oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 17. 06:45,  Úgy döntöttünk, hazaköltözünk 624 komment

2015. június 17. 06:45 Határátkelő

Úgy döntöttünk, hazaköltözünk

A mai poszt ugyan a Magyarország és én pályázatra érkezett, de lehetne Franciaország és én is, sőt, ha még mélyebbre tekintünk, akkor valójában a beilleszkedés nehézségeiről szól. Vicky és családja ugyanis négy év franciaországi lét után döntött úgy, hogy visszaköltözik Magyarországra, de hogy ez mennyire nem egyszerű döntés, az a poszt végéből kiderül. (A képekért ezúttal is jár a köszönet.)

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

cim_18.jpg

„A mi kálváriánk 4 éve kezdődött, miután a kislányom megszületett. Pesten laktunk egy albérletben, napról napra élve. A szülési szabadság előtt nekem rendes állásom volt, de mivel nem voltam rendes pénzre bejelentve, így tudjuk mit kaptam.... nem sokat!

Párom akkor éppen alkalmi munkákból próbált pénzt szerezni, de sajnos legtöbbször nem is érte meg elmenni, annyira kevés volt a bére. Aztán belekeveredett az éjszakai életbe, ahol a pénz kicsit jobb volt, de mondjuk azt, hogy a kapcsolatunknak nem tett jót. Ez így ment 2010 egész nyarán, amikor is megtudtuk, hogy párom egyik barátja Franciaországban vállalt munkát, közvetítő cégen keresztül.

Egy ideig csak beszéltünk róla, de mikor már nem volt más lehetőségünk, akkor egyszer csak beadtuk az önéletrajzot és vártunk a telefonra, mikor lehet menni. Nem is kellett sokat várni, pár hétre rá már jött a telefon, hogy ha tényleg komolyan gondoljuk, akkor szeptember végén lehet menni. Persze mi komolyan gondoltuk, bár féltem tőle, hiszen ottmaradok egyedül az elsőszülött 3 hónapos lányommal. Nem akartuk, de muszáj volt lépni!

Három hónap külön

Párom kijött, építőiparban kezdett el dolgozni. Kaptak szállást, meg jó fizetést. Folyamatosan küldte haza a pénzt és hó végén még maradt is. Hihetetlen volt! Az első kiküldetés decemberig tartott, karácsonykor jöhetett haza.

Borzasztó rossz volt az a külön töltött 3 hónap, így gondolkodtunk, hogy hogyan tovább. Párom azt kérte, hogy még egyszer hadd menjen vissza és megpróbálja elintézni, hogy a cég, ahol dolgoztak, közvetlen alkalmazza őt, mert akkor a fizetés is több és úgy van esély rá, hogy mi is kimenjünk utána. Rábólintottam.

Ment, dolgozott, intézkedett, mindezt minimális francia nyelvtudással. De nagyon büszke voltam rá, mert minden sikerült. Februárban megint hazajött és elkezdtünk pakolni!

Az egész életünk cuccai befértek egy Ford Focus kombiba, mondjuk fullra megpakolva. Ő elindult kifelé, én még maradtam a kislányommal pár hetet itthon a szüleimnél. 2011. március 17-re váltottunk repülőjegyet, az akkor 9 hónapos kislányommal.

folyo.jpg

Mikor kiértünk, páromnak sikerült bérelnie egy nagyon picike tetőtéri lakást, ahol szinte semmi nem volt. Nem volt hűtőnk, se saját ágyunk, szekrényünk, semmink. Mindent úgy kaptunk innen-onnan.

Aztán elkezdődött az unalmas életem. Párom minden nap dolgozott, én otthon a gyerekkel. Beszélni senkivel nem tudtam, mert persze a nyelv nem ment még. Még netünk sem volt az elején. Gondolhatjátok, milyen király volt. Annyi volt a napi program, hogy kijártam a gyerekkel sétálni. És így ment minden nap nagyon sokáig...

Nem vagyunk boldogok

Most vagyunk itt 4 éve és úgy döntöttünk, hazaköltözünk! Most lehet fújjogni, meg kérdéseket feltenni, hogy minek, de így döntöttünk. A 4 év alatt négyszer költöztünk, szarabbnál szarabb lakásokban laktunk, ahol volt penész, gázos szomszédok, rosszul megépített ház, 1 éves házfelújítás stb.

Párom rengeteg cégnél dolgozott ez idő alatt, most eljutottunk oda, hogy 1 éve saját cége van, ami ha nem is túl jól, de működik, sőt talán most indulna be. Most egy ún. szociális lakásban lakunk, amit szeretnénk is, ha nem lennének szomszédaink.

Megkapunk az államtól minden támogatást, ami jár, ami persze jóval több, mint otthon. Én is dolgoztam 10 hónapig, amíg terhes nem lettem második kislányommal.

folyo_2.jpg

Na, az ő születése után kezdődtek nálam a gondok. A nyelvet még mindig nem beszéltem, sőt a mai napig nem beszélem normálisan. El nem adnak, ahogy szokták mondani, de ez kevés ahhoz, hogy barátságok köttessenek. Szóval a szülés után, mely szintén jobb volt, mint otthon, mély depresszióba zuhantam.

Nem járunk sehova, nem beszéltem senki mással, mint a két gyerekemmel, már amennyire az beszéd egy 3 évessel és egy újszülöttel. Aztán teltek a hónapok és úgy éreztem sokszor nem bírom és mindig az jutott eszembe, ha otthon lennénk, mennyivel más lenne minden, mennyivel boldogabban élném meg ezt az időszakot.

Persze pénzügyileg összeszedtük magunkat, kifizettünk egy rakat tartozást, megvolt mindenünk, amire szükségünk volt, de nem voltunk / vagyunk boldogok itt.

Itt mindig bevándorlók leszünk

Egyik nap a párom úgy jött haza, hogy hazaköltözünk-e? Neki is elege lett, pedig ő emberek között van, perfekt megtanulta a nyelvet, de ő is érzi, hogy nekünk ez sosem lesz a hazánk. Itt mindig bevándorlók leszünk.

Ennek a mondatnak már lassan 4 hónapja, és most ott tartunk, hogy 2 hét múlva repülök haza a lányaimmal. Párom még marad július végéig. 

Természetesen az elhatározást rengeteg beszélgetés és latolgatás előzte meg. Azt eldöntöttük, hogy nem szeretnénk itt ragadni. A nagyobbik lányom 1 év múlva iskolába megy, és ha itt kezdi el, félő, hogy már nem fogunk mozdulni.

Én pedig nem szeretnék itt bezárva, barátok és a családom nélkül maradni, Itt sincs kolbászból a kerítés, rengeteg a kiadás. Aki egyedül van, annak könnyebb dolga van, de családdal itt sem sokkal könnyebb. Persze több a fizetés, de jóval több a kiadás is.

A 4 év alatt négyszer voltunk otthon, és mindahányszor átléptük az országhatárt megnyugvás fogott el minket! Imádjuk a lüktető Budapestet, imádjuk a Dunakanyart, ahol élünk. Hiányoznak emberek, dolgok, helyek, amiket 4 évig elnyomtunk magunkban.

Nem égetünk fel minden hidat

Félre ne értsétek, rettenetesen félünk attól, hogy mi lesz otthon, Nézünk híreket, tudjuk mi a helyzet, de még egy esélyt szeretnénk adni magunkat, hogy ott öregedjünk meg és a gyerekeink ott nőjenek fel, ahol jól érezzük magunkat!

Vannak terveink a jövőre nézve, hogy hogyan tovább, ha sikerül, akkor minden happy end. Ha nem... az jó kérdés. Egyelőre nem égetünk fel mindent a hátunk mögött.

lovak.jpg

Franciaország: amennyire nem tudtam beilleszkedni az emberek közé, annyira fog hiányozni a hely, a környék, ahol éltünk 4 évet! Amennyire utálok itt lenni, most annyira rettegek, hogy mi lesz a megszokott kis helyünk és lakásunk nélkül, amit belaktunk.

Hetek óta alig alszom éjjel, mert azon jár az eszem, mi lesz majd otthon? Hogy fogunk édesapámmal tudni együtt élni, mert most ideiglenesen oda költözünk. Találok-e munkát?

Félek, hogy jól döntöttünk-e, félek, attól, hogy a gyerekeink könnyen megszokják-e hogy már nem ez lesz az otthonuk. Rengeteg kérdés kavarog bennem, de bízom a páromban és magunkban, hogy a rossz helyzet ellenére, ami otthon vár minket boldogulni fogunk! 

gyerekek_3.jpg

A távozás pillanatát biztosan megkönnyezzünk majd, mert azért a 4 év az 4 év és azért történtek velünk jó dolgok is, sok jó emlékünk is van. 

Senkitől nem várom, hogy megértse döntésünket, amíg nem volt olyan 4 éve mint nekünk! Ez csak egy nagyon felületes írás arról, hogy mi történt velünk az elmúlt időkben!”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat Magyarország Franciaország Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr707549500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2015.06.17. 06:51:39

Hm.

Kár, hogy nincsenek itt már a nagy Mo. imádók, ők biztosan megdicsérnék. :)

HardPötty 2015.06.17. 07:11:35

Szerintem nincs azzal gond ha mennek haza ha egyszerűen nem bírják, hiszen pont emiatt mentek ki is.
Tuti szétcicálják minden egyes mondatát ma, de azt üzenem a szerzőnek hogy engedje el ezeket a kommenteket és ne görcsöljön rajtuk.
A nem tetsziket azért is fogják nyomni mert ez megint nem pályázati mint inkább poszt anyag.

Írta hogy ez csak a felszín volt. Jöhetne akkor egy részletesebb írás is. Elolvasnám.

HardPötty 2015.06.17. 07:13:21

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: :) egyre hosszabb a neved :)))) szerezz még pár titulust. Kíváncsi vagyok mennyi fér ki :)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 07:15:44

Erre nem tudok mit irni.Nem tudnek targyilagos maradni,meg nem akarok megbantani senkit,ezert inkabb nem irok hosszabb gondolatmenetet.Kivanok a csaladnak sok sikert es talaljak meg a szamitasukat.
Es annyit meg: szerintem sem illeszkedik az iras a palyazatba,meg egyebkent is.Szoval most "nem tetszik"-t nyomtam.Mert valoban nem tetszett.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.17. 07:18:27

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Szerintem teljesen jó és korrekt POSZT volt.
Semml baj nincs vele.
Sok sikert otthon.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 07:32:24

Egyéni döntés, hogy ki, hol akar élni.
Ahogy írja, kb. ugyanolyan bizonytalanságba mennek haza, mint 4 évvel ezelőtt Fr.o-ba menve.
Ezt annyira nem értem, meg azt sem, hogy tud unatkozni egy kismama.

Legyen szerencséjük otthon!

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.06.17. 07:34:19

Az ilyen posztoknál szoktam én is túráztatni az agyam, hogy miként is lehetne úgy hozzászólni hogy ne másszak a poszt író lelkébe. Maradjunk annyiban hogy sok sikert nekik a céljaik elérésében.

kék madár 2015.06.17. 07:35:49

ez a post nekem mindent visz. Oszinte, targyilagos, politikamentes, minden benne van, amirol az elso 3-4 ev szol. Szoviragok nelkul is megfogalmazza azt a sok kerdest ami az otthon elvesztesevel jar es azt a jogos remenyt, hogy a visszakoltozes tobb mindenre valasz mint az ujabb hetkoznapi nyomorusagos akadalyok jelentette bizonytalansag.
Lehet az irot ekezni, hogy nem tanulta meg a nyelvet, de nyilvan nem veletlen, (meg kisbabaval szinte lehetetlen) ez az orszag nem jott be nekik, nem lett masodik otthon.Ez kb. olyan, mint egy kenyszerhazassag, fel lehet szepen oltoztetni, ruzsozni a disznot, attol meg diszno marad.

Mme Seldon 2015.06.17. 07:37:23

Engem is érdekelne egy részletesebb írás, például, hogy Franciaország melyik részén próbáltak szerencsét, mi miért nem sikerült, stb.

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): A változatosság kedvéért megint egyet értünk. Múltkor írtam neked privát üzenetet, megkaptad?

kék madár 2015.06.17. 07:40:26

@Mme Seldon: "például, hogy Franciaország melyik részén próbáltak szerencsét, *mi miért nem sikerült*," ez neked nem jott at?

adg 2015.06.17. 07:40:59

Szerintem ennek semi koze a palyazathoz.

Viszont egy tok jo poszt, nagyon oszinte es en teljesen megertem a posztolo erzeseit. Nem kell mindenkinek kulfoldon maradni, van akki sosem tudja megszokni, vagy beilleszkedni, vagy akarmi. Ha ok igy erzik, akkor igy kell tenni. Annak sem lenne semi ertelme, hogy a csigaevoknel kuzdjenek tovabb az erzeseikkel es erezzek szarul magukat. Ha nem jott be, akkor nem jott be. Kiprobaltak, volt haszna, ferj megtanulta a nyelvet, anyagilag kicsit rendezodtek, nem volt hiaba.

Sok sikert otthon!

--------------------------------
Ezt a tetszik/nem tetszik gombot nem lehetne allandositani minden poszthoz?

kék madár 2015.06.17. 07:42:13

", hogy ott öregedjünk meg" ezt az egyet azert felejtsd el, mert nagyon fiatalok vagytok ahhoz, hogy a hol oregedjunk meg legyen a kozponti kerdes

Golf2 2015.06.17. 07:44:32

Gyertek is haza,pont belepasszoltok az itthoni átlagba.De kiváncsi vagyok 1év múlva itt lesztek e még.Ja és óvodát,munkát,papirokat nem lesz könnyű elintézni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.17. 07:44:32

Ez nem lehet, éppen tegnap oktattak ki ballib kommentelők, hogy a fél ország már kimenekült a rettenetes Orbán elnyomása elől és senki sem megy vissza. Szóval itt valami tévedés lehet...

:-)

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.17. 07:44:32

Hozzátenném: miért gondolja eleve azt egy bevándorló, hogy a helyiek őt is egy helyiként fogják elismerni?

Valójában az lenne a furcsa, ha ez történne.

Szóval eleve abszurd várakozás erre számítani.

adg 2015.06.17. 07:44:53

Hulye helyesirasjavito, szakadjon meg.
a semmit semire, a jobbot jobra, a csakot caskra, a magyart Magyarra javitja, mindent jobban tud, pusztulna meg. Nem is kell mar lassan irni, magatol megir barmit. Ugyis jobban tudja. :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.17. 07:45:07

azt hiszem jó pár előttem szóló már megfogalmazta amit én is gondolok

mindenesetre tényleg sok sikert nekik, és esetleg írhatnának majd a az itthoni "visszailleszkedésről"

(a poszterinával kapcsolatban az első és legfontosabb kérdés ami eszembe jutott egyébként, hogy miért nem tanulta a nyelvet ... de nem akarok kötekedni)

kék madár 2015.06.17. 07:46:01

@adg [Au, Darwin]: angolszasz teruleten eloknek meg egy jo lehetoseg a csigaevok junckertaslizasara

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 07:46:50

@Mme Seldon: nem nagyon neztem mostanaban az e-mailjeimet,most gyorsan atlapoztam,de nem talalok töled levelet.Mikor küldted? Atküldened meg egyszer? Rögtön meg is nezem,mert en csak telefonrol szoktam az e-mailjeimet meglesni es neha 1-2 elsikkad.

Mme Seldon 2015.06.17. 07:49:02

@kék madár:
szóval szerinted hol voltak?

Kismamaként valószínűleg otthon is depressziós lett volna a posztoló.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 07:50:52

@maxval bircaman szerkesztő: ezt most helyböl tudnam cafolni,de tudom ugysem hinned el.Es nem szeretnem ha megromlananak a lekvarok...:D Ennyitöl ugye meg nem?

SZIZS 2015.06.17. 07:51:49

Őszinte sallangoktól mentes írás. Bár a pályázathoz nem sok köze van. Francia ország nem jött be nekik, van ilyen. Menjenek csak haza, majd meglátják 2 gyerekkel a hogy sikerül boldogulni. Sok sikert hozzá, de ha nem menne nagy a világ van még hova menni. :)

kék madár 2015.06.17. 07:52:20

@Mme Seldon: szerintem tok mindegy. Ha tudnank hol az min valtoztatna

kék madár 2015.06.17. 07:53:40

@SZIZS: pontosan, nem vesztettek semmit ezzel a 4 evvel.

Mr Long 2015.06.17. 07:59:47

Nem eleg nyitott, plusz felenk a nyelv miatt. Van ilyen alkat, semmi baj ezzel. A kornyezet sem volt valoszinuleg eleg nyitott fele, rossz parositas. De ez nem baj, a lenyeg, hogy boldog legyen. :)

tanato 2015.06.17. 08:02:01

A végső megoldás valószínűleg az lesz hogy anyu a gyerekekkel Magyarországon fog élni,apu meg ingázni fog külföldre két három havonta történő hazautazással ha francia nyelvterületen marad.n
Nagyon sok ilyen család van ma az országban.Írtam már itt hogy két körzeti szakápolómék is ezt csinálják,egyikük férje Németországban dolgozik húsüzemben kéthetente hétvégére történő hazautazással,a másik férje meg Dániában mezőgazdaságban dolgozik május elején megy novemberben meg jön,közben nem jön haza,nyáron néhány napra az itteni családrész megy ki hozzá.Több éve csinálják ezt mindketten/több tízezer magyar családhoz hasonlóan/,jól működik.

Mr Long 2015.06.17. 08:02:50

@Golf2: Miert er fel az ongyilkossaggal, ha valaki visszakoltozok?

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 08:03:23

@kék madár: ezt azert picit cafolnam.Ahogy kijöttem,szinte rögtön terhes lettem a fiammal ( meg ugye itt volt a lanyom is), mostanra mar alapszinten csacsogok franciaul.Mindezt önszorgalombol,meg a tv,es egyebek altal.Ja es talan annyiban volt az elejen könnyebb,hogy a lanyom egyik baratnöjenek anyukaja ( aki azota baratnömme lett),beszel picit angolul (es akkoriban epp angol kurzusra jart)igy nem voltak kommunikacios bajok,rengeteget tanultam töle.Mostanra mar annyira megertem a dolgokat,hogy nem kell angolra valtani szinte sehol.Es hogy arnyaljam a kepet,mivel a ferjem munkanyelve a nemet ( is),sokszor hallom öt nemetül beszelni,igy nemetböl is ragadt ram 1-2 dolog.Szoval persze,nehez kisgyerekkel ( en raadasul nem is vezetek,kocsim sincs,tehat nem igazan mozdulok ki ha apjuk nincs itthon), de nemi lelkesedessel meg akaraterövel sok minden megoldodik.

tableno 2015.06.17. 08:03:23

Jól értem, hogy a posztoló 4 év alatt képtelen volt elfogadható szinten elsajátítani a nyelvet? Azért az ciki...

LittleG (uk) 2015.06.17. 08:07:13

Tetszett a poszt es megertem a lany erzeseit. Mondjuk en nagyon jol erzem magam ott, ahova jottunk, de a nyelvet jol beszelem, a lanyom iskolas ugyhogy dolgozom, a.it szinten szerete, sok itt a magyar es koztuk sok a jofej stb
Elgondolkodtam, hogy ha mindez nem igy lenne, valszeg en is hasonloan ereznek.
Remelem, a kezdeti euforia utan sem lesz nekik olyan rossz otthon, hogy megbanjak a dontesuket, es hogy a gyerek(ek) majd felnove nem vetik a szemukre, hogy miert vittek oket oda, ahol sokkal nehezebb boldogulni.

Igazabol egy mondat zavart igazan es ez mindig piszkal: Mikor valaki azt allitja, hogy "perfekt" megtanulta a nyelvet. Felnottkent olyan nincs.

nl_eni 2015.06.17. 08:10:15

@svájci sapka (ch): a bezártság sok mindenre képes. Igazából kipróbálva lehet megérteni. Egy kisgyermekkel, csecsemővel, vagy a kettő kombinációjával is bezártság marad az! Nem ér két napra kipróbálni, mert ez egy olyan szer, ami hosszú távon öl.

HardPötty 2015.06.17. 08:11:33

@LittleG (uk): ha perfekt nem az anyanyelvi szintet jelenti akkor van olyan. Lehet beszélni hibák nélkül és akkor az perfekt. Bár azt hiszem itt a perfect a poszterina nyelvtudásàhoz van mérve és akkor lehet hogy csak erős középfok vagy felsőfokról beszélünk.

nl_eni 2015.06.17. 08:13:35

Nem tűnt felszínesnek. Az utolsó mondat inkább az írója mély bizonytalanságát, félelmeit hivatott alátámasztani, ami már régóta kísérője az életének, és ő is sejti, hogy egy ideig még az is marad.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 08:13:38

@nl_eni: Nekem is van két gyerekem. Soha nem értem rá unatkozni mellettük. Vagy velük foglalkoztam, vagy elfoglaltam magam valami értelmes dologgal pl. tanultam.

@ChristineK: Nem először gondolunk hasonlóra. :) Biztos, a korral jár. :)

LittleG (uk) 2015.06.17. 08:16:44

@tableno: Nem feltetlenul ciki, van aki nagyon nehezen tanul nyelvet es az agya se all ra. Raadasul ha epp depis, akkor meg kevesbe fog menni. Mondom ezt ugy, hogy imadok nyelvet tanulni. Tanitottam olyat, akiben tenyleg megvolt az elhatarozas es a szorgalom, izzadt is vele rendesen, megsem ment. Addig biztos voltam benne, hogy aki akar, megtanul..

Mr Long 2015.06.17. 08:17:01

Ahhh, regen nem beszelgettunk a nyelvi szintekrol...
Lesz ma meg gumicsont...

Mr Long 2015.06.17. 08:18:47

@LittleG (uk): Haha, lehet engem tanitottal? :D Tuti nem, de kb rolam beszelsz.

firg_firg 2015.06.17. 08:19:06

Ugy latom a tetszik elofeltetele hogy Mo rossz nyugat jo, hazakoltozni tilos. Ha forditva van akkor nem tetszik a szavazoknak.

A nagy dilemma sokak szamara hogy
1) lehessen beszelni magyarul de akkor otthon nem jonnek ki a ki a penzbol, vagy
2) nem lehet beszelni magyarul idegenben, de akkor meg hiaba van penz, nem boldogit

Szerintem meg fogjak banni, de koltozzenek ha jobbnak remelik. Tetszett.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 08:19:55

@svájci sapka (ch): unatkozni valoban nem lehet gyerek mellett,az tuti.Ettöl függetlenül a bezartsagerzes az elejen nekem is elöjött,de szerintem ebben resze volt annak is hogy gyors volt a valtas-uj orszag,munka hirtelen abbahagy,terhesseg,ferj sokat melozott,stb.Aztan elkezdett kinyilni a vilag-mondjuk nehezebb igy hogy nem vezetek es nincs autom,de ösztöl talan ez is alakul majd es ahogy a fiam is nö,nekem is jönnek majd ujra a lehetösegek-nyelviskola,egyeb dolgokat terveztem be magamnak,szeretnem minnel tökeletsebben elsajatitani a franciat,ha mar ugy döntöttünk itt elünk.

tanato 2015.06.17. 08:21:00

@tableno: Állítólag a kint nem dolgozó magyar feleségek halálukig nem tanulják meg tökéletesen a fogadó ország nyelvét ha a férj is magyar.Nem tudom ennek mennyi a valóságtartalma,nyilván személyfüggő.A kényelem nagy úr,mivel ha a gyerek már nagyobb lesz ő tolmácsol az anyjának orvosnál,hivatalban stb.Addig meg a férje.Tehát szigorúan véve nincs rászorulva a nyelvtudásra, ami viszont ellustít ,elkényelmesít nyelvtanulás ügyben.Magam is láttam többször amikor magyar oviba vagy suliba járó kínai gyerekek tolmácsoltak anyukájuknak a piacon vagy boltban pl.
Más:A történetben a gyerekeket sajnálom a legjobban,mert azért klasszissokkal nagyobb lehetőségeik lettek volna FR.-ben mint Mo.-on.A két ország nincs egy súlycsoportban sajnos,vagy másképpen fogalmazva nem cserekompatibilis.

nl_eni 2015.06.17. 08:22:28

@svájci sapka (ch): nekem is van gyermekem, én is külföldön élek, s még egy csomó mindent sorolhatnék, de nem csak az én életemet látom, és nem én vagyok a mérce. És vannak emberi történetek...
Egy anyuka nem abban az értelemben unatkozik egy gyermek mellett, ahogy azt sokan hajlamosak érteni. Van dolga elég, ettől még élete nem feltétlenül van.

LittleG (uk) 2015.06.17. 08:22:41

@maxval bircaman szerkesztő: Ezt en sem ertem, szamomra sosem volt kerdes vagy megrazkodtatas, hogy itt mindig is bevandorlo leszek. Az zavarna, ha ezt hozzam vagnak megalazo, lenezo ha gsullyal - merthogy ez.nem bun, a.iert szegyellnem kene magam, csak teny..
Lehet hogy az Erdelybol jott magyaroknak ez alapbol konnyebb, mert mostohagyerek voltak mar "otthon" is.

HardPötty 2015.06.17. 08:25:04

@firg_firg: aki korrekt csak azèrt nyom nem tetsziket mert nem pályázati anyag. De ezt nem tudhatjuk... kellene egy 3. gomb is hogy korrektül nem tetszik :)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.06.17. 08:26:33

LETT VOLNA IDOD NYELVET TANULNI HA AKARSZ!!! GYEREK MELLETT TOKELETESEN LEHET TANULNI (NEM IDEALIS) DE LEHET! KITARTAS A HAZATERESHEZ AZ SE LESZ KONNYEBB ES MEG A ZSE SE LESZ SOK...

LittleG (uk) 2015.06.17. 08:28:52

@HardPötty: Hat maga a perfekt szo tokeleteset jelent. Olyan ezen a vilagon nincs, max anyanyelvi szint, ugyhogy nekem ez ennek a szinonimaja. De negy ev ott eles utan szerintem olyan se sok van, hogy hibak nelkul beszelni a helyi nyelvet..

LittleG (uk) 2015.06.17. 08:31:54

@Mr Long (UK): Nemetre? Es epitkezesben dolgozol?

Mr Long 2015.06.17. 08:33:03

@firg_firg: Nagyon sokan akarnak kulonben visszakoltozni az ismeroseim kozul. Lengyel baratom mult heten mondta, hogy hiba keres £300-ot naponta, szar itt neki. Pedig jol elvan, vannak baratai, itt a tesoja is fel ora vezetesre, csajozik. De meg abban bizik, hogy kibir ket evet es utana mindenkepp visszamegy, mar ott akar csaladot alapitani, nem tetszik neki az orszag.

Mr Long 2015.06.17. 08:34:32

@LittleG (uk): En az angollal voltam igy. Nem mondom el meddig tanultam/tanitottak mielott kijottem :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 08:35:00

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): @nl_eni: Én hajlandó vagyok elfogadni az indokokat.
De! Ha valakinek igénye van a társaságra, akkor pont neki kellene tennie valamit azért, hogy ne érezze magát egyedül. Én is sok emberrel találkozom, és látom, hogy aki akar, az nulla nyelvtudással is el tud indulni. Akarat-, és személyiségfüggő.
Peace!

Mr Long 2015.06.17. 08:35:56

@FeketeMacska73: CAPSLOCK KISZEDO KESZLET OLCSON ELADO! HA NEM AKARSZ ALLANDOAN KIABALNI MEG MA RENDELD MEG!!!

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.06.17. 08:37:29

Elnezesd, be is szereztem egyet, csak felcseszett, hogy irja hogy mennyire unatkozott, utana meg sir, hogy nem tanulta meg a nyelvet...

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 08:40:46

@FeketeMacska73: szerintem alapjaban veve ellenerzesei voltak mind az orszaggal,mind a nyelvvel kapcsolatban es belekerült egy lefele vivö spiralba,amiböl aztan mar nem akart kitörni.Majd most a visszaköltözestöl remeli a helyzet megoldodasat.Kivanom hogy sikerüljön neki,de szerintem nem fog.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.06.17. 08:43:03

egyet ertek... remeljuk a legjobbakat es drukkoljunk neki, hogy oromet lelje. Lehet jobban tenne amugy ha csak o koltozne a gyerekkel es ha valoban jo dontesnek erzi, es mar van munkaja csak akkor koltozik a ferje... ok tudjak.

tableno 2015.06.17. 08:46:42

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): de, vannak helyzetek, amikor tényleg megoldás a hazaköltözés. Ez szerintem tipikusan az a helyzet, főleg hogy a férj is ezt akarja. Feltéve persze, ha lesz otthon munka, megélhetés.

LittleG (uk) 2015.06.17. 08:52:04

@kék madár: szerintem is szuper ötlet lenne a szavazógomb állandósítása (visszajelzés a szerzőnek és a bloggazdának és a kommentelők azt hihetnék, van beleszólásuk :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 08:52:27

tokmindegy
van, akinek sehol se jo
es a szar se eleg budos

2015.06.17. 08:55:58

Anyam borogass, mi van ma itt... es meg mi varhato...

Egyszeruen nem ertem, hogy miert kell ehhez a kerdeshez ennyire erzelmi/indulati alapon viszonyulni sokaknak. Tenyleg azt erzem, hogy a kikoltozok nagyreszenek a fejeben van valami beeges, miszerint "Mo. szar, kikoltozni ok, visszakoltozni orultseg, Mo.-ot szidni szabad (kell), mas orszagot szidni felhaborito provokacio". Miert nem lehet egyszeruen indulatmentesen felfogni, hogy van, akinek Franciorszag vagy Anglia pont olyan szar es elhetetelen hely, mint a masiknak Magyaroroszag? Es ez igy teljesen rendben van! Sokfelek vagyunk, kinek ez, kinek az. Ettol szep a vilag.

A poszt nem tetszett, mert semmi koze a palyazathoz, es tetszett mert oszinte, nem vetit ossze-vissza, mint sokan. A poszterinat viszont teljesen megertem, es szerintem az adott helyzetben teljesen jo dontest hoztak. Azt is megertem, kinti ismeroseimen latom, hogy akinek gyengebb a nyelverzeke, visszahuzodo szemelyiseg, es otthon van a gyerekkel, nem dolgozik, azoknak gyakorlatilag lehetetlen megtanulni a helyi nyelvet, ismeretsegeket kotni, es igy tenyleg pokol az eletuk. Itthon is biztosan lesznek majd gondjaik, mas jellegu gondjaik, de biztosan jobban is fognak ertekelni dolgokat, pl. a nyelv ismeretet, es azt, hogy itthon vannak, hazai terepen.

LittleG (uk) 2015.06.17. 08:56:35

@Mr Long (UK): nem akartam gumicsontot bedobni, ez csak személyes heppem és kikívánkozott

de beszélhetünk a tejfölös túrórudis kolbászkerítésről is :)

LittleG (uk) 2015.06.17. 09:02:57

@Mr Long (UK): :) nálunk kb fél év után én szóltam szegénynek, hogy ne költse tovább a pénzét..

De itt kinn gondolom belejöttél. A nyelvtanulás olyan, mint a diéta, kinek mi működik..

Mr Long 2015.06.17. 09:03:29

@LittleG (uk): Legutoljara, amikor Mon voltam nagyon jo sultkolbaszt ettem, meg toltott kaposztat tejfollel. Mennyei volt! Igaz en komalom az itteni kolbaszt is :)

@Ödenburger [Hu/At]: Tudod, aki nem velunk van az ellenunk.

Az okolbe szoritott arcokatt azert leirom ide, hogy biztosan benne legyen a mai kommentekben.

LittleG (uk) 2015.06.17. 09:04:13

@Mr Long (UK): sőt, minden hozzászólás alatt is lehetne Tetszik gomb - itt nyomtam volna egyet :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.17. 09:04:44

@Ödenburger [Hu/At]:
Szerintem tök normális kommentek vannak.
Te mit olvasol?

Mr Long 2015.06.17. 09:05:06

@LittleG (uk): Nem fejlodik jobban, mint Mon, max tobbet pofazok, hisz van kivel.mAzoval valaki negy ev alatt nem tanul meg, azt megertem.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 09:05:15

Uramatyam,mi van ma itt...es meg mi lesz...en mar csak kapkodom a fejem...meredeken emelkedik a vernyomasom.Megyek is inkabb dolgomra es majd kesöbb meg visszanezek.

tableno 2015.06.17. 09:07:38

@Ödenburger [Hu/At]: izé, elárulnád ki kommentel itt indulatból? Mert én nem vettem észre...

Din Serpahis 2015.06.17. 09:08:37

@tanato: Ezen en is agyaltam mar - ugye en azt tervezem, hogy nem maradok orokre Svajcban, par ev utan szeretnek majd visszamenni. Akkorra mar biztosan lesz gyerek is, kerdes, nem cseszunk-e ki vele.

Aztan arra jutottam, hogy ha en kepes voltam arra, hogy kijojjek es megcsinaljam a szerencsemet Magyarorszagrol indulva, akkor a kolok is mnden bizonnyal kepes lesz ra. (mar ha lesznek ilyen tervei egyaltalan.)
Raadasul neki meg az az elonye is meglesz, hogy ebbe a nyitott vilagba szuletik, tehat celiranyosan felkeszitheto, ami az en generaciomnak nem feltetlenul adatott meg.

Golf2 2015.06.17. 09:08:38

@Mr Long (UK): Ki beszélt rajtad kivűl öngyilkosságròl? De kicsit más a helyzetük mint neked.

Golf2 2015.06.17. 09:08:38

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Akkor is ilyen lelkes lennél ha munkahelyet kellene keresned magadnak?

garrett27 2015.06.17. 09:08:38

Nem akarok senkit megbántani, de ez az egész cikk olyan mint egy fizetett politikai hirdetés. Éppen most, amikor megy a lobby a fiatalok hazacsábításáért. Persze a történet lehet igaz, de szerintem jóval több az ellenpélda.

tableno 2015.06.17. 09:09:11

@Ödenburger [Hu/At]: elárulnád nekem, ki kommentel itt indulatból? Komolyan érdekelne.

LittleG (uk) 2015.06.17. 09:09:16

@Mr Long (UK): Melyik kolbászt? azt a hókát? és még keresem az igazit :)

tableno 2015.06.17. 09:11:37

@Din Serpahis: na én arra nagyon nem vennék mérget, hogy a világ (és Európa) a jövőben is ennyire nyitott marad.

LittleG (uk) 2015.06.17. 09:11:50

@Mr Long (UK): Ha többet használod, attól máris fejlődik, csak lehet nem tűnik fel. Az enyém sokat fejlődött mióta itt vagyok, csak itt már más az összehasonlítási alapom, nem én vagyok a legjobb angolos az osztályban, hanem nem anyanyelvi beszélő az anyanyelvűek közt...

LittleG (uk) 2015.06.17. 09:13:39

@Din Serpahis: Nem biztos, hogy még akkor is nyitott lesz a világ. Amik most mennek inkább arra utalnak hogy szép lassan zárul egy-két kapu ami most még tárva-nyitva..

2015.06.17. 09:14:34

@tableno:

Tobben irtak, hogy inkabb nem irnak semmit, mert nem tudnanak erzelem/indulat mentesek maradni, es mar maskor is voltak ilyen reakciok a hasonlo, hazakoltozos cikkekre. Erre reagaltam.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.17. 09:17:03

Van egy par kommentem, megprobalom rendszerezni:

1. Kezdjuk a "joval": A cik oszinte es teljesen eletszeru. Ilyen tapasztalat is van.

Es most a tobbi komment :)

2. Egyik kedvenc mondatom : 'rendes állásom volt, de mivel nem voltam rendes pénzre bejelentve'. Gondolom az ironiat nem csak en erzem. Teljesen tisztaban vagyok vele hogy pl. 4-5 eve ez volt a tendencioa Mo.-n hogy boritekban kaptak a fizut, de ez nem azt jelenti hogy ez 'normalis' es en nem neveznek ilyen allast jo allasnak, persze gondolom a munkakorre utalt.

3. Masik kedven mondatom: 'elkezdődött az unalmas életem' (9 hónapos kislányommal)... haaaat. Az enyem meg csak 4 hetes, de nem sok kisgyerekes szulot hallok panaszkodni hogy UNATKOZIK :). Persze, ahogy mar masok is megfogalamztak valoszinuleg csak nem a megfelelo megfogalmazast hasznalta a szerzo es inkabb bezartsag, elszigeteltsegrol van szo ami viszot teljesen ertheto es a legtobb kulfoldre koltozo ezt ateli (kesobb, ha tobbszor koltozik az ember szerintem bele lehet jonni). Az is igaz hogy a ferjnek ebben kulcs szerepe van hogy a feleseg ne igy erezzen.

3. Hogy a nyelvet nem tanulta meg rendesen azt megertem, nem tudom erte elitelni. En 4 evet huztam le itt Moszkvaban ugy hogy en meg iskolaban tanultam is oroszul 3 evig de csak az alapszavak ragadtak ram. Igazabol soha nem is volt szandekom, elutasitottam az orosz nyelv elsajatitasat. Egyszeruen nem erdekel, nem akarok oroszul tudni vagy hogy barmi kozom legyen az oroszokhoz.

3. En most allok Franciaorszagi koltozes elott kis csaladommal ezert erdekelne hogy Franciaorszag melyik reszen eltek. Szinten erdekelne egy ertekeles, szamvetes hogy mik azok amiket egy ilyen hordereju dontesnel a szerzo figyelembe vesz. Persze van aki foleg erzelmi alapon dont, en nem ilyen vagyok, foleg ha rajtam kivul masik 2-3 csaladtag sorsa a tet. Osszehasonlitas, penzugyi, eletszinvonal beli, es jovokep\lehetosegek szerint a minimum.

4. Szerintem sem a palyazatrol szol.

Ezen tul, vagy ezzel egyut azert azt latom, hogy a szerzo csaladja kimaszott a penzugyi nehezsegekbol, a ferj megtanult Franciaul (remelem a nagylany is) es megtanult a sajat labara allni egy teljesen idegen kornyezetben. Szerintem ez hatalmas ertek es remelem kamatoztatni tudjak majd. Sok sikert!

2015.06.17. 09:21:01

@diggerdriver:

Nem a hangnemre ertettem, a hangnem valoban normalis, es elsosorban ez az, amiert meg itt vagyok. Normalis emberek, normalis hangnem, akkor is, ha nem ertunk egyet sok mindenben. Ezert nem is vitatkozom, ha a Hataratkelo adott esetben ram szol a hangnem miatt.

Viszont tobben irtak, hogy nem tudnank erzelem/indulat mentesen hozzaszolni a temahoz (a tobbi hasonlo posztnal is elokerultek hasonlok), es erzodik a hozzaszolasokban is, hogy sokakban meg mindig hatalmas feszultsegek vannak, es egyszeruen nem ertem, miert. Van akinek ez a jo, van akinek az. Van akinek Mo., van akinek Anglia, van akinek Tuvalu. De ez egy teljesen pragmatikus dontes, az ember eldonti, hogy hol szeretne elni, megtervezi, veghezviszi, es elvezi az eredmenyet... Szerintem, persze. :)

nl_eni 2015.06.17. 09:23:03

@svájci sapka (ch): 08: 35-öshöz Egyetértek. Azzal a kiegészítéssel, hogy az élet néha produkál olyan helyzeteket, helyzetek olyan együttállását, ami megtépázza az embert, az akaratot, az erőt. Ezt belátni, a megoldás felé vezető út első lépése. Innen lehet keresni támogató közeget, ami segít megtalálni a kiutat.
Sok nőt érintenek a posztban leírtak. Ennek, a nem feltétlenül tudatos, de annál őszintébb posztnak épp ez a legnagyobb pluszpontja, hogy olyan dolgokról beszél, amiről sokan nem tudnak, vagy nem akarnak tudni.
Az anyaság önmagában sem egy fenékig tejföl mulatság, de ezt megfejelve egy sok bizonytalanságot magában rejtő külföldre költözéssel, nyelvtudás, társaság hiányával, és nem atomstabil kapcsolattal, az a biztos lejtmenet kezdete. Innen szép nyerni, de emberpróbáló feladat!

tanato 2015.06.17. 09:31:20

@tableno: @Din Serpahis: @LittleG (uk): Egyértelmű,ha az ajtók záródnak nagyon megbánhatják hogy a gyermek nem kint nő fel.Nem biztos hogy 20 múlva is mehet korlátlanul Európa gazdagabb felébe,sőt!!!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 09:32:46

@nl_eni: Persze, ez így van. Nem vagyunk egyformák és ezért nem is kritizálom. A leírtak alapján kívülállóként úgy látom, hogy otthon is teljes lesz a bizonytalanság, ami nem jó. Nem biztos (a nyelven kívül), hogy lesz egy támogató közeg, ami segíti visszafordítani a lejtmenetet, hisz még azt sem tudja, hogy az édesapjával, hogyan fog működni az együttlakás.
Szóval (ne legyen igazam!!), de mentálisan csöbörből vödörbe helyzetnek tűnik.

qkuc 2015.06.17. 09:32:50

Kimentek, nem jött be, van ez így. Haza bármikor lehet menni.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.17. 09:33:31

@firg_firg: Hat ezt jol leegyszerusitetted :). Lehet hogy van akinek fontos a magyar nyelv hasznalata, de en nem tartozok kozejuk. 3 ev USA utan teljes megbaratkoztam az 'angol neylvu' gondolatokkal.
Nem csak anyelv hanem az hogy Mo.-n nott fel es ismeri a kornyezetet, tudja hogy mi hogy mukodik es van szocialis halozata, ezek marasztaljak az embert. masok ezeknel teljesen jol megvannak vagy gyorsan kepesek felepiteni oket barhol es\vagy kepesek az otthoni dolgokat jol fenntartani hogy tovabra is az eletuk resze legyen.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.17. 09:33:31

@Mr Long (UK): En 9 evig tanultam, igaz nem kulon tanarnal hanem iskolaban, de igy is 3 honapba telt mire elmult a szorongasom az angol telefonalast illetoen es kb 1,5 evbe (USAban) mig tenyleg magamenak tudhattam a nyelvet

nl_eni 2015.06.17. 09:34:04

@Andras125: konstruktív hozzáállás, sok ilyennel, akár még segíteni is lehet egymáson.

nl_eni 2015.06.17. 09:41:02

@svájci sapka (ch): nekem is, de azért hátha mégis. Most minden esetre valami reménycsepp kellene neki, és ha úgy érzi, hogy ezt Fr.o-ban nem kapja meg, akkor valóban el kell onnan mozdulni. Garancia nincs, sikercsomag sehol nem várja. A legkevésbé a lehúzó, meggondolatlan lozungokat érdemli. De ezt már nem neked írom, csak akinek inge, az vegye magára.

Mr Long 2015.06.17. 09:41:08

@LittleG (uk): Nem tudom mi az a hoka, de amit a tescoban veszek az jo. Meggrillezem es kezdodhet a reggeli. Van olyan jo, mint magyar.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 09:42:45

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): tudod, ez erdekes. miert is gondoljak azt, hogy csak mert mas vagy negativ a celemeny, mar biztos bantani akarjuk a posztolot?
szerintem eleg felnottnek kell lenni ahhoz, h elfogadjuk, nem szerethet mindenki.
eb nem azert jarok ide, h mindenkinek bologassak, h csak jaj meg ne bantodjon.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.17. 09:43:58

@Ödenburger [Hu/At]:
Szerintem nyomokban sincs itt indulat.
Mindenki sok sikert kívánt otthon.

firg_firg 2015.06.17. 09:44:17

@FeketeMacska73: +1, nagyon igaz ez a lefele tarto spiral, meg az egymast erosit, nem tudom a nyelvet, felen vagyok, nem beszelek masokkal, ezert nem tudom a nyelvet, ordogi kore.

@tanato: "A végső megoldás..." - csak tanacs, hogy ilyet ne irjal, nemeteknek meg csak ne is mondjal, meg olyat se hogy final solution :)))

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): +1,

meg egy gondolat, kivancsi lennek hogy a bezarkozott, nyelvet sem beszelo, lakasbol is alig kiengedett burkas asszonyok vajon boldogok-e vagy depressziosak

@Mr Long (UK): nekem van ilyen meg olyan ismerosom is. Akinek mar otthon is volt zsozsoja, vagy kint lett neki, es haza akar menni, annak azert mas a helyzete mint annak, aki otthon szegeny volt, kint se talalta meg a szamitasat es a helyet, es ezert csak azt erzi, hogy kint nem jo, es ebbol arra kovetkeztet hogy otthon jobb lenne. Nem lesz, de tudhatna, hiszen mar probalta. Csak megszepulnek a dolgok. Inkabb harmadik orszagba, varosba mennek + plane ha apjuk mar perfekt francia.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 09:44:28

@nl_eni: Persze, világos.
Én is csak azt tudom kívánni, hogy jöjjenek ki jól ebből a helyzetből.

Mr Long 2015.06.17. 09:44:49

@Golf2: Lehet, hogy eros az ongyilkossag, de nekem.az jon lr, hogy a kommentelok szerint nem.lesz jo nekik, inkabb fr-ben probaljon meg ellazulni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 09:46:08

@SZIZS: onmaga elol nem tud az ember elmenekülni

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.06.17. 09:46:20

@firg_firg: es hogy fogjak majd kesobb sajnalni, hogy a gyerekek nem ketnyelvuek lettek, es tanultak meg franciaul kb nulla energiabefektetessel (mind a gyerekek, mind a szulok)

tanato 2015.06.17. 09:47:30

@firg_firg: Ja most már fogom,ezt a kifejezést tényleg más dologra használták anno a németek.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 09:47:43

@tanato:
jol mukodik? milyen szempontbol? anyagilag? mert intimitas nincs benne.

firg_firg 2015.06.17. 09:47:47

@Andras125: "Nem csak anyelv hanem az hogy Mo.-n nott fel es ismeri a kornyezetet, tudja hogy mi hogy mukodik es van szocialis halozata, ezek marasztaljak az embert."

Jo ha az embernek vannak gyokerei. Az a baj ha ez roghoz koti.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 09:47:55

@~~Babette~~: Lehet.
Nem vagyunk egyformák. Én mindig találtam elfoglaltságot, és abban az időben még net sem volt.
:)
Azon kívül, hogy az ember rengeteg hasznos dolgot csinálhat, a kényszerű, rossz gondolatokat is kiűzheti a fejéből.
De ez már pszicho-izé.
:D

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 09:49:31

@nl_eni: igazad van. de azt nem unatkozasnak hivjuk.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 09:52:00

@Golf2: igen,valoszinüleg mas helyzetben is lelkes lennek,marcsak azert is,mert eletem alma volt hogy Franciaorszagban elhessek.Bar nem tartozik a temahoz,de leirom,hogy eredetileg munkaügyben jöttem volna Franciahonba (folyami hajora szalltam volna be,felszolgalokent), de ekkor jött a kepbe a ferjem es igy megvaltoztak a dolgok.Es amugy lelkes vagyok,besegitek a ferjem munkajaba ( papirmunkait itthon megcsinalom es egyeb dolgokban is tamogatom),tanulgatom a franciat ,es egyaltalan,egyben tartom a csaladot,ami a ferjem szavaival elve "többet er,mintha barmilyen vezetö beosztasban dolgoznal."

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 09:53:01

@nl_eni: monsjuk lehetne ez a mai gumicsont:)
miert szul gyereket az, aki ugy erti, nincs elete, mig gyereket nevel.

ezt nem a posztolora ertem mar!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 09:54:34

Tisztán és érthetően leírta azt az elszigeteltséget, ami a külföldre költözést jellemzi, jellemezheti.

Ami a nyelvtudást illeti: van, akinek nincs is hozzá érzéke, ha pedig esetleg azon a holtponton is átesik, hogy már nem is érdekli, akkor vége.

Mi is nemrég költöztünk haza. Nem olyan gáz. Igaz, hogy nekünk jó szakmánk van, ketten együtt hazahozzuk a nettó 400-at. Az itthon már nem olyan rossz, ráadásul saját lakásban élünk. Az mégiscsak más, mint egy albérlet, ahol egy nyamvadt lyukat sem fúrhatunk a falba a főbérlő engedélye nélkül.

Budapest szép város, bár kissé koszos. Sok a neveletlen ember, de hát őket majd megneveljük. :-) Amúgy Magyarország minden híresztelés ellenére nem a kénköves pokol. Vannak furcsa dolgok, de azok máshol is vannak, csak másmilyenek.

Én inkább a gyerekek miatt kaptam fel a fejem erre a posztra. Van egy barátom Angliában, aki a párjával és két gyerekkel él kint. A kicsik már kint születtek. Nyolc és fél év után rühellik az országot (pedig jó munkájuk van, jól keresnek), viszont a gyerekek miatt a saját érzéseiket háttérbe szorítják, és maradnak. Azért onnan talán majd nagyobbat tud ugrani két kamasz pannon puma, mint itthonról.

Gyerekekkel szerintem mi sem jöttünk volna haza. Fel lehet itt is nőni, a játszótéri homok sem lesz nagyon más, de amikor az ember azt hallja, hogy kormányt éltető propagandát szavaltatnak az óvodásokkal, akkor bizony magasra szalad a szemöldök.

Száz szónak is kettő a vége: sok sikert!

tanato 2015.06.17. 09:54:59

@~~Babette~~: Persze csak anyagilag,de egyáltalán nem akarnak változtatni,sem apu nem jön haza sem a család másik fele nem költözik ki.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 09:55:37

@Mr Long (UK): ugyanitt vitriol kedvezmenyes aron kaphato.

:)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 09:55:59

@Golf2: Es annyit meg,mert mar unom a mentegetözest: had ne erezzem mar kellemetlenül magam,amiert nalunk ez a felallas valt be,hogy en nem dolgozom,itthon vagyok.Meg par evig tuti igy lesz,mi igy vagyunk nyerö csapat,nalunk igy müködnek olajozottan a dolgok-ferjem munkaja mellett amugy bajos lenne ha meg en sem lennek itthon.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 09:56:42

@tanato: nyilvan jo nekik igy, persze, es ertheto is. de olyan szomoru elet ez...

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 10:01:54

@Mr Long (UK): hoka=sapadt

gondolom , a nem paprikasra gondolt

nl_eni 2015.06.17. 10:03:05

@~~Babette~~: 09:49 én nem lovagolnék egy szón, mert az egész posztot olvastam.

Mme.Brioche 2015.06.17. 10:03:50

Á, végre francia-poszt :-)
Nagyon tipikus sztori, mármint a dolgok lelki menete. Az írás alapján úgy látom épp most értetek el ahhoz a szakaszhoz, amikor anyagilag rendeződött az életetek, kifizetett tartozások, minden megvan, nincs nélkülözés, felfutóban lévő saját cég (ez főleg óriási nagy dolog!), a férj megtanulta a nyelvet stb, és most jön az hogy kicsit van idő kifújni magatokat, és most jön a nagy honvágy. Látjátok ugyan az ország előnyeit és szépségeit, mint jó egészségügy, sok anyagi támogatás, szép környék stb, de most erős a honvágy, és ha nem vagytok alapból magányos farkas típusú személyiségek, akkor elviselhetetlen lehet.
Szerintem mondjuk butaság pont most feladni, mikor épp megtérülne a befektetett energia, de ti tudjátok.

Még 4 év után is bevándorlók vagytok? hát nanáhogy. Mi 10 év után is azok vagyunk, a nagybácsi 40 után is az, és él itt egy magyaros hangzású nevű öregember, akinek az ősei még Rákóczival kerültek ide ki, és a mai napig úgy emlegeti őt a környék, hogy "a magyar". Ha valaki hosszútávra tervezi a külföldre szakadását, akkor először azzal az előfeltevéssel kell leszámolni, hogy új hazát keres. Nem keresünk új hazát, csak kihasználjuk az EU adta lehetőségeket, hogy jobb megélhetést szerezzünk egy másik országban, de attól még van nekünk saját hazánk, ami addig is volt, nem kell újat keresni. Nem a Holdon élünk, könnyű hazautazni, ingyen lehet hazatelefonálni órákig, mindenhol vannak magyar közösségek, akikkel össze lehet barátkozni. Ha valaki nem adja fel ebben a kritikus szakaszban, mint amiben ti vagytok, akkor azért lehet találni módot rá, ami átsegít ezen a nehéz lelki időszakon.
Persze van, hogy ez sem segít, akkor tényleg haza kell menni, mielőtt belebuggyan az ember, de az jó, hogy nem égettek fel magatok mögött minden hidat, tartsatok nyitva egy lehetőséget a visszatérésre.

nl_eni 2015.06.17. 10:09:26

@~~Babette~~: 09:53 ez egyébként tényleg gumicsont, jelez egy szintet...
Úgy gondolom azonban, hogy a poszt őszintesége (de egyébként is) annyi tiszteletet megérdemel, hogy némivel árnyaltabb gondolatokra ragadtassuk magunkat vele kapcsolatban.

tsabus UAE 2015.06.17. 10:26:44

Nem tetszett, de nem is szavaztam.
Csak a következő jutott az eszembe: Ha a feleségem depressziós lenne és semmivel sem tudnám ebből kirángatni, akkor előbb-utóbb én is megfogalmaznék egy olyan kérdést, hogy "hazaköltözzünk-e?". Tenném ezt akkor is, ha a kedvenc helyemen lennénk. Mi több, én is keresnék indokokat/érveket a hazaköltözés mellett, hogy ne hibáztassa saját magát.
Mindenesetre, megvan az esély, hogy szerencsések lesznek és a gyerekek jó iskolába fognak járni, a szülők jó munkát fognak ki és boldogan élnek majd otthon. Matematikailag...
Sok szerencsét kívánok !

bohar 2015.06.17. 10:27:39

Nagyon tetszett az írás, mert őszinte és igazi. Azért is, mert együtt tudtam érezni vele, mintha a hét évvel ezelőtti önmagam érzéseit, gondolatait olvasnám. Hét éve mi is hazaköltöztünk, kb. a fenti dolgok miatt egy gyönyörű városból, jó életből, éppen egy picikével, és egy nagyobbacska gyerekkel, kéct gyerekkel voltam az idegen városban, egyedül.
Eltelt hét nagyon jó év itthon, sok szuper élménnyel, minden a döntésemet igazolta. Mára viszont már megbántam nagyon, borzasztóan sajnálom, hogy akkor úgy döntöttem. Kár, hogy nem állított meg akkor valaki. Vigasztalom magam, hogy akkor még, nem ismertem a magyar intézményrendszert, ovit, iskolát! És azt sem tudtam akkor még, hogy Magyarország más irányt fog venni, nem arra tart.
Elképzelem hol tartana most az életünk, milyen lenne a gyerekeknek ott. Boldog, vidám, okos gyerekeink vannak, de azt hiszem a jelenük és a jövőjük lehetne jobb is, máshol is. Kívánom a posztszerzőnek, hogy legyenek boldogok, ne bánják meg a döntésüket, ha mégis, gondoljanak arra, hogy semminek nem muszáj véglegesnek lennie. Én is fontolgatom... de sokkal egyszerűbb lett volna a gyerekeimnek akkor, kicsiként beilleszkedni, nyelvet tanulni, mint most.

Hari Seldon 2 2015.06.17. 10:27:43

Na, Mme Seldon volt a jó zsaru, én leszek most a rosszzsaru, és szétszedem a posztot.

Igaz, elsőre le kell szögeznem, hogy elfogult vagyok Franciaországgal.

"Mikor kiértünk, páromnak sikerült bérelnie egy nagyon picike tetőtéri lakást, ahol szinte semmi nem volt. Nem volt hűtőnk, se saját ágyunk, szekrényünk, semmink. Mindent úgy kaptunk innen-onnan."

Ikeá-ban lehet internetről rendelni, és kiszállíttatni. – Bár ez most nem olyan nagyon nagy kötekedés, csak megjegyzem.

„Aztán elkezdődött az unalmas életem. Párom minden nap dolgozott, én otthon a gyerekkel. Beszélni senkivel nem tudtam, mert persze a nyelv nem ment még. Még netünk sem volt az elején. Gondolhatjátok, milyen király volt. Annyi volt a napi program, hogy kijártam a gyerekkel sétálni. És így ment minden nap nagyon sokáig...”

Ettől tényleg be lehet fordulni. De hol lakott? (lakik?) Nincs a közelben egy nagyváros, ahova belehet buszozni? Vagy akár autózni?

"Most vagyunk itt 4 éve és úgy döntöttünk, hazaköltözünk! Most lehet fújjogni, meg kérdéseket feltenni, hogy minek, de így döntöttünk."

Emiatt nem fújolok. Most már úgy vagyok vele, hogy mindenki úgy "csinálja el" az életét, ahogy akarja…

„A 4 év alatt négyszer költöztünk, szarabbnál szarabb lakásokban laktunk, ahol volt penész, gázos szomszédok, rosszul megépített ház, 1 éves házfelújítás stb.”

A szomszédok mindenhol lehetnek gázosak. Igaz, Magyarországon legalább el lehet küldeni őket szépen cifrázva… Persze, ha 500 euro-ért akar lakást bérelni, akkor ne számítson már az ember sokra.

„Párom rengeteg cégnél dolgozott ez idő alatt, most eljutottunk oda, hogy 1 éve saját cége van, ami ha nem is túl jól, de működik, sőt talán most indulna be. Most egy ún. szociális lakásban lakunk, amit szeretnénk is, ha nem lennének szomszédaink.”

Nálunk az első lakásban még Forbach-ban volt egy elmebeteg német pár, akiket az is zavart, hogy ha éjjel a gyerek sírt átmentünk hozzá. A második lakásunk hasonló felépítésű volt, ők meg imádták a lányokat. Itt olyan „Ça va - Ça va”

„Na, az ő születése után kezdődtek nálam a gondok. A nyelvet még mindig nem beszéltem, sőt a mai napig nem beszélem normálisan. El nem adnak, ahogy szokták mondani, de ez kevés ahhoz, hogy barátságok köttessenek.”

Megint ezt a barátság mizériát hallom. Valamiért a magyarok (bár lehet, hogy ez egy Kelet Európai sajátosság), ha nyugatra mennek, szükségét érzik, hogy mély barátságot kössenek. „Mert azt úgy kell, hogy mindenkinek legyen barátja”

„Itt mindig bevándorlók leszünk”

Ez meg a legnagyobb marhaság. Pont Franciaországban nem kezelik bevándorlóként az embert (jó persze a muzulmánokat kevésbé szeretik) de itt aki bent él a francia társadalomba azt tényleg nem kezelik másként. Már a bölcsitől nagyon erős az integrálási hatás. Pont tegnap voltam Johannával ovinézőben, mert a bölcsis csoport meglátogatott egy óvodát. Én voltam az egyik szülő segítő. Az a bevándorló, aki úgy kezeli magát, és úgy néz magára. Ő adja a tükröt a befogadó társadalom kezébe.

„Neki is elege lett, pedig ő emberek között van, perfekt megtanulta a nyelvet, de ő is érzi, hogy nekünk ez sosem lesz a hazánk. Itt mindig bevándorlók leszünk.”

Ez a bullshit még egyszer. Másrészt, ha már nem tudja magát ettől függetleníteni, akkor azt vegye figyelembe, hogy a gyereke viszont már nem lesz az. – Sőt tovább megyek,még egy év meg lehetne a „francia útlevél”. Ennél jobb lehetőséget, hogy bármi van is kettős állampolgárok legyenek, hiba kihagyni. Még egy év, és ketyeg a francia nyugdíjtól kezdve minden.

„Természetesen az elhatározást rengeteg beszélgetés és latolgatás előzte meg. Azt eldöntöttük, hogy nem szeretnénk itt ragadni. A nagyobbik lányom 1 év múlva iskolába megy, és ha itt kezdi el, félő, hogy már nem fogunk mozdulni.”

Ez miért félő? Lesz valami „használható nyelvtudása”. Amíg nem tud írni olvasni az adott nyelven, pillanatok alatt elfelejti.

„Én pedig nem szeretnék itt bezárva, barátok és a családom nélkül maradni, Itt sincs kolbászból a kerítés, rengeteg a kiadás.”

Lényeges különbség a lakbér. Minden más max 10% különbség lehet.

„A 4 év alatt négyszer voltunk otthon, és mindahányszor átléptük az országhatárt megnyugvás fogott el minket!”

Akkor onnan nagyon körülményes lehet visszamenni.

„Félre ne értsétek, rettenetesen félünk attól, hogy mi lesz otthon, Nézünk híreket, tudjuk mi a helyzet, de még egy esélyt szeretnénk adni magunkat, hogy ott öregedjünk meg és a gyerekeink ott nőjenek fel, ahol jól érezzük magunkat!”

Ez a rész rendben van. A gyerek ott érzi magát jól, ahol a szülei is.

„Hetek óta alig alszom éjjel, mert azon jár az eszem, mi lesz majd otthon? Hogy fogunk édesapámmal tudni együtt élni, mert most ideiglenesen oda költözünk. Találok-e munkát?”

OK. Ez a rész a legjobb. Nincs munkája, nincs lakása. Hazaköltözik a szüleihez (!).

firg_firg 2015.06.17. 10:29:26

@brioche (FR): " él itt egy magyaros hangzású nevű öregember, akinek az ősei még Rákóczival kerültek ide ki, és a mai napig úgy emlegeti őt a környék, hogy "a magyar". "

Csak erdekel, hogy a Sarkozynel hogy volt, ot minek tartottak?

Vagy ez a "mindenki idegen joveveny aki kicsit is mas" felfogas csak a belterjes falvakra jellemzo pont ugy mint Mo-n?

Mme.Brioche 2015.06.17. 10:37:40

@firg_firg: őt is mindenki magyarozta, milliószor megkérdezték tőlünk, hogy mit szólunk ahhoz, hogy Franciaországnak magyar elnöke van :-DD
Egyébként ezt azért nem default rosszindulattal mondják a legtöbbször, hanem valahogy úgy tárgyilagosan, mint amikor bekategóriáznak valamit, hogy a helyére tegyék a fejükben. Ez a szomszéd itt bretagne-i, ő elszázi, ő portugál, ő magyar, ő meg generációk óta helyi. Ugyanaz a hangsúly. Amikor azt mondják, hogy ő arab, vagy afrikai, na az az amikor fintorognak is mellé.

Amikor a Sarkozy kikelt a cigányok ellen, az itt élő és orszégon belül vándorló cigányok ellen, akkor volt is aki az arcába vágta, hogy azok az emberek régebben franciák, mint ő. Mármint a Sarkozy :-))

SZIZS 2015.06.17. 10:38:04

@~~Babette~~: Így igaz! Azért írtam ha visszamenneķ oda ahonnan elmenekültek a rossz körülmények miatt, ám tegyék. Majd rájönnek hol a jobb. Fiatalok még.

tableno 2015.06.17. 10:39:21

@firg_firg: "Vagy ez a "mindenki idegen joveveny aki kicsit is mas" felfogas csak a belterjes falvakra jellemzo pont ugy mint Mo-n?" - szerintem igen. Párizs pl olyan mint London - lassan a benszülöttek a kisebbség. Sarkozy-vel kapcsolatban tudtommal csak apró érdekességként kezelték a magyar származását.

fhdgy 2015.06.17. 10:41:23

Kérhetem-e a poszterinát, hogy hazaköltözés után, kb. félév múlva, írja meg a ( fordított ) határátkelés tapasztalatait? Szívből kívánom, hogy egy "győzelmi jelentés"-t írhasson.

Mme.Brioche 2015.06.17. 10:41:50

@tanato: "Több éve csinálják ezt mindketten/több tízezer magyar családhoz hasonlóan/,jól működik."
Hogy működhet jól az ilyesmi? azt elhiszem, hogy a feleségnek meg a gyerekeknek jó, hogy jön a pénz, ők meg otthon lehetnek, de milyen ez a férfinak, aki hónapokig idegenben gürcöl valami lélektelen környezetben, minden melegség, szeretgetés nélkül, ez egy gyötrelem lehet egy férfinak, nagyon sajnálom őket.
Megértem ha másképp nem megy, és bevállalják ezt a családok, de hogy jól működne, azt nehezen hiszem. Inkább csak elviselik talán.

Hari Seldon 2 2015.06.17. 10:42:52

@maxval bircaman szerkesztő:
Franciaországban elképesztően erős a gyerekek integrálásának elve.
Igaz mi kis városokban éltünk (Forbach olyan 25 ezer plusz agglomeráció max 100 ezer, Thionville 45 körül plusz agglomeráció) itt nincsenek nagy muzulmán gettók, de a városban vannak azért itt ott.
Az óvodában és például a kórházi karácsonyi bulban is ott vannak. Szerepelnek. Nem engedik a bevándorlónak, hogy ebből kimaradjanak. (nem tudom a nagyvárosi gettóban mi a helyzet, de itt két városban is ez volt)
Ugyanúgy megkapja a muzulmán kisgyerek a bazi nagy keresztet viselő mikulástól a karácsonyi csomagot, mint a többi gyerek, szépen szaval neki. (saját szemmel láttam ezeket)
Szóval ha el vannak keverve, a gyerekere nagyon erős integráló erő hat.
Szóval pont Franciaországra mondani, hogy nem fogadnak be...
Itt ha beszéled a nyelvet, francia vagy, és kész. (sőt még akkor is, ahogy én, hogy gyengén beszélem)
Persze, Marie jól nyomul a muzulmán vonalon, de európai bevándorlók szempontjából szerintem összehasonlíthatatlan Angilával.

Muscari 2015.06.17. 10:48:29

@ChristineK: en nem tudom megallni, hogy beleszoljak. Mire mennek haza? A 28 ezer forintos gyesre? Ket kicsi gyerekkel munkat talalni lehetetlen, a ferjnek meg azelott sem sikerult, gondolom most is epitkezesen dolgozna. Meg lehet probalni megelni belole.

Ertem en, a magany nagyon sz@r dolog, a szules utani depresszio meg sz@rabb. De a posztolo is hibas, hogy negy ev alatt csak ennyire tanult meg franciaul es ezert ilyen izolaltan eltek.

Valoszinuleg kell a lelkenek, hogy most hazamenjenek, annyira kell neki valami erzelmi tamogatas, fel kell toltodnie, at kell gondolnia a dolgokat. Aztan majd meglatja, hogy nem is volt olyan rossz kint.
Szerintem ahogy rajuk zuhan a magyar valosag, fel even belul mennek vissza.

Sok sikert es erot ehhez a nehez donteshez!

Hari Seldon 2 2015.06.17. 10:48:39

@tableno:
Nézd, emiatt nem bántom, mert ha CSAK otthon van, és NEM beszél helyivel, ellenben a gyerekkel magyarul beszél. (Mert hogy kéne beszélnie?) Akkor tényleg nagyon lassan lehet haladni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 10:51:13

Meg nem olvastam a kommenteket, gondolom, nem en vagyok az elso, aki azt kerdezi, ezuttal mitol es hogyan lesz majd biztos itthon a megelhetes?

tanato 2015.06.17. 10:55:26

@brioche (FR): Kényszerhelyzet,mert itthon ezen apukák lényegesen alacsonyabb színvonalat tudnának nyújtani a családjuknak

fhdgy 2015.06.17. 10:56:07

A nyelvről, nyelvtanulásról: Volt egyszer egy Lomb Kató, aki sok nyelven, nemzetközi konferenciákon elismert szinkrontolmács volt. Ő mondta, hogy egy nyelvet még rosszul is érdemes megtanulni.

Szerintem a főkérdés nem az, hogy mennyire beszélünk jól egy nyelvet, hanem az, hogy merünk-e beszélni. Ehhez egy kis adalék: nekem vannak Horvátországban rokonaim. Ha hosszabb ideig nem találkozunk, akkor szinte mindig azzal kezdik, hogy elnézést kérnek, hogy ők már milyen rosszul beszélnek magyarul. Azzal szoktam őket megnyugtatni, hogy én szeretnék olyan rosszul beszélni horvátul!!!

Én nem hiszem, hogy ők rosszul beszélnek magyarul, de hogy másképp, az biztos. Ők egy olyan magyart beszélnek, ami még a nyelvújítás előtti állapotokat tükrözi. Ők egy elzárt magyar faluban éltek, élnek.

Ott pl. nem mondják, hogy ön vagy maga, hanem kegyed, kied, kigyelmed. Ott nem szülnek vagy születnek, hanem szilnek, sziltem. Nem tanulnak, hanem tanilnak. Stb. Stb.

Nekem eszemágában sincs őket tanítani a "helyes" magyar beszédre. Inkább nagy örömmel hallgatum őket és én próbálok tőlük magyarul "tanilni"!

Hari Seldon 2 2015.06.17. 10:58:58

@Ödenburger [Hu/At]:
És udvariasan megírták, hogy nem tetszett. - Kicsit érzékeny vagy.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 10:59:10

@svájci sapka (ch): nem konnyu. nekem se volt net, a jatszin beszelgetest utaltam, h csak az a tema, h mi az ebed, es a gyerek milyet szart aznap.
szoval nem unatkozas ez, inkabb valami szellemi melyrepules.
nem konnyu, foleg ha ugy erzi az ember, h nincs segitseg es nincs menekules.

csak elore szolok a posztolonak: itthon se lesz jobb.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 11:00:20

@nl_eni: hat.....ha az egesz posztrol megirnam velemenyemet...lenne hajaj

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 11:01:39

@nl_eni: nekem csak ez a szint jutott.
meg szerencs, hogy itt vagy te nekunk, h megmondd, ki milyen szinten van.

a tolerancia meg menjen a fenebe

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 11:03:00

@brioche (FR): ugy hallottam, kikerte maganak, hogy nem magyar.

tanato 2015.06.17. 11:03:25

@brioche (FR): Az anyukák meg nem akarnak kiköltözni,egyrészt csak magyarul beszélnek,másrészt itthon nagy családi ház,idős szülők stb.amit nem akarnak feladni.

Hari Seldon 2 2015.06.17. 11:04:28

@Andras125:
Szia.
Gyertek "Elszász - Lotaringiába" (azaz ÉK-i vidékre).
Szerintem a legjobb választás az országon belül. Közel van (viszonylag) fapados repülőtér. ÉS viszonylag közel van Magyarországhoz. Nekünk 12 óraautóval,egy nap alatt lenyomható. (Kozsdiné Krisztináéktól meg szerintem 10 óra)
Nálunk közel van Luxembourg, az nagyon virágzik. Sok munka van ott, és ráadásul ott sokan beszélnek angolul is,és sok nemzetközi cég központ van ott, ahol az angol a munkanyelv (már ha ez szempont)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 11:05:37

@Dragonlady (Bp, Hun): arrol most nincs szo. most haza kell menekulni. itt is szar, de legalabb itthon vagyunk. gondolom...

2015.06.17. 11:09:27

Szóval, a posztoló 4 év alatt b.szott megtanulni franciául, amikor dolgozni egy napot sem dolgozott, a két gyerekkel volt otthon, és kapta a szociális juttatásokat a francia államtól.
Egen, ezt a fajtát Németországban is nagyon rühellik, a Hartz IV-turisták néven melegetik őket (mondjuk turista helyett más szót használnak, de nem szeretném, ha kimoderálnának).
Különben, józan tervezésre vall, hogy bevállaltak egy második gyereket is, amikor csak apu dolgozott, anyu a nyelvet sem beszélte, így még takarítan sem mehetett el.. már, ha akart volna, mert nagyon nem akart.
Ja, és a non plus iltra .. még ő nyíg, hogy lehetetlen a belleszkedés! Virágszál, meg sem próbáltad!

Mme.Brioche 2015.06.17. 11:09:29

@tanato: megértem őket, nyilván kényszermegoldás, de jól működőnek nevezni szerintem túlzás :-)

Mme.Brioche 2015.06.17. 11:12:52

@Hari Seldon 2: Mi mostanában erősen gondolkozunk rajta, hogy idővel átcuccolunk Elzászba, főleg mióta mondtad egy régebbi kommentben, hogy onnan 12 óra alatt otthon lehet lenni kocsival, ez nagyon vonzó opció, ahogy egyre idősödnek otthon a szülők. :-) Végülis nekünk mindegy hogy az ország melyik részére hurcoljuk a bizniszt, mindenütt tárt karokkal fogadnak, és akkor már miért ne oda? Érezni ott valamicskét a német mentalitásból? Úgy értem, a megbízható preciztiásukból?

Hari Seldon 2 2015.06.17. 11:14:21

@brioche (FR):
"Ha valaki hosszútávra tervezi a külföldre szakadását, akkor először azzal az előfeltevéssel kell leszámolni, hogy új hazát keres."
+1

2015.06.17. 11:23:01

Ja, és még egy gondolat. A posztolóhoz hasonló "turistáknak" szól, vagy legalábbs őket érinti meg a magyar kormány "gyere-haza" programja". (Ok, tudom, ők nem Londonban éltek).
Hát, sokat nyer velük az ország, mondhatom. Fél év múlva ugyanilyen keserűen fog írni vagy gondolkodni Magyarországról is, mert ott aztán pláne nincs kolbászból ...

Muscari 2015.06.17. 11:24:14

@Mr Long (UK): azért a te helyzeted "picit" más. Ők a nagy semmire mennek haza két gyerekkel. Ahogy elfogy a megtakarításuk, bajban lesznek.

Ennek ellenére megértem, hogy most haza kell menniük, vannak ilyen élethelyzetek.
Remélem, a srác is fel tudja dolgozni, jogy fel kell adnia az éppen beinduló vállalkozását.

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.17. 11:24:38

hát igen, ez már csak ilyen. Ha valaki nem tanulja meg a nyelvet és nem mozdul ki otthonról, meg magyar barátnőket szeretne, az ne sírjon, hogy bevándorlónak tekintik.
Ezt sosem értettem amúgy, miért is baj, hogy valaki bevándorló? Önmagában ez lehet irtó nagy menőség is attól függően, hogy az ember mit hoz ki a dologból. Ha pl. beszéled a nyelvet, megfejtetted a szociális kódok többségét és pozitívan viszonyulsz a befogadó közeghez, onnantól nem fognak lenézni, sőt csak több leszel a másságod által. Tök érdekes dolgokat tudsz mesélni az eltérő hagyományokról, finomakat tudsz sütni-főzni, beszélsz egy-két érdekes nyelvet a szokásos világnyelveken kívül... tényleg nem értem, hogy egyeseknek ez miért jelent problémát.

Hari Seldon 2 2015.06.17. 11:25:39

@brioche (FR):
Mi Lorraine-ben vagyunk 30 percre Luxembourg-tól.
Kozsdiné Krisztináék laknak Elszászban.
Mindkettő jó.
Nekünk 12 óra autóval. (nekik szerintem olyan 10-11 óra, mert fel kell menni Mannheim-ig az A6-ra)
Én NAGYON szeretek vezetni. Szóval nekem nem gond az út autóval, és 2 óra Brüsszel, ahonnan napi 3 fapados megy Bp-re.

catnip cupcake 2015.06.17. 11:26:29

A nyelvtanulásáról az a közhely jutott eszembe, hogy a mai világban olyan könnyű hozzáférni az információhoz. Az újságok nagy része ingyen elérhető a neten, vannak egyszerűsített nyelvezetű híroldalak, feliratozott filmek, a YouTube-on milliónyi videó van nyelvtanulással kapcsolatban, plusz ott vannak az okostelefonos alkalmazások is (Duolingo, Memrise). Ezek mind nagyon jó eszközei a nyelvtanulásnak.

Lehet, hogy van eltérés abban, hogy ki milyen hamar vagy milyen szép kiejtéssel tanul meg egy idegen nyelvet beszélni, de mindenki meg tud tanulni egy idegen nyelvet, nem kell különleges tehetség hozzá.
A motiváció viszont fontos, enélkül nem fog menni: pl. tizenévesen a kedvenc dalszövegeimet próbáltam fordítgatni az angol-magyar zsebszótárammal, több-kevesebb sikerrel:)

Érdemes Lomb Katóról olvasni egy kicsit, hogy ő hogyan tanult nyelveket (hu.wikipedia.org/wiki/Lomb_Kat%C3%B3).

2015.06.17. 11:27:04

@Muscari: Nem fogja tudni feldolgozni, hogy az após "kegyelemkenyérén" éljen .. ez tuti ...

Hari Seldon 2 2015.06.17. 11:28:50

@brioche (FR):
Sok német szokás van. Például atz ünnepek hasonlóak mint a németeknél. Kétnapos a húsvét meg karácsony. ilyesmi. De ez érdekes hogy Lorainne-n belül is csak Moselle-re igaz. Nancy-ban már nem.
Azt gondolom, hogy a 1871-1918-as német megszállás miatt alakulhattak ki ezek. (merthogy Nancy-t már nem volt megszállva)

Taxomükke (UK) 2015.06.17. 11:31:41

Még nem olvastam a kommenteket, viszont le is irom elotte a posztolonak, hogy szerintem jo dontest hoztak. Nem kell ott maradni, ahol nem erzed jol magad.

Taxomükke (UK) 2015.06.17. 11:32:56

@diggerdriver: Igy van. Pont ezert tetsziket nyomtam.

Hari Seldon 2 2015.06.17. 11:33:23

@catnip cupcake:
Ez az, csak meg kell keresni azt a témát ami érdekel.
Én most éppen azt olvasom, hogy a a Dassault idén már három országban is nyert, az Eurofighter meg bukott.
Most úgy néz ki hogy az UAE vadászgép tenderén is a MI gépünk fog nyerni! :-)
Vive la France!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 11:41:58

@Réka ‎:
ezen én is sokszor gondolkoztam már egyes posztokat olvasva, én régesrégen, amikor még volt itt Mo-n rendes életem, és nem ilyen buborékban lebegtem, itt is elég rendesen idegennek, ufónak éreztem magam, és ez így jobban zavart, mint máshol idegennek lenni, mert máshol ez tiszta helyzet, ott én is tudom meg mindenki más is, hogy mi az ábra, itt meg idegen voltam, de az elvárások stb irányomban meg mindent kinéztek belőlem, amit bárki másból.
én még mindig tartom magam ahhoz, hogy kívülállónak lenni nagyon is jó, szépen kitalálhatod, meddig állsz kint és meddig bent, mi az, ami tényleg kell neked melyik feléből a jónak és a rossznak, és hol húzod meg a határt, hogy ez viszont nem kell, az egyik identitásból is, a másikból is.
ja de persze tudom, hogy másoknak ezek meg fontos dolgok, minél jobban belesimulni mindenbe, akár onnan kezdve néhány embernek, hogy nehogy véletlen a tavalyi divat legyen a nadrágja vagy nem arról a sorozatról beszél a játszótéren, mint mindenki más.
kicsit félek attól, hogy a kicsi fiamnak milyen identitást tudok adni egy ilyen lelki katyvasszal, de jó, hogy az elején még "egyszerűen" csak annyi lesz a dolog, hogy anyaszag kell neki, tej, alvás meg tiszta pelenka, és nem kell mindjárt ezekkel az identitáskérdésekkel kezdeni :-)

2015.06.17. 11:46:48

@Taxomükke: Nem kellett volna kimenni egy olyan országba, amelyet egyáltalán nem ismerik ... még a nyelvét sem, a legalapvetőbb szinten sem.... Nem kellett volna a posztolónak 4 évet éleskődnie a francia állam "csecsén", hanem talán, esetleg, megtanulhatta volna a nyelvet ez alatt az idő alatt, egy kissé magasabb szinten, mint hogy "ne tudják eladn". Vállalhatott volna munkát, akármilyet (eleinte), megkezdthette volna a beileszkedését. De nem is akarta, eszébe sem jutott ... A párja vagy férje melójából éltak meg a szociális hálóból, most meg empátiát vár. Há

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.17. 12:01:19

@Dragonlady (Bp, Hun): igen ez nagyon igaz, a saját outsider személyiségem szemszögéből látom a dolgot. Nekem sosem számított a társaságba való besimulás, elfogadtam, hogy az adott közegem ennek megfelelő mértékben fog elfogadni vagy ufónak nézni. Valamit valamiért, pl. egyáltalán nem nézek tévét és nem is érdekel a sorozatok megbeszélése meg a (süket duma áthúzva) small talk, amit kávészüneteken meg ebédszünetben nyomnak a kolléginák, ezért egyedül szoktam ebédelni, élvezem a csendet és hagyom őket csoportban csivitelni a semmiről, ellenben egyesével elvonulva remekül tudok dumálni mindegyikkel.
Értem, hogy annak, aki nem így van beprogramozva, annak nehéz lehet egy új közeg, de ahogy te is írod, sok embernek nem ártana egy kicsivel több önállóság és tartás kiállni amellett, ami nekik jó. Gyakori példa, a végtelenségig irritál, amikor XY hozzám jön panaszkodni, hogy VZZS mennyire idegesítő a facebookon. De törölni nem meri, mert jaj akkor mit fognak szólni. Vagy amikor minden egyes trendre hisztérikusan rákattannak és bármire rámondják, hogy igen ez a valaha létezett legszebb nadrág/minta/lakk/kanapé, aztán három hónappal később a tök másik a legmenőbb cucc a világon, ilyenkor eltűnődök, hogy oké és a saját ízlésed, személyiséged vajon hol van és milyen lehet?

fhdgy 2015.06.17. 12:05:39

@Pink Petsch: Ne ítélj, hogy ítélhess! Mondom én, a hithű materialista. Talán nem kellene ilyen kategórikusan pálcát törni a poszterina felett. Nem ismerhetünk minden részletet, így csak egy-két kiragadott dolog alapján nem helyes így nyilatkozni. Hány ember van, aki Mo.-on belül elköltözik, mondjuk Budapestre, és nem bír megszokni. Ismeri a nyelvet, ráadásul anyanyelvi szinten, ismeri a törvényeket stb. stb., de nem tud megszokni. Hordjuk le ezért a fekete földig?

Din Serpahis 2015.06.17. 12:07:12

@tanato: Mar miert ne...En most itt peldaul argentin meg brazil fejlesztokkel dolgozom egyutt, nem EUs allampolgarok, aztan megis itt vannak. Mivel a kepzett munkaero iranti kereslet olyan mertekben novekedik ezekben az orszagokban, hogy mar gyakorlatilag europabol se tudjak kielegiteni, ezert ezzel szerintem semmi problema nem lesz.

Ha ezt nem tudnak behuzni kulfoldrol, akkor a cegek mennenek oda ahol a munkaero van, ugyhogy lehet populista szolamokat pufogtatni a bevandorlas ellen, de ez kb a birkatomegnek szol, gazdasagi racionalitasa 0.

Jozeph Pelikahn 2015.06.17. 12:07:13

A nyomort könnyű elfelejteni, de majd ha hazajönnek újra megszokják.

ZOH 2015.06.17. 12:07:13

Szomoru, de bator es nagyon jo iras! Sok sikert a tovabbiakhoz!

Asszonypajti 2015.06.17. 12:07:13

Régen jártam erre, de még az életkedvem is elment. Ilyen még nem fordult elő velem. Minden jót kívánok a posztolónak. Nem tetszett. Most először.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 12:08:07

Sokszor olvasom a hozzászólásokban, hogy "itthon sem lesz jobb".

Aki ezt írja, honnan tudja, hogy a másik embernek valóban nem lesz jobb itthon? Csak azért kérdem, mert néhány hónapja még mi is megkaptuk ezt a kint élő magyaroktól (még véletlenül sem támogattak minket a döntésünkben), aztán láss csodát: nekem/nekünk itthon is jó. Van ilyen.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy ha a külföldre költözéskor elfogadott a realitásoktól elrugaszkodott optimizmus, hiszen ezt a többség kitartásnak, szorgalomnak, pozitív gondolkodásnak tekinti, akkor ez miért ne lehetne igaz fordítva is?

Komolyan érdekelne ennek a pszichológiája.

Ja, és van még valami. Akik már kint élnek, imádják hangoztatni, hogy ott mennyivel toleránsabb, elfogadóbb a társadalom, ugyanakkor egy ilyen bejegyzés alatt minden szarnak elmondják az írót. Ezek szerint a kint tapasztalt elfogadást valahogy mégsem sikerült magukévá tenniük.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.17. 12:08:07

@garrett27: Köztudott tény hogy aki nem szidja Mo-ot az orbánista bérkommentelő. Kivéve a gonosz bircát de őt meg Putyin fizeti.

benihilll 2015.06.17. 12:08:07

Ugyan ez történt velünk Angliában (otthoni szitu, gyerekek születése, penészes lakás, a feleség nem találja a helyét (ami elég nagy nyomás) én dupla müszakban dolgozok stb...)
aztán hazaköltözés azzal az ötlettel, h majd csak lesz valami otthon...
Végül 2 év küzdés után egyedül kellett visszamennem (igaz csak Ausztriába) mert ráébredtünk, h Magyarország esélytelen azoknak akik EGYSZER már külföldön dolgoztak.
Hacsak nincs valami óriási kapcsolatrendszere ill. képzetsége..

Sok szerencsét!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 12:13:28

@Megnevelő Ember: Csak az írás alapján. Most van a férjnek munkája. Otthon nincs. Most van hol lakni, otthon nincs.
Akkor ez mitől jobb helyzet?
Ha jól emlékszem te azt írtad, hogy jó szakmátok van (van munka), és saját lakás.
A kettő helyzet nem ugyanaz.
:)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 12:19:44

@Megnevelő Ember:
én pusztán azok alapján kételkedtem az itthon perspktíváikban, amiket a kiköltözés előtti munkájukról írtak.
nyilván sokféle végzettség van, amivel Magyarországon is meg lehet élni, vagy akár jól is élni, de amilyen helyzetet a posztoló felvázolt, hát nekem más jött le.

fhdgy 2015.06.17. 12:20:01

@benihilll:"ráébredtünk, h Magyarország esélytelen azoknak akik EGYSZER már külföldön dolgoztak" Lennél szíves ezt jobban kifejteni? Ezt az érzést én is átéltem, kétszer is, kíváncsi vagyok a Te tapasztalatodra.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 12:24:47

@benihilll: Isten a tanúm, hogy nem akarok mindenáron Magyarország mellett kampányolni, hiszen sok probléma van ebben az országban (is), de azért talán kissé óvatosabban kéne bánni ezekkel a sziklaszilárdnak tűnő kijelentésekkel. Én is dolgoztam már "EGYSZER" külföldön, mégsem érzem úgy, hogy itthon "esélytelen" lennék.

Ami a végzettséget illeti: anélkül kint sem egyszerű. Ezt pedig azért érdemes tisztázni, mert bizonyára sokan vannak, akik éppen most kötik be a fűzőjüket a nyúlcipőn, és nem volna helyes, ha azt gondolnák, hogy kint akár végzettség nélkül is könnyű élet vár rájuk.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 12:24:56

@svájci sapka (ch): És mi van, ha a poszterina nem írt le mindent? Lehet, hogy itthon gazdag nagybácsi várja őket. Esetleg mindketten megemberelik magukat, kitanulnak egy jó szakmát, amíg a nagyi vigyáz a gyerekekre, és aztán sikeresek lesznek.

Én csak azt mondom, hogy nem lenne szabad ilyen kategorikusan kijelenteni, hogy ez vagy az márpedig így lesz. Mindannyian tudjuk, hogy az élet azért szép, mert tele van meglepetésekkel. :-)

2015.06.17. 12:25:11

A poszt szerintem is egy ilyen rendes HA-s poszt, nem annyira a palyazatra valo, de orulok neki, hogy megjelent, megha szomoru is a tortenet :( Sajnos sok ilyen van, ugy ertem, maganyossag meg elszigeltetseg kulfoldon, foleg, ha orszagon belul annyit koltoztek es sehol sem tudtak kialakitani kapcsolatokat, meg a kisgyerek mellett leves miatt sem, szoval elhiszem, hogy nehez volt. Akarhova is koltoznek vegul, kivanom, hogy happy end legyen.

@Dragonlady (Bp, Hun): Detto ugyanez volt velem is :D Utaltam, hogy Magyarorszagon elve allandoan magyarazkodnom kellett amiatt, aki vagyok, mert valahogy sosem olyan volt, mint amilyennek "kellett" volna lennie. Itt is amugy ez van, de hatalmas ajandek, hogy itt senki sem keri szamon, mivel itt en vagyok a "magyar" es kesz. :D Ja es en nem magamtol lettem ilyen kivulallo, hanem ilyenre neveltek, ez nalunk ilyen csaladi dolog volt, ugyhogy szerintem nem kell aggodnod a kisfiad miatt, ez nem veszi el az eselyet annak, hogy egeszseges lelku, ertelmes gyerek legyen! :D

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 12:29:54

@Megnevelő Ember: Ez azért elég abszurd. Én csak a leírtak alapján alkottam véleményt.
Persze, sok minden lehetséges. Még a lottó ötös is.
:D
Az viszont jó lehet, ha van megtakarításuk, hogy tanulnak valamit.

Határátkelő 2015.06.17. 12:33:50

@Pink Petsch: Akkor most még egyszer kérlek, vegyél vissza a hangnemből. Nem a kritikával van a baj, hanem azzal, ahogyan azt megfogalmazod. Ha ez nem megy, akkor a jövőben csak előzetes moderáció után szólhatsz majd hozzá. Köszönöm.

2015.06.17. 12:42:25

@fhdgy: Akkor talán jobban ki kellett volna fejteni a posztolónak az egyéb lelki nyavalyáit, ha nem akarja, hogy pár gondolota alapján legyen megítélve ... Mert egyelőre az jün le a posztból, hogy "apu" 4 éve kiment kőműves segédmelót végezni Franciaországba, csak azért oda, mert előtte dolgozott ott valami haverja is. Nos, erre alapozva, aztán a kiscsalád utánament, nulla tudással a nyelvről és az országról. "Anyu" gyorsban szült még egy kölyköt a már meglévő mellé, felvette mindkét kölyök után az összes létező szociáls segélyt, jó 3 évet élt az országban, egy percet nem dolgozott, élt "apu" keresetéből, és a segélyekből. Nem s akart dolgozni, és nyelvet is éppen annyra tanulta meg, hogy a péknél kérjen egy kiló kenyeret.
Ez még el is megy (bár én személy szerint rühelleme az ilyet).
De ami nagyon nem megy el .. az az, hogy mindeközben még ő nyíg, hogy "jaj-stenem-nem-lehet-ide-beilleszkedn". Meg sem próbálta.
Panaszkodik, hohy milyen helyeken laktak, illetve a szomszédok miatt. Nos, elárulok egy titkot. Ha úgy élsz, mint a nyúlként szaporodó más bőrszínű és vallású bevándorlók, akkor olyan önkormányztai lakásokat kapsz (és k,rvára örüljenek neki, hogy egyáltalán kaptak), ahol ezek a szomszédad. Ahhoz, hogy a polgár negyedekbe költözz, tenned is kell valamit.

qkuc 2015.06.17. 12:43:37

@Megnevelő Ember: "Esetleg mindketten megemberelik magukat, kitanulnak egy jó szakmát, amíg a nagyi vigyáz a gyerekekre, és aztán sikeresek lesznek."

Na és addig mi lesz velük? Szakmát kitanulni nem két másodperc ...

benihilll 2015.06.17. 12:46:44

@fhdgy: Megváltozik belül minden.
Más lesz az értékrendszered, azt hiszed sokkal több vagy (ami igaz is :)) mint aki soha nem élt külföldön.
Senki sem veszi elönyként, h milyen tapasztalatokat szereztél kint és senkit nem érdekel, h min mentél keresztül...
ha pedig rámutatsz arra, h jobb volt bizonyos dolgokban kint, akkor meg a fejedhez vágják, a "miért nem mész vissza, ha ott jobb volt" szövegüket..
kb így gondolom...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 12:46:44

@Dragonlady (Bp, Hun): Értem, csak én próbálok egy kicsit a poszterina fejével gondolkodni. Valószínűleg tele van kétségekkel, és talán még azt is tudja, hogy két gyerekkel a hóna alatt bizony felelősségteljes döntést kell hoznia/hozniuk. Szóval van nekik éppen elég bajuk. Most néhány sorban összefoglalta nekünk négy év történéseit, ami eleve nem túl egyszerű, de ebből azért még nem lehet messzemenő következtetéseket levonni.

Lehet, hogy éppen a hazaköltözés mozdítja majd ki a holtpontról, de az is lehet, hogy pár hónap múlva sírva fog visszaszaladni. A lényeg, hogy ilyenkor az embernek inkább támogatásra, semmint "majd én jól megmondom, mit rontottál el" típusú kritikára van szüksége. Szerintem.

És ez nemcsak akkor igaz, ha valaki éppen elköltözik a szülőföldjéről, hanem akkor is, ha vissza akar oda térni.

Golf2 2015.06.17. 12:46:44

@Megnevelő Ember: kormányt éltető propagandát szavaltatnak az óvodásokkal... Ez komoly?

benihilll 2015.06.17. 12:46:44

@Megnevelő Ember: Én sem akarok Mo ellen kampányolni és mellette sem.
Egyszerüen a tapasztalatomat írtam le.
Mind két országba szakértelmet nem igénylö munkát végeztem/végzek (igaz nem alapszintü nyelvtudással, szorgalommal és becsületesen amit ELISMERNEK lassan 15 éve, és ebböl csak néhány év megszakítás volt).
Èn sem leszek esélytelen Magyarországon, viszont ahhoz kell egy kis idö, mire Függetlenül és egy utolsó mencsvárként, osztrák háttérrel, otthon is tudok párhuzamosan élni. (ha kell)

Hari Seldon 2 2015.06.17. 12:46:59

@Megnevelő Ember:
Egyáltalán nem mondják minden szarnak. Legfeljebb nem tetszik az írás, vagy nem érteken vele egyet. Ki ezért, ki azért.

Én inkább azt kezdem érezni, hogy pont az ellenkező véglet kezd kialakulni:
Aki ki meri jelenteni, hogy - szerinte - marhaság ez vagy az benne, vagy rossz a poszt, azt azonnal megtalálják, hogy miért kritizálja.

fhdgy 2015.06.17. 12:50:03

@Pink Petsch: Már megint annyi prekoncepció van a hozzászólásodban, hogy nem tudok és nem is akarok róluk vitatkozni.

benihilll 2015.06.17. 12:57:09

Nem jelennek meg a válaszaim...

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 12:57:09

@qkuc: De ez az egész az ő dolguk, nem? Ha érted, hogy mit akarok ezzel mondani. Hogy jövünk mi ahhoz, hogy kioktassuk őket? Tegye fel a kezét, aki még soha semmit nem szúrt el az életben. Lehet, hogy hibát követnek el, de nekünk akkor sincs jogunk elítélni őket, még akkor sem, ha a józan ész azt diktálja, hogy márpedig rájuk férne egy jó alapos fejmosás.

Szerintem meg lehet fogalmazni a kétségeinket szépen is, vagy legalábbis barátságosabb hangnemben. Itt most nem rád gondolok, mert ahogy látom, te egy rossz szót nem szóltál.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 12:57:09

@Hari Seldon 2: Szerintem pedig nem a kritikával van baj, hanem annak módjával. Ahogy látom, ezt a blog szerkesztője is megjegyezte.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 12:57:09

@benihilll: Én is a tapasztalatomat írtam le, ami szöges ellentéte a tiédnek. Ezért mondom, hogy óvatosan kell bánni ezekkel a dolgokkal, mert ami igaz rád nézve, az nem biztos, hogy igaz mindenkire kivetítve.

Határátkelő 2015.06.17. 12:59:00

@Hari Seldon 2: Hát a mai hozzászólásokat olvasva ezt a kommentedet nem teljesen értem őszintén szólva. Máskor sem érzem, hogy ne lehetne kritizálni, csak az nagyon nem mindegy, hogy ezt milyen hangon tesszük.

Határátkelő 2015.06.17. 12:59:32

@benihilll: De megjelennek, csak előfordul, hogy kicsit várni kell rájuk.

SZIZS 2015.06.17. 12:59:51

@Megnevelő Ember: "Lehet, hogy éppen a hazaköltözés mozdítja majd ki a holtpontról, de az is lehet, hogy pár hónap múlva sírva fog visszaszaladni. A lényeg, hogy ilyenkor az embernek inkább támogatásra, semmint "majd én jól megmondom, mit rontottál el" típusú kritikára van szüksége. Szerintem.

És ez nemcsak akkor igaz, ha valaki éppen elköltözik a szülőföldjéről, hanem akkor is, ha vissza akar oda térni."

Teljesen igazad van. Van egy ismerősöm aki pont most vívódik, hogy menjen vagy maradjon. Én azt mondtam neki ha te most azt érzed hogy haza kell menned ne hallgass senkire, irány Magyarország. Majd otthon meglátod jó döntés volt-e vagy sem. Mindenesetre ne égess fel magad mögött mindent, mert ha nem jön be a számításod akkor még mindig vissza tudsz jönni ide.

2015.06.17. 13:01:15

@Hari Seldon 2:

"Kicsit érzékeny vagy."
Hehe, ekkora dicséretet is rég kaptam!! :) Általában azt kapom meg, hogy érzéketlen vagyok! :)

Taxomükke (UK) 2015.06.17. 13:01:33

OFF
IT-szakemberek, pls help: meg akartam nezni ezt a kepet: jobb klikk, Open in new tab/new window, es nem csinal semmit... miert lehet ez?
Azonkivul eltuntek a korabban felajanlott keresok a jobb felso sarokban levo kis keresoablakbol... oda van irva, hogy "Search", de szart se csinal, ha beirok oda egy szot es entert nyomok.
Van valakinek otlete?
Windows 8.1, Firefox
Tegnap csak annyi "segitseget" kaptam, hogy kikapcs-bekapcs... valaki hozzaertobb esetleg...?

TilosazA (UK) 2015.06.17. 13:02:44

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): @svájci sapka (ch): Én is unatkoztam sokáig, gyerek mellett is. Sőt, még most is. Ez nem azt jelenti, hogy nincs mit csinálni, mert mindig van, és nem jutok a végére, hanem azt, hogy semmi olyan feladat nincs a napomban/hetemben/hónapomban ami kihívást jelentene, vagy amiért valami elismerést kapnék. Számomra nem jelent kihívást a ház rendben tartása, vagy a gyerekkel való foglalkozás.... És közben napról napra fogynak az agysejtjeim... :)

Golf2 2015.06.17. 13:02:51

@Megnevelő Ember: Na most kéne csomagolni,csak nem találom a nyúlcipőt.De valahol megvan...

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.17. 13:03:04

@Hari Seldon 2: Koszi a tippet. Biztos gyonyoru az a videk, de nalunk csak kirandulaskent fer majd bele. Egyenlore, a ceg mondja meg hova megyek es mikor.
Most a ceg olyan leanyvallalatanal dolgozok hogy konnyeb orszagot valasztani mint orszagon belul helyet :). Ha mar megtanultam Franciaul akkor viszont kinyilnak a kapuk Franciaorszagon belul is, de egyenlore az orszagvalasztast preferalom.
Moszkvaba jovet nemigen volt valasztasom (csak annyi hogy alairok vagy nem) most London es Parizs kozul az utobbi volt szimpatikusabb. A kovetkezo talan Tajvan, Korea vagy Vietnam esetleg Stokholm lesz :).

Mindenesetre megkoszonnem ha tudnal tippet adni olyan teren hogy mik a nagy butor illetve elektronikai uzletlancok. Ugy nez ki butorozatla lakast kell majd berelni es mindent nekink kell beszerezni. Tudom az IKEA egy joli-joker de ha van esetleg kicsit jobb minosegu, stilusosabb de meg megfizetheto aruhaz akkor szivesen nezelodnek. Hasznalt cuccok is erdekelnenek ha tudsz ajanlani valami jo online hirdetooldalt.

A terv szerint nem Parizsban hanem mellette fogunk lakni, egy evig Courbevoie es meg kettoig Bagneux vagy kornyeke. Ugy lattam a seloger.com a legjobb kereso de ha tudsz mast legyszi segits :).

Mme.Brioche 2015.06.17. 13:04:04

@Megnevelő Ember: persze hogy az ő dolguk, de ha leírja egy ilyen helyre a történetét, az számoljon azzal, hogy mások elmondják a véleményüket. Mindenkinek jut itt hideg is meleg is, megszokhatta, aki olvassa már az oldalt.

firg_firg 2015.06.17. 13:06:37

@Muscari: Nem tudom volt-e mar, de ezen a nyelv meg depresszio dolgon sokat segit ha mas magyarokat talal ott kint. Ha kisgyerekeseket, akkor meg jobb.

Rendbejon a depresszio, utana a nyelvet is konnyebb tanulni.

Ez valahogy kimaradt a posztbol, nem tudom miert. Magyarok mindenhol vannak.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 13:08:26

@TilosazA (UK): Ok, abban egyetértek, hogy a házimunka nem kihívás, de miért nem foglalod el magad?
Határozz meg egy célt (megtanulsz valamit), és annak rendeld alá a többi dolgot. Még a házimunka is gyorsabban megy.
:)

2015.06.17. 13:08:37

@fhdgy: Mi ezekben a prekoncepció? Hogy nem dolgozott? Hogy szült még egy gyereketz? Hogy nem tanulta meg a nyelvet? Hogy csak "apu" dolgozott? Hogy csak azért választották Franciaországot, mert előtte "apu" haverja dolgozott ott? Hogy csak "apu" keresete és a segélyek voltak? Hogy rühellte a szomszédait?

Te, ezeket mind a posztoló írta le.
Sokszor érzem úgy, hogy nem tanítják Magyarországon az értő olvasást. Most te is bebizonyítottad ...

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.17. 13:11:01

@Megnevelő Ember:
Vedd úgy hogy most egy nagyon ordenárét válaszoltam.
Egyszerüen hazudsz.

2015.06.17. 13:12:50

@Határátkelő: Ja, bocs, hogy azt írtam "b.szottul" meg "k.rvára" ... különben Harinak igaza van ... ezért nem szólok már hozzá egy ideje. Ugyanis világéletemben rühelltem (ez a szó még okés?) a rózsaszín vattacukrot.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 13:14:09

@Golf2: Mondtam, hogy durva, de annyira, hogy ezt látva a legszívesebben szétverném a képernyőt. Megdöbbentő, hogy mit művelnek szegény gyerekekkel, ami viszont ennél is nagyobb probléma, hogy ezt a szülők szó nélkül tűrik.

Hát ezért írtam, hogy gyerekkel mi sem jöttünk volna haza.

Az pedig már csak hab a tortán, hogy egy Kis Grofo mulatós klipet egy hét alatt megnéznek másfél millióan, de egy olyan videót, aminek a tartalma fontos mondanivalót hordoz magában, három hónap alatt is csak 23 ezren.

Ez pedig a lakosság értékrendjéről árul el sokat.

fhdgy 2015.06.17. 13:14:58

@benihilll: Abszolút nem tudok Veled vitatkozni. Igen, ezeken én is keresztül mentem. A legfájdalmasabb az volt, amikor olyan kollégák, akikkel a külföldi munka előtt nagyon jó viszonyban voltam, mondhatom, hogy baráti viszonyban, nos ők is sértésnek, támadásnak vették, ha elmondtam, hogy jobban is lehetne csinálni, mert Németországban ezt láttam, azt tapasztaltam stb. A döbbenet a következő volt: külsős programozóként dolgoztam egy cégnek ( Kft. ) és 2010 óta egyértelmű volt, hogy a kormány törekvései kirántják a talajt alóluk. Mondtam, hogy gyerekek, el kellene menni új irányba, mert rövidesen ellehetetlenítik a működésünket. Mindenki helyeselt, hümmögöt, de nem csináltak semmit, 16:00-kor számítógép kikapcs, tűz el. Egy kollégámmal munkaidőn kívül, hétvégeken, saját pénzből vásárolt eszközökkel elkezdtünk fejleszteni egy rendszert. Amikor eljutottunk odáig, hogy már használható állapotba került, leírhatatlanul ellenséges lett a viselkedésük velünk szemben. A Kft.-ét megszüntették, mi ketten átmentünk egy azonos profilú Zrt.-hez. Oda azzal csábítottak bennünket, hogy amit csináltunk, az nekik kell. Ez egy állami tulajdonu cég volt. No, és akkor a magyarosch wirtschaft: miniszteri szinten megtíltották a cégnek, hogy a programunkat használja.

Csak mert nem voltunk csókosok. Persze, amikor kiderült, hogy mit szeretne a cég a programunkkal, akkor a miniszter szomszédja, a jogászkám, megjelent és előadta magát.

Magyarország én így szeretlek. Akkor viszont megfogadtam, hogy soha többet nem csinálok semmit, aminek a piaca állami cég ( is ) lehet.

TilosazA (UK) 2015.06.17. 13:15:48

@svájci sapka (ch): Én tanulok ám, sőt, el is foglalom magam, de úgy tűnik nekem muszáj dolgoznom. Azon vagyok amúgy, hogy dolgozhassak. Csak gondoltam elmondom, hogy az "unom magam" általában nem azt jelenti, hogy nem lenne dolgom, hanem azt, hogy nincs ami motiváljon.
Ez gyerekkoromban is így volt. Nyári szünet közepe, szenvedés (ritkán), hogy unatkozom, erre jött a jótanács: akkor rakd rendbe a szobád... Jó, persze. :D

Hari Seldon 2 2015.06.17. 13:17:42

@Andras125:
Ne szórakozz!!! :-)
Courbevoie Párizs egyik legjobb (érsd leggazdagabb) környéke!
Ott van a La Défense negyed is, egy rakás világcég központja is ott van.
Bagneux - Az melyik a sok közül. Merthogy van belőle pár az országban.
Az IKEA-n kívül felénk a Conforama bolt hálózat van. De őszintén szólva az IKEA-ban is lehet találni jobb dolgokat. (fura az árképzésük, néha tök olcsón lehet jó dolgokat találni, néha meg drágán adnak teljesen használhatatlan bútorokat)
leboncoin.fr egy hirdető oldal. Szinte mindenféle dolog van rajta, és elég jól használható. Sokszor az ingatlanos cégek saját linkjei israjta vannak. Felénk az immologic még ingatlanos.
Elektronikai hálózatok? Hát nem igen figyeltem, igaz én a laptopot is az itteni bevásárló központban vettem, szóval nem valami speciális helyen. Egyébként nagyjából ugyanazok a hálózatok vannak mint a németeknél.

Mme.Brioche 2015.06.17. 13:18:45

@Andras125: jé, nálunk is van egy Bagneux nevű városrész :-))

Szerintem megfizethető kategóriában az IKEA a legjobb. Van még egy BUT nevű lánc meg egy Conforama nevű, hasonló koncepcióra épülnek mint az IKEA, de szerintem rosszabb minőségűek.
(már persze kinek mi számít megfizethetőnek, ez attól is függ)

használt cuccoknak meg ott a priceminister.fr meg a leboncoin.fr

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 13:19:45

@TilosazA (UK): "Nyári szünet közepe, szenvedés (ritkán), hogy unatkozom, erre jött a jótanács: akkor rakd rendbe a szobád.."
Én is ezt szoktam mondani az enyémeknek.
:D
Értem. Akkor neked krónikus munkahiányod van. Az azért más.
:)

Mme.Brioche 2015.06.17. 13:20:30

@Pink Petsch: azt írta dolgozott ő is, míg terhes nem lett megint.

Határátkelő 2015.06.17. 13:20:41

@Pink Petsch: Messze nem erről van szó, de úgy látom, nem érted. És elég szomorú, ha szerinted nincs átmenet a "rózsaszín vattacukor" és a között, amilyen hangnemben ma kommenteltél párat. De nem fogok leállni vitatkozni veled erről, ha ezen a blogon szeretnél kommentelni, akkor légy szíves, tartsd be a szabályokat. Köszönöm.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 13:22:28

@brioche (FR): A véleménynyilvánítás közben sem szabadna összekeverni a szabadságot a szabadossággal. Ha úgy alkotunk véleményt, hogy azzal nem sértjük vérig a másikat, akkor szabadok vagyunk, de ha átgázolunk a lelkén, akkor szabadosak, mert azt hisszük, hogy megtehetjük. Szerintem ez nem jó irány. És nem kéne a mögé bújni, hogy "közzétette, számoljon a következményekkel", mert az ilyen "következmény" aztán majd elriasztja azokat is, akik esetleg szívesen meséltek volna nekünk, de azt mondják, hogy a reakciókat látva inkább nem.

Ez egy jó kis oldal. Kár lenne, ha néhány durva hozzászólás miatt elfogynának a történetek.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 13:23:03

@diggerdriver: Na, neked megint mi bajod van? Vagy ez csak az "elvárt műsor"?

firg_firg 2015.06.17. 13:23:23

@Pink Petsch: ettol tamadt egy plakatotletem

Ha nemetorszagba jossz, nem veheted el a nemetek segellyet!

Nemetorszagba mentem es elvettem a segelyuket!
:)))

2015.06.17. 13:26:00

@Határátkelő: Úgy véled, ha azt írom valamiről, amit a posztoló (bármelyik) megemlít, hogy ez k.rvára nem állja meg a helyét, akkor a posztolót k.rvázom le? Mert akkor szemantikai nézeteltéreseink lesznek, illetve vannak ...

Mme.Brioche 2015.06.17. 13:26:50

@Andras125: ja, és nagy elektronikai lánc még a boulanger.com, de a BUTnek és a Conforamanak is van elektronikai részlege.

HardPötty 2015.06.17. 13:27:10

Off:
Milyen lenne ha egy hétre le lenne zárva a kimmentelési lehetőség? :)

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.17. 13:32:26

@Taxomükke: nézd meg a böngésző beállításaiban, nem-e lett kikapcsolva a popup ablakok engedélyezése. Mindkét tünet erre enged következtetni, amennyiben a kereső találatai eddig új ablakban nyíltak meg.
Az Open in new tab sem nyitja meg a képet?

Mme.Brioche 2015.06.17. 13:35:44

@Megnevelő Ember: persze, a durva stílus, személyeskedés és fikázás nekem sem jön be, de szerintem az admin elég jól kezeli az ilyesmit. Ezzel együtt ha valaki leírja, hogy milyen jól összejöttek neki a dolgok, mégis haza akar menni, csak azért mert honvágya van, akkor számolnia kell azzal, hogy lesznek akik simán csak jószerencsét kívánnak neki, mások meg - akik adott esetben sokkal régebben vannak kint, és szintén megélték ezt a lelki krízist - azt írják, hogy gondolják meg, ha már idáig eljutottak, akkor ezen is túl lehet lendülni. Ebben én nem látok semmi rosszat. Ennyit be kell vállalni, ha valaki leírja a sztoriját.

Én a legmesszemenőkig boldog vagyok itt, és minden jól alakult, és annó a saját posztomat is ebben a szellemben írtam, mégis kaptam hideget és meleget is, evvan, számítottam rá előre, mert már olvastam egy ideje a blogot, mire én is írtam.

Határátkelő 2015.06.17. 13:45:05

@Pink Petsch: Amikor azt írod valakiről, hogy "józan tervezésre vall, hogy bevállaltak egy második gyereket is, amikor csak apu dolgozott, anyu a nyelvet sem beszélte, így még takarítan sem mehetett el.. már, ha akart volna, mert nagyon nem akart.", akkor vagy nem olvastad el a posztot, vagy direkt csúsztatsz (a posztoló ugyanis azt írta: "Én is dolgoztam 10 hónapig, amíg terhes nem lettem második kislányommal.").

Ráadásul azt mondod, hogy valaki, aki két gyereket nevel otthon, az tulajdonképpen élősködik (jelzem, a törvény szerint nekik járó juttatásokat kapták, mint mindenki más).

Azt írod: "Ja, és a non plus iltra .. még ő nyíg, hogy lehetetlen a belleszkedés! Virágszál, meg sem próbáltad!" - ezt egyrészt nem tudhatod, másrészt a posztból kiderül, hogy nem igaz.

De ezek csak a félremagyarázások, nem ez a fő probléma, hanem az, hogy teljesen egyértelműen érezni, semmi más célod nincs, mint beleszállni a poszt szerzőjébe.

soad1221 2015.06.17. 13:47:20

@svájci sapka (ch): ezen az alapon a kiköltözők igen nagy része totális hülye lenne, nem? hiszen hány ember mond fel a munkahelyén és adja el vagy ki a lakását, mert megy ki külföldre dolgozni/élni... :)
szóval nem biztos az.. meg hát azt írta, nem égetnek fel mindent maguk mögött, vmi biztonságos visszautat ők is belevesznek számításaikba...

SZIZS 2015.06.17. 13:49:38

@HardPötty: Nem vágna földhöz a dolog. :)

kardio1 2015.06.17. 13:50:20

@tanato: ami a lehetőségeket illeti, honnan hova kerül az ember. Pl. ha Budapestről egy vidéki kis helyre, vagy akár egy párizsi lepukkant elovarosba, nem biztos, hogy fényévekkel jobb Franciaország. Ha az almát az almával hasonlítjuk össze, akkor igazad van.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 13:50:28

@soad1221: Ezt most nem egészen értem...
Ki hülye és miért?

kardio1 2015.06.17. 13:51:05

Kimaradt: nem mindegy

soad1221 2015.06.17. 13:52:32

@Pink Petsch: ma nagyon nem értünk egyet... :)
egyrészt lehet, hogy van Fro-ban olyan hely ahol nagyon befogadóak, de bizony van olyan hely is, ahol nagyon nem...
meg ezt így nemzeti alapon kijelenteni szerintem eleve baromság, merthogy Mo-n is van ilyen meg olyan, ez ember meg kialakult közösség kérdése..
viszont neked gondolom nincs gyereked, így az ezzel kapcsolatos kommentjeid igen erősen tévesek :)

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.17. 13:54:24

@TilosazA (UK): "És közben napról napra fogynak az agysejtjeim" hoooha... mi ez a tobbesszam, nagyon fenn hordjuk az orrunkat!? :)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 13:54:24

@HardPötty: Akkor azok, akik itt próbálják kompenzálni a sérelmeiket, elmennének máshová kommentelni, a többieknek pedig több idejük lenne a reggeli kávé mellett elolvasni az aznapi posztot, hiszen nem kéne a billentyűzet felett leütésre készen görnyedniük. És az élet haladna tovább. :-)

Hobbiszakács · http://hobbiszakacs.blog.hu 2015.06.17. 13:54:24

@Taxomükke:

A Search-re tippelek, hátha segít.

Egy oldalon belüli kereséshez: CTRL + F, picurka ablak kinyílik fent, abba bepötyögteted a szót.

Egy webboldalon belül pedig, a Firefox vagy Chrome címsorába pl. ezt írod:

@Taxomükke:://hataratkelo.blog.hu

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.17. 13:54:24

@Hari Seldon 2: @brioche (FR): Koszi, maris sokat segitettetek. Alig varom hogy hazaerjek a kokemeny munkabol :) es nezegessem oket.

Nem tudtam hogy Courbevoie ilyen felkapott, akivel beszeltem mind utalta mert nincs ejszakai elet :). Na, nekem az nem fog hianyozni. Azert is az a cel mert La Defence-ben vana az iroda es nagyon nem szeretek kommutalni, naponta orakat tolteni utazassal az ertekes idombol.

El is felejtettem hogy annyi Bagneux van de tenyleg van belole jocskan :). Amirol en beszeltem az Parizstol delre, Montrouge alatt van kozvetlen.

Parizsbol azert huzos haza autozni (1500km) min. 2 nap gyerekkel, de lehet repulni. Viszont sok-sok kirandulas van tervezve orszagszerte, tobbek kozt a loire volgybe kastelyokat kukkolni ;)

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 13:54:24

@brioche (FR): Közben olvasgatom a FB-on is a hozzászólásokat. Ott még több okos van, aki jobban tudja, hogy mi a jó a posztolónak.

Na mindegy. Úgy látszik, hogy ez egy ilyen sport.

Most már csak azt kéne tudni, hogy ha ugyanezeknek az embereknek ugyanilyen stílusban lenne tálalva, hogy ők mennyi mindent rontottak el az életben, akkor annak vajon milyen sértődés lenne a vége?

HardPötty felvetése nem is olyan rossz ötlet.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.17. 13:54:24

@Taxomükke:
1. kapcsold ki a 'parental control' funkciot ;)
2. futtas egy jo virus es maleware irtot mert ugy hangzik rafer a gepedre

Golf2 2015.06.17. 13:54:24

@Megnevelő Ember: sztárdrájvörrel ne kezdj mert ellapátol!

soad1221 2015.06.17. 13:55:39

@svájci sapka (ch): senki... a hülye nem fontos szó... erre reagáltam: "Most van a férjnek munkája. Otthon nincs. Most van hol lakni, otthon nincs.
Akkor ez mitől jobb helyzet?"

Ők épp hazajönnek így, akik meg kimennek ugyanezt teszik általában, se munka, se tuti lakás nem várja őket kint, mégis a jobb élet reményében mennek.
Ugyanerről beszélünk, csak ők most hazajönnek 4 év után..

fhdgy 2015.06.17. 13:57:08

@Határátkelő: Kérlek, azt se felejtsd el, hogy azért mert a poszterinának van kettő gyereke, már azokkal veszi egy kalap alá, akik szaporodnak mint a nyulak. Arról ne is beszélünk, hogy a poszterinának nem is gyereke van, hanem "kölke". Margit! Normális?! Szerintem nagyon nem. És ő beszél értő olvasásról, amikor fogalma sincs róla, hogy milyen sértő dolgokat hord össze.

Ez nekem egyszerűen szánalmas!

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 14:00:34

@soad1221: Ok, nem tudtam mire írtad...
:)
Ez azért meglehetősen meg van erőszakolva így. Az még kevésbé jellemző (sajnos), hogy a jobb élet reményében bútoroznak haza a tömegek.
A kiragadott részlet egyébként egy válasz volt két élethelyzet összehasonlítására.
:)

qkuc 2015.06.17. 14:03:47

@Megnevelő Ember: A posztolás bizony ilyen "veszélyes szakma", lesznek akik ismeretlenül is kritizálni fognak. De felháborodni ezen, főleg más nevében teljességgel fölösleges.

Az érem másik oldala, hogy egynémely kommentelő viszont elmantrázhatná magában, hogy ugyan a véleménynyilvánítás szabad, csak a köntös, amibe csomagolja, az nagyon nem mindegy ........

qkuc 2015.06.17. 14:05:42

@Taxomükke: Hátöhhh, lefutott valami frissítés a firefoxra?

kardio1 2015.06.17. 14:07:41

@FeketeMacska73: nálunk inkább az a probléma, hogy a gyerekek magyartudasa megrekedt többé-kevésbé azon a szinten, amilyen kijovetelkor volt, hiába beszélünk otthon magyarul. Az iskolában tanultakat leginkább csak franciául tudják.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 14:08:37

@fhdgy: Maximalisan egyet kell ertsek veled.Nekem is megvan a velemenyem az altalad emlitett stilusban megirt kommentekröl.Es annyit meg had tegyek hozza ( bar ezt mar Ha is irta az egyik elözö kommentjeben),hogy attol mert az ember 2 gyerekkel igenybe veszi azt,ami jar neki,meg nem elösködö.Es ajanlanam meg a kedves kommentelötars figyelmebe,hogy speciel itt Franciahonban 2 gyerekkel itthon föallasu anyasagnak szamit a dolog,beleszamit a nyugdijjogosultsagi idöbe is.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 14:10:57

@kardio1: ismerös jelenseg,bar csak 2 eve vagyunk meg itt,de a lanykam az iskolai dolgokat mar csak franciaul mondja el.( A multkor peldaul elmeselte,hogyan elnek a mehek es hogyan keszitik a mezet-kivancsisagbol rakerdeztem,magyarul is elmondja -e es közölte franciaul,hogy nem,mert ezeket nem tudja magyarul.

Taxomükke (UK) 2015.06.17. 14:11:48

@Réka ‎: A popupok engedélyezése ki volt kapcsolva, viszont a "Search" menüpontban nem jön fel semmi opció, szerintem nem véletlenül.
@qkuc: Le bizony.

kardio1 2015.06.17. 14:15:23

@Hari Seldon 2: tetszik ez a töretlen optimizmusod az arabokkal kapcsolatban. Legyen neked igazad, de erre kicsi az esély.

qkuc 2015.06.17. 14:16:41

@diggerdriver: Kár volt erre pazarolnod a betűket. De ha már kikívánkozott, leírhattad volna hogy miért.

Observer99 2015.06.17. 14:17:06

@qkuc:
A 38.05 volt a napokban. Nekem is az van és hibátlan. Azt gyanítom, hogy valami kiegészítő telepítésénél meghagyta a pipát egy nagyon ajánlott valamire és az a háttérben hülyül!

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 14:17:07

@Golf2: Nem tudom, ki ez az ember, mindenesetre érdekes, hogy előkerül a semmiből, és azzal kezdi, hogy hazugsággal vádol. Biztos sokan szeretik. :-) Most visszaolvastam magam. Annyit írtam, hogy mi is nemrég költöztünk haza, jó melónk van, itthoni viszonylatban nem keresünk rosszul, saját lakásban élünk és nincs gyerekünk, máskülönben valószínűleg haza sem jöttünk volna. Ez mind igaz. Ja, meg azt is írtam, hogy Magyarország nem maga a pokol. Lehet, hogy ez volt a baj? :-)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.17. 14:17:44

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Mert azokat a kifejezéseket, amit nem használ a mindennapi életben nem ismeri magyarul.
Nálunk is hasonló a helyzet. Igaz, mi későn jöttünk el, ezért csak a szakszavaknál van ez, de előfordul, hogy körülírja, mi meg kitaláljuk, mi az magyarul. :)

kardio1 2015.06.17. 14:19:41

@Hari Seldon 2: messze van a tenger. Meg hideg is...:-)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.17. 14:23:41

@Megnevelő Ember:
Mutasd meg ki és hol mondta el minden szarnak az írást.
Mutasd meg.
Szerintem senki sem támadta.
Pozitívan szólt hozzá a többség.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 14:25:03

@svájci sapka (ch): mi ugye olyan hatareletkorban jöttünk el ( 5 es fel volt ) ,szerintem emiatt fordul elö,hogy nemcsak a szakszavaknal,hanem neha (nekünk ) hetköznapi dolgokat sem tud elmondani magyarul.Sokszor van hogy elkezdi a mondatot es aztan rajön hogy nem tud belöle valamit magyarul es akkor hirtelen elölröl kezdi,franciaul.Olyat mar nem igazan csinal,hogy keveri a 2 nyelvet 1 mondatban,olyan van hogy felvaltva hasznalja,de csak mondatonkent,Meg neha mar erdekes szorenddel beszeli a magyart,meg erdekesen ragoz.Persze javitgatom,de azt meg nem szereti,igy inkabb franciara valt.Apjaval szinte csak ugy beszel,meg neha nemetül is probalkozik,de abbol meg nagyon kezdö szinten van.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 14:27:59

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): ja es azt meg elfelejtettem,hogy az elejen nalunk is nagyon ment az aktivity,mert sokszor elmondta a dolgokat franciaul ( marmint amit tanult a suliban-pl. a közepkori varakrol) es apjaval együtt csak neztünk mint a moziban es buzgon bologattunk,mert bar ferjem jol beszeli a franciat,de neki nem az iskolara van kalibralva a szokincse-nekem mostanra mar inkabb...:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.17. 14:33:02

@qkuc:
Például azért mert senki nem mondta el minden szarnak az írást.
A mai kommentek többsége abszolút normális.
Szerintem.

Mme.Brioche 2015.06.17. 14:33:10

@kardio1: ó, szerintem Budapestről egy vidéki kis helyre kerülni Fr-ban, az maga a paradicsom :-) Egy francia kisvárosban élni a legislegjobb dolog egy nagyvároshoz képest. nagyságrendekkel olcsóbb, szebb, zöldebb, levegősebb és élhetőbb. :-)

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.06.17. 14:36:32

tobb meset kell nekik olvasni :) hany gyerek no fel tobbnyelvukent es nincs gonduk. Nyaron haza kell oket kuldeni a nagyihoz, ott felszedik a lemaradast :)

Mme.Brioche 2015.06.17. 14:41:27

@Megnevelő Ember: nem sok értelme lenne a kommentelési lehetőség megvonásának, azért messze nem csak fikázás van itt, elképesztő mennyiségű információ van felhalmozva a kommentekben, főleg amikor a posztoló hajlandó megjelenni, és válaszolni a feltett kérdésekre. Nem a bunkó számonkérésekre gondolok itt persze, nem amikor mentegetőzésre van kényszerítve a poszter, hanem amikor gyakorlati tudnivalókat kérdeznek, konkrét tapasztalatokról.

Már egy jópár éve minden ismerősömnek, aki fontolgatja hogy elköltözik, mindig azt szoktam tanácsolni, hogy böngésszenek szépen el ide a Határátkelőre, listázzák ki a célország posztjait, és szépen kezdjék sorban végigolvasni a posztokat ÉS a kommenteket is. Nagyon sokat segít, kikristályosodnak az ismeretek kicsit, és utána már sokkal jobban tudják, hogy pontosan miket kell még kérdezniük, minek kell még utánajárniuk az indulás előtt stb.

Mme.Brioche 2015.06.17. 14:51:41

@brioche (FR): jééé, létezik hogy csak 3 éves még a Határátkelő? olyan mintha már sokkal régebben ismerném :-)))
Akkor helyesbítek, nem jópár éve ajánlgatom az ismerősiemnek, csak úgy két éve.
De fura dolog ez az idő-érzet. Biztos azért van, mert minden nap frissül...

LittleG (uk) 2015.06.17. 14:53:49

@Mr Long (UK): a hóka az sápadt, színtelen :) na, majd kipróbálok több fajtát is. nemrég jöttem rá, hogy a sütőnk tud grillezni is :P

(tyű mennyi komment lett itt reggel óta)

LittleG (uk) 2015.06.17. 14:57:04

@~~Babette~~: hát talán mert nem tudja előre, hogy hogy fogja érezni magát :)

Taxomükke (UK) 2015.06.17. 15:03:59

@Hobbiszakács: Köszi, a Ctrl+F-et használom, a gondom azzal van, hogy eddig ha a böngésző jobb felső sarkában található, nagyítót és "Search" feliratot is magában foglaló kis téglalapba beírtam valamit, és nyomtam egy entert, akkor szépen elkezdte kiguglizni a dolgot. Most nem nem szörcsöl az istennek sem.

@Andras125: Melyiket javaslod? Mindenki másra esküszik, és amit az egyik IT-s javasol, azt a másik gyatrának tartja... Te mit ajánlanál?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 15:05:17

@Pink Petsch:
"amíg úgy nem döntött, hogy még egyszer teherbe esni, sokkal kifizetődőbb, mint valami alap-munkát végezni."
gratulálok, ez alighanem megnyerné a hét legaljasabb kommentje címet.
csak egyébként meg közben te vagy az itt, aki a leghangosabban nyivákol, amikor a mindenféle piszkos, büdös, lepelben járó kutyanyelveken vartyogó bevándorlók meg kiszaporodják a fehéreket Európából. legalább azt döntsd el, hogy te mit gondolsz és abban legyél konzekvens. vagy csak annyi a koncepció, hgy mindenkibe belerúgni? ja mert az elég jól megy.

adg 2015.06.17. 15:07:20

@Megnevelő Ember: ez egeszen pontosan hol elteti a kormanyt? Egyszeruen ovodasok eloadnak egy kisse bugyuta musort egy okmanyiroda megnyitasa alkalmabol. Jopofak amugy. Lehet, szerencsesebb lett volna felkerni valami profi eloadocsapatot, vagy csak ugy megnyitni musor nelkul. Elore lathato volt, ebbol vilagra szolo oriasi es soha sem latott botrany kerekedik. :)
Persze akkor eleg rakosit idezo lenne valoban, ha valami olyasmi lenne a szoveg, hogy: "nepunk szeretett bolcs vezere, viktor altal elrendelve az o nagyszerusege es nepe iranti elkotelezett szeretete jeleul...."
Itt valami egesz masrol van szo. Koze nincs a rakosi rendszerhez.

De gondolom, majd mindjart megtudom, hogy pedig de.

kardio1 2015.06.17. 15:11:32

@Hari Seldon 2: jól gondolod, ezek a kiváltságok a visszacsatoláskor megmaradtak. De mostanában szó van az ország egységesíteserol.

LittleG (uk) 2015.06.17. 15:12:43

@fhdgy: Kösz a tippet. Rákerestem, hogy nem írt-e ez a Lomb Kató valamiféle könyvet és de :)

fhdgy 2015.06.17. 15:14:44

@Dragonlady (Bp, Hun): Úgy látszik, hogy a kedves barátunk nem tudja, hogy őt is anya szülte.

2015.06.17. 15:16:36

@soad1221: Sag schon .. akkor nem értünk egyet ... majd legközelebb.
Bár kissé kételkednék a saját tapasztalataim okán, ugyanis sikerült Németország egyik legzártabb tartományába keverednem, a svábok közé. Ha van olyan hely Németországban, ahol egy hoch-deutsch-ul alig gagyogó, leginkább angolul kommunikáló ember kirekesztettnek érezheti magát, akkor az a Svábföld.
Csak tudod, ha látják rajtad, hogy akarod, hogy a rossz németségedel is kommunikálni akarsz, érdeklődsz, és próbálsz beszélni, akkor lassanként elfogadnak, és segítenek. Ezt viszont fenntartom!
Nem, "gyerekkori barátokat" nem szerzel, de olyanokat, szerntem, sehol a világban ....

2015.06.17. 15:19:01

@Dragonlady (Bp, Hun): De igaz. A szociális turista akkor is az, ha fehér és EU-tag országból jön, akkor is, ha nem ... Ez utóbbi esetben plusz feszültség még a más kulturáls háttér és vallás.
Lehet utálni, de igazam van.

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 15:20:13

@Pink Petsch: Ne is haragudj,de ez nemcsak a poszterinara nezve sertö,de minden többgyerekes csaladra nezve is.Erdekes,nekünk is 2 gyerekünk van es megsem önkormanyzati lakasban elünk.Es speciel tamogatasokat sem tul bökezüen kapunk az allamtol.Espedig tudod miert nem? Mert a ferjem keresete altal felette vagyunk a lecnek ,es igy kiesünk abbol a savbol.Szoval kerlek ne altalanosits,es ne egyböl a dolgoknak az altalad emlitett horizontjat nezd.Nem mindenki illik bele az altalad kialakitott kepbe,legyen akar 4 vagy 5 gyereke, es legyen akar "csak 2 gyerekes,otthonülö feleseg". NEM! Föallasu edesanya vagyok,tetszik vagy nem ez van es vannak igy rajtam kivül masok is.Abban pedig egyetertek Dragonladyvel,hogy a het ( söt szerintem az utobbi idök) legaljasabb kommentjet produkaltad.

Muscari 2015.06.17. 15:24:30

@tableno: biztos, hogy a férje is ezt akarja, mikor most kezdett vállalkozni, vagy csak sajnálja a feleségét és jelenleg nincs jobb ötlete? Van, hogy egy kapcsolatban az egyik fél lemond valamiről a másik kedvéért.

Taxomükke (UK) 2015.06.17. 15:26:35

@Pink Petsch: Ide figyelj, szerintem örülj, hogy a múltkori beszólásodat HÁ nem vette észre vagy nem akarta észre venni. Már rég nem kommentelhetnél ilyen szabadon. Ha jól emlékszem, azon sajnálkoztál, hogy nem lövik halomra a Földközi-tengeren áthajózó bevándorlókat.
Amit te csinálsz, most már sorozatban, az már nem provokáció, hanem vegytiszta bunkóság.

kardio1 2015.06.17. 15:28:48

@brioche (FR): tényleg annyira menő hely ez a Courbevoie ? Mármint lakni. Ez engem meglepett. Tudom, hogy Hauts-de-Seine elég tehetős, de nem gondoltam konkrétan erre a településre.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 15:29:32

Vicky, magyarazkodtal itt mindenkinek, de nem kell. A hataratkeloben pont az a jo, hogy itt kap az ember hideget meleget, ami rendben van. A rosszat nyilvan nem jo olvasni.

En mindig nagyon orulok annak, ha valaki visszajon ide. Mi is atmentunk ezeken a vivodasokon, illetve en es a lanyom, hiszen nalunk apuka nem Magyar. Mi nem mentunk at azon a reszen, hogy azt erezzuk nem fogad be minket a tarsadalom. Amerikaban az utca embere nagyon tolerans es ok ugy tunik nem valtak kepmutatova es nem feledtek el, hogy ok is szarmaznak valahonnan , egy masik foldreszrol.
Azt kell szem elott tartan, hogy ez a ti dontesetek. Sok sikert, remelem minden ugy alakul, ahogy elkepzeltetek. Nem kell felni, Magyarorszag is elheto orszag, ti legalabb elmondhatjatok, hogy megprobaltatok es a nem a sirankozo tomeghez tartoztok, akik tovabbra is masokat hibaztatnak, varjak, hogy a sult galamb a szajukba repuljon......
Ha kell valami segitseg keress meg nyugodtan. Mi is Budapesten lakunk.

2015.06.17. 15:32:00

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Ha nem érzed magad érintve, akkor nem rólad szól. Így kár magadra venned.
Csak tudod, ez komoly, és létező probléma, nemcsak Franciaországban. Akár utálsz azért amiért leírtam feketén-fehéren, akár nem.
De ha már így belementél a csaláldod ismertetésébe, te sem tanultad meg az ország nyelvét évek alatt? Ugye nem? Akkor meg?
Főállású anyának lenn mnden bizonnyal kemény munka, pláne egy idegen országban. De a gyerekek 14 éves korukban "kirepülnek", oké, max. 18. Gondolom, ezzel te is számolsz, és nemcsak ANYA vagy, hanem próbálsz TE is lenni .. tudod az, aki voltál mielőtt ANYA lettél.

2015.06.17. 15:35:54

@Taxomükke: Ha azt írtam volna, hogy lőjjék a vízbe őket, már rég nem kommentelhetnék ...

Emlékszel még úgy 1-1,5 éve egy hasonló posztra Németországból? Akkor mndenk idiótának ítélte a posztolót. Ennyire hatékony az agymosás?

2015.06.17. 15:37:44

@Pink Petsch:

"Lehet utálni, de igazam van."

Na de várjál, akkor lenne igazad, ha a férj is a szociális hálóból élne, nem?
Az tök normális, hogy amikor az utódkészítés van napirenden, akkor hosszú évekig csak az egyik fél dolgozik. Mindenhol így megy, nem is tudna másképp menni.

Abban igazad van, hogy minden óvodát, iskolát, gyerekorvost a szinglik (is) finanszíroznak, mert ez egy ilyen mocsok, tetű világ, de ez azért van, mert a választott képviselőink is családos emberek (vö. a családos-maffia kaparintotta meg a hatalmat), és egyáltalán semennyire sem a posztoló hibája. Dolgozott, próbálkozott, szerintem semmi rosszat nem tett, ne rajta vezesd már le.

Mme.Brioche 2015.06.17. 15:39:54

@kardio1: őszintén nekem fogalmam sincs róla, eddig még csak nem is hallottam ezt a városnevet :-)

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 15:40:44

@Pink Petsch: Nem vettem igazan magamra,de a stilusod akkor is bicskanyitogato.Azt meg hogy mennyire tanultam meg az orszag nyelvet,bizd ram.Legyen eleg annyi,hogy mar egesz jol.( Es annyit meg hozzatennek,hogy emellett meg közepfokon beszelem az angolt is,12 evi angol meg 4 evi latintanulas utan csak sikerül valamit a franciabol is elsajatitanom).A gyerekek kirepülese meg..csak egy viszonylagos idöpont,szerintem.A post maga nem tetszett nekem sem,de nem a gyerekek es a haziasszony let miatt.Az meg hogy a posterina nem tanult meg franciaul..nekem sem szimpi (ezt irtam is mar fentebb), de ha ö igy csinalta,hat igy jart,Mint ahogy irtam is,szerintem nem erezte itt jol magat,nem volt elkötelezödve az orszag fele,ezt hozta ki a helyzetböl.Nem vagyunk egyformak.
Utolso mondtaidhoz meg: egy anya soha többe nem lesz ugyanaz,mint aki a gyerekei születese utan volt.Alakithat a helyzeten,meg belefoghat regi vagy akar uj dolgokba,de sosem lesz többe a helyzet ugyanolyan mint volt.Es ha mar rolam,akkor elarulom,nekem is vannak vilagmegvalto terveim,melyek egy reszet majd meg is valositom,meg mielött visszaterek a munka vilagaba ( ami lehet hogy 2 ev mulva,lehet hogy csak 6 ev mulva lesz).

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 15:44:44

@kardio1: engem mar nem annyira.Az elejen zavart,de miutan ugyis itt elünk ( nem sok minden köt mar minket Magyarorszaghoz sem),igy nem küzdök a leanyzoval tulsagosan.Persze,javitgatom,meg tanitgatom,de egyre kevesebb sikerrel.Ez nem is csoda,hiszen ha meggondoljuk,mennyi idöt tölt itthon,meg mennyit a suliban,hat egyertelmü a dominancia.Es Magyarorszagon sem szokott heteket tölteni hogy visszaszedjen valamit a nyelvböl.

2015.06.17. 15:45:49

@~~Babette~~:

most kell drotkerites-gyarat alapitani..

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 15:46:34

@diggerdriver: Hát szerintem olvass vissza egy kicsit, és látni fogod, hogy nem én vagyok az egyetlen, akinek feltűnt a durva hangnem, amivel a poszterinát illették. Lehet, hogy te is azon az állásponton vagy, miszerint "aki posztol, az vállalja az ezzel járó következményeket", de én továbbra is azt mondom, hogy senki nem érdemli meg az emberhez méltatlan hangnemet, még akkor sem, ha az illető életében vannak kifogásolható momentumok.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 15:46:34

@diggerdriver: De, én írtam. Én nem fogok itt neveket sorolni, de rá tudnék mutatni néhány olyan hozzászólásra, amely vagy nyíltan, vagy csak burkolva, de mindenképpen sérti a szerzőt. Mert ha azt mondom, hogy "inkább nem mondok semmit", aztán csóválom a fejem, és a másik gondolatban befejezi, az legalább olyan gáz, mintha valaki kimondta volna, amit gondol. És nem az ellenvéleménnyel van baj, hanem a beleérzőkészség teljes hiányával. Néhányan úgy állítanak ki a poszterináról bizonyítvány, hogy azt sem tudják róla, milyen nehézségekkel kell neki szembenéznie. Valamiért sokan érzik úgy, hogy népítélet születhet egy pár soros írás alapján. Ezek után már csak néhány lépés, hogy eljussunk a lincselésig, aztán a ellentábor akár még fel is gyújthatja a posztolót.

Szerintem nem érted, miért írom ezeket.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 15:46:34

@brioche (FR): Gondolhatod, hogy nem azokat a hozzászólásokat kritizálom, amikben hasznos információk vannak. Az oldal amúgy nekem is tetszik, csak az nem, ahogy néhányan beszélnek a szerzőkről.

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.17. 15:47:03

@adg [Au, Darwin]: Oké, akkor szerinted tök normális, hogy egy magyar óvodás egy kormányzati tevékenységgel szorosan összefüggő verset szaval (anélkül, hogy értené a szövegét), ahelyett, hogy mondjuk a "bújj-bújj zöldág"-at dalolva játszanának.

Jancsiszeg1980 2015.06.17. 15:47:03

Kedves poszt író Vicky és családja. Gyertek Németországba, szívesen látnak :)

Observer99 2015.06.17. 15:47:03

@Taxomükke:
"Most nem nem szörcsöl az istennek sem."

Eszközök > Beállítások > Keresés és itt be lehet állítani, hogy mi legyen az "alapértelmezett keresőszolgáltatás"! Válaszd a guglit, esetleg hagyd meg a vikipédiát, a többit pedig radírozd ki!

Golf2 2015.06.17. 15:47:03

@diggerdriver: Szerintem semmi rosszat nem mondtam.Mi a gondod?

Advanced Flight 2015.06.17. 15:47:03

Végre egy jó és rokonszenves poszt!!!

Olyan emberi és reális, ahogy elő van adva, én is valahogy így képzelnék egy ilyen szitut, és hát a franciák állítólag tényleg nem valami befogadó népség. Megértem azt is, hogy miért mentek, és azt is, hogy most miért jönnek (vissza). És a félelem az ismeretlentől, attól, hogy két szék között a pad alá stb.

Nagyon drukkolok nekik így ismeretlenül is :-)

Bredpitt Monika 2015.06.17. 15:47:36

@Pink Petsch: @Taxomükke: Igen, ehhez en is szeretnek hozzaszolni, mivel nekem volt HA val egy kis osszetuzesem a kivett kommentem miatt, ezert en sem ertettem, hogy maradhatott bent Pink Petsch "majmokrol " irt kirohanasa.

Erre ennyit szeretnek irni kedves Pink Petsch.

Ha egy "majommal" beszel az ember eloben biztos nem rohan ki ennyire, mert szegyellne magat, hogy igy nevezi embertarsait (hozzateszem, mar en is csinaltam ilyet Eddy Murphyt hivtam annak meregbol, mert Budapestrol ugy beszelt mintha valami gusztustalan fertozesekkel teli varos lenne - nem szeretem ot, mert borzasztoan nagykepu ember ).

Probaltam ertelmezni azt a multkori hozzaszolasod a fekete bevandorlokkal kapcsolatban. Szerintem valami ilyesmire gondoltal:

van egy baratom aki Del Afrikaban jart es beszelt ott egy szinesboru fiuval , aki azt mondta neki. Az a helyzet azokkal a feketekkel, akik eletuket delen , a nagy forrosagban eltek le olyan kunyhokban amin ablak sincs, hiszen allandoan meleg van, hogy amikor felmennek Eszakra, ahol esetleg fat kell vagni, hogy meleget lehessen varazsolni, epitkezni kell, ablakot kell gyartani, radiatort varazsolni...........azaz kemenyen dolgozni azert, hogy a mindennapi elet kenyelmesse valjon. Kokuszdio sincs ami lehullik a farol, meg banan......szoval ez a fiu azt probalta valahogy finoman atadni az en europai baratomnak, hogy bizony a feketek munkamoralja kulonbozik a mienktol.....

Ezen persze lehet vitatkozni tudom. Hiszen ott vannak azok a feketek, akik a mi szanalmas kik igenyeinket elegitik ki azzal, hogy kibanyasszak nekunk a koltant , hogy mi nyomkodhassuk a kib.....tt telefonunkat.

A lenyeg, hogy eleg naturalisan fogalmazol, van akit ez bant. Udv

Muscari 2015.06.17. 15:47:59

@brioche (FR): plusz poén, hogy én ismertem Magyarország Sárközi nevű embert, aki cigány volt :-)))

Hari Seldon 2 2015.06.17. 15:49:24

@kardio1:
Tudom, hogy pesszimista vagy ezzel kapcsolatban. Amit én érzékelek, (igaz itt nincsenek gettók) az hogy a francia társadalom "bezabálja" őket. - Legalábbis itt megy, ahol nincsenek egy többen. - Ezért is kellene lenne még fontosabb a gettók felszámolása. Egy két generációig őrzik a nyelvüket, meg a vallásukat. - De ez is el van nyomva.

Ha belegondolsz, mi is "őríztetjük" a nyelvet a gyerekekkel, pedig a mi kultúránk viszonylag közeli a franciához, hát még a szerencsétlen tevepásztor feleség, neki milyen "feloldódni" itt. Persze, hogy kapaszkodik a hülyeségéhez. - De a gyereke már be van vonva a mikulás ünnepségbe... Stb... Mondom ez egy nehéz feladás nekik is. - Sőt nekik még inkább mert távolabbi gondolatviláguk van. Ahhoz képest viszont jól olvadnak be. - Persze minden viszonylagos. Párizs északi észak keleti külvárosai (például) nem éppen azt segítik elő, hogy beolvadjanak. Viszont ahol szét vannak szórva rendben beilleszkedtek (vagy legalábbis azon az úton haladnak).

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 15:51:02

@Muscari: az Egri Csillagok nevü klasszikusban is Sarközinek hivjak a muzsikus ciganyt.... :)

Muscari 2015.06.17. 15:52:09

@brioche (FR): nem működik jól, ez kényszermegoldás. Képzeld el, hogy szereted a férjedet és csak évi néhány hétre látod.
Ha bármi gond van otthon, egyedül kell elintézni, mem tud segíteni a ház körül és még sorolhatnám. A pénz fontos, de nem minden.

Mme.Brioche 2015.06.17. 15:52:19

@Muscari: Az Egri csillagokban is volt egy :-)

Hari Seldon 2 2015.06.17. 15:52:22

@kardio1:
Úgy beszélsz mint a Bienvenue chez les Ch'tis... - ben :-)

Szerencsére mi csak Szibériában élünk...

2015.06.17. 15:54:13

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): Az lehet, mondták már mások is. Már a stílusom. De én ilyen vagyok. És szerintem az unikornisok sem szivárványt pukiznak ... ;)
Khm, te figyelj, őszintán, nem érdekel, mennyire tudsz franciául, feltételeztem csak a kommentjeidből, hogy annál azért jobban, mint a posztoló.
De mondd meg, igaz lelkedre, nincsenek Franciaországban s az állam által finanszírozott nyelvkurzusok, amelyeken akár a egy főállású ANYA is részt vehet?
Szóval, nem akarásnak ... szerintem ez a helyzet a posztolóval ...
Persze, hogy nem lesz ugyanaz, senki sem lesz ugyanaz, mint 21 éves önmaga (például), akár anya lett időközben, akár nem ... nem is arra értettem, hogy onnan kezdje valaki az életét, ahol, az anyasága előtt abbafejezte. De érted, mire gondolok, nem? Voltak vágyaid, elképzeléseid, terveid a jövőre nézve, mielőtt anyuka lettél volna ... oder?
Persze, tudom, vannak olyan nőnemű lények is, akiknek ez az egyetlen életcélja ...

Muscari 2015.06.17. 15:58:48

@Hari Seldon 2: milyen felétek az időjárás?

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 15:59:02

@Hari Seldon 2: szerintem azert nagyon sok helyen sok a problema ezzel az integracioval.Abban egyetertek veled ismet,,hogy ahol szet vannak szorva,ott sikeresebb a helyzet es abban is hogy nem kell egy kalap ala venni öket.Mi mondjuk olyan helyen lakunk,ahol tudomasom szerint csak 1vagy 2 arab csalad lakik,itt nincs is semmi problema.Also szomszedunk pedig egy sötetbörü hölgy,2 tünderi gyerekkel.Strasbourgban azonban vannak olyan reszek,ahova meg napközben sem tanacsos feher (kereszteny) emberkent bemenni.Elözö lakhelyünkön ( Strasbourg egyik legnagyobb elövarosa), voltak török szomszedaink,na azokkal aztan tenyleg volt problema,ferjem elmondasa szerint korabban neki is volt velük összetüzese.Szoval embere valogatja.En nem vagyok elöiteletes,attol hogy elterö kultura,meg nem kell a falnak menni,ferjem munkahelyen is dolgozik jopar arab,török es hasonlo munkavallalo,van,aki egeszen magas beosztasban,Ismeröseink is vannak ezekböl a körökböl,es szinten pozitivak a tapasztalatok ( persze olyankor en is probalok valamelyest alkalmazkodni).Ja es el ne felejtsem a kedvenc török kajaldankat Kehl-ben,ahol a sracok imadjak a szöszi lanyomat,elhalmozzak folyton cukorral.:)

2015.06.17. 16:00:08

@Pink Petsch:

Szerintem ezt itt kellene abbahagynod, mert tenyleg eleg bicskanyito, amit csinalsz, foleg a stilus. A mondanivaloval sem ertek egyet, de ahogy eloadod, az minosithetetlen...

AnnaSimmerl 2015.06.17. 16:01:41

A posztot elolvasva arra jutottam, hogy a poszt írója nem tett meg mindent - a férjével ellentétben- annak érdekében, hogy könnyebben boldoguljanak az új hazájukban.
Net nélkül élni tényleg nem könnyű, de ha már otthon felszerelkezett volna francia nyelvkönyvekkel, akkor sokkal hasznosabban is el tudta volna tölteni a szabadidejét. Alapvetően négy éve volt arra (-10 hónap) , hogy legalább alapszinten megtanulja a nyelvet. Itt megjegyzem, hogy nagyon sokan munka mellett tanulnak, akár önszorgalomból, vagy nyelvtanfolyamokon.
Nem értek azzal egyet, hogy egyedül könnyebb. Nem könnyebb... Mellette ott volt a férje aki megteremtette a betevőre, lakásköltségre és egyéb kiadásra valót és érzelmileg is társa volt. Kereste a lehetőségeket és most úgy néz ki, beérne a gyümölcs, amiért annyi áldozatot hozott, de sajnos anya vissza szeretne menni a barátokhoz, rokonokhoz. Nem tudom, hogy ha úgy alakulnak a dolgok, ahogyan nem szeretnék, akkor majd a barátok fognak kenyérre valót adni, hogy a gyerekeknek legyen mit enniük, vagy elég lesz arra a nagypapa nyugdíja is? Mert két ilyen kicsi gyerek mellett anya biztosan nem egykönnyen fog munkát találni, de nem gondolom, hogy emiatt nagyon csüggedne, hisz az utolsó mondata úgy szól, hogy bízik a férjében majd hozzátette mintegy mellékesként, hogy magukban, de a betevőért úgy gondolom, továbbra is apának kell küzdenie, csak sokkal nehezebben fog menni, hisz már a kiutazásuk előtt is csak alkalmi munkákat talált és egyik napról a másikra éltek.
Én a helyükben maradnék. Az édesanyának javasolnám, hogy amíg a gyerekek iskolába, oviba nem mennek, tanulja a nyelvet ezerrel és később biztosan talál olyan részmunkaidős állást a délelőttökre, ami mellett a délutánjai szabadak lesznek és tud a lányaival lenni. A férjének pedig legyen támasza, hisz egy család lennének, az ő ereje sem véges... Előre kell nézni! Franciaországban már van valamijük, otthon semmi...

carlos z. 2015.06.17. 16:01:41

Nézz rá a két szép gyermekedre, gondolj a jövőjükre, jövőtökre, szorítsd össze a fogaidat és maradjatok! Nincs miért visszajönnötök ebbe a kilátástalan, lehúzó rohadásba..

nl_eni 2015.06.17. 16:03:48

@Pink Petsch: 15:04 ez a hozzászólás nagyon erős frusztrációkról tanúskodik, és mindazt, amit leírsz, hogy nem írtad le...valójában szépen körbeírtad.
Hidd el, lehet másképp is, és attól még neked nem lesz rosszabb.
15:35 És lehet, hogy a világ is változik. Tudod pár évtizede még sokan egyetértettek azzal, hogy nagyon sok embert kivégezzenek, ma is van, aki megtenné, ha lenne támogatója, és nem lenne visszatartó erő, de tudod, fejlődik a világ. (Hozzátenném, hogy fájdalmasan lassan.)

Határátkelő, hol a határ?

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 16:04:04

@Pink Petsch: igy szelidebben megfogalmazva mindjart masabb a mondanivalod.A nyelvtanfolyamokrol nem tudok semmit,en nem erdeklödtem utana,mert autodddakta modon kezdtem neki a francianak ( 4 ev latin utan ugy gondoltam menni fog).Szerintem tuti vannak tamogatott nyelvtanfolyamok amugy ( M.Seldon talan jobban tudja nalam), de pl.esetemben nem lett volna ez megoldhato,mert egy autonk van es meg akkor nem volt meg a jogsim sem,illetve a gyakorlatom sem a vezeteshez,es a legközellebi varoska pl.ide 15 km es a buszközlekedes hm..finoman szolva is rossz.:) Poszterinanal nem tudom mi a helyzet,szerintem az amit irtam is,de hat ami nem megy,azt nem kell eröltetni.Visszamennek Magyarorszagra es majd belelendül ujra az eletbe.

Határátkelő 2015.06.17. 16:05:23

@Taxomükke: kérlek írd meg mikori kommentről van szó, mert valóban nem láttam, ellenben kivenném.

Taxomükke (UK) 2015.06.17. 16:05:29

@Observer99: Épp ez volt a baj, hogy nem lehetett beállítani semmit, nem reagált a kattintásokra.
Töröltem, majd újratelepítettem a Firefoxt, most működik.
Mindenesetre köszi neked is meg a többieknek is.

Taxomükke (UK) 2015.06.17. 16:06:36

@Határátkelő: Nem tudom, nagyjából két hete. Kétszer is szóvá tettem, lehet, hogy később eltávolítottad, mert most nem találom.

qkuc 2015.06.17. 16:08:02

@diggerdriver: Akkor ezt írd le. Mert a szimpla lehazugozás semmi másra nem jó, csak személyeskedési lavina elindítására.

2015.06.17. 16:10:42

@Határátkelő:

Eltűnt egy délutáni hozzászólásom. Ez a blogmotor hibája, vagy áldozatául estem a szikédnek?

kék madár 2015.06.17. 16:11:35

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): en ismerek olyan embert aki 6 eve alatt nem tudott megtanulni angolul angol nyelvteruleten, ugy, hogy nem dolgozott, raert es minden nap angol tanfolyamra jart. Nem is volt ra buszke, es haza is koltozott, es megprobalta

Bredpitt Monika 2015.06.17. 16:12:20

Ugy latom a mai hozzaszolasokat el fogom olvasni, van ma valami a levegoben.........

Határátkelő 2015.06.17. 16:15:12

@Pink Petsch: Levettelek a listáról egyelőre egy napra, mert ez az első fokozat, így előzetes moderáció után kommentelhetsz. De amennyiben nem tudsz változtatni a stíluson akkor ez meg fog ismétlődni.

kardio1 2015.06.17. 16:15:32

@brioche (FR): Ez a része igaz. De például jó, vagy elit középiskola inkább nagyvárosban van.

Határátkelő 2015.06.17. 16:16:25

@nl_eni: már megvolt. ahogy látod levettem a listáról, illetve az adott kommenteket is töröltem.

kardio1 2015.06.17. 16:18:25

@FeketeMacska73: a mesekorszak már elmúlt. Minden nyáron egy csomó időt töltünk Magyarországon. És mégse. Nem ilyen egyszerű ez.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 16:18:29

@Pink Petsch: Nagyon emlekeztetsz valakire. nem veletlenul Timinek hivnak? Timit nagyon birtam egyebkent. TEle van piercingekkel es meg igy is tok jo nanny allasokat talalt. Egyszer kifaggatott egy amerikai fiut altalanos muveltsegbol, aki Kaliforniaban tanult gazdasagi foiskolat. A srac nem tudta hogy Moszkva Oroszorszag fovarosa. Timi darabokra szedte , a vegen mar ugy sajnaltuk a sracot , hogy meghivtuk egy italra.
Vigyazz mar a stilussal, nem szeretnem, ha Te is elvagnad magad alatt a fat.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 16:19:47

@Határátkelő: O, basszus, most irtam pont neki, hogy vigyazzon mar magara, Hat, megeloztel.

Határátkelő 2015.06.17. 16:21:19

@Th's child: Kivettem, mert nem szeretnék bizonyos embereket visszaidézni a blogra, ráadásul nem tud itt reagálni.

2015.06.17. 16:23:34

Ja, a moderáció meg szokta oldani a problémákat .... Wait, no!

2015.06.17. 16:23:34

@Határátkelő:

Ok, köszi. Mondjuk, ha ráhibáztam, akkor már itt is van, de igazad van, majd megkérdem tőle más felületen.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 16:24:00

@Határátkelő: A francba, Akkor lemaradtam a lenyegrol.

kardio1 2015.06.17. 16:27:37

@Hari Seldon 2: mert szerintem nem beolvadnak, hanem a saját kepukre formálják a befogado országot.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 16:28:26

@AnnaSimmerl: Kerdes kinek mit jelent a minden es kinek mit jelent a semmi.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 16:31:16

@kék madár: Te figyelj (bocs, nem ide tartozik), ez a Donald Trump most komoly??????

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.06.17. 16:32:05

@kardio1: kar... szerintem erdekes cikket lehetne irni ebbol, hogy mikent tanuljak meg a gyerekek az anyanyelvuket ha kulfoldon nonek fel. Nem vagyok szakerto de @hataratkelo ez egy erdekes cikk lenne!

kék madár 2015.06.17. 16:35:25

@AnnaSimmerl:
"A posztot elolvasva arra jutottam, hogy a poszt írója nem tett meg mindent - a férjével ellentétben- annak érdekében, hogy könnyebben boldoguljanak az új hazájukban. "

szerintem meg igen. Akkor Pink Petsch-elek egyet: honnan a fraszbol olyan okosak itt sokan, hogy TUDJAK hogy mit elt at a posztolo es mit tett meg? Es kovetkeztetnek arra, hogy nem mindent. Mert az nekem minden eddiginel meghatobb, es szimpatikusabb, hogy 1) megprobaltak minden nehezseg elllenere is 2) halasak azert amit kaptak Franciaorszagtol. Szinte birca szintu az az oncelu rosszindulat amit a posztolo kap toletek.

Nem itelek el senkit aki segelyen el, ha legalabb megprobal dolgozni. Azt itelem el aki leel x evet egy orszagban, lenezi az orszag lakoit, rendszeret, hetvegen magyarkodik egy nagyot, hogy az uj bevandorlok elott fel tudjon vagni, es amikor elkezd ketyegni a nyugdij hazakoltozik hogy ott tegye az agyat a panelproli padtarsai elott.

A sok diplomatokkal, tapasztalatokkal (most diggerezek) nem tudjatok felfogni, hogy van aki nem engedhette meg maganak, hogy tanuljon, korlatozottak a kepessegei, lehetosegei, nincs nyelverzeke, stb. megis szeretne felnoni, gyereket szulni, nevelni, elni ugy ahogy a baratok kozt-ben latja. Nem mindenki hulye azert mert nem sikeres. Ez a vilag kb. 94%-a

Kozsdine Krisztina ( Alsace,France) 2015.06.17. 16:37:02

@kék madár: igen,van ilyen is..ezert is irtam,hogy nem vagyunk egyformak.

kék madár 2015.06.17. 16:38:28

@Bredpitt Monika: nem. Minden valasztaskor elsuti aztan visszalep. ingyen press

kék madár 2015.06.17. 16:39:57

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France): a nem vagyunk egyformak es a nem probaltak meg mindent kozott eleg nagy a kulonbseg

Bredpitt Monika 2015.06.17. 16:40:10

@HardPötty: Igen, en is olvasnek meg tobbet.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 16:41:05

@kék madár: Ezt meg nem lattam. A hajaval mi van? Igazi vagy nem ?

Kyria 2015.06.17. 16:45:19

Őszintén kívánom, hogy sikerüljön!
Nagyon szépek a lányaid.

kék madár 2015.06.17. 16:45:32

@Bredpitt Monika: figyelj ha en meglatom a fejet meg biciklin ulve es becsukom a szemem 1 percre, nem szakertem ot. Ugy nez ki mint akit hullahazi maradekokbol raktak ossze, semmije se igazi

kék madár 2015.06.17. 16:46:11

@Bredpitt Monika: elszalllt a valaszom, de nem tudom

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 16:46:45

na bakter lemaradtam a moderaciorol:)

soad1221 2015.06.17. 16:47:20

basszus miről maradtam ma le?

puhacica 2015.06.17. 16:48:18

@adg [Au, Darwin]: megerett a mango, papirzacsiban, egyeb segitseg nelkul, 2 nap alatt. :) koszi a tippet!

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.17. 16:49:39

@Andras125: még mindig moszkvában vagy?

nem mindig vagyok up-to-date mindenki földrajzi helyzetével, bocs :)

és hogy viseled vagy viselted (ha már nem ott vagy)? főleg annak tükrében hogy ennyire elutasítod hogy bármi közöd is legyen az oroszokhoz?

Observer99 2015.06.17. 16:50:25

@Taxomükke:
Akkor tyupa ölöm é bódottá! :-)
Javaslom a MozBackup letöltését!

ipon.hu/utils/MozBackup

Ez a progi csinál egy backup fájlt amiben minden benne van. Könyvjelzők, jelszavak és minden beállításod! Aztán, ha összekakilja magát a tűzróka, ezzel a backup fájlal mindent helyre lehet állítani!!
Engem már egy párszor kihúzott a kakiból!

Bredpitt Monika 2015.06.17. 16:54:08

@ChristineK: Fejlodsz, mert az enyem utan bizony nem volt sok siker kivanas . Elolvastam a posztod a multkor es ha hiszed ha nem akkor ereztem eloszor , hogy de jo lett volna kitartobbnak lenni. Ti aztan azok vagytok. A fiadrol olvasva viszont gorcsben volt a gyomrom. Nalunk pont ez volt a nagy dilemma, a felelem, hogy mennyit artunk a gyerekunknek, ha meg gyorsan nem kerul vissza a megszokott kornyezetebe. Ezek utan is azt mondom nalunk jo dontes volt, hogy hazamentunk.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 16:56:52

@soad1221: Na, ez az, es mar ki vannak veve a szaftos kommentek. En most olvasom a mai napi termest. Ugy tunik, az aki hazamegy mindig felkorbacsolja a kedelyeket.

Muscari 2015.06.17. 16:58:17

@firg_firg: nem biztos, hogy mindenhol vannak magyarok. Barátnőm egy kis faluban lakik szintén Franciaországban, ami egy kisváros közelében fekszik. Egy magyart sem ismer, a barátja is francia.

kék madár 2015.06.17. 16:59:13

@Pink Petsch: nem lehet es szabad mindent a sajat tapasztalataid alapjan megitelni, elore elitelni. Bar pont ez ellenkezojet gondolod, burokban elsz.
"Persze, tudom, vannak olyan nőnemű lények is, akiknek ez az egyetlen életcélja ..." es ha igy van, az baj???
Te le szoktal covekelni macskak elott es basztatod oket, hogy macs miert nem ugatsz???
10000 felekeppen hasznalhatja ki valaki a lehetosegeit, miert iteled el azert mert nem azt az utat valasztotta amit te?

Bredpitt Monika 2015.06.17. 17:05:01

@tanato: Nekem van ket szomszedom , kamionsoforok. Az egyik elmegy hetfon reggel , hazaer szombat delutan. Igy tudnak megelni es ez most meg istenes, mert idaig volt, hogy harom hetig is tavol volt. Nehez, de tenyleg sokan csinaljak. Apunak nehez, mert a masfel napban kell teljesitenie otthon, ahelyett h ogy pihenne, a kislanya, aki het eves, alig latja ot es a feleseg, aki vegul is egyedul neveli a gyereket. es ezt is csaladnak hivjak.

2015.06.17. 17:05:12

@adg [Au, Darwin]: @puhacica:

Ez tök nem ér, az én mangóm még mindig rohadt kemény, pedig szintén 2 napja puhulászik. Csalást kiáltok.

2015.06.17. 17:07:15

@Th's child:

Jobban meggondolva alighanem a "puhulász" nem is ikes ige. Meh. Moh. Hork.

soad1221 2015.06.17. 17:09:31

@Pink Petsch: te tényleg ennyire lenézed az anyákat? a kommentjeidből kb olyan sztereotípiát állítasz fel, hogy aki gyereket vállal nő létére, annak nincs más célja, mint gügyögni naphosszat és szaros pelenkát cserélni, és ez még elég is neki, nincs igénye ennél többre, és csak az államon élősködik...
Ha ők 4 éve mentek ki, 3 hónapos gyerekkel, és már van egy saccra 1 éves, és közte dolgozott még 10 hónapot, akkor számold ki, hogy nagyjából pont azt az időt töltötte otthon a gyerekkel amit jó eséllyel kell is. Nem tanulta meg rendesen a nyelvet? milyen helyen lakott, milyen emberek vették körül, stb... egyáltalán mi a rendes fogalma a nyelvtudás terén? azért lehet, hogy ő egy picit tovább tart az 1 kiló kenyérnél, de nem érzi, hogy rendesen beszélné..

van egy olyan érzésem, hogy annál pontnál vágta el magát nálad, hogy 2 gyereke van... :)

2015.06.17. 17:12:21

Franciaorszag es a bevandorlas, ha mar francia nap van

inforadio.hu/hir/tudositoink/hir-734905

puhacica 2015.06.17. 17:17:18

@Th's child: ez a kellemes angliai klima miatt erhetett meg ilyen hamar. ;D

puhacica 2015.06.17. 17:18:49

@Th's child: jobban meggondolva a puhulasz nem is egy letezo ige, innentol kezdve meg akar ikes is lehet...

2015.06.17. 17:19:24

Nem tudok reagálni, úgyhogy most már lehet bároenak lenni, és rugdosni ... tiszta Lila Akác Köz .. fasza! :PPPP

wuaaa 2015.06.17. 17:23:41

Mango?? Már lehet offolni? :) Na akkor... ma reggel csináltam egy fotót a meteomonitorról, így akit érdekel, hogy havazik-e június 17-én Norvégia déli részén, az a piros foltot figyelje.. ..egy bőven fél magyarországnyi terület lehet kb... :))

www.dropbox.com/s/rhl7gltagzclkqw/WP_20150617_004.jpg?dl=0

Határátkelő 2015.06.17. 17:26:44

@Pink Petsch: @soad1221: Egyrészt szerintem ezt a részét a beszélgetésnek nem kellene erőltetni.

Másrészt az, hogy valaki lekerül a whitelistről NEM azt jelenti, hogy ki van tiltva, vagy nem reagálhat, hanem azt, hogy ezt nem teheti meg korlátlanul, csak előzetes moderáció után. Csak a tisztánlátás végett.

kék madár 2015.06.17. 17:29:48

@Pink Petsch: nem rugdostalak, vettem a faradsagot. hogy vitatkozzak veled, mert amit mondasz azt nem azert teszed, hogy masnak felnyomd az agyat, meg sertegesd, hanem mert nagyon ugy gondolod es altalaban van alapja.

Macskond 2015.06.17. 17:31:49

Hú, látom jó kis megosztó poszt lett ez.
Ahogy olvasom a leírt infókat a poszterina családja itthon sem a felső 10ezerből startolt el. Úgy mentek ki hogy érdemi kezdő tőkéjük sem volt.
A férjnek külön gratulálnék hogy ebbeől az egyáltalán nem kedvező kiinduló pontból el tudott jutni "valahova". (saját vállalkozás, igy-úgy de fenntartott család.)
A kedves poszterina azonban sajnos nem festett le magáról túl jó képet, vagy rosszul fogalmazta meg a mondandóját, nagy csalódottságában.
HA valóban igaz hogy a férj vállalkozása beindulófélben van, akkor mindenképp az lenne a bölcs, ha a poszterina összekapná magát, nekiállna tisztességesen nyelvet tanulni, esetleg magyar közösséget keresni, és ezzel támogatná és nem pedig visszahúzná a férjét. 4 év elég szomorú lehet olyan körülményben amit leír, de a leírás alapján sokkal többet megtehetett volna azért hogy ne így legyen.
HA hazajönnek akkor még az eddig elért ki eredménykéjüket is leamortizálják és kezdenek mindent majdnem nulláról.
Szomorú volt így olvasni ezt a posztot. :-(

ST83 2015.06.17. 17:31:58

Nem hibaztatom poszt irot, mert o is csak egy ember. Az emberek pedig mindig azt akarjak ami eppen nincs.
Viszont ha visszaolvassa amit irt, akkor sajat magank is fel kellene tunjon a rengeteg ellentmondas. Szar minden, csak bevandorlok vagyunk, de jajj mi lesz velunk otthon es a kis lakassal mit magunk mogott hagyunk...stb.
Akarmelyik kezedbe harapsz, az fajni fog, de donteni tudni kell. Szoval minel hamarabb harapsz, annal gyorsabban gyogyul. Amugy semmi kozom hozza, de tenyleg kellet az masodik gyerek is vagy inkabb a nyelvre kellett volna osszpontositani, rendes munkat talalni es haladni elore.... Mondjuk nekem mindegy. Sok sikert otthon!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 17:37:39

@wuaaa [nor]:
jól választottál országot ;-)
ott még milyen gyorsan érhet a mangó!
@puhacica: @Th's child:
itt most utolsó pár szem eper van, ribizli, egres, meg az első pár szem málna. mindjárt sok szeder.
egyáltalán nem hiányzik (még?) a mangó.
ez akár egy tök jó ország is lehetne itt, ha október közepe után ugorhatnánk azonnal mondjuk a következő március közepére.

ST83 2015.06.17. 17:45:31

@kék madár: Nem gyereket szulni "aljas es lenezendo potcselekves", hanem CSAK azt csinlani. Egy szulo no szamomra hos. Azt viszont meg kell erteni, hogy ebben a ferfi nem tud reszt venni es, hogy a mai vilagban ket fizetes kell. Ha nullat szulsz, ha tizet.

blackhairlady 2015.06.17. 17:50:28

@tanato: De valyon fel kell-e adnunk a sajat boldogsagunkat csak azert, hogy a gyerekeinknek esetleg 20 ev mulva jobb legyen? Meddig tart az onfelaldozas? Nem jobb-e egy boldogabb szulo otthon mint egy depresszois, boldogtalan egy nyugati orszagban?

2015.06.17. 17:53:33

Mango eres, ez azt jelenti, hogy kezdodnek a learazasok? :D #picsavagyokvallalom

Tovabba, bar mar rengetegszer lattam, meg mindig megdobbentoen felelmetes, hogy az internet mennyire kihozza mindenkibol a legoszintebben individualista allatot es az olyan dumakat, amely szerint az az ember eloskodo, aki eppen a tarsadalom segitsegere szorul, mert eppen gyermeket nevel (ez behelyettesitheto olyanokkal, hogy nem talal munkat, esetleg beteg, fogyatekos, stb.), es igazsagtalan, hogy ezeket a tespedo parazitakat mi, ep, egeszseges, kemenyen dolgozo, csalad nelkuli gyermektelen kisemberek "tartjuk el", a "mi adonkbol", stb stb. Ehhez en csak gratulalni tudok, es kikapcsolni az internetet es elmenni setalni, kar, hogy dolog van a gep elott, de mindegy, szep napot, szevasztok.

kék madár 2015.06.17. 17:57:08

@ST83: 2-3 gyerekkel egy not tobbet dolgozik otthon, mint a ferje a munkahelyen 8-9 oraban

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 18:13:07

@mojyo:
aztán milyen porfogó kacatot gyártasz te a gép előtt? 3D printelővel esetleg? :-D
@Ödenburger [Hu/At]:
hogy vagytok mostanság? éjszakai alvás megy?
egyébként szerintem igen, vagy naggyon félreértettem itt valamit az elmúlt hetekben.

2015.06.17. 18:18:57

@Dragonlady (Bp, Hun): Nem ulok fel ilyen provokacioknak :D Nem fogtok comingout-posztirasig cukkolni ezzel a konstans porfogogyartozassal, azert sem! :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 18:22:05

@mojyo:
akkor legalább privátban léccííííí :-D

2015.06.17. 18:24:09

@Dragonlady (Bp, Hun): No jo, erre azert ra lehet venni, mivel mar irtunk egy kicsit egymasnak korabban :) Majd irok, de ssssh! :D

montroyal ( CAN qc) 2015.06.17. 18:24:45

OMG!! szegeny ferj !
Franciaban meg csak megtudta volna keresni a 3 csajra az intim beteteket .. de Mo-on .. mert a megelhetes az o gondja lesz.. a posterina pedig beleveti magat a 4 eves kaland meselesebe, hogy ott mennyire mas , es az anyukaja a hugi a nover a szomszednok baratnok, bar tatott szajjal hallgatjak ,de nem ertik miert jottek haza ( meg ha tobbel is mint egy Focus csomagtartoja kufodi cuccal ... jo szerencset a nagypapaval lakashoz a kovetkezo x évben utanna meg indulas vissza valahova ...

ja es az ejszakaban meg lehet keresni csak jo csapathoz kell allni ...
epitkezesre meg az uj bevandorlok mennek dolgozni ....:-(

2015.06.17. 18:25:30

@Dragonlady (Bp, Hun):

Koszi, mi nagyon jol vagyunk, az alvasrol annyit, hogy ha nem a sajat szememmel latnal, azt mondanam, hogy ilyen gyerek nincs is! :) Este 8-kor furdes, eves-ivas, aztan ahogy letettuk alszik is, neha ejszaka 4-5 korul van meg egy eveszet, aztan reggel 8-9-ig megint alszik, de van, hogy csak reggel 7 korul ebred fel, vegigalussza az ejszakat. Voltunk Salzburgban par napot, ott is ugyanez volt, meg az sem zavarta meg, hogy nem otthon van. Napkozben viszont foglalkozni kell vele, azt nagyon igenyli, es napkozben nem alszik sokat. :) Szoval en abszolut megertem, ha egy anyanak nem sok ideje van es ereje van egy gyerek (plane tobb gyerek) mellett nyelvtanulasra es hasonlo uri huncutsagokra...

Veletek mi ujsag?

Krisztiantara 2015.06.17. 18:25:34

Azért vigyázzatok! Négy év alatt még sokkal rosszabb lett minden itt, mint előtte volt. Én szóltam!

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 18:26:13

@mojyo: most kerestem vissza, szépen be vagy csillagozva tavaly március óta, hogy válaszolnom kellene neked.....

Hari Seldon 2 2015.06.17. 18:26:29

@Advanced Flight:
Rosszul gondolod. Nem "állítólag". És befogadó. (persze ez kevésbé igaz az arabok tekintetében)

Hari Seldon 2 2015.06.17. 18:28:10

@Hari Seldon 2:
Hú ez az írás elég zavaros lett. Siettem gépelni, mielőtt elindultam itthonról.
Azért remélem végére értél, és kihámoztad az elgépelések ellenére is.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 18:29:06

@Dragonlady (Bp, Hun): Ez most legalabb olyan alpari volt, mint az akinek cimezted. Ha mar itt tartunk es egymas erzenysegerol van szo, akkor szeretnem ha most azt is kifejtened mit gondolsz arrol, hogy ferfiak fizetnek azert , hogy le.....k a farkukat egy utszeli autoban ahogyan azt mi latjuk a Gubacsi uton a XX. es IX keruletben , ezt mindenki szeme lattara a villamos megallo mogotti bokros reszen. Csak a gyerekek nem tudjak mirol van szo.
Nem volt igazsagos. A legosibb szakmara van a legnagyobb igeny es ennek is kell, hogy legyen valami respectje, ha mar ferfi embertarsaink ilyen nagyra tartjak.
Mindezt harag nelkul mondom (ezt azert irom, mert annak idejen a te idetlen commented miatt vonultam el egy idore).

Hari Seldon 2 2015.06.17. 18:30:02

@Muscari:
Szibéria, mint tudjuk Kardio-tól...
De komolyan, most éppen olyan 25-26fok van. Elég enyhe. Óceáni éghajlat kicsit a kontinentális felé hajlón.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 18:30:31

@Ödenburger [Hu/At]:
OFF
dejó, azért ez nagyobb gyerekek mellett pláne sokat számíthat, hogy nem állandósult jelleggel zombi az egész család. ügyesek vagytok :-) én is ilyet szeretnék. perpill egyfolytábn alszik, csak akkor hajlandó felbéredni, ha zenét hallgatunk, úgyhogy van esély.
már 2x volt vaklárma, egyszer majdcsak kijön.

Hari Seldon 2 2015.06.17. 18:32:54

@Kozsdine Krisztina ( Alsace,France):
Erre mondtam, hogy nagyon fontos lenne, hogy még inkább szétszedni a gettókat. Ott konzerválódnak a barbár szokások. Elkeverve pedig generációnként szépen lassan átveszik a mintákat. Ez lenne a megfelelő irány.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 18:34:11

@Bredpitt Monika:
nézd, én leszarom az illető érzékenységét, _miután_ első körben ő is nagyívben leszarta mindenki másét.
csak azt nem tdom hova tenni, mi lehet a lelkében, avagy a lelke helyén, egy olyan világban, ahol a faszszopás értelmes értékteremtő munka, pici gyerekeket nevelni meg a böcsületes adófizetők nyakán való aljas élősködés.
részemről ennyi, nem akarom tovább ragozni, és NEM fogok válaszolni.

2015.06.17. 18:35:41

@Dragonlady (Bp, Hun):

Akkor mar nagyon a hajraban vagytok :) Korhazzal kapcsolatosan hogy dontottel? Amit anno beszeltunk, vagy maradsz az allamiban. Mi vegilis a soproni korhazban szultunk, es nem bantuk meg, nagyon kulturalt es normalis, mama-baba barat kornyezet volt. Szoval nem igaz, hogy a magyar egeszsegugy mindenhol szar, eddig a soproni korhazzal kapcsolatbban (nem csak a szules kapcsan) ugy osszessegeben tobb jot tudnek mondani, mint rosszat. Szoritok nektek! :)

montroyal ( CAN qc) 2015.06.17. 18:38:55

@nl_eni: a bezártság sok mindenre képes

bizony bele is lehet hulyulni ...

2015.06.17. 18:40:09

@montroyal ( CAN qc):

Hat baszki, azert benned is el van valami csuszva rendesen ezzel a no/csalad temaval kapcsolatosan... En ketszer valtam, most a harmadik hazassagot taposom, de meg az exeimre sem mondanek ilyeneket, amiket te ugy altalanossagban a nokrol megfogalmazol... Nem lehet, hogy azert tesznek rad, mert ennyire nem tiszteled oket? Csakkerdezem tisztelettel...

Hari Seldon 2 2015.06.17. 18:42:37

@kardio1:
Fogadjuk. 20 év múlva meglátjuk, hogy merre halasnak a dolgok. Az gbiztos, hogy befolyásoljákl a társadalmat, de rájuk sokkal nagyobb kultúrás hatás zúdul. Ez persze nem direkt érzékelhető, csak olyan apróságokon keresztül, hogy a gyereket elviszik moziba ide oda. (megnézik a Reine des neiges-t az ovi-val, ott látja, hogy a királynő uralkodik a pap koronázza meg) vagy a Jurassic Word-öt. (most hirtelen ilyen banális mozi példát hoztam fel, de lehetne rengeteg más hatást is mondani). Ezzel beépül a gondolatviláguk a nyugati világ jelentős része
Nehogy azt hidd, hogy ezek a hatások, nem hatnak rájuk. - Másképp mint ránk, de alakulnak nagy tömegben.

Természetesen lehetne gyorsabb is a hatás, de nyilván az aki egy generációval ez előtt a tevét hajtotta nem tud váltani azonnal.

És természetesen ehhez nagyon fontos lenne a gettók minél hatásosabb "szétverése".

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 18:43:35

@Ödenburger [Hu/At]:
OFF
állami. sajnálom azt a félmillát a magánra. remélem, túléljük többé-kevésbé épségben, illúzióim nem nagyon vannak. egyébként 90%-ban pozitív dolgokat tudok mondani eddig az állami ellátásról.
egyébként fizetem a saját járulékomat, és még mindig nem szállt rám az apeh az eddigiek miatt. de persze sose lehet tudni. amíg gyes lesz, addig nem is kell fizetni, és mégis biztosított leszek. ezt se tudtam eddig.

2015.06.17. 18:45:13

@HardPötty: Ez a maximum. Több nem fér ki. Próbáltam. :P

2015.06.17. 18:47:08

@diggerdriver: Mondtam én ennek az ellenkezőjét? :D Csak hiányzik a bezzeg Magyarország.

Mindenki eltudja dönteni, hogy hol akar élni, és hol nem. Szerintem azt mindenki megengedheti magának, hogy pont leszarja, hogy a másik mit gondol erről, mivel az embernek a saját életéről van szó.

2015.06.17. 18:50:27

@maxval bircaman szerkesztő: Ha így folytatódik a kitántorgás, pár év, és nem marad itt senki. :D

tanato 2015.06.17. 18:53:04

@blackhair-lady: Nem jó a depressziós szülő persze, de félő hogy 20 múlva már nem lesznek átjárható határok Európa gazdagabbik és szegényebbik fele között és akkor bánhatja anyu hogy mégsem maradtak.Persze hirtelenjében biztos jobb lesz az egész családnak egy darabig.

2015.06.17. 18:53:53

@firg_firg: Ahhoz képest pont egálban van a két gomb. Ez most nem jött be.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.17. 18:54:59

@Ödenburger [Hu/At]: nem volt eletszeru a peldam ? bar nem sajat tapasztalat de voltam 2 evig Bécsben a nejem meg Mo-on .. nem gondolom hogy altalanositok mert eppen arrol volt szo van akinek bejon ( a penz miatt) meg van akinel nem .. nem tisztelem a noket .. mint a posterina ? bizony nem es csak sajnalom a ferjet mert minden anyagi feleloseg ra szakad es fog is ... es Mo-on ..

ez a ;valami el van bennem csuszva jo kifejezes es tetszik ... igaz lehet , de engem a 4. feleseg nyustol es meg osszeszamolni sem tudom mennyi baratno csusztatta el az agyamat ..

szoval ahogy az éveim szama ( es felesegek baratnok szama) no egy jobban no azoknak a szama akik .... itt kimoderaltam magam ..

tanato 2015.06.17. 18:56:36

@kardio1: Úgy össze egészében mondtam hogy a két ország nem cserekompatibilis egy gyermek jövője szempontjából,bármely foglakozást válasszon is később a betanított munkástól a a mérnökig,orvosig,kutatóig.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.17. 18:58:47

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Nem éppen. Pl. BG-ban SOKKAL nagyobb a kitántorgás, s mégse maradt üres az ország. Igen, drasztikus a lakosság 25 %-os csökkenése 25 év alatt, ez tény, de nincs üresség.

tanato 2015.06.17. 18:59:15

@Bredpitt Monika: Persze ehhez az életformához nem kell feltétlenül az egyik félnek külföldön dolgoznia.Anno apósom is hetekre eltűnt otthonról, földmérő mérnökként az országban különböző helyeken dolgozván.És akkor a 60-as évek elején még nem volt PC,Skype,meg mobiltelefon

tanato 2015.06.17. 18:59:56

@maxval bircaman szerkesztő: A magyar lakosság sosem lesz olyan mobilis.

2015.06.17. 19:00:04

@Megnevelő Ember: "Vannak furcsa dolgok, de azok máshol is vannak, csak másmilyenek."

Ez tetszik. "Furcsa dolgok". Írok majd egyszer egy posztot ezekről a furcsa anomáliákról, mert én kicsit másképp látom a helyzetet.

2015.06.17. 19:01:34

@Ödenburger [Hu/At]: Pont hogy nem szabad szidni Mo.-t. És pont te írtad, hogy miért van benne minden posztban a negatív kritika Mo.-ról.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 19:02:18

@Dragonlady (Bp, Hun): magad minosited, nem tudok mit mondani erre, ezzel a velemennyel csakis a nyarspolgarok taboraba rakod magad akik kepmutato modon elitelnek egy oldalt, a masikrol meg nem nyilatkoznak, ok.

2015.06.17. 19:03:24

@tanato:

Kerdes, hogy Mo hova fog tartozni 20 ev mulva? (Szamomra ez tenyleg kerdes!) Tudom, hogy jelenleg a kilatasok Mo szamara nem a legfenyesebbek, de azert szerintem az EU-bol valo kihullastol es a teljes gazdasagi osszeomlastol is messze vagyunk, es nem is afele haladunk. A politika persze olyan, hogy senki nem tudja mi folyik a fuggony mogott, es akar napok alatt is bekovetkezhet 180 fokos fordulat. De jelen esetben ugy latom, hogy mindket felnek erdeke Mo EU-tagsaganak a fenntartasa, neha huzogatjak egymas bajszat, nyomnak egy-egy kokit vagy sallert egymasnak, de azt hiszem kb. ennyibe merul ki egyelore a dolog. Es szerintem ha Orban megtartja azt a tavolsagot az oroszoktol, amit az USA-Nemet paros elvar, illetve nem megy tul a piros vonalon, ahogy eddig is mindig tudta, hogy hol van, es megallt elotte, akkor Mo 20 ev mulva is europai orszag lesz. Ha lesz 2 koros Europa, ami szerintem valoszinu, akkor a masodik korben lesz, de ez meg alapveteon nem gond. Nem a legjobb forgatokonyv, de azert nem is tragedia. A tragedia az EU-tol valo eltavolodas lenne, mert az automatikusan az orosz erdekszferaba valo atcsuszast jelentene, ebben a geopolitikai helyzetben eselytelen lenne minden fuggetlen lavirozasi kiserlet. Szerintem persze. :)

2015.06.17. 19:04:01

@Ödenburger [Hu/At]:

"En ketszer valtam, most a harmadik hazassagot taposom"

Nahát, nekem tök az volt a benyomásom, hogy te fiatal vagy. Szabad tudni, hány éves vagy kábé?

2015.06.17. 19:08:29

@Th's child:

alulrol kozelitem veszesen a negyedik ikszet... :)

Mme.Brioche 2015.06.17. 19:08:59

@kék madár: öh... Sheldon 42 éves?! aszittem van vagy 25... :-O

Bredpitt Monika 2015.06.17. 19:10:21

@Ödenburger [Hu/At]: Latom a mai poszt kihozta a nyarspolgart egy par emberbol.
Te egy annyira normalis embernek tunsz, de nem te jarsz templomba? Harom hazassag?

Rush Limbaugh jut eszembe rolad. Ezen kivul te akartal keresztre fesziteni a palinkazos tortenetert. Figyelj , messze vagy a tokeletestol es ha valasztanom kene ezerszer Montroyalt valasztanam a delfinnel egyutt. Csok.

2015.06.17. 19:10:34

@brioche (FR):

akkor nezd meg a stab tobbi tagjat... pl. a Stuartot... ;)

2015.06.17. 19:12:19

@Megnevelő Ember: A kényszeres "Mo. sem annyira rossz hely, mint amennyire beakarjátok állítani" kompenzáció pontosan ugyanolyan nevetséges, mint a "nyugaton minden jobb, mint Mo.-n". :)

2015.06.17. 19:13:19

@Bredpitt Monika:

Ennek speciel orulok... en sem vagynek rad, hidd el, de igy, hogy te sem fogsz uldozni a rajongasoddal, legalabb megszunnek az almatlan ejszakaim. A csokot meg inkabb kihagynam, ha nem sertelek meg (ha igen, akkor is...) ;)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 19:14:22

@kék madár: Jézusom, en meg még azt sem tudom, hogyan elnek a barátok koztben.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.17. 19:14:32

@tanato:

Így igaz. Sosem volt az.

Romániából, Észtországból, BG-ból, Lengyelországból mind sokkal többen mennek el.

A magyar ember kevésbá mobilis.

Orsi Foldesi 2015.06.17. 19:14:32

Nekem tetszik ez a cikk mert tisztan tukrozi hogy minden tolunk fugg. A hely ahol elunk szamit, fontos persze. Van ahol tobb, van ahol kevesebb a tamogatas. De az, hogy az ember hogyan erzi magat a boreben az csakis es kizarolag a sajat donteseitol fugg. En ebben a levelben rengeteg szorongast es felelmet olvastam. Elszomorit, de bizom benne hogy boldogul majd valahogy ez a csalad. A keseruseg, felelem, pesszimizmus sajnos kovet mindenkit mindehova, ezeket csakis sajat magunk vagyunk kepesek megvaltoztatni. Szoval kedves hatart atlepni tervezok. Ne a matyo himzest meg a piros aranyat hagyjatok otthon, (az idekint nagyon nagy ertek). Inkabb a pesszimizmust es a panaszkodast. A megoldasokat keresoknek megadatik a megoldas. Kulfoldon neha kevesebb taposas es szenvede aran. Csupan ennyi a kulonbseg.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 19:16:42

@Observer99: a chrome is. mondjuk az nem csinalja ossze magat gyakran. csak neha nyog a fb ablak sulya alatt.

kék madár 2015.06.17. 19:20:56

@montroyal ( CAN qc): @Ödenburger [Hu/At]: @Bredpitt Monika: latod montroyal ezert nem viszed sokra, elkoltik a penzed a nok, es meg latatlanban is buknak rad a delfinjeiddel egyutt. stud!!!

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 19:26:16

@kék madár: a, nem fog menni, mar egy diplomam, a masosik meg folyamatban van.

firg_firg 2015.06.17. 19:33:50

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Aham. Most hogy ranezek, nincsenek egalban. Reggel 8kor meg masszivan nem voltak egalban.
Ez most nem jott be. ;o)

tanato 2015.06.17. 19:36:30

@Ödenburger [Hu/At]: Igen én is a két körre gondoltam,de az első körben lévőkbe nem biztos hogy be fogják engedni dolgozni a másodikból oda igyekvőket.

2015.06.17. 19:38:09

@firg_firg: Van ~40 pontnyi különbség? Hűha. Majd ha lesz 100 tetszik és 500 nem tetszik, akkor már lehet rettegni, hogy Úristen, itt mindenkit kiutálnak, aki nem felel meg a közönség kényes ízlésének!!!!

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.17. 19:40:12

@kék madár: ez amiatt van így, mert ez van a társadalomba nevelve. Ha nálam így lesz, valaki lőjön főbe, mert hülyén választottam magamnak társat.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.17. 19:44:42

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
Most olvasott fel a feleségem néhány hozzászólást a posztot írótól a Faszbúkról.
Kész.
Egy szót sem érdemel többet.
A sötétség birodalma.

2015.06.17. 19:44:57

@tildy[UK]:

Olyanrol nyilatkozol, amirol meg nincs tapasztalatod... ;) Ha majd mar a kezedben lesz pici, es naponta 15x elolvadsz tole, akkor lehet, hogy te is maskeppen fogod latni es megelni... lattam mar hasonlokat, nem is egyet... ;)

Bredpitt Monika 2015.06.17. 19:47:00

Akkor en elvonulok. Dragonlady, Odenburger. Nincs harag remelem. A harag megoli az ember lelket.

Odenburger, azert gondolkodhatnal. Latom nem vagy ijedos fajta. Marmint hazassag teren. Velem jol jarnal, mert nem kerek penz a szexert. Udv a szabadsag foldjerol. Neha kicsit tulsagosan kritikus vagy es en ezt azert nem ertem, mert aki templomba jar, annak nem mondjak el, hogy szeresd felebaratod? Mivel nem jarok templomba nem igazan tudok hozzaszolni mi folyik ott. Na , megyek megmosom Jezus labat.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.17. 19:50:13

@Ödenburger [Hu/At]: 7 éve élek lassan együtt ezzel az emberrel. Azért is lett a férjem, mert hasonlóan kiveszi a részét az otthoni feladatokbol mint én.
Gyerekkel kapcsolatban is egyformán gondolkodunk, sőt. Ha mégis hagyományos szereposztásban menne, az azt jelenti, elbactuk.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.17. 19:54:19

@Ödenburger [Hu/At]: amúgy már most jobb 'anyja' a gyereknek, mint én. Énekel, beszél hozzá, hiába na, sokkal szenzitivebb nálam.

2015.06.17. 19:57:59

@tildy[UK]:

:) vard ki a veget... :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.17. 20:04:44

@diggerdriver: az emberismerezem tehat nem csalt megint.

Andras125 · http://elet-uton.blog.hu/ 2015.06.17. 20:08:48

@DavidT: Hat figyelj... igen, meg mindig Moszkvaban vagyok. Teny, hogy nem szeretem az oroszokat es nem rejtem veka ala. Na azert ez sem feher vagy fekete, azert elheto Moszkva csak nem szeretem :).
Hogy birom? 2012 decembere ota ragom a fonokom fulet hogy kuldjenek mashova. Tavaly visszadobtam a szerzodest de megis megegyeztunk azzal hogy ez lesz az utolso evem. Igy szamolom a napokat es pozitivan nezek a jovobe :).
Mar keszul a parizsi szerzodes, ismet van jovokepem :), amint atkoltoztunk lecserelem a Vaszilijes avataromat az oreg holgyre :).
Te merre vagy? Mer en meg aztan vegkepp nem tudom ki merre van :)

Bouton d or 2015.06.17. 20:09:33

Ezt a nyavogast mint ebben a posztban, jaj unatkozom otthon, de kozben a nyelvet nem sikerult megtanulni. A segelyeket felvettuk de ezek utan hazahuzunk. Nehogy a gyerekek megtanuljnanak valami as nyelvet isten orizz haza kell menni. Lehet hogy a masodik gyerek helyett meg kellett volna tanulni egy nyelvet talan, en csak a gyerekeket sajnalom mert ha meg a posziro es a ferje el is eldegelnek otthon az o gyerkeiknek iszonyatosan szivas lesz mar otthon megelni es igy egy masik idegen nyelvet sem sikerul teljesen jol megtanulniuk.
Erre a posztra hogy lehet azt mondtani hogy jo semmi hasznos info csak egy nyavajgas ilyet barmilyen kulfoldon iro tudna irni.
Akarki irhatta volna ezt a posztot aki kulfoldon van hogy jaj meguntam hazamegyek es igen jog van eldonteni hogy hol lakik de ez most itt kit erdekel. Franciaorszagrol semmit nem tudtunk meg azon kivul hogy miert volt nehez csak azt hogy o otthon ult, na mindegy nyugotan le lehet oltani en csak leirtam a velemenyem.

2015.06.17. 20:10:10

@Bredpitt Monika:

Nagyon beakadt neked ez a templom dolog, de segitek feldolgozni: a vallas legfokeppen egy etikai es eletvezetesi kodex, amit az ember sokszor sajnos nem tud, vagy adott esetben akar betu szerint kovetni. Aztan, hogy mi lesz a halal utan, az majd kiderul, mindenestre abbol bajod nem lehet, megprobaltal a Biblia szerinti eletet elni, es aztan kiderul, hogy megsincs semmi a halal utan, mert nincs is Isten. Legfeljebb volt egy jo eleted, amiben boldog voltal, mert hittel valamiben. Ha viszont leszartad a kalapacs nyelet eletedben, es kiderul, hogy megiscsak van masodik kor a halal utan, na akkor viszont jol rakurtal. ;)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 20:18:04

@diggerdriver:
jó, hogy mondod, nem szoktm olvasni, van ott pár elég értelmes komment pl hasonló döntés elé került szülőktől is.

2015.06.17. 20:19:51

@diggerdriver:

Elobb-utobb kenytelen leszek meghajolni a tarsadalmi nyomas sulya alatt, es beregisztralni a Facebookra, kulonben minden jobol kimaradok... :D :D

qkuc 2015.06.17. 20:24:30

@wuaaa [nor]: végre egy értelmes téma, :D

qkuc 2015.06.17. 20:27:41

@blackhair-lady: Ezek jó kérdések, amiket érdemes kétszer is átgondolni.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.17. 20:27:51

@Ödenburger [Hu/At]: Ha nem igy alakul, lojjetek le. MErt elbasztam. Irtam mar:)

Amugy a posztra: Kedves poszterina! Szerintem sokaknak amiatt nem tetszett a poszt - amugy nekem sem - mert tudtal rola, hogy szulesi depressziod van, plusz uj orszag, uj elet, nyelvtudas keves, bezartsag, ez plusz ratett egy lapattal, erre szinte rovid kihagyas utan tudatosan bevallaltal egy masodik gyereket.

Egy gyerek persze orom, meg igen, van ugy, hogy csak jon, de azert a felnott emberek nagy resze tervez valahogy, es meg akkor is rengeteg meglepetes erheti.

Sajnalom , hogy igy alakult, es a multat mar megvaltoztatni nem lehet, en mindenesetre nem vallaltam volna addig a masodikat, amig az elso utan "vissza nem tornazom magam" megfelelo szintre. Beilleszkedesileg, nyelvtudasilag , stb.

Szerintem sikerulhetett volna, es csoaszepek a gyerkocok, de a leirt depreesszioval, es egyeb hatterrel nem is nagyon latok mas kiutat, mint hogy igy alakuljon. Nagyon eros szemelyiseg, es tenni akaras kell, hogy ebbol ne legyen visszakoltozes, de te ezt mar reges regen feladtak, nekem igy erzodik.

Mondjuk reszemrol az sem veletlen, hogy az elsot sem huszonevesen, hanem igy 35 evesen vallalom.

Muscari 2015.06.17. 20:30:19

@DavidT: az enyémmel már az vagy, ugye? ;-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.17. 20:35:29

@Th's child: Azert nem megy mindehol igy. Sok helyen csak hat het, van ahol par honap a noknek a szulesi szabadsag.
Itt UK-ben max 9 honapig kaphatsz tamogatast, utana semmi penz, persze van aki nem emgy vissza, en visszafogok.

Nalam be is bacna 9 evig otthonl enni 3 gyerekkel. Bele is orulnek!

Na de en mar csak ilyen hulye vagyok, szeretem tolni a rohado nyugat kapitalista szekeret. Masnak meg mas jelent prioritast. Nem jelenti, hogy egyikunk vagy masikunk jobb lenne a masiknal. Csak mas.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.17. 20:37:16

@kék madár: most nem jo palimadarnak lenni ? azt szeretik legjobban a nok... legalabb sikerelmenyem van ..:-))

firg_firg 2015.06.17. 20:39:15

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Rendben. Gondolom reggel ota gyurtal erre a kommentre, csak hogy kiegyenlitodjon a dolog es megmondhasd. Igazad van. :DDDDDDDDDDD

Mme.Brioche 2015.06.17. 20:40:41

@tildy[UK]: Hát nekem pölö pont nem emiatt nem tetszett a poszt annyira. Azért mi nők tudhassuk, hogy sokszor a legalaposabb védekezés mellett sem pusztán saját döntés kérdése, hogy bepottyanjon egy baba az ember életébe.
Honnan tudod, hogy tudatosan bevállalt baba volt? És ha nem tervezte előre, csak megtörtént, akkor mit kellett volna tennie? elvetetni, vagy mi? csak azért mert éppen nem alkalmas, vagy mert a mama még nem tud franciául? Egy rendezett párkapcsolatban élő pár, van már egy kisbabájuk, anyagilag messze nem nyomorognak, ugyan mi a csodáért ne vállalták volna be a másodikat, ha egyszer már megfogant?

Mi értelme azon lamentálni, hogy ejnye-bejnye nem kellett volna bevállalni egy második gyereket. Hát ez már kész tény, ott van a gyerek, nem fogják kidobni az ablakon. Furcsa, hogy pont akkor mennek haza, amikor már minden kezd szépen kialakulni körülöttük, lehet vitatkozni azon, hogy otthon vajon mennyivel lesz jobb nekik, de azon hőbörögni, hogy minek kellett még egy gyereket szülni?! Mi értelme van ennek? A gyerek készen van, megvan, ennyi. Ebből kell kiindulni.

Muscari 2015.06.17. 20:44:39

@montroyal ( CAN qc): nem arról van inkább szó, hogy jó méhecske módjára sxeretsz virágról virágra szállni, és az épp aktuális feleségednek ez nem tetszett? Vagy szerinted ezt is el kell egy nőnek viselmi cserébe azért, hogy eltartod?

qkuc 2015.06.17. 20:52:01

@montroyal ( CAN qc): nem akarlak megbántani, de mi a bánatért kell minden utadba eső csajt elvenni? :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.17. 20:52:21

@brioche (FR): Tudom. Felesleges a mi lett volna ha-n lamentalni.

Nem tudhatom, hogy tudatosan valallt baba volt-e, es tudom, hogy a legjobb fogamzasgatlo sem 100%-os. Csupan mertem megjegyezni, hogy azert ovatosabban ugral az ember, ha eleve instabilak az anyagiak, ha benefiteket kell igenybe venni, ha alapbol depresszios, es erzi, hogy be van zarva.

Visszacsinalni nem lehet, es nem is kell, sot, egy gyerek maga a csoda, ahogy parommal mondani szoktuk. Csak a felelos gondolkodas az, amire utalni akartam. De ezen felul mindenki azt kezd az eletevel , amit szeretne, a lenyeg, hogya vegen ugy jojjenek kia helyzetbol hogy jobban erzik magukat.

DieNanny CH 2015.06.17. 20:56:24

@soad1221:

Nekem az ütött szöget a fejembe, hogy a poszterina azt írta: Unatkozott, míg otthon volt a kisebbikkel. Majd, miután el tudott menni dolgozni, 10 hónappal később mégis az unatkozást választotta... ???

2015.06.17. 20:57:51

@firg_firg: Amikor ránéztem a pontszámokra (hiszen te kinyilatkoztattad, hogy mikor tetszik a többségnek a poszt, és mikor nem), akkor szinte egyeztek az arányok. Azóta persze változhatott sokat az arány. A munkahelyemre dolgozni járok be, és nem csetelni az interneten, szóval megint mellé lőttél. Van ez így. ;)

montroyal ( CAN qc) 2015.06.17. 21:01:42

@qkuc: ha tudnad mennyit nem vettem el csak szeditettem ... na ez ezert fizetek most ... mert a draga nagy ... szivem ...

2015.06.17. 21:06:10

@diggerdriver:

Akkor hogy tudod elolvasni a kommenteket? Vagy nyitott az oldal, barki olvashatja? Na, mindjart utana nezek... :D

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.17. 21:12:30

@tanato: En baromira felek, mennyire esik vissza az angoltudasom a kovetkezo jopar honapban. Valamit csinalnom kell, mert alapbol magyarul gondolkodok, es a gyerekhez is magyarul fogunk beszelni.

Valoszinuleg keresek valami helyi kismamaklubbot, vagy nekiallok sajat projekten dolgozni, hogy se a szakmat se a nyelvet ne felejtsem el ennyi ido alatt. Mondjuk vicces, parom jobban felt ettol az idoszaktol , mint en magam. :D Jo, mondjuk o mar volt par evet itthon, "bezarva" tudja mirol beszel.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.17. 21:17:28

Amugy szerintem jol dontenek, hogy hazamennek. Sokkal konnyebben fog kommunikalni, sokkal kevesbe erzi elszigeteltnek magat, sokkal tovabb jarnak az anyasagi tamogatasok is (gyed, gyes, stb) ha ez neki szamit, raadasul ahogy latom honvagya is van. Szoval szerintem maga a dontes, hogy visszakoltoznek, szerintem jo dontes. Franciaorszagban csak szenvedne.

Taxomükke (UK) 2015.06.17. 21:25:16

@Ödenburger [Hu/At]: En masfel honapja iratkoztam ki. Eleg volt...

kék madár 2015.06.17. 21:25:34

@montroyal ( CAN qc): studmuffin te most panaszkodsz vagy dicsekszel? :)

kék madár 2015.06.17. 21:27:14

@tildy[UK]: miert teged kene leloni, miert nem ot?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 21:28:09

@tildy[UK]:
Tildy, szerintem ne görcsölj rá előre. ne is tervezz túl sokat, hogy ne csalódj. majd lesz ahogy lesz. még az is lehet, hogy nem leszel zombi egyáltalán. vagy hogy örülni fogsz, ha valaha is átalszol egy éjszakát az elkövetkezendő fél évben. tudom, hogy nem ilyen vagy, hogy 100%-ig kontrollálni szeretnél mindent.... és én emiatt aggódom érted egy kicsit....
szerintem Mirjammal is meg velem is lehet gyakorlásnak angolul skypeolni, ha olyanod van és éppen kijön időben, hogy mindenki ráér / magánál van :-)

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.17. 21:28:58

@kék madár: Vallalom a felelosseget a sz.r dontesert, ezert. :D Az, hogyha veletlenul megis felreismertem, az nem az o hibaja.

kék madár 2015.06.17. 21:58:30

@tildy[UK]: azert erre a logikara ne irj evolucios algoritmust mert el fog szallni, :)

Ad Dio 2015.06.17. 22:00:20

Ha a Párod hajlik a vállalkozósdira (úgy tűnik), építsetek ki olyan vállalkozást, ami innen (mo) szolgáltat oda (fr). Használjátok ki a kiépült kapcsolataitokat amíg még nem hülnek ki. Így - kis szerencsével és ügyességgel - a kinti bevételeitekhez hasonló lehet idehaza.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2015.06.17. 22:00:20

A pénz valóban több külföldön.
Amit kapsz érte az viszont kevesebb.

Azaz ugyanazért a munkáért itthon szinte ugyanolyan körülményeket tudsz javarészt keríteni magadnak.

Már ha van munka.
Viszont nincsennek haverok, család, nyelv, haza.

Ha spórolsz és 3 évig penészben szűkölve érsz, akkor lehet itthon tudsz belőle venni valamit.

amit még megtehetsz 2015.06.17. 22:00:20

Jól teszik ha hazajönnek. Budapest qrva jó hely, meg Mo. is. Csak a sok szottyadék nem tudja.
A franciák kevésbé befogadóak.

fasor6 2015.06.17. 22:00:20

@brioche (FR): En is ezt csinaltam 2012 ev elejetol. 6-7 orszagrol olvastam a Hataratkelo infokat, excel tablaba rendszereztem, kiegeszitettem tovabbi google search infokkal, terkepeket bongesztem. Majusra elhataroztam, hogy Franciaoszagba koltozunk. Megmondtam a gyerekeknek. Kisebbik fiam kozolte, hogy szo sem lehet rola. Igy kerultunk Brightonba. Istenem, de szerencsenk volt! Nem volt veletlen, a sors jobban tudta, hogy mi kell nekunk.

kék madár 2015.06.17. 22:15:08

megjottek a fizetett FIDESZ trollok?

Muscari 2015.06.17. 22:19:59

@diggerdriver: jaja, én is olvastam. Azt is láttam, hogy egyes körökben milyen népszerű vagy, remélem jól viseled:-)

2015.06.17. 22:20:19

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Olvasd el a saját hozzászólásaidat. Aztán pedig írd le ide nekem, hogy Mo. kurva jó hely, ahol a társadalom alapjait nem a gyűlölet és az uszítás adja, hanem a kölcsönös tisztelet és alázat. Majd pedig nézz tükörbe...

2015.06.17. 22:22:52

@amit még megtehetsz: Ebben igazad van. Mo. tényleg jó hely, ha tele vagy pénzzel és mindenre és mindenkire szarsz, ami nincsen közvetlen hatással rád.

wuaaa 2015.06.17. 22:29:45

@qkuc: "végre egy értelmes téma, :D"

Lehet, hogy nem az, de tőlem nem telik többre... :))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.17. 22:30:58

@Muscari:
Köszi, megvagyok. Azért ez a siker igazi értékmérője:)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

sasfészkes 2015.06.17. 22:35:20

@Pink Petsch: "Nem kellett volna kimenni egy olyan országba, amelyet egyáltalán nem ismerik ... még a nyelvét sem, a legalapvetőbb szinten sem.... Nem kellett volna a posztolónak 4 évet éleskődnie a francia állam "csecsén", "

Nem kellett volna elolvasnom a hozzászölásodat, Rosszul vag,ok tőle.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.17. 22:46:01

@kék madár: Vallalom a felelosseget a sz.r dontesert, ezert. :D Az, hogyha veletlenul megis felreismertem, az nem az o hibaja.

Muscari 2015.06.17. 22:50:06

@fasor6: :-))) Miért pont Brighton?

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.17. 23:03:08

@kék madár: skerult duplan elkuldeni.

@Dragonlady (Bp, Hun): koszi, aranyos toled, lehet igenybeveszem :) Egyelor enezem a helyi kismamacsoportokat. :)

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 23:16:16

engem egyébként az érdekelne, hogy ha az ember felveszi az államtól azokat a támogatásokat, amik a törvények szerint járnak neki, miután x évig dolgozott, vagy megfelel bizonyos követelményeknek, akkor az miért is élősködés?
vagy akkor mondjuk mindenki, akinek itt gyereke van, és kap valamiféle adókedvezményt vagy pénzösszeget, az szép nagy köszönömök kíséretében mondja vissza, és ajánlja fel a határkerítésre és stadionra (avagy a helyben székelő politikusok aktuális agymenéseire)?
avagy, aki a befizetett járulékai után kapott mégis egy sokszoros értékű kemoterápát, az kussoljon és mosolyogva inkább dögöljön meg? aki minimáléres, az tanítsa meg otthon hamuba írt betűkkel olvasni a kölykét?

kék madár 2015.06.17. 23:39:40

@Dragonlady (Bp, Hun): nyilvan nem. De ha beesel kamcsatka kulsorol 4 gyerekkel Frankfurtba es felnyalod a segelyt, es mindezt 1000-redmagaddal csinalod, az kicsit leterheli a rendszert.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 23:45:13

@kék madár:
szerintem akkor csinálják meg a rendszert úgy, hogy ne lehessen visszaélni vele. -
a posztoló baszogatását ilyen szempontból egyébként azért nem értettem, mert ő is dolgozott, amikor tudott, és a férje is gondolom nem kevés adót tolt be a rendszerbe. egyáltalán nem úgy tűnt a történet, mint a tipikus benefithuszárok, akik életükben nem dolgoztak, és nem is próbálnak meg saját erőből előrejutni, csak kihasználják a rendszer hülyeségét.

adg 2015.06.18. 00:11:25

@Megnevelő Ember: maghallgattad a szoveget? Eleg egyszeruen van megirva a nagy resze, a vege kicsit bedurvul, az igaz. De szerintem siman ertik. Eleg nagyok voltak, es tok ertelmesek.
Amikor akarmilyen unnepen ovodasok verset szavalnak a foteren, szerinted sokkal jobban ertik?
Nem hiszem, hogy kotelezo volt, nem egesz ovi szerepel a filmen, csak 8-10 eleg tehetseges gyerek. Nyilvan a szulok is tudtak rola, titokban nem lehet ezt betanitani.
Es ha elolvasod, amit irttam, nem mondtam, hogy ez nagyon jo es kovetendo. De azert ez messze nem a rakosi korszak, nem kell azonnal menekulni meg a tobbi egetvero baromsag, amit sokan megfogalmaztak az eset kapcsan.
Csak ovisok eloadtak egy kis hulye musort. Lassunk realisan, es vinatkoztassunk el a politikatol neha, meg ha ez Magyarorszagon meglehetosen nehez is.

pappito · http://pappito.com 2015.06.18. 01:51:02

@tildy[UK]: "En baromira felek, mennyire esik vissza az angoltudasom a kovetkezo jopar honapban. Valamit csinalnom kell, mert alapbol magyarul gondolkodok, es a gyerekhez is magyarul fogunk beszelni. "

hát kb. semennyire nem fog visszaesni, no worries.

Egyébként egy coffee club (nálunk ilyen egyszerre szülő anyák összejárnak dolog ez) simán lazít az ilyen aggodalmakon, plusz kapsz csomó helyi infót, felnőtt közeget a beszélgetésre és a mentális eltunyulás kiküszöbölésére.

pappito · http://pappito.com 2015.06.18. 01:56:01

a posztról:

Egyetlen egy dolog nem zavar az írással és a szerzőjével kapcsoltban - a Mo-ra költözés

a többi előtt értetlenül állok

kék madár 2015.06.18. 02:54:22

@pappito: "a többi előtt értetlenül állok" ne finomkodj, vedd elo a kaszat, ma amugyis rengeteg ver folyt

pappito · http://pappito.com 2015.06.18. 03:22:24

@kék madár: hát akkor többnek már nem kell folynia

pappito · http://pappito.com 2015.06.18. 05:07:15

mindjárt lesz új poszt, majd foglalkozom azzal, ha lesz időm :)

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 05:38:40

@kék madár: te most panaszkodsz vagy dicsekszel? :)hat ... egesz eletemben dicsekedtem ... es a vegen panaszkodas lett belole ...

Sandor Akarki 2015.06.18. 05:39:27

Túl rövid és túl kevéssé részletes írás bármilyen véleményalkotáshoz.

swfla 2015.06.18. 05:39:27

A poszthoz: teljesen normalis reakcio egy olyan hazaspartol, akiknek nincs rutinjuk a kivandorlassal kapcsolatban

(ebbe a vonalba, bar masik kategoriaba, tartoznak azok a turistak, akik Mo-rol visznek majkremet, kenyeret meg uveges szodavizet a 10 napos Costa del Sol buszos nyaralashoz, es meg sorolhatnam)

swfla 2015.06.18. 05:39:27

Meg talan annyit... Nem tudom, hogy letezik-e a blog-on olyan resz, ahol a helyes hozzaallast taglaljak, hogy mi az elegseges feltetele annak, hogy valaki kulfoldon kepes legyen felepiteni egy egzisztenciat.

Velemenyem szerint ez valahogy igy kezdodne:

1. Fogd mar fel vegre, mindig bevandorlo maradsz (Sakkó mi van?)
2. Ha nem beszeled a befogado orszag nyelvet, akkor helyette ne gyereket csinalj (de ez mostanra mar leesett nekik is)

Amugy nincs veluk semmi gond. Igaz, a fogalmatlansaguk miatt most ujra szivnak egy nagyot a koltozessel, de csak azert, hogy 3 ev mulva ujra lassunk toluk egy posztot a visszakoltozesrol. Mar ha addigra Fr.o. be nem kemenyit a bevandorlaspolitikajaval... Annak a posztnak majd az lesz a vezergondolata, hogy "ha higgadtan atgondoltuk volna a helyzetunket a zsigerbol cselekves helyett, nem ment volna veszendobe ujabb 3 ev Mo-on".

Ja es a B-opcio: valnak fel even belul.

A vicc az, hogy ebbol a tipusbol kosarszamra talalni minden orszagban. Vhogy nem tanulnak, meg a sajat karukon se. Keptelenek az onelemzesre, es abbol levonni a helyes kovetkezteteseket.

qmatch 2015.06.18. 05:39:27

Azt hiszem , mára beérett a 90-es évek gyümölcse.
Nem lehet elfelejteni , ahogyan boldog-boldogtalan vetette bele magát a zavarosba , munkaadó és munkavállaló egyként égették fel a tisztesség maradékait - hiába , no , CSAK munkából akkor sem lehetett évek alatt meggazdagodni , amikor van fizetőképes kereslet és érdemes gürizni .... valamit még dobni kellett arra a tűzre.

Ez a mostani , persze , már a következő generáció , ők már úgy nőttek föl , hogy "látod , fiam , csak magadra számíthatsz , ember embernek farkasa ..." satöbbi. Persze , azóta történt egy's más , most már jó lenne összetartani , jó lenne , ha valaki segítene átvészelni a nehéz időket , egyáltalán jó lenne VALAKI aki nem én vagyok , így aztán kapaszkodhatnék bele.

...és ebben a közhangulatban jön egy olyan .... ideológia , aminek hajtóereje a düh és a csalódottság - meg is tesz mindent azért , hogy lobogjon a lángja. Nehéz nem azt gondolni , hogy "ez a nép pontosan azt kapja , amit megérdemelt" , pontosabban amiért "oly sokat tett" a közelmúltban.

Az összes jó abban , ami ma történik az az , hogy legalább "alulról" már megvan a vágy a rendre és a biztonságra , már talán áldozni is hajlandóak lennének rá - nem úgy , mind a 90-esekben apáik.
Már csak észre kellene venni - talán nem lesz most már nehéz - hogy a társadalmi érdek és a társadalmilag elfogadott minimum mit is jelent , miért kell adót és TB-t fizetni , és hogy miért kell egy olyan kormány , aki jól sáfárkodik vele.
Amikor ennek a "sornak" szinte minden eleme hiányzik , elég nehéz bármelyik oldalról is kezdeményezést várni - de mondom , legalább már a VÁGY megvan.
A 2/3 elég hatalmat adott volna ahhoz , hogy "ráerőltessenek" valami jót erre a "bűnös" népségre , még akár akarata ellenére is.
Hát , az eredményt látva , ez nem nagyon sikerült.... Nem tudok nem arra gondolni , hogy most éppen azon bizonyos "apák" generációja kormányoz.

SzZoole 2015.06.18. 05:41:00

@montroyal ( CAN qc): bátya,te is mindig jatszod a hülyét,meg a végen el fogjak hinni rólad:)))

adg 2015.06.18. 06:01:02

@Dragonlady (Bp, Hun): teljesen igazad van. Az gondolom rendben volt, hogy apu ott dolgozik es fizeti az adot be a kozosbe. Ha ki akarnak venni belole, akkor meg eloskodok.
Meg akinek gyereke van, az is.
Meg a tobbiek is.

Ki kene probalni, hogy senkinek nem lenne gyereke a jovoben, es akkor nem lenne ez a sok eloskodo hitvany ember.
Az eleje biztos nem lenne egyszeru, de max 100 ev, aztan megoldodna minden problema.
Szoval mindenki azonnal hagyja abba a szulest, eleg volt az eloskodesbol.

adg 2015.06.18. 06:17:41

@puhacica: orulok, es jo lett?

@Th's child: neha tovabb tart, mi siman tartjuk dobozban egy-masfel hetig is.
Viszont ha nagyon zold, akkor nem biztos, hogy sikerul. Turelem. :)

FutureFry 2015.06.18. 06:26:11

@kék madár: (Trump) Annyival "komolyabb" a mostani indulása, hogy most először lépett versenybe hivatalosan is (azaz eddig mindig visszatáncolt ezen stádium előtt).

kék madár 2015.06.18. 06:42:21

@FutureFry: az ugy teljesen mas :) Mar csak Bill Cosby es Joe Lieberman alljon a rajtvonalhoz

A nagy kékség · https://anagykekseg.wordpress.com/ 2015.06.18. 06:55:32

@adg [Au, Darwin]: Elég nehéz egy Kormányablak című előadás közben elvonatkoztatni a politikától, nem gondolod? Amúgy ha van valaki, aki magasról tesz a politikára, az pont én vagyok. Engem nem érdekel, melyik oldal kormányoz, mert egy kutya, erre már mindenki rájöhetett magától is. Igyekszem élni (túlélni), és igazodni a szabályokhoz. Mást nem is nagyon tehetek.

Én nem is Rákosit emlegettem, hanem azt, hogy egy gyereket (aki pont ezekben az éveiben a legfogékonyabb) nem kéne ebbe az irányba terelni. Te is tudod (tudhatod), hogy ezeknek a kicsiknek milyen szivacs az agyuk. Nem véletlenül tanulnak meg hipp-hopp bármit, akár idegen nyelveket is. Úgy gondolod, hogy egy ilyen propagandaszöveg nem rögzül a tudatalattijukban?

Gyorsan hozzáteszem, hogy azzal sem értek egyet (nagyon nem), amikor egy szülő a gyerekkel a hóna alatt vesz részt egy kormányellenes tüntetésen. Rosszabb esetben még egy uszító szöveggel teleírt táblát is a gyerek kezébe nyom.

Szerintem undorító, ha valaki egy gyereket a politika közelébe enged, még ha az csak egy ártatlan óvodai előadásnak tűnik is.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.18. 08:13:55

@pappito: Nem tudom, en azert szoktam erezni, ha hosszabb ideig Magyarorszagon vagyunk es visszajovunk, hogy ejnyebejnye. A kedves ferj szerencses, nagyon jol beszel angolul . Mindegy , megoldjuk, mindenesetre valami helyi szocializacioban gondolkodtam, hogy azert uj embereket is megismerjek .

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.18. 08:15:29

@swfla: en az elso pontot ugy utalom. Akar gyuttmentezes , nemidevalosikent megy, mint Magyarorszagon, akar bevandorlozaskent.

Nem tok mindegy, itt szuletett valaki vagy sem? MErt szerintem de.

sasfészkes 2015.06.18. 08:38:56

@swfla: Bezzeg te átlátsz a szitán...

adg 2015.06.18. 08:54:24

@Megnevelő Ember: Ugy tunik nem ertunk egyet. En nem latok benne propagandat.
Aszongya:
- ha jogositvany kell, gyere a kormanyablakba
- jo napot, jogositvanyt szeretnek
- csinalok egy fenykepet
.
.
.
.

Ez nem propaganda szerintem. Nem mondja, hogy viktor jo, vagy a kormany mukodese jo, vagy ellenkezoleg. Az, hogy a kormanyablak szoban benne van a kormany szo, meg nem teszi propagandava.

Azt mondod, fiatal agyuk szivacskent szivja az informaciot. Szoval azt, hogy ha majd nagy lesz, es vesz autot, akkor a kormanyablakban tud kerni forgalmit. Vagy szemelyi igazolvanyt.
Ez nem akkora gond szerintem.

Na mindegy, van olyan, hogy nem azonos a velemenyem masokeval. :)

sasfészkes 2015.06.18. 09:02:52

@adg [Au, Darwin]: Nem is g.erekekről volt szó.
Kölkökről.

kittycat318 2015.06.18. 09:02:52

Bocsánat ha már valaki írta előttem. De ami eszembe jutott elsőre az az, hogy minek megy ki valaki külföldre ha nem beszéli a nyelvet? Ezt nem értem! Külföldre költözés alap első lecke, hogy beszéljük az adott ország nyelvét... és még úgy sem könnyű a kezdet.

Mielőtt kijöttünk Németországba 1 éven és 3 hónapon át német tanfolyamra jártam és leraktam a középfokú nyelvvizsgát a nulláról indulva! (annyit tudtam németül, hogy ich bin xy, ich komme aus...) mindez rengeteg pénzembe, időmbe, és energiámba került munka mellett, de tudtam, hogy kifizetődik egyszer. (Páromnak meg volt évek óta a felsőfokúja németből, nekem meg angolból volt középfokú vizsgám...)

Visszatérve az íráshoz, ráadásul 4 évet kint éltek és nem tanulta meg a nyelvet ez fura. Gondolom ott is van bevándorlóknak kedvezményes nyelvtanfolyam, mint itt.. persze keresni kell a lehetőséget is, hogy beszéljen, mert úgy tud csak gyakorolni, fejlődni. Ha direkt elkerülte ezeket a helyzeteket akkor nem csodálom, hogy nem tanulta meg a nyelvet.

qkuc 2015.06.18. 09:22:36

@Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló !: Muhahaha, mindjárt összeszégyenlem magam, hogy sokkal több zsetonért fogom eladni magam a külföldi rabszolgapiacon, ahol nem penészes lakásban kell szűkölködni.

Kend fajtája a hegyi troll?

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.18. 10:28:56

@kittycat318: en eddig 4x koltoztem el masik orszagba ugy, hogy nem tudtam a nyelvet (kinai, thai, burmai, indonez, meg mielott, es ebbol kettot nem voltam hajlando bottal se megpiszkalni utana sem). Persze ezt nem mindenhol lehet. De nem kell a masik iranyba se altalanositani.

soad1221 2015.06.18. 12:19:28

@Megnevelő Ember: értem amit mondasz, de nincs ebben igazad...
A kormányablak nem politikai terep, az nem egy pártiroda. az állammal/önkormányzatokkal való ügyintézés átalakult, az okmányiroda központi lett, nem önkormányzati, bizonyos feladatokat ők visznek, illetve lettek kormányablakok, amiknél meg megint más ügyintézni valóval mehetsz...
Most, hogy ezt bugyuta módon "dicsőítik" tényleg gáz, de az ég világon semmivel nem tartalmaz több pártpolitikát, mintha pl. majonézt reklámoznának...

Bredpitt Monika 2015.06.18. 14:37:46

@swfla: 1. Fogd mar fel vegre, mindig bevandorlo maradsz (Sakkó mi van?)

Voltal mar az USAban? A fenti mondatod ide nem vonatkozik. A vilag tanulhatna az amerikai toleranciarol.

A tavolsagtartas, amit en pl. nehezen viseltem nem tartozik a temahoz.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 14:40:13

@qkuc: Gyurcsanynak egy nagy baja van, de az nagy baj. Az, hogy ha mint politikus kimondom, ezt elkurtuk gyerekek, meg azt , hogy nem csinaltunk semmit, akkor el kell vonulni, es o meg MINDIG ITT VAN.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 14:43:02

@montroyal ( CAN qc): Na. ez az ami sok nonel bejon, ez az artatlan humorod. Na meg, aki szereti a delfint rossz ember nem lehet.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.18. 14:49:50

@adg [Au, Darwin]: na azt nem vallalom, hogy orokre igy maradok :-D

2015.06.18. 15:15:35

@Dragonlady (Bp, Hun): Édesanya, te azóta utálsz engem, hogy megtudtatd, mi a munkám. Idézzem vissza a 2012-es hozzászólásod? Hogy addig, aíg nem tudtad, mivel foglalkozom sz9mpatikus voltam neked, érdekesnek találétad a hozzászólásaimat, ésatöbbi???
Te, mégis miféle ember tesz ilyet? Az álszent?

2015.06.18. 15:15:35

Itt van különben a link, amire a német poszt kapcsán hivatkoztam:

hataratkelo.blog.hu/2013/04/12/miert_gyulolnek_a_nemetek

HA, ha van benned becsület, akkor ezt benegeded, a saját blogodról való, igaz, 2 évvel ezelőttről, amikor még normálisan lehetett itt beszélgetni.
A helyzet ugyanaz, csak Németországban, nam Franciaországban. De a két ANYU, pont ugyanúgy reagált "külföldre" azonos élethelyzetben.
Felhívnám a figyelmet a kommentekre ...

tsabus UAE 2015.06.18. 15:50:18

Mielőtt elolvastam volna a posztoló válaszait FB-on, leginkább swfla hozzászólásával értettem egyet. Most, utólag azt mondom, hogy Pink Petsch minden szavát megérdemelte Vikike...

Narina 2015.06.18. 16:05:13

@blackhair-lady: Az a baj, hogy a depresszio nem orszag fuggo. Gyakorlati tapasztalat, hogy az ember ilyen allapotba a rozsaszin-lila-sarga is szurke-fekete-szurke! Sajnos elkoveti a parja azt a hibat, hogy tamogatja az onamitast es az onsajnalatot. Szereny velemenyem szerint a poszterinanak jol jonne egy irgalmatlan nagy beszelgetes(vagy tobb) hozzaerto szemellyel aki tudna erdemben segiteni.(azert merek igy beszelni, mert en mostanra labaltam ki egy kozel 10 eves idoszakbol, mert nem volt olyan 4 evig aki erdembe segitett, utana jott a parom aki elkezdet helyre pofozgatni, mindezt ugy, hogy nem sajnalt, de nem is szidott, tudom minden ember mas, de maga ez a stadium, meg vissza fordithato viszonylag konnyen es nem ragja melyebbre magat.
Annyit meg szeretnek hozza fuzni, hogy en amit latok ebbol az csupan a depi negativizmusa(amit nem konnyu levetkozni) valamint, hogy nem latja azt, hogy tok mindegy hol van, nem lesz jobb mert a depi nem engedi. Ez teny ezen nincs mit szepiteni! Most, ha teljesen realisak akarunk lenni akkor nezuk jozanul
1 van a parjanak egy valalkozasa ami meg csak most indult, de mar eltudja latni vele a csaladjat (ez pozitiv azonban a poszotolo ezt nem veszi figyelembe
2 Valljuk meg nekem is az jon le, amit sok magyar embernel lattam, hogy keptelen mast csinalni mint sirdogalni, de tenyleges cselekves csak imel-ammal van.
3 Mindenki hibas foleg a kornyezet az orszag es nincs tamogato kozeg. Mar ne haragudjon senki, de mert is kene befogadniuk vagy baratkozniuk egy olyan emberrel aki egyaltalan nem "akar" megtanulni(utalom az angolt eddig sosem sikerult megtanulnom, es azert nem mert nem akartam, most akarom most megy) a nyelvukon es messzirol ordit rola, hogy nincs ingere a videkukhoz.
Ez persze sajat velemeny. Nem mondom, hogy mindenbe igazam van, de azt tudom, hogy amit most erzekel az nem a valosag csak a depi kenyszeriti erre.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 16:43:09

@Bredpitt Monika: koszi hizik a majam .. igen regebben az is bejott a csajoknal hogy sportoltam kuzdo sportot ( elsok kozott Mo-on) fodraszmodel voltam (tehat serom mindig bedobva ) es ugye szmokingba alltam mint beengedo a legjobb diszkokba ... hat nem volt nehez dolgom .. a delfinek kesobb jottek ... a poén a gyerekeim a szulinapomra osszeszedtek a legjobb kepeimbol egy oszeallitas es az utolso kep alairasa :hogy valhatott ilyen csunya oregemberré...

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 16:45:15

@Zoole[uk]: eletszermi .. de egy okos ha jatsza a hulyet az elmegy :-))))

blackhairlady 2015.06.18. 16:54:42

@kittycat318: Es addig a pici babat kire hagyja? Azert pici gyerekkel nem ugral olyan konnyen az ember ha nincs segitsege, a tanfolyamra pedig nem viheti be.

2015.06.18. 17:01:16

@Bredpitt Monika:
"Voltal mar az USAban? A fenti mondatod ide nem vonatkozik. A vilag tanulhatna az amerikai toleranciarol."
Ja, tanulhatna a vilag az amerikai toleranciarol:
"Kilenc embert agyonlőtt egy fehér bőrű fegyveres férfi szerda este a dél-karolinai Charleston egyik, feketék által látogatott, nagy múltú metodista templomában; a rendőrség szerint egyértelmű, hogy az egyelőre szökésben lévő támadó gyűlöletből követte el a vérengzést"
mno.hu/kulfold/templomban-lott-agyon-kilenc-embert-egy-amerikai-amokfuto-1291314
edition.cnn.com/2015/06/17/us/charleston-south-carolina-shooting/
Peace!

blackhairlady 2015.06.18. 17:03:28

@Narina: De lehet, hogy pont ez a koltozes fogja kirantani a depibol, es utan aonkent fog visszamenni, hisz azt irta, nem egettek fel minden hidat. A hazastarsnak pedig a ferje/feleseg kell hogy a legfontosabb legyen, es igen, idonkent be kell aldozni a munkat, hogy segiteni tudjunk rajta, hogy kesobb egy kiegyensulyozott csalad legeyn. Mindenkinek mashol van a tolerancia kuszobe, es ha tul sokaig feszitjuk a hurt, az pattanhat, es akkor az egesz csaladnak annyi.
Azt se felejtsuk el, hogy olyan heleyn eltek ahol a nyelvet nem beszelte, es igy enm tudott kapcsolatokat letesitni, emg a boltos nenivel sem tudott beszelgetni, en elhiszem, hogy ez kikeszitette.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:14:18

@Cascabel: Mar vartam, hogy valaki osszekeveri a szezont a fazonnal Orultek mindig voltak es lesznek is. En az utca embererol beszelek, azokrol akikkel egyutt elsz......de mindegy, ezt cask az erti meg aki koztuk elt.
Blackhair lady, itt vagy valahol? Segitseg.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:20:41

@Cascabel: Meg errol annyit, hogy igen, ez ijeszto, ez egy nagy negativum volt nekunk a gyerek miatt, a fegyver hasznalat, meg az eroszakhullam. Otthon is van mitol felni, de attol legalabb nem kell , hogy a seggedbe lo valaki messzirol.
Itt az a beteg dolog ahogy a fegyverhasznalatot milyen sokan tamogatjak.

2015.06.18. 17:24:52

@Bredpitt Monika:
Toleranciabol elkovetett tomeggyilkossagokbol all az egesz tortenelmuk ugy otthon mint kulfoldon. Ja, velem mellefogtal, eltem az USA-ban is:)
Peace!

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:32:56

@Pink Petsch: Most nem ertelek, tenyleg, elolvastam, de en is kibuknek azon, ha ennyire utalnanak egy orszagban.
Lehet, veletlenek szerencsetlen sorozata, hogy a poszt iroja kifogta a buta nemeteket, de nekem is van erre peldam mai idokbol. van baratnom Nemetorszagban es az o fianak is mondtak nemet gyerekek, menj haza oda ahonnan jottel. Ugy tunik a mai napig letezo problema, viszont annak ellenere, hogy Magyarorszagot lerasszistazzak teny es valo, hogy a mindennapokban nem latod az embereket egymast pocskondiazni azert mert valaki cigany, vagy zsido. Inkabb a bajszuk alatt mondjak a maguket. De ezt lehetne ragozni......jo sokaig.

Hogy kapcsolodik a ket anyuka tortenete?

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:34:32

@Cascabel: Lattad mar a FEszty korkepet ?

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:39:01

@Cascabel: Nem fogtam melle veled, nem egy malomban orlunk, de nem tudom atadni neked amirol beszelek.

Az amerikai emberek naivak es nagyon joindulatuak, nem a politikarol beszelek, meg arrol hogy rohannak le masokat es nem is arrol, hogy oltek meg az indianokat, arrol, hogy az itt elo emberek hogyan elik meg azt a tenyt, hogy mai napig jonnek ide emberek, illegalisan itt elnek, dolgoznak es van becsuletuk, mert a szomszedaik nem kialtanak rajuk kigyot bekat. Ezt nem lattad amikor itt jartal? Kerdem tisztelettel.

Bredpitt Monika 2015.06.18. 17:44:29

@Bredpitt Monika: kesobb visszanezek, remelem erted amit mondok, nem jo erzes, amikor az amerikaiakat egy kalap ala veszik a politikusaikkal. Meg annyit egyebkent ehhez is, hogy azt birom, amikor vegul Amerika huzza ki a csavabol a masik oldalt ld. II. vilaghaboru, vagy hogy a delszlav haborut ne is emlitsem, ahol meg olaj sem volt, de az egesz vilag vegignezte hogy mi folyik ott nem csinalva semmit........

ST83 2015.06.18. 17:48:20

@kék madár: A serelmeid ne rajatm torold meg, hanem olvass figyelmesebben!

ST83 2015.06.18. 17:48:20

@Narina: Mindenki ilyen, ez nem magyar sajatossag. Otthon ezert vagy depresszios, kulfoldon azert. Otthon kulfoldrol almodsz, kint otthonrol.

kittycat318 2015.06.18. 17:48:20

@Dragonlady : jogos, de szerintem akkor is marhára kockázatos kimenni úgy.. aztán meg csodálkozni hogy nem volt jó és nem tudott beilleszkedni, sajnos nyelvtudás nélkül az nem fog menni... Persze többféle ember van, van aki szinte nulla nyelvtudással is el-activityzik, megérteti magát, meg van olyan is mint én, hogy még középfokú nyelvtudással is kellett sok idő mire nem remegett a hangom ha meg kellett szólalnom...

@blackhair-lady : azért apuka csak tud rá vigyázni heti 2x 2 órát... szerintem ez megoldható, persze egy újszülöttel nem, de azért a baba majdnem 1 éves volt mikor kimentek... Mind1, ezer oka lehet, hogy miért nem tanulta meg, nem ítélkezem, főleg mert még nincs gyerekem, így nem tudhatom... Csak szerintem ez inkább kézenfekvő kifogás, arra hogy miért nem tanulta a nyelvet..

kittycat318 2015.06.18. 17:48:20

Egyébként azt is megértem, hogy hazaköltöznek, mert gyerekkel gondolom teljesen más külföldön... Ha eljön az idő, nem tudom, milyen érzés lenne, hogy se dédi, de nagyi, se nagynénik nincsenek csak a skypon, meg évente kétszer hazalátogatáskor...

kék madár 2015.06.18. 17:58:17

@ST83: ezt nekem cimezted? Nem masnak?

catnip cupcake 2015.06.18. 18:00:52

@tildy[UK]: így ismeretlenül is felajánlom a Skype-on keresztüli csevegést angolul, különös tekintettel a webfejlesztés területére (igaz, én még csak most tanulom) :)

2015.06.18. 18:04:36

@Bredpitt Monika: Ugyanaz pepitában, csak az egyik Németországban adta elő a gyereket szülök inkább meló helyett, a nyelvet nem tanulom meg, de panaszkodni azért tudok, hogy nem fogadnak be mesét .. a másik meg Németországban. Igaz, ez utóbbi kissé idiótább volt, de a lényeg ugyanaz.
És akkor a most itt lánglovagot játszók is mind azt mondták, hogy hát izé na .. ezt nem így kellene ...
Mennyit bír változni az ember, mi? :PPPPP

2015.06.18. 18:04:45

@tsabus [UK]: Köszi .. ugyem, hogy nem én vagyok szellemileg challenged? ;)
HA, ugye legalább ezt átengeded? :P

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.18. 18:11:51

@kittycat318:
egyébként tudom, hogyEurópa más.
én soha nem éreztem úgy, hogy pont a nyelv nemtudása árt. de tényleg más helyzet.
meg hát mindenkinek más az igénye, hogy mennyit akar kommunikálni.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 18:14:27

@Bredpitt Monika: "amerikaiakat egy kalap ala veszik a politikusaikkal. "

Hát ezmashol is igy van. Itthon ezért született meg a sorry about our prime minister plakát.

tildy[UK] · http://tildy.blog.hu 2015.06.18. 18:33:04

@catnip cupcake: koszonom:) Kozepfokon beszelek, de erzem, hogy keves, es felek leamortizalja az otthonlet. Amivel leginkabb gondom van az a valasztekos beszed.
MErt el tudom mondani amit akarok, csak nem ugy , ahogy tokeletes, vagy jo lenne.

A kedvencem, amibe rendszeresen beletorika bicskam, pedig mar tobbszor probaltam megjegyezni, az a felteteles jovo/mult. Pl. ha be tudnam idore fejezni ezt a feladatot, akkor at tudnek venni mas feladatokat toled. Na ilyenek, meg ehhez hasonlok.

tsabus UAE 2015.06.18. 18:33:07

@Pink Petsch: :-))))
Habár a mostani delikvensre ráfért a verbális tatárjárás, ahogy már mások is említették, kicsit próbálhatnál kevésbé bántóan fogalmazni. Ha valakit az első mondattal megsértesz, utána már nehéz értelmes vitát folytatni. Aztán már az értelmesebb dolgaidra is ugrani fognak és csak azért jársz majd ide, mint az egyszeri vadász...
Engem nem zavar a stílusod, mert itt van egy angol öreglány, aki mellett te lennél a simulékony, udvarias stílus mintapéldája. (Ennek ellenére, nagyon csípem a búráját !) Csak nem szeretném, ha ilyesmi miatt lennél kitiltva innen.

2015.06.18. 18:33:39

@Bredpitt Monika: Ez úgy van, hogy a magyarokat szigorúan tilos szidni és a politikusaikkal egy kalap alá venni (hiszen mi mégis Isten kiválasztott népe vagyunk, meg árja is ugye), de más nemzeteket nyugodtan szabad pocskondiázni, hiszen mi felsőbbrendűek vagyunk... :))) Lásd ezt a blogot is. Az élő példa erre a jelenségre.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 18:34:14

@Bredpitt Monika: na !! tenyleg? lathatnam?

igaz a nejemnek sem mondhatom meg az igazat pedig kerdezi ...

2015.06.18. 18:36:44

@Bredpitt Monika: *Kiegészítés.

A magyar politikusok nem a magyar társadalomból kerülnek ki, és nem a magyarok válasszák meg őket, ezért sem szabad általánosítani. Őket a gonosz liberálisok importálják ide, hogy nekünk rossz legyen.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 18:42:52

@blackhair-lady: igy enm tudott kapcsolatokat letesitni, emg a boltos nenivel sem tudott beszelgetni, en elhiszem, hogy ez kikeszitette.

sot senki sem vette eszre ha uj ruhaja vagy frizuraja van ...

kék madár 2015.06.18. 18:48:55

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: te mit szedsz???
Az utobbi idoben minden hozzaszolasod bekereteznem (na jo, majdnem mindet :)

montroyal ( CAN qc) 2015.06.18. 18:49:47

@Pink Petsch: csak az egyik Németországban adta elő.... .. a másik meg Németországban....

most hogy van ... akkor mindketto hol ... talan volt egy harmadik is?

2015.06.18. 18:50:20

@tsabus [UK]: Sok igazság van abban, amit írsz, és azért én sem ugrok minden idiótára, aki posztol (nem, nem minden posztoló idióta, sőt! .. még mielőtt valaki félremagyarázná nekem ezt is), mert alapvetően liberális vagyok, és vallom, hogy mindenkinek egyetemes emberi joga hülyének lenni. (Ja, nekem is ;) )
De ez a poszt olyan megrendítő hasonlóságot mutatott a 2 évvel ezelőtti németországival, hogy nagyon. És nem értettem ezt a hirtelen jött vattacukros, rózsaszín-tüllruhás hozzáállást. Most sem értem, ugyanaz az eset, csak más az ország.
Nem kivagyiságként írom, de nekem egyből lejött miféle szerzet a posztoló. Éppen azért, mert ebből élek, az emberismeretből. Nem tévedhetek túl gyakran. Ha nem ismerem fel a típusokat, és nem szűröm ki az adott közösségbe nem valókat, akkor nuku meló.

2015.06.18. 18:55:10

@swfla: B opció lesz az ... Ok, most megint szemétnek leszek kikiáltva, de "apu" nem fogja cérnával bírni az após "kegyelemkenyerét" otthon. Pláne, hogy Franciaországban már kezdett volna beindulni-féle a saját biznisze .. a posztoló szerint.

2015.06.18. 18:55:13

@montroyal ( CAN qc): Óóóóó ... cs... +! Megragdtad a lényeget! :DDD Persze, elírtam, de ez nyilvánvaló. Már, hogy hülye voltam ... természetesen, az első Franciaországra vonatkozott ...
Mint ha nem tudnád .. :PPPP

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 18:59:43

@Pink Petsch: cic, nem a velemenyeddel volt bajuk. Tudod, ugye?

2015.06.18. 19:03:47

@kék madár: Általában hangyát szoktam szedni, de ha jön a jó idő, akkor meg virágot.

Köszönöm szépen a rajongást, én csak azért járok ide. Amúgy fizetett liberális hozzászóló vagyok. Ahogy itt mindenki. :)

puhacica 2015.06.18. 19:09:31

@Dragonlady (Bp, Hun): imádom a mangót, még nem sikerült rosszat vennem, maximum keményet. :D és most kaptunk a szomszédtól egy nagy tál cseresznyét, egyenesen Magyarországról érkezett. szerinted mennyi idő alatt pusztítottuk el ketten? :D

@adg [Au, Darwin]: igen, nagyon jó kis puha lett. ezután bátrabban veszek majd ócsított, de kemény mangót. már tudom, hogy kell megfőzni. :D

2015.06.18. 19:13:59

@~~Babette~~: Khm, de a véleményemmel is bajuk volt. Hogy a stílusommal bajuk van, azt már 3 év alatt megszoktam, már meg sem jegyzem ... De elsősorban a véleményemmel volt bajuk .. illetve azzal, hogy páran magukra vettek olyan inget, ami nem az ő méretük volt. (v.ö. Támadom az ANYÁKAT, így csupa nagybetűkkel .. de most hótkomolyan?! Hol tettem én ilyet?! Esküszöm, mint valami ősanya-fórum a NLC blogfelületén...)

kék madár 2015.06.18. 19:19:16

@Pink Petsch: ha mas stilusban irnad le ugyanazt. nem vagna ki senkinel a biztositekot. Van aki peldaul kulturalt stilusban a legveresebb legaljasabb serteseket vagja a kommentelok 99%-ahoz, megse moderaljak ki.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.18. 19:25:02

@kék madár: nem tudom,nagypapi, te vagy-e a legautentikusabb erre a kritikára....

2015.06.18. 19:29:34

@kék madár: Igen, tudom, a szüleim nem hiába taníttatak, az angol királyi teadélutánon is megállnám a helyem etikettből, a dédim 3 könyvvel tanította meg anno az úrilány helyes testtartását az asztálnál. Tudom használni a halkést is, a kézmosó tálkát is, értelmesen tudok folyamatosan beszélni minimum 5 percig Kant műveiról. Pincérvizsga nélkül is tudom, hogyan kell megteríteni egy "fine-dining" étkezéshez, ésatöbbi.
Szóval, azt mondod, hogy ha kulturáltan küldöm el a francba őket, akkor szívesen mennek? Te, lehet. Sőt, biztos. De én tt ilyen vagyok. Ez a stílusom. Senkit nem anyázok, a személyeskedést is igyekszem nagyon nagyon leszorítani, de mvel ez mégsem az angol királyi udvar, hát kissé lazább vagyok én is.
HA-nak már írtam. Ahányszor én el lettem már itt küldve meg jellemzeve, ha mindannyiszor hozzá rohantam volna, hogy "bááántanak"..... Ő meg megjegyezte, jogosan, hogy ezt nem utólag kell .. igaza van. Csakhogy én azt hittem, itt felnőtt emberek vannak (anyányi anyák, hogy stílusos legyek ;) ), akik mellé nem kell dadus. Tévedtem ...

kék madár 2015.06.18. 19:45:11

@Pink Petsch: Azt, hogy Amerikat le kene mosni a fold szinerol megis hogyan helyezzuk pozitiv megvilagitasba? :)

2015.06.18. 19:52:10

@kék madár: No, no, no .. nyet Amerikát .. az USÁ-ról volt szó ;) Ha Mexico elfoglalná, az már eléggé pozitív lenne, és az USA, mint olyan, a mai formájában elmosódna föld színéről. Ez "a világ rendőrsége" szerep, ez nagyon tré .. és még semmi jó nem származott belőle hosszú távon.

kék madár 2015.06.18. 20:05:10

@Pink Petsch: en is az USA-ra gondoltam :)

2015.06.18. 20:11:25

@kék madár: Különben a quantum-fizika elméletei szerint a multiverzumok sokaságában van egy olyan világ is, ahol az USA sosem alakult meg, és George Bush maximum a családja körében élhette ki a paranoid lázálmait. Boldog világ!

2015.06.18. 20:11:27

@kék madár: Látod, látod .. az USA nem egyenlő Amerikával ... ;))))

2015.06.18. 20:23:12

@Pink Petsch: Es akkor mi van az USA helyen abban a vilagban, az indianok alapitottak volna allamot, nem lett volna rabszolgatartas, es akkor nyilvan jazz meg hip-hop sem, meg akkor gondolom abban az univerzumban kertvarosok sincsenek meg mallok sem?

kék madár 2015.06.18. 20:26:53

@mojyo: mar megint a kertvaros.:) Ez a mi lett volna ha, jo kerdes, es meg se probalnam megvalaszolni

2015.06.18. 20:55:54

És mivel HA még mindig durcizik nekem ... így a kommentjeim sem jelennek meg időben. Am nem lenne baj, de ő sem tart ugye, 24 órás ügyeletet.. így meg nagyon tré bármiféle beszélgetést folytatni.
Inkább írj rám, sokkal hatékonyabbak lennénk .. Már ha ma még éjfél előtt megjelenik ez a kommentem ... :P

2015.06.18. 20:55:59

@mojyo: És sosem forgatták le a Desperate Housewife-ot .. szörnyű, mi? ;))))

2015.06.18. 20:56:02

@kék madár: Én viszont szeretek ezzel a gondolattal eljátszadozni ... Csak objektíven szemlélve az életem, és a döntéseim, tutira létezik minimum 100 alternatív valóság belőlem .. ha éppen akkor és ott, nem úgy döntök, ahogy. Az eddigi életem során hozott döntéseim vezettek ahhoz, hogy most itt üljek a laptomon előtt, és veled dumáljak. Nagyon, nagyon könnyen alakulhatott volna ez másképp is ...

2015.06.18. 20:56:22

HA, nem mellesleg 24 óráról volt szó, amíg ovóbácsit játszol és nem tudok érdemben kommunikálni .. hm, ez már a Föld nevű bolygón letelt ... vagy te a Marsot vetted alapul? Akkor bocs, nem szóltam ... de te szólhattál volna ...

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2015.06.18. 21:00:03

@Pink Petsch: o volt a strasszkoves kutyanyakorves holgy?

Határátkelő 2015.06.18. 21:03:10

@Pink Petsch: Visszaengedlek, mert erről volt szó. Ami nagyon kedves beszólásod illeti, jelzem, hogy ezt a stílust ide nem fogod visszahozni. Tehát ha nem tudsz normális stílusban megnyilvánulni, akkor sok jóra ne számíts. Csak hogy ezt időben és előre tisztázzuk.

2015.06.18. 21:07:02

@Réka ‎: Ő bizony ... ;)
Látom, benned is mély nyomokat hagyott :DDD
Elismerem, ez a posztoló nem volt a posztjában annyira primtív, viszont, ahogy hallottam a Facebookon már nagyon is ... Hát ilyen ez. ...

2015.06.18. 21:07:12

@Határátkelő: Ok, tisztáztuk ...
Bár, ha figyelted, csak az igazán .. hát, hm szellemileg challengek (hogy mondják PC-ül az idiótát?) verik ki nálam a biztosítékot. De tényleg ...

kék madár 2015.06.18. 21:09:10

@Pink Petsch: ", tutira létezik minimum 100 alternatív valóság belőlem"
nem lesz az BELOLED kicsit sok? :)

2015.06.18. 21:12:35

@kék madár: Ajjaj .. na azt a szitut képzeld el, amikor már magamtól is ezt kérdezem ... már, hogy ez az egy is, ebben az unverzumban nem túl sok-e? ;)
De azért érdekes ilyenekkel eljátszadozni ... legalább nem tunyul el az agyunk ...

2015.06.18. 21:15:49

@Határátkelő: Te, figyelj .. az a ritka alkalom, hogy elismerem, tévedtem. Elküldtem neked egy posztot, aztán tegnap privátban lestoppoltam. Nos, akkor most itt, a nyilvánosság előtt mondom, hogy tévedtem. Mehet, amikor gondolod. Tisztességtelen lenne, ha nem engedném, olyan, mint amikor újságot váltottam .. akkor sem tiltottam le a már leadott anyagaimat. Szóval, okés.

2015.06.18. 21:16:32

@kék madár: Nem is komolyan kerdeztem, csak cukkoltalak a kertvarossal, mert lattam, hogy az USA-rol beszelgettek :D

kék madár 2015.06.18. 21:20:26

@mojyo: pedig remeltem, hogy komoly volt, mert viccnek durva lenne :)

Bredpitt Monika 2015.06.19. 00:49:49

@Pink Petsch: Minden elismeresem. HIanyoztal volna, egeszen birom az olyan embereket, akik azt mondjak ram, hogy unatkozo menopauzas kielegitetlen pina. Ebbol a m enopauza szerintem stimmel, a kielegitetlen (kerdezd meg kek madart )?

Orulok, hogy itt vagy es hogy leadatod a visszavont posztot.
Ezt en is eljatszottam, marmint az elvonulast, a posztot kifejezetten kertem leadni (en akarok nyerni).

Elvonultunk, visszajottunk. Ki minek h ivja, PMS, klimax.......

Bredpitt Monika 2015.06.19. 00:53:40

@montroyal ( CAN qc):
Annyit mondj, hogy cask a nagyseggu noket szereted, aztan mondd meg az igazat.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 01:03:44

@~~Babette~~: @Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Jo sok olyan plakat johetne,a miben sorry about kezdetu mondatok lennenek..........

Politikusok es ferfiak, a kerdes ugyanaz> vajon ki az igazi?

kék madár 2015.06.19. 01:39:55

@Bredpitt Monika: @Pink Petsch: titeket kitalalni se lehetne jobban :)

Bredpitt Monika 2015.06.19. 01:48:09

@kék madár: Nem az a kerdes, kitalalni minket, hanem az
hogy fogtok megszuntetni minket? Meg HA sem bir megszabadulni tolunk.

Bredpitt Monika 2015.06.19. 01:52:06

Nagyon birom ezt a Pink et, a vilagsztart is meg a mienket is. Szeretem az oszinte embereket, azert is volt nekem nehez elviselni, hogy HA eltuntetett az eterbol, de atgondoltam az egeszet es tiszteletben tartom, hogy O figyel dolgokra es neki nem mindegy ki miket irkal itt osszevissza.
Mi meg megkapjuk az ingyen publicitast. Mit mondhatnek, szeretem ha figyelnek, van benne valami diszno elvezet.
Good night Blue Jay.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.19. 03:49:05

@Bredpitt Monika: ez jo ... de lehet ez is pofonlavinat inditana el ...

kék madár 2015.06.19. 08:46:23

@Bredpitt Monika: allitom, hogy a vilagot egy no teremtette, isten ments megszuntetni egyet is.

soad1221 2015.06.19. 10:37:33

@Pink Petsch: mért mi a munkád egyébként?

a többség nem feltétlenül a konkrét posztra mondottakat kritizálta, hanem az olyan apró megjegyzések ami a gyerekvállalásra és hasonlókra mondtál.. lehet, hogy jól ismersz fel egy ember típust, de azért az, hogy ezt a típust ráhúzd olyanra is aki viszont nem az pont ugyanolyan hiba, mint ha nem ismernéd fel benne... vagy nem? :)

Bredpitt Monika 2015.06.19. 13:52:43

@kék madár: allitom, hogy a vilagot egy no teremtette, isten ments megszuntetni egyet is.

Bemutatom a vilag egyik legbolcsebb ferfijat. Kek madar.

2015.06.19. 14:00:34

@soad1221:

hataratkelo.blog.hu/2012/10/05/recepciozni_a_lanyok_mellett

Ha nem tevedek, @Pink Petsch: Vaj mi reinkarnacioja. Ha megis tevednek, akkor elore is elnezest kerek!

qkuc 2015.06.19. 15:28:18

@Bredpitt Monika: Ennek mi a szösz köze van ehhez a kommentelőhöz? Biztosan egy párhuzamos univerzumban rekedtem, de csapdosson meg a jó ég, ha értem a kommented, amit az enyémre flöttyintettél.

kék madár 2015.06.19. 19:43:55

@Bredpitt Monika: hat ha valami nem vagyok akkor bolcs biztosan nem, csak jol nevelt :)

2015.06.20. 08:10:28

@soad1221: Nem, egyesek szerint strici vagyok :DDD
Bär ha a mostani "újságírókar" nézem, ez egy tsztességes szakma ;).
Ja, csakhogy a posztolóval kapcsolatban nem tévedtem. Van egy típus, aki a semmire s gyereket vállal, mert per pillanat könnyebbnek tűnik .... Nah, mindegy, ne ragozzuk ...

@Ödenburger [Hu/At]: Nem tévedsz, és már akkor is rühelltél. De én ezzel együtt tudok élni. És te, templombajáró létedre? Bár lehet, azóta az egyház megáldja válásokat is ...

soad1221 2015.06.22. 15:42:49

@Pink Petsch: beleolvastam, és hát ez sok mindent meg magyaráz.. :)

A posztoló lehet akármilyen is. típusba sorolod, nagyon kevés infó alapján. Ha sikerült, akkor bizonygatod az igazad, ha nem akkor hibahatár, szerintem ezt kb 50-50 %-os biztonsággal tetted meg. hogy sikerült-e nem tudom...

Az én feleségemet pl milyen kategóriába rakod: diplomás, diploma után kb 2 évet dolgozott, majd gyereket vállaltunk, számszerűen 3-at, és kb 6 éve otthon van velük, most a legkisebb után munkát keres. Nincsenek tág baráti köreink, sokat ült otthon, egyrészt mert a közlekedés pici gyerekekkel ott nehéz volt, másrészt nem nagyon volt kivel...
na, ez sem sokkal több infó a poszthoz képest :)

és igen, tényleg van ilyen típus, aki inkább gyereket szül, mert per pillanat az a könnyebb.. csak te a kommentjeiddel elég nagyvonalúan szabtad meg ennek a típusnak a határait... :)

soad1221 2015.06.22. 15:43:27

@Ödenburger [Hu/At]: ja, egyébként kösz, ez a poszt-komment folyam elég tanulságos.. :)

2015.06.23. 07:53:30

@soad1221: És mondd csak, a te feleséged is inkább nem beszélte a nyelvet, mint igen? És te is olyan gyakran váltottál munkahelyet, mint más alsógatyát?
Értsd meg ( te is, meg a többiek is, akik nekem ugrottak), nem azzal van a gond, hogy gyereket vállalt. Sokkal inkább azzal, hogy a körülményeik ellenére. Apu csapódott cégből cégbe , ő 10 hónapig elvállalt valami alkalmi, shitty melót (nyelvtudás nélkül másmilyet nemigen kaphatott), aztán rájött, hogy egyszerűbb gyereket szülni ... De ez még oké (jó, nekem nem, de vannak, akik csak élnek bele a világba). Ami felhúzott, az az, hogy miután az összes lehetséges szociális támogatást megkapták a francia államtól, Ónagysága még rinyál, hogy majd megette az unalom, meg sz.rok a szomszédok, meg depis lett.
Hát tudod, ha már akkora nagy ANYA (hogy ilyen körülmények között is gyereket vállal, ráadásul a másodikat), akkor, hogy a fenében bírt unatkozi két kiskölyök mellett? De ha már annyira unatkozott, akkor a depi helyett, megtanulhatott volna éppen franciául is, hogy esetleg adjon egy esélyt magának a beilleszkedésre. De nem, mert az melós ....
Ki lesz segítve vele Magyarország ...

soad1221 2015.06.23. 09:51:17

@Pink Petsch: értem amit írsz, de a sarkított mondatokat Te mondtad (vagy nagyon elkerülte a figyelmem).
Pl.: "ő 10 hónapig elvállalt valami alkalmi, shitty melót (nyelvtudás nélkül másmilyet nemigen kaphatott)"

sehol nem láttam, hogy milyen munkát vállalt... A férje az építőiparban dolgozik, ott mondjuk a gyakori munkahely váltás alap. hogy a gyerek szándékosan jött vagy "becsúszott" szintén nem tudjuk (annyira mondjuk nem is érdekel), illetve a semmi nyelvtudás is kérdéses, mert azt már tisztáztuk, hogy egyáltalán nem biztos, semennyire sem beszélt... valószínűbb, hogy nem tudott választékosan beszélni, ami mondjuk 2 gyerek mellett, egy olyan faluban, ahol eleve nem állnak hozzá túl nagy lelkesedéssel (merthogy Fro-ban azért ez nem lenne meglepő), hát nem is csodálkozom ha nem hirtelen egy baudelaire... :)

na mindegy, szóval ha még nem is szimpatikus (néhány FB-s megjegyzés alapján valóban nem...), attól még hozzáköltöttél (nem csak Te..), olyan történetet, ami rohadtul nem ismert, és rohadtul nem biztos, hogy köze van az igazsághoz.. és már kirajzoltál egy utálható típust... mindezt úgy, hogy említesz bizonyos feltételeket a gyerekvállaláshoz, amikből nem derül kis semmi konkrétum, csak úgy vannak azok.. mi pl, állandó munkahely, meglévő lakás/ház, vastag bankszámla, 1-2-3 nyelv tudás, diploma, vagy mi is pontosan az a pont, amikor már biztonsággal vállalhattak volna? Illetve lehet, hogy úgy értékelték (vagy bárki más, akit ebbe a típusba sorolsz nagyvonalúan), hogy tényleg célszerűbb gyerek vállalni most, mert később már nem biztos, hogy lesz rá lehetőségük... tehát, ha adódott az alkalom, hogy ok, jöjjön most a második, mert az állami pénz (milyen bűnös gondolat) most elegendő lenne, mert amúgy sincs rendes munkám, na az már élősködés? Hogy egy idegen országba (de legyen csak idegen környezet, ugyanabban az országban ) beilleszkedni nagyon melós, ez tény. hogy ezért tennie kell a beilleszkedőnek csakugyan tény. De ha tesz is érte, sem garantált a siker. ha vki nem annyira kitartó, vagy nem tesz annyit, és a visszajelzés is negatív, akkor kurva gyorsan fel is adhatja. és akkor már egymást generálja a nem beilleszkedő és a nem befogadó, nem? Ezek persze nem jó tulajdonságok, de jó eséllyel senki nem tökéletes, hát ők sem.... el is fognak jönni, mi a probléma? mondjuk, hogy ezért a franciákat szapulja nem szép, de valószínű, hogy nem nekik való a külföldi élet. Viszont érdem, hogy megpróbálták, illetve ahogy olvastam, azért hagynak maguknak visszautat.. szóval azért mégis a biztonság az első szempont, nem csak úgy élnek a nagy világba..
Tehát akkor hogyan illik ez a meghatározott típusba?
Persze ismerem azt amiről beszélsz, csak a kommentek alapján mi is simán beleférünk ebbe a kategóriába, pedig nem :)

egyébként meg nem ugrottam neked, én kifejezetten bírlak :)

2015.06.23. 20:00:34

@soad1221: Khm, akkor vegyük sorba.
Nyelvtudás. Ő maga írta, hogy 4 év Franciaország után sem tud normálisan franciául (nem kell Voltaire-t eredetiben olvasnia, nem erre gondoltam), éppen csak annyit, hogy el ne adják (ő fejezte így ki magát, még mielőtt). Ugye, ez tudod, mit jelent a gyakorlatban? Hogy már nem kell az önkiszolgáló boltban vásárolnia, mert tud kérni egy kiló kenyeret, és ilyen apróságok, de ez nem nyelvtudás, még csak alig alapszint. Mindezt 4 év ott élés után. Képzelheted, mennyire tudott akkor eredetileg ... max. qui meg non ... Ez nem baj. A baj az, hogy nem is akart. Rengeteg ingyenes netes nyelvlecke van, ha már úgyis a halálba unta magát, ugye ...
Melóhely. Szerinted nulla nyelvtudással, milyen melókat kaphatott? Alkalmiakat, betanítottakat, ahol nem kell kommunikálni, mert minek? Úgysem értette volna. Ezek sz.r melók, és sz.rul is fizetnek.
Persze, tudom, szerinted megint feltételezek. Pedig csak reális vagyok. Próbáld ki csak úgy brahiból egyszer Magyarországon, hogy eljátszod a külföldit, aki nem tud magyarul, nincs semmilyen hiányszakmás képesítése, viszont munkát keres. Majd megérted ....
Második csimota. Visszakanyarodva a melójához ..olyan volt, amilyen. Minden bizonnyal nem olyan, amivel otthon eldicsekszik a barinőknek. És hopp-hirtelen beesett a második gyerek (micsoda szerencsés véletlen, mi? :P --- na hagyjuk, sosem voltál még nő, így hiába is magyaráznám ;) ). Az, hogy felnyalta az összes szociális támogatást, amit lehetett, oké ... de hogy még az ő szája sír, mikor semmit, de az égvilágon semmit sem tett meg azért, hogy beilleszkedjen. Na, az nagyon nem oké. Ez amolyan cigány-virtus. Lehet, neked tetszik, nekem nagyon nem.
Körülmények. Apu is gyakorlatilag alkalmi melózott (mint mondtad építőipar, ha van meló hívják, ha nem, hát nem), bár meló esetén jól megfizették. Ebből lehetett otthon rendezni a tartozásokat, Franciaországban viszonylag normálisan élni, de bevándorló-negyedből (ugye, a szomszédok) ebből nem lehetett még kikecmeregni. Ehhez az kellett volna, hogy Anyu is melózzon, de ugye nyelvtudás nélkül, esélye sem volt egy normális melóra. Az alkalmi melóknál meg többet fizet a szociális támogatás, pláne két gyerek után ...
Ki volt ez számítva, elhiheted.

2015.06.23. 20:18:45

@soad1221: Khm, meg a hazajövetel. Mna, igen, ezt sikerült kihisztiznie, már a hazaköltözést. Apu mérhetetlenül boldog lehet, hogy összeköltözhet az apósával, öröm-bódottsá'! Na, hagyjuk, neked is ez lenne minden vágyad, mi? Hogy felnőtt férfiként, a gyerekekkel, apósód lakásában éljetek. Pláne, hogy neked viszont voltak terveid, az oldalbordáddal ellentétben....
A visszautat már valszeg csak Apu teszi meg, egyedül ...

Kris David G 2015.07.04. 14:52:04

Edrekes poszt, de...
Azt hiszem nagy bajok vannak itt a hozzaalassal.
Ugy mondom ezt, hogy Franciaorszagban lakom tobb mint ot eve. Haztulajdonos vagyok , francia nyelven tanulok felsooktatasi intezmenyben munka mellett Belgiumban , van biztos eleg jol fizeto munkam, csaladom, francia es egyeb nemzetisegu, baratam / munkatarsaim. Es a legtobb problemat a magyar konzulatus jelenti esetenkent (OK az utolso tagmondat nem teljesen igaz, de majdnem).
Elotte Londonban laktam egy evig.
Es en sem nagyon beszeltem a francia nyelvet az elejen, viszont angolul eleg magas szinten. De hat melozni kell mindenert.

Szerintem az atlag francia sokkalta toleransabb mint egy atlag magyar. Befogadobbak. Ez persze regio kerdese is , nem tudom melyik regioban laksz/laktal.

Fizetes fuggo, de itt van lakhatasi tamogatas, gyerekek utani tamogatas, adokedvezmeny. Erdekesebb mint Magyarorszagon.

A szocialis lakasok itt sem mindig a legjobbak, es a szomszedok sem, nyilvan egy ilyen lakasban sosem lesz agysebesz szomszedod, ezen nem kellene meglepodni. De kevesebbe kerulnek...valamit valamiert

Ha te nem teszel erofeszitest hogy beszelj es kommunikalj, beilleszkedj akkor ne varj mast masoktol sem. Negy ev alatt nagyon jol meg lehet tanulni franciaul. Perfektul beszelni viszont kell legalabb 10 ev szerintem.

Ahogy irtad te nem dolgoztal. Itt a nok nagy resze 1 honapot tolt otthon a szules elott , 2 honapot a szules utan . Ha szoptat akkor ez lehet tobb is (kb. 5 honap)( ha a negyedik gyerek akkor meg 6). Utana meg dolgoznak tovabb. Erted ?
Persze a nounou (dadus) penzbe kerul, de ahhoz is jar nem keves tamogatas ( a bolcsodek altalaban nem tul elerhetoek, es tulzsufoltak, es a dadus sokkal rugalmasabb ido szempontjabol). Plusz, ez is jovedelemm fuggo , de ha franyoban szulsz meg penzt is kapsz az allamtol, hogy legyen babakocsira, cumisuvegre stb. ami majdnem 1000 eur!!!

A Pole Emploi-ban (munkanelkuli kozpont) ingyenes nyelvtanfolyam, ingyenes kepzesek, es munka kereses...INGYEN . Szoval ennyi segitseget nem mindenhol talasz. (magyarorszagon tutti, hogy nem)

Szoval ha a lakasban vagy a nap nagy reszeben, akkor nyilvan nem lesz semmifele kapcsolatod a kasszàs nénit kiveve a Carrefour-ban.
A legtobb faluban is vannak clubok, sportolasi lehetosegek majdnem ingyenesen...3 eves gyereknek école -maternel ingyenes. Megtanul franciaul , es a mas gyerekenek meg vannak szuleik...

Ha (tok mindegy melyik orszagban ) letelepedsz messze a helytol ahol eltel annakelotte , nagyon sokat kell dolgozni azon, hogy legyenek kapcsolataid. Ha ezen tudatosan nem dolgozol , lehet sirankozni , hogy ott mindig idegen maradsz, ugy is lesz.
Nyilvan mindig egy kicsit mindig mas maradsz, mivel egy kicsit mashogy szocializalodtal, mas iskolakba jartal... etc. De egy ido utan az eredeti enedtol is nagyban kulonbozol...fejlodsz (jobb esetben).
Es itt sem csak "egy fajta" emberek vannak. Sokkal sokszinubb a tarsadalom, es sokkal toleransabbak es egesz jol elunk itt egyutt...

Magyarorszagon kulfoldikent 1000000-szor nehezebb beilleszkedni, mint itt.

Uff

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása