oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. február 03. 06:41,  Adtak is, meg nem is 381 komment

2016. február 03. 06:41 Határátkelő

Adtak is, meg nem is

Úgy tűnik, körvonalazódik valamilyen kompromisszum Nagy-Britannia és az Európai Unió között a szigetországba külföldről érkező határátkelőknek járó ellátások kapcsán. Hogy pontosan miről is van szó, és mindez mit is jelenthet az országban élő (vagy oda tartó) magyarok számára, mindjárt megpróbálom megfejteni (aztán ti majd jól megmondjátok, miért tévedtem, és/vagy ti hogyan látjátok).

david_cameron_britain_and_europe.jpg

Hosszas huzavona és több egyeztetés után kedden előállt a farbával az Európai Tanács elnöke, azaz Donald Tusk közzétette a David Cameron brit kormányfővel folytatott megbeszélései eredményeképp körvonalazódni látszó javaslatot az uniós szabályozási reformról.

Miért most?

Az időpont érthető. Ugyan a brit kormánynak elvileg jövő év végéig elég lenne kiírni a népszavazást az ország uniós jövőjéről, az elég jól látszik már pár hónapja, hogy David Cameron nem szeretné odáig húzni a dolgot és még idén nyáron lezavarná a referendumot.

Márpedig ehhez muszáj egyezségre jutni a tagállamok vezetőivel a februári uniós csúcson, hiszen a brit közvélemény elé megfelelően tálalni kell az eredményeket, az átalakított szabályokat, különben könnyen az uniós tagságot feladni nem kívánó kormány akarata ellenében alakulhat a voksolás végeredménye. Szóval a brit kormánynak elég sürgős a dolog, éppen ezért fontos Brüsszelnek is, hiszen az EU-nak sem hiányzik egy esetleges kilépést támogató referendum.

Behúzzák a vészféket?

A javaslatcsomag első ránézésre engedményeket tesz Londonnak, hiszen a britek bevezethetik a „vészféknek” nevezett szigorítást. Ennek lényege, hogy a külföldről érkezők csak négyévi nagy-britanniai munkaviszony után vehetnék csak igénybe a munkavállaláshoz kötődő brit szociális juttatásokat teljes egészében.

Ehhez azonban a többi tagállamnak (pontosabban az EU-s miniszterek tanácsának) is el kell ismernie azt, hogy a túlzott munkaerő-áramlás az adott ország „társadalombiztosítási rendszereinek alapvető feladatait befolyásolja”, és „túlzott nyomás alá helyezi a közszolgáltatások rendes működését”.

London azt is szerette volna elérni, hogy egyáltalán ne vehessenek fel családi pótlékot azok a szigetországban dolgozó uniós munkavállalók, akiknek gyermekei nem élnek Nagy-Britanniában.

Ezen a téren nem jártak sikerrel, pontosabban annyi kedvezményt azért elértek, hogy súlyozhatnak, azaz csak annyit családi pótlékot kell (majd egyszer) kifizetniük, amennyit a külföldi igénylők hazájában a megélhetési költségek indokolnak.

Magyarán: egy Angliában dolgozó magyar, akinek a gyermekei Magyarországon élnek, kap majd ugyan családi pótlékot a gyerekek után, de annyit, amennyit a magyar – és nem az angliai – megélhetési költségek indokolnak. Ami őszintén szólva jogosnak tűnik, ha a gyerekek otthon maradtak.

Azt az Európai Bizottság is elismeri, hogy Nagy-Britannia esetében létező problémát jelent a túlzott munkaerő-beáramlás, ami egy ilyen vészfék bevezetését indokolttá teheti.

Nagyon fontos viszont az, hogy az esetleges korlátozások a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó uniós munkavállalókra nem vonatkoznának, és egyelőre az sem világos, mikortól vezetnék be azokat.

Csakhogy…

Ugye azt az ember már megtanulta (a brüsszeli híreket követve feltétlenül), hogy mindig van egy „csakhogy”, vagy egy „de”. Nem kivétel a mostani helyzet sem, ezért is szerepel a címben az utalás a magyar népmesére a lányról, aki hozott is, meg nem is.

A javaslat például leszögezi, hogy a legteljesebb mértékig tiszteletben tartja a jelenlegi szerződéseket, így a szabad munkavállalás és a diszkrimináció mentességének elvét.

Magyarán: jelenleg is létező szabályokat értelmeznek és pontosítanak (mint a Bruxinfo rámutat, ebben az esetben az ellátórendszer kárára történő visszaélésekről van szó), valamint módosítanak is majd uniós jogszabályokat, de újakat nem alkotnak.

A javaslat ráadásul csak akkor lép életbe, ha azt a többi EU-társállam is jóváhagyja (ezért kellett kompromisszumot kötni még a februári csúcs előtt), szóval a döntés nem csak és kizárólag a britek kezében lenne, márpedig ellenérdekelt fél azért akad, mást ne mondjunk, ott vannak például a lengyelek.

Ugyanakkor például az Eurológus szerint a cseh Európa-ügyi államtitkár, Tomas Prouza elfogadhatónak nevezte a javaslatot, de azért hozzátette, hogy kemény vitákra számítsanak a britek annak kapcsán, hogy milyen hosszú időre zárhatja el az Egyesült Királyság a támogatásokat.

Mert itt van a másik csavar, ami nem más, mint hogy a vészféket csak átmenetileg lehetne alkalmazni, arról viszont még csak utalás szintjén sincsen szó, hogy ez pontosan (vagy homályosan) mit jelent.

További engedmények

A magyar munkavállalókat a javaslat többi része aligha érinti ennyire közvetlenül, de azért címszavakban összefoglalom.

A csomag megtiltana mindenféle diszkriminációt az Európai Unióban honos természetes és jogi személyekkel szemben annak alapján, hogy országuk milyen fizetőeszközt használ (azaz nem lennének előnyben az eurózóna tagjai, ez a briteknek régi vesszőparipája).

David Cameron még tavaly ezzel kapcsolatban azt mondta: kormánya szerint semmi nem indokolja, hogy az egységes valuta és az európai egységes piac földrajzi határai egybeessenek, és ki kell mondani, hogy az Európai Unióban „egynél több” fizetőeszköz létezik.

Emellett fontos még, hogy a tervezet elismeri a britek kimaradását az EU-integráció szorosabbá válásából (ez a brit történelmet, az Európához való mindenkori viszonyt és az általános hangulatot ismerve erős ütőkártya lehet David Cameron kezében a referendum előtti kampányban), más kérdés, hogy ennek a módja finoman szólva is homályos.

Részben ide tartozik a nemzeti parlamentek szerepének erősítése, például abban, hogy bizonyos esetekben útját állhassák az uniós jogszabályalkotásnak, más kérdés, hogy ehhez megint a tagállamok abszolút többségének teljesen egységes fellépésére van szükség.

Mi lesz most?

Azt Donald Tusk is elismerte, hogy nehéz tárgyalások várnak még a felekre addig, amíg a javaslatból megállapodás lesz, és azt is nyilvánvalóvá tette, hogy a csomagot nem lehet szétszedni, azaz vagy egyben fogadják el, vagy sehogy.

David Cameron természetesen győzelemként kommunikálta a megegyezést, elsősorban a nemzeti parlamentek szerepének növelését és a vészféket kiemelve, ráadásul gyorsan ki is jelentette, hogy ha az EU elfogadja a tervet, akkor a maga részéről Nagy-Britannia további uniós tagsága mellett kampányol majd.

Röviden összefoglalva: nekem úgy tűnik, sikerült egy olyan kompromisszumos javaslattal előállni, amit mindkét fél sikerként kommunikálhat, ugyanakkor a történetnek még messze nincs vége, hiszen az igazán fontos részleteket még csak ezután dolgozzák ki (például a leendő nagy-britanniai magyar határátkelőket leginkább érintő vészfék bevezetésének körülményeiről, annak időtartamáról és pontos feltételeiről).

Addig adtak is, meg nem is.

A moderálási alapelveket itt találod. 

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Európai Unió Nagy-Britannia Brexit

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr808354978

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Herr Géza 2016.02.03. 18:19:40

@Mirjam2: Jaj, szívem csücske, tessék már a szmájlikat észrevenni... Csak ezt az összefoglalót próbáltam egy kicsit kifigurázni:
"Tudjuk (vagy en mar legalabbis tudom, es tudomasul vettem) hogy Nemetorszag, es ezen belul is Bajororszag, minden letezo vilagok legeslegjobbika ahol minden tokeletes; az emberi civilizacio csucsa."
Na ez volt egy kicsit sofőrös. :))))))))
No worries.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.03. 18:19:42

@Praliné.: a nemzeti turizmusos OFF-odra...:) hat ez nem semmi...:))) a cikk alatti kommentek magukert beszelnek :)) nem tudom, mennyi fog belole megvalosulni, de lelki szemeim elott mar latom a tschikosh-fokosh-gulash dekoracioval ellatott, nemzeti szinu hop on-hop off budapesti turistabuszokat :))))

2016.02.03. 18:26:09

@mojyo: Szerintem nem az a realis veszely jelenleg hogy europai orszagok egymast tamadjak katonailag, hanem hogy egy nem europai orszag tamadjon meg egy europai orszagot. Ebben a helyzetben pedig a donteskeptelen, lassu, nem nemzeti alapon szervezodo EU eletveszely.

2016.02.03. 18:31:36

@Herr Géza: Oke. Szerintem meg az volt kimondottan soforos hogy 'most mondjatok meg hogy ki tapasztalt idegenellenesseget Nemetorszagban, de egyuttal rogton el is mondom hogy aki igen, annak a sajat hibaja mert ha baratsagos, jo fej ember vagy mint en, akkor nem tapasztalhattal idegenellenesseget'.

Egyebkent ha oszinte velemenyre vagy kivancsi, leirhatom mar sokadszorra hogy mennyire utalom Nemetorszagot (amin belul pont Bajororszagot van szerencsem kozelebbrol ismerni), es hogy kiraz a hideg a hulye soroskorsonak meg az emlitesetol is, mert hogy utalom az alkoholt, a reszeg embereket (tudom, a nemetek nem reszegek csak baratsagosan iszogatnak) es szanalmasnak tartom hogy a bajorok szabadidejuk nagy reszet sorozessel toltik. Na most ez jobb mint amit elozoleg irtam? :)

2016.02.03. 18:40:32

@Mirjam2: Szerintem az europai orszagok is jelentenek veszelyt egymasra, peldaul balkani orszagok kozott. Vannak orszagok, amelyeket kimondottan elonyos ilyen burokratikus oltonyos targyaloasztalos dobozkba kenyszeriteni szerintem :D Sajnos persze az is letezo veszely, hogy az EU-t kivulrol tamadjak, ahogy ez vegulis megtortent mar terrorizmus formajaban, es abban igazad van, hogy ilyesmire a nagy es lassu es burokratikus EU jelenleg nincs igazan felkeszulve, de talan pont ezert van szukseg a britekre, hogy neha ilyen arrogans angolos spirituszt is sikeruljon keresztulverni ezeken bepuhult europcsik pocsokon es jojjon letre egy europai veszforgatokonyv, entolem lehetnenek a vezetoi. :D Nekik meg az lehetne belole az elonyuk, ha lenne egy egyseges europai munkajogi birosag, ahol megtamadhatnak ezeket a McJobokat, sot, bevezetnek az euroban szamolando egyseges europai minimalbert, akkor nem lenne ertelme a sok keletinek sehova se mennie es akkor mindenki lenyugodhatna. :D

Herr Géza 2016.02.03. 19:06:49

@Mirjam2: Jobb. Pláne, hogy a bajorokat szidod. Csak a svábokat hagyd békén. :))))))))

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.03. 19:07:41

@A nagy kékség: csak hangosan gondolkodom...ez a "cserbenhagyas" magyar sajatossag, vagy esetleg k-europai? Segitsetek megerteni...amikor a ferjemnek (amerikai) probalom magyarazni, mindig csak nez nagy szemekkel, hogy "mi a problema azzal, ha valaki mashol akar elni??" gondolom, az itteni eletformahoz tartozo mobilitas szamara teljesen termeszetes, es egyszeruen felfoghatatlan szamara, miert ne valtoztathatna helyet az ember eleteben, akar tobbszor is?

Mrs. Clayton 2016.02.03. 19:09:04

@Praliné.: mert nem a gyerek kapja, hanem a szulo, a szulo miert kapna a hazajabol, ha egyszer nem ott dolgozik, el eletvitelszeruen
megjegyzem ha a brit szulok kulfoldre kuldik a gyerekuket tanulni, akkor ok ugyanugy kapjak a teljes csaladi potlekot es a fogado allam nem fogja az ott jaro osszeggel megtamogatni a briteket
mondjuk az egy mas kerdes h hany 19 even alluli brit tanul az eu mas tagallamaiban, foleg h otthon is ingyenes az oktatas, mondjuk lehet mashol jobb a szinvonal, ezt nem tudom

ha onnan nezed, h a szulo kulfoldre kenytelen menni dolgozni es azert a gyereket is akarja latni, akkor neki sokkal tobbet kell koltenie utazasra mittudomenre h egyutt is legyenek, szoval en meg azt nem ertem miert kellene azert kevesebbet kapjon mert a gyereke mashol el
pl amikor en voltam ilyen szituban mindent itt vettem a fiamnak, kiveve elelmiszert, de 3 havonta jott ki hozzam, en erte a repterre, szoval olyan extra koltsegeim voltak, amit raadasul itt koltottem el, ami egy normal szulonel aki itt el es neveli a gyereket nincs
mondjuk valszeg en nem kepeztem le az ossz kulfoldon dolgozo de gyerek mashol van k-europai csaladot, de nem biztos h nem ez van a legtobb csaladnal

Shanarey 2016.02.03. 19:11:46

Gumicsont már megint, trollok már megint.

De jó :-(

A kommentek egyike másik viszont nagyon jó volt mindkét témában.
:-)

A posztról, csak annyit hogy ez a játék még nincs lefutva, Cameron kényszerpályán van, pedig ennyire már ő sem akarja ezt az egészet. lesz ebből a 4 évből majd kb 2, és mindenki boldog lesz, vagy lesz egy de akkor majd munkához kötve és akkor néhány Brit nem lesz boldog. Engem nem érint vagyis nekem mindegy.

Bredpitt Monika 2016.02.03. 19:13:17

Szerintem az sem érdemel semmit, aki több éve él egy országban és arra sem méltatja a bizonyos országot, hogy a hivatalos nyelvét megtanulja. Hány ilyet láttunk pl. az Egyesült Államokban, ahol a Magyar Házban fel volt háborodva a magyar hölgy , aki már ott élt vagy 15 éve és nem értette az amerikai felszólalást, felháborodva közölte, hogy a Magyar Házban minek kell angolul beszélni.

Férjem mellettem ült , ő meg felháborodva megkérdezte, hogy lehet, hogy valaki akinek a Magyar Házát New Jersey költségvetéséből támogatják nem érti az angolt, amikor 15 éve él ott.
Csak egy kicsit képmutató !!!!

2016.02.03. 19:17:17

@Herr Géza: Nyugi, a svabokrol jot vagy semmit! :) Egyebkent szemelyesen nem utalom a bajorokat, nem igazan van veluk negativ tapasztalatom emberileg. Nem jon be nekem az eletformajuk, de ez kolcsonos. Egyebkent normalisak, segitokeszek voltak velem sok helyzetben.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.02.03. 19:35:32

Nekem az a tapasztalatom, hogy itt nem divat követni az uniós előírásokat. Pl nem lehetne aluminium edényben főzni, de ez őket nem érdekli.

A ciikk arja:

"London azt is szerette volna elérni, hogy egyáltalán ne vehessenek fel családi pótlékot azok a szigetországban dolgozó uniós munkavállalók, akiknek gyermekei nem élnek Nagy-Britanniában.

Ezen a téren nem jártak sikerrel, pontosabban annyi kedvezményt azért elértek, hogy súlyozhatnak, azaz csak annyit családi pótlékot kell (majd egyszer) kifizetniük, amennyit a külföldi igénylők hazájában a megélhetési költségek indokolnak."

a gyakorlatban pedig az van, hogy akinek a gyereke nincs itt, akkor nem létezik és punk tum. Fel sem merült az a német joggyakorlat, hogy ha valakinek van gyereke akkor az egy gyerek.

Ilyen joggyakorlatot az itteni állami államigazgatás nem alkalmazott és gondolom ezt el is meszelhette párszor a bíróság! A munkaügyi gyakorlat sem adja ki a gyerek után járó plusz szabadságot!

Ha felmerül ilyen javaslat, az arról szól, hogy ha és amennyiben egyszer majd a jövőben gyerknek ismernék el a nem itt élő gyerket iskkor abban az esetben kérnének felmentést, mielőtt ezt beveztnék.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2016.02.03. 19:51:27

A héten láttam egy könyvelőt, aki az ország könyvelésének a kríziseit mutogatja a neten.

Az évi 1000 millirádos EU pénzt vélhetően azért nem bánja az EU, ha a civilgyilkos zsákmányszerző pártcsürhe a lopás eszkalálódására költi, mert a centrumországokba évente kiáramló összeg az 7-10 ezer millirádos nagyságrend.

Ez az oka annak, hogy akármit aláírnak! Adjuk el a hortobágyi bírkák alól a legelőt, lopjunk el felibe minden autopálya építési pénzt, viaduktot a semmi közepére akármi akármi akrámi

A GDP 30%-át kitoljuk az országból évente és innen érthető, hogy nekik miért nincs bajuk a megfelezett bérekkel, a jogállam felszámolásával, az érintettek állampolgári önszerveződéseinek zaklatásával és megbélyegzésével stb stb.

Az a politikai kampány, amely a hajéktalan rugdosás marketing üzenetére alapoz, az UK elorbánosodását jelzi.

Nemlétező dolgokat említ itt a cikk.

Eleddig sem állt szóba senkivel az itteni munkaügyi hivatal, ha nem volt walakinek 1 éves mukaviszonya, vagy ha 3 hónapra akármikor megszakította az itt tartózkodását!

Egy év után viszont láttam, olyat, hogy lakást kapott egy család! Vélhetően ezt fogják 4 évre kitolni!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 19:52:58

@Bredpitt Monika:
Igazad van...
:))))))))))))))))))))))))))))))))

M. Péter 2016.02.03. 20:01:02

@Határátkelő: Ez az income-based jobseeker's allowance-ról szól. Van contribution-based jobseeker's allowance is, amely, mint a neve is mutatja, a befizetett járulék alapján jár, és a jogosultságba beszámítják pl. a Magyarországon fizetett tb-járulékot is. Ilyen alapon 3 hónapig lehet igényelni.

M. Péter 2016.02.03. 20:01:49

@Bredpitt Monika: Az USA-nak nincs hivatalos nyelve.

2016.02.03. 20:15:10

@Virago_1000: Akkor is minden ugyanolyan szar volt. Az emberek (Mo.-n) valamiért hajlamosak nagyon gyorsan felejteni. Annyi a különbség, hogy a fidesz full kreténben tolja az ipart. Ez még a szocialistákról sem mondható el, pedig aztán őket is lehet mindennek nevezni, csak jónak nem.

Dragonlady (Bp, Hun) 2016.02.03. 20:16:03

@London2009:
Ez jó sztori. És szerintem is könnyen kifejlodik ez az európai identitás Európán kívül. Nagyon is.
Amúgy én az azeri főnökömmel való beszélgetés ekbol jöttem rá, hogy habár nem is tudtam róla, de van poszt szovjet identitás is. Érdekes volt.

M. Péter 2016.02.03. 20:17:22

@Zsuzsi65: Ha viszont egy amerikai nemcsak külföldre költözik, hanem le is akar mondani az állampolgárságáról, akkor majdhogynem hazaárulónak tekintik, de minimum azt feltételezik, hogy az amerikai adókat akarják elkerülni.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2016.02.03. 20:21:53

@M. Péter: Ok, az allampolgarsagrol valo lemondas azert komolyabb tema...:) Es ha belegondolsz, valoban a penz all mogotte legtobb esetben...az adocsalas a nyugati vilagban szinte egyenerteku mas fobenjaro bunokkel. Epp ma hallottam, hogy valaki visszaelt a kampany penzekkel itt (vmi sikkasztas-szeru dolog), es akar 20 evet is kaphat!

2016.02.03. 20:22:10

@A nagy kékség: Egyszer már elköszöntél, az úri közönség pedig -nagy nehézségek árán-, de tudomásul vette. Visszatértél újra, mert valószínűleg nagyon szeretsz ide beírogatni. :)))

Szerintem ne menj el, mert szükségünk van rád. Te például tökéletesen tudsz segíteni abban, hogy aki esetlegesen még csak gondolkozik a külföldre költözésben, az se hezitáljon túl sokat. Pl. ezért is utálom ezt az előmoderációs rendszert. Régebben sokkal jobb volt, hogy volt naponta 15-20 troll, és a Mo. hívők személyesen tapasztalhatták, hogy milyen honfitársakkal kell elviselni az életben, nap mint nap. A bónusz az volt, amikor ezek az emberek egymást küldték el a halál faszára. :DDD

Shanarey 2016.02.03. 20:32:23

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Leírhatnám miért jár ide, de nem érdemes. A lényeg az, hogy nem azért mert beszélgetni akar.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 20:33:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ez jóóóóóóóóóóóóóóóóóóóóó:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

DieNanny CH 2016.02.03. 20:53:35

@Mirjam2:

Dehát, látod, milyen sok, többgenerációs, tősgyökeres 19 éves van, akinek már a nagyszülei sem betettek, csupán kivettek a közösből.
Alapjában véve egyetértek, hogy azért egy brit állampolgárnak mégiscsak több joga legyen, mint bármely más eus állampolgárnak, de akkor, egy 19 éves esetén nézzék meg, hogy vajon a szülei dolgoztak-e legalább 4 évet, és adóztak-e belőle?

Mert nagyon sarkított példában előfordulhat, hogy a Kovács család 3 éve van ott, szorgalmasan dolgozott és adózott, hirtelen segélyre szorulnának, de nincs.
A született angol 19 éves Smith segélyre jelentkezik, pedig szülei sem dolgoztak még soha, és ő meg kap.

2016.02.03. 20:54:44

@Shanarey: Tiszta sor, mindenki tudja, hogy honnan fúj a szél.

@diggerdriver: :)

SzZoole 2016.02.03. 21:09:00

@Shanarey: te,es kinek idealis ez balintnapra,egyedulallo noknek:)))

SzZoole 2016.02.03. 21:12:30

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: honnan fuj,vilagolj mar fel:)))
A vesszon lovaglo patriot...

M. Péter 2016.02.03. 21:13:37

@HardPötty: Az alacsonyfizetésűek igenis rosszul jártak a kelet-európaik bevándorlásával, nem véletlen, hogy a UKIP szavazótáborának egy jo része korábban munkáspárti szavazó volt. A dolgozók jogait nem tisztelő munkaadóknak meg nagyon jó, ha a dolgozó nem ismeri a rendszert, nem tudja milyen jogai vannak. Egy ismerősömnek pl. nem akarták kiadni a törvény és a szerződése alapján járó szabadságát, neki volt csak bátorsága otthagyni a céget, a többiek csak sunyítottak.

2016.02.03. 21:31:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ezt nem gondolhatod komolyan... Es ha az angol gyereket egyhetesen kiteszik az utcara es kiderul hogy raadasul meg csak nem is adoztak a szulei, akkor hagyjak a kisbabat ehen dogleni? :) A briteknek van egy orszaguk, ez mar par szaz eve mukodik nekik, es kialakult egy olyan szokasuk hogy nem hagynak embereket ehen halni vagy fazni az utcan, akkor sem ha akarmilyen okbol nem dolgoznak. Nem szeretnek ezt a szokasukat most az EU miatt megvaltoztatni, ugyanakkor azt sem szeretnek ha boldog-boldogtalan az o rendszerukon probalna eloskodni. Ez egy olyan dolog hogy ha gazdag vagy es van harom gyereked, kozuluk az egyik semmirekello drogos, attol meg lehet hogy tovabbra is el fogod tartani mert a te gyereked, a te dontesed. De nem mondhatja neked egy idegen hogy vagy fogadj be a hazadba meg tiz drogos fiatalt, vagy a sajatodat is tedd ki az utcara.

DieNanny CH 2016.02.03. 21:45:58

@Mirjam2:

Igen, ez is egy szempont.

©________ 2016.02.03. 21:51:16

@Zsuzsi65: sajnos en jeg azt latom, hogyan mennek tonkre az utazasi irodak. Mondjuk nemelyikert nem kar, de a morbe bele fognak esni az egyeb vendeglato es szallasado helyek is, mari neni haromnapraforgos szobajaval egyutt.

©________ 2016.02.03. 21:55:44

@Mrs. Clayton: jo hat ez vegulis logikus....

M. Péter 2016.02.03. 22:01:27

@fhdgy: A kelet-európai országok polgárai a 2004-es uniós csatlakozása után 3 országban vállalhattak szabadon munkát, az Egyesült Királyságban, Írországban és Svédországban, Svédországban is csak azért, mert koalíciós kormány volt, és nem tudtak megegyezni a korlátozásokról. Ezért majdnem mindenki, aki nyugaton akart dolgozni, az Egyesült Királyságba ment, azok is, akik máshova mentek volna, ha lehetett volna. Az Blair-kormány csináltatott egy tanulmányt, amely szerint 13000 bevándorló várható, ehelyett jött 600000 lengyel, az emberek nem szeretik, ha ennyire nyilvánvalóan a képükbe hazudnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 22:08:34

@Mirjam2:
Nana, itt egy kicsit másról van szó. A közösbe befizetett adókról például ami jó részét a bevándorlók fizetik be. Ne tegyük ki a drogos gyereket de adjunk már az én NEM drogos gyerekemnek is valamit abból amit ÉN fizettem be, és itt lényegtelen hogy kinek az országa és mióta. Ugyanis ha a drogos gyerek Magyarországra jön akkor ott nincs négy év várakozási idő hanem a magyar törvények szerint részesül.

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 22:11:32

@Virago_1000: " az EU egy felulrol szervezodott diktatorikus organizacio, hasonloan a szovjetuniohoz. Abbol ki lehetett lepni?"

jézusereje :(

az azért megvan, hogy az eu-ba önként lépnek bele az országok, a szovjetúnió egy lehelletnyit másképp működött? hibás premisszák, hibás konklúzió.

pappito · http://pappito.com 2016.02.03. 22:14:09

@Herr Géza: felül lehet kopasz, ha hátul hosszú :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 22:14:17

@M. Péter:
Maradjunk annyiban hogy nagyon szépen lefölözték a volt szoci országok szakembergárdáját és többek között azért is szárnyal most így a brit gazdaság. Az építőipar 80%-a kelet európai vendégmunkás és nincs belőlük elég. Szó sincs itt kelet európai bevándorlóproblémáról. Ha csak és kizárólag a románok hazamennének összedőlne a brit gazdaság. Cameron pontosan tudja hogy jól jártak és zseniálisan csinálták és haladni fognak tovább ezen az úton csak a politika más kommunikációt kíván.
Erről szól a történet.

Shanarey 2016.02.03. 22:18:31

@diggerdriver:

Na igen ezt így is lehetne, ezért sem értem miért csak az Európaiakon lovagolnak. Értem én az Angolok nyöszörgését, de talán a pol korrektség helyett, az országgal kellene jót tenni, nem pedig a szavazóbázist ámítani. Benefit huszárokkal és népes családjaikkal már Skóciában is szembesültem, s amikor arról olvastam hogy az űber benefit huszár családfő nagyobb TV-t akart venni, és nagyobb lakást, emiatt felgyújtotta a régit, és el cseszte mert benn égett a három gyerek is. Na meg érdekes módon az Angol TV adásokban is előfordulnak érdekes történetek az efféle emberekről de hát ők Angolok így nem számít, szép. Ez is egy jövő kép, amikor az angol fickó nem megy dolgozni hétfőn mert egész hétvégén részeg volt, nem megy mert épp bajnokság van a TV ben. De ebből csak annyi látszik hogy a gonosz kelet európaiak miatt van minden.

kardio1 2016.02.03. 22:19:46

@Mirjam2: @Herr Géza: @fhdgy:
Jól elbeszelgettek arról, hogy Németország vagy az Egybesült Királyság-e a menőbb, de én megmondom nektek a tutit. Se nem az egyik, se nem a másik, hanem Franciahon ! :-)
Ugye, Hari ?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 22:21:52

@Shanarey:
Minden hétfőn bárhol dolgozok a következő párbeszéd hangzik el.
-Hogy telt a hétvége?
-Kösz jól.
-Ittál?

MINDIG ez a második kérdés.

2016.02.03. 22:36:47

@Zoole[uk]: Bonyolult, nem hiszem, hogy megértenéd. :))) :PPP

M. Péter 2016.02.03. 22:37:47

@diggerdriver: A kelet-európaiak úgy általában nem túl sok adót fizetnek. Most találtam egy statisztikát, hogy a 2004-ben csatlakozott kelet-európai országokból jövők átlagfizetése 2104-ben 9.29 font/óra volt a férfiaknak, 8.43 font/óra a nőknek. Ez alacsonyabb, mint a pakisztániaké, a férfiaké magasabb, mint a bangladesieké, de a nőké alacsonyabb. Az Egyesült Királyságban születettek átlaga 15.23 ill. 12.17 font/óra.

Láttam részletesebb statisztikát is, és a kelet-európaik közül iszonyatosan sokan voltak a minimálbér és a minimálbér+1font közötti sávban.

SzZoole 2016.02.03. 22:43:13

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: hat persze,hogy nem,tudod az agymutetem,meg gyogyos is vagyok:)))

2016.02.03. 22:46:32

@Zoole[uk]: Pontosan ezért nem is akartalak terhelni. Sok pihenésre van szükséged. :)))

SzZoole 2016.02.03. 22:49:45

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: igazad van meg rendes toled,megyek is az agyba.Regen volt mar reggel 5 ora.

Csodabogár 2016.02.03. 23:03:09

@Mirjam2: Szerintem össze tévesztesz valakivel. Ma szinte nem is kommenteltem és se kora felkelésről se cigányokról nem írtam. Az utóbbiakról különösen nem. Nézz utána kinek irtál és miért!!!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.03. 23:16:42

@M. Péter: A szociális igényhez SEMMI köze a befizetett adónak. Ha egy pennyt fizetek be ugyanúgy jár nekem minden ellátás. Nem a befizetett pénz KIVÉTELE a cél. A kivételének a LEHETŐSÉGE. Vagy akár a többszörösének is. Vagy az egypennyt sem.

Taxomükke (UK) 2016.02.03. 23:16:45

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
" @A nagy kékség: Egyszer már elköszöntél, az úri közönség pedig -nagy nehézségek árán-, de tudomásul vette. Visszatértél újra, mert valószínűleg nagyon szeretsz ide beírogatni. :)))"

A megnevelőember feltámadásában sajnos hibásnak érzem magam, mert pár napja belinkeltem egy írását.

2016.02.03. 23:20:48

@Csodabogár: Azt irtad, 'az angolok' szerint dolgozni alantas dolog. Ez semmivel nem kevesbe rasszista, mintha azt irtad volna, a ciganyok szerint dolgozni alantas dolog. Tenyleg nem fogod fel, miert serto ez azoknak akiknek a csaladja, baratai angolok? Meg egyszer leirom, ha eddig nem ertetted meg: sem az angol ferjem, sem a csaladja, sem az angol barataim nem gondoljak hogy dolgozni alantas dolog, es szoktak is dolgozni, meglepo modon.

Muscari 2016.02.03. 23:27:11

@London2009: arra, hogy kisgyerekes családok nem fognak tudni kivándorolni, csak ha apuka nagyon jól keres. Egy jövedelemből kell majd megélniük és nem fognak benefitet kapni. Ez nyilván csak az újonnan jövőkre vonatkozik majd.

Elnézést a félreérthető megfogalmazásért, telefonon vagyok és mindig próbálok tömör lenni. Néha túlságosan is jól sikerül és elvész a mondandóm lényege :-)

Sanz 2016.02.03. 23:28:05

@M. Péter: Köszönöm, hogy a pontos számokat idézted a 2004-es várt és valós kelet-európai bevándorlásról. És igen, pont az angol alsóközéposztály (és munkásosztály) az, aki megszívta a munkaerőpiacon (immár duplán) a bevándorlással.
De hát na, van erre is megoldás, ha kilépnek az angolok az EU-ból, akkor biztos lelassul a bevándorlás... meg az angol gazdaság is.

2016.02.03. 23:34:54

@Csodabogár: Most megneztem ujra amit irtal, igy hozzatennem: azt sem gondoljak az angol ismeroseim hogy ok 'a vilag urai', es arrol is hallottak mar hogy elszakadtak a gyarmatok. Nem ragasztanak Brit Birodalom-matricakat az autojukra, nem beszelnek arrol hogy vissza kene foglalni a gyarmatokat stb. Egyszeruen tulleptek ezen az egeszen. Az meg tortenelmi teny hogy a Brit Birodalom volt az eddigi legnagyobb birodalom a vilagon, es tobb mint szaz evig a vilag vezeto hatalma - ezt talan nem kell szegyellni az angoloknak, vagy szerinted igen?

Muscari 2016.02.03. 23:41:32

@Főgebra: összegre nem, de az angol királyi család a földalapú szubvenciók legnagyobb haszonélvezője Európában. Ezt az egyetemi tanáraim állítják, szerintem te is így gondolod :-)

Muscari 2016.02.03. 23:54:11

@mojyo: sokat cikkeztek már erről az újságok, természetesen a cégeken kívül ez senkinek sem jó. mégis nagyon nehéz ellene fellépni. Volt egyszer egy kétoldalas cikk a Sports Direct-ről, Mar nem emlékszem, melyik újságban, hogy hogy zsákmányolja ki a dolgozókat, hát ahhoz képest Ronald McDonald utódai Grál lovagok

M. Péter 2016.02.04. 00:10:29

@Főgebra: @Muscari: Olyan évi 500000 font körüli összegekről lehet olvasni (ez a királynő és Karoly herceg együtt). Van, aki ennél sokkal többet kap.

pappito · http://pappito.com 2016.02.04. 00:10:33

@diggerdriver: ne csak lengyelekkel beszélgess :)

pappito · http://pappito.com 2016.02.04. 00:12:43

@Muscari: na és mi a baj azzal? ugyanúgy kapják, mint mindenki más, aki termel és tudtommal Windsorék termelnek szépecskén.
Erzsike az őstermelő :)

montroyal ( CAN qc) 2016.02.04. 00:41:55

OFF

udvozlet mindenkinek a Grand World Tour-rol Panaman at French Polynesian tul vagyunk New Zelandba Bay of Islands Aucland megvolt most Picton es este megyunk Australia fele ... 1 honap lement meg van 3 honap ... sajnos a Net hasznalhatatlan a hajon es az Oceaniai szigeteken sem nyilik ki egy oldal 10 percen belul , igy nem tudlak kovetni benneteket de udvmindenkinek .... es lazitsatok ne hajtsatok tul magatokat :-))

pappito · http://pappito.com 2016.02.04. 01:25:06

@montroyal ( CAN qc): na, akkor láttam a nagy hajót amin kóricáltok, reggelente nézem a cruiselinereket a kikötőben pihengetni, hatalmasak

montroyal ( CAN qc) 2016.02.04. 02:57:38

@pappito: Merre vagy... a mienk 1300 utas es 700 szemelyzet de eleg nagy amikor 2 ilyen hajo kiszabadul egy kisebb kikotoben tele a varos ... megy az uzlet ... plane a mi hajonkon csak nyugdijas nagypenzesek vannak es azert jottek el az iden mert tavaly is meg elotte is voltak.. es jovore is jonnek .. 80-90+ az atlageletkor azert szomoru de nem mindenki eli tul ...hihetetlen , menni sem tudnak 90 felett es ott vannak ...

pappito · http://pappito.com 2016.02.04. 04:56:01

@montroyal ( CAN qc): a munkahelyemen vagyok :)
melyik hajón csücsülsz?

és addig ki van a boltban? :))))

pappito · http://pappito.com 2016.02.04. 05:06:17

@pappito: az Amsterdam lesz az, ha jól látom.

2016.02.04. 06:16:10

@Zoole[uk]: Helyes. :)

@Taxomükke (UK): Nagy hiba volt. :P

@montroyal ( CAN qc): Monti, te amúgy szoktál dolgozni is néha?! :D

DieNanny CH 2016.02.04. 06:42:45

@Mirjam2:

Ja, meg így friss aggyal még az jutott eszembe, hogy a beszélgetés a felnőttkorúak segélyezéséről, nem pedig egyhetes kisbabákról kezdődött.
De, amúgy valóban, a "mi kutyánk kölyke" érzés erősebb.

2016.02.04. 07:53:21

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Oke de nem kicsit irrealis amit irtal, hogy egy 18 evesnek ne segitsenek az orszagban ahol szuletett es felnott. Egy 18 eves lehet beteg, kiszolgaltatott, egyedul allo anya stb. Egy magyar 18 evesrol ilyen helyzetben szerintem a magyar allamnak kell gondoskodni, a britrol meg a brit allamnak.

Ne ertsd felre, nem teged kritizallak, de szerintem sok magyarnak ahelyett hogy a 'lusta angolokrol' panaszkodik meg a brit segelyezesi rendszert kritizalja, azon kene elgondolkodni hogy a magyar tarsadalom miert nem segiti jobban a magyar raszorulokat, miert vannak annyian az utcan, miert nem kapnak tobbb segitseget az egyedulallo anyak stb. Mindenki a sajat haza tajan soporjon eloszor. A britek nem akarnak beleszolni egy masik orszag belugyeibe, a sajat orszagukban szeretnenek nekik megfelelo valtozasokat elerni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.04. 07:53:40

@pappito:
A lengyelek sose kérdeznék ilyet. Vagy az angolok vagy az írek kérdezik.
Lengyel amugy sem sok van.

Muscari 2016.02.04. 08:22:33

@pappito: nem írtam, hogy baj lenne, ez csak egy tény :-)

Hari Seldon 2 2016.02.04. 10:38:34

@fhdgy:
"Ha nézem a török-német különbségeket, akkor azt mondom, hogy már most komoly eredmények vannak, jó irányba mennek a dolgok. Ilyen tempó mellett még egy generáció és nem lesz igazi probléma. Hangsúly az igazin van!"

Örülök, hogy te is észreveszed, hogy Európa integrálni tudja a leggázosabb népeket is. (igaz, most hirtelen egy nagy tömeg indult meg, de ez most pár évig speciális eset) És az is igaz, hogy még évtizedekig hallunk fanatikus terrorista híreket. - Ahogy teret veszítenek, egyre agresszívabbak lesznek. Ennek ellenére tényleg van haladás. - Csak sokunk számára lassú.

DieNanny CH 2016.02.04. 11:19:37

@Mirjam2:

Nekem személy szerint az sem tetszik, ha a magyar állam erős, egészséges 2-3 gyerekes 18-20 éveseknek ad segélyt, mikor az illető még semmit sem tett be a közösbe.
Ugyanilyen szemmel nézem bármelyik ország hozzáállását: az, aki már befizetett, csak azért van hátrányos helyzetben, mert nem él ott x év óta.

Hari Seldon 2 2016.02.04. 11:28:40

@Mirjam2:
„Az EU legnagyobb veszelyet abban latom, hogy egy atlathatatlanul burokratikus, erdemi dontesekre gyakorlatilag keptelen szervezet, ami vilagosan megmutatkozik a 'menekult'-helyzettel kapcsolatban. Nem kepesek a sajat hataraikat, a sajat allampolgaraik erdekeit megvedeni - ez egy haborus helyzetben katasztrofa lenne, es sajnos attol tartok hogy barmikor bekovetkezhet egy haborus helyzet.”

Eddig igazad van. Ugyanakkor:

Egyrészt azt írod, hogy „döntésképtelen, mert sok ország saját érdekét nézni:

„Pl. mar arrol is szo volt hogy kozos EU hadsereget akarnak letrehozni. El tudod kepzelni, hogy megtamadnak katonailag egy EU orszagot, es a tobbi orszag kozos dontesen mulik hogy erre mi a valasz (persze ez beletelik par hetbe mert konferenciakat hivnak ossze, kozben mondjuk a tamado fel bombazza az orszagot), es vegul kivezenyelnek pl. egy lengyelekbol, romanokbol es franciakbol allo hadsereget hogy vedjetek meg UKt, vagy Nemetorszagot? Agyrem, el tudod kepzelni, mennyire hatekony lenne ez.”

Másrészt, ha egységesítene valamit, akkor azt mondod, hogy „nagyobb beleszólást a nemzeti parlamenteknek”

„Az EU egyre inkabb diktatorikus iranyba megy el, mindent egysegesiteni akarnak, a vezetok gyakorlatilag onkenyes donteseket hoznak, hiszen annyira bonyolultan valasztjak meg oket hogy az egyszeru allampolgaroknak gyakorlatilag semmilyen beleszolasuk nincsen…”

A kettő ellentmondásban van egymással.

OK. Tudom, értem, hogy te kilépés pártján vagy, mert Brüsszel központosít. (legalábbis ezt vettem ki, mint legfőbb kifogást nálad) - De egyben kritizálod, hogy szükséges a többi ország döntése is, példaként a katonai témát hoztad fel (de lehet ezer másik is)

fhdgy 2016.02.04. 11:38:30

@Hari Seldon 2: A mostani migránshelyzet valóban más! Túl hírtelen, túl sok.

Aztán a törökök kicsit mások voltak, ott voltak előzmények, lásd 150 évig Magyarországon! Ők már akkor gyúrtak Európára :-)

Hogy a migránsokkal mit tud kezdeni Mutti, nem tudom. Talán ő tud valamit, amit én nem tudok.

Ha az EU lakosságát nézem, kb. 500 milla, és a mostani 1 millás migránsokat, akkor viszonylag egyenletes elosztásnál 500 emberre jut egy migráns.

Ez azt is jelentené, hogy egy 2.500 fős faluban lenne mondjuk kb. ÖT!

Ha valaki nekem erre azt mondja, hogy kezelhetetlen, akkor arra azt mondom, azért mert azt akarja, hogy eleve kezelhetetlen legyen.

A másik oldal, ha mindenkit befogadna az EU, akkor lennének kvázi üres kontinensek? A jó öreg Európa meg elsüllyedne?

Ez sem lenne kívánatos, szerintem se.

Hol lenne az arany középút? Nem tudom, szerencsére nem feladatom megoldást találni. Most egyszerűen csak lesek és várom, hogy mit tud Mutti, amit én nem.

2016.02.04. 11:46:00

@Hari Seldon 2: Semmilyen ellentmondas nincs abban amit irtam. Miert ne lehetne egy orszagnak sajat hadserege, es donthetne sajat maga a katonai beavatkozasokrol, mint ahogy ez evszazadokig mukodott? Miert kene a tobbi orszagnak - akar egyenkent, akar kozpontilag - beleszolni annak az orszagnak a kulpolitikai ugyeibe? Az egy kozbenso lepes a kozpontositas fele hogy az orszag nem donthet onalloan, hanem a tobbi orszagnak egyenkent beleszolasa van. A vegso lepes az amikor mar nincs szavuk az orszagoknak hanem egy kozponti, arctalan testulet hoz donteseket az osszes orszag neveben. En nagyon remelem hogy UK mar nem lesz benne az EUban ha az utobbi eljut erre a szintre. Mas, fontosabb kerdeseket meg sem emlitettem, mint pl. Torokorszag csatlakozasi tervei es egyeb agyremek.

Narina 2016.02.04. 12:05:46

@BircaHang Média: Igen? Voltal te mar Magyar honban munka nelkuli? Szep dolog az elmelet, de piszkosul mas a gyakorlat! En 3 evet voltam munka nelkuli, vicces amikor 9 ev munka viszony utan kapsz 3 honap-ig 28 000Ft/ho juttatast. Munkat azt nem tudnak adni, de te keressel mindezt ugy, hogy 1400 allas hirdetesbol 800 fals, 150 mar betoltott(meg ki sem jot, de mar betoltott)120 olyan felteteleket szab amit ember teljesiteni nem tud, 300 olyan fizetest kinal es olyan feltetelekkel, hogy majd, hogy nem te fizetsz nekik, hogy dolgozhass, marad 30 ebbol 10 nem is akar foglalkozni veled, 15 behiv 1.interiura, majd ertesitjuk, 5 ugynok munka. Parancsolsz? ez 2014 es szemelyes tapasztalaton alapulo adat. Itt pedig, ha elo mered venni, hogy "persze, mert az a mocskos nyugat", hat en olyat irok, hogy egy honapra letilt az oldal. Ez Magyarorszagi munkaltatoi kultura amirol neked fogalmad sincs. Te egy jo kis mikro kornyezetbe elsz es el sem tudod kepzelni, hogy az altalad idaelizalt orszagok alcsonyabb szinten mennyire rohadnak!

Golf2 2016.02.04. 12:12:43

@Bredpitt Monika: Azt írja rosszabb a helyzet kivándorlás téren mint 1956-ban...

Hari Seldon 2 2016.02.04. 12:15:33

@kardio1:
Egyértelmű.
De mi nem keveredünk bele a szigetlakók és a káposztafalók vitájába... :-)

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.04. 12:30:28

@Narina:

Én szinte csak munkanélküli voltam Mo-on.

BircaHang Média · http://bircahang.org 2016.02.04. 12:30:32

@M. Péter:

Van. Az angol. Az, hogy nincs róla jogszabály nem jelenti, hogy nincs hivatalos nyelv.

Hari Seldon 2 2016.02.04. 12:35:24

@Mirjam2:

Ha jól értettem, egyfelől azt kifogásold, hogy lassú a döntési mechanizmus a sok államnak mindenbe bele kell egyezni. - Egyetértésre kell jutni. - Magyarul itt viszont azt kifogásolod, hogy NEM egységes (és ebből következően gyors) a döntéshozatal. - Hiszen nem Brüsszelbe döntenek hanem a tagállamok. - Mondjuk, egyik tagállam katonai megvédéséről. (a példádból mondom)

Ugyanakkor pont te akarsz nagyobb döntési jogköröket a nemzeti parlamenteknek.

Kicsit olyan az álláspontod, mint sok ameriaki választópolgárnak: Mindenről a "wasingtoni bürokraták" döntenek.

Törökország EU tagsága viszont nonszensz. Ebben teljesen egyetértünk.

Már a kommetek elején írtem, hogy az EU természetes határai valahol egybe esnek a Charlemagne birodalmának 814-es határaival. (kisebb átfedésekkel itt - ott)
Ehhez aki tud, és akar az csatlakozzon, vagy kössön kétoldalú megállapodást, vagy amit akar.

2016.02.04. 12:51:25

@Hari Seldon 2: Nem jol ertetted, vagy nem jol irtam le. Roviden azt kifogasolom hogy egy szuveren nemzetnek a demokratikusan valasztott vezetoi nem donthetnek egy, a nemzetet erinto jelentos kerdesben (akar kulpolitikai, akar belpolitikai) mert meg van kotve a kezuk. Felhaboritonak tartom pl. hogy a tobbi EU-orszagnak 'bele kell egyezni' hogy UKben kinek mennyi benefitet lehessen fizetni, Cameron meg jarkal korbe mint egy koldus a kalapjaval hogy konyorogjon mas vezetoknek hogy ugyan egyezzenek mar bele. Es ez most egy marginalis kerdes a benefitekkel (inkabb szimbolikus jelentosege van mint valodi); nehogy mar fontos kerdesekrol is igy kelljen majd donteni. Nagyon remelem hogy a kilepesre szavaz a tobbseg, de realisztikusan azt gondolom hogy tobben fognak a bent maradasra szavazni es marad minden a regiben illetve fokozatosan romlik a helyzet (egyre kevesebb nemzeti fuggetlenseg, egyre tobb, UKre hatranyos dontes).

Hari Seldon 2 2016.02.04. 13:02:33

@Mirjam2:

Nem akarlak befolyásolni, a kilépéssel kapcsolatban. Sőt, ha te belülről így gondolod. Lehet, hogy igazad van. Viszont az emberek szerintem ott is jól érzik (vagy kényelemesek, és nem változtanak mert az egyszerűbb döntésnek tűnik) és bentmaradásra szavaznak. Egyébként nekem mindegy, de én is osztom itt sokak véleményét, hogy ha kilépne az UK, akkor hirtelen nagyon megborulna (hogy mi lenne hosszabb távon, az más kérdés). Például már most azon agyalnak a HSBC-nél, hogy költöznek Londonból. Szerintem nem ők az egyetlenek.

Thargoid 2016.02.04. 13:23:31

@Hari Seldon 2: A mi cégünk - a világ egyik legnagyobb szórakoztató elektronikai vállalatának R&D részlege - biztos, hogy költözne.
Multi cég, alkalmazottak túlnyomó többsége EU-ból van - HR és adózási rémálom lenne ezt kezelni az EU-n kívülről...

2016.02.04. 13:36:12

@Hari Seldon 2: Azt nem erted hogy a penz nem az elsodleges szempont. En hazamnak erzem Angliat, es zavar hogy mar valojaban nem egy fuggetlen orszag az EU miatt, es egyre kevesbe lesz az. Ha akozott kene valasztani hogy fuggetlenebb de egyben szegenyebb, vagy kevesbe fuggetlen de gazdagabb legyen, sokan az elobbit valasztanak, velem egyutt. Ez a dontes nem a penzrol szol sok embernek, hanem a nemzeti szuverenitasrol es hasonlokrol. Messze nem minden a penz.

2016.02.04. 13:44:15

@Hari Seldon 2: Ahhoz tudnam hasonlitani a helyzetet, hogy ha vegervenyesen megromlik a hazassagod, egy ido utan lehet hogy a valas mellett dontesz akkor is ha ez jelentos anyagi hatrannyal jar rad nezve. Van az a pont amikor ugy erzed hogy mindegy mennyivel fogsz rosszabbul elni, az a lenyeg hogy visszakapod a kontrollt az eleted felett es szabadnak erezheted magad, nem kell tovabb folyamatosan kompromisszumokat kotnod amiket nem szeretnel, mikozben latod hogy csak egyre jobban kihasznalnak es egyre rosszabb lesz a helyzet (nem feltetlenul anyagilag, hanem mondjuk emberileg).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2016.02.04. 15:11:52

@Mirjam2:
Ebben az EU dologban teljesen egyetértünk.

LittleG (uk) 2016.02.04. 15:37:43

@mojyo:

Szerintem nem a fizetés olyan alacsony sokszor, hanem a gyerekfelügyelet és a lakhatás kiugróan drága. A minimálbér nettó 950 font körül van azt hiszem. Egy darab gyerekét egyedül nevelő titkárnő anya keres mondjuk 1500-at. Ebből egy két hálószobás lakás felénk legalább 800 font + számlák (elgalább 300), a bölcsi egy napra 50-70 font, de heti 15 órát ingyenes 3 éven felüli gyerekeknek, adójóváírás vagy ilyesmi is van, úgyhogy számoljunk jó esetben havi 800 fonttal
Tehát 1500 fizu - 1100 lakhatás - 800 gyerekfelügyelet az -400 font és akkor még nem ettek, nem vettek egy cipőt.
Tegyük fel van anya+apa, mindketten minimálbéren. 950+950 fizu - 800 lakhatás - akkor már 400 számlák - 800 gyerekfelügy. = -100
Tehát még ez sem elég...
Nem tudom, más országban hogy van, de ahol a minimálbérhez viszonyítva ekkora részt visz el a lakhatás és gyerekelhelyezés, sokkal jobb nem lehet.. Ha lenne állami, olcsó óvoda, mindjárt a benefitek jó része az államkasszában maradhatna, de ugye azt fenntartani se lenne túl olcsó az országnak, így a kisfizetésű, gyereket vállalókat szorulnak segítségre, míg a gyerek(ek) iskoláskorú(ak) nem lesz(nek).
Sokkal igazságosabb lenne az állami óvodarendszer, de lehet az országnak így még mindig jobban megéri anyagilag, hisz a benefiteket akkor csökkentik le, mikor akarják, ahogy meg is teszik már évek óta, sokan mesélik, hogy kevesebbet kapnak (bevezettek egy benefit cap-et is, felső határt, aminél többet a legtöbbre jogosult sem kaphat).
Az anyák sokszor alacsonyabb fizetéssel is megpróbálnak visszamenni dolgozni, mert ha teljesen kiesnek a munkaerőpiacról, évekre, sokkal nehezebb lesz visszatérni, nem megy a nyugdíj stb.
Angol kolléganőm pl. úgy oldja meg, hogy csak 3 napban jött vissza dolgozni, vele egy utcában lakik a nővére szintén kisgyerekre, és ő vigyáz a két kisebbre, amíg anya dolgozik, a harmadik meg iskolás, azt hiszem őt meg a nagymamam hurcolja.
Másik kolléganőm meg 6 órában jött vissza, korai kezdéssel, rövid ebédszünettel, hogy el tudja hozni a gyerekét az iskolából.

******
Az előző hozzászólásokhoz: általában egyetértek Mirjammal, és részben most is, de igenis van az az egyre gyarapodó angol réteg, aki kicselezi a rendszert és - maradjunk az itteni haza fiain belül - ezzel meglopja honfitársait, akik meg fizetik az ő költségeit.. És ez nem fair. Az anyja immár nem is jogos council házát illegálisan kiadó srác meg igenis tolvaj és bűncselekményt követ el.
Másik munkatársam mondta, hogy a 70-es években még szégyen volt, ha valaki benefiten élt, ma meg büszkélkednek vele és sokaknak eszük ágában sincs dolgozni, soha.

Muscari 2016.02.04. 16:51:30

@Hari Seldon 2: nem, mert ti a csigazabálók pártján álltok :-))) (természetesen nem gondoltam komolyan, szeretem a franciákat, van egy francia barátnőm is)

Muscari 2016.02.04. 17:00:14

@LittleG (uk): próbálnak küzdeni a subletting ellen, Camdenben pár éve plakátokkal is próbálták felhívni a figyelmet rá, hogy törvénysértő. Persze mindig vannak próbálkozók.

Herr Géza 2016.02.04. 20:56:24

@kardio1: De még Millen finom.... :-)

Herr Géza 2016.02.04. 20:58:22

@Herr Géza: Millen=milyen (of course...) :-)

LittleG (uk) 2016.02.05. 01:57:27

@Mirjam2: hm, azt hiszem most meg tudom fogalmazni, melyik ponton zavarja ez az igazságérzetemet. Oké, ne adjanak semmilyen segítséget 4 évig. De akkor az abban a 4 évben befizettet adókban és járulékokban ne legyen olyan rész, ami azokra a benefitekre menne, amikhez a delikvens nem férHET hozzá. Így igazságos lenne szerintem. Bármelyik országban.

LittleG (uk) 2016.02.05. 02:06:47

@Muscari: Ne próbáljanak, hanem küzdjenek tényleg. Ha az országba bejövő kamionban rejtőzködő potyautasokra szívverésdetektort tudtak kifejleszteni, mert a széndioxidkibocsátást márő kütyüt át tuják verni, akkor erre is csak ki tudnának találni valamit.
"Majdnem meg akartuk próbálni..."?

LittleG (uk) 2016.02.05. 02:08:14

@Herr Géza: max a fahéjas vagy a kakaós :P
bár ezt úgy mondom, hogy még nem ettem állat-csigát, és nem is biztos, hogy fogok :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása