oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 31. 06:46,  Elégtétel 751 komment

2016. május 31. 06:46 Határátkelő

Elégtétel

Mostanában egyre többet lehet olvasni, hallani arról, hogy mekkora szakemberhiány van Magyarországon, olyannyira, hogy az építőipar, sőt, a balatoni turizmus szereplői is katasztrófahelyzetet emlegetnek. A mai poszt szerzője, Digger egy külföldön élő magyar szemszögéből írta meg a véleményét, ezúttal kifejezetten arra kérve, hogy minden változtatás nélkül tegyem azt közzé. Íme, tehát a poszt, utána pedig lehet róla beszélgetni, vitatkozni. Van miről…

3_62.jpg

„Folyamatosan jönnek a hírek Magyarországról, hogy baj van. MUNKAERŐHIÁNY VAN. Nem találnak embert, szakembert meg pláne. Horribile dictu néhány cég odáig süllyedt, hogy kénytelen bért emelni. Belegondolni is rossz. Vége a világnak, BÉRT KELL EMELNI.

Most ha rosszmájú lennék, akkor elégtételt éreznék, sőt kárörvendenék. Tudjátok mit? Én bizony elégtételt érzek és kárörvendek. Otthon beérett a termés. Sok köszönet nincs benne, kicsi is meg savanyú is, de a tiétek.

Tisztelt vállalkozó urak! Tisztelt közgazdászok, akik a közép- és felsővezetést adjátok a vállalatokban! Most ÉN kérdezek vissza. Hogy is van az a „ha nem tetszik, el lehet menni”, „nyitva az ajtó”, „döngetik a kaput, annyian akarnak itt dolgozni”, „annyit fizetünk neked, amiért még itt maradsz, ő meg annyival kap többet, hogy idejöjjön”?

Én meg azt mondom, HA DISZNÓ NINCS, KONDÁS SEM KELL.

El lehet menni? Kösz, megfogadtuk a jótanácsot néhány százezren. Na, akkor MOST lehet kinyitni a kapukat és beengedni, aki döngeti. Nocsak. Nincs kint senki? Így jártatok, bazd meg. Urak. Nincs, aki kivegye alólatok a szart, a kórházban? Nincs, aki megsüsse a kenyeretek? Nincs, aki megjavítsa a vízvezetéket? Talán tovább kellett volna látni az orrotoknál.

Bizony tisztelt középvezetők, tisztelt vállalatvezetők, tisztelt vállalkozók, ezért jórészt ti vagytok a felelősek. A lovat nem csak ütni kell, hanem néha egy kis kockacukrot is kellett volna adni neki. Dakota indián alól kidőlt a ló, mert éhen halt. Most már adnál neki, de késő.

Közgazdász urak! Céget menedzselni megtanultatok. Emberként viselkedni nem. A konda szétszéledt, nincs, aki összeterelje. Persze ti nem vagytok felelősek. Ti nem tudtátok. Azt hittétek, örökké tart a „majd veszünk fel másik embert” korszak. Tévedtetek. Megérdemlitek.

Utoljára a nagy büdös átkos kommunista korszakban volt a főnök-beosztott viszony közvetlen és szociálisan érzékeny. Aztán a rendszerváltás után az átkosban szocializálódott melósbarát „öreg”-eket szép lassan felváltotta az egyetemről frissen kikerült, profitorientált fiatalok hada. Megtörtént mindenhol az úgynevezett „fiatalítás”.

Mára beérett a gyümölcse.

Láttam, hogyan beszélnek tisztességben megőszült szakemberekkel. Sokan inkább vállalták, hogy idő előtt csökkentett pénzért nyugdíjba vonulnak. A fiatalítás hozadéka az is, hogy Magyarországon negyven év felett nem ember az ember. A szaktudás, a tapasztalat, a szorgalom nem érték.

Az emberek értettek a szóból. A köztudottan röghöz kötött magyar máshol próbál boldogulni. Nyelvtudással vagy anélkül, keserűséggel telve megy el.

Kint, az új országban, iszonyatos hátrányt kell ledolgozni.

Elhelyezkedtem az angol építőiparban. A nyelvet nem beszéltem. Az építőipar felépítését, technológiai folyamatait nem ismertem. Húsz év után a birminghami vizsgán ültem újra lánctalpas forgókotróra megint. Sokszoros hátrányból indultam.

Valamivel pótolnom kellett a nyelvtudás hiányát. Csak és kizárólag a munkámmal tudtam azt elérni, hogy a cégek, az ügynökségek munkát adjanak. Csak a munkámmal tudtam kompenzálni. Nem, nem kellett többet dolgoznom, mint más gépkezelőknek csak jóval profibbnak kellett lenni.

Két dolog jellemzi az itteni, amúgy nagyon jó gépkezelőket. Csak annyit csinálnak, amit mondanak nekik. Soha nem kezdeményeznek, akkor sem, ha tudnának segíteni. Valamint úgy félnek a közművezetékektől, mint a tűztől. Na, ezen a két téren tudtam lelépni őket.

Nem volt könnyű. Ha a feleségem nem tartja bennem a lelket az első időkben, akkor idegileg rámegyek. a szakmai önbecsülésem romokban hevert. Ő volt, aki bízott bennem és végig tartotta bennem a lelket. Sikerült. Ma már folyamatosan van munkám, sőt, olyan is előfordult, hogy cégek, akiknek dolgoztam, újra engem kérnek. Az ügynökök naponta küldik ajánlataikat.

Dolgoztam az öt év alatt körülbelül hatvan különböző építkezésen. Egy naptól egy évig. Soha a legcsekélyebb problémám vagy konfliktusom nem volt, egy esetet kivéve, amikor én hagytam ott egy építkezést.

Mindig mindenhol a legnagyobb tisztelettel beszéltek velem. Számtalan ország melósaival dolgoztam együtt Dél-Afrikától Litvániáig. Mindenkivel békében és barátságban.

Nehéz volt idáig eljutni. Mindegy, nem érdekes. Túl vagyok rajta.

Igen, ez nekem elégtétel. Ha van eszük, akkor a nagy arcból egy kicsit visszavesznek otthon. A pökhendi megalázóan odavetett „el lehet menni” talán kevesebb lesz. Még az is előfordulhat, hogy emberszámba veszik a melóst. A megbecsüléstől még fényévekre vannak, de valami elkezdődött.

Mi, néhány százezren indítottuk el ezt a folyamatot. Volt a kormánynak néhány sikertelen, közröhejbe fulladó próbálkozása a kivándorlók hazacsábítására.

Ahány kivándorló, annyiféle indíttatás. Természetesen a legnagyobb motiváció a pénz. Viszont a munkahelyi légkör sem elhanyagolható tényező. Van, akinek ez fontos. Aztán ez az az időszak, amikor a magyarnak elfogyott a türelme. Már nem hat a „várjál még néhány évet, és jobb lesz” duma.

Persze senki sem pótolhatatlan. Majd közgazdász úr beáll tökösnővérnek, majd menedzser elvtárs kiszedi a kenyeret a kemencéből.

Azt hiszem, a közgazdasági állatorvosi ló minden ismérve felfedezhető a balatoni vállalkozók tevékenységén. Csapnivaló szolgáltatást nyújtani aranyáron, zsebből fizetett vagy ki nem fizetett emberekkel három hónapig, kitermelve az év többi hónapjára a megélhetést, plusz az X5 BMW árát.

Az egész folyamatra az ostoba kormányzati kommunikáció még rátett egy lapáttal. „Tapasztalatot szerezni mennek ki a magyarok, aztán majd hazajönnek, és felvirágoztatják az országot”.

Tejóatyaúristen. Ha egy kutyának beadnák ezt a dumát, megveszne tőle. A kormány az adófizetők pénzéből hazavásárolt néhány embert és óriási sikerként elkönyvelte.

Lófaszt, mama… (Hogy egy klasszikust idézzek egy korábbi miniszterelnöktől.)

Kinyílt a világ, megszűntek a határok, egy újkori népvándorlás kezdetén vagyunk. A „Nem térkép e táj” már nem tart otthon senkit. A párducbőrös kacagányt el kellett adni, hogy egy tányér leves kerüljön az asztalra.

A tisztelt országmenedzser urak mit gondoltak, meddig lehet büntetlenül hülyének nézni a magyart? Meddig lehet lózungokat pufogtatva röghöz kötni az embereket?

Negyvenhét évesen, harminc év munkaviszony után mondtam, hogy elég volt. Azt kell mondanom, hogy köszönöm, urak. Meg kell köszönnöm, hogy átsegítettetek a saját korlátaimon és olyan élményekhez jutottam, amikhez egyébként esélyem sem lett volna. Minden nap egy új élmény, minden nap egy új felfedezés, és vagyunk így ezzel néhány százezren.

Ja, hogy közben otthon nincs szakember. Az országot nem egyetlen nap alatt hagyta el ennyi ember. Hosszú, folyamatosan erősödő trend ez, ami mérhető vizsgálható és előre jelezhető. Semmit nem tettetek ellene. Most meg megy a csodálkozás, hogy nincs ember. Gratulálok. Így kell ezt csinálni.

Felmerül a kérdés, hogy mondjuk az utolsó tíz év felsővezetése mennyire alkalmas a feladata ellátására, ha az orruk előtt zajló folyamatokat sem tudják kezelni? Ha én ilyen szakember lennék már páros lábbal rúgtak volna ki mindenhonnan.

Nem sajnálok semmit és senkit. Nyomokban sincs bennem ideológiai elkötelezettség az ország iránt. Magyar vagyok, és ezt soha nem tagadnám meg. Ott születtem, az életem legnagyobb részét ott éltem le. Minden emlék odaköt.

Semmi bajom az országgal, a hazával, sőt az ott zajló folyamatokkal sincs. Elfogadom és tiszteletben tartom a nép döntését, hogy milyen országvezetést választott. Ha a választópolgároknak ez kellett, ám legyen. Engem nem érint. Gusztustalanul önző féreggé váltam.

Most meg elégtételt érzek. Visszaigazolást, hogy jól döntöttem.

Mi, kivándorolt magyarok számtalanszor megkaptuk már, hogy hazaárulók vagyunk, hogy menjünk, nem hiányzunk senkinek, hogy mindig idegenek leszünk a világban és sehol nem lelünk otthonra.

Én meg csak ennyit mondok:

Néha csak arra van szükséged, hogy ellazulj, és azt mond: bazd meg.”

HÍRMONDÓ

Az itthon maradottak is jól járnak a határátkeléssel

Legalábbis az építőiparban mindenképpen, hiszen a Magyarországon maradt szakmunkások bérét is magukkal húznák a külföldről hazatelepülők, illetve a szakemberhiány. Jelenleg (hivatalosan…) nettó 140-180 ezer forint az átlagfizetés az építőiparban, a megkérdezett vállalkozók viszont arra számítanak, ez az összeg akár meg is duplázódhat. További részleteket itt olvashattok.

Így tartanák itthon a balatoni hajósokat 

A korábbi aggasztó hírek ellenére jó szezonra számít a Balatoni Hajózási Zrt., amely úgy véli, kitalálta a megoldást az alkalmazottak elvándorlásának megakadályozására. Márpedig a hajósokat is csábítják, egy kezdő matróz is havi 1600 eurót kereshet, egy tapasztalt hajóvezető akár 3-4 ezer eurót is elkérhet Európa más országaiban. Most viszont a Balatoni Hajózási Zrt. vezetése azt állítja, megtalálta a megoldást

Ez a tuti meló Nagy-Britanniában

A brit egyetemeken egyre többen tanulnak mezőgazdasággal kapcsolatos szakokon, ami nem is csoda, hiszen a Harper Adams University (HAU) összesítése szerint a frissen végzettek 96 százaléka fél éven belül megtalálja a neki leginkább megfelelő munkát.A brit földművesek átlagéletkora 59 év, tehát már éppen ideje a fiatalításnak, amit akár külföldi munkaerővel is megoldhatnak. Szóval érdemes elgondolkodni…

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr718761758

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.05.31. 06:55:37

Igaza van,tényleg kárörvendő poszt.

Mme Seldon 2016.05.31. 07:09:03

Gratulálok Digger! Minden szavaddal egyetértek.
(Magyarország szempontjából sajnos)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 07:21:07

Kösz HA nyitóképért.
Telitalálat.
:)))))))))))))

Golf2 2016.05.31. 07:21:29

Szomorú igazságok vannak a posztban,mondjuk az nem hogy a közgazdász lesz nővér meg a menedzser kenyeret süt.Az ostor a csórókon fog továbbra is csattani akik mégse sajnálják a pénzt mondjuk diggerdriver színházra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 07:24:20

@Mme Seldon:
Köszi.
Várom a turulfiókákat mit reagálnak.

tanato 2016.05.31. 07:24:43

Teljesen igaza van Diggernek,hamarabb kellett volna gondolkodni és előre látni a folyamatokat,de igaza van a szerzőnek a főnökök,akár vállalkozók,akár állami vezetők,kórházigazgatók.közművek vezetői stb. stb,csak azt nézték mennyire rövid időn belül lehet mennyire gyorsan meggazdagodni.Azután ez a vége.Most már csak imádkozzunk hogy maradjon a kedvező munkavállalói pozíció és ne legyen sikeres a Brexit, ne hulljon szét az unió,ne szűnjön meg a szabad munkavállalás és költözködés joga,mert rosszabb esetben tényleg visszajöhet az el lehet innen menni szlogen/ha tudják hogy úgysem lehet fogadó állam híján/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 07:28:34

@Golf2:
Pont ellenkezőleg.
Semmiféle szomorúság nincs a posztban.
Pontosan az van hogy talán egy kicsit jobbra fordul az otthoni melósok sorsa.
Igen, még talán színhazra is telik.
Mi ebben a szomorúság?
Hogy többet kénytelenek végre fizetni?
Hogy vissza kell venni a nagyarcból?

Taxomükke (UK) 2016.05.31. 07:28:58

@diggerdriver: Te, Health and Safety szempontbol az a bekotetlen cipo nem veri ki a biztositekot?

Jo iras, es sajnos teljesen igaz. Koszi, Digger.

Golf2 2016.05.31. 07:44:37

Az a szomorú hogy van kb.10000 szakmunkás aki majd többet kap.A többi pár millió meg majd többet fizet a szakmunkáért velük fizettetik ki,minden drágább lesz.

DieNanny CH 2016.05.31. 07:46:43

Sajnos igaz.

És hogy lehet, hogy van olyan ember, aki még erre is azt mondja, hogy hát Amerika miatt ilyen alacsonyak a bérek, meg a multik kötik meg a vezetők kezét?

Amikor - egy ismerősöm reagál így! - a saját városában, mikor a városi tv-ben közvetítik a közgyűlést, és az első napirendi pont az, hogy meg kell húzni a nadrágszíjat, mert nem megy olyan jól a városnak, a 3. napirendi pontban pedig felsorolják a polgármestert meg néhány képviselőt, akik nem tudom, hány millió jutalmat kapnak a munkájukért...
?????
EZ is a nyugat, meg Amerika hibája? Mert kb ugyanez megy mindenhol.

DieNanny CH 2016.05.31. 07:51:48

@diggerdriver:

"Hogy vissza kell venni a nagyarcból?"

Biztos vagy benne, hogy vissza fognak venni a nagyarcból? Hiszen ők már félretettek annyit, hogy életük végéig a családjuk minden tagja elvégeztethet saját költségre egy milliós operációt, hogy minden évben 3szor 2 hetet nyaralhatnak bárhol.
Ha ég a lábuk alatt a talaj, akkor lemondanak, és elmennek egy másik országba.
Sajnos szerintem is a csórók szívják meg. Ők dolgoznak 7/24-ben továbbra is, az ő gyerekeik fogják szinte sosem látni a szüleiket...

Nem tudom, mi lesz...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 07:59:37

Egy pillanatra álljunk meg.
Elindult egy pozitív folyamat amit mindannyian vártunk.
Most akkor károgjunk hogy de… meg de… meg de…?
Nem értem a negatív hullámokat.
Mi a probléma?
Mindennek maradni kellett volna a régiben idők végezetéig?
Persze biztos lesznek negatív hatásai is.
És?
VALAMI TÖRTENIK.
Végre valami elindult.
Nem veszitek észre?
Követ dobtunk az állóvízbe.

sellőlány 2016.05.31. 08:22:50

Digger, tegnap beszéltem az egyik kivitelezőmmel. A megbeszélt elszámolásból ugyan nem lett semmi, mert az ügyfél úgy döntött, nem érdemeljük meg a pénzünket az elvégzett munka után, 25%-ot levont mindenki díjából. Nyilván számla sem kellett neki. Az mellékesen nem érdekelte, hogy nincs elég szakember, úgy kellett őket egyenként összevadászni, heteket-hónapokat várni, mire el tudott jönni, megcsinálni a feladatot. Mi most az indok a nemfizetésre? A késedelem! (Részemről itt nem lesz lezárva az ügy.)
Na szóval azt mondja a kivitelező, a mai napon úgy állunk, hogy egy sürgős bontáshoz buszokkal kellett ukránokat hozni. Azaz van ember. Igaz, kicsit komplikáltabb őket összeszedni, de olcsóbbak, mint a magyarok. Viszont ha kontár munkát végeznek, azért a vállalkozó tartja hátát, tehát valakinek mindig itt kell állnia mellettük. Olyan magyarosan, megoldódik az ember hiány is, de nem hiszem, hogy lesz itt áttörés, bármiféle felismerés, béremelés. Maximum mi is a szegény bevándorlók országa leszünk, hiába megy a tiltakozás felsőbb szinteken. Az ukránok, szegényebb románok már itt vannak. A sarki pékek albánok, sorokban állnak a felpuffadt zsemléjükért és pille kenyérért, dől hozzájuk a lé és tuti adót csalnak. Jól tetted, hogy elmentél. Amíg nem leszel nyugdíjas (ha ugyan kapsz akkor még nyugdíjat), ne is gyere vissza.

Muscari 2016.05.31. 08:29:40

Elolvastam és szinte mindennel egyetértek, de valahogy mégis hidegen hagy az egész. Már nem háborgok úgy, mint régebben. Nem érdekel. Olyan, mint egy válás, egy idő után az ember már nem gondol többet az exére.

A vállalkozók témához szólnék hozzá annyit, hogy nem mindenki azért nem fizet jól az alkalmazottaknak, mert nem akar. Van, aki szépen lassan a saját fizetését sem tudja kitermelni, de ez persze főleg a kisvállalkozásokra vonatkozik.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 08:30:34

@sellőlány:
Nezd az értelmesebb román az nem Magyarorszagra megy dolgozni ha mehet nyugatra is. Az ukránok meg nem fogják megoldani a problémát.
Alulképzett az most is van otthon elég.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 08:32:54

@Muscari:
A probléma az hogy baromira nem érdekli hogy akit felvesz azt ki tudja, fogja fizetni vagy nem.

sellőlány 2016.05.31. 08:39:48

@diggerdriver: Ez nyilvánvaló, ezért írtam, hogy a szegényebb románok. Őket még meg lehet fillérekért venni. De abban szerintem ne fogadjunk nagy tételben, hogy itt bárki is belátna bármit is az elvándorolt szakemberekkel kapcsolatban. Hiányoztok, de nem vagytok pótolhatatlanok. A minőségről ne beszéljünk persze, azontúl kevesebb lesz az orvos, a pék, a szakmunkás. Túlélés lesz, de ennek az országnak így is jó. Remélem, érted az iróniát.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 08:43:37

@sellőlány:
Ez ok de mégis elindult valami. Bért emelt a Tesco a Lidl, a szakmunkásokat kezdik megfizetni.
Valami elkezdődött.

sellőlány 2016.05.31. 08:54:50

@diggerdriver: A Tesco, a Lidl profitábilis óriáscégek. A plázákban uralkodó gépész cégek fix árasak, vagy velük dolgozik az ember, vagy nem kell ott üzletet nyitni. Azért árnyalt kérdés ez. Gyere haza egy hónapra alkalmazottként dolgozni, aztán majd beszéljünk újra a dologról.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.05.31. 09:17:17

azert azt is tegyuk hozza, hogy az 500 euro fizetes egy cegnek 100 0 eurojaba kerul Magyarorszagon is... szoval a listaba tegyuk bele a kedves politikus urakat akik elmulatjak a befizetett adot!

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.05.31. 09:19:42

meg aki sir az alkalmazotti let soran, legyen vallalkozo! most mar barki lehet, onnan nezve se sokkal szebb a vilag.

abaya-oman 2016.05.31. 09:26:27

Jókor jött ez az írás, különösen az a része, hogyan is beszélnek az új vezetők a beosztottjaikkal. Anyukám egy nagy cégnél dolgozott annak a kezdeteitol. Az atkos alatt elismertek a munkáját, ha nem is nyíltan de elfogadtak a véleményét, javaslatait. Pár evvel a privatizáció elott új főnök jött, privatizációkor semmi pénzért megvette a nagy gyárat es aki nem tetszett neki azzal ugy beszélt mint a kutyával. Egyszer anyukám azt mondta "az iroasztalom" mire a főnök rászólt, itt senkinek nincs semmije, minden az enyém. Aztán egy péntek délután (mikor a fiatalabb utód mar igy-ugy el tudta végezni a munkát) anyukám hazament. Nem sokkal a hazaérkezése utan csörgött a telefon, hogy hétfőn mar ne menjen be. A személyes dolgaiért sem. Majd elküldik valakivel. Hogy miért épp tegnap jutott ez eszembe? Egy kollegám felmondott. A titkárnő jött a listával, hogy válasszon ajándékot. ...Hat erről jutott eszembe, hogyan is bántak(el) az anyukámmal több mint 35 év utan. ...Van meg otthon mit tanulni míg a vadkapitalizmusunk valami élhetőbbé válik.

krampi 2016.05.31. 09:26:29

Igen, a felvázolt folyamat elkerülhetetlen - de nem egyirányú.

A posztban leírtak egy részét emiatt nem értem. A szolgáltatások ára emelkedni fog, igen, ezt tudjuk (Balassa-Samuelson, ha cinikus akarok lenni).
Ahogy a kedves posztoló is kiment Angliába, miért ne jöhetne ide egy ugyanolyan munkás másik országból?
Én nem hiszem, hogy egy ukrán vagy egy román szakmunkás (csak hogy még a nyelvi problémák esélyét is csökkentsük) szaktudása, megítélése problémásabb Magyarországon, mint egy magyaré Angliában.

Csilla Somos 2016.05.31. 09:26:32

A poszt irojanak igaza van . Az emberek szazezrei nem ok nelkul hagytak el az orszagot. A sajnalatos csak az, hogy a feketelevest nem azok isszak meg akik ezt a helyzetet teremtettek. Hanem egy csomo nagyon raszorulo ember. A masik dolog pedig az, hogy a Fideszt , ezt a partot amely most mar szinte diktatorikus modon uralja az orszagot a magyar nep nagy resze segitette hatalomra.Es a magyar nep tobbsege az amelyik hagyja oket hatalmon maradni." Igy megy ez" ahogy Orkeny Istvan irta valamikor.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.05.31. 09:27:36

az ujsagirokat kell seggbe rugni, hogy nem a jo hirt hangsulyozzak, hanem megint a negativumokra mennek ra... de ezert is nem olvasok mar hireket... ujsagirok meg ehen hallhatnak...

Herr Géza 2016.05.31. 09:31:07

@sellőlány: Gépész cégek alatt az épületgépészeket érted? Milyen magyarosch sztori már a patinás CLH esete? Gondolom hallottál róla?? Megveszi a céget tokkal-vonóval Lörinc bácsi, majd három hét (!) múlva az MTV összes érdekeltségének addigi udvari beszállítóját, a karbantartást/felújítást évek óta végzö gépészcéget egy meghívásos pályázaton kiüti a CLH. Egyedüli meghívottként. A "jobb" áraikkal. Amikor megkérdezték, hogy miért pont öket és csak öket hívták meg, van pofája illetékes elvtársnak a híradó kamerájába azt mondani röhögés nélkül, hogy az Arany Oldalakból nézték ki öket, "olyan megbízhatónak tüntek". És ennyi, nincs folytatás....
Csak egy balkáni morzsa... :)))

abaya-oman 2016.05.31. 09:31:16

@krampi: De az ukrán meg a román nem fog tartósan maradni. Addig marad, míg összeszedi a pénzt, hogy otthon vállalkozom, vagy ő is kimenjen Angliába. Állandóan új ember betanítasa pedig nem javítja a minőséget.

tnt 2016.05.31. 09:31:36

"A jelek szerint a biztos pártválasztók 43 százalékára semmiféle káros hatással nincs a nemzeti korrupció."
Forrás: index.hu/index2/#bloghu/nemgogol/2016/05/30/mikor_bukik_meg_orban_viktor

Itt semmiféle béremelés nem lesz vagy annyi ami senkit nem tart vissza a kitántorgástól.

A politikai elit pedig lop ameddig tud... őket nem érdekli kivel mi van ... mivel már így is milliárdok vannak külföldi bankszámlákon minden fityeszesnek Szingapurban és ingatlanok a francia riviérán meg svájcban .. ja és a kanári szigeteken így néz ki a villasor .. 1 fityeszes 1 mszps, 1 fityeszes, 1 kndps... ki gondolja, hogy itt bárkit is érdekel a melós sorsa?
Vasárnapi nyitvatartás.. pont a bérpótlékok nem lettek rendezve.. vajon miért?

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.31. 09:37:02

digger szemszögéből teljesen érthető és világos a poszt, de szerintem az alábbi megállapításokban téved (kisebbnek véli a bajt, pedig az sokkal nagyobb):

1. a magyar közép- és felsővezetők megtanultak céget és embereket vezetni.
- NEM, nagyon nem értenek hozzá és világszinten rendkívül silány módon kezelik az embereket és a cégeket, folyamatokat. nekem spec semmi kedvem nincs még egyszer magyar vezetés alatt dolgozni; dolgozzon az, akinek hat anyja van.

2. Mo.-on az élőmunkán spórol mindenki. nem csak a cégvezetők, személyzetisek, cégek, de a magánember is, amikor sokallja kifizetni egy szakember kiszállási költségét

3. tekintve, hogy most már a legtöbb, nemzetközi szinten is teljesíteni képes ember elhagyta a süllyedő hajót, tényleg csak a szemét marad a dombon és ennek megfelelő is a szolgáltatások és üzletmenetek minősége.

a végszó amúgy velős, de egyetértek, az első évben bennem is sokszor csendült fel, most már csak derűsen mosolygok.

Irbisz 2016.05.31. 09:41:12

Az igazi felelösöknek ez nem okoz semmi problemat, mert mint valaki fentebb irta, mar loptak annyit hogy az meg euroban is egy szabad szemmel is jol lathato összeg- konkretan az orszag „vezetöi“. Kicsit naivitas azt gondolni, hogy a fidesz holdudvar 6 eve alatt sajat zsebek fele terelt par milliard euroja utan (ebbe benne vannak a bagoert gründolt földbirtokoktol a messze tularazott es verseny nelkül megkapott „közbeszerzeseken“ at az EU-s penzekböl mertekado becsles szerint is ellopott 20%-an minden) barmennyire is meghatodik a mostani helyzeten, legfeljebb annyira, hogy azon sirnak, nem tudjak olyan gyorsan összeharacsolni az ujabb euromilliardot mint eddig. Nekik mar telik a meregdraga maganklinikakra is, ahol akar a dunara es budai Varnegyedre nezö egyagyas szobaban gyogyulhatnak, ha epp ugy döntenek hogy megsem mennek külföldre, mert ott sem kapnak jobb ellatast.
Az ilyen-olyan vallalati vezetök, menedzzerek, akiket leginkabb szidott a poszter, ehhez kepest becsületes kispalyasok, akik csak eltek a politikusok altal kialakitott szabalyokkal es környezettel.
Mellesleg ne keverjük a szezont a fazonnal, a legjobb helyzet pont a multiknal volt (hiaba ott vannak igazan csak menedszerek es felsövezetök), atlagban messze a legpofatlanabb es legszemetebb munkaado a magyar „vallalkozo“, ezen a kijelentesen a letezö kivetelek semmit sem arnyalnak, a 85-90-95% szamit, nem a kisszamu normalis es tisztesseges vallalkozo.
A legszomorubb jövö ele pont azok neznek, akik eddig is az also 50-60-70%-ban voltak …

Bluely 2016.05.31. 09:41:41

Én maradtam Magyarországon, közgazdász vagyok és középvezető. Ha hiszed, ha nem, megbecsülöm azokat a kollégákat, akik dolgozni akarnak mind anyagilag, mind egyéb módokon. De a többség nem akar. Az ifjú titánok csak a fizetésüket akarják felvenni, az idősebb kollégák nem nyitnak a fejlődés felé, mert ez így volt ezelőtt 20 évvel is, minek változtatni. Felelősséget a munkájuk után nem vállalnak. Szóval azért az itthon maradt munkaerő hozzáállásáról is érdemes lenne írni. Amikor megkeresek munkanélküli ismerősöket, hogy ugyan nem érdekli-e őket az állás, akkor inkább úgy vannak vele, hogy elvannak segélyből, de nem kell csinálniuk semmit. Vagy diplomával kimennek külföldre takarítani, amit a saját lakásukban egyébként nem tesznek meg. Lehetne egyébként erről is egy hosszú vitát nyitni.

Buchhalter 2016.05.31. 09:41:58

@diggerdriver: tetszett és jól mellbe ütött. Tavaly november óta a harmadik Magyarországi melóhelyemet nyüvöm.Páran meglepődtök ,de a könyvelők és pénzügyek is kezdenek hiánycikk lenni.Megvan a maga oka : állandóan változó adó törvények,egyre több adminisztrációs hülyeség, 50 vagy még több könyvelő,számlázó program(lehet keveset is mondtam) és persze a legtöbb cégnél türelmetlenek elmagyarázni,vagy megtanítani a program sajátosságait.Jól írtad Digger ebben a szakmában is sok tapló kiesik az egyetemről vagy főiskoláról és egyből vezető pozícióban tetszeleg ,mert neki diplomája van.Hagyjuk már! A legtöbb egy ótvar aki a szülei pénzén tanulgatott és annyi humánum sincs a többségben mint egy sivatagi hiénában.Persze mint könyvelő látom a fizetésüket és elkap a rosszullét.Átlag havi nettó fél-egy milla ,céges kocsi,év végi jutalom és még egyebek.De miért is?Nem egy cégnél csak a veszteséget látom.Dilettáns bohócoktól több nem telik.Sok ex kollégám inkább multikhoz váltott ahol egy jó angollal csak részfolyamatokkal kell foglalkoznia viszonylag tisztességes bérért(nettó 250-350).Sokan külföldre mentek a szakmájukat is feledve.Valaki elment inkább szobalánynak,vagy folyami hajóra pincérnek mint hogy itthon belehülyüljön könyvelőként az értelmetlen szélmalom harcban.Már én is fontolgatom a váltást.Sajna ebben a pénzügyi szektorban nem csak a bér a gond hanem az agyon bonyolított adó rendszer.És ahelyett,hogy a kedves vezetőink a kormánynál lobbiznának az egyszerűsítésért, minket cseszegetnek.Aztán sírnak,hogy egyre kevesebb könyvelőt találnak.Tavaly 4000 szakmabeli hagyta veszni a regisztrációját.Én is erősen fontolgatok egy váltást.Ez az írás is ebben erősít.Kösz Digger.

wien74 2016.05.31. 09:42:13

Ütős sorok. Reméljük sokakat gyomorszájba vág majd. Bár félek hogy nem...Majd jön a nagy ötlet, az uram-bátyámozás, aztán "megoldjuk okosba"...Sajna ezen valahogy sehogy sem sikerül változtatni. Addig viszont nincs min csodálkozni. Marad a rendszer, maradnak a fejesek, marad minden egy helyben. Ja, mi nem maradtunk. Mi világot látunk. Egy működő egész részeivé váltunk. Mintát tanulunk. A gyerekeink meg pláne! És ha csak apródonként is, de hátha átmenthető ebből valami. Én nem adom fel. Drukkolok neked, Magyarország! A Lajtán túlról.

Taxomükke (UK) 2016.05.31. 09:47:26

@Csilla Somos: " "Igy megy ez" ahogy Orkeny Istvan irta valamikor"
Az nem Kurt Vonnegut volt?
:)

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.05.31. 09:48:17

@FeketeMacska73: És ehhez hozzájön még a világrekorder ÁFA, az az 500€ az egyből inkább 390-400. A "rezsicsökkentés" pedig a vállalati fogyasztókon csapódik le, ezzel is növelve a költségeiket, és csökkentve azt a keretet, amiből a béreket tudnák fizetni.

Nem a "mocskos burzsoák" hibája, ha a kormány kelet-európai bruttó bérekből skandináv elvonás mellett harmadik világbeli közszolgáltatásokat nyújt. Aki exportra termel, annak Szlovákiával és Romániával kell versenyeznie, ahol sokkal kisebbek az elvonások és a bérek. Aki belföldre termel, annak pedig a helyi keresetekhez kell igazítania az árait, tehát alacsonyan kell tartania a költségeit.

Ebből a körből kb. csak úgy lehet kitörni, mint a finneknek, akik évtizedekig rengeteget fektettek az oktatásba. Ennek a következtében a gazdaság olyan ágazatokra tudott átállni, amiknek a hozzáadott értéke rendkívül magas, miközben a szállítási költségek alacsonyak (szolgáltatások), illetve az ipari termékeknek nem csak a gyártása / összeszerelése folyik belföldön, hanem a tervezése és az azzal összefüggő menedzsment is, tehát azokból is sokkal több bevétel marad náluk.

Ezzel szemben meg lehet nézni, mit művel a magyar kormány.

(Ja, és talán a kormánynak nem kéne ennyit lopnia, főleg nem abból az EU-s pénzből, amiből a hosszú távú gazdasági növekedés alapjait kellett volna letenni.)

sellőlány 2016.05.31. 09:56:22

@Herr Géza: Na igen. Azokban a körökben, ahol én mozgok nem ML cégei uralkodnak, de hasonló a helyzet. Egy üzlet meglévő álmennyezetéhez költségcsökkentési.okokból például nem nyúlunk, csak a világítást tervezem át. De kitalálja bebetonozott tűzvédelmis, hogy át kell húzni a sprinklereket (saját belső vállalkozóval, persze, kész ajánlattal 2,4 milla lenne- a kiviteli költségvetés összesen 6 milla) különben nincs működési engedély. Tessék, ott a szabályzat, amit aztán akárhogy lehet értelmezni. Kezdődik az alkudozás, csomó e-mail, helyszínen egyeztetés. Csodák csodájára 4 fejnél megáll a dolog, kb 30 cm-t húznak el fejenkent. 600e+áfa számla már másnap kiállítva. Plusz 60e+áfa a néninek a fejek áttervezésért. Így megy ez.

Buchhalter 2016.05.31. 09:57:39

@Muscari: szerintem vállalkozni okosan ,megfontoltan kell.Legyen tőkéd ,terved.Nem árt ha piackutatást végzel.És amit te elvársz magadtól:ergo napi 16 óra munka ,mert a te bizniszed azt ne akard elvárni a melósodtól ha van.Nem szeretem amikor a vállalkozó sírdogál,mert érdekes módon ahogy Digger is leírta a többségnek van pénze csicsás nagy új autóra szlovák rendszámmal.

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.05.31. 09:59:51

Gratulálok! Neked, kedves Digger a posthoz, mert a szívemből szóltál. Az országvezetésnek meg ahhoz, amit ugye elért. Mindig megfogadom, hogy már nem írom le, amit gondolok, dehát ez sosincs így. Mindannyian küzdünk, és mindannyian a magunk eszközeivel, pl. itt ezen a fórumon, meg még máskor, máshol is. És mint József Attila megtanította nekünk, hogy nem fogjuk be pörös szánkat. S ez így van jól. Mert mások meg nem nyitják ki egyéb okokból. Az, hogy határátkelők lettünk, hát az meg egy hangsúlyos állásfoglalás volt a részünkről. Egyfajta csöndes, nemes ellenállás... de erre is volt már sok példa a magyar történelemben...

sellőlány 2016.05.31. 10:03:47

@Bluely: Segélyből? 3 hónapig jár az álláskeresői járulék, utána az önkormányzathoz kell menni, ha minimálbéres segélyt akár az ember. De annak folyósítási feltétele az, hogy a munkaügyi központ vagy a saját maguk által felajánlott munkát nem lehet elutasítani. Tehát nem jellemző a huzamosabb ideig tartó segélyből élés (az csak a kisebbségnek jár). Inkább jellemzőbb, hogy feketén dolgoznak (csak nem vallják be neked), és megkeresnek annyit heti pár munkanappal, hogy ne legyen vonzó látástól mikulásig fix munka, jellemzően nyomott munkabéren.

Lefty Rosenthal 2016.05.31. 10:15:46

annyit hozzatennek a vallalkozok szidasahoz, h ha ugyanannyiba kerul a bert kifizetni mint amennyibe a ber kerul senki nem ugral h legalisan minel tobbet fizessen. Ez pedig nem a vallalkozok hibaja.

Mighty Duck 2016.05.31. 10:15:59

@Gerusz: Az index és origó cikkeken túl olvass kicsit többet Finnországról!
A szolgáltatás-szektor még úgy-ahogy menne, viszont a piac nagyon kicsi és a brit, illetve amerikai cégekkel nagyon éles a verseny. A munkaerő kiemelkedően drága, ezért folyamatosan veszítjük a piacot az észtekkel és lettekkel szemben.
Ipari termékek? Melyik? A bezárás szélén álló hajógyárra gondolsz? Vagy a Nokia-ra, ami folyamatosan rúgja ki a dolgozóit?
Egyedül a téli építés döcög, meg a liftek.

dev.null 2016.05.31. 10:16:14

Az a bajság, hogy az urak akkor is hozzá fognak jutni a kenyerükhöz és akkor is kiveszik az ágytálat alóluk a méregdrága magánkórházban, amikor az ország lakossága már a küszöböt rágja és maga ganézza ki maga alól az ágytálat. Szóval igazából az emlegetett urak csak röhögnek rajtad Digger, mert őket aztán marhára nem érinti ez az egész. Ha itt mindenki éhen döglik neki akkor is lesz pénze kaviárra, ez van.

Aki ezt megszívta, és akiről ez a post kellene hogy szóljon az a birka, aki megszavazta a jelenlegi kormányt. Háromszor. A nyugdíjjas, aki nem látott tovább az orránál. Az ideólógiával szektásított narancsos, aki még mindig beleáll a felcsúti ramszesz döntéseibe, mert ő az isten. És még folytathatnám.
Itt lesz az EU népszavazás, ahol igenis üzenhetnénk Brüsszelnek. Azzal, hogy az EU mellé állunk orbán ellen. De nem fogjuk megtenni. És a választásokon is újra orbán fog nyerni. Mert ez a birka nemzet ennyit tud, ezt érdemli. Nekik kellett volna üzenni. A jobbágynak, mert a földesúrnak üzenhetsz, ő nem olvassa őt nem érinti, van eurója, dollárja, megkapja az ellátást vagy Ausztriában, a saját lábán álló lánya Svájci iskolába jár és nagyívben tesz arra, hogy mi zajlik a közkórházban, a közoktatásban, mit lehet venni a CBA-ban.

Ez van. Szóval lehet üzenni, lehet passzívan ellenállni, csak épp addig itt lófa** se fog változni, amíg a fejekben ilyen sötétség van.

dev.null 2016.05.31. 10:21:49

Ha pedig már a közgazdaságnál tartunk, vajon mi lesz akkor, amikor elkezdik emelni bizonyos szektorokban a béreket? Emelkedni fognak az árak. Tehát egyre kevesebben fogják tudni megfizetni. És ez megint csak nem az "urakat" fogja érinteni!
És ha mindenhol emelkednek a fizetések? Nos, ezt hívják inflációnak. Sokan csak addig látnak, most 500 holnap 1000 a fizetés, az de király! Csakhogy ha emellé a kenyér a 100-ról 300-ra drágul, ha a megtakarításod a bankban hirtelen harmadát sem éri, akkor majd lehet vakarózni mint az egyszeri devizakárosult, amikor megértette, mi az árfolyamkockázat.

macamuca [IHUN] 2016.05.31. 10:24:54

@Bluely:
"... inkább elvannak segélyből..."
Mennyiből és meddig? És főleg milyen segélyből? Álláskeresési támogatásból (=munkanélküli "segély" neve mostanság), amit max 3 hónapig kaphat, összege max bruttó 105 ezer (netto 71 ezer, a korábbi munkaber 70 %-a, de maximum Ennyi lehet)? Vagy közmunkás fizubol? Netan a szociális segélyre gondolsz, a havi 22.800 ft-ra, amit egy családból csak 1 fő kaphat? Melyiket választják inkább az említett munkanélküli ismerőseid?
Ja, és milyen munkára/munkakorre keresnél embert a közgazdász végzettségedre alapozott középvezetőként? (tippem: könyvelés, adminisztráció, valami ilyesféle munka) De leginkább: mekkora fizut tudsz kínálni?, ami helyett a pár hónapig kapott segélyt választják?
Bocs, de azt hiszem, ezek igencsak releváns kérdések az általad vázolt helyzettel kapcsolatban.... (=miért választja valaki inkább a segély pici összegét a magasabb összegű munkabér helyett? Hmm...)

macamuca [IHUN] 2016.05.31. 10:27:15

A poszt minden szavával egyetértek.
A tapasztalataim alapján.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.05.31. 10:38:59

"Gusztustalanul önző féreggé váltam."
Nem, nem önző vagy, hanem őszinte. Ha magunkba nézünk, mindannyian így gondolkodunk. Hogy elsősorban nekünk legyen jó, mert akkor lesz jó a családunknak, a barátainknak, szomszédainknak és így tovább. Azok fönt is pont így gondolkodnak, hogy nekik legyen jó, semmiben sem különböznek tőlünk. Mindössze annyiban, hogy nekik van hatalom a kezükben, és azt a maguk javára használják, akik meg otthon maradtak úgy vannak, mint az Egy bogár élete mesében, hogy eltűrik, hogy minden évben jönnek a sáskák, oszt' elveszik, ami szerintük jár nekik. Hiányzik egy Fürge, illetve inkább úgy mondnám, sok Fürge már elment a hangyabolyból, csak nem nagyon akar visszamenni.

enta selecta 2016.05.31. 10:45:05

Digger túlságosan optimista. Magyarországon nem lesz jobb a helyzet (lásd ukrán építõmunkások és székely kamionosok esete). Még mindig az alkalmazottak jelentik az elsõdleges spórolási lehetõséget a vállalkozók számára. Elmaradott technológiai és vezetési színvonallal rendelkezõ cégek csak olcsón eladható gagyit tudnak termelni, amibõl az elcseszett adórendszernek köszönhetõen sem lehet tisztességes bért kitermelni - a tulajdonosi motivációkat már nem is említve. Beruházni senki nem akár, mindenki a pénzt veszi ki a cégébõl.
Hogy klasszikust idézzek: "Lóf*** jön itt Csikánó, nem csillag!"

Bal 2016.05.31. 10:57:15

@diggerdriver: az teljesen rendben van, hogy a határátkelők segítenek a magyar béreknek. A kivándorlás megváltoztatja a magyar munkaerő értékét. Végre.

A kárörvendést meg a visszamutogatást (tettetek volna valamit) viszont nem értem. Ez az egész egy tök normális lépcső a kapitalizmusban. Azért adnak alacsony béreket, mert megtehetik. A tulajdonos azért szemét, mert megteheti. A rendszerváltás után egy egész országnyi, szanálásra érett humán erőforrás hevert körülöttük, miért is kellett volna erőltetni magukat? És ha megerőltetik, csődbe mennek. A magasabb bérnek, a dolgozó jó közérzetének költsége van. És aki magasabb költséggel működik, az könnyebben bukik.

A politikának nem sok felelőssége van ebben. Magasabb béreket előírni nem lehet, feketemunkában, torzított piacokban csap vissza. Vállalati kultúrát törvényben előírni nem lehet.

Azért azt sem ártana tisztán látni, hogy Anglia sem az a szent. Volt erre egy Dickens nevű fickó, ő írogatott a napi tizenkét órás gyerekmunka világáról. És hidd el, itt is megvan a főnöködnek az X5-ösnél jobb autóra valója, sőt. Az angolszász munkaerőpiac pedig az egyik legkevésbé szabályozott. Ezt mondjuk leginkább egy válság esetén fogod észrevenni.

Sanyi9 2016.05.31. 11:01:13

Ennek az irasnak mi ertelme van? Egyoldalu, tele altalanositasokkal, mintha egy frusztralt tizenheteves irta volna. Mi ertelme van a karomkodasoknak? Ezert nem volt szabad valtoztatni az irason? "Bazd meg". Ki kellene megbazza?

Ot ev utan ezek a frusztraciok mar reg a multe kellene, hogy legyenek. Szerintem. A szerzo a sajat (es csaladja/ismerosei) eletet keseriti meg ugy. Szerintem. :D

Hari Seldon 2 2016.05.31. 11:02:58

Most egy kicsit Sámános stílusban szólok hozzá, bár ha nem túl elvontan fogalmaz, mostanában lehet követni. Remélem engem is.

Ha, még érdekel, valakit Magyarországon mi történik (és mi itt fórumon is azért figyeljük mi van ott, hiszen ott élnek szüleink,rokonaink egy része), akkor az először megkérdezheti magától, hogy, ez miért alakult ki így?
A válasz pedig alapvető: az oktatás hiánya. Pontosabban a rossz oktatás. Ami már a Kádár rendszerben is probléma volt.

Példa: Én még tizenéves voltam a rendszerváltásnál. De nagyon érdekelt, hogy most mi zajlik. Kerekasztal, ki melyik találkozóra ment el. Miért nem ért egyet az egyik párt a másikkal, stb… Azt hittem naív, 16-17 éves fejjel, hogy ez MÁST is érdekel. Most már tudom, nagyjából mindenki tojt rá. Annyi volt a jelszó, hogy mocskos komcsik, nem kelletek, ide Ausztriát. (Vásárolni akarok Gorenjét) Az akkori rossz oktatás miatt van az, hogy csak kevés embert érdekel a politikai közösség sorsa (nem rossz értelemben, hanem akár ország, akár szellemi irányzat, vagy akár bármely közügy értelmében) Senki (de legalábbis 80-90%) nem tanult meg politizálni, kiállni magáért. – Persze jöhetünk jó példákkal, hogy igen nálunk a faluba összefogtunk, és gyűjtöttünk szemetet a faluvégen. – Nem lenne jobb nem is szemetelni? Meg eleve vannak olyanok, akiknek ez lenne a dolguk. (Ami szintén nagyon fontos tevékenység.)
Szóval, miután az emberek nem állnak ki magukért, a politikusok minden megtehetnek. Megfőzik a népet szép lassan, mint a békát. (Az sem ugrik ki a fazékból, ha szép lassan melegítik a vizet.)
Itt, nálunk ilyen elképzelhetetlen. Most nem a mostani finomító blokádra gondolok, mert az leghatározottabban elítélem, és ellenzem (korábban megírtam miért), hanem arra, hogy nálunk volt olyan, hogy az óvónők (!) sztrájkoltak. (most mindegy miért) Képzeljük el Magyarországon, hogy mennyire merne kiállni sztrájkolni egy óvónő? És Mennyire félne a következményektől. Ebben még az is jelzésértékű, hogy az óvónőket (nem lenézésként mondom) érdekli a saját sorsuk. (lehet, hogy tévednek a ügyeikben, de VAN véleményük a körülöttük levő dolgokról és merik is kifejezni azt) Én 2011-ben, amikor a magánnyugdíjat "bevették a közösbe", hogy Matolcsy improvizálhasson, azt hitten „rájuk gyújtják a parlamentet”. Hát nem. Semmi probléma. Na mi akkor tájt (nem tudom mi volt az utolsó csepp a pohárban, de többek között ez is) döntöttünk úgy na innen menni kell. Az a nép, akit ennyire nem érdekel hogy mi lesz pár év múlva menthetetlen, süllyedésre van ítélve.

Pár napja belinkeltem egy cikket, hogy a magyar exportban a magyar hozzáadott szellemi termék a válság óta 70%-ról, 50%-ra esett) Magyarul egyre inkább összeszerelő robotokká válik az ottani dolgozó osztály. – És mi lesz 10 év múlva? Versenyezni akarnak Kínával, vagy a „következő Kínával” (mondjuk Nigériával), ami még olcsóbb lesz? Ez a totális lefelé menő spirál: A dolgozók olcsóbb bérű országokkal versenyeznek, így nekik is lefelé kell alkudniuk. Ami meg lehetetlen egy idő után. Következmény: a dolgozó tovább szegényedik.
Még kevésbé tudja megvédeni magát a „hatalomtól” , még kevésbé áll ki magáért. Egyre inkább úgy van vele, hogy úgysem dönthetek a politikáról, az a „nagyok dolga”. A nagyok meg tovább lopnak, iparszerűen. Megtehetik, mert a „kisember” (lassan sokan magukat is így jellemzik, szégyen) nem mert szólni. Szavazni sem megy el, mert úgysem lesz változás. – Megint csak visszatérek arra, hogy az a nép, akit nem érdekel a közügy eleve vesztes lesz. (ez meg az oktatás hibája, az átkosban a lehető legunalmasabb módon adták elő az állampolgári ismereteket, nehogy valakit érdekelje a dolog. Az nem jó, mert az a mi „bizniszünk”) A magyarok 80-90%-a úgy van vele, hogy ezek is lopnak, a másikak is fognak lopni. Ezt a hitet egyébként mindkét oldal adagolt cseppenként (iszonyú brutális rombolást vittek véghez) de mostanra már nem is csepegtetik, hanem nagykanállal adják. Persze könnyen bírták az ilyen demagógiát elhinteni, hiszen ahogy írtam, az embereket eleve „lebeszélték a közügyekről”.

Ezért is vannak hosszú távon (most nem időnként tüntetésekre meg kormányzati válságokra gondolok) nyerésre ítélve a nyugati társadalmak, mert itt az emberekben meg van az a hit, hogy TEHETNEK valamit a közösségükért (megint csak általános értelemben, országért, szimpatikus eszméért amivel közösséget vállal… stb). Magyarországon ilyen nincs. Ezért nincs változás, csak amit a hatalom akar. És ő pedig csak magának akar jót.

Sanyi9 2016.05.31. 11:15:00

@Hari Seldon 2: "Itt, nálunk ilyen elképzelhetetlen." Te Franciaorszagban elsz? Csak kivulrol tunik ugy, hogy gyakorlatilag ok atastek a lo tuloldalara, gyakorlatilag az orszag jovojet teszik tonkre az emberek avval, hogy meg tobb jogot/elonyt kovetelnek maguknak?

Shanarey 2016.05.31. 11:17:50

Na ez az a poszt ami jó legalábbis 90%-ban egyetértek. Ám akiknek szól azok nem ezt olvassák, hanem a közbeszerzési kiirást. Utána pedig matekoznak, mennyit kell vissza osztani az aktuális fidesz samesznek.

Herr Géza 2016.05.31. 11:19:30

@sellőlány: "Azokban a körökben, ahol én mozgok nem ML cégei uralkodnak..."
Khm, khm. Még nem... De hamarabb lesz az a nap is, mint gondolnánk. Vagy a Garancsy, vagy a többi.....

adg 2016.05.31. 11:20:05

hm, akkor en vagyok a turulfioka?

"a vállalkozó sírdogál,mert érdekes módon ahogy Digger is leírta a többségnek van pénze csicsás nagy új autóra szlovák rendszámmal." Es a hasonlo kommentek...

KSH: "A működő vállalkozások döntő része továbbra is a legfeljebb 249 főt foglalkoztató kis- és középvállalkozások
kategóriájába tartozik. Számuk 2012-ben elsősorban a legkisebb méretű, mikrovállalkozások
állományának fogyása következtében 644 ezerre csökkent"

644 ezer mikro, kis es kozepes vallakozas. Ez feltetelez ugye minimum 644 ezer vallalkozot is. Jo, van akinek tobb cege van, de vannak cegek tobb tulajjal is.

Nezzuk tovabb: "A kkv-k szerepe a foglalkoztatásban a legnagyobb, 2012-ben a vállalkozási szektor által alkalmazott
létszám 73%-a, összesen közel 2 millió munkavállaló a 250 főnél kisebb szervezeteknél dolgozott."

Szoval a 644 ezer vallalkozas foglalkoztatott 2 m embert.Minden vallakozas atlagosan durvan 3-at. HáRMAT!!

HAHOOOO, a vallalkozo az nem csak milliardokat kereso szupergazdag reteg, hanem a tobbseguk epp ugy kuzd a napi betevoert, mint az alkalmazottak jo resze. Ma magyarorszagon vallakozonak lenni komplett szopas. Nem csak, ez megy mar jo ideje. A milliardokat kereso reteg letszamban elhanyagolhato.

A vallakozok-tobbsege-szlovakrendszamos-bmwvel-jar az kb a tokeletes peldaja az oszd meg es uralkodj, gyuloljunk mindenkit tarsasjateknak. Turot, a valalkozok tobbsege teljesen normalis ember, aki a vallalkozoi kornyezet ellenere probal megelni, eltartani a csaladjat es fizetni az alkalmazottait, ha egyaltalan vannak neki. Cserebe vallalja a kockazatot, hogy ki tudja-e termelni a bereket, a szamlakat, az adokat, stb, neha sajat zsebbol kell besegitenie a vallalkozasanak (ha van mibol), kuzdenie az apehhel, es borotvaelen tancolnia a legalis es illegalis mezsgyen, hogy egyaltalan boldogulni tudjon. Eszebe nem jut venni egy 750IL-t.

Amugy persze, sok vallakozo jobban el az atlagnal. Lehet vallakozni, csinalni a vele jaro osszes mindent es vallalni a kockazatot, vallani, hogy hajtod fel a kovetkezo munkakat, versenyzel az egyre inkabb elkeseredett konkurenciaval, kuzdesz a hatosagokkal, a folyton valtozo jogszabalyokkal, az emelkedo koltsegekkel, a csokkeno kereslettel, stb. Hajra, szabad a palya.

Nagyon egyszeru, hogy tobbet kell fizetni. Hogy ez senkinek nem jutott meg eszebe...
Persze a termeket/szolgaltatast meg versenykepes aron kellene adni, fizetni kellene a koltsegeket, stb. Ki kezdi?
Vagy hozni kellene egy rendeletet, hogy minden bert meg kell szorozni ottel, hogy utolerjuk a nyugatot, aztan lesz, ami lesz. Meg az is lehet, hogy bejonne. :-D

Mindezek mellett a posztban emlitett „annyit fizetünk neked, amiért még itt maradsz, ő meg annyival kap többet, hogy idejöjjön” politika oltari bunkosag, meg ha esetleg sikeres is. Nekem tetszik az az otlet, par helyen mukodik, hogy nyilvanos a cegen belul a kulonbozo szinteken a fizetes. Nincs feszultseg, mindenki tudja, mennyit keres a felette/alatta allo. A motivaciot meg el lehet erni jutalmazassal.

En is voltam amugy vallalkozo, gyuloltem minden percet, nem is tartott sokaig. Nem volt bmw-m. Nem bantam kutyaul az alkalmazottaimmal, mert egy sem volt. Sot, dolgoztam egy vallalkozasban, nem beszeltek velem kutyaul, segitettek mindenben, sokat koszonhetek A vallakozonak. Tobb masik vallakozast is ismertem, egyikre sem volt jellemzo a kutyaul beszeles, bar biztosan van olyan, de hogy nem az a sztenderd, az biztos. Teljesen biztos vagyok benne, hogy az emberek tobbsege normalis, fuggetlenul attol, hogy vallakozo-e vagy sem, es vannak taho suttyok, fuggetlenul attol, hogy vallakozok-e vagy sem.
Volt a nem tul tavoli csaladban is vallakozas, a csucsponton 80 koruli emberrel. Nem voltak kutyak, a gaz vallalkozo igyekezett megtartani a leheto legtovabb az embereit, mert mostmar kell, hogy legyen eleg munka hamarosan. Aztan szep lassan kb mindene rament, a vallakozas meg odalett. 20 ev utan.

Na mindegy, ez sem fekete-feher...

Az "igy megy ez" Kurt Vonegut szerintem is.

sellőlány 2016.05.31. 11:42:17

@Herr Géza: Ez az elv szempontjából indifferens. Az nem fog akkor sem változni. És amikor ML már vízszintesen élvezi a földi nyugalmat, akkor lesz helyette más.

**mimi** 2016.05.31. 11:45:48

Megint jót szóltál Digger!
Ja, és a ķépen azonnal felismertem a bakellódat! :)

kardio1 2016.05.31. 11:49:09

Most nem leszek népszerű, de sebaj. Ez a poszt és kommentek jórésze is leginkább bullshit. Nem értem ezt a nosztalgiát a kádári emberarcu világ iránt. Hisz a mai Magyarország legtöbb baja ott, abban gyökerezik.
A vállalkozókrol szóló lozungok meg... Ahogy adg írta, javareszuk éppúgy küzd a megélhetését

kardio1 2016.05.31. 11:50:30

Folyt.: megélhetésért, mint az alkamazottaik.

Hari Seldon 2 2016.05.31. 12:01:19

@Sanyi9:
Igen. Erre írtam múltkor pár sort. De ahogy szokott lenni, ahogy a vita halad előre valamilyen megegyezés lesz. Az utóbbi időben a média is kezdi érzékeltetni hogy mekkora kár a gazdaságnak, és ez elmozdulást eredményez. A üzemanyag hiány már nem olyan probléma. (bár ahogy írtam, mi amúgy is Luxembourgban tankolunk, mert 20%-al olcsóbb)
Itt van alatta a hozzászólásom:
hataratkelo.blog.hu/2016/05/28/szenegalban_talaltam_masodik_hazamra

2016.05.31. 12:09:13

@tanato: Meg ha kilepnenek a britek (nem fognak) es utana nem mehetnenek magyarok oda dolgozni (mehetnenek), akkor sem lenne valtozas ilyen szempontbol mert mennenek mas orszagokba. A tobbseg most sem UKbe megy, foleg nem az alacsonyan kepzettek. Szoval ez a helyzet meg sokaig nem fog valtozni, aki akar az mehet kulfoldre tobb penzert dolgozni mint Mo.on.

2016.05.31. 12:19:15

@Bal: 'A tulajdonos azért szemét, mert megteheti.'

Nem biztos. Nyugaton is megtehetne sok tulajdonos hogy szemetkedik az alkalmazottakkal, megsem teszi meg. Nem penz kerdese hogy valaki normalis stilusban beszel, viselkedik az alkalmazottakkal. Ami pedig a penzt illeti: nemreg atkuldott nekem valaki FB-on egy posztot, magyar vallalkozo akinek valami meno peksege van panaszkodott hogy nem talal munkaerot. Aztan a kommentekbol kiderult hogy nem hajlando a hirdetesbe beleirni mennyi a fizetes, meg szerinte nem a fizetesert kene dolgozni hanem elhivatottsagbol, stb. Rohejes hozzaallas, es meg csodalkozik hogy nem talal munkaerot. Bele kell irni a hirdetesbe hogy mennyi a fizetes, ha nem tudnak sokat kinalni akkor meg kell probalni kedvezo felteteleket teremteni mas modon, pl. rugalmas munkaido, kepzesek vagy akarmi. Nem igy hozzaallni hogy meg sem mondom mennyi a fizetes stb. Ez nem penz kerdese.

2016.05.31. 12:41:18

@dev.null: Nono! Azért ha pék bérét 500-ról 1000-re emelik, attól még nem fog a kenyér 100-ról 300-ra drágulni. Még ha a kenyérnek 0 lenne az anyagköltsége, és árát kizárólag a bérköltség határozná meg, akkor is max 200-ra drágulna, és a pék a pénzénél volna. De ez persze nem így van.

attilah 2016.05.31. 12:41:49

Sajnos, mindenben igaza van a cikk írónak. Én 56 éves vagyok nagyon komoly 35 éves szakmai tapasztalattal a fotózás, kiadványszerkesztés, grafikai tervezés, nyomdaipar területén. 1993-tól 2013-ig volt saját vállalkozásom. 2010 után egyre fogytak a megrendelések. Bezártunk. Gondoltam nem probléma, az én szakmai tapasztalatommal, tudásommal találok munkahelyet! Lófaszt! Az új generációs Ifjú titán managerek még csak szóba sem állnak velem, vagy rosszabb esetben olyanok akarnak kioktatni a szakmámból, akik elvégeztek valamilyen gyorstalpaló manager képzőt és azt hiszik ők a szakma ászai! Én is keresem a lehetőséget, hogy külföldön találjak biztos megélhetést! Ott talán elismerik az olyan vén rókákat akik ismerik a szakmájuk minden csínját-bínját és esetleg átadnák a tudásukat a fiataloknak!

tengeres 2016.05.31. 13:11:36

@adg: teljesen igazad van!

Én nagyon szeretem Digger írásait, de ez sajnos nagyon a saját szemszögéből írodott, mert gondolom sosem állt a másik oldalon és nagyon félrement.

El lehet menni! Ez nem úgy lett szólás, hogy egy vállalkozó szájából hangzott el, hanem egy vezető szájából.
Igen, nagyon trendi manapság a vállalkozókat szidni. Érdekes, hisz a munkahelyek többségét a kkv-k adják. Biztos mondott ilyet vállalkozó is, ahogy munkás is lopott szét vállalkozót vagy nyúlta le a munkáját. Lássuk be az utóbbi is napi társasjáték Mo-n. Tehát akkor rohadt szemét munkások is ez alapján... ha általánosítunk...
Mindenki 250 nettót akar keresni (lássuk be normális élethez kb ennyi kell is), de ez 500 ezer adóval együtt. Persze tisztán, bejelentve legyen, mert a szemét vállalkozó még be sem jelenti. Ha valaki nem kap meg ennyit, akkor nagyon egyszerű: csináljon egy vállalkozást! Vegyen fel alkalmazottakat, akiknek fizet 250 nettót (hogy jó fej legyen, akár 10 embert is felvehet egyből) havi szinten 5M költség! Vállalja a felelőséget az alkalmazottakért!
Süssön péksüteményt vagy bármi mást, legyen rajta 100 HUF tiszta haszna darabján (egyébként nem nagyon van), az egy munkásnak 5000 db-t kellene előállítani, eladni stb az 20 napi munkával (mert hogy senkit se dolgoztassan szét) 250 db / dolgozó, hogy csak a saját bérét megtermelje. Na itt dől meg a dolog. Ez nem fog menni. Foglalkozzon a vállalkozás bármivel, a matek kb ugyanígy fog kijönni...
Egy vállalkozásnak, egy 250 ezer HUF nettó fizetéshez legalább 900-1000 ezer HUF nyereséget (nem bevételt) kellene termelnie. Jöhetnek az ötletek, hogy melyek ez a területek? Hát nem sok van...
És a költségek még sehol sincsenek. Nincs üzlet, nincsenek eszközök, nem adózott maga a vállalkozás. Nincsenek kifizetve az egyéb költségek és persze még nincs sehol a vállalkozó haszna sem, még senki nem küzdött meg a magyar bürökráciával (nav, ántsz) Persze tudom, az alkalmazottak többsége azt szeretné, hogy a rohadt vállalkozó ne keressen rajta, csak kedvtelésből vállalkozzon, illetve, hogy másoknak munkát adjon hobbiból...
Feltenném a költői kérdést, ha van 5 alkalmazottad és mindenki tisztán kap 250 nettót, akkor a vállalkozóként mi lenne a reális fizetés? 300 nettó? Persze, hogy nem. Akkor már a vállalkozó is inkább alkalmazott lenne.... kevesebb szívás és csak szidni kell a vállalkozót, hogy miért nem ad neki több fizetést.
Egyáltalán nem azt akartam mondani, hogy a vállalkozók szent emberek! Sőt! Csak be kellene együtt látnunk, hogy nem fog ez így működni. Normális megfizethető adókra lenne szükség, ami be is lehet fizetni és azt keményen be is kellene vasalni. Szerintem se az alkalmazott, se a vállalkozónak nem boldogság ez így. Viszont az alkalmazott, a vállalkozó és az állam 25 éve boldogan szídja a másikat és közben semmi nem változik vagyis de, egyre rosszabb lesz minden.
Nagyon jó ötlet, hogy fizessenek többet az alkalmazottnak. Egyféleképp lehet, emeli a szolgáltatások árát a vállalkozó, mert máshonnan neki sincs pénze, így a több fizetésén magasabb áron vásárol magának szolgáltatást...
Sejtem, hogy most majd jönnek a kommentek, hogy a szomszéd vállalkozó is nagyobb kocsival jár mint az utca szélessége, pedig minimálbéres. Igen van ilyen, nem is kérdés! Aki irigy, nagyon egyszerű a képlet: csináljon egy ugyanolyan vállalkozást és holnap már neki lesz nagyobb autója! Aztán az első hónapban rájön, hogy minimálbéres lesz, mert osztalékban tud 10%-t spórolni, autó meg sokszor kínjába vesz, hogy költségeljen ... de majd legalább a szomszéd irigykedik...
Én azt gondolom, hogy addig örüljünk, amíg vannak vállalkozók és ők nem fordítanak hátat az országnak, ahogy mostanában már ők is elindultak....Ausztriában rengeteg magyar vállalkozást látni, akiknek Mo-n van az anyacége...

DieNanny CH 2016.05.31. 13:24:06

@Mirjam2:

" @Bal: 'A tulajdonos azért szemét, mert megteheti.' "

Én is ugyanerre a mondatra akartam reagálni, aztán elment tőle a kedvem. De most mégis leírom.

Még korábban, a nagy "megerőszakolási hullámban" volt egy olyan költői kérdés: ha a kapualjadban találsz egy meztelen, ájult nőt, és te egy egészséges férfi vagy, és tudod, hogy se közel, se távol senki nincs, még csak egy kamera sem - megerőszakolnád ezt a nőt?
Ha nem, mi tart vissza?
Mert ugyanerre gondolok a harácsoló vezetőkkel kapcsolatban: nem az az oka, a tettüknek, hogy 'megtehetik' hanem, hogy 'meg akarják tenni'.

Ha a vezetők a gyűléseiken (= politikusok az Országházban) azt mondanák: Ácsi, 1 millió forintos havi bevétel elég, többet nem lopjuk az eus pénzeket, utakat építünk, iskolát/kórházat fejlesztünk!
Mert viszont EZT IS MEGTEHETNÉK!
De ők nem ezt akarják.

Tudjátok, mi lenne a legnagyobb átok az első 1000 emberre Mo-on?

"Legyetek önzetlenek!"

Mert azt nem értem, ahogy a Legényanyában is elhangzik: "Mitől van az, ha valaki beleül a piros bársonyszékbe, az rögtön meghülyül? Egytől-egyig???"

Muscari 2016.05.31. 13:34:18

@diggerdriver: persze, ilyen is van. Aztán a végén el kell küldeni az alkalmazottat, ha másképp nem megy.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.05.31. 13:41:39

Most jutottam ide.
Ezt most nem értem... (de biztos velem van a baj)...
Minek rugózni ezeken a dolgokon, ha az ember évek óta külföldön él?

@adg: +1
@tengeres: +1

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 13:46:10

@tengeres:
Lehet védeni a vállalkozokat csakhogy elég nehéz. Ugyanis kész helyzet állt elő. Elment néhány százezer szakember.
Védheted a mundér becsületét de ez VALAMIÉRT megtörtént. Ez pedig védhetetlen.
Nekem pedig mint melósnak engedtessék meg hogy melós szemszögéből ítélem meg a dolgokat.
Írj egy posztot mint vállalkozó aztán majd kitárgyaljuk azt is.
A poszt egyébkent nem a vállalkozókrol szólt.

macamuca [IHUN] 2016.05.31. 13:52:41

Ha már emlegetve van az "el lehet menni" szöveg, nem ártana tudni, hogy pontosan !!!! KIKNEK mondta Gyurcsány: a vállalkozóknak, pontosabban a munkáltatóknak (a vállalkozók kongresszusán). Akik sokallották a befizetendő munkáltatói járulékokat (ok, tényleg sok), példaként említettek más országokat (ahol kevesebb), és erre volt Gyurcsánynak válasza az, hogy ha sokallják, akkor el lehet menni ama másik országba/országokba vállalkozni/foglalkoztatni (és az ottani béreket, adókat, egyebeket IS fizetni, az alacsonyabb munkáltatói hozzájárulások mellett...).

Tehát NEM a "kisembereknek" szólt eme sokat idézett szöveg, amint azt sokan tévesen hiszik és idézik.

tanato 2016.05.31. 14:01:31

@Mirjam2: A Jó isten beszéljen belőled!Én sajna nem leszek ennyire optimista ha UK kilép/mindjárt meg is látjuk/.Van ugye a tőke, az áruk és a személyek szabad mozgása,Én azt gondolom annak ellenére hogy nem vagyok ott, hogy az EU-t ellenző brit polgárt nem a tőke vagy az áruk szabad mozgása,hanem csak a 3. a személyek szabad mozgása,nevezetesen a kelt-európai/ ezen belül is főleg a szakképzetlen/munkavállalók és letelepedők nagy száma irritálja.Tehát ha győz/ne/ a Brexit ezt szüntetnék meg legelébb a 3 szabad dolog közül.
Viszont a kelet európai fiatalok nyugatra vágyódása nem szűnne meg/a jelen cikk által leírtak miatt sem,hisz ez nem csak magyar specialitás amit Digger ír/ hanem áttevődne a tilos Anglia helyett a többi /még/szabad gazdag EU állam irányába.Ez viszont akkora tömeget jelentene,elég ha csak a lengyeleket vagy a románokat nézzük,hogy azt a többi gazdag nyugati állam sem tudná tovább tolerálni,és fokozatosan zárna./Hisz a nyitás sem egyszerre történt hanem időben elhúzva 2004-től 2011-ig.
Ennek a negatív folyamatnak a végén mondhatná újfent gúnyosan a kelet-európai munkaadó,akár magán akár állami.hogy ha nem tetszik menj el,mert tudná hogy úgysem tudsz elmenni./mint 2004-előtt/

2016.05.31. 14:06:32

@dev.null: Semmi baj nincs az emelkedo arakkal meg az inflacioval, bizonyos hatarokon belul. Sot, ha jol ertem, bizonyos merteku inflacio jot tesz a gazdasagnak (kozgazdaszok, javitsatok ki, lehet hogy hulyeseget beszelek). Mindenesetre Nyugaton magasabbak az arak mint Mo.on de ez senkit nem zavar mert a fizetesek is magasabbak. Engem pl. kimondottan zavarnak az alacsony arak Mo.on vendegloben mikor tudom hogy a felszolgalok ehbert keresnek. Inkabb fizetnek tobbet, abban a tudatban hogy a dolgozokat rendesen fizetik es jobb munkakorulmenyeik vannak.

2016.05.31. 14:10:56

@tanato: En nem optimista vagyok hanem pesszimista, mivel nagyon szeretnem ha kilepne UK, de nem hiszem hogy meg fog tortenni. Mar maskor is irtam neked: nagyon sok kelet-europai brit allampolgar mar, ok be tudnak hozni a csaladtagjaikat ill. a honfitarsaikat - ha maskepp nem, maganvallalkozokent - akkor is ha UK nem lenne benne az EUban. Egy egesz csomo masik orszagban dolgoznak kelet-europaiak, Maltatol kezdve Izlandig, nem kell ezt tulparazni, nem fog egyhamar megvaltozni a helyzet. Egyebkent ha nagyon akart valaki, 2004 elott is el lehetett menni, es ezutan is el lehet majd.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 14:15:26

@macamuca [IHUN]:
En pedig nem Gyurcsányra utaltam vele.
Ez egy általános mondás minden munkahelyen ha valaki kevesli a fizetését.
Pontosan azért van mellette néhány hasonló.
Nem Gyurcsányra való utalás volt mellesleg semmilyen vezető senkinek nem mondhat ilyet mert ez nem problémamegoldas hanem erőből politizálas.

tanato 2016.05.31. 14:16:46

@diggerdriver: Én dolgoztam a Kádár rendszerben,kissé túl van mára misztifikálva hogy milyen nagyszerű volt.Az biztos hogy nem volt munkanélküliség de ennek csak egy oka volt,nevezetesen abszolút mindegy volt hogy egy állami vállalat nyereséges vagy veszteséges volt/ezt a fogalmat nem is nagyon értelmezték akkor,kivéve néhány kisebb néhány fős magáncéget,de ezekből csak annyi volt mint bolha műszerén a pattanás/.
Akkor a vállalatok kizárólag un. állami dotációból éltek és természetesen nyereség is ment be a közösbe.Mondhatni a cégek/bár ez szó akkor nem is volt még/működése nem közgazdasági alapon hanem politikai alapon történt,mint ahogyan az egész ország sőt az egész szovjet block is így működött.Ezért is bukták el a világversenyt a nyugati tőkés alapon működő cégek illetve országok ellenében.
Akkor leszóltak az állami vállalat vezetőségének hogy ilyen meg ilyen áruból ennyi meg ennyi kell/főleg szovjet exportra/ a minőség közömbös volt,cserébe a vállalat sokszoros létszámmal működött a langyos vízben ,csődtől,munkanélküliségtől,piacvesztéstől nem kellett félnie azok csak kapitalista csökevények,fogalmak voltak.
Ez adott egy hamis biztonságérzetet a lakosságnak/ha bemegyek dolgozni akkor is jó ha nem dolgozok bent csak imitálom a munkát akkor is,biztonságban vagyok.
Na rá is faragott kelet-európa gazdasága erre nagyon.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.31. 14:19:23

@Mirjam2: és az is zavarhatna, hogy ilyen alacsony árak mellett mégis milyen alapanyagokból készülhet el a kínált étel. sőt, az zavarhatna igazán.

tanato 2016.05.31. 14:20:21

@Mirjam2: Tényleg mentek el 2004 előtt is K-Európából/persze csak a bátrabbja/,de úgy fogalmaznék,akkor csepegtek,most meg csurognak vastag sugárban.Más azért ha hivatalosan tudsz kint dolgozni meg más ha stikában a lebukástól tartva.Nyilván au-pair.meg hivatalos kiküldetés meg hajósmunka meg Idegenlégió meg kintre házasodás kivételével, azok hivatalosak voltak.

2016.05.31. 14:20:51

@abaya-oman: :((( Nagyon szomoru tortenet. Es ez tenyleg nem penz kerdese, hogy ne tortenjenek ilyenek. En csak par honapot dolgoztam Mo.on egy etteremben mielott vegleg leleptem, de az a par honap nagyon negativ elmeny volt; hihetetlenul lekezeloen bant velunk a kozvetlen fonok es a tulaj is, folyamatosan azt ereztettek hogy semmi szukseg rank, ha nem tetszik valami, barmikor 'el lehet menni', kioktattak stb. Azutan dolgoztam Nyugaton takaritonokent, gyari munkaskent es felszolgalokent, rossz nyelvtudassal, es sehol nem bantak velem ugy mint annak idejen Bp.en. Messze nem csak a penzzel van a problema.

tanato 2016.05.31. 14:22:04

@kardio1: Diggernek írt szövegem persze neked is címezhettem volna a Kádár rendszerről.

2016.05.31. 14:22:57

@adamskij: En nem parazok az alapanyagok miatt, engem konkretan az zavar, hogy mennyire keveset fizetnek a szemelyzetnek, es milyenek a munkakorulmenyek. Nyilvan mindenkinek mas fontos. Egyebkent semmi garancia nincsen ra hogy draga etteremben nem hasznalnak vacak alapanyagokat.

tengeres 2016.05.31. 14:28:49

@diggerdriver:
úgy érzem, hogy valamiért nem akarod érteni!
én egyáltalán nem védtem a vállakozókat! csak azt írtam le, hogy ha nem látja be úgy mindenestől ez az ország, hogy ebben konstrukcióban (adórendszer, sógor-koma rendszer, oktatás stb) nem fog működni, akkor ennek az országnak kakukk... Senkinek sem lesz jó, bár már most sem.
A magyar vállalkozók miért mennek Ausztriába, Angliába? Pedig itthon simán bárkit kizsákmányolhatnak és meggazdagszanak, az osztrák munkaerőt meg nem tudják, mert az első stiklinél feljelentik azonnal. Tök ellentmondás... Nem? Azért megy, mert ő is tisztán szeretne vállalkozni... és megélni.

Ha a kkv-kat arra köteleznék, hogy a fizetéseket legálisan 1,5 -szeresére emeljék, akkor megkockáztatom, hogy 90% holnap bezárna!

Arra akartam csak felhívni a figyelmedet, hogy nagyon egysíkú az írásod. Olyan mintha valaki azt állítaná, hogy azért rossz Mo-n, mert az olyan képzett szakemberek, mint te itthagytátok és máshol termeltek, dolgoztok. Ami persze megint nem lenne igaz... pedig jól cseng :-)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.31. 14:29:42

@Hari Seldon 2: teljesen egyetértek, nálam is a magánnyugdíjak bedöntése volt az utolsó csepp. és ugye 5 év elteltével sehol az akkor ígért egyéni számla, ellenben már törvényt fogadtak el arról, hogy köteles vagy eltartani a nyugdíjas szülődet. ez tulajdonképp nyílt beismerése a magánnyugdíjaknál felhalmozott 3200mrd forint felélésének.
ez is mutatja, milyen irányba halad egyre mélyebb zuhanásban Mo. és fájni fog a földet érés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 14:30:52

Sajnálom hogy a kommentek elmentek a vállalkozók sanyarú sorsának taglalása iranyaba.
Elmegy rengeteg ember mert kevés a fizetés meg trógerul beszélnek vele erre most oda jutunk hogy ez nem jó mert a vállalkozó…
Majd alkalomadtán elmorzsolok néhány könnycseppet értük mondjuk annyit amennyit ők ejtették a kivándorlókert mikor még bőségben válogathattak a munkavállalók között
Lófaszt mama...
Melós vagyok leszarom hogy aki alkalmaz miből fizet meg.
Az áru hiánya növeli értekét.
Egy ritka bélyeg értéket a ritkasága adja nem pedig a szépsége vagy a benne levő érték hiszen ha nem lenne ritka akkor értéktelen lenne.
Értektelen senkikent kezelték az embereket otthon ez tény.
Hiszen sok volt belőlünk.
Most meg megy a síras.

kardio1 2016.05.31. 14:31:17

@svájci sapka (ch): mert belül továbbra is otthon él.

kardio1 2016.05.31. 14:32:23

@diggerdriver: igen. De ennek nincs jelentősége.

2016.05.31. 14:34:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: 'nem az az oka, a tettüknek, hogy 'megtehetik' hanem, hogy 'meg akarják tenni'

Igy van. Normalis hozzaallasu ember nem hatalmaskodik akkor sem ha megteheti.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 14:36:53

@tanato:
Senki sem sírja vissza a Kadar rendszert.
Egy szót sem ejtettem róka hogy az jobb volt.
A melós főnök kapcsolatról volt szó.

kardio1 2016.05.31. 14:43:19

@tanato: én is hasonlóan látom.

tanato 2016.05.31. 14:45:42

@diggerdriver: Ebben igazad van,ebből a szempontból egész más volt a kommunisztikus rendszer.Mivel politikailag munkás-paraszt hatalom volt , élesebb főnök -fizikai dolgozó konfliktusból sokszor az utóbbi került ki győztesen munkás mivoltára tekintettel pártvonalon.Elég ha csak az egyetemi felvételiknél a plusszpontokra emlékszel munkás-származás esetén.

Sanyi9 2016.05.31. 14:48:05

@Hari Seldon 2: hmmm, Franciaorszagban elni es Luxemburgban tankolni. Ez egy kicsit az off-shoreozas / hazaarulas iranyaba megy. Persze, hogy Franciaorszagban nem jut eleg a szegenyebb retegeknek, ha a gazdagok (autotulajdonosok) kulfoldon koltik el a Franciaorszagban megtermelt javakat. Ez nem kosher.

Hari Seldon 2 2016.05.31. 14:57:28

@Sanyi9:
Mit tehetnék? - Túl közel van a kísértés... :-)

tanato 2016.05.31. 15:05:46

@diggerdriver: Egyébként gratulálok a cikkedhez illetve a témaválasztásodhoz.Az utóbbi idők-béli állóvíz után sikerült felkavarni a HÁ vizét.Olyan kommentelőket sikerült előcsalogatni akiket már nagyon régóta nem láttam itt.Hiába na, igazából nagy művész vagy te a gépészeti fedőállásod mögött.

Csodabogár 2016.05.31. 15:15:49

@Bluely: Sajnos nagyon sokszor tapasztaltam, hallottam hasonló dolgokat. A munkamorál itthon elég ismeretlen fogalom. A szocializmus, "minden jár" felfogás nagyon betett a társadalomnak. Nem tudom hány nemzedéknek kel még felnőnie ahhoz, hogy ez megváltozzon.

Muscari 2016.05.31. 15:17:03

@Buchhalter: A férjem a kilencvenes években kezdett el vállalkozni. Tök jól ment neki, aztán a kétezres években elindult lefelé a dolog. Gondolt egyet, hogy belefog valami másba, még volt akkor tőkéje.
Na ebből aztán sorozatos kormányzati és önkormányzati intézkedések hatására (meg persze a válság miatt is) lett az, hogy most itt vagyunk. És nem arról van szó, hogy nem ért hozzá, hosszú évekig jól ment minden. És nem mi vagyunk az egyetlenek, több ismerősöm is csak vegetál a vállalkozásából otthon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 15:26:57

@tanato:
Ezt én nem vitatom. A dolog ott sántit hogy itt a nagy büdös kapitalizmusban ahol nincs munkashatalom itt se engedte meg magának egy főnök hogy azt mondja hogy el lehet menni vagy hogy nyitva az ajtó.
Ez a stílus csak a rendszervaltás utáni magyar közéletben jellemző.

tanato 2016.05.31. 15:30:45

@diggerdriver: Az már egy fejlettebb formája a kapitalizmusnak,mondhatnám jóléti kapitalizmus,a miénk még kezdetleges sok úrhatnám újgazdaggal.

tanato 2016.05.31. 15:33:18

@diggerdriver: Gondolj csak a dickensi régi angol kapitalizmusra,azóta volt idő fejlődni a kapitalizmusnak ott,itt meg majdhogynem most kezdődött

Csodabogár 2016.05.31. 15:35:25

@tanato: Aztán ahogy vidámodott a barakk, elkezdtek maszekolni az emberek. A vállalati infrastrukturát használva elvben munkaidő után, gyakorlatban egész nap gyártották a dolgokat, jobb minőségben mint a gyár maga. Ez volt a GMK ha jól emlékszem. Akkoriban minden állás nyugdíjas volt, mindenki építette a dácsát, a Balatonnál vagy a Dunakanyarban. Ha nem volt elég a szabadság, kiirta a körzeti még egy-két hétre. Vendéglátóiparban bejött a gebin stb.
Az én korosztályom, de még a nálam 10 évvel fiatalabbak is nosztalgiával gondolnak vissza arra az időre. Ha megemlítem, hogy nem volt szabadság, be voltak zárva az országba, akkor közlik, hogy őket nem zavarta az sem, hogy csak 3 évenként utazhattak. Amugy meg minden szép és jó volt. Hát mit mondhatok erre én???

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.31. 15:42:40

Nincs ezzel nagyon mit vitatkozni, vagy hozzászólni; egyszerűen százezer % egyetértés van...(Direkt betűvel írtam, hogy ne nézze senki elütésnek, billentyűzethibának...)
Nem is értem, hogy nem volt még ilyen poszt, amit csak el kell menteni a könyvjelzőkbe és utána a megfelelő fórumokban mindenkinek csak be kell linkelnie.
Sőt, még nyomtatott módon is ki lehetne rakni mondjuk a Deák-téri aluljáróba, vagy a munkaügyi központok falára, kórházi recepciókra illetve a különféle szakmai kamarák épületeinek faliújságjaira.

tengeres 2016.05.31. 15:44:27

@diggerdriver:
mivel forgattam ki a szavaidat?

amellett, hogy minden elismerésem neked és az írásaidnak, de szerintem pont az általad leírtak szerint tart itt az ország:

"Melós vagyok leszarom hogy aki alkalmaz miből fizet meg. "

Ez alapján neked is el kell fogadnod a másik oldal hozzáállását:
Vállalkozó vagyok leszarom, hogy akit alkalmazok miből fog megélni én legyek megfizetve!

És mindkét félnek igaza van! Én csak ezt akartam jelezni feléd!

Miután mindenki mindenkit kölcsönösen leszart, marad egy büdös ország... ahonnan lassan mindkét leszart oldal távozik, mert nem bírnak a bűzben megmaradni, de ettől semmivel nem lesz jobb... szerintem.
Közben meg tudom, hogy te leszarod, de ha jobban megnézed egy legális vállalkozás költségvetését, akkor az állam kereste a legnagyobbat, nem a leszart felek.... Na ezen kellene változtatni!!!

és innentől nem értem, hogy miért csak a vállalkozókkal van a baj? Nem kérdés velük IS, ebben egyetértünk.
Jól tetted leléptél, a vállalkozók meg nyafognak. Így jártak. Aztán szép lassan ők is lelépnek. Itt a ha-n is van nem egy, nem kettő vállalkozó, aki már nem Mo-n él.
Kérdezem őket, hogy ott is leszarják az alkalmazottaikat? És azzal a céllal mentek le, hogy végre kihasználják a nyugaterópai munkaerőt, mert itthon már nem tudták?
Onnantól viszont nagyon jó lesz Mo-n élni! Végre nem lesznek vállalkozók és felvirágzik az oly népszerű közmunka ingyenes stadionbelépővel... ünnepnapokon budai várlátogatással!

tanato 2016.05.31. 15:46:25

@Csodabogár: Csak a szépre emlékezem,ez igaz erre is meg a sorkatonai időkre/de még a börtönévekre is/ meg az egész fiatalságra úgy általában.Az emberi agy a kellemetlen dolgokat igyekezik törölni.

tsabus UAE 2016.05.31. 15:55:10

Kb. úgy érzem magam, mint az egyszeri rabbi, aki minden félnek igazat ad. Szinte nincs is olyan hozzászólás (beleértve a posztot is), amelyikkel részben-, vagy egészben ne értenék egyet. Úgy tűnik, csak abból van vita, hogy egyesek nem értik (vagy nem akarják érteni), hogy a másik milyen koordináta rendszerben mozog és milyen területről írja a véleményét. Ezt felfedezve talán mindenki egymás nyakába borulhatna, hisz ugyanarról van szó, csak más szemszögekből, az igazságnak más és más részleteire rávilágítva...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.31. 15:55:54

@adamskij: "tekintve, hogy most már a legtöbb, nemzetközi szinten is teljesíteni képes ember elhagyta a süllyedő hajót, tényleg csak a szemét marad a dombon "

Azért ezt így nem kéne, szerintem.
Csomó ember van, aki kiteszi a szívét-lelkét is, de önhibáján kívül nem tudja elhagyni az országot.Vagy még mindig bízik a jobb jövőben.Ne sértsük meg ezeket az embereket.Szerintem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.31. 16:00:01

@Gerusz: "bérekből skandináv elvonás "

Ez is egy mítosz, amit mára meghaladt a magyar valóság.Párszor kiszámoltam már, ugyanannyi pénzből Magyarországon többet vonnak el.
Bár csak annyi lenne otthon az elvonás, mint itt a skandiknál...
:D :D

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.05.31. 16:05:19

@geegee: elnézést, sarkosan fogalmaztam.
igazad van, én is csodálom több ismerősöm és barátom kitartását, de tény, arányaiban véve egyre gyorsabban és könnyebben találkoznak kontárral, egyre több a konfliktus, stressz és egyre inkább roncsfilm kerekedik a történésekből.
mindezt a legnagyobb jóindulattal és együttérzéssel mondom.

pamut 2016.05.31. 16:09:04

Szokásosan jó digger poszt.

Egy dologba kötnék bele: senki nem járt "pórul", nincs mire elégtételt érezni. Azok akik kizsákmányolták a munkásaikat (azaz gyakorlatilag kirabolták őket mert kevesebb pénzt adtak nekik mint amennyi járt volna), nos ők ezen a rabláson szép zsírosra gazdagodtak. A nyereséget besöpörték az most is ott kamatozik a bankszámlájukban vagy a részvény-portfóliójukban, a gyermekeik drága taníttatásában, ott van beépítve a panorámás ingatlanjaikba, amiknek csak a telekára is megy felfelé folyamatosan, nem hogy a telken álló ingatlané. Ők ezzel jól jártak és ezt senki nem veszi el tőlük, és magasról leszarják hogy most mi van.

Pont az ilyenek azok akik nem hosszútávon gondolkodnak, akik kifacsarnak mindenből és mindenkiből amennyit csak lehet, ezt az "üzleti modellt" tolják amíg lehet, és ha már nem lehet, röhögve megszámolják mennyit harácsoltak össze. És amikor másnap reggelre végére érnek a számolásnak, ők éreznek elégtételt, nem kicsit, nagyot. Magyarország rossz minőségű kultúrájának pont az az egyik alkotóeleme hogy senki nem hosszútávon gondolkodik, tervez, építkezik hanem most és azonnal akarja a maximumot, és magasról leszarja mi lesz holnap vagy még később. Igaza lett azoknak akik évek óta mondják hogy szakember hiány lesz? Igen. És? Egyébként tudták ezt ők is. És ha akkor majd többet kell fizetni mert nincs ember, és neki még lesz kedve kicsit kevesebbért vállalkozni mert össze akar kaparni magának egy harmadik nyaralót is a Balcsinál, vagy be akar szállni egy motelbe a spanyoloknál, akkor majd alkalmazkodik az akkori helyzethez és kész.

Miközben mélyen megértem azok frusztrációját akiket kizsákmányoltak és közben még ki is oktattak, meg is aláztak, nyíltan visszaéltek a kiszolgáltatottságukkal, aközben sajnos azt is látni kell hogy ők most sem vesztesek, ők a nyertesek, és a legnagyobb nyugalommal néznek bele a tükörbe. Ez maximum azokat érint hátrányosan akik most kezdenének vállalkozni de ők már lecsúsztak a nagy rablógazdálkodásos-kizsigereléses- gyorsan meggazdagadós szép vadkeleti aranyidőkről.

Gerusz · http://gerusz.blogspot.com 2016.05.31. 16:20:39

@Mirjam2: Az infláció arra ösztönzi az embereket, hogy költsenek, illetve hogy ha van megtakarításuk, azt a sima folyószámlánál magasabb hozamú eszközbe fektessék. Nullás infláció esetén a <1%-os kamatú bankszámla hozama is pozitív, defláció esetén pedig még a párnacihában tartott pénzé is, ezért próbálnak a kormányok akkora inflációt tartani, ami már érzékelhető (tehát az emberek tudják, hogy a pénz, amit nem költenek el / fektetnek be, az a következő évben kevesebbet fog érni), de még kezelhető.

2016.05.31. 16:27:30

@Gerusz: Ertem, kosz hogy elmagyaraztad.

Bal 2016.05.31. 16:51:27

@Mirjam2: pedig bizony pénz kérdése. Nem egyszerű megtalálni azt a középvezetőt, aki emberileg is megfelelő, főleg, ha ez nem a megszokott attitűd. Ha a munkavállalóért folytatott versenyben a hozzáállás nem hoz semmit, mert nincs miért versenyezni a munkavállalóért, akkor nem is lesz meg a hozzáállás.

Bal 2016.05.31. 17:02:14

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: elkezdted belekeverni a korrupciót is. Az egy teljesen más kérdés.

A kapitalizmus meg nem hatéves lányok babaszobája, ahol mindenki szépen udvariasan beosztja, hogy te a pöttyössel, én ma a csíkossal. Illetve van olyan is, de azt kartellezésnek hívják, és a törvény bünteti.

Buchhalter 2016.05.31. 17:18:11

@Muscari: hát sok ismerősömnek azt szoktam tanácsolni,hogy idehaza nagyon gondolja meg. hogy vállalkozik.Ha nem vagy benne a mindenkori kormány pereputty bandájában csak szívni fogsz.Igaz, odáig fajultak a dolgok,hogy folyamatosan távoznak az emberek szerencsét próbálni és nagyon kevesen szivárognak vissza.

2016.05.31. 17:36:30

@tanato: "Csak a szépre emlékezem (...) még a börtönévekre is" De mi tortent?

tucano 2016.05.31. 17:39:11

De jót írtál Digger! Szeretem, amikor egy írásban van érzelem. Az nem lényeges, hogy milyen, úgyis emberi lesz. Valld be, hogy jólesett kiereszteni a gőzt :D

montroyal ( CAN qc) 2016.05.31. 18:13:11

@Golf2: @enta selecta: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

csak egyet ertek az elottem szolokkal es mindenkivel aki jol latja valtozas csak rosszabb iranyba lesz , akik felelosek v tehetnenek valamit tovabbra is a zsebuket fogjak tommni .. még ma.. a csoro vallalkozoknak a gyerekei is x6-tel jarnak .. meg a bejelentett sok milliardos megszoritasok ... na jo inkabb olvasok.. de valtozas nem lesz .. a gazdagoknak - sokasodjatok es gazdagodjatok ..a szegenyeknek meg tovabbi nadragszij huzast vagy el lehet menni

ja estleg komolyan kellene venni az illetekeseknek es csinalni valamilyen comissiot, vizsgalo tanacsado bizotsagot .. biztos lennenek haverok, rokonok alkalmasak erre a munkara es szet osztani jo par milliardot koztuk fizeteskent, de alapos munkat kell vegezni .. mondjuk 5 evig .. es nem csak az anyagi oldalat kell nezni az agymosottak szavazatait, akik imaba foglalnak a politikusok nevet mert ennyire szivukon viselik a nep sorsat ..

2016.05.31. 18:22:08

hat, szakemberek azok tenyleg fogynak.

emlekszem, apam hogy orult, amikor par eve vegre talalt egy olyan legkondi szakembert, aki nem sikhulye a munkajahoz (az elozo forma a kondenzviz kivezetocsatornajat sikeresen ugy furta ki, hogy a viz befele folyt. azert ez nem olyan mocskosul bonyolult feladat pedig, hogy a viz arrafele folyik, amerre lejt). tavaly mar o is elhuzott, hiszen 500km-re onnan otszorennyit fizetnek ugyanazert

aztan most meg nagymamamek akarjak a konyhat felujitani, nagyjabol m arcius eleje ota keresk az embert. gyakorlatilag csak olyan formakat talaltak, akiket alig engedsz be a lakasodba leginkabb, nemhogy a padlodat szedeted fel vele. vagy akit esetleg ajanlott ismeros, az annyira elfoglalt, hogy masfel honap mulva tud egyaltalani kijonni fel orara es felmerni a terepet.

vagy eppen nagynehezen talalnak valakit, az meg a megbeszelt napon nem jelenik meg, nem veszi fel a telefont soha tobbe. valoszinuleg el van halmozva meloval, megteheti hogy valogat, raer.

aki ert hozza, profin all hozza, jo szakember, mar reg elhuzott a 'csaba.

es a vesztes nem a topmenedzser, a politikus, vagy a politikus baratja aki ellopta a kozpenzt, meg a magyar gazdak foldjeit. ok ugyanugy rohognek most is a markukba, neki lesz, aki megcsinalja a legkondit, meg a konyhat.

igaz, lehet, hogy nyugati aron, busasan megfizetve, dehat ok meg pont megtehetik, hogy ezt is kifizetik, nem?

dehat - az ujsagirok a hibasak, hogy a rossz hireket emelik ki, meg a sorosgyorgy :)

oszinten orulok, hogy en is erezhetem azt az elegtetelt, amit @digger

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 18:34:49

@tengeres:
"és innentől nem értem, hogy miért csak a vállalkozókkal van a baj"

Sokadszor mondom hogy a poszt NEM a vállalkozókra van kihegyezve. Érintőlegesen meg vannak említve. Tehát ha te azt állítod hogy miért CSAK a vállalkozókkal van baj akkor kiforgatod a szavaimat.

Tudod ez üzlet. Én a szaktudásomat adom AMIBŐL az aki engem alkalmaz(direkt fogalmazok így mert soha nem dolgoztam vállalkozónak) az kitermeli azt a bért amiből kifizet. Semmi közöm hozzá hogy hogyan és mennyire tudja ezt kitermelni. Neki sincs semmi köze hozzá hogy én honnan szereztem a szaktudásom. Amennyiben nem vagyok megelégedve akkor pá.
Aztán ha néhány százezren ugyanezt teszik akkor kialakul a jelenlegi helyzet. Ami hajszálpontosan előre jelezhető volt.
Egyébként nincs semmi probléma. Én hátradőlök és azt mondom BASZD MEG.
Ilyen egyszerű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 18:35:32

@tucano:
Ahogy mondod.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2016.05.31. 18:37:40

@adamskij: teszem hozza, az azota eltelt evek alatt kb a 125%-ara duzzadt a megtartott MNYP szamlam. de ugye azok csak eltozsdezik a penzt, mint selmeci kijelentette (vajon o hova tunt, nyoma sincs, eldobhato emberi pajzs volt ez is)

tengeres 2016.05.31. 18:39:54

@Buchhalter:
Szerintem csak egy kicsit kell csiszolnod a tanácsodon! :-))
Helyesen: benne vagy a pereputtyban? igen/nem
igen: hajrá
nem: irány külföld (akár ott indíts vállalkozást)

kardio1 2016.05.31. 18:57:52

@diggerdriver:
Persze, csak érintôlegesen meg vannak emlitve (a macska meg fel van màszva a fàra...), aha:
"Tisztelt vállalkozó urak! Tisztelt közgazdászok, akik a közép- és felsővezetést adjátok a vállalatokban!"
"Bizony tisztelt középvezetők, tisztelt vállalatvezetők, tisztelt vállalkozók, ezért jórészt ti vagytok a felelősek."

tanato 2016.05.31. 19:02:01

@mojyo: Tényleg így van,van egynéhány főleg roma paciensem akik voltak régebben börtönben,fiatalkorukban és beszéltek az ott töltött időről szinte nosztalgiával,kiemelve a relatíve jobb dolgokat,szakma tanulása,vallásossá válás,könyvtárlátogatóvá válás stb.Egyikük elmesélte pl. hogy megtanított egy magyar fiút a cigány nyelvre,azóta is haverok stb.Az idő mindent megszépít.

Esthajnal57 2016.05.31. 19:05:32

@sellőlány: Igazad van. Volt akit behívtak a munkaügyi központban és egyéb ügyviteli munkát közvetítettek neki, ami 70 ezer bruttó, nettó 52 ezer forint mire megkapja. De ebből 10 ezer a bérlet amivel bejár, ugye. Azt mondta: 60 ezer a rezsim és akkor még nem ettünk semmit. Ha ezt el kell vállalnom, nem marad időm pénzt keresni. Egészségügyi okokkal tudta kivédeni a közfoglalkoztatást.

blackhairlady 2016.05.31. 19:23:59

@huisje,boompje,beestje: Nagyon tetszik a blogod, a gondolataid, a nyelvezet ahogy irod es a sok irodalmi utalas. Es vegre azt is emgtudtam toled mi a "kiskapuzas" eredete:)
Es ez lesz a mottom mostantol:
"Holnap reggel vidáman lépd át a küszöböt, merj elindulni fölfele a lépcsőn, ne félj kinyitni az ajtót, tárd nagyra az ablakot, szaladj át a hídon, mert ott vannak a vágyaid, az álmaid, a boldogságod!"

2016.05.31. 19:26:04

@tanato: Jahogy a "paciensek", ugy mar ertem. :) Az emlekezesre vonatkozo meglatasodhoz nincs hozzafuzni valom, csupan a fogalmazasmodon csodalkoztam, ugyanis elegge ugy tunt, mintha a sajat bortoneveidrol szoltal volna, szoval en csak arra kerdeztem ra, hogy neked miert voltak...? Dehat nem tartozik ez rank amugy sem, en csak kivancsi voltam.

Golf2 2016.05.31. 19:26:30

@tanato: könyvtár látogatók,inkább a kőbányát látogatták volna,csákánnyal,úgy is szeretnek gyúrni...

Csodabogár 2016.05.31. 19:29:30

@tanato: Az én agyamban vannak kitörölhetetlen rossz emlékek. Az egész eltolt ifjúságom pl. Komolyan mondom, semmi szép emlékem nincs az 1950-65 közti évekről, kivéve a forradalmi 10 napot 1956-ban. Emlékeimben egy bezárt bunkerben éltem és güriztem.

SzZoole 2016.05.31. 19:33:00

Lampavasra mindel,Meg teljes vagyonelkobzast,meg a rokonoktol is....

2016.05.31. 19:41:03

@Bal: Hat szerintem velem nem azert voltak normalisak a fonokeim Nyugaton mert ezzel akartak elorejutni a munkavallalokert folytatott versenyben (mikor pl. a nyelvet alig beszelo gyari munkas voltam, szazan alltak sorba mar akkor is, ott is az ilyen allasokert, raadasul a fizetes is jo volt) hanem mert egyszeruen ez volt szamukra a termeszetes, hogy kedvesek es normalisak a dolgozoval. Nem akartak mindenaron bebizonyitani hogy ok a nagy fonokok en meg a kis senki vagyok - Budapesten ez volt a helyzet, es nem hiszem hogy ennek barmi koze van a penzhez.

2016.05.31. 19:55:33

@Mirjam2: dehogynincs koze a penzhez. nem mondom, hogy minden esetben igy van nyilvan, de nagyon sokszor azok lesznek a legeslegrosszabb fonokok, akiket eveken, evtizedeken at csicskaztattak, megalaztak, aztan amikor vegre neki jut egy csepp hatalom, maximalisan ki is hasznalja, es jol visszaadja "a vilagnak", hisz belole mar "lett valaki". ismet kiemelem, hogy nem gondolom hogy mindenki ilyen, meg ebbol szarmaztathato le a vilag osszes gonoszsaga, de most egy olyan orszag lakossagarol beszelunk, ahol igenis nagy resze volt a tarsadalomnak megalazva (mar akar a remek iskolarendszerunkben), csicskaztatva.

frusztralt, beteg tarsadalom a szegenyeke sajnos.

tengeres 2016.05.31. 20:26:31

@diggerdriver:
Akkor bocsánat én értettem félre a cikket!

Azt hittem, hogy pl a megszólítás benne:
"Tisztelt vállalkozó urak! "

illetve később általad írtak:
"tisztelt vállalkozók, ezért jórészt ti vagytok a felelősek."
vagy
"Azt hiszem, a közgazdasági állatorvosi ló minden ismérve felfedezhető a balatoni vállalkozók tevékenységén. "

leginkább a vállalkozókról szól, de akkor ezek szerint mégsem.

Én továbbra is tartom, hogy ezt úgy közösen rontottuk el! Vállalkozó, alkalmazott és leginkább az ország vezetése, amit meg többségben levő alkalmazottak szavaznak meg 25 éve, mert nekik ez jó, legyen bármely oldal is...A vállalkozó, hogy ha megteheti sem fizeti meg az alkalmazottat. Az alkalmazott, aki szétlopta a munkahelyét. Nézd meg a Balatonon a 80-as években épült nyaralókat, meg lehet mondani, hogy ki melyik cégnél dolgozott, mert onnan lopta az anyagot, abból épült... Alkalmazott és vállalkozó is. Tudsz régi vasúti alkalmazottat akinek nem sínből van a kerítése? Házán a gerenda?
Láttál már buszsofőrt, kamionsofőrt benzinkúton saját autóba tankolni? stb stb
Amikor a vállalkozó azt mondja, hogy van 250 ezrem a béredre, ebből mi legyen?
Akkor minden alkalmazott azt választja, hogy legyen minimálbér + 70-80 zsebbe. Senki sem azt, hogy legyen tisztán 125 nettó.
Persze a gyereknek jó iskolát, jó egészségügyet mindenki szeretne, csak adót ne kelljen fizetni!
Ha a mosógép szerelő azt mondja, hogy 8 ezer számla nélkül vagy 12 számlával, na mit választunk?
Szerintem itt kezdődik minden. Alkalmazott ne vállalja el ennyiért, vállalkozó ne vállalkozzon, ha többet nem tud kifizetni! És akkor felébredne talán az ország, hogy valami nincs rendjén.
Ehelyett mindenki cinkosan összekacsint és megoldja okosban...
Felettük meg a döbrögik jót nevettnek, ahogy civakodik a két oldal...

Fura módon, amikor ezek az emberek (alkalmazott, vállalkozó) külföldre megy, akkor hirtelen megváltozik minden!
Nem lehet, hogy azért mert ott hagyják élni? Alkalmazottnak és vállalkozónak is annyi marad amivel elégedett? Akkor mégis valahol máshol kellene keresni a hibát, vagy nem?

33621 2016.05.31. 20:51:44

Még nem olvastam a kommenteket de ide tartozónak gondolom a sztorit!
A mai nap mondott fel a feleségem 29 éves kolléganője 5 hónap munkaviszony után itthon, miután előtte 2 évig kint dolgozott Angliában. Ott valami szállodaipari dolgozó volt, itthon meg egy kis fűszerboltban volt eladó. Kint nem érezte jól magát a barátjával, mert állítólag megalázták mindig a munkaadók akik Románok vagy más egyéb nemzetiségűek voltak. A párja sem igen találja itthon a helyét, mert amióta visszajöttek már a harmadik munkahelye van sofőrként a születési országában! Lehet hogy inkább mégis visszamennek?

Bal 2016.05.31. 20:52:00

@Mirjam2: szerintem mindenhol lehet zsarnok, stresszes, önértékelési zavarokkal küzdő, egyszóval emberileg gyenge főnökökbe botlani. A kérdés inkább az, hogy idővel kirúgják-e ezért, vagy történetesen ez a vállalati kultúra. Nálunk sokszor az illető csak azt adja tovább, ahogy a saját főnöke bánik vele.

Nem csak munkahelyeken figyelhető meg a jelenség, hanem például az ügyfélszolgálatokon, a cégek reklamációs osztályán, de egész k-euban is tetten érhető a "hit and run" mentalitás. Ezért nálunk nem hiszem, hogy csak a szolgáltatók (vállalati főnökök) lennének a felelősek, hanem az is, hogy a lakosság extrém költségérzékeny, nem képes egyéb szempontokat figyelembe venni, kizárólag ár alapján választ terméket. Hasonlóképp, ha egy munkahely kicsivel többet ígér, tök mindegy lesz, ki a főnök.

És benne lehet a panaszkodási kultúra is: nincs értéke a reputációnak, mert az amúgy tök rendes főnökről is kígyót-békát fog terjeszteni a távozó alkalmazott, ha kirúgták, azért, ha felmondott, azért.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 20:53:21

@tengeres:
Csakhogy most megfordult a világ, tehén bassza a bikát.
Eddig a munkaadó válogatott a munkavállalók között és ő szabta meg az árat. Mondhatta hogy 250ezer van a béredre. Hol volt ott a béralku? Most a munkavállaló mondja hogy kend a hajadra a 250ezret, nyugaton egy hétre kapok annyit. Márpedig százezrek mondták ezt.
Ezt kellene megértened hogy nem a munkavállaló felelős a kialakult helyzetért. Ő csak alkalmazkodott és kihasználta a lehetőséget.
Hogy a munkaadó és a politikai vezetés hogyan ossza meg a felelősséget azt sakkozzátok le egymás között.
A poszt fő kérdése az hogy VALAMIÉRT ide jutottunk. Ti pedig levontátok a konzekvenciát miszerint szegény vállalkozó...

2016.05.31. 20:56:31

@Bal: tisztelettel kerdeznem a kollegat, hogy tapasztalatod szerint mi az elsodleges, amin az operating cost alatt sporol egy ceg? Csak nem a workforce?

kardio1 2016.05.31. 21:00:16

@diggerdriver: igazad van, nem érdemes
folytatnunk ezt a témàt, ùgyse jutnànk dûlôre.

33621 2016.05.31. 21:00:35

Pont tegnap beszéltem egy CNC maróssal aki azt mondta hogy itt Keletmagyalországon azért keres 200000 ft ot a cégnél, mert ugyanennél a cégnél Budapesten 300000 adnak de bele van kalkulálva a Pesti albérlet + díja is, ha esetleg innen akarna felmenni oda valaki dolgozni. És ezt a Pesti nagyfőnök mondta neki amikor fizetésemelés miatt beszéltek!

Bal 2016.05.31. 21:01:30

@diggerdriver: túlliheged. Attól hogy néhány szektorban és megyében megütötte a sajtó ingerküszöbét a téma, ne képzeld, hogy otthon a vállalkozók fejetlen csirkeként sírva rohangálnak, kezüket tördelve, hogy elrontottuk. Ez egy lassú folyamat, és a lényeg alig észrevehetően zajlik. Sokkal beszédesebb a 10%-os reálbéremelés Mo-on tavaly, mint ezek a kis hírecskék.

Nyisds ki egy Financial Timest itt Angliában, minden oldalán sírnak a munkaadók valamiért. Ezt úgy hívják, hogy lobbi. A magyar cégek is azért panaszkodnak, mert szeretnének valami kormányzati támogatást, ha lehet.

2016.05.31. 21:09:23

@Bal: Igen, ebben igazad van - erdekes szempontok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 21:12:56

@Bal:
Nem érted a dolog üzenetét.
A magyar gazdaság egy jó esetben is stagnáló lepukkant gazdaság. Sereghajtó az EU-ban. Már a SZINTENTARTÁSÁHOZ sincs elég ember képzeld el ha egy fejlődő gazdaság volna.
Az angol munkabérek ugyanúgy és ugyanabból az okból mennek felfelé vagyis nincs elég szakember.
Csakhogy itt a NÖVEKEDÉSHEZ nincs elég ember.
Érted a különbséget?

2016.05.31. 21:13:13

@Whave: Jo, de ez kulturalis kerdes, nem penzkerdes.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 21:15:29

@Bal:
Ez csak a kezdet. A hírekre nem fognak hazarohanni a szakemberek hogy segítsenek az országon.
Ez arra jó hogy lassítsa a kivándorlást. A megoldást nem hozza közelebb

2016.05.31. 21:19:13

@Bal: kormanyzati tamogatast, ja! :D el vannak kenyeztetve.

hallottal mar a magyar adoterhekrol eletedben? :D vilagszinvonal, hungarikum!

firg_firg 2016.05.31. 21:20:08

Hubazz, igy emelkednek a berek, akkor Mo lesz az uj Nyugat! Na jo, inkabb Szaud-Arabia!

A 90-es evekben frissen vegzett huszoneves generacio, a mai 40-50 kozotti manager reteg a legnagyobb verszivo konyoklo banda.
Multiknal is akkor baszodnak el a dolgok, amikor a kufoldi fonokseg hazater a szamuzetesbol, es atadja a helyet a benszulott managereknek.

A politikusok mellett nekik is ki kell kopniuk, mert selejtesek. De az meg eltart jo 20 evet. Es sajna ujratermelik onnmagukat.

2016.05.31. 21:21:10

@tengeres: "Akkor minden alkalmazott azt választja, hogy legyen minimálbér + 70-80 zsebbe. Senki sem azt, hogy legyen tisztán 125 nettó." Ennek egyszerű oka az, hogy napnál világosabban látja, hogy a befizetett adóját ellopják. Minek fizessen adót, azért, hogy valamelyik államtitkárnak még nagyobb villája legyen? Minek fizessen adót, ha az orvosnak még zsebbe is kell adni? Ha a gyerekek sulijába a szülők viszik a krétát, villanyégőt, WC papírt? stb. stb. Szóval kétirányú dolog ez. És persze mindenki a másikra mutogat.

Szívből sajnálom, de nulla remény van arra, hogy ez valaha is változni fog Magyarországon.

Az írással maximálisan egyetértek.

tanato 2016.05.31. 21:37:06

@Csodabogár: Kivétel vagy,az ifjúságára vonatkozóan majd mindenki csak a szép dolgaira emlékezik.Még apám is a háborús időkre is elsősorban a szerelméről beszélt,nem az életveszélyről amiben több alkalommal volt.

tanato 2016.05.31. 21:39:49

@Golf2: Gondolom a napi rendszeres börtönmunkára nem szívesen emlékeznek.,sem a szűk cellára.Az elkövetett bűnökre meg végképp nem.Mind úgy emlegette,fiatalkori botlásom miatt,fiatalkori hülyeségem miatt voltam bent.

tanato 2016.05.31. 21:48:40

@mojyo: Na ha börtönben lettem volna nem lennék orvos most.Jelen szabályozás szerint jogerősen elítélt orvos nem lehet kamarai tag,így nem dolgozhat az országban orvosként.
Egy kollégát ismerek csak, nemrégen hunyt el 80 évesen aki a 60-as évek elején ült 3 évet és utána visszakapta a munkalehetőségét./szerintem aláírt a BM-nek,besúgó lett,azokat mentesítették ,engedték ki akkor és elvegyülhettek a lakosság közt./
Az ügye kísértetiesen hasonló volt a most hírhedté vált Kiss Laciéhoz.A diplomaosztó ünnepség előtti bulin hárman megerőszakolták egy évfolyamtársnőjüket részegen.A diploma átadási ünnepségről vitték el a nyomozók bilincsben. mindhármójukat.,

tengeres 2016.05.31. 21:49:25

@diggerdriver:
tehát azt mondod, hogy ha egy alkalmazott szétlopja a vállalkozást azért is a vállalkozó a hibás? Azért is egy vállalkozó a hibás, hogy az állami alkalmazottak szétlopták az állami cégeket? és akkor is a vállalkozó hibás, ha az alkalmazott nem kér mindenhol számlát, mert "Ő csak alkalmazkodott és kihasználta a lehetőséget."
ha erre mindenre igennel válaszolsz, akkor nálad tényleg valami be van kattanva és csak feszültséglevezetés volt ez a poszt

Május 40. 2016.05.31. 21:49:25

Te posztoló! Azt sejted, ugye, hogy nem a menedzserek és cégvezetők szenvedik meg a nővérhiányt a kórházakban, hanem az itthon maradt öreganyád?

Hitman73 2016.05.31. 21:49:25

Szervusztok!
Nekem igazából egy kicsit tudathasadásom van. Mert mi kis céggel küzdöttük fel magunkat, hosszú ideig tartott, és nem is lettünk igazán nagyok, mert nem mentünk bele a ma "divatos" üzleti megközelítésbe. Hiszem, hogy minden munkavállalót emberszámba kell venni, tisztelem és becsülöm őket. Persze ez nem jelenthet anarchiát. Ezzel együtt azt gondolom, hogy akkor lehet nyugati béreket fizetni, ha a szolgáltatások ára is nyugati. Itthon nem tudsz 1800 Eurot fizetni egy fodrásznak havonta, mert a 2000 forintos hajvágásból nem jön ki a matek. De persze ezt levetíthetjük akár az említett pékekre is. Én szívesen fizetnék háromszor annyit, de nem jön ki a matek. Ha meg a szolgáltatások ára a normálisra (értsd mondjuk német szint) emelkedne kitörne itthon a lázadás munkavállalói oldalon is. Nincs itt nagy trükk itthon senki sem akar tisztességes árat fizetni a szolgáltatásért ( már ha erre a szektorra hegyezzük ki a dolgot), de cserébe mindenki szeretne német béreket. Ez így sajnos nem működik. Persze külön regényt lehetne írni az élő munkát terhelő adókról és járulékokról. Ami hát nem kicsit magas itthon. Úgyhogy a cikk jó, bár kicsit uszítóra és egy nézőpontúra sikerült, de sajnos a kérdés egyáltalán nem ennyire fekete vagy fehér.

Május 40. 2016.05.31. 21:49:25

Egyik építőiparban vállalkozó haverom mesélte, hogy szívesen ad nyugati bért a melósainak, de akkor nyugati árért meszeli ki a Bözsi néni budiját.

Voyager10 2016.05.31. 21:49:25

Nem régen múlt egy éve, hogy kijöttem Angliába. Az "el lehet menni nem fogok könnyet ejteni" kezdetű "népdalt" utoljára 15 hónappal ezelőtt, az utolsó magyarországi munkahelyemen hallottam egy "jó képességű" menedzsertől...
Azóta sem találnak a helyemre mérnököt. Ezért én is érzem azt az elégtételt és kárörömöt amit diggerdriver.
Csak én emellett sajnálatot is érzek azok iránt akik kiszolgáltatottan és a menekülés reménye nélkül szenvedik végig a mindennapokat Magyarországon. Velük vajon mi lesz? Az ő gyerekeiknek milyen jövő jut? De ez már egy másik történet.

gabors 2016.05.31. 21:56:08

index honlapon a cikk lesz jo sok click !!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 22:02:09

@tengeres:
Na jó itt fejezzük be mielőtt kitiltanak.
Mondtam hogy ne forgasd ki a szavaimat. Szevasz.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 22:03:30

@Május 40.: Miért szerinted komolyan gondoltam hogy Qhetes Béla kiviszi az ágytálat?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 22:04:58

@Hitman73: Mi van akkor ha a vállalkozásodba nem találsz embert?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 22:06:14

@Május 40.: Senki sem beszél nyugati bérről.
TÖBB bérről van szó.

Pic 2016.05.31. 22:13:27

Kedves Digger,

Megértelek és sokmindenben igazad van, de nagyon sokmindenben nincs.

Én lehúztam 5 évet állami szektorban. A mai napig kiráz a hideg tőle és ahogy látom semmit nem változott. Kiba lassúak, mert a munka, a hatékonyság, észérvek, haladjunk előre, stb nem számít. A főnökség energiáit leköti hogy helyezkedik, politizál, acsarkodik és persze LOP. Sógor, koma, jóbarát, elvtárs, minden más le van szarva. SZERINTEM EZ FERTŐZI ÉS TESZI TÖNKRE AZ ORSZÁGOT LEGINKÁBB.

Aztán volt 10 év multi. Volt közte jó cég és rossz is. Jó főnökök is és rosszak is. Ahol jók voltak, ott megbecsültek minket és tűzbe mentünk értük. Ahol meg nem ott sz..tunk bele.
Aztán vége lett mert besokalltam. Egyre több lett az olyan amit te is írtál. Én ezt úgy hívom, hogy a "Lázár" féle yuppie generáció. (Szégyellem, hogy az én generációm) Vagyis az olyan emberekre, főnökökre gondolok, akik szakmailag kicst vagy nagyon hülyék, de baromira tudnak helyezkedni, jó a dumájuk és/vagy szép Powerpoint preziket gyártanak, jól tudnak kihasználni másokat és kíméletlenül törnek felfele. Na ezek azok akikről te beszélsz. Sajnos ezekből azért van egyre több, mert ezek elvtelenül kihasználják és kiszolgálják a rendszert.

Amiért megbántódtam az írásodban, az a vállalkozókat szidó rész. Már csak azért mert mivel elegem lett és gondoltam ha magam ura vagyok, jobb lesz... ezért én is vállalkozni kezdtem.

Nem mondom, hogy nincsenek, mert vannak elvtelen mocskos vállalkozók. 4 órába jelenti be a dolgozókat, 10-12-ben dolgoztatja őket, közben áfát csal, szar anyaggal szar munkát végez, átveri a beszállítót, alvállalkozót, stb, csak hogy meglegyen a magyar álom: A szép BMW és Maldív szigeteki nyaralás.

DE a vállalkozók többsége meg, mint én az elmúlt 5 évben, meg szenved, mert szeretné normálisan csinálni, de nem lehet mert nem élek meg a cégből, és lelkiismeretfurdalásom van, mert szeretnék többet fizetni az embereimnek és rendesen bejelenteni őket és leadózni és nem trükközni... DE ha ezt nem tenném akkor azonnal bedőlne a cég.

Közben állambácsi basztat mindennel, bevallás, adó, járulék, statisztika, ilyen papper olyan papper. Közben persze mindenki tartja a markát és ha véletelnül szakmai alapon kapok meg egy munkát és nem egy politikus haverja, rokona, ÉS SZÉP NYERESÉGET csinálok nem a szokásos 5-10 százalékot, akkor tutira jön egy alvállalkozó, egy partner, aki átver és ellopja a pénzemet, árumat és elviszi a nyareséget. Közben a sok idegeskedéssel a cég csak evickél, én dolgozom napi 10 órát és hazaviszek havi 200-at. Ez a nagy vállalkozói élet??

Közben azt látom, hogy az általad agyonsajnált magyarországi szakemberek tele vannak munkával és ha nekem kell valami akkor a legapróbb 30 perces munkáért is otthagyok nála 30 ezer forintot, amiért én mellesleg 2-3 napig dolgozom.

Egyébként meg igazad van. A mesterek kihalása lassú folyamat, de már látszik, hogy akárkire is van szükségem, legyen az vízg-gáz-villany, 50 alatt nem nagyon látok "mestert". kb 5-10 év és ott tartunk majd a mint a németek, hogy sírva könyörgünk, hogy mindegy ki csak jöjjön már be valaki szakmunkát végezni.

Jut eszembe, múltkorában panaszkodtam a német partneremnek, hogy elegem van abból ami itt megy, mire azt mondta: "Gyere! Van hely." - de nem zárhatom be a boltot, mert felelős vagyok az embereimért... "Hozd azokat is!!!" - de hát nincs elég bevándorlótok? : )) - De van, csak szart sem érnek...

tengeres 2016.05.31. 22:13:32

@diggerdriver:
miért mit tettem, hogy kitiltsanak?

Hitman73 2016.05.31. 22:13:35

@diggerdriver: Nehezen találunk már most is. Nincsenek illúzióim, egyre nehezebben fogunk. Ezzel együtt, én igyekszem jó példával élni, és én is aktívan dolgozom (pl még most is). Sőt ha kell többet, mint mások. Azt is hiszem, hogy a kollégáim szeretnek nálunk dolgozni, mert ez kulcskérdés. Igazából ezt a nagyon tuskó főnök problémát nem is értem. Nálunk ez sosem volt divat.

tengeres 2016.05.31. 22:13:50

@Hitman73:
Egyébként egyáltalán nem magasak a járulékok pl az osztrák járulékokhoz képest. Az Áfa kivétel. A matek nem csak itt hibázik, hanem ott, hogy a példádnál maradjunk egy fodrász termel 6 ezer EUR-t kényelmesen. Abból te adsz neki járulékokkal együtt pl 3 ezer EUR-t, ebből ő hazavisz 1800-1900 EUR-t, ami mégiscsak 600 ezer. És nálad is marad 3 ezer a költségekre + haszon.
Nem ismerem fodrász árakat pontosan, de nagyvonalakban kb ennyi.
Két alkalmazott hazavisz 3600-3800 EUR-t. Bécsben nagyon jó lakást tud bérelni 1000-1100 EUR-ért. Marad megélhetésre 2600 EUR. De javítson ki, aki jobban tudja!

(II. Torgyán Виктор) THY Rokk *n* Troller 2016.05.31. 22:13:56

Emlékszem, mikor az átkosban, az amúgy mérnök apámnak azt mondta Füreden a pökhendi vendéglátós, hogy "nincs hely, úgy sem bírja azt maga megfizetni"...
20 év óta, amióta kint melózok, mindig pár hónapot itthon vagyok. Kizárt dolog, hogy lemenjek a Balatonra. Igen, a köcsög miatt!

Hitman73 2016.05.31. 22:14:00

@Május 40.: Ez a trükk. Nyugati árak=nyugati bérek. Nagyon lesarkítva. Nyilván adó és mentalitás kérdése. De ez van.

tengeres 2016.05.31. 22:14:07

@Hitman73:
Válaszolok Digger által elmondottak alapján:
Fizess többet az alkalmazottaidnak, mint amit megtermelnek. Az alkalmazott ugyis leszarja, hogy te miből állítod elő. A lényeg, hogy sokat keressen az alkalmazott!
Érted, nem? Próbáld ki, hátha bejön :-))

Hitman73 2016.05.31. 22:14:13

@diggerdriver: Ja és én azt az iskolát képviselem, hogy nem csak a szájtépés megy. Ha kell meg is tudom mutatni, hogy tényleg értek hozzá :)

Bal 2016.05.31. 22:14:39

@charlieharper: tudja fene, én csak egy mezei quant vagyok. de ez erősen függ az iparágtól és a kompenzációs struktúrától, nem? Pénzügyben tényleg valószínű, de mondjuk ha a bónuszod elosztanák a beosztottaid között, lehet spórolhatnának valamit úgy, hogy a kis halak többet kapnak. Ideig-óráig kapnánk pár boldog alkalmazottat, már amíg nem találkoznak a frusztrált és ideges főnökükkel ... pont mint otthon.

2016.05.31. 22:16:13

@tanato: Es ezzel a multtal orvoskent dolgozott kesobb? Durva :(((

2016.05.31. 22:20:10

@Bal: 40-50Kert mar tisztesseges quant dev-et kapok az ukranoknal. A lengyeleknel is.

2016.05.31. 22:20:41

@Május 40.: Ha Bozsi neninek meg a rokonainak 'nyugati' beruk lesz, akkor ki fognak tudni fizetni nyugati szinvonalu arat a szolgaltatasokert. Es mindenki jobban fogja erezni magat, mert senkinek nem kell attol rettegnie hogy ehezni fog vagy nem tudja fizetni a futesszamlat.

Hari Seldon 2 2016.05.31. 22:24:21

Az a helyzet, hogy nem érdemes munkáltató munkavállaló ellentétre kihegyezni a dolgot. Amióta Magyarország 90 óta technológiai lemaradása nyilvánvaló lett, kényszerpályán volt. (nem akkor kezdődött a lemaradás, de akkor lett nyilvánvaló)
Erre persze a politikusok csak "rásegítettek", az embereknek olyan érzése van, hogy direkt rontottak rajta.

Bal 2016.05.31. 22:27:48

@charlieharper: ez így van, aki okos, ki is szervezi a kulimunkát, Budapestre is. 40-50k ott csillagászati fizu, itt Angliában meg lófitty. Bárcsak lenne több ilyen ... és nem csak kulimunkából.

Bár azt nem értem, ez hogy kapcsolódik a témához.

2016.05.31. 22:28:53

@Bal: persze, ha mutatnal egy nagyobb (kulonosen listed) ceget,ahol nem az operating income meg operting expense-re fokuszalnak.... Abban pedig a munkabernek jelentos resze van.
Persze, a bonusz... Szerintem tudod, hogy ha a Desk Head es a Top trader nincs megisetve, akkor a desk lehuzhatja a rolot. A tobbieknek marad az atlag fizetes az atlagos bonusszal a poolbol.
A quant team meg orul, hogy nem a lengyelekhez meg Hyberabadba viszik at a munkat

2016.05.31. 22:30:50

@Whave: Messze a legbunkobb, legszemetebb fonokok akikkel talalkoztam, szo szerint a vilag leggazdagabb orszagaibol kerultek ki (Kozel-Kelet). Szerintem elsosorban kulturalis kerdes, bar nyilvan a penz is kozrejatszik.

2016.05.31. 22:31:19

@Bal: igy jon a temahoz, hogy egy urban legend, hogy a ceg azert nem emel a fizetesen, mert olyan kedve van. A ceg jatszotere korbehatarolt.

tableno 2016.05.31. 22:31:40

@Ödenburger [Hu/At]: egész pontosan melyik része baromság? Szerintem ugyanis nem az, pedig én közgazdász/menedzser vagyok, akiket szintén jól lehord Digger... :)

Hitman73 2016.05.31. 22:32:05

@tengeres: Ez így korrektül hangzik. De megint csak ott kötünk ki, hogy ha feltételezzük, hogy a fodrászunk nem hajt jobban, mint egy soproni kollégája, akkor a hajvágás nem pont ugyanannyiba kerül, mint nálunk. Nekem teljesen rendben lenne ez a matek (tudom, hogy vannak akik nem adnák oda a magyar kollégának a több pénzt, mert jobb helyen van náluk, de ettől most vonatkoztassunk el), de ahhoz egyszerűen föl kellene tolni mondjuk úgy hatszorosára a hajvágás árát itthon. Mindjárt lenne lázadás..

tengeres 2016.05.31. 22:32:05

@randomnotexists:
Ez egy költői kérdés volt részemről, teljesen világos, hogy miért ezt választja! Én is ezt választanám helyében!
Teljesen egyetértünk, hogy ez egy kétirányú dolog és mindenki csak a másikra mutogat! Csak ezáltal semmi nem fog változni :-( Az emberek elmennek, mindegy, hogy alkalmazott vagy vállalkozó....

Jazo 2016.05.31. 22:32:05

Sajnos egyre jobban lehet látni, hogy teljesen kettészakadt az ország és érdekes módon ezzel továbbra sem foglalkozik senki...még a média sem.

Arról lehet naponta olvasni, hogy nincs elég szakember, munkás, ilyen-olyan szakmában, meg hogy kétszáz ezer forintért sem találnak már szakembert...

A másik hír érdekes módon szintén Magyarországról szólhatna és szintén a jelenről: A címe az lehetne, hogy "Továbbra is óriási a munkanéküliség" és kénytelenek a szakemberek is közmunkára menni, mert nincs más.

Sajnos az idióta kormányaink (a jelenlegi, meg az összes többi korábbról) a rendszerváltás óta folyamatosan ugyanazokba a régiókba öntötte a támogatást, meg a zöldmezős beruházásokra szánt pénzt, adókedvezményt, EU-s támogatást. Ezzel még akkor sem álltak le, amikor már munkaerőhiány volt. Közben az ország másik fele (kétharmada) meg maradt a rendszerváltást követő gazdasági szinten. Az ország nagyobb felébe nulla zöldmezős beruházás történt, nulla külföldi cég ruházott be, nincs munka, nincsenek állásajánlatok, nincs semmi. A helyi hirdető újságokban közép, meg északnyugat Magyarországra toboroznak munkásokat...de jól tudja mindenki, hogy aki abba belevág az egyszerű rabszolga lesz. Éhen halni nem fog, de előrébb sem jut.

Az Magyar EU-s régiók közül a fele az egész EU-ban a legalacsonyabb GDP-vel rendelkező régiók szintjén áll, ahol Bulgária és Románia leglepusztultabb régiói adják a társaságot.

Amíg Sopronban a munkaügyi központ PLC programozó tanfolyamra iskolázza be a munkanélkülieket, Sárospatakon az ország keleti felében kosárfonó, meg aranykalászos mezőgazdász tanfolyamokat szervez és a legmagasabb szintű is a hegesztői tanfolyam...azért mert a kormány itt erre ad pénzt. Mesterségesen tartják az ország felét a 80-as évek fejlettségi szintjén. Mondjuk a legtöbb szakember innen is elment külföldre, de nem azért mert nem volt elég neki a kétszáz ezer forintos bér, hanem azért mert vagy semmi munkája nem volt, vagy minimálbérért várták el tőle a magas szintű szakmai munkát.

Hitman73 2016.05.31. 22:32:05

@tengeres: Szerintem csak a megfogalmazása szerencsétlen. Amúgy amit itthon el lehet mondani talán negatívumként az átlag munkavállalóról, hogy rendkívül sokat tudnak dolgozni, a nyugatihoz képest borzasztó hatékonysággal. Ha a melóra koncentrálna mindenki (nem fészbúk, meg index, meg ilyenek) többre jutnánk. Nem akarok általánosítani, de sajnos ez személyes tapasztalat.

Hitman73 2016.05.31. 22:32:05

@Mirjam2: Sajnos ez Magyarország. Marhára nem akarnak majd megfizetni egy magasabb árat. Még akkor is trükközni akarnak, ha nyugati bérük lesz. Sajnos ez olyan posztkommunista dolog..

cziryke 2016.05.31. 22:32:05

Hát igen. A villamosiparban fél éves huzavona után sikerült 3 egész százalékot kihatcolni sztrájk fenyegetéssel. Az lessz a vége, hogy a nyugdíjba vonuló dolgozók helyett csak hülye félkegyelmüeket sikerül felvenni, mer az értelmesebbje külföldre megy dolgozni. Hála a kötelező nyelvvizsgának a diplomához, még ez sem akadály. Képzeljük el mit jelent ez egy atomerőmű esetében. Kezdek aggóni az új atomerőmű üzemeltetése miatt. Lehet jobb lesz költözni?

arpiszan 2016.05.31. 22:32:05

Szép a záró mondat, csak azt az egy ronda helyesírási hibát javítsátok már ki!

tengeres 2016.05.31. 22:32:05

@Hari Seldon 2:
+1 mindkét megállapításodra

Hitman73 2016.05.31. 22:32:05

@Hari Seldon 2: A technológiai lemaradás egyébként a kkv-ben kulcskérdés. Manapság nagyon divatosak az üzleti klubok. Fejben a magyar kkv ügyvezetők legalább évvel le vannak maradva, ha csak a saját szakterületemet nézzük. Ez legalább 30-40 százalékos versenyhátrányt jelent a nemzetközi piacon. Egyszerűen odáig nem jutnak el, hogy ha beruháznának és fejlesztenék a vállalkozásukat, piacképesebb lenne.

cso zsi 2016.05.31. 22:32:05

@tengeres: Az remélhetőleg mindenkinek "megvan", hogy jelenleg a hazai bérek fele azonnal megy állambácsihoz.
150 nettóért kb 320-at ad ki a munkaadó. Ezt ugye meg is kell termelni. Némi haszonnal, hogy a munkaadónak is megérje elvállalni a munkát.
Valamiből kellenek a beruházások, járművek, szerszámok, bérelt telephely, bérelt raktár.
A 150 nettót, ha 90+60 formában kapja meg a dolgozó, akkor a cég viszonylag jól jár, a dolgozó megélhetésileg épphogy, nyugdíjilag (ha lesz), takarékosságilag sehogy, adóhivataléknak meg kevesebb jut.

Bal 2016.05.31. 22:34:29

@diggerdriver: van erről valami adatod, hogy a "szintentartáshoz" nincs elég ember, bármit is jelentsen ez? Mikor legutóbb néztem a magyar GDP gyorsabban növekedett mint az angol.

Gazdasági ciklusokról, meg hogy a múlt nem jósolja jól a jövőt, hallottál már? Ha mégis véletlen befigyel egy brexit, megnézném a brit építőipart meg a contractoros munkáid számát egy-két év múlva. Márpedig a dolog elég necces ...

tanato 2016.05.31. 22:36:24

@Mirjam2: Nagyon durva,persze teljes titokban volt,én is csak onnan tudom hogy apámékkal egy utcában nőtt fel/na és apám is orvos volt jól ismerték egymást/.Nagy valószínűség szerint anno a 60-as évek elején a börtönben beszervezte a BM,legalábbis apámék szerint,így sikerült neki új életet kezdeni./Egy nem túl távoli községben dolgozott haláláig,még 70 fölött is aktívan sportolt,csupa izom volt,tele tesztoszteronnal,adrenalinnal/mint ahogyan az ilyen erőszakos férfiak általában./

tengeres 2016.05.31. 22:38:28

@diggerdriver:
Kérlek ne tedd! Még akarok tőled olvasni más témában. Ez a poszt most szerintem félrement!
de megmentelek, nem vitatkozom veled :-)

cso zsi 2016.05.31. 22:38:28

@Bal: Van ennél látványosabb is.
Külföldi cég fúzionál a hazaival, átvesz pár embert hazai fizetéssel, és némi kiegészítéssel, külhoni munkára.
Mert drasztikusan olcsóbb, mint ha a honfitársait alkalmazná.

cso zsi 2016.05.31. 22:38:28

@Jazo: Legalább van képzés.
A fővárosban a több (de éppen nem kellő) szakmával rendelkezőt túlképzettség címen kinevették, de valahogy nem indult olyan képzés, amilyen állásra jelentkezhetett volna, ha van a meglévők mellé az újabb papír (és tudás).

Ez a név már foglalt! 2016.05.31. 22:39:56

@diggerdriver: tengeres már leírta egy hosszabb kommentben, hogy miért nem tud fizetni a vállalkozó normális fizetést az alkalmazottainak, csak megerősíteni tudom, mivel én is kisvállalkozó vagyok és családomban is több van. Nekünk igaz nincs x5-ös meg semmilyen BMW-nk de az adófolyószámlánkon sosincs tartozás, az a pár alkalmazott fullra be van jelentve, még ha alacsony bérre is, a pénztárgép be van kötve a navhoz, minden tétel be van ütve, de többször megfordult már a fejünkben, hogy kimegyünk mi is angliába, bárhova wc-t pucolni mert az jobban megérné...

És most következzék egy kis matek, csak nagyvonalúan, az arányok érzékeltetése végett:
Havi bruttó árbevétel: 1 270 000 Ft
nettó: 1 000 000
munkavállaló teljes bérköltsége (nettó bér + munkáltató és munkavállaló által fizetendő adók): 500 000
munkavállaló nettó fizetése: 250 000
Tehát ott tartunk, hogy marad a cégnek 500 000 Ft-ja, ebből kell vennie alapanyagot, fenntartania az irodát, üzletet vagy az egyéb infrastruktúrát amit használ, reklámköltség, könyvelő stb, de legyünk nagyon nagyvonalúak és vegyük az összes működési költségeket 0, azaz nulla forintra (így nem kell számolni a 270 000 Ft elköltségelhető áfával sem, mert nincs mire elköltségelni). Tehát vállalkozónké marad mind az 500 000 Ft, gondolná a munkavállaló, mert nem így van, ugyanis az az 500 000 Ft nem a vállalkozóé, hanem a cégé. Ahoz, hogy a vállalkozó elkölthesse magánemberként, a következőkre van szüksége:
minimálbérre be kell jelentse magát a vállalkozó, hiszen valakinek ügyvezetőnek is kell lennie a cégben, ez kb 70 000 Ft nettó bért és 70 000 munkaadói és munkavállalói adót jelent.
Maradt további 360 000 Ftja a cégnek és 70 000 Ftja van eddig a vállalkozónak.
360 000 Ft-ot kiveszi osztalékként, -10% társasági adó, az osztalék így 324 000 Ft. Ez után szépen befizeti a 15% (tavaly még 16 volt, köszi vitya a morzsát!) szját, és még befizeti a 14% EHO-t (igaz ez 450 000-ben van maximalizálva évente, de elég nagy bevétel kell ennek az átlépésére), tehát marad 230 000 Ft ami a vállalkozó adózott osztaléka. Ehhez hozzáadjuk a 70 nettó fizut, így végül van 300 000 Ft-ja a vállalkozónak.

Összefoglalva: 1 270 000 bruttó árbevétel (tehát a vevők ennyit fizetnek a cégnek) és 0 költség mellett, ha a munkavállaló 250 000 nettót akar kapni, akkor a vállalkozónak 300 000 nettója marad. Megéri? Hogyne érné meg! Az államnak simán! Még egy pár stadiot fel lehet ezekből a pénzekből építeni...

Persze a balatoni vendéglátósokra (nomeg a kínaiakra is...) és az építőipari vállalkozókra simán igaz lehet az, amit a posztban írsz, de egy egyéb 2-10 fős kis cégre már nem feltétlenül. Ilyen adóterhek mellett ezek a vállalkozások igazából arra jók, hogy elvegetáljanak a tulajdonosok, de fejleszteni, neadjisten nyugati béreket adni, az kizárt.

Az meg, hogy a főnök hogyan beszél az alkalmazottjával az más kérdés. Azt vettem észre, hogy ebben az országban sajnos mindenki ordenáré paraszt a másikkal, de nem hogy az alkalmazottjával, de az ügyfeleivel is úgy beszél egynémelyik önjelölt vállalkozó, vagy akár ügyfélszolgálatos, pénztáros, akárki mint a kutyájával. Persze tisztelet a kivételnek, mint mindig.

tengeres 2016.05.31. 22:40:09

@cso zsi:
egyre rosszabb :-) félreértettél!
amely hozzászólásomra te ezt írtad nekem, az egy irónia volt, csak nem jeleztem. Amit most leírtál én is ezt próbáltam leírni, de feladtam, mert mint itt elmagyarázták nekem, az a lényeg, hogy az alkalmazott sokat keressen. Az nem számít, hogy mennyit állít elő vagy hogy a vállalkozó is keressen rajta. A lényeg az alkalmazott boldogsága! Mindenáron!
Olvass vissza, nekem nem kell ezt elmagyarázni, mást győzz meg :-))

montroyal ( CAN qc) 2016.05.31. 22:40:55

csak ugy hozzateszem az EL LEHET MENNI folytatodott es nem arrol szol hogy arogansan hogy mindenki menjem a pi..aba akinek nem tetszik ... a folytatas eppen arrol szol hogy de akkor mi lesz .. vagy is nem ez a megoldas ..

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 22:44:14

@tengeres:
Jó, te akartad.
Elég nagy port vert fel a cikk.
A melósok többsége teljesen alátámasztotta az általam leírtakat. Aztán megjelent itt jó sok vállalkozó aki a szentté avatására vár mert ők aztán nem nem soha...
Nincs okom kételkedni bennük hiszen nem ismerem őket és lehet hogy becsületes emberek akik szépen beszélnek az alkalmazottakkal.
Te vagy az egyetlen akire minden negatívum ráillik amit leírtam. A te reagálásod alátámaszt minden sztereotípiát amit vállalkozókról le lehet írni. Te vagy az a vállalkozó akinél talált süllyedt. Az arogáns pökhendi kihaénnem Merdzsó Jenő fukszok alatt roskadozó HMCS.

2016.05.31. 22:47:29

@charlieharper: El tudom kepzelni hogy igy van, pont ezert van fontos szerepe (gondolom) a jo munkaero megszerzeseben, megtartasaban mas faktoroknak, amitol a dolgozo megbecsultnek erzi magat, de sokszor nem kerul semmibe (ez lehet pl. rugalmas munkaido, megfelelo kommunikacio, kepzesek, stb.).

Bal 2016.05.31. 22:48:16

@charlieharper: nem hiszem, hogy a prop deskek világa a legmegfelelőbb modell a magyar melós bérstruktúrájához ... már az én fundos esetemhez sem. De mintha abban ugyanazt mondanánk, hogy a fizetést elsősorban a kapitalizmus törvényei diktálják, nem a gonosz bömbis vállalkozó rosszindulata. Az hogy Mo-on a munkaerő nem értékeli a helyén munkahelyi környezetet a fizetéshez képest, erre ortogonális probléma (erre kezdted el ezt a szálat).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 22:50:38

@tableno: Ödipuszi a személyes ellentétünk miatt nyilvánult meg ilyen intelligens módon.

Etniez 2016.05.31. 22:53:30

@Muscari: Dolgoztam otthon egy kisvállalkozónak. Kb 6 embere volt, mindenki minimálbérre bejelentve. Apuka nőgyógyász, anyuka vitte a céget. 4 autójuk volt meg egy villa a budai hegyekben. Nagyobbik gyermek USA-ban tanult önköltségen.
Fél év után eljöttem.

marczy 2016.05.31. 22:53:30

"Közgazdász urak! Céget menedzselni megtanultatok. Emberként viselkedni nem. A konda szétszéledt, nincs, aki összeterelje. Persze ti nem vagytok felelősek. Ti nem tudtátok. Azt hittétek, örökké tart a „majd veszünk fel másik embert” korszak. Tévedtetek. Megérdemlitek."
Így van. Hatalommánia, játszmázás az x-ediken, empátia zéró.

"Ahány kivándorló, annyiféle indíttatás. Természetesen a legnagyobb motiváció a pénz. Viszont a munkahelyi légkör sem elhanyagolható tényező. Van, akinek ez fontos."
Így van. Én például nem tudok sokáig olyan helyen maradni, ahol visszatartják a munkavégzéshez szükséges alapvető információkat, ahol még mindig a gyengeség jele az, ha kérdezel, hogy ezt és ezt hogy kell.

tengeres 2016.05.31. 22:53:30

@Ez a név már foglalt!:
Nem tudok rá mást írni: emeld meg az alkalmazott bérét úgy hogy 500 ezer legyen a nettó. Vagy vegyél fel még egyet 250 nettóért.
Onnantól nem kell számolgatnod semmit, mert nem marad! Viszont lesz 1 vagy 2 boldog alkalmazottad. Esetleg te meg addig kijárhatnál Londonba dolgozni és abból tudnál fizetést adni az alkalmazottaknak, hogy elégedettek legyenek (de nem lennének)

Hitman73 2016.05.31. 22:53:30

@diggerdriver: Én mondjuk sosem állítottam, hogy akkor most Trabival járok. Ezzel együtt én fel tudom fogni, hogy a kollégáim termelik a bevételt, és akármennyit dolgoznék, akkor sem tudnék mindent magam megcsinálni. Én is jártam olyan cégnél, ahol, hogy finoman fogalmazzak, nem volt valami barátságos a dolgozókkal a főnök, de tőlem ez idegen, és nem tudom, hogy mennyire általános.

Ez a név már foglalt! 2016.05.31. 22:53:30

@Pic: Csak most olvastam a kommentedet. Üdv a klubban :(

2016.05.31. 22:54:16

@Bal: mi az a bombis?
A piaci torvenyek nem teljesen masok egy melos eseteben, mint Wei Wei Li / Szabone Icuka eseteben, aki flash p&l-eket kreal.

2016.05.31. 22:54:59

@tanato: Es meg hany ilyen mocsadek jarkalhat vajon siman, mintha mi sem tortent volna.

tanato 2016.05.31. 23:06:16

@mojyo: Így van, Kissékről sem derült volna ki ha egy oknyomozó 55 év után fel nem dobja a témát.

traktoroslány 2016.05.31. 23:08:56

Igazad van, tényleg vannak pozitív jelek, én saját magam is tapasztaltam. 40 feletti nő vagyok 2 gyerekkel, és fél éve úgy találtam munkát, hogy kb. 1 hónapon belül 3 helyre hívtak interjúra, és ebből 2 szinte azt mondta, hogy úristen de rég keresünk ilyet mint maga. Korábban évekig nem jutottam el interjúig se, pedig korábban is megvolt ez a végzettségem, meg nyelvvizsgák meg minden. Szóval azért már adják lejjebb - legalábbis ami a diszkriminációt illeti.

Viszont vannak negatív dolgok is, amik nagyon zavarnak. Előző, és mostani munkahelyemen is azt tapasztalom, hogy jelentkezők vannak a helyekre, szóval ember van, csak nem alkalmasak a munka elvégzésére. Mondjuk betanított segédmunkára se. És nagyon sok ilyen ember van. Most igazából itthon egyszerre van munkanélküliség és munkaerőhiány. Ebből pl nemigen látom a kiutat, ha gyönyörű, új oktatási rendszerünket nézem. Szakember nem csak azért van kevés, mert páran elmentek, hanem azért is mert nincs képzés. Úgy értem papíron van képzés, szóval adnak egy csomó embernek papírt szakmákról, csak nem értenek hozzá.

tengeres 2016.05.31. 23:08:56

@diggerdriver:
Na erre a megállapításra, hogy jutottál? Én voltam aki először leírtam, hogy ez nem jön ki. Aztán sokan szintén megerősítették, hogy szép-szép amit írsz, de miből? És akkor hirtelen szemét vállalkozó lettem, de csak én. A többiek továbbra is megérthető vállalkozók, pedig ugyanazt mondják, mint én. Hát rám max annyiban illik a vállalkozó fogalma, hogy vállalkoztam, hogy meggyőzzelek, hogy nagyon tévúton jársz :-) mert amúgy nem vagyok vállalkozó. Valószínűleg az olyan emberek miatt nem lennék, mint te, akinek mindegy miből de sok legyen a fizetése...
Maradok egy "egyéni vállalkozó" külföldre dolgozva...

cso zsi 2016.05.31. 23:08:56

@tengeres: @diggerdriver: No itt a baj.
Magam épp alkalmazott vagyok, egy (még) kft-ben.
De volt rálátásom az előző munkahelyem, illetve a nőm előző munkahelyének (ő ott megbízott ügyvezetőként munkaadói oldalról) hanyatlására.
Volt benne némi tulajdonosi kapzsiság, de attól még a kifizetendő bért, és járulékokat ki kellett termelni.
Nálam a recesszió idején sorra mondták vissza a megrendeléseket, némelyikre már az anyag is be lett rendelve. Ekkor nem kaptunk először fizetést.
Nőm cégénél a "kötelező béremelés" rendelkezés tette be a kaput.
A megemelt bért nem tudták kitermelni, le kellett építeni egy embert. A maradék négy viszont nem tudta ellátni az öt embernyi munkát. Tehát új kör elölről, és újabb, és újabb. A végén a megbízott ügyvezető volt az egyetlen alkalmazott.
Arra volt jó, hogy az összes addigi kolléga őrá fújt, nem a tulajra.

tengeres 2016.05.31. 23:08:56

@diggerdriver:
Ja és életemben nem volt fukszom és nem is lesz. Merdzsom bár lehetne, de sosem vágytam rá. Jelenleg is egy 13 éves autóval járok, ami remekül kiszolgál...
Kicsit elkezdtél össze-vissza vagdalkozni, míg érveket egyet sem tudsz mondani.

Muscari 2016.05.31. 23:11:53

@adg: keblemre, testverem. Szivembol szoltal :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 23:12:56

Tisztelt urak...
Nekem itt levezethettek 623 féle számolási modellt és elsírhatjátok hogy húdenehézvállalkozónaklenni. A történet nem erről szól.
Még mindig nem értitek.
NINCS SZAKEMBER. Ezt olyan nehéz felfogni? Már bocsánat de ti értelmes emberek vagytok. VERSENY kezdődött az emberekért.
Eljön az idő mikor FÖLÉ kell ígérned a másik vállalkozónak ha meg akarsz szerezni valakit. Még egyszer mondom ez nem a matekról szól. Arról szól hogy lehúzod a rolót vagy nem.
Figyelj. Vállalkozó vagy. KELL neked Menetmetsző Boldizsár mert kiváló szakember aki megbízható, önállóan dolgozik és ő a legjobb a megyében. KELL neked mert a Csőhajlító Ödön kiment Németországba magasabb fizetésért. NINCS embered. Figyelsz?
Boldizsárnak azt fogod mondani hogy van a béredre 250ezer?

2016.05.31. 23:15:39

@Hitman73: Ebben lehet valami...

2016.05.31. 23:19:22

@diggerdriver:

"Most ha rosszmájú lennék, akkor elégtételt éreznék, sőt kárörvendenék. Tudjátok mit? Én bizony elégtételt érzek és kárörvendek. Otthon beérett a termés. Sok köszönet nincs benne, kicsi is meg savanyú is, de a tiétek."

Ez tök érdekes.
Rosszabb szakítások után morfondírozik az ember, hogy baj-e, ha azt kívánja, az exe kapjon méhnyakrákot. Vagy a legjobb, ha nem is kap méhnyakrákot, sőt gyereke lesz, és aztán az kap rákot oviban. Az még jobb.

Függetlenül attól, hogy az ember milyen érveket tud felsorolni, hogy ő most miért van megbántva, meg miért állati jogos a dühe/csalódottsága, az ilyenek után nem lehet jellembajnoknak tűnni. Meg az sem jó, ha sokáig érzi így, nem vall kisimult lélekre.

Úgyhogy ez az írás elég nagy kapufa szerintem. Főleg 5 év után. Otthon szarul megy, és ez a te örömöd? Oké. Kapjanak rákot is, vagy majd csak a gyerekük?

Pic 2016.05.31. 23:19:56

@diggerdriver:

Szentté avatott vállalkozók? Mert nem ordibálnak az alkalmazottakkal?

DEHOGYNEM BAMMEG!

Amikor áll a palettán az áru, ki kellene csomagolni, stb, stb a lusta raktáros disznaja meg elmélyülten dolgozik a gépén már egy órája .... naivan gondolom dolga van... aztán látom a monitoron, hogy faszbúúk, meg játék.

Aztán idegesen ordítok egyet, mire azt mondja: "velem nem lehet így beszélni"

Vagy a másik delikvens pár éve mikor leesett a hó és szóltam, hogy a "bót" előtt el kellene takarítani a havat..... Mire a válasz "Nekem diplomám van, nem takaríthatok havat"

Na akkor is ordítottam egyet.

Aztán akkor is mikor a 20 éves programozó gyerek elmagyarázta nekem, hogy neki milyen jogai vannak, közben ott álltunk a félkész munkával amit baszott megcsinálni, mert nem volt hozzá kedve??

Na azért a "szerencsétlen" alkalmazottakat sem kellene annyira sajnálni....

Reszelő Aladár 2016.05.31. 23:20:12

Azért a fizetések mértékéért a mindenkori kormányt hibáztatni azért meredek. 1990 óta zajlik az eredeti tőkefelhalmozás, ami nyugaton már lezajlott párszáz éve. Ott is a melósok zsigerelésével kezdték, majd ahogy egyre több lett a munka és arányaiban a melós, úgy kezdtek nőni a bérek. Ehhez társult a gyarmati világ olcsó alapanyag ára.
Itthon most a külföldi magasabb bér húzza a hazait, hiszen a munkát azért kell elvégezni hogy ezzel még nagyobb legyen a hozam.
Amikor a regnáló párt 10 év alatt akart 1 millió munkahelyet létrehoz(at)ni, sokan nevettek. 6 év alatt eltűntek a munkanélküli sorok, részben külföldre részben itthon.

Tartozunk némi köszönettel az elvándoroltaknak, hiszen általuk csökkent az itthoni munkanélküliség, és így hamarabb kell bért emelni hogy ne menjenek még többen. Ez viszont növeli az elkölthető jövedelmet, ami pedig növeli a fogyasztást.

Csak az a gond, hogy a jobbak mentek el és a rosszabbak maradtak. Jó kérdés az, ha majd egyszer a reáljövedelmek közelednek, akkor vajon hazakönnek-e a jobbak és kiszorítják-e majd a rosszabbakat.

Másképpen vizsgálva: a jobbakat jelenleg még Magyarország nem tudja megfizetni. Ha majd igen, akkor lehet ismét jó világ.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 23:24:17

@Pic:
Tudod ilyen esetek nyugaton is vannak. SOHA nem ordítana vele egy angol sem. Viszont másnap nem kéne neki dolgozni jönni.Mivel ezt mindenki tudja így ehhez tartja magát mindenki.

cso zsi 2016.05.31. 23:26:19

@tengeres: Ez a "pék sok melóssal", magas labda, úgyhogy virágnyelven folytatnám.
Adott egy vasszöget előállító kis cég, akinek a szögeit a faluban kedvelik, egyre nagyobb kapacitásra van szükség. Bizonyos szögeket csak kézzel kovácsolnak, erre büszkék, és a cég egyik szlogenje is. Termékbővítés, csavar, anyacsavar, balmenetes, kárpitosszög, stb. :)))
A termékek kedveltek, országszerte egyre több franchise- üzlet nyílik, a tulaj büszke, hogy mennyi embernek ad munkát ezzel. (kinek az alkalmazottja egy franchise pultban álló???)
Hogy, hogy nem, a faluban egy ***** van, amire vállalkozónk ****** tud építeni, nagy látogatottsággal.
..és nehogy valami baj érje, mellesleg a település első embere is ő. (valamint néhány családtagja.)

tengeres 2016.05.31. 23:26:19

@diggerdriver:
nézz szét az általad valószínűleg joggal emlegett "balatoni vállalkozók" között! úgy megemelték a béreket a jobb munkaerőért, hogy már mindegy ki megy oda dolgozni, hogy mindenki, aki meg tudja különböztetni a lapostányért a mélytányértól már főséf lehet.... ha valaki nem négylábú, akkor már felszolgáló is lehet. Normális munkaerőt Ausztriából az életben nem csábít haza.. mert az már neki nem éri meg.
hát ez minden, csak nem jó út szerintem!
nálad ott van valami félreértés, hogy szerintem azt gondolod, hogy a vállalkozók nem a bevételből gazdálkodnak, hanem valahonnan még pénzt kapnak és az kényük kedvük szerint osztogatják...

Hitman73 2016.05.31. 23:26:19

@diggerdriver: Nekem a jó szakemberekre eddig is rá kellett ígérni. Ez annyira azért nem lep meg :)

cso zsi 2016.05.31. 23:26:19

@diggerdriver: Nézd. Én pl. pont azért vagyok ott alkalmazott, ahol, mert arra a tudásra volt szükség.
Mindezek mellett az elmúlt két évben a családomból, és a baráti körömből úgy huszan távoztak nyugatra. Némelyiknek még munkanélküliként is jobb dolga van, mint egy hazai átlagbéresnek.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 23:27:20

@tengeres: Igen igazad van. Semmit sem tudok rólad. Mindössze annyit hogy gátlás nélkül belemagyarázol bármit a mondanivalómba.
Pofátlan módon forgatod ki a szavaimat. Innentől nincs több mondanivalóm.

Herr Géza 2016.05.31. 23:32:46

@Ez a név már foglalt!: Csak egy kis karcsúsított matek aktuális hírek alapján:
Az M&M Kft. (nem a színes drazsék :D) tulajdonosa(i), Mr. M és tsa tavaly összesen (21 Mrd HUF forgalom mellett) 3,5 Mrd HUF osztalékot vett ki csak ebböl az egy cégéböl. Ez NAPI majd 10 mió HUF "jövedelmet" jelent. Eközben a cég dolgozóinak bérköltsége 283 ezer HUF/hó volt.
És ebben az a legkomikusabb, hogy ez az ember még csak nem is próbálja meg "sikerét" a szakértelmével, a tudásával, a szorgalmával, a bátorságával, akár szerencsével, stb. magyarázni, hanem ugye az isten és OV barátsága segített neki....
Tudom, elcsépelt téma a gázszerelö gazdagodása, és a magyar vállalkozók 95%-a a velejéig tisztességes és fair munkaadó, de amíg ilyen a látható/publikus siker, addig mit várunk az országtól???

Muscari 2016.05.31. 23:33:16

@diggerdriver: sajnálom, hogy most besértődtél, mert nem minden vállalkozó olyan, mint amilyennek te lefestetted :-)
Nekünk egy alkalmazottunk volt összesen, az öcsém. Azt se tudtuk, hogy mondjuk meg neki, hogy nem tudjuk tovább foglalkoztatni :-(

cso zsi 2016.05.31. 23:35:16

@Reszelő Aladár: Nem a munkanélküliség csökkent, hanem a nyilvántartott munkanélküliek száma.
Amióta három hónap az ellátás, majd egy idő óta kötelező közmunka van, azóta a tengődők nem munkanélküliek.
"Nem léteznek"
Mai cikk, hogy ötödikek vagyunk Európában. Kicsit kamu adatokkal, de "jól fest".
www.origo.hu/gazdasag/20160531-europai-unio-eu-eurozona-munkanelkuliseg.html

Herr Géza 2016.05.31. 23:38:33

@Herr Géza: Ja, és azt hiszem minden szakmabéli egyet ért velem, hogy ha egy építöipari cégböl a teljes árbevétel 15 %-át osztalékként ki lehet venni, akkor ott valami annyira nincs rendben, hogy a világ civilizáltabb felén e hír másnapján már ott sátorozna a cégnél a helyi "APEH/NAV", az ügyészség, meg még pár hatóság.

tableno 2016.05.31. 23:38:37

@tengeres: ott tévedsz, hogy digger nem arról beszélt, hogy Nyugatról haza kéne csábítani a szakembereket. Sőt, maga is említi, hogy ez lehetetlen. Azt mondja, hogy ha pár éve kicsit jobban megbecsülték volna őket, a nagy részük el se megy. Mert elmenni nehéz, és a magyarok hagyományosan nem mobilisak. Csak sokan annyira ellehetetlenültek, hogy nem maradt más választásuk, mint mégis megpróbálni. Aztán látták, hogy megy ez, a rokon/barát is kedvet kapott, és a hógolyóból lavina lett. Most meg már késő, az a helyzet, amit mondasz. Mindenki tudja, hogy ha nem tetszik, el lehet menni...

Taxomükke (UK) 2016.05.31. 23:43:53

@montroyal ( CAN qc): Meg aztan vannak vallalkozok, akik tobb honapos, vilag koruli hajoutra mennek... mikozben szegeny alkalmazottak meg.... kegyetlen vilagot elunk...
:)))

Muscari 2016.05.31. 23:48:06

@tengeres: jól összefoglaltad, ez így kB a magyar valóság.

2016.05.31. 23:48:08

@Whave: Ennek semmi koze ahhoz amirol eddig beszeltunk. Hogy mi 'egeszseges tarsadalom' az meg erosen relativ.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.31. 23:49:13

@tableno:
Bazmeg, az egész posztnak tökéletesen megfogtad a lényegét.
Az egész kommentfolyamból az jött le hogy a vállalkozók még mindig nem érzik a veszélyt még mindig nem látják hogy mi kezdődött el. Én vagyok a hülye mert megmertem említeni hogy EGYÉB közreműködőkkel elbaszták.
Még mindig matekolnak és felfele lefele mutogatnak. Aki pedig a másikra mutogat annak három ujja magafelé mutat. Csaxólok.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.31. 23:52:21

@Taxomükke (UK): na ezen el fogok gondolkozni ... a kovetkezo hajoutamon..:-)))

2016.05.31. 23:54:10

@diggerdriver: Igy van. Nincs mentseg arra hogy egy felnott ember, munkahelyen, ordit egy masik emberrel. Ezeket a helyzeteket meg lehet oldani civilizaltan.

Taxomükke (UK) 2016.05.31. 23:55:18

@tanato: Ez a szarházi a Kiss László. Kiss Lacit ne keverjük ide, ő válogatott focista volt, és a Vasasban játszott, remek csatár volt.

Hitman73 2016.06.01. 00:00:00

Egy biztos, A magyar munkaerőpiac látványosan döglődik. Ennek sok összetevője van. Van ebben felelősége a vállalkozóknak - én is ismerek pár éhes arcot -, van a munkavállalóknak - azért néhány embert nyugaton újra tanítanak hatékonyan dolgozni, amikor kimegy -, és nem kis felelősége van a mindenkori kormánynak. Mindenkinek le kellene vonnia a következtetéseket, kicsit elmerengeni azon, hogy mi és hol bicsaklott meg. Ami még biztosabb, hogy ez a helyzet nem fog megoldódni záros határidőn belül, sőt rosszabb lesz. Ennyire kihegyezni arra, hogy minden vállalkozó éhes köcsög, szerintem feltétlenül helyes, de én általában megértem aki a saját tapasztalatából kiindulva általánosít. Megelégszem azzal, hogy nálunk szerencsére nem ez a helyzet.

tengeres 2016.06.01. 00:00:00

@diggerdriver:
Tényleg kár koptatni a billentyűzetet, te a postban azt írtad, hogy a vállalkozók tehetnek a helyzetről. Utána többször megerősítetted ezt a kommentekben.
Én továbbra is azt mondom, hogy ez egy társasjáték, mindenki aki részt vett ebben hibázott. A mértékeken lehet vitatkozni, de hogy ezt a vállalkozók nyakába varrni, az szerintem meredek.
Egyébként ha vállalkozók tehetnének mindenről, akkor egy nagyon egyszerű megoldás lenne rá: be kellene tiltani a vállalkozásokat az országban!
Egyébként tudod mi a furcsa? Ha idejön egy nyugati kkv. Gyorsan alkalmazkodik a helyzethez és elkezd ő is feketén, szürkén működni. Otthon persze nem, csak itt. Nem fura? Lehet, hogy a feltételek mások.

Hitman73 2016.06.01. 00:00:00

@Herr Géza: Hát momentán én baromira örülnék egy 15%-os osztaléknak :D

Yetti13 2016.06.01. 00:00:00

Én itthon dolgozóként is azt mondom, hogy aki teheti tűnjön el az országból mielőbb. Ennek az országvezetésnek, ami 26 éve van bűn adózni. Na meg a munkáltatók többsége is megérdemli, hogy ne találjon melóst, aki nem az valószínüleg talál is.

Hitman73 2016.06.01. 00:00:00

@tableno: Hát nekem sikerült azért néhány embert úgy túlképeznem, hogy vagy ide települt multik, vagy valami komoly nemzetközi cég vitte el őket. Van olyan volt kollégánk, aki egy világcég írországi képviseletében lett második ember. Persze amikor hazajön, akkor mindig szakít időt arra, hogy együtt ebédeljünk. Meg kell, hogy mondjam büszke is vagyok rá rendesen :)

Hitman73 2016.06.01. 00:00:00

@Taxomükke (UK): Hát ha világkörüli nem is, de egy Földközi, ha ügyes vagy, kijön egy Tunézia árából crazy day-en. Szóval ne add föl..

tengeres 2016.06.01. 00:00:00

@tableno:
persze ez világos, hogy visszafelé már nem. Viszont, ahogy más kisvállalkozók is levezették itt, több bérrel nem jön ki a matek és eddig sem jött ki. Tehát mit kellett volna tenni amikor még itt voltak az alkalmazottak? Erőn felül fizetést adni? Amit az első pillanatban tudott a tulajdonos, hogy nem fog tudni végtelenségig felvállalni? Vagy mit tettél volna a helyében? De komolyan? Árat emelsz? Nem teheted nagyon, mert Lajos megoldja feketén féláron... Tényleg érdekel, hogy mit létpél volna tulajdonosként?
És itt most nem az előbb említett M&M milliárdos cégről van szó, hanem a kisvállalkozóról!

Hitman73 2016.06.01. 00:00:00

@diggerdriver: Én őszintén örülök, ha megmondod mi a megoldás. Van egy adott bevétel, amiből fizetni kell az embereket, meg adót meg isten tudja még mit. Nem van több. Pontosan tudjuk, - legalábbis az értelmesebbje -, hogy mi kezdődött el. A vezetőknek hamarosan pótolnia kell a kieső munkaerőt, ha mást nem feladják a jelenlegi migráns politikát. A mi iparágunk még szerencsés, és szükség van rá, tehát még hajlamosak is érte fizetni. Amúgy az egyéb közreműködőkben a munkavállalók is benne vannak.

Hitman73 2016.06.01. 00:00:00

@Mirjam2: Szerintem sincs. Egyetértek.Szerintem 98 óta maximum háromszor emeltem fel a hangom. Mondjuk emberünk akkor tényleg tök hülye volt :)

monddazigazatmar 2016.06.01. 00:00:34

Na, aztán te megbecsült főmunkás, mesélj, van már házad Angliában?
Ja, anyád nyugdíját meg mi majd összedobjuk. Ahogy sikerül. Ha éhenpusztul, akkor majd vigasztalja, hogy az öntudatos fiának van elégtétele

puhacica 2016.06.01. 00:03:47

szeretem a vallalkozokat. a kedvencem az a fonokom volt, aki azt birta mondani a kolleganomnek, hogy tegye jegre az apjat, mert a temetes napjara o bizony nem ad szabadsagot. vagy a masik, aki nagyon szigoruan adta a tudtunkra, hogy a viselkedesunk nem toleralhato, rank akart ijeszteni egy kirugassal, csak aztan o ijedt meg, mikor mindketten felmondtunk. regi, "szep" emlekek...
a masik fele viszont a teszetosza, semmirevalo alkalmazottak, na azokrol is tudnek meselni. van baj boven.

Herr Géza 2016.06.01. 00:05:21

@Hari Seldon 2: "Amióta Magyarország 90 óta technológiai lemaradása nyilvánvaló lett,"
Öööö, kinek lett csak 90-ben nyilvánvaló? Elhitte szerinted bárki is a szocilista propagandadumát a világszínvonalú magyar termékekröl?

Taxomükke (UK) 2016.06.01. 00:05:38

@Hitman73: Van, aki ugyanezt csinálja itt Angliában is. Szerintem nem is kevesen.
Ismerek egy magyar kozmetikust itt pár faluval odébb. Csak feketén dolgozik, a (szintén magyar) férje részben feketén dolgozik, az angol landlord feketén adja ki nekik a házat, csak kápét fogad el tőlük...
Ismerek magyar ápolókat, magánzók lettek, zsebbe kapják a pénzt, mellette felveszik a benefiteket...
Ahogy otthon szocializálódtak ugye.

Herr Géza 2016.06.01. 00:07:19

@monddazigazatmar: Mt IQ is megérkezett, úgy tünik. De álruhában van.

tengeres 2016.06.01. 00:08:02

@Hitman73:
ennyi, ugyanazt mondjuk!

Frank Waldner 2016.06.01. 00:08:03

Jol latod es a kovetkezo 100 evben igy lessz !
A Magyarok nehezen tanulnak !

2016.06.01. 00:10:01

@tengeres: 'Nem teheted nagyon, mert Lajos megoldja feketén féláron...'

Na ez az, ez az egyik legnagyobb problema.

Taxomükke (UK) 2016.06.01. 00:20:24

@Hitman73: Én mit ne adjak föl?
Montroyalnak szóltam be, vette a lapot...
Én nem szeretnék krúzolni, magam szervezem a családi nyaralásokat.

Herr Géza 2016.06.01. 00:20:25

@Hitman73: Én az egy századáért is elmennék a templomba... (mármint a Mészárosék osztalékának az egy századáért..:D)

Pic 2016.06.01. 00:21:11

@diggerdriver:

Dehogyenm látják a vállalkozók is.

Csak a nagyok ezt is meg fogják oldani, a kicsiknek meg nincs mozgástere és megszívják.

Nekem volt egy jó kis telephelyem, ami enyhén leharcolt volt mikor kibéreltem. Ráköltöttem 4+ millát (azaz 4-ről van papir), hogy használható legyen. Persze nem voltam hülye így tulajdonossal írtunk szerződést, hogy majd ő ezt kifizeti.

Aztán ráérzett a "digger" érzésre és vett egy új automata gépsort 1 milliárdért, hogy kiváltson vele 20 fő szakmunkást. Érzi? Noná, hogy Érzi!

Az új gépsornak persze kellett egy jó kis hely, valami pofásabb, mint az övé, .... hoppá, pont olyan jó mint az enyém, ezért engem kibaszott onnan és az ügyvédei elintézték, hogy nekem egy fillér kártérítés se járjon!

NAGYON NAGYON érzi..... és a pénzt is előteremti rá

Megnyugodhatsz Digger, nagyjaink MEG FOGJÁK oldani ezt a problémát is, még ha MI itten beledöglünk is.

Vagy megyünk utánad...

Pic 2016.06.01. 00:21:11

Ahhoz, hogy itt megváltozzanak a dolgok ahhoz KETTŐ nagyon nehéz dolgot kellene megtenni:

1. Elküldeni az össze politikust és rokonaikat, haverjaikat jó messzire. (Pénzt előtte szigorúan kirakni az asztalra!)

2. Rendet rakni a fejekben, és újrakezdeni. Venni egy jó nagy levegőt és azt mondani, hogy lehetne ugyanúgy csinálni "okosba, mint eddig" de csak azért sem!

Mostantól normálisan működtetjük az országot. állambácsi is korrekt lesz és mi is oda-vissza alapon.

Szerintem a második lenne a nehezebb. Eldobni a 20-30 éves beidegződéseket.

tengeres 2016.06.01. 00:21:11

@Mirjam2:
és én ezért mondom, hogy mindenki benne van a társasjátékban.
"feketén Lajost" simán meg lehetne oldani. Normális megfizethető adóval, ha ez sem hajlandó, akkor olyan bírság aminek súlya van!
"feketén Lajos" esete konkrétan az amikor pont, hogy a vállalkozó semmit nem tehet! csak a fogyasztó (aki többségében alkalmazott, hisz ők vannak legtöbben) és nem kér számlát és az állam, aki hagyja az egészet. Digger szerint ez is a vállalkozó hibája! nem mondta el, hogy miért, ja de: mert ők csak alkalmazkodnak a helyzethez :-)))

Taxomükke (UK) 2016.06.01. 00:22:29

@monddazigazatmar: Ez sötét bunkó beszólás volt.

Muscari 2016.06.01. 00:23:07

@diggerdriver: hidd el, sok esetben az lesz, hogy lehúzzák inkább a rolót.
Többet kell fizetni az alkalmazottaknak, tehát árat kell emelni. Ha viszont nincs, aki azt az árat megfizesse, akkor abból semmi nem lesz, mert nem lehet a bért kitermelni.
Azoknál működhet, akik, mint a példában x5-össel járnak, és ha ők ezentúl nem minden második, hanem csak minden ötödik évben cserélik le az autójukat. Kíváncsi leszek rá.

tengeres 2016.06.01. 00:32:12

@Pic:
ha indulnál a választásokon egy szavazatod már lenne!

mement 2016.06.01. 00:32:12

A poszt gyakorlatilag minden szavaval egyetertek. En a vendeglatasban dolgozom es dolgoztam otthon is mielott ra basztam volna az ajtot az orszagra.

Es igen, ezt foztetek, egyetek is meg. Majd legkozelebb pislogtok nehanyat mielot megalazzatok azokat akik az uzletet viszik a hatukon.

Hitman73 2016.06.01. 00:32:12

@Taxomükke (UK): Nekem mindkét verzió bejön. Saját szervezéssel is volt már gondom, meg utatztatókkal is :)

mement 2016.06.01. 00:32:12

@monddazigazatmar: Epitoipar jol fizet angliaban. Gyanitom tobbet kuld haza egy heten mint te a honapban megkeresel.

Hitman73 2016.06.01. 00:32:12

@Muscari: Ja és persze amikor öt év után azt mondom egy ügyfélnek, hogy emelnék már mondjuk egy 5%-ot akkor vérig van sértve...

Ladislav 2016.06.01. 01:25:55

Azzal kezdeném, hogy nem szeretem a másikra mutogatást, más ember hibáztatását életünk alakulása miatt és a rosszindulatot. Ritkán írok, de most úgy gondolom, hogy muszáj hozzászólnom.
Ugyanis az írással teljesen egyetértek és úgy gondolom, átérzem, hogy Digger mit érezhet és mire utal a szokásosnál keményebb hangvételű írásában.
Kezdeném azzal, hogy soha nem dolgoztam a szülővárosomon kívül és 2 hónapja munkát keresek. 40-hez közel itt a keleti országrészben normális munkahelyet nem könnyű találni, pedig megyeszékhely.

2 saját sztori:
Sok évig dolgoztam egy cégnél, elég hamar a tulajdonos alatti vezető pozícióban. Én 4 órában voltam bejelentve, az abszolút minimálbéren. Rajtam kívül még 4 ember kapta meg ezt a kivételes lehetőséget, kb. 6 ember még 2 órában, 30 nulla bejelentéssel dolgozott itt, akár évekig. Viszonylag normális volt a főnök, mert ha nem szólt senki egy rossz szót se, akkor csak heti egyszer mondta el, hogy "tulajdonképpen ez a cég nélkülünk is működne (értsd. átlag 40 dolgozó nélkül), mert akkor ő, meg az unokatestvére, felesége, meg faszomtudjaki megoldanák". Többször szóltam más érdekében, hogy itt dolgozik az XY (és még más is)már több éve becsületesen, be kéne jelenteni, mert el fog menni. Erre az volt a válasz, hogy "majd jön más helyette", és "Minek jelentsem be?Akkor már úgyse lesz nyugdíj.", stb. (Ilyen hozzáállással nem is.) Természetesen volt itt egy-két frusztrált egyén, ki a saját maga hülyesége, ki a körülmények miatt, akikkel finoman szólva is nehéz volt együtt dolgozni, olyannyira, hogy többen el is mentek a cégtől más ember összeférhetetlensége miatt. Szóltam, hogy mivel nekem csak irányítási jogköröm van, magyarán annak vagyok a főnöke, akit a tulaj felvesz, ugyan beszélgessen már el egy-két renitens arccal, mert én nem tudom velük megértetni, hogy ne készítsék ki a másikat. Az volt a jellemző válasz, hogy "majd jön másik". Természetesen a "termelés" fenntartása az én és a régi kollégáim feladata volt, akármennyi új, ezáltal még tapasztalatlan ember jött. Nem érdekelte, ha valaki több év után ment el. A lényeg, hogy azonnal nem távozhatott, mert neki keresnie kellett valakit, és megígérte, ha valaki egyből elmegy, annak utánanyúl. A dolgozók fele, mindegy milyen szakos, de valamilyen diplomás volt. Volt mindig egy helyettesem is, mert nem tudtam sokszor egyedül elvégezni a feladatokat. Egyszer összeszámoltam, több mint 40 ember volt mellettem. Ment a folyamatos sírás a tulaj részéről, hogy így nem az igazi, nem megy a bolt kellőképpen. Aztán itt egy lakás(ok) kp-ra, ott egy kertes ház kp-ra, amott meg autó(k) és nyaralás(nem a Balaton), stb. Jelzem teljesen megértem, hogy nem könnyű dolog egy vállalkozás, nyilván mindenki arra törekszik, hogy a cégéből gondtalanul megéljen, de a saját lehetőségeihez képest meg kéne becsülni a feladatait normálisan ellátó munkaerőt. Majd egy szép napon a válság után, azt mondta, hogy ugyanazt a munkát 30%-al kevesebb pénzért kell elvégeznem, mert kevesebb a megrendelés. Belementem, pedig a legtöbben a bánásmód, és a fizetés-felelősség egyensúlyának hiánya miatt mondtak fel. A be nem jelentésről nem is beszélve. Habár ez utóbbinak az ellenőrzésétől nem is kellett tartani, mert úgy jöttek ki az ellenőrök, mintha haverok lennének. Majd a következő lépés az volt, hogy egy péntek este azt mondta, hogy hétfőtől ne gyere, mert már ki is jelentett. Nem annyira nagyon, de azért meglepetésként ért, mert nem gondoltam, hogy engem is elküld egyik napról a másikra, mint a többi ember egy részével tette. Természetesen elmentem egy ügyvédhez, aki miután munkaügyi perrel megfenyegette, adott valamennyi, a törvényes szintet el nem érő végkielégítést. Természetesen, mint visszahallottam, szapult utána. Ilyen vállalkozóból sok van a környékünkön.
Nemrég elmentem egy multihoz, de totál magyar vezetőséggel. A lényeg: itt teljesen bejelentve dolgoztam, valamivel kevesebb pénzért, mint az előző helyen, de cserébe, elvileg kevesebb munkaórányit. A végeredmény: ingyen túlórák sokasága, reggel 8-tól, este 8-9-ig. Kiszámoltam az órabéremet, így már nem volt túl kedvező. Jeleztem teljesen normálisan a főnökömnek, aki mondta, ő nem tud semmit se tenni, ezért felmondtam. Majd maradtam még negyed évig, de részben az én feltételeimmel, mert nem találtak a helyemre alkalmas jelöltet.
Ilyen sztorikat, élettörténeteket tudnék még mondani, amelyek a "kitántorgott" emberektől származnak.
Szóval a legtöbb helyen sem anyagilag, sem erkölcsileg nem becsülik meg az embert, tisztelet a kivételnek.
Pedig a legtöbben nem mentek volna, ha egy adott cégen, vagy vállalkozón érezni lehetne a jóindulatot, hogy az adott lehetőségekhez képest megbecsüli az alkalmazottat.
Természetesen van olyan munkavállaló, aki többet akar, de a többséget itthon lehetett volna tartani.

Ezért egyetértek a poszt mondanivalójával teljesen és @diggerdriver: ezen kiegészítésével is, mintegy lezárásként: "a vállalkozók még mindig nem érzik a veszélyt még mindig nem látják hogy mi kezdődött el".

2016.06.01. 04:31:41

@tengeres: Felülről kellene változtatni. Alulról, a kisember szintjéről ezt nem lehet, a kisember nem tudja az adótörvényt átírni. Hiába szavaz másik pártra, mind ugyanazt a hibás szemléletet képviseli. Agyon adóztatni mindenkit, amit lehet lenyúlni, saját zsebet tömni. Ez megy, teljesen mindegy ki van kormányon. Ilyen szempontból jogos az alkalmazottak részéről a kormányra való mutogatás. Tisztában van ezzel a kormány is... regényt tudnék írni például az APEH (vagy hogy hívják éppen) és az IRS szemléletbeli különbségéről.

tengeres 2016.06.01. 04:32:19

a múlt héten félig körbetekertük a Balcsit.
Nagyon-nagyon nagy üzlet a vendéglátás arrafelé. Látszik is, mert iszonyat mennyiségű vendéglátóhely eladó, kiadó. Nagyon jó üzlet csak biztos már megunták akik szétkaszálták magukat :-))) egyébként miért lenne eladó?
Szóval épp ezt számoltuk, hogy egy lángosos, ahhoz hogy egy nap 12 órát nyitva legyen és 7 napon át, hát az 5 ember tulajjal együtt, de az szűken viszi el...
Ne legyen szemét vállalkozó 250 nettó bért ad. Az így 2,5M bérköltség. 400 HUF-s lángos esetén 3 percenként kell egész nyáron lángost eladni. 2 hét szakadó eső esetén is. És akkor még semmi költséged nem volt, se alapanyag se semmi... bérlet stb
Tudom egy "magyar vállalkozó" nem így számol, de legálisan ez lenne.
Javaslom a sok elégedetlenkedő alkalmazottnak fontolja meg, mert elég jónak tűnik belevágni egy ilyenbe :-)))))
és akár egész évre felvehetné az alkalmazottakat, hogy ne menjenek külföldre! nanana? jó ötletet adtam?

hellsing 2016.06.01. 04:32:56

Tök jó lenne, ha egy pár ilyen karakán kiállású melós nem elhúzná a csíkot, hanem itthon kiállna az igazáért és nem a "dögöljetek meg, én megyek" lenne a hozzáállás.

monddazigazatmar 2016.06.01. 04:33:07

@mement: Te meg mesélj saját életedből:
Hányszor mentél be a drágább étterembe/kocsmába azt feltételezve, hogy ha dupla annyiba kerül, akkor ott az alkalmazottak jobban keresnek? Á, nem mondd, tudom a választ:
"Nagyon jól tudom, hogy nem keres az alkalmazott többet, mert csak a főnök teszi el a hasznot"

kronikas 2016.06.01. 04:33:16

Mészáros Lőrinc 3.5 milliárd ft osztalékot vett fel. Lehet itt is van magyarázat rá, miért szivnak milliók... s orbika körül nem ő az egyetlen.

user_man 2016.06.01. 06:14:53

Igen, mindenben egyetértek.
Plusz itt minden működik (Németország) , hivatali ügyintézés max. félóra, vagyis a legrosszabb esetben félórát kell várni hogy sorra kerüljek, de ilyen egyszer volt... Értem ezt , kocsival kapcsolatos ügyintézés, vagy adóval kapcsolatos ügyek.
Én itt csak normális rendőrrel találkoztam, és ha megállítottak is valamiért akkor se arra ment ki a dolog hogy büntessenek..
Lassan 40 éve vagyok a szakmámban, utóbbi 12 évet többé kevésbé de kint töltöttem, 2 cég között "ugrálva" .
Itt olyan szakmai, EMBERI , és nem utolsó sorban anyagi elismerést kaptam elejétől fogva amilyet otthon soha nem is álmodtam...
Itt ugyan olyan a mentalitás mint Angliában, ha valami nem megy akkor hívják a főnököt, ha nincs elérhető közelségben akkor a munka megáll.
Ez nálunk nem így ment, mi (Magyarok) döntöttünk, probléma leküzdve, utána majdnem kirúgtak minket.
Másodszorra már legyintettek, harmadik alkalom után, mikor jött egy delegáció, külön kiemeltek minket , hogy a MAGYAROK nem hívják feleslegesen a főnököt hanem önállóan és jól megoldják a problémát.
Jelenleg olyan munkahelyen dolgozom ahol összes gépbeállító Magyar, a segéderő Német, a cég abból él hogy minden "nyűgös, kellemetlen" munkát bevállal, mert Magyarok úgyis megcsinálják.

A nagy baj az, hogy még az én korosztályom "röghöz kötött",előbb utóbb haza akar menni, addig a fiatalabb kollégák arra gyűjtenek hogy kijöjjön a család. Ők egyhamar nem fognak hazamenni..
A mostani fiatalok 1-2 nyelvet eleve iskolában megtanulnak (és nem oroszt mint mi) , interneten és 60 + Tv adón nőttek fel.
Nekik Európa az mint nekünk Magyarország, ők nem Pestre költöznek, mennek munka után hanem bárhova Európában vagy még messzebb.
Sokkal nagyobb a baj mint a politikusaink bevallják.
Mire annyira megnőne az életszínvonal ( és csökkenne a korrupció) otthon, hogy ne érje meg nyugatra menni , addigra egy teljes generáció le fog lépni, ill. a java, az iskolázatlan fog csak maradni.
Még egy plusz gondolat, otthoni fizetésből nem bírtam volna kifizetni azt spec, műtétet aminek köszönhetem azt hogy még élek, munkaképes vagyok. Otthon műtöttek, de egy olyan specialistát tudtam megfizetni (papíron kb 30% esélyem volt hogy idegkárosodás nélkül megúszom ) hogy nem nagyon kellett aggódnom a kimenetelen.
Szerintem otthon szándékosan véreztetik ki az egészségügyet, jelenleg bizonyos kor felett "veszélyes" kórházba kerülni. Valószínűsítem hogy az az ok hogy így kevesebb nyugdíjas marad ill. sokan meg se érik hogy nyugdíjba mehessenek , vagyis egyfajta megoldás a későbbi nyugdíj problémára...
ok nem politizálok... ez a blog nem erről szól.

csakférfi 2016.06.01. 06:15:40

@hellsing: jó a poszt . Sajna hiába van itthon annyi jó szaki. Belefáradunk az uraink dölyfösségébe és a kollégàink félelmeibe. Hidd el. Inkàbb màsodàllàst vállalok ötvenévesen hàrom műszak mellett. Akkor nem kell màstól vàrnom a csodàt. :) :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.01. 06:25:40

@Hitman73: szerintem jó helyen tapogatózol, a környező országok közül is ott látszik valamilyen elmozdulás (fejlődést nem merek írni) ahol átlátható és magasabb árak elfogadottak, pl Csehország, Szlovénia. az is észrevehető már, hogy kiszámíthatóbb környezetben még silányabb helyzetű szomszédoknál (pl Románia, Szlovákia) is javult a helyzet. nem egy ördöngösség ez, de átlátható és számonkérhető szabályozás, valamint többségében szabálykövető munkaadók és vállalók nélkül sokkal nehezebb.

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2016.06.01. 06:35:21

@randomnotexists: ne mentsd fel a nagyon okos magyar választópolgárokat, mert masszív részesei és alakítói ennek a folyamatnak.
csak 2010 óta nézd meg, melyik Pártra szavaznak: nyugdíjak értéktartására? közpénzen magánkórház építésére? oktatási rendszer központosítására?
a magyar választók ugyanannyira felelősek ebben, mint választott képviselőik.

Golf2 2016.06.01. 06:55:13

Digger-turbò 300 komment

lezlidzsi84 2016.06.01. 07:28:56

@Hari Seldon 2: Az utóbbi egy-két évben én is rendszeresen az oktatás (esetemben inkább a felsőoktatás) hiányosságaival találkozok. Az egy dolog, hogy a második diplomám megszerzése során pl. az egyetem abszolút nem úgy viselkedik ahogy az - egyébként általuk meghatározott tartalmú - tanulmányi szerződésből következne, de ezt egy szép, keresetbenyújtást is kilátásba helyező panaszlevéllel orvosolni fogom.
Ennél súlyosabb, amit sokan emlegetnek, hogy az egyetemről kikerülő - egyébként okos, tehetséges - emberek motiválatlanok, illetve villámgyors előrejutást követelnek. Naná, hiszen az egyetemen, alumni programokban a kevés (nem biztos, hogy minden esetben tehetsége alapján) übersikeres példát tolják az arcukba, sőt ennek révén az oktatóknak is borzasztóan torz képük alakul ki a valós folyamatokról. A hitelességi deficitet még fokozza az oktatók egy részének gyenge kooperációs képessége (pl. hogy a munkájukat ingyen segítő külső kezdeményezést talán segíteni kellene, nem a magas lóról szapulni - erre is volt példa az elmúlt egy-két évben). Ugye akire ez nem igaz, az meg általában otthagyja az oktatást, mert jobban jár hosszútávon...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.01. 07:57:42

A nagyszüleimet és szüleimet emlegetőknek üzenem hogy rájuk már ne legyen gondjuk. Őrajuk már nem kell dolgozni senkinek.
ÉNRÁM kell.

Nzoltan 2016.06.01. 08:08:13

A posztoló igen nagy tévedésben van, mikor a kisvállalkozókra és középvezetōkre hárítja a problémát.
Ugyanakkor miért kárörvend a munkaerőhiányon? Ez a reálberemelkedes legtermeszetesebb útja. Szerencsére már eljutottunk idáig. Ne gondolja azt, hogy a nyugat nem így működik.

bandigyerek 2016.06.01. 08:08:16

Hát ez a fenti iromány egy tájékozatlan ember zagyvaléka, tele frázisokkal , általánosításokkal.

Krisztina Szabovik 2016.06.01. 08:08:19

NAGYON JÓÓÓÓÓÓÓÓÓ!!!!!!
Grat Digg...minden szava igaz.

qwertzuiop1 2016.06.01. 08:08:24

Idáig tudtam olvasni: "Utoljára a nagy büdös átkos kommunista korszakban volt a főnök-beosztott viszony közvetlen és szociálisan érzékeny"
Aztán rohantam okádni...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.01. 08:19:35

@qwertzuiop1:
Minek iszik aki nem bírja?
:))))))))))))))

tanato 2016.06.01. 08:21:21

@Hitman73: a 0000 kommentedre.Megemlítetted a mai magyar migránspolitikát,azaz teljes elutasítását kívülről jövő munkaerő szervezett behozatalának még nálunk is szegényebb országokból.
Pedig a nyugat is ezzel operált,pl. anno 40 éve török és jugoszláv vendégmunkásokat hoztak be/milliószám/,jelenleg ugye meg a volt szovjet block dolgozói oldják meg a kinti munkaerőhiányt.
Itthon ugye meg erre épül a politikai rendszer kommunikációja a nap 24 órájában. a kincstári médiában :minden bevándorló ellenség nem kérünk egyet sem belőlük.Pedig nem csak muzulmán szegény országok léteznek.
A 10 év kint dolgozó szakmunkást vagy értelmiségit akinek már a gyermekei jobban beszélik a fogadó állam nyelvét mint a magyart,úgysem tudják visszahozni.

tengeres 2016.06.01. 08:31:04

@randomnotexists:
de a cikk nem erről szól, hogy a kisember a kormányra mutogat! nagyon nem! hanem arról, hogy a vállalkozók tehetnek mindenről! arról is, hogy az alkalmazottaknak jó ez kormány!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.01. 08:37:55

@tengeres:
Mondom én hogy talált süllyedt.
Tisztelt vállalkozó úr találva érzi magat.
Mi van NEM hallgat walesi tartomány?

qwertzuiop1 2016.06.01. 09:01:03

@diggerdriver: Szerintem inkább az idézett mondatot megalapozó tapasztalatok megszerzéséhez kellett folyamatos részegségben élni a hetvenes nyolcvanas években.

tableno 2016.06.01. 09:01:04

@Ödenburger [Hu/At]: te nekem ne magyarázd el, mi egy közgazdász vagy menedzser dolga! :)

Annyit elárulok, hogy akik ma Magyarországon annak nevezik magukat, kábé annyira azok, mint amennyire a politikusaink államférfiak...

tengeres 2016.06.01. 09:01:32

engedelmetekkel megírtam a folytatását a postnak, amely 2023-ba jelent meg a ha-n.

13 év Anglia után úgy döntött a a család, hogy a napfényes Ausztráliába települ át. Gyerek(ek) már kirepültek, így könnyebb volt a költözés is. Sok volt angliai kollégám mesélt, hogy Ausztráliában jobb az életszínvonal. Kevesebb munka sokkal több pénz. Már 3 éve élünk itt, hát kedves munkások akik még mindig a borús Albionban éltek és robotoltok nem értem miért vagytok ott. A szemét brit vállalkozónak dolgoztok annyiért, amennyiért? Normálisak vagytok?! És kedves brit vállalkozók ne sírjatok, hogy angolt nem beszélő kelet európai, pakisztáni stb bevándorlókkal próbáltatok vállalkozni, miközben mi a jól képzett .. félig-meddig már angolok és teljesen angolok már itt dolgozunk 2x életszínvonal.. Engem többet brit vállalkozó nem fog kihasználni! hahahaha ébredjetek már fel, hogy dupla fizetést kell adni, mert itt is annyi a fizetésem. nem is értem, hogy képzelik, hogy ennyiért embert találtok majd ott. ráadásul egész nap süt a nap és nem egyfolyátban esik...
na ezért érzem, hogy ez a post egy lózung lett, mert kimarad belőle, hogy különböző hatékonyságú, gazdagságú országokról beszélünk... és ebben a sorban Mo. elég a végén van...
Ha jól sejtem, akkor az eddigiek alapján, ez a folytatás teljesen kerek, nincs kivetnivalója senkinek! vagy mégis?

tengeres 2016.06.01. 09:01:45

@bandigyerek:
szeretném megvédeni a Diggert! nem tájékozatlan! Sőt! És nagyon szórakoztató írásai vannak!
Ez a post viszont nagyon mellé ment valóban, mentségére annyit hoznék fel, hogy tudomásom szerint sosem állt a másik oldalon, éppen ezért fogalma sincs a miértekről.

besörnye 2016.06.01. 09:01:56

Nagyon jó írás, nagyon hatásos. Könny szökött a szemembe miközben olvastam. Egyrészt a posztíró itthoni kilátástalanságától, másrészt, hogy valahol mégis megtalálta a helyét. Teljesen érthető a döntés, minden szavával egyet értek. Sokkal jobban meg kéne becsülni azokat akik a munkájukkal valóban teremtenek. Emberileg és anyagilag is.

Luftwaffer 2016.06.01. 09:02:02

Lehet, h nincs pék, ápoló, balatoni pincér már az országban, viszont van jó gázszerelő, trafikos, jegybankelnök.

tengeres 2016.06.01. 09:02:06

@Ödenburger [Hu/At]:
na ebben nem kevés igazság van!

Nzoltan 2016.06.01. 09:02:20

Alapvetően a neoliberális gazdaságpolitika a privatizációval megspékelve tette tönkre az embereket. Mikor bagóért mindent eladtak külföldi nagyvállalatoknak. Itthoni kézben szinte semmi nem maradt. Míg külföldi cégeknek Magyarország adóparadicsomm, a belföldi vállalkozásoknak rémálom. Ezzel még a legkisebb esélyét is elvették a középosztályi réteg kiszélesedésének. És ezt a szakértő bokros idejében sikerült csúcsra járatni, ahol az össz adóteher simán lehetett 80-85 százalék. Ehhez képest az rtl-én akartak bevasalni kb 5 százalékot, oszt ment a hiszti. Szóval nem akarom védeni a magyar vállalkozásokat, de bizony nem kellene mindent a nyakukba varrni.

tengeres 2016.06.01. 09:02:39

@diggerdriver:
szerintem te viccelődsz már!
ha te szerinted erről a helyzetről csak és kizárólag a vállalkozók tehetnek, akkor kézenfekvő lenne a megoldás: betiltani a vállalkozásokat Mo-n. Azaz minden rendbejönne egyből, igaz?
Nincs kizsákmányoló vállalkozó, a munkások nyugodtan dolgoznának a munkahelyeken (de milyen munkahelyen, ha senki nem vállalkozik) magasabb bért kapnának (nem tudom kitől)

Vagy ha mégsem, akkor mi lenne a megoldás?

Azt értsd meg, hogy 1-10 alkalmazottat foglalkoztató magyar kkv 90%-a a béka feneke alatt van tőkében, bevételben. Nem tud hova nyújtózkódni, nincs miből.
És továbbra is fenntartom, hogy vannak szemét vállalkozók és vannak tróger alkalmazottak, de egy homokozóban játszogatunk, egy jelenleg mindenkinek megfelelő állam alatt, aki a szabályokat hozza. (egyébként nem választanánk meg újra és újra)

Ezen csak együtt lehet változtatni, mint ahogy együtt is rontottuk el.
Te a saját szemszögedből leírod, hogy haha szemét vállalkozó... Éppen azon gondolkodtam, hogy az ismeretségi körömben az alkalmazott/vállalkozó arányaihoz képest szerintem több vállalkozó az aki másik országban vállalkozik már, mint alkalmazott
de ha jobban megnézzük itt ha társaságban is szerintem arányaihoz képest több olyan ember van aki itthon vállalkozót, aztán külföldön kötött ki!

n3spr3ss0 2016.06.01. 09:14:34

@mement: Nektek meg könnyű beleülni a készbe,ott mindenért megküzdöttek,fizettek!,és nem voltak népszavazni a 300 forintos vizitdíj ellen.Itthon meg minden ingyé legyen,meg sok legyen a fizetés,ilyen járulékok mellett.

Kalocsai Tamás 2016.06.01. 09:14:40

@Ez a név már foglalt!: +1
Többeknek kellene látnia ezt a számítást és lehet, hogy még jobban megcsappanna a vállalkozói kedv. Sajnos a lendület vitte az elmúlt 20 évben az országot és mára nagyjából az is kezd elfogyni. Az, hogy lejtő alján most előttünk meg éppen emelkedő van plusz szerencsétlenség.

tengeres 2016.06.01. 09:15:04

@diggerdriver:
most mit akartál írni?
Azt szeretnéd bebizonytani, hogy vállalkozó vagyok?
Ez nagyon nehezen fog menni, mert nem vagyok az, leginkább azért mert elég sokat láttam, hogy ez mekkora szívás! Családban is, meg rengeteg olyan kkv-nak dolgoztam, ahol láttam, hogy ez lehetetlen küldetés Mo-n.
Hozzáteszem: jelenleg úgy dolgozom itthonról külföldre, hogy holnap tudnék adni munkát 2, de talán 3 embernek is (magasan képzett). Osztottam szoroztam. Ami a végén maradna nekem azért nem éri meg. És akkor hallgathatnám az itthon maradt Diggereket, hogy ő leszarja, hogy miből de kapjon sok pénzt.
Látod én meg pont ezt mondom, ezért tart itt az ország. Lenne meló, de akinek alkalma lenne vállalkozni, az sem vág bele, mert nem éri meg. Ha én most keresek tisztán 500-t, akkor nem akarok 3 emberrel bajlódni, hogy a végén én 700-t keressek... miközben reménykedhetek, hogy nem nyúlja le a melót. több meg nem fér bele. Na ezért tart itt az ország!

room_101 2016.06.01. 09:28:55

@Ödenburger [Hu/At]:
Szintén valami ilyesmire jutottam, ahogy végigolvastam itt a kommenteket. Mindenki csak hárít, meg tagad, közben a tények makacs dologként itt lógnak a fejünkre.
Szóval az okos közgazdász/manager uraknak azon kéne eltöprengeni, hogy ha nincs elegendő szakember, viszont van rengeteg képzetlen, akkor mivel lehetne motiválni ezeket, meg megszervezni a képzésüket, na nem papíron, mindenféle csókos áltanfolyamon, hanem ténylegesen tudást adva, meg azt is kitalálni, hogy lehet ezeket majd megtartani, hogy ne menjenek a többiek után.
Olyan helyen dolgozom, ahol nagyon speciális informatikai tudás kell, amit nem tanítanak úgy általában, ezért sokáig kezdő diplomásokat magunk képeztünk tovább. Csakhogy ezeket kint olyan jól fizetik, hogy 1-2 év gyakorlat után az osztrák átlagbért fizetve is elhúznak innen. A baj az, hogy most már a pálykezdők is "beépülnek" valahol külföldön tanulás alatt, és azokból is csak a lustábbját tudjuk megszerezni.
Ezek a körülmények viszont a munkaerőpiacon keresztül talán reményt adnak arra, hogy a rég hiába várt felzárkózás a nyugathoz elkezdődik, ha ilyen fura, nem várt és nem kellemes helyzet hatására is.

Parajpuding 2016.06.01. 09:29:01

A szerzőt nem csak megértem és egyet is egyetértek vele, de azt mondom: jól tette és teszi.
Aki nem becsüli meg a jó munkaerőt, az nem sokat ér vezetőként.
Aki nem becsüli meg az állampolgárait, az nem sokat ér vezetőként.

tengeres 2016.06.01. 09:29:08

egyébként ezt most komolyan kérdezem és csak egy számot várok:
ha valaki 500-t keres most és vállalkozna 3 embernek munkát adna, azt ki mennyiért tenné? ezért napi 10-12 óra meló, néha hétvége. tényleg érdekel!

Herr Géza 2016.06.01. 10:19:20

@tengeres: Fura egy matek. 12x7=84 óra/hét. Arra szabvány 40 óra/hét munkaidövel elég lenne két ember is. De legyen négy: mindig ketten dolgoznak. Miért is kéne a "lángossütö szakmumkásnak" 250e HUF nettót fizetni ? Vazze az nem egy atomfizikusi tevékenység... Szerintem már a felével tisztességesen meg vannak fizetve a mai magyar viszonyok mellett (hangsúlyozom, heti 40 órás melóval !). Rögtön másképp néz ki a helyzet. Aztán ugye ritka a csak lángost áruló lángosos, emlékeim szerint a 12 órás nyitvatartás sem jellemzö (de oké legyen, az elökészületekkel meg az esti takarítással együtt) és pont a lángosnál az alapanyag sem csillagászati költség.
Vidám ez, hogy majd minden vállakozó azt bizonygatja itt, hogy az alkalmazottak kizsigerelése nélkül bármilyen vállalkozás csakis veszteséges bír lenni. Hát vazze, akkor nem kell vállalkozni, nem kell lángosos bódét nyitni, majd ha kevés lesz a lángos a Balaton mellett, akkor hajlandóak lesznek (?) az emberek többet is fizetni érte. Vagy majd megalakul a Nemzeti Lángosgyár Rt., gondolom akad még a sleppben néhány ember, akinek kell valami szó szerint zsíros állás. :))))

DFK 2016.06.01. 10:23:08

@Ez a név már foglalt!: Az van, ha ennyi a bevételd, arra ne vegyél fel alkalmazottat.

sure_shot 2016.06.01. 10:23:08

Igazán nagy baj akkor lesz, ha NEM tudnak _civilizált, magasan képzett embertől elvárható_ módon mit kezdeni a sok százmillió-milliárd alacsonyan képzett, immár munka nélkül maradt munkaerővel... Na akkor mi lesz vajon? Éhínség, lázadás, tömeghalál? Hol is hallhattunk hasonló helyzeteket? Izé.., történelemórán?

Float 2016.06.01. 10:23:08

@tengeres:
Ne bolondozz, nem fog tudni egy munkavállaló sem neked ilyet mondani, mert mindenki azt hiszi, hogy a csúnyagonosz vállalkozó "urak" vég nélkül lopják valahonnét a pénzt. Sőt, a legtöbbje még csak ki sem tudná számolni, mert azt sem tudja a legtöbbjük, hogy milyen járulékokat/adókat kell fizetni csak azért, hogy valaki eltartsa azért a munkájáért, amit a megrendelő sokszor ki sem fizet.

Ez az egész bohóckodás a posztban is a szűklátókörűség mintapéldája. Nem fizet meg a munkaadóm, de rohadjon meg, aki a boltban elkér valamiért ennyit, meg annyit. Rohadjon meg a vízvezetékszerelő/autószerelő/könyvelő/stb. az 5-10e ftos óradíjával, de rohadjon meg azért is, mert nem tudja kifizetni a melósát. Rohadjon meg, hogy olyan bolond volt, hogy egyáltalán eszébe jutott vállalkozni, másnak munkát adni. Sőt, az egészben az a legszebb, hogy amikor a munkavállaló elkezdi "verni az asztalt", hogy neki ez meg az jár, miközben tudod, hogy amit csinál, az már rég kevesebbet ér a jelenlegi árazások mellett, mint amennyit adsz neki, de munkaügyi bíróság, meg anyám tudja...

Volt erről egy jó poszt régebben, minden szava aranyat ért, de sajnos már nem találom. Viszont ez is sokat mondó:
vanholnap.hu/magyar-forditott-gondolkodas-miert-nem-vallalkozol-es-adsz-magadnak-500-ezres-fizetest

Én megértem diggert, hogy van az a pont, amikor az ember kimegy, én is sokszor majdnem eljutottam eddig a pontig, de amiket sorol, arra csak azt tudom mondani, hogy ennyi ésszel bakker maradjon is kint, és éljen ott boldogan. Talán az odacsődülő indiai, pakisztáni, lengyel, román stb bevándorló nem jut el odáig, hogy konkurenciája legyen a munkaerőpiacon annyira, hogy letornásszák ott is a béreket/árakat annyira, hogy elgondolkozzon, mennyire jó az élet.

sure_shot 2016.06.01. 10:23:08

@tengeres:ha most nettó havi 500k a jövedelem? havi kétszeres tisztán maradó pénzért. még valami? a 10-12+ óra meló megvan, hétvége pipa, a felelősség szintén, ellenben jelenleg csak a saját bőröm viszem a vásárra.

Jazo 2016.06.01. 10:23:08

Én amúgy teljesen megértem ezt a kifakadást és sajnos jól mutatják a válaszok, hogy mi a baj az országgal. Ahelyett hogy beismernénk, hogy nagy baj van és tennénk ellene, kiállnánk a véleményünk mellett, inkább csak irigykedünk és magyarázzuk a bizonyítványt.

Azt lehet látni, hogy a politikusok nem tesznek semmit az országért, sőt a jelenlegi kormány inkább visszasüllyesztené legszívesebben az országot a Kádári időkbe. Egy párt rendszer, központi irányítás, nagy államapparátus, államosítás és tengődünk azoknak a külföldieknek a pénzén, akiket a párt csak hanyatló nyugatnak hív. A párttitkárok persze jól élnek. (ismerős a helyzet? (visszatértünk oda ahol az ország állt 35 évvel ezelőtt)

Ha nem lenne EU-s pénz, holnap szó szerint csődbe menne az ország (most kicsiben meg is tapasztaltuk idén, hogy milyen lesz, mikor nem lesz több EU-s pénz). Azért kaptuk/kapjuk a támogatásokat, hogy felzárkózzunk hozzájuk, de e-helyett inkább ellopták/ellopják és baromságokra költötték/költik a pénzt. Nincs saját iparunk, mezőgazdaságunk, nincs rendes oktatás, a munkanélkülit kosárfonó, meg láncfűrész/fűkasza kezelő tanfolyamra íratják be ahelyett, hogy programozót, CNC gépkezelőt, vagy bármi magasabb szintű kelendő szaktudást adnának neki.

Mit olvasok tegnap? Hogy Orbán Viktor a "kedves vezető" leereszkedett Dunaújvárosba a helyi választások előtt a néphez és olyan dolgokat ígért, amit elvileg állami pénzből még akkor sem ígérhetne, ha jól élnénk. Persze aki nem hülye és nem egy bányában élt az elmúlt 6-8 évben az jól tudja, hogy ezek az ígéretek semmit sem érnek. A Fidesz által ígért tornatermek, meg uszodák legtöbbször csak az alapkőletételig jutnak. Jól lehet látni, hogy a szokásos "kenyeret és cirkuszt a népnek" politikából is csak a cirkusz Orbán vesszőparipája. Nincs pénz a kórházakra, a nővérek fizetésére...de érdekes módon focistadionokra jut, még a másod harmadosztályba is, meg arra hogy lassan Felcsút Magyarország Disneyland-je lesz állami pénzből.

A mai magyar emberek többsége megérdemli a sorsát, megérdemli hogy egy bugris paraszt legyen az Orbániai Királyságban. Nincs véleménye, nem érdekli, hogy kilopják alóla nem csak az országot, de a jövőjét és a gyerekei, unokái jövőjét is. Nem megy el szavazni, nem megy el sztrájkolni, nem megy el tüntetni, nem kergeti el a tolvajokat a parlamentből, de otthon, a munkahely meg a kocsmában siránkozik, meg panaszkodik. Sőt, van aki még képes harcosan megvédeni még azt is aki nem is különösebben takargatva milliárdokat lop a közösből.

A "hanyatló nyugaton" már a tizedéért börtönbe kerülnének ezek a tolvajok... nálunk meg megszavazzák őket újra meg újra. Jól lehet látni hogy milyen életszínvonalon élnek ők, és milyenen a hanyatló nyugat.

A belső sáv lovagjai 2016.06.01. 10:23:08

+1
Ez nagyon ott van és nagyon igaz is!!!

Float 2016.06.01. 10:23:12

@diggerdriver:
Végre sikerült megtalálni, amit kerestem. Nem bántásképpen, csak érdemes elolvasni ezt is, ha ennyire érdekel a téma
jakabandor.blogspot.hu/2013/04/tolem-ezert-nem-kapsz-munkat_17.html

tableno 2016.06.01. 10:25:02

@Float: Igen. Pont ez a fajta hozzáállás üldözte el a digger-féle szakmunkásokat. Egyébként azt tudod, hogy a cikk szerzője ezt PARÓDIÁNAK szánta? :))))

huisje,boompje,beestje · http://huisjeboomptjebeestje.blogspot.nl/ 2016.06.01. 10:45:17

Eszembe jutott a mondás "A nagy halak megeszik a kishalakat." Vicces, hogy volt idő, amikor Lenintől idéztük, azután a derék protestáns Luther Márton szájába adtuk. Amúgy meg érdemes egy pillantást vetni a szenzációs Franz Hogenberg, ill. Bruegel 1558-ból származó, flamand közmondásokat megörökítő szenzációs képeire. Szóval nincs új a nap alatt.
Lényeg a lényeg, hogy 15 évet töltöttem el vállalkozóként akkor még Magyarországon, ma már csak Abszurdisztánnak hívom, ezért sokan kevély határátkelőnek, mások meg hülye turistának tartanak, de vállalom. Nos, igen, egyszemélyes vállalkozás voltam, egyéni egy darabig, majd amikor úgy volt költségkímélőbb akkor Kft formátumban. És igen, megtanultam 24/7-ben dolgozni. És igen, bizonyos mércével mérve megtanultam lopni, csalni, hazudni, amivel embert sosem bántottam meg, én csak kiskapuzásnak hívtam. És igen, számtalanszor nem mertem megmondani senkinek, hogy mennyit kerestem. Úgy 4-5 ember helyett, legyen ennyi elég infó. Ja és közben eltartottam 4-5 embert, és nem győztem befele tömködni egyik zsebből a másikat. És megtanultam szembenézni az irigyeimmel is, mert még az is kellett hozzá. Azután ennek a létformának egyenes következményeképpen beszáguldtam egy kanyarba 190-nel. És igen, közmondás ide, Lenin kontra Luther oda, a nagy hal felfalta a kishalat.
De Digger posztja nekem sem erről szól, csak a kommentek közé kívánkozott ez a szösszenet.

tableno 2016.06.01. 10:47:37

Íme egy másik vélemény, másfajta szakmából:

"Rántásban úszó ügyvédjelölt

Mi köze az ügyvédjelöltségnek a vastag, hagymás rántáshoz? Nagyon is sok. Ez a bejegyzés arra tesz kísérletet, hogy ennek a két, látszólag nagyon távoli dolognak a közös vonatkozásait elősorolja, és egyben rámutasson egy nagyon súlyos magyar problémára.

Egy ügyvédi szakmai csoportban találkoztam azzal a jajongással, hogy manapság már nem lehet ügyvédjelöltet találni, mivel ezek a pofátlan pernahajderek képesek, öt keményen megalázó egyetemi év, két nyelvvizsga után olyan igényekkel fellépni, hogy akkor ők kérnének 250.000.- Ft. fizetést. Ami ugye kőkemény 800 euró. Bezzeg régen, amikor még “mi” (értsd: 40-50 éves arcok) voltunk ügyvédjelöltek, örültünk, ha dolgozhattunk.

Na ja, abban a boldog kádári langyosbüdös lábvízben nem lehetett elmenni junior bid specialistnak (EMEA region, English) vagy contract specialistnak (Russian, English) valamelyik pesti multihoz, ahol a feudális megaláztatások nélkül lehet keresni 1000-1500 euró között. Főleg nem lehetett elmenni Brüsszelbe eurokratának és itt hagyni a sok kiváló irodát, a százezres bérajánlatukkal meg a simlis főnökkel. Ügyvédjelölt persze akad, de nem meglepő módon erős kontraszelekció érezhető.

Az a helyzet, hogy ez nem csak az ügyvédi fukarságon múlik (mely persze legendás, és magam sem vagyok mentes tőle) hanem azon, hogy nagyon nehéz kitermelni egy 1000-1500 eurós szakember fizetését egy ügyvédi praxisból.

Amikor ezt írom, Budapestet újra megbénította az apokaliptikus, kétcentis hóesés. Ezt most hagyjuk is, a lényeg, hogy nem találnak hómunkást, nyolcórás éjszakai műszakra, mínusz 7-8 fokba 4200 forintért. Bezzeg régen, meg húsz forintért lapátoltak, megbecsülték magukat. Az a helyzet, hogy óránként ötszáz forintért éjjel, sötétben robotolni, az kb a dél-afrikai gyémántbányák és a vietnami varrodák bérszínvonala. Azért persze el lett lapátolva. Nem jól.

Aztán hallani arról is, hogy hegesztő, lakatos, nehézgépkezelő meg még ki tudja milyen állások százai betöltetlenek Magyarországon, nem is beszélve az orvoshelyzetről. Szinte mind mögött halljuk azt is, hogy nagyjából egy brüsszeli kebabos konyhai segítőjének órabérében gondolkozik az állás hirdetője.

Lendüljünk most túl a kádári életérzés egyik fő tartóoszlopán miszerint ők úgy csinálnak mintha fizetnének, mi meg úgy csinálunk, mintha dolgoznánk. Fogjuk meg a másik irányból.

Ezt? ennyiért? megőrült maga?

Gazdag nyugati országokban szinte kivétel nélkül azt lehet tapasztalni, hogy az áru olcsó, a szolgáltatás drága. Mindez persze egyszerű közgazdasági okokkal magyarázható, hiszen a nagy hal annyi ideje eszi a kis halat, hogy az árut nagyrészt hatékony, nagy volumenre építő (economies of scale, vagy hogy van ez svédül) hálózatok osztják szét, akiknek módszereiről megemlékeztem már a például a lidlis cikkben.

Éppen ezért, ha betévedünk egy osztrák boltba, azt fogjuk látni, hogy az élelmiszer nem vészesen drágább annál, mint amennyibe itthon kerül. Persze most nem olyan szélsőségekre gondolok, mint a műparizer vagy a tizenhat hónapig érlelt pata negra sonka, hanem az átlagra.

Ezzel szemben, aki meg a akar nyiratkozni Ausztriában, az csuda dolgokat lát majd, nem véletlenül jár fél Bécs Sopronba fodrászhoz.

Nálunk azért van az, hogy szívjuk a fogunkat a dobozos tej ára láttán, viszont olcsón nyiratkozunk, mert gagyizunk.

Hozzá vagyunk szokva, hogy ha kimondjuk, az összes iskolánkat, fáradozásunkat, beruházásunkat figyelembe vége azt az óradíjat, amely ezeket magában foglalja, tisztes haszon mellett, akkor a kuncsaft felvisít, hogy ezt? ennyiért? megőrült maga?

Aztán sokan egy idő után azt mondják, hogy hja kérem, ha ők csak fizetgetnek, akkor mi csak dolgozgatunk.

Amikor semmi se drága

Évtizedek óta él az ország abban az illúzióban, hogy a dolgoknak olcsónak kell lenniük. A (mindenkori) kormánynak oda kell hatnia, hogy az orvos, a tanár, a hegesztő, az ügyvéd, legyen olcsó. Mert az jár. Biztosítják nekünk.

Az eredménye ennek az, hogy senki se annyiért dolgozik, amennyit a munkája ér. Ez az egyik alapja annak, hogy mindenki gyorsan akar meggazdagodni, mert ha rájönnek, hogy valamivel több pénzt keres, mint amennyit illik, akkor oda fognak hatni, hogy az ne úgy legyen.

Persze tudjuk, történelmileg, hogy rendes magyar embernek nem bevétele van, hanem járadéka. A bevételszerzés, az kucséberkedés, simlisség, gyanús dolog.

Miután senki sem annyi pénzt keres, amennyit a munkája ér, nem tudnak tisztulni sem a gazdaság egyes ágazatai sem, hiszen nem hal éhen a gyenge és nem gazdagszik meg a jó.

Minden gazdasági ágazat ehhez az értékaránytalansághoz kénytelen igazodni, ami az ügyvédeknél azt jelenti, hogy felvesznek valakit, aki eljön kevés pénzért is, a hegesztő, hát az olyan lesz, amilyen. Az orvos meg…majd várólistára tesszük a beteget, hátha felfordul."

tableno 2016.06.01. 10:48:08

@tableno: Folytatás:

"Dolgozni? Kockázatos.

De kihat ez a termelő ágazatokra is. Aki ugyanis valamilyen módon pénzhez jut, az azzal szembesül, hogy nem jó dolog a pénzt forgatni, mert sem a szolgáltatás, sem a termelés (hacsak nem jut exporthoz) nincs árában megfizetve. Innentől kezdve az okos és felelős vagyonos magyar ember igyekszik immobil eszközökbe fektetni. Meg persze a felelőtlen is, innen a Quaestor-szerű svindlik állandó közönsége.

Gondoljunk csak bele! A Quastor 6-8% körüli kamatokat ígért, miközben a banki lekötések 2-3% között voltak. Ez azt jelenti, hogy a Quaestor által a biztos, jogszabályoktól körülbástyázott, nemzetközi háttérrel és betétbiztosítási alappal védett (kvázi kockázatmentes) befektetéshez képest ígért prémium szélsőséges esetekben érte el az 5%-ot.

Ez azt jelenti, hogy a magyaroknak nem éri meg, méghozzá tömegesen nem éri meg belevágni valamibe, amivel lehet 5%-ot keresni a sima bankbetéthez képest. Nem éri meg vásárolni egy tologatható kukoricapattogtató gépet és megpróbálni egy félmilliós masinával egy év alatt legalább 30.000.- Ft. tiszta nyereségre szert tenni. (NPV számításokban jártas olvasók kérem ne keljenek ki magukból, mert fejbe lesznek vágva egy nagy és szögletes EBITDA-val)

Ennek persze oka a Quaestor-féle szirénhangok csábítása és a vállalkozásölő magyar adó- és más jogszabályok tömege. De – legalábbis szerintem – fő oka az, hogy tudja a magyar, hogy nem lehet elkérni a pénz mellé belefektetett munka árát a vevőtől, mert nem fizetjük meg egymás fáradságát.

A bizalom ingyen van, csak nagyon drága

Ennek két folyománya van: az egyik, hogy Magyarország legfőbb importcikke a látszat, sokéves használt német prémiumautók, és persze ájfónok formájában, mert ezekkel a státusberuházásokkal próbáljuk ellensúlyozni mindazt, amit honfitársaink és saját magunk nem-megbecsülése útján elveszítünk.

A másik folyomány pedig az, hogy elfogadjuk a gagyit. Azt is, hogy az autónk rossz, ha az ügyvédi iroda hülye (úgyis ráfogja a bíróságra) meg ha az étteremben a főzelék 80%-a vastag, hagymás rántás.

Aki meg nem, az elmehet, és el is megy. Pedig olyan egyszerű lenne, de ez olyan alapja a társadalomnak, amelyet felépíteni talán a legnehezebb dolog. Bízni egymásban és tisztelni egymást. A jó hír az, hogy ez viszont nem kerül pénzbe."

muslic 2016.06.01. 11:01:45

Ordít a cikkből, hogy ezt nem egy gépkezelő írta. De ettől függetlenül MINDEN SORA IGAZ. Teljesen egyetértek.

Scorpion82 2016.06.01. 11:01:57

Én csak azt nem értem, hogy miért mindig a "felsővezetés" felé megy a csaholás folyton. ellensúly híján a "felsővezetés" soha a büdös életben nem a dolgozók jólétét fogja elsődlegesen figyelembe venni, hanem a saját érdekeit. Így működik az ember, ezen kár évszázadok óta pörögni.
A magyarnak az a kurva nagy baja, hogy elvár. Mindig csak elvár. Elvárja, hogy csak úgy, alanyi jogon, tiszteletben tartsák az érdekeit. Legyen vele korrekt a politika, legyen korrekt a főnök, a cégtulajdonos. Csak azért, mert az neki jár.
Kezit csókolom, nem így működik a világ, soha nem is így működött. A világ úgy működik, hogy az erősebb kutya b...ik.
Majd ha a magyar megtanulja, hogy kiálljon magáért, ne csak elvárjon, és tátsa a csőrét, ha pedig táplálék helyett belekakálnak, lelépjen, akkor lesz változás.
De olyan a kurvaéletben nem volt még, hogy a farkas magától vegánná legyen, és pustán jószándékból abbahagyja a birkanyáj tizedelését.

Payrollerwitch 2016.06.01. 11:02:08

Szinte minden szavával egyetértek a cikknek.
Évekig dolgoztam könyvelő mellett, szoktam mondani, hogy engem már nem lehet semmivel meglepni. Tudom, hogy vannak olyan vállalkozók, aki becsületesek. Mondjuk 10-ből 3, ha jóindulatú akarok lenni. A többi pontosan olyan, mint akikről Diggerdriver ír.
Elismerem, a munkavállalói oldalon is vannak érdekes egyéniségek, sőt, egyre több, de azelőtt ezek az emberek kikoptak a jó közösségekből, most meg már csak ők maradtak.
Viszont a helyzet szerintem nem lesz jobb. Nincs már aki jobbá tegye. Aki most még nem tud menni, lassan az is felszabadul, vagy meghoz egy nagyon nehéz döntést, és csomagol. Mert lassan meghal a remény, hogy itt valaha jobb lesz.

TX7AW 2016.06.01. 11:02:15

@Jazo: "A mai magyar emberek többsége..." bekezdésed teljes mértékben tükrözi az én meglátásomat is. Szeretnek az emberek idehaza mártírt játszani, és véleményük is csak addig van, amig eljutnak a nappaliból a bejárati ajtóig. Sok a strucc is, ezért látni fejek helyett annyi... egyebet.

Közepes 2016.06.01. 11:02:21

A matek azért nem jön ki, mert a vállalkozás nem versenyképes.
5 minimálbéres ember dolgozik a főnök meg elvan. Nyugaton ugyanezt ketten csinálják igy már kijön a matek.
Persze a járulékok magasak ez is probléma, de a legnagyobb baj az az, hogy a magyarok nem állnak ki magukért. És már leszarnak mindent, mert úgysem történik semmi akármi is derül ki a nagy politikában....

Payrollerwitch 2016.06.01. 11:02:51

@tengeres:
"Nagyon-nagyon nagy üzlet a vendéglátás arrafelé. Látszik is, mert iszonyat mennyiségű vendéglátóhely eladó, kiadó. Nagyon jó üzlet csak biztos már megunták akik szétkaszálták magukat :-))) egyébként miért lenne eladó?"
Ha nem volt annyira jó üzlet, akkor miért van iszonyat mennyiségű vendéglátóhely?
Nem megunták, megszedték magukat, és most már nincs kedve, ideje, pénze, és alkalmazottja, hogy folytassa és meg tud élni a tartalékaiból. A vegetáló kisvállalkozók, akiknek kenyérre kell, azok sokáig kínlódnak és nem zárnak be.

"Szóval épp ezt számoltuk, hogy egy lángosos, ahhoz hogy egy nap 12 órát nyitva legyen és 7 napon át, hát az 5 ember tulajjal együtt, de az szűken viszi el... "
Egy lángososba, ha tényleg csak lángosos, nem kell 5 ember.

"400 HUF-s lángos esetén 3 percenként kell egész nyáron lángost eladni."
400 Ft az alaplángos, de akkor nagyon olcsó, jellemzően inkább 600. Ha bármit kérsz rá, megy az ár felfelé, Siófokon tavaly volt lángos 1800-ért is. Azt se felejtsük el, hogy kevés az olyan, aki egy sima lángost kér, mert minimum iszol mellé egy szörpöt, kólát, sört, bármit és ritkán mennek az emberek egyedül nyaralni.

"Javaslom a sok elégedetlenkedő alkalmazottnak fontolja meg, mert elég jónak tűnik belevágni egy ilyenbe :-)))))"
Nem tűnik annyira jónak, de valamiért csak csinálták, sokan, évekig, nem?

Hari Seldon 2 2016.06.01. 11:14:15

@Herr Géza:
Úgy értettem, hogy a piac akkor mondta ki, hogy technológiai lemaradásban vagyunk. (Addig a SZU mindent felvásárolt.) - Sőt mai napig adagolják a legendát a szuper Pannónia motorról, meg Ikarusz buszokról.
(rendben, vannak olyan aspektusai a busznak ami a 70-es években modernnek hatott)

Hari Seldon 2 2016.06.01. 11:22:30

@Ödenburger [Hu/At]:
Erre már próbálkoznak megoldást találni. Például a finneknél ha jól tudom kezdik kitalálni/bevezetni az alanyi pénzbeli juttatást. Nem tudom, hogy a robot munka mennyivel lesz hatékonyabb. Az is lehet, hogy mindenkinek meg KELL venni a robotot, aki helyette dolgozik, és annak az árát osztják vissza amortizáció során. Mit tudom én. - A lényeg, amit mondok folyamatosan. A világon folyamatosan jönnek az új problémák, és valahogy mindig megoldotta az emberiség. - Méghozzá jól. A világ eddig csak jobb lett, és a változás folyamatos. Nem gond.

Herr Géza 2016.06.01. 11:23:03

@muslic: Lehet, hogy téged meglep, hogy ezt egy gépkezelö írta, de attól bizony így van. Olyannyira, hogy többen személyesen is ismerjük, és tudjuk, hogy jól ír. Talán mielött ilyen okosságokat leírsz, próbálj egy kicsit tájékozódni. Pl keress rá a guglin arra, hogy "diggerdrájver". Meg fogsz lepödni.:)))

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.06.01. 11:38:27

@Csilla Somos: Az, hogy a vállalkozó paraszt arról nem a GyF-OV duó tehet.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.06.01. 11:42:46

@tengeres: Meg ne sajnáljam a szegény vállalkozót. Egyébként arra úgy látszik senki nem gondol, hogy vállalkozni nem kötelezö. Ès az sem kötelezö, hogy 500 lángosos legyen a Balcsin. Legyen 50 és fizessen tisztességes bért.

2016.06.01. 11:48:31

@Hari Seldon 2: "valahogy mindig megoldotta az emberiség. - Méghozzá jól."

Tenyleg? :D En total azt hittem, hogy az utolso ilyen optimistak legkesobb a 90es evek olcso eki korszaka utan eltuntek, de ha te ezt komolyan is gondolod, akkor vedd ugy, hogy en most nagyon racsodalkoztam. Nahat!

pamut 2016.06.01. 11:53:30

@Bal:
"10%-os reálbéremelés Mo-on tavaly"

Ezt melyik mesekönyvben olvastad? :)

Bal 2016.06.01. 12:01:17

@pamut: portfolio.hu-n:

m.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/kilottek_a_berek_marciusban.232126.html

Mondjuk jogos, hogy csak 9%, elnézést a kerekítésért, bár földrajzi terület és szektor szerint nincs bontva

2016.06.01. 12:13:31

@Float: Ez egy hulyeseg. Pl. gyerekkel otthon levo anya utan nem kell jarulekokat fizetni a munkaltatonak, ezt meg en is tudom. Az ilyen ember jo hogy nem vallalkozik, tudod ki akarna neki dolgozni.

pamut 2016.06.01. 12:18:05

@Bal:
Látod, mondtam én hogy mese habbal...

1. Még az általad linkelt cikkben sem írnak 9%-ot (csak miután levonták belőle a rossz részt, de hát miért fogadnánk ezt el?), ellenben ezt írja:
"az átlagkeresetek 8,4 százalékkal jártak magasabban, mint egy évvel korábban. A versenyszférában is látványosan nőttek a nettó keresetek: reálértéken 7,9 százalékkal. "

2. Másodrészt ez a cikk a KSH számaira alapoz. Magyarországon az állami fenntartású, totális kormányzati kontroll alatt álló intézmények számai már régóta nem hitelesek, és pont a KSH-nek millió és egy lehetősége van a számokkal bűvészkedni hogy a végére a kormányzati elvárás, a sikerpropaganda jöjjön ki.

Az tény hogy a háborús veszteséggel felérő kivándorlás, exodus, amiben Magyarország veszíti el a népességét, a fiataljait, a szakembereit, ez okoz olyan mértékű munkaerőhiányt, ami reálbéremelésre kényszeríti a cégeket, de ilyen 9-10%-os átlagos reálbéremelésekkel ne hülyítsük már egymást.

2016.06.01. 12:19:31

@tengeres: Ki mondta hogy jo uzlet a vendeglatas a Balatonon? En kb. 30 eve nem jartam ott, nem is szeretnek, es igy latatlanban megmondom hogy nem jo uzlet. Ki kenyszeriti arra az embereket hogy langosost nyissanak ott, vagy barhol?

Float 2016.06.01. 12:30:01

@tableno:
A posztnak sajnos alapvetően igaza van. Próbáld meg, indíts saját vállalkozást, aztán rájössz. Mindegy milyen célzattal/stílusban írta, azért ütött akkorát, mert elég kemény rögvalóság van benne.

Azért is bosszantó az egész, mert folyamatosan látok olyan posztokat mindenhol, ahol a melósok keseregnek, hogy az "állam" "nem emeli a béreket". Ezek a vélemények annyira ignorálják a valóságot, a tényeket, hogy az ember egyből ledobja a láncot. Néhányan eljutnak oda, hogy a vállalkozó pénzügyeit is megszakértik, közben a kapott éves adóigazolás alapján még a saját bevallását sem tudja kitölteni.

De halál komolyan mondom: aki szerint ennyire egyszerű a képlet, az indítson saját vállalkozást, és adjon munkát legalább egy embernek, aki nem rokon, szabályosan, bejelentve. Javaslom, hogy előtte tényleg próbálj meg készíteni egy üzleti tervet, vagy csak számolj egy kicsit a gyerek kockás füzetéből kitépett lapon. Termelj ki a vállalkozásodból két ~200eftos fizetést legalább (ez havi 800eft bér ktg), plusz a céged egyéb ktgeit. Sok sikert meg szerencsét hozzá.

Szelid sunmalac 2016.06.01. 12:30:33

KOSZONOM!!!!!!
KOSZONOM NEKED POSZTOLO!
KOSZONOM, hogy vegre leirtad osszefoglalva, amit evek ota probalok elmondani kulonbozo helyeken, KOSZONOM, hogy vegre egy iras minden egyes szavaval egyetertsek, inden rezduleset, keserueget, elfojtott banatat es egyben oromet magamenak erezhetem. Es vallom, hogy nem vagyok vele egyedul. Hogy en mennyire duhos vagyok a hazamra es minden egyes polgarara, hogy kitaszitottak, hogy mgvetettek, hogy semmibe vettek, es hogy ez mennyi embernek tetszett akkor. Vallom ,hogy nem vagyok vele egyedul, hogy most szomrouan, merges, de kejorommel nezem, ahogy ez a sok ember most vergodi kes elobb-utobb belefullad a sajat mocskaba, amit par eve meg az en nyakamba akartak varrni! Hanyan mondtak ,hogy jobb is ha elmente, nem kellenek az ilyenek, erre kiderul, hogy kellenek en, de ezt kimondani s elismerni sosem tenne senki. Itt erzem, hogy kellek. Pedig ok nem az enyemek. Itt kellek a liberalisnak, a konzerativnak, a jobbosnak, a balosnak, a feketenek a fehernek. Pedig senkijuk nem vagyok.

Szelid sunmalac 2016.06.01. 12:30:50

@Scorpion82: Nagyszeru! Nyugodtan gondold igy. Csakhogy az eddigi mindenki szarik a masikra rohadtul nem jott be. Pont errol irnak. Felolem hajtogathatod ezt, csak otthon mar mar nem az eros kutyak, hanem a ruhes dogok maradtak es azok szaporodnak egymassal.

tengeres 2016.06.01. 12:31:02

@Float:
egyetértünk. Én nem bíráltam se Diggert se mást aki elment. Én is dolgoztam külföldön. Tök igazuk van. Én csak azt írtam, hogy ezt a vállalkozók nyakába varrni szűklátókörűség....

tengeres 2016.06.01. 12:31:10

@Float:
én ezt kerestem, de nem találtam meg.
ugyanebben a cipőben járok!

tengeres 2016.06.01. 12:31:34

@sure_shot:
hát ez az! az meg már 1M nettó, ami 2M-be kerül, ezt kellene a többi embernek kitermelni, úgy, hogy én már nem termelek annyit mint most, mert másoknak szerzek munkát, irányítok.
Minden valami való tanulmány azt mondja, hogy hatékonyan max 6-7 embert lehet vezetni. Ez már a fele. Azaz fele munkaidőben tudnék én is termelni. Ergó csak 250 nettót termelnék meg, a többit az alkalmazottak által megtermeltből kellene összeszednem... áááá ez soha nem jön össze...

tengeres 2016.06.01. 12:32:03

@Herr Géza:
Azt vágod, hogy te lazán átmentél az itt leírt rohadt szemét vállalkozóvá a számításoddal!
Szerintem sosem volt vállalkozásod és sosem számoltál utána..., ezért nem érted, de ez nem baj...
Egy ember nem fog elvinni egy büfét sehogy. 2 szűken.
12 órában 2 ember ott legyen, az 168 óra. Az 4.2 ember szükséges 40 órával, de ha jobban megnézed, ha hétvégén is nyitva vagy 12 órát, akkor máris nem tudod kiadni a törvényben garantált pihenőnapot. Hogy osztasz be 4 embert úgy 2 napra, hogy az egyik nap mindenkinek pihenő legyen, 8 óránál többet meg senki ne dolgozzon egy napon, viszont ketten ott legyenek. Megoldás: sehogy! Tehát egy rohadt szemét vállalkozó lennél, mert kizsigereled az embereket, pihenő nélkül dolgoztatsz!

Szabadságot így sem tudsz kiadni: tehát egy rohadt szemét vállalkozó lennél, mert nincs szabi.

Betegszabi nincs, mert nem tudsz kinyitni: mert rohadt szemét vállalkozó lennél!

Eddig arról nyafogott mindenki, hogy a béren spórol a vállalkozó, mert ez a lángossűtő alkalmazottnak bizony elég lesz csak 125 ezer, de ez nem lesz kevés? Nyáron 70 fokban napi 8 órát? Hisz ausztriában ezért fizetnek 500-600 ezret. Tehát, de rohadt szemét vállalkozó lennél! Vagy akkor mégiscsak elég 125 ezer? Hisz eddig ezen ment a nyafogás itt..

A lángos alapanyag nem csillagászati összeg... de még mindig csak bevétellel , nem a nyereséggel számolunk.
És szerinted a berendezést, engedélyeket, bérleti díjat, könyvelőt, üzemanyag, gépjármű stb stb az alkalmazottak hordják össze vagy szél fújja oda? A vállalkozás még mindig nem fizetett adót a nyeresége után egy fillért sem, nem fizette ki a betegállományban, szabadságon levő fizetését! Mert azt is neki kellene...

És még mindig ott járunk, hogy maga a tulaj 250 nettóért csinálja ezt! Érted? 250 nettó! Na melyik a nagyobb szívás?

Lehet erről vitatkozni, de azt jobb belátni, hogy egyszerűen nem jön ki a matek, akárhogy számolgatod. Csak ez se lent se fent senki nem érdekel. Alkalmazott joggal külföldet választja, fentről meg azt nézik, hogy nem baj a vállalkozó azért fizet adót... az a lényeg...

tengeres 2016.06.01. 12:32:10

@Mirjam2:
A post és utána nem arról szólt, hogy a balatoni vendéglátósok szétkaszálják/szétkaszálták magukat?! hát de vagy akkor most mégsem?! hogy van?

egyébként teljesen mindegy milyen vállalkozást indítanak, ilyen adózási közegbe legálisan képtelenség kitermelni a béreket. Minél képzettebb munkaerőre van szükség, annál nagyobb a bukta...
ez csak egy péda volt, de más sem jobb....

30-06 2016.06.01. 12:32:22

A poszttal egy nagy baj van: Az utolsó szóig igaz.
Kivéve a következtetéseket, mert nem lesz béremelés.
Azért nem lesz, mert az megemeli az árakat
A megemelt árakat meg már nem lehetne kifizetni a meg nem emelt bérekből.
Ha csökkennének az adók? Ugyan már! mennyivel lett olcsóbb a boltban a sertés tőkehús? Pedig lement 5%-ra az Áfa.

tengeres 2016.06.01. 12:32:40

@flash.gordon:
ne sajnálj egy vállalkozót sem! én sem teszem!
ha valaki normálisan kiszámolja, akkor biztos, hogy nem ebben az országban fog vállalkozni, hanem máshol.
Van pár nagyon hülye, aki nem tudja kiszámolni és belevág :-)
vagy mert annyi pénze van, hogy nem számít: lásd celeb éttermek
És szerintem is ez a jövő! Olyan helyzet legyen, hogy ne érje meg vállalkozni, így mindenki nagyon boldog lesz. A vállakozó nem keresi szarrá magát, az alkalmazottnak nem kell korán kellni, hogy bemenjen dolgozni... és a haza felvirágzik!

tengeres 2016.06.01. 12:32:59

@Payrollerwitch:
de komolyan mondd már el, hogy hány emberrel viszel el egy héten 84 órát nyitva levő helyet?! ne viccelj már!
egy ember egyszerre beszerzi az árut (akár csak átveszi), ledagassza, lesüti és még kasszázik is? ezt komolyan mondod?
De ne légy szemét vállalkozó! 8 órát foglalkoztass, az egyik hétvégi nap meg legyen kötelezően szabad.
Számolgass még szerintem, valami nagyon elszámoltál! Hidd el nekem hogy ezt 5 ember alatt nagyon szűken oldod meg, úgy hogy mindent szabály betarts! Márpedig így kellene, nem?

Szelid sunmalac 2016.06.01. 12:33:20

@Float: " ennyi ésszel bakker maradjon is kint, és éljen ott boldogan"...igen...ezt mondtak mar sokan sok embernek. Ezert is fogtok belefulladni a sajt szarotokba es ezert karorvendenek akik leleptek.

Szelid sunmalac 2016.06.01. 12:33:32

@tableno: Aham....hogyne. Csakhgoy itt (Nemeto.) az orvos olcsobb, de most jol figyelj, meg az autoszerelo is! Es abbol is a maszek is, meg a nagy lanc is! Klimakompresszort kell cserelni es baszki otthon MASFELSZER tobbe kerul, mint Nemeto.ban. Meg fogsz lepodni, az alaktresz ugyanannyi, de a munkaber!

tengeres 2016.06.01. 12:33:56

@Mirjam2:
rosszul tudod! amikor elmegy szülés előtt betegszabadságra(talán gyad), addig a munkáltató állja 15 munkanapig (jelzem majd egy hónap) a betegtáppénzt! miközben ő nem dolgozik. utána pedig az 1/3 -t továbbra is a munkáltató állja. csak ezt tb utalja a kismamának, a tb meg behajtja a munkáltatón. ezért erről az alkalmazottnak fogalma sincs. A gyad meg tart 6 hónapig. Gyerekkel otthon levő anyukának jár a szabadság, amit amikor visszajött vagy kiveszi vagy kifizeti a munkáltató. Ez is lehet, úgy 50 nap körül. Ez így hirtelenjében kb olyan 4-5 hónapnyi fizetés :-) amit szintén a munkáltatónak kell kitermelni, a többi alkalmazotton.

tengeres 2016.06.01. 12:34:01

@Float:
Szerintem az általad leírtakhoz, semmit nem lehet hozzátenni! Csak ezt kevesen látják be!

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.06.01. 12:34:36

@dev.null: Ez rendben is lenne. De ha nem a fideszre szavaz vki mi más marad neki?

pamut 2016.06.01. 13:07:49

@user_man: Teljesen igazad van, már itt is tudja mindenki aki nem vak hogy az egészségügyi kivéreztetése szándékos. Ez a politika szemében csak pénzkidobás, a nyugdíjas már úgyse fog termelni, sőt csak viszi a pénzt a nyugdíj miatt, szóval próbálják ahogy tudják szűkíteni.

"Jelenleg olyan munkahelyen dolgozom ahol összes gépbeállító Magyar, a segéderő Német, a cég abból él hogy minden "nyűgös, kellemetlen" munkát bevállal, mert Magyarok úgyis megcsinálják."
Ez tetszik :)
Szabad tudni, úgy nagyjából milyen területen-iparágban működtök?

pamut 2016.06.01. 13:11:51

@Ödenburger [Hu/At]:
Igen, az emberiség úgy általában jó vizsgázik a problémamegoldásban, de ez nem jelenti azt hogy mindig mindenki jól vizsgázik és jól jár. Akik képesek reagálni a változásra ők jól járnak és előnyt szereznek a többiekkel szemben, akik meg bénák, szarok azok lemaradnak és rosszul járnak. Nemzetek, civilizációk emelkednek fel vagy éppen süllyednek el, erről szól a történelem.
Az hogy Magyarország most éppen milyen pályán van, mennyire képes megoldani a problémáit és milyen jövője várható, azt szerintem nem kell részletezni.

tableno 2016.06.01. 13:14:36

@Szelid sunmalac: Hát ez tényleg meglep. Olyannyira, hogy nem is hiszem el. Az orvost még csak-csak, mert azt nem te, hanem nagyrészt a TB fizeti. De hogy a munkaerőköltség Németországban alacsonyabb lenne, mint Magyarországon... Hát izé.

Bal 2016.06.01. 13:21:47

@pamut: a Frappáns Visszavágások Nagymesteréhez van szerencsém? ;) Ja, te voltál az a fotelszakértő kiköltözők számának ügyében is, aki simán megmondta fejből, hogy az oxfordi kutatóközpont hazudik.

Örülök, hogy a gazdasághoz is jobban tetszik tudni érteni mint a hivatalos források. Tiszta öröm, hogy ilyen nagy formátumú szakembert tudhatunk körünkben, aki minden számról meg tudja mondani, hogy reális-e avagy sem, és csak a kisujját kell bekapnia hozzá. Bár az algoritmus úgy nézem egyszerű : nem támogatja apokaliptikus vízióimat -> kormányzati propagandahazugság.

Janossz 2016.06.01. 13:30:54

@muslic:" Ordít a cikkből, hogy ezt nem egy gépkezelő írta."
Látod, ez példul az egyik ékes bizonyíték arra, hogy miért menekülnek innen az emberek.
Ennyit a munka, meg a munkás becsületéről: Gépkezelő csak alkesz félanalfabéta lehet...
Hogy esetleg gondolatok fogalmazódnak meg benne és képes azokat kifejezni, kizárt. De a leírtakkal egyetértesz.
Beteg vagy, mint a társadalmunk.

Payrollerwitch 2016.06.01. 13:31:23

@tengeres:
Annyira aranyos, hogy csak arra reagálsz, amit szerinted én számoltam rosszul, de jó, legyen.
Szóval, mutass nekem egy olyan lángosost, ma Magyarországon, amelyik 5 emberrel fut. Alap esetben kettő van, egy süti, egy kasszázik és csinál minden mást, heti hét nap, nulla szabadnappal. Jó esetben hárman csinálják, egyik a tulaj, másik az anyja/felesége/anyósa, harmadik egy diák vagy a gyereke. És itt mondjuk ragozhatnánk azt, hogy a segítő családtagot hogy lehet(ett) fizetni, dolgoztatni, de hosszú.

Az általad felvázolt esetben viszont, 30 napos hónappal számolva, 12 órás munkanapokkal, a 3 percenként eladott 400 forintos lángossal 2.880.000 Ft a bevétele. A bérekre kifizeti a 2,5-t és marad 380ezer forintja.
Mondjuk mindenki tudja, hogy nem lehet ilyen egyszerűen számolni, te is írtad, a rezsit, alapanyagot, bérleti díjat, vegyük hozzá az adókat is, ugyanakkor a másik oldalon ott vannak a járulékkezdvezmények, az áfavisszatérítés és még ezer apróság, tehát totál hülyeség itt rugóznunk rajta. Valamiért csak csinálták a vállalkozók évtizedekig, és megéltek belőle.

Ettől függetlenül a "menj és vállalkozz te is!" egy demagóg duma, aminek köszönhetünk rengeteg minimálbéres kényszervállalkozót, és milliárdos kirótt, nyilvántartott, de soha befizetésre nem kerülő közterhet, bírságot, késedelmi pótlékot, tehát nem kéne mondogatni.

Vállalkozzon az, akinek van pénze, kreativitása, tud és mer kockázatot vállalni és alapfokon tisztában van a kötelességekkel és jogokkal. Ne olyanok, aki majd mindenért a munkavállalót hibáztatják, mint Jakab Andor, akár viccelt, akár nem. És ne olyanok, akiknek csak az a fontos, hogy egy év alatt meglegyen a ház, lakás, autó, nyaralás, az ember, aki pedig mindezt megtermeli neki, bele is rokkanhat.

Szelid sunmalac 2016.06.01. 13:31:30

@tableno: Nem kell elhinned. It harom ajanlatot kertem be, otthon otot. Itt mindegyik 1000 EUR korul mozog (anyagkoltseggel), otthon a bontott alkatresszel 1200 EUR-ra jon ki, de van aki 430e-t mondott.

pamut 2016.06.01. 13:34:05

@Bal: :DDD
Látom most hogy felsültél, full személyeskedésbe menekülsz :)
Jól van öregem, jót röhögtem rajtad, köszi ;)

pamut 2016.06.01. 13:36:32

@muslic: De, gépkezelő írta. Digger évek óta ír ide is, meg blogol is, kb. annyira ismert személyiség itt a határátkelők között mint a magyar politikában Orbán vagy Gyurcsány. Ha felmégy a blogjára, egy csomó hosszú gépkezelős posztot is találsz rengeteg képpel és videókkal.
Ezt most nagyon benézted.

Herr Géza 2016.06.01. 13:44:43

@tengeres: Mondjuk voltam vállalkozó, de elegem is lett belöle. Csak te meg átesel a ló tuloldalára. Balaton=3 hónap. Szabi? Elötte, utána, bitte schön. Betegállomány? Mert most aztán van, ugye a zsebbe fizetett alkalmazottnak... Nettó 250 lángossütésért? Röhögnöm kell, föleg mert azt hiszed, hogy ezért Ausztriában 500-600 ezret fizetnek. Nettót? Soha. Leginkább szakmai minimálbért, az meg nettó 1100 euró.
De hát mondtam vala, még mielött szegény lángosos ráfizetne, nem kell vállalkoznia. Kevesebb lesz a lángosos, na bumm...

Jóska Pista 2016.06.01. 13:49:26

Ó, kedves digger, óriási tévedésben vagy. Szociálisan akkor lesz érzékeny a vállalkozó, ha gazdaságilag is megéri neki.
Anglia gazdag ország, Magyarország meg nem. Ők sem 10 év alatt lettek azok, nekünk pedig sejtésem szerint több idő kell rá.
Ha a magyarok hatékonyabban fognak dolgozni, magasabbak lesznek a fizetések is. Persze ehhez az is kell, hogy megszűnjön a versenyt jelentősen torzító uram-bátyám alapon kapott eu-állami pénzek, vagyontárgyak osztogatása. Egy idő után remélem elfogynak ezek, akkor majd az számít ki hogyan dolgozik.

élhetetlen 2016.06.01. 13:49:52

@Bal: „A politikának nem sok felelőssége van ebben. Magasabb béreket előírni nem lehet, feketemunkában, torzított piacokban csap vissza.”. Ez nem igaz. Felvázolok egy utópiát. Mondjuk, kevés a nővér, mert elmentek. Amúgy közhelyesen, mondjuk, ha a stadionok helyett az állam a közalkalmazottak bérére költ, és egy ápolónő háromszor annyit keres, mint egy Tesco pénztáros, és mondjuk, az állam finanszíroz egy fél éves, éves képzést, akkor lehet, hogy egy csomó pénztáros azt az utat választja. A Tesconál fogynak a pénztárosok, kényszerítés nélkül is emel. (Persze, olvastam olyan kommentet, hogy a béremelés az minden hónapban kiadás lenne, a stadion meg egyszeri kiadás. Persze, a fenntartása semmibe kerül. ). Kevés a szakmunkás. Kitalálták, hogy majd most sokat képeznek. De milyet? A csak az adott szakmához tartozó reáltárgyak oktatásával már szakmát sem lehet váltani, nemhogy esetleg továbbtanulni. Ha 14 évesen választ valaki szakmát, és nem jön be, az kaphat egy szakmunkás „érettségit”, de, ha utálja, az életben nem lesz jó szakember. (én is 14 éves fejjel választottam, de még 50 évvel ezelőtt, úgy hívták, hogy ipari technikum, és vettük a teljes gimis anyagot, pluszban a szaktárgyakat. Nem négy, hanem hét tantárgyból érettségiztünk kötelezően, de érettségi után mehettem volna akár bölcsésznek is, mert nem egy lebutított általános képzést kaptunk). Politikusaink soha nem „dolgoztak”, tehát fogalmuk sincs arról, hogy ha egy hidegburkolónak csak azt tanítják meg, hogy hogyan kell levágni, és leragasztani egy csempét, az még akkor is meghal tíz év múlva, ha a szakmában marad. Egy kőművesnek kutya keményen kéne tanítani az ábrázoló geometriát, és a statikát is, hogy, ha valami nem stimmel, akkor ne álljanak két napot, míg odaér az építész, stb. Ezekhez a dolgokhoz miért nincs köze a politikának? A politikának pont arról kéne szólni, hogy hogyan tovább, nem szakemberek bevonása nélkül tüzet oltani. Nincs elég szakmunkás? Majd lesz. Ja. Na, bocs.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.06.01. 13:57:08

@Float: Figyu vállalkozást nem kötelezö indítani. Ha nem tudja megfizetni a melósait és most mindegy miért akkor zárjon be. Egy melósnak teljesen mindegy, hogy leüt három embert az utcasarkon vagy kitermeli a pénzt.

Ha meg nem megy nem lesz ember. Ennyi.

pamut 2016.06.01. 14:04:27

@tengeres:
Rosszul számolsz.

Egy kis lángossütőbe pont elég egy ember. Én magam is vettem már többször is lángost olyan büféből ahol csak egy ember volt.

Ha tényleg nem árul mást csak lángost, akkor minek is kéne több ember? Ha kicsi a hely, el se fér kettő... Beszórja az alapanyagot a tésztakeverő gépbe, a kikevert tésztából kiszakít egy kis darabot, kis kerek lapossá formálja és bedobja az olajba kisülni. A kész lángost kiszedi, megszórja amivel kérik, átadja, pénzt elveszi, ha nem lopnak beüti a gépbe és ennyi.

Ez finoman szólva nem egy bonyolult meló.
250 nettó? :))) Azé ne essünk már át a túlsó végletbe se... Budapesti önkormányzati képviselők nem keresnek ennyit (már az alapbér). Diplomás kezdő tanár nem keres ennyit. Ez egy (5 perc alatt) betanított munka, ehhez még érettségi sem kell, ennél már tényleg csak az árokásás egyszerűbb.

Ha tényleg napi 12 órát akar nyitva lenni (vajon kell ennyit, megéri, reggel is van annyi forgalom hogy megérje?), akkor ez két emberes meló, egyik napi 8 órát, a másik napi 4 órát dolgozik, felváltva vagy valahogy beosztják.
Ami meló még van az az alapanyag beszerzése, könyvelés, pár apróság, de azt a tulaj megcsinálja heti 2-3 órában.

És most még alaposan felül is számoltam, mert pont itt ezen a blogon volt pár hónapja egy Ausztriában élő magyar, aki egy remek posztot írt a melójáról: van egy kis kihajtható oldalú furgonja, abban süt és onnan árul grillcsirkét. Még pár egyéb húst, öntetet hozzá, stb. Teljesen egyedül csinálja, a reggeli nyershús beszerzéstől az esti zárásig mindent. Nem 5 ember, nem kettő, hanem egy.

tengeres 2016.06.01. 14:16:22

@Payrollerwitch:
Félreértettél! Én nem azt mondtam, hogy így működnek a vállalkozások Mo-n! Pont, hogy nem!
Senki nincs bejelentve, lopott olcsó kétes minőségű szlovák áfázott lisztből gyártva....idényenként egy olajcserével... stb stb persze, tudom.
De itt azon megy a sírás, hogy a vállalkozók miatt van a kialakult helyzet, erre írtam, hogy nézzük meg tök legálisan, hogy kellene működni egy vállalkozásnak. Jó fizú az alkalmazottnak, szabadság stb stb Ja az meg nem jön ki! Na akkor mi legyen?
Emeljen árakat? Zárjon be és majd az állam ad neki munkanélkülit? Fizessen többet a dolgozónak, mint amit ki tudna fizetni? Vagy mi a megoldás?

Azt azért halkan megjegyzem, hogy ha legálisan csinálna mindent, akkor a 380 ezer, ami megmaradt, az még mindig nem a tulajdonosé, hanem a vállalkozásé. Ezt is kevesen tudják!
Azt még amíg hivatalosan kivenné kb lenne 170 ezer. Nyereségado (10 vagy 16%) + osztalék 25-30%. De teljesen mindegy mert tisztán egy kanyi fillére sem maradna, ezért hát a lovak közé csap és amit lehet feketén csinál....

Persze helyette megy a sika-mika, nincs blokk, nincs bejelentve az alkalmazott stb stb... mert így kijön... Anya, apa testvér mindenki ott dolgozik mert munkaügyi ellenőrzésnél gyorsan fürdőruha lesz rajtuk és csak épp itt strandolgatnak...
de nekünk magyaroknak így is jó! a lényeg, hogy csorogjon a könyökén a kölöknek az olaj... mindegy az hogy miből és hogy készül!

Amíg ezen nem változtatunk, teljesen reménytelen hogy bármi is változna....

Az írásod további részével teljesen egyetértek!

Float 2016.06.01. 14:16:42

@Mirjam2:
A női munkavállalókkal kapcsolatosan sajnos rosszak a tapasztalataim, ott már nem csak a járulék a probléma :/
Bár eerről nem szabad beszélni, mert az hátrányos megkülönböztetés.

Alapvetően ott a gond, hogy mondjuk egy gigamulti esetében tényleg nem oszt, nem szoroz, hogy egy ember mit kap, vagy milyen haszna van a munkájának. De amikor te elkezdesz egy saját céget, és felvennél valakit, hogy neked segítsen, akkor minden kifizetett percet megérzel, nem azért mert rossz ember vagy, vagy egy szemét vérkapitalista, hanem mert látod rajta, hogy nem azért dolgozik, amiért te hajtod a céget, játszik a te felelősségeddel, időddel, pénzeddel, és tisztelet a kivételnek, de ezzel a munkavállalói pozícióval nagyon sokan visszaélnek, mert kényelmes, még ha sokszor kevésbé jövedelmező is. Bármenniyre tiszteled is, mint embert...

tengeres 2016.06.01. 14:17:03

valahogy úgy érzem, hogy miután senki sem tudott működő legális modellt mondani, ami pénzügyileg is megáll. Nem kell az hogy balatoni lángosos legyen, legyen bármi más. Sokan leírták itt vállalkozók forintra pontosan, hogy milyen költségvetéssel működnek(vagy nem működnek), az az érzésem, hogy most értettem meg a post mondanivalóját:
Az alkalmazottakat becsülje meg a vállalkozó! Valahonnan fizessen nekik legálisan jobb fizetést mint a jelenlegi. Senkit nem érdekel, hogy honnan, de legyen jobb! Legyen szabi, 8 óra munka. És így boldog munkavállaló réteg lesz!
Megoldást senki sem akar és nem is hajlik rá, csak legyen!
hát ez nem fog menni...

tengeres 2016.06.01. 14:17:22

@Herr Géza:
teljesen egyetértünk!
25 éve elnézzük, hogy legálisan nem lehet kihozni egy vállalkozást. Nem baj! Kit érdekel!
Alkalmazott nyafog, hogy nincs szabi, feketén kap kevés pénzt. Vállalkozó nyafog, hogy kevés marad neki + ebben a formában bármikor a NAV is lecsaphat rá.. Mert a felelőség az övé!
Állam: valami adó mindig befolyik, hogy mit adok helyette.. hát...
Alkalmazott elmegy külföldre, vállalkozás úgyszintén.

és akkor? mitől és mi fog változni?

VT Man 2016.06.01. 14:17:33

@Jóska Pista:
"Anglia gazdag ország, Magyarország meg nem."

Ez a lenyeg! Sajnos nagy ugrasra akkor se lehet szamitani, ha mas kerulne kormanyra.
Javulas persze ettol meg lehet.

"Ha a magyarok hatékonyabban fognak dolgozni, magasabbak lesznek a fizetések is."

Ez viszont nem igaz, ha a dolgozora mondod. Sok helyen olvastam, hogy a magyar dolgozo termelekenysege kb. 60%-a a nyugatinak, ami nem jo, de nem is olyan rossz.

Na de a fizetese nem 60%-a. Ha ugy lenne, akkor a netto minimalber nem 63 ezer lenne, hanem 180 ezer.

Sajnos azonban amig az orszag nem eleg gazdag, addig hiaba.

Valoszinuleg kevesebb lopassal, offshore-al elerheto lenne egy kis javulas -- tegyul fel, 63 ezerrol mondjuk 80-90 ezer netto minimalber. Talan ha az adok is alacsonyabbak lennenek, ez persze aldozatokkal jar a szocialis kiadasoknal, akkor 100-110 ezer?
De ez meg mindig nem a nyugati 300 ezres minimalber.

Float 2016.06.01. 14:17:56

@Szelid sunmalac:
Én egyelőre ott tartok, hogy túl sok a meló egy embernek, de eddig csak olyan embert találtam, aki vagy lényegesen többet kér, mint amennyit én magam realizálok kockázatvállalással, meg minden bulival együtt, vagy csak kolonc, vagy egyenesen kihasznál. Max nem vállalok annyi melót, és a többit meg mindenki oldja meg maga, akár külföldön.

Amíg ilyen a munkavállalói mentalitás, ahogy azt te is prezentálod, addig ilyen melós nem kell. Nem vagyok egyiknek sem az anyja/apja, hogy mindenáron alkalmazni akarjak valakit.
FYI ha az angoloknál valaki ilyen arccal menne munkába, ott is hamar kiraknák a szűrét, pláne hogy ott inkább csak megtűrtnek számítunk.

VT Man 2016.06.01. 14:18:13

Meg egy dolog, hogy sajnos az, hogy a magyar piac kicsi, es csorok az emberek (bocs), azt is jelenti, hogy barmilyen vallalkozasnak nehezebb penzt csinalnia.

Ha angliaban 400 Forint egy fank, es vesznek napi 1000 darabot, mert olcso, az 400 000 Forint bevetel naponta.
Ha magyarorszagon 200 Forint a fank, de meg az is draga es emiatt keveset vesznek, mondjuk csak napi 200 darabot, az csak 40 000 Forint bevetel naponta.

Hiaba olcsobb az alapanyag, akkor is sokkal kevesebb marad.

Float 2016.06.01. 14:18:35

@flash.gordon:

Világos. Ha nem megy, bezár, és elmegy melósnak, és együtt köpködjük a többi vállalkozót, mert szemetek, esetleg külföldre szalad, és onnét köpköd. Csak akkor pl. nem lesz lángos, vagy nem 400 Ftért :)

Csak akkor egy olyan ember, aki meg sem próbálta, de még átszámolni sem, ne szakértse már meg azt, hogy miért nem fizetik meg úgy, ahogy azt megálmodta, miközben elküldi a francba azt, aki épkézláb piaci árat kér egy áruért/szolgáltatásért, hogy a saját embereit tudja fizetni. Bezárult a kör

élhetetlen 2016.06.01. 14:19:10

@tanato: Tudod, én is dolgoztam a Kádár rendszerben. Nem tudom, hogyan fogalmazzam meg. Csak dirib-darabok. Igen akkor is volt, aki lógott, volt, aki dolgozott, ez ember függő, ha nem korbáccsal állnak mögötted. Aki nem volt hajlandó dolgozni, az támasztotta a seprűnyelet a gyár udvarán, este bement a munkásszállóra, ha erre sem volt hajlandó, akkor KMK miatt börtön. Nem hiszem, hogy ez többe került az országnak, mint a most hatalmas apparátussal kezelt közmunka program, ahol ráadásul elég sok esetben kihasználják, megalázzák az embereket, és eredménye sincs sok. Nem voltak az utcán, szem előtt az otthontalanok. Más. „Ezért is bukták el a világversenyt a nyugati tőkés alapon működő cégek illetve országok ellenében.”. Mert most hasít az ország, nemzetközi szinten elismert termékeket terítünk csak. Meg az a pár cég, ami tényleg világhírű volt, most olyan emberek kezébe került, akiknek lövése sincs a termékről, nem is érdekli, csak a gyorsan kivehető haszon. Néhány száz ember gazdagszik. Most jó nekünk, nincs hamis biztonságérzet. Semmilyen sincs.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.06.01. 14:19:12

Kalandos maradás

Külhonba én el nem megyek!
Minek nekem a sok lóvé?!
Tök uncsik a jólét hegyek,
Itthon kaland minden hóvé-
-g!

Nem vonz már a henye Nyugat,
Oda el nem iramodok!
Kutya beszél, pénz meg ugat,
Az jó csak, mi unortodok-
-sz!

Trükkös adók pár naponta,
Ezektől élménypark e hely,
Létünk izgi hajóvonta,
S dalolgatunk uhnyem ehej-
-t!

Közmunkában vígan ások,
Könnyű megélhetés, haha!
Jók a nemmegszorítások,
Kajától nem puffad a ha-
-s!

Derék gyógyásztársadalom
Tova falcolt. Vajon hová?
S fájó felemen, az alon
Nem műt már, csak tályogková-
-cs.

Vasárnap a boltok zárva,
Betörnék s rám szólnak: Nono!
Két dolog van csupán tárva:
Templomok és stadiono-
-k.

Futballhuligánnak tőre
Jelzi, most ér véget a ma.
Nincsen pénzem temetőre,
Én földelem el magama-
-t.

Elit nem jön megsiratni,
Máshol hízik tokás feje.
Szemük előtt felirat, ni!:
Magyarország jobban teje-
-l!

„Végre egy Frady Endre vers, ami, ha eltekintünk attól, hogy milyen szörnyű, primitív, dilettáns és szellemi pestis-szerűen rettenetes, akkor majdhogynem tűrhető! Anyám szerint túl hosszú, pedig ő már az első versszak felénél belealudt. A téma telitalálat, csak kár, hogy pont a színvonalnak lett bumm a fejbe! Mindegy, én akkor sem disszidálok, ha csupán Frady Endre marad itthon az egyetlen költő, akit kritizálhatok! Itt megélnem s éhen halnom kell...” /Puzsér Róbert, kritikus hazafi/

„Felháborító ennek az USA-ból pénzelt liberálbolsevik bérrettegőnek a hazánk és népünk-nemzetünk jó hírét lejáratni vágyó üszkös rohadmányú vérgőze, amiben még a rímeket is csak hontalan fattyúbetűkkel képes megoldani és a levédiai darutollra tűzött árvalányhajas igazságot feláldozza a bűzhödt kozmopolita habsburg-finnugor csőcselékfilozófia oltárán! Mária országában csak lámpavas járhat az ilyen antiklerikális hőzöngőknek! Vendetta és ámen!” /Dr. Tömjén Szittya, gyulaturul és nemzeti oligarcha/

„Szívesen maradtam volna otthon, ha a kórházban lett volna elég fájdalomcsillapító a betegeimnek, ha a gyerekeimet járatni tudtam volna a nem létező állami óvoda helyett a magánóvodába, és ha itt Liverpoolban nem keresnék fele annyi munkával tízszer annyit, mint otthon. De ígérem, hogy hazamegyünk, amint otthon is meg lehet majd élni. Talán...” /Dr. Magyar Hunor, agysebész/

„Nem értem, mi ez a nyavalygás?! Én például sokkal jobban élek, mint nyóc éve! Ja, és a haveri köröm is.” /Panama Pál, kazánkovács és országgyűlési képviselő/

„Nálatok ilyen kalandos az élet? Jövök szétrúgni a tokás elit hízott fejét! Buli lesz!” /Chuck Norris/

„Gyere Chuck, gyere!” /nyolcmillió itthon ragadt magyar/

illusztrálva:
fradyendre.blogspot.hu/2015/02/kalandos-maradas.html

tengeres 2016.06.01. 14:19:16

@pamut:
jó napot! ezen sír itt mindenki, hogy kevés a fizu!
Akkor most már mondjátok már meg, hogy mennyit szeretnétek, ha kapna legálisan egy lángossütő?
De aztán ne az legyen, hogy de hát Ausztriában 1100 EUR a nettó ugyanezért!! és rohadt szemét a magyar vállalkozó, hogy nem ad ennyit, amikor szétkaszálja magát és nem becsüli meg a munkaerőt!
de mondom teljesen mindegy! ne lángosos legyen. bármi más! viszont minél inkább szakképzettebb terület, annál rosszabb a matek.

"Ha tényleg napi 12 órát akar nyitva lenni (vajon kell ennyit, megéri, reggel is van annyi forgalom hogy megérje?), akkor ez két emberes meló, egyik napi 8 órát, a másik napi 4 órát dolgozik, felváltva vagy valahogy beosztják.
Ami meló még van az az alapanyag beszerzése, könyvelés, pár apróság, de azt a tulaj megcsinálja heti 2-3 órában."

Azt vágod, hogy nem tud kiadni hétvégét törvényesen! és egyik sem mehet szabira nem betegedhet meg!
és akkor megint ott járunk, hogy a vállalkozó kihasználja a munkaerőt!
persze tudom: a valóságban köze nincs a működésnek ehhez. de akkor ne sírjon az alkalmazott se, ha ebben részt vesz! ő is vállalta

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.06.01. 14:23:37

@pamut:
Próbáltál már árkot ásni?
:)))))))))))))))))))))

Herr Géza 2016.06.01. 14:29:19

@pamut: Itt N.o.-ban is ismerek egy magyar lángosost. Ketten csinálják a boltot, de csak azért, mert palacsintát is árul. Köszönik jól megvannak, még élvezik is, amit csinálnak. Csakhogy itt az ilyen mikrovàllalkozások pont arról szólnak, hogy magad ura vagy, de neki sem lesz soha X6-os BMW-je, mert a:) felesleges luxus, b:) többet keres, de nem többszörösét, mint ha alkalmazott lenne. 30 éve csinálja mobil büfével, minden fix helyszínen sorba állnak a törzsvevöi már nyitáskor. Mert minöséget ad, és nem azzal akar még többet keresni, hogy egyre kisebb a lángos, vagy hogy a nutellás palacsintára nutellás üvegböl a fele annyiba kerülö akármilyen mogyorókrémet keni. És mindent beüt a pénztárgépbe, ha látja valaki, ha nem.

pamut 2016.06.01. 14:32:12

@tengeres: De ki tud adni hétvégét törvényesen, meg meg is betegedhetnek. egyik héten egyik dolgozik a másik héten a másik, illetve betegség esetén kölcsönöz beugró munkaerőt valami munkaerő-kölcsönzőből. A betegség mindig is része volt a munka világának és mindig is megoldották valahogy.

Nem hiszem el hogy egy jól működő, forgalmas lángosos a Balcsinál ne tudna 150 nettót kitermelni az ott dolgozónak. És tekintve hogy ezt azért egy félanalfabéta is meg tudja csinálni, ez azért korrekt pénz a magyar viszonyok között, de nem éhbér.
Ha mégsem termeli ki akkor rossz helyen van a bódé, vagy szar a lángos, vagy valamit rosszul csinálnak, de ez más eset, akkor csinálják jobban.

De nem csak a pénzéhes, embereiket kizsigerelő vállalkozók a hibásak (de ők főleg), hanem a túladóztató, bizonytalan, kiszámíthatatlan vállalkozás-ellenes gazdasági környezet is. Nem is érdemes túl sikeresen vinni egy boltot, mert úgy járhatnak mint a trafikosok hogy jön a fidesz és elszedi tőlük.

pamut 2016.06.01. 14:33:20

@diggerdriver: már úgy értettem: kézzel, ásóval :)))

pamut 2016.06.01. 14:39:59

@Herr Géza:
"Ketten csinálják a boltot, de csak azért, mert palacsintát is árul. Köszönik jól megvannak, még élvezik is, amit csinálnak."
Ne, ez az, ez így tök rendben is van.

"de neki sem lesz soha X6-os BMW-je"
Már elnézést, de szerintem az olyan melón amihez még érettségi sem kell, ne kérjük számon hogy nem termel ki luxusautót.
Mondjuk én se vennék ha lenne rá pénzem, mert minek... nem értem mi az a nagy BMW-zés :)

"többet keres, de nem többszörösét, mint ha alkalmazott lenne. 30 éve csinálja mobil büfével, minden fix helyszínen sorba állnak a törzsvevöi már nyitáskor."
Na igen, így kell ezt :)

Herr Géza 2016.06.01. 14:41:14

@tengeres: Te folyamatosan azt próbálod bizonygatni, hogy minden vállalkozó élböl megszívja, ha nem zsigereli ki csóró alkalmazottjait. Tudjuk, a magyar gazdaság nem vállalkozóbarát. De akkor talán nem kéne OV-t simogatni tömegesen pl. Dunaújvárosban, amikor az önkorm. választások elött jól idözítetten hirtelen toronyórát lánccal ígér a "bünös városnak". Mit is tettek ök a kkv fejlesztéséért? Minden kérdésre az a válasz, hogy de bezzeg a szocik. De ez kit érdekel már x év után, amikor elvileg azért lettek megválasztva, hogy majd ök....

élhetetlen 2016.06.01. 15:08:06

@tableno: Bocs, csak egyetértés, ennyi komment között már nem botlasz bele. Ezt írtam Ödenburger [Hu/At]-nak: Jó, amit írsz, de pont emiatt vagyunk bajban. „A milliókat kereső közgazdászok és menedzserek pont azért vannak, hogy kitalálják, hogyan lehet minél olcsóbban termelni és azt minél drágábban, minél nagyobb haszonnal eladni”. Csak Mo. vezető közgazdászának annyira telik, hogy az olcsóbban megvett devizát eladja drágábban, és ő mennyit keresett. Vagy mekkora siker, viszik az ingyen hitelt. Vagy mennyi bevételünk lett a letelepedési kötvényekből. „És semmiképpen nem az alacsonyan képzett vagy képzetlen munkaerő Kánaánja fog eljönni.”. Ehhez képest nálunk most fogják bevezetni a lebutított szakmunkásképzést, ahonnét sem előre, sem oldalra nincs kilépés. „Közmunkásokat lehet majd bérelni az államtól”. Ezt már elintézték, kinek jó, ahelyett hogy androgógusok foglalkoznának a hátrányos helyzetű felnőttekkel (ne napocskát rajzoltassanak). Egy év alatt a legtöbb analfabétát meg lehet tanítani írni, olvasni, értelmezni. A következő évben meg valamire. Látsz erre szándékot? Mi vár ránk? Igen, nagy baj lesz.

Float 2016.06.01. 15:08:06

@Herr Géza:
Persze lehet a fonákjáról nézni a dolgot, de arról beszél(ünk), hogy nem szívatásból fizet annyit a vállalkozó általában, hanem egyszerűen erre futja. Vagy nem alkalmaz senkit, de nem azért mert egy szemét állat, bár ehhez kéne egy kis belátás.

Egyébként nekem egyfolytában az jár az eszemben, hogy amikor kimegy az ember oda, ahol a kerítés is kolbászból van, valamiért egyből visszavesz, ledobja az itt demonstrált mentalitást, és meghunyászkodva tanul és nyel ezerrel. És bevállal olyan melókat, amik itthon büdösek, olyan műszakokban, hogy belegebed családostul, de örül, mert forintba átszámolva soknak érződik.

desw 2016.06.01. 15:08:06

Elég egyszerű matek ez!

Angliában (és máshol is a "haldokló" Nyugaton) azért kereshet jobban egy kevésbé képzett dolgozó is (sofőr, szobafestő, fodrász, eladó, ...), mert van egy normális középréteg (diplomás réteg, IT, orvos, vezető beosztású, ...), akik jól keresnek. Azért kereshet Szergej ~7 fontot óránként takarítással, mert sokan vannak, akik ennek a többszörösét keresik, így van piacképes kereslet Szergej munkájára/ szolgáltatására.

Persze, legyen több a magyar dolgozók fizetése csak akkor ki tudja majd kifizetni az általuk nyújtott szolgáltatásokat? Ja, kb senki, mert Magyarországon nagyon vékony a középréteg, mert sok az adó és járulék, idióta bürokrácia mérgezi azt az amúgy is kevés vállalkozni képes és hajlandó embert, kivándorlás, ...

Miért sok az adó Magyarországon? Mert sok a here! Rossz az aktív / inaktív arány. Megoldás?? Orbán monnyon le!! Ja, ettől ugyan még nem lesz kevesebb nyugdíjas, vagy kevesebb állami seggmeresztő, vagy kevesebb adócsaló, és nem lesz több ész sem magasabb hozzáadott értékű meló végzéséhez.

Piettro85 2016.06.01. 15:08:06

Remek írás, tetszik a stílus, 1-2 komment már nem annyira,de mindenkivel kicsit egyet tudok érteni! De lényegében fejétől büdös a hal az országban,ez pedig 300+ ember hibája.Azért nem igaz,hogy az "okosabbja" megy ki a "szemét" meg itt marad, szerintem az arány fele-fele,ugyan annyi semmire kellő megy ki,mint amennyi hozzáértő,csak egyik mosogatni,a másik tanult szakmában elhelyezkedni. Nem mindenki azért,mert itthon nem tud megélni,hanem mert elégedetlen/tékozló!

Ismerősi körben, családban is vannak akik elhagyták szülőföldjüket a "jobb élet reményében",pedig állítom ezeknek az embereknek a fele tisztességben meg tudott volna élni Mo.-n..

Vállalkozó témához annyit, hogy multinál dolgoztam, 1 évig bírtam,hogy gyakorlatilag a suttyó,magukat felnyalt emberek megfelelő végzettség nélkül bicskanyitogató stílusban verték az asztalt munkát követelve,plusz állandó vita a bérekkel, persze eljöttem, láttam rajtuk a "találunk mást a helyedre" dolgot,csak az volt a probléma szaktudásban a környékemen nem voltak a munkatársak,így azóta is gyakran hívtak vissza minket "alvállalkozónak".
Itt lassacskán 5. éve vagyok,egy mikrovállalkozásban , persze minden a szokásos.. 1 főnök de legalább értékeli amit tudok, rosszabbul nem keresek mint a másik helyen,viszont semmi fejlesztés,semmi jutalom, semmi ráfordítás a cégre /tanulmányokba/gépekre,munkaruha,túlóra pénz, benzin a kocsiba ha menni kell valahova,csak késve,vagy egyáltalán nem,amit tud: viszi azt amit megtermelek neki

Sokkal előrébb nem leszek amíg maradok, a fizu a szinten tartáshoz elég, előre lépni 1ről a kettőre nem elég, főnökéknek közben autók (nem új és nem BMW),külföldi nyaralás a családdal, pénzt elb*szni minden hobbyra,ötletre (milliós tételek) közben,de hogy ki keresi meg neki cseppet sem érdekli.

Belátással lennék felé, ha nem a fogához verné a garast, ha rólunk lenne szó,de sajnos igaz,hogy a saját sz**át megenné, ha pénzről van szó, pedig a mutatott ábra is remekül vázolja,hogy nem lenne rá szüksége,nem állítom hogy minden vállalkozó ilyen,de ha az ember csak a rossz példát látja...

2016.06.01. 15:08:06

@tengeres: A dolog nyilván nagyon összetett. A cikk írójának tökéletesen igaza van abban, amit a vállalkozókról ír. Legalábbis nagy részük tekintetében. Nem menti fel őket az, hogy az összes volt és a jelenlegi kormány is, enyhén szólva, gáz. Magyarán: Értem én, hogy rohadt sok adót kell fizetni, és hogy az állam lehúzza a vállalkozókat ezerrel. Ez a kormány sara, ezer szempontból hibás, megfojtja a vállalkozásokat, ösztönzi a feketegazdaságot, stb stb mindenki tudja. De ettől még nem lesz szimpatikus a vállalkozók többsége, akik képtelenek emberi módon bánni az alkalmazottaikkal, akik az adókra hivatkozva három üveggolyó értékét fizetik bérként miközben maguknak kacsalábon forgó palotákat építenek és mittomén milyen drága járgányokkal mászkálnak, és hadd ne soroljam. Na most nyilván nem mindenért ők a hibásak, de azért gondolom egyértelmű, hogy a béreknek milyen alapvető jelentősége van az egész ország gazdasága szempontjából.
---
Az a vicces, hogy minél többet írok most, annál jobban örülök, hogy nem Magyarországról írom.

tengeres 2016.06.01. 15:08:06

@Herr Géza:
nem! én azt mondom, hogy legálisan nem jön ki!
valahol seftelni fog! vagy a beszerzésen vagy a munkaerőn vagy mindkettőn.
mivel egy valamire való magyar vállalkozó már 20 éve adja veszi a számlákat, ezért már ezen nem tud hova optimalizálni..
ha ezt így elfogadjuk normális működésnek, akkor hurrá tapsoljunk tovább, maradjon minden a régi formában. ha meg nem akkor változtatni kellene rajta, de ezen maga a vállalkozó vajmi keveset tud, ha nem változik a szabályozás körülötte...
megkérdezhetem:
ezek szerint te is szarrá kerested magad itthon vállalkozóként, akkor minek mentél el külföldre? az tuti nem lehet jobb? nem?
itthon x5 bmw, napi 2 óra melóval gondolom, mert hát ilyenek a magyar vállalkozók, ahogy itt mondják! ott kint még ennyit sem kell dolgozni?

élhetetlen 2016.06.01. 15:08:07

@Ödenburger [Hu/At]: Jó amit írsz, de pont emiatt vagyunk bajban. „A milliókat kereső közgazdászok és menedzserek pont azért vannak, hogy kitalálják, hogyan lehet minél olcsóbban termelni és azt minél drágábban, minél nagyobb haszonnal eladni”. Csak Mo. vezető közgazdászának annyira telik, hogy az olcsóbban megvett devizát eladja drágábban, és ő mennyit keresett. Vagy mekkora siker, viszik az ingyen hitelt. Vagy mennyi bevételünk lett a letelepedési kötvényekből. „És semmiképpen nem az alacsonyan képzett vagy képzetlen munkaerő Kánaánja fog eljönni.”. Ehhez képest nálunk most fogják bevezetni a lebutított szakmunkásképzést, ahonnét sem előre, sem oldalra nincs kilépés. „Közmunkásokat lehet majd bérelni az államtól”. Ezt már elintézték, kinek jó, ahelyett hogy androgógusok foglalkoznának a hátrányos helyzetű felnőttekkel (ne napocskát rajzoltassanak). Egy év alatt a legtöbb analfabétát meg lehet tanítani írni, olvasni, értelmezni. A következő évben meg valamire. Látsz erre szándékot? Mi vár ránk? Igen, nagy baj lesz.

Float 2016.06.01. 15:08:07

@Herr Géza:
Egy angliai (helyi lakos) ismerősöm épp arról panaszkodott, hogy a fűtésrendszerét olyanok tervezték, és építették meg, akik kontárok, és a dátumot is kiszámlázták neki, és most ott áll félig fűtés és pénz nélkül. Mindenhol vannak ilyenek.

2016.06.01. 15:08:07

@adamskij: Nem, nem volt célom felmenteni őket, bocsánat ha így jött át, nem fogalmaztam egyértelműen. De! Volt már jobboldali kormány, baloldali kormány, hát az emberek most a lábukkal szavaznak: otthagyják az egészet a francba.

Scorpion82 2016.06.01. 15:08:35

Ha a posztolónak ez elégtétel, akkor csak sajnálni tudom. De nem az ő személye a fontos itt, hanem a szellemiség, a hozzáállás, amit megjelenít.
Egy a sok közül, aki a jobb fizetésért, a nagyobb megbecsülésért elment külföldre. Azt kell, hogy mondjam, ez nem teljesítmény, erre nincs miért büszkének lenni. Lépett egyet, nehézségeket vállalt...a saját jólétéért. Ez objetkíve se nem jó, se nem rossz, hanem egy érthető, logikus lépés.
Büszkének lenni, elégtételt érezni annak van erkölcsi alapja, aki saját maga tett valamit azért, hogy ez a helyzet ittthon pozitív irányba megváltozzon.
Ja, hogy nem az ő dolga volt, nem volt rá ideje, kevés volt a pénz, dolgozni kellett, család volt, meg "hánehogymá'?
Noskérem, bizony de, az ő dolga IS lett volna. Pénz, idő pedig a leggazdagabbakat kivéve senkinek nincs elég, ilyen alapon hagyjuk magunkat marhavagonba rakni, mert nem érünk rá lázadni ellene.
Az a baromi nagy helyzet, amivel senki nem akar szembenézni, hogy ebben az országban 25 éve mindenkinek csak a szája jár, de ha tettekre kerül a sor, az egyetlen dolog, amire képesek, hogy arrébb mennek egy országgal, bele a készbe.
Abba a készbe, amit ott is felépítettek valakik, és nem a klingonok, vagy a romulánok, hanem az ott élők. Egy olyan társadalom, ami ellensúlya, és ellenőrzője tud lenni a sajátmegválasztott vezetőinek, nem pedig aktív, vagy passzív kiszolgálója, némi hőbörgéssel fűszerezve. (persze ott se mindig és teljesen, de az arányok azért másak)

pamut 2016.06.01. 15:09:57

Khm...

index.hu/gazdasag/2016/06/01/minimalberben_is_elhuzott_mellettunk_a_regio/

"Régiós összehasonlításban a válság óta Magyarországon nőtt a legkisebb mértékben a reálértéken számolt nettó minimálbér. Ma a minimálbérből élők csupán 7 százalékkal keresnek többet, mint 2008-ban, ha az infláció hatását is figyelembe vesszük"

"Romániában 60 százalék."

"A Policy Agenda szerint ha az árfolyamok és az adórendszerek esetleges változásával nem számolunk, és csak az elmúlt évek bruttó növekedési átlagát nézzük, akkor nagyjából
öt év múlva a román nettó minimálbér meg fogja előzi a magyarországit."

Bal 2016.06.01. 15:46:40

@pamut: felsültem, mert szerinted mindenki hazudik, aki nem pontosan a te mondókád fújja? ;)

Felfogtad egyáltalán, hogy a béremelésre azért hivatkoztam, hogy demonstráljam a kivándorlás valóban mérhető hatását? Nem Pártunk és kormányunk dicséretét akarom zengeni? Vagy leszáll az agyadra egy vörös köd, ha látsz egy pozitív előjelű számot otthonról?

Payrollerwitch 2016.06.01. 15:46:45

@tengeres:
Anno a 90-es években, jó páran csináltak áfa "bulikat", és ezzel megalapozták a jövőjüket, aztán vállalkozni kezdtek. Jelentős hányaduk a diggerdriver által megírt mentalitású ember, hogy finoman fogalmazzak és ők alkotják ma itthon a vállalkozói réteg nagy részét. A többieket kényszervállalkozókat, vagy kevés, lelkes, becsületes, tényleg vállalkozni akarót most hagyjuk. Ez a réteg az elmúlt huszonpár évben egyszer sem mondta, hogy baj lesz, ha csak létrehozzuk a kamarákat és nem adunk semmit, baj lesz, ha mindenkit minimálbérre jelentünk be, ha nincsenek normális szakszervezetek stb. Azt se, hogy gyerekek állj, ha 400 ft-os lángosból 100 ft az alapanyag, 100 ft a munkabér, 100 ft a rezsi és 100 ft az adó, akkor nem éri meg, hanem inkább adták 350-ért, hogy a szomszéd lángosos tönkremenjen.
A nép pedig, ne legyen senkinek illúziója, összességében buta és megfélemlíthető. Többé-kevésbé emlékeznek a szüleiktől hallott, ezer éve nem érvényes törvényekre, jogokra (kötelességekre viszont még annyira se), és százból egy az, akinek valós ismeretei vannak. Az, hogy ez minek köszönhető, hagyjuk, két-három posztot lehetne írni róla. Agyalhatunk rajta, hogy miért nem állnak ki magukért, de inkább el kellene fogadni, hogy nem fognak.
És a köztudatban az áfázós, ügyeskedős emberek élnek, mint vállalkozók. Hiába írják itt többen is, hogy ők nem így csinálták, és milyen nehéz, és sok az adóteher. Igen, tudjuk. De a mai helyzet valaminek a következménye, egy generáció 25-30 év harácsolásáé. És még mindig ők vannak javarészt hatalmon, a gyerekeik tőlük tanultak meg "vállalkozni", szóval nem fűzök nagy reményeket a változáshoz.

tengeres 2016.06.01. 15:46:45

@pamut:
szombat 12 óra, vasárnap 12 óra. két dolgozóval. 8 óránál senki ne dolgozzon többet. és ez nem feltétlen 12 óra nyitvatartást jelent. nekem ez így 24 óra.
ezt hogy osztod be, ha a dolgozónak kötelezően minden héten egyik hétvégi napot ki kell adni? nekem akkor is hiányzik még 8 óra munka, mert összesen csak 16-t dolgozhatnak.
akkor mégiscsak kell egy harmadik? mesélj már 2 8 órás melós, hogy fog 24-t dolgozni? te már fejben szemét vállalkozó vagy!!! 12 óráztatnád mi? :-))
és akkor már egyből 3 embernél járunk, akik még mindig nem mehetnek szabira, betegállományba... és még mindig azt mondod, nekik, hogy Jóska, akkor itt mindent te csinálsz, hajrá!
lehet ezen vitatkozni, de ha puszta számok összeadását kivonást nem vagyunk hajlandóak elfogadni, akkor komolytalan lesz a mondanivalód!
persze, hogy jelenleg is működnek vállalkozások, de nem ebben a formában! lopunk/csalunk vállalkozó/alkalmazott együtt ez a szép magyar valóság...

150 nettó: hát az 300 járulékokkal együtt. Az 750 lángos. Adjál már hozzá másfél hét rosszidőt. És akkor még mindig nem adózott a vállalkozó, semmi költséget nem fizetett és még nyeresége sincs.... kitermelhetetlen...

élhetetlen 2016.06.01. 15:46:45

@diggerdriver: Valószínű, hogy tengeresnek nem arra a hozzászólására válaszoltál, amit én olvastam. „Nagyon jó üzlet csak biztos már megunták akik szétkaszálták magukat :-))) egyébként miért lenne eladó?”. Fix helyre járok le Balatonra, a lángosos is fix, úgyhogy néha már beszélgetünk is. Nem zártak be, és az első részben vagy minden más kaja is. Családi vállalkozás. Tavaly, még szar idő volt, a lángosos srác mondja, hogy már többen mentek a vízbe. Jó, akkor majd megnézem, és megkérdeztem, hogy zárás után szoktak-e fürödni. Nem, egész nap itt állok a 40 + fokban, nem lehet, ha meg hazamegyek, akkor lefekszem aludni. Mondja ezt a vállalkozó család tagja. Aki belevág, az is rájön, hogy nem tudja három hónap alatt kigazdálkodni a bérleti díjat, a munkavállaló bérét, stb. Akinek megy, az a főút mellett levő, egész évben nyitva tartó étterem, de ebben, csak az épületben benne van negyven év, és ötven millió minimum. Az emeleten lakik, és a gyerekei is pincérek, ő főz, és jól. Ő már megengedheti magának, hogy adjon a jó hírére, és rendesen megéljen. A többi az, aki 30 ezres tőkére kap 100 milliós kamatmentes hitelt, és ugyanennyi vissza nem térítendő támogatást, de ezt ne nevezzük már vállalkozásnak. Ez Magyarország. Ezen nem segít, ha a munkaerő hiány miatt pár cég emel, aki megengedheti magának. Egy előző megjegyzésed valami olyan volt, hogy dobtunk egy kavicsot az állóvízbe. Hát, kb. ennyi.

tengeres 2016.06.01. 15:46:45

@randomnotexists:
minek mentél el? itthon vállalkoztál volna és simán kacsalábon járó járgánnyal autóznál 0 melóval. ilyen egyszerű.
persze a dolgozóidat nagyon megbecsülted volna és normális bejelentetted volna átlagosnál jobb fizetésre!
hát hajrá! azt hiszem az egyszerűbb utat választottad te is :-)

élhetetlen 2016.06.01. 15:46:45

@Nzoltan: Csak hozzáfűzném, hogy egy „eladott” cégtől mentem nyugdíjba, és előtte 630 eft volt a bruttóm. Pluszban ez a szar külföldi cég kb. öt év alatt megoldotta, hogy megszűnjön a tizenéves várólista egy vonalas telefonra. És, tudod, én leszarom, hogy a multi viszi ki az országból a hasznot, vagy a CBA tulajdonosa. És ne gyere a multiknak adott adókedvezményekkel, mert akkor azt mondom, hogy Andy Vajna!

tengeres 2016.06.01. 15:46:45

@desw:
erről beszélek én is, tökéletesen igazad van! a kör azt hiszem bezárult!

Szelid sunmalac 2016.06.01. 15:46:45

@Float: Es nem talalod furcsanak ,hogy ezek a szutyok munkavallalok kint megiscsak egeszen jol boldoglnak, csak az olyan igenyes, nagytudasu magyar vallalkozonanem kellenek, mint te? Gondolom, mert Mo. mar annyira lehagyta fejlodesben es tudasban azt a hanyatlo nyugatot...muhhahahaha

tengeres 2016.06.01. 15:46:49

@Scorpion82:
belőled lenne 2M darab a választásoknál! :-)

Bal 2016.06.01. 15:57:33

@pamut: szóval ha negatívak, akkor már egész jók neked is a ksh számai ;) Csodálom, hogy tudsz járni ilyen röhejes méretű szemellenzővel.

Szelid sunmalac 2016.06.01. 16:13:11

@Float: Es gondolom megint sjaat tapasztalatbol szurted le, hogy aki otthon IT-s vezeto volt, az itt msoogato...rendben, helyben vagyunk.

élhetetlen 2016.06.01. 16:13:11

@Herr Géza: Na, itt már a vakvilágba beszélünk. „az nem egy atomfizikusi tevékenység...”. Nem, de kemény munka 40 valahány fokban, az olajgőzben állni, ha kibírsz egy négy órás műszakot, akkor szövegelj. Szerintem kiájulnál, csak a szád jár. Mondom ezt úgy, hogy soha nem csináltam, de látom, mert én nem csak nézek. „emlékeim szerint a 12 órás nyitvatartás sem jellemzö”, de ahhoz, hogy tíz órakor ki tudjál sütni egy lángost, reggel ötkor le kell dagasztanod, mert meg kell kelnie, de neked erről fogalmad sincs, a bérleti díjról, a liszt áráról, az olaj áráról, a gáz áráról sem, a lángos szinte ingyen van. Igazad van, kell a Nemzeti Lángosgyár, besorolt közmunkásokkal, (ők nem baj, ha kidőlnek, vagy kórházba kerülnek térdig megégve, mint annál a bizonyos zöldséggyomlálásnál), és, ha még így is veszteséges, akkor kisegítjük az adónkból, mint a rezsicsökkentés után nem működőképes önkormányzati távfűtőket. Előre a …. úton.

Szelid sunmalac 2016.06.01. 16:13:11

@Scorpion82: Jajj ne! Nem kell a demagog paszi-agressziv szarsag! Mindjart megszolal a lelkiismeretem es zokova megyek haza, hogy a tarsadalomert es a polgarokert vert es verejteket hullajtva dogolhessek ee, de legalabb a megbecsulesed kivivva!

Vagy csak kirohoglek...

tengeres 2016.06.01. 16:13:11

@élhetetlen:
és egész biztos vagyok benne, hogy a családtagok is be vannak jelentve 350 bruttóra, hogy 170 nettó kijöjjön :-))))))))))))))))
kérd el tőle legközelebb a jelenléti ívet. biztos csak 8 órát dolgozik. a többit meg csak mert szeret ott lenni :-))

Float 2016.06.01. 16:13:11

@Szelid sunmalac:
Baromira el vagy tévedve.
Egyrészt nem szutykoztam le senkit, ha kicsit visszapörgeted a sok hasznos kommentet, talán feltűnik, hogy én is jártam hasonló cipőben. Másrészt nem arról beszéltem, hogy nem kellenek, hanem arról, hogy ilyen fizetésekre telik, ami viszont nyilván büdös a büszke munkavállalónak. Bár az már régen rossz, ha el kell magyarázni, hogy mit írtam pár sorral arrébb... lehet h inkább ez a baj.

Én csak bátorítani tudok minden elégedetlent, hogy menjen nyugodtan az angolokhoz, amíg lehet, bár szociálisan ők érzéketlenebbek a tapasztalataim szerint, pláne hogy most Cameron a bevándorlók szociális juttatásainak visszavágásával kampányol. Hajrá

Ismerek nem egy "boldoguló" családot kint. Az egyik kedvencem az a két szülő, akik felsőfokú végzettséggel, saját egyéni vállalkozásból mentek ki a tutiba mosogatni, futárkodni, meg pizzát szállítani, a két gyereket meg csak külön fizetett iskolai ügyeletben hagyva tudják megoldani, laknak egy tetőtéri albérletben, aminek egy szobáját sutyiban rbnb kiadják, hogy sikerüljön havi 2000 fölé tornázni a pénzüket.

Arra emlékeztet ez, mint amikor megnyílt a világ és mindenki a mariahilferen ette mekis burgert a nyugati feeling kedvéért.

2016.06.01. 16:23:51

@tengeres: Nem tudom, nekem nem ez jott le a posztbol illetve sosem gondoltam hogy nagy uzlet lenne Balatonon vendeglatozni, de lehet hogy felreertettem valamit. Ha en vallalkoznek Mo.on (nem tervezem) akkor olyan termekre / szolgaltatasra probalnek specializalodni ahol sokkal kisebb az anyagkoltseg es nagyobb a hozzaadott ertek.

tableno 2016.06.01. 16:26:20

@Float: Érdekes, én csak olyan kivándorolt diplomásokat ismerek, akik külföldön is a saját eredeti szakmájukban dolgoznak (mérnök, közgazdász, tanár, iparművész, stb.). De biztosan én mozgok rossz körökben.

Herr Géza 2016.06.01. 16:35:46

@tengeres: Hát nem nyert...Én itt voltam vállalkozó (nem egyedül) és magyarokkal dolgoztunk az építöiparban. Nekem ott lett elegem, amikor már a nejem fizujából tankoltam a céges autót (ami sosem BMW és tsai. volt). A melóst az utolsó centig kifizettük, majd a maradékot elosztottuk (volna). És bizony, még a jobb idökben is volt nem egy olyan hónap, amikor nekünk kevesebb maradt, mint a jobb melósoknak. De azt mondtuk lesz ez még pozitívabb is. Aztán, amikor egy nagy melón a sztármelósaink "jó lesz az úgy is, majd a sziló eltakarja" mentalitása miatt a megbízó nem fizetett ki egy durva összeget, azt kellett mondanom a fiúknak, hogy ezt a pénzt nem tudjuk lenyelni, mert nincs miböl, és nekik is hozzá kell járulniuk a veszteséghez, akkor kitört a forradalom, rámzárták az iroda ajtaját belülröl, kitették a konyhakést az asztalra, hogy addig innen el nem megyek, míg nem kapják meg a teljes fizetésüket, mert az nekik "jár". Ezt kaptam azok után, hogy szabadidömben is orvoshoz kísérgettem öket, szombat éjszakánként rendszeresen a rendörségre kellett értük mennem, mert piásan randalíroztak, loptak, csaltak, stb. És az állítólagos perfekt német tudásuk csak a "zwei Bier schnell" mondatig terjedt.
Hidd el, rendesen ismerem a fasz mindkét végét.

2016.06.01. 16:42:15

@tengeres: Ezt tenyleg nem tudtam. Mindig is azt gondoltam hogy a 3 ev szulesi szabadsag messze tulzas, minden, altalam ismert orszagban sokkal kevesebbet adnak es megis szuletnek ott is gyerekek, sokszor tobb is mint Mo.on.

Herr Géza 2016.06.01. 16:45:18

@élhetetlen: Te szimplán nem érted mit beszélek.
Egyébként sokkal ganéjabb helyen is dolgoztam ifjú koromban, mint egy lángossütö. És überelni is tudok, ugyanis pontosan tudom hogy készül a lángos és mibe kerül, mert magam is sütöttem már, nem egyszer, sem kétszer.

Float 2016.06.01. 16:48:03

@Szelid sunmalac:
Ezt inkább ne erőltesd, mert láthatóan nem megy. Itthon nem tudtad megoldani, kimentél, örülsz, mindenki jól járt.

tengeres 2016.06.01. 16:48:03

@élhetetlen:
egyetértek veled! pedig engem már a szerencsétlen Digger kínjában fukszos merdzsos vállalkozónak hívott, mert kifogyott az érveiből :-) én is azt mondom, hogy egy ilyen melóra hosszú távon 125 nettó... hát csinálja akinek két anyja van! ha másik oldalt nézem, akkor meg nem ér többet ez a munka. Főleg, ha azt számolom, hogy aki ilyenbe vág és 125-t ad egy alkalmazottnak és mint levezettük kb a tulajjal együtt 5 ember viszi el. Hát én tulajdonsoként azért szeretnék 400-500 keresni nettóban minimum, amúgy minek csinálnám? 200 nettóért? Jól kapaszkodjunk meg: ilyen szemét kizsákmányolásnál már megint 1.8M bérköltségnél járunk!!! képlet: 2x(4x125+400) ez akkor se jön ki a ha balaton vízéből süt lángost liszt nélkül...a sót meg lopja a közértben...

élhetetlen 2016.06.01. 16:48:03

@pamut: Hú, ez szép volt. „Én magam is vettem már többször is lángost olyan büféből ahol csak egy ember volt.”. „Beszórja az alapanyagot a tésztakeverő gépbe, a kikevert tésztából kiszakít egy kis darabot, kis kerek lapossá formálja és bedobja az olajba kisülni.”. Hát, ez biztosan neked való. Kb. így készülhet a pita, ahhoz még olaj sem kell, de nem a lángos. Tudod, miután kiveszik a tésztát, és gömböccé formálják, utána kelesztik, hogy lángos legyen belőle. Lehet egyedül, ha felkel ötkor, és előkészíti a napi adagot, de akkor az utolsók esetleg túlkelnek, de ez, amit te írsz, ez nem lángossütés. „Ez egy (5 perc alatt) betanított munka, ehhez még érettségi sem kell, ennél már tényleg csak az árokásás egyszerűbb.”. Azért próbáld ki az árokásást 30 fokban tűző napon, de ez neked nyilván egyszerű, mert soha nem próbáltad. „Teljesen egyedül csinálja, a reggeli nyershús beszerzéstől az esti zárásig mindent. Nem 5 ember, nem kettő, hanem egy.” . Megveszi a bontott csirkét, és felhúzza a nyársra, a rajta levő toll meg leég, a tok benn marad, jó az neked. Az osztráknak meg nem számít, úgyis lehúzza a bőrét, mert az egészségtelen. Tényleg lehet valamit olcsón is, vagy jól is csinálni. Éljen az igénytelenség.

Szelid sunmalac 2016.06.01. 16:48:03

@Float: Igen-igen...en is hallok ilyen torteneteket. Erdekes modon mindig Mo.-rol...Mikozben HEYLBEN, a TAPASZTALAT megint mast mutat. Nem fura?

tengeres 2016.06.01. 16:48:03

@Mirjam2:
egyáltalán nem nagy üzlet a balatoni vendéglátózás, csak ha szétcsalod magad mindenben....
hozzáadott értékkel egy baj van: az általában szolgáltatás, ott meg emberi erőforrás kell és magasabban képzett, tehát nagyobb fizu+nagyobb adó. Amíg egyedül csinálod és katázol, lehet, de ne adj másoknak munkát.
kb 800-900 ezret kellene előállítani az alkalmazottnak, hogy emberhez méltó fizetést adj neki! hát ahhoz azért kell ötlet!

Float 2016.06.01. 16:48:03

@tableno: Örülök. Nem ez a gond, bármi lehetséges. Ha találékony az ember, bármikor újra tudja kezdeni az életét külföldön a nulláról. (Sőt nekem olyan ismerőseim is vannak, akik Manchesterből angolként költöztek ide, bár ez sokaknak bizonyára elképzelhetetlen)

Nekem csak az bántja a szememet, amikor ki van nyilatkozva, hogy itthon úgy en bloc minden vállalkozó egy szemét állat, mert nem fizet annyit, amennyit megálmodott a jómunkásember.

Golf2 2016.06.01. 16:49:20

@Herr Géza: Szép gyerekek lehettek...Honnan valósiak voltak?

tableno 2016.06.01. 16:53:43

@Float: nekem meg az, amikor ki van nyilatkozva, hogy minden kivándorló éhbérért, a képesítésénél jóval alacsonyabb pozícióban gürizik kint, miközben vetíti hazafelé, hogy milyen kurva jó neki...

desw 2016.06.01. 17:03:32

@Mirjam2:

"Ezt tenyleg nem tudtam. Mindig is azt gondoltam hogy a 3 ev szulesi szabadsag messze tulzas, minden, altalam ismert orszagban sokkal kevesebbet adnak es megis szuletnek ott is gyerekek, sokszor tobb is mint Mo.on. "

Egyrészt így lehet szépítgetni a statisztikákat, mert az otthon dekkoló kismama nem munkanélküli papíron.

Másrészt gyönyörű példája az állam túlterjeszkedésének. Romantikus védeni a kismamákat, csak pontosan ellenkező hatása van. Ki a fene akar alkalmazni egy szülő korban lévő nőt ilyen terhekkel?

élhetetlen 2016.06.01. 17:03:42

@tengeres: B+! Legalább vágj be egy darab szöveget, mert négyszázakárhány komment között nem találom meg, mire írtál. Csak sejtem, a családi vállakozásról, csak nem tudom, hogy a lángososról-e. Ha igen, akkor csak annyi, ha annyira lenne bejelentve, mint amennyit egy munkavállalónak fizetni illenék, akkor már bezártak volna. Így gürizik magáért, és megspórol valamennyit a stadionokra költött adóból.

desw 2016.06.01. 17:04:02

@tableno:

"Érdekes, én csak olyan kivándorolt diplomásokat ismerek, akik külföldön is a saját eredeti szakmájukban dolgoznak (mérnök, közgazdász, tanár, iparművész, stb.). De biztosan én mozgok rossz körökben. "

Vannak pl szociológus ismerősök, aki kint hotelben takarítanak. Van másik diplomás ismerős is, aki vagy 3 éven keresztül nem tudott kint elhelyezkedni szakmában, de ő Magyarországon sem tudott, mert nagypofájú, okoska. Így -- unalmában -- szült egy kölyköt, és most megy a segély és apu dolgozik, mint a barom.

Kevésbé képzett ismerősök vagy összeköltöztek családostul (nagyszülők, gyerekek, unokák), vagy egy albérletben laknak hatod magukkal, esetleg valami olcsó paki gettóban. Ők nem dőzsölnek kint (sem).

Szelid sunmalac 2016.06.01. 17:04:08

@Float: A te szemed leginkabb az bantja, hogy megsertettek a kis onerzeted, mint vallalkozo. A gond pedig az, hogy kb. pont rolad szol a poszt.

tengeres 2016.06.01. 17:04:17

@Herr Géza:
már korábban is mondtam neked, hogy mi egyről beszélünk! ez a mai valóság, ahogy írod is. Kacsalábon forgó villádban az jött ki a matekban, hogy a dolgozókat többre jelented be mint magadat!
kkv-k jelentős %-ban ennyire futja. A tulaj max minimálra, és számlázgat, abból lesz "fizetése"....
Digger azt követeli, hogy "szarik rá miből fizessék ki jól". Szóval ezek alapján te is egy szemét vállalkozó voltál! Ki kellett volna fizetned őket, hogy ők boldog és elégedett alkalmazottak legyenek. A fizetésükkel elszakadni a magyar valóságtól és közelíteni az osztrák fizetéshez. Vettél volna fel hitelt a fizetésükre! Vagy az asszony vállalhatott volna + munkát és akkor te tudtál volna fizuemelest is adni. Nem?
Ha valaki ezt elhiszi, hogy lesz olyan hülye vállalkozó, aki ezt csinálja, olyan agyatlan már nincs is...

2016.06.01. 17:04:34

@tengeres: Szerintem olvasgasd ezt a határátkelő blogot sokat. Érdekes írásokat találhatsz itt arról, hogy mennyire nem könnyű dolog ez a kivándorlás.
Nulla melót nem említettem sehol, és nem is gondolom, hogy vállalkozni nulla meló lenne. Ne adj a számba olyat, amit nem mondtam.
Védheted itt a lángossütőket napestig, az egyszerű tény az, hogy nem véletlenül jönnek el Magyarországról ennyien.
Egyébként hadd idézzelek téged: "...holnap tudnék adni munkát 2, de talán 3 embernek is (magasan képzett). Osztottam szoroztam. Ami a végén maradna nekem azért nem éri meg..." Akkor most milyen alapon is kéred rajtam számon, hogy én miért nem vállalkozok Magyarországon?

tableno 2016.06.01. 17:08:00

@desw: igen, és? Nem állítom azt, hogy nincs ilyen. Azt állítom, hogy nem CSAK ilyen van. Sőt, RENGETEG nem ilyen van.

tableno 2016.06.01. 17:12:40

@desw: amúgy nincs nagy titok a dologban. Az fogja külföldön megtalálni a számítását, aki ért valamihez, amire ott van igény (digger ilyen). És a nyelvtudás sem árt.

tanato 2016.06.01. 17:22:33

@élhetetlen: Háát,vissza lehetne hozni a Kádár féle tervgazdaságot,de megint megbukna szerintem,lévén nincs már szovjet block ami az ócska termékekre vevő lenne./Hasonlóan ócska viszont termékekért cserébe persze.Almáért Lada,Búzáért,borért Trabant alapon.

kardio1 2016.06.01. 17:41:42

@tableno: Sok igazsàg van azokban az iràsokban, amiket bemàsoltàl. Te melyik orszàgban élsz? Az jutott eszembe, hogy nyilvàn nem csak az befolyàsolja ki-ki véleményét, hogy mennyire ismeri a magyarorszàgi "ügymenetet", hogy ott él-e még, vagy màr nem, hanem az is, hogy az aktuàlis orszàg milyen. Digger nyilvàn Angliàbol (londoniàbol vagy UK-bol, kinek-kinek kedve szerint :) ) indul ki, azt hasonlitja az otthoni helyzethez. En Angliàban sosem jàrtam, csak a francia viszonyokat ismerem, de az sok szempontbol meglepett. Nem gondoltam volna, hogy sok mindenben ennyire hasonlit Magyarorszàgra. Ez itt a "j'ai le droit" (jogom van hozzà) orszàga, tùladoztatott vàllalkozokkal, àtpolitizàlt közélettel erôs(nek làtszo) szakszervezetekkel, feketén dolgozo mesterekkel. Van persze sok külöbség is, de nem erre akartam kitérni.
Te többfelé is éltél Japàn utàn is, nem?

kardio1 2016.06.01. 17:43:27

@tableno: Ez attol függ, ki milyen közegben mozog. En is szakmàjukban dolgozo külföldieket ismerek jobbàra.

élhetetlen 2016.06.01. 18:05:36

@tanato: Te tényleg nem látod, hogy ez történik az államosítással? Úgy, hogy még a szemét termékre sincs vevő? Ez miért életképes szerinted? És, ha nem gazdaságos az üzemeltetés, gyártás, akkor kipótoljuk az adóból? Mit tudsz, amit én nem? Most ott tartunk, hogy, ha az almánk nem piacképes, akkor a multikat kötelezni kell, hogy 60 %-ban magyar almát áruljanak. Eddig úgy 30 % volt a magyar. Hogy lehet ezt megoldani? A magyar fogyasztókat megfosztjuk a választéktól, azaz külföldről nem hozunk be annyi félét, mert magyar féle nem lesz több. Halleluja. Ez nem tervgazdálkodás?

leprecHaUN 2016.06.01. 18:05:58

Szeretném a saját életemből pár példával alátámasztani digger cikkét:

1. Olasz bankcsoport magyarországi leányánál voltam fejlesztő. Nyárra felvettek pár gyakornokot egyetemekről. A legtöbbjük értelmes gyerek volt, de az oktatás hiányosságai jól látszottak rajtuk. Nem is ez volt a legnagyobb probléma, mert a hiányosságokat lehet pótolni tapasztalatokkal. Az arcuk viszont az eget verte. Megkérdeztük az egyik kishölgyet, hogy ő vajon mi lesz ha végez. A válasz: manager! Érted?! Manager. Nulla tapasztalat, semmihez nem ért, de manager lesz a lelkem. Rögtön. Azonnal. Nem is olyan régen már itt kint megkeresett egy magyar fiatal, hogy tudok e neki segíteni munkát találni. Van banki tapasztalata. 1 év, valami fióki pozícióban. Kérdeztem, hogy mit szeretne csinálni. Hát őt a projektvezetés érdekli. Nem kaptam levegőt. Mondtam neki, hogy ez itt nem Magyarország, a projektek vezetői minimum 20 év tapasztalattal rendelkeznek nálunk, nem most estek ki az iskolából.
2. Szintén a fent említett banknál történt, hogy terveztem egy folyamatot, amit a megfelelő ábrával és dokumentációval láttam el. A főnök – nem közvetlen, hanem egy nagyobb kutya – behívott, hogy beszéljünk róla. Nézte a folyamatábrát és nem értette. Végtelenül egyszerű volt, de nem értette. És ezt meg is mondta, neki egyszerűbb ábra kell. A fejem majd felrobbant. Ott is hagytam az egész hóbelebancot a fenébe. Első elégtétel – ezt a főnököt kirúgták pár nappal a távozásom után. De ezeknek vannak kapcsolataik, két nap múlva már egy másik nagy bank hasonlóan magas pozíciójában nem értett semmihez. Egyébként amikor az olasz vezetéssel volt az egyik fejlesztésről megbeszélés, ő hazudott össze-vissza. A többi magyar csak behúzta a nyakát, vagy az angolja miatt nem mert megszólalni, vagy félt a főnöktől. Én megszólaltam, mondtam, hogy nekem más a meglátásom. Meg tudott volna ölni a szemével. Később az olaszok behívtak négyszemközti beszédre, hogy mondjam el mit gondolok, hova tart a projekt...
3. A legnagyobb magyarországi bank IT rendszerén dolgoztam egy magyar cégnek. Az más kérdés, hogy eredetileg egy világcég csinálta a fejlesztést, de a magyar vezetők kitrükközték alóluk a jól fizető munkát, a banki vezetés segítségével – akiket persze havonta kentek alaposan. Volt ott offshore, minden. A lényeg, hogy felvettek egy nagyfejű vezetőt fölénk, akitől azt remélték, hogy majd kicsit rendbeteszi a cég pénzügyeit, bevezeti a nyugati típusú vállalati struktúrát. Mivel én munkás éveim nagy részét külföldön töltöttem, tudtam ránézésre, hogy ez is csak valakinek az imserőse, nem egy igazi vezető és itt nagy bukta lesz. LinkedINüen meggyőződtem róla, hogy soha életében nem dolgozott, mindig vezető volt, de sehol nem hosszú ideig. Első körben hazavágta a munkakedvet. Elkezdte nyirbálni a melósok pénzét. Amikor kértem tőle egy beszélgetést, csak hadovált, nem adott választ semmilyen kérdésre, mindent kikerült. Beszélt öt percet, de a mai napig nem tudom miről. Mondtam is neki, hogy bocsi, de az elmúlt öt percben semmiről beszéltél, részletesen. Azt tudta mondani, hogy majd kialakít kis dobozokat, és meglátjuk ki mibe fér bele (anyagilag). Azt is találta mondani, hogy senki nem nélkülözhetetlen. Olyan fejlesztői környezetben dolgoztunk, amit kb. százan ismernek Európában. Ennek jó része nem Magyarországon. És nem vagyunk nélkülözhetetlenek. Persze a nagy vagdalkozást nem vártam meg, eljöttem. Pár hónappal a távozásom után jött a második elégtétel: a csókát úgy rúgták ki azonnali hatállyal, hogy reggel már az épületbe sem engedték be, a parkolóban mondták el neki, hogy húzzon a véresbe. Mindent tönkretett, a munkamorált, a struktúrát, mindent.

Nos Magyarországon ilyen a felsővezetés a legtöbb helyen. A külföldi tulajokat átverik, lenyúlják. Azóta is hívtak vissza, de nem tudnak annyit fizetni, amennyiért visszamennék. Soha többet.

élhetetlen 2016.06.01. 18:06:05

@tengeres: Nagyon nagy a zűrzavar, és a baj. Ez a munka nem ér többet. Jó. Az ápolónői munka sem ér többet 100 eft nettónál. Ezt a kormány dönti el. És azt is, hogy adott vezetőknek 5 millára emeljük az alapjukat, nehogy a versenyszéfa elcsábítsa őket. Hát csábítsa el! Megnézném, kinek kellenek? (Hacsak nem állami cégeknek). Nem látok esélyt.

tengeres 2016.06.01. 18:06:29

@randomnotexists:
dehogy kérem én rajtad számon! Senkin sem, mert öngyilkosság itthon vállalkozni.
A poszt szólt arról, hogy a vállalkozók elkefélték az országot. Szerintem meg nem. Mindenkinek része volt benne és most is része van benne. Senkitől sem elvárható, hogy munkahelyeket teremtsen másoknak, ha neki nem éri meg. Ki az a bolond, aki ezért vállalkozna?
Én sem fogok, csak ti győzködtetek, hogy pedig ez sima meggazdagodás. Azért mondtam, hogy hajrá csináld!

Szelid sunmalac 2016.06.01. 18:06:41

@tengeres: Ontsunk tizta vizet a poharba! Ha TE vagy a vallalkozo es nem tudsz kifizetni valamit, akarmilyen okbol is, akkor szarul tervezted/csinaltad stb. meg, azaz SZAR vallalkozo vagy. Ezt te VALLALTAD, amikor belevagtal. SENKI, de foleg nem a dolgozo nem kivancsi arra, hogy te mitol vagy szar, mennyien tesznek keresztbe stb. A TE vallalkozasod. Erted? A dolgozot akkor is ki kell fizetni es pont, ugyanis nem o iranyitja a TE vallalkozasod. Vegyel fel kevesebbet, adj el tobbet, akarmi. Kezded kpisgalni? Nem? Na pont ez a baj a magyar "vallalkozokkal".

desw 2016.06.01. 18:06:50

@tableno:

"amúgy nincs nagy titok a dologban. Az fogja külföldön megtalálni a számítását, aki ért valamihez, amire ott van igény (digger ilyen). És a nyelvtudás sem árt. "

Ez egyértelmű!

Viszont digger elemzése (alapvetően a vállalkozók és a vezetők hibásak) helytelen.

élhetetlen 2016.06.01. 18:07:03

@Herr Géza: Óh, bocsánat. Próbáltad, de nem volt olyan jó, hogy úgy maradj. Tudod, mibe kerül egy lángos, szinte semmibe. Itthon én is szoktam sütni, nem egy drága kaja. De csak azért nem, mert időm van, a gáz átalánydíja meg több mint a fogyasztásom, és még bérleti díjat sem fizetek a konyhámra, sőt munkavállalói terheket sem a munkámra. Miről beszélünk? Mit nem értek?

desw 2016.06.01. 18:07:10

@tableno:
"Nem állítom azt, hogy nincs ilyen"

Te írtad:
"Érdekes, én csak olyan kivándorolt diplomásokat ismerek, akik külföldön is a saját eredeti szakmájukban dolgoznak (mérnök, közgazdász, tanár, iparművész, stb.). De biztosan én mozgok rossz körökben."

Ez azért úgy jön le.

desw 2016.06.01. 18:07:15

@randomnotexists:

"Egyébként hadd idézzelek téged: "...holnap tudnék adni munkát 2, de talán 3 embernek is (magasan képzett). Osztottam szoroztam. Ami a végén maradna nekem azért nem éri meg..." Akkor most milyen alapon is kéred rajtam számon, hogy én miért nem vállalkozok Magyarországon? "

De akkor így mennyire megalapozott az, hogy az alkalmazottak jóval több bért akarnának?

tengeres 2016.06.01. 18:07:19

@Payrollerwitch:
Azt gondolom, hogy nagyrészt egyetértünk. Bár továbbra is azt mondom hogy azt az alkalmazottat én nem menteném fel aki minimálbér + zsebbe fizut elfogadta. Meg azokat az alkalmazottakat sem, akik a fél gyárat hazahordták.
Nem lehet mindenre felmentést adni: Jaj nem tudtam, hogy nem lehet a piroson átmenni, mint gyalogos. Ilyenkor az autós lesz a hibás, aki elütötte? Nem sajnos, ezt mindenki elbaltázta, aki részt vett benne. Ki kicsit, ki nagyon.

2016.06.01. 18:18:08

@tengeres: Felőlem... Lásd a cikk utolsó bekezdését

tengeres 2016.06.01. 18:18:13

@desw:
"De akkor így mennyire megalapozott az, hogy az alkalmazottak jóval több bért akarnának?"

én sem értem, hogy ezen mit nem ért randomnotexists? valahogy úgy jön le, hogy azt szeretnék, hogy az alkalmazottak tisztán normális fizetésre legyenek bejelentve. Ha ez nem éri meg a vállalkozónak, akkor is oldja meg valahogy! Azért legyenek vállalkozások, hogy az alkalmazottak jól meg legyenek fizetve.

Hari Seldon 2 2016.06.01. 18:18:51

@mojyo:
Igen. Most nem divat optimistának lenni. valójában realista vagyok. Szinte minden statisztika azt mondja, hogy jobb irányba mennek a dolgok. Tényleg.
Kiragadott példa: A népesség növekedésének üteme lassul - még Afrikában is bármit mondjanak a huhogók. A közel keleten 20-30 év múlva ugyanaz a növekedés (csökkenés) áll be mint nyugaton, stb...
(pl: Törökországban a mostani diktátor már megkongatta a vészharangokat, kevesebb az egy főre a gyerek mint nálunk Franciaországban, de ezt nem nagyon elemzik. Törökország nyugati részén egyértelműen kevesebb a gyerek, a keleti rész hozza fel a TFR-t 2-re, ahol ugye a kurdok élnek inkább... De ez csak egy kiragadott példa a sokból.)

Csak nem divat pontos elemzéseket olvasni, mert a szalagcímekbe a riogatásokra kattintatnak - a média meg kiszolgálja a horrorra vágyó tömegeket. Így ez lett a közbeszéd, a "tájékozott ember" meg felveszi ezt az attitűdöt. Így komolynak hat a hozzáállása.
Szóval azt gondolom, hogy most divat túltolni a pesszimista biciklit, és aggódni, mert az olyan "tudományosnak" hat.

Taxomükke (UK) 2016.06.01. 18:20:25

@Herr Géza: "megalakul a Nemzeti Lángosgyár Rt., gondolom akad még a sleppben néhány ember, akinek kell valami szó szerint zsíros állás"
Te pihent vagy es faraszto.
:))))))))))

tengeres 2016.06.01. 18:27:25

@Szelid sunmalac:
Ha visszaolvasod az irásomat én többször írtam, hogy nem vagyok vállalkozó. Pont azért nem mert, ha kiszámolóm, hogy nekem mennyi maradna a végén 2 esetleg 3 alkalmazottal, akkor kell a fenének hogy ezzel 200 ezerrel többet keresek. Kösz nem! Csak ez mindenki más vállalkozóra is igaz. Pedig munka vígan van, legalábbis amivel most foglalkozom.
Most hogy valakinek hivatalos normális fizetést adj (250 nettó) annak az alkalmazottnak tisztán alaphangon minden hónapban 900-1000 ezer körül kellene nyereséget (nem bevételt!!!) termelni. Hogy a vállalkozó megérezze, hogy neki több marad, mintha csak ő dolgozna, akkor már 1200-1300 ezer körül van ez az összeg. Hozzáteszem akiknek én adnék munkát, azok 400-500-t szeretnének hazavinni, tehát mégrosszabb a helyzet, bár tény a bevétel is jobb.
Soroljátok, milyen területek termelnek ennyit? Innentől meg a vállalkozóktól várjátok, hogy sikkaszza, csúsztassa zsebbe, de mint alkalmazott nektek jó legyen!

tableno 2016.06.01. 18:27:43

@Hari Seldon 2: a realista megközelítés szerintem az, hogy bár HOSSZÚ TÁVON valóban javultak a dolgok, azért közben voltak (és még lesznek is) nagyon szar időszakok.

tableno 2016.06.01. 18:29:11

@desw: mi? Az hogy ÉN ilyeneket ismerek???

pamut 2016.06.01. 18:31:40

@Bal:
Bizony, felsültél :)
Előbb 10%-kal, majd 9-cel jöttél, amikkel nem csak az a baj hogy ránézésre is irreálisak, de még az általad hivatkozott forrás szerint se annyi... milyen meglepő :) Igen, már ennél a pontnál felsültél, amit te is érzékelsz, ezt mutatja a kitörő fröcsögésed amit rám borítottál :)

Amúgy egy sima google-kereséssel kiderül, hogy még maga a KSH is csak 7,4-et állít ha esetleg valaki veszi a fáradtságot és végigolvassa a forrást:
"A fogyasztói árak 0,3%-os növekedése mellett a reálkereset 7,4%-kal emelkedett."

Belemenjek amúgy hogy ez a 0,3%-os árnövekedés is mennyire lehet igaz vagy ezt már ne is forszírozzuk? :) Mivel még még jobb is, ugorjuk ezt át, ugyanis fokozandó a mókát, hozzátették:
"A munkajövedelem 5,7%-kal volt magasabb."

Ebből már látszik hogy a szokásos csűrés-csavarás van folyamatban (ilyenekre amúgy hány példát mondjak? :))). Rákeresve arra hogy mit ért a kSH munkajövedelem alatt ezt találtam:
"munkajövedelem (D11) az Eurostat-előírások szerint ez tekintendő keresetnek"
és:
"A munkajövedelem a munkavégzéshez kapcsolódóan fizetett vagy természetben nyújtott javadalmazások
összessége, mely közvetlenül a munkavégzés ellentételezését jelenti."

De a KSH már évek óta közröhej itt Magyarországon (néha haza kéne jönnöd és szétnézni), el sem kell merülni a manipulatív megfoglamazásaik tengerében, jellemző hogy pl. a munkanélkülis statisztikáik - teljesen bevallottan - úgy készülnek, hogy beleveszik:
- a közmunkásoknak nevezett álmelósokat, álmelót végző segélyeseket (vagy ahogy a kommunizmusban nevezték: kapun belüli munkanélkülieket)
- a külföldön dolgozókat, amihez ezt tudom hozzáfűzni: LOOOOOOOOOOOOL
Ez már nem is csak hamisítás, de pofátlan, szemérmetlen hamisítás. Látod, ezért röhög már ez az ország a KSH-n, ennyit a számaikról. (Sőt ha jól rémlik még tartós munkanélkülieket sem veszik bele mert azok ugye egy idő után kiesnek rendszerből mert csak x hónapig lehet kapni a segélyt.)

Mondjuk valahol jó hír hogy van egy ember, te, aki nem fogta föl, hogy Magyarországon az állami intézmények szavahihetősége az orosz intézmények hitelességével ér fel, tekintve hogy az egész ország rohad le hozzájuk.

És persze teljesen mindegy milyen céllal vettél elő egy számot ha az a szám nem igaz. Semmilyen célzat nem igazol hamis adatot. Ezt fel tudod fogni, vagy már annyira ellepte az agyad a szmötyi hogy még ezt sem fogod fel?

Ja...
itt egy másik számítás, amely nem a ksh-ra alapul, érdekes, e szerint 8 év alatt(!!) 7, azaz hetes %-kal nőtt a nettó reálminimálbér.

index.hu/gazdasag/2016/06/01/minimalberben_is_elhuzott_mellettunk_a_regio/
Nyilván ez nem az átlagbér, de azt talán te is felfogod(?) hogy az általad említett adattal ez összeegyeztethetetlen, illetve persze matematikailag ki lehet hozni de akkor megvalósult a dél-amerikai társadalom-modell, miszerint a nyomorgó tömegek mellett egy szűk dúsgazadag elit alakult ki. Ez ma még nem igaz, de tény hogy e felé halad az ország....

kardio1 2016.06.01. 18:39:58

@tableno: Mi meg rövid tàvon élünk ;)

tengeres 2016.06.01. 18:41:11

@randomnotexists:
Most sajnálni kellene a munkást aki elment? Szerintem ha itt a ha-n megnézzük, akkor a vállalkozó/alkalmazott arányhoz képest többen vannak akik vállalkozóként léptek le az országból, mint alkalmazott. Akkor sajnáljuk őket is. Nemzeti Sajnálat napot kell szervezni mindenki tiszteletére!
dehogy: senkit nem kell sajnálni! alkalmazott/vállalkozó ha neki ott jobb, akkor hajrá! de ettől még mo-n nem lesz jobb, ha itthon akkor sem akarunk változtatni semmit!

tengeres 2016.06.01. 18:41:13

@Taxomükke (UK):
Nemzeti Lángosgyár: ezt többet ne írjátok le, mert megcsinálják valóban! :-)

kardio1 2016.06.01. 18:44:47

@pamut: a külföldi statisztikai hivatalok hogyan szàmoljàk a munkanélküliséget? Mi szàmit annak? (ez egy él nélküli, valodi kérdés, még mielôtt...)
Az indexes cikket én is olvastam, a cime azért rendesen félrevezetô, hiszen azt irjàk, hogy a minimàlbérben hùz el mellettünk a régio, de cikkben a növekedés ütemérôl volt szo, és kiderült, hogy Romània pl. csak öt év mùlva éri be Magyarorszàgot az összeget nézve, ha minden igy halad tovàbb. Mondjuk ez elég tipikus ùjsàgiroi fogàs.

pamut 2016.06.01. 18:49:28

@tengeres:
"szombat 12 óra, vasárnap 12 óra. két dolgozóval. 8 óránál senki ne dolgozzon többet. és ez nem feltétlen 12 óra nyitvatartást jelent. nekem ez így 24 óra."

A törvények nem azt mondják hogy nem lehet 8 óránál többet dolgozni, lehet, csak akkor túlórát kell számolni. Ugyanezt hétvégi melóra. És mint írtam a 12 órát szépen fel lehet osztani 8+4, vagy 6+6 órára, nem értem miért ne tudná ezt két ember végezni részint beosztással részint túlórával. A mai magyar viszonyok mellett még örülni is szoktak a munkavállalók a hétvégi melónak ha rendesen ki is fizetik őket hétvégi pótlékkal/túlórával, mert akkor többet keresnek.

A szabit nem tudom miért hozod fel újra, ez szezonális munka, aki nyáron nyaralni akar és nem hajlandó az év maradék 3/4 részében nyaralni, az ne vállaljon ilyen melót, ez természetes. A betegségre már írtam hogy ha valaki kiesik, lehet kölcsönzőből szerezni átmeneti munkaerőt.

"150 nettó: hát az 300 járulékokkal együtt. Az 750 lángos."
300e/750=400. Én örülnék ha ilyen olcsó lenne a lángos, de nem ennyi, talán egy üres lángos ennyi.
De még ha ennyi is lenne... Könyörgöm miért irreális hogy valaki egy hónap alatt eladjon 750 lángost? :D Ez csak NAPI kettő és fél :) Vazz, egy család odamegy és ők vesznek helyből ötöt... és gyakran sorba kígyóznak a népek a büfék előtt... A 750-nek legalább a tízszerese, de inkább még a tízszeresének is a többszöröse a reális... az pedig nem 300e-et, hanem 3 milliót termel ki, vagy a többszörösét. Nyilván mínusz alapanyag, mínusz szalvéta és papírtálca, meg sütéshez áram, stb., de akkor is. És mint írtam a Balcsi parti szezonális büfékben nem 400-ért adják.
Ahogy elnézem minél jobban belemerülök, annál zsírosabb üzletnek jön ki ez a móka, ami röhögve kitermeli a munkaerőköltséget (is).

Szerintem kicsit inkább neked kéne elgondolkodnod mert 5 emberrel és fejenként 250 nettóval indultál, bár ez a havi 750 lángos eladás is elég abszurd szám....

pamut 2016.06.01. 18:50:34

@Bal:
:DD
Szóval te tényleg nem tudod megkülönböztetni a KSH-t a Policy Agendától? :)

Muscari 2016.06.01. 18:56:53

@Herr Géza: és mennyibe kerül nála a lángos?

pamut 2016.06.01. 18:58:58

@élhetetlen:
Bocs, a kelesztés valóban kihagytam, szánom bánom. Akkor nem 8+4, hanem 8+8 óra meló ez ha minden nap 12 órával számolunk, ennyit változtat rajta. Nem mellesleg a korai kelesztést maga a vállalkozó is megcsinálhatja, pláne ha több büféje van akkor egy emberrel. Ez a lényegen nem változtat.

"Azért próbáld ki az árokásást 30 fokban tűző napon, de ez neked nyilván egyszerű, mert soha nem próbáltad."
Haverom nyaralójánál végzett ásós melót leszámítva valóban nem szokásom árkot ásni, tudod kicsit jobban képzett vagyok. De ezzel együtt tudom és a saját szememmel is látom hogy a fizikai melósok nem csak 30, de 35-40 fokban is melóznak nyáron, ez van. Ha rajtam múlna egyébként kötelezővé tennék valami légkondit az ilyen forró kisbüfékben mert tényleg kurva szar egész nap szaunában melózni.

"Megveszi a bontott csirkét, és felhúzza a nyársra, a rajta levő toll meg leég, a tok benn marad, jó az neked."
ööö, mi van kérlek? :D Ezt így konkrétan tudod, vagy mégis miről beszélsz? :D Rákeressek a posztra, mert van a srácnak fb-oldala is, fényképekkel?... teljesen korrekt kajákat kínál, meg se vennék különben a pedáns osztrákok... ezt blöffölést a helyedben nem forszíroznám mert ebből jól nem tudsz kijönni...

desw 2016.06.01. 19:05:11

@pamut:

"Könyörgöm miért irreális hogy valaki egy hónap alatt eladjon 750 lángost? :D Ez csak NAPI kettő és fél :) "

Annyi, mi?? 300 munkanap egy hónapban, mi?? Te kis rabszolgahajcsár X6 bömbivel!

desw 2016.06.01. 19:05:22

@pamut:

Azért az vicces, hogy te beszélsz statisztika hamisításról, közben meg te is csak azt a részt emeled ki a cikkből, ami a te állításodat igazolja.

Ezt miért nem emelted ki:

"A minimálbér bruttó értéke egyébként nem emelkedett rosszul, 59 százalékkal lett magasabb, ezzel az összehasonlításban 4. helyen végeztünk."

A bruttó szépen emelkedett, a nettó kevésbé. Az oka pedig:

"Ugyanakkor az egykulcsos adó bevezetése miatt az adóterhek is magasabbak lettek, és így a nettó minimálbér-növekmény már csak 31 százalék volt."

Mivel a Fidesz kivezette a minimálbér adójóváírását (nagyon helyesen), így eltávolodott minimálbér bruttója és a nettója.

tanato 2016.06.01. 19:09:36

@élhetetlen: Nem jó a tervgazdálkodás most sem,sajnos a piacképes termékeink nem tisztán hazaiak és főleg autóipariak.Szerencsére a mg.termékek között azért vannak külföldiek is bőven, van választék.De a jelen hatalom szereti a kézi vezérlést az biztos.

Ez a név már foglalt! 2016.06.01. 19:14:05

@DFK: Nem ennyi a bevételem, csak a példa kedvéért írtam a számokat, de látom nem jött át. De játszunk tovább a gondolattal, tehát ha megfogadnám a tanácsod, akkor ezzel az egy darab fiktív alkalmazottal két dolgot tudok csinálni:
1, megköszönöm az eddigi részvételét és elbocsátom, majd beállok én dolgozni helyette a cégvezetés mellett
2, lecsökkentem a fizetését a szokásos magyar szintűre

Na most szerinted erre a kettő opcióra mi lesz az alkalmazott válasza? Az szokott lenni, hogy rohaggyámeg kötsög vállalkozó.

Persze lehet ezt emberségesen és normálisan is csinálni, ahogy egyik vállalkozásunkkal kellett is tegyük, megmondtuk a 3 "melósnak", hogy sajna egyre kevesebb a megrendelés, így nem tudjuk őket teljes időben foglalkoztatni, csak félben, illetve kezdjenek el keresni másik munkahelyet mielőtt bezár a bolt. Megértették, egy idő után szerencsére találtak másik állást és közben még visszadolgoztak nekünk, amíg volt még mit. Végül teljesen békében váltak el útjaink és húztuk le a rolót. Lehet így is, bár lehet hogy mi csináltuk rosszul, hiszen a mi boltunk zárt be.

M. Péter 2016.06.01. 19:14:07

@tanato: A nyugat-európai országoknak nem sikerült megoldani a vendégmunkások beilleszkedését, nem hinném, hogy Magyarország sikeresebb lenne. (Nem csak muzulmánokkal van gond, pl. a jamaikaiak között kevés a muzulmán.) Inkább a munkanélkülieknek és a közmunkásoknak kellene valódi képzést nyújtani és segítséget az álláskereséshez.

pamut 2016.06.01. 19:18:24

@desw: Elnézést, valóban elnéztem, tehát a 750 lángos az nem napi 2,5 hanem napi 25 darab.

Így már messze nem annyira sci-fi, de ez is tök irreális. Egy jobb órában ennél többet adnak el. Gondolom már te is láttál olyat hogy a büfé előtt áll sorban legalább 5-10 ember, ha csak fejenként egyet vesznek (ami szintén alábecslés, sokana családjuknak /párjuknak is visznek) akkor is bőven megvan a 25, de nem naponta hanem óránként.

Mégegyszer: elnézést a nagyságrendi tévedésért, ezzel együtt is a havi 300e-es bér röhögve kitermelhető, a napi 25 lángos is irreálisan kevés. Egy átlagos nyári napon egy Balcsi parti büfében szerintem minimum több száz lángos fogy el, azaz nem csak a bérköltség és az egyéb költségek jönnek be, de még vastag profit is marad a végén.

pamut 2016.06.01. 19:21:49

@desw:
Már bocs, de ki érdekel a bruttó? :D
Az érdekel mindenkit mennyit kap a zsebébe, és hogy annak mennyi a vásárlóértéke. Csak ez számít. A 2,5 lángossal tévedtem, elismerem, de ebben nincs semmi hiba vagy akár csak manipulatív kiemelés sem.

A Fidesz összességében növelte a minimálbér adóját, ami szerintem elfogadhatatlan, sőt: kegyetlenség egy olyan szegény országban amelyikben a minimálbér még a megélhetési minimumot sem éri el...

desw 2016.06.01. 19:27:36

@pamut:

Semmi gond! ;) De ez így még mindig csak egy alkalmazott bére, és 500 euró nettó nem sok még így sem pl Ausztriához képest.

Mindegy, nem annyira a lángos a téma, hanem a gonosz vállalkozók, akik éhbérét foglalkoztatják a szegény dolgozókat. Bezzeg Nyugaton!

Ez a név már foglalt! 2016.06.01. 19:27:53

@Herr Géza: Most ezt az M&M-et nem értem miért írtad nekem, meg miért hasonlítod a vállalkozókhoz.Az M&M és érdekeltségi köre, pontosabban OV és érdekeltségi köre, az nem vállalkozás, hanem maffia, egy szép nagy család. Ennyi erővel írhattad volna az MNB-t és matolcsit és alapítványait, ahol "a közpénz elveszíti közpénz jellegét - Kósa Lali", az is pontosan ugyanaz, sőt persze, hogy ugyanaz, hiszen egy család.

Még mielőtt fideszbérencek idetalálnának, nem kell előadni, hogy a gyurcsók bezzeg mennyit lopott, meg a libás, meg a meggyesbukta az 3/3-as volt, mert tisztában vagyok ezzel. Az összes politikus akasztófára való, kb egy kezem meg tudom számolni azokat, akiknek rendes bírósági tárgyalást adnék, a többit azonnal kivégzőosztag elé állítanám.

Bocs kicsit elkanyarodtam, bár lehet, hogy nem, mert a cikkíró alapproblémája is innen eredeztethető, csak ő, szerintem hibásan, a vállalkozókra vetíti ki a dühét és nem azokra a vezetőinkre, akik a gazdaságot kazahsztáni magasságokba emelték az e̶m̶ú̶l̶t̶n̶y̶ó̶c̶é̶v̶ elmúlt 27 év alatt.

desw 2016.06.01. 19:36:57

@pamut:

"Már bocs, de ki érdekel a bruttó? :D"

A munkaadót (vállalkozót) :D

"Az érdekel mindenkit mennyit kap a zsebébe, és hogy annak mennyi a vásárlóértéke. Csak ez számít."

Ez csak a munkavállalót érdekli. A munkaadót a teljes bérköltség érdekli. Neki annyiba kerül egy alkalmazott fenntartása.

"A Fidesz összességében növelte a minimálbér adóját, ami szerintem elfogadhatatlan, sőt: kegyetlenség egy olyan szegény országban amelyikben a minimálbér még a megélhetési minimumot sem éri el... "

Mivel a legtöbb minimálbéres zsebbe is kap pénzt és így adócsalók, helyes volt a minimálbér megadóztatása.

pamut 2016.06.01. 19:38:53

@desw:
Azért csak egy emberre számoltam mert követtem a velem vitázó kommentelőtárs példáját, de mint ahogy kifejtettem 1,5 vagy két melós bére is simán ki kell jöjjön. Ha valaki nem ad el napi több száz lángost a strandon, az vagy szar lángost árul, vagy 8. büfének állt be 7 meglévő mögé, vagy valami mást kúrt el, de ez esetben keresse a hibát a saját magában vagy az üzleti modelljében.

Nem vitatom, Ausztriával nem lehet versenyezni 500 eurós bérrel, de az eredeti vita itt sem ez volt, hanem hogy rá van-e kényszerítve egy vállalkozó hogy kizsigerelje és minimálbéren agyonhajszolja-e a melósát, vagy sem? Szerintem nem, méltó bér kihozható, noha természetesen én is nagyon rossznak tartom az adózást és a gazdasági környezetet, de az nem igaz hogy aki nem susmákol meg kizsigerel az tuti csődbe megy. Nem, csak csökken a haszna, ennyi.

Amúgy nem tud mindenki elmenni Ausztriába, pl. aki egy szót sem beszél németül, vagy attól is beszar ha csak Pestre kell felutaznia, vagy ha nem hagyhatja hátra a családját, stb.

pamut 2016.06.01. 19:45:38

@desw: Ez esetben is érdemes lett volna az eredeti vitát visszaolvasni, nem bruttó/nettó vita volt, hanem hogy mennyivel emelkedtek a bérek. Senkit nem érdekel hogy számol el az állam a céggel, az számít ki mennyit kap zsebbe és abból mennyit tud fogyasztani. Ne hülyítsük egymást azzal hogy 10%-ot nőtt a bér egy év alatt.

"Mivel a legtöbb minimálbéres zsebbe is kap pénzt és így adócsalók, helyes volt a minimálbér megadóztatása."
A minimálbér korábban is adóztatva volt, a fidesz végső soron növelte az adózást, ami egy olyan országban ahol a minimálbér a létminimum alatt van, totálisan elfogadhatatlan, kegyetlen, embertelen.
Az hogy ki mennyit kap zsebbe, arról neked fogalmad sincs, van aki kap, van aki nem kap, erre nem lehet alapozni és büntetni a becsületeseket. Ráadásul a fekete fizetés nem csak a minimálbéresek egy részét érinti, hanem minden fizetési kategória egy részét is, ilyen alapon az orvosok fizetését el lehetett volna törölni, hisz úgy is _mindegyik_ ( ;) ) a többszörösét kapja hálapénz formájában. Sőt, akár adót is lehetne szedni a dokiktól ha belépnek a kórházba, fizessenek hogy dolgoznak, nem? :)

desw 2016.06.01. 19:57:31

@pamut:

Nem vagyok vendéglátós, így fogalmam sincs, hogy hány melós bére jönne ki, mennyi a rezsi, de látva a sok kiadó és eladó büfét...

"Nem vitatom, Ausztriával nem lehet versenyezni 500 eurós bérrel..."

Okés. A vendéglátosoknak és másoknak most velük kell versenyezniük.

", de az eredeti vita itt sem ez volt, hanem hogy rá van-e kényszerítve egy vállalkozó hogy kizsigerelje és minimálbéren agyonhajszolja-e a melósát, vagy sem?"

Digger pont arról írt, hogy megérdemlik a magyar vállalkozók, hogy nincs elég melósuk. Több bért kellett volna korábban adniuk.

"Szerintem nem, méltó bér kihozható, noha természetesen én is nagyon rossznak tartom az adózást és a gazdasági környezetet, de az nem igaz hogy aki nem susmákol meg kizsigerel az tuti csődbe megy. Nem, csak csökken a haszna, ennyi."

Ebben nincs egyetértés. Akkor miért nem vállalkozik a sok kizsigerelt alkalmazott?

Nagyon jól leírja a hazai állapotokat ez a cikk:
jakabandor.blogspot.hu/2013/04/tolem-ezert-nem-kapsz-munkat_17.html

"Amúgy nem tud mindenki elmenni Ausztriába, pl. aki egy szót sem beszél németül,"

Csomó helyre nem kell német, ill. vannak magyarok. Egyre többen mennek ki, mert egyre könnyebb kint letelepedni. Mindenkinek van kint ismerőse, aki tud segíteni a kezdeti lépésekben, így már a bátortalanabbak is elindultak.

tengeres 2016.06.01. 19:57:47

@pamut:
"A törvények nem azt mondják hogy nem lehet 8 óránál többet dolgozni, lehet, csak akkor túlórát kell számolni. Ugyanezt hétvégi melóra. És mint írtam a 12 órát szépen fel lehet osztani 8+4, vagy 6+6 órára, nem értem miért ne tudná ezt két ember végezni részint beosztással részint túlórával. "

te nagyon tudatlanul vágnál ebbe bele, nem is tudom, hogy érdmes-e válaszolgatni, mert annyira nem vagy képben a törvényekkel kapcsolatban. Olvasgass egy kis Munkatörvénykönyvet:
"Alapvető szabályként kell értelmezni 2016-ban is azt, hogy bármely munkavállaló naponta maximum 12 órát dolgozhat, hetente pedig összesen 48 órát. Ezekbe a számokba pedig mindenképpen bele kell már számolni a túlórákat is, melybe beletartozik az ügyelet ideje és a készenléti munkaidőben történő munkavégzés is. Hetente a túlórák ellenére is meg kell lenni 2 darab pihenőnapnak, és a munkavégzések között legalább 8 órás pihenőidőnek szükséges eltelnie."

Ez alapján 2 alkalmazottad összesen 4 napon meg sem jelenne!

cso zsi 2016.06.01. 19:58:00

@tengeres: Nem értik, vagy nem akarják.
A bankadót a rohadt bankok, a telekomadót a rohadt multik vetik ki a népre.
Olyan helyen dolgozom, ahol kormánydöntések befolyásolják a megrendelők lehetőségeit.
Pl. a telekom-adó bevezetésekor sokan visszamondtak megrendeléseket, beruházásokat állítottak le.
Ha egy ilyen esetben a vállalkozó nem kap megrendelést, és három hete műszaki munka helyett csak a céges furgonokat porszívózom, raktárt söprök, vagy "újraleltározom" a kötőelemeket, kábeleket, akkor nem csodálkozom, ha a főnök:
-elküld kényszerszabira,
-nem fizet bért az adott időszakra,
-elküld.
Konkrét tudás miatt vett fel, mert egy nagy volumenű projekthez kellett. Most hetek óta nincs erre szükség.
Árkot meg nem kell ásnunk. Az különben is "női munka". ;)

cso zsi 2016.06.01. 19:58:18

@pamut: Adjunk el 200 lángost naponta (az is kevesebb, mint egy jó nap forgalma). 400-ért.
Az 80000 napi bevétel.
30x80000= 2 400000.
Víz, liszt, olaj nagykerből, áfásan, vagy óccsóért.
Villany, gáz rezsicsökkentős növeléssel, mert a vállalkozásokra van kiterhelve az a humbug, amit a lakóknak megspórolnak.
Helyi adó, vállalkozási adó, területfoglalás, vagy használati, vagy bármi, ami után még adót szednek.
Gép-, berendezés-, eszköz- amortizáció.
A fullosan bejelentett (ha-ha) melós(ok) bérének mégegyszerese azonnal az államkasszába...
Biztos, hogy elég a bevétel mindenre?

élhetetlen 2016.06.01. 19:58:29

@pamut: Hát beszélsz olyanról, amiről tapasztalatod nincs. „Nem mellesleg a korai kelesztést maga a vállalkozó is megcsinálhatja, pláne ha több büféje van akkor egy emberrel”. A korai kelesztéssel készített tésztából délután ötkor már nem lehet lángost sütni, mert már túl kelt. Vagy ott van valaki, aki időzítve kever, és keleszt, vagy egy szolgálati kocsival cirkulál a lángosos bódék között időre új tésztát dagasztani. Vagy hogy képzeled? "De ezzel együtt tudom és a saját szememmel is látom hogy a fizikai melósok nem csak 30, de 35-40 fokban is melóznak nyáron, ez van.” Ez elintézve az „ez van”-nal, nem érdemelnek többet a minimálbérnél. Ja. Egy csirke. „ööö, mi van kérlek? :D Ezt így konkrétan tudod, vagy mégis miről beszélsz?”. Tudom. Ha csirkét veszek, vagy csirkedarabokat, azt átnézem, és a felesleges „dekorációt” (szőrök, kicsi tollak, bőrből kiálló tokok) eltávolítom, mielőtt elkészítem a kaját. Na, most, ha a csirkék mellett nincs ott egy tyúk is, aki ezt elvégezze, akkor megsütik úgy, ahogy megvették, a szőr, a toll úgyis leég, a többit megeszed. Egészségedre. Blöffről nincsen szó, csak kihagyott apró tisztításról. A sertéskörmöt is meg lehet főzni, úgy ahogy megveszed, de én azt is meg szoktam még tisztítani. Ebből biztosan nem tudok jól kijönni.

Herr Géza 2016.06.01. 20:04:07

@Ez a név már foglalt!: Nem neked írtam, csak úgy reflektáltam a kommentedre. M&M meg úgy jött ide, hogy éppen számolgattál, nekem meg megütötte a fülem a 15%-os osztalék. No meg 10+ éve M bácsi is csak egy szimpla simlis falusi gázszerelő vállalkozó volt.

cso zsi 2016.06.01. 20:07:23

index.hu/belfold/2016/06/01/pincerhiany_van_a_balatonon/
"Szólt arról is, hogy nehéz a szakképzett munkaerő megtartása, mivel a magyar vállalkozások bérei nem versenyképesek a nyugatiakkal. "