oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 21. 06:45,  Sopron Ausztriába ment 93 komment

2016. május 21. 06:45 Határátkelő

Sopron Ausztriába ment

Tudom, hogy sokan nem szeretitek a statisztikai adatokat, ugyanakkor néha érdemes átbogarászni főleg külföldi számokat, mert elég érdekes adatok derülnek ki belőle. Most például az, hogy idén januárban több mint 63 ezer magyar élt Ausztriában.

ausztria_becs_mariahilfer_foto_flickr_com_cha_gia_jose.jpg

Kezdjük az elejéről, annál is inkább, mert az Osztrák Statisztikai Hivatal adataiból azért sok érdekesség kiviláglik az elmúlt tíz év folyamatairól, ugyanis a Medien-Servicestelle oldalán megjelent összefoglaló szerint 2005 óta gyakorlatilag megduplázódott az Ausztriában élő uniós külföldiek száma.

Az idei év elején közel 8,7 millió ember élt Ausztriában, közülük 1,3 millió külföldi állampolgár (ez 14,5 százalék), ezeknek a fele pedig valamelyik uniós tagállamból érkezett.

A bevándorlás átalakulása érdekében érdemes megnézni a 2005-ös adatokat is: akkor a 8,2 millió ausztriai lakcímmel rendelkező embernek alig 9,5 százaléka volt külföldi, és ezen belül is csak minden negyedik volt uniós állampolgár.

Mindez nyilvánvalóan a munkaerőpiac megnyitásának köszönhető, hiszen az utóbbi években megugrott a közép-európai országokból érkezettek száma (okozott is ez nem kis gondokat nem csak a magyar, de a horvát és a cseh munkaerőpiacon is).

Mindez azt jelenti, hogy alig tíz év alatt több mint duplájára nőtt az országban élő, valamelyik uniós tagállamból érkezett külföldiek száma – csak az összehasonlítás végett, ugyanezen időszak alatt az osztrák állampolgárok száma csak 0,1 százalékkal emelkedett.

A bécsi multikulti

Nyilván senkit nem fogok meglepni azzal, hogy a legtöbb uniós külföldi a fővárosban él és így volt ez tíz évvel ezelőtt is Akkor 94 500-an voltak, tavaly már több mint 215 ezren. Jellemző, hogy a bécsi kulturális és etnikai sokszínűségre, hogy még a második helyezett Niederösterreichben is csak 76 ezer uniós külföldi élt tavaly.

Ha már számlálgatunk, akkor azt is elmondom, hogy érdekes módon Burgenlandban a legalacsonyabb az uniós külföldiek aránya, más kérdés, hogy ezzel együtt is ott volt a legmagasabb növekedés az említett tíz év alatt (137 százalék), ezt Bécs követte egyébként.

Így aztán aligha meglepő, hogy tavaly már rekordot döntött a Bécsben letelepedő külföldi cégek száma – legalábbis az osztrák Gazdasági Minisztérium adatai szerint.

 Az élen a németek állnak (49 céggel), de nagyon érdeklődnek a magyar és az olasz befektetők is: 18 magyar és 14 olasz vállalkozás kezdte meg működését tavaly az osztrák fővárosban.

Ezzel az eredménnyel Bécs ötször annyi nemzetközi vállalkozást tudott megnyerni magának, mint a második helyezett Karintia, majd Salzburg, Tirol és Alsó-Ausztria.

Tele az iskolák külföldi gyerekekkel

Mindennek persze komoly következményei vannak például az iskolákra is, hiszen a 2014-2015-ös tanévben már a tanulók majdnem egynegyedének nem a német volt az anyanyelve, Bécsben ez az arány 47,5 százalék volt (a második helyen egyébként Vorarlberg végzett 23,4 százalékkal).

Ami az egyetemeket illeti, ott a visegrádi országok között már a magyarok vannak a legnagyobb számban jelen. A Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) kérte ki nem is olyan régen az osztrák oktatási minisztérium adatait, és ezekből az derült ki, hogy a 2009/2010-es tanév óta minden évben Magyarország vezetett a visegrádi országok között.

A nagy áttörés Magyarország esetében 2013-ban történt meg, amikor egyik tanévről a másikra 461-ről 677 főre nőtt az Ausztriában tanuló egyetemisták száma. (További részleteket itt olvashatsz.)

A szerbektől a németekig

Visszatérve az eredeti kérdéshez, érdemes egy pillantást vetni arra is, mely országokból érkeztek a legtöbben Ausztriába 2005-ben és tavaly. Bő évtizede a szerbek vitték a prímet (123 ezer fővel), majd őket a törökök (116 ezer) és a bosnyákok (99 500) követték, de jelentős számban érkeztek akkoriban németek, horvátok, lengyelek, románok, macedónok és oroszok is (a magyarokról kicsit később).

A tavalyi adatokon viszont már érződik, hogy megindult egyfajta vándorlás az unión belül is, hiszen az első tíz közé bekerültek például az olaszok, méghozzá 25 ezer fővel, ami azért nem tűnik kevésnek.

Változás történt az élen is, méghozzá egyfelől akár meglepőnek is nevezhető, másfelől viszont logikus. A helyzet ugyanis úgy áll, hogy tavaly messze a németek voltak a legtöbben (176 ezren, ami majdnem 14 százalék a külföldieken belül), mögéjük csúsztak a törökök, szerbek és bosnyákok, majd szépen sorban a többiek.

Mi a helyzet a magyarokkal?

Lássuk, a minket szerintem leginkább érdeklő adatokat, ez pedig természetesen az ausztriai magyarokról szól. Nos, míg 2005-ben 15 ezer magyar élt Ausztriában (ez az ott élő külföldieknek a 2 százalékát sem érte el), addig tavaly már 63 600-an voltunk, ami több mint 5 százalékos arány – és nagyságrendileg egy Sopron városnyi ember.

Azaz tíz év alatt több mint négyszeresére nőtt az Ausztriában élő magyarok száma, és ebben a számban persze csak a hivatalosan, állandó jelleggel ott tartózkodók szerepelnek, nincsenek benne az ingázók, vagy az idénymunkát végzők.

Nem csoda, hogy egyre erősebb a magyar kulturális jelenlét is az osztrák fővárosban, amire jó példa a két éve indult és mára meglehetősen népszerűvé lett KultPult nevű hely is.

Az ötletgazda és a főszervező Bencze Mariann 2011 óta él az osztrák fővárosban, férjével és kisgyerekével költözött ki, de azóta született még egy gyermekük.

A KultPultban fellépett már Kulka Jánostól Gryllus Vilmoson és Szalóki Ágin át Alföldi Róbertig a magyar kultúra több kiemelkedő alakja, és egyre nagyobb igény is van rájuk.

„Bár virtuálisan sok időt töltök otthon, amúgy nemigen járnék már haza: itt élek Bécsben, a gyerekeim ide járnak iskolába-óvodába, itt lett munkahelyem. Most viszont majd talán fizikailag is újra többet leszek Budapesten, mert beindulni látszik egy határok nélküli kultúraközvetítő projekt, amit nagyon várok: eddig csak Bécsbe hoztuk a magyart, de oda-vissza is szeretnénk hozni-vinni a kultúrát” – mesélte jövőbeni terveiről Bencze Mariann.

HÍRMONDÓ

Részvényekkel az elvándorlás ellen

A magyar cégeknek is egyre több mindent kell megtenniük, hogy megakadályozzák a munkavállalók elvándorlását, megpróbálják magukhoz kötni őket. A Deloitte felmérése szerint ilyen, úgynevezett részvényalapú juttatásokkal növelhető a motiváltsága és az elkötelezettség és csökkenthető a munkaerő elvándorlásának mértéke. Titeket meg lehetne győzni ilyesmivel? (A teljes poszt itt található.)

Mikor lesz brit egy magyar gyerek?

A kérdésről már elég sok szó esett itt, a blogon is, és ugyanez a témája Békési Kálmán egyik bejegyzésének, melyben a Budapesten korábban oktatáskutatóként, most Londonban szakértőként és gyakorló pedagógusként dolgozó szakember arról ír, hogy osztályában 27 gyerek van, és 26 nemzetiség.

Ő úgy tapasztalta, hogy a 13 éves gyerekek erős brit identitással rendelkeznek, és már kikérik maguknak, ha valaki a szüleik származásával azonosítja őket. (A továbbiakért ide kattintsatok!)

Minden idők legjobb érve a földalatti késésére

Ha már Londonban tartunk, akkor nem hagyható ki a tömegközlekedés sem, annál is inkább, mert aki kicsit is ismeri azt, azzal is tisztában van, hogy a földalatti esetében tanácsos rendszeres késésekkel számolni. A működtető London Underground most egészen pazar magyarázatot adott a késések egy részére: eszerint a vonat a napsütés miatt késik gyakran. Ami csak elsőre hangzik úgy, mintha a Monty Python egyik szkeccséből vették volna, a részletesebb magyarázat inkább elgondolkodtató. (Itt olvashatjátok a részletesebb érvelést…)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

(Fotó: flickr.com/Cha gia José)

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Ausztria

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr848735496

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Taxomükke (UK) 2016.05.21. 08:03:15

Ezeket sose bírom végigolvasni.
Ugorgyunk.

Muscari 2016.05.21. 08:29:13

@Taxomükke (UK): azt se olvastad, hogy a metró a napsütés miatt késik annyit Londonban? :-)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.05.21. 08:43:45

A hírekhez szólva: az én gyerekem kikéri magának ha leangolozom.

tanato 2016.05.21. 09:17:13

Egyébként tényleg találó a cím,a soproniak főleg a fiatalok nagy része tényleg Ausztriába ment dolgozni/főleg napi ingázással/,de mostanság már sokan oda is járnak iskolába.

Shanarey 2016.05.21. 09:58:03

@tanato:

Igen, de ha csak ez lenne a poszt témája, és netán az okokat is boncolgatná, akkor jönnének a hős honvédők élükön a meg nem értett buszsofőrrel.

tanato 2016.05.21. 10:17:52

@Shanarey: Tényleg egy ideje eltűnt,lehet újra kint van?
Na de nem szabad elvinni a cikket a politika irányába,arra megvannak a megfelelő blogok és kommentelési lehetőségek .
Ez statisztika,száraz tények.Persze egyáltalán nem szárazak, ha a számok mögött meglátjuk az embert is.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.21. 10:20:58

"Ő úgy tapasztalta, hogy a 13 éves gyerekek erős brit identitással rendelkeznek, és már kikérik maguknak, ha valaki a szüleik származásával azonosítja őket"

Itteni életemben egyszer fordult elő hogy valaki megsértődött azon amit kérdeztem és azóta is mikor találkozok vele gyilkos szemekkel néz rám.
Egy Bob Marley kinézetű, de nála feketébb rasztahajú dömperes az illető akit megkérdeztem hogy honnan jött. Vérig sértetten mondta hogy ő született angol.
Mondjuk azt láttam rajta hogy nem Cromwell unokája...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.21. 10:26:00

Az elvándorlás ellen egy dologgal lehet tenni. Élhető országot kell csinálni.

2016.05.21. 10:27:46

@ChristineK: Mar sokszor leirtam itt, az angol nemzetiseg. A gyereked nem lehet angol, mivel ugy tudom egyik szuloje sem angol. A gyerek brit, magyar gyokerekkel, vagy valami ilyesmi, de nem angol, nem ir, nem skot, stb.

Shanarey 2016.05.21. 10:30:09

@tanato:

Nem tudom hol van, nem is érdekel, de a profilja alapján ő az egyik aki ilyenkor kerülne elő.

@diggerdriver:

Legközelebb ne azt kérdezd honnan jött, hanem hogy milyen származású. Akkor nem lesz belőle harag.

2016.05.21. 10:49:45

@Muscari: The wrong type of sunshine :)

2016.05.21. 10:53:03

@diggerdriver: A kiejtesbol meg lehet mondani hogy UKben nott-e fel az illeto, borszintol fuggetlenul. Egyebkent mar legalabb 250 eve elnek feketek UKben, nyilvan regen kisebb szamban mint most.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.21. 10:59:02

@Shanarey: @Mirjam2:
Ejj de sokat segítettetek...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2016.05.21. 11:03:09

@diggerdriver:

Én nem vagyok "igazi" Magyar.

Szerencsére.
:-)

Shanarey 2016.05.21. 11:04:18

@Mirjam2:

A kiejtésből meglehet mondani, de ehhez előbb itt kell élni 10+ évet hogy biztosan ne tévedj.

tanato 2016.05.21. 11:55:16

@diggerdriver: @Mirjam2: @ChristineK: Itthon kicsit merevebb a hozzáállás,azt tartják magyarnak aki akcentus nélkül beszéli a magyart+európai külsejű,ha egyik feltétel nincs meg a kettő közül,a környezete nem tartja "igazi" magyarnak.Pl. tegnap is volt nálam egy NDK.-ból ide 35 éve férjhezjött betegem,aki németes akcentussal beszél,de tökéletesen magyarul őt még mindig kissé német nőnek tartják,de van ugyanilyen kondíciókkal anno 40 éve ide férjhezjött lengyel nőbetegem is,ugyanúgy vannak vele a környzetében mint az NDK-sal.
A másik aki tökéletesen beszél magyarul itt született,magyarnak tartja magát de egyik szülő okán vagy afro vagy arab vagy ázsiai húzottszemű külsővel rendelkezik.Őt sem tartja a környezete "igazi" magyarnak.
Hátrányok persze nem érik egyik csoportot sem mind beilleszkedtek a magyar társadalomba,de "igazi" magyarnak csak az akcentus nélküli európai külsejű embereket tekintik.

SzZoole 2016.05.21. 12:22:10

@diggerdriver: egyszeru,ha ugy beszel mint egy majom,makokgva,akkor biztos,hogy nem itt szuletett

Golf2 2016.05.21. 12:25:16

Bécsben minden második iskolás külföldi Londonban 27-ből 26 más nemzetiségű.Ez azért nagyon durva.

2016.05.21. 13:34:17

@tanato: Aki nem Mo.on szuletett, nem magyar szuloktol, az mitol lenne magyar? En sem leszek soha angol, akkor sem ha tegyuk fel 50 evet lehuzok Angliaban, ettol a nemzetisegem nem valtozik meg. Ha az egyik szulo magyar, magyar az illeto anyanyelve es csak a borszinbol lehet megmondani hogy valami kulonbozik, az mas kerdes, hiszen ilyen esetben legalabb felig magyar az illeto. De pl. egy brit indiaiat vagy afrikait sem tekintenek 'angolnak', csak britnek, kiveve mondjuk ha az egyik szulo angol.

2016.05.21. 13:36:29

@ChristineK: Igen, tenyleg. Ha valami melyet akartal irni, akkor bocs, nem erzekeltem.

2016.05.21. 14:06:35

@Mirjam2: Lehetsz angol, ha csak az U19-ben (vagy az U21-ben, nem vagyok benne biztos) jatszottal Magyarorszagnak, a lenyeg, hogy ha felnottkent nem voltal mas nemzeti valogatott tagja, es az angol FA bizonyitottnak latja az angolsagodat, akkor lehetsz.

tanato 2016.05.21. 14:30:54

@Mirjam2: Érdekes dolgok ezek,nyilván a briteknél máshogy van hisz világbirodalom volt,ott elkülönül a brit meg az angol fogalma ,a magyaroknál meg nem.Még furcsább az USA-ban hogy ki az amerikai,kit tekintenek annak,.hisz ott még az anyanyelv és a bőrszín sem kizáró ok.

P.Elliot 2016.05.21. 15:43:55

@Mirjam2: Ez az, jol irod. Aki nem az uj orszagban szuletett az magyar, vagyis ott elo esetleg mar allampolgar, beolvadt, de akkor is ott elo magyar. En legalabbis nem tekintem magamat amerikainak olyan ertelemben hogy en mashol szulettem de az biztos hogy beolvadtam, jol erzem magamat, rengeteg amerikai baratom van, van mar rokonom is lanyom reven, marmint a ferje es annak a rokonsaga. Itt vagyok koztuk otthon de ugy jellemezem magamat hogy amerikaban elo magyar.
Csak a lanyom mondhatja magarol hogy o amerikai mert itt szuletett, itt nott fel, ebben a szellemben, ide tartozonak erzi magat.
Erdekes ez a visszahuzas az anyaorszagba. Budapesten eltek gorogok, menekultek a 70-es evekben. Nem verbeli rokonom is volt ilyen, azok gyerekei gorog nevet kaptak keresztnevnek es a hetvenes evek vegen kimentek Gorogorszagba lakni, hivatalosan, az egesz csalad. Ott a gyerekek magyarnak tartottak magukat annyira hogy vissza-vissza jartak, / apjuk volt gorog/, arra nem is emlekszem hogy tudtak-e gorogul.
Ismertem viszont nem is egy csaladot ahol a gyerekeket meg Magyarorszagon is, hiaba szulettek mar ott, gorognek neveltek, tavolsagtartonak minden magyar dolog irant, nem engedtek igazan beolvadni a szulok, milyen iszonyu lehet az ilyen hogy kivulallo mig el na meg a magyarok is ratettek egy lapattal azzal hogy legorogoztek oket,/ nem volt benne rosszindulat csak tavolsagtartas hogy ti nem vagytok magyarok, a gyerekek sem itt-sem ott nem ereztek magukat odatartozonak.
Nem tudom hogy a Magyarorszagon szuletett orosz vagy masfele nemzetiseg minek erezte vajon magat.
Ja, volt egy unokatestverem aki hozzament egy fiatal bolgar kerteszhez akinek a szulei akadozva beszeltek magyarul, a fiuk az nem, ott szuletett de megis mindenki a bolgarnak hivta...Nem is tekintette a tagas csalad magyarnak pedig a ferfi annak szerette volna hogy tartsak. Furcsa.
Mivel bolgar szulok gyereke volt nem hiszem hogy minden magyar dolgot tudott es ertett mert amikor fiuk szuletett akkor 6 evvel kesobb tudta meg a csalad hogy a kisfiut nem Tibikenek hivjak mint neveztek hanem Todornak, / emlekeztek meg a Todorka viccekre? Szegeny kolyok/ ahogy az apjat hivtak es az ragaszkodott ahhoz a nevhez a fianal is, valahogy nem tanulta, nem erezte at hiaba szuletett ott hogy a Todorka viccek miatt mit kell majd a gyereknek nyelni az iskolaban.
A rokonsag nekitamadt az unokatestveremnek hogy hogy egyezhetett ebbe bele, az azt mondta hogy muszaj volt mert a nagyszulok is ragaszkodtak hozza....

P.Elliot 2016.05.21. 16:08:54

@tanato: Amerikaban szerintem az tekintheto amerikainak aki ott szuletett, tokmindeg hogy honnan jott, egyszeruen az utana.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.05.21. 17:29:14

@diggerdriver: Néha az írek, ha óvatosak és kedvesek akarnak lenni, úgy kérdezik, hogy: "where is your accent from?" ('sszameg, még mindig van akcentusom?!)

P.Elliot 2016.05.21. 17:36:15

@kisrumpf: szia, visszajottel mar vagy meg mindig vakacion.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.05.21. 17:37:50

@P.Elliot: nekem a már Németországban élő barátnőm ilyen görög menekült papa-magyar mama lánya. A papa árvaként jött át, csak pár éve sikerült lenyomozni rokonokat Görögországban. Azóta évente-kétévente elnennek oda nagy családi eszem-iszomot tartani. Görög családnevét német férje mellett is megtartotta. A görög nyelvet nem beszéli. Papája igen. De barátnőm magyarnak vallja magát, Németországban is.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.05.21. 17:38:41

@P.Elliot: vissza, újra a hétköznapokban, s tudom hogy erősen tartozom levéllel!

P.Elliot 2016.05.21. 18:06:37

@kisrumpf: nem kell sietni, gondolom vagy dolgod eleg visszazokkenni a hetkoznapoba. Sutogetek am,nagyon beleszerettem csak az a baj hogy nincs aki megegye, illetve lenne csak nem tanacsos annyit.
Tudod hgy miilyen narancsillatu a konyham? Leejtettem a narancs kivonat uveget, darabokra tort, lemostam, felmostam de azota s tarja magat az illat. Jo volt otthon?

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.05.21. 18:14:16

@P.Elliot: jajjajjaj, nehéz lesz megszabadulni az illattól.... ó de kár.

Jó is volt, fura is volt, rossz is volt. Lesz mit mesélnem.

Ha nagyon rámjönne a süthetnék, a süteményt beküldöm az uram kollégáinak "tesztelésre". Lányod nem kapható ilyesmire? Nektek is jut pár szelet, de mégsem kell mindent nektek megenni...

Hamarosan jelentkezem!

Sanyi9 2016.05.21. 19:31:26

Mi tortent Bircaval? Mar nem ir ebbe a forumba?

tanato 2016.05.21. 19:39:02

@P.Elliot: Köszi a részletes információt,akkor ott sokkal egyszerűbb az identitás érzés mint itt a félig balkáni országunkban.Aki ott született az amerikai ,aki máshol az nem és punktum,vége.
Itt meg amit leírtál,görög és bolgár etnikai viszonylatban /de más relációban is így van/ az egy hatalmas katyvasz,elkülönül az hogy a személy minek tartja magát meg a környezete minek tartja őt.
Egyébként Mo.-on felnőtt egykori menekültként érkezett görögöket/vagy már magyarok?/én is ismerek jónéhányat,Görögországba,Ciprusba magyar utasokat vivő utazási irodáknál dolgoztak,sokat meséltek nekem A KÖZVETLEN 2. vh.UTÁNI görög kommunista partizánok és a görög kormánycsapatok/USA katonai segítséggel/ vívott gyilkos,kegyetlen polgárháborújukról.

tanato 2016.05.21. 19:43:03

@Sanyi9: pedig most éppen aktuális lenne Elliot hozzászóláshoz a bolgár magyar etnikai keveredés,identitásérzés ügyében.
Anno kérdeztem hogy ő személyesen bolgárnak vagy magyarnak tartja e magát,de nem árulta el.Mint ahogy anno a Békés megyei szlovák és román anyanyelvű évfolyamtársaim sem árulták,el ,kitérő választ adtak,arra sem mondtak semmit hogy román-magyar,vagy csehszlovák magyar focimeccseknél kinek szurkoltak.

SzZoole 2016.05.21. 19:49:16

@Sanyi9: birca ki lett utalva:(

2016.05.21. 20:06:39

@diggerdriver: Hogyan? És kiknek? A politikusoknak? A népnek? :))))

P.Elliot 2016.05.21. 20:42:34

@kisrumpf: Nyugi, megy a sutifele be a lanyom munkahelyere , a szomszedoknak es a baratoknak. Persze nem viszem tulzasba nehogy egy ido utan udvari sutemeny szallitonak kepzeljenek.
De olyan jo erzes a tortat kiboritani a formabol, jobban mondva az oktatasod utan kicsusszan, nem kell banyaszni kessel mint azelott es latni hogy milyen tokeletes formaja van, az izerol nem is beszelve. Sosem gondoltam volna hogy egyszer megtanulok ugy sutni hogy elvezettel csinalom es meg sikerul is.
Probaltam keresni konyvet a francia sutemenyekrol de nem talaltam eddig, ami az abszolut kulonleges, nagyon magas szintu sutemenyekrol szol, az olyanokrol amitol megall az emberben a levego mert ha nem is sikerul ugy de ha csak felig mar nagyon jo lenne. Ha volt ilyen konyv, kep nem volt hozza pedig nekem az is kell, szoval fejlesztem magamat.

P.Elliot 2016.05.21. 20:53:13

@tanato: Tenyleg, erdekes lenne Bircat megkerdezni hogy o minek tartja magat, jo lenne ha visszajonne.Hozzaszolasai alapjan nem lennek meglepve ha bolgarnak mert nagyon sokat tudott azokrol a dolgokrol, ennyit csak az tud aki odatartozonak kepzeli magat. Az is lehetseges hogy a ketto kozott van, a szive ide is es oda is huz. Vajon hogy eli meg ezeket a dolgokat tenyleg az aki nem is igazan tudja hogy valojaban kicsoda.
Munkatarsam volt itt Usaban egy magyar no aki igazabol bolgar volt, valahogy onnan sikerult atjonni a csaladnak Magyarorszagra amikor volt vagy 13-14 eves, felvette a magyar allampolgarsagot idovel, aztan ferjhezment egy magyarhoz aztan alig kapott utlevelet azert mert bolgar szuletesu volt de elinteztek valahogy, es lelepett ferjestol, gyerekestol az orszagbol ide ki az Usaba.
Az magyarnak tartotta magat, tokeletesen beszelte a nyelvet, a kinezeterol sem mondta volna meg senki hogy nem magyar bar barnabb bor, gondor fekete haj, nagyon kellemes szemely volt.Nem tanitotta meg bolgar nyelvre a fiat ha jol emlekszem, mindig magyarul beszeltek az angol mellett.

SzZoole 2016.05.21. 21:16:17

@P.Elliot: nekem tortenetesen van ilyen konyvem,receptekel es sok kepekel illusztralva:)

P.Elliot 2016.05.21. 21:29:47

Leirnad a cimet es az irojat? Megkeritenem!

P.Elliot 2016.05.21. 21:45:57

@kisrumpf: Koszi, ezt is megkeresem, nem baj ha tobb konyvem van.

kommentterasz.blog.hu 2016.05.21. 21:48:23

pont a külföldi élet nehézségeiről és az óvodákról beszéltünk a podcastban :)

SzZoole 2016.05.21. 21:54:54

@P.Elliot: kettot is tudok ajanlani.

kepkezelo.com/images/ekgxfdc01xd8ihsaxoiz.jpeg

Es a masik

kepkezelo.com/images/xaijco00ohq16fi2dlvh.jpeg

A nejemnek sajat kezevel dedikalta a szerzo egy versenyen Londonban.Kozos kep is van,de azt nem teszem fel:)

kepkezelo.com/images/qheth8mu0vr9br7g9rhn.jpeg

P.Elliot 2016.05.21. 21:59:45

@Zoole[uk]: Nagyon szepen koszonom neked s, mindjart utana is nezek a konyveknek...

SzZoole 2016.05.21. 22:04:03

@P.Elliot: nagyon szivesen:)
Ha kerdesed lenne es Monit nem ered el tolem is tudsz kerdezni,pontosabban a nejemtol ugyanis Ö is cukraszmester lenne

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.21. 22:13:33

@tanato: A görög kommunista menekülteknek saját falujuk van Magyarországon.
Beloannisz.

P.Elliot 2016.05.21. 22:26:32

@Zoole[uk]: Oriasi! Koszonom, lehetseges hogy rad is lecsapok....

SzZoole 2016.05.21. 22:36:09

@P.Elliot: ha szeretnel kepeket is latni a munkajarol el tudom kuldeni neked az oldalt,de csak email-ben:)

Herr Géza 2016.05.21. 22:52:20

@tanato: Naná, nagyon sokan ott maradtak végül.

Herr Géza 2016.05.21. 22:53:32

@tanato: Pláne akik már ott születtek.

Herr Géza 2016.05.21. 22:56:00

@tanato: A polgármester neve: Papalexisz Kosztasz .... :))))

P.Elliot 2016.05.21. 23:29:11

@Zoole[uk]: igen, koszonom de ki nem szeretnem irni az email cimemet de digger tudja, kerd el tole, van mas is aki tudja de vele baratok vagytok. Nagyon orulnek latni a fotokat.

Muscari 2016.05.22. 08:33:26

@tanato: én jártam arra kb 10-15 éve, akkor még laktak. Nagyon szép a templomuk, Magyarországon szokatlan látvány.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.05.22. 08:50:43

@Herr Géza: Vajon ismerik-e a görög vicceket, illetve röhögnek rajta-e? :D
Jó volna tudni...
Hogy hívják a görög hamiskártyást, meg az étterem-tulajdonost, stb...
:-)

tanato 2016.05.22. 09:18:44

@Herr Géza: @Muscari: Köszi az infót,tényleg kuriózum lehet.Annyit tudok hogy akárcsak 56-után a magyar menekülteket a nyugati világban,48 után meg a görög kommunista menekülteket a szovjet block országaiban/a mostanság sokat szidott/ kvóta rendszer szerint helyezték el.Akkor született a falu.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.05.22. 09:47:08

@Zoole[uk]: @P.Elliot: Nem kötözködésből, mert több receptjét is használom, de... Peggy Porschen remek ötletadó alkalmi tortákhoz, de nem francia sütikölteményeket csinál.

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.05.22. 09:55:45

@tanato: De érdekes. Ezt a falut sosem említette görög származású barátnőm. Mindketten soproniak vagyunk, ahol régen a Fő-teret Beloiannisz-térnek hívták... mik vannak...

SzZoole 2016.05.22. 10:16:36

@kisrumpf: nem kotozkodsz:)
Peggy valójában nemet.
Ő is készít francia desszert sütiket könyvben is van egy pár.azert mertem ajanlani:)

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.05.22. 10:16:49

@Sanyi9: köszönöm, közben megtaláltam...

kisrumpf · www.kisrumpf.blogspot.com 2016.05.22. 10:18:20

@Zoole[uk]: s azt mondtad már Elliottnak, hogy a feleséged tanult igazi cukrászmester s nem amatőr mint én?

SzZoole 2016.05.22. 10:21:36

@kisrumpf: azt mondtam,hogy ő cukrászmester,de azt honnan tudnám,hogy te nem vagy az

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.22. 10:31:29

"A KultPultban fellépett már Kulka Jánostól Gryllus Vilmoson és Szalóki Ágin át Alföldi Róbertig a magyar kultúra több kiemelkedő alakja, és egyre nagyobb igény is van rájuk"

Na ezt nem tudom. Ezeken az eseményeken kb. 30 ember szokott lenni.

Shanarey 2016.05.22. 10:36:49

@flash.gordon:

Jelenleg a nagy kékség néven ír, de pályafutását itt, a megnevelő ember névvel kezdte. Ám emiatt tömeges beszólást kapott ennek örömére cserél nevet

2016.05.22. 10:58:46

Sopron Ausztriába ment?

Érdekes. Én úgy tudom, hogy a korábbi 60.000 helyett már vagy 80.000-en élnek itt, mert mindenki ide jön a kolbászból készült kerítést rágcsálni. A régi csendes kis városban mindenesetre olyan forgalom van, hogy már nem lehet megmozdulni....

Borogy 2016.05.22. 11:45:24

A magyar oktatasnak mar tenyleg vege, ha a kormos kiraly sajat laban megallo kiralylanya is kulfoldon tanul...jo peldamutatas...

De amugy akinek egy pici lehetosege es batorsaga is van minek dolgozzon magyarorszagon ahol mindent ellopnak tole allami szinten es nincs megbecsulve? Szoval menni kell...

tanato 2016.05.22. 11:59:21

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: Nem csak SOpron,Az Őrségtől a Hanságig,a Kisalföldig rengetegen költöztek oda az ausztriai napi ingázós munkavállalás érdekében.A határ osztrák oldalán úgy jó 50 km-es sávban az üzletekben éttermekben Cukrászdákban, büfékben,az eladók egy jelentős része magyar.Plussz még a mezőgazdaságban és a ház körüli munkákban is jelentős ebben a sávban a magyar munkavállalói jelenlét.

P.Elliot 2016.05.22. 13:17:57

@kisrumpf: Az alkalmi tortak nem igazan erdekelnek mert keves az igazi alkalom hogy lehessen csillogni vele, en inkabb egyszerubb, finom tortakat keresek, de nem a torta a legfontosabb. Az igazi nagyon kulonleges francia cukraszsutemenyek amiket az ember tatott szajjal bamul a cukraszda kirakataban. Mar ahol van ilyen cukraszda mert a kornyekunkon hianycikk.
Teljesen mindegy hogy ki suti oket, milyen nemzet fia lanya.

P.Elliot 2016.05.22. 13:24:37

@kisrumpf: Toled az amatortol tanultam mar annyi mindent hogy azota tudok sutni, sot szerintem megkaparintottam az alapokat ami kell hozza hogy igazi legyen. Egy recept csak nyers recept, ahhoz meg kell aprolekos magyarazat is hogy mit-hogy es azt voltal szives, aranyos a redelkezesemre bocsajtani.Legalabb anyira fontos mint a recept.
Igazabol en is ki tudom kutatni a receptet ha valaki legalabb megmondana a sutik nevet de egy jo konyv jobb lenne.
A teven eppen tegnap lattam amatorok sutoversenyet es a torta beragadt az egyiknek a formaba, na ott vettem egy levegot mert az enyem nem. Ahogy leirtad nem, soha nem fog beragadni, formatlan lenni.

2016.05.22. 13:51:16

@tanato: Veszem észre. Lassan élhetetlen a város. Persze ehhez hozzátett még az is, hogy az idióta városvezetés a belváros felújításakor eltüntetett vagy 200 parkolóhelyet. de persze előtte is szörnyű volt a forgalom. Mondom ezt úgy, hogy azért én hozzá vagyok szokva a forgalomhoz, mert elég sokszor járok Budapesten.

Mester.Tamás 2016.05.22. 13:51:19

Vajon a soproniak hányszor bánták már meg, hogy egykor Magyarország mellett döntöttek? Jó, jó, Burgenland az egyik legszegényebb régiója Ausztriának, de még ott is jobb az átlagember átlagélete, mint amiről Magyarországon bármikor is álmodni lehetne.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.22. 14:33:29

@Shanarey: és kit akart megnevelni és mire. :)

@Mester.Tamás: Lehet, hogy a pénzen túl más szempontok is vannak. Illetve voltak

2016.05.22. 14:40:09

Amíg a hazai cégtulajdonos/vállalkozó/manager számára annyit jelent a vállalkozás, hogy beleül a '90-es években okosba privatizált cégbe, tart pár droidot, aki éhbérért robotol, és dől a lé. Addig így is marad.

Most, hogy egyre nagyobb az elvándorlás, persze kilincselnek az államnál, hogy adjon pénzt ő...

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.22. 14:44:29

@tanato: Lehet, hogy ez az egyik oka az Fpö erősödésének a régióban.

Shanarey 2016.05.22. 14:45:10

@flash.gordon:

Mindenkit és azt akarta hogy mindenki úgy gondolkodjon mint ő, mert ő a meg nem értett zseni.

tanato 2016.05.22. 17:54:52

@Mester.Tamás: @flash.gordon: Két érdekesség.1.Még több burganlandi falu maradt volna Mo.-on 1920-22-ben,de az akkori osztrák hatalom elcsalta a népszavazást megfélemlítette a falusiakat.Erről egy előadást hallottam Két éve Felsőcsatáron a vasfüggöny múzeum igazgatójától GOják úrtól.Több faluban nyílt szavazást tartottak osztrák csendőrök jelenlétében,akik a szavazás előtt a hangadó magyar párti falusiakat egyszerűen megverték .
Ágfalva viszont Ausztriához szeretett volna csatlakozni,mégis MO. kapta meg ,emiatt később az ottani németajkú lakosság sokáig tiltakozott is/emiatt meg ki lettek teelepítve NO-ba 1500-an a 2. vh.után/ még most is sokan zúgolódnak.

tanato 2016.05.22. 17:56:13

@flash.gordon: Persze,belejátszik a sok magyar vendégmunkás is,szúrja a szemét sok echte osztráknak.

tanato 2016.05.22. 17:58:09

@Mester.Tamás: 1920-22-ben teljesen azonos volt az életszínvonal a kelet ausztriai és a nyugat magyarországi régiókban.Szintén az előadáson mondták az ilyen irányú kérdésekre válaszolván.

Virago_1000 2016.05.22. 22:07:30

"Kulka Jánostól Gryllus Vilmoson és Szalóki Ágin át Alföldi Róbertig a magyar kultúra több kiemelkedő alakja"

-ezek miota kiemelkedo alakjai a magyar kulturanak?

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása