oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. szeptember 17. 06:47,  A pincérek országa 47 komment

2016. szeptember 17. 06:47 Határátkelő

A pincérek országa

Pontosabban még nem az, de ha így megy tovább, hamarosan azzá válhat a helyiek szerint Spanyolország, ahová leginkább majd bulizni járnak a külföldiek. Gyuri mai posztjából azért az is kiderül, hogy mi a magas munkanélküliség (egyik) oka, és az is, hogy a korrupció ellenére nem egy következmények nélküli országról beszélünk.

Új életet kezdeni egy másik országban nehéz és küzdelmes folyamat mindenki számára. Pláne, ha gyerekkel vágunk neki. A Frankfurti mesék blog és a Határátkelő közös felhívása! Ha érdekel, itt olvashatsz további részleteket!

photo_20160821_145706.jpg

„A nővérem több mint 20 éve él Madridban, és mivel ez idő alatt magam is többször megfordultam a spanyol fővárosban, gondoltam, én is leírom a benyomásaimat és tapasztalataimat.

A beszámolót egy Facebook Messengeres üzenetváltás indította el: No, milyen kint? – kérdezte egy budapesti barátom. Mondom: Jó. Még mindig szeretem az itteni jóval szabadabb légkört. Állati nagy a munkanélküliség, és a politikusok itt is lopnak, csalnak, hazudnak, de az emberek ettől függetlenül kedvesek, barátságosak. Basszus, a MediaMarktban kezet fog veled az eladó búcsúzáskor! Haverina reakciója: hopp, megyek ki. Én: Gyere.

Az egyik komolyabb gond, hogy Madridban nagyok a távolságok, és bár a tömegközlekedés elég jó, nem árt egy autó. Még városon belül is sokat kell utazni, de van 12 metróvonal és remek az úthálózat (ez alatt a mennyiséget értem, pl. a sok földalatti autópályát. 3 éve vonattal is utaztam Salamancába. Pontos, tiszta, gyors, van USB-töltő minden ülésnél, az pályaudvarok rendezettek, nem látni romos, düledező állomásokat, a táj pedig szép.)

Kora este kezdenek élni

Nyáron a városban 40 fok van (igaz, ez száraz, nem pedig nedves hőség), szóval nap közben megsülsz, ezért csak reggel és késő délutántól lehet bármit csinálni. 6-8 órától kezdenek az emberek élni, olyankor megtelnek a bárok és parkok, levisznek az utcára székeket, kaját és ott dumálnak késő estig - vagyis éjjel 1-2-ig.

Ehhez képest nálunk már 11-kor egy pisszenés sem hallatszik, és ha mégis, valaki biztosan elkezd üvöltözni az ablakban, hogy kuss legyen, mert ő aludni akar. Itt nem, legfeljebb kizúdít egy lavór vizet.

Van limonádé, citromos sör meg vörösbor, plusz sangria és sidra, vagyis almabor. Hidegen. Nagyon finomak és nem drágák. Egy átlagos, nem puccos bárban a pohár vagy doboz sör 1 euró körül van, és kapsz hozzá rágcsálnivalót is, ami benne van az árban. Sült krumpli, chips vagy szendvicskék, egyre megy.

img_20160824_202840_205.jpg

Nyilván nem tökéletes, de a spanyol egy sokkal nyitottabb, szabadabb, toleránsabb társadalom. A magyarországi viszonyokhoz képest eléggé szembeötlő a különbség. Oké, itt is van kosz meg szemét az utcákon.

Ahol lakom, az kb. olyan, mint külső Újpest vagy Csepel, szóval nem a legjobb környék. Egy hete nem messze innen megkéseltek egy 14 éves srácot, igaz, ez bandák közti balhé volt, nem csak úgy elkaptak valakit az utcán.

A madridi tömegközlekedés

A nőverem barátja egy kis vidéki faluból származik. Buszsofőrként dolgozik a helyi BKV-nál. Nálunk a buszvezető elég lenézett szakma, bár a pénz nem rossz, de az utasok sokszor bunkók, stb.

Itt ez jó munkának számít, a pénz is korrekt (olyan 1300 euró), és erős a szakszervezet, nem is piszkálják őket, mert tudják, hogy ha elkezdenek sztrájkolni, akkor leáll a város. És Madrid NAGY város; tömegközlekedés nélkül összeomlik. Budapest ehhez képest aprócska.

Az elektronikus jegyrendszer itt már hosszú évek óta létezik, de persze lehet jegyet venni a sofőrnél is 1,50 euróért. Az ún. Metrobús egy 10-es „gyűjtőjegy”, amit buszon és metrón is lehet használni, a bejáratnál vagy az első ajtónál lévő automatánál kell érvényesíteni, ahol a gép benyeli, lepecsételi, majd kiköpi, de az emberek leggyakrabban bérlettel utaznak, ami szintén elektronikus, hasonló a bankkártyához.

img_20160819_194429_651.jpg

Felszállsz például a buszra és odaérinted egy készülékhez. És senki nem akar bliccelni, pedig lenne rá módjuk, mégsem teszik, mert megszokták, hogy a tömegközlekedés nem ajándék, ami „jár”, hanem egy színvonalas szolgáltatás, aminek ára van.

A buszsofőrök amúgy nagyon kedves emberek. Volt olyan, hogy felszálltunk, kezeltük a jegyünket, amikor kiderült, hogy a busz a garázsba megy, de a sofőr nem kezdett el ordítozni, hogy mekkora barmok vagyunk, ehelyett felajánlotta nekünk (sűrű bocsánatkérések közepette, holott nem is ő hibázott, azt hitte, csak kérdezni akarunk valamit, azért nyitotta ki az ajtót), hogy elvisz minket egy szakaszon, sőt még kerülőt is tett a kedvünkért, hogy az úticélunkhoz minél közelebb szállhassunk le.

Nagyon sok a fa, a park, a zöldterület, amiket nem akarnak beépíteni mindenféle oda nem illő múzeummal. És állandóan tele vannak futókkal, padon üldögélőkkel, beszélgetőkkel. Még a kerekesszékes öregeket is kitolják, nem dugják el őket a lakás mélyére. Sok a sétáló nyugdíjas. És persze éjszakánként itt szokták tartani a fiatalok az ún. botellónokat, vagyis hordákba tömörülve csúnyán leisszák magukat.

img_20160821_163250_785.jpg

Komoly munkanélküliség

Az árak változóak, hasonlítanak a magyarokhoz. (Az árak tehát nálunk is európaiak, csak a fizetések nem…) Van LIDL, meg mindenféle egyéb multi, ahol lehet vásárolni. A választék szerintem bővebb, mint nálunk, a minőség is rendben van, a pénztáros pedig nem néz rád undorral, hogy mi a fenét keresel itt, és különben is miért kell neki dolgoznia. Örül, hogy van állása, mert a fiatalok több mint 50%-a munkanélküli.

Az általános munkanélküliségi ráta (vagyis amit bevallanak) olyan 27%. Nálunk most 3 hónap a munkanélküli státusz, itt viszont akár 2 évig is ellébecolhatsz állástalanként (ha korábbról van annyi munkaviszonyod), igaz, ez baj is, mert az ellátás összege esetenként olyan magas (a korábbi fizetés arányában akár 1000 euró/hó), hogy semmi sem motivál a munkakeresésre.

Lehet 2 évnél tovább is munkanélkülinek lenni, de ők alapellátást kapnak, olyan 425 eurót, de csak ha például gyerekei vannak, elmúltak 45 évesek, fogyatékkal élnek, stb., szóval olyan azért nincs, hogy valaki a szociális hálón élősködik, bár a munkakeresésre való motiváció sokszor arra is irányul, hogy az ellátott nekiálljon "ügyeskedni" a kapott pénzzel, hiszen sok esetben az ellátás összege magasabb, mint amit fizetésként kapna munkában.

A spanyol minimálbér amúgy 655 euró, ami forintban ugyan soknak tűnik az átváltási arány miatt, de itt igen kevésnek számít. Nővérem szerint a viszonylag magas és hosszú idejű munkanélküli ellátásnak az is az oka, hogy az állam felpörgesse a fogyasztást.

img_20160902_165604_468.jpg

Az az alap, hogy ha van 5 egység bevételed, akkor elköltesz 6-ot. Lehet, hogy nincs elég pénzed, de akkor is költesz, és nem gondolsz a holnapra. Spanyol mentalitás… mañana… majd később.

Nővérem volt férje most vett 4k-s tévét. Semmi szüksége rá, ki sem használja, és különben is akkora adóssága van, mint ide Miskolc, ráadásul munkanélküli, de mégis vett 4k-s tévét. Utazgatni akar, az adósságait nem törleszti, és unalom ellen béna videókat vagdos a YouTube-ra. Megteheti, meg is teszi.

A bevándorlók

Egy másik alapvető jellemző, hogy rengeteg a bevándorló. A Fidesz 5 perc után megbolondulna ennyi „migráns” láttán, nem győzne kampányokat indítani ellenük, de itt ez senkit nem zavar, mindenki kijön a másikkal.

Két középületen is láttam molinót „Refugees Welcome” felirattal. Apróbb súrlódásokkal, de a bevándorlók jól elvannak az „őslakókkal”, bár sokan a saját kis közösségükben, szubkultúrájukban élnek, kevésbé keverednek a spanyolokkal, de persze akadnak kivételek.

img_20160831_214915_095.jpg

photo_20160902_130707.jpg

Korábban sok dél-amerikai élt a városban, pl. peruiak, equadoriak, bolíviaiak, de ahogy egyre kevesebb lett a munkalehetőség, lassan elszállingóztak – ehhez persze nagy lökést adott a spanyol államtól kapott anyagi támogatás is, így sokan hazamentek. Nagyszámú spanyol is elhagyja amúgy a hazáját; főleg Angliában és Németországban keresik a megélhetést.

Buli-ország lesz?

Nővérem barátja kérdésemre elmondta, hogy szerinte Spanyolország a jövőben a pincérek országa lesz, meg az ide inni érkező turistáké. Buli-ország, ami nincs messze és olcsó is. Milyen jó lesz majd az egyébként jól megfizetett rendőröknek… (Bár most is gyakran szednek össze eszméletlenre ivott fiatalokat az utcáról, számolnak fel gyerekpornó-, vagy kelet-európai eredetű prosti-hálózatokat.)

Rengeteg a turista. Bármilyen magasra is érjen a trágyalé, annyira sosem boríthatja el az országot, hogy turizmus ne lenne. A kultúra, a múzeumok, a régi épületek, műemlékek meg fognak maradni (plusz a jó idő), és addig a turisták is jönni fognak. Ez adja a spanyol gazdaság alapját, minden más ez után következik. Ha nem lenne turizmus, az ország lehúzhatná a rolót, de mivel van, erre nem fog sor kerülni. Mázli.

Egészségügy, oktatás

Bár a helyiek közül sokan bírálják, az egészségügyi ellátás jó; itt nem fordul elő olyan, hogy nincs meleg étel a kórházban, vagy a hozzátartozóknak kell bevinni a vécépapírt meg a gyógyszert, a nővér pedig hagyja a beteget a saját piszkában feküdni. A hálapénz ismeretlen fogalom, az orvosok és ápolók tisztességesen meg vannak fizetve. Ha már itt tartunk, akkor a tanárok is.

A közoktatás nem rossz. A főiskolákra és egyetemekre szaktól függően akár könnyű is lehet a bejutás, de a ponthatárok között nagy különbségek is előfordulhatnak, pl. a „divatszakok” esetén. A középfokú oktatásban az a jellemző, hogy a tehetősebb családok magániskolákba küldik a gyerekeiket, míg az államikba a „maradék” jár, pl. a bevándorlók.

A színvonal eléggé különböző, a szórás nagy, a drága magániskolákban állítólag a „pénzzel mindent meg lehet oldani” mentalitás érvényesül, viszont az „állami” tanárok jobbak, mert szigorú vizsgáknak kell megfelelniük, mielőtt tanítani kezdhetnének. A lényeg alapvetően az, hogy aki akar, az tud tanulni, bár az eminenseket kiutálják, mert a spanyolok nem szeretnek kitűnni a tömegből.

img_20160902_164618_524.jpg

Nyitott társadalom

A nyitott társadalomra utal, hogy láttam társkereső oldalak reklámjait, pl. leszbi csajokkal. Apropó, itt házasodhatnak a homoszexuális párok, a meleg közösséget elfogadják, a Pride-hoz hasonló felvonulásokon pedig mindenki felszabadultan bulizik, az emberek kiviszik a gyerekeiket, nincs olyan, hogy tojással dobálják meg a résztvevőket és vérben forgó szemekkel átkozzák őket.

Van egy társkeresős tévéműsor, First Dates a címe. Abban is volt leszbi pár, csókolóztak is. A tévés műsorkínálat amúgy hasonló a magyarhoz. Egy szóval összefoglalva: szemét.

Jó, azért akadnak érdekes csatornák is, pl. ismeretterjesztő és természetfilmeket sugárzók, de általában ömlik a médiaszenny a nézőkre. Moziban dettó, bár a spanyol filmgyártás is elég erős (nem, nem csak Pedro Almodóvar és Javier Bardem).

Nagyon sokan sportolnak, mert van rá igényük, és a szövetségeknek sem a lopás a fő céljuk. Nem csoda, hogy számos nemzetközi sztársportolót adott ez az ország a világnak (Rafa Nadal, Marc Márquez, Fernando Torres, Alberto Contador, stb.).

A profi sport valóban lehet karrier (főleg azért, mert van szórakoztatóipar, aminek a sport is a része), de amatőr szinten sincs ok panaszra. Közismert tény, hogy a spanyolok focibolondok, az emberek fanatikusan imádják a csapataikat, a bárokban is mindig be van kapcsolva a tévé, amin valamilyen meccs megy.

Egyszer voltunk a Decathlonban, ami nem a város szélén van, ráadásul több kisebb-nagyobb boltjuk is akad elérhető távolságban. Ingyen felfújták a kosárlasztinkat, a biztonsági őr meg nem kezdett el szívatni bennünket, hogy honnan van a labdánk, biztosan onnan loptuk. Utána körbenéztünk. Óriási a választék (íjászattól kezdve a búvárkodásig minden van) és nem is megfizethetetlen.

A válság ellenére az emberek adnak magukra, sok a csinos lány, mindegyik gyönyörűen le van sülve, és a hőség miatt kis rövidnadrágot és topot visel, viszont szinte mindenki a telefonját bújja. Itt a WhatsApp a legmenőbb csevegőprogram.

Ha van egy kis mázlid is, akkor szűkösen, de meg tudsz élni olyan havi 1000 euróból, de ez nagyon cipőkanál. Ha lakást bérelsz, akkor az kerülettől függően 900 euró is lehet, de akár több.

img_20160827_185332_028.jpg

Nem teljesen következmények nélküli ország

Ahhoz képest, ami 20, de akár csak 3 éve volt (amikor legutóbb itt jártam), a visszaesés jól látható még számomra is, de valahogy nem érezni azt, hogy az ország a semmibe tartana, még úgy sem, hogy hónapok óta kormányválság van, mert a parlamenti pártok nem képesek kormányképes többséget szerezni.

Hamarosan újabb választások lesznek, a képviselők pedig addig is egymást, de főleg a miniszterelnököt ekézik. Igazából mindegyik korrupt gazember, csak nincs rá bizonyíték, bár az is igaz, hogy itt azért néha a nagykutyák is börtönbe kerülnek, szóval nem teljesen következmények nélküli az ország, ahol szabadon lehet élősködni az EU-s és közpénzeken.

Alapvetően Spanyolország, vagy legalábbis amit eddig most láttam belőle, kellemesen le van pukkanva, a válság igencsak betett neki, de még így is fényévekkel vagyunk lemaradva tőle. Pedig a történelem őket sem kímélte, itt is volt például diktatúra, keményebb is, mint nálunk.

photo_20160819_131115.jpg

Kicsit ugyan több idejük volt demokratizálódni, mint nekünk, mégis jobban sikerült, ehhez képest Magyarország iszonyatosan le van maradva. Nem csak gazdaságilag, de leginkább társadalmilag. Szinte behozhatatlan a hátrányunk, pedig lenne rá mód, csak nem akarjuk - mondjuk, nem is tudjuk, hová kéne fejlődnünk, mert bezárkózunk a nyitás helyett.

Kicsinyes, torzsalkodó, irigy emberek vagyunk, képtelenek továbblépni bizonyos valós vagy vélt sérelmeinken. Elmaradott, provincionális a gondolkodásunk, tisztelet a kivételnek.

Jó nekünk a gagyi is, nem akarunk többet, jobbat, utálunk mindenkit, aki bármilyen módon különbözni „merészel” tőlünk. Vagy legalábbis a vezetőink ezt akarják belénk sulykolni, hogy eltereljék a figyelmünket a százmilliárdos korrupciós ügyekről, meg hogy már a fél országot a nevükre íratták.

Európába akarunk menni (ill. már nem…) de durcás gyerekek vagyunk, akik megsértődnek azon, hogy alkalmazkodni kell másokhoz. A pénzt persze elkapjuk, mint kacsa a nokedlit; csak jogaink vannak, de kötelességünk és felelősségünk semmi. Ki akarjuk harcolni magunknak a tiszteletet, ahelyett, hogy kiérdemelnénk azt.

Én azon szerencsések közé tartozom, akiknek (több évnyi keresés után) van munkájuk, viszont alig 120 ezer Ft-ért (kb. 390 euró) húzom az igát, ki tudja, meddig. És ennek is örülni kell, mert ha nem tetszik, akkor „el lehet menni”.

Miután annyit ecseteltem neki a magyar állapotokat, a spanyol buszsofőr srác megkérdezte, hogy miért utálom annyira Magyarországot. Azt mondtam neki, hogy én nem az országot utálom, hanem azt, amivé vált, és amivé egyre jobban válik.

Nyissuk ki a szemünket!

Lépjünk ki a világba, ismerjünk meg más országokat, más kultúrákat, nyissuk ki a szemünket, ne csak azt lássuk, ami itthon körülvesz minket, ne csak azt halljuk meg, amit itthon mondanak nekünk.

Nem kell feltétlenül külföldre költözni (bár miért ne, akár néhány hónapra is), de mindenképp utazzunk sokat, ismerkedjünk az „idegenekkel”, mert ezzel önmagunknak teszünk jót, a saját világunkat és látókörünket tágítjuk, amire nekünk, magyaroknak, igencsak nagy szükségünk van.

Nem baj, ha nem beszéljük folyékonyan a nyelvet, a spanyolok is értékelik, ha valaki próbálkozik, segítenek, minden másra pedig ott van a pantomim.

Nem Spanyolország a lehetséges világok legjobbika, de mindenképp egy nyitottabb, vidámabb hely, és ha csak egy valamit, akkor legalább ezt érdemes tőlük megtanulni.”

HÍRMONDÓ

Mégis jöhet Magyarországra a külföldi munkaerő?

A nemzetgazdasági miniszter ismét elővette a külföldi munkaerő magyarországi alkalmazásának lehetőségét. Bár belekeverte az Európai Uniót is (aminek nincs értelme, hiszen ez most is lehetséges lenne), a lényeg nyilván az unión kívüli munkavállalókon van.

Átverték a brit választókat

„Erőteljesen félrevezették” a brit választókat a Brexitről szóló népszavazást megelőző kampányban a kilépéspártiak, mert elhallgatták a tagsággal járó nagyobb hasznot - mondta a Corvinus világgazdasági tanszékének vezetője.

14 pontos terv Európának

Az Európai Bizottság elnöke 14 pontból álló tervet tett közzé, ami között olyasmik szerepelnek arra, hogy a migrációs válság és a brit kilépésről határozó júniusi népszavazás után az Európai Unió javítani tudja a róla kialakult képet. Ezt azért majd megnézem…

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Barcelona Spanyolország Katalónia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr4311713603

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.09.17. 08:09:52

emberek! Felejtsetek mar el h csak alkalmazottak lehettek! Kimesz es nyitsz egy takarito ceget. Mi kell hozza? Ha ceged van munkahelyet teremtesz es nem elveszel! Eloszor te dolgozol de ha szorgalmas vagy elobb utobb te leszel a fonok! Nem.olyan nehez ez!

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.09.17. 08:11:02

@FeketeMacska73: spanyol rivieran hany apartman van amit takaritora vagyik... utana lehet jobb erdekesebb ceget nyitni.

kardio1 2016.09.17. 08:11:31

Nem semmi! Ugyanolyan, vagy akár rosszabb hely, mint Magyarország gazdaságilag, a politikusok korruptak (micsoda meglepetés...). De azért fényévekkel jobb mégis, mert süt a nap és dúl a mediterrán eleterzes ?
Egyébként nálunk az utóbbi időben egyre több portugál és spanyol orvos meg nővér dolgozik, és már az olaszok is megjelentek. Biztosan annyira jól meg vannak otthon fizetve, hogy jótékonysági célból jöttek csak erre az elmaradott vidékre :-)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.09.17. 08:12:35

@FeketeMacska73: itt van elrontva. A gondolkodas mod. Tanulj jol es utana egy jo allasod lesz. 《Ahol a sajat almaid helyett masok almait valositod meg, csak a zarojelet senki sem rakja utana》

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.09.17. 08:14:18

@FeketeMacska73: persze ha valaki arra vagyik h zombikent bemegy l...szarom mentalitassal h utana idoben hazaerjen a baratok koztre az ne sirjon h alacsony a fizu...

2016.09.17. 08:34:26

@kardio1: Mindenhol korruptak a politikusok. A lényeg az arányokon van, meg hogy mekkora kontrollja van a népnek felettük. Tudod, amikor leadózod a fizetésed 50%-át, és azt látod magad körül, hogy minden szétrohad, viszont a politikusok meg a haverok elképesztő módon gazdagodnak, akkor lehet, hogy azt mondod, hogy nem akarok továbbra is bohóc lenni... És akkor jön a külföldre vándorlás, v. az adócsalás, ha van rá lehetőség.

Hari Seldon 2 2016.09.17. 09:12:41

@kardio1:
Felétek vannak sanyolok, meg olaszok?
Itt nem jellemző, itt inkább portugálok vannak, azok között is sok olyan aki Luxembourgba dolgozik, csak itt lakik.

Hari Seldon 2 2016.09.17. 09:45:17

„A nyitott társadalomra utal, hogy láttam társkereső oldalak reklámjait, pl. leszbi csajokkal. Apropó, itt házasodhatnak a homoszexuális párok, a meleg közösséget elfogadják, a Pride-hoz hasonló felvonulásokon pedig mindenki felszabadultan bulizik, az emberek kiviszik a gyerekeiket, nincs olyan, hogy tojással dobálják meg a résztvevőket és vérben forgó szemekkel átkozzák őket.
Van egy társkeresős tévéműsor, First Dates a címe. Abban is volt leszbi pár, csókolóztak is.”

Nem akarok nagyon elevezni erre a témára, de szerintem, a leszbikus párokat jobban elfogadják mindenhol, így Magyarországon is.

firg_firg 2016.09.17. 10:15:57

@FeketeMacska73: "Kimesz es nyitsz egy takarito ceget. Mi kell hozza?"

Ugyfelek. Kapcsolatok. Az meg nincs mindenkinek a nulladik naptol kezdve. Ettol persze meg fontos probalkozni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.17. 10:32:24

Isten Éltesse Sokáig Lunacica Nicknevű Blogtársunkat.

adg 2016.09.17. 11:06:01

@FeketeMacska73: "Tanulj jol es utana egy jo allasod lesz. 《Ahol a sajat almaid helyett masok almait valositod meg, csak a zarojelet senki sem rakja utana》"
"persze ha valaki arra vagyik h zombikent bemegy l...szarom mentalitassal h utana idoben hazaerjen a baratok koztre az ne sirjon h alacsony a fizu..."

Wow, te aztan tudsz binarisan nezni a vilagra.

DieNanny CH 2016.09.17. 11:29:46

Hát, az utolsó előtti fejezet kár volt. :-(((
Egészen addig élveztem az írást. Tetszett!

DieNanny CH 2016.09.17. 11:35:46

@Zoole[uk]:

Mi lesz az ajándéka? Ingyen fuvar egy hatlovas hintón?
:-)

Főgebra 2016.09.17. 11:39:09

@Zoole[uk]:
Megcsinálhatja a saját tortáját?

SzZoole 2016.09.17. 11:39:28

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: nem,nem az lesz,az nem izgalmas.
Lovaglas lesz,az sokkal izgalmasabb

SzZoole 2016.09.17. 11:44:23

@Főgebra: az mar kesz van:)
Ma en csinalok mindent,kacsapicsapecsenye lesz a menu vorosboros kortevel

Lunacica 2016.09.17. 11:46:05

@diggerdriver: Koszonom szepen kedves Blogtars! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.17. 11:59:22

@Zoole[uk]: Aki mindennap kiganéz alólad.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.17. 12:31:54

@Zoole[uk]: De én hallom a helyeslést a háttérből.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.09.17. 12:37:06

@diggerdriver: hàhogy,az egyik fuledre siket vagy a masikra meg nagyot hallasz:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.17. 12:58:29

@Zoole[uk]: Ez cihológia Teeeeeeeee
:))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2016.09.17. 13:11:01

"nem egy következmények nélküli ország"
A Partido Popular pénztárosa, Bárcenas, titkos svájci számlán gyűjtötte a kenőpénzeket vállalkozóktól, és ebből fizetett második fizetést a PP vezetőinek, köztük Rajoynak is. Ennek ellenére Rajoy még mindig miniszterelnök, az egyetlen következmény az, hogy nem tud kormányt alakítani, mert nincs abszolút többsége.

"senki nem akar bliccelni"
Egy ismerősöm a nagymamája nyugdíjasbérletével járt, és hordott magával egy tízes jegyet is, hogy azt mutassa az ellenőrnek. Én magyaráztam el neki, hogy ez nem működik, mert tízes jegyen látszik, hogy mikor érvényesítették.

"Refugees welcome"
Madridnak tavaly óta baloldali önkormányzata van, ezért ilyen lelkesek a menekültekért. A kormány megígérte, hogy befogad 15000 szíriait, eddig érkezett összesen 18.

Munkanélküliség: Elég az interneten bepipálni, hogy az ember még mindig munkanélküli, közben pedig simán lehet feketén dolgozni, vagy másik országba menni és ott is felvenni a segélyt álláskeresőként.

SzZoole 2016.09.17. 13:21:27

@diggerdriver: ne irj ilyen szavakat,mert meg kitalajak,hogy ahoz is ertesz:)))

Buchhalter 2016.09.17. 13:35:28

@M. Péter: örülök,hogy helyre tetted a dolgokat.: Párom volt kint fél évig 6 évvel ezelőtt,de ő is vitatkozni akart néhány állítással.Megtetted helyette.A menekültekért meg nem tudom minek kell annyira tapsikolni.Sokan nem is azok és csak a segély,ingyen szállás és sajnos az élősködés motíválja.Szerintem aki akar és van ambiciója a világ számos pontján talál magának megélhetést.

Buchhalter 2016.09.17. 13:36:15

@FeketeMacska73: Persze tőke nélkül meg kapcsolatok nélkül.Akkor hajrá megmondó ember.Lezombizol embereket ,miért nem beszélgetsz el velük?Hajrá,vállallkozál.

Badeni_lakos 2016.09.17. 14:09:42

És mi a "Magyar pincérek országa?" Hát Bécs! :D
mindig, mindenki aki kiszolgál, legyen fagyi, hambi, kávé, vagy Heuriger, mindenki HONFITÁRSAM!!! :))) Monarchia Rewind, Örvendjünk hát! :)

Am. Nagyon jó kis spanyol írás és Jó kis (s)írás volt ez!
Egyetértek azzal, hogy a magyar Elzárkózás oka a fidesz egypárt-rendszer, ami szépen Elzárná magát örökre mindenkitől, ha tehetné... de az EU nem hagyja! a honfitársak meg csak húzzák az igát, és tojnak bele a politikába meg az októberi népszavába.
A spanyolok meg mindig is vígan éltek, tesznek arra, miből élnek meg, a lényeg a napfény, flamenco, meg jó sok sangría...
Paradicsom! és ennyi.

SzZoole 2016.09.17. 14:16:07

Ha mar minden rossznak okozoja.

"Viktor király

Felcsuti urak jőnek, Buda városába,
Vitéz, jó strómenek Viktor hívására,
Szépen összegyűlvén királyra szavazni,
Háromszor az égbe koronát feldobni.

Háromszor repült az korona az égbe,
(1998,2010,2014)
Háromszor is szállt az Viktor szép fejére.
Így lett az országnak jó vitéz vezére,
Így lett az magyarnak dicső fejedelme.

Milyen király is Ő?
Íme bizonyságot,
Igaz tetteinek,
szép históriája."

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.17. 15:01:46

@Zoole[uk]: Hűű tényleg...
Csak tudnám mi az a PHD?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.09.17. 15:10:40

@diggerdriver: az ami az en munkam volt.
Privat Hire Driver,azaz PHD.:)))

nyaffff 2016.09.17. 16:40:00

@kardio1: ott a pont! Összességében nem jobb itt sem, mint otthon. Itt is ugyanúgy jó és rossz egyben, csak más a rossz és más a jó.
Mi (még) itt élünk, Madridtól Délre, közvetlen parti településen.
A sok napsütés elsőre nagyon csábító, de aztán rájössz, hogy annak is megvan a hátránya.
Ha nem nagyvárosban él az ember, sokszor érezheti azt, mintha a múltban élne, kb. mint Magyarország a 90-es években.

Hari Seldon 2 2016.09.17. 17:12:17

@kardio1:
Nem mondanám, hogy rosszabb gazdasági helyzetük van:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_in_Europe_by_GDP_(PPP)_per_capita

Ettől függetlenül, persze vannak olyan részei (sőt a legtöbb része olyan), ahol nagy problémák vannak. De mondjuk pont nem Madrid Catalonia, Baszkföld. (Baszkföld egy főre eső GDP-je például nagyobb mint Németországé)
Hanem Andaluzia, meg Új Kasztilia, és a többi elszigetelt hely ami nagyon lehúzza azt az országot.
És miután Spanyolország is elég nagy, ott is régiónkánt nagyon változó.
Az más kérédés, hogy ha kiválik Katalónia (kiválik?), akkor a maradék sokkal rosszabb helyzetbe lesz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.09.17. 21:23:08

@Zoole[uk]: Húúú baszod, akkor te már nagyon fölöttem vagy.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.09.17. 21:26:34

@diggerdriver: ilyeket se írj,azt fogjak hinni,hogy buzoganyok vagyunk:)))
De végülis teljesen mindegy mit írsz.....

Csodabogár 2016.09.17. 22:53:56

Sok mindennel vitatkoznék, de minek. Nem értem miért kell egy másik országgal kapcsolatban mindig arra hivatkozni, hogy nálunk miinden rosszabb, Mikor az ember máshol van, nem otthon, akkor minden sokkal rózsásabbank tünik mint a hazai hétköznapokban. Mikor Svájcbol jártam ide Marbellába, akkor is jobb volt itt mint "otthon". Itt teljesen más az életmód. Ott kezdödik, hogy reggel 8-kor még sötét van, viszont este 9-kor megy le a nap. Mindemellett még meleg is van. Termeszetes, hogy az emberek éjszaka élnek.Az élemiszer üzletekben a kasszánál ugyanoylan gépiesen dolgoznak mint otthon vagy bárhol máshol. Kis üzletekben kinyalják, de ott otthon is. Egyszóval a tények jók, az élet meg más. Nyyugateuropában sehol nincs olyan mint itt, csak az olaszoknál.
Itt élö barátnöm nincs annyira elragadtatva az itteni egészségügytöl, igaz, ö soha nem tapasztalta meg a hazait, mert nem élt Magyarországon.

geeeteee 2016.09.18. 08:38:37

@adg: Árnyalat millió van. De az nem fér bele egy bitbe. Sok évvel ezelőtt már leírtam, hogy a humanizmus az ember legnagyobb ellensége. Rulettasztalt képzelj el vagy holdem pókert. Szét nyerem magam.

DrSWAG_InstaProfessorOfYolo 2016.09.18. 09:28:26

Nagyon emelyegtem a poszt olvasasa kozben, mindent ugy hasonlitott ossze a magyar helyzettel, hogy az rossz, negativ, fuj, bezzeg ott is szar, de azert hat mennyivel jobb mar megiscsak Madrid.
En is kulfoldon elek, onkent, boldogan, de eszembe nem jut mindennek lehordani Magyarorszagot, mintahogy a poszter tette.

Fekete Pestis 2016.09.18. 11:35:06

@kardio1:

ja, a luxembourgi EU-s intézmények meg tömve vannak franciákkal ( észak-európai, német, holland csak mutatóban).
Az a gyanum, hogy az adóamnesztia (=5% SzJA) miatt jönnek - Párizsból ;) .

[Arról nem is beszélve, hogy az Auchan szvsz Elzászból utaztatja LUX-ba a francia munkaeröt => németül nem beszélnek és "franciásan ügyfélbarátok" ;)]

Hülye aki elolvassa! 2016.09.18. 18:26:40

Nekem nincs azzal bajom, hogy valaki itthon képtelen boldogulni és külföldre megy. Szuper, hogy erre bárkinek van lehetősége. De szánalmas, hogy páran ilyenkor rögtön nekiállnak habzó szájjal fikázni a hazájukat.
Pláne, hogy a kedves szüleik nyugdìját mi fizetjük helyettük.

Az EREDETI 2016.09.18. 19:28:06

@Hülye aki elolvassa!: szerintem meg miután egy életen át adóznak, szépen kifizetik a saját nyugdíjukat többek között.

kuki123 2016.09.18. 20:30:19

Nem akarok kötekedő lenni és mindig örülök az írásoknak.
De azért a leírásból jól látszik...a dél nyugat eu jólét nem sokáig fog tartani.
De a túlköltekezés és hitel nem fizetés, magas fedezet nélküli munkanélkülisegély...könnyen csődöt hozhat.
Lásd olasz ország.
Vagy dél-amerikai országok.

Súlyos gondoknak néznek elébe a dél EU államok, és ez már nem holmi riogatás.
Kevés lesz az a turizmus bevétel egy idő után.

kardio1 2016.09.19. 12:30:22

@Hari Seldon 2: A GDP nem mutat àm mindent! :)
En inkàbb arra gondoltam, hogy a spanyolok a magyarorszàgi munkanélküliségi arànnyal elégedettek lennének pl. Vagy akàr a franciàval is.

kardio1 2016.09.19. 12:32:32

@Fekete Pestis: nagyon "beakadtak" neked a franciàk! Ha nem szereted ôket, én nem foglak megvàltoztatni. Költözz pl. Magyarorszàgra, ott ùgyse szeretik ôket, kevés is van belôlük, jobban fogod érezni magadat. :-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása