oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. november 19. 06:40,  Kalandvágy vagy a gyerekkori traumák? 145 komment

2015. november 19. 06:40 Határátkelő

Kalandvágy vagy a gyerekkori traumák?

Sok szempontból is érdekes a mai poszt, hiszen Csilla és családja több mint három évtizede lépte át a határt, és kötött ki végül Izraelben. A címben feltett kérdésre is megszületett a válasz, méghozzá az első hazalátogatás alkalmával, ami nem volt egy egyszerű dolog.

izrael_jeruzsalem_foto_pixabay_com_696188.jpg

„Harminckét évvel ezelőtt jöttünk el Magyarországról akkori férjemmel és az akkor hároméves fiammal. Három év múlva megszületett a lányom, és ma már (a lányomtól) egy kétéves unokám is van.

Először is azzal kezdeném, hogy Magyarországról nem anyagi problémák miatt jöttünk el. Ez még a szocializmus idején történt, elég jó megélhetésünk és munkánk is volt, sőt, éppen az eljövetelünk előtt kaptuk volna meg a tanácsi lakásunkat.

Az első hazalátogatás traumája

Az eljövetelben több dolog játszott szerepet, de most csak a saját okaimról beszélek, miután évek óta elváltan élek és emiatt a volt férjem nevében nem beszélhetek.

Kezdetben úgy hittem, hogy leginkább a kalandvágy motivált és ez adta a „lökést” az induláshoz. Valójában csak egy idő után értettem meg, hogy elsősorban gyerekkori traumáim és a rendezetlen családi kapcsolataim miatt nem maradtam Magyarországon.

Ez akkor tudatosult bennem igazán, amikor hét év után visszamentünk látogatóba, és ahogyan a repülőgép földet ért és az ablakon keresztül megláttam a hazai tájat, embereket, legszívesebben azonnal visszafordultam volna, anélkül, hogy kiszállok a repülőből.

Nem mintha valami bajom lett volna az ottani tájjal, illetve az ott élő emberekkel, csupán a látványuk nagyon sok rossz gyerekkori emléket idézett fel bennem, és ezek elől akartam újra elmenekülni.

Svédország helyett Izrael

Amikor elindultunk, én mindenképpen Európában szerettem volna maradni, és leginkább Svédországba vágytam. Ehhez azonban előbb be kellett volna költözni a bécsi menekülttáborba egy időre, amire a volt férjem nem volt hajlandó. Mivel ő zsidó származású, ő döntött úgy, hogy Izraelbe jöjjünk, amibe végül én is beleegyeztem.

Ekkor volt Izraelben az első libanoni háború, amiből az országon belül nem lehetett érezni semmit, de azért nagyon szomorú volt, hogy elég sok izraeli katona meghalt az összecsapásokban.

Először szembesültem azzal, milyen egy olyan országban élni, ahol állandó terrorveszély van. (Noha akkoriban ez még a mai helyzettel összehasonlítva viszonylag ritkán fordult elő.)

A kezdetek

Az államtól minden segítséget megkaptunk a beilleszkedéshez. Egy befogadási központban kaptunk azonnal lakást, annyi pénzt, amiből meg tudtunk élni, és amíg ott laktunk, addig sem lakbért, sem számlákat nem kellett fizetni.

Az akkor három éves fiúnk rögtön óvodába került, és mi is igen hamar elkezdtük a nyelvtanulást egy olyan iskolában, ahol napi öt órában, hetente ötször tanultunk. Nekem egyébként sem volt nyelvi problémám azelőtt sem, hogy ivritül megtanultam volna.

Elég jól beszéltem oroszul és franciául, és abban a kisvárosban, ahol éltünk, ezzel a két nyelvvel is egészen jól el lehetett boldogulni. Természetesen azonnal valamennyien állampolgárságot is kaptunk, ami nagyon megnyugtató volt.

Ivritül igen gyorsan megtanultunk mindannyian, ami részben a kiváló oktatásnak és részben annak volt köszönhető, hogy nagyon fiatalok voltunk.

A beilleszkedés

Az élet Izraelben nagyon más, mint Európában és Magyarországon, amihez nem volt egyszerű hozzászokni. Az emberek itt sokkal közvetlenebbek, barátságosabbak, mint az előző hazánkban, és igen nagy a segítőkészség szinte mindenki részéről.

Másrészről viszont sokkal inkább bele is szólnak egymás életébe, ami nekünk kezdetben furcsa volt, de egy idő után egészen jól megszoktuk. Az időjárás sokkal kellemesebb itt, mint Európában, a szociális háló sokkal erősebb, mint Magyarországon.

Én az itteni iskolarendszert is jobbnak találom, mivel elsősorban gondolkodni igyekeznek megtanítani a gyerekeket, és nem lexikai tudással tömni a fejüket.

Az élet, a megélhetés - abban az időben, amikor jöttünk - elég könnyű volt itt, ma valamivel nehezebb, de meg mindig sokkal könnyebb, mint a jelenlegi Magyarországon.

Nem szakadtam el a magyar kultúrától

Én nagyon megszerettem az itteni életet, ezt a helyet - és elsősorban Jeruzsálemet, ahol élek - érzem a hazámnak, otthonomnak. Igen közel kerültem a zsidó valláshoz, és boldoggá tesz, amikor látom, hogy az unokámat a zsidó hagyományoknak megfelelően nevelik az óvodában.

Mindkét gyerekem jól beszél magyarul, a lányom magyarból, mint választható nyelvből érettségizett is. Az unokámat is tanítjuk magyarul, ezt fontosnak érzem, részben, mert miért ne tanulna meg gyerekként még egy nyelvet, és mert számomra nagyon kellemes, hogy magyarul is tudok vele beszélni.

A magyar kultúrától nem szakadtam el, évekkel ezelőtt írni kezdtem magyarul verseket és novellákat, amelyek egy része Magyarországon meg is jelent. Fordítottam továbbá izraeli irodalmat magyarra, ezek a fordítások ugyancsak megjelentek több helyen és még a Népszabadságban is kaptam elismerő kritikát ezzel kapcsolatban. (Etgar Keret izraeli író novelláinak fordításáért.)

Úgy az írástól, mint a műfordítástól elvette azonban a kedvem az a tény, hogy noha munkáimat mindenhol szívesen közölték Magyarországon, fizetni soha nem fizettek értük.

Úgyhogy sajnos ezt a tevékenységet abbahagytam, ami nem csak nekem nagy kár, de szerintem a Magyarországon élők számára is, hiszen amennyire tudom, nem sokan fordítanak ivritről magyarra irodalmat, noha nagyon sok szép itteni irodalmi alkotás van, amiket valószínűleg a magyar irodalomszeretők is élvezettel olvasnának.

Hát ennyit magunkról, illetve a kivándorlásunk történetéről.(A gyerekeimről szándékosan nem írtam részletesen, mivel úgy gondolom, hogy az ő döntésük, milyen információkat osztanak meg magukról és miket nem.)”

(Fotó: pixabay.com / 696188)

A moderálási alapelveket itt találod. Izraelről itt olvashatsz többet, bővebben.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Izrael

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr868090006

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: 10 erős érv az Eilatba utazás mellett - nyár a télben + delfinek! 2015.11.19. 21:17:43

Delfinek, tenger, jó idő, szuper kaja, sivatag, de van más is! Még van pár hely a keddi Világevő Libanoni Lakomára! 1. érvÍgy néz ki az időjárás-előrejelzés november végére. És nagyon hasonló várható a tél többi részén is... 2. érvDolphin Reef...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.11.19. 12:21:35

@Zoole[uk]: ebédidőben makkoltatni...a desszertet már vissza is küldöm pedig gesztenyetekercs lett volna.

©________ 2015.11.19. 12:22:40

@diggerdriver: nem figyelhetsz minden autisztikus beütésű kisegítősre.
:)

SzZoole 2015.11.19. 12:28:28

@Jekatyerina Belohabadorova: a kiskockak kacsintos smile-k lettek volna:)))
Ezek mind igazak,mind foglalkozas es mind vallasugyileg.En sem a bemutatkozas alkalmaban kezdtem veluk viccelodni.
Lenne egy par tortenetem veluk kapcsolatban,de meg tartom magamnak,mert egy selfishly selfish pig vagyok:)))

SzZoole 2015.11.19. 12:31:09

@Jekatyerina Belohabadorova: azt tudom ki,akkora orra van,mint egy balkezes kozakpisztolynak:)))
Vagy nincs neki nagy orra,csak fejenek nyele van:)))

SzZoole 2015.11.19. 12:32:26

@Golf2: ezt biztos,hogy nekem szantad?:)

SzZoole 2015.11.19. 12:34:13

@Jekatyerina Belohabadorova: huh,ez egy rovid,de velos/utos megfogalmazas volt:)))

P.Elliot 2015.11.19. 12:35:07

Jo poszt, olvastam volna reszletesebben hogy hogy alakult az elete, munkaja, mindenapjai a posztolonak. nem sokat tudok Izraelrol, jo lenne egyszer elmenni megnezni. Az emberek viszont roppant kedvesek, itt is, ott is ossze szoktam futni a neten ottani emberekkel es szivesen beszelnek magukrol, jot es rosszat is, az mindig nagyon tetszett hogy olyan kozvetlenek, nekem a vilagon semmi bajom nincs veluk. A szomszed varoska itt ahol lakok igazabol egy szinte tiszta zsidokbol allo varoska, van ott ortodox, modernebb felfogasu, vallasat alig tarto de nagyon rendes emberek, tiszta utcak, figyelnek egymasra mert a bunozes elkeruli szinte teljesen a varoskat. A kedvessegukrol az jut eszembe hogy egyszer az opera mozinal osszeismerkedtem egy masik opera rajongoval, kiderult hogy zongora tanarno, mondtam neki hogy mennyire szeretem Shubert zenejet, erre engem, a vadidegen kulfoldit meghivott hogy ugorjak be hozza egy kavera ha arra jarok. Beugrottam. Ket oran at voltam ott, abbol egy orat zongorazott nekem, a hazatero ferje mosolyogva fogott kezet, nem o nem zenesz, az operat sem szereti de gyonyorkodve nezte ahogy a felesege jatszik.
Persze nem mindegyik ilyen mint ahogy a magunk fajtajat is lehetne boncolgatni de alapbol nagyon rendesek.
Ebbe a kis varoskaba az utobbi idoben beszivarogni kezdenek a kinaiak, koreaiak valamiert. Hazat vesznek ott, kezdenek beepulni, valamiert szeretnek ott lakni, nem hiszem hogy politikai indok, a zsido lakossagnak nincs is kifogasa ellenuk, talan mert ezek is nagyon dolgos emberek.
Szoal jo lenne ha a topikolo irna egy kicsit a hetkoznapjairol meg az ottaniakerol, furcsasagokat, erdekessegeket, csak az orszagra jellemzo vagy az emberekre valo dolgokat.
A kapcsolat azota is el...
Ehhez a varoskahoz

P.Elliot 2015.11.19. 12:37:41

Nem tudom hogy kerult bele a hozzaszolasomba az hogy "Ehhez a varoskahoz"...nem tartozik oda.....furcsa ez a net mert nem emlekszem hogy leirtam volna.

©________ 2015.11.19. 13:12:26

@P.Elliot:
dehogynem emlékszel, azelőtt írtad le, mielőtt kijavítottad erre "Ebbe a kis varoskaba"
:))

Fajankó 2015.11.19. 13:51:18

@adg:
" a civilizalt vilagban a katonaknak altalaban tobb kedvuk lenne inkabb a strandra menni, mint harcolaszni. "

Tetszettek vóna úszómesternek menni :))))))))))))

blackhairlady 2015.11.19. 14:00:51

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Lehet, hogy Europara is ez var, marmint hogy mindehol fegyferesek fognak jarorozni :(

Egyebkent nekem nagyon tetszett a poszt, es igen, sajnos a szellemi termekekert nagyon nem szeretnek fizetni az emberek, sokaknal mas kategoriaba esik mint ha egy kezzelfoghato produktumot adna el. Mintha az csak egy hobbi lenne az alkotonak:(

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 14:02:02

@Zoole[uk]:
Szeretem ha ugranak….
:))))))))))))))))))

LittleG (uk) 2015.11.19. 14:14:49

@Golf2: úgy elképzelem, hogy kb 6.40 magasságában betöltöd az oldalt, majd percenként frissíted, gyorsan átfutod a posztot, mihelyt megjelenik és gyorsan nyomsz egy kommentet, hogy te legyél az első :)

Herr Géza 2015.11.19. 15:09:07

@Zoole[uk]: kösz, dekódoltam az Enigmámmal... :))))

Muscari 2015.11.19. 16:21:40

@diggerdriver: emlékszel, hogy a múltkor írtad, hogy Golders Greenben laknak a tradíciókat szigorúan követő zsidók, Hendonban meg a lazák? Elmeséltem egy pár néninek az otthonban, hát alig bírták abbahagyni a röhögést :-)

@Meni: Nagyon sok lakónknak élnek rokonai Izraelben (én Londonban egy zsidó idősotthonban dolgozom), ők minden terrortámadást elintéznek egy vállrándítással. Azt mondják, hogy nem hajlandóak félni. Nekem ez nagyon szomorú, én nem szeretnék így hozzászokni ezekhez a fenyegetésekhez, ahogy az utcán járőröző fegyveres katonákhoz sem.

Szerettem volna ellátogatni Jeruzsálembe, mert gyönyörű város, de az utóbbi idők történései miatt sem a Közel-Keletre, sem Afrikába nem fogjuk betenni a lábunkat egyhamar.

Muscari 2015.11.19. 16:30:10

Nem nagyon reagált senki arra a mondatra, hogy a családi problémák elől menekült ilyen messzire a posztoló, pedig ez egy érdekes megfigyelés. Gyakrabban elő is fordul, mint az ember gondolná, és lám, van, akinek be is jön és hátra tudja hagyni a sérelmeit.

SzZoole 2015.11.19. 16:38:44

Beszaras,ilyen nincs,penteken igy jojjon be jackpoton a £113 millas nyeremeny......

blackhairlady 2015.11.19. 16:53:28

@Muscari: Ha olyan orszagba sikerul koltozni amit teljesen el tud fogadni, akkor sokkal konnyebb szerintem tul jutni az otthoni serelmeken.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.19. 17:35:51

végul is se hozzatenni nem lehet (mert ki leszunk moderalva ) elvenni nincs mit ,mert nem sok volt az egesz ..

kar az izraeli katonakert a tobbi nem szamit .. pl soha nem tudjuk meg mi lett azzal a 2 izraeli katonaval akiket allitolag elraboltak es ezert tobb 100+ cilivek lakta telepulesek le lettek bombazva
tessek mondani ezt mar moderalni kell ?
valszeg nincs kimutatas arrol hogy mennyi az arany az izraeli es a mas(korbe mindenhol ) halottak kozott ..
allando terrorista veszelyben tényleg nem kellemes elni ... foleg amikor megindulnak a terroristak nehéz bombazoi az izraeli civileket bombazni ...
amugy mint canadai eleget hallottam még a prime ministerunktol is -Izraelnek joga van megvedeni magat ...
amugy rengeteg jo zsido kliensem , baratom van tobb mint 10 eve ez a kulcstartom es ha osszejon a vilagkoruli ut , ha .. akkor 2 napot leszunk Izraelbe ..

www.kepfeltoltes.hu/view/151119/IMG_9287_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

www.kepfeltoltes.hu/view/151119/IMG_9288_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

puhacica 2015.11.19. 17:58:31

@diggerdriver: volt, aki azt komolyan vette? :D

©________ 2015.11.19. 19:11:56

@puhacica: gyakorlatilag senki se látta zoleeen és a HÁn kívül.

hoppácska.....;)

puhacica 2015.11.19. 19:15:36

@Jekatyerina Belohabadorova: ja, en a birkak (vagy mik) makkoltatasara gondoltam. a viccet en se lattam.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.19. 19:18:26

marha érdekes ez így, hogy a kommentek háromnegyede egy törölt viccről szól, amit nem is láttam :-/
van ismerősöm ismerőse, aki le tudta papírozni az izraeli bevándorlást és állampolgárságot, azt hiszem, az egyik nagymamája zsidó, neki semmi köze az egészhez, nem is akarja, lehúzott ott annyit, amennyit kellett, járt iskolába, amennyit kellett, aztán kellett neki valamiért a papír, biztos ami biztos, de azóta se él ott többet.

©________ 2015.11.19. 19:24:18

@puhacica: vannak, akik mindent szó szerint vesznek. most pont nem jut eszembe, mi az orvosi neve ennek az állapotnak.

montroyal ( CAN qc) 2015.11.19. 19:25:30

@Dragonlady (Bp, Hun): az is erdekes kerdes a bevandorlok Izraelbe telepednek le , az ott lakok pedig irany USA Canada stb .. akkor most jo ott lakni vagy csak az ujaknak ?

SzZoole 2015.11.19. 19:30:31

@Jekatyerina Belohabadorova: ez egy vadallat,a mienk egy tunemeny.Meg csak 6 es fel honapos,de ha mondod neki,hogy;hi five akkor a ket hatsolabara ul mint egy monguz Es nyujtja a tenyeredbe a ket kis csokott labat:)

©________ 2015.11.19. 19:32:10

@Zoole[uk]: nekem ezt a macskám tudja, bár csak magyarul érti, hogy pacsit:PD

SzZoole 2015.11.19. 19:36:39

@Jekatyerina Belohabadorova: nekunk a kutya ketnyelvu,mindegy,hogy magyarul vagy angolul mondod neki a szavakat erti mind a kettot,Es ez nem vicc.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.11.19. 19:39:42

@Muscari:" ők minden terrortámadást elintéznek egy vállrándítással. Azt mondják, hogy nem hajlandóak félni. Nekem ez nagyon szomorú, én nem szeretnék így hozzászokni ezekhez a fenyegetésekhez,"

Szerintem nem arrol van szo, hogy "hozzaszoknak" (kvazi belefasulnak), bar biztos, hogy mindent meg lehet szokni. Inkabb arrol van szo, hogy nem adjak meg az "ellensegnek" azt az elegtetelt, hogy az ugy erezze, a terrorral elerte a celjat. Vegulis ugyanez tortent most, amikor a parizsiak kivonultak az utcara, a kijarasi tilalom ellenere.
A Kemek hidja c. film jutott eszembe (btw, aki teheti nezze meg, nagyon jo), ahol az elfogott orosz kemet, latva annak sztoikus nyugalmat, megkerdezi Tom Hanks, aki a kijelolt vedougyved, hogy nem fel-e attol, hogy akar ki is vegezhetik? Mire a valasz: miert, az segit? (marmint, ha fel, az segit?)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 19:42:20

@Jekatyerina Belohabadorova:
A kisegítőt a nép nyelvén nem gyogyónak nevezték?

SzZoole 2015.11.19. 19:46:31

@diggerdriver: nem tudom kirol vagy mirol beszltek,de Nyiregyhazan is volt egy kisegito iskola a 6-os iskola,azt is ugy hivtak,hogy,gyogyos vagy nyugdijas iskola

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 19:52:55

@Zoole[uk]:
Én is olyan osztályba jártam de eddig büszke voltam rá.
Na most ha azokat egy szintre sorolják velem akkor már szégyellem.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

©________ 2015.11.19. 19:54:43

@Zoole[uk]: úgy könnyű, hogy ott született.

©________ 2015.11.19. 19:57:09

@diggerdriver: hogy téged oda sorolunk-e, az attól függ, lenézed-e azokat, akik állandóan tanulnak

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 19:57:21

@Zoole[uk]: Jobb ha nem tudod. Nem léteznek. Minden a valósággal való hasonlóság a képzelet szüleménye.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 19:59:25

@Jekatyerina Belohabadorova:
Minden tiszteletem azoké akik olyat tesznek amihez én hülye vagyok, és ez nem vicc.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 20:01:05

@puhacica:
Persze. Tudod,"akinek humora van az mindent tud, akinek humora nincs az mindenre képes".

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 20:06:30

@puhacica:
Jaaa és képzeld, ők nem járnak ide olvasni.
Van itt egy állandó kommentelő aki minden őket érintő ért bejegyzést elküld nekik.
Képzeld vamzer van közöttünk.
"Te sötétben bujkáló ellenforradalmár RESZKESS"
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 20:08:05

@Jekatyerina Belohabadorova:
Ha enyém lenne az a kutya bedarálnám a káposztába tölteléknek.
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.11.19. 20:11:07

@diggerdriver: megkerem HA.t, hogy ezt kommented torolje,mert serti a kutyam jogait:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 20:12:25

@Zoole[uk]:
Ahogy elnéztem ott már több joga van neki mint neked:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 20:17:34

@Zoole[uk]:
Mé' nem te voltál aki térdenállva lógó nyelvvel pitizett Juditnak?
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.11.19. 20:19:44

@diggerdriver: a kivancsisagtol vezerlve beleolvastam,hat mit mondjak,nagyon durva ahogy egyesekrol milyen hangnemben jegyeznek meg dolgokat....

SzZoole 2015.11.19. 20:21:33

@diggerdriver: legkozelebb vedd fel a jobbiklato szemuveged:)))

©________ 2015.11.19. 20:22:09

@Zoole[uk]: ne hagyd neki sokáig, nem tesz jót a gerincének.

©________ 2015.11.19. 20:23:26

@diggerdriver: nem emlékeztet téged valamire...?:D

SzZoole 2015.11.19. 20:25:56

@Jekatyerina Belohabadorova: tudom,de nem tudok vele mit csinalni,magatol csinalja ha az asztalnal ulunk Es eszunk.
A hi five-nal csak felul,nyujtja a mancsait es utanna abbahagyja.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 20:29:03

@Zoole[uk]:
Én szoktam olvasni. Elég jó blognak indult egyébként, aztán átment egy National Geographic, reader's digest kombó másolatába majd teljes világfájdalomba fordult. Az a néhány útibeszámoló az továbbra is jó, csak önmagával azzal nem lehet megtartani mind a három kommentelőt. Szegény komodói varánuszról annyi ökörséget összehordtak hogy a kutyád megveszne tőle. Most éppen a világforradalmár korszakukat élik.
Amiről te beszélsz az az átkozódás kategória amit bizonyos fajtajelleget mutató népcsoportok szoktak produkálni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 20:30:27

@Jekatyerina Belohabadorova:
Nincs neki. Olyan gilisztaszerű az egész állat:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 20:31:09

@Jekatyerina Belohabadorova:
Bocs de nem értem, én gyogyóba jártam:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.11.19. 20:34:13

@diggerdriver: "fajtajelleget mutató népcsoportok "
Ezt nem ertem,kikre gondolsz?A komodoikra

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 20:35:02

@Zoole[uk]:
Azokra hát...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))

©________ 2015.11.19. 20:41:28

@Zoole[uk]: na ilyenkor szólok rá nagyon komolya: nenézzé!
és akkor nem néz.
én meg röhögök, mert amikor nem figyelek, akkor megintnéz, de odanézek és nemnéz:D

©________ 2015.11.19. 20:42:06

@diggerdriver: jó az, ha gyakran csinálja:D

SzZoole 2015.11.19. 20:44:11

@Jekatyerina Belohabadorova: akkor jol elnezegetitek egymast:)))

SzZoole 2015.11.19. 20:46:41

@Jekatyerina Belohabadorova: @diggerdriver:
Ti most rolam koketaltok?Most jol megsertodtem,megyek is mashova kommentelni

©________ 2015.11.19. 20:48:17

@Zoole[uk]: néha jelentőségteljesen félreül és nemnéz. és látod rajta, hogy a kicsi lelke ott pitizik melletted, de ő jólnevelt és ő nem.

és bejön neki, mert ilyenkor mégiscsak adok neki az asztalról.
képzett pszichológus, bár csak fordított pszichológiából doktorált:D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 20:49:27

@Jekatyerina Belohabadorova:
Persze. A Latin Lover...
:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.19. 20:53:05

@diggerdriver: van itt még valaki rajtam kívül, aki hajótörés után kénytelen volt kiúszni arra a szigetre hajnali kettőkor tök sötétben viharban, ahol bármikor felfalhatott volna egy komodói varánusz?
és ez nem vicc.
bár úgy tudom, valamelyik állatkertben is van itthon.
ehh, kéne nekem is csinálni egy blogot. és a nézettség érdekében még fikázni is mindenkit hozzá.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 20:55:36

@Dragonlady (Bp, Hun):
A nyíregyházi állatkertben van. Láttam.
Én szívesen hajótörnék ha arra a szigetre kerülhetnék.

SzZoole 2015.11.19. 20:56:35

@Dragonlady (Bp, Hun): ez komoly,tenyleg nem vicc?
Igen,Nyiregyhazan van,Es jelenleg a nyiregyhazi allatkert Europa legjobb allatkertje.Egy Dan allatkertel osztozik ez elso helyen:)

©________ 2015.11.19. 20:57:38

@Dragonlady (Bp, Hun): ó, van még egy hajótöröttünk rajtad kívül:) bár ő kevesebbet vigyorgott:D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.11.19. 21:02:45

@Jekatyerina Belohabadorova:
vigyorgásról egy évig szó sem volt :-( amikor esett az eső, pánikrohamot kaptam alvás helyett. monszun évszakban nem ideális.
@diggerdriver:
tényleg csodaszép hely
(következő évben visszamentem és egyébként akkor találkoztam a gyerekapjával is)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 21:06:53

@Dragonlady (Bp, Hun):
Ő fúrta meg a hajót:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 21:36:48

@Zoole[uk]:
Na átnézek oda hátha porondon vagyunk:))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2015.11.19. 21:51:49

@Jekatyerina Belohabadorova: biztos nem a butasag, az nem orvosi kifejezes. ;)

@Zoole[uk]: @diggerdriver: de amugy mi lenne, ha senki nem nezne tobbet sehova, csak ugy lennenk itt, utalasok nelkul, fel-felbukkano szellemek nelkul, szint ala sullyedes es kibeszeles nelkul. elje mindenki ugy az eletet, ahogy neki jo es ne foglalkozzon azzal, ami nem fontos. olyan gyorsan szalad az ido es annyi erdekes tenni- es latnivalo van, kar ilyen baromsagokra fecserelni. te Nissannal jarsz, en BMW-vel, van olyan, aki ismeretlenul is eldicsekedett a Jaguarjaval, meg fotoim is vannak rola... most mit foglalkozzak vele. ugyanazert en szaralak vagyok, mas meg buszke autotulaj. az en eletem ettol nem lesz kevesebb, ha mase meg ettol lesz tobb, legyen boldog vele. (napi Coelho rovatunkat olvastak.)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.11.19. 21:54:53

@puhacica:
Ez kész:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

puhacica 2015.11.19. 21:58:44

@diggerdriver: @Zoole[uk]: na ugye, neha a kicsi is tud nagyot mondani. (vagy nem.) :D

SzZoole 2015.11.19. 22:02:08

@puhacica: de tud,foleg ugy,hogy a behemot puhos szomszedod ott all a hatad mogott es rautalo magatartast tanusitva tolbamondja neked,hogy mit irjal,nem?

Ana72 2015.11.19. 22:03:16

szerintem ez a poszt egész jó volt, annak ellenére, hogy több infót is tartalmazhatott volna, ellenben a mai kommentek színvonala egy kicsit elvette a kedvemet a blog olvasásától :/

puhacica 2015.11.19. 22:04:48

@Zoole[uk]: haggyadman, a falat is kiutottuk, atlatunk egymas nappalijaba. nem kell mogem allnia. :D

©________ 2015.11.19. 22:21:24

@puhacica: en elegedett vagyok azzal, ha valaki az automba vagy netan kulsobe tud csak belekotni:-)

Ez egyben szuro is:-D

SzZoole 2015.11.19. 23:03:05

@puhacica: minek utned ki azokat a papirfalakat:)))

Herr Géza 2015.11.19. 23:17:08

@puhacica: @Zoole[uk]: @diggerdriver: Mizujs? Londonban még nyitva vannak a játszóterek??? :D
Kicsit mintha belterjes lenne ma a kommentelők köre... :))))

SzZoole 2015.11.19. 23:28:02

@Herr Géza: excuse me,I'm not Londoner

Herr Géza 2015.11.19. 23:34:04

@Zoole[uk]: Excuse me, de mindig ott kószálsz... :)))

montroyal ( CAN qc) 2015.11.20. 02:29:06

@Herr Géza: kitalalom .. vannak akik dolgoznak ...

montroyal ( CAN qc) 2015.11.20. 03:56:56

@macamuca [IHUN]: az a -Hogyan fozzunk haborut, nagyon pihent agyu volt de jo ..:-)

vándor madár 2015.11.21. 12:55:28

"Az élet, a megélhetés - abban az időben, amikor jöttünk - elég könnyű volt itt, ma valamivel nehezebb, de még mindig sokkal könnyebb, mint a jelenlegi Magyarországon."

Végül is az összes postnak ebben a blogban ez a végső mondanivalója, ha kifejezetten oda van írva vagy ha nincs róla egy szó sem, akkkor is, hogy az élet "még mindig sokkal könnyebb, mint a jelenlegi Magyarországon", különben nem lennének kint a magyarok százezerszámra külhonban.

Ezzel a posttal én is úgy vagyok, mint ChristineK írta: "A bevezető megvolt. Poszt is lesz?"

Azt örömmel olvasom, hogy az élet NEKED akkoriban könnyű volt, de mások pont erről nem így nyilatkoznak. Annyira nem, hogy ismert íróként pont az ellenkezőjét írják le. A postból engem is legfőképp az érdekelt volna, hogy mi lett a nyelvtanfolyam után, mert valamiből csak meg kellett élni 30 évig, ha az irodalmi tevékenységért senki sem fizetett semmit.

Van pl. egy Lea Fleischmann nevű írónő, aki Németországban tanár volt és 1979-ben alijázott Izraelbe. Ő egy egész könyvet írt arról, hogy mennyi nehézséggel kellett szembenéznie Izraelben és végül abból tudott megélni, hogy írónő lett és a könyveit Németországban áruljuk. Lehet, hogy máshol is, de én azt nem tudom.
De ugyan ezt írta le a szülei helyzetéről az Irakból Izraelbe alijázott Eli Amir is, aki szintén író lett. Nála annyi a különbség, hogy ők 1950-ben vándoroltak oda, amikor ott még minden nagyon kaotikus volt, de a lényeg ugyan az, mert a probléma ma is fenn áll.
De olvastam újkori toulouse-i francia alijázók történetét is, akik kivándoroltak Izraelbe és vissza is mentek Franciaországba, mert se rendes munkát nem találtak, se a helyüket nem találták ott semmilyen szinten.
Ismerek Mo-n is olyan személyt, akinek a hozzátartozója a közelmúltban alijázott, de ott semmi rendes munkát nem kapott, úgyhogy kénytelen házi idősgondozásból élni, ami azt jelenti, hogy magánélet nulla áthúzva és nem is mindig van munkája.
Meg ismertem Németországban személyesen is egy professzort, aki az érettségije után szintén alijázott Izraelbe, de az országot mint egy imperialista ország jellemezte és visszaköltözött Németországba.
Egy argentin házaspárt is ismertem, akik a 80-as években alijáztak Izraelbe, de nem bírtak ott megmaradni és eljöttek onnan Németországba, majd visszamentek Argentinába. A felmenőik eredetileg Európából vándoroltak ki Argentínába..
Aztán írt itt régebben Amichay is, aki Izraelben sikeresnek nevezte a szakmai helyzetét, de valahogy mégis éveket töltött Magyarországon és tölt ma is legalább is hosszabb időt ott, úgyhogy nem tudom, mennyire volt folyamatos a sikeresség. Ami a mai helyzetét illeti, ő ott valószínű már nyugdíjas, úgyhogy ez már más szituáció.
Amiket itt leírtam, nagyrészt jól képzett és művelt európai emberekről szól. Hogy mennyire volt jó és van ma is könnyű a megélhetésük a Jemenből, Etiópiából, Marokkóból vagy más helyról odaszármazott, sőt államilag odavitt embereknek, az megér még néhány könyvet és itt nem a külön kasztot képviselő ortodoxokról meg chasidokról beszélünk.
Info: alijázni azt jelenti, hogy zsidó származásuként Izraelbe települni, amihez Izrael állam anyagi és erkölcsi segítséget nyújt, ha be tudod bizonyítani a származásodat.

DieNanny CH 2015.11.21. 13:11:35

@vándor madár:

Ó, de jó, annyit gondolkodtam @Amichay nevén, köszi, hogy említetted.
Én az ő építészeti megnyilvánulásait szerettem.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása