oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. március 31. 06:48,  A maradóknak is több pénzt hozhat a határátkelés 375 komment

2016. március 31. 06:48 Határátkelő

A maradóknak is több pénzt hozhat a határátkelés

Egy ideje kezdenek feltűnni azok a hírek, melyek arról szólnak, hogy a gazdaság bizonyos területein egyre komolyabb feszültséget okoz a munkaerőhiány. Noha sok esetben a vállalatok próbálnak nem tudomást venni a dologról (lásd legfrissebb példaként az autóipart), ez egyre nehezebb lesz. Ma tehát a határátkelés és az ebből fakadó magyarországi munkaerőhiány következményeit próbálom meg körüljárni, előre leszögezve, hogy nem vagyok szakember – szóval a kommentekben majd jöhetnek a vélemények!

autogyar_foto_flickr_com_moaieryy.jpg

Kezdjük azzal, hogy egy friss felmérés szerint tíz 34 év alatti férfiból gyakorlatilag nyolc minden további nélkül külföldre menne dolgozni, ha megfelelő állásajánlatot kapna. Általában a teljes lakosság körében is az élvonalban vagyunk ezen a téren.

A Randstad Workmonitor szerint Spanyolország és Olaszország mellett Magyarország is a külföldi munkavállalásban leginkább érintett három európai ország között van: ötből hárman egy jó állás reményében országot is váltanának.

Igény tehát van a külföldi munkára, a fiatalok körében pedig pláne, ami viszont azzal jár, hogy elég sokan tényleg mennek is, ráadásul értelemszerűen olyan szakmákban, amelyek iránt Nyugat-Európában is van kereslet.

Ez viszont mára a magyar gazdaság olyan területeit is elérte, melyekről még pár éve sem gondoltuk volna, hogy súlyos munkaerőhiánnyal kell majd szembesülniük.

Az autóipar

Ott van például a magyar gazdaság egyik legfontosabb pillére, az autóipar. Olyannyira fontos pillér, hogy tisztán a feldolgozóipart tekintve az autóipar durva fölényben van minden máshoz képest, a termelés majdnem 30 százalékát adja, az elkészült cikkek 90 százalékát külföldre exportáljuk.

Immár hetek óta megy a huzavona az Audinál a cégvezetés és a szakszervezet között, sztrájkfenyegetéssel és minden egyéb jóval fűszerezve, mert egyszerűen nem sikerült megállapodásra jutni a bérekről. (Csak hogy el tudjuk helyezni a dolgot, olyan iparágról beszélünk, ahol utoljára 23 éve volt munkabeszüntetés…)

A helyzet attól változott meg drámaian, hogy a magyar munkaerőért az utóbbi hónapokban bejelentkezett Szlovákia is, a nagy regionális vetélytárs ugyanis már nem csak a gyárakat próbálja magához csábítani a kedvező adókulcsokkal, hanem a magyar munkásokat is. Szóval míg egy évtizede ugyanis a szlovákok jártak át dolgozni a magyar gyárakba, mostanra megfordult a trend.

Egyébként egyes cégek hozzáállására jellemző az alábbi hozzászólás az oldalról: „Egy Vas megyei cégben dolgozom, itt nevetséges 2%-ot adtak béremelésként, a cafetéria módosítva lett, természetesen úgy, hogy a munkavállaló járjon rosszul.

A termelésben állandó túlóráztatás a jellemző, már kritikus mértékű a dolgozóhiány. A meglévőket ahelyett, hogy értékelnék, és ösztönöznék a maradásra, inkább fenyegetéssel és az erőpolitikával próbálják itt tartani. Az eseteges újonnan érkezők nem pótolják a kiesőket, például három felmondott karbantartó helyére egy új ember került felvételre.

Szerencsére én nem ezen a részen dolgozom, de rossz látni, mi folyik ott, és a vezetőség milyen tehetetlen és alkalmatlan a probléma megoldására. Mintha a válság alatt/után annyira hozzászoktak volna ahhoz, hogy az emberek féltik a munkahelyüket és emiatt a végtelenségig kihasználhatóak, hogy nem tudnak változtatni ezen a mentalitáson most, hogy megváltoztak a körülmények…”

A turizmus

De tudok még példát hozni, például a turizmus területéről, azon belül is a szállodaiparból. Itt érdekes kettősséget látunk, hiszen miközben Budapesten és vidéken épülnek a szállodák és a jelek szerint komoly fejlődés előtt áll a szektor, addig lassan elfogynak a szakemberek.

Vidéken a wellness és gyógyszállodák, valamint a nagyobb városok hoteljei ugyan még húznak, a kisebb szállodáknál már elég nagy a baj, és általában is megállapítható, hogy egyre nehezebben tudják pótolni a munkaerő-elvándorlás következtében elvesztett munkavállalókat.

A mérnökök

Mérnökből is kevés van Magyarországon, jól képzettből meg pláne, ami nem csoda, hiszen egyrészt a képzés színvonala olyan, amilyen, a fizetés alacsony, és aki teheti, az elmegy (vagy már elment) külföldre dolgozni.

Hiányzik a motiváció is, hiszen (főleg a kisebb) vállalatok csaknem fele nem tudja igazi kihívást jelentő projektekkel motiválni a főképp gépész- és építőmérnökök szakembereket.

Ráadásul a mérnökök négyszer annyi GDP-t állítanak elő, mint egy átlagos munkavállaló. Szakmai becslések szerint a mérnökhiány éves szinten 50 milliárd forintnyi kiesést jelent a magyar gazdaságnak.

A helyzet aligha javul a közeljövőben, hiszen a szakemberhiány Európában és a tengerentúlon is jelen van, és a szakértői előrejelzések szerint rövidtávon nem is orvosolható.

Ez konkrétan annyit jelent, hogy Hollandiában csaknem 30 ezer, Németországban pedig majdnem 75-80 ezer mérnök hiányzik a munkaerőpiacról, azaz az igény hatalmas.

Béremelések minden szinten

Itt tartunk tehát most, és ha a magyar gazdaság szereplői nem akarják teljesen lehetetlen helyzetbe hozni magukat, akkor kénytelenek lesznek a pénztárcájukba nyúlni. Ezt nem csak én találom ki, a Portfolio gazdasági szakportál például végignézte az ágazatokat és összeszedte, hol mekkora béremelés történt már eddig is.

Kiskereskedelem

Kezdjük a legizgalmasabb területtel, a kiskereskedelemben ugyanis akkora lett mostanra a munkaerőhiány (kb. 5-6 ezer ember hiányzik, ami arányaiban nem olyan hatalmas szám, de arra már éppen elég, hogy gondokat okozzon), hogy a szereplők kénytelenek voltak kiemelkedő béremeléssel megpróbálni megtartani a dolgozókat.

Az élelmiszerláncok, a multi bevásárlóközpontok, a kisebb vegyesboltok esetében több mint 8 százalékos volt a béremelés (a nagyok közül a SPAR 10, a Lidl 8, a KIKA 12,3, az IKEA 11 százalékkal emelt idén).

Vendéglátás

A vendéglátásról is szó volt feljebb, a tulajdonosok itt is kénytelenek voltak mélyen a zsebükbe nyúlni, hiszen átlagosan 9 százalék felett emelkedtek a nettó bérek januárban.

Ezzel együtt is a fizetések még mindig nagyon alacsonyak (a rendszeres bruttó nem éri el a 100 ezer forintot), és bár a szállodák esetében lassabb a tempó, az 5 százalék ott is megvolt.

IT-szektor

A „londoni mosogatónál” csak a „határátkelő IT-s” a nagyobb sablon a külföldi munkavállalás témakörében, szóval nem csoda, ha ők sem maradhatnak ki a felsorolásból. A szektorban dolgozó szakemberek egyébként magyar viszonylatban eddig sem kerestek rosszul (bár a nettó 318 ezer forint éppen csak 1000 euró körül mozog), ehhez képest százalékosan ugyan nem, de forintosítva náluk is egész szépen feljebb ment az év elején a fizetés (336 ezer forintra). Ezzel együtt sem egyszerű megmagyarázni valakinek, miért keressen 1000 eurót, ha ennek többszörösét kaphatja külföldön, még ha a megélhetés is többe kerül.

Az látszik tehát, hogy már eddig is több olyan terület akadt, ahol egészen komoly emelkedéseket láthattunk, és a magam részéről azt gondolom, ez a folyamat a jövőben is folytatódni fog.

A nálam a kérdéshez sokkal jobban értő Portfolio elemzői is úgy vélik, hogy mindehhez az is hozzájárulhatott, hogy a magyarországi cégeknek egyre több esetben a környező országokkal is fel kell venniük a versenyt a munkaerő toborzása során. (És akkor az építőiparról, ami akár egy külön poszt témája is lehetne, még nem is beszéltünk…)

Magyarán a magyar gazdaság sem úszhatja meg azt, hogy versenyképesebb béreket adjon, különben egy nap majd arra ébrednek a cégek, hogy munka ugyan lenne, csak éppen ember nincs, aki elvégezze.

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: gazdaság Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr288547578

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.03.31. 06:52:15

Biztos jòl jártunk...

tanato 2016.03.31. 07:20:24

Ez mind nagyon szép,de ha sikeres lesz a Brexit,és a többi gazdag ország is követi majd az angol példát,vége a dalnak.Utána megint a magyar munkáltatók kerülnek erőfölénybe és visszajön a több munkáért kevesebb bért munkaadói mozgalom arra hivatkozva:Úgyse tudtok sehová menni dolgozni MO.-n kívűl, pofa be.

2016.03.31. 07:25:26

Az egész mizéria arról szól tulajdonképpen, hogy szarok a fizetések, és az emberek utálhatják az aktuális munkaadójukat, főleg, ha (kereskedelmi) multiról van szó. Afelől nincsen kétségem, hogyha lehetne, akkor a multi ingyen dolgoztatná az embereket, de azért azt tegyük hozzá a tisztánlátás végett, hogy pontosan mennyit is kell adózni 1-1 munkavállaló után az adott munkáltatónak, és mennyit kell adózni magának a dolgozónak. Szerintem a munkáltatónak kb. teljesen mindegy, hogy azt a 100 ezer forint járulékot befizeti a közösbe, vagy odaadja a dolgozónak, arról a pénzre úgyis keresztet vethet valamilyen módon. Viszont a dolgozónak kurvára nem lenne mindegy. Végső soron a gazdaságnak sem lenne mindegy, hogy van-e az embereknek lehetősége többet költeni.

Sajnos az emberek a bérpapírjukon csak a feketén kiemelt részt látják, azt már nem, hogy mennyit kell leadózniuk a fizetésükből, és még a munkáltatójuk mennyit fizet pluszban rájuk. Általában. Ez persze megint csak egy win-win szituáció az aktuális kormánynak, hiszen az embereknek lehet gyűlölni megint valakit, ahelyett, hogy kicsit használnák az agyukat. Mármint a szokásos, "szarul keresek, mindenkinek a kurvaanyját" hozzáálláson kívül.

Erősen kétlem, hogy hatalmas fizetésemelések lesznek, szerintem ahhoz még nagyon kevesen vannak kint az aktív, munkaképes lakosságból. Én mondjuk arra nem alapoznék semmit se, hogy már csak 15 év, és el fog jönni a földi paradicsom. Ismerjük ezt mindannyian.... :)))

2016.03.31. 07:33:05

@tanato: Kb. most is ez a helyzet. "Ha nem tetszik valami, tudod, hol az ajtó."

Az éremnek mindig két oldala van. Ha nekem a munkavállaló 100 ezres nettó fizetése belekerül bruttó 300 ezerbe, akkor vagy nem veszek fel annyi embert, amennyi kellene az adott munkamennyiséghez, vagy ott lopok és csalok, ahol tudok, hogy kompenzáljam a veszteségeimet. És amúgy ha belegondolsz, miért is fizessek adót? Származik belőle valami hasznom? Mert nem láthatóak az eredményei ennek a sok beszedett pénznek. Tipikus 21-es csapdája. Az ember nem akar adózni, mert olyan alapvető dolgokra nem jut pénz, amire kellene, viszont minden más faszságra meg igen, az állam meg alapból azt feltételezi, hogy mindenki adócsaló, szóval ott vasalom be a lóvét, ahol csak tudom, és megkerülhetetlenné teszem a fizetést.

2016.03.31. 07:36:54

"Kezdjük azzal, hogy egy friss felmérés szerint tíz 34 év alatti férfiból gyakorlatilag nyolc minden további nélkül külföldre menne dolgozni, ha megfelelő állásajánlatot kapna. Általában a teljes lakosság körében is az élvonalban vagyunk ezen a téren.

A Randstad Workmonitor szerint Spanyolország és Olaszország mellett Magyarország is a külföldi munkavállalásban leginkább érintett három európai ország között van: ötből hárman egy jó állás reményében országot is váltanának."

Mondjuk ez nagyon tetszik. Kb. ehhez a szituhoz hasonló.

Akar-e Ön gazdag lenni? 100 emberből 100 hevesen bólogat.

És mit tett eddig érte?

:-D

Mindenki nagyon szívesen menne, ha nem kellene nyelvet tanulni, ha nem kellene itt hagyni Alfrédot, a papagájt, ha nem kellene pénz hozzá, ha fiatal lennék, és a többi kifogás...

tanato 2016.03.31. 07:37:31

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Így van,túl vagyunk adóztatva és ha nem tetszik elmehetsz még él.de most változna lassan,ha egyben maradna az UNIO pontosabban ha maradna a szabad munkavállalás és költözködés joga.Ha nem akkor 180 fok.

2016.03.31. 07:43:45

@tanato: Ugyan már. Unió előtt is mentek külföldre dolgozni az emberek. Rengeteg papírmunka és erőfeszítés árán ugyan, de megoldották. Most annyival könnyebb, hogy felülsz az első repülőre, és odamész élni, ahova csak szeretnél menni.

Változhat a rendszer, szerintem fog is. Ezért kell még addig lépni, amíg csak egy fapados repülő választ el a Kánaántól. :DDD

Taxomükke (UK) 2016.03.31. 07:47:20

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Miota az eszemet tudom, mindig azt hallottuk, hogy "mar csak egy kicsit kell kibirni", aztan konnyebb lesz. Mar a szocializmusban is ez ment.
Angliaban sem emelkedik az eletszinvonal szerintem, bar nekunk jo, mert egyre jobban elunk. :)

Taxomükke (UK) 2016.03.31. 07:50:13

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Te koltozol valamikor, vagy maradsz otthon?
Mondjuk neked is most emeltek vagy 10%-ot, ugy latom...

Taxomükke (UK) 2016.03.31. 07:52:10

@Taxomükke (UK): nekunk=az itteni magyaroknak (legalabbis a tobbsegnek, szerintem)

DieNanny CH 2016.03.31. 08:05:20

Na, megint ugyanarról lesz szó...

Amúgy, a munkaadók - vagyis maga a parlament - mintha nem látnának 1 hétnél tovább.
Eddig 1000 autót tudtunk elkészíteni 1 hét alatt, most meg, hűha, csak 600-at? Válság van!!!

Az, hogy pedagógusokból egyre kevesebb és rosszabb teljesítményű van (nem leginkább az ő hibájuk, még az év dolgozója is 3 helyett dolgozva ront a teljesítményén) néhány év múlva fogja megbosszulni magát.

Ha egy tisztességes vállalkozó meg akarná jól fizetni az alkalmazottait, nem tudja, mert a magas adók és járulékok ezt nem teszik lehetővé! (Még egyszer mondom: a tisztességes vállalkozóról beszélek!!!)

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.03.31. 08:20:31

Épp a napokban írt egy volt középiskolai osztálytársam egy cikket - ő egy munkaerő toborzással (is) foglalkozó cégnél dolgozik - hogy megtalálták Mo-on az utolsó élhajlítót. A mai poszt alapján úgy tűnik, egyre több szakmában ez lesz a helyzet.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.31. 08:31:02

Tízből nyolc külföldre menne, ha megfelelő állásajánlatot kapna, de szerintem abból a nyolcból öt sose nézett még külföldi állásokat és hatnak fogalma sincs a megélhetési költségekről.

Vannak területek, például a vendéglátás, ahol a feszültséget az okozza, hogy itthon a minimálbérnél többet nem akarnak fizetni, viszont más területeken, például informatikusoknál a bérköltség már közelíti egyes nyugati országokat...

adg 2016.03.31. 08:44:41

"Mérnökből is kevés van Magyarországon, jól képzettből meg pláne, ami nem csoda, hiszen egyrészt a képzés színvonala olyan, amilyen, a fizetés alacsony, és aki teheti, az elmegy (vagy már elment) külföldre dolgozni."

Miert, milyen a kepzes szinvonala? Ha olyan szar, akkor hogy mennek el a mernokok kulfoldre dolgozni? Kulfoldre szar, kepzettlen mernokok kellenek? Jo tudni. :D

"Hiányzik a motiváció is, hiszen (főleg a kisebb) vállalatok csaknem fele nem tudja igazi kihívást jelentő projektekkel motiválni a főképp gépész- és építőmérnökök szakembereket."

Ebben van valami, bar sokminden attol fugg, hogy kinek mi a kihivas, vagy egyaltalan akar-e kihivast, vagy csak egy normalis, nyugodt eletet. Nyilvan nyugaton tobb erdekes projektbe lehet belefutni, de azert otthon is voltak nem gyenge munkaink, pedig igen kicsi ceg volt a mienk.
De az teny, ha valaki komoly hidat, felhokarcolot vagy 100 m magas volgyzaro gatat akar tervezni, akkor arra nagyobb eselye van mashol.

Es akkor mar csak az maradt, hogy 10bol 8 elmenne. Ha kapna egy jo ajanlatot. Megis honnan kapna??? Kitol? Csak ugy felutik a nyugati munkaltatok a magyar telefonkonyvet, talalomra megkerdeznek embereket, hogy 32 ev alattiak-e, es ha igen, akkor adnak egy "jo" ajanlatot? Hat sok ertelme van az ilyen felmereseknek.

Virago_1000 2016.03.31. 08:46:41

@tanato: a brexit - ha megszavazzak, ami erosen ketseges- utan a kilepes 10 eves procedura es a tagallamoknak vetojoga van. Szoval a kasat nem eszik olyan forron am.

Autoipari mernok vagyok angliaban nekem is 2% fizetesemelessel.szurtak ki a szemem - az iparban ez az altalanos- es elvettek a premiumot iden. Otthon ezert siras rivas megy itt mindenki csendben orul hogy ennyi is jutott. Tavaly 3% volt.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.31. 08:54:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: A nettó 100 ezres fizetés bérköltsége közel se 300 ezer, inkább 200 ezer. Persze ez is sok...

@Taxomükke (UK): Néhány éve már nem az évtizedekig hallgatott "már csak kicsit kell kibírni, aztán minden jó lesz" szöveg megy, hanem az "itt a Kánaán, csak te nem vetted észre"...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.31. 08:57:52

Ötből három elmenne.
Abból a háromból egyet meg lehetne tartani EMBERI bánásmóddal.
Nálam is sokat nyomott a latban a döngetik a kaput annyian akarnak idejönni duma.
Akkor most ki lehet nyitni a kaput hadd jöjjenek.

Virago_1000 2016.03.31. 08:59:32

"hiszen egyrészt a képzés színvonala olyan, amilyen, a fizetés alacsony, és aki teheti, az elmegy (vagy már elment) külföldre dolgozni."

- ezt az okorseget kedves blogiro kar volt leirni. Mar unalmas a destruktiv baloldali duma hogy a magyar oktatas szar, ha szar lenne nem jutottunk volna ki. Jo lenne keresni uj csontot hogy legyen mit ragni.

szakasz2 2016.03.31. 09:00:54

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Jajjaj, már megint a magas adók. Megakadt a lemez, úgy tűnik sok éve. Az egyetlen magas adó ma Magyarországon az ÁFA, és konkrétan a bérköltségnél nagyon el vagytok tájolva: Bármilyen gyerek- vagy egyéb kedvezmény nélkül kb. 193e Ft-nyi teljes bérköltségre jut kb. 150e Ft bruttó és kb. 100e Ft nettó bér. 2 gyerek esetén a nettó már 125e Ft. Szóval a teljes állami elvonás 50% alatt van, még a sokkal magasabb fizetési kategóriákban is, ami már nyugat-európai mércével is versenyképes lenne.

Nagyon távol álljon tőlem, hogy a magyar kormányt, parlamentet vagy bármelyik politikust védjem. DE! Sajnos semmivel nem rosszabbak, mint az átlag magyar - legyen az vállalkozó vagy 'mezei dolgozó'. Az előbbi harácsol és nem hajlandó rendesen megfizetni az ő hasznát is kitermelő embereket, ezért lop, csal, hazudik. Jellemző példa egy ismert faluból származó ismert politikus híres gázszerelője, aki pár éve 5-ször annyi osztalékot vett ki a cégéből, mint amennyit összesen kapott a 225 (átlagban minimálbéres!) dolgozója: hvg.hu/kkv/20130807_800_millios_osztalekot_fizetett_maganak_F
És tudnék más példát is mondani, sajnos sok magyar vállalkozó egyszerűen harácsolni akar és tegnapra meggazdagodni - tisztelet a kivételnek, mert ilyet is ismerek. A helyzet az, hogy pont azok a multik fizetik és becsülik meg az átlagnál jobban a munkavállalókat, akik a nyugat-európai tisztesség legalább egy részét 'importálták' a magyar leányvállalatuk cégkultúrájába.

A 'mezei dolgozók' szintén nem jobbak: 'okosba' oldják meg a dolgokat, adót csalnak (kicsiben - pl. nem kérnek számlát erről/arról, hogy az ÁFÁt megspórolják), hálapénzt fizetnek és még sorolhatnám. Számukat tekintve ők segítenek a leginkább fenntartani ezt a velejéig korrupt uram-bátyám-sógorom-... "mindenki a saját zsebét tömi, de mivel én is, ezért nem tudom/akarom számonkérni a másikat, aki sokszor annyit keres ezzel" rendszert. A jelenlegi politukusi garnítúra/klientúra mérhetetlen bűne ehhez képest pluszban "csak" annyi, hogy ezt a rendszert pofátlanul csúcsra járatja és hosszútávon is erkölcsileg lezülleszti az országot, vagyis semmi pozitív változást nem csinált az utóbbi 6 évben.

"A tisztelet a kivételnek" kategóriába tartozó emberek pedig egyre inkább határátkelők lesznek/lettek...

Virago_1000 2016.03.31. 09:01:28

@diggerdriver: kinek nyitnad a kaput? Kepzetlen sotet szinu allitolagos menekulteknek? Ok jonnenek , a segelyert meg robbantani.

Virago_1000 2016.03.31. 09:02:41

Olyan felmeres is jo lenne hogy az elvandorlast tervezok hany %-a jut ki 1 even belul.

Pernilla 2016.03.31. 09:21:08

@adg: aztan fejjel lefele allo epületeket terveztetek-e otthon? :)

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.03.31. 09:25:05

@adg: Abban nincs ellentmondás, hogy a kevés színvonalas mérnöki képzésről simán külföldre mennek, de a képzések többsége gagyi...

Amúgy aki regisztrált LinkedInre, az tudja, hogy meg se kell mozdulni a külföldi állásajánlatokért...

adg 2016.03.31. 09:28:38

@Pernilla: Otthon csak azokat terveztunk. Itt mar jo iranyban allnak. :D

Te meg uj vagy itt viszonylag, lehet, hogy meg nem lattal rendes terkepet. Mindent megertesz, ha megnezed:
www.infopeka.org/web/uploads/nas-svet.gif

Din Serpahis 2016.03.31. 09:38:09

@tanato: Te figyusz... ha sikeres a Brexit akkor az azt is jelenti, hogy elobukkan az albioni kodbol parszazezer ember, aki megcsinalja azt, amire eddig nem volt emberuk, es amit a keletiekre soztak ra? Nem nagyon hiszem.

Egyebkent itt van Svajc, ahol elek. Kifejezetten vedi a munkaeropiacat, ehhez kepest annyi magyar van itt mint a fene. Es nem csak ITsok.

pamut 2016.03.31. 09:44:34

@tanato: Ha meg is szavazzák a kilépést az angolok, akkor is több év mire ténylegesen kilépnek, szóval ez maximum középtávon történik meg. De a már ott lévőket ők se lesznek hülyék elküldeni, nekik azok nettó nyereség, na meg azonnal összeomlana az építőipar, vendéglátás, amik magukkal rántanák az egész országot. Változás legfeljebb annyi lesz hogy kicsit nehezebb lesz kimenni Angliába dolgozni az újonnan oda migrálni akaróknak.

Karma17 2016.03.31. 09:53:19

Nalunk, mikor ugy dontottuk, hogy megprobaljuk Belfastban, nem a penz volt az elsodleges szempont. Kicsivel rosszabbul tudtam O-n elni, mint most itt. Ket fo ok volt, az egyik, a munkaterheles, itt a heti 35 ora az heti 35 ora es nem tobb egy perccel sem. Ha nem fer bele, ujratervezes.

Ezzel szemben MO-n heti 50 (oktatassal esetenkent 60 ora) munkaido. Ez nekem sok volt, es egeszsegugyileg is meglatszott.

A masik, az oktatas akkor kezdodo totalis szetverese. Nekem mar erre a kis idore, ami meg hatravan, mar mindegy, de a gyerekemnek nem.

adg 2016.03.31. 09:53:28

@Pernilla: az ilyen terkepek meg akkor szulettek, amikor nem volt igazan megegyezes az iranyrol. Aztan megmaradtak, bar inkabb csak a vicc kedveert. :)

@Online Távmunkás: 10-bol nyolc ember szerintem nem regisztralt, es nincs is olyan szakmaja, hogy barki ajanlatokkal bombazza. Akik linked inen keresztul kulfoldrol ajanlatokat kapnak, azok azert kevesebben vannak szerintem.

pamut 2016.03.31. 09:57:12

@Virago_1000: a magyar oktatás kiváló. néhány elit iskolában, meg ahol még meg tudták őrizni valahogy a szintet. de a jól teljesítő élvonal mögött egy folyamatosan elszakadó és elszegényített oktatás van,. aminek a minősége is folyamatosan romlik. ahogy olvastam pár napja: elavult tudást oktatnak elavult módszerekkel. hogy a tanárok frusztrációját, kiégését ne is említsem, a nevetségesen, de inkább tragikusa elavult, gyakran használhatatlan eszközparkot, főleg a számítástechnikai eszközparkot. A kretén politika is ott árt ahol tud a kommunista időket idéző egy tankönyves kényszerítéssel. Az oktatásra szánt költségvetést évek óta csökkentik, és azon belül is duplán rosszul járnak a világi iskolák, mert minden pénzt az egyháziakba tömnek. A leszakadó diákok, leszakadó térségek végképp magukra vannak hagyva, döglődjenek ahogy akarnak.
Szerintem ne ámítsuk magunkat, nem versenyképes az oktatási rendszerünk egy szűk elit-réteget leszámítva.

Herr Géza 2016.03.31. 10:08:18

Na ez a "gyenge felsőoktatás" nekem is megütötte a szemem. Bár jómagam nem otthon tanultam, de konkrétan a magyar műszaki felsőoktatás, ill. a mérnökképzés mindig is magas színvonalú volt. Korábban egy gyenge pont volt, a gyakorlati képzés, de tudtommal az is jelentősen elmozdult a pozitív irányba az utóbbi időben, nem kis részben a multiknak (ld. autóipar) köszönhetően.
És igen, mérnökként elég pl. a LinkedIn-re, a Xing-re, vagy bármely nemzetközi szakmai álláskereső portálra regisztrálni és a heti egy-két megkeresés garantált. Kaptam én is már ajánlatot Ausztráliából is, pedig az angol csak a "futottak még" kategóriában van a nyelvismeret rovatomban feltüntetve.

tanato 2016.03.31. 10:10:17

@Virago_1000: @Din Serpahis: @pamut: Ezt mind el is hinném ha az angolok ezt az egész Brexites komédiát nem éppen a kelet Európából beözönlő munkavállalók,letelepedők ellen találták volna ki.Természetesen én is azt szeretném h NEM lépnének ki és megmaradna az UNIÓ.

pamut 2016.03.31. 10:12:26

@tanato: Több okuk van a kilépésre ez nem csak erről szól, még csak nem is a legfontosabb.

Shanarey 2016.03.31. 10:20:40

Ebben a cikkben sok hülyeség van de sebaj.

A kiskereskedelem, ha nem multi, akkor be sem jelenti a munkaerőt, de legalábbis csak 4 órára, és a túlórát le lehet csúsztatni(vagy mégsem)

Vendéglátás ugyanez, sőt rosszabb, mert itt maga a bejelentés is macerás, na meg a sok munkaerő kölcsönző cég alias akármilyen service, akiknél a dolgozó elvileg be van jelentve, de aztán kiderül hogy mégsem. A másik dolog hogy huszonéves jelentkezőket keresnek, aki 40 körül van az menjen a fenébe. Ez legalábbis a Budapesti helyzetkép.

Szakember hiány? Az autóipari cégeknek főleg betanított munkás kell, nem csak szakember. Persze az nem mindegy milyen emberek jelentkeznek. Na meg sosem volt Magyarországon efféle szakképzés hiszen nem volt efféle (Audi, Mercedes, Suzuki) autó gyár errefelé 25 évvel ezelőtt.

Na meg az efféle fizetés emelkedésről szóló híreket én óvatosan kezelem, mert a valóság sokszor más volt mint a hír.

Netán ÁFA-t kellene csökkenteni kb 8-10%-al. Az adórendszert átalakítani, úgy hogy mindenkinek jó legyen, ne csak annak aki beszedi és főleg ne csak annak aki amúgy is sokat keres. A bankszámla és a bankkártya használatra rakódó költségeket is el kellene tüntetni, hiszen az átlag Magyar amúgy sem költ milliókat havonta. Az egyéb díjak illetékek terén is lenne mit eltörölni, és akkor talán mindenki maradna a fenekén és nem gondolkodna a kivándorláson.

Herr Géza 2016.03.31. 10:23:56

@pamut: A posztban kimondottan a mérnökképzésről van szó, nem a komplett magyar oktatási rendszerről. Ez utóbbi esetében nyilván igaz, amit írtál, de a műszaki felsőoktatás szerencsére jóval felülmúlja az általános oktatás szintjét. És paradox módon a korábban jellemző eszközhiány, elavult cuccok, számítástechnika, stb. még "jót" is tett, mert a magyar mérnökökre pont emiatt is igaz volt, hogy a szarból is tudnak várat építeni.
Ma Németországban egy hightech cégnél a belső telefonkönyvben tuti több magyar nevet találsz Dipl.-Ing. toldattal. Kb. ugyanúgy, mint ahogy a kórházakban is mindig van több magyar nevű orvos.

Shanarey 2016.03.31. 10:27:26

Ezt a Brexit dolgot pedig felesleges tovább rágni, talán várjuk meg amíg kiderül mi lesz. S ha netán megtörténik, ez sem jelenti azt hogy aki eddig az UK ban dolgozott annak haza kell mennie.

fhdgy 2016.03.31. 10:29:41

@pamut: az oktatás milyenségéhez kettő megtörtént példa:

Főiskolán (!!!) mentő kérdés a vizsgázóhoz: az 50 hány százaléka a 100-nak? A vizsgázónak nem sikerült eltalálnia!!!

Asztalosnak tanuló 15-16 éves gyereket megkérdezték, hogy mennyi 12 osztva 3-mal? Oh,hát ő azt nem tudja, már olyan régen tanulták a szorzótáblát!

Az, hogy mi a tananyag, jó-e vagy sem, az lehet egy kérdés. A legnagyobb probléma, hogy nincs számonkérés. A sík hülye is simán elvégezheti az iskolát.

Az asztalosnak tanuló ( ? ) srác esetében következő volt a helyzet: három gyereket gyakorlati képzésben részesít ( ? ) egy "mester" és a következő derült ki: azt csinálnak a gyerekek, amit akarnak, őt nem érdekli, a lényeg, hogy ő megkapja az utánuk járó támogatást, őt a többi nem érdekli. Így a gyerekek nem csinálnak semmit, nem tanulnak semmit, de ez így is jó!

Van egy vendéglő, akikkel nagyon jó kapcsolatom van. Ott is van három gyerek gyakorlaton, akik szakácsnak tanulnak. Nagyon sokáig abszolút nem érdekelte a gyerekeket a dolog, ha megbuktak, hát megbuktak, max csak megrántották a vállukat. A piálás és a füvezés viszont nagyon fontos volt nekik. Kettő gyerek esetében kb. egy éves erős veszekedések árán sikerült odáig eljutniuk, hogy az abszolút nihilista hozzáállás megváltozott. Tanulni még most sem akarnak, de hírtelen megváltozott a viselkedésük. A három öreg szakács most már azt mondja, hogy már nagyon jól dolgoznak és jó velük dolgozni. A három öreg rákényszerítette őket, hogy nem lébecolhattak. Ez viszont számomra azt mutatja, hogy követelmény nélkül nincs eredmény. Csak, csak kevesen veszik a fáradságot, hogy népszerűtlenséget is vállalva követeljenek.

Shanarey 2016.03.31. 10:30:46

@tanato:

Nem ez miatt történik, ez csak a címke amit ráhúztak mert a népet ezzel lehet hülyíteni.

Csodabogár 2016.03.31. 10:31:18

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nekem feltünt ez a nagy mozgékonyság. Eddig mindig azt hallottam, hogy még a Tiszántúlról Dunántúlra se hajlandók költözni az emberek Magyaroszágon. Most meg tízből 8 akár már menne is külföldre?

Buchhalter 2016.03.31. 10:31:43

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: kicsit se vagy képben a magyar adórendszerrel.Sok az elvonás ,de nem ennyire durván és mit előttem írta neked valaki a gyerekesek kifejezetten jól járnak:egy gyerek 10 000.2 gyerek 25 000,3 gyerek 99 000 Ft és még jár hozzá családi pótlék 12 200,2 gyerek 28800,3 gyerek 53 100 és még iskola kezdési támogatás meg sok egyéb csak utána kell járni.so szar dolog vab az országban de van sok jó is.A Brexit meg szerintem nem lesz megszavazva.Az átlag angol nem a saját maga ellensége.A másik a német és francia adótábla se annyira barátságos!

Herr Géza 2016.03.31. 10:41:13

@Shanarey: "Na meg sosem volt Magyarországon efféle szakképzés hiszen nem volt efféle (Audi, Mercedes, Suzuki) autó gyár errefelé 25 évvel ezelőtt."
Szalad az idő kolléga, az Opelnél Szentgotthárdon 92 márciusában gördült le a szalagról az első Astra, majd októberben az első Swift a Suzukinál. Szóval mindkét gyár pont idén 25 éves...
Egyébként járműgépész képzés a BME-n mindig is volt, hiszen a Rába, az Ikarus szívta is fel a mérnököket.
A két nagy német autógyárnak meg volt pl. egy-egy ikonikus magyar alakja: a Mercedesnél Barényi Béla, igaz ő még a monarchia szülötteként Ausztriában végezte a tanulmányait, de a BMW Anisits Ference ("a modern dízelmotorok atyja") már Szolnokon és Budapesten lett gépészmérnök.

Karma17 2016.03.31. 10:42:07

Arra reagalnek, hogy bombaznak az allasajanlatokkal.

Hat, ez azert nem annyira szep es jo. Nekem informatikuskent fel ev kellett arra, hogy egy fejvadasz annyira megbizzon bennem, hogy a ceg, akinek munkat keres, behivjon elso koros interjura.

Meggyozodesem, hogy barmelyik hivott volna be, megkaptam volna az allast. De egyszeruen a munkaltatok felnek, vagy jobban jobban biznak abban, aki mar eleve itt van, hogy meg is jelenik.

Szerintem ez nem mindenkinek sikerul.

Karma17 2016.03.31. 10:44:44

Meg annyit hozzafuznek, hogy mig a LinkedIn-en ott volt, hogy lakhely MO, addig egyetlen megkeresest sem kaptam, amit kaptam, azt a Monster-re vagy a Reed-re feltoltott oneletrajzom miatt kaptam. Miota kijottunk, letiltottam az oneletrajzom lathatosagat, es ennek ellenere a LinkedIn-en keresztul havonta legalabb egy allasajanlatot kapok.

Egyszeruen amikor keresnek a fejvadaszok, benne van a keresesi feltetelben, hogy UK.

Legalabbis ez igaz volt tavaly meg.

Shanarey 2016.03.31. 10:47:49

@Herr Géza:

Oké, ez így van, de meddig is tartott az Opel Magyarországi gyárában a konkrét jármű gyártás? Csak azért kérdezem mert amikor utoljára ott jártam akkor csak váltókat és egyéb kiegészítőket gyártottak, autót már nem.Amikor utoljára ott jártam az tizen sok éve volt.

Shanarey 2016.03.31. 10:49:29

@Herr Géza:

Na még annyit hogy a mai autógyártáshoz szalag mellett álló melós kell főleg nem rettentően képzett járműipari szakember.

fhdgy 2016.03.31. 10:51:57

@Buchhalter: "... a német és francia adótábla se annyira barátságos...". ez igaz, de Németországban 4.400 EUR bruttóból közel 2.400-at kézhez kaptam és elégedett voltam vele.

Tavaly Mo.-on 320 bruttóból ( ami nekem vállalkozóként 406-ba fájt ) 209-et kaptam kézhez. Ez arányaiban sokkal jobb mint a német, de elégedettségről nem beszélhetünk.

Szóval: a főkérdés, hogy MINEK a mennyije!!!

fhdgy 2016.03.31. 10:59:20

@Karma17: A mondandód alátámasztására: Én is jelentkeztem egy olyan német céghez, akik számítástechnikában a Bundeswehrnek ( aki nem németes, a német hadseregről van szó ) dolgoztak.

Megkérdeztem, hogy nem gond-e, hogy én korábban a Magyar Néphadsereg számítóközpontjában hivatásos katonatisztként szolgáltam? Oh, abszolút nem. Aztán, amikor kiderült, hogy majd hét év németországi munka után, de rá pár hónapra éppen Magyarországon élek, akkor az volt a reakció, hogy így viszont nem aktuális a dolog.

Erre mondtam, hogy jó, de egy hét és már ott is vagyok! Akkor sem, volt a válasz.

pamut 2016.03.31. 11:07:26

@fhdgy:
"az 50 hány százaléka a 100-nak? A vizsgázónak nem sikerült eltalálnia!!!"
:))))))))))
nagyon jó :)) bár nem nagyon hiszem hogy főiskolán ilyen lenne, de azért jó :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.31. 11:08:40

@Virago_1000: f
Ne nekem mondd baszod.
A főnökeink mondták nekünk mikor keveselltük a bért.
Olyan sok a gépkezelő hogy döngetik a kaput.
Aztán felvettek egyet nulla gyakorlattal 40ezerrel többért mint az én bérem volt.
Azt mondták hogy annyit kap amennyiért még idejön, mi meg annyit kapunk amennyiért még maradunk.
Erre csak egy választ lehet adni…

fhdgy 2016.03.31. 11:11:44

@pamut: Hidd el, megtörtént!

Egy nagyon jó barátom egy főiskola főigazgatója volt, amíg nyugdíjba nem ment, utána is tartott még matekból órákat és vizsgáztatott is.

Ő tette fel az ominózus kérdést.

Szavahihető ember!!!

pamut 2016.03.31. 11:12:32

@Csodabogár:
Az a látszólag ellentmondó helyzet van, hogy az átlagmagyar előbb költözik Angliába Vagy Németországban, mint országon belül 100-200 km-t.
Ha belegondolsz logikus: egy miskolci ha elmegy Győrbe, akkor fizetnie kell a győri albérletet is (meg az utazgatásokat, ha hazajár), és így számolva már rosszabbul is járhat mintha otthon maradna. Akkor már megy nyugatra, azzal mindenképpen jobban jár.

Egyébként meg hiába mondja 10-ből 20 magyar hogy menne nyugatra, amikor 10-ből csak kb. 2 beszél idegen nyelvet. Ez egy vágy kifejeződése, az elégedetlenség, a düh megnyilvánulása, de aki nem beszél külföldiül annak nincs igazi esélye.

Szerintem sok magyar ember számára Magyarország egy amolyan kényszerlakhely. Elmenne, de nem tud.

Shanarey 2016.03.31. 11:13:30

@pamut:

Majd ha azt a kérdést kapod a munkatársadtól hogy mennyi 16 X 10. Én meg igen hülyén néztem rá hogy ezt tényleg komolyan kérdezi, és igen komolyan mert számolni azt nem tudnak.

pamut 2016.03.31. 11:14:01

@diggerdriver:
"felvettek egyet nulla gyakorlattal 40ezerrel többért mint az én bérem volt.
Azt mondták hogy annyit kap amennyiért még idejön, mi meg annyit kapunk amennyiért még maradunk."

Azt a kurva cinikus pofájukat!

pamut 2016.03.31. 11:15:33

@Shanarey:
Nézd, én is jártam főiskolára, tény hogy voltak gyengébb képességűek, de azért közel sem ennyire.
Mellesleg manapság minden telefonban van számológép, ha valaki már az 1x1-et sem tudja.

Herr Géza 2016.03.31. 11:17:40

@Shanarey: Hát motorokat végig gyártottak tudtommal és most speciel ők is bővítenek....

Persze, hogy tömegével kell betanított munkás, de az egy munkásra eső mérnökök száma igen magas az autóiparban. Nézd meg az Audi, Mercedes, de akár a Bosch álláshirdetéseit. Már a termelésirányítás alacsony szintjén is minimum főiskolai végzettséget várnak el...

Din Serpahis 2016.03.31. 11:20:43

@Shanarey: Jellemzo, hogy valami fo brexit aktivista szervezetrol kiderult, hogy kelet europaiakat dolgoztatnak a kampanyukban.

Din Serpahis 2016.03.31. 11:20:47

@Csodabogár: Ha a Tiszantulon 100.000 forintot keresnek, a Dunantulon meg 150et, johogy nincs. Ellenben ha Nemetorszagban hozzajuk vagnak 600at, az mar mas teszta, nem?

Csodabogár 2016.03.31. 11:21:19

@pamut: Számomra ez nem érv. Én is ugy kerültem Svédorzságba, hogy egy kukkot nem tudtam svédül, angolul csak igen keveset, igazán németül tudtam. Miután valódi disszidens voltam nem volt válogatási lehetőség. Megtaultam, közben cselédlányként dolgoztam. De én igazán el akartam menni, mert itthon akkor nem volt szabadság, ami nekem mindennél fontosabb volt és lesz mindig amig élek. A pénz abban a helyzetben igen másodlagos volt. Tudtam, hogy elég sokáig mélyen az akkroi itthoni élteszinvonalam alatt fogok élni, de szabadon.
Ma ahogy én látom, sokan mennének, ha tálcán jönne a lehetőség, minden külön megerőltetés nélkül és sokkal jobb feltételekkel, mint itthon.

Csodabogár 2016.03.31. 11:24:35

Kicsit off, de néeteseknek ajánlom figyelmébe, ilyen is van.
www.3sat.de/mediathek/?mode=play&obj=57898

Csodabogár 2016.03.31. 11:26:06

@Din Serpahis: Nemigen. Mert ott a 600 létminimum alatt van.

fhdgy 2016.03.31. 11:28:51

@pamut: Nincs ebben semmi cinikus.

Erre is van példám, direktben tőlem.

Német cégeknél projektszemlélet van ( sok esetben, főleg nagy cégeknél és számítástechnikáról beszélek ), projektekben gondolkodnak. Ebből az is következik, hogy nem a cég veszi fel az embereket, hanem a projektvezető.

Így a projektvezető dönti el, hogy valakinek mennyit fizet. Így kialakul az a helyzet, hogy a végzettségnek, megelőző tapasztalatnak nem sok köze van a fizetéshez. Ha akkor, nagyon kell az ember, akkor egy kevésbé képzettnek is fizet, ha nincs különösebb kényszer, akkor lehet alkudozni lefelé.

Herr Géza 2016.03.31. 11:30:24

@pamut: Ez a röghözkötöttség elsősorban a már valamiféle egzisztenciával rendelkező minimum középkorúakra igaz. És nagy szerepe van benne a túlnyomórészt (vidéken pláne) saját tulajdonú lakóingatlannak. Egy Békéscsabán nettó 120-ért nyűglődő embör nem sokat ér a győri nettó 240-es ajánlattal, ha a békési kéró árából Győrben max. a havi 100ezres lakásbérlet beugrójára, no meg a költözési költségekre telik. És nettó 20e diffiért nyilván nem fog költözni, marad a mocsárban.
A fiatalok, akik így is úgy is a mamánál, vagy albérletben laknak, nyilván már sokkal könnyebben mozdulnak (ráadásul vélhetően azért már minimum egy nyelven el is pötyögnek...:D), de náluk rögtön ott a kérdés, hogy akkor miért nem rögtön 60 km-rel odébb.

Herr Géza 2016.03.31. 11:32:42

@diggerdriver: Sejtettem, sőt, tudtam... :))))))))

fhdgy 2016.03.31. 11:33:22

@Csodabogár: én úgy gondolom a 600-at, hogy hatszázezer forintnak megfelelő ójró, ami közel kettőezer euró. Kettőezer euró nem gondolom, hogy Németországban létminimum alatti lenne.

Tévedek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.31. 11:34:16

@fhdgy:
Ja. Kiment az ember terepre aztán mikor a kivezető meglátta ki jőtt akkor mondta hogy hozzátok a menetlevelet leigazolom menjetek vissza ma kézzel ásunk.
Ez többszörösen megtörtent.

fhdgy 2016.03.31. 11:35:08

@Herr Géza: "már minimum egy nyelven el is pötyögnek...", persze, addigra már megtanultak valamennyire magyarul. :-)

fhdgy 2016.03.31. 11:36:43

@diggerdriver: Ki vagy mi a "kivezető"?

pamut 2016.03.31. 11:43:38

@Herr Géza: " A posztban kimondottan a mérnökképzésről van szó, nem a komplett magyar oktatási rendszerről."
Igazad van, elnéztem.

pamut 2016.03.31. 11:44:15

@fhdgy: szerintem a te példád más mint amit digger írt.

2016.03.31. 11:48:03

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Pontosan. Szerintem ha megkerdeznek tiz fiatal amerikai / nemet / holland / akarmilyen pasit: 'ha ajanlananak neked jol fizeto munkat mas orszagban, elfogadnad?', valoszinuleg tizbol nyolc azt mondja hogy igen. Ez nem azt jelenti hogy tenyleg el fog kezdeni mas orszagban munkat keresni, meg kevesbe jelenti azt hogy talalni is fog.

2016.03.31. 11:54:41

@tanato: Mernokok / ITsek / orvosok / noverek es hasonlok mindig fognak Mo.on kivul munkat talalni, legfeljebb munkavallalasi engedely kell majd hozza. Nemetorszagban es Ausztriaban nehezen tudom elkepzelni hogy korlatoznak a magyarok munkavallalalasat belathato idon belul. Aki pedig a vendeglatoiparban akar dolgozni, az Anglian kivul rengeteg helyre mehet meg Europaban (Malta, stb.).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.31. 12:00:54

@fhdgy:
Bocs. Művezető.

Az a helyzet hogy nem lehet mindig projektekben gondolkodni. Néha dolgozni is kell.
:)))))))))))

Cyrus Sabien 2016.03.31. 12:03:17

@Karma17: Nekem meg pont ellenkező a tapasztalatom. Akárhol dolgoztam eddig (K-Európában több országban, most pont Németországban) mindig jött más országból megkeresés. Sőt, állásajánlat is. A nagy tech hubokból (pl. Dublin, London stb.) ugyanúgy, mint más Isten háta mögötti helyekből. Plusz, nincs semmilyen különleges tudásom.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.31. 12:15:39

@Herr Géza:
Anisits Grazban dolgozott.
Talán van 134es IQja.
:))))))))))))))))

2016.03.31. 12:16:08

@Herr Géza: Ehh, hat a "mernok" ugy onmagaban csak annyit jelent, amennyit mondjuk a "tanar", vagy ilyenek, viszonylag sokfele terulet letezik, en bloc kijelenteni, hogy "magas szinvonalu", foleg ugy, hogy nem jartal benne, kicsit eros. :D

En sem szeretnek persze altalanositani, es biztosan vannak vilagszinvonalu teruletek is, de ahova peldaul en jartam (nekem volt szerencsem Magyarorszagon :D), az tobbnyire a szocializmusbol letezo maradekiparon alapult, azzal "korszerusitessel", hogy a multis osszeszerelo csicska folyamatmernokokre volt kihegyezve leginkabb, mivel a magyar ipar nagyjabol erre rendezkedett be. Nulla innovacio, nulla onallosag.

Most nyugaton elek es csinalok egy mesterkepzest, ez meg sajnos pont a masik veglet, mindent onalloan magadnak, nulla segitseg, az mindegy, hogyan keszul es ki szereli ossze, csak legyen olyan, amilyet meg nem lattak. :D Csodbe is mehetek utana persze, de a legerdekesebb kontraszt az pont az uzleti/vallalkozasi szemlelet kozott van. Magyarorszagon nekunk is kellett valami vallalatgazdasagot vagy mit tanulni, menedzsment strukturakra emlekszem belole, meg ilyen alap szamitasokra, hogy hany 20 Ft-os tojast kell tojnia az 5000 Forintos csirkemnek, hogy profitom legyen, vagy valami ilyesmi. Most itt nyugaton az a feladat, hogy talaljunk ki egy vallalkozast es ugy leszunk leosztalyozva, hogy keszitsunk egy uzleti tervet, mintha igazi befektetoket keresnenk meg vele, es valos kalkulaciot tegyunk bele. Ugye erzed a kulonbseget? :D

Osszessegeben nezve en mindegyikert halas vagyok amugy, es nagyon orulok neki, hogy mindkettoben reszt vehetek es mindket szemleletet meg tudom tapasztalni, egyaltalan nem fikazasbol mondom en, hanem csak ugy erdekessegkepp meseltem, hogy a mernoksegnek is van nehany arnyalata.

Szerintem egy optimalis gazdasagban kell, hogy legyen innovacio... az persze nem jo, ha csak az, meg nyolc reteg bullshit van, az osszeszerelest meg kiszervezzuk Magyarorszagra vagy Vietnamba, vagy olyan messzire, hogy nekunk mar azt se kell tudni, hogyan tortenik a folyamat :D Szoval abszolut szerencse, hogy en pont egy ilyen osszeszerelomuhely-orszagbol jovok, es nem valtoztatnek rajta. :D En csak ugy mondom, hogy ha csak az utobbibol elunk es nem tanitunk onallosagot, ujitast, invenciot, vallalkozast, ilyesmiket, akkor nem kell csodalkozni, hogy ki vagyunk szolgaltatva.

DieNanny CH 2016.03.31. 12:17:27

@Csodabogár:

Csak pörgettem rajta egy kicsit, úgy néztem bele, lehet, amit kritizálok, nagyon sértő:
Annak a nőnek, aki 9 euróból él naponta, olyan kávégépe van, amibe a kávé nagyon drága. Az a kapszulás típus. A kis, kotyogós típusú kávéfőzőbe kb nyolcadannyiból jön ki egy adag kávé.

Tudom, apróság, fel is háborodhat rajtam aki akar - de szerintem a szegények felénél az a gond, nem tudnak gazdálkodni a pénzzel. Pl aki előre felvagdalt salátát vesz, ami 2 nap után megromlik a zacskóban, míg egy egész fej 7-10 napot is eláll a hűtőben! És feleannyiba kerül.

Tudom, az volt a link célja, hogy megmutassa, mindenhol élnek szegények, szerintem viszont mindenhol leginkább a tudatlanság az ok. Mindegy, hogy az ember keleten vagy nyugaton él.

2016.03.31. 12:21:03

@Virago_1000: Milyen vetojoguk van a tagallamoknak? Ha a britek tobbsege ki akar lepni, akkor kilepnek. Nem kenyszerithetik oket mas orszagok hogy akaratuk ellenere az EUban maradjanak, pont ez a lenyege az egesznek.

London2009 2016.03.31. 12:28:04

@pamut: van egy ismerosom, aki allandoan sir, hogy csak minimalberes munkat talal, onnan is megvalnak tole igen gyakran es o jon Angliaba es segitsek! Elmagyaraztam neki millioszor, hogy ehhez eloszor tanuljon meg angolul. Miert mondom ezt, mikor millioan jonnek ki nulla nyelvtudassal? Jo, ok. Akkor mondom neki, hogy gyujtson ossze 1 millio forintot indulaskent. Megorultem en, megis honnan es minek? Leirom mennyibe kerul egy szobaberles, havi berlet stb. Ah, en biztos ilyen luxus lakasokra gondolok, neki jo lesz egy szoba is. A lenyeg a lenyeg, hogy mar feladtam, mondtam neki, hogy felnott ember, akkor jojjon probalja meg. Kozben kapott a jelenlegi lakhelyetol kb 30 km-re egy jo allasajanlatot, de nem fogadta el mert tul messze van!!! De Angliaba jonne! :D
10-bol 10 ember jonne Angliaba, de kb. 100-bol egy jon valoban ki. Ennyit ezekrol a kivalo statisztikakrol.

fhdgy 2016.03.31. 12:28:28

@pamut: Persze, minden eset más. Ami közös, az csak annyi, hogy a munkáltató nem jótékonysági intézmény és csak annyit ad, amennyit adni kell. Kivétel a csókosok.

London2009 2016.03.31. 12:31:53

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ezzel maximalisan egyetertek!! Neha latom ezeket a segelyen tengodo angol "szegenyeket". Elhozzak a gyereket az ovibol, ami nekik persze ingyenes. Addig ok a kocsmaban ulnek altalaban, mig a gyerek az oviban van persze. Majd az ovibol egyenesen mennek a chippiebe es megveszik a vacsorat!! Nem foznek vagy ilyesmi, arra gondolom nincs idejuk. Siman kifizetnek 20 fontokat elottem egy vacsira! 20 fontbol en egy hetig tudnek fozni egy csaladra ha muszaj lenne.

Narina 2016.03.31. 12:33:23

Nya szoval! Szeretnem az itt levo urakat es holgyeket megkerdezni tudjek e vajh milyen koltsegekkel jar egy gyermek napi elelmezese ruhazata iskolai koltsegei valamint a haztartasba ra szabot rezsi merteke. Tudjak e, hogy abbol a 126 ezer forintbol amit itt jopofin bedobnak mekkora koltseget emeszt fel csak a meloba jaras. Mostani pelda! Pont beszelgetunk egy volt kolleganommel. O havi szinten keres kedvezmenyekkel egyutt 117 ezer forintot. Parja keres 98 ezret csaladi potlek van egy 10 eves es egy 6 eves gyerekuk 22 700. Az ossz bevetel 237 000 forint ja es a berukbe mar benne van a berlet kompenzacio amit csak a budapesti berletre kaphatnak meg. 10000 forint kedvezmenyt kap a gyerekek utan igy kap amenyit leirtam. Cafeteria nincs. Csak O igenyelhette meg a kedvezmenyt igy a parja semmijen plusz jutatast nem kap. (elado penztaros) mind ketto. Ebbol lekell vonni 9.500 forintot, Budapesti berletre, kiegeszito berletet kell valtania, mert kozigazgatasi hatartol plusz koltseg 9.580 forint, sarga busz 5940 forint. Ezt szorozzatok meg kettovel, mert a parja detto. Adjatok meg hozza a gyerekek berleteit sargabuszra, ez a kettonek 6000 forintra jon ki. Most tartunk 181.660 forintnal. Gyerekek menzaja 8700 ft. Havi szintu rezsi 11000 forint aram, kozos koltseguk 17000, tavfutes 20000. 7000 forint tv es net csomag. Most tartunk 109 ezer forint fenmarado penznel egy fore a havi kaja felnotteknek 20000 gyerekeknek 15000(nagyon alap elelmezes) Most mar tartunk 39000 forintnal azt nem kell ugye mondanom, hogy milyen sebessegel nonek a gyerekek. Havonta kell egy uj polo, nadrag a gyerekeknek ez sem olcso ja es meg fejenkent szamoljatok hozza sz osztaly penzt ez most 5-5000 forint volt a gyerekeknek irkakrol, ceruzakrol ilyesmirol most nem szoltam. Tehat aki most azzal jon, hogy beremeles meg tok jo meg hely de szuper ez egy mult havi kimutatas. Azt mar nem is mondom mi van, ha valamelyikuk megbetegszik. Szerintem Ok akik otthon vannak jonnenek, de meg annyit se tudnak felre tenni, hogy fogaszatra teljen nem meg utazasra, egyenesen kikoltozesre. Ja es szerencsere nekik nincs hiteluk. Bennuk is meg lenne az akarat, de rohadtul hianyzik, hozza a kezdo toke. Parancsol meg valaki itt beszolni?(most azokra gondolok akik olyanokat nyilatkoznak, hogy persze, "de egyik sem regisztral sehova, meg utana sem nezet soha", de higyjetek el utana neztek es rajottek, hogy eselyuk nincs a kijutasra.

Narina 2016.03.31. 12:35:53

@pamut: Nem egyedi, ilyet napi szinten csinalnak eladokkal.

tanato 2016.03.31. 12:39:04

@pamut: @Shanarey: Oké,várjunk 3 hónapot utána okosabbak leszünk.

Virago_1000 2016.03.31. 12:41:21

@pamut: "Változás legfeljebb annyi lesz hogy kicsit nehezebb lesz kimenni Angliába dolgozni az újonnan oda migrálni akaróknak."
- ugye, a KICSIT szon van a hangsuly?
Mert arrol szo sincs hogy anglia kilepne az EEA-bol, aminek tagja Svajc es Norvegia is. Marpedig Svajba es norvegiaba is mehetsz dolgozni meglehetosen konnyen valamint utazhatsz utlevel nelkul, szemelyi igazolvannyal.
Ebbol kifolyolag csak sajnalni lehet azokat a kozep es kelet europaiakat akik pocsekoljak nehezen megkeresett penzuket az angol allampolgarsagra ( tobb mint 1 havi minimalber!!!), mikozben a gyakorlatban szinte semmi sem fog valtozni akkor sem ha kilepne anglia. Megjegyzem a kilepes valoszinusege <5%

Csodabogár 2016.03.31. 12:42:47

@fhdgy: Azt hittem, hogy 600 euro. Tévedtem.

fhdgy 2016.03.31. 12:45:00

@Narina: Ehhez annyit, hogy én egyedül élek és vidéken, bérelve egy másfél szobás lakást. Lehet, hogy nagyok az igényeim ( nem hiszem ), de nekem havi 237 nettó ( kb. ) arra volt elég, hogy ne legyek ideges. Az is lehet, hogy földhöz ragadt vagyok, de elképzelni sem tudom, hogy ennyi pénzből kettő felnőtt + kettő gyerek hogyan tud megélni.

Virago_1000 2016.03.31. 12:46:34

@Virago_1000: a kilepes ( mivel a multik erdekei ellen szol), eseten anglia ellen olyan szankciok varhatok amit most kap oroszorszag. City of London el fog kezdeni akciozni Anglia ellen, a gazdasag melyrepulesbe fog kezdeno, es 250 forintot fog erni 1 font. Jelenleg cca 400. Akkor mar nem lesz erdemes kint maradni es azt hiszem nem kell megneheziteni a bevandorlast sem. Az angol fiatalok viszont elkezdenek tomegesen elvandorolni ahova tudnak es ahol fogadjak oket. Ausztralia. Nemetorszag stb

fhdgy 2016.03.31. 12:49:00

@Csodabogár: Te azt hitted, hogy hatszáz euró, én azt hittem, hogy hatszázezer Ft, de még biztosan nem tudhatjuk, hogy melyiket kell hinni. :-) @Din Serpahisnek kellene nyilatkoznia, hogy ő mit ért alatta.

adg 2016.03.31. 12:49:32

@mojyo: "a "mernok" ugy onmagaban csak annyit jelent, amennyit mondjuk a "tanar", vagy ilyenek, viszonylag sokfele terulet letezik"

Igy igaz. A cikk azonban a gepesz- es epitomernokoket emeli ki. Ebbol a kettobol szerintem nem rossz a magyar szinvonal, legalabbis az egyetemi. vannak mas teruleteken is eleg jo szintu kepzesek, csak azokra kevesbe latok ra.
Persze mindenhol van olyan, akinek nem lett volna szabad elvegeznie az iskolat.
Aztan hogy ilyen ruhaipari meg ilyesmi mernoki iranyokban mi ujsag, arrol gozom sincs. Nalunk a termektervezo mernok volt az elrettento pelda. :) De ez csak a szokasos egyetemen beluli ugratas, mint az epiteszekkel. Elcseszett feladatokat rendszeresen kommentaltak a tanarok ugy, hogy "hogy lehetsz ilyen sotet, ezt meg egy ugyesebb epitesz is meg tudna csinalni".
Aztan egyszer felvettem egy epiteszettortenet targyat az epiteszkaron, en voltam az egyetlen az epitokarrol, es a prof eleg sokszor elsutott hasonlo poenokat, csak forditva ugye. :)

Csodabogár 2016.03.31. 12:51:03

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Erre nem figyeltem. Az is lehet, hogy kapta valahonnan. Én végig néztem tegnap az egészet és nagyon le voltam döbbenve.

Shanarey 2016.03.31. 12:51:25

@Narina:

Hát ez az, ez az aminek senki sem számol utána, s emiatt jönnek az "okos" megjegyzések. Ezért sem igazán hiszek abban a fizetés emelkedésben ami a posztban szerepel, na meg más kérdés hogy szinte semmit sem ér, mert az átlag ember nem lát belőle semmit.

tanato 2016.03.31. 12:51:41

@Mirjam2: Én is bízom benne hogy ha csukódik is az aranykapu,nem azonnal,nem minden nyugati országban és nem minden szakmában.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2016.03.31. 12:52:45

@Narina: És ők még a jobb helyzetben lévő átlag. Mindketten dolgoznak, nincs hitelük, és hó végén nem azt nézik, hogy rezsit fizessenek vagy kaját vegyenek. De ha elromlik a mosógép v. a hűtő, az már nekik is gondot okoz...

Narina 2016.03.31. 12:53:24

@fhdgy: No hat igen! Eles a vonal a magasan kepzet emberek megelhetese es az egyszeru munkasember kozot. Csak milyen jo magasrol osztani az eszt, hogy milyen siman emelik a bereket. Meg mert nem mozdulnak az emberek. Most nem rad gondoltam, de nagyon sokszor hallotam ezt es kicsit beragok. Te legalabb elismerted, hogy nem tudod elkepzelni ennyibol a eletet. Sajnos Ok sem, de nem tudnak mozduni, mert szo szerint nem tudnanak semit kifizetni egy berbol! :(

Herr Géza 2016.03.31. 12:55:23

@mojyo: Igazad van, abban mindenképpen, hogy én mérnökképzés címszóval tényleg elsősorban a BME-re gondolok. Pedig.... :))))
A tojás-farm feladatról meg csak eszembe jutott, hogy ahol én jártam műszaki egyetemre, ott bizony a marxizmus-leninizmus főtárgy volt, olyan vidám "átkötéssel", hogy az államvizsga-jegyed max. eggyel lehetett jobb, mint a ML záróvizsgád eredménye. :)))))))
Kitalálod melyik ország volt??? :D

tanato 2016.03.31. 12:55:39

@Narina: Előre kell mennie az apának/vagy az anyának/ és néhány év alatt annyit elérnie kint hogy a család utána mehessen.Együtt nincs esélyük.Rengetegen csinálják ezt a megoldást.Persze az első évek húzósak a kinti és a benti családtagoknak egyaránt.

Shanarey 2016.03.31. 12:56:06

Na itt az újabb agymenése a kuszaszemű sárgaház szökevénynek.

444.hu/2016/03/31/magyarorszagra-magyar-bankkartyat-akarnak-matolcsyek

Shanarey 2016.03.31. 12:58:24

A kommentek is jók a cikk alatt

Virago_1000 2016.03.31. 12:59:47

@fhdgy: a negativ peldak amiket irsz nem az oktatast hanem a "tanulokat" minositik.

@Herr Géza: a magyar mernokkepzes egyaltalan nem rossz, a magyar orvoskepzes pedig raver a nyugateuropaira.

Herr Géza 2016.03.31. 13:01:22

@adg: No meg változik a világ, ugye. Jó pár éve én is röhögtem azon, hogy mihez kezd magával egy környezetvédelmi mérnök, aztán most meg azt látom, hogy ha háromszor ennyien lennének, akkor is jutna mindnek állás. Igaz fizetésben még nem a tophoz tartoznak, de ki tudja, mi lesz újabb tíz év múlva.
Mondjuk ruhaipari mérnökként csak valami távol-keleti nyelvtudással lehetsz ma nyerő.... :)))

2016.03.31. 13:01:38

@London2009: Hihetetlen hogy milyen emberek vannak :(. Es meg biztosan te vagy a 'bunko' mert nem segitesz neki.

Narina 2016.03.31. 13:03:16

Az a baj, hogy nem igazan ertem, hogy, ha egyesek szerint tok jok az adozasi meg minden egyeb viszonyok ma Magyarorszagon akkor, hogy a jo istenek haragjaba nem kepes jobb eletre egy ketkeresos csalad! Mint latjatok csak alapveto dolgokra koltenek semmi extra elvileg nem magasak az elelmiszerek arai, de meg is carba vannak, mert keptelenseg felre tenni. Tehat valaki mondja mar el nekem, hogy mit jelenthet a kereskedelmi agazatban a kiugroan magas fizetes emeles? Mennyivel tobb hus kerul az asztalra? Mert most Ok heti ketszer tudnak megengedni 2 kilo hust negy szemelyre. Persze ez meg istenes ahoz kepest akik joval kevesebbol probalnak kijonni.

Pernilla 2016.03.31. 13:04:17

@adg: többet esszel, mint epitesszel ugye? :))
amugy moyjo ha jol emlekszem pont termektervezö ugyhogy jol beletrafaltal ezzel :D :D

2016.03.31. 13:04:26

@adg: A cikket feluletesen olvastam, ez teny :D De a gepesz es az epito is elegge eltero terulet azert, ha mar itt tartunk :D

Amugy pedig nem arrol beszeltem, hogy vannak alkalmatlanok, vagy, hogy vannak kepzesek, amelyek konkretan hulyeknek gyartanak diplomat :D Hanem, hogy szelsosegesen szolgalelku a szemlelet, ami nem segiti a gazdasagot abban, hogy kevesbe legyen fuggo a kulfoldi nagyvallalatoktol.

Nem ertek kulonosebben a kapitalizmushoz, de minden orszagnak van egy ilyen fazisa, amikor a vilag osszeszerelouzeme szerepet jatsza, de ezen az ertelmesebb gazdasagok tobbnyire tullepnek egy ido utan, Magyarorszagnak viszont annyira megtetszett, hogy permanensen erre rendezkedett be. Ez nem annyira jo szerintem, es ezen a legkonnyebben az oktatas segitsegevel lehetne valtoztatni.

fhdgy 2016.03.31. 13:05:01

@Narina: Nézd, én nem elefántcsonttoronyban élek. Nagyon sok barátom, ismerősöm van, akikkel sokszor és sok mindent átbeszélünk. Így, számomra természetes, hogy nem csak az én szemüvegemen keresztül nézem a világot. Úgy gondolom, hogy önző ember sem vagyok, így megértem és el is fogadom mások problémáit. Azt is szoktam mondani, hogy szerencsére nekem valamivel jobb, de sajnálom ( és nem lesajnálom ) azokat, akiknek rosszabb. Van bennem együttérzés. Nagyon tudnék neki örülni, ha az együttérzésen kívül mást is tudnék adni, de ritka esettől eltekintve ahhoz már kevés vagyok, sajnos.

2016.03.31. 13:07:10

@tanato: Persze hogy nem, ez nyilvanvalo. Meg olyan orszagokbol is vandorolnak ki emberek mint Bangladesh, kepzettek es kepzetlenek egyarant. Aki tenyleg ki akar vandorolni Mo.rol az mindig meg fogja tudni tenni. @Csodabogár: fiatal koraban meg nehez volt, de aki igazan elszant volt mint o, mar akkor is meg tudta oldani.

Narina 2016.03.31. 13:10:00

@tanato: Oke nezted a szamolasom? Tudsz rola, hogy, ha ebbol a penzbol teszem azt 98 kiesik mi tortenik?! Tudod, hogy a szolgaltato leszarja, hogy neked mi a nyugod akkor is koveteli a penzt?! Mi a biztositek arra, hogy azonnal kap munkat, addig amig kap egy normal fizetest ki fizeti ki a csaladi kasszabol hianyzo bert? Szerinted mennyi kell a kiutazashoz/elindualshoz? Mibol sprolojak azt ossze? Persze 20-al kevesebbet kell kolteni, de bakker minden mas ugyan annyi marad, de 98-al kevesebb kerul a kasszaba! Kerlek ezt gondold at megegyszer! A repjegy arat is csak veritekkel tudnak kiizadni. Azon felul meg legalabb 600 font kene, hogy ne legyen gond. Mibol?

Narina 2016.03.31. 13:12:11

@fhdgy: Tudom es hidd el nem is bantani akartalak. Senkit nem akarok en bantani. Eszemben sincs igy elnezest kerek, ha ugy erezted tamadlak.

Narina 2016.03.31. 13:14:26

Ne vegye fol senki kerem, ha kifakadok, egyikotoknek se szol. Ez inkabb a lehetetlen helyzetenek es annak, hogy meg emlekszem mert indultunk mi is el. Ugy latszik meg nem az igazi. Tenylleg elnezest kerek mindenkitol. Kerlek ne szemlyeskedesnek vegyetek, mert nem annak szanom.

2016.03.31. 13:16:18

@Herr Géza: :D

A kornyezetvedelmi mernok az valoban durvan kelleni fog, es a ruhaipart sem erdemes kinevetni amugy, mert a konnyuipar ugy en bloc egy alacsony tokeigenyu es nem tul nyersanyagigenyes dolog, ami kivalo arra, hogy ugynevezett "gazdasagi csodakat" elosegitse. A nyugati ipari forradalom is a textillel kezdodott, es a japan, majd a kinai "csoda" is, es most a fejlodo orszagok is ezt csinaljak, DK-Azsiaban es Latin-Amerikaban is. Az ezzel jaro kizsakmanyolas es a kornyezetszennyezes merteke viszont orbitalis meretu, pont ezert kellene eroltetni az oktatasban az innovaciot de nem jogaszkodassal meg egyeb bullshitlufikkal, hanem ugy, hogy a gyartasi folyamatokrol nem feledkezunk meg (:D), es kepesek legyunk olyan dolgokat kitalalni, amiknek az eloallitasa nem ennyire terheli a kornyezetet peldaul. Ez nem lenne valami hatalmas agysebeszet amugy, nem tudom, miert nem allt ra eddig Magyarorszag, vagyis de. :D

tanato 2016.03.31. 13:18:30

@Narina: Kell egy kis kezdőtőke,de a legfontosabb kell egy kinti ismerős aki a kezdeti időkben segít a beilleszkedésben.Ja és nem szabad persze előzetes szervezés nélkül nekiindulni.De kétségtelen két gyerek mellett sokkal nehezebb mint akár egyedülállóként akár fiatal párként.Na meg olyat is ismerek sokat ahol a feleség mondjuk tartósan marad a gyerekekkel apjuk meg ingázik akár heti ,akár havi akár időszakos szezonális váltásban.Nem könnyű,de kérdeztem őket,egy sem költözne haza véglegesen.vAN köztük húsipari dolgozó,mez.idénymunkás,házi betegápoló,építőmunkás stb.

Virago_1000 2016.03.31. 13:18:47

@Shanarey: "Csak azért kérdezem mert amikor utoljára ott jártam akkor csak váltókat és egyéb kiegészítőket gyártottak, autót már nem."
- tehat a valtokhoz, kiegeszitokhoz mar nincs szukseg jarmuipari szakemberekre ugye?

"Na még annyit hogy a mai autógyártáshoz szalag mellett álló melós kell főleg nem rettentően képzett járműipari szakember."
- megoldjak a szalagmelletti melosok ugye? Mernok nem is kell. Csak tudnam mihez kezdenenek ha a mernok be nem tanitja oket. Dobaljak a csavarokat hatha osszeall egy auto beloluk?

Amihez sikhulye vagy abba minek ugatsz bele?

Narina 2016.03.31. 13:22:40

@tanato: Ertem en amit mondasz, de meg mindig nem latom at a penzugyi reszet. No persze sok mindent nem tudok megerteni, de attol meg lehetseges :D Megtudod ezt nekem magyarazni szamokkal? Nem szeretnelek foloslegesen terhelni, de tenyleg kivancsi vagyok.

fhdgy 2016.03.31. 13:25:26

@Virago_1000: Szerintem nem a "tanulókat" minősíti, hanem az egész társadalmat. Egy átlagos gyerek annyit teljesít, amennyit feltétlen elvárnak tőle. Amelyiknek több igénye van, az az én szememben már átlag feletti.

Ha jól meggondolod, a felnőttek nagyon nagy részére is jellemző, hogy csak annyit, amennyit feltétlen muszáj.

Szinte mindenki szeretne több pénzt, de sok esetben annyira már nem, hogy jobban meg is fogja a munka végét.

Hogy megvalljam az igazat, ezen nem is csodálkozom. Ha én többet, jobban dolgozom, én leszek az utolsó, aki ebből igazán profitál.

Ez egy meghasonlott, kontraszelektív társadalomban teljesen "normális".

2011-ben egy kft-nek dolgoztam külsősként, de szinte belsősként. Látszottak már a viharfelhők, ketten javasoltuk, hogy el kellene kezdeni új irányba nyítni, mert gondok lesznek. Mindenki helyeselt. Mikor dolgozni kellett volna, 16:00-kor mindenkinek kiesett a klaviatúra, egér, bit, meg minden a kezéből, agyából, az egész lényéből.

Mi ketten munkaidőn túl, hétvégén saját anyagi eszközök befektetésével is, el kezdtünk dolgozni. Senki nem irigyelt bennünket.

Amikor viszont készek lettünk, arra döbbentünk rá, hogy hírtelen lett egy csomó ellenségünk, rosszakarónk. Hiába voltunk 2012 nyarára készek, nem értünk el semmi anyagi hasznot, mert mindenki keresztbe feküdt. Most, 2016-ban látszik beérni a munkánk, ami az anyagiakat is illeti.

tanato 2016.03.31. 13:27:16

@Narina: Erre csak egyet tudok mondani,akiket ismerek ilyen családokat,az apa már úgy ment hogy előre le volt szervezve a munka/vagy csapatban ment vagy ismerős által előre szervezve/ és azonnal vagy egy hónap késéssel már tudta is küldeni haza a pénzt.

fhdgy 2016.03.31. 13:27:40

@Narina: Abszolút nem vettem támadásnak, amit írtam az csak kiegészítés, magyarázat volt, a legkisebb ellentmondás szándéka nélkül.

tanato 2016.03.31. 13:36:28

@Narina: A csapatban való munka akiket ismerek húsosok,építőmunkások,mg. idénymunkások,az egyéni szervezéseben valók meg idősgondozók,vendéglátóipari dolgozók.De a lényeg az hogy nem volt pauza,egy hónap múlva már küldték a pénzt.

Buchhalter 2016.03.31. 13:37:59

@fhdgy: sehogy,amit én látok az ilyen családokat támogatják általában a szülők a gyerekeket ,később az unokákat akár erőn felül is.Amit a hölgy leírt nem alaptalan.Nekünk is van baráti házaspár ismerősünk 3 gyerekkel és szívesen mennének,de miből?A férj diplomás műszaki menedzser a hölgy csak eladó.de ne nézzük le az egyszeri melósokat.Pár kommentelőtől sorozatban ez jön vissza és bennem ez rossz érzést vált ki pedig magam is diplomás vagyok, de ezzel egyáltalán nem érzem magam különbnek.De a hölgy sírámaira csak azt tudom erre reagálni,hogy öreganyáink idejében egyáltalán nem volt semmiféle gyerektámogatás!Mégis születtek és felnevelődtek gyerekek.Szerintem tisztességes béreknél nem is kéne ez a sok átláthatatlan támogatás.

fhdgy 2016.03.31. 13:40:30

@Buchhalter: Egy diplomás nem különb, csak más, diplomás! :-)

Shanarey 2016.03.31. 13:43:50

@Virago_1000:

Köszi a személyeskedést, de az autót és annak alkatrészeit egyszer találják ki és nem a szalag mellett fejlesztik, de sebaj. A fejlesztés máshol történik, és azt a mérnökök csinálják de nem a mérnökök tanítják be a szalag mellett álló melóst. mellékesen az Opel. Szentgotthárdi gyárában dolgoztam 3 hétig, és volt időm megnézni mi hogyan megy. Ja igen mielőtt megkérdezed miért csak 3 hétig, nos azért mert én kamera rendszert szereltem ott.

Netán mérnök vagy hogy ennyire ráment a gyomrodra a dolog?

Narina 2016.03.31. 13:43:54

@Buchhalter: Igen igaz! Nagyanyainknak nem voltak tamogatasaik. Nagyon nehez volt akkor is. Viszont az apam nyilatkozott ugy, hogy most kene gyereket vallalnia nem merne megtenni.

2016.03.31. 13:48:15

@mojyo: Nyersanyagigeny helyett nyersanyagkoltseget szerettem volna irni, mielott meg valaki belekot. :D

kardio1 2016.03.31. 13:59:40

@Karma17: nem tudom, nálatok milyen az oktatás, itt már eléggé szét van verve...

articsóka60 2016.03.31. 14:09:55

@Herr Géza: Az en legkisebb gyerekem most végez Godollon, környezetgazdálkodási agrármérnök lesz. Szennyvíz iszap kihelyezésének hatása a termőföldre, valami ilyen címe van a szakdolgozatanak. Csak azért írom, hogy lassatok, gondosan szambavettuk a lehetőségeket és úgy gondoltuk hogy a kornyezetvedelem egyre fontosabb lesz, ergo keresik majd az ilyen végzettségű embereket.
Hat nem! A tavalyi végzősök közül is alig tudott valaki elhelyezkedni
a szakmajaban. Aki mégis, az kimondottan keveset keres.
Akkor mivel is biztassam a lányt?! Hogy fog önálló életet kezdeni? Menjen o is külföldre (pedig nem akar), mint az apja meg a nővére?

adg 2016.03.31. 14:11:29

@mojyo: "De a gepesz es az epito is elegge eltero"

Ja, en tudom. Dolgozok ilyenekkel, vezetgetik a hulye csoveiket keresztul az en szep gerendaimon, fodemeimen, en meg kerulgessem. Borzaszto egy nepseg, szerintem direkt ezt tanitjak nekik, hogy minden epuletet tegyenek tonkre a csoveikkel, meg a klimajukkal, a viztartalyaikkal meg az egyeb marhasagaikkal. Igaz Geza? :)

A hugom biomernok lett, azt hiszem, az is egy nagyon jo valasztas manapsag.

adg 2016.03.31. 14:12:19

@adg: na igen, nyilvan az epuletgepeszre gondoltam fentebb. :)

2016.03.31. 14:18:09

@adg: Nalatod, egy csomo van meg a gepeszen belul is! Nem lehet am csak ugy altalanositani! :D

Amugy igen, a biomernok is jo valasztas mindenkeppen.

@articsóka60: Ez viszont nagyon szomoru. :( Sajnalom, remelem jobbra fordul.

Herr Géza 2016.03.31. 14:19:54

@adg: :))))) Így van bizony. Mi meg a hülye építészeket szidjuk, hogy mégis mit gondoltak, az épületet nem kell fűteni/hűteni, nem kell víz, nem kell szellőzés, stb....
Légbeszívó/kifúvó rács homlokzaton örök téma. Jön a hiperdizájnolt rácsával, ami teljesen beleillik a homlokzatba, de feleannyi levegő nem megy át rajta, amennyi kéne, ill. átmegy, de energiatöbblet+zaj. Ő meg leszarja, mert azért úgyis a gépészeket fogják szidni.
Azért általában meg tudjuk beszélni. Erre van a míting..... :)))

Herr Géza 2016.03.31. 14:24:57

@Herr Géza: Vagy jön a feltűnően karcsú tetőszerkezetű acélcsarnok terveivel. Kérdezem, hogy mégis mennyi a tetőszerkezet teherbírása? Mond egy vicces számot és még vissza is kérdez, hogy azt a pár pilincka csövet meg légcsatornát már csak fel bírjátok "valahogy" akasztani??? Grrrrrr... :)))

2016.03.31. 14:25:29

@Herr Géza: Ez mar csak felig tartozik ide, de arra amugy befizetnek, hogy megnezzek egy ilyen meetinget mondjuk Frank Gehry es az epuletgepeszek kozott. :D

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.03.31. 14:37:07

Az autóipar tud olyan torzításokat hozni a statisztikákban, ami a szlovák bér elhúzását eredményezte. Akkor még nem volt különösen hatása az ottani életvilágra. De aztán a valuta árfolyamot már érezhetően manipulálta ez az adat. A nyáron a nyíregyházi strandon kb 80%-ban voltak már a szlovákiából átruccantak. Bennszülöttek csak elvétve.

A kb 15 éve befagyasztott magyar bér akkora csapás mint a hiperinfláció volt 46-ban. A KSH és a magyar sajtó végig hazudta ezt a kort. És most ott áll a magyar egy megnövekedetett siker propagandával, ami 8 TV csatornán ömlik az arcába.

Shanarey 2016.03.31. 14:47:59

@Herr Géza:

Engem még Magyarországon egyszer felhívtak hogy, az én kábeleim miatt leszakadt az álmennyezet. Nos én szabályosan kábeleztem le azt a csodás 126 kamerás rendszert, amivel megbíztak, és a nekem kijelölt kábeltálcát használtam. De az "okos" tervezők kifelejtették az IT kategóriát. Én kimentem a helyszínre és megnéztem mi is a probléma. A probléma az egy 60 cm átmérőjű Cat 5-6 kábelköteg volt, amit nem tettek fel a kábeltálcára, mert nem volt hely, de nem is kötegelték fel az aljára, mert az meló. Így lazán feldobták az álmennyezet fölé, és úgy gondolták az majd elbírja. Nos nem bírta el.

fhdgy 2016.03.31. 15:03:25

@adg, @Herr Géza: szóval, akkor az a munkátok, hogy a másik hibáját helyrehozzátok? Engem ez nagyon emlékeztet a 80-as,90-es évekbeli programozó-szervező egymásramutogatására! :-)

Din Serpahis 2016.03.31. 15:12:25

@fhdgy: 600.000 hufot termeszetesen. 600 eur az tenyleg semmi.

pamut 2016.03.31. 15:23:52

@London2009:
Hát vannak hülyék is, igen, ezt nem vitatja senki. De gondolom az se diplomás volt akiről írtál.
Egyébként szerintem az angol se elég, ha elég lenne én is mennék, kell valami odakint eladható szaktudás is mellé.

"10-bol 10 ember jonne Angliaba, de kb. 100-bol egy jon valoban ki. Ennyit ezekrol a kivalo statisztikakrol."
Legalább félmillió (szerintem már 700.000-nél is több) magyar van kint. Ez tízmilliós lakosságból legalább 5%, vagy 7% (vagy még több). És a kivándorlás folyamatos, szerintem pár éven belül túl leszünk a 10%-on is.

DieNanny CH 2016.03.31. 15:27:12

@Csodabogár:

Én is kaptam egyszer egy ilyet. Ki sem bontottam, visszaadtam, az ajándékozó nem sértődött meg, mikor elmondtam neki, hogy hosszútávon nekem ez az ajándék drága. (3,5 frank 10 db kapszula, míg 3,65-ért már nagyon finom, fél kilós kávét lehet venni. Az pedig 70-75 adagra elég.)

pamut 2016.03.31. 15:27:40

@fhdgy:
Nem kell jótékonysági intézménynek lenni ahhoz hogy valaki ne üldözze el a saját jó, bevált, megbízható, tapasztalt beosztottját azzal a megalázással, hogy egy kezdő újoncnak többet ad. Ezzel még magának is árt, amellett hogy faszfej is lesz tőle. Amúgy ez nem csak megalázó, nem csak a józan ész ellenes, de még diszkrimináció is.

pamut 2016.03.31. 15:29:44

@Virago_1000: Semmiféle orosz típusú szankciók nem lesznek Anglia ellen ha kilépnének, ez paranoia és összeesküvéselmélet.

DieNanny CH 2016.03.31. 15:30:36

@tanato:

Bárhová is menne az egyik házastárs, minimum legalább annyit haza kellene tudni küldenie, amennyi a jelenlegi fizetése.
És kb ugyanannyi kellene a kinti megélhetéséhez (nagyon szűken).

London2009 2016.03.31. 15:40:05

@pamut: diplomasrol van szo!

Ezekkel a szamokkal szerintem csak dobaloznak ossze vissza. Senki sem tudja sajnos pontosan megmondani, hogy hany ember lepett le az elmult evekben.
Ezt mar szamtalanszor leirtam es nem szeretnek senkit sem untatni, de en azt latom, hogy a magyarok tobbsege egy ido utan visszamegy Mo-ra. Nagyon keves az, aki vegleg itt marad.

Ladislav 2016.03.31. 15:45:41

@diggerdriver: "Ötből három elmenne.
Abból a háromból egyet meg lehetne tartani EMBERI bánásmóddal."
Igen, ez a röhej, hogy viszonylag egyszerűen meg lehetne tartani az emberek nem kis százalékát, ha egész egyszerűen csak normális lenne a főnökök/tulajdonosok nem kis százaléka, ami végső soron neki, vagyis a cégnek is kifizetődő lenne.

London2009 2016.03.31. 15:47:12

@Mirjam2: ez nem is kerdes, hogy en vagyok a rossz, akinek nagyon felvitte az Isten a dolgat!

tanato 2016.03.31. 15:47:30

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ennek ellenére működik a dolog,rendkívül sokan ingáznak heti,havi vagy szezonális váltásban a feleség/férj/ meg a gyerekek meg itthon.Nyilván a nagy bérkülönbség az oka meg az hogy apu nem rendezkedik be kint tartósra, csak munkásszállón van többedmagával vagy nő esetén az idős embernél lakik akit gondoz.

Ladislav 2016.03.31. 15:49:54

@szakasz2: "Szóval a teljes állami elvonás 50% alatt van, még a sokkal magasabb fizetési kategóriákban is, ami már nyugat-európai mércével is versenyképes lenne.
Nagyon távol álljon tőlem, hogy a magyar kormányt, parlamentet vagy bármelyik politikust védjem."
Egyetértek. A skandináv államokban még a miénktől is nagyobb az állami elvonás. Kormánytól függetlenül ez az egész áfa-ügyezés nagyrészt politikai machináció. Ezt mondom úgy, hogy az elmúlt 25 év összes kormányát alkalmatlannak tartom és tartottam.

Virago_1000 2016.03.31. 15:51:13

@pamut: "Semmiféle orosz típusú szankciók nem lesznek Anglia ellen ha kilépnének, ez paranoia és összeesküvéselmélet."
- AZ orosz gazdasag elleni azankciok celja az hogy megbenitsa a strategiai egyuttmukodest az EU es az oroszok kozt azert hogy az usa cegeknek tobb piaca legyen. Masszoval: az usa igy akarja kiiktani a konkurenciat mert maskepp nem tudja. Ehhez meg asszisztal nehany hazaarulo es sajat nepet szivbol gyulolo politikus is mint pl az ex kommunista angela merkel.
A masik cel pedig megtorni a felemelkedo orosz birodalmat hiszen az veszelyezteti az amerikai hegemoniat.

tarackos 2016.03.31. 15:58:43

@articsóka60: Anno, mikor elindult a kepzes, 90-es evek, gondolkoztam, h erre megyek de szerencsere nem ide mentem. Utana dolgoztam multinal kornyezetvedelmissel le se szartak. Olcsobb a szennyezes, mint a vedelem foleg ha olyan hatosagok vannak, mint nalunk.

tarackos 2016.03.31. 15:58:51

@Saman: Fater mondta hetvegen, h ot szazalekos realber novekedest varnak az iden. Mondom neki tok jo, csak ne lenne a kave egyre dragabb Becsben. Lassan kesz a barakk, kivancsi vagyok mikor esik lea zembereknek, h ez most nem a legvidamabb.

Pan Modry 2016.03.31. 16:05:14

Ez a piac.
Orulok hogy a munkavallalok is latjak hogyha vhol ngayobb a fizetokepes kereslet a munkajara akkor igenis erdemes odamenni.

Ha ez a munkaadoknak nem tetszik, hat ez van, ez a kapitalizmus. Es hajra kapitalizmus!!!

Ladislav 2016.03.31. 16:05:15

@Karma17:
"itt a heti 35 ora az heti 35 ora es nem tobb egy perccel sem"
Na ez az amit a legjobban irigylek a külföldön élő, dolgozó haverjaimtól a legjobban.
Itthon, ezzel szemben az az általános, amit már többen is írtak.
Volt egy munkahelyem, ahol egy arrogáns, f&#kalap főnök volt. Mindig időben érkeztem. Egyszer késtem, szó szerint egy percet reggel, amit minősíthetetlen hangnemben közölt. Havonta 10-20 órányi fizetetlen túlórám volt, amit megemlítettem neki, de ő azt hajtogatta, hogy pontosan kell érkezni, stb. Rendben. Délután, a hivatalos munkaidő letelte után 5 perccel felálltam a számítógép elől és elindultam haza. Látni kellett volna az arcát. Őrjöngött.
Kis gondolkozás után felmondtam. Mondjuk azt a felmondási időt se kívánom senkinek.

Virago_1000 2016.03.31. 16:08:53

@pamut: szankciok lesznek csak nem szankciokent kommunikaljak. De epp eleg szankcio az ha a font 250 ft-t fog erni nem? A font drasztikus melyrepulese teljesen biztosra veheto ha kilepnek de mint irtam mar, ennek az eselye 5% sincs.

Virago_1000 2016.03.31. 16:15:02

@London2009: "de en azt latom, hogy a magyarok tobbsege egy ido utan visszamegy Mo-ra. Nagyon keves az, aki vegleg itt marad"
- ez igy igaz, hiszen az eletkorulmenyek itt rosszabbak, ezert tervezi a legtobb magyar ideiglenesre a kintletet. Gyakorlatilag minden rosszabb itt mint otthon kiveve a fizeteseket. Ehhez hozzaad a nyelvtudas hianya egyeseknel.
A tobbnyire idegen kezben levo tehat komanyellenes media szeret megfeledkezni a hazaterok nagy szamarol.

Virago_1000 2016.03.31. 16:16:14

@Pan Modry: "Orulok hogy a munkavallalok is latjak hogyha vhol ngayobb a fizetokepes kereslet a munkajara akkor igenis erdemes odamenni"
- a jobbagyok is szabadon koltozhettek. Csak az ado volt nekik kevesebb.

pamut 2016.03.31. 16:29:22

@London2009: diplomához nyelvvizsga kell.

biztos hogy sokan jönnek vissza, akik kimentek nulla nyelvtudással és visszapattantak.
olyat is ismerek (meg biztos ti is), akik visszajöttek aztán mégis megint kimentek.
de aki tud az kint marad. szép dolog a hazaszeretet meg a túró rudi, de a pénz a lényeg. senki nem akarja végignyomorogni az életét. itthon pedig az emberek többségégre ez vár, pláne a nyugati életszínvonallal összevetve.

nagyon belém égett amikor tavaly a legújabb görög miniszterelnök úgy növelte az adókat ( nyilván kényszerből), hogy közben úgy tette mintha a görögökkel lenne, és kimondta, hogy az hogy már tömegeknek kell havi 1300 euróból megélniük, az "humanitárius katasztrófa". és tudod mit? igaza volt. ő persze demagógiából mondta, meg politikai céljai voltak vele, de speciel az szerintem is igaz, hogy az ahogy magyarok tömegei élnek/vegetálnak/vergődnek egész életükben ebben az országban, az humanitárius katasztrófa. egy normális, méltó élet ott kezdődik, hogy szabadon gondolkodhatsz és nem azzal megy el az életed hogy a csekkek miatt aggódsz beszűkült tudattal egész életedben. normálisnak kellene lennie hogy minden ember meg tudja élni az életét, van pénze rendszeres színházba járásra, mozira, koncertre, rendszeres sportra, hobbikra, olyan ruhák megvételére amiben jól érzi magát, normális és igényes étkezésre, elfogadható lakhatásra, stb., és mindezt általában is a létbiztonság érzésével. és ez még nem gazdaság, ez norma. az hogy ez itt idegenül hangzik, az szomorú. nyugaton mindez elérhető az átlagembernek, nálunk meg nem. ez a baj.

Herr Géza 2016.03.31. 16:29:26

@Virago_1000: Miért, mit tud felmutatni a többnyire nemzeti kézben, és ráadásul a polgárok adójából fenntartott kormánymédia? Nyamvadt 50-100 hazatelepülőt? A közpénzből finanszírozott csili-vili program keretében???
Te azért ügy rendesen átestél a ló túloldalára, úgy látom....

Pizso 2016.03.31. 16:30:58

Igen a 40 óra az 40 óra. Amit pluszba dolgozol az bizony csúszó. Vagyis csak akkor kapsz több pénzt ha vasárnap esetleg éjszaka kell dolgoznod. Akkor is csak a pótlékot kapod, mert mint írtam a többi az csúszó. Írta valaki, hogy az informatikában már felzárkóztunk. Csak szeretnéd! Feleségem 3 milliónyi valutát visz haza havonta. Ok nettó csak 2,2 millió körül...

London2009 2016.03.31. 16:31:49

@Virago_1000: mar errol beszelgettunk es tudod, hogy mi ebben nem ertunk egyet. Azon kevesek egyike vagyok ugye, aki szuperul erzi itt magat es eszebe nem jut sehova sem koltozni innen.
Abban egyetertunk, hogy a nyar jobb otthon! Ez az egy. Meg nyilvan jobb lenne, ha egy varosban elnenk a csaladommal. De miutan Magyarorszagon is vannak rossz nyarak es a csaladom is elhetne ott is masik varosban, igy azt hiszem, minden nezopont kerdese!

pamut 2016.03.31. 16:33:38

@Virago_1000: Ez egy szélsőjobboldali eredetű hagymázos összeesküvéselmélet. A valóság: az orosz gazdaság elleni szankciok célja a büntetés amiért Oroszország megtámadta Ukrajnát és erőszakkal elfoglalta és gyarmatosította annak egy régióját, egy másik régiójában pedig tömeggyilkosságokat követett el és borzalmas háborús károkat okozott. Nagyon remélem jó sokáig fenntartják a szankciókat, részemről addig tartanám fent amíg bocsánatot nem kérnek Ukrajnától, kivonulnak, háborús kártételt fizetnek, és (az általuk elárult-megszegett Budapesti Memorandum után ismét) megesküdnének arra hogy nem basztatják többé Ukrajnát.

London2009 2016.03.31. 16:39:21

@pamut: van nyelvvizsgaja! Az ugye meg nem jelenti azt, hogy beszel is. De kulonben valami bufeszakon vegzett.

Nekem mas a tapasztalatom teljesen. Egyszeruen a tobbseg, teljesen mindegy, hogy beszeli e a nyelvet vagy sem, de keptelen itt beilleszkedni. Meg 10 ev elteltevel is ugyanott tartanak, mintha tegnap erkeztek volna. Nem hiszem, hogy ez egy magyar sajatossag lenne, de ez igy van. Hidd el, hogy a tobbseg visszaszallingozik idovel.

A kommented masodik fele teljesen igaz. Ezt persze sokan nem latjak, mert azert Magyarorszagon is van egy kozep es felsoreteg. Ha szuk is, de van.
Szamomra elkepeszto, hogy mennyi munkaert, kulonosen videken minimalbert fizetnek. Ez teljesen atlagos es elfogadott dolog. Abbol pedig valoban csak vegetalni lehet.
Egy olyan orszag pedig, ahol a tobbseg tengodik es igy no fel tobb generacio, halalra van itelve gazdasagilag is es kulturalisan is egyarant.

pamut 2016.03.31. 16:39:35

@Virago_1000: persze hogy gyengülni fog a font ha kilépnek, de ennek semmi köze semmilyen szankcióhoz, minden ország pénze gyengülne ha olyan döntést hozna ami gyengíti a gazdaságát, ez természetes, piac beárazza a döntést. egy valuta ereje a valutához tartozó gazdaság erejét és kilátásait tükrözi vissza.

Herr Géza 2016.03.31. 16:42:37

@London2009: Hát, az én környezetemben pont nem ezt tapasztalom. Sőt, egyre gyakoribb, hogy azok is kezdik felszámolni a magyarországi hátországukat, akik pedig 10+'éven át tartották a lakást/házat, amolyan "majd meglátjuk" alapon. Jómagam is idetartozok.
Igaz, az én korosztályomnak már nincs mire várnia. Nekünk már nagyon nem pálya a "már csak 10 év, és földbe döngöljük Ausztriát" duma. Főleg, amikor azt látjuk, hogy a korábban lesajnált szomszédok kezdenek minket lassan döngölni....

London2009 2016.03.31. 16:48:09

@Herr Géza: erdekes. Nyilvan en is csak abbol indulok ki, amit korulottem latok. De nekem meg pont az a tapasztalatom, hogy meg azok is hazafele indulnak, akiknek itt bejaratott vallalkozasuk van tizen eve. Nem is ertem az egeszet!
Nincs olyan ember, akit mondjuk az elso 5 evben ismertem meg es meg mindig itt elne. Mindenki visszasomfordalt.
A noknel ugy latom, hogy a csaladalapitas a vizvalaszto. Senki nem akar nagymama nelkul gyereket nevelni, meg londoni ovoda arakat fizetni. Valamint meg az is feltunt, hogy a nok meg jol is erzuk magukat, de a ferfiak! Ah, azok mind hazavagynak. Na es ahol van egy par, ahol mindketten magyarok, azok mind hazamennek.
Londonban legalabbis igy allnak a dolgok kerem szepen. : )

2016.03.31. 16:52:19

@Virago_1000: Miert lenne ez 'szankcio' azoknak az Angliaban elo briteknek akik fontban keresnek es koltenek? Merthogy ok a szavazok. Barmilyen meglepo, Anglia lakosainak a jelentos tobbsege nem vendegmunkas es nem az az elete kozponti kerdese hogy a font mennyit er ha atvaltod forintra.

2016.03.31. 17:06:04

@Virago_1000: Nem, nem koltozhettek szabadon. Ez egy hosszu tema amibe itt nem megyek bele, nezz utana ha erdekel.

Pizso 2016.03.31. 17:07:25

@Virago_1000: Én pont azért kerestem munkát külföldön, hogy még jobban megtanuljak más nyelveket. Meg azért, mert meg akartam szabadulni az idióta magyar főnökömtől. Átok az amit egyes magyaroknak nevezett főnökök bánnak itt a magyarokkal. Az ilyen bunkókat semmilyen rossz időjárás nem tud feledtetni.

DFK 2016.03.31. 17:07:29

A magyar munkaadó inkább beledöglik, de nem emel a béren. Mert mit képzel a melós, az ő pénzén akar élni?

Nem a tiéd! 2016.03.31. 17:07:40

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Azt felejtik el a munkáltatók hogy, lehet itt húzni-halasztani a bérekkel való "ügyeskedést", de minél később lépnek, annál jobban ki kell nyitni majd azt a bizonyos bukszát. Mert aki kijön az iskolából, az lehet hogy fiatal és tapasztalatlan (szakmailag), de nem hülye; számolni tud és fel tudja mérni hogy, mi vár rá a nagy magyar ugaron.
Egyébként megkérdezték a munkáltatókat nemrég hogy, mennyi bérfejlesztést tudnának ajánlani, úgy hogy a vállalkozásuk rentábilis maradjon. A megkérdezettek 10-15%-ot simán ki tudnának gazdálkodni, de nem teszik.

2016.03.31. 17:19:29

@Mirjam2: Gondolom az import meg ilyenek az nem szamit, mert mocskoshazaarulokomenista csokeveny?

Ugy ertem, ha bezuhanna a font egy esetleges EU-tagsagvesztes eseten, azt azert a tisztes angol hazafi is megerezne, ezen nincs mit vitatni. Az mar mas kerdes, hogy valojaban mekkora lenne az eses, es hol stabilizalodna az arfolyam, de az, hogy a szabadkereskedelmi feltetelek ujratargyalasa okozna egy kis bizonytalansagot, az teny.

isti75 2016.03.31. 17:32:49

@London2009: Annyira igazad van, en ezt Ausztriabol pont ugyan igy latom. A felmeresek igen falsch kepet adnak. Harsogjak hogy mennyien akarnak kijönni... Igen! Csak ne kelljen semmit tenni erte. Se nyelvtdas, se semmi, csak kene a jo fizetes.

isti75 2016.03.31. 17:32:56

@tanato: Miert ne lenne együtt eselyük??? En is ugy jöttem ki a felesegemmel együtt, eszem agaban nem lett volna evekig tavkapcsolatban elni. Tönkreteszi a kapcsolatot.

2016.03.31. 17:35:01

@mojyo: Es az exporttal mi van? Annak meg jot tenne. Egyebkent egy atlagembernek szerintem egyik sem fo szempont. Azzal is 'riogatnak' hogy le fognak menni a lakasarak; hat sok millio, foleg fiatal brit szempontjabol, messze ez lenne az egyik legjobb dolog ami tortenhet.

2016.03.31. 17:46:07

@Mirjam2: Az nem valasz az importtal kapcsolatos kerdesre, hogy "de az export..." :D Amugy sem ilyen egyszeru ez a leertekelodes-dolog, hiszen boven elofordulhat meg Angliaval is, hogy az exportoroknek is van szukseguk importalando nyersanyagra peldaul. Amugy pedig tudtommal UK az EU-ba exportal foleg, de ha ezt megbonyolitanak, akkor nem csak a font olcsosagan mulna a dolog... persze nyilvan lennenek nyertesei is ennek, ezt nem vitatom, en csak azt a kijelentesedet probaltam arnyalni, hogy a leertekolodott font az nem fogja zavarni az angolokat mert ok nem vendegmunkasok, es fontban kapjak es koltik a penzuket :D

SzZoole 2016.03.31. 17:53:59

@mojyo: "okozna egy kis bizonytalansagot, az teny."
Ej de bizonytalan lennek,ha a draga Mercedes helyett azzal a szar itt gyartott Range Rover-t vagy jaguart kell megvennem:)))
A commonwealth-rol ne is beszeljunk,abbol az 53 tag allambol is csak tudna kereskedni ez a csunya Britannia:)))

Bal 2016.03.31. 18:07:35

@Narina: hadd adjak egy kis betekintést ugyanebbe akkor a másik oldalról. Angliai kertes ház bérlése - nem London, vidéki kisváros - 1050 font. (Eszméletlen kedvező ár, a válság mélypontján kezdtük bérelni és a tulaj azóta nem emelte, ugyanez most inkább 1400-1500. Londonban ugyanez a ház 2500-5000 font lenne.). Rezsi kb. 400 font. Kaja három gyerekre 600 font. Óvodai költség havi 300, ez persze csak úgy jön ki, hogy anyuka nem dolgozik hétközben, csak heti kétszer bedugja a legkisebbet pár órára, hogy legyen ideje a háztartásra - ha dolgozna, ezt úgy néggyel kéne szorozni. Autó fenntartásával és egyéb költséggel havi 2700 font fixen elmegy, de ha évi kétszer hazarepülünk, elmegyünk nyaralni és mondjuk veszünk néhány műszaki dolgot / bútort, akkor simán összejön a 3500/hó. Később meg majd jönnek az opcionális nagyobb tételek: a nagyobbak még állami iskolába járnak, de ha színvonalasabb magánt szeretnénk - multikulti területen nehéz megúszni - , akkor az egy gyerekre 1000/hónál kezdődik.

Namost ehhez képest UK post tax medián háztartás jövedelme 2000 font / hó volt 2014-ben (en.wikipedia.org/wiki/Income_in_the_United_Kingdom#Post_tax_household_income).

Biztos sok mindenen lehetne spórolni, de nem élünk nagy lábon. Léteznek olcsóbb részei is az országnak, de az áthidalandó különbség így is ütős. Mindig érdekelt, milyen mágiával képes az átlagosan kereső brit család magát fenntartani, de mai napig nem tudom. A minimálbéres családoknál meg aztán végképp, bár ott már gondolom a segélyek is erősen belejátszanak.

Azaz amit leírtál, nagyjából pont ugyanígy van itt is. Egy kétgyerekes, medián jövedelmet kereső család jó, ha nullszaldóra ki fog tud jönni hó végén, vagy még az sem.

A következtetés nem az, hogy nem szabad kijönni, hanem hogy átlagos jövedelemből Angliában is nehéz gyerekeket nevelni. Másképp: 2+ gyerekhez sehol se legyen átlagos jövedelmünk. Ha pedig magyar átlagos jövedelemből angliai minimálbérbe akarnánk váltani, akkor erősen ajánlott a számolás. Persze mehetünk a segélyekre is. Amíg hagyják.

London2009 2016.03.31. 18:07:52

@Mirjam2: Szerinted a leesett lakasarak jot tennenek a brit gazdasagnak? Hmmm... Sok bebukott hitel, megrenduli bankrendszer, begyuruzo munkanelkuliseg, leallt/stagnalo novekedes, elmarado kulfoldi befektetok? Gondolj a legutobbi valsagra, hogy milyen jot tett a gazdasagnak a leesett lakasar. :D
A gyenge fontrol pedig annyit, hogy egy olyan orszagban, mint Anglia, ami teljesen az importra epul es egy massziv import export deficittel rendelkezik, az alacsony font katasztrofalis kovetkezmenyekkel jarna.

2016.03.31. 18:08:33

@Zoole[uk]: Aham es mit tankolnal a Jaguarba egy fele ennyit ero font eseten? Az ex-birodalommal most is kereskednek amugy, szerintem a ketto nem zarja ki egymast, de nem kulonosebben erdekel amugy a kerdes, en nem a kilepes vagy a bennmaradas ellen vagy mellett ervelek, hanem arra az egy kijelentesre reagaltam, hogy a font leertekelodesenek nem lenne egyaltalan negativ hatasa a britek eletere, mert ez igy enyhen szolva is optimista tulzas.

London2009 2016.03.31. 18:12:31

@Bal: tapasztalatbol mondom, hogy teljesen feleslegesen irod ezeket. Senki nem fog neked hinni. Luxuskorulmenyekre gondolsz es kulonben is egy studioban is lehet 4-en elni, meg ott van a Tesco gazdasagos is. Megis mit kepzelsz. Bla bla bla.
Gondoltam mar, hogy fogok egy A4-es lapot, leirom a tenyeket, aztan ha feljon ez a tema az illeto kezebe nyomom. Mar belefaradtam ismetelni magam ujra es ujra...

2016.03.31. 18:17:47

@Mirjam2: "Egyebkent egy atlagembernek szerintem egyik sem fo szempont."

Kiveve azokat, akiknek a munkahelyuk a kiskereskedelem, es importot arulnak, azokat, akik a feldolgozoiparban dolgoznak import nyersanyagbol, azokat, akik exportalnak is, illetve minden fogyasztot, aki vasarol barmit is, amit reszben, vagy egeszben kulfoldon allitottak elo.

SzZoole 2016.03.31. 18:19:19

@mojyo: jelenleg benzines autoink vannak,ugy hogy benzint:)))
Ha jol tudom a BP. British Petrol Britt erdekeltsegu lenne

articsóka60 2016.03.31. 18:19:52

@tarackos: Igen, sajnos ez így van. Pedig szóban majd meg feszülnek nagyjaink, hogy egymásra licitáljanak, milyen nagyon védik is ok a kornyezetet. Lásd pl.a Közt.elnök.

London2009 2016.03.31. 18:26:56

@Zoole[uk]: aha es termeszetesen a hatalmas angol olaj es foldgazmezokbol szarmazo uzemanyagbol tankolod azt a jaguart? :D
Nezd meg mekkora balhet kavart es kavar az alacsony olajar, kinai gazdasag lassulasa stb.
Olyan vilag mar nincs, hogy van egy orszag ami olyan eros, de olyan eros, hogy mit nekunk a szabadpiac meg a vamunio, mi egymagunk is alljuk a sarat!
Varj! Most jutott eszembe. Ott van Magyarorszaaaag! Na ott mindenki azt hiszi, hogy lehet szellel szembepisalni mert mi vagyunk a Janik.
Bizom benne, hogy Angliaban a tenyek fognak gyozedelmeskedni az atlagember dilettantizmusa felett.

2016.03.31. 18:35:12

@Zoole[uk]: Ez egy kicsit osszefuggestelenre sikerult, ne is haragudjal meg mar. :D Nem ertem, hogy a BP brit erdekeltsege mit segitene a helyzeteden ha elertektelenedne a fontban kapott kereseted az olajarhoz kepest, a MOL peldaul magyar, ettol meg nem lesz tul olcso a benzin Magyarorszagon akkor, ha bedol a forint...

En elhiszem, hogy kibirnad a kilepest, megegyszer nagyon szivesen leirom, hogy nem a kilepes ellen ervelek, mert azt speciel enis leszarom. :D A fontarfolyam eseset viszont nem erdemes elbagatellizalni.

Ha valaki azt mondja ezek utan, hogy nembaj, mert szerinte ugy is meg fogja erni az EU-tagsag elvesztese a briteknek, es ez egy olyan ar, amit erdemes megfizetni akarmiert, az egy elfogadhato allaspont, nem szallnek ilyesmivel vitaba, de azt mondani, hogy "nem lesz semmi gaz, semmi ilyesmi nem fog erinteni semmilyen senkit" az annyira vakmero, hogy nem tudok mellette elmenni.

SzZoole 2016.03.31. 18:39:08

@London2009: @mojyo:
Most mar tenyleg minden kommentem utan irjam ki,hogy;
Csak vicc volt?

SzZoole 2016.03.31. 18:43:43

@London2009: @mojyo:
Most Ti osszebeszeltetek?:)))

London2009 2016.03.31. 18:46:58

@mojyo: megmondom en neked mi lesz. Kilepnek az EU-bol es Anglia teljesen onfenntarto lesz!! Senkire nem lesz szuksege es aki itt van, az maradhat, de senki mas ide be nem teheti a labat. Ez lesz a beke szigete az autok a jo angol benzinnel fognak jarni, a lakasokat az angol gazzal fogjak futeni. Brit paradicsomot, banant es ananszat fogunk naphosszat enni, a kivalo angol teafoldekrol szarmazo levelekbol isszuk az igazi ANGOL teat! A valuta pedig mindegy, hogy mennyit fog erni, hiszen ugyis cserekerskedelem lesz itt nemsokara. Beke veletek!

2016.03.31. 18:48:06

@Taxomükke (UK): Nyilván én nem hiszem azt, hogy kint minden kurva jó és minden kurva jól működik, meg nincsen szegénység, problémák és a többi. De ami itthon megy, az több a soknál. És nemcsak a pénzről van szó.

Oh, a 10%-os emelés. Az kb. annyit ér, mint a mínusz 1% szja. Már csak 20-30 év, és lehet, hogy meg fogom keresni a nettó 150 ezret is! :DDD Itthon maradni? Az kizárt dolog.

London2009 2016.03.31. 18:48:56

@Zoole[uk]: @mojyo: hahaha! Ez nagyon jo! Biztos ugyanaz volt a tanitonenink az altiban es o tanitott meg az udvarias keres/felszolitasra! :D

2016.03.31. 18:50:39

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Lehet, hogy rosszul látom, de ha nem vagy tisztességes vállalkozó, akkor is baromira érdekelt vagy abban, hogy a munkavállaló elégedett legyen a fizetésével, a munkakörülményeivel és a jövőbeni kilátásaival (biztos-e a munkahelyem). Szimplán azért, mert akit megbecsülnek, az kevésbé fog beleszarni abba, amit csinál. Józan paraszti ész. Legalábbis én így csinálnám.

2016.03.31. 18:53:00

@Online Távmunkás: Lényegtelen, nem ezen van a hangsúly. Az állam büntet, ha embert alkalmazol, és mindent tisztességesen be is fizetsz utána. Egy Tesco-nak "nem" számít, egy kkv-s cégnek meg baromira igen.

2016.03.31. 18:53:25

@Zoole[uk]: Nem, hanem en es @London2009 ugyanaz a szemely vagyunk, @Mirjam2 es Te is amugy mi vagyunk, meg @Hataratkelo is, es az osszes tobbi kommentelo is termeszetesen ugyanannak a szemelynek az alternativ szemelyisegei.

@London2009: Te szerintem inkabb menj haza, ilyen kepessegekkel mar reg a magyar kormany propagandaosztalyan volna a helyed. :D

Narina 2016.03.31. 18:53:30

@Bal: Rendben! En is irok akkor szamokat. Parom es az en havi ossz keresetunk 2066 font ebbe benne van a csaladi, osszben megallunk kajaval rezsivel renttel(950) taxal mindennel egyutt 1700 fontba. Mindezt ugy, hogy, ha nem is elunk nagy labon azert egesz jok vagyunk. En 3 orat dolgozok reggeli orakba takaritokent, parom betanitott majom, egy gyarban. Mi is ugy indultunk, hogy minimal beren, nekem sokaig nem is volt semmi fixem. Azonban 2 eve vagyunk egy 4 szobas lakasba. Nem konnyu fentartani ez teny, igy vannak lakotarsak(pontosabban csalad) igy nagyjabol tok jol helyre jovunk, mert nagyon kemeny indulasunk volt es tobb problemasabb lakotars miatt elusztunk anyagilag, meg azert mert nem volt fixem. En nem azt mondom, hogy itt a kaanan, de hagynak dolgozni, van lehetosegunk kilabalni a trutyibol es a szolgaltato sem akarja ramtorni az ajtot, ha csuszunk. Nem gyomorgorccsel kelek es fekszem. Valamint mar kezd a melyseges ember undorom is eltunni. Mindezt azert, mert beken hagynak. Nem extra dolog. En is tudom, hogy nem egyszeru, de nem is lehetetlen itt az elet, igaz mi az orszag keleti reszeben vagyunk. Meg ugy is nagyobb eselyeket latok itt, hogy mind azzal amit mondtal mi is kuzdunk. Nekunk is a nyakunkba szakadt egy joadag szmotyi, de rohadtul sok akarat erovel kepesek voltunk talpra allni. Otthon is volt ilyen idoszak, de ott nem lattunk kiutat a godorbol es ezert kellet kijonnunk. En nem azt mondom, hogy fu itt nem is kell dolgozni es dol a love, ez nekem nem is celom, de sokkal emberibb es elhetobb az egesz. Biztos csak nekunk volt szerencsenk :)

2016.03.31. 18:54:44

@Csodabogár: Jaj, hagyjuk már ezt. Lásd a "Akar-e Ön gazdag lenni?" kérdésemet. Pontosan a magyar népesség mekkora része beszél folyékonyan angolul v. németül? Merthogy anélkül nehezen tudom elképzelni a külföldi létet.

SzZoole 2016.03.31. 18:58:04

@mojyo: el nem tudnalak kepzelni teged mint nöt a digger adotsagaival:)))
Csak vicc volt.

London2009 2016.03.31. 18:58:19

@mojyo: magyar kormany propaganda osztalyan?? Ah. Ugyan mar! Bar vegulis Faust is eladta a lelket az ordognek! Jo penzert, meg azt is elvallalnam?? (Nem) :D

London2009 2016.03.31. 18:59:09

@Zoole[uk]: alti! Altalanos! Ez olyan mint az unoka=uncsi!!
Nem erted? Most minden kommentem utan irjam oda, hogy vicc volt?? :D

2016.03.31. 18:59:46

@szakasz2: Nem mondtál újdonságot. Ezért mondtam a múltkor, hogy a magyar társadalom, pontosan azt kapja, amit megérdemel. Egyes emberenként lehet, hogy nem, de ez ebben az esetben nem tényező.

Azzal vitatkoznék, hogy nem kell sokat adózni Mo.-n. De, kurva sokat kell adózni, viszont cserébe nem kapsz olyan állami szolgáltatásokat, amit kellene. Nemcsak áfa, meg munkabért terhelő járulék van, minden szart megadóztat az állam. És ha nincsen gyerekem, akkor mit csináljak? Agyrém. :DDD

Narina 2016.03.31. 19:02:41

@London2009: Egyet ertek veled abban, hogy kemeny, nagyon is komoly dolog amit leirtok es semmijen szinten nem szabad felvallrol venni a kijovetelt. Sot aki kijon annak mindnek tartanek egy treninget, hogy mire kell keszulni es kokemenyen nyelvoktatast, mert amit mi vegig csinaltunk az nem volt piskota es tobben annal a mely pontnal mennek haza ahol mi voltunk januarba. Itt is kerul az ember rossz helyzetbe es kerul a csod szelere. Ez nem vitas es egyaltalan nem jatek. Itt meg sem erzem, hogy kilatastalan a helyzetunk. Nem tudom miert, nem tudnek magyarazatott ra, de most latom, hogy a kemeny gurcoleses idonek van ertelme. Otthon a 15 ev alatt ezt soha nem ereztem.

SzZoole 2016.03.31. 19:04:51

@London2009: az uncsi szot mar hallottam,de az altiban szot most hallom eloszor.
Nem vicc.

2016.03.31. 19:05:02

@mojyo: Sehol nem mondtam hogy egyaltalan nem lesz negativ hatassal, sot ugy gondolom hogy rovid tavon negativ hatassal lesz. Azt irtam, hogy egy atlag brit nem azt szamolgatja, mint itt sokan, hogy hany forintot fog erni egy font, mert ot nem ez erdekli hanem pl. az orszag hosszu tavu jovoje. Mar rengetegszer irtam a kilepessel kapcsolatban hogy a penz nem minden, a britek nem azert akarnak kilepni mert azt gondoljak hogy ezzel rovid tavon gazdasagilag nyerni fognak, sot.

tanato 2016.03.31. 19:05:03

@isti75: Én is kérdeztem őket ez irányban,de jól érzik így magukat itthon, a ház meg a rokonság, a pénz jön főleg kintről meg valamennyi itthonról is hetente kéthetente hétvégén meg szabadság alkalmával vannak együtt,vagy téli szezonban /mg. munkások/,és sem apu nem óhajt végleg hazajönni kisebb pénzért,magyar hajtásért,sem anyu nem akarja beáldozni a kényelmesebb MO.-i életét a gyerekekkel.

2016.03.31. 19:06:25

@mojyo: Lehet hogy nekik sem ez a fo szempont, hanem esetleg pl. a gyerekeik, unokaik jovoje UKben.

2016.03.31. 19:07:12

@Narina: Nem, ők csak azt szajkózzák, hogy csinálj gyereket, mert kapsz rá adókedvezményt. Addig már nem jutnak el, hogy pontosan mennyibe is kerül felnevelni egyetlen gyereket is. :D

Netuddki. 2016.03.31. 19:07:44

Ennek az állítólagos "munkaerőhiánynak" nagyon fideszes agitprop szaga van. A Munkahelyi terror blogot olvasva nem igazán látszódik ez a munkaerőhiány.
Aztán ott a sok kamu álláshirdetés is.

Szóval ez a "munkaerőhiány" meg a "magyarok nem elég képzettek azért nem veszik fel őket" eléggé üti egymást.

"A vállalatok kénytelenek lesznek a pénztárcájukba nyúlni."

Vagy elhúznak azok is innen.

London2009 2016.03.31. 19:08:51

@Narina: ez jo. Annal nincs rosszabb, amikor az ember nem latja a munkaja ertelmet, a jovojere pedig remenyvesztetten tekint.
Arra viszont kivancsi leszek, hogy mikent fogsz erezni par ev utan, amikor a kezdeti lelkesedes esetleg alabbhagy. Amikor mar elviselhetetlennek erzed a lakotarsakat, a gyari munka monotonsagat, a nyelvtudas tokeletlenseget es ugyanugy nem fogod latni a kiutat.
Persze ez csak egy esetleges forgatokonyv es tenyleg oszinten mondom, hogy szivbol kivanom a ti tortenetetek boldog vegkifejletet. : )

2016.03.31. 19:10:40

@London2009: Nem a brit gazdasagnak tennenek jot a csokkeno lakasarak, hanem annak a szamos embernek aki nagyon szeretne lakast venni, megvan a penze depositra, jovedelme is van, de ezeken az arakon nem tud maganak lakast venni es ezert tarsberletbe kenyszerul, elhalasztja a gyerekvallalast stb. Nem mindenki ingatlanpiaci befekteto, vannak akik egyszeruen csak elni szeretnenek. Tudom hogy nektek sikerult hitelt felvenni, az en ismeroseim nagy reszenek - briteket is beleeertve - meg nem, tul magasak nekik a jelenlegi arak.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.31. 19:12:26

Lehet, hogy Magyarország télleg durván tündérkertté fog változni?Fel lesz robbanva az életszínvonal?A rohadt tőkések sírva könyörögnek a melósoknak, hogy menjenek be dolgozni legalább délre?Minden budapesti tombolni fog az éttermekben, pubokban?Ki tudja, majd meglátjuk...
:-)))))))))))

Komolyra fordítva: lóóóf@$z, az még nagyon odébb van, hogy érdemi változások legyenek.Valamelyik nap futottam bele valamelyik gagyibulvár gazdasági honlap (napi.hu, profession, portfolio, stb indexes rettenet...) cikkébe, ahol is a 6(!) százalékos fizetésemelelést "meglódultnak" aposztrofálták...
Röhejes, komolyan mondom.100 ezer helyett 106 ezer, aztaaaa.30% alatt említésre méltónak sem nevezném az ilyesmit.

És valahogy nem hiszek ebben az egész dologban egy máxemnyit sem, hogy majd a kereslet felviszi a béreket.Ha a multicég nem talál fillérekért szakembert, se jót, se rosszat, akkor hétszentség, hogy inkább odébbáll, vagy egyszerűen több munkát sóz rá a maradókra; sem mint hogy többet fizessen.Az csak maximum az utolsó utáni eset lesz, ha már minden más kötél elszakadt..
De kívánom az otthoniaknak, hogy ne legyen igazam, és cáfoljon rám a jövő...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.31. 19:14:18

Ja, és milyen kocsikat gyártanak a képen? :-o
Talán a lógó mintha Krájzler lenne, de a forma apszolút ismeretlen.Mintha egy VW Bora lenne, de hát az nagyon nem Krájzler.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.31. 19:17:52

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Kösz, hogy beírtad, így nekem már nem kell.Csak mert kihagytam a kommentemből... :D

2016.03.31. 19:18:50

@Mirjam2: Ez igy mar egeszen maskeppen hangzik, mint amit eloszor irtal. Most azt irod: meg lesz az ar, de a britek szerinted nem fogjak banni, hogy ezt meg kell fizetni. Ez egy elfogadhato erv.

Eloszor arra kerdeztel ra, hogy mar miert lenne "szankcio", ha ez (a font leertekelodese) bekovetkezne, amit azzal indokoltal, hogy fontban koltik a penzuket, es ebbol azt a kovetkeztetest vontam le, hogy ugy gondolod, hogy szerinted nem is erintene oket negativan.

A masik kommentedre is csak annyit tudok mondani, hogy ertem azt is, hogy a gyerekeik, unokaik jovoje fontosabb, mint a jelenlegi helyzetuk, de mindezt nehezebb biztositani egy olyan jelenbol/kozeljovobol, amelyben minden importor, feldolgozo-exportor, es fogyaszto elete nehezebbe valik. Ha szerinted ez meg igy is megeri nekik, akkor OK, nincs mirol vitatkoznunk tovabb.

2016.03.31. 19:20:24

@Bal: En meg nem probaltam (nem is tervezem), de sejtem hogy harom gyerekkel szinte mindenhol nagyon nehez lehet anyagilag egy atlagos, sot akar atlagon felul kereso csaladnak is.

2016.03.31. 19:21:38

@geegee: Nagyon szívesen. Kellene most már tényleg egy 10-12 pontos lista, hogy miket veszítesz el (rokonok szeretete, állampolgárság, stb.), ha kimész. Illetve kellene az ellenkezője is, hogy mik maradnak meg, ha maradsz a seggeden.

Illetve kellene egy olyan is, hogy xy dolgot miért nem vállalok be.

:DDD

London2009 2016.03.31. 19:23:47

@Mirjam2: ha bedolnek a lakasok es kipukkan a lufi, akkor itt ugy be fog remegni az egesz penzugyi szektor, hogy az nagyon fog fajni mindenkinek. Eleg sok ilyen elemzest latok nap, mint nap, miutan ez a munkam resze es nem riogatni szeretnek senkit, de bizzunk benne, hogy ilyesmire nem fog sor kerulni. Az ismeroseid akkor sem fognak tudni lakast venni, miutan akkor az lesz a legnagyobb gondjuk, hogy talaljanak munkat maguknak/megtartsak a jelenlegit.
Egyebkent ez a nem tudnak "lakast venni" dologtol falra maszok. Nem ellened szol. Megis milyen lakast? Egy szobasat? 3 szobasat? Belvarosit? Videkit? Olyan kulonbsegek vannak koztuk, nyilvan nem kell magyaraznom.
Azt elhiszem, hogy nem tudnak olyan lakast venni amilyet szeretnenek. Olyat en sem tudtam. Szivesebben laknek en is a Holland Park sarkan. De ha valakinek megvan a depositja, mint irtad, mondjuk 25%, akkor az fog talalni egy lakast/hazat valahol. Ket atlagos fizetesbol ez meg most is megoldhato. De esetek tobbsegeben nagy kompromisszukkal, az teny.
A lakasarak leeseserol pedig annyit, hogy az atlagembert ez kevesbe fogja erinteni. Ha erdekel, ezt jobban is el tudom magyarazni, hogy mire gondolok de bonyolult es nem kezdek bele. Ugye itt meg kell nezni elhelyezkedes, meret stb szerint, hogy mikent valtoznanak az arak egy esetleg borulas eseten. Ha minden tenyezot figyelembe vesznek az emberek, hogy mennyit emelkedtek a lakasarak, viszont ha hozzaveszed azt is, hogy mikent mozgott a font arfolyama mondjuk 2008-tol egy eleg dobbenetes parhuzamot fogsz eszrevenni.

Netuddki. 2016.03.31. 19:26:01

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "És ha nincsen gyerekem, akkor mit csináljak?"

Gyereket?

2016.03.31. 19:32:49

@mojyo: Jo, jo, jo, neked van igazad. En azt tudom hogy nagy esellyel UKben fogom eltolteni eletem utolso eveit, kozeli csaladtagjaimhoz hasonloan, es a magam reszerol nagyon remelem hogy addigra mar nem lesz UK az EU tagja, akar leertekelodik most a font, akar nem.

Narina 2016.03.31. 19:36:00

@London2009: Ez az euforia dolog meg igaz is lenne, ha mi nem mentunk volna mar at ezen a szakaszon. Szerinted, ha euforiaban vagyok abbol lenne melom? Most egy kicsit nezzuk logikusan! Lehetek en barmilyen lelkes es voltam is, de akkor is az a helyzet, hogy jo 1 evig nem volt ket honapnal tovabb munkam, paromnak negyszer kellet munkahelyet ott hagyni, nyomos okok miatt. Most kapta meg kemeny 1 ev utan a szerzodeset a gyarban. Nincs meg mindig nyelv tudasom, de az a helyzet, hogy otthon ertetettek amit mondtam es megsem ertettek. Ennek ellenere tavaly augusztus ota szerzodeses munkam van. Otthon 5 evig nem volt munkam es, ha a paromnak nem lett volna viszonylag jo bere lehet most nem lenne gyerek. Euforikus vagyok? Lehet. Rozsaszin kod? Lehet. Ennek ellenere realisan latom a kepet? Igen. Engem altalaban azzal vadol meg a parom is, hogy pesszimista vagyok. Most pont a mult heten kaptam meg, hogy "Je elkezdeted realisan latni a dolgokat". Ezt vegul is mar egyenesen szarnyalasnak is felfoghatom hihi :D A jokivansagot koszonom. Nektek is legyen ugy, ahogy szeretnetek!

London2009 2016.03.31. 19:36:34

@Mirjam2: biztos, hogy nem lesz addigra a tagja, ez boritekolhato. De nem most fog meg kilepni. De majd meglatjuk, semmi sem biztos ugye csak a...

London2009 2016.03.31. 19:41:14

@Mirjam2: helyesbitek. Addigra EU sem lesz. De majd valami mas lesz helyette. Vamunio, szabadkereskedelni ovezet es hasonlok. Hasonlo mint az EU elott, csak mas elosztasban. Becsulendo, hogy megprobaltak az EU-t, nem sikerult. Legalabbis en igy gondolom.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.03.31. 19:47:34

Kedveskéim!
Hogy színesítsem, a képet elmesélném nektek, hogy alakul a nyomdaiparban ez idő tájt ez a kérdés. A tisztánlátás kedvéért pár évet visszaugranék az időben.

Szóval úgy 10 évvel ezelőtt egy technológiai ugrás történt az iparban, aminek nyomán a emberek 2/3-a feleslegessé vált. Nem csak Magyarországon, hanem egész Európában tehát nekünk nyomdászoknak még az sem jutott osztályrészül, hogy a Gyurcsányt vagy az Orbánt szidjuk a dolgok ilyetén való alakulásáért. :) Ami ezután következett az viszont felettébb érdekes volt. Az ember ugye úgy gondolná, hogy kevesebb ember, aki ugyanannyi vagy még több munkát végez el, mint korábban jóval több bért fognak kifizetni. De nem így történt. A bérek stagnálni kezdtek illetve volt, ahol még 50 ezer forintot is vissza vettek a fizetésekből vagy kirúgták a munkásokat és felvettek olcsóbbat helyettük. 5 évvel ezelőtt még teljesen normális volt, hogy egy nyomda napi 50 emilt kapott cv-vel, anélkül, hogy hirdettek volna. De volt olyan is, ahol felnőtt férfiak zokogva könyörögtek, hogy munkát kapjanak, mert nem bírják fizetni a deviza hitelüket.

A végeredmény az lett, hogy rengeteg ember elhagyta a pályát, aki tudott elment nyugdíjba. Ja és a szakmunkás képzés is teljesen leépült. Amíg az én évfolyamomban voltunk 120-an kb. húsz évvel ezelőtt addig ma jó, ha 3 ember végez évente, amiből kettő lelép külföldre.

Ennek eredménye képpen ma ott tartunk, hogy vannak nyomdák, ahol nettó 250 ill. 350-ért nem talál embert úgy, hogy már szállást is biztosítana. A magyar nyomdászon egymást érik a álláskereső hirdetések fiatal utánpótlás alig-alig van.

2016.03.31. 19:47:48

@London2009: Nyilvan a sok brit csak nyafog hogy nem tudnak lakast venni, mikozben mind tudnanak ha akarnanak, ne zavarjon hogy az elmult 10+ evben alig mentek fel az atlagfizetesek, az ingatlanarak meg duplazodtak stb. Nyilvan poenbol laknak idegenekkel egy lakasban, stb. 25% deposit meg hogyan lenne meg egy atlagos parnak akik berelnek Londonban? Egy lakas 300.000 fontnal kezdodik, annak 25%-a 75.000 font, ennyiuk honnan lenne mikor a jovedelmuknek tobb mint 50%-a lakasberlesre megy? Kb. 10% depositja lenne szerintem egy atlagos parnak, ennek elegnek is kene lennie lakashitelhez, es mar ezt is nehez osszeszedni atlagfizetesbol. Mindegy, nem magyarazom tovabb, akiket erint ez azok ertik hogy mirol van szo.

2016.03.31. 19:54:57

@Narina: Szerintem ezt csak azok tudjak megerteni akik tenyleg kilatastalan helyzetben voltak mielott eljottek Mo.rol. En is abban voltam. Aki nem ment at ezen, annak szerintem hiaba magyarazod.

Virago_1000 2016.03.31. 19:55:27

@pamut:" elfogadható lakhatásra"
- nemtom hol elsz, de nyugaton ahol a nepsuruseg tobbnyire nagyobb a lakhatas egyaltalan nem kulonb mint otthon de legalabb tobbe kerul.

M. Péter 2016.03.31. 19:59:00

@Határátkelő: A UKIP is nyomtattatott választási propagandát Németországban.

Narina 2016.03.31. 20:00:58

@Mirjam2: Egy erdekes adalekot szeretnek a temahoz fuzni. Teljesen laikus kent! (ugy sem hiszik el, de tenyleg igy volt) Tegnap vetodott fol nalunk is a lakas vasarlas. 10% depositra kapunk 100000 font hitelt 25 evre 470 havi torlesztes. Igy a parom, mondom szuper es, honnan vesszel ennyiert egy alhangon is ket szobas lakast? Erre bepotyogi a gepbe es a kereso 210 talaltot dobot ki csak a varosba ahol elunk. Nem mondom, hogy vadi ujak es azt sem tudom milyen a kornyek, de itt nem nagyon vannak gettos helyek igy nagyon ramaty nem lehet, infrastruktura meg mar egeszen fejlett. :D No ez csak erdekesseg a reszemrol.

Narina 2016.03.31. 20:01:51

@Mirjam2: Ebbe azert van valami! :3

Virago_1000 2016.03.31. 20:02:42

@pamut: "valóság: az orosz gazdaság elleni szankciok célja a büntetés amiért Oroszország megtámadta Ukrajnát és erőszakkal elfoglalta és gyarmatosította annak egy régióját, egy másik régiójában pedig tömeggyilkosságokat követett el és borzalmas háborús károkat okozott. "

- ocsi neked atmostak teljesen az agyadat. Es meg ilyeneknek van szavazojoguk! Oroszorszag nem tamadott senkit meg. A nato elkezdte erejet fitogtatni es ok nem hagytak. Az ukrajnai "forradalom" kirobbantasa evekbe telt amerikanak es 5 mrd dollarjaba az ottani adofizetoknek. Idegen zsoldosok lottek a tomegbe eloidezve ezzel a zavarodast. A krimiek pedig nepszavazassal dontottek el h nem akarnak ukrajnahoz tartozni. Ennyi utananezhetsz a neten.
Jezus uristen te biztos elhiszed a 911et is.

London2009 2016.03.31. 20:04:24

@Mirjam2: akinek a jovedelmenek tobb, mint fele alberletre megy, az atlag alatti jovedelemmel rendelkezik.
300k-ok, akkor ennyiert lehet venni egy lakast. Ehhez kell akkor 10% deposit. Az 30k, 15k-15k fejenkent egy par eseteben,
A fenmarado osszeg 270k font, amihez kell egy 60k eves household income, hogy adjanak ra hitelt (csak 4.5 es szorzoval szamolva, neha adnak tobbet is). Tehat minimum ket 30k-30k jovedelem szukseges.

Szerinted aki nem tud osszetenni 15k fontot, valamint nincs minimum 30k eves jovedelme az normalis dolog ha lakast akar venni Londonban?

Mert szerintem nem.

2016.03.31. 20:04:35

@M. Péter: A UKIP vezetojenek a felesege nemet. Egyebkent nem az a lenyege a UKIPnek hogy utaljunk mindent es mindenkit aki vagy ami nem brit. Nem tudom mi benne a furcsa hogy nem csak briteket alkalmaznak, vagy masik orszagban nyomtatnak stb. Ez nem ellentetes az elveikkel semmilyen szempontbol.

Narina 2016.03.31. 20:07:31

@Narina: Mondjuk az teny, hogy mire az ember ossze szedi a depositott kihullik a serolya, de mi gyorsan utana szamoltunk es hosszabb tavon nem lehetetlen a dolog(hosszabb tav 3 ev sporolas). Valaminta hitelel ugyan ott lennenk havi szinten mint a renttel, de mint minden hitel, nekem nagyon kockazatos lutri, igy egyelore elek a veto jogommal. :D

2016.03.31. 20:12:41

@.Tibi.: Nem az adórendszert kell megreformálni, hogy mindenki jobban járjon, nem nem. Gyereket kell csinálni, hogy legyen adókedvezményem. Uram, borogass.

2016.03.31. 20:14:53

@London2009: Szerintem pedig igen, es regen siman lehetett 30k jovedelem alatt lakast venni, meg kb. 15 evvel ezelott is. Minden atlagos ember, pl. bolti elado es hasonlok, joval 30k alatt keres es kepzeld, ok is szeretnenek lakast, gyereket stb. Konnyen lehet hogy Londonban, mert mondjuk ott szulettek, oda koti oket a karrierjuk stb. Tobb mint 8 millio ember lakik Londonban, a nagy reszuk 30k alatt keres, szerinted nekik nincs joguk ahhoz hogy ott lakast vegyenek? Ertem hogy ti jol kerestek, de nem mindenki van ezzel igy, es ok is elni szeretnenek. A valoban atlagos brit emberek lehetosegei drasztikusan beszukultek az elmult kb. 15 ev alatt, reszben a novekvo ingatlanarak miatt, reszben amiatt mert sokkal nehezebb munkat talalni jo feltetelekkel mint regen. Ha egy hazaspar mindket tagja 30k felett keres, az semmikeppen nem atlagos hanem atlag feletti. Szerintem az atlagos embereknek is meg kene kapni a lehetoseget a normalis elethez, amibe a lakasvasarlas is beletartozik.

2016.03.31. 20:16:50

@flash.gordon: "Ennek eredménye képpen ma ott tartunk, hogy vannak nyomdák, ahol nettó 250 ill. 350-ért nem talál embert úgy, hogy már szállást is biztosítana. A magyar nyomdászon egymást érik a álláskereső hirdetések fiatal utánpótlás alig-alig van."

Ez lesz máshol is. Mármint, hogy nincsen fiatal utánpótlás. Egy fizikai szakmunkás miért szopatná magát itthon, amikor Németországban a többszörösét megkeresi az itthoni fizetésének, sokkal kevesebb munkával, teljes bérre bejelentve, korrekt munkakörülmények között? Én nem tudom, hogy mi az az alsó nettó fizetés, ami megtudná állítani a kivándorlást. Meg persze itt azért megint többről van szó, mint a pénz. Miféle jövőképet biztosít Mo. egy fiatal számára?

Narina 2016.03.31. 20:17:49

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: JUHHHHHHHHHHHHHHUUUUUUUUUUUUUUUUUUUU!!!!!!!!!!!!! Nyihihi!

2016.03.31. 20:20:22

@Narina: Persze, en Del-Angliarol / Londonrol mondom hogy egy atlagos fizetesbol nem lehet lakast venni. Nyilvan kb. szazezer fontos hitelt ki lehet fizetni atlagjovedelembol is, mas kerdes hogy ahol ennyiert ketszobas lakast lehet kapni, ott lehet hogy meg az atlagjovedelmet is nehez stabilan elerni de ha nektek sikerul, az persze szuper.

2016.03.31. 20:22:40

@Mirjam2: Egész Angliára vonatkozik ez a brutális lakásdrágulás? Azt nyilván nem nehéz elhinni, hogy Londonba megy kurva sok milliárdos, mindent felvásárolnak, plusz özönlik a nép is oda a jobb megélhetés reményében, egyszerűen nem lehet lépést tartani a kereslettel, és szépen drágul minden, akik meg őslakosok, és nem keresnek kiemelkedően jól, nem tudnak megélni.

Láttam még a jó múltkor egy vs.hu-s videót, ahol ugyanez megy San Fransisco-ban. Ott az IT-s mamutvállalatok jelenléte veri fel az árakat.

Virago_1000 2016.03.31. 20:31:34

@Zoole[uk]: a jaguar vagy land rover ara is felmenne a csillagos egbe hiszen nem itt gyartjak oket. Itt csak vegszerelik. A beszallitok a vilag minden tajarol vannak. De ami a legfajobb lenne az a kajaarak. Mivel ezen az eghajlston nem terem meg semmi es importalni kell ezert jocskan megereznenk.

Virago_1000 2016.03.31. 20:34:58

@London2009: "De ha valakinek megvan a depositja, mint irtad, mondjuk 25%, akkor az fog talalni egy lakast/hazat valahol. Ket atlagos fizetesbol ez meg most is megoldhato"

Londonban? Konolyan? Na ne viccelj. 100000 deposit kell de hogy a banatba sporolsz ossze annyit ha 2000 a lakber?
Egyebkent itt is rettento nehez a csaladoknak eppen ugy mint otthon. Mivel nincs csaladod ebbol keveset latsz.

Narina 2016.03.31. 20:37:43

@Mirjam2: Arrol nem tudok tenyleg nyilatkozni, hogy masnak itt milyen Kelet Angliaba, de mi ujonc migransok vagyunk igy valszeg meg sok mindent nem latunk at, de ez egy tegnapi kerdes volt a banknak. Nekem mar szerzodesem van, most mar a Tominak is mind ketto jol mukodo cegnel. Persze ez sem garancia semmire. Ugy, hogy passz. Arrol tudok, hogy London es kornyeke nagyon huzosnak szamit, de mivel nem eltunk ott igy errol nincs tapasztalatom!

2016.03.31. 20:40:51

@Mirjam2: Egyszer ugyanezt mondtam neked, es az volt a valaszod, hogy London mindig is nepszeru volt, es ez van, az arany nyaklanc mindig is draga lesz. Emlekszel? :D

Mindegy amugy, nem kotozkodni akarok es nem szalltam rad, csak eszembe jutott. Akkor valoban nem az EU kontextusban, hanem altalanossagban, az urbanizaciorol beszelgettunk.

En most is ugyanazt gondolom (ez a mostani velemenyeddel egyezik), az peldaul szerintem se jo, hogy az egesz vilagon annyira elszalltak az ingatlanarak, hogy a varosokbol lassan mar a kozeposztaly is kiszorul.

Az lehet, hogy Londonon az segitene, ha kevesebben vandorolnanak oda, de szerintem csak reszben, ez egy globalis problema, ami mar Budapesten is elkezdodott. Az egy rendkivul erdekes kerdes, hogy mivel lehetne megoldani, szerintem egy ujabb "panelforradalommal", de en elfogult vagyok, igy a beton brute utolso elo hivekent, tudom, te meg a Brexitben hiszel ugyanilyen erosen, no problem, peace ;)

Bal 2016.03.31. 20:44:17

@Narina: bocs, nem volt világos, hogy ti is itt vagytok. Ha jól értem, egy gyerek is van. Nem semmi, hogy ki tudjátok hozni a teljes családi költségvetést 1700-ból, gratula. Nekünk ehhez a kertben répát kéne termeszteni vagy ilyesmi.

Amit elmesélsz, megerősíti, amit írtam: kijönni (pláne gyerekkel) nem egyértelmű döntés. Nagyon sok egyéni faktoron múlik még az az egyszerű kérdés is, hogy egyáltalán megéri-e anyagilag. A magyarországi ismerőseidnek sem pusztán azt érdemes nézni, össze tudják-e szedni a repjegyre valót. Sokkal inkább, hogy mi várható utána.

Persze van, amikor egyértelmű. Ha jól értem, nektek annyira kilátástalan volt otthon, hogy az. Nekünk is egyértelmű, hogy megéri maradni minél tovább, de kicsit a másik véglet, a kiugróan magas fizetésem miatt.

pamut 2016.03.31. 20:53:24

@flash.gordon:
Na ez egy érdekes komment volt, köszi.

"volt olyan is, ahol felnőtt férfiak zokogva könyörögtek, hogy munkát kapjanak, mert nem bírják fizetni a deviza hitelüket."
Ez meg tragikus :(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.31. 20:55:41

@Bal: Vagy pedig az is megoldás lehet, hogy nem Angliába kell kiköltözni... Ne vedd személyeskedésnek.
Itt a svédeknél a kétezer font nettó az kb 26000 korona , ez fejenként, vagyis keresőnként él, tehát egy kétkeresős család mondjuk 40-50 ezer koronából él.És a rezsi vagy a lakásbérlés jóval kevesebb, ha nem a főváros közepén él az ember...
Egy átlag lakás (igaz te házat írsz, vagyis abból is lehet kicsit lejjebb adni...) olyan 5-8000 sek mondjuk 70-80 nm.Óvoda jelentéktelen, gyerek kaja passz, nekünk hármónknak (két felnőtt és egy ötéves) olyan 1500 korona hetente az össz kajaköltség.Általános iskola is kb ingyenes az állami és elfogadható azért, ha nem migri-környéken él az ember.
Kocsit lehet olcsón is fenntartani, ez elsősorban igény kérdése...

Szóval akinek nem jön ki a matek Angliában, javaslom nézzen szét máshol is...

2016.03.31. 21:00:19

@geegee: Ha a jövőről van szó, arról is beszélni kellene, hogy pontosan mennyi parazita is élősködik az adott országon. Arra azért kíváncsi leszek, hogy 30-40 év múlva mondjuk mennyire fog megborulni a lakosság összetétele a nyugat-európai országokban. Svédország erre tökéletes példa, ki fogják nyírni magukat.

Narina 2016.03.31. 21:02:04

@Bal: Ugy ugy! Ohm, hat nem tudom, mit, hogy csinalunk maskent, de szerintem allhatnank rosszabbul is, igy en egesz jol erzem magam. :) Igen van egy lujzank, es eleg ramaty helyzet volt, de megragadtuk az utolso szalmaszalat. Igen az egyeni faktort nem szabad figyelmen kivul hagyni. Tudod ok is ugy vannak vele mint sokaig en is, hogy jojo szar a helyzet es szeretnek jobbat, de nagyon felek igy inkabb maradok a meg nem teljesen turhetetlen helyzetbe. Aztan ez a szitu romlott igy csak seggbe kellet rugnom maga es neki vagni. Remelem Ok elobb lepnek, mert onnan ahonan mi indultunk az nehez, persze lehetne rosszabb is.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.03.31. 21:03:51

@pamut:
@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Na ja. Mindig elgondolkodom, hogy bezzeg a taxisoknak meg a pedagógusoknak bérelt helyük van a médiában. Bezzeg a nyomdaipar úgy épült le, hogy még a Tv2 Mokkába sem lett megemlítve. :)

SzZoole 2016.03.31. 21:04:52

@Virago_1000: irtam,hogy Csak vicc volt.
Amugy krumpli meg hal van,majd raszokok a fisenecsipszre:)
Ez is vicc volt.

2016.03.31. 21:08:47

@flash.gordon: Nekik jobb a marketingjük. Vagy éppenséggel sokkal nagyobb szenzációt lehet belőlük csinálni a médiában...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.03.31. 21:29:17

@Zoole[uk]:
Már előre rettegek hogy a 40pennys húsgombóc ára felmegy 60pennyre...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2016.03.31. 21:35:41

@diggerdriver: Mar en is rettegek,hogy mi lesz,a rettegestol ugy kell hugyoznom,hogy majd beszarok:)))

Virago_1000 2016.03.31. 21:42:44

@London2009: " Bizom benne, hogy Angliaban a tenyek fognak gyozedelmeskedni az atlagember dilettantizmusa felett."

Az atlagember tul egyszeru ahhoz hogy atlassa a hatterhatalom ugykodeseit, a hitelre alapozott penzrendszert. Pontosabban nem is az egyszerusegevel van gond hanem azzal hogy e tekintetben a valosag olyan szornyu, hogy az atlagember nem is hiszi el.

flash.gordon · http://kulhonban.blogspot.co.at 2016.03.31. 21:46:00

@London2009: Ez érdekes, hogy a nők feltalálják magukat a férfiak nem.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.03.31. 21:53:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Sajnos lehetséges, hogy igazad lesz.Nekem is elég borús a jövőképem ilyen téren.Mi olyan 15-20 évet gondolunk itt eltölteni, aztán nyugger kor környékén irány valami olcsóbb ország, az is lehet, hogy haza magyarba.De hogy a gyerekeinknek milyen lesz a helyzetük, finn gomb sincs.Lehet, hogy ő se fog idekint élni, fiatal felnőttként.
Ha hosszabb időnk lenne hátra a nyugdíjig, mondjuk 20-25 évesek lennénk, lehet, hogy nem ide jöttünk volna ki....Fax se tudja.

NorthPier 2016.03.31. 22:04:23

@geegee: Ajj, en mar egyszer nekiugrottam, de mondd mar meg lecci, hogy a banatba lehet azt a nyelvet megtanulni?!

2016.03.31. 22:06:54

@Virago_1000: Te nem vagy átlagember? :D

Mi az a háttérhatalom amúgy?

2016.03.31. 22:08:54

@London2009: Szóval akkor még sincs kolbászból kint a kerítés? :S

Bal 2016.03.31. 22:09:39

@London2009: mi is húzunk haza hamarosan pont ahogy leírtad. És igen, benne van, hogy nem igazán lehet kétkeresős modellt üzemeltetni családi segítség (de minimum nanny) nélkül. A mai modern nőknek pedig már nem pálya az ötvenes évek amerikai posztereinek mosolygó htb-se.

2016.03.31. 22:12:23

@geegee: Norvégia v. Finnország nem lehet esetlegesen alternatíva?

2016.03.31. 22:15:18

@Shanarey: A szónak a jelentését ismerem, csak kíváncsi vagyok, hogy miért vagyok hülye. Mármint, miben kell hinnem, hogy ne legyek többé hülye. Persze én már valószínűleg elkéstem ezzel. Vagy így születsz, vagy örökké buta maradsz. :O

Az milyen lenne már, hogy tulajdonképpen nincs is háttérhatalom, azonban (valakik) kitalálták a háttérhatalmat, hogy elfedjék vele a valóságot. :DDD

Bal 2016.03.31. 22:23:23

@mojyo: a horror forgatókönyv brexitnél az, hogy hirtelen ráébrednek hogy van itt egy túlértékelt, sebezhető ország gyenge makromutatókkal, olasz méretű hiánnyal, betegesen leküzdhetetlen költségvetési hiánnyal, aminek egyszerre vágják szét két húzóágát (pénzügy és bevándorlás, azaz property).

Ha pedig ütni kezdik az állampapírokat, a bankok nem fognak magánszemélynek alacsonyabb kamatra kölcsönözni, mint az államnak. Márpedig ha a mortgage-ek kamatai felmennek, az az over-leveraged háztartások felét csődbe dönti. A BoE aligha fogja tudni elég gyorsan leértékelni a fontot hogy ezt elkerülje. Évek óta próbál mindenki inflációt gerjeszteni és nem sikerül.

Egyszerűen totális összeomlás is lehet belőle, szinte pillanatok alatt.

Virago_1000 2016.03.31. 22:24:49

@Narina: ugye nincs csaladod gyereked? Hat itt angliaban ne is legyen mert belerokkansz anyagilag foleg ha nem talalsz te is parod is valani jobban fizeto allast.
. "szolgaltato sem akarja ramtorni az ajtot, ha csuszunk"
- hat errol is meselhetnek. Kezdo voltam ebben z orszagban es uj alberletbe koltoztem de a villanyorat nem olvastam le. Az elozo lako otthagyott kozel 1000 font tartozast (aram gaz) es a penzbehajtok engem kezdtek zaklatni. Ment a huzavona es vegul kenytelen voltan fiizetni. Jogsegelyt sehol sem kaptam.

blackhairlady 2016.03.31. 23:08:07

@flash.gordon: Te vagy a Vagasi Feri?:)))))))))

Shanarey 2016.03.31. 23:42:13

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ne görcsölj ezen, nézd, aki ezt neked leírta az szerint a Krími népszavazás legitim és érvényes. Naná a 103 százalékos szavazás az már tényleg valami.

2016.03.31. 23:43:40

@Shanarey: És tényleg. Ők is jobban teljesítettek. :DDD

Shanarey 2016.03.31. 23:43:41

@Virago_1000:

Na igen, és én volnék a sík hülye??

Akkor magadra mit mondasz?

Virago_1000 2016.03.31. 23:47:57

@London2009: "Szerinted aki nem tud osszetenni 15k fontot, valamint nincs minimum 30k eves jovedelme az normalis dolog ha lakast akar venni Londonban? 

Mert szerintem nem."

- szoval aki londonban 30k alatt keres az menjen lakni a hid ala?
Aha ertem mar a "logikadat". Azokkal mi legyen londonban akik hasznos ertekteremto munkat vegeznek? (Tehat nem bankarok, "elemzok", "tanacsadok" vagy biztositok.) Ok keresnek megis 30k alatt, tobb mint a fel london, legyenek hajlektalanok?
Beteg egy orszag ez.

Muscari 2016.04.01. 00:10:16

@London2009: hát nem tudom. Mi öt éve jöttünk csak, de ismerek jópár embert, aki kb velünk egy időben, vagy korábban érkezett. Ebből egy kisgyerekes család tervez hazamenni, a többiek, főleg, ahol kamaszok már a gyerekek, vagy pont, hogy még picik, azok maradni akarnak.
Képzeld el, hogy mi lenne mondjuk Digger fiával otthon ennyi év Anglia után .

Egy ismerősöm hazament másfél éve, aztán lehúzott egy téli szezont Ausztriában. Utána hazament újra, most meg ismét itt van Londonban. Elfogyott a pénze, pedig otthon is dolgozott valamit.

Muscari 2016.04.01. 00:15:43

@Virago_1000: le kellett volna olvasni az órát, ez alapvető. Te hibáztál. Nem vettetek fel jegyzőkönyvet beköltözés előtt? Eléggé naív vagy.

Muscari 2016.04.01. 00:25:16

@Mirjam2: azért ez egy kissé erős kijelentés volt :-)
Az árfolyam a gazdaság egészére, ezekn keresztül az összes emberre hatással van. Ha érdekli az átlagembert, ha nem :-)

London2009 2016.04.01. 01:10:12

@Mirjam2: en ezzel nem ertek igazan egyet. Egyreszt a 30k alatti fizetes az atlag alatti Londonban. Ezt minden forras igazolni fogja ha utananezel.
Nem gondolom, hogy a lakasvasarlas pedig barkinek is "jarna" a normalis elethez. Meg abban sem vagyok biztos, hogy feltetlenul a normalis elet velejaroja a sajat ingatlan.

www.telegraph.co.uk/finance/jobs/11312096/The-cities-where-you-can-earn-the-highest-wages.html

metro.co.uk/2015/11/18/how-does-your-salary-compare-with-the-rest-of-the-country-5511194/

Azzal termeszetesen egyetertek, hogy 15 evvel ezelott biztos mas volt a helyzet es akkor a 30k fizetes atlagon felulinek szamitott, de mar nem az. Ez pedig a vilagon mindenhol igy van, hogy az ingatlanokat nem az atlagon aluli fizetesekkel rendelkezok tudjak megvasarolni. Emiatt itt is letezik sokfele allami tamogatas, shared ownership stb ahol 60k household income volt a maximum (most nem tudom mennyi) ameddig igenybeveheto, pont ezzel segitve a kevesebb jovedelemmel rendelkezoket.

London2009 2016.04.01. 01:14:35

@Muscari: a sajat korosztalyombol kiindulva latom ezt. A tobbseg meg a gyerekvallalas elott all. Az meglep, hogy a pici gyerekesek is maradnak. Szerintem anyagilag nagyon ra kell keszulni arra az idoszakra mig a gyerek a preschoolba kerul.

London2009 2016.04.01. 01:22:40

@Virago_1000: ezt nem tudom hol olvastad. Aki nem tud lakast venni az altalaban berel szerintem. De biztos van olyan is, aki a hid ala megy. Beteg egy orszag ez.
Ha pedig egy hazhoz te azt mondod, hogy 100k deposit kell minimum, en elhiszem neked.
De azert remelem nem fogsz megharagudni, hogy ha befektetesi, ingatlan vagy hiteltanacsadasra fogok szorulni, akkor inkabb fordulok egy "bankarhoz", egy "elemzohoz", ne talan tan egy "tanacsadohoz" meg ha most meg is tudtam toled, hogy ok erteket nem teremtenek.
Magam es kollegaim neveben koszonjuk! :D

London2009 2016.04.01. 01:29:58

@Bal: :)
Nagyon jol mondod. 2020 lesz az eve allitolag...

Virago_1000 2016.04.01. 02:18:14

@London2009: "Nem gondolom, hogy a lakasvasarlas pedig barkinek is "jarna" a normalis elethez. Meg abban sem vagyok biztos, hogy feltetlenul a normalis elet velejaroja a sajat ingatlan. ")

- van sajat ingatlanod ugye :)
Mindig azok szoktak ilyesfelen papolni akiknek van. Elegge "vicces".

Virago_1000 2016.04.01. 02:36:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ketfele hatalom letezik: 1. szervezett kozhatalom - kormany, kozigazgatas, onkormanyzatok rendirseg kozintezmenyek - ez mind resze a szervezett kozhatalomnak.
2. Szervezett maganhatalom - egy olyan hatalom amely a vagyonabol kifolyolag hatast tud gyakorolni a szervezett kozhatalomra. Vagyon nala van mivel nala van a penzkibocsatas kizarolagos joga lasd FED mukodeset de ugyanigy mukodik mindenhol ahol parlamentalis demokracia van. Ennelfogva a gazdasag jelentos resze a kezeben olyannyira hogy ha kell haborut robbant ki ha kell osszezavarja a politikusokat. Konkretumokra vagy kivancsi? Hat soros gyorgy egy prominens kepviseloje a szervezett maganhatalomnak hiszen a vilag gazdasagara jelentosebb hatassal bir mint barmely allamelnok. Rotschild rovkefeller bankok multinacionalis monopoliumok stb stb.
Azert hivjak hatterhatalomnak mert rejtozkodnek es letagadjak a letezesuket. Marmint hogya vilag ugyeibe beavatkozasuk lenne. Pedig nagyon is van.

Ha anglia kilep az uniobol a hatterhatalom- ertsd a penzvilag es a vilaggazdasag legfelsobb iranyitoi City of Londonbol (amely egy fuggetlen varosallam, nem resze UKnak) ezt kemenyen fogja szankcionalni.

Virago_1000 2016.04.01. 02:38:22

Es meg annyit: a szervezett maganhatalom sokkal erosebb es szervezettebb a szervezett kozhatalomnal.

2016.04.01. 05:45:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem a milliardosok miatt mentek fel az arak, ok nem kulvarosi egy-ket szobas lakasokat vesznek. Az elso szoba amit bereltem kb. 15 eve az 250 font volt havonta, most ugyanazt a szobat kb. 600 fontert lehetne kiadni. Kozben a fizetesek alig mentek felfele. Ez nem amiatt van mert par orosz, arab es indiai milliardos luxuslakasokat vesz Knightsbridgeben. Szerintem a tomeges bevandorlas miatt van.

2016.04.01. 05:48:35

@London2009: Az 'atlag' emberek, tehat akik kiszolgalnak teged a boltban, vezetika buszt amin ulsz, a hajadat vagjak stb., ok mind messze 30k alatt keresnek. Ertem hogy teged nem zavar hogy ok nem tudnak lakast venni mert nekik ugye nem 'jar', elegedjenek meg azzal ha egy lakas negyedet meg tudjak venni shared ownershipben, es lakjanak nyugodtan olyan helyekent ahol te sajat bevallasod szerint felsz egyedul jarni - szerinted az en ket feher baratnom, most mar kisgyerekkel, poenbol lakik Tottenhamban? Ertem hogy mindez teged nem zavar, de eleg fura hogy nem veszed eszre, ha mind a ketten 30k felett kerestek, akkor nem szamitotok atlagosnak es a lehetosegeitek sem atlagosak, meg Londonban sem.

2016.04.01. 05:54:40

@mojyo: Most is ugyanigy gondolom, mellesleg, ha jol emlekszem, azt valaszul irtam valakinek aki szerint mestersegesen korlatozni kene az ingatlanarakat Londonban, amit most is abszolut elleneznek. Azt probaltam megertetni a fenti hozzaszolasaimban, hogy mennyire rohejes egy atlagos brit szamara, kulonosen Del-Angiaban, ha azzal ijesztgetik hogy jajjajjaj, le fognak esni az ingatlanarak ha kilepnek.

2016.04.01. 07:16:52

@London2009: Az értékteremtő munkák -a komcsi felfogás szerint- csak azok, amiktől piszkos lesz a kezed.

adg 2016.04.01. 07:22:49

@fhdgy: meg nem ertem a kommentek vegere, lehet, hogy valaszolt mar geza.

Nem, nem az a munkank, hogy a masik hibait helyrehozzuk. Az a feladat, hogy kiverekedjunk egy olyan megoldast, ami mindenkinek jo. Erre vannak a tervezoi egyeztetesek, ha vannak. Ott mindenki elmondja a nyugjet, es kialakul valami. Aztan ha nincs egyeztetes, akkor jonnek a bajok, egy halom dolog utkozik, furni kell, attenni dolgokat mashova, stb.
De ha van egyeztetes, meg akkor is ott a fo ellenseg, a kivitelezo, aki majd joban tudja, es nem a terv szerint csinalja. Na azt kell helyrehozni neha.

De azert a helyzet nem olyan rossz, csak jo ugratji egymast.

2016.04.01. 07:23:17

@Virago_1000: Jó, szóval te ebben hiszel. Azonban azt továbbra sem értem, hogy mire alapozod az állításaidat. Olvastad az interneten? Az interneten azt is lehet olvasni, hogy Mo.-n van a Föld szívcsakrája. Meg hogy a Hold nem is igazi, hanem hologram. :D

Igazából miben segít ez téged a mindennapi életben? Illetve, ha ennyire lázadsz, miért nem lépsz ki ebből a rendszerből?

2016.04.01. 07:29:25

@Mirjam2: "Szerintem a tomeges bevandorlas miatt van."

Túl jó hely Anglia... :)

DieNanny CH 2016.04.01. 08:05:26

@Virago_1000:

Szóval nálad ez a két opció létezik? Vagy lakást vesz, vagy megy a híd alá? Te magadnál vagy?

DieNanny CH 2016.04.01. 08:06:49

@Virago_1000:

" ugye nincs csaladod gyereked? "

Ugye kiragadtál 2 mondatot a kommentjéből, és azzal vitázol? Teljesen érthetően leírta a családját.

Buchhalter 2016.04.01. 08:15:31

@diggerdriver: ezt velem a Baumaxnál játszották el,azóta már csak múlt időben léteznek.Nem magával a céggel volt baj ,hanem a földesúri gondolkodású Pénzügyi vezetővel és sleppjével.Érdekes a szlovák és cseh Baumax a mai napig működik és a Cseh Baumax pár éve elnyerte a család barát munkahelycímet.Ott ilyen is van.

adg 2016.04.01. 08:46:55

@Shanarey: tehat ha jol ertem, a 60 centis kabelkotegnek nem keszult talca, ezert tettek az almennyezet tetejere?
Mert ebben az esetben aki odatette, az minimum anyira hibas. Ha nincs talca, akkor jeleznie kell. Sajnos mindenki hibazik, jelezni kell, ha furcst lat az ember. Velem is megesett mar, hogy felhivott valaki epitkezesrol, hogy tenyleg ugy gondoltam-e valamit, mert szokatlan. Volt amit valoban ugy gondoltam, de volt, amit elcsesztem.

Buchhalter 2016.04.01. 08:58:29

@London2009: a számokkal sokan szeretnek dobálózni,de ha valaki veszi a fáradtságot és tanult statisztikát és megnézi pár oldal adatait azt összevetve és átlagot vonva kap egy többé kevésbé belőtt valós adatot.Szerintem nettó baromság ,hogy 5-700 ezer ember van kint Angliában.Az NNI számok amiket megadtak az érdeklődő magyar szerveknek 100-130 ezer embert takar.Ha hozzá vesszük a családtagokat az ott tanuló diákokat ,segélylesőket akkor se jön össze 200-250 ezernél több magyar.Ehhez még hozzá lehet dobni a Skóciában és Írországban lévőket.A skóciai magyarok szerint viszont ők is max 10 -12 ezren lehetnek.Hogy sokan visszajönnének ez se nagyon igaz.Jó pár ismerősöm tényleg visszajött,de mivel itt csak szarakodtak velük a munkaadók visszament.Persze nem mindig Angliába.A németek már pontosabb adatokat vezetnek rólunk : tavaly 130 ezer magyar dolgozott náluk bejelentve.Ide is vehettünk családtagokat de 160-170 ezer fölé megy max.A harmadik felkapott hely Ausztria ott hivatalosan 70 000 magyar dolgozik.Jelentős még Svájc:11000,Hollandia 12000 és Svédország 8000.Ja és ne feledjük Szlovákiát!Több száz magyar cég termeli a GDP-t,de nem Magyarországnak és egyre többen mennek oda is dolgozni.Óvatos becslések is 4-5000 embert becsülnek.Tehát cirka 400 ezer magyar lehet tartósan külföldön.A hazajövetelre is vannak statisztikák:a kimenők 20%-a soha többé nem jön vissza.45% pedig tartósan marad(10-20 év)Max öregkorára tér vissza ,de ha vannak gyerekek azok 90%-ban már nem.Ott tanultak ,szocilizálódtak.Ha nem kapja magát össze a poitikai és gazdasági elitünk arra a sorsra jutunk mint Románia és Bulgária :pár éven belül a lakosság 20% lelép és ennek hosszabb távon káros hatásai lesznek a gazdaság egészére.

fhdgy 2016.04.01. 09:32:20

@adg: én is csak ugratásnak szántam a kérdést.

Annak idején a programozók meg a szervezők között volt nagy ellentét, szinte már iszapbírkózás. Ünnepnapokon az is ugratás jellegű volt, de a többi napon vérre ment.

Sok vicc is volt, de nem mesélek, nem akarok régi sebeket feltépni.

Ma viszont, ennyi sok év után is, visszasírom a szervezőket, de ez már egy külön történet.

Golf2 2016.04.01. 10:34:17

@Buchhalter: Ha csak 400 lenne az már lenne szégyen a fidesznek(elitnek)?

London2009 2016.04.01. 11:14:23

@Mirjam2: lathattad a szamokat a statisztikakban. A 30k Londonban nem atlag feletti fizetes! Hiaba mondod, hogy az, nem az. Ezen kar is vitatkozni mert feketen feheren le van irva, hogy mi az atlagfizetes. Az mar megint mas kerdes, hogy az atlagos munkakert miert fizetnek atlagon alul...eleg szomoru, hogy ez igy van.
Nem hiszek a szocialis allamban, a tul gondoskodo allamban pedig vegkepp nem. Szerintem olyan nincs, hogy barkinek is barmi “jarna”.
Teljesen ertheto modon a baratnodek is szivesebben fizetnenek hitelt, mint berleti dijat, de ehhez a vilag egyik legdragabb varosaban egyszeruen tobb penz kell. A sajat lehetosegeimrol pedig annyit, hogy mint korabban irtam en, is szivesebben laknek a Holland Park sarkan, de tisztaban vagyok vele, hogy ahhoz soha nem lesz eleg penzem, bar lottozom!
Egyebkent Londonban az arakat a “high demand, low supply” hajtja. Ameddig ez igy marad, az ingatlanarak nem fognak jelentos mertekben valtozni.
Tobb intezkedessel probalkoznak jelenleg, hogy az arakat visszafogjak. Az egyik peldaul a buy to let hitelek szigoritasa, illetve az adobol leirhato kedvezmenyek jelentos csokkentese. A rent ugye taxable income es pont aprilis 1-tol valtoztattak meg az adobol leirhato koltsegek %-at illetve az elkovetkezo 3 evben 100%-rol 25%-ra csokkentik. Lenyegeben ezzel azt fogjak elerni, hogy a buy to let mar nem lesz annyira jo uzlet, mint idaig. Sot, egy atlagos buy to leten, szinte semi profit nem lesz, kulonosen ha majd elkezdik az alapkamatot is emelni lassan.
A masik intezkedes pedig, hogy elkezdtek csokkenteni a szorzot. Igyekeznek egyre alacsonyabb kockazatu hiteleket kihelyezni, elkerulve ezzel azt, hogy az emberek tulvallaljak magukat.
A shared ownership egyebkent egy nagyon elhibazott dontes volt. Pont ellenkezo hatast ert el es nem az alacsonyabb jovedelemmel rendelkezoket segitette lakashoz jutni, hanem hatekonyan reszt vett az ujepitesu lakasok arainak a felhajtasaban. Ez tortenik akkor, amikor az allam rosszul avatkozik be a piaci folyamatokba. Kicsit elkalandoztam, szep napot mindenkinek!

Virago_1000 2016.04.01. 11:36:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: igy van. Az interneten sok hulyeseg van de tagadnad-e hogy olyan cegeknek mint pl apple google facebook a meretuknel ebbol fakado erejukbol nagyobb beleszolasuk van egy orszag iranyitasaba mint a politikusoknak?
Hiszen eleg arra gondolni hogy optimalizalnak ertsd csalnak adot, meg az altaluk futtatott media is ettol hangos. A kormanyzatok persze tehetetlenek.
Mindegyik brillians otlettel kezdodott de kerdem en brillians otletek csak a szilikonvolgyben szuletnek? Kizart dolog.
Akkor hoditjak meg a vilagot ha a bankok tolnak bele penzt. A bankok, kolcsonok altal lettek naggya. Osszessegeben kepviselnek egy lathatatlan erot (shadow government) ami erosebb mint barmely kormany.
Vagy gondolj csak a bankokra. Magankezben levo cegek. Hiteleznek a kormanyoknak. Megtehetik hogy uzsorakamatra tegyek? Meg. Hiszen folyamatosan fizetjuk es megis csak novekszik. Hogy is lehet ez?

A hatterhatalom az eletunket atszovi. Mint amikor bedobsz 2 kockacukrot a kaveba, feloldodik. Eltunik, soha tobbet ki nem veheted a kvbol. Megis ott van benne. Ilyen a hatterhatalom termeszete. Egy porszem nem teheto odebb nelkule. Sajnos. Ez mar igy kialakult a kozepkortol kezdve hiszen hatterhatalon mar akkor is volt.
Sot a kommunizmus is ugyanazon hatterhatalom krealmanya (gondolj arra hogy kik tomtek meg penzzel lenint es trockijt pl. azert hogy kirobbantsak a forradalmat mert az sem a nep lazadasa hanem mesterseges forradalom volt) szoval a kommunizmust ugyanaz a hatterero krealta akik krealtak a kapitalizmust. A cel a nepek kizsakmanyolasa es fuggesben tartasa.
Akkor a tankok most a bankok. Ez utobbi hatekonyabb es olcsobban kiepitheto diktaturat eredmenyez ezert tartottak meg ezt es a kommunizmust bedontottek.
Egyre tobben ebrednek es latjak meg a kulisszak mogotti osszrfuggeseket. A hatterhatalom letezese nem hit kerdese.

2016.04.01. 11:38:18

@London2009: Tudod hogy a statisztikai atlagfizetes hogy jon ki, abban benne van egy csomo investment banker, orvos es hasonlo. Az atlagos, mindennapi emberek akikkel egyutt utazol a metron, tobbnyire 30k alatt keresnek Londonban is, sokan joval alatta. Sehol nem irtam hogy barkinek barmi jarna, azt probalom veled megertetni hogy az atlag embernek - nem a statisztikai atlagnak, hanem mondjuk egy hotel recepciosnak, fodrasznak, hasonlonak - az utobbi tiz-tizenot evben nagyon nehez elete lett Del-Angliaban ahhoz kepest amilyen korabban volt, es ezert reszben az EUt es a kepzetlen kelet-europaiak tomeges bevandorlasat okoljak. Ha te ezt nem akarod megerteni, az a te problemad.

Virago_1000 2016.04.01. 11:43:56

@London2009: "Nem hiszek a szocialis allamban, a tul gondoskodo allamban pedig vegkepp nem. Szerintem olyan nincs, hogy barkinek is barmi “jarna”. "
- Szerintem se. Az kiugro es egyre novekvo egyenlotlensegekkel van a baj. Kizart dolog hogy a penzugyi elemzo munkaja 5-10x annyit er mint a sarki chip shop dolgozoike.

Virago_1000 2016.04.01. 11:45:01

@Mirjam2: "nagyon nehez elete lett Del-Angliaban ahhoz kepest amilyen korabban volt, es ezert reszben az EUt es a kepzetlen kelet-europaiak tomeges bevandorlasat okoljak"
- pedig nemaz az ok.

2016.04.01. 11:54:03

@London2009: Ha mar atlagfizetesekrol beszelunk, itt van neked nehany erdekes szam:

www.itv.com/news/london/2015-11-19/how-does-your-salary-compare-to-the-rest-of-london/

Ez mar egy kicsit arnyaltabb kepet ad mint egyetlen egy szam az egesz 8 millios varosra. Az egyik veglet City of London, £50,575, a masik veglet Harrow, £17,759. Mindketto London. Ennyit az atlagrol. Ha megnezed a listat, latod hogy a legtobb keruletben 30k alatt van az atlag, Outer Londonban az osszesben 30k alatt van. Ertem hogy te erre azt mondod hogy ezek a szegeny emberek mind koltozzenek el Londonbol, de akkor ki fogja neked a kavet adni a Starbucksban?

2016.04.01. 11:55:02

@Virago_1000: Tudom, tudom, a hatterhatalom.

2016.04.01. 11:58:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Igy van, tul nepszeru. Illetve nagyon nepszeru, foleg a deli resze, ezert mentek fel brutalisan az ingatlanarak.

London2009 2016.04.01. 12:01:35

@Mirjam2: nincs az erto olvasassal gondom, ugyhogy koszonom, de megertem, amit olvasok. Csak szerintem idaig nem ezt irtad, de mindegy, akkor biztos en ertettem felre.
Sokan rosszul jartak, persze. Egy csomoan meg baromi jol jartak, akik vettek 15-20 de akar 10 evvel ezelott ingatlant, most meg a duplajat vagy a triplajat eri. Egyebkent szerintem barhol is legyel a vilagban szuloi segitseg nelkul altalaban nagyon nehez elindulni a fiataloknak az eletben. Ez nem londoni sajatossag kizarolag. Szerinted egy bolti elado es egy buszsofor hazaspar hol vasarol konnyeden ingatlant a vilagban es nevel gyereket mellette onerobol? Csak azert irtam ezeket a foglalkozasokat, mert te is ezeket a peldakat hasznaltad.
Nyilvan a tomeges bevandorlasnak koze volt az ingatlanarak emelkedesenek, mert ugye ez adja reszben a megnovekedett keresletet es ezaltal az ingatlanok felertekelodeset, amit korabban irtam. A sok bevandorlo pozitiv hatasarol viszont mindig elfeledkeznek, meg arrol is, hogy ez egy mennyire osszetett kerdes, amibol nem lehet egy szeletet csupan kiragadni. Peldual a kelet europai bevandorlokon kivul lehetne keresni az okokat inkabb ott, hogy hany kulfoldi befekteto mentette londoni ingatlanokba a penzet evtizedeken keresztul mert ez volt es meg most is, bar mar kevesbe a safe haven. Meg lehet nezni, hogy milyen iszonyat merteku cash ul a londoni ingatlan portfolioban es erdekes kepet mutat a cash vs. mortgage buyer arany is.
Nincs ket hete, hogy elkeszult egy friss elemzes a European housing marketrol. Ket szoval osszefoglalva tight supply es favourable financing jellemzi a UK-t tovabbra is. Ugyhogy egyelore folytatodik a jelenlegi trend es igen, az atlagember pedig valoban sziv.

London2009 2016.04.01. 12:20:43

@London2009: Sehol nem irtam, hogy koltozzenek el.
Az 51+18 nak szerinted mennyi az atlaga? 34.5. De ertem, hogy ez csak egy szam. Hidd el, ertelek.
Egyebkent meg mi is kikoltoztunk Londonbol, mert mi kertes, csaladi hazat szerettunk volna, azt pedig Londonban nem tudtuk megengedni magunknak. London alatt 1-2 zonat ertem. Jelenleg 3-as zonaban lakunk es mar kozelebb van Kenthez, mint Londonhoz. Errefele pedig nem 300k-tol kezdodnek a lakasarak. Sokkal olcsobbak.
Ez meg lehet, hogy neked meglepo vagy igazsagtalan, de aki a Starbucksban dolgozik, nem fog eleget keresni ahhoz, hogy sajat ingatlant vegyen maganak. Az is a szived joga, ha te ezt ugy gondolod, hogy ez nem fair, mert ugye mindenkinek "jar" egy sajat ingatlan.

London2009 2016.04.01. 12:21:19

@Mirjam2: neked szantam az utolso kommentet. Szep napot!

2016.04.01. 12:49:51

@London2009: Pont ezt irom, hogy a matematikai atlag 30k felett van, de az emberek tobbsege, az atlagember (nem matematikai ertelemben, hanem a szo koznapi ertelmeben) 30k alatt keres joval. Ez szerintem elegge ertheto. Sehol nem irtam, hogy barkinek jarna az ingatlan. Azt irom, hogy egy atlagos, pl. Starbucksban dolgozo embernek is sokkal elerhetobb cel volt hogy legyen sajatja mondjuk 10-15 evvel ezelott, mint most.

2016.04.01. 13:00:12

@London2009: UKben messze nem annyira jellemzo hogy a szulok segitenek az ingatlanvasarlasban mint Mo.on. Lehet hogy neked hihetetlen, de nem is olyan regen tudott egy buszsofor-bolti elado hazaspar lakast venni Londonban, most meg nem. Persze ez a vilaggazdasagi valsag es mas tenyezok miatt is van, de attol meg az embereket nem kevesbe zavarja. Ertem hogy teged nem zavar, azt probaltam elmagyarazni hogy miert erezheti ugy egy atlag brit hogy romlott az eletszinvonala az utobbi evekben, es miert nem latja az elonyet az EU tagsagnak. Nyilvan neked mas szempontjaid vannak.

©________ 2016.04.01. 13:13:47

Nem volt alkalmam a kommenteket olvasni,most meg mar nem olvasom el,
csak annyit tennek hozza, hogy
-az audinal eloszor a 2 muszakot vezettek be 3 helyett, majd a 4napos munkahetet 6 helyett

- az aremelesekhez kepest valahogy a ksh megis 0,5% inflaciot kozolt az elmult idoszakra.

2016.04.01. 13:14:57

@Mirjam2: Egyebkent mindez nyilvan nem korlatozodik Londonra, sot UKre sem, hanem egy ennel tagabb, a mostani fiatal generaciot erinto problema (nyugati orszagokban): www.theguardian.com/world/series/millennials-the-trials-of-generation-y

adg 2016.04.01. 13:35:26

@Babette©: "aremelesekhez kepest valahogy a ksh megis 0,5% inflaciot kozolt az elmult idoszakra."

A hus ara 30%-kal ment fel, ugyanakkor a jancsiszeg 29,5-lel le, szoval igy jon ki a 0,5%. Statisztika. Olyan eredmenyt lehet barmibol kihozni, amilyet eppen akarunk.

Oreg kollega meselte, hogy behivtak anno az allami tervezovallalatnal az igazgatohoz, mert premiumot iteltek neki, elismeresul aldozatos munkajaert.
Amikor kijott, akkor mindenki kerdezte, hogy mennyi az annyi. O meg mondta, hogy az igazgatoval ketten 80ezret kaptak. Jo, de te mennyit kaptal, kerdeztek. Hat, atlagosan 40ezret kaptunk, valaszolta.
Aztan kesobb kiderult, hogy ebbol o 2 ezret kapott, mert az igazgato meg nala is sokkal aldozatosabban dolgozott.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.01. 13:45:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nekünk jelenleg nem.A finn nyelv, na ha valami, akkor az brutális... :D
Az ilyen Häälljamaga Mänjääninnen (finn biztonságiőr neve) szavaktól már a szemem is szikrát vet...:D A norvégokhoz meg nem lehet menni, amíg kicsi a gyerek, a rohadt, kib@...tt Barnevernet miatt.Elveszik a családoktól.
Amúgy sajnos finnbe, norvégban is van migrihelyzet, bár talán nem akkora , mint itt.
Másoknak, gyerek nélkül persze lehet pálya ettől még ez a két ország.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.01. 13:48:34

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ami viszont játszhat nekünk, az esetleg Izland, vagy urambocsá, Feröer...Oda már csak nem ér el a migriáradat...És Izlandon legalább ingyen van a fűtés...
:D

tsabus UAE 2016.04.01. 14:25:54

@Mirjam2: Bocsi, de amit írsz, az olyan, mint amikor a CHF hitelesek azt kérdezik, hogy "nekem nem jár saját lakás?"...
30K alatti jövedelemből is lehet lakást venni, csak nem Londonban. Az ember pedig attól ember (többek között), hogy a legjobban alkalmazkodó állat. Amibe az is beletartozna, hogy nem a legdrágább helyen akar fészket rakni, hanem ott, ahol a lehetőségei engedik. Ha mégis ott ül a fővárosban és egyre csak sír a szája a lakás miatt, akkor az evolúció előbb-utóbb elvégzi a dolgát. És ez így van jól.
A te gondolkodásod szerint, ha én Monacoba megyek dolgozni, akkor nekem jogom van ott venni lakást, mi több, vigyék le annyira az árat, hogy én megvehessem. Agyrém...

tsabus UAE 2016.04.01. 14:35:36

@Virago_1000: ...és akkor még ott vannak a gyíkemberek ! Pfffff.... :-D

tsabus UAE 2016.04.01. 14:49:16

@Mirjam2:
"Sehol nem irtam, hogy barkinek jarna az ingatlan."
Én ezt a hozzászólást: "Tobb mint 8 millio ember lakik Londonban, a nagy reszuk 30k alatt keres, szerinted nekik nincs joguk ahhoz hogy ott lakast vegyenek?" így értettem...

2016.04.01. 15:01:55

@tsabus [UK]: Szerintem itt nem arrol van szo, hogy mindenkinek jarjon sajat lakas, hanem az emelkedes merteke es gyorsasaga az, ami ellehetetlenit egy csomo embert. Vagyis, nem arrol van szo, hogy ha Monacoba jarsz dolgozni, miert nem vehetsz lakast, hanem, hogy ha vagy olyan mazlista, hogy Monacoban szulettel, ott is nottel fel, es mondjuk szeretnel elkoltozni anyukadtol sajat lakasba, akkor miert nem teheted meg mindig meg, amikor mar 18 eves korod ota erre gyujtesz? Mert mondjuk mindig mar csak egy kicsi hianyzott a foglalohoz, es mindig rahuztal egy-ket evet, csak az egy-ket ev mulva sose volt eleg. Sajnos ez van az egesz vilagon, Amerikaban, Kinaban es Budapesten is, epp ezert nem ertem, hogy ennek mi koze van az EU-nak, es erre miert pont a Brexit volna a megoldas... de a problema ettol meg letezik.

tsabus UAE 2016.04.01. 15:29:49

@mojyo: Továbbra is fenntartom (még ha valakinek a hazájáról is van szó), hogy a lehetőségei szerint kell költenie. Márpedig a lehetőségeket adottnak kell tekinteni, mert az egyén nem tudja megváltoztatni. Akkor az ember vagy alkalmazkodik, vagy lecsúszik. Jelen esetben az alkalmazkodás azt jelentené, hogy keres egy jobban fizető munkát, vagy elvándorol egy olcsóbb helyre. (Mellesleg, ha elég sokan vándorolnak el és nincs utánpótlás, akkor előbb-utóbb felmennek a bérek, vagy lemennek az ingatlanárak.) Az ülök és sírok mentalitással csak az utóbbi képzelhető el.
Nekem is milyen rossz volt, hogy mindig kevesebb volt egy kicsit a pénzem, mint egy megfelelő új autó ára. Szóval vettem használtat. Persze álmodoztam róla, milyen jó lenne egy olcsó Maserati, de néha emlékeztettem magam, hogy felnőttem...

2016.04.01. 16:25:28

@tsabus [UK]: Persze, az alkalmazkodas a lenyeg, de az ember nem csak attol ember, hogy egyenileg, hanem, hogy egyuttmukodik vagyis tarsadalmi szinten is kepes alkalmazkodni, es, ha egy egesz generacio arra kenyszerul, hogy elvandoroljon onnan, ahol amugy tudna kamatoztatni a kepessegeit, akkor lehet, hogy mas megoldasra is szukseg lehet, nem? Reg nem arrol van szo, hogy ulunk es sirunk, vagy, hogy sportkocsi kell (ilyenrol nem is almodunk, nyugalom. :D), hanem, hogy egy generacio gyakorlatilag keptelen sajat egzisztenciat epiteni, mikozben meg kopkodes is van, hogy ennel narcisztikusabb generacio meg nem is volt soha, es kulonben is hol vannak az unokak. :D

DieNanny CH 2016.04.01. 16:59:06

@mojyo:

Ugyanez okoz egyre nagyobb gondot itt, Svájcban is. Olyan magasak a bérletárak, hogy ha a fiatal el is akarna költözni otthonról, nem tud. Emiatt nagyon keresettek a WG-k (Wohngemeinschaft, tk. egy lakásban több ember.)
És nem csak diákok, itt nálam a házban is az egyik lakásban 3, 30-35 év körüli ember lakik. Jól szituáltak, svájciak, a lakás meg 90 m2-es.

histar007 2016.04.01. 17:12:10

Van egy ilyen piac nevű dolog, meg egy ilyen kereslet-kínálat. Ha máshol több a lé, akkor elmegy az ember. De mivel a melót itt is el kell végezni, nincs más hátra.
Amúgy egy nyugati cég az összkiadások 30-40%át fordítja bérezésre, nálunk ez helyenként alig éri el a 10%-ot, vagyis van még hely emelésre.

2016.04.01. 17:13:51

@tsabus [UK]: Amugy pedig bocs, hogy a vitastilusodat kritizalom, de azzal nehez mit kezdeni, hogy mar a problema megemlitese is "sirasnak" szamit, ugy nehezen lehet megoldani oket, ha mar azert is le vagyunk szolva, hogy beszelni merunk roluk. :D

Nigro notanda lapillo 2016.04.01. 18:18:31

@tsabus [UK]: meg a chemtrail és az ufók!
hosszù idô óta most van lehetôségem megint Hatàràtkelôzni és közben ide is beszivàrgott az okossàg...remélem, hogy csak àtmenetileg...

Shanarey 2016.04.01. 19:43:36

@adg:

Elvileg volt gyengeáramú tálca, de nem volt benne hely, és így ott nem fértek el. Kábelt pedig többnyire nem szálanként húznak így amit csináltak az valahol érthető, de ahogy csinálták az már nem. Két okból is hibáztak, egyrészt ha nincs hely a tálcán akkor alulról fel lehet rá kötni, erősebb kötegelővel Hilti szalaggal, az sem rettentő szabályos, de senki nem kötne bele mert a tálca elbírja, a szabvány szintén.A másik ok hogy a tűzoltók sem szeretik ha az álmennyezet tartja a kábeleket, mert ha tűz van az álmennyezet könnyen lepottyanhat, de ha sok kanóc terheli, akkor biztos lejön, s vele együtt egy rakás éghető kábel.

norbigod 2016.04.01. 21:16:57

@histar007: Ennek a statisztikának hol tudsz utána nézni, vagy honnan szedted? Pont most volt egy elmélkedés a cégünknél, hogy a bevétel kb 40% megy bérekre és az nagyon sok, max 20%-nak kellene lenni. Magyarországi cégről van szó, példának persze mindig a német cégeket hozzák. (Fémipari cég)

2016.04.01. 21:40:36

@Golf2: Ez nemcsak a fidesz "szégyene" (bármennyire is jól hangzik ráfogni az aktuális szar kormányra). Ma a szocik lennének hatalmon, akkor is folytatódna a kivándorlás, szinte biztos vagyok benne, hogy ők sem produkálnának többet. A szocialisták mindent privatizáltak, ezek meg mindent szétlopnak. Az eredmény kb. ugyanaz. :D

2016.04.01. 21:47:32

@Virago_1000: Igazad van. Mo.-n is vannak olyan multinacionális vállalatok, akiknek szabad adót csalni.

"Egyre tobben ebrednek es latjak meg a kulisszak mogotti osszrfuggeseket. A hatterhatalom letezese nem hit kerdese."

Nem tudom, lehet. Nekem az eddig munkahelyi tapasztalataim azt mutatják, hogy 10 emberből 3 hisz valamilyen összeesküvésben, de ennek nem az az oka, hogy ráébredt, hogy a mátrix nem a valóság, hanem egy kifogás csak arra, hogy miért szar az élete, és miért nem akar felelősséget vállalni a döntései következményeiért.

2016.04.01. 21:48:56

@Babette©: A KSH nem azt hozza ki, amit megrendelnek fentről? :DDD

2016.04.01. 21:50:36

@geegee: Értem. Ami a norvégoknál megy gyerekrablás terén, az agyrém... Agyukra mehetett a jólét.

Izland?! :O

2016.04.01. 21:53:30

@mojyo: Nekem kellene sportkocsi. Én csak 25 vagyok, még lehetek gazdag. :D

2016.04.01. 21:55:38

@norbigod: Mennyit kell adózni németben egy munkavállaló után, és mennyit itthon? Merthogy a bevétel 40%-a elmegy a bérre, az nagyon jól hangzik, ha abból az adó csak 20%, akkor már annyira viszont nem hangzik jól.

kardio1 2016.04.01. 22:17:27

Érdekes, hogy amikor a jelen kommentfolyamban feltuntek meglehetősen ismeretlen nickek, senki sem kezdett trollokat vizionalni, mint a múltkor. Csak persze a mostaniak véleménye inkább a Fleto-fele DK- sokera hasonlított, így kevésbé lóg ki a kozhangulatbol.
Engem nem zavarnak, nem tartom őket trollnak, de a multkoriakat se.

Kivancsisagbol megneztem, tőlem mennyit vonnak le. Kb. 15%-ot, meg 7% szjat. A munkáltató 44%-ot fizet. Maganorvos ismerősöm azt mondta, 30000-es bruttobol 8000 maradt neki havonta. Nem nagyon éri meg....
A maganklinikara kb 200000 a belépési jog, ha ott akar valaki praktizalni, kft beltagkent...

2016.04.01. 22:50:20

@kardio1: A közhangulat itt az, hogy Mo.-n minden szar, aki pedig itt ellent mer mondani ennek, azt kiutálják, vagy Orbán hívőnek állítják be. Ezzel szemben az a helyzet, hogy lehetséges, hogy a jelenlévők többségének a gyomra nem nagyon szereti a hazugságokat. Már pedig ha nincsen hazugság, marad a színtiszta valóság, azt meg az önmaguknak és másoknak is hazudó emberek ki nem állhatják. Persze az is lehet, hogy ez tulajdonképpen egy fizetett magánblog, ahol egymást hergelik az emberek. Pl. én kifejezetten örülnék annak, ha azok a posztok lennének túlsúlyban, amik a kinti életről szólnak, és nem arról, hogy újra és újra leírja mindenki, hogy minden milyen szar. Mi változik ettől? Semmi.

Szerintem mindegyik párt ugyanolyan szar, én legalábbis mindegyiket rühellem. Igyekszem olyan távol lenni a magyar belpolitikától, amennyire csak lehetséges, mert csak mérgezi az embert, és az emberi kapcsolatokat is. Abszolút tájékozatlan vagyok, a legtöbb esetben meg sem nyitom azt sem, amit ide belinkelnek, mert kurvára leszarom a kormánypropagandát, meg a bal oldal által pénzelt rémhírportálok mindmegfogunkhalni színvonaltalan cikkjeit is. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.01. 22:52:11

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Igen, Izland.Pont azért, mert az talán migrimentes övezet marad még 50-100 év múlva is.Ki az a barom állat migri, aki azt az időjárást kibírja...? :D
Mi meg bírjuk, laktunk már annyira fent két évig.Ez az előnyünk...
:-))

A norvégok meg valóban agyhalottak ezzel a gyerekrablás-témával.Akkorát zuhant a népszerűségük nálam, hogy átütötte a parkettet...

kardio1 2016.04.01. 22:58:45

@geegee: a norveg-orosz határon át is érkeztek már menekültek Norvégiába. Pedig ott fent hideg lehet...

2016.04.01. 22:58:47

@geegee: Az időjárás tényleg brutális. De mit lehet ott csinálni? Halász leszel? :D

norbigod 2016.04.02. 09:11:07

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Nem tudok pontos adatokat, ezért lennék én is kíváncsi erre a témára.

Bal 2016.04.02. 23:08:43

@mojyo: ez egy messzire vezető és érdekes kérdés.

Számos folyamat játszik össze. Az egyik hogy egy átlagos nyugat-európai polgár ma lényegében nem tudja értelmesen emelni alapfogyasztását. Egy milliárdos vehet ugyan valamivel jobb minőségű ételt és egészségügyet, de ezzel is csak pár évvel fogja tudni kitolni várható élettartamát az átlaghoz képest.

A másik az öngondoskodáson alapuló nyugdíjrendszer. Jelenleg irtózatos bizalom van a vagyont felhalmozó eszközökben, és milliárdok gondolják úgy, hogy öregkorukban felélik majd a felhalmozott vagyonukat.

Az alapszintű igények kielégítése után maradó jövedelmet tehát az emberek jelenleg félreteszik, és egymással folytatott kompetitív játszmák finanszírozására használják, illetve elhalasztják fogyasztásukat. Szerintem ezért képtelenek inflát csinálni a jegybankok. Kompetitív játszma az ingatlan is, amely a globalizáció kiterjedése miatt azzal is terhelt, hogy a népszerű lokációkért az utóbbi húsz évben már az egész bolygó lakossága versenyez, nem csak a benszülöttek.

Kell-e, lehet-e csinálni valamit? Aligha menne központilag. A szabályozó lassan mozdul a buborékok élettartamához képest, az angolt például lobbik tartják kontroll alatt. Korlátlan politikai felhatalmazással se lehetne a túlzsúfolt városok centrumát mindenki számára elérhetővé tenni. Mo-on a panelek erről szóltak, ennek ellenére Budapest továbbra is kiugró értékeltségű. Londonban is próbálkoztak ilyesmivel, de megbukott.

Ennek ellenére van, ami alapjában rúghatja fel a dolgokat hamarosan. Az egyik, hogy amikor a demográfiai mutatók megfordulnak, a felhalmozás felhasználásba fordul, kiderülhet, hogy az eszközök értékeltsége nem valós. Hirtelen sokszámjegyű infláció jelentkezhet, ami eltünteti a vagyonokat, és ismét kiegyenlíti pályát. A másik néhány technikai vívmány, mint a munkahelyi virtualizáció és az automata vezetés. Ez lenyomhatja a jó lokációk értékeltségét.

tsabus UAE 2016.04.03. 11:50:36

@mojyo: Nem megbantani akartam senkit azzal, hogy sírásnak tituláltam a probléma felvetését. Az én terminológiám szerint sírásnak számít az, ha valaki olyan dolgon kesereg, amit vagy nem lehet megváltoztatni, vagy a változtatás több kárral járna. Az ingatlanárak megváltoztathatók, de csak politikai/kormányzati belepiszkálással. Ha pedig gazdasági folyamatokba rendeleti úton, fafejű politikusok nyúlnak bele, akkor... Nos, látjuk a magyar példát.
A kommunizmus is úgy indult, hogy a buta tömegek az államtól, vagy egy politikai erőtől várták a sorsuk jobbra fordulását.
Tehát az egész lakásár dolgot inkább tekintsük adottnak és tervezzünk aszerint. Ennyi...

2016.04.03. 13:02:17

@Bal: Hat ez erdekes, en nem ismerem a temat kozgazos/penzugyes szempontbol, ugyhogy valoszinuleg igazad van :D Az alapkamat emelese nem jelentene egyfajta megoldast amugy, hogy a vagyonosoknak nemcsak ingatlanba fogja meg megerni befektetni a penzuket? Vagy massal, peldaul adokedvezmenyekkel akarmi masba fektetesre osztonzessel?

Nem tudom, csak kerdem, nem ertek hozza, ezen kivul en csak a paneles reszre tudok reagalni, ebben a temaban epp most kutakodom, es igy arrol is felhomalyosultam nemreg, hogy Angliaban miert bukott meg. Nagyon erdekes amugy en ezt nem is tudtam, de az epiteszeknek kb semmi beleszolasuk nem volt a dolgokba, mindent az epito ceg vegzett, akik jutalekos (!) rendszerben epitettek a hazakat, vagyis, ha a munkas aznap 20 helyett 25 ablakott rakott be, akkor annyit fizettek ki neki, igy mindenki kapkodott, minosegellenorzes pedig nem volt, es igy volt olyan, amit meg bekoltozes elott le kellett bontani, vagy nehany honap mulva derult ki, hogy alapveto dolgok hianyoznak beloluk. Ez nyilvan nem segitett az ertekukon, amugy is olcsonak szantak oket de igy viszont abszolute barki bekoltozhetett, es valojaban igy lett getto beloluk, illetve hat Anglia amugy se volt sose hires az egalitarianus tarsadalmarol, nagyon buszkek az elkulonulo osztalyaikra, vagyis ott meg elegge uralkodo az a szemlelet, hogy ami olcso az szar, es rendes ember nem lakik panelban :D Es akkor valoszinuleg ezert se mernek ujabb hasonlo dologba belefogni.

De mashol Europaban, illetve Japanban is azert jobban mukodtek ezek a dolgok. A svedek annyira rendesen megcsinaltak a tomeghazaikat peldaul, hogy a miniszterelnok is ilyenbe koltozott (marmint a 60as evekben). Epp ezert rejtely, hogy a mostani krizisre ok miert ugy reagaltak, hogy azt csinaltak, hogy maximalizaltak a berletarakat.... mert ennek meg az lett az eredmenye, hogy nem epult semmi uj. Az ilyesmi beavatkozas peldaul szerintem is barom huzasokat szul tobbnyire.

@tsabus [UK]: Az ingatlanarat az emberek alakitjak, a piac nem olyan, mint az idojaras, vagy a joisten. Ha beszelunk bizonyos problemarol, amit okoz, akkor lehetne valamit tenni. Minden piac szabalyozva van egy kicsit, nem lehet peldaul csempeszett cigarettat, lopott autot, heroint, kokaint, hamis cipot es gyogyszert es kislanyokat sem arulni, pedig kereslet mindre volna.

Elmeletileg politikusokat is azert valasztunk, hogy szervezzek ugy a dolgokat, hogy konnyebb legyen a dolgunk mindazokkal a korulmenyekkel megbirkozni, amiken mi magunk nem tudunk valtoztatni. Hiaba teszel meg mindent, hogy elkeruld a betegseget, megtamadhat valami korsag barmikor, vagy teljesen vetlen felkent is szenvedhetsz balesetet peldaul, ezeket a dolgok az "adottak", amibe nem tudsz beavatkozni. De ha kap eleg penzt a mento az adodbol, akkor idoben ki tudnak erkezni es el tudnak latni, akkor megiscsak az "allam" segit ilyenkor neked, nem?

Tudom, hogy az interneten divat a szelsoseges fogalmazas, akinek problemaja van, az sir, aki segitseget szeretne, az komenista, aki nem akar korlatlan bevandorlast, az naci, stb stb. Tudom, ez az internetes kommunikacio. De ettol fuggetlenul a dolgok nem ilyen szelsosegek szerint mukodnek, es egyaltalan nem kommunista dolog elvarni az altalunk fizetett politikatol, hogy ne hagyjanak elveszni egy egesz generaciot a szuleik pincejeben.

Rengeteg fele eszkoz all amugy a rendelkezesukre, egyaltalan nem csak "rendeleti uton" lehetne beleszolni a dolgok alakulasaba, lehetnenek gazdasagi osztonzok, kedvezmenyek, szocialis lakasprogramok, akarmik, mittudomen.

Mellesleg a kommunizmus egyaltalan nem ugy kezdodott, hogy a buta emberek ultek es vartak, hogy az allam tegyen ertuk valamit. :D Lehet, rosszul emlekszem, de mintha lett volna valami forradalmacska, vagyishat mintha elegge a sajat kezukbe vettek volna a dolgokat... Vagy akkor megisinkabb sirjunk?

tsabus UAE 2016.04.03. 15:14:26

@mojyo: Speciel, én nem tudok olyan esetről, amikor a politikusok belemásztak a gazdasági folyamatokba és annak hosszú távon pozitív lett az eredménye.
Attól meg a szőr áll a hátamon, hogy egyesek (akár egy teljes társadalmi réteg) nem engedhetnek meg maguknak bármilyen tulajdont és erre az lenne a megoldás, hogy milliókat kizárnak az országból. Ugyanis a BREXIT-tel kapcsolatban merült fel ez az egész.
Igazad van, a politikusokat azért választják, hogy segítsenek a dolgokat jobbra fordulni. A fent leírt dolog viszont olyan durva beavatkozás, amire semmilyen politikusnak nem adnék felhatalmazást. Igen, terelgessék kicsit, szabályozzák (az ép ész határain belül), de egy tollvonással ne lehetetlenítsenek el iparágakat, ne kalapáljanak olyat, amit csak csipesszel szabadna érinteni.
Összegezve: Ha alacsony keresetből nem tud valaki fővárosi lakást venni, akkor vegyen kijjebb, vagy váltson jobban jövedelmező tevékenységre, vagy ne vegyen lakást. Ez egyből három megoldás, de valóban, a legegyszerűbb (viszont szerintem a legveszélyesebb) belevonni a politikát. Ez pedig számomra a devizahiteles ügyekre hasonlít, ahol nagyon ellene voltam/vagyok a kártalanításnak. Mert az olyan kényelmes, hogy majd valakinek szólunk, miközben mi magunk semmit sem csinálunk, és az rendbetesz mindent. Az egész mentalitást elítélem...

tsabus UAE 2016.04.03. 15:21:11

@mojyo: Ohh.. Jó hogy felhoztad a forradalmat. Érthető, hogy a rettenetes körülménye között élő emberek fellázadtak. Az viszont nem érthető (vagyis inkább a butaságnak tudható be), hogy a rendszer lerombolása után azonnal diktátorok és az állam kezébe adták az irányítást, mert "majd ők megoldják". Az eredmény magáért beszél. Ha a polgárháború és a világháború áldozatait nem számoljuk, akkor is millióan haltak bele. Éhezésbe és terrorba. Mindezt egy álom miatt, hogy egy rendszer mindent megold. A milliónyi szerencsétlennek meg is oldotta. Örökre...

adg 2016.04.03. 15:34:45

Az sosem volt rendes forradalom...

2016.04.03. 16:05:47

@tsabus [UK]: Mostmar szellemekkel vitatkozol, en ugyanis semmi olyasmit nem emlitettem, ami teged felhaborit. A brexit peldaul szerintem sem megoldas, es a devizahitelek kartalanitasaval sem ertek egyet. Az adokedvezmenyekkel/terhekkel valo finomkodas, vagy egyeb, altalad is leirt "ep esz hatarain beluli" szabalyozas az lehet olyasmi, amelyek segithetnek azokon az embereken, akik szerinted csak "sirnak" - en ugyanis csak ezzel az egy szempontodddal szalltam vitaba, hogy szerinted ha nem tud valaki ott boldogulni, ahol felnott, tanult, dolgozik, gyereket nevel(ne), es penzt keres, akkor ne sirjon, hanem oldja meg maganak. Szerintem, ha egy egesz generaciot erint a problema *vilagszerte*, akkor az mar reg nem egyeni siras, es mar reg nem *csak* egyeni megoldasokban kellene gondolkodni. Ettol meg nem vagyok se kommunista, se populista, se fideszes, es abban sem hiszek, hogy az allam oldjon meg *mindent*.

Amugy a komminusta forradalomban meg nem a "buta emberek" adtak a "diktatorok" kezebe a hatalmat, hanem a hatalom, mint olyannak a termeszete termeli ki az ilyesmit, ahogyan az osszes mas ideologia menten szervezett forradalom soran is kiderult mar, hogy a "munkashatalom", meg az "emberek hatalma" is csak pont olyan hatalom, mint a tobbi, es ez szepen kitermelte a maga elitjet es orult diktatorait. Nem ez volt az elso meg az utolso ilyen ideologia az emberiseg torteneteben, ez van, az emberek ilyenek, hogy szeretnek hinni abban, hogy egy "rendszer", vagy a "nemzet", vagy a halal utani elet, vagy akarmi mas megoldja az osszes problemaikat. Ez van. Lehetne ezekbol tanulni amugy arrol, hogy mit varnak az emberek, es torekedni ra, hogy minel tobb ilyen problemat megoldjunk egyuttmukodessel az "ep esz hatarain belul", es akkor nem nyerne teret semmilyen hagymazas ideologia amely menten at akarnak szervezni az eletet.

tsabus UAE 2016.04.04. 13:23:38

@mojyo: Bocsánatot kérek ! Valóban úgy gondoltam, hogy Mirjam mellett te is a BREXIT támogatója vagy. Csak mert olyan elánnal álltál mellé.
Ezek szerint inkább te is az óvatos terelgetés híve vagy, mint én és nem a baltával törvényt faragásé. Ebben sincs akkor vita köztünk.
Valóban úgy gondolom, hogy mindenki oldja meg magának a problémáit - amíg van megoldás. Utána már lehet keresni más utakat (tüntetni, forradalmat csinálni, stb.)
A fenti, Londonos ingatlanos dologban az zavar, hogy van több megoldása is, ami nem igényelne kormányzati beavatkozást. Mint írtam is, ha elég sokan elköltöznek, bizonyos gazdasági automatizmusok belépnek és mérséklik az ingatlanárakat, vagy emelik a fizetéseket. Tehát ne kelljen már idióta politikusokat bevonni ebbe !
A forradalommal kapcsolatban, volt egy olyan remény bennem, hogy nincs igaza Marxnak és egyszer, az én életemben megszűnik az a történelmi spirál, ami mindent megismétel, csak egy magasabb szinten. A hibákat is.
Azt hittem, az emberiség átlagos intelligenciája eljut arra a szintre, hogy lássuk, egy hibát már elkövettünk anno és most nem kellene megismételni. Kb. 2008-2009 környékén rájöttem, hogy ez nem az én életemben lesz és nem is a következő 100 évben. Elkeserítő és frusztráló. És szerintem akkor is, a történelmi ballépések megismétlése a butaság és tudatlanság terméke mindig. Mint az, hogy nem baj, ha keveset keresek, de valaki oldja meg, hogy a Rózsadombon vehessek házat.

2016.04.04. 14:14:42

@tsabus [UK]: OK :) Azt hittem, a kommentfolyambol kiderult mar szamodra is, hogy nem vagyok a brexit tamogatoja, hiszen feljebb @Mirjammal is vitatkoztam errol, bar nem kulonosebben erdekel a kerdes, szerintem tobb negativ vonzata lenne, mint pozitiv, megha az ingatlanarak - rendkivul esetleges - esese is lenne az egyik ilyen. A budapesti, parizsi, sanfranciscoi, kinai, stb varosi fiatalokon ez nem segit - en amugy peldaul nem Londonban lakom es nem igazan erdekel konkretan az o helyzetuk, viszont en is ahhoz az "Y-generaciohoz" tartozom, akiket leginkabb erint a problema, es rendkivul neheznek talalom ezt az egesz egzisztencia-epitest, illetve az osszes felem tamasztott elvarasoknak valo megfelelest. Ez sem erdekel amugy, es ettol en meg elvezem az eletemet, es nem sirok, csak jelzem, hogy nem tudom egyedul megoldani. :D

Abban egyetertunk, hogy az emberek hulyek (:D), de en speciel pont ezert nem vagyok hive semmi olyasminek a magara hagyasaban, amit emberek csinalnak, legyen az a piac, vagy akarmi mas, de valoban nem a rendeleti utasitgatast tartom a megoldasnak. A lilapecsetes burokracianak viszont valoszinuleg az utolso elo elkotelezett hive vagyok. :) Vagyis ugy ertem, ami hajlamos az elszabadulasra, azt regulazni kell, de nyilvan betarthato szabalyokat kell hozni, hogy ne legyen tomeges korrupcio. Szerintem van dolga a politikanak ezzel, hiszen most is benne van a dolgokban. Az mindenkeppen elvarhato volna az allamtol, hogy az urbanizacios kihivasokbol fakado problemakban es erdekkonfliktusokban az allam ne az erosebb kutyat tamogassa, de most eppen egy kicsit - akar szandekosan lefekudve a lobbierdekeknek, akar akaratlanul, a gazdasagi valsagok kozotti lavirozgatassal - eppenseggel ezt teszi, es azt gondolom, hogy ez az attitud okos politikaval megvaltoztathato volna. Foleg, ha szeretne, hogy a fiatalok vallaljanak gyereket, fizessenek adot, fogyasszanak, stb. Ez az en velemenyem.

Azzal is egyetertek, hogy a tortenelem tobbnyire az altalanos butasag (bar szerintem inkabb kapzsisag, onzes, ilyemsik) miatt ismetli onmagat, de az emberiseggel szemben szerintem teljesen folosleges lehetetlen elvarasokat tamasztani, hogy ezektol szabaduljanak meg. :D Ez egy alapveto emberi tulajdonsag, amit a hatalom erosit, mert jol jon neki, hogy az atyaskodo szerepben tetszeleghet, ezt nem csak a kommunista parttitkarok, hanem kb az okori faraok is igy csinaltak, tobbezer eve. Igazan nem tudom, miben hiszel ezzel kapcsolatban, hogy mi fog valtozni. :D

Amire gondolsz amugy (marmint azzal, hogy az emberek szenvednek es varjak a megvaltast), az peldaul pont a keresztenyseg es az iszlam, ezek pont nem forradalommal kezdodtek, hanem pont azzal a "rendszerbe" vetett hittel es a profetakra varakozasokkal, amikkel problemad van. Nyilvan ezert lettek hatalmas, hodito vilagvallasok is, hiszen tokeletes ideologiat nyujtanak barmilyen uralkodni vagyo hatalomnak. A kommunizmust is csak az ehhez hasonlo szemleletben szocializalodott emberek talaltak ki, igy nem lehet rajta csodalkozni, hogy detto ugyanolyanna fajult (akarmilyen elkeserdett nepforradalombol is indult), raadasul amikor megjelent, mar durvabb es pusztitobb eszkozok alltak mar a rendelkezesre a hatalom szamara. Ha azt szeretned, hogy kilepjunk kilepjunk ebbol a korkoros utbol, ahhoz valoban tanulni kell, szerintem peldaul azt, hogy egymassal mit kell kommunikalni, ideologiak helyett pedig felvallaljuk az erdekeinket es megtanuljuk szabalyok koze szoritani oket az egyuttmukodes erdekeben. Viszont en pont ezert gondolom azt, hogy a hatalmat, a piacot, es minden emberi dolgot magara hagyas helyett szabalyozni kellene es ebben nyilvan felelosek az egyenek es a valasztok - de a politikai elit is.

Huh de kib*szott melyek voltunk ma, de akkor ezt megbeszeltuk :D Peace ;)

Bal 2016.04.04. 14:41:57

@mojyo: az alapkamat emelése a lakáspiac miatt olyan lenne, mintha azzal akarnánk gyógyítani a náthát, hogy agyoncsapjuk a pácienst. Tucatnyi más, sokkal fontosabb szempont befolyásolja. Ráadásul a kamatok megemelésével a már hiteles ingatlanban ülőket tennéd tönkre, szóval van egy generációs ellentét is.

Az állam direktben nem sokat tehet. Gettókat építhet, amik beválnak vagy sem ahogy írtad, és még ez is irtózatos pénzekbe kerül. Földeket szabadíthat fel lakásépítésre, ez meg a zöldterületeket csökkenti és a helyiek megfúrják. Javíthatja az infrastruktúrát külterületeken, ezáltal távolabbról is lehetővé teszi az ingázást. A világvárosokban ezek a lehetőségek már nagyjából kimerültek, vagy a költségeik kétségessé teszik a megtérülést.

Pénzügyi vonalon, juttatásokat nem tud adni, mert az érzékelhető segítség nem lenne fair, és amúgy is hiánnyal küzd. Egyet tud tenni és ezzel próbálkozik is, hogy deliberalizálja az ingatlanpiacot adóemelésekkel.

Ez el is vezet oda, hogy miért nem segít a kormány. A magyarázat egyszerűen az, hogy nagyon sok ember profitál az emelkedő ingatlanárakból. Több, mint az X-Y-Z generáció, aki szív vele, és nekik is csak egy szavazatuk van. Például egy éves ingatlanadó nagyon jót tenne az értékeltségeknek, de próbálná csak egy politikus ezt akár Angliában, akár Magyarországon bevezetni ...

2016.04.04. 14:53:23

@Bal: Ertem, koszonom szepen. Valahogy igy sejtettem en is, csak valodi ralatas/tudas nelkul :D

"Egyet tud tenni és ezzel próbálkozik is, hogy deliberalizálja az ingatlanpiacot adóemelésekkel. Ez el is vezet oda, hogy miért nem segít a kormány. A magyarázat egyszerűen az, hogy nagyon sok ember profitál az emelkedő ingatlanárakból. Több, mint az X-Y-Z generáció, aki szív vele, és nekik is csak egy szavazatuk van. Például egy éves ingatlanadó nagyon jót tenne az értékeltségeknek, de próbálná csak egy politikus ezt akár Angliában, akár Magyarországon bevezetni ... "

Azt hiszem, hogy ezt ertettem az alatt, amit fentebb irtam @tsabusnak, hogy egyszeruen az allam az "erosebb kutya" melle allt ebben a dolgoban, az egyensuly-kiegyenlito, lufiereszto, szabalyozo, stb szerep elegge mellekesse valt, mivel vagy elfogytak ra az eszkozei, vagy konkret erdekek tartjak a markaban. Arra mindenesetre kivancsi leszek, hova fog ez vezetni.

Bal 2016.04.04. 14:59:46

@mojyo: a devizahitelesek kisegítése forintosítással (ez nem kártalanítás) pozitív lépés volt, és nem igazán volt más megoldás. De ha pártolod az állami beavatkozást, hogy lehet, hogy ez meg nem tetszett?

A generációs ellentéteket gyakran oldotta fel forradalom, de nem mindig. Pl. az első VH előtti helyzetet sokan hasonlítják a mostanihoz: befagyó vertikális migráció osztályok között; elsősorban szüleid vagyoni helyzete determinálja a saját sorsodat. Ugyan több forradalom is született abből, de az oroszon kívül egyik sem tudott teljes újratervezést elérni. A helyzetet végül az elit saját hülyesége oldotta fel azzal, hogy belekezdett egy háborúba, ami elsöpörte.

Most nem látszik, mi lesz a következő ilyen hatás. A háborúk esélye csökken, bár nyilván egy Kína-USA nukleáris cserebere valószínűleg sikeresen átrendezné a társadalmi összképet. Gazdasági válságok lehetnek, de az elit megtanulta kezelni az elégedetlenséget. Szerintem hosszú stagnálás következik, és főleg a technikai vívmányok fognak okozni meglepetéseket. Ezek viszont természetüknél fogva még csak annyira sem előrejelezhetők, mint a politikai folyamatok.

Bal 2016.04.04. 15:17:11

@Bal: pl. a virtualizálódó munkahelyek bizonyos szakmákban el fogják venni a lokáció értelmét.

A cégem sokmillió fontot költött székházra, és kollégáimmal együtt rengeteg pénzünkbe és energiánkba kerül, hogy a munkahelyünkön megjelenjünk. Pedig a munkám 90%-át el tudnám végezni otthonról is, és ha a hasznos konyhai szakmai csevegéseket ki tudnánk váltani egy VR környezettel, dolgozhatnék a Balaton partjáról is ... De a gyerekeim is járhatnának a Harvardra ha épp oda akarnak stb.

Igazából néhány trust-ot generáló technikai elem hiányzik csak, hogy ez valósággá váljon. Na meg a mobiltelefonok példájából ítélve néhány évtized, amíg a business kultúra felveszi a ritmust.

2016.04.04. 15:23:16

@Bal: A forintositassal azert nem ertek egyet, mert irtozatos arfolyamon allapitottak meg, es az osszes lakashiteles ismerosomnek megnott a torlesztoje. :D Azt en sem tudom persze, mi lett volna a mas megoldas, de lehet, hogy nem kellett volna hagyni, hogy bedoljon a forint peldaul, ami megemelte ezeket az arfolyamokat, de tenyleg nem tudom, mivel en egyreszt nem ertek hozza, masreszt - valoban a regulazas hivekent - szerintem sokkal szigorubb feltetelek koze kellett volna szoritani ezt az egesz devizahitelesdit.

A tobbivel, amit irsz, egyetertek, kiveve azt, hogy a haboru eselye csokken. Szerintem egyaltalan nem igy van, csak kisebb hatasfoku, "nem-linearis" hadviseles ami inkabb lehetseges, illetve ebbol fakadoan szerintem egy ujabb ideologiai hideghaboru is kinez, csak nem a "kapitalistak" meg a "kommunistak" alkotjak azota a ket oldalt. Legalabbis en igy latom.

2016.04.04. 15:23:59

@Bal: Igen, ez lehet, hogy igy lesz, es ebben egyetertek amugy.

tsabus UAE 2016.04.04. 15:51:20

@mojyo: "A forintositassal azert nem ertek egyet, mert irtozatos arfolyamon allapitottak meg, es az osszes lakashiteles ismerosomnek megnott a torlesztoje. :D Azt en sem tudom persze, mi lett volna a mas megoldas, de lehet, hogy nem kellett volna hagyni, hogy bedoljon a forint..."
Na ez az ! Ez pontos példája annak, amit írtam ! Ha a forint árfolyamát óvatosan szinten (vagy enyhe gyengülő pályán) tudták volna tartani, akkor 2-3 tömegpánikot és sokezer hitel bedőlését spórolták volna meg. Mellé még időt is nyerhettek volna a forintosítás későbbi elkezdéséhez. Helyette jött a baltás műszerész módjára végrehajtott intézkedések sorozata, tömeges elégedetlenség, stb.

2016.04.04. 16:00:15

@tsabus [UK]: De az is allami beavatkozas lett volna peldaul, sot. :)

2016.04.04. 16:06:04

@Bal: A virtualizalodo munkahelyeknek amugy van egy hatranyuk ez pedig a share-economy szeru onfoglalkoztatas, a mindenki szabaduszosagara epulo modell... Illetve az is jo kerdes, hogy ez nem nagyobb teher-e az ilyesmi vegso soron az infrastrukturanak, mint a "rendes" lokaciohoz kotott dolgok, peldaul az, hogy mar nem vasarolni jarunk, hanem a vasarlas jar hozzank, es ilyenek. De majd kiderul milyen lesz a jovore nezve ez, csak ugy elgondolkodtam :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.12. 00:55:48

@kardio1: Igen, olvastam annó a sok átbicikliző migrit.Megkerülik a fél világot, átmennek 26 biztonságos országon, mert épp Norvégiában/svédeknél/németeknél van a legmagasabb segílyke.
Q anyját az összesnek... :-[
Mi sem vagyunk persze originálsvédek, de nekünk piaci alapon kell itt fentmaradnunk, szociálisan konkrétan lóf@ssztot se kapunk/kaptunk...
Mondtam is az asszonynak, megint kimaradtunk a jó buzinesszből, kellett volna menni Murmanszkba bicikliárusnak...ránxakadt volna a jólét...
:-)))))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.04.12. 00:57:41

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Hát majd meglátjuk.Majd próbálok meleg vizet importálni... :D
(Tele vannak hévforrásokkal, az összes házban ingyenes a termikus fűtés, q-ra nem lesz egyszerű dolgom...)
:-)))))))))))

2016.04.12. 06:59:06

@geegee: Importálj meleg vizet Mo.-ra... ;)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása