oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. október 02. 06:43,  Magyarhungarian Kolumbiától Kínáig 103 komment

2016. október 02. 06:43 Határátkelő

Magyarhungarian Kolumbiától Kínáig

Kifejezetten egzotikus utazásban lesz ma része annak, aki elolvassa a posztot, hiszen megjárjuk majd Kolumbiát, Kínát és eljutunk Curacaóra is, szóval szó szerint bejárjuk a fél világot. Ráadásul kiderül az is, érdemes-e kolbászt gyártani a dél-amerikaiaknak (még nem biztos), illetve mi is az a magyarhungarian. Vágjunk is bele!

san_francisco.jpgEz a San Francisco nem az a San Francisco 

Induljunk el Kolumbiából, ami azok szerint, akik már jártak ott, jó hely (ha észnél van az ember), de azért odalátogatni és ott élni két különböző dolog. A ott élő magyarok szerint akadnak furcsaságok, de ha ezt elfogadja és megszokja az ember, akkor jó kis életet lehet élni – írja a Mirador blog, melynek szerzője két magyarral találkozott ismét, három év után ott.

„Moncsi és Alex a jobb élet reményében költöztek Dél-Amerikába. Három éve, mikor utoljára találkoztunk, még Bogotában laktak. Két millió pesóért béreltek egy külvárosi lakást, amit sokalltak, no meg a főváros borongós klímájával sem voltak kibékülve, így nem sokkal később San Franciscóba költöztek.

A falu 1500 méter magasan fekszik, ahol a klíma egyszerűen zseniális. Állandóan 25-28 fok van, esténként sincs kevesebb, mint 20, s bár sokszor esik, általában csak rövid ideig.

Egy egyszerű fincát bérelnek a bogotái lakás harmadáért, s bár az épület olyan, amibe Magyarországon senki nem költözne be, ez errefelé jónak számít. A helyiségek nincsenek összenyitva, minden szoba a teraszról nyílik, a konyha is.

A szigeteléssel nem kell foglalkozni, ezért a falak vékonyak, a tető is csak azért van, hogy ne verjen be a víz. Egy esti zápor azonnal felébreszt, mert úgy kopog az eső a tetőn, mintha egy tankot túráztatnának az ágyad mellett. (...)

Moncsi és Alex úgy jöttek ki Kolumbiába, hogy nem beszéltek spanyolul, ami nélkül munkát találni vagy vállalkozni nagyon nehéz. (...) 2013-ban Alexék még keresték a lehetőségeket, akkor az út elején jártak. Azóta úgy néz ki, rátaláltak arra, miként is lehet boldogulni Kolumbiában.

- Beleugrottunk a vendéglátásba. Nyitottunk egy magyar éttermet fent az út szélén. Csakhogy rossz volt az időzítés. Mire belelendültünk volna, átadták az autópályát, ami lefelezte a forgalmunkat, így pedig nem volt fenntartható. Meg az igazat megvallva, pörköltet és töltött káposztát nehezen nyomsz le egy kamionsofőr torkán, aki egész életében bandeja paisát tolt - röhög Alex.

- Ezek szerint bezártátok.

- Be - folytatja Moncsi - de maradtunk San Franciscóban, mert bejött a klíma, s idővel kiderült, elég sok külföldi lelt itt otthonra. Ott van Filip, egy francia szakács, aki a fia után költözött Kolumbiába. A srác Bogotában dolgozik, Filipnek azonban nem jött be a főváros, és végül a szemközti hegyen vett egy házat. Bruno pedig svájci, már lassan 30 éve él Kolumbiában. Vele együtt csináljuk a Huncolt.

- A micsodát?

- Huncol, mint Hungría-Colombia. Kolbászt, sonkát, szalámit készítünk.

magyar_sonka.jpg

- Ez a jövő?

- Ez - vág közbe Alex - Tudod te, mennyibe kerül Bogotában egy kiló füstölt sonka? 40 000 forintba. (...)

- Lehet már valahol kapni a Huncolt?

- Boltban még nem. Egy-két jobb étteremben bent vagyunk a Zona Rosában, de a szupermarketekbe nehéz bekereülni. Errefelé úgy van, hogy három havi árut kell adj, és az eladás után kapsz csak pénzt. Ha jól fogyott a termék, akkor már előre fizetéssel rendelnek újra. Még nem tartunk ott, hogy három hónap csakúgy kimaradjon, úgyhogy az Exitóban egy ideig még nem leszünk bent.

- Amúgy könnyű ilyen üzemet létrehozni? A szervek nem szivatnak?

- Viccelsz? Ez Kolumbia. Ha külföldi vagy és hozol valami újat, senki nem kérdez semmit. Az üzemnek meg kell felelnie egy-két higiéniás előírásnak, de semmi vállalhatatlan. Második éve gyűrjük az ipart, de még soha, senki nem akart minket ellenőrizni sem az adóhivataltól, sem a fogyasztóvédelemtől. Ez nem Magyarország.”

A poszt természetesen ennél jóval bővebb (itt olvashatjátok el), és több ott élő magyarról is olvashattok benne. Ne hagyjátok ki!

A magyarhungarian

Aki követi Liping kalandjait Kínában, az a Szecsuan blogról napi szinten értesülhet a különböző kalandokról, melyek közül most egy kis ügyintézést emeltem ki nektek, már csak azért is, mert meglehetősen vicces történet.

kina_rendorseg.jpgAz a bizonyos rendőrség

„Ma voltunk a rendőrségen lakcímet bejelenteni. Egyelőre még csak a férjemét, mivel nekem a jövő héten új vízumom lesz, s emiatt újra meg kéne ismételni a műveletet.

Még a rendőrségi vizit előtt a lakásunk portáján lévő irodába is vissza kellett menni, mivel tegnap nem vettem észre, hogy a papírokon férjem nevét sikerült elírni. Az útlevélből egész pontosan ezt nyerték ki: magyarhungarian. Van ilyen.

A rendőrségen minden simán, gördülékenyen ment, s a procedúra legfeljebb 10 percig tartott, amiből a mi részünk csak annyiban állt, hogy átadtuk a bérleti szerződést meg az útlevelet, majd vártunk.

Kisebb kalamajka azért annyiban akadt, hogy kissé nehezen találtunk oda, bár ez nem a hatóság hibája, hanem az egyre inkább intelligenciaproblémákkal küzdőnek tűnő ügynöké, aki 400 yuan díjazás fejében a kecót szerezte.

Mellékelt ügyesen tegnap egy térképet is a rendőrség épületének helyével, csak épp sikerült egy pár száz méterrel arrébb, ellentétes oldalon, más utcákban elhelyezni a célpontot jelző pöttyöt.”

A teljes posztot itt találjátok, de mondom, érdemes a blogot rendszeresen olvasni!

Egy hely, ahol nincs semmi

Miért menne valaki egy olyan helyre, ahol nincs semmi? Például éppen azért. Meg pihenni, persze. Így esett a Holland Waffel blog szerzőjének választása is családostól Curacaóra, amiből nekünk annyi előnyünk feltétlenül van, hogy legalább virtuálisan elkísérhetjük őket.

curacao.jpg

„Júniusban a 3 hetes magyar „nyaralás” után – a nyaralás nem véletlenül van idézőjelben, mert inkább turnénak lehetett volna aposztrofálni – eljutottam odáig, ahova sose gondoltam volna: egy olyan nyaralást szeretnék, ahol nem kell csinálni SEMMIT. Így csupa nagybetűvel. És meleg van és süt a nap. Egy szigetet szeretnék, ahol semmi más nincs, csak szálloda és strand, hogy még kísértésbe se essek, ami a városokat és múzeumokat illeti. (...)

Maradt Curacao, ami a Holland Antillák egyik szigete. Curacaóra, bár már nem mondhatjuk, hogy gyarmat, de mind a mai napig Hollandia társult állama, a Holland Királyság alkotmányos része.

És hát a sziget, az bizony látványos; fehér homok, lélegzetállító naplemente, minden, ami egy romantikus úthoz kell. :)

A város, Willemstad belvárosa az UNESCO világörökség része a színes házakkal és az Emma királynő pontonhíddal, amit egyszerűen félrevontatnak, ha jön egy hajó, ami keresztezi a hidat.

Ez egyébként nagyon vicces volt, mert pont a hídon álltunk, amikor egy kis vontatóhajó érkezett a hídhoz. Felharsantak a szirénák és az emberek szinte rohantak le a hídról. Illetve nem mindenki. Voltak akik, csak megálltak a korlátnál nézelődni.

Én ezeket először nem is szúrtam ki, hanem természetesen teljes pánikban rohantam volna a babakocsival, mire N. mutatta a korlátnál fotózó turistákat, és mondta, hogy lassítsak már egy kicsit. :) Így a hídon megvártuk, amíg azt kicsit arrébb vontatják, a kis hajó átmegy a híd mellett és utána visszavontatják. (...)

A hivatalos fizetőeszköz a holland forint, de mindenhol elfogadják az amerikai dollárt is – az automata mindkettőt ad. Az átváltás nagyon egyszerű: fél dollár felel meg egy forintnak. (...)

Az árak vegyesek voltak,  néha nagyon drágának éreztem: például egy kisebb csomag pelenka, egy popsitörlő és egy csomag ragtapasz 30 dollár, vagy a szuveníreknek is teljesen beteg áruk volt.

Viszont legalább a szuvenír strandruháknak, pólóknak, táskáknak tök jó minősége volt, nem úgy, mint mondjuk a török vagy bármelyik arab országbeli cuccoknak.

Benéztünk egy ékszerboltba is, azok viszont tök normális áron voltak és a sima ezüst ékszerek is nagyon szépen ki voltak dolgozva.

Az éttermekről nem tudok nyilatkozni, mert all inclusive ellátásban voltunk, de erős a gyanúm, hogy drágább lett volna összességében, ha kint eszünk.

Willemstad-ban piac is van, ráadásul úszó piac. Persze itt ne a hatalmas ázsiai úszó piacokra gondoljatok – itt minden kicsi. Nagyon kicsi. Hanem néhány bárkára, amik Venezuelából hozzák a gyümölcsöt és a halat, odaállnak a móló mellé és onnan árulnak. A gyümölcsök nagyon szépek és óriási nagyok; egy avokádó kb. akkora volt, mint egy kisebb gyerekfej, de a passion fruit is többszöröse az európainak.

A szigeten egyébként van még egy barlang és egy kis úszó mangrove erdő, ezeket nem néztük meg, illetve az egész környék egy búvárparadicsom, szóval, aki aktív vízi pihenésre vágyik, az nem fog csalódni. (...)

A legtöbb holland volt már Curacaón, és, amikor mondtuk nekik, hogy hova megyünk nyaralni, akkor mondták, hogy szép-szép, de Curacaón nincs semmi. Persze – mondtuk, pont azért megyünk. Aztán, amikor odaértünk, akkor a “semmi” szó átértékelődött. A szigeten magán, tényleg nincs SEMMI. Beleértve az ivóvizet, a növényeket vagy állatokat. (...)

A szigeten annyira nincs semmi, hogy a felfedező spanyolok rögtön tovább is álltak. Majd jöttek a britek, de nekik se tetszett, úgyhogy azzal a lendülettel ők is mentek tovább. Így került a hollandok kezére, akik meglátták a piaci rést és a karibi térség legnagyobb rabszolgapiacává emelték a helyet. És dőlt a lé. (Itt már azért kellett volna vissza a briteknek a sziget.) A rabszolgaság megszűnésével pedig a sziget visszasüllyedt a szegénységbe.”

A teljes posztot itt találjátok, olvassátok el, és nézegessétek meg a képeket!

HÍRMONDÓ

Ki oldja meg az elvándorlás problémáját?

Vajon kinek a dolga lenne lépni: az államnak vagy a cégeknek? Mindkettőnek? Az egyik legnagyobb magyar cég első számú vezetője is letette a garast.

A csehek is megelégelték az angliai erőszakhullámot

Őket is elérte a Brexitet követő erőszak, a miniszterelnökük szerint "elfogadhatatlan, hogy a csehek származásuk miatt legyenek az erőszak áldozatai, és másodrendű állampolgárként bánjanak velük"

Dumáljunk egyet?

És ha már Anglia: Egészen érdekes kezdeményezéssel állt elő egy csapat a londoni metrón. Olyan kitűzőket osztogatnak, melyekkel beszélgetésre próbálják ösztönözni az utasokat. Te mit gondolsz erről az ötletről?

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Kína Kolumbia Holland Antillák

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr7911755283

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2016.10.02. 09:46:40

Kicsit osszezavaro volt az a mondat,hogy Bogotabol San Franciscoba koltoztek,de megneztem a map-ot es Bogotatol eszakra tenyleg van egy columbiai San Fracisco a hegyekbe.
Jo lehet az a allando 25-28 fok,megtudnek baratkozni vele

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.10.02. 10:20:30

Curacaóról a nászutunk jut eszembe. Két hét teljes ellátással bablevespusztán kocsi nélkül. Az ötödik nap reggelén elhúztunk haza. :)

SzZoole 2016.10.02. 10:38:31

@ChristineK: miert,hol voltatok naszuton?

tanato 2016.10.02. 10:58:13

@ChristineK: Hát igen régen nem ott volt egy nászút nagy átlagban ahol mostanság.Mi 1986-ban anyósomék Kábelgyári üdülőjében voltunk a Római parton szintén kocsi nélkül Március legvégén volt az esküvőnk,de szerencsére az átlagnál melegebb ragyogó napos időt fogtunk ki a nászútra,így sokat kirándultunk a Budai hegyekben.Curacao azért jobb lett volna.de akkor még az is elképzelhetetlennek tűnt hogy valaha kivonuljanak a szovjet csapatok és eltűnjön a szögesdrótos kerítés a magyar határról. és egyszer még azt is megérjük hogy útlevél nélkül utazhatunk Európában VÁM és határellenőrzés nélkül./Na ebben most egy kissé visszafelé haladunk.

P.Elliot 2016.10.02. 13:00:45

Ezzel a San Franciscoval en is megtevedtem, azt hittem hogy leallt az agyam, el is huztam fozni egy kavet es elgondolkozni ujra rajta hogy hogy is van ez az egesz de valaki kozben kideritette.
Ami magyar kolbasz keszitest illeti remelem a kolbasz gyarto izesre csinalja. Olyanra ahol erzik a hus ize is nemcsak a paprikae. Itt amikor kikoltozik egy magyar hamarosan nekilat kolbaszt kesziteni, maganak persze mert hogy itt ilyen nincs. Valoban nincs csak a "Boda" marka az egyetlen azt hiszem Chicagoi aki szallit mindenfele de vegtelenul rossz, csak halvany masa az otthoninak.
Eppen ezert szinte mindenki megprobal csinalni maga. Utoljara es soha tobbe, vettem ilyen kolbaszt kostolas nelkul egy magyartol aki eskudozott hogy o otthon hentesmester volt, igazi csabai, gyulai kolbaszt tud...szinte tiszta pirospaprikabol allt, nem lehetett megenni.
Volt a varosunkban 2 magyar hentes bolt, izetlen vacak cuccokat arult, bezartak mert nem ment, most van egy uj, egyszer mentem oda, ezek szerintem nagyon gyorsan be fognak zarni nem ertenek hozza, nagyon izetlen es tulsozott vol minden, aru is alig, egett a toportyu is...
Mar gondolkoztam hogy nekunk is ki kellne probalni de nincs hozza igazi pirosparikam meg nagy kedvem sem mar, nem is ertek hozza de ezeknel latatlanban mondom hogy kulonbet csinalok mindossze ugy hogy azt tartom szem elott hogy milyen ne legyen..
Szoval keves paprika, keves bors es annyi fokhagyma hogy eppencsak atjojjon az izen hogy had ervenyesuljon a hus ize is. Es konyorgom, fustoljek meg endesen, mi az hogy 2 ora fustoles utan mar jo is? Annak minimum 24 oras kell de meg tobb is.
A szomszed allamban van egy hires nemet hentes, egyszer bementunk a boltjaba hogy hatha az jobbat arul. Mintha fustolo kamraba leptem volna be, a kolbaszok sargasak, barnak, sapadtak voltak, kaptunk kostolo szeletket, cukrosak voltak izben, rettento rossz volt, alig voltak a bolban, a regi ezt kedvelo nemetek kihaltak, az utodaik ilyet mar nem esznek, a mas nemzetsegbelinek meg nem izlik...
Sok szerencset a kolbaszkeszitonek....

SzZoole 2016.10.02. 13:18:42

Haho HA.
Megint eltunt a kommentem fele....

SzZoole 2016.10.02. 13:20:05

Ez volt az eredeti kommentem.

"Kicsit osszezavaro volt az a mondat,hogy Bogotabol San Franciscoba koltoztek,de megneztem a map-ot es Bogotatol eszakra tenyleg van egy columbiai San Fracisco a hegyekbe.
Jo lehet az a allando 25-28 fok,megtudnek baratkozni vele

SzZoole 2016.10.02. 13:28:39

@P.Elliot: a noverem lanyanak,aki a kereszt lanyom,a baratjaeknak tanyajuk van es desznyot tartanak feldolgozasra.
Regi hagyomanyok szerint dolgozak fel a disznot.En mindig viszek nekik Cadbury csokikat,ök meg mindig csomagolnak nekem visszafele egy kis dinosagot,szalonna,teperto,kolbaszok:)
A disznot perzselik a szalonnat rendesen sozzak tobb hetig tartjak a pacsoban,forgatjak rendesen oket es faszaul megfustolik.
A tepertot is nagyon jol még csinaljak.
A kolbasszal viszont nem vagyok kibekulve.Anyira hozza szoktam mar az itteni kolbaszokhoz,hogy nekem a magyar kolbaszok nagyon sosak.
A legjobban a chorizot szeretem,spanyol kolbasz,feletek nincs ilyen?

P.Elliot 2016.10.02. 13:41:03

@Zoole[uk]: De van. A chorizot szeretem legjobban en is. Van benne paprika de csak annyi amennyi nem rontja meg es meg zsiros szalonna darabkak is ami nagyon finomma teszik.
Igen, otthon meg tudjak hogy hogy kell kolbaszt kesziteni. Itt is sosak veszettul a magyar kolbaszok. Miert? Meg tudna valaki magyarazni?

M. Péter 2016.10.02. 13:43:19

Lehet közvetlenül a gyárból árut rendelni? Van kolumbiai ismerősöm. aki szereti a magyar kolbászokat.

SzZoole 2016.10.02. 13:55:36

@P.Elliot: volt itt nem messze tolunk egy magyarbolt(mar bezart) arultak ott sutni valo magyar kolbaszt.
Kerdeztek,hogy miert nem veszek?
Mutatom nekik a cimket,hogy ezert,48% hustartalom,kerdezem a tobbi 52% mi?
Az itteni jominosegu kolbaszonak 96% hustartalma van.
Zongorazni lehet a kulombseget:)

P.Elliot 2016.10.02. 14:06:04

@Zoole[uk]: Erre nem is gondoltam, valoban mi az az 52%? Daralt kukorica? Vagy zsirszalonna?
Nem csodalkozom hogy bezart. Egyebkent az itteni magyar bolt sajat keszitesu arujan semmi sincs leirva, Csak lognak a kampokon.
Majd megnezem a Bende felet hogy mi van rairva mert az csomagolt de az is rossz.

P.Elliot 2016.10.02. 14:07:29

Mar latom hogy ma toportyut fogok enni mert zsirszalonnam az van a melyhutoben...nem szeretem az ilyen beszelgeteseket, hehehe, amikor dietan vagyok vagyis szeretnek lenni.

SzZoole 2016.10.02. 14:08:53

@P.Elliot: hogyhogy nincs feletek jo piros paprika ?
Az itteni magyarokrol is tudom,hogy otthonrol hozzak/hozatjak a piros paprikat,minek?
Vannak indiai/torok uzletek,ahol nagyon jominosegu es tobbfele piros paprikat lehet venni,olcsobban!

SzZoole 2016.10.02. 14:11:47

@P.Elliot: mar gondoltam ra,hogy Digger csinalunk egy disznovagast itt nalunk.
Megveszunk egy fel disznot es feldolgozzuk,Jani nagy mestere ennek a temanak.
Puhacica meg lessz a fotos az elejeto a vegeig:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.02. 14:18:17

@Zoole[uk]: Pedig kint volt, én olvastam az egészet. Menet közben tűnik el valahogy.

Herr Géza 2016.10.02. 14:20:33

@Zoole[uk]: Nem fura, hogy megint a smiley-k utáni rész tűnt el? Azok közül lehet az egyik a ludas, nem?
Csak tippelek, de ez korábban is feltűnt...

SzZoole 2016.10.02. 14:22:02

@Herr Géza: who f...k know Gejzam:)))

Főgebra 2016.10.02. 15:11:58

@Zoole[uk]:
Én láttam az előzőt is! Szerintem, idővel ez is el fog tűnni!
Ahogy nézem, a telefonos hangulatjelek, nem teccenek a blog.hu-nak. Próbálj hangulatjelek nélkül írni. Aki anélkül nem érti, hááát, az nem érti!

Herr Géza 2016.10.02. 15:37:15

@Főgebra: "...Szerintem, idővel ez is el fog tűnni!".
És lőn......
Akkor egyértelmű... :))))

P.Elliot 2016.10.02. 15:51:04

@Zoole[uk]: Rengeteg fajta pirospaprika van itt de megvaltoztatja a kolbasz izet, magat a lecsoet vagy porkoltet is.
Az igazi recepthez igazi magyar paprika kell mert maskeppen mas ize lesz. nem az igazi.
Disznovagas Diggerekkel? Biztosan nagyon jo lenne, foton nezni vegig az eredmenyt..... Meg jokat irigykedni....
En mar a csuloktol ids kesz voltam....

SzZoole 2016.10.02. 15:51:51

@Főgebra: @Herr Géza: egy lopikulat,én biztos vagyok benne,hogy a TEK figyel és listaz:)))

SzZoole 2016.10.02. 15:52:36

@kisrumpf: itt a második rész is:)))

Kicsit osszezavaro volt az a mondat,hogy Bogotabol San Franciscoba koltoztek,de megneztem a map-ot es Bogotatol eszakra tenyleg van egy columbiai San Fracisco a hegyekbe.
Jo lehet az a allando 25-28 fok,megtudnek baratkozni vele:)))

A nyaralas meg azert van,hogy az ember kipihenje magat,nem azert,hogy kulombozo programok kerteben még jobban kifarasza magat.
Reggel felkel amikor akar,reggeli,egy kis boklaszas a tengerparton,ebed,delutani pihenes,aztan megint boklaszas a tengerparton,vacsora,tengerpart,ágy,egy kis ez+az,alvas.
Eat,sleep,banging,repeat.Eat,sleep,banging,repeat:)))

Főgebra 2016.10.02. 16:42:05

@Zoole[uk]:
Nem akartam nyíltan írni, de én is rájuk gondoltam!
Amit most írtál hagyományosan, az megmarad!
Hiszed-e?

blackhairlady 2016.10.02. 17:05:19

@P.Elliot: "Valoban nincs csak a "Boda" marka az egyetlen azt hiszem Chicagoi aki szallit mindenfele"

Bende a helyes nev, azt hiszem. Tenyleg nem a legjobb, en is vettem az tteni nemzetkozi boltban. A fustolt karaj viszont finom.

Határátkelő 2016.10.02. 17:11:44

@Zoole[uk]: @diggerdriver: Én is láttam. Nem értem. :( Megpróbálok megint rákérdezni, de a múltkor sem mentem semmire vele.

blackhairlady 2016.10.02. 17:14:07

@P.Elliot: a boltban a fuszereknel van egy resz ahol ilyen kis nylon zacskoban vannak a fuszerek, Fiesta markaju. Az o pirospaprikajuk kitunu, nagyon szep a szine is es az ize is. Csak vigyazz, jl olvsd el, ne hogy chilit vegyel, mint en, aztan langolt a szam:)))

blackhairlady 2016.10.02. 17:17:22

@P.Elliot: en is toportyut ettem, kaptam otthonrol, nagyon finom, jolki van nyomva, nem egy nagy kocka zsir csak, azt nem szeretem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.02. 17:18:20

@P.Elliot: A kolbászt legjobban a fokhagymával lehet elbaszni. Amikor reggel megeszed és még este a fokhagyma böfög fel. Na az szörnyű.
Apám nekem azt mondta hogy akárhova megyek disznót vágni a házigazdák ízlése a mérvadó DE a sót mérni kell. A só nem csak ízesít de tartósít is. Nálunk 22deka volt az adag 10kiló húsba. A különböző kolbászreceptek 17-25deka sót írnak elő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.02. 17:21:11

@Zoole[uk]: Fél disznóból csak fél disznóvágás van a lényeg hiányzik. Itt talán nem is lehetne igazi hurkás disznóvágást csinálni.
Már a kolbászhúst sem tudod betölteni mert nincs hurkatöltő. Nincs üstház. Nincs bél stb..

P.Elliot 2016.10.02. 17:44:00

@blackhairlady: Bocsanat, elirtam, eloszor rendesen irtam az elso hozzaszolasnal.
Majd megprobalom a fustolt karajt.Majd megnezem ezt a fiesta markat is, annal is inkabb mert nagy hianyom van a magyaros paprikabol.
Van egy kerdesem az albaniaban elo topiktarsunkhoz. A nemzetkozi boltban ma lattam szaraz fustolt alban kolbaszt, jo draga volt de eleg jol nezett ki. Milyen az ize az ottani kolbaszoknak?

P.Elliot 2016.10.02. 17:44:39

@diggerdriver: Akkor mond gyorsan, mennyi fokhagyma kell bele?

Mrs. Clayton 2016.10.02. 17:48:37

@diggerdriver: aha, a fozomusorok es vetelkedok orszagaban?
www.weschenfelder.co.uk

Főgebra 2016.10.02. 17:54:14

@P.Elliot:
"... ma lattam szaraz fustolt alban kolbaszt, jo draga volt de eleg jol nezett ki. Milyen az ize az ottani kolbaszoknak?"

Egyben biztos lehetsz! Mivel muszlim országról van szó, biztos nem disznóhúsból készült!
Szerintem.

P.Elliot 2016.10.02. 17:57:30

@Főgebra: Na latod ez eszembe sem jutott hogy az nem diszno volt hanem valami mas. Ha legkozelebb megyek jol at fogom olvasni a cimket ha angolul is rajta van.

Pernilla 2016.10.02. 18:01:05

@Főgebra: @P.Elliot: így van, az albán kolbász szinte biztos, hogy marhából van, sőt, néha elég perverz módon marha-és pulykahús keverékből csinálják. Mindenképp olvasd el, mi van a címkén :)

P.Elliot 2016.10.02. 18:12:09

@Pernilla: El fogom olvasni. Egyebkent engem nem erdekel hogy mibol van csak jo legyen az ize....

SzZoole 2016.10.02. 18:22:16

@diggerdriver: viccelsz?
Mindent be tudok szerezni,nem bélt de még vért is:)))

SzZoole 2016.10.02. 18:24:04

@Határátkelő: valószínű az emoji-ik miatt van.
Akkor vissza terünk a ;
Csak vicc volt,ha unják már mások ha nem:)

SzZoole 2016.10.02. 18:26:54

@Főgebra: arra a bohóc csapatra?
Ugyan már:))

Pernilla 2016.10.02. 18:30:08

@P.Elliot: akkor lehet, hogy érdemes megpróbálni. Én ettem már nagyon finom török marhakolbászt. Kicsit szokatlan volt a szaga, de a fűszerezését nagyon eltalálták, majdnem olyan volt, mint egy jó magyar kolbász, csípős, paprikás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.02. 18:47:20

@Mrs. Clayton: Ugye nem gondolod komolyan hogy egy féldisznó 10kiló kolbászáért veszek egy hurkatöltőt?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.02. 18:51:53

@P.Elliot: Ahogy te írtad hogy ne ordítson ki belőle.
Most mondok egy érdekeset. Ha húst sütsz egy vagon fokhagymát is rakhatsz rá az soha nem böfög vissza. Ezért mi a fokhagymát megfőzzük mielőtt a kolbászba tesszük.
Ugyanis a fokhagymát nem lehet arányítani kg/deka formában mert ahány helyről származik annyi féle intenzitású a fokhagyma íze.
Te is tudod hogy a kínai fokhagyma nem fokhagymaízű.
Ha főtt fokhagymát rakunk bele akkor az nem pofázik vissza fél nap múlva.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.02. 19:01:07

@diggerdriver: azt tanultam egy tanfolyamon, hogyha a fokhagymából kiveszed a közepén lévő kis rügyet, akkor nem okoz "szelet".

@P.Elliot: novemberben tudok neked szerezni, csak szólj. Tudod hogy szívesen!

FutureFry 2016.10.02. 19:08:08

@blackhairlady: @P.Elliot:
A “Bende” féle szalámi tényleg vacak. A Cost Plus World Market áruházlánc (ami egy két államot leszámítva mindenhol jelen van) nemrég kezdett el eredeti (importált) Pick szalámit árulni (de sajnos nem a jó téliszalámit, hanem egy “Báthory” féle változatot):
www.worldmarket.com/product/pick+hungarian+salami.do

Egyébként ott általában jó importdolgokat lehet kapni (pl. európai édességek, pláne Karácsonykor), amit máshol nem.

blackhairlady 2016.10.02. 19:28:33

@FutureFry: Nalunk a Phoenicia van jelen, itt is van eredeti pick szalami, eppen 2 hete vettunk, szegeny eladoval felszeleteltettem 20 dekat, olyan jo vekonyra ahogy otthon is szoktak, megizzadt egy kicsit:)) En amugy nem vagyok annyira oda erte, a kisebbik gyerekem imadja. Itt egyebkent parizert is lehet kapni :)

www.phoeniciafoods.com/

Mrs. Clayton 2016.10.02. 19:42:30

@diggerdriver: foalmam sincs, hogy te mibe szeretnel beruhazni es mibe nem, en arra reagaltam, hogy szerinted itt ilyen talan nem is lehet
mar miert ne lehetne
ha hazi kolbaszt akarsz enni, akkor meg fel disznonyi hus sem kell hozza, eleg egy kilo is
nekem a kitchenaidemen van hurkatolto adapter, de a legtobb komolyabb robotgephez is arulnak es ezek nyilvan nem ipari meretu husfeldolgozasra valok
persze ha te ipari meretekben gondolkodsz, akkor jobb venni egy komplett uzemet, mint csak egy toltot

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.02. 19:45:18

@kisrumpf: A szél a legkisebb baj. Ami felül jön. Az rosszabb.

P.Elliot 2016.10.02. 19:52:15

@Pernilla: Koszonom az informaciot, utana fogok nezni a torok kolbasznak hogy hol lehet kapni.

SzZoole 2016.10.02. 19:59:16

@diggerdriver: ne foglalkozz senkivel Jani!
Olyan disznótort fogunk csinálni,hogy a RSCPA a hajat fogja tépni:)))
Szúrni fogjuk,de úgy,hogy hajnalban az összes szomszéd ki fog jönni:)))

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.10.02. 19:59:33

@kisrumpf: "azt tanultam egy tanfolyamon, hogyha a fokhagymából kiveszed a közepén lévő kis rügyet, akkor nem okoz "szelet". "

Érdekes észrevétel.

Úgy tudom, hogy a végbélszelet azok a szénhidrátok okozzák, amelyeket a vékonybélben várakozó baktériumok/enzimek képtelenek lebontani. (A babfélék gazdagok az ilyenfajta szénhidrátokban). A vastagbélbe kerülve ezek a szénhidrátok erjedésnek indulnak, aminek az egyik terméke a széndioxid gáz, az ami a puffadást okozza. A mennyiségek arányát figyelembe véve, szerintem a fokhagyma cikája legfeljebb a hátvágánygáz illatosításban vállal szerepet.

:-)

P.Elliot 2016.10.02. 20:01:43

@Mrs. Clayton: Nekem is van a kitchenaidhez hurka-kolbasztolto, / tesztakeszito is de azt meg sosem probaltam ki/, disznobelet arulnak a melyhutott reszen, nem gond kesziteni csak az a helyzet nalunk hogy a lanyomek egyaltalan nem szeretik a kolbaszfeleket de meg a felvagottakat sem nagyon, a ferjem igen de o keveset ehet, magamert meg nem szivesen csinalok de lehet hogy en is disznot "vagok" karacsony korul, mondjuk 5 kilonyi husbol mert tobb az sok de hol fogom felfustolni. Arulnak az uzletekben kolbasz fustulot , nem is draga de csak ezert venni?
Itt is kapni a kinai uzletekben vert, szoval csak egy jo recept kell hozza, megkapni itt mindent..
Elkepzelem hogy meghivnam a szomszedokat, vagy 30-at disznotorra, hehehe,....hat a keszitesetol elmenne az etvagyuk abban a pillanatban amikor megpillantanak a disznofejet, a tobbirol nem is beszelve....
En a szopos malaccal vagyok ugy, ha meglatom a bebi malacka hullajat, egybol a torkomba szalad a gyomrom, semmi penzert nem ennek belole...

P.Elliot 2016.10.02. 20:03:29

@Zoole[uk]:
"Szúrni fogjuk,de úgy,hogy hajnalban az összes szomszéd ki fog jönni:))) "

Itt fuldoklok a nevetestol....

P.Elliot 2016.10.02. 20:06:04

@FutureFry: Hasznos informacio, koszi...

P.Elliot 2016.10.02. 20:07:53

@diggerdriver: A szakacskonvben fokhagyma levet olvastam hogy azt kell beletenni. Szoval fozni is kell, jo, koszi...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.10.02. 20:09:16

@Hobbiszakács: akkor ez egy urban legend és nem működik.

@P.Elliot: magyar paprikát. Novemberben férj megy Budapestre, vesz jóféle házi paprikát neked a piacon. Vagy nem lehet kiküldeni az USA-ba?

P.Elliot 2016.10.02. 20:12:02

Nem biztos hogy lehet, kar lenne a paprikaert viszont jon ide az egyik hazi szerelom mamaja, azt mondta hogy o majd hoz de nagyon koszonom a felajanlast.

FutureFry 2016.10.02. 20:17:55

@blackhairlady:
Jól néz ki, de lokalizált (csak Houston). Ráadásul www.phoeniciafoods.com/departments/deli-meats/ szerint csak Bende szalámijuk van (de ezek szerint nem?). Igaz a lista kicsit ellentmondásos (Pick: Bende (?!)):

Salami:
...
Hungarian Pick:Bende
Hungarian Téli:Bende


Persze a nagyobb városokban (vagy környékükön) szinte mindig van valami ilyen helyi kisebb-nagyobb specializálódott bolt, vagy orosz/ukrán/lengyel stb. üzlet, esetleg még Magyar deli is, ahol gyakran lehet kapni eredeti pick szalámit. Mondjuk, ha valaki nagyon akar, rendelhet online is (pl. Amazonról), igaz akkor drágább… Vagy beszerezhető a “jó öreg” Otto’s Hungarian Import Store & Deli-ből (Burbank, CA). De ha nem személyesen megy az illető oda vásárolni, akkor csak levélben, telefonon, esetleg faxon (!) fogadnak megrendelést.

Herr Géza 2016.10.02. 20:52:22

@FutureFry: Telexen nem lehet rendelni??? Wtf... :))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.10.02. 21:00:25

@Zoole[uk]: Elképzelted hogy a garázsbejáródban hárman lebirkózzuk a cocát én meg megszúrom?
Englisék infarktust kapnának. mi meg az őrszobán kötnénk ki:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))
Mekkora buli lenne...

Mrs. Clayton 2016.10.02. 21:10:57

@Zoole[uk]: nem csak az rspca fog kijonni,hanem a rendorseg is es siman birosag ele allitanak, mert csak humanusanlehet levagni az allatot, abbol is csak a sajatodat, szoval elobb el kell kabitanod, igy viszont nem fog visitani :-)

@P.Elliot: az angolok annyira allatbaratok, hogy amit itt baranyhusnak hivnak, az siman birka, a borju is javaban marha, szopos malacot en meg sehol nem lattam arulni, a szomszedok, ismerosok siman tuntetnenek a tenyeszto haza elott, hogy fejezze be ezt a gusztustalansagot, de talan meg torvenyi szabalyozas is lehet, hogy nem lehet levagni fiatal allatot
friss libamaj sincs, nagy sajnalatomra, marmint tomott

jojó78. 2016.10.02. 21:34:13

@Zoole[uk]: Mikor is lesz ez a disznó feldolgozás? Csak mert nagyon szívesen lábatlankodnék ott. Segítek is ha kell, főleg a vége felé. Szóval ne szégyenlősködjetek, nem haragszok ha hívtok :)))

SzZoole 2016.10.02. 21:42:36

@P.Elliot: megne fulladj,ki lesz a potmamám:)))

SzZoole 2016.10.02. 21:45:19

@diggerdriver: @Mrs. Clayton: majd mindenkit meg kínálunk fogópalinkaval oszt minden jó lesz :)))
Csak vicc volt

SzZoole 2016.10.02. 21:47:10

@jojó78.: gyere,legfeljebb majd te leszel az őrszem a sarkon és figyeled a rendőröket:)))
Ez is csak vicc volt.

SzZoole 2016.10.02. 21:48:29

Amúgy qurvajo,hogy mindenki otthon ül csak én dolgozok:)
Na ez nem vicc volt.

SzZoole 2016.10.02. 21:50:58

Van már eredmény a népszavazásról?
Addig is termelem a dzsidipit a kubuk eltartásához...

jojó78. 2016.10.02. 21:55:41

@Zoole[uk]: Az őrszem volt vicc, vagy hogy jöjjek :)))))))))))))))))

jojó78. 2016.10.02. 21:56:37

Lemaradt a kérdőjel. "?" Most jó :P

SzZoole 2016.10.02. 21:57:05

@jojó78.: gyere,csak disznót is hozzal:)))

puhacica 2016.10.02. 22:02:08

@Zoole[uk]: en csak akkor megyek, ha rajta hagyjuk a bort a toportyun! :)

kardio1 2016.10.02. 22:03:29

@Mrs. Clayton: gyere Franciaországba, ha tömött kacsa vagy liba májára vágysz !:-)

SzZoole 2016.10.02. 22:04:34

@puhacica: rajta rajta,de neked,mint szerkesztőségi tagnak,amúgy is ott a helyed,mint fotós/vágó és kameraman:)))

SzZoole 2016.10.02. 22:05:36

@kardio1: miért doki,szerinted itt tiltott a tömés?:)))

kardio1 2016.10.02. 22:05:41

@Zoole[uk]: érvénytelen lett, nem volt 50% feletti a részvétel. De vastagon a nemek voltak többségben, 90% felett.

kardio1 2016.10.02. 22:06:28

@Zoole[uk]: hát, Ms Clayton szerint igen.

SzZoole 2016.10.02. 22:06:58

@kardio1: és ez mit jelent,mehetnek vagy nem mehetnek a kubuk?;)

SzZoole 2016.10.02. 22:08:20

@kardio1: na de doki,őt is csak tömi valaki...:)))

jojó78. 2016.10.02. 22:10:09

@Zoole[uk]: Azt nem merek, nehogy a megérkezésemkor összekeverjetek a disznóval. A végén még engem kergetnétek a késsel :)))))))))))))))

SzZoole 2016.10.02. 22:12:19

@jojó78.: hat ha elég dagadt vagy miért ne,tepertot is kell csinálni:)))

M. Péter 2016.10.02. 22:24:35

@Mrs. Clayton: Lambnek nevezett hús max. 1 éves állatból lehet, az átlagéletkor inkább 6-7 hónap, borjúhús max. 8 hónapos állatból lehet.

puhacica 2016.10.02. 22:31:42

@Zoole[uk]: persze, hogy dolgozzak, mi? amugy vicces lenne, megcsinalhatjuk. :D

jojó78. 2016.10.02. 22:33:29

@Zoole[uk]: Hát van rajtam kis extra, de abból jóllakni nem fogsz. (remélem) :)))))))))) Inkább próbálok disznót szerezni :)))

SzZoole 2016.10.02. 22:34:07

@puhacica: te fogod tartani a tálat a vérnek:)))
Amúgy tényleg meg lehetne csinálni:)

SzZoole 2016.10.02. 22:36:32

@jojó78.: én mindent be tudok szerezni:)))
Csak a füstöléssel lesz egy kis gond,annak a szomszédok lehet nem örülnének....

jojó78. 2016.10.02. 22:42:41

Én benne vagyok, ha valóban szívesen láttok :)) Már keresek is füstölési lehetőségeket. :)

jojó78. 2016.10.02. 22:54:51

Füstöléssel foglalkozó céget még nem de füstölő berendezést már találtam ebay-en :))))))))))))) Már érzem a frissen füstölt kolbász illatát :))))))))

puhacica 2016.10.02. 23:07:11

@Zoole[uk]: tartja a halal! en a kamerat tartom. ;)

montroyal ( CAN qc) 2016.10.02. 23:38:43

Curocao nekunk is tetszett ... foleg a likor amirol megtudtuk barmilyen szinu egyforma izu ... es a hid ami uszva egy tengelyen teljesen kinyilik egy oldalra es persze a vilag orokseg szines hazai ..

kepfeltoltes.hu/161002/Curacao__39__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

kepfeltoltes.hu/161002/Curacao__14__www.kepfeltoltes.hu_.jpg

SzZoole 2016.10.02. 23:38:47

@jojó78.: bolond vagy Jóskafiam???:)))
Mit ebéjezel???
200 litere olajos hordó,alja-teteje kivagva és kész :)))

Mrs. Clayton 2016.10.02. 23:42:06

@M. Péter: es ez hol cafol engem abban, hogy a leheto legkesobb vagjak le az allatot, semmikep sem meg szoposan?
lattal mar 8 honapos marhat? en minden nap itt etetem oket a szomszedban, hat ranezesre sem borjak...
a birka ugyanez

@kardio1: mindenkep, a eurostar akcios jegyeket arul igy karacsony elott atugrunk

blackhairlady 2016.10.03. 04:26:36

@FutureFry: ugy tunik a listajukbol hianyzik rengeteg termek. van bede fele pick szalami is es igazi szegedi is. Ezen kivul meg rengeteg minden ami meg sincs emlitve.

M. Péter 2016.10.03. 23:20:28

@Mrs. Clayton: Pl. ott, hogy a juh húsa 1 éves korig minősül bárányhúsnak, de 6-7 hónap körül szokták levágni. A szarvasmarha is 8 hónapos korig borjú az unióban, de inkább 5 hónap körül szokták levágni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása