oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 08. 06:48,  Szülő és tanár egyszemélyben külföldön 55 komment

2016. december 08. 06:48 Határátkelő

Szülő és tanár egyszemélyben külföldön

Alapvetően nem kérdés, hogy amikor egy család külföldre költözik, akkor a gyerek szépen beiratkozik a helyi iskolába, és ott folytatja tanulmányait. Csakhogy ez nem mindig ilyen egyértelmű döntés, előfordulhat olyan élethelyzet, amikor a szülő arra a nem egyszerű döntésre jut, hogy a gyerek magántanulóként folytassa. Ennek sok oka lehet, ezek taglalásába most nem mennék bele, azt viszont érdemes körüljárni, milyen előnyei és hátrányai lehetnek az otthoni tanulásnak.

magantanulo_foto_flickr_com_woodleywonderworks.jpg

A határátkelés alapvetően rengeteg lehetőséget jelent a család minden tagja számára, a felnőtteket csakúgy, mint a gyerekeket új nyelvi környezetnek, kultúrának, világszemléletnek teszi ki.

Az esetek döntő többségében még akkor sem kérdés, hogy a gyereket beíratjuk valamelyik helyi iskolába, ha tulajdonképpen otthon is maradhatna tanulni, éppen azért, hogy elsajátítsa a nyelvet, a kultúrát, megtanuljon beilleszkedni.

Ugyanakkor abszolút el tudok képzelni olyan élethelyzetet (például ha egyértelműen meghatározott időre, mondjuk egy évre költözünk valahova, és a gyerek nem beszéli megfelelően az adott ország nyelvét), amikor komolyan felmerül annak a lehetősége, hogy a gyerek inkább legyen magántanuló, és vizsgázzon le Magyarországon.

A döntésig persze rengeteg kérdés vezet (nem szakítom-e meg rosszkor a gyerekem tanulmányait?; milyen oktatási lehetőségek vannak az új helyen?; megengedhetem-e magamnak, hogy esetleg ne állami iskolába járjon?; várhatóan hamarosan újra költözünk-e?; és még folytathatnám), de most tegyük fel, hogy végül úgy határozunk, saját kezünkbe vesszük az oktatását.

Ha megpróbálsz belehelyezkedni ebbe a helyzetbe, akkor az első gondolat nyilván a félelemé, én például nem feltétlenül merném bevállalni, a pedagógusszakma mégis csak komoly dolog, nem? (Speciel a tragikusan rossz friss PISA-eredmények ismeretében azért még pár kérdőjel akár oda is férhetne az előző mondat végére…)

Szóval ha eldöntöttük, hogy a gyerek magántanuló lesz, akkor az első dolgunk, hogy megnézzük, az adott országban, ahová költözünk, ez egyáltalán lehetséges-e. Például ha kiderül, hogy Németországban nem, akkor a továbbiakban a dolog tárgytalan.

Ha jogi akadály nincs, akkor vehetjük elő a papírt, hogy felírjuk a mellette és az ellene szóló érveket. Például így:

Mellette

- Egy teljesen új kulturális és nyelvi környezetben találjuk magunkat, a gyerek valószínűleg nem beszéli még elég jól a nyelvet – valószínűleg mi jobban tisztában vagyunk a képességeivel, a tanulási tempójával, és könnyebben tudunk alkalmazkodni hozzá

- Nagyobb rálátásunk és beleszólásunk van a tananyagba és a tanítási módszerekbe (pontosabban: egyáltalán van beleszólásunk)

- A családi kötelékeket jó esetben erősíti az, ha együtt tanulunk a gyerekkel (bár ez erősen család-, szülő- és gyerekfüggő)

- Az egyébként napi utazással eltöltött időt hasznosabb dolgokra lehet fordítani, egyéb hobbikra, a gyerek érdeklődésének megfelelő tanulnivalókra

- Az otthoni környezet kevesebb feszültséggel jár, mint az iskolai, ráadásul kevésbé zajos is, így könnyebb koncentrálni, gyorsabban lehet haladni a tananyaggal

- Sokkal rugalmasabb, mint az iskolai oktatás

- Ha előre látjuk, hogy nem maradunk évekig egy helyen, akkor az otthontanulás akár a stabilitást is jelentheti a gyerek életében, és ez elég fontos lehet

Ellene

- A legnagyobb (majdhogynem döntő) ellenérv az, hogy mi vállaljuk a felelősséget a gyerek oktatásáért. Ami durva és félelmetes. Kérhetünk persze segítséget, akadnak már mindenféle távoktatási és egyéb segítségnyújtási módszerek, de azért a nap végén mégis csak mi felelünk mindenért. Mi leszünk a hülye matektanár. (Brrr…)

Szóval kérhetünk távsegítséget, ami egyrészt pénzbe kerül, de sokat lendíthet a dolgon. Szintén érdemes megkeresni különböző online közösségeket, akad belőlük jó pár, vagy megpróbálhatunk felkutatni a közelben élő, hasonló helyzetben lévő szülőket.

- Egyáltalán nem biztos, hogy minden gyerek (és felnőtt…) esetében működőképes a dolog. A hatékony közös munkának számtalan feltétele van, és óhatatlanul lesznek feszült pillanatok. Ha a gyerek nincs benne 100 százalékig, akkor inkább el se kezdjük.

- Az otthoni tanulás mellett muszáj megtalálni azokat az alkalmakat, amikor a gyerek saját korosztálya társaságában lehet

- A hatékony tanulás magas szintű koncentrációt és motivációt vár el mind a gyerek, mind a szülő részéről, elkötelezettség nélkül nem megy. Ha tanulni kell, akkor tanulni kell, és akinek van (vagy volt) iskolás gyereke, az pontosan tudja, milyen közelharcot kell néha vívni a leckekészítés esetében – most képzeljük el ezt egész napos programként…

Három történet

Persze ez egészen eddig csak okoskodás, azzal együtt is, hogy a magam részéről egy időben én is sokat gondolkoztam a témán, szóval lássunk három ide vágó történetet az Expat arrivals oldalról!

1. Rossz időpontban külföldön

Minden iskolarendszerben vannak olyan évek, amikor nem a legszerencsésebb kivenni a gyereket a suliból (mondjuk ha éppen felvételi következik). Nagyjából így járt Ann-Marie és lánya, Krystina, amikor az Egyesült Királyságból Németországba költöztek.

Kettős problémával szembesültek: egyrészt Németországban muszáj beíratni a gyereket iskolába, másrészt tudták, hogy nem sokkal azután, hogy visszatérnek, a lánynak vizsgáznia kell (GCSE előtt állt). Így aztán a távoktatás mellett döntöttek matekból és németből, hogy ne okozzon zavart a hazatérés.

„Azt tudom tanácsolni a határátkelő családoknak, hogy a lehető legtöbbet hozzák ki a külföldi oktatásból. Ugyanakkor azt gondolom, bizonyos országokban a magántanulói forma jobb megoldás. Tisztában vagyok vele, hogy némely szülő fázik az otthoni oktatástól, ezzel együtt érdemes megfontolni, különösen, ha nem vagyunk biztosak a helyi oktatás színvonalában. A gyerekek iskola hiányában is könnyen tudnak kapcsolatokat teremteni, és én még mindig inkább az otthoni tanulásra szavaznék, mintsem kitegyem a gyerekem egy olyan környezetnek, melyben nem boldog” – mondta Ann-Marie.

2. Rugalmasság a nehéz időkben

Maria és férje még 2007-ben költöztek az Egyesült Királyságból Dubaiba. Odahaza a lányaik kitűnő londoni magániskolába jártak, és ugyanez várt rájuk új lakhelyükön.

Csakhogy 2008-ban jött a válság, és a család egyszer csak arra volt kénytelen rádöbbenni, hogy nem engedhetik meg maguknak a drága dubai iskolát. Úgy alakult, hogy átköltöztek Dohába, de ott sem tudták fizetni a sulit, ráadásul hatalmas várólista volt.

Így aztán Maria úgy döntött, otthon tanul majd a gyerekekkel, ami a spórolás mellett azért is volt jó megoldás szerinte, mert így fel tudta készíteni a lányokat arra, hogy a majdani hazatéréskor zökkenőmentesen be tudjanak kapcsolódni az oktatásba.

Ráadásul szegény embert az ág is húzza alapon az egyik kislány, Lucia súlyosan megbetegedett, de így nem maradt le olyan nagyon a tanulmányaiban, mint egyébként történt volna.

3. Fedezd fel magad!

A most 18 éves Deborah családja 13 éve költözött az Egyesült Arab Emirátusokba, és ott is járt iskolába 14 éves koráig, de ezen idő alatt négyszer is iskolát váltott.

Mivel az ottani iskolák vagy drágák és nehéz bejutni, vagy nem a legjobb színvonalúak, ráadásul szeretett volna brit érettségit tenni, ezt követően bentlakásos iskolába ment, de aztán a GCSE letétele után visszaköltözött Dubaiba.

„A családdal úgy döntöttünk, hogy alighanem jobb lesz nekem magántanulóként folytatni” – mesélte Deborah, aki nem bánta meg a döntést, mert elég sokat költözik, és így „magával tudja vinni” a tanulmányait, ráadásul az iskolai környezetet meglehetősen stresszesnek találta, így viszont állítása szerint jobban tud koncentrálni a tanulásra.

Persze tisztában kell lenni azzal, hogy az otthoni tanulás komoly elkötelezettséget követel meg a benne résztvevők mindegyikétől: „Komoly ébresztő volt, mert rá kellett döbbennem a legrosszabb tulajdonságomra: arra, hogy hajlamos vagyok halogatni a teendőket. Viszont azóta sokat fejlődött szervezőkészségem és kezdeményezőbb vagyok”.

Összefoglalva: a magántanulói életforma nem való mindenkinek, és szerintem komoly veszélyeket is rejt magában, de ha valaki elég elszánt, és meg van hozzá a tudása, akkor érdemes alaposan végiggondolni az előnyeit és a hátrányait, és körbenézni egy kicsit.

Ti bevállalnátok, hogy ti tanítsátok a gyereketek?

Határátkelő találkozó! 

Tavaly azt írtam, hogy ha nem vigyázunk, lassan hagyomány lesz az év végi budapesti Határátkelő-találkozóból. Nos, nem vigyáztatok, az lett… A szervező idén is Digger, a lehetséges időpontok pedig: december 27., 28. Aki szeretne jelen lenni, az vegye fel vele a kapcsolatot emailben (janoshorvath65KUKACyahoo.com). Akár mind a két napot meg lehet jelölni, amelyik napra a legtöbb visszajelzés érkezik, azon lesz a találkozó délután 5-kor a Menzában, a Liszt Ferenc téren. Jelentkezési határidő dec. 20. 

HÍRMONDÓ

Szigorítaná Svájc az uniós bevándorlást

A tervezett módosításokat csak márciusban jelentik be, majd ezt követően kezdődhetnek az egyeztetések az Európai Unió és Svájc között.

A brit kormány is rájött, hogy hiányozni fognak a határátkelők

Mondogatjuk egy ideje, most már a miniszterek is rájöttek, hogy szükség van az alacsonyabban képzettek külföldiekre is. Lesz még meglepetés!

Muszlim gyerekek katolikus iskolában

Az angliai és walesi katolikus iskolákba járó gyerekek harmada nem is katolikus, és meglepően sokan vannak köztük a muszlimok. Választani pedig az erkölcsök és az értékrend miatt választják.

(Fotó: flickr.com/woodleywonderworks)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola magántanuló

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4612031897

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.12.08. 06:58:32

Muzulmánok katolikus iskolában.. az erkölcs és értékrend miatt...Miért nekik nincs?

verkagrafomanka 2016.12.08. 08:09:42

En sem azt nem tudom elképzelni, hogy en tanítsam a gyereke(i)met, sem hogy a szüleim engem tanítsanak. Nekem kell az a választóvonal (mindkét irányba), hogy az iskola az iskola, a család meg a család. Másfajta közeg, másfajta kapcsolatrendszer. Es szerintem hagyni kell a gyereket kibontakozni, hogy igenis próbáljon meg a saját közegében, a kortársai között boldogulni, különben soha nem lesz képes velük normális kommunikációra, nem lesznek meg a közös pontok (és itt meg csak nem is kifejezetten a közös emlékekkel gondolok), ki fog lógni. Plusz ma mar a jobb helyeken projekt- vagy csoportmunka van az iskolában, ezt egy szülő-gyerek felállásban nem lehet megvalósítani, pedig nagyon fontos lenne a gyerek szempontjából.
Arról nem beszélve, hogy nem tudom elképzelni, hogy annyi idom legyen, hogy en tanítsam a gyereke(i)met.
Nyilván vannak olyan esetek, amikor a szülő ugy érzi, nincs másban választása, de pl ha a méregdrága magánsulit nem tudja fizetni, akkor ott az állami, meg az otthontanítas elott. Mindenki magán dönti el, mi a prioritás, szerintem a szülőnek és a gyereknek is érdeke, hogy ne 24/24-ben legyenek egymásra utalva.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.08. 08:28:54

@Golf2:
Dehogynem. Úgy hangzik a vezérfonal hogy "öld meg".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.08. 08:55:58

@Határátkelő:
Ok igazad van, átfogalmazom.
Az elsőszámú iszlám értékrend, "aki nem muszlim nem ember".

SzZoole 2016.12.08. 09:31:03

Van itt egy kommentelo holgytarsunk aki tanar,volt anno,es tobb orszagban megfordultak,Ö biztos tobbet tudna errol mondani,ha akar.

@diggerdriver: @Határátkelő: most olyan munkam van,ahol iskolakat jarok minden nap.
Zsido,egyhazi es vegyeseket is.
A zsidoiskolakban rendkivul eros biztonsagi intezkedesek folyaman jutok be,autoval.
Rendkivul nagy a fegyelem a diakok kozott is.
Az egyhazi iskolaknal mar ez nem annyira szigoru,de a diakok ott is fegyelmezettek.
Na most a vegyes.
Amig bejutok az epuletben,legalabb 3-4 gyerek fogja ram a kezet,mutato ujjaval elore huvelykujjaval felfele,es akarnak leloni,nem vicc.
Olyan is elofordult,hogy mar bent voltam az epuletben es a gyerekek7-8 ev koruliek,vonaltak egyik helysegbol a masikban.
Ilyenkor 1-2-3 tanar felugyeli/kiseri oket.
En felre huzodtam es vartam,hogy a gyerekek elvonuljanak.
Egyszer csak egy kemenykisfiu hatulrol vallal kemenyen nekem jott.
Meg kerdeztem tole,szepen,hogy;he,mi a gond?
A tanar ezt vegignezte es nem gyozott elnezest kerni Adhdulka viselkedesert.
Mondtam persze semmi gond.

LyukasBogrács 2016.12.08. 09:44:52

"a pedagógusszakma mégis csak komoly dolog, nem?"

De az. Az orvosszakma is komoly dolog. Meg a focistaszakma, meg az úszószakma, meg az olimpiarendezési szakma is mind-mind komoly dolgok. Csak hát mindenre nem jut pénz....

takarék-láng 2016.12.08. 09:44:57

"ha tulajdonképpen otthon is maradhatna tanulni, éppen azért, hogy elsajátítsa a nyelvet, a kultúrát, megtanuljon beilleszkedni."

- aki otthon marad az hogy illeszkedik be? Csak nekem ellentmondasos?

takarék-láng 2016.12.08. 09:45:03

@diggerdriver: uszitas gyuloletbeszed amit muvelsz

:))))))

takarék-láng 2016.12.08. 09:45:19

Ugy vettem eszre, hogy elindult egy ujabb liberalis vonal, amely az iskolarendszer betamadasat es hosszu tavon a szetbombazasat celozta be. Pl a divany.hu szelsosegesen feminista es liberalis honlap sorozatban kozli a valosaggal koszonoviszonyban sem levo amerikai honlapokrol masolt es forditott "cikkeket" amelyek a hagyomanyos iskolakat kizarolagos rossznak allitjak be.
A celjat mindennek sejteni tudom: minel muveletlenebb es kevesebb ismerettel rendelkeznek az emberek annal konnyebb oket iranyitani es fogyaszto masszava degradalni.

Blogszerkeszto: illene ideirni neked is, honnan olloztad ossze az iras elejet.

adg 2016.12.08. 10:05:04

@takarék-láng: "ha tulajdonképpen otthon is maradhatna tanulni, éppen azért, hogy elsajátítsa a nyelvet, a kultúrát, megtanuljon beilleszkedni."
Igen, csak neked, mert lehagytad az elejet, persze, hogy ertelmetlen. Nezd csak:

"még akkor sem kérdés, hogy a gyereket beíratjuk valamelyik helyi iskolába, ha tulajdonképpen otthon is maradhatna tanulni, éppen azért, hogy elsajátítsa a nyelvet, a kultúrát, megtanuljon beilleszkedni."

Hm?

M. Péter 2016.12.08. 10:20:46

@verkagrafomanka: Vannak amerikai ismerőseim, akik otthon tanítják a gyerekeiket. Az interneten van otthon tanulók számára írt tananyag, azt használják. Csapatmunkát is végeznek más otthon tanuló gyerekekkel. Nyertek állami matematikaversenyt, műszaki versenyt is, ahol tervezni és megépíteni kellett valamit, szóval szerintem rendben van az oktatásuk színvonala.

Határátkelő 2016.12.08. 10:28:27

@adg: Ne fáraszd magad, csak a szokásos.

LyukasBogrács 2016.12.08. 10:31:10

Szerintem sincs semmi gond az otthoni tanulással.

Én diplomaosztás óta otthon tanulok, meg a buszon-metrón.

Hari Seldon 2 2016.12.08. 11:04:39

@Golf2:
Az erkölcsi értékrendnek nem feltétele a vallásos oktatás.
Csak miután sok helyen jobbnak számít az egyházi iskola (vagy legalábbis úgy vannak elkönyvelve, hogy ott jobbak a tanárok), ezért azt választják, ha megtehetik, szerintem ennyi a lényeg.

Hari Seldon 2 2016.12.08. 11:09:03

Egyébként meg is értem, hogy magántanuló lesz valaki Dohában, vagy az UAE-ben. Senki nem akarhatja a gyerekét kitenni egy olyan közösségbe.
(Trump kicsit "lazított" a PC-n...)

Határátkelő 2016.12.08. 11:11:18

@Golf2: @Hari Seldon 2: Speciel iskolájuk van kevés. És ha az állami és az egyházi (még ha katolikus is) között kell választaniuk, akkor utóbbit választják.

P.Elliot 2016.12.08. 13:56:04

@M. Péter: En is ismerek embereket itt akik otthon tanitjak a gyerekeiket meghozza kivalo eredmennyel, kevesebb az ures ido, nem kell koran kelni, ha a gyerek elvegezte a feladatait akkor rengeteg ideje van meg nem ugy mint a valodi iskolasoknak, nincs stressz, a gyerek nem keveredhetik rossz tarsasagba illetve nem tanulhatja el a hulyeseget a masiktol.
Nem, nincsenek elzarva mas gyerekektol, ossze vannak fogva csoportokba az otthon tanulo gyerekek, jarnak egymashoz, egymas oraira is ha ugy gondoljak, van hogy egyutt tanulnak, minden iskolai unnepseget ok is megunnepelnek, a gyerekek joba vannak egymassal, kozos kirandulasok, baratkozasok, igazabol nem maradnak ki semmibol.
A lanyom erre annyit mondott hogy szerinte csak 6-ik osztalyig vagy 8-ig erdemes rendes iskolaba jaratni a gyereket hogy tanulja a kozosseget utana az otthon tanulas jobb. Viszketeg gyereknel meg egyenesen tanacsos mielott kitalal dolgokat illetve atveszi valaki hulye szemleleteit.
Egy ismeros no azert vette ki az iskolabol az elso osztalyos kisfiat mert a tanitono felsorolta hogy a gyerek milyen tehetsegtelen, szetszort, nem erdekli semmi, tanacsolta hogy vigyek szakemberhez aki megnezi hogy miert., maganiskolarol beszelek.
A no azt mondta hogy eszebe jutott az osszes keserve iskolas koraban, ugyanebben az intezmenyben ahol csak bukdacsolt es teljesen kivolt az iskolatol de meg a masiktol is ahova atirattak, azt mondta hogy meg a mai napig nem erti hogy tudott egyetemre menni, tanitono lett, neki az egesz gyerekkora egy remalom volt az iskola miatt, szoval lehet hogy a gyereke ugyanaz a tipus tehat kiveszi.
Persze az allasat otthagyta, valami esti iskolakban tanitott meg de nappal kutyaidomitasbol elt a tanitas mellett mert magas szinten ertett hozza es orankent 110 dollart kert erte, nem volt minden nap kutya de volt hogy tobb is naponta.. A kutyakat odahoztak hozza, amig a gyerekek vegeztek a dolgukat a nagymama felugyelete alatt addig kutyaiskolat tartott amit a gyerek elvezettel neztek vegig amikor mar nem volt dolguk, azt mondta hogy az o elete is nyugodtabb lett, vidamabb, neki is kevesebb stressz, van meg 2 masik gyerek azokat be sem iratta az iskolaba, ok is otthon kezdtek.
Azt mondta hogy kituno tanulo mind a harom. Gondolom csak vizsgara viszi oket be.
Azt mondta hogy nagyon sokszor kirandulnak, rengeteg muzeumba mennek, mindenfele ismeretterjeszto eloadasokra is.
Lehet hogy ez lesz a jovo iskolaja egyszer?

macamuca [IHUN] 2016.12.08. 17:41:30

@P.Elliot:
Ez csupa pozitívum (nem irónia!, tényleg az!), de...
Gondolod, hogy ez, az otthon dolgozik a szülő/esténként dolgozik, ez tömegesen lehetséges? ...
Mert szerintem nem. Tehát nem ez a jövő iskolája, tekintve, hogy az emberek nagy többsége napközben dolgozik, tehát nincs ideje =lehetősége napközben felügyeletet!! ÉS oktatást biztosítani a gyerekének. Arról nem is beszélve, hogy ahhoz, hogy valaki tanítani tudjon (olymindegy, hogy gyereknek, vagy felnőttnek, és hogy konkrétan mit) minimum 2 dolog szükséges : magabiztos tudás adott témában ÉS képesség a tudás átadására. Namost az emberek nagy többségénél minimum az egyik hiányzik...., és így nem, hogy nem jobb az otthoni tanulás, de egyenesen rosszabb...
Kétségkívül sok esetben jobb megoldás az otthoni tanulás, de nem véletlenül nincs jelen tömegesen.

gabors 2016.12.08. 18:15:40

@P.Elliot: 'Lehet hogy ez lesz a jovo iskolaja egyszer? '

Hat csak azoknak megy ez akiknel az "asszony" otthon maradhat penzkereses nelkul (vagy mert gazdagok pl).... na a tarsadalom tobbsege ezt egyre kevesbe tudja megengedni maganak. (hacsak nem lesz valami gyokeres valtozas ez igy is marad).

Es nem mindenki tud tanitani sem. Aznokivul erosen a tarsadalmi retegek bebetonozasat jelenti. Tanulni az ember csak okosabbtol/tobbet tudotol tud.

Shanarey 2016.12.08. 19:11:54

Szép történetek, csak enyhén mese jellegűek. Az átlag embereknél ez azért nem olyan egyszerű, hogy a szülők egyike szépen otthon marad, és tanítja a gyereket. na meg az a másik hogy hány olyan ember van, aki tud is tanítani, mert az is egy szakma, nem pedig egy egyszerű dolog, amire bárki képes.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.08. 19:29:29

OFF: bocsanat, hogy off-olok, de biztos, hogy sokaknak van tapasztalata hasonlo ugyben, ezert batorkodom kerdezni. Szoval a ferjem (informacio hianyaban) elkovette azt a hibat, hogy az ajandekkent feladott csomagra rairt $65 erteket.
Elvileg az EU-n kivulrol erkezo, 45 EUR feletti csomagra (ajandek) 27% AFA fizetendo. A weboldal azt irja, a"A vámkezelések alapját a küldemény tartalom, illetve annak igazolható összegehatározza meg. ... Az előzőek miatt a vámkezeléshez elengedhetetlenül szükséges az alábbi
dokumentumok bemutatása:...Ajándék esetén a feladó általi írásos értéknyilatkozat, melyben megjelöli az általa
küldött küldemény értéket. /Nem formanyomtatvány, a feladó által írt és aláírt nyilatkozat/ "
Van vkinek tapasztalata errol, ill. kuldott ilyen nyilatkozatot?
Elore is koszi a valaszokat, nyugodtan irjatok provatban a profil oldalamra, nem akarom szet OFF-olni a kommenteket :)

gabors 2016.12.08. 19:30:03

@macamuca [IHUN]: na pontosan ezt akartam mondani en is csak neked jobban sikerult ..:-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.08. 19:43:11

@takarék-láng: "aki otthon marad az hogy illeszkedik be? Csak nekem ellentmondasos?"

Valoszinuleg azert ellentmondasos neked, mert a magantanuloi rendszer (home schooling) Mo-n meg nem annyira elterjedt, es nincs olyan kiepitett rendszere, mint mas orszagokban, ezert nincs (vagy teves ) informaciok keringenek rola.
Azokban az orszagokban, ahol ennek hagyomanya van, a szocializacios problemak elkerulese erdekeben ezt is nagyon jol megoldottak: pl. rendszeresen vannak kozos programok ilyen gyerekeknek, talalkoznak, muzeumokba, es egyeb, a tanulasukat elosegito, kiegeszito programokra jarnak egyutt. Tobb ilyen csaladot ismerek, a gyerekek - bar teny, hogy kicsit "bubble"-ban elnek :-) - azert normalis polgarai lesznek a tarsadalomnak :)

P.Elliot 2016.12.08. 19:51:43

@macamuca [IHUN]: Nem nagyon van idom most beszelgetni csal egy -ket szora jottem vissza. Nem azt mondtam hogy ez a jovo iskolaja hanem kerdeztem hogy ez lenne?
Illuzioim nincsenek, az iskolak, foleg az allami mindig azt sirja hogy keves a penz erre sincs, arra sincs, majd lassan a szulore fogjak sozni a koltsegek egy reszet majd a tobbit is probaljak szep lassan es biztosan de a szinvonal nemigen fog emelkedni. .
Mindenki nem tud gyereket tanitani az biztos, en csak ezzel a novel beszeltem reszletesebben, a tobbit akit ismerek azok nem tanarok, ott meg csak annyit tudok hogy a matekra fogadott a gyerekcsoport szulei magantanart es elosztottak a koltsegeket, de a tanulmanyi eredmenyeik azoknak a gyerekeknek is nagyon jok voltak, ugy tunik hogy a szulo ha mar otthonfogta a gyereket latni is akarja az eredmenyt hogy miert.
Biztosan nem konnyu de nem is lehet olyan nehez, persze ezt csak az engedheti meg maganak ahol nem okoz gondot hogy kiesik egy fizetes.
Muszaj mennem mert tengersok tennivalom van meg egy rendkivul hosszu elintezendo bevasarlo listam, este majd jobban lesz mar idom...

APMKZS 2016.12.08. 21:10:34

A mi gyerekeinknek évekig megmaradt otthon a magántanulói jogviszonya. A külföldi (német) iskolába járás mellett szépen felkészültek a magyar tananyagból is (volt persze átfedés) és levizsgáztak. Az egyik a második-harmadik-negyedik osztályt végezte így el, a másik a hetedik-nyolcadik osztályt, a harmadik most jár 11. osztályba (itt is, ott is). Szóval nem teljesen lehetetlen és valóságtól elrugaszkodott dolog ez az otthontanulás.

pappito · http://pappito.com 2016.12.08. 22:01:34

@takarék-láng: "A celjat mindennek sejteni tudom: minel muveletlenebb es kevesebb ismerettel rendelkeznek az emberek annal konnyebb oket iranyitani es fogyaszto masszava degradalni. "

ezt a magyar oktatásügy csinálja úgy egy évtizede, a központosítás óta pedig iparszerűen. a díványt meg ne olvasd, még hülyébb leszel tőle, mint most. pedig.

pappito · http://pappito.com 2016.12.08. 22:04:20

@Hari Seldon 2: _általában_ jobbak is a tanárok, mert a vallási közösségek által finanszírozott oktatási intézményekben több a lóvé, több pénzért meg jobb tanárt lehet alkalmazni.

pappito · http://pappito.com 2016.12.08. 22:07:05

@APMKZS: egyrészt gratula nektek is meg a gyerekeknek is, másrészt viszont mi értelme van két tananyagból vizsgázni egyszerre?

macamuca [IHUN] 2016.12.08. 22:10:12

@P.Elliot:
Nem állítást cáfoltam, hanem kérdésre válaszoltam: nem, szerintem nem ez lesz a jövő iskolája, mert....
Igaz, a válaszomban először a "mert"-et fejtettem ki, és visszakérdezés is van benne :D , de azért válasz akart lenni a kérdésedre :)

APMKZS 2016.12.08. 22:14:09

@pappito: Vizsgázni "csak" az otthoni tananyagból kell(ett) - persze azért az sem kevés. Értelme:
1. Ne felejtsen el / tanuljon meg jól és hibátlanul magyarul, tanulja meg a magyar történelmet, irodalmat, nyelvtant.
2. Segít a külföldi tananyag megértésében és elsajátításában (matekból pl. Magyarországon határozottan gyorsabban haladnak, mint itt). A többi természettudományos ismeret is csak javukra vált.
3. Az első időkben még bizonytalanok voltunk, hogy végleg maradunk-e, nyitva akartuk hagyni a lehetőségét egy esetleges hazaköltözésnek is.
4. A nagy otthon (is) akar érettségizni, ahhoz meg szüksége van az osztályozó vizsgákra.

tanato 2016.12.08. 22:39:14

index.hu/index2/#bloghu/sarkiingatlanos/2016/12/08/kinaiak_lakasvasarlas

Egy kis érdekesség :a belinkelt videóban szó van a a tartósan itt élő kínaiak magyar iskolába járó gyermekeiről akik már magyarul anyanyelvi szinten beszélnek,kínaiul viszont már alig,viszont küllemük alapján érzik hogy mégsem magyarok teljesen így identitás zvaraik vannak,nem tudják magukat teljesen hova tenni.

Mrs. Clayton 2016.12.08. 23:36:17

@Zsuzsi65: kb egy fel eve egy eve volt egy sztori egy amerikai csoportrol akik Mo-n tanultak magyarul es az o magyar tanarnujukrol, ugy gondoltak, hogy vesznek neki egy 100 dollar erteku ajandekot es azt elkuldik postan, mert jo tanar volt, majd a tanarno kapott egy ertesitest h csomagja erkezett es fizessen 10-20-30 ezer ft-ot, az osszegre nem emlekszem, aztan valaki kibogozta a cikk alapjan, hogy bizony a csomag vamkoteles amerikabol, szoval ez van, ha kell neki a csomag, akkor ennyi a vam, ha nem kuldje vissza vagyis ne vegye at

takarék-láng 2016.12.09. 13:06:41

@pappito: "a díványt meg ne olvasd, még hülyébb leszel tőle, mint most. "
- ez igaz.
Lenne, ha hagynam magam megdolgozni, agymosni. Valojaban a divany jobb vernyomasemelo mint a kv. Kar hogy nem veszed eszre hogy a divany es a hataratkelo ugyanolyan filozofiat kepvisel.

takarék-láng 2016.12.09. 13:07:15

@Zsuzsi65: "Mo-n meg nem annyira elterjedt, es nincs olyan kiepitett rendszere"
- sehol sem elterjedt, pontosan azert mert eletkeptelen alternativa.
Es nem is fog, bar liberalisaink szeretnek szetrombolni ugyanugy, ahogy a csaladokat, de nem lesz egyszeru. Erdekes modon a propagaloi mind kituno egyetemre jaratja a gyerekeit.

"Azokban az orszagokban, ahol ennek hagyomanya van"
- Ilyen orszag marpedig nincs. A 21 szazadban. Hagyomanynak nem lehet nevezni olyat, amely egy statisztikai hibahataron mozgo hobortos kisebbseg csinal, meg akkor sem ha regota csinalja.

"obb ilyen csaladot ismerek, a gyerekek - bar teny, hogy kicsit "bubble"-ban elnek :-) - azert normalis polgarai lesznek a tarsadalomnak :)"

- ez erosen ketseges.

takarék-láng 2016.12.09. 15:50:55

@tanato: "már magyarul anyanyelvi szinten beszélnek,kínaiul viszont már alig,viszont küllemük alapján érzik hogy mégsem magyarok teljesen így identitás zvaraik vannak,nem tudják magukat teljesen hova tenni."

- nehez eset, mivelhogy magyarok sohasem lesznek, viszont a magyar nep hiresen bekes, tolerans es befogado, a kinaiaknak aggoralomra oka nincsen. Aggodalomra a devians es bomlaszto nepcsoportoknak van oka.
Mi mindig is befogadtunk idegeneket amennyiben elfogadtak az itteni torvenyeket, itt hazara leltek. Pl. Szlovakok romanok szerbek stb stb. A vendegszeretetunkerrt cserebe azt kaptuk hogy feldaraboltak az orszagunkat.
Devians elemeket nem vagyunk hajlandok befogadni, sot mi tobb elojogokat biztositani nekik magunkkal szemben.

tanato 2016.12.09. 16:55:02

@takarék-láng: Azért ez nem lehet könnyű,nem európai küllemmel,de magyar anyanyelvvel, magyar környezetben,magyar iskolában magyar barátokkal,partnerrel ,behatározni magunkat.És ez nem csak a kínai fiatalokra vonatkozik hanem pl. Onyutha Judittól Mohamed Aidáig,Mudjahid Zoliig ,Bebéig,Joshi Barátig bezárólag,hogy csak az ismertebbeket említsem.
Viszont igazad van tényleg befogadóak vagyunk,rendre színesbőrű idegen hangzású névvel rendelkező fiatalokat szoktunk pl. beszavazni különböző tehetségkutató versenyeken a döntőbe.Vagy választunk meg éppen az év orvosának /az évtizedek óta Gyulán élő és dolgozó jemeni származású ABdul dr.ot/

tanato 2016.12.09. 16:57:39

@takarék-láng: Szlovákok,románok,szerbek,svábok,vendek.......Kihagytad a legnépesebb országunkbéli kisebbséget.

M. Péter 2016.12.09. 17:32:50

@tanato: "Ingatlanosok szerint a kínaiak jó vevők, szinte mindig készpénzzel fizetnek, néha szatyorban hozzák a pénzt. " Ezek szerint a magyar ingatlanosok nem aggódnak a pénzmosás miatt.

tanato 2016.12.09. 17:37:23

@M. Péter: Persze a profit mindent felülír.

blackhairlady 2016.12.09. 19:22:45

Az en gyerekem fel evet itthon tanult, internetes okatasi formaban 7.-ben, neki nem jott be, vissza kellett iratni a regi iskolajaba.

takarék-láng 2016.12.09. 23:55:21

@tanato: igen kihagytam mert tilos megemliteni, ki leszek moderalva. Zsigmond kiraly fogadta be oket es azota sem sikerult felzarkozniuk. Pedig mar mennyit segitettunk rajtuk. Aztan a dohany utcaiak.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.10. 00:38:56

@takarék-láng: kicsit visszaterve a home schooling-ra:)
"- sehol sem elterjedt, pontosan azert mert eletkeptelen alternativa.
"Azokban az orszagokban, ahol ennek hagyomanya van"
- Ilyen orszag marpedig nincs. A 21 szazadban. Hagyomanynak nem lehet nevezni olyat, amely egy statisztikai hibahataron mozgo hobortos kisebbseg csinal, meg akkor sem ha regota csinalja."

Nos, most jott ki az USA oktatasi miniszteriumanak statisztikaja (ok, tudom, statisztikakkal mindig ovatosan :) Ezek szerint 2007 ota 300,000 fovel nott a homeschooling-ban resztvevok szama.
A teljes iskolaskoru nepesseg 3.4%-a magantanulo, kb. 1.770.000. A legfobb ok (itt as USA-ban) amiert ezt az oktatasi format valasztjak:
-91%: az iskolai kornyezet (karos) hatasatol tart a szulo
-77%: erkolcsi (moralis) ertekek atadasa
-74%: iskolai tananyaggal ill. oktatas szinvonalaval nem ert egyet a szulo
Ugy tunik, hogy itt legalabbis ez nem csak egy "hobortos kisebbseg"...Persze ehhez ismerni kell az amerikai oktatas problemait, akkor jobban megerti az ember a helyzetet.

www.hslda.org/docs/news/2013/201309030.asp

M. Péter 2016.12.10. 00:43:17

@Zsuzsi65: "-77%: erkolcsi (moralis) ertekek atadasa "
Magyarul, nem akarják, hogy a gyerek evolúciót tanuljon.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.10. 00:50:00

@M. Péter: az evolucio moralis kerdes? :))) nem is tudtam :))
Szerintem azert kicsit tobbrol van szo ennel :)

adg 2016.12.10. 01:03:04

@Zsuzsi65: itt még azok csinaljak, akik a vilag vegen laknak, fel orszagnyi farmokon, ahol szaz km-ekre nincs iskola.
Van netes suli is nekik, az is erdekes lehet.
Gondolom ilyesmi nalatok is van.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.12.10. 01:07:15

@adg: igen, a ti homeschooling-otokrol hallottam...nalunk is ugyanez a helyzet par allamban, a "semmi kozepen" :)

M. Péter 2016.12.10. 23:46:27

@Zsuzsi65: Az erkölcsi értékeken sokan azt értik, hogy a gyerek ugyanolyan keresztény fundamentalista legyen, mint a szülők.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása