oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 29. 06:43,  Itthon a helyem 192 komment

2015. október 29. 06:43 Határátkelő

Itthon a helyem

Ma ismét egy olyan poszt következik, melyben egy réges-régi történet szerzője írja meg kérésemre, hol tart sok év után. És a sok év most tényleg sok, nem csak azért, mert Kinga több mint négy éve írt a blogra, hanem azért is, mert az akkor az útját kereső 16 éves lány ma már a levele szerint tudja, mit akar.

Hadd kezdjem azzal, hogy idézek Kinga akkori írásából, hogy kicsit felfrissítsem az emlékezeteket, vagy hogy aki nem emlékszik, az megismerkedhessen az akkori helyzetével.

no_hattal_foto_pexels_com.jpg(Fotó: pexels.com)

Négy éve…

„Kedvenc unokanővérünk több mint 15 éve Londonban él, van egy férje, három gyönyörű gyermeke, és annak ellenére, hogy csak Ő dolgozik (a férjét leszázalékolták) nagyon jól megélnek, bár az is igaz, hogy egy öttagú családnak nem túl kényelmes egy polgári kis lakás. De elköltözni nem szeretnének, mert központi helyen laknak és ezt a fajta kényelmet nem adják fel. (...)

Mindennap mentünk valahova, rengeteg dolgot láttunk, mégis úgy érzem, hogy ez semmi ahhoz képest, ami valójában ott van. Ennek ellenére, ha felmerül, hogy menjek ki külföldre, nem Londont választanám.

Azért nem mondok Angliát, mert vidéken elképzelhető, hogy tetszene, de a nagyvárosokat én nem szívlelem. Bár nagyon csábító, hogy mielőtt felszálltam a gépre, unokanővérem azzal köszönt el, hogy ha úgy döntenék, hogy kimegyek tanulni, vagy dolgozni, esetleg élni, a kezdetekben szívesen segítenek - csak menjek.

Két és fél éve konfirmáltam, és akkoriban jöttek az első kérdések, hogy mi is leszek, ha felnőttnek mondhatom magam. Én már akkor tudtam, hogy az egyik legnehezebb, mégis legszebb pályát választom: lelkésznek fogok tanulni. Így kerültem Kecskemétre.

Ahhoz, hogy elvégezzem a teológiát és felkenjenek lelkésznek, itthon kell maradnom. De én ezt akarom- e? (...)

Jó, tegyük fel, kimegyek, szerzek tapasztalatot. Mire az érettségi bizonyítványt megkapom 3,5 év+2 év külföldön+6 év teológia. Tehát, ha szeretném megvalósítani az álmaimat úgy, hogy közben ne menjek tönkre és lehetőleg egyedül vigyem véghez, 11,5 év elmegy az életemből.

27 éves koromra én már egy boldog családanya szeretnék lenni, aki kimarad a politikából és azt teheti, amihez a legjobban ért, és amit szeret: másokon segíteni. De ha úgy szeretném csinálni, ahogy, akkor örülök, ha addigra elvégzem a tanulmányaimat - feltéve, hogy felvesznek.

Az a legelkeserítőbb számomra, hogy nagyon sok velem egyidős gondolkodik így és arra a következtetésre jutottunk, hogy menni, menekülni és vissza se jönni.”

(A teljes posztot itt olvashatjátok el.)

… és ma

 „Azt mondod, felnőttem. Mit jelent felnőni? Mondhatom, hogy felnőtt lettem, mert meghalt az anyám? Vagy mert leérettségiztem és elkezdtem az egyetemet? Vagy mert idén férjhez mentem és elköltöztem otthonról? Vagy mert egy héten belül töltöm a húszat?

Szeretném azt hinni, hogy felnőttem, igen. Közben meg újra rájövök, hogy ugyanazokat a gyermeki hibákat követem el újra és újra, mint 10 évvel ezelőtt.

Négy éve én azt írtam, hogy szeretnék kimenni külföldre, nyelvtanulás és egyebek miatt.

Ma azt mondom, hogy itthon a helyem.

És nem csak azért, mert kiváló nyelvoktatásban részesültem (na persze nem az iskolában, hanem magántanárnál) és azóta megvan az egyik a nyelvvizsgám, illetve készülődöm a másodikra, hanem azért is, mert Magyarországon kívül elvesznék. Meg persze azóta kiderült jó néhány dologról, hogy mekkora hülyeséget gondoltam róluk.

Aki számít, itt van

Amikor elkezdtem a gimit, mindenki teletömte a fejemet azzal, hogy kint kell szerencsét próbálni. Apától vég nélkül ezt hallottam, mert neki nagy álma volt mindig is, hogy külföldön éljen, hátha megtalálja élete célját, s azt gondolta, nekem is így kell hozzáállnom a dolgokhoz.

Az unokatestvérem, aki kint él Londonban, szintén hitegetett, hogy akár lakhatok is náluk, ha úgy döntenék, szeretnék kint tanulni, mert megérné, stb.

Akkor elhittem ezeket a dolgokat, mert azt gondoltam, külföldön igazán „nagylánynak” érezhetném magam. Ma már nem mennék sehova, mert mindenki, aki számít, itt van. És ahol a család (akár a régi, akár az új), ott az otthon, s azt gondolom, ettől a felismeréstől lettem „nagylány”.

Én voltam a különc

Hívő ember vagyok, teológiára járok. Minden egyes pillanatát élvezem, mert az ország legnagyobb koponyái tanítanak, és vezetnek a lelkészséghez vezető nagyon- nagyon göröngyös úton.

Általános iskolában és gimnáziumban mindig én voltam a különc. Mivel Budapestről költöztünk vidékre, voltam pesti. Mivel két férfi nevelt fel, voltam fiús. Aztán amikor elkezdett kinyílni a szemem, és ismerkedtem a zenével, voltam rocker.

Amikor megtértem, én voltam a fura lány, aki teológiára készül. Voltam koravén, stréber, igénytelen, elviselhetetlen, túlbuzgó, szóval érthető, miért nem éreztem magam jól a környezetemben.

Egészen addig, míg meg nem kérte a kezemet a férjem, én mindent elhittem, amit mondtak nekem az emberek. És amikor eljöttem az egyetemre, egyszerűen azt éreztem, hogy itthon vagyok.

Ezt a feladatot kaptam

Persze rengeteg dolog áll még előttem, ezt nem tagadom. Igen, néha szóba kerül a külföld, főleg, hogy férjem egészen augusztus végéig nemzetközi fuvarozó volt (illetve lehet, hogy visszamegy). Beszélünk néha arról, hogy esetleg egy- két évre kimennénk valahova „világot látni”.

De itt a helyünk, itt kell elvégeznünk, ami ránk lett bízva.

Nem panaszkodom, nem elégedetlenkedem. Nem okoskodom, hogy kinek mit és hogyan kéne csinálnia. Csak egy baj van: itthon a legtöbb embernél ezek elől hiányzik a „nem”, így az, hogy én hogyan állok a dolgokhoz, szinte semmit sem jelent, mert mások lenézik, amit teszek. De ezzel nekem nincs problémám, mert ezt a feladatot kaptam, hát ezt csinálom.

Jó lenne még megérni azt, hogy egyszer valamiben az egész ország egyetért.

Amikor előítéletek nélkül tudna mindenki hozzászólni valamihez.

De úgy vélem, ez nem csak itthon probléma, tehát mi értelme lenne máshol szembesülni vele?

Mindez nem lemondás, inkább felismerés. S ha esetleg megbotlanék, tudom, hogy a közelemben vannak azok az emberek, akik megtartanak, és biztatnak, hogy menjek tovább és tegyem, amit kell.

Mert ők itt vannak.

És én is.

És itt is maradunk.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Csináljunk egy sorozatot a határátkelők egy napjáról – akinek van kedve, az végigfotózhatná (vagy videózhatná) egy napját, és ha elküldi nekem pár soros leírással (a szokásos hataratkeloKUKAChotmail.com címre), érdekes képet kapnánk a mindennapokról. Remélem, lesz kedvetek hozzá!

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr898030436

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.29. 07:10:41

Ámen.
Szerintem, kár magyarázni, hogy ki miért megy, vagy marad.
Ez egyéni dolog. Ha ő így érzi, így boldog, hajrá!

tanato 2015.10.29. 07:15:40

Emlékezem a posztra,neki később az apukája is írt ide egy cikket.Magyar református teológiai végzettséggel tényleg majdnem 100%-ban itthon maradnak a fiatalok.Persze azért hosszabb rövidebb időre ki is szoktak menni holland vagy svájci ref. testvérintézményekhez továbbtanulni vagy dolgozni.Nyilván nem végleg.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.10.29. 07:35:00

Én is csak azt tudom mondani hogy egészségére a poszt írónak. Ha neki ez kell...

Muscari 2015.10.29. 07:55:14

Van ilyen is, nem kell mindenkinek kimenni. Ha olyan elhivatott és segítőkész, ki tudja, hogy mire fogja vinni, mit tud majd elérni.
Segíthet majd szegény, vagy problémás gyerekeken például, az ilyesmire nagy szükség van otthon is.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.10.29. 08:07:16

Alapvetően az ember nehezen van meg megszokott környezete nélkül. Valójában ezen csak akkor érdemes változtatni, ha az ember az idegen környezetben képes a jelenlegi szintje többszörösét elérni. De még ebben az esetben sem biztos, hogy az ember jól fogja érezni magát.

Ami ma megy Mo-on, hogy szürke, átlagos munkákat végző, alsóközéposztálybeli emberek kimennek nyugatra ugyanolyan szürke, átlagos munkákra annak biztosan nincs az égvilágon semmi értelme. (Ill. lehet egyetlen mellékes értelme: a nyelvtanulás.) Ez valójában semmit sem ér, semmi nem történik, hanem totális önbecsapás.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.29. 08:07:39

Kedves Kinga!

Ne törődj senkivel, a rosszindulatú megjegyzésekkel se. Járd a magad útját.

Ha elfogadsz egy tanácsot, akkor az a következő lenne: fiatal vagy még, ugorj ki néhány hónapra külföldre (esetleg egy-két évre), akár a férjeddel együtt is. Nem azért mert mások ezt várják el tőled, és még csak nem is azért, mert én most ezt tanácsolom. Magad/magatok miatt. Hogy legyen összehasonlítási alapod. Hogy ne kelljen azt mondanod 10-20 év múlva, hogy "bárcsak megtettem volna". Ha van kedved és lehetőséged, menj. Aztán gyere/gyertek haza, és folytasd itthon, amit a szíved diktál. De lehet, hogy addigra már mást fog diktálni. Viszont ha nem próbálod ki, sosem tudod meg.

Hát, nagyjából ennyi. Nagyon sok boldogságot és hosszan tartó egészséget kívánok neked/nektek!

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.29. 08:15:53

@A nagy kékség:
Rosszindulatú megjegyzést idáig csak Kinga tett. Mindenki más pozitívan állt hozzá.
Csaxólok…

Flamy (fat cat wannabe) 2015.10.29. 08:17:32

16 evesen nagyon fiatal volt. Most mar csak fiatal. A kovetkezo 4 evben meg siman valtozhat annyit vagy akar tobbet is mint az elozo 4ben. Peldaul ha elkezdenek jonni a gyerekek.

tanato 2015.10.29. 08:46:33

KInga apukája Golyó nicknéven posztolt ide 4 éve.Vele sikerült személyesen találkoznom is.Jó munkát kapott MO.-on mint mérnök
Azóta nem hallottam róla,azt tudtam hogy Kinga elhivatott ref.hívő és teológiai hallgató lett.És már talán állása is kilátásba van.
Az én nagyobbik lányom is 2 évet volt Párizsban azután hazajött,jól megvan itthon.Időnként dolgozik külföldön,de szerintem végleg nem fog elmenni.

tanato 2015.10.29. 08:47:36

Mindenesetre örülök,hogy a bloggazda megkeresi a 3-4 éve ide posztoló szerzőket,azóta mi van velük.Ezt szeretem,tanulságos dolgok.

adg 2015.10.29. 09:20:38

Szerintem jo volt. Ha othon talalja meg a szamitasait, akkor miert menne el? Sok boldogsagot!

---------------------------------------
Na es akkor a nap itteni hire. Atadtak Darwin elso fűtött (!) uszomedencejet az egyik uszodaban. Merthogy erre komoly szukseg van itt a tropusokon. Magatol a viz homerseklete alig par fokkal megy 30 fok fole, mindenkeppen melegiteni kell. :) Szoval ez nem egy jakuzzi, ez egy uszomedence, igaz, csak egy 25 meteres gyakorlo.
A hivatalos indoklas, hogy a szaraz evszakban kevesen mennek uszni, mert hideg van (30-32 fok delben, reggel meg akar 20 fokra is lezuhanhat), es ilyenkor a viz is lehul kb 25 fokra, ami meg mar egyenesen rettenetes.
Szoval ezzel mar nincs gond tobbe.

adg 2015.10.29. 09:21:55

@adg: Baszki, otthon ket te, hulye. :)

LittleG (uk) 2015.10.29. 09:53:28

@Flamy (fat cat wannabe): Pontosan. Az ő korában nagyon közel jártam az ő mentalitásához. Aztán eltelt egy évtized és soha nem gondoltam volna, hogy ennyi idő alatt ennyit változhat az ember.
Persze, hogy nem kell mindenkinek külföldre menni. De azért nem árt tudatosítani, hogy egy állapot sem állandó, a hely ahol van, az emberek, akik körülveszik, mind meg fognak változni, el fognak menni (így vagy úgy). A Guns'n'Roses is megmondta, semmi sem tart örökké :)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.10.29. 09:58:14

lelkeszkent nem lesznek megelhetesi gondjai. Egyhaznal lesz annyi penz, amibol megel. Egy alacsony de BIZTOS fizu mellett sokan maradnanak. A tobbi a korites :)

adamskij · http://adamskij.bandcamp.com 2015.10.29. 10:04:03

@diggerdriver: pontosan, ugyanezt szerettem volna írni. tulajdonképp a posztoló fejében van egy kép az ideális és elérendő életcélról - ez dicsérendő - majd miután felsorolja, ki miért dönt hibásan ha nem úgy, ahogy ő látja, megerősíti magát még egyszer, hogy jól döntött.
ennyi erővel hallgathatott volna politikai gazdaságtant vagy politikatudományokat bőven '89 előtt, a módszerekben és végkövetkeztetésben semmi különbség nincs.

szép dolog a vallás és a hit, de nem való mindenkinek és számos ember boldogabb ilyen béklyók és szemellenzők nélkül. más kérdés, hogy a világ országainak döntő zömében az is kénytelen támogatni egyházakat, akinek ez nem áll érdekében és hitében.

soad1221 2015.10.29. 10:09:37

@adg: nekem ott hűteni kellene a vizet egy picit.. vagy eleve csak hajnalban járnék és csakis a száraz évszakban... :D
fura egy ország, na...

soad1221 2015.10.29. 10:10:09

@A nagy kékség: khm.. ki írt rosszindulatú megjegyzést?

soad1221 2015.10.29. 10:11:37

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: mellékes? szerintem a nyelvtanulás egyáltalán nem mellékes... elég hasznos elfoglaltság az...

soad1221 2015.10.29. 10:15:23

egyébként a poszthoz: 16 évesen még nagyon gyerek volt. 20 évesen meg épp, hogy nem gyerek. nagyjából most kezd nyílni a világ a szeme előtt, szóval amit most tutibiztosistenreesköszömre vesz, még simán változni fog.. és ez így is van rendjén... :)

Herr Géza 2015.10.29. 10:16:17

@A nagy kékség: Azért nem kicsit vagy elszállva magadtól, barátom:

"...és még csak nem is azért, mert én most ezt tanácsolom. "

Úgy elképzelem, ahogy Kinga olvassa a hsz.-eket és amikor ideér felsikít, hogy : "Úristen, A Nagy Kékség azt tanácsolja, menjek külföldre, apjuuuk, hol az útlevelem.... :DDD

Herr Géza 2015.10.29. 10:17:18

@A nagy kékség: Mellesleg abszolút egyetértek azzal, amit írtál, csak ugye a stílus.....

©________ 2015.10.29. 10:19:13

"Jó lenne még megérni azt, hogy egyszer valamiben az egész ország egyetért."

Akkor leszel felnőtt, ha megérted, hogy ez lehetetlen.

Herr Géza 2015.10.29. 10:19:38

@soad1221: Betette a standard panelt, csak pechjére most korán jött és még senki nem tanácsolta a poszterinának, hogy most azonnal induljon Londonba mosogatni... :))))))))

©________ 2015.10.29. 10:22:25

Miért kéne neki külföldre menni? Kicsit is?
Nem kell. Nagyon nem kell.
Majd ő azt tudja.

(Hozzáteszem, húszévesen mindent jobban tudtam mindenkinél.
Ti is, csak nem emlékeztek:P)

©________ 2015.10.29. 10:23:05

@diggerdriver: most neki hiszel vagy a szemednek?

@soad1221: pontosan.

Mr Long 2015.10.29. 10:28:17

Na szegeny, husz evesen van elkepzelese, de hulyeseg, hisz 40-50-60+ evesek mashogy latjak. Ha nekik tetszo lenne a vilaglatasa persze egybol tokos es celtudatos lenne.

LyukasBogrács 2015.10.29. 10:39:23

@LittleG (uk):
"A Guns'n'Roses is megmondta, semmi sem tart örökké :)"

Még ők se (szerencsére).

Golf2 2015.10.29. 10:50:03

Itt a helyem,nem szòl szám... nem fáj fejem,veri az èlet very happy,mindenki veri,beleveri...( Bikini)

P.Elliot 2015.10.29. 10:56:47

Ha a teologia utan kap valami komolyabb allast amit lelkesen vegez es kielegiti akkor nagyon jol fogja magat erezni otthon, ezzel a vegzettseggel nem is tudom hogy kapna-e kulfoldon allast, 2 lelkesznot ismertem itt eddig, egyik itt vegezte el es a pap nagyon tamogatta ,/ mindenfele ertelemben/ de nem sikerult neki csak holmi helyettesiteseket talalni amiert nyilvanosan megrugdosta a papot, talan emlekznek ra olyanok akik itt elnek ahol en es lattak vagy hallottak a dologrol/, szoval nem biztos hogy itt vegezve barki kap sajat parokiat, a masik az otthoni vegzettsegu volt de az sem ment semmire. Ez az az allas amit inkabb otthon jo betolteni.
Azert ugy elkepzelem hogy sok turelemmel, igazi segitseggel/ nemcsak papolni rola/, az emberek osszefogasaval jo poziciot, hirnevet tud maganak osszeszedni egy lelkesz otthon is, bar egy not ha gyerekei vannak es rendesen maga akarja nevelni azert ez visszatart az igazi belefelejtkezos munkatol.
Egy lelkesz nagyon sokat tehet az emberek korul ha akar...ha igazan azert csinalja.
Kivanom hogy a posztolo talalja meg a jovojet otthon, soha nagyobb szukseg nem lesz ra mint most, tenni az otthoniakert.

Herr Géza 2015.10.29. 11:02:08

@FeketeMacska73: Szeretném hinni, hogy legalább a lelkészi pálya választásánál a pénz, az elérhetö "jövedelem" csak valahol a 20. hely környékén van a szempontok fontossági listáján.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2015.10.29. 11:19:33

"Ezt a feladatot kaptam"
"Itt kell elvégeznem..."
Nekem kicsit olyan mint ha magadat is győzködnéd, de nem meggyőződésből.
A Szózat szövege jut eszembe erről...

Nincsen azzal semmi gond, ha úgy érzed ott szeretnél élni.
De ne azért élj ott, mert ott kell élni.

TilosazA (UK) 2015.10.29. 11:32:27

@Mammaroza: megelőztél. Én is ezt akartam kérdezni, hogy kitől kapta a feladatot, és miért ott kell elvégeznie. És hogy ez le lett írva szerződésbe, vagy kőbe vésve, vagy most ez hogy is van.
Csak mert én is szeretnék ilyen feladatot kapni, valaki leszólhatna már fenntről, hogy akkor hello, neked ezt kéne csinálni.
Bár az sem lenne jó,mert mi van, ha azt monjda, hogy menjek be egy iskolába egy fegyverrel... :/ Inkább jó vagyok én ilyen feladatok nélkül...

©________ 2015.10.29. 11:37:01

@TilosazA (UK): istentől. a hittől.
de én nem vagyok hivő, csak hallottam.

TilosazA (UK) 2015.10.29. 11:42:13

@Csupacsí: Ez így sem jobb ám, hogy ő azt hiszi, hogy feladatot kapott. Én meg nem vagyok ám ateista, meg nem is jó erről vitázni, tudom.
Ha belegondolok, hogy 20 évesen mennyi mindent hittem, hogy az úgy van, vagy meg tudom változtatni...
Sok minden fog változni az életében a következő években. Pl. én 30 évesen mentem férjhez, mire ő ennyi idős lesz, már 10 éve házas. (Ha szerencsés.) Fura belegondolni.

HardPötty 2015.10.29. 11:51:57

Én azt mondom, hogy ott vagy otthon ahol önmagad lehetsz és elfogadnak úgy ahogy vagy. Az már mellékes ahogy változik a belső önmagad úgy változik meg, hogy hol érzed magad otthon. Ez egy nagyszerű dolog az életben. Aztán van aki olyan horgonyt pakol le, hogy bàr megváltozik, de azt mantrázza magának, hogy már nem kell változtatnia hogy boldog legyen. Közben meg úgy kezdődnek a gondolatai, hogy "ó mi lett volna ha..". Ez mindenkinek a saját választàsa és erővel más nem változtathat rajta. Amikor ezt felismeritek rájöttök hogy nem is kell másnak tanácsot adni, elèg ha a sajàtodat megfogadod... ha tudod.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2015.10.29. 11:52:08

@TilosazA (UK): Azt gondolom, ő úgy érti a feladatot Istentől kapta, vagy valami ilyesmi.
Erről viszont nem igazán akarok véleményt írni, mert nem akarok ilyen vitát, meg embereket a meggyőződésükben megbántani.

TilosazA (UK) 2015.10.29. 11:54:43

@Mammaroza: Igen, és valamilyen szinten irigylem is.

P.Elliot 2015.10.29. 11:57:31

@Mammaroza: A feladat az belulrol jon szerintem, belul erzi vagy valami sugallja. Mar volt kinnt Angliaban de nem erezte hogy ott szeretne elni, hazamenve ugy erezte hogy ott ahol lakik pedig sok negativ dolog nem erhette azt a fiatal talan 16-18 eves lanyt kulfoldon. En hiszek az elhivatottsagban ha valaki tenyleg komolyan gondolja nem a penzert.
Magam is hajlamos lennek erre ha istenhivo lennek/ hiszek valamiben ami talan Istennek hivnak de most nem reszleteznem/ hogy segiteni masokat egy eleten at, szerintem csak annyi mint amikor egy anya osszefogja a csaladot es ugyel mindenre hogy a dolgok jol menjenek csak szelesebb korben. Az ilyet nem is erzem aldozatnak mert attol az illeto is jobban erzi magat. elegedett hogy veghez tudta vinni.
En hiszem hogy ez a fiatal lany elhivatott, kerdes hogy a nem lelkesz ferje majd mit szol ezekhez, mert nem konnyu egyeztetni a csalad es mas emberek erdekeit hogy melyik a fontosabb.

Herr Géza 2015.10.29. 11:58:03

OFF.
Imádom a magyar gazdaságpolotikát:

hvg.hu/kkv/20151029_A_kormany_nem_adja_fel_a_hipermarketek_ki

Törjünk, zúzzunk, "magyar se..be magyar lóf@szt", de még ez sem akar bejönni, hát kitalálunk megint valamit. Hajrá kreativitás!. :(((((

Bal 2015.10.29. 11:59:37

@diggerdriver: hol látsz itt rosszindulatú megjegyzést? Én nem találom.

HardPötty 2015.10.29. 12:02:09

HÁ nem lehetne a következő pályázat az, hogy Ki tudja megírna a tökèletes HÀ posztot? Egy olyat, amibe senki nem tud belekötni, amihez nem lehet tanácsokat adni. Egy poszt mind felett. ☺

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2015.10.29. 12:04:45

@P.Elliot:
Sajnos, én inkább azt érzem, hogy elhivatott akar lenni (ami nem baj), de lehet, hogy neked van igazad, meg egy kicsit remélem is, hogy én tévedek.

Bal 2015.10.29. 12:05:39

@adamskij: "felsorolja, ki miért dönt hibásan"

Ezt hol olvasod? Önmegerősítés van, bár közel sem annyi mint az átlagos kiköltözős posztnál, ami általában listával indít, hogy milyen borzalmas otthon.

P.Elliot 2015.10.29. 12:23:36

@Mammaroza: Az elhivatottsaghoz azert akarat is kell, valoszinu hogy azt erzed akaratnak a posztolo reszerol. Arra vegig szuksege lesz. En a mai modern lelkeszi munkaban nem annyira a lelki, vallasi megerositest erzem elsodlegesnek hanem a hivek korulotti segitseget, tamogatast. Ha az bejon a hitnek is jobban hisznek, foleg a lelkesznek.
A mai modern lelkesznek nem a templomban kell forgolodni elsosorban hanem a hivek korul...

P.Elliot 2015.10.29. 12:29:42

@HardPötty: Nekem volt ilyen posztom hogy nem kotott bele senki/ koszonom is mindenkinek, egy elmeny volt/, igaz hogy a 73-as hatartakeles volt, tehat nagyon regen amikor kijottunk es igy nem is lehetett utolag tanacsot adni vagy belekotni, volt ami volt, viszont el tudtam mondani hogy vegulis mi jott ki az egeszbol, hogy eltuk le az eletunket, a mostaniaknak meg nem tudni hogy mit hoz a jovo.
Na meg tenyleg, sokkal konnyebb volt akkoriban mert meg volt munka, jobban lehetett idovel a sajat szakmaban elhelyezkedni, jovot epiteni, a mosaniaknak, szegenyeknek sokkal de sokkal nehezebb, kiveve hogy egyszeruen elhagyjak az orszagot, mi meg disszidaltunk amiert ha elkaptak volna borton jar....

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.29. 12:36:09

Hogy lehet, hogy bizonyos válaszaim nem kerülnek ki?

Ana72 2015.10.29. 13:07:07

most megint azt magyarázzátok itt, hogy VALÓJÁBAN mit gondolt a poszter, amikor azt írta, amit.

soad1221 2015.10.29. 13:12:30

@Ana72: vagy inkább csak beszélgetnek róla és elmondják a véleményüket...
végül is ez egy blog, abban egy poszt, alatta meg a komment lehetőség :)

©________ 2015.10.29. 13:14:57

@TilosazA (UK): Hogy úgy mondjam, kurva nehéz.
Húszévesen mindent tudtam és mindenhez volt erőm is.
Aztán ahogy telnek az évek, fogy az erő, és rájövök, hogy kis szar vagyok én a világban.
De nem ez a legnagyobb baj. Hanem hogy képtelenség elmagyarázni a mai húszéveseknek. Hogy mindezen mi is átestünk.
És hogy nem mindig lesz ez így.
És hogy értsék meg, akkor kell beleállni a dolgokba, nem negyvenévesen.
Jó, persze, mindenki a maga kárán, de nem lehetne, hogy mégse...?:)

soad1221 2015.10.29. 13:19:52

@Csupacsí: nem. :) teljesen értelmetlen megmondani egy 20 évesnek, hogy téved. a 20 éves be fogja látni, hogy téved.
És a vicc, hogy nem is biztos, hogy téved, és végén neki lesz igaza.
Mondom, most nyílik a világ neki, változni fog ő is és jól van ez így.... :)

P.Elliot 2015.10.29. 13:20:09

@Ana72: Ezt hogy erted? Nem kerdojeleztem meg a posztolo irasat hogy valoban ugy van-e, de mivel nem jelentkezett meg azert az emberek talalgathatnak hogy ugy gondolta-e es hogy ugy lesz-e ha vegez, ha ferjhezmegy, ha gyerekei lesznek, ha lesz parokiaja......egy kicsit vazoltak a nehezsegeket amik lesznek boven, nyugi.
En azert ritkan erzem kifejezetten azt hogy piszkalodnak a hozzaszolok inkabb leirjak a ketsegeiket amiken nem art elgondolkozni es netan mar elore kivedeni. Masok hibajabol okul az okos ember. Ez itt egy fiatal lany, nem art ha mar most atgondolja az elet es palyaja nehezsegeit, meghallgatja a meg netan piszkalodoak kozlemenyeit is mert abbol is lehet okulni valamelyest.

©________ 2015.10.29. 13:21:48

@soad1221:
Én ezt sokkal mélyebbre vettem, mint azt gondolod. Hiába van benne egy szmájli.

Ana72 2015.10.29. 13:28:39

@soad1221: igen. és ez máskor is így van, amikor páran épp azt mondják, hogy nem kéne a körülmények meg a személy ismerete nélkül értelmezni próbálni a mondanivalóját :)
@P.Elliot: Nem címeztem neked a kommentemet, nyugi :)

Ana72 2015.10.29. 13:28:41

@soad1221: amúgy a te mondandóddal épp egyetértettem :)
És nem címeztem senkinek az előző kommentemet, hanem csak általánosságban a kommentek kapcsán jutott ez eszembe.

noorci 2015.10.29. 13:36:22

pedig kimenni, vilagot latni, tapasztalatot szerezni es azt hazavinni, hogy a "kuldeteset" v.ki teljesithesse, az se olyan rossz dolog. Egy dolog, hogy most külföldön vagyok, de ennyire fiatalon nekem pont a külföldi ösztöndíj és önkéntes munkak voltak eletem meghatarozo élményei, azokban nőttem fel kicsit. Ott olyan helyzeteket kellett megoldani, raadasul idegennyelven, amit anyuci szoknyaja mellol soha.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.29. 14:10:05

@Bal:
Ugye, van egy külföldi rokon aki mindenben támogatta aki hatalmas lehetőséget kínált neki.
Na most nem szívesen olvasnám a helyében hogy aki számít az otthon van.
De egyébként egyetlen otthoni rokonomtól vagy nem rokonomtól sem hallanám szívesen.

soad1221 2015.10.29. 14:11:39

@Ana72: igazából értem én, csak az öntelt kötekedő énem jött elő épp.. :)

Csodabogár 2015.10.29. 14:16:39

Irigylésre méltó, ha valaki 20 évesen ennyire meg van győződve arról, hogy mit kell a jövöben csinálnia. Ha lelkész lesz feltehetően soha nem lesz szüksége az idegen nyelvre, tehát maradhat nyugodtan itthon. Nyilván való, hogy nem az anyagiak befolyásolják a pályaválasaztásban. Régi református család vagyunk, de én csak igen szegény református papokkal találkoztam. Ez rendszer független. Emlékeim a 40-es évek elejére nyúlnak vissza. Papnak kizárólag elhivatottságból mennek az emberek. Persze teologiai végzettséggel lehet mást is csinálni, pl. tanítani, könyveket irni stb.
Tudomásum szerint ma a pap inkább szociális munkás ha komolyan veszi a hivatását. Sajnos pont a református papok viselkedése engem, messze eltávolított az egyháztól, de nem akarnék politizálni.
Azt hinni, hogy van valahol olyan ország, ahol teljes az egyetértés, igen naiv dolog. Olyan országok viszont vannak, ahol az átlagember nem foglalkozik politikával, mert nem az ő dolga, a dolgok rendesen mennek nélküle is.

Csodabogár 2015.10.29. 14:19:10

@P.Elliot: Amerikában gyorsan alapíthat egy új vallást és ha jó a beszélőkéje majd dőlnek az adományok.:-)))

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.10.29. 14:27:56

@Csodabogár:

Ha egy pap szociális munkásnak tekinti magát, ez rossz pályát választott.

Ősi ateista trükk a kereszténységet beszorítani valamiféle árvagyerek- és hajléktalansimogató ellátószolgáltatásba.

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.10.29. 14:27:57

@adamskij:

"a világ országainak döntő zömében az is kénytelen támogatni egyházakat, akinek ez nem áll érdekében és hitében"

Ez nemigen jellemző.

Ana72 2015.10.29. 14:27:57

@diggerdriver: sztem engedjük meg neki, hogy ő döntse el, neki ki számít. Talán. Ahogy mi is eldönthetjük, hogy nekünk ki számít. Nem?
Én simán el tudom képzelni azt, hogy attól, hogy egy laza rokoni kapcsolatban valaki felajánl vmit neki (teoretikusan), még az érzelmi kapcsolatai az itthon élőkkel szorosabbak, rájuk számíthat bármikor, bármiben.

Herr Géza 2015.10.29. 14:41:25

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Dehogynem, ld. pl. Németországot, ahol nevesítve is van a dolog: "egyházadó". Véletlenül beikszeled, hogy katolikus/evanglikus/stb. vallású vagy, máris vonják a fizudból a nem önkéntes összegü adót.
Nincs vele dolgod, hogy pl. elballagj a perselyig, vagy agyalj rajta, hogy akkor mennyit is....
Én speciel meg vagyok keresztelve, de a vallás/egyház (pláne pont a katolikus) igen távol áll tölem. Annó még a rendszerváltás elött, zöldfülü újoncként germániában "büszkén" beikszeltem a katolikus rubrikát (hiszen azelötti huszoniksz-évemben ilyet sose kérdeztek tölem, pláne nem hivatalban... :D), aztán amikor kiderült, hogy az mivel is jár, nem gyöztem visszavonni az ikszet, hogy "de kérem nem értettem a kérdést, meg különben is részeg voltam..."... :)))))

Herr Géza 2015.10.29. 14:49:21

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Persze értem mire gondolsz, nyilván Németország még a jobbik eset, mert ha üresen hagyod a "vallása" rovatot, akkor nem fizetsz az egyháznak. Ugyanakkor nekem még az is sok, hogy ha már vallásos is lennék, miért nem én dönthetem el, hogy hajlandó is vagyok-e fizetni és föleg mennyit.
Ehhez képest mi van akkor M.o.-on? Tudtommal nem kevés pénzt kapnak az egyházak a rohadtul nem vallásosak adóforintjaiból is, nem?
Javítsatok ki, ha rossz az infóm....

Bal 2015.10.29. 15:07:46

@diggerdriver: erről négy éve írt lelkesen. A mostaniban már azt írja, csak "hitegette", ami nem épp pozitív. Közben akár történhetett egy és más a viszonyukban, nem gondolod?

Én is külföldön lakom, és nem érzem sértőnek, hogy nem vagyok fontos minden otthon élő magyarnak. Sőt, mostanában úgy érzem, a rokonaimnak is egyre kevésbé vagyok fontos. A Skype-os beszélgetések ritkulnak, még szüleimmel is.

Nem is hibáztatom őket ezért, nagyon nehéz éveken át távkapcsolatot fenntartani. A közös témák leépülnek, a problémák távolodnak, az arcok megöregednek, az érintések hiányoznak. Nyilván idővel tovább kell lépni mindenkinek, és megtanulni a másik hiányában élni. Kicsit mintha az illető meghalt volna.

Ha kiköltözöl, bizony ezt is bele kell számítani.

London2009 2015.10.29. 15:30:39

@Bal: Ez igy van sajnos. Nem par ev alatt, hanem hosszabb ido alatt ez sajnos teljesen normalis, hogy meg fognak kopni a barati kapcsolatok. A csaladommal mondjuk nekem nem valtozott semmilyen tekintetben, de a baratok lassan elkoptak. Nem mind, de a tobbseg.
(na latod, neha egyetertunk! :D )

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.10.29. 15:36:36

@Herr Géza:

A költségvetésből több ezer cél kap pénzt. Ezek közül csak az egyházak pénze zavar?

Egyébként az egyházi finanszírozás jelenleg a következő módon történik Mo-on:
- céltámogatás pályázati alapon, ez szigorú elszámoláshoz kötött, mint minden más szervezetnél,
- céltámogatás egyházi iskoláknak és más szociális intézményeknek, szigorú elszámolás alapján,
- a hittanoktatás támogatása, ha van ilyen, elszámolandó, a pénz egy része visszamegy az államhoz az adók miatt,
- az államosított tulajdon utáni kárpótlás, ha van ilyen, ez meg fog szűnni 2030-ban, ha jól emlékszem, ez szabadon költhető, nem kell róla elszámolni,
- az adózók jövedelme utáni szja 1 %-a az adózók nyilatkozata alapján (aki nem nyilatkozik, annak a pénzét is kiosztják az egyházaknak, a nyilatkozók nyilatkozata alapján), ezzel a pénzzel nem kell elszámolni,
- adómentesség a hitéleti tevékenységre (a gazdasági tevékenység nem adómentes),
- kvázi-adómentesség a pap részére adott adományokra: azaz hivatalosan adózni kellene, de az állam nem figyel oda erre.

soad1221 2015.10.29. 15:44:50

@Herr Géza: hát tőlem távol áll, hogy az egyházakat védjem, de ennyi erővel azt is lehetne mondani, hogy ne költsenek oktatásra, onkológiai kezelésre, tudomány támogatásra, kutatás-fejlesztésre, autópálya építésre BAZ megyei munkahelyteremtésre, a cigányság integrációjára és egy csomó olyan dologra, ami engem spec pont nem érint.
Az, hogy az egyházi tevékenység engem, mint nem hívőt nem érint, az nem azt jelenti, hogy a társadalmi szerepe sem létezik.
Szerintem mo-n az egyik leginkább hiányzó dolog az emberekben, hogy megértsék a társadalomnak vannak olyan részei amit őket ugyan nem érinti, de mégis költ rá az állam az ő adóforintjából is...

szóval ebben egyetértek bircával, pedig én bizony erősen ateista ateista vagyok :)

2015.10.29. 15:48:14

Mindenki hulye, aki nem akar kulfoldre koltozni. Magyarorszagon nem lehet elni, kulfoldon meg a kerites is mas, ami Magyarorszagon kirekeszto pengesdrot kerites, az Ausztriaban befogado ajto oldalelemekkel!! Mert itt kerem befogadas meg szeretet van, nem kirekesztes es xenofobia. A szelsojobb meg csak veletlenul kapott tobb mint 30%-ot, es a nyugat-europai szelsojobb amugy is mas, mint a magyar, kedvesebb es nem is utal masokat annyira. Es Nyugat-Europaban korrupt politikusok es gazdasagi szereplok sincsenek, mint Magyarorszagon, es folytathatnam... Nyugat-Europa egy mas vilag!

Kedves Kinga, szerintem jol dontottel, ne hagyd magad, ne legyel te is a mestersegesen gerjesztett kivandorlos hiszteria-kampany aldozata. Magyarorszag egy jo es abszolut elheto hely. Ha az anyagiak vagy a kalandvagy nem kenyszerit ra, semmi ertelme kulfoldre menni. Otthon pedig csak Magyarorszagon leszel, mondhat akarki akarmit... Kulfoldon mindig is bevandorlo leszel, es sok esetben meg a gyerekeid is, legfeljebb nem mondjak napi szinten a szemedbe, de attol meg azt gondoljak rolad. A teologiahoz pedig sok sikert kivanok, barmelyik felekezet is legyen.

Golf2 2015.10.29. 16:20:12

@Ödenburger [Hu/At]: "abszolut èlhető hely" Akkor is ezt mondanád ha csak itthon dolgozhatnál jóval kevesebb pènzèrt?

maxval bircaman főszerkesztőhelyettes · http://bircahang.org 2015.10.29. 16:48:45

@Herr Géza:

A legnagyobb összeg az szja 1 %.

Ezt kb. így kell elképzelni.

Éves átlagban kb. 1 millió magyarországi adózó tesz nyilatkozatot adójának 1 %-ról, ezek kb. 60 %-a a katolikus egyházat nevezi meg. Így a katolikusok kapnak évente kb. 800 millió forintot ebből.

De! Az állam mindenképpen odaaja a befolyt szja 1 %-át az egyházaknak. Így van kb. 2 millió ember, aki nem nyilatkozik az 1 %-ról. Az állam az ő pénzüket is odaasja az egyházaknak. E pénz 60 %-át kapja a katolikus egyház, mivel a nyilatkozók között ez a katolikus egyház aránya.

Így a katolikus egyház végülis 800 millió helyett átlag 2 milliárd körüli összeget kap.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.29. 16:49:42

@Ödenburger [Hu/At]: Csodálom, hogy ezt a véleményedet nem moderálták ki. :)

Mr Pickles 2015.10.29. 16:49:53

"Itthon a helyem" nekem is. Bár gondolkodom, hogy elmegyek boltba.

montroyal ( CAN qc) 2015.10.29. 17:06:51

jo hat maradjon otthon ... mert kuldetese van abbol is jol meg lehet élni ... . csak nagyon fogy a hetven folotti korosztaly aki vevo erre ... tudom vannak kivetelesen fiatalok is de nem tobbsegben ... ha az allamtol le lehet huzni penzt az jo de az adomanyok.. nem tudom elkepzelni ...

viszont amit nem ertek hogy egy csald innen egy kislannyal a90es evek elejen hazakoltozott, meg az allampolgarsag elott , hirdetni az iget , mert nekuk ez a missiojuk .. mindketten dilomas epiteszmernokok( tehat kommunizmusban nottek fel KISZ meg ilyesmi...) hogyan lettek hirtelen ilyen nagy hivok, hogy hazamentek hittant tanitani .. igaz az itteni pap kivaloan mossa az agyakat ha abban elotte mas volt ..
szoval a hittanoktatas nem 40 oras munka tehat egeszen szukolkodtek , de biztosan boldogok a kuldetesukben ... nincs hirem a kislanyukrol (lanyom jatszotarsa volt egyidosek)de ugy erzem legalabb miatta volt felelotlenseg feladni az itteni eletet..
sok szerencset a postolonak , akarhogy alakulhat az elete semmi bajom vele
ex anyosom egesz eleteben a plebanian dolgozot tuzzel vassal ram akarta eroltetni a templomba jarast MERT OTT ROSSZAT NEM TANULSZ
nagyon megsertodott amikor azt valaszoltam - az igaz de az alatt az ido alatt hasznosabbat is tudnek csinalni ..
azt mondta akkor ne is menjunk le hozza a faluba, ha nem megyunk a templomba ... mondtam neki- akkor meg is egyeztunk

2015.10.29. 17:08:09

@Golf2:

Ezt irtam: "Magyarorszag egy jo es abszolut elheto hely. Ha az anyagiak vagy a kalandvagy nem kenyszerit ra, semmi ertelme kulfoldre menni." Szerinted ez mit jelent?

skye8 2015.10.29. 17:45:20

Az erdelyi barataim kozul sokan boldogulnak otthon, mernok,orvos, jogasz Es it-s barataim mind Jol Elvannak. Lelkeszkent ez nem tudom hogy mukodik de gondolom a penzt karpotolja a hivatastudat :D
a szerzo ugy tunik Kisse megfelelesi kenyszerben szenved, kornyezete velemenyere sokat ad, ki tudja 4 ev mulva milyen tortenettel lepi Meg az Olvasokozonseget.

2015.10.29. 18:41:59

@Ödenburger [Hu/At]: Te is a hiszti kampány miatt dolgozol Ausztriában?

TilosazA (UK) 2015.10.29. 18:52:55

@Ödenburger [Hu/At]: Imádom ezt a mondatot, hogy "külföldön mindig bevándorló leszel". Ez tény, de miért baj?!
Ez olyan, mintha valakinek azt mondanád: te mindig fekete maradsz. Vagy fehér. Ez így van. És? Lehet, hogy Magyarországon utánad köpnek, ha bevándoról vagy (vagy jól megvernek), de itt nem.

Három év alatt nem ért semmilyen megkülönböztetés ezzel kapcsolatban. Tudom, nem hosszú idő, de ha csak három évente történik, én bevállalom, egye kukac.

Amúgy most jut eszembe, hogy még a "mindig" sem igaz, 6 év, és szerezhetsz állampolgárságot.

2015.10.29. 18:53:28

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Latom olvasni te sem tudsz....

"Magyarorszag egy jo es abszolut elheto hely. Ha az anyagiak vagy a kalandvagy nem kenyszerit ra, semmi ertelme kulfoldre menni."

En nyilvanvaloan a penz miatt dolgozom Ausztriaban, jobban fizetnek, mint Sopronban, es Magyarorszagon elni osztrak fizetesbol jo kombo. Ha Ausztriaban kellene eljek, nem ingazhatnek, akkor erosen atgondolnam, hogy mit tegyek, es nem biztos, hogy kikoltoznek.

Bal 2015.10.29. 18:58:23

@montroyal ( CAN qc): miért válik felelőtlenséggé hazamenni a gyerek miatt? Aki Mo-on akar gyereket nevelni Kanada helyett, az felelőtlen?

A lelkész szakma kicsit olyan, mint az ügyvéd, politikus, felsővezető meg az irodalmár: nagy tehetségektől eltekintve csak az anyanyelveden tudod csinálni. Bevándorlóként akcentussal igen nehéz bizalmat kelteni egy felekezetben.

2015.10.29. 19:01:26

@Ödenburger [Hu/At]: Én tudok olvasni, csak furcsálltam, hogy hiszti kampánynak nevezed az eu-s tagsággal járó munkavállalói előnyöket.

"Magyarorszag egy jo es abszolut elheto hely. Ha az anyagiak vagy a kalandvagy nem kenyszerit ra, semmi ertelme kulfoldre menni."

Szerintem meg sok szempontból teljesen élhetetlen. Viszont nem akarom megmondani a másiknak, hogy mit csináljon. ;)

©________ 2015.10.29. 19:03:06

@Ödenburger [Hu/At]:
mit jelent szerinted az élhető kifejezés?

2015.10.29. 19:06:39

@TilosazA (UK):

Nem baj, de bennem eleg erosen el meg az, hogy idegen vagyok, hogy rendszeresen lebozgoroznak (azt jelenti: hazatlan), pedig mindez a sajat szulofoldemen tortent. Nem jo erzes, nekem legalabbis nem volt az. Az meg, hogy mondjak vagy nem, egy dolog, de hogy gondoljak, abban biztos lehetsz. Itt Ausztriaban biztosan. Nekem nem, mert en nem itt elek, de az ex-jugokat es a torokoket pl. osztjak rendesen a hatuk mogott. A magyarokat es a szlovakokat relative szeretik... A nagy liberalis kollegam is pont ma meselte, hogy egyik ex-jugo szomszedja megkapta az allapolgarsagot, es azota ugy beszel a tobbiekrol, mintha o mar osztrak lenne, pedig soha nem lesz az. Ami igy igaz is, megcsak nem is lenne gaz, ha nem lenne az a kis felhang, amit belerakott. Es o meg a nagy befogadok koze tartozik, a felesege azsiai, a tobbiek sokkal durvabb beszolasokat szoktak elengedni neha, csak nyilvan egymas kozt, nem akkor ha torok vagy ex-jugo van a kornyeken, mert annyira azert kulturaltak... De azt nagyon jol lehet latni, hogy mit gondolnak roluk... Anglia persze lehet mas, de az ott elo ismeroseim is panaszkodnak, hogy a gyerek kapja rendesen az iskolaban, o is, es a lengyel osztalytarsa is. Luton, nem London.

Nekem mindenestre megnyugtato a tudat, hogy minden este hazamehetek Magyarorszagra...

2015.10.29. 19:16:18

@Csupacsí:

Nekem azt, hogy bekesen, biztonsagosan es elegedetten tudom elni az eletemet, es jo erzessel tolt el, hogy ott vagyok, ahol vagyok, nem akarok mashol lenni. Sokaig nem voltam igy, sokaig vagytam el en is, vonzott az uj, a mas. Aztan, ahogy egyre tobbet lattam a vilagbol, egyre jobban megtanultam ertekelni a jo dolgokat Magyarorszagon. Igaz, en regen is altalaban a jo dolgokat es fejlodest lattam, es ma is igy vagyok ezzel, valoszinuleg genetikailag alkalmatlan vagyok a sokak altal emlegetett magyar depressziora es rosszkedvre... Csak hat regen meg a minel tobb uj dolog felfedezese es megismerese volt a szempont, ma mar a nyugalom es a bekesseg... :)

©________ 2015.10.29. 19:38:46

@Ödenburger [Hu/At]:
Én ezt értem, de ez mind bullshit.
Minden jóindulatommal bullshit.
Szóval kérlek, mondd el az alábbiakat:
bekesen elni:
biztonsagosan elni:
elegedetten elni
jo dolgok Magyarorszagon:
Komolyan kérdem.

tanato 2015.10.29. 19:57:30

@Ödenburger [Hu/At]: Kinga református mint mi,a szomszéd városomban végzett a refi gimiben utána ment a teológiára.Ő is és édesapja is írt ide posztot 4 éve,szerintem akkor már te is itt voltál
Egy alkalommal személyesen is találkoztam az apukájával.Kingának itthon nem lesz rossz dolga,már van gyülekezet ahová várják a végzése után.Hacsak a nemzetközi fuvarozó férjével nem megy el külföldre.

montroyal ( CAN qc) 2015.10.29. 19:57:41

@Bal: akinek lehetosege van Kanadaban megadni a gyerekenek(elfogadtak oket) hogy ott no fel, ottani oktatasssal, ottani korulmenyekkel ( a holgy mar mernok firmanak dolgozott es a ferfi is jo allasban volt epitesi vallalatnal) ugy erzem felelotlenseg csak azert mert hirtelen valami eltort a fejukben es ugy ereztek nekik vallast kell tanitani Mo-on ... na legyen az ovek ( enyem meg a cadillac amit ingyen nekem adtak)
en igy gondolom aki masképp legyen neki ugy ..

en rendszeresen jarok a katolikus es reformatus templomba is a kozosseg miatt , mindkét pap Mo-rol erkezett fiatalok , jol beszelnek angolul de magyarul (is) misezne,k ..

Herr Géza 2015.10.29. 20:19:30

@Ödenburger [Hu/At]:
"Csak hat regen meg a minel tobb uj dolog felfedezese es megismerese volt a szempont, ma mar a nyugalom es a bekesseg... :)"
Látom, tulajdonképpen akár egyet is értünk. Csak annyi az apró különbség, hogy én pont a békesség és a nyugalom miatt maradok itt Svábországban... :)))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.29. 20:21:15

Szóval ha valaki azt meri írni, hogy szeret Magyarországon élni, itt is vannak jó dolgok, és itthon is lehet élvezni az életet, akkor az "mind bullshit". Na, most már mindent értek.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.29. 20:21:20

@Ödenburger [Hu/At]: Érzed ezt az erőlködést? Nem megy le a torkukon. :)

Herr Géza 2015.10.29. 20:25:42

@Bal: Speciel pont külföldön is jól "muzsikáló" magyar lelkészre gyanúm szerint hamar tudnánk pár példát. Lásd pl. Montroyal kolléga példáit, de én is tudok egyről a közelben....

Simon Hasonmasa (TW) 2015.10.29. 20:43:38

@Ödenburger [Hu/At]:

Konnyu neked. Nekem ehhez el kellett menni ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.29. 21:02:15

szerintem húszévesen pont az a dolga az embernek, hogy ilyen idealista, reménykedő, tervekkel teli legyen. akárhol és akárhogyan is.

©________ 2015.10.29. 21:12:44

@A nagy kékség: szeretnel egy szimpatizanst, mi?

Csakhogy Odi ausztriaban dolgozik, aludni jar haza a hatar innenso oldalara.
Mert mindenbolt csak a habos olda!t szereti.

Nem mondom, hogy nincs igaza, csak nem kene hangoztatni a kurvajo itthont, ha nem itthon keresi meg a betevot.

Fajankó 2015.10.29. 21:30:24

@Ödenburger [Hu/At]: Figyu, inkább legyek Fürstenfeldbruckban semmibe vett külföldi (sic) , mint Olaszliszkán büszke őshonos.
Ja hogy te Sopronról beszélsz, miközben Bécsben dolgozol? Az is más. Persze tudom, mindenki utánad csinálhatja.

qkuc 2015.10.29. 21:32:11

@Csodabogár: Oh, azért a református egyház sem ma született bárányokból áll, legalábbis a kecskeméti kollektíva igen dörzsölt egyházi személyekkel rendelkezik, :D.

Fajankó 2015.10.29. 21:40:28

@A nagy kékség:
" Érzed ezt az erőlködést? Nem megy le a torkukon. :) "
...mondá a megnevelő ember...

2015.10.29. 21:40:47

@Csupacsí:

Nem fogok neked középiskolai fogalmazást írni, ne erőlködj, annyi időn nincs. Szerintem elég egyértelmű, hogy ezek a fogalmak mit jelentenek, ha neked nem, akkor az a te dolgod. A bullshit jelentésének meg nézz utána...

2015.10.29. 21:42:09

@tanato:

Ahh, értem. A női lelkész + világi foglalkozású férj páros tapasztalataim szerint nem egy könnyű téma... De sok sikert nekik!

2015.10.29. 21:51:54

@Csupacsí:

Nekem szimpatikus egyébként a megnevelő emberünk :)

Annak viszont, hogy hol keresem a betevőt, semmi köze ahhoz, hogy szeretem-e azt, ahol élek. Mellesleg, mint az már párszor írtam, nekem Pesten is sikerült jól élnem, onnan nem anyagiak miatt jöttem el, hanem mert túl nagy volt a város. És rajtam kívül még elég sokan élnek jól Magyarországon olyanok is, akik itt keresik a betevőt. És ők is szeretnek itt élni, akárcsak én.

Tényleg kezd elég szánalmas lenni ez a bezzeg Sopronból, meg bezzeg ingázva könnyű. Egyrészt lehet utánam csinálni, mindenkinek adott a lehetőség. Másrészt pedig pont én vagyok az, aki mehetne, mert minden adott, mégis esze ágába sincs, sőt, örül, hogy délután már itthon lehet, és magyar szót hallhat és magyar feliratokat olvashat.

Bal 2015.10.29. 21:53:23

@montroyal ( CAN qc): értem, tehát aki Kanadából Mo-ra költözik, az szükségszerűen kockára teszi gyerekei jövőjét.

Lehet, hogy meglepőt mondok, de Mo-on is vannak jó iskolák és jó állások. A gyerekekük meg valamit már biztosan nyert: boldogabb szülőket, akik azt csinálják, amit szeretnek.

skye8 2015.10.29. 22:00:03

@Ödenburger [Hu/At]: sztem ne torodj a szurkalodassal, irigyek mindehol lesznek, a HA-n is :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.29. 22:11:54

@Csupacsí: Szimpatizánst? Ugyan minek? Szeretnek engem épp elegen.

Egyébként pedig ha valaki itthon keresi meg a betevőt, és úgy mondja, hogy "kurva jó itthon", nektek az is baj. Sőt, az az igazi eretnekség, mert akkor azok, akik már leléptek, nem tudják igazolni az elméleteiket az élhetetlen országról, ahol egyesek szerint már csak éhen dögleni lehet.

montroyal ( CAN qc) 2015.10.30. 00:57:09

@Bal: nem akarlak meggyozni de Te sem tudsz ...en semmikepp nem koltoznek Mo-ra a gyerekemnek meg el sem tudnam kepzelni hogy ott eljen Canada helyett... en csak egy peldat hoztam fel az esetukben biztos boldogok azzal a heti valahany ora hittan tanitassal... a gyereknek viszont ha mast nem egy vallasos agymosasos nevelest tudnak nyujtani ... megint nem altalanositas csak az en velemenyem .. es mivel 27 eve nem élek Mo-on tenyleg nem ismerem az ottani viszonyokat iskolakat allasokat stb ..

Bal 2015.10.30. 02:01:02

@montroyal ( CAN qc): én nem meggyőzni akarlak. Csak nem szeretem, amikor kategorikusan kijelenti valaki, hogy Magyaroszágra sohasemsemmiképp, mert ott embert esznek és a lakások rohadnak, bezzeg Kanadában. Szerintem ez pökhendi lenézés. Ráadásul nem is igaz.

Angliában lakom lassan tíz éve, jártam 20+ országban, Kanadában is. Nekem leginkább egy dögunalmas Midwest városka ugrik be róla, ami helyén száz éve erdő volt, és biztos nagyon élhető, csak az ember felvágja az ereit egy idő után, a mínuszokról ne is beszéljünk.

De nem mondom azt, hogy sosem költöznék oda. Az ugyanis hogy ki hogy jön ki egy helyen, boldogabb-e, jobb-e ott, kizárólag az egyéni helyzettől függ. Általánosságban is, egy jól fizető állással Budapesten az életed minősége nem fog lényegesen különbözni bármiben attól, amit mondjuk Montrealban kaphatsz. Sőt. És a pénzen, munkahelyen, iskolán kívül annyi, de annyi minden fontos még az emberek életében, hogy napestig sorolhatnánk.

Szóval ne ítélkezz túl gyorsan az ismerőseid felett, mert lehet, hogy jól döntöttek. Nincs olyan, hogy egy ország mindenkinek sokkal jobb, mint a másik, és aki nem az elvárt irányba migrál, az felelőtlen.

montroyal ( CAN qc) 2015.10.30. 02:49:23

@Bal: egy jól fizető állással Budapesten az életed minősége nem fog lényegesen különbözni bármiben attól, amit mondjuk Montrealban kaphatsz. Sőt.
na en categorikusan kijelentem nem elnek pl Budapesten .. eletem minosege? nem gyozkodni akarlak nem is sorolom de itt ejjel 2-3kor is barki setalhat a varos barmely pontjan ,a kocsi nyitott ajtoval is ott marad, a kerites nelkuli udvarrol nem tunik el a funyiro , szorakozohelyen senki sem kot beled ,kozlekedesnel nincs huhaanyad stb sorolhatnam .. nem a penz a minden ... csak ha megszoktad a kozbiztonsagot az udvarias embereket ( legalabb is nem duvak bunkok vagy buvalb@..ottak ) na nekem mind1.. orokolt pesti hazzal es itt mindenemet eladva még jo fizeto allas sem kellett volna , munka nelkul is kenyelmesen elhettem volna ... de inkabb eladtam azt a hazat ami tortenetesen olyan utcaban volt(kozpontba) ahova mar minden hazba betortek lopkodtak es a kapukban egymast valtottak a lehuzos atba..os probalkozos okoskak... szoval nem itelkezek masok felett akkor a magam peldajabol indulok ki ..

Nincs olyan, hogy egy ország mindenkinek sokkal jobb, mint a másik,

nincs? akkor honnan veszik ezeket a felmereseket, listakat melyik orszagok vannak az elen mindenfele szempontbol ,es melyikek romlanak vagy a sor vegen kullognak az eletminosegben .. ...

2015.10.30. 06:29:14

@Bal: "Sőt. És a pénzen, munkahelyen, iskolán kívül annyi, de annyi minden fontos még az emberek életében, hogy napestig sorolhatnánk."

Amikor ezek kerülnek előtérbe Mo.-t illetően, akkor pedig jön a szokásos duma, hogy máshol sem jobb, meg ugye annyira nem is rossz a helyzet pl. Nigériához képest. :D

Az való igaz, hogy Mo.-n is lehet jó pénzeket keresni, ha van olyan végzettséged és/vagy spéci jogosítványod ( a CDE azért a többségnek nincsen meg). A problémák ott kezdődnek, amikor egy olyan szakmával/végzettséggel rendelkezel, amivel habár el tudsz helyezkedni, de nem tudsz annyi pénzt keresni vele, hogy ne nullára gyere ki hó végére. Túl sokat kell adózni a "keveset" keresőknek (is).

Mo. nemcsak Budapestből áll. Vidéken pedig sokkal rosszabb a helyzet, mint a fővárosban.

Golf2 2015.10.30. 07:55:47

@Ödenburger [Hu/At]: Nem személyeskedésnek szántam.Az "abszolut" szerintem abszolut túlzás.És napról napra romlik ez a szomorú.

soad1221 2015.10.30. 08:35:44

@Golf2: Te, Ödi elég egyértelműen fogalmazott, hogy ha az anyagi háttér megvan, akkor abszolút élhető.
Ezen túl persze értem, hogy milyen "kemény diktatúra" is van itthon, de egy percig nem túlzás, hogy abszolút élhető... ha...
és nyilván itt van egy sor különbség, hogy mennyit ér a minimálbér, mennyi az átlag fizetés, mi az az összeg amivel már megvan az a bizonyos anyagi háttér - ezeken kár sokat vitázni, mert egyrészt mindannyian tudjuk, hogy itthon azért alacsonyabb a bérszint, stb,, másrészt eléggé egyéni ennek a megítélése, de megint csak oda jutunk el, hogy HA megvan az anyagi biztonság...
És nyilván van olyan ember, akinek más hely jobban bejön, szíve joga, nincs ezzel gond. Van aki egy spanyol tengerparton, van aki egy norvég faházban érzi magát jobban. Az kizárt, hogy Mo-n is érezheti magát vki jól?

Mr Long 2015.10.30. 08:44:22

@soad1221: igen, ez tudomanyos tény :DDD

Mr Long 2015.10.30. 08:49:55

@Ödenburger [Hu/At]: "A nagy liberalis kollegam is pont ma meselte" Na ne b@ssz, hogy ott kibeszélik az embereket a hátuk mögött! Eddig úgy volt, hogy ez ilyen Magyar szokas csak! :)

©________ 2015.10.30. 08:50:52

@Ödenburger [Hu/At]: te, te tényleg nem érted.
kurvajól csinálod. mindenhonnan a legjobbat kivéve. nincs ezzel baj.

csak ne akarj mindenkit meggyőzni, hogy milyen fasza most itthon minden, amikor az életed felét nem itthon töltöd naponta.
lehet, hogy neked 10 éve* pesten is fasza volt.
nekem is.
de.
10 éve volt. pesten.

egyszerűen képmutatás, amit csinálsz, az a baj.
tökre örülök, ha valakinek jól megy.
csak ne akarjon meggyőzni arról, hogy onnantól mindenkinek megvan a lehetősége erre, ebben a 9,849 millió emberből**

*lehet, hogy neked csak pl. 6, de nem ez a lényeg
**ja, tudom, menjen mindenki buszsofőrnek

©________ 2015.10.30. 08:55:59

@Ödenburger [Hu/At]: ne, nem nyilvánvaló.
a pénz nem, ezt már kifejtetted.
a többi érdekel. nem izmoztatni akarlak, gőzöm sincs, mire gondolsz.
mitől élhetőbb Magyarország, mint Ausztria, Németország, Londonország stb.
A nyelvet is skippelhetjuk, mivel tudsz angolul.

olcsó albérlet? ja nem, a pénz nem érdekes, mondtad
szociális háló? ja ez is pénz.
tömegközlekedés? európában ez nem kérdés.
szabad mozgás? euban vagyunk, nem kérdés.
populista politika? ja, mindenhol ez van
jogbiztonság? visszamenőleges jogalkotás? ebben tényleg különbözünk, de hogy élhetőbb lenne...
fehér gazdaság? ó, ugyan

á, megvan! biztos a ciklámen a Löverekben.

Golf2 2015.10.30. 09:09:27

@soad1221: Te biztos sokan jòl érzik magukat itthon.

soad1221 2015.10.30. 09:23:17

@Csupacsí: nem azt írta, hogy élhetőbb, mint Ausztria, hanem hogy abszolút élhető hely. Ha...
És a kérdés, hogy mit takar a HA, azt már tudjuk, feltételezve, hogy az megvan, az általad felsorolt dolgok részben persze igazak, de egyrészt az átlag embert a legtöbb nem sokban érinti, ami miatt rosszul érezné magát. mondjuk tömegközlekedés. Attól függ hol élsz? BP-en mondjuk jó. vidéken szar, ezt tudjuk. De, ha semmi szükséged a tömegközlekedésre, mert 1. van autód, és az anyagi háttér miatt simán fenntartod, vagy céges, vagy bármi.. 2. nincs még autóra sem szükséged, mert max biciklivel mész és 10 perc alatt ott vagy a munkahelyeden, meg bárhol máshol ahol dolgod lehet, akkor ez a kérdés, hogy adott vidéken milyen a tömegközlekedés semmilyen szinten nem befolyásolja a napjaid.

Ennek az embernek az a tény, hogy ausztriában milyen fasza a tömegközlekedés, pont annyira releváns infó, hogy Bp-en milyen, meg Mátészalka-Debrecen között milyen.
Szociális háló? Ha van megfelelő kereset, pont leszarhatod az állami kórházat, nyugdíjat, stb, mert megfizethetsz magánorvost, meg tudsz takarékoskodni a nyugdíjra, pont leszarhatja, hogy az állam éppen milyen pénzt "csoportosít át"

Ödi erről írt, és ebben teljesen igaza van. És minden tévhittel ellentétben ez nem 30 ember az országban. A gond (és Ödi erről is írt!), hogy ugyancsak számos ember van, aki meg 80 000 ft-ból él, na az valóban lófaszra sem elég. Ők azok, akik a pénz miatt kénytelenek kimenni, ami teljesen érthető és racionális döntés, és egyetlen szóval nem írta, hogy miért nem lesz buszsofőr vagy IT-s... azt írta, hogy az anyagi feltétel teljesül, és nem hajtja kalandvágy sem, annak tökéletesen élhető hely Mo, És azt nem fűzte hozzá, hogy hol jobb, hol rosszabb, minél jobb, minél nem, stb...

És igen, ha vkinek emlékek vagy bármi más kötődik a kurva ciklámenhez a Lövérekben - amit mi meg pont leszarunk - akkor annak az a hely lesz a legélhetőbb, akár mennyire is jó No, Anglia, Lengyelország, és akár meddig lesz miniszterelnök Mo-n orbán.

szerintem kár ezt ennyire túl dramatizálni vagy idealizálni, akár külföldről, akár itthonról van szó..

soad1221 2015.10.30. 09:27:48

@Golf2: a vicc, hogy mi valószínű külföldre fogunk menni nagyjából 2 év múlva, mert vannak racionális érvek amik emellett szólnak. ezek teljesen egyéni okok, így látjuk jónak... ha vki el kezd érvelni amellett, hogy de maradjunk, mert kint sokkal rosszabb, vagy akármi, akkor hülyének nézem. De attól még nem fogom hülyének nézni azt, aki azt mondja, hogy neki tök jó itthon, teljesen jól élhető hely Mo.
Mert egyrészt, hogy neki mi jó, azt ő tudja, másrészt valóban élhető hely mo.

©________ 2015.10.30. 09:30:11

@soad1221: te is a pénzről beszélsz.
és én pont ezt kérdezem. ő azt mondta, a pénzt nem számítva is élhető hely.
mondom, oké, tegyük félre a pénzt, nézzük, mitől élhető.
mert eddig az volt, ha pénzed van, akkor oké. vagy ha külföldi vagy és a felszínt kapargatod, akkor oké.

akkor hadd lássam, mitől oké és mitől élhető, ha ezeket leszámítjuk.

elmondom harmadszor is: tényleg érdekel, és nem azért, hogy belekössek, hanem hogy lássak mást is.
nagyon sok emberrel találkozom, mindig másokkal, idegenekkel, az ország különböző végeiből, és nem látom, hogy annyira ugrálnának. (még ha leszámítom azt, hogy alapvetően egy panaszkodós, negatív, neurotikus nép vagyunk - nekem mondjuk épp ez a másik hajtóerő, amiért jó lenne elmennem, mert ez borzasztó. nem lehet egy intellektuális beszélgetést folytatni, mert mindenki rinyál)

©________ 2015.10.30. 09:30:59

@soad1221: ja, hát mi se haltunk még bele......

soad1221 2015.10.30. 09:40:51

@Csupacsí: akkor ezt majd Ödi megmondja, mert én végig úgy értettem a szavait, hogy a megfelelő anyagi háttérrel abszolút élhető. Szegény és nélkülöző emberként nyilván nem az. De ez nem általánosan véve az ország hibája. És nem, ezzel nem is mondom, hogy az ő hibája és azt sem, hogy minden oké lenne az országban....

a rinyálásban igazad van, nem tudom mi az oka, az emberek itt egész nap csak rinyálnak. pl. nálunk is ez az egyik érv :)
De én ebbe a rinyálásba beleveszem, ezt a folytonos diktatúra és élhetetlen ország szöveget is, ez is tök zavaró... a folytonos orbán/gyurcsány/zsidó/cigány/fasiszta/gyíkember szövegeléssel együtt. :)

soad1221 2015.10.30. 09:41:20

@Csupacsí: már mibe, ezt most mire mondod? lemaradtam :)

soad1221 2015.10.30. 09:43:49

@Csupacsí: na, mondjuk ceglédizoltán nekem olyan érv, mint anno a külföldi csajozós palotáspetrázóké... szóval egy saját magát is "baloldali" politikai elemzőnek, és politikai tevékenységet folytató blogbejegyzése nem épp a releváns infó nekem. Mintha girószász mondaná ezt csak pepitában... :)

©________ 2015.10.30. 09:54:43

@soad1221: (azt mondtad, valóban élhető:D)

©________ 2015.10.30. 09:55:41

@soad1221: nem a ceglédi a lényeg*, hanem amit mond.

*én is kiütést kapok tőle, főleg ha élőben hallom:D

Golf2 2015.10.30. 10:03:47

@soad1221: És mit tegyen az aki nem a pénz hanem a romlò légkör miatt nem érzi élhetőnek? Ilyenek is vannak biztos,köztük én is.

soad1221 2015.10.30. 11:12:22

@Golf2: változtasson. a romló légkör is egy szubjektív és egyben itthon sem minden helyre érvényes dolog, de értem én, ha vki bizonyos dolgokat így él meg.
Tudom, megmondani egyszerű, de vagy zárd ki az életedből azokat a dolgokat amik így megkeserítik, vagy tényleg menj külföldre. Vagy keress 3-ik, 4-ik, akárhányadik megoldást.
De a rinyálás (ami az egyik legszarabb ebben az országban, és semmi köze sem gyurcsányhoz, sem orbánhoz) nem segít. És nem biztos, hogy ezek amik a Te életedet ilyen keserűvé teszik, azok másra is így hatnak. Rám pl. sehogy. És valószínű amik rám hatnak, rád meg sehogy...

soad1221 2015.10.30. 11:13:33

@Csupacsí: oké, nem ő a lényeg, de az ahogyan, az azért mégiscsak számít... és egyébként bár valóban szar dolgok ezek, de az én életemre jó részük semmilyen hatással nincsenek rám.

soad1221 2015.10.30. 11:23:13

@Csupacsí: igen, ez elég durva.
A merényi zárt osztálya hosszú évek óta az egyik legmegdöbbentőbb dolog ami van. Nehezen tudom ezt orbánhoz kötni, még ha a cikkben említett (kissé azért demagóg, de mégis...) fradi stadion segít ebben...
Szóval igen, ez durva. De nem új dolog, az hogy most vki meghalt éppen megint előhozza a témát.
Hogy miért nem történik semmi ott az elmúlt kb 15 évben: érint vagy 100-200 embert. akiknek a szavazata háááát.... hogy is mondjam, nem sokat ér, na....
Ha pedig így van, akkor viszonylag kevés szándék fog mutatkozni bármilyen oldali kormányról beszélünk is... és mint látjuk tényleg így van...

soad1221 2015.10.30. 11:25:22

@Csupacsí: ja, a lényeg, amit mondani akartam: ez közel sem az országra érvényes állapotot mutatja, főleg nem az olyan emberek élhetőségét, akiknek viszonylag jó anyagi hátterük van. És ugye az élhetőséget ennek a feltételnek teljesüléséhez kötöttem :)

©________ 2015.10.30. 11:26:15

@soad1221: ez most csak egy minta. hozhattam volna másikat is, könnyedén, ugyanezt mutatta volna, más köntösben:(

soad1221 2015.10.30. 11:38:47

@Csupacsí: igen. egy. és én is tudok még hozni 1000 másikat is.
meg ennek az ellenkezőjére is lehet példát hozni, meg tudsz ilyen példát hozni Angliából, Németországból, Ausztriából, Spanyolországból, meg nagyjából mindenhonnan.

Én pl sokáig nem tudtam, hogy Norvégiában a várólisták még a magyarnál is durvábbak (mondjuk most is csak elmondásból tudom, hogy hónapokról van szó, nem tapasztaltam). Tény, ha eljutottál az időpontig, akkor ilyen körülmények nem lesznek. Kérdés, hogy a szervezeted megvárja-e azt az időpontot, vagy hamarabb meghalsz? Akkor Norvégia nem élhető?
Azért ezt nem hinném... :) ez is csak egy példa...

©________ 2015.10.30. 11:44:20

@soad1221: te igen. én nem feltétlenül.
igen, van az összeg, ami fölött már nem érdekelnek a mindennapok, ha valami történik, beülsz a New Yorkba egy melange-ra és hívod Andyt, hogy intézze el, mire hazaérsz.
aztán van az az összeg -ami még mindig több, mint egy buszsofőré-, amikor könnyedén veszed a lépéseket, nagyvárosban élsz, minden szolgáltatóból több választásod van, az adódat a céged fizeti be, a munkaidőd tényleg 8 óra, és a barátaid szintén ezen a szinten, tehát van kivel sörözni esténként az Irish Catben.
meg van az a szint, amikor megvannak a dolgok, számlák időben befizetve, anyunak és apunak is van munkája, de azért jól jön a beiskolázási cafeteria, és számít, hogy az szja 16 helyett 15% lesz
meg ott van az a szint, az ország maradék 80%a, amikor -ha nem tartozol az első kategóriába-, úgy nagyjából vagy működnek a dolgok vagy sem.ezt a szintet szokták megideologizálni, aztán max 5 év múlva menekülnek vissza pestre, de legalábbis egy nagyvárosba, és nem tudom megszámolni, hány ilyet láttam 6 év alatt.
és van a legalja: hvg.hu/itthon/20151030_igy_mukodnek_a_magyar_reformok
ezen belül is vannak szintek, ezeket akkor látod, amikor belenézel a nyúl üregébe. és ezt nem fejtegetném, mert kevés a saját tapasztalatom.

az első kategórián kívül mindegyikben ott a rinyálás,
hogy gyakorlatilag minden áldott nap felkúrja valami az agyadat, média vagy kormányzat vagy közigazgatás, vagy egy másik ember,
néha elgondolkodsz, hogy bizonyos létformák hogy a viharba maradnak életben, vagy mások hogyan gazdagszanak meg, amikor a nevüket alig tudják hibátlanul leírni,
hogy a megbízó nem fizet, csak rinyál, aztán elmegy kéthetes nyaralására,
a cégtulajdonos nem fizet, de elmegy két hétre Madagaszkárra,
hogy a Nav megbassza anyádat ötezer forintért, de G.GY. nyilvános páváskodik az új házával, meg az anyja szellemével (itt eszembe jutott a mondás, hogy "pénzért még a saját anyját is eladná"),
a másik cégtulajdonos milliárdos pályázatot nyer, bár nyilvánosan elérhető adatbázisban látszik, hogy a másik cégének milliárdos adótartozása van,
a kisembert szopatja a közigazgatás milliókkal (jogszerűtlenül), az ügyvédje meg a tárgyalás előtt két nappal jön rá, hogy a tárgyaláskor éppen nyaralni megy, és én találjam ki, mi legyen?
hogy az ismerős, határontúli magyar, aki írni sem tud magyarul, életében egy fillér magyar adót nem fizetett, milyen házat vett és mekkora a pofája?

komolyan, soroljam még?

ezek nem az én életem, de mondd, lehet e világban már úgy élni, hogy mindez ne jöjjön szembe?

hagyjatok engem ezzel az élhető világgal, ezt maximum az aranyhaltól fogadom el, körakváriumban, persze, még élünk, ilyenformán élhető, de nem lehetne, hogy icipicit jobb legyen?

a külföldben sem az a vonzó a pénzen kívül, hogy ott ilyenek nincsenek, hanem az, hogy ott a felszínt kapargatod, mélyebb értelmek, társadalmi tragédiák nem jönnek át,sok-sok évig, szerintem az is lehet, hogy életedben sose,
ráadásul simán becsukhatod a füled az utcán, hiába tudod a nyelvet,
szóval van egy láthatatlan falad, amit használhatsz, és lep el a szar.

hát nemtom, mennyire érthető....

©________ 2015.10.30. 11:45:01

aszencségit, milyen hosszú lett.
bocs:D

P.Elliot 2015.10.30. 11:49:57

@Csodabogár: Hat igen, egyesek jol kihasznaljak itt a vallasszabadsagot, egy magyar itt aki karbantarto volt es amikor nyugdijba ment valahogy kitalalta hogy sajat egyhazat alapit, na nem meggyozodesbol hanem penzkereseti forrasnak tekintette. Be is valt valahogy mert limoval jart es gyonyoru hazban lakott mint az ismerosok mondtak, vagyis elkabitott annyi embert akikbol megelt. En ezt kifejezetten undoritonak tartom, a felesege magyarorszagbeli kommunista volt, az meg azt hasznalta ki amig otthon elt, szoval tudtak hogy hogy el koponyeget forgatni.
Az ilyet egyszeruen undoritonak tartom.
En katolikus lennek ha vallasos lennek de gyerekoromban sem voltam az pedig a szulok odakenyszeritettek, ez tartott 14 eves koromig amikor egyszeruen megtagadtam hogy oda jarjak, apam templomaban/ reformatus/ jobban ereztem magamat de en sosem hittem a vallasokban, a lanyomat meg sem kereszteltettem, rahagytuk hogy milyen vallast akar maganak ha felno.
Egyelore semmit, nincs kedve hozza.
A vejem katolikus de o sem jar a csaladjaval mar sok eve a templomba, szoval mi mar csak ilyenek vagyunk.
Ha Isten van, / valami van/ akkor annak eleg hogy tisztesseges becsuletes eletet elunk, senkit nem bantunk, jotekonykodunk is.
Tobbet nemigazan lehet elvarni senkitol.
Az effele csinalt egyhazba mint a karbantartoe kulonben sem tennem be a labamat mert hol ott a hit?

P.Elliot 2015.10.30. 11:53:29

@Csupacsí: Jol osszeszedted.
Nagyonis ertheto...

adg 2015.10.30. 11:59:07

@soad1221: De, Norvegia teljesseggel elhetetlen hely, max a jegvirag es a zuzmara el meg arrafele.
Meg a futott medence is befagyna...
:)

soad1221 2015.10.30. 12:02:29

@Csupacsí: egyetértek, teljesen jól leírtad, csak azokra amiket kissé másként látok:

"ezek nem az én életem, de mondd, lehet e világban már úgy élni, hogy mindez ne jöjjön szembe?" igen. tény, hogy az kell, hogy kissé antiszociálissá váljon az ember, és némiképp bezárkózzon a saját világába, de igen.

"de nem lehetne, hogy icipicit jobb legyen?"
de lehetne. Szeretném, hogy itthon is, nem tudom, hogy lesz-e, meglátjuk, én azon vagyok, ami tőlem telik megteszem - ez nyilván nem sok, kell még pármillió ember hozzá :)

"a külföldben sem az a vonzó a pénzen kívül, hogy ott ilyenek nincsenek, hanem az, hogy ott a felszínt kapargatod, mélyebb értelmek, társadalmi tragédiák nem jönnek át,sok-sok évig, szerintem az is lehet, hogy életedben sose,
ráadásul simán becsukhatod a füled az utcán, hiába tudod a nyelvet,"
igen, és az itthoni sok rinyálást sem kell végig hallgatni :)

"szóval van egy láthatatlan falad, amit használhatsz, és lep el a szar."
és pont erről beszélek, nekem ezt a falat itthon is sikerült felhúznom. hiába értem amit rinyálnak, leszarom, max mosolyogva bólogatok :)

Bal 2015.10.30. 12:17:29

@montroyal ( CAN qc): másnak meg mások a szempontjai és a tapasztalatai. Az szerintem elvárható, hogy nem nevezed őket emiatt felelőtlennek. Mert akkor úgy tűnsz, mint aki másoknak akarja megmondani, mit szeressen.

Bal 2015.10.30. 12:18:20

@montroyal ( CAN qc): ez erre ment, csak lenyelte a blogmotor a linket.

©________ 2015.10.30. 12:37:18

@soad1221: de nem tudok. ebből mindből egy, ami nem érint személyesen, az a G.Gy.
a többi mind ügyfél, szomszéd, családtag. hova húzzam a falat?

már többször emlegettem, hogy volt egy thread, amiben arról volt szó, ki lehet-e vonulni a társadalomból.
hát nem lehet.
pedig mi elég elzártan élünk, barátainkat megválogatjuk (pontosabban szelektálódnak, akik nem kompetensek velünk), és mégis, tessék.

©________ 2015.10.30. 12:39:14

@adg: de azt mesélik, hogy a fjordokban óriási halak élnek:D

soad1221 2015.10.30. 13:09:59

@Csupacsí: most mit mondjak, nekem megy... :)
persze felbassza az agyam néha egy-egy ügyfél, vagy hivatal, vagy szolgáltató, vagy csak szimplán egy idióta sofőr, de azért ez gondolom nem egyedi, meg hát van biztos máshol is ilyen...
Az, amiről beszélünk, a kesergés és rinyálás pedig ignorálható, nekem legalábbis megy. Pát napja volt egy reggel, amikor mosolyogva számoltam a kollégák sirámait, hogy 1 órán belül hány ember hányféle témában tudott valami borzalmasat mondani. Vicces volt, de tisztában vagyok vele, hogy ehhez kell egy ilyen habitus is :) De ebben nekem a legtöbbet a TV segített, kikapcsoltuk és sokkal nyugisabb az életünk.

ki az a g gy?

©________ 2015.10.30. 13:31:01

@soad1221:

biztos nem olyan a munkád.
nekünk olyan. hogy nem tudjuk kikerülni az ügyfelek bajait. és nekünk kell őket elintézni.
kollégák hálistennek nincsenek már:D

(www.facebook.com/gyozo.gaspar)

Golf2 2015.10.30. 13:50:39

@Csupacsí: Na végre össze lett foglalva... Je Suis pareil...

2015.10.30. 14:11:22

@Csupacsí:

"ezt maximum az aranyhaltól fogadom el, körakváriumban"

LOL, jó szöveg!

"a külföldben sem az a vonzó a pénzen kívül, hogy ott ilyenek nincsenek, hanem az, hogy ott a felszínt kapargatod, mélyebb értelmek, társadalmi tragédiák nem jönnek át,sok-sok évig, "

Erre meg baromi nagy +1.

Bal 2015.10.30. 14:46:14

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: valaki azt mondja, mindenkinek rosszabb, én válaszolok, hogy nem, mert van akinek jobb, te erre beszólsz, hogy van, akinek meg rosszabb. Ugye érzed, hogy ennek semmi értelme? Igazad van, csak semmi köze a threadhez. Én pl. hamarosan vissza fogok költözni Mo-ra, mert úgy látjuk, összességében jobban járunk vele.

soad1221 2015.10.30. 16:24:37

@Csupacsí: márhogy milyen? projektmenedzser a pozícióm így az egész napom másból sem áll, csak ügyféllel-alvállalkozóval és saját gyártásban lévő emberekkel beszélek. A legkülönbözőbb társadalmi rétegekből. a hentestől a bölcsészprofesszorig mindenféle és fajta emberrel... kalkulálok, ajánlatot adok,projektet irányítok, reklamációt kezelek - hidd el, nem ritka a seggfej. Könnyen lehet, hogy ezért tudom ezeket könnyen kezelni, gyakorlatilag non-stop csak ember vesz körül. :)

ááá, a Győzike.... :) én már egy ideje "kedvelem"... ő is sokat tett azért, hogy ne nézzek TV-t :)

©________ 2015.10.30. 16:54:10

@soad1221: az is kemény.
kicsit más aspektusról beszéltem a munkánk kapcsán, de erről nyilvánosan továbbra sem beszélnék;)

Herr Géza 2015.10.30. 17:43:58

@Csupacsí: Csak egy adalék G.Gy. és a NAV ügyben: a c.báró most azzal haknizik a TV-ben, hogy lefogyott 70 (?) kilót, mert feszt fitniszel, közben a kamera benéz a garázsba, ahol szolídan sunnyog 2 Bentley meg egy Ferrari... Vazze, nyilván van itt is olyan, aki ennek sokszorosát sunnyogta össze, de legalább nem engedi be a kamerát a garázsba... Ha meg mégis, másnap biztos a helyi NAV ébreszti.

Herr Géza 2015.10.30. 17:48:47

@Herr Géza: Ja, aki nem tudja: a G. család igen előkelő helyen van a NAV adóslistáján... Amit mellesleg (a magánszemélyek között) egy "kici kínai" vezet 13,5 milliárd (!) HUF tartozással. :D

soad1221 2015.10.30. 18:22:41

@Csupacsí: ok, bár most az aspektusok nem annyira cikáznak a fejemben, eléggé péntek este van és még mindig dolgozom, szóval majd lehet, hogy megértem egyszer, hogy mire is gondoltál... :D

@Herr Géza: bakker Te ennyit tudsz ezekről a senkikről? :D

©________ 2015.10.30. 18:38:17

@Herr Géza: most ellenőriztem, épp nincs fenn a NAV listán, úgyhogy valahogy fizethetett. de tegnap volt a tévében anyja szellemét idézni (szakadjak meg, a fox felé kapcsolgatva beleakadtam, és győzött a kíváncsiság, hogy mit művelnek. kár volt) valami másik cigány hapsival, na hallod, ma már a fb-on szellemidézést vállal.
komolyan kész vagyok ezektől.

©________ 2015.10.30. 18:39:39

@Herr Géza: a kici kínai valószínűleg itt volt pár évig, csináltak a nevére pár áfa csalást, ő meg hazament.
vagy oda, ahova kaya ibrahim:D

©________ 2015.10.30. 18:40:11

@soad1221: semmi gond, talán elmesélem priviben, ha épp pihenni akarok, nem tudhatod, sosem beszéltem részletekről:)

DieNanny CH 2015.10.30. 18:48:07

@Herr Géza:

"egy "kici kínai" vezet"
Kicsi is, sárga is... de a miénk! :-)

Herr Géza 2015.10.30. 18:55:33

@soad1221: Amiről én nem tudok, az nincs is.... :))))
(Mondjam, hogy ez csak vicc volt...?)

Herr Géza 2015.10.30. 18:58:59

@Csupacsí: Biztos kért kölcsön pár milliót a Szíjjártó-szülőktől.... :)))
Mondjuk akkor meg arra lennék nagyon kíváncsi a NAV helyében, hogy miből rendezte. De (szerencsére) nem vagyok NAV-os. :D

2015.10.30. 19:10:26

@Bal: Akkor zárjuk a kedvenc mondatommal ezt a párbeszédet. Mo.-n minden rendben van, ami nincsen, arra meg vállrándítás, majd magától rendbe jön. :D

Bal 2015.10.30. 20:00:39

@soad1221: tökéletes komment, szóról szóra egyetértek.

SzZoole 2015.10.30. 20:56:17

@Csupacsí: "a kici kínai valószínűleg itt volt pár évig, csináltak a nevére pár áfa csalást, ő meg hazament.
vagy oda, ahova kaya ibrahim:D"
Miert,kaya ibrahim hova ment?

SzZoole 2015.10.30. 21:40:34

@Csupacsí: OK,de kaya ibrahim fiktiv szemely volt a tarsaval egyutt aki Josip Toth volt

©________ 2015.10.30. 22:06:53

@Zoole[uk]: es honnan tudjuk h Zhou Tejiao nem az?

SzZoole 2015.10.30. 22:14:09

@Csupacsí: biztos,hogy az Es az is,hogy az ilyenek mogott bizonyos korokhoz kozeli okos emberek allnak

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.30. 22:23:15

@Csupacsí: abszolút érthető.
mellesleg ha elég a lóvé, minden élhető, még Szudán vagy Észak-Korea is talán.

2015.10.30. 22:23:15

@soad1221: Én ezt a fajta közönyösséget sosem értettem. De ami ebből következik számomra, az az, hogy érdemben soha semmi sem fog változni jó irányban, ha mindenki bezárkózik a saját kis világába, és próbál túlélni. Én az ilyen fajta életnek nem látom értelmét. De aztán lehet, hogy én vagyok fordítva bekötve. Csak tudod az a furcsa, hogy mindenki úgy akar változást, hogy lehetőleg semmit sem kelljen tennie érte. Neki ne kelljen. Csinálja a másik. Hova fog mindez vezetni? Mi lesz itt évtizedek múlva ezzel a mentalitással?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.30. 22:27:11

@Csupacsí: húzd ki azt a tévét, én aszondom, és sokkal nyugisabb lesz minden.

2015.10.31. 08:26:22

@soad1221: Megtettem már anno.

bpetya75 2015.11.01. 00:54:14

@Dragonlady (Bp, Hun):

Szerintem is.

@Ödenburger [Hu/At]:

Nem vagy elég modern Öregem! Meg röghöz kötött is agy. Igaz, az a rög valahova Erdélybe kéne kössön, de akkor is ;-P

Köszi a posztot HÁ! Meg persze Kingának is köszönet érte.

"Nem panaszkodom, nem elégedetlenkedem. Nem okoskodom, hogy kinek mit és hogyan kéne csinálnia. Csak egy baj van: itthon a legtöbb embernél ezek elől hiányzik a „nem”, így az, hogy én hogyan állok a dolgokhoz, szinte semmit sem jelent, mert mások lenézik, amit teszek. De ezzel nekem nincs problémám, mert ezt a feladatot kaptam, hát ezt csinálom."

Azt hiszem, hogy van vele problémád, és még el fog tartani egy darabig, amíg le tudott tenni a különcség terhét. Én anno élveztem a lenézést. A lenézett nem tud beégni, csak a lenéző. Szórakoztató volt, na ;-)

Sok sikert idehaza! Remélem édesapád el tudja fogadni, hogy maradni akarsz.

bpetya75 2015.11.01. 00:58:14

@Mammaroza:

Magyarban nincs must meg have to, hogy a szóhasználatból kiderüljön, hogy belső, vagy külső kényszerről van szó. Számomra hihető, hogy Kinga nem külső kényszerítő körülmények hatása alatt áll.

Mammaroza · http://www.rozamami.blogspot.com/ 2015.11.01. 01:06:29

@bpetya75: Lehet, hogy igazad van.
Meg igazából Kingának jobb is lenne úgy.

soad1221 2015.11.02. 09:22:52

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ok, de akkor mégis melyik mondatomból szűrted le ezt?

" Én ezt a fajta közönyösséget sosem értettem. De ami ebből következik számomra, az az, hogy érdemben soha semmi sem fog változni jó irányban, ha mindenki bezárkózik a saját kis világába, és próbál túlélni. "
meg ezt?
"Csak tudod az a furcsa, hogy mindenki úgy akar változást, hogy lehetőleg semmit sem kelljen tennie érte. Neki ne kelljen. Csinálja a másik. "

csak mert konkrétan a seggfej, folyton rinyáló, "minden szar ami van", állandóan lehúzó emberekről beszélgettünk...
Te hogyan változtatsz az ilyen embereken?

meg egyébként ez a mondatom szerinted mit jelent?
"de lehetne. Szeretném, hogy itthon is, nem tudom, hogy lesz-e, meglátjuk, én azon vagyok, ami tőlem telik megteszem - ez nyilván nem sok, kell még pármillió ember hozzá :)"

szóval ezt a kommentemet linkelted, mikor a fentieket írtad, és oly mértékben mond a kettő egymásnak ellent, hogy egyszerűen nem értem mire reagáltál, ha tényleg olvastad...

na mindegy, én így élek, és látom értelmét ennek győzike, folytonos siránkozás és orbángyurcsányozás nélkül is... sőt, igazából így látom igazán értelmét... :)

Virago_1000 2015.11.02. 17:39:13

@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: "Ami ma megy Mo-on, hogy szürke, átlagos munkákat végző, alsóközéposztálybeli emberek kimennek nyugatra ugyanolyan szürke, átlagos munkákra annak biztosan nincs az égvilágon semmi értelme. (Ill. lehet egyetlen mellékes értelme: a nyelvtanulás.) Ez valójában semmit sem ér, semmi nem történik, hanem totális önbecsapás"
- nyelvtanulas meg a penz. Ez utobbit kifelejted ez csabitja a kivandorlokat csakhogy. A penz csak itthonrol tunik soknak de az eletszinvonal amit ugyanolyan munkaval kint elve tud biztositani, az nem jobb. Az idealis az lenne h kulfoldi fizetes itthoni arak, de ez megvalosithatatlan

2015.11.02. 18:18:00

@soad1221: "Te hogyan változtatsz az ilyen embereken?"

Sehogy, de ezt már próbáltam magyarázni a kékségnek is. Ugyanis külső behatásra nem változnak meg az emberek. Kell egy belső indíttatás, anélkül nem megy.

Csináld azt, ami neked jó. Nekem meg az nem felel meg, ami neked igen. Pedig valójában úgy könnyebb az embernek itthon, ahogy te csinálod.

2015.11.02. 18:21:34

@Virago_1000: Miért lenne feltétlenül alacsonyabb? Két minimálbér kint még mindig jobb, mint két itthoni minimálbér. Milliomosok nem lesznek, de jobb életszínvonalon tudnak élni, mint itthon. Meg amúgy sem kötelező Londonba meg nagyvárosokba menni, ahol brutálisak az albérlet árak. Ott a vidék, mint alternatíva. Vagy ingázni nagyvárosba, de viszont kijjebb lakni. Nyilván, a szolgáltatások árai sokkal nagyobbak, mint itthon, de ennek is meg vannak a sajátos okai. Kinek mit jelent ugye a jó életszínvonal. Relatív.

soad1221 2015.11.03. 10:01:03

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ok, ezt értem, nincs ezzel gond, mindenki másképp él, ahogy neki jó.

Amit nem értek, hogy miből szűrted le, hogy pl én semmin nem változtatok, csak várom, hogy vki megtegye. Miközben a Te válaszod, hogy semmin se változtatsz.
A negatív, lehúzó hangulat ellen úgy lehet védekezni, hogy nem leszel negatív és lehúzó, és a mástól érkező negatív és lehúzó hangulatot pedig megpróbálod ignorálni. Teljesen nem lehet persze, de azért az alaphangulatodat erősen befolyásolja, hogy mit teszel érte.... na de mindegy, ha vki nem képes így, nincs azzal gond, tegye másképp...

Szóval csak a lényegi részére nem reagáltál a kérdésemnek :)

Egyébként egyetértünk, külső behatásra nem fog, ezen csak az emberek fognak tudni. A külső behatásra pedig az a reakció, hogy ellenállnak, bármennyire is jó szándékú lenne...

2015.11.03. 23:49:33

@soad1221: "Amit nem értek, hogy miből szűrted le, hogy pl én semmin nem változtatok, csak várom, hogy vki megtegye. Miközben a Te válaszod, hogy semmin se változtatsz."

Nem szűrtem le semmit. Szimplán nem értem azt a jelenséget, hogyha mindenki behúzódik a saját kis csigaházába, és semmivel sem foglalkozik a saját környezetén kívül, akkor hogyan is várhatnánk csodákat. Azon változtatok, amin tudok. Ami pedig azt jelenti, hogy megyek máshová. Valaki találóan mondta, hogy a népet nem lehet lecserélni. Oké, elfogadom. De miért szopjak én másokkal életem végéig? :)

"A negatív, lehúzó hangulat ellen úgy lehet védekezni, hogy nem leszel negatív és lehúzó, és a mástól érkező negatív és lehúzó hangulatot pedig megpróbálod ignorálni. Teljesen nem lehet persze, de azért az alaphangulatodat erősen befolyásolja, hogy mit teszel érte.... na de mindegy, ha vki nem képes így, nincs azzal gond, tegye másképp..."

Nemcsak a hangulatról van szó, hanem a jövőről, meg hogy van-e bármiféle perspektíva arra, hogy gyökeresen megváltozzanak a dolgok. Szerintem erre a válasz egy határozott nem, tehát marad a megszokod v. megszöksz szituáció. Én teljes mértékben elfogadom, hogy a többségnek jó így, a csendes kisebbség meg inkább meg sem szólal, v. már rég máshol él.

"Szóval csak a lényegi részére nem reagáltál a kérdésemnek"

Mi volt az?

"Egyébként egyetértünk, külső behatásra nem fog, ezen csak az emberek fognak tudni. A külső behatásra pedig az a reakció, hogy ellenállnak, bármennyire is jó szándékú lenne..."

Pontosan. Nem érzem szükségét annak, hogy bárkit is megváltoztassak. Próbáltam, nem ment. Azt tudom, hogy önmagunkat még másoknál is nehezebben lehet rávenni bármire, ami eddig teljesen megszokott volt. Megvallom őszintén, én már beletörődtem az itthoni helyzetbe, semmit és semmin sem akarok változtatni. Csak a saját érdekeim mozgatnak.

©________ 2015.11.04. 08:21:37

@soad1221:
"Amit nem értek, hogy miből szűrted le, hogy pl én semmin nem változtatok, csak várom, hogy vki megtegye."

annyit hadd tegyek hozzá philo védelmében, de nem a személye miatt, csak mint külsős:), hogy abból, amit írtál, miszerint eléggé behúzódsz önnön világodba, és redukálod a kapcsolataidat a külvilág lehúzó részével, könnyedén levonható lenne az a következtetés is, hogy nem teszel semmit a világ megváltozásáért.

(én még bizonyos pontokon küzdök, mert nem tudok nem küzdeni, és néhány csatát már meg is nyertem.
és ha itthon maradunk, még jópárszor bele fogom verni ennek az országnak az orrát az ostobaságokba)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása