oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 09. 06:44,  Ilyen elefánt márpedig nincs is! 88 komment

2016. december 09. 06:44 Határátkelő

Ilyen elefánt márpedig nincs is!

Ma folytatódik és befejeződik a Seldon-család kalandjainak egy hete kezdődött története (kösz a türelmet, hogy kivártátok, szerintem érdemes volt, miként érdemes átkattintani az első részre, mert utólag jó pár képpel bővült az eredeti poszt). Ma pedig lesz itt minden az elefánttól a hangyáig, eső, defekt, kultúra és kalandok – jó szórakozást hozzá! (Jelzem, a sétáló műelefántról szóló videó mindent visz!)

cim_2.jpg

„Ötödik nap

Reggel elindultunk Nantesbe. Régen ez a város is Bretagne része volt és sokáig ez volt a fővárosa, de később máshova sorolták. Nantes egyik leghíresebb szülötte Jules Verne. Megnéztük a múzeumát.

Nantes egyébként manapság leginkább a hatalmas lépegető mechanizmusairól ismert: La Princesse-ről (ami nevével ellentétben egy nagy lépegető pók) és a Sultan’s Elephantról.

Az elefánt nagyjából háromemeletnyi magas lehet, lépeget, és közben az ormányából vízgőzt fújtat ki. Szürreális látvány, de a gyerekeknek nagyon tetszett.

Nantes legfontosabb eseménye VI. Henrikhez kötődik, aki 1598-ban itt adta ki a nantes-i ediktumot. Valójában a 30 éves vallásháború ekkora már eldőlt, a hugenották száma negyedére csökkent a korábbi időszakhoz képest, de miután Henrik is protestáns volt katolizálása előtt, és továbbra is erős maradt a protestáns vezetés a hadsereg bizonyos részeiben és a politikában, ezért fontos volt a két tábort kibékíteni egymással.

Miután családunkban többségben vannak a kiskorúak, ezért a nap hátralévő részét is gyerekes programokkal folytattuk, úgy, mint játszótér és városnéző kisvonat.

A kisvonat önmagában is jó program, mert ezt a gyerekek is szeretik, ilyenkor a szülő is „pihenhet”, valamennyire várost is néz, miközben fél kézzel fogja a vonatból kimászni készülő csemetét, hol az egyiket az egyik oldalon hol a másikat a másik oldalon (de az ilyesmi már a napi rutin része).

varosnezes_kisvonattal.jpg

Hatodik nap

Mont Saint Michelhez mentünk. Azt hiszem ez az egyik legismertebb francia épületegyüttes a világon. Még Mike Oldfield is írt egy számot.

mont_saint_michel.jpg

Az apály-dagály állása szerint változik, hogy sziget vagy félsziget éppen. Szokásunkhoz híven megint korán indultunk, amennyire ez lehetséges gyerekekkel. Rennesből másfél óra autóval, és szerettünk volna még délelőtt odaérni.

Mme Seldon is és én is nagyon izgatottan vártuk, hogy mikor látjuk meg a szigetet. Valahogy már gyerekkorom óta vágytam már ide eljutni, és féltem a „csalódástól”. Mme Seldon meg a középiskolás franciakönyvéből ismerte, és azóta vágyott ide.

Aztán megláttuk az autóúton. Tényleg érdekes látvány már messziről is. A turizmus itt nagyon jól van megszervezve. Ki vannak jelölve az autók parkolóhelyei, ott kell hagyni a kocsit, majd ingyenes buszok elviszik az embereket a szigethez (pontosabban a hídon a sziget közelébe), teljesen korrekt dolog. Ezen kívül lehet választani lovas kocsit, ami pénzbe kerül, viszont cserébe lassabb (mondanom sem kell a visszautat azzal tettük meg).

Amikor megérkeztünk a hegyhez, Marianna lelkesen felkiáltott, „úgy látszik lemaradtunk a dagályról, de szerencsére „elcsíptük” az apályt” (ezen jót nevettem, úgy mondta, mintha legalábbis 10 másik variáció lett volna, és abból csak ez a kettő jó).

mont_saint_michel_eppen_az_elcsipett_apalykor.jpgMont Saint Michel – „éppen az elcsípett apálykor”

A kolostorsziget egyébként már több mint 1000 éves. Bent nagy a zsúfoltság, mi főleg a külső fal íven próbáltunk meg felfelé haladni, elkerülve a belső sikátorok butikjait, ahol pillanatok alatt el tudtak volna veszni a gyerekek. A kolostorba nem jutottunk be, majd legközelebb… Lefelé a hegyről, azért csak vettünk mindenkinek Mont Saint Michel-es egyen-pólókat.

mont_saint_michel_egyen_poloban_tengerparton_folyton_fuj_a_szel.jpgMont Saint Michel – „egyenpólóban” (a tengerparton folyton fúj a szél)

Aki autóval arra jár, legyen óvatos, olyan hatalmas kövekkel van leszórva a parkoló, mint ami a vasúti talpfák között szokott lenni.

Utána még elmentünk megnézni Saint Malo-t. Itt született Jacques Cartier, Kanada felfedezője. Sajnos délután ötkor még annyi autó volt a városban, hogy egyszerűen nem lehetett parkolni. Tettem két kört a belvárosban.

A parkolók bejáratánál hosszú sorok voltak, mind arra vártak, hogy hátha valaki kijön, és megürül egy szabad hely. Így viszont az utcán is akadozott a forgalom. Végül feladtam, és eljöttünk, a gyerekek is eléggé kimerültek a Mont Saint Michel megmászása után, így nem erőltettem, hogy valahol a külvárosban megállok és besétálunk. Szóval a nap vége kicsit lazábbra sikerült, de időnként ilyen is kell.

Hetedik nap

Már megvolt a program, ma indulunk Carnac megalitikus köveihez, ha belefér még Quiberon félszigeten fürdünk. Szóval miután tegnap a nap vége elég „lazára” sikerült, így erre a napra egy kicsit mozgalmasabbra terveztük.

Na, ide pont nem sikerült eljutnunk. Szépen összekészültünk. Ilyenkor a kocsi megtelik, enni és innivalókkal, játékokkal. Vittünk strandfelszerelést, szóval a hétszemélyes Scenic szabad két ülése tele volt mindenféle „kacattal”.

Már legalább fél órája úton voltunk, amikor meghallottam a hangot. Defekt a jobb hátsón. Szerencsére pont a lehajtó közelében történt, így le tudtam jönni a gyorsforgalmi útról.

Egyszer csak ott álltunk a „semmi közepén”, Le Vergerben. Az autó „szügyig” megpakolva a gyerekek „nélkülözhetetlen” holmijaival, a csomagtartó szintén. Ha kinyitom a csomagtér ajtaját, kihullik egy fél háztartás. A szükségkerék valahol ott lapulhat. Ja persze, csak a nagy pakolásban nincs hozzá szerszám. Bagatell.

Emellett „szórakoztatni” is kell a három gyereket kint a puszta közepén. Szerencsére nem esett az eső, így valamennyire le lehetett foglalni őket valami gumis ugrálós játékkal.

Közben Mme Seldon felhívta a francia Assistance-ot, de ott miután kiderült, hogy magyar rendszám van rajta, a magyar Assistance-ot kell hívni. Felhívta a magyart, ott más volt bajuk, de továbbítottak az európainak. Na, ők végre kerestek nekünk egy helyi gumist, aki trélerrel el is jött az autóért.

A gyerekek szerencsére ezt is „kalandnak” fogták fel, sőt úgy viszonyultak hozzá, mint a nyaralási program részéhez. Most is emlegetik, hogy milyen volt a nagy teherautóban ülni, ami elhúzta az autónkat.

A szükségkerék, roule de galette, csak a városon belüli, kis sebességű autózásra való, rövid távon. Miután megrendelték nekünk az új kerekeket, addig Plélan-le-Grand helységben megtaláltuk a játszóteret. – Ha játszótér van, minden van. Itt meg is ebédeltünk az Excalibur nevű pizzériában.

excalibur_vendeglo.jpgAz Excalibur vendéglő

Utólag azt gondolom, hogy feltehetőleg az előző napi Mont Saint Michelnél levő parkoló kövei hasíthatták ki a kereket, amik eddig bírták. 

Nyolcadik nap 

Elmentünk Mme Seldon gimnáziumi levelezőtársához, ahol éppen nagy születésnapi partira készültek, vagy 80 vendéget vártak. Egy órát beszélgettünk, aztán tovább indultunk. 

Marina szülei egy olyan tipikus bretagne-i tanyán élnek, mint amilyen a La Famille Bélier filmen is van.

És ha már a film, azt kell, hogy mondjam, ennél a francia filmnél éreztem először azt, hogy „ismerős vidéket” látok. Még egy részlet a film végéből, magyar felirattal. (A francia feliratos változat ez.)

Bretagne tényleg kicsit különbözik a többi francia vidéktől, sok a kis tanya elszórtan, és még viszonylag sokan élnek a mezőgazdaságból. A rövid látogatás után a déli órákban indultunk tovább Caen-be.

14. Caen-ben csak egy napra szálltunk meg, így fontos volt, hogy időben el tudjuk foglalni a szállást. Aznap délután még volt egy programunk: megnéztük a világ első képregényét…

Ismét egy angol vonatkozású látnivaló. Ez egy 70 méter hosszú fali kárpit, ami kronológiai sorrendben bemutatja Hódító Vilmos 1066-os expedícióját és az azt megelőző éveket mutatja be. Szépen ki lehet venni rajta a hajók készítését, a partraszállást, a hastingsi csatát.

Azt lehet tudni, hogy a kárpit Angliában készült, de nagyon korán Bayeux-be került. Ez nem volt meglepő, ugyanis a korabeli angol királyok legértékesebb tartományai éppen a francia területeken voltak. Ismert például, hogy a legnagyobb angol lovagkirály, Oroszlánszívű Richard királyként csak fél évet élt Angliában.

karpit.jpg„Egy kis darab a kárpitból…”

katedralis.jpgBayeux katedrális – a kárpitot nem innen hoztuk (az a városi múzeumban van kiállítva)

Kilencedik nap 

Lassan közeledünk utazásunk végéhez. Caenből Lille-be mentünk.

59. Nagy flamand hagyományokkal rendelkező város, de egyben a Ct’ti nyelvjárásról is „híres”, vagyis inkább hírhedt, ugyanis Franciaországban közmegegyezés van arról, hogy ez a legfurcsább nyelvjárás legalábbis az oil eredetűek közül. Hát még annak, aki Marseille-ből keveredik fel oda.

Tizedik nap

Esik. Én szeretem az esőt, de ennyit nem, és főleg nem úgy, hogy egész nyaralásra nem vittem magammal egy hosszú ujjú ruhát sem. Egész végig egy ujjatlan vászon felsőbe jártam, amilyen szerintem a horgászoknak van, sok zsebbel. A nagy és sok zseb az nagyon fontos. Sőt talán az egyik legfontosabb annak, akinek gyereke van. Szóval nekem csak ez volt, és esett.

Nem baj, úgyis este indul a gép Charleroi-ból. Addig azért valamit csak kéne csinálnunk, elvégre nem ülhetünk indulásig csak az ágy tetején, meg Charleroi csak három óra autóval.

Így azt találtuk ki, hogy megnézzük a Természettudományi Múzeumot. A luxemburgit szeretjük (mindenféle interaktív bemutatóval, vulkáni övek felvillannak gombnyomásra, lehet megnézni a naprendszer makettjét, hogy mennyi idő alatt ér el a fény a bolygókra, stb.), csak idén átépítik.

Szóval azt gondoltuk, hogy ez is biztos jó lesz, elvégre Lille egy milliós várostömörülés. Így hát elmentünk a lille-i múzeumba, ami nem nagyon volt interaktív. Legjobban talán egy békéscsabai helyi gyűjteményhez tudnám hasonlítani, ahol ki van tömve pár kacsa, meg tyúk, és néhány ábra falon. Na, ez sem sokkal volt bővebb.

De amilyen szerencsénk volt, azért volt ott egy hangyaboly is, ahogy a levélvágó hangyák vitték a levelet végig az ágakon, meg a madzagon a kiépített fészkükbe. Na, ezt aztán elnézegettük.

A lányaink hosszas eszmecserét folytattak arról, hogy melyik hangya lehet a királynő, ki kinek a barátja. Melyik hangya a legerősebb. Segítenek a kisebbnek, mert az egyik elhagyta a levelét. Szóval találtak maguknak témát a „dögunalmas” kiállításon. Szerencsénk volt.

Két órát töltöttünk el itt, majd még tettem egy kört a városban autóval, és irány Charleroi. Innen indult estefelé a gépünk Budapestre.

Végül a számok megfejtése: azoknak département-ek száma volt felsorolva az elején, ahol megszálltunk. Így pontosan lehet követni a térképen, hogy mekkora kört tettünk meg, milyen département-eket jártunk be. Amikor végül hazaértünk, az autóban 3000-rel több kilométer volt, mint induláskor.”

HÍRMONDÓ

Egész Európában hiány a szakember

Majdnem az európai cégek fele szív(ja a fogát) a szakemberhiány miatt. Talán az oktatással kellene kezdeni valamit.

Szolidaritás, ami mindenkinek jó

Az Európai Szolidaritási Testület lényege, hogy 17 és 30 év közötti fiatalok önkéntesként vagy gyakornokként 2–12 hónapig dolgozhatnak valamelyik uniós államban. További részletek itt.

Bürokráciába fulladhatnak az angliai magyarok

Még a brit belügy sem tud válaszolni arra, miből derül majd ki a Brexit után, hogy ki vállalhat munkát az uniós polgárok közül. Még az sem kizárt, hogy több mint 3 millió új igazolványra lesz szükség.

Egy évre eltűnik London látványossága

Jó, szebb lesz, modernebb és csak egy év, de akkor is nagyon fog hiányozni, nem?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: utazás Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9712033545

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyuszigonosz 2016.12.09. 07:43:21

Ez egy végtelenül jó poszt! A Bayeux-i szöttest megnézni, az óriási, meg egyáltalán: az Elefánt!

De az a Henrik az a negyedik volt, nem a hatodik, az ott elírás lesz. (mert a hugenotta Henrik az a Henry Quatre volt a navarrai )

Hari Seldon 2 2016.12.09. 08:01:23

@nyuszigonosz:

Igen, elírás. Természetesen 4-ik a Henrik. Annál is inkább mert nálunk nem volt több, csak négy...

Köszönöm az észrevételt.

-----

HA, légy szíves javítsd ki. Köszönöm.

nyuszigonosz 2016.12.09. 08:19:11

@Hari Seldon 2: Igen, a lo nòstre bon rei Enric.

puhacica 2016.12.09. 08:51:35

:) ez jo kanyar lehetett.
Bretagne, az lenne a nekem valo videk.
a "kastelyszigeten" mi is jartunk novemberben, csak mi az itteni, cornwalli kiadast latogattuk meg. itt csak a szervizauto mehet be, egyebkent seta van, vagy keteltu. mivel a kerekes hajo pont megadta magat, elotte persze ment jopar kort, csak mi elboklasztuk az idot a parton, igy megvartuk az apalyt es a macskakoves, moszatos uton setaltunk be. csodaszep volt. :)

SzZoole 2016.12.09. 09:28:21

Nagyon ismeros vagy valahonnan,Te is es a nejed is:)
Nagyon nem irigyelek,azert 4 nö igenyeit kielegiteni nem kis feladat egyeduli ferfikent a csaladban:)))

Hari Seldon 2 2016.12.09. 10:03:31

@Zoole[uk]:
Persze, hogy ismerős. - Innen a blogról... :-)

Komolyan szólva: egyébként nem vagyok fent a közösségi oldalakon. (Nekem elég ennyi, ami itt van)

SzZoole 2016.12.09. 10:17:52

@Hari Seldon 2: a fizimiskad ismerős,mintha már találkoztunk volna valahol valamikor:)

Én is csak itt vagyok regelve,antiszociális vagyok

Hari Seldon 2 2016.12.09. 10:44:37

@Zoole[uk]:
Áh, írtam, hogy szeles idő volt, nem vagyok folyton kócos.

Egyébként meg lehet, hogy találkoztunk.
Azt szoktam mondani, hogy nekem a névmemóriámnál csak az arcmemórám rosszabb... - Hát még a "hát-memória" na az aztán végképp nincs.

P.Elliot 2016.12.09. 12:50:24

Na, ez jo reszletes, erdekes poszt, jobb mint az elso pedig az sem volt rossz.
Nagyon szep csalad vagytok, 3 kislany, 3 szereto gyerek lesz korulottetek idos korotokban mert igaz az a mondas hogy a ferfit magaval viszi a felesege csaladja, a lanygyerek aki a szulok fele fordul es oveke marad.
Szep vekonyak vagytok, a jo konnyu francia koszt csodakat tesz, ide is az kellene nekunk Amerikaba nem a sult csirkek, sonkak, steakek, a tobbi jo gazdag kajak hanem egy konnyu kis croissant reggelire egy kaveval peldaul.
Ha itt egy ferfi ele tennenek egy ilyet/ lattam reggelizo helyen Parizsban az ilyen reggeliket/ , az dobbenten meredne a tanyerra hogy ez vicc?
Jo erzekletesen lett leirva az utazas, a helyek, emlegetik a kislanyok?
Az az auto lerobbanas nekem is remalmom hogy ilyen ne forduljon elo velunk, van hozza hatul teljes keszlet kerekcserehez de ilyet meg sosem lattam kozelrol, a ferjem meg olyan ugyetlen autos teren hogy fogalma sem lenne hogy fogjon hozza, illetve ha kicserelne, nem mernek beleulni.
Mi ugy szoktuk megoldani ezt az ugyetlenseget hogy elobb lecsereljuk a kereket mint ahogy elo van irva, hosszu autos vakacional meg uj kerek nelkul el sem indulunk, az utolsonal amit nagyon hosszura terveztunk meg uttalan utakra is, magam mentem be a szervizbe es lelekre hato eloadas utan a managertol sikerult kihuznom hogy utananez hogy a friss gumi 1016-os legyen, latni akarom a jelzest rajta, / valahol olvastam anyagkifaradasrol hogy van amikor az uj gumi sok eves mert meg nem adtak el es foleg a regieket adjak el eloszor es joval hamarabb kidurranhat emiatt/, szoval a pasas meghallgatta hogy egy idos, szivbeteg emberel fogok menni akinek ez lesz az utolso hosszu autos menete es nekilatott telefonalgatni, nekik csak 2013-as uj gumijuk volt es masfel nap mulva felhivott hogy vigyem a kocsit, megvannak az uj 2016-os gumik, semmi extrat nem szamolt fel, gratulalt hogy ilyen elorelato vagyok, nana hogy az. Ki akar az ut szelen maradni valahol tavol az emberlakta helyektol ahol mi szeretunk koborolni. Van persze biztositasunk hogy jon a huzato ha ugyan jon ilyen helyen vagy megtalal, jobb megelozni a bajokat amelyest csak lehet.
Hova mentek legkozelebb?
Amig a gyerekek kicsik szerintem az orszagjaras a legjobb, szomszedom elment a 9 honapossal Sziciliaba, gyerekkocsi es hordozoules a hatukon, iszonyu meleg volt, azt mondta hogy soha tobbe, mind a harman megszenvedtek pedig ok csak jo szulok akartak lenni akik nem hagyjak maguk mogott az utodot...

P.Elliot 2016.12.09. 13:05:46

@Zoole[uk]: Most had irjak valami humorosat erre de nem szeretnem ha a posztolo magara venne csak leirok egy ilyesmivel kapcsolatos nagyon elkepeszto tortenetet, egyaltalan nem rola szol es masrol sem akik lanygyerekekkel rendelkeznek.

A teveben van egy pasas aki meteorologus hogy melyik teve, mi a neve azt jobb ha nem irjuk ki hogy ne keruljunk bonyodalomba. Magas kisse telt, szokehaju, kicsit kidulledo nagy kek szemu, egeszen jokepu pasas aki nagyon szimpatikus volt mindig. Egyszer azzal kezdtek a musort hogy gratulaltak neki a sokadik kislanya szuletesehez, azt hiszem ott is harom volt es a pasas azt mondta hogy igen, elnoiesedett a csalad, vidaman mosolygott rajta.
Evekkel kesobb vagyis most valamelyik evben bekapcsoltam a tevet es latom hogy valami tyuk musor volt, / nokrol, noknek, ilyesmit nem szoktam nezni/ ott ul kozottuk a meteorologus es kozli hogy hazassagot kotott egy pasassal, majd a foldre estem.
Ez megszokott a noies csaladjabol, hehehe es ferfit keresett maganak...Termeszetesen homosexualis lehetett mindig csak nem tudta magarol de idovel, foleg hogy lehet egymassal hazassagot kotni, rajott hogy o kicsoda es valtoztatott. Szoktam latni a teveben de mas musorban, affele talkshowban szerepel mint musorvezeto helyettesfele, neha o vezeti, a meteorologus szerepebol, illetve a tevejetol valoszinuleg kirugtak....

Golf2 2016.12.09. 13:21:17

@P.Elliot: a férfit magával viszi a nej családja... Vagy az ördög.Melyik a jobb...

puhacica 2016.12.09. 13:25:27

@P.Elliot: az elso kulfoldi nyaralasunkon kaptunk defektet, a hazauton. igazabol nem is defekt volt, hanem a szeleptomitest nem csinaltak meg rendesen vagy mit es elszokott a levego a gumibol. 130nal, autopalya belso savban. en csak azt ereztem, hogy huz a kocsi balra. aztan szepen kievickeltem vele a leallosavba, az uram meg nekiallt kereket cserelni. de ugy meghuztak a csavarokat, hogy nem birta kilazitani. az eso esett, a kamionok suhogtak el mellettunk, igy inkabb kihivtuk az autos asszisztenciat, mivel volt (es mindig van is) biztositasunk. potkerekkel jottunk haza, a vadiuj gumit pedig dobhattuk el. mert azt mondanom se kell, hogy a gumik egy hetesek se voltak.

P.Elliot 2016.12.09. 13:38:43

@puhacica: Ezert erdemes megnezni az uj autogumi gyartasi idejet mert van pofajuk eladni a nagyon regit is ujkent, ezt a neten olvastam valahol, azonnal hasznositottam az informaciot mar csak azert is mert egyik evben valamikor a kocsim kereke pedig azzal csak a kornyeken jartam teljesen lekopott talan 3 ezer miles utan es nem ertettuk miert.
Mielott kereket veszel nezd meg a gyartasi idot, ott van rajta igen pici betukkel, kodjellel rairva ,a neten ha beutod kijon hogy hova es hogy van irva, nagyito is tanacsos mert nagyon apro.

P.Elliot 2016.12.09. 13:46:48

@Golf2: Hat, a nok a csalad osszetartok, nyilvan magukeba olvasszak a ferfit. Az anyos is velejar de ez az ara.
Mondok neked valamit. Sok ferfi ott rontja el az anyost hogy kritizalja, kioktatja, veszekszik.
Nem ugy kell. Draga mama, rohansz fele, csok, oleles, bemutatasa masoknak hogy a kedvenc anyosom, szokott neha veszekedni meg kritizal de nem szamit, jot akar csak mi mar meskeppen elunk de tele van szeretettel irantunk es mi is imadjuk otet, ugy ahogy van.... Dicseret a kajaert, akkor is ha nem igazan jo amit fozott, toprenges fennhangon hogy kinek jobba foztje, a regies anyose, az ujmodi felesegee-e es nem lehet eldonteni, puszi egyiknek, masiknak is, az anyos tuzbe fog menni erted.
Probald ki ha nem hiszed.

SzZoole 2016.12.09. 14:10:57

@P.Elliot: én végig jártam azt az utat amit írtál az anyosokrol az állat világban nincs olyan hosszú nyelv,mint amilyen az enyém volt.
Már megvolt a 2 gyerek,amikor válaszút elé állítottak a nejem,vagy ők vagy én.
Ez 17 éve volt,azóta is tökéletesen el vagyunk nélkülük

P.Elliot 2016.12.09. 14:22:01

@Zoole[uk]: Nem mondtam hogy nincsenek kivetelek....

Hari Seldon 2 2016.12.09. 14:24:58

@P.Elliot:

„Ha itt egy ferfi ele tennenek egy ilyet/ lattam reggelizo helyen Parizsban az ilyen reggeliket/ , az dobbenten meredne a tanyerra hogy ez vicc?”

Igazad van. Pedig nem vicc. Lehet, hogy kardioék felé, délen több a kövér (tudod, ahogy film bejátszásban itt szoktuk egymást húzni a „délivel”… :-) ) , nem tudom, de itt nem nagyon jellemző.

„Az az auto lerobbanas nekem is remalmom hogy ilyen ne forduljon elo velunk, van hozza hatul teljes keszlet kerekcserehez de ilyet meg sosem lattam kozelrol, a ferjem meg olyan ugyetlen autos teren hogy fogalma sem lenne hogy fogjon hozza, illetve ha kicserelne, nem mernek beleulni.”

Elvileg, ha minden van, van időm nyugadtan cserélni, van normális pótkerék, meg szerszám természetesen ki tudom cserélni. - Na most épp idő, szerszám, pótkerék, nem volt.
Volt helyette három gyerek, akiket el kellett szórakoztatni, a préri közepén. Volt helyette továbbá felfújható úszógumi. Kacsástól a teknősbékásig minden. Két zsák rágcsálni való. Törülköző. Négy hátizsák. Lufi, ja igen, az mindig van. - Természtesen felfújva. És elképzelhetetlen mennyiségű szemét a kocsiban.
Rendes kereket meg amúgy is a szerelőnél kellett venni, sőt meg kellett rendelniük, mert nem volt raktáron ilyen méret.

Hari Seldon 2 2016.12.09. 14:26:56

@puhacica:
Van az úgy, amikor az ember nem akar / tud kereket cserélni.
Hátsó kerék szintén?

Hari Seldon 2 2016.12.09. 14:30:39

@Zoole[uk]:
Nem tetszett nekik a hátad? Vagy mi?
Szerencsések lehetettek volna, hogy kifogtak egy ilyen "normálisan antiszociális" alakot...

gabors 2016.12.09. 16:33:43

@P.Elliot: " ott van rajta igen pici betukkel, kodjellel rairva ,"

Nem kell nagyito !!! eleg nagy betukkel van .... kb olyan nagy mint minden mas felirat ... a kerek belso peremen (sot mindket oldalan ott kell hogy legyen ha ne adj isten forditva teszik fel. van amit ugy is lehet ha szimmetrikus a minta)

Ugy kezdodig DOT "mindefele egyeb" 3616 a vegen a negy szam a hetet es evet jelenti vagyis 36-dik het 2016-ban ....

Azert tudom mert most vettem 4 uj abroncsot es bar mindegyik 2016 elso felebol van de NEM ugyanazon a heten (ami meg elmegy)

Egy gumi el van 6 evig minimum (tobb ha nincs a napon/szelben/vizben) DE akkor is eloregszik ha nincs is hasznalva !

tanato 2016.12.09. 17:06:47

@Hari Seldon 2: Kiváló a második útleírásod is,gratulálok.Na és bravó hogy megmutattad magadat és a családodat is a blognyilvánosságnak,kevesen merik megtenni.

P.Elliot 2016.12.09. 17:28:11

@gabors: Hat akkor mond meg az autogumimnak / illetve mar nem tudod megmondani/ hogy illik 6 evig jonak lenni es nem szabad elkopni ugy hogy ne merjek vele menni, most nincs itt a ferjem hogy megkerdezhetnem hogy mennyi ideig lett hasznalva de nem sokaig az biztos. A sajat kocsimmal csak vasarolni jartam, / most nyugdijban csak egy kocsit tartunk, mert a masik felesleges/, baratnokhoz, ide-oda az nem volt tav, a masikkal szoktunk kirandulni es nagy utakat tenni.
Az hogy te kifogtad az jo de nem mindenki ilyen szerencses, aki beirta ezt az autogumi kopast, kifaradast, hasonloan jart mint en.
Raadasul a szervizbe ahova jarunk nem volt 2016-os gumi csak 13-as...

Hari Seldon 2 2016.12.09. 17:38:29

@tanato:
Hát a lányok annyit szerepeltek hogy most már nekünk is kell. Azért igyekeztem egy jó távoli képet találni...

P.Elliot 2016.12.09. 17:40:29

@Hari Seldon 2: Tunderi ez a leiras hogy mi minden van a kocsidban a 3 gyerek tarsasagaban, hat, vannak emlekeim nekem is amikor a mienk kicsi volt meg sokszor volt velunk kis baratno is, hat volt mit pakolni nekunk is.
Annakidejen mi szerencsesek voltunk mert nem volt ilyen autosulesi kotelezettseg a gyerekeknek, kesobb jott be, a kocsi hatso csomagtarto resze/ station wagon stilusu kocsi volt/ be volt rendezve jatszo szobanak, a hatso ulesre meg ra voltak pakolva a borondok ugy hogy az megmagasodott es lapos lett, arra tettunk gyerekpaplant, pokrocot es a gyerekek ha meguntak a jatszoszobat eloremasztak a toronyba ahogy ok hivtak es ott hasalva vagy ulve neztek a tajat, soha egy percig nem unatkoztak, sok jatekot is vittunk. Kora reggel amikor tovabb indultunk akkor kiemeltem oket az agybol es meg alva kivittem a jatszoszobaba, parna, takaro, aludtak ott hatul tovabb, fel 9 korul szoktak felebredni, akkor megalltunk valahol reggelizni, ott mostak fogat, arcot, feloltoztettem oket, addigra sok kilometert megtettunk, nekik rovidebb lett az ut.
Sok szep emlekem van az utakrol. Manapsag a gyerekeket kotelezo becsatolni az ulesbe ahol egy hosszu utnal megbolondulnak, vagy a szulo mert szorakoztatni kell oket. Biztonsagosabb persze, nem is tudom hogy mekkora lett a balesetmentes kulonbseg, valoszinu lett bar akkor sem volt olyan sok, igaz hogy lassabban volt szabad menni, abszolut nem volt forgalmas sehol, most az is orulet, ez az autofolyam.

P.Elliot 2016.12.09. 17:42:18

@Hari Seldon 2: Miert tavolit? Nagyon is jol neztek ki rajta ti felnottek. Egy csupa mosoly, kedves fiatal par.....

P.Elliot 2016.12.09. 17:44:28

@Hari Seldon 2: Lehet hogy ez ketszer lesz leirva mert az elobb nem jelezte hogy elment a gep.

Azt irtam hogy miert tavoli foto? Nagyonis jol neztek ki rajta. Egy csupa mosoly, kedves fiatal par....

P.Elliot 2016.12.09. 17:45:25

Nana hogy ketszer ment el....na mindegy, megyek en is mert millio dolgom van csak beneztem...

Csodabogár 2016.12.09. 17:47:06

@puhacica: Mi csak Pest és Solymár közt kaptunk defektet, akár csak gyerekkoromban egy szög volt a gumiban.:-(
Ember nem hívott senkit, legnagyobb döbbenetünkre nem valódi pótkerék volt a kocsiban elrejtve, hanem csak az a kis első segély kerék. Azzal szépen haza csorogtunk, másnap hívtunk egy gumist és megcsinálta. Azóta se voltam Solymáron.:-(
Ember nagyot nőtt a szememben, már akkor se volt fiatal.

gabors 2016.12.09. 17:47:47

@P.Elliot: "Hat akkor mond meg az autogumimnak / illetve mar nem tudod megmondani/ hogy illik 6 evig jonak lenni es nem szabad elkopni"

Azt nem mondtam hogy nem kopik el de az a hasznalattol fugg nem evtol.. az hogy ez egyik kerek sokkal jobban kopott az szinte biztos hogy a futomu beallitas lehetett nagyon elszurva amugy 6 honaponkent (5000 merfold) illik elore/hatra cserelni akkor hamarabb kiderult volna es "egyenletesebben" kopott volna

Amit mondok az az hogy AKKOR is le kell cserelni a gumikat ha nem koptak el konzervativan 6 ev korul Mo-on persze 10-et mondanak.... (amugy NY allamban ezt IS nezik a muszakin). A gumiknak sokat art pl az UV feny (meg az is ha a kocsi sokat all egyhelyben).

gabors 2016.12.09. 17:51:07

@P.Elliot: "Raadasul a szervizbe ahova jarunk nem volt 2016-os gumi csak 13-as... "

Ott nem lett volna szabad gumit venni !!

Gumit a gumis boltbol vagy megrendelni a szervizbe szalitassal online es akkor egy rendes (uj) gumit kapsz ... amit a sajat szervizedben ha abban jobban bizol felteszik.

3 eveset max felaron es csak akkor ha mas megoldas nincs.

Hari Seldon 2 2016.12.09. 17:55:43

@P.Elliot:
Igen a 40-es az fiatal. Sőt már elterveztem hogy majd amikor 50 leszek azt is besorolom a fiatal határának!

montroyal ( CAN qc) 2016.12.09. 18:01:17

@Hari Seldon 2: ez a dal .. je vole ...très touchant...

Hari Seldon 2 2016.12.09. 18:07:00

@montroyal ( CAN qc):
Ismeted korábban? Én nem. Csak a filmbeli verziót ismertem.

montroyal ( CAN qc) 2016.12.09. 18:07:16

@Hari Seldon 2: jo a kép ,super csala..d vegre képhez kothetjuk kirandulasotokat es a a commentjeiteket

montroyal ( CAN qc) 2016.12.09. 18:10:04

@Hari Seldon 2: a filmet nem ismertem de a dal valahol rémlik mas eloadasban ..

montroyal ( CAN qc) 2016.12.09. 18:12:34

@Hari Seldon 2: aha Michel Sarodou .. rakerestem ..

puhacica 2016.12.09. 18:13:00

@P.Elliot: a mienk uj volt, csak a szerelo a szelepnel valami tomitest nem cserelt ki vagy mi volt es ott engedte ki a levegot. direkt nyaralas elott vettunk uj gumikat. a "defekt" utan csak azert kellett kidobni, mert mire 130rol lelassitottam a lapos gumival, addigra szetment, de egyebkent a gumi maga hibatlan volt.

@Hari Seldon 2: az, bal hatso.

@Csodabogár: mi Horvatorszagban jartunk porul, de aztan meg 2x visszamentunk. :D igaz, mar masik autoval.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.09. 18:18:41

@Zoole[uk]:
Még jó hogy felismertsed...
A leghirhedtebb keresztapa volt tirpákiában. Ő küldte a lófejet a Ragyás Tódinak nem emlékszel?
Most a Francia Kapcsolatot építi.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Hari Seldon 2 2016.12.09. 19:24:22

@montroyal ( CAN qc):
Nekem is nagyon tetszett, ezért is raktam be.

Shanarey 2016.12.09. 19:28:58

Jó kirándulás lehetett, de ezt a kerékcsere, de nincs szerszám dolgot nem értem, mert általában ami a kerékcseréhez kell, az benne van a kocsiban gyárilag. Kerék csere nem nagy ügy, csak akarni kell. Persze a túlhúzott csavarokhoz már erő kell, és az nem mindenkinek adatott meg a kívánt mértékben.

Régi szép idők, családi nyaralás, plusz két gyerekkel, vagyis hatan ültünk az öt személyes autóban. Két hétre való cucc a kocsi hátuljában, és jött a defekt. 20 perc kellett hozzá, de csak azért mert a csomagokra elment több mint 10 perc.

A legjobb viszont még régebben történt velem, anyóssal utaztam Balatonra, még a kettővel korábbi autómmal, és az autó egyszer csak megállt. Ennek örömére, én hívtam egy ismerős szerelőt, elmondtam mi történt, ő mondta mit nézzek meg, és kiderült mi a hiba. Szerszámos láda elő, gyújtáselosztó szétszedve, és azzal, na meg egy forrasztópákával és egyébbel elindultam konnektort keresni (anyós addig vigyázott az autóra). Ennek örömére 40 percel később beléptem a legközelebbi vasútállomásra, és kértem egy dugaljat, és persze áramot is bele :-) Csak egy kicsit néztek hülyének, de a végén már nem annyira, amikor mondtam köszönöm szépen és a megjavított alkatrésszel vissza mentem a kocsihoz. Emiatt kicsit később de megérkeztünk Balatonra,

@puhacica:

Nem tömítést, hanem a szelepet nem cserélte ki. Normális szervizekben ha hozzányúlnak egy kerékhez, mármint leszedik a gumit, akkor többnyire a szelepet is kicserélik (persze csak ha réginek látszik). Új gumi felrakásakor, mindig cserélik a szelepet is

gabors 2016.12.09. 19:44:24

@Shanarey: "Jó kirándulás lehetett, de ezt a kerékcsere, de nincs szerszám dolgot nem értem, mert általában ami a kerékcseréhez kell, az benne van a kocsiban gyárilag."

Ez azert mas sok (ujabb) kocsinal nem igazan van igy. Tobb modell is van amit potkerek NELKUL hoznak forgalomba.

Hirtelen csak egy tavalyi listat sikerul talalni

publicaffairsresources.aaa.biz/wp-content/uploads/2015/11/Vehicles-Sold-Without-a-Spare-Tire.pdf

Shanarey 2016.12.09. 19:50:53

@gabors:

Oké, ezt nem tudtam, az utolsó "új" autómat 2005-ben vettem, annak még rendes kereke volt és hozzá gyári szerszámok a kerék és az izzó cseréhez.

Hari Seldon 2 2016.12.09. 20:00:13

@Shanarey:
Gyakorlatilag az összes új kocsinak maximum szükségkereke van. Ráadásul ami szerszám készlet volt eredetileg, valamelyik nagytakarításnál kikerült a kocsiból, aztán a nagy készülődésben nem raktam vissza. (indulás előtti napon Mme Seldon még ügyelt) Szóval ott voltam én meg a három gyerek, meg a pakolás. Aztán ne felejtsél el semmit. - Sima ügy.
Másik dolgog meg az volt, hogy pont olyan kerékmérete van, hogy nincs minden Norauto-ban ez a fajta. Így logikus volt, hogy a szervízben rendelniük kellett.
Ezért töltöttük a fél napot egy olyan kis helyiségben ahol a film is játszódik. - Vagyis a világ végén, plusz három kilométer.

DieNanny CH 2016.12.09. 20:21:52

@Hari Seldon 2:

Jé, pont most olvasok egy Merle könyvet arról a korszakról.
:-)

Nagyon jó poszt!

nyuszigonosz 2016.12.09. 20:27:59

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Megvan mind a 13 kötet a Francia históriából?

DieNanny CH 2016.12.09. 20:35:15

@nyuszigonosz:

Hú, te, nem tudom, ebook-on olvasom, valamikor letöltöttem egy csomó könyvet, és pár hete ezt kezdtem el. Semmit nem tudok a könyvről vagy egyéb részeiről.
A címe: A pirkadat

DieNanny CH 2016.12.09. 20:38:42

@Shanarey:

Az én történetem: 17,5 évesen, decemberben, megkaptam a jogsimat, utána februárban hidegben-ködben mentünk húgom, anyukám, én.
Defekt! (Már nem tudom, melyik.)
Egyszámjegyű főúton. Hátul kipakolni (Lada kombi), kerékcsere, anyukám mellettem remeg a félelemtől, idegtől. Senki nem állt meg...
Utána minden gond nélkül elértünk az úticélunkhoz.

nyuszigonosz 2016.12.09. 20:39:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
A Francia história 13 kötet.

-I. Francia história

-II. Csikóéveink

-III. Jó városunk, Párizs

-IV. Íme, a király

-V. Szenvedélyes szeretet

-VI. A pirkadat

-VII. Libben a szoknya

-VIII. A gyermekkirály

-IX. Az élet rózsái

-X. Liliom és Bíbor

-XI. Veszedelem és dicsőség

-XII. Ármány és cselszövés

-XIII. Pallos és szerelem

Na sajnos nekem sincs meg az összes. :-(

Shanarey 2016.12.09. 20:45:08

@Hari Seldon 2:

Nos, én az a fickó vagyok, aki szerszámok és pótkerék nélkül, nem megy hosszabb útra. Ez az első pár dolog, aminek benne kell lennie a kocsiban, és utána jöhetett bármi más, amit a család miatt be kellett tenni.

A mostani autómban, ami egy évvel fiatalabb mint az otthoni (ugyanolyan kocsim van itt és ott is) pici pótkerék van, de a szerszámoknak "gyári helye van, és ezeket sose szedem ki, ha nincs miért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.09. 20:52:38

@Shanarey: Így van. Szerszámok az alap. Nekem van pótkerék plusz defektjavító plusz kompresszor.

Hari Seldon 2 2016.12.09. 21:08:21

@Shanarey:
Igaz. Viszont akkor sem lettünk volna nagyon bejjebb. ott áltunk Bretagne-ben. Mondjuk 1400 km-re Charleroi-tól. A galette csak max 80 km/h-t bír.
Így mindenképpen rendelnünk kellett rendes kereket. - Lehetőleg úgy, hogy ne menjen rá a nyaralás töb napja. - Ebben az esetben, meg lényegében irreleváns, hogy felraktam volna a galette-t, vagy sem. Így is úgy is a Renaultra kellett várni (a mi méretünkben rendeljenek kereket), hogy tovább mehessünk a következő megállónkhoz.
Viszont abban igazad van, hogy legközelebb fogok venni PLUSZ normális kereket a következő kocsihoz, és azzal megyünk.

Shanarey 2016.12.09. 21:30:32

@diggerdriver:

Persze, de te és én is afféle "kétkezi" emberek vagyunk akik megjavítanak bármit, ha csak rajtuk múlik. De nem mindenki az.

Shanarey 2016.12.09. 21:34:47

@Hari Seldon 2:

Szerintem akár a mostanihoz is vehetsz, ha még használod efféle utazásokra. Én ebay-en néztem a sajátomhoz, használt kereket alufelnivel, és nem drága.

puhacica 2016.12.09. 21:49:03

@Shanarey: na azt. nem emlekeztem, de az uram is megerositette az altalad irtakat.

(amugy nekunk sincs potkerek a kocsiban.)

Shanarey 2016.12.09. 22:00:54

@puhacica:

Akkor szerezzetek be egyet, és persze hozzávaló szerszámokat :-)

Hari Seldon 2 2016.12.09. 22:06:25

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Megpróbálhatod letöteni pdf-ben. Nekem régebben sikerült letölteni Asimov összeset. Szóval lehet hogyha beírod a címet plusz pdf akkor kidob valamit.

jojó78. 2016.12.09. 22:06:37

@diggerdriver: Nekem, amióta Barkasom volt, mindig van egy kis szerszámos láda a kocsiban. Na meg bikakábel, vontatókötél stb :))))) Már félek kivenni, mert biztos akkor fog kelleni :)))))

Hari Seldon 2 2016.12.09. 22:11:39

@Shanarey:
Már nem. Van benne 150 000. Jövő tavasszal jön a Peugeot 5008-as, azt várom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.09. 22:32:49

@jojó78.: Persze. Bikakábel vontatókötél nélkülözhetetlen. Jégkaparó, gumipók szintén. Sőt nekem mindig van benn acélorrú bakancs biztonsági sisak és láthatósági mellény.

jojó78. 2016.12.09. 22:42:14

@diggerdriver: De neked a munka miatt kell a bakancs+sisak. Mellény nekem is van, meg pokróc, kutyajáték, víz kutyának, polifoam (de minek.......asszony tudja).
Nem sorolom tovább, nagyon sokminden elfér a csomagtartó padló alatt :))))))))))))))))

adg 2016.12.10. 00:15:14

@diggerdriver: jegkaparo nelkulozhetetlen?? Ne viccelj mar, meg elhiszi valaki. :)

SzZoole 2016.12.10. 01:06:09

@adg: nem vicc.
Múlt héten volt pár olyan reggel amikor -3-4 fok volt.
A szomszédom pl vízforralóban hoz ki vizet és azzal locsolja a jeges ablakot,a hülye..,

adg 2016.12.10. 01:11:11

@Zoole[uk]: ilyet lattam mar en is. Ablakcsere lett belole. Megtanulta a lecket a koma.

Nekem mondeom volt otthon, nem kellett kaparni. Volt elol is futoszal. 3 perc alatt lefolyt elol-hatul. :)

SzZoole 2016.12.10. 01:13:40

@adg: én sem szoktam,dupla garazsom van:)))

gabors 2016.12.10. 02:07:40

@Shanarey: "az utolsó "új" autómat 2005-ben vettem, "

En meg az elso automat 2007-ben ujonnan :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.10. 03:26:42

"azoknak département-ek száma volt felsorolva " Jó.És mik azok a départementek és melyik térképen látszódik ez?Gondolni kéne a nem-fhanszia területeken élő kiküldöttekre is...
:D
A Mözsanban nem alsó felfogatású a pótkerék?Vagy már annyira újfajta volt, hogy semmilyen se volt benne?Én mondjuk biztos nem utaznék saját autóval (olvastam, hogy a tiétek bérautó volt...) pótkerék nélkül sehová 50 km-nél messzebbre.Beteg ez a manapságbeli felfogás az autógyártóktól...

De köszönjük az írást, klassz volt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.10. 03:41:59

@P.Elliot: Néném, én is csatlakoznék, nem attól lesz defektmentes a kereked, hogy frissen lecseréled.Egy kétnapos gumival is be lehet gyűjteni egy eldobott csavart, nagyobb üvexilánkot, fémalkatrészt...Az ellen nem véd, ahogy a klasszikus is megmondta.
Egy normális mai guminak igen is el kell mennie 30-40 ezer km-t, ami átlagos felhasználásnál is van legalább 3 év.Van rajtuk kopásjelző, addig lehet használni, utána csere.De hogy 3000 miles alatt elkopjon, az apszurd.Illetve maximum egy téli gumi lehet ilyen, amit nyáron használnak.Ha mégis ilyen van, akkor anyázkodni kell a gyártónál, az a gumi gyári hibás volt.Bár azért 4 db gyári hibás gumi egy kocsin, az megint csak lehetetlen.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.10. 03:46:24

@P.Elliot: "Raadasul a szervizbe ahova jarunk nem volt 2016-os gumi csak 13-as..." Azért ez elég röhejes, ilyenkor meg kell venni máshol a gumikat és a szerviz meg csak felrakja, már ha kell erőltetni egy olyan szervízt, ami hároméves gumikat árul...Lehet, picit morogni fognak, de kutyát nem érdekli.Ahol meg árulnak, ott nagyrészt fel is szerelik, bár az Usát nem ismerem.
Nem szabad erre a gumi-dologra nagyon ráparázni, manapság a gumikal van a legkevesebb gond egy autón.Nekem vagy 15 éve nem volt defektem, pedig használjuk is azért a kocsit.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.10. 03:59:06

@gabors: Okés, de azért aki akar, vagy messze jár a civilizációtól, az tud venni egy plusz kereket, nem egy ökör ára.Meg egy táskafélét is hozzá, hogy a sz@ros kerék ne dzsuvázza össze a kocsi belsejét.Én biztos vennék.Akinek van pénze új kocsira, legyen már még 100 eurója, dollárja erre is...Szerintem.

Amúgy meg a 3000 mérföldes guminak akkor télleg futómű-baja lehetett, ha nem anyaghiba.De az sem illene mind a négy keréken, mert akkor atyaúristen-pocsék lehet az egész autó is, ha erre nem figyelnek fel a szerelők.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.10. 04:02:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Háppersze, nem kell ehhez diploma, tök egyszerű dolog egy kerékcsere.Én simán ezt oktatnám inkább, mint a sok m@rhaságot kresz-, meg jogsi vizsgán.Mármint hogy a gyakorlatban is, nem csak szépen leírva a könyvben.
Ügyesek voltatok... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.10. 04:06:42

@Shanarey: @Hari Seldon 2: Egyet értek.Semmilyen takarítás alkalmából sem veszek ki kerékcsere szerszámot, mert akkor télleg q élet, hogy kimarad...

Hari, akkor ez mégsem bérautó volt?Vagy te ilyen szinten takarítasz egy bérautót, hogy még a szerszámokat is kiveszed?Elismerésem...
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.10. 04:12:38

@adg: Mikori évjárat volt a Mundano?Nagyon sok kocsinál a fűtőszál elől csak a szélvédő alsó aljában van, csak arra jó , hogy a fekvő gumilapát ne fagyjon oda.Illetve sokan panaszkodnak, hogy van a teljes szélvédőben fűtőszál, akkor viszont zavarja a kilátást, akármilyen vékony, finom minőségű.Nektek nem volt ilyen probléma?

adg 2016.12.10. 05:17:01

@geegee: Nem tudom, milyen evjarat volt, nem emlekszem ra. Meg 2000 elotti vagy koruli, az elso valtozatbol a faceliftes. Ilyen volt pont, mint ez: cdn.johnywheels.com/2016/02/22/fordmondeoestate-l-834bdbbe8acb7a56.jpg

A teljes szelvedo futott volt, ha rafokuszaltal nagyon, akkor lehetett latni a futoszalakat, de egyaltalan nem volt zavaro. Es telen marha jo volt. Elso-hatso ablakokat, meg a tukroket leolvasztotta egy pillanat alatt, (2-3 perc) es addigra az elso odalsok is fellazultak annyira, hogy nem kellett kapargatni.

Aztan megoldodott a problema 4 eve, azota megszunt a tel. Nem kell kaparni, fagyallozni, teligumi, jeges ut, holapatolas, semmi. Csupa orom az elet....
...amig mukodik a klima. :)

Hari Seldon 2 2016.12.10. 06:28:20

@geegee:
Nem. Saját kocsival mentünk. Egyébként amikor megyünk hosszabb útra az "üléselrendezés a következő: Én vezetek. Jobb elsőn a nélkülözhetetlen dolgok, úgy mint rágcsálni valók : 1 zsák, könyvek 2 zsák, innivalók 2 csomag szívószálas 2 csomag szókás fejű üdítő, "szemetes zsák", illetve "egyéb kacat". Második sor: Bal szélső: Marianna. Középső: Mindenből ami az első ülésen van "aktív" állapotú (tehát lénygében minden). Középső sor jobb oldal: Mme Seldon. Harmadik üléssor: Johanna és Melinda. A maradék csomagtartóban már felsorolt fél dolgok úgy mint fél játékszoba, törülközők, stb... Szinte tetőig pakolva. A pótkerék a harmadik üléssor alatt van.

(érzékeltesd a gyerekkel hogy semmiség hogy kint vagyunk a pusztába pakold ku a kocsit, aztán vissza. Közben álljanak az országút mellett viszonylag nyugodtan. Igazán semmiség. - szerencsére amíg vártunk, az első fél órában szundikáltak csak utána kellett őket lefoglalni)

gabors 2016.12.10. 14:31:05

@geegee: "pótkerék nélkül sehová 50 km-nél messzebbre.Beteg ez a manapságbeli felfogás az autógyártóktól..."

56000 merfoldet ment az auto az eredeti gumikkal egyiket sem kellett cserelni nem volt defekt semmi ... ekkor meg vettem uja gumikat ... meg nem volt tukorre kopva de hat jon a tel ... na ezert nincsen manapsag potkerek ott rohadt volna a csomagtartoban extra 30-40 kilojaval a semmiert .... (OK amazonaszi oserdoben nem jartam )...

es van a biztositasomban olyan hogy ha lerohad barmi miatt

gabors 2016.12.10. 14:41:57

@geegee: "Amúgy meg a 3000 mérföldes guminak akkor télleg futómű-baja lehetett, ha nem anyaghiba.De az sem illene mind a négy keréken, mert akkor atyaúristen-pocsék lehet az egész autó is, ha erre nem figyelnek fel a szerelők. "

Nem egyertelmu PElliot posztjabol hogy egy kerekrol volt szo vagy mind a negyrol (egyes szamot hasznalt mindket esetben) ...

Ha csak egyik kopott az tutti futomo gond... de akkor is minimum 2 gumit kell cserelni mert azonos tengelyen igen nem jo kulonbozo kopasu gumikat hasznalni (foleg elso kerek eseten)

egyetertek negy anyaghibas kerek elegge valoszinutlen .. amit sejtetni enged hogy valszeg valami mar jo oreg gumit adtak el nekik azert kopott annyira ... azert ez is kicsit ketseges egy harom eves guminak sem lenne szabad 3000 mefold (5000 km) alatt elkopni (normal hasznalatot feltetelezve bar NJ-ben vannak eleg szar utak legalabb olyan szarok mint NY-ban bar MO-on sem valami jo legalabbis ahol tavasszal jarkaltam)

gabors 2016.12.10. 14:52:56

@geegee: "Egy kétnapos gumival is be lehet gyűjteni egy eldobott csavart, nagyobb üvexilánkot, fémalkatrészt..."

Ez igaz de ez altalaban nem okoz durrdefektet hanam lassan ereszt a gumi... ilyenben nekem is volt reszem...

Ujabb autokban mar van kerek nyomas erzekelo ... USA-ban mar minden uj autoba kotelezoen van "valamilyen" erzekelo

Van amelyik kerekenkent mutatja a kereknyomast van amelyik csak azt mutatja hogy "valamelyik" kerekben a nyomas az utolso beallitas ota 20%-t csokkent (azt hiszem ez a minimum kovetelmeny)... Na ilyenkor az ember megall es megnezi mi van es az esetek donto tobbsegeben el tud menni a legkozelebbi gumishoz. Ahol, megint csak nem biztos, de az esetek donto tobbsegeben szakszeruen javithato a gumi.

Amugy hetente ket-hetente erdemes a nyomast ellenorizni nem csak szemmel mert ott nem nagon vesz eszre az ember 5-6 hianyzo psi-t sem. (amugy ez is hozzajarulhat tulsagos gumikopashoz )

Ez foleg ilyenkor fontos amikor az atlagos homerseklet jelentosen csokken hetenkent ...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.11. 15:05:57

@adg: Aham, ez a farkaspofájú.Nem is hittem volna, hogy már ezekben volt ilyesmi.Kösz a választ.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.11. 15:07:29

@Hari Seldon 2: Haha, hát ez érdekes ülésrend.Gondolom, a nejed a szerver, aki ellátja a klienseket mindenféle kérések teljesítésével...
:-))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.11. 15:09:34

@gabors: Jó, oké, nekem se volt már defekt vagy 15 éve.De én félnék az úton maradni, főleg ha messze is vagyok mindentől.Egy városi autóból ki lehet hagyni, de ha messzire megyek, nekem jól jön.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.11. 15:11:11

@gabors: igen, érdekes az egész sztori, jó lenne tudni a tényleges okokat, megoldást

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.11. 15:14:17

@gabors: Itt Ojrópában tudtommal inkább csak a drágább új autókban van ilyen.Baráték kocsijában meg pont ez a szenzor sz@rt be és mutatott hülyeségeket.Akkor van baj, ha esetleg a motort is letiltja a hibásan működő szenzor.Nem tudom, hogy ezek a funkciók az autózást segítik-e vagy inkább csak szívatják a közlekedőt...Értsd, mégy egy lehetséges problémaforrás...
:-)))

M. Péter 2016.12.11. 16:06:16

@geegee: 2012 óta az EU-ban is kötelező.

kardio1 2016.12.11. 16:26:58

Jó lett a beszámolód, Hari !
Henrik sorszámát már korrigáltatok. Az északiakat Ch'tinek hívják.
Laza reggelit esznek sokan, de hamar meg is éheznek :-)
Ilyen tanyákkal teleszort vidéket meg sokfelé láthatsz az országban, ha kilepsz a lotaringiai iparvidekrol. Nantes -ban a Loire a valasztoviz. A folyó északi partján lakó Nantes-iak inkább bretonnak érzik magukat.

DieNanny CH 2016.12.11. 18:37:41

@geegee:

"Ügyesek voltatok... :-)"

VoltTUNK??? Én csináltam, egyedül!
:-D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása