oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. november 27. 06:49,  Mi a baj a londoni magyarokkal? 253 komment

2016. november 27. 06:49 Határátkelő

Mi a baj a londoni magyarokkal?

A héten Anglia és Spanyolország a két célpontunk, ráadásul rendes keveredésben lesz a kettő, hiszen lesz olyan főhősünk, aki Spanyolországban élő magyarként látogatott Londonba (és szerzett erősen felemás tapasztalatokat), aztán az angliai au pair lét nehézségeiről is lesz szó, végül Madridba látogatunk.

winter_wonderland_foto_geograph_org_uk.jpg(Fotó: geograph.org.uk)

Talán emlékeztek még arra a posztra, melynek főszereplője Banka Roland, vagy ahogy mindenki ismeri, Rolandante volt, aki szamárral járta az El Caminót. Nos, spanyolországi magyarként látogatta meg két, Londonban élő miskolci barátját, és írta meg a Rolandante blogon (meglehetősen vegyes) tapasztalatait.

„Az történt, hogy Galíciában megszállt a honvágy, és ezért elhatároztam, hogy meglátogatom második legnagyobb városunkat, mert még sosem láttam. Bő négy napot kanapészörföltem ott, barátoknál.

Vigyázat, ordas nagy közhely következik: mindennek örültem Londonban, csak épp a magyaroknak nem.

Kivételt képez persze legkedvencebb gimis osztálytársam és barátom, Luca és hitvese, Balázs. Szállás: pipa. Valójában épp Luca hívott meg, és – ezt hasznos lehet megjegyezni – engem nem érdemes hívni sehova, mert én megyek!

Az előbb megint nem mondtam igazat: volt ám több pozitív magyar-kszpírijönsz, (valamint nyilván az aktuális jelenlévők is mindig kivételek), viszont összképileg az általános londonimagyar sztereotípiához sajnos nem tudok sokat hozzátenni, az ugyanis igaz.

Én nem akartam eddig elhinni, de a Londonban tapasztaltak tényleg nem egy barátságos, megbízható, egészséges nemzeti érzelmű, összetartó közösségre utalnak.

Úgy szeretném, ha minden – hozzám hasonlóan – külföldön élő magyar, mielőtt nekiáll a feszültségcsökkentő gyurbánozásnak, tartana kis önvizsgálatot előbb, és föltenné magának a kérdést, hogy gondolatban, szóban, cselekedetben mindent megtesz-e nemzete és szűkebb közösségei jókedvéért, bőségéért, víg esztendejéért. Aztán ha a válasz igen, akkor orcsányolhat tovább. (Amit én is szoktam, de nyugi, nem fogok.)

Szerintem ez gáz.

A városban szórványosan előforduló magyar rendezvények, mondják, úgy néznek ki, mint egy túlárazott csajágómucsacsimborasszói falunap, ahol az egymás honvágyán nyerészkedő prolikavalkád Kis Grófót danolászva teríti asztronómiai áron a túrórudi-embargó előttről beraktározott titkos készletét… De legalább megsúgják, mennyi a bérleti költség!

A héten nyitotta meg kapuit a Hyde Park sarkában a Winter Wonderland nevű téli vidámpark-fesztivál, ahol a németek kolbit meg sert árulnak, az olaszok pizzát, bajuszpödrőt és pomádét, a magyarok meg nyilván lángost és házi rétest. A homesickness meg épp az ilyenek iránt felébredt vágyban szokott manifesztálódni; egyértelműen a magyarok veszik ezeket legjobban – magyaroktól.

Két (nép)visel(e)tes nő álldogál egy kis pult mögött, előttük jó féltenyérnyire nyesett rétesek, szépek, szagosak. Kérdi Luca, van-e mákos. Volt. Felette a tábla: „poppy ceed”. Kórusban súgunk nekik, hogy amúgy szerintünk az poppy seed, s-szel. Hát de ők a nagy tábláról másolták. És tényleg, ott a nagy, színes tábla, ugyanúgy helytelenül. (Vajon hány kézen megy át egy táblaterv, amíg ide kikerül?)

Mondom, tessék, pont van nálam filctoll, írjátok át vele nyugodtan. Azt mondja, ne rugózzunk már ezen, majd később átírják. Nem rugózunk, de mögöttünk két helyi nő épp ezen röhög (ami nem szép tőlük amúgy – a szerk.), csak segíteni szeretnék.

Mennyi lesz?  5£ ! … Lucából felbuggyan egy spontán „mi?!” Ez most az ára vagy a készlet súlya? „Megsúgjam, mennyi a bérleti díj?” - vágja csípőre a kezét a kalocsai Pap Rita (megj.: ez a kézmozdulat a feka csajok nyakforgatós kisanyámozásának pannon változata). „Megsúgjam, mennyi az előállítási költsége? Semennyi.” - fekacsajkodik vissza Luca, és nem vesz rétest.

Őt a pofátlan ár plusz bunkó stílus húzta fel, engem meg ez a kibaszott önérzetesség akasztott meg egy röpke pillanatra. Mert ha például azt válaszolta volna összekacsintva, hogy „a hülye gazdagok úgyis megveszik”, vagy bármi mást, ami nem a támadást észlelő egójából böffen a felszínre, akkor kivívta volna a szimpátiámat, és vettem volna tőle túrós rétest. Mert szeretem.

És nyilvánvalóan nem kell tudnia senkinek, hogyan írják a mákot angolul, KIVÉVE ANNAK, AKI ANGLIÁBAN, TÁBLÁRA KIÍRVA ÁRULJA 5£-ÉRT BAZDMEG! (...)

Végezetül, már megint de-kicsi-a-világ: támasztjuk egy pub előtt a kinti szegélyt (mivel munkaidő után a belvárosi krimók úgy tele vannak, hogy a népek fele az utcára lóg), a mellettünk lévő társaság összesúg, kilép egy nő Luca elé: „Maga csak nem miskolci? A főorvos úr lánya, ugye?” … Hehe, nehéz ügy egy főorvos lányának lenni, lépten-nyomon felismerik az embert, autogram-osztogatás stb., a nyilvánvalóbb tanulság meg az, hogy a világ végére is elmehetünk, úgyis ott lesz valaki/-mi a múltból. Miskolc mindig várni fog, vagy ha elunta a várást, eljön értünk. (...)

Összbenyomásom a kint élésről egy összetett mondatban (mert a helyzet is nyilván összetett): melózni kell, küzdeni és résen lenni, de amúgy megfelelő hozzáállással meg having fun az egész és rengeteget tanul ott az ember; kivándoroltjaink nagyobb része is ezt mondja, úgyhogy tökre lennék én is londoni magyar egy darabig.”

A teljes posztért ide kattints, szerintem érdemes elolvasni.

Búcsú családoktól

Az au pair lét egyik nehézsége a búcsú. Ez elsősorban az első egy-két család esetében igaz, utána megszokja az ember, és képes lesz munkának tekinteni ezt is, még ha nem is könnyű – írja az Életem morzsái blog.

„Már régebben is feltették nekem a kérdést, nehéz-e a gyerekektől búcsút venni, ha otthagyom a családot. Az elején igen, de az idővel az ember egyre „érzéketlenebbé” válik.

Ha picik még a gyerekek, mire felnőnek még lesz x új nannyjük, emlékezni sem fognak arra, aki 4 éves korukban vigyázott rájuk. A szülők meg sokszor úgy állnak az embernek, hogy egy voltál a sok közül. Munka volt, elvégezted, majd jön utánad a következő. Nem személytelen, de ez is munka, amit pénzért csinál az ember. A gyerek az üzlet Angliában.

Kezdőként anno a legelső au pair családomhoz nagyon kötődtem, pedig az anyukával voltak hullámvölgyek az együttélés alatt és hosszú hónapokig terveztem, hogy végre továbbálljak.

Ám mégis bőgve mondtam fel, s igazából nem is tudtam a gyerekek szemébe nézni 2012 év végén. Bűntudatom volt, hogy otthagytam őket, mert akkor még úgy gondoltam, hogy mekkora pótolhatatlan személy vagyok.

Utánam másfél hónapra lett egy spanyol au pairjük, ennyire voltam pótolhatatlan. Bár, mikor visszajártam a gyerekekhez látogatóba, csimpaszkodtak rám. Én tényleg ragaszkodtam hozzájuk, s ezt érezték biztosra veszem! És most 5 évvel később nagyon érdekelni, hogy megismernének-e. Szerintem sajnos már nem.

Most a héten búcsúztam 2 családtól és 4 gyerektől is. Jövő héttől egy új család alkalmazásában leszek már.

Milyen is volt most a búcsú? Nem sírtam, az évekkel keményebb lesz az ember. Az egyik családot már majdnem 3 éves ismertem, s az utóbbi másfél évben szerdánként voltam csak náluk.

Nagyon-nagyon normális család voltak ők, mindig is szerettem hozzájuk járni, a gyerekkel lenni. A közel 3 év alatt egyetlen egy rossz szót sem tudtam mondani a két gyerekre. London legjobbjai, soha nem törtek borsot az orrom alám, sosem játszottak a türelmemmel. És igazából előttem lettek nagyok. A lány jövőre már 14 éves lesz, szemem előtt lett igazi tini belőle. (...)

A másik családnak 1,5 év dolgoztam alkalmazotti szerződéssel és már hosszú hónapok óta mehetnékem volt. A szülők lazák voltak, elég nagy szabadságot kaptam, s nekik tök mindegy hogyan, csak meg legyen csinálva, amit elvártak. Könnyű dolgom volt ezen a téren.

De zavart, hogy iszonyat rendetlenek és az anyukával nem volt megfelelő a kommunikáció. Nem tudtam vele rendesen megbeszélni, hogy mi újság – miben látom a gyerekek fejlődését, mit javasolnék erre és erre a helyzetre megoldásként stb.

Az apuka piszok normális arc volt. Ő hiányozni is fog. Humorérzékkel és közvetlenséggel megáldott férj ő, aki nagyon lazán állt hozzám. Sokszor nevettem a beszólásain. (...)

A gyerekkel nem indult felhőtlenül anno a kapcsolatunk. Főleg a kislány volt egy méregzsák, s néha úgy tűnt utálja a világot, néha meg dedós sírást tolt le. Nehezen, de összerázódtunk. Idén tavasz óta pedig mintha valami varázslat történt volna, pozitív irányba változtak.

Kora nyáron bevezettem a díjazási táblát, s sokat léptek előre. Korábban sok mindenhez közönyösen álltak, a díjazási tábla óta pedig egyszerűen közöltem, ha nem a válasz, vagy nem viselkedsz, behúzom az adott feladatra az x-et. Mert nem teljesítettétek. Na, ez persze nem tetszett nekik.

Így haladtunk előre pár hét alatt, csak felmentem a szobájukba, közöltem, hogy disznóól van, s már külön kérés nélkül azonnal jöttek pakolni. Erős csapattá formálódtunk, plusz a nyáron én igyekeztem számukra élvezhető programokat összerakni. A közös élménynél nincs erősebb kapcsolatépítő dolog.”

A teljes írást most is érdemes elolvasni, méghozzá itt.

Az élet Madridban

A spanyol főváros, általában Spanyolország is persze, sok szempontból is érdekes hely. Elég komoly válság van (hosszú hónapokig volt például átmeneti kormány), hatalmas a munkanélküliség, az emberek ezt mégis mintha lazábban vennék – derül ki a Kultúrtapas írásából.

spanyolorszag_madrid_foto_pixabay_com_mcadrid.jpg(Fotó: pixabay.com/MCadriD)

„Közlekedés

Elsőre is szembeötlő, hogy Madridban nagyok a távolságok, és bár a tömegközlekedés elég jó, nem árt egy autó. Még városon belül is sokat kell utazni, de van 12 metróvonal és remek az úthálózat, sok a földalatti autópálya is. 3 éve vonattal is utaztam Salamancába. Pontos, tiszta, gyors, van USB-töltő minden ülésnél, a pályaudvarok rendezettek, nem látni romos, düledező állomásokat, a táj pedig szép. (...)

Bárok, parkok, hangulat

Nyáron a városban 40 fok van (igaz, ez száraz, nem pedig nedves hőség), ezért csak reggel és késő délutántól lehet bármit csinálni. 6-8 órától kezdenek az emberek élni, megtelnek a bárok és parkok, székeket meg kaját visznek az utcára és egészen éjjel 1-2-ig elbeszélgetnek. Senki sem kezd elüvöltözni az ablakból, hogy kuss legyen, aludni akar. Legfeljebb kizúdít egy lavór vizet.

A nagy melegre amúgy van limonádé, citromos sör, vörösbor, sangría meg sidra (almabor). Hidegen. Egy átlagos bárban a pohár vagy doboz sör 1 euró körül van, és az árban benne van a rágcsálnivaló. Sült krumpli, chips vagy szendvicskék, egyre megy.

A piszkos anyagiak

Az árak változóak, hasonlítanak a magyarokhoz. A választék szerintem bővebb, mint nálunk, a minőség is rendben van, a pénztároson pedig nem érezni az undort, hogy itt kell neki dolgoznia. Örül, hogy van állása, mert a fiatalok több mint 50%-a munkanélküli. A bevallott munkanélküliségi ráta 27% körül mozog.

Nálunk most 3 hónap a munkanélküli státusz, itt viszont akár 2 évig is ellehetsz állástalanként, ha korábbról van elég munkaviszonyod. Igaz, ez baj is, mert az ellátás összege esetenként olyan magas (a korábbi fizetés arányában akár 1000 €/hó), hogy semmi sem motivál a munkakeresésre.

Egészségügy és oktatás

Az egészségügyi ellátás jó, bár a helyiek közül sokan bírálják – olyasmi nem fordulhat elő, hogy nincs meleg étel a kórházban, vagy a családnak kell bevinni a vécépapírt. A hálapénz ismeretlen fogalom, az orvosok és ápolók tisztességesen meg vannak fizetve.

Ha már itt tartunk: a tanárok is. A közoktatás nem rossz. Jellemző, hogy a tehetősebb családok magániskolákba küldik a gyerekeiket, míg az államikba a „maradék” jár, pl. a bevándorlók.

Sokszínűség

Alapvető jellemző, hogy rengeteg a bevándorló, ami senkit sem zavar, mindenki kijön a másikkal. Szintén megfigyelhető viszont, hogy sokan a saját kis közösségükben, szubkultúrájukban élnek, kevésbé keverednek a spanyolokkal.

Korábban sok dél-amerikai élt Madridban (peruiak, ecuadoriak, bolíviaiak), de ahogy csökkent a munkalehetőség, lassan elszállingóztak – ehhez persze nagy lökést adott a spanyol államtól kapott anyagi támogatás is. Egyébként sok spanyol is elhagyja a hazáját – főleg Angliában és Németországban keresnek megélhetést.

Távlatok és tanulságok

Ahhoz képest, ami 20, vagy akár csak 3 éve volt – az idei alkalom előtt akkor jártam kinn legutóbb – a visszaesés még számomra is jól látható. De valahogy nem érezni azt, hogy a Spanyolország a semmibe tartana. (...)

Nem Spanyolország a lehetséges világok legjobbika, de mindenképp nyitottabb, vidámabb hely – és ha csak egyvalamit, legalább ezt érdemes tőlük megtanulni.”

Az eredeti és bővebb íráshoz ide kattintva juthattok el.

HÍRMONDÓ

Orbán: A fiatalokat nem lehet visszatartani, és nem is kell

A magyar miniszterelnök szerint ő soha nem tekintett mércének az uniós béreket, mert azok „nagyon keveset mondanak”. „Én 1989-ben, 26 évesen, nevetséges ösztöndíjért egy gyerekkel a mózeskosárban vágtam bele az angliai tanulásba és munkába” – emlékezett vissza Orbán Viktor.

"A padlón voltam"

„Imádom ezt a folyamatos változást, a felfedezést. Az ember világnézete és értékrendje pillanatok alatt megváltozik, amint utazni kezd, és befogadóvá válik másokkal szemben."

Történelmi csúcson a londoni ingatlanárak

Londonban a bruttó átlagfizetés immár több mint 14-szeresét kell kifizetni egy átlagos lakásért. Ami azért elég húzós, nem?

Az Európai Unió nem blöfföl

A máltai miniszterelnök szerint az Európai Unió „nem blöfföl”, amikor az Európai Unión belüli szabad mozgás alapelvének elfogadásához köti Nagy-Britannia hozzáférését az unió egységes belső piacához.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Spanyolország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr3111999772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.11.27. 22:08:25

@Herr Géza: Nahjah ... .DDD
Hm, pedig milyen jó lett volna egy okosság a vajra is ... hmmmm ... talán akkor olcsóbban megúsznám a Kerrygold ír vaját, ami a kedvencem, és ami átlag kéthetente akciós 1,19 euróért :DDD (Jah, otthon meg 700 forint, és még egyetlen láncban sem láttam akcióban :PPP).

jojó78. 2016.11.27. 22:11:05

@Zoole[uk]: Köszi, de már késő van (főleg mire odaérek), nem akarok zavarni.. :)) Na meg reggel Andoverbe megyek dolgozni. Ha nem gond hozd utánam :)))))))))

jojó78. 2016.11.27. 22:13:19

@Etniez: Az ingatlan árakban igazad van, de most ételről volt szó. Amit én találtam olcsó, jó helyeket mind a gazdag részeken vannak ráadásul.

P.Elliot 2016.11.27. 22:16:06

@blackhairlady: En benne lennek ebben az ossz sutogetos dologban.
Kivancsi vagyok hogy HA mit szol hozza. Van egy-ket jo receptem de a cukraszok javaslatait is varnam.

SzZoole 2016.11.27. 22:17:02

@Pink Petsch: itt egy 250 grammos kerrygold akció nélkül £1.70 körül van:)

SzZoole 2016.11.27. 22:18:09

@jojó78.: akkor holnap errefelé gyere haza:)

2016.11.27. 22:18:49

@Zoole[uk]: Hátmárhogyjóistenbene??? Hallga' csak!
www.youtube.com/watch?v=lzKBgXunV5Q
Oké, beismerem, ez kissé túlfűtött, de ez a másik azért kifejez valamit ... ;)))
www.youtube.com/watch?v=1A9E6MLRkmI

2016.11.27. 22:20:32

@Zoole[uk]: Ja, akció nélkül itt is 1,79. De euró, nem font :PPP

jojó78. 2016.11.27. 22:23:29

@Zoole[uk]: Lehet kihagyom most :( sokára végzünk. Bonyolult munka lesz. De ha mégis erre jársz kapsz babgulyást. Rita csinálta. Picit sűrű, nyomokban lét is tartalmaz :))))))))))))))) De egyébként jó.

SzZoole 2016.11.27. 22:25:03

@Pink Petsch: te hallod,itt ha akció van úgy dobálják az emberek után annyi van belőle:)))

SzZoole 2016.11.27. 22:26:39

@jojó78.: füstölt csülök van benne?

jojó78. 2016.11.27. 22:28:37

@Zoole[uk]: Öööööööö...izé..........beszéljünk a mai posztról inkább :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.11.27. 22:37:38

@Zoole[uk]: Kibasztam veled rendesen, he? :DDDD

pityke8 2016.11.27. 22:38:29

@Pink Petsch: Liedl-ben van remek frischkäse azaz túró.

Sandor Akarki 2016.11.27. 22:38:37

Én egyszer voltam Londonban ilyen eseményen. Egy hétig voltam kiküldetésben, este találkoztam egy jóbarátommal, akinek az új barátnője akart menni, én is velük tartottam. Nekünk az volt a konklúzió, hogy kőművesek és takarítók bulija, teljesen más stílus mint amit mi szeretünk, úgyhogy hamar leléptünk. Ment a sok mulatós tuc-tuc, azóta is kiver a víz ha rágondolok.

2016.11.27. 22:42:19

@Zoole[uk]: Oké, oké .. bocsi. Ha egyszer összejövünk egy blogtalira karaokéval vállalom bármelyik változatot, élőben, hogy röhöghess .... engesztelésképpen :DDD
Viszont jelenleg ez megy nálam:
www.youtube.com/watch?v=IrJAwCBbnuc
No trap, I swear!

2016.11.27. 22:44:34

@Zoole[uk]: Hát persze, mert nektek az írek, direkt bombát rejtettetk bel :PPP

SzZoole 2016.11.27. 22:49:01

@jojó78.: mi a baj?
A jó babgulyas 3 fele húsból készül,füstölt szalonna az alapja,plusz jófajta disznó tarja,marhahús és füstölt csülök,én így keszitem:)))

Csodabogár 2016.11.27. 22:52:37

@Dikusz: Na ebből eddig kimaradtam.

SzZoole 2016.11.27. 22:53:05

@Pink Petsch: a tali összejöhet,de a karaoket kihagynam:))
Szereted az keményebb zenéket?

jojó78. 2016.11.27. 22:53:26

@Zoole[uk]: Ez csak össze lett dobva abból ami itthon volt. Igaz a bab az otthoni kertből való. De ahogy írod.......már folyik a nyálam :)))

SzZoole 2016.11.27. 22:55:12

@jojó78.: na akkor osszehozunk majd egy kerti partit :)))

2016.11.27. 22:57:14

@pityke8: Tudod, mi a rohadt furcsa? Lassan 5 éve élek Németországban, megjártam tényleg déltől-északig, kelettől-nyugatig a nagy, a kisebb és a még annál is kisebb városokat és falvakat, az ország számos tartományában. Több németországi tartományban és településen voltam, mint a született németek átlag 80 %-a, Hamburg pezsgő kikötői negyedeitől Saarbrücken álmosító zsongásáig (hogy csak egy tengelyt említsek). De tudod, mi a furcsa? Budapesten több Lidl-t láttam, mint egész Németországban :DDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.11.27. 22:58:45

@Zoole[uk]:
Mert te aztán vidéki vagy...

Csak a tisztelt olvasóközönségnek mondom hogy Zolika annyira vidéki itt mint otthon egy budaörsi lakos.

2016.11.27. 23:01:06

@Zoole[uk]: Megnézted a linket? ;)
Hm, terveztek most is valamit év végére Budapesten?

SzZoole 2016.11.27. 23:03:29

@Pink Petsch: meg,nekem ez rockzenenek tűnt :)

Digger szervezi dec 28 vagy 29-re,öt kérdezd ezügyben

2016.11.27. 23:04:46

@Zoole[uk]: Khm .. apropo .. karaoke ... szerinted tényleg, kurvaszar lehet a hangom, he???????
Mielőtt válaszolnál, kérezd meg az asszonyt az ilyenkor helyes válaszról :D Mellesleg, azt is tolmácsold, kérlek, hogy szívesen venném a nevét, hogy szólhassak hozzá, mert a cica, az szerintem legfeljebb köztetek okés, a luna meg olyan harrypotteres :DDD

jojó78. 2016.11.27. 23:05:24

@Zoole[uk]: Jól hangzik, de szerintem tavaszig várjunk vele :))))))

SzZoole 2016.11.27. 23:09:37

@Pink Petsch: biztos jo hangod van,csak jó messziről kell hallgatni:)))
A macskankat hívják Luna-nak,onnan jött meg 2011-Ben a Lunacica nick.
Amúgy Judit névre hallgat,meg más egyéb is,de azt nem osztom meg itt:)))

2016.11.27. 23:11:24

@Zoole[uk]: Rockzenének tűűűűnt??? Óbazdmeg, akkor neked bizony jó lesz Celine, ha a Sabaton csak úgy "tűnik" :PPP
Húúúú basszus ... Digger? Az gáz, ... valamin összekaptunk -a faszom tudja már min- pár éve, és azóta nem társalgunk.
Na, oké, akkor ez nekem kimarad.

SzZoole 2016.11.27. 23:15:59

@Pink Petsch: nincs Diggerel semmi baj,egy rendes ember:)
Nem vicc

2016.11.27. 23:19:23

@Zoole[uk]: Messzirőőőől??? Ezt mondod nekem, a pinonír-énekverseny országos 7.-ik helyezettjének, akit maga Ceau apánk fogadott, és akinek gratulált anno ... ???
No, schöööööön :DDDDD

2016.11.27. 23:24:36

@Zoole[uk]: Tutira, csak mi valamiért nem beszélünk. Biztos nekimentem az egojának valamilyen kérdésben anno, rémlik is, de ha megölsz sem tudom pontosan, hogy miért fúj rám. Valamiért biztosan, én meg nem erőltetem vele a társalgást ennél fogva, ha megjelenik itt.
Viszont, ha ő szervezi a blogtalit, akkor a legutolsó ember, akit látna irl is, az én lennék.
Te meg úgydsem jönnél Pestre :P

SzZoole 2016.11.27. 23:29:25

@Pink Petsch: értem,szóval jó torkod van,jó mely?:)))

SzZoole 2016.11.27. 23:31:08

@Zoole[uk]: Budapestel is úgy vagyok mint Londonnal,ha nincs ott dolgom nem szívesen megyek

2016.11.27. 23:33:57

@Zoole[uk]: A deep troath feláras :PPP

Herr Géza 2016.11.27. 23:35:31

@Pink Petsch: Kemény vagy, mint a vídia...:)))))

SzZoole 2016.11.27. 23:39:53

@Herr Géza: ne biztasd már,így is dagad a melle:)))

2016.11.27. 23:41:08

@diggerdriver: Áruld már el, mi a tökön vesztünk össze? Komolyan ... azt tudom, hogy voltak csörtéink, aztán egyszer csak besértődtél, de néma aranyhal legyek, ha tudom, hogy egészen pontosan min .....
No. már csak azért, mert ez így kínos .. te is felbukkansz itt évek óta, meg én is .. ez a keringő meg eléggé gyerekes. Azt tudom, hogy fújsz rám, azt nem, hogy miért?

2016.11.27. 23:42:52

@Herr Géza: Nahjah .. Primo Victoria :)

2016.11.27. 23:46:37

@Herr Géza: Jah, tényleg ez kell, primo victoria, ha nem meg is halhatok akár. Viszont kurvára be vagyok szarva.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.28. 00:15:13

a londoni magyarokkal nekem az az erdekes, hogy a kimtlevokre raepult egy Magyar szolgaltatoipar
szmelyszallitas, bejglisutes, computerakarmi stb stb stb.
belefutok az FB-n
tehat kimennek magyarok londonba hogy magyaroknak szolgaltassanak....
ez nekem erdekes

2016.11.28. 00:40:24

@hagyma: Édesem, ez az amcsiknál hatványozottan megvan ... csak azért, mert te beköltöztél végre Maryvel az erdő kellős közepébe, attól még a világ forog ... :))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.28. 01:14:05

@Pink Petsch: hat nem hiszem hogy edesed vagyok, de pl itt nem hirdetnek magyarul repteri fuvart, computerjavitast, nyelvoktatast ,eg fene tudja meg miket
vannak Magyar kozossegek - foleg idosebbek - ahol tartanak vacsorakat ilyesmi es lehet rendelni interneten hurka-kolbasz szalonnat az teny, cask ok nem azert jottek ki hogy ezt ellassak, hanem mar regen kint elve foglalkoznak vele
nekem ugy tunik londonban erre Magyar iparag koltozik ki
/sajnos nem az erdo kozepe, cask a szele, ne tudd meg milyen gyonyoruek itt a hegyek, sosem koltoznek londonba, ahogy NY-ba sem, sokkal job hogy szemben lakom a nyullal meg a medvevel:) es ennek ellenere 15 perc a varos

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.28. 01:31:25

ja, amugy nincs ezzel baj, mindenki eljen meg amibol tud, cask nekem feltunt

2016.11.28. 01:58:26

@hagyma: Baszod, Tivi, hagyjál már lógva a hülyeségeiddel .. köszi! Éppen támogatni próbáltalak volna, de amilyen hülye vagy .. naj ja, szokás szerint :DDDD

LondonFashion 2016.11.28. 02:33:21

@Pink Petsch: elnezest, csak most jottem vissza... Na szoval peldaul van ez a lanc, L'eto, nagyon szep design, csodas berendezes, eszmeletlen guszta kirakat, csak ott csorgatja a nyalat mindenki, aki elmegy elotte es majdnem minden £4 folott van. De nem egyszeru kis hazi sutik, az biztos... Itt a link a kinalatrol:
letocaffe.co.uk/product-category/cakes/

Aztan van meg egy hely, ahova el akartam menni, mert sok szep kepet lattam a termekekrol, ez egy eclair -es hely (az a hosszu francia toltott suti), de mikor meglattam a honlapot az arakat, letettem rola. Nalam az £5 a lelektani hatar, ezek meg mind tobb annal, de mindegyik egy mualkotas! A weboldal maga szepsegdijas lehetne, meg felbevagva is van foto mindegyikrol... :) www.maitrechoux.com/eclairs/baileys-pumpkin-spice-cinammon-caramelized-winter-apple/index.html

LondonFashion 2016.11.28. 03:06:18

@Pink Petsch: szerintem teljesen mindegy, hogy langosrol vagy retesrol van-e szo, a retes is lehet meretes es valszeg tobbe kerul abban a toltelek, mint a langosra a feltet... vagy nem. de szerintem nem is ez a lenyeg. az ilyen vasarokon nem meret alapjan arazzak be a dolgokat, hanem minden kb ugyanolyan rohadt draga es te dontod el, h akkor a nagy meretu zsiros langosert fizetsz £5-ot vagy a kisebb meretu izletes retesert. ahogy van olyan etterem is, ahol hatalmas parasztadagokat kaphatsz es kigurulsz az ajton elegedetten, de olyan is, ahol madarka adagokat kapsz, de olyan uj izkombinaciokat es alapanyagokat kostolhatsz meg, amit otthon sosem tudnal megcsinalni magadnak. lehet persze haborogni az arakon, de vegso soron te dontod el, hogy veszel-e belole vagy sem. ha eleg sokan ugy gondoljak, hogy azert az arert nem fer bele, akkor elobb-utobb lehuzza a redonyt az arus vagy csokkenti az arat.

LondonFashion 2016.11.28. 03:21:46

@Zoole[uk]: @jojó78.: @Etniez:
Etniez csak azert mondta a videk dolgot, mert TE meselted Zoole, hogy £4-ert milyen hatalmas hot dogot kaptal valahol videken. Senki nem vonta ketsegbe, hogy ismered-e Londont, vagy Angliat vagy Wales-t vagy akarmit, csak erre a sztoridra reagalt, hogy felesleges egy fix helyen mukodo videki bolt arait egy karacsonyi fesztival standjanak araival osszehasonlitani...
en meg mindig azt mondom, hogy az az £5 egy atlagar ott a winter wonderlanden, minden annyiba kerul. de az is lehet, hogy a retesek merete kb. ekkora volt es akkor maris nem mondhatjuk, hogy kis ket harapasnyi szosszenet:
izzeleslelekkel.blogspot.co.uk/2014/07/huzott-hazi-retes.html

SzZoole 2016.11.28. 06:45:05

@LondonFashion: ez igaz,de én nem a londoni teli fesztivál árakra válaszoltam hanem a németországi hot-dog árakra amit Pinki irt:)

otgorbebogre 2016.11.28. 07:03:55

nem ertem a szoc probelmat. londonban vagy meg spanyolorszagban. siman hazaugorhatsz retesert a hetvegere. ha meg nem akkor vegyel 5 fontert vagy suss magadnak. en japanban siman magam csinaltam a turot, nem egy nagy cucc.reteslapot meg gondolom tudsz kapni. de most komolyan az aron nyavajogni? ha nem tetszik nem veszel. ennyi. nekik meg bedol az uzlet.
(honvagyon nyereszkedni megall az agyam, mintha nem ket oras repulo ut lenne)

otgorbebogre 2016.11.28. 07:04:12

@Pink Petsch: egyszer nezd mar meg a langos receptjet. kb nem kell bele semmi csak liszt. kenyerteszta sok oljaban kisutve. barmennyibe kerul is kb a legnagyobb lehuzas a vilagon. a retesben legalabb van valami.

Rolandante 2016.11.28. 07:42:56

@Arcade Macho: össze-vissza írják. a Wikipediáról idézel, de ha megnézed, annak a szócikknek a szerzője is végig csak idegen nyelvű hivatkozásokból merít, ahol mindkét régió "Galicia". de nézd pl. itt: utikritika.hu/spanyolorszag/galicia (én már nem is emlékszem, honnan ragadt rám, h magyarul a spanyol hely a hosszú í, de volt valami oka. tökmindegy.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.11.28. 07:57:19

@hagyma: Pedig logikus. A magyarokon kivül senki nem beszél magyarul. :)

Rolandante 2016.11.28. 08:00:49

@flash.gordon: először volt a "poppy ceed" reakció, utána az ár. utána pedig ott áll, hogy vettünk volna rétest, ha nem faszok... a "fillérbaszásról" meg annyit, hogy ismerned kellene a blog filozófiáját előbb, ez ugyanis egy környezet- és lélekvédő szemléletű, a zarándoklás tanulságait rotáló felület, pl.: rolandante.blog.hu/2016/05/02/hogyan_teremtsunk_anyagi_joletet_how_to_create_material_wealth

Rolandante 2016.11.28. 08:04:46

@Arcade Macho: talán a google.maps-ről ragadt rám, mert az viszont rendre kijavítja hosszú í-re. de nem állítanám, h írásmódok terén az hitelesebb forrás akár a wikinél (ami semennyire nem az).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.11.28. 09:10:51

@Rolandante: A blog filozófiáját nem ismerem a fillérbaszás ismérveit annál inkább. Ez most nem bántás csak megállapítottad. Te öket magyaroztad le a viselkedésük miatt én meg téged. Ennyi. :)

DieNanny CH 2016.11.28. 09:12:50

@hagyma:

Bár magyarul nem hirdetnek reptéri fuvart - gondolom, ahhoz még túl kevesen, emiatt csupán elszórtan élnek ott -, viszont van olasz negyed, kínai negyed, ír negyed, stb. Ők is a saját nemzetiségűeknek szolgáltatnak legszívesebben.
Vagy rosszul látom?

Golf2 2016.11.28. 09:14:12

@Pink Petsch: Off.Emlékszel a múltkor idősotthonról beszéltünk bevittem anyumat 2 hete de nincs az ő színtje szellemileg vagy még önállóak vannak vagy nagyon bolyongósak,pelenkásak,kiabálósak.Na oda tettékA két szint között van..Megint gondolkodom a dupla ennyibe kerülô erdēlyi 24 órás ápolón.Was meinst du?

Sexual Harassment Panda 2016.11.28. 09:22:38

A magyar "rögös" túró hungarikum.
Sehol máshol nincs.

Sexual Harassment Panda 2016.11.28. 09:24:27

@otgorbebogre: pontosan erre gondoltam.
Sőt, házi rétestészta ifen macerás mutatvány.
A lángos tésztája meg liszt, víz, élesztő, azt szvsz.

lüke 2016.11.28. 09:37:06

@Pink Petsch:
Nem zsírtartalom függő
csak a nem hő kezelt tej alszik meg,ez a lényege !:,
a házi tej,frissen tehenészetből,vagy piacról

Sexual Harassment Panda 2016.11.28. 09:46:31

@lüke: mozzarellát sem vásárolunk boltban, otthon készítjük!

lüke 2016.11.28. 10:01:22

@Sexual Harassment Panda:
urban legend a rögös túró magyarsága,legfeljebb boltban nincs,
minden osztrák paraszt ismeri!
Kíváncsi lennék a híres sajtkészítő parasztoknál- svájciak,franciák ,spanyolok- milyen az állaga a túrónak mielőtt beoltják,hogy sajt legyen belőle

joskapista43 2016.11.28. 10:01:58

Osztan minek kéne a magyaroknak külföldön egymás seggét nyalni? Részben pont ezért megy el az ember, mert a másik magyar barom és nem kíváncsi rájuk. Én pont ezt nem vágom, minek kell annyira egymás nyakában lihegni, pusztán azért mert magyar a másik.

Persze amikor neked kéne az óccsó finom hazai, akkor megy a haverkodás, amikor meg a zsebedbe kéne nyúlni, akkor meg már paraszt lehúzós magyar. Gondolom amikor az 5 fontos sört iszod a pubban, az nem zavar, azt elfogadod, mert az angol zsebbe megy, az más kaszt, de a magyar zsebet már nem szívesen tömködöd.

Itt te vagy az, aki a magyarokkal tipikus magyar módra viselkedik.

Sexual Harassment Panda 2016.11.28. 10:04:09

@lüke: lehet h "urban legend", attól még 2012 óta hungarikum.
Pont.

Sexual Harassment Panda 2016.11.28. 10:06:16

@joskapista43: én sem pontosan értem mi egy ilyen "összejövetel" értelme.
Ha annyira magyarok közt akarsz lenni, menj haza.
az meg, hogy drága-e 5 font egy rétesért, egyszerű.
Ha megveszik, akkor nem, ha nem veszik, akkor igen.

Dikusz 2016.11.28. 10:08:47

@Golf2: Hadd kérdezzelek - én is beleszóltam egy kicsit az akkori beszélgetésetekbe - melyik az az otthon? Nekem 2 évvel ezelőtti, és ismerőstől mostani tapasztalatom van. Talán tudok tanácsot adni.
Az az otthon, ahol apukám volt, ugyanígy működött. A kettő között (amiről írtál) nincs másik osztály.
Van egy zárt részleg (nagyon súlyos állapotú betegek), egy önellátó részleg, meg egy olyan, amiről írtál.

Szalahaddin 2016.11.28. 10:19:21

Én ezt a stílust 6 sorig bírtam olvasni.
Ha ti tovább is, le a kalappal!

Golf2 2016.11.28. 10:48:41

@Dikusz: Ilona Aranykor Pesterzsébeten.2 szint van csak,a szinte önellátó,és a vegetáló...De voltam Sűlysápon is ( Estikék.hu) az is igér füt fát de megnéztem az erős demens osztály lepusztult,mondták majd tavasszal kiviszik őket az udvarra is... Ennyi elég is volt.

Dikusz 2016.11.28. 11:02:42

@Golf2: Azt tanácsolnám, amit írtál Pink Petsch-nek: ha teheted (anyagilag), legalább is amíg édesanyád állapota megengedi, az otthoni gondozást válasszátok. Privibe is beszélgethetnénk, ha nem gond.

Sexual Harassment Panda 2016.11.28. 11:09:18

@lüke: a túrót én kucsit másképp csinálom.
Sztem a 3,8-as tej bőven jó, a lényeg h friss legyen.
Fel szojtam főzni 5 liter tejet 85 fokta, majd visszahűtöm 35-re.
Ekkor bele szoktam tenni 2 ek jokurtot, amit szintén én csinálok.
Másnap reggelre ott a túró.
Felforr, leszűr, stb..

Sexual Harassment Panda 2016.11.28. 11:10:31

@Sexual Harassment Panda: ..és ebből kb 80 dk túró lesz.
A jokurtot, mozarellát is magam csinálom.

Rolandante 2016.11.28. 11:14:22

@flash.gordon: Értem-értem, de nem lemagyaroztam én, hanem lebunkóztam. Jó, talán a kézmozdulat leírásában felfedezhető, hogy magyarosan volt bunkó, de nem az a lényeg. Ha engem lemagyarozol, azt bóknak veszem, mert mi egy gecijó nemzet vagyunk!! Amúgy a kommentjeidre szívesebben válaszolok, mint a többire, mert Te érvelsz. Nem értek egyet az érveiddel, de legalább érvek! Érdekességként, szemlélettágításként azért javaslom az előző link tartalmát. (Ja, és ha amerikai magyar lennék, Flash Gordon lenne a példaképem, de így Don Quijote és Szent Jakab..:D)

lüke 2016.11.28. 11:19:50

@Szalahaddin:
Yeeh
nemcsak a londoni magyarok jellemzője
!@Sexual Harassment Panda:
Pont :a hit és a faktum közt nagy az űr
wasfüreinzürzavar

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.11.28. 12:11:31

@Rolandante: Pedig szamŕon Sancho pansa közlekedett. Egyébként az itt Bécsben dugába dölt magyar vállalkozásoknál a következö trend figyelhetö meg.:

- Rentábilisan képtelenség megrendezni bármit is. 6-7€ a lélektani határ, amit hajlandóak egy rendezvényért kifizetni és akkor is keresi az ingyen piát.

- Ha nincs ingyen pia indul a "batyus est" üzemmód, amikor is étteremben issza butykosból a kisüstit vagy a klotyóban rúg be.

- Ezzel párhuzamosan konkrét és igényes elképzelése van a zenéröl (nem kisgrofó, nem mulatós) a kávéról (arab v. olasz helyben pörkölt) az enteriörröl (aktuális trendeknek megfelelö fiatalos), a wifi-röl (ingyen legyen és megfelelö sávszélességgel), és a személyzetröl ( fiatal legyen, formás és facér).

Ja, hogy ezért fizetni kéne? Arról nem szól a fáma.

(ez nem neked célzás csak a téma kapcsán jutott eszembe) :)

Sexual Harassment Panda 2016.11.28. 12:19:47

@lüke: folyamatban van az eu-s eredetvédelem.
Sehol nem láttam még olyan igazi "rögös" tûrót

guy 2016.11.28. 12:55:03

Ugyan már, nyavajás 5 fonton felmérgedni...

Az csak itthon nagy pénz, meg a kint éhbérért fizikai munkát végző szegény magyaroknál.

Ginix 2016.11.28. 13:33:28

@Sexual Harassment Panda: idén nyáron csehországban (karlovy vary) vettünk egy egyszerű boltban. nem magyarként árulták, csak átlagos tejtermékként.

hoffmann 2016.11.28. 13:44:19

Poppy seed vagy poppy seeds?
Addig jutottam a cikkben, hogy "Poppy seed".
Szerintem viszont helyesen poppy seeds-et kellett volna kiírni. Mert amikor a mákról mint növényfajtáról beszélünk, akkor egyes szám. Ha megesszük, az sosem egy darab mákszem hanem sok, ugyebár. Tapsztalatom szerint így mondják az angokok.
(A másik gyakori hiba, hogy poppynak mondjuk mi magyarok. Ezt meg nem is értik arrafelé.)

Etniez 2016.11.28. 14:21:59

@Pink Petsch: Rétesről. És akkor mi van? Attól még a poszter feleslegesen hisztizik. A Winter Wonderlandban minden ennyibe kerül. Leírom még egyszer: minden. Vagy drágább. Egy darab belga fánk is egy ötös.
Tehát felteszem a kérdést, mihez képest drága? Miről szól ez a poszt tulajdonképpen?

Etniez 2016.11.28. 14:22:03

@Pink Petsch: ki mondta, hogy nekünk beszélgetni kell?

Demi78 2016.11.28. 15:48:33

Kia Seed, volt mar?

Demi78 2016.11.28. 15:49:17

Amugy gondolom hogy felkapja most minden nagyfeju londoni magyar (akinek nem inge...) a fejet:)

lüke 2016.11.28. 16:31:40

@Sexual Harassment Panda:
igen lehet passzálni,én is szoktam
de mivel sokat ügyelek,egyszerübb a vias naturales
Dehogynem láttál,otthon nálad, !(még Kanadában s az USA- ban is lehet, vannak igazi osztrák farmok s Saskatchewanban meg magyarok s vajdaságiakkal is találkoztam pl Vancouverben)

Lőtéri Kutya 2016.11.28. 16:31:47

@LondonFashion: A második linkednél megnéztem néhány terméket, rögtön találtam kettőt, ami az 5£-os lélektani határod alatt van. :)
www.maitrechoux.com/eclairs/pure-arabica-coffee/index.html
www.maitrechoux.com/eclairs/salted-butter-with-homemade-caramel/index.html

DieNanny CH 2016.11.28. 18:09:01

@Sexual Harassment Panda:

Hm.
5 liter házi tej itt kb 15 frank. Ebből lesz 80 dkg túró.
Akkor inkább megveszem 7 frankért a 40 dkg túrót az albánnál.

Herr Géza 2016.11.28. 18:32:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: :))) Lám, lám, nem is olyan gonosz az az albán....:))))))

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.28. 20:33:51

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: kinaiak talan meg osszetartok, de nem jellemzoek annyira ezek az un negyedekm vagyis nagyvarosokban biztos vannak
floridaban voltam olyan walmartban ahol a hangosbeszelo cask spanyolu beszelt
ettermekben lattam belterjesseget, voltam valami del-amerikaiban, mar meg nem mondom hol, ahol mindenki odavalo volt, de pl a mexikoi ettermekben tobb a feher mint a mexikoi
de a helyzet itt teljesen mas

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.11.28. 23:23:23

pl nem arulunk magyaroknak dunhillt:)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása