oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 25. 06:38,  Gondolatok a brit kilépésről 261 komment

2016. június 25. 06:38 Határátkelő

Gondolatok a brit kilépésről

Nem kis égszakadást és földindulást okoztak a brit választók azzal, hogy megszavazták, Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból. A lépés rengeteg kérdést vet fel (sőt, kis túlzással talán csak kérdéseket vet fel), amelyekre egyelőre nem nagyon tudjuk a választ. Tegnap azt kértem a szigetországban élőktől, hogy aki gondolja, írja meg, hogyan látja a helyzetet. Nos, Franky megtette, jöjjön tehát az ő írása (és két képe). (A lehetőség továbbra is adott, a felhívás él, a cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.)

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata. Te min változtatnál Magyarországon, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? A határidő június legvége és persze nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva!

dover.JPG

„Ezen is túl vagyunk, a brit nép döntött, és külön utakat kíván járni. Azt, hogy jobb lesz így vagy nem, illetve kinek lesz jobb és kinek nem, szerintem nincs élő ember, aki most meg tudná mondani.

A döntés mindössze annyi, hogy az ország nem kíván az Európai Unió tagja lenni, de, hogy milyen kapcsolatokat kíván ápolni a közösséggel vagy az egyes tagállamokkal, az a most következő tárgyalások eredményétől függ majd. Bár mindkét oldal próbálta elhitetni a kampányban, hogy ez lesz, meg az lesz ha, a valóság szerintem nem fekete vagy fehér és nem is lesz az.

Mi vezetett idáig?

Most mindenki tudni véli, hogy miért döntött a britek többsége úgy, ahogy, sokan idegengyűlöletet és nacionalizmust látnak, és a bevándorlást látják a fő kiváltó oknak, ezek azonban csak rész igazságok, még ha meghatározó részei is a döntésnek.

Én rengeteg angol kollégával beszélgettem a dologról, így az ő elmondásaik érzéseik alapján alkotok képet. Tudni kell, hogy az angol nacionalizmust, angolságot szándékosan és erőszakosan elnyomják már egy ideje, ami érthető frusztrációt vált ki sokakból.

Ha angol lennék, akkor engem is zavarna, hogy egy kérdőíven például, lehet valaki Welsh, Scottish vagy Irish, de English nem, csak British. Ezek az emberek most úgy érezték, végre lehetőségük van kinyilvánítani angolságukat.

Aztán vannak, akik valóban a korlátok nélküli bevándorlástól tartanak, illetve abból van elegük, hogy nincs lehetőség kigyomlálni azokat, akik nem a tisztességes megélhetés miatt jönnek ide.

Közülük is sokakat az EU tervezett bővítése, különösen Törökország esetleges csatlakozása aggaszt, azért valljuk be, ha a 75 milliós török lakosságot korlátozás nélkül rászabadítják Európára, az tényleg elég félelmetes.

Meg kell említeni az Európába érkező menekültáradatot is, amit egyes tagországok tárt karokkal várnak, és csak idő kérdése mikor kapnak valami féle személyazonosító okmányt ezzel együtt pedig szabad mozgást az EU-n belül.

A közelmúlt terroristaakciói a kontinensen érthető módon erősítették ezt a félelmet, és az emberek a szigorúbb határellenőrzésben látják a megoldást, aminek nyilván van szerepe, de csak része a védekezésnek, de ez más téma.

Szavazhattak ugye a Brit Nemzetközösség Egyesült Királyságban élő állampolgárai, akik nagy része valószínűleg szintén a kilépésre voksolt. Valljuk be, érthető, ha egy ausztrált vagy kanadait zavar, hogy mindenféle jött-ment, nyelvet nem beszélő kelet-közép európai korlátozások nélkül jöhet ide, míg nekik a közös nyelv és történelem, ennél fogva egymáshoz sokkal közelebb álló kultúra ellenére kemény feltételeket szabnak még a tartózkodáshoz is, a munkavállalásról nem is beszélve. Talán ők most azt remélik, hogy ha az olcsó kelet-közép európait kivonják az egyenletből, akkor nekik könnyebben nyílnak meg a kapuk.

Elindult a Határátkelő Instagram-oldala, gyere és kövesd te is! Jobbnál jobb képek és exkluzív tartalom vár a világ minden tájáról!

A végére hagytam azt a tábort, akik nem a bevándorlás és a nacionalizmus miatt döntöttek úgy, ahogy. Róluk mindenki szeret megfeledkezni, pedig sokan vannak, lehet, hogy többen, mint az előző három csoport. Ők a brit identitást, hagyományokat féltik és legfőbb aggályaik az EU által az országra tukmált szabályozások, törvények, rendeletek.

Csak egy példát említenék, régen a temzei hajózásnak hagyományai voltak, ötéves gyakorlati képzés és komoly elméleti és gyakorlati vizsgák letétele után lehetett valaki kapitány a Temzén.

Néhány éve ezt meg kellett változtatni kettő éves, főleg elméleti képzésre, a szabályozásokon sokat lazítottak, mert azokat összhangba kellett hozni az EU-s irányelvekkel.

Persze, hogy a folyót elárasztották az új generációs hajósok, akik lenyomták a béreket, nemzedékek óta működő vállalkozásokat ütöttek ki, mert ugye a régi iskola kapitányai, jogosan, megkérték a tudásuk és tapasztalatuk árát, de a minőség ugye ritkán tud versenyre kelni az olcsóval.

Ez csak egy példa egy területről arra, hogyan mérgezi meg az EU durva beleavatkozása az egyes tagállamok belügyeibe a kapcsolatát azok állampolgáraival. Mert őszintén, miért Brüsszelnek kellene megmondania, hogy az Egyesült Királyság folyóin milyen szabályozások vannak érvényben?

Mi a következő lépés?

Pár szóban, a végletekig leegyszerűsítve írnék arról, hogy néz ki egy ilyen kilépési folyamat, mert a médiát böngészve elég nagy a zavar. Az első, amit a brit kormánynak tennie kell, megnyomni a kilépés gombot, vagyis aktiválni a 2009-es Lisszaboni Szerződés 50. cikkelyét.

Ez még a nyár folyamán megtörténhet, de Mr. Cameron lemondását és ennek okán a brit kormány elkerülhetetlen átrendezését figyelembe véve, akár őszig is elhúzódhat.

Ez az úgy nevezett „point of no return”, vagyis ha ez megtörtént, az Egyesült Királyság nem táncolhat vissza, ki fog lépni az Európai Unióból. Innentől két év áll rendelkezésre, hogy a kormány és az EU, illetve a tagállamok kormányai tárgyalásokat folytassanak és megegyezzenek a kilépés mikéntjéről.

Ez elég összetett, mert elméletileg lehet külön megállapodásokat kötni az egyes tagországokkal, de csak akkor, ha az EU parlamentje is jóváhagyja azt. Vagyis elméletileg a britek köthetnek megállapodást a Magyar Kormánnyal a pálinka vámmentes importjáról, de csak akkor, ha ehhez Brüsszel is hozzájárul.

Persze nyilván a görög képviselők nem fognak igennel szavazni, kivéve, ha az ouzóra is hasonló megállapodást tudnak kikardozni mondjuk, de lehet, hogy nem kell az ő szavazatuk, mert elég megvenni a németeket a sör vámmentes importjával. Szóval megy majd a bokszolás, egyezkedés, ezért írtam, hogy a dolog korántsem fekete vagy fehér.

westminster.JPG

A két év letelte után vagy véglegesítik a kilépést és érvénybe lépnek az új megállapodások, vagy, ha az összes tagállam egyet ért, meghosszabbítják a tárgyalási időszakot, ha lennének még elvarratlan szálak.

Ami a lényeg, amíg a kilépést nem véglegesítik, addig ez EU-s rendelkezések érvényben maradnak, utána viszont semmi nem fogja kötelezni a briteket, hogy azokat szem előtt tartva cselekedjenek, hozzanak törvényeket például.

Mit jelent ez nekünk?

Mit jelent ez az Egyesült Királyságban élő magyarok, vagy egyéb közép- és kelet-európai népek számára? - ez az a kérdés, ami most mindenkit a legjobban foglalkoztat.

Itt jegyezném meg, hogy nem csalódtam a magyar társadalomban, a szavazás eredményének ismeretében gyorsan elárasztották a közösségi oldalakat meg a médiát a kárörvendő írások és hozzászólások, hogy „vége a jó világnak, hazazavarják a magyarokat”.

El kell keserítsem a rosszindulatú tábort, mint a fentiekből már sejthető, úgy bő két évig ez még nem valószínű. Utána nem tudjuk, mi lesz, minden a tárgyalások eredményétől függ.

Ugyan a nép kifejezte akaratát, hogy nem kér az Unióból, de a 650 parlamenti képviselőből úgy 450 fő maradáspárti, márpedig a törvényeket ők hozzák majd.

Nem fognak szembe menni a népakarattal, ez nem holmi kelet-közép európai banánköztársaság, de könnyen elképzelhető, hogy a tárgyalásokat olyan mederbe terelik majd, hogy a maradáspártiaknak megmutassák, az EU-n kívül is van élet, miközben az elszakadás pártiak legfőbb aggályaira is válaszolnak.

Könnyen elképzelhető, hogy a szabadkereskedelem, amely a brit gazdaságnak igen fontos, (részleges) megtartása fejében a szabad mozgás (részleges) megtartását kell adniuk.

Amit mindenképpen várok, illetve remélek, hogy képesek lesznek viszont megválni az ingyenélőktől, a bűnözőktől. 2011-ben, mily meglepő, EU-s szabályozás által kötelezve, eltörölték a Home Office regisztrációt.

Csak az EU azt nem érti, hogy míg minden más tagállamban kötelező valamilyen személyazonosító okmányt magánál tartania az embernek, addig az Egyesült Királyságban nem, így a kötelező regisztráció megszüntetésével gyakorlatilag az EU-s bevándorló azonosíthatóságát szüntették meg. Hasonlóképpen az elítélt bűnözőt ki sem utasíthatják az országból, mert EU-s polgárként bármikor visszatérhet.

Ezeken a területeken tehát várhatóak változások. Igen, valószínűleg előbb-utóbb a magyaroknak, meg az összes többi népségnek is regisztrálnia kell a Home Office-nál, elképzelhető, hogy vízumra, tartózkodási engedélyre is szükség lesz majd, ekkor egyénileg megvizsgálják és elbírálják az illető igényét.

Itt lesz majd fontos a makulátlan CRB (az erkölcsi bizonyítvány itteni megfelelője), itt lesz majd lényeges kit kaptak bliccelésen a metrón például. Nyilván a britek is előbb fogják kivágni a büntetett előéletű vagy szabálysértő, munkanélküli élősködőket, mint az adófizető, szabálykövető embert.

Az biztos, hogy aki még nincs itt, de szeretne jönni, annak nehezebb lesz, már csak azért is, mert a munkáltatók is bizonytalanok, és nem feltétlenül akarnak egy friss bevándorlót felvenni, betanítani, aki aztán lehet, hogy elhasalna a vízumkérelmen, ha arra kerülne sor.

Ha már vízum, láttam a riasztó számadatokat, hogy hány százaléka nem felelne meg a mostani EU-ból érkezett munkavállalóknak. Ha egy kevés eszük is van a brit tárgyaló feleknek, a legkevésbé szeretnék majd a mostani, nem EU-s munkavállalókra vonatkozó szabályokat rákényszeríteni az EU polgáraira.

A mostani szabályozás (minimum 21.000 font fizetés és felsőfokú végzettség, 25 éves életkor felett 30.000 font fizetés és felsőfokú végzettség) a képzett és jól fizetett, karrier perspektívával bíró állások betöltésére ad lehetőséget az „idegeneknek”, és csak arra. Azokra az állásokra, amelyet a britek is szívesen betöltenének, és amelyeket joggal féltenek a bevándorlótól, jöjjön bárhonnan is.

Elég nagy politikai öngól lenne, ha pont ezeket az állásokat hagynák nyitva a külföldieknek, és a szakképzettséget nem igénylő, alacsonyan bérezett állásokat váltó műszakkal tartanák meg a briteknek.

Igen, lehet, hogy meglévő álláshoz vagy legalább állás ajánlathoz, többé-kevésbé folyamatos foglalkoztatáshoz kötik majd a tartózkodást, letelepedést, lehet, hogy nehezebb lesz majd betörni a brit munkaerő piacra, például nem lehet csak úgy kijönni szerencsét próbálni, vagy ha igen, mondjuk hat hónap múlva fel kell mutatni valamit, különben fel is út, le is út.

A nyelvtudás, tapasztalat és szakértelem egészen biztosan felértékelődik majd, mint ahogy az is, ha valaki már megvetette a lábát. Hosszú távon esetleg tapasztalható majd a munkaerő felértékelődése, esetleg bérek emelkedése, hiszen nem feltétlenül lesz kimeríthetetlen utánpótlás, de mint többször mondtam, minden attól függ, mire jutnak a felek a kilépési tárgyalások során.”

HÍRMONDÓ

Miután gyakorlatilag minden hír a brit referendumról szól, nehéz lenne mást választani a mai Hírmondóba, de két érdekességet még ide csempésznék.

Tisztáznák a Nagy-Britanniában élő magyarok helyzetét

Szakértői bizottság felállítását kezdeményezi a Magyar Szakszervezeti Szövetség, hogy ezen tárgyalják meg a Nagy-Britanniában élő magyar munkavállalók és diákok helyzetét. A tárgyalásoknak szerintük ki kell terjedniük a Magyarországon működő brit cégeknél munkát vállalók helyzetére is, és választ kell adniuk arra a kérdésre, hogy milyen hatással lesz a Brexit a magyar gazdasági és szociális ügyekre. (További részleteket itt olvashatsz.)

Jön a Frexit és a Nexit?

A francia és a holland euroszkeptikus pártok is népszavazást követelnek az európai uniós tagságról. „A népek szabadsága végül mindig érvényesült. Bravó az Egyesült Királyságnak! Most mi következünk - Brexit, Frexit" – írta például Florian Philippot, a francia Nemzeti Front (FN) alelnöke. Geert Wilders, a holland Szabadságpárt bevándorlásellenes vezetője is azt követelte, hogy hazájában szintén rendezzenek referendumot az EU-tagságról.

A Brexitet üdvözlő Matteo Salvini az Északi Liga ellenzéki párt vezére kijelentette, a brit népszavazás eredménye megerősítette, hogy az európai népek lelkiismerete erősebb a bankárokénál. Az euroszkeptikus ellenzéki párt 5 Csillag Mozgalom pedig aláírásgyűjtést indított Olaszországnak az euró-övezetből való kilépésére. A teljes cikket itt találod.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

SZOLGÁLATI KÖZLEMÉNY: A mai nap folyamán többször előfordulhat, hogy nem leszek netközelben, ezért a külső kommentek beengedésében kisebb döccenők előfordulhatnak. Előre is köszönöm a megértést és a türelmet! :)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr488837448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.06.25. 18:01:50

@Sütemény1975: Bárcsak ne mi lennénk azok.... :()

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.25. 18:18:21

@tildy[UK]: Lakcímváltozásra kértem és angol a jogsim. Mégis a végén UK passportot kér.

SzZoole 2016.06.25. 18:25:55

@diggerdriver: de neked van meglevo angol jogsid nem?
Az jo arra hogy igazold magad online a lakcim cserere.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.25. 18:35:11

@diggerdriver: Nekem nem kertek uk passportot. Valid id-t kertek, arra elkuldtem a magyar utlevelem scanjet. (other form of identity")

Mrs. Clayton 2016.06.25. 18:39:22

@diggerdriver: Does your car insurance cover you to drive another car?

If you’ve got fully comprehensive car insurance you might assume this covers you to drive someone else’s car with the same level of protection – it is ‘fully comprehensive’ after all.

The trouble is, each insurer has its own set of rules when it comes to the definition of ‘fully comprehensive’, meaning the level of cover can vary depending upon who you’re insured with.

And the chances are your cover will actually drop down to third party only when driving another car.

You may even find your fully comprehensive policy doesn’t come with any cover for driving someone else’s car, in which case you could be breaking the law by getting behind the wheel of another vehicle.

So it’s vital you check your policy’s terms and conditions.

But even if you’re happy with the small print, you could get caught out if your insurer updates its policies – as one MoneySuperMarket customer found out the hard way…

Check you’re covered.

Magyarul ha fully comp. biztositasod van akkor nezd meg h mi van a szerzodesedben, mert van biztosito, aki x eves kor felett automatikusan es ingyen engedi hogy vezesd mas autojat, mas biztosito extra penzert teszi csak bele a biztositasodba

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.25. 19:06:50

@tildy[UK]: Nálam ilyesmi nem volt. UK passport vagy válasszak egyéb utat például a D nyomtatványt postán.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.25. 19:08:02

@Mrs. Clayton: Aha értem köszi. Nekem biztosításom van de szerződésem nincs. Hosszú történet de így van. Vonják a lóvét aztán kész.

Shanarey 2016.06.25. 19:13:34

@diggerdriver:

Van szerződésed, csak nincs kinyomtatva. Ha neten kötötted, akkor emailban kaptál egy linket a céghez akinél a biztosításod van és ott elérhető a szerződés.

Herr Géza 2016.06.25. 19:14:24

@geegee: Oszt mi a gondod a sviccer válogatottal? Jelezném, hogy válogatottban csak az adott ország állampolgárai játszhatnak és a sviccer albánok többsége még gyerekként került oda (vagy ott született), azaz hamarabb lett állampolgár, mint hogy komoly focista lett volna már. Ilyen alapon a kis országok is pampoghatnának, hogy 5-10 mió emberből jóval nehezebb egy jó csapatot összerakni, mint mondjuk 80- ból.:D Te láttad a meccset különben? Mert az alapján a polákok nem igazán érdemelték meg ezt a továbbjutást. Különösen a 2. félidei meg a hosszabbításbeli játékuk tipikus antifoci volt. De hát ilyen a foci...

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.25. 19:15:48

@diggerdriver: other form of identity nem volt? Kellett lennie. en is online adtam be lakcimvaltozasnal, siman csereltek. Es akkor meg nem volt meg a brit utlevelunk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.25. 19:19:49

@Muscari: Boris vagy mindig ilyen volt, csak en nem lattam - megrogzott Boris szavazo voltam - vagy az utobbi idoben fordult sokat. Par eve meg hallottam arrol beszelni, igenis kellenek a k-europai bevandorlok, mert szorgalmasak, es ha 6-ra kell menni, akkor ok biza mennek. Nagyon szelkakas lett.

Mrs. Clayton 2016.06.25. 19:24:29

@diggerdriver: Olyan, nincs, ha online is kototted es nem nyomtatta ki, akkor vagy Az online accountodban Meg mindig ott van, vagy kerhetsz postaval kikuldott masolatot

DieNanny CH 2016.06.25. 19:33:43

Wales vezet egy É-Ír öngóllal...

Shanarey 2016.06.25. 19:48:59

@tildy[UK]:

Ha jól emlékszem, 2013-ban volt egy riport vele, ami a Londoni bevándorlókról szólt, s egy étterem vezetőjével megesett beszélgetésről mesélt a riporternek, arról hogy az étterem alkalmazottainak nagy része kelet-európai, vagyis ha ők nem lennének az étterem sem tudna működni, és ekkor mondta a Boris hogy hű de jó hogy jönnek a bevándorlók kelet-európából.

Shanarey 2016.06.25. 19:55:55

Hja és a Brexit másik érdekes következménye, több embertől is hallottam hogy kaptak értesítést hogy a nyári utazásaik miatt árváltozás lesz mert a Brexit ott is bekavart.

:-)

SzZoole 2016.06.25. 20:10:36

@Shanarey: szerintem sokuk azt sem tudta,hogy mire szavaz,csak olyan jol hangzik az uj angol szo;BREXIT.
Most meg fogjak a fejuket es szivjak a fogukat....

DieNanny CH 2016.06.25. 20:12:21

Az M4-en most van utcai riport walesi szurkolókkal, tök poénos a kiejtésük!
:-)))

Thargoid 2016.06.25. 20:18:11

@diggerdriver: Nagyon félreértetted, ami oda van írva, van még egy köröd :)
A lakcímváltozás NEM számít cserének - hiába küldenek új jogsit.
Kategória, névváltozás stb. az csere.
Lakcím UK-ben annyira gyakran változik, hogy az praktikus módon nem jogsi csere, valahol külön le van írva.
Ha más adatot is akartál változtatni, akkor viszont valóban nem megy online passport nélkül.

Thargoid 2016.06.25. 20:23:21

@adg: Nem kell. Ni szám elég, de csak akkor ha a rendszer megtalálja az előző lakcíme(ek)et és azok egyeznek a (ez csak tipp) a választói jegyzék címekkel. Utóbbiban nem vagyok biztos, de az az egyetlen logikus lakcím nyilvántartás amiben mindenki szerepel aki legálisan lakik valahol és van annyi esze, hogy bejelenti. Ha nem teszi, hitelt pl. biztos nem kap, mert a választói jegyzék amit egy bank elsőként ellenőriz.
Passport akkor kell, ha lakcímváltozásnál több módosítást akarsz VAGY nem stimmel a címed.

Thargoid 2016.06.25. 20:26:58

@diggerdriver: Nem kér. Csak figyelmeztet arra, hogy az is szükséges lehet. Elsőre én is anyáztam, ne aggódj, de aztán elolvastam mégegyszer mindent :)

Thargoid 2016.06.25. 20:29:16

@diggerdriver: akkor nem jól adtat meg valamelyik adatot amit kért a jogsiról vagy nem stimmel az NI szám stb.
DE valóban van egy figyelmeztetés a végén, amit simán tovább lehet nyomni, ha minden stimmel.
Ha megtalálta a jogsidat, akkor ki fogja írni, hogy mikor jár le, nálunk még azt is kérdezte, hogy meg akarjuk-e újítani, mert 1.5 év múlva lejár...

Thargoid 2016.06.25. 20:35:39

@tildy[UK]: Egyszerűen opportunista. Látta a lehetőséget, hogy hogyan lehet továbblépni - ha arról lett volna szó, hogy ezentúl mindenki legyen két évig katona, és llátta volna azt, hogy abból akár miniszterség is lehet, akkor azt nyomta volna. Nigel Farage meg csak szimplán egy idióta, jól kiegészítették egymást. Boris a kicsit műveltebben fele, Nigel meg az eccerűbb népeknek. Nyerésre nem számítottak, a politikai pályájukat akarták csúcsra járatni. Le se szarják, hogy az UK tagja-e az EU-nak vagy sem, mindkettő kőgazdag, és semmi se drága a politikai karrierért, plána egy olyan ügy ami papíron esélytelen volt, de folyamatosan lehetett vele szerepelni a sajtóban.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.25. 20:42:35

@Thargoid:
Figyelj, végigmentem minden menüponton. Kérdezte a mostani lakás címét a régi lakás címét mióta lakunk itt mennyit ott melyik cím legyen az új jogsin a végén meg kérte az UK passportot.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.25. 20:44:41

@Thargoid: Ha nem jól írsz be valamit nem enged tovább. A régi címnek benne kell lenni a nyilvántartásukban hiszen az angol jogsi oda érkezett.

Pernilla 2016.06.25. 20:48:42

@Ödenburger [Hu/At]: ne humorizálj, leszel még te betojva az Öxittől!

:DDDDD

Thargoid 2016.06.25. 20:57:29

@diggerdriver: szimplán próbáld továbbnyomni amikor útlevelet kér. Ha nem megy, szerintem próbáld meg Zolival. Most néztem meg a visszaigazoló emailt, május 28-án szombaton töltöttem ki, és rákövetkező talán kedden vagy szerdán már jött is postafordultával az új jogsi.

Shanarey 2016.06.25. 21:12:55

Na a petíció aláíróinak száma már 2 millió felett van

Ezek is csak most ébrednek fel.
:-)

SzZoole 2016.06.25. 21:14:12

@diggerdriver: neked lenni kel Government Gateway User ID-nak is ha self employement vagy.
Azzal probaltad?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.25. 21:17:20

@Thargoid:
Van az a helyzet amikor elnézést kell kérnem a govermenttől is meg az itteniektől is. Én basztam el. Bocs mindenkitől és a GOV-tól is.
SIKERÜLT.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.25. 21:19:06

@Zoole[uk]: Az nem kell. Úgy tudok angolul mit egy Isten.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Thargoid 2016.06.25. 21:21:33

@diggerdriver: Csak okulásként, hátha segít másoknak: mi volt eltolva?

Thargoid 2016.06.25. 21:23:51

@Shanarey: 2.25 millió. Én már írtam a helyi képviselőnknek is és felkértem, hogy szorgalmazza a parlamentben - ezt mindenki megteheti.

SzZoole 2016.06.25. 21:25:11

@diggerdriver: Te tenyleg egy Isten vagy,negyen probaltunk eddig segiteni,de nem tudtunk,erre Te egyedul megoldodtad amit mi,negyunknek nem sikerult:)))
Meghajolok a tudasod elott:)))

Shanarey 2016.06.25. 21:25:19

Na az online szavazás fenn van térképen is hogy honnan, és mennyien szavaztak.

Ez is szép, mert kiderül hogy onnan szavaztak a legtöbben ahol a kilépést is a legjobban támogatták.

petitionmap.unboxedconsulting.com/?petition=131215

SzZoole 2016.06.25. 21:29:06

@Thargoid: "Csak okulásként, hátha segít másoknak: mi volt eltolva?"

The lack of required level of english:)))

Thargoid 2016.06.25. 21:29:08

@Shanarey: mondanám, hogy jobb későn, mint soha... de ez esetben jobb lett volna előbb gondolkodni, aztán X-elni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.25. 21:29:39

@Thargoid: Mikor kérte a passport számát azt egy mezőbe kellett beírni és alatta megismételni.
Mikor továbbmentem feldobott ugyanolyan két mezőt de először nem vettem észre hogy már nem a passport számát kéri hanem password-ot kell csinálni. Első ránézésre tökugyanolyan a két oldal és az első négy betű is egyezik.

Thargoid 2016.06.25. 21:33:14

@diggerdriver: hát... ez elég egyedi probléma lehet :)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.25. 21:39:24

@Shanarey: Igen, igen, az remlett nekem is, de nem nagyon talaltam mostanaban meg.

Herr Géza 2016.06.25. 21:43:27

@diggerdriver: Akkor ezek után én megnézném a helyedben, hogy tényleg a jogsiban cseréltél-e címet... Nehogy meglepődj a hét elején, ha kapsz egy önkéntes véradói igazolványt pl.
:)))))))))))))))))

SzZoole 2016.06.25. 21:49:08

@Herr Géza: vagy egy membership card-ot a blue oyster barba:)))

Muscari 2016.06.25. 22:03:21

@diggerdriver: a lanyom most cserelte ki, Digger. Semmit nem kellett neki kuldenie, csak a kettevagott regi jogsit. Na mindjart en is megcsinalom.

Hari Seldon 2 2016.06.25. 22:10:54

@Shanarey:
Hát nekem pont az látszik, hogy ott írták alá a legtöbben ahol a bennmaradást támogatták:

en.wikipedia.org/wiki/United_Kingdom_European_Union_membership_referendum,_2016#/media/File:United_Kingdom_EU_referendum_2016_area_results.svg

London nyugati része, plusz Oxford térsége.

Mellesleg, komolytalan az egész. Most ha nem 52%-al nyertek volna, hanem 61%-al. Akkor az lenne a petícióba, hogy addig nem legyen érvényes, amíg valaki nem nyer 62%-al?
Ha nem lenne ilyen komoly hatása sokakra (többek között a tesómra) azt mondanám, hogy SZÁNALMAS.

Hari Seldon 2 2016.06.25. 22:13:46

@Hari Seldon 2:
Nem utólag kell okosnak lenni.
Nyomatják, hogy mennyi idős szavazott. - Ja pont ezek az idősek 75-ben a bennmaradásra szavaztak. - Még fiatalon.
- Talán nem az időseken kéne ezt a csalódottságot leverni, hanem a fiataloknak el kellett volna menni, ahelyett, hogy most lájkolgatnak.

Shanarey 2016.06.25. 22:16:08

@Hari Seldon 2:

Na meg mekkora arc vesztés ez nekik mert rájöttek milyen hülyék voltak. Furcsamód senki sem jelentkezik most Cameron helyére, mert mindenki tudja aki oda kerül annak kell levezényelni ezt a szánalmas kilépést, és akármi lesz is a vége az a politikus bukni fog

Hari Seldon 2 2016.06.25. 22:18:07

És hogy mennyire "sajnálják" az UK-t, csak jelzésértékű:

Brüsszel kiválasztotta a válóperes ügyvédjét
www.origo.hu/nagyvilag/20160625-brexit-egy-belga-diplomata-fogja-vezetni-a-kilepesi-targyalasokat-nagy-britanniaval.html

Az alapító országok az EU jövőjéről tárgyaltak
www.origo.hu/gazdasag/20160625-brexit-nemet-kulugyminiszter-az-alapito-orszagok-a-kivalas-mihamarabbi-megkezdeset-varjak.html

Szóval most Párizsban pezsgőt bontottak, Berlinbe meg csapra vertek vagy tucat söröshordót. - na ennyire probléma nekik a Brexit.

Hari Seldon 2 2016.06.25. 22:27:14

Egyébként más fórumokon is olvasgattam pár hozzászólást. Hogy mekkora baromságokat adtak elő:
- Igen az angolok nem kérnek a Merkel féle Unioból. Jól teszik. Nekünk (értsd: Orbán és bandája) is így kéne... stb...
Nem értik, hogy most a "különutas" angol szövetségest veszít Orbán. Mostantól Két ország tényeleg hatékonyan lezavar pár döntést. Nem lesz "brüsszeli bürokrácia" "Lassú működés" (ezek is Brüsszel elleni ellenérvek). A sok keleti kiskirálynak (Kacsinszki Ficó Orbán) meg mostantól pofa súlyba, igazodj lesz rövidesen.
Ennyi "haszna" már most várható, hogy láthassuk szőnyeg szélén ezeket az alakokat.

Muscari 2016.06.25. 22:28:12

@diggerdriver: na vegigcsinaltam, nekem is itt volt az ideje oktober ota. Amikor a passportot keri, siman tovabb lehet menni a nyillal, hogy folytatod anelkul :-)

Muscari 2016.06.25. 22:29:29

@tildy[UK]: nem is ker semmit, siman tovabb lehet menni a kitoltessel.

Muscari 2016.06.25. 22:32:26

@Shanarey: milyen arvaltozas? Nem ertem.

Muscari 2016.06.25. 22:35:06

@diggerdriver: de jo! Es hala neked vegre en is megcsinaltam :-))))

Hari Seldon 2 2016.06.25. 22:53:42

@Muscari:
Szerintem arról van szó, hogy a Font árfolyama kiszámíthatatlan, és a utazás szervező cégek, vagy csak egyszerűen a turizmusban levők beleépítik az áraikba.

Shanarey 2016.06.25. 22:58:20

@Muscari:

A font sokat esett és az utazási irodák árai sose fix árak azok változhatnak ha a valuta értékében jelentős változás áll be.

Na meg ez volt még tegnap a hírekben:

www.dailymail.co.uk/news/article-3658206/You-t-exchange-pounds-don-t-know-worth-Hell-British-tourists-hotels-REFUSE-swap-money-amid-Brexit-market-turmoil.html

Pernilla 2016.06.25. 23:24:24

@Ödenburger [Hu/At]: hát, szerintem mire Öxit lenne, addigra már ígyis-úgyis vége lenne az EU-nak...:)

Golf2 2016.06.26. 00:15:43

Lehetne már orb(itális) Hunxit is...

Muscari 2016.06.26. 00:39:44

@Shanarey: ja hogy utazasi iroda. En olyat sose hasznalok, ellenben most foglaltam az airbnb-n. 1.22-ert valtottak a fontot eurora.

Shanarey 2016.06.26. 00:41:49

@Muscari:

Az utazási irodák, mindig is így működtek. Az air BnB vel nincs tapasztalatom még.

Taxomükke (UK) 2016.06.26. 17:11:31

@Hari Seldon 2: Lehet, hogy neked szanalmas, de itt sokan duhosek, es probalkoznak, hatha vissza lehet csinalni... 3,25 millioan irtak ala ket nap alatt. Kivulrol konnyu okoskodni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.26. 17:52:14

@Taxomükke (UK): vissza lehet csinalni, ez meg nem lefutott ugy. Egyreszt ez ugymond nem ugydonto nepszavazas. A parlament szembemehet a nep akarataval, kerdes akar-e. A kiralyno is szembemehet a parlament akarataval.

Kis segitseg.
pbs.twimg.com/media/Clicf8pUoAAwjj4.jpg

Taxomükke (UK) 2016.06.26. 17:58:05

Igen, tudom, csak kerdes, lesz-e valakinek batorsaga megtenni... Nyilvan akkor meg a kilepesre szavazok cirkuszolnanak... De szerintem sokaknak kicsit kinyilt a szemuk, amikor bezuhant a font, meg amikor az a barom Farage bevallotta, hogy szo sincs arrol, hogy 350 milliot kapjon hetente az NHS.
Meg erre a belpolitikai valsagra sem szamitott az emberek tobbsege szerintem.

2016.06.26. 21:00:29

@tildy[UK]: Pontosan. Még nem lehet tudni, tényleg megteszik-e. És ha nem teszik meg, akkor milyen népharag fog rájuk zúdulni.

2016.06.26. 21:55:27

@tildy[UK]: na neeeem! Europanak elege van a britt cirkuszbol, a kint az kint,elmondtak az unios vezetok. Lehet itt kiralynozni,meg trükközni, mar sajnos senkit nem hat meg.

Hari Seldon 2 2016.06.26. 22:51:48

@Taxomükke (UK): Tudom, hogy neked fontos. Sőt még a tesómnak is, aki ott van nálatok. Tehát, nem azért írtam, hogy hergeljelek. Egyszerűen ez olyan, hogy ha valaki veszít utólag panaszkodik, hogy nem én akartam. Most mi lesz, ha aláírja 15 millió. Nyilván mindenki tud klikkelni, aki elment és a remain-ra szavazott, az be is jelöli az interneten. Az meg nem mentség, hogy az öregek szavaztak a Leave-ra. Mentek volna el a fiatalok is. Senki nem tartotta vissza őket. Klikkelni könnyű.

És pörgetnek egy kampányt, azzal, hogy találtak pár embert a médiában hogy őket "becsapták" mert a Leave-re szavazott, és megbánta. - Látni kell, hogy ez egy kampány. HA (feltéve de nem megengedve) újra szavaznának, ugyanez lenne a vége.
Akármennyire is hazudott a UKIP-s meg a Boris. Az angol vidéki néplélek mélyen utálja a kontinenst.
Ez legalább olyan alattomos, mert reményt ébresztenek a csalódott emberekben.

pappito · http://pappito.com 2016.06.26. 23:40:12

@geegee: 130-150000 ausztrál él UK-ban, kb. hatvanezer kiwi és úgy nyolcvanezer kanadai.

nyilván lengyelből több van, de azért vannak ezek az oversziz népek is bőven

pappito · http://pappito.com 2016.06.26. 23:55:41

@Herr Géza: megugrottak a sövénnyíró eladások? :)))

LyukasBogrács 2016.06.27. 06:26:09

@Hari Seldon 2:
"nagy vízhangja van az UK választópolgárok körében"

vízhang... az mi? csobogás?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.27. 06:41:50

@pappito: Oké, elhiszem, de gondolom, nem mostanában érkeztek, amikor ilyen migriválság, pénzügyi válság, Brexit, Grexit, Hunxit Danxit, stb-k vannak...

pappito · http://pappito.com 2016.06.27. 06:57:40

@geegee: a kiwik és az ausztrálok azok folyamatosan érkeznek meg mennek haza. folyton vannak ott sokan. Ozból meg NZ-ből nézve UK jelenti Európát. (és nekik tökmindegy, hogy EU tag-e UK vagy sem nekik nem jelentett könnyebbséget az EU tagság)

2016.06.27. 09:42:17

"Hasonlóképpen az elítélt bűnözőt ki sem utasíthatják az országból, mert EU-s polgárként bármikor visszatérhet."
Szerintem kiutasithatjak, eppen ugy, ahogy a magyar birosag is megteheti ezt egy unios polgarral, hogy kiutasitja Magyarorszagrol + beutazasi es tartozkodasi tilalmat rendel el reszere. Csak nem az egesz Uniobol fogja kiutasitani, mint egy union kivuli allampolgarsagut, hanem az adott orszagbol.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.28. 12:23:38

@tildy[UK]: igen, jogilag lehetséges, de politikailag nagyon kicsi esélye maradt ennek. nem a véletlen műve, hogy az összes eu-s vezető és német/francia kormány egyöntetűen a kilépési folyamat azonnali kezdését szeretné.

viszont skótok karakánul nyilatkoznak a westminsteri bürokrácia és vízfej ellen - ilyen, amikor a nacionalizmus visszanyal.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2016.06.28. 13:14:28

@adamskij: Pedig jobban tennek, ha a nemetek meg a franciak kulonbseget tennenek velemnnyilvanito, meg ugydonto nepszavazas kozt. Ez nem ugydonto ( nem mandatory) volt.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.28. 14:00:21

@tildy[UK]: értem. ugyanakkor Cameron, Johnson, Farage sőt Corbyn is egyöntetűen az eredmény vállalása mellett állt ki - ha valakik, akkor az angol poltikai elit dönthetne másként. igaz, ezzel biztosan vége is politikai karrierjüknek (mondjuk így is).

non-GBr oldalról nézve is érthető, miért nincs kedve senkinek se húzni a rétestésztát: egyrészt 74es belépésig GBr pont a mostani EU-mag ellen ténykedett, majd 84ben jött Thatcher a számlával és a végtelen hosszúságú opt-out listával, az elmúlt 20 évben végig különutas politikát képviseltek és hátráltatták a közös megegyezést (Maastricht, Schengen, Lisszabon).
ráadásul a közös piac elvesztésével bizony számos brit piaci részt német-francia-benelux érdekeltségek vehetnek át.
így senkinek sem fáj a feje egy ennyire önző fél buta lépésekor.

2016.06.28. 17:13:34

@adamskij: a francia es a nemet fel vetèlkedese megkezdödott (nem fognak tudni kozos platformra helyezkedni szinte semmiben) mar a brittekkel valo targyalas tekinteteben is külön allaspontot kepviselnek,Merkel Mutti meg húzná,Holland gyorsan lezárná a tárgyalásokat,

az unio felbomlasa sokkal valoszinubb,mint a megújulása ebben a pillanatban

A skót felet meghallgattam,elèg bizonytalan kis csajszi,elèg volt,hogy a riporter jobban ráreccsent ès máris berezelt,skócia fuggetlensege nem aktualis:) korona ugysem ereszti oket

tanato 2016.06.28. 17:37:35

@Mmj Drtmmj: Ez nagy baj lesz,lehet hogy pont erre játszanak rá az angolok,megosztani a bent maradtakat.

2016.06.29. 04:07:03

@tanato: mi erdekuk fuzodne hozza? Sztem az angolok arra jatszanak,hogy kotelesseguk ne legyen ,csak elonyeik.

Pont ugy,mint ahogy
Az angol hatarszakasz eseten is amit a franciak vedtek eddig egy ketoldalu egyezmeny miatt,a franciak epitettek keritest,biztositottak katonat,masztak a migrans utan,aki szaladt fel a 4 - 6 meteres dupla keritesen, a franciaknal volt az un. Jungle

Szerinted ez milyen mar?nehogy csinalni kelljen mar valamit veletlenul,oldjak meg masok helyettunk....

tanato 2016.06.29. 07:30:36

@Mmj Drtmmj: Igen hallottam róla.
Azért érdekük az unió ellenes angol politikusoknak megosztani/ezáltal talán darabokra szaggatni/ az uniót hogy bebizonyítsák,ők döntöttek jól.Linkeltem ide az EP ülésén készült felvételt ahol Farage azzal tromfolt az őt szidóknak,hogy jól döntöttek és követni fogják a példájukat sokan mások is,.
Pl. szigorúbb munkaügyi szabályozás esetén kivételt tennének mondjuk az olaszokkal meg a spanyolokkal/cserébe mondjuk a brit nyugdíjasok ottani ellátása/ hogy ők továbbra is engedély nélkül dolgozhassanak a nagy szigeten.Mit lépne pl erre a két mediterrán állam vagy Brüsszel?
Szóval az oszd meg és uralkodj nagyon kemény próba elé fogja állítani az uniós országokat a jövőben.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.29. 21:35:09

@pappito: Hát jó, akkor tévedtem, előfordulhat ez is... :D

De miért jönnek, utasítás miatt?Mert azt még el tudom képzelni.
Gondolom, magától senki nem jön nem akarnak a sittes, koszos, migris, szétszakadni készülős, csöves euróval fizetős Európába kivándorolni, nem?
Legalább is nekem eszembe nem jutna, ha már ott, felétek élhetnék...

:-)))

2016.06.30. 11:32:42

Tanato es Mindenki:

Mara eldolt mi lesz a fo csapasirany. Mivel Uk valtozatlan feltetelekkel hozza szeretne ferni a kontinensunk (kozos ) piachoz,valtozatlan marad minden ,ugyanugy beengedik a brittek a kontinensrol erkezo migranst es ugyanugy fizetnek,de a rajuk vonatkozo szabalyozasba mar nem szolgatnak bele.

Ez a helyzet jelenlegi allasa,de szerintem a Farage fèlèk tovabb hangolhatjak a kozvelemenyt.

Skocia ,irorszag ,london kivalasa ,fuggetlenedese nem valosul meg.

A tandijak viszont nem lesznek valtozatlanok,csak azoknak,akik iden szeptemberben kezdik meg tanulmanyaikat UK - ban.

Megusztatok:) nem kell nehez nyelveket tanulnotok egyelore:)

2016.06.30. 15:29:38

@tanato: a brittek fizetik tovabbra is a fizetnivalot es beengedik az europaiakat,mert valtozatlan feltetelekkel hozza akarnak ferni az europai piacokhoz,a rajuk vonatkozo szabalyozasba viszont mar nem szolhatnak bele,ez a helyzet jelenleg
2 ev mulva azonban be fog Zarulni a britt kapu az europaiak elott nagy valoszinuseggel( olvass utana a Kalergi tervnek)

2016.07.04. 18:18:23

@tanato: miert kene brusszelnek ezekre a ketoldalu megallapodasokra vonatkozoan szolnia valamit is,uk szuveren joga leszabalyozni a kontinens orszagaival a megvaltozott viszonrendszeret

Termeszetesen az eu- nak is jogaban all a Uk- hez fuzodo foderativ viszonyt ùjòlag leszabàlyozni es ebbe viszont mar Uk nem fog tudni beleszolni,amint megtortenik jogilag is a kilepes es uk nem lesz majd az eu tagja

A majdani 27 tagnak van egy kozos piaca,amire vonatkoznak a kozossegi szabalyok,nyilvan ezek betartasaval ,Uk,mostmar kizarolag,mimt harmadik orszag fog tudni hozzaferni,megvaltozott feltetelrendszerrel,itt nem kulon kis alkukat kene vizionalni,amit majd az eu jol megvetoz,hanem a kozos jatekszabalyok betartasat
A britteknek is,egy megvaltozott pozicioval

Egyelore ott tartunk,hogy mar minden letezo modon szeretnek meg nem tortentte tenni britt oldalrol a tortenteket es bennmaradni

tanato 2016.07.04. 18:51:22

@Mmj Drtmmj: Ami nekünk magyaroknak/meg lengyeleknek/ stb./ a nagy kérdés/nem politikai,állampolgári szinten/hogy egy jelenleg angolt tanuló 18 éves aki mondjuk szeretne 2 év múlva kiköltözni mint mondjuk Anno Digger,vagy Muscari vagy Puhacica cagy Coco Channel vagy bármelyik jelenleg Angliából posztoló,kommentelő egykori magyar polgár annak van e,lesz e reális esélye erre vagy inkább jobban teszi e ha más nyelvet/jelesül németet vagy franciát/kezd e el tanulni,ha ki szeretné próbálni magát idegenben?

tanato 2016.07.04. 18:54:53

@tanato: A másik nagy kérdésem:AKi 23-előtt landolt Lutonban/kelet eu.polgár/ letelepedési és munkavállalási céllal az maradhat holta napjáig a szigeten,aki meg 24.-e után az ki lesz seprűzve ha nem felel meg a szigorú pontrendszernek?

tanato 2016.07.04. 19:06:11

@Mmj Drtmmj: www.origo.hu/itthon/20160704-kilometeres-sorok-hegyeshalomnal-a-szigorubb-osztrak-ellenorzes-miatt.html

A hülyeség ragadós,ez a forgalomlassítás nem a muszlimok ellen van ,hanem ellenünk osztrák részről,már készítik elő a saját brexitjüket főleg ha a megismételt szavazáson a szélsőjobbos jelölt fog győzni,fix a kiválási osztrák népszavazás kiírása.

2016.07.04. 19:52:44

@tanato: majd dronnal megyek haza akkor

M. Péter 2016.07.04. 20:46:09

@tanato: Ez az amit senki sem tud, hogy pontosan hogy lesz.

tanato 2016.07.05. 07:31:41

@M. Péter: Úgy-úgy,majd a részletekben bújik el az ördög.

tanato 2016.07.05. 07:33:03

@Mmj Drtmmj: Igen ,ha így lesz a románok/és a románt magas szinten beszélő erdélyi magyarok/lesznek a befutók. AKár tanulásról akár munkáról beszélünk.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása