oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 20. 06:32,  Egy kétarcú város 39 komment

2016. június 20. 06:32 Határátkelő

Egy kétarcú város

Ha tőlem valaki azt kérné, mondjak valamit Minneapolisról, azt hiszem, bajban lennék. Hirtelen annyit tudnék mondani, hogy sok a tó, és hogy itt született (és hunyt el) Prince, de ezen túl már erősen vakarnom kellene a fejem. Ami természetesen csak engem minősít. Pontosabban így volt ez addig, amíg meg nem kaptam Bumber posztját, amiből két dolog lett világos: az egyik, hogy érdemes az embernek ismeretlen helyeket felfedezni, másfelől hogy milyen érdekes hely is Minneapolis.

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

VÁLTOZÁS! Mivel sokan kértétek, a határidőt június végéig meghosszabbítottam, szóval nyugodtan lehet még írni!

cim_70.jpg

„Hadd kezdjem azzal, hogy én voltaképpen nem vagyok igazi határátkelő, mert csak látogatóba jöttem Minneapolisba, de nagyon megragadott a város és a környék, és mivel láttam, hogy szoktak lenni túrás, kiránduló posztok is, gondoltam, hátha érdekes lehet egy-két ilyen írás is Amerikának erről a talán Magyarországon kevésbé ismert környékéről.

Engem például meglepett, hogy a város egyazon szélességi fokon van, mint a franciaországi Bordeaux, vagy az olaszországi Torino. (Ehhez képest telente olyan hideg van, hogy nagyon, ráadásul van, hogy fél évig is eltart ez az évszak.)

tabla.jpg

Úgy kerültem ide, hogy egy barátom már régóta hívott, hogy látogassam meg, és ennek most jött el az ideje. Ráadásul elég sokat kérdezgettem az elmúlt években, hogy egy ekkora országban miért éppen Minneapolisba költözött, és nem valami melegebb, kellemesebb vidékre – most megkaptam a választ (arról nem is beszélve, hogy nagyon meleg is van…).

Szóval akkor Minneapolis.

Kezdjük azzal, hogy a várost az 1850-es években alapították, és két évtizeddel később 18 ezer lakosa volt. (Most magában a városban olyan 3-400 ezer ember lakik, de ez tulajdonképpen nem számít, mert az agglomerációval együtt egy 3 milliós településről beszélünk – hogy miért nem számít, azt mindjárt elmondom

Fa és liszt

Két dolog indokolta a város létrejöttét, illetve inkább három: a fa, a gabona és a Mississippi. Előbbi kettő eléggé magától értetődik, hiszen a környéken rengeteg a zöld ma is (ettől nagyon élhetőnek tűnik a város), a környező sík vidék pedig nagyon alkalmassá teszi a gabonatermesztésre.

A Mississippi már egy érdekesebb kérdés, mert bevallom, én meg voltam lepődve, hogy keresztülfolyik a városon. Iskolai tanulmányaimból nekem a Mississippi valahogy egy déli folyónak maradt meg, amin gőzösök mennek és a partján rabszolgák pengetik a bluest (igen, tudom, vessetek a mókusok elé :) ).

Közben meg egészen északon eredve végigfolyik az országon, és ha már végigfolyik, akkor nagyszerűen lehet rajta kereskedni és szállítani is – mondjuk fát vagy gabonát.

Szóval itt folyik a Mississippi, és van a város közepén egy hatalmas gát is – erről készítettem egy kis videót is.

A belváros és a függőfolyosók

Ha már a belvárosban vagyunk, azért itt sem maradhatnak el az amerikai nagyvárosok elengedhetetlen kellékei, a felhőkarcolók, bár az egész sokkal szellősebb, mint amilyenek a két parton fekvő nagyvárosok lehetnek (még azokban sem jártam, szóval ha nincs igazam, nyugodtan javítsatok ki).

Ezzel együtt is kicsit eklektikus a dolog, mert a felhőkarcolók mellett mintha a város tervezői szerették volna hangsúlyozni a XIX. századi múltat is, így elszórva megmaradtak régi épületek, de csak egy-kettő. Ilyen például a Szabadkőművesek Temploma (az összeesküvés-elméletek híveinek innen is további jó szórakozást!).

belvaros_szabadkomuvesek_1.jpg

belvaros_regi.jpg

A belváros másik érdekessége a rengeteg függőfolyosó, ami sok mérföld hosszúságban köti össze az épületeket egymással. Nem véletlenül találták ki, télen ugyanis errefelé baromi hideg van, ráadásul jó hosszan, ami nagyjából annyit tesz, hogy novembertől április végéig simán tart a tél, és egyáltalán nem ritka a -20 Celsius fok, sőt az annál is hidegebb.

Márpedig ilyen hidegben senkinek sincs kedve csak úgy az utcán mászkálni, így aztán életbe lép a fűtött garázs – fűtött autó – parkolóház – fűtött épület terv, azaz simán el lehet lenni úgy hosszú napokat, heteket, hogy az embernek csak minimális időt kelljen a fagyban kint tölteni. Ezt segítik ezek a folyosók is, amelyekből tényleg döbbenetesen sok van az egész belvárosban.

Ami európai szemmel még érdekes, az a tömegközlekedés. Pontosabban annak (ha nem is teljes) hiánya. Ha az ember nem megy be a belvárosba, napok telnek el úgy, hogy nem lát egyetlen buszt sem, bár érdekes, hogy még villamos is van (és nekem sikerült egy olyan képet lőnöm, amin egyszerre látható busz és villamos is, erre külön büszke vagyok :)).

A tavak és a külső területek

Ez volt tehát Minneapolis egyik arca, és talán nem túl nagy merészség, ha azt írom, hogy a talán kevésbé érdekes arca. Nekem legalábbis sokkal érdekesebb volt a rengeteg kisebb-nagyobb tó, ami egészen élhetővé és egyedivé varázsolja szerintem a várost.

A tavak ugyanis behálózzák az egész települést és környékét, egészen a belváros mellett is, amit úgy kell elképzelni, mintha mondjuk Budapesten a XIII. kerületben lenne egy nagy tó, mellette hatalmas zöld területek és házak (jó drágák, persze), az emberek pedig jó időben kitódulnak és futnak (rengetegen!), bringáznak (még annál is többen), fürdenek, sétálgatnak.

Egyébként is rengeteg a zöld felület a városban, az előbb leírt és bemutatott legszűkebb központtól eltekintve mindenhol sok a fa, fű, ami fantasztikusan élhetővé teszi a várost. Képzeljük el, hogy úgy lakunk mondjuk a Velencei-tó partján, hogy minimális autózással (vagy akár gyalog) elérhetjük Budapest belvárosát! Nem rossz, igaz?

Még sok mindenről tudnék írni, de ha van rá igény, akkor a többit inkább legközelebbre hagyom, mert az ígéret szerint lesznek még érdekességek. A végére még csak annyit, ami nekem nagyon tetszett: a rengeteg zöldnek és a természetközeliségnek köszönhetően nagyon sok a különböző állat, a nyulak ott garázdálkodnak a kertekben (amit a tulajdonosok nem annyira tartanak romantikusnak és viccesnek, mint a kibic, akinek semmi sem drága), de láttam már mormotát is.

Szóval ilyen kétarcú város Minneapolis, nekem eléggé bejött, bár az is igaz, hogy most nyár van, szóval lehet, hogy egy márciusi fagyos délután, amikor már hónapok óta tart a hideg tél, másképp gondolná ez ember, de ez legyen az itt élők gondja.

A végére két apróság.

Az egyik a Wild Rumpus könyvesbolt, aminek különlegessége, hogy tele van élő állatokkal, amik ott mászkálnak a könyvek között. Van itt macska, tyúk, galamb, patkány (utóbbiak azért nem szabadon) … és még mindenféle egyéb állat. Főleg gyerek- és ifjúsági könyveket árul, elég szép a választéka, de igazán mégis az állatok miatt érdekes.

És még egy szó a zenéről: az Prince halála óta közismert, hogy ebben a városban született és halt meg, és Minneapolistól olyan 2 órányi autóútra, Duluthban született Bob Dylan, aki előtt egy hatalmas falfestménnyel tiszteleg Minneapolis.

bob_dylan.jpg

Egy mondat és pár kép erejéig emlékezzünk még meg a First Avenue nevet viselő klubról, ami a Rolling Stone magazin szerint egyike Amerika három legjobb ilyen helyszínének. Különlegessége a rengeteg (több mint 500) csillag, ami mind egy-egy fellépőt örökít meg. A lista káprázatos, természetesen Prince is fent van, de mellette ott a U2, az Aerosmith, az R.E.M, a Nirvana, Bo Didley, de ugyanígy fellépett itt Skrillex, John Lee Hooker, Frank Zappa vagy éppen a Duran Duran is. Elég szép lista…

HÍRMONDÓ

Megszívatta az angliai magyarokat a magyar állam

Egy egészen sajátos fekete lyuk szippantja be azokat, akik a szigetországból hazaköltözve akarnának családi otthonteremtési kedvezményt igényelni, ami a gyakorlat szerint inkább csak elviekben jár. A brit papírral ugyanis gondok vannak Magyarországon, hiszen nem állítanak ki olyan tb-igazolást, ami Magyarországon megfelelne az előírásoknak, a rengeteg papír ellenére a hivatalosan fordíttatott brit tb-igazolás ugyanis nem jó. Hogy miért nem jó és mi következik ebből, azt itt olvashatjátok el.

Így még nem láttál nagyvárost

A metropoliszok rengeteg izgalmat rejtenek egy átlagember számára is, és különösen igaz ez akkor, ha egy fotós képzeletét ragadja meg egy-egy részlet, vagy perspektíva. Romain Jacquet-Lagreze például úgy gondolta, izgalmas lenne függőlegesen bemutatni egy ekkora települést. Ráadásul nem csak úgy nekiállt fényképezni, hanem tényleg megpróbálta Hongkong különböző oldalait megmutatni, így fotózott az üzleti negyedben, a régi városrészben és a legsűrűbben lakott kerületekben is. A képeket itt nézheted meg, szerintem érdemes.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével! 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Egyesült Államok Minneapolis

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr408824008

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

micsoda? 2016.06.20. 08:31:46

Nagyon színes, jó összefoglaló a városról, és a képekért külön köszönet.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.06.20. 08:34:12

Ez jó volt, köszönet érte! A hosszú teleket simán meg lehet szokni, mert nem sötét, rengeteg a napsütés télen is arrafelé, így nincs depresszív hatása. Jó persze húsvétkor hóesésben tojást keresni nem túl élvezetes, de utána aztán gyorsan jön a nyár.

adg 2016.06.20. 08:57:52

Hat ennek hamar vege szakadt, még azert egy kicsit olvastam volna tovabb.

Taxomükke (UK) 2016.06.20. 08:58:15

Megvan annak a varazsa, ha megvan a negy evszak (kozbevetoleg: Staines, eso, enyhe szel, 15 fok), de a hosszu tel a halalom... Emlekszem, vagy 12-13 eve az utolso ho aprilis 14-en hullott, es mar mindenkinek tele volt a hocipoje a tellel...
Ugyanakkor igaz, hogy ha van ho. akkor egyaltalan nincs depressziv sotet, mert vilagit a ho. Es a szaraz hideg egyaltalan nem veszes.

Hari Seldon 2 2016.06.20. 10:28:52

A posztoló érdeklődéssel fordult a város felé, és érződik a felfedezés élménye. Nagyon átjött az írásból.

„Kezdjük azzal, hogy a várost az 1850-es években alapították, és két évtizeddel később 18 ezer lakosa volt. (Most magában a városban olyan 3-400 ezer ember lakik, de ez tulajdonképpen nem számít, mert az agglomerációval együtt egy 3 milliós településről beszélünk – hogy miért nem számít, azt mindjárt elmondom”

Ez nálunk is így van. Thionville hivatalosan 40 ezres város, de a mellett levő településekkel 100ezer körül van. És ezt nem úgy kell érteni, hogy pár kilométer, hanem szó szerint az utca egyik fele Thionville, a másik Terville (például). Valahogy a francia közigazgatási rendszer így szétszabdalja a településeket.

„Két dolog indokolta a város létrejöttét, illetve inkább három: a fa, a gabona és a Mississippi. Előbbi kettő eléggé magától értetődik, hiszen a környéken rengeteg a zöld ma is (ettől nagyon élhetőnek tűnik a város), a környező sík vidék pedig nagyon alkalmassá teszi a gabonatermesztésre.”

Minnesota, a 19-ik 20-ik század fordulóján időnként Budapesttel volt versenyben a világ legnagyobb gabonaközpontja címért.

„A Mississippi már egy érdekesebb kérdés, mert bevallom, én meg voltam lepődve, hogy keresztülfolyik a városon. Iskolai tanulmányaimból nekem a Mississippi valahogy egy déli folyónak maradt meg, amin gőzösök mennek és a partján rabszolgák pengetik a bluest (igen, tudom, vessetek a mókusok elé :) ).”

Hát, ha már ott az a nagy folyó. Ami a nevében is van: folyik. Ha már délen folyik, valahogy oda kellett folynia. Hát északról folyt.

Muscari 2016.06.20. 11:56:12

Ez erdekes volt, koszonjuk szepen.
Ez a film jutott eszembe rola: www.imdb.com/title/tt1095174/

Rene Zellweger a foszereplo, akit egy tavoli minnesotai faluba kuld a cege.

2016.06.20. 12:03:33

Erdekes poszt, foleg a fuggofolyosok nagyon szimpatikusak, ha mindenhol lenne ilyen, komolyan megfontolnam hogy tobb idot toltok (szamomra) hideg eghajlaton. Viszont hogyhogy a Mall of America kimaradt? Nem szeret a posztolo shoppingolni? :)

Bredpitt Monika 2016.06.20. 12:23:47

Ez a kornyek teljesen ismeretlen nekem. Elveztem a beszamolot.
a konyvesboltot a lanyom imadna, miert nincs vajon tomegkozlekedes, ez furcsa,
jo az a Dylan fal, koszonjuk a beszamolot

arncht 2016.06.20. 13:46:20

A golf aramlat miatt van meleg europaban. Ha megnezed a szelessegi fokokat, skandinavia mar erosen lakhatatlan terulet lenne eszakamerikaban, izlandrol meg ne is beszeljunk.

Erdekes volt a beszamolo, de a varosbol max az, hogy amerikai, amugy total jellegtelen az egesz (szamomra). Elni biztos remek, de nem egy turistacelpont.

arncht 2016.06.20. 15:31:37

@Mirjam2: szamomra nem az :) szivesen megneznem amerikat, de egy turisztikai filmben is gyakran leragadnak ott, hogy hol van a hires hamburgerezo az adott varosban. megneznek persze par varost, de inkabb a termeszeti ertekeik erdekelnenek. az amerikai eletet szerintem ugyis csak ugy lehet erezni, hogyha ott elsz.

nagyon szeretem a tortenelmet, az eros hangulati toltettel rendelkezo helyeket, ebben meg az amerikai varosok nem tul erosek - europat talaltak ki nekem erre :)

Határátkelő 2016.06.20. 15:33:01

@Mirjam2: Az az infó, hogy lesz még több poszt is, ha van rá igény. :)

Pernilla 2016.06.20. 15:34:53

Az is kimaradt, hogy a várost skandináv telepesek alapították. De ez lehet, hogy csak nekem érdekes :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.06.20. 16:33:10

@Taxomükke (UK): Én szeretem a hosszú teleket, de inkább kezdje hamarabb, mondjuk november közepén; mint hogy elsz@rakodjon vele az ember még május elején is... :D

HÁ-nak a hírekhez: de, láttam már úgy nagyvárost.Érdekes fotózási nézőpont, de páran már ellőtték a témát.Illetve voltak kb. ugyanilyen képek korábban is... :-)

Ginix 2016.06.20. 16:36:29

off:

sziasztok! van tapasztalatotok külföldön élő magyar állampolgárként "legális lakásbérbeadás magyarországon" témakörben? ha igen, beszélhetnénk privátban?

másként értelmezünk dolgokat a könyvelővel és jó lenne vmi gyakorlati tanács. a 14% eho-t sztem nem kell fizetni, de szerinte igen.
köszi!
on

Gazz 2016.06.20. 16:42:43

@arncht: meg az alpok, és a kárpátok miatt, a skandináv hegyeket is beleértve. Meg a Szahara miatt.
Észak amerikában észak déli irányban nyúlnak el a hegységek, nem fogják meg a sarkvidéki áramlatokat. Az Alpok és a Kárpátok viszont elég jól "árnyékol".
A Földközi tengertől délre fekvő óriási Szahara meg egy igazi kohó, ami rendszeresen küldözgeti erre a meleget.
Ugyanez Észak Amerikában nincs, ott a karib tenger inkább a hurrikánokat küldözgeti a meleg helyett.

Csodabogár 2016.06.20. 17:11:37

Nincs köze a mai témához, de határátkelő, Nem kis kétkedéssel olvastam, mert kicsit ismerem a skandinávokat.
www.nlcafe.hu/csalad/20151113/norvegia-kivandorlas/

Taxomükke (UK) 2016.06.20. 17:30:22

@Csodabogár: Én tudom, ki ez a hölgy.
Norbi felesége.
:)))))))))

montroyal ( CAN qc) 2016.06.20. 18:21:32

hatalmas zöld területek és házak (jó drágák, persze)

valoszinuleg a palotak dragak de az atlag hazak pl mint a kepen a zaszlos haz kb 200K alatt vanak es nagyon jok es nagyok azok is..

erdekes es jok a kepek

arncht 2016.06.20. 18:24:38

@Mirjam2: amugy azt nezem, hogy pl a becsi scs alig kisebb, mint ez a mall of america :) 230 vs 192e nm vasarloterulet.

arncht 2016.06.20. 18:24:41

mongy nem is csoda, mert 2006ig ez volt europa legnagyobb bevasarlokozpontja (meg most is a negyedik).

FutureFry 2016.06.20. 19:43:48

A város (azaz városok: Minneapolis-St. Paul, másnéven “twin cities”) tele van az ott született és felnőtt Charles Shultz “peanuts” képregényének karakterei alapján készült szobrokkal.
Pl.: www.stpaul.gov/departments/parks-recreation/natural-resources/arts-gardens/public-art/peanuts-characters

wuaaa 2016.06.20. 20:24:03

@Taxomükke (UK): "Én tudom, ki ez a hölgy.
Norbi felesége."

Haha... :D ..tényleg.. találó ! :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.20. 20:33:19

@Határátkelő:
Szia
Két hete beküldtem a pályázati posztot. Megkaptad?

TX7AW 2016.06.20. 20:44:03

@Taxomükke (UK): +10000 :) 3 perce leesett és azóta röhögök

SzZoole 2016.06.20. 20:44:53

@wuaaa: tenyleg letezik,hogy rovid tartozkodas utan munkanelkuli tamogatasban reszesul?
Kicsit szkeptikus vagyok a storyval kapcsolatban.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.20. 21:06:36

Minneapolisról mindig a tesóm egyik évfolyamtársa jut eszembe, aki oda határátkelt végül (annó én írtam meg az egyetemi pályázati anyagát, mert nem tudott jól angolul).
évekig nem jött haza, zöldkártya miatt nem lehet megszakítani 5 évig a tartózkodást? ilyesmi téyleg?
ukrán férje lett. otthon csak az angol. így állt elő az a helyzet, hogy a gyerekek csak angolul tudnak, és egyik nagymamával se tudnak beszélgetni, hiába ment ki a magyar nagymama hónapokig is asszem. ja és persze se az ukrán se a magyar fél nem tud kommunikálni az anyósával, mert egymás nyelv ét se tanulták meg egy kicsit se.
nekem ez nagyon furcsa és nagyon szomorú azért valahol. főleg a nagymamák miatt. de a gyerekek miatt is.
hm, remélem, nem ők voltak a meglátogatott ismerősök.

wuaaa 2016.06.20. 21:42:05

@Zoole[uk]: Ha jól tudom, akkor legalább fél év egybefüggő munkaviszony után 2 évig jár vagy járt valamiféle munkanélküli segély vagy minek nevezzem, de mivel soha nem éltem ilyen lehetőséggel, így hát nem mondom tutira, de valahogy ez rémlik ezzel kapcs.

SzZoole 2016.06.20. 21:44:26

@wuaaa: Akkor ezt tenyleg Nohbetné irta:)

Csodabogár 2016.06.20. 23:44:52

@Zoole[uk]: Van fogalmatok, hogy ezt milyen sokan elhiszik? Valaki betette a facebookra, ő is elhitte, nekem ismerősöm.

M. Péter 2016.06.21. 00:16:29

@Pernilla: Minnesotában és Észak-Dakotában a lakosság kb. 1/3-részt skandináv, főleg norvég és svéd származású. A hülye skandinávok ahelyett, hogy kihasználták volna az alkalmat, hogy valamilyen melegebb helyre költözzenek, megkeresték maguknak a lehető leghidegebb helyeket az USA-ban.

Minnesota témában ajánlom Garrison Keillor A prairie home companion című rádióműsorát, különösen a News from Lake Wobegont, amely a Lake Wobegon nevű képzeletbeli minnesotai kisvárosról szól.

Pernilla 2016.06.21. 00:25:01

@M. Péter: köszi a kiegészítést, ezt tudtam, hogy Minnesotába mentek a legtöbben, meg azt hiszem Wisconsinba is elég sokan. Lehet, hogy pont azért, mert ott érezték otthon magukat az időjárás miatt :-))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.21. 06:23:51

@M. Péter: "Minnesota témában ajánlom Garrison Keillor A prairie home companion című rádióműsorát, "
Imadom a humorukat, es a tradicionalis "radio show" stilusukat. Akit erdekel, es szereti ezt a fajta humort, feltetlenul nezzen/hallgasson bele ebbe:
www.youtube.com/watch?v=GRdE5NlVulI&list=PLUTD7KDT6v8slCQRnKxg3heGd9-Hkad1b

FutureFry 2016.06.21. 07:47:58

@M. Péter: @Zsuzsi65: Nekem az ilyen visszafogottabb (egyébként aranyos) midwest-humorról a műsor turnéjairól és a "hozzá tartozó" közönségről a Portlandia sorozat "Prairie Home Companion Tailgating" skiccei szoktak mostanában eszembe jutni, pl: youtu.be/fDm8t75NASc

Muscari 2016.06.21. 12:07:57

@Dragonlady (Bp, Hun): ez valóban szomorú. Most volt az érettségi találkozóm. Az egyik lánynak görög a férje, a gyerekek kint születtek, majd hazaköltöztek, hogy a gyerekek Magyarországon járjanak iskolába (már megbánták)
A gyerekek ugyanúgy beszélnek magyarul és görögül, a szülők meg egy speciális keverék nyelven egymás között, mert mindkettő beszél angolul és németül is.
Gratuláltam neki. Azt mondta, hogy nem is volt olyan nehéz, a gyerekek mindig tudták, hogy kihez milyen nyelven kell szólni. Igaz, , két és fél évesen kezdtek el csak beszélni.

swfla 2016.06.21. 22:54:53

Elmosolyogtam a tomegkozlekedesre vonatkozo megjegyzesen: a haverjaim mindig a Twin Cities-t hozzak fel bezzeg-peldakent, ha ekezni kezdem a z itteni kozlekedest.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása