oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. szeptember 12. 06:46,  Kanadai kultúrsokk 31 komment

2015. szeptember 12. 06:46 Határátkelő

Kanadai kultúrsokk

A mai poszt tulajdonképpen egy reakció, mégpedig Mrs Rumcajsz pár héttel ezelőtti kanadai írására. Szerzője, Leroy Brown, aki szintén Kanadában él, ráadásul ugyanúgy Ottawában, mint Mrs Rumcajsz, ráadásul mindkettejük házastársa kanadai. Ezzel alighanem ki is maxoltunk minden kimaxolnivalót mára, nincs más hátra, mint maga a poszt. (A két képért köszönet a szerzőnek!)

cim_30.jpg

„A Kanadai görbe tükör bejegyzés késztetett levélírásra. Én is itt élek, ráadásul Ottawában: a posztot nagyon jónak találtam, és arra indított az elolvasása, hogy én is hozzátegyem a magamét. Rövid bemutatkozásom: korom 43, családi állapotom nős, foglalkozásom közigazgatás/nonprofit menedzsment. Határátkelésem oka: feleségem kanadai.

Idemásoltam pár sort Mrs Rumcajsz írásából (ami nem jelenti azt, hogy nem érdemes kattintani a teljes posztra), amire reagál is Leroy Brown. (Határátkelő)

„A juharsziruphoz nincs mit hozzáfűzni, nem isszák és nem mindenhez, de, azért rettentő büszkék rá. :) Inkább lehetne többet beszélni a kanadaiak szívéhez oly közeli és nemzeti ételnek tekintett poutine-ról, ami nem más, mint hússzafttal nyakon öntött sültkrumpli.

A kanadai gasztronómia másik csúcsterméke a hódfarok, azaz a beaver-tail. Mielőtt a blog greenpeaces és WWF-es olvasói vérbosszúért kiáltanának, azelőtt gyorsan hadd jegyezzem meg, ez az étel nem a hód farkából készül. Inkább egy fánkszerű vagy lángosszerű olajban kisütött anyag, amit sós és édes feltéttel is árulnak és valóban hódfark alakú.

Hangulatos kis utcai bódékban árulják, az elfogyasztása pedig igazán a téli hónapokban válik remek kihívássá. Lehet választani, hogy a mínusz 15-20 fokban megéri-e lehúzni az egyujjas bundakesztyűt és megkockáztatni a kisebb fagyási sérüléseket vagy összekenni ugyanazt az egyujjas bundakesztyűt, ami aztán rögtön spontán jégszoborrá merevedik. :)”

Mielőtt továbbmennék, az eredeti poszt kapcsán a poutine-ról van egy fontos hozzáfűzni valóm: a sültkrumpli és a hússzósz mellett a harmadik alapösszetevője a sajtforgács, enélkül nem az igazi.

Enyhén sós, cheddar-szerű, de nem érlelt, hanem olyan friss sajtról van szó, ami ideális esetben nyikorog az ember foga alatt. Meg egy kicsit ráolvad a többi összetevőre.

A juharszirup (és a hamburger és a steak) mellett nagy a kultusza a szalonnának is, ami itt a szeletelt bacont jelenti. Ottawában az egyik menő fánkos hely árul juharszirupos-szalonnás fánkot. Kicsit alaposabb keresés után pedig lehet találni szalonnaízű szénsavas üdítőt is. Nem ajánlom, igazából elég borzasztó.”

bacon_soda.jpg

A kultúrsokk

Az én alaptörténetem a Kanadában szerzett első benyomásról ez: az emberek rám mosolyognak az utcán. Ha véletlenül összeakad a tekintetem a szembejövővel, néz az arcomba és mosolyog. Az elején nem értettem, hogy mit akarhat tőlem ez a vadidegen; kis időbe telt, mire felfogtam, hogy itt ez a szokás.

A kanadaiak udvariassága amúgy is közmondásos, az Államokban is úgy gondolnak rájuk (sok egyéb sztereotípia mellett), hogy ők azok az észak-amerikaiak, akik kedvesek.

Amikor kanadai IP-címről akartam megnézni egy Colbert Show-videót a Comedy Central weboldalán, rájöttem, úgy van kódolva, hogy csak az USA-ban lehessen nézni: azt mondta az oldal, hogy a tartalmat blokkolták, valószínűleg a túlzottan udvarias viselkedésem miatt (ezt azóta levették, most már sajnos csak egy általános szöveg van ugyanott).

Tipikus kanadai szóváltás a „Bocsánat. - Nem, én kérek bocsánatot”, már amikor nem köszönnek meg éppen valamit. Van egy rituálé, amely rendszeresen lejátszódik reggel, amikor megyek be a munkahelyemre. Két bejárati ajtón át jutok be az épületbe, majd egy-egy ajtón tovább a lépcsőházba és az első emeleti folyosóra, ahol a cégünk van. Nehéz, maguktól záródó ajtók, kicsit mindig neki kell veselkedni, amikor nyitja az ember.

Ha jön mögöttem pár lépéssel valaki szintén befelé, itteni szokás szerint várok rá egy-két másodpercet és tartom neki az ajtót: megköszöni, én meg azt mondom, szívesen.

Ugyanez lejátszódik két lépéssel beljebb, a második ajtónál, majd - ha szintén arra jön - az előcsarnok túlsó sarkában, a lépcsőház ajtajánál. Az első emeleten kinyitom a folyosóra nyíló ajtót és hátrasandítok, jön-e utánam. „Bocsánat” - mondja, és mutatja, hogy megy tovább a másodikra.”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr157778730

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.09.12. 08:14:24

Vicces lehet! :) Lehetett volna kicsit meg hosszabb a poszt.

tanato 2015.09.12. 09:26:38

Csak egy kérdés a szerzőhöz:A feleséged magyar kanadai vagy teljesen kanadai kanadai?

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.09.12. 09:26:40

@ChristineK: +1
Jó lenne egy teljes poszt. Nyílván vannak kérdések, amit másképp lát, másképp él meg.
Gondolom, információ is akad még.
Szóval, bővebben!!!
:)

adg 2015.09.12. 09:59:01

Ennyi? Pont kezdtem belejonni.
HA, legy' szives szolj a posztolonak, hogy egeszitse ki egy kicsit, kar itt abbafejezni.

(A poszt amugy termeszetesen kamu, hiszen a ket folyton vidam, orokagglegeny megmondta negyezerszer, hogy ferfinak nincs eselye nyugati nonel, csak forditva. Akkor is csak amig fiatal, feszes es szep. Sajnalom.)

tanato 2015.09.12. 11:37:02

@adg: Én is Hinta miatt kérdeztem hogy magyar e a felesége.

2015.09.12. 11:48:14

"Tipikus kanadai szóváltás a „Bocsánat. - Nem, én kérek bocsánatot”"

Akkor jo! Azt hittem ez japan szokas, de orulok neki, hogy nyugaton is vannak ilyen orszagok :D En is szeretnem igy csinalni, es tobbnyire sokszor es elozekenyen bocsanatot szoktam kerni barmilyen tarsasagi interakcio soran, de engem tobbnyire hulyenek neznek, es ertetlenkednek, hogy miert kerek megbocsajtast. Dehat nem valodi bunbanat ez a reszemrol, hanem csak udvariassag. :D

adg 2015.09.12. 11:51:27

@tanato: Ja, ize, en nem. Nem, ahh, dehogy. :)
De milyen erdekes, hogy egybol o jutott eszedbe errol a fel mondatrol. Meg kell hagyni, hogy eleg nagy hatasu gyerek. Rogton meg is talalt egy masik blogon, ahogy itt beirtam a kis gondolataimat. Persze biztos nem olvassa o sem ezt a blogot. Mint oly sokan masok sem. Csak ugy tudjak/erzik, mi megy itt.

adg 2015.09.12. 12:04:50

@mojyo: Volt kolleganom volt ilyen, meg otthon. Ugy hivta fel az akarmilyen ugyfelszolgalatot munkaidoben, hogy " jajj, bocsanat, elnezest, hogy zavarom, jokor hivom? Hivjam esetleg kesobb? Csak azt szeretnem kerdezni, de biztos, hogy nem zavarok?..."

Neha fetrengtunk a rohogestol. Sima ugyfelszolgalatot hivott, munkaidoben. De ugy beszelt, mintha magat a Joistent hivta volna vasarnap hajnal kettokor, vagy OV-t a Kiskunfelegyhaza-Yokohama masodik felidejenek vege elott 5 perccel. :D

2015.09.12. 12:09:52

@adg: De en nem ezt csinalom! Ha ezt csinalnam, ertenem az emberek reakciojat, de en csak udvarias vagyok, peldaul, ha le akarok csekkolni valamit peldaul egy ugyfellel, es felhivom, akkor mondom, hogy bocs, hogy megint hivom, de ezt elfelejtettem meg megkerdezni, es meg erre is az a valasz, hogy minek kerek bocsanatot? Hat b*zmeg... :D

adg 2015.09.12. 12:22:33

@mojyo: Bocsanat, rosszul fogalmaztam. Igazabol masodszor irtam mar le, mert az elso elrepult valahova, es hat igy sikerult. Szoval ertettem elsore is, es nem gondoltam, hogy ezt csinalod, csak eszembe jutott rola ez a volt kollegano, mert hat o elegge a vegletekig elment a bocsanatozassal, mar szinte elnezest kert a bocsanatkeresert is.

Szoval elnezest! :D

létkoktél 2015.09.12. 17:26:24

Bocsánat, hogy közbeszólok :D és megakasztom ezt a pörgő topikot, de az ember nem feltétlenül üres udvariasságból viselkedik így, hanem tán azért is, mert nem olyan hatalmas az egója, hogy azt hiszi, csak ő létezik a földön, és mindenki más (akit csak egy elmosódott pacaként észlel maga körül a kis hályogos szemeivel, mint valami statisztériát) arra van rendszeresítve, hogy őt (ki)szolgálja. És ebből fakadóan belátja, néha a legjobb szándéka ellenére is zavarhat másokat, kellemetlenséget okozhat stb. És az „elnézést” lehet ennek egyfajta belátása, legalábbis, amikor én elnézést kérek, mindig ez munkál bennem, hogy nyilván neki is van egy élete, amiben lehet hogy én most csak egy ilyen zavaró folt vagyok. Mondjuk a túlzott előzékenykedés eléggé visszataszító tud lenni, nekem is van egy kollégám, aki pl. ötször leegyeztette tegnap mindenkivel, hogy jó-e az úgy, hogy most ezt iderakja, vagy inkább tegye amoda. Nagyon jó az, mondtuk, tegye csak bátran. De mit gondoltok? Mondtuk, jó lesz, nagyon jó ötlet, tényleg szuper. Szóval akkor odarakhatnám? Ó az anyukádat, gondoltam, fogtam, aztán odaraktam helyette, amit akart, de még utána is megkérdezte kéztördelve, szerintem akkor ez így biztosan jó? :D De amúgy ő is tök kedves, és én ezt baromira díjazom, ezerszer ő, mint a bulldózertípus „én jövök, mert nekem márpedig jogaim vannak, és ha nem tetszik, szólsz kisapám, de jobb, ha befogod, mert úgyisaztcsinálokamitakarok, és csakazértis rádcsapom az üvegajtót, majd ha akarod, kinyitod magadnak, nekem se nyitja ki senki, baszki”.

Szóval a mai posztból, ha mást nem is, de azt megtudtuk, hogy Kanadát kedves népek lakják, és ez jó dolog. :)

qkuc 2015.09.12. 17:51:19

Folytathatná a posztoló ..., :).

2015.09.12. 17:55:46

szia Leroy Brown! ezekszerint foldik vagyunk!:) megtisztelo, hogy irasra kesztetett a pszotom, meg sosem voltam muzsa ( sosem birta a munkakori leirasukban, hogy homlokon kell csokolni emebereket :D)
ez az ajtonyitogatas annyira tipikus:D de nekem is bejon, foleg mikor a Rideau Centernel a legnagyobb csucsforgalom kozepette tartja egymasnak az ajtot a ki be ozonlo tomeg.
A koszogetes, meg biccentes meg mosolygas is tenyleg nagyon jellemzo. Meg a belvarosban laktunk es vol ott egy kutyas park es total vadidegenek koszongettek nekem is:) eloszor csak neztem, hogy kinek koszongetnek, de mivel mas nem volt a kozelben ra kellett jonnom, hogy nekem. Tok jo, mintha falun lenne az ember :D:D:D meg a buszon is csomoan koszonnek a sofornek es leszalaskor mondjak, hogy thank you. Mondjuk azert Ottawa nem nagy varos, kivancsi lennek, hogy Torontoban, Vancouverben meg Montrealban is ez van-e...

irj majd meg tobbet legkozelebb es jo volt!

montroyal ( CAN qc) 2015.09.12. 18:02:53

azt hittem magtudok valamit Kanadarol valami ujat de igy is jo soha nem lattam szalonnas sodat de majd figyelem a juharsyrupos special oriasi nepkajaldak apr-maj vannak nyitva es szazaval mennek az emmberek jo buli csaladi kiruccanas es egy reggeli fele de mindenben sy rup van sott meg ra is ontenek uszik benne .a sajt ami kvikkviket csinal tenyleg hivjak igy csinaljak galuskakban is de nagy kocka darabokban is is lehet kapni nem rossz .. pl a Mekiben is van mint specialitas a poutinenal .. udvariaskodas normalis neveles eredmenye anagyon eroszak ellen nevelik a gyerekeket ... igen ha szorakozo helyen egymasnak utkoznek nem gyoznek bocsanatot kerni nincs Ku.. anyad mér loktel meg mén nezed a csajomat .. gyere ki na ezek ismeretlenek itt az emberek tenyleg szorakoznak pl sok amerikai is jar ide a jo buliker meg hogy 18 év a korhatar .... es a biztonsag akar egy szegeny negyedben is ejjel vagy barmikor setalhatsz senki nem fig beledkotni kirabolni ... szoval csend rend fegyelem biztonsag van torvenyeket eleg szigoruan betartjak es betartatjak , rengeteg a varos alltal szervezett festival szorakoztato esemenyek tosegeben ingyenes jo csaladi programok szoval jol elvagyunk a vilag 5. legjobb orszaga ( lecsusztunk mert sokaig 1 helten voltunk)
5. hely a legjobb oregkorra, na ezt fokozatosan kihasznalom ..
www.google.ca/search?q=poutine&espv=2&biw=1536&bih=764&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAYQ_AUoAWoVChMIzoy8yurxxwIVSzQ-Ch1pBQug
www.google.ca/search?q=montreal+les+festivals&espv=2&biw=1536&bih=764&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoA2oVChMItrH5k-3xxwIVhSYeCh3vgANk&dpr=1.25
www.google.ca/search?q=securite+a+montreal&espv=2&biw=1536&bih=764&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAgQ_AUoA2oVChMIrNeSue3xxwIVSygeCh3ifQNI
www.google.ca/search?q=cabana+sucre&espv=2&biw=1536&bih=764&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAmoVChMI4vPX5u3xxwIVhrYeCh0jpAqO
www.google.ca/search?q=night+life+montreal&espv=2&biw=1536&bih=764&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAmoVChMIru-2ge7xxwIVSCceCh1sCwwc#tbm=isch&q=night+life+discos+montreal
www.google.ca/search?q=night+life+montreal&espv=2&biw=1536&bih=764&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAmoVChMIru-2ge7xxwIVSCceCh1sCwwc#tbm=isch&q=+montreal+st-laurent+night

Bredpitt Monika 2015.09.12. 18:21:41

Érdekes volt, de tényleg olyan rövid, még olvastam volna tovább.
Szalonnás üditö, jajajj.
Amerikában nekem szalonnából, a zsírmentes szalonna volt a kedvencem idézőjelben, soha nem kóstoltam meg. Ja, és a zsírmentes gumicukorkák (jó sok cukorral),

Irj még valamit.

2015.09.12. 18:51:51

@Bredpitt Monika: fat free fat :D mikor ott jartam sokszor rohogesbe fulladt az elelmiszerboltban koszalas :D

2015.09.12. 18:56:12

@montroyal ( CAN qc): biztonsagos egyetertek, mondjuk kotottek mar belenk belvarosban de az hajlektalanszallo kornyeken volt, es nagyon be voltak allva... Nem alkoholtol...az egy kicsit felelmetes volt, de tenyleg nem az az atlag inkabb a kivetel

montroyal ( CAN qc) 2015.09.12. 19:02:39

@Mrs Rumcajsz CA: az ott a piactol meg kicsit kifele van ? mondjuk azt a La baie elott is lattam gyanus alakokat de azert mert sok csoves megy oda, jol lehet koldulni sok a turista ez a belekotes inkabb azzal kapcsolatos nem? szerintem ha tovabb mesz nem folytatodik ..

Leroy Brown 2015.09.12. 19:05:39

Hali! Köszi szépen mindenkinek a visszajelzést és a bátorítást, ez egy kicsit hirtelen felindulásból elkövetett poszt volt (még Mrs Rumcajsz megjelenése másnapján küldtem be), legközelebb többet írok!

A feleségem pedig kanadai kanadai, és nagyon jót szórakozott a kamuzós megjegyzésen (@adg), szóval itt a magyar kisebbségi érzést is el lehet felejteni :)

Csodabogár 2015.09.12. 19:43:36

Nem eltem Kanadaban, csak tartozkodtam Toronroben egyszer 3 honapot, majd az Emberem haza költözött.
Emlekeim szerint normalisak voltak az emberek. Nekem az ugyanis nem normalis, hogy vadidegenek bazsalyogjanak ram az utcan, meg köszöngessenek. Üditö volt Toronto ilyen szempontbol szemben Floridaval. Toronro egyebkent is egy elhetö varos, szerintem.

skye8 2015.09.12. 19:44:18

Nekem is hasonloak a tapasztalataim torontoban,az irodahazban ahol dolgozom mindig megvarjuk egymast a bejaratnal, felvononal. Furanak tunt az elejen,a romaniai udvariaskodas (hianya) utan de mara mar megszerettem ezt a hozzaallast :D

Mme Seldon 2015.09.12. 21:35:55

Thionville-ben /Franciao/ is jellemző, hogy vadidegenek köszönnek az utcán (de még Párizsban is előfordult, hogy rámköszöntek!)

tanato 2015.09.12. 22:27:05

@Leroy Brown: Köszi az infót,remélem ezt Hinta is olvassa.

P.Elliot 2015.09.13. 01:11:59

Nem vagyok nagy juharszirup kedvelo, de azt a husszafttal nyakonontott krumplt megkostolnam, biztosan izlene.
Nekem a sajtok voltak ott nagyon finomak...

2015.09.13. 03:48:52

@montroyal ( CAN qc): aha a nemzeti italbolt az LCBO utan. Szoval nem epp a "bulinegyed" kozepe az is igaz, meg a beer store elott is mindig megy valami hepaj foleg pentek es szombat este

montroyal ( CAN qc) 2015.09.13. 04:06:14

@Mrs Rumcajsz CA: szoval arra csak eltevedtem de most tudom merre nem kell mennem nem biztonsag kerdese de nem szeretem a latvanyt csoves drogosokat .. egyebkent a tuzijatekok nagyon szepek voltak kettot lattunk belole nem is tudom melyik orszag nyerte a gorog volt szerintem a legjobb ( a kettobol biztos,de soha nem lattam meg nalunk se ennyire a zenere, utemre rendezett tuzijatekot .. ja es vettunk passt jovore a Calypsoba annyi volt mint 2 belepo ara ... ez a kedvenc ir kocsmank nem hagyjuk ki soha ha arra jarunk
www.google.ca/search?q=dubliner+bar+ottawa&espv=2&biw=1745&bih=890&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0CAcQ_AUoAmoVChMIlO6a5fXyxwIVyhk-Ch0QowZU

swfla 2015.09.14. 06:36:20

@létkoktél: "Mondjuk a túlzott előzékenykedés eléggé" fejen talaltad a szoget, nekem ez a beszedfordulat a tulzott udvariassag kategoria

Az altalad alacsony egojuknak velt dolgot annak idejen nagyon tudtam volna ertekelni frisshusikent, amikor gyakorlatilag az volt a hozzaallasa a bennszulotteknek a bevandorlokhoz, hogy "no canadian work experience - no job". Ugy orultem neki, hogy a deklaralt bevandorlo orszag imazsukkal osszhangban ilyen nyitottak a vilagra!

A posztot egy sajat udvariassag-tortenettel meg tudom toldani: megindultunk a vasarnapi mozieloadasra. Abban a moziban akkor voltam eloszor, volt par perc a filmkezdesig, uh bambultam a falra akasztott mindenfele diszleteket.

Valaki a jegypenztarak melle kitett bankautomatat masszirozta, de engem ez kevesbe erdekelt ezert kitartoan szemlelodtem a hatamogott. Egyszercsak hatrafordul, azt mondja "Do you mind?" Beugrottak a Rigo utcai nyelvvizsgareflexek, igy aztan udvariasan, baratsagos mosollyal vissza is szoltam, hogy "No, not at all !"

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása