oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. december 10. 06:45,  Négy különleges karácsony története 72 komment

2015. december 10. 06:45 Határátkelő

Négy különleges karácsony története

A karácsony előtti időszak hajrájában járunk, ilyenkor már mindenki javában tervezgeti az ünnepeket, mi (mármint a blog közössége, veletek az élen) sem vagyunk kivételek. A mai poszt négy karácsony története, vagyis igazából csak háromé, hiszen a negyedik még Hardpöttyék előtt van, de ez igazán különleges lesz. No nem mintha az ezt megelőző három ne lett volna az – de nem lövöm le a poént, olvassátok el!

Írd meg te is a legemlékezetesebb, határátkelőként töltött karácsonyod (vagy karácsonyaid) történetét, hogyan készülsz az ideire, miben más külföldön tölteni az ünnepeket! A cím a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com.

egy_kislurko_mar_nagyon_izgatott.jpgEgy kislurkó már nagyon izgatott 

„Óh, Anglia, miattad minden karácsony más lett!

Nem tudom, kedves határátkelők, hogy ti hogy viszonyultok a karácsonyhoz, de én minden évben máshogy viszonyulok, legalább is az elmúlt 4 (pontosabban 3, mert a 4. most jön) években így történt.

Az igaz, hogy mindegyikben közös, hogy nagyon élveztem őket. Tagadhatatlan, hogy rajongok a karácsonyért és nem a marketing gépezet által gerjesztett hype miatt, hanem egyszerűen csak szeretem; így nevelkedtem.

A történetemhez hozzá tartozik, hogy mielőtt Angliába költöztünk a feleségemmel a karácsony igazi családi esemény volt. Pontosabban nem csak a karácsony, mert mindig megragadta a család az alkalmat, hogy valamilyen oknál fogva összejöjjünk.

Ahogy teltek az évek és sajnos meghalt egy-egy családtag, a nagy csapat egyre kisebb lett, de sosem fogyott el. Bennünket legtöbbször elkerültek a mások által mesélt nyomasztó ajándékozós hajcihők.

Volt ajándékozás persze, de nem az volt a lényeg, hogy „Jaj, Marika drágábbat vett. Jaj, Pistikém már van ilyenem… stb”. Igazából az számított, hogy együtt lakomázzunk és nevessünk.

Nem mondom, hogy néha nem voltak viták, de sosem azok a parázsló szájkaratézások, amik később elhidegítették volna a rokonokat egymástól, hanem csak viták, hangos „megbeszélések”, amik a végén mindig megoldódtak.

Az első karácsony: a meglepetés

Amikor elköltöztünk Angliába 4 éve, akkor éppen a nyár kezdődött. Marhára nem agyaltunk még a karácsonyon a feleségemmel. Annak is örültünk, hogy tudtunk angolul egy kávét kérni.

Tudjátok, határátkelők, az időszak, amikor tátott szájjal és tágra nyílt szemekkel keringsz Dél-Anglia egyik városában és gyakorlatilag mindenért ugrálva örülsz. Nézd, piros telefonfülke! Nézd emeletes busz!, stb.

Aztán szép lassan belerázódtunk az új életünkbe és közben közeledett az év vége. Akkor még egy magyar párral és a kisfiúkkal laktunk együtt. Nehezen indult, de jó kapcsolat lett belőle.

De rá kellett döbbennem, hogy végül is egy idegen családdal fogjuk a karácsonyt tölteni, az otthoniak pedig 2000 km-re lesznek. Könnyen meg is született az ötlet, hogy menjünk haza az ünnepekre, de csavarjunk a dolgon – menjünk titokban.

Persze az egész akkor jutott eszünkbe, amikor a repülőjegyek már tényleg az egekben jártak, így úgy döntöttünk, hogy buszozunk. A buszozással kapcsolatosan csak annyit, hogy többet soha, de a bőrönd súlya miatt nem kell aggódni. :)

És mivel nem kellett aggódni, így jó tele is vásároltuk meglepetésekkel. Nem tagadom élveztem, hogy végre megengedhettem, hogy kedvemre költsek ajándékokra, bár sosem volt jelentősége a családban ennek. De a szele megcsapott.

Elmesélhetetlen. Talán ez a legjobb szó. Látni és főleg érezni az otthoniakon, hogy az az igazi ajándék, hogy titokban leutaztunk 2000 km-t, hogy lássuk őket, hogy lássanak bennünket. Volt sírás, mármint örömkönnyek.

Párom anyukájához mentünk először (ő azóta már velünk él Angliában), aztán anyukámhoz és nagyon vicces volt, hogy mindenki mekkora titkolózásba kezdett, csak hogy a meglepetés mindenkinek nagy legyen. Felejthetetlen volt. Ez a karácsony megtanított arra, hogy 2000 km semmi, ha az ember örömet akar okozni.

A második karácsony: irány a tengerpart!

A következő karácsonyt az Angliában élő unokatestvérem bolondította meg. Kitalálta, hogy ideje a bakancslistára újabb pipát rakni. Karácsony egy meleg szigeten, a tengerparton. Ki ne játszott volna már el a gondolattal?

Az érvei kikezdhetetlenek voltak. Annyiból megvan, mint a hazaút és az ajándékok (ami éppen igaz, mert sok pénzt szoktunk otthon is költeni), egyszer élünk és különben is, na. :)

Elutaztunk Fuerteventurára, ami a Kanári-szigetek egyik szigete. Áááá, nagyon jó volt. Meleg volt és kevés turistával találkoztunk. Pár németajkú nyugdíjas lődörgött a szállodában.

Nem bonyolítottuk túl, kerestünk egy 3 csillagos, de szép és jó szállodát. All inclusive-ra fizettünk be, aminek mondjuk pont 5 kg plusz lett a vége, mert hát a magyar ember legalább a repülőjegy árát leeszi, nem?

Eszméletlen jó a spanyol kaja. Igaz, hogy szeretem a húsleves, pörkölt, töltött káposzta szentháromságát diós bejglivel és tojáslikőrrel letekerni, de azért a változatosság is jól esik, meg egy waikiki koktél a tengerparton.

A félsivatagos táj elvarázsolja az embert. Sikerült egy homokviharba is belekeverednünk. Mit mondjak? Merőben más, mint a hóvihar az biztos. Nem felejtem az apró homokszemek mintha kis borotvapengeként csapódtak volna a bőrömnek. Jaj.

tajidegen_karacsonyfa.jpgTájidegen karácsonyfa 

Az egész nyaralós karácsonyt azzal koronáztuk meg, hogy befizettünk egy tengeralattjárós túrára. Na, nem egy Ohio-osztályú tengeralattjáróra kell gondolni Trident rakétákkal megpakolva, csak egy 10 méter mélységbe merülő hajóra. Bakancslista pipa volt ez is.

meleg_karacsony_1.jpg

 Ki lehetett bírni a meleg karácsonyt is

A Kanári-szigeteken töltött karácsony megtanított arra, hogy a hagyományok és megszokott dolgok mellett az újdonságok is fontosak. Megtanultam, hogy bár jó a családdal karácsonyozni, de ha lehetőség van rá, hogy az ember egy kicsit is élvezze az életét, akkor meg kell ragadni. Az emberek, akiknek igazán fontos vagy nem fogják neked ezt felróni.

A harmadik karácsony: először Angliában

Az angliai élet harmadik éve elhozta végre azt, hogy a karácsonyt Angliába töltsük. Abban az évben nagyon lázba hozott bennünket, hogy az angolok gyakorlatilag novembertől teljes gőzzel karácsonyi hangulatban nyomulnak. Ezt nem lehet kikerülni.

Aki ezt fenntartásokkal kezeli jobb ha lefagyasztja magát az újév elejéig. :) Az üzletek és az utcák, a tv, a rádió, de még maguk az emberek is ezt fújják. Ez magával húz, főleg ha szereted az ünnepeket.

A párom anyukája ekkor már velünk élt itt kint és a párom úgy érezte, hogy úgy lenne igazságos, ha az én anyukám is velünk töltené a karácsonyt. Így hát kireptettük őt hozzánk és vele együtt jött az anyósom tesója is.

Nagyon kellemes napokat töltöttünk együtt. Nem részletezem nektek. Nem hiszem, hogy sokkal különb dolgokat műveltünk volna, mint mások, akik szintén kiutaztatják a szülőket karácsonyra. Volt Londonba látogatás, étterem, vásárlások, séták stb.

Viszont nem csak emiatt volt emlékezetes a karácsony. Ekkor döntöttük el, hogy elutazunk a Maldív-szigetekre februárban. Nagy volt a nyomás rajtunk 2014-ben, mivel kisbabát szerettünk volna, de nem akart összejönni.

Aztán úgy döntöttünk, hogy kell egy nagy pihenés, de egy igazán nagyon nagy, amikor mindent eleresztünk és pihen a testünk és a lelkünk is. Végül az összeget, amit a diákhitel kifizetésére gyűjtöttünk, betoltuk a nyaralásba. Nem bántuk meg, hogy nem a hitelt fizettük ki, de ezt ki is fejtettem a blogomban. Ha érdekel, akkor HÁ biztos elirányít oda. (És tényleg, ide kattintsatok!)

Ez a karácsony megtanított arra, hogy szabad nagyot álmodni és szabad az eredményeinket ünnepelni. Szabad lelkiismeret-furdalás nélkül lazítani. Szabad a szabadszót egymás után ennyiszer leírni.

nesze_neked_november_barkacsbolt.jpgNesze neked november - barkácsbolt 

A negyedik karácsony: amilyen még nem volt

A 2015-ös karácsony. Mit is mondhatnék nektek, hiszen még előtte vagyunk. De a párom és én most mindennél izgatottabbak vagyunk. Szeptemberben megszületett a kisfiúnk. Nem, nem a Maldív-szigeteken jött össze, a babáról akkor már tudtunk. Dupla öröm volt úgy utazni. Azt hiszem akkor fogant a drága, amikor már tudtuk, hogy megyünk és hát megünnepeltük… :)

Tudom, hogy a kisfiam nem igazán fogja még majd fel, hogy mi történik, de mi tudni fogjuk, hogy most már igazi családként ünnepelünk. Még nem nagy a felelősségünk, mert csak az elkövetkező évek feladata lesz megtanítani a kicsinek, hogy számunkra mit jelent a karácsony. És tudom, hogy mindenkinek mást jelent, így azt is el kell majd mondanom, hogy ezt tartsa tiszteletben.

Azt hiszem, ez a karácsony most mindennél meghittebb lesz. Távol lesznek a rokonok és nem fog vonzani a tengerpart, a tengeralattjárózás, stb. Csak a feleségemet és a kisfiamat akarom magam mellett tudni, amikor a fára akasztom az utolsó díszeket, vagy amikor elindítok egy klasszikus karácsonyi zenét.

Nem érdekel, mi lesz a főfogás, nem izgat semmilyen ajándék, nem foglalkoztat az égvilágon semmi, csak az, hogy lássam őket, hogy boldogok. Az elkövetkező évek pedig biztos, hogy további izgalmakat tartogatnak.

Szerettem a régi karácsonyokat, de ezek az új karácsonyi élmények is a kedvemre valóak. Nagyon is. Jó érzés lesz majd a kisfiam szemébe nézni az ünnepi illattal keveredő szobában. Igazán jó gyerek. Szavunk sem lehet, mert karácsonyra már megkaptuk az ajándékunkat szeptemberben egy kisangyal formájában. Tudom, hogy ez az idei karácsony fogja bebizonyítani nekem, hogy nem véletlenül hívják a szeretet ünnepének.”gyerek_vege.jpgA moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: karácsony Magyarország Spanyolország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr468153156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.12.10. 06:51:05

Jò poszt,jò képek!

csőcsere 2015.12.10. 07:18:37

Kellemes ünnepeket, sok boldogságot, szeretetet kívánok Neked és családodnak!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.12.10. 07:41:05

Nagyon jó volt, köszönjük.
:)
Édes a kiskrapek, gratula hozzá!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.12.10. 07:46:21

Jó írás, köszönet érte. A babához pedig gratula!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.10. 07:51:43

Fogtam az üzenetet, szar itt élni na…
:)))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.10. 07:53:34

Amúgy egy brilliánsan megírt poszt.

Muscari 2015.12.10. 08:19:44

Először azt hittem, hogy ez négy különböző ember posztja lesz. De így is nagyon jó, gratulálok a babához és hogy mindent sikeresen megoldottatok.
Boldog karácsonyt!

©________ 2015.12.10. 09:43:00

de cuki kis poszt:)))

most már azt is tudom, hogy Pötyi fiú:D

illango pillango 2015.12.10. 10:00:39

Édes a baba nagyon! Most már gyerekes család vagytok, teljesen más lesz a karácsony ezentúl! Mióta gyerekeim vannak, azóta élvezem megint ezt az időszakot. Boldog ünnepeket mindenkinek!

Herr Géza 2015.12.10. 10:18:41

Tetszett. Nagyon, A kiskrapek meg nagy király, ebben a szerkóban meg föleg. :))
Mi még csak egyszer karácsonyoztunk itt hármasban, de valahogy nem volt az igazi. Pont az a nyüzsi hiányzott, ami miatt elötte mindig megfogadtuk, hogy jövöre majd tuti csak szük családi körben....:D
Idén másmilyen "zaklatott" karácsonyunk lesz. Én meló miatt nem igazán tudok menni, a nejem viszont tavaly karácsony óta nem volt otthon és még nem láthatta élöben a keresztlányunk idén született kislányát. Így osztódunk, azaz 24.-e együtt itt, aztán másnap ök ketten a fiammal hazamennek egy hétre. Nekem meg marad a két macska felügyeleti "joga". Mivel otthon már mindent fölszámoltunk, ezért a macskák elhelyezése eddig is komoly gond volt, mert az otthoni rokonságunk sajnos jelentösen leszükült és senki nem lakik olyan körülmények között, hogy oda mi hárman két macskával "beköltözzünk" az ünnepekre. Hát meglátjuk....

Csodabogár 2015.12.10. 10:57:30

Remek poszt! Élvezet volt olvasni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.10. 11:27:05

Jelentem: Budapesten semmilyen karácsonyi hangulat nincs. Van egy-két utcadísz, de többnyire csak szürkeség, kosz, rohanó emberek. A bevásárlóközpontokban is csak tolakodás, lökdösődés, idegeskedés; meghitt hangulatnak nyoma nincs. Pont ugyanaz az idegbeteg kapkodás, mint más napokon. Itt valami nagyon kiveszett az emberekből.

Viszont nemrég Egerben jártam. Az a város nagyon hangulatos mostanság.

HardPötty 2015.12.10. 12:00:33

Hello hello. Köszönöm a jókívánságokat. Jelentem ma is "hangulatban" vagyok. A munkahelyemen bő egy óra múlva kezdődik a(z egyik) karácsonyi ebéd a munkatársakkal. De lesz még vagy kettő a jövőhétig.

Herr Géza 2015.12.10. 12:14:40

@HardPötty: De ugye nem a Last Christmast? Mert meg fognak lincselni... :))))

Hari Seldon 2 2015.12.10. 12:54:14

Kellemes ünnepeket így előre is. Nekünk is más élmény volt az első karácsony a gyerekekkel. Nagyon szórakoztató, ahogy odamásztak és kapkodnak a karácsonyfa fényei után.

gabuschka 2015.12.10. 12:59:54

Nagyon tetszett a poszt!! Főleg, hogy a HardPötty család ilyen rugalmas, kalandvágyó, így mindig máshol karácsonyoztak. Tavaly én is meleg helyen töltöttem az ünnepeket, furcsa is volt a tengerparti Mikulás. Idén mi sem utazunk sehova, így már el is kezdtem a lakást díszítését. Nekünk ez lesz az első kettesben töltött karácsonyunk, de remélem egyben az utolsó is, mert mi is kisbabát szeretnénk. Lehet valami jó stresszmentes nyaralást nézek én is magunknak, hátha végre sikerül. :-) Gratulálok a picihez, annyira cuki!!

P.Elliot 2015.12.10. 13:00:53

Nagyon jo poszt, valtozatos karacsonyok. Az a kisbaba tunderi, jo lenne belecsipni a kis arcocskajaba de legalabbis jol megdogonyozni. Mennyi idos most?
Es nagyon tetszik a kis feliratos ruhacskaja.
Nekem az otthoni karacsonyok utan az elso Olaszorszagban ert a lagerben, ugyebar en disszidens voltam, vartuk az engedelyt az Usaba valo belepesre, penzunk szinte alig, fenyore nyilvan nem herdaltuk el, ott csak a gyerekesek koltottek ilyesmire.
Hogy megis unnepi hangulatot varazsoljak a szobankba fogtam egy nagy papitdobozt, oldalta fektettem, kivagtam a tetejet, beledugtam egy zseblampat ami sugarasan bevilagitotta, fenyoagakkal betakartam a tetejet ugy hogy ugy nezett ki mint egy barlang, istallo, lerert az oldalan is es varrtam bele babukat, egy Szent Jozsefet, mellette egy Szuz Mariat aki a karjaban tartotta a Jezuskat egy takaroban. Mintket babu feje, arca lehajolt a takaroba csomagolt ujszulotthoz. Nagyon jol sikerult mert en magam is meglepodtem hogy lekapcsolva a villanyt, felkapcsolva a lampat milyen hatasos karacsonyi hangulatot arasztott holott nem vagyok vallasos. Azota tudom hogy a karacsonyi hangulat apro kis dolgokbol is johet....neha nagyon keves is eleg hozza....

P.Elliot 2015.12.10. 13:06:18

@HardPötty: kikerulte a figyelmemet, most latom hogy szeptemberben szuletett a babacska.... Na, jovore mar ott fog totyogni a fa alatt...

nyuszigonosz 2015.12.10. 13:34:42

Tetszik a poszt és gratuláció a babához!

Bredpitt Monika 2015.12.10. 13:55:03

De édes ez a bébi !!! Na, már ezért a képért is megérte idejönni (főleg azután hogy Gézát megint megnéztem közelebbről).

Igen, van egy mondat , ami megfogott, az ajándékozásról.
Úgy látom egyre nehezebb a mostani gyerekekkel elhitetni, hogy Karácsonykor nem az ajándékozást ünnepeljük.
De hát mit is mondhatnék. Kedves férjem vett a lányomnak egy okos telefont, úgy hogy engem meg sem kérdezett. Ezt hogy lehet majd überelni karácsonykor?

Egyébként most itthon nekem semmi karácsonyi hangulatom nincs, itt valahogy mintha nem nyomulna a Jézuska.

P.Elliot 2015.12.10. 14:16:47

@Bredpitt Monika: De, el lehet hitetni csak el kell neki meselni. Az okostelefon meg hasznalati cikk, mond meg neki. Es azt is hogy a karacsony nem az ajandekozasrol szol.
Gondolom mar tudja hogy nem a Jezuska hozza az ajandekot hanem a csalad adja. Unnepi hangulat lesz ha maris kezded dekoralni a lakast, vond be hozza a kislanyt, kezdjetek sutni sutiket, szep kis celofanba burkolva, vagy csak egyet, egy nagyobbat, mondjuk gingerbread tesztabol, kirajzolva egy telapot, akarmit, ki piros szalaggal osszekotve minden baratnonek vagy osztalytarsnak ajandekba, esetleg a tanarneninek is, vagy egyutt mas kis baratnokkel. Lehet hogy koszos, lisztes , ragacsos lesz a konyha de a kolkok orulnek hogy csinalhatjak, hogy adhatnak valakinek sajat keszitette sutit, kozben neked is felmegy a karacsonyi hangulat.

Bredpitt Monika 2015.12.10. 14:21:16

@P.Elliot: minden barátnő, vagy osztálytárs? Hűha, akkor meghívunk téged is sütit sütni.
Én meg süti sütés.......
Az egyetlen amire hajlandó vagyok, az a mézeskalács, de azt igazi mézes recept alapján, na azt már bejárattuk. Bejgli? A húgommal olyan bejglit sütöttünk vagy harminc éve, hogy egy betörőt meg lehetett volna ölni vele. Bele sem bírtunk harapni. Azóta vesszük a bejglit.....meg az összes sütit.

P.Elliot 2015.12.10. 14:24:04

@Bredpitt Monika: Muszaj elmennem de majd valaszolok ha megjottem. en is sutottem valaha olyan beiglit hogy ha azzal valakit fejbevertel volna hat nem marad eletbe...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.10. 14:42:52

@P.Elliot:
Én mákos meg diós kalácsot szoktam sütni.
Finomabb mint a bejgli csak hamar meg kell enni.

Herr Géza 2015.12.10. 14:45:15

@Bredpitt Monika: Most rámszálltál, te némber??? A nickképemnél azért egy fokkal "szebb" vagyok (és fiatalabb)... :))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.10. 15:48:39

@Praliné.:
Mi van akkor ha a fotó eredete nem kideríthető vagy meghalt a készítöje.
A fotó örökölhető?

Mrs. Clayton 2015.12.10. 16:15:44

@diggerdriver: teljesen mindegy, egy specialis esetet leszamitva minden mure vonatkozik a szerzoi jogi tv, es termeszetesen lehet fotot orokolni es az azzal jaro szerzoi jogokat is

2015.12.10. 16:19:33

@diggerdriver: Ha a keszitoje meghalt, akkor az orokoseitol kell engedelyt kerni, ha az eredete nem kideritheto, akkor inkabb ne hasznald.

A jogtulajdonos nem minden esetben a keszito, peldaul egy logo, vagy egy vedett markajegy eseteben nem a tervezotol, hanem a markatulajdonostol kell engedelyt kerni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.10. 16:30:21

Ok köszi.
Mi van az olyan oldalakkal mint a Pinterest vagy Flickrom?

Mrs. Clayton 2015.12.10. 16:33:42

@mojyo: ennel ez sokkal bonyolultabb, mert a szerzoi jog nem szol orokre, szoval siman lehet h a mu mar nincs is vedelem alatt, sot a szerzoi jognak vannak egyeb korlatai is, igy vannak eleve szabadon felhasznalhato muvek, aminek a felhasznalasahoz nem kell sem engedely, sem fizetni nem kell erte
ha nagyon erdekel akkor az 1999. evi 86-os tv-t olvasgasd
mondjuk ha magancelra hasznalja az illeto en eleve nem is aggodnek semmilyen foto miatt, az kicsit tulzas, h ne hasznalja, ha nem tudja kie

Mrs. Clayton 2015.12.10. 16:40:19

@diggerdriver: az ott elhelyezett kepek kozul azokra amelyeknek a szerzoi jogarol a szerzo/k nem mondtak le ugyanugy vonatkozik a szerzoi jogi torveny, hacsak a vedelmi ido nem jart le
de mint fentebb emlitettem a magancelu felhasznalas meghatarozott keretek kozott ingyenes es nem kell a felhasznalashoz a szerzo engedelye
pl ezert is lehet legalisan filmet letolteni buntetes nelkul magyarorszagon

2015.12.10. 16:45:05

@Mrs. Clayton: Jo, igaz, de en nem jogasz vagyok hanem kreativ munkas, abban igazad van, hogy tobbet kene errol tajekozodnom nekem is.

@diggerdriver: A Flickrom-ot nem ismerem, de a Pinterestrol nem jogos forrasmegjeleloles nelkul lopkodni (ertsd: tetszik, jobb klikk, mentes, folteszem blogba), "pinnelni" lehet csak mivel ugy kovetheto, hogy ki tette fel, elvileg oda is csak sajat, vagy egyeb modon tisztazott kepeket lehet feltolteni, mas kerdes, hogy ennek nem szoktak utanajarni, es igy is gyakran elveszik az eredet. A "rendes" muveszek nem szeretik, elegge problemas oldal, en szoktam hasznalni de csak szorakozasra, megosztani nem osztok meg semmit. :D

Mrs. Clayton 2015.12.10. 17:07:23

@diggerdriver: az amikor csak te vagy erintve a hasznalataban, mas nem es meg attetelesen sem keresel vele penzt
mondjuk kinyomtatsz egy kepet csak sajat magadnak az agyad melle a kisasztalra, mert tetszik, de mondjuk a konyvtarbol a konyv egeszet csak kezzel vagy gepirassal masolhatod, fotozva szkennelve nem, csak a reszleteit
@mojyo: epp ezert nem korulbelul erdemes tudnod h mik a jogaid hanem pontosan, de egyebkent meg van egy olyan elem is h a jogszabaly milyen teruleten, ertem foldrajzilag, mely szemelyekre milyen idobeli kotottsegekkel hatalyos, ertsd attol hogy Mo-n ez a torveny van ervenyben nem jelenti hogy Norvegiaban is az lesz es az sem biztos h holnap nem maskent lesz

©________ 2015.12.10. 17:33:58

@diggerdriver: pont ugyanaz, mint amikor egy regény írója meghal.

szerzői jog személyes jog, nem örökölhető, de nem is így működik a dolog.

©________ 2015.12.10. 17:35:55

@diggerdriver: ha az eredet nem kideríthető, akkor az egy elég speciális eset, főleg az internet korában.
a lényeg, hogy ha a szerző jelentkezik és bizonyítani tudja, hogy az övé, akkor fizetsz, mint a katonatiszt, ha felhasználtad a képet.
a többi eshetőségnek csak a szerző jó- avagy rosszindulata szab határt.

Mrs. Clayton 2015.12.10. 17:41:43

@diggerdriver: maga a jog termeszetesen nem, de a befolyo szerzoi jogdij igen

©________ 2015.12.10. 17:45:27

@diggerdriver:

mondjuk az egész úgy kezdődik, hogy mi számít szerzői műnek*.
az ezerkétszázhuszonharmadik ferde amatőr Eiffel-torony kép nem az.

*csak arra vonatkozik a jogi szabályozás

©________ 2015.12.10. 17:48:08

@diggerdriver: ahogy @Mrs. Clayton: mondja, a vagyoni jog örökölhető.
ahogy hallottad is már bizonyosan, hogy az örökösök kapják a jogdíjat.
miután főszabály szerint 70 év a védelmi idő, ennek gyakorta jelentősége van. lásd pl Faludi Gyuri bácsit

a kép is, ha mondjuk papíron van és be van keretezve, de az már tulajdonjog területe, nem a szellemi alkotásé...:)

2015.12.10. 18:29:50

@Mrs. Clayton: Igazad van, valamikor amugy tanultam is rola de azota mar nem vagyok annyira kepben, ezert csak kb tudom, es nem pontosan, de majd ha szamitani fog, termeszetesen kimuvelem magam :)

Karma17 2015.12.10. 18:42:06

Ha jol tudom a szerzo halala utan 70 evig vedett a "termek". Ez talan 10 eve meg 50 ev volt, de (urban legend) a Disney csalad kilobbizta, hogy felemeljek 70-re... Mondjuk erdekes egybeeses, hogy az emeles azt hiszem Walt Disney halala utan 49 evvel kovetkezett be. Tudom, a wiki nem feltetlen a legpontosabb forras, de nem lehet veletlen, hogy a hosszabbitast az USA-ban Micke Mouse Proptection Act-nak hivjak :)

en.wikipedia.org/wiki/Copyright_Term_Extension_Act

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.10. 19:57:37

@A nagy kékség: hát te miért a plázában keresed a meghitt hangulatot? :-D voltunk a minap mi is, megnézni a csillogó mindenféléket. meg vásárolni. mi ezért járunk, a fiam meg én, respectively.
egyébként én azt utálom, hogy mindenkinek hányadék színű, fekete, fehér, szörke vagy barna a kabátja. már évtizedek óta.
az enyém meg gyerekkorom óta csakis piros. kivéve ha plázázni megyünk, mert akkor az enyém is hányadék színű, azt be lehet gyűrni a babakocsi aljába.

juteszembe, szegény anyukám most azt mondja, azért ne mászkáljunk, ha egyszer nem muszáj, mert nehogy véletlen olyan helyen legyünk, ahol valami elmebeteg nekiáll robbantgatni :-(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.10. 20:07:29

Pötty, nem akarok én lenni a Grincs, de..... a kisfiUnk az rövid u, hogyha az ember a saját gyrekéről beszél. csak azért mondom, mert ismerek olyan híres bloggert, akinek sokév alatt még senki nem merte mondani, és mindííííííg (direkt hosszú í-vel) fiúnkat ír, meg nekem is fiam van, bár nekem aztán majdnem mindegy a többesszám része.
egyébként kis cuki, meg minden jót nektek, és marha szerencsések vagytok, hogy nem hánytátok végig a Maldívot :-P
az én kisfiam karácsonykor lesz pont fél éves, pár hete tanult meg célirányosan nyúlni, a kerületi Mikulás-ünnepségen már el tudta venni a Miki-csomagot , meg lepakolt néhány karácsonyfadíszt :-) mászni már nem fog megtanulni ebben a két hétben szerencsére :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.12.10. 20:21:36

@diggerdriver: "A fotó örökölhető?" A szerző halála után 70 évig érvényes a szerzői jog. Tehát örökölhető. (Utána közkincs -public domain).

Aki bele akar bonyolódni a fényképekre érvényes szabályok hálójába - pl. nem mindegy, hogy 1989 előtt vagy után készült a fénykép - annak itt van egy ínyencfalat:

www.dacs.org.uk/knowledge-base/factsheets/copyright-in-photographs

Egy másik, a szerzői jogokat tisztázni szándékozó honlap pedig ezzel a mottóval ijesztget:

“Only one thing is impossible for God: to find any sense in any copyright law on the planet.” - Mark Twain.

P.Elliot 2015.12.10. 20:50:57

@Bredpitt Monika: Na itt vagyok, igazan el vagyok foglalva egy karacsonyi vacsorapartit keszitek elo szombaton a baratoknak, egyelore csak azt probalom kitalalni hogy hogy lehet 12 embert asztalhoz ultetni ugy hogy 8 szemelyes csak es kulon nyilvan nem fog akarni ulni senki. Meg ha leveszem azt hogy mi ketten valahogy megoldjuk meg akkor is van 2 extra szemely....
Hat akkor a karacsony amirol beszeltunk.... Azt mondod 30 eve sutottel egy betondarabot, hat az regen volt, nem is lehet varni hogy az ember elsore tudja, meg lehet tanulni. Nekem egy irto jo receptem van ami egyszeru, finom, nem reped ki. Igazabol talan 6-8 fele sutemenyt tudok megsutni tisztessegesen, sot igen jol mert valaki megtanitott ra aki nagyon ertett hozza, sajnos a lecke abbamaradt mert a cukrasz tehetseg oregasszony olyan minosithetetlen szokincssel rendelkezett hogy nem birtam ki hogy ne kerdezzem meg hogy muszaj-e allandoan igy beszelni no letere, a noi lo nemiszervet kotoszokent hasznalni/ meg jo hogy az amerikaiak nem ertettek/. Feltehetoen muszaj volt mert az oktatast beszuntette sot utana latni sem akart.
Magamtol sajnos nem tudok sutni, nincs meg ra a kezugyessegem, nekem a szamba kell ragni minden kis mozzanatat, en a fozesben jeleskedek inkabb.
A sutisutes hidd el hogy a gyerekeknek elmeny, ha mezeskalacs, akkor az. Ha nem az egesz osztalytarsaknak akkor csak a baratnoknek, vagy szedd ossze a baratnoket es kozosen sussetek a szuleiknek, egy-egy szep szemet.
Szerintem a karacsonyi hangulat ilyesmikbol jon ossze.
Sutemeny en nem veszek, nekem kell a sutes hangulata, illata, az hogy a ferjem odalopakodik lopni belole, dicsergeti. A Mall-ban igen van hangulat de az nem csaladi.
Altalaban ha van gyerek a hazbal azzal lehet hangulatot csinalni a kozos keszulodessel....

P.Elliot 2015.12.10. 20:54:11

@diggerdriver: Te szoktal sutni? Milyen szerencses a feleseged.
A kelt tesztabol is nagyon finom csak valoban, az gyorsabban romlik, kerdes persze hogy van-e ideje megromlani mert nalunk aligha talalnal erre peldat, nincs az a mennyiseg amit a ferjem le nem tolna ha sutemenyekrol van szo.
Milyen a recepted? Valami csaladi recept?

P.Elliot 2015.12.10. 20:59:03

@Dragonlady (Bp, Hun): Ezen muszaj volt nevetgelni...hogy mar ott tart hogy elvette a mikulascsomagot es lepakolt nehany diszt....
Majd a tel folyaman kimuveli jobban magat, mire kitavaszodik, csuszva maszva olyan dolgokat is megtalal a lakasban amire mar nem is emlekszel hogy hova tetted.
Azert erdekes lehet a vilag "alulrol" szemlelve. a polcok, a plafon, maguk a magas felnottek akiknek csak a bokaja van kozel. A polcok alatt is lehet kotoraszni.....szorakoztato vilag lesz neki es neked is hogy kiszedd a kezebol azt ami netan megtetszett de tilos....

Bredpitt Monika 2015.12.10. 20:59:54

@P.Elliot: kedves vagy, holnap reagalok erre

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.10. 21:08:08

@P.Elliot:
Itt kint nem, de otthon minden héten többször is sütöttem süteményt.
Nekem anyai ágon sok generációra visszamenőleg pékek voltak a felmenőim.
Én szinte csak kelt tésztát sütök. Szigorúan kézzel dagasztva.
Ez a kakaós kalács mindenek fölött áll
kepkezelo.com/images/8wtxu1smrrgcxesbkbbq.jpg

HardPötty 2015.12.10. 21:17:03

@Dragonlady (Bp, Hun): háh! Nem vagy Grincs, sőt értékelem hogy felhívtad a figyelmem. Az ilyen észrevételeket sosem kezeltem piszkálódásként. Köszi ☺

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.10. 21:54:19

@diggerdriver: ezt nem néztem volna ki belőled ;-) habár a dagasztáshoz nem árt egy kis nyers erő.

@HardPötty: :-)

nemor 2015.12.10. 22:54:50

@diggerdriver: azta...!!
Azt elárulod, vagy titkos recept, hogyan maradnak ilyen szép magasak a fonatok? Nekem mindig lelapulnak. Úgy is finom, csak nem szép :(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.10. 23:15:02

@nemor:
Elárulom a kelttészta titkát.
Nagyapám azt tanította nekem hogy a tészta az egy élő anyag.
Az élesztő amit beleteszel az gázt fejleszt attól laza levegős a tészta. A titok az hogy HIDEG sütőbe kell tenni.
Mi történik?
Megcsináltad a gyönyörű tésztát és beteszed a begyújtott HIDEG sütőbe. Az élesztőgombák nagyon jól érzik magukat a lassan langyuló sütőben és a tészta még egy hatalmasat nő még mire olyan lesz a hőmérséklet hogy a gombák elpusztulnak.

Mi történik ha előmelegített forró sütőbe teszed?
A tészta külseje kap egy hősokkot és bár a lassan belülre hatoló meleg még adna neki egy utolsó lökést de a felszíni kéreg már megakadályozza a további növekedésben.

Egy nagyon régi közkeletű tévedés az előmelegítettütő.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.10. 23:31:20

@nemor:
Még egy oka lehet ha lelapul a tészta. Szépen megkel, szép levegős lesz de a buborékok fala gyenge és összeroskad a tészta.
Tegyél egy tojást a tésztába, az megerősíti.

nemor 2015.12.11. 00:17:31

@diggerdriver: upsz... ezzel most tényleg megleptél.
Kb. 10 éve sütöm itthon a kenyeret, de mindig előmelegítve, fokra pontosan:)
Hétvégén kipróbálom hidegen, és referálok. Köszönöm :)

P.Elliot 2015.12.11. 00:57:21

@diggerdriver: Oriasi! Maris megtamadlak keressel. Kiflit szeretnek sutni, azt a valahai gyerekkori uzleti, ropogos kiflit. Itt arulnak neha a magyar hentesnel de persze kenyertesztabol keszul, nem is hasonlit az igazi kiflire. Tudsz receptet adni?
Ezt a hideg suto tanacsot is koszonom mert eddig forro sutobe tettem minden kelttesztat.
A kenyerrel mi van? Azt is hideg sutobe? Gondolom nem, vagy megis?

P.Elliot 2015.12.11. 00:58:17

@nemor: Most raszallunk Diggire, , hehehe....

P.Elliot 2015.12.11. 01:00:20

@diggerdriver: Irto guszta. Jo lett volna latni megsulve is. Receptet kaphatnank?

blackhairlady 2015.12.11. 02:18:39

@HardPötty: dogonyozni valo kis gyongoruseg:)
Nagyon boldog Karacsonyt kivanok nektek!
Jo kis unnepeitek voltak, a titokban hazamenos a legjobb:))

nemor 2015.12.11. 07:26:13

@P.Elliot: minden tudást be kell gyűjteni :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.11. 07:29:52

@nemor: @P.Elliot:
Kenyérrel nincs tapasztalatom mint ahogy kiflivel sem.
Bukta, túrós batyu, kakaós csiga, kakaós kalács es minden ilyen kelttészta sütésénél bevált.

Bredpitt Monika 2015.12.11. 20:03:28

@P.Elliot: Bocsánat, de most értem haza és már azt sem tudom mit akartam mondani tegnap........nem lényeges szerintem.

P.Elliot 2015.12.11. 20:18:13

@Bredpitt Monika: Szerintem sem, nem fontos. En is vagyok vele ugy hogy meg hozzaszolnek, de majd este, este mas dolgom van vagy hullafaradt vagyok....tokeletesen megertelek.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása