oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 19. 06:44,  Határátkelő magyarok elvándorlástól hazatérésig 101 komment

2016. október 19. 06:44 Határátkelő

Határátkelő magyarok elvándorlástól hazatérésig

A „mennyi magyar költözött külföldre és tért haza”-vita végigkíséri a modern határátkelés történetét, és miközben pontos számot aligha tud majd bárki is mondani, a Tárki legfrissebb, kedden publikált jelentéséből elég sok érdekesség kiderül. Ezeket próbálom meg most összefoglalni a magam nem-szakember módján. Elöljáróban annyit, hogy akit mélyebben is érdekel a téma, az olvassa el Hárs Ágnes tényleg nagyszerű tanulmányát itt.

borondok_foto_pixabay_com_ivabalk.jpg

A tanulmány elsősorban nem számokat, hanem jelenségeket próbál megfogni, ami szerintem komoly erénye. Számomra az egyik legérdekesebb megállapítása az, hogy mindegyik 2004-ben az Európai Unióhoz csatlakozott kelet-európai ország (ők az EU8 az egyszerűség kedvéért – Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Lengyelország, Magyarország, Észtország, Litvánia és Lettország) esetében hasonló az áramlás iránya és szerkezete.

Ez azt jelenti, hogy nagyjából hasonlóan rövid, időszakos jellegű, munkavállalási célú határátkelésről beszélhetünk, ami ráadásul „cirkuláris jellegű”, azaz nem csak kifelé, de visszafelé is irányul.

Ez utóbbi Hárs Ágnes szerint a legjobban a lengyeleknél figyelhető meg, de a szlovákok és a balti államok lakosai esetében is sokan hazatértek a kivándorlók közül – hogy aztán közülük megint csak nem kevesen ismét felkerekedjenek.

Magyarországról igazából 2010 után gyorsult fel az elvándorlás, ami különlegessé is teszi az új uniós országok között, ám az azóta eltelt időben megközelítette a korábban köztük tapasztalt mértéket.

Manapság Magyarországról körülbelül annyian mennek el külföldre, mint a hagyományosabban mobil Lengyelországból közvetlenül az uniós csatlakozás után, illetve a munkaerőpiac korlátozását követő években.

Nézőpont kérdése, hogy ez a népesség 0,3 százaléka körül mozgó arány sok, vagy kevés (Magyarország esetében ugye évi 30 ezer emberről beszélünk). Mindenestre sokkal alacsonyabb, mint Lettország, Litvánia, vagy Románia esetében.

kep1_1.jpgAz EU15-országokban élő EU8+2-országok állampolgárai arányának éves változása az állampolgárságuknak megfelelő ország népességének arányában

Miért indultak neki a magyarok?

Érdekes kérdés ez, amire az alapválasz az, hogy a jobb megélhetés, a több pénz, a magasabb életszínvonal reményében. Ám a tanulmányból az derül ki, hogy ez nem feltétlenül igaz, illetve nem feltétlenül csak erről van szó.

Hárs Ágnes szerint noha a kedvezőtlen gazdasági és munkapiaci mutatók bár önmagukban is indokolhatták a migráció 2010 utáni gyors növekedését, ennek magyarázatát keresve azonban inkább arra gyanakodhatunk, hogy a megváltozott migrációs viselkedés mögött további okok rejlenek.

Ez egyelőre még a kutató szerint is viszonylag feldolgozatlan terület, ráadásul országonként változhatnak az indokok, hiszen nem mindegy, hogy adott országban milyen a munkaerőpiac, milyen a jóléti- és szociális ellátórendszer, és még sorolhatnánk.

Ráadásul az is fontos tényező lehet, hogy van-e a migrációnak kultúrája, léteznek-e azok a külföldi kapcsolati hálók, melyek megkönnyítik a határátkelést (nyilván egyszerűbb elindulni, ha az ember segítségre számíthat az adott országban). Mindemellett az általános közérzet is sokat nyom a latba, pedig ezt sokan hajlamosak alábecsülni (ennek számtalan példáját lehetne felhozni itt, a blogon megszületett kommentek közül is).

Magyarországon egyébként viszonylag gyorsan megjelent a „migráció kultúrája”, amiben fontos szerepe lehetett a kapcsolatok erősödő hálójának, miközben a kultúrában és a mindennapokban is megjelent a migráció témája, ami egyébként erősíti is annak hatásait.

Például a magyar orvosok körében végzett vizsgálat azt igazolta, hogy a migrációval remélhető béreket és a külföldi munkavállalás lehetőségét is felülértékelik a migrációs tapasztalattal nem rendelkező otthon maradottak a külföldön dolgozókhoz képest, és ez az eltérés jelentős. (Magyarul: Magyarországról nézve a külföldi fű is zöldebb.)

Magyarok Ausztriában, Németországban és az Egyesült Királyságban

Az nem lehet kérdés, hogy a három legfontosabb célország a határátkelő magyarok számára az Egyesült Királyság, Németország, és Ausztria.

a_magyar_migracio_novekedese_a_fo_celorszagok_iranyaba.jpgA magyar migráció növekedése a fő célországok irányába 

Az jól látszik, hogy az Egyesült Királyságban 2010 után ugrott meg a bevándorlók létszáma, 2011 után gyorsan zárkózott fel ehhez a Németországba (és kisebb mértékben Ausztriába) vándorlók száma. Utóbbi országgal kapcsolatban az adatokban szerepelnek az ingázók is.

Az látszik tehát, hogy 2010 környékén a magyar elvándorlás hasonlóvá vált a régió többi országában tapasztaltakhoz, a legendásan nem mozduló magyarok nekilendültek, nem is kis mértékben.

Kik mennek?

Az nem újdonság, hogy a határátkelők között nagyobb eséllyel vannak jelen a fiatalabbak, a férfiak, az iskolázottabbak és a család nélküliek.

Ami az országokat illeti, komoly eltéréseket láthatunk. Az Egyesült Királyságba inkább a magasabban képzettek mennek, Németország és Ausztria esetében már jóval vegyesebb a kép.

Az is érdekes, hogy a külföldön élő magyaroknak körülbelül kétharmada aktív, ezen belül az Egyesült Királyságban vannak azok, akik dolgoznak (ott 75 százalék), nyilván azért, mert oda mennek a legtöbben fiatalon, család nélkül.

Érdekes az is (bár nem túl nagy újdonság), hogy a Magyarországról és a régióból Nyugat-Európába érkező határátkelők túlképzettek, a fogadó és a kibocsátó országhoz képest is. Magyarul: a képzettek mennek el, de a célországban általában a képzettségüknél rosszabb munkákat végeznek.

Az Egyesült Királyságot nagyobb eséllyel választják a felsőfokú végzettségűek, és itt különösen nagyarányú a túlképzettség, az új EU-országokból érkező felsőfokú végzettséggel rendelkezők több mint fele végez kvalifikálatlan munkát – jegyzi meg a tanulmány.

Így történhet meg, hogy a nyugat-európai országokban dolgozó magyarok által betöltött munkahelyek többsége szak-, illetve betanított és segédmunka, erre német, osztrák és brit munkaügyi nyilvántartások és becslések is vannak.

A visszavándorlás

Talán kevesebb szó esik róla, pedig legalább ilyen érdekes téma a visszavándorlás (erre a poszt elején már utaltam annál a bizonyos ciklikusságnál).

Ami biztos: tömeges visszavándorlás 2004 után nem következett be, van viszont egy, alapvetően a gazdasági helyzetre reagáló folyamatos mozgás ebben a nyolc országban.

A hazatérők inkább foglalkoztatottak voltak, magasabb iskolai végzettségűek, vagy tanulás után visszaköltözők. Ami nagyon elgondolkodtató, hogy Hárs Ágnes szerint a határátkelők, „akik túlképzettek voltak a külföldön betöltött munkahelyeiken, így is magasabb jövedelmet értek el. Hazatérésük után a külföldön megszokott jövedelemvárakozással érkeznek a hazai munkapiacra, ami sikertelen lehet, hiszen nem dolgoztak a szakmájukban, így hazatéréskor a szakmai fejlődésükkel járó remélt bérprémium esetükben elmarad, és ez újabb migrációs epizódhoz vezet”.

Röviden arról van szó, hogy noha akadnak olyanok (nem is kevesen), akik hazatérnek, nagyon gyakran csalódniuk kell, mert nem kapják meg azt az anyagi megbecsülést, amire előzetesen számítottak, így egy idő után ismét felkerekednek és a külföldi munkát és életet választják.

Miként azt sem tudjuk, pontosan hányan mentek el, így arról sincsen pontos statisztika, hogy hányan tértek haza (vagy mentek el azóta ismét), ám a tanulmány egészen magas arányokról ír.

A tükörstatisztikák alapján akár 50 százalék feletti visszavándorlás is lehetett még a rossz gazdasági viszonyok között is, korábban pedig akár 75 százalékos visszavándorlás is jellemző volt. Ez persze nem azt jelenti, hogy ők mind Magyarországon maradtak, sokan közülük ismét felkerekedtek.

„A férfiak aránya magasabb a hazatérők körében, mint az itthon maradottak között (2010. IV. negyedévben 57% vs. 47%, 2014. IV. negyedévben 61% vs. 47%). Azok aránya, akik egy évvel korábban külföldön éltek, a felsőfokú végzettségűek esetében messze magasabb volt az otthon maradottakénál, bár a növekvő migráció mellett az arány csökkent (2010. IV. negyedévben 42% vs. 17%, 2014. IV. negyedévben 37% vs. 16%). Hasonlóképpen, magasabb a foglalkoztatottak aránya a hazatérők között, és az arány növekszik” – olvasható a tanulmányban. 

Emeli-e a magyarországi béreket az elvándorlás?

Tulajdonképpen a legtöbben készpénznek veszik, hogy a részben az elvándorlás (és még persze sok más egyéb tényező) miatt kialakult munkaerőhiány megnyomja a fizetéseket.

Nos, az adatok nem ezt mutatják: a tanulmány szerint szembeszökő, hogy a bérköltségek nem változtak, az elvándorlás növekedése sem az alacsony, sem az átlagos, sem a magas bérűek esetében nem váltotta ki a bérek elmozdulását.

Ahol emelkedtek a bérek, az a magas jövedelműek csoportja, ahonnan egyébként is kicsi volt az elvándorlás, ahonnan viszont többen mentek el, ott csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem emelkedtek a fizetések.

Talán azért, mert nem elég nagy az elvándorlás, hiszen azokban az országokban, ahonnan nagyobb mértékű elvándorlás volt megfigyelhető, a kutatások is ilyen tapasztalatokat írnak le: csökkent a munkanélküliség, feszesebb lett a munkapiac, emelkedtek a bérek.

És akkor még nem beszéltünk a határátkelők helyére érkező bevándorlókról, méghozzá azért nem, mert a kutatások alapján egyelőre annyi látszik, hogy hiába az erőteljes elvándorlás, a bevándorlás nem indult meg.

Az erre irányuló programok egyetlen új uniós tagországban sem voltak sikeresek (pedig elsősorban az ukrajnai helyzet hatására több ország is próbál meg onnan munkaerőt elszívni).

A tanulmány egy nagyon érdekes megállapításával fejezném be: azokban az országokban indulhat meg jelentősebb bevándorlás, ahol az elvándorlás időszaka befejeződött. (Egyébként ha a Tárki-jelentés Magyarországról szóló megállapításaira vagytok kíváncsiak, arról itt egy összefoglaló.)

HÍRMONDÓ

Teljesen szétszakadt Magyarország

Ha már a gazdaságnál tartunk, érdekes lehet, hogy az Eurostat évkönyve szerint az Európai Unió összes régiójából a nyugat-dunántúli térség gazdasági fejlettsége nőtt 2008-2014 között az egyik legnagyobb mértékben, miközben Közép-Magyarország fejlődése megállt. Az ország gyakorlatilag kettészakadt.

Hol mennyi munkaszünet jár Európában?

Vajon Európa országaiban hány fizetett ünnepnap jut a dolgozókra? Hogyan áll a nagy európai összképben Magyarország (nem rosszul, ennyit elárulok előre)? Mindez egy szuper térképen, amit itt nézhetsz meg.

Vujity Tvrtko határátkelő lett

A nyilvános szerepléstől egy ideje búcsút mondó magyar tévés nyáron az Egyesült Államokba költözött családjával. Rendben, igazatok van, hogy és akkor mi van... de azért érdekes, nem?

(Fotó: pixabay.com/ivabalk)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Tárki

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr9111819615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fülig José 2016.10.19. 07:04:28

fasza. tehát az elvándorlás következtében mindössze a Döbrögik ( eddig sem alacsony) fizetése emelkedett... nem is értem, mit nem értesz ezen: hát ha kevesebb tetves melósnak kell -úgymond- fizetést adni, LOGIKUS, hogy több marad a főnöknek.

Golf2 2016.10.19. 07:56:04

"Szétszakadt az ország" Kelet Magyarországnak annyi.

Buchhalter 2016.10.19. 07:58:12

Nekem és páromnak is van több ismerőse akik visszajöttek ,de itthon csak kínlódtak és max egy év után visszafordultak.Többükkel beszélgettünk már akik másodjára vágtak neki a külföldi kalandnak .Mindegyik azt mondta,hogy a negatív élmények miatt a második menet már tartósabb lesz.Max megvárják a kormányváltást már ha lesz és utána is csak egy-két év múlva ha lesznek látható pozitív változások.Én ahogy elnézem az ellenzéket max 2022-ben lesz új csapat.

tanato 2016.10.19. 09:01:24

"Érdekes az is (bár nem túl nagy újdonság), hogy a Magyarországról és a régióból Nyugat-Európába érkező határátkelők túlképzettek, a fogadó és a kibocsátó országhoz képest is. Magyarul: a képzettek mennek el, de a célországban általában a képzettségüknél rosszabb munkákat végeznek.

Az Egyesült Királyságot nagyobb eséllyel választják a felsőfokú végzettségűek, és itt különösen nagyarányú a túlképzettség, az új EU-országokból érkező felsőfokú végzettséggel rendelkezők több mint fele végez kvalifikálatlan munkát – jegyzi meg a tanulmány.

Így történhet meg, hogy a nyugat-európai országokban dolgozó magyarok által betöltött munkahelyek többsége szak-, illetve betanított és segédmunka, erre német, osztrák és brit munkaügyi nyilvántartások és becslések is vannak."

Ez egyszerű:Az un. túlképzettek beszélnek annyira angolul vagy németül hogy egyszerűbb képzettséget nem igénylő munkát el tudjanak végezni.
A nem túlképzettek sajnos még annyira sem tudnak "idegenül",ők csak csapatban tudnak kint dolgozni szokás szerint idegen nyelvet beszélő vezető segítségével.

Hari Seldon 2 2016.10.19. 09:54:53

"Tulajdonképpen a legtöbben készpénznek veszik, hogy a részben az elvándorlás (és még persze sok más egyéb tényező) miatt kialakult munkaerőhiány megnyomja a fizetéseket.

Nos, az adatok nem ezt mutatják: a tanulmány szerint szembeszökő, hogy a bérköltségek nem változtak, az elvándorlás növekedése sem az alacsony, sem az átlagos, sem a magas bérűek esetében nem váltotta ki a bérek elmozdulását."

Nem lep meg. Aki tudott/akart elment. Aki marad, annak meg nyilván jó így... Másrészt, csökkenő belső piacon nem kell annyi dolgozó.

London2009 2016.10.19. 11:09:01

Mindenfele kezzelfoghato statisztika nelkul en csak azt tudom elmondani, amit latok. Elobb vagy utobb a magyarok pedig az en kornyezetemben legalabbis hazamennek. Londonban en abszolut ezt latom. Amint a gyerekvallalas fazisahoz ernek, mar mennek is vissza. Ami teljesen ertheto is. Ugyhogy aggodalomra tul nagy ok nincs, hiszen ennel jobb Magyarorszaggal nem is tortenhet.

DorotkaB 2016.10.19. 11:21:48

Én nem hiszem, hogy azért nem emelkednek a bérek Magyarországon és azért nem javul érdemben a munkanélküliségi ráta, mert "nem elég nagy az elvándorlás".

Csehországban a grafikon szerint elenyésző volt az elvándorlás a többi kelet-európai államhoz képest. A munkanélküliségi ráta jelenleg 5-6% között mozog, ami az EU-ban az egyik legalacsonyabb érték, sőt, vannak olyan statisztikák, amik még ennél is kevesebbet, 4% körüli értéket mértek. Ez több dolog miatt is lehet, nem tudom, hogy mi a valódi oka. Lehet, hogy innen inkább a képzetlen munkaerő vándorolt ki, ami szerintem nem túl valószínű, de lehet amiatt is, hogy a kieső munkaerőt egyelőre sikerült hasonlóan képzett emberekkel pótolni (amúgy errefelé rengeteg a hosszú távra berendezkedett ukrán vendégmunkás). Szerintem a kulcs első körben a képzés és nem a béremelés. Kár azt várni, hogy a cégek majd egymásra licitálnak a tök képzetlen munkaerő megszerzése érdekében. Mindenképp be kell következnie a béremelésnek is, de az csak akkor lesz, ha a vállalatoknak lesz kiért versenyezniük.

tanato 2016.10.19. 14:44:35

@diggerdriver: A kivetelek erősítik a szaályt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.19. 15:46:26

Ismerettségi körből két család költözött vissza, illetve ketten, még single-ként. A többiek más országokba vándoroltak tovább. Kanada, USA, Ausztrália. Már állampolgárok ott, tehát nem most vándoroltak tovább, s a gyerekeik is már ott születtek.

Buchhalter 2016.10.19. 16:07:42

@London2009: megint okoskodsz és belefutsz a pofonokba! Az a baj veled ,hogy van egy kis szűk világocskád és a laptopod.Ennyiből áll a világod meg az információid.Baromi kevés barátod lehet.Az idősebbik sógorom Angliában van 3 gyerekkel asszonnyal immáron 5 éve.Egy biztos: nem jönnek haza. Minek is? De a páromnak is vannak kint ismerősei ,ők se terveznek hazajönni.Itthon csak annyi változás van hogy a lakbér és lakás árak elszálltak ,de a bérek nem nagyon követik.Ezért nincs értelme hazajönni egyelőre. De te ezt nem akarod érteni.Max tovább vándorolnak más országba de haza nem nagyon fognak jönni.De ezt már más is leírta alább.

London2009 2016.10.19. 16:20:15

@Buchhalter: Neked ez a szorakozasod, hogy beszologatsz nekem? Szallj mar le rolam! Azt irok, amit akarok. Senkit nem akarok meggyozni, leirom amit latok. Te ugye otthon elsz? Te meg ennyit sem latsz. Egyaltalan minek latogatod ezt a blogot? Miert erdekel mi van a mas orszagban elo magyarokkal?
Az en szuk vilagomban pedig ha hiszed, ha nem, ezt latom. Senki nem akarja kifizetni az angol bolcsodet, meg itt nevelni a gyerekeket nagyszuloi segitseg nelkul. Igy altalaban visszakoltoznek. De mint emlitettem, statisztikam nincs. De ha neked az kell, keress egyet. Ja es ha az faj, hogy az en szuk vilagom jobb, mint a tied, arrol en nem tehetek. Ez volt az utolso valaszom neked. Az en szuk vilagombol erkezo kommentekre, pedig megkerlek, hogy a jovoben ne reagalj. Ugyis suletlenseg amiket irok, mint megtudtam. Ja es meg mas blogokra is irogatok! (Soha nem tettem!) Tok jo, hogy igy kepben vagy velem. Idiota.

firg_firg 2016.10.19. 16:52:04

" felsőfokú végzettséggel rendelkezők több mint fele végez kvalifikálatlan munkát "

A felsofoku vegzettseg puszta meglete helyett erdemesebb lenne a piackepes vegzettseggel rendelkezoket vagy a palyaelhagyokat nezni. A kivandorolt bufeszakos nem ugyanaz mint egy orvos vagy mernok.

Pernilla 2016.10.19. 17:05:55

@London2009: statisztika-poszt alá csak statisztikailag mérvadó hozzászólásokat lehet írni. Az, hogy megoszd a saját tapasztalataidat a témával kapcsolatban, ki van zárva, ettől a jövőben légyszíves tartózkodj. :D
Kivéve persze, ha a barátaid reprezentatív mintának számítanak. Sajnálom, de mivel ők hazaköltöznek, nem számítanak annak.
Még szerencse, hogy vannak itt reprezentatív barátokkal rendelkezők is :)

SzZoole 2016.10.19. 17:21:55

@London2009:
"Elobb vagy utobb a magyarok pedig az en kornyezetemben legalabbis hazamennek."

Meg johogy nem a Te kornyezetedben vagyok,kulomben mehetnek vissza:)))
Vicc volt.

Golf2 2016.10.19. 17:29:35

@Zoole[uk]: És milyen volt itthon,romlott a helyzet kinnti szemmel?

montroyal ( CAN qc) 2016.10.19. 17:38:55

@London2009: Amint a gyerekvallalas fazisahoz ernek, mar mennek is vissza

ez naggyabol igaz lehet az egyedulallo ferfiakra, mert a nok kulfoldi parjukkal kulfoldon vallalnak gyereket ,de a ferfiaknak ehhez egy par kell ,amit nagyreszuk nem talal kulfoldon .. jo mar itt is voltak kivetelek de azok kivetelek . viszont az is lehet hazamegy talal valakit es foleg egyutt visszamennek kulfoldre dolgozni, csaladot alapitani ..

Buchhalter 2016.10.19. 17:48:48

@London2009: idiótát nem írtam rád és létszíves vegyél vissza ,mert nem sértegettelek.Esetleg kérek rád egy kis moderálást.Ja fél évig kint éltem és dolgoztam Németországban ,de mivel a feleségemnek honvágya lett visszajöttünk.Igaz,már nem tetszik neki annyira idehaza.Szerintem te meg szokjál le a tudálékos stílusról.De ahogy látom ,rajtam kívül mások is megtaláltak.

London2009 2016.10.19. 17:54:46

@Zoole[uk]: igy van! Nehogy a kornyezetembe keruljel, mert statisztikat csinalok beloled azonnal, meg reprezentativ baratot es mehetsz is vissza a balettbe ugralni! Ez is vicc volt. :D

London2009 2016.10.19. 17:57:29

@Pernilla: oke! :D Tartozkodom majd mindenfele velemeny es tapasztalat megosztastol a jovoben. Vegulis ezt a blogot biztos masra szantak. Mostantol pedig majd reprezentativ mintanak szamito baratokat, akik e mellett alkalmasak statisztika keszitesre fogok magam kore gyujteni!

London2009 2016.10.19. 18:01:31

@montroyal ( CAN qc): A magyar ferfiak altalaban magyar not valasztanak. Legalabbis en csak egy magyar fiut ismerek angol feleseggel. Persze az teny, hogy ez semmit jelent, mert nem ismerem London par szazezres magyar lakossagat.
Viszont most kb. az elmult egy evben dobbenetesen sok ismerosom koltozott sajnos haza. Illetve nekem sajnos, nekik remelem jo dontes lesz.

SzZoole 2016.10.19. 18:23:22

@Golf2: no comment....
Bar irhatnek egy posztot rola.....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.10.19. 18:25:06

"az adatok nem ezt mutatják: a tanulmány szerint szembeszökő, hogy a bérköltségek nem változtak, az elvándorlás növekedése sem az alacsony, sem az átlagos, sem a magas bérűek esetében nem váltotta ki a bérek elmozdulását."

MBA vizsgadolgozatot irok, eppen a migracio hatasairol a kuldo ill. befogado orszagokban. Milyen erdekes (vagy inkabb logikus kovetkezmenye az otthoni gazdasagnak), hogy az altalanos tendenciaval szemben Mo-n nem kovetkezik be a berek emelkedese..Ezek szerintnem mukodik a piacgazdasag, vagy vki nagyon belekopott a levesbe? ;)

SzZoole 2016.10.19. 18:26:37

@London2009: nem hiszek a statisztikakba:)

Shanarey 2016.10.19. 19:46:31

A migrációs kultúra gyorsan kialakult Magyarországon.
Ám a visszatérőket fogadó kultúra az nem létezik.

Nem beszélve a "külföldön" élő de véleményt formáló tömegről, akiket elintéznek annyival: Nem itt élsz ne ugass bele.

Van ebben némi igazság, de sajnos a kétbites tömeg nem tudja felfogni, attól hogy külföldön élünk, még ezer szállal kötődünk Magyarországhoz, és a véleményünk értük szól, nem pedig ellenük.

gabors 2016.10.19. 20:01:25

@Buchhalter: ".Ja fél évig kint éltem és dolgoztam Németországban ,de mivel a feleségemnek honvágya lett visszajöttünk"

ezek szerint akkor nagyon sok tapasztalatod van :-)

de jol osztod az eszt az ketsegtelen.....

Buchhalter 2016.10.19. 20:11:03

@gabors: hát neked kéne egy kis ész.De sose késő!

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.10.19. 20:20:29

@gabors: hehh, csak óvatosan a fiatalemberrel, mert ahogy fentebb is kedvesen megjegyezte, mindjárt kér rád egy moderálást. mondjuk ez egész gáláns, mert hívhatná a tiktakteket is.

azért merész fél év után így villogni, kíváncsian várom a további sallangos megállapításait.

DieNanny CH 2016.10.19. 20:22:02

@adamskij:

Tiktaktek... :-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

gabors 2016.10.19. 20:30:10

@adamskij: 't. mondjuk ez egész gáláns, mert hívhatná a tiktakteket is."

lasd fentebb most nem ernek ra velem foglalkozni most eppen terroristat fogtak.

foleg hogy a bmp-el mire ideernek akar egy het is eltelik (lasd cikken belul)

montroyal ( CAN qc) 2016.10.19. 20:35:29

@London2009: A magyar ferfiak altalaban magyar not valasztanak.

azert is mert nincs mas lehetoseguk a helyi nok lesz..jak oket ...

nem tudom most hogy van de sokan panaszkodnak.. 28 evvel ezelott Austriaban en is felfedeztem. hogy en vagyok a lathatatlan ember ... az osztrak nok ugy keresztul neztek rajtam mintha ott se lennek .
pedig Mo-on igencsak el voltam kenyeztettve nok szempontjabol . igaz nem a nem letezo diplomaim miatt hanem inkabb sportolas disco portas, auto, $, stb miatt ..

Fülig José 2016.10.19. 20:52:00

@adamskij: ez a " kérek rád egy moderálást" amolyan woodoo- baba döfködős dolog vagy egy Jedi- varázslat? Esetleg mezei átokszórásról van szó a la Gyurcsók?

Fülig José 2016.10.19. 20:52:01

@Pernilla: "statisztika-poszt alá csak statisztikailag mérvadó hozzászólásokat lehet írni. " forrás? ...mert ez így vegytiszta baromság.

DieNanny CH 2016.10.19. 21:32:58

@Fülig José:

"ez így vegytiszta baromság."

Nem, ez vegytiszta szarkazmus.

jojó78. 2016.10.19. 21:38:13

@Zoole[uk]: Mi most vagyunk itthon, háááát........szerintem tudom mire gondolsz. Mi autóval jöttünk most és lehetett érezni mikor értünk Magyarországra. Gondoltam megírom a hazautat, meg az itthoni dolgokat. De szerintem komment háború lenne utána :))))))))))

SzZoole 2016.10.19. 21:50:01

@jojó78.: majd ha visszajottel keres meg mert kivancsi vagyok milyen a visszaut.
Calais erdekel,hogy milyen.

En ha otthon vagyok nincs rokon/barat latogatas.A helyi kocsmaban irom alá a jelenleti ivet meg tetovaltattni jarok es kesz.
Neha osszefutok regi haverokkal,elbeszelgetunk a semmirol Es ennyi.

jojó78. 2016.10.19. 21:56:41

@Zoole[uk]: Rendben, foglak keresni. Nekünk most rohanás reggeltől-estig. Család, barátok. Az 5 hónapos gyerekre kiváncsi mindenki. ( Na most megkapom hogy egy ekkora gyerekkel ((na meg kutyával)) ilyen útra autóval :) )

Fülig José 2016.10.19. 22:00:35

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: hmm, ne túlozz. inkább irónia. mit sem változtat azon, hogy amit állít: baromság. saját kútfőből merített, kizárólag a másik megbántását célzó ostoba kijelentés.

M. Péter 2016.10.19. 22:06:11

@firg_firg: Ismertem mérnököket, akik mosogattal, pincérkedtek, és nem találtak a képzettségüknek megfelelő munkát. Olyat is ismertem, aki a megérkezése után 2 héten belül már három, 40000 font körüli állásajánlatot kapott.

Pernilla 2016.10.19. 22:06:54

@Fülig José: szerintem akinek írtam, eléggé vette a poént, úgyhogy szerintem nyugodtan ki is szállhatsz ebből a körből.

SzZoole 2016.10.19. 22:17:07

@jojó78.: rohanna a tokom barhova is.Aki kivancsi az jojjon el,ha tudja,hogy otthon vagyok:)
Mar csak a kutyas dolog miatt is keress,aprilisban mi is visszuk a mienket.

Fülig José 2016.10.19. 22:29:52

@Pernilla: sehol nem látok röhögést. ..azért a bolygót nem kell elhagynom, mert zavarom a köreidet, ugye?!

Pernilla 2016.10.19. 22:39:36

@Fülig José: oda írsz, ahova akarsz, csak ne lepődj meg a reakciókon, ha egy olyan párbeszédbe szólsz bele, amit egyedül te nem értesz :D

Taxomükke (UK) 2016.10.19. 23:13:05

Off:
www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/itt_a_nagyon_durva_vasarnapi_boltzar.622827.html
Ez a lengyel kormány hülyébb, mint a magyar, pedig azok is legalább háromszor álltak sorba, amikor az ostobaságot osztogatták.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.10.19. 23:13:31

@London2009: En nem ezt latom. Benne vagyok az angliai kismamak csiportban, tenyleg vannak akik hazaternek, de ismerosi korbol alig tudok valakit aki hazament. Kb 20-bol 1 az arany.
Tudom, nem vagyok reprezentativ minta , de ahogyan az elsonel sem mentunk haza, ugy a masodiknal sem fogunk :)

2016.10.19. 23:39:52

"Ahol emelkedtek a bérek, az a magas jövedelműek csoportja, ahonnan egyébként is kicsi volt az elvándorlás, ahonnan viszont többen mentek el, ott csak kis mértékben, vagy egyáltalán nem emelkedtek a fizetések."

Érdekes, az folyik a csapból is, hogy lasszóval kell kőművest, szerelőt, aruházi eladót, péztárost, takarítót stb. fogni.. Mégse nőbek a bérek ebben a szektorban..Biztos, hogy a megfelelő emberek vezetik a cégeket?
Egy idő után majd a menedzsment áll neki takarítani meg árufeltölteni..:)))

a nemzet fogatlan provokátora 2016.10.19. 23:40:08

"Talán azért, mert nem elég nagy az elvándorlás"

Neem elég nagy az elvándorlás??? Meg vagyok döbbenve !!! Az összes libsi médiából az folyik, hogy menekül a magyar a gonosz Zorbántól..Aztán mégse?

2016.10.20. 00:28:28

Lassan lecseng ez menjünk nyugatra divat hullám is...

Aki nem hülye az köszöni szépen itthon is jól megél.
Aki hülye az meg kint sem lép előrébb, sőt...

Az átlag senkik pedig tengődnek pár hónapot-évet és jönnek vissza.

firg_firg 2016.10.20. 00:34:10

@nonolet: ja, csak be kell lepni a Pártba

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.10.20. 00:48:12

@nonolet: Nem arrol van szo, hogy otthon megelüe vagy sem. Hanem valakinek az a mentalis kornyezet nem kielegito, akarmennyire is jol keres.

Mi is jol megeltunk odahaza, megis emberileg jobb itt.

gabors 2016.10.20. 01:26:44

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: jol van na nem mindenki ment el Ironaba sokan csak Londonig juttok el :-)

gabors 2016.10.20. 01:35:20

@nonolet: gondolom sok tapaszalatod lehet neked is "nyugaton elni".

ez elozo 6 honapos esz osztohoz hasonloan.

en pl 26 ev utan is csak ovatosan mondok velemenyt hogy mi jobb itt vagy otthon de az tutti hogy a magyarok gondolkodasa egy valodi hungarikum.... es hogy az elmult 25 evben rosszabb es rosszabb lett a kozelet a kozhangulat a 90-es evek kozepen majdnem hazamentem .... szerencsere lebeszeltek

Ja nem magyar a felesegem es ismerek egy masik magyart akinek szinten nem de tudom ez nem reprezentativ.

montroyal ( CAN qc) 2016.10.20. 04:23:13

@Fülig José: akkor rendben a helyi nok egymast lokdosve startolnak a magyar bevandorlo pasikra pl Angliaban ..

sokat valtozott a vilag ..

Fülig José 2016.10.20. 06:23:17

@montroyal ( CAN qc): azt nem tudom. németországban ilyen probléma nincs. fentebb is írt a egy kolléga, hogy helyi felesége van. szóval....

Fülig José 2016.10.20. 06:40:50

@Pernilla: aszittem a londoni ekézése nemzeti sport itt, nem láttam ki az iróniát a hozzászólásodból. asszimiláltam...

Dikusz 2016.10.20. 07:21:23

@Zoole[uk]: engem tényleg érdekelne, hogy látod itthon, mi volt rossz.

SzZoole 2016.10.20. 08:34:01

@Dikusz: hol írtam,hogy rossz volt....

tanato 2016.10.20. 09:14:38

@montroyal ( CAN qc): Jó tema,minden attól függ mennyire beszeli jól a nyelvet a magyar bevándorló ferfi es milyen statuszban anyagi helyzetben van.ha jól beszel idegenül,jól fizető állása van kint mernök,informatikus,orvos stb es nem nősült meg meg itthon,jó aneselyei vannak a helyi nőknel.Ha alig-alig beszeli az államnyelvet,segedmunkát vegez alacsonyabb berert,keveseselye van erre.
De ez ugyanígy von,atkozik az itthoni viszonyokra is,a magyart alig ertő román vagy ukrán segedmunkásnak keves eselye van a helyi láynyoknál,de egy a magyart jól beszelő jól kereső arab,irani vagy afrikai orvosnak,mernöknek nincs problemája mind talalt magának magyar feleseget.

Dikusz 2016.10.20. 09:52:31

@Zoole[uk]: ha félreértettelek, akkor elnézést kérek Tőled.
Abból gondoltam egyébként, hogy amikor kérdezték:
"milyen volt itthon,romlott a helyzet kinnti szemmel?"
azt írtad rá: "no comment....
Bar irhatnek egy posztot rola....."
Tényleg érdekel, hogy akik külföldön élnek, hogy látják a helyzetet, most milyen ahhoz képest, milyen volt akkor, amikor kimentek.

*Andi* 2016.10.20. 11:33:43

@London2009: ha en hazakoltozom, bekerulok a reprezentativ barati korodbe? :D :D

2016.10.20. 12:27:39

@tanato: Mert ugye minden "román" meg ukrán segédmunkás, és minden arab meg afrikai orvos, illetve informatikus.. Ahogy azt ötsike elképzeli..
Arról tudsz, hogy a tavaly németországba beözönlő milliós muzulmán tömeg töredéke volt képes megjelenni a német munkaerőpiacon??

2016.10.20. 12:27:44

@montroyal ( CAN qc): Hát, ha én kint élnék, lehet hogy örülnék is annak, hogy nem startolnak rám az angol nők..Többségük nem egy "matyó hímzés"..

Fülig José 2016.10.20. 13:12:35

@tanato: Németországban a munka nem szégyen. itt úgy gondolkodnak: minden munkát el kell valakinek végezni, tehát nem néznek le senkit a munkája miatt. ez inkább hungarikum (balkánikum), hogy nagykocsi-drágaruha alapján válogatnak a nők. ha a nagybritánok is ilyenek, peched van.

tanato 2016.10.20. 14:08:05

@csentecsa: Az általam írt kommentnek ehhez semmi köze,lehet arab segédmunkás vagy román mérnök,vagy orvos pl. Németországban,a lányok akkor inkább is a második csoporthoz húznak jobban nemzetiségtől függetlenül,főleg ha a második csoport kiválóan beszél németül az első meg csak egy két szót tud.Az itthoni példa azért nagyjából stimmel, a magyart alig beszélő főleg mezőgazdasági idénymunkásokból nagyon sok a román/esősorban erdélyi cigány/ és az ukrán,míg a külföldi orvosok,mérnökök ,gyógyszerészek döntő többsége nálunk végzett,így magyarul kiválóan beszélő 3.-ik világbéli férfi.

tanato 2016.10.20. 14:17:43

@Fülig José: Itt elsősorban arról van szó,amit több éve már itt a blogon is megbeszéltünk többször is,hogy a lányok párválasztási szokásai annyiban különböznek a fiúkétól,hogy nálunk fiúknál nagyon számít a nő külseje.Persze a lányoknál is számít a fiú külseje,de ők főleg hosszabb távon vagy hasonló vagy magasabb társadalmi statusú illetve ezzel együtt anyagi helyzetű társat keresnek.
Emiatt sok külföldön dolgozó nem szakképzett munkát végző,nem túl magas beosztású a helyi nyelvet nem tökéletesen beszélő kelet-európai fiú úgy érzi hogy nemzetisége,idegensége miatt nem annyira keresettek a helyi lányok körében,mint amennyire ők azt szeretnék.Holott nem erről van szó,hanem a fent leírtakról.Mondom én csak a saját szakmám helyzetéből mondom,hogy még a világ legszegényebb országaiból/Ázsia,Fekete-Afrika,Arab államok,Latin-Amerika/ jövő,mégcsak nem is extra jó külsejű fúk/orvostanhallgatókról van szó,meg gyógyszerészhallgatókról/ számára sem volt probléma első körben magyar barátnőt,második körben magyar feleséget találni.

tanato 2016.10.20. 14:19:43

@csentecsa: Kommented második részére előkeresem nemsokára a Németországban élő Géza egyik kommentjét.

tanato 2016.10.20. 14:52:43

@csentecsa: @midnight coder: Ezt az "55 migráns dolgozik" sztorit láthatóan jól felkapta a média és buzgón használják is sokan érvként. A helyzet az, hogy a szám rég túlhaladott, és eleve csak a DAX-on jegyzett német nagyvállalatok adata volt (a kis- és középvállalkozásoknál ez a szám lényegesen magasabb és ők lényegesen rugalmasabbak is az új munkaerő felvételénél). Mellőle persze kimaradt az is, hogy emelett ugyanezen cégeknél már többszázan/többezren vesznek részt szakképző tanfolyamokon (ami persze még mindig piszlicsáré arány), valamint kimaradt az a puszta tény is, hogy a menekültkérelmük elbírálásáig ezek az emberek nem is dolgozHATnak, ugyanis nincs munkavállalási engedélyük. A menekültkérelmek bírálata pedig a nagy számú kérvények hirtelen rohama miatt igencsak elmaradásban van... Addig is sok helyen önkormányzati szinten próbálnak nekik legalább átmeneti jelleggel munkát adni (v.ö.: közmunka), amiért extra pénzt is kapnak.
Szóval a dolgozó migránsok száma tényleg nagyon alacsony még, a rendszer hozzáigazítása azonban folyamatban van, de az 55-ös számon csemegézni igencsak "vicces".
Még mielőtt...: kétségeim sincsenek afelől, hogy a migránsok java nem fog egy-két éven belül dolgozni (jó részük nyilván nem is akar), de az integrációs folyamat elindult, és előbb-utóbb oda is eljut, hogy ne lehessen más választásuk. A kisebb közösségekbe (falvak, kisvárosok) bekerült menekültek integrálása egyébként lényegesen előrébb jár, mint a nagyvárosi gettókba benyomottaké. Fatornyos falunkban két postáslegényt tanítanak be éppen, a környékbeli éttermekben/vendéglőkben is megjelentek már a konyhán, az önkormányzat rendszeresen foglalkoztatja a helyi menekültszálló lakóit (kb. 10-12 fő) és a falusi programokból is rendesen kiveszik részüket. Röplabda (!)- és focicsapatuk tönkreveri a környéket. Szóval ilyen is van, nem csak a hőzöngő, nőket erőszakoló, analfabéta migránsok hada....

Demi78 2016.10.20. 16:46:09

Erdekes ez a hazakoltozunk kategoria. Teny, hogy egy baba erkezese megvaltoztat mindent. Mi ot ev franciaorszag utan hezitalunk pont emiatt a visszamenetelen. Hozzank a kiut akarmivel, repulo, kocsi, hajo:) mindig vagy egy teljes nap (igy kovetkezo napja hasznalhatatlan az embernek) vagy ketszer 10 ora vezetes kocsival, messze vagyunk a repterektol is. Tehat csalad ritkan jon, evente / ketevente egyszer, lassan nyugdijasok, nem akarom oket vegighajtani Euroan. Mi is a terhesseg alatt nem igazan rohangaltunk. Viszont a baba cseperedik, mar harom honapos (pont holnap). A magunknak feltett nagy kerdesunk az, hogy mi ad tobbet? A csalad kozelsege, ami egy unoka esetében reszemrol nagyon fontos? Vagy minden mas ezen kivul? Az itteni oktatas, egeszsegugy, politika jobban tetszik, mint otthon (jo, a politika mindenhol sz@r). Szeretem a hazamat, Balatont, Dunkanyart, de az itteni taj sokszinusege talan jobban megfog (szigeten lakunk, par oran belul dombos kastelyos videk ugyanugy elerheto, mint a havas Pireneusok). Most az anyagiakat nem akarom belekeverni, de nem veletlenul vagyunk mi sem itt. Tudom, a penz nem minden, de ha nem kell miatta idegeskedni, akkor az maris egy stresszhelyzettel kevesebb. Vallom, hogy meg ha tobb munkaval is, de hasonlo (nem ugyanolyan!) eletkorulmenyt otthon is meg tudnank teremteni, meg igy 38 evesen ujrakezdve is. De amikor beteg a baba vagy ugy gondolod, hogy teszem azt nem fog tudni magyarul irni, az milyen erzes? Hogyan dolgozod fel? Na ez a nem konnyu. Van errol tapasztalatotok? Volt olyan, aki baba es a csalad miatt hazament es nem birta otthon? Akar anyagiak miatt, akar a parkapcsolat ment tonkre? Vagy olyan csalad, akinek bevalt otthon? Jelenleg ott tartunk, hogy adtunk magunknak egy hataridot, ez a francia allampolgarsag megszerzese, igy lanyunk is francia-magyar lesz automatikusan (a szuletesi jog mar nincs evek ota, amugy francia foldon szuletett).

Fülig José 2016.10.20. 18:47:10

@tanato: vitatkozom. a magyar, mint olyan méri a boldogságot forintban. máshol ( pl. itt) inkább egyensúlyra törekednek. valószínűleg ezért olyan búvalb@ szott a magyar, mert azt hiszi, pénzzel a bódottsâg is együtt jár, oszt kiderül, hogy nem... ezért " mutat" ott mindenki többet a valóságnál, mert csak az számít, hogy " mekkora mellű a nőd és a kocsiban meddig bírod feltekerni a hangerőt". szánalmas.

tanato 2016.10.20. 18:58:32

@Fülig José: Ebben van igazság,sok magyarban tényleg túlteng a többnek akarok látszani mint amilyen vagyok.Óriási méretű autók/persze régiek mert csak arra van pénz/ nagyobb méretű lakás,vagy ház mint amennyit belaknak,stb.

kardio1 2016.10.20. 19:04:15

@Demi78: merre laktok Franciaországon belül ? Leírás alapján nem lehettek nagyon-nagyon messze.

montroyal ( CAN qc) 2016.10.20. 19:04:42

magyar, mint olyan méri a boldogságot forintban.

de nem én !!
én $$$ -ba mérem ...

valojaban nagyon jo a biztonsag es tenyleg nem tudom mennyit keresek ... sajat muhelyem van 18 eve es mindennap fizetnek, en fizetek, nem tudok azzal foglalkozni mennyi a mérlegem de mindent ki tudok fizetni mindig van penz a zsebembe ..persze normal koltekezessel ...
ja hogy mennyi az adobevallasom .....

montroyal ( CAN qc) 2016.10.20. 19:09:25

@csentecsa: na és az angol ferfiak meg még annyira sem matyo himzesek megis ugy ugranak rajuk a magyar nok mintha fonyeremények lennének ..

montroyal ( CAN qc) 2016.10.20. 19:18:56

@tanato: szoval barhol a vilagon a pénztol ,pozociotol fugg hogy talasz -e not .. hat nem hizelgo a nokre ... de egyetértek a soraiddal ..
amikor a lanyom megtudta hogy itteni novel jarok azt kerdezte tole - hogy beszelsz az apammal ,o nem nagyon beszel franciaul .. 14 évig még is boldogultunk ..
ja vizszintesen nem szamit a nyelvi kulombseg ..:-)

montroyal ( CAN qc) 2016.10.20. 19:53:37

teszem azt nem fog tudni magyarul irni, az milyen erzes?

kinek ? mert a kulfoldon szuletett, felnott gyerekek tesznek ra hogy nem tudnak magyarul irni ... a lanyomnak sincs semmi hatranya hogy csak franciaul es angolul tud irni ..

tanato 2016.10.20. 19:55:36

@montroyal ( CAN qc): Természetesen minden nő/meg férfi/ is más-más,de úgy nagy vonalakban régebben sokszor kitárgyaltuk már itt a két nem különböző párválasztási szokásait.Valszeg az anyasági ösztön miatt a lányok megfelelő fészekgazdát keresnek a születendő gyermekeiknek minden értelemben/anyagi egzisztenciális,egészségi állapot,szellemi szint,jellembeli állapot,külső/míg mi úgy általában le szoktunk ragadni a külsőnél.a többi kevésbé fontosnak tűnik.Erre cseszett rá nagyon pl. a bátyám aki négy hónapi ismeretség után vett el egy nagyon szexis,jó külsejű lányt,annak ellenére hogy az egész környezete akik régóta ismerték a lányt,le akarták erről beszélni.Persze a környezetének lett igaza ,előbb megcsalta a bátyámat többekkel,később ott is hagyta/két közös gyerek bánta a válást./

2016.10.20. 20:06:45

@tanato: Ez az a bizonyos rózsaszín köd, amelyen keresztül a bizonyos baloldali idealisták szemlélik a katasztrofális migránshelyzetet..
A realitások egész mást mutatnak. Az illegális migránsok beözönésének kezdetekor még hurrázó konszernvezérek mára arra jutottak, hogy ennek a tömegnek legfeljebb a tíz százaléka lesz hasznosítható. De jelenleg az a helyzet, hogy a DAX vállalatok 54 embert képesek foglalkoztatni, és gyakornoki programokon is borzasztóan kevesen vesznek részt. A menedékkérelem elbírálása pedig lassú, de azért ennyire nem..
Aztán ott van a nyelvtanulás kérdése is. Érdemes elolvasni a Bitter Ákossal készült interjút, aki németül tanított ilelgális migránsokat néhány hónapig. Állítása szerint legfeljebb 8-10 %-uk lesz képes a munkavállaláshoz megfelelő szintű német nyevtudás elsajátítására. Véleménye szerint a bevándorlók jó részének egyáltalán nincs benne a kultúrájában az individuális tanulás és az individuális munka mint olyan, és nemigen tudja róluk elképzelni, hogy majd napi 8 órában egy gyártósor mellett dolgozzanak. (Az afgánok és pakisztániak pl. nemigen értik hogy mi az a tesztírás, egyáltalán az egyéni számonkérhetőség fogalma érthetetlen a számukra. Csak kórusban voltak hajlandók bármiféle -tanulásnak csak jóindulattal nevezhető-tevékenységre.)
Ezt a totális más kultúrából érkező teljesen szelektálatlan tömeget nem lehet integrálni. Semmi értelme annak hogy Európában legyenek, mert az európai civilizáció alapértékeit nem osztják, és jó részük nem is képes felfogni azt.
De hála az égnek Európa lakossága kezd észhez térni-amit majd a közelgő választások eredménye kapcsán magad is tapasztalhatsz- és a többség belátja, hogy szigorúan őrizni kell a külső határokat, és kemény kézzel meg kell kezdeni a visszatelepítéseket. Tíz év múlva nem fogsz ráismerni ere a földrészre..

Fülig José 2016.10.20. 20:06:49

@montroyal ( CAN qc): pfúj... mr Bean? vagy Karcsi herceg!? nemá...

2016.10.20. 20:06:52

@montroyal ( CAN qc): Hát igen, a nagy világegyenlet: a nő számára a szex az előrejutás és az érvényesülés ESZKÖZE, a férfi számára a szex fáradozásainak, képességeinek,státuszának JUTALMA.
Nincs új a nap alatt..:)

2016.10.20. 20:07:10

@tanato: De azt belátod, hogy ez nem jelenti azt, hogy a 3. világból érkezők döntő többsége jól képzett lenne..Mert nem az.
Azok a mára jórészt idősebb emberek, akik a Kádár- rendszerben különbözö szocialista segélyprogramok keretében Magyarországon tanulhattak, jórészt az adott ország korrupt elitjéhez köthető családokból származtak (kivéve talán Kubát).
Ettől még ezeknek az országoknak a lakosai jórészt képzetlenek és tanulatlanok, csak ők akkoriban még nem indulhattak meg tömegesen Európa felé..

Fülig José 2016.10.20. 20:12:54

@tanato: "lányok megfelelő fészekgazdát keresnek a születendő gyermekeiknek minden értelemben/anyagi egzisztenciális,egészségi állapot,szellemi szint,jellembeli állapot,külső" nem vagy te egy kicsit naív? megfelelő anyagi háttér, oszt jóvan. nem az uncsitesóm járt a báyáddal?? ...a leírás rá illik ;-)

SzZoole 2016.10.20. 20:28:05

@Dikusz: elso sorban szulolatogatasra jarok haza csak,meg tetovaltatni.
2008-ban indultam meg,van akinek ez sok ido,van akinek nem.
Nekem ennyi ido alatt kikoptak a baratok/haverok.
Aki meg megmaradtak azok is szamitoak lettek.
Politikaval nem foglalkozom,nem is erdekel,az egesz csak szinjatek.
Mig otthon eltunk akkor is jol eltunk,itt még jobban.
Mar mindent leirtam kommentekben az elmult evekben,akik reg itt vannak azok jol "ismernek"

tanato 2016.10.20. 20:38:48

@Fülig José: nem tudhatni,itt csak nicknevek vannak.A megfelelő anyagi háttér az benne van abban amit írtam.

tanato 2016.10.20. 20:45:13

@csentecsa: Hát igen arra én is kiváncsi volnék?leszek? mi lesz a hatalmas tavaly érkezett embertömeggel.legoptimálisabb esetben vége a háborúknaK ÉS hazamennek.Legrosszabb esetben úgy maradnak hogy nem tudnak integrálódni és csak pestiesen szólva"elcigányosodnak".Valamint ezen két szélsőség között lesz valamely harmadik út.
A nálunk a Kádár rendszer idejéből /és kisebb részben azóta is/ittmaradt szakemberek beházasodtak, a gyerekeik már magyarok, sokan már nem is beszélik apáik nyelvét sem,legfeljebb külső jegyeik utALNAK DÉLI SZÁRMAZÁSUKRA.csak egy kis részük őrizte meg apai identitását is.

Herr Géza 2016.10.20. 21:48:58

@csentecsa: Egy lófaszt vagyok baloldali idealista. Csak itt élek a migránsokkal/a migránsok mellett....
Egy kis értő olvasást javasolnék: az 54 migráns a DAX-cégeknél rég nem igaz. A menekültügyi kérelmek elbírálása pedig a tavalyi áradat előtt is hónapokig, sőt évekig tartott (fellebbezéssel, az összes jogorvoslati lehetőséggel együtt), azóta a helyzet csak "fokozódott". Mellesleg a menekültstátusz megadása után is van/volt még várakozási idő a korlátlan munkavállalásig. Folyamatban van a vonatkozó jogszabályok átdolgozása, ill. hoztak ideiglenes korlátozásfeloldó intézkedéseket is.
Bitter Ákos honnan álmodta meg a 8-10%-ot? Egyáltalán milyen szinten nem tudnának szerinte ezek az emberek egy nyelvet megtanulni? Atomfizikus szinten biztos nem, de ugye a kukásautósnak nem kell sokat beszélgetnie. Amikor idehozták a törököket (jórészt anatóliai falvakból), azoknak mennyivel volt nagyobb esélyük a munkavállaláshoz "elégséges" szintű némettudásra? Oszt egy perc alatt felszívta őket a piac, ha tudtak németül, ha nem.... Óké, akkor más volt a gazdaság struktúrája, de most is kell rengeteg betanított munkás.
Az afgánok meg pakisztániak hogy jönnek ide? Őket (is) tipikusan haza kell postázni, mert alapvetően nem háborús menekültek. Meg sokan mások sem. De ők sem mind kecskepásztorok egyébként....
Én sem helyeslem az összes errecsámborgó feltétel nelküli befogadását, de azt sem, hogy egyadta analfabéta, dolgozni képtelen, vallási fanatikus, potenciális terrorista, nőerőszakoló, retkes, fertőző beteg masszának tekintsük őket. Akikre minden bajt rá lehet fogni... Mert ellenség kell, ugyebár....

Dikusz 2016.10.20. 22:19:24

@Zoole[uk]: én nem vagyok rég itt, csak pár hete olvasom a Határátkelőt rendszeresen, előtte csak néha belenéztem (fogok visszamenőleg is).

A posztok olvasása nekem egyfajta utazás a monitor előtt olyan helyeken ahol nem jártam. A hozzászólások is érdekesek, véleményem is van, de ahogy látom majdnem mindenki külföldön él, ezért kicsit kívülállónak érzem magam, egyenlőre még azt sem tudom, melyik régi hozzászóló él itthon.
Remélem nem az jött le Neked a hozzádszólásomból, hogy bármilyen kifogásom lenne a döntésed ellen. Örülök neki ha jól érzed magad ott, ahol élsz.

Azt hiszem írtam nemrég, megtehettem volna, hogy külföldre költözzünk (ha jól látom éppen abba az országba, ahol élsz), nem tettem. Nem voltam abban a helyzetben, hogy elmenjünk, az akkori döntésemet nem bánom most sem. Miért irigykednék akkor másra, ha jól érzi magát ott, ahol van.

A tapasztalataid viszont tényleg érdekelnek, milyen volt akkor amikor kimentél, és mi változott jó/rossz irányba.

tanato 2016.10.21. 07:25:26

@Herr Géza: Big lájk a hozzászólásodra,pontosan így van egy adott embercsoport amit összeköt valami,jelesül a migráció,nem tekinthető homogén arcnélküli masszának.Mind külön egyéniség,más más külső és belső tulajdonságokkal.

Demi78 2016.10.21. 10:03:29

@kardio1: Oléron szigete, 2000 km Pesttol. A gond, hogy Parizsis van ugye repulo, de onnan meg 600 km. Vagy Bordeaux - Becs repulo, ami csak szezonban megy.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.10.21. 12:20:04

@Demi78: Egyetértek nagyjából Montroyal bával, bár a mienk még csak most kezdte az iskolát, szóval kevés a tapasztalatunk.De szerintem is az a legfontosabb, hogy külföldön élve a helyi nyelvet tanulja meg jól, írni is és olvasni is; illetve a lokálisan fontos idegen nyelveket, nem tudom nálatok ez mit jelenthet, angol/spanyol/benelux? Magyarul meg majd tanítgatod te, a mienket meg mi.Aztán, ha idősebb korában, mittudomain, tizenévesen érdeklődik a magyar nyelt iránt, mert úgy neveled teszem azt, hogy fontosak a gyökereink, stb; akkor majd maga megtanulja úgyis.Ha meg csak neked lenne fontos az ő magyar nyelvtudása, ő meg le se sz@rja, akkor meg is feszülhetsz akár, úgyis minden hiába lesz. Szóval szerintem ne szívd fel magad ezen ennyire, az idő majd megoldja a gondokat, (vagy nem).Amúgy itt felénk, Stockholmban egész számottevő magyar közösség van, sokszor jönnek Magyarországról is ilyen képességfejlesztő meg stb. tanárok, hogy direkt a kintiek gyerekeinek legyen lehetősége tanulgatni, játékosan a nyelvet, készségeket fejleszteni.(Nagyon komoly dicséret illeti ezért a magyar államot, vagy azokat a szervezeteket, akik pénzelik ezeket a kiutazásokat.) Nem tudom, neked vannak-e, lesznek-e ilyen lehetőségeid/tek, gondolom, ha lesz, ki tudod majd használni.De én semmiképpen nem tartom jó ötletnek, hogy már kicsi korban, mondjuk 6-7 évesen a rendes iskola mellett még hétvégente is eljárjon (a szülő "erőszakkal" elhordja a gyereket) még magyar iskolába is...Bár igaz, hogy ez csak én vagyok, más meg gondolhatja máshogy.
Ha persze a gyerek kéri, mert szeret ott lenni, tetszik neki,az egész más.Sok sikert kívánok ehhez, bár mi is még csak kezdők vagyunk a dologban... :D

Demi78 2016.10.21. 12:54:12

@geegee: en egy dologtol fele, amit itt latok egy ismeros parnal. A magyar nagyszulo nem tud kommunikalni a sajat unokajaval,aki inkabb preferalja az idegen nyelvet, mint a szulei anyanyelvet. Es ez kisse fura. Nalunk nincs szamottevo magyar kozosseg (es egy ket embertol eltekintve) nem is erzem ennek szukseget. De ez mas forumra / lapra tartozik:)

tanato 2016.10.21. 14:22:37

@Demi78: Ez nagyon gyakori dolog,hogy a nagyszülő nem tud kommunikálni az unokával.Főleg ha aferfi magyar a vegyespárosban.Nemregen voltam egy idős házaspárnál,ahol úgy vigyáztak az ovodás kisikolás korú fiúunokára egy hetig hogy mutogattak egymásnak,mert az öregek nem beszeltek nemetül,a gyerek meg csak úgy tudott.de ez az itt elő vegyespárosokra is vonatkozik,ritka hogy a gyerek tudjon mondjuk arabul, amharául vagy bengáli nyelven,hazautazásukkor apu szokott nekik tolmácsolni anagyszülőkkel.Viszont ismerek nhány fiatalt aki direkt megtunult az apja nyelven magánszorgalomból kamaszkorában erdeklédesből.Pl. arabul.vagy harari nyelven

2016.10.21. 14:25:07

@Herr Géza: Bitternek-mint német nyelvtanárnak-ez a véleménye. Egyébként az, hogy nem előítéletes abból is látszik, hogy pl. a nyugat-afrikai feketékben látott fantáziát. Elmondása szerint ők képesek voltak arra, hogy figyeljenek, egyénileg is tanuljanak, fejlődjenek, ami arra vezethető vissza, hogy azokon a területeken sok missziós iskola működik, ahol képesek voltak megfelelően adaptálódni az európai alapértékekhez. De ez a réteg egy szűk kisebbsége a tavaly beáramott-döntően muzulmán-migráns tömegnek. Csoportjában is sok konfliktus volt ezen feketék és az afgánok között, mivel utóbbiak nem voltak hajlandók az óra alatt tanulni, és úgy viselkedtek mintha egy bazárban lettek volna.

"Az afgánok meg pakisztániak hogy jönnek ide? "

A tavaly óta zajló illegális migráns exodusszal épp az a gond, hogy nem lett megszűrve a tömeg. Az afgánokkal pakisztániakkal és a marokkóiakkal pedig rengeteg gond van, pl. ők voltak felelősek nagyrészt a kölni eseményekért is.
Azt a jogos felvetésedet, hogy őket vissza kellen küldeni, sajnos a mainstream európai politika jelenleg nem osztja..
A törökök pedig az akkorra jórészt szekularizált kemáli törökországból jöttek, legálisan. Ez egy egész más történet volt, mint ami ma zajlik..

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása