oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 29. 06:44,  Költözés nehézségekkel 44 komment

2016. május 29. 06:44 Határátkelő

Költözés nehézségekkel

Költözni mindig sajátos kihívásokat jelent, és az idegeskedésen és a pakolászáson túl érhetik váratlan és nem túl kellemes meglepetések is az embert. Ez történt a mai blogajánló egyik szerzőjével is. Emellett kicsit ügyintézünk, végül megismerhetitek a kínai számmisztika rejtélyeit.

koltozes_foto_flickr_com_nicolas_huk.jpg(Fotó: flickr.com/Nicolas Huk)

Akkor vegyünk egy nagy levegőt, és költözzünk! Körülbelül így lehetett vele az Élet a határon túl blog szerzője és családja is, de arra aligha számíthattak, ami az új helyen várta őket.

„Egy esős pénteki napra esett a költözés. A Zuramnak dolgoznia kellett, így én maradtam a költöztető brigáddal, lányok pedig iskolába mentek. 8-ra ígérte magát a költöztető csapat, ez annyit jelent, hogy fél 9 után kicsivel meg is érkeztek.

Sebaj, csak kezdjék el. El is kezdték, rögtön az elején érdeklődtek, hogy van-e lehetőség kávét inni. Mivel tudom, hogy itt bármiféle szerelő, munkás, kertész kávéval  működik, így a kávéfőzőt el sem csomagoltam, meg hagytam bögréket, tejet, cukrot stb. Tehát megnyugtattam őket, hogy kávé van, lesz is. Mondták, hogy most nem kérnek, csak kérdezték.

Nekiláttak a munkának. Hárman voltak, pedig mi négyre gondoltunk, de mindegy. Egy ember nekiállt szétszerelni a bútorokat, a másik kettő pedig kihordta azokat, amiket nem kellett szétszerelni. Szó nélkül tették a dolgukat, és baromi jól haladtak. (...)

A ház kiürült, a teherautó megtelt, indulás az új házba. Az új házhoz már megérkezett a Zuram is, mert közben délután lett. A költöztetők pontosan mindent oda raktak, ahová mondtuk, a bútorokat is villámgyorsan összeszerelték. (...)

Én közben összeszedtem a lányokat az iskolából, és mire visszaértem a házhoz, a költöztetők kész is voltak. Mindenki izgatottan járkált körbe, majd mondtam, hogy jó, de most már csukjuk be az ajtókat, mert baromi hideg van. Tekerjük fel a radiátorokat. Decemberhez képest nem volt hideg, mert volt vagy 13 fok, de azért egy kis meleg nem árthat. (...)

Ismét az új házban tapasztaltuk, hogy nem lett melegebb. Egyáltalán nem. Sőt. Próbáltuk nézegetni a fűtést, meg a termosztátot, meg kapcsolgatni, meg állítgatni, de még soha nem láttunk ilyet, azt sem tudtuk, hogy működik, és baromira nem voltunk sikeresek. A kedvünk elment, a hideg maradt. (...)

Az első reggelit egy mekiben fogyasztottuk el, jah szánalmas, de ott meleg van, és meleget adtak enni. Szerencsére a lányoknak aznapra meghívásuk volt egy Mikulás partira, legalább melegben voltak egész nap.

A Zurammal megpróbáltunk szerelőt keresni, bemenni a szolgáltatóhoz lévén központi fűtés, de szombat délelőtt a fű sem nő. Sebaj, hazamentünk pakolászni, a fenének volt kedve, az otthon melege nélkül, de muszáj volt.

Közben a volt tulaj lánya visszahívott minket, és azt mondta, hogy ők már kijelentettek mindent, fűtést, vizet, biztos központilag lekapcsolták a fűtést, mert volt kint egy ember a szolgáltatótól, biztos ő csinált valamit, de hogy mit azt ők nem tudják. (...)

Hétfőn reggel a Zuram a szolgáltatónál kezdett, ahol is közölték, hogy ez baromság, ők aztán nem tudják elzárni a fűtést, központilag meg pláne nem, de küldenek egy szerelőt, gyorsan, aztán meglátjuk. Mivel én otthon maradtam még arra a hétre, hogy otthon legyen valamelyest a házból, így vártam a szerelőt, de nagyon.

Csoda történt, mert a Zuram felhívott, hogy majd valamikor jön egy szerelő, és a bácsi már fél óra múlva ott is volt. Gyorsan elnézést kértem a hiányos nyelvtudásomért, mire közölte, hogy semmi gond, neki ez a dolga, és tudja milyen, ha hideg van, pláne ha gyerekek is vannak.

Nos vagy ennyire rosszul beszélek, vagy a bácsi is ennyire rosszul beszél, vagy csak az elnézést hallotta, de a lényeg, éreztem, jól megleszünk. Lementünk a pincébe, ahol is ő, nagyjából 1 percet foglalkozott a dologgal. Közölte, hogy egy kapcsoló rossz, azt kiiktatta a rendszerből, majd mondta, hogy szerinte 2 óra múlva meleg lesz. Imádtam a bácsit. (...)

Azonban nem lett meleg, melegebb lett, de nem sokkal. Este hazaért a Zuram, és mondtam, hogy szerintem valamit még állítani kéne, lement a pincébe, és állított valamit, aminek következtében fél órán belül tényleg meleg lett, mindenhol. Olyan igazi otthonos. Végre.”

A teljes történetet itt olvashatjátok el.

Egy meglepő levél

Ha költözni nem szeret az ember, akkor ügyet intézni meg pláne, más kérdés, hogy utóbbi azért jóval gyakrabban fordul elő az ember életében. Olyankor is, amikor nem számít rá, miként ezt a Feljegyzések Svájcból blog írója is megtapasztalta nemrég.

„Már kilencedik hónapja lakunk Svájcban, amit megelőzött a kijelentkezési procedúra és egyéb nyalánkságok. Már akkor gyanakodnom kellett volna, amikor a kijelentkezéskor az ügyintéző pofavágások közepette fennhangon nyugtatta magát, miszerint neki ez az utolsó napja, őt már semmi sem érdekel stb. De az soha nem jutott volna az eszembe, hogy...

Minap, amikor anyukámmal beszéltem, közölte velem, hogy ne aggódjak, a gyerek oviját elintézte. Nem is értettem, mire gondol, mikor kiderült, hogy kaptunk egy levelet, miszerint a gyerek óvodaköteles korba lép augusztusban és jelentkezzünk. Ez pedig beindított egy lavinát. (…)

Mikor az önkormányzatnál tavaly augusztus végén kijelentkeztünk, azt mondták - már akkor nem értettem, miért ilyen sokat kell rá várni -, hogy 20 napon belül megkapjuk az új lakcímkártyát "külföldi cím" felirattal. Persze nem kaptuk meg, nemhogy 20 nap alatt, de 9 hónap alatt sem.”

Hogy mi is történt, azt az eredeti posztban olvashatjátok el ide kattintva.

Kínai számmisztika

Kína egy külön világ, és ez a mindennapokban számtalan területen megnyilvánul. Például a számok esetében, és bár alapvetően egy európainak sem nehéz felvenni a ritmust, azért akadnak nehézségek – olvashatjuk a Szecsuán blogon. Nem vagyok egy nagy matekos, de még én is érteni vélem az eszmefuttatást, szóval nem kell félni, nyugodtan vágjatok bele ti is. :)

kina_lift.jpg

„Az általunk is használt szisztémával ellentétben a tízezer, kínaiul wan, egy önálló egység, kifejezése nem az ezres egység felszorzásával történik, mint ahogy pl. mi az ezret sem tízszáznak mondjuk (az angol nyelv képes ez utóbbira is, de ez most nem tartozik a bejegyzés témájához).

Tehát, például a százezer nyugaton a százszor ezer logikája alapján százezer néven fut, Kínában viszont tíz wannak hívják.

A wan miatt a következő új egység sem ugyanott jelenik meg: nyugaton az ezerszer ezer, vagyis a millió, míg Kínában a tízezerszer tízezer, a százmillió, a yi a következő lépcső. A sor tovább folytatható a hétköznapokban soha nem használt számok világáig. (...)

Hogy másképp számolnak, az persze csak nekünk szokatlan, s alacsony értékeknél nem is kusza egyik nyelvről másikra fordítani. Üzleti tárgyalásokon, ahol már lényegesen sűrűbben fordulnak elő nagy számok, a tolmácsok dolga viszont igencsak embert próbáló. Ilyenkor az ember kénytelen fejben konvertálni, ami még komoly gyakorlás mellett is borzalmas feladat. (...)

A Kínába látogató külföldi a mindennapokban ilyen kihívásoknak szerencsére nincs kitéve, de elsőre az is elég szokatlan lehet, hogy a százezres és milliós értékek kifejezésének logikája eltér.

Általában még ez sem túl gyakori gond, az egyszerű számok elmutogatásával viszont már lényegesen könnyebb félreértésekbe keveredni. A változatosság kedvéért ez is eltér a nyugaton megszokottól. A legáltalánosabb a kettes és a nyolcas felcserélése, ugyanis a nyolcat itt pont ugyanúgy a hüvelyk- és mutatóujj felmutatásával jelzik, míg a ketteshez a mutató- és középső ujjat használják. Nem mindegy, hogy két vagy nyolc adag kaját rendelünk. (...)

A számok sok kínai életében bírnak komoly jelentőséggel. Bár errefelé sem mindenki debil, még ma is sok a babonás lény. Ami nyugaton a 13, az ideát a 4-es (kiejtése hasonlít a halál szó hangzására).

Ennek köszönhetően, ha nem is gyakran, de helyenként a négyes hiányzik, nincs négyes szoba, négyes számú parkolóhely, esetenként emelet sem. A nyolcas viszont annál jobb. Nem véletlen, hogy a menő cégek, üzletemberek már arról jól felismerhetőek, hogy vagyonokért rengeteg nyolcast tartalmazó telefonszámmal bírnak.”

További érdekességeket itt találtok, még szerintem is érdemes elolvasni a teljes posztot...

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Németország Kína Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr318752958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.05.29. 06:49:54

8as rendszámot akarnak a kínaiak pesten is.

adg 2016.05.29. 07:14:51

Lesz kapsz a Zuramert. :DD

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2016.05.29. 08:17:00

Hm, költözésben van gyakorlatom, de soha nem hívtunk segítséget. Fárasztóbb, de inkább egyedül.

Én személyesen intéztem a kijelentkezést, azonnal megkaptam az új lakcímkártyát.

Hari Seldon 2 2016.05.29. 08:45:17

@adg:
Én konkrétan a falnak megyek ettől. Nő létére degradálja magát, parasztos (pontosabban most olyan műparasztos). Nagyon igénytelen, azt jelzi, hogy a használója szívesen használ divatosnak gondolt műkifejezéseket.

DieNanny CH 2016.05.29. 09:03:27

Jók.

A svájcinál én nem értettem: a nappaliban jó meleg volt a kandalló miatt: miért nem ott aludtak? Inkább fagyoskodtak a hálóban?
:-)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.05.29. 10:13:14

@adg: az uram nem érti a zuram körüli felháborodást

fhdgy 2016.05.29. 10:56:36

Egyik témától sem jöttem lázba.

Ezzel nem magukat a műveket kritizálom, csak nem érzem bennük a "Határátkelés" témáját.

Költözési mizéria még egy településen belül is tartogathat kemény meglepetéseket, itt sem arról volt szó, hogy a probléma egy határátkelés gyönyöreiből származott.

A kijelentkezési probléma is elmegy sima adminisztrációs bakinak.

A számmisztika sem tipikus határátkelés felfedezése.

Nem lehetne, téma választásban is, vissztérni a gyökerekhez???

Kádár elvtárs után ( ha paprikás krumpli, akkor legyen paprikás krumpli ) szabadon: ha már egyszer Határátkelő, akkor tényleg legyen Határátkelő! Vagy csak én vagyok vele ezzel így?

SzZoole 2016.05.29. 11:06:40

@fhdgy: hataratkelok tollabol szarmaznak ezek az irasok,talan annyiban kotodik a hataratkeleshez.

fhdgy 2016.05.29. 11:33:02

@Zoole[uk]: Lehet, hogy túlzott elvárásaim vannak, de ...

SzZoole 2016.05.29. 12:18:57

@fhdgy: igazad van,en sem tudok veluk mit kezdeni.
Ilyenkor szoktam csemegezni az elmult,lassan 5 ev,posztjaibol,van mibol a kozel 1800 posztbol:)

puhacica 2016.05.29. 14:30:01

@Hari Seldon 2: szerinted.
ha kicsit megforditod es megnezed ezt a kifejezest mas szemszogbol, mindjart mas lesz a leanyzo fekvese is. en peldaul azert hivom az uramnak az uramat, mert felnezek ra. okos, vicces, ragozhatnam napestig, a lenyeg, hogy ezzel jelzem, hogy milyen sokat jelent nekem. mikozben tokeletesen egyenranguak vagyunk, egyikunk sincs elnyomva vagy "uralva" a masik altal. a parom, baratom, elettarsam kifejezesek nem fedik azt, amit gondolok rola.

@adg: nekem is ez jutott eszembe, es ime. :D

puhacica 2016.05.29. 14:38:25

@adg: tegnap megerkezett a napszemuvegem. hallod, azert rafkosak ezek a tunderkerti e-bayerek, a kuldo rairta a boritekra, hogy az osszertek 10 $AU es ajandek, igy nem kellett vamot fizetnem. :D

montroyal ( CAN qc) 2016.05.29. 14:43:20

es aki nem dolgozik lazitson ... mi is ezt tesszuk ( meg van félaras cuponunk ...

www.polarbearsclub.ca/en/galerie/

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.05.29. 15:39:03

@puhacica: helyettem is megfogalmaztad, köszönöm.

adg 2016.05.29. 16:07:23

@puhacica: szerettel volna vamot fizetni? :)

Golf2 2016.05.29. 16:07:33

@montroyal ( CAN qc): Lenne meglepetés canadában ha ilyen fehér maskarában megjelennél

adg 2016.05.29. 16:10:55

@puhacica: amugy csak nezopont kerdese. Az ebayen a licitalas lehetosegeert es a hirdetes felrakasaert fizettel, es ajandekba kaptal egy ertektelen szemuveget. De a belyeg is ott van am, azert 10 dollar. Csak nem kell mar vamot fizetni egy belyegre...

puhacica 2016.05.29. 16:17:18

@kisrumpf: nincs mit. :)

@adg: dehogy szerettem volna, orulok, hogy ilyen fifikas palit fogtam ki! :)

puhacica 2016.05.29. 16:22:28

@adg: o, en csak fix aras cuccokat veszek, a licitalasban semmi se vonz. amugy valoszinuleg azert volt szerencsem, mert kereskedotol vasaroltam es nyilvan nem ez volt az elso kuldemenye errefele, ismerte mar a kiskapukat.

Golf2 2016.05.29. 16:39:57

Off.A brit parti ôrség a La Manche csatornából fogta ki a Jövő "angoljait"... Szép jövő...

blackhairlady 2016.05.29. 18:48:26

@fhdgy: Eleg regi kommentelo vagy itt, szerintem te is tudod, hogy ha vasarnap akkor blog valogatas, ami nem mindig a kikoltozzessel foglalkozik, neha csak a koltozessel. Szerintem teljesen jol megfernek itt, pont ugy mint az epitkezos, cukraszos, a irodista posztok, kicsit feldobjak a hangulatot:)

fhdgy 2016.05.29. 19:08:10

@blackhairlady: Igen, elég régi kommentelő vagyok itt, pont ezért írtam, amit! Nem kell se vasárnap, se szombat, se ünnep, akkor is egyre inkább az az érzésem, hogy sok, tematikájában nem passzoló dolog jelenik meg. Most is elmúlott itteni idő szerint este hét óra, és ha minden igaz, az én kommntem lesz a mai 24.!!! Talán ez a szám is jelent vagy mond valamit.

Shanarey 2016.05.29. 19:14:41

@puhacica:

Ha a távolkeletről rendelsz akkor az lesz ráirva hogy ajándék,és hogy ingyenes. A licitálás egy olyan dolog hogy nem veszithetsz rajta, ám a megfelelö időben ott kell dekkolni a számitogép elótt.

Shanarey 2016.05.29. 19:20:41

Luton dugul, mint közlekedés oldalról és a repülés oldaláról is. a wifi pedig lassú.

puhacica 2016.05.29. 19:25:26

@Shanarey: tudom, hogy az USA "tavolnyugat", de az onnan rendelt cucc utan kellett vamot fizetni. es elvileg az ausztral motyo utan is kellett volna, orulok, hogy okosan oldotta meg a srac. nem lett volna egyebkent egy oltari osszeg, de igy legalabb maradt fagyiravalo. :D
na, hat nekem pont a dekkolassal van bajom.

M. Péter 2016.05.29. 19:42:00

@puhacica: Milyen rendes tőle, hogy segít adót és vámot csalni. Napszemüveget pont nem vennék Kínából vagy piaci árustól, a szemem többet ér, mint amennyi pénzt esetleg megspórolok. Nemrég olvastam egy cikket olcsó napszemügekről, ameyben meg is mérték, hogy a különböző napszemüvegek mennyi ultraibolya sugárzást engedenek át. A Primark 3 fontos napszemüvege 100%-osan szűrt, a Poundland 1 fontos napszemüvegének egyik lencséje viszont több, mint a felét átengedte.

puhacica 2016.05.29. 19:52:38

@M. Péter: nezd, en utananeztem es annak tudataban rendeltem meg a szemuveget, hogy fizetnem kell. az, hogy o igy kuldte el, engem is meglepett, eszembe se jutott, hogy megsporolja nekem a vamot.
a szemuveg egyebkent Ausztraliabol jott, megpedig azert, mert ezt a markat csak az USA-ban, Ausztraliaban, Taiwanon es Japanban forgalmazzak. miutan egy vagyont fizettem ki lezeres szemmutetre, egyertelmu, hogy nem kockaztatom a latasom egyfontos kacatokkal. meg amugy sem. ennel azert tobb eszem van, meg ha nem is latszik.

fhdgy 2016.05.29. 21:43:28

@M. Péter: És mi van, ha az ember nem használ napszemüveget?

A fel nem tett nap szemüveg lencséje hány százalékát engedi át az ultraibolya sugárzásnak?

Akkor én a szemem ellensége vagyok, mert utálom a napszemüveget?

puhacica 2016.05.29. 21:52:19

@fhdgy: az mas, ha nem hasznalsz napszemuveget, mint hogy felteszel egy olcso/nem biztonsagos lencset, amivel becsapod a szemed, a pupillad kitagul, a karos sugarak pedig kinyirjak a szemed.

en csak par eve tudok napszemuveget hordani, szeretem a jo minosegu kereteket es lencseket a klasszikustol a bohokasig. regen volt dioptrias napszemuvegem, de az valahogy nem volt az igazi.
te miert utalod?

Badeni_lakos 2016.05.29. 21:52:54

Minden költözés tartogat meglepetéseket...

A történet ezen a részén kezd izgalmas lenni:
"de a lényeg, éreztem, jól megleszünk. Lementünk a pincébe, ahol is ő, nagyjából 1 percet foglalkozott a dologgal... " :D

fhdgy 2016.05.29. 22:03:45

@puhacica: mert nyomaszt. Szeretem ha süt a nap, ragyog a világ. Így a napsütés, a fény felvidít. Ha borult az idő, akkor a hangulatom is egy kicsit borult lesz.

Napszemüvegben becsapva érzem magam, mert azt hiszem, hogy nem ragyog a nap.

Ha szép, tiszta kék az ég, akkor mindjárt más a világ.

Az ég kéksége sem egyforma. Adrián az ég hihetetlenül szép kék. München környékén, ha főn van, szintés varázslatosan szép.

Néha Magyarországon is olyan az ég, mint az Adrián vagy Münchenben főnkor. Rontsam el ezt a szépet egy napszemüveggel?

puhacica 2016.05.29. 22:15:45

@fhdgy: hm. le lehet azt venni. :D a polarizalt lencsen at van mindennek nagyon szep, telitett arnyalata, szoktam vele szorakozni, hogy osszehasonlitom a szineket. :)

puhacica 2016.05.29. 22:16:51

@fhdgy: de persze ertem, amit mondasz, szemuveg nelkul is szemkapraztato arnyalatokat tud produkalni a termeszet.

fhdgy 2016.05.29. 22:25:47

@puhacica: tudod, oly korban éltem én a Földön, amikor a napszemüveg még flanc volt vagy csak annak volt, akinek gondja volt szemével. A hatvanas, hetvenes években polarizált napszemüveg Mo.-on még a mesében sem létezett.

Így azt szoktam meg, hogy a világot a saját szememmel látom, minden külső módosítás nélkül.

Mivel kék a szemem, így a fényviszonyokra elég érzékeny vagyok. Ez főleg tavasszal jelentkezik, amikor végre szép napsütés van. Ilyenkor pár napig hunyorgok, de utána helyreáll a rend.

Csodabogár 2016.05.29. 22:28:25

@fhdgy: Napszemüveg mindig hasznos, de operált szemre kötelező. Igaz nálam szürke hályog műtét volt, de azt ajánlották, hogy még esőben is hordjak napszemüveget. Nekem van egy normál progressziv szemüvegem, amivel az igen apró betüket is el tudom olvasni, pl. vásárlás közben és fényre sötétül. Garantált 100% kiszüri a káros sugarakat. Ha az utcára megyek rajtam van.

fhdgy 2016.05.29. 22:37:03

@Csodabogár: Jó, a Te eseted természetesen más. Nekem szerencsére tökéletesek voltak a szemeim. 45 éves koromban kezdett csak jelentkezni a szokásos szemromlás, addig azt sem tudtam, hogy mi a szemüveg. Ma már olvasáshoz nekem is szükségem van szemüvegre, de ebben is szerencsés vagyok, mert a két szemem tökéletesen egyforma, nem kell semmi különleges lencse. Kettő teljesen egyforma lencse kell mind a kettőre.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.29. 23:10:40

@Hari Seldon 2: Ez egyébként viccesnek számít ez az zuramozás? Mert talán még először olvasván az volt de hetvenedjére igen modoros.

puhacica 2016.05.29. 23:28:23

@fhdgy: nekem alapbol eleg erzekenyek a szemeim, a mutet ota pedig talan egy picit meg inkabb azok, szoval amellett, hogy szeretem hordani a napszemuveget, valamilyen szinten "muszaj" is. a mutet utan pedig egyenesen kotelezo volt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.29. 23:33:45

@fhdgy: Teljesen jól megfogalmaztad miért nem hordok napszemüveget. Nekem dioptriás szemüvegem van amihez van mágneses napszemüveg előtét. Talán kétszer használtam eddig.
Nekem is borús a világ vele.
Amúgy az én szemem a korral javul. Már le kell vennem a szemüveget ha olvasok és a legkisebb betűket is szabadszemmel tisztán látom.

M. Péter 2016.05.30. 01:14:38

@fhdgy: A napszemüveg csökkenti a szürkehélyog kialakulásaának esélyét.

montroyal ( CAN qc) 2016.05.30. 04:47:37

@Golf2: hazahoztam .. jo lesz halloweenre

FutureFry 2016.05.30. 07:56:17

@adg: "Vámérték növelő tényező általában a csomagolási költség, a vámhatárig felmerülő szállítási költség, a biztosítási költség, amennyiben azokat a vevő fizeti."
www.nav.gov.hu/data/cms349587/nav_repterre_internetesvasarlas_2015dec_nezo.pdf

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása