oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 17. 06:45,  Úgy döntöttünk, hazaköltözünk 624 komment

2015. június 17. 06:45 Határátkelő

Úgy döntöttünk, hazaköltözünk

A mai poszt ugyan a Magyarország és én pályázatra érkezett, de lehetne Franciaország és én is, sőt, ha még mélyebbre tekintünk, akkor valójában a beilleszkedés nehézségeiről szól. Vicky és családja ugyanis négy év franciaországi lét után döntött úgy, hogy visszaköltözik Magyarországra, de hogy ez mennyire nem egyszerű döntés, az a poszt végéből kiderül. (A képekért ezúttal is jár a köszönet.)

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

cim_18.jpg

„A mi kálváriánk 4 éve kezdődött, miután a kislányom megszületett. Pesten laktunk egy albérletben, napról napra élve. A szülési szabadság előtt nekem rendes állásom volt, de mivel nem voltam rendes pénzre bejelentve, így tudjuk mit kaptam.... nem sokat!

Párom akkor éppen alkalmi munkákból próbált pénzt szerezni, de sajnos legtöbbször nem is érte meg elmenni, annyira kevés volt a bére. Aztán belekeveredett az éjszakai életbe, ahol a pénz kicsit jobb volt, de mondjuk azt, hogy a kapcsolatunknak nem tett jót. Ez így ment 2010 egész nyarán, amikor is megtudtuk, hogy párom egyik barátja Franciaországban vállalt munkát, közvetítő cégen keresztül.

Egy ideig csak beszéltünk róla, de mikor már nem volt más lehetőségünk, akkor egyszer csak beadtuk az önéletrajzot és vártunk a telefonra, mikor lehet menni. Nem is kellett sokat várni, pár hétre rá már jött a telefon, hogy ha tényleg komolyan gondoljuk, akkor szeptember végén lehet menni. Persze mi komolyan gondoltuk, bár féltem tőle, hiszen ottmaradok egyedül az elsőszülött 3 hónapos lányommal. Nem akartuk, de muszáj volt lépni!

Három hónap külön

Párom kijött, építőiparban kezdett el dolgozni. Kaptak szállást, meg jó fizetést. Folyamatosan küldte haza a pénzt és hó végén még maradt is. Hihetetlen volt! Az első kiküldetés decemberig tartott, karácsonykor jöhetett haza.

Borzasztó rossz volt az a külön töltött 3 hónap, így gondolkodtunk, hogy hogyan tovább. Párom azt kérte, hogy még egyszer hadd menjen vissza és megpróbálja elintézni, hogy a cég, ahol dolgoztak, közvetlen alkalmazza őt, mert akkor a fizetés is több és úgy van esély rá, hogy mi is kimenjünk utána. Rábólintottam.

Ment, dolgozott, intézkedett, mindezt minimális francia nyelvtudással. De nagyon büszke voltam rá, mert minden sikerült. Februárban megint hazajött és elkezdtünk pakolni!

Az egész életünk cuccai befértek egy Ford Focus kombiba, mondjuk fullra megpakolva. Ő elindult kifelé, én még maradtam a kislányommal pár hetet itthon a szüleimnél. 2011. március 17-re váltottunk repülőjegyet, az akkor 9 hónapos kislányommal.

folyo.jpg

Mikor kiértünk, páromnak sikerült bérelnie egy nagyon picike tetőtéri lakást, ahol szinte semmi nem volt. Nem volt hűtőnk, se saját ágyunk, szekrényünk, semmink. Mindent úgy kaptunk innen-onnan.

Aztán elkezdődött az unalmas életem. Párom minden nap dolgozott, én otthon a gyerekkel. Beszélni senkivel nem tudtam, mert persze a nyelv nem ment még. Még netünk sem volt az elején. Gondolhatjátok, milyen király volt. Annyi volt a napi program, hogy kijártam a gyerekkel sétálni. És így ment minden nap nagyon sokáig...

Nem vagyunk boldogok

Most vagyunk itt 4 éve és úgy döntöttünk, hazaköltözünk! Most lehet fújjogni, meg kérdéseket feltenni, hogy minek, de így döntöttünk. A 4 év alatt négyszer költöztünk, szarabbnál szarabb lakásokban laktunk, ahol volt penész, gázos szomszédok, rosszul megépített ház, 1 éves házfelújítás stb.

Párom rengeteg cégnél dolgozott ez idő alatt, most eljutottunk oda, hogy 1 éve saját cége van, ami ha nem is túl jól, de működik, sőt talán most indulna be. Most egy ún. szociális lakásban lakunk, amit szeretnénk is, ha nem lennének szomszédaink.

Megkapunk az államtól minden támogatást, ami jár, ami persze jóval több, mint otthon. Én is dolgoztam 10 hónapig, amíg terhes nem lettem második kislányommal.

folyo_2.jpg

Na, az ő születése után kezdődtek nálam a gondok. A nyelvet még mindig nem beszéltem, sőt a mai napig nem beszélem normálisan. El nem adnak, ahogy szokták mondani, de ez kevés ahhoz, hogy barátságok köttessenek. Szóval a szülés után, mely szintén jobb volt, mint otthon, mély depresszióba zuhantam.

Nem járunk sehova, nem beszéltem senki mással, mint a két gyerekemmel, már amennyire az beszéd egy 3 évessel és egy újszülöttel. Aztán teltek a hónapok és úgy éreztem sokszor nem bírom és mindig az jutott eszembe, ha otthon lennénk, mennyivel más lenne minden, mennyivel boldogabban élném meg ezt az időszakot.

Persze pénzügyileg összeszedtük magunkat, kifizettünk egy rakat tartozást, megvolt mindenünk, amire szükségünk volt, de nem voltunk / vagyunk boldogok itt.

Itt mindig bevándorlók leszünk

Egyik nap a párom úgy jött haza, hogy hazaköltözünk-e? Neki is elege lett, pedig ő emberek között van, perfekt megtanulta a nyelvet, de ő is érzi, hogy nekünk ez sosem lesz a hazánk. Itt mindig bevándorlók leszünk.

Ennek a mondatnak már lassan 4 hónapja, és most ott tartunk, hogy 2 hét múlva repülök haza a lányaimmal. Párom még marad július végéig. 

Természetesen az elhatározást rengeteg beszélgetés és latolgatás előzte meg. Azt eldöntöttük, hogy nem szeretnénk itt ragadni. A nagyobbik lányom 1 év múlva iskolába megy, és ha itt kezdi el, félő, hogy már nem fogunk mozdulni.

Én pedig nem szeretnék itt bezárva, barátok és a családom nélkül maradni, Itt sincs kolbászból a kerítés, rengeteg a kiadás. Aki egyedül van, annak könnyebb dolga van, de családdal itt sem sokkal könnyebb. Persze több a fizetés, de jóval több a kiadás is.

A 4 év alatt négyszer voltunk otthon, és mindahányszor átléptük az országhatárt megnyugvás fogott el minket! Imádjuk a lüktető Budapestet, imádjuk a Dunakanyart, ahol élünk. Hiányoznak emberek, dolgok, helyek, amiket 4 évig elnyomtunk magunkban.

Nem égetünk fel minden hidat

Félre ne értsétek, rettenetesen félünk attól, hogy mi lesz otthon, Nézünk híreket, tudjuk mi a helyzet, de még egy esélyt szeretnénk adni magunkat, hogy ott öregedjünk meg és a gyerekeink ott nőjenek fel, ahol jól érezzük magunkat!

Vannak terveink a jövőre nézve, hogy hogyan tovább, ha sikerül, akkor minden happy end. Ha nem... az jó kérdés. Egyelőre nem égetünk fel mindent a hátunk mögött.

lovak.jpg

Franciaország: amennyire nem tudtam beilleszkedni az emberek közé, annyira fog hiányozni a hely, a környék, ahol éltünk 4 évet! Amennyire utálok itt lenni, most annyira rettegek, hogy mi lesz a megszokott kis helyünk és lakásunk nélkül, amit belaktunk.

Hetek óta alig alszom éjjel, mert azon jár az eszem, mi lesz majd otthon? Hogy fogunk édesapámmal tudni együtt élni, mert most ideiglenesen oda költözünk. Találok-e munkát?

Félek, hogy jól döntöttünk-e, félek, attól, hogy a gyerekeink könnyen megszokják-e hogy már nem ez lesz az otthonuk. Rengeteg kérdés kavarog bennem, de bízom a páromban és magunkban, hogy a rossz helyzet ellenére, ami otthon vár minket boldogulni fogunk! 

gyerekek_3.jpg

A távozás pillanatát biztosan megkönnyezzünk majd, mert azért a 4 év az 4 év és azért történtek velünk jó dolgok is, sok jó emlékünk is van. 

Senkitől nem várom, hogy megértse döntésünket, amíg nem volt olyan 4 éve mint nekünk! Ez csak egy nagyon felületes írás arról, hogy mi történt velünk az elmúlt időkben!”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Franciaország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr567549500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kittycat318 2015.06.18. 09:02:52

Bocsánat ha már valaki írta előttem. De ami eszembe jutott elsőre az az, hogy minek megy ki valaki külföldre ha nem beszéli a nyelvet? Ezt nem értem! Külföldre költözés alap első lecke, hogy beszéljük az adott ország nyelvét... és még úgy sem könnyű a kezdet.

Mielőtt kijöttünk Németországba 1 éven és 3 hónapon át német tanfolyamra jártam és leraktam a középfokú nyelvvizsgát a nulláról indulva! (annyit tudtam németül, hogy ich bin xy, ich komme aus...) mindez rengeteg pénzembe, időmbe, és energiámba került munka mellett, de tudtam, hogy kifizetődik egyszer. (Páromnak meg volt évek óta a felsőfokúja németből, nekem meg angolból volt középfokú vizsgám...)

Visszatérve az íráshoz, ráadásul 4 évet kint éltek és nem tanulta meg a nyelvet ez fura. Gondolom ott is van bevándorlóknak kedvezményes nyelvtanfolyam, mint itt.. persze keresni kell a lehetőséget is, hogy beszéljen, mert úgy tud csak gyakorolni, fejlődni. Ha direkt elkerülte ezeket a helyzeteket akkor nem csodálom, hogy nem tanulta meg a nyelvet.

qkuc 2015.06.18. 09:22:36

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Muhahaha, mindjárt összeszégyenlem magam, hogy sokkal több zsetonért fogom eladni magam a külföldi rabszolgapiacon, ahol nem penészes lakásban kell szűkölködni.

Kend fajtája a hegyi troll?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.18. 10:28:56

@kittycat318: en eddig 4x koltoztem el masik orszagba ugy, hogy nem tudtam a nyelvet (kinai, thai, burmai, indonez, meg mielott, es ebbol kettot nem voltam hajlando bottal se megpiszkalni utana sem). Persze ezt nem mindenhol lehet. De nem kell a masik iranyba se altalanositani.

soad1221 2015.06.18. 12:19:28

@Megnevelő Ember: értem amit mondasz, de nincs ebben igazad...
A kormányablak nem politikai terep, az nem egy pártiroda. az állammal/önkormányzatokkal való ügyintézés átalakult, az okmányiroda központi lett, nem önkormányzati, bizonyos feladatokat ők visznek, illetve lettek kormányablakok, amiknél meg megint más ügyintézni valóval mehetsz...
Most, hogy ezt bugyuta módon "dicsőítik" tényleg gáz, de az ég világon semmivel nem tartalmaz több pártpolitikát, mintha pl. majonézt reklámoznának...

Bredpitt Monika 2015.06.18. 14:37:46

@swfla: 1. Fogd mar fel vegre, mindig bevandorlo maradsz (Sakkó mi van?)

Voltal mar az USAban? A fenti mondatod ide nem vonatkozik. A vilag tanulhatna az amerikai toleranciarol.

A tavolsagtartas, amit en pl. nehezen viseltem nem tartozik a temahoz.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 14:40:13

@qkuc: Gyurcsanynak egy nagy baja van, de az nagy baj. Az, hogy ha mint politikus kimondom, ezt elkurtuk gyerekek, meg azt , hogy nem csinaltunk semmit, akkor el kell vonulni, es o meg MINDIG ITT VAN.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 14:43:02

@montroyal ( CAN qc): Na. ez az ami sok nonel bejon, ez az artatlan humorod. Na meg, aki szereti a delfint rossz ember nem lehet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.18. 14:49:50

@adg [Au, Darwin]: na azt nem vallalom, hogy orokre igy maradok :-D

2015.06.18. 15:15:35

@Dragonlady (Bp, Hun): Édesanya, te azóta utálsz engem, hogy megtudtatd, mi a munkám. Idézzem vissza a 2012-es hozzászólásod? Hogy addig, aíg nem tudtad, mivel foglalkozom sz9mpatikus voltam neked, érdekesnek találétad a hozzászólásaimat, ésatöbbi???
Te, mégis miféle ember tesz ilyet? Az álszent?

2015.06.18. 15:15:35

Itt van különben a link, amire a német poszt kapcsán hivatkoztam:

hataratkelo.blog.hu/2013/04/12/miert_gyulolnek_a_nemetek

HA, ha van benned becsület, akkor ezt benegeded, a saját blogodról való, igaz, 2 évvel ezelőttről, amikor még normálisan lehetett itt beszélgetni.
A helyzet ugyanaz, csak Németországban, nam Franciaországban. De a két ANYU, pont ugyanúgy reagált "külföldre" azonos élethelyzetben.
Felhívnám a figyelmet a kommentekre ...

tsabus UAE 2015.06.18. 15:50:18

Mielőtt elolvastam volna a posztoló válaszait FB-on, leginkább swfla hozzászólásával értettem egyet. Most, utólag azt mondom, hogy Pink Petsch minden szavát megérdemelte Vikike...

Narina 2015.06.18. 16:05:13

@blackhair-lady: Az a baj, hogy a depresszio nem orszag fuggo. Gyakorlati tapasztalat, hogy az ember ilyen allapotba a rozsaszin-lila-sarga is szurke-fekete-szurke! Sajnos elkoveti a parja azt a hibat, hogy tamogatja az onamitast es az onsajnalatot. Szereny velemenyem szerint a poszterinanak jol jonne egy irgalmatlan nagy beszelgetes(vagy tobb) hozzaerto szemellyel aki tudna erdemben segiteni.(azert merek igy beszelni, mert en mostanra labaltam ki egy kozel 10 eves idoszakbol, mert nem volt olyan 4 evig aki erdembe segitett, utana jott a parom aki elkezdet helyre pofozgatni, mindezt ugy, hogy nem sajnalt, de nem is szidott, tudom minden ember mas, de maga ez a stadium, meg vissza fordithato viszonylag konnyen es nem ragja melyebbre magat.
Annyit meg szeretnek hozza fuzni, hogy en amit latok ebbol az csupan a depi negativizmusa(amit nem konnyu levetkozni) valamint, hogy nem latja azt, hogy tok mindegy hol van, nem lesz jobb mert a depi nem engedi. Ez teny ezen nincs mit szepiteni! Most, ha teljesen realisak akarunk lenni akkor nezuk jozanul
1 van a parjanak egy valalkozasa ami meg csak most indult, de mar eltudja latni vele a csaladjat (ez pozitiv azonban a poszotolo ezt nem veszi figyelembe
2 Valljuk meg nekem is az jon le, amit sok magyar embernel lattam, hogy keptelen mast csinalni mint sirdogalni, de tenyleges cselekves csak imel-ammal van.
3 Mindenki hibas foleg a kornyezet az orszag es nincs tamogato kozeg. Mar ne haragudjon senki, de mert is kene befogadniuk vagy baratkozniuk egy olyan emberrel aki egyaltalan nem "akar" megtanulni(utalom az angolt eddig sosem sikerult megtanulnom, es azert nem mert nem akartam, most akarom most megy) a nyelvukon es messzirol ordit rola, hogy nincs ingere a videkukhoz.
Ez persze sajat velemeny. Nem mondom, hogy mindenbe igazam van, de azt tudom, hogy amit most erzekel az nem a valosag csak a depi kenyszeriti erre.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 16:43:09

@Bredpitt Monika: koszi hizik a majam .. igen regebben az is bejott a csajoknal hogy sportoltam kuzdo sportot ( elsok kozott Mo-on) fodraszmodel voltam (tehat serom mindig bedobva ) es ugye szmokingba alltam mint beengedo a legjobb diszkokba ... hat nem volt nehez dolgom .. a delfinek kesobb jottek ... a poén a gyerekeim a szulinapomra osszeszedtek a legjobb kepeimbol egy oszeallitas es az utolso kep alairasa :hogy valhatott ilyen csunya oregemberré...

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 16:45:15

@Zoole[uk]: eletszermi .. de egy okos ha jatsza a hulyet az elmegy :-))))

blackhairlady 2015.06.18. 16:54:42

@kittycat318: Es addig a pici babat kire hagyja? Azert pici gyerekkel nem ugral olyan konnyen az ember ha nincs segitsege, a tanfolyamra pedig nem viheti be.

2015.06.18. 17:01:16

@Bredpitt Monika:
"Voltal mar az USAban? A fenti mondatod ide nem vonatkozik. A vilag tanulhatna az amerikai toleranciarol."
Ja, tanulhatna a vilag az amerikai toleranciarol:
"Kilenc embert agyonlőtt egy fehér bőrű fegyveres férfi szerda este a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott, nagy múltú metodista templomában; a rendőrség szerint egyértelmű, hogy az egyelőre szökésben lévő támadó gyűlöletből követte el a vérengzést"
mno.hu/kulfold/templomban-lott-agyon-kilenc-embert-egy-amerikai-amokfuto-1291314
edition.cnn.com/2015/06/17/us/charleston-south-carolina-shooting/
Peace!

blackhairlady 2015.06.18. 17:03:28

@Narina: De lehet, hogy pont ez a koltozes fogja kirantani a depibol, es utan aonkent fog visszamenni, hisz azt irta, nem egettek fel minden hidat. A hazastarsnak pedig a ferje/feleseg kell hogy a legfontosabb legyen, es igen, idonkent be kell aldozni a munkat, hogy segiteni tudjunk rajta, hogy kesobb egy kiegyensulyozott csalad legeyn. Mindenkinek mashol van a tolerancia kuszobe, es ha tul sokaig feszitjuk a hurt, az pattanhat, es akkor az egesz csaladnak annyi.
Azt se felejtsuk el, hogy olyan heleyn eltek ahol a nyelvet nem beszelte, es igy enm tudott kapcsolatokat letesitni, emg a boltos nenivel sem tudott beszelgetni, en elhiszem, hogy ez kikeszitette.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:14:18

@Cascabel: Mar vartam, hogy valaki osszekeveri a szezont a fazonnal Orultek mindig voltak es lesznek is. En az utca embererol beszelek, azokrol akikkel egyutt elsz......de mindegy, ezt cask az erti meg aki koztuk elt.
Blackhair lady, itt vagy valahol? Segitseg.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:20:41

@Cascabel: Meg errol annyit, hogy igen, ez ijeszto, ez egy nagy negativum volt nekunk a gyerek miatt, a fegyver hasznalat, meg az eroszakhullam. Otthon is van mitol felni, de attol legalabb nem kell , hogy a seggedbe lo valaki messzirol.
Itt az a beteg dolog ahogy a fegyverhasznalatot milyen sokan tamogatjak.

2015.06.18. 17:24:52

@Bredpitt Monika:
Toleranciabol elkovetett tomeggyilkossagokbol all az egesz tortenelmuk ugy otthon mint kulfoldon. Ja, velem mellefogtal, eltem az USA-ban is:)
Peace!

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:32:56

@Pink Petsch: Most nem ertelek, tenyleg, elolvastam, de en is kibuknek azon, ha ennyire utalnanak egy orszagban.
Lehet, veletlenek szerencsetlen sorozata, hogy a poszt iroja kifogta a buta nemeteket, de nekem is van erre peldam mai idokbol. van baratnom Nemetorszagban es az o fianak is mondtak nemet gyerekek, menj haza oda ahonnan jottel. Ugy tunik a mai napig letezo problema, viszont annak ellenere, hogy Magyarorszagot lerasszistazzak teny es valo, hogy a mindennapokban nem latod az embereket egymast pocskondiazni azert mert valaki cigany, vagy zsido. Inkabb a bajszuk alatt mondjak a maguket. De ezt lehetne ragozni......jo sokaig.

Hogy kapcsolodik a ket anyuka tortenete?

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:34:32

@Cascabel: Lattad mar a FEszty korkepet ?

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:39:01

@Cascabel: Nem fogtam melle veled, nem egy malomban orlunk, de nem tudom atadni neked amirol beszelek.

Az amerikai emberek naivak es nagyon joindulatuak, nem a politikarol beszelek, meg arrol hogy rohannak le masokat es nem is arrol, hogy oltek meg az indianokat, arrol, hogy az itt elo emberek hogyan elik meg azt a tenyt, hogy mai napig jonnek ide emberek, illegalisan itt elnek, dolgoznak es van becsuletuk, mert a szomszedaik nem kialtanak rajuk kigyot bekat. Ezt nem lattad amikor itt jartal? Kerdem tisztelettel.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:44:29

@Bredpitt Monika: kesobb visszanezek, remelem erted amit mondok, nem jo erzes, amikor az amerikaiakat egy kalap ala veszik a politikusaikkal. Meg annyit egyebkent ehhez is, hogy azt birom, amikor vegul Amerika huzza ki a csavabol a masik oldalt ld. II. vilaghaboru, vagy hogy a delszlav haborut ne is emlitsem, ahol meg olaj sem volt, de az egesz vilag vegignezte hogy mi folyik ott nem csinalva semmit........

ST83 2015.06.18. 17:48:20

@kék madár: A serelmeid ne rajatm torold meg, hanem olvass figyelmesebben!

ST83 2015.06.18. 17:48:20

@Narina: Mindenki ilyen, ez nem magyar sajatossag. Otthon ezert vagy depresszios, kulfoldon azert. Otthon kulfoldrol almodsz, kint otthonrol.

kittycat318 2015.06.18. 17:48:20

@Dragonlady : jogos, de szerintem akkor is marhára kockázatos kimenni úgy.. aztán meg csodálkozni hogy nem volt jó és nem tudott beilleszkedni, sajnos nyelvtudás nélkül az nem fog menni... Persze többféle ember van, van aki szinte nulla nyelvtudással is el-activityzik, megérteti magát, meg van olyan is mint én, hogy még középfokú nyelvtudással is kellett sok idő mire nem remegett a hangom ha meg kellett szólalnom...

@blackhair-lady : azért apuka csak tud rá vigyázni heti 2x 2 órát... szerintem ez megoldható, persze egy újszülöttel nem, de azért a baba majdnem 1 éves volt mikor kimentek... Mind1, ezer oka lehet, hogy miért nem tanulta meg, nem ítélkezem, főleg mert még nincs gyerekem, így nem tudhatom... Csak szerintem ez inkább kézenfekvő kifogás, arra hogy miért nem tanulta a nyelvet..

kittycat318 2015.06.18. 17:48:20

Egyébként azt is megértem, hogy hazaköltöznek, mert gyerekkel gondolom teljesen más külföldön... Ha eljön az idő, nem tudom, milyen érzés lenne, hogy se dédi, de nagyi, se nagynénik nincsenek csak a skypon, meg évente kétszer hazalátogatáskor...

kék madár 2015.06.18. 17:58:17

@ST83: ezt nekem cimezted? Nem masnak?

catnip cupcake 2015.06.18. 18:00:52

@tildy[UK]: így ismeretlenül is felajánlom a Skype-on keresztüli csevegést angolul, különös tekintettel a webfejlesztés területére (igaz, én még csak most tanulom) :)

2015.06.18. 18:04:36

@Bredpitt Monika: Ugyanaz pepitában, csak az egyik Németországban adta elő a gyereket szülök inkább meló helyett, a nyelvet nem tanulom meg, de panaszkodni azért tudok, hogy nem fogadnak be mesét .. a másik meg Németországban. Igaz, ez utóbbi kissé idiótább volt, de a lényeg ugyanaz.
És akkor a most itt lánglovagot játszók is mind azt mondták, hogy hát izé na .. ezt nem így kellene ...
Mennyit bír változni az ember, mi? :PPPPP

2015.06.18. 18:04:45

@tsabus [UK]: Köszi .. ugyem, hogy nem én vagyok szellemileg challenged? ;)
HA, ugye legalább ezt átengeded? :P

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.18. 18:11:51

@kittycat318:
egyébként tudom, hogyEurópa más.
én soha nem éreztem úgy, hogy pont a nyelv nemtudása árt. de tényleg más helyzet.
meg hát mindenkinek más az igénye, hogy mennyit akar kommunikálni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 18:14:27

@Bredpitt Monika: "amerikaiakat egy kalap ala veszik a politikusaikkal. "

Hát ezmashol is igy van. Itthon ezért született meg a sorry about our prime minister plakát.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.18. 18:33:04

@catnip cupcake: koszonom:) Kozepfokon beszelek, de erzem, hogy keves, es felek leamortizalja az otthonlet. Amivel leginkabb gondom van az a valasztekos beszed.
MErt el tudom mondani amit akarok, csak nem ugy , ahogy tokeletes, vagy jo lenne.

A kedvencem, amibe rendszeresen beletorika bicskam, pedig mar tobbszor probaltam megjegyezni, az a felteteles jovo/mult. Pl. ha be tudnam idore fejezni ezt a feladatot, akkor at tudnek venni mas feladatokat toled. Na ilyenek, meg ehhez hasonlok.

tsabus UAE 2015.06.18. 18:33:07

@Pink Petsch: :-))))
Habár a mostani delikvensre ráfért a verbális tatárjárás, ahogy már mások is említették, kicsit próbálhatnál kevésbé bántóan fogalmazni. Ha valakit az első mondattal megsértesz, utána már nehéz értelmes vitát folytatni. Aztán már az értelmesebb dolgaidra is ugrani fognak és csak azért jársz majd ide, mint az egyszeri vadász...
Engem nem zavar a stílusod, mert itt van egy angol öreglány, aki mellett te lennél a simulékony, udvarias stílus mintapéldája. (Ennek ellenére, nagyon csípem a búráját !) Csak nem szeretném, ha ilyesmi miatt lennél kitiltva innen.

2015.06.18. 18:33:39

@Bredpitt Monika: Ez úgy van, hogy a magyarokat szigorúan tilos szidni és a politikusaikkal egy kalap alá venni (hiszen mi mégis Isten kiválasztott népe vagyunk, meg árja is ugye), de más nemzeteket nyugodtan szabad pocskondiázni, hiszen mi felsőbbrendűek vagyunk... :))) Lásd ezt a blogot is. Az élő példa erre a jelenségre.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 18:34:14

@Bredpitt Monika: na !! tenyleg? lathatnam?

igaz a nejemnek sem mondhatom meg az igazat pedig kerdezi ...

2015.06.18. 18:36:44

@Bredpitt Monika: *Kiegészítés.

A magyar politikusok nem a magyar társadalomból kerülnek ki, és nem a magyarok válasszák meg őket, ezért sem szabad általánosítani. Őket a gonosz liberálisok importálják ide, hogy nekünk rossz legyen.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 18:42:52

@blackhair-lady: igy enm tudott kapcsolatokat letesitni, emg a boltos nenivel sem tudott beszelgetni, en elhiszem, hogy ez kikeszitette.

sot senki sem vette eszre ha uj ruhaja vagy frizuraja van ...

kék madár 2015.06.18. 18:48:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: te mit szedsz???
Az utobbi idoben minden hozzaszolasod bekereteznem (na jo, majdnem mindet :)

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 18:49:47

@Pink Petsch: csak az egyik Németországban adta elő.... .. a másik meg Németországban....

most hogy van ... akkor mindketto hol ... talan volt egy harmadik is?

2015.06.18. 18:50:20

@tsabus [UK]: Sok igazság van abban, amit írsz, és azért én sem ugrok minden idiótára, aki posztol (nem, nem minden posztoló idióta, sőt! .. még mielőtt valaki félremagyarázná nekem ezt is), mert alapvetően liberális vagyok, és vallom, hogy mindenkinek egyetemes emberi joga hülyének lenni. (Ja, nekem is ;) )
De ez a poszt olyan megrendítő hasonlóságot mutatott a 2 évvel ezelőtti németországival, hogy nagyon. És nem értettem ezt a hirtelen jött vattacukros, rózsaszín-tüllruhás hozzáállást. Most sem értem, ugyanaz az eset, csak más az ország.
Nem kivagyiságként írom, de nekem egyből lejött miféle szerzet a posztoló. Éppen azért, mert ebből élek, az emberismeretből. Nem tévedhetek túl gyakran. Ha nem ismerem fel a típusokat, és nem szűröm ki az adott közösségbe nem valókat, akkor nuku meló.

2015.06.18. 18:55:10

@swfla: B opció lesz az ... Ok, most megint szemétnek leszek kikiáltva, de "apu" nem fogja cérnával bírni az após "kegyelemkenyerét" otthon. Pláne, hogy Franciaországban már kezdett volna beindulni-féle a saját biznisze .. a posztoló szerint.

2015.06.18. 18:55:13

@montroyal ( CAN qc): Óóóóó ... cs... +! Megragdtad a lényeget! :DDD Persze, elírtam, de ez nyilvánvaló. Már, hogy hülye voltam ... természetesen, az első Franciaországra vonatkozott ...
Mint ha nem tudnád .. :PPPP

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 18:59:43

@Pink Petsch: cic, nem a velemenyeddel volt bajuk. Tudod, ugye?

2015.06.18. 19:03:47

@kék madár: Általában hangyát szoktam szedni, de ha jön a jó idő, akkor meg virágot.

Köszönöm szépen a rajongást, én csak azért járok ide. Amúgy fizetett liberális hozzászóló vagyok. Ahogy itt mindenki. :)

puhacica 2015.06.18. 19:09:31

@Dragonlady (Bp, Hun): imádom a mangót, még nem sikerült rosszat vennem, maximum keményet. :D és most kaptunk a szomszédtól egy nagy tál cseresznyét, egyenesen Magyarországról érkezett. szerinted mennyi idő alatt pusztítottuk el ketten? :D

@adg [Au, Darwin]: igen, nagyon jó kis puha lett. ezután bátrabban veszek majd ócsított, de kemény mangót. már tudom, hogy kell megfőzni. :D

2015.06.18. 19:13:59

@~~Babette~~: Khm, de a véleményemmel is bajuk volt. Hogy a stílusommal bajuk van, azt már 3 év alatt megszoktam, már meg sem jegyzem ... De elsősorban a véleményemmel volt bajuk .. illetve azzal, hogy páran magukra vettek olyan inget, ami nem az ő méretük volt. (v.ö. Támadom az ANYÁKAT, így csupa nagybetűkkel .. de most hótkomolyan?! Hol tettem én ilyet?! Esküszöm, mint valami ősanya-fórum a NLC blogfelületén...)

kék madár 2015.06.18. 19:19:16

@Pink Petsch: ha mas stilusban irnad le ugyanazt. nem vagna ki senkinel a biztositekot. Van aki peldaul kulturalt stilusban a legveresebb legaljasabb serteseket vagja a kommentelok 99%-ahoz, megse moderaljak ki.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 19:25:02

@kék madár: nem tudom,nagypapi, te vagy-e a legautentikusabb erre a kritikára....

2015.06.18. 19:29:34

@kék madár: Igen, tudom, a szüleim nem hiába taníttatak, az angol királyi teadélutánon is megállnám a helyem etikettből, a dédim 3 könyvvel tanította meg anno az úrilány helyes testtartását az asztálnál. Tudom használni a halkést is, a kézmosó tálkát is, értelmesen tudok folyamatosan beszélni minimum 5 percig Kant műveiról. Pincérvizsga nélkül is tudom, hogyan kell megteríteni egy "fine-dining" étkezéshez, ésatöbbi.
Szóval, azt mondod, hogy ha kulturáltan küldöm el a francba őket, akkor szívesen mennek? Te, lehet. Sőt, biztos. De én tt ilyen vagyok. Ez a stílusom. Senkit nem anyázok, a személyeskedést is igyekszem nagyon nagyon leszorítani, de mvel ez mégsem az angol királyi udvar, hát kissé lazább vagyok én is.
HA-nak már írtam. Ahányszor én el lettem már itt küldve meg jellemzeve, ha mindannyiszor hozzá rohantam volna, hogy "bááántanak"..... Ő meg megjegyezte, jogosan, hogy ezt nem utólag kell .. igaza van. Csakhogy én azt hittem, itt felnőtt emberek vannak (anyányi anyák, hogy stílusos legyek ;) ), akik mellé nem kell dadus. Tévedtem ...

kék madár 2015.06.18. 19:45:11

@Pink Petsch: Azt, hogy Amerikat le kene mosni a fold szinerol megis hogyan helyezzuk pozitiv megvilagitasba? :)

2015.06.18. 19:52:10

@kék madár: No, no, no .. nyet Amerikát .. az USÁ-ról volt szó ;) Ha Mexico elfoglalná, az már eléggé pozitív lenne, és az USA, mint olyan, a mai formájában elmosódna föld színéről. Ez "a világ rendőrsége" szerep, ez nagyon tré .. és még semmi jó nem származott belőle hosszú távon.

kék madár 2015.06.18. 20:05:10

@Pink Petsch: en is az USA-ra gondoltam :)

2015.06.18. 20:11:25

@kék madár: Különben a quantum-fizika elméletei szerint a multiverzumok sokaságában van egy olyan világ is, ahol az USA sosem alakult meg, és George Bush maximum a családja körében élhette ki a paranoid lázálmait. Boldog világ!

2015.06.18. 20:11:27

@kék madár: Látod, látod .. az USA nem egyenlő Amerikával ... ;))))

2015.06.18. 20:23:12

@Pink Petsch: Es akkor mi van az USA helyen abban a vilagban, az indianok alapitottak volna allamot, nem lett volna rabszolgatartas, es akkor nyilvan jazz meg hip-hop sem, meg akkor gondolom abban az univerzumban kertvarosok sincsenek meg mallok sem?

kék madár 2015.06.18. 20:26:53

@mojyo: mar megint a kertvaros.:) Ez a mi lett volna ha, jo kerdes, es meg se probalnam megvalaszolni

2015.06.18. 20:55:54

És mivel HA még mindig durcizik nekem ... így a kommentjeim sem jelennek meg időben. Am nem lenne baj, de ő sem tart ugye, 24 órás ügyeletet.. így meg nagyon tré bármiféle beszélgetést folytatni.
Inkább írj rám, sokkal hatékonyabbak lennénk .. Már ha ma még éjfél előtt megjelenik ez a kommentem ... :P

2015.06.18. 20:55:59

@mojyo: És sosem forgatták le a Desperate Housewife-ot .. szörnyű, mi? ;))))

2015.06.18. 20:56:02

@kék madár: Én viszont szeretek ezzel a gondolattal eljátszadozni ... Csak objektíven szemlélve az életem, és a döntéseim, tutira létezik minimum 100 alternatív valóság belőlem .. ha éppen akkor és ott, nem úgy döntök, ahogy. Az eddigi életem során hozott döntéseim vezettek ahhoz, hogy most itt üljek a laptomon előtt, és veled dumáljak. Nagyon, nagyon könnyen alakulhatott volna ez másképp is ...

2015.06.18. 20:56:22

HA, nem mellesleg 24 óráról volt szó, amíg ovóbácsit játszol és nem tudok érdemben kommunikálni .. hm, ez már a Föld nevű bolygón letelt ... vagy te a Marsot vetted alapul? Akkor bocs, nem szóltam ... de te szólhattál volna ...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.18. 21:00:03

@Pink Petsch: o volt a strasszkoves kutyanyakorves holgy?

Határátkelő 2015.06.18. 21:03:10

@Pink Petsch: Visszaengedlek, mert erről volt szó. Ami nagyon kedves beszólásod illeti, jelzem, hogy ezt a stílust ide nem fogod visszahozni. Tehát ha nem tudsz normális stílusban megnyilvánulni, akkor sok jóra ne számíts. Csak hogy ezt időben és előre tisztázzuk.

2015.06.18. 21:07:02

@Réka ‎: Ő bizony ... ;)
Látom, benned is mély nyomokat hagyott :DDD
Elismerem, ez a posztoló nem volt a posztjában annyira primtív, viszont, ahogy hallottam a Facebookon már nagyon is ... Hát ilyen ez. ...

2015.06.18. 21:07:12

@Határátkelő: Ok, tisztáztuk ...
Bár, ha figyelted, csak az igazán .. hát, hm szellemileg challengek (hogy mondják PC-ül az idiótát?) verik ki nálam a biztosítékot. De tényleg ...

kék madár 2015.06.18. 21:09:10

@Pink Petsch: ", tutira létezik minimum 100 alternatív valóság belőlem"
nem lesz az BELOLED kicsit sok? :)

2015.06.18. 21:12:35

@kék madár: Ajjaj .. na azt a szitut képzeld el, amikor már magamtól is ezt kérdezem ... már, hogy ez az egy is, ebben az unverzumban nem túl sok-e? ;)
De azért érdekes ilyenekkel eljátszadozni ... legalább nem tunyul el az agyunk ...

2015.06.18. 21:15:49

@Határátkelő: Te, figyelj .. az a ritka alkalom, hogy elismerem, tévedtem. Elküldtem neked egy posztot, aztán tegnap privátban lestoppoltam. Nos, akkor most itt, a nyilvánosság előtt mondom, hogy tévedtem. Mehet, amikor gondolod. Tisztességtelen lenne, ha nem engedném, olyan, mint amikor újságot váltottam .. akkor sem tiltottam le a már leadott anyagaimat. Szóval, okés.

2015.06.18. 21:16:32

@kék madár: Nem is komolyan kerdeztem, csak cukkoltalak a kertvarossal, mert lattam, hogy az USA-rol beszelgettek :D

kék madár 2015.06.18. 21:20:26

@mojyo: pedig remeltem, hogy komoly volt, mert viccnek durva lenne :)

Bredpitt Monika 2015.06.19. 00:49:49

@Pink Petsch: Minden elismeresem. HIanyoztal volna, egeszen birom az olyan embereket, akik azt mondjak ram, hogy unatkozo menopauzas kielegitetlen pina. Ebbol a m enopauza szerintem stimmel, a kielegitetlen (kerdezd meg kek madart )?

Orulok, hogy itt vagy es hogy leadatod a visszavont posztot.
Ezt en is eljatszottam, marmint az elvonulast, a posztot kifejezetten kertem leadni (en akarok nyerni).

Elvonultunk, visszajottunk. Ki minek h ivja, PMS, klimax.......

Bredpitt Monika 2015.06.19. 00:53:40

@montroyal ( CAN qc):
Annyit mondj, hogy cask a nagyseggu noket szereted, aztan mondd meg az igazat.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 01:03:44

@~~Babette~~: @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Jo sok olyan plakat johetne,a miben sorry about kezdetu mondatok lennenek..........

Politikusok es ferfiak, a kerdes ugyanaz> vajon ki az igazi?

kék madár 2015.06.19. 01:39:55

@Bredpitt Monika: @Pink Petsch: titeket kitalalni se lehetne jobban :)

Bredpitt Monika 2015.06.19. 01:48:09

@kék madár: Nem az a kerdes, kitalalni minket, hanem az
hogy fogtok megszuntetni minket? Meg HA sem bir megszabadulni tolunk.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 01:52:06

Nagyon birom ezt a Pink et, a vilagsztart is meg a mienket is. Szeretem az oszinte embereket, azert is volt nekem nehez elviselni, hogy HA eltuntetett az eterbol, de atgondoltam az egeszet es tiszteletben tartom, hogy O figyel dolgokra es neki nem mindegy ki miket irkal itt osszevissza.
Mi meg megkapjuk az ingyen publicitast. Mit mondhatnek, szeretem ha figyelnek, van benne valami diszno elvezet.
Good night Blue Jay.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.19. 03:49:05

@Bredpitt Monika: ez jo ... de lehet ez is pofonlavinat inditana el ...

kék madár 2015.06.19. 08:46:23

@Bredpitt Monika: allitom, hogy a vilagot egy no teremtette, isten ments megszuntetni egyet is.

soad1221 2015.06.19. 10:37:33

@Pink Petsch: mért mi a munkád egyébként?

a többség nem feltétlenül a konkrét posztra mondottakat kritizálta, hanem az olyan apró megjegyzések ami a gyerekvállalásra és hasonlókra mondtál.. lehet, hogy jól ismersz fel egy ember típust, de azért az, hogy ezt a típust ráhúzd olyanra is aki viszont nem az pont ugyanolyan hiba, mint ha nem ismernéd fel benne... vagy nem? :)

Bredpitt Monika 2015.06.19. 13:52:43

@kék madár: allitom, hogy a vilagot egy no teremtette, isten ments megszuntetni egyet is.

Bemutatom a vilag egyik legbolcsebb ferfijat. Kek madar.

2015.06.19. 14:00:34

@soad1221:

hataratkelo.blog.hu/2012/10/05/recepciozni_a_lanyok_mellett

Ha nem tevedek, @Pink Petsch: Vaj mi reinkarnacioja. Ha megis tevednek, akkor elore is elnezest kerek!

qkuc 2015.06.19. 15:28:18

@Bredpitt Monika: Ennek mi a szösz köze van ehhez a kommentelőhöz? Biztosan egy párhuzamos univerzumban rekedtem, de csapdosson meg a jó ég, ha értem a kommented, amit az enyémre flöttyintettél.

kék madár 2015.06.19. 19:43:55

@Bredpitt Monika: hat ha valami nem vagyok akkor bolcs biztosan nem, csak jol nevelt :)

2015.06.20. 08:10:28

@soad1221: Nem, egyesek szerint strici vagyok :DDD
Bär ha a mostani "újságírókar" nézem, ez egy tsztességes szakma ;).
Ja, csakhogy a posztolóval kapcsolatban nem tévedtem. Van egy típus, aki a semmire s gyereket vállal, mert per pillanat könnyebbnek tűnik .... Nah, mindegy, ne ragozzuk ...

@Ödenburger [Hu/At]: Nem tévedsz, és már akkor is rühelltél. De én ezzel együtt tudok élni. És te, templombajáró létedre? Bár lehet, azóta az egyház megáldja válásokat is ...

soad1221 2015.06.22. 15:42:49

@Pink Petsch: beleolvastam, és hát ez sok mindent meg magyaráz.. :)

A posztoló lehet akármilyen is. típusba sorolod, nagyon kevés infó alapján. Ha sikerült, akkor bizonygatod az igazad, ha nem akkor hibahatár, szerintem ezt kb 50-50 %-os biztonsággal tetted meg. hogy sikerült-e nem tudom...

Az én feleségemet pl milyen kategóriába rakod: diplomás, diploma után kb 2 évet dolgozott, majd gyereket vállaltunk, számszerűen 3-at, és kb 6 éve otthon van velük, most a legkisebb után munkát keres. Nincsenek tág baráti köreink, sokat ült otthon, egyrészt mert a közlekedés pici gyerekekkel ott nehéz volt, másrészt nem nagyon volt kivel...
na, ez sem sokkal több infó a poszthoz képest :)

és igen, tényleg van ilyen típus, aki inkább gyereket szül, mert per pillanat az a könnyebb.. csak te a kommentjeiddel elég nagyvonalúan szabtad meg ennek a típusnak a határait... :)

soad1221 2015.06.22. 15:43:27

@Ödenburger [Hu/At]: ja, egyébként kösz, ez a poszt-komment folyam elég tanulságos.. :)

2015.06.23. 07:53:30

@soad1221: És mondd csak, a te feleséged is inkább nem beszélte a nyelvet, mint igen? És te is olyan gyakran váltottál munkahelyet, mint más alsógatyát?
Értsd meg ( te is, meg a többiek is, akik nekem ugrottak), nem azzal van a gond, hogy gyereket vállalt. Sokkal inkább azzal, hogy a körülményeik ellenére. Apu csapódott cégből cégbe , ő 10 hónapig elvállalt valami alkalmi, shitty melót (nyelvtudás nélkül másmilyet nemigen kaphatott), aztán rájött, hogy egyszerűbb gyereket szülni ... De ez még oké (jó, nekem nem, de vannak, akik csak élnek bele a világba). Ami felhúzott, az az, hogy miután az összes lehetséges szociális támogatást megkapták a francia államtól, Ónagysága még rinyál, hogy majd megette az unalom, meg sz.rok a szomszédok, meg depis lett.
Hát tudod, ha már akkora nagy ANYA (hogy ilyen körülmények között is gyereket vállal, ráadásul a másodikat), akkor, hogy a fenében bírt unatkozi két kiskölyök mellett? De ha már annyira unatkozott, akkor a depi helyett, megtanulhatott volna éppen franciául is, hogy esetleg adjon egy esélyt magának a beilleszkedésre. De nem, mert az melós ....
Ki lesz segítve vele Magyarország ...

soad1221 2015.06.23. 09:51:17

@Pink Petsch: értem amit írsz, de a sarkított mondatokat Te mondtad (vagy nagyon elkerülte a figyelmem).
Pl.: "ő 10 hónapig elvállalt valami alkalmi, shitty melót (nyelvtudás nélkül másmilyet nemigen kaphatott)"

sehol nem láttam, hogy milyen munkát vállalt... A férje az építőiparban dolgozik, ott mondjuk a gyakori munkahely váltás alap. hogy a gyerek szándékosan jött vagy "becsúszott" szintén nem tudjuk (annyira mondjuk nem is érdekel), illetve a semmi nyelvtudás is kérdéses, mert azt már tisztáztuk, hogy egyáltalán nem biztos, semennyire sem beszélt... valószínűbb, hogy nem tudott választékosan beszélni, ami mondjuk 2 gyerek mellett, egy olyan faluban, ahol eleve nem állnak hozzá túl nagy lelkesedéssel (merthogy Fro-ban azért ez nem lenne meglepő), hát nem is csodálkozom ha nem hirtelen egy baudelaire... :)

na mindegy, szóval ha még nem is szimpatikus (néhány FB-s megjegyzés alapján valóban nem...), attól még hozzáköltöttél (nem csak Te..), olyan történetet, ami rohadtul nem ismert, és rohadtul nem biztos, hogy köze van az igazsághoz.. és már kirajzoltál egy utálható típust... mindezt úgy, hogy említesz bizonyos feltételeket a gyerekvállaláshoz, amikből nem derül kis semmi konkrétum, csak úgy vannak azok.. mi pl, állandó munkahely, meglévő lakás/ház, vastag bankszámla, 1-2-3 nyelv tudás, diploma, vagy mi is pontosan az a pont, amikor már biztonsággal vállalhattak volna? Illetve lehet, hogy úgy értékelték (vagy bárki más, akit ebbe a típusba sorolsz nagyvonalúan), hogy tényleg célszerűbb gyerek vállalni most, mert később már nem biztos, hogy lesz rá lehetőségük... tehát, ha adódott az alkalom, hogy ok, jöjjön most a második, mert az állami pénz (milyen bűnös gondolat) most elegendő lenne, mert amúgy sincs rendes munkám, na az már élősködés? Hogy egy idegen országba (de legyen csak idegen környezet, ugyanabban az országban ) beilleszkedni nagyon melós, ez tény. hogy ezért tennie kell a beilleszkedőnek csakugyan tény. De ha tesz is érte, sem garantált a siker. ha vki nem annyira kitartó, vagy nem tesz annyit, és a visszajelzés is negatív, akkor kurva gyorsan fel is adhatja. és akkor már egymást generálja a nem beilleszkedő és a nem befogadó, nem? Ezek persze nem jó tulajdonságok, de jó eséllyel senki nem tökéletes, hát ők sem.... el is fognak jönni, mi a probléma? mondjuk, hogy ezért a franciákat szapulja nem szép, de valószínű, hogy nem nekik való a külföldi élet. Viszont érdem, hogy megpróbálták, illetve ahogy olvastam, azért hagynak maguknak visszautat.. szóval azért mégis a biztonság az első szempont, nem csak úgy élnek a nagy világba..
Tehát akkor hogyan illik ez a meghatározott típusba?
Persze ismerem azt amiről beszélsz, csak a kommentek alapján mi is simán beleférünk ebbe a kategóriába, pedig nem :)

egyébként meg nem ugrottam neked, én kifejezetten bírlak :)

2015.06.23. 20:00:34

@soad1221: Khm, akkor vegyük sorba.
Nyelvtudás. Ő maga írta, hogy 4 év Franciaország után sem tud normálisan franciául (nem kell Voltaire-t eredetiben olvasnia, nem erre gondoltam), éppen csak annyit, hogy el ne adják (ő fejezte így ki magát, még mielőtt). Ugye, ez tudod, mit jelent a gyakorlatban? Hogy már nem kell az önkiszolgáló boltban vásárolnia, mert tud kérni egy kiló kenyeret, és ilyen apróságok, de ez nem nyelvtudás, még csak alig alapszint. Mindezt 4 év ott élés után. Képzelheted, mennyire tudott akkor eredetileg ... max. qui meg non ... Ez nem baj. A baj az, hogy nem is akart. Rengeteg ingyenes netes nyelvlecke van, ha már úgyis a halálba unta magát, ugye ...
Melóhely. Szerinted nulla nyelvtudással, milyen melókat kaphatott? Alkalmiakat, betanítottakat, ahol nem kell kommunikálni, mert minek? Úgysem értette volna. Ezek sz.r melók, és sz.rul is fizetnek.
Persze, tudom, szerinted megint feltételezek. Pedig csak reális vagyok. Próbáld ki csak úgy brahiból egyszer Magyarországon, hogy eljátszod a külföldit, aki nem tud magyarul, nincs semmilyen hiányszakmás képesítése, viszont munkát keres. Majd megérted ....
Második csimota. Visszakanyarodva a melójához ..olyan volt, amilyen. Minden bizonnyal nem olyan, amivel otthon eldicsekszik a barinőknek. És hopp-hirtelen beesett a második gyerek (micsoda szerencsés véletlen, mi? :P --- na hagyjuk, sosem voltál még nő, így hiába is magyaráznám ;) ). Az, hogy felnyalta az összes szociális támogatást, amit lehetett, oké ... de hogy még az ő szája sír, mikor semmit, de az égvilágon semmit sem tett meg azért, hogy beilleszkedjen. Na, az nagyon nem oké. Ez amolyan cigány-virtus. Lehet, neked tetszik, nekem nagyon nem.
Körülmények. Apu is gyakorlatilag alkalmi melózott (mint mondtad építőipar, ha van meló hívják, ha nem, hát nem), bár meló esetén jól megfizették. Ebből lehetett otthon rendezni a tartozásokat, Franciaországban viszonylag normálisan élni, de bevándorló-negyedből (ugye, a szomszédok) ebből nem lehetett még kikecmeregni. Ehhez az kellett volna, hogy Anyu is melózzon, de ugye nyelvtudás nélkül, esélye sem volt egy normális melóra. Az alkalmi melóknál meg többet fizet a szociális támogatás, pláne két gyerek után ...
Ki volt ez számítva, elhiheted.

2015.06.23. 20:18:45

@soad1221: Khm, meg a hazajövetel. Mna, igen, ezt sikerült kihisztiznie, már a hazaköltözést. Apu mérhetetlenül boldog lehet, hogy összeköltözhet az apósával, öröm-bódottsá'! Na, hagyjuk, neked is ez lenne minden vágyad, mi? Hogy felnőtt férfiként, a gyerekekkel, apósód lakásában éljetek. Pláne, hogy neked viszont voltak terveid, az oldalbordáddal ellentétben....
A visszautat már valszeg csak Apu teszi meg, egyedül ...

Kris David G 2015.07.04. 14:52:04

Edrekes poszt, de...
Azt hiszem nagy bajok vannak itt a hozzaalassal.
Ugy mondom ezt, hogy Franciaorszagban lakom tobb mint ot eve. Haztulajdonos vagyok , francia nyelven tanulok felsooktatasi intezmenyben munka mellett Belgiumban , van biztos eleg jol fizeto munkam, csaladom, francia es egyeb nemzetisegu, baratam / munkatarsaim. Es a legtobb problemat a magyar konzulatus jelenti esetenkent (OK az utolso tagmondat nem teljesen igaz, de majdnem).
Elotte Londonban laktam egy evig.
Es en sem nagyon beszeltem a francia nyelvet az elejen, viszont angolul eleg magas szinten. De hat melozni kell mindenert.

Szerintem az atlag francia sokkalta toleransabb mint egy atlag magyar. Befogadobbak. Ez persze regio kerdese is , nem tudom melyik regioban laksz/laktal.

Fizetes fuggo, de itt van lakhatasi tamogatas, gyerekek utani tamogatas, adokedvezmeny. Erdekesebb mint Magyarorszagon.

A szocialis lakasok itt sem mindig a legjobbak, es a szomszedok sem, nyilvan egy ilyen lakasban sosem lesz agysebesz szomszedod, ezen nem kellene meglepodni. De kevesebbe kerulnek...valamit valamiert

Ha te nem teszel erofeszitest hogy beszelj es kommunikalj, beilleszkedj akkor ne varj mast masoktol sem. Negy ev alatt nagyon jol meg lehet tanulni franciaul. Perfektul beszelni viszont kell legalabb 10 ev szerintem.

Ahogy irtad te nem dolgoztal. Itt a nok nagy resze 1 honapot tolt otthon a szules elott , 2 honapot a szules utan . Ha szoptat akkor ez lehet tobb is (kb. 5 honap)( ha a negyedik gyerek akkor meg 6). Utana meg dolgoznak tovabb. Erted ?
Persze a nounou (dadus) penzbe kerul, de ahhoz is jar nem keves tamogatas ( a bolcsodek altalaban nem tul elerhetoek, es tulzsufoltak, es a dadus sokkal rugalmasabb ido szempontjabol). Plusz, ez is jovedelemm fuggo , de ha franyoban szulsz meg penzt is kapsz az allamtol, hogy legyen babakocsira, cumisuvegre stb. ami majdnem 1000 eur!!!

A Pole Emploi-ban (munkanelkuli kozpont) ingyenes nyelvtanfolyam, ingyenes kepzesek, es munka kereses...INGYEN . Szoval ennyi segitseget nem mindenhol talasz. (magyarorszagon tutti, hogy nem)

Szoval ha a lakasban vagy a nap nagy reszeben, akkor nyilvan nem lesz semmifele kapcsolatod a kasszàs nénit kiveve a Carrefour-ban.
A legtobb faluban is vannak clubok, sportolasi lehetosegek majdnem ingyenesen...3 eves gyereknek école -maternel ingyenes. Megtanul franciaul , es a mas gyerekenek meg vannak szuleik...

Ha (tok mindegy melyik orszagban ) letelepedsz messze a helytol ahol eltel annakelotte , nagyon sokat kell dolgozni azon, hogy legyenek kapcsolataid. Ha ezen tudatosan nem dolgozol , lehet sirankozni , hogy ott mindig idegen maradsz, ugy is lesz.
Nyilvan mindig egy kicsit mindig mas maradsz, mivel egy kicsit mashogy szocializalodtal, mas iskolakba jartal... etc. De egy ido utan az eredeti enedtol is nagyban kulonbozol...fejlodsz (jobb esetben).
Es itt sem csak "egy fajta" emberek vannak. Sokkal sokszinubb a tarsadalom, es sokkal toleransabbak es egesz jol elunk itt egyutt...

Magyarorszagon kulfoldikent 1000000-szor nehezebb beilleszkedni, mint itt.

Uff

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása