oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 12. 06:45,  Az egyszerűség és gyorsaság világa 332 komment

2016. április 12. 06:45 Határátkelő

Az egyszerűség és gyorsaság világa

A címből talán nem nehéz kitalálni, hogy az Egyesült Államokból érkezett Laci írása. Persze mint ő is rögtön az elején leszögezi (és már itt, a blogon is többször megbeszéltük) egy ekkora ország esetében nem lehet általánosítani, így ő sem teszi, tehát az első mondat úgy pontos, hogy a mai írás Pennsylvania államból érkezett. (A képekért köszönet a szerzőnek!)

cim_61.jpg

„Több mint fél éve költöztem az Egyesült Államokba (EÁ), eljött az idő, hogy kiírjam magamból. Figyelem, a lent olvasható sorok kizárólag az én véleményem tükrözik. Célom az itteni világ jobb megismertetése, illetve ha valaki ide szeretne költözni, talán segíthet dolgok megismerésében, mielőtt átrepülne az óceánon.

Eddig mindössze két államban töltöttem el több időt, ezért az írásom kizárólag azokról szól, hogy máshol milyen, azt csak hallomásból tudom, de egy biztos, az Egyesült Államok területe nagyjából akkora, mint Európáé (ha beleszámítjuk Oroszország nyugati területét).

Ami igaz a keleti parton, az nem biztos, hogy az ország közepén vagy a nyugati parton is úgy van. Magyarország területe pedig hozzávetőleg annyi, mint egy átlagos területű államé, ezért akár azt is mondhatnánk, hogy EÁ 50 „országból” áll, miként ezek nem egyformák Európában, így itt sem.

Igen, van pár dolog, ami ugyanaz: pénznem, nyelv (majdnem, van pár déli állam, ahol a spanyol a menő), cégek, bankok, üzlet láncok, elnök. Amit lehet, kevesebben tudnak, az az, hogy minden államnak van külön fővárosa és kormányzója (helyi elnöke).

Például Arnold „Governator” Schwarzenegger volt Kalifornia állam kormányzója nyolc éven keresztül. Apropó Kalifornia, ki tudta, hogy Kalifornia államnak Sacramento a fővárosa? Én sem, most néztem meg.

Amúgy minden államnak van saját zászlója és beceneve, például New York az „Empire State”, Florida a „Sunshine State”, Kalifornia a „Golden State”, akit érdekel a teljes lista, megtalálhatja itt.

Többször olvasom, hallom, néhányan kérdezik, hogy tudják-e az amerikaiak hol van Magyarország? A válaszom: nem. Sőt, a legtöbben nem is hallottak róla. Ez azt jelenti, hogy buták lennének, vagy műveletlenek?

Mielőtt megválaszolnám a kérdést hadd kérdezzek én is. Ki tudja, hol van Idaho, Connecticut, Maine, esetleg Rhode Island vagy Maryland? Mondok könnyebbet: Montana, ami magában több mint négyszer akkora, mint Magyarország, szóval könnyű rábökni a térképen, ezek mind-mind külön államok, azaz „országok” európaiasítva. Most mindenki gondolkodjon el egy picit az eredményen.

Milyenek az emberek?

Mások, nagyon mások, mint otthon. Itt sok nép keveredett, keveredik. Mindenki hoz magával valamit szülőhazájából és „hozzáadja” az országhoz. Az észak-keleti partvidéken sok az indiai, persze, az „eredeti” amerikaiak mellett (sajnos a valóban őshonosok már csak rezervátumokban élnek). Délebbre, Floridában pedig minden második, harmadik ember dél-amerikai, és így tovább.

Ha már az embereknél tartunk, az köztudott, hogy itt el vannak hízva az emberek. Igaz. Azaz két kategória van: az elhízott és a nagyon sportos. Az elhízottak azért híztak el, mert sokat esznek? Lehet, nem tudom. Szerintem az étel minősége miatt.

Ha a boltban leveszel valamit a polcról és elolvasod miből készült, még a kutyádnak sem adnád oda a legtöbbet. Emellett nagyon sok cukrot tesznek a sütikbe, tortákba. Én nem tudok megenni egy itteni torta szeletet, iszonyat édes.

Nos, ha valaki ilyeneken nőtt fel, akkor nem csoda, hogy túlsúlyos. Sajnos már az EU-ban is árulnak génkezelt ételeket, úgyhogy, csak óvatosan!

Találtam egy képet, ami szemlélteti a dolgot; félreértés ne essék, nem csak a gyorsétkezde ételei silány minőségűek, hanem szinte bármi, amit megveszünk az üzletben.

Szerencsére vannak piacok, itt lehet igazi gyümölcsöt, zöldséget és húst kapni. Aranyáron ($10/kg alma, $13/kg paradicsom). Most jön a trükk. Otthon, ha valaki házban lakik, akkor a legtöbb esetben kertészkedhet, itt nem. Hiába lakik szinte mindenki házban, sok esetben a megye, a közösség, vagy az állam tiltja a zöldség- és gyümölcstermesztést otthon. Ismétlem, van ahol tilos veteményes kertet tartani.

Miért? Nem tudom. A frissen nyírt fű szép (mint ahogyan azt a filmekben látni) és jó illata van... de egye meg az,  aki nem engedi, hogy zöldséget ültessek helyette.

Még mindig az embereknél tartva. Ennyi adományozással soha nem találkoztam még. Rengetegen adományoznak mindenfélét. Mikor beköltöztem a házba nem volt bútor, most már teljesen be van bútorozva és a legtöbbet kaptam.

Nem valami ütött-kopottakat ám, hanem teljesen jó állapotban lévőket. Olyat is ismerek (nem is egyet) aki autót kapott. Igen autót, négykerekű, teljesen jól működő gépkocsit.

A jelszó: egyszerűség

Szinte minden úgy van kitalálva, hogy az a lehető legegyszerűbb legyen. Mint amilyen egyszerű egy automata váltóval felszerelt autót vezetni. Nem kell túlgondolkodni a dolgokat, pofonegyszerű minden, ezért, ha egy átlag amerikai Európába téved, nem mindig könnyű neki eligazodni.

Mondanom sem kell, hogy az autók nagy része automata váltós (aminek megvan az előnye és a hátránya is). Emellett ahány autót én láttam, mind rendelkezik fényérzékelővel (még a húszévesek is) és a fényszóró kapcsolója rendelkezik egy pozícióval, mely sötétben automatikusan felkapcsol; aminek szintén megvan az előnye és a hátránya, erről bővebben itt írtam.

Az autóknál maradva, egy másik jó példa az egyszerűségre, olyan, hogy a sofőrnek gondolkodnia sem kell. Eljött az autóm első olajcseréjének ideje, körülnéztem, mit ajánlanak, mi mennyibe kerül?

Az „X” szervíz mellett döntöttem, mert nagyon jókat írtak róla, és az olaj illetve olaj- plusz levegőszűrő csere ára 1-2 dollárral drágább csak, mint máshol. Megérkeztem a helyre, úgy kell elképzelni, mint egy McDonald’s-os drive és Forma 1-es boxutca kereszteződését, még sorba is ugyan úgy állsz, azaz ülsz.

Ott van a gödör (természetesen egyelőre lefedve), a szerelő irányít, hova állj, lenyitom az ablakom, megkérdi mi lesz? Mondom olajcsere. „OK, 39,90 dollár, mindennel együtt”. „OK, csináljuk” és kiszálltam az autóból, hogy lássam mi is történik.

Ekkor nagyon meglepődött, hogy miért nem maradok az autóban és figyelmeztetett, hogy rendben, maradhatok kint, de álljak a vonal mögé, mert itt veszélyes.

Mondom már párszor én is cseréltem olajat az autómban, nem félek. Mindegy, nekik előírás, hogy az ügyfél autóban marad; mondtam, hogy én akkor is meg szeretném nézni, miként cserélik az olajat.

Elfogadta, de hozzátette, ő ilyet még nem látott, hogy valaki ki akarna szállni az autóból olajcserekor (ugye otthon sem szállunk ki, ha McDrive-ban rendeljük a hamburgert?).

Közben az autó alatt lévő tetőt elhúzzák, kinyúl egy kéz, lecsavarja a szűrőt elkezdi kicsorgatni az olajat. A fent dolgozó kolléga mondja, hogy ő most akkor ellenőrzi a guminyomást; mondom neki, ne tegye, mert tegnap ellenőriztem és különben sem szeretem, ha más állítja ezt be. Mondja, hogy OK, de ő akkor is ellenőrzi, mert elő van írva neki, mondom „de akkor se tegye, mert én kérem erre”; OK - neki akkor is muszáj ellenőriznie”. „Na jó, akkor csináld”...

Kicsorgott az olaj, új szűrő fel, új olaj be, közben feltöltik a szélvédő-mosó folyadékot, kicserélik a levegőszűrőt és szólnak, hogy most már szálljak vissza az autóba, mert készen vagyunk. Mondom OK, de hol fizetek?, Hát az autóban.

Beszálltam, kérték a bankkártyámat, a szerelőnél volt egy mobilterminál, ott elintéztük az anyagiakat. Ja, ingyen Wi-Fi van a szervízben, hogy még véletlenül se unatkozz, inkább babráld a telefonod, mert úgyis mindenki azt teszi és drága a mobil adatforgalom.

Mivel a számlára felkerül a címed, ezért pár hónap múlva kapsz levelet, hogy ismét esedékes az olajcsere és 8 dollár kedvezményt is kapsz, ha most veszed igénybe szolgáltatásukat.

Itt álljunk meg egy kicsit! Az emberek nagy része 3.000 mérföldenként (4828 km) cserél olajat. Miért? Mert ezt javasolják a szervizek és nem kérdőjelezik meg. Sok értelme nincsen, csak olaj- és pénzpazarlás az egész. Én maradok az otthon megszokott 10.000+ kilométernél. Az olajcseréről bővebben itt lehet olvasni.

Szóval az átlag amerikai véleményem szerint hozzá van szokva az egyszerű dolgokhoz.

Úton

Vezetés. Otthon közlekedési jelek vannak, itt minden ki van írva, nem kell megtanulni a jeleket. Pl: „No turns”, „Speed limit 25MPH”, „Use turn signal”, „Right turn signal”, „Left turn signal”, „No pass”, „Yield”, „No parking”.

Pennsylvania államban nem fogadják el a magyar vezetői engedélyt (a németet, meg a franciát viszont igen), ezért vizsgáznom kellett. Az itteni KRESZ-vizsga legfeljebb a vicc kategóriába sorolható az otthonihoz képest, egyedül a mértékegységekkel van gond.

Példakérdés: hány yarddal az útkereszteződés előtt kell jelezni irányod az irányjelzővel? De a számok alapján kis logikával rájössz. Vizsgán a mellettem ülő srác most volt hetedszerre és ismét elvágták.

Sajnáltam szegényt, de azóta többet vezetve örvendek, hogy nem kapta meg, így is túl sok sofőr van az úton, aki nem tartja be a közlekedési szabályokat. Igen, most mondjátok, hogy otthon is, higgyétek el, hogy itt sokkal, de sokkal többen nem tudnak vezetni.

auto_szepseg_verseny.jpgAutó-szépségverseny 

Magyarországon a nagyobb BMW-ről és Mercikről „lehagyták” az irányjelzőt, itt az autók nagy részébe „nem szereltek”, ami elég sok izgalmas pillanatot tud szerezni, amikor az autópályán 100+ km/h-ás tempónál bevágnak eléd, és még sorolhatnám.

McDonalds-os fizuból lehet autót venni, nem a legújabbat, de lehet és muszáj is. Tömegközlekedés nincs, járda nincsen, kerékpáros út sincsen, távolság meg van, méghozzá nagy. Például a hozzám legközelebb eső élelmiszerüzlet és piac 7 km, munkahely 16 km, bár van egy kis piac kb. egy kilométerre, de az csak nyáron van nyitva.

Ez megér egy történetet. A sarki piac két traktorutánfutóból áll, van zöldség és gyümölcs. Minden reggel feltöltik, majd otthagyják. Az áru mellett fel van tüntetve az egységár (pl. hány DARAB alma mennyi dollár) és van egy persely, ami becsületkasszaként működik.

Egyébként az autók nagyok, és sokkal olcsóbbak, mint otthon (ha valakit érdekel, itt és itt szétnézhet).

Fogyasztásuk is nagy, de szerencsére a benzin olcsó, legalábbis ahol én lakom, az.  Egy részletes benzinár-térképet itt találtok.

Még egy kicsit visszatérve az autókhoz: Magyarországon valamiért sokan lenézik a Suzukikat. Nos, itt pont fordítva, a Suzuki ritkaságszámba megy és nagyon jó autónak számít. Itt a Fordot nézik le sokan. Miért? Nem tudom, azt szokták mondani FORD = fix or repair daily (naponta szereld). Otthon Suzukim volt hét éven keresztül, meg voltam vele elégedve, itt meg Fordom van és meg vagyok vele elégedve. :-)

Az amerikai sportok

Volt „szerencsém” megnézni az amerikai foci döntőjét. Öt perce mehetett a mérkőzés, amikor megkérdeztem a mellettem ülőt, hogy mégis mikor kezdődik? Nagyot csodálkozva mondta, hogy „már öt perce megy, csak most éppen reklám van”.

Tudok angolul, de semmi olyan nem hangzott el, hogy „start” vagy „hajrá”, sípszó vagy valami. Valaki megkapta a labdát, tízen ráugrottak... ez kb. fél perc... és utána négy, ismétlem NÉGY perc reklám. És így tovább.

Több volt a reklám, mint a játék és ha játék volt, akkor az pár másodperc, ameddig rá nem ugranak arra, akinél éppen a labda van. Köszönöm, megvolt ez is. Biztos van, akinek tetszik, nekem nem. Valószínűleg ha ebben nevelkedtem volna fel, nekem is tetszene.

A baseball kicsivel izgalmasabb, de szerény véleményem szerint ennél a magyar foci jobb.

A Nascar a másik nagy „kedvenc”. Lehet, hogy élőben nagyon élvezetes, de TV-ben... Néztem és gondolkodtam, mi hiányzik belőle. A kanyarok, mert ugye egy ovális pályán mennek az autók, kanyarok nélkül sem gyorsulás sem lassulás nincs, legfeljebb gumicsere esetén, ami lassított felvételnek néz ki annak, aki már látott F1-es box utcát.

De itt van az NBA, a kosárlabdát mesterfokon űzik, művészi, ahogyan játszanak és nagyon izgalmasak a mérkőzések. Miden elismerésem!

Egészségügy

Szerencsére csak egyszer voltam kórházban, akkor sem volt komoly, de sajnos az USA sem áll jól ezen a téren. Állítólag vannak nagyon jó kórházak meg orvosok, de a szolgáltatások ára megfizethetetlen.

Itt lehet választani, hogy akarok-e biztosítást vagy sem, és ezekből is van annyi fajta, mint égen a csillag. Mindegyik több száz oldalas ÁSZF-fel. Részletekbe nem szeretnék belemenni, erről már írtak mások.

Mértékegységek

Amikor valaki harminc éven keresztül a metrikus rendszert használja, elég nehéz átállni a birodalmira. Egyrészt mert teljesen eltérő számok vannak, másrészt mert teljesen más a logikája, ha van egyáltalán neki.

Mire gondolok? Tudjuk, hogy 0 Celsius fokon fagy meg a víz és 100 Celsius fokon forr, 1 atmoszféra nyomáson. Fahrenheit-skálán 32 fokon fagy és 212-n forr 14.7 font/négyzet inch nyomáson. Szóval ha bemondják, hogy ma 65-70 F között lesz a hőmérséklet, akkor sokat nem mond, persze át lehet váltani, de a váltószám 33.8, ezért nehézkes.

Tömeg esetén egy kilogramm egyenlő 1000 grammal, vagy 100 dekagrammal, 1 mázsa, az 100 kg, egy tonna 1000 kg stb. Birodalmi mértékegység-rendszerben van a pound (font), 1 pound = 0.453592 kg. Vagy 1 pound = 15.99998694864 ounce (uncia), 2240 pound = 1 birodalmi tonna = 2000 amerikai tonna = 2204.623 metrikus tonnával.

Szóval ha a doki kérdezi, mennyi a tömegem, én csak azt válaszolom, 77 kg, az orvos pislog egyet, és átszámoljuk. :-) Vagy ha egy hídra ki van írva, hány tonnát bír el, akkor sok szerencsét. :-)

Térfogat. 1000 milliliter = 1 liter, vagy egy köbméter egyenlő 1000 literrel. USA-ban ez is más, először is van a folyadéktérfogat és van a száraztérfogat, egyszerűség kedvéért én csak az elsővel fogok foglalkozni.

Először is van a dram/drachm. 1 dram = 0.624505 teaspoon (teáskanál), 1 tablespoon (evőkanál) = 3 teaspoon, 1 folyadék ounce (igen, van tömeg és folyadék uncia is) = 1.6 tablespoon, 1 cup (csésze) = 16 tablespoon. 1 pint = 2 cup, 1 quart (kvart) = 2 pint, 1 gallon = 4 quart és akkor még van a köbláb meg köb inch illetve a palackozott folyadékokat, üdítőket literben IS mérik. Logikus, nem?

Gépkocsik motorjának a térfogatát szintén literben mérik, de ha idősebb illetővel beszélgetsz, akkor ő csak azt számolja, hány henger van a motorban (és ha kevesebb, mint 8, akkor az nem is autó. :-)

Távolság. 1 foot (láb) = 12 inch, 1 yard = 3 foot, 1 mile (mérföld) = 1760 yard. Ami még érdekes, hogy autópályán nem tizedesszámokban tüntetik fel a távolságot (pl. Kijárat 1.5 mérföld) hanem törtben. ½, ¾ -ed még rendben is van, de vannak olyanok, mint a ⅜ -ad.

Illetve még érdekes, hogy két város közti távolságot beszélgetés közben időben mérnek. Ha megkérdezek valakit, milyen messze lakik, akkor azt mondja, 20 perc, 40 perc, egy óra és a legtöbb esetben nem tudja, hány mérföld. Még tiszta szerencse, hogy az időt percekben és órákban mérik!

Pár évtizede megpróbálták itt is bevezetni a metrikus rendszert, sikertelenül. Ennek köszönhető, hogy most vegyesen jelennek meg a mértékegységek. Például vannak a villáskulcsok, otthon milliméteres beosztásban: 8, 9, 10, stb. Itt ugyanezek a kulcsok megtalálhatóak, de vannak birodalmi kulcsok is, amelyek a milliméteres kulcsok inch-es megfelelői HELYETT teljesen más léptéket használnak.

birodalmi_kulcs_szett.jpgA birodalmi kulcsok szettje

Ez azért rossz, mert a csavarokon a legtöbb esetben nincsen feltüntetve, hogy az milyen csavar, és ha véletlenül rossz kulccsal próbálkozol, akkor tönkre is teheted a csavart vagy az autógyertyát, ez utóbbi nagyon nem vicces. Emellett két kulcsszettre van szükséged, ha valami komolyabbat akarsz szerelni. A kulcsok beosztásai pedig ilyenek: ¾, 11/16, ⅚, 9/16 stb.

Fegyvertartás

Mint tudjuk az Egyesült Államokban szabad fegyvert tartani, azaz ezt is állama válogatja. Van, ahol kell engedély, van, ahol nem, van, ahol ha állampolgár vagy, és ha látható helyen hordod a fegyvert, nem kell semmilyen papír. Van, ahol regisztrálni kell a fegyvert, van, ahol nem.

Néhány államban lehet automata, hosszú csövű fegyvered, van, ahol nem. Egy teljes államokra bontott listát itt találtok.

Az is érdekes, hogy akár a Wal-Mart-ban is találkozhat az ember fia és leánya a fegyverpulttal, ahol tíz centistől a másfél méteresig mindenféle lőszerszám megtalálható. Az, hogy jó-e, vagy rossz a fegyvertartás, mindenki döntse el magának. Bizonyára vannak előnyei és hátrányai is.

Alkoholvásárlás

Pennsylvania államban egy kicsit más, mint máshol. Itt kizárólag az állam árulhat bármilyen nemű alkoholt, így sokkal drágább, mint más államban, hisz monopólium helyzetben van az állam. Emellett fejenként (ha jól tudom) egy üveg alkoholt szabad behozni. Egy kicsit furcsa ez itt, a szabadság országában.

Albérletek

A környékemen 800 dollártól indul a lakások, házak bérleti díja. Van olcsóbb is, de oda nem szívesen költöznék sem én sem más, aki ezt olvassa. A legtöbb házat bútorozatlanul adják ki.

Kérnek jövedelemigazolást, ami abból állt, hogy ráírtam egy papírra a jövedelmem és aláírtam. Nem kell ötpecsétes, vezérigazgató által kiadott papír vagy hasonló, elhiszik, amit mondasz, megbíznak benned.

Három érdekes történetet szeretnék megosztani az albérlettel kapcsolatban.

Télen, mikor lehűlt kint a levegő, nagyon bepárásodtak a ház ablakai, nem voltak leszigetelve. Szóltam a tulajdonosnak. Ő elnézést kért, amiért ilyen állapotban van a ház, sajnos nem tudott róla.

Két nap múlva megjelent egy ötfős csapat, és fél óra alatt az összes ablakot leszigetelték. Ugyanez volt a pár éve a budai bérleményemmel is, csak a tulaj hozzáállása különbözött. A jó magyar ember engem okolt a párásodás miatt, illetve azt, hogy télen nem tartom nyitva az ablakokat, legalább két órát naponta. Az ablak nem lett megjavítva, én elköltöztem.

Itt, Harrisburg környékén rendesen havazott ezen a télen. Péntek délután elkezdett hullani a hó, és vasárnap délig meg nem állt. Szombat reggel ötkor arra ébredtem, hogy a tulajdonos által megbízott ember traktoron robogva tisztítja a havat a ház előtt és a háztól a főútig vezető útról.

Felöltözök és kimegyek megkérdezni, hogy segíthetek-e? Azt a választ kaptam, hogy az autómról leseperhetem a havat, a többi az ő dolga, de azért köszöni szépen, hogy felajánlottam segítségem.

Karácsonyi hangulat, házak feldíszítve, fény és ragyogás mindenütt. Egyik reggel a tulajdonosok kopognak az ajtón. Arcukon nagy mosoly, kezükben üdvözlőlap és egy doboz süti. „Boldog Karácsonyt Kívánunk!!”. Mondanom sem kell, milyen kellemes meglepetés volt. Olyan albérletet is láttam ahol egy év után, ha mindig pontosan fizetnek, kapnak egy hónap ajándék lakhatást.

Felgyorsult világ

Szinte bármit bárhonnan rendelünk, pár napon belül megérkezik. Ha lemerülő-félben van a távirányító eleme, olcsóbb neten megrendelni, mint üzletben megvenni. Két napon belül itt is van. Kb. 2 USD egy LED-es égő, és 1 USD a sima energiatakarékos. 10-20 USD-ért lehet jó cipőt rendelni.

Minden nagyon hamar megérkezik. Gondoljunk bele, milyen lenne, ha egész Európából rendelhetnénk interneten keresztül és még Portugáliából is megérkezne két napon belül, nagyon olcsón.

De nem csak a posta, hanem más is gyorsan megy. Például a benzinvásárlás. Egy átlagos autó tankolása két perc. Minden benzinkút, ez alatt értem magát a kútfejet is, ahol töltöd a benzint, rendelkezik bankkártya-olvasóval, nem kell bemenni az üzletbe, sorba állni és ott rendezni a számlát.

A legtöbb üzlet rendelkezik „cash back”-kel, azaz 10 dollárért vásárolsz terméket, de 20 dollárt fizetsz bankkártyával, 10 dollár készpénzt a kezedbe nyomnak, így nem kell elmenni a bankba pénzt felvenni.

De ha mégis mennél, a legtöbb bankfiók rendelkezik „Drive Thru” kiegészítéssel, ahol McDrive-hoz hasonlóan ki sem kell szállni az autóból, s megkapod a pénzed.

Gyilkos hajtás a munkahelyeken

Viszont ennek a felgyorsult életnek megvan a hátulütője is, naná. Munkahelyeken (legalábbis amelyekről eddig én hallottam) nagy a hajtás, mondhatom, gyilkos.

Az összes otthoni munkahelyemen diktált iram az ittenihez képest láblógatás volt. Minden most kell, ha éjszaka nem is alszol, de ennek meg kell lennie és meg is lesz.

Az egyik barátom 6:00-14:00 műszakban dolgozott, ami nem annyira vészes, egy reggel öt órás ébredéssel be lehet érni a melóba. Majd kiszámolták, hogy a vállat megtakarít pár dollárt, ha ők hamarabb kezdenek, pontosabban éjjeli három órakor. Ami azért már húzósabb. Nincs apelláta, ha nem tetszik, mehetsz.

De ez csak egy példa a sok közül. Az átlag fizetett szabadnapok száma tíz, ami sok mindenre nem elég, de legalább van. Általában az emberek nem panaszkodnak, legalábbis nem annyit, mint otthon. Befogják a szájukat és dolgoznak, mint a kisangyalok.

Az amerikai törvények alapján 15 perc szünet jár négy óra munka után. E mellett nagyon anyagiasak és csak a pénz számít. Halálra dolgozzák magukat, inkább legyen pénz, mintsem a szeretteikkel, a barátokkal töltsék az időt.

Van a másik kategória, a gettós rész, ahol kiülnek a ház elé, ott töltik a napjukat és nagyrészt segélyből élnek. Az utcán mindenki mindenkinek köszön, de az ebédlőben a telefonokat nyomkodják, vagy tévét néznek beszélgetés helyett. Nem kell aggódni, szerintem Európa is ebbe az irányba tart.

Internet-szolgáltatás

Három nagy szolgáltató van az országban, mondhatjátok, hogy otthon is, de ne feledjük, hogy itt az ország területe megegyezik Európa területével plusz fél Oroszország.

Ennek a háromnak az ügyfélszolgálata csapnivaló, olyan is volt, hogy 90 (kilencven) percet vártam, mire ügyintézőhöz kerültem, sajnos nem is egyszer. Mobilszolgáltatóból négy van, azaz négy nagy és nagyon sok kicsi, MVNO.

Nekem egy kicsinél van előfizetésem, ami sokkal olcsóbb, mint a nagyok, sehol nem reklámoznak, gondolom, ezzel (is) tartják lent az árakat. Annyira olcsó, hogy ha itt valakinek mondom mennyi a számlám, el sem hiszik.

Apropó, meg kell említsem, hogy ennek a kis cégnek van a legbarátságosabb ügyfélszolgálata, amivel valaha is találkoztam! Felhívod őket és nem egy IVR válaszol (1-es gomb ez, 2-es az, 3-as amaz, stb.), hanem kevés várakozás után egyből kezelő válaszol, és ha 3 percen belül nem válaszolnak, akkor visszahívnak.

A kezelők nem egy betanult szöveget mondanak, hanem mindenki saját személyiségét adja, és tényleg olyan, mintha egy barátoddal beszélgetnél. Le a kalappal előttük!

Választások

Az amerikaiak idén választják meg a 45. elnöküket. Ami még messze van, de a kampány már 2015 elején elkezdődött. Apropó, nem csak két párt van (republikánusok és demokraták) hanem sokkal több. A többi pártnak viszont nincsen pénze arra, hogy bejusson a médiába, azért (sajnos) nem is hallani róluk.

Az is idetartozik, hogy George Washington megmondta, ne alapítsanak politikai pártokat, nem fogadtak szót neki, amit most már megbántak, már aki érti, miért. A jelöltek párbaja kizárólag a nagy, magán TV csatornákon van, és minden jelöltnek eltérő kérdéseket tesznek fel. Számomra nagyon meglepő, az lenne a logikus, hogy mindenkinek felteszik ugyanazokat a kérdéseket és össze tudod hasonlítani a válaszukat.

Biztonság

Vannak nagyon biztonságos és kevésbé biztonságos helyek. Általában a városok központja nem biztonságos, ott van az igazi gettó. Ahogy benézel egy ilyen utcába, egyből tudod, hogy nem szabad oda menni.

Én a város szélén lakom egy zsákutcában. Itt szerencsére soha semmi nem történik. Olyan szomszéd is van, akinek nincs kulcsa, és azt mondja, úgy sem zárja be az ajtót, akkor minek? Pesten megszokottak alapján én mindig bezárom. :-)

Ha neten rendelsz valamit, azt simán a ház előtt hagyják, nem kell papírokat aláírni, lehet ez akár egy cipőfűző vagy egy számítógép. Még nem hallottam olyat, hogy valakinek valamije is eltűnt volna az utcánkban. Egy ismerősöm neten rendelt cipője egyszer eltűnt, felhívta a céget, elmondta, mi történt és simán küldtek neki egy másikat.

ingyen_asztal.jpgIngyen asztal

A levélfeladás pedig úgy történik, hogy az előre postán vagy interneten megvásárolt bélyeget ráragasztod a levélre, azt beteszed a ház előtt levő postaládába, majd felemeled a zászlóját. A postás így tudja, hogy ott levél van, és amikor jön, akkor magával viszi.

Honnan tudod, mennyibe kerül a bélyeg? Egyszerű a képlet, belföldi levél egy dolláros bélyeg, külföldi pár centtel több.

Csekk

Otthon a legtöbb esetben készpénzzel, vagy bankkártyával fizetünk. Itt ez is kicsit más. Persze megvan a készpénz, de a bankkártya már kicsit bonyolódik. Van olyan hely ahol csak kreditkártyát fogadnak el. Szinte mindenhol te húzod le magadnak, nem adod ki a kezedből a kártyát. Viszonylag kevés helyen lehet a kártya chip-ét használni.

Van, ahol csak csekkel lehet fizetni. A bankodtól kapsz biankó csekkeket, ezeknek annyi az értéke, amennyit ráírsz. Ha valamit ezzel fizetsz, akkor ráírod: pontosan kinek, mennyit, mikortól válthatja be és aláírod.

Aki megkapta a csekket, az besétál vele a bankba és megkapja a dollárját, vagy a bank telefonos alkalmazásával készít róla egy fényképet, majd hamarosan a számláján lesz a pénz. Egyre több helyen lehet Apple és Android pay-el fizetni, ami nagyon kényelmes, gyors és biztonságos.

Ami még érdekes, hogy ha debitkártyával fizetsz, vagy készpénzt veszel fel, és van több alszámlád, akkor az ATM vagy POS terminál megkérdezi, melyik alszámládat szeretnéd használni. Azaz nincsen a kártya hozzárendelve egy alszámlához sem, hanem te döntöd el, melyiket szeretnéd használni.

A legtöbb banknál pedig nincs számlavezetési díj, és a belföldi átutalás ingyenes. Ugyanakkor a lekötött pénzed semmi nem kamatozik, a jegybanki alapkamat 0,5%.

„Háziállatok”

Meg szeretném említeni őket is. Meglepően sok mókus szaladgál az utcákon, iszonyatosan gyorsak, 5 másodperc alatt felmásznak a legmagasabb fa tetejére is, igazi akrobaták.

Nyuszit is látni minden nap, illetve vad pulykák is előfordulnak, ők családostól, azaz egyszerre vagy tízen. Hozzájuk hasonlóan őzek is csordákban fordulnak elő, néha az ablakomon is benéznek.

Mivel a vadászszezon nagyon rövid és a környékemen kiirtották a farkasokat (kedves amerikaiak, miért kell beavatkozni a természet dolgaiba?!), őz túlszaporulat van.

Két dolog miatt nem jó. Ha mégis van a kertedben zöldség, gyümölcs, akkor lelegelik. A másik probléma, hogy az autópályák nincsenek kerítéssel elkerítve, ezért az őzek gyakran odamennek, főleg vadászszezonban, és 100+ km/h tempónál ez nagyon veszélyes. Nem egy embert ismerek, akinek totálkáros lett az autója egy ilyen találkozás miatt. Vadászszezonban minden nap látni egy új tetemet úton-útmentén.

Az autópályák használata ingyenes. Létezik néhány „gyors” autópálya, aminek van használati díja. Ezeken sokkal kevesebb a lehajtó és a maximális megengedett sebesség 70 mérföld/óra, a rendes pedig 65.

Iskolabuszok

Valószínűleg mindenkinek ismerősek ezek az óriás sárga színű buszok, rajtuk a School Bus felirattal. H máshol nem, hát az amerikai filmekben már láthattatok ilyet. Tényleg nagyok és a gyerekek, szülők szempontjából hasznosak is.

Sofőrök szempontjából már kevésbé. Miért? Mert nagyon lassan halad és nem lehet megelőzni. Útközben mindenhol folytonos vonal van, szóval nem lehet, szinte minden utcasarkon megáll, akkor lehetne... de kinyílik a STOP táblája és ilyenkor semmilyen irányból nem szabad elmenni a busz mellett, mert szállnak le a gyerekek.

Kiszállnak a buszból, fele a járdára, fele pedig átmegy az úton, de hogyan? Se jobbra se balra NEM néznek, csak mennek, mint a golyó, mivel autók ilyenkor nem járnak arrafelé, ezért lényegében futkoshatnak az úton, csak számomra meghökkentő, hogy nem néznek szét, mielőtt átmennének. Jó vagy rossz ez? Mindenki döntse el saját magának.

iskola_buszra_varva.jpgOtt, valahol messze a sor elején egy iskolabusz áll 

A beilleszkedés

Végezetül hadd említsem meg a beilleszkedést, az idegenek elfogadását. Sok nép van jelen, dolgozik és él együtt. Munkahelyemen a legapróbb jelét sem mutatja egyik kollégám sem, hogy nem ide való vagyok.

Első perctől kezdve elfogadtak és a jobb fejek segítettek is az itteni világ megértésében. Azóta jöttek új kollégák, akik nem itt születtek és velük is hozzám hasonlóan bánik mindenki.

Egy dolog van, amit nem szeretnek: ha valaki nem tud angolul, vagy nem érthetően beszél. Szerintem világos miért. Szinte az összes telefonos ügyfélszolgálat munkatársai érthetetlenül beszélnek, és háromszor vissza kell kérdezzek, mit mondtak, nagyon idegesítő tud lenni.

Rengeteg dologról lehetne még írni, mesélni, összehasonlítani, de talán legközelebb. Filmekből, képekből nem lehet átérezni, mi van a Föld másik oldalán.

Pár könyv talán közelebb hozhat minket megértésében. Akit érdekel, ajánlom John Perkins két könyvét: Confession of an Economic Hit Man és The Secret History of the American Empire, illetve Peter C. Whybrowntól az American Mania címűt.

Perkins könyvei elolvasása után úgy éreztem magam, mint Neo, amikor a piros kapszulát nyelte le, szóval ha valaki inkább kékre szavaz és maradna Meseország tudatában, akkor semmiképp ne olvassa őket.

Mint tudjuk, magyarok mindenhol vannak és szerencsére itt is, megismertem pár honfitársat, akik sokat segítettek. Jobb-e itt vagy rosszabb, mint otthon? Jó kérdés, és nem tudom a választ.

Az én szemszögemből valami sokkal jobb, nagyon jól alszom. Pesten bárhol is laktam, valami mindig felvert az éjszaka közepén: vasárnap hajnalban fúró szomszédok, kutyák, motorosok, lift, szirénázó autók, és még sorolhatnám.

Itt aztán csend van, több helyen aludtam már, de mindenhol csend van, minden reggel kipihenten ébredek, kivéve, ha a munkából telefonálnak, de ez egy teljesen másik történet. Amennyiben valakinek kérdése lenne, valamire kíváncsi, bátran írjatok és megpróbálok válaszolni.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Pennsylvania Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr718589538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.12. 23:21:32

@Csodabogár: Izlandon is ilyesmi van, illetve, hogy mint a telefonkartyat, feltoltod a "benzinkartyat" penzzel, es azt hasznalod a kuton. Mondjuk szerintem ez a kartyas fizetes elott alakulhatott ki, gondolom elofordulhatott az emberrel, hogy az isten hata mogott kellett ujratoltenie, ahol nem volt mar nala eleg penz mindenre es akkor inkabb volt nala elore feltoltott benzinkartya.

2016.04.12. 23:42:27

@Muscari: "A permetezés szerintem legalább ilyen károkat okozott az élővilágban." Ebben egyetertunk, de pont ezert kene tanulni belole es ovatosabban kezelni a GMO-t is.

En nem a kukoricabogarra asszocialtam, mivel nem tudom, mi az :D Azt elhiszem, hogy nincs mereganyag mindenben, de nem vagyok benne biztos, hogy ettol meg nem volna kepes masfajta karokat okozni, foleg, ha az embert nem kozvetlenul erinti es igy hajlamos esetleg figyelmen kivul hagyni. A lazacos esetrol azt olvastam, hogy nagyobb, erosebb es ellenallobb, mint a "rendes", es peldaul ugyanugy kiszoritana azt, mintha egy egyszeruen betelepitett idegen faj volna, olyanbol meg volt mar eleg rossz pelda, akkor nem kell csinalni is meg pluszban, szerintem

De tenyleg nem ertek hozza amugy, de sajnos az, hogy ez "csak egy kis resze" a dolognak, illetve, hogy "biztos teszteltek", nem nagyon gyoz meg, de tudom, hogy en se szolgaltatok eleg bizonyitekot az aggodalmaimra :D Alapvetoen mivel nem ertek hozza es nem is jut eleg informacio hozzam errol, illetve hajlamos vagyok az eddigi emberi beavatkozasokban egyfajta nem tul kedvezo mintat latni, tovabbra is tartok tole.

Kicsit ez szamomra olyan, mint a palagaz. Ertem, hogy van, ertem, hogy lennenek elonyei is, de ha mar a klima amugy is para, akkor nem inkabb a megujulokra kellene fokuszalni helyette? A vizhiannyal, stb ugyanez a helyzet, tehat a GMO helyett pedig inkabb a biogazdalkodasra, nem? (Mezitlabashippi vagyok, vallalom. :D)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 00:13:48

@mojyo: Palagazrol jutott eszembe. Nemreg lattam egy jo filmet - Promised Land (Matt Damon - www.youtube.com/watch?v=AHQt1NAkhIo ) ahol vegre nem a tipikus fekete-feher (evil olaj cegek vs. kornyezetvedok) Hollywood-tipusu megkozelitese volt a temanak (foldgaz, frecking - nem tudom magyarul, ez a foldgaz kitermeles vizsugar segitsegevel v. vmi ilyesmi) Szoval a film kicsit arnyalta a kepet azzal, hogy bemutatta, milyen elonyokkel (gazdasagi fejlodes) jar, ha a helyiek engedik a kitermelest. Ugyanakkor arra is ramutat, hogy igen, van riziko, de merlegelni kell, hosszu tavon mi az elonyos egy varosnak...

M. Péter 2016.04.13. 00:20:06

@FutureFry: Ezt inkább a mezőgazdaságnak találták ki, a farmernek így könnyű kiszámolni, hogy mennyi vizet használ.

M. Péter 2016.04.13. 00:31:48

@Mirjam2: A másodlagos kenderfüstnek mérhető hatása van az agyműködésre, a reflexekre, a másik ember italának szagától viszont még senki nem lett részeg.

gabors 2016.04.13. 00:44:33

@Pernilla: ", hogy egy Aldiban a tizede lehet a választék annak, ami egy átlagos usa marketben. I"

direkt Aldi-t irtam (es nem Traders's Joe-t) mert az van itt is a NY Quenss Centerben ..

csak azert mentem el egyszer megnezni mert a homaron allando tema volt :-)

szoval akkor megegyszer, miert gondolod hogy a minoseg szarabb egy usa-beli Aldiban mint mondjuk BP-en .... mert mintha ez jonne le abbol amit irsz.... van egy csomo aru ami 100% azonos foleg azok amiket mindket orszagba exportalnak egy harmadikbol :-)

gabors 2016.04.13. 00:44:33

@Herr Géza: Tudom en elszoktam olvasni a "minimum required maintanence" fejezeteket ... foleg hogy mikor megyek a szervizbe ne akarjanak mindenfele szuksegtelen hulyeseget megcsinaltatni. Bar mikor kerem hogy mutassak mar meg pontosan akkor van hogy nem is olyan fontos raer meg egy darabig a valasz.

De most nem emlekszem mi volt a fagyalloval az jo par evig el van ... lassan a fekfolyadekot kellene cserelni ... amit specko (Techstream) komputer hijjan otthon nem lehet az en automon megcsinalni. Olaj cseret siman de 30-40 dollarert nem fekszem az auto ala ebben benne van az olaj is ...

gabors 2016.04.13. 00:44:33

@Herr Géza: " Mellesleg az USA-ban is van Aldi. :) " KOSZIKE ezert is irtam mint peldat !!

gabors 2016.04.13. 00:44:33

@Pernilla: "nincs feltétlenül köze hozzá, de nem ez volt a lényege annak a kommentnek, amire reagált. "

bemasoltam azt a mondatodat amire reagaltam ide is bemasoljam ????

""Mondjuk ebben nem akarok annyira okoskodni, mert sosem jartam az USA-ban, de amennyire hallottam, eleve olyan az arkepzes, a meretek meg a valasztek az elelmiszerben, hogy a szar minöseg nagy mennyisegben landoljon a kosaradban."

adg 2016.04.13. 01:08:15

@mojyo: "a GMO-val kapcsolatban mindenki csak a sajat testere valo hatasarol tudja eldonteni, hogy fel-e tole vagy sem, hogy szemely szerint neki szerinte karos-e vagy sem. "

Nahat. :D
En valami ilyesmit irtam:" es nem egy gmo-nak komoly termeszetpusztito hatasa is van, ez mar most bizonyitott. "

Herr Géza 2016.04.13. 01:38:23

@gabors: Fékfolyadékcseréhez komputer??? WTF? Mesélj, ez nekem új....

adg 2016.04.13. 01:38:37

@mojyo: "Vagy lecsippentik a madarak, es azokat mondjuk karositja, ha az embert nem is? Vagy ilyesmi?"

Mondok jobbat. A rovarkartevoknek ellenallo noveny beporozza a kornyezo teruleteket is, es az ott novo nem gmo novenyek is atorokithetik a rovarnak ellenallo (rovarirto) tulajdonsagukat. Igy idovel az adott teruletnel sokkal nagyobb teruleten "irtja" a noveny a rovarokat, vagy ha van vad valtozat, amit meg tud termekenyiteni, akkor meg rosszabb.

@Muscari: A Monsanto es hasonlo cegek gentesztekkel jarjak a videket, es siman lehet, hogy teged, aki a tavalyi NEM gmo kukoricadat vetetted ujra a felretett termesbol, beperelnek, mert a szomszed gmo tablarol erkezo pollenek is megtermekenyitettek a kukoricadat, igy az idei novenyeidben mar megtalalhatoak a monsanto genjei. Uj zelandon volt ebbol komolyabb botrany par eve, az usaban meg folyamatosan van.

FutureFry 2016.04.13. 01:50:59

@Muscari: @mojyo:
"hogy azt a gazdalkodot is beperelhetik, akinek csak atfujja a szel a foldjere a jogvedett GMO-vetomagot"

Lehet, hogy nem "urban legend", hanem csak "myth" (lásd myth #2):
www.npr.org/sections/thesalt/2012/10/18/163034053/top-five-myths-of-genetically-modified-seeds-busted
Mondjuk ettől függetlenül a Monstanto egy elég sötét vállalat, bár talán az mégproblémásabb, hogy szabadalmi védelmet lehet kérni/kapni egy magra, (és azzal elérhető, hogy csak licenszdíj fejében lehessen ültetni (és még a saját termését se tehesse el valaki ilyen célra))

adg 2016.04.13. 02:07:14

@diggerdriver: Fagyallo? Ugyan mar, milyen hulyesegeket tesztek ti az autoba... :DD

FutureFry 2016.04.13. 02:15:34

@Herr Géza: @Zsuzsi65: @Csodabogár:
@Zsuzsi65: @Csodabogár:
Ha önkiszolgáló a benzinkút de van “belső” pénztár, akkor a legtöbbször csak a “pay inside” (vagy azzal ekvivalens) gombot kell megnyomni, és lehet bent, _utólag_ fizetni. (Persze lehet, hogy a gombnyomás után ránéznek a delikvensre, hogy megbízhatónak tűnik-e és bentről engedélyezik valahogy).
Ja és a legtöbb kút csak kb. $100-ig megy, utána (kinti fizetésnél) újra “le kell húzni” a kártyát. Gondolom ez részben fizikai és részben - igaz, a kinti fizetés esetében elég kétes - pénzügyi biztonság miatt van.

blackhairlady 2016.04.13. 02:22:23

Laci, tetszett a posztod, kb en is ilyeneket vettem eloszor eszre amikor kikoltoztem, kb 1, masfel ev utan kezdett tisztulni a kep es kezdtem sokmindent megszokni, megerteni.felenk eleg sok minden mas mint amit te leirtal, Itt eleg sok minden mas mint ahogy te leirtad, de en elhiszem neked, hogy arra igy mukodnek a dolgok,
Hosszu tavra tervezel maradni? Sok sikert es boldogsagot neked itt az USAban:)
(csak zarojelben jegyzem emg, hogy en 2 evig vezettem magyar jogsival, bar volt nemzetkozi jogsim, de az is azt hiszem csak max 6 honapig ervenyes ha jol tudom, mazlim volt, hogy nem volt balasetem)

blackhairlady 2016.04.13. 02:27:46

@adg: A mertekegyseg megjegyzese csak szokas kerdese. Ha sokaig azt hasznalja az ember akkor ugy marad meg benne. Nekem kb egy evembe telt mig annyira termeszetes lett mint az otthoni, hozza tudtam kepzelni a hoerzetet, tavolsagot, mint otthon. Ha meg valtani kell, engem nem erdekel a valtoszam, beutom a mertekegysegatvaltoba aztan mar ott is a buvos szam:)

blackhairlady 2016.04.13. 02:34:24

@Zsuzsi65: Igy van, a 3 tankolas utan mar pontosan tudja az ember, hogy mennyi benzin kell, kb mennyibe fog kerulni.

En meg nem talalkoztam teljesen munkatars mentes benzinkuttal.
Tankolo kutas mint otthon, felenk nincs. Vannak nagyobb benzinkutak ahol kajalni is lehet bent, aztan ksiebb ahol csak a pultban vannak paran,illetve vannak a nagyobb uzleteknek sajat markas benzinkutjai ahol nincs shop, csak egy kis epulet ahol ul egy ember ha valami problema lenne a tankolassal akkor segit.

A fizetes lehet a kutnal kartyaval, ha debit akkor pinkodot ker, ha credit akkor pedig a zip codeot. Keszpenzzel az uzletben lehet fizetni, ahogy irtad is, X dollar es annal az osszegnel leall a tankolas.

blackhairlady 2016.04.13. 02:36:02

@FutureFry:
"Az ACA bevezetése óta, ha van rá pénzed és mégse veszel biztosítást akkor büntetést kell fizetned"

A szemetseg az, hogy engem megbuntetnenek ha nincs biztositasom, az orvost viszont nem ha nem fogadja el az en biztositasomat.

blackhairlady 2016.04.13. 02:43:37

@Pernilla: A problema az, hogy nehez a csomagolas mogott meglatni az igazi minoseget. Biztos az, hogy a dragabb termek jobb minosegu? vegeym meg a 4$-os csirkemellet talcankent vagy a dupla arut? Mi a biztositek, hogy az egyik szemet a masik meg minosegi? Sajnos a vasarlokat az orranal fogva vezetik a nagy gyartok. Idonkent ugy vennek organic termeket is, de elbizonytalanodom, hogy erdemes=e kiadni dupla annyit azert a narancsert mert rairtak, hgy organic?

Latzee 2016.04.13. 02:45:37

@blackhairlady: szerencsere a jogsim mar elso honap megvolt. Az itt tartozkodast idotartamrol meg nem gondolkodtam de majd kitalalom :-) Ahogy egyre tobb dolgot tapasztalok ugy jovok ra, hogy meg mennyi mindent nem tudok, de rajta vagyok!
Te melyik allamban vagy?

blackhairlady 2016.04.13. 02:49:38

@Muscari: Itt szinte minden megvan adva europai mertekegysegben is, italok, husok, minden csomagolason mindket mertekegysegben szerepel. En a magassagaomat nem tudom meg mindig, szerintem olyan 5'1 korul lehetek, de nem vagyok benne biztos:))

blackhairlady 2016.04.13. 02:51:52

@Latzee: Pont igy ereztem en is. Eloszor furcsa volt sok dolog, aztan szepen lassan minden letisztult.
En Texasban, Houstonhoz kozel lakom, lassan 6 eve lesz, hogy koltoztunk.

Latzee 2016.04.13. 02:53:52

@33621: sokan parkolnak és vezetnek szabálytalanul, sajnos.

Latzee 2016.04.13. 02:56:39

@Mirjam2 @Pernilla kizárólag szubjektív a bejegyzésem, ahogyan ezt még a legelején meg is írtam "Figyelem, a lent olvasható sorok kizárólag az én véleményem tükrözik."

blackhairlady 2016.04.13. 02:57:29

@Mirjam2: Nalunk nem jelelmzo az iztelenseg, bar a so hianya furcsa volt eloszor,de megszoktam, mar nem is sozok utana. Viszont nagyon klassz olcso ettermek vannak itt Houstonban es kornyeken, igazan jo seafood,mexicoi,olasz, barbequ, es azsiai ettermek talalhatoak. A nagy adagoknak en nagyon orulok, mert 10-12$-bol megvan az ebedem es a vacsoram is:)) A dobozok ott sorakoznak a penztargepek mellett, nagyon sokan csomagolnak, ez itt termeszetes.

Latzee 2016.04.13. 02:59:41

@London2009: apropó, nem sokan múlt, hogy Londonban vagy valahol Angliában kötök ki. Tényleg, ott mennyire befogadóak az emberek? Hogyan kezelek a nem őshonosokat?

Latzee 2016.04.13. 03:05:27

@Shanarey: abszolút nem görcsölök vagy nyöszörgök a mértékegységeken, hiszen pár másodperc alatt át lehet bármit számolni. Csupán be akarom mutatni ezt a világot azoknak akik még nem jártak itt, mint ahogyan azt a cikk elején is megírtam.
"Célom az itteni világ jobb megismertetése, illetve ha valaki ide szeretne költözni, talán segíthet dolgok megismerésében, mielőtt átrepülne az óceánon."

blackhairlady 2016.04.13. 03:05:31

@Latzee: Nalunk a parkolas nem gond, oriasi parkolohelyek vanank mindenhol es ingyenes. A belvarosban van egyedul fizeto parkolo, ott viszont buntetnek, kb mint otthon, a kozteruletes kimeletlen.

Az atopalyahoz meg annyit, hogy itt E-D es K-NY iranyban is vannak sok savos freewayek (pont az en varosomban van az orszag legtobb savos autopalyaja, 23 sav), a tallwayek, vagyis a fizetosek pedig ketfele van, ahol csak EZ taggel, vagyis matricaval rendelkezok mehetnek, illetve van olyan is ahol keszpenzzel is lehet fizetni. A lenyeg, hogy minden fele van valasztasi lehetoseg.

Latzee 2016.04.13. 03:09:06

@blackhairlady: szerencsere a parkolas nalunk is ingyenes, legalabbis a legtobb helyen. Itt is EZ pass-el tudod a fizetos autopalyat hasznalni, ami erre fele Turnpike neven szerepel

blackhairlady 2016.04.13. 03:11:58

@Pernilla: Vannak durvan edes kenyereik, viszont en megtalaltam a teljesen olyan keneyret itt mint az otthoni pek sutott a szomszed utcaban. Country franch neven fut, ha kifogom melegen, bizony nagyon megviseli az akarateromet:))

A sutik kozul en is keveset tudok megenni, mondjuk nem is vagyunk tul edesszajuak, 2 fel van amit szeretk, az egyik neve Napoleon, hasonlo mint az otthoni kremes, a masik a Taxido nevre keresztelt, csokis suti. Nem is az edessege talan hanem a sok vajkrem ami nalam nem nyero a sutikben.

blackhairlady 2016.04.13. 03:24:14

A mi osszes autonk kijelzi, hogy ha olajcserere kell vinni, fogalmam sincs hagy merfoldnel van ez.
A Hondanal van elete vegeig tarto ingyenes olajcserenk, semmit nem kell fizetni, persze az auto vasarlasakor kb 100$-ba kerult ez.
Ott ugy mukodik, hogy a muhely elotti kijelolt reszen megallok, lehuzom az ablakot, odajon az olajos fiu, felirja az adatokat, emgkerdezi mit akarok ma, elmondom, neki adom a kartyat, hogy veletlenul se szamoljon fel semmit, aztan kiszallok, o all be az akna fole, innentol nem tudom mit csinal, mert en elvezem a friss kavet es a wifit a varakozo helyen. Meg fank is van, de attol elhatarolodom:)) Aztan szolitanak, elmondja o is a guminyomast meg hogy menden rendben vagy cserelni ekll-e valamit, szerencsere eddig emg nem kellett, aztan szep napot kivanunk egymasnak es ennyi.

A mult heten az autopalyan a HOV savban pont az elottem levo SUV-nak volt durrdefektje. feltem, hogy a sav melletti betonfalnak utkozik, de szepen megallitotta. Viszont en alig tudtam kikerulni, a mogottem levo is padlofekezett, figyeltem a tukorben.

blackhairlady 2016.04.13. 03:28:08

Kerekcsere. Isten bizony en gyakoroltam, acsomagtartobol alig tudtam kivarazsolni a potkereket, a csavarokat viszont nem sikerult levarazsolnom, szoval en biztos nem fogok sehol sem cserelni. szerencsere az Accordnal csak felhivom a szelvedon szereplo szamot es barhol az orszagban ott vannak 30 percen belul. Ha egyeb javitas ekll akkor csere auto is jar es ha esetleg tovabb tart a szereles, meg a szallodat is fizetik, mindez 6 evig.

blackhairlady 2016.04.13. 03:29:54

@Muscari: Honnan lehet tudni, hogy egy termek genkezelt-e? Ra van irva valahol?

blackhairlady 2016.04.13. 03:31:03

@Zsuzsi65: A lanyod is megy? Milyen kis utazo gyerekeid vanank neked :)

Latzee 2016.04.13. 03:31:25

@P.Elliot: az élelmiszer boltos kép Giant-ban készült, ott olcsó a zöldség, gyümölcs. A drágaság a helyi piacon van, de igen, fizetésekhez képest nem drága. Whole Food nincs a környéken. Az 1500 mérföldenkénti olajcsere biztos nem árt, sőt ha 100 mérföldenként cserélnénk még jobb lenne csak értelme nincs. Azaz attól függ hogyan használod az autót. Vannak olyan körülmények, motorok és olajak amik megigénylik, de nálam ez nem esedékes, otthon én cseréltem saját magamnak, részt vettem már autó-motor javításban, tanulmányoztam különböző kenő anyagok hatását és autó gyárak karbantartási technikáit.
Ne érts félre, nincsen problémám az iskola busszal csak azzal, hogy a gyerekek nem néznek szét mielőtt átmennek az úton.
Ablak szigetelés, ha jó minőségű az ablak akkor a belső fele nem párásodik.
A munkával kapcsolatban sem panaszkodtam, csak kifejeztem a véleményem. Számomra az otthoni tempó túl lassú volt, ami itt van az jó, csak néha nem elég a 2-3 óra alvás.
Papírjaim rendben vannak, hogy végleg itt maradok azt nem tudom. Eddig ez a harmadik országom és hetedik városom ahol lakom és dolgozom. Ki tudja mit hoz a holnap? :-)
UNIX (Linux, *BSD, OS-X és társai) alapú operációs rendszerekkel foglalkozom mikor dolgozok és szabad időmben is gyakran.
Egyébként kb 10 órámba telt megírni a cikket és köszönöm szépen a jókívánságokat!

blackhairlady 2016.04.13. 03:34:54

@P.Elliot: "Attol hogy a McDonalnal eszik valaki egy ebedet attol meg ugyan nem fog elhizni. Nem az a fontos hogy mit hanem hogy mennyit"
Errol van szo. A mertektelen eves hizashoz vezet. A keves kajatol maximum csak ha komoly egeszsegugyi problemaja van az illetonek.
A ferjed jobban van mar?

Latzee 2016.04.13. 03:38:24

@A nagy kékség: sajnos az itt élők nem sokat utaznak, vagy legalábbis azok akikkel én beszélgettem. Persze volt olyan is aki már többször járt Magyaroszágon

FutureFry 2016.04.13. 03:40:46

@M. Péter: Igen, eredetileg arra találták ki, de manapság gyakran azért (is) emlegetnek ilyen formán vízmennyiséget, hogy relatíve könnyen lehessen látni a számokból ránézésre, hogy kb. milyen “kapacitással” rendelkezik egy adott víztározó/vízgyűjtő ha pl. egy környék (leginkább kertváros-jellegű) kiparcellázásáról/felméréséről van szó.

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 04:15:22

@FutureFry: a gond nem ott van, hogy egy vetőmaggyár pénzt kér a vetőmagért, (pl. úgy, hogy ha nem az ő permetszerét használod, akkor ki se kel a motyód) hanem az aggasztó, hogy, mivel az ökoszisztéma diverzitásával és komplexitásával nem lehet számolni, nem is számolunk vele, sem a járulékos hatásokkal, amelyek esetleg egy földrésszel vagy egy szomszédos időjárási rendszerben jelentkeznek.

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 04:19:18

@gabors: a Techstream az nem egy diagnosztikai műszer/szoftver ami ODB-n kapcsolódik a járgányhoz? A fékfolyadék cseréjéhez miért kell ez?

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 04:24:03

@gabors: "Kevesen tudják de a fagyálló is brutális károkat tud okozni ha megöregszik. " Kerdeznem ez kb mennyi idoben ? meg mindig a gyari van benne 3.5 eve..."

nézesd meg, van rá műszer. ha elszíneződött, barnás, akkor rág kuka, de lehet, hogy még szép a színe, de már nem tudja az eredeti értékeit. 3-5 évente érdemes cserélni, az autód gyártója megmondja pontosan mi az intervallum.

P.Elliot 2016.04.13. 04:30:35

@blackhairlady: Igen, jobban van, ugy tunik hogy mehetunk a Nemzeti Parkokba, vagy legalabbis megprobaljuk.

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 04:33:11

@Herr Géza: "Tudod, amikor látom a fentebb említett tartós tesztek után (200e km) a tükörsima hengerfalat, a szűz bütyköstengelyt, minimális kokszlerakódást, akkor nem igazán látom be, hogy tényleg sokkal jobb lesz nekem, ha a gyári előírtnál kétszer sűrűbben cserélek "

pusztába kiabálsz, urban legendek, húsz évvel ezelőtti ismeretek alapján okoskodókkal beszélsz. Időközben meg alaposan elszaladt a járműgyártás (mellettük) meg az ipar szatellitei, mint a (petrol)kémia, pl.

Tavaly óta jönnek a Li-ion akkuk a drágább kocsikba, megy a savval pancsolás a retekbe, a járművek pontosan tudják, hogy mikor kell nekik a törődés, az húsz éve volt amikor az elektromechanikus odo mondta meg, hogy mikor kell vezérműszíjat meg olajat cserélgetni. A HCV-k meg elmennek 100-150k-t két szervíz között, a járművek feleannyi szart bocsájtanak ki, ötször olyan biztonságosak, de a mérnökök azok mind idióták, ezek az arcok jobban tudják :)

P.Elliot 2016.04.13. 04:33:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nagyon ugyes vagy, en is buszke lettem volna rad ha az en lanyom vagy.

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 04:35:48

@blackhairlady: nem kezelt, hanem GM alkotókat is tartalmaz(hat) és tudtommal fel kell tüntetni a csomagoláson.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 04:55:17

@blackhairlady: "A mertekegyseg megjegyzese csak szokas kerdese. Ha sokaig azt hasznalja az ember akkor ugy marad meg benne. Nekem kb egy evembe telt mig annyira termeszetes lett mint az otthoni, hozza tudtam kepzelni a hoerzetet, tavolsagot, mint otthon."

Igen, nekem is kb. ennyi ido volt...utana mar nem szamolgattam at celsiusba, km-be, meg kg-ba, cm-be...:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 04:58:53

@blackhairlady: a magassagunk is kb. azonos, nemcsak a szulinapunk :)) en is kb. 5' 2" kozott vagyok (nem vagyok egy sudar termet, de a "petite" reszlegen jo ruhakat lehet mindenhol kapni, szoval nem banom :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 05:01:32

@blackhairlady: Na igen, a 8. osztalyos evfolyam kirandulast nem lehet kihagyni :) Kicsit szivtuk a fogunkat az ar miatt, de ilyen lehetoseg azert ritkan adodik, es sokat tanulnak belole a gyerekek. Biztos egy elmeny lesz nekik! Mar varom, amikor majd meseli az elmenyeit a Southern hospitality-rol, meg mindenrol, ami azzal jar (a Southern accent-et mar most jol tudja utanozni :)))

adg 2016.04.13. 05:22:26

@Zsuzsi65: lanyom majdnem ment feletek kirandulni. Vegul visszamondtuk, mert tavaly mar volt iskolai kirandulason szingapurban, most meg a masik lany kovetkezik, ok japanba mennek, az se ket cent A kettot egyutt meg kicsit soknak ereztuk. Pedig erdekesnek tunt, talan 3 het, eloszor florida, nasa, ilyesmi, majd kalifornia, dnemzeti parkok stb . Majd megy ket ev mulva talan, elvileg ket evente szervezik ezt az utat

Mi bezzeg annak idejen a helyi vadasparkba, meg a varos szeli kiserdobe mentunk kirandulni :). Ezek a mai fiatalok...

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 05:34:32

@Zsuzsi65: csak nehogy megszeresse a Southern Comfortot :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 05:42:12

@adg: biztos elveznek az itteni nemzeti parkokat. Nalunk is szokott a suli mindenfele egzotikus nyari utakat (jo penzert) szervezni. magansuli, igy vannak szulok, akik zsebbol kifizetik a tobb ezres koltseget. Kinaban, Izlandon, Olaszorszagban voltak az utobbi evekben...na, ezekrol mi lemaradtunk :) de ilyen belfoldi turak azert nagyon jok (es ez a mostani erdekesebb, mint a nagyobbik lanyomnak annak idejen, akik "csak" San Francisco-ba mentek).

FutureFry 2016.04.13. 05:43:29

@pappito: @blackhairlady:
Amerikában (még) nem kell ráírni, hogy tartalmaz-e GMO-t. Persze - pl. a Whole Foods-ban árult - "egészséges" vagy bio terméken jól láthatóan rajta van, ha nem tartalmaz ("GMO free"). Volt pár népszavazás ez ügyben (pl. Kalifornia, Washington) de eddig mindenhol megbukott a dolog.

Viszont lehet nemsokára (Vermont-nak "köszönhetően") mégis csak felcímkézik majd a legtöbb terméket:
www.npr.org/sections/thesalt/2016/03/27/471759643/how-little-vermont-got-big-food-companies-to-label-gmos

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 05:44:24

@pappito: haha, hat valoszinuleg nem fogja :) azon viccelodtunk, hogy a jo kis Southern konyha remekeivel nem nagyon fog tudni mit kezdeni, mert vegetarianus, ott meg koztudottan hust hussal esznek :)) de talan nem fog ehen halni :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 05:48:40

@pappito: a lanyom kivaloan tudja utanozni a deli akcentust, Paula Deen-modra :))) www.youtube.com/watch?v=TSZJ2zLDP1Q&nohtml5=False

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 05:50:41

@FutureFry: köszi, azt hittem már van reguláció, de akkor még nincs
hátha a közeljövőben lesz

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 06:06:43

@adg: bizony, a nagyobbik lanyom (14 eves koraig Mo-n laktunk) is me'g emlegeti az erdelyi osztalykirandulasukat...ott bizony nem voltak luxus korulmenyek, az biztos :) a kisebbik lany osztalya meg most ezen az uton vegig Mariott hotelben fog megszallni (mondjuk itteni viszonylatban ez nem egy luxus, kb. kozepkategoria, es gondolom kapnak vmi csoport kedvezmenyt is).

Muscari 2016.04.13. 07:45:41

@mojyo: én viszont tanultam :-)
A világ növekvő népességét nagyon nehéz élelemmel ellátni, mindenből egyre többet kell termelni és lehetőleg minél olcsóbban.
A biogazdálkodás meg pont, hogy csak kicsiben működik ez sokkal drágább mindennek az előállítása, azzal nem lehet tömegeket etetni. Ha van pénzed, akkor persze az a legjobb alternatíva, az kétségtelen.

Pernilla 2016.04.13. 08:16:17

@gabors: nézd, egy szóval se írtam, hogy az Aldi jobb minőségű. Mind Budapestet, mind az Aldit te szőtted bele a témába. Nem tudom, miért beszélnék amúgy pesti aldiról, nem ott élek.
Valóban nem a választék nagysága befolyásolja, hogy milyen az áru, de ha óriási a választék, akkor hiába van köztük jó minőség is, ha van mellette 10-ből 9 sokkal szarabb, aminek a reklámja is jobb, olcsóbb, vagy más vonzó tulajdonsága van, így azt veszik a népek. Ahogy @blackhairlady: is írta, aki az USA-ban él.

Muscari 2016.04.13. 08:26:34

@adg: na itt van az igazi probléma, ahogy a Monsanto viselkedik, az undorító.

A keresztbeporzástól azért nem kell félni, mert kukorica, vagy annak közeli rokona nem nagyon el vadon a mérsékelt égövön, pláne nem Európában.
A szójával nem tudom, hogy mi a helyzet, arról semmit nem tanultam és nincs is rálátásom, nem tudom, hogy milyen módosítást végeztek rajta.

Muscari 2016.04.13. 08:27:55

@FutureFry: köszi, később elolvasom, most dolgoznom kell.

M. Péter 2016.04.13. 09:04:59

@Zsuzsi65: A zöldségekhez is kevernek mindig egy kis szalonnát, nehogy a vegetáriánusoknak egyszerű dolga legyen.

Evain 2016.04.13. 09:54:38

@Muscari: No, ezt speciel saját tapasztalatból tudom, hogy van kukoricabogár Európában. Tán pár héttel ezelőtt írtam is róla, hogyan hurcolták be. :)
Növényvédőszer forgalmazó cégek rá is ugrottak az új piacra :)

2016.04.13. 11:59:20

@Muscari: "A világ növekvő népességét nagyon nehéz élelemmel ellátni"

Szerintem ez tevhit, nem azert van meg mindig ehezes a vilagban, mert nincs eleg olcso elelmiszer, hanem, mert nincs eleg jovedelem meg arra sem, vagyis a megoldasnak nem annak kene lennie, hogy az elelmiszereket a szegenyekhez olcsositjuk, hanem, hogy a szegenyseget szamoljuk fel, nem? (Arrol nem is beszelve, hogy egy csomo gabonat peldaul azert termelnek, hogy az allatoknak adjak takarmanynak.)

Valoszinuleg azert felsz tole kevesbe, mert tanultal rola, elfogadom :) En nem tanultam ilyesmit, csak egy egeszen kicsit vagyok csak tajekozott a temaban (nem elelmiszer teren, de a papir, a komposztalhato muanyagok es a textilek is novenybol keszulnek), es azt kell, hogy mondjam, hogy mindez alapjan viszont en elegge biogazdalkodas-hivo vagyok :)

2016.04.13. 12:04:10

@adg: Plane.

@Muscari: Nem kozvetlenul a vadon elo dolgokat porozhatja keresztbe, hanem a szomszed, nem GMO foldet, eloszor, aztan arrol meg mast.

Főgebra 2016.04.13. 12:59:11

@mojyo:
"Arrol nem is beszelve, hogy egy csomo gabonat peldaul azert termelnek, hogy az allatoknak adjak takarmanynak."

Lehet, hogy újdonságként hat, de hajdanán azt mondták a paraszt emberek, hogy az a jó gazdaság, ahonnan a terményt bőrbe kötve távozik! Azaz a terményt az állatokkal feletetik, merthogy azért termelték. Ha nem lennének állatok, nem vetnének gabonát sem!

2016.04.13. 13:20:04

@Főgebra: "Ha nem lennének állatok, nem vetnének gabonát sem!" Kiveve mindazt, ami a kenyerbe kell.

Nem azt mondtam amugy, hogy nem kellenek az allatok :D Nem vagyok a huseves ellenzoje, amit szerettem volna az altalad kiragadott mondattal mondani csupan, hogy a hustenyesztes merteke, foleg a mostani formajaban rendkivuli modon hozzajarul az elelmiszer-eloszlas egyenlotlensegeiehez, az edesviz elhasznalasahoz, illetve mindazokhoz a problemakhoz, amikre a gazdalkodok egy resze a GMO-ban latja a megoldast.

Főgebra 2016.04.13. 15:32:19

@mojyo:
Csak annyit, hogy a takarmánybúza és a kenyérbúza terméshozama és megtermett mennyisége sincs beszélőviszonyban sem egymással.

2016.04.13. 15:46:03

@Főgebra: Elhiszem. Sosem allitottam az ellenkezojet, es mindig hozzateszem a disclaimert, hogy nem ertek hozza. :D Mindazonaltal az, hogy nem "termelnenek gabonat", ha nem lennenek allatok, nyilvan koltoi tulzas, hiszen az emberek is esznek gabonat.

Ezzel egyutt nem vagyok az allattartas ellen, szivesen elmondom sokszor is. :D Nem vagyok huseves-ellenes, illetve egyeb is celbol (tej, tojas, bor, zselatin, stb) is tisztaban vagyok azzal, hogy feltetlenul szukseg van az allattartasra. A merteken, illetve a modjain viszont lehet, hogy erdemes lenne valtoztatni, ha lehet, ha igy a GMO nelkul is megoldhatoak volnanak azok a problemak, amiket okoz... ennyit mondtam, nem okoskodok en :)

Muscari 2016.04.13. 16:43:54

@blackhairlady: elvileg igen, de nem vennék rá mérget. Olvasd el a cikket, amit Futurefry linkelt, abból sokminden világos lesz. Beteszem még egyszer.
www.npr.org/sections/thesalt/2012/10/18/163034053/top-five-myths-of-genetically-modified-seeds-busted

Muscari 2016.04.13. 16:48:39

@Evain: tudsz nekem linkelni? Igazán érdekel, én még azt tanultam olyan 6-8 éve, hogy nincs. Látszik, hogy milyen gyorsan változik minden.

Shanarey 2016.04.13. 16:55:06

@Hari Seldon 2:

Thermo üveg, legalábbis annak látszik de trehányul van megcsinálva így párásodik.

@Taxomükke (UK):

Nos az a kerék csavar ami egy átlagos autó kerekét tartja, számomra sosem volt probléma. Ám jobb helyeken, a kerék csavarokat sem ész nélkül húzzák meg. Vagyis oldhatónak kellene lennie.

gabors 2016.04.13. 16:57:08

@pappito: nem kell MINDEN autohoz (akinek 20 eves a jarganya persze) de pl a Priusom-hoz kell mert a fo fekhengert nem tudod maskeppen eletre kelteni es igy legbuborekmentesiteni sem tudod rendszert. Mindent computer vezerel manapsag. Meg lehet talalni a hivatalos javitasi utmutatoban is.

Hasonloan peldaul ha az inverterben akarnek hutofolyadekot cserelni azt sem igen tudod megtenni a toyota speci computere (Techstream is jo) nelkul mert megint csak a pumpat nem birod maskeppen revenni hogy eloszor is nyomja ki az osszes folyadekot majd pedig a levego bugorekokat amik keletkeznek. Igaz hogy a radiatorbol le tudod ereszteni magad is de fele bennemarad. Ugyaniggy a motor hutonel is ... a motorban levo folyadekot nem birod valamifele pumpa nelkul lecserelni.

gabors 2016.04.13. 16:57:15

@pappito: "az autód gyártója megmondja pontosan mi az intervallum. " megneztem a kezikonyben ott 100k merfold vagy 120 honap van amelyik elobb :-) Ugytunik manapsag mar mind a hutoket mind a hutofolyadekokat is elegge megtervezik.

blackhairlady 2016.04.13. 17:45:55

@Zsuzsi65: Akkor mi mar tagadhatattlanul ikrek vagyunk :)))))

Szerencsere vegaknak is vannak mar jo dolgok minden etteremben, szerintem nem fog ehen halni a lanykad:)

blackhairlady 2016.04.13. 17:47:30

@adg: nekunk voltak jo kis 3 napos kirandulasaink az orszag masik vegebe, szp emlekeim vannak rola:D Kulfoldre sosem mentunk, illetve nyaron volt epito tabor az NDK-ba de engem oda nem engedtek el.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 17:55:30

@blackhairlady: :) hat, Noemi azt mondta, hogy elore odaadtak nekik a menuket, amirol majd valaszthatnak, es nem igazan volt nagy valasztek :)) Errol az jutott eszembe, amikor Utah-ban bementunk egy "allegedly" mexikoi (!) etterembe (hat igen, itt SoCal-ban el vagyunk kenyeztetve finom mexikoi kajaval), es a lanyaim kisse csalodtak, amikor a menun talan 1 db burrito volt :)) Noemi vegetarianus pizzajan meg kb. 2 db paprika szelet, meg par hagyma arvalkodott :))) Mondtam is neki, hogy ez itt a sivatag, nem Kalifornia, szoval ne szamitson olyan sok zoldsegre a pizzan, mint otthon nalunk :))))

DieNanny CH 2016.04.13. 19:18:27

@blackhairlady:

Én ki- és becsavarásnál ráállok a kulcsra. Azért 60 kilónak elégnek kell lenni, hogy fenntartsa a kereket, vagy hogy le tudjam szedni... :-)

M. Péter 2016.04.13. 19:52:43

@blackhairlady: Ha Utah-ban az I-70-esen Salina és Green River között félúton történik a baj, ott még lakott település sincs 1/2 órányi távolságon belül.

blackhairlady 2016.04.13. 22:09:58

@M. Péter: Akkor arra semmikepepn sem megyek :)
Egyebkent benne van a szerzodesben, hogy ha a 30 percet meghaladja a telefonalastol a megerkezesig, akkor karteritest kaphatunk.

blackhairlady 2016.04.13. 22:12:39

@Zsuzsi65: mexicoival mi is elvagyunk kenyeztetve, de ahany lanc annyi fele iz es valasztek, nincs ket ugyanolyan.
Salatafelek sem voltak?

blackhairlady 2016.04.13. 22:15:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: De kicsavarasnal nem forditva kell tekerni?:)))
Na indegy, en meg a kereket sem birom el rendesen, enm ereznem megbizhatonak a kozlekedest az en altalam felrakott kerekkel:DDD Persze ha nagyon muszaj lenne megcsnalnam valoszinuleg mint mar eleg sok mindent az eletemben amire azt gondoltam, hogy keptelen vagyok, de szivesebben fogadok el segitseget ha egy mod van ra:)

2016.04.13. 23:38:23

@M. Péter: Azert ahhoz eleg kozel kell allni a fusthoz, eleg sokaig, hogy barmilyen hatasa is legyen valakire, kizartnak tartom hogy ha a parkban elmesz valaki mellett es megerzed a szagot, annak hatasa van az agymukodesedre.

2016.04.13. 23:45:07

@blackhairlady: En is nagyon keveset eszem, mindegy mekkora adagot tesznek elem, nekem ez nem problema. Viszont nyilvan van osszefugges akozott hogy mas nepekhez kepest atlagosan mennyire el vannak hizva az amerikaiak, es az oriasi adagok kozott, mert nyilvan vannak olyanok akik nem annyit esznek mint te meg en, hanem megeszik a hatalmas adagot amit elejuk tettek, foleg ha gyerekkoruktol akkora adagokat kapnak. Engem szemely szerint mindez nem zavar, nem elek Amerikaban es nem vagyok / voltam / leszek elhizva szoval nem vagyok erintett.

Latzee 2016.04.14. 00:51:57

@blackhairlady: egy ideje sajat magamnak sutom a kenyeret, igy tudok igazan jot kesziteni :P

Latzee 2016.04.14. 01:57:12

@Csodabogár: Nem csodálkozásról van szó hanem az itteni dolgok bemutatásáról annak a tíz millió magyarnak aki nem itt lakik. Apropó, miért naív?
Mielőtt ideköltöztem rengeteget olvastam ezt a blogot és sokat tanultam belőle. Ha már egy embernek tudtam segíteni a megírásával akkor elértem a célom.

blackhairlady 2016.04.14. 02:07:50

@Latzee: En is sutottem sokaig, de most mar ritkabban miota tudok venni finom frisset es nem edeset.

DieNanny CH 2016.04.14. 09:17:45

@blackhairlady:

"De kicsavarasnal nem forditva kell tekerni?:))) "

:-D

Te, hát akkor a kar nem jobb felé néz, hanem bal felé!

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2016.04.17. 08:54:18

F -> C atvaltashoz: 50f = 10C, 104f = 40C, koztuk pedig minden 9f = 5C, illetve 18f = 10C. Gyorsan megtanulja az ember az 50, 68, 86, 104 hatarokat, onnan baromi konnyu a legkozelebbi otost beloni +/-9f), es mar meg is van a ket fokkal kozelito homerseklet. Tada!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása