oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 28. 06:42,  Szenegálban találtam második hazámra 55 komment

2016. május 28. 06:42 Határátkelő

Szenegálban találtam második hazámra

Afrikát nehezen lehetne tipikus határátkelő célpontnak nevezni, ugyanakkor azt is tudjuk, hogy magyarok mindenhol vannak - a mai posztból pedig az is kiderül, hogy tényleg... A héten volt az Afrika-nap, ennek kapcsán kerestem meg Szilasi Ildikó Hermina szakértőt, aki utakat is szervez a kontinensre. Arról beszélgettünk, milyen is Afrika a valóságban, mennyire figyelünk rá, és mennyire értjük vagy értjük félre. (A képekért külön köszönet!)

szilasi_ildik_-zsir_if.jpg

Hogyan kerül egy magyar nő Afrikába?

Érettségi után úgy éreztem, hogy szabadidőmben szeretnék önkénteskedni, és emberekért szeretnék tenni. Így jutottam el az Afrikáért Alapítványhoz, melynek önkéntese, majd főtitkára lettem. Ezzel az alapítvánnyal kezdtem el Kongóval foglalkozni, 2004-ben utaztam ki oda először.

Közben antropológiát és afrikanisztikát tanultam az ELTE-n, és a kettő együtt megmutatta, hogy a tudományban és a munkában is Afrika lesz az orientációm. 2002 óta, amióta Afrikával foglalkozom, több non-profit szervezetnél dolgoztam, a Magyar-Afrika Társaságnak máig tagja vagyok, néhány éve megalapítottam saját szervezetem, a Kultúrafrika Alapítványt, amely tehetséges fiatal művészeket támogat Afrikában és privát szafarikat és csoportos utazásokat is szervezünk Szenegálba, Madagaszkárra, Tanzániába, a Dél-Afrikai Köztársaságba többek között utazási irodánk keretén belül.

Hogyan lett belőle öt év? Szenegál és Kongó sem tipikus országok, amikor a magyarok elvándorlásáról beszélünk.

Az öt év több rövidebb- hosszabb utazásból tevődött össze. 2004-ben jártam először Afrikában, és a máig sok időt töltök ott. Kongóban összesen 3 évet töltöttem, és az utóbbi két évben főképp Szenegálban vagyok sokat. Bár a Párizs - Dakar rally kapcsán tudunk egy keveset Szenegálról, azt viszont sokan nem tudják, hogy egy nagyon izgalmas és látványos turisztikai desztináció, ahová sem kötelező oltás, sem vízum sem kell, 700 km hosszú óceánparttal bír, és mindig süt a nap.

Szenegálban találtam második hazámra, amely nemcsak világörökségeit, kultúráját és zenéjét tekintve páratlan, hanem mert gazdaságilag is sok potenciállal bír. Mivel első végzettségemet tekintve közgazdász is vagyok, így lettem Magyarország Tiszteletbeli Külgazdasági Tanácsosa Szenegálban.

abdoul1.JPG

De ugyanakkor említi, hogy mostanában Afrika is célország lett Európából azok számára, akik új életet akarnak kezdeni, miért?

Leginkább arról hallunk, hogy Afrikából nő az elvándorlók száma. Ennek sok oka lehet, és regionális szinten meg kell nézni, az adott szomáliai, eritreai, vagy kongói menekült miért kívánkozik el családjától, barátaitól, ősei földjétől. Ez lehet gazdasági, politikai, biztonsági, környezetvédelmi is.

De vannak egyre inkább prosperáló, dinamikusan fejlődő gazdasággal bíró országok. Egyre több a külföldi befektető Afrikában. Egyre inkább az a trend, hogy most már nem csak a nyersanyagokat viszik ki a kontinensről, de gyárakat, összeszerelő üzemek is épülnek megélhetést, munkát biztosítva emberek tíz-, százezreinek.

Így prosperáló országokban, ahol a közepes jövedelműek társadalmi rétege nő az oktatás fejlődésével és a munkaerőpiaci helyzet fejlődésével párhuzamosan, ott egyre kevesebben kívánkoznak el.

Azt is érdemes hozzá tenni, hogy Afrika, főképp annak nagyvárosai egyre inkább "europanizálódnak". Ha Dakar, Windhoek, Arusha vagy Kampala belvárosában körbenéz az ember, épülő iroda házakat, az általunk is ismert franchise gyors éttermeket, hoteleket látja maga körül. Aszfaltos úttal, jelzőlámpákkal, szemetesekkel, kút díszítéses közterekkel. Így az európaiak számára is egyre inkább élhetővé válik Afrika. Aki pedig mer, az nyerhet: ugyanis számos szolgáltatás és termék számára szűz piacokat kínál Afrika.

Mi volt a legnagyobb sokk a megérkezéskor és az első időszakban?

Afrikai viszonylatban is egy "nehéz" országgal kezdtem, a Kongói Demokratikus Köztársaságban jártam. 2004 óta Kinshasa, a főváros is rengeteget fejlődött: új , modern repülőtéri fogadóépület épült, ma már banki és multikommunikációs szolgáltatásokat hirdető city light poszterek díszítik az érkezési folyosót. Viszont 2004-ben még az áramkimaradás is megszokott volt, emlékszem, első érkezésemkor elment az áram, az induló és érkező nemzetközi repülő járatokat pedig A4-es papírra filctollal írták ki.

d_l-afrika_kruger_nemzeti_park_4.jpg

Mennyire nehéz európaiként beilleszkedni egy teljesen más kultúrába, világszemléletbe, életmódba? Mit volt a legnehezebb megszokni?

Azt szoktam mondani, hogy nekem nem volt nehéz, mert antropológiai érdeklődésemnél, emberszeretetemnél és érdeklődésemnél, szimpátiámnál fogva érezték a helyiek is, hogy jól érzem magam velük és érdeklődésem őszinte.

Úgy veszem észre utastársaimon, hogy inkább azoknak esik nehezére a beilleszkedés a helyi "ritmusvilágba", akik nagyon ragaszkodnak a megszokotthoz. Általánosítani nagyon nehezen lehet, hiszen Afrika óriási, 54 országot magába foglaló megakontinens, de Szenegál esetében például, ahol az emberek nagy családokban élnek, szeretnek együtt lenni, keresik egymás társaságát, sokat beszélgetnek, talán azt, hogy az ember hogyan találja meg azokat a helyeket, amikor egyedül lehet, pihenhet, kikapcsolódhat, ami nekem, mivel sokat dolgozom, nagyon fontos.

Mennyire lehet egyáltalán egységként beszélni Afrikáról?

Egyáltalán nem lehet Afrikát egységként kezelni, sőt, nagyot hibáznak azok a híradások, beszámolók, amelyek így tesznek. Mint gazdasági mutatószámait, mind társadalmi problémáit tekintve még egy országon belül is régiós bontásban is más és más problémákkal és lehetőségekkel találkozunk!

Sőt, egy országon belül a beszélt nyelvek száma is különböző lehet, például Tanzániában 126, Szenegálban 36 nyelvet beszélnek. A Nemzeti Össztermékek tekintetében Nigéria, a Dél-Afrikai Köztársaság, Algéria, és Angola Magyarországnál és sok európai országnál is jobban teljesít.

002_lantai_csont_gergely_fotogr_ifi_ija.jpgLantai - Csont Gergely fotója 

Mik voltak a legnagyobb életmódbeli szélsőségek, amiket megtapasztalt?

Életemben nem láttam annyi luxusterepjárót, mint Luandában, Angola fővárosában. Részt vettem egy nemzetközi konferencián ugyanitt, ahol hattyúkat faragtak jégből, roskadoztak az asztalok a finom fogások alatt, a megjelent hölgyek pedig káprázatos gyémántékszerekkel pompáztak.

Ugyanakkor, ugyanitt, Angolában történt az általam vezetett Magyar- László Expedíció kapcsán, hogy Benguelában vagy Cuitóban a polgárháború alatt megrongálódott, kiégett elhagyatott házakban förtelmes körülmények között láttam szegény helyi családokat, úgynevezett házfoglalókat élni.

Elég sok cikk született az elmúlt időszakban a kínai jelenlétről Afrikában, mennyire veszi komolyan Európa a kontinenst?

Komolyan veszi, de talán nem eléggé, és nem vagyunk elég gyorsak a kínálkozó helyzetek lereagálásában. Magyar részről pedig az a tapasztalatom, hogy talán a vállalkozók egy részében a kíváncsiság-érdeklődés meg is lenne, de a megvalósításig kevesen jutnak el, mert tartanak az elindulástól. Mi ebben is próbálunk segíteni az Utazz Afrikába Utazási Iroda keretein belül.

Egyébként egyre több magyar bázis található Afrikában, gondoljunk csak az úgynevezett HTCC-hálózatra, a Magyar Kereskedelmi és Kulturális Központokra Ugandában, Marokkóban, vagy Malawiban. Ezek is jó pontok lehetnek az elinduláshoz.

Szokás mondani, hogy magyarok mindenhol vannak - mi volt a legmeglepőbb találkozása?

Az egyik csoportos körutazás során Szenegálban a világ harmadik legjobb madárrezervátumaként is ismert Dzsoudzs Parkban a csónakos madárles során a csónakban volt rajtunk kívül még néhány európai, és amikor megszólaltunk, az egyikőjük lelkesen mondta, hogy ő is magyar.

Egyszer Namíbiába utazó ismerősök mesélték, hogy beszálltak egy taxiba, és magyarul kezdtek beszélni mire a sofőr megkérdezte, hogy ha Magyarországról érkeztek, ugyan nem ismerik-e Herminát? (Második nevem.)

ildiko_szilasi_profile.jpg

De az is mulatságos "találkozás" volt, amikor egy Dakarban élő barátnőm megírta, hogy a kislánya egy taxistól Magyarországon készült plüss nyuszit kapott ajándékba. Úgyhogy magyarok, vagy magyar vonatkozású történetek, tárgyak, mindenfelé vannak Afrikában.

Miben változott leginkább az öt ott töltött öt év alatt? Mit hozott tartósan magával?

A jókedvet,és azt, hogy nem ismerek lehetetlen problémát. Talán azt is, hogy a család, és a barátok összekovácsolása, a társasági, közösségi élet nagyon fontos. Párom szenegáli táncművész, a szenegáli Nemzeti Színház táncosa volt, jelenleg Magyarországon a Ballet Camara társulat vezetőjeként showkat, tánc- és doboktatást vállal, így sokat mozgunk kulturális körökben is.

Így én is megtanultam táncolni, djembe dobon játszani, sőt balafonon is elkezdtem tanulni. Mi minden évben szervezünk szilveszteri csoportot is Szenegálba, sőt idén nemzetközi dob- és tánctábort is, és ott mindezeket van alkalmam kipróbálni.

Akit további információk is érdekelnek, az ide kattintson.

HÍRMONDÓ

Dárdai Pál magyarságról és a gyerekeiről

A német Hertha vezetőedzője, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya alighanem a magyar sport egyik legismertebb alakja. Igazi sikerember, olyannyira, hogy a napokban a Bundesliga játékosai az év edzőjének választották. Ő az az ember, aki külföldön volt képes a tehetségét rengeteg munkával, kitartással és elszántsággal kamatoztatni, és nem csak elfogadtatni, de megszerettetni magát. A gyerekei már Berlinben születtek, de mint mondta, tudják, mit jelent a disznótor, vagy a Balaton. Hogy mit mondott még, azt itt elolvashatjátok.

Helycserés támadás a német nyugdíjasokkal

Miközben sok magyar választja a jobb és biztosabb megélhetés reményében Németországot, van egy fordított mozgás is, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyre több nyugdíjas költözik Magyarországra. Olyannyira, hogy ez már a bajor közszolgálati tévének is feltűnt, akik forgattak is egy riportot a témában, amiben egy érdekes aspektus, a menekültválság is felmerült. A teljes írást itt találjátok.

Totális káosz Franciaországban

Sztrájkok, tüntetések, akadozó üzemanyag-ellátás – Franciaországban egyre súlyosabb a helyzet a munka törvénykönyve tervezett módosítása miatt indult tiltakozások nyomán. Mi lesz így a labdarúgó Európa-bajnoksággal, hiszen a vonatok és a repülők egy része nem közlekedik, de számos városban a tömegközlekedésben is fennakadások vannak. Helyzetkép egy nagyon zavaros időket élő országból itt.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Afrika Szenegál

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr628752512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.05.28. 06:59:44

Érdekes helyek,jò poszt.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.05.28. 07:17:37

jo cikk, koszonjuk! tessek mindenkinek kimozdulni a komfortzonajabol! :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.28. 08:11:13

Gyerekkorom nagy kedvence volt Afrika. Rendkívül sok magyar vonatkozása van a kontinensnek. az ismertebbeken kívül Sass Flóra, Nagy Endre, Almásy László.
Én még tudom ki volt Hans Shomburgk, Bernhard Grzimek, Luis Leakey.
Az angolok között is rengeteg felfedező van ott, hogy csak a legismertebbet emlitsem Livingstone.
Érdekességképp mondom hogy angolban a gepárd neve az a kelet afrikai szuahéli nyelvből lett átvéve.

Hari Seldon 2 2016.05.28. 08:18:27

A franciaországi helyzetre reagálnék pár szót, mert napközben kevés időm lesz.
Szóval a helyzet az, hogy a jelenlegi munka törvénykönyve extrém módon „védi”a munkavállalót. Egy CDI-s dolgozó (contrat à durée indeterminée – határozatlan idejű szerződés) gyakorlatilag mindent megkap. Nem lehet elküldeni szinte semmilyen indokkal. Gyakorlatilag, ha akarja „nyugdíjas állása van”. Ez persze nem jó a cégeknek, hiszen a mosatni világban gyorsan kell reagálni a piaci hatásokra. Ezért rugalmatlan a külföldi (lényegében a német) konkurrenciával szemben. Ami versenyképességi hátrány. A mostani módosítás ezt a rugalmatlanságot szeretné megszüntetni, na nem olyan vészes módon, lényegében a német szintre vinnék le a szabályozást, ami azért magyar szemmel nem a világ vége… Egy része meg vonatkozik a túlóra szabályozásról, például a 25-50%-os túlóra elszámolást is lehetővé tennék, hogy a vállalatok saját maguk állapítsák meg minimum 10%-ban (OK, valószínű, hogy a gyakorlatban akkor ennyi lesz). Megkönnyítenék a CDI-sek elbocsátását is, a dolgozók jelentős részének a főleg a CGT-nek (Confédération générale du travail – szakszervezeti szövetség) nem tetszik. A munkáltatók viszont a szigorú jelenlegi szabályozás miatt nem szívesen vesznek fel CDI-s alkalmazottakat, helyette CDD-seket vesznek fel meghatározott időre. Tehát, azáltal, hogy extrém módon védik a CDI-seket, pontosan beszűkítik a vállalatok mozgásterét a CDI-sek alkalmazására (ezt persze egy olyan ember, aki eleve CDI-s nem érzékeli, és a megszerzett helyzetét védi).
A szakszervezeti szövetség is (CGT) is főleg az olyan dolgozók „érdekeit” védi.

Valójában a jelenlegi szabályozás csak egy szűk csoportnak érdeke: a CGT-s szakszervezeti vezetőké. Valójában ők élnek jól a szakszervezeti dolgozók szervezetének irányításában. Viszont az utóbbi időszakban sokat csökkent a súlyuk. A 70-es években 2,5 millió tagjuk volt, ma 700 000 körül van (ráadásul ne feledjük, hogy akkoriban Franciaország lakossága 50 millió körül volt és most 66, tehát a súlyuk még nagyobb volt).
Ez kapóra jött a CGT-nek is, hiszen a vezetők így „bizonyíthatják”, hogy „mekkora szükség van rájuk”. Valójában viszont a merev szabályozás miatt a francia cégek hosszabb távon nem mernek francia munkaerővel dolgoztatni. Gondoljunk csak bele, hogy a Renault is mekkora gyártó kapacitást épített ki Spanyolországban, vagy a PSA-nak is a legnagyobb gyára Galíciában van. Ha a szabályozás körülbelül olyan „szigorú” lenne, mint a német, az ilyen termelő beruházások visszajönnének (vagy legalábbis a jövőben nagyobb eséllyel képződnének Franciaországban)

A kialakult üzemanyag hiányról pár szó. Valójában az van, hogy miután a finomítóban főleg CDI-s dolgozók dolgoznak (hisz mi van biztosabb állás, mint az olajipari? Olaj mindig kell, néha kicsit kevesebb, néha kicsit több) ezért ők érintve érzik magukat.
Egyébként ilyen benzinhiány már volt Franciaországban. Sok volt, ami ennél súlyosabb. (68-ban 74-ben a 90-es években négyszer, 2000-ben 2008-ban is hasonlóak voltak.)
Ja, és minket nem érint, mi Luxembourgban tankolunk… :-)
Ugyanakkor azt is láttam, hogy például este már kezdett egy kicsit több szó esni a károkról. a BFMTV-ben, tegnap már azt is elemezték, hogy mekkora károkat okoz az üzemanyaghiány. Szállodákat mutattak Bretagne-ban meg Normandiában, ahogy üresen tátonganak. Több megszólaltatott is azt mondta, hogy extrém rossz országimázs a sztrájk. – Szerintem azért lassan lesz elmozdulás, és lecsillapodnak a kedélyek.

Taxomükke (UK) 2016.05.28. 08:37:20

@Hari Seldon 2: Mekkora idiotak, hogy a szabalyozas megvaltoztatasat pont a foci EB elott jelentettek be.

A poszt erdekes, jo volt olvasni, koszonjuk (HA, igy is lehet mondani nem csak ugy, hogy "jar erte a koszonet").

micsoda? 2016.05.28. 09:11:49

Ha nyerek a lottón, jelentkezem a posztolónál:) Addig újból elolvasom a Jiri Hanzelka és Miroslav Zikmund "Afrika". 1967-es kiadású könyvét, hogy milyen is volt.

tanato 2016.05.28. 09:19:03

@diggerdriver: Ezek jó könyvek,plussz SZéchenyi,Kittenberger afrikai kalandjai,meg újabban sok jó útikönyv van már.Na meg a szoci időszak elmúlt 40 éve alatt rengeteg afrikai diák tanult nálunk,akik közül nagyon soknak magyar felesége lett és félig magyar gyermekei születtek.Az afrikai kapcsolatok ilyformán is erősödtek.

tanato 2016.05.28. 09:20:01

@micsoda?: Ezek a hatalmas méretű könyvek nekem/pontosabban/ szüleim vették még őket/megvannak.

tanato 2016.05.28. 09:22:14

@diggerdriver: Afriaki riportfilmjeik alkalmával a magyar riporterek mindig találnak nálunk végzett egykori diákokat,akár orvost akár mérnököt,akár katonatisztet.

Irbisz 2016.05.28. 09:25:52

@FeketeMacska73:
"jo cikk, koszonjuk! tessek mindenkinek kimozdulni a komfortzonajabol! :D "

a cikk tenyleg jo, de a hölgy szamara szo sem volt a komfortzonabol valo kimozdulasrol :)

tanato 2016.05.28. 09:26:34

@Ödenburger [Hu/At]: tenyek.hu/belfold/209638_tablaval-hivjak-imara-az-ozdiakat.html

Kis off neked mint egyházi kötődésű embernek.Bár a dolog nem református, de érdekes,felfigyeltem rá mint presbiter.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.05.28. 09:28:28

ey nagyon erdekes poszt volt

régen még én is aktívan érdeklődtem Kongó iránt, valamikor ezeréve azt hiszem voltam is az Afrikáért alapítvány egyik rendezvényén

azóta viszont már más régióra vetettem szemet :D

Irbisz 2016.05.28. 09:30:26

@tanato:
sokkal erdekesebbek az eredeti Afrikat megmutato, meg a monarchia alatt megjelent könyvek (Höhnel, Holub, Stanley, Torday stb)

M. Péter 2016.05.28. 09:38:11

"Nemzeti Össztermékek tekintetében Nigéria, a Dél-Afrikai Köztársaság, Algéria, és Angola Magyarországnál és sok európai országnál is jobban teljesít."
Mert nagyobb a lakosságuk. Az egy főre jutó GDP-ben viszont Afrikában Egyelítői-Guinea vezet az olajnak köszönhetően, de ott nagyon csúnya diktatúra van, egy kis elit iszonyatosan jól él, a lakosság többsége pedig nyomorog, a 2. helyen a Seychelle-szigetek vannak, Magyarországgal kb. egy szinten.

Határátkelő 2016.05.28. 09:42:22

@Taxomükke (UK): Milyen igaz! Legközelebb csak úgy egyszerűen megköszönöm. :))))

tanato 2016.05.28. 09:46:52

@Irbisz: Azokhoz már nehéz hozzájutni.

DieNanny CH 2016.05.28. 11:07:47

Nagyon érdekes írás, irigylem a rajongását a kontinens iránt.

Hari Seldon 2 2016.05.28. 11:10:03

@Taxomükke (UK):
Várj, ez nem illiberálisland, ahol a vezér egyik éjszaka megálmodja, ésa csicskások másnap délelőtt megszavazzák egyéni indítvány formájában. Már tél vége előtt elkezdődött a polémia erről, aztán egyre jobban minden erről szólt. Mindenki hozzászólt, aztán persze átnyomták rendeletileg. Kívülről talán nem látható, de ez most nagyon nagy változást hozhat a francia gazdaságban. Ha a vállalati lehetőségeket nézzük bőven/nagyjából az UK gazdaság szintjén kéne működnie,hiszen rengeteg iparági vezető cégük van, és demográfiai probléma sem akkora mint a németeknél. Azt hiszem, ha végre ezt a munkatörvénykönyvet átnyomják és a dolgok nyugvópontra jutnak 3-4 év múlva simán semmi gond nem lesz a gazdasággal.
Csakhogy a régi kedvezményezettek, a CDI-s dolgozók, illetve a CGT szakszervezet a status quo fenntartásában érdekelt. Előbbi a régi kiváltságos helyzetük megtartása miatt, a szakszervezeti vezetők meg a befolyásuk csökkenésétől félnek (csökkenő befolyás - csökkenő szakszervezeti pénzek, amiből élnek)

Taxomükke (UK) 2016.05.28. 11:20:32

@Hari Seldon 2: Ez rendben van, de az idozites nagyon nincs. Gondolom, szamitani lehetett ra, hogy a munkavallalok nem nyelik le szo nelkul a szamukra kedvezotlen (vagy annak tuno) valtozasokat.

Taxomükke (UK) 2016.05.28. 11:22:43

@Taxomükke (UK): A migransproblema meg a terrorveszely melle tenyleg mas sem hianyzott mar az EB elott, csak a "megmozdulasok" (micsoda eufemizmus).

DieNanny CH 2016.05.28. 11:23:07

@Hari Seldon 2:

De, gondolom, ezt a problémát - hogy határozatlanul felvettet nehéz elküldeni - már elég régóta észrevehették. Azóta simán lehetett volna csak és kizárólag határozott időkre felvenni embereket, így a bebetonozottak nyugdíjba menésével, a probléma magától megszűnik. Nem?

Muscari 2016.05.28. 11:37:52

Régebben engem is nagyon érdekelt Afrika és sokat olvastam róla. Nem azokat a klasszikusokat, akiket Digger említett, én Wilbur Smith könyveitől kaptam kedvet még tizenéves koromban (sajnos egyet - kettőt újraolvasva ma már nem jönnek be, túl sok az erőszak bennük és túl erős a gyarmati szemlélet).
Olvastam aztán Nelson Mandeláról, meg Teleki Sámuelről, plusz az ő emlékére szervezett Kelet-Afrikai expedícióról Kubassek János által írt könyvet.

Ma már nem vágyom Afrikába annyira, mint régen, főleg a bizonytalan politikai helyzet, terrorizmus és hasonlók miatt.

A poszt nagyon érdekes volt, a magyarok tényleg eljutnak a világ minden szegletébe.

Hari Seldon 2 2016.05.28. 11:40:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Hát ez az. Lassan ez a helyzet.
A cégek nem nagyon vesznek fel CDI-seket, mert az csökkenti a rugalmasságukat. - Így a extra védelem pont az ellentétes hatást éri el. - Szűkíti a lehetséges új CDI állások létrehozásának lehetőségét.

Amelyik cég teheti csak CDD-seket vesz fel. Ezt viszont a CDD-sek, nehezményezik, mert ők is szeretnének "bekerülni a tutiba" és ők is CDI-esek szeretnének lenni... - Ami viszont nem megy, mert a cégek rugalmassága csökkenne.

Muscari 2016.05.28. 11:44:42

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: szerintem ezt csinálják, csak hát mivel a nyugdíjba menés ideje egyre csak tolódik ki, ez akár évtizedekbe telhet. Addig meg a versenyképesség romlik.

Pasztasuta írt egyszer róla, hogy az Olaszországban ugyanez a probléma, és emiatt lehetetlen határozatlan idejű szerződést kapni. A fagyi visszanyal :-(

Hari Seldon 2 2016.05.28. 11:45:12

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Sajnos Sárközi semcsinált semmi reformot ez ügyben. Sőt azt hiszem most is csak azért csinálják, mert baloldali kormány van. ÉS vesztésre áll.
Így most már úgy vannak vele, hogy ha így is úgyis kikapunk 2017-ben az elnökválasztáson, akkor legalább ezt lépjük meg.
A jobboldali kormány helyzete annyiban lett volna nehezebb (saját szempontjából) hogy azonnal a baloldal saját jelszavaival szét tudta volna szedni. Így viszont a szakszervezet nehezebb helyzetben van, mert egy baloldali kormány ellen kell tüntetni. Így sokan azt gondolják, hogy ha Valls és Hollande ezt csinálja, mit csinálna Juppé?

Muscari 2016.05.28. 11:48:43

@Hari Seldon 2: ugyanez pepitában, mikor a kismamákat védik. Az lett a vége, hogy nem szívesen vesznek fel szülőképes korú nőket, illetve megkérdezik, hogy mikor akarnak gyereket. Vagy, ami még rosszabb, ha valaki terhes lesz, más eszközökkel elérik, hogy magától elmenjen. Most Magyarországról beszélek természetesen.

2016.05.28. 12:13:17

@M. Péter: Ezt jo hogy leirtad, kisse felrevezeto volt abban a formaban ahogy a posztban megjelent. A masik pedig az hogy sokan nem gazdasagi okokbol probaljak elhagyni Afrikat hanem mert nem erzik magukat biztonsagban, akkor sem ha jomoduak. Ezen a gazdasagi fejlodes onmagaban nem fog segiteni.

2016.05.28. 12:18:53

@Muscari: Igy van, pont ez a baj hogy ezt csinaljak. En mar nem egy francia fiatallal talalkoztam UKben akik azert valtottak orszagot mert eleguk lett abbol hogy nem veglegesitik oket Franciaorszagban egy munkahelyen sem, hiaba van jo vegzettseguk stb., igy nem tudnak lakaskolcsont felvenni pl., nem tudjak elinditani az eletuket. Az a szomoru hogy ez UKben is egyre gyakoribb a zero-hour contract formajaban, pedig ott messze nem olyan nehez megszabadulni az 'allando' alkalmazottaktol mint Franciaorszagban.

wuaaa 2016.05.28. 14:01:00

@Hari Seldon 2: "..hisz mi van biztosabb állás, mint az olajipari? )

Háát... az a majd 40 ezer ember aki itt lapátra került az utóbbi időben is így gondolta még nem is olyan rég.

Golf2 2016.05.28. 14:56:12

@montroyal ( CAN qc): havi 45 nyugdíj,van pofájuk...

2016.05.28. 15:14:33

@Hari Seldon 2: az igaz, hogy Franciaorszagban illegalis lett munka utan emailt kuldeni a dolgozoknak 50 fonel nagyobb cegeknel vagy hircsarda? www.good.is/articles/france-lets-you-disconnect?utm_source=thedailygood&utm_medium=email&utm_campaign=dailygood

micsoda? 2016.05.28. 15:30:38

@tanato: Remek könyv, sok nagyszerű fotóval. Súlyáról nem is beszélve:)

Shanarey 2016.05.28. 16:32:38

@montroyal ( CAN qc):

Sajnos amit linkeltél, teljesen korrekt módon leírja azt amit itt már sokan elmondtunk.

Persze hogy ki olvassa el, és ki érti meg, na az itt a kérdés.

SzZoole 2016.05.28. 16:45:44

@Shanarey: de jo,hogy itt vagy,kerdezhetek?

Irbisz 2016.05.28. 16:45:56

@tanato:
A nagyobb antikvariumok evente ketszer arverest tartanak, ezeken elöbb-utobb mind felbukkan, vagy akar a vateran is.

SzZoole 2016.05.28. 16:50:59

@Shanarey: garazsajto eletronikahoz ertesz?

Shanarey 2016.05.28. 16:55:02

Elektronikát nem javítok, de ha az rendben van akkor azon értek hozzá.

Shanarey 2016.05.28. 16:57:06

@Zoole[uk]:

Javítás.
Akkor azon kívül értek hozzá. Ha távirányító probléma avagy hibás működés, esetleg érzékelők hibája. Abban tudok segíteni.

SzZoole 2016.05.28. 16:57:20

@Shanarey: nem javitani kell.
A taviranyitot athangolni.

Shanarey 2016.05.28. 17:03:49

@Zoole[uk]:

Mi a típus, miért akarod áthangolni?
Távirányítókból elvileg két féle van a piacon.

Az egyik amelyiknek egy adott kódja van és ezen kód alapján működteti a garázsajtót, a másik az ugrókódos,vagyis egy matematikai algoritmus alapján mindig más kódot használ.

Netán új távirányítód van és be kellene állítani hogy működjön azzal a bizonyos garázs ajtóval?

Hari Seldon 2 2016.05.28. 17:22:48

@Mrs Rumcajsz CA:
Van egy ilyen kezdeményezés. Elvileg nem rossz felvetés volt. Azzal a céllal találták ki, hogy a dolgozókat ne zaklassák munkahelyi e-mail-okkal. És NE kelljen erre reagálniuk. Azaz a szabad idő zavartalanságát szeretnék ezzel biztosítani.
Ne lehessen az, hogy a főnök péntek délután fél hatkor kér egy sürgős riportot hétfő reggelre. Aztán a dolgozó a szabadidejében dolgozik.
Szóval az ötlet jó, és ezt is akarták szabályozni, de ez most még további gondolkodást igényel. Ugyanis a francia vállalatoknak rengeteg globális érdekeltsége van. És eredeti formájában megvalósíthatatlan. (valószínű valami módosítás lesz)

montroyal ( CAN qc) 2016.05.28. 17:32:26

@Shanarey: nem ugy nalunk , ez egy nagy ceg vilagviszonylatban es a korrupcioval csalassal tulszamlazott szerzodeseket visszafogjak teriteni .. mert megpiszkaltak oket

montreal.ctvnews.ca/snc-lavalin-to-repay-cities-for-fraud-related-contracts-1.2895671
www.google.ca/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#q=snc+lavalin+refund+fraud

2016.05.28. 18:59:59

@Hari Seldon 2: erdekes lesz, hogy oldjak meg. Mondjuk szerintem is jo kezdemenyezes csak kicsit idealisztikusnak tunik

adg 2016.05.29. 01:54:31

@Hari Seldon 2: nekem van privat emailcimem (nahat) es van ceges. A ceges az irodai gepemen van. Akarmit kuldhetnek nekem, ha nem vagyok az irodaban, nem fogom latni. Amugy rengeteg email kapok a sajat munkaidomon kivul, reszben a tobbi roda es a kliensek idoeltolodasa miatt, reszben mert nehany kollega extrem idokben dolgozik, pl ejjel. Szep is lenne, itt csorompolne az email allandoan.
Azt hittem, ez az altalanos, leszamitva par munkat.

2016.05.29. 13:08:24

@adg: Tolunk az utolso elotti munkahelyemen elvartak hogy folyton nezzuk a ceges e-maileket, este is, hetvegen is, siman elofordult hogy 'surgos - azonnal csinald meg es kuldd el ezt es ezt a dokumentumot' cimmel kuldtek e-maileket pl. keso este, hetkoznap vagy hetvegen. Mar nem dolgozom ott, ki tudja miert :). Ugyanezen a helyen elkerte a csoportvezeto a privat mobilszamomat hogy el tudjon erni munkaidon kivul 'ha valami surgos adodik'. Nem orult neki, mikor mondtam, hogy sajnos elvesztettem a telefonomat es nem tervezek ujat venni, de ha adnak egy ceges mobilt, szivesen megadom a szamat :)

adg 2016.05.29. 16:39:02

@Mirjam2: el tudok kepzelni olyan munkakort, ahol jogosan elvarhato, hogy elerheto legyel munkaidon kivul is, bar szerintem a tied sem ilyen volt, ha jol emlekszem, es az enyem sem ilyen. En kerek perec mondtam, hogy otthon nem tudom megnezni a ceges imeleket, es pont. Ha nagyon akarom, akkor megnezem amugy, volt ra pelda, hogy valami nagyon fontosat vartam hetvegen, de altalaban nem erdekel. Ceges telefonom nincs, a sajatomat meg altalaban nem veszem fel ceges ugyben, ha nincs kedvem vele foglalkozni. Nem kell ugyelnem allandoan, es nem kell hurcolasznom a telefont folyton. Sajnalom, hetfotol pentekig 8-5ig ott vagyok, ezen kivul meg fuvet nyirok, vagy elmentem kirandulni, akarmi, jo napot.
Amugy annyira de annyira jo fej vagyok, hogy ha elore megbeszeljuk, akkor hetvegen is kimegyek epitkezesre, ha kell. De ez csak azert van, mert tenyleg jo fej vagyok :) ugyanis nem fizetik a tuloraimat, hetvegeimet. Lecsusztathatnam, de nincs ra idom. Szivesegbol megyek szombaton, akar le is szarhatnam. Szerencsere van mar egy young fella az irodaban, jobbara o csinalja a szombati inspectionoket mostanaban.

adg 2016.05.29. 16:42:10

@Mirjam2: ja, amugy meg az elejen felajanlotta az adminlany, hogy felrakja a telefonomra a ceges emaileket is. Mondtam neki, hogy nagyon kedves, de ez az en sajat telefonom. Majd ha kapok cegeset, arra felteheti a ceges emaileket, de azt meg nem fogom hazavinni. :)
Vegulis nem kaptam telefont. Bar ha kernek biztosan kapnek, de inkabb hagyjanak beken vele. :)

Irbisz 2016.05.29. 20:11:26

@tanato:
Szivesen, en is igy szereztem be öket :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása