oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 27. 06:49,  Magyarország és a morbid romantika 288 komment

2016. június 27. 06:49 Határátkelő

Magyarország és a morbid romantika

Vajon milyennek látja Magyarországot valaki, aki az Egyesült Államokból költözött vissza? Móni törzsszerző és kommentelő itt, a blogon, most ő írta meg (tulajdonképpen a kultúrsokkról szóló sorozathoz kapcsolódva) története egy részét. A morbid romantika szerinte az egész régióé, amit nem lehet átadni egy nyugati embernek, aminek része a múltunk is, amivel együtt vagyunk egészek. (A képeket is ő készítette, köszönöm szépen.)

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata. Te min változtatnál Magyarországon, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? A határidő június legvége és persze nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

cim_71.jpg

„Ezt a posztot Schrammel Ivettnek ajánlom, aki nemrég megírta, hogy miért döntöttek úgy, hazajönnek, és egy kedves, fiatal magyar házaspárnak, akiket New Jerseyben ismertem meg, és akik hosszú idő után úgy döntöttek hazajönnek az Egyesült Államokból.

Magyar vagyok, férjem amerikai, tíz éves lányunk kettős állampolgár, aki Floridában született, és akivel 2006-ban jöttem haza hét év után. Férjem 2007-ben csatlakozott hozzánk. Ez volt az igazi kultúrsokk nekünk.

Akkor húsz hónapos volt a lányunk, tehát ő az egészet kirándulásként élte meg, a lényeg neki az volt, hogy vele van az édesanyja. Anyukámhoz jöttünk a XX. kerületbe. Nem túl nagy lakásba, de nagyon jól elvoltunk. Először is óriási élmény volt arra gondolni, hogy most megismeri a tágabb magyar családom a kislányom és nem csak hírből hallanak majd felőle.

Ahhoz, amit akkor én éreztem, kellett egy zaklatott történet, amit az Egyesült Államokban átéltünk. Fantasztikus élmény volt itthon az, hogy kapok családi pótlékot, GYES-t, a bölcsődét és az óvodát díjmentesen igénybe vehetjük. New Jerseyben 750 dollárt fizettem a gyermekfelügyeletért és ezen felül még nekem kellett vinni az ételt.

Azokat kerestem, akik mosolyognak

Nekünk Pesterzsébeten a városközpont környéke ismeretlen volt, tehát egy felfedezésnek indult az egész itthonlét. A mai napig átélem azt az érzést. Nagyon szórakoztató volt az egész élmény. Mint egy tanulmány. Mintha egy másik bolygóra kerülne az ember.

A legfurcsább az volt a mosolygós amerikaiak után, hogy nagyon sok mufurc arcot láttunk. Ezt meg kellett szokni, tényleg. Taktikához folyamodtam. Direkt azokat kerestem, akik mosolyognak és előbb utóbb megtaláltam azokat, akikkel kialakultak a kapcsolatok.

haz_es_emberek.jpg

Nagyon szépen fejlesztik a kerületet, folyamatosan. Szabados Ákos, azon polgármesterek egyike, aki nem a Fideszt képviseli. Szabados Ákosra bármikor voksolok továbbra is (ha így haladunk).

A városháza gyönyörű, a harangjátékáról híres, amit minden órában megszólaltatnak este 10-ig. A városháza előtt sétáló utca van egy szökőkúttal és egy nagyon barátságos kis játszótérrel az oldalában. 30 éve jártam itt először a barátnőm esküvőjén, amikor még buszok jártak ebben az utcában. Azóta nagyon sok változást élt meg ez a kerület.

varoshaza.jpg

Egy név és a problémák

Rengeteg gyerek van, nagyon sok játszótér. Lányomnak elég különleges neve van. Nem akarom kiírni, J-vel kezdődik. Legyen, mondjuk Jennifer (sajnos nem sikerült olyan nevet választanunk, amit magyarosítani is lehet).

Egyszer csak azon kaptam magam, hogy nem merem a gyerekem nevét hangosan kiabálni, hiszen amikor lányom nevét kiáltottam a fejek felém fordultak és zavarban voltam, mert azt láttam, hogy egyre gondolnak: nem tudtál volna valami normálisabb nevet adni?

Főleg egy olyan közegben, ahol hallottam a másik végletet is, gyerekek ősi magyar nevekkel: Őrs, Bulcsú, Csepke, Csillag.  Próbáltam csak így kiabálni: gyerekem, vagy kislányom, de erre mindenki reagált, lányomat leszámítva. Rájövök, hogy a gyereket nevén kell nevezni. Nincs mit tenni.

Egy páran elkezdtek ijesztgetni, azzal hogy Dzs-vel fogják anyakönyvezni. Na, ettől nagyon betojtam. Rögtön utána jártam a dolognak, de mivel már egy másik anyakönyvi kivonattal érkeztünk Amerikából, az alapján J maradt a kezdőbetű. Később az óvodai és iskolai rendezvényeken, ahol hangosan felolvassák lányom nevét, rájövök, jobb lett volna a Dzs.

Azt hiszem a cigányság felé táplált meleg érzelmeim ekkor kezdődtek. Rájöttem, hogy az ő gyerekeik neve is Dzs-vel kezdődik.

Erre rácáfol egy aranyos kis történet: a ház előtti homokozó mellett ültem két gyerekkel és lányommal. A fiúk apukája Afrikából telepedett le ide és a két fiának is érdekes neve van. Egy nagyon helyes kis 12 év körüli roma fiú odaül mellénk. Köszönt nekünk és beszélgetni kezdett velünk. Kérdezte, hogy hívják a fiúkat.

- Haider - mondtam én. Meglepődött.

- A másikat hogy hívják? - kérdezte reménykedve.

- Eddi.

- Hogy hívják a kislányod? - kérdezte most már nagyon reménykedve.

- Jennifer - mondtam én és már én is reménykedtem, hogy találunk még szép magyar neveket valahol.

- Hogy hívnak téged? - kérdeztem én is reménykedve, de közben arra gyanakodtam, hogy neki is valami egzotikus neve van.

- Lajos - mondta Ő.

Annyira megörültem, hogy majdnem megöleltem örömömben, de helyette csak azt mondtam:

- Ó! Lajos, de szép neved van!

A romák és a nagycsalád

Amerika után nekem igazi sokk volt észrevenni azt, ahogy a roma és nem roma lakosság milyen sanda szemmel figyeli egymást.

A játszótéren javarészt magyarokkal ültem, de néha voltak roma családok is. A romáknak jóval több gyereke van, ez akkor nekem nagyon feltűnt. Ez főleg az arányok miatt volt furcsa.

Azon a környéken, ahol én éltem eleinte New Jerseyben nem volt ritka dolog, hogy egy családban négy, öt, hat gyerek is van. Azt fontos megemlítenem, hogy itt azért jobb módú emberek éltek. Magyarországon viszont egyáltalán nem láttam a magyarok között a nagycsaládot.

A másik dolog, hazatérve, ami nagyon szemet szúrt, hogy nem igazán láttam romákat a munkaerő piacon.  Ez hét év Amerika után nagyon feltűnő, mert ott a közszférában is nagyon sok színes bőrű van. Rendőr, tűzoltó, politikus (elnök).

Ezen kívül az élet minden területén, eladóktól banki alkalmazottakig sorolhatnám. Addig, amíg itthon nem jutunk el ide, nem lesz becsülete soha a cigányságnak.

A gyerek és a nyelv

Lányom korán kezdett beszélni, mire hazaértem vele, már mondatokban beszélt (akkor volt húsz hónapos). Már Floridában elkezdte az autóban saját magát tréningelni. Ült hátul a kis gyerekülésben, nézett kifelé miközben magában mondogatta: auto-car, fa-tree, kutya-dog…

Amikor hazajöttünk elkezdtem hozzá angolul beszélni, hogy megmaradjanak a szavak benne legalább. Ő, ez a kicsi lány, határozottan leállított. Hagyjam ezt abba.

Tanácstalan voltam. Utána kérdeztem és utána olvastam a témának. Egyértelmű volt a válasz: nem szabad erőltetni, mert a kapcsolatom is megromolhat a gyerekkel. Neki a magyar volt az anyanyelve általam és ehhez ő ragaszkodott.

Szóval ebben maradtunk. A kicsi, két éves gyerekemnek mennyi esze van!!!! Már csak azért is, mert már akkor rájött, hogy egy nő, aki akcentussal beszéli az angolt, csak ne tanítgassa.

szobor_4.jpg

Gyorsan leszoktatom lányom a narancsléről. Amerikában a Tropicana vagy a Florida márkájút itta. Itthon az előbbit lehet ugyan kapni, de ha jól emlékszem négyszer annyiba került, mint a gyengébb minőségűek, amiknek semmi köze nincs a narancsléhez. Egyébként is azt olvastam nem jó nagy mennyiségben inni. Rászokunk a vízre.

A 600 dolláros bomba

Volt nálam egy csekk, ha jól emlékszem 600 dollárról. Besétáltam vele egy bankba és átnyújtottam az ügyintézőnek. Mintha egy bombát adtam volna olyan volt az ábrázata. Próbált rábeszélni, hogy utaltassam a pénzt, de nem volt mit utalni, ezt kaptam a banktól postán, amit New Jerseyben adtak fel (a története most nem lényeg). Azt mondta ők nem nagyon foglalkoznak csekkel, és sokáig fog tartani, amíg ebből pénz lesz.

Adott egy elismervényt, hogy átvette és több mint két hónapjukba telt, míg a számlámon volt a pénz. Azóta nem tudom változott-e a helyzet csekk ügyben. Ami nekem még komoly fejfájást okozott itthon az amerikai bankrendszer után, a sarcolás.

A bank, amit választottam akkor vágta el magát nálam, amikor szerettem volna felvenni a kártyámmal 50 ezer forintot, de mivel a napi limitem 100 ezer volt és én véletlenül egy 0-val többet ütöttem be a gépbe (tehát 500 ezret ütöttem be), ezért megbüntettek 50 forintra.

Nem olyan nagy összeg, de már az is elég felháborító, hogy a saját pénzemhez nem juthattam hozzá anélkül, hogy felszámoljanak valamit. Egy alkalommal kifakadtam egy ügyintézőnek: „Elegem van abból, hogy bármit intézek, mindennek van valami költségvonzata, bezzeg Amerikában az összes számlám olyan volt, amin nem volt havi számlavezetési díj, nem kellett fizetnem azért, ha hozzá akartam jutni a SAJÁT pénzemhez!!!”

Az ügyintéző azt mondta ne hasonlítsam a mi bankrendszerünket Amerikáéhoz, mert ott a hitelkártya-rendszer miatt tehetik meg, hogy ilyen nagylelkűek az ügyfeleikkel.

Végül eljöttem ebből a bankból. Átmentem egy másikba, ahol legalább a pénzem felvehettem az automatából külön költség nélkül, de aztán szép lassan, sunyi módon itt meg úgy felemelték a havi számlavezetési díjat, hogy meg kellett állapítsam: egyik kutya másik eb.

Kicsinyesek és birkák

Furcsának találom a rengeteg biztonsági őrt. Egy kis üzletbe be sem megyek inkább, mert konkrétan mászkáltak utánam ezek az őrök. Nagyon megalázó. Visszagondolva az USA-beli vásárlási élményeimre, ott ilyet soha nem tapasztaltam. Ezen kívül, nem tudom, mi értelme van egy bankban biztonsági őrt alkalmazni, ha az háttal áll a bejárati ajtónak és a mobiltelefonjával van elfoglalva.

2006-ban még volt két és egy forintos érme. Akkor nekem újdonságnak számítottak a Fornetti termékek. Mi is vásároltunk sajtos pogácsát elég gyakran és egy idő után azt vettem észre, hogy a kis apró, amit vissza kellene adni, nem kerül a kezembe.

Szóvá tettem az eladóknak: addig, amíg én nem mondom, megtarthatja a pénzt, adja csak szépen vissza az aprómat. Erre az ismerőseimtől megint a jól ismert duma jött: szegények, alig keresnek valamit, ne legyek már ilyen kicsinyes. Ja, ti meg ne legyetek már ilyen birkák. Ébresztő!!!!

felhos_eg.jpg

A bölcsőde nyolc órája

Ha már apró. Nagyon hirtelen lett állásom. Egy napot kaptam a volt cégemtől. Elvállalom-e a munkát egy évre, amíg egy kolléganőm fizetetlen szabin lesz. A válasz egyértelmű igen volt, de hogy lehet megszervezni a bölcsődét egy nap alatt? Találtam egy magánbölcsődét, aminek a havi díja 70 ezer (apróság) forint volt, plusz az első hónapban az alapítványnak kellett fizetni szintén ennyit, tehát 140 ezer forinttal indultak a költségeim.

Először elsétáltunk, mert túl soknak találtuk, ezen kívül a két hölgy, akik vezették a bölcsődét nem ismerték a mosoly szó fogalmát. Gondoltam meggyőzöm a ház melletti bölcsődei vezetőséget vegyék fel a gyerekem, mivel dolgozó nő leszek. Azt mondták több hónapot kell várni, várólista van, aminek a nagyon sokadik helyére kerültünk.

Közben elkezdtem dolgozni, lányom pedig ment a magánbölcsődébe, ahol egy pár nap után közölték velem, hogy a gyerek csak 8 órát lehet az intézményben. Kérdeztem őket, hogy gondolják, hogy havi 70 ezerért még meg is szabják, mikor menjek a gyerekért (a nyitva tartás idő jóval több volt, mint nyolc óra).

Minden normális munkahelyen legalább nyolc órát kell dolgozni, plusz oda kell érni és haza. Ezt hogy oldjam meg hölgyeim?

A válasz az, hogy nekik is meg van kötve a kezük. Ez egy rendelet, amit be kell tartani, különben bezárhatják az intézményt. Biztos, ami biztos, a házunk mellett levő bölcsődét elkezdem ostromolni, hogy vegyék fel a gyerekem. Főleg azok után, hogy rájöttem, bizony járnak olyan gyerekek ide, akiknek anyukája nem dolgozik.

Közben meg azon kezdtem gondolkozni, hogy lehetne magánbölcsődét nyitni, ha ennyire nagy a kereslet. De aztán számoltam. A két mosolytalan hölgy besegített. Egy gondozóra öt gyerek juthat, tehát két fizetés 10 gyerek után, ami 700 ezer forint (ha nem tűnik el egy gyerek sem, mint ahogy az enyém, akit végül könyörgés árán felvettek az államiba). Ebből két fizetést kell kikalkulálni. Az idei kalkulátor szerint 150 nettója 98.250 forint (gyermektelen alkalmazott).

Ez 2006-ban nem tudom, hogy nézett ki (hiszen akkor még nem volt a mostani családi adókedvezmény). Így is kell egy váltótársat felvenni, arra az esetre, ha valamelyik kolléganő beteg lesz. Vannak költségek. A gyerekek napi élelmiszer ellátmánya, négyszeri étkezés volt biztosítva, amiből ha jól emlékszem azt mondták, hogy a felét az önkormányzat állta, tehát támogatták a magán intézményeket.

Az ÁNTSZ is követelményeket támasztott: speciális WC, higiéniai szempontok miatt papírtörülköző…stb. Karbantartási díjak, na és persze bérleti díj, ha nem a saját lakásom alakítom át. Na meg adó és járulékok...

Én akkor úgy gondoltam, az összes fejfájás, ami a vállalkozással járt túl sok volt a még így sem túl magas fizetéshez képest.  Túl nagy volt a kockázat, nem volt biztos, hogy lesz elég gyerek… stb.  

Mivel gyorsan lett jó állásom egy páran próbáltak rábeszélni a lakásvásárlásra. Amikor megtudtam milyen feltételek mellett ad hitelt a bank, határozott nem volt a válaszom. Az, hogy én évekig úgy fizessek valamit, hogy azt sem fogom tudni, mennyi lesz a havi részlet, mert az egy bizonyos valuta árfolyamától függ: NO WAY!!!!

A magyar kígyó a kutyaszar

Floridában éltünk másfél évet és mielőtt hazajöttünk 2006-ban csak egy pár hónapot voltunk New Jerseyben, ezért bennem még mélyen éltek a floridai félelmek. Fűre lépni csak nagyon óvatosan mertem a kígyók miatt. Ez az érzés sokáig megmaradt, de egy idő után szinte hiányoztak a kígyók, mert Floridában soha nem kellett kígyóbőrt pucolni a cipőm talpából. A magyar kígyó nem fél. Kutyaszarnak hívják.

Hogy én mennyit harcoltam a kutyásokkal! Az egyik kedvencem a helyi óvodából az egyik óvónő volt, akire egyébként kis harcias lányom szólt rá kedvesen: „Ez egy játszótér, ide nem szabad kutyát hozni!”

Mire az óvónéni kiselőadást tartott arról, hogy a szülőknek inkább a macskákat kéne összefogdosni és ivartalanítani őket. Elképzeltem, ahogy macskákat hajkurászok.

Arra jutottam, nagyobb esélyem van összefutni Brad Pitt-tel a helyi CBA-ban, mint arra, hogy elkapjak egy macskát. Nemhiába, az óvónők kreatívak.

Egy idő után taktikát váltottam. Volt nálam mindig kiflis zacskó, ha azt láttam, hogy megint a fűben hagyja a tulajdonos a kedvence ürülékét odaléptem, felajánlottam egyet. Mindig ugyanaz volt a reakció: jaj, otthon felejtettem a zacskót. Ezt csak a férfiaknak nem hittem el.

Egyébként meg szépen felszedték az ott felejtett ajándékot. Egy idő után arra jöttem rá, hogy azok, akikkel harcoltam legalább az idő alatt nem jöttek a játszótérre, amíg ott ültem én is.

Sajnos az elvet nem értették: kutyaürüléknek nincs helye egy parkban (ők nyilván azt gondolták magukban, hogy nekem nincs helyem a játszótéren).

ter_allo.jpg

A nyugodt, kiegyensúlyozott amerikaiak után, ami egyből nagyon feltűnt, a sok panaszkodó ember. Ráadásul pont azok az emberek, akik leginkább az anyagiakra panaszkodtak, szinte mind dohányos. Én akkor ezen inkább szórakoztam magamban (mint valaki, aki soha nem dohányzott). Egy idő után nem bírtam megállni és javasoltam egy pár embernek, mi lenne, ha leszoknának.

Érdekesnek találtam, hogy nem sértődés volt a vége, hanem szinte mindenki azt reagálta: tényleg le kéne. Ha most számolom, mai árfolyamon mennyit lehet spórolni, ez jön ki: ha két felnőtt elszív fejenként egy doboz cigit az kb. 700 ezer forint évente. Mennyi mindent lehet ennyi pénzzel csinálni!!!! Ébresztő!!!! Még mindig nem késő abbahagyni. Az én pótnagymamám 70 évesen hagyta abba (most volt a 100. szülinapja).

Könnyebb barátkozni

Óriási élmény volt a rengeteg gyerek és a közvetlen emberek. Nagyon jó érzés volt barátokra lelni. Amiért New Jerseyben komolyan meg kellett küzdeni, az itt percek alatt sikerült. Összebarátkozni anyukákkal, gyerekekkel, nagymamákkal.

A másik dolog pedig a vidéki New Jersey és Florida után hihetetlen élet várt minket. Rengeteg gyerek van a kerületben és a játszóterek mindig tele vannak a jó időben. A Csili Művelődési Házban (világ legjobb közösség építő épülete) nagyon sok program van.

Érdekes módon az autóm sem hiányzott, amit pedig imádtam az Egyesült Államokban, ahol először vezettem egyedül autót életemben. Imádtuk azt lányommal, hogy emberek között vagyunk állandóan. Még a tömegközlekedésen is.

A Csili könyvtárába egyből beiratkoztunk, ahol lányom mindig nagyon jól érezte magát a kis gyereksarokban. Én imádtam azt is, hogy mindenki magyarul beszél körülöttem. Úgy éreztem igazán itthon vagyunk. Amerikában volt olyan játszótér, ahol szinte senki nyelvét nem értettem magam körül. Szomorú érzés.

Szép lassan évek alatt kialakult a közvetlen környezetemben egy kis közösség. Akikkel itt ülünk a ház előtt a kis igénytelen játszóterünkön (ami nincs elkerítve, ezért tovább hadakozom a kutyatulajdonosokkal, és amin csak két hinta van és egy homokozó, és ahol a pálinkázás folyt – amin azért elgondolkoztam a sok rossz reakció után-).

szokokut.jpg

Történt és történik itt sok minden. Nagyon színes lakói vannak a háznak, amiben élünk. Mindenki egy külön egyéniség, érdekes karakter. A mögöttünk levő házban lakik egy család Nigériából, egy másik férfi pedig öt gyerekkel, aki szintén Afrikából jött ide. 

Mint egy mese

Tegnap megint volt egy pillanatom, amikor azt éreztem este fél nyolc felé, olyan, mintha egy mese szereplője lennék. Tíz gyerek volt lent. A lányok egy tánc koreográfiáját tanulták meg 15 perc alatt, amit egy első osztályos kislány tanított be nekik.

A fiúk fociztak, de aztán az egyik kisfiú is beállt táncolni (akik egyébként most költöztek ide Ukrajnából). Szinte az összes gyerek ugyanabba a suliba jár. Nagyon kötődnek egymáshoz.

A kedvenc pillanataim ide kötődnek, ehhez a kis egyszerű játszótérhez. Ahol a szülők és gyerekek tavasztól az októberi óra átállításig minden esőmentes napon itt élvezik az életet, játékkal (telefontól és táblagéptől mentesen), beszélgetéssel, pletykával, nevetéssel, evéssel (ivással), azokkal a dolgokkal, amit senki nem vehet el tőlünk.

Egy tízemeletes ház egyik felső emeletén lakom és sokszor gyalog megyek le. Ilyenkor lát az ember dolgokat. Például ezt: pókhasú szomszéd alsógatyában csönget a harmadikon.

Másik alsógatyás (nem pókhasú) szomszéd nyitja az ajtót. Kezet cserél egy másfél literes flakon tele átlátszó folyadékkal. Kérdezem a fiúkat: mi van benne, pálinka? Azt mondják: nem, ez víz. Nem tudom, elhiggyem-e.

Nevetünk. Amikor látom az alsógatyás szomszédokat, még ezt is elhiszem Orbán Viktornak: Magyarország jobban teljesít!

Egy nagy könyvesboltban kezembe akadt egy képeskönyv a cigányságról. Nagyon jó volt lapozgatni, úgy éreztem visszakerülök a gyerekkoromba, ahol Karancslapujtőn a mezítlábas cigánygyerekek között sétálunk az utcán. Azt éreztem, miközben a könyvet lapozgattam, ezt az érzést csak az tudja átélni, aki itt volt gyerek, velem, velünk együtt.

Amikor először utaztam a New York-i metrón nem értettem, hogy érezhettem magam ennyire egyedül, olyan sok ember között. Később jöttem rá, hogy az emberek nem néznek egymás szemébe. Nagyon rossz érzés.

Húsz éves lehettem, amikor vonattal utaztam Salgótarjánba. Felszállt egy csapat fiatal roma srác. Odaültek hozzám és elkezdtek muzsikálni. Volt náluk egy hegedű. Az egyik egy Elvis Presley dalt énekelt. Nagyon tehetséges fiú volt. Beletelt egy percbe, mire rájöttem, nem tud angolul. Őstehetség, ez jutott róla eszembe.

Pásztón szálltak le, invitáltak egy buliba (ami egy istállóban volt), nemet mondtam rá. Még így is ez az egyik legnagyobb utazós emlékem (mi lett volna, ha még le is szálltam volna velük… hajajj).

Amerikában nem énekelt senki a vonaton nekem. Talán ezért érzem úgy, hogy Magyarország a világ közepe minden hibájával együtt. Nekem a cigányokkal együtt kerek.

Morbid romantika

Voltam egy állásinterjún, szociális asszisztenst kerestek. Nagyon az volt az érzésem, hogy előre le van zongorázva a dolog. Ha egy interjún két percet szánnak az emberre ott szerintem minden el van dőlve.

Később bementem oda más ügyben és láttam, hogy egy roma hölgy kapta az állást. Jó érzés volt. Nekik bármikor átadom a helyem, ha állásról van szó és azt látom, hogy végre, ők is ott vannak az érettségihez kötött álláshelyeken.

Van ebben valami morbid romantika. Ez a kelet-európai régiók romantikája, amit nem lehet átadni egy nyugati embernek. A múltunkkal együtt vagyunk egészek. Ez egy különleges világ, egy olyan, amiben a Falfúró c. filmet nem lehetne lefordítani egy amerikainak, vagy egy hollandnak. Nem értenének belőle semmit (tudom, sok magyar fiatal sem).

Szeretem Magyarországot! A férjem és lányom után a második legnagyobb szerelmem. ÖRÖK.”

HÍRMONDÓ

Így állítanák meg a magyarok határátkelését

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége elképzelése szerint a nettó elvándorlás mérsékléséhez (esetleg megállításához) tisztességes megélhetést nyújtó munkahelyre, a lakáshoz jutás megkönnyítésére és pozitív jövőképre van szükség. Arra is rájöttek, hogy bevándorlók nélkül nem fog menni a gazdaság szinten tartása (sem). A munkaadók szerint ezért célzottan keresni kellene a „kulturálisan beilleszthető”, külföldről érkező munkaerő bevonásának lehetőségeit. A teljes cikket itt találjátok.

Műtétek maradnak el emberhiány miatt?

Elmaradnak a műtétek az Országos Klinikai Idegtudományi Intézetben (OKITI), mert nincs műtősnő a beavatkozásokhoz – panaszkodott több beteg is. A kórház egyik orvosa azt mondta: a műtétek leállása miatt napok óta nem tudnak a betegeknek és hozzátartozóiknak mit mondani, akik egyre türelmetlenebbek. Az intézmény igazgatója elismerte, van csúszás, ugyanakkor hozzátette, nem igaz, hogy nincs elég műtősnő, de ők is föl tudnának venni azonnal legalább két ilyen szakembert. Ha további részletek is érdekelnek, azokat itt találod.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: kultúrsokk Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr578846792

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.06.27. 06:59:57

Ez tényleg meleg,csak meg ne süssön.OMG

Golf2 2016.06.27. 07:12:37

Hallom a rádióban hajszálon múlt 4-0. Sőt jobbak voltunk csak rosszkor voltunk rossz helyen.

Határátkelő 2016.06.27. 07:35:09

@adg: Nekem az összes kép jól van. Ezt most nem értem... :(

puhacica 2016.06.27. 08:23:42

@adg: :D a helyedben en inkabb azon lennek meglepodve, hogy a szoveg nincs fejjel lefele :D

szaszo71(D) 2016.06.27. 08:23:59

Hát nem tudom.
Örülök, hogy örül, hogy hazament, de engem 2 alsógatyás szomszéd látványa nem tenne ennyire boldoggá.

tanato 2016.06.27. 08:38:28

A cikk jó mint mindig Mónikától.A cigányügyhöz annyit,tényleg jól látja más a családok szerkezete,sokkal több a gyerek messze jobb korfájuk mint a magyaroknak .A másik meglátása is jó volt,USA-val/afroamerikai relációban/ ellentétben tényleg nem látni cigány rendőrt,tűzoltót,katonát, köztisztviselőt orvost,ügyvédet stb.
Az első alcikkhez:A munkaadók,gyáriparosok is jól látják,szervezett bevándoroltatás nélkül tényleg rövid idő múlva kifullad a gazdaság.
Természetesen a politikusokat, az aktuálpolitikát ez nem hatja meg rövid távú érdekeik miatt teljes elutasítás bevándorlás ügyben.Nem ismerős ez más országhoz éppen mostanában?

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.06.27. 10:26:00

"Magyarország és a morbid romantika" - Találó címválasztás. :) Kinek a pap, kinek a papné ugye....

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.27. 10:27:17

Móni, te valszeg egy burokban élhettél, nőhettél fel, stb.Azoknak, akiknek a házát havont anyomják fel és fosztják ki a dakoták (rbrazilok, kokerók, stb), vagy nyaranta lopják le a termést az egész kertjükből; azoknak kevéssé teljes az életük ezekkel a rétinégerekkel...
De azért nem akarom elvenni a kedved.Úgy látom, javíthatatlanul optimista vagy.
Kb. senkit nem látok a környezetemben, aki ennyire az lenne...
Szép volt a poszt, de azért mi inkább maradunk kint... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.27. 10:28:23

@adg: Igen, csak onnan nézve... :D Mexokhattad volna már, az a csoda, hogy a betűk normálisan állnak... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.27. 10:29:02

@puhacica: Nabacca meg, csak tovább kellett volna olvasnom... :D

Bredpitt Monika 2016.06.27. 10:29:50

Hát, most megkapjuk a kelet-európai régiók romantikáját.
Gondolkoztam, hogy HA vajon direkt így időzített e, hogy a Brexit szavazás utánra rakja ezt a posztot.

Hát ha direkt volt, értékelem a humorát.

Én még reménykedem, hogy maradnak a Britek.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 10:32:44

@puhacica: mi van, szabadnapos vagy? Tök jó a humorod egyébként. A fotókra már sok barátom panaszkodott egyébként, amiket Amerikából küldtem nekik. Mesteri tehetség vagyok ha fordítva kell tartani a telefont.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 10:34:42

@adg: 10.32 es hozzászólásban beismerem , hogy béna vagyok , de az érdekes, hogy neked így jelenik meg, a szöveg nem volt fordítva?

Bredpitt Monika 2016.06.27. 10:35:29

@Golf2: mostanában te is olyan Dinos vagy

tsabus UAE 2016.06.27. 10:35:59

@Buchhalter: Szerintem fuss neki még egyszer tanato hozzászólásának, mert úgy tűnik, marhára nem értetted !
A cigányság korfáját hasonlította a magyarokéhoz, és tagadhatatlan, hogy a cigányság korfája az egészségesebb. Csak mert megfelelő arányban vannak az egyes korosztályok. A zagyvaságaid az étkezésükről és a higiéniájukról, nem válasz tanato írására...

tsabus UAE 2016.06.27. 10:38:29

@Buchhalter: Ja, és a cigányság nem faj, Herr Obergruppenführer...

adg 2016.06.27. 10:39:47

@Határátkelő: @geegee: @puhacica:
A gépen nekem is jól all, az biztos európai import.
Jellemző, hogy nem gondoltok a túloldalon lakokra, es úgy rakjátok a képeket, hogy kiszúrjatok velünk. Csúnya diszkrimináció ez kérem.
Ide se jövök többet. :DD

Bár most legalább láttátok, hogy hogy látszik a blog a dél keresztje alól. :D

adg 2016.06.27. 10:42:33

@Bredpitt Monika: Nem, a szoveg jol allt, a kepek fele fejjel lefele van, masik fele meg 90 fokban.
Nem a te hibad, geografiai oka van. :D
Sajnos meg nem volt idom vegig olvasni az esszédet, majd este. Addig nem irok rola.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 10:42:46

@geegee: az általam már emlegetett Karancslapujtőn (Nódrád megye) kb harmada cigány a lakosságnak és a keresztanyám a mai napig elmegy otthonról úgy, hogy nem zárja az ajtót

Ezen régen is annyit csodálkoztam, miért van az, hogy egyes helyeken teljesen jól megférnek egymással az emberek, más helyeken meg nem. Szerintem ez függ a falu vezetésétől is, városokról nem lehet beszélni, ott mindig eleve magasabb a bűnözés.

És igen, itt is betörnek, a múltkor a hátunk mögötti házban fényes nappal egy földszinti lakást raboltak ki. Az egyik ismerősöm konkrétan épp arra sétáltak és látták az egyiket, aki a figyelő posztot töltötte be, tehát személyleírást is tudtak volna adni. De nem akartak. Mondtam nekik mondják el nekem, majd én odamegyek és elmondom hogy néztek ki.

A helyszínelőknek végül elmondtam, hogy göndör hajú roma férfi, de azt mondták, hogy az nem elég, rövid haj, hosszú haj.
Csak tudni akartam volna, hogy szükségük van e információra, azt mondta persze, de a személyleírásnak pontosabbnak kell lennie. Nyilván, ha a rablások nagy százalékát romák követik el, eleve nehezebb beazonosítani őket.

Azért az is elszomorító, hogy a lakosok csak ennyire akarják magukat biztonságban érezni, hogy még egy nyamvadt személyleírást sem tudnak adni.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 10:43:56

@adg: Az esszémet? Végre, nevettem is egyet. A szöveg csak vicc volt, puhacicára reagálva.

SzZoole 2016.06.27. 10:44:08

@adg: telefonon es a tab-on is forditva latszanak a kepek,a hiba nem csak a Te keszulekedben van:)

adg 2016.06.27. 10:45:50

@Zoole[uk]: Globalis problemaval allunk szemben. Akkor a brexit miatt lesz ez is.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 10:47:22

@tsabus [UK]: Köszönöm, én most akarok nekifutni a reagálásnak.
Szép téma ez a cigányság itthon nálunk. Mivel jól beleártottam magam annak idején azért sok pozitív dolgot találtam.

Pl. azok kedvéért, akik imádják a Fidesz bugyuta propagandáját:

előbb utóbb belebotlottam Soros Györgybe, mint egyszerűen filantrópba, aki bizony nagyon sok cigányságot segítő programot támogatott (és nem áll itt a hátam mögött egyébként, az nem lenne túl életszerű, mert rohadt meleg van ebben a lakásban).

SzZoole 2016.06.27. 10:48:38

@adg: ja persze,most ez a brexithiszti mindent megforgatott,meg a kepeket is:)

tanato 2016.06.27. 10:51:23

@Buchhalter: Bocsi a cigányság életkörülményeivel teljesen tisztában vagyok hisz a praXisom 30%-a roma.És azzal is milyen korfájuk,miután a terhesgondozást is részben a háziorvosok csinálják.És igaz az is amit MÓni ír összehasonlítva az USA afroamerikai helyzetével.Hál Istennek én a helyi cigánysággal kiváló viszonyban is vagyok.de ami igaz az igaz,azé az ország aki teleszüli.
Bevándoroltatás:A cikket nem én írtam hanem a magyar munkaadók és gyáriparosok szövetsége.Akkor nyilván ők is mind sötétek mint az éjszaka,nem csak én.Hiába emelsz már bért jelentősen ha nem lesz kinek belső emberi erőforrásból,itt csak erről van szó.
A Brexittel kapcsolatos úgynevezett rémhíreim sem saját főből származnak,linkeltem már be a napokban jó néhány írást amiben a kinti magyarok félnek erősen.Sokmindent lehet gondolni a Brexittel kapcsolatban,egyet nem szabad:Homokba dugni a fejünket és azt mondani,nem történik semmi minden marad a régiben.
Cigányokhoz visszatérve:Jelenleg már meg sem említik politikai szinten, a sajtó sem foglakozik vele,mint régebben.A menekültkérdés óta nem éri el az ingerküszöböt.Megelégednek avval hogy tabuként kezelik,nem szabad még csak becsülni sem,milyen százalékos arányt képviselnek pl. szülési létszámban,iskoláztatásban,képzettségben,börtönökben stb.
Besöprik a szőnyeg alá,foglalkozzon vele majd a következő garnitúra.

SzZoole 2016.06.27. 10:52:38

@Bredpitt Monika: Gyuribacsi mar csak ilyen,tamogatta es kiemelt 1-2 Gyozoket,akik most 'halabol'kopkodik is rendesen....

Bredpitt Monika 2016.06.27. 10:57:31

@tanato: @Buchhalter:

az a szörnyű, hogy annak idején, amikor elkezdtem egy gyermekotthonban dolgozni nagyon kevés roma gyerek volt az intézményekben, mára ez nem így van, teljesen más az arány, néha gyerekek jönnek be maguktól az Alföldi utcába és hagyják el a saját szüleiket, pont itt voltam egy próbanapon másfél hónapja és egy kisfiú, akit nevelőszülőkhöz adtak azt mondta lelkesen az egyik nevelőnek, akinek az "új" családjáról mesélt: "és képzeld mindenki megölelt".

Szívszorító!

Most az az új törvény, hogy 12 év alatti gyerek nem lehet intézményben, ki kell adni őket nevelőszülőkhöz. Először nem nagyon tudtam mit kezdeni ezzel az egésszel, de van értelme szerintem. A Fidesz szerintem sok jó kezdeményezést indított el, ha nem ezt a harácsolást művelnék biztos, hogy rájuk szavaznék megint.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.27. 10:58:12

Az ilyen írásra mondják hogy életszagú, hogy szenvedélyes, hogy csapongó de éppen ezért kiváló.
Nagyon jó olvasmányos remekbeszabott poszt.
Hol van már az a Mónika akinek orvosi kezelést ajánlottak itt néhányan?

Bredpitt Monika 2016.06.27. 10:58:32

@tanato: el fogom olvasni, a linkjeidet nagyon szeretem

tanato 2016.06.27. 10:58:51

@tanato: A linkben/másvalaki már idelinkelte egy hete/ igencsak érintve vannak a romák,anélkül hogy ez a szó elhangzana/tabu/,csak olvasni kell a sorok között,Borsod,Szabolcs és Hajdú-Bihar megyével kapcsolatban.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:02:34

@diggerdriver: tiszteletem, szerintem az első poszt pont attól volt jó, hogy annyira kijött belőlem a szenvedés, mert tényleg életünk legnehezebb döntése volt, erről egy film jut eszembe, ajánlom mindenkinek, a végén kitört belőlem a sírás, mert úgy gondoltam, de rossz döntés, pedig jó döntés volt az (szóval erre a mondatomra jöhet puhacica )

Hideg nyomon a film c. magyarul , Morgan Freeman Ben Affleck öccse Casey Affleck a főszereplők a filmet Ben Affleck rendezte, aki nem egy nagy színész szerintem, de a forgatókönyvet is ő írta, abban pedig nagyon profi

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.27. 11:09:00

@Buchhalter:
Minden tiszteletem mellett a doki semmi rosszat nem mondott. Minden szavával egyetértek.

pappito · http://pappito.com 2016.06.27. 11:11:42

olvashatatlan, cigányok, kutyaszar, polgármester, színesbőrű tűzoltó, szemét bankok, bezzeg a gyes. a kommentekben meg "faj"

asszem ma is kihagyom a HA-t :(

tanato 2016.06.27. 11:15:00

@diggerdriver: Oké köszi.
Tegnap a nagy melegben a kecskeméti nagystrandon voltunk a nejemmel.Valósággal feketélett a sok roma családtól,rengeteg kamasz,minimális középkorú,rengeteg fiatal pár/de tényleg fiatalok tizenévesek,egy.két pici gyerekkel.
A magyar strandolók meg főleg középkorúak vagy idősebbek,kevés fiatal pár/de nem tizenévesek,hanem inkább 30-on túl főleg egy ritkábban két gyerekkel/
Szerintem ilyen arányokat te is láthatsz egy helyi strandon ahol sok az indiai bevándorló/

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:18:39

@Buchhalter: hű, de kijött ez belőled, arra kíváncsi lennék tanato melyik mondata a múltból az, ami ennyire kihoz a sodrodból,

A cigányokkal együtt kell élni. Morbid az egész hozzáállásom úgy ahogy van, tudom. Mi Pesterzsébeten lakunk, ahol a helyi újságban megjelent egy felhívás. Főleg az időseket kérik arra, hogy ne viseljenek ékszereket, ha a piacra mennek.

Valamelyik nap bejött a házunkba egy hajléktalan, akik között szinte egy romát sem látok egyébként, odafosott a lépcsőházba.

Most, hogy még mindig a tökéletes állást keresem (mert valahol van egy , az biztos) azt is szem előtt kell tartanom, hogy van egy 12 éves lányom, akit nem szeretnék hosszú időre magára hagyni főleg így a nyár közepén ebben a fantasztikus miliőben.
Meg kell tanítanom neki dolgokat. A telefonjával nem sétálgat az utcán. A liftbe soha nem fog beszállni egy idegennel.

De........az a pár, akinek a poszt elején ajánlom a mai írást mesélte, hogy New Jerseyben a kicsi gyerekük másfél órán át kuporgott az iskolai WC-ben, mert az utcán egy lövöldöző őrült menetelt.

A múltkor a II. kerületben jártam egy állásinterjún egy családnál, és döbbenettel láttam, hogy mennyi helyen van rács az ablakokon. Budapesten nem nagyon van biztonságos környék.
Apukámék szintén elméletileg jó környéken laknak Budán.

Éjszaka úgy törtek be hozzájuk, hogy otthon volt az egész család.
Sajnos ide jutottunk és ennek oka van. Ha komolyan vettük volna valaha is ezt a roma kérdést, akkor nem itt tartanánk. De hát egyszerűbb a szőnyeg alá söpörni.

Egyébként meg nagyon nehéz feladat, mert amikor eljutunk oda, hogy Pécsett a Gandhi Intézetbe bekerülnek a roma gyerekek és végül azért nem tanulnak tovább a lányok, mert a szülők nem engedik arra hivatkozva, hogy a lánynak az a dolga, hogy szüljön. Ezért nem látni őket a közszférában....többek között.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:22:03

@pappito: most hülyülsz ? Annyi szarkasztikus figura lett itt az utóbbi időben. ÉN szeretem az egyenes beszédet.

tanato 2016.06.27. 11:24:48

@Bredpitt Monika: Nem is egy nagyon értelmes roma lánynak mondtuk a praXISBAN hogy menjen középiskolába/nem csak mi a tanárok is/,A válasz mindig az volt szüleim nem engedik,egy igazi, nem áruló roma lány kötelessége hogy gyorsan férjhez menjen és szüljön.
Ilyet régebben olvastam ANgliában élő frissen bevándorolt pakisztáni családokról.De ott hozzátette a cikkíró,hogy azonnal megjelentek a rendőrök és keményen megbírságolták a családfőt.
Na ez itthon nem lehetséges ha elmúlt 16 nincs már tövény.

pappito · http://pappito.com 2016.06.27. 11:27:25

@Bredpitt Monika: én viszont rosszul viselem a cigányozást.
szóltam egyszer, szóltam kétszer, hiába.
Ha erre van igény, erre van, élvezzétek, mit törjem én magam?

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:27:32

@Zoole[uk]: látom, azért az itthoni hangulatot figyelemmel kíséred te is, azért arra kíváncsi lennék, hogy ezt a lehetetlen "Soros irányítja a világot" maszlagot mikor kezdték el egész pontosan elhinteni

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:29:30

@tanato: Elmúlt 16? A múltkor hallottam ezt a nagyon morbid hírt, hogy egy 24 éves nagymamát avattak. De elviekben lehetséges sajnos.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:31:23

@pappito: Ez egy téma. Amit lehet normálisan kitárgyalni, meg úgy, hogy égnek áll a hajad tőle.

Te is belefolyhatsz a normális oldalról.

SzZoole 2016.06.27. 11:33:40

@Bredpitt Monika: ezt most tolem kerdezed?
Kerdezd azokat,akik szerint Soros,mint hatter hatalom,iranyitja/befolyasolja a vilag,UK es a Brexit es Magyarorszag dolgait is:)

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:34:40

@Buchhalter: "A higiéniát hírből se ismerik,a gyereknevelés sokszor abból áll nekik,hogy leültetik őket a TV elé."

Ha tudnád, hány magyar szülő teszi ugyanezt, mert egyszerűbb, mint foglalkozni velük, vagy programot csinálni.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:35:37

@pappito: Azért örülök, hogy látlak. Milyen az idő odaát? Most elmennék arrafelé, biztos jobb a klíma , mint itt.

pappito · http://pappito.com 2016.06.27. 11:37:14

@Bredpitt Monika: tél van, 14 fok, napok óta esik és erős szél fúj, nem a legszebb arcát mutatja a zátony

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:37:24

@Zoole[uk]: nem kérdezem őket, mert a válasz egyértelmű szerintük: igen, Soros irányítja a világot.

tanato 2016.06.27. 11:39:45

@Bredpitt Monika: Talán ez extremitás,de 40 évesen tényleg sok romának vannak már unokái,nem egy nem kettő.És a fiúknak is

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:41:41

@pappito: bennem sajnos ez maradt meg Új Zélandról:

találkoztam itthon a Media Marktban egy párral, együtt válogattunk DVD ket egy nagy kosárból, hallottam az akcentusán, hogy amerikai, beszélgetni kezdtünk,

azt mondta Amerikát utálják, oda soha nem mennek vissza (a feleség magyar), most éppen azt akarják feltérképezni merre menjenek, mert Új Zélandon volt egy házuk, ami teljesen tönkrement abban a nagy földrengésben, ami egy jó pár éve volt, ők bicikli túrán voltak épp, tehát a biciklijük maradt meg az életükön kívül, ha jól emlékszem Belgiumba készültek, valahol még megvan az email címük, lehet meg is keresem , kíváncsiságból, hol kötöttek ki

14 fok, imádom

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:43:19

@szaszo71(D): ha fiú vagy nyilván te két melltartós szomszédasszonyt akarnál látni,
a D Németországot jelez?

SzZoole 2016.06.27. 11:44:51

@Bredpitt Monika: na latod:)
Eddig az volt az erzesem,hogy a Hataratkelo blogot a Simicska mediabirodalom vasarlta fel,de most mar nagyon erosen gyanitom,hogy a blog mogott is Soros Gyuribacsi all:)))

pappito · http://pappito.com 2016.06.27. 11:46:06

@Bredpitt Monika: a biztosító fizzetett nekik, remélem. de elég durva volt a helyzet chch-ban, sokan jártak nagyon rosszul.

a város azóta sem jött rendbe igazán :(

tanato 2016.06.27. 11:47:37

@pappito: @Bredpitt Monika: Cigányozni sokféleképpen lehet,lehet szélsőjobbos fasiszta módon amit nem szeret Pappitó/én sem./Ennek a lényege hogy genetikailag alacsonyabb rendűek,mind bűnöző,segélyen élő,ki kell őket irtani,de ha azt nem is, elzárni őket egy szögesdróttal körbevett szigetre
Ugyanez a szélsőjobbosok vélemény persze a menekültekről is,tengerbe lőni őket ,aknazárra futtatni őket,de ha azt nem is legalább elzárni őket egy szigetre ahonnan nem tudnak újra jönni/ausztrál létező példára hivatkozva/.
Meg lehet normálisan is ahógy MÓni pl. feltárva az okokat és keresni a lehetősegeket a felemelkedésre és az együttélésre ami elkerülhetetlen főleg a leendő létszámarányok miatt is.
Egyet nem szabad, homokba dugni a fejünket, nem foglalkozni a problémával,tabuként kezelni,mint a jelenlegi meg a régebbi vezetés is csinálja csinálta.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 11:54:48

@tanato: Szoktad olvasni Ritók Nóra blogját ?

Itt egy a legújabb cikkeiből:

nyomorszeleblog.hvg.hu/2016/06/26/530-alapjogok/

Ő aztán tudja mi a helyzet. Én a közmunka programot nem tartom bizonyos szempontból rossz dolognak. De Nóra pl. alig várja, hogy vége legyen, mert ők a Berettyóújfalu térségben tényleg munkát akarnak adni az embereknek és komolyan halászni tanítják az embereket nem halat adnak nekik, de a közmunka programmal megint be lesznek skatulyázva a cigányok.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 12:01:18

@Zoole[uk]: találkoztam egy sráccal nemrég a városban, újságíró és nagyon szeretem a cikkeit, szokott írni a Metró újságba (ami ugye most megszűnt), mondtam neki nem látlak már.

Azt mondta, hogy nem ír, mert a Simicska az orrukra kötötte, hogy csak a kormányt szidó cikkek jelenhetnek meg, ő erre nem volt hajlandó.

Láttam egyszer egy olyan hozzászólást, amiben a birka posztolókat minősíti valaki, merthogy ingyen irkálnak a HA oldalára

Pont most gondolkoztam valamelyik nap, azon , miért is jó ingyen irkálni. Pont azért, mert nem vagy a csatlósa senkinek.
Persze, itt van moderáció, amit én nem szeretek, de a múltkori üzenet után, amit nekem címzett egy jóindulatú, azért elgondolkoztam, mégis jó, hogy van egy kis cenzúra .

pappito · http://pappito.com 2016.06.27. 12:05:20

@Bredpitt Monika: Chirstchurch város (ott volt a legnagyobb pusztulás a földrengésben)

SzZoole 2016.06.27. 12:06:17

@Bredpitt Monika: Monix,csak viccbol irtam:)))

Bredpitt Monika 2016.06.27. 12:38:10

@tanato: láttam, hogy a Veresegyházi régióba milyen sokan költöztek a cikk szerint, arra jártam tavaly, amikor egy erdőkertesi iskolába mentem és azt láttam, hogy egy óriási lakóparkot építettek ott, jó környék is

jewel79bp 2016.06.27. 12:38:13

@Bredpitt Monika: Sok hozzászólást, írást olvastam tőled. Azt hiszem - de cáfolj meg - hogy te a gyerekkorod romantikáját, élményeit keresed Magyarországon. Sok ember, aki vidéken született, Pestet is képtelen megszokni, nemhogy egy Amerikát...
Az én családom is vidéki, de a nagybátyám, a szüleim nagy hippi rajongók voltak fiatalkorukban, odavoltak a nagy amerikai rockzenészekért, farmerben jártak, megbecsült dísz volt a polcon a nyugatról hozott egy darab kólásüveg... én meg ebben nőttem fel, Magyarországon, vidéken, a kommunizmus utolsó évtizedeiben. Nem tudom leírni azt a katarktikus élményt, ami akkor ért, amikor először Amerikába utaztam a húszas éveimben. Amolyan "nem hiszem el, hogy megadatott ez nekem" élmény volt. Mára bejártam sok-sok országot, Ázsiát, Afrikát, Európát, de ha Amerikába mehetek, mindig ott van bennem az a különleges, eufórikus érzés, hogy milyen szerencsém van, hogy oda mehetek.

Csodabogár 2016.06.27. 13:06:20

Érdekes olvasmányos poszt. Kicsit kiakadtam az elején a bezzeg Amerika dolgon. Nekem pont az amerikai bankokkal voltak komoly nehézségeim. Tőlük vagy hozzájuk külföldről/re utalni nagy nehézségeket okozott. Csekkel nincs itthon se baj, ha van számlája az embernek a banknál, amin van megfelelő fedezet.
Kutyagumit én ritkán látok az utcán, igaz kizárólag aszfalton járok nem a fűben.
Nem nagyon szeretnék kitérni a cigány témára. Azt tudom, hogy már a nagyanyám se nyitott ajtót ha csengettek és csak egy pohár vizet kértek. Akkoriban ez volt a besurrano tolvajlás módja. Mindez a mult század első felében volt. De kétségtelenül voltak rendes dolgos cigányok, akik a keresetükből éltek, nem lopásból. Privát teóriám szerint a népi demokrácia rontotta el őket is. Az 50-es években új lakótelepen kaptak pl. lakást ingyen persze. Egy éven belül eltüntek a lakásokból, de még a padló is fel volt szedve. Nem volt szabad bántani őket. Nem tudom ma mi a helyzet. Budán lakom, körbe van rácsozva a lakás, első emelet. Sajnos riasztó és rács ellenére is sikeresen betörtek és elvittek mindent ami fénylik (ezüst). Biztosító fizetett, de azóta is félek, ahányszor elutazom rettegek, hogy mire jövök haza.
Sajnos biztos vagyok benne, hogy cigányok voltak. Előtte dolgozott itt nálam valaki. El kellett volna küldenem, mikor megláttam, de gondoltam, hátha rendes. Ilyen naiv hülye vagyok. Tényleg rendesen és szorgalmasan tette a dolgát. Meg kellett mondjam neki, hogy elutazunk. Hazatérésünk előtti napon törtek be. 4 egyforma lakásból csak egyben voltak itthon a lakók. Nem volt véletlen, hogy pont az enyémet szemelték ki. Mellesleg a rendőrséget abszolute nem érdekelték a fényképek az eltünt tárgyakról. Nem foglalkoztak az üggyel, megszokták már.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 13:21:13

Ha már bűnözés, akkor muszáj leírnom ezt kis aranyos történetet:

van egy ismerősöm akinek egy lakóparkban van egy lakása, amit kiadnak, van egy garázshelyük is, amit szintén kiadnak egy fiatal nőnek,
egy pár hete valaki erre a garázshelyre behúzott egy olyan autót, aminek van rendszáma, de nincs két első kereke

nagyon lassan halad az ügyintézés és közben vesztik a pénzt, hiszen így nem fog fizetni a nő, akinek beálltak az autója helyére,
ott tart a történet, hogy kiderült, egy megszűnt cégé a kocsi és az akinek a helyére álltak nem tud semmit csinálni, mert csak annak van joga kihúzatni a roncs autót, akinek a tulajdonában van

akkor kihúzza a Közterület Fenntartó, ha nincs rajta rendszám
a garázshely tulajdonosa törvényesen akart eljárni (egyébként meg azt az infot, hogy rendszám nélkül lehetett volna eljárni már későn tudta meg, mert akkor tuti leszedi és kihúzatja onnan)

most éppen a rendőrségen van és kíváncsi leszek mi a mostani eredmény, ezek az emberek is bűnözők és tudják nagyon jól, hogy mennyi ilyen joghézag van, másrészt meg azt is tudják, hogy az emberekkel mennyi mindent meg lehet csinálni

én azt mondtam neki, hogy állja el az ott lakók útját hogy ne tudjanak kimenni és akkor hirtelen mindenki problémája lesz az egész történet, úgy látom van egy pár ilyen joghézag itthon, ami elkeserítő, mert ha egy ember nem tudja megvédeni a saját tulajdonát, akkor van az hogy az emberek önbíráskodni kezdenek

Bredpitt Monika 2016.06.27. 13:29:02

@jewel79bp: bennem is ott van, hidd el, de engem sokként ért, az ami 2013-ban fogadott és az, amit szülő szemmel láttam Amerikából, itt már többször elhangzott felém az a mondat, hogy a gyereked jövőjével törődj.

Egyfolytában azzal törődöm. Azt , amitől én normális felnőtt lettem és jól érzem magam a bőrömben a gyerekkoromnak köszönhetem.
Lehetett volna neki is jó gyerekkora ott, de nem azt láttuk, hogy az van.

Óriási volt a tét, amikor azon agyaltunk, maradjunk e ott. Amikor a gyereked azt mondja, hogy egész nap a suliban arra gondolt, bárcsak beteg lehetne és akkor mehetne az orvosiba akkor megszakad a szíved. Túl nagy volt a kockázat. Itt viszont boldog. És igen, tényleg így ahogy van ahogy mondod, a gyerekkorom romantikáját keresem, mert nekem volt gyerekkorom.

Az, hogy mi a baj az amerikai szülőkkel szerintem nagyon jól kifejeződik ebben a könyvben, amit ajánlok mindenkinek, aki jól akar szórakozni: Paula Druckerman Nem harap a spenót (angolul French Children Don't throw food). Az angol cím már önmagáért beszél.

Én is imádom Amerikát egyébként.

Bal 2016.06.27. 13:44:55

@Bredpitt Monika: gratulálok, az egyik legjobb írás volt abból, amit itt mostanában olvastam. Van hangulata amivel rezonálni tudok, és tényleg süt belőle az elfogadás. Kicsi és savanyú, de a mienk :)

Bredpitt Monika 2016.06.27. 13:45:16

@Csodabogár: az utalás tényleg nem olyan olcsó és egyszerű, mint nálunk, ahol a fizetés is átjön egy nap alatt vagy még aznap ott van, banktól függően, de az itthoni sarcok nekem érthetetlenek és nagyon bosszantóak

a cigányságnak volt munkája a régi rendszerben, de az volt a baj, hogy nem volt fontos, hogy kijárják az iskolát, ezzel senki nem törődött, aztán a rendszer váltás után ők lettek az elsők, akiket az utcára tettek,

a múltkor délután egykor becsöngetett hozzám valaki, egy lezárt folyosón lakom, ahol négy lakás van, nem szoktam napközben kinyitni az ajtót, de valahogy az volt az érzésem, hogy jobb ha kinyitom néha, mert ezzel is próbálkoznak sokan, hogy feltérképezzék a napközben üres lakásokat, egy nagyon fiatal roma srác állt az ajtóban (akinek 1 kor iskolában a helye), az apukája (egy felnőtt roma férfi) lent állt a lépcsőfordulóban és felkiáltott, hogy akarok e kést, vagy ollót köszörültetni, mondtam nekik, hogy nem köszönöm

aztán elgondolkodtam, vajon az apuka tényleg dolgozik e és azért a fiút küldi előre, mert annak még kinyitják az ajtót, de neki biztos senki nem tenné már meg, vagy egyszerűen ők is csak a terepet mérik fel, az előbbi mellett döntöttem, sajnálom őket, azokat akik a bűnözők miatt meg vannak bélyegezve

hozzád meg szerintem betörtek volna anélkül is, hogy beengedted azt az embert, nagyon profin figyelik a házakat és tudják ki mikor utazik el

szórólapoztam a Rózsadombon és egy ilyen felirat volt kint a postaláda mellett: Tudjuk , hogy figyelsz minket, már mindent elvittetek, nincs semmi a lakásban.

Azért sem biztos, hogy az volt, akit beengedtél, mert a tolvaj bandák nem dolgoznak mást szerintem, egyszerűen csak lopásból élnek.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 13:53:01

@Bal: Köszönöm, hát ez jólesik, mert épp azon gondolkozom, hogy miért van az, hogy most 13.45 kor is halovány a fogadtatás, bezzeg, ha az lenne hogy milyen egy szar hely ez, akkor milyen jókat lehetne cseverészni.

Nem akarok ezzel senkit bántani, mert ez tényleg az a blog ahol főleg olyanok vannak, akik valamiért elmentek innen. Nyilván okuk volt rá. Én sem értem néha, hogy tudok még mindig lelkesedni.

Talán azért, amit az egyik általam legjobban kedvelt politikustól hallhattunk:

"Never, never, never give up. Winston Churchill"

Meg talán azért, amit a szomszédaimtól is kapok. Van itt minden, pletyka, áskálódás, pálinkás buli, a mese amiről írtam néha horrorisztikus történetté válik, de a múltkor történt itt valami, ami megint bizonyította, hogy milyen jó kis közösség ez. Majd később leírom. Most pihennem tornáznom kell, mert a derekam megint jelez.
Remélem, ha hazajössz te is részese lesz azok táborának, akik építenek valamit itthon a kinti tapasztalatok alapján.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 14:03:08

@Csodabogár: még annyi jutott eszembe az előítéletekről, hogy egyszer a 23 as buszra majdnem nem szálltam fel, mert két nagyon fekete bőrű roma férfi is készült felszállni, nagyon piszkosnak tűntek és nem volt jó érzésem

de aztán elszégyelltem magam és felszálltam ,pont mellettük álltam az ajtóban, megkérdezték hol kell leszállni a piachoz és az akcentusukból éreztem, hogy vidékiek

apa és fia voltak , ahogy kiderült, a fiú húsz év körüli lehetett, aki szerintem nem ép értelmű volt, kicsit furcsán viselkedett, az apja magyarázott neki valamit, arról, hogy viselkedjen, mert ők csak a rövidebbet húzhatják, de mindezt nagyon udvariasan, nyugodtan, választékosan , azt láttam rajtuk, hogy nagyon tisztelettudók és ilyenkor nagyon elszégyelli magát az ember

tudom, hogy nagyon nehéz esélyt adni a romáknak, mert itthon a lopások , rablások nagy részét ők követik el (a gyilkosok aránya már egész más), de alapjáraton mindenkinek az lenne a dolga, hogy a másiknak teljes bizalmat szavaz ,

addig, amíg nem tudom kivel állok szemben nincs jogom megbélyegezni , erre mondják az amerikai törvényhozásban : addig ártatlan vagy, amíg nincs bizonyítva a bűnösséged

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.27. 14:03:22

Aúúúú…
Most basztam szét egy barázdabillegető fészket.
Már repülőjegyeket voltak a fiókák el is repültek de még nem önellatók.
Az anyjuk itt keresi őket ketségbeesetten.
A francba…

Bredpitt Monika 2016.06.27. 14:12:15

@diggerdriver: szegények, nem tudsz építeni egy másik fészket?
próbáld meg, semmi sem lehetetlen,

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.27. 14:26:16

@Bredpitt Monika:
Elrepültek minden irányba. Az anyjuk számában a kajával keresi a fészket.

Herr Géza 2016.06.27. 14:36:58

@Bredpitt Monika: Miért lenne halvány??? Mostanában 77 bejegyzés sokszor teljes nap alatt sincs meg...
Igaz, azt nem számoltam, hogy ebböl a 77-böl mennyi voltál te.. :))))

István Tamasi 2016.06.27. 14:39:32

Aktív külkereskedő koromban bizonyítottan az amerikai Banker's Trust ült rá egy átutalásra úgy 2-3 hónapig és használta a pénzt ingyen. Csak akkor utalták tovább amikor a Chairman of the Board-nak címzett telexben /akkor még volt ilyen/ megfenyegettem őket, hogy a nemzetközi sajtó tudomására hozom az ügyet.

Herr Géza 2016.06.27. 14:40:26

@Bredpitt Monika: Na arra a fészekre befizetek, amit Digger a markolóval épít a madaraknak.:)))) Mg amikor a tollakat, füszálakat hordja bele hangos csiripeléssel :)))))))))))
Meg hát a madarak általánban nem olyanok, hogy hopp itt egy másik, akkor ide beköltözünk.

puhacica 2016.06.27. 15:31:56

@Buchhalter: szerintem meg fejezd be a ciganyozast!

@Bredpitt Monika: szabadnapos, mint az osszes tobbi kommentelo. (ja, nem.)

puhacica 2016.06.27. 15:34:08

@Bredpitt Monika: nem ertem mire kellene reagalnom. de ha mar igy kitalaltad, hogy nekem erre irnom kell valamit, akkor azt is megsughatnad, hogy mit...

puhacica 2016.06.27. 15:36:11

@pappito: volt kolleganom koltozott nemreg Uj-Zelandra, tegnap posztolt kepeket, karacsonyt unnepeltek, volt Santa, sutikek, karifa, langos... :D

szakasz2 2016.06.27. 15:38:34

@Bredpitt Monika: Távol álljon tőlem, hogy a bankokat védjem, de az "itthoni sarcok" jelentős részét az Orbán-kormány okozta közvetlenül, pl. tranzakciós illetékkel.
Keress rá, évi 200 Milliárd Ft körüli összeg a költségvetésben, amit készpénzfelvételre és átutalásokra vetnek ki többek között. Elvileg a bankok fizetik az államnak, de asszem sejtheted, hogy ezt teljesen jogosan és érthetően tovább terhelik a bankok rád meg a többi ügyfélre (fejenként évi 20.000 Ft átlagosan!) - ezt vondd le a banki költségeidből és akkor már egész olcsó lesz.

Muscari 2016.06.27. 15:47:12

Hát ez egy tipikus Mónika - féle írás volt, jól szórakoztam.

skye8 2016.06.27. 16:23:18

Szorakoztato iras volt. Paula Druckerman konyvet nem olvastam de Meg fogom rendelni. Amerikai szulokrol nem tudok nyilatkozni es Monika nem is irta le pontosan hogy mi a baj veluk, remelem a konyv ezt majd tisztazza.
Erdekes Amit a kislanyodrol irsz, hogy Italy iskolaba menni amerikaban. Az en maganvelemenyem, hogy a gyerekek ontudatlanul atveszik a szulo hangulatat,viselkedeset, a te esetedben a honvagyat, outcast erzest. Jo hogy sikerult visszailleszkedni a mo-i kerekvagasba. Sokkal fontosabb hogy boldogan nojon fel a kislany,mint a hely ahol felno.

skye8 2016.06.27. 16:25:06

Bocsanat autocorrect megint beleszolt- helyesen ' utalt iskolaba menni' (2. Bekezdes)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.06.27. 16:27:40

@Bredpitt Monika: Nagyon erdekes volt. Milyen furcsa ugy olvasni ezt a posztot, hogy en is a 'Kosutira' megyek, ha a gyerekkel setalni akarok ;-).

montroyal ( CAN qc) 2016.06.27. 16:52:03

@Bredpitt Monika: koszi a kepeket es a beszamolot Erzsebetrol itt voltam portas a Helsinki ut es a Kossuth utca sarkon a nagy emeletesek aljaba volt a Zsoka bar azutan cukrasztermelo volt nem tudom mi van most ott .. a romakkal napo kapcsolatba voltam mar akkor is voltak boven .. bajom nem volt mert azt mondtak -tesvir engegyé be todod te is roma vagy mi is .. tenyleg fekete hajam, sotetebb borom volt (nyaron ) .. a szepek az uj hazak de gondolom megvannak meg a toblakasos udvarok a szoba-konyhas lakasokkal is ..Kossuth ter szep lett ismertem ott volt a sarkon a rendorseg (!)

emelem a kalapom elotted (nekem nem jott le miert koltoztel vissza pontosan de nem a mi dolgunk)
én azert nem koltoznek vissza ebben Te is megerositettel megha jo oldalat is keresel onigazolasnak(?)

montroyal ( CAN qc) 2016.06.27. 17:03:18

@tsabus [UK]: és a cigányság nem faj

akkoo ez nem fagyikirdés ..

montroyal ( CAN qc) 2016.06.27. 17:06:53

@Bredpitt Monika: nyamvadt személyleírást sem tudnak adni.

es a feketéket pontosan le tudod irni ,ha az utca masik oldalarol lattad? milyen volt az arcvonasa szeme szaja orra .. mert nekem annyi hogy fekete volt ..

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.27. 17:07:17

@diggerdriver: ne aggódj, meg fogja találni őket. De hogy b**sztad szét?

(Nekem tetszett az írás, maga. De a cigánykérdés megoldására nincs válaszom.)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.27. 17:09:25

@skye8: a könyv nem annyira az amerikai szülőkről szól, hanem hogy a franciák hogyan nevelik a gyerekeiket. Nagyon jó valóban, de a több részét ne vedd meg, az már inkább ismétlése annak, amit korábban leírt.

skye8 2016.06.27. 17:17:15

@kisrumpf: akkor lehet felreertettem az irast, koszi h tisztaztad.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.27. 17:23:21

@Bredpitt Monika: felemetes es abnormalis ilyen orszagban elni, ne viselj ekszert ne szallj be masokkal a liftbe, ne telefonalj az uton . sotetedes elott erjunk haza(nalunk Pestimre ) ne nyiss ajtot ne engedj be ... es sorolhatnam.. ja hozza lehet szokni foleg USA egyes helyei utan , de nem innen .. jo dicsekszem ,de a veszelyek a kozbiztonsagra.. , mi tenyleg nem ismerjuk

www.mtlblog.com/2016/03/montreal-ranked-1-safest-city-in-the-world/

skye8 2016.06.27. 17:37:56

@montroyal ( CAN qc): telegraph ban olvastam ma reggel h London mellett egy terhes notol elraboltak a mobiltelefonjat az utcan mikozben a ferjet hivta mert beindultak a szulesi fajdalmai. Hihetetlen hogy mik vannak.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.27. 17:49:15

@skye8: ez nálam egy kategória az utcán összeverten ülő tinédzser hátitáskájának kiürítésével...

Mester.Tamás 2016.06.27. 17:56:21

Érdekes történet, bár a sokkon nem csodálkozom ... sikerült Budapest egyik leglepusztultabb kerületébe költöznöd, és annak is a legsötétebb részére (a szó szoros és átvitt értelmében is, pár éve a Jókai utcában azért vertek agyon egy férfit, mert védelmébe vett egybolti eladót: index.hu/bulvar/2009/09/21/elfogtak_sz_csabat/)
Csodálom, hogy még senki sem fenyegetett meg.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 18:03:33

@Herr Géza: ebből én kb a fele vagyok, mint úgy általában

érdekes egyébként, én kicsivel több, mint másfél éve olvasom ezt a blogot, de az ami nagyon fel tudja turbózni az embereket, a magyarországi helyzet, de főleg azok a dolgok, amik miatt eljönnek az emberek, ez a jaj de szeretem Magyarországot nem nagyon lelkesíti a közönséget,

azért bizakodó vagyok, hogy azok közül akik elolvassák, majd egy páran haza is térnek, ha látják én milyen jól érzem itthon magam.........ezt most nem tudom viccnek szántam e.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.27. 18:04:43

@skye8: London Ontario?

nalunk is vannak kiveteles esetek ,es pont azert olvashatsz roluk, mert beteszik az emberek fejeben ,hogy ez nem normalis dolog, es ilyent nem lehet csinalni meg hogy mennyire foglalkozik vele a media a rendorseg es buntetest von maga utan ..

Bredpitt Monika 2016.06.27. 18:07:25

@szakasz2: a sarcolás már 2006-ban is megvolt, akkor meg nem Fidesz kormány volt,

de egyébként az is a mi kontónkra megy, ha túl sok a készpénzhasználat, hiszen azzal meg annyi járulékos munka van, hogy azt is meg kell fizetni az adófizetők pénzéből, pénzszállítás, pénz számolás....stb

Bredpitt Monika 2016.06.27. 18:10:41

@Mmj Drtmmj: pedig én kultúrsokknak éltem meg, mert tényleg olyan érzés volt, mintha egy másik bolygóra csöppentem volna, de nálam ez pozitív értelemben jött vissza inkább

ezzel kapcsolatban írnám, hogy találkoztam Trembácz Évával, akit itt reklámozott HA, megvettem az Amerika visszaintegetsz? c. könyvét, nagyon érdekes mennyi párhuzam van benne az én érzéseimmel

Bredpitt Monika 2016.06.27. 18:16:05

@skye8: www.pameladruckerman.com/

az amerikai szülők nagyon magukra hagyják a gyerekeket, túl hamar önállóvá válnak, én ezt nagyon rossz dolognak tartom, de az ajánlott könyvben azért is nagyon hiteles a leírás, mert egy amerikai szülőtől jön

tény, hogy a gyerek átveszi a szülő érzéseit, lehetett volna még időt adni talán az egésznek, de én nagyon úgy érzem, hogy jó döntés volt hazajönni, ezen kívül mivel lányom Amerikába bármikor visszatérhet nincs mit veszítenie,
a könyvet ne hagyd ki, nagyon szórakoztató

montroyal ( CAN qc) 2016.06.27. 18:17:53

@szakasz2: es meg szavazatot is szereznek mint mindenem mert az agyhalott valaszto csak azt latja OV kiraly jol oda b@..ott a bankoknak ..

kris69 2016.06.27. 18:24:58

A bloggiro csomo kellemetlen ''magyar''tulajdonsàgot sorol fel,pozitivumként a muvhàz és a polgàrmester tevékenysége kerul emlitésre,meg a zenélés a vonaton.Hiànyérzetem van,nem értem,miért mentek vissza Magyarorszàgra,mi a helyzet a férjjel,életminoséguk vàltozott-e?Egyszeruen nem értem az egészet...

plutonic 2016.06.27. 18:24:58

Leirtad mindazt a cikkedben ( ami mellesleg igen jol sikerult ), amit en nagyon nehezen viselek el Magyarorszagon, illetve Budapesten. En mar harmadszor koltozom vissza Amerikaba Magyarorszagrol...nem sikerult visszailleszkednem.

Nektek sok szerencset!

blackhairlady 2016.06.27. 18:44:16

@Bredpitt Monika: Szi aMonika. Tetszett az irasod, olyan nagyon te vagy:)
Eredekes, hogy en kb pont annyira szeretem es lelkesedek Magyarorszagert mint te, jo eletem volt itt, imadom minden szegletet az orszagnak. Sokszor volt honvagyam otthon, foleg az elmult evben, mivel tavaly nem jottunk mar haza. Most itthon vagyok lassan egy honapja, es sikerult annyira eljutnom a rossz elmenyekben, hogy valoszinuleg tobbet nem fog kinozni a honvagy. Persze az "orszag" errol nem tehet, csakis az emberek, ami a legszomorubb a szamomra, hogy a rokonsag is melyen belejatszik ebbe.
Viszont volt ket nagyon szep tortenetem. Az egyik egy szimpla Tescos, a penztaros holgy eppen betanitott ket fiatal tanulot, es olyan szeretettel es pontossaggal csinalta, hogy orom volt nezni. Hosszu sor allt, elnezest kert mindenkitol a hosszabb varakozasert, es csodak csodaja, senkinek sem volt kifogasa a varakozas ellen.
A masik meg egy igazan meghato tortenet. A sogornomnek inteznivaloja akadt az egyik banknal reggel, bementem vele en is. Egy idos ember ult a szeken mar amikor bementunk, sokan voltak, de eleg gyorsan haladt az ugyintezes. Egyszer csak a bacsi elkezdett sirni, senki nem tudta miert. Az ugyintezo kijott az asztala mogul, odament hozza, es kedvesen megkerdezte, hogy mi a baj, miert sir. Erre mondta a ferfi, hogy o mar itt ul nagyon regota, es olyanok is elmentek akik joval utana jottek, nem erti,miert nem kerul o sorra. A holgy megnezte a sorszamat, szegeny ember valami szerzodeskotest valasztott ahol voltak elotte es ugye az hosszan tartott, o pedig csak befizetni szeretett volna. Az ugyintezo megkerdezte ki a kovetkezo, es hogy megengedi-e hogy az ur ele keruljon. Senkinek nem volt kifogasa ellene, es nagyon kedvesen kiszolgalta, meg azt is megkerdezte tole, hogy nem szeretne-e pihanni egy kicsit mielott kimegy a nagy melegbe.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 18:44:35

@Mmj Drtmmj: azt nem szeretném,

most íródott egy könyv, amit két vagy három nap alatt be tudnék fejezni, de valahogy nem akaródzik kiadni a kezemből, pedig már várja a kiadó Amerikában, abban is le van írva, igazából azért írtam meg angolul is, hogy a férjem el tudja olvasni (es ez itt most nem a reklám helye)

a történet lényege , hogy megint őt idézzem, egy Churchill idézethez hasonlítható a leginkább:

"If you are going through hell, keep going" és ha megteszed, akkor jó sok mindent megtudsz magadról

skye8 2016.06.27. 18:47:42

@montroyal ( CAN qc): nem ez London anglia volt. ahogy Mondod, itt is van elrettento pelda lasd a Tim bosma eset hamiltonban, egy hasznalt dodge truck ert lottek le a ferfit majd elegettek.meg jo hogy eletfogytiglant kapott a gyilkos.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 18:59:00

@kris69: mit értesz életminőségen?

A lányom boldog, ezt leírtam, életminőség 10 pontból tízes, enni kap, fagyira is marad pénz, most jött haza egy olyan sátortáborból, amire egész életében emlékezni fog, reggeli fél hetes kelés, reggeli torna, éjszakai számháború, éjszakai kincskeresés, utolsó nap sátor mentés a viharban,
az élet legapróbb örömei megvannak az életében,

az , hogy milyen az oktatás színvonala, engem speciel azért nem érdekel, mert tudom, hogy főiskolára járhat majd kint és egyébként sem a diploma számít a leginkább, hanem az, hogy megtaláld az életben azt, amit szeretsz csinálni, olyan munkát végezz, olyan hivatásod legyen, ami boldoggá tesz,

mindjárt folyt köv

Bredpitt Monika 2016.06.27. 19:04:33

@montroyal ( CAN qc): volt az a bizonyos Michael Moore film a Kóla Puska Sült Krumpli, amiben nálam kiverte a biztosítékot az a rész, amiben leírja azt, hogy csak egy tavon kellett átmenniük, hogy Kanadába jussanak és lám máris mit találtak az amerikai oldalhoz képest, ahol az emberek lövöldöznek egymásra

mindenki nyitva hagyja a lakását, bezzeg Amerikában mindenhol riasztóberendezés van,

erről nekem az jutott eszembe, hogy én Mississaugában olyan helyen éltem, ahol be van riasztózva a környéken az emberek háza, New Jerseyben meg olyan helyen, ahol simán nyitva hagytam a ház ajtaját és a sógornőm szerint valószínűleg az Egyesült Államok legbiztonságosabb utcájában laktunk.

De tudom, Kanadát nem lehet az USA hoz hasonlítani, sok erős sarkítás volt a filmben egyébként, utálták is sokan is érte

Kanada sokkal élhetőbb ország

Bredpitt Monika 2016.06.27. 19:15:42

@plutonic: igen, szerintem ez jó korrekció volt a mondatodban, hogy Budapesten, mert itt halmozottan jelentkeznek a problémák, bár vannak olyan helyek vidéken is, ahol már nem ültetnek az emberek a kertjükben semmit, mert gyerekek lopják le, akiket felelősségre sem tudnak vonni,

a mufurc emberek, akik nem tudnak egymásnak köszönni azok főleg itt vannak a nagy városban, mondjuk nekem elég átsétálnom Soroksárra és már ott is jóval barátságosabb mindenki

azért ha háromszor költöztél, akkor mégis volt talán valami honvágy vagy kötődés

SzZoole 2016.06.27. 19:17:22

@Bredpitt Monika: Te Monix, a mehecske es a virag eseterol beszelgettel mar a kis Djenivel?:)))

Bredpitt Monika 2016.06.27. 19:18:49

@skye8: ja és közben eszembe jutott, hogy az amerikai nő férje egyébként angol, és valóban javarészt azzal van elfoglalva, hogy milyenek a francia szülők, de ebből megtudjuk azt is, hogy neki mi a kifogása saját maga ellen

Bredpitt Monika 2016.06.27. 19:20:04

@montroyal ( CAN qc): nincs ebben önigazolás, ez van és kész

skye8 2016.06.27. 19:22:56

@Bredpitt Monika: mi is Mississaugaban elunk mar 1 eve :)) kozbiztonsagrol van egy kis tortenetem, a ferfi akitol vettuk a hazat meselte h egyszer onhibajabol behorpasztotta a kocsijat igy kitalalta h felhivja a rendorseget Es bejelenti h elloptak az autot a haz elol ( remenykedett h a bizosito fog valamennyit fizetni erte). Elvitte a kocsit a QEW egyik exitjehez majd felhivta a rendorseget, mikor bemondta a lakcimet a rendor egybol ravagta h eZ biztos nem tolvaj muve mert 20 eve egyetlen lopast sem jelentettek Errol a kornyekrol :)))
Csak kvancsisagbol, Mississauga melyik reszen laktal h be kellett riasztozni a lakasokat?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.27. 19:25:54

@kris69: ne haragudj, de nem kattintok. A lelki nyugalmam, tudod.

(Jézusom. Ez a világ!)

kris69 2016.06.27. 19:28:44

@Bredpitt Monika: életminoség,az én szemszogembol az,hogy nem kell hovégén gorcsolnom lesz-e pénz kajàra,hogy a gyerekeket gond nélkul betudom fizetni egy tengerparti tàborba,évente tud nyaralni az egész csalàd,ha valami bedoglik veszek ujat. ha betegek a gyerekek van normàlis,orvos,korhàz.Hogy csak a gyerekeimen mulik milyen szakmàt vàlasztanak.Hogy én 40 felett uj szakmàt tanulhattam,és el is helyezkedhetem benne,hogy ha ne adj isten lebetegednék,vagy munkanélkulivé vàlnék nem kerulunk utcàra...

Bredpitt Monika 2016.06.27. 19:28:47

@Mester.Tamás: ha egyre gondolunk az nem a Jókai utcában volt, hanem ott, ahol a húgom lakik, (nem tudtam kinyitni a linket egyébként), úgy emlékszem a történetre, hogy egy fiatal férfi akart segíteni először, de ő rájött, hogy jobb ha futni kezd, aztán egy idősebb úr meg nem ijedt meg és tényleg agyonverték

nem értem mire gondolsz, miért kellett volna engem bárkinek is megfenyegetnie

montroyal ( CAN qc) 2016.06.27. 19:31:30

@Bredpitt Monika: vegul is ha meg vagy elegedve a mindennapos bosszusagok visszassagok ellenere is . jo Neked ... azert mi ne kovessuk a peldadat ,mi azok nelkul is megvagyunk ... en peldaul a gyerekem miatt jottem el (is) es orulok hogy semmilyen emleke nincs Mo-rol ... na jo az hogy a nagymama mennyire kenyeztette es milyen jo volt nyaralni ..

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.27. 19:31:42

@Bredpitt Monika: "sok erős sarkítás volt a filmben egyébként, utálták is sokan is érte"

M. Moore minden filmjeben eleg sok a sarkitas, es a jol lathato elfogultsag ;)

Bredpitt Monika 2016.06.27. 19:32:58

@skye8: közel voltunk Torontó határához, most meg nem mondom mi volt a címem, úgy egyébként nem tudok semmi pontosabbat mondani arra sem, hogy mi volt közel hozzám, de tényleg, mindjárt megnézek egy Mississauga térképet, hátha beugrik úgy valami, tényleg annyira rég volt 1991-ben, hogy nem emlékszem már az utcanevekre

Bredpitt Monika 2016.06.27. 19:34:40

@Zsuzsi65: igen , láttam a filmjeit, érdekesek egyébként, de én mindig mérges leszek rá a film végére

SzZoole 2016.06.27. 19:41:33

@montroyal ( CAN qc): "en peldaul a gyerekem miatt jottem el (is) es orulok hogy semmilyen emleke nincs Mo-rol "

Tesokam-bratyokam draga tesvirem,en nagyon dzsanazlak tiged de be honest:)))

montroyal ( CAN qc) 2016.06.27. 19:41:50

@Bredpitt Monika: a Csilibe sokat jartam tancolni csajozni de ugy
Kobanyara Csepelre Kispestre is ..sehol nem volt problemam a romakkal sem , igaz abban az idoben meg fair volt a bunyo.egy az egyben ..tudom ma mar mas idok vannak ..

montroyal ( CAN qc) 2016.06.27. 19:42:49

@Zoole[uk]: az -is- zarojelben az volt ..:-)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.06.27. 19:44:36

@Bredpitt Monika: Abszolut. 5 eve lakunk itt :-).Es a csiliben 6 kerteszeti eloadast is tartottam tavaly ;-).

SzZoole 2016.06.27. 19:47:27

@montroyal ( CAN qc): az -is-ig nem jutottam el:)))
Kopasz Lajosekkal milyen volt a kapcsolat a'80-as evekben?

skye8 2016.06.27. 19:47:52

@Bredpitt Monika: ok nem gond, az valszeg Etobicoke lehetett...mi Meg eppen az ellenkezo oldalon lakunk kozel Oakville hoz, csendes kornyek csak a raccoon ok keseritik Meg az eletunket :)))

Csodabogár 2016.06.27. 19:48:22

@Bredpitt Monika: Én is nagyon jól érzem magam itthon. Sajnos lakásbetörések mindenütt vannak. Svájcban szerencsém volt a szomszéd házban volt csak betörés. Fatalista vagyok, feltehetően bárhol lettem volna betörtek volna hozzám. Amugy Amerikában félelmetesebb a helyzet, mert soha nem tudhatom, egy őrült mikor kezd lövöldözni.
Nekem fontos, hogy vannak hangversenyek, jók és szinház meg opera, valamint Europa közepén vagyok bárhova mehetek gyorsan és könnyen. Soha nem bántam meg, hogy haza jöttem. Ez még a rendszerváltás előtt el lett nálunk határozva, hogy nyugdíjas korunkban az év egy részét itthon töltjük. Aztán változott a helyzet,m és már lehet egész évben is itt lakni. Imádom Pestet, nem cserélném el semmivel, pedig elég sok fele jártam és éltem is. Elég sokáig éltem kint, a nyugdíjamból máshol is meg tudnék élni.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 19:54:01

@kris69: ezt el tudom fogadni életminőségnek, épp most ijesztett meg a mosógépem, úgy kattogott, hogy komolyan megijedtem, most nem tudnék egy másikat venni, de tudod mit, én egy csomó ideig kézzel mostam itt , ebben a lakásban, mert olyan pici a fürdőszobánk, hogy nem fért el benne egy mosógép

most megoldottuk a problémát tavaly és nagyon élvezem, hogy van, de nem lenne minden veszve, van egy centrifugám is

nekem az amerikai egészségügy is elég ijesztő volt.....ez hosszú történet és ahogy hallom az Angliában élőktől, hogy ott sem olyan rózsás a helyzet orvosok tekintetében, meg a hollandokat is szidták már ez ügyben

én is negyven felett képeztem át magam és az új szakmámban helyezkedtem el (bár most is sikerülne)

a férjem még nincs itt, fél, amit meg is értek, pénzt akar a zsebében, mert öt év itt tartózkodás után fejvesztve menekült innen és inkább kint dolgozik a saját vállalkozásában, próbálom bátorítani, hogy most kellenek ide is a szakemberek, nagyon szépen fest, millió dolláros házakban festett New Jerseyben és Floridában,

ha kiváltaná a kata nevű vállalkozást, akkor biztosan boldogulna, de hát fél, szóval ez nagy csalódás nekünk, hogy nincs itt (közben velünk még más dolgok is történtek.........nem unalmas az élet) elviekben szeptemberben érkezik úgy, hogy itt is marad.....

Bredpitt Monika 2016.06.27. 19:56:34

@blackhairlady: jaj, ezzel a bácsis történettel könnyeket csaltál a szemembe, mindjárt visszajövök, most el kell szaladnom, remélem tényleg magad mögött hagytad a honvágyad, iszonyú rossz érzés, főleg úgy, hogy az van benned nem fogsz hazamenni és máshol kell az életed élni hosszú, hosszú ideig

Bredpitt Monika 2016.06.27. 19:58:18

kirakom a táblát: MINDJÁRT JÖVÖK

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.27. 20:01:45

Bróhaha, megvolt az EB-n a Spexit is...helyes, helyes!
:-)))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.27. 20:01:54

@kisrumpf:
Ezeket már csak a szarkák fogják megtalálni vacsorának.
Volt egy nagy láda teledobálva műanyag virágcserepekkel. Az egy szövevényes labirintust alkotott és a barázdabillegető belefészkelt.
Arrább kellett vinni a ládát és mikor alátoltam a targoncavillát vagy tíz kismadár repült ki belőle. Az látszott hogy messze nem jutnak mert éppen csak repülni tudtak. Az anyjuk egész délután kereste őket.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 20:02:42

@kisrumpf: köszi, hogy elolvastál, szóval nem érdemes több könyvet venni a csajtól, azt mondod?

kris69 2016.06.27. 20:02:59

@kisrumpf: én se olvastam el a cikket,csak azért linkeltem be,hogy ràvilàgitsak Magyaroszàgon is tortének borzalmak...

Az apokalipszis lovasa 2016.06.27. 20:03:10

@Bredpitt Monika: "az apukája (egy felnőtt roma férfi) lent állt a lépcsőfordulóban és felkiáltott, hogy akarok e kést, vagy ollót köszörültetni, mondtam nekik, hogy nem köszönöm"

Itt az a trükk, hogy kifeni a kést, de a végén egy baromi nagy árat mond (pl. 100.000 forint), aztán mondj neki ellent úgy, hogy ott áll veled szemben, késsel a kezében.

Az apokalipszis lovasa 2016.06.27. 20:03:17

És mivel hiányoltad a mosolyt, most akkor elmondom, hogy miközben olvastam az írást, mosolyogtam néha, így kb: :)

kris69 2016.06.27. 20:03:22

@Csodabogár: ''Elég sokáig éltem kint, a nyugdíjamból máshol is meg tudnék élni.''No ez itt a lényeg.

kris69 2016.06.27. 20:03:33

@Bredpitt Monika: Orulok annak,hogy jol érzed Magad a borodben,és kivànom,hogy soha ne csapjon meg a létbizonytalansàg szele.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.27. 20:07:18

@Zoole[uk]: mar nem emlekszem ..pl elfelejtettem Erzsebet legrettegettebb roma csaladjanak a nevet nem is fontos mert en elmentem parral boxedzesre es utana semmi bajunk nem volt egymassal ... volt sok nagyember de volt valami hallgatolagos tisztelet ,olyannal nem kotozkedtek ,ahol nem volt biztos hogy nyernek ... en se ..:-)

SzZoole 2016.06.27. 20:09:15

@montroyal ( CAN qc): en a nyocker mindenhato urarol beszelek.

montroyal ( CAN qc) 2016.06.27. 20:22:50

@Zoole[uk]: nem ismertem bar laktam par evet a nyockerbe Koris utcaba de akkor is Del-pesten csavarogtam ...

Buchhalter 2016.06.27. 20:25:09

@Bredpitt Monika: ebben igazad van.Sok értelmiségi szülő is vagy pénzt ad a gyereknek ,vagy tévézteti.Aztán jön a csodálkozás ha a gyerek drogozik,vagy bandázik.

SzZoole 2016.06.27. 20:32:00

@montroyal ( CAN qc): ha ki irnam a becsuletes nevet biztos tudnad kirol van szo

Taxomükke (UK) 2016.06.27. 20:35:33

@Az apokalipszis lovasa: Inkabb az szokott lenni a trukk (legalabbis a mult szazadban ugy volt), hogy mond egy osszeget, mennyiert feni a kest, ollot, realisnak tunik, majd amikor elkeszult, akkor boki ki, hogy hat CENTIMETERENKENT ertette az arat. Az meg mar rogton nem annyira realis...

Taxomükke (UK) 2016.06.27. 20:40:38

Amugy nem azert, hogy a ciganyokat vedjem, de a magyarok kozott is van es volt regebben is sok tisztessegtelen... hogy mast ne emlitsek: a lopasok a munkahelyrol, munkara felvett eloleg utan nyulcipo, a masik oldalrol: elvegzett munka ki nem fizetese, lopas a gyumolcsosbol, kukoricasbol, alkohol higitasa/olcsobbal valo helyettesitese, biztositos csalasok stb. stb. nagyon sok jellemzoen nem (vagy jellemzoen nem) a ciganyok altal elkovetett buntettek... hogy aztan mar a fehergalleros bunozesrol ne is beszeljunk, az gyakorlatilag kizarolag a "feherek" privilegiuma...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.27. 20:43:05

@diggerdriver: fenébe. Sajnálom. Tegnapelőtt elmentünk sétálni, mire hazajöttem, egy halott erdei pinty fióka (már repülős) feküdt a csupaüveg hálószoba ajtó előtt - belülről. Az ajtó egész du nyitva volt, berepülhetett a közeli etetőről. Nem tudom, hol bújhatott el, mert bementem a szobába az ajtót bezárni, mielőtt elmentünk, s nem láttam semmit. Nyilván megpróbált kijutni, s eltörte a nyakát. Még a riasztó sem szólalt meg... nagyon bánt.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.27. 20:45:25

@Bredpitt Monika: Az elsőt, ugye, olvastad. A többi csak felhabosított változata annak, amit az elsőben leírt. Pechemre megvettem a másodikat, a harmadikba csak belelapoztam. Nem venném meg...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.27. 20:46:22

@kisrumpf:
Engem is nagyon bánt. Egy hét kellett volna még hogy kirepüljenek.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.27. 20:47:34

@kris69: ebben biztos vagyok. Egy ország sem kivétel.

masada 2016.06.27. 20:56:57

Ez az írás...itt valami nem stimmel...mint valami propaganda...

szakasz2 2016.06.27. 21:05:25

@Bredpitt Monika: 2006-ban volt a Raiffeisennél egy számlám, amivel készpénzfelvétel és elektronikus átutalás ingyenes volt, lekötetlen pénzre is majdnem akkora kamatot adtak, mint más bankok lekötve, a havi számlavezetési díj volt 590 Ft. Most ugyanez ennek a sokszorosába kerül, a kamat 0.01%, és ingyenes átutalás pedig nincs! Ha még meg lenne az a számlám, olyan forgalommal mint akkor, akkor kb. 2000 Ft-ba kerülne havonta becslésem szerint. És az 1400 Ft többlet nem az infláció, hanem az adó!!!
Ráadásul mivel a bankokat törvényileg arra kényszerítették, hogy 150e Ft-ig ingyenes legyen a készpénzfelvétel az istenadta népnek, miközben az erre eső adót azért bevasalják rajtuk, ezért
- a bankok még tovább emelték egyéb (pl. számlavezetési) díjaikat
- az emberek pedig inkább vesznek fel készpénzt és szaladgálnak/fizetnek azzal, minthogy minden átutalásnál 0,3%-ot veszítsenek a pénzükből.

És hőn szeretett, dilettáns, inkompetens kormányunk meg azok, akiknek a fentiek újdonság, csodálkoznak, hogy rettenetesen nő a készpénzforgalom...
Kedves Mónika! Nagyon energikus, pozitív, jó szemléleted van, de azért néha jobban tájékozódni és elgondolkozni kellene, hogy mi (vagy ki) is van az egyes dolgok/problémák mögött.

33621 2016.06.27. 21:21:49

@blackhairlady: Meddig leszel Kaposváron? Én pénteken megyek oda!

kris69 2016.06.27. 21:29:56

@masada: Van ilyen,akinek nem a biztonsàg, a jolét szàmit,az hogy a tàrsàtol tobbezer kilométerre van.Gondolom ez lehet a honvàgy,vagyunk pàran akinek az elobbiek fontosabbak.De elfogadom,hogy màsok màsként élnek,gondolkodnak,ettol kerek a vilàg :-)

2016.06.27. 21:30:03

Hát én az USA-ban csak egyszer voltam 6 napot, de amikor hazatértem, ugyanolyan gyönyörűnek láttam az országot, mint mikor elmentem. Talán egy kicsit gyönyörűbbnek is. Továbbmegyek: ahányszor elmentem - akár 2-3 napra is - ugyanezt érztem...

Ez a hazám. Minden hibája ellenére. Ennyi.

kris69 2016.06.27. 21:30:10

@Bredpitt Monika: ''a férjem még nincs itt, fél, amit meg is értek, pénzt akar a zsebében, mert öt év itt tartózkodás után fejvesztve menekült innen és inkább kint dolgozik a saját vállalkozásában, próbálom bátorítani, hogy most kellenek ide is a szakemberek, nagyon szépen fest, millió dolláros házakban festett New Jerseyben és Floridában, ''
A vilàgért se akarok észt osztani de ezt nagyon àt kéne gondolni,6 éve még én is vàllalkoztam,kifizetetlen munkàk,tul dràga,romànokkal ''okosba''megoldja Apeh,TB,2 honap betegàcsi,kész.Vége.Persze meg lehet,hogy most minden vàllalkozàs viràgzik,akkor nem szoltam semmit...

Bredpitt Monika 2016.06.27. 21:31:08

@Zoole[uk]: Bocsánat, de nem értem ezt a méhecskét, hogy jön ez most ide ?

Bredpitt Monika 2016.06.27. 21:37:36

@kris69: a kata-nak az a lényege, hogy havi 50000 forintot fizetsz és ebben benne van az adó, minden járulék, a feltétel az, hogy nem számlázhatsz többet évi 6 milliónál, ami ugye havi 500ezer forint, szerintem ez teljesíthető,

Bredpitt Monika 2016.06.27. 21:40:24

@szakasz2: én az itthoni bankhelyzetet az amerikaival hasonlítottam össze és nem a 2006 osat a mostanival, azt a bankot meg ne is emlegesd nekem, mert egy behajtóval akartak
rajtam egy olyan összeget követelni, amivel nem is tartoztam

Bredpitt Monika 2016.06.27. 21:44:13

@masada: na ezt még nem hallottam, sőt, inkább az ellenkezőjét, miszerint (talán az első posztom után olvastam) ilyen írást még HA sem tudna gyártani (sokan emészthetetlennek tartották)

egyébként is a HA egy olyan bérblog, ahol a magyarokat csak szidni lehet, nem tudtad?

blackhairlady 2016.06.27. 21:46:17

@diggerdriver: a mi fecskeink elrepultek, 5 fiokabol 2 kiesett vagy kiloktek, a tobbi igen hamar megtanult repulni.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 21:51:05

@Az apokalipszis lovasa: @Taxomükke (UK):

ez azért valószerűtlen, mert egyrészt ott volt vele egy fiatal gyerek, másrészt meg ők tudják a legjobban, hogy ezen a környéken nem igazán jellemző, hogy valaki ki tud hozni a lakásból 100ezer forintot, mondjuk én a késbe sem gondoltam bele, mert annyira jóhiszemű vagyok

inkább azt tudom elképzelni, hogy fel akarják mérni ki van otthon és ki nincs,

itthon az egyik lakótelepen egy rendőrségi felhívást olvastam, amiben az állt, hogy figyeljük a csengőnkön való jeleket, amiket ők jelölnek meg, mindnek van jelentése, pl idős ember, vagy nincs itthon napközben, vagy délelőtt van itthon ...stb, már nem emlékszem rá pontosan, de nagyon kiművelik magukat, amíg át nem látnak rajtuk, addig próbálkoznak mindenféle trükkel

Bredpitt Monika 2016.06.27. 21:53:54

@skye8: most megnéztem a térképet, fent rexdale mellett voltam valahol , egyszer lebizajoztam a tóhoz, jó sokat mentem

Bredpitt Monika 2016.06.27. 21:55:00

@zöldeketbeszélek: most feladtad a leckét, kinyomozom a részleteket, jóban vagyok a Csiliben egy pár emberrel, milyen kicsi a világ

Bredpitt Monika 2016.06.27. 21:56:50

@Buchhalter: sok probléma van, nehéz a mostani szülők dolga, épp most kaptam egy emailt egy volt kolléganőmtől, amiben nagyon el van keseredve, nagyon jó tanuló volt a fia, aki most középiskolába jár valahová és nem tudják leszedni az okos telefonról, ami látszik a tanulmányi eredményén is, nehéz gyereket nevelni ebben a században

Bredpitt Monika 2016.06.27. 21:58:21

@kisrumpf: én szerencsés voltam , mert a könyvtárban találtam rá, de nekem az első annyira tetszett, hogy azt meg is fogom venni, ha rosssz kedvemben leszek jót fog tenni

SzZoole 2016.06.27. 22:02:19

@Bredpitt Monika: tudod,a mehecske beporoza a viragot:)))
Dehogy vilagosabb legyek,szekszualis felvilagitas:)))

Bredpitt Monika 2016.06.27. 22:02:48

@kris69: már megcsapott, de nem ijesztett meg, köszönöm a jókívánságot, arra azért nem vagyok büszke, hogy még félretett pénzem sincs, régen ez nem így volt, de hát elutazgattuk a pénzt, na lesz ez még máshogy , jó éjt

Bredpitt Monika 2016.06.27. 22:03:59

@Zoole[uk]: de nagyon bírlak, rájöttem mire gondolsz, de hogy jött ez most ide, egyébként igen, és nagyon nehéz dolog, de hogy miért azt nem tudom

Bredpitt Monika 2016.06.27. 22:05:17

@Az apokalipszis lovasa: már le vagyok lassulva, mosoly témában

Bredpitt Monika 2016.06.27. 22:08:39

@Csodabogár: sajnos színházban mostanában nem voltam, még a Digger darabjára sem jutottam el,

de a gyerekprogramok tekintetében is nagyon színes itthon a választék, én pl büszke vagyok arra, hogy az M2 t ha jól emlékszem 2013 ban megválasztották Európa legjobb gyermekcsatornájának

szóval jó egyetérteni azokkal, akik azt mondják, jó itthon

SzZoole 2016.06.27. 22:09:44

@Bredpitt Monika: jolvan na,csak huzom az agyad:)))
Elmeselted neki,hogy neked milyen volt az elso?:)))
Huztam aludni,reggel repulok Mo.-ra.

Bredpitt Monika 2016.06.27. 22:12:01

@montroyal ( CAN qc): még most is vannak a Csiliben táncos esték ha jól emlékszem egyszer egy hónapban, nagy élet van a Csiliben, én nagyon szeretem Erzsébetet, itt még tűzijáték is volt augusztus 19 én, de aztán azt lefújták anyagi okok miatt

Bredpitt Monika 2016.06.27. 22:12:40

@Zoole[uk]: na tessék, most meg majd nem tudok aludni

SzZoole 2016.06.27. 22:15:17

@Bredpitt Monika: gondolj a ket Zolira,biztos szep almod lesz...:)))

Bredpitt Monika 2016.06.27. 22:17:33

@blackhairlady: sajnálom, ha rossz élményeid voltak itthon, ha jól emlékszem bpetya ajánlgatta egyszer , hogy ha Kaposváron járok akkor elkalauzol, de aztán jól eltűnt innen, na ez az a város, ahol még soha nem jártam, pedig tényleg bejártuk az országot a szüleimmel annak idején,

volt a Tájak Korok Múzeumok sorozat, amiben lehetett bélyeget gyűjteni és ha összegyűjt egy bizonyos mennyiség, akkor kaptunk egy jelvényt, hű de nagy szám volt az akkor

akkor további szép élményeket itthon, jó éjszakát, hulla vagyok

Bredpitt Monika 2016.06.27. 22:20:32

Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta, abban a reményben megyek aludni, hogy most hazacsábítottam egy csomó embert......

SzZoole 2016.06.27. 22:20:48

@Bredpitt Monika: joejt Monix,majd holnap integeteg neked ha Pest felett repulok:)))

33621 2016.06.27. 22:48:58

Meghalt Bud Spencer! :-(

Herr Géza 2016.06.27. 22:52:58

@33621: Bocs, ezt szántam válasznak: örök béke neki.

pappito · http://pappito.com 2016.06.27. 23:09:37

@puhacica: most ünnepelték a karácsonyt? fura :)

Herr Géza 2016.06.27. 23:15:18

@33621: Igen, ezt is este hallottam. Sajnâlom öt is, nagyon bírtam Schimanski-ként, no meg volt még késöbb jónéhány nagy szerepe.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.27. 23:15:41

Bróhaha és Izland az EB-n is megcsinálta az Engxitet...
Hülye angolok, angol hülyék, ekkora szégyent...

:-)))))))))))))))))))))))))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.27. 23:16:52

Az öreg Spencernek meg RIP... :-((
Épp ma jutott eszembe, hogy vajon mi lehet vele, hogy bírja...érdekes.

2016.06.27. 23:42:29

@geegee: Egy heten (!) belul ketszer szalltak ki Europabol, ez meg a Celticnek se sikerult :D

Muscari 2016.06.28. 00:06:48

@Herr Géza: ő is? De kár, mennek el szépen sorban :-(

montroyal ( CAN qc) 2016.06.28. 00:25:35

@Bredpitt Monika: pont nyaron .. nehez repjegyet talalni .. amugy a cimhez a morbidon kivul a mazohistat is hozzatennem..mert abbol is kell egy jo adag Mo-ra visszakoltozni ..

grafoguru 2016.06.28. 00:45:50

@Bredpitt Monika:
"Köszönöm mindenkinek, aki elolvasta, abban a reményben megyek aludni, hogy most hazacsábítottam egy csomó embert......"

Biztos, hogy jót akarsz nekik?
A FIDESZ félmilliárd közpénzt költött ilyen célú kampányra, aztán abbahagyták.
Kidobott pénz volt. A mi pénzünk.

Buchhalter 2016.06.28. 06:54:26

@Bredpitt Monika: hát igen okosteló, az internettel kinyitottuk pandora szelencéjét.

2016.06.28. 06:58:02

@Bredpitt Monika: Ahhoz nem beszédre van szükség, hanem prosperáló(bb) országra, meg eredményekre.

Golf2 2016.06.28. 07:18:27

@Herr Géza: Pont este láttam a Derrickben de az ezüst tó kincsében is jó volt

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.28. 07:31:07

@tanato: Melyiket nevezed nagystrandnak?A hegy mellett a tavat, vagy az élményfürdőset? Nemsokára mi is ott leszünk majd, és ha ilyen 40 fokok lesznek, nem fogok tudni kijönni a vízből, tehát bele kell tudja mennem... :D
Melyikbe érdemes járni?

tanato 2016.06.28. 07:43:52

@geegee: A széktói strandot ami az élményfürdő mellett van.A domb melletti tó mára inkább Wakebord pályává,meg hátul sárkányhajó pályává alakult,de azért lehet fürödni is.
Nagyon jó strand sok medence van benne,ha meg hideg lesz be tudtok menni a fedett élmény részébe igaz rá kell fizetni.
Egyébként majd meglátod ,tényleg kis India/De ez következik a város és környéke etnikai arányaiból természetesen/

tanato 2016.06.28. 07:46:17

inforadio.hu/tudositoink/2016/06/27/kulfoldieket_zaklattak_a_brexit_utan/

Egy kis off: Brexit szövődményei orvosi nyelven.
Mint amikor az első zsidótörvények után a felbátorított idegengyűlölók elkezdték betörni a zsidók boltjait meg bemázolni különböző üzenetekkel. Retró érzés.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.28. 07:48:28

@Bredpitt Monika: "mert csak annak van joga kihúzatni a roncs autót, akinek a tulajdonában van"

na nehogymár.Ha az én placcomra valaki beállna így, kapna egy cetlit, hogy 2 napja van, utána elvinném a méh-be és leadnám vasba.Abból meg visszajönne a szállítás is, meg az időveszteség is.Hát jól néznénk már ki, ha ezt kéne hagyni, baxxa meg...
Itt a svédeknél is vannak olyanok, akik közterületen megpróbálják lerakni a roncsaikat.Még rendszám nélkül is megtalálják őket, nem tudom hogyan.Lehet hogy alvázszám alapján de akkor nagy lúzerek a roncstulajok.Láttam már pár ilyen rátűzött büntetési felszólítást, rajta van a papíron a kinyomozott rendszám is, az alapján meg mindent lehet tudni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.28. 07:53:58

@Bredpitt Monika: "állja el az ott lakók útját hogy ne tudjanak kimenni és akkor hirtelen mindenki problémája lesz az egész történet,"

Ez viszont kib@$zott nagy bunkóság, már bocs, de ilyet ne ajánlgassál lécci.Senkinek nincs köze hozzá, senki nem tehet róla hogy egy ott lakónak mi a hasfájása, oldja meg, oszt kész.De ezért egy komplett közösséget szívatni, hát ne haragudjon meg már a világ...
Pont olyan ez, mikor a gazdák/termelők/akárkik elkezdenek félpályás, egészpályás útlezárást csinálni, meg kombájnokkal feljönni Pestre.Akik meg közlekednének, általában kényszerből, azok meg nem tudnak.Ugyanakor segíteni sem, mert mondjuk nincs módjukban.Ez nagyon kötsög dolog, kifejezetten rühellem.
Most jól felhúztam magam...
:-(((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.28. 08:00:27

@montroyal ( CAN qc): Miért, nem léteznek olyanok, hogy egyenes szálú hajú szőke feka, pici orlukkal, vékony szájjal? :D
De kínaiból is megnéznék már egy kétméteres, kerexemű, szőke göndör, világos bőrű egyént...
:-)))))))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.28. 08:03:30

@tanato: Aham, köszi.Ismerem nagyjából mindkettőt, szeretjük is, de tavaly nyári az utolsó tapasztalat... :D

A wakebord-tavat még mindig bezárják valamikor kora este ilyen hat óra tájban??A barmok...miért nem lehet kimenni éjszaka fürdeni?!?!?!Akkora állatság, hogy döbbenet.De még mondjuk az este 10 is okés lenne.De hogy hatkor, egy tavat??

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.28. 08:15:13

@mojyo: Cetlic lesz az... Én legalább is így hívom...:DDD

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.06.28. 08:38:21

@Bredpitt Monika: En meg nagyon nem szeretem Erzsebetet, honvagyam van Ujpest utan (gondolhatod, akkor mennyire vagyok elegedett ezzel a kerulettel...). Remelem nem sokaig huzzuk mar itt, de a sulit mar biztosan nem itt kezdi a gyerek, meg egy iskolarol sem hallottam semmi jot. Sot, az oviban ova intettek a keruleti suliktol.

tanato 2016.06.28. 09:32:56

@geegee: MOndjuk főszezonban 7-kor de így is kevés.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.28. 09:56:37

@33621: ó a rohadt életbe. Pedig úgy feldobott az izlandi meccs, s most meg tessék, csupa rossz hír

puhacica 2016.06.28. 10:32:14

@pappito: igen, mert hogy most van a tel kozepe. kis karacsonyi kiadasu farmer's marketet tartottak. :)

Herr Géza 2016.06.28. 11:57:34

@kisrumpf: Téged is feldobott? Szétdrukkoltam magam, mindig megfogott, ha a "birka" nyer az "oroszlán" ellen :))))))

blackhairlady 2016.06.28. 11:59:29

@Bredpitt Monika: Ma az OTP-ben es az okmanyirodaban kivetelesen kedves es segitokesz ugyintezok voltak, szoval alakul a pozitiv kep:))

GQ 2016.06.28. 13:00:52

@tanato: bocs, de szerintem nulla írói vénája van a posternek - vagy csak túl sok mufurc arc jött vele szemben a post előtt. fájt olvasni, nem is ment végig. a többi gondolatom megtartom magamnak, nem volna ildomos. sorry

marczy 2016.06.28. 13:01:32

"Egy páran elkezdtek ijesztgetni, azzal hogy Dzs-vel fogják anyakönyvezni."
Ha a gyerek kettős állampolgár, akkor nem érvényesül ilyen automatizmus. (Ha nem az, de a magyaron kívüli 13 elismert nemzeti közösség egyikéhez tartozik, akkor is más szabályok vonatkoznak rá, de ez itt nem játszik.)
Ha a gyerek kizárólagosan magyar állampolgár, de külföldön születik, akkor előfordulhat, hogy a hatóságok ismerik a magyar névadási rendszert, így az újonnan adni szándékozott, Magyarországon még nem bejegyzett név adhatóságáról igazolást kérnek. Ausztriában volt ilyen: magyar(!) igazolást kértek, tehát ilyen esetben is le kell(het) folytatni az utónevek bejegyzésére vonatkozó magyarországi eljárást.

A jogszabályi környezetet célszerű megismerni, és nem szóbeszédekre hagyatkozni.

Én csekket magyar bankba jó 20 éve adtam be utoljára... Érdekes, Ausztriában működik ez a csekk-dolog simán, bementem vele az osztrák bankba, és fizettek, mint a katonatiszt, csak úgy ropogott az euró...

marczy 2016.06.28. 13:01:46

Ja, a harmadik dolog a kutyaszar.
Bécsben ezt is nagyon keményen büntetik. Sok a rendőr az utcákon, és állandóan mozognak, meg rengeteg helyen vannak kamerák is.
Ja, és zacskóhoz könnyű hozzájutni, feliratok mindenhol: "Nimm ein Sackerl für mein Gackerl." Ott érdekes módon ebből nincs probléma, csak "Hundesetautomaten", amiben ugye zacskók vannak.
Az más kérdés, hogy Ausztriában ugyebár van ebadó... És igen, az ebadóból finanszírozzák a gépek karbantartását, valamint a városszépítéshez és az utcaseprők fizetéséhez is hozzájárul az ebadó.

Bredpitt Monika 2016.06.28. 13:20:29

@geegee: kivancsi leszek arra mit mondasz amit leirok kesobb, az ismeros tanacsot kapott a rendorsegtol tegnap, most sietek valahova, dobbenet, hogy milyen torvenyeink vannak

Bredpitt Monika 2016.06.28. 13:24:13

@GQ: love, erre reagalok kesobb, azert kar hogy nem olvastad el, lehet te is hazajonnel, vagy itthon vagy?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.06.28. 14:04:32

@Herr Géza: nagyon jól játszottak, s amúgy is szükségem volt egy új "hősre", ha már a korábbiakkal elbántak.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.06.28. 21:44:01

@Bredpitt Monika: Szamomra az alternativ iskolatipusok.Vagy azok, amelyek a modszereikben ezekhez kozelitenek. Semmikeppen sem a hetvenes-nyolcvanas evekben ragadt allami iskolak.

Bredpitt Monika 2016.06.29. 09:53:04

@grafoguru: én mindenkinek jót akarok, üdv

Bredpitt Monika 2016.06.29. 09:57:11

@zöldeketbeszélek: tehát akkor semmi köze Erzsébethez a rossz iskoláknak, hiszen ez Újpesten is így van, meg mindenhol

az alternatív iskoláknál az a rossz, hogy elkezdheted itthon a gyereket odajáratni, mint a barátnőm, elkezdték egy bizonyos összeggel, ami emelkedett és nem tudta fizetni, nézd meg azt a gyereket, aki egy alternatív iskolából átkerül egy államiba, na az az igazi sokk

ezen kívül meg mitől jó a híre egy állami iskolának, meg mitől lesz jó a gyereknek egy állami iskolában, ha kifog egy tanárt, vagy tanárnőt, akivel nem bírják egymást, vagy bekerül egy osztályba, ahol problémás, ép értelmű gyerekek vannak, akik mellé nem jár segítség a tanárnak,

nem egyszerű a téma, nem könnyű a választás, de az, hogy kitől hallottad, hogy ebben a kerületben nincs egy jó iskola? már bocsánat, de ekkora hülyeséget ........

Bredpitt Monika 2016.06.29. 09:59:54

@GQ: "bocs, de szerintem nulla írói vénája van a posternek - vagy csak túl sok mufurc arc jött vele szemben a post előtt. fájt olvasni, nem is ment végig. a többi gondolatom megtartom magamnak, nem volna ildomos. sorry "

Erről az jut eszembe, amit jó pár éve láttam egy híradóban itthon. Meleg felvonulás volt és egy nagypapa az unokájával a vállán kivonult, hogy megdobálja őket paradicsommal.

Azért köszönöm, hogy még így is idejöttél hozzászólni. Üdvözlet

Bredpitt Monika 2016.06.29. 10:01:39

@marczy: Köszi a tanácsot, a szóbeszéddel tényleg nem érdemes mit kezdeni, végül is nálunk egyszerű volt a helyzet. EGyébként meg az ügyintézők sem tudták a dolgukat sok ügyben.

Bredpitt Monika 2016.06.29. 10:04:30

@marczy: nálunk elviekben a Közterület Fenntartó foglalkozik büntetéssel, de a múltkor is az új fitt parkban láttam őket beszélgetni, ahelyett , hogy tényleg büntetnének.

ez is nagy baj itthon, hogy hozhatnak újabbnál újabb törvényeket, de nincs betartatva az emberekkel, látnád mi van a buszmegállók környékén, a megállóban van a szemetes kuka, de ott nem lehet dohányozni, na ezt még betartják, de a csikket már nem a kukába dobják, mert az túl messze van (kb 10 méterre), tragédia az egész

Bredpitt Monika 2016.06.29. 10:12:48

@geegee: végül is jogos, hogy felhúztad magad,

de azért kell ezt a megoldást választani, ha nem is egész délelőttre elállni az útjukat, de egy tíz percre, hogy elmondja neki az ismerősöm, mi történt az egyébként mindenki magánterületén,

hogy lehet bejutni és bevontatni egy roncsautót (most kiderült, hogy nem hiányzik a két első kerék, hanem le van eresztve, tehát lehet, hogy már a garázsban lett leeresztve, a garázsba nem autó rendszám alapján lehet lejutni, hanem mobilszámok vannak regisztrálva és a mobilról tudsz felhívni egy számot, ami ha felismeri a mobilod számát kinyílik az ajtó, szóval ez is egy baromság)

A lényeg, hogy a rendőrség megoldása: te, akinek elfoglalták a garázshelyét, menj le a garázsba és kövess el valami bűncselekményt (pl törd be az autó ablakát), ekkor majd kijön a rendőrség és innen érdemben foglalkoznak az üggyel. Szerinted?

Az, hogy te bizonyítod, hogy valaki magánlaksértést követ el nem elég. Senki nem akar hozzányúlni ahhoz a rohadt roncsautóhoz , mert van rajta egy rendszám, az egy dolog, hogy kiderült már egy fantomcég nevén a kocsi (én leszedném és hiába van kamera a garázsban meg lehet oldani, aztán már el kell hogy vigye a Közeterület Fenntartó).

Bredpitt Monika 2016.06.29. 10:15:33

@montroyal ( CAN qc): nekem az lenne mazohista ha megint elmennék innen

Bredpitt Monika 2016.06.29. 10:17:23

@Buchhalter: kinyitottuk és nem lehet bezárni,

de lehet azért védekezni ellene csak több szülő kell hozzá, akiket tényleg érdekel a gyerekeik jövője és nem arról szónokolnak, hogy milyen iskolába fog járni a gyerek, hanem komolyan odafigyelnek a gyerekre és nem az van , hogy a farok csóválja a kutyát, mint ahogy annyi családnál

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.06.29. 10:17:43

@Bredpitt Monika: Annyiban van köze Erzsébethez, hogy itt élő kis/nagy gyerekes ismerőseimtől még nem kaptam olyan tippet, hogy ezt vagy azt a sulit érdemes megpróbálni. A lányom óvónői is azon a véleményen vannak, hogy ne itt járjon a gyerek suliba. Nem is az alsó tagozat miatt alakult ki a vélemény, arról többen is mondták, hogy sok helyen nagyon jó alsós tanítók vannak, hanem a felső tagozatos tanárok miatt. A magam példáján tudom, hogy nem túl jó a gyakori iskolaváltás, ezt a lányomnál szeretném elkerülni. Itt most nem fogom taglalni, hogy milyen infókat kaptam egyes iskolákról, maradjunk annyiban, hogy a férjemmel együtt úgy döntöttünk, hogy nem itt fogja elkezdeni az első osztályt.

Újpest nem az iskolái miatt hiányzik (zöldterületek, közlekedés, kertváros...), bár egyébként én a felnőtt életem nagy részét ott éltem le és a négy általános iskolám közül kettő újpesti volt. Ebből egyben nagyon jól éreztem magam, egyben meg nagyon szarul. Mivel ez már elég régen volt, semmilyen következtetést nem vonnék le belőle. Ha most Újpesten élnénk, természetesen megpróbálnék tájékozódni a helyi iskolákról, nem vakon választanék.

Újpesten egyébként van Waldorf suli, itt nincs. Egy óvodai anyukatárs szeretett volna több másik szülővel indítani egyet, de az önkormányzat nem hajlandó épületet adni hozzá (bérletre persze). Egyébként ez nem csak itt probléma, mintha a sátán találmánya lenne az alternatív iskola, úgy fáznak tőle. Itt Erzsébeten végeztem el egy 2 éves faműves képzést, a Lajtha utcában volt az iskola. Ezt az épületet évek óta nem használja senki, üresen áll, az udvart felveri a gaz. De az önkori olyan bérleti díjat szab ki, hogy nem veszi ki senki, hiszen öreg épület lévén a rezsi is tetemes télen. Na mindegy.

A Waldorf ellen az szól különben, hogy tudom, akkor érdemes belevágni, ha a középiskolát is ebben a formában tudja a gyerek végigjárni, egyébként kínlódás lesz az átmenet.
Ha valami, akkor ez támaszt bennem kétségeket.

Bredpitt Monika 2016.06.29. 10:33:56

Ha még valakit érdekel. Van egy ismerősöm, akit nagyon szeretek, egy nagyon érdekes figura, neki köszönhetem, hogy megismerhettem Kürti Sándor tevékenységét roma felzárkóztatás terén.
Átküldtem neki a linket, hogy olvassa el, ezt most kaptam tőle emailben:

"Kedves Móni !
Azért annak örülök, hogy írtál, látom, nem változtál semmit, és maradt az öntörvényű őszinteséged, és a mindent elvakító vágyad egy boldogabb élet reményében. Én viszont szeretem tudni, hogy az árnyékban mi van. Itt most egyre több ember szenved, egyre elviselhetetlenebbül. Szeretnék majd írni, de nem ígérem meg. Úgy gondolom, csak egy dologban tudunk megegyezni: amikor tehetünk valamit a gyerekeinkért, az unokáinkért, a bolygóért, Amerika népeiért (más már nem maradt), a békéért, azaz a környezetvédelemért, akkor a TISZTÁNLÁTÓ SZEMÜVEGET kell feltenni. Ezt én gondolom így. Szeretném, ha boldogulnál. "

Bredpitt Monika 2016.06.29. 10:40:54

@zöldeketbeszélek: na, erről beszélek, így már más az egész hozzászólás, konkrétumokkal, mindjárt jövök még, csak összedobom a lakást, ma itthon kell strázsálni, mert gázvezeték a cserét csinálták a lakótelepen és ma minden lakónak (65 lakás) itthon kell tartózkodni, hogy le tudják ellenőrizni nem szivárog e valakinek a konyhájában a gáz, na erre kíváncsi leszek, ha nem tudnak bejutni csak egy lakásba a 65 ből, akkor nem lesz ma 3 kor visszakapcsolva a gáz

lehet, hogy nem fogunk főzni egy darabig????

Bredpitt Monika 2016.06.29. 10:41:31

mert a gázvezeték cserét (juj)

Bredpitt Monika 2016.06.29. 10:43:35

@zöldeketbeszélek: hát ez hihetetlen, ismerem az anyukát, aki szervezkedni kezdett, nagyon kicsi a világ, még jövök egyszer pár kérdéssel

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.06.29. 10:47:44

@Bredpitt Monika: Bocsi, mobilról nem futotta hosszabbra, most laptopon pötyögök. Ebben a melegben komolyabb ebéd mint egy hideg görögdinnye, miért is kellene :)?

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.06.29. 10:48:23

@Bredpitt Monika: Én még drukkolok neki, hátha összejön...de nem igazán adok rá nagy esélyt.

Bredpitt Monika 2016.06.29. 10:59:05

@zöldeketbeszélek: végül is csak annyit akartam volna még kérdezni, hogy miket hallottál a felsősökről, vagy hogy mi az amire panaszkodnak, szerintem ki lehet írni, a kerületben sok roma van, mint kiderült a posztból, ez nagyon sokat tesz itt a latban a választásnál, nekem a tapasztalatom egyébként az, hogy problémás gyerekek pl a mi sulinkban nem is romák, tehát még ez sem lehet az indok

ezért haragszom azokra, akik most a tanárok ellen hergelik a jó népet, beküldeném őket egy iskolába, üljenek végig egy hetet, milyen jó ezeket a kis nebulókat oktatni, akiknek már semmi sem szent, és akiknek a buta szülei bemennek minden szarért, hogy jól leszúrják a tanárt, és most megint nem romákról beszélek

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.06.29. 11:20:18

@Bredpitt Monika: Lenézés, a problémák elbagatellizálása, a szülő-tanár nézeteltérések 'leverése' a gyereken, címkézés, alkalmatlan tanárok (alkoholista, agresszív, gyerekundoros) státuszban tartása, a gyerekek egymás közötti agressziójának félvállról kezelése stb. Ami tudom, nem kerületspecifikus.

Amit írsz, valós probléma. A tanárok sokszor már eszköztelenek a túlkoros vagy csak teljesen szabadjára engedett gyerekekkel szemben, de az is igaz, hogy nem mindenki való erre a pályára. Nagy általánosságban abszolút tanárpárti vagyok, ugyanakkor annyi gyerekellenes megmozdulásról tudok az ismerősök révén (nem csak Erzsébetről persze), hogy sokszor elbizonytalanodom...igen, támogatom a tanárok küzdelmét, a tankönyvreformot, a kötelező óraszám csökkenést, de a tanárok vajon támogatnák a megtisztulást a saját pályájukon?

A fanyalgók egyik érve az szokott lenni, hogy mit ugrálnak a renitens tanárok és a szülők, őket is így oktatták, ők is így tanultak és túlélték...igen, de 2016-ban nem szeretnék a hetvenes évek módszerei és elvei szerinti iskolákat már. Normális szülő jobbat akar a gyerekének, mint ami neki kijutott.

Bredpitt Monika 2016.06.29. 18:16:32

@zöldeketbeszélek: jöhet a görögdinnye, nem kapcsolták vissza a gázt, ezt nem akarom elhinni, nem is lehet tudni most, hogy mikor lesz újra gázunk..........végül is még mindig jobbak vagyunk, mint az ősemberek, ők még a tüzet is kővel csiholták

én emlegettem azt a bizonyos H2O programot, volt szerencsém lent járni Hejőkeresztúron, ahol a gyerekek nagy része roma, az iskola az egyik legsikeresebb az országban,

amikor jártam találkozókra azt hallottam azoktól, akik a tanárokat tréningelik, hogy az egész projectben a legnehezebb feladat pont az, hogy a tanárokat átképezzék és egy másfajta szemléletet tudjanak elsajátítani, érdekes módon nem nagyon reklámozzák ezt sehol, most nem is tudom, hol tartanak, hány suli csatlakozott már,

amikor lementem oda úgy éreztem, hogy le akarok oda költözni csakhogy a lányom egy ilyen suliba járhasson, mindjárt belinkelek valamit, esetleg még egy suliba is járathatjátok a gyerekeiteket

2016.06.29. 19:20:54

@Bredpitt Monika: Mivel az emberek többségének teljesen "jó", az ami van, így nem sok értelmét látom. Valószínűleg az emberek többségéből már maga a hit is hiányzik. Digger írt egyszer egy posztot a Mit tehet a kisember? címmel. Ott mindent leírt, amit el lehet mondani erről a témáról.

Amilyen fajta reformok kellenének, azok túl sok embert érintenének hátrányosan. Ez van akkor, amikor az állam eljátssza a gondoskodó atya szerepét, és osztogat ész nélkül. Pár példa: teljes adóreform, teljes nyugdíjreform, szociális kiadások megvágása (nincsen gyed, gyes és így tovább), korrupció minimálisra szorítása, fix jogi és gazdasági háttér biztosítása a kiszámíthatóság végett. Kezdésnek. De a politikus a következő választásig lát csak, semelyik sem olyan hülye, hogy ezeken változtasson. Egyrészt, azonnal politikai öngyilkosságot követne el, másrészt ő pont ebben a balkáni rendszerben érzi otthon magát.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.29. 21:10:08

@Bredpitt Monika: Mondom, rátennék egy ragacsot, hogy van két napja elvinnie a sz@rát, vagy különben evitetem a méhbe és leadom vasba.Ha nem viszi el, akkor egy akármilyen roncs autó is van olyan súlyú, hogy, hogy a tréler 10-20 ezer forintos árát is visszahozza.Vagy ha kegyes vagyok, akkor leraknám valahol közelebb, ahol senkit se zavar; így nem jön vissza pénz, de nem is kerül annyiba és felszabadul a parkolóhelyem.Utána pedig rakatnék ilyen felállítható akadályt, hogy fizikailag se tudjon senki se odaállni a placcomra.De ez nonszensz, hogy hagyom, hogy hetekig, hónapokig ott álljon egy ilyen szar.És hogy vitték be oda?Még lábon?A magán területnek bztos hogy van egy kezelője,azt nem lehet elérni, hogy intézkedjen?Ha meg télleg b@szik mindenki a dolgát végezni, egy éjjel véletlenül essen le a rendszáma és akkor már jöhet a rendőrség.Még lehet, hogy ez a legtisztább, a fantomcég úgy sem mer a rendőrökkel civakodni...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.29. 21:29:19

@Bredpitt Monika: " dobbenet, hogy milyen torvenyeink vannak"

Na, hát ezért nem költözünk haza Magyarországra...
:-)))))))))))))

Itt felénk mindenféle parkolási, várakozási, vagy sima utcaterületnek van egy felelőse, általában egy parkolási cég.Ha beáll valaki a dedikált, privát helyemre (sima társasház, nincs kerítés, vagy sorompó, kapu, stb...) és én ezt észreveszem és nem teccik, akkor telefonálok, kijönnek, észlelik a dolgot és vagy előkerítik a tulajt, először nyilván szép szóval, nem anyázva; vagy ha nem tudják, nem jön, nem akarja, akkor elviszik a kocsit, akármit, ami ott áll a p!cs@'ba...Ennek így kéne működni mindnehol. De, mint tudjuk, Magyarország a korlátlan lehetőségek hazája, Amerika a faxban sincsen hozzá képest...
:D , bár inkább >:-[[

Mondom, essen le az a rendszám éjszaka, csak egy nagyobb pajszer kell, de vigyázzatok, ne koppanjon, mert felébred valaki és lesz tanú... :D Vagy valakivel húzzátok ki onnan, ha kérdezik, mondd hogy a tiéd, hisz úgyis a te helyeden állt, nem köthet bele senki.

TTamara 2016.06.30. 08:00:36

Hú, mi Pesterzsébetről jöttünk el 2 hónapja. Én oda jártam szakközépbe 15 éve, szóval le voltam döbbenve, hogy mennyit romlott a környék azóta. 2012-ben költöztem oda, először nem voltak akkora gondok, vagy csak nem tűnt fel elsőre.

Egy idő után csak az tűnt fel, hogy nem látok embert az utcában, aki ne a kis felest tolná be, nem szaratná a kutyáját a járdára. A kisebbség pedig a ház folyosójának közepére szerette szaratni a kutyáját, mi meg kerülgethettük. A felettünk és alattunk lakó szomszédok meg mintha valami értelmi fogyatékosok lettek volna, nem fogták fel, hogy a kutyájuk hajnal 6-kor ugat hétvégén is.
Borzasztó lett már a végére, szóval én nagyon örülök, hogy már nem ott vagyunk.

TTamara 2016.06.30. 09:00:19

@Bredpitt Monika Nem tudtam, hogy kinek kell címezni az előző kommentemet, de ha jól látom, megtaláltam :)

Bredpitt Monika 2016.07.01. 00:02:29

@TTamara: jól látod, Jézusom, ez úgy hangzik, mintha a mi házunkban laktál volna, ami a reggel hatos kutyaugatásra vonatkozik, nekünk szerencsére olyan jól alakult a kis közösségi életünk, hogy minket ez kárpótol mindenért, ezen kívül itt azért senki nem lövöldözik egy moziban pl, mint Amerikában

Bredpitt Monika 2016.07.01. 00:05:50

@geegee: nincs tréler, mert nem viszik el, senki nem hajlandó rá, az egyetlen megoldás, igen, amit mondasz, hogy le kell szedni a rendszámtáblát, de mivel már becsületesen akart eljárni a garázs hely tulajdonosa, ezért a fényképet elküldte rendszámmal a hatóságoknak,
előbb utóbb kell, hogy valamit csináljon, ügyesen ki fogják sütni, de azt gondolom, hogy ez megint egy olyan eset, amit a politikusok elé kell tárni és ezeken a törvényeken változtatni kell

Bredpitt Monika 2016.07.01. 00:07:18

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ezt a mantrát nagyon nehezen veszi be a gyomrom, de nagyon nehezen, már éjfél elmúlt, így inkább szépeket álmodom arról, hogy ............

egy jó tündér megváltoztatja a dolgokat pozitív irányba

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.07.01. 21:07:53

@Bredpitt Monika: Jaa, hát úgy már télleg nehéz...Amint elkerült onnan az a szar, én rögtön rakatnám fel a parkolóhely tulaj helyében azt a csöves állvány vackot, ami az illetéktelen parkolás ellen véd.
Ez az ellen is véd...! :D
A politikusokkal vívandó harchoz sok sikert és kitartást, nem merek kecsegtetni semmi jóval... :-|

Bredpitt Monika 2016.07.02. 16:25:03

@geegee: végre elkerült a roncs autó, véletlenül tényleg betört az ablaka, na erre kijött a rendőrség, a blokkolót meg majd javaslom az ismerősömnek, nem rossz ötlet, és úgy tűnik szükségszerű is,
egyébként az ilyen dolgokat is jelenteni kell a politikusoknak, csináljanak rendet a rossz törvények terén.....

bpetya75 2016.07.06. 14:09:40

@Bredpitt Monika:

Valóban jó rég nem jártam erre. De az acc-om azért még meg van, lehet üzenetet küldeni ;-)

bpetya75 2016.07.06. 14:26:51

@zöldeketbeszélek:

"A Waldorf ellen az szól különben, hogy tudom, akkor érdemes belevágni, ha a középiskolát is ebben a formában tudja a gyerek végigjárni, egyébként kínlódás lesz az átmenet.
Ha valami, akkor ez támaszt bennem kétségeket."

Körülbelül a 7 és a 14 éves kor komoly fejlődési szakasz lezárultát jelenti a gyerekeknél. Ezért (nyilván általánosságban) nem jelent törést egy Waldorf oviból hagyományos iskolába menni, vagy W általánosból hagyományos középsuliba. Bár inkább csak Waldorf jellegű volt, de efféle oviba járt a két nagy, és semmilyen hátrányuk nem volt az általánosban.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.07.07. 16:09:19

@bpetya75: az ovit a lányom hagyományos formában járja, de nagyon elégedett vagyok mind a programjukkal, mind az óvónőkkel (egy óvóbácsi is volt gyakorlaton). Az ovi-általános iskola átmenettől nem féltettem volna (csak azért nem néztünk Waldorf ovit, mert messze lett volna és drága), de az általános iskola-középsuli átmenettől igen. Nagyok a kétségeink, mert nagyon kevés alternatív középiskola van. Persze hol vagyunk még ettől...

@Bredpitt Monika: Nagyon érdekes, amit linkeltél, de én semmiképpen nem járatnám a lányomat ilyen suliba (hacsak nem ott élek és nincs más választás), mert a lányom semmilyen szempontból nem hátrányos helyzetű. Nagyon érzékeny, okos, tehetséges (az eddigi felmérések szerint), jók a szociális kompetenciái, gyorsan tanul. Éppen csak azt nem szeretném, hogy a kreativitását, lelkesedését a magyar állami iskolarendszer letapossa.

Bredpitt Monika 2016.07.07. 22:32:36

@bpetya75: de jó, hogy látlak, majd szavadon foglak és mehet a városnézés, amit ígértél, még mindig nem láttam Kaposvárt, üdv

Bredpitt Monika 2016.07.07. 22:37:24

@zöldeketbeszélek: nem mindenki hátrányos helyzetű az iskolában, igazából maga az oktatási forma az ami nagyon különleges, engem is ez fogott meg,

normál iskolákban is, ahová nem hátrányos helyzetű gyerekek járnak, vannak olyan tanulók, akik visszahúzódóak, nehezen tanulnak, nehezen kommunikálnak, nekik is nagyon jó ez a program, azt meg külön jó volt látni Hejőkeresztúron, hogy megférnek egymás mellett cigány és nem cigány tanulók és hogy milyen kiemelkedő eredményei vannak a sulinak

2016.07.08. 08:02:51

@Bredpitt Monika: Ez nagyon jó hogy a "kisebbséggel" kapcsolatban így érzel, sajnos nekem egészen másak a tapasztalataim. Annyira másak és rosszak hogy le sem írom.

tanato 2016.07.08. 09:05:39

@Bredpitt Monika: @Turchi: Nézzétek,akárkinek akármilyen tapasztalatai vannak a romákkal kapcsolatban,meg kell találni a békés egymás mellett élést mert demográfiailag nekik áll a zászló főleg az ország bizonyos, de egyre nagyobb területein.Nekem mivel a beteg "anyag"-om 30-40%-a roma lakos vannak jó és rossz tapasztalataim is.Vannak már felsőoktatásban részt vevő vagy azt már elvégzett cigány fiataljaim is,de sajnos kevés még arányaiban.És vannak persze sokszoros börtönlakó agresszív romáim is/kaptam már én is életveszélyes fenyegetést én is:Nem éred meg a HÚsvétot,miattad halt meg a bátyám pl./
De gy biztos a korfájuk jobb mint a mienk,egyre több a gyermek és a fiatal közöttük,és egyre erősebb köztük a roma öntudat,roma identitás.Régebben ez nem volt jellemző,inkább sokan magyarnak,fehérnek akarták magukat beállítani.
Nem volna jó megérni a jelenlegi USA szélsőséget/Két fehér rendőr lelőtt ugye 2 feketebőrűt,válaszul két fekete orvlövész lelőtt 4 fehér rendőrt.

2016.07.08. 09:11:54

@tanato: Én egyetértek veled ebben csak kár hogy eddigi életem során ők nem értékelték az én toleranciámat. Ők nem toleráltak minket. Nekem viszont a saját életem, életünk a fontosabb. Én nem támadok de védekezni sem szeretnék állandóan. Túl sokat ártottak eddig nekünk hogy a véleményem ebben változzon.

tanato 2016.07.08. 09:15:26

@Turchi: Nem lesz egyszerű az együttélés,ebben igazad van,de nincs más alternatíva,illetve egy ,Határátkelő program.

2016.07.08. 09:21:27

@tanato: De mi éppen most jöttünk haza DD. Azért kell hogy legyen más alternatíva is, az egyoldalú tolerancia sosem működik.

tanato 2016.07.08. 09:36:11

@Turchi: Nyilván ha ők nem lépnek a mi egyoldalú toleranciánk nem fog eredményre vezetni.No a kérdés élesedik napról napra,sokminden jöhet még,lehet jobb és egészen rossz forgatókönyv is.De mondom, az erősödő cigány öntudat,identitás fordulhat jó irányba ,de lehet akár egy ISIS szerű rossz irányú magyar és fehérbőrű ellenes szervezettség is.

2016.07.08. 09:42:39

@tanato: Ó, azért ennyire messzire nem mennék a következtetésekben. Úgy gondolom, csak úgy senki nem fog megváltozni, ahhoz kell jó pár körülmény is ami megváltozzon.

bpetya75 2016.07.08. 09:59:04

@zöldeketbeszélek:

Elképzelhető, hogy az általános/középsuli váltás mostanában rázósabb, mert eléggé barom módon "építették fel" vagy inkább hányták össze a tananyagot a hagyományos tanrendben. Teljesen ledöbbentem, hogy a hetedikesünk év végére már a második világháborúról tanult. Arról nem is beszélve, hogy egy olyan érdekes indítható tantárgyat, mint a földrajz, a lemeztektonikával kezdenek el. Mintha az lenne a cél, hogy mindenképpen utálja meg a gyerek.

@Bredpitt Monika:

Rendben, tedd azt ;-)

@tanato:

Szerintem ez az erősödő cigány öntudat gazdasági alapú. Ha cigánynak vallja magát, több helyről, és összességében több pénzt kap.

tanato 2016.07.08. 11:47:51

@Turchi: @bpetya75: Szóval arról van szó,hogy sokan kezdenek büszkék lenni a cigányságukra,újra tanulják az elfeledett nyelvet,újra felveszik a régi szokásokat ami nem volna baj,a baj csak az hogy ez sokszor magyarellenes éllel is párosul.Én szoktam olvasgatni a FB-on az engem bejelölt fiatal roma betegeim egymás közti beszélgetéseit amiben sokszor vannak magyarellenes kijelentések/majd megkapják,majd mi megmutatjuk nekik sőt durvább is, szemét magyarok stb./
Természetesen a Petya által írt gazdasági okok is bannak.

bpetya75 2016.07.08. 13:13:51

@tanato:

Hát ja. Jó lenne felismerni végre, hogy a rasszizmus nem az europid rassz jellemzője, hanem az összesé.

tanato 2016.07.08. 14:56:48

@bpetya75: Bizony,elég ha csak az afrikai törzsi háborúkra,vagy az ázsiai népek egymás elleni háborúira gondolsz.Na meg a fekete fehér ellentétekre.

Bredpitt Monika 2016.07.13. 22:29:00

@Turchi: kis fáziskéséssel válaszolok, nekem tényleg szerencsém van úgy tűnik, mert az összes inzultus ami itthon ért, nem romákhoz kötődik, de azért tudom, hogy sok embernek meg velük kapcsolatban van rossz élményük,

tényleg itthon vagytok most?

Bredpitt Monika 2016.07.13. 22:33:33

@tanato: az egész rendőrös történetről nem is tudnék, ha nem linkelted volna ide, a múltkor már megkértem férjemet, hogy ne is mondja mi történik, mert szinte minden napra jut valami az erőszakból, de most már a világban is ez van,

azért az jó lenne, ha nem festenéd az ördögöt a falra, itthon azért sem fogunk ide jutni, mert itt nincs az embereknek fegyvere, sajna ez nagyon el lett szúrva az USA-ban, erre mondta a kedvenc humoristám Al Franken: Úgy lehetne visszaszerezni az emberektől a fegyverüket, hogy ígér az állam érte egy adag kokaint.

tanato 2016.07.13. 22:41:24

@Bredpitt Monika: Most még nem tartunk ott,azután hogy 50 év múlva az etnikai arányok megváltozása hová vezet,azt majd meglátják az akkoriak.

2016.07.13. 22:42:39

@Bredpitt Monika: Hello, igen, itthon vagyunk. Még nem döntöttem el hogy ennek örüljek vagy sem DD.
A témához kapcsolódóan, nyilván mindenkinek másak a tapasztalatai, nekünk az jutott amit írtam. Pedig nagyon nem keressük a bajt. Talán az ok hogy olyan házban laktam több mint 10 évig ahol kellő kiképzést kaptunk az említettektől. Ott ért minket a legtöbb baj. A többi már csak ráadás.

Bredpitt Monika 2016.07.13. 23:09:15

@Turchi: remélem örülni fogsz neki végül, kíváncsi vagyok,

a poszt elején írtam, hogy egy házaspárnak ajánlom, akik most jöttek haza az USA ból 15 év után, ő is tanárnő és lett is egyből állása, neki most nagyon jók a tapasztalatai, és elkezdte olvasni a Határátkelőt, így most van még egy rajongója a blognak, sok sikert itthon mindenkinek

Bredpitt Monika 2016.07.13. 23:11:05

@tanato: erre majd belinkelek valamit, ha megtalálom jó éjt

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.07.15. 05:24:46

@Bredpitt Monika: Na, jól van, örülök, pár napja épp gondoltam a dologra.Elképesztő, hogy ilyesmit meg lehet csinálni.
Hát ja, van a politikus, meg van a fogadóórája, aztán kérdés, hogy történik-e bármi is...

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása