oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. június 03. 06:44,  Minek meleg víz, ha meleg van? 32 komment

2016. június 03. 06:44 Határátkelő

Minek meleg víz, ha meleg van?

A kérdés Európában minimum értelmezhetetlen, a Fülöp-szigeteken viszont teljesen természetesen teszi fel egy lakástulajdonos. A mai írás tehát a Fülöp-szigetekre visz, és egy régi szerző tér vissza. Anikó szűk három és fél éve írt először, akkor még Londonból. Azóta történt vele egy s más, mást ne mondjak, elköltözött a Fülöp-szigetekre. Lássuk, mit tapasztalt!

Magyarország 2.0 – a Határátkelő második pályázata, melynek célja Magyarország újratervezése. Te min változtatnál, milyen jó külföldi tapasztalatot építenél be? Nem csak határátkelők írhatnak – a pályázatról minden tudnivalót megtalálsz ide kattintva!

fulop-szigetek_manila_foto_flickr_com_simon_inns.jpg

„Körülbelül 3-4 éve írtam először (itt olvashatjátok el - HÁ), akkor még a londoni életembe engedtem egy kis betekintést (és kaptam hideget-meleget érte). Azóta már a Fülöp-szigeteken élek, és a Határátkelő kérésére beszámolok arról, hogy mi történt előző posztom óta vele, visszatekintve hogyan látom akkori döntéseimet és változott-e valamiben a véleményem.

Négy év londoni tartózkodás után felszámoltam ottani életem és áthurcolkodtam egy másik kontinensre, Ázsiába. Ha Londonban 10 kultúrsokkomat tudtam felsorolni, akkor itt, Manilában a legelső százat is simán listáztam egy hónap után (ezekről kicsit lejjebb írok bővebben), de ennek ellenére nagyon jól sikerült berendeznem egy kényelmes és biztonságos életet, viszonylag rövid idő alatt.

Egyedülálló nőként a biztonság volt a legfontosabb szempontom, és kopogom alul-felül, az elmúlt két évben semmi említésre méltó nem történt velem ezen a téren, pár telefonos zaklatástól eltekintve.

Amikor honvágyam van, London merül fel a gondolataimban, és nem Budapest, és amikor utazásra gondolok, Ázsia a célpont és nem Európa. Az elmúlt két évben sikerült bejárnom egy részét (Hongkong, Tajvan, Thaiföld, Guam, Bali, Japán, Vietnam, Szingapúr, India), és még sok úticél van a listán.

A Fülöp-szigetek 7107 szigete közül is láttam jópárat, és sok olyan hely volt, ahová többször is visszalátogattam.

A sport segített a beilleszkedésben

Az évek során egyre nagyobb szerepet kapott az életemben a jóga és minden, ami az egészséges életmódhoz kapcsolódik (öregszem :)). A sporton, mozgáson keresztül gyorsan sikerült beilleszkednem, és hasonló gondolkozású emberekkel találkoznom.

Kikapcsolódásként gyakran választok egy jóga retreatet, vagy itt a Fülöp-szigeteken, vagy egy másik trópusi szigeten. A múlt Karácsonyt például Balin töltöttem, mindenféle fenyőfa, nagy zabálások és karácsonyi ének nélkül, viszont napi két jógaórával, és rengeteg masszázzsal, és egyéb wellness dolgokkal.

Januárban pedig fizetésnélküli szabadságra mentem, és négy hetet töltöttem Indiában, ahol a jógatanári képesítést is megszereztem.

Valószínűleg sok minden másképp alakult volna az életemben, ha maradok Budapesten, és visszanézve rengeteg élménytől fosztottam volna meg magam.

Hétvégi esték a Skype előtt

Másfelől természetesen azt sem tudom elfelejteni, hogy megfosztom magam a családom és magyar barátaim napi közelségétől is, ami nem könnyű. Téli/nyári időszámítás szerint hol 7, hol meg 6 óra időeltolódás van köztünk, és ez nagyban megnehezíti a kapcsolattartást.

Hétvégén az estéket a Skype-on töltöm, és gyakori használója vagyok az összes appnak, ami segít áthidalni ezt az időeltolódást (pl. Messenger, Viber és Whatsapp). A cégen belüli barátokkal a videókonferencia lehetőségét is kiaknázzuk, hogy lássuk egymást.

Minek ide meleg víz?

Ahogy ígértem, ejtek pár szót a kultúrsokkjaimról is. A lakásbérlés nagyon drága Manilában, és mivel tömegközlekedés nincs, vagy nagyon zsúfolt (órákig kell sorban állni, hogy egy metrószerű vonatra feljusson az ember, heringként összezsúfolódva), igyekeztem az irodához közeli helyen bérelni.

Így viszont még kevesebb lehetőségem volt válogatni, és még az átlagosnál is sokkal többet kell fizetnem (egy 40 négyzetméteres lakás havi bérleti díja 210 ezer forint rezsi nélkül).

A beköltözésre két hetet kellett várnom, mert a bojlert annyi idő alatt szerelték be. Így a tusolóban lett melegvizem, de a mosdóban és a mosogatóban ugyanúgy csak hideg víz folyik továbbra is.

A főbérlő puffogott is, hogy ezek az európaiak miért akarnak meleg vizet, amikor állandóan meleg van, simán tusolhatnék hideg vízben is. Az irodában sincs sehol nincs melegvíz és senki nem mos kezet a WC használata után.

Rémület az utakon

Havonta 30-40 ezer autóval van több az utakon, de a jogosítvány megszerzése lefizetéses úton és nem autós iskolában történik. Nagyon kevés ember tud vezetni, és meg kevesebb ismeri a közlekedési szabályokat.

Bárhol, bármikor bemutatnak egy U-kanyart, még a legkülső sávból is megfordulnak emberek a túloldalra, indexelés, bárminemű jelzés nélkül. Az átlagsebesség 20 km / óra, ami eső esetén 0 km / órára csökken.

A legtöbb idő, amit dugóban töltöttem, az egyszer 4 óra volt, egy olyan távon, amit egyébként 30-40 perc alatt lesétálok (amikor bevállalom, hogy megfulladok a légszennyezéstől).

Úgy tűnik, hamarosan újabb költözés előtt állok, újra át kell gondolnom, hogy milyen szempontok alapján választok majd lakóhelyet, mennyi dolgot viszek magammal és hogyan biztosítom magamnak a megszokott életrendemet egy új közegben, fennakadás nélkül.”

HÍRMONDÓ

„Azért tanulunk itt, mert tönkretettétek a felsőoktatást”

Meghekkelték a külügyi és külgazdasági miniszter koppenhágai előadását, mégpedig kint tanuló magyar diákok. Szijjártó Péter a Copenhagen Business School-ban tartott eladást a minap, ám az esemény nem zajlott zavartalanul. A tiltakozó diákok többek közt arról tájékoztatták a jelenlévőket, hogy csak Szijjártó Péter beszédének ideje alatt négy diák hagyja el majd Magyarországot, a helyi diákmunkások pedig kétszeresét keresik a magyar átlagfizetésnek. Ha érdekelnek fotók is, akkor ide érdemes kattintani.

Elhúzott mellettünk az egész régió

Régiós összehasonlításban a válság óta Magyarországon nőtt a legkisebb mértékben a reálértéken számolt nettó minimálbér. Bruttóban még csak-csak rendben lenne a dolog, de nettó értéken számolva a helyzet elkeserítő. A Policy Agenda kutatásából ugyanis az derül ki, hogy ma a minimálbérből élők csupán 7 százalékkal keresnek többet, mint 2008-ban, ha az infláció hatását is figyelembe vesszük. Minden továbbit ide kattintva olvashatsz el.

(Fotó: flickr.com/Simon Inns)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Fülöp-szigetek

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr668774050

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2016.06.03. 07:00:45

Jo koran kikerult ez a poszt.
Az erosen szennyezett levego rossz hatasat mennyire csokkenti/semlegesiti a joga?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.06.03. 07:08:40

ez eleg rovidre sikerult, pedig szerintem lenne mirol irni

tanato 2016.06.03. 07:30:33

@NomádMatyi: Kicsiit tényleg rövid,de értékelem hogy hajlandó volt második posztot is írni a szerző.Ez igen jó ötlet a bloggazdától ,hosszmetszetben nyomon követni a régieket,merre tartanak most.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.06.03. 07:34:01

rovid, mit csinal, mit dolgozik, reszletek! hajra

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.06.03. 07:44:22

@tanato: nem, az tenyleg nagyon is ertekelendo ... csak abban remenykedtem hogy tobbet ir a kulturalis sokkrol, a mindennapokrol, stb

azert Manila is egy eleg egzotikus hely, szoval biztos lehetne mit irni

legalabbis nekem egzotikus az biztos :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.03. 07:49:29

Én is sportolok.
Minden reggel egy felüléssel kezdem a napot.

Golf2 2016.06.03. 07:51:05

Ott én is jógáznék folyamatosan...

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.06.03. 09:04:42

Szerintem is rövidke lett, pedig biztos lenne még mit mesélni. Nem értem pl. a fülöpkék irtózását a meleg víztől. Oké hogy ha 25-30 fok az átlag hőmérséklet akkor hideg vízben is lehet fürdeni, de könyörgöm mosogatni is hideg vízben szoktak?

adg 2016.06.03. 09:44:30

@ChristineK: Az atlaghomerseklet 25 fok felett van. Ami europabol nezve elsore furcsa, igy van nalunk is es biztos igy van folupeknel is, hogy mivel sosincs fagy, a vizvezetek gyakorlatilag a fu alatt megy, vagy sok helyen siman fold felett. Szo szerint. (Nalunk sziklas talaj van, ezert egy-ket fo vezetek a fold felett fut, igy sokkal egyszerubb volt.) Ennek eredmenye, hogy a viz neha szinte tul meleg furdeni is, es boven jo mosogatni, lazan 30+ fokos.
Amugy is meleg van, szoval nem kivanod a melegebb vizet furdeshez sem, de a mosogatas is megoldhato vele tenyleg. Mondjuk nalunk azert van meleg viz mindenhol, altalaban napkollektorral keszul, de en pl az esos evszakban sosem hasznalom. A mosogep igen, altalaban van melegviz csatlakozasi lehetoseg, hamar ingyen jon a melegviz. :)
Rettenetes juliusi reggeleken, mikor a homerseklet beszakad az elkepzelhetetlenul dermeszto 18-20 fok ala, na akkor azert reggel jol esik egy kis meleg viz, de ilyenkor is ritka.

Szoval igen, lehet elni meleg viz nelkul a tropusokon.

Hari Seldon 2 2016.06.03. 12:26:03

„Körülbelül 3-4 éve írtam először (itt olvashatjátok el - HÁ), akkor még a londoni életembe engedtem egy kis betekintést (és kaptam hideget-meleget érte).”

Nem olvastam el a kommenteket most újra, de nem tudom milyen hideget meleget kaptál. Legfeljebb annyit kaphattál, hogy túl tömör.

„A főbérlő puffogott is, hogy ezek az európaiak miért akarnak meleg vizet, amikor állandóan meleg van, simán tusolhatnék hideg vízben is. Az irodában sincs sehol nincs melegvíz és senki nem mos kezet a WC használata után.
Havonta 30-40 ezer autóval van több az utakon, de a jogosítvány megszerzése lefizetéses úton és nem autós iskolában történik. Nagyon kevés ember tud vezetni, és meg kevesebb ismeri a közlekedési szabályokat.”

Tetszenek a kultúrsokkos megjegyzések. Csak azt nem látom, hogy eddig ezek közül mi a pozitív változás.

„A legtöbb idő, amit dugóban töltöttem, az egyszer 4 óra volt, egy olyan távon, amit egyébként 30-40 perc alatt lesétálok (amikor bevállalom, hogy megfulladok a légszennyezéstől).”

Dugók, légszennyezettség. Úgy látszik Ázsiában ez alap.
De megint hirtelen lett vége, mint az előzőnek.

Hírekhez:
„Meghekkelték a külügyi és külgazdasági miniszter koppenhágai előadását, mégpedig kint tanuló magyar diákok.”

Én úgy vagyok vele, hogy olyan előadásra nem megyek, ahol ilyen Szíjártók adnak elő. Mondanám, hogy ilyen majom ad elő, de nem szeretném megsérteni afrikai rokonainkat. Nem lenne fair velük szemben.

Hari Seldon 2 2016.06.03. 12:29:08

@ChristineK:
Azt nem szoktak...
Olvastad, a wc után sem szokás a kézmosás. - Majd pont az edényekkel bajlódjanak?!?

adg 2016.06.03. 13:43:12

Kicsit kurta lett a poszt, de sebaj. Itt egy ki olvasnivalo, Tanatonak kulon ajanlom, az after brexit idokkel kapcsolatban. Teljesen elkepzelhetonek tartom, es tok normalis lehetosegnek.

www.bbc.com/news/uk-politics-29594642

2016.06.03. 15:10:55

@ChristineK: Lehet hogy nehez elkepzelni ha mindig olyan orszagban eltel ahol a melegviz alapnak szamit, de nem arrol van szo hogy 'irtoznak' a meleg viztol, hanem arrol hogy ez a legtobb ember szamara megengedhetetlen luxus egy szegeny orszagban, ahol raadasul meleg is van az ev nagy reszeben. Igen, hideg vizben mosogat Azsiaban a legtobb ember, mert a vizet felmelegiteni penzbe / energiaba kerul, es erre nincsen keretuk, rengeteg aramszunet van, stb. Sok helyen a lakasba bevezetett folyoviz is luxusnak szamit. Ez nem olyan regen Europaban is igy volt.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.06.03. 15:19:52

@Mirjam2: Ó, egyáltalán nem nehéz elképzelni és ez nem csak rég volt így, így van ez még a mai napig is. Budapesten is. Tudom mert benne éltem. Tudom milyen az mikor nincs fürdőszoba, nincs meleg víz és egy putriba élsz. Mikor télen csak háromnaponta tudsz fürdeni, mert nincs pénzed tüzelőre és a fülöpkékkel ellentétben magyarhonban még hideg is van az év felében. Szóval nem kell bemutatni. Én azt nem értem hogy ha egyszer a bérlő kifizeti nekik amit ki kell akkor mért akadnak fenn azon hogy ő igenis szeretne meleg vizet? Kifizeti akkor mi a gond, mért kell fönn akadni az ilyen "luxus" igényen?

2016.06.03. 15:29:08

@ChristineK: Szerinted felajanlotta a posztolo hogy vesz egy uj bojlert, es fizeti a bekottetes koltsegeit? Mert ez kene ahhoz hogy melegviz legyen a konyhaban. Mivel az ottani emberek 99.9%-anak nyilvan soha eszebe sem jut hogy legyen ott meleg viz - a bojler / melegviz a furdoszobaban mar luxusnak szamit - ezert a tulaj nem fog ebbe penzt invesztalni. A posztbol nekem az derult ki hogy a furdoszobaba kimondottan a nyugati berlo miatt szereltek be bojlert, nyilvan a tulaj koltsegen.

Ez olyan mintha Budapesten kiadnad a lakasodat, legkondi lenne a nagyszobaban ami szerinted felig luxusnak szamit es nagyon sok embernek nincs - direkt az uj amerikai berlo miatt szerelted be, es erre a berlo megkerdezne hogy a tobbi helyisegben miert nincsen legkondi, mert o azt szokta meg hogy mindenhol van. Ennek te sem orulnel, maximum udvariassagbol nem szolnal semmit.

2016.06.03. 15:34:47

@adg: Tok normalis lehetoseg, csak mondjuk a jelenlegi pontrendszer alapjan minimum 35 ezer fontot kell keresni ahhoz evente hogy valaki munkavallalokent UKben tudjon maradni nem-EU utlevellel. Marpedig a kelet-europai bevandorlok kozul nagyon, nagyon kevesen keresnek ennyit.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.06.03. 15:38:51

Írta hogy az átlagosnál is jóval többet fizet, holott amúgy is drága a bérlés. Ha valamiért túl sokat fizetek akkor azért el is várhatok dolgokat nem? Különben a tulaj elhajtotta volna a fenébe és azt mondja majd kiadja a kecót egy kevésbé igényes bérlőnek. De nem így tett, hanem felszerelték a bojlert.

adg 2016.06.03. 15:54:08

@Mirjam2: de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne az elvarasokon igazitani, hogy az aktualis igenyeknek megfeleljen.
Nyilvan meg tudjak allapitani, hogy mennyi bevandorlo kell, milyen szakmakbol, stb, aztan ugy beloni a kereteket, hogy kijojjon a szam.
Ha az angolok nem csak egymas cipojek figyelesevel lennenek elfoglalva, akkor lenne erre is energiajuk. :D

2016.06.03. 15:54:19

@ChristineK: Ha jol ertem amit irt, a lokacio miatt dragabb az alberlet az atlagosnal, plusz a tulaj meg bojlert is beszereltetett kulon mivel tudja hogy a nyugati berlok ehhez vannak szokva. Ez az egesz szerintem nem arrol szol hogy az ottani emberek direkt utaljak a melegvizet vagy valami ilyesmi, de mindegy, nem vitatkozom, remelhetoleg jon majd a posztolo es kifejti az o szemszogebol.

Shanarey 2016.06.03. 16:08:20

Németek és a Brexit.

Ezt tegnap este néztem. nagyon jó

m.youtube.com/watch?v=a38ahhWX-BU

tanato 2016.06.03. 17:48:42

@adg: Köszi szépen,közel az igazság órája, még egy hónap sem kell és vagy marad vagy dől ez a megszokott,csúnyán beszél velem a főnök meg keveset ad rendszer/hogy Diggert idézzem/és én meg holnap lelépek ANgliába dolgozni akár minimál angol tudással és szakképzettség nélkül is.A haverom már úgyis kint él 2 éve majd nála megalszom és szerez nekem munkát alapon.Teljesen hivatalosan.

Taxomükke (UK) 2016.06.03. 18:51:11

@Shanarey: "You have 10 minutes to leave the European Reich!"
:)))))))))))

Herr Géza 2016.06.03. 20:45:09

@Mirjam2: @Taxomükke (UK): Szétröhögtem magam :)))))) A kezdés erős az albérlettel....

Herr Géza 2016.06.03. 21:27:20

@Herr Géza: Uppsz: "a kezdés is erős"...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.03. 21:32:27

@Shanarey: "Németek és a Brexit."

Sajnos a nemetem nem nagyon eros, igy kellett egy angol nyelvu valtozatot keresni (ugyanattol a riportertol:) Nagyon jo ez is :))

www.youtube.com/watch?v=dKZfJpZ1dbg

Herr Géza 2016.06.03. 21:55:29

@Zsuzsi65: De ez csak egy része az eredetinek. Kimaradt a N.o.-ban élő britekkel készített interjús rész. :-)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.06.03. 21:57:29

@Herr Géza: ha lenne angol feliratos valtozata, megneznem:)

M. Péter 2016.06.03. 22:36:21

@adg: Dél-Amerikában az volt a tapasztalatom, hogy éjszaka lemegy 20 fok alá a hőmérséklet, és a víz már egy kicsit hideg volt a reggeli zuhanyozáshoz

M. Péter 2016.06.03. 22:38:59

"A legtöbb idő, amit dugóban töltöttem, az egyszer 4 óra volt, egy olyan távon, amit egyébként 30-40 perc alatt lesétálok (amikor bevállalom, hogy megfulladok a légszennyezéstől)."
A kocsiban bent nem ugyanaz a levegő van?

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.06.05. 21:32:11

a hideg vízben mosogatáshoz másféle mosogatószer kell, de simán működik.
én is szereltettem vízmelegítőt a bérelt lakásomban Yangonban. ha már lenyúlják az embert egy csomó pénzre, akkor sorry, vagy nyelje le, vagy próbáljon meg alkudni. mivel nem hoztam magammal a vízmelegítőt, szerintem nem járt olyan rosszul.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása