oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. december 02. 06:46,  Királyok, kastélyok, legendák 61 komment

2016. december 02. 06:46 Határátkelő

Királyok, kastélyok, legendák

Igazi különleges utazásra invitállak titeket ma – pontosabban nem is én, hanem Hari Seldon, aki egy szuper családi út emlékét eleveníti fel jó sok képpel, és (ami nekem legalább ennyire tetszett a posztban) jó sok történelmi érdekességgel, információval. Szóval ezen a héten már pénteken megkezdjük a hétvégét, méghozzá kifejezetten a szerző kérésére. Indulhatunk?

cim_chambord.jpgChambord 

„Egy sima nyaralási posztot akartam írni, de már sok idő eltelt, lassan itt a tél, így azt gondoltam, hogy inkább írok egy nyaralási összefoglalót, és hozzá fűzök egy kis ország – történelem - kultúra körképet.

Kezdem egy feladvánnyal. 57 – 37 – 35 – 14 – 59

Nem, ezek nem lottószámok. Lehet találgatni, hogy mit jelentenek. Erre majd a végén visszatérek.

Én a hőség és kánikula nagy ellensége vagyok, idén is sikerült „elszabotálnom” a Côte d’Azur-t és idén Loire völgyén keresztül Bretagne-ba mentünk nyaralni.

37

Első nap

A Thionville – Chambord – Tours útvonalat tettük meg. Ez 610 km, pont kellemes távolság, már érzem, hogy vezettem valamennyit, de még nem fárasztó. Reggel elég korán keltünk, hogy még viszonylag korán odaérjünk Chambord-ba.

Chambord a Loire menti kastélyok legjelentősebbike, I. Ferenc kezdte építeni. Nagyon híres a rengeteg kis tornyáról.

chambord_torony.jpg

Bejártuk a kastélyt, és az egyik szobában találkoztunk a király „ébresztőmesterével”, aki korabeli ruhába öltözött. Egy gyerekcsoportnak mesélt, hogy mi a tevékenysége, melyik a Bon Roi Francois ágya, hol alszanak a kutyái, ki mindenkit kell felébreszteni, milyen sorrendben stb…

A lányaink is elvegyültek a többi gyerek közé, és szépen végighallgatták, hogy telik a király egy napja.

ebresztomester.jpg"Ébresztőmester"

Francois 1er egyébként az egyik legnépszerűbb király volt, annak ellenére, hogy Paviánál nagy vereséget szenvedett 1525-ben a Habsburgoktól/spanyoloktól. Aminek következménye volt, hogy szövetséget kötött Szulejmánnal, aki a következő évben hadba szállt a Habsburgok ellen. A többit már jobban ismerik a magyarok…

Délután három körül foglaltuk el a szállást, és miután mi nem nagyon bírunk egy helyben lenni, este még bevillamosoztunk a városba. Tours talán a 732-es tours-i csatáról ismert (hívják poitiers-i csatának is, mert pontos helye bizonytalan). Itt arattak nagy győzelmet a frankok.

Második nap

Kicsit könnyedebbre vettük a menetet, először Chenonceau-t néztük meg. Ez a nők kastélya. Először Diane de Poitiers-é volt, aki Henri II szeretője volt, majd miután a király meghalt, a király özvegye elvette tőle. – Igaz nem volt nagyon rosszindulatú, cserébe odaadta neki Chaumontot.

Nagyon szép dolog volt az özvegytől ez, aki végül is eltehette volna láb alól is, elvégre ő volt Catherine de Médicis, és az ő családjuk arról volt híres, hogy nem sokat szoktak teketóriázni, ha valami nézeteltérésük van.

A kastély a női tulajdonosairól nevezetes. Meg még egy érdekességről. A második világháborúban a Cher folyó volt a határ, ebből következően a kastélyt pontosan kettészeli, a bejárat még a megszállt zónában volt, a nagy galéria pedig a Vichy állam része lett.

Sok történet kering arról, hogy ellenállóknak át kellett jutniuk a bejáraton, és ha sikerült a galéria másik végébe futnia, megmenekült. (Ez szerintem inkább legenda-gyártás.)

Chenonceau a másik kihagyhatatlan állomás annak, aki kastélyt akar nézni a Loire mentén. A Cher folyón be lehet evezni a kastély „lábai” alatt. Érdekesség, hogy a városkát Chenonceaux-nak hívják, míg a kastély nevéből elmarad az x: Chenonceau.

chenonceau.jpg

A parkolótól rövid, talán tíz perces séta a kastély bejárata. Nekünk három gyerekkel ez kicsit tovább tartott, miután a kastélyhoz vezető sétány mellett van két oldalt egy békalencsével benőtt vízfolyás. Na, azt teledobáltuk kővel. Így szépen lassan haladtunk.

Akinek gyereke van, tudja, hogy jobb, ha hagyjuk inkább szórakozni ezzel, mint „magunk után húzni” és megmutatni neki az „igazi kultúrát”, mert abból csak nyafogás lesz, és egy életre megtanulja azt, hogy milyen unalmas dolgokat lehet megnézni „művészet” címszó alatt.

Szóval így az egész út dobálózással, keksz-evéssel, rohangálással, bogár-nézéssel eltartott egy óráig. A kastélyba beérve viszont logikusan a tempó felgyorsult, húsz perc alatt átszáguldottunk a termeken.

Azért tartott „ilyen sokáig”, mert bent a lányok találtak egy náluk is kisebb, egyéves forma gyereket. És szépen elkezdtek felette anyáskodni. Beszélgettek vele, biztatták, hogy menjen ide meg oda. Így mi Mme Seldonnal váltva igyekeztünk minél többet megnézni a kastélyból.

Visszafelé még betértünk a sövény-labirintusba is. Így a visszaút szintén egy órát vett igénybe.

Miután még volt időnk aznap, levezetésként megnéztük az akváriumot Amboise-ban. Előzőleg egy órát terveztem erre, mert a környékünkön levőkben is nagyjából ennyi a szintidőnk.

Ez viszont jóval nagyobb volt, és ami lényeges különbség, itt „halsimogató”, be lehetett nyúlkálni a vízbe, és megérinteni a halakat. Csak ebben a teremben elvoltunk fél órát, és mielőtt kimentünk volna, újra vissza kellett menni, és megint ráhúztunk plusz egy órát. Melinda itt nagyon összebarátkozott „Foltossal”, a hallal. Így tényleg estére értünk haza.

foltos_keresese.jpg"Foltos" keresése

Harmadik nap

A harmadik nap nem is kezdődhetett mással, mint „Foltos” meglátogatásával. Így a napot most megint az akváriumban kezdtük.

Ezután Amboise-ban van egy „mini château” park, amit ajánlani tudok mindenkinek, de főleg a kisgyerekeseknek. Itt 1: 25 –ös méretarányban vannak felépítve a Loire menti kastélyok a terep is úgy van kialakítva, ahogy a tájegység folyói, völgyei vannak. (Vízfolyások/csatornák jelzik a Loire, Cher és Indre folyókat.) És ezek mentén helyezték el a maketteket, követve a valóságos földrajzi elhelyezkedésüket.

Mi 2006-ban voltunk a Loire völgyében először, akkor kilenc kastélyt néztünk meg. Most az új családtagok miatt kicsit át kellett ütemezni a dolgokat, így itt sűrítve meg tudtuk nézni azokat is, ahova most nem jutottunk el… :)

mini_ch_teau_chambord.jpgMini château: Chambord

Érdekes volt nekem, hogy újra látom ezt a tájat így 10 év után. Az utak, a szálloda nem volt meglepetés, akkor is itt szálltunk meg, és simán oda lehet találni (amúgy sem használok GPS-t, bár a következő kocsiban valószínű lesz, mert lassan alapfelszereltség).

Tours egyébként elég „becsapós” város, ha arra autózunk. A Loire a központjától északra folyik keresztül, de átfolyik rajta a Cher is, ami, legalábbis a városban szélesebbnek tűnik, így folyton figyelnem kell, hogy éppen hol jövök be a városba kelet felől (Amboise és a kastélyok irányából több út is megy a város felé, mindegyik bejöhet bármelyik folyó bármelyik oldalán).

A Loire viszont most is nagyon tetszik. Igazi „nagy folyó”. Hosszra nem, de szélességre akkora, mint a Duna. Szabálytalan és szabályozatlan medrű, hatalmas ártere van, tele homokpadokkal és rengeteg kis szigettel.

Délután kisütött a nap is, és megnéztük Amboise várát. Itt élt Leonardo az utolsó három évében. Első Ferenc hívta meg ide. És az öreg mester útra kelt, csomagjában a Mona Lisa-val. Maga Amboise szép reneszánsz vár, a közelében, de még a városban van Clos Lucé, ahol a mester élt.

mini_ch_teau_clos_luce.jpgMini château: Clos Lucé

Negyedik nap

Eleget voltunk már a Loire mentén, tovább indulunk Rennesbe. Úgy terveztük, hogy útba ejtjük Chinon-t. Ezt Johanna kedvéért tettük volna meg.

Itt találkozott VII Károly Jeanne d’Arc-kal (Szent Johannával) 1429-ben. VII Károly 1425-ben itt állította fel udvarát, miután 1415-ben Azincourt-nál meglepetésre megsemmisítő vereséget szenvedett a francia nemesi haderő a jóval kisebb, jobbára parasztokból és íjászokból álló angol hadseregtől.

A megmaradt francia nemesség frakciókra bomlott, és VII Károlynak a legitimitása veszélybe került, csak Orleans után 1429-ben tudott eljutni Reimsbe, hogy megkoronázzák.

Chinon sajnos nem fért bele, de közkívánatra belefért Ussé.

usse_csipkerozsika_kastelya.jpgUssé – Csipkerózsika kastélya

Ez már sokkal békésebb dolgokról nevezetes. Itt élt egy ideig Charles Perrault, akit állítólag ez a kastély inspirált a Csipkerózsika mai verziójának megírására. A kastély oldalsó tornyának szobái be is vannak rendezve a mese jeleneteivel, ezt a gyerekek nagyon élvezték. Maga a kastély is a Loire reneszánsz kastély-építészet tipikus példája. Utána, hogy ne vesszen kárba egy nap se, indultunk tovább.

35 Rennes jelenleg Bretagne székhelye, itt található a Breton parlament is. A bretonok valóban egy különálló nép, saját nyelvvel, a legközelebbi rokonnyelv a már kihalt cornwalli nyelv. Még beszélik vagy értik pár százezren, de főleg a délnyugati partszakaszokon.

A második világháborút követő években volt olyan kiírás a buszokon, hogy „köpködni és bretonul beszélni a buszon tilos”, azóta azért megváltozott a helyzet, mi is láttunk Rennesben (ahol talán a lakosság 1-2% se beszél bretonul) kiírva az utcaneveket franciául és bretonul.

rennes-i_utcanev.jpgRennes-i utcanév

És miután kelta vidéken járunk (noha mint mondtam, lényegében átvették a francia nyelvet) itt se maradhat ki az, ami a Brit-szigeteken: a bretonok szerint Camelot itt volt (valójában ma már senki nem tudná megmondani, hogy ki volt pontosan Arthur, és hol volt a vára, ha egyáltalán létező személyről van szó).

Délután bementünk metróval a városba. Szép rendezett város, ami most az egyik legdinamikusabban fejlődő város Franciaországban. Szép a Jardin Thabor nevű park, megnéztük Parlament de Bretagne épületét is kívülről.”

plusz_rennes_1.jpg

plusz_rennes_2.jpg

(Mivel a poszt kifejezetten hosszú lett, úgy állapodtunk meg Harival, hogy két részben jelenik meg, szóval a folytatás pontosan egy hét múlva érkezik.)

HÍRMONDÓ

Majdnem duplázni kellene a fizetéseket

Nettó 250-300 ezer forint hogy hangzik? Annyiért szerinted érdemes lenne nem elmenni osztrák vagy német építkezésre dolgozni?

Ne alkudozzanak a határátkelők feje felett!

Jó lenne, ha emberek millióinak sorsa nem politikai játszmák és alkudozások tárgya lenne. Az Európai Tanács elnöke beszólt.

Rekordon a nagy-britanniai bevándorlás

Soha annyi uniós munkavállaló nem érkezett még az Egyesült Királyságba, mint a Brexit-népszavazást megelőző egy évben – derült ki a legfrissebb statisztikai adatokból.

Kaotikus, de van benne rendszer

Miért is kell azt a fránya hegyet kerülgetni? Elhordani mégsem lehet, mert tele van házakkal… no de átfúrni!

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Franciaország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr6412015730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

puhacica 2016.12.02. 07:26:33

ha hosszu, akkor hosszu, de meg mindig jobb, mint elvagni valahol, ahogy esik ugy puffan alapon. olvastam volna meg.

Hari, mi a kulonbseg a kiejtesben, ha egy szo vege "eau" vagy "eaux"? az elobbi siman "o", nem? na de az utobbi?

Hari Seldon 2 2016.12.02. 07:51:32

@puhacica: Mindkettő hosszú ó-nak ejtendő :)

nyuszigonosz 2016.12.02. 07:56:34

@Hari Seldon 2: Nagyon tetszik a mai poszt.
Azért kár, hogy kétfelé van szedve, olvastam volna még.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.02. 08:02:04

Jó poszt de kevés a kép.
Egy ilyen posztot tele kéne rakni képpel.
Viszont nagyon tetszik hogy ismeretterjesztő poszt.

Muscari 2016.12.02. 08:37:25

Nagyon jó volt a poszt, de a nevekkel nekem is meggyűlt a bajom. Néha elképzelem, hogy hogy kéne kiejteni, de a hosszú szavakat inkább nem is olvastam el :-)
Gyönyörűek ezek a kastélyok, igazán élvezetes lehetett őket bejárni.

Csodabogár 2016.12.02. 09:13:08

Remek poszt, imádom a Loire menti kastélyokat. Egyszer sikerült is egy kicsikében, amit szállodának használtak lakni néhány napot. Kétszer voltam, mindig zuhogó esőben indultunk Svájcból, majd szépen javult az idő és egy hétig csak a nap sütött. Mindig mindenkinek ajánlom, hogy nézze meg.

puhacica 2016.12.02. 09:25:11

@Hari Seldon 2: aha, szoval akkor az x az ellenfel megtevesztesere van. cseles... :D

Hari Seldon 2 2016.12.02. 09:45:26

@diggerdriver:
Eredetileg egyben küldtem el, így nagyon nagy file lett, nem nagyon tudtam volna többet felrakni. ( - De majd rakok fel képfeltöltést külön.)

Ezután javasolta HA, hogy szedjük ketté. - Így viszont már fért volna fel több kép is...

Hari Seldon 2 2016.12.02. 09:53:46

@puhacica:
Csak az lehet...
Másrészt nekünk is csak akkor tűnt fel, amikor ott voltunk és láttuk a helyiségnév táblát. És a tényleg a térképen is másképp van írva.

Hari Seldon 2 2016.12.02. 09:55:43

@Muscari:
Leírjam magyar kiejtés szerint? - Borzalmas furán néz ki úgy... :-)

tanato 2016.12.02. 10:10:24

Jó poszt szépek a képek,na meg a kastélyok sem akármilyenek.

puhacica 2016.12.02. 10:22:27

@Hari Seldon 2: viccelni probaltam, de igerem, tobbe nem fordul elo. ;)

Hari Seldon 2 2016.12.02. 10:40:10

@puhacica:
Tudom. Én is csak poénkodtam ezen.

puhacica 2016.12.02. 10:48:03

@Hari Seldon 2: ja, a 3 pont minusz 1 szmajli miatt rosszul ertelmeztem. szep nyelv egyebkent, mar amennyire ezt a nyomorultakbol meg lehet allapitani. :D

Golf2 2016.12.02. 11:34:23

Szép kastélyok,jó hogy nem bombázták le a háborúban őket.

P.Elliot 2016.12.02. 11:57:06

Nagyon jo poszt csak meg olvastam volna vagy legalabbis holnap kellett volna jonni a folytatasnak.
Ilyen nagyok mar a kislanyok? Csuda edesek, na persze nekik a kavicsdobalas nagy elmeny, a halsimogatas meg plane, nana hogy vissza kellett menni. Igy persze az utazas nagy elmeny lesz nekik, lesz mirol beszelni kesobb meg egymas kozott is hogy amikor vakacion voltunk, lablabla es persze ezek utan meg nagyobb erdeklodessel varni a kovetkezo utazast. Majd lassan ahogy nonek ugy simulnak bele a komolyabb latnivalokba.
Az emberi "ebresztoorara" mit szoltak?
A kastelyok persze gyonyoruek,tobb fotot kerunk ha lehet, belulrol is. Nagyon tetszenek a makettek, felulrol nezve is lehet fogalmat alkotni hogy hogy neztek ki.

Hari Seldon 2 2016.12.02. 12:20:46

@Golf2:
Hár 40-ben Párizs elfoglalása után gyorsan békét kötötteik. A műemlékek megmaradtak.
Sőt a németek is vigyáztak rá. Szépen módszeresen leltározták őket. - Persze csak azért, hogy Göring tudja, honnan mit vihet majd el.
Azóta sem büszkék rá a 40-es békekötére, ha nincs De Gaulle simán a vesztesek között zárják a háborút.

Hari Seldon 2 2016.12.02. 12:31:00

@P.Elliot:
Hát igen nőnek a gyerekek. A nagyok már iskolát kezdték ősszel, Johanna meg már középsős.
Az ébresztőmester nagy kedvencük volt. Jártuk körbe körbe Chambord-ot. Aztán láttuk, hogy egy teremnél nagy tömeg van. Először nem akartam oda menni, mert el szoktam kerülni a nagy zsűfoltságot a hárommal. Aztán csak hallottam, hogy valamit magyaráznak. Ezért megnéztük. Aztán úgy láttuk, hogy ez egy szervezett csoport lehetett, talán nyári iskolai kirándulás vagy ilyesmi. A gyerekek simán elvegyültek köztük, sőt kérdeztek is az embertől. - Egyáltalán nem tűnt fel senkinek hogy nem született franciák. Simán ugyanazzal az akcentussal szólalt meg mint a többi gyerek.

Egyébként ez a szállásoknál is fura. Mert ugyan a recepcióssal franciául beszélünk, de azért van akcentus. - Aztán a gyerekek körülöttünk vannak, velük a recepciós előtt magyarul beszélünk.

Aztán átváltanak franciára egyik pillanatról a másikra. - Mondjuk a pultról kérnek egy cukrot ilyesmi. - Ekkor meg kiesik a recepciós kezéből a toll, mert simán érti, hogy ez egy eredeti francia kiejtés.

P.Elliot 2016.12.02. 12:48:21

@Hari Seldon 2:
Igen, nem tudni hogy de a kisgyerekek hihetetlen gyorsasaggal tudnak felszedni egy masik nyelvet, kettot is vagy harmat is ha van a kornyezeteben, vele is beszelgeto napi szinten.
A regi kulfoldi nevelonok pont ezt tudtak atadni.
Mar nem emlekszem hogy melyik eletrajzban olvastam hogy az illeto aki magyar volt, meg a haboru elott volt szuletesetol francia nevelonoje, a testverenek aki volt vagy 5 eves nemet, a nagymama aki szinte csak egyedul foglalkozott a ket gyerekkel napi szinten az orosz, a ket kolok mire felnottek 4 nyelvet beszeltek folyekonyan...kulonosebben tanulni sem kellett csak az idegenekkel kapocsolatban lenni napi szinten.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.02. 13:26:06

Fhanszia Loire-menti kastélyok apszolút rulez!

Duplázni kéne a béreket: ezt ugatom évek óta.Az ilyen molyfing 5-10-20%-os emelések semmit se érnek, senki sem érzi meg a zsebén.Az elköltözötteket meg ennyi sem csábítja vissza, de legalább a még otthon élőket otthon tartja...Vagy nem.
Viszont akkor majd azon sem szabad csdálkozni, ha egy lángos 500 helyett 1500 lesz, egy hajvágás meg 2000 helyett 8000...Ezeket a béreket ki is kell termelni valahogy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.02. 13:28:07

www.origo.hu/auto/20161202-nemet-autopalya-dij.html

És ide is eljutottunk, Európa utolsó jelentős, ingyenes országa is elesett...

Bár én inkább kerülöm őket akár a föld alatt is, de azt a sz*pást még egyszer nem csinálom, ami nyáron volt...

P.Elliot 2016.12.02. 14:11:17

@geegee: Itt eleg keves helyen van fizetos ut. Nalunk New Jerseyben van a 95-os, a turnpike ahol kemenyen behajtjak rajtad ha ramesz, de csak itt a mi szakaszunkon, ha atlepek rajta/ levisz Floridaig /pl. Pennsylvaniaba akkor mar nem kernek semmit kiveve nehany utszakasz jon meg. Ha nem azt az utat hasznalom ha pl. a deli allamokba megyek akkor csak egy dollart fizetek ha atlepek Pennsylvaniaba egy masik uton, utana ingyen van. Az utolso egy honapos utnal egyetlen egyszer fizettunk utpenzt amikor elhagytuk New Jersey hatarat.
Vegig ingyen volt. Ha viszont tolunk megprobalsz a 95-os uton menni New Yorkba es hol mennel ha nem ott ha nem akarsz fel napot keringeni az utakon akkor csak atlepni abba az allamba vagy 15 dollar is van, ugyanannyi vissza. Pontosan nem is tudom mert en busszal szoktam bemenni de nem lenne jo ha valaki kitalalna hogy minden nagyobvb utert fizessen csak az illeto barmerre jar....

Hari Seldon 2 2016.12.02. 15:24:23

@geegee:
Mi is úgy vagyunk vele, hogy ilyen "környezetben" nőhetnek fel a gyerekek, az mindent megér.
Mind az épített körrnyezet, mind a természeti környezet világelső!!! :-)

articsóka60 2016.12.02. 16:20:33

Nagyon klassz kis poszt volt, sok érdekes tudnivalóval és sztorival, melyekről eszembe jutott sok régi kalandos kirándulásunk a mi három lányunkkal.Köszönöm szépen! Ha jól magamba nézek még egy kis sárga irigységet is fel tudok fedezni a gondolataimban. :) Valaki írta kommentben hogy majd milyen jó lesz a gyerekeknek visszaemlékezni ezekre a közös programokra, teljes mértékben igazat adok neki. Soha nem a tárgyakat hanem a együtt töltött időt emlegetik fel szeretettel a lányok, és persze mindenre emlékeznek még arra is amire én nem. :) Értékes dolog ám ez!
Kár, hogy olyan sokat kell várni a folytatásra (hátha megesik rajtunk HA szíve, pliiiiiiiiz :)), kérünk sok képet még!

gabors 2016.12.02. 16:26:46

@P.Elliot: "csak atlepni abba az allamba $15" ??? ezt nem egeszen ertem

Meg a Verrazano bridge sincs $15 csak $11,08 (es csak befele kell fizetni) pedig az a legdragabb sehol mashol nincs annyi, ha akarod bekopizom NYC-tol Virginiaig az osszes toll-t !! az I-95-on ... persze EZ-Pass-al annelkul minimum 30%-al tobb

Persze nemtudom NJ-ben honnan indulsz Delawere hataratol NY City-ig I-95 ha a Verazzan-on mesz at Brooklyn-ba akkor osszesen kb $25 Ebben van 3 hid amit nem lehet elkerulni de a felet kb igen ha valamelyik parhuzamos uton megy az ember. De valoban nem biztos hogy megeri idoben biztos nem (meg ha nem ismeri az ember elegge az utat, plane nem eri meg egy ketszer elszurni... hiaba van GPS)

Hari Seldon 2 2016.12.02. 17:34:11

@geegee:
Stauland? Nekünk a Budapest Thionville útvonal normál tempóval, egy hosszabb és egy rövidebb megállaással 12-13 óra. - Eddig alig náhányszor tudtam ezt az időt teljesíteni.
Szinte mindig 14 óra körüli a szintidőnk, annyi a korlátozás, egysávosítás...
(Szerencsére Luxembourg és Belgium még ingyenes.)

Hari Seldon 2 2016.12.02. 18:07:42

Azt találtam ki ha jó így, hogy "pótolom a hiányzó képeket.
Elküldöm a HA-nak, és következő rész előtt meg lehet őket nézni.

montroyal ( CAN qc) 2016.12.02. 18:42:42

OV vagy a bandaja olvassa ,latja ezeket a kastelyokat ... biztos vennenek egyet ha megtetszene nekik ...
na a fontos ,hogy megkezdjuk a visszaszamlalast a vakaciohoz .. sajnos meg 70 nap ..

kardio1 2016.12.02. 18:58:49

Jo a poszt, HS (és ez most nem hors service akar lenni :) ) !
Elàruljam a talàlos kérdésed megoldàsàt? :)
Egyébként az x véletlenül veszett el a Chenonceaux névbôl, egy hivatalnok lefelejtette...
Azay-le-Rideau kastélyàt nem néztétek meg? Szuper! Nekem a màsik kedvencem Loches, az olyan jo középkorias. Nameg Tours is nagyon vonzo vàros, fôleg a Place Plumereau környéke, de nekem a Cathédral Saint Gatien is nagyon bejön. Bretagne-bol a Côte de Granit Rose környékét ismerem jobban, ez az északi parton van Saint-Brieuc-tôl nyugatra. Feltétlenül el kell oda menjetek egyszer, nagyon szép! Az màr breton nyelvû vidék. Voltam olyan helyi fesztivàlon (fest-noz), ahol minden csak bretonul volt kiirva :) Vettem egy francia-breton szotàrt is, ahol a breton részben elmagyaràzzàk a francia nyelvtant :), mindezt ùgy, hogy gyakorlatilag minden breton beszélô francia-breton kétnyelvû ma màr. Azt tudtad, hogy egy màsik helyi nyelv is van Bretagne-ban, rennes-tôl északra, Saint-Malo felé? Ez a gallo, ami egy ùjlatin nyelv.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.02. 19:05:33

@Hari Seldon 2:
A franciánál kollaboránsabb németseggnyalóbb népet a föld nem hord a hátán. Napóleon óta egy önálló gondolatuk nem volt.

kardio1 2016.12.02. 19:11:15

@diggerdriver: ahogy a nagy klasszikus mondàs szol: ezzel, igy ebben a formàban nem tudok egyetérteni :)
Nagyon érdekes egyébkent a német-francia viszony, korszakonként vàltozik, hogy melyik néz fel a màsikra, és akar a màsikra hasonlitani. Làttam egyszer errôl egy mûsort, nagyon érdekes volt.
Màs: megvan màr a talàlkozo idôpontja? Lehet, hogy csak én nem làttam, mostanàban nemigen jàrtam errefelé.

Hari Seldon 2 2016.12.02. 19:11:31

@montroyal ( CAN qc):
Nem örülnék neki. - a végén még a szomszédom lesz. -
... áhhh, most lebuktam...

Hari Seldon 2 2016.12.02. 19:19:28

@kardio1:
Te helyi erő vagy, neked könnyű lenne... :-)
De a jövő héten úgyis megjelenik a következő rész, úgyhogy akkor kiderül.
Azay-ban most nem voltunk, csak korábban. Egyszerűen nem fért bele a sok gyerekprogram mellett. - Ezért választottuk Ussé-t is Chinon helyett.
Megnéztem a beszélők számát, ez a gallo nyelv még a bretontól is messze elmarad. Szerintem két generáció és megszűnik élő nyelvnek lenni.
Más: írtam egy mail-t a múltkor, láttad?

montroyal ( CAN qc) 2016.12.02. 19:19:44

@Muscari: @Hari Seldon 2: nekem nincs kulonosebb problemam de meg neha a foldrajzi nevek orszag varos nevek megakasztanak mert at vannak keresztelve franciara .. de ez van OK Koln az Cologne London az Londres de cifrabbak is vannak foleg amikor hires szemelyek nevet leforditva franciara

Hari Seldon 2 2016.12.02. 19:29:45

@diggerdriver:
1870 óta a francia demográfiai hátrányban van a németekkel szemben. Ráadásul akkortól megszünt az államszervezési előnyük is. Akkoriban az ipar hirtelen több embert tudott eltartani, így jelentős
népességi előny alakult ki a Rajna túlsó oldalán.
Ellenben mostanában újra kezd fordulni a "demográfiai kocka". Pár évtized, és újra "behozzuk" őket.

Másrészt egyetértek kardioval, ez a "seggnyalást" árnyalnám. Mára rengeteg gazdasági kapcsolat van a két ország között. Mást ne mondjak, szépen "lenyúltuk" az Airbus-t, holott eredetileg közös vállalkozás volt. Mára szinte minden központja Franciaországban van.
Más: a Saarvidék, ami egy echte német szövetségi állam, meghirdette azt, hogy 240-re az állam KÉTNYELVŰ lesz. Úgy akarják elérni, hogy ovódától az oktatás nyelve részben francia lesz. továbbá, miután határrégió, elősegítik a francia lakosok könynebb letelepedését. Szóval ha a seggnyalás a jóviszony támogatásában is megnyilvánulhat, akkor azért van példa a másik oldalról is erre.

Hari Seldon 2 2016.12.02. 19:44:04

@kardio1:
Értem. Az utóbbi két napban nem néztem be arra a mail-ra.
(általában hetente egyszer kétszer nézek be arra a címre)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.02. 19:45:12

Akkor most tisztelettel megkérném HA-t hogy tegye ki minden nap a találkozóra való jelentkezés lehetőségét.
December 27 és 28 a választható időpont, amelyik napra többen jelentkeznek azon lesz.
Jelentkezni lehet a janoshorvath65kukacyahoo.com emailcímen.
Jelentkezés határideje december 20. Helyszín Budapest, Menza étterem a Liszt Ferenc téren.
Köszönöm.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.02. 19:47:02

@kardio1: @Hari Seldon 2:
Haggyátok már a szerecsenmosdatást. Azért mert ott éltek még nem kell beállnotok a sorba...

Hari Seldon 2 2016.12.02. 19:51:54

@diggerdriver:
Még egy dolog: Lehet, hogy Napóleon elbukott, de saját képére formálta az öreg kontinenst.
A jogrendszer, kereskedelmi szabályok. mértékegységek, közlekedés rendje, akkor lett "francia" az egész kontinensen.
A római birodalom óta ez volt az első egységes birodalom Európa területén, ezért máig a kontinens működésére/szokásaira az akkori francia rendszer van a legnagyobb hatással.
(és értelemszerűen ezért különbözik annyira Anglia, oda nem jutott el ez a hatás)

Hari Seldon 2 2016.12.02. 19:55:18

@diggerdriver:
Franciaország a legjobb és kész.
Nincs itt vita, vagy megindítom a Grande Armée-t Angleterre ellen!

Hari Seldon 2 2016.12.02. 19:56:46

@diggerdriver:
Kár, mi pont 19-én megyünk, és 27-én jövünk haza.

montroyal ( CAN qc) 2016.12.02. 20:35:29

@Hari Seldon 2: ja a masik szomszédja (Ghaith Pharaon)sem artatlan viragszal ..meg is mar tobb kozos uzletuk van .. biztos Téged is bevenne valamilye EU tamogatott businessbe.:-)

Hari Seldon 2 2016.12.02. 20:45:22

@montroyal ( CAN qc):
Tényleg erre nem is gondoltam! Jól is jönne egy kis mellékes, télen néha olyan nehéz felfűteni azt a kastélyt.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.02. 21:31:00

@Hari Seldon 2: Stauland, úgy bizony, most már én is így mondom.Sőt satuland, sokat kell satuzni a fékeket... :D
Én nem tudok részidőt mondani, nagyon sok minden befolyásolja, de ami idén nyáron volt, azt még az ellenségeimnek se kívánom.

Hari Seldon 2 2016.12.02. 22:07:07

@geegee:
És hogy a szivatás teljes legyen úgy oldják meg az út javítást hogy "szakaszolnak" Egy szakasz sávelhúzás öt km agyatlan száguldás majd megint öt km araszolás majd megint száguldás. És így tovább és így tovább, határtól határig. Ahelyett hogy egyszer csinálnának egy hosszabb terelést EGYBE, akkor csak egyszer kéne besorolni.
Másik ilyen dolog, hogy ilyenkor látható, hogy a kamionosok milyen szépen haladnak. Igaz a rendes szakaszon feltartják a többi autóst, "cserébe" a nyolcvanas terelésnél is ugyanúgy mennek 100-al, és ott ők sietettik az elöttük haladót.

Hari Seldon 2 2016.12.02. 22:08:12

@geegee:
És hogy a szivatás teljes legyen úgy oldják meg az út javítást hogy "szakaszolnak" Egy szakasz sávelhúzás öt km agyatlan száguldás majd megint öt km araszolás majd megint száguldás. És így tovább és így tovább, határtól határig. Ahelyett hogy egyszer csinálnának egy hosszabb terelést EGYBE, akkor csak egyszer kéne besorolni.
Másik ilyen dolog, hogy ilyenkor látható, hogy a kamionosok milyen szépen haladnak. Igaz a rendes szakaszon feltartják a többi autóst, "cserébe" a nyolcvanas terelésnél is ugyanúgy mennek 100-al, és ott ők sietettik az elöttük haladót.

kardio1 2016.12.02. 22:15:16

@diggerdriver: Nagyon beakadt ez neked :) Te Angliàban élsz; ha tudnàd, a franciàk jo része (legalàbbis errefelé) miként vélekedik az angolokrol... Pedig nem minden alap nélkül van negativ véleményük, elég sok angol él errefelé. Màsfelôl a történelem soràn se voltak puszipajtàsok. Szoval lehet negativ véleményed a franciàkrol, de engedtessék meg, hogy ne mindenkinek ugyanigy kelljen gondolkodnia. En példàul nem vagyok oda az angolokért, de eszem àgàban se lenne azt mondani az angolokat szeretôknek (sokan vannak ilyen -furcs- emberek...), hogy helytelenül gondolkodnak.
A talàlkozot illetôen a napokra emlékeztem, ez az emailes jelentkezés kerülte el a figyelmemet.

jojó78. 2016.12.02. 22:25:27

Azoknál a kicsinyített kastélyoknál el lehetne fotózgatni pár órát. Arról is jöhetne még pár kép. :))

SzZoole 2016.12.02. 22:38:19

@jojó78.: menjetek el Isle of Wight-ra nincs messze es fotozhatsz kedvedre:)
Mi voltunk,megeri.

www.modelvillagegodshill.co.uk/

jojó78. 2016.12.02. 23:00:30

@Zoole[uk]: Köszi a tippet. Tervben van Isle of Wight. Csak be kell szereznem először egy új fényképezőt. A régit "valaki" eláztatta a tengerben egy naplementés fotó miatt :P :)))))))))
Itt voltatok már? www.themodelvillage.com/
Mi egyszer "voltunk", csak pont zárás után pár perccel értünk oda, Walesből visszafelé.

jojó78. 2016.12.02. 23:02:35

@Zoole[uk]: Van ott más néznivaló is www.cotswoldmotoringmuseum.co.uk/
és a település is szép. hangulatos.

SzZoole 2016.12.02. 23:07:18

@jojó78.: nem
Most olyan helyeket nézünk ahova tudunk kutyaval is menni,pl fel York környékére

jojó78. 2016.12.02. 23:09:38

@Zoole[uk]: A kutyás hely, nálunk is szempont.

SzZoole 2016.12.02. 23:12:09

@jojó78.: igen már csak a kutya jön velünk
A gyerekek már nem igazán:)

jojó78. 2016.12.02. 23:14:42

@Zoole[uk]: Nálunk meg eddig csak a kutya (gyerek), most meg már a gyerek is. :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.12.03. 06:37:38

@Csodabogár: Ezt vegyem jelentkezésnek? Hányan jöttök?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.03. 11:01:53

@Hari Seldon 2: Ahogy mondod.Én mondjuk nem kezdtem el agyatlanul száguldani a visszatérésekkor, mert már ott ki volt téve a tábla, hogy 2 km és újabb szűkület...Nem lett volna értelme felgyorsítani sem...Az egészben az a legidegesítőbb, hogy a legtöbb helyen semmi sem történik az elkerített részen(legalább is akkor, július elején ez volt a helyzet) még egy lapátnyi föld sincs kiszórva, vagy egy sóderdomb, netán úthenger...Szívből kívánom, hogy dögöljön meg az a rohadt köcsök, aki ennyi embert sz*pat halálba, sz@rba se véve másokat...
:-(((((((

Jövőre a kengyelek felé fogunk menni, vagy a baltiakat útba ejtve...Nekem ebből elegem van.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.12.03. 11:14:58

@jojó78.: Jajj de q jó lehet, én is imádok ilyeneket fotózni...Nagyon kéne már menni Angliába, bökje meg a jehova...

Most télen, ha sikerül, akkor Szarvas (na jó, ne beszéljünk csúnyán, Nagyon-rossz-vas...) mellett is van egy ilyen, az a neve, hogy MiniMagyarország, hátha eljutunk oda, mikor otthon leszünk.

jojó78. 2016.12.03. 18:46:51

Gyertek, sok jó fotó téma van :)) Otthon a mini Magyarországon még én sem voltam, csak online láttam.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása