oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. április 12. 06:45,  Az egyszerűség és gyorsaság világa 332 komment

2016. április 12. 06:45 Határátkelő

Az egyszerűség és gyorsaság világa

A címből talán nem nehéz kitalálni, hogy az Egyesült Államokból érkezett Laci írása. Persze mint ő is rögtön az elején leszögezi (és már itt, a blogon is többször megbeszéltük) egy ekkora ország esetében nem lehet általánosítani, így ő sem teszi, tehát az első mondat úgy pontos, hogy a mai írás Pennsylvania államból érkezett. (A képekért köszönet a szerzőnek!)

cim_61.jpg

„Több mint fél éve költöztem az Egyesült Államokba (EÁ), eljött az idő, hogy kiírjam magamból. Figyelem, a lent olvasható sorok kizárólag az én véleményem tükrözik. Célom az itteni világ jobb megismertetése, illetve ha valaki ide szeretne költözni, talán segíthet dolgok megismerésében, mielőtt átrepülne az óceánon.

Eddig mindössze két államban töltöttem el több időt, ezért az írásom kizárólag azokról szól, hogy máshol milyen, azt csak hallomásból tudom, de egy biztos, az Egyesült Államok területe nagyjából akkora, mint Európáé (ha beleszámítjuk Oroszország nyugati területét).

Ami igaz a keleti parton, az nem biztos, hogy az ország közepén vagy a nyugati parton is úgy van. Magyarország területe pedig hozzávetőleg annyi, mint egy átlagos területű államé, ezért akár azt is mondhatnánk, hogy EÁ 50 „országból” áll, miként ezek nem egyformák Európában, így itt sem.

Igen, van pár dolog, ami ugyanaz: pénznem, nyelv (majdnem, van pár déli állam, ahol a spanyol a menő), cégek, bankok, üzlet láncok, elnök. Amit lehet, kevesebben tudnak, az az, hogy minden államnak van külön fővárosa és kormányzója (helyi elnöke).

Például Arnold „Governator” Schwarzenegger volt Kalifornia állam kormányzója nyolc éven keresztül. Apropó Kalifornia, ki tudta, hogy Kalifornia államnak Sacramento a fővárosa? Én sem, most néztem meg.

Amúgy minden államnak van saját zászlója és beceneve, például New York az „Empire State”, Florida a „Sunshine State”, Kalifornia a „Golden State”, akit érdekel a teljes lista, megtalálhatja itt.

Többször olvasom, hallom, néhányan kérdezik, hogy tudják-e az amerikaiak hol van Magyarország? A válaszom: nem. Sőt, a legtöbben nem is hallottak róla. Ez azt jelenti, hogy buták lennének, vagy műveletlenek?

Mielőtt megválaszolnám a kérdést hadd kérdezzek én is. Ki tudja, hol van Idaho, Connecticut, Maine, esetleg Rhode Island vagy Maryland? Mondok könnyebbet: Montana, ami magában több mint négyszer akkora, mint Magyarország, szóval könnyű rábökni a térképen, ezek mind-mind külön államok, azaz „országok” európaiasítva. Most mindenki gondolkodjon el egy picit az eredményen.

Milyenek az emberek?

Mások, nagyon mások, mint otthon. Itt sok nép keveredett, keveredik. Mindenki hoz magával valamit szülőhazájából és „hozzáadja” az országhoz. Az észak-keleti partvidéken sok az indiai, persze, az „eredeti” amerikaiak mellett (sajnos a valóban őshonosok már csak rezervátumokban élnek). Délebbre, Floridában pedig minden második, harmadik ember dél-amerikai, és így tovább.

Ha már az embereknél tartunk, az köztudott, hogy itt el vannak hízva az emberek. Igaz. Azaz két kategória van: az elhízott és a nagyon sportos. Az elhízottak azért híztak el, mert sokat esznek? Lehet, nem tudom. Szerintem az étel minősége miatt.

Ha a boltban leveszel valamit a polcról és elolvasod miből készült, még a kutyádnak sem adnád oda a legtöbbet. Emellett nagyon sok cukrot tesznek a sütikbe, tortákba. Én nem tudok megenni egy itteni torta szeletet, iszonyat édes.

Nos, ha valaki ilyeneken nőtt fel, akkor nem csoda, hogy túlsúlyos. Sajnos már az EU-ban is árulnak génkezelt ételeket, úgyhogy, csak óvatosan!

Találtam egy képet, ami szemlélteti a dolgot; félreértés ne essék, nem csak a gyorsétkezde ételei silány minőségűek, hanem szinte bármi, amit megveszünk az üzletben.

Szerencsére vannak piacok, itt lehet igazi gyümölcsöt, zöldséget és húst kapni. Aranyáron ($10/kg alma, $13/kg paradicsom). Most jön a trükk. Otthon, ha valaki házban lakik, akkor a legtöbb esetben kertészkedhet, itt nem. Hiába lakik szinte mindenki házban, sok esetben a megye, a közösség, vagy az állam tiltja a zöldség- és gyümölcstermesztést otthon. Ismétlem, van ahol tilos veteményes kertet tartani.

Miért? Nem tudom. A frissen nyírt fű szép (mint ahogyan azt a filmekben látni) és jó illata van... de egye meg az,  aki nem engedi, hogy zöldséget ültessek helyette.

Még mindig az embereknél tartva. Ennyi adományozással soha nem találkoztam még. Rengetegen adományoznak mindenfélét. Mikor beköltöztem a házba nem volt bútor, most már teljesen be van bútorozva és a legtöbbet kaptam.

Nem valami ütött-kopottakat ám, hanem teljesen jó állapotban lévőket. Olyat is ismerek (nem is egyet) aki autót kapott. Igen autót, négykerekű, teljesen jól működő gépkocsit.

A jelszó: egyszerűség

Szinte minden úgy van kitalálva, hogy az a lehető legegyszerűbb legyen. Mint amilyen egyszerű egy automata váltóval felszerelt autót vezetni. Nem kell túlgondolkodni a dolgokat, pofonegyszerű minden, ezért, ha egy átlag amerikai Európába téved, nem mindig könnyű neki eligazodni.

Mondanom sem kell, hogy az autók nagy része automata váltós (aminek megvan az előnye és a hátránya is). Emellett ahány autót én láttam, mind rendelkezik fényérzékelővel (még a húszévesek is) és a fényszóró kapcsolója rendelkezik egy pozícióval, mely sötétben automatikusan felkapcsol; aminek szintén megvan az előnye és a hátránya, erről bővebben itt írtam.

Az autóknál maradva, egy másik jó példa az egyszerűségre, olyan, hogy a sofőrnek gondolkodnia sem kell. Eljött az autóm első olajcseréjének ideje, körülnéztem, mit ajánlanak, mi mennyibe kerül?

Az „X” szervíz mellett döntöttem, mert nagyon jókat írtak róla, és az olaj illetve olaj- plusz levegőszűrő csere ára 1-2 dollárral drágább csak, mint máshol. Megérkeztem a helyre, úgy kell elképzelni, mint egy McDonald’s-os drive és Forma 1-es boxutca kereszteződését, még sorba is ugyan úgy állsz, azaz ülsz.

Ott van a gödör (természetesen egyelőre lefedve), a szerelő irányít, hova állj, lenyitom az ablakom, megkérdi mi lesz? Mondom olajcsere. „OK, 39,90 dollár, mindennel együtt”. „OK, csináljuk” és kiszálltam az autóból, hogy lássam mi is történik.

Ekkor nagyon meglepődött, hogy miért nem maradok az autóban és figyelmeztetett, hogy rendben, maradhatok kint, de álljak a vonal mögé, mert itt veszélyes.

Mondom már párszor én is cseréltem olajat az autómban, nem félek. Mindegy, nekik előírás, hogy az ügyfél autóban marad; mondtam, hogy én akkor is meg szeretném nézni, miként cserélik az olajat.

Elfogadta, de hozzátette, ő ilyet még nem látott, hogy valaki ki akarna szállni az autóból olajcserekor (ugye otthon sem szállunk ki, ha McDrive-ban rendeljük a hamburgert?).

Közben az autó alatt lévő tetőt elhúzzák, kinyúl egy kéz, lecsavarja a szűrőt elkezdi kicsorgatni az olajat. A fent dolgozó kolléga mondja, hogy ő most akkor ellenőrzi a guminyomást; mondom neki, ne tegye, mert tegnap ellenőriztem és különben sem szeretem, ha más állítja ezt be. Mondja, hogy OK, de ő akkor is ellenőrzi, mert elő van írva neki, mondom „de akkor se tegye, mert én kérem erre”; OK - neki akkor is muszáj ellenőriznie”. „Na jó, akkor csináld”...

Kicsorgott az olaj, új szűrő fel, új olaj be, közben feltöltik a szélvédő-mosó folyadékot, kicserélik a levegőszűrőt és szólnak, hogy most már szálljak vissza az autóba, mert készen vagyunk. Mondom OK, de hol fizetek?, Hát az autóban.

Beszálltam, kérték a bankkártyámat, a szerelőnél volt egy mobilterminál, ott elintéztük az anyagiakat. Ja, ingyen Wi-Fi van a szervízben, hogy még véletlenül se unatkozz, inkább babráld a telefonod, mert úgyis mindenki azt teszi és drága a mobil adatforgalom.

Mivel a számlára felkerül a címed, ezért pár hónap múlva kapsz levelet, hogy ismét esedékes az olajcsere és 8 dollár kedvezményt is kapsz, ha most veszed igénybe szolgáltatásukat.

Itt álljunk meg egy kicsit! Az emberek nagy része 3.000 mérföldenként (4828 km) cserél olajat. Miért? Mert ezt javasolják a szervizek és nem kérdőjelezik meg. Sok értelme nincsen, csak olaj- és pénzpazarlás az egész. Én maradok az otthon megszokott 10.000+ kilométernél. Az olajcseréről bővebben itt lehet olvasni.

Szóval az átlag amerikai véleményem szerint hozzá van szokva az egyszerű dolgokhoz.

Úton

Vezetés. Otthon közlekedési jelek vannak, itt minden ki van írva, nem kell megtanulni a jeleket. Pl: „No turns”, „Speed limit 25MPH”, „Use turn signal”, „Right turn signal”, „Left turn signal”, „No pass”, „Yield”, „No parking”.

Pennsylvania államban nem fogadják el a magyar vezetői engedélyt (a németet, meg a franciát viszont igen), ezért vizsgáznom kellett. Az itteni KRESZ-vizsga legfeljebb a vicc kategóriába sorolható az otthonihoz képest, egyedül a mértékegységekkel van gond.

Példakérdés: hány yarddal az útkereszteződés előtt kell jelezni irányod az irányjelzővel? De a számok alapján kis logikával rájössz. Vizsgán a mellettem ülő srác most volt hetedszerre és ismét elvágták.

Sajnáltam szegényt, de azóta többet vezetve örvendek, hogy nem kapta meg, így is túl sok sofőr van az úton, aki nem tartja be a közlekedési szabályokat. Igen, most mondjátok, hogy otthon is, higgyétek el, hogy itt sokkal, de sokkal többen nem tudnak vezetni.

auto_szepseg_verseny.jpgAutó-szépségverseny 

Magyarországon a nagyobb BMW-ről és Mercikről „lehagyták” az irányjelzőt, itt az autók nagy részébe „nem szereltek”, ami elég sok izgalmas pillanatot tud szerezni, amikor az autópályán 100+ km/h-ás tempónál bevágnak eléd, és még sorolhatnám.

McDonalds-os fizuból lehet autót venni, nem a legújabbat, de lehet és muszáj is. Tömegközlekedés nincs, járda nincsen, kerékpáros út sincsen, távolság meg van, méghozzá nagy. Például a hozzám legközelebb eső élelmiszerüzlet és piac 7 km, munkahely 16 km, bár van egy kis piac kb. egy kilométerre, de az csak nyáron van nyitva.

Ez megér egy történetet. A sarki piac két traktorutánfutóból áll, van zöldség és gyümölcs. Minden reggel feltöltik, majd otthagyják. Az áru mellett fel van tüntetve az egységár (pl. hány DARAB alma mennyi dollár) és van egy persely, ami becsületkasszaként működik.

Egyébként az autók nagyok, és sokkal olcsóbbak, mint otthon (ha valakit érdekel, itt és itt szétnézhet).

Fogyasztásuk is nagy, de szerencsére a benzin olcsó, legalábbis ahol én lakom, az.  Egy részletes benzinár-térképet itt találtok.

Még egy kicsit visszatérve az autókhoz: Magyarországon valamiért sokan lenézik a Suzukikat. Nos, itt pont fordítva, a Suzuki ritkaságszámba megy és nagyon jó autónak számít. Itt a Fordot nézik le sokan. Miért? Nem tudom, azt szokták mondani FORD = fix or repair daily (naponta szereld). Otthon Suzukim volt hét éven keresztül, meg voltam vele elégedve, itt meg Fordom van és meg vagyok vele elégedve. :-)

Az amerikai sportok

Volt „szerencsém” megnézni az amerikai foci döntőjét. Öt perce mehetett a mérkőzés, amikor megkérdeztem a mellettem ülőt, hogy mégis mikor kezdődik? Nagyot csodálkozva mondta, hogy „már öt perce megy, csak most éppen reklám van”.

Tudok angolul, de semmi olyan nem hangzott el, hogy „start” vagy „hajrá”, sípszó vagy valami. Valaki megkapta a labdát, tízen ráugrottak... ez kb. fél perc... és utána négy, ismétlem NÉGY perc reklám. És így tovább.

Több volt a reklám, mint a játék és ha játék volt, akkor az pár másodperc, ameddig rá nem ugranak arra, akinél éppen a labda van. Köszönöm, megvolt ez is. Biztos van, akinek tetszik, nekem nem. Valószínűleg ha ebben nevelkedtem volna fel, nekem is tetszene.

A baseball kicsivel izgalmasabb, de szerény véleményem szerint ennél a magyar foci jobb.

A Nascar a másik nagy „kedvenc”. Lehet, hogy élőben nagyon élvezetes, de TV-ben... Néztem és gondolkodtam, mi hiányzik belőle. A kanyarok, mert ugye egy ovális pályán mennek az autók, kanyarok nélkül sem gyorsulás sem lassulás nincs, legfeljebb gumicsere esetén, ami lassított felvételnek néz ki annak, aki már látott F1-es box utcát.

De itt van az NBA, a kosárlabdát mesterfokon űzik, művészi, ahogyan játszanak és nagyon izgalmasak a mérkőzések. Miden elismerésem!

Egészségügy

Szerencsére csak egyszer voltam kórházban, akkor sem volt komoly, de sajnos az USA sem áll jól ezen a téren. Állítólag vannak nagyon jó kórházak meg orvosok, de a szolgáltatások ára megfizethetetlen.

Itt lehet választani, hogy akarok-e biztosítást vagy sem, és ezekből is van annyi fajta, mint égen a csillag. Mindegyik több száz oldalas ÁSZF-fel. Részletekbe nem szeretnék belemenni, erről már írtak mások.

Mértékegységek

Amikor valaki harminc éven keresztül a metrikus rendszert használja, elég nehéz átállni a birodalmira. Egyrészt mert teljesen eltérő számok vannak, másrészt mert teljesen más a logikája, ha van egyáltalán neki.

Mire gondolok? Tudjuk, hogy 0 Celsius fokon fagy meg a víz és 100 Celsius fokon forr, 1 atmoszféra nyomáson. Fahrenheit-skálán 32 fokon fagy és 212-n forr 14.7 font/négyzet inch nyomáson. Szóval ha bemondják, hogy ma 65-70 F között lesz a hőmérséklet, akkor sokat nem mond, persze át lehet váltani, de a váltószám 33.8, ezért nehézkes.

Tömeg esetén egy kilogramm egyenlő 1000 grammal, vagy 100 dekagrammal, 1 mázsa, az 100 kg, egy tonna 1000 kg stb. Birodalmi mértékegység-rendszerben van a pound (font), 1 pound = 0.453592 kg. Vagy 1 pound = 15.99998694864 ounce (uncia), 2240 pound = 1 birodalmi tonna = 2000 amerikai tonna = 2204.623 metrikus tonnával.

Szóval ha a doki kérdezi, mennyi a tömegem, én csak azt válaszolom, 77 kg, az orvos pislog egyet, és átszámoljuk. :-) Vagy ha egy hídra ki van írva, hány tonnát bír el, akkor sok szerencsét. :-)

Térfogat. 1000 milliliter = 1 liter, vagy egy köbméter egyenlő 1000 literrel. USA-ban ez is más, először is van a folyadéktérfogat és van a száraztérfogat, egyszerűség kedvéért én csak az elsővel fogok foglalkozni.

Először is van a dram/drachm. 1 dram = 0.624505 teaspoon (teáskanál), 1 tablespoon (evőkanál) = 3 teaspoon, 1 folyadék ounce (igen, van tömeg és folyadék uncia is) = 1.6 tablespoon, 1 cup (csésze) = 16 tablespoon. 1 pint = 2 cup, 1 quart (kvart) = 2 pint, 1 gallon = 4 quart és akkor még van a köbláb meg köb inch illetve a palackozott folyadékokat, üdítőket literben IS mérik. Logikus, nem?

Gépkocsik motorjának a térfogatát szintén literben mérik, de ha idősebb illetővel beszélgetsz, akkor ő csak azt számolja, hány henger van a motorban (és ha kevesebb, mint 8, akkor az nem is autó. :-)

Távolság. 1 foot (láb) = 12 inch, 1 yard = 3 foot, 1 mile (mérföld) = 1760 yard. Ami még érdekes, hogy autópályán nem tizedesszámokban tüntetik fel a távolságot (pl. Kijárat 1.5 mérföld) hanem törtben. ½, ¾ -ed még rendben is van, de vannak olyanok, mint a ⅜ -ad.

Illetve még érdekes, hogy két város közti távolságot beszélgetés közben időben mérnek. Ha megkérdezek valakit, milyen messze lakik, akkor azt mondja, 20 perc, 40 perc, egy óra és a legtöbb esetben nem tudja, hány mérföld. Még tiszta szerencse, hogy az időt percekben és órákban mérik!

Pár évtizede megpróbálták itt is bevezetni a metrikus rendszert, sikertelenül. Ennek köszönhető, hogy most vegyesen jelennek meg a mértékegységek. Például vannak a villáskulcsok, otthon milliméteres beosztásban: 8, 9, 10, stb. Itt ugyanezek a kulcsok megtalálhatóak, de vannak birodalmi kulcsok is, amelyek a milliméteres kulcsok inch-es megfelelői HELYETT teljesen más léptéket használnak.

birodalmi_kulcs_szett.jpgA birodalmi kulcsok szettje

Ez azért rossz, mert a csavarokon a legtöbb esetben nincsen feltüntetve, hogy az milyen csavar, és ha véletlenül rossz kulccsal próbálkozol, akkor tönkre is teheted a csavart vagy az autógyertyát, ez utóbbi nagyon nem vicces. Emellett két kulcsszettre van szükséged, ha valami komolyabbat akarsz szerelni. A kulcsok beosztásai pedig ilyenek: ¾, 11/16, ⅚, 9/16 stb.

Fegyvertartás

Mint tudjuk az Egyesült Államokban szabad fegyvert tartani, azaz ezt is állama válogatja. Van, ahol kell engedély, van, ahol nem, van, ahol ha állampolgár vagy, és ha látható helyen hordod a fegyvert, nem kell semmilyen papír. Van, ahol regisztrálni kell a fegyvert, van, ahol nem.

Néhány államban lehet automata, hosszú csövű fegyvered, van, ahol nem. Egy teljes államokra bontott listát itt találtok.

Az is érdekes, hogy akár a Wal-Mart-ban is találkozhat az ember fia és leánya a fegyverpulttal, ahol tíz centistől a másfél méteresig mindenféle lőszerszám megtalálható. Az, hogy jó-e, vagy rossz a fegyvertartás, mindenki döntse el magának. Bizonyára vannak előnyei és hátrányai is.

Alkoholvásárlás

Pennsylvania államban egy kicsit más, mint máshol. Itt kizárólag az állam árulhat bármilyen nemű alkoholt, így sokkal drágább, mint más államban, hisz monopólium helyzetben van az állam. Emellett fejenként (ha jól tudom) egy üveg alkoholt szabad behozni. Egy kicsit furcsa ez itt, a szabadság országában.

Albérletek

A környékemen 800 dollártól indul a lakások, házak bérleti díja. Van olcsóbb is, de oda nem szívesen költöznék sem én sem más, aki ezt olvassa. A legtöbb házat bútorozatlanul adják ki.

Kérnek jövedelemigazolást, ami abból állt, hogy ráírtam egy papírra a jövedelmem és aláírtam. Nem kell ötpecsétes, vezérigazgató által kiadott papír vagy hasonló, elhiszik, amit mondasz, megbíznak benned.

Három érdekes történetet szeretnék megosztani az albérlettel kapcsolatban.

Télen, mikor lehűlt kint a levegő, nagyon bepárásodtak a ház ablakai, nem voltak leszigetelve. Szóltam a tulajdonosnak. Ő elnézést kért, amiért ilyen állapotban van a ház, sajnos nem tudott róla.

Két nap múlva megjelent egy ötfős csapat, és fél óra alatt az összes ablakot leszigetelték. Ugyanez volt a pár éve a budai bérleményemmel is, csak a tulaj hozzáállása különbözött. A jó magyar ember engem okolt a párásodás miatt, illetve azt, hogy télen nem tartom nyitva az ablakokat, legalább két órát naponta. Az ablak nem lett megjavítva, én elköltöztem.

Itt, Harrisburg környékén rendesen havazott ezen a télen. Péntek délután elkezdett hullani a hó, és vasárnap délig meg nem állt. Szombat reggel ötkor arra ébredtem, hogy a tulajdonos által megbízott ember traktoron robogva tisztítja a havat a ház előtt és a háztól a főútig vezető útról.

Felöltözök és kimegyek megkérdezni, hogy segíthetek-e? Azt a választ kaptam, hogy az autómról leseperhetem a havat, a többi az ő dolga, de azért köszöni szépen, hogy felajánlottam segítségem.

Karácsonyi hangulat, házak feldíszítve, fény és ragyogás mindenütt. Egyik reggel a tulajdonosok kopognak az ajtón. Arcukon nagy mosoly, kezükben üdvözlőlap és egy doboz süti. „Boldog Karácsonyt Kívánunk!!”. Mondanom sem kell, milyen kellemes meglepetés volt. Olyan albérletet is láttam ahol egy év után, ha mindig pontosan fizetnek, kapnak egy hónap ajándék lakhatást.

Felgyorsult világ

Szinte bármit bárhonnan rendelünk, pár napon belül megérkezik. Ha lemerülő-félben van a távirányító eleme, olcsóbb neten megrendelni, mint üzletben megvenni. Két napon belül itt is van. Kb. 2 USD egy LED-es égő, és 1 USD a sima energiatakarékos. 10-20 USD-ért lehet jó cipőt rendelni.

Minden nagyon hamar megérkezik. Gondoljunk bele, milyen lenne, ha egész Európából rendelhetnénk interneten keresztül és még Portugáliából is megérkezne két napon belül, nagyon olcsón.

De nem csak a posta, hanem más is gyorsan megy. Például a benzinvásárlás. Egy átlagos autó tankolása két perc. Minden benzinkút, ez alatt értem magát a kútfejet is, ahol töltöd a benzint, rendelkezik bankkártya-olvasóval, nem kell bemenni az üzletbe, sorba állni és ott rendezni a számlát.

A legtöbb üzlet rendelkezik „cash back”-kel, azaz 10 dollárért vásárolsz terméket, de 20 dollárt fizetsz bankkártyával, 10 dollár készpénzt a kezedbe nyomnak, így nem kell elmenni a bankba pénzt felvenni.

De ha mégis mennél, a legtöbb bankfiók rendelkezik „Drive Thru” kiegészítéssel, ahol McDrive-hoz hasonlóan ki sem kell szállni az autóból, s megkapod a pénzed.

Gyilkos hajtás a munkahelyeken

Viszont ennek a felgyorsult életnek megvan a hátulütője is, naná. Munkahelyeken (legalábbis amelyekről eddig én hallottam) nagy a hajtás, mondhatom, gyilkos.

Az összes otthoni munkahelyemen diktált iram az ittenihez képest láblógatás volt. Minden most kell, ha éjszaka nem is alszol, de ennek meg kell lennie és meg is lesz.

Az egyik barátom 6:00-14:00 műszakban dolgozott, ami nem annyira vészes, egy reggel öt órás ébredéssel be lehet érni a melóba. Majd kiszámolták, hogy a vállat megtakarít pár dollárt, ha ők hamarabb kezdenek, pontosabban éjjeli három órakor. Ami azért már húzósabb. Nincs apelláta, ha nem tetszik, mehetsz.

De ez csak egy példa a sok közül. Az átlag fizetett szabadnapok száma tíz, ami sok mindenre nem elég, de legalább van. Általában az emberek nem panaszkodnak, legalábbis nem annyit, mint otthon. Befogják a szájukat és dolgoznak, mint a kisangyalok.

Az amerikai törvények alapján 15 perc szünet jár négy óra munka után. E mellett nagyon anyagiasak és csak a pénz számít. Halálra dolgozzák magukat, inkább legyen pénz, mintsem a szeretteikkel, a barátokkal töltsék az időt.

Van a másik kategória, a gettós rész, ahol kiülnek a ház elé, ott töltik a napjukat és nagyrészt segélyből élnek. Az utcán mindenki mindenkinek köszön, de az ebédlőben a telefonokat nyomkodják, vagy tévét néznek beszélgetés helyett. Nem kell aggódni, szerintem Európa is ebbe az irányba tart.

Internet-szolgáltatás

Három nagy szolgáltató van az országban, mondhatjátok, hogy otthon is, de ne feledjük, hogy itt az ország területe megegyezik Európa területével plusz fél Oroszország.

Ennek a háromnak az ügyfélszolgálata csapnivaló, olyan is volt, hogy 90 (kilencven) percet vártam, mire ügyintézőhöz kerültem, sajnos nem is egyszer. Mobilszolgáltatóból négy van, azaz négy nagy és nagyon sok kicsi, MVNO.

Nekem egy kicsinél van előfizetésem, ami sokkal olcsóbb, mint a nagyok, sehol nem reklámoznak, gondolom, ezzel (is) tartják lent az árakat. Annyira olcsó, hogy ha itt valakinek mondom mennyi a számlám, el sem hiszik.

Apropó, meg kell említsem, hogy ennek a kis cégnek van a legbarátságosabb ügyfélszolgálata, amivel valaha is találkoztam! Felhívod őket és nem egy IVR válaszol (1-es gomb ez, 2-es az, 3-as amaz, stb.), hanem kevés várakozás után egyből kezelő válaszol, és ha 3 percen belül nem válaszolnak, akkor visszahívnak.

A kezelők nem egy betanult szöveget mondanak, hanem mindenki saját személyiségét adja, és tényleg olyan, mintha egy barátoddal beszélgetnél. Le a kalappal előttük!

Választások

Az amerikaiak idén választják meg a 45. elnöküket. Ami még messze van, de a kampány már 2015 elején elkezdődött. Apropó, nem csak két párt van (republikánusok és demokraták) hanem sokkal több. A többi pártnak viszont nincsen pénze arra, hogy bejusson a médiába, azért (sajnos) nem is hallani róluk.

Az is idetartozik, hogy George Washington megmondta, ne alapítsanak politikai pártokat, nem fogadtak szót neki, amit most már megbántak, már aki érti, miért. A jelöltek párbaja kizárólag a nagy, magán TV csatornákon van, és minden jelöltnek eltérő kérdéseket tesznek fel. Számomra nagyon meglepő, az lenne a logikus, hogy mindenkinek felteszik ugyanazokat a kérdéseket és össze tudod hasonlítani a válaszukat.

Biztonság

Vannak nagyon biztonságos és kevésbé biztonságos helyek. Általában a városok központja nem biztonságos, ott van az igazi gettó. Ahogy benézel egy ilyen utcába, egyből tudod, hogy nem szabad oda menni.

Én a város szélén lakom egy zsákutcában. Itt szerencsére soha semmi nem történik. Olyan szomszéd is van, akinek nincs kulcsa, és azt mondja, úgy sem zárja be az ajtót, akkor minek? Pesten megszokottak alapján én mindig bezárom. :-)

Ha neten rendelsz valamit, azt simán a ház előtt hagyják, nem kell papírokat aláírni, lehet ez akár egy cipőfűző vagy egy számítógép. Még nem hallottam olyat, hogy valakinek valamije is eltűnt volna az utcánkban. Egy ismerősöm neten rendelt cipője egyszer eltűnt, felhívta a céget, elmondta, mi történt és simán küldtek neki egy másikat.

ingyen_asztal.jpgIngyen asztal

A levélfeladás pedig úgy történik, hogy az előre postán vagy interneten megvásárolt bélyeget ráragasztod a levélre, azt beteszed a ház előtt levő postaládába, majd felemeled a zászlóját. A postás így tudja, hogy ott levél van, és amikor jön, akkor magával viszi.

Honnan tudod, mennyibe kerül a bélyeg? Egyszerű a képlet, belföldi levél egy dolláros bélyeg, külföldi pár centtel több.

Csekk

Otthon a legtöbb esetben készpénzzel, vagy bankkártyával fizetünk. Itt ez is kicsit más. Persze megvan a készpénz, de a bankkártya már kicsit bonyolódik. Van olyan hely ahol csak kreditkártyát fogadnak el. Szinte mindenhol te húzod le magadnak, nem adod ki a kezedből a kártyát. Viszonylag kevés helyen lehet a kártya chip-ét használni.

Van, ahol csak csekkel lehet fizetni. A bankodtól kapsz biankó csekkeket, ezeknek annyi az értéke, amennyit ráírsz. Ha valamit ezzel fizetsz, akkor ráírod: pontosan kinek, mennyit, mikortól válthatja be és aláírod.

Aki megkapta a csekket, az besétál vele a bankba és megkapja a dollárját, vagy a bank telefonos alkalmazásával készít róla egy fényképet, majd hamarosan a számláján lesz a pénz. Egyre több helyen lehet Apple és Android pay-el fizetni, ami nagyon kényelmes, gyors és biztonságos.

Ami még érdekes, hogy ha debitkártyával fizetsz, vagy készpénzt veszel fel, és van több alszámlád, akkor az ATM vagy POS terminál megkérdezi, melyik alszámládat szeretnéd használni. Azaz nincsen a kártya hozzárendelve egy alszámlához sem, hanem te döntöd el, melyiket szeretnéd használni.

A legtöbb banknál pedig nincs számlavezetési díj, és a belföldi átutalás ingyenes. Ugyanakkor a lekötött pénzed semmi nem kamatozik, a jegybanki alapkamat 0,5%.

„Háziállatok”

Meg szeretném említeni őket is. Meglepően sok mókus szaladgál az utcákon, iszonyatosan gyorsak, 5 másodperc alatt felmásznak a legmagasabb fa tetejére is, igazi akrobaták.

Nyuszit is látni minden nap, illetve vad pulykák is előfordulnak, ők családostól, azaz egyszerre vagy tízen. Hozzájuk hasonlóan őzek is csordákban fordulnak elő, néha az ablakomon is benéznek.

Mivel a vadászszezon nagyon rövid és a környékemen kiirtották a farkasokat (kedves amerikaiak, miért kell beavatkozni a természet dolgaiba?!), őz túlszaporulat van.

Két dolog miatt nem jó. Ha mégis van a kertedben zöldség, gyümölcs, akkor lelegelik. A másik probléma, hogy az autópályák nincsenek kerítéssel elkerítve, ezért az őzek gyakran odamennek, főleg vadászszezonban, és 100+ km/h tempónál ez nagyon veszélyes. Nem egy embert ismerek, akinek totálkáros lett az autója egy ilyen találkozás miatt. Vadászszezonban minden nap látni egy új tetemet úton-útmentén.

Az autópályák használata ingyenes. Létezik néhány „gyors” autópálya, aminek van használati díja. Ezeken sokkal kevesebb a lehajtó és a maximális megengedett sebesség 70 mérföld/óra, a rendes pedig 65.

Iskolabuszok

Valószínűleg mindenkinek ismerősek ezek az óriás sárga színű buszok, rajtuk a School Bus felirattal. H máshol nem, hát az amerikai filmekben már láthattatok ilyet. Tényleg nagyok és a gyerekek, szülők szempontjából hasznosak is.

Sofőrök szempontjából már kevésbé. Miért? Mert nagyon lassan halad és nem lehet megelőzni. Útközben mindenhol folytonos vonal van, szóval nem lehet, szinte minden utcasarkon megáll, akkor lehetne... de kinyílik a STOP táblája és ilyenkor semmilyen irányból nem szabad elmenni a busz mellett, mert szállnak le a gyerekek.

Kiszállnak a buszból, fele a járdára, fele pedig átmegy az úton, de hogyan? Se jobbra se balra NEM néznek, csak mennek, mint a golyó, mivel autók ilyenkor nem járnak arrafelé, ezért lényegében futkoshatnak az úton, csak számomra meghökkentő, hogy nem néznek szét, mielőtt átmennének. Jó vagy rossz ez? Mindenki döntse el saját magának.

iskola_buszra_varva.jpgOtt, valahol messze a sor elején egy iskolabusz áll 

A beilleszkedés

Végezetül hadd említsem meg a beilleszkedést, az idegenek elfogadását. Sok nép van jelen, dolgozik és él együtt. Munkahelyemen a legapróbb jelét sem mutatja egyik kollégám sem, hogy nem ide való vagyok.

Első perctől kezdve elfogadtak és a jobb fejek segítettek is az itteni világ megértésében. Azóta jöttek új kollégák, akik nem itt születtek és velük is hozzám hasonlóan bánik mindenki.

Egy dolog van, amit nem szeretnek: ha valaki nem tud angolul, vagy nem érthetően beszél. Szerintem világos miért. Szinte az összes telefonos ügyfélszolgálat munkatársai érthetetlenül beszélnek, és háromszor vissza kell kérdezzek, mit mondtak, nagyon idegesítő tud lenni.

Rengeteg dologról lehetne még írni, mesélni, összehasonlítani, de talán legközelebb. Filmekből, képekből nem lehet átérezni, mi van a Föld másik oldalán.

Pár könyv talán közelebb hozhat minket megértésében. Akit érdekel, ajánlom John Perkins két könyvét: Confession of an Economic Hit Man és The Secret History of the American Empire, illetve Peter C. Whybrowntól az American Mania címűt.

Perkins könyvei elolvasása után úgy éreztem magam, mint Neo, amikor a piros kapszulát nyelte le, szóval ha valaki inkább kékre szavaz és maradna Meseország tudatában, akkor semmiképp ne olvassa őket.

Mint tudjuk, magyarok mindenhol vannak és szerencsére itt is, megismertem pár honfitársat, akik sokat segítettek. Jobb-e itt vagy rosszabb, mint otthon? Jó kérdés, és nem tudom a választ.

Az én szemszögemből valami sokkal jobb, nagyon jól alszom. Pesten bárhol is laktam, valami mindig felvert az éjszaka közepén: vasárnap hajnalban fúró szomszédok, kutyák, motorosok, lift, szirénázó autók, és még sorolhatnám.

Itt aztán csend van, több helyen aludtam már, de mindenhol csend van, minden reggel kipihenten ébredek, kivéve, ha a munkából telefonálnak, de ez egy teljesen másik történet. Amennyiben valakinek kérdése lenne, valamire kíváncsi, bátran írjatok és megpróbálok válaszolni.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Pennsylvania Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr248589538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.04.12. 07:04:24

Miért kellett egészen Amerikáig menekülni?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.12. 07:07:22

nagyon jo szemelyes es egyben informativ poszt, jo volt ilyen hosszan olvasni

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.12. 07:18:49

Azt miből gondolja a szerző, hogy az amerikaiak nem tudják, hol van Magyarország?

adg 2016.04.12. 07:26:06

Kb a felenel jarok, nem rossz, de ugy erzem lesz kapsz ma.

"Szóval ha bemondják, hogy ma 65-70 F között lesz a hőmérséklet, akkor sokat nem mond, persze át lehet váltani, de a váltószám 33.8, ezért nehézkes"
Ez konkretan tevedes. Fahrenheit = 1.8*celsius+32, ha jol emlekszem.
Ha jol emlekszem onnan jott, hogy a 0F az a leghidegebb homerseklet volt, a 100 pedig az emberi testhomerseklet. Itt kis hiba csuszott be, mert az alanynak hoemelkedese volt, de mindeg.
A tobbi mertekegysegnek is megvan a logikaja, csak nekunk epp annyira szokatlan, mint nekik az SI. Illetve ok mar azert szokjak az SI-t, sok mindent abban szamolnak.
Kar lelogikatlanozni egy csomo embert, csak mert maskepp alakult ki a mertekegysegrendszeruk. Magyarul is hasznalunk egy halom furcsa mertekegyseget, bar egyre kevesebbet, de azert meg mindig sokan szamolnak negyszogolben vagy holdban.

Na, folytatas...

2016.04.12. 07:29:08

A poszt amúgy remek volt, köszönjük.

"Akit érdekel, ajánlom John Perkins két könyvét: Confession of an Economic Hit Man"

Azt én olvastam. Jól le is lettem anno ugatva, hogy faszság az egész. :D Ha jón a szerző, akkor olvassa el az általam ajánlott könyvet: Naomi Klein: The Shock Doctrine.

Taxomükke (UK) 2016.04.12. 07:31:57

Eszembe jutott az a mondas, hogy a kevesebb neha tobb.
EÁ??? Nemááá...

Golf2 2016.04.12. 07:36:26

Jòl kiírta magát,jò poszt!

Taxomükke (UK) 2016.04.12. 07:36:32

@adg: Te se birtad vegigolvasni kommenteles nelkul?
Szerintem a nagyon alapveto dolgokkal nem kellene terhelni az olvasokozonseget. (Pl. minden orszag/allam mas... You don't say?)
Na leallitom magam.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.12. 07:40:33

@Taxomükke (UK): magyarositott, mi a gond vele? :D (bar nem ez a szokasjog USA-val kapcsolatban, de a szokasok azert vanank hogy felrugjak oket)

Taxomükke (UK) 2016.04.12. 07:45:30

Nna, tovabbolvasva igazabol tetszik ez a sztorizos iras.
:)

adg 2016.04.12. 07:52:24

"Pár évtizede megpróbálták itt is bevezetni a metrikus rendszert, sikertelenül. Ennek köszönhető, hogy most vegyesen jelennek meg a mértékegységek. Például vannak a villáskulcsok, otthon milliméteres beosztásban: 8, 9, 10, stb. Itt ugyanezek a kulcsok megtalálhatóak, de vannak birodalmi kulcsok is, amelyek a milliméteres kulcsok inch-es megfelelői HELYETT teljesen más léptéket használnak."

Inkabb annak, hogy a vilagtol nem tud elszakadni az usa, es a rengeteg import miatt szukseges a masik fajta villaskulcs is.
Meglepetes, minden magyar autoszerelonek van metrikus es us villaskulcsa is, kulonben nem tudna amerikai kocsikat vallalni. :)

Ez mi ez: "milliméteres kulcsok inch-es megfelelői"?
Nyilvan kell neki 3/8-as meg 12-es, meg akarmilyen, ha akar dolgozni. Ha meg a metrikus atszamolja us-re, attol meg a csavar nem lesz az.

----
Ha poszter magyarorszagon jar, nezzen be valami vizes boltba, es lesse meg a csovek mereteit. lesz meglepetes. :D

Amugy osszessegeben jo poszt volt, tetszett. Koszi.

FutureFry 2016.04.12. 08:01:48

"Itt lehet választani, hogy akarok-e biztosítást vagy sem"
Az ACA bevezetése óta, ha van rá pénzed és mégse veszel biztosítást akkor büntetést kell fizetned
www.healthcare.gov/fees/fee-for-not-being-covered/

"Minden benzinkút, … ahol töltöd a benzint,"
Nem minden államban tankolhatsz magadnak (pl. Oregon legtöbb részén nem).
en.wikipedia.org/wiki/Filling_station#/media/File:Full_service.svg

"Az amerikai törvények alapján 15 perc szünet jár négy óra munka után."
A legtöbb államban nincs ilyen minimum:
www.dol.gov/whd/state/rest.htm

"Internet-szolgáltatás … Három nagy szolgáltató van az országban, mondhatjátok, hogy otthon is,"
Gondolom ez mobilszolgáltatóra vonatkozik. Amiből 4 igazán “nagy” van, és egy csomó kisebb (_nem_ MVNO) is:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_United_States_wireless_communications_service_providers

"… minden jelöltnek eltérő kérdéseket tesznek fel."
Nem feltétlenül. A legtöbb vitában több “közös” kérdés van, pl.: www.cbsnews.com/news/democratic-debate-flint-michigan-2016/
"Both candidates are asked whether people involved in the Flint water crisis should go to jail."

"Egyszerű a képlet, belföldi levél egy dolláros bélyeg, külföldi pár centtel több."
Belföldi levél: 47 cent (1 uncia súlyig). Pont tegnap csökkent 2 centtel:
blogs.wsj.com/moneybeat/2016/04/08/fed-letter-office/

"... és a környékemen kiirtották a farkasokat (kedves amerikaiak, miért kell beavatkozni a természet dolgaiba?!)"
Európa sem kutya azért a farkasok kipusztításával kapcsolatosan:
en.wikipedia.org/wiki/List_of_gray_wolf_populations_by_country
Ráadásul az amerikai farkasvédelmi program sikerének köszönhetően 2008 óta már az USA-ban - szövetségi szinten - nem is számít veszélyeztetett állatfajnak a farkas. Idahoban még vadászni is lehet (engedéllyel, szezonban): fishandgame.idaho.gov/public/hunt/?getPage=121

FutureFry 2016.04.12. 08:10:54

"1 pound = 15.99998694864 ounce (uncia)"
Forrás? A google erre egyetlen találatot ad, ezt a post-ot :)

Egyébként 1 lb = 16 oz.
en.wikipedia.org/wiki/Imperial_units

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.12. 08:17:51

Hát igen. EÁ. :)

Lehet, hogy csak én voltam figyelmetlen, de nem látom, hány éves a szerző. Ez csak azért jutott eszembe, mert én 17 évesen jártam először az Államokban (NYC), és nagyjából akkor éreztem ezt a fajta rácsodálkozást mindenre. Mint amikor valaki egy magyarországi zsákfaluból téved fel Budapestre, és tátott szájjal bámulja a sárga villamost, ami néha még csilingel is. Lelkes, de nagyon felületes.

Pernilla 2016.04.12. 08:17:54

@Taxomükke (UK): Nekem tetszett, hogy végre egy hosszú és azért jó stílusban megírt poszt. Lesz miről beszélgetni ma.

FutureFry 2016.04.12. 08:33:47

@adg: Mértékegység-logika: Első hallomásra az "acre-foot" mértékegység is eléggé hülyén hangzik, viszont rögtön kicsit értelmesebbnek tűnik, ha viztározókapacitást mérnek vele, mivel amerikai viszonylatban 1 acre-foot egy háztartás körülbelüli éves vízfogyasztása.
en.wikipedia.org/wiki/Acre-foot

adg 2016.04.12. 08:46:31

@FutureFry: Altalaban van valami logika a mertekegysegeket mogott, csak nem egyertelmu esetleg, vagy nem tudjuk a hatteret.
Az en kedvenc mertekegysegem a fontlab es a HCF. :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.04.12. 08:54:15

Az EÁ nálam is kiverte a biztosítékot. De aztán eszembe jutott ez:
www.youtube.com/watch?v=u0MhzTaUmnU

:))

Amúgy szuper poszt, írhatna még folytatást a szerzője.

Evain 2016.04.12. 08:56:22

Heh, van egy-két érdekes rácsodálkozás a posztban. Pl a személyzet nélküli benzinkút az elég régi dolog még európában is. :D Felénk három benzinkút van a faluban, mindhárom kártyás, shop nincs is.

Viszont a járdák hiánya elég idegesítő. Tavaly Chicagoban pont ezen anyáztam. A szállodából konkrétan látni lehetett az irodaépületet, ami kvázi 200 méterre volt, és nem lehetett járdán megközelíteni. Teljesen nevetséges volt, hogy autóval egyszerűbb és biztonságosabb volt megközelíteni.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2016.04.12. 08:58:26

A mértékegységekről jut eszembe anno mikor kint piacra mentem és venni akartam valamit ha kilóban kértem néztek rám mint a kék egérre. De pound-ban megadva rögtön szolgáltak is ki, majd mérték le nekem az árut az egyébként kilogrammra beállított mérlegen. :)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2016.04.12. 09:12:14

Tetszik az összefoglalás az első benyomásokról, és a "kultúra-koccanásokról".

Az inchet magyar nyelvterületen nemrég még col(l)nak, ritkábban hüvelyknek hívták, kb. két és fél centiméter. Simon, utcánk egykori vízszerelője mindig collban morogta maga elé a megrepedt - és a raktárából éppen hiányzó - horganyozott hollanderes cső átmérőjét, mi pedig vallásos áhítattal ismételgettük a hallottakat.

Beragasztok egy neccen talált leírást:

"A tízes számrendszeren alapuló mértékrendszer előtti időszak azon alapegységeinek egyike, amely az emberi test egyik részét, a hüvelykujj nagyságát vette mértékül. A hüvelyk a tizenkettes mértékrendszerbe tartozik; egy lábnak a 12-ed része. Egy hüvelyk 12 vonalból áll, azaz 2,6 cm (tehát egy vonal 0,2 cm). Négy hüvelyk (azaz 10,4 cm) alkotott egy markot (→ marok). A hüvelyk német neve (Zoll) is elterjedt: coll. Ezt az elnevezést főleg kézművesek, ácsok, asztalosok, használták (colos deszka, colos szeg stb.)."

www.locsolotomlo.hupont.hu/43/col-coll-inch-huvelykmillimeter#ixzz45arLAeum

Evain 2016.04.12. 09:15:26

@Hobbiszakács: a képernyőméretet is abban adták meg sokáig, sőt, szerintem még most is. :)

Hari Seldon 2 2016.04.12. 09:33:06

Írnék többet, de a héten iskola szünet van, úgyhogy csak benézni van időm.
Jó, hosszú, de érdekes. Viszont szerintem például itt a blogon a legtöbb ember tudja hogy hol van Idaho, Connecticut, Maine.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.12. 09:44:26

Hinnye de jó poszt a a mai.
Bár gyanítom hogy a mértékéről fog szólni akkor meg tipli…
Semmi bajom az usákokkal az is egy életforma és minden fikázás ellenére ők a világ urai.

tsabus UAE 2016.04.12. 09:46:55

Jó volt a poszt. Én egyszuszra végigolvastam.
A rácsodálkozás nálam is megvolt pár dologra. A legnagyobb őrültségnek azt tartottam, mikor találtam egy kártyás benzinkutat, ahol előre kellett fizetni, megadva, hogy mennyit fogok tankolni. Még nem találtam meg a logikát mögötte...

Muscari 2016.04.12. 10:04:03

@adg: @Taxomükke (UK): nekem is viszketett a kezem, de végigolvastam.
Én abba kötnék bele tisztelettel, hogy az ember igenis azért hízik, mert sokat eszik, az, hogy minden túl édes, csak rátesz egy lapáttal. Na de a GMO! Sok mindent el lehet mondani erről is, de nem hizlal jobban, mint egy sima növényből készült étel.

Én bizony tudtam, hogy mi Kalifornia fővárosa és az államok elhelyezkedésével is tisztában vagyok nagyjából.

Az ablakok miért párásodtak attól, hogy nem voltak szigetelve? Pont fordítva szokott lenni, akkor jobban párásodik, ha megfelelő a szigetelés, mert nem cserélődik úgy a levegő.

Az őzek ellen sem csak a farkas lehet a megoldás, Magyarországon sem nagyon vannak farkasok, ezért létezik a vadgazdálkodás.

Az autószerelős sztori nagyon jó, az tetszett, meg még sok apróság is. Megtudtunk jópár érdekességet.
Elnézést, hogy csak javítgatok, a poszt nem rossz egyébként, csak nekem kicsit túl csapongó.

adg 2016.04.12. 10:06:47

@tsabus [UK]: ennek tudtommal megvolt a papirpenzes elodje, az tok praktikus. Ha csak egy huszas van nalad, akkor pont annyiert veszel benzint.
Szerintem ez oroklodott at a kartyas rendszerbe, ahol mar valoban kevesebb ertelme van.

Daniaban lattunk penzes onkielegitos benzinkutat, az pont igy ment. Megadtad hogy mennyiert, aztan annyit adott. Elvileg. De mivel az egesz litania danul volt irva, inkabb nem kiserleteztem az ejszaka kozepen, tovabbmentunk a kovetkezohoz, ahol emberek is voltak. Ott is hagytam a tanksapkat nekik. :)

Evain 2016.04.12. 10:08:44

@Muscari: Hopp, pont az őzekről jutott eszembe, hogy nem véletlen a háztáji kertészkedés tilalma, ugyanis bevonzza az őzeket meg az egyéb vadakat is. A hagymás virágokat kimondottan kedvelik. :)
Medvével meg a fenének van kedve szemezni a hátsú udvarban ugye. Mosómedve meg jó fejnek néz ki, de a legnagyobb tolvaj. :) Szóval addig jó, míg csak mókus jár oda. :D

Pernilla 2016.04.12. 10:11:35

@Muscari: szerintem azert ez egy picit összefügg, a rossz minösegü, szükseges tapanyagban szegeny etel miatt (is) esznek többet.

Muscari 2016.04.12. 10:14:18

@FutureFry: Európában még kevesebb élettér maradt a farkasoknak, meg a medvéknek is. Tegnapi hír, hogy a Tátrában bizonyos helyeken szükségállapot van, mert a medvék bemerészkedtek a településekre, két kutyát már elrendeztek.
Szerencsére nálatok vannak nagy összefüggő erdőségek, ott eléldegélhetnek a farkasok is. Talán nem éppen Pennsylvaniában, de a Sziklás hegységben igen.
BTW egyszer beszéltem egy magyar sráccal, aki sokáig, vagy 8 évig élt Pennsylvaniában ez azt mondta, hogy az a világ legunalmasabb helye :-)

adg 2016.04.12. 10:16:04

@Muscari: az ablak szamos okbol parasodik. Ha kint hideg van, bent meg meleg es paras(abb) a levego, akkor a hideg ablakon huzat nelkul is lecsapodik a para belul.
Es akkor egy jelenseg, amivel sokan nem talalkoznak, nalunk kivulrol parasodik az ablak. :)
A jelenseg ugyanaz. Bent megy a klima, huvosebb a levego, mig odakint meleg es paras. Szigeteles nulla, igy az ablak kulso oldalan lecsapodik a para. Ugyanez a kocsiban is, a szelvedo kivul lesz paras, ablaktorlovel le lehet torolni. :)

adg 2016.04.12. 10:19:30

Europa borzaszto veszelyes, medvek maszkalnak az utcakon. Hogy birnak ott emberek elni?

Muscari 2016.04.12. 10:20:51

@Pernilla: persze, de nem azért, mert nem lehet jó minőségűt kapni.
Vannak ezek a fogyókúrás műsorok. Láttam egy részt, ahol a százkilós csaj azt mondja hogy nem érti, mitől hízik, nem is eszik sokat. Aztán végigkövették egy napját és persze kiderült, hogy de. Csomó édesség, fast food többször is napközben, este meg még vagy 10 szelet kenyér. Összeadták és valami 5-6 ezt kalória jött ki. Gyümölcs, zöldség persze nuku, ez így egy kalóriában gazdag, de tápanyagban szegény étrend.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.04.12. 10:31:30

@adg: es kepzeld el mi van oroszorszagban? :D (ez csak azert jutott eszembe mert a moszkvai tanarunk meglepodve kerdezte hogy mi azt hittuk hogy csak medvek vannak Oroszorszagban? :D :D)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.12. 10:32:58

@tsabus [UK]: "A legnagyobb őrültségnek azt tartottam, mikor találtam egy kártyás benzinkutat, ahol előre kellett fizetni, megadva, hogy mennyit fogok tankolni. Még nem találtam meg a logikát mögötte..."

Mondjuk nincs fedezet a kártyán, és a kutas nem akar bukni a bolton? Én nem tudom, nekem is csak a szomszéd négyéves kisfia súgott. Ő már vágja ezeket a dolgokat.

Pernilla 2016.04.12. 10:36:45

@Muscari: persze, ez igy van. Mondjuk ebben nem akarok annyira okoskodni, mert sosem jartam az USA-ban, de amennyire hallottam, eleve olyan az arkepzes, a meretek meg a valasztek az elelmiszerben, hogy a szar minöseg nagy mennyisegben landoljon a kosaradban.
Persze, esszel lehetne kivalogatni a minöseget.

Muscari 2016.04.12. 10:37:30

@adg: persze, értelek. Tök fura lehet, hogy kívülről párásodik, le se tudod törölni :-)

"Én úgy értettem, hogy amikor utólag szigetelték az ablakokat, akkor a kereten a tömítést cserélték ki. Egy sima ablaktáblát nem lehet csak úgy hipp-hopp kicserélni, az egy elég nagy munka és jó nagy beruházás, de lehet hogy rosszul értelmeztem.

pappito · http://pappito.com 2016.04.12. 10:38:47

jézus, ezt a digger vagy a buszvezető írta?

Muscari 2016.04.12. 10:42:50

@adg: na figyusz, magyarázd el légyszíves. Tehát kint hideg van, bent meleg, az ablakon lecsapódik a pára. Ha szellőztetek, vagy huzat van és cserélődik a levegő, akkor csökkennnie kell a párának, hiszen szárazabb levegő jön be kintről. Nem?
Most persze nem a te fejre állított világodról beszélek, ahol kint magasan a páratartalom, mint bent. Nem is értem, hogy lehet úgy élni :-D

33621 2016.04.12. 10:43:16

Most a nyitókép van fordítva betéve, vagy Pennsylvaniaban van balra tarts a közlekedésben! Vagy mindenki szabálytalanul parkol ott a képen. Magyarországon már az ilyenért megbüntethetne a rendőr, mivel szabálytalanul a másik oldalra által be iránnyal szemben. Bár lehet, ez csak záró vonallal ellátott úttesten lenne itt is bún, mivel ehhez a művelethez át kell lépned szabálytalanul a záróvonalat!

2016.04.12. 10:46:56

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Szerintem mar iszik, meg drogozik. Kepzeld el, ott ul egyedul a nagy messzi Amerikaban, kivert kutyakent, mit tehet? Meg herbal sincs, csak heroin! Tiszta szerencse hogy a dilerrel kezjelekkel megertik egymast, mert kulonben beszelni se tud senkivel. Meg magyar csatornak sincsenek a TVn. Nehez igy elni!

Evain 2016.04.12. 10:47:00

@Muscari: Ez azért ablaktól függ. A műanyagokban nem lehet táblát cserélni, de a fakeretesekben simán. Felénk is ez dívik. Ha elöregszik a szigetelt üveg, akkor belül párásodik. Na ilyenkor jönnek a szakik, kiveszik glettestül, tesznek be helyette másikat, és újraglettelik.
Szaki spec a múltkor azt is tanácsolta, hogy "véééééletlenül" törjük be, lehetőleg kívülről, és fizettessük ki a biztosítóval. Na néda, itt is létezik az "okosba" megoldás. :D

Muscari 2016.04.12. 10:48:24

@ChristineK: szerencsére itt nálunk sokkal jobb a helyzet. Egyedül az öregjeimnek kell átváltani a testsúlyukat stone-ba, ha kíváncsiak rá, mert a mérleg kg-ban mér.
Amit még nem tudok belőni, az a magasság, a távolsággal nincs gond.
Mielőtt kijöttünk féltem, hogy mi lesz itt a mértékegységekkel, aztán kellemesen csalódtam.

Muscari 2016.04.12. 10:49:32

@Evain: ezt nem tudtam, köszi.

Evain 2016.04.12. 10:51:55

@Muscari: ja, még egy utolsó megjegyzés a farkasokról. Múltkor láttam valami dokumentumfilmet a Natgeón, ahol pont arról volt szó, hogy annyira sikeres volt néhol a farkasok visszatelepítése, hogy megszaporodtak az ember elleni támadások a kirándulók körében.
Egyik sztori pont erről szólt. Párocska békésen ücsörög a tűz mellett este, egyszer csak jön a farkas, és hamm, bekapta a srác fejét, és elkezdte behúzni az erdőben. Tán pont ez volt a szerencséje, mert nem tudott az állkapcsa annyira rázárni, hogy összeroppantsa. Ha a nyakát fogja meg, akkor nem éli túl.

2016.04.12. 10:52:51

@Pernilla: +1. Ha valaki az USAban tervez elni vagy csak erdekli az ottani elet, szerintem orul egy ilyen reszletes posztnak. Nyilvan a posztolo az o szubjektiv elmenyeit irja le, mindig lesznek olyan dolgok amiket masok maskepp latnak vagy maskepp tapasztaltak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.12. 10:54:57

@A nagy kékség:
A probléma azzal van hogy Lucy Smith titkárnőnek meg kell saccolni mennyi fér a tankjaba.
Mi van ha többet fizet mint amennyi belefér.?

2016.04.12. 11:11:56

@Muscari: En azt vettem eszre rovid tartozkodasom soran az USAban hogy a legtobb etel izetlen (vagy maximum edes, de mas iz nem nagyon van) ezert az ember nem erzi jollakotnak magat, es egyre tobbet eszik az izetlen etelbol hogy legyen valami telitettseg-erzese, ez okozza szerintem az elhizast. Nem ertem miert nem hasznalnak fuszereket. Es valoban sokkal nagyobbak az adagok (etteremben), kiszerelesek (boltban) mint Europaban, plusz nagyon elterjedtek a magas kaloriaju soft drinkek, amikbol oriasi adagokat adnak mindenhol. Ezeket a gyerekeknek is adjak, igy sokan mar ovodas korukban elhiznak, ami nyilvan hatassal van a testsulyukra az eletuk hatralevo reszeben - ez nem csak USAban figyelheto meg hanem pl. a Kozel-Keleten es mashol is. A 'genetikailag modositott' etelek objektiven tenyleg nem olyan problematikusak mint sokan gondoljak, illetve ugy tudom a legtobb noveny amit az emberek termesztenek evezredek ota 'genetikailag modositott'.

Herr Géza 2016.04.12. 11:12:13

@A nagy kékség: @tsabus [UK]: Mert ti, kögazdag (:D) polgárként csak azt tudjátok elképzelni, hogy hanyag eleganciával odavetitek az éhbéres alkalmazottnak, hogy "tele kérem a legjobbabbikból", majd villan az arany, paltina, gyémánt, etc. hitelkártya, és kész... :))))
Ezzel szemben vannak (!) polgárok, akik szogorú büdzsé szerint élnek és a pénzük ki van porciózva. Azaz pl. 20 dollárjuk van éppen a tankolásra. Na az ö dolgukat könnyíti meg, hogy nem kell a számlálót figyelve belöni a 20 dollárnyi benzint, hanem elöre beadja az összeget, és tüpontosan ott áll meg a tankolás.
A másik, hogy egy hagyományos kútnál is elég ciki és macerás, ha telenyomod a tankot, majd a pénztárnál derül ki, hogy a buksza az bizony otthon maradt, vagy az asszonypajtás reggel kivette a tárcádból az utolsó tízezrest a kosztpénzre... :D
Na képzeld el ugyanezt egy automata kútnál. :))) Bedugod a kártyádat, az csekkolja is az egyenleget és annál többet nem enged tankolni, ill. a büdzsé szerint élöknek megkönnyíti a dolgát, ha magad is elöre meghatározhatod, hogy mennyiért akarsz tankolni.

M. Péter 2016.04.12. 11:12:35

@Evain: Olyan helyen is van tilalom, ahol 100km-en belül nincs őz, legfeljebb állatkertben. Egy középosztálybeli házat szabványhosszúságúra vágott gyepnek kell körbevennie. Tisztességes ember boltban veszi az élemiszert, nem magának termeli. Ha engednék az élelmiszertermelést, akkor úgy nézne ki, hogy ott szegények laknak, és ettől összeomlanának az ingatlanárak.

M. Péter 2016.04.12. 11:14:27

@diggerdriver: Akkor visszakapja a különbözetet.

2016.04.12. 11:16:54

@FutureFry: Na ja, meg azert az sem igazan 'valasztasi lehetoseg' hogy vagy fizetsz, vagy hagynak az ut szelen meghalni... Illetve fel lehet ezt is fogni szabadsagkent, mondjuk en nem egeszen igy fognam fel.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.12. 11:21:19

@diggerdriver: Ha van mini-mart, akkor visszakapod a pénzedet. Nem bonyolult. Ha nincs mini-mart (ami elég ritka), akkor egy kicsit másképp működik. A prepay nem igazi prepay, mert addig nem terhelik meg a kártyádat, amíg nincs annyi a tankban, mint amennyit kifizettél. A lényeg, hogy legyen fedezet. De államonként ez is lehet eltérő. Nekik az a fontos, hogy ne húzzál el fizetés nélkül, ami valahol érthető.

Pernilla 2016.04.12. 11:22:40

@Mirjam2: lehet, hogy az iz is közrejatszik, de alapvetöen arrol van szo szerintem, hogy ezek az etelek a szervezet müködesehez szükseges tapanyagokban nagyon szegenyek, es felesleges tapanyagokban gazdagok. Igy az oriasi mennyisegü fogyasztas mellett is "alultaplalt" a szervezet, es ösztönöz a tovabbi fogyasztasra.
Ez az alap, persze ezt aztan befolyasolja csomo minden mas, iz, cukorfüggöseg, es egyeb, az etkezessel összefüggö mentalis betegsegek... Ahogy irod, ha gyerekkoruktol kezdve ezt kapjak, nehez ezt elkerülni.

Taxomükke (UK) 2016.04.12. 11:29:27

@tsabus [UK]: Ezzel en is bajban voltam az USA-ban az elso tankolaskor. Aztan ugy oldottam meg, hogy odaadtam a kasszasnak a hitelkartyamat, aztan tankoltam, aztan fizettem, aztan visszaadta a kartyat.

Magamtol biztosan nagyobb osszeget hataroztam volna meg elozetesen, ugyanis nem gondoltam, hogy egy SUV negyedig sem levo tankjaba csak 25 dollarnyi benzin fer... :)

tsabus UAE 2016.04.12. 11:29:52

@Herr Géza: .
Francba... Lebuktam. Gécz Béla vagyok, de itt csak Bill Gates-ként ismernek. :-))))
Viszont itt, a kis csökött Angliában, bedugom a kártyát, aztán annyit vesz le, amennyit tankoltam. Nekem ez logikusabb így. Ha ez mellett meglenne a lehetőség rá, hogy bizonyos összeget beállítson valaki és ott kattan a pisztoly, az is OK nekem. Na de csak az utóbbi ???

2016.04.12. 11:30:28

@Pernilla: Ezt csak magamrol irom, hogy mikor ott voltam azt vettem eszre, a szokasosnal tobbet ettem azokbol az etelekbol amiket egyebkent is ennek (pl. teszta, zoldsegek stb. amit etteremben rendeltem) mert annyira izetlen volt minden hogy egy szamomra normalis adag utan meg mindig nem ereztem ugy hogy jollaktam. Hogy ennek mi a tudomanyos hattere (tapanyagok stb.) azt nem tudom.

adg 2016.04.12. 11:33:59

@diggerdriver: hazaviheti zacskoban, vagy befottesuvegben.

@Muscari: a meleg onmagaban nem eleg. Az a lenyeg, hogy a levego adott homersekleten adott mennyisegu vizet kepes megtartani. A melegebb levegoben tobb viz van, amikor telitett. Vagy mas szoval alacsonyabb homersekleten kevesebb viz van a telitett levegoben.
Vagyis, ahogy hul a levego, elerkezik az a homerseklet, amikor telitette valik, harmatpont, nem kepes megtartani a benne levo vizet, es az kicsapodik. Bent a lakasban pl van 23 fok meg 60% paratartalom mondjuk, az ablakod meg lehul 5 fokra, akkor annak felhletere lecsapodik a nedvesseg, beparasodik. Ha az ablakod -5 fokos, akkor jegvirag. Ugyanezert lesz paras a tukor zuhanyzaskor. Ha a tukor futve lenne, nem parasodna. Tipp: ha falfutesen gondolkozol, tedd a tukor moge. :)

Ha az ablakod szelel, es szarazabb levego jon be, akkor ez segiti a parasodas ellen egy hangyanyit, de nem sokat, mert nem maga az uveg szelel ugye, hanem a toknal suvit be a szel, szoval kicsit higitja az ablak kornyezeteben a levegot.

Ha meg szelloztetsz, akkor ugy beengeded a kinti hideg levegot, ami lehet amugy, hogy sokkal teljtettebb a bentinel, de mivel hideg, ezert keves benne a para. Bent felmelegszik, a harmatpontja megemelkedik, es a relativ paratartalma lecsokken. Forditva, mint az ablaknal. Ezert segit a szelloztetes a penesz es para ellen.

Tehat az nem biztos, hogy szarazabb levego jon be, de kevesebb nedvesseg lesz benne. Relativan.

Nalunk meg ugye ilyen idoszakban kint 35 fok korul van a homerseklet, es 70-80% a paratartalom. Ha bent pl az irodaban dermeszto 24 fok van, akkor siman csorog a viz az ablakon kivulrol, mert messze a harmatpont alatt van az ablak homerseklete. Majd ha ilyen uri huncutsagok, mint szigetelt uveg pl errefele is elterjednek, akkor megoldodik ez a gond. Meg csak az uj epuleteken fordul elo neha ilyen ablak.

Taxomükke (UK) 2016.04.12. 11:34:07

@Mirjam2: New Yorkban azon dobbentem meg, hogy bejonnek az emberek az olcso pizzazoba, vesznek egy vagy ket szelet pizzat, es irgalmatlanul megszorjak soval, paprikaval, meg minden fuszerkeverekkel, amit ernek,es joizuen megeszik... Otbol negy ezt csinalta.

Pernilla 2016.04.12. 11:36:14

@Mirjam2: Ertem :) mint irtam, en meg nem jartam ott, de mar sok helyen olvastam, hogy az europai izlestöl elegge elter a legtöbb kaja, sokan panaszkodtak arra, hogy mindennek edes ize van, annak is aminek nem kene (pl. kenyer).

Gondolom, nekik meg az europai kajak furcsak. Erdekes lehet, tenyleg.

HardPötty 2016.04.12. 11:37:11

Kitöröltem inkább amit írtam, mert semmi ertelme úgy, hogy soha nem jártam meg Amerikában. Tényleg nem lehet elkepzelni milyen ott, ha nem éltél ott.
Más.
Én 6000 km-enként cserélek olajat. Mindig azt, amit a gyártó (esetemben a Seat) javasol. Ekkor mindig pollen-, lég- és olajszűrő cserét is letudom. Ha kell az üzemanyag szűrőt. A motor meghálálja a fogyasztás már a gyári varázsadatokhoz közelít. Amit elköltök erre az megtérül részben a fogyasztáson részben a motor hibák minimalizálása terén. Bár ehhez kicsit autób.z.nak kell lenni. :)

adg 2016.04.12. 11:46:52

@Mirjam2: nem fuvet kell enni, hanem valami rendes szteket. :) Na jo, vicc volt, tudom miert nem.

Viszont a genmodositasnal ez egy eleg elterjedt hit, hogy mar regota modositunk gent, hisz mar az osember is szelektalta a gabonat, stb.
Ez igaz, de olyan nem volt, hogy egergent tesznek kukoricaba, vagy totalis gyomirtoknak ellenallova teszik a novenyt, vagy ugy modositsanak novenyt, hogy az peszticideket termeljen, igy kiirtva a kartevoit. Es ezekkel van a gond, mert marhara nem tudni, hogy milyen hatassal vannak ezek a modositasok rank. Es ez nem ugyanaz, mint szelektalni a nagyobb termesu barackot, vagy a jobban tejelo bocit.

tsabus UAE 2016.04.12. 11:47:55

@diggerdriver: Igen, a sótlan kajára összemorzsolt, sós chips-et szórnak... :-)

2016.04.12. 11:50:02

@diggerdriver: A magyar etelekhez kepest tunnek sotlannak az angol etelek, ez azert van mert Mo.on tul sok sot hasznalnak, ami egeszsegtelen. Viszont mas fuszereket lehetne hasznalni, igaz hogy a hagyomanyos angol etelekhez sem hasznalnak tul sokat (nem is sovanyak az atlagos angolok...).

2016.04.12. 11:51:52

@adg: Elhiszem, en akkor is azt gondolom hogy tul van parazva ez a genmodositas-tema.

2016.04.12. 11:54:43

@Pernilla: Az egy dolog hogy kinek mi furcsa, az viszont teny hogy sokkal jobban el vannak hizva atlagban az amerikaiak mint pl. a del-europaiak, szoval valamit megis az europaiak csinalnak jobban fozes teren. Persze az eletmod is szerepet jatszik.

Herr Géza 2016.04.12. 11:55:16

@tsabus [UK]: Van rá egy elméletem, de mivel más országok kártyás tranzakcióinak elszámolási gyakorlatát nem ismerem, így lehet, hogy csak puszta fantázia.
N.o.-ban a legelterjedtebb kártya az ún. EC (Eurocheque). Nevéböl eredöen ez a hajdani csekkes fizetéseket kiváltó fizetési mód.Az ezzel történö fizetéseket ma a különbözö elfogadó helyek a velük szerzödésben álló különbözö elszámolócégeken keresztül bonyolítják le. Mind a mai napig van ezek között olyan, ami bár ellenörzi az adott pillanatban meglévö fedezetet, de magát a tranzakciót a régi csekkhez hasonló beszedési eljárással bonyolítja le, azaz a bankodhoz csak 1-2 (hétvégén több) nap múlva érkezik be a terhelés, azaz a vásárlás pillanatában meglévö fedezetedet addig háromszor elköltheted. Ha viszont a bankodnál nincs hitelkereted, vagy azt már túllépné a terhelés, úgy a bank elutasít(hat)ja azt. Ilyenkor az elfogadóhelynek kell behajtania a követelését, ami ugye macerás és költséges. Na ezért korlátozhatják az ilyen elfogadóhelyek a max. költést, mintegy maximális rizikóként.
Az emberi elme ugyebár határtalan huncutságokra képes, képzeld el, ha egy kamion tankol be pl. 2000 dollárért, majd a benzinkút nem kapja meg a lóvét....
Hangsúlyozom, ez német elmélet, lehet, hogy ott tök más áll a dolog háta mögött.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.12. 11:55:26

@tsabus [UK]:
A minap vettem sós csipszet. Meg kellett sóznom.

Herr Géza 2016.04.12. 11:57:05

@Herr Géza: Ja, kimaradt az, hogy ennél a beszedési módinál a kártyán nem zárolják a fizetés pillanatában az összeget....

2016.04.12. 11:57:45

@Taxomükke (UK): Ezt megertem, en is mindenre probaltam ott fuszert tenni, mert mondom, alapbol izetlennek tunt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.12. 11:58:25

@Mirjam2:
Ez egy nagyon régi tévhit.
Más országokban mindenhol elég volt a só az ételekben kivéve az angoloknál.
Szóval nem mi használunk sokat hanem ők keveset.
A só ízhordozó mint az alkohol.

Herr Géza 2016.04.12. 12:00:07

@HardPötty: Seatnál 6000 km olajcserére??? Ezt mondták, vagy benne van a gépkönyvben? Hány éves az az autó? Ill. milyen olajok vannak arrafelé???
Manapság már a 10.000-es periódus is ritka hétköznapi autóknál, jellemzöbb a 15-20ezer. :)))

tsabus UAE 2016.04.12. 12:04:10

@Herr Géza: Nem tudom... Pár ilyen kútba belefutottunk NY és PA államokban, de a többi a normális volt. Jellemzően Isten háta mögötti, személyzet nélküli kutakra volt jellemző az ilyenfajta működés. Vagy negyed óra volt először, mire megértettem, mit kell csinálni, mert a "logikája" teljesen idegen volt.

adg 2016.04.12. 12:04:14

@Mirjam2: szerintem hamarosan meglatjuk. En mondjuk tartok tole, es nem egy gmo-nak komoly termeszetpusztito hatasa is van, ez mar most bizonyitott.
Nemreg meg az allatok antibiotikummal tomese is tul volt lihegve, ma meg igencsak problemanak tunik. Vagy a ddt is egy kivalo modern csodaszer volt.

Pernilla 2016.04.12. 12:06:11

@Mirjam2: persze, ezt en is igy gondolom :)
Csak szimplan belegondoltam, hogy nekik meg mas a megszokott. Sajnos.

2016.04.12. 12:07:26

@adg: Ez igaz, tenyleg csak az ido fogja megmutatni hogy hasznosak vagy karosak-e ezek a technikak. Az biztos hogy az emberisegnek / emberi tevekenysegnek / elelmiszertermelesnek mindenkeppen termeszetpusztito hatasa van, bar nem mindegy milyen mertekben.

pappito · http://pappito.com 2016.04.12. 12:08:20

@tsabus [UK]: nálunk a kúton mind a kettőre lehetőséged van. dollárokat nyomsz vagy litereket. és fizethetsz is a kútnál, nem kell guptával beszélgetni ha nem akarsz. (egyébként persze a kúton levő pos nem csekkol egyenleget, hanem általában zárol 150 dollárt mielőtt adna naftát, ebből csardzsol annyit amit a kútfej mutat, a többit meg elengedi)

2016.04.12. 12:08:50

@Pernilla: Igen, nekem mar panaszkodtak amerikaiak hogy milyen pici adagokkal szurjak ki a szemuket europai ettermekben - nyilvan ez szokas kerdese.

tsabus UAE 2016.04.12. 12:10:28

@Herr Géza: A 15-20 (néha 25) ezres olajcsere periódus lassan maguk a gyártók szerint is irreális lesz. Egyes modellek a tényleges használat alapján kalkulálják az olajcsere időpontját és ismerőseim szerint (akiknek ilyen autójuk van) 10-12 ezer km-nél többet nem mentek soha, míg a figyelmeztetés megjelent. Minden autószerelő ismerős is a 10 ezret tartja reálisnak, főleg turbós motoroknál. Szóval a gyárilag megadott periódus a kukába való - ha hosszú távra tervezel a kocsival.

2016.04.12. 12:10:45

@diggerdriver: Marmint az tevhit hogy a so egeszsegtelen? Ebbe a temaba nem mennek bele, ha felbukkan egy orvos kommentelo, talan ok tudnak erdemben hozzaszolni.

pappito · http://pappito.com 2016.04.12. 12:11:53

@Herr Géza: tökmindegy mi a csereperiódus amit igen jól fizetett mérnökök tucatjai határoznak meg az általuk tervezett autóhoz, azt Menyus bázakerettyyéről úgyis jobban tudja. szart se tudnak az amik az autózásról amúgy se. vezetni se tudnak. fasz az mind, nem szittya.

London2009 2016.04.12. 12:17:45

De jo volt!! Nagyon koszi. Meg tudtam volna olvasni oldalakon keresztul.
Sok apro hasonlosagot felfedeztem azert Angliaval. Azert itt is megy ez a yard, inch, foot meg a jo eg tudja mi. Egyebkent szerintem is logikatlan es nem csak szimplan szokatlan. Hetvegen polcokat raktunk fel aposommal es lass csodat, amikor valamit normalisan meg kell merni o is a mm-t hasznalja. Tehat a polcok kozti kulonbseg egesz pontosan 350 mm es nem mittomen mennyi inch. Legutobb az uveges is a mm-t hasznalta, ha vminek abszolut pontos meretunek kell lennie azt nem inchben adjak meg.
Itt is megy ez a check orulet, kredit kartyak tomkelege, tizenot fele alszamla minden szamlahoz. Euro szamla, regular saving, ISA, everyday saving, reward account stb. stb.
A vezetes itt is meger egy kulon miset. Itt igazabol dudalni tudnak az emberek, vezetni kevesbe. Hiaba ketsavu egy korforgalom, egyet sem sikerul hasznalni. Pofatlanul tolakodni meg dudalni, az megy egyedul.
Tele vagyunk mi is mokusokkal meg rokakkal! Eleinte a fraszt hoztak ram, de mar megszoktam, hogy mindig van a haz korul par roka.
Oh es en is remekul alszom! Ennek azert nem csak a minket korulvevo csend az oka, hanem szimplan kevesebb az aggodalmam is azt hiszem.
Szep napot! Azaz, good day everyone! : )

tsabus UAE 2016.04.12. 12:25:18

@pappito: A tapasztalat azt mutatja, hogy a jól fizetett mérnökök úgy lőtték be a periódust, ahogy a károsanyag kibocsátást. Labor körülmények között járatott motorhoz.
www.autonavigator.hu/tippek_tanacsadok/olajcsere_30-50_ezer_kilometerenkent-12056
Idézet a cikkből: "Összességében tehát az olaj – az előírtnál – sűrűbben cserélése, valamint a jó minőségű kenőanyagok használata elemi érdeke azoknak, akiknek új autójuk van, és szeretnék, hogy annak motorja hosszú ideig „fiatal” maradjon, és érdeke azoknak is, akiknek már korosabb autójuk van, hiszen a gondos olajcserét az idősebb motor is meghálálja a motorélettartam növekedése révén."
Mondjuk, ennek ellenére, a fentebb említett 6000 km erős túlzásnak tűnik...

nyuszigonosz 2016.04.12. 12:29:16

@tsabus [UK]: Van logika mögötte - mármint az elöre fizetös benzinkutaknál.

Én elöször ilyet sok évvel ezelött láttam Franciaorszagban az autópályán ( autoroute de soleil ) éjjel. Az épület üres volt, csak egy bankautomatához hasonló doboz, ahol kifizettél egy bizonyos mennyiségü benzint - naftát és pont annyit is kaptál.
Nappal itt volt benzikutas-kasszás is, Éjjel viszont csak így üzemelt.

Viszont közben pár kilométerre innen nyilt egy ilyen márkafüggetlen benzinkút, ahol soha nincs élö ember. Éjjel nappal csakis így lehet tankolni.

A logika mögötte az, hogy csak annyit tankolsz, amennyit elöre kifizettél és nem szükséges, hogy fizetett alkalmazott is legyen ott. Meg nem rabolják ki, lövik le az alkalmazottat és hasonló dolgok.

Herr Géza 2016.04.12. 12:35:48

@tsabus [UK]: A gyárilag megadott periódus a gyárilag megadott specifikációjú olajra vonatkozik. Nem tudom honnan veszed, hogy a gyártók is irreálisnak tartják, mert ha ismered a technikát, akkor pont az látszik a trendböl, hogy míg 30-40 éve a sima szívómotoroknál is elöírtak 5-10e kilométerenkénti cserét, addig ma már a high-tech turbóknál is alap a 10, de gyakoribb az ennél (jóval) magasabb. És arról még nem is beszéltünk, hogy a gyártó alákalkulál, mert neki és föleg a szerviznek meg pláne érdeke a minél gyakoribb szervízelés az olajcsere kapcsán.
Ergo, ha nem tesco-gazdaságos olajat töltesz a kocsiba, akkor az se jár különösebb következményekkel, ha még egy keveset rá is teszel (a garancián kívül) az elöírt periódusra. Én az én éves futásteljesítményemmel már meg se vennék olyan autót, amivel 10 ezrenként mehetek szervízelni...
Na persze kárt max. a pénztárcádban teszel, ha sürübben cserélsz olajat.
A "kijelzös" autóknál (már ahol nem humbug, azaz csak az elöre beadott km elérése után jelez) viszont az elektronika figyeli a motor igénybevételét, és annak függvényében határozza meg a csere idöpontját. Azaz egy túlnyomórészt városban, vagy éppen ellenkezöen az autópályán sürün a limit közelében hajtott autónál lényegesen hamarabb fog jelezni, mint egy kímélö, egészséges mixü használatnál.

Herr Géza 2016.04.12. 12:39:51

@Herr Géza: "Na persze kárt max. a pénztárcádban teszel, ha sürübben cserélsz olajat."
És ne felejtsük el a környezetre feleslegesen rászabadított fáradtolaj problémáját sem!!!

tsabus UAE 2016.04.12. 12:41:11

@nyuszigonosz: Azért a technika mai fejlettségi szintjén az is megoldott, hogy csak a valóban beletankolt mennyiséget vegye le a gép, ahogy sok más helyen is. Tehát az alkalmazottak elhagyása, meg hogy annyit tankolsz, amennyit fizetsz, nem igazi indok...

skye8 2016.04.12. 12:44:27

Erdekes poszt, csodalkozom hogy a forgalmi jeleket kiirjak.itt torontoban a no left/right turn-t lattam kiirva, yield-et soha. megkerdeznem, advanced green lampa van balra fordulasnal a nagyon keresztezodeseknel?
Az autoszerelos/olajvaltos sztori nekem kicsit nevetsegesnek tunt, nem ertem miert nem lehet a szerelot engedni hogy vegezze a dolgat ugy ahogy neki elo van irva.
Elnokvalasztas-hat szerintem ugyanazokat a kerdeseket kapja mindegyik jelolt Nagy vonalakban: biztonsagpolitika, oktatas tamogatasa, kereskedelem stb. Ja trump megkapta az abortuszos kerdest is amire rossz valaszt adott de attol Meg megnyeri new yorkot ;) apropo en ugy tudtam van egy garden state is, az nem veletlenul eppen New York?

Evain 2016.04.12. 12:47:52

@Muscari: Ha lenyakazol sem tudom megmondani, ez a részlet nem maradt meg. Ez olyasmi sorozat volt, hogy "can't believe I'm alive" vagy valami. Két farkasos sztori volt, az egyiknél a srác valami elszigetelt kutatótelepen dolgozott, és kijárt sétálni, és egyik délután nem jött vissza. Az megmaradt, hogy egyik sem Alaszka volt, hanem a nagy USA valamelyik államában. De minjárt megguglizom.

HardPötty 2016.04.12. 12:48:56

@Herr Géza: bocsi rosdzul írtam. 6000 mérföldenként!

Herr Géza 2016.04.12. 12:49:27

@tsabus [UK]: A gondos olajcsere nem azonos a nyakra-före cseréljük elmélettel. Ld. az éppen jelzett környzetvédelmi szempontokat is...!!!
A mai gyártási technológiák, olajminöségek mellett jellemzöen sokkal hamarabb széthullik minden a motor körül, mint maga a motor, kenési problémák miatt természetesen.
A helyi szaklapokban folyamatosan tesztelnek úgy autókat a tényleges hétköznapi használatban, hogy 100 ill. újabban 200e km után az autót atomjaira bontják szét és minden kopást, elhasználódást pontosan bevizsgálnak. Na a henger/dugattyúk/vezérmütengely, stb. kopása manapság legtöbbször az észlelhetetlen kategóriában van...

nyuszigonosz 2016.04.12. 12:50:52

@tsabus [UK]: Mivel nem én üzemeltetem az alkalmazott mentes benzinkutakat, így csak ennyit tudok róluk. :-)

Muscari 2016.04.12. 12:50:59

@Mirjam2: a keresztezes egy osi novenynemesitesi modszer, az is lehet genetikai modositas :-)
A GMO az az, amikor a genallomanyba mestersegesen visznek be szakaszokat, es elegge ellentmondasos a megitelese. Azt meg eddig nem hallottam, hogy az igy eloallitott novenyek illetve az azokbol keszult elelmiszerek jobban hizlalnanak.

tsabus UAE 2016.04.12. 12:51:20

@Herr Géza: Én azt természetesnek veszem, hogy a gyárilag ajánlott olajat kell használni. Ezért nem is említettem ezt az oldalát a dolognak. Speciel, én nem csak a gyárilag ajánlott minőségű, hanem még az ajánlott márkájú olajat is használom mindig.
Maradva a periódusnál, láttam néhány motort belülről, amiket szigorúan a gyári intervallumok szerint hordtak olajcserére. Az idézett cikkben lévő fényképhez hasonló borzalmak...
Azzal, hogy azt mondod, a városban, vagy jobban megkergetve hamarabb kell vinni olajcserére a vasat, gyakorlatilag azt ismered el, hogy a gyári érték ideális, szinte a való életben utánozhatatlan használatra érvényes. Hisz ne feledjük, a lakosság túlnyomó része városokban él. Ebből fakadóan kis távolságokat tesz meg egy-egy alkalommal és nagy a valószínűsége, hogy sokat fog dugóban araszolni. De még egy vidéki ember is többnyire kis távokon használja az autót. Vagyis a gyári 20-25 ezres intervallum, akár a felére is csökkenhet. Hol is járunk akkor ?

Muscari 2016.04.12. 12:55:56

@Herr Géza: Magyarorszagon megis sokan idegenkednek az automata kuttol. Az Auchan benzinkutjanal van ilyen, es tok jo, hogy meg a rendes kutoszlopoknal sort kell allni, aztan a kasszanal is, az automatanal bedugod, aztan fizetsz.

Legutobb ugy jartam, hogy nem kalkulaltam bele, hogy mar milyen olcso a benzin. Beutom, hogy az tizezrest valasztom, fizetek, erre 9200 korul leall a pisztoly. Na gyerunk, meg 500-ert belecsepegtettem, de tobbet az istennek se sikerult. Par nappal kesobb, mikor megjelent a szamlamon, lattam, hogy csak 9700-t vontak le (az annak megfelelo fontot), de addig nem voltam olyan nyugodt.

HardPötty 2016.04.12. 13:00:54

Eleve ha hasznàlt autót veszek azzal indítok, hogy olaj es szűrők cseréje ès onnan számolom a periódust. Akkor tudom hogy mi van benne. Seat Alteám van ott a 6000 merföld teljesen jó periódus. De amit ír a szerző hogy 3500 mèrföldenkét olajcseréznek az furcsa. Bàr sosem volt amerikai autóm.

P.Elliot 2016.04.12. 13:07:05

Hat akkor lassuk csak hogy mit tanult a posztolo fel ev alatt.
Eloszor is nem igaz hogy az alma kiloja/ nagyjabol ket font/ 10 dollar,vagyis fontja 5 mert a kitett cedulan ahogy az almat nezem 2.49 es 1.99. A paradicsomot nem latom de az sem igaz, ilyen arak meg New Yorkban sincsenek a bio boltokban.
A boltra csak egy pillantast vetettem, valoszinu hogy a Whole Foodrol van szo, annak vannak ilyen specialis egymas folott allo kontenerei amikbe toltik a dolgokat es onnan lehet kimerve venni ezt-azt. A Whole Food az bio bolt, foleg azt aruljak.
Ami a zoldseges kerteket illeti hogy nem szabad termelni ez csak reszben igaz. Nem szabad termelni a hazt elotti, vagyis az elso kertben mert nem azert vannak varosrendezesek, szep utak, hazcsoportok kialakitasa hogy valaki krumplifoldet letesitsen elore es tonkretegye a kinezetet illetve a szomszedjai bizony nem szeretnek ha szepen apolt hazuk taja ilyen kornyezetbe keruljon. Jogosan. Cserepbe viszont tehetsz amit akarsz, nem tiltott es a hatso kertedbe azt vetsz amit akarsz, ez nalunk New Jersey allamban is igy van.
Az emberek elhizasahoz csak annyit hogy aki kover az azert kover mert zabal. Az elelmiszer a fizeteshez kepest olcso, enni jo, ezt mindenki tudja, foleg hogy elterjed a teve elotti eszegetes, ropogtatatas amikor az illeto nem is figyeli hogy mit es mennyit eszik de halmozza az elvezeteket.
Attol hogy a McDonalnal eszik valaki egy ebedet attol meg ugyan nem fog elhizni. Nem az a fontos hogy mit hanem hogy mennyit? De ha az ebeden kivul meg eszik, foleg iszik hozza valami kevert magas kaloriaju italt is akkor meg fogja erezni a sulya. Akkor meg nem is beszeltem hogy minden adag, mindenhol nagy, van egy rakas olyan etterem ahol ki van teve vagy otvenfele vagy szaz kaja amibol holtra eheted magadat es a tobbseg addig is eszik amig fer.
Van baratnom aki folyton azt sirja hogy nem tudja mitol hizik es megsertodott amikor ramutattam hogy en tudom. Eszik! Sokat es allandoan. Az itteni koverek is azt csinaljak, nekem senki ne mondja hogy az ennivalora kell kenni mert otet mergezik vele, szo sincs rola, bar ujabban divat lett lelki toresre fogni ami a valahai gyerekkorban volt hogy attol....
Valahogy itt nalunk / New Jersey/ elegge tudjak hogy hol van Magyarorszag, sot amerikai szomszedaim oda jarnak furdozni evente ketszer egeszsegi okokbol de a tobbiek is keves kivetellel.
Ez az olajcsere okoskodas embertol fuggo, ha egyszer azt mondjak hogy nem szabad kozel menni akkor nem szabad, hiszen ott akna van es a ceg nem kivan ha beleesel karteritest fizetni teljes joggal. A levego fuvas a kerekekbe kotelezo nekik a papir szerint megnezni hogy van-e rendesen, ha meg nem nezne akkor az lenne a baj. Mi 1500 miles utan mar csereltetjuk az olajat mert egy szomszed autoszerelo azt mondta hogy higgyuk el jot teszunk vele a kocsinak.
Nem tudtam hogy Pennsylvaniaban nam tartjak be az emberek a kozlekedesi szabalyokat, nagyon gyakran jarunk oda, laknak ott baratok meg kirandulni jarunk folyton, en nem lattam ilyet, sot!
Iskolabuszok szabalyai valoban szigoruak de joggal. Nem is hianyozna mas mint hogy a gyerekek mozgo kocsik mogott, elott futkaroznanak at az uton. Udvarias vezetes, hagynak elni de mondjuk talan Harrisburg mas lehet.
Ezt az ablakszigetelest sem egeszen ertem, 4 evszakban elunk, jo ha kicsit szellozobb az ablak, nem szigetelni kell hanem inkabb szelloztetni a benti parat ha van.
Az ozek elszaporodtak, igen, nalunk is de az nem megoldas hogy farkasokat tartsunk ellenuk, kepzeld csak el ha a farkasok szaporodnanak el mert van kajajuk boven az ozekbol, elobb-utobb kitalalnak valamit hogy mi legyen, en nem banom oket. karacsonytajt meg kulon hangulatot is hoz a hazba...
Munkahelyen igen, dolgozni kell. Azert vagyunk ott. A belunket eppen nem hajtjak ki, de az biztos hogy nem hagyjak hogy az illeto vakarozzon.
A fel eves otttartozkodasod meg keves hogy igazabol lasd hogy hogy is mukodik minden. Attol is fugg hogy mennyire jottek be az elkepzeleseid/ mennyire valos az elvarasod/, majd idovel kiderul. Megkerdezhetem hogy legalis vagy illegalis vagy-e? Azt is hogy mit dolgozol? Vegleg tervezel maradni vagy csak penzt osszeszedni. A poszt jo volt csak olyan hosszu hogy a linkeket hogy itt ezt meg ezt olvashatod mar nem volt ra energiam meg idom sem. Sok szerencset a tovabbiakban az itt lakashoz.

.

Herr Géza 2016.04.12. 13:07:32

@tsabus [UK]: Nem, rosszul értelmezted, vagy én írtam félreérthetöen. A gyári ajánlott periódus pont a max. igénybevételre van kalkulálva. Gondolj bele: garanciális kötelezettsége van, ha tehát ideális körülményekre számolna, akkor a gallyrament motort neki kéne "ingyen" cserélnie, vagy bebizonyítania, hogy te aztán extrém széthajtottad az autót. És ma már a 100e km-es garancia lassan általános Európában, söt ld. Kia, 7 év km-határ nélkül....

Herr Géza 2016.04.12. 13:14:58

@P.Elliot: "Mi 1500 miles utan mar csereltetjuk az olajat mert egy szomszed autoszerelo azt mondta hogy higgyuk el jot teszunk vele a kocsinak."

Jézusom, ha én gépészmérnökként azt mondom, hogy minden beindítás után olajat kell cserélni, mert az jót tesz a motornak, akkor ezentúl így teszel? Ja, az olajat én árulom.....:))))

Persze, hogy "jót tesz" a motornak, na de milyen áron? És utána majd az utánad következö kb. hetedik tulajdonos boldog lesz, mert a motor nem 300ezer mérföldnél, hanem 400ezernél fogja a lelkét kilehelni...Ha addigra már nem egyébként is hulladékként végezte az autó mindenestöl egy roncstelepen.

Latzee 2016.04.12. 13:19:06

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nem menekültem én semmi elől, csupán ezt dobta a gép :-)

Latzee 2016.04.12. 13:19:06

@A nagy kékség: abbból, hogy kb 50 emberből egy tudta

Latzee 2016.04.12. 13:19:11

@London2009: Örvendek, hogy tetszett ;-)

Latzee 2016.04.12. 13:19:14

@Taxomükke (UK): itt is sok mindent rádobnak a pizzára és a legtöbbnek nincsen túl jó íze

adg 2016.04.12. 13:25:02

@Herr Géza: haha, 1500 merfoldenkent kb a funyiroban cserelem az olajat. :D

Herr Géza 2016.04.12. 13:26:12

@tsabus [UK]: Na de itt már a 30-50e km-es periódusról van szó, olyat meg mondjuk én nem láttam sokat (50ezrest biztos nem). A cikk megállapításai meg enyhén szólva nélkülözik a szakmaiságot, naná, hogy az MZ/X szervíz szakembere minél sürübb cserét javasol, hisz mi a túróból élnének meg...
Aztán itt az eredménye, ld. @P.Elliot: hozzászólását... :))))
A cikk képeiröl meg annyit: ha újságíró (vagy szervízes) lennél, mit tennél be elrettentö példának? Honnan tudjuk, hogy azok az alkatrészek nem azért néznek így ki, mert a másik véglet szerint okos tulaj csak minden szököévben cserélt olajat, azt is a Tesco alsó polcáról vette bele??

P.Elliot 2016.04.12. 13:29:46

@Herr Géza: Meg a regi idokben mondta ezt az autoszerelo aki nekunk nem is szerelt soha. A ferjem tenyleg megfogadta. Mi a kocsiainkat altalaban 7 eves kora korul csereljuk ki egy ujra mert nem ertunk a javitashoz, hosszu tavon foleg hogy sokat es nagy tavokat utaztunk mindig vele, igy gazdasagosabb mint szerelest fizetni ami manapsag rohadt sok penz.
Hogy tovabb almelkodjal, minden evben ha hosszu utra megyunk mind a 4 gumit lecsereltetjuk mert a biztonsagra megyunk, ezt sem tudjuk magunk megcsinalni, legalabbis sosem probaltuk, igaz hogy van ra biztositasunk hogy kijojjenek az utra ahol lerobbantunk de amiota egy ismerosunk autobalesetben csaladostol meghalt, a forgalom kellos kozepen kipukkadt a gumi es a kofalnak vagodott es meg elsodort vagy 3 kocsit ahol meg jo hogy csak serules tortent.
Tudod az egesz eletunket a biztonsagra epitettuk/ azok a tipusok vagyunk akik nem szeretik az izgalmakat semmiben. ahol lehet ott teszunk erte hogy ne nagyon legyenek problemak. Egy helyen tavaly elott igy is volt, nehezen indult be a kocsi de aztan ment jol, jo elhagyott teruleten jartunk ahol a madar sem jart, a legkozelebbi falucskaban bevagodtunk a benzinkutra hogy nezzek mar meg hogy jo-e az akumlatorunk, kiderult hogy nem, kicsereltek egy masikra, otthon ezt elfelejtettuk ellenorizni.

Shanarey 2016.04.12. 13:34:15

Na egy USA poszt.

A mértékegységeken történő nyöszörgés kivételével teljesen jó, és informatív.

A mértékegység "probléma" itt is létezik (UK) de nem görcsölök rajta hanem átszámolom. A nem éppen fiatal autómon 15000 Km-ént kell olajat cserélni. Na és az "Európai" mértékek. Az autóm elvben USA, gyakorlatilag Dél-Koreai gyártmány. Ennek okán hülye méretű csavarok vannak benne, de nem mindenhol. Egy hete a bal első kerekem fékje aljas módon beragadt, s mint kiderült a fékmunkahenger a bűnös. Nos sem kedvem se eszközöm nem volt a javításhoz, így kicseréltem a teljes hidraulikus részt. Ebay-en megrendeltem mindent, csak azt nem tudtam hogy másik kulcskészlet is kell, mert ami nekem van abban nincs 12, 14, 16-os méret. Ez "Európai" méret, és mégis gondot okozott. Sebaj közel volt a Screwfix bolt.

Interneten rendelni? Ez működik itt is és működik Magyarországon is. A különbség csak annyi hogy amit itt meg akarok venni azt megvehetem és megérkezik, amit Magyarországon az átlag ember meg akar venni, az nem mindig megvehető ( Ebay) avagy nem mindig érkezik meg, mert a Magyar reformok a Magyar postán is működnek, vagyis eltűnik a rendelt cucc.

Pernilla 2016.04.12. 13:41:06

@Shanarey: ezt en se ertettem a netes rendeles csodai c. resznel. Azert Europaban is elegge elterjedt mar.
Friss elelmiszeren kivül en is majdnem mindent neten rendelek. Gyors es kenyelmes, sok esetben olcsobb is.

Shanarey 2016.04.12. 13:46:46

@Pernilla:

Én főleg Ebay, s ritkán Amazon használó vagyok, és az Ebay tényleg sokkal olcsóbb, az Amazon már nem annyira, de azért az ő áraik sem rosszak. Az élelmiszer az nem érdekel, azért elmegyek a megfelelő helyre, minden más az Ebay, avagy ha sürgős akkor más megoldás, de azt is neten rendelem meg, de én is hozom el tőlük a cuccot.

Pernilla 2016.04.12. 13:50:08

@Shanarey: en Amazonon rendelek föleg, az, hogy melyik olcsobb, az teljesen a termekkörtöl függ :)

Herr Géza 2016.04.12. 13:54:41

@P.Elliot: Én nem az ésszerü karbantartás ellen szóllottam, söt, de mindennek van "határa". A durrdefekt (ha nem koptattad vászonig a gumit és nem mész lendületböl naponta x-szer magas/éles padkákra, vagy bár keveset mész, de öt-tíz évig rajta hagyod a gumit, hisz a profil még oké) kb. a vis maior kategóriába tartozik. Ugyanúgy megtörténhet egy párszáz mérföldet futott guminál is, mint az évente cseréltnél. De elég lehet neki egyetlen szerencsétlen szögben és tempóban történt padkára ugratás is, de ugye nem rögtön akkor jelentkezik. Minden rizikót nem tudsz soha kiiktatni, de kérdés, hogy a túlzott elövigyázatosság célszerü-e? Nem csak a pénzre gondolok, hanem pl. a "feleslegesen" lecserélt olaj, gumi, stb. környezetkárosító hatására is.
Még egyszer hangsúlyozom, az ésszerü keretek között tartott biztonságra való törekvés nagyon helyes és dicséretes. Csak ne essünk a ló túloldalára.

Herr Géza 2016.04.12. 13:58:55

@P.Elliot: Ja, és a gumicsere szükségességét alapvetöen az adott autó-gumitípus-futásteljesítmény-vezetési stílus ill. körülmények szempontjai határozzák meg. Bizony ez alapján lehet akár évente többszöri csere is szükséges.

Shanarey 2016.04.12. 14:05:38

@Pernilla:

Nekem az amazonnal az a bajom hogy ha nem sok dolgot veszek és nem egy bizonyos összeghatár felett akkor elég szép szállítási díjat kérnek. Na meg néha elfelejtik közölni hogy a kért dolog a világ túlfeléről jön.

@P.Elliot:

Az a "kipukkadt a gumi" dolgot kivédeni nem olyan egyszerű, de nem is nehéz. A gumiknál a futás mennyisége és az évek száma a mérvadó. Ha a gumi kopott avagy öregebb mint 4-5 év akkor cserélni kell. Mindenesetre a sűrű gumicserére nincs racionális okotok. Illetve a pénztárcátoknak árt de ez a ti dolgotok. Visszatérve a kipukkadt gumi dologra, az sajnos előfordulhat egy új gumival is csak annyi kell hozzá, hogy a gumit oldalról szúrja meg valami. Oldal irányból az autógumik nem olyan erősek, mint a futófelület irányából.

Herr Géza 2016.04.12. 14:06:48

@Herr Géza: Volt olyan autóm, olyan gumival, amit 30e km után el kellett dobni, miközben évi 100e km fölött mentem az autóval. :)))
Pl.: lágy gumikeverék=jó tapadás, csendes futás, de gyors kopás...
Ld. extrém példaként a versenyautók slick gumijait, amik párszáz, söt pártíz kilométer után cefetekben lógnak le a felniröl...

Herr Géza 2016.04.12. 14:09:51

@Shanarey: Vagy egy szálszakadás padkázás miatt... Bár Amerikában a padka sem olyan sürü, mint a vén Európában.. :)))

Herr Géza 2016.04.12. 14:11:46

@Shanarey: Vagy a tartósan alacsony guminyomás, pláne nagy tempónál... Bár ez sem jellemzö Amerikára (mármint a "nagy" sebesség....:D)

Pernilla 2016.04.12. 14:12:55

@Shanarey: igen, azert igyekszem egy idöpontra idöziteni több rendelest, hogy az ingyenes szallitasi hataron felül legyen. Mondjuk azert nem olyan magas összeg, hogy ez komoly gondot kihivast jelentsen :)

Nekem szerencsem volt, a legtöbb esetben tartjak a megigert szallitasi idöpontot. Abbol meg latszik, hogy a közelböl jön-e vagy nem :) Többször volt mar, hogy egyik nap delutan rendeltem, es masnap mar meg is erkezett, pedig kesöbbre igertek.

tsabus UAE 2016.04.12. 14:13:09

@Herr Géza: Na, pont ebben nem értünk egyet ! Amit írsz egyébként, az logikus lenne, ha a gyári intervallum betartásával 100, vagy 150 ezer km-nél már tönkremenne a motor. A kenés hiányossága azonban csak a hatásfok és teljesítmény csökkenéssel, kis zörgéssel, megnövekedett hűtési igénnyel jár, a motor tönkremeneteléig, ami valahol 200 ezer felet fog bekövetkezni. Mivel a garancia miatt az olajcserét is a márkaszervizben fogod végeztetni, a brutál mennyiségű olajlerakódás és kokszosodás se fog vizuálisan feltűnni neked. Így a 25-30, vagy akár 50 ezres periódus marketingdumájáért, gyakorlatilag nem fizet semmiféle árat a gyártó.
Mellesleg, a KIÁnál csak 3 évig nincs km korlátozás. A 7 év gari lejár utána 150 ezer km-nél.
www.kia.com/hu/szerviz/7evgarancia/
"A teljes garanciális időszak 150 000 kilométer megtételéig érvényes, de az első 3 évben nincs kilométer korlátozás. Kivételt képeznek ez alól a kereskedelmi használatú (pl. taxi, oktató autó, stb.) járművek, ahol a garancia az első 3 évben is 150 000 kilométerig korlátozott."

P.Elliot 2016.04.12. 14:15:06

@Herr Géza: Persze, en nem is allitom hogy nncs igazad de semmi kedvem kipukkadt kerekkel allni a ki tudja hol, milyen messze a lakott teruletektol mert mi szeretunk olyanon is menni, / sot, neha keressuk hogy lassuk hogy mi az hogy csak a nagy semmi elottunk es utanunk, mondhatom, vidam es mulatsagos erzes....
A meg hasznalhato gumit haza szoktuk hozni mert egy baratunk orul neki, mert o meg felhasznalja
Ha meg otthagyjuk akkor nem fogjak bedaralni, nyugi, eladjak hasznalt gumi kereskedonek mert van olyan is....

P.Elliot 2016.04.12. 14:19:57

@Shanarey: Tudom hogy gumi kipukkadas elofordulhat jo gumival is, a ferjem csinalta ezt egyszer amikor a kifogastalan gumival a supermarket parkolojaban valami kis eles padkaba ment szinte semmi sebesseggel es kidurrant, azt mondtam hogy ilyen nincs....Ugy latszik volt!

tsabus UAE 2016.04.12. 14:21:42

@Herr Géza: OK, tudod mit ? Mindkettőnknek igaza van ! Én hosszútávra számolok, te pedig 2-300 ezres futásra, mert mint mondtad, addigra talán az egész autó ócskavasként végzi. Szóval elfogadom, hogy ha csak 200 ezret akarsz beletekerni a kocsiba, akkor azt valszeg gondtalanul megteheted a gyári előírásoknak megfelelően. Én meg sokkal tovább akarom, minél kevesebb gonddal nyüstölni és én (mivel ez személyes bogaram) nem bízom ebben a gyári értékben.
Rendicsek ?
Mit iszol ? :-)

Shanarey 2016.04.12. 14:22:10

@Herr Géza:

Szál szakadás akkor is előfordul ha az a gumi túl sokat futott, vagy öreg. Nekem egy öreg gumi volt egyszer szál szakadásos, ami nem volt kopott.

tsabus UAE 2016.04.12. 14:29:26

@P.Elliot: Van pótkereketek, nem ? Miért kellene a puszta közepén állni és várni ?
Mellesleg, volt olyan defektem, hogy egy nappal a gumicsre után robbant az abroncs, én meg kilinccsel előre drifteltem a szembejövő sávban. Közben meg azt próbáltam kisakkozni fejben, hogy én meg tudok-e állni és a három szénporos arcú ember, aki az orrát a szélvédőhöz nyomja az IFÁ-ban, vajon megállítja-e az ő járgányukat. Sikerült, de kicsin múlott.
Szerencsére, pár saroknyira volt a gumis és kiderült, gyári hibás volt az új abroncs. Nem padka, nem szög, hanem a rétegek nem voltak jól egymáson...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.04.12. 14:39:12

@Latzee: 50-ből 1 tudja? Na, akkor számoljunk.
USA lakossága most úgy 320 millió fő. Ha ebből csak minden ötvenedik lakos tudja, hol van Magyarország, az 6,4 millió ember. Én ezt egyáltalán nem tartom kevésnek. :)

Viccet félretéve: én csak azért tartottam ezt érdekesnek, mert a nyugati parton alig találkoztam olyan emberrel, aki így vagy úgy, de ne hallott volna az országunkról. És nem csak Puskás Öcsi miatt. Budapest nagyon kedvelt desztináció az amerikai nyugdíjasok körében, de más magyar városok is, főleg a termálvizek miatt. Szóval nem olyan buták ők, mint amilyennek elsőre tűnnek, csak jól kell tőlük kérdezni. :)

tsabus UAE 2016.04.12. 14:47:02

Most dobtak be egy füzetecskét, ezzel a címmel:
"Why the Government believes that voting to remain in the European Union is the best decision for the UK"
Nnna, ezt átnézem... :-)

P.Elliot 2016.04.12. 14:59:32

@tsabus [UK]: Van. De meg sosem csereltunk kereket eletunkben, nem is tudom hogy hogy sikerulne, a ferjem affele irodakukac/ mernok/ aki csak elmeletben tud mindent, gyakorlatban ugyetlen. Persze, valoszinu hogy ki tudnank cserelni de nem szeretnem ha sor kerulne ra.

Hari Seldon 2 2016.04.12. 15:06:12

@adg:
Te beszélsz Korokidil Dundee? - Akinél hetente fő a fazékban aligátor?

Shanarey 2016.04.12. 15:24:55

@tsabus [UK]:

Hozzánk már bedobták mindkét verziót.
:-))

@P.Elliot:

Na ha ez így van, akkor nem igazán értem hogy van bátorságotok messzi utakra indulni. A kerék csere nem rakéta tudomány, de tény hogy az angolok 40%-a nem tud és nem is akar kereket cserélni. Magyarországon a nagy átlag ezt megoldja, s azok akik mégsem, csak azért nem mert nincs hozzá erejük (a nők egy része) illetve ott is akad olyan aki nem cserél kereket de azok azért nem, mert nem piszkolja össze a ruháját( nem szükséges) na meg van kit felhívni hogy oldja meg helyette.

Hari Seldon 2 2016.04.12. 15:31:31

„Apropó Kalifornia, ki tudta, hogy Kalifornia államnak Sacramento a fővárosa? Én sem, most néztem meg.
Amúgy minden államnak van saját zászlója és beceneve, például New York az „Empire State”..”

Tudtam, persze nem ezzel kelek meg fekszem, de szerintem itt a blogon nem én vagyok egyedül ezzel.

„Többször olvasom, hallom, néhányan kérdezik, hogy tudják-e az amerikaiak hol van Magyarország? A válaszom: nem. Sőt, a legtöbben nem is hallottak róla. Ez azt jelenti, hogy buták lennének, vagy műveletlenek?”

Nem feltétlenül műveletlenek, csak más információkat tartanak érdemesnek megjegyezni. Pl, hogy hogyan kell használni a számítógépet hatékonyan.

„Nos, ha valaki ilyeneken nőtt fel, akkor nem csoda, hogy túlsúlyos. Sajnos már az EU-ban is árulnak génkezelt ételeket, úgyhogy, csak óvatosan!”

Most nem akarok újra vitázni erről, mert már korábban volt róla egy vita. Ezzel nem feltétlenül értek egyet.

„Hiába lakik szinte mindenki házban, sok esetben a megye, a közösség, vagy az állam tiltja a zöldség- és gyümölcstermesztést otthon. Ismétlem, van ahol tilos veteményes kertet tartani.”

Ez nagyon érdekes. Valami piaci szabályozás lehet mögötte? (kisebb lenne a profitja az áruházaknak, vagy mi?)

„A baseball kicsivel izgalmasabb, de szerény véleményem szerint ennél a magyar foci jobb.”

Ezzel most melyiket minősítetted? :-)

„Vannak nagyon biztonságos és kevésbé biztonságos helyek. Általában a városok központja nem biztonságos, ott van az igazi gettó. Ahogy benézel egy ilyen utcába, egyből tudod, hogy nem szabad oda menni.”

Egy amerikai vezette be a köztudatba az „európai no-go” zona fogalmát, pedig fogalma sem volt miről beszél. Azt hitte csak áthelyezi Detroit városrészeit az európai bevándorlók lakta környékekre, és azt egy az egyben lehet használni Európában is. (azóta bejárt sok ilyen helyet Európában és sajnálkozva visszavonta a dolgot, de addig már késő volt. A Kelet Európai jobboldal, és a nyugati szélsőségesek is örömmel pörgetik. (persze ez nem azt jelenti, hogy nincsenek rossz részek Európában, de messze nem amerikai szinten)

„Van, ahol csak csekkel lehet fizetni. A bankodtól kapsz biankó csekkeket, ezeknek annyi az értéke, amennyit ráírsz. Ha valamit ezzel fizetsz, akkor ráírod: pontosan kinek, mennyit, mikortól válthatja be és aláírod.”

Ez nálunk is van, és népszerű. Tök primitív módszenek tűnik. De működik, és nem jellemző a csekkhamisítás. Egyszer volt jó, hogy lehetett. Aznap valami nagy vásárlásom volt, és még autószerelőnél kellett fizetnek valami 550 Eurót, vagy valami hasonló nagyobb összeget. A Kártya nem volt jó, elmentem az automatához, az sem volt jó aznapra. Úgyhogy megkérdeztem, hogy fizethetek-e csekkel. – Simán ment.

„Mivel a vadászszezon nagyon rövid és a környékemen kiirtották a farkasokat (kedves amerikaiak, miért kell beavatkozni a természet dolgaiba?!), őz túlszaporulat van.”

Hát én úgy vagyok vele, hogy inkább egy őz üldözzön, mint egy farkas. ( – Főleg, ha az őz nem is üldöz.)

„A másik probléma, hogy az autópályák nincsenek kerítéssel elkerítve, ezért az őzek gyakran odamennek, főleg vadászszezonban, és 100+ km/h tempónál ez nagyon veszélyes.”

Ez csak az amerikai autózási színvonalat minősíti, az őzek nem tehetnek róla. Miért, a farkassal jobb ütközni?

Hari Seldon 2 2016.04.12. 15:34:37

@Shanarey:
Én, ha mondjuk defektem van útközben valahol vidéken akkor kicserélem, de a nyári téli gumicserét a Norautónál csináltatom. - Valamiből neki is kell élni...

Muscari 2016.04.12. 15:40:42

@adg: most lelkiismeret furdalásom van, hogy ezt leírtad, mert én ezt mind tudtam :-) Tanultam egy félévet meteorológiát az egyetemen, végeztünk is ilyen számításokat, hogy ha x hőmérsékletű levegőt beengedünk az y térfogatú lakásba stb, mekkora lesz a telítési hiány, meg ilyesmi.

Amire igazán kíváncsi voltam, az a huzat szerepe, de az ezek szerint nem annyira jelentős. Akkor azt mondd meg nekem, hogy mi a jó bánatot szigeteltek az posztoló albakán, ami fél óra alatt megvolt és megszüntette a párásodást.

Muscari 2016.04.12. 15:44:21

@diggerdriver: ezt én is megerősíthetem. A párolt zöldségeket so nélkül eszik! Vettem gombakonzervet, hát abban de volt só, majdnem kiköptem :-)

Még szerencse, hogy ezen elég könnyű segíteni.

Shanarey 2016.04.12. 15:46:50

@Hari Seldon 2:

Ezzel én is így vagyok, de útközben ha kell akkor max 10 perc és mehetek tovább.

Sokszor az autót kipakolni (hogy hozzáférjek a szerszámokhoz és a pótkerékhez) több idő mint maga a kerékcsere. legalábbis Magyarországon ez volt. Itt szinte üres a csomagtartóm, így egyszerű dolog lenne, de még nem volt rá szükség. A kerekeket eddig csak a fékbetét csere és a javítás miatt vettem le.

Muscari 2016.04.12. 15:48:25

@adg: nana. Sikerült már keresztezéssel előállítani mérgező paradicsomot, csak azt nem verték ennyire nagy dobra. Ott is mellé lehet nyúlni.

tsabus UAE 2016.04.12. 15:50:22

@Shanarey: Most, hogy így mondod, mintha valami UKIP-es szórólapot is láttam volna. Csak az a kukában landolt egyből.

Shanarey 2016.04.12. 15:53:20

@tsabus [UK]:

UKIP-es nem volt.

Csak egy EU párti és egy Eu ellenes, normál hangvételű sajtcetli.
Gazdasági oldalról közelítették meg a témát.

P.Elliot 2016.04.12. 15:58:00

@Shanarey: Van batorsagunk mert egyreszt jol karbantartott kocsival utazunk, van ra biztosirasunk hogy kijojjenek a helyszinre es be is vontassanak ha kell. A kerekcseret vegszukseg eseten ugyis megtudnank valahogy csinalni ebben biztos vagyok de nem szeretnenk ha lehet.

Muscari 2016.04.12. 16:03:10

@Evain: köszönöm, szóval fent Északon

P.Elliot 2016.04.12. 16:11:42

@Muscari: Van aki nem ehet sot vagy csak keveset ezert nem soznak meg semmit rendesen, rengeteg magas vernyomas, sziv es vesebetegseg,ott a sotarto ha neked kell.
Amiota a ferjemnek magas a vernyomasa es minimum vagy semmi so nem szabad azota en direkt a sotlan konzerveket es ilyesmit vadaszom, igen, rettento ize van de mit lehet tenni, az egeszseg az elso. Sosan fozo vagy mindenhez sot hasznalo helyeket meg az egeszseges etkezes hivei is kikerulik tehat meg az ettermek is megnezik hogy mennyi so menjen bele. Kozelunkben levo etteremben voltunk tegnap es kellemes meglepetes volt hogy a csirke levest sozni kellett ugyanis mindig az volt naluk a tapasztalatom hogy tulsozzak, igy nagyon kellemes volt. Van persze aki a vad fuszerezes hive, de mennyien! Azok maguk ele huzzal a so es borstartot, az eros csilipaprika szoszt meg van ott meg nehany altalam sosem kostolt fuszeres lotty amivel kipotoljak amit kihagytak belole.

Muscari 2016.04.12. 16:12:04

@Shanarey: van, amit az Amazonról érdemesebb venni. A fiam most épített nekünk új számítógépet, mindent az Amazonról rendeltünk.
Ha valamit keresek, akkor rendszerint megnézem mind a kettőt és nem csak az árát nézem, de a szállítási határidőt és költségeket is.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.12. 16:16:22

@diggerdriver: a titkarno kb. 18 eves kora ota vezet, igy valoszinuleg 1-2 tankolas utan megtanulta, mennyi fer a kocsiba:)) egyebkent ugy mukodik a dolog ( legalabbis nalunk Kaliforniaban), hogy kartyas fizetes eseten a gep csak annyit von le, amennyit tankolsz ( eloszor lehuzod a kartyat, utana toltheted fel a kocsit, a szamlalo pedig szepen porog, es mutatja a mennyiseget es arat). A masik alternativa, higy az ember bemegy a ship-ba, bemondja a kut szamat es az osszeget, amiert tankolni akar. Utana tankol, es ha az osszeg nem eri el azt, amit o elore jelzett, akkor szepen visszasetal az uzletbe, es visszakapja a visszajarot.

Shanarey 2016.04.12. 16:19:17

@P.Elliot:

Oké, értem, de egy átlag kerék csere 10-15 perc, amíg oda ér valaki hogy megoldja a dolgot, az biztosan tovább tart.

Csodabogár 2016.04.12. 16:34:49

Jó szórakozás volt elolvasni ezt a naiv rácsodálkozást a nagy Amerikára. Miután tartósan csak Floridában laktam, azzal tudok hasonlítani. Az ügyintézés ott időnként igen durva volt. Pont a tv+internet+telefon csomaggal örökké rosszul számoltak. Szerencsére nyugdíjasnak van ideje, mentünk szinte havonta reklamálni. Bank képtelen volt Europába pénzt utalni, még személyes ügyintézéssel is elég bajos volt. A Social security meg négyszer esküdött meg, miután végig ültük a sort, hogy rendben van Lényem nyugdíj ügye, de mégse volt rendben. Szóval kívántam az ügyintézésüket sokszor a pokolba.
Ablak és általában a házak minősége, nekem több európai nagyváros után, mind pocsék volt. Lehet, hogy léteznek jól megépített házak, de én olyat nem láttam.
Viszont soha nem találkoztunk senkivel aki ne tudott volna Magyaroszágról vagy ne lett volna barátja, ismerőse stb. aki Magyar. Lehet, hogy Floridában sürjebben élnek a magyarok mint Pennsylvániában.
Szerintem ha valaki nagyon fiatalon kikerül Amerikába és nem ismeri Europát, akkor tud lelkesedni. Poszt író nyilván ilyen és biztos szuper amerikai pogár lesz belőle, házzal autóval meg mindennel amit Amerika jelent.

Csodabogár 2016.04.12. 16:39:48

@Muscari: Europában a régi fajta dupla ablakok, amiket még szét kellett csavarozni a pucoláshoz, szoktak párásodni. Ha a gitt már kopott és töredezik, akkor az ablakok közé bemegy a nedvesség. Hideg esetén ha rásüt a nap bepárásodik. Svájcban volt az egyik lakásunkon ilyen, ott tanultam meg az okokat. Ablakot nem akartak cserélni,elköltöztünk.

Shanarey 2016.04.12. 16:46:16

@Csodabogár:

Itt ahol én lakom, hőszigetelt üveg van Angol minőségben, ezért párásodik.

Herr Géza 2016.04.12. 16:50:19

@tsabus [UK]: Csak egy kérdés? Mennyit mész az autóddal évente? Hány évig akarod használni? Mert szerintem 300e km fölötti motorélettartamot ma is elér(ne) a motorok 90%-a normális, gyári utasítások szerinti karbantartással. Ha addig tönkrement, az is inkább az elhanyagolt karbantartás, vagy más alkatrész kimúlása miatti járulékos következmény (ld. vezérmüszíj/lánc, stb.).
Szóval ha te laikusként feleslegesen cserélsz dupla sürüséggel olajat, akkor az elvileg a te dolgod, egészen addig, míg a feleslegesen keletkezett fáradtolajadat el nem kell tüntetnie valakinek... Ennyire legalább hadd legyek környezetvédö. :))))

Herr Géza 2016.04.12. 17:02:06

@Shanarey: Akkor meg pláne ha öreg. Életem elsö autójával három durrdefektet éltem meg nagy tempónál, autópályán, mire egy értelmes gumis elmagyarázta, hogy attól, hogy a profil még tök oké, bizony lehet az a gumi 10 éves is (mint ahogy az enyémen lévö gumik DOT kódszámából leolvasta), és lám, itt a bizonyíték, hogy annak már semmi keresnivalója sincs az autón, még akkor sem, ha kívülröl tök rendben levönek néz ki.
Na ja, akkor vettem az autót (low budget verzió, mert kellett..) és a gumik kívülröl teljesen szuper állapotúak voltak. Csak mivel az elözö gazda alig használta, így majdnem tíz évesek.
Azóta a vételnél is figyelem a DOT kódot, mert M.o.-on simán eladnak neked x éves, de még autót nem látott gumit vadi újként. Az "okos" kereskedö megveszi az 1+ éves maradék készletet pl. N.o.-ban bagóért (itt max.1 éves lehet az új gumi), majd eladja otthon újként. :)))

Shanarey 2016.04.12. 17:06:36

@Herr Géza:

Hasonló helyzet volt nálam is. Azóta én is figyelek az életkorra is.
nem is volt azóta szál szakadásos problémám.

Herr Géza 2016.04.12. 17:13:16

@Shanarey: Én a háromból kettöt 100 km/h fölött, autópályán, éjszaka kaptam be, és simán gond nélkül (na a kormánnyal azért megküzdve) megálltam a leállósávban. Mindezt fiatalon, viszonylag rutintalanul és máig sem értem, miért kell egy durrdefektnél valakinek törvényszerüen elszállnia. Na persze adja isten, hogy ne is kelljen megtapasztalnom.... :)))

adg 2016.04.12. 17:14:13

@Muscari: hat, ha akkora huzat van, hogy komoly legmozgas van az ablak korul, akoor az szerintem pont segitene. A modern ablakokon eleve van szelozonyilas, pont a parasodas, peneszesedes ellen. Regi hazakban meg kulon szelozokurtok.

Egyebkent en is arra gondolok, hogy dupla ablakok lehettek, akkor segit a szigeteles. Valamennyit.

De ha valami vekony, vacak egy reteg uveged van, akkor hajadba kenheted a szigetelest, pont ugy fog parasodni. Bar nyilvan kellemesebb lesz odabent, ha nincs huzat. :)
Akkor az egyetlen megoldas az ablakcsere es a rendszeres szeloztetes. Mert az ablak ugyan nem lesz paras, de a fal bepeneszedik. :) Nem nyerhetsz. :D

tsabus UAE 2016.04.12. 17:20:49

@Herr Géza: Most éppen kifejezetten keveset autózok, de Magyarországon és Lengyelországban évente 40 ezer km-t mentem, vagy többet. Csak egy egyhetes hazalátogatás Lengyelországból, alkalmanként egy ötezres ugrás volt a km-ek számában.
Egy 2004-es Peugeot 307-esem volt és 10 ezer km után már hallottam a motor hangján a negatív változást, ha nem cseréltem olajat. Még sokáig akartam használni, ezért is költöttem injektor felújításra és egyebekre. Mikor ez megvolt, 3 hónappal később jött Anglia. Nem adtam el, mert nem jött volna vissza az ára, hanem inkább anyósomnak adtam. Nem fogja széthajtani... :-)

tsabus UAE 2016.04.12. 17:28:12

@Herr Géza: Nem törvényszerű az elszállás. De pl. ha az M3-on mész Budapest felé, a városhoz közel van egy lejtős, húzós kanyar. Ha ott kapsz bal első defektet, akkor örülhetsz, ha csak a szalagkorlátot polírozod le egy 50-100 méteres szakaszon.
Hasonló helyekből és helyzetekből pedig sok van.
Szerintem az egy különös kegy a sorstól, ha széles, egyenes, relatíve jó minőségű úton kapsz defektet. Nekem nem volt ilyen mázlim. Nagyívű jobb kanyar, rossz minőségű út és 80-as tempó. Ja, és Zsiguli... :-)

2016.04.12. 17:30:25

Micsoda kertvaros, pfejj. Meg a vetemenyes is illegalis, besz*rok. Hogy az automatavaltos kocsikrol ne is beszeljunk, pfeh. :D

De a posztot koszonjuk szepen, jo hosszu, erdekes volt.

Virago_1000 2016.04.12. 17:39:30

@Pernilla: "szerintem azert ez egy picit összefügg, a rossz minösegü, szükseges tapanyagban szegeny etel miatt (is) esznek többet."
- teljes mertekben hiszen a szervezet kivanja a tapanyagokat amikhez nem jut hozza megfelelo mertekben a "modern" eteleknek "koszonhetoen". Ez az elhizas valodi oka.
Hatalmas biznisz ez, a vilagon a legnagyobb, nagyobb mint a drog, fegyver gyogyszer. a szemet de olcso kajak tomegben termelhetok eladhatok, aztan az altala okozott karok helyreallitasara is koltunk, karok alatt sokkminden ertheto: egeszsegugyi, pszichologiai, fittness, stb stb. Meg elkepzelni sem egyszeru hogy mennyi mindent befolyasol az eletunkben es mennyi penzt hoz a konyhara - egyeseknek.
A genmanipulalt elelmiszerek ellen viszont nem talalok ellenervet, az allitolagoa negativ hatasait senkinek sem sikerult meg bizonyitani. Pozitiv inkabb van.

2016.04.12. 17:50:35

Jellemzo, hogy a GMO-val kapcsolatban mindenki csak a sajat testere valo hatasarol tudja eldonteni, hogy fel-e tole vagy sem, hogy szemely szerint neki szerinte karos-e vagy sem. Lehet, hogy enis megennem, de az a helyzet viszont, hogy a madarakat, meheket, es a tobbi elolenyt, amelyek kapcsolatba kerulhetnek a GMO-muvelessel, nem nagyon lehet megkerdezni, pedig ok is kapnak belole, nem tudjak elolvasni a tablat, hogy oda mar ne jarjanak. Igy viszont az egesz korforgasba bekerulhet egy olyan elem, amely masokra nezve nemkivanatos hatasu, efelett pedig nem feltetlenul lehetseges 100%-os emberi kontroll.

Egy kicsit olyan ez, mint a szentuzeles, meg a benzin. Nagyon jo, hogy van energia es lehet mivel elektromossagot termelni meg futeni meg van ami hajtja az autot, csakhogy arra senki sem igazan gondolt, hogy ez mit fog muvelni peldaul a klimaval, mostmeg mar szivas.

Pernilla 2016.04.12. 17:58:13

@Virago_1000: igen, egy későbbi kommentemben leírtam kábé ugyanezt, mint te :) lásd @Pernilla:

A GMO-ra nincs nagyon rálátásom, de én inkább elkerülöm, ha lehet.

Shanarey 2016.04.12. 18:02:51

@Herr Géza:

Szervokormány, volt az ami segített neked.
A régi autókban nem volt, vagyis aki egy defektes első kereket akart megtartani annak nagyon jó reflexek és nagy erő kellett hogy legyen.

Shanarey 2016.04.12. 18:05:03

@Pernilla:

A GMO-val az a gond hogy ha káros vagy nem, az 20-30 évvel később derül ki, nem mostanában.

Pernilla 2016.04.12. 18:07:06

@Shanarey: na pont ezért kerülném inkább :)

Muscari 2016.04.12. 18:14:41

@tsabus [UK]: én is megkaptam, ezek szerint kb mindenki.

2016.04.12. 18:17:48

@Shanarey: Hat ez az egyik igen, mondjuk szerintem nincs olyan, hogy "a" GMO, nagyon sokfele modon lehet modositani, ezek kozott biztosan vannak az emberi szervezet szamara veszelytelenek is. Szerintem a fo gond vele, hogy a gazdalkodasukat a jelenlegi korulmenyek kozott lehetetlenseg hermetikusan elszigetelni a termeszet tobbi reszetol, es oda is kerulhet modosulas, ahova nem kene, ez pedig sokkal durvabb gondokat is okozhat, mint a fogyasztok kozvetlen egeszsege.

Muscari 2016.04.12. 18:23:20

@Shanarey: köszönöm, most egy pár évig nem lesz aktuális
Azért megmutatom a fiamnak, hogy hasonlítsa össze az árakat. Most olyan 6-700 fontból csinált nekünk egy tök új gépet, azt mondta, hogy öt évig nem kell hozzányúlni.

2016.04.12. 18:31:28

@Mirjam2: Ha jól tudom, USA egyes államaiban (pl. Kalifornia) már elég régóta legális a fű, azt viszont nem tudom, hogy csak akkor-e, ha az orvos írja fel neked, vagy megveheted és elfogyaszthatod helyben, mint pl. Hollandiában.

Amúgy mindenben igazad van!!!! :D

Muscari 2016.04.12. 18:36:42

@mojyo: elvileg mindegyik veszélytelen az emberi szervezet számára. Eddig még nem láttam komoly problémát, illetve olyasmit csak, hogy más gyomosít ott, ahol eddig egyvalami és hasonlók.
Többféle célból csinálnak GMO-t, a legismertebb, a gyomirtó rezisztens ill a kukoricabogaras az első generációs csak.

A baj ott van, hogy ugyanaz a multi cég állít elő mindent, a vetőmagot és a növényvédő szereket is, így a termelők ki vannak szolgáltatva. Olyan tőkekoncentráció ment végbe az elmúlt évtizedekben, hogy az már nagyon egészségtelen.

Ugyanakkor eddig még súlyos egészségkárosító hatás nem merült fel.

A természetben szerintem sokkal nagyobb probléma a tájidegen invazív fajok behurcolása, ami már évszázadok óta megy, de igazán nagy méreteket a huszadik század második felétől öltött. Gondolj a gesztenye aknázó molyra vagy a harlekin katicára, vagy éppen a parlagfűre. Vagy az akác is ilyen.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.12. 18:50:55

@Shanarey: "Nekem az amazonnal az a bajom hogy ha nem sok dolgot veszek és nem egy bizonyos összeghatár felett akkor elég szép szállítási díjat kérnek"

Erre jo az Amazon Prime, kisebb elofizetoi dij elleneben ingyenes szallitas rendelest koveto napon. Nekunk nagyon megeri, mert eleg sok mindent rendelunk Amazonon.

Narina 2016.04.12. 18:51:44

Erdekes volt bar nekem is nemi naivitas csenget benne, de lenyeg az, hogy tetszik neki! En meg arra lennek kivancsi, hogy mekkora osszeg szukseges egy ertelmes szinvonal biztositasahoz es cirka mennyi a teljes kiadasa.

2016.04.12. 18:59:00

@Muscari: "A természetben szerintem sokkal nagyobb probléma a tájidegen invazív fajok behurcolása."

Ez valoban igy van, de pont ez is into jel kellene, hogy legyen, nem? Hogy azt sem lehet mar tobbszaz eve sem kontroll alatt tartani, akkor a GMO-t miert gondoljuk veszelytelennek?

A vetomag-megvetellel ugyanez a helyzet, a tokekoncentracion kivul meg az is igazsagtalanul durva, hogy azt a gazdalkodot is beperelhetik, akinek csak atfujja a szel a foldjere a jogvedett GMO-vetomagot, de amugy nem el vele. Szoval ez elegge ingovanyos, szerintem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.12. 19:00:41

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "Ha jól tudom, USA egyes államaiban (pl. Kalifornia) már elég régóta legális a fű, azt viszont nem tudom, hogy csak akkor-e, ha az orvos írja fel neked, vagy megveheted és elfogyaszthatod helyben, mint pl. Hollandiában."

legjobb tudomasom szerint egyelore meg csak az orvos altal felirt fu legalis, de mar "dolgoznak" azon, hogy a recreational hasznalat is legalis legyen :( Nehany allamban (Colorado, meg talan Oregon?) mar legalis, ha jol tudom, de ezt meg kene googliznom...

DieNanny CH 2016.04.12. 19:04:52

Nagyon tetszett az írás! Alapos, érdekfeszítő, nem száraz...
Köszi szépen!
Főleg a listák tetszenek.

Amit én szeretnék tudni, nem tudom, létezik-e lista formájában? Úgy tudom az autókra való rendszám felhelyezése államonként különböző. Egy ilyen listát szeretnék kérni! (Mármint, van, ahol csak elölre kell, van, ahol csak hátulra.)

2016.04.12. 19:06:29

@Zsuzsi65: Miért baj, hogy a fű legális? Mármint, mennyi pénzbe és emberéletbe kerül a drog elleni háború?

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.12. 19:09:03

A poszthoz meg annyit, hogy tenyleg kozhely, miszerint az USA egyes allamai nagyon elteroek, gyakorlatilag olyan, mintha egy masik orszagban jarna az ember.
A 8. osztalyos lanyom evfolyama most megy egy nagyobb kirandulasra Tennessee, Alabama, Georgia allamokba (a polgarhaboru ill. polgarjogi mozgalmak helyszineit jarjak majd be). Az igazgato elmondta a gyerekeknek, hogy - foleg innen, a nyugati partrol, Kaliforniabol - becsoppenni a deli allamok kulturajaba legalabb olyan kultursokk, mintha egy masik kontinensra latogatnanak. Persze ugyanez igaz forditva, amikor mondjuk a Bible belt allamokbol akar a keleti, akar a nyugati part nagyvarosaiba latogat valaki...
Egyebkent errol jott az otlet, hogy akar lehetne olyan posztokat osszehozni, ahol mi, itt elok irnank arrol, milyen "kultursokk" volt 1-1 masik allamba latogatni...Hataratkelo, mit szolsz az otlethez? :)

DieNanny CH 2016.04.12. 19:11:55

@Muscari:

Ja, tényleg, ez nekem is megütötte a szememet: attól, hogy valami génkezelt, miért jön automatikusan, hogy hizlal? Én, laikusként ilyet logikátlanságnak tartok.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.12. 19:12:41

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: egyeni velemenyem, nem igazan akartam errefele terelni a vitat :) nekem az a bajom vele, hogy mar most megszaporodtak a sotetitett uvegu, "zoldkereszt" (ez a jel az orvosi fuvet arusito uzleteken) "patikak" a kornyekunkon, ahol megveszik a fuvet, aztan szepen kereskednek vele, ami nem igazan a legjobb iskolak kornyeken stb...
De mondom, ez egyeni velemeny, mindenki maskent all a drogok legalizalasahoz....En pl. kimondottan utalom a szagat, amikor a kisvarosunk parkjaban elsetalva megcsapja az orrom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.12. 19:24:48

@Herr Géza:
Te Géza nem kell ezt annyira mellre szívni. A szervízekben lecserélt olajból újra ugyanolyan motorolajat állítanak elő. Semmiféle környezetszennyezés nincsen. A gyakori olajcsere csak a pénztárcának árt de ha ettől nyugodtabbak akkor már megérte.
Egyébként szervízkönyvtől függetlenül 10ezer kilométerenként illik lecserélni.
Sok tévhit van a motorolajokkal kapcsolatban. Sokan azt hiszik hogy használt autónál a sokáig tiszta maradó olaj a jó. Pedig nem.
Sokan azt hiszik hogy öregebb autóba sűrűbb olajat kell tenni pedig nem.
A gyári ajánlások egyébként reklámcélokat is szolgálnak. Kisebb karbantartásigény csábítóbb. A hatása pedig nem garanciaidőben jelentkezik.

Herr Géza 2016.04.12. 19:31:53

@Shanarey: @tsabus [UK]: Hát ha a Lada 2103-ban volt szervókormány (:D), akkor biztos az segített... :))) Nekem mondjuk mindkettő hátsókeréken volt, kanyar is volt, amennyire emlékszem (A1 Salzburg, a másik Linz környékén...). A harmadikat, az első keréken már észrevettem (rázta a kormányt és kezdett nagy csattogással leválni egy darab a futófelületből...:D) és mire szétszállt, már lelassítottam.

Muscari 2016.04.12. 19:50:19

@mojyo: ezt a perelest ezt nem tudom, hogy nem csak urban legend-e.

Szerintem azert nem kell felni, hogy ezek a novenyek elterjednekl a termeszetben. A legtobb termesztett noveny eletkeptelen magaban, szakszeru gondoskodas nelkul hamar elpusztul, nemhogy szaporodni tudna. Attol, hogy mondjuk rezisztens egy gyomirtoszerre, meg nem rezisztens a gombabetegsegekre, bakteriumokra, ha viziginyes, akkor ontozes nelkul ugyis elpusztul stb.

Hari Seldon 2 2016.04.12. 19:53:52

@Zsuzsi65:
Van ilyen kút nálunk is, hogy válaszd ki, hogy mennyi a maximális összeg, amiért tankolsz. Beütöd, hogy 50 Euro, és ha csak 43 Euroért tankolsz, akkor annyit von le. Nem nagy attrakció.
Viszont gyakoribb az, hogy először zárolja (vagy valami ilyesmi) és tankolsz amennyit akarsz, és azt vonja le. (szerintem ez jobb, mert nem kell agyalnod azon, hogy mennyire üres a tank, elég bele 20 Euróért vagy az 50 is kevés és a 100-as opciót kell választanod.- Persze ha tele akarod tankolni.)

Muscari 2016.04.12. 19:53:55

@Zsuzsi65: itt 80 font egy evre az Amazon Prime. Tudom, mert a fiam veletlenul megrendelte, gondolom nem vette eszre a pipat :-)
Az elso honap ingyenes volt, aztan nezett nagyot, hogy ki vett le 80 fontot a szamlajarol. Vegul eleg egyszeruen sikerult lemondani, es egy par nap utan vissza is adtak a penzt.

Hari Seldon 2 2016.04.12. 19:58:03

@Shanarey:
MI értesz ez alatt, hogy "angol minőségben"? valami olyan, ami ottani nedvesebb éghajlatra megefelelő? (bár, akkor inkább fajtát mondanék)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.12. 19:58:25

@Hari Seldon 2: Nalunk az osszeget nem lehet kivalasztani az automatanal, hanem figyeled a szamlalon, mennyit mutat, es amennyit akarsz tankolni, annyit engedsz a tankba. Vagy ha ezt nem akarod, akkor a szokasos modszer: be az uzletbe, kutszam + osszeg a kutasnak, es o bent a boltbol "iranyitja" a tankolast, tehat ha mondjuk $20-ert tankolsz, akkor annal a mennyisegnel automatikusan kikapcsol az adagolo.

gabors 2016.04.12. 19:58:30

@Herr Géza: " Életem elsö autójával három durrdefektet éltem meg nagy tempónál, autópályán, mire egy értelmes gumis elmagyarázta, hogy attól, hogy a profil még tök oké, bizony lehet az a gumi 10 éves is"

usa-ban (new york allamban) at sem engedik az evente esedekes muszakin (ha csak nem okosban, de nem eri meg nekik elvesziteni az engedelyuket vagyis nem jellemzo) ... sajat tapasztalat tavaly anyos kocsijan ami ket ev alatt 100 merfoldet ment vagyis nem hasznalodott el ... mondtak csak uj gumival engedik at minden mas rendben volt.

amugy olajat sem CSAK merfold/km alapjan kell cserelni hanem mert oxidalodik, meg minden egyebb tortenik vele akkor is ha csak 100 km mesz vele. evente erdemes cserelni (mindenki azt csinal amit akar) ujabb autok mar eleve mindenfeleket mernek mert nem mindegy az sem hogy 5 emberrel es poggyaszokkal a Mt. Washingtonra hajtasz vel minden nap :-) vagy sikvidekne 50lb os kislany jar vele dolgozni a walmartba..

gabors 2016.04.12. 19:58:47

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Amit én szeretnék tudni, nem tudom, létezik-e lista formájában? Úgy tudom az autókra való rendszám felhelyezése államonként különböző. Egy ilyen listát szeretnék kérni! (Mármint, van, ahol csak elölre kell, van, ahol csak hátulra.) "

ez igy igaz .. .olyanrol meg nem halottam meg hogy CSAK elol kell lennie . Sot nem is lattam ilyet pedig mar jartam az allamok tobb mint feleben kocsival. Feltunt volna hogy nincs rendszam hatul ...

nem is lenne logikus hogy rendornek meg kelljen elozni hogy leolvassa a rendszamot :-) meg a piros lampas traffipaxok sem igazan mukodnenek tul jol (sebbesseget lehet szembol merni ott nem szamit)

de tobb allamban NEM kell elol (de lehet) pl Florida

DieNanny CH 2016.04.12. 20:11:51

@P.Elliot:

Én anno friss jogsival - decemberben kaptam - egy februári hideg-havas napon mentünk nagyszüleimhez - apukám nélkül... Főúton defektet kaptunk. Anyukám utólag bevallotta, hogy majdnem szívinfarktust kapott félelmében.
Ki kellett minden pakolni a Lada kombi hátuljából, én meg kereket cseréltem... 18 sem voltam.
Utána anyukám tök büszke volt rám.

2016.04.12. 20:12:15

@Muscari: Nem urban legend, el lehet olvasni az ujsagok vonatkozo cikkeit, sajnos.

Arrol, hogy a novenyek tobbnyire elpusztulnak magukban, az jut eszembe, hogy a leg lehetetlenebb helyeken is lattam mar napraforgot elkopkodott szotyolabol kikelni, de az nyilvan nem olyan igenyes, mint peldaul egy GMO :D De amugy mivan, ha megse pusztul el? Vagy lecsippentik a madarak, es azokat mondjuk karositja, ha az embert nem is? Vagy ilyesmi? Es az, hogy a novenyek mondjuk nem elnek tul a vadonban, az allatok viszont lehet, mar van GMO lazac is, ami azert borithat dolgokat.

Szerintem nem erdemes alabecsulni semmit, ami elromolhat, vagy nem lathato kovetkezmenye lehet. A bioszferaval foleg azert nem, mert globalis lepteku. A klimaval is ugyanez van, arra is jobb lett volna esszel gondolni, de mostmar majdnem mindegy.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.12. 20:22:28

@gabors:
A terhelés kevésbé befolyásolja az olaj elhasználódását. A legnagyobb motorkárosító a hidegüzem. Ahogy mondod ma már jobb autók mérik a megtett hidegüzem kilométerek számát és akár felére is lecsökkenthetik a szükséges szervíz esedékességét.
Valóban a kilométerek számától függetlenül évente ajánlatos olajat cserélni.
Kevesen tudják de a fagyálló is brutális károkat tud okozni ha megöregszik.

DieNanny CH 2016.04.12. 20:23:14

@Herr Géza:

Te, várjál, én minek voltam szemtanúja! Úgy 20-25 éve az előttünk haladó - négyszámjegyű úton - autó KEREKE szállt el. A benne ülő nő aznap újra született... Magam előtt látom, ahogy a kerék gurul az úton a túloldali árokba. Meg a tengely szántja az aszfaltot.
Mint a nő később mesélte, a sógora előző nap cserélte a kerekeket, de szerintem az autó leeresztése után nem lettek a csavarok újra meghúzva.
Mert persze ott maradtunk, segítettünk neki a kereket visszatenni. Eleinte szegény totál sokkot kapott.

Herr Géza 2016.04.12. 20:24:47

@Muscari: Hehe, itt 49€, és jár hozzá a korlátlan zene-film streaming is.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.04.12. 20:29:47

Nagyon jó volt Köszönöm :-)

gabors 2016.04.12. 20:38:21

@Csodabogár: "Amit én szeretnék tudni, nem tudom, létezik-e lista formájában? Úgy tudom az autókra való rendszám felhelyezése államonként különböző. Egy ilyen listát szeretnék kérni! (Mármint, van, ahol csak elölre kell, van, ahol csak hátulra.) "

kicsit sarkosabban megfogalmazott kommentem nem jelent meg...

amiben azt javasoltam hogy azert 3-5 evet varhatott volna mielott ilyen markans velemenyt mond az usa-rol es lakoirol az olajcseretol a csekken es mokusokon (az tenyleg aranyos hogy nem kellett volna kiirtani a farkasokat ... basszus koltoz wyomingban ott vannak szabadon is )

26 eve utan sem fogalmazok meg ekkor alap igazsagokat az usarol....

arrol meg egy szo nincs hogy mit csinal az egyetlen utalas a baratnoje 3AM kor kezd tippelek valami Amazon raktar vagy UPS... Harrisburg-ben van egy csomo (ja lehet csoki gyar ...)

gabors 2016.04.12. 20:38:21

@Pernilla: "Mondjuk ebben nem akarok annyira okoskodni, mert sosem jartam az USA-ban, de amennyire hallottam, eleve olyan az arkepzes, a meretek meg a valasztek az elelmiszerben, hogy a szar minöseg nagy mennyisegben landoljon a kosaradban.
Persze, esszel lehetne kivalogatni a minöseget. "

Ekkora naivsagot !!! Mit gondolsz az Aldi-ban pesten jobb minoseget kapsz mint az usa-ban ???? bruahhahah !!!

Herr Géza 2016.04.12. 20:49:45

@diggerdriver: Te, én a mai autókról beszéltem. Persze, hogy "jobb" tízezrenként olajat cserélni, de még jobb minden tankoláskor :)))).
Tudod, amikor látom a fentebb említett tartós tesztek után (200e km) a tükörsima hengerfalat, a szűz bütyköstengelyt, minimális kokszlerakódást, akkor nem igazán látom be, hogy tényleg sokkal jobb lesz nekem, ha a gyári előírtnál kétszer sűrűbben cserélek olajat, az 1500 mérföldről (:D) nem is beszélve. Te értesz hozzá, szerinted a roncstelepre kidobott autók hány százalékának pörögne még vígan tovább a motorja másik autóban?

Muscari 2016.04.12. 20:56:50

@Herr Géza: az meg hogy lehet? Nem igazság.

2016.04.12. 21:06:48

@Zsuzsi65: En meg az alkohol szagat utalom, hanyingerem van tole, megsem tiltjak be a kedvemert nyugati orszagokban.

gabors 2016.04.12. 21:18:46

@diggerdriver: "Valóban a kilométerek számától függetlenül évente ajánlatos olajat cserélni."

Ilyen sokaig nekem meg nem volt olaj a motorba hogy nem ertem volna el a gyarto altal fuls-synth olajra megadott futas teljesitmenyt. So magan szorgalombol 10K helyett 5K nel csereltem olajat eloszor.

Amugy en tesztelem az olajat csak hogy tudjam mi is tortent vele nincs a benne kopasra vagy egyebbre (pl fagyallo maradvanyok) igaz nem ingyenes de a kocsit az itteni (usa) normalisnal tovabb szeretnem hasznalni.

Kevesen tudják de a fagyálló is brutális károkat tud okozni ha megöregszik. " Kerdeznem ez kb mennyi idoben ? meg mindig a gyari van benne 3.5 eve...

Herr Géza 2016.04.12. 21:41:31

@Muscari: Hát mert ez egy ilyen óccsó ország.... :))))

Pernilla 2016.04.12. 21:45:48

@gabors: már bocs, de eleve kezdjük ott, hogy egy Aldiban a tizede lehet a választék annak, ami egy átlagos usa marketben. Innentől kezdve tökre nem releváns a kommented...

Herr Géza 2016.04.12. 21:51:04

@diggerdriver: Az évente min. egyszeri csere szükségessége benne is van minden autó gépkönyvèben...

2016.04.12. 21:55:57

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Kozben rajottem mire irtad valaszul a kommentet! Bocsi, sajnos nem voltam meg magamnal reggel mikor azt irtam amire reagaltal, azota kijozanodtam :). Most gyorsan elkezdek megint inni, maskepp nem birok megkuzdeni az asztal alatt csaholo kutya szerepevel...

Muscari 2016.04.12. 21:58:46

@mojyo: a lazachoz nem értek, de azt nem látom, hogy a magból hogy kerül át a madár szervezetébe a módosított gén, elvileg megemészti a cuccot. Érdekes lenne, ha pont az a génszakasz menne át valahogy.

2016.04.12. 22:02:13

@Mirjam2: Ivás v. drog. Másképp nem lehet kibírni az Anyaföld szeretetet nélkül.... :S

©________ 2016.04.12. 22:02:58

@A nagy kékség: pont ugyanonnan, ahonnan te, hogy minden hataratkelo hazakopkod.

----------

Irto klassz kis poszt, kar, hogy nem tudtam ma itt lenni:-)

Herr Géza 2016.04.12. 22:03:48

@diggerdriver: Stimmt kábé, sőt... És ebben már azok autói is benne vannak, akik szerint akkor kell olajat cserélni, amikor kigyullad a piros olajoskanna szimbólum a műszerfalon. :)))))

©________ 2016.04.12. 22:11:39

@diggerdriver: a maradekot rairjak a bkokkra e legkozelebb letankolhatod. Penzt nem ad vissza.

Herr Géza 2016.04.12. 22:11:57

@Pernilla: Khm, a minőségnek mi köze van a választékhoz? Mellesleg az USA-ban is van Aldi. :)

Pernilla 2016.04.12. 22:16:11

@Herr Géza: nincs feltétlenül köze hozzá, de nem ez volt a lényege annak a kommentnek, amire reagált.

©________ 2016.04.12. 22:20:01

@Shanarey: vagy simqn nem szallitanak mao-ra

2016.04.12. 22:24:54

@Muscari: Nem a "genszakasz" menne at rajta, hanem peldaul az az anyag, ami a novenyben a genmodosulassal lett jelen, peldaul az a molekula, ami a hernyokat elriasztani hivatott a leveleitol. Ez lehet, hogy az embert nem erinti, mert az ember mondjuk nem azt a reszet eszi, illetve mire learatjak es feldolgozzak, eltunik belole, de a madar mondjuk azelott kapdos le belole, es mondjuk pont azt a reszet, amiben koncentraltan van jelen. Ha megemeszti, es mondjuk elpusztul, vagy eletkeptelen, fogyatekos fiokai szuletnek ami mar nem csak ot, hanem a taplaleklancban folotte allo ragadozot is veszelyeztetik, es igy annak a masik taplaleka meg elszaporodik, stb stb., az azert nem olyan jo. Nem ertek hozza amugy, de szerintem az aggodalom jogos, es mielott elkezdjuk hasznalni, erdemes lenne foglalkozni ezekkel, hogy ne jarjunk ugy, mint az osszes tobbi technologiaval, amikrol kiderult, hogy kornyezetkarosito, es azota is katasztrofa elharitas van utana.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.12. 22:32:36

@Babette©:
Én már csak olyan maradi fasz vagyok hogyha odamegyek egy kútra tankolni akkor annyit akarok fizetni amennyit tankoltam. Ott és akkor.
Amennyiben ez nem megoldható akkor keresek olyan kutat ahol ilyen probléma nem merül fel.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.04.12. 22:33:31

@Herr Géza: Igen lehet hogy alá is becsültem. Ma már a motorok nem 100ezer kilométerre készülnek.

2016.04.12. 22:41:12

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Az ivas sem eleg, mar herbalozok! Megettem legalabb ket almat, most jobban erzem magam. (Bar lehet hogy ezek meg genmodositottak voltak, Nyugaton csak ilyet lehet kapni.)

Csodabogár 2016.04.12. 22:57:27

@Herr Géza: Van, de spec. a floridai még a hazait is messze alulmulja.

Csodabogár 2016.04.12. 22:59:45

Tankolásról jut eszembe. Itthon mentünk a kúthoz, tankoltunk. Utána bemondtuk, hogy hányas kútnál voltunk és kifizettük az árárt. Florida, előbb be kell menni fizetni és utána lehet tankolni. Csak néztem, mekkora bizalom van ott.:-(

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.12. 23:15:37

@Csodabogár: nekem a ferjem (amerikai) csodalkozott nagy szemekkel, amikor eloszor jart Mo-n (2005-ben), es mondta nekem, hogy mennyire becsuletesek lehetnek itt az emberek, hogy nem kell elore fizetni a tankolasnal, hanem csak utolag :))) Egy darabig ebben a tevhitben elt, aztan rajott, hogy azert nem mindenhol annyira becsuletesek :)) (tisztelet a kivetelnek :))

Muscari 2016.04.12. 23:17:16

@mojyo: amit te mondasz, az csak egy kis része a GMO-nak. Módosítanak nagyobb terméshozamra, szárazságtűrésre meg még millió egy dolog miatt, ott nincs méreganyag.
. Az az egy kukoricabogár, amire mindenki aszociál, itt Európában nincs is jelen szerencsére. Nem tudom, hogy mekkora koncentrációban van jelen az a méreganyag, de nem hiszem, hogy ne tesztelték volna, hogy ilyenkor mi történik a környezetben lévő állatokkal.
A permetezés szerintem legalább ilyen károkat okozott az élővilágban.

Taxomükke (UK) 2016.04.12. 23:19:38

@Shanarey: Speciel a geppel meghuzott csavarokat kezi erovel nem biztos, hogy ki tudod oldani...

2016.04.12. 23:21:32

@Csodabogár: Izlandon is ilyesmi van, illetve, hogy mint a telefonkartyat, feltoltod a "benzinkartyat" penzzel, es azt hasznalod a kuton. Mondjuk szerintem ez a kartyas fizetes elott alakulhatott ki, gondolom elofordulhatott az emberrel, hogy az isten hata mogott kellett ujratoltenie, ahol nem volt mar nala eleg penz mindenre es akkor inkabb volt nala elore feltoltott benzinkartya.

2016.04.12. 23:42:27

@Muscari: "A permetezés szerintem legalább ilyen károkat okozott az élővilágban." Ebben egyetertunk, de pont ezert kene tanulni belole es ovatosabban kezelni a GMO-t is.

En nem a kukoricabogarra asszocialtam, mivel nem tudom, mi az :D Azt elhiszem, hogy nincs mereganyag mindenben, de nem vagyok benne biztos, hogy ettol meg nem volna kepes masfajta karokat okozni, foleg, ha az embert nem kozvetlenul erinti es igy hajlamos esetleg figyelmen kivul hagyni. A lazacos esetrol azt olvastam, hogy nagyobb, erosebb es ellenallobb, mint a "rendes", es peldaul ugyanugy kiszoritana azt, mintha egy egyszeruen betelepitett idegen faj volna, olyanbol meg volt mar eleg rossz pelda, akkor nem kell csinalni is meg pluszban, szerintem

De tenyleg nem ertek hozza amugy, de sajnos az, hogy ez "csak egy kis resze" a dolognak, illetve, hogy "biztos teszteltek", nem nagyon gyoz meg, de tudom, hogy en se szolgaltatok eleg bizonyitekot az aggodalmaimra :D Alapvetoen mivel nem ertek hozza es nem is jut eleg informacio hozzam errol, illetve hajlamos vagyok az eddigi emberi beavatkozasokban egyfajta nem tul kedvezo mintat latni, tovabbra is tartok tole.

Kicsit ez szamomra olyan, mint a palagaz. Ertem, hogy van, ertem, hogy lennenek elonyei is, de ha mar a klima amugy is para, akkor nem inkabb a megujulokra kellene fokuszalni helyette? A vizhiannyal, stb ugyanez a helyzet, tehat a GMO helyett pedig inkabb a biogazdalkodasra, nem? (Mezitlabashippi vagyok, vallalom. :D)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 00:13:48

@mojyo: Palagazrol jutott eszembe. Nemreg lattam egy jo filmet - Promised Land (Matt Damon - www.youtube.com/watch?v=AHQt1NAkhIo ) ahol vegre nem a tipikus fekete-feher (evil olaj cegek vs. kornyezetvedok) Hollywood-tipusu megkozelitese volt a temanak (foldgaz, frecking - nem tudom magyarul, ez a foldgaz kitermeles vizsugar segitsegevel v. vmi ilyesmi) Szoval a film kicsit arnyalta a kepet azzal, hogy bemutatta, milyen elonyokkel (gazdasagi fejlodes) jar, ha a helyiek engedik a kitermelest. Ugyanakkor arra is ramutat, hogy igen, van riziko, de merlegelni kell, hosszu tavon mi az elonyos egy varosnak...

M. Péter 2016.04.13. 00:20:06

@FutureFry: Ezt inkább a mezőgazdaságnak találták ki, a farmernek így könnyű kiszámolni, hogy mennyi vizet használ.

M. Péter 2016.04.13. 00:31:48

@Mirjam2: A másodlagos kenderfüstnek mérhető hatása van az agyműködésre, a reflexekre, a másik ember italának szagától viszont még senki nem lett részeg.

gabors 2016.04.13. 00:44:33

@Pernilla: ", hogy egy Aldiban a tizede lehet a választék annak, ami egy átlagos usa marketben. I"

direkt Aldi-t irtam (es nem Traders's Joe-t) mert az van itt is a NY Quenss Centerben ..

csak azert mentem el egyszer megnezni mert a homaron allando tema volt :-)

szoval akkor megegyszer, miert gondolod hogy a minoseg szarabb egy usa-beli Aldiban mint mondjuk BP-en .... mert mintha ez jonne le abbol amit irsz.... van egy csomo aru ami 100% azonos foleg azok amiket mindket orszagba exportalnak egy harmadikbol :-)

gabors 2016.04.13. 00:44:33

@Herr Géza: Tudom en elszoktam olvasni a "minimum required maintanence" fejezeteket ... foleg hogy mikor megyek a szervizbe ne akarjanak mindenfele szuksegtelen hulyeseget megcsinaltatni. Bar mikor kerem hogy mutassak mar meg pontosan akkor van hogy nem is olyan fontos raer meg egy darabig a valasz.

De most nem emlekszem mi volt a fagyalloval az jo par evig el van ... lassan a fekfolyadekot kellene cserelni ... amit specko (Techstream) komputer hijjan otthon nem lehet az en automon megcsinalni. Olaj cseret siman de 30-40 dollarert nem fekszem az auto ala ebben benne van az olaj is ...

gabors 2016.04.13. 00:44:33

@Herr Géza: " Mellesleg az USA-ban is van Aldi. :) " KOSZIKE ezert is irtam mint peldat !!

gabors 2016.04.13. 00:44:33

@Pernilla: "nincs feltétlenül köze hozzá, de nem ez volt a lényege annak a kommentnek, amire reagált. "

bemasoltam azt a mondatodat amire reagaltam ide is bemasoljam ????

""Mondjuk ebben nem akarok annyira okoskodni, mert sosem jartam az USA-ban, de amennyire hallottam, eleve olyan az arkepzes, a meretek meg a valasztek az elelmiszerben, hogy a szar minöseg nagy mennyisegben landoljon a kosaradban."

adg 2016.04.13. 01:08:15

@mojyo: "a GMO-val kapcsolatban mindenki csak a sajat testere valo hatasarol tudja eldonteni, hogy fel-e tole vagy sem, hogy szemely szerint neki szerinte karos-e vagy sem. "

Nahat. :D
En valami ilyesmit irtam:" es nem egy gmo-nak komoly termeszetpusztito hatasa is van, ez mar most bizonyitott. "

Herr Géza 2016.04.13. 01:38:23

@gabors: Fékfolyadékcseréhez komputer??? WTF? Mesélj, ez nekem új....

adg 2016.04.13. 01:38:37

@mojyo: "Vagy lecsippentik a madarak, es azokat mondjuk karositja, ha az embert nem is? Vagy ilyesmi?"

Mondok jobbat. A rovarkartevoknek ellenallo noveny beporozza a kornyezo teruleteket is, es az ott novo nem gmo novenyek is atorokithetik a rovarnak ellenallo (rovarirto) tulajdonsagukat. Igy idovel az adott teruletnel sokkal nagyobb teruleten "irtja" a noveny a rovarokat, vagy ha van vad valtozat, amit meg tud termekenyiteni, akkor meg rosszabb.

@Muscari: A Monsanto es hasonlo cegek gentesztekkel jarjak a videket, es siman lehet, hogy teged, aki a tavalyi NEM gmo kukoricadat vetetted ujra a felretett termesbol, beperelnek, mert a szomszed gmo tablarol erkezo pollenek is megtermekenyitettek a kukoricadat, igy az idei novenyeidben mar megtalalhatoak a monsanto genjei. Uj zelandon volt ebbol komolyabb botrany par eve, az usaban meg folyamatosan van.

FutureFry 2016.04.13. 01:50:59

@Muscari: @mojyo:
"hogy azt a gazdalkodot is beperelhetik, akinek csak atfujja a szel a foldjere a jogvedett GMO-vetomagot"

Lehet, hogy nem "urban legend", hanem csak "myth" (lásd myth #2):
www.npr.org/sections/thesalt/2012/10/18/163034053/top-five-myths-of-genetically-modified-seeds-busted
Mondjuk ettől függetlenül a Monstanto egy elég sötét vállalat, bár talán az mégproblémásabb, hogy szabadalmi védelmet lehet kérni/kapni egy magra, (és azzal elérhető, hogy csak licenszdíj fejében lehessen ültetni (és még a saját termését se tehesse el valaki ilyen célra))

adg 2016.04.13. 02:07:14

@diggerdriver: Fagyallo? Ugyan mar, milyen hulyesegeket tesztek ti az autoba... :DD

FutureFry 2016.04.13. 02:15:34

@Herr Géza: @Zsuzsi65: @Csodabogár:
@Zsuzsi65: @Csodabogár:
Ha önkiszolgáló a benzinkút de van “belső” pénztár, akkor a legtöbbször csak a “pay inside” (vagy azzal ekvivalens) gombot kell megnyomni, és lehet bent, _utólag_ fizetni. (Persze lehet, hogy a gombnyomás után ránéznek a delikvensre, hogy megbízhatónak tűnik-e és bentről engedélyezik valahogy).
Ja és a legtöbb kút csak kb. $100-ig megy, utána (kinti fizetésnél) újra “le kell húzni” a kártyát. Gondolom ez részben fizikai és részben - igaz, a kinti fizetés esetében elég kétes - pénzügyi biztonság miatt van.

blackhairlady 2016.04.13. 02:22:23

Laci, tetszett a posztod, kb en is ilyeneket vettem eloszor eszre amikor kikoltoztem, kb 1, masfel ev utan kezdett tisztulni a kep es kezdtem sokmindent megszokni, megerteni.felenk eleg sok minden mas mint amit te leirtal, Itt eleg sok minden mas mint ahogy te leirtad, de en elhiszem neked, hogy arra igy mukodnek a dolgok,
Hosszu tavra tervezel maradni? Sok sikert es boldogsagot neked itt az USAban:)
(csak zarojelben jegyzem emg, hogy en 2 evig vezettem magyar jogsival, bar volt nemzetkozi jogsim, de az is azt hiszem csak max 6 honapig ervenyes ha jol tudom, mazlim volt, hogy nem volt balasetem)

blackhairlady 2016.04.13. 02:27:46

@adg: A mertekegyseg megjegyzese csak szokas kerdese. Ha sokaig azt hasznalja az ember akkor ugy marad meg benne. Nekem kb egy evembe telt mig annyira termeszetes lett mint az otthoni, hozza tudtam kepzelni a hoerzetet, tavolsagot, mint otthon. Ha meg valtani kell, engem nem erdekel a valtoszam, beutom a mertekegysegatvaltoba aztan mar ott is a buvos szam:)

blackhairlady 2016.04.13. 02:34:24

@Zsuzsi65: Igy van, a 3 tankolas utan mar pontosan tudja az ember, hogy mennyi benzin kell, kb mennyibe fog kerulni.

En meg nem talalkoztam teljesen munkatars mentes benzinkuttal.
Tankolo kutas mint otthon, felenk nincs. Vannak nagyobb benzinkutak ahol kajalni is lehet bent, aztan ksiebb ahol csak a pultban vannak paran,illetve vannak a nagyobb uzleteknek sajat markas benzinkutjai ahol nincs shop, csak egy kis epulet ahol ul egy ember ha valami problema lenne a tankolassal akkor segit.

A fizetes lehet a kutnal kartyaval, ha debit akkor pinkodot ker, ha credit akkor pedig a zip codeot. Keszpenzzel az uzletben lehet fizetni, ahogy irtad is, X dollar es annal az osszegnel leall a tankolas.

blackhairlady 2016.04.13. 02:36:02

@FutureFry:
"Az ACA bevezetése óta, ha van rá pénzed és mégse veszel biztosítást akkor büntetést kell fizetned"

A szemetseg az, hogy engem megbuntetnenek ha nincs biztositasom, az orvost viszont nem ha nem fogadja el az en biztositasomat.

blackhairlady 2016.04.13. 02:43:37

@Pernilla: A problema az, hogy nehez a csomagolas mogott meglatni az igazi minoseget. Biztos az, hogy a dragabb termek jobb minosegu? vegeym meg a 4$-os csirkemellet talcankent vagy a dupla arut? Mi a biztositek, hogy az egyik szemet a masik meg minosegi? Sajnos a vasarlokat az orranal fogva vezetik a nagy gyartok. Idonkent ugy vennek organic termeket is, de elbizonytalanodom, hogy erdemes=e kiadni dupla annyit azert a narancsert mert rairtak, hgy organic?

Latzee 2016.04.13. 02:45:37

@blackhairlady: szerencsere a jogsim mar elso honap megvolt. Az itt tartozkodast idotartamrol meg nem gondolkodtam de majd kitalalom :-) Ahogy egyre tobb dolgot tapasztalok ugy jovok ra, hogy meg mennyi mindent nem tudok, de rajta vagyok!
Te melyik allamban vagy?

blackhairlady 2016.04.13. 02:49:38

@Muscari: Itt szinte minden megvan adva europai mertekegysegben is, italok, husok, minden csomagolason mindket mertekegysegben szerepel. En a magassagaomat nem tudom meg mindig, szerintem olyan 5'1 korul lehetek, de nem vagyok benne biztos:))

blackhairlady 2016.04.13. 02:51:52

@Latzee: Pont igy ereztem en is. Eloszor furcsa volt sok dolog, aztan szepen lassan minden letisztult.
En Texasban, Houstonhoz kozel lakom, lassan 6 eve lesz, hogy koltoztunk.

Latzee 2016.04.13. 02:53:52

@33621: sokan parkolnak és vezetnek szabálytalanul, sajnos.

Latzee 2016.04.13. 02:56:39

@Mirjam2 @Pernilla kizárólag szubjektív a bejegyzésem, ahogyan ezt még a legelején meg is írtam "Figyelem, a lent olvasható sorok kizárólag az én véleményem tükrözik."

blackhairlady 2016.04.13. 02:57:29

@Mirjam2: Nalunk nem jelelmzo az iztelenseg, bar a so hianya furcsa volt eloszor,de megszoktam, mar nem is sozok utana. Viszont nagyon klassz olcso ettermek vannak itt Houstonban es kornyeken, igazan jo seafood,mexicoi,olasz, barbequ, es azsiai ettermek talalhatoak. A nagy adagoknak en nagyon orulok, mert 10-12$-bol megvan az ebedem es a vacsoram is:)) A dobozok ott sorakoznak a penztargepek mellett, nagyon sokan csomagolnak, ez itt termeszetes.

Latzee 2016.04.13. 02:59:41

@London2009: apropó, nem sokan múlt, hogy Londonban vagy valahol Angliában kötök ki. Tényleg, ott mennyire befogadóak az emberek? Hogyan kezelek a nem őshonosokat?

Latzee 2016.04.13. 03:05:27

@Shanarey: abszolút nem görcsölök vagy nyöszörgök a mértékegységeken, hiszen pár másodperc alatt át lehet bármit számolni. Csupán be akarom mutatni ezt a világot azoknak akik még nem jártak itt, mint ahogyan azt a cikk elején is megírtam.
"Célom az itteni világ jobb megismertetése, illetve ha valaki ide szeretne költözni, talán segíthet dolgok megismerésében, mielőtt átrepülne az óceánon."

blackhairlady 2016.04.13. 03:05:31

@Latzee: Nalunk a parkolas nem gond, oriasi parkolohelyek vanank mindenhol es ingyenes. A belvarosban van egyedul fizeto parkolo, ott viszont buntetnek, kb mint otthon, a kozteruletes kimeletlen.

Az atopalyahoz meg annyit, hogy itt E-D es K-NY iranyban is vannak sok savos freewayek (pont az en varosomban van az orszag legtobb savos autopalyaja, 23 sav), a tallwayek, vagyis a fizetosek pedig ketfele van, ahol csak EZ taggel, vagyis matricaval rendelkezok mehetnek, illetve van olyan is ahol keszpenzzel is lehet fizetni. A lenyeg, hogy minden fele van valasztasi lehetoseg.

Latzee 2016.04.13. 03:09:06

@blackhairlady: szerencsere a parkolas nalunk is ingyenes, legalabbis a legtobb helyen. Itt is EZ pass-el tudod a fizetos autopalyat hasznalni, ami erre fele Turnpike neven szerepel

blackhairlady 2016.04.13. 03:11:58

@Pernilla: Vannak durvan edes kenyereik, viszont en megtalaltam a teljesen olyan keneyret itt mint az otthoni pek sutott a szomszed utcaban. Country franch neven fut, ha kifogom melegen, bizony nagyon megviseli az akarateromet:))

A sutik kozul en is keveset tudok megenni, mondjuk nem is vagyunk tul edesszajuak, 2 fel van amit szeretk, az egyik neve Napoleon, hasonlo mint az otthoni kremes, a masik a Taxido nevre keresztelt, csokis suti. Nem is az edessege talan hanem a sok vajkrem ami nalam nem nyero a sutikben.

blackhairlady 2016.04.13. 03:24:14

A mi osszes autonk kijelzi, hogy ha olajcserere kell vinni, fogalmam sincs hagy merfoldnel van ez.
A Hondanal van elete vegeig tarto ingyenes olajcserenk, semmit nem kell fizetni, persze az auto vasarlasakor kb 100$-ba kerult ez.
Ott ugy mukodik, hogy a muhely elotti kijelolt reszen megallok, lehuzom az ablakot, odajon az olajos fiu, felirja az adatokat, emgkerdezi mit akarok ma, elmondom, neki adom a kartyat, hogy veletlenul se szamoljon fel semmit, aztan kiszallok, o all be az akna fole, innentol nem tudom mit csinal, mert en elvezem a friss kavet es a wifit a varakozo helyen. Meg fank is van, de attol elhatarolodom:)) Aztan szolitanak, elmondja o is a guminyomast meg hogy menden rendben vagy cserelni ekll-e valamit, szerencsere eddig emg nem kellett, aztan szep napot kivanunk egymasnak es ennyi.

A mult heten az autopalyan a HOV savban pont az elottem levo SUV-nak volt durrdefektje. feltem, hogy a sav melletti betonfalnak utkozik, de szepen megallitotta. Viszont en alig tudtam kikerulni, a mogottem levo is padlofekezett, figyeltem a tukorben.

blackhairlady 2016.04.13. 03:28:08

Kerekcsere. Isten bizony en gyakoroltam, acsomagtartobol alig tudtam kivarazsolni a potkereket, a csavarokat viszont nem sikerult levarazsolnom, szoval en biztos nem fogok sehol sem cserelni. szerencsere az Accordnal csak felhivom a szelvedon szereplo szamot es barhol az orszagban ott vannak 30 percen belul. Ha egyeb javitas ekll akkor csere auto is jar es ha esetleg tovabb tart a szereles, meg a szallodat is fizetik, mindez 6 evig.

blackhairlady 2016.04.13. 03:29:54

@Muscari: Honnan lehet tudni, hogy egy termek genkezelt-e? Ra van irva valahol?

blackhairlady 2016.04.13. 03:31:03

@Zsuzsi65: A lanyod is megy? Milyen kis utazo gyerekeid vanank neked :)

Latzee 2016.04.13. 03:31:25

@P.Elliot: az élelmiszer boltos kép Giant-ban készült, ott olcsó a zöldség, gyümölcs. A drágaság a helyi piacon van, de igen, fizetésekhez képest nem drága. Whole Food nincs a környéken. Az 1500 mérföldenkénti olajcsere biztos nem árt, sőt ha 100 mérföldenként cserélnénk még jobb lenne csak értelme nincs. Azaz attól függ hogyan használod az autót. Vannak olyan körülmények, motorok és olajak amik megigénylik, de nálam ez nem esedékes, otthon én cseréltem saját magamnak, részt vettem már autó-motor javításban, tanulmányoztam különböző kenő anyagok hatását és autó gyárak karbantartási technikáit.
Ne érts félre, nincsen problémám az iskola busszal csak azzal, hogy a gyerekek nem néznek szét mielőtt átmennek az úton.
Ablak szigetelés, ha jó minőségű az ablak akkor a belső fele nem párásodik.
A munkával kapcsolatban sem panaszkodtam, csak kifejeztem a véleményem. Számomra az otthoni tempó túl lassú volt, ami itt van az jó, csak néha nem elég a 2-3 óra alvás.
Papírjaim rendben vannak, hogy végleg itt maradok azt nem tudom. Eddig ez a harmadik országom és hetedik városom ahol lakom és dolgozom. Ki tudja mit hoz a holnap? :-)
UNIX (Linux, *BSD, OS-X és társai) alapú operációs rendszerekkel foglalkozom mikor dolgozok és szabad időmben is gyakran.
Egyébként kb 10 órámba telt megírni a cikket és köszönöm szépen a jókívánságokat!

blackhairlady 2016.04.13. 03:34:54

@P.Elliot: "Attol hogy a McDonalnal eszik valaki egy ebedet attol meg ugyan nem fog elhizni. Nem az a fontos hogy mit hanem hogy mennyit"
Errol van szo. A mertektelen eves hizashoz vezet. A keves kajatol maximum csak ha komoly egeszsegugyi problemaja van az illetonek.
A ferjed jobban van mar?

Latzee 2016.04.13. 03:38:24

@A nagy kékség: sajnos az itt élők nem sokat utaznak, vagy legalábbis azok akikkel én beszélgettem. Persze volt olyan is aki már többször járt Magyaroszágon

FutureFry 2016.04.13. 03:40:46

@M. Péter: Igen, eredetileg arra találták ki, de manapság gyakran azért (is) emlegetnek ilyen formán vízmennyiséget, hogy relatíve könnyen lehessen látni a számokból ránézésre, hogy kb. milyen “kapacitással” rendelkezik egy adott víztározó/vízgyűjtő ha pl. egy környék (leginkább kertváros-jellegű) kiparcellázásáról/felméréséről van szó.

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 04:15:22

@FutureFry: a gond nem ott van, hogy egy vetőmaggyár pénzt kér a vetőmagért, (pl. úgy, hogy ha nem az ő permetszerét használod, akkor ki se kel a motyód) hanem az aggasztó, hogy, mivel az ökoszisztéma diverzitásával és komplexitásával nem lehet számolni, nem is számolunk vele, sem a járulékos hatásokkal, amelyek esetleg egy földrésszel vagy egy szomszédos időjárási rendszerben jelentkeznek.

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 04:19:18

@gabors: a Techstream az nem egy diagnosztikai műszer/szoftver ami ODB-n kapcsolódik a járgányhoz? A fékfolyadék cseréjéhez miért kell ez?

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 04:24:03

@gabors: "Kevesen tudják de a fagyálló is brutális károkat tud okozni ha megöregszik. " Kerdeznem ez kb mennyi idoben ? meg mindig a gyari van benne 3.5 eve..."

nézesd meg, van rá műszer. ha elszíneződött, barnás, akkor rág kuka, de lehet, hogy még szép a színe, de már nem tudja az eredeti értékeit. 3-5 évente érdemes cserélni, az autód gyártója megmondja pontosan mi az intervallum.

P.Elliot 2016.04.13. 04:30:35

@blackhairlady: Igen, jobban van, ugy tunik hogy mehetunk a Nemzeti Parkokba, vagy legalabbis megprobaljuk.

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 04:33:11

@Herr Géza: "Tudod, amikor látom a fentebb említett tartós tesztek után (200e km) a tükörsima hengerfalat, a szűz bütyköstengelyt, minimális kokszlerakódást, akkor nem igazán látom be, hogy tényleg sokkal jobb lesz nekem, ha a gyári előírtnál kétszer sűrűbben cserélek "

pusztába kiabálsz, urban legendek, húsz évvel ezelőtti ismeretek alapján okoskodókkal beszélsz. Időközben meg alaposan elszaladt a járműgyártás (mellettük) meg az ipar szatellitei, mint a (petrol)kémia, pl.

Tavaly óta jönnek a Li-ion akkuk a drágább kocsikba, megy a savval pancsolás a retekbe, a járművek pontosan tudják, hogy mikor kell nekik a törődés, az húsz éve volt amikor az elektromechanikus odo mondta meg, hogy mikor kell vezérműszíjat meg olajat cserélgetni. A HCV-k meg elmennek 100-150k-t két szervíz között, a járművek feleannyi szart bocsájtanak ki, ötször olyan biztonságosak, de a mérnökök azok mind idióták, ezek az arcok jobban tudják :)

P.Elliot 2016.04.13. 04:33:20

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nagyon ugyes vagy, en is buszke lettem volna rad ha az en lanyom vagy.

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 04:35:48

@blackhairlady: nem kezelt, hanem GM alkotókat is tartalmaz(hat) és tudtommal fel kell tüntetni a csomagoláson.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 04:55:17

@blackhairlady: "A mertekegyseg megjegyzese csak szokas kerdese. Ha sokaig azt hasznalja az ember akkor ugy marad meg benne. Nekem kb egy evembe telt mig annyira termeszetes lett mint az otthoni, hozza tudtam kepzelni a hoerzetet, tavolsagot, mint otthon."

Igen, nekem is kb. ennyi ido volt...utana mar nem szamolgattam at celsiusba, km-be, meg kg-ba, cm-be...:)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 04:58:53

@blackhairlady: a magassagunk is kb. azonos, nemcsak a szulinapunk :)) en is kb. 5' 2" kozott vagyok (nem vagyok egy sudar termet, de a "petite" reszlegen jo ruhakat lehet mindenhol kapni, szoval nem banom :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 05:01:32

@blackhairlady: Na igen, a 8. osztalyos evfolyam kirandulast nem lehet kihagyni :) Kicsit szivtuk a fogunkat az ar miatt, de ilyen lehetoseg azert ritkan adodik, es sokat tanulnak belole a gyerekek. Biztos egy elmeny lesz nekik! Mar varom, amikor majd meseli az elmenyeit a Southern hospitality-rol, meg mindenrol, ami azzal jar (a Southern accent-et mar most jol tudja utanozni :)))

adg 2016.04.13. 05:22:26

@Zsuzsi65: lanyom majdnem ment feletek kirandulni. Vegul visszamondtuk, mert tavaly mar volt iskolai kirandulason szingapurban, most meg a masik lany kovetkezik, ok japanba mennek, az se ket cent A kettot egyutt meg kicsit soknak ereztuk. Pedig erdekesnek tunt, talan 3 het, eloszor florida, nasa, ilyesmi, majd kalifornia, dnemzeti parkok stb . Majd megy ket ev mulva talan, elvileg ket evente szervezik ezt az utat

Mi bezzeg annak idejen a helyi vadasparkba, meg a varos szeli kiserdobe mentunk kirandulni :). Ezek a mai fiatalok...

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 05:34:32

@Zsuzsi65: csak nehogy megszeresse a Southern Comfortot :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 05:42:12

@adg: biztos elveznek az itteni nemzeti parkokat. Nalunk is szokott a suli mindenfele egzotikus nyari utakat (jo penzert) szervezni. magansuli, igy vannak szulok, akik zsebbol kifizetik a tobb ezres koltseget. Kinaban, Izlandon, Olaszorszagban voltak az utobbi evekben...na, ezekrol mi lemaradtunk :) de ilyen belfoldi turak azert nagyon jok (es ez a mostani erdekesebb, mint a nagyobbik lanyomnak annak idejen, akik "csak" San Francisco-ba mentek).

FutureFry 2016.04.13. 05:43:29

@pappito: @blackhairlady:
Amerikában (még) nem kell ráírni, hogy tartalmaz-e GMO-t. Persze - pl. a Whole Foods-ban árult - "egészséges" vagy bio terméken jól láthatóan rajta van, ha nem tartalmaz ("GMO free"). Volt pár népszavazás ez ügyben (pl. Kalifornia, Washington) de eddig mindenhol megbukott a dolog.

Viszont lehet nemsokára (Vermont-nak "köszönhetően") mégis csak felcímkézik majd a legtöbb terméket:
www.npr.org/sections/thesalt/2016/03/27/471759643/how-little-vermont-got-big-food-companies-to-label-gmos

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 05:44:24

@pappito: haha, hat valoszinuleg nem fogja :) azon viccelodtunk, hogy a jo kis Southern konyha remekeivel nem nagyon fog tudni mit kezdeni, mert vegetarianus, ott meg koztudottan hust hussal esznek :)) de talan nem fog ehen halni :)))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 05:48:40

@pappito: a lanyom kivaloan tudja utanozni a deli akcentust, Paula Deen-modra :))) www.youtube.com/watch?v=TSZJ2zLDP1Q&nohtml5=False

pappito · http://pappito.com 2016.04.13. 05:50:41

@FutureFry: köszi, azt hittem már van reguláció, de akkor még nincs
hátha a közeljövőben lesz

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 06:06:43

@adg: bizony, a nagyobbik lanyom (14 eves koraig Mo-n laktunk) is me'g emlegeti az erdelyi osztalykirandulasukat...ott bizony nem voltak luxus korulmenyek, az biztos :) a kisebbik lany osztalya meg most ezen az uton vegig Mariott hotelben fog megszallni (mondjuk itteni viszonylatban ez nem egy luxus, kb. kozepkategoria, es gondolom kapnak vmi csoport kedvezmenyt is).

Muscari 2016.04.13. 07:45:41

@mojyo: én viszont tanultam :-)
A világ növekvő népességét nagyon nehéz élelemmel ellátni, mindenből egyre többet kell termelni és lehetőleg minél olcsóbban.
A biogazdálkodás meg pont, hogy csak kicsiben működik ez sokkal drágább mindennek az előállítása, azzal nem lehet tömegeket etetni. Ha van pénzed, akkor persze az a legjobb alternatíva, az kétségtelen.

Pernilla 2016.04.13. 08:16:17

@gabors: nézd, egy szóval se írtam, hogy az Aldi jobb minőségű. Mind Budapestet, mind az Aldit te szőtted bele a témába. Nem tudom, miért beszélnék amúgy pesti aldiról, nem ott élek.
Valóban nem a választék nagysága befolyásolja, hogy milyen az áru, de ha óriási a választék, akkor hiába van köztük jó minőség is, ha van mellette 10-ből 9 sokkal szarabb, aminek a reklámja is jobb, olcsóbb, vagy más vonzó tulajdonsága van, így azt veszik a népek. Ahogy @blackhairlady: is írta, aki az USA-ban él.

Muscari 2016.04.13. 08:26:34

@adg: na itt van az igazi probléma, ahogy a Monsanto viselkedik, az undorító.

A keresztbeporzástól azért nem kell félni, mert kukorica, vagy annak közeli rokona nem nagyon el vadon a mérsékelt égövön, pláne nem Európában.
A szójával nem tudom, hogy mi a helyzet, arról semmit nem tanultam és nincs is rálátásom, nem tudom, hogy milyen módosítást végeztek rajta.

Muscari 2016.04.13. 08:27:55

@FutureFry: köszi, később elolvasom, most dolgoznom kell.

M. Péter 2016.04.13. 09:04:59

@Zsuzsi65: A zöldségekhez is kevernek mindig egy kis szalonnát, nehogy a vegetáriánusoknak egyszerű dolga legyen.

Evain 2016.04.13. 09:54:38

@Muscari: No, ezt speciel saját tapasztalatból tudom, hogy van kukoricabogár Európában. Tán pár héttel ezelőtt írtam is róla, hogyan hurcolták be. :)
Növényvédőszer forgalmazó cégek rá is ugrottak az új piacra :)

2016.04.13. 11:59:20

@Muscari: "A világ növekvő népességét nagyon nehéz élelemmel ellátni"

Szerintem ez tevhit, nem azert van meg mindig ehezes a vilagban, mert nincs eleg olcso elelmiszer, hanem, mert nincs eleg jovedelem meg arra sem, vagyis a megoldasnak nem annak kene lennie, hogy az elelmiszereket a szegenyekhez olcsositjuk, hanem, hogy a szegenyseget szamoljuk fel, nem? (Arrol nem is beszelve, hogy egy csomo gabonat peldaul azert termelnek, hogy az allatoknak adjak takarmanynak.)

Valoszinuleg azert felsz tole kevesbe, mert tanultal rola, elfogadom :) En nem tanultam ilyesmit, csak egy egeszen kicsit vagyok csak tajekozott a temaban (nem elelmiszer teren, de a papir, a komposztalhato muanyagok es a textilek is novenybol keszulnek), es azt kell, hogy mondjam, hogy mindez alapjan viszont en elegge biogazdalkodas-hivo vagyok :)

2016.04.13. 12:04:10

@adg: Plane.

@Muscari: Nem kozvetlenul a vadon elo dolgokat porozhatja keresztbe, hanem a szomszed, nem GMO foldet, eloszor, aztan arrol meg mast.

Főgebra 2016.04.13. 12:59:11

@mojyo:
"Arrol nem is beszelve, hogy egy csomo gabonat peldaul azert termelnek, hogy az allatoknak adjak takarmanynak."

Lehet, hogy újdonságként hat, de hajdanán azt mondták a paraszt emberek, hogy az a jó gazdaság, ahonnan a terményt bőrbe kötve távozik! Azaz a terményt az állatokkal feletetik, merthogy azért termelték. Ha nem lennének állatok, nem vetnének gabonát sem!

2016.04.13. 13:20:04

@Főgebra: "Ha nem lennének állatok, nem vetnének gabonát sem!" Kiveve mindazt, ami a kenyerbe kell.

Nem azt mondtam amugy, hogy nem kellenek az allatok :D Nem vagyok a huseves ellenzoje, amit szerettem volna az altalad kiragadott mondattal mondani csupan, hogy a hustenyesztes merteke, foleg a mostani formajaban rendkivuli modon hozzajarul az elelmiszer-eloszlas egyenlotlensegeiehez, az edesviz elhasznalasahoz, illetve mindazokhoz a problemakhoz, amikre a gazdalkodok egy resze a GMO-ban latja a megoldast.

Főgebra 2016.04.13. 15:32:19

@mojyo:
Csak annyit, hogy a takarmánybúza és a kenyérbúza terméshozama és megtermett mennyisége sincs beszélőviszonyban sem egymással.

2016.04.13. 15:46:03

@Főgebra: Elhiszem. Sosem allitottam az ellenkezojet, es mindig hozzateszem a disclaimert, hogy nem ertek hozza. :D Mindazonaltal az, hogy nem "termelnenek gabonat", ha nem lennenek allatok, nyilvan koltoi tulzas, hiszen az emberek is esznek gabonat.

Ezzel egyutt nem vagyok az allattartas ellen, szivesen elmondom sokszor is. :D Nem vagyok huseves-ellenes, illetve egyeb is celbol (tej, tojas, bor, zselatin, stb) is tisztaban vagyok azzal, hogy feltetlenul szukseg van az allattartasra. A merteken, illetve a modjain viszont lehet, hogy erdemes lenne valtoztatni, ha lehet, ha igy a GMO nelkul is megoldhatoak volnanak azok a problemak, amiket okoz... ennyit mondtam, nem okoskodok en :)

Muscari 2016.04.13. 16:43:54

@blackhairlady: elvileg igen, de nem vennék rá mérget. Olvasd el a cikket, amit Futurefry linkelt, abból sokminden világos lesz. Beteszem még egyszer.
www.npr.org/sections/thesalt/2012/10/18/163034053/top-five-myths-of-genetically-modified-seeds-busted

Muscari 2016.04.13. 16:48:39

@Evain: tudsz nekem linkelni? Igazán érdekel, én még azt tanultam olyan 6-8 éve, hogy nincs. Látszik, hogy milyen gyorsan változik minden.

Shanarey 2016.04.13. 16:55:06

@Hari Seldon 2:

Thermo üveg, legalábbis annak látszik de trehányul van megcsinálva így párásodik.

@Taxomükke (UK):

Nos az a kerék csavar ami egy átlagos autó kerekét tartja, számomra sosem volt probléma. Ám jobb helyeken, a kerék csavarokat sem ész nélkül húzzák meg. Vagyis oldhatónak kellene lennie.

gabors 2016.04.13. 16:57:08

@pappito: nem kell MINDEN autohoz (akinek 20 eves a jarganya persze) de pl a Priusom-hoz kell mert a fo fekhengert nem tudod maskeppen eletre kelteni es igy legbuborekmentesiteni sem tudod rendszert. Mindent computer vezerel manapsag. Meg lehet talalni a hivatalos javitasi utmutatoban is.

Hasonloan peldaul ha az inverterben akarnek hutofolyadekot cserelni azt sem igen tudod megtenni a toyota speci computere (Techstream is jo) nelkul mert megint csak a pumpat nem birod maskeppen revenni hogy eloszor is nyomja ki az osszes folyadekot majd pedig a levego bugorekokat amik keletkeznek. Igaz hogy a radiatorbol le tudod ereszteni magad is de fele bennemarad. Ugyaniggy a motor hutonel is ... a motorban levo folyadekot nem birod valamifele pumpa nelkul lecserelni.

gabors 2016.04.13. 16:57:15

@pappito: "az autód gyártója megmondja pontosan mi az intervallum. " megneztem a kezikonyben ott 100k merfold vagy 120 honap van amelyik elobb :-) Ugytunik manapsag mar mind a hutoket mind a hutofolyadekokat is elegge megtervezik.

blackhairlady 2016.04.13. 17:45:55

@Zsuzsi65: Akkor mi mar tagadhatattlanul ikrek vagyunk :)))))

Szerencsere vegaknak is vannak mar jo dolgok minden etteremben, szerintem nem fog ehen halni a lanykad:)

blackhairlady 2016.04.13. 17:47:30

@adg: nekunk voltak jo kis 3 napos kirandulasaink az orszag masik vegebe, szp emlekeim vannak rola:D Kulfoldre sosem mentunk, illetve nyaron volt epito tabor az NDK-ba de engem oda nem engedtek el.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.04.13. 17:55:30

@blackhairlady: :) hat, Noemi azt mondta, hogy elore odaadtak nekik a menuket, amirol majd valaszthatnak, es nem igazan volt nagy valasztek :)) Errol az jutott eszembe, amikor Utah-ban bementunk egy "allegedly" mexikoi (!) etterembe (hat igen, itt SoCal-ban el vagyunk kenyeztetve finom mexikoi kajaval), es a lanyaim kisse csalodtak, amikor a menun talan 1 db burrito volt :)) Noemi vegetarianus pizzajan meg kb. 2 db paprika szelet, meg par hagyma arvalkodott :))) Mondtam is neki, hogy ez itt a sivatag, nem Kalifornia, szoval ne szamitson olyan sok zoldsegre a pizzan, mint otthon nalunk :))))

DieNanny CH 2016.04.13. 19:18:27

@blackhairlady:

Én ki- és becsavarásnál ráállok a kulcsra. Azért 60 kilónak elégnek kell lenni, hogy fenntartsa a kereket, vagy hogy le tudjam szedni... :-)

M. Péter 2016.04.13. 19:52:43

@blackhairlady: Ha Utah-ban az I-70-esen Salina és Green River között félúton történik a baj, ott még lakott település sincs 1/2 órányi távolságon belül.

blackhairlady 2016.04.13. 22:09:58

@M. Péter: Akkor arra semmikepepn sem megyek :)
Egyebkent benne van a szerzodesben, hogy ha a 30 percet meghaladja a telefonalastol a megerkezesig, akkor karteritest kaphatunk.

blackhairlady 2016.04.13. 22:12:39

@Zsuzsi65: mexicoival mi is elvagyunk kenyeztetve, de ahany lanc annyi fele iz es valasztek, nincs ket ugyanolyan.
Salatafelek sem voltak?

blackhairlady 2016.04.13. 22:15:09

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: De kicsavarasnal nem forditva kell tekerni?:)))
Na indegy, en meg a kereket sem birom el rendesen, enm ereznem megbizhatonak a kozlekedest az en altalam felrakott kerekkel:DDD Persze ha nagyon muszaj lenne megcsnalnam valoszinuleg mint mar eleg sok mindent az eletemben amire azt gondoltam, hogy keptelen vagyok, de szivesebben fogadok el segitseget ha egy mod van ra:)

2016.04.13. 23:38:23

@M. Péter: Azert ahhoz eleg kozel kell allni a fusthoz, eleg sokaig, hogy barmilyen hatasa is legyen valakire, kizartnak tartom hogy ha a parkban elmesz valaki mellett es megerzed a szagot, annak hatasa van az agymukodesedre.

2016.04.13. 23:45:07

@blackhairlady: En is nagyon keveset eszem, mindegy mekkora adagot tesznek elem, nekem ez nem problema. Viszont nyilvan van osszefugges akozott hogy mas nepekhez kepest atlagosan mennyire el vannak hizva az amerikaiak, es az oriasi adagok kozott, mert nyilvan vannak olyanok akik nem annyit esznek mint te meg en, hanem megeszik a hatalmas adagot amit elejuk tettek, foleg ha gyerekkoruktol akkora adagokat kapnak. Engem szemely szerint mindez nem zavar, nem elek Amerikaban es nem vagyok / voltam / leszek elhizva szoval nem vagyok erintett.

Latzee 2016.04.14. 00:51:57

@blackhairlady: egy ideje sajat magamnak sutom a kenyeret, igy tudok igazan jot kesziteni :P

Latzee 2016.04.14. 01:57:12

@Csodabogár: Nem csodálkozásról van szó hanem az itteni dolgok bemutatásáról annak a tíz millió magyarnak aki nem itt lakik. Apropó, miért naív?
Mielőtt ideköltöztem rengeteget olvastam ezt a blogot és sokat tanultam belőle. Ha már egy embernek tudtam segíteni a megírásával akkor elértem a célom.

blackhairlady 2016.04.14. 02:07:50

@Latzee: En is sutottem sokaig, de most mar ritkabban miota tudok venni finom frisset es nem edeset.

DieNanny CH 2016.04.14. 09:17:45

@blackhairlady:

"De kicsavarasnal nem forditva kell tekerni?:))) "

:-D

Te, hát akkor a kar nem jobb felé néz, hanem bal felé!

KennyOMG · http://etkt.blog.hu 2016.04.17. 08:54:18

F -> C atvaltashoz: 50f = 10C, 104f = 40C, koztuk pedig minden 9f = 5C, illetve 18f = 10C. Gyorsan megtanulja az ember az 50, 68, 86, 104 hatarokat, onnan baromi konnyu a legkozelebbi otost beloni +/-9f), es mar meg is van a ket fokkal kozelito homerseklet. Tada!

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása