oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 16. 06:42,  Árva párok 271 komment

2015. október 16. 06:42 Határátkelő

Árva párok

A határátkelés egyik kevésbé kellemes vetülete, amikor a (házas)pár egyik fele külföldön dolgozik, míg a másik otthon marad. Különösen nehéz a helyzet, ha mindezt kisgyerek(ek)kel kell végigcsinálni. A jelenséget sokféleképpen nevezik, nekem leginkább az árva pár tetszik, de ki is találhatunk neki valami más, jellemzőbb magyar kifejezést is. Októberben ezt a témát próbálom több posztban körüljárni, remélhetőleg a ti segítségetekkel – írjátok meg, ti átéltétek-e és ha igen, hogyan ezt a hosszabb-rövidebb időszakot! A cím a szokásos: hataratkeloKUKAChotmail.com!

no_maganyos_foto_pixabay_com_antranias.jpg(Fotó: pixabay.com / Antranias)

Egy normális, működő párkapcsolatban nyilván senki nem szeretne a másiktól külön élni, akár rövid időszakra sem. Megint más kérdés az, hogy az ember elfogadja, ha ilyen-olyan okból muszáj így tenni, de ettől még nem lesz könnyebb, és mindenképpen érdemes felkészülni rá.

Egy-egy ilyen élethelyzet akaratlanul is feszültséget okoz egy kapcsolatban, még akkor is, ha egy belátható időszakról, akár csak pár hónapról van szó addig, amíg a pár egyik tagja előkészíti a többiek kiköltözését, vagy csak egy átmeneti kiküldetésről van szó.

Ez történt az észt Riinával is, akinek férjét nyolc hónapra küldték Pekingbe, a nő viszont úgy döntött, ennyi időre nem adja fel tanári munkáját, inkább Tartuban marad kisgyerekükkel együtt.

„Nehéz volt, hogy nem volt velünk minden nap. A kislányunk csak 18 hónapos, és nagyon szomorú, hogy a férjem mindenből kimarad” - mondta Riina, aki természetesen rendszeresen beszél a férjével, és nagyon fontosnak tartja, hogy az esetlegesen felmerülő feszültségeket azonnal megoldják.

Az ő esetükben persze segít a tudat, hogy csak átmeneti időszakról és élethelyzetről van szó, és ennek fényében tudnak majd legközelebb dönteni arról, hogyan tovább.

Kiküldetések esetén egyébként egyre több cég ismeri fel, mennyire fontos, hogy támogassák az alkalmazott párjának beilleszkedését, nyelvtanulását is, hiszen egy boldogtalan munkavállaló nyilván gyengébben is teljesít.

Párban vagy egyedül?

A kérdés foglalkoztatta Sámánt is, aki egy korábbi írásában ki is tért erre. Amikor kiérkezett Londonba, a Facebookon létrehozott egy, javarészt ismerősökből, barátokból, rokonokból álló közel 50 fős csoportot. Ennek a fele már szerencsét próbált Angliában, voltak páran, akik haza is tértek Magyarországra.

„A csoporttagok közel fele párkapcsolatban él. A 13 nem független emberből 9 hazament, vagy nagyon közel áll hozzá, hogy hazamenjen. Együtt sokkal nehezebb ezt megálmodni, beleszeretni az ötletbe, az új közegbe, vállalni a sok megpróbáltatást. Hét esetben gyerek is van, egy esetben vágtak neki több gyerekkel.

Az összes gyerekes család azt a modellt választotta, hogy az apa nekivág egyedül és később csatlakozik a család. Ebből eddig egy esetben csatlakozott a család és 4 esetben fordult vissza az apa egy-két hét vagy 6 hónap után.

Odahaza összehívtam egy tréninget azok számára, akik családostul fontolgatják a kitelepülést, de valamelyik családtag vétója miatt nem indulnak útnak. 16 felnőtt volt a meghívottak listáján, ezek közül mindössze egy család települt ki azóta, de náluk sem dőlt még el, hogy maradnak-e. Ez a tréning végül is nem működött, mert a legtöbben lemondták.

Az lett volna a célom ezzel a műhellyel, hogy önismereti munkával támogassam a csoport résztvevőit. Pontosan tudom, hogy mekkora lelki munka meghozni ezt a döntést. Majd minden családnál komoly egzisztenciális krízis ad motivációt, de a félelmek nagyobbak.” (A teljes posztot itt olvashatjátok el.)

Egyedül – a férfi története

Gábor még anno Angliából írta meg történetét, melyből nagyon erőteljesen kiviláglik, miért is olyan nehéz egyedül külföldön.

„Akik vállalták azt az áldozatot, hogy kijöttek, otthon hagytak családot, barátokat, szerelmeket, márpedig ezek azok a dolgok, amik valójában számítanak. Az otthon maradottaknak mi betű formában létezünk, videó beszélgetésben hallhatnak-láthatnak minket. S szépen lassan elkopnak.

Házasságok mennek tönkre, barátok tűnnek el a semmiben. Szerelmek törnek ketté a távolság miatt, hiszen nem mindenki meri megkockáztatni a teljesen új életet.

Szerencsésebbek azok, akik közelebb tudtak munkát vállalni, akik megtehetik, hogy 3-4 hetente hazalátogatnak, de az is csak egy pótlék, hiszen nem veszünk részt a szeretteink mindennapi életében, nem éljük át személyesen velük a gondokat, bajokat. S ők sem velünk. Az erősebbek kibírják, a gyengébbek elvéreznek, hazamennek, vagy egyedül tengődnek itt.

Hogy miért is egyedül?? Nem elég beszélni egy nyelvet, nem elég megérteni a szavakat, én érezni mindig is magyarul fogok. Magyarul gondolom ki az álmaimat, magyarul tudok verset írni, szavalni. A szív szava csakis magyarul szól bennem...

S rájövünk arra, hogy a legfontosabbat minden nap elveszítjük, egy kedves ismerős személyében, egy barátéban, s összeomlunk a szerelmek kínlódásában. S mégsem mehetünk haza. mert már nincs miért. Nincs kiért.

Így lettünk hazátlanok. Akik oda már, ide még nem tartoznak. A szerencsésebbek családostul tudtak jönni, a párjukkal. Igazából nekik sikerült, nem nekünk, akik létezünk, messze távol minden emberi kapcsolatunktól.. minden álmunktól...”

Egyedül – a nő története

Aztán ott van az a döntés, amikor valakinek a párja vág bele, ő pedig vagy marad, vagy vele megy a számára bizonytalanba. A helyzetet nehezíti, ha gondok adódnak a nyelvtudással is – mint ahogyan ez történt Orsi esetében is.

„A környezetemben egyre gyakrabban találkozom családokkal, ahol az egyik szülő (általában az apa) külföldön keresi a betevőt családja számára. Én mindig úgy éreztem, hogy képtelen lennék így élni, távkapcsolatban, mindennapos találkozás nélkül.

Történetem 2008-ban kezdődött, amikor megismertem a jelenlegi páromat. Ő 25, én 20 éves voltam. A dolog pikantériája, hogy Ő (érzéseim szerint a nagy Ő..,) akkoriban Londonban élt és dolgozott.

Pizzafutár volt, s akinek van fogalma a kinti életről, az tudja, hogy ez a legalja kategóriába tartozik. Unta már a megalázó melót, az állandó éjszakázást (déltől hajnal 1-ig, 2-ig szállított), ráadásul megjelentem én is az életében.

Aztán érkezett egy telefonhívás a párom öccsétől, hogy megüresedett a cégüknél egy hely (kertészkednek) és szerencsét próbálhat, de jövő héten már kezdenie kell.

Annak idején úgy jött HAZA, hogy soha többé nem megy el, mert honvágy kínozta és itt szeretne családot, gyereket. De a sok negatív tapasztalat és kudarc után rájöttünk, hogy itthon nincs esélyünk. Így most külön országban, külön kontinensen élünk.

Én levelezőn még végzem a jogot és vizsgaidőszak után szeretnék kimenni a párom után. Viszont egész életemben németet tanultam, így elég gyér az angoltudásom.

Ha kimegyek, el tudok helyezkedni bentlakásos babysitterként és anyagilag előreléphetek, tanulhatom a nyelvet, viszont ismét külön fogunk élni és 4 év után már mindketten szeretnénk együtt lakni, eljegyzést, jövőre esküvőt. Szóval a kapcsolatunkban ez egy visszalépés lenne.

Nem tudom, mi a jó megoldás, és ha nem lenne Ő, eszembe sem jutna alapfokú nyelvtudással nekivágni egy idegen országnak, de nem tudom annak van-e értelme, hogy kint ismét a randizgatás fázisában éljünk.

Haladni akarunk előre, de most úgy érzem, döntenem kell, hogy a magánéletemben, vagy az anyagi biztonságom érdekében lépek előre. És ha nem vállalom el az au pair-i munkát, akkor alapszintű nyelvtudással milyen melót kaphatok? Nem vagyok naiv, szinte semmit.”

Ketten sem mindig sikerül

Persze a sikerre akkor sincs garancia, ha ketten indulnak neki. Különösen akkor igaz ez, ha a páros egyik fele (a következő történetben ez Sylvia), valójában mintha kényszernek érezné a határátkelést. Ebből sok jó nem szokott kisülni…

„Volt egy lakásom, autóm, igaz, hitelre, de a fizetése nem jelentett gondot. Voltak barátaim és családi életem. Rengeteget jártunk színházba, moziba, kirándulni, vagy csak a munka után beültünk valahová. Rendszeresen sportoltam és hastáncoltam. Azt hiszem teljes és boldog életem volt.

Amikor a párommal összejöttem, soha sem titkolta előttem, minden vágya az, hogy külföldön élhessen, hiszen már próbálta és bejött neki. Ahogy az idő telt, mi éltünk boldogan, de Ő nem tett le róla, így döntenem kellett megyek, vagy maradok. Úgy gondoltam, teljesen egyértelmű, hogy megyek, mert szeretem, bár elejétől fogva voltak kétségeim és azt is hozzá kell tennem, Ő sohasem erőszakolta.

Rengeteg negatív példát láttam a környezetemben is, hogy a távolságot nem bírja ki a szerelem, így ez is egy érv volt mellette. Azt hiszem, egy ideig megy, de hosszú távon a két élet elkezd más síneken futni és a végén már, ami addig összekötött, megszűnik létezni. Szóval elkezdődött az életem, életünk felszámolása.

Eleinte kritikán aluli, koszos lakásban, igénytelen külföldiekkel voltunk elszállásolva, amit a foglalkoztatónk biztosított számunkra. És hiába volt pénzünk, hogy esetleg sajátot béreljünk, mivel nem volt múltunk, referenciánk esély sem volt rá.

Mindennap bőgtem, és amikor nem, akkor is csak azért, hogy ne keserítsem el a páromat még jobban. A lényeg az, kemény munkával két hónap alatt elértük, hogy jobb munkát kapjunk és irodában dolgozhassunk, négy hónap után már biztos munkahelyi referenciával és persze sok pénzzel kibéreltük az első pici lakásunkat és úgy tűnt, végre minden jó lesz.

Ahogy könnyebb lett az életünk és több lett a pénzünk, egyre többet veszekedtünk, hosszas kínlódás és két és fél év kinn tartózkodás után szakítottunk (megjegyzem, otthon semmi komolyabb vitánk nem volt). Nyolc hónapig éltünk külön, majd újrakezdtük és én utána költöztem Londonba.

Számomra kezdődött minden elölről. Munkát kellett találnom, ami a válság miatt nehezebb volt. Két hónap után találtam is, de az jóval kevesebbet fizetett, mint az előző állásom és Londonban az élet sokkal drágább, így anyagi gondjaink is adódtak.

Újabb két és fél év után, tele csalódással és fájdalommal ismét itt vagyok egyedül és bár közben a munkámban felfelé megyek, a magánéletem romokban hever. Erre sajnos nem Mi vagyunk az egyedi példa, a környezetemben nincs olyan párkapcsolat, amelyik kibírta volna Angliát és ez azért figyelemre méltó.”

Vannak persze sikertörténetek is (lesz még majd szó ezekről is terveim szerint), ám a fenti sztorik szerintem egyvalamire mindenképpen rávilágítanak: egy ilyen döntést mindenképpen érdemes nagyon alaposan átbeszélni előzetesen, és a dolog csak akkor működik, ha minden érintett fél százszázalékosan elkötelezett mellette.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: sorozat család Magyarország Nagy-Britannia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr697972121

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.10.16. 07:48:35

Én ehhez nem nagyon tudok mit hozzátenni. Bennünk fel sem merült, hogy külön csináljuk. "vagy együtt megyünk, vagy együtt nem megyünk"- mondtuk ezt akkor.
Ennek is voltak hátulütői (szóba sem jöhetett "tömegszállás", és folytathatnám), de együtt éltük meg az egészet. A problémák ellenére pozitívan hatott a családra.

adg 2015.10.16. 07:51:31

Hat ez valoban egy szopas, meg talan par hetre, egy-2 honapra talan, de hosszabb idore nem hiszem, hogy egeszseges dolog meg egy marha eros kapcsoloatnak sem.
Nyilvan, volt aki kenyszerbol is evekig a parja, csaladja nelkul maradt, de ez nem jo.

En biztos nem csinalnam, vagy egyutt, vagy sehogy.
De hat ez csak en vagyok, mas csinalhatja akar maskepp is.

©________ 2015.10.16. 07:59:12

A mai egybilyen kis depis cucc?

Azdrt tisztazzuk, a par most tenyyleg par, ugye?:-)

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.10.16. 08:43:06

Ez prioritás kérdése: akinek a család van az első helyen, az nem szakad el "kényszerből" hosszú hónapokra és évekre.

Aki meg elszakad, annak nem fontos, nincs első helyen a család.

Ilyen egyszerű ez.

Egyetlen legitím ok az elszakadásra a kényszer: sorkatonai szolgálat, börtön, gyógykezelés.

tanato 2015.10.16. 09:35:28

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Meg a külföldi munka ha itthon pl. el vagy adósodva vagy többet akarsz mint amit itthon elérhetnél,de csak egy főre van munka meg szállás.Ettől függetlenül nem egészséges,de rengetegen csinálják heti, kétheti vagy még ritkább hazautakkal.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.10.16. 09:37:47

Mivel amugy is egy gyonyoru szep pentek reggel van, szerintem a HA megerdemel egy dicseretet: ezen a heten a "mi lett vele par evvel kesobb?" is egy jo kezdemenyezes volt, es a mai posztot is nagyon jol megszerkeztette!

Koszonjuk! :)

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.10.16. 09:38:36

Nem könnyű így nekiindulni az biztos, ezt a külön élősdit mindenki megszenvedi. Mi is kipróbáltuk, de egyértelműen nem működött a mi esetünkben. Gyorsan fel is hagytunk vele. Együtt nekiindulva sokkal jobb. Még a tömegszállásos rémálommal együtt is.

szakasz2 2015.10.16. 09:49:14

Különösen az utolsó sztori (Sylvia) kapcsán gondolkodtam el...
Mennyire van összefüggésben a kiköltözésükkel, hogy elváltak? Lehet, hogy ha otthon maradnak, akkor is ez lett volna pár év után, vagy nem? A házasságok jó nagy százaléka (asszem közel 50) akkor is válással végződik, ha nincs határátkelés.

Persze egy határátkelés és az "új élet" nagyon komolyan kibillent szinte mindenkit a komfortzónájából és ha erre egy pár két tagja (esetleg plusz gyerekek) másként reagál, az komoly feszültségeket szülhet. De ettől még nem hiszem, hogy arányait tekintve lényegesen több párkapcsolat szenvedi meg a határátkelést, mint a "nem-határátkelést". A határátkelés egy plusz nehézség/akadály az ember/pár életében, amit kellően egymásrahangolt pár esetén könnyebben átugranak, de ha nem eléggé vannak "összecsiszolódva", akkor egyébként is jó eséllyel elhidegülnének egymástól, szerintem. Egy jó párkapcsolatért így is, úgy is folyamatosan dolgozni kell...

Golf2 2015.10.16. 09:51:16

Sajnálom a hastáncos hölgyet.

2015.10.16. 09:55:47

@szakasz2: Abban a sztoriban szerintem az volt a legnagyobb probléma, hogy Sylvia eleve nem is akart menni. A szerelem meg a hormonok aztán rábeszélték, hogy mégis. Viszont rohadt nagy sokk lehetett az otthoni teljes, középosztálybeli életéből egy kelet-londoni tömegszállás, ahol áthallják a falon keresztül a szomszédot, és kieszik a kajákukat a közös hűtőből.
Együtt csak akkor érdemes nekivágni a határátkelésnek, ha mindkét fél valóban akarja. Ha az egyik nem, akkor abból előbb-utóbb vezsekedés lesz meg átbőgött éjszakák. Teljesen felesleges így nekiindulmi.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.10.16. 09:59:30

"a környezetemben nincs olyan párkapcsolat, amelyik kibírta volna Angliát és ez azért figyelemre méltó."

Hat az en kornyezetemben tobb is van. :)

De olyan is volt ahol tenyleg szetment a par nem sokkal az Angliaba koltozes utan. DE! Ok ezt pozitivan ertekelik es azt mondjak hogy a kulfol csak katalizalta a folyamatokat. Sajat tippjeik szerint ha MO-n maradtak volna akkor is idovel szetmennek csak par evvel kesobb. Igy legalabb megsporoltak egymas idejet.

Szerintem a parkapcsolatok nem a kulfold miatt mennek szet - ez csak egy stressz hatas amit egy jo kapcsolat kibir, egy rossz kapcsolat meg nem. De ugyan ilyen sokkot okozhat egy betegseg vagy munkahely elvesztese vagy barmi mas is. Szerintem tul konnyu a dolgokat a kulfoldre kenni.

Hari Seldon 2 2015.10.16. 10:01:05

Nem tudok ehhez érdemben hozzászólni,nálunk annyira egyértelmű volt, hogy "amint lehet" megyünk... Gyerekek még kicsik voltak (most is azok :-) ) így csak rajtunk múlt a döntés.
Egyedül tényleg nehéz, főleg, ha az egyik nagyon kötődős típus.
Igazából azt kell, hogy mondjam, hogy aki tárast keres magának, annak olyat kell találnia (szerencsés esetben), aki hasonlóan "vállalkozószellemű". Ahogy az utolsó írásnál látszik, hogy ha a pár tagjainak személyisége ennyire másra vágyik, az nem fog működik hosszú távon.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 10:02:26

Aki egy kis aprópénzért képes maga mögött hagyni a családját, az meg sem érdemli, hogy családja legyen. Vagy együtt, vagy sehogy. Erről szól a család. Szerintem.

soad1221 2015.10.16. 10:08:27

háááát... az utolsónál szerintem sem a határátkelés okozta a válást, az alap gond, ha egyik akar menni a másik meg nem - ugyebár ha a közös cél eleve nincs meg, akkor nem sok esély van arra, hogy az sikerüljön is...

soad1221 2015.10.16. 10:10:17

Ja, és családosként a külön költözés fel sem merülhet, értelmetlen... max technikai okokból és az is max heteket jelenthet.

2015.10.16. 10:11:12

@A nagy kékség: Hm, azért én nem lennék ennyire kategórikus, pláne abban a gazdasági helyzetben, amelyben most van Magyarország. Az a "kis aprópénz", amit egy férj, vagy feleség megkeres pár hónap vagy év alatt külföldön, lehet, pont attól menti meg a családot, hogy a bank elárverezze a lakásukat ... vagy valami más, hasonló volumenű dologtól.
Ugyanis, ha jól figyeltél, HA posztjában nemcsak a véglegesen kiköltözöttekről van szó, hanem azokról is, akik alapból ideiglenesen mennek csak külföldre melózni.

soad1221 2015.10.16. 10:16:43

@A nagy kékség: bocs, ezt az aprópénzt hagyhatnád. Még mindig előfordul olyan ember, aki adott esetben nem bp-en él, és vidéken igen sok helyen egyszerűen nincs munkalehetőség, márpedig ahhoz, hogy egy családot eltartson vki kell munka.

A kérdés inkább az, hogy miért nem megy az egész család, nem az, hogy mennyi a pénz...
Vagy ha nagyon sok a pénz, akkor már érthető, elfogadható részedről?

soad1221 2015.10.16. 10:18:32

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: van a helyzet szülte kényszer, ami nem katonaság vagy börtön vagy kezelés...

©________ 2015.10.16. 10:39:16

@A nagy kékség:

Nolite iudicare, ut non iudicemini.
In quo enim iudicio iudicaveritis, iudicabimini:
et in qua mensura mensi fueritis, remetietur vobis.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 10:41:41

@soad1221: Igen, rosszul fogalmaztam. Elnézést! Szóval nincs az a pénz. Se apró, se más.

A lényeg amúgy is inkább a második gondolatban volt. Elképzelni nem tudom, hogy a feleségem nélkül tegyek bármit is, azt meg végképp nem, hogy magára hagyjam. Annak idején nem azért keltünk egybe, és döntöttük el, hogy tűzön-vízen át kitartunk egymás mellett, hogy aztán holmi anyagi javakért cserébe hátat fordítsak neki. Értem én, hogy sokaknak van problémája (amit sok esetben saját maguknak generáltak, de ezt most hagyjuk), azonban mégsem az az egyetlen megoldás, hogy anyu és a kicsi hátramarad, apu pedig hosszú vadászatra indul, amiből talán sosem tér haza. Ezt szintén átvitt értelemben írtam, és arra utaltam vele, hogy a pénzgyűjtés közben talán a legszebb pillanatok múlnak el nyomtalanul. Tehát vagy együtt, vagy sehogy. Szerintem.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 10:41:41

Még egy gondolat. Ez kizárólag a dohányosoknak szól.

Sok családot ismerek, akik elúsztak a törlesztővel, a rezsivel, és gyakran még a gyerek beiskolázása is gondot jelent. Ilyenkor aztán a kormánytól kezdve a tanáron át egészen a szomszédig mindenkit szidnak, de azért a cigi ott van anyu és apu kezében. Azért emlegetem ezt sokat, mert a cigit le lehetne tenni, sok család mégis hamarabb veszi meg a bagót, mint a gyereknek a gyümölcsöt.

Aztán ezek az anyagilag lepadlózott emberek megjelennek az ehhez hasonló fórumokon, és telesírják az oldalt, hogy ők milyen iszonyú szegénységben élnek. Kint biztosan jobb lenne.

Hozzáteszem, hogy a cigaretta jövedéki adója kincs sem alacsony. Nem véletlen, hogy sok magyar egy-egy hazautazás során cigivel megrakott bőrönddel megy vissza például Angliába.

Szóval egy doboz csempészcigi itthon ma nagyjából 500 forint (a legálissal nem is számolok). Ha mindkét felnőtt dohányzik, és naponta egy-egy dobozzal szívnak, akkor az napi 1000 forint, azaz havonta 30000 ezer.

Lehet, hogy ez az összeg már elég is lenne arra, hogy apunak ne kelljen mindent hátrahagyva külföldre rohannia valami gané munkát végezni.

Mindezt csak azért vetettem fel, mert szerintem van más megoldás is a menekülésnél.

Számomra amúgy érdekes, hogy egy dohányos ember hamarabb barátkozik meg a gondolattal, hogy távol kell élnie a családjától, semhogy lerakja a cigarettát.

Narina 2015.10.16. 11:04:13

Igen a mienk! Mi 5 honapot toltottunk kulon! Megereztuk egymas hianyat. Nehez volt es sokszor ebredtem arra a kijovetel utan, hogy a parom olyan szorosan olel almaba, hogy mar alig kaptam levegot. Nem ugy renditet meg minket, hogy eltavolodtunk inkabb azt mondanam, hogy megmutatta, mennyire erosek vagyunk egyutt es milyen hatartalan bizalom volt/van/lesz koztunk. Nem volt "apropenz" amit haza kuldott, mert kitudtam fizetni mindent es ho vegen is maradt kajara is, es mindent megtudtam venni ami szukseges volt a lanynak. Ez az elotte levo idoszakhoz kepest nagy elore lepes volt. Nem volt konnyu dontes azt mondani, hogy egyedul menjen, de hulyek se vagyunk, hogy olyan keves penzel amit ossze tudtunk szedni az egesz banda menjen, foleg mivel kicsi volt a lany igy egy szoba nem is lehet opcio. Akkor lettunk volna (mi szemszogunkbol) igazan felelot;enek, ha ezt bekockaztatjuk, ugy, hogy nagyon lutri a munka talalas. Egy ilyen helyzetet mindig olyan kenyszer szul ami nagyobb ur meg a max altal felsoroltaknal, megpedig a hasad.

©________ 2015.10.16. 11:07:21

@A nagy kékség:

Nolite iudicare, ut non iudicemini.
In quo enim iudicio iudicaveritis, iudicabimini:
et in qua mensura mensi fueritis, remetietur vobis.

soad1221 2015.10.16. 11:08:01

@A nagy kékség: ebben igazad van, ez teljesen egyértelmű, hogy a cigi, de még az alkohol is sokak életében egy olyan dolog, amiről nem hajlandóak lemondani. A minőségéből lemondanak gyakorlatilag a leggagyibbig, a gyümölcsöt már nem veszik meg a gyereknek, stb.. valóban van ilyen (bár azt nem látom, hogy itt szarrá kommentelnék magukat)
És igen, valóban sok ilyen embernek, ha csak erről mond le, már 30-50 ezer is lehet a spórolás, ami adott esetben a jövedelmük fele is lehet...

Narina 2015.10.16. 11:09:19

@A nagy kékség: Tudod a tuzon-vizen at szamomra azt is jelenti, hogy nem csak akkor tartok ki, ha mindig melletem van, hanem akkor is amikor tavol vagyunk egymastol. Ez egy olyan proba tetele egy kapcsolatnak amelyet nagyon kevesen mernenek megkockaztatni. A bizalom probaja. Bizol abban, hogy kitart, bizol abban, hogy kitartasz. Persze ezt ugy vedd, hogy mi gondoljuk igy, de ahany ember annyi kapcsolat es annyi gondolkodas, nem mondom meg a tutti es teljesen megtudlak erteni, hogy te inkabb a felesegeddel mennel vagy sehogy.

soad1221 2015.10.16. 11:15:12

@macamuca [IHUN]: nem eresztetted bő lére, de mélységesen egyetértek.. :D

LittleG (uk) 2015.10.16. 11:17:50

Mi sorba jöttünk ki, egyszerre lehetetlen lett volna. Én elől, férjem 2 hónap után mellém a szobába, lányunk még három hónap után a teljes házba, amit nem volt piskóta megszerezni.

Nekem az első hónap jól telt, minden új volt, de az utolsó kettő már pokol volt a lányom nélkül.

Megérte, és jó, hogy így csináltuk, a lányomat nem vittem volna megosztott szállásra.

Az utolsó sztoriban van egy mondat, hogy a hölgy nem ismer olyat, ahol bejött volna Anglia, a párok szétmentek. Nos nekünk bejött, nagyon. Bár még csak 2,5 éve vagyunk kinn, de ezalatt már rájöttünk volna, ha annyira nem lenne jó itt nekünk.

Narina 2015.10.16. 11:18:21

@soad1221: Szerintem csak probalgatta at meg e a kommentje. :D Ugy emlekszem a multkor az egyik posztnal merult fol ez a javaslat.

2015.10.16. 11:49:42

@A nagy kékség:

"Elképzelni nem tudom, hogy a feleségem nélkül tegyek bármit is, azt meg végképp nem, hogy magára hagyjam. "

Mondtam már neked a szülők kapcsán is, hogy ennél azért lehetnénk egy kicsit önállóbbak. A feleség is, a szülők is, te is, mindenki.

A "szeparációs szorongást" is felhoztam, mert a babákra emlékeztet ez a kapaszkodás. És valóban, belegondoltál már, hogy de hiszen minden reggel elhagyod a családodat, hogy vadászatra indulj? Most ezt nem gúnyból mondom, de le merném fogadni, hogy neked még ez is tök nehéz.

Narina 2015.10.16. 12:08:22

@Ginix: Lehet! :D (bar nem ertek latinul, azt hiszem legalabb is, hogy latin) Viszont vicces, hogy kit akar eluldozni?!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 12:12:08

@Narina: Oké. Akkor nézzük máshonnan.

Tegyük fel, hogy szarul állunk anyagilag. Már a behajtó is kopogtat, lassan foglalják a lakást, vagy legalábbis a bútorokat. Már csak azt a szobát fűtjük, ahol a gyerek alszik; mi inkább fagyoskodunk, mert különben nem tudjuk kifizetni a számlákat.

Úgy döntök, hogy szerencsét próbálok külföldön. Ezernyi kompromisszumot kötök: vadidegen emberekkel fogok együtt élni, az első ócska melót elvállalom stb. Egyetlen cél lebeg a szemem előtt: kimászni a córeszból. A nejemet és a gyermekemet itthon hagyom, mert ha mindannyian mennénk, kint sem tudnánk a szükséges összeget félrerakni, ráadásul a gyereket se akarom kiszakítani a környezetéből, hiszen amúgy is csak átmenetinek tekintem ezt az opciót. Csak egy kicsit maradok, aztán már jövök is haza hozzájuk.

Kint gürizek, majd egyik este jön a telefon, hogy a kicsi kórházba került. A leghamarabb is csak másnap délután tudok indulni, hiszen akkor van gép (nem olcsón), de ezzel azt is kockáztatom, hogy kirúgnak. Egyetlen munkaadó sem szereti, ha a melós egyik napról a másikra lelép, még családi okból se.

Ha nem megyek haza, akkor sem tudok a munkámra koncentrálni. Egész idő alatt az jár a fejemben, hogy mi van a gyerekkel, és a feleségem hogyan viseli a helyzetet.

És mindezt a nyavalyás pénzért.

Hát, én ezt még pénzért se. Akkor vagy jönnek ők is, vagy én sem megyek. Inkább keresek más megoldást. Nem a külföldre költözés (a családtól való elszakadás) az egyetlen.

De még ennél is jobb, ha megelőzöm a bajt, például nem veszek fel ész nélkül mindenféle hitelt.

Szerintem.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 12:12:08

@Csupacsí: Bármiben lefogadom, hogy ezt nem magadtól gépelted le. De nagyon hatásos. Kár, hogy egy büdös szót nem beszélek latinul. Tudod, én csak egy bunkó buszsofőr vagyok, akinek annyira szar volt kint, hogy inkább hazamenekült, és most azokat ekézi, akik menni akarnak.

Na, akkor ezt is megbeszéltük. Több hozzászólásodra nem reagálok. Élj boldogan!

DieNanny CH 2015.10.16. 12:18:28

Igen, mindenki máshogy éli meg.
Apukám pl 2 évig Tengizben dolgozott. Én 13 éves voltam, és mivel ő Mo-on is 3 műszakban dolgozott, vagy a hétvégi telkünkön volt, én nem emlékszem lelki törésre.
Anyukámmal nem lehet erről lelkizni, az egyetlen, amit mondott, hogy neki 3 felé kellett szülőire és fogadóra járnia.

---
Ja, és az 'ő' az nem nagybetű. Csak levélben az Ön, Önök, Te, Ti.
Annyira irritál, hogy már felment a vérnyomásom tőle.

Fajankó 2015.10.16. 12:21:00

@A nagy kékség:
"Tehát vagy együtt, vagy sehogy. Szerintem."
Te most komolyan kompetensnek érzed magad?

DieNanny CH 2015.10.16. 12:22:36

@maxval bircaman megbízott szerkesztő:

Igen, végül is Tengizt nevezhetjük börtönnek is, és akkor Apukám már nem is családgyűlölő...

Fajankó 2015.10.16. 12:29:35

@A nagy kékség:
" külföldre rohannia valami gané munkát végezni."
Pl.: buszvezető, ugyanis sokan annak mentek ki.

2015.10.16. 12:38:59

@A nagy kékség: Ja, édesapa, hogy ti a levegőből éltek?! Hát akkor minden rendben, tényleg sosem lesz olyan helyzet az életetekben, hogy elengedjétek egymás kezét.
De ha mégsem a levegőből éltek, hanem otthoni átlag-fizetésből, ami nettóban ha már 500 euró, akkor te vagy a király, ja és, ha a lakásotok sem a tiétek még, hanem a banké, akkor talán egy minimális empatikus szinttel talán bele tudod képzelni magad százeezrek helyzetébe. Ha mégse, akkor hagyjuk.

DieNanny CH 2015.10.16. 12:40:27

@A nagy kékség:

Most mondjam azt, hogy én 30 éves koromig sosem voltam kórházban? Nagyobbik húgom 2 évesen, de csak mert annak idején skarláttal be kellett menni. (Aztán, mivel mentőautó hozta haza, élete legszebb élménye volt, és 14 évesen már ment is nővérképzőbe...) A kisebbik húgom is kitartott egészen 24 éves koráig.
Szóval, csak azért nem menni - még egyszer mondom: csak azért! - mert hátha, valamikor, valahogy a gyerek kórházba kerül... Ez botorság.

Muscari 2015.10.16. 12:45:28

@szakasz2: pontosan így gondolom én is. Mi lassanö t éve keltünk át együtt, a kapcsolatunk ugyanolyan erős, mint volt azelőtt. Akik szétmennek, azok előbb utóbb otthon is szétmentek volna. Ez ugyanolyan, mint azt a bizonyos harmadikat hibáztatni: csak azt lehet elcsábítani, aki el is akar csábulni.

2015.10.16. 12:48:24

@A nagy kékség:
"Lehet, hogy ez az összeg már elég is lenne arra, hogy apunak ne kelljen mindent hátrahagyva külföldre rohannia valami gané munkát végezni."
Tudod, ha az a "gané munka" jobban fizet, mint otthon a docensi, és a fizetéstől függ, hogy ne éljen a család csekkfrászban (az is tönkrevág ám egy kapcsolatot nem kicsit), akkor inkább a "gané" munka külföldön. És ez nem azt minősíti, aki kénytelen elmenni, hanem az országot, ahonnan kénytelen.
Szerinted az annyira ördögtől való, hogy valaki havi 150 eurót tudjon költeni magára? Csak magára? (Hogy ez most cigi, pia, kurvák, póker, horgászás vagy falmászás tök mindegy). Merjünk kicsik lenni, mi?

Muscari 2015.10.16. 13:00:11

@Hari Seldon 2: pontosan. Nekem van olyan ismerősöm, aki Békés megyéből Pesyre nem akart felköltözni, mert távol lenne a szüleitől. Ugyan a férje sokkal kevesebbet keres ott, mintha a fővárosban dolgozna, de nekki fontos a tágabb család közelsége, pláne, hogy nekik is ikreik vannak és még picik.
Igazából megértem őket, van, aki ilyen típus. Ők csak akkor mozdulnának meg, ha valami nagy anyagi katasztrófa történne velük

A lényeg az, hogy a döntés közös legyen és mindenki legyen vele elégedett.
Tudom, hogy ez milyen sokszor nincs így, itt a blogon is sokan vannak, akik a pârjuk döntésére várnak.

Narina 2015.10.16. 13:03:25

@A nagy kékség: Nem volt hitelunk! Volt a gyerek beteg, de pont ezert nem szoltam a paromnak semmit. Nem hiszem, hogy ne vette volna eszre, hogy gond van, de nem beszeltunk rola. Ugy volt vele, ha nagy gond van ugy is szolok. Igaz nem kerult korhazba, de nagyon beteg volt. Szerintem itt jon kepbe az, hogy mennyire ismerjuk a masikat es sajat magunkat, mit oszthatunk meg es mit halgassunk el vagy kerdezunk e ra a masiknal, es mivel vagyunk hajlandok megkuzdeni magunkba mihez vagyunk egyedul mar kevesek. Mi sose tartoztunk abba a kategoriaba akik ne tudnanak barmit megoldani a masik nelkul, azonban azt mar reg felismertuk, hogy bar erosek vagyunk kulon is, de egyutt nincs az a problema amin ne tudnank tul lendulni. Kemeny, de nem lehetetlen. Itt jon kepbe az a bizalom, hogy tudod, ha a valami tortenik szamithatsz arra, hogy a masik nelkuled is megallja a helyet es mindent meg tesz ami lehetseges. Egy korhazba kerulesnel elegge erdekesen gondolkodunk, gyerek bekerul egy ember megy be es azaz anyja. A tobbi teszi a dolgat es amint tud jon. Azt is nagyon jol tudja, ha nagy baj van akkor mar rogton az utan elkezdek intezkedni, hogy megtudom a dolgot, hogy haza johessen es ot mar a repjegy es a hir varja. Ebbol a szempontbol nagyon jozan, gyakorlatias(mondhatnank rideg, de nem az) a gondolkodasunk! A te merceddel merve (legalabb is erre kovetkeztetek abbol ahogy leirod a dolgokat) mi kemeny rideg emberek vagyunk. Valojaban az a helyzet, hogy nagyon elesen kepesek vagyunk felul irni az erzelmi programot, ha nagyon muszaly es megteszuk azokat a dolgokat amik szuksegesek es mindenki szamara azt adott helyzet szerint a legjobb. Viszont azert jottunk ket honappal elobb mint az eredeti terv volt, mert mar mindenkinek pokolian hianyzot a masik. Tehat bar te igy reagalnal, mi nem. Teged valoszinu elontene az aggodalom (teljesen jogosan) es elkezdenel kapkodni haza fele, mi kepesek vagyunk felul irni ezt es teljesen jozan logika szerint reagalni, aztan, ha mar minden sinen van en szepen elvonulok egy sarokba es elkezdek sirni, de csak akkor, parom ugyan igy. Egyszeruen mi teljesen maskent reagalnank egy ilyen szituba mint te vagy masok igy bar megertem, hogy mire gondolsz, de nem tudom magameva tenni ezt a helyzetet. Mi ilyenek vagyunk, amig veszhelyzet van bekapcsol az esz es teszuk amit kell, ha elmult a vesz mar megengedjuk magunknak, hogy az erzelmek kijojjenek. Ettol fuggetlenul tokeletesen megertettem amit leirtal es megertem az allaspontodat is.

P.Elliot 2015.10.16. 13:14:37

Ketten nyilvan jobb uj eletet kezdeni, bajt, banatot, oromet, problemat meg lehet beszelni egymassal, en nem vagyok hive hogy szetszakadjanak a csaladok. Maximum egy-ket honap ha muszaj elokesziteni a szallast a masiknak, illetve munkat keresni maganak hogy ne ugy jojjon utana a csalad hogy meg az sincs.
Ha mar elhatarozta a csalad hogy kimennek akkor vallaljak azt ami van, ami netan lesz, fogjak fel egy affele kempingezos kalandnak, ne varjanak normalis lakast, ami akad abban birjak ki reklamalas nelkul amig nem akad jobb, mindenert meg kell dolgozni.
Egy vacak szobat is rendbe lehet ugy ahogy hozni, a fontos csak az hogy a tobbi berlovel normalis viszonyt alakitson ki. Aztan majd ha kello penz osszegyul akkor lehet normalisat nezni.
Ketten azert is jobb mert jobban be lehet osztani a penzt, annak aki ehhez a csaladban jobban ert, ez ritkan de elofordul hogy pont a gyerek az, ismeroseim 13 eves lanya ul a szulok fizetesen es konyveli a kiadasokat, beveteleket mint mondja nevetve mert apu-anyu kezebol kifolyik minden, igy meg havonta egyutt nezik hogy mire jutottak, hat ami azt illeti az elozmenyeket ismerve, brillians otlet volt a 13 evesre bizni a dolgokat aki minden jobb aru beszerzesi forrast ismer, osszeszedi a kuponokat amit a szulok nagyvonaluan felretoltak az ujsagbol mert csip-csup dolgokkal ok nem foglalkoznak/, a nagylanyt a kozossegi kertbol ismerem, meg azt is tudta hogy milyen jo nekik ez a kert.A nagylany a haz vasarlasat vette celba mert a szulok jol keresnek es szerinte lehetne fizetni a reszleteket ha meglesz a leteti dij, addig kibirja a csalad ahol elnek/ kicsike lakas/, szoval szerintem sok helyen a gyerek is megerti ha nem rogton van minden.

Muscari 2015.10.16. 13:17:23

@A nagy kékség: na végre valamiben egyetértünk. Én akkor tudnék elképzelni egy max pár hónapis különélést, ha az a hosszútávú jövőnk szempontjából szignifikáns változást hozna. Ha utána együtt sokkal jobb körülmények között, jobb helyen stb tudnánk élni.

Szerintem különbséget kell tenni aközött, hogy ez most egy határozott idejű dolog, vagy határozatlan. Az utóbbit szerintem csak azok választják, akiknek nagyon nincs más választásuk. Vagy ahol valaku már menekül a kapcsolatból.

Muscari 2015.10.16. 13:22:56

@A nagy kékség: ezt én már lejátszottam a szüleimmel. Az eredmény nulla. Sajnos olyan füghőségben élnek, hogy az mindennél erősebb. Még az e cigi sem volt jó nekik :-(
Sajnos ez nem olyan egyszerű, nem mindenki elég erős hozzá, hogy letegye. Persze akkor még ne sírjon, hogy nincs pénze, az igaz.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 14:17:50

@Muscari: A cigi csak egy dolog, de a saját tágabb családomban is látom, hogy mennyire nem tudnak bánni a pénzzel. Én nem azt mondom, hogy minden szaron spórolni kell, mert akkor egy idő után jön az ismerős érzés, hogy "akkor meg minek élek", de azért van egy-két tétel, amin simán lehetne fogni. Az egyik legnagyobb hibája a kisembernek (szerintem), hogy nem képes tartalékot képezni. Itt most nem több millió forintról beszélek, hanem az eszement költekezésről (az impulzusvásárlásról), amikor olyan dolgokat is megvesznek, amire tényleg semmi szükségük nem lenne. Vagy amikor eggyel nagyobb méretet vásárolnak. Elég lenne egy Hyundai i10, de ő az i20-ast fogja megvenni. Ez most csak egy hülye példa, de valami ilyesmire gondolok. Aztán ott vannak a hirtelen bejött pénzek, mondjuk valami jutalom. Eszébe nem jutna, hogy annak legalább a felét el kéne rakni a nehezebb időkre. Nem. Egyből a seggére ver az egésznek. Most természetesen nem azokról a családokról beszélek, ahol havonta kétszer kerül főtt étel az asztalra, mert az már eleve ultragáz. Ott minden fillér el fog menni. Ugyanakkor vissza is kanyarodhatunk a cigihez (piához, játékgéphez, szerencsejátékhoz), mert még az ilyen családokban is hamarabb lesz megvéve a doboz cigi, mint mondjuk a csirkemell vagy a banán. Sokan simán beáldozzák a kaját (de még a rezsit is) a szenvedély kedvéért. Az ilyen embereket én nem tudom sajnálni. Akinek nem inge, ne vegye magára.

Ana72 2015.10.16. 14:17:59

@A nagy kékség:
@maxval bircaman megbízott szerkesztő:
Olyan jó tudni, hogy nálatok van a bölcsek köve. Azért néha olvassatok kis pszichológiát a személyiségfejlődésről, meglepetés érhet benneteket.

Csodabogár 2015.10.16. 14:33:31

OFF!
Eszembe jutott az ifjuságom, az 50-es, 60-as évek. Akkoriban az egész ország Pesten dolgozott. A férfiak munkás szálláson laktak, ami igazi tömegszállás volt és jó esetben hétvégeken haza mentek. Szombat is munkanap volt akkoriban. Természetesen még telefon se igen volt, aztán mégis túlélték. Kicsit túl lihegitek ezt a dolgot, de természetesen egyet értek, hogy ha mindkét fél akarja, akkor együtt kell menni.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 14:42:36

@Narina: "A te merceddel merve (legalabb is erre kovetkeztetek abbol ahogy leirod a dolgokat) mi kemeny rideg emberek vagyunk."

Szó nincs róla. Én is megértem a ti álláspontotokat. Nem vagyunk egyformák.

Én mindössze csak annyit akartam mondani, hogy bár a pénz egy szükséges rossz, ami nélkül valóban piszok nehéz az élet, de nekem/nekünk nem ér meg mindent. A folyamat nálunk is ugyanaz, mint nálatok. Mindig mindent átgondoltan, józanul. De csakis együtt, sosem külön.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 14:42:36

@Ana72: Nem értem, hogy mi szükség van erre. Leírtam, hogy én hogyan vélekedek egy bizonyos dologról. Azt is odaírtam, hogy szerintem. Nem várom el, hogy egyetérts velem. Nem ismerem az életedet, így lehet, hogy amit írtam, az rád éppen nem igaz. Ha meg igen, az sem az én dolgom, hanem a tied. Magyarul nem az én feladatom megoldani a te életedet. Ha olyat írtam, amit hasznosnak vélsz, akkor használd fel, ha pedig olyat, ami inkább bosszant, akkor ugord át.

2015.10.16. 15:04:27

@Csodabogár: Moldova: Bűn az élet .. :D

2015.10.16. 15:06:01

@A nagy kékség: Egen, leírtad, hogy szerinted, aki nem olyan elvek szerint él, mint te, és gondjai akadnak, az vastagon megérdemli. Szerinted, na persze ...

Ana72 2015.10.16. 15:21:39

@A nagy kékség: én éppen ezt tettem. Leírtam a véleményemet. Te is átugorhatod azoknak az embereknek az életét, akikével nem értesz egyet, és akkor nem kell minősítened őket (még ha oda is írod, h szerinted). Az nem szimpatikus abban, ahogy írsz másokról, hogy kinyilatkoztatsz (még ha oda is írod, h szerinted).
A második részével pedig arra akartam felhívni a figyelmedet, hogy ha már ilyen megnevelős üzemmódban működsz, akkor érdemes lehet figyelmet fordítani (bocs, szóismétlés) arra, hogy amit te a magad élete kapcsán mércének tartasz, a tipikus személyiségfejlődés tekintetében nem biztos, hogy az (vö. kötődés, önállóság stb.).
Az én életemet nem kell megoldanod, mondjuk asszem másokét sem (vö. megnevelés), szóval csak jelezni szerettem volna, hogy előbb a saját portán, utána a másén, mert fordítva kicsit hülyén néz ki. Meg hát értelme sincsen.
Ja, és ettől még elfogadom, hogy úgy élsz, ahogyan, és ráadásul a normális egy variánsának gondolom. Ahogy még sok-sok másfajta életet is, mert hála a jó istennek, nem vagyunk egyformák (tudom, közhely, de ez van).
De azért nem baj, ha az ember néha kinéz a dobozból. Észreveheti, hogy milyen érdekes dobozok vannak még az övén kívül :)

Élmunkanélküli 2015.10.16. 15:21:58

@A nagy kékség:

Abban az országban merész azért ilyeneket kijelengetni hogy az emberek nem tudnak bánni a pénzzel, ahol arra elég a fizetés a munkásnak, hogy rezsit meg egy kis élelmiszert fizessen.

Amíg erre annyi a válasz hogy tetszettek volna nem melósok lenni, addig nem kell azon csodálkozi hogy inkább a nyugati oldalon melós a melós ha teheti.

Mert akárhogy csűrjük csavarjuk, könnyebb megélni a nyugati bérekből mint a magyar bérekből, ez van.

A pénz pedig a szükséges rossz, igen. Akkor főleg nagyon rossz, ha egyáltalán nincs belőle.

Te hogyan takarítanál meg nettó 69 ezerből baj esetére?

Mert átlagbér vagy afeletti jövedelemmel viszonylag könnyű didaktikusnak lenni ha pénzről van szó és a szegényebbekről.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.16. 16:03:53

Ez biztos egyenfuggo is, meg korulmenyektol, de pl.vannak olyan foglalkozasok, ahol (foleg) a ferj sokat utazik. Erdekes lenne osszevetni annak avetuleteit az itteni szituaciokkal. Pl seregben szolgalok...gondolom ott mar eleve ugy kezdik a kapcsolatot, hogy ezt vallaljak, tehat kvazi kapcsolt resze a "csomagnak".

2015.10.16. 16:10:06

@Csodabogár: +1. Nem ertem mi ez a drama, hogy felnott emberek nem birnak ki heteket egymas nelkul? Ez nekem inkabb beteges fuggosegnek tunik, mint 'eros' kapcsolatnak... Ha jol sejtem, mindenki aki most kapcsolatban van, elozoleg egyedulallo volt, akar evekig is; most meg nem tud nehany hetet, esetleg 1-2 honapot tulelni a masik ember nelkul? Persze, ha kicsi gyerek van stb. az mas, megertem hogy hianyzik az embernek ha nem lathathatja, de elofordulnak ilyen helyzetek, nem gondolom hogy a vilag vege. Persze ha nehany honapos tavolletnel tobbrol van szo, vagy 'tavkapcsolatrol', az megint egy masik helyzet, ami a legtobb embernek valoszinuleg nem idealis, vagy akar elkepzelhetetlen (nekem is elkepzelhetetlen es biztosan nem valasztanam ha lenne barmilyen mas megoldas, de el tudom kepzelni hogy van olyan helyzet amikor nincs).

2015.10.16. 16:18:16

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ez az, en mar elmultam 30 :) de meg sosem voltam korhazban, marmint ugy nem hogy ott tartottak volna. Azert egy helyen maradni orokre hogy hatha valakinek eppen abban az egy-ket honapban kell korhazba menni amig a masik felterkepezi a terepet egy uj orszagban, eleg fura erv szerintem. Ilyen alapon, soha ne menjunk egyedul sehova mert hatha valamelyik csaladtagunk pont szivrohamot kap amig lemegyunk a boltba kenyerert stb.

2015.10.16. 16:22:10

@Zsuzsi65: Szerintem azokban az esetekben úgy van, ahogy mondod: "része a csomagnak". Katona- és diplomatafeleségek- illetve férjek erre az elejétől felkészülnek. Nem olyan, mint CNC-s Józsi, aki megunva az otthoni feketemelót meg az átbaszásokat, felszívja magát, és azt mondja"Figyelj, babám, van egy meló Németországban, hai 2500-ért, de euróért, mi meg itt baszakodunk minden hónapban a csekkekkel meg a bankkal. A gyereknek is jó lesz, te is találsz munkát. Hajrá!".
Aztán vagy kibírja a házasság, vagy Józsi előbb-utóbb nálunk köt ki ;)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 16:25:49

@Ana72: Ja, igen. Én le merem írni azt, amit mások nem. Nevezetesen azt, hogy nagyon sok ember, aki manapság panaszkodik, saját magának köszönheti a helyzetét.

Amúgy pedig az egész hozzászólási lehetőséget le lehet zárni, ugyanis itt mindenkinek van valamilyen véleménye a másik életéről, ami, ezek szerint, teljesen felesleges. Vagy csak az a vélemény a jó vélemény, amelyik együtt sírdogál a panaszkodóval? Tehát akkor olyat még véletlenül se tanácsoljunk, hogy valaki vizsgálja felül a saját életét, hátha van mit csiszolni rajta, ugyanis abból azonnal sértődés lesz, ugye? Mert hogy jövök én ahhoz, hogy megneveljek bárkit is. Igaz. Ez valóban nem az én dolgom. Ez a szülők dolga lett volna, mint ahogy az is, hogy felelősségteljes, józan életre neveljék a gyermeküket (nem úgy, hogy leültetik a tévé elé), és akkor a gyerek, amikor felnőtté válik, önmagától is képes lesz elkerülni a bajt. És akkor nincs sírás. És akkor talán nem kell az országból se elmenekülni.

Bonyolult dolgok ezek.

2015.10.16. 16:31:37

@A nagy kékség: És úgy mégis, milyen élhető jövőt vizionálsz te a gyerekeidnek a 27%-os rabló-áfa országában? Milyen esélyük van egy saját lakásra (tudom, hogy ez a fétis otthon) átlag 500 eurós jövedelemből, amikor egy lakás -ha nem eldugott helyen van- minimum 30 000 euró? Vagy várja meg, míg kihaltok az öröklakásból vagy a kockaházból?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 16:49:03

@Pink Petsch: Szerintem éppen elég, ha én élek a saját elveim szerint. Viszont ha valaki túlvállalja magát, tehát a józan gondolkodás hiánya miatt gondjai akadnak, akkor igen, az megérdemli.

2015.10.16. 16:51:04

@A nagy kékség: Van amikor 'el lehet kerulni a bajt', van amikor nem. Az is a szulok feladata hogy erzelmileg eleg erosnek neveljek a gyereket ahhoz hogy kibirja azokat a helyzeteket, amikor a bajt nem lehet elkerulni. Ebbe az is beletartozhat hogy pl. masik orszagban vagy varosban van eppen amikor az egyik hozzatartozo korhazba kerul, vagy hogy kibir nehany hetet, honapot a hazastarsa nelkul. Normalis, erzelmileg stabil emberek kepesek funkcionalni ilyen helyzetekben. Sot, ennel komolyabb veszhelyzetekben is.

2015.10.16. 16:54:44

@A nagy kékség: No de, a saját elveid, mióta etalonok? Ki a tököm vagyok én, hogy megítéljem? És ki a tököm vagy te? Na ugye ... Igaz, nem is sajnálkozom, de megítélni meg pláne nem tisztem. Jogunk van hülyének lenni (mások szerint), és azt tenni az életünkkel, amit akarunk. De ítélkezni meg pálcát törni .. az kurvakönnyű. Ha a végén valaki az utcán végzi, pedig minden lehetősége megvolt, az valóbam a saját sara. De még abba az emberbe sem rúgok bele, legfeljebb hidegen hagy. Viszont még akkor sem ítélkezem, vállat vonok, és továbbmegyek. Ha akar, talpraáll, segítséggel. Ha akar...

2015.10.16. 17:00:25

@Mirjam2: Mint amikor nagyim, aki jórészt felnevelt, meghalt első éves egyetemista koromban .. az első vizsgaidőszakom kellős közepén. Tulajdonképpen korábban, csak anyum napokig nem mondta el. Akkor sem akarta, de éreztem, hogy gond van, és kiszedtem belőle. Letettem az összes vizsgámat, és utána autóstoppal egyenesen Brassóba mentem Kolozsvárról (gyorsabb volt, mint a vonat).
Persze, borulhattam volna látványos gyászba is, és mehettem volna azonnal, de az már semmin sem segített volna. Az segített volna, ha anyum szól, hogy a nagyi kórházban van .. akkor még lett volna kis időnk együtt. Utólag már ...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 17:06:25

@Pink Petsch: Hadd dobjam vissza a kérdést. Vajon miért van az, hogy Magyarországon mindenki saját lakást akar, ugyanakkor Nyugaton megelégszik a szobabérléssel is, sőt azt hangoztatja, hogy az egy tök frankó dolog? Ugyanis a saját lakást kint sem engedheti meg magának az átlag melós (néha még bérleményként se). Pont ugyanannyira nincs rá esélye, mint itthon a magyarnak. Maximum hitelből. Vagy örököl. Pont úgy, mint itthon.

És ugye nem az a kérdés, hogy hány százalék az ÁFA, hanem az, hogy bizonyos termékekért (felvágott, kenyér, gáz, villany, benzin, fogászat, ezer más tétel és persze a lakbér) hány órát kell dolgoznod. Így kapod meg a fizetésed reálértékét, tehát nem úgy, hogy a kinti fizetést a kinti árak mellett forintosítod, és még csak nem is úgy, hogy kint sokkal lejjebb adsz az igényeidből. Példának lásd: saját lakás vs. szobabérlet.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 17:06:35

@Mirjam2: Kicsit kiforgatom a válaszodat.

Én imádom a feleségemet. Eszemben sincs nélküle élni az életemet. Ragaszkodom hozzá, ragaszkodunk egymáshoz. Ettől függetlenül érzelmileg stabilak vagyunk, és nem érzem azt, hogy ne lennénk képesek funkcionálni egy komoly helyzetben.

Addig is megálltam a helyem az életben, amíg nem ismertem meg őt, de amióta együtt élünk, azóta összetartozunk. Semmit nem akarunk egymás nélkül csinálni. Szerinted ez abnormális? Mert szerintem ez a természetes.

DieNanny CH 2015.10.16. 17:19:59

@A nagy kékség:

Szerintem rossz lehet neked, hogy csak ilyen embereket ismersz. Vagy túlvállalja magát, vagy aprópénzért elhagyja a családját, vagy elkölt havi 30ezret hülyeségre.
Nem gúnyolódásból mondom!!! Nekem a családomban van ilyen, de van olyan is, aki ürömi saját házban lakik, és évente hatszor utaznak külföldre a két iskolás gyerekkel, és van 4gyerekes, ahol 3műszakozik mindkét szülő, plusz a háztáji, és gyönyörűen nevelik a gyerekeiket.

Szóval - bár én nem a családom közelében élek -, minden rendű és rangú kapcsolat és élethelyzetet alaposan ismerek. Emiatt elfogadom, hogy te valóban jól élsz, mert nagybátyám is bkv-s volt, és hatalmas nyugdíjat kap.
Csak sajnálom, hogy a többséget, akik negyedannyira jól élnek, mint te, nem látod. Ha látod is, valahol már hallottál valakit panaszkodni cigivel a szájában, ezért már annak sem hiszel, aki valóban rászorul.
Szóval, én ezt sajnálom.

2015.10.16. 17:21:30

@A nagy kékség: Huhh, te ugye nem nagyon vagy tisztában a német területen levő viszonyokkal? Már lakások szintjén.
Hm, itt a bérlakások bérlésének megvan a maga kultúrája, ja és a biztos háttere.
A kultúra alatt azt értem, hogy rohadtul nem ciki akár még 60 évesen is bérlakásban élni (önkormányzati vagy cégcsoporti), mondhatn elégé bevett szokás. Van pár német -echte német ismerősöm. Egyiknek sincs saját ingatlana, de viszont mind minimum jó 30-as életkorilag. És nem azért, mert nem tudnák maguknak anyagilag megengedni a törlesztőt, vagy befizetni az önrészt. Egyszerűen, itt a saját lakás nem fétis, mint otthon. Az ismerőseim jó része, például, azért nem fektet ingatlanba, mert még nem tudja, hogy 25-30 év múlva (azaz nyugdíjas éveikre) valóban Németországban akarnak-e élni majd, vagy valahol máshol a világban?
Persze, hogy kiegyensúlyozzam a képet, azért a szüleiknek nagy részben van saját ingatlanuk, tehát utcára tutira nem kerülnének. De ez már egy másik generáció (sőt, több is), egy másfajta életszemlélet.
Otthon meg már sokan a 20-as éveikben jobbagyosítják magukat egy lakás miatt. Szerintem ez a természetellenes. De ki hogy érzi.
Hm, szerinted nem az Áfa mértéke a fontos? Komolyan? Hát több alap-gazdaságtani problémát nem is beszélek meg veled. de azért írok neked egy rohadt egyswzerű példát, hogy megértsd, mennyire klényeges az áfa.
Szóval, van egy tusfürdő-márka, amit szeretek (ez a Dove, de tökmindegy). Itt 1 euró 55 centbe kerül egy flakon "x" drogériában. Otthon ugyanez a márka, ugyanekkora flakonja ugyanabban a drogériában 2 euró 10 cent ..
Nem is tudtam, hogy a német bérek reálértéke ennyire alacsony lenne a magyarokéhoz képest. Már csak azon csodálkozom, hogy miért nem németek lepik el Magyarországot melóért, és miért fordítva történik ez?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 17:22:54

@Pink Petsch: Azért tegyünk különbséget. Én sem rúgok bele senkibe (abba se, aki saját maga cseszte szét a saját életét, hiszen, ahogy mondod is, joga van hozzá), de sajnálni nem fogom. És lesz róla véleményem (magyarul nem közönnyel szemlélem), már csak azért is, hogy az ő hibájából okulhassak, és tisztán lássam, hogy mi az, amit nem szabad elkövetnem. Ilyen mondjuk a hitel. Sosem szorultam rá, de ha rászorulnék, akkor se élnék a lehetőséggel. Lejjebb adnám az igényeimet (ha kell, akkor sokkal lejjebb), de nem akarnék olyan pénzt elkölteni, amit még meg sem kerestem. De ez most csak egy példa, és azért hoztam fel éppen ezt, mert az ismerőseim jelentős része a felelőtlenül felvett hitel miatt küszködik, tehát látom, hogy mire képes ez az alattomos intézmény.

DieNanny CH 2015.10.16. 17:27:20

@A nagy kékség:

Szerintem a legtöbben, akik megelégednek a bérléssel, egyrészt azért teszik, mert nincs hitelre lehetőségük. Nemrég volt itt egy írás, hogy hiteltörténetnek kell lenni, ahhoz meg kell legalább 5 év. A másik ok az lehet, hogy nem akar a; kint maradni. b;abban a városban maradni. c;abban az országban maradni.

Mo-on könnyebb hitelt kapni, már a magyar állampolgárság miatt. Vagy mert kisebb településeken kevesebb a bérelhető ingatlan, mint a megvehető.

Aki külföldön vesz - és nem kevés ilyen van a kommentelők között -, az már véglegesnek gondolja az ott-élést.
Szerintem.

2015.10.16. 17:33:13

@A nagy kékség: Én elsősorban lakáshitelre gondoltam, azt hittem, te is. Ha nem így volt, bocs.
Termékhitel egyértelműen hülyeség, de lelke rajta, aki felveszi. Bár nem tudom, most is olyan könnyen osztogatják-e, mint 10-15 éve?

DieNanny CH 2015.10.16. 17:39:22

@A nagy kékség:

Most utánanéztem, a Mo-i városomban - 8ezer lakos - nincs kiadó ingatlan, sem lakás, sem ház. Eladó viszont van, a legolcsóbb egy 47 m2-es, 4,5 millióért.
A 'kistérségben' (ami 40 km-es kör) van egy darab! lakás, 57 m2, 65 ezer Ft.
Hát, ez a helyzet vidéken. Ja, és nem kelet-Mo, hanem még a Duna jobb oldalán!

Csodabogár 2015.10.16. 17:41:46

@Narina: Nem akartam túlragozni a dolgot, de pl. vannak akik egész életükben tengeri hajókon dolgoznak, akár kapitányként is. Barátnőm papája volt ilyen. Nevettünk, hogy mindhárom gyereknek oktoberben volt a születésnapja, miután a papa mindig év vége körül volt otthon 3 hónap szabadságra.:-)
Lehetne sorolni még, sikeres üzletemberek, politikusok stb. MInd rengeteget vannak távol. A feleség dolga, hogy megoldja az otthoni problémákat. Persze ehhez megfelelő önállóság kell. Ha a gyerek kórházba kerül, nem az apja fogja meggyógyítani, hanem az orvosok.

Muscari 2015.10.16. 17:42:49

@A nagy kékség: szerinted az emberek hány %-a tud lakást vagy házat venni hitel nélkül? Akármelyik országban?

2015.10.16. 17:48:39

@Muscari: Én tudnék otthon-otthon városban (az öcsémnek nem kell darelnie, hogy kérem majd a részem az "örökségből" :D), Magyarországon otthon meg faluban .. kápéban ;). De nem tudom, lehet Bora-Borán ér a végzet, vagy Szófiában .. ki tudja? Akkormeg minek ingatlant venni bárhol is? Pláne még hitelt is fizetni rá?
Ha rohadt sok pénzem lenne, annyi, amivel tényleg nem tudnék mit kezdeni ... nos, akkor lehet ingatlanba fektetnék be, de a Park Avenue-n ;).

Ana72 2015.10.16. 17:51:42

@A nagy kékség: nem vágom, hogy miért ezt válaszoltad nekem, mert az én szösszenetemben erről egyetlen árva szó sem esett, de hát te tudod. Amúgy meg: nem vak ez a ló, csak bátor - vannak, akik a nézőpontjukat bátorságnak gondolják, pedig hát...
Attól tartok, hogy nem akarod érteni, amit írok (meg amit @Pink Petsch és Mirjam2 is ír.
Szerinted az a normális, amit te annak tartasz. MÁs szerint meg más a normális. Milyen alapon helyezed a te normádat másé fölé?
Ahogy neked jogod van szimbiózisban élni a szeretteiddel, úgy másnak meg joga van önállóbban élni velük. Anélkül, hogy ezt pozitívan vagy negatívan minősíteni kellene. Mindamellett a személyiségfejlődéssel kapcsolatos irodalmak közelebbi, behatóbb megismerését továbbra is csak javasolni tudom, szélesíti a látókört, növeli a megalapozatlan kijelentések elkerülésének esélyét.
Szóval te is a spektrumon vagy, meg azok is, akik nem úgy élnek, mint te. Ez van.

Narina 2015.10.16. 17:54:29

@Csodabogár: Na mar kezdtem azt hinni csak mi latjuk igy a dolgot.

2015.10.16. 18:03:22

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Lehet lefoglalózom :D. 4 milláért ( a fél milla lealkudható, azért van megadva ;) ), akkor is okés lenne, ha még 1-1,5 millát rá kellene költeni ... Már ha 30 év múlva is így leszek, mert addigra már nyugdíjas csoroszlya leszek :D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 18:11:28

@Pink Petsch: @DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Mindkettőtöknek.

Én itt az elvárásokról beszéltem, nem a helyi szokásokról. Tudom, hogy itthon nagyon gáz a lakásbérlés, akár a bérlő, akár a tulaj oldaláról nézem. Én csak azt mondtam, hogy arányaiban kint sem olcsóbb a saját ingatlan.

És igen, amikor ész nélkül felvett hitelről beszélek, akkor elsősorban az áruhitelre gondolok. Bocsánat, hogy félreérthetően fogalmaztam.

Egyébként én is nagyon érdekes dolgokat látok. Van egy csomó kollégám, aki simán hazavisz havi nettó 250-300-at, mégis sír. Nem is nagyon szoktam az ilyenekkel beszélgetni. Ez az itthoni panaszkultúra része, amivel én egyszerűen képtelen vagyok azonosulni.

Viszont nem vagyok érzéketlen. Nyitott szemmel járok, és észreveszem azt a kisnyugdíjast, aki minden egyes nap velem utazik, és aki láthatóan iszonyú rossz bőrben van. Szegénység, elkeseredettség, kilátástalalnság. Ez jellemzi a nénit. És mivel nem lakik messze tőlünk, meló után szoktunk neki segíteni. Hol ezt, hol azt. A fiai rá sem néznek, a férje rég meghalt. Van, hogy bevásárolunk neki, de néha már néhány kedves szó is elég; annak is nagyon tud örülni. Legalább nem érzi magát egyedül.

Ezt most igazából Nannynak írtam. Nagyon is látom, hogy mi újság van itthon. Talán pont ezért haragszom azokra, akiknek van lehetőségük a felszínen maradni, mégis inkább elsüllyednek.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 18:11:38

@Csodabogár: Aha. Apa pedig büszke lehet a gyermekére. Kár, hogy nem látja, ahogy felnő a csemete, de hát ez a mai világban már szinte természetes, ugye? Éljen az örökös pénzhajsza. Mert az igazi család az, ahol mindenki önálló, és a családtagok csak karácsonykor látják egymást. Vagy még akkor se.

Hát, azt hiszem, hogy nekem nagyon eltér az értékrendem a többségétől. De hát ez van.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 18:11:45

@Ana72: Ezek szerint én mindig valami olyat írok, amit te nem értesz meg, te pedig olyat írsz, amit én nem értek meg. Nos, akkor nekünk talán nem kéne beszélgetnünk egymással. Azt hiszem, hogy ez már fejlődés: felismertem a virtuális kapcsolatunk hiábavalóságát.

DieNanny CH 2015.10.16. 18:12:11

@Pink Petsch:

Nem éppen városközpontban van, tehát autó kell! :-))) Van buszmegálló, ahonnan elmehetsz az 5 percre lévő városba, de napi 4x van a helyijárat.
Szovjet laktanya volt amúgy, kb 18 éve gyönyörűen felújították a kb 8 db, négyszintes épületet, épületenként kb 20 lakással. Az egyik épület idősek otthona.
Onnan tudom, hogy jó a minősége, hogy unokatesóm férje is dolgozott villanyszerelőként a felújításon, és emlékszem, mennyit áradozott róla, hogy milyen jó.
:-)))

puhacica 2015.10.16. 18:14:24

erdekes tema.

a tobbseg tudja, hogy en reg koltozni szerettem volna, az uram viszont nem. aztan most ott tartunk, hogy o kerdez engem, miert nem jottunk hamarabb. :D de ehhez az kellett, hogy o dontson a koltozes mellett, mert csak igy lehet. ennek ugyanolyan kozos dontesnek kell lennie, mint a gyerekvallalasnak, es 100 szazalekig biztosnak kell benne lenni mindket felnek.

-------

hasznos nap volt ez a mai is, megtudhattuk, hogy aki szegeny, az a dohanyzas es/vagy a hitel miatt az. szegeny anyukam, ha tudna. biztos sokat gondolkodna, hogy mit ronthatott el, mert nem is dohanyzik, meg aztan hitelunk se volt soha.

©________ 2015.10.16. 18:24:35

@puhacica: nem tudom,mit kovettunk el,h hinta es max szerelemgyereket kaptuk ajiba....

Muscari 2015.10.16. 18:28:31

@Pink Petsch: oké, én is tudnék, pl anyukám szülőfalujában Békés megyében. Már másfél millió forintért lehet házat venni, valahogy mégsem tolonganak a vevők. Ja, munka az nincs a környéken, egyáltalán.

2015.10.16. 18:29:33

@Muscari: Nyugdíjas éveimre gondoltam ;). Már ha megérem, ugye ....

puhacica 2015.10.16. 18:30:00

@Csupacsí: :D

mit jelent az a latin szoveg?

2015.10.16. 18:32:02

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: "Sonnenschein Seniorhaus!"
Mna, a név már meg is van, mikrobuszokat bérlünk, vagy még jobb ha megállapodunk a helyi "Volánnal", okosban minden megoldható. Havi 700 euró teljes ellátással ...
B+, ez komolyan jutott még senki eszébe a környéken?

soad1221 2015.10.16. 18:35:00

@puhacica: "ne itelj hogy ne iteltess..." :)

2015.10.16. 18:36:53

@puhacica: Mindig van egy aktuális bohóc ezen a blogon. A régin ott volt FürgeDiák. Aztán ezen itt volt Hinta. Most itt van ő. De idővel ő is fel fogja adni. Aztán csatlakozik a rebellis táborhoz, ahol végre befogadják. Két fejsimogatás között mehet két kurvaanyátok, ahogy azt illik.

Hiszen ez egy szekta. Ráadásul liberális. Brrrr. Kiráz a hideg. Utálom önmagamat, meg benneteket is.

:D

2015.10.16. 18:38:01

@puhacica: Biztos ivott .. (már, bocs, csak követtem a gondolatmenetet).
Azért tényleg elképesztő, hogy időről-időre feltűnik valaki, aki rendre meg akarja magyarázni a megmagyarázhatatlant. Illetve, hát nem az az elképesztő, hogy feltűnik, hanem az, hogy komolyan is gondolja. Nem tudom, az illető felesége mit dolgozik, de ha a bérezési szintje olyan, mint az övé, buszsofőrként, akkor nekik saját lakásuk legfeljebb úgy lehet, hogy a szülők vagy nagyszülők kihaltak belőle. Erre meg hadd ne rendezkedjen már be egy egész ország.

DieNanny CH 2015.10.16. 18:42:48

@Pink Petsch:

:-DDDDDDDDDDDD
B+meg!!! Honnan tudtad, hogy Napsugár a neve????????
(Komolyan!)

Egész pontosan, mi nem jutott eszembe?

2015.10.16. 18:46:41

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Nem tudtam, de ez a leggyakoribb név :DDD
Hm, sok minenre lehetnénk mi képesek .. ;)

2015.10.16. 18:53:49

@puhacica: Idealis esetben nyilvan 100% ugyanazt akarja mindket fel; a valosagban ez is gyakran kompromisszum (marmint hogy melyik orszagban kot ki az ember), mint sok minden mas egy parkapcsolatban, vagy az eletben altalaban.

2015.10.16. 19:00:17

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Ja, hogy egy nyugdíjas otthont kellene csinálni abból az épületből, ahova innen toboroznánk klienseket. Havi 700 euró semmiség egy itteni nyugdíjasnak, és nekünk tetemes hasznunk lenne még úgy is, hogy rendesen ellátjuk a lakókat. Neked van tapszatalatod, nekem meg üzleti érzékem .. 4 milla forint meg nem tétel ;)

Ana72 2015.10.16. 19:03:51

@A nagy kékség: hát, a nem érteni, hogy miért, valamint a meg nem értés (nem felfogás) között van némi különbség... :)
de mi nem beszélgettünk most, hanem a véleményünket írtuk le, nem? :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 19:04:06

@Pink Petsch: Bár mással vitattad meg a mi dolgainkat, azért válaszolok, csak hogy ne kelljen találgatnod. A nejem foglalkozása mellékes, mint ahogy az is, hogy ő mennyit keres (amúgy még nálam is többet hoz haza).

Havonta kb. 200-250, amit félre tudunk rakni. Ez persze változó, hiszen időnként vannak nem várt kiadásaink, és hát elég sokat utazunk a világ minden részébe. Mondjuk úgy, hogy egy átlagos budapesti 50-60 nm-es lakás árát körülbelül 4 év alatt össze tudjuk rakni. Mint ahogy össze is raktuk. Öröklés és hitel nélkül.

Remélem, hogy most már mindent tisztáztunk.

2015.10.16. 19:05:46

@A nagy kékség: Van sok millio ember, altalaban nem europai emberek hanem szegenyebb orszagbol szarmazok, akik minden ket-harom evben egyszer latjak a hazastarsukat es / vagy a gyerekeiket mert vendegmunkaskent dolgoznak valahol, az o keresetukbol el a csalad tobbi resze. Ez nem azert van mert mind kapzsi anyagias emberek, hanem mert maskepp nem lenne penzuk etelre, ruhara, iskolara, orvosra stb. Ez van, ilyen az elet. Meg van sok elvalt szulo is, akik most masik orszagban elnek mint ahol a gyerekeik, stb. Az elet nem mindig 100% kiszamithato, tervezheto, vagy idealis.

2015.10.16. 19:09:22

@Pink Petsch: Sokan befektetesnek vesznek ingatlant, hiszen eladhato, kiadhato. Ezt gondolom te is tudod.

2015.10.16. 19:12:22

@A nagy kékség: Te valamit végzetesen félreértettél, abban a kommentben, te mint jelenség voltál ott, nem mint konkrét személy, Ugyanis a blog több éves történetében többször feltűntek már hozzád hasonló megmondó-emberek ... mindkét anyagi végletből.
Őszintén örülök annak, hogy nektek saját erőből sikerült minden. Tényleg. De azért azt te is tudod, pláne, ha permanensen otthon élsz, hogy ez nem az átlag, hanem a kivétel. Jó, hogy ti beletartoztok, és ha az aktuálpolitika nem cseszi el nagyon, akkor talán ez a réteg erősödni fog, és újraképződhet a középosztály, az a társadalmi réteg, ami minden ország gazdaságának az alapja. Remélem, ti lesztek és vagytok az elsők között a képviselői.
Másrészt meg, ami a blogtevékenysédetet illeti .. Nos, te tudod, hogyan akarsz majd itt megnyilvánulni a jövőben. Keresheted a konfliktust a kinyilatkoztatés-szerű kommentekkel (meg is fogod találni). De ha inkább közösségre vágysz, arra hamarabb rátalálsz, csak kissé nyitottabbnak kell lenned. Persze, nem kötelző.

2015.10.16. 19:12:23

@A nagy kékség: Te valamit végzetesen félreértettél, abban a kommentben, te mint jelenség voltál ott, nem mint konkrét személy, Ugyanis a blog több éves történetében többször feltűntek már hozzád hasonló megmondó-emberek ... mindkét anyagi végletből.
Őszintén örülök annak, hogy nektek saját erőből sikerült minden. Tényleg. De azért azt te is tudod, pláne, ha permanensen otthon élsz, hogy ez nem az átlag, hanem a kivétel. Jó, hogy ti beletartoztok, és ha az aktuálpolitika nem cseszi el nagyon, akkor talán ez a réteg erősödni fog, és újraképződhet a középosztály, az a társadalmi réteg, ami minden ország gazdaságának az alapja. Remélem, ti lesztek és vagytok az elsők között a képviselői.
Másrészt meg, ami a blogtevékenysédetet illeti .. Nos, te tudod, hogyan akarsz majd itt megnyilvánulni a jövőben. Keresheted a konfliktust a kinyilatkoztatés-szerű kommentekkel (meg is fogod találni). De ha inkább közösségre vágysz, arra hamarabb rátalálsz, csak kissé nyitottabbnak kell lenned. Persze, nem kötelző.

2015.10.16. 19:12:27

@Pink Petsch: Ha nem Nemetorszagban akarnak elni hanem mashol, akkor kulonosen jol fog nekik jonni a sajat ingatlan Nemetorszagban (felteve hogy jo helyen levo, nem tul nagy ingatlanrol van szo) mert az konnyen kiadhato hosszu tavu berlonek (pont Nemetorszagban konnyebben megoldhato ez mint sok mas helyen) es a penzbol ott elnek ahol akarnak.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 19:12:36

@Csupacsí:
Húú ez nagyon odabasz...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.10.16. 19:15:52

@Mirjam2: Persze, csak azzal mindig valami macera van .. no meg, a bérlői jogok, amik per pillanat engem védenek, de tulajként nem lennék egy renitens, nem fizető bérlő laklástulja. Rohadt sokat veszítenék.
Arra meg nincs biztos recept még ühynökségen és banki "látleleten" keresztül biztosítva sem, hogy egy bérlő nem húz el a 'csába 4-5 havi tartozást halmozva fel.

2015.10.16. 19:19:15

@A nagy kékség: En nem akarok masok felett itelkezni, igy feletted sem, de ha mar igy rakerdeztel... Szerintem - nem mondom hogy abnormalis, de furcsa - hogy 'semmit' nem akarsz egy masik ember nelkul csinalni. Ez esetleg oke 18 eves kamaszoknal, de felnott embereknel, szerintem furcsa. Attol meg mert ossze vagyok hazasodva valakivel, nem vagyunk sziami ikrek.

2015.10.16. 19:21:07

@Mirjam2: Igen, ezt kérdeztem én is tőlük, hogy akkor oké, ne magánhasználatra tervezve, hanem csak úgy. "Túl sok a gond vele..." ez volt általában a válasz.
Szerintem az van, hogy nem akarnak plusz felelősségeket vállalni a melójukon kívül. Azt elvégzik, ahogy kell, de utána hagyják békén őket, nem akarnak eldugult lefolyókkal, meg kiégett termosztátokkal foglalkozni, még ha 400-500 eurót is jelentene ez nekik havi pluszban. Azt meg pláne nem akarják, hogy egy esetleges nem fizető bérlő miatt hónapokat szívjanak az önkormányzattal meg a rendőrséggel, amíg ki tudják rakni.
Egy államkötvény vagy bármilyen más szolid hozamjegy ugyan nem fizet ennyit havonta, de "enni sem kér".

2015.10.16. 19:23:34

@Pink Petsch: En mar nagyon sok eve adok ki lakas(ok)at, eddig meg egyszer sem fordult elo hogy nem fizetett a berlo, a kockazat kicsi, a potencialis haszon viszont nagyon nagy. Persze barmilyen befektetesnel van kockazat, de ingatlannal viszonylag alacsony, ha jo minosegu, konnyen kiadhato, konnyen ertekesitheto ingatlanba fektetsz be (masmilyenbe meg nem erdemes), es a megfelelo tipusu embereknek adod ki.

2015.10.16. 19:29:03

@Pink Petsch: Ez az o valasztasuk, de termeszetesen Nemetorszagban is vannak sokan akik ingatlanba fektetnek (akar sajat hasznalatra, akar befektetesnek).

tanato 2015.10.16. 19:37:08

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Most is azon a véleményen vagyok hogy FÜrge Diák meg HinTa egy ugyanazon személy lehet.Ahol Hinta egyetemre járt,onnan írta valaki régebben még Hinta előtt hogy te vagy az a bizonyos városbéli FÜrgediák?Persze Kékség nyilván nem ők ,de a meggyőződése ugyanaz mint nekik.

DieNanny CH 2015.10.16. 19:43:37

@Pink Petsch:

Na, várjál. A lakás 4,5 millió, egy olyan lakótelepen, ahol az egyik épület maga, egy idősek otthona.
Persze, lehetne odavinni külföldről is lakókat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 19:49:07

Na szóval...

Nagyon jó a mai poszt gratula HA-nak. Nagyon tanulságosak a kommentek. A jövőbelátó "mi aztán soha" embereknek mondanék két alapvetést. Van az a pénz amiért korpásodik a hajatok. Aztán meg soha ne mond hogy soha.
Ha valaki nekem azt mondja 10évvel ezelőtt hogy Londonban fogok élni akkor körberöhögöm.
Az elhatározás az egy este megvolt. Az elindulás az rá két évre történt. A nagyonhülyéknek mondom hogy az elhatározás és az elindulás az két külön dolog. Az elhatározás az teljes egyetértésben hamar megtörtént. Az elindulással én még vártam volna egy évet de a feleségem azt mondta most vagy soha. Így aztán elindultunk. Neki volt igaza. Egyszerre jöttünk volna de egy családi tragédia miatt én egy héttel később jöttem. A fiunk az három hónappal később.
Én majdnem rámentem az első időkre. A szakmai önbecsülésem romokban hevert a feleségem tartotta bennem a lelket és ő volt az aki végig bízott benne hogy a szakmámban fogok boldogulni. Megint igaza volt. Nehéz út volt, nagyon nehéz. Túl vagyunk rajta.

A kommentekből kiderül hogy a többség még nem élt vagy gyerek volt az átkosban amikor generációk nőttek fel úgy hogy az apa munkásszálláson lakott évtizedekig. Ez bevett és elfogadott szokás volt minden időben. A folyószabályozások korában, a summások korában a vándor drótostótok korában és most is.
Azt kellene tudomásul venni hogy minden családmodell más. A sajátunkat milyen alapon akarjuk kivetíteni másokra? Milyen alapon ítélünk? Magyarország az ítéletek országa. Abból megítélnek valakit hogy hol vásárol milyen autóval jár, akkor hogyne ítélnék meg ha nem ugyanolyan a családmodellje mint az ítélkezőknek. Már az is ítéletre ad okot ha valaki dohányzik.
Mindenkinél máskor jön el az a késztetés hogy most már elég lépni kell. Van akinél ez a zsíroskenyérnél, van akinél akkor ha a Q7-est le kell cserélni Suzukira.
A világ kinyílt az embereknél az embereknél az elindulás kényszere is hamarabb eljön.
Miért nem képes az ország megtartani az embereket? Ez itt a lényeges kérdés. Nem, nem a zsíroskenyér vagy a Suzuki miatt.
Az miatt hogy most érkezett el a rendszerváltás óta a kijózanodás pillanata. A felismerésé hogy NEM VÁRHATÓ JOBB VILÁG.
Ilyen egyszerű.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 19:55:41

@tanato:
A humortalan emberektől mentsen meg az Isten.
Ez a buszos srác olyan merev mint én voltam 20évesen. Valami elképesztő karótnyelt betokosodott személyiség. Micsoda kiképzőtisztes lett volna a honvédségnél...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Narina 2015.10.16. 19:57:01

@diggerdriver: Oregem! Zseni vagy. +1111111111111111111111111111111 rengeteg! Birom amikor megszolalsz.

©________ 2015.10.16. 20:03:01

@puhacica:
Ne ítélkezzetek, hogy felettetek se ítélkezzenek!
Amilyen ítélettel ti ítélkeztek, olyannal fognak majd felettetek is ítélkezni.
Amilyen mértékkel mértek, olyannal fognak majd nektek is visszamérni.
(Máté 7,1-2)

©________ 2015.10.16. 20:06:43

@Mirjam2: dolgozni is együtt járnak:DDDD

mondjuk én is hasonlóan vagyok az emberemmel, de azért nem megyek a folyónak, hogy elment koncertre.
és pláne nem hirdetem nyakra főre, hogy mindenki, aki másként él, az a lábujjamig se érhet föl.

2015.10.16. 20:06:56

@Mirjam2: értem én, meg tudom, hogy te ezzel foglalkozol. De értsd meg, nekik van egy melójuk, amiből van némi tőkéjük. Ezt befektethetnék éppen ingatlanba is, mert nem vágná őket földhöz a törlesztő, de ez túl sok plusz melóval járna (vagy plusz kiadással, ha nem ők foglalkoznának vele), nem beszélve a veszélyekről. Elég 1-3 nem fizető bérlő, és fél évi, de minmum 4 hónapi pénze ugrik ...
Hát, a kényelmesebb utat választják, szolid befektetések ide-oda.
Persze, azért a német (és az osztrák is) bérlakás-hálózat eléggé ki van épülve, nemcsak önkormányzati szinten. Nagyobb városokban speciális cégek foglalkoznak a bérleményekkel (ez a fő profiljuk). Nem tudom, a Szigetországban ez pontosan hogy megy ... de itt, ahogy tapasztalom (egyszerű bérlőként meg beszélgetésekből), nem biztos, hogy annyira megéri hitelre ingatlant venni, még akkor is, ha tudná fizetni.

2015.10.16. 20:10:26

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Oups, azt hitem, az ingatlan .. de semmi gond ... a lakást megvesszük 4 milliáért, az lesz a szolgálati lakás (hány szobás?). Az idősek otthonának működtetőjével meg megegyezünk .. hozzuk a klienseket, kicsit befektetünk biztos ráfér a környékre egy kis turbó tájképileg), és 60-40%-ban miénk a haszon ;)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 20:10:38

@Mirjam2: Valóban nem. Mi sem vagyunk sziámi ikrek. Egyszerűen csak szeretjük egymást. Sajnálom, hogy ebben a korban, ami messze fejlettebb, mint eddig bármelyik, ennek a fogalomnak a jelentése igencsak megkopott. Valami más lépett a helyébe. Valami, ami borzasztóan eltorzítja az emberek értékrendjét. És mielőtt félreértenéd, ezt most nem csak a magyarokra értem. Ez most már világjelenség. Az emberek talán még soha nem voltak ennyire elhidegülve egymástól, mint manapság, és ahogy elnézem, ez egyre csak rosszabb lesz. És ami még ennél is félelmetesebb, hogy ezt az érzelemmentes, pusztán anyagiakról szóló állapotot önként vállalják. Sőt nem egyszerűen vállalják, hanem szinte már akarják. Mintha a megszerzett javak kitöltenék azt a mérhetetlen űrt, amit legbelül éreznek. Illúziókat kergetnek, miközben az igazán fontos dolgok mellett észrevétlenül sétálnak el. Mert a bankszámlán összegyűlt pénz vajon pótolhatja-e az ölelést, a kényeztetést, az érintést? Szerintünk nem, de lehet, hogy ezt csak mi gondoljuk így.

Mindenesetre úgy érzem, hogy mi irigylésre méltó helyzetben vagyunk, és nem elsősorban azért, mert jól keresünk. Az csak egy jelentéktelen részlet a nagy egészben. Nekünk a pénznél sokkal több jut az életben, és ezért én végtelenül hálás vagyok a sorsnak.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 20:11:00

@diggerdriver: "Már az is ítéletre ad okot ha valaki dohányzik."

Mivel ezt valószínűleg az én felvetésemre írtad, ezért erre reagálok.

Én nem ítélek el senkit. Én azt mondom, hogy ha van hol megfogni a pénzt, akkor nem kell sírni, hogy szegénység van. Lehet dohányozni ezerrel, de akkor el kell fogadni, hogy a fűtésre, a lakbérre, a törlesztőre, a beiskolázásra, a kosztra szánt pénz kirepül az ablakon. A pénzt ebben az esetben nem valami gonosz erő szedi el az emberektől, hanem ez az egyén saját döntésének az eredménye.

Ez pont olyan, mint a gyorshajtás. Lehet panaszkodni, hogy mekkora szemét az állam, amiért magas büntetést ró ki a szabálysértőkre, vagy be lehet tartani a sebességhatárokat, és akkor egyáltalán nem lesz büntetés.

Magyarország nem az "ítéletek országa". Magyarország a "mindig más a hibás" emberek országa.

Ez most ítélet volt, vagy csak jól hangzik, ha azt mondhatjátok, hogy én ítélkezem mások felett?

2015.10.16. 20:11:44

@tanato: Lehet. Amúgy micsoda teóriák látnak itt napvilágot. :D

Narina 2015.10.16. 20:12:20

@Csupacsí: En a karma torvenyeben hiszek! Eddig meg mindig bejott. Tenyleg, meg en is meglepodtem amikor rajottem, hogy mindig vissza kapod az elettol amit masokkal csinalsz vagy masoknak mondasz. Pont ezert szoktam jot kivanni meg a nehez embereknek is aztan aki meg nagyon bantott az egiek jo fejek es vegig nezhetem a "jutalmazasukat". Ettol fuggetlenul nem vagyok karorvendo, sot inkabb sajnalom.

2015.10.16. 20:14:46

@diggerdriver: Te, baszod, vitatkoztunk mi eleget, de tiszteletem. Már, hogy ezt így áperté leírtad, mennyire reménytelennek tűnt az első időszak, és nem te vagy Hulk ;).

Golf2 2015.10.16. 20:15:56

@diggerdriver: Tehát szerinted vannak "nagyonhülyék" ezen a blogon.Vannak überokosok is?

Narina 2015.10.16. 20:22:04

@Golf2: Nem nekem szolt, de szerintem vannak!

2015.10.16. 20:35:41

@Pink Petsch: Hitelre valoban lehet hogy nem eri meg, en sem hitelre gondoltam, hanem arra az esetre ha van eleg penze az illetonek hogy hitel nelkul megvegye az ingatlant. Egyebkent UKben nagyon sokan vesznek hitelre befekteteskent, erre van egy kulon hitelfajta, buy-to-let mortgage, specialis feltetelekkel.

Herr Géza 2015.10.16. 20:40:05

@Pink Petsch: " Aztán vagy kibírja a házasság, vagy Józsi előbb-utóbb nálunk köt ki ;)"
Ez meg a másik nagyon 1+
:)))))))

DieNanny CH 2015.10.16. 20:42:34

@A nagy kékség:

" Az emberek talán még soha nem voltak ennyire elhidegülve egymástól, mint manapság, és ahogy elnézem, ez egyre csak rosszabb lesz. És ami még ennél is félelmetesebb, hogy ezt az érzelemmentes, pusztán anyagiakról szóló állapotot önként vállalják."

Te tényleg találkoztál már ilyen emberrel? Akik hideg-ridegek egymáshoz? Akik csupán anyagiakban képesek gondolkodni? Hol találkozol ilyenekkel? Tágítani szeretném a világképemet! Én még csak érzelmekben gazdag emberekkel találkoztam - az mindegy, hogy a minimálbéres rokonomról, vagy a anyagilag gazdagról van szó.
De, komolyan: hol vannak ilyen emberek?

2015.10.16. 20:48:04

@A nagy kékség: Hm, azért arra marha kíváncsi lennék, hogy ez a nagy összeborulás akkor is kitartan-e, ha együtt összesen keresnétek olyan 220 ezer forintot?
Tudod, rohadt könnyű a viszonylagos anyagi biztonságból magasztos eszméket megfogalmazni az elanyagiasodásról. Akkor azonban már pöppet nehezebb, ha forintra ki kell számolni hó végén a csekkek összegét? (Úgy hogy lemondtok a kiló almáról a kölyöknek, mert vagy alma, vagy vízszámla)
És ne felejtsd el, ma Magyarországon nem kevés azon családok száma, akik max. ennyiből élnek meg havonta.
Tudod, itt van mindjárt a tulaj, aki kiadja nekem a lakást. Jól élnek, kétségtelen, az átlag magyarhoz képest nagyon is jól. De a pasas két válallkozást is visz, egy tech-supportot és egy kutyakiképző sulit. És mivel otthoni mérce szerint "balfasz", azaz mindent fehéren csinál, rohadt nehéz.
Kérdeztem, miért nem vesz fel valakt a tech-es cégéhez, aki csak irányít? (Mert a kutyakiképzés a hobbija, azt szeretné igazán csinálni, csak hát ugye, jelentkezők száma nem mindig állandó. Van, hogy meghalni sincs ideje, meg van, hogy időmilliomos) Mondta, hogy mert elvinné a fizetése azt a 400-500 ezer forint havi tiszta hasznot, amit az a cég hoz. Huhhhh! Mekkora összeg! Mi? Yaps ... Csak azt is megkérdeztem tőle, hogy úgy mellesleg, mikor él? Mondta, hogy hétvégenként délután, pár órát.
Tudod, itt csak az egyik cégéből simán megélne ... otthon meg előbb-utóbb elviszi az infarktus.

Herr Géza 2015.10.16. 20:53:57

@Mirjam2: Az a röhej, hogy ez a mai külföldön dolgozósdi megvolt a kornak megfelelő léptékben pl. a nagyszüleim életében az ötvenes években. Ők egy mátrai zsákfaluból minden nyáron akkoriban útra keltek 2-4 hónapra summásnak az ország más részeibe. Ha szerencséjük volt (ritkán), akkor egy helyre kerültek (de ott se közös szállásra), ha meg nem, akkor ennyi ideig bizony nem is látták egymást... Túlélték, nem ment rá a kapcsolatuk, közösen öregedtek meg nagy harmóniában.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 20:55:07

@Golf2:
Bocs te ezt nem értheted. Ez egy régi történetre való utalás volt.
A törzsközönség érti. Félre ne értsd nem az ittlévőkre vonatkozott.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 20:57:10

@Herr Géza:
Na most a házasság ezt a lehetőséget nem zárja ki.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 21:03:48

@Herr Géza:
Pontosan erről beszéltem.
Aztán az átkosban...
Az Üllői úti szálló meg a többi. Sokan az életüket leélték bennük.
Pláne az építőipari dolgozók közül. Fehérgyarmatról, Mátészalkáról, Ramocsaházáról, Baktalórántházáról.
Én harminc évet ingáztam. Minden nap minimum három órát utaztam.

Az ötvenes években még voltak summások? Ezt nem tudtam.

2015.10.16. 21:05:35

@Mirjam2: Hm, mondjuk ilyen mélységben nem mentem bele a témába (már hogy van-e itt direkt buy-to-let hitel), csak úgy általánosságban érdeklődtem az ismerőseim között.
Igaz, most ezzel a menekülthelyzettel kettejük szülei is kiadták a helyi önkormányzatnak a házukat (természetesen, ők nem ott élnek), amelyért havi olyan 1300 euró körül kapnak. Persze, ezek a házak nem nagyvárosban vannak, hanem vidéken. Még ha a csupasz falalkig le is laknák, akkor is megéri nekik, mert pár hónapnyi mietéből felújíthatják, a többi meg tiszta nyereség. És a ház amúgy is csak állt (mivel, ugye nem városi vagy elővárosi ingatlan).

2015.10.16. 21:07:40

@Herr Géza: Pfúúú, és ha tudnád ... azért pár "Józsi" megfordul ám nálunk ... mindenféle nációból ;)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 21:08:13

@Pink Petsch: Ugye most nem alacsonyodunk le odáig, hogy minket valójában csak a pénz tart össze? Ugye nem? Mert amúgy túl sokat nem tudsz rólunk. Például azt se, hogy már 16 éve együtt élünk. És azt se, hogy nem mindig álltunk ám ilyen jól. És azt se tudhatod (hiszen még nem mondtam el), hogy amíg a feleségem a diplomájáért tanult éjszakákat, addig én alkalmi melókból tartottam fenn magunkat egy szoba-konyhás albérletben, mert se hozzájuk, se hozzánk nem mehettünk volna.

Szóval én nem szeretnék veled összeveszni, de azt azért kikérem magunknak, hogy kvázi lekurvázol minket; mintha a szeretetet kizárólag pénzben lehetne mérni. Lehet, hogy a te világodban ez így van, de a miénkben nem.

puhacica 2015.10.16. 21:13:58

@soad1221: @Csupacsí: fenyesseges logikammal kigondoltam, hogy valami ilyesmi lehet. :)

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: na latod, tudunk mi egyeterteni is. marmint abban, hogy utallak benneteket. ;D

@Pink Petsch: nezd. ha nekem ennyien mondananak valamit naprol napra (megnevel, itelkezik...), akkor azert elgondolkodnek a mondokajukon. de ugye nem vagyunk egyformak.

@Mirjam2: szerintem ebben a kerdesben nincs/nem lehet kompromisszum, tul fontos szerepe van az eletunkben annak a helynek, ahol elunk.

2015.10.16. 21:17:36

@A nagy kékség: Hoppá! Érzékeny pont!
Én ilyesmire, amit te feltételezel, egy szóval sem céloztam .. csak kérdeztem, hogy a mai magyarországi viszonyok között, ez a nagy összeborulás és egymás kezének fogása akkor is meglenne, ha már a gyerek vagy gyerekek kárára lenne? Vagy akkor azért már ti is elmennétek valahova máshova a világban, ahol a szakértelmeteket -amiért annyit tanult a feleséged-kézcsókom!- meg is fizetik?
Naugyehogy ...
Csak a magas lóról akarlak kssé leszállítani .. és igyekszem finoman tenni, fokozatosan .... Hogy ha egyszer magadtól esnél róla pofára, ne fájjon annyira.

puhacica 2015.10.16. 21:19:36

@A nagy kékség: "Az emberek talán még soha nem voltak ennyire elhidegülve egymástól, mint manapság, és ahogy elnézem, ez egyre csak rosszabb lesz. És ami még ennél is félelmetesebb, hogy ezt az érzelemmentes, pusztán anyagiakról szóló állapotot önként vállalják. Sőt nem egyszerűen vállalják, hanem szinte már akarják. Mintha a megszerzett javak kitöltenék azt a mérhetetlen űrt, amit legbelül éreznek. Illúziókat kergetnek, miközben az igazán fontos dolgok mellett észrevétlenül sétálnak el. Mert a bankszámlán összegyűlt pénz vajon pótolhatja-e az ölelést, a kényeztetést, az érintést? Szerintünk nem, de lehet, hogy ezt csak mi gondoljuk így." - hat nyilvan ti vagytok az egyetlen par, akik szerelemmel szeretik egymast. mi tobbiek meg penzert szeretunk. lekurvazasert neked se kell a szomszedba menni. :D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 21:23:49

@diggerdriver: Tisztelem a korodat, így nem mondom, hogy őskövület vagy, de azért szólok, hogy 2015-öt írunk. Annak is a végén járunk. Hamarosan jön Marty McFly. Szóval ez már nem az átkos, és nem is biztos, hogy arra olyan nagyon jó érzés visszaemlékezni. Talán jobb lenne, ha nem visszafelé fejlődnénk, mert a végén még vissza kell másznunk a fára.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.16. 21:24:10

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Szinte csak ilyen emberrel találkozom. A legtöbben semmi másról nem tudnak beszélni, csak a pénzről. Vagy a politikáról. Vagy arról, hogy milyen szar a meló. Vagy tök mindegy, csak panaszkodni lehessen.

A fiatalokat meg inkább hagyjuk. Ülnek a buszon, és ahelyett, hogy a tájat néznék, esetleg egymással dumálnának, a telefonjaikat csesztetik. Köszönni nem tudnak (a szülők elfelejtették megtanítani nekik ezt az alapvető illemet), és olyan üres a tekintetük, hogy már szinte nekem fáj. Arról nem is beszélve, hogy értelmileg is le vannak maradva. Beszarnál, ha hallanád őket. Van olyan tinédzser, akinek az is problémát okoz, hogy értelmezze a menetrendet. Bámulja a táblát a szerencsétlen, majd odafordul hozzám, és megkérdi, hogy mikor indulunk. Pedig még csak nem is római, hanem arab számokkal van kiírva az időpont. Lehet, hogy azt sem ismeri.

De amúgy szép a világ.

©________ 2015.10.16. 21:27:15

@Narina: hát egyensúly van a világban. sokszor megtapasztaltam.
innen is meg onnan is.
jól mondod.

2015.10.16. 21:28:05

@puhacica: Ja, csak nem biztos, hogy az a közeg, amibe bele akarnak "nevelni" annyira bejön ... akkor meg lépni kell. Persze, nem féltetlénül muszáj. De mivel egy életünk van .. Igaz, ha az ember hisz az újjászületésben, akkor valóban lehet kísérletezni, hátha egyszer csak kifogja a Nirvánát....

2015.10.16. 21:31:55

@A nagy kékség: Khm, digger jó eséllyel fiatalabb, mint te ... csaxólok :DDD

©________ 2015.10.16. 21:37:29

@puhacica: mert te egy okos leány vagy ;)

puhacica 2015.10.16. 21:38:57

milyen erdekes, mennyifelekeppen eljuk meg a parkapcsolatainkat! ki fuggetlenebb, ki ragaszkodobb... mi evekig eltunk ugy egyutt, hogy nem toltottunk egymas nelkul 24 orat, kozos alberlet, egyutt ingazas, ugyanaz a munkahely... (volt kollegank, aki meg is kerdezte, hogy hogy tudunk ilyen nyugodtan, ennyire "egyutt elni", mert az o kapcsolatat a vitak, civodasok teszik erdekesse.) ettol fuggetlenul nagyon is onalloak vagyunk mindketten, de piszkosul ossze lehet am noni, es ehhez semmifele fuggosegnek nincs koze.

©________ 2015.10.16. 21:39:07

@puhacica:
kíváncsi vagyok, meddig mehet még, hogy végigsértegesse a közönséget egyesével és zusammen....
úgy érzem, valaki itt vagy nem figyel, vagy változó a tűréshatár....

2015.10.16. 21:45:03

@Csupacsí: Én igyekszem megértő lenni .. még, új fiú .. És elvégre, Hintával is megértő voltam sokáig.

DieNanny CH 2015.10.16. 21:51:42

@diggerdriver:

Azt el is felejtettem, hogy apukám '86-ban a VIV-nél dolgozott, ők végezték a kaposvári Cs.G. színház felújítását. Munkásszálláson lakott, nem minden hétvégén járt haza. Abban az évben nagyon szép karácsonyunk volt. Kaptam egy ál-Barbie babát (nem a Matteltől) és elmentünk Kaposvárra, ott aludtunk a szállón, és megnéztük a Leányvásárt (kedvenc operettem) a fővilágosító üvegkalickájából. Kulka János volt a főszereplő!

2015.10.16. 21:52:53

@puhacica: Huhh, szerintem, én is a "volt kolléga" lennék. Ugyanis, hát nekem is, az "összenövés" fura. Aranyos elnézni meg minden, de tényleg fura magamat bármelyik fél helyére képzelni. Nem is menne ...
Én, anno, ez eddig általam is legmélyebb kapcsolatomnak tartott "nagy ő"-vel is két nap után meghülyültem mélyen legbelül, hogy szakadjon már le rólam. A gáz az volt, hogy nyarlalási időszakban történt - nem volt egyszerű csak úgy lelépni. Képes voltam valami full-miss-p,csás programot kitalálni (azt hiszem fodrász volt meg kozmetikus), hogy végre egyedül maradhassak kicsit.
Beismerem, nekem nem menne, ami neked.

DieNanny CH 2015.10.16. 21:57:09

@A nagy kékség:

Egészen pontosan, Marty 5 nap múlva jön:

kepfeltoltes.hu/151016/vlcsnap-00158_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Addigra össze kéne hozni a repülő autópályát, meg a hidratált pizzát...
:-)))

2015.10.16. 21:58:05

En azzal nyugtatom magam, hogy csak addig vagyok kint, amig rendezodnek az anyagi gondjaink. Nem allunk rosszul, a 30 evre felvett hitelt mar majdnem kifizettuk.

Persze baromi nehez a masik nelkul, belefasul az ember a tavolletbe, de a kapcsolatunk egyelore birja (4 eve ingazok).

Ugyanakkor Anglia sosem lesz az otthonom. Mondom ezt ugy, hogy joval a magyar atlag folott keresek es a melo is alommelo az otthoni munkaimhoz kepest.

Kivancsi vagyok masok hogyan hidaljak at a tavolsagot. Azok, akik nem eleve szakitasban gondolkoznak.

DieNanny CH 2015.10.16. 21:58:51

@A nagy kékség:

Tényleg sajnálom, hogy szinte csak ilyen emberekkel találkozol...

2015.10.16. 22:02:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Merthogy neked már a lebegő gördeszka smafu, miiiii??? :D

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 22:02:32

@Pink Petsch:
Bárcsak úgy lenne. Akkor még mindig olyan merev lennék mint ő...
:)))))))))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2015.10.16. 22:02:33

Basszátok meg, inkább nem szólok hozzá mégsem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 22:04:57

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
Szép élmény lehetett.
Én eddig kétszer voltam munkásszálláson. A rendszerváltáskor két hónapot Egerben és utána három hónapot Esztergomban mikor a Suzuki gyárat építettük. Tök jó volt mindegyik.

2015.10.16. 22:07:38

@diggerdriver: Tudsz te ám, ha akarsz ... de messze, messze ver ám merevségben :))) Ennek viszont örülj, én legalábbis azt teszem, végeredményben jobban jössz ki ám ;))))

DieNanny CH 2015.10.16. 22:09:03

@Pink Petsch:

Én még korcsolyázni sem tudok... Gördeszka még kerékkel sem kell! :-D

puhacica 2015.10.16. 22:09:37

@Pink Petsch: nekem az elozo parkapcsolatom egy veg nelkuli veszekedes volt egy alkoholista sraccal, ott kicirkuszoltam es kifuggetlenkedtem magam egy eletre.

Herr Géza 2015.10.16. 22:09:55

@diggerdriver: Biztos nem summásnak hívták őket hivatalosan, de ők csak így emlegették...

©________ 2015.10.16. 22:12:10

@Pink Petsch: az emberem előtt én is így voltam. mindenkivel.
vele meg nem így vagyok. emlegeti is, mert fölkészítettem:D
LEHET, hogy neked is a megfelelő emberrel nem így lenne;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 22:18:13

@Pink Petsch:
Te figyu, el tudod képzelni milyen egy ilyen figurával együttélni?
Tipikus szipológiai eset. Minden reagálását előre tudod. Minden mondatát már előtte mondod. Neki a spontán kefélés halálos bűn.
Ő az AKKURÁTUS ember. Minden megtervezve minden kiszámítva reggelre zokni, bugyi bestokizva napi étrend tizedkalóriákra kiszámítva....
A dugásnak előre megkoreografált forgatókönyve van milliméter lökethosszig részletezve.
Neki a konyhaasztalon dugni és ágyban enni a világrend felborulása.
Olyan mint régen a farmotoros Skodák. Váratlan reakciókra nem képes. Hogy úgy mondjam nehezen veszi a fordulatot...
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

2015.10.16. 22:18:29

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hádde .. hádde .. hádde .. azt kell először megvalósítani az egészből, nem a fluxus-izét, hüpp! :(
Különben ne törj le, én meg bicajozn nem tudok :DDD

@puhacica: Az alkoholista, drogos és egyéb részét az életemnek letudtam max. a késő tini-koromig, ugyanis benne éltem ;). Szegény szüleim .. éveket öregedhettek titokban ...
De megértem, hogy utána már az ellenkezőjére vágytál.
Én mondjuk, csak levegőre ;)

@Csupacsí:

Hm, lehet ... de kezdek vénksasszonyodni, és hát azért ne felejtsd el a melóm .. túl jól ismerem a pasik legrosszabb vonásait ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 22:21:51

@Herr Géza:
Persze mert ha belegondolsz akkor még kombájnok nem voltak és az aratás a legnehezebb idénymunka volt.
A gépi aratás aztán ezt megszüntette.
Emlékszem, az első kombájnoknak még fülkéje sem volt.

2015.10.16. 22:22:42

@diggerdriver: Óbaszdmeeeeeg! Elvetted a maradék életkedvemet is! :D
Viszont had áruljak el egy titkot. Az ilyen akkurátus fazonok (azért ennek vannak ám külső jelei is, szóval felismerhetők a ruházkodásról, beszédmodorról) a legmocskosabb perverzek is egyben, ha összejön az a 250 euró, amit erre szánhatnak fél évente egyszer ;))))))))))))

Fajankó 2015.10.16. 22:24:25

@A nagy kékség:
"ahogy az is, hogy felelősségteljes, józan életre neveljék a gyermeküket (nem úgy, hogy leültetik a tévé elé), és akkor a gyerek, amikor felnőtté válik, önmagától is képes lesz elkerülni a bajt. És akkor nincs sírás. És akkor talán nem kell az országból se elmenekülni"
Te ezért "menekültél" ?

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 22:27:14

@Pink Petsch:
Ezt nem kétlem. Az ilyen emberek elfojtott ösztönei a felszínre kell hogy törjenek valamilyen formában.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.10.16. 22:33:14

OFF:) Honnan tudod, hogy "HA-fuggo" vagy? Onnan, hogy az MBA case study kerdesrol, amire megprobalsz valami valaszt irni, Diggerdriver jut eszedbe:))

Ez volt a kerdes (bevezeto resze):
"Caterpillar is the world's leading maker of earth-moving machinery and supplier of agricultural equipment. Caterpillar wants to end its support for its Dealer Business System (DBS), which it licenses to its dealers to help them run their business. ..."

puhacica 2015.10.16. 22:33:36

@Pink Petsch: oooo, hat a ketto kozott "levegoztem" en is... ;D

2015.10.16. 22:33:41

@diggerdriver: Van pár ilyen "tiszteletreméltó" állandó kliensünk. Mivel állandóak, jobban ismerem őket kissé, mint az átlagot. Néztem már meg jó pár családi fotót. Komolyan mondom. Eljönnek hozzánk, a tárcájukban az asszony meg a kölykök fotóival, és nekem mutogatják. Na és, jellemzően hasonló típusú lányokat választanak, mint az asszony. Már azok közül, akik vállalnak extrémebb dolgokat is. Én az asszony helyében rohadtul nem lennék nyugodt, mert mi van, ha egyszer nem lesz 250 eurója, ha rátör a szükség? :PPPPP

2015.10.16. 22:40:19

@puhacica: Én azóta is azt teszem, leginkább :DDD
Persze, ebben biztos benne van a melóm is, mert hát izé ... nos, hűséges pasi nem létezik ... de ezt csak a bennem lakozó cinikus banya mondatja velem, ne is figyelj rám ;).

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 22:41:54

@Pink Petsch:
Az ilyenek otthon nyuszik. Az asszony nem tud róla. Nekik a szex annyi hogy ráfordul beveri lefordul befordul alszik.
Az ilyeneknek az igazi utójáték miszerint lerúgom az asszonyt az ágyról és egy sör egy cigi az nem fér bele a világképébe.
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Határátkelő 2015.10.16. 22:45:48

@Csupacsí: Nem tudom, miért reagáltok egyáltalán rá. Általánosságban beszél, magát minősíti. Engem nem tud megsérteni, mert ahhoz el kellene érni egy bizonyos tűréshatárt, ami nem megy. :)

Határátkelő 2015.10.16. 22:46:42

@diggerdriver: Szerintem ez kezd eldurvulni. Nem nagyon kellene. Még ha sok is a szmájli a végén. Köszi.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 22:49:24

@Határátkelő:
Pedig most kezdtem kibontakozni...
:))))))))))))))))))))))))))

2015.10.16. 22:51:56

@diggerdriver: Hm, szerintem is .. volt már nem egyszer, hogy a bevásárlóközpontban futottam össze klienssel, anyu társaságában. Hamarabb vettem észre őket, mint ők engem, és hát tudod, az egész testbeszédük azt sugározta, hogy hát nem igazán ők az alfahímek a kapcsolatban.
Most lehet azt mondani, hogy ez pszeudo-marhaság, de azért egy testbeszéd sok mindent elárul, hogyan viszonyul két ember egymáshoz.
Persze, mindig igyekeztem észrevétlen maradni -no azért kilométeres kitérőket nem tettem miattuk, de ha lehetett, feltűnés nélkül, elfordultam, vagy arrébb mentem, mielőtt megláthattak volna.
Diszkréció mindenek felett, ugyebár ... ;)

puhacica 2015.10.16. 22:53:52

@Pink Petsch: kell lennie, kulonben mi ertelme lenne ennek az egesz szerelmesdinek.

Határátkelő 2015.10.16. 22:54:56

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Pontosan erről van szó. Meg arról, hogy ilyen pontosan látható, és mégis, immár sokadik alkalommal is képes vihart kavarni. Kíváncsi vagyok, mikor jön el az az idő (ha eljön), amikor majd mindenki a megfelelő polcra teszi a dolgot.

Határátkelő 2015.10.16. 22:55:29

@diggerdriver: Éreztem... Azért szóltam. :)

2015.10.16. 22:58:45

@Határátkelő: Ne már, ez csak sima dumálás, senki nincs sértve vele konkrétan. Csak dumálunk. Oké, nem a tegnap ebédünkről, de legalább olyan lényeges dologról, mint a kaja ;)
Mondd, légy szíves, hogy nem a női fele vagy a HA-nak .. kérlek ...

Fajankó 2015.10.16. 23:02:10

@A nagy kékség:
"Mintha a megszerzett javak kitöltenék azt a mérhetetlen űrt, amit legbelül éreznek. Illúziókat kergetnek, miközben az igazán fontos dolgok mellett észrevétlenül sétálnak el. Mert a bankszámlán összegyűlt pénz vajon pótolhatja-e az ölelést, a kényeztetést, az érintést? Szerintünk nem, de lehet, hogy ezt csak mi gondoljuk így."

Na ja, ha megvan havonta az 5-6 kiló és a mama keresi a többet...
egy percet sem bírunk ki egymás nélkül.
Havi 5-600 fixel az ember könnyen...ööö...moralizál.

2015.10.16. 23:04:31

@puhacica: Hm, vannak bennem nagyon erős kételyek ... egy bizonyos szintig a pasik tényleg komolyan gondolják .. a szerelmet is, meg a gyereket is, meg mindent .... És ha másból nem, kötelességtudatból, vagy az anyagiak miatt, vagy a gyerekek miatt kitartanak, akár 2-3 évtizedig is. Közben persze, félre-félrelépnek, de az még nem komoly. Amikor hetente járnak hozánk .. na, az már komoly. És nem egy ilyen van a 40-50-es korosztályból ...

2015.10.16. 23:10:28

@Fajankó: Hagyd, mert képes azt kihozni, hogy selyemfiúnak nézed. Nekem már megpendítette ....
Szerintem kapjon még pár nap esélyt, aztán üssük ;)))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 23:16:42

@Pink Petsch:
Azt azért tudod hogy az okokban a nők főszerepet játszanak.

2015.10.16. 23:24:13

@diggerdriver: Hm, minden bizonnyal, de ez azért összetett. Egyolyan pasi mellett, aki a teljes háztartést és gyereknevelést anőre bízza, miközben a nő is minimum 8 órát dolgozik naponta ... nos, egy ilyen pasi mellett a nőnek nincs sok esélye, mert mellette csak "anya" lesz, nő már nem igazán. Ha megosztják a dolgokat akkor tovább működhet. De nem vagyunk monogámok. Igaz, a nők kevésbé hajlamosak félrekefélni. Mondjuk, annyira azért nem ...
De a pasik aztán végleg nem monogámok. Ha magukra is kényszerítik valamilyen társadalmi vagy vallási ok miatt, néha-néha kitörnek.
És még az a legjobb, ha nálunk kötnek ki, és nem valami "szeretőnél", aki idővel feleség akar lenni.

2015.10.16. 23:29:30

@Fajankó: Ja, ja natürlich .... ;)

Fajankó 2015.10.16. 23:41:39

@Pink Petsch:
Fú de izgi..........nem írnál egy hosszú részletes posztot? Na nem annyira zaftosat, képek csak a tájról stb. ( a nagytesó figyel ). Ez azért mégiscsak rendkívül fontos szegmense a "határátkelések" történetének. ;)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.16. 23:44:38

@Pink Petsch:
A monogámia rákényszerítése a férfiakra az az évmilliók alatt kialakult genetikai örökség elleni merénylet.

Csodabogár 2015.10.16. 23:45:57

@A nagy kékség: Szerintem Digger, aki feltehetően a fiam lehetne, és én is, sokkal fiatalosabban és modernebbül gondolkozunk és látjuk az életet mint te. Ahogy olvaslak, mintha egy 40-es évek beli lányregény főhőse akarnál lenni.
A mindenkori és mai valóság is az, hogy lehet jó egy kapcsolat akkor is, ha nem lógunk egymáson éjjel nappal.

Fajankó 2015.10.16. 23:51:29

@diggerdriver:
Az állatvilágban sem ritka a monogámia.

Fajankó 2015.10.16. 23:53:00

@Fajankó:
És a rátöltés sem :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.17. 00:05:42

@Fajankó:
Létezik ott is de ritka. Nagyon egyszerű a magyarázat. Az evolúció az véletlenszerű mutációk következménye. Állandó pároknál kisebb az esélye mint mondjuk egy alfahímnél és egy háremnél.
Ezért a poligám közösségekben nagyobb az esélye a mutációnak és ezzel párhuzamosan a jó irányú mutációnak.
A hím célja minél többfelé elszórni a magot a nőstény célja ezek közül megszerezni a legjobb génkészletűt.

qkuc 2015.10.17. 00:07:03

@A nagy kékség: Nos kb. pontosan te is annyit tudsz rólunk, meg a posztolókról, mint mi rólad meg az asszonyodról. Semmit. Tehát leszállhatnál vágre arról a rohadt magas lóról, emrt fárasztó minden nap olvasni, ahogy fikázol más embereket, mert urambocsá mernek boldogok lenni a tűznyaldosta kis országunkon túl is.

Kb. annyira irritáló amit művelsz, mint ami ellen állítólag okoskodni jársz ide.

Többedszerre kérdezem, te vagy a beszélő bölcsek köve, hogy van bátorságod a saját (számomra kissé vissaztaszító) eszméid, gondolataid megpróbálni ránk erőszakolni? Kezet rázhatsz a konstans országfikázókkal, mert ugyanazt műveled, csak a skála másik végén.

Ideje lenne lejjebb adni az ívosztásból, mert könnyű jártatni a szád az átlagfizetés felett vastagon elhelyezkedő fizetéseddel és kissé csiszolhatnád az együttérző képességed. S érdemes lenne azért észben tartani, hogy bármikor előfordulhat, hogy a gödör aljára dob az élet, akkor is ilyen hatalmas mellénnyel fogsz majd kinyilatkoztatni?

7 milliárd ember él ezen a nyomorult sártekén, szóval, hacsak nem az áll a személyi igazolványodban, hogy neve: a magasságos jó isten, kérlek légy olyan kedves, hogy takarékra tekered a megmondom aztán a frankót ti hülye gyökerek mentalitásod. Mert kurvára irritáló.

©________ 2015.10.17. 00:08:25

@Határátkelő: majd akkor altalanossagban fogok en is beszelni.

Es amikor szemelyesen engem sertegett? Akkor pont nem figyeltel?

Határátkelő 2015.10.17. 00:13:09

@Csupacsí: Nem, akkor pont nem. Sajnálom. Mikor volt? Kimoderálom természetesen.

2015.10.17. 00:15:08

@Fajankó: Már írtam, igaz, az elejéről, amikor még Bécsben kezdtem .. de ha rákeresel a fő kifejezésekre (recepció, lányok, Bécs) biztos megtalálod.

2015.10.17. 00:18:59

@diggerdriver: Akárcsak nőkre ... kibaszarntott vallási diotzmus, hogy a nők monogámok ... Bár, azért tényleg kevésbé gyakran váltogatják a partnereket.
De tudod, imádom citromfagyit .. halálbüntetés terhe mellett kellene választanom, akkor a citromfagyi lenne az. No de ha lenne más lehetőségem is, akkor ott lenne, a mandula, csoki, a pisztácia, dió, kávé, gyümölcsök ... szóval, még sok minden (a vanília annyira nem, ha érted, hogy mondom ;) ).

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.17. 00:21:27

nem is olyan régen votl az állandó egész nap minden nap hintázás, most meg ugyanaz pepitában, elmerülés a nagy sötétkékségben.
kb olyan szórakoztató, mint amikor a kisgyerek egész nap dobálja ki a járókából a játékokat, te meg rakhatod vissza (erre még az öcsém gyerekkorából emlékszem). csak legalább a gyereknél van reális esély és remény arra, hogy egyszer kinövi ezt a fázist :-)))
mondjuk legalább utánanézett a mi hinta kollégánk (?) a bkv sofőrök fizetésének, ennek utánakérdeztem, és tényleg úgy van, mint amiket előadott itt kb egy hónapja ezügyben.

2015.10.17. 00:26:50

@Határátkelő: Szerintem meg ne moderálj, de tényleg ... vagy hagyod a már megszűrt kommentelőket kibontakozni, vagy akkor viszont kell a minimum 20 órás szolgálat a blog mellé.
Szerintem meg ez utóbbi kissé necces lenne.
Vagy, felfüggeszted a szűrést, és 24-ből 20-at itt töltesz ..
De mi értelme az előzetes szűrésnek, ha még utólag elkezdesz moderálni? 1984 a köbön? Orwell kalapot emelne, de komolyan ...

2015.10.17. 00:29:11

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem ő az, teljesen más a stílus. Nagyon, nagyon más .. én Hintával priviben is leveleztem párszor.
Ha ilyen szinten meg tudja változtatni a stílusát, akkor írnia kellene. De hát nem, nem ő az ... csak hát ugye, mindig akad egy ....

qkuc 2015.10.17. 00:34:04

@Dragonlady (Bp, Hun): Nos, valóban. Csak gondolom más is úgy van vele, hogy nem szeretjük, ha mélysötétkék kolléga osztja az észt speciel a mi életünkről. Mert mit is tud róla? Ja, nagyjából semmit.

2015.10.17. 00:41:40

@A nagy kékség: Ilyenkor hol marad "azt vedd észre, ami jó és szép" duma? Vagy az csak a Mo. fikára vonatkozik? :)))

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.17. 04:02:30

És a boldog határátkelő csapat ismét összezárt. Jól van. Így kell ezt csinálni.

tanato 2015.10.17. 10:19:49

@qkuc: Jó meglátás,pillanatokon belül a gödör aljára kerülhet az ember egy hosszantartó súlyos betegség vagy egy baleset miatt anyagilag.Éppen nemrégen eset el a motorjával egyik volt körzeti nővérem/most kórházi ápolónő/ férje,aki hivatalosan tűzoltó,de főként karosszériás szabadidejében onnan jött a nagyobb pénz.Nem volt nagy esés,városon belül elcsúszott a kanyarban a macskakövön.Bal válla sérült,izomszakadás,de nem tudja mozgatni,megy műtétre utána több legalább 6 hónapos rehab kezelés,addig csak a jobbkeze van neki használható.De nincs garancia hogy valaha is tökéletes legyen a bal válla.
A család a gödör alján persze két egyetemista gyerek,most vettek autót hitelre nagy ház stb.Marad a nem túl nagy TŰzoltósági fizetés után TP meg az asszony kórházi fizetése.Arról már nem is beszélek hogy az illető egy kézzel nem tud fürödni,nadrágot felhúzni cipőt bekötni,késsel villával enni stb.
És ilyeneket a napi gyakorlatomban rengeteget látok.

tanato 2015.10.17. 10:23:13

@Dragonlady (Bp, Hun): FÜrge Diák Hinta Kékség,ha nem is ugyanazok egy személyben mondanivaló szóról szóra megegyezik. Plussz az írországi taxis akinek a nevét nem szabad kiejteni..

tanato 2015.10.17. 10:26:05

@tanato: Az élet egy libikóka egyszer fent,egyszer lent,teljesen váratlanul.Mint a szírek vagy a jugók anno,egyszer a magyarénál sokkal magasabb életszínvonal,utána meg egy háború és földönfutó páriák.

Muscari 2015.10.17. 10:27:16

@qkuc: mi lenne, ha tényleg összezárnánk és senki sem reagálna? Tegyük kollektíven szűrésre, oszt nincs idegeskedés.

2015.10.17. 10:27:56

@A nagy kékség: Mondtam én, hogy ez egy mocskos szekta. Nem is tudom, hogy mit vártál.

Muscari 2015.10.17. 10:30:14

@tanato: hát igen, ezt mi is megtapasztaltuk sajnos. Semmire nincs garancia.

tanato 2015.10.17. 10:40:22

@Muscari: Szűrésre?Akkor is tovább ír másik blogokon,mint ahogy most is.Pedig szerencsétlen HÁ abszolút semleges, közzéteszi a hazatelepülők írásait is,nemcsak a kitelepülőkét.

tanato 2015.10.17. 10:50:28

@Muscari: @qkuc: @Pink Petsch: Egyszer lent egyszer fent+férfiak hűtlensége:Történet:Van egy illető egy volt kórházi osztályvezető főorvos,ment a szekér rendesen és ahogy ilyen kor lenni szokott,20 évvel fiatalabb szerető dukál ilyen pozícióban,akiből végül természetesen új feleség is lett.Az illető 50+ éves volt már ekkor.Azután egy váratlan betegség,többszörös mélyvénás thrombózis,munkaképtelenség,rokkantnyugdíj,azóta már öregségi nyugdíj.Mozogni is alig tud az illető.Persze a szexis új feleség nem is dolgozott sose,le is lépett hisz nem beteggondozónak képzelte magát előtte.A régi feleség meg a felnőtt gyerekek meg már nem állnak szóba vele.
Totál anygai padlón főhősünk,időnként egy orvosi blogon szokott kunyerálni,koldulni a kollégáktól,mert nem bírja a rezsit fizetni.Szoktunk neki küldeni pénzt időnként persze,gondolván most az a 10 ezer ft. még hanyaglható,de ki tudja melyikőnk kerülhet hasonló cipőbe.Nyilván itt egy hűséges párkapcsolat sokat segített volna,de mint mondtam erre nyilván nem gondolt főhősünk amikor a szex körül forgott az agya

2015.10.17. 10:55:13

@puhacica: Szerencses vagy hogy neked nem kellett kompromisszumot kotnod ebben, sok embernek kell sajnos - akar csaladi, akar mas kenyszerito okok miatt (szegenyseg, haboru, politikai okok stb.).

2015.10.17. 10:57:41

@tanato: Hat ehhez nem kell ferfinak lenni, ugyanigy novel is elofordulhat hasonlo sztori...

puhacica 2015.10.17. 11:00:03

@Mirjam2: igen, nagyon szerencses vagyok, nemcsak ebben, hanem mindenben, ami az urammal, a kettonk kozos eletevel kapcsolatos.

Narina 2015.10.17. 11:33:00

@diggerdriver: Ez uber jo! En ettol hulyulnek meg. Meg olyan 19 evesen jottem ra, hogy tervezhetek en ahogy akarok, de, ha az egiek nem arra akarnak terelni akkkor egy mozdulattal felboritjak a terveimet es kenytelen vagyok az uj szituhoz maximalisan alkalmazkodni, meg pedig nagyon gyorsan kulonben megszivom! Parom detto igy jart egesz eleteben. Nalunk csak a korulbeluli elkepzelesek mukodnek, ha valamit tenylegesen megterveztunk kivetel nelkul kozbe jott valami. Volt olyan, hogy mar vinyogva rohogtem a dolgon. Mi megtanultunk spontanok lenni, most mar elvezem is, persze nem a gyerek kerdeseben. Mondjuk nekem ez a munkam miatt is szukseges volt. Masodperceim voltak, hogy felismerjem milyen tipusu a vevo, hogy banjak vele, ha hibaztam akkor jott a konfliktus. Tehat en a merevseggel sokat vesztettem volna, tobbek kozt a maradek idegrendszerem sejtjeit. :D

Narina 2015.10.17. 12:03:49

@A nagy kékség: Kekseg, hidd el nem te vagy a kozellenseg, csak a vaskalapossagot viselik nehezen amit kepviselsz es neha erosen empatia hianyba szenvedesz! Tavol alljon tolem, hogy az eletedbe turkaljak mert semmi kozom hozza. Azonban az a merevseg amivel gondolkodsz es hangoztatsz inkabb tolerancia menteseget mutat, pedig egy alkalommal pont te mondtad az vagy. Meg sem tudod elfogadni, hogy masok maskent gondolkodnak es lekezeloen irsz a szemleletukrol, ez pedig serto ezert ugranak neked. Nem lehet veled bajuk pontosan azert amit mondtal, nem ismernek csak azzal van a gond, hogy teljesen ugy tunik te viszont ra akarod eroltetni a nezeteidet masokra ismeretlenul is. Persze lehet nem ez a szandekod csak siman megosztod a gondolataidat ami jo is, mert mas szemlelet is bekerul a korforgasba viszont nagyon sokakat irital, hogy kenytelenek voltak elmenni, onhibajukon kivul sokan(mint en is) es te megmondod, hogy igazabol a mi alkalmatlansagunk volt az egyetlen ok arra, hogy trutyiba kerultunk. Lehet mi is hibaztunk, de sajnos a dontes, hozzok is ugy gondoljak mint te, hogy a szakiknak nem kell normalis fizetes(ne tobb szaz ezerre gondolj, csak otthoni viszonylatba egy fejenkent 150 boven eleg lenne). Egy sparos penztaros tavaly kereset 97000 ft potlekokkal egyutt, most a vasarnap kiesese miatt 86000. 115000 az albijuk rezsivel. gondolj bele. 2 gyerek iskolasak. Ezt ertsd meg, hogy a szitu nem biztos, hogy csak a mi hibank. Elotte kifejezetten elheto es jo volt a sparos fizetes. Tavaly mar semmire nem volt eleg. Kerlek szepen csak egy kicsit probalj meg a mi ciponkbe jarni, tudom szoritani fog, de probald ki, hogy csak es kizarolag 178000 bol eltek es harom fele oszd. Nem lesz konnyu. Ezt szeretnenk veled megertetni. En nem sertegetni vagy bantani akarlak es azt sem szeretnem, ha teged bantananak ehhez viszont kikell nyitnod azt a szep szemedet(gondolom az, ha a felesegednek tetszik) :)

2015.10.17. 12:27:56

Kepzeljetek, vegul teljesen kiutaltak engem a vegetarianus blogrol, pedig csak azt kepviseltem, hogy hust is lehet enni! Csak az egyensuly miatt mentem oda, hogy azert mar ne szalljunk el teljesen ebbe a repabuzipropaganda iranyba, szerintem ez veszelyes az emberisegre es a Hagyomanyos Ertekekre es a Magyar Mezogazdasagra, de en csak a velemenyemet mondom mindig, de sosem itelkezem, sot, nehany evig en is kiprobaltam ezt az eletmodot, de be kellett fejeznem mert iszonyu vashianyom lett, szoval en csak mondom, hogy hussal is lehet, es mar ez is baj nekik! Hihetetlen, hogy milyen eroszakosan tamadtak ram, osszezartak ellenem es kikozositettek, hogy en itelkezek, pedig en csak azt mondtam, hogy aki vega az a sajat sirjat assa, es soha nem lehet teljes eletet elni hus nelkul, ez ostonbasag, meg, hogy magara vessen, aki nem engedheti meg maganak a hust, hogy az allattenyeszto embertarsait jovedelemhez juttassa, es alszent ez a bolygovedo duma, mintha az emberek allasai nem szamitananak, csak az rohadek klima? Szerintetek ebben mi az itelet? Ez csak velemeny, nem? Mar ennyit se lehet?! Egy allitolagos boldog vegetarianus blogon, ahova recepteket megosztani jarnak az emberek? Ebbe nem fer bele, hogy mindenkinek mas eletmodja van? Nekem nem lehet velemenyem arrol, akik posztoljak a nyalas instagramszuros kepeiket a hiperszuper csicsas padlizsankolbaszukrol amit lefogadom, hogy nem is ok csinaltak. Es ha ok leundoritozzak a vereshurkat, akkor nekem nem lehet beszolni? Kesz. Ennyit a szolas es velemenyszabadsagrol bazmeg.

Mento (törölt) 2015.10.17. 13:13:59

Igen sajnos sokan belevágnak, a 600e Ft-os fizetés reményében, amelyikből a fele elmegy lakhatásra, 150 kajára, egyebekre, a maradék 150-et pedig megpróbálják félretenni.. ha sikerül.

élhetetlen 2015.10.17. 13:14:22

@A nagy kékség:
A nagy kékség ? „Aki egy kis aprópénzért képes maga mögött hagyni a családját, az meg sem érdemli, hogy családja legyen.”. Egy picit tekintsünk el a határátkeléstől. A rendszerváltás előtt emberek tízezrei éltek úgy, hogy hétfőn feljöttek Pestre, laktak egy munkásszállón, hétvégére hazamentek, de eltartották a családjukat. Nem érdemelték meg a családjukat? (Az más, hogy ma már sem gyár, sem munkásszálló nincs, legfeljebb közmunka). Az öcsém, akinek egy Tolna megyei faluban van egy szuper, kétszintes háza (amit nem érdemes eladni egy időszakos munkáért), évekig valahol az Alföldön dolgozott speciális hegesztőként, és szintén csak hét végén ért haza, aztán sikerült begyűjteni a segge alá egy kamiont, akkor már csak három hetente ért haza, (de vezetni jobban szeret, mint hegeszteni, és jobban is keresett), de nem nyomorban nevelte fel a két gyerekét, ő nem érdemli meg a családot? Keresett annyit, hogy a leánygyermek egyetemre mehetett. Az hogy megpályázott egy ausztrál ösztöndíjat, az egy dolog, de azért az ösztöndíj mellé kellett még egy kis pénz. Megismerkedett kint valakivel, visszament, két éve ott él, boldog. Meg tudta volna ezt adni neki, ha a családját „nem elhagyva” otthon tengődnek? Rossz apa, aki nem érdemli meg a családot?

tanato 2015.10.17. 13:20:58

@Mirjam2: Persze ez nemileg semleges.Egy megbízható párkapcsolat,meg jó kapcsolat a gyerekekkel szülőkkel,testvérekkel azért a nehéz helyzetben mindig jól jön.De ezt ugye tudni kéne még akkor amikor a helyzet nagyon fényes és azt hisszük nekünk sosem lehet bajunk.

élhetetlen 2015.10.17. 14:19:23

A nagy kékség: Bocs, nem figyelem a kommentelőket, csak a szövegekre szoktam reagálni. Az előbb írtam neked, kár volt. Előjött a Zsiga Marcell szöveg, 47 ezerből meg lehet élni. Biztosan meg lehet élni. Kibővítetted, 47 ezerből, ha nem dohányzol, meg lehet élni. Az összes magyarországi megélhetési problémát a dohányzás okozza. Jó!

élhetetlen 2015.10.17. 14:19:31

@A nagy kékség: Nem bírom. „Az egyik legnagyobb hibája a kisembernek”, hogy nem bír olyan nagyember lenni mint te. Így nem egyszerűbb? És kész.

élhetetlen 2015.10.17. 14:55:04

@Pink Petsch: Bocs, nem tudtam kiválogatni, hogy milyen vitába szólok bele (jöhet, hogy akkor minek?), de kékség annyit írt… A lakás vétel hitelre, vagy bérlés kérdése. A vásárlás hitelre mellett csak az szól, kiszámítható feltételek mellett, hogy amit ráköltesz a bérlésre, abból van egy eladható, vagy lakható valamid. Igen, neked kell karbantartani, és lehet, hogy nem lesz pénzed fűteni öregkorodra, de bevesznek érte egy öregotthonba. A bérlakásból, ha nem tudod fizetni a bérleti díjat, hova vezet az út? Ismerős család Németországban, 15 évig bérelt, és mikor mind a két gyerek oda házasodott, most vettek (6 unoka, már biztos, hogy nem jönnek haza mostanában).
A termékhiteles megjegyzésedet pedig egyszerűen nem értem. Ezek azért zömmel nem a tízmilliós nagyságrendek, de lehet, hogy nem jól látom. Úgy öt éve vettem egy hűtőt és egy TV-t Balatonra 100 eft-ért. Volt annyi pénzem, de azt mondták, tíz hónapra kamatmentesen. Miért ne? Ifjú koromban, első lakás, szülőktől, de sem egy szekrény, sem egy ágy. Aztán az öcsémmel elcseréltem a biciklimet egy ágyra. Baráti család férfitagja felajánlotta, hogy kölcsönöz hangfalra, magnóra, lemezjátszóra. Tudod, mennyivel jobb zenehallgatás közben megadni az adósságot, mint éveket várni, gyűjtögetve egy lemezjátszóra? A hitel nem ördögtől való, és aki azt mondja, hogy először összegyűjtöm a rávalót, az sem életképesebb, mint aki épeszűen vesz fel hitelt.

élhetetlen 2015.10.17. 15:23:46

@Pink Petsch: „Amikor hetente járnak hozánk .. na, az már komoly.”. Még ez sem biztos. A megcsalás az, ha a szerető, szexpartner fontosabb a családnál, vagy a játékgép fontosabb a családnál. Hú, ebbe belefutottam? Nem tűnt fel, de kupit üzemeltesz? Vagy félreértettem ezt a szöveget? Ne haragudj. Az sem baj, amig hetente csak úgy jár oda, hogy nem hagyja ott a keresetét, csak elmegy egy napos velnesszre, ami még belefér.

élhetetlen 2015.10.17. 16:02:23

Hát, az árva nem a legjobb szó a párokra, legfeljebb a gyerekekre, de az meg nem igaz. A szingli párok, ugyan nem magyar, de helytállóbb, a különélő párok pedig magyar is, helytálló is.

Narina 2015.10.17. 16:30:11

@mojyo: Te, hat en nem is ertem, hogy gondolod ezt! Nem szegyenled magad? Szegeny vegetarianusokat zaklatod itt husevessel es csodalkozol, hogy marnak. (vicc) :D

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.17. 17:02:47

@Narina: Veled úgy nagyjából jól el lehet beszélgetni, úgyhogy csak a te válaszodra reagálok.

Már vagy tízszer leírtam, hogy sok sikert! Azt is leírtam, hogy megértem az álláspontodat. És azt is, hogy nem vagyunk egyformák.

Te pedig még mindig magadra veszed, amit írtam, és úgy beszélsz az egészről, mintha én téged/titeket aláználak. Pedig nem.

Tudom, hogy van az a kényszer, ami miatt menni kell.
Tehát tudom. Tisztában vagyok vele. Hányszor írjam még le?

Ettől függetlenül fenntartom, hogy sokan, nagyon-nagyon sokan saját maguk tehetnek a kialakult problémáról. Ha viszont ezt szóba hozod, akkor hogy jössz te ahhoz, hogy megmondd a tutit. De a nyavalygást azért hallgatni kell. Nem rátok értem, nem nektek szól.

Egyébként azt is leírtam, hogy a saját távoli családomban is látom, hogy milyen agyatlanul szórják még azt a kevés pénzt is, amijük van.

Szóval még egyszer: nem te vagy a címzett.

Muscari 2015.10.17. 17:07:04

@élhetetlen: "A megcsalás az, ha a szerető, szexpartner fontosabb a családnál"
Hat ez az ev vicce. Te pasi vagy, ugye? Milyen jo kis onigazolast talaltal ki, nem semmi.

©________ 2015.10.17. 17:21:51

@Határátkelő: 2 vagy 3 nappal ezelőtt, leöcsizett, és rámfogta, hogy sértegettem a papáját.
mondjuk leszarom, eszéhez értem, csak
nem értettem, hogy vajon miért is lehet, hogy
ő végigsértegetheti a topic kommentelőit, gyakorlatilag naponta, és csak egy ejnyét kap,
miközben mi is ejnyét kapunk, hogy miért törődünk vele.

na, a lényeg, hogy valami nem stimmel.
nem egyértelműek a határaid, úgy tűnik. gondold végig....

©________ 2015.10.17. 17:43:04

@mojyo: te nagyonhüje, te:DDDDDDDD

Narina 2015.10.17. 17:59:46

@A nagy kékség: Nem vettem magamra! Szerintem akkor megszolitasz! Nem, nem ereztem ugy, hogy megalazol engem (lehet masok viszont zokon veszik). En csak elmondtam mi lehet a konfliktus forras a kommentelok es kozted! Egyszeruen mas szemszogbol nezitek a dolgot es mindenki hajtja az igazat. Nekem hidd el nem kell tobbszor leirnod, mert mint lathattod mar maskent irok neked, rajottem, hogy nem olyan konnyu teged besorolni egy kategoriaba igy szeretnem megismerni a kommentek mogott huzodo embert. Az agyatlan penz szorasba meg a hitel kerdesbe teljesen egyet ertek veled. Sok embernek nem artana egy "felelosseg teljesen dontok" kurzus Magyarorszagon, meg ugy altalanossgba. :D Koszonom, hogy valaszoltal. Hasonlo jokat nektek is!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.17. 19:45:17

@Narina: A "konfliktus forrás a kommentelők és köztem" nagyjából annak köszönhető, hogy én jól érzem magam itthon is, ők pedig talán kint sem érzik igazán jól magukat. Erre ékes bizonyíték, hogy nem a kinti életüket építgetik, hanem minden áldott nap egy magyar nyelvű blogba kapaszkodnak. Szerintem. Aztán lehet, hogy tévedek.

Legyen szép hétvégétek!

wuaaa 2015.10.17. 20:24:11

@A nagy kékség: Ugyanebből kiindulva te sem érzed olyan jól magad otthon, ha a határátkelő blogba "kapaszkodsz". Szerintem. Aztán lehet, hogy én is tévedek.

Muscari 2015.10.17. 20:35:28

@A nagy kékség: azért még egyszer belénk rúgsz, ugye? Honnan veszed, hogy nem érezzük jól magunkat? Honnan is tudhatnád, hogy ha otthon vagyok, egy hét után már várom, hogy jöjjek vissza? (A nyaralás az más, onnan sose akartam még visszajönni, de nem Magyarországon szoktunk nyaralni.)
És miért baj, hogy magyar oldalt is olvasunk? Egyáltalán, ha ennyire irritál itt mindenki, miért jársz ide?

nem az zavar minket, hogy jól érzed magad otthon, hanem hogy egy nagyon magas lóról osztod az észt. Meg hogy mindenkinek buszsofőrnek kellett volna mennie. Majd szólok a tesómnak, aki szellemi fogyatékosokat gondoz havi 90 ezerërt, hogy képezze át magát és tegye ezt az összes kollégája is. Hogy mi lesz akkor azokkal a szegény fogyatékos emberekkel, az kit érdekel? Miért nem tanulnak ők is buszsofőrnek inkább?

wuaaa 2015.10.17. 20:41:36

@Muscari: "Miért nem tanulnak ők is buszsofőrnek inkább?"

Buszsofőrnek nem kell tanulni.

Muscari 2015.10.17. 20:50:50

@wuaaa: a jogosítványt csak még kell rá szerezni, nem? Úgy értettem, persze, hogy nem középiskolában tanítják :-)

Egyébként köszi a csótányirtós videókat, az egyik alapján már csináltam is bórsavas-tojásos csalétkeket, de még eddig (3napja) nem látszik a hatása. Egyetlen döglött példányt se találtam, élőt viszont kettőt is. Na de türelem.

wuaaa 2015.10.17. 20:57:29

@Muscari: Ja úgy igen, a jogosítványhoz.

Szívesen, lehet, hogy máshova járnak megdögleni. Vagy a fene tudja. Szerencsére nem vagyok jártas a témában.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.17. 21:09:57

@wuaaa: "Buszsofőrnek nem kell tanulni."

Tényleg nem. Mindenki úgy születik, hogy ezt azonnal tudja csinálni. Mert hát miről is szól ez a dolog? Ülsz egy fülkében, bámulsz ki az ablakon, tekergeted a kormányt, taposod a pedálokat, gombokat nyomkodsz. Mi sem egyszerűbb ennél.

Az a helyzet, hogy ha nem lenne igazam, akkor egyikőtök sem ugrana habzó szájjal arra, amiket írok. Saját magatokat égetitek ezzel az állandó védekezéssel. A hülye is látja, hogy kilóg a lóláb. Azért szerintem ez elég ciki.

wuaaa 2015.10.17. 21:12:32

@A nagy kékség: "Azért szerintem ez elég ciki."

De még mennyire.

Muscari 2015.10.17. 21:15:57

@wuaaa: egyetértek. A nagy sötétség (copyright) mostantól megszűnt számomre létezni. Tiszta Hinta, hogy ezek sose fogynak el?

Herr Géza 2015.10.17. 21:30:37

@A nagy kékség: Nem kispajtás, élből hibás a logikád: azért ugrunk "habzó szájjal arra, amit írsz", mert szimplán hülyeség a java. Plusz a sofőrülésből (vö.: a magasból) osztod az észt... És én is megkérdezem ismét: miért jársz ide, ha ennyire irritálunk?

2015.10.17. 21:31:17

@Muscari: Az internet arra is tökéletes eszköz, hogy kiélhessék az emberek a frusztrációjukat meg a komplexusokat, amiket nem tudnak levetkőzni felnőtt korukra se. Szóval, igen, mindig van egy Hinta. :)

Herr Géza 2015.10.17. 21:32:17

@Muscari: Jön majd másik hittéritő megint, ne aggódj. :(((

blackhairlady 2015.10.18. 01:42:33

@Muscari: Probaltad mar a csotany csapdat?

málé mackó 2015.10.20. 16:05:32

@A nagy kékség: Mi lenne, ha az 'egy mindenek felett' velemenyformazas helyett forditanal egyet a latoszogodon.

Leforditva a munkateruletedre: van olyan sofor, aki ki akarja probalni magat pl. a londoni forgalomban, ahol sokkal szukebbek az utcak, a forgalom sokkal koncentraltabb, es az utasokkal/diszpecserrel is mas nyelven kell kommunikalni. Mindezt azert, mert emeletes buszt vezetni gyerekkori alma a budapesti/videki csuklos helyett.

Ebben a londoni buszban a magyar tapasztalat jo gerinc, hisz az ules es a kormany a helyen van, csak eppen a masik oldalon. Es amikor pl. valtani akarsz, es az ablakemelot kapcsolgatod, rajossz:
a, hogy huuuu, az eddigi szokason kell valtoztatni, ami piszok nehez es hosszu ideig tart.
b, "de hiszen lehetne-ezt maskepp is", es azonnal atepited az egesz buszt belsoleg a magyar megszokott modellre. Am attol meg ugyanugy szembe jon a forgalom.

Valahogy igy latnak a kommentelok, akik megtanultak a kulfoldi elettel, hogy nem szokas megkerdojelezni masok eletet, gondolkozasat, csupan el kell fogadni es tiszteletben is kell tartani.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.21. 22:19:46

@málé mackó: Ezzel nekem nincs is bajom. Az én jelenlétem mindössze reakció arra az elferdített igazságra, miszerint "itthon már csak éhen dögleni lehet", míg "kint minden sokkal könnyebb". Amíg ezt nem fejezik be, addig maradok. Persze csak akkor, ha a blog gazdája is engedi.

adg 2015.10.22. 00:28:28

@Határátkelő: ajanlom figyelmedbe az eggyel fentebbi kommentet. Sokkal destruktivabb, mint hinta. Ha megnezed az elmult heteket, csak a kek hiszti korul forog minden. A kommentek szama meg drasztikusan csokken, ha kivonod belole a bulyesegeit, es az azokra adott valaszokat, alig marad valami. Mindenkibe es mindenhe belekot, es ez igy is fog maradni. O maga mondja. Ez a kildetese, sugjak a hangok, vagy valami.

Az utobbi hetekben en mar csak be-be nezek ide, egyre kevesebbszer. Es ahogy latom, nem csak en.

Na mindegy, te dolgod.
Udv

málé mackó 2015.10.23. 13:42:39

@A nagy kékség: Tovabbra sem ertem a celod, hiszen itt nem ellenkezni kell. Erre utaltam a kommentemben, amire ertelmezhetetlenul reagaltal.

Itt olyan emberek kommentelnek, akiknek nagyja tobbnyire kulfoldon talalta meg a kiszamithato jovot. Masok ambicioja nem csupan 'megnevelesben' teljesedik ki, hanem onmaguk vegtelen fejleszteserol.
Mielott ebbe belekotnel, van szakmai fejlodes, egyeni fejlodes es van a csalad is, amit minden csaladi kotelekben elo ember elo akar segiteni.
Hidd el, sokunknak nem ment olyan jol a magyarorszagi szeker, mert pl. a mi egyeni peldank a becsuletessegen bukott el. Erre sok millionk rament, es egyertelmuen megvan a felelos erte, aki kibujt a felelossegvallalas alol. Ha ott maradunk, akkor ramegy a videki isten hata mogotti lakasunk, illetve a jovonk oly mertekben eladosodik, amibol nincs kiut. Hiaba mondod hogy pereljuk vissza a penzt, egyszeruen nem telik ugyvedre, eselyre hogy visszakapjuk valaha. Nem telik buszjegyre, hogy elmenjunk a birosagra, ugyanis lehet munkahely sincs a kornyeken, ahol eltunk. Valamint a ferjem szakmai zsenialitasat is kikukazhattuk volna, de ez egy masik tortenet lehetne.
Kulfoldrol pedig ugyanugy faj, csak itt ez X ido alatti megtakaritasunkat viszi el, nem a jovonket.

Es ez csak a mi sajat peldank, ahol hidd el, hogy legalabb annyit beledobtunk az allamkasszaba havonta, ha nem tobbet, mint amit a te munkaadod tesz be utanad. Es te egy nagy szerkezet apro resze vagy, egy a csucsidos buszok kozul, aki 5-7 percenkent jar.
Ezt azert emelem ki, mert csupan ennyik vagyunk az allami szerkezetben. Egy apro morzsa, amibol jelenleg fizetik a nyugdijasokat, aztan amikor mi jutunk oda, nos.. Ezert is vagyunk kulfoldon, mert itt most havonta kell eltenni egy-egy jelentos osszeget a jovobeli nyugdijunkra.

Es te idejossz, majd mindenkinek leosztod, hogy mekkora anyagias faszok vagyunk mar, keptelenek voltunk az elheto eletre Mo-n. Most meg keptelenek vagyunk arra, hogy odavigyuk a jot es terjesszuk az iget, hogy ne rakjak a labukat a busz ulesere.

Van egy rossz hirem. Az ott maradt csaladtagjaim normalis utazok voltak vilag eletukben, ellenben szamtalan utast felaron zsebre szallitottak a kozeli varosba a buszsoforok azon a szakaszon. Aztan ha valaki eroskodott, mert becsuletes, es latja a jovobeli jaratritkitos kovetkezmenyt, akkor azzal sokszor ki is toltak. (pl. veletlenul nem vettek eszre a leszallas jelzest)

El kellene hinni, hogy vannak, akik becsuletesek, akik nem kepesek reszt venni a csiki-csuki jatekokban, amit Mo. lepten-nyomon tartogat (pl. szamlat ker-e vagy sem. eleve EZ milyen kerdes? Adjon szamlat, hiszen szolgaltat vagy elad, plane ha ez a konyveleseben egy igen fontos tetel a merleg nyelven).

Aki becsuletes, tobbnyire kulfoldon megtalalja a szamitasat, mert szakmailag es nem mas szempontok alapjan itelik meg. A piac a szakmat arazza be, amibol finanszirozhato egy elet, es sokunknak jobb eletet ad az uj orszagban megkeresett penz, mint ami Mo-n volt, es nem kell kellemetlen helyzeteket megelni, hiszen minden tiszta, atlaszo. Az, ami.

Sajnos ugy latom, hogy neked ilyen mindennapi peldak kellenek, hogy elkezdd latni az 'ellenseged', akiket ezen a blogon te Mo-rol kommentelve meg akarsz nevelni.

A dolgoknak az eletben tobb oldala van, amit erdemes valoban latni, mielott iteletet kialtasz. En most lattatni akarom, mert nem csak a jelen van, hanem a jovo is. Es az bun, ha en a ferjemmel nem csak az elmult husz evem tudom felmutatni, hanem a kovetkezoket, amik varnak rank. Nyugdijas korban is. Ami most meg odebb van, de var rank, kozelit, honaprol honapra. Es meg kell teremteni a nyugdijunkat, mert onmagunkert mi vagyunk felelosek, plane egy kulfoldi orszagban. Ezt nevezheted anyagiassagnak, mi felelossegnek hivjuk.

Felnottek vagyunk, a szokasaink a kornyezetunkkel valtozik, folosleges minket arra ravenni, hogy kulfoldrol vigyunk jo peldat. Meg a sajat csaladtagok is total suketek az uj vilagunkra addig, amig ki nem jonnek az uj otthonainkba, es meg nem tapasztaljak, hogy itt a hangosan tagoltan beszelt magyarral bizony nem mennek sokra.

Emiatt neked is hangnemet kellene valtanod. Vegyits bele toleranciat, nyitottsagot es ne feltetelezd, hogy mindenki nagypofaval hazudik. Ezzel nagyon megbantasz masokat, koztuk engem is. En nem szoktam kommentelni, de most szot kell emeljek erre a hangos, uvoltozesre, amit muvelsz. Az itelkezesedre, az ossze-vissza beszededre.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása