oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 24. 06:41,  Kazahsztán és a nem annyira szürke hétköznapok 156 komment

2016. február 24. 06:41 Határátkelő

Kazahsztán és a nem annyira szürke hétköznapok

Kazahsztánról a legtöbb ember körülbelül annyit tud, hogy (nagyon) messze van, sajátosan értelmezi a demokráciát (mint nem egy volt szovjet tagköztársaság), viszont meglehetősen gazdag nyersanyagokban és elég sok magyar járt oda a rendszerváltás előtt dolgozni. Hogy most mennyi magyar jár oda, azt meg nem mondom, egyről viszont biztosan tudunk, ő pedig Nomád Matyi, aki a mai posztot küldte.

cim_55.jpgAlmaty napja az Első Elnök Parkjában szeptember 20-án 

„Majdnem fél éve, hogy elküldtem első benyomásaimat Almaty-ról. Talán itt az ideje egy újabb tudósításnak. Az azóta történt utazásaimból már láthattatok párat némelyik vasárnapi blogajánlóban, amiknek a megjelentetését külön köszönöm Határátkelőnek.

A „szürke” hétköznapjaim

Talán nem egyedül vagyok vele úgy, hogy amikor már dolgozik az ember, és megszokta a helyet, ami ugye sokunknál, mint határátkelőknél releváns szempont, a hétköznapok már nem sok újdonságot tartalmaznak, a hétvégeken meg többnyire a házi munka és talán pihenés vár az emberre.

Persze ez nem azt jelenti, hogy a hétköznapoknak is unalmasnak kell lenniük, csak kialakul egy napi rutin.

Még egy régebbi felhívás kapcsán én is készítettem egy kis videós bemutatót egy napról, hogy lássátok a környezetet is és ne csak a száraz leírásomat. Remélem, nem szédültök el tőle (a remegésmentesítés nem rossz, de az én kezemhez járás közben nem elég jó).

Minden hétköznapom reggel 5.50-kor indul, amikor nagy nehezen felkelek, kicsit összeszedem magam, és 7-re megyek edzésre (kb. 15-20 perc séta a lakásomtól). A 8 körül végződő edzés után szaladok haza ledobni az edzéscuccot, berakni (vagy éppen villámgyorsan elkészíteni) az aznapi ebédemet.

A gyalog 10-15 percre lévő irodába az esetek 95%-ban beérek 8.55-8.59 között, tehát időben, de ha nem, akkor is legkésőbb 9.10-re.

iroda_1.jpgA nem éppen hagyományos irodánk 

Régebben 16.00 körül indultam az irodából haza, és úgy hazaértem a hétfői és szerdai 16.30-kor kezdődő kazah órámra. A kiesett munkaórát otthonról való dolgozással pótoltam. Egy ideje viszont már 17.00 óráig dolgozom, úgyhogy a két kazah órát összevonva át kellett raknom szombat délutánra.

Így tehát csak két hétköznap estém maradt foglalt (a videón is egy ilyen nap látható): kedden és csütörtökön tangótanfolyamra járok (ami már önmagában is vicces, tekintve hogy nem vagyok egy nagy táncimádó ember és a szalagavatós tánc is szenvedés volt, de talán azért a mozgáskoordinációnak jót tesz).

Egyébként a többi este sem szabad általában, mert vagy becsúszik valami kis iszogatás, vagy épp a helyi Tescótól várom a rendelésemet.

hard_rock_cafe.jpgA Hard Rock Cafe Almaty-ban

Habár mindig megígérem magamnak, hogy 10-11 között megyek aludni, abból aztán kb. mindig 11.30-12.00 lesz. Ami végül is nagyon rossz, mert a kevesebb, mint 6 óra alvás mindennap nekem nagyon nem elég. Hétvégente azért lehet nagyobb alvásokat és lazulásokat rendezni.

Persze ez biztos máshol is így van, de a legtöbb klubnál a biztonsági őrök teljhatalmúak... általában a külföldiül beszélés garantálja a bejutást, de engem a múltkor például nem engedtek be az egyik legnépszerűbb helyre, ahol először megnézik az embert kamerán és utána fülesben adják le az ajtónál a biztonsági őrnek, hogy a delikvens bebocsájtást nyert-e vagy sem.

Ezután az eset után úgy döntöttem, hogy valószínűleg nincs szükségük a pénzemre, úgyhogy többet nem is szándékozom odamenni.

medeu.jpgA Medeu műjégpálya

Persze nem csak lazulni lehet hétvégén, hanem például az Almaty fölött magasodó hegyekben korcsolyázni vagy síelni. Síelni nemrég voltam, korcsolyázni pedig egyszer, még a tél elején. Remélem legalább a síelésből kicsit több lesz.

shymbulak.jpgAlmaty a távolban az egyik sípálya tetejéről - Shymbulak

Napi ügyek

A helyi Tescótól való rendelést már említettem fentebb is és az első beszámolómban is. Ezt a szolgáltatást kb. heti rendszerességgel veszem igénybe; szerintem úgy működik, ahogy az elvárható.

A rendelés leadása után pár órával felhívnak, hogy mikor vagyok otthon, és ha esetleg valamelyik termék hiányzik a készletükből. A kiszállítónak lehet kézpénzben vagy kártyával fizetni.

10 ezer tenge (kb. 7700 Ft) alatt 300 tenge (kb. 230 Ft) a kiszállítási díj, afölött pedig ingyenes. Mindig kártyával fizetek, eleinte a magyar bankkártyámmal, most már pedig a helyivel.

Októberben ugyanis sikerült számlát nyitni. A számlanyitáshoz adószámot kellett igényelni, amihez csak a jelentkezési lapot kellett kitölteni és azt leadni egy közjegyző által hitelesített útlevél fénymásolattal. 5 nap múlva mehettem az „adókártyámért” (ami egy A5-ös lap).

adokartya.jpgAz adókártya (a hátoldalán ugyanez orosz nyelven)

Ezzel az „adókártyával” már simán ment a számlanyitás. Én egyébként az egyik híres orosz bankot választottam, mert bár adott esetben szinte mindegy, de a helyiekben kevésbé bíznék.

A telefonos ügyfélszolgálatuknak vannak angolul beszélő operátorai is, akikkel egyébként többször kellett már beszélnem (és tudnám én ezt oroszul is intézni, de ilyen fontos ügyekben inkább nem kockáztatok egy esetleges félreértéssel), mert a külföldi kártyahasználat automatikusan le van tiltva, valamint az internetes vásárlások is.

24 órára ezt a korlátozást a telefonos ügyfélszolgálaton keresztül fel lehet oldani, ha pedig hosszabb időre szeretném, akkor be kell csattogni a bankba, a többnyire nem kifejezetten kedves ügyfélszolgálatos hölgyemény kitölt valami papírt, amit aláírok, valamint lefénymásolja az útlevelemet és az „adókártyámat” (minden alkalommal) és kész. A biskeki kiruccanás előtt ezt ismét meg kellett tennem, és kértem, hogy ha lehet, és lehet, akkor az internetes vásárlási tiltást örökre oldják fel.

A tömegközlekedés

A tömegközlekedésben két nagy változás történt: a magyar médiában is bemutatott villamosbalesetek után a két villamosvonal működését határozatlan időre felfüggesztették, valamint az október óta árusított (nem okos) egységes tömegközlekedési kártya most már tényleg minden közlekedési eszközön használható, beleértve a kiszervezett buszvonalakat és a metrót is (így az előző metrókártya szükségtelenné vált).

kartyak.jpgFelül az egységes közlekedési kártya, alul a metrókártya

A buszokról leszerelték a pénzes jegyárusító automatákat (a kiszervezett vonalakon ilyen nem is volt, csak hús-vér kalauz, aki egyben az utastájékoztató-rendszer is volt, ha épp úgy tartotta kedve), de múltkor épp láttam, hogy vész esetén a sofőrnél továbbra is lehet venni. A jegy továbbra is 80 tenge (kb. 61Ft).

A rendszer szerintem a régió fejlettségi szintjét tekintve dicséretes és előremutató, de a bevezetés átgondoltságát nagyon jól megmutatja (csak olyan [Magyar]isztán stílusban), hogy sok pénzért képtelenek voltak okoskártyás rendszert kiépíteni, és hogy a már felszerelt metrókapukon nem működik, tehát a meglévő kapuk egyikére az állomásokon felszereltek egy extra kártyaolvasót.

Nem „meglepő” módon a metróállomáson nem lehet feltölteni ezt az új kártyát.

metro_1.jpgEz a kép még ősszel készült

Ami mondjuk nekem nem baj, mert én az online banking-omon keresztül teszem ezt, a havi mobil-előfizetéssel egyetemben.

Ami összességében rossz, az az, hogy este 10 óra tájékában már nem járnak a buszok, tehát marad az itt szokványos stoppolás (gypsy taxi-nak is nevezzük), ami nagyon praktikus, de mindig ott van a lehúzás veszélye, bár kevésbé, mint Indiában, főleg ha az ember nagyjából ismeri a várost és beszél legalább egy kicsit oroszul. De én a potenciális lehúzás miatt nem szeretem... India óta mindenhol lehúzást és átverést gyanítok... lehet hogy a PTSD-m még él és virul :D.

Kazahsztán „jobban” teljesít

Bár ez nézőpont kérdése. Talán emlékeztek, hogy az első Almaty posztomban írtam néhány iránymutató árat.

Azóta a tenge továbbra is mélyrepülésben van, ami nekünk, külföldieknek tulajdonképpen nagyon jó, mert minden egyre olcsóbb. A helyieknek persze kevésbé, nem beszélve arról, hogy az olaj világpiaci árának csökkenése sem segít túlzottan a kazah gazdaságon.

penz.jpg

Egyébként a Túró Rudi (eredeti szovjet/orosz verzió, nem pirospöttyös), csak hogy ne hagyjam ki az örök klasszikust :D, a tavalyi 65 tengéről 75-re emelkedett, egy doboz Marlboro Gold pedig 310-320-ról 340-re (jelenleg 1 tenge kb. 0.76Ft!).

A többi termék árát nem figyelem annyira, de ha valakit érdekel valami, szóljon, és visszanézem a gondosan vezetett könyvelési adatbázisomból.

A rezsim jelenleg 20-22 ezer tenge (kb. 15-17 ezer Ft) körül mozog (központi fűtést is beleszámítva, valamint egy kis kedvezményt, amiről azért egyeztünk meg a tulajdonosnővel, mert én a kábel TV-t nem nézem, viszont lemondani nem lehet).

És a nem szürke hétköznapok

A rendszeres programokon kívül az utazások színezik meg a dolgozó proletár életét.

Eddig Asztanában jártam, ahol szokás szerint elég sok képet csináltam, valamint a nagy karácsonyi szünetemben Dél-Koreában és Kaliforniában, amiről már olvashattatok egy kicsit az egyik vasárnapi blogajánlóban [képek és rövid beszámolók a blogomon több posztra szétbontva].

Egy váratlan utazás is közbejött, mégpedig Biskekbe (szintén volt az egyik blogajánlóban), amit azért kellett megejtenem, hogy meghosszabbítsam a kazahsztáni vízumomat.

Szerencse, hogy Kirgizisztánba EU-s állampolgárként nem kell nekünk vízum, és valamikor amúgy is terveztem Biskekben is körülnézni. Bár hamarabb el kellett jönnöm, mint terveztem, de szerintem a lényeget így is láttam... és bár Kirgizisztánban a természet a lényeg elvileg, engem jobban érdekelt maga a posztszovjet fejlettségi szint a városban.

Képeket már láthattatok róla, úgyhogy most csak egy videót mutatnék, amibe a már megmutatott képeken kívül még belekerült extraként az (egyébként nem annyira különleges) őrségváltás Biskek főterén.

Következő utazásaimat Tádzsikisztánba és Üzbegisztánba tervezem.

Egyelőre április végéig biztosan Almaty-ban vagyok, utána remélem még egy kicsit maradhatok, de a középtávú terv, vagy már rövidtávú talán?, az Argentína vagy Chile.”

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kazahsztán

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr728414164

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.02.24. 10:15:57

@NomádMatyi: Koszi! Igen, rajottem hogy nem kepvisel magas muveszi teljesitmenyt, de nekem nagyon tetszik - ettol kezdve a rajongojuk vagyok :)

2016.02.24. 10:18:19

Szimpatikus ez hogy minden reggel edzel, en tavolrol csodalom az ilyen embereket...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.24. 10:28:47

@BircaHang Média: koszi a reszleteket

@Evain: :) igazad lehet

@Bredpitt Monika: :))) aztan hazatalaltal remelem?

moszkvaval ket ora igen, de mi azert messzebb vagyunk moszkvatol :)

a tango az pont veletlenul jott, de teny hogy jol passzol latin amerikahoz

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.24. 10:29:07

Haha, király volt, köszönjük.
Borattal hogy lehetne vajon összefutni?Hogy maradhatott ki teljesen?
:D

És akkor feltenném a kérdést, hogy hogyan, mivel lehet jól ilyen videó-szlájdsókat csinálni fotókból, átmenetekkel, zenével?
Esetleg videófolyamot gyorsítani, lassítani...
Milyen programot javasoltok, ami beválik és nem kell előtte pilótavizsgát tenni?Szóval tapasztalati ajánlatokra lennék kíváncsi.
Előre is köszönöm, ha nem fél valaki válaszolni... :D

Digger, ha itt vagy, a nejed mivel csinált ilyesmit?Egysszer láttam nálad a fiadról asszem...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.24. 10:30:22

@Mirjam2: :D

orulok hogy tetszik, eleg catchy szamok, nekem is tetszenek "

hehe, koszi ... ezert van az hogy mar delelott 11kor majd leesem a szekrol a faradtsagtol :D

Evain 2016.02.24. 10:34:21

@NomádMatyi: ha már az ételeket emlegetted, nekem speciel meglepő volt, hogy a kínai kultúra mennyire nem érezhető, pedig Almaty közelebb van a kínai határhoz, mint az üzbéghez...

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.24. 10:36:07

@geegee: orulok hogy tetszett

Borat ha lenne is en kerulnem nagy ivben mert szerintem eleg gusztustalanra sikeredett az a film ... annak ellenere hogy nem vagyok illiberalis demokracia fan sem (persze mint mar masokkal is beszeltem, lehet hogy csak nem ertettem a film mogottes mondanivalojat)

en ezeket a windows movie maker-rel csinaltam, a zeneket pedig audacityvel vagtam ... na most a felvetel remegese a kezem hibaja, a vagasi hibak meg a mas szakmaisagom hibaja (tehat nem a programoke)

de ezek ingyenes, viszonylag egyszeruen hasznalhato programok

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.24. 10:37:09

@Evain: jogos felvetes ... amugy sok koreai el kazahsztanban, szoval lehet hogy a koreai nagybb hatassal van

HardPötty 2016.02.24. 10:39:04

@geegee: ha bármilyen GoPro kamerát használsz akkor a GoPro videószerkesztője a legkézenfekvőbb. 5 perc megtanulni hasznàlni. Egyéb esetben nem tudok segíteni.
Ja! Ha Nikon cuccod van, akkor a Nikon is ingyen elérhetővé tette a videó szerkesztőjét.
De!
Pl a feleségem Galaxy S6 telefonja is tök laza videókat tud összepakolni. Az iPhone meg lehet, hogy mégjobbakat...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.24. 10:44:06

@BircaHang Média: Na, Birkaman, ezek a jó érdekes kommentke, ilyenek jöhetnek bármikor.A homárlobbi, meg a vagyonkitalicskázás helyett is...
:-)))
Lövésem se volt, hogy a szovjeteknél is voltak arab cirkálmányos írású országok... :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.24. 10:57:23

@NomádMatyi: Ha bárhol jársz a környéken, nyomjad a kontentet, szuperek! :D

Nagyon megsértődtek a kazahok Boratra?Hogy fogadták?Egyáltalán játszották a mozikban?

A win movie makert érdekes, de valahogy sosem próbáltam, pedig vagy 10 évig része volt az oprencernek...Köszi a tippeket, utánasasolok.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.24. 11:00:44

@HardPötty: GoPro-m éppen nincs, de majd megnézem, milyen progit használnak.Contour volt, ahhoz asszem csak valami kis buta lejátszó van, emlékeim szerint, meg Sonyi, ahooz meg asszem semmi spéci.

Nikon az van, meg Samu is, bár nem S-akármennyi,de utánanézek ezeknek is, kösz.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.24. 11:22:51

@geegee:

Alapvetően az, hogy kinek milyen az írásrendszere elsősorban kulturális kérdés és nem nyelvészeti ügy.

A muszlim népek jellemzően az arab ábécét használják. Ahol nem így van, az inkább kivételes eset. Most így hirtelen csak a "szovjet" muszlimok jutnak eszembe nagy kivételként és a szomáliak.

Ill. XX. század eleji török hatás a latin ábécé, amikor Atatürk az iszlám elleni harc keretében latinizált, s a törökök egyes ex-szovjet rokonnépei a 90-es években követték a török példát.

Egyébként a korai szovjet vezetés is a török példát követte annak idején. Úgy gondolták ők is: az arab írás megszüntetésével elősegíthető az ateista harc az iszlám ellen.

HardPötty 2016.02.24. 11:30:14

@geegee: a Nikon progi neve azt hiszem ViewNX2. A nikon.com tuti ott van valahol

Herr Géza 2016.02.24. 11:43:00

Very fasza poszt. :-) Következö állomás? Bantuföld??? :))))

adg 2016.02.24. 12:20:17

Hat ez valoban очень fasza volt, majd meg a videot is megnezem valamikor. Koszi

2016.02.24. 12:29:02

Utallak, szerintem pukkadjal meg igy egyszeruen, hogy a munkaddal is utazol, meg raadasul meg Koreaban meg Kaliforniaban nyaralsz. :D

Termeszetesen csak viccelek, nagyon tetszik a poszt, majd valahogy tulteszem magam a sarga irigysegen is. :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.24. 12:30:31

@BircaHang Média: Hmm, érdekes. Köszi.A bánat se gondolta volna, hogy a törökök iszlámellenesek is voltak.Vagy legalább is a góréjuk.

@HardPötty: Igen, közben megtaláltam.

@diggerdriver: Kösz neked is.És van neki windowsos letölthető változata is...

33621 2016.02.24. 12:32:38

Németországba szervezik a munkaerőt, még mindig nincs elég melós kint!

www.erdon.ro/nemetorszagba-keresnek-munkaerot/3012231

adg 2016.02.24. 12:55:34

Kis off, ha valaki gondolkozna ilyesmin. NZ utan hozzank is lehet majd WH vizummal jonni.

"Australia and Hungary sign a new Work and Holiday visa arrangement"
www.border.gov.au/News/Pages/australia-hungary.aspx

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.24. 12:56:07

@geegee: örülök hogy tetszik, köszi!

jönnek a kontentek, márc 9 körül tádzsikisztánból, márc 22 körül pedig üzbegisztánból (ha megkapom a vízumot persze)

sajnos az üzbégek elég paranoiásak az idegenekkel szemben, annak ellenére hogy fejlesztnei akarják a turizmust

úgy tudom hogy a Borat itt be volt tiltva ... és kormányzati szinten tiltakoztak ellene ... szóval eléggé megsértődhettek igen ... szerintem én is megsértődtem volna

@Herr Géza: köszi! :D hát az csak esetleg nagyon sok pénzért ... inkáb próbálok valahogy argentina ésvagy chile felé nyomulni ... ha it tmár nem lesz tovább

@adg: köszi! jó az oroszod :D

@mojyo: köszi! :D nem panaszkodhatok, és mégis panaszkodom (most meg én viccelek)

SzZoole 2016.02.24. 13:20:14

@NomádMatyi: Draszvujtye tavaris Matyi, ocseny haraso/szpasziva(?) sztori:)))
Nem emlekszem tobbre.

Boratot egy romaniai ciganytelepen forgattak es romanul beszeltek benne.Koze nincs Kazahsztanhoz.

Daszvidanyia:)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.24. 13:29:17

@Zoole[uk]: Здравствуйте, товарыщ Zoole! :)

hiába egy romániai cigánytelepen vették fel, ha azt úgy állították be, hogy Kazahsztán ... innentől kezdve mindegy a kazahoknak hogy hol vették fel.

Sőőt, még jobban meg is sértődhetnek, hogy olyannyira alacsony szintre degradálták őket.

До свидания! :)

Evain 2016.02.24. 13:37:30

@NomádMatyi: A Здравствуйте nem többesszám? nem Здравствуй lenne? :D
Kérdezem én úgy 25 év távlatából :D:D:D

Jöhet még dásztáprimecsátyelnoszty kép, azokon lehet sokat nosztalgiázni. :)

Hát a Boraton én is megsértődtem volna. Nekem ez a Jackass típusú humor nem igazán jön be.

SzZoole 2016.02.24. 13:37:56

@NomádMatyi: baszus,eltudtam olvasni a ciril betüs reszt:)
Nem hiaba az ekiras jobban megy es mar folyekonyan beszelem is

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.24. 13:43:19

@Evain: vagy többesszám vagy "Önözés"

:D

@Zoole[uk]: kiváncsi voltam hogy emlékszel e még a cirill betűkre :)

én nem megyek civilizáción kívülre, vagy csak kényszerből ... ugyhogy nem nagyon tudom hogy vannak e ilyenek

DE azt tudom hogy amikor mentem a reptérre busszal le voltam döbbenve hogy még Almatyban vagyok, mert kb mint [és most képzelj ide egy magyar csóró világvégebeli falu nevet]

szóval eléggé valószínű hogy a puszta közepén vannak olyanok

SzZoole 2016.02.24. 13:54:44

@NomádMatyi: 1984-88-ig tanultam oroszt,nem most volt,az alapokra emlekszem es jol is jott amikor voltak orosz utasaim:)
Szegeny telepeket lattam Ukrajnaban tobbet is,de az nem olyan mint a ciganyputri.

Határátkelő 2016.02.24. 14:15:58

@adg: Hú, ez jó, majd megírom az oldalra. :)

Muscari 2016.02.24. 15:49:49

@NomádMatyi: ez nagyon jó volt, Dávid :-) Kár, hogy olyan messze vagy most, de legalább építgeted a karrieredet. Ez a Dél-Amerika dolog mennyire komoly? Mik a kilátások?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.24. 16:03:46

@Muscari: köszi :)

nincs is annyira messze :D ... nyáron egyébként jövök haza kicsit valószínűleg

jajj hát dél amerika még semennyire ... most azon dolgozom hogy még itt lehessek egy kicsit, aztán ha az sikerül akkor elkezdem dél amerikát nyomni ... pl kayah órák helyett a sokkal hasznosabb spanyolt kellene elővenni :D

spanyol nélkül kb 0 a kilátás amugy ... spanyollal pedig majd a beajánláson múlik a kilátás

nyuszigonosz 2016.02.24. 16:05:40

Tetszik a poszt, mert olyan más, olyan exotikus .

tanato 2016.02.24. 16:43:37

@geegee: Atatürk nem volt iszlámellenes csak modernizálni akarta Törökországot.Persze későbbi időben Reza Pahlavi is akarta Iránt, de neki nem igazán jött be .Atatürk sikeresebb volt.

tanato 2016.02.24. 16:44:29

@NomádMatyi: Borat film szerintem is kissé gusztustalan volt és lejáratta a kazahokat.

tanato 2016.02.24. 16:47:47

@Evain: Érdekesség,nemrégen voltunk Hévízen és a boltosok legtöbbje már beszél /újra/oroszul konyhanyelven.Kérdeztem is őket,mondták az idősebbek,nagyon jól jött nekik most , hogy 30 éve már tanulták a nyelvet,most csak rá kellett gyúrniuk egy kicsit
Hévízen ugye mostanság döntő többségben vannak az orosz fürdővendégek és költeni való pénzük is van bőven.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.24. 18:49:06

@Muscari:

Nem, nem az. Maradt héber betűs. Csak annyi történt vele a SZU-ban, hogy kialakítottak neki egy új, egyszerűbb helyesírást, mely minden esetben jelöli a magánhangzókat.

blackhairlady 2016.02.24. 18:57:09

@NomádMatyi: Ocsiny haraso Mr. Nomad Matyi Ur! :)
Jo kis poszt volt ez, akepek video is, jol osszehoztad. Amugy elsozktam olvasni a blogodban is a posztokat, erdekes helyeken jarkalsz te:)
Sok sikert a terveidhez, a maradashoz is es a delamerikashoz is!:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.24. 19:28:39

Megnéztem a videókat.
A fák miért vannak lemeszelve? Megrágják a polgárok vagy mi?
A második videón az őrségváltás színvonal ha még egy kicsit gyakorolják eléri a Kashmíri határon lévőt.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))

www.youtube.com/watch?v=7_PzMSw6jZo

blackhairlady 2016.02.24. 19:41:33

@Turchi: Hol lattad te az irodat???

Muscari 2016.02.24. 19:51:44

@Bredpitt Monika: :-)))))) Ennyire volt hasznos az egész :-)))

Muscari 2016.02.24. 19:59:11

@Evain: az látnivalók, ugye? És a szamoobszluzsivanyie? Azt tudod mi? :-)

Muscari 2016.02.24. 20:02:15

@BircaHang Média: akkor jó, kicsit félreérthetö volt, ahogy írtad.

Muscari 2016.02.24. 20:12:32

@ladyamerica: hát az a cuki faház az egyik képen :-) (a cabin lehet valami ilyesmi, nem?)

2016.02.24. 20:44:18

@ladyamerica: Fent a képek között az a helyes kis faház

Bredpitt Monika 2016.02.24. 21:06:32

@Muscari: igen, nyolc ev utan szanalmas eredmeny,
lehet egyebkent hogy visszajonne egy csomo minden
ha ujra tanulnam, nekem tetszett nagyon az orosz

Bredpitt Monika 2016.02.24. 21:09:20

@Turchi: nem talaltam meg a sulikrol szolo posztjaid, most pont aktualis lenne, bocs hogy nem irtam vissza, de az uzeneted a junk mail be kerult, csak kesobb vettem eszre,

DieNanny CH 2016.02.24. 21:31:28

@diggerdriver:

Télire kell meszelni, ha jön egy kis meleg idő, még ne olvadjanak ki, mert úgyis jön utána fagy.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.24. 21:58:09

javasolnám, hogy minden nap írjon Birca egy posztot valamelyik országról, ha már ő úgyis mindent olyan jól tud. ezzel egy csomó energiát meg időt megspórolhatna mindenki más.

blackhairlady 2016.02.24. 22:05:49

@Muscari: @Turchi: Ja, azt hittem belul is lattatok valahol:)

Muscari 2016.02.24. 22:43:52

@diggerdriver: szerintem arra celzott Nanny, hogy ott baromi hideg tud lenni.

P.Elliot 2016.02.24. 22:51:30

@NomádMatyi: Jo kis poszt, kulonleges hely, kevesen jutnak odaig, legalabb oda tudtunk kukkantani. Szep tiszta varos, kellemesnek latszik, jo lett volna a vegen ha belemosolyogsz a kameraba.
Hany eves vagy tulajdonkeppen? Sok helyen jarkaltal mar, most is azt teszed es fogod is, sok szerencset hozza.

Afrika steht an der Elbe 2016.02.25. 00:08:24

@BircaHang Média:
Latin ABC-t vezettek be a Szovjetunióban? Az eszem megáll. Erről még csak nem is hallottam soha.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.25. 01:02:23

@ladyamerica: Köszi LadyAmerica :) ... örülök hogy tetszett és köszi a jókívánságokat, majd folytatódnak a beszámolók :)

és igen, az iroda az a faház :)

@**mimi**: köszi :)

@diggerdriver: ezt a meszelést elvileg valami kártevő élőlény miatt szokták alkalmazni, mintha, de nem tuti

@P.Elliot: köszi! :) ... tudom, de szégyellős vagyok :D ... a blogomon azért van sok kép, több is mint kelelne mgé magamról is

27 vagyok idén

P.Elliot 2016.02.25. 01:07:50

@NomádMatyi: 27 csak? Na oregem, tied a vilag....Elvezd csak ki jol....

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.25. 01:16:01

@P.Elliot: :D

pedig már a "nyugdijbavonulásomat" tervezem :D

és igy reggel negyed7kor nem is érzek semmit a magaménak :D

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.25. 06:41:08

@Afrika steht an der Elbe:

Volt próbálkozás rá az orosz nacionalizmus elleni harc jegyében.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 07:34:10

@NomádMatyi:
Én is hallottam róla hogy a nyulak ellen fiatal csemetéknél.
Na de itt?

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.25. 07:44:54

@diggerdriver: nyulak ellen? hmm ... latod en meg azt sem tudtam

en azt hittem valami rovarok ellen hasznaljak ezt (ne kerdezd hogy akkor miert ne kellene az egesz fat lefesteni ... nem ertek hozza) :D

nyuszigonosz 2016.02.25. 08:15:58

@diggerdriver: A fák fehérre festése tényleg a téli höingadozás miatt jó, mivel ha télen napközben magasabb a hömérséklet, míg éjjel aztán újra mínuszfokok vannak, ez azzal járhat, hogy a fák kérge felrepedezhet és a fa "megbetegszik" és tönkremegy.
A fehér festék, amit fel kell rájuk kenni, na az már nem csak mész, hanem különbözö keverékek, amit készen megvesz az ember.

Tény, hogy a fehérre mázolt fákat a rágcsálók sem támadják meg. Bizonyára nem izlik nekik az a fehér keverék.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 08:16:51

@NomádMatyi:
Nyulak ellen a fiatal csemeteket szoktak védeni. Az öreg fák kérgét mar nem rágják nyulak.
A mész gondolom valami nem repülő rovar ellen van de az se sokat ved hiszen a lombozat mindenhova hozzáer.
Nem tudom mire jó a meszelés.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 08:20:59

@nyuszigonosz:
Éntőlem ez is lehet a magyarázat de a logikáját nem értem.
Télen nincs nedvkeringés a fában a fehér festek csak egy méteren van ami a teljes fa meretenek kis része.

nyuszigonosz 2016.02.25. 08:28:24

@diggerdriver: Tudod, a gyártók legyártanak akármit, és el kell adni. Valamikor meszet kentek a fákra, mert ha volt a környéken építkezés, volt meszesgödör is.
Szerintem ezt " kapta fel" valamilyen kerti mindenféle gyártója és fehér keveréket csinált és teóriát is gyártott hozzá. :-)
Így veszik a népek, és kenik a fákra.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 08:51:10

@nyuszigonosz:
En annak idején egérfogó ragacsból kentem egy vékony gyűrűt a fákra hogy a hangyák ne tudják felhordani a leveltetűket.
Hatásos volt.

Nincs itt egy kertészmernök aki hozza tudna szólni?

nyuszigonosz 2016.02.25. 08:57:15

@diggerdriver: Ezt az egérfogo ragacsot jó tudni, mert: a hangyák tényleg tönkretettek már két fát anyámnál,

Főgebra 2016.02.25. 09:59:53

@diggerdriver:
Nem kell ehhez kertészmérnök, ha a gugli a barátod!
Csak neked, csak most:
"Meszeljük-e a gyümölcsfákat?"
"A gyümölcsfák kérge általában sötét árnyalatú. Napsütéses, de hideg téli napokon a kéreg déli-délkeleti oldala napközben felmelegszik, majd estefelé hirtelen lehűl. A nagy hőingadozás illetve a törzs napos és árnyékos oldala közötti jelentős hőmérséklet-különbség hatására a kéreg egy idő után hosszanti irányban megreped, és úgynevezett fagylécek keletkeznek. Ezek olyan nagy kiterjedésűek is lehetnek, hogy a fa létét veszélyeztethetik."
Ezen túl, a repedésekben könnyen megtelepedhetnek különböző ártalmas gombaspórák, rovarok is!

www.szabadfold.hu/kertunk/meszeljuke_a_gyumolcsfakat

adg 2016.02.25. 10:09:25

@diggerdriver: Nem kertesz ugyan, de en ugy tudom, hogy foleg 3 oka van.
- a meszeles segit a kartevok ellen, sok, a fiatal, repedezett kerget tamado kartevo nem szereti a meszet. Mondjuk ennek nem latom ertelmet mas festes eseten, de meszre hihetonek hangzik.
- a fentebb is emlitett fagykar ellen. S talaj kozeleben legerosebb sokszor a fagy. A nappali napsutes kicsit felmelegiti az erzekeny kerget, es a fagy igy komolyabb kart tesz benne hajnalban. De ez foleg fiatal faknal jatszik, az idosebbek kerge erosebb. Fentebb meg a kisebb agak jobban birjak, meg ha par lefagy, az nem gond.
Vegulis a rozsanak is a tovet takarjak be.
- az ut szelen mutatosak a feher torzsek, es jobban latod a sotetben 6 konyak utan. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 10:16:55

@adg:
Ezt en mind elfogadnam fiatal fák eseteben. Na de nézd meg a videót méteres átmérőjű hatalmas fák.
Atomtámadás sem tesz bennük kárt.
A kéreg egyebkent pont a kártevők ellen hasznos.
Ugyanis a legkívánatosabb áttelelőhely ami viszont nem eleg vedett a fagyoktól és a fagy a kéreg alatt pusztitja el a legtöbb kártevőt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 10:20:11

@Főgebra:
Aha lehet benne valami.
A videón a fák szinte roskadoznak a gyümölcsöktől. Dávid gömbölyűre hízott már a narancsoktol amit útközben begyűjt.
:)))))))))))))))))

Muscari 2016.02.25. 10:20:52

@diggerdriver: na szoval... A hideghez van koze. Ha feherre van meszelve a fatorzs, kevesebb meleget abszorbal, mert visszaveri a fenyt. Ahogy adg is irja, akkor van a legnagyobb veszely, mikor mar egy kicsit kezd az ido melegedni, aztan megint hideg lesz. Ha tul koran beindul a nedvkeringes, aztan meg jon egy kemeny hideg, akkor baj van, karosodhatnak a sejtek. A mi eghajlatunkon ez sajnos gyakori, a feherre festes egy kis vedelmet nyujt, persze nem csodaszer.

@adg: az utolso erved a legerosebb, nem is vitatkoznek vele :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 10:21:32

@adg:
Az utolsó érv a legvalószínűbb.
:)))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 10:25:08

@Muscari:
Elfogadom. Szólok is erdesz baratomnak hogy sürgősen álljon neki az erődöt bemeszelni. Mert jön a fagy. Mint a Duna. Mert a Duna is jön.

Muscari 2016.02.25. 10:25:16

@diggerdriver: mi van??? Honann veszed, hogy a hangyak hordjak fel a tetveket, remelem csak vicc volt :-))))

A leveltetvek szaporodasi ciklusa rendkivul bonyolult, a lenyeg, hogy idonkent megjelennek szarnyas egyedek is, es azok migralnak, igy terjednek novenyrol novenyre.
Na most, a tetvek nem tudjak a cukrot megemeszteni, finom cukros le tavozik beloluk hatul, mezharmat a neve. A hangyak pedig imadjak a mezharmatot, ezert mennek a tetvek utan.

Mai biologia orankat hallottak :-)

Muscari 2016.02.25. 10:27:58

@diggerdriver: Budapest, Villányi út 29–43. Itt tessek reklamalni, ok mondtak nekem is :-)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 10:30:39

@Muscari:
A hangyák nem hülyék pontosan tudjak hogy minél több a leveltetü annál több a mézharmat.
Lehet rajta vitatkozni hogy viszik vagy nem viszik az az egy biztos hogy mikor a hangyákat kitiltottam a fáimról alig volt leveltetü.
Előtte meg kilószámra nyomtam rajuk a kenőszappant. Most ki ne találd hogy a kenőszappan se használ…
:)))))))))))

adg 2016.02.25. 10:32:25

@diggerdriver: "Ezt en mind elfogadnam fiatal fák eseteben."

Hat pont azt irtam. :))

A nagyoknal mar szerintem megszokasbol festik. "Igy csinalta mar a nagyapam is, fasztuggyamiert, csaladi hagyomany a falunkban."
Fel romania feherre van festve, delvidek szinten, vegulis elterjedt a fel vilagon.

adg 2016.02.25. 10:34:05

@diggerdriver: "Ezt en mind elfogadnam fiatal fák eseteben."

Hat pont azt irtam. :))

A nagyoknal mar szerintem megszokasbol festik. "Igy csinalta mar a nagyapam is, fasztuggyamiert, csaladi hagyomany a falunkban."
Fel romania feherre van festve, delvidek szinten, vegulis elterjedt a fel vilagon.

adg 2016.02.25. 10:36:04

@diggerdriver: "mikor a hangyákat kitiltottam a fáimról alig volt leveltetü. "
A hangyak megvedik a tetveidet az ellensegeiktol, ezert csokkent a szamuk a hangyak kitiltasa utan.

Muscari 2016.02.25. 10:39:26

@diggerdriver: nem talalom, mert nem tudom, hogy mi az a kenoszappan.

@adg: szerintem is :-))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 10:54:25

@adg:
Szerintem is ez van a háttérben.
Fiatal fánál használt mostmeg mar a mammutfenyőket is meszelik.
Fa van mész van ember van miért ne meszeljenek?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 10:57:15

@adg:
Osztán olyan nem lehetseges hogy néhány leveltetü pete mintegy véletlenül a mezharmatos hangyakra ragadva atköltözik másik fára?

SzZoole 2016.02.25. 11:08:07

@diggerdriver: nem kaliszappanra gondolsz?
Apam a permetszerbe keverve hasznalja a szolore,a leveltetveket mossa le vele,ha jol emlekszem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.25. 11:16:03

@Zoole[uk]:
Nem tudom mi az a káliszappan.
Mi kenőszappant használtunk csövek összerekásához.
Azt higítottam es permeteztem vele.

SzZoole 2016.02.25. 11:31:08

@diggerdriver: ugyanaz a ketto.
A kerteszkedesben hasznaljak a levelek lemosasara a leveltetvek miatt.

Bredpitt Monika 2016.02.25. 11:52:01

@NomádMatyi: Annyira jó az az első kép a szőnyegekkel !!!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2016.02.25. 14:49:18

@Bredpitt Monika: örülök hogy tetszik

az a kép egy jurtán belül készült amugy :)

©________ 2016.02.25. 15:04:25

@diggerdriver: abbeli hitbolkenik, hogy a feher visszaveri a napsugarakat, igy nem indul meg a nedvkeringes a faban, ami aztan ejjel elfagyna.
Bizonyitani meg senki bizonyitotta tudomanyosan a hatasossagat.

©________ 2016.02.25. 15:07:50

@Muscari: mindenkitol azt hallom, hogya hangyak hordjak fel oket.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.25. 17:30:24

Szerintem azért is meszelik a fákat derékig, hogy a sok idióta autós lássa meg jobban éjszaka.
Bár azt is jól s*ggberúgnám, aki a fasoros utat kitalálta.Arra jó kb az egész, hogy ha netán lesodródik az ember az aszfaltról q élet, hogy jól össze is törje magát, meg az autót, esetleg a fát is...

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.25. 21:43:04

@geegee:
és ha még láttál volna már olyan motors / biciklis sávot, ahol néha jön szembe egy kivilágítatlan, meszeletlen fa. és akkor ugord át vagy mi. brutális :-)

abaya-oman 2016.02.26. 22:22:38

Nagyon tetszik a beszamolod.
Akkor 8 év alatt a 'Túró Rudi' több mint kétszeresére ment, mikor mi ott éltünk meg csak 32-35 tenge volt. Akkor meg Tesco sem volt. Helyileg hol van a Tesco?
Ha elmész Üzbegisztánba Kivat ne hagyd ki. Fantasztikus élmény volt.

abaya-oman 2016.02.26. 22:36:25

@BircaHang Média:
Mikor mi ott voltunk a demokrácia meg hagyott kívánni valokat maga utan. Például olyan törvény is volt, hogy az állam vezetője nem cserélhető le, mert a nép ezt így akarja. De minek a törvény, ha a nép így akarja? Igaz mar 8 éve eljöttünk onnan, de úgy hallottam ezen a terén nem sok minden valtozott.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.27. 08:53:18

@abaya-oman:

Igen, az első elnök örökre van. Ez tény.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása