oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 20. 06:43,  Albánia turistaként 224 komment

2015. június 20. 06:43 Határátkelő

Albánia turistaként

Beérett Jani haverjáék áldozatos munkája, így aztán mai szerzőnk, Ginix és párja fogták magukat és elmentek megnézni maguknak Albániát. Ha már ott jártak (és nagy volt a társadalmi nyomás itt rajtuk) meg is írták az élményeiket – ezekről olvashattok ma, fényképekkel dúsítva (amiért külön köszönet). Lássuk hát, milyen Albánia turistaszemmel.

cim_elengedhetetlen_alban_eletkep.jpg

„Ahogy azt korábban talán olvastátok, mi jól bedőltünk a Jani haverja család zengedezéseinek Albániáról és úgy döntöttünk, az idei nyaralást oda eszközöljük. És de jól tettük! Páran jelezték, hogy érdekelné őket egy élménybeszámoló és mernék én ellentmondani a köznek?

Első körben el kell mondjam, Albánia egyelőre még nem a pihenős-lazítós turisztikai célpont, sokkal inkább a kalandorkodós-felfedezős. Annyira próbáltam valahogy logikusan rendszerezni az élményeket, de sehogy sem sikerült, ezért bocs, de amolyan ahogy esik úgy puffan-szerűre sikeredett.

Szombat délután érkeztünk Tiranába, ahol egyből csodaszép napsütés várt (mert tudta, hogy jövünk). A reptéren béreltünk egy autót és bár nem azt kaptuk, amit előre lefoglaltunk, hanem egy babakék kis Hyundait, viszont megvolt benne a kívánatos minimum 1.4-es motor és GPS (igaz, elsőre kifelejtették), így nem izgattuk magunkat vele.

El is indultunk a Jani haverjáék által megadott szállóra az általuk rajzolt térkép alapján, amit még indulás előtt átküldtek, mert ők már tudták; a GPS egy tökéletesen felesleges világi hívság Albánia területén.

Ez számunkra csak a későbbiek során derült ki, amikor úttalan utakon vitt a kis kütyü, egyszer-egyszer jól el is akadtunk miatta (elfogyott az út), de később felvérteztük magunkat egy old school térképpel (ami nem egészen ezt fedte le, amit a borítója ígért) és így együtt plusz a lassan visszaépülő hatodik érzékünknek köszönhetően végül sikeresen átnavigáltunk az országon.

Bár emiatt többször tartott egy út 40 perc helyett 2 óra hosszáig, vagy láttunk teljesen mást, mint amit a GPS mondott illetve a térkép mutatott, azért sikerült ezeket jóra fordítani.

Például ha nem kötünk ki rossz úton, soha nem mentjük meg azt a kb. 20 cm-es teknőcöt, aki mellett kb. 1 cm-re húzott el egy mercis (annyi Merci van Albániában, szerintem minden harmadik kocsi az) vagy nem látjuk a sok, földjeiken dolgozó embert, a csacsikat vagy a teheneket vezető (egyszer még meg is szeretgető) néniket. Én csíptem ezeket a vidéki életképeket nagyon.

Az egyetlen nagy negatívum

Hogy még az elején letudjam; az a szemét. Kevés kivétellel mindenütt ott van, halmokban. A városokban, vidéken, a turisztikai látványosságok mögött, alatt, mindenhol. Jani haverja szerint már most sokkal jobb, mint 10 éve, hát reméljük, tovább fejlődnek ezen a téren.

berat_az_ezer_ablak_varosa.jpgBerat, az ezer ablak városa

Közlekedés

Na, az egy őrület, pedig nekem jogsim sincs, a KRESZ ismerete kimerül a „zöldnél lehet menni”-ben, szóval ha nekem feltűnik, akkor ott már gáz van. A duda azt jelenti, hogy „jövök!”, az index az egy teljesen felesleges, sokszor csak megtévesztésre használt eszköz, az utakra felfestett sávoknak sincs különösebb jelentőségük, a forgalmi rendőr sokszor csak ront a káoszon.

Az, hogy balra kanyarnál a mögötted jövő simán beelőz annyira megszokott, hogy VPBA külön felhívta rá a figyelmünket és nem egyszer voltunk neki tanúi, párszor alanyai.

A háromsávos úton 5 sávnyi autó sem zavar senkit, a legviccesebb előzés (4 sávos úton belső sávból balra, ahogy kell, csak épp volt szembeforgalom, így azokat is kikerülte úgy, hogy még kintebb ment) is csak nekünk tűnt fel.

A skót lovagom az első fél óra után vett egy nagy levegőt és úgy döntött, hogy egy gigantikus dodzsem pályának tekinti innentől az egészet és nem csak bevallottan, de láthatóan élvezte is.

A gyalogosok sem sokkal jobbak, ott és akkor mennek át ahol, és amikor akarnak, pl. szatyrokkal átmászni az autópályát elválasztó falon simán belefér.

Egyetlen dolgot nem vett be a gyomrom, az pedig az, hogy érdekérvényesítésképpen rengetegszer tolják előre a forgalomban a babakocsit, na, ez milyen már!

Emberek

Nem emlékszem mindenre, amit a Jani haverja család posztolt illetve kommentekben írt, de amire igen, aszerint minden úgy igaz, ahogy mondták. Itt tényleg nem tudják, mi az a borravaló, illetve ahol tudják, ott sem várják el.

Tényleg csak akkor adtunk, amikor szuper-hiper kiszolgálásban volt részünk és meg kell mondjam, mikor az egyik hotelben a lány nem értette és tök őszintén akarta visszautasítani, hát jó hülyén éreztem magam.

Nincs benne a levegőben a „leszedlek-mert-turista-vagy”, de nem állítom, hogy soha nem fordult elő, csak azt, hogy meglepően kevésszer és olyan pitiáner összegekkel (30-50 cent/pence/rappen), hogy most is csak azért említem meg, mert a Zolee megfenyegetett, hogy mindent őszintén kell elmondanom.

fociiiii.jpgFociiii

Segítőkészek és kedvesek és olykor közös nyelv híján is sikerült megértenünk magunkat, nem éreztük egy percig sem a „hülye turista, miért nem tud albánul” attitűdöt. Ja, és nekem nagyon bejön, mikor az utcán élnek közösségi életet (ld. focimeccs).

Utak, épületek

Minden nő, mint a gomba, annyi épülő ház a világon nincs, mint Albániában és az utak is rohamtempóban bukkannak ki a földből. Többek között ezért sem vettük sok hasznát a GPS-nek, mert bár 2013-as a legújabb verzió, a legtöbb utat nem ismerte még, amiken mentünk, jó sokat veszekedtünk is vele, de legalább nem szólt vissza. :)

Minden kilométerre jut egy hotel-bar-restorant kombó, ezek általában így együtt képeznek egy egységet és a nagy részük csodaszép, modern, viszont áll rájuk az örök igazság; csak akkor érdemes megállni, ha más autókat is látunk körülöttük parkolni.

Eddig eszünkbe sem jutott, hogy ahova restorant van írva ott ne lenne kaja. No, hát itt akadt ilyen is. Ami nagyon fura volt, hogy sok ilyen épület, sőt, gyakran magánházak is amolyan vár alakúak. A fotókon jól látszik és ezeket nem kellett vadul keresgélni, ott nem kaptam le ilyet, ahol nem akartam, érdekelne, mi ez a becsípődés náluk. A jó hír legalább, hogy nem láttunk rózsaszínt vagy lilát ezekből!

var_alaku_epuletek.jpgVár alakú épületek mindenhol

Evés-ivás

Nagyon-nagyon finom ételeik vannak, a saláták mindig frissek, a paradicsom olyan tűzvörös, hogy az már bordó, és igen (el sem hiszem, hogy ezt leírom), van az az ország, ahol finomabb a tejföl.

VPBA említette, hogy csak a fiatal állatot használják főzéshez, és még most is átfut rajtam a kellemes borzongás, ha arra az isteni sült gidára gondolok, amit együtt ettünk, de szerintem a turistás helyeken annyira nem veszik ezt komolyan, ott igenis eléd tolják az öregebb állatból készült kaját. Persze az is finom, félreértés ne essék!

A tengeri herkentyűk és halak is ott vannak a topon, de a kedvencem a tave dheu (VPBA ír róla a blogjában, ez ilyen pörköltszerű cucc túróval keverve cserépedényben).

tave_dheu.jpgA tave dheu 

Ezek után kicsit furcsa, de igaz: elég szűkös a választékuk. Mindenhol ugyanazt a kb. 15-ös listát kínálják, és ha az ember ott él és főz magának illetve néha elmegy étterembe, az ok, de turistaként ha más választás nincsen, kicsit egyhangúvá tud válni.

Ami viszont világbajnok minden tekintetben azok a sütik, mert vannak cukrászdáik is és volt ahova még az egész nyaralás végén csak azért visszautaztunk, hogy még egyszer sütizhessünk náluk.

Viszont, képzeljétek, nincs koktél. Sehol! Persze az életnek nem elengedhetetlen része, na de mégis csak egy bő hetet tengerpartokon töltöttünk!

Ár-érték arány

Mindenben meg tudom erősíteni, amit a Jani haverja és VPBA írtak, de csak pár példa: kéthétnyi szállás 2 főre kijött 550 euróból úgy, hogy az utolsó estét egy wellness hotelben töltöttük és benne volt az árban 2x30 perc masszázs is. Mikor 5-en vacsoráztunk (na jó, a Jani haverja jr. elég keveset eszik) az üdítővel, rakival nem volt összesen 20 EUR.

Ha mindezek miatt vagy ellenére valaki úgy dönt, hogy nyaralni szeretne Albániában, annak mindenképpen a déli részt ajánlom, talán a görögök közelsége miatt ott inkább turizmus orientáltabbak, illetve Vlorát, mert abba jól beleszerettünk.

Az egyik legtisztább város, szépséges tengerparti részekkel, nagy és izgalmas belvárossal, plusz a kettőt (déli rész és Vlora) összekötő útszakasz, a Llogara-hágó, na az bámulatos!

bekes_vallasok_mecset_alaku_templom.jpgBékés vallások: mecset alakú templom

Érdekes, hogy a kedvesség és jó kaják mellé még nem érkezett meg az igazi turisztikai szemlélet (ami lehet, hogy nem baj). A krujei bazáron kívül elvétve találtunk kézműves illetve turistáknak célzott boltokat, standokat és az ő árukészletük is nagyban lefedi egymást.

Ha csak abból indulok ki, hogy miket szerettünk volna venni (kis üveges olívaolajat, kis üveges rakit, kis kiszerelésű olívabogyót, kis cserépedényt, hogy otthon is tudjunk tave dheut készíteni), akkor még tuti sok üzleti lehetőség hever parlagon és biztosan lecsap rájuk valaki előbb-utóbb. Na meg a koktél. :)”

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: Albánia

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr477556194

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

fhdgy 2015.06.20. 16:47:58

@tnt: Nem lehetne a MÁV-ot kiadni gebinbe a DB-nek?

tnt 2015.06.20. 16:52:42

@fhdgy: +1.... :-)

az ügyfélszolgálat és a segítőkészség csillagos ötös... és az ajánlott oldal - bahn.de - is ... azóta is azt használom mindenre.. elvira .... hát szép és jó, de ha 1 MÁV-os ezt mondta amit az előbb már leírtam... én hiszek neki... :-)

fhdgy 2015.06.20. 16:58:04

@tnt: Kedves tnt! Akkor már csak egy kérdésem van: Az országgyűlést nem lehetne kiadni gebinbe a Bundestagnak?

tnt 2015.06.20. 17:11:00

@fhdgy: de itt minden megtörténhet... lehet jobban is működne.. de kevesebb lenne a lopás az tuti...

fhdgy 2015.06.20. 17:15:24

@tnt: Ennek a kiszámíthatatlan Ungarn GmbH-nak egy csapásra rendeződhetne a helyzete! Be szép is lenne.

fhdgy 2015.06.20. 17:34:01

@Bredpitt Monika: Az igazat megvallva, én inkább északra, a tengerpartra mennék. Ennek az a praktikus oka, hogy Horvátország is és Mo. is közelebb lenne autóval. Nekem Szerbia, mint útvonal kiesik, mivel nem tartoznak a kedvenceim közé, nagyon nem. De Albánián belül nincsenek nagy távolságok, mivel a területe kisebb Dunántúlénál, az alakja meg eléggé szabályos.

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.20. 17:41:59

@fhdgy: Azért csak vigyázz, mert itt a távolságokat nem km-ben, hanem órában mérik. :) Mo-on 450 km-t tudsz menni kelet-nyugati irányban, itt is tudsz annyit, csak észak-déli irányban. És az 1 napos út. De pl. Theth-ből (az albán Alpokból) nem istenbizony, hogy eljutsz 1 nap alatt délre, mondjuk Leskovik-ba. Szóval minden viszonylagos.
Abban viszont igazad van, hogy ha nem akarsz Szerbián keresztül közlekedni, akkor északon valóban célszerűbb maradni.

fhdgy 2015.06.20. 18:05:08

@VPBA: Köszi az infót.

Ez a majdnem egy nap észak-dél irányban, közel és párhuzamosan a tengerparttal is igaz? Hány km/h-t lehet átlagban számolni?

Muscari 2015.06.20. 18:13:01

@fhdgy: hát nyugdíjas korunkra. Ha nem les, pénzünk Horvátországra, megyünk Albániába :-)

fhdgy 2015.06.20. 18:19:24

@Muscari: Ez időben kb. mikorra várható? Én tényleg szeretnék már jövőre menni. Ha nem kellene sokat várnom Rátok, akkor alakítanánk egy kis magyar kolóniát és élhetnénk mint Marci ( akarom mondani mint Muscari ) hevesen!

Niebur 2015.06.20. 18:29:55

@Jani haverja:
Pontosítanék:
A GPS mindig pontos, néhány méteres pontossággal biztos lehetsz benne, hogy a Föld melyik szélességi és hosszúsági fokkal, perccel és másodperccel meghatározott helyén állsz. Ez ugyanis a műholdak pozíciójától, pontosabban az azoktól mérhető távolságtól függ.
Ha eltévedsz vele, akkor nem a GPS, hanem a készüléken levő térkép (szoftver) a rossz, mégpedig vagy eleve rossz, vagy nem frissített, vagy szándékosan rossz, vagy nem is volt térkép. Albániára valószínűleg az utóbbi kettő vonatkozik.

Stefi Schneider 2015.06.20. 18:30:16

Atyavilag! Miért van 130 komment egy albaniarol szoló poszt alatt??

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.20. 18:32:53

Albánia tengerpartja kb. 400 km. Velipoja-tól Ksamil-ig is kb. 400 km az út.
Ez - ha a parthoz közel mész, akkor kb. 8,5 óra. Ha Fier után elmész a hátsó gyorsforgalmi útra, és a Muzina hágón mész vissza Sarandába, akkor 6,5. Mindezt megállás, pihenő nélkül írtam, és többnyire autópályán vagy gyorsforgalmi úton mész, bár ezek a fogalmak itt egy kicsit mások.

Átlagsebesség: A 110 km-es Vlora-Saranda szakasz 2,5-3 óra, pedig rendes kétsávos újépítésű út, csak "kicsit" kanyargós... És még akkor a tényleg rosszabb állapotban lévő utakról nem is beszéltem, meg az egysávosakról sem, fenn a hegyekben. Ezért mérik az albánok a távolságot órában, mert hogy egyik pont a másik ponthoz képest hány km-re van, annak semmi értelme vagy legalábbis nagyon kevés. És éppen ezért az útvonaltervező programok is mindig tévesen számolják a menetidőt.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.20. 18:38:12

@Niebur: Igen, általában a térképek nem a legfrisebbek, itt meg évről-évre új utak épülnek az országban mindenhol, így aztán a GPS-re sokszor nem lehet adni.
A másik az az útvonaltervező programok időbecslése. Hiába mehetsz Te egy úton elvileg 80-nal, ha a kanyarokat csak 30-cal tudod bevenni, és 100-200 m-enként van egy ilyen kanyar... :)

fhdgy 2015.06.20. 18:45:06

@VPBA: @Jani haverja: Jó, akkor úgy veszem, hogy optimista becslés 50 km/h. Ha tankolni is kell közben, meg megállni egyéb okok miatt, akkor 40 km/h? Ezt több órás út esetére gondolom.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.20. 18:49:56

@fhdgy:
@VPBA:
Kiegészítés a feleségem mondanivalójához: Tirana-Vlora távolság 140 km, és csak azóta lehet kb. 2,5 óra alatt megtenni, amióta elkészült a Durres-i elkerülő. Előtte is majdnem végig autópálya volt, de akkor 3 óra volt az út. Pedig ez végig sík vidék (albán viszonylatban), tehát egyetlenegy szerpentin sincsen benne, és mint már említettem, majdnem végig autópálya. Csak van egy "kis" forgalom, főleg nyáron, meg hát itt az autópálya fogalma nem teljesen ugyanaz, általában nincsen leállósáv, sokszor körforgalom a kereszteződés (nincsenek felüljáróhurkok), stb., stb.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.20. 18:52:18

@fhdgy: Pontosan. De ez csak a relatív sík vidékekre vonatkozik, valamint az olyan hegyi vidékekre, ahol vagy autópálya, vagy új gyorsforgalmi út épült... :)

Fenn a hegyekben kisebb utakon jó, ha tudod tartani a 20-25-ös átlagsebességet. És még mindig aszfaltutakról beszéltem...

fhdgy 2015.06.20. 18:58:43

@Jani haverja: Értem! Annak idején, 1987-ben voltam autóval Budvában. Ha jól emlékszem a Jandranske Magistrale volt Jugoszláviában a 2-es számú főút, végig az Adrián. Aszfaltos volt, de, de ... voltak kanyarok, hogy 30-40-nel csikorogtak a kerekek. Olyan is volt, hogy egy ilyen kanyarból kijövet satu-fék, mert az úttesten 80-100 bírka, meg kecske feküdt. Szóval valami hasonlóra kell felkészülni? És ezek még ott sem a hegyek voltak.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.20. 19:05:14

@fhdgy: Hát itteni viszonylatban egész Horvátország mondhatni sík vidék...
VISZONT: Itt is a sík vidéken él a lakosság kb. 75%-a, és ez tetejében a mediterrán övezet, de ez Albánia területének csak kb. 25%-a. A többi 75% terület ritkán lakott hegyvidék, oda csak kirándulni érdemes menni, vagy ha mondjuk valaki bányamérnök, vagy éppen meg akar venni legelőnek egy fél megyét, és kecskéket-birkákat tartani, vagy hasonló...

De ezen a sűrűn lakott síkvidéki övezetekben viszont jó utak vannak, legalábbis a főutak, de a nagyobb falvakba is rendes út van mindenhol.

fhdgy 2015.06.20. 19:10:39

@Jani haverja: Még egy kérdés, de előtte egy kis bevezető: Amikor 1987-ben mentünk Budvába, az útvonal Eszék-Tuzla-Szarajevó-Dubrovnik-Budva volt. A horvátországi rokonaim kettő dologra nagyon felhívták a figyelmemet. 1. Figyeljek arra, hogy az aszfalt egyre foróbb délen, egyre rosszabbul fognak a fékek. 2. Már pár tíz km.-re a tengertől, arra is figyeljek, hogy nedves út esetén a levegőből kirakodó só miatt közel úgy csúszik az út, mintha jeges lenne.

Akkor a kérdés : ezeket cáfolod vagy megerősíted?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.20. 19:21:41

@fhdgy: A rosszabbul fogó fékeket nem tapasztaltam (lehet, hogy az autók korszerűsödtek azóta), de az út csúszóssága az igaz. Azokon az utakon, ahol már a tenger felől jövő sós levegő úgy kimarta az aszfaltot, hogy már világosabb is, az meg különösen csúszós, itt Tiranában is van néhány ilyen szakasz, pedig 45 km-re vagyunk a tengertől, igaz, hogy lényeges hegy nincsen útközben, csak dombok.

Ginix 2015.06.20. 19:34:19

@Zsozé_: nem tudom, te mikor voltál, mi most májusban és hacsak nem átvágtak egy ezer éves gps-szel, akkor az állításuk szerint legfrissebb egyáltalán nem tartalmazza az újabban épült utakat.

nem, nem ciki használni a papírtérképet, elsőre gps-kipróbál-nem hasznos, majd másnap megvettük a papírtérképet, ami olyan 95%-ban lefedett mindent, ahova mentünk. nem értem, miért gond, h elsőre a gps-t akartuk kipróbálni.

Ginix 2015.06.20. 19:37:38

bocsánat, csak 10 percre volt időm beugrani, gyorsan válaszoltam az elsőre, amit láttam, h választ kíván, holnap jövök megint, most rohanok, szép estét!

Golf2 2015.06.20. 20:22:09

Jò hely lehet,és legalább közel van.A kaják is biztos finomak.És nincs tele menekültekkel mint a görög szigetek Kos stb.

LittleG (uk) 2015.06.20. 20:36:06

@Jani haverja: jé, a húgomat épp nemrég hívták videózni (vagy valami ilyesmit csinálni) Albániába, egy viperakutató túrára... Nagy lenne, ha ugyanaz lenne.
A húgom nagyon menne csak fél a viperáktól...

fhdgy 2015.06.20. 20:49:40

@Jani haverja: Itt vagy még? Lenne kettő gyors kérdésem.

fhdgy 2015.06.20. 21:12:53

@Jani haverja: Említetted azt a fél megyéni bírkalegelőt. 150 ezer EUR-ért mekkora területűt lehetne venni, olyan átlagos helye, átlagos minőségüt?

FOMA 2015.06.20. 21:15:43

@fhdgy: Pécsről - Pélmonostori átszállással ugyan - el lehet jutni Eszékre vonattal, naponta kétszer. Tavaly decemberben indult meg újból a személyforgalom.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.20. 21:17:46

@fhdgy: Hát a konkrét árakat azt nem tudom, de az biztos, hogy bazi nagyot... :)

fhdgy 2015.06.20. 21:18:19

@FOMA: Köszönöm az infót, tnt-vel már rájöttünk, hála bahn.de weblapnak. De köszönöm a kedvességed.

FutureFry 2015.06.20. 21:22:46

@fhdgy: Pedig ez a fű zöldre festése Kaliforniában (a szárazság miatt) manapság egy jól menő üzlet. Van aki pedig az astroturf-öt preferálja (bár nem olcsó). Ez egyébként duplán jó téma @mojyo: -nak: mert mondjuk ezek igazi kertvárosi “megoldások”, az astroturf pedig még a női foci VB-n nem igazán nyerte el az amerikai csapat tetszését (sem).

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.20. 21:25:18

@fhdgy: De akkor mondok jobbat: Van egy nagyon jó ismerősöm, aki a QKL-ben (itteni Országos Minősítő Intézet) élelmiszeripari minősítési vezető beosztásban van, ő minősíti az élelmiszereket, mondjuk mint Magyarországon az Élelmiszerbiztonsági Hivatal, vagy hasonló. Örökölt Vlora felett van egy hatalmas földterülete (nagyrészt legelő) relatív közel a tengerhez, kb 10 km-re fenn a hegyen, de panoráma az nincs. Viszont a Llogara hágó felé vezető útról van leágazás abba a faluba, és onnan közel van. Ő már régóta biogazdaságban gondolkozik ott, viszont az állami fizetéséből ezt nem tudja megcsinálni, és befektetőt keres.Nem túl sokára nyugdíjas is lesz, de azt nem tudom pontosan, hogy mikor.
Tulajdonképpen szakember.
Ha akarod, összehozlak vele.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.20. 21:26:19

@fhdgy: Nem akarok hülyeségeket beszélni, inkább megpróbálok utána járni, és megírjuk privátban.

fhdgy 2015.06.20. 21:29:25

@Jani haverja: folytathatjuk priviben? Nejed tudja az e-mail címemet. Ha dobsz egy e-mailt, még ma leírom a hírtelen jött ötletemet.

skye8 2015.06.20. 21:30:35

En eddig csupan Dubrovnikban jartam ami Ho-ot illeti, nekem nagyon bejott. Iden Zagreb/Porec/Plitvice lesz, egynapos turakkal megfuszerezve (Rovinj, Pula), Velencebe is szeretnenk athajozni Porec-bol, de az meg eldol. Mindenhol 2 szobas apartmant foglaltam a booking-on, kapeban fogunk fizetni erkezeskor, az arak nagyon kedvezoek.

skye8 2015.06.20. 21:32:31

A beszamolo nagyon olvasmanyos volt koszonet a szerzonek, felkeltette erdeklodesem Albania irant.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.20. 21:36:19

@fhdgy: Írd meg nyugodtan a nejem címére.
De ha nagyon akarod, akkor az info@alfa-kontakt.info címre is írhatod.

fhdgy 2015.06.20. 21:38:09

Már is írom mindkettőre.

FutureFry 2015.06.20. 21:38:10

@fhdgy: Mesterséges fű. Mármint annak egy márkája (de szinonímaként használják).

kardio1 2015.06.20. 22:33:37

@VPBA: En alapvetôen Görögorszàg-pàrti voltam eddig, nekem àltalad emlitett problémàim nem voltak. Innen Görögorszàg elég messze van, van közelebb is tengerpart... Ijabban felfedeztük a Costa Bravât, konkrétan L'Escalât. Ez eléggé bejött. Altalàban nem szàllodàba megyünk, hanem apartmant bérelünk magànszemélytôl. Megnézem, mi van fenn Albàniàbol. Mondjuk innen oda eljutni elég körülményes lenne, valoszinûleg több àtszàllàssal.

kardio1 2015.06.20. 22:36:54

@fhdgy: Nem jàrnàl vele jobban: azt is lehallgattàk az oroszok, Pestrôl meg vsz. a Jobbik jelent...:(

kardio1 2015.06.20. 22:39:13

@VPBA: Mire fhdgy odaköltözik, addigra mindenütt autopàlyàk épülnek arrafelé, amerre neki kell :)

Herr Géza 2015.06.20. 22:55:01

@pasztasuta: Ezt én is aláírom... Nagy H.o. rajongók vagyunk és azt hittem azt a vízminőséget itt Dél-Európában nem lehet überelni, pedig lehet: pl. Szardínián...

Csodabogár 2015.06.20. 23:19:06

@Jani haverja: Elég vicces, hogy a német és az emerikai kórháznak is csak albán nyelvű honlapja van. Nem szándékszom korházba menni vagy ha mégis, inkább nyugat fele mennék, de egy angol nyelvű honlap ma már a minimum. Persze lehet, hogy csak én nem találtam más nyelven mint albánul.

pasztasuta 2015.06.20. 23:52:43

@Herr Géza: bele kell húznunk a promoba, mert már mindenki csomagol, hogy mehessen Albániába. :)

Herr Géza 2015.06.21. 01:24:19

@pasztasuta: Bizony, kell azért egy kis bevétel....... :)))))

M. Péter 2015.06.21. 01:31:06

@fhdgy: Azt tippelem, hogy a Pélmonostor-Eszék vonat már horvát belföldi vonat, ezért nincs benne az elvira adatbázisában.

puhacica 2015.06.21. 04:19:22

@pasztasuta: jol van, miutan felebredek, elkezdek csomagolni. :D

Muscari 2015.06.21. 08:03:34

@Zsozé_: meg egy nagy elonye van Horvatorszagnak: mar 5-6 ora vezetessel elerheto Budapestrol. Egy negytagu csaladnal nagyon nem mindegy, hogy kocsival mesz vagy repulovel. Es igen, a szigetek a legjobbak, ott meg lehet olyan szamaras neniket is latni, mint Albaniaban.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.21. 08:12:17

@Csodabogár: Az amerikainak volt régebben angol nyelvűje (ezt konkrétan tudom), én azt hallottam róla, hogy megcsinálták valami más honlapon (más, teljesen független honlapnév alatt), de őszintén szólva nem néztem utána, ha nekünk kellene valamikor, akkor jó az albán is. :).

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.21. 08:24:16

Megneztem a repjegyeket, becsbol, budapestrol, nem talaltam 100 ezer alatt....:-(

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.21. 08:26:46

@kardio1: Elhiszem, hogy Görögország is jó hely, biztos, hogy sokan szeretik. Mi Horvátországgal kezdtük, évekig vissza is jártunk, elsősorban a közelsége miatt, bár mi mindig igyekeztünk minél délebbre menni. Nekünk a vége felé az ár-érték aránnyal volt problémánk, és hogy nem igazán voltak kedvesek a turistához. Mire oda jutottunk, hogy nem akarunk többet oda menni, jött Albánia. Időben odajutni autóval kb. annyi, mint Görögország, csak sokkal olcsóbb.
A booking.com-on sok szálláshely fent van egyébként, de a kisebbek, amiből rengeteg van nem nagyon.

fhdgy 2015.06.21. 08:29:08

@M. Péter: Kíváncsivá tettél. Beírtam az elvirának, hogy Linz-Salzburg. Tudta!!! Akkor miért nem tudja a Pécs-Osijek-et? Hogy horvát, igaz, de Linz-Salzburg sem magyar. Emmyit az elviráról!

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.21. 08:34:22

@~~Babette~~: Ha a repjegyet Albániára értetted, akkor írok egy egyszerűbb megoldást (feltéve, ha Dél-Albánia a célpont:
Veszel egy fapados repjegyet Korfura, és átkompolsz Sarandába.
A kompmenetrend itt van:
www.ionian-cruises.com/lines.php

Muscari 2015.06.21. 08:57:13

@fhdgy: hogy mikor megyünk nyugdíjba? A férjemnek még 16 éve van hátra, nekem még több. Szóval nem holnap lesz :-))

Muscari 2015.06.21. 08:58:41

@Jani haverja: lehet a kikötőben autót bérelni?

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.21. 09:18:56

@Muscari: A kikötő mellett vannak turistairodák, azok foglalkoznak autóbérléssel is.

fhdgy 2015.06.21. 09:21:46

@Muscari: Hát, ebben az esetben nem tudom megígérni, hogy várni tudok Rátok. 16 év múlva már 78 lennék, de nem tartom reálisnak, hogy megérem. Ha hozzászámolom a pluszt, ami Neked még kell, akkor meg már végképp nem.

sasfészkes 2015.06.21. 09:28:31

@Jani haverja:
" fergetegesen jó, és fergetegesen olcsó .."
ez hogy volt németül

portugéza 2015.06.21. 09:28:40

@fhdgy: @M. Péter: Pontosan így van, csak nem akartam írni, mert nagyon belendültek itt a MÁV szidásába (ami sok más szempontból nagyon is jogos lenne). Az Elvirától nem várható el, hogy Isztambulig az összes járatot közölje, csak ami MÁV érdekeltség legalább részben, pl. van magyar kocsi a vonathoz csapva. Fiuméba pl. van közvetlen kocsi a Keletiből nyáron, benne is van szépen az Elvirában.

(Azt már csak halkan írom, hogy Szolnokról n+1 helyett 2 (kettő!) átszállással is el lehet jutni Eszékre, Szabadkán/Újvidéken keresztül, busz közbeiktatásával, igaz, ez drágább, és utálja a szerbeket.)

portugéza 2015.06.21. 09:29:47

@fhdgy: A Linz-Salzburg-ot azért tudja a magyar elvira, mert azok a vonatok Budapestről indulnak. Amit úgy tüntet fel az elvira, hogy Bécs Westbhf-tól indul, ott is van budapesti vonatrész (lásd menetrendek), ezért szerepel a magyar rendszerben. (Bár a magyar vonatrész nem megy teljesen végig a svájci végállomásig, ez tény.)

Ha megnézed a bahn.de-t, ott vannak olyan Linz-Salzburg járatok, amik az elvirán nem szerepelnek! Mivel nem magyar érdekeltségű vonatok.

Értem, hogy megcsömörlöttél az országtól, de igazságtalanul ne rúgjunk már bele mindenbe, ami magyar. Csak azért, mert nem értesz valamit, nem vagy tisztában vminek a működésével. Én sem véletlenül olvasgatom a Határátkelőt, elkészülök innen előbb-utóbb, de azért ne keressünk a kákán is csomót.

Régebben volt itt a blogon egy Ausztriából hazatért hozzászóló, aki annyiszor leírta, mennyire zavarja a vodafonos telefonján kapott kéretlen reklámhívások, hogy egy idő után megírtam neki: elég egy e-mailt küldeni a Vodafone ügyfélszolgálatra (név, telszám, szerződésszám), és nem adják ki többet a számát harmadik félnek. Ennyi. Max. fél perc megírni egy ilyen emailt, ingyen is van, egyszerű is. Ilyenekért még nem kell kivándorolni. :)

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.21. 09:42:26

@sasfészkes: Most nem tudom visszaadni, mert egyrészt hosszabban mondták, másrészt meg a család férfitagjai fent voltak az emeleten, és az erkélyről ordibáltak, a motorosok meg lent voltak, és onnan ordibáltak :) Mindenesetre nagyon-nagyon dicsérték mind az árakat, mind a szobát, mind a reggelit. Ez mondjuk 30 EUR/2 fős szobánál érthető is :)

Szóval a beszélgetés jóval hosszabb volt, én csak rövidítettem :)

fhdgy 2015.06.21. 10:26:52

@portugéza: Hogy mi tartozik a MÁV-hoz és mi nem, nos erre csináltam egy tesztet: beírtam az elvirába : Hamburg-Zürich, lőn csoda, kettő is:

1. Lett találat
2. De csak négy találat volt. Ezt nem tudtam elhinni.

Kérlek a logikád alapján magyarázd meg ezt!

Kéretlenül is segítek: elvirácska szerint úgy mennek a dolgok, hogy elindulsz Hamburgból, elvonatozól Budapestig, majd Bécsen és Salzburgon keresztül megérkezel Zürichbe. Mindez röpke 25 óra 52 perc alatt. Egyszerűen fantasztikus.

A bahn.de ehhez képest pocsék. Szerintük elindulsz Hamburgból és megérkezel Zürichbe. Hogy mi az isten csodájáért tart ez nekik zirka 8-9 órába, el sem tudom képzelni, amikor a MÁV ezt már majdnem 26 óra alatt is tudja teljesíteni.

M. Péter 2015.06.21. 11:15:16

@fhdgy: A Hamburg-Bp és a Bp-Zürich vonalakon van közvetlen vonat, ezekről tud az elvira, és össze tudja őket kombinálni. Bizonyos Bécsből induló vagy oda érkező csatlakozó vonatok is benne vannak az adatbázisban, ha az ember Berlinből Frankfurtba akar menni, akkor elég Bécs felé kerülnie. :)

portugéza 2015.06.21. 11:26:20

Részemről az utolsó reagálás.

Senki, sehol nem mondta, hogy az Elvira összeurópai nemzetközi menetrend kereső lenne. Ha olyan külföldi célpontokat írsz be, ahová véletlenül megy Mo.-ról is megy vonat (pl. Hamburg és a Keleti pu. között), akkor a szerencsétlen rendszer megpróbálja (többnyire Bp.-en keresztül) összerakni az utat.

Hidd el, a bahn.de sem mindig a legrövidebb utat rakja össze, lásd Szolnok-Eszék viszonylat Csáktornyán keresztül, a saját példád! Mégsem szidod a német vasutat.

A slusszpoén: a horvát vasút keresője [ www.hzpp.hr/ ] sem látja Pécset (Pecuh v. Pecuj néven sem), pláne Hamburgot vagy Zürichet! A horvátokat miért nem szidod?

Ne hasonlítsunk már egy dedikáltan nemzetközi keresőt (bahn.de), amit a német vasutak értékesítéssel és utazásszervezéssel (!) foglalkozó leánycége üzemeltet, egy nemzeti (magyar, horvát, stb.) vasúttársaság rendszeréhez. Alma vs. körte. Elismerem, ha valaki nem tájékozott a nemzetközi vasútvonalak keresésében, elsőre azt hiheti, csak az van, amit az elvira mutat. Én is annak idején magamtól bukkantam rá a neten bahn.de-re, mert láttam, hogy az elvira nem erre való. Részemről téma lezárva.

fhdgy 2015.06.21. 11:32:59

@M. Péter: portugéza finoman ( tényleg nem vettem zokon ) kritizált, hogy a kákán is csomót keresek. Nem, ez nem az volt, én csak vigyorogtam, de kínomban. Ha EU tagok vagyunk már 11 éve, akkor legyünk már végre EU tagok vagy, ha nem tudunk azok lenni, akkor felejtsük el! Olyan nagy kérés ez?

Ha valaki megkérdezi tőlem, hogy mennyi kétszer kettő, ne vágjam rá meggyőző módon, hogy öt, ha én sem tudom. Becsületesebb ( bár kínos ) azt mondani, hogy bocs, én sem tudom. Tehát, ha az elvira nem tud korrektül tájékoztatni, akkor elvárnám, hogy legalább ne tájékoztasson félre.

A MÁV-nak lenne egy nagyon egyszerű javaslatom: vegyék meg a bahn.de menetrendi adatbázisát, on-line karbantartással, a szükséges dolgokat magyarítsák és uzsgyi!

Én előnyös helyzetben vagyok, mert majd hét évet éltem Németországban, így tudom használni a bahn.de-t, de nem mindenki tud annyira németül, hogy ezt megtehesse.

fhdgy 2015.06.21. 11:51:21

@M. Péter: potugéza maga részéről lezárta, befejezettnek nyílvánította a diskurzust. Szíve joga, részemről semmi gond, így már csak Neked írom: Ha a MÁV kérné, tudnék csinálni egy magyar nyelvű felületet a bahn.de-hez. Roppant egyszerűen tudná utána használni egy magyar is, aki csak magyarul tud.

Egy dologért mégsem vállalnám, azért mert korábban megesküdtem, hogy magyar állami cégnek soha többet nem dolgozom. Hidd el, nagyon komoly okom volt erre.

A vezérhangya ettől még elindult! Szerinted a Deutsche Bahn kiröhögne, elküldene hűvösebb éghajlatra, ha nekik ajánlanám fel ezt a magyarítást?

portugéza 2015.06.21. 13:07:21

@fhdgy: ezek már konstruktív ötletek. Azt is jobban értem már, milyen szakmai kifogásod volt az elvira ellen, egyszerű felhasználóként én pusztán megtanultam, mire jó és mire nem. Furcsa volt, miért kérsz rajta számon olyasmit, amit n darab másik nemzeti vasúti kereső sem tud.

A bahn.de magyarítása jó ötlet, sok sikert (komolyan). A magyar felület egyszerű fordítási feladat lenne, mint ahogy van már angol, cseh, stb. menüje is. Ehhez a MÁV-nak nem lenne köze.

Egy közösen üzemeltetett kereső nagyobb falat, pl. ki értékesítené mondjuk a Hamburg-Bp. és egyéb közös jegyeket. Az elvira úgy látom naprakész a Mo.-i fennakadások, késések kijelzésében (az IC-k esetében legalábbis), ezt jó lenne becsatornázni a bahn.de-be. Plusz a bahn.de Magyarországon belül nem mindig a legracionálisabb útvonalat adja meg (tapasztalat, konkrét példa most nem jut eszembe).

fhdgy 2015.06.21. 13:37:27

@portugéza: Bocs, én nem csak utasként, hanem programozóként is nézem az ilyen és hasonló oldalakat.

Amit a magyarításból egy ember vállalhat, az csak és kizárólag a legszűkebben vett menetrend. Szakmailag viszont nagyon felemás megoldás lenne.

Az igazi az lenne, ha vasúttársaságok között megfelelő informatikai együttműködés jönne létre. Ahogy a szerelvényeket tudják mozgatni egy idegen pályaszakaszon, az adatoknak is megfelően áramlania kellene.

Biztos vagyok benne, hogy most is van ilyen adatáramlás, csak egy kicsit "korcs". Nem hinném, sőt kizártnak tartom, hogy DB a magyar papír alapú menetrendekből prüntyőkézné be az adatokat.

Bizonyos körű adatbázisokat frissítéssel kell, hogy megkapják. Ezt kellene magasabb szintre emelni.

Ez meg már messze túlmutat egy programozó lehetőségein.

Muscari 2015.06.21. 14:56:41

@fhdgy: ugyan már, több optimizmust :-)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.21. 16:30:17

@Jani haverja: ugy sem jon ki olcsobbra, esmeg macersabb is.

Jani haverja · http://alfa-kontakt.info/ 2015.06.21. 18:33:55

@~~Babette~~: Véletlenszerű időpontra (júl 12-17) főszezonra repjegyet én is csak éppenhogy 100.000 Ft alatt találtam most.

Korfura nincsen valami nevetségesen olcsó repjegy?
Fapados, charter, vagy ilyesmi.
Merthogy a kompjegy (retúrban) még főszezonban is 46,6 EUR, ami 310 Ft-tal számolva is kevesebb, mint 15.000 Ft.

A kompolás egyébként nem macerás, sok ismerősünk volt már Sarandában repülő-komp párosítással.

Magánvéleményem szerint viszont Magyarországról a legjobb ide autóval jönni, igaz, hogy az meg jónéhány óra, a legrövidebb Koszovón keresztül, úgy Budapest-Durres kb. 12 óra, de ahhoz, mint már írtam, útlevél is kell, meg személyi is kell. A többi útvonal kb. 15 óra (Budapest-Durres viszonylatban), és elég egy sima magyar személyi is..

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.21. 20:10:21

@Jani haverja: 30ert lattam.
de
Hozzajon az autozas a repterre, az 500 km, a repteriparkolas,
Aztan a korfui repterrol a kompkikotobe,
plusz az albaN aUtoberles.

Szoval tenyleg autoval lenne a legjobb, de az 1200 km, az szamomra egy tragedia egyhetes nayaralashoz, ket kutyaval.

Ja es hat repcsivel a kutyakat se vihetnem, tehat az absz kiesik.

Ginix 2015.06.21. 20:16:24

@skye8: @Bredpitt Monika: @mojyo: köszönöm, a kedves szavakat:) kígyóról nem is hallottam (szerencsére), hosszabb volt, de megkurtítottam, nem akartam túlburjánzani.
@diggerdriver: köszi, és remélem, azért nemcsak muszájból tetszett:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.21. 20:31:32

@Ginix:
Persze hogy nem, csak vicc volt.
Nagyon tetszett.

fhdgy 2015.06.21. 21:47:22

@Határátkelő: Lenne egy jobbító szándékú javaslatom. Egy-egy poszt megjelenésének időpontját a szerzővel előzetesen egyeztetni kellene.

Laci és Ginix posztjánál is a hozzászólásokban nagy igény mutatkozott arra, hogy a szerzőt menetközben is lehessen kérdezni.

Erre a kommentelők igéretet is kaptak a szerzőktől, de kiderült, hogy majd "holnap" vagy "holnap után". Én türelmes voltam, megvártam a "holnap"-ot is, meg a "holnap után"-t is, de azt tapasztaltam ma, hogy ez mára már nagyon leült, okafogyottá vált.

Úgy látszik, az internet már csak ilyen, ma felkap, holnapra meg már el is felejt.

Ez egy ilyen, "azonnal, de rögtön" világ.

Azonnal és rögtön van igény, holnapra meg már minden lecseng.

Ha a szerzővel egyeztetett időpontban jelenne meg a poszt, akkor nem fordulna talán elő, hogy idő hiányában nem tud reagálni.

Határátkelő 2015.06.21. 21:56:52

@fhdgy: Hosszú évek óta minden egyes poszt előtt egyeztetve van a szerzővel a megjelenés. Igaz, sokszor csak előző este (mert így hozza az élet), de mindenki tudja, mikor jelenik meg a posztja.

Viszont azt is el kell fogadni, hogy nem mindenki tud vagy akar beszállni a kommentelésbe, van, akinek elég annyi, hogy kiírta magából, vagy nem akar regisztrálni, vagy egyszerűen csak nem akar jelen lenni. Ezt is el kell fogadni.

Szóval köszi a javaslatot, de nyitott kapukat döngetsz. Én is jobban örülök, amikor itt van a szerző, mert rengeteg félreértésnek, találgatásnak elejét lehet venni ezzel. De hát senkit nem lehet kötelezni rá.

fhdgy 2015.06.21. 21:58:55

@Muscari: Persze, igazából azt szerettem volna írni, hogy nem vagyok abszolút biztos abban, hogy megérem a 178-at. Így csak kevesebb mint 100 év maradna arra, hogy élvezzük a nyugdíjas napjainkat. Akkor meg azt kaptam volna, hogy ennyire optimistának meg talán még sem kellene lenni???

A valóság meg most a következő: nincs okom nagyon panaszkodni az egészségemre, egész jól érzem magam, de 17 éve volt már egy szívműtétem. Ez alatt az idő alatt valamilyen szinten megtanultam ezzel együtt élni, nincs is probléma, de elfogadom azt is, hogy ez a 17 év nagy ajándék volt, tényleg az volt. Arra is volt időm, hogy megbarátkozzam azzal a gondolattal, hogy nem vagyok esélyes arra, hogy 178 évig éljek.

fhdgy 2015.06.21. 22:10:50

@Határátkelő: A lényeget értem. Meg is értem.

Aki nem akar a megjelenéskor együtt élni a posztjával, az nem akar és kész. Aki viszont résztvenne benne, annak a mai rohanós világban tényleg nem elég csak az előző nap tudnia a megjelenésről. Sajnos, ez is tökéletesen érthető. Hogy nehéz összehozni időben az egyeztetést? Sajnos ez is igaz.

Amiért felvetettem a problémát az az, hogy Laci posztjával kapcsolatban számomra érthetetlen hullámverés volt. Igéretet kaptunk Lacitól, hogy válaszolni fog a kérdésekre. Ettől azt reméltem, hogy lecsillapodnak a hullámok, helyükre kerülnek a dolgok.

Mára tényleg lecsillapodtak a hullámok, a vihar igazából elült magától, mára az internet népe már talán nem is emlékszik rá.

Szinte széttéptek egy embert azok a hullámok, ma meg már igazából mindenkit hidegen hagy.

Szomorúan kérdezem magamtól, gogy csak egy vihar volt a biliben? Nekem szomorú lenne, ha igazam lenne.

Határátkelő 2015.06.21. 22:29:20

@fhdgy: Azért az, hogy "széttéptek egy embert a hullámok" szerintem erős költői túlzás. Én próbáltam követni a hozzászólásokat, voltak kérdések, volt kritika is, de mindig van. Azért ez a széttépéstől szerintem elég messze van - legalábbis ami az internetet illeti.

fhdgy 2015.06.21. 22:36:41

@Határátkelő: Lehet, hogy költői túlzás, de annak fényében mégsem, hogy jó páran olyan embert pocskondiáztak, aki azt nagyon nem érdemelte meg. Mi lett volna, ha csak egy kicsit is rászolgált volna?

Vagy csak megszokott volt, mint egy focimeccen a B közép?

Jót balhéztunk. Hogy a foci milyen volt, az eredmény mi volt, nem tudjuk, mert arra nem volt időnk! De tényleg jó balhét csináltunk!

Határátkelő 2015.06.21. 22:44:19

@fhdgy: Kérlek, ezeket a pocskondiázó kommenteket (a megjelenés idejével együtt) küldd el nekem a hataratkeloKUKAChotmail.com-ra (hogy ne offoljuk itt szét teljesen ezt a posztot), és megnézem. Kritikus hangokra emlékszem, pocskondiázásra nem. Kösz szépen! (Kérésem abszolút komoly!)

fhdgy 2015.06.21. 22:52:06

@Határátkelő: Figyelj, Te magad is sokszor írtad, hogy kiszedtél hozzászólásokat. Több olyan hozzásszólás bennmaradt, amiben egyszerűen hazugsággal vádolták a szerzőt, több olyan hozzászólás volt, aki kamunak nyílvánítottak a posztot. Mi kell még?

Laci helyében, ha lett is volna honvágyam, most a sok ilyen hozzászólást iró emberkének megköszönném, hogy "köszi, hogy segítettek! Tökéletesen elmúlt!"

Késő van, talán, legalább mára, nyugodjunk le, nyugodjunk el!

Ginix 2015.06.22. 09:50:09

@enverhoxha85: köszönöm:)

@fhdgy: elnézést, de a hétvégém teljesen be volt táblázva és valóban 1 nappal előtte már tudtam, h mikor jelenik meg a poszt, de akkorra már megvolt a programom, sajnálom. ráadásul nincs okostelóm sem.
szerintem tényleg nem egyszerű egyeztetni, mert szerintem nonszensz lenne hetekkel előre egy egész napi programnak betáblázni egy ilyet, ugyanakkor én is szívesen válaszolgattam volna folyamatában a kérdésekre.
ha bármi van, ami érdekel és más szempontból is hallanád, nagyn szívesen válaszolok bármilyen kérdésre akár itt, akár emailben:) szerintem továbbra is nagyon izgalmas, hogy oda akarsz költözni!!!

fhdgy 2015.06.22. 10:32:55

@Ginix: Nincs miért elnézést kérned. Amin egy kicsit elméláztam, az csak annyi volt, hogy többen igényelték volna, hogy kérdéseket tehessenek fel, de nem jött össze, az ismert, általad is leírt okok miatt. Mire már tudtál volna válaszolni, addigra meg valahogy alábbhagyott a kíváncsiság. Nekem igazából csak egyetlen kérdésem van, de lehet, hogy olyan választ várnék valahol a lelkem mélyen, ami a Háború és Békével vetélkedik. Vagyis a kérdés egyszerű, de a válasz .. hát az valami másik kategória.

Mit tudsz mondani nekem, aki kacérkodik azzal, hogy odaköltözzön?

Csak ennyi a kérdésem :-)

Ginix 2015.06.22. 11:40:09

@fhdgy: írok mélt, jelezz majd, ha megkaptad, 1-2 órán belül meg kéne, h érkezzen.

fhdgy 2015.06.22. 11:52:52

@Ginix: Rendben! Előre is köszönöm!

Ginix 2015.06.22. 15:00:53

@Zoole[uk]: köszönöm:) és elnézést, hogy rosszul írtam a nicked, tényleg nem akartam!

enverhoxha85 2015.06.24. 17:47:49

Lelőttek egy rendőrtisztet és másik kettőt megsebesítettek fegyveresek a dél-albániai Lazarat nevű faluban.

www.top-channel.tv/lajme/artikull.php?id=302603#k1

Tankó Shqau Noémi 2015.09.21. 16:24:40

Letezik koktel Albaniaban! Igaz hogy Nagyon ritka, eddig egyetlen helyen talaltam :)
ahol a koktel keszito srac kulon oda jott megketdezni, hogy milyet es hogy Szeretnem .... ezutan kaptam egy olyan hatalmas mango koktelt hogy majd nem 1 oraig ittam :D Nagyon finom volt,kozben meg oda jott 2 szer a srac erdeklodni hogy izlik -e.....
Vegul kaptunk ajandekba egy eheto koktelt ( ilyen dzsemszeru szeru dolog)
Emlekezetes koktelizas volt :)

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása