oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. december 09. 06:46,  Gyere haza, fiatal - kicsit másképp 181 komment

2015. december 09. 06:46 Határátkelő

Gyere haza, fiatal - kicsit másképp

Rendkívül elégedett az Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. a Gyere haza, fiatal program eddigi eredményeivel. Engem pedig annyira megfogott ez az elégedettség, hogy gondoltam, kicsit beszélgethetnénk ma erről, persze kissé messzebb tekintve. A szikár számok: 100 millió elköltött forint, 52, Magyarországra visszatérő fiatal és 2200 Facebook-követő. A kérdés csak az, lehet-e ezt jobban, vagy csak egyszerűen másként csinálni. Még az is lehet, hogy igen...

fiatal_boronddel_flickr_com_imorpheus_1.jpg

Először pár gondolat a program első (nem teljes) évéről, hiszen áprilisban indult a Gyere haza, fiatal, melynek keretében Nagy-Britanniából (azon belül is elsősorban Londonból) próbál meg a kormány hazacsábítani fiatalokat.

A nyolc hónap alatt összesen 52 fiatal tért vissza Magyarországra dolgozni, kihasználva a lakhatási, letelepedési támogatást és a megfelelő munkahely biztosítását.

A lebonyolító Országos Foglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft. (röviden és a továbbiakban: OFA) adatai alapján december elejéig 3500 fő regisztrálta magát a honlapjukon (apró trükk, hogy regisztráció nélkül nem nagyon lehet érdemi információt megtudni a programról), 412 fő töltötte ki a szükséges nyilatkozatokat, és 52-en tértek vissza Magyarországra.

A 125 partnercégnél összesen 1208 betöltetlen állás van, a Facebookon eddig 23 858 embert értek el, közülük 2199-en lájkolják az oldalt.

Az OFA az Index kérdésére azt írta, sokan érdeklődnek a program iránt más külföldi országokból is, és mivel a kísérleti program keretében 50 fő hazatérést vállalták, az eredeti célt már túl is teljesítették. Az OFA szerint „a program bővítésére láthatóan van igény", tehát számíthatunk arra, hogy az folytatódik más országokban is.

Mindenki másképp csinálja – de az írek biztosan

Ha azt vesszük, hogy fejenként 2 millió forintba került egy határátkelő magyar hazacsábítása, akkor merülhetnek fel bennünk kérdőjelek (bennem merülnek, őszintén szólva), és talán érdemes körülnézni, mások hogyan csinálják.

Tudom, sokszor példálózom itt az írekkel, de ez nem véletlen: egy Magyarországhoz sok szempontból hasonlító országról van szó, hatalmas tapasztalattal a migráció kezelésében.

Arról már nem is beszélve, hogy az írek rájöttek: sokkal hatékonyabb, ha megpróbálnak érdemi párbeszédet folytatni a külföldön élő (és sok esetben rendkívül sikeres, a szakmájukban elismert) írekkel, hiszen azok akár új ötletekkel, kezdeményezésekkel is előállhatnak.

Enda Kenny miniszterelnök például nemrégiben azt mondta, 2020-ig körülbelül 70 ezer (!!) ír tér majd haza, és jövőre lesz az első olyan év a gazdasági válság kezdete óta, hogy többen költöznek vissza, mint amennyien elmennek.

„Amit ezek az emberek hazahoznak magukkal, a tapasztalatuk, a tudásuk, és a magabiztosságuk – hatalmas lökést ad majd az ír üzleti életnek és a gazdaságnak” - fogalmazott nem is olyan régen, az Amerikai Kereskedelmi Kamara dublini hálaadásnapi rendezvényén.

Mi vonz haza?

Szintén a közelmúltban rendezték meg az ír határátkelők és az anyaország találkozóját, és nem kispályáztak, ott volt mindenki, aki számít. Például az Intel helyi első embere, Eamon Sinnott, aki szerint Írországban rengeteg fantasztikus lehetőség van a fiatal szakemberek előtt, ám ezeknek a lehetőségeknek „nem csak a szakmai és anyagi, hanem a kulturális és társadalmi elvárásaiknak is meg kell felelniük”.

Példaként azt hozta fel, hogy ha azt szeretnék, hogy az ír szakemberek hazatérjenek, akkor muszáj az adórendszert ennek megfelelően enyhíteni, különben nem tudnak meggyőző fizetést ajánlani nekik.

Nem mindenki értett ezzel egyet, a Cork-i Egyetem szakembere, Piaras Mac Éinrí, aki részt vett a határátkelők körében végzett felmérésben, azt mondta, gyakorlatilag senki sem említette a hazatérésről döntő tényezők között az adócsökkentést, annál inkább a munkahely minőségét, a karrierlehetőségeket, valamint az egészségügyi rendszert és az oktatást.

A Lonely Planet igazgatója, Noirin Hegarty szerint a legfontosabb hazavonzó tényező a család. Ő maga Ausztráliából költözött haza, mert azt akarta, hogy a gyerekei az ír oktatási rendszerben nőjenek fel. Noirin Hegarty azt is hozzátette, létfontosságú volt, hogy úgy alakították ki a rendszert, hogy az megkönnyítse a hazaköltözést.

Az oktatáson nagyon sok múlik

Az Ireland 2016 program igazgatója, John Concannon egyértelműen fogalmazott: ha az ország haza akarja vonzani a határátkelőket, egész egyszerűen a világ legjobb alapfokú oktatását kell létrehoznia, mert a felmérések szerint az iskolák minősége az egyik legerősebb motiváció a hazatérésre.

Jimmy Deenihan diaszpóraminiszter nemzeti párbeszédet sürgetett a külföldön élőkkel, hogy pontosan kiderüljön, milyen feltételeket kell Írországban megteremteni a hazatérésükhöz.

Az üzenet tehát egyértelmű: nem mindenféle anyagi támogatásokkal és programokkal lehet hazavonzani a határátkelőket, hanem azzal, ha olyan vállalkozói, adózási, társadalmi és főleg oktatási környezetet teremtenek a külföldön élőknek, aminek következtében azok komolyan fontolóra veszik a hazatérést.

Végül még egy (szerintem jellemző és fontos) vélemény, amit Niamh Bushnell, Dublin start-upokért felelős biztosa fogalmazott meg, aki 16 év New York után tért haza.

„Amikor megérkeztem Dublinba, rádöbbentem, milyen sok tapasztalat gyűlt itt össze, ugyanakkor arra is, milyen kicsik a léptékek. Nagyon könnyen előfordul még a hozzám hasonló, sokáig külföldön élt és sokat látott ír vállalkozókkal is, hogy a hazatéréskor átáll a gondolkodásuk egy kizárólag helyi nézőpontra. Muszáj bátorítanunk azokat, akik hazatérnek, hogy megtartsák a nemzetközi elvárásaikat, a nagy ötleteket és a világszerte meglévő kapcsolataikat, és így építsék a vállalkozásukat” – mondta Niamh Bushnell.

Nem elég a Túró Rudi

A poszt végén összefoglalnám, én mit szűrtem le az ír példából: a legfontosabb tanulság számomra az volt, hogy nem mindenféle kétes értékű programokkal kell megpróbálni hazahívni a határátkelőket, hanem olyan környezetet kell teremteni, ami elég jó ahhoz, hogy az emberek haza akarjanak térni.

Ehhez pedig nem elég a Túró Rudi, pár erre (mindenféle ösztönzők miatt) nyitott vállalat, és a nosztalgiakampány, hanem megfelelő üzleti és társadalmi környezet kell, különös tekintettel az oktatásra, és a nyitottságra a világ felé.

Amíg ez nincs, addig marad a fejenként két millió forintos, pár tucat embert elérő program.

(Fotó: flickr.com /iMorpheus)

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Írország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr468150636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Netuddki. 2015.12.09. 15:32:28

Nem beszélgetni kell róla, hanem számonkérni az eftársakat mire költötték a 100 milkát! Szépen rakjanak ki minden számlát róla az oldalukra, aztán lehet belőle blogot írni.

Netuddki. 2015.12.09. 15:42:46

@Bredpitt Monika: @Mikkamak: Nem is arra van a 100 millió.
Legyen egy jól hangzó reklámkampány a fidesznek (közpénzből ugye), aztán pár 10 milkát kap valamelyik haver. Még csak a szándék sincs ott...

soad1221 2015.12.09. 15:50:44

@A nagy kékség: állj.... a 35-től már vki középkorú???
basszameg... :)

Bredpitt Monika 2015.12.09. 16:25:27

@Mikkamak: válaszoltak az emailedre? Na, ez az ami nekem itthon nem sikerül. Az email úgy látom itthon nem hivatalos kommunikácós forma.
Legalább volt haszna a válasznak úgy 10 hónap után?

Bredpitt Monika 2015.12.09. 16:26:50

@bértrollbosszantó_kovi1970: ezt tényleg nekem címezted?
Én annyira naív vagyok, hogy én tényleg elhiszem a szándék tisztaságát.

skye8 2015.12.09. 16:28:58

nem ertem mi a gond ezzel a kampannyal, mindenkinek szemelyes problemaja hogy hol szeret/akar elni. szerintem akik a kampany segitsegevel hazatertek mar elotte is terveztek a hazakoltozest, csak valoszinuleg nem volt meg az allas vagy a kezdotoke hogy otthon ujrakezdhessek. nagyon jo barataim Franciaorszagban elnek, orvos/epiteszmernok hazaspar, ok is tervezik hogy hazakoltoznek Romaniaba. nem mindenkinek jon be a kulfoldi 'multikulti' elet, nem ertem ezt miert olyan nehez elfogadni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 16:50:31

@soad1221:
Az hát.
Vén trotty vagy…
:))))))))))))))

Hari Seldon 2 2015.12.09. 16:52:56

@skye8:
Semmi köze a külföldi életnek a multikultihoz, ha már ezt a szót használod. Vagy legalábbis nem kell hogy köze legyen.
Itt élsz (vagy ott, ahol éppen vagy) és nagyon jól érzrd magad, mert... (mindenkinek meg van a saját indoka erre)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.12.09. 16:54:48

@soad1221: Ha megélem a 70-et, már elégedett leszek, úgyhogy igen. A 35 az pont félúton van. :) Ja, és akkor már több van mögöttem, mint előttem. :)

Buchhalter 2015.12.09. 16:55:32

Na aktuális cikk.Lassan 6 hete ,hogy hazajöttünk magunktól is a nagy és csodálatos Németországból.Persze a párommal mi egy kölni migrációs központban melóztunk fejenként havi 945 €-t.Kint döbbentünk rá.hogy a szocmunkást kint se akarják nagyon megfizetni.Elég sok negatív tapasztalat ért minket és asszonykámnak se a hideg éghajlat se a helyi morál nem jött be.Hihetetlen hogy egy német városban mindenütt arabokba,négerekbe,oroszokba és még ki tudja mibe botlasz bele.Itthon ami fogadott minket : párom 3 napon belül talált szoc melót ,nettó 112 000 Ft.Huha!Én a másik szakmámban közgaszdász oldalon próbálkozom.15 állásinterjú és érdekesen bunkó de diplomával rendelkező seggfejekkel jó néhányszor találkoztam.Albérlet : lemondtunk a fővárosról inkább ingázunk.A helyi kisvárosban 70 000 Ft + rezsi.Sok ismerős munka nélkül , vagy eladósodva és reményvesztetten.Adtam magunknak pár hónapot.Ez a gyere haza kampány egy nagy foss már bocsánat.Először a lakhatási és anyagi dolgokat kéne megoldania a kormánynak.Elszörnyedtem,hogy még több kisbolt és kocsma meg étterem zárt be végleg míg kint voltunk 6 hónapot.Nem baj a turkálok úgy látom osztódással szaporodnak.Hülye magyar hordjad a nyugatiak levetett gönceit.Na jó ez kicsit ironikus volt.Kicsim a szemével szenvedett pár napja több mint 2 órát várt az SZTK-ban én a fülészeten csak jó 3 órát.Csupa jó dolog ,hogy hazajöttünk...

soad1221 2015.12.09. 17:01:02

@diggerdriver: mondod ezt Te???
matuzsálem.

soad1221 2015.12.09. 17:01:43

@A nagy kékség: akkor ezt lehet egyénileg módosítani?
én 100-al lennék elégedett, szóval szinte kölyök vagyok.. :D

skye8 2015.12.09. 17:18:59

@Hari Seldon 2: hat nem tudom, nekem otthon nem voltak muszlim vagy neger szomszedaim, indiai vagy pakisztani munkatarsaim, hogy csak egy peldat adjak.

Herr Géza 2015.12.09. 17:49:21

@Buchhalter: Ha már "kiteríted" a fizudat, akkor a teljesség kedvéért azt is tedd hozzá, hogy részmunkaidős állásról volt szó, ha nem tévedek... Mert a 945.- nettónak is karcsú 38 órás munkahéttől felfelé. :D

kronikas 2015.12.09. 18:10:39

@HardPötty: ok, de ha orbanisztán ennyire bejön neki.... miért nem ott él, dolgozik?

Buchhalter 2015.12.09. 18:10:47

@Herr Géza: egy szocmunkásnakcsak csak ennyit adnak!Járj utána!

nyuszigonosz 2015.12.09. 18:25:08

@Buchhalter: Te ugye olyan EU-s dolog keretében voltál szociális munkás ott elöre lekötött 6 hónapra?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 18:40:33

@soad1221:
Nem. Örökifjú.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Herr Géza 2015.12.09. 18:44:33

@Buchhalter: Annyira nem érdekel. Csak a korrekt tájékoztatás megkívánta volna. Mert panaszkodsz a következő mondatban, de ugye részmunkaidőben ez még "sok" pénz is lehet...
A minijobost is lehetne sajnálni, ha csak azt írja le, hogy 450 € a fizetése, de ha hozzáteszi, hogy ezt pl. havi 45 óráért kapja, akkor ugye más a leányzó fekvése.
Persze te dolgod.

Hari Seldon 2 2015.12.09. 18:52:43

@skye8:
Na, most jön a süketelés a muzulmánokról. Nekem sincs. Mindenki olyan lakhelyet választ, amit akar. Ha nem akar muzulmánok között élni (mondjuk mi sem), akkor olyan helyet keresünk. Ennyi. Mi sem élünk ott. Mondjuk Lorraine-ben eleve elég kevés van, lagalábbis felénk.
Itt elvileg 6-7% muzulmány van. Magyarországon menni a cigányok aránya? Ha már így ping-pongozunk a "hátrányos helyzetűek" mennyiségével? Na ugye. Ott is van multikulti, ha így vesszük. És sok ember ott sem tud "jobb helyen" élni.

Hari Seldon 2 2015.12.09. 18:55:02

@skye8:
Másrészt, néhány terrorista baromtól eltekintve az itteni muzulmánok sokkal jobb helyzetben vannak, mint a magyarországi cigányság.
Sőt akár magyar középosztály jó része is, ha a kormány által definiált középosztályt nézzük.

Shanarey 2015.12.09. 18:57:58

@LyukasBogrács:

Ne tőlem kérd, engem nem zavart a kérdésed.
Én csak nem akarok neked bajt.
:-)

@Bredpitt Monika:

444.hu/2015/11/06/hivatalos-a-magyar-onkormanyzatok-es-az-iskolak-nem-olvassak-el-az-emailjeiket

@skye8:

Nem a kampánnyal van gond, hanem azzal ami hiányzik belőle, vagyis a tényleges tenni akarás.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 19:04:14

Hogy az Isten bassza bele arccal a forró disznószarba azt a gyökeret amelyik odatette a képernyő aljára ezt a élőbolygó faszságot. Hogy lehet eltüntetni?

Shanarey 2015.12.09. 19:06:35

@diggerdriver:

Adbloc hirdetés blokkoló.

Shanarey 2015.12.09. 19:07:13

@diggerdriver:

Ha a blogodból akarod, onnan nem tudom hogy kell.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 19:21:33

@Shanarey:
Küldj egy linket ahol le lehet tölteni. Köszi

Shanarey 2015.12.09. 19:26:57

@diggerdriver:

Ez arra jó hogy te ne lásd, de attól persze még ott lesz.

adblockplus.org/

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 19:29:40

@Shanarey:
Na ezt én is megtaláltam Viszont nem lehet letölteni. Felad egy ablakot az adbolck plus bővítmény hozzáadásához aztán semmi.

Bredpitt Monika 2015.12.09. 19:42:32

@Shanarey: koszi, en mar inkabb csak postan kuldok mindent, mar reg rajottem hogy nem nyitnak emailt

Bredpitt Monika 2015.12.09. 19:44:05

@diggerdriver: eloszor jot rohogtem, aztan jott a bolygo az en telomom is, most en is karomkodom

Buchhalter 2015.12.09. 20:01:04

@Herr Géza: sehol nem írtam ,hogy részmunkaidő!Heti 40 volt!Nem 38!Érthető???Néha öregem még a kákán is csómot keresel!Ne abból indulj ki hogy te mérnökként mennyit keresel!Sokan 1000 eut visznek haza!Ébredj már fel!Vége a nagy mani osztásnak@nyuszigonosz: igen 6 hónap volt amit lehetett volna hosszabbítani,de ennyi pénzért és hozzá rettentő rossz munkakörülmények miatt kihagytuk.Üzenem egy-két értetlenkedőnek : valakinek bejönnek a dolgok másoknak nem.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.12.09. 20:01:35

@Bredpitt Monika: hat akkor fogjunk ossze, es gyurjuk le egyutt - ne a klimavaltozast, hanem ezt a bannert...nekem is itt van a telefonon...kicsit bosszanto tenyleg:)

Shanarey 2015.12.09. 20:03:52

@Bredpitt Monika:
@Zsuzsi65:

Telefonra is létezik az amit Diggernek linkeltem.

Taxomükke (UK) 2015.12.09. 20:07:19

@Shanarey: Nekem van adblockom, megis latszik...

skye8 2015.12.09. 20:09:20

@Hari Seldon 2: nem a 'jobb helyrol' van szo. mi kertvarosban elunk, szomszedaink tobbsege feher kanadai de jocskan akadnak negerek is a kozvetlen szomszedsagban,tolunk nem messze a highway tulso felen pedig sok kinai, azsiai csalad lakik. ez nem azt jelenti hogy rossz helyen elunk, az elozo tulaj pl. soha nem zarta be a hazat annyira nem jellemzo a bunozes a kornyeken. de en nem csak a lakohelyrol beszelek a multikulti kapcsan, hanem pl. hogy a munkahelyemen mennyi kulonbozo hatteru emberrel kerulok kapcsolatba, ami otthon egyszeruen nem tortent meg.

Herr Géza 2015.12.09. 20:09:59

@Shanarey: De szarik működni. IOS alatt az appot letölti, de se a Safarira, se a Chrome-ra nem tudom rátenni. Kalap szar. :))))

Herr Géza 2015.12.09. 20:12:02

@Taxomükke (UK): Ja, az indaPass nyomja a pofánkba, nehéz lesz lelőni....

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.12.09. 20:17:31

Shanarey nekem megmutatta....
Sikerült.
Részleteket nem mondok.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Shanarey 2015.12.09. 20:25:57

Adblock ügyben, Andriodra tudom hogy működik PC re tudom hogy működik IOS és egyéb kategóriáról nem tudok semmit.

@diggerdriver:
Nem is emlékszel már rá, ha nem vetted be a Cavintont, kettőt, azért hogy el ne felejtsd bevenni.
:-)

M. Péter 2015.12.09. 20:31:01

@Shanarey: Ez a "felmérés" nem bizonyít semmit.

"A levelek olyan kódot tartalmaztak, ami visszajelzett, ha a címzett megnyitotta a mailjét."

Az ilyen trükköket általában a szpemmelők szokták használni, emiatt sok levelezőprogram és vírusírtó védi tőlük a felhasználót, és letiltja a kódot, vagy lehet, hogy az e-mailje ki lett szűrve mint levélszemét. Ha valaki esetleg szövegalapú levelezőt használ, akkor sem fog működni, szóval abból, hogy nem kapott automatikus visszajelzést, nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Shanarey 2015.12.09. 20:39:35

@M. Péter:

S az hogy nem is válaszoltak, az sem bizonyít semmit?
Amúgy a saját tapasztalatom az hogy a felmérés nem csal.

Saman · http://reszvetelidemokracia.blog.hu/ 2015.12.09. 20:59:30

@Buchhalter: Szocmunkás fizetés 112 ezer vagy tanárfizetés vagy pék vagy postás vagy akármi!

Nominálisan ugyan ez volt 15 éve is és azóta a kenyír az drágább lett, megmiegymás. Egy csöppet.

Bredpitt Monika 2015.12.09. 21:01:13

@Zsuzsi65: @Shanarey: ismerve magam a klimavaltozast hamarabb legyurom, mint ezt a bolygot a telefonrol

nyuszigonosz 2015.12.09. 21:03:16

@Buchhalter: Kösz a választ. Emlékeztem, hogy egyszer említetted, hogy valahogy így volt.

Sajnálom, hogy ilyen lett ez a meló. Mondjuk NRW-ben ( Észak Rajna Vesztfália) nem szeretnék élni, nem csodálkozom, hogy nem hosszabbítottátok meg az ottlétet, és ha még a munkakörülmények és a fizetés is rossz, akkor elmegy az ember kedve nagyon.

M. Péter 2015.12.09. 21:05:20

@Shanarey: Nem derült ki, hogy volt-e az e-mailben olyasmi, amire válaszolni is kellett volna.

Shanarey 2015.12.09. 21:09:47

@M. Péter:

miszterg.kinja.com/deutsch-tamasnak-szeretettel-ezert-nem-mukodik-ez-az-1740769392

Olvasd el az eredeti blogot ahol ez megjelent, és ott van a közepén, és a végén, az ami téged érdekel.

M. Péter 2015.12.09. 21:14:05

@Buchhalter: Ezért érdemesebb pl. vegyészmérnöknek tanulni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.09. 21:46:34

hát ha az oktatási rendszer az egyik legfontosabb szempont,,,, akkor hatalmas bukta az egész.
konkrétan ismerek olyanokat, akiknek az egyes számú érv vlt a kivándorlásra a magyar iskola.
egébként meg a magyar kormányzat meg arra is hülye már, hogy a spanyolviaszt feltalálja?
(költői kérdés volt.....)
(még nem olvastam a kommenteket.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.09. 22:08:22

@HardPötty:hova? (bocs, ha már kérdezte más is, sorban olvasok)

Muscari 2015.12.09. 22:11:13

@Buchhalter: nem tudtok angolul? Az en lanyom szocialis munkasnak tanul, neztem a fizeteseket es 30 font folott adnak orankent. Az azert nem rossz, en meg vagyok lepve, hogy ti olyan keveset kerestetek.

Azon kivul szerintem Magyarorszagon sokkal, de sokkal rosszabb szoc munkasnak lenni, mint Ny-Europaban, es nem csak a fizetesek miatt.
Eleg lehangolo, amit irsz, mi lesz, ha nem jon be Magyarorszag? Ujra nekiindultok?

Muscari 2015.12.09. 22:13:47

@Hari Seldon 2: a mi kozvetlen szomszedaink indiaiak. Olyan isteni illatok szoktak toluk jonni, gondoltam, egyszer majd atkopogok hozzajuk egy kis kostoloert :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.09. 22:15:08

@Határátkelő:
hogy mi kéne a visszatéréshez? hát nem ártana valami stabilitás. csak egy példát mondok, amikor kitalálták a kötelező óvodát, meg egyre nehezebb volt bekerülni bölcsödékbe, sokan családi napközibe fektették a pénzüket (csana). ezek perpill mivel állami feladatot visznek, kapnak valamennyi állami támogatást, plusz a szülők fizetnek is. most épp meglebegtették, hogy felszámolják a rendszert inkább mégis, ez is nem jó, legyenek inkább céges bölcsödék. az egy dolog, hogy nincs elég állami férőhely, a plafonról is gyerekek lógnak, úgy oldották meg a létszámkérdést, hogy törvényileg feljebb vitték a max létszámot, amit még szabad besuvasztani egy szobába, és kész - de ezzel most épp speciel egy csomó ember munkáját nullázzák le. vagy ha nem is, a lebegtetés is bőven elég. és persze nem az első és egyetlen eset. vállalkozzon itt meg fektessen be pénzt akinek két anyja van.
(trafikmutyitól kezdve a visszamenőleges hatályú törvényekig gondolom, mindenki tud ilyen brilliáns intézkedéseket felsorolni.)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.09. 22:21:39

@bircaman szerkesztő maxval:
hm, családtagom 1990- 2010-ig volt meglehetősen magas rangú minisztériumi tisztviselő, egy rakás kollégájával egyetemben. volt olyan kormányváltás, nem is egyszer, ami helyettes államtitkári szintig nem mozdította el szakértő emberek tömegét (nyilván nem maradt ott mindenki).
2010 után söpört el mindent a politika.
szóval bocsi, ez most nem stimmel teljesen.

Muscari 2015.12.09. 22:24:12

@Shanarey: nekem van adblock, megis latszik. Mondjuk nem zavar, mert 16:9-es a monitorom, boven van rajta hely.

@skye8: nem ertelek, ez miert baj? En egyaltalan nem banom, hogy mindenfele hattaru emberrel dolgozom egyutt, sot. Van, hogy hoznak be kajat, az kulon elvezet a kulonbozo dolgokat megkostolni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.09. 22:24:13

@Püspök utcai gombaszedő: megelőztél. habár amit én írtam, az nem a külügy volt.

Shanarey 2015.12.09. 22:39:09

@Muscari:

Jobb egér kattintás az adblock ikonon, így kezdődik utána válaszd ki a megfelelő opciót, egy hirdetés blokkolása az oldalon, stb.

Muscari 2015.12.09. 22:42:46

@Shanarey: fantasztikus, koszi szepen!

Muscari 2015.12.09. 22:45:39

@Dragonlady (Bp, Hun): igen, ez a legnagyobb baj, a kiszamithatatlansag. En azt mondom, hogy vallalkozzon otthon, akinek HAT anyja van (ferjem szokta igy mondani :-))

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.12.09. 23:08:09

@Shanarey: Nem talaltam ilyen cikket a Sydsvenskan oldalon, de ha rakeresel a neten Moskosel varosra, akkor sem dob fel ilyen temaju cikket.
De egy ilyen esetet több medium is lehozna, megsem talaltam semmit.
Ugyhogy nagy esellyel kamu cikk, vagy pedig a gyikemberek elhallgatjak az igazsagot...

skye8 2015.12.09. 23:41:33

@Muscari: lol en egy szoval sem mondtam hogy baj, nem tudom hol olvastad ezt a kommentjeimben. arra probaltam ravilagitani hogy sokkal szinesebb, 'multikultibb' az itteni tarsadalom mint az otthoni.

Határátkelő 2015.12.09. 23:42:17

@Shanarey: @Bredpitt Monika: (és többek)

Éppenséggel én le tudom venni ezt az Élő bolygós logót innen, ha ennyire zavarja a mobilos változatot... :)

skye8 2015.12.09. 23:46:47

@Muscari: kajarol jut eszembe, kanadai ittletem elso 2 heteben egy kondominiumban eltem ahol a lakok tobbsege indiai volt es ejjel-nappal curryt foztek, a szagtol buzlott a folyoso. mindegy ez csupan egy kellemes emlek maradt :))

blackhairlady 2015.12.09. 23:52:12

@Mikkamak: milyen cimen kapna zoldkartyat?

Herr Géza 2015.12.09. 23:52:37

@Buchhalter: Na akkor álljunk meg még egy szóra. Mert látom, normálisan válaszolni még mindig nehezebb. Németországban ugye 8,50 a minimálbér. 160x8,50=1.360 bruttó. Annak a nettója minimum 1.038 ( ha még az egyházadót is levonom). Ráadásul itt nem szokás nettó fizukról beszélni, tehát feltételeztem, hogy bruttóról beszélsz. Akkor érted, hogy miért nem értem a panaszosan feltálalt 945-öt?
Ugye szociális munkást nem szoktak gonosz vállalkozók feketén alkalmazni, minimálbérnél kevesebbért. Annál inkább valószínű, hogy a téged alkalmazó intézmény közszolgálati tarifatáblázat (TVöD) szerint fizet. Annak a vonatkozó kezdő legalacsonyabb fizetési kategóriája a TVöD-SuE, E2 osztály 2.010 € bruttóval. Ha kommunális, vagy tartományi alkalmazásban álltál, akkor is a létező legalacsonyabb tarifaosztályban is minimum 1.671.- a bér (mondjuk ezt az intézményszolgák, takarítók, stb. kapják)
Ugye, hogy megvan minden alapom az általad írt összeg furcsállásához?
Ha meg valami EU-s projekt, gyakorlat, mittudomén mifene konstrukcióban voltatok itt, akkor megköszöntem volna az infót és nem lett volna több hozzáfűznivalóm.
Így továbbra sem tudom hogy kaphattatok ilyen kevés fizut, de akkor meg mondd azt, hogy nem kötöd az orromra. Oszt jónapot...
Igaz, te tálaltad a fizetésedet, nem kérdezte senki. Csak én meg utálom, ha valaki hamis vagy hiányos infókkal dobálózik.
És még mielőtt: nem vagyok főállású kekeckedő, de speciel a német közalkalmazotti tarifatáblázattal pont a napokban kellett a feleségem kapcsán foglalkoznom.

Grüezi mitenand 2015.12.09. 23:55:25

@Saman: nem akartam hinni a napokban a szememnek, amikor láttam, hogy a szociális szférában a nominálbérek(!) 2010 és 2014 között több mint 15%-kal csökkentek, 2014-ben a havi átlag már a 70 ezer Ft-ot sem érte el.
ez több, mint botrány. józan ész, gyere haza! (mindenki más meg fusson, amerre lát abból az országból, ahol ez a normális.)

félreértés ne essék, én nem a nyugati béreket kérem számon az országon, az szerintem is irreális lenne. de a bérarányokat, tendenciákat igenis számon kell kérni egy lecsúszó, elszegényedő, elnéptelenedő országban is. (persze nem nekem, hanem az ott élőknek. - nota bene: akiknek ez nyilván tetszik, hiszen a relatív többség továbbra is hangosan élteti a regnáló politikai vezetést.
szóval minden nagyon szép, minden nagyon jó. a sikertörténet töretlenül folytatódik.)

még egy megjegyzés a csökkenő (mit csökkenő, zuhanó!) szociális bérekhez: mindeközben szinte az összes szektor bérszintje növekedett, némelyik meglepően dinamikusan. főleg a versenyszféra, de a közszféra is jóval 0 feletti bérnövekedést tudhat magáénak.

még megdöbbentőbb a kép, ha nem csak 2010 és 2014 között nézzük a bérek változását, hanem 2008-as bázison. ehhez képest több mint 30 (harminc) százalékos a nominális bércsökkenés.
és ezek kérem a hivatalos ksh adatok, nem valami gerilla adatforrás: www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_eves/i_qli030.html
mindeközben persze volt némi infláció is, tehát a fizetés vásárlóértéke a hat évvel korábbinak alig több, mint a fele. kérdezem: ki az a józan, választási lehetőséggel bíró személy, aki ezt választja magának és a családjának?

közmunkások látják el a nyugdíjasotthonok lakóit, meg a drogfüggőket is??
még egyszer: szerintem ez több mint botrány.

2015.12.10. 00:03:23

@bircaman szerkesztő maxval: Ha demagóg akarnék lenni, akkor erre azt mondanám, hogy korrupcióra viszont mindig van pénz? :)))

Shanarey 2015.12.10. 00:27:11

@Muscari:

Szivesen.

@Bajen:

Köszönöm.
Nekem is ez volt a bajom hogy próbáltam rákeresni, de nem sikerült.

@Határátkelő:

Szerintem vedd le ha le tudod, mert a mobilos változat amúgy sem tökéletes, hát még ezzel, még úgysem. Én a mobilról leszoktam mert nem engedett beloggolni, vagyis nem fogadta el az azonosítómat és a jelszavamat.

Herr Géza 2015.12.10. 00:38:10

@Buchhalter: Az előbb nem olvastam már a Nyuszinak adott válaszodat, mert leverted a biztosítékot. Most már emlékszem, egy egyházi alapítványnak dolgoztatok. Na ja, azok sehol a világon nem arról híresek, hogy túlfizetik a dolgozókat. Szóval nem Németországot kéne szidni.
Viszont pechedre visszakerestem az első kommentjeid egyikét, amikoris 9'eurós órabérről meséltél, meg 4-es adóosztályról. Mellőzném a hosszú levezetést, de az ugyebár 1.085 nettót ad ki,ami megintcsak nem 945.-. Tudom, a 140 € különbség nem a világ, de mondjuk két hétvégi bevásárlás belefér 2 személyre.
Igen, tudom, hogy sokan dolgoznak 1000 eurókért a gazdaságban, jellemzően betanított, szakma nélküli melósok. De ők sem halnak éhen, 2x1000-ből (nettó) meg már tisztességesen meg lehet érni. És ugye az itt a minimálbér.
Most látod otthon te is mi várt rátok: oldd meg azt az életszínvonalat otthon 2 minimálbérből 70e+rezsis vidéki lakbérrel.

Herr Géza 2015.12.10. 00:39:01

@Határátkelő: Hát good morning.... :))))))

Taxomükke (UK) 2015.12.10. 08:01:33

@Herr Géza: Megijedt a forró disznószartól...
:)))))

fhdgy 2015.12.10. 08:04:56

A zemberek ezeregy ok miatt mennek el. Így ezeregy okot kellene megszüntetni. Ehhez az országban sem akarat, sem szándék nincs, a hozzáértésről már beszélni sem érdemes. Marad a pótcselekvés, meg az imádkozás, hogy ne menjenek el mégtöbben vagy jöjjenek haza. Én nem hiszek az imák erejében.

Bredpitt Monika 2015.12.10. 08:17:48

@Határátkelő: koszonjuk, micsoda erzes, eltunt a bolygo

Bredpitt Monika 2015.12.10. 08:20:15

@Herr Géza: miert tartott nekem ilyen sokaig rajonni, hogy neked milyen jo humorod van

bircaman szerkesztő maxval · http://bircahang.org 2015.12.10. 08:44:24

@Dragonlady (Bp, Hun):

Egyéni eset, nem jellemző. A furcsa az, hogy ennyi ideig maradhatott az illető több kormány alatt.

©________ 2015.12.10. 09:34:33

@Bajen: szia, nem ismerlek, de nem ismersz egy Pepét ott Svédországban?:)

BalazsMate · http://stockholm.blog.hu 2015.12.10. 09:42:18

@Praliné.: Nem, de tul sok magyar el itt ahhoz hogy mindenkit ismerjek ;)

Herr Géza 2015.12.10. 09:49:14

@Bredpitt Monika: Mert mindig csak a Zolikával foglalkozol... Tiszta féltékeny vagyok.... :))))

©________ 2015.12.10. 10:24:13

@Bajen: én mindenkit megkérdezek:)

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.12.10. 11:42:14

@Herr Géza:
Mert Mónika egy monogám tipus...:)
Valszinuleg nem kedveli az ,,érett,, pasikat... :)

Herr Géza 2015.12.10. 12:01:40

@vityo641(AT): :)))) Hát Zolika se egy tinédzser már...:))))

Herr Géza 2015.12.10. 12:16:40

@vityo641(AT): Na olyan nekem tényleg nincs. Majd felragasztok valamit a gyerek készletéböl. :D

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.12.10. 12:43:31

@Herr Géza: Ahogy olvasgatlak...
Sok kérdést nem hagysz nyitva...:)

Bredpitt Monika 2015.12.10. 13:40:40

@Herr Géza: A Zolika fotóján egy gyönyörű tetko van, a tiéden meg egy banya? (már félve írom le, hogy mit látok, mivel már sikerült egy dinót kígyónak néznem) Szerinted melyik a szexibb?

Bredpitt Monika 2015.12.10. 13:45:31

@fhdgy: Haza is jönnek emberek. Én a múltkor egy játszóházban futottam haza a polgármesterünkkel. Odamentem és bemutatkoztam neki (már csak azért is hogy lássa a pofáját annak, aki írt neki és az összes képviselőnek egy jó hosszú levelet a cigány magyar ellentétről - rémlett neki valami) és beszélgettem vele, elmondtam neki, hogy én is hazajöttem, azt mondta, neki is van egy lánya, aki szintén visszajött, mert hiányzott neki Magyarország és nem találta jobbnak Írországot (ha jól emlékszem).

vityo az Istenkiraly · http://viktor-kalandor.blogspot.co.at/ 2015.12.10. 13:53:46

@Bredpitt Monika: ....
...es a belső értékek...az mára már smafu...???:)

Bredpitt Monika 2015.12.10. 13:57:17

@vityo641(AT): Géza belső értékeire gondolsz?
várjunk, várjunk, vissza kell olvasnom vagy kétszáz hozzászólását, hogy lássam hol vannak a belső értékek

Herr Géza 2015.12.10. 14:47:46

@Bredpitt Monika: Neked ehhez vissza kell olvasni? Hát beszaroooook... Azt hittem triviális. :))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.12.10. 21:24:57

@bircaman szerkesztő maxval: mondom, hgy baromira nem egyedi eset volt, és nem egyetlen illetőről van szó, hanem a komplett szakértpi társaságról, osztályvezetőkig maradt mindenki kormányokon keresztül, csak a helyettes államtitkárok és felette cserélődtek. de mondjuk hülye vagyok én, hogy szabadidőmben itt győzködlek arról, amit a saját szememmel is láttam.

2015.12.11. 09:16:22

@bircaman szerkesztő maxval: Igen, azt mondjuk nem nehéz elhinnem. :)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.19. 10:19:30

Véleményem szerint pusztán kétmillió forinttal csak a lúzereket lehet hazacsábítani, illetve azokat, akik anélkül is valamiért hazatérnének.Idekint ez 2-3-4 havi fizetés max, utána otthon hogyan él meg a nettó 120 ezerből?
Illetve aki ennyiért már hazatér, annak otthon se volt rossz, (avagy csak nem volt eléggé...) akkor meg tök fölösleges volt határátkelni...
Na mindegy, nem akarom én senkinek se megmondani a frankót... (pedig lehet, hogy épp azt teszem? ) :D
Még nem olvastam a kommenteket, ha pont ugyanezt már más is megírta, akkor az azt jelenti hogy van valami igazság benne... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.12.19. 10:22:22

@diggerdriver: Jelentem, nekem sikerült...Mármint a rá se szokás... :D

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása