oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. május 04. 06:48,  Magyar-amerikai vegyespáros: tükröt kapok magamról 138 komment

2016. május 04. 06:48 Határátkelő

Magyar-amerikai vegyespáros: tükröt kapok magamról

A múlt héten elkezdtünk beszélgetni arról, milyen is az élet egy vegyespáros tagjaként, a mai poszt is erről szól, méghozzá egy olyasvalaki szemszögéből, aki nyolc év alatt négy kontinensen élt, ráadásul mindezt amerikai férjjel – szóval ha valakinek, akkor neki van tapasztalata a kultúrák találkozásáról. Jöjjön tehát egy beszélgetés most vele arról, milyen helyzeteket is eredményez az, amikor egy magyar nő és egy amerikai férfi csiszolódik össze.

Ha neked is van hasonló tapasztalatod és szívesen megírnád a történeted, ne habozz! A cím: hataratkeloKUKAChotmail.com.

del_dakota_1.JPG

Hogyan ismerkedtetek meg?

2005-ben ismerkedtem meg a férjemmel, aki akkor a munkája révén harmadik éve élt Magyarországon. Ő amerikai, a konzervatív és igen vallásos Közép-Nyugaton nőtt fel, míg én Nyíregyházán. Nyolc hónappal a megismerkedésünk után, ő visszakerült Amerikába, majd fél évvel később én is követtem őt. Egy évvel ezután összeházasodtunk, és most van egy három és fél éves kislányunk.

A megismerkedéseteket követően mi volt a leginkább váratlan dolog, ami a kulturális különbségek terén meglepett a pároddal kapcsolatban?

Hét évet éltünk együtt, mielőtt a lányunk megszületett, és azt gondolom, hogy a kulturális különbségek addig viszonylag könnyen áthidalhatóak voltak köztünk – az igazi nagy „meglepetések” ezután értek.

Addig nyilván olyan dolgok kerültek felszínre, hogy a férjem imádja, ha kb. 17 fok van a lakásban, én meg a központi fűtés melegéhez szoktam, vagy a férjem mindent racionális alapon közelít meg, neki jóval fontosabb a kényelem minden tekintetben – az öltözködéstől elkezdve az utazásokig. Számomra sokkal fontosabb a spontaneitás, ő meg ugyanúgy, mint Washington D.C. nagy része, szeret előretervezni.

De hogy egész konkrét, hétköznapi helyzetet említsek: érdekes volt látni, hogy a szendvics mennyire mást jelent számára, mint számomra. Amikor elkezdtem a bagettue-et felszeletelni, hogy megkenjem vajjal és felvágottat, sajtot tegyek rá, akkor majdnem kardjába dőlt, hogy tönkreteszem a szendvicsét – ami számára a baguette félbevágva és jó alaposan megtömve sajttal, hússal, zöldségekkel, majonézzel. Nyilván ezeket a különbségeket a legegyszerűbb és legkönnyebb megismerni és elfogadni.

Azt gondolom, a neheze akkor jön, amikor egyre mélyebbre ás az ember, és megismeri, hogy miben más a kommunikáció vagy milyen értékek mozgatnak egy másik kultúrát – és ebből mit tud elfogadni.

Az amerikaiak kommunikációja elég direkt, nem köntörfalaznak, nemleges válasz esetén is közlik azt a másikkal, ugyanakkor van egy halom udvariassági formula, ami számunkra akár túlzásnak és természetellenesnek is tűnhet, pl. ahogy megköszönnek valamit, vagy elnézést kérnek az sokkal intenzívebb, mint a magyar szövegkörnyezetben. Volt olyan eset, amikor egy meghívás elutasításánál én tűntem udvariatlannak, mert nem hálálkodtam eléggé, hogy rám is gondoltak.

A mentalitásunkban való különbségek elég hamar kiütköztek, de nyilván a kapcsolat elején nagyon érdekes az, hogy mennyire más a másik fél. A férjem abban hisz, hogy ő alakítja az életét, és felelős is azért, úgyhogy ha valami nem tetszik, akkor a lehetőségeihez mérten megpróbál rajta változtatni. Eleinte, amikor munkahelyi dolgokra panaszkodtam, nehezen értette meg, hogy miért nem teszek valamit az ellen, ami nem tetszik. Az biztos, hogy ebben én formálódtam.

Arra, hogy ő mennyire szabálykövető egy edzőtermi bérlet mutatott rá. Megvettem magamnak a bérletet, de két hétre hazautaztam, és felajánlottam neki, hogy használja, hogy „ne vesszen kárba a pénz”. Ő ezen teljesen felháborodott, hogy vissza akarok élni valamivel.

De ugyanúgy nem volt hajlandó néhány magyar ismerősünk javaslatára azt mondani, hogy még nincs hároméves a három és fél éves lányunk csak azért, hogy ne fizessen a gyerekjegyért az állatkertbe. Ahol ő nőtt fel, hazugsággal bizalmat veszteni nagyon súlyos dolog.

Mi az a terület, amiben a leginkább össze kellett csiszolódnotok?

Egyértelműen a gyereknevelés. A nehezen megoldható konfliktushelyzetek a gyerek születése után jelentkeztek, mert akkor ütközött ki igazán, hogy az eltérő szocializáció és kultúra mennyire más, milyen mértékben és mikhez is ragaszkodunk.

Én például nem tudtam elfogadni azt az Amerikában bevett gyakorlatot, hogy a gyereket „alvás-tréninggel” tanítják meg aludni, azaz hagyják sírni (az eredeti verzióban csak 5-10-15 percig, de ez már a feledés homályába merült). Ezt nagyon javasolták a gyerekorvosok is, és a család nagy része követte is ezt.

A másik nagy harc a beszoktatás körül volt, mert Amerikában egész egyszerűen a gyerekeket otthagyják a bölcsiben, oviban az egyik nap egy teljesen idegen környezetben idegen felnőttek között. Ezt szintén a teljes amerikai család nem értette meg, hogy miért ragaszkodok ahhoz, hogy a lányomat, akivel kétéves koráig otthon voltam, nem akartam csak úgy leadni egy ismeretlennél, mint egy kiló almát.

Az is érdekes, hogy ők egész pici koruktól az önállóságra szoktatják a gyerekeket, nem tesznek annyi mindent eléjük, nem babusgatják őket annyira, mint mi, mint ahogy nem öltöztetik túl.

Az eltérő szocializáció itt jön elő, hogy ő egy nagyon szigorú, puritán családi közegből jön, amiből sikerült kitörnie ugyan, de a zsigerekben meglévő szokások nyilván benne is megmaradtak, mint ahogy bennem a nagyon liberális neveltetésem, és a kettő nagyon kevés ponton találkozik.

Az is érdekes volt, hogy otthon azt tapasztaltam, hogy a férfiak nem igazán veszik ki a részüket a háztartásból és a gyereknevelés gyakorlati kérdéseiből – tisztelet a kivételnek persze. A férjem – és más európai feleségektől is ezt hallottam – abszolút részese akar lenni a gyerekkel kapcsolatos döntéseknek attól kezdve, hogy milyen gyógyszert kap egészen addig, hogy hova megy óvodába, de a háztartási feladatok is abszolút megoszlanak.

Vannak-e olyan pontok, amelyekkel kapcsolatban úgy érzed, hogy bizonyos „távolság”, felfogásbeli különbség mindig megmarad?

Ilyen a fegyvertartás. Itt egyáltalán nem közelednek az álláspontok. Amikor Amerikában éltünk, mindig volt a lakásban pisztoly, ami nekem elég idegen gondolat. A hitelkártya is érdekes, de talán nem is ez a része, hanem az, hogy ingatlanvásárláshoz is lehet 10% meglévő tőkére vagy teljes tőke nélkül kölcsönt felvenni. Ekkora rizikót én nem mernék bevállalni.

Melyek a legfontosabb kulturális különbségek köztetek?

Azt gondolom, hogy 10 év alatt elég sokat csiszolódtunk egymáshoz, de mindenképpen mentalitásbeli dolgok, az ő nagyon racionális és az én holisztikus szemléletem, gyereknevelés körüli konzervatív és liberális megközelítés, a térigényünk, hogy teljesen mást jelent számomra egy kis lakás, mint számára.

Hogyan érzed magad az új otthonodban? Mi volt a legnehezebb és a legkönnyebb a beilleszkedésben?

Mi elég sokat költöztünk az elmúlt nyolc évben, mert éltünk Kínában, Szenegálban, az USA-ban és most Boszniában, de maradjunk az első költözésnél, amikor Amerikába költöztünk.

Azt hiszem, túlzott magabiztossággal indultam neki ennek a változásnak, mert azt gondoltam, felsőfokú angol nyelvtudással, amerikai cégnél szerzett tapasztalattal nem lesz túl nehéz dolgom.

Ehhez képest az első napoktól kezdve folyamatosan azt erősítették meg az egyes helyzetek, hogy mennyire másképp működik az amerikai társadalom, kezdve attól, hogy elég nagy váltás volt a pesti belvárosból kikerülni Washington D.C. egyik – igaz közeli – kertvárosába.

Onnan gyakorlatilag csak autóval lehetett bejutni a belvárosba, a szomszédokat még csak nem is láttam, a kollegiális viszonyok sokkal inkább versenyszelleműek voltak, mint otthon, a kapcsolatok kialakulásához igen sok idő és türelem szükséges, az amerikai életmód – legalábbis Washington D.C.-ben abszolút hiányzik a spontaneitás, mindenki hetekre előre be van táblázva... hát, ez így együtt nem volt könnyű.

Mekkora szerepe van a kapcsolatotokban annak, hogy bizonyos gyerekkori alaptapasztalatok eltérnek?

A kettőnk kapcsolatára vetítve nem érzem ennek nagy jelentőségét, mert nyilván nem tudunk afelett közösen merengeni, hogy milyen volt úttörődalokat énekelni, de ez az eltérő neveltetés és szocializáció a hármunk viszonyában jön felszínre, de a fentiekben már említettem a gyereknevelést. Inkább azt gondolom, hogy azok a helyzetek nehezek, ha társaságban feljönnek ilyen jellegű témák, amely a többieknek közös tapasztalat, nyilván akkor érzi az ember, hogy kívülálló.

Mi volt a legnehezebb és mi a legkönnyebb a közös életetekben?

A legnehezebb a családtól külön töltött ünnepek, mert nyilván nem tudjuk megoldani, hogy Szentestét, december 25-ét az egyik szülőnél, 26-át meg a másik szülőnél töltsük, így valamelyikőnknek mindig van hiányérzete. Az is nehéz, hogy nem vagyok abban biztos, hogy valaha képes leszek olyan árnyaltan kifejezni magam angolul, ahogy azt én szeretném. A legkönnyebb? Az biztos, hogy számomra nagy segítség, hogy a női-férfi szerepkör teljesen átértelmeződött.

Hogy sikerült beilleszkednetek az új otthonotokban? Hogyan érzitek magatokat? Szeretnétek ott letelepedni, vagy esetleg később máshova utazni?

Most éppen Boszniában élünk, de még nyitva van, hogy hol fogunk véglegesen letelepedni. Jól érezzük magunkat, de ehhez a nem egyszerű helyzethez nagyon sokszor kell egy kis humor, hogy az ember felül tudjon kerekedni a mindennapokban nehézségeket okozó különbségeken. Ugyanakkor nagyon jó kis tükör egy másik kultúrából érkező pár, mert egy más dimenziót is láttat a kapcsolaton keresztül – a saját kulturális identitásomat.

Ha érdekel, hogy milyenek az amerikai és a kínai nők, és hogy milyen magyar nőként Amerikában és Kínában élni, látogass el Éva író-olvasó találkozójára május 5-én, csütörtökön az Allee Starbucks kávézójában. A rendezvény ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Ezt az evalujza2016@gmail.com címen megteheted.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat Egyesült Államok vegyespáros

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr528683918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.05.04. 15:14:27

@Muscari: Nalunk en vagyok az aki alapbol nem mos meg semmit (gyumolcs stb.), a ferjem koveteli (valoszinuleg nagyon helyesen) hogy minden meg legyen mosva, lehetoleg folyo meleg vizben. Bevallom, ha nem latja, meg mindig nem szoktam megmosni szinte semmit :). Nem tudom mi koze van ennek a nemzetiseghez, szerintem nem sok. Valoszinuleg egyeniseg plusz neveltetes kerdese.

Ginix 2016.05.04. 15:20:34

@mojyo: jaaaa, már értem! ez a srác a hűtőből kivett tojást mosta meg feltörés előtt.

én már voltam tífuszos, az a szalmonella nagytesója, sztem csak legyűröm ha rámugrik:)

2016.05.04. 15:21:43

@P.Elliot: 'otthoni partnerrel sem lenne konnyebb, nagyon keves olyan par van ahol kifogastalanul stimmel minden.
Idovel osszeszoknak.'

+1. Legalabb akkora kulonbsegek adodhatnak ket, azonos nemzetisegu ember kozott mint a fent leirtak.

2016.05.04. 15:22:46

@Herr Géza: En az alkoholosokrol beszeltem, hogy csipnek, persze enis hasznalom oket neha, ha nem lehet kezet mosni, de ugy tudom, azert nem annyira jok, rendszeresen, konyhaban semmikepp nem szoktam. Mosogatni viszont nyilvan :D

2016.05.04. 15:26:33

@Herr Géza: Ugyanezert tartom ertelmetlennek megmosni a zoldseget / gyumolcsot, kiveve ha szemmel lathatoan fold, kosz van rajta. A vegyszert, esetleges bakteriumot, vagy ki tudja mit, a langymeleg vagy akar 'forro' csapviz nem fogja eltavolitani.

Ginix 2016.05.04. 15:29:55

@Herr Géza: ecuadorban a tífusz után beszereztem ilyen zöldség-gyümölcs fertőtlenítésére alkalmas vmi löttyöt és egyszer mosáshoz vettem hypót és azon elhűlve olvastam, h nagy hígításban zöldség-gyümölcs fertőtlenítésre is jó, és aztán elolvastam az eredetileg arra szánt lötty összetételét és az is igaziból nem volt más mint hypo és víz.

Csodabogár 2016.05.04. 15:33:35

@Hari Seldon 2: Nem ez a lényeg, hanem az elv. Sajnos nagyon szeret a magyar nép ügyeskedni. Kicsiben kezdik, aztán meg nézhetjük, hogy az egész hova vezet. Csalunk kicsit itt, meg ott. Akit viszont szilárd erlölcsi alapon nevelnek, azt néha hülyének nézik (itthon) viszont becsületesen él, ami szerintem végsősoron jó.

Csodabogár 2016.05.04. 15:39:14

@Karma17: Nem tudom a mosás használ-e, viszont nyers tojást nem eszem pont salmonella miatt. Gyümölcsöt csak szigoruan mosva eszem.

2016.05.04. 15:39:20

@Ginix: A csomagolt salatalevelet, de ugy tudom, hogy Amerikaban meg a csirkehust is kloros vizzel mossak meg. Szerintem mondjuk ez gaz azert ott, ahol nincs konkret tifusz veszely.

Herr Géza 2016.05.04. 15:42:48

@mojyo: Passz, engem nem csíp az alkoholos cucc, max. akkor ha valami kis seb van az ember kezén. De biztos van, aki érzékeny rá...
Egyébként jómagam pont lesz@rom az ilyen fertötlenítösdit, határozott elvem az, hogy kell a szervezetnek a kihívás (egészséges mértékben).
Apám egyik nagy mondása ugrik be a témáról, bár nem teljesen passzol: békésen falta a szalonnát a magas koleszterinszintjével, miközben jóanyám fejhangon visítva kérdezte, hogy "mit csinááálsz?" Erre ö tök nyugodtan, filozófikusan: "Olyan rohadt drága ez a koleszterin elleni gyógyszer, legalább dolgozzon meg az áráért...." :)))))

Csodabogár 2016.05.04. 15:42:55

@mojyo: Szerintem üzletbe nem kerülhet be mosatlan tojás. Sőt van valami sterilizált is, ha látom azt veszem. Nincs mindenütt.

Csodabogár 2016.05.04. 15:46:53

@mojyo: Ez azért elég fárasztó lehet.:-)))
Én is keleteuropai vagyok, de lehet, hogy kinti életem során elfajzottam. Elmentel előtt csak annyit tudtam, hogy a gyűmölcsöt mosni kell. Semmi egyéb konyhával kapcsolatos dologgal nem foglalkoztam. Tojást mosni, még soha nem fordult meg a fejemben.

Herr Géza 2016.05.04. 15:48:46

@Csodabogár: Pedig ha tudnád milyen trükkök vannak: a "boldogan az udvaron kapirgáló biotyúkok által biotojva" feliratú dobozban simán van csirketoll-pihe (szigorúan egy darab), mert akkor a bolond vevö lazán elhiszi, hogy az "háztáji", pedig a tömegketrecböl kiszedett tojásokat mossák/fertötlenítik, majd utólag gondosan mellécsomagolnak egy szintén gondosan fertötlenített tollpihét, kész a "varázslat".... :))))

Hari Seldon 2 2016.05.04. 15:58:00

@Csodabogár:
Természetesen hosszú távon "kifizetődő" magatartás a becsületesség mind az egyénnek, mind a közösségnek. .- de itt arról volt szó, hogy a három éves ezt látja már most. (Ez viszont nem igaz. Észre sem veszi, mert nem ott van gondolatban.)

Herr Géza 2016.05.04. 15:59:43

@mojyo: Maga a klór is önmagában és kis mértékben teljesen ártalmatlan dolog. De az ember tudat alatt összekapcsolja a klórt (a szagát...brrr) a Hypo-val, azt a WC-vel, meg az ótvaros felmosóronggyal és máris az a reakció, hogy fúúújjjj. :D
Pedig a vezetékes vízben is van, az uszodákban/fürdökben meg pláne.

Herr Géza 2016.05.04. 16:02:06

@Hari Seldon 2: Akkor dehogynem veszi észre, ha a "gondos" szülö még meg is tanítja neki, hogy amikor a néni azt kérdezi hány éves vagy, akkor nehogy azt vágd rá büszkén, hogy három és fél (ahogy szoktad), hanem mondd azt, hogy jövö hónapban leszel három... :))))

Golf2 2016.05.04. 16:02:26

@Herr Géza: Láttad régen a Rocky1-et,hogy megivott vagy 5 nyers tojást?

2016.05.04. 16:05:18

@Herr Géza: Tudom, "valamibe meg kell hallni", de ha lehet, akkor nem olyanba kene, amit meg tudtam volna elozni, nem?

Illetve az is egy nepszeru modern kori nezet, hogy "azert vagyunk betegek, mert megvedjuk magunkat mindentol, szigeteljuk a lakast es nem fazunk meg elegszer, illetve mindent megmosunk es nem jut eleg kosz se a szervezetbe amitol megerosodne az immunrendszer", de a higieniabol leadni, mikozben valoszinuleg tobb eletet ment meg nap mint nap, mint az orvostudomany osszes tobbi vivmanya egyuttveve, szerintem nem okos dolog. Ez nem jelenti azt persze, hogy mindent gozolovel takaritok, de ha meg lehet mosni, akkor miert ne? A hust nem szoktam en se, de szinte alig fozok vele.

@Csodabogár: Ez nem faraszto, nem arrol van szo, hogy az idom fele elmegy azzal, hogy mindent megmosok haromszor :D Hanem, csak, hogy szeretek tudni arrol, hogy mivel veszem korul magam. Ez akkor is igy van, ha nem tudok erdemben valtoztatni rajta, peldaul tudom, hogy a ruhafestekek nem jok, megis nagyon sok ruhat vasarolok es sosem mosom meg oket hordas elott (kiveve a fehernemut). Es eszem neha olyan dolgokat, amikrol tudom, hogy karosak. Ez nem stressz forras szamomra, hanem csupan arrol van szo, hogy tudjak ezekrol. :D

2016.05.04. 16:08:07

@Ginix: Ha komoly fertozesveszely van, akkor meg kell hamozni a zoldseget / gyumolcsot hasznalat elott, minden mas megoldas csak maximum pszichologiailag nyugtat meg hogy most szimbolikusan 'megtisztitottad' az etelt.

2016.05.04. 16:09:05

@Herr Géza: Tudom, hogy van a csapvizben, az uszodaban pedig pont lofaszt sem er, azon kivul, hogy gondolom szetcsipi az ember szemet, tuti, hogy frankon ossze lehet szedni mindenfele gombat, az uszoda is undorito. :D

Amugy en szeretem a klor szagat, nekem nem "fuj" a jelentese, hanem tisztasag-szagot jelent, mondjuk szoktam kohogni tole, de jo erzes is egyben :D

Herr Géza 2016.05.04. 16:12:22

@Golf2: Söt. Szerintem még böven a Rocky elött egy osztálytársunk (ált.isk. kb. 7. oszt.) valahol olvasta, hogy a nyers tojástól nagyok és erösek leszünk, így minden nap a suli után a lakásukon egy woodoo szeánsz keretében pici lyukat törtünk a nyers tojások két végére és jó gusztusos hangok kíséretében kiszippantottuk a komplett cuccot (fertötlenítette/mosta ám a rossznyavalya...). Fejenként kettöt-hármat, hogy jó erösek legyünk. :))) Majd leküldtünk rá szétcsapatni két-három evökanál Nutellát (mert a papája már akkor az NSZK-ban dolgozott és hozta haza a cuccot :D).
Anyánk meg csodálkozott, hogy miért nem vagyunk olyan éhesek.... :))))

Ginix 2016.05.04. 16:22:32

@Mirjam2: mindent megpucoltam, még a szőlőt is:) de brokkoli, karfiol-t áztatgattam mindig egy éjszakán át. nemtom, h az használt-e v már kb immunis lettem, de aztán már nem volt sok bajom (fél évig szoptam vele, már nagyon nem tudtam, mi mást tehtnék).

2016.05.04. 16:22:51

@Herr Géza: Nutellat nyers tojasra???!!!! :D Ez ugy hangzik mint valami masnapossag elleni gyogyszer, amitol kihanysz mindent. :D

2016.05.04. 16:24:23

@Herr Géza: Te Jo Eg!!! :))) Ha ezt tulelte a szervezeted, szerintem kb. mindenre immunis vagy a kovetkezo 100 evben :). Honnan vettetek a tojasokat? Orasi szerencsere hogy a szulok nem nyitottak ratok, szerintem egy eletre traumatizalva lettek volna.

Muscari 2016.05.04. 16:28:42

@Ginix: feltoreskor kerulhet bele szerintem. A kacsatojas az veszelyesebb, azt tudom, de azt nem hallottam eddig, hogy miert. Mindig tanulok valami ujat :-)

Ha jol megfozod a cuccokat, akkor persze elpusztul a baci, de en pl a tukortojast ugy szeretem, hogyha a sargaja meg folyik. Nem is beszelve a tiramisurol, amiben meg egyenesen nyers tojas van (legalabbis en egy ilyen receptet hasznalok)

2016.05.04. 16:29:36

@Ginix: Marmint hogy fel evig voltal beteg tifusszal? Miert gondolod hogy zoldsegtol vagy gyumolcstol kaptad? Nem lehet hogy pl.fertozott viztol?

Muscari 2016.05.04. 16:31:33

@zöldeketbeszélek: en valahol a ketto kozott vagyok, az szerinted jo? Nem birom elnezni, ha a gyerek egy oran keresztul sir, de az sem megy, hogy mindent alarendelek az o igenyeinek. Arany kozeput, szerintem, azt kene megtalalni, na nem mintha konnyu lenne.

Ginix 2016.05.04. 16:35:22

@Mirjam2: nem derült ki, h mitől. nyilván nem víztől, hiszen azt a a helyiek sem isszák. bár a salátát megmossák vele. szóval utána már olyan röhejesen odafigyeltem mindenre, h már nekem fájt. (szőlőt megpucolni, öcsém, szemenként:))
amúgy igen, a tífusz olyan 7-9 hónapig tart, míg kiürül a szervezetből.

Muscari 2016.05.04. 16:38:12

@Herr Géza: nem csip, csak szarit, de nagyon. En mar csak tudom, az egyik zsebemben a kezfertotlenito, a masikban a kezkrem es kis tulzassal felvaltva hasznalom oket.

Az Ella csak akkor fog nagyon elszaporodni, ha megfelelo korulmenyek koze kerul. (langymeleg, nedvesseg plusz taplalek) Szerintem egy normal konyhaban, ha az ember gyakran megmossa a kezet, akar sima vizben is, valamint elkuloniti a nyers dolgokat, nem hasznalja ugyanazt a vagodeszkat es kest a husokhoz, mint mondjuk a nyersen fogyasztott zoldsegekhez, nos, akkor nem kell felni.

2016.05.04. 16:41:13

@Ginix: Sajnalom, remelem azota minden OK. Lehet, hogy azert kaptad el, mert nem ettel nyers tojast nutellaval kiskorodban es nem voltal eleg edzett hozza. :D

Ginix 2016.05.04. 16:45:11

@mojyo: oh, hát persze, köszönöm, ez 10 éve volt és a legutóbbi kolumbiai utamon arra gyúrtam, h hátha a pár hét alatt majd megy a hasam és legalább lefogyok kicsit, de semmi. asszem, nekem ez kellett ahhoz, h olyan bika gyomrom legyen, mint @Herr Géza -nak:)

Muscari 2016.05.04. 16:45:45

@Mirjam2: valoszinuleg igen :-)

A csak a feluleten hato permetszereket le lehet mosni, legfeljebb egy kis dorzsoles szukseges hozza. Persze elmeletileg nem szabadna, hogy legyen szermaradvany a gyumolcson, zoldsegen, csak minimalis, de hat tudjuk, hogy mas az elmelet es a
gyakorlat.

@Golf2: brrr, en emlekszem. Apukam is csinalta regen.

Muscari 2016.05.04. 16:46:37

@Ginix: te szegeny, nagyon szar lehetett :-(
Nem voltal beoltva?

2016.05.04. 16:49:47

@Ginix: Nem ugy gondoltam, hogy direkt megittad a csapvizet, hanem hogy barmibe belekerulhetett (pl. akar tisztalkodaskor, fogmosaskor is), szinte lehetetlen kivedeni (marmint a vizet). Nem hiszem hogy a gyumolcs / zoldseg megmosasa megvedene ellene (bar nyilvan, ha nem tiszta a csapviz, akkor nem azzal mossa az ember a cuccokat), a hamozas talan, az meg, ahogy irod is, nem olyan egyszeru.

P.Elliot 2016.05.04. 17:50:18

@Herr Géza: En mindig minden hust lemosok fozes elott. Egyszeruen igy szoktam meg meg otthon, nem lenne kedvem enni belole ha nem, hogy le kell mosni hideg vizzel, utana keztorlo papiron leitatom rola a vizet, addig nem is szeletelem. Amikor befejeztem a nyers hussal valo erintkezest, ertsd alatta hogy mar sul vagy fo azonnal lemosok mindent ami erintkezett vele, nalunk ez szabaly. Kisikalom a mosogatot is hypos vizzel. Egyebkent volt mar egyszer etelmergezesem, meg fiatal koromban otthon a gulyaslevestol, meg forron betettem a hutoszekrenybe es allitolag azert romlott meg, ki kellett volna huteni elobb.
Akkoriban meg nagyon keves konyhai ismeretekkel rendelkeztem.

Ginix 2016.05.04. 17:56:27

@Muscari: de be voltam, de képviseltem azt a minimális százalékot, akinek nem hatott. akkor tényleg szar volt, de ma már lehet vele vagánykodni, pláne ha látják a fotót, h nem ám kórházban toltam az infúziót, hanem otthon a függönykarnisra akasztva:)

@Mirjam2: ja, értelek:) igen, a hamburgernél pl a salátát csapvízzel mosták (ezért csak egyszer ettem, utána nem mertem többet, pedig a világ legfinomabb hamburgere ott készül sztem), meg aztán fogat is üveges vízzel mostam. nem nagyon tudtuk, h mitől lett, mert azt ettem, ittam, mint mindenki (a külföldiek is) és én szívtam meg csak ennyire. mindenki más megúszta az évet 1-1 hasmenéssel.

2016.05.04. 18:13:24

@Ginix: Hat ez elegge durva hogy olyan orszagban ahol nem ihato a csapviz, azzal mostak a salatat :(. Ez sokkal rosszabb mintha nem mostak volna meg, veszelyesebb az ilyen viz mint barmi ami a salatan lehetett volna. De persze konnyen lehet hogy mastol kaptad, nyilvan nem lehet ebben az esetben biztosan tudni.

Herr Géza 2016.05.04. 18:14:30

@Mirjam2: Pedig lebuktunk, mert a srác mamájának feltűnt, hogy iszonyú tempóban fogy a tojás a kamrából. De csak a Nutella miatt volt balhé, mert abból csak napi egy kanál volt a srác fejadagja...:)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.05.04. 18:14:58

@csőcsere: "De ugyanúgy nem volt hajlandó néhány magyar ismerősünk javaslatára azt mondani, hogy még nincs hároméves a három és fél éves lányunk csak azért, hogy ne fizessen a gyerekjegyért az állatkertbe. "

Nem tudom, ez egy amerikai sajatossag, vagy egyeni dolog, de az en ferjem is (szinten amerikai) ilyen. Ha az etteremben a pincer veletlenul nem szamolja fel az italt, szol neki, hogy adja hozza a szamlahoz. Ugy vettem eszre, hogy az amerikaiak tobbsege (persze tudom, nem lehet altalanositani, csak a sajat tapasztalatomra tudok hagyatkozni) elegge szabalykoveto, es nem keres mindenhol kiskaput. Persze mindenki tisztaban van ezeknek a dolgoknak a gyokerevel, es hogy miert alakultak igy, azt hiszem, ezt nem kell magyarazni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.05.04. 18:20:18

@Muscari: "A lányom eddig még nem járt magyar fiúval, mióta kint vagyunk, a nemzetiség nála egyáltalán nem szempont. "

A ksiebbik lanyom, aki most 14 eves, es 5 eves kora el az USA-ban, nemreg kijelentette, hogy o NEM akar "feher" fiuval randizni, mert az tul "unalmas" :)) mert hogy o is "feher", es mennyivel izgalmasabb, ha valaki masmilyen, mint o :))) Mondjuk Los Angeles multikulti vilagaban ertheto ez a szemlelete:) az o iskolajukban a diakok kb. 35-40%-a azsiai :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.05.04. 18:25:06

@P.Elliot: "Kozepnyugaton meg nyugaton ugy tunik hogy a ferfiak nem tudnak lemondani arrol hogy fegyveruk legyen, el meg a jo vadnyugati cowboy szellem, szerintem nem is a vedelemert, ott sincs nagyobb bunozes szerintem vagy nemigazan de a ferfiaknak jo erzes hogy van....attol erzik magukat ferfinek"

Igen, aposomnak, aki texasi szuletesu volt, is volt uvegszekrenyben elzarva egy szep nagy puskaja, meg egy nagyon szep, kezmuves kard. Emlekszem, parszor elovettuk a szekrenybol, mert a lanyaim ki akartak probalni, milyen erzes kezbe fogni...:)

P.Elliot 2016.05.04. 18:38:35

@Zsuzsi65: Milyen erzes volt kezbefogni? Meg nekem sem volt se puska, se pisztoly a kezemben, kard az igen, a bolhapiacon parszor felvettem az arustol megnezni hogy nem-e ertekes esetleg....

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.05.04. 18:49:46

@P.Elliot: hat, vegulis nem volt egy trauma :) emlekszem, nekunk annak idejen kozepiskolaban kellett menni logyakorlatra Honvedelmi oktatas kereteben :) Es buszke is voltam magamra, mert egesz jol celoztam. A Nemzeti Bank alagsoraban volt a gyakorloter :)
A lanyomnak meg azert tetszett, mert az utobbi evek Hunger Games nepszerusegenek koszonhetoen a harcias "amazon" lett meno sok kis tini koreben, igy persze, hogy neki is tetszett a dolog :) A ferjemmel egyutt egyszer elmentunk egy Bass Pro uzletbe, es ott "kiprobaltak" par "csodafegyvert" :))
Aki nem tudja, ez egy hatalmas outlet aruhaz lanc, ahol sporteszkozok, kempingfelszereles stb. kaphatok, es maga az uzlet is egy elmeny:

www.youtube.com/watch?v=HWr6QLdeUcM

M. Péter 2016.05.04. 18:58:54

@P.Elliot: A tojás külsején van valamilyen védőréteg, amelyet ez a kezelés leszed, ezért kell az USA-ban a tojást hűtőben tárolni, ezzel szemben a legtöbb országban a tojás szobahőmérsékleten is tartható.
www.npr.org/sections/thesalt/2014/09/11/336330502/why-the-u-s-chills-its-eggs-and-most-of-the-world-doesnt

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.05.04. 19:04:09

@P.Elliot: "Egyebkent volt mar egyszer etelmergezesem, meg fiatal koromban otthon a gulyaslevestol, meg forron betettem a hutoszekrenybe es allitolag azert romlott meg, ki kellett volna huteni elobb.
Akkoriban meg nagyon keves konyhai ismeretekkel rendelkeztem."

Na, en ezen mindig vitatkozom a ferjemmel :) Ugyanis en is azzal nottem fel, hogy a meleg etelt eloszor le kell huteni, es ugy be a hutobe. Ezert altalaban 1-2 ora hosszat kint hagyon az etelt. O viszont azt mondja, hogy nyugodtan tegyem be a hutobe, a hutonek semmi baja nem lesz tole, viszont az etelt kinthagyni nem jo, mert akkor romlik meg. (a mi gyerekkorunkban azert mondtak nekunk, hogy eloszor hutsuk le az etelt, mert a huto eljegesedik, ha melegen tesszuk be. Mondjuk ertheto, hogy a 70-80-s evekben meg nem volt annyira elterjedt az onleolvasztos huto Mo-n:) Az amerikaiak viszont onleolvasztos hutovel nottek fel, nekik ez nem problema :))

2016.05.04. 19:08:26

@Zsuzsi65: En is ugy tudom, hogy hagyni kell hutes elott kihulni a kajat, de nem a huto miatt, hanem a kajaban torteno paralecsapodas miatt. Nem pontosan tudom, hogy hogyan mukodik, mert nem ertek hozza, de elhittem annak, aki nekem mondta ezt. :D

2016.05.04. 19:19:52

@Zsuzsi65: Ezzel a szin-kerdessel en is sok evig igy voltam, amig nem talalkoztam a ferjemmel, aki szinten 'unalmasan' feher, viszont a kevesbe unalmas egyenisegevel sikerult felhivnia magara a figyelmet :)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.05.04. 19:29:29

@Muscari: Én bizony nem mernék arra vállalkozni, hogy megmondjam, melyik módszer a jó (ténylegesen, objektíven) :). Azt tudom csak, hogy az én véleményem szerint az aludni tanítás szimpla gyerekkínzás, idomítás, pláne egy egész picinél. Az igény szerinti szoptatás, altatás híve vagyok és így is csináltam. Nem mondom, hogy kissé nagyobb szigor nem lett volna jó néha, de a lányom alapvetően a sok dédelgetést, törődést, szeretgetést igénylő típus, szóval azt hiszem az én nevelési elveim és a lányom alaptermészete szerencsésen találkozott egymással.

Csodabogár 2016.05.04. 19:35:04

@Herr Géza: A magam részéről minden bióról feltételezem, hogy csalás. Nem érdekel, hogy a csirke boldog volt.e vagy nem mikor tojta a tojást. Ha lehet elkerülök minden bio dolgot, mert egy lehúzásnak tartom, országfüggetlenűl.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.05.04. 19:40:44

@Csodabogár: Bocsi, hogy belebeszélek, de nem vagy egyedül a véleményeddel sajnos. Azonban tapasztalatom szerint, akinek ez a véleménye, életében nem látott még egy biofarmot élőben és sem a termelésről, sem az ellenőrzésről nincs fogalma.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.05.04. 19:45:03

@mojyo: Pont a napokban olvastam egy cikket arról, hogy az új ruhákon sokkalta több kórokozót találtak, mint a használt ruha boltok kínálatában, mivel az új ruhákat boldog-boldogtalan összefogdossa, a pólót, blúzt, inget, nadrágot a csupasz testére felveszi, a használt ruhákat meg kirakás előtt tisztítják (a nyári lábbeliket felpróbálni vagy belső tisztítás nélkül mezítláb hordani sem lehet kockázatmentes, ha jól belegondolok)...szóval érdemes még a farmert, kabátot is kimosni első használat előtt.

Csodabogár 2016.05.04. 19:45:47

@Zsuzsi65: Az egészen természetes dolog, hogy az ember szól, ha valamit nem számítanak fel. Nekem egyszer egy hazai bankban a felvett összeg tizszeresét fizették ki. Ott nem figyeltem, mert féltem, hogy meglátják stb. a sok kézpénzt nálam. Otthon mikor megnéztem, rögtön telefonáltam a bankba. Ehhez igazán nem kell amerikainak lenni, csak alapból becsületesnek.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.05.04. 19:46:16

@zöldeketbeszélek: Egyszer meg kene kerdezni egy biotermelot, hogy vajon mennyivel kerul tobbe a biotermesztes...vagy egyszeruen sokan a termesztok kozul meglovagoljak ezt a trendet, es igy sikerul egy kis extra profitot termelni. Szerintem magaval a bio gazdalkodassal senkinek nincs problemaja, inkabb az arakkal :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.05.04. 19:47:54

@Csodabogár: persze, egy ekkora osszeg eseten ez termeszetes...de nem feltetlenul teszi meg az ember az extra lepest, amikor mondjuk 3-4 $-rol van szo.

Csodabogár 2016.05.04. 19:51:02

@zöldeketbeszélek: Biztos igazad van, de én nem vagyok hajlandó semmiért csak azért többet fizetni, mert rá van írva, hogy bio.

2016.05.04. 19:52:42

@zöldeketbeszélek: Jah, az enyemeket biztos nem probalta fel senki, mivel online vasarolok, igy a raktarbol jon (egyenkent kis muanyag szatyorba becsomagolva... tudom...:( viszont igyekszem szelektiven gyujteni minden csomagolast)

Ja es viszont a mosopor is mergezi a vizet, tehat az uj ruhat kimosni is egyfajta pazarlas :D Viszont a ruhafestek meg az egyeb szennyezodesekbol biztos van rajtuk. Sehogy se jo ez! :D

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.05.04. 21:02:07

@Zsuzsi65: @Csodabogár: Alapból a biotermesztés nagyobb élőmunka-igénnyel jár. A szaporítóanyag is drágább, sokkal kevesebb növényvédőszer közül lehet választani, tehát több jelenlétet igényel a termesztés, többször kell mechanikai növényvédelmet alkalmazni. Pld. gyomirtószereket egyáltalán semmit sem lehet használni, tehát a terület méretétől függően vagy jön a kézi kapa, vagy a gépi megoldások, esetleg ló/ökör vontatta eszközök. A szerves trágya is drágább, mint a műtrágya, amit szintén tilos használni. Az állattenyésztésnél az is drágítja a terméket, hogy nem tarthatják az állatokat úgy, mint a konvencionálisban, tehát megfelelő helyet kell biztosítani, a kérődzőknek legelőt, a tyúkoknak kifutót, az anyakocát nem lehet beszorítani két rács közé, ahol még felállni is alig tud, a malacok meg a rácson át jutnak hozzá, stb. A fajtaválasztás is nehezebb, intenzív fajtát pld. húsbaromfi esetén nem választhat a termelő, mert az túl gyorsan lesz készen, márpedig a bioban azt is szabályozzák, hogy az állatnak mennyit kell minimum élnie a levágásig. A takarmány sem lehet olyan, mint a konvencionálisban, nem lehet hozamfokozókkal tömni, meg megelőzésként antibiotikumot adagolni. És még folytathatnám, a biodinamikusok még a törvényben előírtaknál is szigorúbb szabályokat követnek.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.05.04. 21:06:49

Az a generáció, amely a full-bio korszakban nőtt fel, az érthetően szkeptikus a bio mozgalommal szemben. Gyermekkoromban minden gyümölcs nyüves volt, talán csak az egrest kímélték a kártevők. (Emlékszem, hogy a krumplit pusztító kolorádo bogarak darabjáért 5 fillért/banit kaptunk.)

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.05.04. 21:08:13

@mojyo: Már van egy csomó környezetbarát mosószer, bár tényleg elég drágák. De házilag is egy csomó praktikát be lehet vetni, a mosószódától a vadgesztenye-főzetig, ha az ember elég elszánt :). Én nem vagyok az, sajnos...annyit megtettem, hogy nagyon kevés mosószert használok, öblítőt pedig soha.

Én mondjuk a ruhákban gyárilag benne maradt ipari szennyeződéseket sem szeretem, ezért is kimosom a cuccot mielőtt először felvenném.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.05.04. 21:12:07

@Hobbiszakács: Mit értesz full-bio generáción? Gyakorlatilag a 60-as évektől kezdve durván vegyszereztek a mezőgazdaságban, a kiskertekben meg úgy nyomták a BI 58-at, hogy öröm volt nézni. Nagyjából a mai negyvenesek dédszülei voltak az utolsó full-biósok.

2016.05.04. 21:20:32

@zöldeketbeszélek: Tudom, hogy draga a kornyezetbarat mososzer sajnos, a hazipraktikakban pedig nem bizom, ugy ertem, hogy a sajat kepessegeimben, hogy ezeket szakszeruen be is tudjam vetni es ki is mossa a ruhat, tisztara marmint. :D A mososzeren es az obliton mi is igyekszunk pesze sporolni (a fium szereti az utobbit bar en se szeretem, el tudja rontani az elenk szineket).

A mosas ezekkel egyutt is hasznal el vizet es elektromos energiat, igy sem vagyok a hive az uj ruhak mosasanak, bar ez azt hiszem elegge alszent duma, azok utan, hogy mennyit vasarolok :D Amugy pedig a gyari szennyezodesekkel kapcsolatban igazad van, viszont en a ruhat is igyekszem kimelni, nem mindegyiknek tesz jot a gyakori mosas meg ilyesmi, ez van, sajnos regota tudom magamrol, hogy en a sajat egeszsegemet is kepes vagyok felaldozni nehany kacatert :( Azert persze szeretnek sokaig elni, hogy minel tovabb hordhassam oket. :D

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.05.04. 21:30:29

Lehet, hogy rosszul emlékszem? Nem 5, hanem 10 fillért kaptunk volna? :-)

Emlékeimben kézzel kaszáltak, ökörrel szántottak, tehénlepénnyel trágyáztak. Aztán feltalálták a kombájnt, és vége lett a romantikának.

Bizony full-bio volt a DDT (Hungária Matador/Detexan) előtt, amit kb. az 50-es évek közepétől, kb, 1966-ig használtak. Jóval utána is lehetett még DDT-ízű krumpliba botlani. (Vásárlás előtt megkapartuk,és szagolgatuk.)

Muscari 2016.05.04. 21:30:34

@Zsuzsi65: @Csodabogár: joval tobbe kerul az eloallitasa, mert szinte minden dragabb, amit a termeles soran felhasznalnak, plusz a termeshozam meg kisebb. A husnal, tejtermekeknel ez hatvanyozottan igy van.

Sajnos valoban vannak csalok, de ezeket igyekeznek kiszurni a minositok. Raadasul a "csalasok" tobbsege sem ugy tortenik, hogy egy hagyomanyos termeket adnak el bionak, hanem sokszor valami aprosagon csusznak el.
Higyjetek el, ez nem humbug, komoly minosites es folyamatos ellenorzes van. Zoldeketbeszelek es en is tanultuk mindezt, nem a levegobe beszelunk.

En, ha megengedhetnem magamnak, csak bio kajat vennek.

2016.05.04. 21:36:38

@Muscari: "En, ha megengedhetnem magamnak, csak bio kajat vennek." Enis, abszolute. Sot, csak bio textilt vennek ruhanak is, meg ugy alapbol, kb ugy elnek mint az az angol no a japan TV-n, aki Kyoto-ban el, es mindig mutatjak, hogy mit csinal, etelt vagy valami mast... fogalmam sincs, mibol el amugy, dehat persze o megteheti, hiszen arisztokrata. :D

Herr Géza 2016.05.04. 22:04:10

@zöldeketbeszélek: Bizony, nagyapám is mindig "porozta" a krumplit (maszk, kesztyű és minden nélkül..), csak jóval később tudtam meg, hogy mi is volt az a "por": Matador, alias DDT.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.05.04. 22:13:00

Most végeztem a melóval, mi volt ma?

Csodabogár 2016.05.04. 22:22:21

@Hobbiszakács: Gyerekkoromban a kis kukacos nyári alma volt a kedvencem. Sajnos már sehol nem kapható se kukaccal se anélkül. Simán körberágtam a kukacokat, nem zavart. Viszont az almának hihetetlen finom illata és íze volt.

Csodabogár 2016.05.04. 22:26:50

@mojyo: Ebből látszik milyen fiatalok vagytok. Nekem eddig nem ártott meg semmi, a DDT sem. Így a maradék éveimben maradok ebben a módozatban.
Rovarírtóként sokszor visszasírom a DDT-t hangyát, csótányt , egyebet azzal lehetett vihar sebesen kiirtani.

Csodabogár 2016.05.04. 22:28:16

@diggerdriver: Semmi balhé nem volt, majdnem unatkoztam.:-))

M. Péter 2016.05.04. 23:02:32

@Csodabogár: Csak a környezetet teszi tönkre, felhalmozódik a táplálékláncban, mert nem bomlik le.

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2016.05.04. 23:17:28

@Hobbiszakács: normalis amerikai mustarral eszi nem majonezzel

puhacica 2016.05.04. 23:21:34

@mojyo: jaj hat en is ilyen mosomedve vagyok. a belem fordulna ki, ha meg kene ennem valami zoldseget/gyumolcsot mosatlanul. ki tudja, hogy aki szedte, nem-e epp az orraban turkalt elotte vagy a valagat vakaraszta... az uram meg ugy eszi peldaul a kigyoubit, ahogy a foliabol kiszedi. es veszekedni kell vele, hogy mossa meg. :D tudom, nalam ez vmi psziches kattanas lehet, raadasul a gyogyithatatlan fajtabol.

nemor 2016.05.04. 23:29:48

@Zsuzsi65: mi ugyanoda járhattunk iskolába, mert mi is az MNB-be jártunk lőni :)
Egész jól ment, pedig már akkor is szemüveges voltam.

Macskond 2016.05.04. 23:44:34

Kacc ! :-)
Jó hogy a fórum nagy része a tojásról szól.
A boltban kapható tojás otthoni mosása jó eséllyel teljesen felesleges. Azt a részt pontosan én sem tudom hogy boltban árulható e "nem fertőtlenített tojás" de a HACCP hatálya alá tartozó élelem gyártó helyen (értsd kifelé árusító konyhán) CSAK fertőtlenített tojás használható fel. (amiről papírja is kell hogy legyen). Ezzel komoly cégek foglalkoznak hogy milliós nagyságrendben "gyártják" a fertőtlenített tojást.
Ez a gyakorlatban úgy megy, hogy ami szaros azt le is mossák, aztán spec tartóba rakják, és azzal berakják egy nagy szekrénybe, amibe ózont (O3) vezetnek. Ami erősen reduktiv gáz, és minden kórokozót "lemar" a felszinről. Aztán a gázt visszabontják O2-re, és kiveszik a tojást. A klóros mosáshoz képest igy semmilyen vegyszer maradvány nem marad a tojáson. És szennyviz sem sok keletkezik.
(az egy másik kérdés hogy mennyire hatékony a visszabontás... írtó büdös van egy ilyen helyen)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.05.05. 00:32:25

@nemor: "mi ugyanoda járhattunk iskolába, mert mi is az MNB-be jártunk lőni :)"

Haha, volt egy par (pesti) belvarosi gimnazium,akik odajartak...En az Apaczaiba jartam :)

M. Péter 2016.05.05. 00:38:03

@Macskond: Az ózon nagyon erős oxidálószer. Magától is elbomlik egy oxigénmolekulára és egy oxigénatomra, nem kell "visszabontani", és az oxigénatom majdnem mindennel reakcióba lép, ezért használható az ózon fertőtlenítésre.

blackhairlady 2016.05.05. 01:56:18

En nem merrnek altalanositani az amerikai ferfiakrol. A ferjem es testvere kozott meg 1 ev kulonbseg sincs, egyutt, egy helyen nottek fel, azonos szuloktol, de keresve sem lehetne ket annyira kulonbozo embert talalni mint ok.

A kommentekre reagalva, en sosem mostam meg meg a tojast, viszont a gyumolcsot, zoldseget mindig. Nem is a vegyszer miatt, azt nem hiszem, hogy csak ugy le lehetne mosni, inkabb a tudat, hogy hany ember kezen ment at amig a tanyeromra kerul, es ok mennyire voltak higenukasak.
A hust pedig azert mosom meg mindig, mert a pairban, talcan becsomagolva levet ereszt es az olyan gusztustalan szamomra.

A ruhat mindig kimosom felvetel elott, emrt kb otszazszor kerul a foldre es sok ezer ember megfogdossa a koszos kezukkel. Nme hianyzik egy kis borbaj.

blackhairlady 2016.05.05. 01:57:20

@hagyma: Szia hagyma, mi ujsag NC-ben? :)

blackhairlady 2016.05.05. 01:59:59

@mojyo: Tehat akkor nem is mosod ki minden felvetel utan a ruhadat? Nekem meg ez a "bekattanasom", muszaj mindent mosnom amit egyszer hordtam. persze kardigant vagy kabatot nem ami kozvetlenul enm erintkezik a borrel csak ruha fole kerul, de minden mas megy a gepbe.

blackhairlady 2016.05.05. 02:00:59

@mojyo: "de elhittem annak, aki nekem mondta ezt. :D"
Komolyan, semmi felulvizsgalat, ketelkedes?:DDD

blackhairlady 2016.05.05. 02:03:23

@Ginix: hu te szegeny, nagyon xar lehetett:(

blackhairlady 2016.05.05. 02:07:22

Emlekszem a posztolora, irt mar ide vagy legalabbis be lett linkelve egyszer. Erdekes eletuk lehet, es tetszik a hozzallasa dolgokhoz. Es ahogy irja a vegen, humorral minden konnyebben atveszelheto, bar idonkent a ket gond kozott keresni kell a humorerzeket:)

FutureFry 2016.05.05. 02:24:41

@Ginix: @Muscari: @P.Elliot: @mojyo: @Csodabogár: @Macskond: @blackhairlady: @M. Péter:
Amerikában kötelező a boltban árult tojást megmosni, Európában tilos:

"Believe it or not, United States Department of Agriculture (USDA) graded eggs would be illegal if sold in the UK, or indeed anywhere in the European Union (EU). It’s all to do with the fact that commercial American eggs are federally required to be washed and sanitized before they reach the consumer. EU egg marketing laws, on the other hand, state that Class A eggs – those found on supermarkets shelves, must not be washed, or cleaned in any way."

www.forbes.com/sites/nadiaarumugam/2012/10/25/why-american-eggs-would-be-illegal-in-a-british-supermarket-and-vice-versa/

FutureFry 2016.05.05. 02:37:23

Na, mégegyszer mert @FutureFry: nem zöldült be:

@blackhairlady: @Muscari: @Ginix: @P.Elliot: @Karma17: @Csodabogár: @Herr Géza: @M. Péter: @Macskond:

Amerikában kötelező a boltban árult tojást megmosni, Európában tilos:

"Believe it or not, United States Department of Agriculture (USDA) graded eggs would be illegal if sold in the UK, or indeed anywhere in the European Union (EU). It’s all to do with the fact that commercial American eggs are federally required to be washed and sanitized before they reach the consumer. EU egg marketing laws, on the other hand, state that Class A eggs – those found on supermarkets shelves, must not be washed, or cleaned in any way."

www.forbes.com/sites/nadiaarumugam/2012/10/25/why-american-eggs-would-be-illegal-in-a-british-supermarket-and-vice-versa/

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.05.05. 08:33:31

@Macskond: "Ami (az ózon) erősen reduktiv gáz, és minden kórokozót "lemar" a felszinről. "

A hatás stimmel, a folyamat nem: az ózon oxidatív gáz. A klórgáz is az. Másik ismert hatása a fehérítés.

Reduktív az a gáz, amely az oxigént eszi: Például a hidrogén gáz. Vagy a szénmonoxid.

Ó, ez a kémia! :-))

@hagyma: Nem tudtam, biztos jobb a szendvics mustárral, annak íze is van.

Érdekes, hogy Skandináviában a mustárt kecsöppel együtt teszik a hot dogra.

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.05.05. 10:00:41

@Hobbiszakács: Hiába volt Magyarország az első, amelyik betiltotta a DDT-t, a mai napig ki lehet mutatni a talajból és a mélyen gyökerező növények is felveszik, pld. az olajtök. Sajnos ezektől a vegyszerektől évtizedekig nem fogunk még megszabadulni teljesen, vagy még tovább. @Herr Géza: Az én nagyapám is használt mindenféle durva permetszert, míg a nyolcvanas évek végén a kezébe nem került az első magyarul megjelentetett biokertész-kiskönyv, az Öngyógyító kiskert. Na, ezek után együtt kísérleteztünk a növénytársításokkal, csalánlével :). Rugalmas nagypapám volt :).
@Muscari: Viszont a beltartalmi értékek jobbak, a termény 'tartalmasabb'. Én is sokallom különben az árakat. Egy bio almatermesztővel készült riportban elhangzott, hogy kb. 20 százalékkal több a költsége, mint ha konvencionálisban nyomná, de a biopiacon az alma 3*-os áron kelt el. Egyszer próbálta meg a korrekt áron adni, mellette az árus 600 ft fölött árult, meg a többi almás is. És az emberek megvették a drágábbat...utána már ő sem kapálódzott, nem a saját pénztárcájának az ellensége. Emlékszem, Nápolyban a szupermarket bio részlegén kb. 30 százalékkal volt drágább a bio, mint az ugyanolyan minőségű konvencionális, szerintem ez még reális és belefér. Azért itthon is lehet normális áron biót kapni, pld. az egyetem tangazdaságából...

Muscari 2016.05.05. 10:23:13

@hagyma: nahát, kit látnak szemeim :-)

Muscari 2016.05.05. 10:32:30

@zöldeketbeszélek: a zöldség, gyümölcs itt is csak valamivel drágább, nincs kétszerese. A nagy bánatom az a hús, mert az iszonyatos drága.

A DDT-ről azt mondják hogy mindenkiben ott van, mert a szervezetben nem bomlik le, viszont a méhlepényen és az anyatejen keresztül megkaptuk anyáinktól, később pedig mi magunk is "eszünk belőle"

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.05.05. 11:18:00

@Muscari: Pont egy önellátásról szóló könyvet olvasok, hogy mennyivel több földterület és víz kell ahhoz, hogy állati fehérjét állítsunk elő, mint növényit. Ami a biót illeti, a földterületből még több kell, mert nem csak a takarmányt termelik meg rajta, hanem az állatnak mozgásteret is kell adni, a biotermelés nem húsgyár, mint a konvencionális. Meg a fajták sem intenzív fajták, hanem lassabban növekvők. Tehát ugyanakkora földterületen kevesebb és lassabban gyarapodó állat tartható bióban, mint konvencionálisban. Sajnos ez az árán is látszik :(. Én még ellenőrzött biohúst vagy feldolgozott húsárut nem vettem, csak tejtermékeket, azok még megfizethetők.

2016.05.05. 12:47:35

@hagyma: Hagyma! R u back??? :))) Nem tudom a tobbiek hogy vannak vele, de nekem nagyon hianyoztal! Hogy vagytok?

2016.05.05. 12:54:13

@blackhairlady: 'En nem merrnek altalanositani az amerikai ferfiakrol. A ferjem es testvere kozott meg 1 ev kulonbseg sincs, egyutt, egy helyen nottek fel, azonos szuloktol, de keresve sem lehetne ket annyira kulonbozo embert talalni mint ok.'

Ez egy jo pelda. Szerintem is messze tul van misztifikalva a 'kulturalis kulonbseg' ebben a vonatkozasban. Inkabb az lehet, hogy ha mas nemzetisegu a partner, akkor konnyu a kulonbsegeket a kulonbozo 'kulturanak' tulajdonitani, mig siman lehet hogy egyeni kulonbsegrol van szo.

FutureFry 2016.05.05. 16:00:50

@Mirjam2: Az @M. Péter: által írt megadott link is ír erről (és az újabb).

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.05.07. 10:22:15

@Hari Seldon 2: látom már gondolatban azt keresed, hogy miért NEM KÉNE mégis megvenni azt a jegyet. ;)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása