oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Gazdagisztán

2016. február 20. 06:44,  Mennyibe került a határátkelés? 227 komment

2016. február 20. 06:44 Határátkelő

Mennyibe került a határátkelés?

Érdekes számítást küldött el a minap Pappito, aki annak próbált meg utánaszámolni, tulajdonképpen mennyibe is került neki az, hogy Új-Zélandra költözött. Az összeg elgondolkodtató, főleg, hogy ez csak az ügyintézés. Ha van kedvetek, számolgassatok ti is (akár külön posztban, amit a megszokott hataratkeloKUKAChotmail.com címre küldhettek)!

uj-zeland_foto_pappito_com.jpg

„Azt időnként olvasom a Határátkelőn, mennyi a csirkemell kilója, de azt nem, (vagy nem emlékszem) hogy mennyibe került maga a ki/bevándorlós folyamat. Úgyhogy tegnap összeadtam, hogy mennyibe került az összes idevándorlási ügyintézkedés költsége, a repcsiről leszálláskor kapott turistavízumtól a fekete útlevélig.

6500 új-zélandi dollár.

Ebben persze benne van a magyar útlevelek meghosszabbítgatása is, az összes permitek/vízumok, letelepedési engedélyek, fordításhitelesítések, migrant levy, állampolgárság stb..

Mi a visitor visa - meghosszabbított visitor visa - work permit/visa - gyereknek meghosszíbbított visitor visa* - resident permit - permanent residency - citizenship ösvényen sétáltunk végig, életben tartva a magyar okmányainkat időközben.

(*: a gyerek ugye nem kaphat munkavállalási engedélyt, mert gyerek, úgyhogy a mi vízumunk alapján kapott hosszú turistavízumot meg állami egészségügyet meg oktatást.)

Mintha folyamatosan fosztogattak volna

Nem is olyan vészes, sokkal többnek gondoltam, vagy inkább többnek érződött, mintha folyamatosan fosztogattak volna (amúgy szép kasza van a bevándorláson).

Ráadásul mi nem csináltunk sem szakmaelismertetést, sem IELTS nyelvvizsgát, az összes hivatalos fordítást megcsinálta nekünk egy fordító barátom a sok szép szemünkért.

Születési meg házassági anyakönyvi kivonatokat csináltattunk még Magyarországon, mielőtt elindultunk, szóval ez másnak lehet több/kevesebb, kortól, családmérettől, munkakörülményektől, vízumtípustól, szituációtól függően.

Nem számoltam bele ebbe mindenféle postaköltségeket (okmányok küldözgetése például), magyar erkölcsi beszerzését, az ide-oda szaladgálás költségeit, meg a magyar okmányokkal kapcsolatos járulékos lóvékat, amikről persze se számla, se semmi, de mondjuk ilyen huszon dollárokról beszélgetünk.

Meg nincs benne a magyar paneldoki ára sem, részben azért, mert végül nem tudtuk felhasználni az általa kitöltött izéket, meg nem is találom, hogy mennyibe került. Ráadásul az egyik gyerekünk kiwiként startolt, gyakorlatilag egy kiwi útlevél árába került csak a kis tősgyökér. Őt nem vontuk a NER hatálya alá, amúgy nem is tudom, mibe kerül, meg hogy megy az ilyesmi.

Egy gyerek, öt útlevél

A legérdekesebb, hogy elsőszülött gyermekemnek (ő 10 éves) összesen öt (5) útlevele van. 4 magyar (három lejárt egy érvényes) és egy kiwi. A gyerekútlevélre vonatkozó szabályok miatt neki háromszor kellett útlevelet hosszabbítani, mindhárom alkalommal más volt a procedúra és mindhárom alkalommal különböző összegeket fizettünk a cuccért és tök különböző ideig tartott mire meglett.

Másodszülöttem helyi útlevele alapból 5 évre érvényes, annak ellenére, hogy a csecsemőkori, buktafejű képe van az okmányban. Felnőtt útlevelet tavaly novembertől alapból 10 évre adnak.

A folyamat legmagyarabb része az volt, amikor a felnőtt útlevél hosszabbításakor a Canberrából iderepült csávó átvette a $219 készpénzt, majd a gép kinyomtatott egy igazolást, hogy ő átvett 14 000 rénes magyar forintot.

Mentségére szóljon, hogy ez az okmányirodai vagy milyen szoftver semmit nem engedett neki csinálni, szóval esélye se volt a valóságot a gépbe erőltetni. Mondjuk ez volt az egyetlen eset, hogy kaptunk bármiféle papírt arról, hogy fizettünk. Elektronikus fizetésre a mai napig nincs mód.

A kiwi hivatalok se el nem fogadnak, se nem kezelnek készpénzt már hosszú évek óta, magyar útlevélért fizettünk postán feladott kp-vel (!), bankcsekkel és személyesen marokba nyomott készpénzzel.

Persze ez a hat és félezer dollárok nem egyszerre, hanem nyolc évre elosztva jelentkeztek, úgyhogy heg nélkül gyógyultak, meg az eredményt/célt tekintve minden cent jó helyre ment (vagy elkerülhetetlen volt :). A legdrágább az állampolgárságra szóló jegy volt (két felnőtt egy gyerek, csak oda), 1175 kiwipénz.

A 6500 kiwi dollár 1.2 millió forint, ha ez számít, de az árfolyam az elmúlt években ide-oda ment, szóval ez csak saccolós átváltás mai árfolyammal. A bevándorlási és vízumszabályok persze az évek alatt összevissza változtak, szóval ez csak a mi múltbéli szitunk, általános ismeretterjesztés, nem bev. tanácsadás. :)”

Nem mintha olyan nagyon ajánlgatni kellene, de annak, aki nem ismeri, itt van Pappito blogja, nagyon ajánlom olvasgatásra!

(Fotó: pappito.com)

A moderálási alapelveket itt találod, amennyiben általad sértőnek tartott kommentet olvasol, kérlek, jelezd emailben a konkrét adatok megjelölésével!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Új-Zéland

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr48404540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Péter 2016.02.20. 22:31:37

Nem egészen értem, hogy hova akarsz kilyukadni. Ha valaki brit iskolába jár, míg a családja más országban él, akkor ettől még nem fog ordinary residentnek számítani állampolgárságtól függetlenül.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.20. 22:40:52

index.hu/kulfold/eurologus/2016/02/20/nagy-britannia_sosem_lesz_egy_europai_szuperallam_resze/

James Cameron öccséék meg menjenek a p!cs@ba, aszondom én is, hogy akkor váljanak le szépen; de ezt, hogy az EU-ból csak a kedvező dolgokat akarják magukra nézve betartani, egy undorító hozzáállás.Ez így sehová sem vezet, ha minden ország elkezdi ezt csinálni, akkor kb egy délelőtt alatt fog mexűnni az egész.Majd lesz helyette megint Szovjetúnió... :-(
Hajrá Brexit, meg Grexit is...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.20. 22:41:57

@puhacica: "egy dolgot bantunk csak meg: hogy nem hamarabb jottunk."

Csak azt tudnám, hogy miért mondja ezt a 6árátkeltek 90%-a??
Minket is beleértve??
:D

Muscari 2016.02.20. 23:00:40

@Halbajusz: láttam, igérem, holnap válaszolok :-)

Muscari 2016.02.20. 23:02:02

@geegee: mi is ugyanezt mondjuk.

Muscari 2016.02.20. 23:04:14

@geeeteee: sajnos nem, hanem a hideg és esös Londonban :-)

Mrs. Clayton 2016.02.20. 23:08:29

@M. Péter: en meg nem ertem h hogy jon ide a csaladja, johogy nem mindjart a kutyaja
meg egyszer mondom, a rezidens statusz es az allampolgarsag szamit, se kutya, se rokonok nem jonnek szoba

pappito · http://pappito.com 2016.02.20. 23:11:24

@fhdgy: nem azért számoltam össze, hogy kalkulálni lehessen (beleírtam) és az ügyintézés költségeit írtam össze (beleírtam)

pappito · http://pappito.com 2016.02.20. 23:12:14

@Sanyi9: viccelni merészeltem, hogy elsüthessem a "csak oda" poént

pappito · http://pappito.com 2016.02.20. 23:13:33

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: összeszorított foggal viseljük a megpróbáltatásokat :)

fhdgy 2016.02.20. 23:17:53

@geegee: Én programozó voltam. Nem technikákról volt szó, hanem egy számítógép típusról, amivel én dolgoztam. Volt olyan típus is, amivel nem dolgoztam, arról nem beszélek, mert nem ismertem eléggé. Hogy más területen milyen technikát mire használtak, szintén nem tudom. Mi egy olyan intézet voltunk, ahol katonai feladatok megoldása volt a feladat, de nem harci vagy hadi technikai területen.

1981-re eljutottam oda, hogy értelmetlennek láttam a további dolgokat és kértem a leszerelésemet. 1982-ben, egy év után történt meg. Én szakmailag is, emberileg is sokat köszönhetek a seregnek, főleg kiváló szakember és ember parancsnokaimnak, tiszttársamnak. Ja, és civil kollégáknak. Nem az ő hibájuk, hogy elváltak útjaink.

pappito · http://pappito.com 2016.02.20. 23:24:08

@geegee: "Hej Pappitó.
Ez a tengerpart a képen marha simának tűnik, sehol egy görönygy sincs.A víz eróziója, apály-dagály, netán úthengerrel egyengetik, vagy mi csinálja ezt? :D"

a tenger egyengeti a homokot, homoksimításra nem költ a tanács

"Csak ezért Canberrából átrepülnek?Nem ismerik a postát, banki utalást? :D"

Az ujjlanyomatos gép miatt kell repkedni. Vagy a gép repül, vagy a kuncsaft. Asszem évente egyszer átjönnek, bár, hogy mikor az misztérium. De hát úgy volt, hogy nyílik nálunk nagykövetség márciusban, utánam ajd nem kell repkedni. De lehet, hogy ez is csak kormányígéret volt és nem lesz belőle semmi.

"8 év alatt 1,2 millió forint, hát ezen nem kell kiakadni egyáltalán."

Nem volt kiakadva senki.

"Eleve ki se tudnám számolni, hisz pontosan mit is kéne ez alatt gondolni?"

Azt én se tudom, ezért nem is azt számoltam, hanem csak a hivatalos ügyintézésünk költségeit. Mondjuk ezt beleírtam a posztba is.

2016.02.20. 23:28:18

@pappito: El is hiszem. Nehéz lehet távol élni a szülőktől, meg a hazától... :)

pappito · http://pappito.com 2016.02.20. 23:32:49

@diggerdriver: "London kúrva drága város"

de ha csak körülnézel, olcsóbb

A kurva rövid u, a kúrva mást jelent.

pappito · http://pappito.com 2016.02.20. 23:38:57

a blogomon kommentelt egy bev. ügynök egy tök jó példával, hogy mennyire mások lehetnek a számok másoknak.

blackhairlady 2016.02.20. 23:45:34

@puhacica: olyan mintha csak par honapja kezdtetek volna a tervezest aztan tessek, mar puhaciccnek is szemelyit kell csinaltatni :)

SzZoole 2016.02.20. 23:45:54

@pappito: koszi,tudtam,hogy rad szamithatok:)
Amugy feletek vannak krokodilok?

pappito · http://pappito.com 2016.02.21. 00:16:16

@Zoole[uk]: ilyen krokodilt meg szörnyeket a az ausztráliának hívott állatkertünkben tartunk :)

amúgy nincs semmi, csak cápa meg orca a tengerben, de az olyan ritkán bánt bárkit, hogy szóra se érdemes. őshonos állatból még emlős sincs, csak valami béna denevér, alhatsz bárhol az erdőben biztonságban. (visszautalva a szállás kérdésre :)

SzZoole 2016.02.21. 00:23:45

@pappito: nincs krokodil?
Nem baj,jo lesz a capabör csizma is:)))

©________ 2016.02.21. 00:45:32

@geeeteee: igen, nalam is van ekezet, azert nem probalmoztam a de betuvel:-)

adg 2016.02.21. 00:50:22

@geegee: eehogy volt negyven fok. :) szokasos 35 korul, mint minden nap.
Itt meg soha nem volt 40. A tenger kiegyenliti

adg 2016.02.21. 01:07:12

@Halbajusz: eszmeletlen veszedelemben eljuk napjainkat, nagyobb csoda, hogy meg pislakol az elet bennunk, napi szinten halunk szornyu kinhalalt. Itt kigynak a kigyok valoban mindenhol, bar ez a kifejezes nem az en otletem, csak loptam. :)

Komolyra forditva
Soha nem neztem meg bele a cipombe, es egyszer sem csipett meg semmi, leszamitva szunyogot es sandfly-t. Ja meg hangyat. Egyik sem veszelyes semennyire sem.
A feszerbe szoktam ovatosabban bemenni, mert ott tobb pokhalo van. Ez szerintem igy volt otthon is.
Kigyok, ket doglott phytont mag egy elot lattunk, teljesen artalmatlan kigyok. Meg egyszer atszaladt elottunk egy az uton, de mi kocsival voltunk, igy az sem olt meg.
Kroki. Vannak krokodilosabb folyok, ott megvannak a szabalyok. Nem furdesz, nem ucsorogsz a kozvetlen parton horgaszas kozben, nem pucolsz halat a parton, ilyenek. Teljesen logikus. A balesetek szinte mindegyike abbol van, hogy reszeg pecasik furdenek, vagy benszulottek. Eddig ket krokit lattunk szabadon, kb fel meteresek voltak. Sokszor mentunk mar oda, hogy vegre lassuk oket a termeszetben.
Meduza. Esos evezakban nem megyunk a tengerbe, akkor nincs gond. Vannak sokkal jobb helyek furodni, mint a tenger, szoval nem nehez betartani.
3,5 ev alatt egyszer sem voltunk semmi veszelyes szituacioban, es nezz meg statisztikakat. Meg fogsz lepodni. Tobb mint 100 ev alatt hatvan aldozat meduza miatt kb, vagy a 70- es evek ota senki(!) nem halt meg pokcsipes miatt, evente nehany halalos kigyomaras valami vegtelenul isten hata mogotti teruleten, stb.

Egy jo tanacsot tudok adni az ide latogatoknak, vagy erdeklodoknek. Ne nezzenek natgeot. Az egesz csatorna egy baromsag, az osszes musoruk szinte csak a szenzaciohajhasz aljabulvar kategoria.
Ahogy fentebb kollega irta, a kozlekedesi baleset nagyobb kockazat, pl elutsz valamit ejjel.

Gyere el te is, szivesen megmutatom a kornyeket, meg az is lehet, hogy tuleljuk. :)

adg 2016.02.21. 01:11:08

@geegee: sose lattam ilyet. Hogy ez jellemzo problema lenne au-ban, az kisse tulzonak tunik. Lehet, hogy annak a falunak abban a vegeben felhalmozta a szel, de a mi teraszunkon egy sincs. Ha most en is kijelentenem, hogy ausztraliaban ismeretlen ez a noveny mert az en teraszomon nincs, akkor irhatnek cikket a velvetre? :)))

Az kizart dolog, mert en nem tudom. :D

...meg elunk...

adg 2016.02.21. 01:14:19

@puhacica: maris eltelt egy ev?? Bakker.
Hat akkor sok boldogsagot!

Taxomükke (UK) 2016.02.21. 01:19:59

@Babette©: Gondolom, rhénes forint akart lenni. Tanult kegyed történelmetc
Most tényleg nekem kell megmondanom innen Santo Domingóból?

M. Péter 2016.02.21. 01:21:25

@Mrs. Clayton: A gyerek lakóhelye alapvetően ott van, ahol a szüleié, ha csak tanulni megy az Egyesült Királyságba, akkor nem számít rezidensnek ott a egyetemi tandíj szempontjából függetlenül attól, hogy pontosan hány napot tölt ott. Ez állampolgárságtól függetlenül igaz.

Visszatérve az eredeti kérdéshez, ha már hat éve Skóciában laknak, amikor a gyerek elkezdi az egyetemet, akkor nem kell tandíjat fizetnie, és a megélhetési költségekhez is kaphat támogatást, és ezen nem változtat semmit az, ha közben megkapják a brit állampolgárságot is.

2016.02.21. 01:45:06

@diggerdriver: Még a végén kiderül, hogy mindenki tele volt otthon is, mint a déli busz. De akkor miért kellett elhagyni a HAZÁTOKAT?!

:DDDD

macamuca [IHUN] 2016.02.21. 02:10:48

@Babette©:
@LittleG (uk):
@geegee:
meg akit még érdekel, mi is az a rénes forint.
Kapásból annyit tudtam (olvásmányokból, ahol így emlegették, mint adott korban használt fizetőeszközt), hogy középkorban használatos pénz, fizetőeszköz, de hogy miért is rénes az a forint, na, azt nem tudtam. Ellenben a haverom igen (=megkérdeztem):

hu.wikipedia.org/wiki/Rajnai_forint

"A rajnai forint eredetileg azon Rajna menti választófejedelmek által veretett aranypénz volt, akik IV. Károly aranybullájában pénzverési jogot kaptak. Közép-Európában a 16–19. században használták a 60 krajcárt érő német (osztrák) ezüstforint megnevezésére.
Magyar nyelvű szövegben 1544-ben említik először.[1] Névváltozatai: rajnai forint,[2] rénes forint,[2][1] rényes forint,[1] rénus forint,[3] rhenes forint,[4] rénusi forint, rhénusi forint,[2] rhénes forint, illetve német forint. Ezek a latin florenus Rhenensis[1] vagy florenus Rheni[5] (rövidítve Fl. R. vagy Fl. Rh.) elnevezésből származnak, a Rajna neve latinul Rhenus, a Rajna-vidéké Rhenensis. A német elnevezés Rheinischer Gulden[1][5] vagy összevonva Rheinischgulden.
A rajnai forint 1386-ban jelent meg. Nevét onnan kapta, hogy a négy Rajna menti székhelyű választófejedelemség (Köln, Mainz, Trier és Pfalz) megegyező formában verette, 958 ‰ tisztaságú aranyból. A 14–15. században nagy mennyiségben vert érmék hamar kedveltté váltak, az újkorig a legfontosabb német kereskedelmi érme. Az aranyhiány miatt minősége romlani kezdett. Az augsburgi birodalmi pénzrendeletek a vele egyenértékű ezüstpénzt tették meg fizetőeszköznek, értékét 60 krajcárban határozták meg. Aranypénzként fokozatosan visszaszorították a dukátok, de oklevelekben még a 17. században is említik.

Közép-Európában, így Magyarországon is osztrák hatásra terjedt el, s a német, illetve osztrák veretű ezüstforintokat nevezték így, melyek 60 krajcárral voltak egyenlőek. Utoljára a konvenciós forintra használták az elnevezést (például az 1806-os konvenciós bankjegyeken a lengyel nyelvű értékjelzésben a Ryński szót használták); ezt 1857-ben az osztrák értékű forint váltotta fel, ami már tízes alapú (decimális) pénzrendszer volt. (1 o. é. forint = 100 krajcár.)"

További érdekességek egyéb pénzekről, értékükről, elnevezések, egyebek:
www.numismatics.hu/metrologia.htm

Herr Géza 2016.02.21. 02:21:57

@adg:
"Kigyok, ket doglott phytont mag egy elot lattunk, teljesen artalmatlan kigyok. Meg egyszer atszaladt elottunk egy az uton...."

Eléggé lelassult lehet nálatok az élet... Akkor ti csigát is azért nem esztek, mert nem éritek utol őket, ugye????
:)))))))

Herr Géza 2016.02.21. 02:31:11

@fhdgy: Utánad? Újabb magyart? Nem, nem volt véletlen.....
:))))))))))))))))))

adg 2016.02.21. 03:12:43

@Herr Géza: a csiga is ke van lassulva. Azert nem esszuk, mert gusztustalan. :)
En nem eszek pl ilyen tengeri fergeket sem, seawormsnek hivom oket, bar azokat legalabb kostoltam mar, de a csigarol kostolas nelkul is megvan a velemenyem. :D
Pedig az ozik odavannak ezekert a vackokert. De ha jossz, szerzek neked, a rendes sor mellé.
So come and say g'day, i'll slip an extra shrimp on the barbie fot ya.

youtu.be/95OovSKEtfs

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.21. 08:24:23

@pappito:
Azért a vérszomjas tuataráról is beszéljél.
:)))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.21. 08:31:48

@adg: Amit leírtál az mind igaz én bár nem ott élek de tudtam.
A Nat Geo-ról írt véleményed abszolút helytálló. Még hozzátenném a bulvármédia iszonyatosan romboló hatását.
Én tarottam 50 madárpókot. Veszélyeseket is. sokszor kiszöktek. Soha semmi baleset nem történt azon kívül hogy az egyikre rányitottam a fürdőszobaajtót.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.21. 08:34:31

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Mert nem akartam megvárni míg úgy lecsúszok hogy már menekülni sem tudok. A pénzem egyik fele örökség a másik kölcsön volt.
Ja tele voltunk mint kutya bolhával.:)))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2016.02.21. 08:40:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Különben pont erre gondoltam, hogy mennyire kemény elhatározás kell ez esetben.
Mondjuk, egy család elhatározta, hogy kitelepül, mert hó végén alig marad valami. Gyűjtik a forintokat, filléreket, küldözgetik az önéletrajzukat kifelé.
Majd hirtelen rájuk szakad az otp. (Mondjuk valakijük meghal és örökölnek, vagy sikerül eladni egy hétvégi telket.)
Nem kel nagy összegre gondolni, mondjuk 2-3 millió Ft.
Na ekkor kell összeszorítani a fogat és tovább csinálni, nem pedig hagyni az egészet, olyan felkiáltással, hogy Van pénz!
Mert az elég mondjuk 2-3 évre. Aztán hogy utána mi lesz, az pár szóban leírható. Ők is idősebbek lesznek, meg a gyerekek is...

Én így gondolom.

DieNanny CH 2016.02.21. 08:41:42

@diggerdriver:

Na, te meg már le is írtad!
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.21. 09:04:55

@fhdgy: Értem, köszönöm.Aszittem kiderül valami jó kis szaftos műszaki információ... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.21. 09:11:32

@adg: Oksa, mondom én is futottam már bele náluk rengeteg baromságba...(index és bandája)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.21. 09:16:19

@macamuca [IHUN]: Nahát, ez már egy válasz, köszönöm.Eszembe se jutott volna ráguglizni, aszittem valami elütés, de hogy merre, arra akkor se jöttem volna rá, ha a halálomig élek...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2016.02.21. 09:18:26

@diggerdriver: És mi történt, magára kapta a törölközőt?
:-))))))))))

fhdgy 2016.02.21. 10:03:38

@Herr Géza: Lehet, hogy nem is kell a ":)" sorozat.

Lehet, hogy pechem volt, kettő német céggel is, az egyik világhírű nagy német multi, de a tapasztalataim alapján azt mondom, hogy nem jó Németországban programozónak lenni. Élni nagyon jó, de programozónak lenni istencsapás!

Az elején a pénz mindenért kárpótol, de egy idő után az alulfoglalkoztatottság érzése rendkívül lélekromboló tud lenni. Kis túlzással azt mondom, hogy a munkámat egy jól idomított vadászkutyának is meg kellett volna tudni csinálni. Egy Puliról már ne is beszéljünk.

Mielött kimentem volna, itthon programozókirály voltam, de úgy éltem, mint egy koldus, ott programozórabszolga voltam, de úgy éltem mint egy király.

Jó német programokkal még nem találkoztam, dokumentációkról ne is beszéljünk! A német álláshírdetésekben mindig kreativitásról meg önálló munkavégzés képességéről beszélnek, de fogalmuk sincs egyiről sem, hogy mi az.

Iszonyú energiákat fordítanak rá, hogy egy összetákolt programrendszert működésben tartsanak. Folt hátán folt lesz, de érdemi változtatást nem csinálnak.

Volt pl. egy program, akkora volt mint egy állat, nagyon nehéz volt benne módosítani, mert a mérete miatt könnyen lefordíthatatlan lett, mert a fordító elhányta magát. Könyörögtem a főnöknek, hogy írhassam át, mert kezelhetetlen volt, Nem engedték.

A nagy multinál is volt olyan program, amit csak a legkisebb módosítás elve alapján módosíthattam, köpedelem volt.

Lehet, hogy lesznek itt, akik megköveznek, de vállalom: óborzalom azok a rendszerek, amiket mérnökök írnak. A programozók szembeköpése. Sajnos, sokan azt hiszik, hogy ha egy nyelven le tudnak írni 5-600 programsort, akkor már programozók. Egy frászt!

No, nem hergelem magam tovább!

fhdgy 2016.02.21. 10:16:10

@geegee: Én a 90-es évek végéig valamennyire követtem a seregben a dolgokat, bizonyos emberekkel tartottam a kapcsolatot.

A jellemző az volt, hogy megítélésük szerint az általános helyzet még pocsékabb lett. A nagy szövegelésen kívül nem volt semmi, minden csak hasbaakasztás volt.

Szerintem azóta csak minden rosszabb lett. Amilyen az ország, olyan a hadserege!

pappito · http://pappito.com 2016.02.21. 10:30:10

@diggerdriver: bezony! bátran szembeszállunk vele!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.21. 10:43:18

@geegee: Nagyon szexi volt. Gondolj bele, hat láb hat combtő...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

©________ 2016.02.21. 10:52:53

@Taxomükke (UK):
Ratapintottal a gyenge pontomra. Tortenelem.

Az elobbi linkre rakattintottam, es igy sem ertem, hogy jon ide....

adg 2016.02.21. 11:01:39

@diggerdriver: hat lab?? Valami specialis pokjaid voltak? :)

En a gyerek labara nyitottam ra a furdoszobaajtot. Kapott uj körmöt.

Taxomükke (UK) 2016.02.21. 11:13:05

@diggerdriver: Te, a pokoknak nem nyolc labuk van?

DieNanny CH 2016.02.21. 11:24:01

@Taxomükke (UK):

Ha már fürdőszobába járkál, akkor kettő abból kéz!
:-DDDDDDDDD

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.21. 11:24:23

@Taxomükke (UK): Nem mert kettőt fel szoktam füstölni belőle.
1-2 sonkáért nem vágok le egy pókot.
Csak apránként...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.21. 11:25:19

@adg: Ennek kidurrant a potroha. Nem volt raktáron másik.

ookma 2016.02.21. 11:31:55

@M. Péter: Ezt nekem irtad? Nagyon reggel van ugyan, de ez a hitel, nem? Nem az ingyenesseg. De most azt hiszem nekem is utana kene neznem, mi a helyzet, ha nincs addig allampolgarsag, .

puhacica 2016.02.21. 11:33:37

@adg: @Taxomükke (UK): gondolom az elso ketto a keze lehet. :D

puhacica 2016.02.21. 11:39:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: na, egy rugora jar az agyunk. :)

@adg: koszonjuk! :)

@geegee: amikor az uram ezt mondta, hogy o nem is erti, miert nem hamarabb jottunk, azt hittem, agyoncsapom, mert ugye o volt, aki eleinte nem akart jonni. :D

2016.02.21. 11:51:18

@diggerdriver: Menekülni? Mi elől? Mo. maga a tündérkert. Csak évek kérdése, és magasabb fizetések lesznek, mint nyugaton. :)))

M. Péter 2016.02.21. 13:49:49

@ookma: Mrs Claytonnak írtam. Skóciában bizonyos feltételek fennállása mellett a kormány fizeti a egyetemi tandíjat, további feltételek mellett a megélhetési költségekhez is hozzájárul.

Anna King 2016.02.21. 15:47:52

nem kell ahhoz uj zelandig menni, hogy milla fölé kerülj, elég, ha eljössz svajcba...:)

2016.02.21. 15:56:01

@geeeteee:
Köszi szépen,hogy leírtad,már nem fogok semmit elhinni A
amit a tvben látok. Illetve hozzágondolom,hogy kb 3 napot várhattak,more arra jött egy kigyo es le tudtak filmezni.;-)
Megneztem Pilbarat,tisztara ürbéli tájnak néz ki. Bátor vagy,hogy kerested öket én hanyat homlok rohannék,ha meglatnam öket. Bar lehet,szaladni hulyeseg lenne,mert talan gyorsabban siklanak a kigyok,mint ahogy az ember fut.
Esetleg szervezhetnel tuleloturakat,ha megunod a mostani munkadat ;-)

2016.02.21. 16:06:45

@adg:
Ez szuper hír, hogy nem olyan veszélyes a valóságban ott élni. Nat geot nem nézek többet, vagy kb százzal elosztom, amit ott mutatnak ;-)
Köszönöm szépen, ha nyerek a lottón, akkor egyszer elmegyek arrafelé és szivesen megneznem azt a krokis helyet.;-)
Ha eleged lesz a nagy melegböl és egy kis esöre vágysz, szivesen körbevezetünk mi is errefelé. Hátha látjuk a Nessiet. Glencoe környéke pedig tényleg olyan, mint a Skyfall c James Bond filmben. /Glen Etive/olyan hangulata van, hogy csak na. Persze én elfogult vagyok :-)

Halbajusz (törölt) 2016.02.21. 16:10:47

@diggerdriver:
Honnan tudtad megszamolni, hogy megvan-e mind az 50 vagy csak 48 es 2 meglepett? Gondolom folyton maszkaltak? ;-)

Halbajusz (törölt) 2016.02.21. 16:12:29

@M. Péter:
Köszi szépen, hogy ilyen részletesen utánanéztèl az egyetemi tandijnak stb!

Halbajusz (törölt) 2016.02.21. 16:19:22

@ookma:
Koszi szepen az infot!
A fiam 12 eves, majusban lesz 13 es S1=secondary 1 ba jar es 6 eves a suli szoval 18 eves lesz vagy majd 19 mire elkezdi. De aki 4 es fel evesen kezdte az altalanost, az 17 evesen siman mehet egyetemre, igen,koszi a pontositast!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.21. 16:28:33

@Halbajusz:
Személyesen ismertem mindet. Máig tudom a latin nevüket. Minden nap szemrevételezéses ellenőrzés, névsorolvasás(faléz) volt.
Etetés itatás tisztába tevés.

geeeteee 2016.02.21. 16:41:23

@Halbajusz: Maga a meló lehet oda fel túlélőtúra. Időzítésen múlik minden. Kamionosoknak az infrastuktúra rosszabb a szánalmasnál. Kannákban, hordókban visszük magunknak a vizet, van hogy kell, jobb ha nem. Máskor meg laza kaland, volt hogy vittem az asszonyt is. Haláli hajnal volt például arra a napfelkeltére ébredni, mikor harminc-negyven vadmarha kerülgette a szerelvényt. Olyan csont és bőr zombiformák,
Az optimális hét amúgy rohanás, több mint hétezer kilométer öt és fél naponta, 3-3,5 grand:), de bele is lehet dögleni, nem kell oda kígyó:)

Muscari 2016.02.21. 16:47:43

@geeeteee: nem semmi munkâd van, hallod :-)

geeeteee 2016.02.21. 17:19:14

www.youtube.com/watch?v=9RLJ-WC1nk0

Nightshift, got the number of the wheels?

Ez hajókirakodás helyben, éjszaka, hétvégén törleszti a számlát ez is. :)

Golf2 2016.02.22. 09:46:38

6500 kiwidollár a paradicsomért

zöldeketbeszélek · http://zoldeketbeszelek.blog.hu 2016.02.22. 09:49:46

@pappito: Az volt a furcsa, hogy az egész nyolc évbe telt. Ez soknak számít vagy teljesen átlagos? Egyébként én is gratulálok, gondolom minden fillért és minden várakozással eltelt hónapot-évet megért a végeredmény :).

pappito · http://pappito.com 2016.02.22. 10:01:55

@zöldeketbeszélek: nincs átlag, minden eset más

mi olyan scheme-ben voltunk, amiben két évet kell dolgozni egy pozícióban (vannak mindenféle feltételek, hogy ilyenbe kerülhess), utána könnyű és gyors a PR
az állampolgársághoz meg kell 5 év PR-státuszban

aki elintézi londonban a PR-t magának (hiányszakma, sok pont, stb.) az PR-ként jön, az öt év múlva mehet ÁP-ra

A PR a lényeg, onnan már nem kell sietni sehova, a PR státusz és az állampolgárság között csak az útlevél a különbség a gyakorlatban, PR-ként is mehetsz szavazni, járnak a szociális/eü izék. Nekünk munkahelyszerzéstől két év volt (lehet gyorsabban, ha a pontokra megy az ember és van neki elég) a PR, onnan meg csak ki kell várni a többit.

tableno 2016.02.22. 10:24:39

@Golf2: Azért paradicsomért az elég sok. A Paradicsomért, na az más... :)

DieNanny CH 2016.02.22. 10:31:17

@pappito:

Korábban írtad, hogy ott úgy lehet az erdőben aludni, hogy semmi nem bánt.

Tudod, mi jutott eszembe? Hogy ugyanez igaz Magyarországra is. Ott sincs semmilyen mérges vagy vad dolog.
Persze, parlagi vipera, de ő félénk.

Úgyhogy, pár nyugodt erdei éjszakáért mégsem megyek NZ-ba!

:-D

pappito · http://pappito.com 2016.02.22. 11:23:52

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mo-n is aludtam a fűben/erdőben és ott se volt semmi bajom, meg itt is és itt is éppolyan klassz. Csak itt van kietlen vidék, Mo-n nincs.

de mi se a nyugodt éjszakákért hanem a nyugodt nappalokért jöttünk :)

adg 2016.02.22. 12:23:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: vaddiszno. Azzal nem art ovatosnak lenni. Esetleg lakott teruletek kozeleben a kutyakkal.
Ugyhogy gondold at. Uj zelandon nincs vaddiszno, ha jol tudom. :)

DieNanny CH 2016.02.22. 12:53:15

@adg:

Hát, elbizonytalanítottál... Mégsem kellett volna a NZ szabadjegyemet kidobnom...?

:-D

DieNanny CH 2016.02.22. 12:54:18

@pappito: @adg:

Hé, nálatok nem éjfélre jár az idő?!?!?!

:-D

adg 2016.02.22. 13:28:48

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: pappitoeknal mar el is mult jocskan. Nalunk meg gyerek az ido, most van 10. :)

justStevee 2016.02.22. 16:37:18

@adg: 2018ra írj be a naptárba XD 2016-2017 már fullos :)

SzZoole 2016.02.23. 10:08:25

@pappito: "aki elintézi londonban a PR-t magának (hiányszakma, sok pont, stb.) az PR-ként jön, az öt év múlva mehet ÁP-ra
"
Ezt hogy erted?
Aki a UK-ban szerez PR-t?

adg 2016.02.23. 10:24:49

@Zoole[uk]: Igen, de uj zelandi PR-t. Vagyis ott elintezi elore az NZ PR-hoz szukseges papirmunkat.
Ne remenykedj, nem olyan egyszeru az. Az angol PR-odat leszarjak. :)

SzZoole 2016.02.23. 10:30:29

@adg: tudod,a remeny hal meg utoljara:)

pappito · http://pappito.com 2016.02.23. 22:18:20

@adg: nem csak a PR-t, az angol állampolgárságot is :)

De egyébként igazad van, Londonban van a legközlebb Mo-hoz kiwi immigration hivatal.

pappito · http://pappito.com 2016.02.23. 22:23:28

@Anna King: megírhatnád, hogy mi mennyi volt, engem érdekelne

pappito · http://pappito.com 2016.02.23. 22:28:04

@adg: hogyne lenne vaddisznó. szép kihívás a vadászata, mert nagyon okos állat. két kutyával meg késsel szokják a helyi erők elejteni. de nem támad meg senkit, mert egyrészt kevés van belőle, másrészt tart az embertől, harmadrészt meg nem éhes, mert egész évben van kajája

adg 2016.02.24. 09:49:19

@pappito: de az nem csak kivadult hazi diszno?
Na mindegy, ha van, akkor az borzalom, majd irok a natgeonak, hogy ne csak a szep oldalat mutassak nz-nek, kicsit terjenek ki ott is a halalos veszedelemre, ami mar keves hijan kiirtotta a lakossagot.
Ertem mar, miert akarjak a sok bevandorlot. :)

adg 2016.02.24. 09:52:05

@Halbajusz: igyekszunk tulelni, harcolunk a termeszettel az eletunkert. Eddig jo allunk, ha igy folytatjuk, sose halunk meg. :)

pappito · http://pappito.com 2016.02.24. 09:54:50

@adg: de végül is elvadult házimalac az, még Cook kapitány hozta a most kóborlók őseit.

csak olyan bevándorlót akarunk, aki nem eszi el előlünk a vaddisznót :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.