oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 14. 06:41,  Kanadai görbe tükör 371 komment

2015. augusztus 14. 06:41 Határátkelő

Kanadai görbe tükör

Vallomással kell kezdenem: Mrs Rumcajsz mai posztja meglehetősen régen dekkol már a virtuális levelesládában, és mire a végére értek, alighanem mindennek elmondtok majd ezért – és joggal. Nekem legalábbis nagyon bejött az írás, amely nem egy átfogó nagy történet, hanem inkább sok kis apróság egymás mellé téve, mégis érdekes képet nyújt a kanadaiakról. Úgyhogy a magam részéről remélem, máskor is érkezik majd tőle ilyen poszt! (A képeket a szerző küldte, amelyek nincsenek külön jelölve, azok a saját fotói.)

cim_ok_1.jpg

„Mielőtt útjára bocsátom a posztot, hadd mutatkozzam be egy tömör határátkelős életrajzzal. Nickem a Határátkelőn: Mrs Rumcajsz CA, Tartózkodási helyem: Kanada, Családi állapotom: férjezett, Életkorom: 37 év, Foglalkozásom: IT, üzleti szervezés és csoportvezetés közös halmaza, Határátkelésem oka: férjem kanadai.

Őszintén szólva sosem gondoltam volna, hogy Kanadában fogok valaha is kikötni, habár utaztam eleget külföldre. 17 különböző országban jártam idáig és  mit ne mondjak, volt ott minden, mint a búcsúban: szerb-koszovói albán konfliktus alatt menekülttábor-látogatás Albániában, cimbizés vikingekkel Norvégiában, ziplineozás Szlovéniában, tanulás Lengyelországban, céges út az USA-ba  és még egyéb sok érdekes és teljesen érdektelen utazás.

Magyarországra azonban mint a bumeráng, mindig visszatértem, valójában a világgá menetel is csak ovis koromban foglalkoztatott komolyabban és az is csak a mesesajt miatt, mert azzal ki lehetett volna kergetni a világból.

(Azok számára, akiknek ismeretlen ez az élelmiszeripari vakvágány, talán úgy lehetne elmagyarázni a mesesajt lényegét, hogy egy nagyon fura lelkivilágú élelmiszeripari mérnök összekeverte a Camping és Maci sajtot szerencsi cicás kakaóporral. A végeredményt mindenki fantáziájára bízom…)

No de visszatérve, ez a poszt igazából nem is a kanadai életről szól, mármint abban az értelemben, hogy mennyi egy kiló kenyér / pita / tortilla / naan és társai, hanem inkább tudósítás, szórakoztató kanadai random apróságokról sok-sok képpel.

(Itt máris szűkítenék gyorsan a merítési alapon azért, mivel Kanada iszonyat nagy ország, ezért nem szeretnék és nem is tudok az egész országról általánosságban nyilatkozni, így több lesz benne az ottawai helyi hír.)

Szóval félreértések elkerülése végett ebben az írásban nem az élet értelmét feszegetem esszé formájában, bár arról is szívesen elbeszélgetek bárkivel :), hanem képes villámhírekkel igyekszem szolgálni egy számomra nagyon szimpatikus országból, ahol jelenleg élek.

Ennyi bevezetés talán elég is lesz, most pedig csapjunk is a husky-k közé :) mert ez itt Kanada.

lemezek.jpg

Szóval mi él a legtöbb ember fejében Kanadával kapcsolatban: jók a jéghokiban, hideg van (mindig) és juharszirupot isznak éjjel-nappal. Igazak ezek a sztereotípiák? Azt kell mondanom, hogy talán van valamennyi igazság alapjuk.

Kezdjük a jéghokival

A webes hírportálokon van sportrovat ÉS külön hoki rovat, mert a hoki nyilván külön kategória, ami mutatja, hogy a hoki igazán része a kanadaiságnak a hétköznapi emberek szintjén is.

Mondjuk egy pakisztáni vagy nigériai bevándorló az elején még küzd a hoki koncepciójával, de ők is hamar belejönnek. Áprilisban volt a Stanley Cup és Ottawa teljes hokilázba borult.

A helyi buszokra több sofőr is a város csapatának az Ottawa Senators-nak a zászlóit tűzte ki és ők maguk is kedvenc játékosaik mezében vezették a buszt. Vizuális típusúaknak mondom, hogy nem full hoki felszerelésben, szóval nem koriban nyomkodták a gázpedált és nem volt sisak a fejükön.

Természetesen az utasok is spontán beszélgetésekbe kezdtek úton-útfélen, mint például épp előttem egy tolókocsis idős hölgy mellé random módon lehuppanó favágó hipszter gyerek merültek elmélyült játékos elemzésbe statisztikákkal és beszélgették végig a buszutat.

A hideg

Továbblépve a kettes számú sztereotípiára jöjjön néhány kép a hétköznapokból.

Először is egy helyi hír: Ottawa egyik lakóparkjának program felelősei mi mást szerveznének a márciusi iskolaszünetre a gyerekeknek, mint kutyaszánozást?

Mert itt a március ilyen:

marcius_1_foto_www_accoravillage_com.jpg(fotó: www.accoravillage.com) 

marcius_2_foto_www_accoravillage_com.jpg(fotó: www.accoravillage.com)

A hideg azért északon még ennél is durvább tud lenni. Valamelyik nap rágugliztam, vajon a mélyhűtőben hagyott sör gond nélkül kiolvad-e a rendes hűtő részben.

Nem kellett sokáig keresnem találtam egy fórumot, ahol az északi területeken élők azon értekeztek, hogy ők bizony a hűtő részleget csak kiolvasztó funkcióként használják.

A sört bedobálják a hóba, és ha inni akarnak, beviszik, és a hűtőben kiolvasztják. Szerintük nem von le az élvezeti értékéből, én pedig csendesen megjegyeztem magamnak, hogy ezt hívjuk kulturális különbségnek.

sor_a_hoban_foto_3_bp_blogspot_com.jpg(fotó: 3.bp.blogspot.com) 

 

Az utolsó képes sztori a hidegről pedig különösen a szociálisan érzékeny olvasókat célozza meg: télen Ottawában random emberek, random helyeken (általában köztéri szobrokon) sapkákat, sálakat helyeznek el, hogy akinek nincs, az elvihesse. Nekem tetszik. :)

sal_1_foto_i_huffpost_com.jpg(fotó: i.huffpost.com) 

sal_2_foto_imgur_com.jpg(fotó: imgur.com)

A juharszirup és társai

A juharsziruphoz nincs mit hozzáfűzni, nem isszák és nem mindenhez, de, azért rettentő büszkék rá. :) Inkább lehetne többet beszélni a kanadaiak szívéhez oly közeli és nemzeti ételnek tekintett poutine-ról, ami nem más, mint hússzafttal nyakon öntött sültkrumpli.

A kanadai gasztronómia másik csúcsterméke a hódfarok, azaz a beaver-tail. Mielőtt a blog greenpeaces és WWF-es olvasói vérbosszúért kiáltanának, azelőtt gyorsan hadd jegyezzem meg, ez az étel nem a hód farkából készül. Inkább egy fánkszerű vagy lángosszerű olajban kisütött anyag, amit sós és édes feltéttel is árulnak és valóban hódfark alakú.

Hangulatos kis utcai bódékban árulják, az elfogyasztása pedig igazán a téli hónapokban válik remek kihívássá. Lehet választani, hogy a mínusz 15-20 fokban megéri-e lehúzni az egyujjas bundakesztyűt és megkockáztatni a kisebb fagyási sérüléseket vagy összekenni ugyanazt az egyujjas bundakesztyűt, ami aztán rögtön spontán jégszoborrá merevedik. :)

juharszirup.jpg

A sztereotípiáknak itt vége is, de hogy ne legyen túl kurta a poszt, van itt bónuszban még két random színes-képes hír.

A szobrok

Az egyik a köztéri szobrokról: érthető módon az egy főre jutó Kossuth és Petőfi szobrok száma jóval alacsonyabb, mint otthon és valahogy a történelmi szobraik is kevésbé pátoszosak, mint a mieink.

Persze vannak Ottawában is talpazaton álldogáló híres emberek, de nagyon sok olyan híres történelmi alakot vagy eseményt megjelenítő egész alakos szobruk van, ami inkább tűnik utcai performansznak, mintsem emlékműnek, mint például a Valiants Memorial.

Már csak azért is keltik ezt a képzetet, mert az emberalakok szinte 1:1 arányúak, de inkább mutatom a képeket.

szobrok_1_foto_3_bp_blogspot_com.jpg(fotó: 3.bp.blogspot.com) 

szobrok_2.jpg

szobrok_3.jpg

Ez a következő szobor nem tudom, milyen történelmi híresség kategóriában fut, és azt sem tudom, mikor szokták koszorúzni, sőt ottawai óvodásokat sem láttam még hurkapálcára celluxozott saját festésű kanadai zászlócskákat köré szurkálni, de tök jó, hogy a parlamenttől kb. 2 percre felállítottak egy lazacevő bronz medvét. :)

medve.jpg

És végezetül egy hírcsárdás BRÉKING NYÚZ!! Berényi Claudia immár szűkösnek érzi a Barátok Közt nyújtotta lehetőségeket és világpolitikai karrierbe kezd.

Ennek első lépéseként elindul az ontariói tartományi választásokon Ottawa proli negyedében!! Amúgy nem :) csak ez jutott eszembe, mikor megláttam a kampányanyagot, mert a jelölt baromira hasonlít a szereplőre...

baratok_kozt.jpg

Mára ennyi anyag jutott a random tények és színes hírek ottawai különkiadásába. Remélhetőleg tetszett és kellemesen telt az elmúlt pár perc a poszt olvasásával valamint jól esett reggeli / délutáni kávétok / teátok mellé. :)

Viszlát a kommentek között!”

KÖZKÍVÁNATRA!

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Kanada

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr587704908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.14. 23:13:41

@blackhair-lady: igen, lattam, nekem kicsit viccesnek tunik a sok fekete labda :)) hogy ez mennyire hatekony, nem tudom...:) szerintem kb. annyit er, mint a "zard el a csapot fogmosaskor" meg a "zuhanyozz kevesebb ideig" ...szoval csepp a tengerben ;) tudjuk jol, hogy nem itt kell keresni a megoldast...De remelhetoleg jon El Nino, es minden problema megoldodik :))

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.14. 23:17:48

@Ödenburger [Hu/At]: @Zoole[uk]: Szerintem népharagtol tartott...meg mivel multkor irta, hogy szabin van (volt), és nem akarja az egész napjät a kommentek mazsoläzäsäval tölteni, mert ö mär okosan tudja, hogy mire ugrik a HA közönsége(hajrä, hajrä mesesajt --> <--qrva anyäd mesesajtimädo), ezért nem rakta ki hamarabb.
@Muscari: Nem Manka?
@diggerdriver: Kostoltad mär a chillis csokit, vagy csak rämondod, hogy xar? Mielött kötözködésnek vennéd: Én is sokäig rämodtam, hogy xar, olyat normälis ember nem eszik. Mignem meg nem kostoltam az egyik itteni jo nevü csokigyärto termékét. Igaz, nem volt olcso,de ugye egyszer élünk!
@P.Elliot: @blackhair-lady: Igaz Magyar, de kukkants bele. :-)
hu.wikipedia.org/wiki/Eper_(n%C3%B6v%C3%A9nyfaj)
Ezek közül én a Lambda-t ismer(t)em.
Epret én csak häztol veszek. A faluban olyan eper van, hogy magäban lehet enni annyira édes. Olyan illatos, hogy 5perc utän eperillatban uszott az auto. Vettem boltban is helyi (de nem termelöi) epret, de az csak eper-banän turmixba valo volt szinezéknek. :-(
Zoole[uk] 2015.08.14. 16:11:15
-Tudod-e, mi Süsü vezetékneve?
-Chuck Süsü. (A nevem is annyi, Chuck Süsű...).
@tanato: Hät, én 1évvel fiatalabb vagyok Pedroatyänäl, de felénk volt kubai narancs...
A kürtöskaläcshoz meg: Régen, (nagyon régen) gyerekként a strandon aranyärban lehetett kapni. És én ugy imädtam, mert a külseje olyan volt, mint a Dobos-tortänak. A ma ärultak meg teljesen mäsok. Nem talälom sehol azt a régi fajta kürtöskaläcsot. :-(
@Bredpitt Monika: Ö kb csak azt szokta.:-))) (Nem mintha a többség nem ezt tenné...:-))) ) Viszont valahogy sikerül mindig témäba vägot talälnia.
@Shanarey:
Tegnap pont te jutottäl eszembe... este nälunk vihar volt (CH), és most kellemesen hideg (23fok) van. Szombatrol vasärnapra virradora megyünk haza (Mo) kocsival, az eddigi elörejelzés szerint Landshutig tuti ömleni fog az esö...(tegnapelött még Passauig volt esö elörejelzés...)
A csokisbanänodra meg: Az egyik közeli pékség / cukräszat csinäl olyat, hogy nagyon vékony kekszszerü tésztän egy félbevägott banän, és ez csokival bevonva. Hät az valami isteni...
@Réka ‎: +1
A kérdés csak az, hogy ki välasztja ki ezt a random szot? HA?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.14. 23:22:56

@Bredpitt Monika: Azt még igen. De azt, hogy milyen autoja van, azt nem. :-)))
@blackhair-lady: Nade milyen autoja van? :-)))
Követted a blogot anno amikor lerobbant a kocsija?
Bocs tanato, de annyira vicces volt...

M. Péter 2015.08.14. 23:23:46

@Bredpitt Monika: Vannak közvetlen járatok az USA és Kuba között. Hivatalosan csak megfelelő engedéllyel rendelkező charterek repülhetnek, de gyakorlatban menetrend szerint járnak, csak nem a nagy légitársaságok üzemeltetik őket. Miamiból megy a legtöbb, de van JFK-ből és máshonnan is. Először meglepett, amikor a Miami repülőtéren a monitoron több Havannába menő járatot láttam.

tanato 2015.08.14. 23:28:25

@Bredpitt Monika: Háziorvos vagyok egy kisvárosban az Alföldön.

tanato 2015.08.14. 23:31:10

@Naschkatze (Mostindien / CH): Az egy igen jó autó,már majdnem 13 éves de még bírja a gyötrést.

blackhairlady 2015.08.14. 23:31:31

@Zsuzsi65: ugyanezt mondta a ferjem is. De tenyleg nagyon vicces:)))

Bredpitt Monika 2015.08.14. 23:37:30

@tanato: es meg ejfel elott is rendelsz?

33621 2015.08.14. 23:39:25

@Naschkatze (Mostindien / CH): Erdélyben még tudsz enni igazi cukros diós kürtőskalácsot!

blackhairlady 2015.08.14. 23:40:14

@Zsuzsi65: jol olvastam a multnap, a lanykad visszamegy a jo oreg kontinensre?

Naschkatze (Mostindien / CH) 2015.08.14. 23:43:45

@tanato: Azt tudjuk. ;-) De mi a märkäja? (Bocsi, csak egy kicsit huzlak.)
@33621: Azt hiszem, oda még sokäig nem fogok eljutni...

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.14. 23:54:09

@blackhair-lady: igen, study abroad programmal megy, mar nagyon varja :) Regensburgban lesz a "fohadiszallas", es onnan Nemeto.-n belul is utaznak sokat, meg mennek Olaszorszagba, ill. meg lesz 3 x 1 het onallo utazas, amikor EU-n belul oda mehetnek, ahova a penztarcajuk birja :) (www.ambex.org/)

tanato 2015.08.15. 00:05:34

@Bredpitt Monika: Sokat vagyok éjszakai ügyeletben.

tanato 2015.08.15. 00:06:37

@Naschkatze (Mostindien / CH): Egész jó márka,csak itthon kevés van belőle.

tanato 2015.08.15. 00:08:48

@blackhair-lady: rtl.hu/rtlklub/21szazad/kubaiak-magyarorszagon
Megtaláltam a dokumentumfilmet a kaposvári kubai szövőnők történetéről.

blackhairlady 2015.08.15. 00:32:24

@Zsuzsi65: wow! Nagyon jol hangzik, erezze nagyon jol magat! Gondolom megnezi Magyarorszagot is, ott meg ugy sem jart:))
Neked is kezdodik 2 het mulva suli?

bpetya75 2015.08.15. 00:40:50

Mivel nem tudok aludni, elolvastam a posztot, és nagyon tetszett. Tök jó volt :-)

Ami a hódfarkat illeti. Állítólag valamikor a 13-14, században született meg a megállapítás egyházi körökben, hogy mivel a hód halat eszik, halnak számít, tehát a húsát szabad fogyasztani böjt idején. Ezért van az, hogy a legtöbb hódfarokból készült étel receptje szerzetesrendek könyvtáraiban található.

Ami a nem heroikus köztéri szobrokat illeti, Kaposváron beújítottak párat: www.google.hu/search?q=kaposv%C3%A1r+szobrai&biw=1920&bih=921&tbm=isch&imgil=X3ioDS8Kd0iuNM%253A%253BemA7yxOZEs9B_M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fkeptar.oszk.hu%25252Fhtml%25252Fkepoldal%25252Findex.phtml%25253Fid%2525253D033801&source=iu&pf=m&fir=X3ioDS8Kd0iuNM%253A%252CemA7yxOZEs9B_M%252C_&usg=__1MmxFmyXAZhPzkBf_EVrAJgRHao%3D&ved=0CEgQyjdqFQoTCMyV0eLQqccCFYRKFAod9cQPHg&ei=2GzOVczJBYSVUfWJv_AB#imgrc=X3ioDS8Kd0iuNM%3A&usg=__1MmxFmyXAZhPzkBf_EVrAJgRHao%3D

www.google.hu/search?q=kaposv%C3%A1r+szobrai&biw=1920&bih=921&tbm=isch&imgil=X3ioDS8Kd0iuNM%253A%253BemA7yxOZEs9B_M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fkeptar.oszk.hu%25252Fhtml%25252Fkepoldal%25252Findex.phtml%25253Fid%2525253D033801&source=iu&pf=m&fir=X3ioDS8Kd0iuNM%253A%252CemA7yxOZEs9B_M%252C_&usg=__1MmxFmyXAZhPzkBf_EVrAJgRHao%3D&ved=0CEgQyjdqFQoTCMyV0eLQqccCFYRKFAod9cQPHg&ei=2GzOVczJBYSVUfWJv_AB#imgrc=utyWF5YUXqHlfM%3A&usg=__1MmxFmyXAZhPzkBf_EVrAJgRHao%3D

www.google.hu/search?q=kaposv%C3%A1r+szobrai&biw=1920&bih=921&tbm=isch&imgil=X3ioDS8Kd0iuNM%253A%253BemA7yxOZEs9B_M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fkeptar.oszk.hu%25252Fhtml%25252Fkepoldal%25252Findex.phtml%25253Fid%2525253D033801&source=iu&pf=m&fir=X3ioDS8Kd0iuNM%253A%252CemA7yxOZEs9B_M%252C_&usg=__1MmxFmyXAZhPzkBf_EVrAJgRHao%3D&ved=0CEgQyjdqFQoTCMyV0eLQqccCFYRKFAod9cQPHg&ei=2GzOVczJBYSVUfWJv_AB#imgrc=d0y1qm9Ug7YvBM%3A&usg=__1MmxFmyXAZhPzkBf_EVrAJgRHao%3D

www.google.hu/search?q=kaposv%C3%A1r+szobrai&biw=1920&bih=921&tbm=isch&imgil=X3ioDS8Kd0iuNM%253A%253BemA7yxOZEs9B_M%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fkeptar.oszk.hu%25252Fhtml%25252Fkepoldal%25252Findex.phtml%25253Fid%2525253D033801&source=iu&pf=m&fir=X3ioDS8Kd0iuNM%253A%252CemA7yxOZEs9B_M%252C_&usg=__1MmxFmyXAZhPzkBf_EVrAJgRHao%3D&ved=0CEgQyjdqFQoTCMyV0eLQqccCFYRKFAod9cQPHg&ei=2GzOVczJBYSVUfWJv_AB#imgrc=d0y1qm9Ug7YvBM%3A&usg=__1MmxFmyXAZhPzkBf_EVrAJgRHao%3D

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.15. 00:46:48

@blackhair-lady: igen, dec. elejen, mikor vege a szemeszternek, meg haza latogatoba, de karacsonyra mar itthon lesz :)

Zsuzsi65 · http://susiehun.blogspot.com 2015.08.15. 00:49:41

@blackhair-lady: mar a jovo heten kezdodik a suli, tegnap volt Meet the Teachers night. El sem hiszem, hogy mar a kisebbik lany is 8. osztalyos! :)
A college-ban, ahol tanitok, meg gyakorlatilag nincs szunet, nyari kurzusok is vannak, szoval ott csak kivettem 2 het szabit.

LittleG (uk) 2015.08.15. 01:19:19

@Zoole[uk]: nekem még a Kamaszodó kamaszadó is megvolt :)
Mostmár beismerhetem hogy - szépen fogalmazzak - régen voltam gyerek, hogy nosztalgiázok itt...

A vliág legrosszabb gyereke jutot épp eszembe.

LittleG (uk) 2015.08.15. 01:26:38

@Zoole[uk]: hú de visszamennék egy házibuli erejéig a 90-es évekbe :)
jájájá coco hambo, éó captain jack... :)

blackhairlady 2015.08.15. 01:38:30

@tanato: koszi. Akadozik nagyon, de majd megnezem.

LittleG (uk) 2015.08.15. 01:41:22

@diggerdriver: mint nekem a 10 liter húsleves ifjú háziasszony koromban, ami nem fért be ac derékig érő hűtőbe. Mire kihűlt volna, meg is romlott.. egy darabig nég nem tudtam keveset főzni :)
régi szép idők, mikor még úgy álltam neki a tejberizsnek, hogy beleöntöttem egy kilót a lábosba, aztán csak néztem hogy az összes tejünk se volt elég rá..

blackhairlady 2015.08.15. 01:45:03

@Zsuzsi65: a te munkahelyedre gondoltam, de tenyleg, elfelejtettem, hogy nyari szemeszterek is vannak. Az en lanyom is tervezi jovore, igy fel evvel elobb befejezheti colleget es kershet jol fizeto ugyvedasszisztensi allasokat:))
A gimi nalunk 24.-en kezdodik, jovo heten lesz orarend felvetel meg suli korbejaras. Oregszenek ezek a kolkok, na:))

2015.08.15. 03:06:14

@SZIZS: danke:) rajta vagyok

2015.08.15. 03:13:00

@Bredpitt Monika: :D koszi ez kolcsonos, amugy rolad mindig az egyik gyogypedagogus rokonom jut eszembe. Egyeni fejlesztesben hihetetetlen eredmenyeket er el es felnevelt ket eszmeletlen szuper gyereket mindekozben pont olyan stilusban zizeg, mint te :)

2015.08.15. 03:19:53

@Shanarey: "A poszt búgyet oké :-)"
gyaaaaa nem tudod ezzel a kommenteddel, mekkora emlekcunamit inditottal be :D:D:D
a passziv memoriambol eloretort a bugyszigda bugyet szlonce, bugyszigda bugyet nyeba, bugyszigda bugyet mama bugyszigda buduja :D:D:D a sulyosabb resze az, hogy mar ki sem tudom verni a fejembol:D

2015.08.15. 03:26:17

@skye8: koszi:) itt, amugy nem is tudom, hogy van e baseball csapat, nezni annyira nem szoktam, de amugy tok jo kis jatek, mikor jatszottuk (nyilvan nem valami profin:) ) az jo volt :D

adg 2015.08.15. 03:30:07

@montroyal ( CAN qc): igen, lattam, hogy nincs tul hideg, de eleg meleg sincs. Viszont nagyon szepnek tunik. Majd talan egyszer...

2015.08.15. 03:39:12

@adg: ha mar ugyis a kiralynohoz tartozik Kanada es Ausztralia is, nem nehez az atjaras:) hajra commonwealth :)

2015.08.15. 03:43:23

@Naschkatze (Mostindien / CH): :) oszinten szolva nem tudom, mit gondolt a mesesajt kitalaloja :D mondjuk engem az ovis csoprtban eleg kedveltte, mert tett, mert en utaltam viszont volt par fiu, aki meg nagyon szerette es mindig ment a versenges, ki kapja. Mondjuk en huseges tipus vagyok, szal mindig az ovodai szerelmem kapta:D

2015.08.15. 03:45:22

@bpetya75: koszi:) ez a hodfarkas random teny nagyon nagy, meg sok ilyet!:)

adg 2015.08.15. 04:06:14

@Mrs Rumcajsz CA: hat igen, nem is nehez. Csak kicsit odebb van sajnos. Ha mar ugyanaz a csaj "uralkodik" rajtunk, igazan biztosithatna ingyen jegyekent az alattvaloknak a gyarmatokon. Ez lenne a minimum. Bezzeg az angolok kaptak ingyen hajoutat ausztraliaba annak idejen. Kirekeszto hozzaallas.

2015.08.15. 04:26:02

@adg: :D a rabok ingyenjegyere gondolsz? Most csak viccelek... De volt azon kivul is ingyenes eljutasi lehetoseguk? Mmint ez nincs meg, hogy britek mehettek ingyen Ausztraliaba

Muscari 2015.08.15. 08:07:52

@P.Elliot: hasonlítsd össze Kalifornia és Florida éghajlatát és egyből megérted, hogy miért az utóbbi helyen termeszrik a citromot es a rendes narancsot. Floridában azok nem teremnének meg, mert túl meleg van.

Ugyanúgy az élet, millió fajta van, mindig jönnek újabbak, sajnos sokszor nem az íz, hanem a szállíthatóság és a hosszú eltaryjatóság számít, az ilyen fajtákat messzire is el lehet szállítami.

Tegnap amerikai cseresznyét hozott az Asda, néztem is nagyot, de gondolom biztos megéri nekik utazyatni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.15. 08:22:36

@Naschkatze (Mostindien / CH):
Nagyon sokat ettem. Olyat is ami négyféle adagú csilit tartalmazott.
Én egyébként nem mondtam hogy rossz bár nem vagyok a rajongója csak válaszként mint ellentétpárt említettem.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.15. 08:30:17

@LittleG (uk):
Igen, tudok olyan lakodalomról ahol kondérszámra romlott meg az étel ugyanígy.

LittleG (uk) 2015.08.15. 11:34:00

@Bredpitt Monika: ja, ettük egy darabig :) ha jött valaki hozzánk, azt is megkérdeztem, nem kér-e :)

SzZoole 2015.08.15. 11:35:55

@LittleG (uk): Egy igaz tortenet.
2007 vagy 2008-ban soforkodtem egy hires DJ-nek Mo.-on,tobbnyire a sarospataki Highlander-ben csinalta a zenet.
Egy hetvegen Captain Jack volt a vendeg,a felepesei elott,kozben es utan egy helyen tartozkodtunk,buliztunk stb.stb.Kepeim is vannak valahol.
Elbirod kepzelni,hogy mi volt a stage mogott???

bpetya75 2015.08.15. 11:56:13

@Herr Géza:

Többnyire Kaposváron a Füredi úti csomópont környékén. Lakótelepi gyerek voltam. Sokáig a banánt is úgy ettük, hogy egy a szülőknek, egy a gyerekeknek. Emlékszem, mennyire vágytam rá, hogy végre egyszer egy (vagy inkább 2-3) banánt egyedül megehessek. Azóta már sikerült ráunnom.

Sokáig mandarinról se hallottam, nem hogy kubai narancsról. Lehet, @tanato: -nak van igaza. és túl fiatal vagyok hozzá. ;-)

@Mrs Rumcajsz CA:

Nem 100%-os az infó. Azért is dobtam be, hátha Maxnak kedve lesz rámozdulni :-)

SzZoole 2015.08.15. 12:05:43

@bpetya75: Nem vagy tul fiatal,mi kozel egyidosek vagyunk.
En a '80-as evekben taskaszamra ettem a mandarint.A tesom a akkori Zoldert-nel volt teherauto sofor es kartonszamra hullotak lefele a teherautorol a deligyumolcsok,mindenfele,ami akkor az orszagban jelen volt:)
Emlekszem,hogy a suliba tizesevel hordtam a mandarint es ahogy felbontottam a szagra rengetegen oda jottek,olyanok is akik meg soha nem ettek mandarins,sot meg a tanarok is oda jottek egy egy szeletert.
De en nagyon jo fiu voltam meg akkoriban es mindenkinek adtam egy szeletet:)))

bpetya75 2015.08.15. 12:26:12

@Zoole[uk]:

Felénk (mármint a környezetemben. amúgy biztos) nem voltak ilyen hullott gyümölcsök. Se ilyen nagyon jó fiúk, mint te ;-)

adg 2015.08.15. 12:41:31

@Zoole[uk]: @bpetya75: Hullott gyumolcsrol jut eszembe. Par napja csinaltam ezt a kepet, amikor otthon meg erdekes volt a banan a pult alol, meg ilyesmi, karambolat meg alig latott valaki. En szerintem el sem tudtam volna kepzelni, hogy van ilyen gyumolcs.

kepkezelo.com/images/ax3x29tlmacw8kq0mexf.jpg

SzZoole 2015.08.15. 12:50:52

@adg: Ilyet mar lattam itt,starfruit-nak is hivjak,de meg nem kostoltam.

adg 2015.08.15. 12:55:13

@Zoole[uk]: Starfruit igen, vagy karambola. Ha eleg erett, akkor nem rossz, kicsit semleges ize van. Enyhen savanykas, nem nagy durranas.
Nekunk van a kertben is, de nem tud megerni, mindig lelegeli valami allat.

SzZoole 2015.08.15. 12:59:08

@adg: Normalis allat nem el feletek?
Van amelyik gyilkos fajta es van amelyik a tolvajok torzsebol valo:)))

adg 2015.08.15. 13:23:08

@Mrs Rumcajsz CA: Persze, hogy rajuk. :) Ma mar a britek sem johetnek ingyen, vege a szep idoknek. :D

SzZoole 2015.08.15. 13:25:51

@adg: Ezek menyire szelidek,lehet oket simogatni?

adg 2015.08.15. 13:44:01

@Zoole[uk]: Nem. Felenkek. Amik a parkokban laknak, azok kicsit szelidebbek, lehet oket etetni, ha eppen nyugodt a kornyek. Ha zaj van, buli van, vagy reszeg abok orjongenek, akkor nem jonnek le a farol a posszumok. De csendes este lejonnek, es 1-1.5 meterre meg lehet oket kozeliteni.

Vannak batrabb allatok, az ibiszek siman esznek kezbol, vagy pl ez a water monitor is siman odajott hozzank: kepkezelo.com/images/j6of5p9pjfkig4nwrno1.jpg

SzZoole 2015.08.15. 13:54:19

@adg: Eloszor azt gondoltam,hogy csak szivatni akarsz a water monitor nevezetu gyikfelevel,de rakerestem es tenyleg letezik.
Miert pont Ez a neve?

adg 2015.08.15. 14:16:24

@Zoole[uk]: Nem, tenyleg ez a neve. Gozom sincs miert, eleg nevetseges elnevezes. Egesz pontosan Merten's water monitor.

2015.08.15. 14:17:22

@bpetya75: hahaha akkor ez olyan, mint a cseh olajfalo ropaci? :D:D:D az aldokumentumfilm megvan?

2015.08.15. 15:02:03

@Mrs. Helikopter: ahahahaha te jo vilag, mostmar SOHA nem leszek kepes elfelejteni ezt a dalt :D:D:D

2015.08.15. 15:06:41

@adg: :D i got it mate

LittleG (uk) 2015.08.15. 15:15:56

@Zoole[uk]: menő. csajok minden mennyiségben? :)

Muscari 2015.08.15. 15:47:22

@Mrs Rumcajsz CA: jaj de rég volt, én is emlékszem :-)

SzZoole 2015.08.15. 15:53:34

@LittleG (uk): minden,amit elbirsz kepzelni

blackhairlady 2015.08.15. 16:01:55

@adg: En imdnam ezt a helyet, novenyestol, allatostol, mindenestol:)

micsoda? 2015.08.15. 18:42:49

Igen tetszett a poszt. Távoli földrészen mindig van valami különleges, és jó arról olvasni. A fotókért külön köszönet.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 21:32:34

Haha, jó kis poszt volt, köszönjük.

1. a Mikulás nem kanadai, lóf@szt, mama; az igen is finn.Én már fogtam kezet is vele, csak tudom...
:D

2.A Mesesajt valahogy kimaradt, pedig idősebb vagyok, mint a poszt-toló...
Nem tudom mennyire van túlhájpolva ez az útálat.Tény, hogy elsőre ostobának tűnik a sajt-kakaó párosítás, sőt, még másodikra is; de elárulom, a Piramisuban is mascarpone sajt van, kakaóval...Akkor most kezdjük útálni a Piramisut???
Akkor már sokkal nagyobb ostobaság a kolbászos, meg szalonnás, csillis, mentolos , meg a fax tudja még milyenes táblás csoki...

3.A téli élelmiszerfagyasztás felénk is ismert volt, bár inkább csak a sarkvidéki részen.Itt is egy kiterjesztett fagyasztóláda a balkon, vagy a kert; kinek mi jutott.
Nekem is volt, hogy kalapáccsal, húspotyolóval kellett szétvernem a levest a balkonon a fazékban, ami a minusz 25-30 fokban betonkeményre fagyott.Nem akartam az egészet melegíteni, meg ugye idő-energia sincs végtelenül...:D
Szóval előfordulnak itt Ojrópában is ilyen balesetek... :D

De jó volt a szöveg is, képek is; jöhet máskor is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 21:34:34

Az anyátok köztös nő meg erős bróhaha télleg...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 21:49:43

@Mrs. Helikopter: Ne haragudj már, te kb ötpercenként változtatod a nikked?Semmi baj, meg semmi közöm hozzá, csak érdekes...
:D
Gondolom a célja az ellenség megtévesztése...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 21:52:57

@LittleG (uk): Hát ja.Az idióta (egy idő óta...) svédek meg itt kitalálták a vaníliafagyi-ízű szúrós ásványvizet.Bár inkább csak szagú, mikor kinyitja az ember...De érted, nem vanilia ízű, hanem vaníliafagylalt-ízű.Nem akartam még eddig megkóstolni...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 22:03:59

@adg: Én se értettem ezt az esőfüggést.Én rühellem, mint a sz@rt, ha rajtam állna, sose lenne eső.
Vagy maximum csak a földek felett, meg az óceánban.
Az ember ronyggyá ázik esőkabát nélkül, esőkabátban meg 20 litert izzadok egy perc alatt. (Nem, sajnos nem létezik lélegző esőkabát, vagy maximum egy kocsi árából...)Ha kocsiban ülök, nem lehet sehol se haladni előre, meg minden üveg vízcseppes, százmilliárd-felé törve a lámpák fényét.
Hát szóval na.
De ahogy így leírtad, végül is, talán, nagy nehezen el tudom képzelni, hogy esetleg lehet kellemes... :D

De az, hogy csurog az arcomon, fejemen, akkor is rettenetes...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 22:06:45

@adg: A békák meg egy rohadt banda...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 22:22:14

@svájci sapka (ch): Nem vagy egyedül.Én is vedeltem a tejet évtizedekig, aztán meg egy 15 éve intoleráns lettem, csak úgy a semmiből.Azóta meg vedelem a menteset...:-)

Családban is itta mindenki simán...Valszeg seemmi köze sincs a felmenők tejfogyasztásához.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 22:26:34

@Liping: A kínai, stb további ferdeszemű, ázsiai csajok hótt deszkák elöl, hát miből szopjon az a szerencsétlen baba?
Vagy megduzzad nekik is gyerekéréskor?Lesz akár már akkora is, mint egy túlfejlett pingponglabda?
:-)))))))))))))))

Bocs, de nem így van? :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.08.15. 22:27:24

@geegee: Én is. Bár nekem ehhez országot kell váltanom. Itt alig kapni mentes cuccot. Ráadásul nekem még GM termék is kell.
:(

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 22:42:40

@Muscari: Na, a szója az a másik rettenet.Nekem attól is "szójanővérkének" van, pont mint a laktózos tejtől...
:D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 22:58:14

@Bredpitt Monika: Mi a tököm az amúnsájn, áruljátok már el... ::D
Nekem csak szimplán a holdfényt jelenti. :-o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 23:00:22

@svájci sapka (ch): Jéé, valaki még itt van? :D

Itt a svédeknél van csomó minden laktózmentes, valszeg itt is sok ember küszködik vele.Tej, tejföl, vaj, margarin, joghurt, stb...Szóval akkor nekem mázlim van...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 23:33:44

@Zsuzsi65: Igen ez egy eléggé hülyeség.Szerintem az országokat három betűvel kéne jelülni, mint a valutákat, illetve a nemzetközi versenyeknél, CAD, HUN, SWE, stb.Az USA államait meg két betűvel.És akkor nem lenne kavarodás.A másik hülyeség meg ez az adjunk minden harmadik országban klasszikus városneveket jelenség.Múltkor beírtam a guglimapszba is, hogy Nizza (Nice) /Nájsz?Szép város lenne? :D / nyilván valóan a francia várost értve rajta.Persze tudom, hol van nagyjából, csak így egyszerűbb volt.
Erre kiadja, bökje meg, hogy az valami étterem az USA közepén valahol az országút szélén.Hát menjen már az anyjába... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 23:39:09

@Naschkatze (Mostindien / CH): "A nevem is annyi, Chuck Süsű.."

Majdnem azt írtam, hogy lolbazmeg, de nőnek csak nem teszek már ilyet...
:-))))))

Q jó, kösz...

puhacica 2015.08.15. 23:49:48

@adg: megint beert a mango a papirzacsiban. halam orokke uldozni fog! :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 23:53:15

@adg: És mi közük ezeknek a gyümölcsöknek az autóbalesetekhez? (= miért hívják ilyen hülyén őket?)
:-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.15. 23:57:57

@adg: A monitorról is eddig más elképzeléseim voltak...

Számtech. szervízben:
-CGA-monitor?
-Nem, saját...

:D

LittleG (uk) 2015.08.16. 01:56:13

@Zoole[uk]: hűha. egyszer láttam egy ilyen amatőr backstage felvételt egy snoop dogg klip forgatásáról...

adg 2015.08.16. 05:05:13

@puhacica: te, en a szarazfoldon elek, hogy fog uldozni a halad? Meg miert? En csak elmondtam a technikat.
De most komolyan, hogy uldoz egy hal?

@geegee: nemtom, Isten bizony nem en kereszteltem el oket. :)
Az esot meg maskepp ismerjuk, ez lehet a kulonbseg oka, a sved esot en is utalnam. Meg a havat ket nap utan. :))

@blackhair-lady: gyere, meg nem keso. Most kezdodik az esos evszak kb novemberben. Ugorjatok at egy kavera. :)

Muscari 2015.08.16. 07:53:51

@geegee: te szegény. Itt nyakra főre isszák az emberek, én is ittam tegnap is.

©________ 2015.08.16. 08:27:04

@geegee: nem haragszom:-)

En vagyok a leckefelelos tantoneni a kisegito osztalyban ;)
'A' lesson: ki kell talalni, aznap melyik vagyok en.

:-)

©________ 2015.08.16. 08:28:37

@geegee: ha jolemlekszem, monix kedvenc koktelja

puhacica 2015.08.16. 10:23:20

@adg: addig jo, amig el se tudod kepzelni. veled ellentetben en ugyanis nem mondom el a technikat. csak hogy meglepetes legyen...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.16. 17:16:32

@Muscari: Hát ja, jól kifogtam... :D Rám illik a gyümölcsfajta elnevezése: fosókaszilva...
:-))))

Bár megélni kevésbé vicces, sajnos... :-|

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.16. 17:17:51

@B lesson: Lol, és még egy újabb... :D

De az a két meg három helikopter, az még jobb volt...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.16. 17:22:09

@adg: Otthon magyarba' hogy bírtad a telet?Régebben azért voltak rendesen havak a 80-90-es években...
Nagyon elkényelmesedtél te ott az ozzi melegben...
:-)))))
Ha nagy ritkán idén van 27 fok, már akkor is kezdek erősen bajban lenni...

blackhairlady 2015.08.17. 03:45:23

@adg: Vigyazz, egyszer szavadon foglak :)

adg 2015.08.17. 04:29:27

@geegee: nehezen, sose szerettem. Kis ideig ok, meg erdekes. Epitettem cserepkalyhat is, de valahogy sose birtam a hideget. Meg egy kinlodas pl iskola elott az osszes gyereket becsomagolni. Az eleje lucskosra izzadja magat, mire a vege feloltozik. Ah, nem jo az.

@blackhair-lady: nem baj. :)

DieNanny CH 2015.08.17. 12:52:02

@Bè (világjegy!):

Akkor én győztem, nálunk pénteken árnyékban 42 volt. Tegnap meg 36. Ma reggel, visszajőve Svájcba, 13... :-(((

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.17. 13:53:08

@adg: Na, az öltöztetést-öltözködést azt én is utálom, pedig csak egy van.De akár magamon is.Öregecskedő korunkban biztos, hogy melegebb és olcsóbb országban kell majd élnünk...

Bredpitt Monika 2015.08.17. 14:26:36

@geegee: Mi a tököm az amúnsájn, áruljátok már el... ::D
Nekem csak szimplán a holdfényt jelenti. :-o

ferjem egy buliban megjelent egy befottes uveggel a kezeben, amiben korte volt, azt mondta, hogy megbizhato forrasbol van, nyugodtan kostoljunk bele, hat, en belekostoltam, egy par korty utan jott a hatas, nagyon jo kedved less tole, de valami furcsa modon, es nagyon lassan, folyamatosan jozanodsz ki tole, erdekes elmeny volt, azota is ott all a szekrenyben,

en.wikipedia.org/wiki/Moonshine

En miutan elolvastam ezt a reszt ijedtem meg tole. Nem veletlenul illegalis ital.

Poorly produced moonshine can be contaminated, mainly from materials used in the construction of the still. Stills employing automotive radiators as condensers are particularly dangerous; in some cases, glycol, products from antifreeze, can appear as well. Radiators used as condensers also may contain lead at the connections to the plumbing. These methods often resulted in blindness or lead poisoning for those consuming tainted liquor.[9] This was an issue during Prohibition when many died from ingesting unhealthy substances.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása