oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. március 31. 06:48,  A maradóknak is több pénzt hozhat a határátkelés 375 komment

2016. március 31. 06:48 Határátkelő

A maradóknak is több pénzt hozhat a határátkelés

Egy ideje kezdenek feltűnni azok a hírek, melyek arról szólnak, hogy a gazdaság bizonyos területein egyre komolyabb feszültséget okoz a munkaerőhiány. Noha sok esetben a vállalatok próbálnak nem tudomást venni a dologról (lásd legfrissebb példaként az autóipart), ez egyre nehezebb lesz. Ma tehát a határátkelés és az ebből fakadó magyarországi munkaerőhiány következményeit próbálom meg körüljárni, előre leszögezve, hogy nem vagyok szakember – szóval a kommentekben majd jöhetnek a vélemények!

autogyar_foto_flickr_com_moaieryy.jpg

Kezdjük azzal, hogy egy friss felmérés szerint tíz 34 év alatti férfiból gyakorlatilag nyolc minden további nélkül külföldre menne dolgozni, ha megfelelő állásajánlatot kapna. Általában a teljes lakosság körében is az élvonalban vagyunk ezen a téren.

A Randstad Workmonitor szerint Spanyolország és Olaszország mellett Magyarország is a külföldi munkavállalásban leginkább érintett három európai ország között van: ötből hárman egy jó állás reményében országot is váltanának.

Igény tehát van a külföldi munkára, a fiatalok körében pedig pláne, ami viszont azzal jár, hogy elég sokan tényleg mennek is, ráadásul értelemszerűen olyan szakmákban, amelyek iránt Nyugat-Európában is van kereslet.

Ez viszont mára a magyar gazdaság olyan területeit is elérte, melyekről még pár éve sem gondoltuk volna, hogy súlyos munkaerőhiánnyal kell majd szembesülniük.

Az autóipar

Ott van például a magyar gazdaság egyik legfontosabb pillére, az autóipar. Olyannyira fontos pillér, hogy tisztán a feldolgozóipart tekintve az autóipar durva fölényben van minden máshoz képest, a termelés majdnem 30 százalékát adja, az elkészült cikkek 90 százalékát külföldre exportáljuk.

Immár hetek óta megy a huzavona az Audinál a cégvezetés és a szakszervezet között, sztrájkfenyegetéssel és minden egyéb jóval fűszerezve, mert egyszerűen nem sikerült megállapodásra jutni a bérekről. (Csak hogy el tudjuk helyezni a dolgot, olyan iparágról beszélünk, ahol utoljára 23 éve volt munkabeszüntetés…)

A helyzet attól változott meg drámaian, hogy a magyar munkaerőért az utóbbi hónapokban bejelentkezett Szlovákia is, a nagy regionális vetélytárs ugyanis már nem csak a gyárakat próbálja magához csábítani a kedvező adókulcsokkal, hanem a magyar munkásokat is. Szóval míg egy évtizede ugyanis a szlovákok jártak át dolgozni a magyar gyárakba, mostanra megfordult a trend.

Egyébként egyes cégek hozzáállására jellemző az alábbi hozzászólás az oldalról: „Egy Vas megyei cégben dolgozom, itt nevetséges 2%-ot adtak béremelésként, a cafetéria módosítva lett, természetesen úgy, hogy a munkavállaló járjon rosszul.

A termelésben állandó túlóráztatás a jellemző, már kritikus mértékű a dolgozóhiány. A meglévőket ahelyett, hogy értékelnék, és ösztönöznék a maradásra, inkább fenyegetéssel és az erőpolitikával próbálják itt tartani. Az eseteges újonnan érkezők nem pótolják a kiesőket, például három felmondott karbantartó helyére egy új ember került felvételre.

Szerencsére én nem ezen a részen dolgozom, de rossz látni, mi folyik ott, és a vezetőség milyen tehetetlen és alkalmatlan a probléma megoldására. Mintha a válság alatt/után annyira hozzászoktak volna ahhoz, hogy az emberek féltik a munkahelyüket és emiatt a végtelenségig kihasználhatóak, hogy nem tudnak változtatni ezen a mentalitáson most, hogy megváltoztak a körülmények…”

A turizmus

De tudok még példát hozni, például a turizmus területéről, azon belül is a szállodaiparból. Itt érdekes kettősséget látunk, hiszen miközben Budapesten és vidéken épülnek a szállodák és a jelek szerint komoly fejlődés előtt áll a szektor, addig lassan elfogynak a szakemberek.

Vidéken a wellness és gyógyszállodák, valamint a nagyobb városok hoteljei ugyan még húznak, a kisebb szállodáknál már elég nagy a baj, és általában is megállapítható, hogy egyre nehezebben tudják pótolni a munkaerő-elvándorlás következtében elvesztett munkavállalókat.

A mérnökök

Mérnökből is kevés van Magyarországon, jól képzettből meg pláne, ami nem csoda, hiszen egyrészt a képzés színvonala olyan, amilyen, a fizetés alacsony, és aki teheti, az elmegy (vagy már elment) külföldre dolgozni.

Hiányzik a motiváció is, hiszen (főleg a kisebb) vállalatok csaknem fele nem tudja igazi kihívást jelentő projektekkel motiválni a főképp gépész- és építőmérnökök szakembereket.

Ráadásul a mérnökök négyszer annyi GDP-t állítanak elő, mint egy átlagos munkavállaló. Szakmai becslések szerint a mérnökhiány éves szinten 50 milliárd forintnyi kiesést jelent a magyar gazdaságnak.

A helyzet aligha javul a közeljövőben, hiszen a szakemberhiány Európában és a tengerentúlon is jelen van, és a szakértői előrejelzések szerint rövidtávon nem is orvosolható.

Ez konkrétan annyit jelent, hogy Hollandiában csaknem 30 ezer, Németországban pedig majdnem 75-80 ezer mérnök hiányzik a munkaerőpiacról, azaz az igény hatalmas.

Béremelések minden szinten

Itt tartunk tehát most, és ha a magyar gazdaság szereplői nem akarják teljesen lehetetlen helyzetbe hozni magukat, akkor kénytelenek lesznek a pénztárcájukba nyúlni. Ezt nem csak én találom ki, a Portfolio gazdasági szakportál például végignézte az ágazatokat és összeszedte, hol mekkora béremelés történt már eddig is.

Kiskereskedelem

Kezdjük a legizgalmasabb területtel, a kiskereskedelemben ugyanis akkora lett mostanra a munkaerőhiány (kb. 5-6 ezer ember hiányzik, ami arányaiban nem olyan hatalmas szám, de arra már éppen elég, hogy gondokat okozzon), hogy a szereplők kénytelenek voltak kiemelkedő béremeléssel megpróbálni megtartani a dolgozókat.

Az élelmiszerláncok, a multi bevásárlóközpontok, a kisebb vegyesboltok esetében több mint 8 százalékos volt a béremelés (a nagyok közül a SPAR 10, a Lidl 8, a KIKA 12,3, az IKEA 11 százalékkal emelt idén).

Vendéglátás

A vendéglátásról is szó volt feljebb, a tulajdonosok itt is kénytelenek voltak mélyen a zsebükbe nyúlni, hiszen átlagosan 9 százalék felett emelkedtek a nettó bérek januárban.

Ezzel együtt is a fizetések még mindig nagyon alacsonyak (a rendszeres bruttó nem éri el a 100 ezer forintot), és bár a szállodák esetében lassabb a tempó, az 5 százalék ott is megvolt.

IT-szektor

A „londoni mosogatónál” csak a „határátkelő IT-s” a nagyobb sablon a külföldi munkavállalás témakörében, szóval nem csoda, ha ők sem maradhatnak ki a felsorolásból. A szektorban dolgozó szakemberek egyébként magyar viszonylatban eddig sem kerestek rosszul (bár a nettó 318 ezer forint éppen csak 1000 euró körül mozog), ehhez képest százalékosan ugyan nem, de forintosítva náluk is egész szépen feljebb ment az év elején a fizetés (336 ezer forintra). Ezzel együtt sem egyszerű megmagyarázni valakinek, miért keressen 1000 eurót, ha ennek többszörösét kaphatja külföldön, még ha a megélhetés is többe kerül.

Az látszik tehát, hogy már eddig is több olyan terület akadt, ahol egészen komoly emelkedéseket láthattunk, és a magam részéről azt gondolom, ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog.

A nálam a kérdéshez sokkal jobban értő Portfolio elemzői is úgy vélik, hogy mindehhez az is hozzájárulhatott, hogy a magyarországi cégeknek egyre több esetben a környező országokkal is fel kell venniük a versenyt a munkaerő toborzása során. (És akkor az építőiparról, ami akár egy külön poszt témája is lehetne, még nem is beszéltünk…)

Magyarán a magyar gazdaság sem úszhatja meg azt, hogy versenyképesebb béreket adjon, különben egy nap majd arra ébrednek a cégek, hogy munka ugyan lenne, csak éppen ember nincs, aki elvégezze.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gazdaság Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr558547578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.03.31. 23:43:40

@Shanarey: És tényleg. Ők is jobban teljesítettek. :DDD

Shanarey 2016.03.31. 23:43:41

@Virago_1000:

Na igen, és én volnék a sík hülye??

Akkor magadra mit mondasz?

Virago_1000 2016.03.31. 23:47:57

@London2009: "Szerinted aki nem tud osszetenni 15k fontot, valamint nincs minimum 30k eves jovedelme az normalis dolog ha lakast akar venni Londonban? 

Mert szerintem nem."

- szoval aki londonban 30k alatt keres az menjen lakni a hid ala?
Aha ertem mar a "logikadat". Azokkal mi legyen londonban akik hasznos ertekteremto munkat vegeznek? (Tehat nem bankarok, "elemzok", "tanacsadok" vagy biztositok.) Ok keresnek megis 30k alatt, tobb mint a fel london, legyenek hajlektalanok?
Beteg egy orszag ez.

Muscari 2016.04.01. 00:10:16

@London2009: hát nem tudom. Mi öt éve jöttünk csak, de ismerek jópár embert, aki kb velünk egy időben, vagy korábban érkezett. Ebből egy kisgyerekes család tervez hazamenni, a többiek, főleg, ahol kamaszok már a gyerekek, vagy pont, hogy még picik, azok maradni akarnak.
Képzeld el, hogy mi lenne mondjuk Digger fiával otthon ennyi év Anglia után .

Egy ismerősöm hazament másfél éve, aztán lehúzott egy téli szezont Ausztriában. Utána hazament újra, most meg ismét itt van Londonban. Elfogyott a pénze, pedig otthon is dolgozott valamit.

Muscari 2016.04.01. 00:15:43

@Virago_1000: le kellett volna olvasni az órát, ez alapvető. Te hibáztál. Nem vettetek fel jegyzőkönyvet beköltözés előtt? Eléggé naív vagy.

Muscari 2016.04.01. 00:25:16

@Mirjam2: azért ez egy kissé erős kijelentés volt :-)
Az árfolyam a gazdaság egészére, ezekn keresztül az összes emberre hatással van. Ha érdekli az átlagembert, ha nem :-)

London2009 2016.04.01. 01:10:12

@Mirjam2: en ezzel nem ertek igazan egyet. Egyreszt a 30k alatti fizetes az atlag alatti Londonban. Ezt minden forras igazolni fogja ha utananezel.
Nem gondolom, hogy a lakasvasarlas pedig barkinek is "jarna" a normalis elethez. Meg abban sem vagyok biztos, hogy feltetlenul a normalis elet velejaroja a sajat ingatlan.

www.telegraph.co.uk/finance/jobs/11312096/The-cities-where-you-can-earn-the-highest-wages.html

metro.co.uk/2015/11/18/how-does-your-salary-compare-with-the-rest-of-the-country-5511194/

Azzal termeszetesen egyetertek, hogy 15 evvel ezelott biztos mas volt a helyzet es akkor a 30k fizetes atlagon felulinek szamitott, de mar nem az. Ez pedig a vilagon mindenhol igy van, hogy az ingatlanokat nem az atlagon aluli fizetesekkel rendelkezok tudjak megvasarolni. Emiatt itt is letezik sokfele allami tamogatas, shared ownership stb ahol 60k household income volt a maximum (most nem tudom mennyi) ameddig igenybeveheto, pont ezzel segitve a kevesebb jovedelemmel rendelkezoket.

London2009 2016.04.01. 01:14:35

@Muscari: a sajat korosztalyombol kiindulva latom ezt. A tobbseg meg a gyerekvallalas elott all. Az meglep, hogy a pici gyerekesek is maradnak. Szerintem anyagilag nagyon ra kell keszulni arra az idoszakra mig a gyerek a preschoolba kerul.

London2009 2016.04.01. 01:22:40

@Virago_1000: ezt nem tudom hol olvastad. Aki nem tud lakast venni az altalaban berel szerintem. De biztos van olyan is, aki a hid ala megy. Beteg egy orszag ez.
Ha pedig egy hazhoz te azt mondod, hogy 100k deposit kell minimum, en elhiszem neked.
De azert remelem nem fogsz megharagudni, hogy ha befektetesi, ingatlan vagy hiteltanacsadasra fogok szorulni, akkor inkabb fordulok egy "bankarhoz", egy "elemzohoz", ne talan tan egy "tanacsadohoz" meg ha most meg is tudtam toled, hogy ok erteket nem teremtenek.
Magam es kollegaim neveben koszonjuk! :D

London2009 2016.04.01. 01:29:58

@Bal: :)
Nagyon jol mondod. 2020 lesz az eve allitolag...

Virago_1000 2016.04.01. 02:18:14

@London2009: "Nem gondolom, hogy a lakasvasarlas pedig barkinek is "jarna" a normalis elethez. Meg abban sem vagyok biztos, hogy feltetlenul a normalis elet velejaroja a sajat ingatlan. ")

- van sajat ingatlanod ugye :)
Mindig azok szoktak ilyesfelen papolni akiknek van. Elegge "vicces".

Virago_1000 2016.04.01. 02:36:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ketfele hatalom letezik: 1. szervezett kozhatalom - kormany, kozigazgatas, onkormanyzatok rendirseg kozintezmenyek - ez mind resze a szervezett kozhatalomnak.
2. Szervezett maganhatalom - egy olyan hatalom amely a vagyonabol kifolyolag hatast tud gyakorolni a szervezett kozhatalomra. Vagyon nala van mivel nala van a penzkibocsatas kizarolagos joga lasd FED mukodeset de ugyanigy mukodik mindenhol ahol parlamentalis demokracia van. Ennelfogva a gazdasag jelentos resze a kezeben olyannyira hogy ha kell haborut robbant ki ha kell osszezavarja a politikusokat. Konkretumokra vagy kivancsi? Hat soros gyorgy egy prominens kepviseloje a szervezett maganhatalomnak hiszen a vilag gazdasagara jelentosebb hatassal bir mint barmely allamelnok. Rotschild rovkefeller bankok multinacionalis monopoliumok stb stb.
Azert hivjak hatterhatalomnak mert rejtozkodnek es letagadjak a letezesuket. Marmint hogya vilag ugyeibe beavatkozasuk lenne. Pedig nagyon is van.

Ha anglia kilep az uniobol a hatterhatalom- ertsd a penzvilag es a vilaggazdasag legfelsobb iranyitoi City of Londonbol (amely egy fuggetlen varosallam, nem resze UKnak) ezt kemenyen fogja szankcionalni.

Virago_1000 2016.04.01. 02:38:22

Es meg annyit: a szervezett maganhatalom sokkal erosebb es szervezettebb a szervezett kozhatalomnal.

2016.04.01. 05:45:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem a milliardosok miatt mentek fel az arak, ok nem kulvarosi egy-ket szobas lakasokat vesznek. Az elso szoba amit bereltem kb. 15 eve az 250 font volt havonta, most ugyanazt a szobat kb. 600 fontert lehetne kiadni. Kozben a fizetesek alig mentek felfele. Ez nem amiatt van mert par orosz, arab es indiai milliardos luxuslakasokat vesz Knightsbridgeben. Szerintem a tomeges bevandorlas miatt van.

2016.04.01. 05:48:35

@London2009: Az 'atlag' emberek, tehat akik kiszolgalnak teged a boltban, vezetika buszt amin ulsz, a hajadat vagjak stb., ok mind messze 30k alatt keresnek. Ertem hogy teged nem zavar hogy ok nem tudnak lakast venni mert nekik ugye nem 'jar', elegedjenek meg azzal ha egy lakas negyedet meg tudjak venni shared ownershipben, es lakjanak nyugodtan olyan helyekent ahol te sajat bevallasod szerint felsz egyedul jarni - szerinted az en ket feher baratnom, most mar kisgyerekkel, poenbol lakik Tottenhamban? Ertem hogy mindez teged nem zavar, de eleg fura hogy nem veszed eszre, ha mind a ketten 30k felett kerestek, akkor nem szamitotok atlagosnak es a lehetosegeitek sem atlagosak, meg Londonban sem.

2016.04.01. 05:54:40

@mojyo: Most is ugyanigy gondolom, mellesleg, ha jol emlekszem, azt valaszul irtam valakinek aki szerint mestersegesen korlatozni kene az ingatlanarakat Londonban, amit most is abszolut elleneznek. Azt probaltam megertetni a fenti hozzaszolasaimban, hogy mennyire rohejes egy atlagos brit szamara, kulonosen Del-Angiaban, ha azzal ijesztgetik hogy jajjajjaj, le fognak esni az ingatlanarak ha kilepnek.

2016.04.01. 07:16:52

@London2009: Az értékteremtő munkák -a komcsi felfogás szerint- csak azok, amiktől piszkos lesz a kezed.

adg 2016.04.01. 07:22:49

@fhdgy: meg nem ertem a kommentek vegere, lehet, hogy valaszolt mar geza.

Nem, nem az a munkank, hogy a masik hibait helyrehozzuk. Az a feladat, hogy kiverekedjunk egy olyan megoldast, ami mindenkinek jo. Erre vannak a tervezoi egyeztetesek, ha vannak. Ott mindenki elmondja a nyugjet, es kialakul valami. Aztan ha nincs egyeztetes, akkor jonnek a bajok, egy halom dolog utkozik, furni kell, attenni dolgokat mashova, stb.
De ha van egyeztetes, meg akkor is ott a fo ellenseg, a kivitelezo, aki majd joban tudja, es nem a terv szerint csinalja. Na azt kell helyrehozni neha.

De azert a helyzet nem olyan rossz, csak jo ugratji egymast.

2016.04.01. 07:23:17

@Virago_1000: Jó, szóval te ebben hiszel. Azonban azt továbbra sem értem, hogy mire alapozod az állításaidat. Olvastad az interneten? Az interneten azt is lehet olvasni, hogy Mo.-n van a Föld szívcsakrája. Meg hogy a Hold nem is igazi, hanem hologram. :D

Igazából miben segít ez téged a mindennapi életben? Illetve, ha ennyire lázadsz, miért nem lépsz ki ebből a rendszerből?

2016.04.01. 07:29:25

@Mirjam2: "Szerintem a tomeges bevandorlas miatt van."

Túl jó hely Anglia... :)

DieNanny CH 2016.04.01. 08:05:26

@Virago_1000:

Szóval nálad ez a két opció létezik? Vagy lakást vesz, vagy megy a híd alá? Te magadnál vagy?

DieNanny CH 2016.04.01. 08:06:49

@Virago_1000:

" ugye nincs csaladod gyereked? "

Ugye kiragadtál 2 mondatot a kommentjéből, és azzal vitázol? Teljesen érthetően leírta a családját.

Buchhalter 2016.04.01. 08:15:31

@diggerdriver: ezt velem a Baumaxnál játszották el,azóta már csak múlt időben léteznek.Nem magával a céggel volt baj ,hanem a földesúri gondolkodású Pénzügyi vezetővel és sleppjével.Érdekes a szlovák és cseh Baumax a mai napig működik és a Cseh Baumax pár éve elnyerte a család barát munkahelycímet.Ott ilyen is van.

adg 2016.04.01. 08:46:55

@Shanarey: tehat ha jol ertem, a 60 centis kabelkotegnek nem keszult talca, ezert tettek az almennyezet tetejere?
Mert ebben az esetben aki odatette, az minimum anyira hibas. Ha nincs talca, akkor jeleznie kell. Sajnos mindenki hibazik, jelezni kell, ha furcst lat az ember. Velem is megesett mar, hogy felhivott valaki epitkezesrol, hogy tenyleg ugy gondoltam-e valamit, mert szokatlan. Volt amit valoban ugy gondoltam, de volt, amit elcsesztem.

Buchhalter 2016.04.01. 08:58:29

@London2009: a számokkal sokan szeretnek dobálózni,de ha valaki veszi a fáradtságot és tanult statisztikát és megnézi pár oldal adatait azt összevetve és átlagot vonva kap egy többé kevésbé belőtt valós adatot.Szerintem nettó baromság ,hogy 5-700 ezer ember van kint Angliában.Az NNI számok amiket megadtak az érdeklődő magyar szerveknek 100-130 ezer embert takar.Ha hozzá vesszük a családtagokat az ott tanuló diákokat ,segélylesőket akkor se jön össze 200-250 ezernél több magyar.Ehhez még hozzá lehet dobni a Skóciában és Írországban lévőket.A skóciai magyarok szerint viszont ők is max 10 -12 ezren lehetnek.Hogy sokan visszajönnének ez se nagyon igaz.Jó pár ismerősöm tényleg visszajött,de mivel itt csak szarakodtak velük a munkaadók visszament.Persze nem mindig Angliába.A németek már pontosabb adatokat vezetnek rólunk : tavaly 130 ezer magyar dolgozott náluk bejelentve.Ide is vehettünk családtagokat de 160-170 ezer fölé megy max.A harmadik felkapott hely Ausztria ott hivatalosan 70 000 magyar dolgozik.Jelentős még Svájc:11000,Hollandia 12000 és Svédország 8000.Ja és ne feledjük Szlovákiát!Több száz magyar cég termeli a GDP-t,de nem Magyarországnak és egyre többen mennek oda is dolgozni.Óvatos becslések is 4-5000 embert becsülnek.Tehát cirka 400 ezer magyar lehet tartósan külföldön.A hazajövetelre is vannak statisztikák:a kimenők 20%-a soha többé nem jön vissza.45% pedig tartósan marad(10-20 év)Max öregkorára tér vissza ,de ha vannak gyerekek azok 90%-ban már nem.Ott tanultak ,szocilizálódtak.Ha nem kapja magát össze a poitikai és gazdasági elitünk arra a sorsra jutunk mint Románia és Bulgária :pár éven belül a lakosság 20% lelép és ennek hosszabb távon káros hatásai lesznek a gazdaság egészére.

fhdgy 2016.04.01. 09:32:20

@adg: én is csak ugratásnak szántam a kérdést.

Annak idején a programozók meg a szervezők között volt nagy ellentét, szinte már iszapbírkózás. Ünnepnapokon az is ugratás jellegű volt, de a többi napon vérre ment.

Sok vicc is volt, de nem mesélek, nem akarok régi sebeket feltépni.

Ma viszont, ennyi sok év után is, visszasírom a szervezőket, de ez már egy külön történet.

Golf2 2016.04.01. 10:34:17

@Buchhalter: Ha csak 400 lenne az már lenne szégyen a fidesznek(elitnek)?

London2009 2016.04.01. 11:14:23

@Mirjam2: lathattad a szamokat a statisztikakban. A 30k Londonban nem atlag feletti fizetes! Hiaba mondod, hogy az, nem az. Ezen kar is vitatkozni mert feketen feheren le van irva, hogy mi az atlagfizetes. Az mar megint mas kerdes, hogy az atlagos munkakert miert fizetnek atlagon alul...eleg szomoru, hogy ez igy van.
Nem hiszek a szocialis allamban, a tul gondoskodo allamban pedig vegkepp nem. Szerintem olyan nincs, hogy barkinek is barmi “jarna”.
Teljesen ertheto modon a baratnodek is szivesebben fizetnenek hitelt, mint berleti dijat, de ehhez a vilag egyik legdragabb varosaban egyszeruen tobb penz kell. A sajat lehetosegeimrol pedig annyit, hogy mint korabban irtam en, is szivesebben laknek a Holland Park sarkan, de tisztaban vagyok vele, hogy ahhoz soha nem lesz eleg penzem, bar lottozom!
Egyebkent Londonban az arakat a “high demand, low supply” hajtja. Ameddig ez igy marad, az ingatlanarak nem fognak jelentos mertekben valtozni.
Tobb intezkedessel probalkoznak jelenleg, hogy az arakat visszafogjak. Az egyik peldaul a buy to let hitelek szigoritasa, illetve az adobol leirhato kedvezmenyek jelentos csokkentese. A rent ugye taxable income es pont aprilis 1-tol valtoztattak meg az adobol leirhato koltsegek %-at illetve az elkovetkezo 3 evben 100%-rol 25%-ra csokkentik. Lenyegeben ezzel azt fogjak elerni, hogy a buy to let mar nem lesz annyira jo uzlet, mint idaig. Sot, egy atlagos buy to leten, szinte semi profit nem lesz, kulonosen ha majd elkezdik az alapkamatot is emelni lassan.
A masik intezkedes pedig, hogy elkezdtek csokkenteni a szorzot. Igyekeznek egyre alacsonyabb kockazatu hiteleket kihelyezni, elkerulve ezzel azt, hogy az emberek tulvallaljak magukat.
A shared ownership egyebkent egy nagyon elhibazott dontes volt. Pont ellenkezo hatast ert el es nem az alacsonyabb jovedelemmel rendelkezoket segitette lakashoz jutni, hanem hatekonyan reszt vett az ujepitesu lakasok arainak a felhajtasaban. Ez tortenik akkor, amikor az allam rosszul avatkozik be a piaci folyamatokba. Kicsit elkalandoztam, szep napot mindenkinek!

Virago_1000 2016.04.01. 11:36:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: igy van. Az interneten sok hulyeseg van de tagadnad-e hogy olyan cegeknek mint pl apple google facebook a meretuknel ebbol fakado erejukbol nagyobb beleszolasuk van egy orszag iranyitasaba mint a politikusoknak?
Hiszen eleg arra gondolni hogy optimalizalnak ertsd csalnak adot, meg az altaluk futtatott media is ettol hangos. A kormanyzatok persze tehetetlenek.
Mindegyik brillians otlettel kezdodott de kerdem en brillians otletek csak a szilikonvolgyben szuletnek? Kizart dolog.
Akkor hoditjak meg a vilagot ha a bankok tolnak bele penzt. A bankok, kolcsonok altal lettek naggya. Osszessegeben kepviselnek egy lathatatlan erot (shadow government) ami erosebb mint barmely kormany.
Vagy gondolj csak a bankokra. Magankezben levo cegek. Hiteleznek a kormanyoknak. Megtehetik hogy uzsorakamatra tegyek? Meg. Hiszen folyamatosan fizetjuk es megis csak novekszik. Hogy is lehet ez?

A hatterhatalom az eletunket atszovi. Mint amikor bedobsz 2 kockacukrot a kaveba, feloldodik. Eltunik, soha tobbet ki nem veheted a kvbol. Megis ott van benne. Ilyen a hatterhatalom termeszete. Egy porszem nem teheto odebb nelkule. Sajnos. Ez mar igy kialakult a kozepkortol kezdve hiszen hatterhatalon mar akkor is volt.
Sot a kommunizmus is ugyanazon hatterhatalom krealmanya (gondolj arra hogy kik tomtek meg penzzel lenint es trockijt pl. azert hogy kirobbantsak a forradalmat mert az sem a nep lazadasa hanem mesterseges forradalom volt) szoval a kommunizmust ugyanaz a hatterero krealta akik krealtak a kapitalizmust. A cel a nepek kizsakmanyolasa es fuggesben tartasa.
Akkor a tankok most a bankok. Ez utobbi hatekonyabb es olcsobban kiepitheto diktaturat eredmenyez ezert tartottak meg ezt es a kommunizmust bedontottek.
Egyre tobben ebrednek es latjak meg a kulisszak mogotti osszrfuggeseket. A hatterhatalom letezese nem hit kerdese.

2016.04.01. 11:38:18

@London2009: Tudod hogy a statisztikai atlagfizetes hogy jon ki, abban benne van egy csomo investment banker, orvos es hasonlo. Az atlagos, mindennapi emberek akikkel egyutt utazol a metron, tobbnyire 30k alatt keresnek Londonban is, sokan joval alatta. Sehol nem irtam hogy barkinek barmi jarna, azt probalom veled megertetni hogy az atlag embernek - nem a statisztikai atlagnak, hanem mondjuk egy hotel recepciosnak, fodrasznak, hasonlonak - az utobbi tiz-tizenot evben nagyon nehez elete lett Del-Angliaban ahhoz kepest amilyen korabban volt, es ezert reszben az EUt es a kepzetlen kelet-europaiak tomeges bevandorlasat okoljak. Ha te ezt nem akarod megerteni, az a te problemad.

Virago_1000 2016.04.01. 11:43:56

@London2009: "Nem hiszek a szocialis allamban, a tul gondoskodo allamban pedig vegkepp nem. Szerintem olyan nincs, hogy barkinek is barmi “jarna”. "
- Szerintem se. Az kiugro es egyre novekvo egyenlotlensegekkel van a baj. Kizart dolog hogy a penzugyi elemzo munkaja 5-10x annyit er mint a sarki chip shop dolgozoike.

Virago_1000 2016.04.01. 11:45:01

@Mirjam2: "nagyon nehez elete lett Del-Angliaban ahhoz kepest amilyen korabban volt, es ezert reszben az EUt es a kepzetlen kelet-europaiak tomeges bevandorlasat okoljak"
- pedig nemaz az ok.

2016.04.01. 11:54:03

@London2009: Ha mar atlagfizetesekrol beszelunk, itt van neked nehany erdekes szam:

www.itv.com/news/london/2015-11-19/how-does-your-salary-compare-to-the-rest-of-london/

Ez mar egy kicsit arnyaltabb kepet ad mint egyetlen egy szam az egesz 8 millios varosra. Az egyik veglet City of London, £50,575, a masik veglet Harrow, £17,759. Mindketto London. Ennyit az atlagrol. Ha megnezed a listat, latod hogy a legtobb keruletben 30k alatt van az atlag, Outer Londonban az osszesben 30k alatt van. Ertem hogy te erre azt mondod hogy ezek a szegeny emberek mind koltozzenek el Londonbol, de akkor ki fogja neked a kavet adni a Starbucksban?

2016.04.01. 11:55:02

@Virago_1000: Tudom, tudom, a hatterhatalom.

2016.04.01. 11:58:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Igy van, tul nepszeru. Illetve nagyon nepszeru, foleg a deli resze, ezert mentek fel brutalisan az ingatlanarak.

London2009 2016.04.01. 12:01:35

@Mirjam2: nincs az erto olvasassal gondom, ugyhogy koszonom, de megertem, amit olvasok. Csak szerintem idaig nem ezt irtad, de mindegy, akkor biztos en ertettem felre.
Sokan rosszul jartak, persze. Egy csomoan meg baromi jol jartak, akik vettek 15-20 de akar 10 evvel ezelott ingatlant, most meg a duplajat vagy a triplajat eri. Egyebkent szerintem barhol is legyel a vilagban szuloi segitseg nelkul altalaban nagyon nehez elindulni a fiataloknak az eletben. Ez nem londoni sajatossag kizarolag. Szerinted egy bolti elado es egy buszsofor hazaspar hol vasarol konnyeden ingatlant a vilagban es nevel gyereket mellette onerobol? Csak azert irtam ezeket a foglalkozasokat, mert te is ezeket a peldakat hasznaltad.
Nyilvan a tomeges bevandorlasnak koze volt az ingatlanarak emelkedesenek, mert ugye ez adja reszben a megnovekedett keresletet es ezaltal az ingatlanok felertekelodeset, amit korabban irtam. A sok bevandorlo pozitiv hatasarol viszont mindig elfeledkeznek, meg arrol is, hogy ez egy mennyire osszetett kerdes, amibol nem lehet egy szeletet csupan kiragadni. Peldual a kelet europai bevandorlokon kivul lehetne keresni az okokat inkabb ott, hogy hany kulfoldi befekteto mentette londoni ingatlanokba a penzet evtizedeken keresztul mert ez volt es meg most is, bar mar kevesbe a safe haven. Meg lehet nezni, hogy milyen iszonyat merteku cash ul a londoni ingatlan portfolioban es erdekes kepet mutat a cash vs. mortgage buyer arany is.
Nincs ket hete, hogy elkeszult egy friss elemzes a European housing marketrol. Ket szoval osszefoglalva tight supply es favourable financing jellemzi a UK-t tovabbra is. Ugyhogy egyelore folytatodik a jelenlegi trend es igen, az atlagember pedig valoban sziv.

London2009 2016.04.01. 12:20:43

@London2009: Sehol nem irtam, hogy koltozzenek el.
Az 51+18 nak szerinted mennyi az atlaga? 34.5. De ertem, hogy ez csak egy szam. Hidd el, ertelek.
Egyebkent meg mi is kikoltoztunk Londonbol, mert mi kertes, csaladi hazat szerettunk volna, azt pedig Londonban nem tudtuk megengedni magunknak. London alatt 1-2 zonat ertem. Jelenleg 3-as zonaban lakunk es mar kozelebb van Kenthez, mint Londonhoz. Errefele pedig nem 300k-tol kezdodnek a lakasarak. Sokkal olcsobbak.
Ez meg lehet, hogy neked meglepo vagy igazsagtalan, de aki a Starbucksban dolgozik, nem fog eleget keresni ahhoz, hogy sajat ingatlant vegyen maganak. Az is a szived joga, ha te ezt ugy gondolod, hogy ez nem fair, mert ugye mindenkinek "jar" egy sajat ingatlan.

London2009 2016.04.01. 12:21:19

@Mirjam2: neked szantam az utolso kommentet. Szep napot!

2016.04.01. 12:49:51

@London2009: Pont ezt irom, hogy a matematikai atlag 30k felett van, de az emberek tobbsege, az atlagember (nem matematikai ertelemben, hanem a szo koznapi ertelmeben) 30k alatt keres joval. Ez szerintem elegge ertheto. Sehol nem irtam, hogy barkinek jarna az ingatlan. Azt irom, hogy egy atlagos, pl. Starbucksban dolgozo embernek is sokkal elerhetobb cel volt hogy legyen sajatja mondjuk 10-15 evvel ezelott, mint most.

2016.04.01. 13:00:12

@London2009: UKben messze nem annyira jellemzo hogy a szulok segitenek az ingatlanvasarlasban mint Mo.on. Lehet hogy neked hihetetlen, de nem is olyan regen tudott egy buszsofor-bolti elado hazaspar lakast venni Londonban, most meg nem. Persze ez a vilaggazdasagi valsag es mas tenyezok miatt is van, de attol meg az embereket nem kevesbe zavarja. Ertem hogy teged nem zavar, azt probaltam elmagyarazni hogy miert erezheti ugy egy atlag brit hogy romlott az eletszinvonala az utobbi evekben, es miert nem latja az elonyet az EU tagsagnak. Nyilvan neked mas szempontjaid vannak.

©________ 2016.04.01. 13:13:47

Nem volt alkalmam a kommenteket olvasni,most meg mar nem olvasom el,
csak annyit tennek hozza, hogy
-az audinal eloszor a 2 muszakot vezettek be 3 helyett, majd a 4napos munkahetet 6 helyett

- az aremelesekhez kepest valahogy a ksh megis 0,5% inflaciot kozolt az elmult idoszakra.

2016.04.01. 13:14:57

@Mirjam2: Egyebkent mindez nyilvan nem korlatozodik Londonra, sot UKre sem, hanem egy ennel tagabb, a mostani fiatal generaciot erinto problema (nyugati orszagokban): www.theguardian.com/world/series/millennials-the-trials-of-generation-y

adg 2016.04.01. 13:35:26

@Babette©: "aremelesekhez kepest valahogy a ksh megis 0,5% inflaciot kozolt az elmult idoszakra."

A hus ara 30%-kal ment fel, ugyanakkor a jancsiszeg 29,5-lel le, szoval igy jon ki a 0,5%. Statisztika. Olyan eredmenyt lehet barmibol kihozni, amilyet eppen akarunk.

Oreg kollega meselte, hogy behivtak anno az allami tervezovallalatnal az igazgatohoz, mert premiumot iteltek neki, elismeresul aldozatos munkajaert.
Amikor kijott, akkor mindenki kerdezte, hogy mennyi az annyi. O meg mondta, hogy az igazgatoval ketten 80ezret kaptak. Jo, de te mennyit kaptal, kerdeztek. Hat, atlagosan 40ezret kaptunk, valaszolta.
Aztan kesobb kiderult, hogy ebbol o 2 ezret kapott, mert az igazgato meg nala is sokkal aldozatosabban dolgozott.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.01. 13:45:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nekünk jelenleg nem.A finn nyelv, na ha valami, akkor az brutális... :D
Az ilyen Häälljamaga Mänjääninnen (finn biztonságiőr neve) szavaktól már a szemem is szikrát vet...:D A norvégokhoz meg nem lehet menni, amíg kicsi a gyerek, a rohadt, kib@...tt Barnevernet miatt.Elveszik a családoktól.
Amúgy sajnos finnbe, norvégban is van migrihelyzet, bár talán nem akkora , mint itt.
Másoknak, gyerek nélkül persze lehet pálya ettől még ez a két ország.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.01. 13:48:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ami viszont játszhat nekünk, az esetleg Izland, vagy urambocsá, Feröer...Oda már csak nem ér el a migriáradat...És Izlandon legalább ingyen van a fűtés...
:D

tsabus UAE 2016.04.01. 14:25:54

@Mirjam2: Bocsi, de amit írsz, az olyan, mint amikor a CHF hitelesek azt kérdezik, hogy "nekem nem jár saját lakás?"...
30K alatti jövedelemből is lehet lakást venni, csak nem Londonban. Az ember pedig attól ember (többek között), hogy a legjobban alkalmazkodó állat. Amibe az is beletartozna, hogy nem a legdrágább helyen akar fészket rakni, hanem ott, ahol a lehetőségei engedik. Ha mégis ott ül a fővárosban és egyre csak sír a szája a lakás miatt, akkor az evolúció előbb-utóbb elvégzi a dolgát. És ez így van jól.
A te gondolkodásod szerint, ha én Monacoba megyek dolgozni, akkor nekem jogom van ott venni lakást, mi több, vigyék le annyira az árat, hogy én megvehessem. Agyrém...

tsabus UAE 2016.04.01. 14:35:36

@Virago_1000: ...és akkor még ott vannak a gyíkemberek ! Pfffff.... :-D

tsabus UAE 2016.04.01. 14:49:16

@Mirjam2:
"Sehol nem irtam, hogy barkinek jarna az ingatlan."
Én ezt a hozzászólást: "Tobb mint 8 millio ember lakik Londonban, a nagy reszuk 30k alatt keres, szerinted nekik nincs joguk ahhoz hogy ott lakast vegyenek?" így értettem...

2016.04.01. 15:01:55

@tsabus [UK]: Szerintem itt nem arrol van szo, hogy mindenkinek jarjon sajat lakas, hanem az emelkedes merteke es gyorsasaga az, ami ellehetetlenit egy csomo embert. Vagyis, nem arrol van szo, hogy ha Monacoba jarsz dolgozni, miert nem vehetsz lakast, hanem, hogy ha vagy olyan mazlista, hogy Monacoban szulettel, ott is nottel fel, es mondjuk szeretnel elkoltozni anyukadtol sajat lakasba, akkor miert nem teheted meg mindig meg, amikor mar 18 eves korod ota erre gyujtesz? Mert mondjuk mindig mar csak egy kicsi hianyzott a foglalohoz, es mindig rahuztal egy-ket evet, csak az egy-ket ev mulva sose volt eleg. Sajnos ez van az egesz vilagon, Amerikaban, Kinaban es Budapesten is, epp ezert nem ertem, hogy ennek mi koze van az EU-nak, es erre miert pont a Brexit volna a megoldas... de a problema ettol meg letezik.

tsabus UAE 2016.04.01. 15:29:49

@mojyo: Továbbra is fenntartom (még ha valakinek a hazájáról is van szó), hogy a lehetőségei szerint kell költenie. Márpedig a lehetőségeket adottnak kell tekinteni, mert az egyén nem tudja megváltoztatni. Akkor az ember vagy alkalmazkodik, vagy lecsúszik. Jelen esetben az alkalmazkodás azt jelentené, hogy keres egy jobban fizető munkát, vagy elvándorol egy olcsóbb helyre. (Mellesleg, ha elég sokan vándorolnak el és nincs utánpótlás, akkor előbb-utóbb felmennek a bérek, vagy lemennek az ingatlanárak.) Az ülök és sírok mentalitással csak az utóbbi képzelhető el.
Nekem is milyen rossz volt, hogy mindig kevesebb volt egy kicsit a pénzem, mint egy megfelelő új autó ára. Szóval vettem használtat. Persze álmodoztam róla, milyen jó lenne egy olcsó Maserati, de néha emlékeztettem magam, hogy felnőttem...

2016.04.01. 16:25:28

@tsabus [UK]: Persze, az alkalmazkodas a lenyeg, de az ember nem csak attol ember, hogy egyenileg, hanem, hogy egyuttmukodik vagyis tarsadalmi szinten is kepes alkalmazkodni, es, ha egy egesz generacio arra kenyszerul, hogy elvandoroljon onnan, ahol amugy tudna kamatoztatni a kepessegeit, akkor lehet, hogy mas megoldasra is szukseg lehet, nem? Reg nem arrol van szo, hogy ulunk es sirunk, vagy, hogy sportkocsi kell (ilyenrol nem is almodunk, nyugalom. :D), hanem, hogy egy generacio gyakorlatilag keptelen sajat egzisztenciat epiteni, mikozben meg kopkodes is van, hogy ennel narcisztikusabb generacio meg nem is volt soha, es kulonben is hol vannak az unokak. :D

DieNanny CH 2016.04.01. 16:59:06

@mojyo:

Ugyanez okoz egyre nagyobb gondot itt, Svájcban is. Olyan magasak a bérletárak, hogy ha a fiatal el is akarna költözni otthonról, nem tud. Emiatt nagyon keresettek a WG-k (Wohngemeinschaft, tk. egy lakásban több ember.)
És nem csak diákok, itt nálam a házban is az egyik lakásban 3, 30-35 év körüli ember lakik. Jól szituáltak, svájciak, a lakás meg 90 m2-es.

histar007 2016.04.01. 17:12:10

Van egy ilyen piac nevű dolog, meg egy ilyen kereslet-kínálat. Ha máshol több a lé, akkor elmegy az ember. De mivel a melót itt is el kell végezni, nincs más hátra.
Amúgy egy nyugati cég az összkiadások 30-40%át fordítja bérezésre, nálunk ez helyenként alig éri el a 10%-ot, vagyis van még hely emelésre.

2016.04.01. 17:13:51

@tsabus [UK]: Amugy pedig bocs, hogy a vitastilusodat kritizalom, de azzal nehez mit kezdeni, hogy mar a problema megemlitese is "sirasnak" szamit, ugy nehezen lehet megoldani oket, ha mar azert is le vagyunk szolva, hogy beszelni merunk roluk. :D

Nigro notanda lapillo 2016.04.01. 18:18:31

@tsabus [UK]: meg a chemtrail és az ufók!
hosszù idô óta most van lehetôségem megint Hatàràtkelôzni és közben ide is beszivàrgott az okossàg...remélem, hogy csak àtmenetileg...

Shanarey 2016.04.01. 19:43:36

@adg:

Elvileg volt gyengeáramú tálca, de nem volt benne hely, és így ott nem fértek el. Kábelt pedig többnyire nem szálanként húznak így amit csináltak az valahol érthető, de ahogy csinálták az már nem. Két okból is hibáztak, egyrészt ha nincs hely a tálcán akkor alulról fel lehet rá kötni, erősebb kötegelővel Hilti szalaggal, az sem rettentő szabályos, de senki nem kötne bele mert a tálca elbírja, a szabvány szintén.A másik ok hogy a tűzoltók sem szeretik ha az álmennyezet tartja a kábeleket, mert ha tűz van az álmennyezet könnyen lepottyanhat, de ha sok kanóc terheli, akkor biztos lejön, s vele együtt egy rakás éghető kábel.

norbigod 2016.04.01. 21:16:57

@histar007: Ennek a statisztikának hol tudsz utána nézni, vagy honnan szedted? Pont most volt egy elmélkedés a cégünknél, hogy a bevétel kb 40% megy bérekre és az nagyon sok, max 20%-nak kellene lenni. Magyarországi cégről van szó, példának persze mindig a német cégeket hozzák. (Fémipari cég)

2016.04.01. 21:40:36

@Golf2: Ez nemcsak a fidesz "szégyene" (bármennyire is jól hangzik ráfogni az aktuális szar kormányra). Ma a szocik lennének hatalmon, akkor is folytatódna a kivándorlás, szinte biztos vagyok benne, hogy ők sem produkálnának többet. A szocialisták mindent privatizáltak, ezek meg mindent szétlopnak. Az eredmény kb. ugyanaz. :D

2016.04.01. 21:47:32

@Virago_1000: Igazad van. Mo.-n is vannak olyan multinacionális vállalatok, akiknek szabad adót csalni.

"Egyre tobben ebrednek es latjak meg a kulisszak mogotti osszrfuggeseket. A hatterhatalom letezese nem hit kerdese."

Nem tudom, lehet. Nekem az eddig munkahelyi tapasztalataim azt mutatják, hogy 10 emberből 3 hisz valamilyen összeesküvésben, de ennek nem az az oka, hogy ráébredt, hogy a mátrix nem a valóság, hanem egy kifogás csak arra, hogy miért szar az élete, és miért nem akar felelősséget vállalni a döntései következményeiért.

2016.04.01. 21:48:56

@Babette©: A KSH nem azt hozza ki, amit megrendelnek fentről? :DDD

2016.04.01. 21:50:36

@geegee: Értem. Ami a norvégoknál megy gyerekrablás terén, az agyrém... Agyukra mehetett a jólét.

Izland?! :O

2016.04.01. 21:53:30

@mojyo: Nekem kellene sportkocsi. Én csak 25 vagyok, még lehetek gazdag. :D

2016.04.01. 21:55:38

@norbigod: Mennyit kell adózni németben egy munkavállaló után, és mennyit itthon? Merthogy a bevétel 40%-a elmegy a bérre, az nagyon jól hangzik, ha abból az adó csak 20%, akkor már annyira viszont nem hangzik jól.

kardio1 2016.04.01. 22:17:27

Érdekes, hogy amikor a jelen kommentfolyamban feltuntek meglehetősen ismeretlen nickek, senki sem kezdett trollokat vizionalni, mint a múltkor. Csak persze a mostaniak véleménye inkább a Fleto-fele DK- sokera hasonlított, így kevésbé lóg ki a kozhangulatbol.
Engem nem zavarnak, nem tartom őket trollnak, de a multkoriakat se.

Kivancsisagbol megneztem, tőlem mennyit vonnak le. Kb. 15%-ot, meg 7% szjat. A munkáltató 44%-ot fizet. Maganorvos ismerősöm azt mondta, 30000-es bruttobol 8000 maradt neki havonta. Nem nagyon éri meg....
A maganklinikara kb 200000 a belépési jog, ha ott akar valaki praktizalni, kft beltagkent...

2016.04.01. 22:50:20

@kardio1: A közhangulat itt az, hogy Mo.-n minden szar, aki pedig itt ellent mer mondani ennek, azt kiutálják, vagy Orbán hívőnek állítják be. Ezzel szemben az a helyzet, hogy lehetséges, hogy a jelenlévők többségének a gyomra nem nagyon szereti a hazugságokat. Már pedig ha nincsen hazugság, marad a színtiszta valóság, azt meg az önmaguknak és másoknak is hazudó emberek ki nem állhatják. Persze az is lehet, hogy ez tulajdonképpen egy fizetett magánblog, ahol egymást hergelik az emberek. Pl. én kifejezetten örülnék annak, ha azok a posztok lennének túlsúlyban, amik a kinti életről szólnak, és nem arról, hogy újra és újra leírja mindenki, hogy minden milyen szar. Mi változik ettől? Semmi.

Szerintem mindegyik párt ugyanolyan szar, én legalábbis mindegyiket rühellem. Igyekszem olyan távol lenni a magyar belpolitikától, amennyire csak lehetséges, mert csak mérgezi az embert, és az emberi kapcsolatokat is. Abszolút tájékozatlan vagyok, a legtöbb esetben meg sem nyitom azt sem, amit ide belinkelnek, mert kurvára leszarom a kormánypropagandát, meg a bal oldal által pénzelt rémhírportálok mindmegfogunkhalni színvonaltalan cikkjeit is. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.01. 22:52:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Igen, Izland.Pont azért, mert az talán migrimentes övezet marad még 50-100 év múlva is.Ki az a barom állat migri, aki azt az időjárást kibírja...? :D
Mi meg bírjuk, laktunk már annyira fent két évig.Ez az előnyünk...
:-))

A norvégok meg valóban agyhalottak ezzel a gyerekrablás-témával.Akkorát zuhant a népszerűségük nálam, hogy átütötte a parkettet...

kardio1 2016.04.01. 22:58:45

@geegee: a norveg-orosz határon át is érkeztek már menekültek Norvégiába. Pedig ott fent hideg lehet...

2016.04.01. 22:58:47

@geegee: Az időjárás tényleg brutális. De mit lehet ott csinálni? Halász leszel? :D

norbigod 2016.04.02. 09:11:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem tudok pontos adatokat, ezért lennék én is kíváncsi erre a témára.

Bal 2016.04.02. 23:08:43

@mojyo: ez egy messzire vezető és érdekes kérdés.

Számos folyamat játszik össze. Az egyik hogy egy átlagos nyugat-európai polgár ma lényegében nem tudja értelmesen emelni alapfogyasztását. Egy milliárdos vehet ugyan valamivel jobb minőségű ételt és egészségügyet, de ezzel is csak pár évvel fogja tudni kitolni várható élettartamát az átlaghoz képest.

A másik az öngondoskodáson alapuló nyugdíjrendszer. Jelenleg irtózatos bizalom van a vagyont felhalmozó eszközökben, és milliárdok gondolják úgy, hogy öregkorukban felélik majd a felhalmozott vagyonukat.

Az alapszintű igények kielégítése után maradó jövedelmet tehát az emberek jelenleg félreteszik, és egymással folytatott kompetitív játszmák finanszírozására használják, illetve elhalasztják fogyasztásukat. Szerintem ezért képtelenek inflát csinálni a jegybankok. Kompetitív játszma az ingatlan is, amely a globalizáció kiterjedése miatt azzal is terhelt, hogy a népszerű lokációkért az utóbbi húsz évben már az egész bolygó lakossága versenyez, nem csak a benszülöttek.

Kell-e, lehet-e csinálni valamit? Aligha menne központilag. A szabályozó lassan mozdul a buborékok élettartamához képest, az angolt például lobbik tartják kontroll alatt. Korlátlan politikai felhatalmazással se lehetne a túlzsúfolt városok centrumát mindenki számára elérhetővé tenni. Mo-on a panelek erről szóltak, ennek ellenére Budapest továbbra is kiugró értékeltségű. Londonban is próbálkoztak ilyesmivel, de megbukott.

Ennek ellenére van, ami alapjában rúghatja fel a dolgokat hamarosan. Az egyik, hogy amikor a demográfiai mutatók megfordulnak, a felhalmozás felhasználásba fordul, kiderülhet, hogy az eszközök értékeltsége nem valós. Hirtelen sokszámjegyű infláció jelentkezhet, ami eltünteti a vagyonokat, és ismét kiegyenlíti pályát. A másik néhány technikai vívmány, mint a munkahelyi virtualizáció és az automata vezetés. Ez lenyomhatja a jó lokációk értékeltségét.

tsabus UAE 2016.04.03. 11:50:36

@mojyo: Nem megbantani akartam senkit azzal, hogy sírásnak tituláltam a probléma felvetését. Az én terminológiám szerint sírásnak számít az, ha valaki olyan dolgon kesereg, amit vagy nem lehet megváltoztatni, vagy a változtatás több kárral járna. Az ingatlanárak megváltoztathatók, de csak politikai/kormányzati belepiszkálással. Ha pedig gazdasági folyamatokba rendeleti úton, fafejű politikusok nyúlnak bele, akkor... Nos, látjuk a magyar példát.
A kommunizmus is úgy indult, hogy a buta tömegek az államtól, vagy egy politikai erőtől várták a sorsuk jobbra fordulását.
Tehát az egész lakásár dolgot inkább tekintsük adottnak és tervezzünk aszerint. Ennyi...

2016.04.03. 13:02:17

@Bal: Hat ez erdekes, en nem ismerem a temat kozgazos/penzugyes szempontbol, ugyhogy valoszinuleg igazad van :D Az alapkamat emelese nem jelentene egyfajta megoldast amugy, hogy a vagyonosoknak nemcsak ingatlanba fogja meg megerni befektetni a penzuket? Vagy massal, peldaul adokedvezmenyekkel akarmi masba fektetesre osztonzessel?

Nem tudom, csak kerdem, nem ertek hozza, ezen kivul en csak a paneles reszre tudok reagalni, ebben a temaban epp most kutakodom, es igy arrol is felhomalyosultam nemreg, hogy Angliaban miert bukott meg. Nagyon erdekes amugy en ezt nem is tudtam, de az epiteszeknek kb semmi beleszolasuk nem volt a dolgokba, mindent az epito ceg vegzett, akik jutalekos (!) rendszerben epitettek a hazakat, vagyis, ha a munkas aznap 20 helyett 25 ablakott rakott be, akkor annyit fizettek ki neki, igy mindenki kapkodott, minosegellenorzes pedig nem volt, es igy volt olyan, amit meg bekoltozes elott le kellett bontani, vagy nehany honap mulva derult ki, hogy alapveto dolgok hianyoznak beloluk. Ez nyilvan nem segitett az ertekukon, amugy is olcsonak szantak oket de igy viszont abszolute barki bekoltozhetett, es valojaban igy lett getto beloluk, illetve hat Anglia amugy se volt sose hires az egalitarianus tarsadalmarol, nagyon buszkek az elkulonulo osztalyaikra, vagyis ott meg elegge uralkodo az a szemlelet, hogy ami olcso az szar, es rendes ember nem lakik panelban :D Es akkor valoszinuleg ezert se mernek ujabb hasonlo dologba belefogni.

De mashol Europaban, illetve Japanban is azert jobban mukodtek ezek a dolgok. A svedek annyira rendesen megcsinaltak a tomeghazaikat peldaul, hogy a miniszterelnok is ilyenbe koltozott (marmint a 60as evekben). Epp ezert rejtely, hogy a mostani krizisre ok miert ugy reagaltak, hogy azt csinaltak, hogy maximalizaltak a berletarakat.... mert ennek meg az lett az eredmenye, hogy nem epult semmi uj. Az ilyesmi beavatkozas peldaul szerintem is barom huzasokat szul tobbnyire.

@tsabus [UK]: Az ingatlanarat az emberek alakitjak, a piac nem olyan, mint az idojaras, vagy a joisten. Ha beszelunk bizonyos problemarol, amit okoz, akkor lehetne valamit tenni. Minden piac szabalyozva van egy kicsit, nem lehet peldaul csempeszett cigarettat, lopott autot, heroint, kokaint, hamis cipot es gyogyszert es kislanyokat sem arulni, pedig kereslet mindre volna.

Elmeletileg politikusokat is azert valasztunk, hogy szervezzek ugy a dolgokat, hogy konnyebb legyen a dolgunk mindazokkal a korulmenyekkel megbirkozni, amiken mi magunk nem tudunk valtoztatni. Hiaba teszel meg mindent, hogy elkeruld a betegseget, megtamadhat valami korsag barmikor, vagy teljesen vetlen felkent is szenvedhetsz balesetet peldaul, ezeket a dolgok az "adottak", amibe nem tudsz beavatkozni. De ha kap eleg penzt a mento az adodbol, akkor idoben ki tudnak erkezni es el tudnak latni, akkor megiscsak az "allam" segit ilyenkor neked, nem?

Tudom, hogy az interneten divat a szelsoseges fogalmazas, akinek problemaja van, az sir, aki segitseget szeretne, az komenista, aki nem akar korlatlan bevandorlast, az naci, stb stb. Tudom, ez az internetes kommunikacio. De ettol fuggetlenul a dolgok nem ilyen szelsosegek szerint mukodnek, es egyaltalan nem kommunista dolog elvarni az altalunk fizetett politikatol, hogy ne hagyjanak elveszni egy egesz generaciot a szuleik pincejeben.

Rengeteg fele eszkoz all amugy a rendelkezesukre, egyaltalan nem csak "rendeleti uton" lehetne beleszolni a dolgok alakulasaba, lehetnenek gazdasagi osztonzok, kedvezmenyek, szocialis lakasprogramok, akarmik, mittudomen.

Mellesleg a kommunizmus egyaltalan nem ugy kezdodott, hogy a buta emberek ultek es vartak, hogy az allam tegyen ertuk valamit. :D Lehet, rosszul emlekszem, de mintha lett volna valami forradalmacska, vagyishat mintha elegge a sajat kezukbe vettek volna a dolgokat... Vagy akkor megisinkabb sirjunk?

tsabus UAE 2016.04.03. 15:14:26

@mojyo: Speciel, én nem tudok olyan esetről, amikor a politikusok belemásztak a gazdasági folyamatokba és annak hosszú távon pozitív lett az eredménye.
Attól meg a szőr áll a hátamon, hogy egyesek (akár egy teljes társadalmi réteg) nem engedhetnek meg maguknak bármilyen tulajdont és erre az lenne a megoldás, hogy milliókat kizárnak az országból. Ugyanis a BREXIT-tel kapcsolatban merült fel ez az egész.
Igazad van, a politikusokat azért választják, hogy segítsenek a dolgokat jobbra fordulni. A fent leírt dolog viszont olyan durva beavatkozás, amire semmilyen politikusnak nem adnék felhatalmazást. Igen, terelgessék kicsit, szabályozzák (az ép ész határain belül), de egy tollvonással ne lehetetlenítsenek el iparágakat, ne kalapáljanak olyat, amit csak csipesszel szabadna érinteni.
Összegezve: Ha alacsony keresetből nem tud valaki fővárosi lakást venni, akkor vegyen kijjebb, vagy váltson jobban jövedelmező tevékenységre, vagy ne vegyen lakást. Ez egyből három megoldás, de valóban, a legegyszerűbb (viszont szerintem a legveszélyesebb) belevonni a politikát. Ez pedig számomra a devizahiteles ügyekre hasonlít, ahol nagyon ellene voltam/vagyok a kártalanításnak. Mert az olyan kényelmes, hogy majd valakinek szólunk, miközben mi magunk semmit sem csinálunk, és az rendbetesz mindent. Az egész mentalitást elítélem...

tsabus UAE 2016.04.03. 15:21:11

@mojyo: Ohh.. Jó hogy felhoztad a forradalmat. Érthető, hogy a rettenetes körülménye között élő emberek fellázadtak. Az viszont nem érthető (vagyis inkább a butaságnak tudható be), hogy a rendszer lerombolása után azonnal diktátorok és az állam kezébe adták az irányítást, mert "majd ők megoldják". Az eredmény magáért beszél. Ha a polgárháború és a világháború áldozatait nem számoljuk, akkor is millióan haltak bele. Éhezésbe és terrorba. Mindezt egy álom miatt, hogy egy rendszer mindent megold. A milliónyi szerencsétlennek meg is oldotta. Örökre...

adg 2016.04.03. 15:34:45

Az sosem volt rendes forradalom...

2016.04.03. 16:05:47

@tsabus [UK]: Mostmar szellemekkel vitatkozol, en ugyanis semmi olyasmit nem emlitettem, ami teged felhaborit. A brexit peldaul szerintem sem megoldas, es a devizahitelek kartalanitasaval sem ertek egyet. Az adokedvezmenyekkel/terhekkel valo finomkodas, vagy egyeb, altalad is leirt "ep esz hatarain beluli" szabalyozas az lehet olyasmi, amelyek segithetnek azokon az embereken, akik szerinted csak "sirnak" - en ugyanis csak ezzel az egy szempontodddal szalltam vitaba, hogy szerinted ha nem tud valaki ott boldogulni, ahol felnott, tanult, dolgozik, gyereket nevel(ne), es penzt keres, akkor ne sirjon, hanem oldja meg maganak. Szerintem, ha egy egesz generaciot erint a problema *vilagszerte*, akkor az mar reg nem egyeni siras, es mar reg nem *csak* egyeni megoldasokban kellene gondolkodni. Ettol meg nem vagyok se kommunista, se populista, se fideszes, es abban sem hiszek, hogy az allam oldjon meg *mindent*.

Amugy a komminusta forradalomban meg nem a "buta emberek" adtak a "diktatorok" kezebe a hatalmat, hanem a hatalom, mint olyannak a termeszete termeli ki az ilyesmit, ahogyan az osszes mas ideologia menten szervezett forradalom soran is kiderult mar, hogy a "munkashatalom", meg az "emberek hatalma" is csak pont olyan hatalom, mint a tobbi, es ez szepen kitermelte a maga elitjet es orult diktatorait. Nem ez volt az elso meg az utolso ilyen ideologia az emberiseg torteneteben, ez van, az emberek ilyenek, hogy szeretnek hinni abban, hogy egy "rendszer", vagy a "nemzet", vagy a halal utani elet, vagy akarmi mas megoldja az osszes problemaikat. Ez van. Lehetne ezekbol tanulni amugy arrol, hogy mit varnak az emberek, es torekedni ra, hogy minel tobb ilyen problemat megoldjunk egyuttmukodessel az "ep esz hatarain belul", es akkor nem nyerne teret semmilyen hagymazas ideologia amely menten at akarnak szervezni az eletet.

tsabus UAE 2016.04.04. 13:23:38

@mojyo: Bocsánatot kérek ! Valóban úgy gondoltam, hogy Mirjam mellett te is a BREXIT támogatója vagy. Csak mert olyan elánnal álltál mellé.
Ezek szerint inkább te is az óvatos terelgetés híve vagy, mint én és nem a baltával törvényt faragásé. Ebben sincs akkor vita köztünk.
Valóban úgy gondolom, hogy mindenki oldja meg magának a problémáit - amíg van megoldás. Utána már lehet keresni más utakat (tüntetni, forradalmat csinálni, stb.)
A fenti, Londonos ingatlanos dologban az zavar, hogy van több megoldása is, ami nem igényelne kormányzati beavatkozást. Mint írtam is, ha elég sokan elköltöznek, bizonyos gazdasági automatizmusok belépnek és mérséklik az ingatlanárakat, vagy emelik a fizetéseket. Tehát ne kelljen már idióta politikusokat bevonni ebbe !
A forradalommal kapcsolatban, volt egy olyan remény bennem, hogy nincs igaza Marxnak és egyszer, az én életemben megszűnik az a történelmi spirál, ami mindent megismétel, csak egy magasabb szinten. A hibákat is.
Azt hittem, az emberiség átlagos intelligenciája eljut arra a szintre, hogy lássuk, egy hibát már elkövettünk anno és most nem kellene megismételni. Kb. 2008-2009 környékén rájöttem, hogy ez nem az én életemben lesz és nem is a következő 100 évben. Elkeserítő és frusztráló. És szerintem akkor is, a történelmi ballépések megismétlése a butaság és tudatlanság terméke mindig. Mint az, hogy nem baj, ha keveset keresek, de valaki oldja meg, hogy a Rózsadombon vehessek házat.

2016.04.04. 14:14:42

@tsabus [UK]: OK :) Azt hittem, a kommentfolyambol kiderult mar szamodra is, hogy nem vagyok a brexit tamogatoja, hiszen feljebb @Mirjammal is vitatkoztam errol, bar nem kulonosebben erdekel a kerdes, szerintem tobb negativ vonzata lenne, mint pozitiv, megha az ingatlanarak - rendkivul esetleges - esese is lenne az egyik ilyen. A budapesti, parizsi, sanfranciscoi, kinai, stb varosi fiatalokon ez nem segit - en amugy peldaul nem Londonban lakom es nem igazan erdekel konkretan az o helyzetuk, viszont en is ahhoz az "Y-generaciohoz" tartozom, akiket leginkabb erint a problema, es rendkivul neheznek talalom ezt az egesz egzisztencia-epitest, illetve az osszes felem tamasztott elvarasoknak valo megfelelest. Ez sem erdekel amugy, es ettol en meg elvezem az eletemet, es nem sirok, csak jelzem, hogy nem tudom egyedul megoldani. :D

Abban egyetertunk, hogy az emberek hulyek (:D), de en speciel pont ezert nem vagyok hive semmi olyasminek a magara hagyasaban, amit emberek csinalnak, legyen az a piac, vagy akarmi mas, de valoban nem a rendeleti utasitgatast tartom a megoldasnak. A lilapecsetes burokracianak viszont valoszinuleg az utolso elo elkotelezett hive vagyok. :) Vagyis ugy ertem, ami hajlamos az elszabadulasra, azt regulazni kell, de nyilvan betarthato szabalyokat kell hozni, hogy ne legyen tomeges korrupcio. Szerintem van dolga a politikanak ezzel, hiszen most is benne van a dolgokban. Az mindenkeppen elvarhato volna az allamtol, hogy az urbanizacios kihivasokbol fakado problemakban es erdekkonfliktusokban az allam ne az erosebb kutyat tamogassa, de most eppen egy kicsit - akar szandekosan lefekudve a lobbierdekeknek, akar akaratlanul, a gazdasagi valsagok kozotti lavirozgatassal - eppenseggel ezt teszi, es azt gondolom, hogy ez az attitud okos politikaval megvaltoztathato volna. Foleg, ha szeretne, hogy a fiatalok vallaljanak gyereket, fizessenek adot, fogyasszanak, stb. Ez az en velemenyem.

Azzal is egyetertek, hogy a tortenelem tobbnyire az altalanos butasag (bar szerintem inkabb kapzsisag, onzes, ilyemsik) miatt ismetli onmagat, de az emberiseggel szemben szerintem teljesen folosleges lehetetlen elvarasokat tamasztani, hogy ezektol szabaduljanak meg. :D Ez egy alapveto emberi tulajdonsag, amit a hatalom erosit, mert jol jon neki, hogy az atyaskodo szerepben tetszeleghet, ezt nem csak a kommunista parttitkarok, hanem kb az okori faraok is igy csinaltak, tobbezer eve. Igazan nem tudom, miben hiszel ezzel kapcsolatban, hogy mi fog valtozni. :D

Amire gondolsz amugy (marmint azzal, hogy az emberek szenvednek es varjak a megvaltast), az peldaul pont a keresztenyseg es az iszlam, ezek pont nem forradalommal kezdodtek, hanem pont azzal a "rendszerbe" vetett hittel es a profetakra varakozasokkal, amikkel problemad van. Nyilvan ezert lettek hatalmas, hodito vilagvallasok is, hiszen tokeletes ideologiat nyujtanak barmilyen uralkodni vagyo hatalomnak. A kommunizmust is csak az ehhez hasonlo szemleletben szocializalodott emberek talaltak ki, igy nem lehet rajta csodalkozni, hogy detto ugyanolyanna fajult (akarmilyen elkeserdett nepforradalombol is indult), raadasul amikor megjelent, mar durvabb es pusztitobb eszkozok alltak mar a rendelkezesre a hatalom szamara. Ha azt szeretned, hogy kilepjunk kilepjunk ebbol a korkoros utbol, ahhoz valoban tanulni kell, szerintem peldaul azt, hogy egymassal mit kell kommunikalni, ideologiak helyett pedig felvallaljuk az erdekeinket es megtanuljuk szabalyok koze szoritani oket az egyuttmukodes erdekeben. Viszont en pont ezert gondolom azt, hogy a hatalmat, a piacot, es minden emberi dolgot magara hagyas helyett szabalyozni kellene es ebben nyilvan felelosek az egyenek es a valasztok - de a politikai elit is.

Huh de kib*szott melyek voltunk ma, de akkor ezt megbeszeltuk :D Peace ;)

Bal 2016.04.04. 14:41:57

@mojyo: az alapkamat emelése a lakáspiac miatt olyan lenne, mintha azzal akarnánk gyógyítani a náthát, hogy agyoncsapjuk a pácienst. Tucatnyi más, sokkal fontosabb szempont befolyásolja. Ráadásul a kamatok megemelésével a már hiteles ingatlanban ülőket tennéd tönkre, szóval van egy generációs ellentét is.

Az állam direktben nem sokat tehet. Gettókat építhet, amik beválnak vagy sem ahogy írtad, és még ez is irtózatos pénzekbe kerül. Földeket szabadíthat fel lakásépítésre, ez meg a zöldterületeket csökkenti és a helyiek megfúrják. Javíthatja az infrastruktúrát külterületeken, ezáltal távolabbról is lehetővé teszi az ingázást. A világvárosokban ezek a lehetőségek már nagyjából kimerültek, vagy a költségeik kétségessé teszik a megtérülést.

Pénzügyi vonalon, juttatásokat nem tud adni, mert az érzékelhető segítség nem lenne fair, és amúgy is hiánnyal küzd. Egyet tud tenni és ezzel próbálkozik is, hogy deliberalizálja az ingatlanpiacot adóemelésekkel.

Ez el is vezet oda, hogy miért nem segít a kormány. A magyarázat egyszerűen az, hogy nagyon sok ember profitál az emelkedő ingatlanárakból. Több, mint az X-Y-Z generáció, aki szív vele, és nekik is csak egy szavazatuk van. Például egy éves ingatlanadó nagyon jót tenne az értékeltségeknek, de próbálná csak egy politikus ezt akár Angliában, akár Magyarországon bevezetni ...

2016.04.04. 14:53:23

@Bal: Ertem, koszonom szepen. Valahogy igy sejtettem en is, csak valodi ralatas/tudas nelkul :D

"Egyet tud tenni és ezzel próbálkozik is, hogy deliberalizálja az ingatlanpiacot adóemelésekkel. Ez el is vezet oda, hogy miért nem segít a kormány. A magyarázat egyszerűen az, hogy nagyon sok ember profitál az emelkedő ingatlanárakból. Több, mint az X-Y-Z generáció, aki szív vele, és nekik is csak egy szavazatuk van. Például egy éves ingatlanadó nagyon jót tenne az értékeltségeknek, de próbálná csak egy politikus ezt akár Angliában, akár Magyarországon bevezetni ... "

Azt hiszem, hogy ezt ertettem az alatt, amit fentebb irtam @tsabusnak, hogy egyszeruen az allam az "erosebb kutya" melle allt ebben a dolgoban, az egyensuly-kiegyenlito, lufiereszto, szabalyozo, stb szerep elegge mellekesse valt, mivel vagy elfogytak ra az eszkozei, vagy konkret erdekek tartjak a markaban. Arra mindenesetre kivancsi leszek, hova fog ez vezetni.

Bal 2016.04.04. 14:59:46

@mojyo: a devizahitelesek kisegítése forintosítással (ez nem kártalanítás) pozitív lépés volt, és nem igazán volt más megoldás. De ha pártolod az állami beavatkozást, hogy lehet, hogy ez meg nem tetszett?

A generációs ellentéteket gyakran oldotta fel forradalom, de nem mindig. Pl. az első VH előtti helyzetet sokan hasonlítják a mostanihoz: befagyó vertikális migráció osztályok között; elsősorban szüleid vagyoni helyzete determinálja a saját sorsodat. Ugyan több forradalom is született abből, de az oroszon kívül egyik sem tudott teljes újratervezést elérni. A helyzetet végül az elit saját hülyesége oldotta fel azzal, hogy belekezdett egy háborúba, ami elsöpörte.

Most nem látszik, mi lesz a következő ilyen hatás. A háborúk esélye csökken, bár nyilván egy Kína-USA nukleáris cserebere valószínűleg sikeresen átrendezné a társadalmi összképet. Gazdasági válságok lehetnek, de az elit megtanulta kezelni az elégedetlenséget. Szerintem hosszú stagnálás következik, és főleg a technikai vívmányok fognak okozni meglepetéseket. Ezek viszont természetüknél fogva még csak annyira sem előrejelezhetők, mint a politikai folyamatok.

Bal 2016.04.04. 15:17:11

@Bal: pl. a virtualizálódó munkahelyek bizonyos szakmákban el fogják venni a lokáció értelmét.

A cégem sokmillió fontot költött székházra, és kollégáimmal együtt rengeteg pénzünkbe és energiánkba kerül, hogy a munkahelyünkön megjelenjünk. Pedig a munkám 90%-át el tudnám végezni otthonról is, és ha a hasznos konyhai szakmai csevegéseket ki tudnánk váltani egy VR környezettel, dolgozhatnék a Balaton partjáról is ... De a gyerekeim is járhatnának a Harvardra ha épp oda akarnak stb.

Igazából néhány trust-ot generáló technikai elem hiányzik csak, hogy ez valósággá váljon. Na meg a mobiltelefonok példájából ítélve néhány évtized, amíg a business kultúra felveszi a ritmust.

2016.04.04. 15:23:16

@Bal: A forintositassal azert nem ertek egyet, mert irtozatos arfolyamon allapitottak meg, es az osszes lakashiteles ismerosomnek megnott a torlesztoje. :D Azt en sem tudom persze, mi lett volna a mas megoldas, de lehet, hogy nem kellett volna hagyni, hogy bedoljon a forint peldaul, ami megemelte ezeket az arfolyamokat, de tenyleg nem tudom, mivel en egyreszt nem ertek hozza, masreszt - valoban a regulazas hivekent - szerintem sokkal szigorubb feltetelek koze kellett volna szoritani ezt az egesz devizahitelesdit.

A tobbivel, amit irsz, egyetertek, kiveve azt, hogy a haboru eselye csokken. Szerintem egyaltalan nem igy van, csak kisebb hatasfoku, "nem-linearis" hadviseles ami inkabb lehetseges, illetve ebbol fakadoan szerintem egy ujabb ideologiai hideghaboru is kinez, csak nem a "kapitalistak" meg a "kommunistak" alkotjak azota a ket oldalt. Legalabbis en igy latom.

2016.04.04. 15:23:59

@Bal: Igen, ez lehet, hogy igy lesz, es ebben egyetertek amugy.

tsabus UAE 2016.04.04. 15:51:20

@mojyo: "A forintositassal azert nem ertek egyet, mert irtozatos arfolyamon allapitottak meg, es az osszes lakashiteles ismerosomnek megnott a torlesztoje. :D Azt en sem tudom persze, mi lett volna a mas megoldas, de lehet, hogy nem kellett volna hagyni, hogy bedoljon a forint..."
Na ez az ! Ez pontos példája annak, amit írtam ! Ha a forint árfolyamát óvatosan szinten (vagy enyhe gyengülő pályán) tudták volna tartani, akkor 2-3 tömegpánikot és sokezer hitel bedőlését spórolták volna meg. Mellé még időt is nyerhettek volna a forintosítás későbbi elkezdéséhez. Helyette jött a baltás műszerész módjára végrehajtott intézkedések sorozata, tömeges elégedetlenség, stb.

2016.04.04. 16:00:15

@tsabus [UK]: De az is allami beavatkozas lett volna peldaul, sot. :)

2016.04.04. 16:06:04

@Bal: A virtualizalodo munkahelyeknek amugy van egy hatranyuk ez pedig a share-economy szeru onfoglalkoztatas, a mindenki szabaduszosagara epulo modell... Illetve az is jo kerdes, hogy ez nem nagyobb teher-e az ilyesmi vegso soron az infrastrukturanak, mint a "rendes" lokaciohoz kotott dolgok, peldaul az, hogy mar nem vasarolni jarunk, hanem a vasarlas jar hozzank, es ilyenek. De majd kiderul milyen lesz a jovore nezve ez, csak ugy elgondolkodtam :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.12. 00:55:48

@kardio1: Igen, olvastam annó a sok átbicikliző migrit.Megkerülik a fél világot, átmennek 26 biztonságos országon, mert épp Norvégiában/svédeknél/németeknél van a legmagasabb segílyke.
Q anyját az összesnek... :-[
Mi sem vagyunk persze originálsvédek, de nekünk piaci alapon kell itt fentmaradnunk, szociálisan konkrétan lóf@ssztot se kapunk/kaptunk...
Mondtam is az asszonynak, megint kimaradtunk a jó buzinesszből, kellett volna menni Murmanszkba bicikliárusnak...ránxakadt volna a jólét...
:-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.12. 00:57:41

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Hát majd meglátjuk.Majd próbálok meleg vizet importálni... :D
(Tele vannak hévforrásokkal, az összes házban ingyenes a termikus fűtés, q-ra nem lesz egyszerű dolgom...)
:-)))))))))))

2016.04.12. 06:59:06

@geegee: Importálj meleg vizet Mo.-ra... ;)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása