oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2016. január 04. 20:00,  „New York egy brutális hely” 14 komment

2016. január 04. 20:00 Határátkelő

„New York egy brutális hely”

Hogy mit ér meg New York? Hát az attól függ, egy biztos, a város abból a szempontból hasonlít Londonhoz, hogy vagy imádja az ember, vagy ki nem állhatja. De hogyan látják az ott élő magyarok?

Ajánló a Határátkelő közösségi-információs oldal legfrissebb cikkeiből.

egyesult_allamok_new_york_orsos_laszlo_jakab_forras_vs_hu.jpg

„New York egy brutális hely. Magányos, kemény, nagyon acélos hely. Tömeg van, nem figyelnek az emberek igazán egymásra, nagyon nehéz állandóságokat kiépíteni” – mondja az amerikai metropoliszról Orsós László Jakab.

A korábban az ottani Magyar Intézetet vezető, immár évek óta a PEN World Voices fesztivál vezetőjeként dolgozó magyar kulturpolitikus szerint az egész város a vágyakról szól, „olyan, mintha mindig elnézne a másik ember a fejed mellett, és azt nézné, hogy mögötted nincs-e egy ígéretesebb ember”.

A vs.hu helyszíni videójában Orsós László Jakab arról is beszél, hogy Budapest mennyivel biztonságosabb, befogadóbb hely, „ezért is rossz mindig hazamenni”, mert olyankor megérzi ezt a biztonságot.

A videó másik főszereplője, Molnár Sára három éve él a városban, ahol egy divatház tehetségkutatási igazgatója. Szerinte „New Yorkban mindenki nagyon sokat, 10-12 órát dolgozik egy nap és a fennmaradó időben még megpróbál társadalmi életet élni, megpróbál a hobbijával foglalkozni, edzeni, a barátaival találkozni. A 24 óra erre nem elég”

„Mindenki annyira felszínes Amerikában és főleg New Yorkban, hogy olyan komoly párkapcsolatot kiépíteni, ahol minden nap a másikkal akarsz lenni, az nekem nem olyan egyszerű. Az pedig felesleges, hogy olyasvalakivel legyek együtt, akivel nem szeretnék” – teszi hozzá.

A teljes cikket a Határátkelő oldalon találhatjátok!

Egyszerre félnek és bizakodnak a németek

Miközben a gazdaság helyzet bizakodásra ad okot, a németek közérzete mégsem túl fényes 2016 első napjaiban, aminek elsősorban a terrortól való félelem az oka. Egy közvélemény-kutatás szerint minden második német aggódik.

Tavaly ilyenkor, még a válaszadók több, mint kétharmada bizalommal várta az elkövetkező 12 hónapot, ám a menekültválság alaposan megváltoztatta a közhangulatot – írja az InfoRádió.

Egy reprezentatív közvélemény-kutatás szerint a válaszadók alig 17 százaléka zárta ki, hogy az Iszlám Állam nevű dzsihádista csoport valamely alvó sejtje a közeli jövőben ne kapjon utasítást terrortámadás végrehajtására Németországban.

Eközben a gazdaság kilátásai pazarak, a német gyáriparosok szövetségének vezetője például úgy vélte, hogy a konjunktúra idén is töretlen lesz, főleg az alacsony kamat, az olcsó kőolaj, továbbá a belkereskedelem stabilitása húzza majd a gazdaságot.

További részletek a Határátkelő oldalon.

(A kép forrása a vs.hu YouTube videója.)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: ajánló hataratkelo.com

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr338236788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.01.04. 20:25:48

Huhh, én szerintem imádnám New Yorkot, ha tényleg olyanok arrafelé a népek, mint a posztban. Csak ne pont az USA-ban lenne ...
Amióta én is készítettem már szabványos közvéleménykutatást, és számtalanban részt vettem különböző poziciókban, mondjuk úgy, hogy erős-közepes fokú bizalmatlansággal kezelem őket. Az viszont tény, hogy romlott a közhangulat tavaly ilyenkorhoz képest, és igen, a bevándorlók miatt.

2016.01.04. 20:26:50

Ja, meg kérdezni akartam, hogy költözik a HA az indexről, vagy mi ez az új oldal?

Határátkelő 2016.01.04. 21:20:21

@Pink Petsch: Ez az "új oldal" decemberben volt egy éves, és az itteni közösség aktívan részt vett az elindításában. Alapvetően egy közösségi és híroldal a hatarátkelés témakörében. Most arra gondoltam, hogy az ott megjelenő cikkekből rendszeres(ebb)en kiteszek majd ide egy-egy válogatást, hátha vannak olyanok, akik még nem ismerik... :)

2016.01.04. 21:30:15

@Határátkelő: Egy újszülöttnek, tudod ... De kösz az infót, ládd én sem tudtam, igaz, nem vagyok itt rendszeresen.

@Praliné.: Az, amit HA belinkelt, és megmagyarázott.

Golf2 2016.01.04. 21:44:00

Agyam eldobom hogy kikre bíznak magyar külképviseleteket...

2016.01.04. 22:11:49

@Pink Petsch: A Z'orban agymosta a nemeteket... tudod, a plakatokkal.

Altaïr 2016.01.05. 00:04:30

Hasonlít ...-ra, -re, és hasonló ...-hoz, -hez, -höz. Magyarul New Yorkban is lehet tudni.

Határátkelő 2016.01.05. 00:07:55

@Altaïr: Kösz szépen, nagyon okosan hangzik, amit írsz, csak nem igaz. De nem baj.

Cyrus Sabien 2016.01.05. 14:24:36

@Határátkelő: Valogatast kitenni ide nagyon jo otlet. Foleg, hogy lusta vagyok atmenni a masik oldalra :)

Mária Bartus 2016.01.05. 15:56:40

Nem kötelező New Yorkban élni! Nekem egész más a tapasztalatom. Sokkal barátságosabbak az emberek. Az üzletben mindenki udvarias, barátságos, segítőkész. A köszönésem kívül még azt is megkérdezik, hogy hogy vagy. Az igaz, hogy sokat dolgoznak, napi 10-12 órát. Ettől függetlenül mosolyognak, derűsek. Hazajövetelemkor lehangoló volt látni a sok savanyú-képű embert. A Metrón mindenki mereszti a tekintetét a semmibe, vagy újság mögé bújik. Az is nagy tévedés, hogy Magyarország biztonságosabb, befogadóbb. Orsós László nem ismeri a magyar valóságot, különben nem beszélne hülyeségeket!

2016.01.05. 16:06:16

@Mirjam2: Óbazz .. az lesz az ...
Mondjuk, tavaly ilyenkor nem éltem még annyit sem Budapesten, mint mostanában, hogy havonta 10-14 napot is Pesten is vagyok, de a közhangulat, mna az katasztrofális. Én ezt nem tudnám hosszú távon megszokni, az tuti.

kardio1 2016.01.05. 16:36:46

@Határátkelő: szerintem részben igaza van, a hasonlít kettős jelentésű: összehasonlítás vagy hasonlóság kifejezése lehet.

Galaxhopen [Swe] 2016.01.05. 19:56:48

Azt azért bírom, hogy "mindenki olyan felszínes Amerikában"... a tehetségkutató lány biztosan tényleg MINDENKIVEL randizott már az országban (de legalább NYC-ban). Kezdve Leonardo DiCapriotol egészen Dan Brown-ig - és Obamával is, bár ő ugye jelenleg foglalt - és MIND könnyűnek találtattak :-) Milyen magas lehet a léc? Ill. mekkora a mélysége, szóval mit tudhat ő?

Így érthető is lenne, miért nincs soha ideje - viszont ezek szerint a New Yorkiak elenyésző része képes még egy kapcsolatot is beszuszakolni a zsúfolt hétköznapokba, 10-12 óra meló és egyebek mellett - remélem, kicsit azért néha el tudnak szundítani -, szóval rejtély, hogy miért hazudják nekünk, tudatlanoknak az amerikai filmek azt, hogy ott gyakorlatilag mindenki párban él.

>> Orsós László Jakab arról is beszél, hogy Budapest mennyivel biztonságosabb, befogadóbb hely, „ezért is rossz mindig hazamenni”, mert olyankor megérzi ezt a biztonságot.<<

Jaja, ez ismerős! Én is szinte rettegek a biztonságtól, a befogadástól... Ha ilyen helyre kerülök véletlenül, iszkolok vissza oda, ahol végre szenvedhetek egy kiadósat. Viszont ott nem traktálnak _állandóságokkal_ sem (amúgy mi az?).

Tényleg brutális... a vetítés. A szívem szakad értük.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása