oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. július 10. 06:45,  Már nem vagyunk benne a körben 255 komment

2015. július 10. 06:45 Határátkelő

Már nem vagyunk benne a körben

Orsi írásában talán az első hazaérkezés csalódásairól szóló rész az, ami a leginkább elgondolkodtató, hogy az ember miként esik ki abból a baráti körből, ami Magyarországon élete egy fontos része volt – legalábbis az ő esetében így történt. Az írás a Magyarország és én pályázatra érkezett. (Orsi képéhez annyi magyarázat tartozik, hogy az ikonikus magyar termékeket külföldön is be lehet szerezni – az édességre ne ugorjatok…)

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet. 

piros_arany_turo_rudi_orsi_150710.jpg

„Kilátástalan jövő, a létrán a következő fok egyre messzebb van, inkább csak lefele vezet az út, hiába dolgozunk tisztességesen túlórát, és plusz munkát vállalva, egymásra nem jut idő, kikapcsolódásra, de még új ruhára sincs pénz, a tartozások csak nőnek, lyukakat tömködünk. Tervek vannak, saját lakás, gyerek, nyugodt élet.

Nem vágyunk nagy dolgokra, nem kell kacsalábon forgó palota, csak egy nyugodt élet, ahol a fizetés hónap végéig kitart, és nem arról szólnak a mindennapok, hogy mit eszünk hó végén, ahol nem azért élünk, hogy dolgozzunk, hanem azért dolgozunk, hogy éljünk. Mindez egy közös albérletből, ahol négyen lakunk, egy közös szobában a párommal. Magyarország, 2014. Elég volt!

Ma pont egy éve elindultunk Németországba, hogy megteremtsük a lehetőségét egy jobb életnek. Nem, itt sincs kolbászból a kerítés... igazából nem nagyon van kerítés. Nem, itt sem könnyű, sőt!

De sikerült gyökeret ereszteni, igaz nem minden segítség nélkül, és még nem is értünk célba, de jó úton haladunk, már bevilágítja a fény a teret. Van munka, lakás, kocsi, frissül a ruhatár, eljárunk itthonról, találtunk barátokat, egyre jobban megy a nyelv is és marad a fizetésünkből hó végén... Mi kell még?

Rácsodálkoztunk a dolgokra

Az első pár hónap a honvágy, kétségbeesés, érzelmi hullámok, remény, tervek jegyében telt, hiányzott minden és mindenki, ugyanakkor rácsodálkoztunk dolgokra, mint egy 3 éves kisgyerek.

Mostanra természetes, hogy mosolygunk, hogy ránk mosolyognak, hogy segítőkészek az emberek, nem megy el az életkedvünk, csak mert kilépünk az utcára. A hónapok múltával egyre több ismeretséget szerezve, közös programokat szervezve a rossz érzések ritkultak, ez vált otthonunkká.

Magyarország? A távolság, a más kultúra, más életvitel megváltoztatta a szülőföldhöz fűzött érzéseket. Igen, a füstölt húsok, a jó magyar tehéntúró... a család, a barátok, a haverok... a gyermekkor helyszínei, a megszokott kocsmák mind hiányoznak, de ezekre van orvosság.

Az internet elengedhetetlen, így részesei maradhatunk az otthon maradottak életének. Valaki mindig megy, vagy jön, így a küldött csomagok is célba érnek, és időnket engedve repülővel 2 óra alatt otthon vagyunk.

Az első megdöbbentő élmény az első hazalátogatás alkalmával jött el. Csak két napot töltöttünk otthon, pár hivatalos ügyet elintézni, és kihozni az otthon maradt cuccainkat.

Repülővel mentünk, így asszimilálódásra nem volt lehetőség, egyszer csak ott voltunk Budapest közepén. Csípte a szmog a szememet, büdös volt, de OTTHON voltam. Élveztem a magyar szavakat, a magyar rendszámokat, a magyar reklámokat.

Irány a TB. Az ügyintéző sértettséget tükrözött, amiért zavarni mertük ügyünkkel, a kedvesség már a köszönésnél elmaradt. Két napos rohangálás, pár emberrel pár perc beszélgetés, pakolás, szervezés, bank, önkormányzat, nem maradt több idő a benyomásokra. Majd visszatérve hazajöttünk, a saját kis lakásunkba, a saját bútorainkhoz, a saját ágyunkba.

Hol vagyok otthon?

Magyarországon a régi gyerekszobámban alszunk anyukámnál, átrendezte, csak a falak ismerősek, tudom, mi hol van, mi hogy működik, de vendég vagyok. Enyhe zavar az elmében... túllépünk rajta.

A második pofon az Otthontól, avagy a második hazalátogatás. Végre lejárt a próbaidő, kapunk szabadságot, 14 nap nyugalom és béke. Tíz hónap után úgy megyünk HAZA, hogy tudjuk, lesz időnk mindenre és mindenkire.

Már egy hónappal indulás előtt elkezdődött a tervezés, mindenki találkozni akar velünk, alig várják, várjuk, hogy együtt lehessünk, egy sör mellett beszélgessünk, lássuk a gyerekeket, mennyit nőttek, fejlődtek, végre elmenjek táncolni...

Kezdem azt hinni, nem lesz elég időnk a programokra, és mellette akad pár hivatalos körünk is, tudom, fáradtabb leszek szabadság végére, mintha dolgoztam volna, de megváltásként várom a két hetet.

Lehullott a lepel

Hazaérkezésünket könnyek, nevetés, ölelés, feltörő érzelmek kavalkádja fogadta a családom részéről. Első nap párom ellátogatott a saját köreihez, én intéztem a hivatalos ügyeket, és egyeztetni próbáltam a barátokkal, kinek mikor hogy jó, hogyan hozzuk össze.

A lelkesedés egyre fogyott, hiszen akik úgy vártak haza, akik szőtték a terveket, pont nem értek rá,  más dolguk volt, el kellett utazniuk, nincs pénz, még se tudunk menni bulizni, elfoglaltak.

Gyakorlatilag ott ültem egyedül a régi szobámban, keserűséggel a számban, mégsem hiányoztam annyira, hogy időt szakítsanak rám. Természetesen az az 5-6 barát, aki barát, bármikor ráértek, elkísértek mindenhova, csak hogy az utazás közben is együtt lehessünk, de fájt látni lehullani a leplet, levenni a szemellenzőt, hogy mégsem számítunk, akik miatt sajgott a szívem, azoknak eszébe sem jutottam, vagy talán jutottam, csak nem annyira, hogy ezért megmozduljanak...

Azért pár találkozót csak sikerült összehozni, de az otthoni keserűség, csalódottság, reménytelenség, amiben együtt szenvedtük, irigységet szül, hiszen mi már nem vagyunk ebben a körben. Haragszanak ránk, mert mertünk tenni ellene? Haragszanak, mert elhagytuk a HAZÁT? Haragszanak, mert boldogok vagyunk?

Szigorítanom kellett a közösségi oldali beállításaimat, hogy a negatívumokat elkerüljem. Komoly szűrés volt ez, kiderült, kibe kell energiát fektettünk, és ki az, aki emléknek marad. Aki számít, örül a sikereinknek, izgul értünk, ha épp érzelmi mélypont van, ott van az éterben, támogat, meghallgat.

Egy év alatt sok minden történt, az egész életünk megváltozott, a kapcsolataink, érzéseink letisztultak, egész máshogy látom innen, ennyi idő múltán, mint az elején, és máshogy, mint ahogy gondoltam, hogy milyenek lesznek az érzések.

Hogyan érzek Magyarország iránt most?

Hiányzik, ami mindenkinek, de a honvágy nem arra vonatkozik, ami most otthon van, hanem arra, ami gyerekkoromban volt, ahogy elképzeltem milyen lesz az életem ott, azokkal az emberekkel.

Visszamenni? Eljárni a barátokkal, saját lakás, kocsi, jól fizető munka? Ha visszamegyek, ezek megint csak tervek lesznek, abba, amit ott hagytam (és ez nem mutat javuló tendenciát) nincs hova visszamenni.

Innen olvasni az ottani híreket, beszélgetni a maradottakkal, minden nap hálát adok, hogy léptünk. De amit igazán érzek az a sajnálat. Innen nézve Magyarország egy börtön, aminek elvarázsolt illúzió rácsai vannak.

Elhitetik az emberrel, hogy nincs jobb, hogy így lehet csak élni, a legjobb, amit tehetsz, hogy túlélsz, életben maradsz. Ahhoz, hogy léphess, vagy csak változtass, az kell, hogy a lét biztosítva legyen, de amíg küzdesz, hogy megtartsd az állásod, mert így is probléma a hó vége (jó esetben nem a hó közepétől), addig gúzsba vagy kötve, és sajnos egy dolgot jól csinálnak a vezetők... láthatatlan láncokat szőnek és kizsákmányolnak, ezt tudják.

Itt is „ellenőrzés alatt” vagyunk. Az állam mindent tud rólunk, talán többet is, mint Otthon, hiszen ott az egyetlen megoldás a feketemunka lehet, kijátszani a kiskapukat.

De itt az „élni és élni hagyni” elv alapján vezetnek, ami szabadságot ad. Egyszerűen kinyílt a világ, elérhetővé váltak olyan dolgok, amikről remélni sem mertem, hogy valaha átélhetem, kisebbek lettek a távolságok a földrészek között.

Nem lettünk milliomosok, nem tudunk otthon mindenkit kisegíteni a mocsárból, de élhetünk, és ez megfizethetetlen különbség. Sajnálom, hogy OTTHON nem ez a természetes.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Magyarország Németország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr967611616

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.10. 18:04:46

@brioche (FR): "könyvet a franciákról és az itteni életről már csiszolgatom pár éve" - sok sikert, és főleg türelmet hozzá! :-)

@LittleG (uk): "Katalin-telep nem mond neked semmit, ugye??" - nem, sajnos :-( Kitalált nevek az internet aranykorából . (Akkoriban a HIX, azon belül a pedig TIPP e-mail lista volt az összekötő lánc.)

@Muscari: " mi van a transzzsirokkal?". Szerintem a transz zsírok kevésbé ártalmasak mint a rebarbara kompót (vesekövet okoz) vagy a kajszibarack magja (cián).

A falusi/tanyasi csirke elnevezés helyett szokták a kapirgálós csirkét használni.

2015.07.10. 18:08:03

@maxval bircaman felelős szerkesztő:

"S börtön lenne a kevesebb pénzzel való élet? Abszurd állítás."

A lehetőségeidnek a börtöne, nem a lelkednek.

LittleG (uk) 2015.07.10. 18:28:26

Apropo hianyok, nekem nem nosztalgiabol (na jo abbol is), de foleg mert nagyon szeretem: a finom cukraszdai sutemenyek hianyoznak. Francia kremes, habkonnyu feher tejszinhabos csodak (itt meg mindig azt a sarga zsiros felvert tejszint hasznaljak...), ekler (ecclaire??), linzer, dios ez-az, sohaj.. Az itteni sutik tobbsege tul edes (pedig en edesszaju vagyok). Van itt is, amit szeretek, de hianyoznak a meg finomabbak :) Ha esetleg tud valaki titkos lelohelyrol ("nem is tudtad hogy az XY cukraszdalancnal pont ilyenek vannak" vagy a szupertitkos ez-es-ez weboldalrol ilyenek rendelhetok Angliaban), ne (tejszin)habozzon felhomalyositani!
Ja, es a pirospaprika is hianyozna, ha nem lehetne itt kapni, mert szinte mindenbe teszek. No ja eppen pudingba, tejberizsbe es huslevesbe nem.

Sajat konyha emlegetese nem er, nemigen tudok sutni es nem is akarok nagyon sok idot vele tolteni. Ellenben fizetnek erte :)

maxval bircaman megbízott szerkesztő · http://bircahang.org 2015.07.10. 18:55:28

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nincs itt ellentmondás.

Nyilván, ha az embernek több anyagi lehetősége van. akkor könnyebben él. De ez nem rabság, ha az ellenkezője van.

Ez ugyanolyan baromság, mint azt állítani Mo-ról, hogy szegény ország.

SzZoole 2015.07.10. 19:03:12

@kittycat318: ha szepen dorombolsz akkor hamar felkerulhetsz a whitelist-re:)

SzZoole 2015.07.10. 19:05:30

@LittleG (uk): mert nem a megfelelő cukrászdába jársz:)
Szereted a profi terrort?En heten 2x is jol laktam vele:)

2015.07.10. 19:11:20

@Muscari: lehetseges:D es mindnyajan egy matrix reszei vagyunk :D

2015.07.10. 19:13:30

@LittleG (uk): ez a temafelvetes gyilkos volt!! Most szunni nem akaro vagyakozassal kezdtem tekinteni a rakoczi turosra!! Aaaaaa honnan szedjek olyat itt?
:D

Mme Seldon 2015.07.10. 19:13:51

Nekem öt közelebbi barátnőm van, ebből kettő családostul külföldön (az egyik Németországban, tőlünk 3 órányira, a másik Svédországban, épp tegnap látogattak meg minket a spanyolországi nyaralásból hazafelé tartva, mivel épp félúton vagyunk). A másik 3 Magyarországon van, az egyikkel mindig tudok találkozni, mikor hazamegyek, a másik kettő vagy ráér vagy nem.
Átalakulnak a barátságok, kétségtelenül, de ez az idő múlásával, gyerekek születésével akkor is megeshet, ha közel lakunk egymáshoz. A barátság fenntartásához energia szükséges mindkét fél részéről, nyilván nagyobb távolság esetén nagyobb energia. Az internet és a telefon .korában könnyebb kapcsolatot tartani,de a személyes találkozás más minőségű.

2015.07.10. 19:24:20

@Mme Seldon: a gyerektemaban nagyon igazad van. Mas lesz a logisztika gyerekkel es bizony ez azt jelenti, hogy kevesebb az egyuttlogas a baratokkal, akar egy orszagon belul is. Ez az elet rendje, ennyi

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.10. 19:30:12

@Hobbiszakács:
Kérlek szépen a tinó az fiatal herélt bikaborjú. Belőle lesz az ökör.
Az ökör az igavonó herélt bika amit betanítanak különféle tudományokra. Például szántásnál követni a barázdát. és még sok egyébre megtanítható.Innen a mondás hogy "tanulj tinó ökör lesz belőled. Az az ökör ami semmire sem jó abból lesznek az iparművész lakberendezők..)))))))))))))))))))))))))))))

2015.07.10. 19:43:25

OFF
Magyarok munkamoralja skandinaviaban

satwcomic.com/all-work-and-no-play

Kedvenc karikaturistam. Az elozo poszthoz belinkeltem a gorog valsagrol szolot. Blackhairlady is rakattant :) tenyleg humoros :)

ON

SzZoole 2015.07.10. 19:52:35

@diggerdriver: A kappant es a paripat kihagytatok:)))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.10. 20:00:05

@kittycat318: Oké, én mondjuk túl tudom tenni magamat rajta.Már csak azért is, mert nincs más választásom, adott esetben.

@wuaaa [nor]: Ez kétségtelenül igaznak tűnik... :-o

Herr Géza 2015.07.10. 20:00:23

@Mrs Rumcajsz CA: Átugrasz New Yorkba, ott van olyan magyar cukrász, aki árul Rákóczi túróst... Nem távolság!

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.10. 20:02:03

@Muscari: sőt, mi több, újházi tyúkhúsleves... :-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.10. 20:22:59

@Zoole[uk]:
A kappant biciklizni tanítják. Minél öregebb annál többet kell neki pedálozni:))))))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.10. 20:24:21

@Herr Géza:
Megfáztál Géza? Reszel a torkod? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.07.10. 20:36:14

@diggerdriver: Ok,de mi a kappan meg a paripa?
Gugli nelkul:)

2015.07.10. 20:48:42

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: A lehetőség alatt azt értem, hogy könnyebben boldogulsz, nem te vagy az államért, könnyebben tudsz vállalkozni, tervezni a jövődet, és a többi. Ezek közül nem mindegyik vásárolható meg pénzért. Borzalmasan fekete-fehér nézetet hirdetsz. Vagy a pénz nélküli boldogság v. a pénzzel teli boldogság. Hiszen közte nincsen semmi, ugye...

2015.07.10. 20:50:13

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: "Ez ugyanolyan baromság, mint azt állítani Mo-ról, hogy szegény ország."

Mihez v. kikhez képest szegény ország.

blackhairlady 2015.07.10. 21:14:01

@Mr Long (lassan exhataratkelo): En mexikoit veszek itt, szerintem finomabb mint a magyar.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.10. 21:18:09

444.hu/2015/07/10/heavy-metal-biblia/

ikeaordeath csapó kettő... :D

nekem 9 a 16-ból.
Bezzeg a másikat csináltam már max pontszámmal is...
Igaz, én csalok, metálosként az őshazában élek...
:-))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.07.10. 21:18:45

blogmotor, műköggyél, de gyorsan!

blackhairlady 2015.07.10. 21:26:09

@Herr Géza: Ezt egeszen a mult het vegeig csak amolyan varosi legendanak tartottam. Aztan vettem egy talca csirkemellet amit porkoltnek megfoztem, jo kis kessel szaggatot nokedlival talaltam. Aztan elkezdtuk enni, es nem ertettuk hogy kerult a hal a porkoltbe. Komolyan, mintha halaszlet ettunk volna, pedig nem a legolcsobb fajtat vettem. Szoval most mar elhiszem, hogy lehet halaszlet fozni csirkebol is:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.10. 21:29:46

@Zoole[uk]: Feltételezed hogy nem tudom?:))))))))))))))))
A kappan herélt kakas. Nagy tudomány kiherélni mert mélyen a testben van a heréje. A nagyanyám még tudta a módját.
A paripánál nem tudom mire gondolsz énnekem a paripa az egy szép hátasló vagy versenyló.

SzZoole 2015.07.10. 21:35:48

@diggerdriver: Hehehe,vegre valami amit nem tudsz:)))
A paripa az herelt lo

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.10. 21:37:26

Ha valaki egy igazán parádés konzervatív-liberális vitát akar olvasni az a blogom utolsó posztja hozzászólásaiban megtalálja Terrer és Auralianus között.
Briliáns.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.10. 21:40:24

@Zoole[uk]:
Igazad van én ebben a formában nem ismertem.

2015.07.10. 21:42:00

@Sanz: Van egy masik kategoria, azok, akiknek nem feltetlenul volt kilatastalan a helyzetuk Magyarorszagon, de nem atlagos ambicioik voltak,, meg a kalandvagyok is ide tartoznak, es azok is, akik egyszeruen csak beleszerettek egy masik kulturaba. Ezek tobbnyire mind jol erzik magukat kulfoldon, es nem voltak ketsegbeesve Magyarorszagon, bar az elofordul, hogy nem szerettek ott lakni, mert kevesnek ereztek a lehetosegeket, vagy nem tudtak elegge onmegvalositani, esetleg egyszeruen kinezte oket a kornyezetuk furcsa szenvedelyeikert. :)

Ez mar nem annyira a poszthoz tartozik, csak ugy megemlitettem arra amit irtal. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.10. 21:45:29

@blackhair-lady:
Kérlek szépen, úgy került a hal a pörköltbe hogy a csirkét halliszttel etették. A hetvenes években volt egy időszak mikor a KGST keretein belül Magyarország sok hallisztet kapott a Szovjetuniótól.
Vasárnap délelőtt ha valaki végigment az utcán akkor tömény sült halszagot érzett pedig mindenki a csirkét rántotta.
olyan felháborodás volt hogy még a pártlap a Népszabadság is cikkezett róla hogy csirkeízű csirkét akarunk enni.

SzZoole 2015.07.10. 21:46:29

@diggerdriver: Semmi gond nagyfeju,Te se tudhatsz mindent:)))

................................. 2015.07.10. 21:50:09

Azt vettem észre, hogy a külföldre költöző ismerősök szinte elvárják, hogy amikor visszajönnek pár napra, akkor minden barátjuk, ismerősük dobjon félre mindent és találkozzon. Ha meg ez nem jön össze, akkor kész a keserűség, holott ne felejtsük el, hogy a barátait, ismerőseit önként hagyták ott. Persze, hogy nem áll meg az élet. Szar ügy, de vele jár.

kék madár 2015.07.10. 22:00:44

@Sanz: "Így van, hazatérünk pártízezren, az új kivándorolt felsőközéposztály alapjai leszünk, pártot alapítunk és megváltjuk Magyarországot. :-)"
nagyobb a realitasa, mint annak hogy van meg otthon egy fel parlamentre valo hasznalhato politikus

blackhairlady 2015.07.10. 22:00:50

Nekem egyebkent nagyon hianyzik most Magyarorszag, mert tudom, hogy az iden eloszor nem tudok haza menni. Hianyzik a kis csaladias hentes boltom, peksegem, csirkeboltom, a kis butik ahol a harisnyatol a puloverig minden t meg tudtam venni (meg a legginget is:D), az ajandekbolt, ahol a csokitol a keramiaig, minden megtalalhato, a cukrasz ahol a legfinomabb hazi kremest lehet venni, a fodraszom aki az egyik legjobb baratom is volt, a sarki CBA ahol a legaranyosabb eladok dolgoznak, es mindezek masfel kilometeren belul talalhatoak. Innen is udvozlom oket:))
Persze legjobban a tesom es anyukam hianyzik.
A barataim nekem is elmaradtak, de ebben en is hibas vagyok, talan meg jobban mint ok.
Azert B.petyaval sikerult tavaly osszehoznuk egy utolso pillantnyi, rovid, de annal elvezetesebb talalkozast:)

blackhairlady 2015.07.10. 22:05:03

@diggerdriver: Olvastam errol a halliszt etetesrol (nem arrol amit irtal, csak ugy altalaban, hogy azzal etetik oket), de valahogy enm hittem el, hogy igaz lehet, hogy a csirke izen erzodik. Mivel mi rengeteg csirkemellet eszunk, es meg sosem talalkoztam ezzel a problemaval, tenyleg azt gondoltam, hogy csak amolyan legenda fele ez. Aztan most nekem is sikerult megtapasztalnom az egyet fizet kettot kap uzletet.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.10. 22:06:36

@Zoole[uk]:
amit tudok azt is a netről másolom tudod...
:))))))))))))))))))))))))))))))))

kék madár 2015.07.10. 22:09:06

@.................................:
nem szoktam elvarni, viszont az is baromi hulyen jon ki, ha 2 ev utan hazajovok 1000millio forintert 12 napra, es velem ket talalkozot mondd le, mert elszakitotta a zoknijat a mosogepszerelo, meg meggyszedes volt a szomszednal. Es ha egyszer en merem azt mondani, hogy betelt a programon nem tudok hozza lemenni Janoshalmara, akkor meg o sertodik meg 3 evre. Egyszeruen meg kene erteni, hogy nem lehet jovo hetre halasztani, mint a cseppfeju lajcsikat, mert akkor mar 14 ezer kilometerre vagyok.

Herr Géza 2015.07.10. 22:14:58

@diggerdriver: Áááá, csak egy pillanatra azt hittem, hogy....., de nem, nem vagy te olyan gonosz. :)))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.10. 22:17:20

@Herr Géza:
Ugyehogyugye?
Énbennem gonoszság? A gondolata is távol álljon tőlem:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

SzZoole 2015.07.10. 22:19:05

@diggerdriver: tudod valaki ha megitta a kavejat a csésze alján maradt zaccbol olvassa ki,de te,meg miután kivetted a fejed a kiefszis vederbol onnan olvasod ki az okosagokat:)))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.07.10. 22:21:08

@Zoole[uk]:
Pontosan ahogy mondod.- A prézli vödör alján kialakult rajzolata mindent elárul. Például hogy megint teletömtem magam méreggel:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.10. 22:39:50

mondjuk ez egyébként érdekes, amikor másfél éve hazajöttem látogatóba 10 napra, akkor mindenki kezét-lábát törte, hogy találkozzunk, mert 7 évig előtte nem voltam, és nem lehett tudni, mikor leszk megint, most meg hogy itt vagyok február vége óta, és nincs ez a vendégség meg rohanás felhang, azóta kevesebbszer láttam pl az öcsémet, mint a 10 nap alatt múltkor, meg egy csomó ismerős se szorított még be a napirendjébe, mert hát úgyis ittvagyok (ok, persze, se a terhesség alatt, se most nem tudtam/ tudok menni, nekik kellene jönni, mondjuk szerencsére a kissárkány elég jó vonzerő, én a kutyát se érdeklem).
OFF
juteszembe, kissárkány élénk érdeklődést mutat az élénk színű dolgok iránt, amik lógnak a falon - piros kínai festmény, piros thai elefántos szőttes, meg lifegő tibeti imazászlók. a nagyon kék és sárga indiai elefánt még nincs fent, de kíváncsi leszek majd, hogy a piros tényleg mindent visz-e. elég reménykeltő a gyerek interkulturális nevelésének kilátása :-))))

LittleG (uk) 2015.07.10. 22:50:57

@Zoole[uk]: épp ma nézegettem a tesco fagyasztott polcán, de aztán úgy döntöttem, hogy a fagysztott egyfontos nem az lesz, amire vágyom :)

avass be, melyik cukrászdába kell járni?

(gondolom félezer mérföldre tőlem.. :) )

Mme Seldon 2015.07.10. 22:50:58

@Dragonlady (Bp, Hun):
Próbálj meg kontrasztos dolgokat mutatni a Kissárkánynak, pl fekete-fehér csíkos póló vagy szatyor, sakktábla (szerintem azt is élvezni fogja)

LittleG (uk) 2015.07.10. 22:53:36

@Zoole[uk]: meg aztán fele királyságomat (a lányom nélkül) egy diplomata tekercsért, ami nem is a legmenőbb süti, sőt egyszerű mint a bot, csak én nagyon szeretem...

LittleG (uk) 2015.07.10. 22:54:48

@Mrs Rumcajsz CA: bocsánat, kibújt belőlem. magammal is kitoltam, mert ráadásul még diéta közepén is vagyok úgyhogy duplán nem eszem ilyesmit :(

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.07.10. 22:57:41

@Mme Seldon:
OFF köszi, igen, nem gondoltam volna, hogy ilyen korán kezdi ezt a fogékoyságot, azt hittem, még pár hét, pl pelenkázás közben is szemkontaktust létesít egy nagyon színes kis báránykával és cuppog neki, ahogy az első perctől fogva nekem is (ilyen könnyen lecserélne engem a kisvacak!)
de bocs, nem akarok itt bébiblogot, mert kiakadnak a kommentelőtársak :-) egyébként is aludnom kellene, csk pont ilyenkor este olyan nehéz nem túlpörögni.

LittleG (uk) 2015.07.10. 22:58:49

@geegee: vagyo ahogy Uri Geller mondaná, múkoggy!

Sanz 2015.07.10. 23:17:03

@mojyo: Így van. De ez a csoport is inkább a második csoportba esik (akiknek otthon is jó lehetne, de kint jobb), de ők a nem hazamenősek. :-)
Amúgy kellene erről egy statisztika (biztos tudna csinálni egy kutatócég), hogy iskolai végzettségtől és fizetéstől függően hány %-a tért vissza a kivándoroltaknak 1-3-5-10 év után (vagy soha).
Állítom, hogy lenne valamilyen összefüggés vagy minta az adatokban (nem tudom, hogy mi, de lenne).

SzZoole 2015.07.11. 03:23:11

@LittleG (uk): az attól függ,hogy hol laksz
A nejem cukrászmester es Edgware-ben van a bakery
Ezek nem fogyasztottak,frissek:)

2015.07.11. 03:50:21

@LittleG (uk): uh dieta alatt sutirol almodozni nem egyszeru... Amugy a rakoczi turos hianya miatt erzett frusztraciomat sikerult pozitiv iranyba terelni, szal mostmar a netet turom, hogy tudnam eloallitani hazilag :D

2015.07.11. 04:08:41

@Herr Géza: :) az amelyik a Woody Allen filmben is volt?

adg 2015.07.11. 04:25:34

@Mrs Rumcajsz CA: eltunt amit irtal nekem.
Az a velemenyem, hogy valami josagat ki lehet emelni egy masik dolog ellenpeldakent emlegetese nelkul is. Legalabbis en igyekszem valahogy inkabb igy, ugy erzem, jobb az "optikaja", ahogy oreg baratom emlegette mindig.

Pl, nemetorszagban ez meg ez tetszik, szerintem nagyon klassz, stb. Pont.
Az en kisfiam nagyon jol olvas, roppant ugyes a matematikaban, es kivalo artista. Pont.

Vö:
nemetorszagban ez meg ez tetszik, szerintem nagyon klassz, stb., bezzeg magyarorszagon ezek milyen kritikan aluliak.

Az en kisfiam nagyon jol olvas, roppant ugyes a matematikaban, es kivalo artista, mig a te fiad egy rakas szerencsetlenseg.

Ez jart nagyjabol az eszemben. Ertem, hogy naszutas periodus, meg meg csak egy ev, meg kultursokk, meg mi biztosan maskepp kerultunk ide, de valahogy nekem nagyon nem szimpatikusak az itt jo ott szar jellegu posztok, es sajnos a palyazati muvek tobbsege ilyen.
Ami nem meglepo, mert eleg nehez feladvany a palyazat cime.
A kolbaszkerites meg annyira elcsepelt marhasag, hogy nem is ertem. Ezt mintha a legtobben kotelezonek ereznek beleirni a szovegbe. Bevezetes - targyalas + itt sincs kolbaszbol a kerites - osszefoglalas, befejezes.

Amugy voltak a posztban nekem is tetszo reszek, meg amik valoban igazak a legtobb hataratkelore, de az alaphangulat nalam kioltotta a pozitivumokat. Ettol meg masnak tetszhet persze. Es ahogy latom tizszer annyinak tetszik, mint nem.

skye8 2015.07.11. 05:21:32

@Mrs Rumcajsz CA: lol hova lett a versed, nem turte a cenzura?szerintem a poszter kisse magas lorol kozeliti meg a temat. azert is irtam hogy nem kellene Mo-ot annyira szapulni,hiszen ott elt jo sokaig, egy ev utan nem kell meglepodni hogy ez meg mindig 'csak' Mo.
Nem allhat mindenki haptakba mikor a kedves hataratkelo hazarobog. Tetszik nem tetszik a kulfoldi elet eltavolit az otthon maradottaktol kiveve ha valaki az osszes szabadidejet skype-on akarja tolteni. Fogadok hogy par ev mulva ha mar kialakult a No-i barati kor, poszternek eszebe sem fog jutni hogy sirankozzon az otthoni hideg fogadtatason.

SzZoole 2015.07.11. 06:33:21

@Mrs Rumcajsz CA: ti hölgyek mindig dietaztok?;)

©________ 2015.07.11. 06:53:20

@Zoole[uk]: olyan parhuzamos univerzum egyszeruen nem letezik:-)

FutureFry 2015.07.11. 07:22:32

@Hobbiszakács: @brioche (FR): @Hari Seldon 2: @Herr Géza:
Amerikában üzletben nemigazán, viszont az őstermelői piacokon (“farmers market”) lehet karalábét kapni. Annyira ismeretlen (“weird”-nek, azaz furcsának titulálják), hogy múltkor egy külön riportban meséltek a rádióban arról, hogy mit lehet vele/belőle csinálni (nem túl fantáziadús ötletek, bár SZVSZ tényleg nyersen a legjobb. A lila változatot meg sem említik, bár ritkábban azt is kapni):
www.npr.org/sections/thesalt/2015/07/05/419552464/what-to-do-with-weird-farmers-market-vegetables

FutureFry 2015.07.11. 07:23:44

@pappito: Egyszer régen egy helyi bio-boltban volt piros-arany (mint kiderült valakinek, aki kérte, rendelték és gondolom csak egyet nem lehetett, ezért a többi kikerült az üzletbe). Rajta volt minden angolul is, de azért figyelmeztetésként jó nagy betűkkel kiírták a polcra ahol volt, hogy: “Contains Potassium Sorbate!”

FutureFry 2015.07.11. 07:32:51

@mojyo: Neked az az “ellen-Facebook” kell ahol nem barátokat, hanem ellenségeket lehet bejelölni (vannak/voltak ilyen kezdeményezések)

FutureFry 2015.07.11. 07:38:55

@blackhair-lady:
A sziklás-hegységi sáska (“rocky mountain locust”) az 1800-as évek végén több iszonyú méretű sáskajárást produkált az amerikai és kanadai prérin és környéküken (az egyik ezek közül a világ eddigi legnagyobb “előtömegét” alkotta, becslések szerint 3-12 billió egyedből állt). Érdekes, hogy ezek a sáskák 30 év alatt teljesen kihaltak, olyan gyorsan, hogy alig őriztek meg belőle példányt (mert ki gondolta volna, hogy nem lesz?), bár mostanában a gleccserek olvadásával van hogy egész jó állapotban megőrzött egyedek bukkannak fel.
Szóval mindez csak azért érdekes, mert persze a sáskajárás iszonyú csapás volt a farmokra, de pl. a csirkék degeszre ették magukat sáskával. Viszont az ilyen formán felhizlalt csirkék (sőt a tojásaik is) ehetetlen ízűek voltak.

Observer99 2015.07.11. 08:24:48

@FutureFry:
"A lila változatot meg sem említik, bár ritkábban azt is kapni):"

A lila karalábé az igazi! Eredeti. Az egy hosszú tenyészidejű fajta, téli tárolásra (vermelve mint a krumplit, répát) alkalmas. A zöld az a friss fogyasztásra használatos, olyan helyen, ahol ismerik őket! :-)

................................. 2015.07.11. 08:24:49

@kék madár: A szitu az, hogy ha valaki önként lemond az addigi életéről, amibe a barátai is beletartoztak, nehezen látom be, hogy miért kéri számon, hogy a hátrahagyott élete nem állt meg. Nélküle is minden megy tovább ugyanúgy. 2 nap múlva 14000 km-re leszel? És? Eddig is ott voltál. Utána is ott leszel. Neked ünnep hazajönni, különleges alkalom, annak aki itt van, semmi különleges nincs benne. Te lemondtál róluk, ők rólad. Nem így megy?

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.11. 10:06:24

@blackhair-lady:
A bookline.hu-n elfogyott, a munkapéldányt (nincs lektorálva, nincs szerkesztve, más a borító, stb) a MEK-en megtalálod:

mek.oszk.hu/03000/03051/03051.pdf

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.07.11. 10:06:27

@diggerdriver: ""tanulj tinó ökör lesz belőled"
:-))
Az "amit szabad Jupiternek, nem szabad az ökörnek" mondással kombinálva gyakran volt alkalmam hallani.

babyface1 2015.07.11. 10:08:03

Kedves bejegyzést író!

Ideológiát kell gyártanod, hogy igazold a döntésedet? Elmentél, pénz és jobb lét miatt. Ha most a barátaidnak esetleg nincs pénze bulizni, amikor haptákba vágva várják a hazatérő gépedet, akkor emlékezz arra, amikor neked sem volt ugyanerre költeni.

Anyukád másra használja a gyerekszobádat, ami lehet hasznos része a lakásnak/háznak? Azt hiszem, talán érdemes lenne felnőni...

Én is éltem vagy 8 évet különböző országokban, nem látatlanban osztom az észt. De attól, hogy volt merszed elmenni, és első blikkre úgy tűnik, megtaláltad a számításodat, nem kellene visszafelé köpködni, sem országra, sem emberekre. Nem stílusos.

Innen származol. Ott idegen vagy. Az is maradsz. 30 év múlva is. Akkor majd azon kesereghetsz, hogy eltemettek itthon mindenkit, aki valaha jelentett valamit.

2015.07.11. 12:02:02

@maxval bircaman megbízott szerkesztő: Erről beszélek. Minden nézőpont kérdése. Én értem, hogy Haiti sokkal, de sokkal rosszabbul áll gazdaságilag mint Mo., és nagy méreteket ölt a szegénység, de én ettől nem leszek boldogabb. Ezért sem szoktam érteni ezt a fajta érvelést, hogy máshol szarabb. Nyilván akkor nem is kell semmin változtatni, minden jó úgy, ahogy van...

Krisz11 2015.07.11. 15:50:52

Én sajnálom azokat, akiknek el kellett hagyni a hazájukat a munka miatt, remélem egyszer visszatérnek.
Azokat meg szerencsétlen földönfutóknak tartom, akik önként hazátlanok lettek, de megkeseredettségükben még ide visszaírogatnak, hogy "Innen nézve Magyarország egy börtön", stb. Ez érződik a bejegyzésből.

2015.07.11. 16:11:44

@Mrs Rumcajsz CA: ezzel csak egyeterteni tudok. Marmint sajna ez az otthon ubergaz kotelezo elem, mint egy tornagyakorlatban. En ertem, hogy sokan vannak a hataratlepok kozul, akiknek valoban egzisztencialis problemaik voltak otthon es ehhez kepest teljesen uj minoseg, amit most atelnek, foleg ugy, hogy ha nem volt egyaltalan vagy tul sok tapasztalatuk kulfoldon. Ugyanakkor, azt, hogy ezt ki hogyan dolgozza fel es pl 'visszakopkod' vagy nem az mar sztem inkabb erzelmi erettseg kerdese, ami megcsak nem is korfuggo.
Ami igazan elszomorito, hogy mennyi embernek tetszik jobban az ilyen negativ velemeny, ha mar csak a szavazas allasat nezzuk...sut a nap es szombat van szal nem akarok buskomorkodni, de valahogy gaz, hogy ennyi a keresu ember...

2015.07.11. 16:16:49

@skye8: " nem kellene Mo-ot annyira szapulni,hiszen ott elt jo sokaig, egy ev utan nem kell meglepodni hogy ez meg mindig 'csak' Mo." :D igen ez egy nagyon jozan meglatas :D +1 remelem nalatok is sut a nap most!! itt 30 fok van, hurra :)

2015.07.11. 16:19:25

@adg: @skye8: szoval en kertem meg a HA-t, hogy vegye ki mert telorol kuldtem a kommentet es par versszak heleytt sikerult az egesz dalszoveget bemasolnom :D:D:D

na de most geprol irok es ujra meg probalom. Szoval az eredeti kommentem az volt, hogy a kommentjeitekrol a nagybecsu Belga egyuttes Az a baj cimu szama jutott szembe.

"Ha hungarofób vagy, az a baj.
Ha szabadkőműves vagy, az a baj.
Ha dialektikus materialista vagy, az a baj.
Ha semmilyen nem vagy, az a baj.

...

Ha belépünk az Unióba, az a baj.
Ha nem megyünk a tuti jóba, az a baj.
Ha otthon nevelek disznót, az a baj.
Ha nem nyitok cukrászdát Bécsben, az a baj.

Ha aneszteziológust hívok a csirkéhez,
és aztán szívlapáttal csapom agyon, az a baj.
Libát töm a mama, az a baj.
De miért? - teszi föl a kérdést, az a baj.

Ha frissen iszom a tejet, az a baj.
Ha felforralom, fertőtlenítem, az a baj.
Kiveszem a spájzból, az a baj.
Ha a kiskanalat nem oda rakom vissza, az a baj."

2015.07.11. 16:24:00

@Zoole[uk]: :D:D:D a mindig az eros tulzas, eletemben egyszer dietaztam, akkor is olyat valasztottam, amiben bizonyos tipusu kajakbol annyit ehettem, amennyit akartam :D genetikailag kodolva vagyok az ehezes ellen:)
amugy jobban jartam azzal, hogy elhagytam a cukorrepa cukrot meg a feherlisztet 90% ban az etrendembol, de azt sem a suly miatt kellett szerencsere hanem mert igy jobb a kozerzetem. a maradek 10% meg a rakoczi turos bevitel :D:D:D

2015.07.11. 16:24:54

@Mrs Rumcajsz CA: geprol irok megis elnyomom :D
szal heleytt = helyett

kék madár 2015.07.11. 18:36:13

@.................................: nem sikerult eloolvasnod amit irtam, hiaba irsz 3 nickrol, csak ferditesz

2015.07.11. 18:49:29

@adg: nem megy ma nekem ez a kommenteles, agyamra ment 30 fokos hoseg :D szoval, a komment, amibe skizofren modon magamat taggeltem be az neked ment volna :)

puhacica 2015.07.11. 19:21:08

@geegee: de miert a q anyjukat? elotted is ott a lehetoseg, legyel Londonban metrovezeto. meg agysebesznek se kell lenni hozza.... (ne haragudj, de ez annyira magyaros volt. :( )

blackhairlady 2015.07.12. 01:07:36

@FutureFry: te mindig tudsz egy jo sztorit koszi , erdekes volt :)

skye8 2015.07.12. 02:54:15

@Mrs Rumcajsz CA: ma kanikula volt torontoban, delutan 5 utan elvezhetove valt a homerseklet, sikerult is masfel ora erejeig gyomlalnom a kertben. ma felfedeztunk egy oriasi starsky-t (europai bolt) kozel a hazunkhoz, oromunkben vettunk is sultkolbaszt es csirkeszarnyat :) all in all it was a great day in toronto :

adg 2015.07.12. 03:27:34

@Mrs Rumcajsz CA: igen, egyrol beszelunk szerintem.
A 30 fok meg nem meleg, ott kezdodik a jo ido. :))

LittleG (uk) 2015.07.12. 11:59:38

@Zoole[uk]: hát, nem Londonban. Szombaton nyitva vannak? Megkaphatnám nevüket, címüket priviben? Pár szombat múlva Londonban leszek :)

LittleG (uk) 2015.07.12. 12:00:31

@Mrs Rumcajsz CA: na, legalább jó is lett belőle :) Én még jó hogy nem nagyon tudok sütni. Megenném a felét annak, amit csinálok :P

LittleG (uk) 2015.07.12. 12:01:53

@Zoole[uk]: Nem mindig :P Csak mikor pl felszalad 12 kg és nem vagyok hajlandó új ruhákat venni, a régieket akarom hordani :)

SzZoole 2015.07.12. 16:50:37

@LittleG (uk): Hat,szombaton nem igazan tudsz beulni oda,mivel zsido pekseg/cukraszda.
De ha tenyleg erdekel,csak akkor,elkuldom a cime/ weboldalt.

2015.07.12. 18:17:29

@skye8: es meg ma is marad a jo ido :) multkor kepzeld debreceni parost lattam a kontinentalis ( amugy ez a lengyel bolt eufemizalt neve itt lol. ) slaska debreczyna BBQ nev alatt :) azt hittem megszakadok a rohogestol :D

2015.07.12. 18:18:35

@adg: :D igen minden viszonyitas kerdese meg a 30 fok is

2015.07.12. 18:38:54

@LittleG (uk): :) en is jobban szeretem az osszekavoros es hutobe tolos sutiket, mint a suteseseket:) na vegul nem rakoczi turos lett csak annyi a hasonlosag h ez is reteges. Sztem dieta mellett is siman megeheted ha cukormentes hozzavalokat hasznalsz. Nem egy vilagbajnok kep, de ilyen lett:
kepfeltoltes.hu/150712/627692637image_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

A rettento faek recept pedig 1 es 1/4 cup kekszpor osszekeverve 1/4 cup olvasztott vajjal es jol benyomkodva egy kn 20x20as tepsibe. Ez a hutoben pihen mig felvered a pudingot az megy ra keksz retegre majd egy reteg gyumolcs, itt pl afonya es vegul a felveros tejszinhab, amibe ha szereted tegyel kb 1 evokanal citromlevet betol az egesz a hutobe, ha van onuralmad varj par orat mert ugy jobb :D es tadaaam kb 20-30 perc alatt van egy tok jo dietas sutid :)

bpetya75 2015.07.13. 09:26:39

@blackhair-lady:

Merre van az a cukrászat Lady? Érdekelne ;-)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása