oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. augusztus 17. 06:43,  Középfölde igenis létezik 60 komment

2015. augusztus 17. 06:43 Határátkelő

Középfölde igenis létezik

A mai posztnak érdekes a története, hiszen eredetileg csak a vasárnapi blogajánló miatt jeleztem az Isztambul infó blog szerzőinek, hogy beválogattam az egyik posztot. A válaszlevélből ugyanakkor az derült ki, hogy készül egy írás Trabzon városáról, illetve általában Törökországról, egy egészen érdekes megközelítésből. Így született meg a mai írás, remélem, tetszeni fog nektek! (A külön nem jelölt fotók a szerző művei.) 

cim_rumeli_feneri.jpgRumeli Feneri

„Amikor Tolkien a Gyűrűk Ura c. könyvet készítette, akkor már létezett egy kitalált világ, saját nyelvvel, néppel és történelemmel. Ezt úgy hívták, hogy Középfölde.

A könyvnek (és a filmnek is, de a könyvnek inkább) különleges és egyedi hangulatot ad, hogy a világ történelme nagyon pontosan lett kidolgozva. És amikor a szereplők vándorolnak, akkor lépten-nyomon régi korok apró emlékeibe botlanak. Mint valami utazási katalógusba. Ahol a romok arra hívják a vándort, hogy nézzen körül jobban, hallgassa meg a történelmüket, merüljön el bennünk.

Ez a helyszín a valóságban is létezik. Anatólia méltán lehetne Középfölde, hiszen 3.1 kontinens találkozásánál fekszik: Afrika, Ázsia, Európa és az Arab-félsziget.

A történelem legalább 10.000 évre nyúlik vissza. Ilyen hírességekkel, mint a búza őshazája, az első pénz, a vas első megmunkálása, kerék első használata, első város, a Mikulás otthona, Ábrahám szülőhelye.

A 3.1 kontinens találkozása egyben 4 eltérő kultúra ütközőterülete is, még napjainkban is (pláne a napjainkban!). Ami nemritkán (inkább folyamatosan) fegyveres mozgolódással járt.

A történelem folyamán számos nép telepedett le vagy foglalta el – hosszabb, rövidebb időre – Anatólia területét, közöttük például: a kolkhisziak, hattik, lúviak, hettiták, frígek, kimmerek, lüdök, perzsák, kelták, tabálok, műszök, görögök, pelaszgok, örmények, rómaiak, gótok, kurdok, bizánciak, mongolok, arabok, szeldzsuk törökök, oszmán törökök (Forrás: Wikipédia)

Anatólia történelme nagyon-nagyon-nagyon-nagyon bőséges. És legalább ilyen bőséges nyomokat hagyott maga után. Törökországban sose lehet tudni, mit találunk, ha felmegyünk a hegyre, bemegyünk az erdőbe, lemegyünk a pincébe, ásunk egy gödröt, vagy csak benézünk a hátsó sikátorba.

Éppen ezért legyen mindig nálunk a fényképezőgép!

Ahogy kelet felé haladunk Törökországban, úgy merülünk el a misztikumok világában. A természeti adottságok is lenyűgözőek, de ahogy távolodunk a nyugati parttól, úgy kerül elő egyre több és több olyan rom, szikla, kődarab, ami hetekig, hónapokig, sőt! évekig tudna mesélni.

De már Isztambulban is bármikor találhatunk bármit, ha nyitva tartjuk a szemünket.

Itt van mindjárt egy kupoladarab, ami csak úgy, simán kiáll egy ház sarkából. Viszont ha a kupola szerkezetét jobban megnézzük, akkor kiderül, hogy nagy valószínűséggel ez egy hamam (török fürdő) teteje. Az pedig nem egy kicsi épület. Ha itt elkezdenénk leásni, akkor rengeteg érdekes dolgot lehetne találni. Ha pedig még mélyebbre ásunk...

hamam_a_fold_alatt.jpgHamam a föld alatt 

Ez a hely a Galata városrész, ami a város határa is volt. A városfal nyomokban még ma is megtalálható (lásd Rumli kutatómunkáját). Időnként igazán érdekes formában. Itt pl. a fal egy darabja ma már egy lakóház része.

bastya_a_lakasban.jpgBástya a lakásban 

Ezt a falat mára a város teljesen benőtte. Olyannyira a mindennapok része lett, hogy az embereknek már fel sem tűnik, mi mellett mennek el naponta, vagy mire épült a boltja. Lehetséges, hogy az a szög, amire a hamis Rolex órákat akasztja a gyanús utcai árus, több ezer éves.

galata_fal_karakoy_kapu.jpgGalata fal. Karaköy Kapu 

Míg izgalmasabb, amikor kiderül, hogy ehhez az elfelejtett romhoz egy bejárat is van. Vajon milyen titkokat rejt? Milyen múltja lehet? Ha Gandalf itt lenne, biztosan tudna róla mesélni...

titkos_bejarat_a_galata_falba.jpgTitkos bejárat a Galata falba 

De hát egy városfal mégiscsak egy fal. Eléggé feltűnő, és bizonyos esetekben időtálló jelenség (Isztambulból is inkább egy bástyát vittek haza, amikor a keresztesek erre jártak. Hogy minek, az rejtély..., de az biztos, hogy nem a fapados repülőre próbálták felvinni). Már Isztambulban is találhatunk ennél különlegesebb dolgokat.

Itt van pl. egy templomrom. Jó-jó, templomrom máshol is van. Főleg templomok alatt. Az alábbi képen látható viszont egy lakásban található. Mindjárt a nappaliban.

templom_a_nappaliban_foto_hurriyet_emlak.jpgTemplom a nappaliban (fotó: Hürriyet Emlak) 

Míg mások nagy képernyős tv-t tartanak a lakásuk legnagyobb szobájában, itt a tulaj egy pár száz éves krimi templomot nevelget. A lakás egyébként kiadó. A kommentben várom az ötleteket, hogy ki mit kezdene, ha egy templomromja lenne a nappaliban.

Templomromokat máshol is lehet találni. Iznik városánál a tóban bukkant elő egy 1600 éves templomrom az egyik napról a másikra.

1600_eves_templomrom_az_izniki-toban_foto_hurriyet.jpg1600 éves templomrom az Izniki-tóban (fotó: Hürriyet) 

Ebben sokat segíthetett az 1999-es földrengés, majd ezt követően az áramlatok. Nem kizárt, hogy egyik nap még kiemelkedik a tóból.

Templomromot találtak Törökország legnagyobb XXI. századi építészeti és archeológiai munkájánál is, a Marmaray (Boszporusz alatti metró) építésénél is.

foldalatti_haz_villa_a_marmaray_mozgolepcsoje_mellett.bmpFöldalatti ház ("villa") a Marmaray mozgólépcsője mellett. 

A teljes lista, amit találtak a Marmaray építkezése alatt:

- több, mint 40.000 lelet (ezek azok, amik nem agyagedények, alias kisköcsögök),

- több mint 1.000.000 cserépedény (ők a kisköcsögök)

- 36 hajóroncs (30 vitorlás, 6 gálya, és 0 kisköcsög)

- csontváz, aki valószínűleg a térség első kebabárusa volt

- templomrom (ez sem kisköcsög)

- lábnyom, valószínűleg azon sorban állóké, akik kebabot szerettek volna venni.

- és egy egész falu is előkerült. Minden jel szerint a térség legrégebbi települése.

a_talalt_leletek_a_marmaray_epitesenel.jpgA talált leletek a Marmaray építésénél 

Ezekhez képest az, hogy a mi egyik ügyfelünk (építkezési vállalkozásunk van) a kertjében egy hamamot talált, nem is tűnik olyan nagy dolognak. Pedig az is jó móka volt!

Persze gondolhatnánk, hogy azért Isztambulban nem nagy dolog bármit is találni, mert mégiscsak több ezer éves város. De kicsit távolabb is izgalmas dolgokba botolhatunk. Rosszabb esetben bele is eshetünk...

Isztambul közelében, az európai oldalon, a Fekete-tenger partján található a (nyitóképen látható) Rumeli Feneri (európai világító torony) nevű falucska. Itt egy genovai erődben lehet kalandozni, ahol is néhány helyen egyértelműen üreges a talaj. Tehát biztosan legalább egy épület van még alatta.

De ugye Trója is Törökországban található, ahol egymáson 9 (másfajta számolás szerint 13) város épült egymásra. És ő is csak dombocska volt az 1870-es évekig. Vajon hány másik domb van, ami alatt hasonló történelmi romok rejtőznek?

Ahogy pedig távolodunk Isztambultól, és megyünk kelet felé, úgy alakul át a táj egyre inkább Gyűrűk Ura jellegűvé. Itt már előfordulhat, hogy egy régi kolostor romjaira bukkanunk az erdőben.

vazelon_monostor_trabzon.jpgVazelon Monostor (Trabzon) 

Vagy kopasz hegytetőn.

imera_monostor_foto_ismail_ugurbas_google_earth.jpgImera monostor (fotó: ismail ugurbas  - Google Earth) 

Vagy egy elfeledett hamamra valamelyik város hátsó sikátorában.

haci_arif_hamami_trabzon_belvarosa.jpgHaci Arif Hamami - Trabzon belvárosa 

Igen, Törökország tényleg a régészek kincsesbányája."

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Törökország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr247711142

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Golf2 2015.08.17. 06:50:40

A nyomok a kebabárushoz vezetnek...

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.08.17. 07:30:57

A mai Törökország szinte teljesen keresztény térség volt az oszmánok bevándorlása, behatolása előtt. Sőt, ez a vidék már a II. században keresztény volt. Azaz a sok templom cseppet sem furcsa.

Az 5 ókori keresztény központ közül 2 a mai Törökország területén volt: Isztanbul és Antakya.

A 7 egyetemes zsinat közül mind a 7 a mai Törökország területén került megrendezésre, ez a legsokatmondóbb tény.

Törokország csak az I, vh, után lett 99 %-ban iszlám állam, az örmények, asszírok és görögök kiirtása/kiűzése után.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.08.17. 07:53:46

Remek írás megfelelően elhelyezett humorbonbonokkal.
Nagyon jó.

**mimi** 2015.08.17. 08:02:17

de jó írás, nagyon érdekes!

Taxomükke (UK) 2015.08.17. 08:40:19

Nagyon erdekes iras volt, de helyenkent nekem tul eroltetett a humora.

Taxomükke (UK) 2015.08.17. 08:41:57

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "A mai Törökország szinte teljesen keresztény térség volt az oszmánok bevándorlása, behatolása előtt."
Nem azt akartad írni, hogy betántorgása?

adg 2015.08.17. 09:15:34

Velunk elo tortenelem...
Nagyon tetszett, koszi. Aztan a turorudi nem hianyzik? Vagy az is van elasva a kertben? :)

LittleG (uk) 2015.08.17. 09:22:12

"Lehetséges, hogy az a szög, amire a hamis Rolex órákat akasztja a gyanús utcai árus, több ezer éves."
szuper mondat :)
Engem az érdekelne, hogy miért? Miért maradt ott meg ennyi rég épületmaradvány? Gondolom alapból sok volt, de hát máshol is? Annyira kedvező az éghajlat hozzá?

Vagy a népek ott nem rombolgattak sose, inkább mindig csak ráépítettek az előzőre?

SzZoole 2015.08.17. 09:52:17

Ez tetszet,szeretem az ilyen helyeket ahova elmegy az ember es egy kis kepzeletel megjelenik a tortenelem,szeretek ilyen helyeken boklaszni/nezelodni.
Itt is ilyen helyekre szoktunk elmenni egy egy hetvegen,van boven latnivalo szerencsere.
Van egy torok baratunk,akivel mar evek ota baratkozunk.Neki Izmir varosaban van egy apartman lakasa es mar tobbszor felajanlotta,hogy menjunk el.Ezeket latva valoszinu,hogy elni fogok a lehetosegel.

Muscari 2015.08.17. 10:40:17

Jó lenne oda is elmenni, nagyon izgalmasnak tűnik a poszt alapján. Nagyon tetszik, hogy romok vannak mindenhol, annak is van egyfajta hangulata, ahogy az új összeépült a régivel.

2015.08.17. 10:58:40

@pappito: Ez most magasabb, vagy alacsonyabb osztályzat, mint a teccikélem?

LittleG (uk) 2015.08.17. 11:37:07

@pappito: "mi az a teccikélem?"
hát egyik kocka kérdezi a másikat, enyhén törve a magyart, hogy tetszik az élem?

puhacica 2015.08.17. 12:21:03

mikor ilyen regi falat, templomot, fat... latok, mindig azt kivanom, bar tudnek falul, templomul, faul... mennyi mindent meselhetnenek. tetszett a poszt nagyon.

LittleG (uk) 2015.08.17. 12:34:26

@puhacica: én meg időutazni szeretnék, hogy lássam, milyenek voltak újonnan, hogy zajlott az élet közöttünk, milyenek voltak az emberek, hogy voltak öltözve. Persze csak lélekben, nehogy bántódásom essen :)
így nagyon érdekelne a történelem, de az ami van, nem annyira, mert honnan tudjam, mennyi igaz belőle...

SzZoole 2015.08.17. 14:19:49

@puhacica: En tudok egy mod 'szert' amitol meg tudcc tanyulni,kebzeld,en a multheten keztem tanulni rovasirasul es mar eleg jo beszelem,most urdul tanulo, az is eleg nehez

Muscari 2015.08.17. 14:37:49

@puhacica: mikor nyaralni megyek, mindig beleásom magam egy kicsit az adott hely történelmébe, így mindig tanulok valami újat.

Persze Londonról és Nagy-Britanniáról is tudok már pár dolgot, de még bőven lenne mit tanulni. Sajnos a gyerekem nem tanult itt történelmet, azt nagyon sajnálom, szíves beleolvasnék egy itteni törikönyvbe is.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.17. 15:02:53

Megént terek posz?Tegnap is az volt... :-)

Ja, és a mi Zsuzsikánk is épp oda készül igazolni, a Bursaspor(t) nevű csapathoz...Hát, kéváncsi leszek rá, hogy fog ott muzsikálni.

puhacica 2015.08.17. 15:20:00

@LittleG (uk): igen, valahogy igy :)

@Zoole[uk]: jol van, te meg ne nagykepuskodj! :D

@Muscari: biztos lehet kapni torikonyvet a konyvesboltban. vagy online is elerhetok, tuti :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.17. 15:39:05

Az-e igaz-e még, hogy állítólag a terekeknél a személyfuvarozó kisiparosokat taksi-nak hívják?És ez van kiírva az autók tetejére is?
Dinka terekek... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.17. 16:04:06

Eközben (illetve korábban) Norvégiában:

index.hu/kulfold/2015/07/31/norvegia_golfpalya_szar/

Loller, de szar ügy lehet arrafelé takarítani...
:-))))))))))))))))

©________ 2015.08.17. 16:42:13

@geegee: az hagyján, de Tunéziában a taxi feliratnál csak telefonálni lehet:)

2015.08.17. 17:47:19

Ettol a torok tourinform sem tudott volna jobb ajanlot irni! :) nagyon kiraly:) megneznem szivesen. Mondjuk epitkezni nem biztos, hogy szeretnek ott, mi van ha nem templomromra hanem valami sirra/katakombara bukkanok a furdoszobaban :D

SzZoole 2015.08.17. 18:12:58

@Mrs Rumcajsz CA: Es mi van,ha Ali baba barlangjara epitesz?:)))

macamuca [IHUN] 2015.08.17. 21:36:46

@tanato:
Oszinte elismeresem az ifju hölgynek.
De az ugralokotel / ugralokotelezes szot nem ismeri a cikk elkövetője?? A kotelugras nevű sportot nem ismerem, a másikat nagyon is.
A cikk elkövetője nem ismeri a magyar megnevezést, vagy én vagyok alulmuvelt/tudatlan, es nem tudok rola, hogy ha versenyszerűen csinaljak, akkor mar bem ugralokotelezes a neve, hanem kotelugras? :O

SzZoole 2015.08.17. 21:58:15

@Dragonlady (Bp, Hun): ja,ep most olvastam,hogy milyen özönvíz szeru eső volt otthon:(
Legalább frissült a levegő?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.17. 22:31:04

index.hu/kulfold/2015/08/17/menekultek_migracio_kerites_2015_nemetorszag_ausztria_hatarorizet_hatarorseg/

Ébredeznek már mindenhol...

Nem adok 5, maxi 10 évet, és úgy mexűnik ez a szabadon utazgatás, költözgetés az országokból ki-be, mint a huzat.
Vagy jönnek a kerítések mindenhol, meg a kemény határellenőrzés, a kilométeres dugók...
De ne legyen igazam...
:-|||

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.17. 22:34:32

@33621: Haha, az a baj, hogy simán gyerekmunkásnak nézem, meg szerintem még sokan...
Persze ez majd neki lesz jó, mikor 50 évesen is csak 22-nek fog tűnni. :-)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.08.17. 22:36:47

@Zoole[uk]: jó hűvös lett igen :-) olvasom, hogy beázott egy csomó aluljáró, a Westend, nem jár rendesen a hármas metró meg kb egyik villamos se. innen bentről nem tűnt annyira tragikusnak, de hát "nálunk" az ilyen tényleg félnapokon át szokott szakadni kb augusztusban és szeptemberben.... van, hogy egész éjjel, minden éjjel 10-12 órán át. szegény gyereknek már nagyon kellett ez, nagyon nem bírta a hőséget, éjjelente ájulásszerűen aludt, nappal meg ébren szenvedett és tekergett. most gyakorlatilag megállás nélkül alszik másfél napja, csak olykor felébred kajálni meg hogy vigyorogjon egy kört :-) remélem, azért kikupálódik, ilyen kicsiknek még nem működik rendesen a hőszabályzásuk, nem tudnak pl rendesen izzadni, de ha utálni fogja később is a meleget, akkor aztán megnézhetjük magunkat :-)
Bangkokban meg hatamas robbantás volt, turistahelyen, rengeteg halott :-( nagyon nem kellett ez most.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.17. 22:54:58

www.origo.hu/itthon/20150817-eso-vihar-idojaras-felhoszakadas.html

Hűbazz, télleg, a Szépvölgyi folyó az nagyon kemény... :-ooo
Rohadt q kiba..tt időjárás... }:-[

SzZoole 2015.08.17. 23:08:22

@geegee: geegee,tudod miert van az,hogy előbb latod a villamlast es aztán hallod a dorgest?
Mert a szemed előrébb van,mint a füled:)))

SzZoole 2015.08.17. 23:12:18

@Dragonlady (Bp, Hun): szegény ti,meg mindenki aki Mo. van:(
Szegény édesanyám is alig bírja,raadasul neki keringési es szív problémája van.

kék madár 2015.08.17. 23:49:19

@Dragonlady (Bp, Hun): tok jo, leszakadt az eg! Anyam azt mondja, jaj vege a nyarnak, de hat ez inkabb del Szudan volt mostanaig

kék madár 2015.08.17. 23:50:22

@Zoole[uk]: ne jajgassa, maradtal volna otthon :)

SzZoole 2015.08.17. 23:54:25

@kék madár: nem jajgatok en,nekem tökéletes ez a 21-23 fok:)
Csak azokat sajnálom,akik nem nagyon nem bírják a meleget otthon.

kék madár 2015.08.18. 00:00:39

@Zoole[uk]: koszonjuk az egyutterzest, de leginkabb az esot :)

blackhairlady 2015.08.18. 00:30:23

Ez egy nagyon erdekes poszt volt, koszonet a szerzonek erte:)
En leginkabb nem vennek vagy berelnek olyan lakast ahol muzeumi betondarabok talalhatoak :))

En mindenkivel kotelezoen elolvastattam volna a konyvet mielott megnezi a belole keszult filmet. Nem kerdes melyik a jobb, klass,isokkal.

blackhairlady 2015.08.18. 00:32:50

@kék madár: az egyebkent eddig szinte garantalt volt, hogy az aug.20. Utani heten elromlott az ido, bezart a bazar a Balatonon meg minden mas nyaralohelyen. Az idei ev lehet mas lesz, hisz ilyen meleg ilyen hoss,an sem volt meg.

Muscari 2015.08.18. 01:47:57

@geegee: nehéz megmondani a korukat, sokkal fiatalabbnak látszanak, mint amennyiek. Ugyanaz a helyzet a feketékkel is, csak az ősz haj lehet árulkodó.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.08.18. 08:05:29

@Zoole[uk]: Persze, ez nem is volt sose kérdés... :D

CyberMacs 2015.08.18. 11:36:18

@LittleG (uk): Ez egy jó kérdés.
Én elsősorban a három kontinens találkozását teszem "felelőssé" annak, hogy ennyi emlék található. Az Oszmán-Birodalom előttig jóformán állandó háború zajlott egész Anatóliában. Kisebb-nagyobb birodalmak, külső birodalmak, stb... Akik jöttek-mentek-dúltak-építettek.
Az Oszmán-Birodalomban viszonylag béke volt, és vallásszabadság. De ott is a politikai hangulat alakulása szerint néha el kellett bújnia a másképpen gondolkodóknak. Valószínűleg akkor készültek az eldugott épületek.Ja nyugalom lett, akkor ezek az emberek pedig visszaköltöztek a városba, és minden el lett felejtve.

E mellett a domborzat is elég jó ahhoz, hogy az emberek jól elbújjanak. A távolságok nagyok, a hegyek meredekek, az utak (ha vannak), rosszak

CyberMacs 2015.08.18. 11:47:01

@Mrs Rumcajsz CA: Lehet szerencséd is, ha találsz valamit a házad alatt (leszámítva a kincsesládát, amit be kellene jelenteni az államnak, de hát ki tenne ilyet??).
Az egyik ügyfelünk vett egy telket a történelmi belvárosban, rajta egy vityillóval. Megkapta a felújítási engedélyeket, meg minden, mire elkezdett építkezni.
Mindjárt talált egy török fürdőt a pince alatt.
Nagy szerencséje volt, mert a régészek kiértek, és megállapították, hogy műemlék jellegi nincs, török fürdő van bőven Isztambulban. Lehet bontani.
Csakhogy a műemléki törvény azt mondja, hogy mindig a régebbi épület az erősebb, az alapján kell az újat felépíteni. A török fürdő pedig négyszer akkora volt, mint a vityilló. A fürdőt nem kellett újra felépítenie, de az alaprajzot tartania kellett.
Magyarul kötelezték, hogy az eredetinél négyszer nagyobb házat építsen.
Így végül hősünk nagyon olcsó áron jutott egy nagyon nagy házhoz.

tanato 2015.08.18. 12:36:20

@macamuca [IHUN]: A belinkelt videóban látható VIvien magyar apukája és brazil anyukája.de jópofa ahogy a riporter említi Vivien nevét Vivien Vazsda portugál kiejtéssel.
Egyébként be szoktam a blogra linkelni ha magyar származású személy sikereket ér el nemzetközi szinten.

Taxomükke (UK) 2015.08.18. 18:44:00

@CyberMacs: Miért jutott olcsón nagy házhoz? Az állam/hivatal/tanács fizette neki az építési költségeket?

CyberMacs 2015.08.19. 08:39:08

@Taxomükke (UK): Ő mindenképpen új házat akart oda venni, az építési költségeket ő fedezte.
De aki eladta neki, az a kisebb házat, azaz a kisebb építési területet adta el. Ha az előző tulaj tudta volna, hogy oda ekkora házat lehet építeni, akkor kb. ötszörös árat kért volna.
Így viszont az új tulaj felépíti a nagyobb házat (bár saját pénzén), amit immár jóval az eredeti többszöröséért tudja eladni.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása