oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 03. 06:41,  Adtak is, meg nem is 381 komment

2016. február 03. 06:41 Határátkelő

Adtak is, meg nem is

Úgy tűnik, körvonalazódik valamilyen kompromisszum Nagy-Britannia és az Európai Unió között a szigetországba külföldről érkező határátkelőknek járó ellátások kapcsán. Hogy pontosan miről is van szó, és mindez mit is jelenthet az országban élő (vagy oda tartó) magyarok számára, mindjárt megpróbálom megfejteni (aztán ti majd jól megmondjátok, miért tévedtem, és/vagy ti hogyan látjátok).

david_cameron_britain_and_europe.jpg

Hosszas huzavona és több egyeztetés után kedden előállt a farbával az Európai Tanács elnöke, azaz Donald Tusk közzétette a David Cameron brit kormányfővel folytatott megbeszélései eredményeképp körvonalazódni látszó javaslatot az uniós szabályozási reformról.

Miért most?

Az időpont érthető. Ugyan a brit kormánynak elvileg jövő év végéig elég lenne kiírni a népszavazást az ország uniós jövőjéről, az elég jól látszik már pár hónapja, hogy David Cameron nem szeretné odáig húzni a dolgot és még idén nyáron lezavarná a referendumot.

Márpedig ehhez muszáj egyezségre jutni a tagállamok vezetőivel a februári uniós csúcson, hiszen a brit közvélemény elé megfelelően tálalni kell az eredményeket, az átalakított szabályokat, különben könnyen az uniós tagságot feladni nem kívánó kormány akarata ellenében alakulhat a voksolás végeredménye. Szóval a brit kormánynak elég sürgős a dolog, éppen ezért fontos Brüsszelnek is, hiszen az EU-nak sem hiányzik egy esetleges kilépést támogató referendum.

Behúzzák a vészféket?

A javaslatcsomag első ránézésre engedményeket tesz Londonnak, hiszen a britek bevezethetik a „vészféknek” nevezett szigorítást. Ennek lényege, hogy a külföldről érkezők csak négyévi nagy-britanniai munkaviszony után vehetnék csak igénybe a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatásokat teljes egészében.

Ehhez azonban a többi tagállamnak (pontosabban az EU-s miniszterek tanácsának) is el kell ismernie azt, hogy a túlzott munkaerő-áramlás az adott ország „társadalombiztosítási rendszereinek alapvető feladatait befolyásolja”, és „túlzott nyomás alá helyezi a közszolgáltatások rendes működését”.

London azt is szerette volna elérni, hogy egyáltalán ne vehessenek fel családi pótlékot azok a szigetországban dolgozó uniós munkavállalók, akiknek gyermekei nem élnek Nagy-Britanniában.

Ezen a téren nem jártak sikerrel, pontosabban annyi kedvezményt azért elértek, hogy súlyozhatnak, azaz csak annyit családi pótlékot kell (majd egyszer) kifizetniük, amennyit a külföldi igénylők hazájában a megélhetési költségek indokolnak.

Magyarán: egy Angliában dolgozó magyar, akinek a gyermekei Magyarországon élnek, kap majd ugyan családi pótlékot a gyerekek után, de annyit, amennyit a magyar – és nem az angliai – megélhetési költségek indokolnak. Ami őszintén szólva jogosnak tűnik, ha a gyerekek otthon maradtak.

Azt az Európai Bizottság is elismeri, hogy Nagy-Britannia esetében létező problémát jelent a túlzott munkaerő-beáramlás, ami egy ilyen vészfék bevezetését indokolttá teheti.

Nagyon fontos viszont az, hogy az esetleges korlátozások a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó uniós munkavállalókra nem vonatkoznának, és egyelőre az sem világos, mikortól vezetnék be azokat.

Csakhogy…

Ugye azt az ember már megtanulta (a brüsszeli híreket követve feltétlenül), hogy mindig van egy „csakhogy”, vagy egy „de”. Nem kivétel a mostani helyzet sem, ezért is szerepel a címben az utalás a magyar népmesére a lányról, aki hozott is, meg nem is.

A javaslat például leszögezi, hogy a legteljesebb mértékig tiszteletben tartja a jelenlegi szerződéseket, így a szabad munkavállalás és a diszkrimináció mentességének elvét.

Magyarán: jelenleg is létező szabályokat értelmeznek és pontosítanak (mint a Bruxinfo rámutat, ebben az esetben az ellátórendszer kárára történő visszaélésekről van szó), valamint módosítanak is majd uniós jogszabályokat, de újakat nem alkotnak.

A javaslat ráadásul csak akkor lép életbe, ha azt a többi EU-társállam is jóváhagyja (ezért kellett kompromisszumot kötni még a februári csúcs előtt), szóval a döntés nem csak és kizárólag a britek kezében lenne, márpedig ellenérdekelt fél azért akad, mást ne mondjunk, ott vannak például a lengyelek.

Ugyanakkor például az Eurológus szerint a cseh Európa-ügyi államtitkár, Tomas Prouza elfogadhatónak nevezte a javaslatot, de azért hozzátette, hogy kemény vitákra számítsanak a britek annak kapcsán, hogy milyen hosszú időre zárhatja el az Egyesült Királyság a támogatásokat.

Mert itt van a másik csavar, ami nem más, mint hogy a vészféket csak átmenetileg lehetne alkalmazni, arról viszont még csak utalás szintjén sincsen szó, hogy ez pontosan (vagy homályosan) mit jelent.

További engedmények

A magyar munkavállalókat a javaslat többi része aligha érinti ennyire közvetlenül, de azért címszavakban összefoglalom.

A csomag megtiltana mindenféle diszkriminációt az Európai Unióban honos természetes és jogi személyekkel szemben annak alapján, hogy országuk milyen fizetőeszközt használ (azaz nem lennének előnyben az eurózóna tagjai, ez a briteknek régi vesszőparipája).

David Cameron még tavaly ezzel kapcsolatban azt mondta: kormánya szerint semmi nem indokolja, hogy az egységes valuta és az európai egységes piac földrajzi határai egybeessenek, és ki kell mondani, hogy az Európai Unióban „egynél több” fizetőeszköz létezik.

Emellett fontos még, hogy a tervezet elismeri a britek kimaradását az EU-integráció szorosabbá válásából (ez a brit történelmet, az Európához való mindenkori viszonyt és az általános hangulatot ismerve erős ütőkártya lehet David Cameron kezében a referendum előtti kampányban), más kérdés, hogy ennek a módja finoman szólva is homályos.

Részben ide tartozik a nemzeti parlamentek szerepének erősítése, például abban, hogy bizonyos esetekben útját állhassák az uniós jogszabályalkotásnak, más kérdés, hogy ehhez megint a tagállamok abszolút többségének teljesen egységes fellépésére van szükség.

Mi lesz most?

Azt Donald Tusk is elismerte, hogy nehéz tárgyalások várnak még a felekre addig, amíg a javaslatból megállapodás lesz, és azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a csomagot nem lehet szétszedni, azaz vagy egyben fogadják el, vagy sehogy.

David Cameron természetesen győzelemként kommunikálta a megegyezést, elsősorban a nemzeti parlamentek szerepének növelését és a vészféket kiemelve, ráadásul gyorsan ki is jelentette, hogy ha az EU elfogadja a tervet, akkor a maga részéről Nagy-Britannia további uniós tagsága mellett kampányol majd.

Röviden összefoglalva: nekem úgy tűnik, sikerült egy olyan kompromisszumos javaslattal előállni, amit mindkét fél sikerként kommunikálhat, ugyanakkor a történetnek még messze nincs vége, hiszen az igazán fontos részleteket még csak ezután dolgozzák ki (például a leendő nagy-britanniai magyar határátkelőket leginkább érintő vészfék bevezetésének körülményeiről, annak időtartamáról és pontos feltételeiről).

Addig adtak is, meg nem is.

A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Európai Unió Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr538354978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2016.02.03. 06:55:03

Sokat akar az angol szarka.

2016.02.03. 06:56:56

Kíváncsian várom, hogy mi fog kisülni ebből az egészből. Ha ténylegese megszavazzák a kilépést, az precedens értékű lenne, és -gondolom- évekig tartana a kilépési folyamat. De mivel tudjuk, hogy milyen a politika, simán arról is szó lehet, hogy Cameron így akar magának több szavazatot nyerni...

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.02.03. 07:23:33

az idaig is nonszensze volt, hogy kimegyek es egybol kapok tamogatast. Mo-n se jar munkanelkuli segely ha nem dolgoztal X ideig... akkor Angliaban miert jarjon. Nincs ezzel semmi baj, helyes irany.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2016.02.03. 07:34:52

mennyi energia kerul elpazarlasra a parlementekben... csak azert csinalok vihart a biliben, hogy tobb szavazatom legyen...

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 07:37:53

érdekes lesz mi sül ki ebből. a benefitekre való jogosultság korlátozása sok ponton jogosnak érződik (máshol élő gyerek után is jár pénz pl.) és az sem új ötlet, hogy csak bizonyos idő elteltével kezdjenek járni a dolgok, ezzel azért elég jól elébe lehet menni a benefitre pályázó bevándorlásnak (bár nem tudom ez mekkora mértékű). a londonban mosogató százezres magyarságot ez amúgy sem fogja érinteni, mert arra nem fog vonatkozni a dolog aki már ott van (legalábbis én így értettem) csak az új húsra.

viszont az sem mellékes, hogy nagyon sok helyi él benefiten aki nem bevándorló, hanem a szép brit szigetek szülötte, ellenben képzetlen és évek-évtizedek óta a benefiten alapul a kis élete, na ő nem lesz hálás szavazó ezért.

a kilépés szerintem illúzió, az viszont jó tárgyalási alap, hogy megengednek-e brüsszelnek komolyabb beleszólást a gazdasági/monetáris ügyekbe és milyen mértékben.

HardPötty 2016.02.03. 08:05:08

Egyébként, hogy nincs wifi most a munkahelyemen jobban izgat, minthogy hozzányulnak a benefit rendszerhez.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.03. 08:08:45

Ez a vég kezdete, az EU szétesik az évtized végéig.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.03. 08:08:49

@FeketeMacska73:

Ez nem igaz. Mo-n ugyanazok a feltételek vonatkoznak az EU-s külföldiekre, mint a magyarok, többek között a munkanélküli segélyt illetően is.

Határátkelő 2016.02.03. 08:14:44

@FeketeMacska73: Ez a legnagyobb félreértések egyike, mármint hogy a UK-ben egyből jár támogatás. Mert nem.

"If you're an EEA national who has come to the UK as a jobseeker, you can’t claim income-based jobseeker's allowance during your first three months in the country. After that you can claim for a total of 91 days, which can be split across several periods of jobseeking. (...)

Since 1 April 2014 if you're an EEA national who is a jobseeker, or if you're the family member of an EEA jobseeker, regulations mean that you will not be able to claim housing benefit even if you are receiving income-based jobseeker's allowance. (...)

you will not be able to claim either child benefit or tax credits until you've been living in the UK for three months."

www.citizensadvice.org.uk/benefits/coming-from-abroad-and-claiming-benefits-the-habitual-residence-test/eea-nationals-and-the-habitual-residence-test/eea-nationals-claiming-benefits-as-a-jobseeker/

Magyarán: az első három hónapban NEM jár segély (se munkanélküli, se gyerek után járó támogatás, se adó), utána is csak 91 napig és akkor, ha bizonyítani tudod, hogy aktívan keresel (és nem találsz) munkát.

Szóval most sem úgy van, ahogy sokan gondolják, és ahogyan megpróbálják elhitetni.

tanato 2016.02.03. 08:15:37

@BircaHang Média: Igen ha egy kilép a többi is ki fog az évek múlásával.Igazad van ebben,

adg 2016.02.03. 08:22:41

Rendkivuli eseteket leszamitva nem adnek semmifele segelyt frissen erkezoknek hosszabb ideig. Mondjuk 1vagy akar ket evig. Esetleg olyan tamogatasokat, ami pl gyerekhez kotheto es alapbol jar a helyieknek. De esetleg azt sem, vagy nem mindet, nem thdom. Ugy gondolnam normalisnak, hogy az ember keszuljon fel a koltozesre, vagy munkaja legyen elore, vagy anyagi tartaleka a kezdeti idoszakra. Csak ugy "majd a tobbiek eltartanak"-ra ne menjen senki. Aztan mondjuk ha van munkaja, akar jarhat minden neki, hiszen onnastol mar o is kiveszi a reszet.
Ez elegge viszavetne a benefitmigraciot.

Muscari 2016.02.03. 08:24:50

Ha megnézitek a pár nappal ezelőtti Dániás posztot, ott sem járt minden azonnal. Ki lehet kötni egy csomó mindent szerintem, amivel lehet alakítani a már meglevő szabályokat is.
A benefitek korlátozása szerintem teljesen rendben van.
Még gyorsan a mai Metro főcím : EU are joking. Utána meg arról írnak, hogy a Toryk egy része már a tervezettel is elégedetlen, azt mondják, hogy ez semmire sem elég.

Muscari 2016.02.03. 08:30:33

@adg: ahogy a HÁ írja, 3 hónapig most sem járt semmi már, annyi van, hogy ezt 4 évre terjesztenék ki. azért aki 3 hónapot kibír Londonban munka nélkül, annak gratulálok. Igaz, Nagy-Britannia nem csak Londonból áll.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.03. 08:39:53

@tanato:

Marad majd a eredeti mag, annak nincs miért szétesnie.

DieNanny CH 2016.02.03. 08:48:03

@BircaHang Média:

A vég kezdete? Érdekes, úgy tudom, te is Eu ellenes vagy. Hogyhogy nem azt szűröd le belőle: De jó, hogy szétesik, hiszen akkor fog kezdődni kelet-Európa felvirágozása!

HardPötty 2016.02.03. 08:48:25

Uhh ebbe lehet nem kène belemennem, de nem èrtem miért a kelet-európaiak ellen (ez konkrétan elhangzott ha jól emlékszem) fordítjàk ezt az egészet (megjegyzem maga a benefit rendszer szigorítása helyes), amikor körülöttem minden európai azaz az angol is a terrorgyaniús embereket, a talpig lefedett nőket, a szélsőséges vallási nézetekre hajlamos egyéneket tolerálja nehezen, illetve tart tőlük?
Nem tudok pontos adatot, de érzésem szerint egy angol inkább eltart egy lengyel, cseh, magyar stb benefit huszárt, minthogy a szomszédjába költözzön egy muszlim család.
Nehéz erről úgy beszélni hogy ne vetüljön az emberre a rasszizmus árnyéka, de a kultúrális különbségek sokaszor olyan nagyok, hogy normális együttélés esélye nulla.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 08:48:57

Régóta mondom hogy Angliaban nincs migráns benefit probléma. Angol benefit probléma van.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.03. 08:58:54

@HardPötty: mert ha egy feketére, muszlimra stb húzod a szád, az rasszizmus és idegengyulolet. A fehér kelet európaiak szabad préda. Szerintem

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.03. 09:01:18

Szóval szerintem az előbbi csoportokkal szemben negatív véleményt sokkal nehezebb megfogalmazni és max suttogva lehet. Kényelmes bunbak lett a keleti benefit huszár képe.
De én 15 éve nem jártam Angliában ez csak egy vélemény.

HardPötty 2016.02.03. 09:04:22

@Dragonlady (Bp, Hun): én is így érzem. Bűnbakok lettünk, de nem velünk van a bajuk az angoloknak. Legalábbis a szűk környezetemben ezt látom.

Többiek? Ti hogy látjátok?

HardPötty 2016.02.03. 09:16:25

@diggerdriver: azt hiszem igazad van. A szociális hálót nem feltétlen a külföldiek terhelik a legjobban. De! Saját fiába melyik nemzet rúg bele?
Ööö inkább ne válaszolj..

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.03. 09:17:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:

Én a liberális, háttérhatalmista EU-t ellenzem csak, nem általában az EU-t.

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 09:21:12

@Dragonlady (Bp, Hun): részben az őrült pcskedés is lehet ok, de szerintem egyszerűbb sémákbon gondolkodik az egységsugarú szavazó (erre következtetek a nekik szóló üzenetek minőségéből)

a lengyel (értsd: K-európai) vízvezetékszerelő meg buszvezető "elveszi a munkát" és folyton aszondja kurwa. az arab meg nemarab iszlámok meg az utcán lógnak és elveszik az élettért és letakarják a nőiket. utóbbi tényleg komoly kulturális gap, nehéz értelmezni, de ha menekült, akkor menedék kell neki mert ahonnan jön, háború van. a lengyelnek (ismét: összkáeurópéer) nem kell menedék mérnem megy vissza a falujába mit akar itten csak felveszi a benefit?

de csak tippelek, nagyon gyorsan elérjük azt a pontot, ahol a bevándorlónak azért a kurva nénikéjét, mert nem dolgozik csak a segély kell neki, csak a markát tartja - miközben elveszi előlünk a munkát. nem egy egyszerűen körbejárható dilemma, a feloldásához be kéne látni, hogy a feleségletakaró "arab" mondjuk úgy harminc tök különböző ország szülötte lehet, a kurwa lengyel meg mondjuk tíz. És persze ahogy nem minden lengyel egyforma, a többi sem az, és felborulnak a könnyen értelmezhető sémák.

A politika meg nem magyarázkodik (a hallgatóság úgyse nyitott ilyesmire) hanem egyszerű kulcsszavakkal operál.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.03. 09:26:23

@pappito: egyetértek
és jó téged látni és jöhetnél többet és ne a sotetkekseg ötven arnyalataval foglalkozz ha végre van egy kis időd ránk :-)

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 09:27:53

@HardPötty: nem a belerúgás, hanem a bennszülöttség szerintem. egy államnak mindenféle kötelezettségei vannak a polgáraival szemben, mondjuk egy alulképzett, szociálisan hátrányos környezetből származó brit számíthat arra, hogy a többi brit segít neki (mármint a többi brit adójából az állam).

Ha neki kevesebb jut, mert a nembriteknek járó mindenfélék túl költségesek gyorsan felmerül a kérdés benne, hogy mi a pék izéjéért költi az állam a pénzt olyanokra, akik nem állampolgárok, és hogy van az hogy ő igen, és éhenhal meg utcára kerül meg mittomén.

Bárki beesik az ajtón, és már dől is a pénz (mindegy az, hogy ez igaz-e vagy sem) ő meg itten küzd és alig telik bármire, pedig ő egy tősgyökér, hetedíziglen.

(nem ismerem a számokat, csak morfondírozom, hogyan működhet ez a fajta kommunikáció/gondolatmenet)

HardPötty 2016.02.03. 09:32:03

@pappito: érdekes ez a "munkaelvevés" téma is. Ha meghirdetnek nálunk egy takarító állást mondjuk 8 órában, ami kb nettó 1100-1200 Font körül fizet akkor jelentkezik 5 angol 5 k-európai és 5 egyéb ember. Mindenki eljön az interjúra. Az angolból 1 mondja hogy oké a bér. 5 k-európaiból 5 mondja hogy jó. Az 5 egyèbből kb 4 elégedett. A cég mégis k-európait választ. Tudják hogy igáznak, tudják, hogy nem mennek offra egy tüsszentés után és tudják hogy örülnek a túlórának. Könnyen beilleszkednek a kisebb kultúrális szakadék miatt mint az egyéb kategória emberkéi. Felvehették volna bármelyik öt angolt vagy legalább pont azt az 1-et akiknek tetszett. Mégsem ez történt. És érdekes hogy a pozíciókban felfele nincs olyan sok k-európai, de lassan növekszik ott is a számuk. Két ütőkártyánk van. A munkakedv és a kevés hiányzás.

adg 2016.02.03. 09:39:29

@HardPötty: "de nem èrtem miért a kelet-európaiak ellen (ez konkrétan elhangzott ha jól emlékszem) fordítjàk ezt az egészet"

Hiszen meg is valaszoltad. :)

"Nehéz erről úgy beszélni hogy ne vetüljön az emberre a rasszizmus árnyéka"

@Muscari: Igen, csak szerintem 3 honap keves, bar az is valami. Meg amugy nem konkretan az angolokra gondoltam, hanem akar teljes eu szinten, egysegesen.

2016.02.03. 09:40:11

@HardPötty: Ez igaz, ugyanakkor kepzeld el, a magyarok mit ereznenek ha megjelenne Mo.on tobb millio kinai (nem kene nekik vizum) es hajlandoak lennenek pl. minimalberert napi 14 oraban, heti 7 nap gyarban dolgozni, soha nem jelentenenek beteget stb., ezert mindenki oket alkalmazna a magyarok helyett. Mikor a magyarok panaszkodnak, akkor meg azt mondanak nekik hogy tanulj meg te is ugy dolgozni mint a szorgalmas kinai. Evek ota pontosan ez a folyamat zajlik Angliaban. Es igen, egy kelet-europai jobban motivalt 1200 fontert takaritani havonta, mikor az lebeg a szeme elott hogy kb. 25 ezer fontert lakast, hazat vesz maganak. A brit meg tudja hogy 100 ezer fontert se tud maganak ingatlant venni a legtobb nagyvarosban, meg egy szobas lakast se. Az 1200 font ot nem motivalja, raadasul fel sem veszik dolgozni - aktivan diszkriminalnak ellene a sajat orszagaban - ezert inkabb elmegy segelyre, de akkor meg ugye o a lusta brit.

2016.02.03. 09:46:04

Amit sokan nem ertenek az az hogy UKban un. in-work benefitek is vannak. Egy alacsonyan kereso ember jo esellyel egyaltalan nem fizet adot (evente kb. tizezer font adomentes) es az allam kiegesziti a jovedelmet. Tehat anyagilag nem nyer, hanem veszit a kozosseg egy alacsonyan fizetett munkassal, plusz valoban elvesz az illeto egy munkahelyet valaki mastol. Mert a kozhittel ellentetben vannak britek is akik megcsinalnak az alacsonyan fizetett, betanitott munkat, de sokszor ok mar eselyt sem kapnak. Meg ha fel is veszik oket, kikozositve fogjak erezni magukat mert sokszor az ilyen munkakorokben a dolgozok nagy resze kelet-europai; nekem van egy uj-zelandi ismerosom aki konyhan dolgozik Londonban, o az egyetlen angol anyanyelvu a csapatban, es halalra idegesiti hogy egesz nap nem tud senkivel normalisan beszelni, nem lehet poenkodni mert felreertik, stb. Es o egy kemenyen dolgozo ember aki szivesen csinal egyszeru fizikai munkat heti sok oraban alacsony berert, csak orulne ha lenne nehany brit is peldaul a csapatban.

tableno 2016.02.03. 09:53:12

@Mirjam2: Ezért kéne magát a benefit-rendszert megreformálni, diszkrimináció helyett.

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 09:55:57

@HardPötty: az a baj, hogy szinte sosem derülnek ki a miértek, mondjuk lehet, hogy egyszerűen a legközelebb lakót veszik fel (bejön akkor is, ha áll a metró) vagy akármi. De az is lehet, hogy a keurópaiak nem akarnak fizetésemelést, hanem örülnek, hogy van biztos állásuk. De az is simán lehet, hogy aki eldönti ki fogja a partvist pörgetni ahhoz otthon jár egy lengyel vagy horvát takarító és meg van elégedve. nagyon nem látunk bele ezekbe a folyamatokba.

amikor mi jöttünk akkor csomó minden nem volt még, pl. nem volt általános a próbaidő, a gyerek ovijában a vezetőnéni meg is mondta, hogy azért van csak ázsiai ovónéni, mert a kiwik lusták, nem jönnek be hétfőn, ha buliztak a hétvégén, stb. a filippina meg keccsöl, tanul, végig mosolyog és 100%-ban odateszi magát. (ez régi és kiragadott példa persze nincs semmiféle komolyan vehető relevanciája)

és ha a munkavégzésben nincs minőségi különbség akkor a munkáltató a kevesebb gonddal járó delikvenst fogja alkalmazni, mert az az érdeke.

de itt teljesen más a helyzet nem vethető össze az UK gyakorlattal (nincs EU, nincsenek volt gyarmatok, van komoly szűrés bevándorláskor, stb.)

HardPötty 2016.02.03. 09:59:02

@Mirjam2: igen. Ebből a szempontból is gáz a helyzet. Igazad van.

HardPötty 2016.02.03. 10:02:08

Heheerről a benefites és munkaelvevős témáról mindig olyan beszélni mint darázsfészekben könyékig turkálni.

2016.02.03. 10:02:34

@tableno: Miert nem donthetik el a britek hogy szerintuk mit kene megreformalni? A benefit-rendszer kivaloan mukodott nekik mielott megjelent kb. 2 millio kelet-europai nehany ev leforgasa alatt. Azon meg nem fog a benefit-rendszer valtoztatni hogy pl. egy ingatlan negyszer, otszor vagy tobbszor annyiba kerul UKben mint Kelet-Europaban.

©________ 2016.02.03. 10:03:16

Ezer-ezer-ezer bocsanat a korai OFFert
Szoval
Mindekozben itthon szorgosan epul a nemz....ize, szocializmus

tablet.hvg.hu/itthon/20160203_uj_turizmus_szervezet_orban_kormany

©________ 2016.02.03. 10:04:19

@BircaHang Média:

Vagy megcsinaljak a szuperuniot negyen oszt kesz.

Hari Seldon 2 2016.02.03. 10:06:08

„Magyarán: egy Angliában dolgozó magyar, akinek a gyermekei Magyarországon élnek, kap majd ugyan családi pótlékot a gyerekek után, de annyit, amennyit a magyar – és nem az angliai – megélhetési költségek indokolnak. Ami őszintén szólva jogosnak tűnik, ha a gyerekek otthon maradtak.”

Tegyük fel, hogy jogos az, hogy az otthon maradt gyerek után más összeg járjon. (még el is lehet fogadni)

De akkor mi van a béréből levont összegekkel? Akkor a béréből is a kisebb összeget vonják le TB-nek (nem tudom mi az angliai megfelelője)

Ugyanis a magyarok jó részét közvetítők alkalmazzák. Valaki elhiszi azt, hogy ha meg is oldanák, nem nyúlná le a különbséget a közvetítő?

Másrészt, hogy kell definiálni a másik ország megélhetési költségét?

Harmadrészt, HA egy brit munkavállaló expat-ként elhelyezkedik, mondjuk Kelet Európában, ÉS mondjuk ő viszi a gyerekét, akkor az ő gyerekének is az adott ország megélhetési költségeihez igazítják a támogatást?

Szóval elvileg végig lehet ezt a vonalat gondolni, de akkor egységes európai szabályozás kell. Mert azonnal jön egy következő ország, a saját kívánságaival. – És ha egységes európai szabályozás lesz, az megint a „gonosz brüsszeli bürokraták” döntése lesz…

2016.02.03. 10:10:49

@pappito: En beszeltem errol brit munkaadokkal, pl. kerte mar tolem brit indiai baratnom hogy ajanljak valakit recepcios munkara az orvosi rendelojebe. Ajanlottam egy angol csajt. Azt mondja nem jo, angolt nem vesz fel, kelet-europaira gondolt. Kerdezem miert - azt mondja hogy az angolok visszapofaznak es beteget jelentenek. Ezt ugy is lehetne ertelmezni hogy aki kiall a jogaiert vagy nem megy be betegen dolgozni azt nem veszik fel, ha van helyette alternativa.

Olvastam regen egy blogot, most nem talalom, de egy skot csaj irta aki hosszu evekig szallodaban takaritott Skociaban. Azt irta hogy az elso evekben szeretett ott dolgozni, kulonbozo naciok voltak a csapatban, sokat viccelodtek stb. Aztan az EU csatlakozas utan egyre tobb kelet-europai lett, a vegen o maradt egyedul 'kulfoldi' egy teljesen litvan csapatban. A szinten litvan fonok szexualisan zaklatta es rendszeresen megalazta az alkalmazottakat; probalta a skot csaj meggyozni a tobbieket hogy tegyenek panaszt, de a litvan nok egyreszt hozza voltak szokva a zaklatashoz, masreszt feltettek az allasukat es nem mertek panaszt tenni. Ennyit a 'kulturalis kulonbsegrol'. A csapat nagy resze angolul sem beszelt, a skot no nem tudott egesz nap senkivel szot valtani mert ugye o nem beszelt litvanul. Tudom hogy vannak lusta angolok is (mint ahogy lusta magyarok, lengyelek stb. is vannak) de ez az erem masik oldala.

Hari Seldon 2 2016.02.03. 10:16:09

@BircaHang Média:
Gyakorlatilag a régi Nagy Károly féle terület tartozik egybe.
(néhány szatelit állammal kiegészülve)

2016.02.03. 10:16:55

@Hari Seldon 2: Egyreszt nem hiszem hogy a magyarok nagy reszet kozvetitok alkalmazzak, masreszt a minimalberbol annyira keves adot stb. fizet hogy a csaladi potlek ket gyerekre kb. annyi mint az egesz befizetett ado. Tehat ez eddig zero nyereseg a rendszernek, majd ha esetleg meg munkanelkuli segelyt, orvosi ellatast stb. kap az illeto akkor az mar mind minuszba megy. Es ez meg csak az anyagi oldala a dolognak.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 10:16:59

Én ezt most nem egészen értem. Az angliai magyarok attól félnek, hogy egy szép napon mégiscsak haza kell jönniük, és végre itthon is tenniük kell valamit? Mert most egy vadidegen ország gazdaságát erősítik, cserbenhagyva ezzel azt az országot, ahol felnőttek, ahol tanultak, ahol megkapták az alapokat. És cserbenhagyva azokat is, akik még mindig ezt a csodálotos országot próbálják életben tartani. Vagy az angliai magyarok ezt úgy képzelik, hogy a hazaiak tegyenek rendbe mindent, ők pedig majd beleülnek a készbe, ahogy tették ezt akkor is, amikor elmenekültek a helyi problémák elől? Tisztelet azoknak, akik kalandvágyból, esetleg nyelvtanulás céljából távoztak egy rövid időre.

2016.02.03. 10:23:21

@Hari Seldon 2: Ha Mo.on dolgozik es ott adozik akkor termeszetesen magyar csaladi potlekot kap a brit munkavallalo, miert kapna tobbet?

2016.02.03. 10:24:35

@adg: Megint fullba tolja a kretént. De legalább lesz ma is téma. :DDD

2016.02.03. 10:25:56

@adg: Ilyen helyzetekre talaltak ki a szures gombot! :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.03. 10:27:09

@Praliné.:

Az meg minek? Ez már nem EU lenne. Szóval ez ismét oda vezetne, amit mondtam: vége lesz az EU-nak.

Kiég3tt 2016.02.03. 10:27:28

@FeketeMacska73: mondjuk nem ertem miert baj az, hogy egyes orszagokban meg fontos h a valasztopolgar mit szeretne.

Határátkelő 2016.02.03. 10:30:17

@A nagy kékség: Komolyan szeretném nem érteni, hogy ezt miért csinálod...

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.03. 10:30:36

@Hari Seldon 2:

Igen, de abban még a mai Francia- és Németország sem volt benne teljesen...

Ez gyakorlatilag a Benelux-államok, Svájc, Ausztria, Szlovénia + Németország nyugati fele, Olaszország északi része, s a mai Franciaország 90 %-a. Ja és még egy kicsi a mai horvát tengermellékből.

Azaz semmi Anglia, semmi Skandinávia, semmi Spanyolország, s semmi Kelet-Európa (ha a pici horvát részt leszámítjuk).

S tegyük hozzá: még ez is csak kb. 40 évig állt fenn, majd szétesett 3 nagyobb és pár apróbb részre.

2016.02.03. 10:32:30

@A nagy kékség: Nem tudtam megallni hogy elolvassam es wooooooooooooooooow - "csodálotos ország" - wooooooooooooow! Helyesirasi hiba!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :))) Tajszolasba teccik beszelni, vagy ez az eredeti osmagyar kiejtes? :)))))))))))))))))))))))))

Kiég3tt 2016.02.03. 10:33:09

@pappito: nem ertem, miert ne lenne halas az ingyenelo benszulott? Eredetileg Cameronek ezt altalanos rendeletkent akartak, h mindenkire vonatkozzon, csak gondolom lattak,h az ingyenelo benszulott szavazotabor nagyobb %, mint gondoltak es visszakoztak. Mondjuk ez igy viszont szomoru, mert ez azt jelenti, h a benefites visszaelest felszamolni politikai ongyilkossag, no meg azt h ez baromira elterjedt, kvazi sok penz...

Hari Seldon 2 2016.02.03. 10:36:30

@Mirjam2:
A tesóm az első időben közvetítőn keresztül volt alkalmazva. (Most már rendesen a cégen keresztül.)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 10:38:16

@Mirjam2: Az elütés szándékos. Ezen az oldalon nem szabad "csodálatosnak" nevezni Magyarországot, így gondoltam, hogy kicsit változtatok a hozzáállásomon. De lehet, hogy sokaknak így sem fog tetszeni, pedig én tényleg mindent megteszek azért, hogy megtaláljam az itteni emberekkel a közös hangot.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 10:42:33

@Határátkelő: Mire gondolsz? Szeretném megérteni, hogy miért ez a nagy pánik. És mivel elég sok magyar él azon a szigeten, így talán ők majd rá tudnak mutatni valamire, ami itthon élve nem világos. És még az is lehet, hogy ez nem csak engem érdekel. Minél több oldalról közelítjük meg ezt a kérdést, annál érdekesebb beszélgetés alakulhat ki a bejegyzés alatt. Hangsúlyozom, hogy megérteni akarom ezt a folyamatot, nem pedig vitatkozni. Elfogadom, ha valaki a konkrét tettek helyett inkább a menekülést választja. Ez is egy megoldás.

2016.02.03. 10:45:44

@A nagy kékség: Jaja, az a hires vesszohiba is legalabb annyira szandekos volt :))) - direkt teged akart hergelni a posztolo mert tudta hogy erzekeny vagy a vesszohibakra. Es tenyleg, nem vart sikere volt! Olyan lavinat inditott el ami lassan maga ala temeti az egesz blogot :)

Herr Géza 2016.02.03. 10:46:28

@A nagy kékség: Nem vagy te egészen véletlenül egy roppantul átlátható provokatör??? Segítek: dehogynem. Hol a bánatban olvastad a mai posztban, vagy az eddigi hozzászólásokban azt, amit leírtál?
"Az angliai magyarok attól félnek, hogy egy szép napon mégiscsak haza kell jönniük, és végre itthon is tenniük kell valamit?"
Hol????
Bedobsz pár panelt, amit a "hazaffy" tanfolyamon tanultál, és várod a reakciókat? Gratulálok.
Felkérném a tisztelt társaságot, hogy ma (ill. tölem akár mától kezdve folyamatosan) senki ne reagáljon a nagy Megnevelö kommentjeire. Nekem speciel semmi hangulatom sincs a totálisan kiforgatott, idióta érveléseit olvasni megint naphosszat.
Csak még egy utolsó megjegyzés részemröl: ha jól rémlik még, te is hazaáruló voltál egy ideig, és saját állításod szerint családi okok miatt tértél haza. Majd késöbb az otthoni viszonyok miatt ismét elgondolkoztál egy újabb hazaárulás (Norvégia) lehetöségén. Amit aztán szintén családi okok miatt nem léptél meg. De te ugye tiszteletet érdemelsz, mert pusztán kalandvágyból, nyelvtanulás céljából léptél le egy "rövid idöre".
Biztos, hogy amikor kimentél, te explicit csak rövid idöre mentél el? Mi különbözteti meg ezt a verziót attól az agyrémtöl, hogy
"a hazaiak tegyenek rendbe mindent, ők pedig majd beleülnek a készbe, ahogy tették ezt akkor is, amikor elmenekültek a helyi problémák elől?" Csak az idö hossza? Mennyi az az idö, ami szerinted válsztóvonalat jelent a nemeslelkü kalandvágyó lovag és a "fúj, mocskos hazaáruló" között?
Ne válszolj, gondolkozz el rajta inkább....

2016.02.03. 10:49:17

@Hari Seldon 2: Igen, betanitott munkanal elofordul hogy eloszor ugynoksegen keresztul alkalmazzak az embereket, de ott sem mindig. Messze nem olyan altalanos mint pl. Nemetorszagban. Egyebkent meg az ugynoksegnek semmi koze a benefitekhez, csaladi potlekhoz stb. Arra onalloan kell jelentkezni es direktben kapjak a jogosultak, semmi koze a munkaberhez amit az ugynoksegen keresztul kapnak.

Határátkelő 2016.02.03. 10:49:30

@A nagy kékség: Hát ha el kell mondanom, mire gondolok, akkor régen rossz. Úgyhogy csak annyit: ha kopogtatás helyett minden alkalommal rárúgod valakire az ajtót, akkor ne csodálkozz, ha egy idő után nem akarják majd neked kinyitni.

HardPötty 2016.02.03. 10:49:56

@A nagy kékség: én, mint angliai magyar azt gondolom ha egyszer a UK azt mondja, hogy mennem kell, akkor megköszönöm a lehetőséget és megkeresem a következő (angol nyelvű) országot ahova mehetek. Az hogy ki mit épít pont letojom. Èn a saját életemet építem úgy ahogy tudom. Nem tartozok érte se hálával se semmivel senkinek. Ha te Magyarorszagot építed szíved joga, mint ahogy nekem is hogy eldöntsem nekem mi a jó.
Fogadd el hogy van aki csak határokat lát a világon és van aki a határtalan világot látja.

Sanz 2016.02.03. 10:50:01

Ennek a Cameron-féle alkudozásnak három dimenziója van (pontosabban az egész "járjon-e segély?" kérdést három szemszögből lehet értelmezni): politikai, jogi, és erkölcsi szempontból:

1. Politikai - a cél az, hogy az angol szavazókkal (különösen a saját szavazóival) elhitesse, hogy ő kompetens, ő ki tud harcolni olyan jogokat a UK-nek, amit más nem kap meg. Ez a benefit téma pont jó erre, mert a költségvetés szempontjából elenyésző a hatása, viszont politikailag jól kommunikálható a siker.

2. Jogi - szerintem ez a rész az, ami a legproblémásabb, hiszen egy másik EU-s munkavállalóval szemben nem lehet diszkriminatív a szabályozás (EU-s jogot sért). Ha ezt a jogi hézagot betömik, akkor nincs gond, de egyébként megléphette volna Cameron azt is, hogy senkinek nem jár segély, amíg nincs 4 év befizetése az angol kasszába. Csak ugye ez politikailag nehezen kommunikálható, másrészt több millió native angolt elég durván érintett volna (plusz a fiatalokat is, hiszen nekik sem lett volna meg a 4 éves munkaviszonya).

3. Erkölcsi/morális - őszintén szólva én támogatnám az alacsony összegű feltétel nélküli alapjövedelmet, mégpedig azért, mert felesleges adminisztratív és erkölcsi terhet jelent a társadalomra, hogy ellenőrizze, ki jogosult segélyre. Egyszerűbb lenne, ha a rendszer engedékenyebb lenne, mert onnantól az egyén felelőssége, hogy neki szükség van-e erre a pénzre. És tudom, hogy ez így leírva naivan hangzik, de azt is érdemes végiggondolni, hogy megér-e az ügyintéző idejéből 1-2 órát az, hogy néhány száz font sorsáról döntsön. Hozzáteszem, szinte senkit nem ismerek, aki benefitet venne igénybe, ezért vagyok talán megengedőbb ebben.

Mindenesetre a népszavazás folyamatos téma az office-ban, és ez jó... meg az is, hogy a kampány is lassan elindul. :-)

tanato 2016.02.03. 10:50:01

@Határátkelő: Érted te azt már,kezded kapizsgálni.

Határátkelő 2016.02.03. 10:50:21

@Herr Géza: Csatlakoznék a kezdeményezéshez...

Herr Géza 2016.02.03. 10:50:27

@Herr Géza: Még mielött: a "válszolj"-ból én is direkt hagytam ki az "a" betüt. :)))

Hari Seldon 2 2016.02.03. 10:52:03

@Mirjam2:
OK. Nem tudom pontosan mi van nálatok. Azért mondtam, hogy még sok pontosítás vár erre a tervezetre.

nemor 2016.02.03. 10:54:36

Bocs mindenki, nem bíííírom megállni: nem értem, miért hagyjátok mindig provokálni magatokat.
"Indifference and neglect often do much more damage than outright dislike."
:DD

Sanz 2016.02.03. 10:54:37

@A nagy kékség: Alapvetően az ember önző, úgyhogy a könnyebb utat fogja választani (a legtöbb esetben). Úgyhogy igen, sokan félnek attól, hogy haza kell menniük / nem fogja annyira megérni, hogy elmenjenek.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 10:54:50

@Herr Géza: Feltűnt, hogy én nem használom a "hazaáruló" jelzőt senkire? Nem úgy, mint ahogy például mások már ostobának is neveztek engem. Én megérteni szeretném a kinti magyarok problémáját, nem földbe döngölni a másikat csak azért, mert mást gondol, mint én. Nem én vagyok az, aki nem tudja elfogadni a ti döntéseteket, hanem ti vagytok azok, akik nem tudjátok elfogadni egy másik ember véleményét, ami jelen esetben kissé eltér a tiétektől. Ezért érezheted úgy, hogy én pusztán provokálok, pedig nem ez a célom. Tényleg nem.

fhdgy 2016.02.03. 10:56:43

@Herr Géza: Kérlek, ne Herr(geld) magad! Nem provokatőr ő, á nem.

Biztos van valami verseny, és elindult a leghűségesebb, legodaadóbb alattvaló versenyben és szeretne a legelső előtt végezni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 10:57:59

@tanato: Kapiskálni, doktor úr. Kapiskálni. Így szerette volna írni, ugye? :)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.03. 10:58:28

@A nagy kékség:

Én ezt nem így látom.

E tekintetben mind a két oldal utálni szokott engem, mert egyikkel se értek egyet. Az egyik oldal szerint ugyanis a nemzet az valamiféle égből lehullott sorsközösség, melyet megbontani halálos bűn. A másik oldal szerint pedig nem is létezik nemzet, az valami kitalált, idejétmúlt ökörség.

Éppen a múltkor volt erről egy vitám az éppen TEGNAP megszűnt utolsó magyar blogrendszerben, melyet egy közéleti lap tartott fent (ez a NolBlog volt).

Senki sem lehet egy közösség tagja akarata ellenére. Azaz abszurdum árulásnak nevezni azt, ha valaki közösséget vált. Sőt, a kényszerközösségek nem jók jellemzően.

Ráadásul, a mostani magyar kitántorgók zöme MÉG EZZEL SE vádolható: a legtöbb sima expat, aki sosem tekinti az új helyet hazájának, arra csak ideiglenes pénszerző helyként néz. Tulajdonképpen EZ A BLOG is pont ennek köszönheti népszerűségét! Mi lenne ebből a blogból, ha a magyar kitántorgók TÉNYLEG integrálódni akarnának nyugaton? Semmi, mert akkor senki se olvasná, csak pár hozzám hasonló alak, aki eleve mindent olvas.

Valójában az átlag magyar kitántorgó HASZNOT hoz Mo-nak, mind pénzügyileg, mind szellemileg, s marad magyar, nem áll át sehová.

2016.02.03. 11:01:15

@HardPötty: Huha, ez nagyon jo megfogalmazas volt, szerintem sok ember neveben beszeltel :). Egyebkent meg biztos vagyok benne hogy a mar UKben dolgozokat nem erinti ez az egesz dolog, meg abban a valoszinutlen esetben sem ha a kilepesre szavaznak a britek.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 11:01:22

@BircaHang Média: Végre egy higgadt reakció. Köszönöm! És elfogadom az érvelésedet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 11:04:41

@Mirjam2:
Na most képzeld el hogy aki így ír az hogy vezet buszt.
En biztos nem ülnék fel arra a buszra amelyiknek a sofőrje így ír.
Felháborító hogy oda már mindenki bekerülhet.
:))))))))))))))))))

Herr Géza 2016.02.03. 11:06:15

@A nagy kékség: Tényleg utolsó reakcióm:
A hazaáruló szót te tényleg nem használtad. Helyette a cserbenhagyást kétszer is. Ami szerintem ugyanaz.
A többit meg rágd át még egyszer. Nem az jön le belöle, hogy te "megérteni" akarsz. Nagyon nem.
Ennyi. Üdv.

Sanz 2016.02.03. 11:09:51

@BircaHang Média: "Ráadásul, a mostani magyar kitántorgók zöme MÉG EZZEL SE vádolható: a legtöbb sima expat, aki sosem tekinti az új helyet hazájának, arra csak ideiglenes pénszerző helyként néz."

Ezt kicsit árnyalnám, ugyanis elég sok embernél látom azt, hogy hosszabb távra kiépít egy új életet a UK-ben, főleg akkor, ha családdal költözik ki. Szóval az emberek fele-kétharmada valóban klasszikus expat (vagyis inkább "economic migrant"), de a másik harmad simán integrálódni fog az angol társadalomba, mint első generációs bevándorló.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 11:12:35

@diggerdriver: Hát veled, sajnos, nem. Pedig nagyon igyekeztem. Tök értelmes fickónak tűnsz.

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

tanato 2016.02.03. 11:13:43

@A nagy kékség: Nem nem a kapisgálnit pirossal aláhúzta a gép.

2016.02.03. 11:14:05

@Hari Seldon 2: Igen, egyetertek. Egyebkent az egesz benefit rendszer radikalis valtozas alatt elott all UKben, un. 'universal credit' nevu rendszert vezetnek be fokozatosan a jelenlegi rendszer helyett. Ez kozelit az alanyi jogon jaro 'alapber' koncepciojahoz, bar hivatalosan nem hivjak igy. Skandinaviaban is ezzel kiserleteznek. Szerintem a jovo utja ez az alapber lesz a nyugati orszagokban, es ha igy van, akkor lenyeges lesz meghatarozni hogy ezt ki kaphatja meg es ki nem, muszaj lesz olyan szabalyokat bevezetni ami garantalja hogy csak egy szuk kor kaphassa (pl. helyi allampolgarok).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 11:17:39

Azért ezzel a segélyezéssel kapcsolatban ne felejtsünk el valamit.
A migránsra a befogadó ország egy fillért sem költött míg a migráns néhány heten hónapon belül adófizető lesz.
A bennszülöttre meg 20 évig csak költ az állam.

2016.02.03. 11:21:17

@diggerdriver: Felreerted: o hibakat is csak szandekosan, elore megfontoltan es tanito celzattal kovet el. Aki ezt nem hiszi el, az meg rosszindulatu :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 11:24:24

Az Unióról.
Az EU elkövette a azt a hibát amibe a kommunizmus is belebukott.
Egy szintre akarja hozni az államokat. Óriási hiba és bele fog bukni.
Szerintem el kell felejteni az Uniot, es csak szigorúan gazdasági érdekközösseget kell létrehozni.
Kb mint a Közös Piac volt.
Aztan majd ha ezer év múlva lesz az ÖSSZES európai állam között 5% különbség akkor léhez EU-t csinalni.

2016.02.03. 11:24:30

@tanato: Kotekszunk, kotekszunk? :)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 11:26:24

@Mirjam2:
Figyu, nem baj ha nem akarok rajta lenni azon a buszon amit tanító célzattal vezet neki a fának?
:))))))))))

2016.02.03. 11:27:18

@diggerdriver: Ez vicces. Ket napja beszeltunk egy angol ismerossel (mar majdnem nyugdijas koru, jelenleg maganiskolaban tortenelemtanar) es kb. szo szerint ugyanezt mondta amit te.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 11:27:46

@tanato: Igen, szóval helyesen: kapiskálni. Tehát k-val. De ez most már tényleg vicces, úgyhogy ilyennel kapcsolatban nem írok többet.

2016.02.03. 11:29:17

@diggerdriver: Ezer' nem fejlocc te semmit, mer' ellenallsz fojton mikor tanitani probal valaki. Magadra vess! :)

fhdgy 2016.02.03. 11:29:59

Elmorfondíroztam azon, hogy UK.-ban miért okoz problémát az, ami pl. Németországban nem.

Biztos, hogy Németországba is mennek olyanok, akik alapvetően nem dolgozni akarnak, csak munka nélkül "eltartatni" magukat.

Miért nagy probléma ez az egyik ország esetében és miért nem az a másikban.

Én azt látom, hogy a németek valahogy elérték azt, hogy az oda áramló nagy többség esetén ( most a migránsokat ne soroljuk ide, majd visszatérek rá ) nyílvánvaló, hogy ott alapvetően dolgozni kell, és csak a nagyon "ügyesek" azok, akik ügyeskedni tudnak. ( pl. egy időben sok indiai programozó ment hozzájuk, aztán el is tüntek, mert annyira más volt a munkamorál )

Itt most egy eszmefuttatás, és esküszöm, hogy nem szedtem be semmit.

Lehet, hogy az angolok a történelem során hozzászoktak, hogy őket a gyarmatok eltartják? Lehet, hogy az eddigi jólétük és mentalitásuk ebből fakad? Most meg fáj nekik, hogy a rabszolgáik nem valahol, a láthatatlan távolban vannak, hanem megjelennek a helyszínen és zavarja őket, hogy ezt a "népséget" látniuk és elviselniük kell? A munkájuk kell(ene), de egy fedél alatt élni már túlzás?

A németek sem angyalok, de ők történelmi távlatokban nézve alavetően a saját munkájuk, szorgalmuk alapján élnek úgy, ahogy.

Hogy most a migránsokkal mit fognak kezdeni, nem tudom. Még azt is el tudom képzelni, hogy valamilyen módon megtanítják őket dolgozni és legalább úgy beintegrálják őket, mint a törököket.

Ebben a dologban finoman fogalmazva is pesszimista vagyok, de a németektől sok minden kitellik. :-)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 11:31:01

@diggerdriver: "Azért ezzel a segélyezéssel kapcsolatban ne felejtsünk el valamit.
A migránsra a befogadó ország egy fillért sem költött míg a migráns néhány heten hónapon belül adófizető lesz.
A bennszülöttre meg 20 évig csak költ az állam."

Tehát akkor húzzanak el az angolok Angliából, hogy minél több magyar vehesse át a helyüket? Ezt akartad mondani? Mert a te elméleted szerint az angolok jelenléte sokkal károsabb a szigeten, mint mondjuk a magyaroké. Ami lehet, hogy így van. Én nem értek ezekhez a dolgokhoz, csak figyelem a szakértők hozzászólásait.

2016.02.03. 11:46:14

@Sanz: Tokeletesen osszefoglaltad es teljesen egyetertek, azzal is amit az alapjovedelemrol irsz. Az nagyon nem lenne fair ha szuletett briteknek sem jarna segely 4 ev befizetes nelkul, ugyanis mar igy is van egy egesz csomo hatranyos helyzetu fiatal akiknek ez nagy problema lenne - meg diplomaval se talal mindenki azonnal munkat, a fogyatekosokrol, betegekrol, egyedulallo szulokrol nem is beszelve.

Egyebkent nem olyan konnyu benefitet kapni mint sokan elkepzelik. Pl. volt az egyetemen egy (angol) osztalytarsam aki varatlanul nagyon beteg lett; nem tudom mi volt a betegseg (talan meningitis?) de azt tudom hogy egy ideig nem latott, apolasra szorult, tanulni nem tudott. A diakhitelet leallitottak, jelentkezett benefitre (a szulei vittek az interjukra), es honapokig kellett harcolnia hogy egyaltalan kapjon valamit. Talan vagy heti 50 fontot kapott a vegen, az volt a szerencseje hogy a szuleinel lakhatott es ok tartottak el ez alatt az idoszak alatt.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 11:47:21

@Mirjam2:
Tudom. Beszéltem vele. Tőle tanultam.
:))))))))))))))))))

2016.02.03. 11:53:00

@fhdgy: Szerintem azert tuntek el az indiai programozok Nemetorszagbol mert Indiaban emeltek a fizeteseket. Egeszen veletlenul dolgoztam indiai IT cegnel es olyan munkamoral volt ami a legtobb nemetnek nem felelne meg. Rendszeres fizetetlen tulora, heti hat nap munka stb. A nemetek meg altalaban pentek ebed utan eltunnek az irodabol.

2016.02.03. 12:01:05

@fhdgy: Hat ezeket tanithatjak a 'nemet munkamoralra', sok sikert: www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/germany/12135497/Migrants-attack-pensioners-who-stood-up-for-woman-they-were-harassing-on-Munich-metro.html. Persze az angolok csunya rabszolgatartok... Ha a valosag is erdekel, roviden elmondom hogy Nemetorszagban nincsenek in-work benefitek, es altalanossagban is nehezebb benefithez jutni es kevesebbet fizetnek mint Angliaban. Ezek a csunya angol gyarmatositok ilyen bokezuek.

Herr Géza 2016.02.03. 12:04:19

@fhdgy: Speciel Németország elegánsan oldotta meg ezt a csp. problémát. Annak folyósítás ugyanis kvázi munkaviszonyhoz van kötve (ill. a biztosítotti alapon történö munkanélküli segélynél, ALG I-nél is jár). Munkanélküli segélyt eleve csak olyan kap, akinek a munkanélküliséget megelözöen volt legalább 12 hónapos folyamatos munkaviszonya, amibe viszont a megfelelö igazolások prezentálása esetén bármely EU-s országban teljesített munkaviszony is beleszámít. Ha ez nem áll fenn, akkor az illetö polgár csak az ALG-II nevü (a köznyelvben HATZ-IV), kvázi szociális segélyre jogosult, amit családi szinten adnak, azaz az összegénél többek között figyelembe veszik az eltartottak/gyerekek számát is. Beleszámít ebbe az összegbe (gyakorlatilag levonják belöle) a család bármely egyéb jellegü bevételét/jövedelmét is. És itt jön a csavar: ha a család eddig is kapott csp.-t, akkor azt továbbra is kapja, de az összegét beszámítják/levonják, ha eddig ilyet nem kapott (pl. frissen érkezett bevándorló), de egyébként jogosult a szociális segélyre (aktív munkakeresés, stb.), akkor a szociális segélyben lesz "benne" a családi pótlék összege (azaz nem vonnak le semmit a családnak járó összegböl). Ezzel gyakorlatilag megszünik az attraktivitása annak, hogy az itt jellemzöen Bulgáriából/Romániából érkezö sokgyerekes munkanélküli családok csak a sok gyerek után járó fejenként 190+ eurós csp. miatt árasszák el az országot. Az otthon maradó gyerekek után így viszont nem tudják felvenni a csp.-t, mert a szociális segélynél viszont az egy háztartásban élés feltétel. Szerintem ez így nagyjából meg is oldja a fö gondot.
Itt korábban inkább az jelentett nagy problémát, hogy a "naív" németek elöször majdhogynem bemondásra elhitték az ilyen-olyan enyhén hamis szül. akvi. kivonatokkal igazolt nagy halom gyereket, Azóta az adminisztráció kifinomultabb lett, magas szinten csekkolják az anyaország hatóságainál a tényleges gyerekszámot, ill. azt is, ha a gyerek után otthon már igénybe vesznek a csp.-hez hasonló jellegü támogatást. Ez utóbbi esetben annak összegét megintcsak levonják a csp.-böl és csak a differenciára vagy jogosult.
Így például a M.o.-on maradt gyerekek után, ha az anya otthon kapja a csp.-t, csak a magyar és német különbsége jár az itt dolgozó férjnek.

fhdgy 2016.02.03. 12:05:13

@Mirjam2: Nekem is van saját, közvetlen tapasztalatom az indiaiakról. Csak ez a tapasztalat borzalmas.

Ha hiszed, ha nem, jöttek azzal, hogy holnap tartsunk megbeszélést. Miről? Kérdeztem. Hát, hogy holnap után mit beszéljünk meg.

Lehet, hogy sokat túlóráztak, de nem volt értelme, mert nem volt produktum.

Herr Géza 2016.02.03. 12:11:58

@Mirjam2: Tévedés, van in-work benefit itt is, csak a minimálbér bevezetése óta (és a HARTZ-IV alacsony összegének köszönhetöen) viszonylag szük réteg jogosult rá. Ha a család összjövedelme kevesebb, mint amit HARTZ-IV-ként kapna, akkor kiegészítik arra a szintre. Ezzel azonban olyan plusz feltételek jönnek képbe, hogy gyakorlatilag "nem éri meg". Gondolok itt pl. olyanra, hogy a jó nyugdíjas nagymama karácsonyi 200 eurós ajándéka is jövedelemnek/bevételnek számít, és le lesz vonva a támogatás össszegéböl. (Más kérdés, hogy ezt hol lehet megfogni...)

Herr Géza 2016.02.03. 12:15:28

@Herr Géza: Ja és van pl. Wohngeld, lakbértámogatás is (söt, még pár más is), akkor is ha dolgozol, csak alacsony az egy före esö jövedelem.
De tény, hogy ezek eléggé szüken mért pénzek és "attraktivitásukat" jelentösen rontja a hozzá kapcsolódó feltételek sokasága.

fhdgy 2016.02.03. 12:15:37

@Mirjam2: Nekem pont a bőkezüséggel van gondom. Ha nincs már miből, akkor mit osztogatnak? Nincs az a pénz, ami előbb-utóbb el ne fogyjon.

Arról meg már ne is beszéljünk, hogy ez a hozzáállás az élősködést segíti elő és nem fokozza a munkába vetett hitet.

Feltételezem, hogy Te Uk-ban élsz, azt tudom, hogy Herr Géza Németországban.

A kettőtök hozzászólása alapján megerősödik bennem, hogy a lét határozza meg a tudatot. Én a német hozzáállással tudok azonosulni és valahogy őket sikeresebbnek is tartom.

London2009 2016.02.03. 12:15:58

@Herr Géza: Nyugi mar sracok! Tegnap en irtam neki par kommentet es ugy ereztem, hogy kb. haromszor dongoltem foldbe, mert ervei, na azok nincsenek! Ma is nekiallhatnek vitatkozni vele, de tegnap eleg volt, amit akartam, elmondtam.
Egyebkent meg annyira, de annyira elottem van a feje. Egy ilyen igazi barom lehet. Na es ezert erdekes vilag ez az online, mert miutan sosem latod, hogy ki all a nick mogott, neha erdemes azert elkepzelni.
Volt egy altalanos iskolai tanarnom, egy igazi oskovulet, ki nem allhattuk. Na az o fia, a Nandorka, buszsofor lett. Az anyja minden nap csomagolt neki elemozsiat es kiintegetett neki a huszemeletes egyik ablakabol, amikor az eppen hazaerkezo busz megallt a piros kozlekedesi lampanal. Egy szep napon Nandorka megnosult, elvette a lanyt a hatodikrol, aki szinten minden nap szendvicset csomagolt az uranak es kiintegetett az ablakbol, amikor Nandorka a garazs fele vette az iranyt a munka lejarta utan. Nandorka eletenek fenypontja a majas hurka savanyusaggal, a lekvar fozes ideje es a Fradi bajnoki diadala lett.
De Nandorkanak volt egy titkos elete amirol senki sem tudott. Nagy Kekseg neven a Hataratkelon vegre elerte, hogy ot is meghallgassak! Hisz Nandorkanak is vannak erzesei, hitvallasa, gondolatai!
Szamomra Nagy Kekseg = Nandorka. Amint meglattam a fejet a lelki szemeim elott, rajottem, hogy en ilyen Nandorkakkal nem tarsalgok… :D

2016.02.03. 12:16:37

@fhdgy: Lehet hogy a te elvarasaidnak nem felelt meg az o munkastilusuk - ami valoban kulonbozik az europaitol - de nem kene mindjart azt irni hogy kvazi tul lustak voltak Nemetorszagban dolgozni, mert ez nem igy van. A legtobb indiai sokkal tobb orat tolt munkaval, sokkal rosszabb munkakorulmenyek kozott, mint az europaiak. Hiaba dolgoznanak sokkal intenzivebben, akkor is muszaj lenne ott maradniuk a munkahelyen a nap nagy reszeben es meg hetvegen is, mert ezt varja el toluk a munkaadojuk; igy nyilvan nem fogjak torni magukat. A kevesbe hatekony munka (ami a management felelossege) es a lustasag ket kulonbozo dolog.

2016.02.03. 12:19:31

@fhdgy: Azt nem ertem, hogy miert zavar az teged, meg masokat akik nem elnek UKben, hogy a britek milyen donteseket hoznak a sajat orszagukban. Szerinted a nemetek jobbak meg sikeresebbek, szuper. A britek meg szeretnek maguknak fenntartani a jogot hogy ok dontsek el, ki es mennyi penzt kap Nagy-Britanniaban. Nem ertem miert faj ez neked vagy masnak aki nem erintett.

Virago_1000 2016.02.03. 12:25:17

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "simán arról is szó lehet, hogy Cameron így akar magának több szavazatot nyerni..."
- kizarolag errol van szo.
dc nem akar semmi valtozast. A "hatterhatalom" (ertsd: multik, bankok, gazdasagilag jelentos tenyezok, akik kepesek torzitani a piaci versenyt, city of London) erdeke az unioban maradas. Ok soha nem engednek olyan partot kormanyra kerulni, aki nem az o erdekeiket kepviselne.
Tovabba:
Ha a nep megszavazna a kilepest, es dc ugy dont (ha az o dontese lenne ugyan, persze nem az ove mert o csak babu a gepezet elen) hogy Uk kilep, szankciokkal fogjak sulytani, hasonloan mint az oroszokat.
Tudom, hogy neha meredek, amiket irok, de fontold meg, hatha van benn racio, mielott le leszek tromfolva. Mert a dolgoknak mindig van masik oldala is.

fhdgy 2016.02.03. 12:32:02

@Mirjam2: Én dolgoztam indiaiakkal Németországban is, meg Indiában is. Nekem is kellett szombaton is dolgozni Indiában, bár értelmetlennek tartottam. Az indiai programozók német management-tel sem produkálták magukat.

Én konkrétan idegrohamot kaptam attól, hogy milyen ráérősen dolgoztak és nem érdekelt, hogy mennyit ücsörögtek bent.

Attól pedig kivert a víz, hogy Delhiben hétfőn reggel megjelentem a munkahelyen, de péntekig semmit sem tudtam csinálni, mert péntek délután volt a megbeszélés az ottani főmérnökkel és addig nem is kaphattam munkavégzési engedélyt.

Hányszor volt olyan, hogy a megkapott munkavégzési engedélyt is visszavonták. Négy hét alatt sem tudtam egy hétre valót dolgozni.

2016.02.03. 12:37:54

@Határátkelő: Ez, amit ideztel, EEA-t emleget, vagyis azt a szabadkereskedelmi ovezetet, amibol a britek, a szabad kereskedelem feltalaloi, eszuk agaban sem ohajtanak kilepni, tehat, ha ezekrol a segelyekrol szol a vita, akkor miert az EU-bol valo kilepessel fenyegetoznek? Nem ertem. Nem ertek hozza pontosan, de gondolom az EU tagjakent sokkal tobb beleszolasuk lenne az egesz EEA-ra, mig EP tagok nelkul gyakorlatilag befolyas nelkul el kellene fogadniuk az osszes EEA szabalyt. Akkor ennek mi ertelme van? Komolyan kerdem, nem csak toled.

@Mirjam2: Jol ertem, hogy ez az egesz "in-work benefit" azert van, mert a berek olyan alacsonyak, hogy a kormanynak ki kell egeszitenie, hogy ne haljanak ehen azok az emberek, akiknek amugy van munkajuk? :D Es akkor ez ellen az a megoldas, hogy meggatoljuk, hogy a munkaero hozzank koltozzon munkaert ES benefitert egyszerre? Persze ha magasabbak lennenek a berek, akkor nyilvan a benefitek nelkuli minimalberert menne oda minden K-Europai, ez vilagos, hogy alapvetoen eza bajuk, de... en ezt nem ertem.

En ezt az EGESZET nem ertem. :D

Herr Géza 2016.02.03. 12:40:31

@mojyo: "En ezt az EGESZET nem ertem. :D" Hát belöled sem lesz politikus.... :))))))

adg 2016.02.03. 12:41:31

@Mirjam2: Semmit sem er a gomb, mert ezer valasz jon ra minden alkalommal. Ilyenkor jobb, ha mondjuk magamat szurom ki aznapra, ugysem lesz mas, csak az anyuka olelgetes, meg az edes hazam csokja, majas hurka es a szar nektek hazatlan cserbenhagyok.
Nandorkaval nem tudsz mit kezdeni, o ezt elvezi, aztan majd megy sirni mashova, hogy szegeny Nandorkaval hogy kibabralnak a csunya hazajukbol menekultek, es mindenki utalja, pedig csak megerteni szeretne az okokat...

Inkabb irna egy posztot megint, akkor par hetig nyugi volt utana.

Sanz 2016.02.03. 12:42:04

@mojyo: Rövid magyarázat: ez egy politikai játszma, 2010-ben megerősödött a UKIP (angol soft szélsőjobb, euroszkeptikus párt), és Cameron az EU-s népszavazással tudta kifogni a szelet a vitorlájukból.

Az angol választó pedig azt gondolja, hogy ha kilép a UK az EU-ból, akkor majd válogathat az EU-s bevándorlók között. Mert ugye jelenleg nem kérdezhetik meg tőled a határőrök, hogy "work or leisure", mert EU-s állampolgárként azt csinálsz, amit akarsz. Szóval a fő indoklás az EU-ból való kilépést pártolóknál az az, hogy "majd akkor újra visszakapjuk a határaink felett az uralmat és nem Brüsszel diktál majd nekünk"... kicsit emlékeztet engem ez valamelyik magyar párt kommunikációjára... hm... :-)

fhdgy 2016.02.03. 12:42:13

@Mirjam2: Tisztázzunk valamit: engem nem zavar, hogy mit hogyan csinálnak. Soha nem voltam UK-ban és nem is vágyom oda.

Ha rajtam múlana, én népszavazás nélkül is kivágnám őket az EU-ból, tudod, mint a macskát ...

Én egy eubb EU-t szeretnék és ebbe UK nem fér bele. Nekem jobban tetszik az ellenség a várkapun kívül ( ezzel nem azt akarom mondani, hogy ellenségek, csak azt, hogy ők sem valók az EU-ba )

Szóval, csinálják a dolgaikat, ahogy akarják, de inkább az EU-n kívül.

Végezetül pedig, sajnos azt kell mondanom, hogy nekünk sincs sok keresni valónk az EU-ban. Nem azért, mert az eju árt Magyarországnak, hanem azért mert mi nem valók vagyunk oda.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 12:45:59

@Mirjam2:
A britek sokkal jobban döntöttek mint a németek. Sokkal jobban kiaknáztak az EU lehetőségeit mint bárki más.
Azt kene megerteni hogy a benefit nem gazdasági hanem politikai kérdés.
Majd este ezt jobban kifejtem.

London2009 2016.02.03. 12:46:32

@A nagy kékség: Nandorkam, szivem csucske. Vegetarianus vagyok.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 12:48:41

@Virago_1000:
Igy van. Semmiféle GAZDASÁGI indok nem támasztja alá a kilépést. Sőt…

London2009 2016.02.03. 12:49:38

@adg: Nem lehetne eltavolittatni? Bar mi is hibasak vagyunk, mert reagalunk ra. Ahelyett, hogy a poszttal kapcsolatban kommentelnenk. Mea culpa.

©________ 2016.02.03. 12:51:48

@adg: funkcionalis analfabeta.

De kezdek gyanakodni, hogy ezeket valaki fizeti ezert.

2016.02.03. 12:51:50

@Sanz: De a gyakorlatban - amennyiben kilepes eseten is az EEA-nak tagjai akarnak maradni - ezt kilepes utan sem kerdezhetik majd meg, es azutan is Brusszel fog diktalni, csak ezutan meg annnyit sem fognak majd tudni beleszolni a dontesi folyamatokba, mint most, hiszen az EEA osszes feltetelet, az EU osszes szabvanyaval egyutt el kell fogadniuk. Akkor...? Tenyleg nem ertem, vagyis azt sejtem, hogy az altalad leirt kommunikaciora vevo szavazo valoszinuleg nem tudja azt, hogy letezik az EEA, az viszont nagyon nagyon szomoru.

En amugy az angliai magyarokat nem az angoloktol feltem a kilepes eseten, hogy hazakuldik oket, hanem, hogy akkor a magyarok es az osszes tobbi populista vezetesu orszag is verszemet fog kapni es kilepnek, a vegen meg osszedol az egesz EU, amitol az egesz europai terseg sokkal instabilabba es gazdasagilag lassabba valik majd es visszaterunk a nyolcvanas evekbe, es a biciklisnadrag es a bundesliga-haj is ujra divat lesz, jajj nekunk. :(

London2009 2016.02.03. 12:53:01

@London2009: *mert reagalunk.
Majd megint kapom itt a kormost a nyelvtan oran.

fhdgy 2016.02.03. 12:53:05

@diggerdriver: Szerinted az EU hány másodpercig tudna meglenni Németország nélkül?

Szerintem az EU a németek nélkül fából vaskarika lenne.

2004-ben örültem, hogy Mo. is EU tag lett. Ma már azt mondom, hogy abból a brancsból csak a szlovéneket meg a cseheket szabadott volna beengedni. A lengyelekkel bizonytalan vagyok.

Thargoid 2016.02.03. 12:53:46

@Mirjam2: Simán megigényli a gyerek születésekor és automatikusan kapja 16 éves korig...
Azért kezdtek el mostanában bizonyítékot kérni arra, hogy a gyerek UK-ben él, pl. óvodai igazolás, körzeti orvos, council tax számla, levél ami a gyerek nevére jött az elmúlt 3 hónapban stb - minegyik kell.
Nekünk is bizonyítani kellett, hogy UK-ben él a gyerek, de ezzel nincs is semmi baj, ez lenne a normális, nem az, hogy a gyerek 2 hétig UK-ben van, és utána legfeljebb nyaralni jön, de kapja a támogatást...
Ezt nem csak a keletiek csinálják; angolok akik évek óta külföldön élnek ugyanígy biztosítják a családi pótlékot maguknak és természetesen a helyit is felveszik.

Mielőtt kérdeznéd: végig angol állampolgárokról van szó, saját gyerekünket is beleértve :)

Szvsz az lenne a normális, hogy ahol a szülő adót fizet, ott kapja meg a csp-t ÉS lenne EU-n belül egy közös adatbázis ahol ezt követni lehet.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 12:54:31

@London2009: "eltávolíttatni"

Hát így működik az új magyar/brit demokrácia? Aki ellentmond, azt eltávolíttatjuk? Ez egyre jobb.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 12:55:59

@Praliné.: Ma már nem először sértegetsz. Mi az? Ennél többre nem futja?

©________ 2016.02.03. 12:57:24

@diggerdriver: hat meg ezt sem tudod? ;)
Van neki egy spanja, minden reggel kiflit visz neki :-):-)

Virago_1000 2016.02.03. 12:58:19

@tanato: csakhogy nem lep ki egy sem olyan konnyen mert az annal bonyolultabb. Elmeletileg lehetseges gyakorlatilag szinte lehetetlen. Barmelyik tagallam megvetozhatja, de a brusszeli vizfej sem lenne boldog.
Ne feledjunk egy fontos tenyt: az EU egy felulrol szervezodott diktatorikus organizacio, hasonloan a szovjetuniohoz. Abbol ki lehetett lepni? Mi megprobaltuk 56ban. Ma mar nem fegyverek erejevel hanem gazdasagilag vannak az allamok kordaban tartva. Megjegyzem azert mert igy a hatekonyabb.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.03. 12:58:30

@diggerdriver:

Pont fordítva: az EU azt a hibát követte el, hogy azt hitte, lehetséges olyan közösség, ahol a gazdag gazdagodik a szegény hátán, s továbbra sem ad neki semmit. Ez így nem megy.

A módszer csak úgy működött volna, ahogy a német egyesítés: a nyugatnémetek sok pénzt költöttek a keletiekre.

fhdgy 2016.02.03. 12:58:34

@mojyo: Én azt mondom, hogy egy kisebb EU nagyobb EU lehetne.

Persze, én is önző vagyok. Mielőtt kivágnának bennünket az EU-ból, már kerítésen kívül szeretnék lenni. :-)

Hogy az angolok kiebrudalnák-e a magyarokat UK-ból, nem tudom, de nagyon remélem, hogy a németek ésszel csinálnák és csak szelektíven.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 12:59:40

@fhdgy:
Ne legyél mar kék te is bazmeg.
Hol mondtam en olyat hogy a németek nem kellenek az euba?
Azt mondom hogy az angolok jobban kihasznalták az előnyeit.
Zseniális lépésként azonnal megnyitottak a munkaerőpiacukat és lefölözték a jó szakembereket. Ez máig tart.
A németek meg mindenfelé kvótákkal erről lekéstek és maradtak nekik harmadik világ menekültjei.
Sokadszor mondom semmi probléma itt a Kelet európaiakkal.
POLITIKAI KÉRDÉSRŐL VAN SZÓ.

Határátkelő 2016.02.03. 12:59:42

@London2009: Kérlek, hogy ne személyeskedjünk, semmi értelme és nem lenne jó, ha a blog elmenne ebbe az irányba. Köszönöm

Határátkelő 2016.02.03. 13:00:30

@puhacica: Bocs, de szerintem erre a szintre ne jussunk el. Kiveszem a kommented. Kösz a megértést.

©________ 2016.02.03. 13:01:57

@A nagy kékség:

Ne legyel ideges. Szednel hangyat.
Voltal ma mar dolgozni?

2016.02.03. 13:02:57

@Virago_1000: Magyarorszag SZU-tag volt?!! Nahat, akkor miert nem tudok jobban oroszul? :D Francba, errol lekestem.

puhacica 2016.02.03. 13:04:48

@Határátkelő: akkor ne hagyd, hogy elvigyek ebbe az iranyba, legy szives

puhacica 2016.02.03. 13:05:57

@Határátkelő: mar reg ez alatt a szint alatt vagyunk, csak szolok. vagy ha ugy tetszik, epp szinten voltam. :D

London2009 2016.02.03. 13:07:15

@Határátkelő: Azt gondolom, hogy ha valaki nap, nap utan szetoffolja a temat, annak itt nincs helye. Ha ez az en blogom lenne, biztos, hogy nem lenne helye az ilyen kommentelonek.
A szemelyeskedest pedig szerintem hagyjuk, hogy ki kezdte. Minden nap tobb embernek beletolja az eszement kommentjeit a kepebe.
Tegnap en megprobaltam szepen, de ha szepen nem lehet, akkor marad ez.
De miattam, ne aggodj. Mint irtam, nekem o nem partner a beszelgeteshez.

fhdgy 2016.02.03. 13:09:10

@diggerdriver: Én nem azt mondtam, hogy Te azt mondtad ...

Csak a Te hozzászólásod fonalát vittem tovább és kíváncsi is lennék a véleményedre, ha úgy tetszik, tudni szeretném, hogy kb. azonos-e a véleményünk.

Herr Géza 2016.02.03. 13:09:26

@mojyo: "...a bundesliga-haj is ujra divat lesz, jajj nekunk. :(" Már növesztem is hátul... De az a baj, hogy a parókával lassan jobban járnék. :))))))))))))))))))))))))

Határátkelő 2016.02.03. 13:10:09

@puhacica: Nem hagyom, de egyelőre technikai probléma akadályoz. Remélem, hamarosan megoldódik.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2016.02.03. 13:10:46

Oké, úgy látom jobb, ha visszavonulok. Nem szeretném, ha a hangulat pont miattam romlana el.

Határátkelő 2016.02.03. 13:12:22

@A nagy kékség: Akkor szeretnék egyértelmű lenni: ha nem fejezed be azt, amit két napja művelsz, akkor le foglak venni a whitelistről. Igazán türelmesen végignéztem a bűvészmutatványod, de rohadtul elegem van.

Ha nem tetszik, azt majd nagyon fogom sajnálni.

©________ 2016.02.03. 13:12:44

@Határátkelő:
Hat tudod, hogy szerintem olyan blogot csinalsz, amilyet akarsz, nincs kozom hozza, de
most azert kicsit nem ertelek.
Adott egy nick (nem veletlenul nem embert mondok), aki minden moderacion atjon, belepese ota mindenkit verig sertett mar (es itt nem a mas velemenyre gondolok), hanem konkret sertegetesekre, gyakorlatilag a hazi trollunkon kivul senkivel nem talalja meg a hangot, vitakulturaja nincsen, es te meg mindig csak figyelmeztetgeted.

Na, hat csak mondom. De te dolgod.

Herr Géza 2016.02.03. 13:13:03

@Thargoid: "Szvsz az lenne a normális, hogy ahol a szülő adót fizet, ott kapja meg a csp-t ÉS lenne EU-n belül egy közös adatbázis ahol ezt követni lehet."
Ezt a németek gyakorlatilag megvalósították. Igaz nem egységes adatbázissal, de a (legalábbis a magyar) szervekkel a kommunikáció olajozottan müködik.

©________ 2016.02.03. 13:13:53

@A nagy kékség:
Nem vagy te akkora hatassal.
Mikor mesz dolgozni?

Határátkelő 2016.02.03. 13:14:24

@puhacica: Jelentem, a technikai hiba elhárult. :)

Határátkelő 2016.02.03. 13:14:57

@Praliné.: Neked is mondom, hogy egy rajtam kívül álló technikai hiba akadályozott, ami most elhárult.

fhdgy 2016.02.03. 13:15:28

@Herr Géza: Géza! Mi német pártiak vagyunk?

©________ 2016.02.03. 13:15:32

@Herr Géza: szerintem ha trumposra veszed, az jol fog allni:-):-)

Virago_1000 2016.02.03. 13:16:01

@diggerdriver: "Régóta mondom hogy Angliaban nincs migráns benefit probléma"
Ezt mar en is mondtam. Ha van is migransbenefitproblema az sem mivelunk kapcsolatban hiszen a keleteuropai nepek mind dolgozni jonnek ide. Az azsiai, jamaicai, afrikai nepek mar nem annyira. A gond veluk van inkabb de az eubol valo kilepes ezen semmit sem valtoztat.
Csak egyre jo: dc megnyerje a.valasztasokat ujra.

HardPötty 2016.02.03. 13:16:07

Uhh látom jó a hangulat. Mára inkább lépek. ☺
Jó lincselést.

Herr Géza 2016.02.03. 13:18:20

@fhdgy: Na azért van itt is elég szar, ami nem müködik, vagy nem jól, de legalább azt dicsérjük, amit jól megoldottak. Ez speciel pont ilyen, bár nyilván akad olyan is, akinek ez (sem) tetszik.

Herr Géza 2016.02.03. 13:18:54

@Praliné.: Miért, a Géjzás nem jó??? :))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 13:18:57

@fhdgy:
Egy olyan közösség amelyiknek a tagjai között akkora különbség van mint az EU országai között az nem működhet.
Mint ahogy nem is működik.
Önmagaban mar az EU alapelvei is beavatkozás az országok belügyeibe.

Csodabogár 2016.02.03. 13:19:05

@fhdgy: Szigoruan saját vélemény. Az angolok a nagyon valódiak, még mindig azt hiszik, hogy ők a világ urai, megvannak a gyarmatok és dolgozni az valami alantas dolog.

Egészen más.
Az előbb a magyar rádió képes volt azt közölni, hogy Merkel a saját gazdasági érdekei miatt nyitotta ki a határt.
Nem véletlen, hogy minden szökőévben egyszer kapcsolom be a rádiót, de ettől a kijelentéstől felment a vérnyomásom és gyorsan kikapcsoltam a rádiót.

Amugy örülnék ha britek kilépnének az EU-ból. Ők is azok, akik csak kapni akarnak, adni meg lehetőleg semmit, de húzzák a hasznot. Azt meg külön öröm lenne, megnézni, hogy bevándorlók nélkül, szintiszta angol dolgozókkal mire jutnának.

Határátkelő 2016.02.03. 13:20:22

@mojyo: Bocs, de az EEA az gyakorlatilag az EU + Svájc, Norvégia, Izland, Liechtenstein. Szóval az összes EU-tagállam ide tartozik.

en.wikipedia.org/wiki/European_Economic_Area

©________ 2016.02.03. 13:22:50

Hat akkor a poszthoz
1. Eleve nem igazan ertettem, hogy miert kap az ukban elo anyuka csp-t az itthonmaradott gyereke utan.
2. Szerintem teljesen normalis, ha valaki bizonyos szolgalati ido utan kap benefitet, ez itthon is igy van.
Persze, nyilvan orulnek a legalis ingyenpenznek, ha csupasz seggel mennek kulfoldre.

A tobbi bullshitet nem ertem, nekem ez a poszt max 5mondat lett volna. Nem is mentem ojsagironak:-)

©________ 2016.02.03. 13:23:39

@Herr Géza: nyuszibogar, te irtad, hogy parokat akarsz valtani:-):-):-):-)

London2009 2016.02.03. 13:25:23

Na vegre beke van.
Tehat a poszthoz… Ezt mar leirtam maskor, ugyhogy csak ismetelni tudom magam. A szomszedomban lakik egy srac. Olyan huszonot korul lehet. Teljesen egeszseges. Egy harom halos hazban lakik szuletese ota, amit az onkormanyzat az anyjanak utalt ki eredetileg, aki azota mar reg boldogan el Spanyolorszagban. A fiu 4 orat dolgozik egy heten 4x a Tescoban es emellett kapja a hazat, amiert par szaz fontot fizet havonta. Valamint kap meg ilyen olyan tamogatast az alacsony berehez kiegesziteskent. Ezen felul pedig kiadja a harom halos haz maradek szobait… Nevetve mondta nekunk, hogy o biztos, hogy soha nem dolgozna a helyunkben teljes allasban, mert akkor elesnek az emberek a benefittol!
Szerencsere amugy teljesen artalmatlan a srac, ugyhogy joban vagyunk vele. De azert elkepeszto, hogy milyen jol eleldegel a heti 16 ora munkajabol. Lehet, hogy tobb penze marad honap vegere, mint nekunk. :D
Reszemrol en a megszoritasokban hiszek es tamogatom oket. Tudom, nem vagyok politikailag korrekt. Sorry.

2016.02.03. 13:25:56

@Határátkelő: Ezt en is tudom, de epp ez a kerdesem: ha a britek csak az EU-bol akarnak kilepni, de az EEA-bol nem, akkor miert a segelyezes a legfobb erv a kilepes mellett? Hiszen, ahogy az altalad is be lett idezve: a szabalyozas az osszes EEA-tagallamra vonatkozik, tehat az EU-kilepes nem valtoztatna rajta...?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 13:26:26

@Csodabogár:
Az angolok kúrva jól csináljak. Nem azzal van a baj ha valaki a törvények adta lehetőségeket kihasznalja.
Az angolok kihasznaljak. Ilyen egyszerű.

London2009 2016.02.03. 13:27:05

@diggerdriver: Ebben teljesen egyetertek. Szerintem is halalra volt itelve mar akkor, amikor letrehoztak. Eleve nem hiszek ebben a nagy egyenlosegben, szabadsagban… de remelem megcafolnak.

fhdgy 2016.02.03. 13:27:26

@Herr Géza: Semmi sem tökéletes, még én sem, pedig én már majdnem az vagyok. :-)

Egyik nap gondolkodtam el, de nagyon. Írtam már, hogy 1982 után érett bennem a gondolat, hogy majd 1987 után elmegyek külföldre dolgozni, hamarabb nem lehetett volna, mert mint volt katonatiszt leszerelés után öt évig nem kaphattam volna nyugatra útlevelet.

Azon csodálkoztam el, de nagyon, hogy soha meg sem fordult a fejembe, hogy ne Németországba. Miért? Ki tudja!

Bennem csak negyed német vér van, de kizártnak tartom, hogy ennek jelentősége legyen, mert a nagyanyám születésem előtt már 26 évvel meghalt.

Vagy mégis igaz a mondás, hogy "Blut ist dicker als Wasser"?

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.03. 13:29:08

Fejlődés van.... egész napos hintazas után most egész napos buszozás. Kár h ez se megy sehová csak körbe körbe körbe.

Thargoid 2016.02.03. 13:36:23

@Mirjam2: az UC nem alapbér, hanem egy összeg, ami az összes bármilyen jogcímen kifizethető segély és támogatás éves maximuma, beleértve lakhatást is (különösen azt...!)
A célja az, hogy ne legyen fenntartható az a rendszer, ahol:
1, az önkormányzatok felnyomják a lakásbéreket, mert automatikusan bármit kifizetnek, ezzek drágítva a bérletet azoknak akik mindent maguk fizetnek
2, ne éljen jobb körülmények közt az, aki segélyeket kap, mint az aki dolgozik
3, ne legyen annyira csábító UK-be jönni és benefiten élni
4, ne úgy legyen olcsó munkaerő, hogy az csak a munkaadónak olcsó -jelenleg az alacsony bérek közepes szintűre vannak felhozva a különböző támagatások által. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a munkaadó kifizet x összeget, és az adófizetők ezt még megtoldják 2x-el... a munkaadó jól jár, a szociális rendszer meg az összeomlás szélén áll. Ez nem fenntarthetó - a munkaadónak kell kifizetnie a bért egy privát szférában lévő állásért, nem az államnak - ahogy az jelenleg történik a UK-ban.

Ezek mind szép dolgok, de a polkorrekt verzió a keletiek ütése, mert minden más rasszizmus lenne - de még azzal is vigyázni kell, mert már a lengyelek is komoly szavazóbázist jelentenek... :)

Az egész benefit rendszer kitermelte a maga gettóját és ebből nagyon nehéz kilépni. Cameron a legkisebb ellenállás irányába lép, a lehető legnagyobb politikai haszon mellet. Ez pedig jelenleg a keletiek ütése.
Kimondva-kimondatlanul, a keleti országoknak is most már érdeke, hogy ne menjen el a teljes képzett munkaerő rétege, ahogy Cameronnak is, hogyha bármit fel tudjon mutatni amit sikerként kommunikálhat a választók és az euro-szkeptikusok felé.
Majd ötven év múlva, ha egyszer kiszivárog mi hangzott el pl. Budapesten Cameron és Orbán között biztos vagyok benne, hogy ez lesz a lényeg.

fhdgy 2016.02.03. 13:38:40

@Csodabogár: Akkor egyetértünk abban, hogy nem munkával akarnak igazából boldogulni? Vagyis nem a saját munkájukból?

fhdgy 2016.02.03. 13:43:54

@Thargoid: Egy társadalomnak humánusnak kell(ene) lennie az elesettekkel. Ez az egyik oldal. A másik, hogy nem ösztönözhetné a humánum, hogy valaki munkakerülő legyen.

Valahogy a kettőt összhangba kellene hozni. Az angolok szerinted is átestek a ló túlsó oldalára? Szerintem igen.

Thargoid 2016.02.03. 13:44:26

@fhdgy: nekem nem úgy tűnt, hogy a törökök olyan nagyon integráltak lennének NO-ban, és a német barátaink se nagyon rajonganak értük... persze lehet, hogy ez vidékenkenként eltér.

A keletiek segélyezése csak egy tünet, a jéghegy csúcsa. Ahhoz, hogy valaki értse valójában mi történik, itt kell élni az UK-ben hosszabb ideig - nagyon komoly szociális feszültségek vannak, amiket jobb most kezelni, mint hagyni, hogy idővel robbanjon az egész...

Thargoid 2016.02.03. 13:47:39

@fhdgy: Igen, az a benefit-ingyenélési kúltúra ami itt kialakult egyszerűen fenntarthatatlan.
Ha BÁRMILYEN változást ebbe sikerül belevenni, onnan már talán könnyebb lesz az út a többi változás előtt.
A keletiek segélyezése nem olyan nagy költségvetési tétel; de a többi szent tehén amihez ezen keresztül vezet az út viszont nagyon is az.

fhdgy 2016.02.03. 13:49:53

@Thargoid: Ha nézem a török-német különbségeket, akkor azt mondom, hogy már most komoly eredmények vannak, jó irányba mennek a dolgok. Ilyen tempó mellett még egy generáció és nem lesz igazi probléma. Hangsúly az igazin van!

Én most voltam No.-ban és olyan törökökkel hozott össze a sorsom, hogy ha nem is sárga irigységgel, de irigyeltem őket.

És a kalapom is megemelem.

Thargoid 2016.02.03. 13:52:16

@Mirjam2: itt viszont nagyon is van pozitív diszkrimináció, mert az nem lenne polkorrekt ha az X nemzet tagja nem kapna azonnal segélyt - a valóban rászoruló pedig általában "ráér"...

Sanz 2016.02.03. 13:54:49

@London2009: Na, az ilyen eseteket kellene tudnia szűrni a rendszernek, például azzal, hogy ha valakinek van passzív jövedelme (lakáskiadás), akkor nem jár a segély. Bár gondolom, ezt nem vallja be, mert ha bevallaná, akkor máris nem lenne segély/alig lenne.
Plusz fontos az is, hogy a housing benefit (lakbértámogatás) egy egyre jobban eldurvuló költségvetési tétel (tavaly, azt hiszem, 20 milliárd font volt), ezért valamit azzal is kezdeni kell majd... csak amíg 5 millió ember jogosult rá, addig nehéz lesz megpiszkálni politikai veszteség nélkül.

Sanz 2016.02.03. 13:54:49

@London2009: Na, az ilyen eseteket kellene tudnia szűrni a rendszernek, például azzal, hogy ha valakinek van passzív jövedelme (lakáskiadás), akkor nem jár a segély. Bár gondolom, ezt nem vallja be, mert ha bevallaná, akkor máris nem lenne segély/alig lenne.
Plusz fontos az is, hogy a housing benefit (lakbértámogatás) egy egyre jobban eldurvuló költségvetési tétel (tavaly, azt hiszem, 20 milliárd font volt), ezért valamit azzal is kezdeni kell majd... csak amíg 5 millió ember jogosult rá, addig nehéz lesz megpiszkálni politikai veszteség nélkül.

fhdgy 2016.02.03. 13:56:46

@Thargoid: Még egy gondolat: én tényleg nem élek UK-ban, nem is voltam ott soha, soha nem is vágyom oda. Így csak kívülállóként és csak nagyon elnagyoltan nézem a dolgokat.

Az, hogy az angoloknál jelentős a "munkaundor", azt is csak innét a HA-ról tudom. Nap mint nap kommenteli valaki, aki ott él, hogy az angolok ( nyílván egy része ) az igazi benefit-huszárok.

Azt pedig csak általánosságban mondom, hogy ha egy társadalomban a munka nem nyeri el a rangját, akkor ott előbb-utóbb nagy baj lesz.

macamuca [IHUN] 2016.02.03. 14:05:07

@Muscari:
"apró" kiegészítés: 4 evre terjesztenek ki, de CSAK a külföldi állampolgárokra =bevándorlók (kelet-európaiak, még pontosabban).
Namost ez baxa a zunijó csőrit: mindenkire egységesen vonatkozik az adott ország X témájú szabályozása (uniós alapelv), tehát az nem ok, ha pld a magyar, lengyel, stb 4 evig nem kap/bem kaphat/korlatozottan kap-kaphat, de az angol tovabbra is Mindenre jogosult megkötés nélkül /lazább feltételekkel.
Ez itten az eb hantja..... Hiszen ha a benefitekre alapozó UK állampolgár számára is szigorít, akkor az szavazatvesztést eredményezhet. Node ha csak a migráncsoknak szigorít, akkor az akár plusz voksokat is hozhat.... Nem lepődnék meg, ha mindenkire vonatkozna végül a szigorítás, mondván, nem így akartam, de gonosz unijó nem engedte máshogy.... Ez is a migráns-kártya"használata politikai haszonszerzés (=szavazatszerzés, hatalom-megtartás) érdekében, csak picit másként, mint ahogyan az Mo-on megszokott.... Ja, és ez végül is a köz érdekében is történik /jó, hiszen a befizetést nem teljesítőket ki lehet ebrudalni a rendszerből, a gonosz unióra mutogatva.....

Thargoid 2016.02.03. 14:06:09

@fhdgy: Itt baj van és legalább a tüneti kezelést el kell valahol kezdeni; jelen esetben ki kell fogni a szelet a UKIP és egyéb szélsőséges pártok alól, mielőtt komolyabb következmények lesznek. Ennek egy módja, hogy egy részét a hangzatos dolgoknak a saját javára fordítja a kormányzat, megosztja és elcsábítja a szavazótábort.

Ne aggódj az angol kollégáimat és irritálja ami itt kialakult.
Nagy részük igenis rendes, dolgos ember és kiváló szakember.
Mi több, nekünk angol vállalkozókkal házfelújjítás közben csak jó tapasztalataink voltak.
Aki itt dolgozik, az nagyon tud és akar is - aki nem... az nagyon nem és teljesen mindegy hogy magyar, lengyel, angol vagy afrikai :)

fhdgy 2016.02.03. 14:07:33

A hozzászólásokban elég nagy az egyetértés abban, hogy jelenleg Uk-ban önös politikai megfontolások állnak a dolgok hátterében.

Mindenki a politikai hatalmat akarja vagy megszerezni vagy megtartani, akár az ország hosszú távú érdekei ellenében is ( van olyan érzésem, hogy nem egyedi esettel állunk szemben ).

Akkor azt magyarázza meg nekem valaki, hogy Maggi hogy lehetett nagy, pedig tudjuk, hogy nem az átlag szavazó kegyeit kereste.

Thargoid 2016.02.03. 14:27:10

@mojyo: nagyjából jól érted. Az a nagyon "occsó" munkás aki kap ezer fontot a cégétől, az még kap 2 ezret az államtól... pontosabban a rendszer köré kialakult ingatlanpiac, segélyek stb.

De nem a keletiekről van szó, hanem mindenkiről.

Valaki nemrég írt a német referenciákról, ahol nem lehet azt írni, hogy valaki rosszul dolgozik stb. hanem saját virágnyelve alakult ki az ajánlásoknak - az itteni politikai helyzet is elég hasonló :)

Thargoid 2016.02.03. 14:33:15

@mojyo: az EU létezésének egyik fő oka, hogy a hely konfliktusok és válságok ne eszkalálódjanak helyi, esetleg világháborúva.
Ha az EU megszűnik, ennek ismét komoly esélye lehet - ezért akarja mindenki egyben tartani amennyire csak lehet, nem csak a gazdasági okok miatt.

2016.02.03. 14:33:37

@Thargoid: Aham, hat en a Holdon elek amugy es egy masik galaxisban szulettem, tehat bocsasd meg a naivitasomat, de akkor esetleg a kialakult problemara nem jelentene az EU-bol kilepesnel egy jobb megoldast az, ha megemelnek annyira a minimalbert, hogy el lehessen torolni ezeket a kiegesziteseket, segelyeket, stb? Persze igy sokkal kevesebb allaslehetoseg lenne es nehezebben lehetne munkat talalni, de cserebe nem koltozne oda fel K-Europa erre a magas minimalberre? Ez amugy nem megoldhato? Nem ertek hozza, en csak ugy kerdezem.

Thargoid 2016.02.03. 14:43:56

@mojyo: nem egyik napról a másikra. A mostani helyzet hosszú évtizedek kitartó politikai és gazdasági munkájának az eredménye :)

De a lényeg, ahogy már sokan írták akik itt élnek; ez egy politikai játszma és nem a keletiekről szól (csak papíron), hanem az itteni belpolitikáról és a veszélyforrások, mint az UKIP kordában tartásáról.

London2009 2016.02.03. 14:44:03

@k3y: Gondolkoztam rajta…csak ahogy irtam ez a fiu teljesen artalmatlan, hangjat sem hallani. Most ha bejelentem es betesznek helyette egy 5 gyerekes csaladot, akkor azzal nem en jarok jol sajnos… Maradok inkabb a kis benefitcsalommal szimbiozisban.

London2009 2016.02.03. 14:46:30

@Sanz: A rendszer nyilvan egy mukodeskeptelen vacak. Mar azt ki kellett volna szurnie, hogy az anyja mar reg nincs a UK-ben. Egy egyedulallo fiunak eleve nem jarna egy 3 halos haz. A szobakat meg nyilvan nem szabadna kiadnia… Igazabol csak bosszanto. Mas ugyanezert depositot tesz le, eladosodik evtizedekre… O meg el, mint Marci Londonban :D

2016.02.03. 14:50:03

@Thargoid: Aha, ertem. Hat jo. En tenyleg egy barlangban laktam eddig, de en meg soha eletemben nem hallottam olyanrol, hogy valaki dolgozik, ES kap melle segelyt is (kiveve persze a gyermek utani/csaladi/lakhatasi tamogatasokat). Ilyen amugy van masik orszagokban is, vagy ez egy olyan specialisan angol talalmany, mint a gozmozdony es a fono Jenny? :D

London2009 2016.02.03. 14:53:17

@mojyo: Tudom, hogy elkepeszto, pedig tenyleg van ilyen. Ez az en kis szomszed benefit bandim is ennek kivalo peldaja…
Dolgozik es kap lakast es segelyt is melle...
Azert jar a segely, mert nincs elegendo jovedelme. Azert dolgozik kevesebbet, hogy jogosult maradjon a segelyre. Tok logikus, nem? :D

Thargoid 2016.02.03. 14:54:58

@macamuca [IHUN]: Van rá esély, hogy pontosan az fog történni amit leírtál :)

fhdgy 2016.02.03. 14:55:29

@mojyo: Németországban is kap az államtól fizetéskiegészítést, aki dolgozik, de az egyfőre eső jövedelem a családban nem éri el a kívánt szintet ( erről nincs információm, mivel soha ne érintett ).

Egy ismerősöm veje is buszsöfőr és ilyen indokkal kap kiegészítést a családi pótlékon felül, mert két felnőttre és két gyerekre kevés a keresete.

Thargoid 2016.02.03. 15:03:51

A képet azért az is árnyalja, hogy a sok inegyenélő mellett, vannak azok is akik elvből nem vesznek fel támogatást, még ha valóban rászorulnak akkor se... inkább pl. kivándorolnak.

2016.02.03. 15:09:57

@London2009: Hm. Ujfent elorebocsatom, hogy en egy rendkivul naiv hozzanemerto foldonkivuli barlanglako vagyok, de ennek mi ertelme van? :D Most akkor vagy ne dolgozzon semennyit, es kapjon akkor rendes munkanelkuli segelyt, vagy dolgozzon rendesen, es ne kapjon semennyi segelyt (kiveve, ha gyereke van, akkor kapjon utana csaladtamogatasiakarmit.)

En ezt tenyleg nem ertem, peldaul ezt sem: @fhdgy: , hogy ilyen hogyan lehetseges egyaltalan, hogy annyira keves a *fizetes*, tehat megegyszer, amiert egyszer valaki mar megdolgozott, hogy azt az allamnak ki kell egeszitenie? Ebben mi a jo, es kinek eri meg?

Tenyleg ilyen ma a kapitalizmus, hogy azon az aron tartjak alacsonyan a bereket, hogy azt utolag ki kell potolni? Ezzel ki jar jol egyaltalan? O_0

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 15:12:38

@mojyo:
Tegnsp adta be a feleségem a payslipeket meg a bank statementeket housing benefitre mert decemberben 2hetet nem dolgoztam. Meg egyébként is keveset keresek.

fhdgy 2016.02.03. 15:12:41

@mojyo: A kérdés jogos, a válasz indokolt, én sem értem.

2016.02.03. 15:13:42

@fhdgy: Az relativ hogy Maggi 'nagy' volt-e vagy nem. Nyilvan sokszor megvalasztottak, de ez mondjuk Orbanra is igaz. Nagyon megoszto szemelyiseg volt, hihetetlen gyuloletet valtott ki szegeny sokakbol meg halala utan is (voltak akik unnepeltek az utcan mikor meghalt, es ez csak a jeghegy csucsa).

London2009 2016.02.03. 15:14:42

@mojyo: Oh, velem is gond van, mert en ennek a tamogatasfelenek mar az alapkoncepcoijat sem ertem. Egyszeruen szerintem felhaborito. Akkor lenyegeben mindenki dolgozzon annyit, amennyit akar, tanuljon annyit, amennyihez kedve van. Felesleges torni magunkat a jobbert, gurcolni a tobbert, minek. A vegen majd az allam kiegesziti mindenki keresetet annyival, hogy meg tudjon elni. No problem.
(termeszetesen itt nem a betegekre vagy barmilyen egyeb oknal fogva munkajukban akadalyozottakra gondolok)

fhdgy 2016.02.03. 15:21:03

@Mirjam2: Én még jól emlékszem arra az időre és bőszen olvastam az újságokat is, hogy mi történik ott.

Arra is emlékszem, hogy mennyi ellenséget ( pl. bányászokat ) szerzett magának, de utólag elismerték a nagyságát.

Nem is ez a lényeg az én felvetésemben, hanem az, hogy neki honnét volt bátorsága a népszerűtlen intézkedésekhez, miért nem szavazat maximalizálásra törekedett?

Bal 2016.02.03. 15:28:18

@Határátkelő: ez azoknak szól, akik úgy próbálnak munkát vállalni, hogy kiutaznak és innen keresgélnek. Nem egy nagy tétel.

A nagy tétel ami leginkább érinti a magyarokat az a housing benefit. Erről szól Cameron tánca, ez a fő célpontja a k-eus szociális turizmusnak, és ennek megvonása okozhat olyan egzisztenciális válságot hogy az illetőnek muszáj hazamenni.

Egyedülálló szülő plusz egy-két-több iskoláskorú gyerek kell hozzá. Minimálbéres munkát elég találni, az iskola ingyen van, childcare megoldott, és gyerekek miatt az angol állam lényegében kifizeti a lakást. Ez paraméterek függvényében akár kétszeres nettó bevételt jelent, amiből az otthoninál lényegesen jobb színvonalon lehet megélni, akár valamit félretenni is.

Ami meglep, hogy visszamenőleg nem akarják alkalmazni. Nem lepődnék meg, ha hirtelen sok elvált anyuka döntene úgy, hogy most vagy soha.

2016.02.03. 15:28:24

@macamuca [IHUN]: Nem csak a kelet-europaiakra vonatkozik, hanem minden unios allampolgarra aki nem brit. Az EU bevandorlok jelentos resze nem kelet-europai hanem nyugat-europai. Nyugat-europaiak is kernek, es kapnak, segelyeket nagyon gyakran. Az pedig nem igazan lenne fair ha egy 18, 19 eves brit, ha pl. betegseg vagy egyeb miatt nem tud dolgozni vagy atmenetileg munkanelkuli, nem kapna segelyt mert meg nem fizetett be 4 evet a rendszerbe. A szulei, nagyszulei valoszinuleg egesz eletukben fizettek, miert kene 18 evesen az utcara kerulnie a sajat orszagaban, csak azert hogy 'mindenkire' ugyanazok a szabalyok vonatkozzanak? Nem latom be hogy hogyan lenne az fair ha valakit aki aznap van eleteben eloszor UKben es mondjuk nem beszel angolul, ugyanugy kezelnenek mint egy britet aki ott szuletett es generaciok ota ott el. En semmi furat nem latok abban hogy a britnek tobb joga van benefitre mint annak aki nemreg tette be a labat az orszagba.

2016.02.03. 15:31:50

@London2009: Hat ja, en teljesen paff vagyok, de en errol nem tudtam, hogy van ilyen, hogy ha a munka nem eleg, akkor kaphatsz kiegeszitest. :D En amugy nem hibaztatok senkit aki igenybe veszi, en csak nem ertem, hogy az emberek miert nincsenek elegge megfizetve ahhoz, hogy ez egyaltalan felmeruljon.

@fhdgy: Azert mert 30 evvel ezelott meg nem volt internet es nem kellett minden barom velemenyet elolvasni, nem kommentdemokracia meg lajkpolitizalas folyt, hanem ugynevezett "dontesek" hozasa es ugynevezett "felelosseg" vallalasa ezekert a dontesekert es kovetkezmenyeikert, akkor is, ha az embert tomegek gyuloltek erte.

2016.02.03. 15:38:09

@Sanz: Minden jovedelmet be kell vallani, es a tartalekokat is. Ha van sajat ingatlanod, eleve nem vagy jogosult a legtobb esetben benefitre. Persze mas kerdes hogy az emberek trukkoznek, nem vallanak be dolgokat. Es itt a kulfoldiek elonyosebb helyzetben vannak, mert pl. ha Mo.on van ingatlanod es abbol passziv jovedelmed ami egy ottani bankszamlara megy, egesz biztos hogy nem fognak rajonni UKben, tehat nyugodtan kerhetsz benefitet (persze ha azt hazudod papiron hogy semmid sincs).

Van pl. egy brit baratnom, egesz eleteben fizetett adot o is, a ferje is. 50 eves kora korul munkanelkuli lett. Ekkor meg volt mortgage a hazukon, meg a gyerekuk maganiskolaba jart. Es semmilyen benefitre nem volt jogosult, mert 'sajat' ingatlanjuk van es a ferj jovedelme allitolag olyan magas hogy abbol mind a 3 embert el kell tudni tartani es meg a mortgage-ot is fizetni. Katasztrofa volt, egy csomo ideig nem talalt munkat, benefit semmi, gyerek csak ugy tudott ott maradni az iskolaban hogy szerencsere osztondijat kapott; alig tudtak fizetni a mortage-ot. Es egy fillert nem kaptak vissza abbol a penzbol benefit formajaban amit az evek soran befizettek, mert hogy ok ahhoz ugye tul gazdagok. Kozben el tudom kepzelni hogy van akinek nagy haza, tartaleka van masik orszagban de megis felvesz benefitet UKben.

2016.02.03. 15:46:58

@Praliné.: Teljesen igazad van, osszefoglaltad a lenyeget! Ennyi.

2016.02.03. 15:51:17

@fhdgy: Sokan nem ismertek el utolag a nagysagat; rengetegen vannak akik szerint sulyosan artott az orszagnak. Mas orszagban is elofordul hogy valaki megoszto szemelyiseg es megis sokaig hatalmon marad, lasd Orban Viktor - van aki rajong erte, van aki szerint o a megtestesult gonosz. Az meg nem ertem miert negativum ha valaki azoknak a kivansagait probalja teljesiteni akik megvalasztottak (lasd David Cameron); en pont ezt varom el egy politikustol, nem azt hogy semmibe vegye a valasztoit, mint pl. az utobbi idoben Merkel.

2016.02.03. 15:54:32

@London2009: Szerintem neked van igazad, felesleges embereket feljelentgetni, foleg hogy ebben az esetben valoszinuleg hatranyod szarmazna belole. En ugy vagyok vele hogy az ilyen emberek jobb is ha nem dolgoznak; kepzeld el, milyen hasznos munkatars lenne belole... Igy legalabb nem sok vizet zavar.

Virago_1000 2016.02.03. 15:54:41

@Praliné.:
"Mindekozben itthon szorgosan epul a nemz....ize, szocializmus"
- "akinek nem tetszik, el lehet menni."
Ez utobbi idezet kitalaloja idejeben minden jo volt?

Mrs. Clayton 2016.02.03. 16:00:48

@Praliné.: ez ugy tudtom igy nem teljesen igaz, ugyanis a ket orszag elszamol egymas kozott, tehat UK csak a tobbletet fizeti ha igenybe veszik a k-europaiak a csp-t mert a magyar allam a sajatjat nekik adja, szoval uk meg jol is jar, mert kevesebbet fizet a k-europainak mint a britnek

2016.02.03. 16:03:04

@Thargoid: Marmint milyen nemzet tagja? Most a menekultekre gondolsz? A menekult egy kulonleges kategoria aki elvileg vedelemre szorul, mint annak idejen pl. az 56-os magyarok, akik kozul sokan Angliaban kaptak - tobbek kozott - anyagi segitseget. Az Europan kivulrol Angliaba legalisan bevandorlok semmilyen anyagi segitseget nem kapnak, ami egyebkent nagyon nem fair, mert ugyanannyi adot es jarulekot kell fizetniuk mint mindenki masnak, de ebbol semmit nem kapnak vissza benefitek formajaban, egeszen addig amig meg nem kapjak az Indefinite Leave to Remaint, ami legalabb 5 ev. Ahhoz hogy egyaltalan Angliaban legyenek, tanuloknak vagy magasan kepzetteknek kell lenniuk, magas jovedelemmel es allasajanlattal. A vizumert, es diakok eseteben termeszetesen a tandijert, sulyos penzeket fizetnek.

Ha valaki hazastarskent akar UKbe behozni EUn kivuli allampolgart, igazolnia kell hogy el tudja tartani az illetot es el tudja szallasolni. Ha nincs eleg nagy lakasa es jovedelme, akkor nem johet vele a hazastarsa UKbe, akkor sem ha brit allampolgarrol van szo aki pl. 20 eve egyutt el a thai felesegevel es 3 kozos gyerekuk van. Ennyit arrol hogy mennyi segelyt kapnak a nem europai bevandorlok.

2016.02.03. 16:09:23

@Csodabogár: Mondjuk az echte angol ferjem hosszu orakat dolgozott, akar ket allasban, egesz eleteben, de ne zavarjon... Mar nem fiatal, de meg siman felkel minden reggel otkor es tobb mint egy orat vezet egy iranyba munkaba, stb. Nyilvan ha a ciganyokra mondja valaki hogy lustak az rasszista, ha az angolokra, akkor nem az. Foleg hogy alig ismersz angolokat, de azert ezt igy nagyon magabiztosan kijelented hogy szerintuk alantas dolog dolgozni, gratulalok, fantasztikus emberismero vagy.

London2009 2016.02.03. 16:12:36

@k3y: Lehet. De magamnak azert rosszat megsem szeretnek. Valamint ez a feljelentgetes igen tavol all tolem. De ha borsot torne az orrom ala, akkor nem biztos, hogy sokat gondolkoznek rajta. Egyelore maradjon ez a rendszer hibaja es ne az enyem.

2016.02.03. 16:14:19

@Thargoid: Tudom hogy mi a universal credit, de azt gondolom hogy lenyeget tekintve egy lepes az alapber bevezetese fele, bar ezt igy soha nem fogjak kimondani mert annyira controversial meg egyelore ez a koncepcio.

London2009 2016.02.03. 16:17:20

@Mirjam2: Te ezt nem tudtad? Minden angol lusta, gyarmatosito szemleletu. Minden angol gazdag es nem dolgozik, lenezi a bevandorolokat, nem baratkozik kulfoldiekkel. Minden angol sokat iszik, egyik sem tudja hol van Magyarorszag. Minden angol no csunya es kover stb stb. :D

Thargoid 2016.02.03. 16:17:27

@Mirjam2: pl. egy nem EU származású ügyintéző sokkal készségesebb a saját vagy hasonló származású ügyféllel, mint pl. egy született angollal. Ugyanúgy, ahogy pl. egy lengyel is készségesebben segít egy lengyelnek, vagy akár magyarnak.

2016.02.03. 16:19:41

@Csodabogár: Meg annyit hogy a lusta angol anyosom egyedul tartotta el a ferjemet szuletesetol egyetemista koraig, es nem benefitekbol hanem munkabol. Soha a ferjemnek egy csaladtagja se volt meg a kozeleben sem azoknak a hivataloknak ahol benefitet lehet kerni. Es nem egyedi eset ez, hanem az angoloknak a jelentos tobbsege ilyen, csak szolok. Persze vannak olyanok is akik segelyen elnek - boven vannak ilyenek Mo.on is -, ettol meg nem biztos hogy elegans dolog egy egesz nemzetet leszolni.

fhdgy 2016.02.03. 16:24:31

@Mirjam2: Hát, van amivel nagyon nem értek egyet. Egy populista politikustól sem várható el, hogy azt csinálja, amit én szeretnék, maximum ügyesen szajkózza, hogy azt csinálja.

Egy NAGY politikustól én azt várnám el, hogy az ország javát szolgálja, ne a pillanatét.

Egy primitív hasonlat: milyen szülő, aki a gyerekét nem engedi megműteni, ha életveszélyes a helyzet, akkor sem, mert hát az fájni fog a gyereknek.

2016.02.03. 16:25:39

@Thargoid: Tenyleg? Ezt megmagyarazhatnad az azsiai ismeroseimnek, akiknek a nagy tobbsege highly skilled migrant vizummal rendelkezo, muvelt ember, es ugy beszelnek veluk a vizumhosszabitasnal es minden hasonlo ugyintezesnel mint egy darab sz*rral, mert nem EUs allampolgarok. Mar a hataron sokszor melyen lekezeloek veluk, kerdezd csak meg oket. En meg sose vettem eszre hogy pl. indiai ugyintezo kevesbe lenne kedves velem mint egy angol ugyintezo, azert mert en feher vagyok. Szerintem ez csak a te fejedben van, pl. honnan tudna egyaltalan az ugyintezo hogy en lengyel vagyok-e vagy akarmi. Egyebkent meg kit erdekel hogy milyen az ugyintezo, lenyeg az hogy egy csomot fizetsz a vizumodert, meg egy csomo adot is fizetsz, es minimum 5 evig nem vagy jogosult semmilyen segelyre, ha nem vagy EUs allampolgar.

2016.02.03. 16:27:56

@fhdgy: Oke, szerintem pillanatnyilag az szolgalna UK javat ha kilepnenek az EUbol. Es messze nem vagyok egyedul ezzel a velemenyemmel. Cameront pont azert kritizaljak sokan mert csak ugy csinal mintha a kilepest tamogatna, kozben a bennmaradasra jatszik. Ha igazan az orszag erdekeit nezne, a kilepes mellett kampanyolna, szerintem. Attol meg a kelet-europaiak dolgozhatnanak tovabbra is UKben, ennek nem ez a lenyege.

skye8 2016.02.03. 16:31:02

Szerintem a brit jogszabalyozoknak kene eldonteni hogyan korlatozzak a benefiteket, nem az EU-nak. termeszetesnek tartom hogy elsosorban a sajat lakosaikat akarjak vedeni, nem a bevandorlokat. ez a kovetkezmenye hogy gazdasagilag egyenlotlen orszagokat akar az EU ugyanolyan mercevel kezelni. kelet-europaban is orditoznanak a kormanyfok ha benefiteket kellene osztogatni evente par szazezer uj bevandorlonak, mert az EU ezt igy tartja jonak.

London2009 2016.02.03. 16:33:26

@Mirjam2: miert gondolod, hogy a kilepes szolgalna a UK javat? Erdekel a velemenyed.

2016.02.03. 16:34:49

@London2009: Ja tenyleg, ezt elfelejtettem. Probaltam uralkodni magamon, de a sokadik 'lusta angol' beszolasnal elgurult a gyogyszerem... Az ilyen kommenteloknek vajon eszukbe jut hogy mas kommentelok rokonairol, baratairol beszelnek? Sok mindent elmond a magyar kommentelok egy reszerol hogy szerintuk valami oriasi gond van azzal hogy nem hagyjak az utcan ehezni a tarsadalom kevesbe szerencses tagjait Angliaban. Nem lehet sokat varni az olyanoktol akik szerint a hajlektalanoknak a sajat hibajuk hogy abba a helyzetbe kerultek, ami egy eleg gyakran hangoztatott velemeny szerintem Mo.on. UKben tenyleg tulsagosan nagylelku a jelenlegi benefit rendszer, de ha a ket veglet kozott kell valasztani, messze inkabb legyen ez mint hogy a szegenyeknek intezetbe vigyek a gyerekeit es az utcan kelljen kukazniuk, mint Kelet-Europaban.

Thargoid 2016.02.03. 16:35:08

@Mirjam2: Tényleg, és személyes tapasztalat, de nem engem érintett.
Nyilván ügyintézője válogatja; hívhatjuk, ha akarjuk személyes szimpátiának vagy a szimpátia hiányának is.
NEM az angolok csinálják ezt, szerintem félreértetted...

fhdgy 2016.02.03. 16:36:53

@Mirjam2: Jó, én tényleg drukkolok, hogy UK lépjen ki. Dobó Istvánt idézve: inkább kevés oroszlán, mint sok nyúl.

Én ma a brit oroszlánt nem tekintem oroszlánnak!

Herr Géza 2016.02.03. 16:43:40

@fhdgy: Nem tetszik elolvasni a kommentjeimet??? Hát te is fiam, Brutusz?????? :))))

fhdgy 2016.02.03. 16:47:33

@Mirjam2: Akkor már megint a bezzeg németek:

A rendőrök soha nem viselkedtek velem kritizálható módon, de:

Amikor ( még 2004 május előtt ) meglátták a munkavállalói vízumomat és benne, hogy "Systementwickler", egyből éreztem, hogy barátságosabbak velem. Egyébként soha nem volt még ejnye-bejnye sem, csak ellenőrzés.

Aztán, amikor már 2008-ban 2009-ben egy német városban pl. orvoshoz mentem, és a kérdésre, hogy hol dolgozom, a válasz "Siemens" volt, szintén éreztem, hogy nem utolsó Ausländerként kezelnek.

Akkor is besöpörtem elismeréseket, ha egy vendéglőben idegen németek tették fel a kérdést ( mert ott vendéglőben idegenként is kezdeményeznek beszélgetést ) és a "Siemens" varázsszó volt.

Szóval: negatív diszkriminációban soha nem volt részem, de pozitívban igen.

2016.02.03. 16:48:18

@London2009: Szerintem az EU megbukott, vagy talan soha nem is mukodott. Minel elobb lep ki belole az orszag (akar UK, akar mas orszagok) annal jobban jarnak. Egyedul azoknak az orszagoknak erdemes meg bent maradni akiknek anyagilag megeri, mint pl. Mo. Persze a szabad munkavallalas oriasi lehetoseg, foleg a kelet-europaiaknak, nekem is az volt, es a UKnek is hasznosak szerintem a kelet-europai es mas kulfoldi munkavallalok, de ezt nem korlatlan bevandorlassal hanem munkavallalasi engedelyekkel kene megoldani szerintem.

Az EU legnagyobb veszelyet abban latom, hogy egy atlathatatlanul burokratikus, erdemi dontesekre gyakorlatilag keptelen szervezet, ami vilagosan megmutatkozik a 'menekult'-helyzettel kapcsolatban. Nem kepesek a sajat hataraikat, a sajat allampolgaraik erdekeit megvedeni - ez egy haborus helyzetben katasztrofa lenne, es sajnos attol tartok hogy barmikor bekovetkezhet egy haborus helyzet. UK egy sziget, ez oriasi elony a hatarvedelem szempontjabol, ki kene hasznalni.

Pl. mar arrol is szo volt hogy kozos EU hadsereget akarnak letrehozni. El tudod kepzelni, hogy megtamadnak katonailag egy EU orszagot, es a tobbi orszag kozos dontesen mulik hogy erre mi a valasz (persze ez beletelik par hetbe mert konferenciakat hivnak ossze, kozben mondjuk a tamado fel bombazza az orszagot), es vegul kivezenyelnek pl. egy lengyelekbol, romanokbol es franciakbol allo hadsereget hogy vedjetek meg UKt, vagy Nemetorszagot? Agyrem, el tudod kepzelni, mennyire hatekony lenne ez.

Az EU egyre inkabb diktatorikus iranyba megy el, mindent egysegesiteni akarnak, a vezetok gyakorlatilag onkenyes donteseket hoznak, hiszen annyira bonyolultan valasztjak meg oket hogy az egyszeru allampolgaroknak gyakorlatilag semmilyen beleszolasuk nincsen - pl. ki is valasztotta meg Junckert, mire es miert? Milyen felhatalmazassal hoz o es a hozza hasonlok olyan donteseket amik milliok eletere vannak hatassal? Az EU apparatus hatalmas penzeket emeszt fel, kozben az EU burokratak nem tanusitanak semmilyen tisztelet az egyes orszagok, nepek kulturaja, eltero helyzete irant.

Na, en igy latom.

London2009 2016.02.03. 16:49:19

@Mirjam2: Ez egy nagyon nehez tema es en tenyleg ugy erzem, hogy nekem keves a tapasztalatom ahhoz, hogy megiteljem, hogy melyik rendszer a jobb vagy rosszabb. Nyilvan ha van a kozvetlen kornyezetemben olyan pelda, ami nem tetszik, azt el tudom meselni. De az egesz rendszerre nincs ralatasom.
Egyebkent pedig nem, nem jut eszukbe. Nekem szamtalanszor van az, hogy Magyarorszagon az ostoba vicceket hallgathatom arrol, hogy milyen is az idojaras, az angol konyha, az angol emberek stb… Szegeny en. De mar reagalni sem szoktam. Minek? Nekem vegulis csak jobb ha azt hiszik, hogy itt nekunk olyan cudar eletunk van, mind hazavagyunk es kulonben is, kizarolag vagy a kenyszer, vagy a kalandvagy tart itt minket.
Millioszor mondtak mar nekem, hogy mar pedig London egy szax hely, semmi jo nincs benne. Amire azt varjak el, hogy bologassak. De mar vagy az van, hogy elkerulom az ilyen tipusu tarsasagot vagy szimplan egyetertek, hogy jah, 8 millio ember szenved itt egy helyen. Szax vilagot elunk. :D

Főgebra 2016.02.03. 16:50:12

Azt tudja valaki, hogy Windsor-ház mezőgazdasági vállalkozásai, évente hány € uniós mezőgazdasági támogatásban részesülnek?

fhdgy 2016.02.03. 16:51:21

@Herr Géza: El szoktam olvasni a kommentjeidet, hogy tetszik-e, nos az egy másik kérdés. ( megnyugtatlak, hogy általában igen )

Én egy olyan kérdésre válaszoltam, amikor a kérdező nem biztos, hogy olvasta a Te válaszodat, mert különben nem kérdezett volna.

Különben is: ismétlés a tudás anyja! :-)

2016.02.03. 16:52:04

@London2009: Igen, neked van igazad. En nem nagyon jarok Mo.ra es ezen a forumon kivul nincsen kontaktusom magyarokkal, igy nem volt alkalmam hozzaszokni ehhez, de tenyleg nincs ertelme idegeskedni rajta.

2016.02.03. 16:54:35

@fhdgy: Jaj de jo neked, viszont van rajtad kivul jo par kulfoldi akinek volt resze negativ diszkriminacioban Nemetorszagban. Bar te ezt ugysem fogod elhinni mert ugye Nemetorszagban minden tokeletes...

2016.02.03. 16:55:43

@fhdgy: A brit oroszlan most teljesen osszetort ettol lelkileg, ongyilkossagra keszul :)

London2009 2016.02.03. 16:57:27

@Mirjam2: Mar en is csak egy evben altalaban ketszer utazom Mo-ra. Ha nem lenne ott a csaladom egy resze, akkor annyiszor sem mennek. Ez valahogy igy lassan valtozott meg az elmult evek soran. A baratok tobbsege is lemorzsolodott. Ne ugy ertsd, hogy rosszban lennenk, csak mar egyre kevesebb a kapcsolodasi pont es ez ertelemszeruen ezzel jar.
Nekem itt Londonban mondjuk van sok magyar baratom, ismerosom. Viszont veluk is nyilvan mas a felallas, hiszen egy hajoban evezunk (a Temzen). :D

2016.02.03. 16:58:35

@Thargoid: Ertem hogy azt irod hogy pl. az indiaik jo fejek az indiaiakkal, csak szerintem nem igy van. Nekem pl. panaszkodnak indiai ismeroseim, es en is tanuja voltam ennek szemelyesen, hogy pl. brit indiai ugyintezo lekezeloen banik az Indiabol frissen erkezett indiaiakkal. A lengyel ugyintezo meg honnan tudna, vagy miert erdekelne, hogy en is kelet-europai vagyok? A legtobb embert nem erdekli az ilyen szerintem, csinalja a munkajat es kesz.

©________ 2016.02.03. 16:59:28

@Mrs. Clayton:
De ha a gyerek itthon van, es itt neveli valaki, akkor miert nem itt kapjak itteni szabalyok szerint?
Nem logikus.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 17:04:58

@macamuca [IHUN]:
Szerintem simán bevállalhatja nehogy mindenkire vonatkozzon hiszen a saját állampolgárai eleve itt élnek. ha 4 év ittartózkodas a feltétel az eleve adott a bennszülötteknek, vagyis a szavazótábornak.
Az a néhány hazaköltöző angol nem tényező. Ha 4 év munka a feltétel az már más tészta.

2016.02.03. 17:05:07

@Mirjam2: Ez egy ertheto nezopont, de szerintem az egesz nem fajult volna el ennyire, ha a polgarokat magukat is erdekelne ez az egesz, marmint az "europai ugy", de sajnos nem igy van, az emberek leszarjak, hogy mi tortenik Brusszelben, pedig amugy szamon lehetne kerni a "burokratakat is", tokre siman, vagy legalabbis ugy, ahogy a nemzeti politikusokat is. Szerintem azert lett az EU-bol az, ami, mert nem kommunikaltak az uzenetet elegge, nem epult fel egyseges europai identitas, es az EU letrehozoin es a pillanatnyi gyakorlati elonyeinek kiaknazasan kivul senkit se erdekel, a politikai partok "Europaba" nem is "rendes" politikusokat, hanem kifejezetten lejart szavatossagu politikusmaradekokat delegalnak eltunni a sullyesztoben. Veluk pedig nehez rendesen, atlathatoan, es demokratikusan mukodtetni. Ha viszont megszunik, akkor Europa vissza sullyed egy diplomaciailag is nehezkes, nemzeti burokraciakkal terhelt, meg atlathatatlanabb rendszerbe. De ez meg csak az en velemenyem :D

Sanz 2016.02.03. 17:05:47

@Mirjam2: Így van, a nyugat-európai társadalmi szolidaritás hosszú távon előnyösebb, mint a "mindenki boldoguljon, ahogy tud, az állam ne segítsen" álláspont. Ezért gondolom azt, hogy a skandináv modell több társadalomban is járható út lenne, mert alapvetően a társadalmi kohézió megőrzése fontosabb mint az, hogy sok milliomos éljen egy országban.

2016.02.03. 17:07:43

Nem olvastam el az eddigi kommenteket, ugyhogy elnezest, ha mar leragtatok volna a csontot. :)

Szerintem a briteknek igazuk van, barmennyire is nem tetszik ez nekunk. A munkaeropiacuk es a joleti/szocialis rendszeruk is elegge megerezte a keleti orszagok EU-csatlakazasat, ezen szerintem kar vitatkozni. Es sajnos nem ok az egyetlenek, akik haborognak, hangosan vagy kevesbe hangosan, viszont ok a legnagyobbak. Ha a britek megkapjak, amit akarnak - marpedig szerintem megkapjak - akkor Ausztria biztosan azonnal hasonloval all elo, mar pedzegetik is, es komolyan veheto kormanyparti politikusok is, nem csak az FPOe. Ismetlem, magam ellen is beszelek, hiszen pl. csaladi potlekot en is kapok, de szerintem igazuk van.

Alakulgat a ket koros EU, amirol itt mar egy ideje tobben folyamatosan irunk. Es nem vagyok rola meggyozodve, hogy ez baj. Aki illiberalis allamszocializmust akar, az is megkapja, aki liberalis demokraciat, az is. Es mindezt ugy, hogy a gazdasagi egyuttmukodes, ami jelenleg a leglenyegesebb resze az EU-nak mindenki szamara, az megmarad. Talan meg Schengen is, mert a felbomlasa komoly gazdasagi karokat okozna. Meg jo is kisulhet belole, szerintem. Magyarorszag szamara sajnos nem, de ugy altalaban Europa jovoje szamara igen.

Karma17 2016.02.03. 17:15:31

Hat en most a benefit tema hatasara megint megneztem, hogy jar-e barmilyen housing es egyeb benefit nekunk, es jelentem az egy darab child benefiten kivul marhara semmi. Ugyhogy a mi szempontunkbol ez a jelnlegi megszoritas kb. semmit nem jelent, a brexit mar mas tema, az mar eleg sulyosan erintene, mert akkor a felesegemnek igen gyorsan le kellene angolbol nyelvvizsgaznia :)

Mondjuk amugy is tanulgatja, csak akkor sokkal kozelibb es kezzelfoghatobb lenne a hatarido :)

En tulajdonkeppen nem tudom, hogy egyetertek-e ezzel az egesszel, vagy nem (bar mint latszik, nem vagyunk kimondottan a haszonelvezoi a segilykenek). De a napokban olvastam egy cikket, hogy NI-ban a farmerek a brexit hirere is kikeltek magukbol, mert csak evi par milliard euros foldtamogatastol esnenek el.

www.belfasttelegraph.co.uk/news/northern-ireland/michelle-oneill-warns-of-brexit-disaster-for-farmers-34418682.html

Karma17 2016.02.03. 17:16:10

@Dragonlady (Bp, Hun): En valamikor a nap elejen szurore tettem :)

Muscari 2016.02.03. 17:23:09

@mojyo: a kutya ott van elásva, hogy rengeteg a részmunkaidős, hovatovább a nulla órás szerződés.

Vannak helyek, ahol tömegek dolgoznak csak heti 20 vagy 24 órát, a nulla órásnál meg ugye nem garantálnak semmit. Ilyen például a McDonald's is, így ha nincs kellő forgalom, egy csomó embert simán hazaküldenek órákkal korábban, vagy csak heti 3 napot adnak stb. Ki tud ebből megélni, pláne Londonban? Kíváncsi lennék, hogy hány ember dolgozik és kap valami benefitet egyszerre.

fhdgy 2016.02.03. 17:24:56

@Mirjam2: Jó, javaslom, hogy tartsunk itt és most közvéleménykutatást, hogy kit ért ilyen irányú inzultus Németországban.

Nem tartom magam elvakultnak, így természetesen nem lepődnék meg, hogy egy elvakult német meglehetősen barátságtalan egy külföldivel és itt a HA-n is lenne szenvedő alany.

Én azt tapasztaltam, hogy amilyen az agyonisten, olyan a fogadjisten.

Én vagyok ott a vendég, nem viselkedhetem ordenáré módon. Ha normálisan viselkedem, még németül is tűrhetően beszélek, akkor tényleg csak akkor lehet gond, ha egy vadbarommal hozott össze a sorsom.

Erre most a hétvégén is volt kellemes élményem. Bajorországban pechemre nem tudtam Maß-ból inni a sört, mert micsoda skandallum, hogy max. korsó volt.

Mondtam, hogy az nem jó, mert az csak "Kinderportion", erre a hölgy mutatott egy sörös poharat, erre mondtam, hogy az meg "Babyportion". Utána mosolyogva mondtam neki, hogy a maradék életemben nem tudom elfeledni, hogy Bajorországban nem volt Maß. Utána szépen megbeszéltük, hogy direkt csak az én kedvemért, de legközelebb lesz.

Szóval, lehet lazára venni a figurát és mindjárt szebb lesz az élet.

2016.02.03. 17:35:27

@mojyo: Igazad van, de pont ez az, hogy az emberek nagy reszenek nincsen 'europai identitasa'. Ez egy mestersegesen krealt koncepcio, pl. egy tipikus angol nem erez sorskozosseget vagy kulturalis hasonlosagot egy lengyellel, es teljesen felesleges ezt megprobalni megvaltoztatni. Az EU eredetileg egy gazdasagi kozosseg volt, es szerintem nem is szabadott volna ezen a szinten tullepnie, erre az ideologiai izere semmi szukseg nincsen szerintem semmilyen szinten. Az amerikaiaknak van kozos identitasuk, az europaiaknak nincs. Nekem pl. UKhez van erzelmi kotodesem, Europahoz nincs.

2016.02.03. 17:40:16

@fhdgy: Tudjuk (vagy en mar legalabbis tudom, es tudomasul vettem) hogy Nemetorszag, es ezen belul is Bajororszag, minden letezo vilagok legeslegjobbika ahol minden tokeletes; az emberi civilizacio csucsa. Reszemrol nem is tennek hozza tobbet ehhez a temahoz.

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.02.03. 17:42:54

Az a helyzet, hogy ezzel csak a kilépés esélyét növelték.
Ha meg egy dominó eldől ott dőlni fog a többi is.

Muscari 2016.02.03. 17:43:34

@Bal: így van, ezt jól látod. Ha ezt eltörlik, akkor az a gyerekes családoknak beteszi a kaput, Londonban biztosan. Mivel nincs ingyenes óvoda, az iskola is 9-3-ig tart, a kisgyerekes anyák sokszor nem tudnak dolgozni. Ez egy komoly visszatartó erő lehet.

2016.02.03. 17:43:52

@Mirjam2:
"pont ez az, hogy az emberek nagy reszenek nincsen 'europai identitasa'. "

A szigeten nincs. De ott soha nem is volt, csak nagy brit birodalmi identitas. Ami persze egyaltalan nem baj vagy rossz, csak teljesen felesleges egy omladozo monarchiabol siratni almodozni a reg volt birodalomrol. Ez kicsit olyan magyaros... ;)
Ausztriaban, Nemetorszagban van europai identitasa az embereknek, es ez sokat erosodott az elmult evtizedeben. De a volt keleti blokk orszagainak nagyreszeben is van. Franciaorszagrol csak nagyon keveset tudok, de az alapjan azt gondolnam, hogy nekik is van. Nem egy felmeres volt erre vonatkozoan Europa szerte, hogy az emberek minek erzik magukat. Rangsorolni kellett, es az "europai" opcio altalaban ott volt a masodik-harmadik helyen a legtobb orszagban.

fhdgy 2016.02.03. 17:44:48

@Mirjam2: Én ugyan nem ezt mondtam, de én is hagyom a témát.

2016.02.03. 17:47:04

@Ödenburger [Hu/At]: Szuper. Nekem nincs ilyen 'europai identitasom', szerintem a britek nagy reszenek sem. Szoval mi ertelme rajuk eroltetni, mint regen a kommunizmust? Egyebkent meg megneznem amikor te pl. elmennel harcolni mondjuk Franciaorszagot megvedeni, az europai identitas jegyeben.

London2009 2016.02.03. 17:53:58

@Mirjam2: Ez erdekes de nekem van europai identitas erzetem. Erre mindig akkor dobbenek ra, amikor valamilyen masik kontinensen vagyok eppen.
Tortent egyszer egy olyan eset, hogy befizettem egy buszos utra New Yorkbol a Niagarahoz. Igen olcso ut volt, de akkor meg csak azt hittem, hogy ilyen ugyes vagyok, hogy megtalaltam a legjobb opciot. A talalkozopont a Kinai Negyednel volt es meg akkor sem esett le… A lenyeg, hogy a kb 50 fobol mondjuk 45 volt kinai. Volt 5 europai, ket nemet egy orosz meg en. Az oroszok lehet, hogy tobben voltak. Az oroszok ugye mindig sokan vannak :D Egy szo, mint szaz az idegenvezetes ugy zajlott, hogy eloszor elmondtak a szoveget angolul, majd kinaiul. Igy kezdodott. Utana millio bosszanto kis tortenes esett meg. Kestek a talalkozopontokrol, tok hulyen volt az egesz ut szervezve es vegul nagy kesessel erkeztunk mindenhova es vegul vissza New Yorkba is.
Azt vettem eszre, hogy kezdetektol a kis europai csapat kulonvalt es angolul remekul elszorakoztatta magat. Meg sem probaltunk vegyulni a tobbiekkel. Nekem muszaj volt, mert egyedul utaztam es a mellettem ulo csaj kinai volt. O is hozzank csapodott egyeduli kinaikent vegul. Aztan az ut miatti elegedetlenseg miatt az oroszok kitalaltak, hogy ok visszakerik a penzuket, majd csatlakoztak a nemetek is hozzajuk. El tudjatok kepzelni… A kis kinai azonnal kihatralt a csapatbol.
Persze aztan az egesz penz visszakeresbol semmi sem lett. Mindenesetre erdekes volt megtapasztalni, hogy mi kellett ahhoz, hogy az ember hirtelen azonnali egysegre leljen mas europaiakkal. “Kulso fenyegetettseg”.
Ezert is erdekes ez a menekultvalsag. Ha masra nem, lehet, hogy erre jo lesz. Hatha sikerul majd egykent gondolkozni es cselekedni az EU hatarainak megvedese erdekeben. Ez persze csak egy jelentektelen gondolatmenet. Ki tudja…

2016.02.03. 17:53:59

@Mirjam2:

En is ezt irtam, hogy a briteknek szerintem sincs. Es hogy nem is kell rajuk eroltetni a "kommunizmust", jojjon a ketkoros EU. Aki kivul erzi jol magat, az maradjon kint, aki belul, az bent. Aztan majd kiderul ki mire jut. :)

Amugy meg en meg Magyarorszagert sem harcolnek, sem az europai, sem semmilyen egyeb identitas jegyeben, szerintem egy haboruban csak aldozatok es martirok vannak, en meg szeretek elni, ugyhogy mindent meg fogok tenni, hogy ha valaha haboru lesz, abbol kimaradjak.

Herr Géza 2016.02.03. 17:58:29

@fhdgy: A közvéleménykutatáshoz kicsi lesz a minta, most mondom. De ettől függetlenül sincs értelme, mert, ha 16:1 lenne a vége, azt az egyet úgysem fogod meggyőzni, hogy a németek nem emberevők. Mirjamot meg pláne nem fogod meggyőzni, mert ő élből nem csípi a németeket, de vigasztaljon, hogy a svájciakat sem... :))) Ez van, ő így látja, mi meg másképpen. Felesleges egymást győzködni.
Az tény, hogy negatív diszkriminációban nekem sem volt részem soha, vagy olyan pitiáner ügy volt, amit rég elfelejtettem. Tapasztalatom nekem is széles réteget ölel fel, mert jó ideig feleltem egy csomó nem éppen csúcsintelligens magyar legény helyi boldogulásáért, és ott azért tapasztaltam egyet s mást. Amikor őket leausländerezte valaki, akkor kivétel nélkül kiderült, hogy olyan okot adtak rá, amiért én M.o.-on, magyarként is orrba vágtam volna őket. Ha ilyen esetben valakit leköcsögöznek, akkor a külföldi, vagy magyar jelző a köcsög előtt már nem oszt, nem szoroz, és a hangsúly sem azon van. :))))
Továbbra sem állítom, hogy nem fordul elő ilyesmi, de én is azt vallom, hogy ha az emberfia rendelkezik egy minimális empátiával, tud alapszinten alkalmazkodni, képes felfogni az idegen, de általa választott ország társadalmi normáit (és ehhez többek között megfelelő szintű nyelvtudással is bír), akkor igen csekély esélye lesz annak, hogy ilyen "pofonokba" fut bele.
A törzstagok biztos emlékeznek még a kapitálisan nagy arcú magyar lány "kalandjaira" Bajorországban..... Na ő volt a másik véglet.

London2009 2016.02.03. 18:00:27

@Muscari: Ezzel nem teljesen ertek egyet. Miert tenne be a kaput? Az alacsony keresetuek mar idaig sem mentek vissza dolgozni ha gyerekuk szuletett, mert egyszeruen nem eri meg. Ha valaki annyit keres, mint amennyibe a nursery kerulne, akkor minek ment volna vissza? Igazabol idaig is csak a magasabb jovedelemmel rendelkezo nok sietnek vissza dolgozni, akinek meg a nursery/nanny kifizetese utan is marad jocskan a fizetesebol.
De lehet, hogy akkor valamit felreertelmezek. Mire gondolsz pontosan?

Herr Géza 2016.02.03. 18:03:43

@Mirjam2: Csak szólok, hogy kezdesz buszsofőr módon argumentálni. Tényleg hagyjuk a témát. :))))

2016.02.03. 18:03:43

@London2009: Oke, de ha egyaltalan van is ilyen, az inkabb nyugati 'identitas' mint europai. Pl. ha lett volna egy amerikai vagy ausztral a csoportban, valoszinuleg o is 'osszeallt' volna veletek a relativ kulturalis hasonlosagok miatt. Arrol nem is beszelve hogy lehetett volna a csoportban akar brit kinai, ausztral kinai stb., akik kulturalisan inkabb nyugatiak mint kinaiak, de etnikailag meg nem, stb. Pl. nekem az egyik londoni baratnom kinaiul nem beszelo (szingapuri) kinai, aki borzalmas skot akcentussal szokott karomkodni ha kinai turistak leszolitjak kinaiul London belvarosaban... Nekem vele sokkal tobb kozos pontom van kulturalisan mint pl. egy atlag magyarral.

2016.02.03. 18:06:42

@Mirjam2: Az europaiaknak van europai identitasuk, csak a globalis kapitalizmussal ez nem fer annyira ossze, mivel az a versenyrol szol, es amikor az europai orszagok is egymassal versenyeznek, akkor ez az identitas hatterbe szorul. Ettol meg letezik.* Ha viszont ezt eltoroljuk teljesen az EU-val egyutt, akkor nem csak gazdasagi, hanem politikai versengesse is fajulhat ez az egesz, es nemcsak gazdasagi, hanem politikai bizonytalansag is kialakulhat a kisebb nemzetallamok kozott, az meg nem olyan jo. Az emberek sajnos gecik egymassal, es a politikai unio egy viszonylag nepszerutlen, de alapvetoen bekes konfliktusmegelozesi modszer :)

*A briteknek lehet, hogy kevesbe van ez az identitas, de ez inkabb csak egy ilyen...ooo ize, chip on their shoulder, hogy kb az 1200-as evek ota nem tudjak befolyasolni az europai kontinenst, es akkor inkabb eleve utaljak is :D Ez amugy lecsapodik a fociban is tokre, hogy pl EB-t se nyertek meg soha, akkor inkabb utaljak az egesz europai focit es akkor minek az EL-re felkeszulni meg normalis csapattal jatszani amikor nekunk ott van a Premier Liga, pukkadjatok meg rohadek europcsik, meg minek kuldeni rendes enekest az Euroviziora ha a Rolling Stones is a mienk volt, akkor ti is pukkadjatok meg stb stb. :D Semmi baj nincsen ezzel amugy, mi igy szeretjuk oket, a kulonc tinedzserek is a csaladunk tagjai :D Szoval ettol meg europaiak, es nem baj, ha van regionalis identitas is, mert garantal egyfajta tagabb ertelmu kozossegvallalast.

fhdgy 2016.02.03. 18:07:29

@Herr Géza: Jó, igazad van. Azt hittem, hogy ha a saját, konkrétan átélt történeteimet elmondom, abból nem az jön le, hogy elvakult vagy felsőbbrendű vagyok, hanem elhiszik, hogy én azt úgy éltem meg.

Lehet, hogy csak mákom volt, amikor csak normális emberekkel találkoztam?

London2009 2016.02.03. 18:09:19

@Mirjam2: Ez igaz. Egyetertek.
A szingapuri baratnoddel pedig valoszinuleg en is nagyon konnyen szot ertenek. Bar jobban belegondolva van egy kinai/angol kolleganom, ilyen igazi chav kulonben, na ot pont ki nem allom. :D
A nyugati identitas sem jo, mert mi a helyzet az oroszokkal?
Legyen akkor europai + angolszasz. Ez valoszinuleg lefed mindent. :D

2016.02.03. 18:10:24

@Herr Géza: Neked tenyleg nem tunik fel, milyen rohejes, mar sokadszor, ahogy leirjak egyesek hogy minden milyen tokeletes Nemetorszagban? Vagy az a 'buszsoforos' stilus amivel te nem ertesz egyet? A buszsofor szerint Mo. a legjobb hely a vilagon amit nem lehet kritizalni, masok szerint meg Nemetorszag. Angliat le lehet szolni, az angolokat le lehet szolni, mindenkit le lehet szolni kiveve a nemeteket. Szerintem ez elegge buszsoforos erveles :)

2016.02.03. 18:12:12

@Muscari: Ertem en, es sejtettem, hogy az alulfizetettseg ennek az oka, csak nem ertem, hogyan fajult ez idaig, hogy ennyien raszorulnak? Mondom, nem hibaztatok senkit, hogy igenybe veszi, hanem nem ertem, hogy az ugynevezett fizetes, az hogy lehet olyan alacsony, hogy ki kelljen egesziteni? Ennek mi a tortenete? Hogyan terjedthettek el ezek a "McJob"-ok ennnyire? :D Azt ertem, hogy a vallalatoknak, akiknek oraberben ketyego mindenesekre van szuksege, nekik ez jo, de rajtuk kivul kiknek eri ez meg?

London2009 2016.02.03. 18:17:01

@Mirjam2: Egyebkent…jobban belegondolva, ha lett volna par amerikai is a nem kinaki kozott tuti, hogy ok megalkottak volna a kulon kis csapatukat. Majd egy kesz tervvel odaalltak volna hozzank, hogy vagy elfogadjuk es osszeallunk, vagy sem. Az ausztralok meg soha nem veszekednenek ilyesmi miatt, ugyhogy szerintem ok csak siman kimaradtak volna a bulibol… Maradok az eredeti felvetesem mellett azt hiszem. :D

2016.02.03. 18:18:20

@mojyo: Rajtuk kivul senkinek sem eri meg. Es sajnos teny hogy a kelet-europaiak megjelenese ota nagyon elszaporodtak az ilyen zero-hour contract munkak, mert mindig konnyen talalni embereket akik elvallaljak. Ez ellen tenyleg mas eszkozokkel is fel kene lepni, pl. a zero-hour contractokat megszuntetni.

Herr Géza 2016.02.03. 18:19:40

@Mirjam2: Jaj, szívem csücske, tessék már a szmájlikat észrevenni... Csak ezt az összefoglalót próbáltam egy kicsit kifigurázni:
"Tudjuk (vagy en mar legalabbis tudom, es tudomasul vettem) hogy Nemetorszag, es ezen belul is Bajororszag, minden letezo vilagok legeslegjobbika ahol minden tokeletes; az emberi civilizacio csucsa."
Na ez volt egy kicsit sofőrös. :))))))))
No worries.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.03. 18:19:42

@Praliné.: a nemzeti turizmusos OFF-odra...:) hat ez nem semmi...:))) a cikk alatti kommentek magukert beszelnek :)) nem tudom, mennyi fog belole megvalosulni, de lelki szemeim elott mar latom a tschikosh-fokosh-gulash dekoracioval ellatott, nemzeti szinu hop on-hop off budapesti turistabuszokat :))))

2016.02.03. 18:26:09

@mojyo: Szerintem nem az a realis veszely jelenleg hogy europai orszagok egymast tamadjak katonailag, hanem hogy egy nem europai orszag tamadjon meg egy europai orszagot. Ebben a helyzetben pedig a donteskeptelen, lassu, nem nemzeti alapon szervezodo EU eletveszely.

2016.02.03. 18:31:36

@Herr Géza: Oke. Szerintem meg az volt kimondottan soforos hogy 'most mondjatok meg hogy ki tapasztalt idegenellenesseget Nemetorszagban, de egyuttal rogton el is mondom hogy aki igen, annak a sajat hibaja mert ha baratsagos, jo fej ember vagy mint en, akkor nem tapasztalhattal idegenellenesseget'.

Egyebkent ha oszinte velemenyre vagy kivancsi, leirhatom mar sokadszorra hogy mennyire utalom Nemetorszagot (amin belul pont Bajororszagot van szerencsem kozelebbrol ismerni), es hogy kiraz a hideg a hulye soroskorsonak meg az emlitesetol is, mert hogy utalom az alkoholt, a reszeg embereket (tudom, a nemetek nem reszegek csak baratsagosan iszogatnak) es szanalmasnak tartom hogy a bajorok szabadidejuk nagy reszet sorozessel toltik. Na most ez jobb mint amit elozoleg irtam? :)

2016.02.03. 18:40:32

@Mirjam2: Szerintem az europai orszagok is jelentenek veszelyt egymasra, peldaul balkani orszagok kozott. Vannak orszagok, amelyeket kimondottan elonyos ilyen burokratikus oltonyos targyaloasztalos dobozkba kenyszeriteni szerintem :D Sajnos persze az is letezo veszely, hogy az EU-t kivulrol tamadjak, ahogy ez vegulis megtortent mar terrorizmus formajaban, es abban igazad van, hogy ilyesmire a nagy es lassu es burokratikus EU jelenleg nincs igazan felkeszulve, de talan pont ezert van szukseg a britekre, hogy neha ilyen arrogans angolos spirituszt is sikeruljon keresztulverni ezeken bepuhult europcsik pocsokon es jojjon letre egy europai veszforgatokonyv, entolem lehetnenek a vezetoi. :D Nekik meg az lehetne belole az elonyuk, ha lenne egy egyseges europai munkajogi birosag, ahol megtamadhatnak ezeket a McJobokat, sot, bevezetnek az euroban szamolando egyseges europai minimalbert, akkor nem lenne ertelme a sok keletinek sehova se mennie es akkor mindenki lenyugodhatna. :D

Herr Géza 2016.02.03. 19:06:49

@Mirjam2: Jobb. Pláne, hogy a bajorokat szidod. Csak a svábokat hagyd békén. :))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.03. 19:07:41

@A nagy kékség: csak hangosan gondolkodom...ez a "cserbenhagyas" magyar sajatossag, vagy esetleg k-europai? Segitsetek megerteni...amikor a ferjemnek (amerikai) probalom magyarazni, mindig csak nez nagy szemekkel, hogy "mi a problema azzal, ha valaki mashol akar elni??" gondolom, az itteni eletformahoz tartozo mobilitas szamara teljesen termeszetes, es egyszeruen felfoghatatlan szamara, miert ne valtoztathatna helyet az ember eleteben, akar tobbszor is?

Mrs. Clayton 2016.02.03. 19:09:04

@Praliné.: mert nem a gyerek kapja, hanem a szulo, a szulo miert kapna a hazajabol, ha egyszer nem ott dolgozik, el eletvitelszeruen
megjegyzem ha a brit szulok kulfoldre kuldik a gyerekuket tanulni, akkor ok ugyanugy kapjak a teljes csaladi potlekot es a fogado allam nem fogja az ott jaro osszeggel megtamogatni a briteket
mondjuk az egy mas kerdes h hany 19 even alluli brit tanul az eu mas tagallamaiban, foleg h otthon is ingyenes az oktatas, mondjuk lehet mashol jobb a szinvonal, ezt nem tudom

ha onnan nezed, h a szulo kulfoldre kenytelen menni dolgozni es azert a gyereket is akarja latni, akkor neki sokkal tobbet kell koltenie utazasra mittudomenre h egyutt is legyenek, szoval en meg azt nem ertem miert kellene azert kevesebbet kapjon mert a gyereke mashol el
pl amikor en voltam ilyen szituban mindent itt vettem a fiamnak, kiveve elelmiszert, de 3 havonta jott ki hozzam, en erte a repterre, szoval olyan extra koltsegeim voltak, amit raadasul itt koltottem el, ami egy normal szulonel aki itt el es neveli a gyereket nincs
mondjuk valszeg en nem kepeztem le az ossz kulfoldon dolgozo de gyerek mashol van k-europai csaladot, de nem biztos h nem ez van a legtobb csaladnal

Shanarey 2016.02.03. 19:11:46

Gumicsont már megint, trollok már megint.

De jó :-(

A kommentek egyike másik viszont nagyon jó volt mindkét témában.
:-)

A posztról, csak annyit hogy ez a játék még nincs lefutva, Cameron kényszerpályán van, pedig ennyire már ő sem akarja ezt az egészet. lesz ebből a 4 évből majd kb 2, és mindenki boldog lesz, vagy lesz egy de akkor majd munkához kötve és akkor néhány Brit nem lesz boldog. Engem nem érint vagyis nekem mindegy.

Bredpitt Monika 2016.02.03. 19:13:17

Szerintem az sem érdemel semmit, aki több éve él egy országban és arra sem méltatja a bizonyos országot, hogy a hivatalos nyelvét megtanulja. Hány ilyet láttunk pl. az Egyesült Államokban, ahol a Magyar Házban fel volt háborodva a magyar hölgy , aki már ott élt vagy 15 éve és nem értette az amerikai felszólalást, felháborodva közölte, hogy a Magyar Házban minek kell angolul beszélni.

Férjem mellettem ült , ő meg felháborodva megkérdezte, hogy lehet, hogy valaki akinek a Magyar Házát New Jersey költségvetéséből támogatják nem érti az angolt, amikor 15 éve él ott.
Csak egy kicsit képmutató !!!!

2016.02.03. 19:17:17

@Herr Géza: Nyugi, a svabokrol jot vagy semmit! :) Egyebkent szemelyesen nem utalom a bajorokat, nem igazan van veluk negativ tapasztalatom emberileg. Nem jon be nekem az eletformajuk, de ez kolcsonos. Egyebkent normalisak, segitokeszek voltak velem sok helyzetben.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.02.03. 19:35:32

Nekem az a tapasztalatom, hogy itt nem divat követni az uniós előírásokat. Pl nem lehetne aluminium edényben főzni, de ez őket nem érdekli.

A ciikk arja:

"London azt is szerette volna elérni, hogy egyáltalán ne vehessenek fel családi pótlékot azok a szigetországban dolgozó uniós munkavállalók, akiknek gyermekei nem élnek Nagy-Britanniában.

Ezen a téren nem jártak sikerrel, pontosabban annyi kedvezményt azért elértek, hogy súlyozhatnak, azaz csak annyit családi pótlékot kell (majd egyszer) kifizetniük, amennyit a külföldi igénylők hazájában a megélhetési költségek indokolnak."

a gyakorlatban pedig az van, hogy akinek a gyereke nincs itt, akkor nem létezik és punk tum. Fel sem merült az a német joggyakorlat, hogy ha valakinek van gyereke akkor az egy gyerek.

Ilyen joggyakorlatot az itteni állami államigazgatás nem alkalmazott és gondolom ezt el is meszelhette párszor a bíróság! A munkaügyi gyakorlat sem adja ki a gyerek után járó plusz szabadságot!

Ha felmerül ilyen javaslat, az arról szól, hogy ha és amennyiben egyszer majd a jövőben gyerknek ismernék el a nem itt élő gyerket iskkor abban az esetben kérnének felmentést, mielőtt ezt beveztnék.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.02.03. 19:51:27

A héten láttam egy könyvelőt, aki az ország könyvelésének a kríziseit mutogatja a neten.

Az évi 1000 millirádos EU pénzt vélhetően azért nem bánja az EU, ha a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe a lopás eszkalálódására költi, mert a centrumországokba évente kiáramló összeg az 7-10 ezer millirádos nagyságrend.

Ez az oka annak, hogy akármit aláírnak! Adjuk el a hortobágyi bírkák alól a legelőt, lopjunk el felibe minden autopálya építési pénzt, viaduktot a semmi közepére akármi akármi akrámi

A GDP 30%-át kitoljuk az országból évente és innen érthető, hogy nekik miért nincs bajuk a megfelezett bérekkel, a jogállam felszámolásával, az érintettek állampolgári önszerveződéseinek zaklatásával és megbélyegzésével stb stb.

Az a politikai kampány, amely a hajéktalan rugdosás marketing üzenetére alapoz, az UK elorbánosodását jelzi.

Nemlétező dolgokat említ itt a cikk.

Eleddig sem állt szóba senkivel az itteni munkaügyi hivatal, ha nem volt walakinek 1 éves mukaviszonya, vagy ha 3 hónapra akármikor megszakította az itt tartózkodását!

Egy év után viszont láttam, olyat, hogy lakást kapott egy család! Vélhetően ezt fogják 4 évre kitolni!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 19:52:58

@Bredpitt Monika:
Igazad van...
:))))))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2016.02.03. 20:01:02

@Határátkelő: Ez az income-based jobseeker's allowance-ról szól. Van contribution-based jobseeker's allowance is, amely, mint a neve is mutatja, a befizetett járulék alapján jár, és a jogosultságba beszámítják pl. a Magyarországon fizetett tb-járulékot is. Ilyen alapon 3 hónapig lehet igényelni.

M. Péter 2016.02.03. 20:01:49

@Bredpitt Monika: Az USA-nak nincs hivatalos nyelve.

2016.02.03. 20:15:10

@Virago_1000: Akkor is minden ugyanolyan szar volt. Az emberek (Mo.-n) valamiért hajlamosak nagyon gyorsan felejteni. Annyi a különbség, hogy a fidesz full kreténben tolja az ipart. Ez még a szocialistákról sem mondható el, pedig aztán őket is lehet mindennek nevezni, csak jónak nem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.03. 20:16:03

@London2009:
Ez jó sztori. És szerintem is könnyen kifejlodik ez az európai identitás Európán kívül. Nagyon is.
Amúgy én az azeri főnökömmel való beszélgetés ekbol jöttem rá, hogy habár nem is tudtam róla, de van poszt szovjet identitás is. Érdekes volt.

M. Péter 2016.02.03. 20:17:22

@Zsuzsi65: Ha viszont egy amerikai nemcsak külföldre költözik, hanem le is akar mondani az állampolgárságáról, akkor majdhogynem hazaárulónak tekintik, de minimum azt feltételezik, hogy az amerikai adókat akarják elkerülni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.03. 20:21:53

@M. Péter: Ok, az allampolgarsagrol valo lemondas azert komolyabb tema...:) Es ha belegondolsz, valoban a penz all mogotte legtobb esetben...az adocsalas a nyugati vilagban szinte egyenerteku mas fobenjaro bunokkel. Epp ma hallottam, hogy valaki visszaelt a kampany penzekkel itt (vmi sikkasztas-szeru dolog), es akar 20 evet is kaphat!

2016.02.03. 20:22:10

@A nagy kékség: Egyszer már elköszöntél, az úri közönség pedig -nagy nehézségek árán-, de tudomásul vette. Visszatértél újra, mert valószínűleg nagyon szeretsz ide beírogatni. :)))

Szerintem ne menj el, mert szükségünk van rád. Te például tökéletesen tudsz segíteni abban, hogy aki esetlegesen még csak gondolkozik a külföldre költözésben, az se hezitáljon túl sokat. Pl. ezért is utálom ezt az előmoderációs rendszert. Régebben sokkal jobb volt, hogy volt naponta 15-20 troll, és a Mo. hívők személyesen tapasztalhatták, hogy milyen honfitársakkal kell elviselni az életben, nap mint nap. A bónusz az volt, amikor ezek az emberek egymást küldték el a halál faszára. :DDD

Shanarey 2016.02.03. 20:32:23

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Leírhatnám miért jár ide, de nem érdemes. A lényeg az, hogy nem azért mert beszélgetni akar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 20:33:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ez jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2016.02.03. 20:53:35

@Mirjam2:

Dehát, látod, milyen sok, többgenerációs, tősgyökeres 19 éves van, akinek már a nagyszülei sem betettek, csupán kivettek a közösből.
Alapjában véve egyetértek, hogy azért egy brit állampolgárnak mégiscsak több joga legyen, mint bármely más eus állampolgárnak, de akkor, egy 19 éves esetén nézzék meg, hogy vajon a szülei dolgoztak-e legalább 4 évet, és adóztak-e belőle?

Mert nagyon sarkított példában előfordulhat, hogy a Kovács család 3 éve van ott, szorgalmasan dolgozott és adózott, hirtelen segélyre szorulnának, de nincs.
A született angol 19 éves Smith segélyre jelentkezik, pedig szülei sem dolgoztak még soha, és ő meg kap.

2016.02.03. 20:54:44

@Shanarey: Tiszta sor, mindenki tudja, hogy honnan fúj a szél.

@diggerdriver: :)

SzZoole 2016.02.03. 21:09:00

@Shanarey: te,es kinek idealis ez balintnapra,egyedulallo noknek:)))

SzZoole 2016.02.03. 21:12:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: honnan fuj,vilagolj mar fel:)))
A vesszon lovaglo patriot...

M. Péter 2016.02.03. 21:13:37

@HardPötty: Az alacsonyfizetésűek igenis rosszul jártak a kelet-európaik bevándorlásával, nem véletlen, hogy a UKIP szavazótáborának egy jo része korábban munkáspárti szavazó volt. A dolgozók jogait nem tisztelő munkaadóknak meg nagyon jó, ha a dolgozó nem ismeri a rendszert, nem tudja milyen jogai vannak. Egy ismerősömnek pl. nem akarták kiadni a törvény és a szerződése alapján járó szabadságát, neki volt csak bátorsága otthagyni a céget, a többiek csak sunyítottak.

2016.02.03. 21:31:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ezt nem gondolhatod komolyan... Es ha az angol gyereket egyhetesen kiteszik az utcara es kiderul hogy raadasul meg csak nem is adoztak a szulei, akkor hagyjak a kisbabat ehen dogleni? :) A briteknek van egy orszaguk, ez mar par szaz eve mukodik nekik, es kialakult egy olyan szokasuk hogy nem hagynak embereket ehen halni vagy fazni az utcan, akkor sem ha akarmilyen okbol nem dolgoznak. Nem szeretnek ezt a szokasukat most az EU miatt megvaltoztatni, ugyanakkor azt sem szeretnek ha boldog-boldogtalan az o rendszerukon probalna eloskodni. Ez egy olyan dolog hogy ha gazdag vagy es van harom gyereked, kozuluk az egyik semmirekello drogos, attol meg lehet hogy tovabbra is el fogod tartani mert a te gyereked, a te dontesed. De nem mondhatja neked egy idegen hogy vagy fogadj be a hazadba meg tiz drogos fiatalt, vagy a sajatodat is tedd ki az utcara.

DieNanny CH 2016.02.03. 21:45:58

@Mirjam2:

Igen, ez is egy szempont.

©________ 2016.02.03. 21:51:16

@Zsuzsi65: sajnos en jeg azt latom, hogyan mennek tonkre az utazasi irodak. Mondjuk nemelyikert nem kar, de a morbe bele fognak esni az egyeb vendeglato es szallasado helyek is, mari neni haromnapraforgos szobajaval egyutt.

©________ 2016.02.03. 21:55:44

@Mrs. Clayton: jo hat ez vegulis logikus....

M. Péter 2016.02.03. 22:01:27

@fhdgy: A kelet-európai országok polgárai a 2004-es uniós csatlakozása után 3 országban vállalhattak szabadon munkát, az Egyesült Királyságban, Írországban és Svédországban, Svédországban is csak azért, mert koalíciós kormány volt, és nem tudtak megegyezni a korlátozásokról. Ezért majdnem mindenki, aki nyugaton akart dolgozni, az Egyesült Királyságba ment, azok is, akik máshova mentek volna, ha lehetett volna. Az Blair-kormány csináltatott egy tanulmányt, amely szerint 13000 bevándorló várható, ehelyett jött 600000 lengyel, az emberek nem szeretik, ha ennyire nyilvánvalóan a képükbe hazudnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 22:08:34

@Mirjam2:
Nana, itt egy kicsit másról van szó. A közösbe befizetett adókról például ami jó részét a bevándorlók fizetik be. Ne tegyük ki a drogos gyereket de adjunk már az én NEM drogos gyerekemnek is valamit abból amit ÉN fizettem be, és itt lényegtelen hogy kinek az országa és mióta. Ugyanis ha a drogos gyerek Magyarországra jön akkor ott nincs négy év várakozási idő hanem a magyar törvények szerint részesül.

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 22:11:32

@Virago_1000: " az EU egy felulrol szervezodott diktatorikus organizacio, hasonloan a szovjetuniohoz. Abbol ki lehetett lepni?"

jézusereje :(

az azért megvan, hogy az eu-ba önként lépnek bele az országok, a szovjetúnió egy lehelletnyit másképp működött? hibás premisszák, hibás konklúzió.

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 22:14:09

@Herr Géza: felül lehet kopasz, ha hátul hosszú :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 22:14:17

@M. Péter:
Maradjunk annyiban hogy nagyon szépen lefölözték a volt szoci országok szakembergárdáját és többek között azért is szárnyal most így a brit gazdaság. Az építőipar 80%-a kelet európai vendégmunkás és nincs belőlük elég. Szó sincs itt kelet európai bevándorlóproblémáról. Ha csak és kizárólag a románok hazamennének összedőlne a brit gazdaság. Cameron pontosan tudja hogy jól jártak és zseniálisan csinálták és haladni fognak tovább ezen az úton csak a politika más kommunikációt kíván.
Erről szól a történet.

Shanarey 2016.02.03. 22:18:31

@diggerdriver:

Na igen ezt így is lehetne, ezért sem értem miért csak az Európaiakon lovagolnak. Értem én az Angolok nyöszörgését, de talán a pol korrektség helyett, az országgal kellene jót tenni, nem pedig a szavazóbázist ámítani. Benefit huszárokkal és népes családjaikkal már Skóciában is szembesültem, s amikor arról olvastam hogy az űber benefit huszár családfő nagyobb TV-t akart venni, és nagyobb lakást, emiatt felgyújtotta a régit, és el cseszte mert benn égett a három gyerek is. Na meg érdekes módon az Angol TV adásokban is előfordulnak érdekes történetek az efféle emberekről de hát ők Angolok így nem számít, szép. Ez is egy jövő kép, amikor az angol fickó nem megy dolgozni hétfőn mert egész hétvégén részeg volt, nem megy mert épp bajnokság van a TV ben. De ebből csak annyi látszik hogy a gonosz kelet európaiak miatt van minden.

kardio1 2016.02.03. 22:19:46

@Mirjam2: @Herr Géza: @fhdgy:
Jól elbeszelgettek arról, hogy Németország vagy az Egybesült Királyság-e a menőbb, de én megmondom nektek a tutit. Se nem az egyik, se nem a másik, hanem Franciahon ! :-)
Ugye, Hari ?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 22:21:52

@Shanarey:
Minden hétfőn bárhol dolgozok a következő párbeszéd hangzik el.
-Hogy telt a hétvége?
-Kösz jól.
-Ittál?

MINDIG ez a második kérdés.

2016.02.03. 22:36:47

@Zoole[uk]: Bonyolult, nem hiszem, hogy megértenéd. :))) :PPP

M. Péter 2016.02.03. 22:37:47

@diggerdriver: A kelet-európaiak úgy általában nem túl sok adót fizetnek. Most találtam egy statisztikát, hogy a 2004-ben csatlakozott kelet-európai országokból jövők átlagfizetése 2104-ben 9.29 font/óra volt a férfiaknak, 8.43 font/óra a nőknek. Ez alacsonyabb, mint a pakisztániaké, a férfiaké magasabb, mint a bangladesieké, de a nőké alacsonyabb. Az Egyesült Királyságban születettek átlaga 15.23 ill. 12.17 font/óra.

Láttam részletesebb statisztikát is, és a kelet-európaik közül iszonyatosan sokan voltak a minimálbér és a minimálbér+1font közötti sávban.

SzZoole 2016.02.03. 22:43:13

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hat persze,hogy nem,tudod az agymutetem,meg gyogyos is vagyok:)))

2016.02.03. 22:46:32

@Zoole[uk]: Pontosan ezért nem is akartalak terhelni. Sok pihenésre van szükséged. :)))

SzZoole 2016.02.03. 22:49:45

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: igazad van meg rendes toled,megyek is az agyba.Regen volt mar reggel 5 ora.

Csodabogár 2016.02.03. 23:03:09

@Mirjam2: Szerintem össze tévesztesz valakivel. Ma szinte nem is kommenteltem és se kora felkelésről se cigányokról nem írtam. Az utóbbiakról különösen nem. Nézz utána kinek irtál és miért!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 23:16:42

@M. Péter: A szociális igényhez SEMMI köze a befizetett adónak. Ha egy pennyt fizetek be ugyanúgy jár nekem minden ellátás. Nem a befizetett pénz KIVÉTELE a cél. A kivételének a LEHETŐSÉGE. Vagy akár a többszörösének is. Vagy az egypennyt sem.

Taxomükke (UK) 2016.02.03. 23:16:45

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
" @A nagy kékség: Egyszer már elköszöntél, az úri közönség pedig -nagy nehézségek árán-, de tudomásul vette. Visszatértél újra, mert valószínűleg nagyon szeretsz ide beírogatni. :)))"

A megnevelőember feltámadásában sajnos hibásnak érzem magam, mert pár napja belinkeltem egy írását.

2016.02.03. 23:20:48

@Csodabogár: Azt irtad, 'az angolok' szerint dolgozni alantas dolog. Ez semmivel nem kevesbe rasszista, mintha azt irtad volna, a ciganyok szerint dolgozni alantas dolog. Tenyleg nem fogod fel, miert serto ez azoknak akiknek a csaladja, baratai angolok? Meg egyszer leirom, ha eddig nem ertetted meg: sem az angol ferjem, sem a csaladja, sem az angol barataim nem gondoljak hogy dolgozni alantas dolog, es szoktak is dolgozni, meglepo modon.

Muscari 2016.02.03. 23:27:11

@London2009: arra, hogy kisgyerekes családok nem fognak tudni kivándorolni, csak ha apuka nagyon jól keres. Egy jövedelemből kell majd megélniük és nem fognak benefitet kapni. Ez nyilván csak az újonnan jövőkre vonatkozik majd.

Elnézést a félreérthető megfogalmazásért, telefonon vagyok és mindig próbálok tömör lenni. Néha túlságosan is jól sikerül és elvész a mondandóm lényege :-)

Sanz 2016.02.03. 23:28:05

@M. Péter: Köszönöm, hogy a pontos számokat idézted a 2004-es várt és valós kelet-európai bevándorlásról. És igen, pont az angol alsóközéposztály (és munkásosztály) az, aki megszívta a munkaerőpiacon (immár duplán) a bevándorlással.
De hát na, van erre is megoldás, ha kilépnek az angolok az EU-ból, akkor biztos lelassul a bevándorlás... meg az angol gazdaság is.

2016.02.03. 23:34:54

@Csodabogár: Most megneztem ujra amit irtal, igy hozzatennem: azt sem gondoljak az angol ismeroseim hogy ok 'a vilag urai', es arrol is hallottak mar hogy elszakadtak a gyarmatok. Nem ragasztanak Brit Birodalom-matricakat az autojukra, nem beszelnek arrol hogy vissza kene foglalni a gyarmatokat stb. Egyszeruen tulleptek ezen az egeszen. Az meg tortenelmi teny hogy a Brit Birodalom volt az eddigi legnagyobb birodalom a vilagon, es tobb mint szaz evig a vilag vezeto hatalma - ezt talan nem kell szegyellni az angoloknak, vagy szerinted igen?

Muscari 2016.02.03. 23:41:32

@Főgebra: összegre nem, de az angol királyi család a földalapú szubvenciók legnagyobb haszonélvezője Európában. Ezt az egyetemi tanáraim állítják, szerintem te is így gondolod :-)

Muscari 2016.02.03. 23:54:11

@mojyo: sokat cikkeztek már erről az újságok, természetesen a cégeken kívül ez senkinek sem jó. mégis nagyon nehéz ellene fellépni. Volt egyszer egy kétoldalas cikk a Sports Direct-ről, Mar nem emlékszem, melyik újságban, hogy hogy zsákmányolja ki a dolgozókat, hát ahhoz képest Ronald McDonald utódai Grál lovagok

M. Péter 2016.02.04. 00:10:29

@Főgebra: @Muscari: Olyan évi 500000 font körüli összegekről lehet olvasni (ez a királynő és Karoly herceg együtt). Van, aki ennél sokkal többet kap.

pappito · http://pappito.com 2016.02.04. 00:10:33

@diggerdriver: ne csak lengyelekkel beszélgess :)

pappito · http://pappito.com 2016.02.04. 00:12:43

@Muscari: na és mi a baj azzal? ugyanúgy kapják, mint mindenki más, aki termel és tudtommal Windsorék termelnek szépecskén.
Erzsike az őstermelő :)

montroyal ( CAN qc) 2016.02.04. 00:41:55

OFF

udvozlet mindenkinek a Grand World Tour-rol Panaman at French Polynesian tul vagyunk New Zelandba Bay of Islands Aucland megvolt most Picton es este megyunk Australia fele ... 1 honap lement meg van 3 honap ... sajnos a Net hasznalhatatlan a hajon es az Oceaniai szigeteken sem nyilik ki egy oldal 10 percen belul , igy nem tudlak kovetni benneteket de udvmindenkinek .... es lazitsatok ne hajtsatok tul magatokat :-))

pappito · http://pappito.com 2016.02.04. 01:25:06

@montroyal ( CAN qc): na, akkor láttam a nagy hajót amin kóricáltok, reggelente nézem a cruiselinereket a kikötőben pihengetni, hatalmasak

montroyal ( CAN qc) 2016.02.04. 02:57:38

@pappito: Merre vagy... a mienk 1300 utas es 700 szemelyzet de eleg nagy amikor 2 ilyen hajo kiszabadul egy kisebb kikotoben tele a varos ... megy az uzlet ... plane a mi hajonkon csak nyugdijas nagypenzesek vannak es azert jottek el az iden mert tavaly is meg elotte is voltak.. es jovore is jonnek .. 80-90+ az atlageletkor azert szomoru de nem mindenki eli tul ...hihetetlen , menni sem tudnak 90 felett es ott vannak ...

pappito · http://pappito.com 2016.02.04. 04:56:01

@montroyal ( CAN qc): a munkahelyemen vagyok :)
melyik hajón csücsülsz?

és addig ki van a boltban? :))))

pappito · http://pappito.com 2016.02.04. 05:06:17

@pappito: az Amsterdam lesz az, ha jól látom.

2016.02.04. 06:16:10

@Zoole[uk]: Helyes. :)

@Taxomükke (UK): Nagy hiba volt. :P

@montroyal ( CAN qc): Monti, te amúgy szoktál dolgozni is néha?! :D

DieNanny CH 2016.02.04. 06:42:45

@Mirjam2:

Ja, meg így friss aggyal még az jutott eszembe, hogy a beszélgetés a felnőttkorúak segélyezéséről, nem pedig egyhetes kisbabákról kezdődött.
De, amúgy valóban, a "mi kutyánk kölyke" érzés erősebb.

2016.02.04. 07:53:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Oke de nem kicsit irrealis amit irtal, hogy egy 18 evesnek ne segitsenek az orszagban ahol szuletett es felnott. Egy 18 eves lehet beteg, kiszolgaltatott, egyedul allo anya stb. Egy magyar 18 evesrol ilyen helyzetben szerintem a magyar allamnak kell gondoskodni, a britrol meg a brit allamnak.

Ne ertsd felre, nem teged kritizallak, de szerintem sok magyarnak ahelyett hogy a 'lusta angolokrol' panaszkodik meg a brit segelyezesi rendszert kritizalja, azon kene elgondolkodni hogy a magyar tarsadalom miert nem segiti jobban a magyar raszorulokat, miert vannak annyian az utcan, miert nem kapnak tobbb segitseget az egyedulallo anyak stb. Mindenki a sajat haza tajan soporjon eloszor. A britek nem akarnak beleszolni egy masik orszag belugyeibe, a sajat orszagukban szeretnenek nekik megfelelo valtozasokat elerni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.04. 07:53:40

@pappito:
A lengyelek sose kérdeznék ilyet. Vagy az angolok vagy az írek kérdezik.
Lengyel amugy sem sok van.

Muscari 2016.02.04. 08:22:33

@pappito: nem írtam, hogy baj lenne, ez csak egy tény :-)

Hari Seldon 2 2016.02.04. 10:38:34

@fhdgy:
"Ha nézem a török-német különbségeket, akkor azt mondom, hogy már most komoly eredmények vannak, jó irányba mennek a dolgok. Ilyen tempó mellett még egy generáció és nem lesz igazi probléma. Hangsúly az igazin van!"

Örülök, hogy te is észreveszed, hogy Európa integrálni tudja a leggázosabb népeket is. (igaz, most hirtelen egy nagy tömeg indult meg, de ez most pár évig speciális eset) És az is igaz, hogy még évtizedekig hallunk fanatikus terrorista híreket. - Ahogy teret veszítenek, egyre agresszívabbak lesznek. Ennek ellenére tényleg van haladás. - Csak sokunk számára lassú.

DieNanny CH 2016.02.04. 11:19:37

@Mirjam2:

Nekem személy szerint az sem tetszik, ha a magyar állam erős, egészséges 2-3 gyerekes 18-20 éveseknek ad segélyt, mikor az illető még semmit sem tett be a közösbe.
Ugyanilyen szemmel nézem bármelyik ország hozzáállását: az, aki már befizetett, csak azért van hátrányos helyzetben, mert nem él ott x év óta.

Hari Seldon 2 2016.02.04. 11:28:40

@Mirjam2:
„Az EU legnagyobb veszelyet abban latom, hogy egy atlathatatlanul burokratikus, erdemi dontesekre gyakorlatilag keptelen szervezet, ami vilagosan megmutatkozik a 'menekult'-helyzettel kapcsolatban. Nem kepesek a sajat hataraikat, a sajat allampolgaraik erdekeit megvedeni - ez egy haborus helyzetben katasztrofa lenne, es sajnos attol tartok hogy barmikor bekovetkezhet egy haborus helyzet.”

Eddig igazad van. Ugyanakkor:

Egyrészt azt írod, hogy „döntésképtelen, mert sok ország saját érdekét nézni:

„Pl. mar arrol is szo volt hogy kozos EU hadsereget akarnak letrehozni. El tudod kepzelni, hogy megtamadnak katonailag egy EU orszagot, es a tobbi orszag kozos dontesen mulik hogy erre mi a valasz (persze ez beletelik par hetbe mert konferenciakat hivnak ossze, kozben mondjuk a tamado fel bombazza az orszagot), es vegul kivezenyelnek pl. egy lengyelekbol, romanokbol es franciakbol allo hadsereget hogy vedjetek meg UKt, vagy Nemetorszagot? Agyrem, el tudod kepzelni, mennyire hatekony lenne ez.”

Másrészt, ha egységesítene valamit, akkor azt mondod, hogy „nagyobb beleszólást a nemzeti parlamenteknek”

„Az EU egyre inkabb diktatorikus iranyba megy el, mindent egysegesiteni akarnak, a vezetok gyakorlatilag onkenyes donteseket hoznak, hiszen annyira bonyolultan valasztjak meg oket hogy az egyszeru allampolgaroknak gyakorlatilag semmilyen beleszolasuk nincsen…”

A kettő ellentmondásban van egymással.

OK. Tudom, értem, hogy te kilépés pártján vagy, mert Brüsszel központosít. (legalábbis ezt vettem ki, mint legfőbb kifogást nálad) - De egyben kritizálod, hogy szükséges a többi ország döntése is, példaként a katonai témát hoztad fel (de lehet ezer másik is)

fhdgy 2016.02.04. 11:38:30

@Hari Seldon 2: A mostani migránshelyzet valóban más! Túl hírtelen, túl sok.

Aztán a törökök kicsit mások voltak, ott voltak előzmények, lásd 150 évig Magyarországon! Ők már akkor gyúrtak Európára :-)

Hogy a migránsokkal mit tud kezdeni Mutti, nem tudom. Talán ő tud valamit, amit én nem tudok.

Ha az EU lakosságát nézem, kb. 500 milla, és a mostani 1 millás migránsokat, akkor viszonylag egyenletes elosztásnál 500 emberre jut egy migráns.

Ez azt is jelentené, hogy egy 2.500 fős faluban lenne mondjuk kb. ÖT!

Ha valaki nekem erre azt mondja, hogy kezelhetetlen, akkor arra azt mondom, azért mert azt akarja, hogy eleve kezelhetetlen legyen.

A másik oldal, ha mindenkit befogadna az EU, akkor lennének kvázi üres kontinensek? A jó öreg Európa meg elsüllyedne?

Ez sem lenne kívánatos, szerintem se.

Hol lenne az arany középút? Nem tudom, szerencsére nem feladatom megoldást találni. Most egyszerűen csak lesek és várom, hogy mit tud Mutti, amit én nem.

2016.02.04. 11:46:00

@Hari Seldon 2: Semmilyen ellentmondas nincs abban amit irtam. Miert ne lehetne egy orszagnak sajat hadserege, es donthetne sajat maga a katonai beavatkozasokrol, mint ahogy ez evszazadokig mukodott? Miert kene a tobbi orszagnak - akar egyenkent, akar kozpontilag - beleszolni annak az orszagnak a kulpolitikai ugyeibe? Az egy kozbenso lepes a kozpontositas fele hogy az orszag nem donthet onalloan, hanem a tobbi orszagnak egyenkent beleszolasa van. A vegso lepes az amikor mar nincs szavuk az orszagoknak hanem egy kozponti, arctalan testulet hoz donteseket az osszes orszag neveben. En nagyon remelem hogy UK mar nem lesz benne az EUban ha az utobbi eljut erre a szintre. Mas, fontosabb kerdeseket meg sem emlitettem, mint pl. Torokorszag csatlakozasi tervei es egyeb agyremek.

Narina 2016.02.04. 12:05:46

@BircaHang Média: Igen? Voltal te mar Magyar honban munka nelkuli? Szep dolog az elmelet, de piszkosul mas a gyakorlat! En 3 evet voltam munka nelkuli, vicces amikor 9 ev munka viszony utan kapsz 3 honap-ig 28 000Ft/ho juttatast. Munkat azt nem tudnak adni, de te keressel mindezt ugy, hogy 1400 allas hirdetesbol 800 fals, 150 mar betoltott(meg ki sem jot, de mar betoltott)120 olyan felteteleket szab amit ember teljesiteni nem tud, 300 olyan fizetest kinal es olyan feltetelekkel, hogy majd, hogy nem te fizetsz nekik, hogy dolgozhass, marad 30 ebbol 10 nem is akar foglalkozni veled, 15 behiv 1.interiura, majd ertesitjuk, 5 ugynok munka. Parancsolsz? ez 2014 es szemelyes tapasztalaton alapulo adat. Itt pedig, ha elo mered venni, hogy "persze, mert az a mocskos nyugat", hat en olyat irok, hogy egy honapra letilt az oldal. Ez Magyarorszagi munkaltatoi kultura amirol neked fogalmad sincs. Te egy jo kis mikro kornyezetbe elsz es el sem tudod kepzelni, hogy az altalad idaelizalt orszagok alcsonyabb szinten mennyire rohadnak!

Golf2 2016.02.04. 12:12:43

@Bredpitt Monika: Azt írja rosszabb a helyzet kivándorlás téren mint 1956-ban...

Hari Seldon 2 2016.02.04. 12:15:33

@kardio1:
Egyértelmű.
De mi nem keveredünk bele a szigetlakók és a káposztafalók vitájába... :-)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.04. 12:30:28

@Narina:

Én szinte csak munkanélküli voltam Mo-on.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.04. 12:30:32

@M. Péter:

Van. Az angol. Az, hogy nincs róla jogszabály nem jelenti, hogy nincs hivatalos nyelv.

Hari Seldon 2 2016.02.04. 12:35:24

@Mirjam2:

Ha jól értettem, egyfelől azt kifogásold, hogy lassú a döntési mechanizmus a sok államnak mindenbe bele kell egyezni. - Egyetértésre kell jutni. - Magyarul itt viszont azt kifogásolod, hogy NEM egységes (és ebből következően gyors) a döntéshozatal. - Hiszen nem Brüsszelbe döntenek hanem a tagállamok. - Mondjuk, egyik tagállam katonai megvédéséről. (a példádból mondom)

Ugyanakkor pont te akarsz nagyobb döntési jogköröket a nemzeti parlamenteknek.

Kicsit olyan az álláspontod, mint sok ameriaki választópolgárnak: Mindenről a "wasingtoni bürokraták" döntenek.

Törökország EU tagsága viszont nonszensz. Ebben teljesen egyetértünk.

Már a kommetek elején írtem, hogy az EU természetes határai valahol egybe esnek a Charlemagne birodalmának 814-es határaival. (kisebb átfedésekkel itt - ott)
Ehhez aki tud, és akar az csatlakozzon, vagy kössön kétoldalú megállapodást, vagy amit akar.

2016.02.04. 12:51:25

@Hari Seldon 2: Nem jol ertetted, vagy nem jol irtam le. Roviden azt kifogasolom hogy egy szuveren nemzetnek a demokratikusan valasztott vezetoi nem donthetnek egy, a nemzetet erinto jelentos kerdesben (akar kulpolitikai, akar belpolitikai) mert meg van kotve a kezuk. Felhaboritonak tartom pl. hogy a tobbi EU-orszagnak 'bele kell egyezni' hogy UKben kinek mennyi benefitet lehessen fizetni, Cameron meg jarkal korbe mint egy koldus a kalapjaval hogy konyorogjon mas vezetoknek hogy ugyan egyezzenek mar bele. Es ez most egy marginalis kerdes a benefitekkel (inkabb szimbolikus jelentosege van mint valodi); nehogy mar fontos kerdesekrol is igy kelljen majd donteni. Nagyon remelem hogy a kilepesre szavaz a tobbseg, de realisztikusan azt gondolom hogy tobben fognak a bent maradasra szavazni es marad minden a regiben illetve fokozatosan romlik a helyzet (egyre kevesebb nemzeti fuggetlenseg, egyre tobb, UKre hatranyos dontes).

Hari Seldon 2 2016.02.04. 13:02:33

@Mirjam2:

Nem akarlak befolyásolni, a kilépéssel kapcsolatban. Sőt, ha te belülről így gondolod. Lehet, hogy igazad van. Viszont az emberek szerintem ott is jól érzik (vagy kényelemesek, és nem változtanak mert az egyszerűbb döntésnek tűnik) és bentmaradásra szavaznak. Egyébként nekem mindegy, de én is osztom itt sokak véleményét, hogy ha kilépne az UK, akkor hirtelen nagyon megborulna (hogy mi lenne hosszabb távon, az más kérdés). Például már most azon agyalnak a HSBC-nél, hogy költöznek Londonból. Szerintem nem ők az egyetlenek.

Thargoid 2016.02.04. 13:23:31

@Hari Seldon 2: A mi cégünk - a világ egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai vállalatának R&D részlege - biztos, hogy költözne.
Multi cég, alkalmazottak túlnyomó többsége EU-ból van - HR és adózási rémálom lenne ezt kezelni az EU-n kívülről...

2016.02.04. 13:36:12

@Hari Seldon 2: Azt nem erted hogy a penz nem az elsodleges szempont. En hazamnak erzem Angliat, es zavar hogy mar valojaban nem egy fuggetlen orszag az EU miatt, es egyre kevesbe lesz az. Ha akozott kene valasztani hogy fuggetlenebb de egyben szegenyebb, vagy kevesbe fuggetlen de gazdagabb legyen, sokan az elobbit valasztanak, velem egyutt. Ez a dontes nem a penzrol szol sok embernek, hanem a nemzeti szuverenitasrol es hasonlokrol. Messze nem minden a penz.

2016.02.04. 13:44:15

@Hari Seldon 2: Ahhoz tudnam hasonlitani a helyzetet, hogy ha vegervenyesen megromlik a hazassagod, egy ido utan lehet hogy a valas mellett dontesz akkor is ha ez jelentos anyagi hatrannyal jar rad nezve. Van az a pont amikor ugy erzed hogy mindegy mennyivel fogsz rosszabbul elni, az a lenyeg hogy visszakapod a kontrollt az eleted felett es szabadnak erezheted magad, nem kell tovabb folyamatosan kompromisszumokat kotnod amiket nem szeretnel, mikozben latod hogy csak egyre jobban kihasznalnak es egyre rosszabb lesz a helyzet (nem feltetlenul anyagilag, hanem mondjuk emberileg).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.04. 15:11:52

@Mirjam2:
Ebben az EU dologban teljesen egyetértünk.

LittleG (uk) 2016.02.04. 15:37:43

@mojyo:

Szerintem nem a fizetés olyan alacsony sokszor, hanem a gyerekfelügyelet és a lakhatás kiugróan drága. A minimálbér nettó 950 font körül van azt hiszem. Egy darab gyerekét egyedül nevelő titkárnő anya keres mondjuk 1500-at. Ebből egy két hálószobás lakás felénk legalább 800 font + számlák (elgalább 300), a bölcsi egy napra 50-70 font, de heti 15 órát ingyenes 3 éven felüli gyerekeknek, adójóváírás vagy ilyesmi is van, úgyhogy számoljunk jó esetben havi 800 fonttal
Tehát 1500 fizu - 1100 lakhatás - 800 gyerekfelügyelet az -400 font és akkor még nem ettek, nem vettek egy cipőt.
Tegyük fel van anya+apa, mindketten minimálbéren. 950+950 fizu - 800 lakhatás - akkor már 400 számlák - 800 gyerekfelügy. = -100
Tehát még ez sem elég...
Nem tudom, más országban hogy van, de ahol a minimálbérhez viszonyítva ekkora részt visz el a lakhatás és gyerekelhelyezés, sokkal jobb nem lehet.. Ha lenne állami, olcsó óvoda, mindjárt a benefitek jó része az államkasszában maradhatna, de ugye azt fenntartani se lenne túl olcsó az országnak, így a kisfizetésű, gyereket vállalókat szorulnak segítségre, míg a gyerek(ek) iskoláskorú(ak) nem lesz(nek).
Sokkal igazságosabb lenne az állami óvodarendszer, de lehet az országnak így még mindig jobban megéri anyagilag, hisz a benefiteket akkor csökkentik le, mikor akarják, ahogy meg is teszik már évek óta, sokan mesélik, hogy kevesebbet kapnak (bevezettek egy benefit cap-et is, felső határt, aminél többet a legtöbbre jogosult sem kaphat).
Az anyák sokszor alacsonyabb fizetéssel is megpróbálnak visszamenni dolgozni, mert ha teljesen kiesnek a munkaerőpiacról, évekre, sokkal nehezebb lesz visszatérni, nem megy a nyugdíj stb.
Angol kolléganőm pl. úgy oldja meg, hogy csak 3 napban jött vissza dolgozni, vele egy utcában lakik a nővére szintén kisgyerekre, és ő vigyáz a két kisebbre, amíg anya dolgozik, a harmadik meg iskolás, azt hiszem őt meg a nagymamam hurcolja.
Másik kolléganőm meg 6 órában jött vissza, korai kezdéssel, rövid ebédszünettel, hogy el tudja hozni a gyerekét az iskolából.

******
Az előző hozzászólásokhoz: általában egyetértek Mirjammal, és részben most is, de igenis van az az egyre gyarapodó angol réteg, aki kicselezi a rendszert és - maradjunk az itteni haza fiain belül - ezzel meglopja honfitársait, akik meg fizetik az ő költségeit.. És ez nem fair. Az anyja immár nem is jogos council házát illegálisan kiadó srác meg igenis tolvaj és bűncselekményt követ el.
Másik munkatársam mondta, hogy a 70-es években még szégyen volt, ha valaki benefiten élt, ma meg büszkélkednek vele és sokaknak eszük ágában sincs dolgozni, soha.

Muscari 2016.02.04. 16:51:30

@Hari Seldon 2: nem, mert ti a csigazabálók pártján álltok :-))) (természetesen nem gondoltam komolyan, szeretem a franciákat, van egy francia barátnőm is)

Muscari 2016.02.04. 17:00:14

@LittleG (uk): próbálnak küzdeni a subletting ellen, Camdenben pár éve plakátokkal is próbálták felhívni a figyelmet rá, hogy törvénysértő. Persze mindig vannak próbálkozók.

Herr Géza 2016.02.04. 20:56:24

@kardio1: De még Millen finom.... :-)

Herr Géza 2016.02.04. 20:58:22

@Herr Géza: Millen=milyen (of course...) :-)

LittleG (uk) 2016.02.05. 01:57:27

@Mirjam2: hm, azt hiszem most meg tudom fogalmazni, melyik ponton zavarja ez az igazságérzetemet. Oké, ne adjanak semmilyen segítséget 4 évig. De akkor az abban a 4 évben befizettet adókban és járulékokban ne legyen olyan rész, ami azokra a benefitekre menne, amikhez a delikvens nem férHET hozzá. Így igazságos lenne szerintem. Bármelyik országban.

LittleG (uk) 2016.02.05. 02:06:47

@Muscari: Ne próbáljanak, hanem küzdjenek tényleg. Ha az országba bejövő kamionban rejtőzködő potyautasokra szívverésdetektort tudtak kifejleszteni, mert a széndioxidkibocsátást márő kütyüt át tuják verni, akkor erre is csak ki tudnának találni valamit.
"Majdnem meg akartuk próbálni..."?

LittleG (uk) 2016.02.05. 02:08:14

@Herr Géza: max a fahéjas vagy a kakaós :P
bár ezt úgy mondom, hogy még nem ettem állat-csigát, és nem is biztos, hogy fogok :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása