oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. október 11. 06:41,  Hogyan nevezzelek: expat vagy migráns? 272 komment

2015. október 11. 06:41 Határátkelő

Hogyan nevezzelek: expat vagy migráns?

A címben feltett kérdést még tovább is lehetne bővíteni, de maradjunk csak ennél a kettőnél: szóval szerintetek ki az expat és ki a migráns? Az egyik lehetséges (és szerintem nem is rossz) választ a Végtelen talán blog adja meg a mai válogatásban. Emellett belesünk egy kicsit egy londoni szobabérlő mindennapjaiba és végül feltesszük a Szülők Nagy Kérdését: antibiotikum vagy sem és főleg mikor.

thaifold_bangkok_foto_vegtelentalan_wordpress_com.jpg(fotó: vegtelentalan.wordpress.com)

Kezdjük akkor az expat vagy migráns kérdéssel a Végtelen talán blogtól, ahol ráadásul tovább elgondolkodtató felvetésekkel is találkozhatunk, például azzal, hogy miért más a helyi politikához az ember viszonya külföldön mint Magyarországon?

„Itt egyáltalán nem érint a politika. Míg otthon majd megőrültem a politikai felfordulástól, – még itt is kikészülök egy-egy magyar hír hallatán, – addig itt nyugodtan ülök a diktatúrában és eszegetem a pad tai-omat az étteremben.

Hogy miért? Érzéketlenebb lettem? Kihunyt belőlem minden jóérzés? Annak idején az volt az első számú feltétele az új ország választásunknak (hova költözünk és hova nem?), hogy demokrácia legyen.

Két év alatt elmúlt volna a demokráciára való igényünk? Mitől más itt? Hogy ez az ország nem az otthonunk? Hogy nem érzem felelősnek magam a politikusok döntéseiért? Hogy csak vendég vagyok? Hogy a politika itt nincs hatással az életemre, hogy nem szól bele a döntéseimbe és nem ül a nappalimban? Valószínűleg ezért. Mert nem ül a nappalimban.

Külföldiként egy idegen országban sok nehézséggel kell szembenézned, de vannak olyan dolgok is, amelyek sokkal könnyebbek, mint otthon.

Mert hát nemcsak a politika nincs annyira hatással az ember életére, de ugyanúgy a szabályok sem. Mint például valószínűleg nem szól a thai oktatási törvény külön a külföldi gyerekekről. Így hát a beiskolázásuk is amolyan ad hoc módon megy.

No meg nem is vagy regisztrálva az országban, számon tartva olyan módon, mint a helyiek, szóval akár Kanárin vagy itt, Thaiföldön is nyugodtan tarthattuk volna a gyereket otthon a medence/tenger partján naphosszat ahelyett, hogy a suliba küldtük volna. (...)

Aztán itt vannak a kulturális szabályok. Valahogy te lehetsz MÁS. Hiszen külföldi vagy. Mindegy, hogy vödörszámra iszol egy antialkoholista országban, hogy vegetáriánus vagy egy húsimádó szigeten, vagy hogy magas sarkúban akarsz átvágni a dzsungelen. Mindegy. Megnéznek, csodálkoznak, aztán legyintenek: külföldi! És ezzel kész. (...)

A legnagyobb különbség a bevándorlók és az expatok között: a pénz. Valahogy ha expat vagy, mindenki úgy gondolja, hogy van pénzed. Valószínűleg mert legtöbbször a fejlett országból érkezőkre mondják azt, hogy expat egy fejlődő országban. Szóval ha gazdagabb országból jöttél, mint ez, akkor expat vagy, ha szegényebből, akkor migráns.

Szóval itt marhára expatok vagyunk, mert hát Európából jöttünk, és szerencsére senki nem tudja, hogy Magyarország sok mindenben szegényebb ország, mint Thaiföld, mert akkor rögtön migránsokká válnánk. És hát akkor nem csak a nem-érdemelt privilégiumainkat veszítenénk, hanem hátrányokat is kapnánk rögtön egy rakással.”

A teljes posztot ide kattintva olvashatjátok el, szerintem érdemes!

Albi-on

Talán összeszámlálni sem lehetne, hány magyar él másokkal közös lakásban Londonban, én még csak tippelni sem merek, de nagyon sok ezer vagy tízezer emberről lehet szó. Közéjük tartozik a London Budapest Metró blog szerzője is, aki a minap írt a mindennapokról. Érdekes olvasmány…

london_flatshare_foto_geograph_org_uk.jpgA kép illusztráció (fotó: geograph.org.uk)

„Szép a környék, csak hárman vagyunk ebben az igencsak szerény állapotú lakásban, és az enyém a nagyobb, erkélyes szoba, ahol már hónapok óta küzd a túlélésért a kiültetett cserepes virágom. Csótányok sincsenek, sem nimfomániás, jódlizó szomszédok. (…)

Mivel szobám rögtön a bejárati ajtó mellett van, éjszakánként végighallgatom, ahogy a másik kettő műszak végével hazatrappol (én fekszem-kelek a legkorábban).

Tizenegy körül Viktorija, a litván sminkeslány, aztán éjfél után a Pincérzug lakója. Ugyanis a harmadik szobában, egy gusztustalan, pici, retkes szőnyegpadlós lyukban eddig még mindig felszolgálók húzták meg maguk. (...)

Amit felnőtt fejjel nem tudok megérteni az az, hogy élhetnek velem egykorúak ennyire hátizsákos, igénytelen módon. Nekem sincs nagy jövőképem ebben a városban, leginkább ingatlan tekintetében, de hozzuk ki a dologból a legtöbbet.

Nem főznek

Állítólag tanult, kulturált emberek a nyugati társadalom minden kényelmével, hát talán pont ezért a tésztafőzésen és virslimelegítésen kívül minden más konyhatechnológia büdös nekik. Olyan angolosan lövésük sincs az alapokról. A hűtőben az én polcomon vannak csak nyers alapanyagok és piszok módon befoglaltam a konyhaszekrényt, de ha egyszer én használom a konyhát! (...)

A takarítás egy mizéria

Az indián soha semmit, a bambino sem. Itt teszem le a voksom a kelet-európaiak mellett, mert litván, román, magyar, fogyott a fertőtlenítő rendesen. Ami hiányzik, hogy a vécéülőkére én rá nem ülök, illetve gumipapucsban tusolok, mert ki tudja, mi van a másik lábán. (...)

Lakóközösség

Most tapasztaltam, hogy a 21. század társbérletes ismerkedése nem abból áll, hogy bekopogunk bemutatkozni, innen jöttem, igyunk pertut, ilyenek. Nem, kis cetlin vagy személyesen, de mint az anonim alkeszeknél: Szia, Frank vagyok – megadod a wifi jelszavát? A tetves internet, azt előbb bárminél. Mi a jelszó? Csá, én meg az oroszlán jegyében születtem.

Az úgynevezett lakóközösség sokkal jobban tetszik itt, mint Pesten. Itt ugyan köszönni alig köszönnek, nem hogy jó szomszédi, legyen-kihez-átugrani-ha-elfogyott-a-liszt viszonyt ápolnának, de nem piszkálódnak a másikkal, nem jelentgetik fel, nincs idióta közgyűlés nyákogó öregasszonyokkal.

A szemetet reggel kitesszük az ajtó elé, George, a házmester összegyűjti, a lépcsőház nincs agyontakarítva, de a kisebbség pittbullja sem piszkítja össze, szóval jó. (...)

Körömnyi odúkat kínálnak havi 600 fontért, és van az a szükségállapotos és / vagy igénytelen, aki ki is veszi. Megpróbálok nem arra gondolni, hogy ez tíz év múlva is így lesz, mert el nem tudom képzelni, hogy egyedülálló nő az ingatlanlufis Londonban hogy tudna, ha akarna, lakáshitellel próbálkozni.

Addig is kis szobám a világmindenség és a bástya a nap végén, nézek bele új függönyt és bevallom: nem sokszor sóhajtozok a hazai, saját 65 négyzetméterem után. Itt még így is tágasabb.”

A teljes poszt itt olvasható el, kattintsatok!

Antibiotikum vagy sem?

Saját magunk kapcsán sem egyszerű döntés, mikor kell az antibiotikum, az ember hisz az orvosnak és beveszi, ha felírják… vagy nem (de ez már más kérdés). Egy gyerekkel azonban még nagyobb a dilemma, mint ez kiderül a Legfrissebb Hawaii Hömbölgések blog posztjából.

antibiotikum_foto_flickr_com_sheep_purple.jpg(fotó: flickr.com / Sheep purple)

„A gyermek viszonylag hamar közösségbe jár. Ez ugye azzal jár, hogy kb. 1 hétig beteg, 1 hétig egészséges és ez a ciklus kb. így meg legalább 6 hónapon át, amíg az immunrendszere elég tréninget nem kapott.

Utána már csak havonta egyszer lesz általában beteg (ez megint csak érdekes kérdés, hogy az így felhalmozott egészségügyi költségek vajon nem egyenlítenék e ki azt a veszteséget, amit mondjuk az jelentene, hogy az anyák otthon maradhatnának mondjuk 1 évig a gyerekkel, ahogy ez otthon is van).

Ha beteg a gyermek és dokihoz viszed, akkor itt MINDEN ESETBEN antibiotikumot írnak ki. Mert a doki így védi magát, SZERINTEM. (...)

Bizony itt az elsődleges az, hogy: „Nagyobb eséllyel nem lesz baja a kölöknek ha kap antibogyót, mintha nem, így esélyes, hogy nem perelnek”. Hosszú távon pedig…

Ez megint érdekes kérdés, hogy vajon van-e negatív hatása a szervezetre annak, hogy a gyerek 3 hónapos kora után havi rendszerességgel antibogyó kúrán van. (...)

Beszélve több szülővel is, sokan azon az állásponton vannak, hogy amikor a doki felírja, ők kiváltják az antibogyót, de várnak 1-2 napot a beadással, figyelve, hogy a gyermek állapota javul-e. (...)

Több orvos ismerősöm is megerősített abban a tudatban (ráadásul helyiek), hogy az amcsi rendszer nagyon bőkezűen bánik az antibiotikummal. De vajon…”

Na, ez a „de vajon”… ez a nagy kérdés, amiről jó sokat lehet beszélgetni-vitatkozni. A teljes posztot itt olvashatjátok el.

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: blogajánló Anglia Thaiföld Nagy-Britannia Egyesült Államok

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr327955730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

wuaaa 2015.10.11. 21:07:52

@fhdgy: Ja, ezzel kellett volna kezdeni, akkor nem szólok bele... :))

tanato 2015.10.11. 21:09:14

@Dragonlady (Bp, Hun): Úgy-úgy aCiprofloxacin hatóanyag nagyon elterjedt itthon is,különböző neveken Cifloxin stb.

fhdgy 2015.10.11. 21:12:28

@nyuszigonosz: Meggondoltad??? :-)

Bárki is legyen, aki megoldja a problémámat, nem akarok garasos lenni! Kölcsönösen előnyös üzletet szeretnék. Nem vagyok báró Csekonics, de szeretném, ha ÉN is korrekt lennék veletek szemben!

Herr Géza 2015.10.11. 21:16:31

@nyuszigonosz: :)))) Edzésnek jó lesz, nekem sincs már olyan messze.... :D

M. Péter 2015.10.11. 21:17:26

@fhdgy: Bérelni kell egy kocsit az ügyintézés idejére, és annak a költségét is le kell verni a károkozón.

tanato 2015.10.11. 21:17:46

@Bredpitt Monika: @A nagy kékség: Úgy van a Glamour napok miatt tömve voltak a plázák tegnap,mivel leárazás volt és sajnos a magyar lakosság árérzékeny, a nem túl magas átlagbérek m iatt,ki kell használni minden lehetőséget pl. torkos csütörtök,akciós napok stb.

Herr Géza 2015.10.11. 21:18:28

@fhdgy: Én is úgy gondoltam! A kávéban legyen rendesen anyag, automatás-papírpoharas nem ér.. :))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.11. 21:19:38

@Narina: hogyan jöttek rá egyáltalán, hogy ilyened van, vannak más tünetek is, vagy hogyan tud ez kiderülni először?

Narina 2015.10.11. 21:20:59

@fhdgy: Melyik biztosito? Bar ez vegul is mindegy, mert egyik sem szeret fizetni. Lenyeg amit tudok mondani, hogy ahogy mondtak is meg kene probalozni a fogyasztovedelemmel, de az a helyzet, hogy mind a bankoknak, mind a biztositoknak jogi csapata van ilyen ugyekre. Igazabol meg kene tudni, hogy mi alt a biztositasi szerzodesben pontosan, mert az alapjan el tud indulni egy ugyved. Azonban azt nekik is meg kell indokolniuk mert nem fizetnek. Bocanat csak a biztositora mondtam. A hitel nem semmisul meg a targgyal.

nyuszigonosz 2015.10.11. 21:21:54

@fhdgy: Mondom, hogy nyugodtan küldd. Nem gondoltam meg.

tanato 2015.10.11. 21:23:46

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: Hát persze,hisz Petyának meg nekem is sok családtagom él kint.Nagy átlagban persze kint jobb anyagilag,viszont sok esetben ez nem elég a végleges kint maradáshoz.

Fajankó 2015.10.11. 21:31:58

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]:
"emiatt a kommentelők 95%-a negatív véleménnyel van Mo-ról."
Mind a 10 db aki megmaradt.

Fajankó 2015.10.11. 21:32:44

@Fajankó:
mármint törzskommentelő...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.11. 21:35:57

@wuaaa:
hű ezt nagyon jól megfogalmaztad, köszönöm.
én se tudom hova tenni ezt a beilleszkedést, mert ugye mint sokszor írtam már itt is, én itthon se vagyok beilleszkedve.
úgyhogy külön jó olyan helyre menni, ahol az alapokat meg lehet ugrani, aztán meg nem számít, hogy milyen vagy és kicsoda, nem kell és nem is lehet "beilleszkedni".

Fajankó 2015.10.11. 21:37:03

@wuaaa: Elismerte a másik fél a felelőséget.

Fajankó 2015.10.11. 21:46:21

@A nagy kékség:
"És az eszedbe jutott már, hogy ezt a blogot mások is olvassák?"

Mos' mé', az olyan pábeszédek Londonbul hogy pl. " figyu ha tudsz pacalt vagy körmöt, nekem is szólj" nagyon érdekesek lehetnek bárki számára ( bár nem árulták el a forrást ).

Herr Géza 2015.10.11. 21:47:06

@Fajankó: Kicsit több...., vagy csak tízig tudsz számolni?

nyuszigonosz 2015.10.11. 22:02:07

@wuaaa: Ez jó. :-) Norvég reklám?

Narina 2015.10.11. 22:02:16

@Dragonlady (Bp, Hun): No ez ugy volt, hogy anyamnak lett ket agyverzese, erre elkezdték vizsgalgatni a buráját és rájöttek orvosilag, hogy kérem tele van lyukakkal.(agyvérzés utan elhal az a terület és "lyuk"ként jelenik meg) Cirka húsz fölött. Erre szétkaptak, meg össze rakták és megállapítottak, hogy mi újsag. Mivel öröklödik női ágon így a banda is meglett szúrkalva. Ennek során már az is kiderült mért nem bírtam 1 évvel előtte a fogamzás gátlót, ugyanis az enyim pozitív lett. A többinél annyit panaszkodtam a dokinak mindig ugyan arra a tűnetre, aminek semmi köze nem volt az eredeti begsihez, hogy megunta( no igazaból nem sokszor, de doki ismervén engem, nem vette félvállról és összeszurkáltatott, ettől ugyan okosabbak nem lettünk, de a lelkiismeretünk megnyugodhatott) és kivizsgált aztán pislogot és fapofával mondta" Reméljük szereti a gyógynövényes készitményeket, mert ugy latom mást nem kap" Mondjuk Ő határozottan állította, hogy a migrénjeimnek az oka az a váratlan stressz helyzetek nem jó kezelése az oka. Igy elkezdtem magnézium készitményekez nyomni amitől kivalóan aludtam és csökkent a migrén számom. Persze, hogy az élet szép legyen a teméntelen készítmény közül amit volt szerencsém kipróbalni csak egyetlen egy volt ahol csak kissebb alkut kellet kötnöm a többit elutasította a testem. :D kórtörténet off

SzZoole 2015.10.11. 22:04:41

@Fajankó: figyu,a zuzat kihagytad,ja Es en nem vagyok Londoner.Ha erdekel,hol lehet ezeket megvenni,szivesen elmondom.
Magyarorszagrol sem vagyok rossz velemenyel,nem is igen olvastal tolem ilyesmit.
Fogalmad sincs,hogy ezen a 10 emberen kivul hanyan olvassak meg ezt a blogot.Tenyleg egy fajanko vagy.....

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.10.11. 22:06:53

@Narina: muszáj bebeszélnie magának, hogy az ember tehet mindenről, ami kijut neki, igenis a te hibád, hogy nem tudtál boldogulni Magyarországon / beteg lettél / nem pénzügyi igazgató vagy hanem óvónő / akármi. mert így meg tudja győzni magát, hogy ő nem hibázik, ő mindent jól csinál, vele nem történhet semmi rossz.
szerintem ilyesmi is lehet.

puhacica 2015.10.11. 22:08:06

@Fajankó: de ha en ezt Kecskemeten kerdezem meg, egy helyi forumon, friss odakoltozokent, az rendben van, igaz? azt a sok-sok forumot es topikot, ami mind-mind azert jott letre, hogy az emberek informalodjanak azoktol, akiknek van mar tapasztalatuk az adott temaban, mindet zarjuk be gyorsan, mert teged epp nem erdekel. vagy inkabb zarjuk be az egesz internetet, nehogy olyat olvass, ami neked nem lenyeges.

@nemor: :D pont igy.

@A nagy kékség: de ki gyozkodi egymast? vagy ki kopkod? a mai okossag abbol indult ki, hogy szegeny poszter, milyen elete lehet, pedig csak annyit irt, hogy neki jobb a londoni tarsberlet mint a pesti sajat lakas. ebben mi a kopkodes? neki ugy jo, o ugy erzi. miert kell itelkezni?
itt vagyok peldaul en. mondj egy peldat, mikor gyozkodtem barkit is. mikor kopkodtem haza. de tudod mit? ez nehez feladat, nem ismerheted az osszes hozzaszolasom. de mondj egy peldat marol. ki kopkodott, ki teritett itt ma?

puhacica 2015.10.11. 22:13:01

@Zoole[uk]: na! azert kiirhatnad a forrast, mert nem erdekli, de azert hianyolja. pffff. es jo lenne, ha befejezned a kopkodest, mert en londoner vagyok, aztan meg magamra talalom venni, hogy te meg nem. ;)

pappito · http://pappito.com 2015.10.11. 22:13:59

@A nagy kékség: ez valószínűleg azért van, mert sokkal okosabb, ügyesebb, magyarabb vagy mint bármelyikünk. Úgyhogy neked könnyű.

Fajankó 2015.10.11. 22:17:59

"Tenyleg egy fajanko vagy...."
ha tudnád...

"Magyarorszagrol sem vagyok rossz velemenyel,nem is igen olvastal tolem ilyesmit."
Te vagy az 5% : )

"hanyan olvassak meg ezt a blogot."
erről szó sem volt

"Ha erdekel,hol lehet ezeket megvenni,szivesen elmondom."
Angliai vagy szabolcsi viszonylatban?

SzZoole 2015.10.11. 22:23:09

@puhacica: forrast?de hiszen Londonban sok hentesnel lehet venni,sot,kormot mar Morrisonban is vettem.
En konkreten egy farmshop uzleteben veszem rendelesre,mert itt faluhelyen,Londonon kivul,nem sokan vesznek ilyesmit.
En is voltam Londoner 3 ev 7 honapot,pont eleg is volt abbol a shithole-bol

Narina 2015.10.11. 22:24:25

@Fajankó: Nos, tetszik tudni ez is hasznos info pl egy háziasszonynak aki főz is nem csak meditál, varázsol, gyereket nevel, no meg eltartatja a popijat. Spec én most is kiváncsi vagyok mit hol tudok beszerezni. Kettő tudom most sokak lelki világába tiprok, de én rühellem ott élés szempontjából Londont, ahogy Budapestért se voltam oda(túl sok az ember), ezért az ország keleti félébe költöztünk. Pontos helyet holnap elolvasod. Ja és megpusztulunk egy jó zuza pöriért. ;)

puhacica 2015.10.11. 22:25:35

@A nagy kékség: meg ket dolog:
1. hitelesseg: magambol kiindulva azt feltetelezem, hogy amikor itt valaki leir valamit, az igaz. elhiszem, hogy ok ugy elik meg a veluk tortenteket, ahogy leirjak. itt a mai pelda: nem tudok eleg halas lenni a sorsnak/szerencsenek/szomszednak... hogy egy ilyen fasza kis lakasban elhetunk es nem kell idegenekkel megosztani a furdoszobat. de ettol meg keszseggel elhiszem, hogy masnak ez nem olyan orult problema es emellett meg azt is elhiszem, hogy nincs gond az ertekiteletevel.
2. ha megtenned, hogy egyszer vegre a kerdesre is valaszolsz es nem visszakerdeznel, vagy azt irnad, hogy en mindig csak beledkotok, tokre megtisztelnel.

SzZoole 2015.10.11. 22:28:05

@Fajankó: bar fogalmam sincs ki vagy Es hol elsz,de elmondom neked;Nyiregyhazan a Josavarosban az Epejes utcan a Lajos husboltjabol es hazi vagasokbol vettem.
Itt Hemel Hempstead kornyeken levo farmshop uzletebol veszem.
Kivancsi vagy meg valamire?

puhacica 2015.10.11. 22:29:59

@Zoole[uk]: akkor tenyleg rossz helyre koltoztunk. se hentes, se morrisons... ilyen lepra hely ez a london kulso vagy mi. :D

SzZoole 2015.10.11. 22:32:46

@puhacica: London also cicamica,mar elfelejtetted?:)))

SzZoole 2015.10.11. 22:35:09

@puhacica: amugy tegnap irta a szomszedod,az a dragajoember, hogy kint a fouton levo nemzetisegi boltban lehet venni kormot.

puhacica 2015.10.11. 22:40:14

@Zoole[uk]: minden hulyesegre en se emlekezhetek. :D

ja, olvastam. (itt, most meg is koszonom neki!) de o a pacalt irta. jo lenne, ha nem tevesztened meg az olvasokozonseget. :)

Narina 2015.10.11. 22:40:51

@Fajankó: én meg még sehol, mert béna vagyok és nem találtam meg a boltot, de majd a párom ráuszítom. Én sem köpködtem csak sztoriztam, hogy ennek negatív felhangja volt azt gondolom tudod, hogy nem az országnak szólt. Ugyan is egy orszag az egy terület. Nincs szemelyisége és nincs szája, keze egyebek, a rajta lévő körülményekről nem tehet. Tehát nem is lehet szidni. Azonban a benne uralkodó gazdasági, vagy személyes állapotokat már lehet véleményezni(nekem spec mind társadalmilag, mind gazdaságilag gondjaim voltak) Azonban alapból egy nagyon szép hely tele értékes földdel es természeti kincsekkel. Természetesen kinek így kinek ugy megy a szekér. Amikor meg az enyémnek már a tengelye is tört léptem.

Narina 2015.10.11. 22:45:21

@Zoole[uk]: nahát félre vezeted a jónépet. Szegyeld magad össze, szegény olvasó most akkor mit higyen?! Köröm vagy pacal? Az itt a kérdés. :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.11. 22:47:28

@Zoole[uk]: A vércukrod, a koleszterined és a húgysavad szintjére...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.11. 22:49:22

@Zoole[uk]:
Ne tájékoztasd félre. A töröknél nincs disznó. Ott a pacal szokott lenni.
Edmontonban a hentesnél van a köröm.

Narina 2015.10.11. 22:51:07

@diggerdriver: hejde jo volt csuhaja. No meg egy teljes vérkép tükrözéssel és urológiával? (Bocsanat ez vicc csak)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.10.11. 22:52:42

@puhacica: Szóljál ha mész disznókörmöt venni a törökhöz mert azt megnézném.
:))))))))))))))))))))))))))))))))
Amúgy birkakörmöt már láttam nála de abból nem jó a körömpörkölt.
az akkor jo mikor a csontot elveszed a szádtól és ollóval kell elvágni a ragacsot:)))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.10.11. 22:55:56

@diggerdriver: @puhacica: @Narina:
Lehet ott a toroknel kormot is venni,azt amit előtte lerágott es kikopkodte:)))
Ez csak vicc volt.
Valóban ugy irta,hogy a toroknel ,pacalt es Edmontonban a kormot.

Fajankó 2015.10.11. 22:56:38

@Zoole[uk]:
Csak egy fajankó. Kösz az infókat.

Narina 2015.10.11. 22:57:29

@Dragonlady (Bp, Hun): az, de neki semmi baja és amig nem kerülök meggyőzhetetlen doki kezébe magatehetettlenül nekem se lesz gondom. Bár ember próbáljon rávenni valamire amiről tudom, hogy megmakkanhatok, kiröhögöm és elballagok. :D

SzZoole 2015.10.11. 22:57:48

@diggerdriver: mindenem rendben van koszi,csak néha az agyam zsibbad egy kicsit,tudod az agymutetem

Fajankó 2015.10.11. 22:58:10

@Narina:
Ezt akár én is írhattam volna...

SzZoole 2015.10.11. 23:00:07

@Narina: nem fogod elhinni,de 4x voltam mar gyomor tükrözésen es egy urulogusnal,aki feltörte a csoki gyárat,el meséljen milyen volt?

SzZoole 2015.10.11. 23:00:50

@Fajankó: ha ezzel segítettem,akkor szivesen.

Narina 2015.10.11. 23:02:32

@Fajankó: ugye? Na tetszik látni. Egy a vélemény csak a más szavakmiatt hisszük hogy mégsem. Hm szerintem a nick nem jó nem tetszik fajankónak lenni. :-)

blackhairlady 2015.10.12. 01:43:13

@tanato: Meg idaig jutottam csak a kommentekben, de itt megjegeyznem, hogy szerintem nincs koze az orszag gazdagsaganak az expat elnevezeshez.. Amikor az amerikai hadsereg logisztikajat vegzoceg volt Magyarorszagon a 90-es evek masodik feleben, ok is expatok voltak, jo sokan, legtobben a csaladdal koltoztek a varosban. Jo vilag volt akkoriban a haz es lakas kiadoknak:)

blackhairlady 2015.10.12. 01:51:45

@tanato: Ezzel egyet ertek. Otthon amelyik gyereknek nemirt felaz orvos antibiotikumot, az anyuka mar hobolgott is, hogy na miert nem.
A mi orvosaink is szeretik egyebkent felirni, bar en altalaban varok 1-2 napot, szedunk megfazasos bogyot, ha nem hasznal akkor megyunk, es altalaban indokolt is az antibio.

blackhairlady 2015.10.12. 01:57:43

@Bredpitt Monika: Ne is emlitsd ezt a fulfajast, mindharom gyerekemmel megszenvedtuk nagyon nagyon sokaig. Voltantibiotikumtolkezdve felszuras, minden.

blackhairlady 2015.10.12. 04:17:06

@Dragonlady (Bp, Hun): ugyan ezt irtak fel nekem itt is :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.12. 06:24:54

@tanato: "...és sajnos a magyar lakosság árérzékeny..."

Akkor tegyük gyorsan hozzá, hogy a magyar lakosság a tejjel-mézzel kecsegtető Nyugaton is "árérzékeny". A mosogatói/takarítói/betanított munkás bérből kint sem lehet nagy lábon élni, ott is meg kell nézni, hogy mi kerül a kosárba; vagy hogy egy klasszikust említsek: nagyon is számít, hogy mennyi megy el havonta a lakbérre, máskülönben nem élnének sokan társbérletben.

És akkor ezek után a "magyar" szót nyugodtan el is hagyhatjuk a mondatból, mert a helyiek többsége se ész nélkül szórja a pénzt. A "Special Offer" kint se csak a szegény, szerencsétlen, éhhalál küszöbén álló magyarok kedvéért van kitalálva, úgyhogy talán nem kéne erőltetni ezt a sebnyalogató dumát.

Bredpitt Monika 2015.10.12. 06:48:47

@A nagy kékség: nekem meg az jutott eszembe egybol hogy az amerikai arerzekenyseg odaig fajul neha hogy azon a bizonyos fekete penteken meg lovoldoznek is (mondjuk mikor nem lovoldoznek?)
Tanatonak is cimezve

Bredpitt Monika 2015.10.12. 06:50:58

@Signora con i capelli neri: nekem is felszurtak egyszer gyerekkoromban salgotarjanban, csak arra emlekszem hogy milyen rettenet es fajdalmat ereztem

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.12. 07:08:58

@Bredpitt Monika: Erről beszélek. Ezeket az apró kis csúsztatásokat rühellem, amikor valaki úgy állítja be a dolgokat, mintha Isten csak a szegény magyarokat verné, miközben van egy csomó dolog (például a spórolás), ami világjelenség. Mint ahogy sok minden más is.

tanato 2015.10.12. 07:20:07

@Signora con i capelli neri: Persze expatok voltak,hiszen nem maguktól spontán jöttek Magyarországra szerencsét próbálni ,hanem küldte őket az államuk.De tényleg jó világ volt a helyieknek akkor.Mint most pl. a Mercedes környzetében Kecskeméten és környékén.

tanato 2015.10.12. 07:26:25

@A nagy kékség: @Bredpitt Monika: Persze még egy gazdag ember is megnézi hogy ugyanazt máshol mennyiért tudná megvenni.Ez igaz.De az is hogy a magyar Plázákba a nagyon szegény emberek maXIMUM MELEGEDNI JÁRNAK BE télen.Érdemes megnézni hogy adott pláza vonzáskörzetében kb mennyi a roma lakosság aránya és a pláza közönségében mennyi az arányuk.Megmondom:elenyésző.
De a lényeg :idáig mínusz félmillió vagy még több a kivándorló,hiszen ez a blog is ezért indult.Bevándorló meg majdnem nulla.A régebben a szomszédos országok magyarjai által történő bevándorlás is jelentéktelen,vagy továbbmennek,vagy kikerülnek egyenesen minket.

©________ 2015.10.12. 07:42:06

@DieNanny *ISTJ* [SZ,CH]: ugy hivjak a dolgot, h kognitiv disszonancia.
Neki jo volt, de a lelkiismerete hazahozta, igy most megideologizalja, h nem is volt olyan jo kinn.

Szoval szar ugy, de valamire muszaj dicsekedni.

Vagy

Nem volt jo kinn, es a papara fogja a hazajovetelt.

Muscari 2015.10.12. 08:11:17

Mijaszösz, vasárnapi blogajánló és több, mint kétszáz komment? Mi történt?

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.12. 08:22:12

@tanato: Ezt pedig úgy írod, mintha ebből a térségből kizárólag a magyarok "menekülnének". Nyilván ezért van tele szinte az összes nyugati ország a magyarokon kívül csehekkel, szlovákokkal, ukránokkal, oroszokkal, észtekkel, lettekkel, litvánokkal, szerbekkel, horvátokkal, bolgárokkal és lengyelekkel. Mert a kelet-európai blokkban csak a magyarok "szegények", mellettünk "mindenki elhúz".

Na, akkor én ezt a témát itt le is zártam.

svédnyugger 2015.10.12. 09:05:43

@Bredpitt Monika:
Ami a terrort illeti, az Norvégiában történt 4 éve. Az áldozatok is norvégok voltak. Még a legextrémebb svéd rasszisták is elitélték, amúgy a "többi stimmel" a klasszikus vicc értelmében, hogy "nem osztogattak, hanem fosztogattak".

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.12. 09:14:08

@Csupacsí: Figyelj ide, öcsi! Egyrészt egy szóval nem mondtam, hogy nem volt jó kint, másrészt próbálj meg egy kicsit több tisztelettel beszélni az elhunyt édesapámról. Remélem, hogy megértettél. Köszi.

Határátkelőt pedig megkérném, hogy tegye ki ezt a hozzászólásomat. Ezt is köszönöm.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.12. 09:14:44

@diggerdriver: Gúnyolódtam én rajtad vagy a választott nickneveden valaha? Nem. Akkor próbálj meg te is felnőni, és több tiszteletet tanúsítani irántam. Viselkedj úgy, mintha emberek között lennél. Rendben? Kösz.

Muscari 2015.10.12. 09:18:25

@Bredpitt Monika: ennek a problémának van egy nagyon hosszú neve, a fiamnak is volt. Sokszor szédült és még hányt is, aztán elküldtem orvoshoz, neki is ezt kellett csinálnia. A YouTube-on vannak fent más gyakorlatok is.
Az a lényeg, hogy az egyensúlyszerv működését megzavarka egy kis db szilárd anyag, ezt kell kimozgatni a helyéről ezzel a gyakorlattal. A fiamnak azonnal használt, azóta sem szédül.

©________ 2015.10.12. 09:29:50

@A nagy kékség: Hallottál már a funkcionális analfabetizmusról?

svédnyugger 2015.10.12. 09:35:35

@snygg panda:
Igen, ebben teljesen igazad van. De továbbra is állítom, hogy egy magyarszármazásút nem érik megkülönböztetések, hacsaknem teljesen lehetetlen típus.

tanato 2015.10.12. 09:56:54

@A nagy kékség: Ezt nem mondtam, minden kelet európai államból nagy a kint munkát vállalók száma, ez nem hungarikum,de tény sajnos.Bár ne így volna hanem hozzánk ácsingóznának máshonnan.

tralalala 2015.10.12. 11:46:37

@tanato: "De a lényeg :idáig mínusz félmillió vagy még több a kivándorló,hiszen ez a blog is ezért indult.Bevándorló meg majdnem nulla"

De ez nem igaz, még mindig.
www.indexmundi.com/hungary/net_migration_rate.html

Magyaro. migrációs rátája pozitív, és nem, ez nem ilyen önbevallásos statisztika, hanem tükörstatisztikák alapján készül.

A másik meg amit mások is írtak, hogy MO-ról elég kicsike a kivándorlás a térség más országaihoz viszonyítva.
gurulohordo.blog.hu/2014/10/16/meg_harom_erdekes_abra_a_kivandorlasrol

tralalala 2015.10.12. 11:46:49

A posztban meg megint látszódik ez a teljesen érthetetlen kettős mérce.

Ha Magyaro.-n nem az a párt nyer, akire szavaztam, akkor DIKTATÚÚÚRA. Ha ténylegesen benne ülök egy igazi diktatúrában, akkor á nem is rossz, mert a politika nem jön be a nappalimba.

Ha Magyaro.-n három idegen együtt lakik egy bérelt szobában, akkor úristen nyomor szegénység lecsúszás. Ugyanez Angliában érdekes kaland, racionális költségcsökkentés.

Nekem ezek tökre ilyen ön-győzködő álláspontoknak tűnnek.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.10.12. 11:47:15

@tanato: Látva az elmúlt hónapokban megmutatkozó idegengyűlöletet (ami szerintem az ismeretlentől való félelemből fakad), ne hinném, hogy ez olyan jó lenne nekünk. Engem senki nem zavar, amíg emberhez méltóan viselkedik, de szerintem Magyarországon sokan nem örülnének annak, ha hirtelen tele lenne az ország sok-sok bevándorlóval, legyen az bármilyen nemzetiségű. Még akkor sem, ha az életszínvonal lehetővé tenné, hogy itt legyenek. Ha belegondolsz, a magyarok a mai napig nem tudták megemészteni a vadkapitalizmus kialakulását se, hogyan kezelnék hát azt a helyzetet, ha jönne pár százezer külföldi, aki "el akarná venni a magyarok munkáját"? Nem akarom a beszélgetést itt ebbe az irányba terelni, mert van erre a blogon egy külön erre a célra szánt bejegyzés, csak leírtam, ami a felvetéseddel kapcsolatban eszembe jutott.

Arról nem is beszélve, hogy a külföldre költözést fel lehet ám fogni egyfajta tanulási folyamatnak is. Szar ügy, ha valakinek anyagi okokból, tehát kényszerből kell mennie, viszont van a dolognak jó oldala is. Megismer egy másik országot, jó esetben nyelvet tanul, lesz összehasonlítási alapja, kapcsolatokat építhet, új barátokat szerezhet, megismerhet másképp szocializálódott embereket stb.

Muscari 2015.10.12. 11:58:56

@tanato: na ez az, angolul is valahogy így hívják, :-)

@diggerdriver: ja látom, köszi :-)

Void Bunkoid 2015.10.12. 14:30:57

Szerintem a legegyszerűbb lenne bármilyen jellegű internetes fórumot egyszerűen megszüntetni, és központilag, egy bizonyos ízlés/nézetnek megfelelő "cenzúra" által kiadott újságokká kellene változtatni a blogokat :)

Igaz, hogy ezzel erősen diktatórikus jellegű lenne a kulturális élet, de legalább nem derülne ki, hogy közel tizenöt milliós magyarságból közel 9-10 millió Mao Ce Tungnak képzeli magát, és a kis privát vörös könyvéből életviteli tanácsokat meg egyéb észt akar osztogatni az összes többinek :) sokkal tisztább és egyszerűbb, ha csak egy én-vagyok-a-legokosabb van :)

tanato 2015.10.12. 15:04:21

@tralalala: Remélem ezt magad sem gondolod komolyan,hogy MO,ki be vándorlási egyenlege pozitív.Lehet persze a számokkal játszani,mert nem jelentkezik ki gyakorlatilag senki aki kimegy az állandó lakcíméről,nem mond le az állampolgárságáról.
A második ábra az igaz,a fasorban sem vagyunk a románokhoz,bulgárokhoz albánokhoz képest,kivándorlásilag.
De attól még a félmilla megvan.,nem tudom ebbe benne van e az ingázók/napi,heti havi/ százezres vagy több hadserege

tanato 2015.10.12. 15:07:21

@A nagy kékség: Sajnos ez csak elméleti okoskodás,senki nem akar ideköltözni még a szomszédos magyarok is inkább továbbállnak,vagy elkerülnek minket.Az idegengyűlölettel igazad van,olvastam az okfejtésedet a másik ellenblogon,kb. én is úgy vagyok vele.

2015.10.12. 17:49:25

@Csupacsí: Mi ez? Nem akarok regisztrálni. :D

©________ 2015.10.12. 17:54:48

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: egy videó arról, hogyan mennek itthon a dolgok. hogyan mentették meg a kaszinókat és hogyan védték meg a pedagógusok bérét.

tralalala 2015.10.12. 18:32:27

@tanato: "Lehet persze a számokkal játszani,mert nem jelentkezik ki gyakorlatilag senki aki kimegy az állandó lakcíméről"

Le van írva a módszertan, azzal vitatkozz. Nem az önbejelentést veszik alapul, hanem a külföldi megjelenést. Tehát nem azt számolják, hogy hányan hagyták itt az országot, mert azt tényleg nehézkes lenne, hanem hogy hány magyar jelent meg Angliában/Németoban/akárhol.

"Remélem ezt magad sem gondolod komolyan,hogy MO,ki be vándorlási egyenlege pozitív."

Akkor légy szíves idézz egy olyan migrációval foglalkozó kutatást, ami a ki és bevándorlást is nézi, ami szerint negatív a migrációs ráta. Én megtettem pozitívval. A "nem hiszem, hogy így van, tehát nincs így" egy logikai hiba, ez itt ni:
a.te.ervelesi.hibad.hu/szemelyes-ketely

tralalala 2015.10.12. 18:32:27

@Void Bunkoid: "hogy közel tizenöt milliós magyarságból közel 9-10 millió Mao Ce Tungnak képzeli magát, és a kis privát vörös könyvéből életviteli tanácsokat meg egyéb észt akar osztogatni "

És megint: mintha ez valami mágikusan magyar dolog lenne. Az összes külföldi fórumon is, minden létező témában (abortusz, fegyvertartás, vallás, politika, szakmai dolgok), pont ugyanígy megy. De azért megint sulykoljuk kicsit: hülye magyarok, magyar hülyék, osszák itt az észt. Ez most jó valakinek?

Bredpitt Monika 2015.10.12. 19:48:40

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: szoval van aki azert megy el, mert nyelvet akar tanulni, vagy kaland vagybol, vagy csalad egyesites celjabol, vagy cegen belul kiprobalhatja magat egy masik orszagban.....aztan van olyan is persze akinek nem tetszik Magyarorszag, szoval nem logikus,
kedves dino

qkuc 2015.10.12. 20:46:21

Látom a műsor a régi, semmiről nem maradtam le ...

tanato 2015.10.13. 07:59:11

@tralalala: Egész egyszerűen nem kell statisztika,csak szét kell néznem a környezetemben,hány családból mennyien mentek el, és mennyien vándoroltak be.Nem hiszek a statisztikának,valószínűleg a nem itt lakó de állampolgároknak számító szomszédos országbéli magyarokat is beszámolja.
De mégegyszer:Szerinted ha pozitív volna az egyenleg egyáltalán ez a blog létezne?
Más kérdés:Honnan volna nagy arányú bevándorlás ide?
A szomszéd országokat ne számold,az tényleg becsapás.

2015.10.13. 17:41:12

@Csupacsí: Tehát csak a szokásos.

2015.10.13. 17:43:33

@Bredpitt Monika: Jó lenne látni egyszer egy arányt. Van egy olyan sejtésem, hogy mondjuk 10 emberből 7-nek megélhetési problémája volt.

Dora Ao Nang · https://mythailandwithme.wordpress.com/ 2015.10.14. 14:39:36

Én pont egy friss expat volnék, úgy hogy a migráns válság közepette indultam útnak. Való igaz, még Európában voltam ezzel keltem és feküdtem, most viszont már másfél hete nem vagyok jól értesült a témában. Miért nem? Talán mert valóban nem ül a nappalimban a probléma.

Void Bunkoid 2015.10.14. 23:53:46

@tralalala: na jó, igazad van :) csak azért magunkkal példálózok, mert tekintve hogy Magyarországon élek, nem különösebben érdekel más országok politikai fórumainak élete, de amúgy igen, más könnyedebb, nem politikai témában is igen, mindenki minden nyelven okosabb akar lenni a másiknál.

Ezért nem csak hazánkra korlátozva mondtam azt, hogy tiltsuk be a fórumokat :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása