jartam ott, es akkor is, ha a ket orszag akarmilyen viszonyban van egymassal.

Az usaban az amerikaiak szavaznak, kanadaban a kanadaiak. Ha a kanadaiaknak annyira nem tetszik, hogy egy demokratikus valasztason nem az onekik szimpatikus jelolt nyert, akkor ezzel semmi baj, mehetnek az ottawai nagykovetseg vagy akarmelyik konzulatus stb ele tiltakozni. Vagy akarhova kanadan belul.

Nem tudom, mekkora tomegek kerekedtek fel az usaban, hogy tiltakozzanak trudo (nincs kedvem kiguglizni, hogy irja) megvalasztasa ellen. Biztos o sem tetszett mindenkinek, de nem hiszem, hogy a kanadaiak testuletileg repestek volna oromukben, ha amerikaiak tomegei vonulnak at tiltakozni.

Vagy ebbol lehetne akkor rendszert is csinalni, ha valamelyik tetszoleges orszagban nem tetszik a valasztas eredmenye, akkor gyeruk oda tiltakozni. Delrol pl johetnenek a mexikoiak is akar, mert nyilvan ok szivnak majd trumppal talan.

Azt mar csak ugy zarojelben, hogy szamomra a hazaiak tiltakozasa is eleg furcsa. Tartottak egy valasztas, amin a helyi szabalyok szerint nyert az egyik jelolt. Es akkor a vesztes szavazoi demonstralnak, hogy az nem lehet, meg csak hulyek szavaztak ra, meg mi okosabbak vagyunk, meg atombonba lesz, utalja a noket, meg akarmi, a demokracia nagyobb dicsosegere.
Nyilvan ugyanezek a nepek teli torokbol orjongenenek, ha hillary nyert volna es trump hivei most tiltakozasokat tartananak, vagy akarhonnan hivnanak vendegtuntetoket. Az lenne a demokracia vege a szemukben. Most meg a dicsosege.

Talan el kellene fogadni a jatekszabalyokat, es ami a legfontosabb, felhasznalni a kovetkezo negy evet arra, hogy visszaszerezzek az eddig leszart es hulyenek nezett valasztoikat. Nem kell sokat, majdnem megvolt a tobbseg. Ezen viszont nem fog segiteni, ha nagy pofaval hirdetik, hogy csak az idiotak, redneckek es egyeb sopredek szavazott trumpra, meg hagyma, akinek haza is van.

Az kulon nevetseges, hogy "mi vagyunk az ellenallas, akik fellepunk a megosztas ellen" :-)

Na mindegy, ez csak az en velemenyem, semmit nem szamit.

geeeteee 2017.01.23. 06:23:22

@adg: Meg az a sok lengyel is Budapesten. Micsoda internacionalizmus.

P.Elliot 2017.01.23. 06:43:50

@adg: Itt kellene elned ahhoz hogy megertsd az amerikaiak es a kanadaiak egymashoz ragaszkodasat, olyan testvernep felenek tartjak magukat, az amerikai rokonnak erzi a kanadait es vissza, szeretik egymast, ezt bevandorolt nem is erzi at igazan.
Ha barmi lenne Kanadaban baj, az amerikai mar menne is segiteni es amikor itt volt az a hatalmas hurrikan es szetverte New Orleanst a kanadaiak mar jottek is segiteni, elsokent es joforman csak ok , penzzel, pokroccal, gyogyszerrel es orvosokkal.
Persze a valasztas az mas, en mint bevandorolt en sem ertem hogy mit kerestek itt de ok jobban tudjak. Meg azt is hogy egy hibas netan haboruba sodro vagy orosz-muszlim veszely rajtuk is csattan mert a szomszedban elnek.
Az meg hogy az orszag maga valasztotta Trumpot azt csak te hiszed, aki itt el az nem. Mar Obamanal is majdnem nyiltan beszeltek rola hogy a szavazo gepeket at lehet allitani vagyis a szavazas nem ott rogzit ahol te akartad, szakertok mondtak hogy nincs annal konnyeb dolog, meg van ez szervezve ne aggodj, nem, nem Trump volt az eselyes de besegitettek neki.
A botrany nincs veletlenul, egyebkent ha Hillary nyert volna akkor Trump mar elore fenyegetozott hogy nagy tuntetest szervez az uj elnok ellen es most meg csodalkozik.

Shaktee 2017.01.23. 12:15:59

@P.Elliot: tüntetést?

Fegyveres felkelést szított arra az esetre ha a demokraták nyernek, hagymáék már fegyverekkel jártak a trump rallykra.

Shaktee 2017.01.23. 12:21:42

@P.Elliot: a két vilãgháború, 9/11 Gander, millió dolog köt össze minket. Ezt még trump se tudja kiradírozni.

Buszokkal mentünk le NY-ba hogy a turizmust beiinduljon, 9/11 után..majd hozok pár saját képet a pusztulásról.

P.Elliot 2017.01.23. 13:44:47

@rebel rebel: Ezt nem is tudtam a fegyveres felkelest. Kik vittek volna a fegyvereket? Csak nem Putinek osztogattak volna itteni titkos fegyverraktaraikbol? Mert mar ilyet is eltudok kepzelni akkora nagy pofaja volt Trumpnak.
Mocsok dolog a politika, en csak beket ohajtok, semmi mast.

P.Elliot 2017.01.23. 13:48:09

@rebel rebel: Ne hozz kepet, emlekezni sem szeretek ra, lattam eleget sajnos.
Igen, a kanadai-amerikai testvernep...Emlekszem egy utazasnal valahol a deli allamokban valaki odajott nagy mosollyal hogy kanadaiak vagyunk? A ferjemen kanadas polo volt, mondtuk hogy nem csak ott vettuk de az udvozlo, bizalmas mosoly mutatta hogy jo kanadainak lenni az Usaban, orommel udvozlik...

Shaktee 2017.01.23. 13:57:14

@P.Elliot: igazad van, úgyis hiába lenne, mert nem tudom érzékeltetni hogy mennyire kapcsolt ez a két nép.

Shaktee 2017.01.23. 13:58:54

@P.Elliot: Vinni? Van ott elég automata fegyver

P.Elliot 2017.01.23. 14:03:49

@rebel rebel: Van de azert annyi nincs meg hiaba tart fegyvert otthon valaki azert a 90%-a sosem hasznalja csak van es az nem fogja kolcsonadni senkinek. .Mert kell az egy ferfinek akkor is ha nem vadaszik, idiota szokas a multbol.
Itt fennt eszakon nem divat a fegyertartas...

Shaktee 2017.01.23. 14:12:53

@P.Elliot: Nincs kevesebb fegyver kanadában sem, ahogy Micheal Moore mondta egy filmjében az a különbség hogy itt nem töltjük őket csőre, úgy vannak az ágy alatt :-) Nekem nincs, pecázok inkább..

P.Elliot 2017.01.23. 14:21:53

@rebel rebel: Ismertem texasi pasast akitol kerdeztuk ezt a csore toltott fegyvereket az is azt mondta hogy dehogy van csore toltve, kizarolag ha hasznalni akarja valaki eppen akkor es hogy ez eppen olyan disz egy ottani fefinek mint azok a nagy kalapok.
Ijesztonek nez ki amikor hordjak de igazabol nem az.
Valtozik am a vilag, nem vadnyugat van mar, itt eszakon is van eppen eleg lovoldozes foleg bizonyos emberek kozott de azt nem emlitik mert zsebben a fegyver, ha elohuzzak akkor baj van...

Shaktee 2017.01.23. 14:51:03

@P.Elliot: Régi a 2nd Amendment, s nem hiszem hogy változni fog, nem a mi életünkben..

en.wikipedia.org/wiki/Second_Amendment_to_the_United_States_Constitution

blackhairlady 2017.01.23. 15:21:46

@P.Elliot: Azert ez nem egeszen igy van am, hogy csak disz a texasinak a fegyver, csak azertmert egy ember azt mondta meg nem igy van.
Adg-nek pedig igaza van, senki se menjen mas orszagbol tuntetni egy belpolitikai dontes miatt megha annyira joban is vannak a szomszed orszagok. Es ehhez meg itt elni sem kell, hogy igy gondolja. A segitseg az mas kategoria.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása