oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 16. 06:48,  Itt a vakáció! 88 komment

2015. június 16. 06:48 Határátkelő

Itt a vakáció!

Mától visszavonhatatlanul megkezdődött a nyári szünet Magyarországon, bár vannak még, akiknek kell egy-egy villámlátogatást tenniük az iskolában a bizonyítványukért. Ezzel együtt megkezdődött a vesszőfutás is a szülők számára, hogy hogyan töltsék ki a következő 11 hetet. 

iskolai_tabor_foto_flickr_com_lesliesciencenaturecenter.jpg(fotó: flickr.com / lesliesciencenaturecenter)

Ez a téma persze minden évben, szinte minden fórumon felmerül, kicsit sápítozunk, hogy hú, de nehéz megoldani, egyébként tényleg, de ettől még ez mióta emlékszünk így van, és így vagy úgy mindenki meg is oldja, hiszen ezt dobta a gép. Mi sem szeretnénk a jóból kimaradni, egyben egy kicsit nemzetközi perspektívába helyezni a kérdést a segítségetekkel.

Tehát feldobnám a labdát, hogy írjatok, persze kommentben is, de posztnak még jobban örülnék, hogy nálatok hogyan zajlik a dolog, attól kezdve, hogy hány hét a szünet, mit csinál alatta a gyerek, esetleg elmegy egy szinte az egész szünetet lefedő táborba, ahogy ezt az Egyesült Államokban csinálják, ahova a szülők csak látogatni mennek?

Vagy elkülditek őket Magyarországra a nagyszülőkhöz, vagy épp ellenkezőleg, kiutazik a nagymama unokázni egy kicsit? Mit csinálnak a helyiek, mik a legnépszerűbb megoldások? Esetleg bezár az egész ország augusztusra, ahogy például a franciák csinálják?

Magyarországon több mint 1 millió 200 ezer gyereknek kezdődött el a vakáció, az ő idejükkel zsonglőrködnek most a szülők, ahogy tudnak. Ha minden jól megy, a szülők ki tudnak venni két-két (esetleg 3) hét szabadságot, ha tudnak, besegítenek a nagyszülők, bejátszik néhány tábor is.

Utóbbiak azonban nem kis anyagi megterhelést jelentenek, gyorsan körbekérdeztem Magyarországon élő ismerősöknél, ők 2-5 tábort terveznek, ami különösen, ha nem egy, hanem több gyermek van, bizony megterhelheti a családi kasszát. Nagyjából 20 és 40 ezer forint közötti értékben.

A különböző tematikus és ottalvós táboroknál olcsóbb megoldás az önkormányzatok által biztosított napközis tábor, amelyekkel azonban az embernek lehetnek fenntartásai.

Mindenki másképp csinálja

De hogy ne csak a levegőbe beszéljünk, megpróbáltam összeszedni, milyen rendszerben adják ki a különböző szüneteket Európa országaiban – hát nem egyszerű a kép, különösen, hogy van, ahol országon belül is eltér a rendszer. (az adatokat az Európai Bizottság hivatalos kiadványából vettem.) 

Az első kérdés az, hogy ki dönt a szünetek idejének kijelöléséről. Vannak országok, ahol központilag döntik el a szünetek kezdetét és végét, ilyen ugye Magyarország, ahol ugyan az iskolák trükközhetnek kicsit, de alapvetően meg vannak határozva a dátumok.

Aztán vannak országok (ilyen Csehország, Franciaország, Hollandia, Lengyelország, Szlovákia és Szlovénia is), ahol központilag határozzák meg a szüneteket, de ezek időpontja regionálisan eltérő lehet.

Lehet még ezt is fokozni, például azzal, hogy a németeknél, spanyoloknál, olaszoknál és osztrákoknál regionális szinten döntenek, míg Norvégiában, Svédországban az önkormányzatok hatásköre a dolog, az Egyesült Királyságban pedig hagyományosan az iskola határozhat, azzal együtt, hogy a tanítási napok száma központilag meghatározott.

Hány hét a gyerekparadicsom?

Magyarországon hagyományosan igen hosszú a nyári szünet (ki ne emlékezne gyerekkorából azokra a csodás, dögmeleg, lusta nyári napokra – egyébként én mindig a nyári szünet első napjait szerettem a legjobban, amikor az iskolakezdés olyan beláthatatlan távolban volt, hogy el sem látott az ember odáig…), de vessünk egy gyors pillantást más európai országokra is!

Elég nagy a szórás, hiszen vannak országok, ahol már május végén (!) megkezdődött a szünet és van, ahol július közepéig járnak iskolába a gyerekek (cserébe persze nekik év közben több szünetük van, amiben azért van ráció). Erről itt találtok egy szuper kis interaktív oldalt.

A leghosszabb a nyári szünet (13 hét!) Lettországban, Olaszországban és Törökországban, míg a legrövidebb, alig 6 hét Németország egyes részein, Hollandiában, az Egyesült Királyságban és Liechtensteinben. A legtöbb országban egyébként ilyen tájt (azaz június közepén) kezdődik a szünet.

Ha már Németország: Tonyika idén márciusban írt az iskolával kapcsolatos tapasztalatairól, és a mindössze 6 hetes nyári szünetről: „Minden szünet 2 hét, kivéve a nyári, ami 6 és fél. A nyári 2-4 heteket mozog, ehhez igazodva mozog az őszi is 2-2 hetet. Téli karácsony és január eleje, tavaszi pedig Húsvét előtti hét és Húsvét hete. Két évre előre mindig megvan.

A szünetekben, a nyári utolsó 3 hetében megáll az élet. A gyerekesek előnyt élveznek ilyenkor a munkahelyeken, ami a szabikiadást illeti, mivel máskor a gyerekeket nem lehet indokolatlanul hosszabb ideig elhozni a suliból.”

Albániából Jani haverjának felesége a magyar rendszerhez legalábbis hasonló időbeni beosztásról írt, hiszen a tanítás ott is szeptemberben kezdődik és júniusban ér véget, tehát a szülőknek nagyjából azonos szünethosszal kell megbirkózniuk, mint Magyarországon.

Hadd idézzek még egy kicsit egzotikusabb színhelyről érkezett írást, tavaly augusztusból Gábor tollából, az indiai iskolai tapasztalatokról.

Ott „a nyári szünet ott ’csak’ másfél hónap (május közepétől július 1-ig tart). Nagyon furcsa, hogy az iskolai év április elsejével kezdődik, és március végéig tart” – írta akkor

Egy hosszú szünet vagy több közepes?

Nagy kérdés az, hogy mi a jobb: egy nagy hosszú nyári szünet (mint ami például Magyarországon van), vagy több év közbeni közepes hosszúságú. Amennyire én látom, megoszlanak a vélemények a kérdésben, és persze a válaszok attól is függnek, hogy éppen milyen szempontból nézzük a kérdést.

A szülők szempontjából egy hosszú, két és fél hónapos nyári szünet elég komoly kihívás, hiszen valahogyan le kell fedni ezt az időszakot. Ami a gyerekeket illeti, egyfelől a tanév végére már teljesen kikészülnek, tehát jól jön a hosszú szünet, ugyanakkor kérdés, nem lenne-e nekik is jobb, ha a nyári szünet rövidebb lenne ugyan, de év közben többet pihenhetnének.

Szakemberek szerint egyébként a gyerekeknek igenis szükségük van egy hosszabb, 2-3 hónapos egybefüggő szünetre, hogy regenerálódni tudjanak, és kicsit megszabaduljanak az iskola (és az iskolatársak, a szocializáció) jelentette stressztől. A másik oldal viszont azzal érvel, hogy egy ilyen hosszabb szünet alatt a gyerekek túl sokat felejtenek.

A kérdés tehát az: nálatok milyen a rendszer, melyek az előnyei és a hátrányai, illetve ti (már ha abban a helyzetben vagytok) hogyan oldjátok meg a nyári szünet jelentette kihívást?

A moderálási alapelveket itt találod.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: oktatás iskola szünet Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr687547444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.16. 07:03:56

Nálunk mindössze 6 hét a nyári szünet. Idén június 30 az utolsó tanítási nap, és augusztus 10-én kezdődik az új tanév.
Véleményem szerint teljesen rendben van így.

"Szakemberek szerint egyébként a gyerekeknek igenis szükségük van egy hosszabb, 2-3 hónapos egybefüggő szünetre, hogy regenerálódni tudjanak, és kicsit megszabaduljanak az iskola (és az iskolatársak, a szocializáció) jelentette stressztől."

Ez itt nem érvényes, mert nem stresszelnek a gyerekek.
:)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.16. 07:50:09

gyerekként imádtam a nyári szünetet
szülőként egy rémálom, ha nincs nagymama mint nekem volt

Evain 2015.06.16. 08:09:33

Nálunk is 6 hét, ami idén azért volt kihívás, mert a mi csoportunkban mindhárman ugyanabban a régióban lakunk, tehát három szülőnek kellett megoldani a nyári szabit a 6 hét alatt, mivel a gyerekekkel akartunk valahova elmenni. Erre egyik kolléganőm befoglalt 3 hetet a 6 hét közepébe, és ugye mi nem mehetünk el egyszerre szabira. A drága lélek. :)
Van ilyen, na.

KaMon 2015.06.16. 08:30:19

@svájci sapka (ch): Nálunk (Kanton Bern) csak 5 hét a nyári szünet. Jól jönne az a +1 hét szünet, hogy elérjük a "legrövidebb, alig 6 hetes" nyári szünetet.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.16. 08:30:45

Nálunk a vakáció a középiskolákban csak júlus 1-jén kezdődik, kivéve persze az érettségizőket, ott a tanítás véget ér már május végén.

A 1-4. osztályban pedig az általános iskolában május 24. az utolsó tanítása nap, ez a cirill ábécé ünnepnapja.

Az iskolai szünetek itt is központiak. A két nagy szünet a karácsonyi és a húsvéti, ez utóbbi nem egyezik a magyarral, mert itt természetesen az ortodox Húsvét alapján van, azaz sosem korábban, mint Mo-on. (Néha egybeesik a nyugati-szekuláris Húsvét a kereszténnyel. de ez utóbbi sosincs korábban.)

Itt jut eszemben az ideiglenesen Rómában celebkedő argentín ateista vezető gyomorforgató ötlete, hogy fixálni akarja a Húsvét időpontját! A válasz erre - mint mindig, amikor támadják Jézust - egy harsány keresztény NEM. Nem fogsz tudni átverni minket, Francisco Borgia, megint vesztettél!

Engem személyesen az egész iskolásdi már nem érint, már nincs iskolás korú gyerekem. A kisebbik fiam idén érettségizett.

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.16. 08:44:08

@KaMon: Ez is csak általános iskolában. A középsuliban (gimi kivételével) már szabadság van, mint a felnőtteknél. :(
Első év: 35, második 30, harmadik 25 nap.
Az iskolai szünet csak névleges. Suli nincs, de dolgozni kell.

ChristineK · http://christine-jartamban-keltemben.blogspot.com/ 2015.06.16. 08:57:45

Itt nálunk amíg a primary vagy secondary volt az iskola addig 6 hét volt a szünet. Felsőbb oktatásban ez 8-9 hétre bővült. Mivel itthon vagyok így a gyerek elhelyezése sosem okozott gondott. A túlárazott nyári táborokból pedig inkább nem kértünk. De azért sosem unatkoztunk. A fiam mindig előre eltervezte mivel szeretné tölteni a szünetet, mindig valamiféle tudás bővítésre használta ezt az időt. Anno egyik nyáron az volt a cél hogy megtanuljon rendesen úszni, mert a kötelező iskolai oktatás kevés volt neki ehhez. Másik nyáron biciklizni, aztán gördeszkázni akart megtanulni. Később mikor már idősebb volt és egyre jobban képbe került a számítógép akkor az ilyen irányú ismeretei bővítésére ment el a szünet. Programnyelvek, photoshop, 3D max és társaik töltötték ki az idejét.

Golf2 2015.06.16. 09:06:13

@maxval bircaman szerkesztő: Most már értem miért bolgár akarta megölni ll János Pál pápát...

Mr Long 2015.06.16. 09:10:48

Anyu tanar, igy sosem volt gond, mivel azon a par extra napon, amig o dolgozott tanev vege utan es a kezdete elott papa vigyazott ram. Most meg asszony tanar, igy megint nem lesz majd gond a kesobbiekben. Nyugodtan dolgozhatok. :) Eljenek a gyerekekrevigyazo nok es a dolgozo ferfiak! :DDD

Chamroe 2015.06.16. 09:21:46

Nálunk az oviban a leállás június 29 - július 27 (4 hét), a bölcsiben július 27 - augusztus 14 (3 hét).

Mindkét esetben van lehetőség más intézménybe átvinni őket erre az időre, de annyira messze vannak, és még a munkahely felé sem esnek útba, hogy inkább megoldjuk magunk a felügyeletet.

Én műszakozok, a férjem meg rugalmasan járhat be (a javításra váró feederek, motorok úgysem futnak el a polcról :D ), a lényeg, hogy a heti 40 órája legyen meg.

@ChristineK: A primary school-al kapcsolatban kérdezhetnék tőled privátban?

2015.06.16. 09:47:27

@maxval bircaman szerkesztő:

Most már kezdem elhinni, hogy a pokol létezik: a te fejedben van... ;)

Határátkelő 2015.06.16. 09:58:15

@maxval bircaman szerkesztő: @Golf2: @Ödenburger [Hu/At]: kanyarodjunk vissza a témához, ha kérhetem, mielőtt vallásháború alakulna ki.

adg 2015.06.16. 10:09:27

Nyari szunet?? Milyen nyar? Nyaron karacsonyfat allitunk, ilyenkor teli szunet van. Lehet menni sielni delre. De mi nem megyunk.
Jovo hettol kezdodik a teli szunet, szerencsere csak 4 het. Karacsony korul van tobb szunet, meg parszor ev kozben is vannak 1-4 hetes szunetek, osszessegeben nem kell tobbet jarni iskolaba, mint otthon. Azt hiszem. De mit banom en... :)
A karacsonyi hosszu szunet viszont jobb, mert olyankor a szuloknek is szunet van altalaban, kevesebbet kell gyerekeknek megorzest szervezni.

kék madár 2015.06.16. 10:18:23

@Határátkelő: volt mar olyan hogy nem szallt el egy oncelu vita fele a tarsalgas, amikor birca itt volt? Szerintem mar lassan ez az utolso blog ahol megturik.

paha · http://paha.blogspot.com/ 2015.06.16. 10:38:58

Ausztria: www.schulferien.org/Ferien_Oesterreich/ferien_oesterreich.html

Vagy július 4-től vagy július 11-től (tartományfüggő) kezdődik a nyári szünet és szeptember 5-ig ill. 12-ig tart.

A mi gyerekünk óvodás, az oviban is ugyanekkor van a nyári szünet. Egész nyáron vannak ügyeletes óvodák, ahova lehet vinni a gyerekeket a nyári szünetben is (nagyjából három- négyszeres áron, mint a normál tariva) , de szabály, hogy öt hetet minimum otthon kell lennie.

Mi úgy oldjuk meg, hogy két hetet lesz a gyerekünk nyári ovis ügyeletben, Magyarországon a nagyszülőknél itt is ott is 2-2 hetet, a nagyszülők is jönnek ki összesen nagyjából 10 napra illetve mi is leszünk nyári szabadságon.

FeketeMacska73 · http://olcsomobilhivas.hu?ajanlom=1ha 2015.06.16. 10:55:49

tajfoldon peldaul most kezdodott a suli... es akkor az ausztralokat nem is emlitettuk :)

2015.06.16. 13:28:33

@~~Babette~~: nalunk van nagyszulo, 12ezer kilometerre.
@maxval bircaman szerkesztő: es ez ilyenkor hogy mukodik? Kiir egy szavazast a papa, hogy mikor legyen a Husvet?
Eddig azt hittem, hogy teged nem erint a romai katolikus vallas, mert ortodox vagy.

Observer99 2015.06.16. 14:01:29

Minden kedves programozó komment társnak szeretettel:

Írógép programozóknak!
www.napiszar.hu/Thumbnails/24474.w-800.h0.q100.jpg

pilezi 2015.06.16. 14:04:08

Svájc, Zürich kanton: 5 hét szünet július 13-tól augusztus 14-ig.

Szerintem ez teljesen jól van így. Egyáltalán nincsenek a gyerekek kizsigerelve és leterhelve. Természetesen évközben sokkal több, jobban elosztott szünet van, nem beszélve a vallási ünnepek miatti szabadnapokról. Húsvétkor volt 4 nap, majd rögtön egy három napos hétvége, aztán két hét tavaszi szünet, májusban mennybemenetel és pünkösd (előbbi egy 4 napos hosszú hétvége volt).
Augusztus 17-én kezdődik a suli, október 5-én már jön a 2 hetes őszi szünet, de közben pl. még egy egyhetes tábor is belefér.
Nem esnek ki a gyerekek a napi rutinból hónapokra, és mivel kantononként változó, hogy mikor-hol van szünet, nincs leállás komplett Svájc-szerte, ha pl. tavaszi szünet van, és a szülők is szabit vesznek ki (ettől függetlenül nagyon időben kell repjegyet vásárolni ezekre az időszakokra, ha nem akarja az ember ingét-gatyáját kifizetni).
Az öt hetet szerintem sikerült elég jól beosztanunk, mozgalmas lesz, senki nem fog nálunk unatkozni :)

Mme Seldon 2015.06.16. 14:44:53

Franciaországban idén júl 4-aug 30 azaz 8 hét a nyári szünet (az egész országban, óvodában, iskolában egyaránt), az őszi szünet okt 17-nov 1, a karácsonyi szünet dec 19-jan 3 (ez is egyforma mindenütt), a téli és a tavaszi szünet két-két hete februárban és áprilisban van régiónként eltolva. 3 zónára osztották Franciaországot, elég furcsák a zónák (itt egy térkép: etudiant.aujourdhui.fr/etudiant/info/zone-de-vacance-scolaire.html ).
A bölcsődében csak augusztusban van szünet, szerencsére.
Júliusban váltva jönnek a nagyszülők, augusztusban elmegyünk két hétre nyaralni (a második héten Magyarországon leszünk, így utána a gyerekek még maradnak egy hétig a nagyszülőkkel)
Van egyébként táborozási lehetőség is, akik a periscolaire-t szervezik (ez az iskola utáni szabadidős foglalkozás), ők szervezik a tábort is.

Bredpitt Monika 2015.06.16. 15:35:44

Budapesten ha beszelek szulokkel nekem sokszor az derul ki , nagy reszuk nem tud arrol a lehetosegrol, hogy minden keruletben van iskolai tabor a nyaron, ami nem kerul semmibe, olyan mintha suli lenne, cask az etkezest kell kifizetni.
Aki tud rola altalaban azt mondja, ide csak a problemas gyerekek mennek....
En dolgoztam ilyen taborban a XV. keruletben es nagyon jo programok vannak. Voltunk a veresegyhazi Medveparkban, moziban , uszni, Allatkerben voltunk........sorolhatnam. Azok a gyerekek, akik tenyleg problemasak nem mehetnek a kulon programra, ha nem tudnak viselkedni. Minden keruletben minden evben mas iskola vallalja be a tabort. Ennek erdemes utananezni. Persze egesz nyaron faraszto ez a gyereknek is, de sok szulo van, akinek muszaj kihasznalnia ezt , mert erre telik.
Nekem , mint szulonek aki iskolaban dolgozott jot jott ez, hiszen vihettem a lanyomat, akinek kelnie kellett velem hat orakor, de aztan az egesz napja jol sikerult.

Bredpitt Monika 2015.06.16. 15:41:19

Itt New Jerseyben nagyon sok hoszunet volt a rengeteg ho miatt. A lanyom imadta . Volt, hogy hajnali fel hatkor csorgott a telefon a suli hivott minket (automata), hogy aznap elmarad a ho miatt a tanitas. Ez az iskolabusz rendszer miatt van, hiszen a csuszos utakon a sok gyerekkel nem akarnak balesetet okozni.
Ilyenkor persze a sulinak kesobb let vege, hiszen az elmaradt napokat hozza csapjak a vegen.
Floridaban vannak barataim, naluk mar majus vegen befejezodik a suli es augusztus kozepen kezdodik.

Multkor lattam egy kepet valahol a neten, harom gyerek ujjong: vege a sulinak, mellettuk all anyuka csunggo vallakkal, teljesen lesujtva.......hosszu a nyari szunet.

qkuc 2015.06.16. 16:12:47

@diggerdriver: nahát, én meg nem, van ez így

qkuc 2015.06.16. 16:22:42

@adg [Au, Darwin]: :D Furcsák vagytok ti ott a Föld LENTI felén, :D. (Bocsbocs, ;) ).

FutureFry 2015.06.16. 16:57:14

@Bredpitt Monika: Délebbi államokban a hideg maga néha elég ok a bezárásra (még hó sem kell) - pl. fűtéshiányra hivatkozva. Régen a TV-ben a reggeli rajzfilmek alatt (olyan hírműsoros futó aláírásként) is jelezték melyik iskolák vannak zárva (jó okot adva a gyerekeknek, hogy miért is nézik). Persze már elég régóta nincs reggeli rajzfilm… (Legalább is a főbb csatornákon). Még a híres-hírhedt szombati is megszűnt: gizmodo.com/this-is-the-first-weekend-in-america-with-no-saturday-m-1642441646

montroyal ( CAN qc) 2015.06.16. 17:50:35

@geegee: az én tablam ez lenne

CANADABA JOTTEM

ES 3 EMBERNEK ADOK MUNKAT ...

Mr Long 2015.06.16. 17:52:52

@montroyal ( CAN qc): En meg remelem magyar nemzeti hos leszek. Visszakoltozok, raadasul angolok munkajat viszem pestre eloluk :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.16. 17:57:26

hosszúúúúú nyári szünetnél egy rosszabb dolog van, szünet nélkül letolni május közepétől sezptember végéig szünet nélkül 20 hetet. az utolsó hónapban már mindenki totál zombi.
nálunk a fele gyerek be volt csapva nyári iskolába, ami főleg tanulós dolog volt persze :-/ de azért volt délutánonként uszoda, kézműveskedés, focizás, kirándulások, meg mindenféle, amit az ember lánya garantáltan nem kíván magának konstans negyven fokban. én nagyon nem szerettem a nyári iskolát, mert muszáj volt tanítani, amikor éppen senkinek semmi kedve nem volt hozzá, akármilyen jópofán meg játékosan is.
szerintem pl jó lenne, ha az iskolákban lenne itt is valami mindenhol. a pedagógushallgatóknak meg a kezdő tanároknak szakmai gyakorlat címszó alatt kellene pár hetet lehúzni ilyen nyári táborokban. olyan siralmas a pedagógusképzés gyakorlati oldala. plusz biztosan mindig lenne pár tanár, aki pár hetet dolgozna inkább a szabadságából. vagy megfelelő végzttségű, de egyébként nem tanító embereket is össze lehetne szedni táborokhoz. de hát persze, mindenki megy az üzleti szektorba táboroztatni is, senki nem akar ingyen dolgozni, még jó. -- ezt tényleg az önkormányzatoknak kellene megszervezni, önköltséges alapon, plusz az ebéd. (ja hogy szétverték közben az önkormányzatiságot, és az állami vízfej ennél egyszerűbb problémákkal se tud mit kezdeni...?)
én kivételesn egyetértenék azzal, amit ma bedobott a kormány, hogy augusztus 20 után már lehetne kezdeni, mindenki tudja évtizedek óta, hogy akkor már nincs kánikula. és vissza kéne hozni a csonka fél meg másfél hetes nyomorultságok helyett a rendes őszi, téli, húsvéti szünetet. de hát ezen mindig lehet vitatkozni, mindenkinek mások a szempontjai.
itt van egyébként egy érdekes grafikon kb a cikk felénél, hogy egy évben melyik roszágban hány órát töltenek a gyerekek az iskolában kötelezően. még az egész napos iskola bevezetése, mindennapos tesi és hasonlók előtti adatok. és nagyon meglepődtem.
fivethirtyeight.com/datalab/american-kids-will-spend-an-average-of-943-hours-in-elementary-school-this-year/

montroyal ( CAN qc) 2015.06.16. 18:02:08

@Mr Long (UK): minimum 2 medal .. a vallba veregetest nem is szamolva :-)

2015.06.16. 18:06:35

@Mr Long (UK): Te egy sztár vagy. :)

montroyal ( CAN qc) 2015.06.16. 18:07:36

off

meglattam a kagylokat egy kepen , ezert ma valami ilyent eszek este .. volonté .. amig birom

www.ottavio.ca/?lang=en

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.16. 18:14:26

@charlieharper:

A naptár eleve nem dogmatikai kérdés, azaz az Egyház változtathatna rajta.

Azonban - bár "csak" kanánjogi kérdés - ez akapkérdés. Csak akkor változtatható, ha nyomós ok van rá. S nincs rá nyomós ok...

Taxomükke (UK) 2015.06.16. 18:14:53

@Observer99: Na, szakemberek, pls help: meg akartam nezni ezt a kepet: jobb klikk, Open in new tab/new window, es nem csinal semmit... miert lehet ez?
Azonkivul eltuntek a korabban felajanlott keresok a jobb felso sarokban levo kis keresoablakbol... oda van irva, hogy "Search", de szart se csinal, ha beirok oda egy szot es entert nyomok.
Van valakinek otlete?

Taxomükke (UK) 2015.06.16. 18:18:44

@montroyal ( CAN qc): Az enyém meg ez: Angliába jöttem, és már több tucat lengyelnek szereztem munkát.
:)))))))))))))

fhdgy 2015.06.16. 18:20:08

@Taxomükke: Milyen operációs rendszer, milyen gép, milyen böngésző? Stb.. Stb.

Bredpitt Monika 2015.06.16. 18:34:17

@FutureFry: En meg emlekszem azokra a rettenetes hetfokre, amikor is nem volt TVadas , az volt a csaladi nap, vagy n em is tudom minek kellett azt bevezetni, utaltuk a hetfot.

Bredpitt Monika 2015.06.16. 18:37:30

Meg a poszthoz annyit hogy szerintem jobb a hosszu nyari szunet, foleg Magyarorszagon, ahol tenyleg hajtas van a sulikban. Otthon tenyleg megdolgoznak a tanulok azert a vakacioert.

Observer99 2015.06.16. 18:53:14

@Taxomükke:
Nekem tűzrókával látható!
Próbáld meg ezt a megoldást:
kepkezelo.com/images/em5q37bvq0uuex8lebe.jpg

montroyal ( CAN qc) 2015.06.16. 19:15:19

@Taxomükke: lehet naluk ervenyes a jo tett helyebe jot varj ... magyaroknal nem mindig ..

2015.06.16. 19:27:51

@diggerdriver: tudtad, hogy celebrity lettel?
Nemcsak hogy szindarabot irtak a blogodbol, hanem van egy blog, ahol a te es a nejed hozzaszolasaitokat vesezik ki egyenkent.
Mazel tov!

DieNanny CH 2015.06.16. 19:27:55

@Dragonlady (Bp, Hun):

Én lefényképeztem a legutóbbi osztálytalálkozónkon az osztálynaplót, abban az volt, hogy a '87-'88-es tanévben 175 tanítási nap volt. Már egy ideje készülök arra, hogy összeszámolom, itt nálam, Svájcban mennyi van.
Nyári szünet július 4-én szombaton kezdődik, és tart augusztus 16, vasárnapig. Ez 6 hét.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.16. 19:41:03

@charlieharper:
Igen. Mindjárt hazaérek aztán adok fel nekik új matekfeladatot mert az elsőhöz tökhülyék.
:))))))))))

2015.06.16. 19:41:55

@charlieharper: Több blog is van erre, igaz, nem mindegyik foglalkozik csak és kizárólag diggerdrájverrel. Vannak olyanok is, ahol másokat beszélnek ki. Hajrá magyarok, csak így tovább! :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.16. 19:48:36

@charlieharper: holhol? annyira szenvedés van itt részemről, hogy szerintem most mások lelki nyomora egészen feldobna :-)

2015.06.16. 19:51:34

@Dragonlady (Bp, Hun): varj, neked amugyis akarok emailt kuldeni.

2015.06.16. 20:16:36

@diggerdriver: hazunk eladva, bar meg nincs kiuritve. Kb augusztusban kell minden cuccunkat elvinni.

Gondolkoztam, hogy majd csinalunk self-build hazat, hogy mindenki elferjen. Tudsz epitomet? :)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.16. 20:30:03

@charlieharper: arra gondolsz, amelyikben az újpesti nem ismeri az újpesti öblöt?:DDD

2015.06.16. 20:41:34

@~~Babette~~: azt nem tudom, annyi idom nincs, hogy vegigolvassam. Csak a cimeket neztem

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.16. 20:51:21

@Ödenburger [Hu/At]:
Azanyámúristenit...
Kemények mint a szárított teveszar:))))))))))))))))))))

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.16. 21:02:33

Na, csókacsalád megjöttem Magyarhonból.
Jóóvóóót...

Beutaltéknak a következő matekfeladat:
Ma vettem a helyi CBA lacikonyhájában 15 deka sültkolbászt meg két rántott szeletet meg három sült csirkeszárnyat meg három sültszalonna szeletet.
Fizettem 2300ft-ot.
Kérdés.
Ha a tikmony darabja 40ft és a prézli aszcendense teliholdkor kollaterál a Nagymedvével akkor mennyi az annyi?
:))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

Taxomükke (UK) 2015.06.16. 21:45:49

@fhdgy: Jappersze, bocsánat.
Windows 8.1, Firefox 38.0.5

Taxomükke (UK) 2015.06.16. 21:46:47

@montroyal ( CAN qc): Szerencsére én csak a pácienst szerzem nekik, nem én vagyok a munkaadójuk.

fhdgy 2015.06.16. 21:53:27

@Taxomükke: Ja, hogy winfosh? Kikapcs, újraindít, akkor talán.

Taxomükke (UK) 2015.06.16. 22:05:06

@fhdgy: Az ide kevés.
A "Preferences"-ben a "Search" opció alatt fel sem kínál semmit.
Azt a tetves kib...tt Binget sikerült véletlenül berakni, nagy nehezen megszabadultam tőle, de lehet, hogy nem tűnt el nyomtalanul.

montroyal ( CAN qc) 2015.06.16. 22:06:09

@Taxomükke: o én az adohatosagnak szerzem a paciens ... sajat magamat .. vegul is nekik is munkat adok ..

pappito · http://pappito.com 2015.06.16. 23:36:00

@qkuc: az űrben nincs lent és fent :)

adg 2015.06.17. 00:38:59

@Bredpitt Monika: szerintem nem a hetfoi szunetet vezettek be, hanem a hetfoi adast. :)

@qkuc: ezt nyilvan rosszul latod. Labammal a foldon allok, fejem van felfele. Ha leejtek valamit, az a foldre esik. Benne is van, leejtem, nem pedig felejtem. Mit is? Nem emlekszem, mindegy. Felettem a Del Keresztje. Minden jel arra mutat, hogy en vagyok felul, amibol - elfogadva, hogy allitolag a Fold gombolyu - nyilvanvalo, hogy ti vagytok az aljan. Azt en sajnos nem tudhatom, hogy ott nalatok alul hogy mennek a dolgok, mert en mar kiiratkoztam ugye, de ez tunik az egyetlen lehetseges es elfogadhato magyarazatnak.
Jo napot!
:)

montroyal ( CAN qc) 2015.06.17. 03:12:06

off
444.hu/2015/06/16/strasbourg-vegleg-dontott-a-honlapok-felelosok-a-kommentekert/

na most leesett... oda kell figyelni es moderalni ..

nesze neked szolasszabadsag es szabad velemeny nyilvanitas ..

Golf2 2015.06.17. 07:44:32

@diggerdriver: egyszerü matek-átvertek.De mivel az átlag 4òrát dolgozik ezért te meg csak 20percet ezért nem neked kellene reklamálni...

sportos 2015.06.17. 09:53:54

@svájci sapka (ch): nálunk csak 5 hét (ZH) utálom, hogy ilyen rövid. természetesen mind az 5 hét föszezonban van, ha el szeretnénk menni nyaralni, csakis horribilis összegekért.

jobbnak tartanám, ha tanév közben nem 2-2 heteket kapnának, mert összel, télen, síszünet, tavasszal legtöbbször az idö sem elég jó ahhoz, hogy ki lehessen vinni a gyerekeket, ezért aztán benn kushadnak. lenne inkább hosszabb nyári szünetés csak 1-1 hét a tanév közben (kivéve a téli szünetet)

nálunk egyébként haza utaznak a nagyszülökhöz a szünetekben.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.17. 11:30:21

@charlieharper:
Charlie, nem reklamálásnak mondom, csak infónak, hogy nem jött mail, ha küldtél. persze tudom, hogy közben sürgős dolgod is akadhatott, pl egy kis alvás, ilyesmik :-)
most még próbálom benttartani a gyereket a pénteki osztálytalálkozóig..... :-)

kardio1 2015.06.17. 13:33:06

@Mme Seldon: Ezt annyiban pontosítanam, hogy sosem járnak valójában addig iskolába, legalábbis itt, amíg a tanév tart. A conseil de classe, ami a jegyekrol dönt, jóval előbb van. Ez után a gyerekek fokozatosan elmaradnak az órákról...

Bredpitt Monika 2015.06.17. 15:09:37

@adg [Au, Darwin]: nem, hetfon nem volt adas, emlekszem en erre , mivel nagyon utaltuk

adg 2015.06.17. 23:27:50

@Bredpitt Monika: persze, emlekszem, hogy nem volt adas hetfon. De elotte sosem volt, szoval nem a hetfoi adasszunetet vezettek be, hanem kesobb a hetfoi adast. Forditva nezted. Mintha azt mondanank, hogy nem ertem miert vezettek be, hogy az 1800-as evekben nem volt kozvetlen tengerentuli repulojarat, mennyit kellett mar hajozni. De kesobb szerencsere eltoroltek, igy lehetett vegre repulni. :)))

Bredpitt Monika 2015.06.24. 17:21:44

@adg [Au, Darwin]:persze, emlekszem, hogy nem volt adas hetfon. De elotte sosem volt, szoval nem a hetfoi adasszunetet vezettek be, hanem kesobb a hetfoi adast. Forditva nezted. Mintha azt mondanank, hogy nem ertem miert vezettek be, hogy az 1800-as evekben nem volt kozvetlen tengerentuli repulojarat, mennyit kellett mar hajozni. De kesobb szerencsere eltoroltek, igy lehetett vegre repulni. :)))

kicsit nehez a felfogasom. Gondolok rad mostanaban ugyanis a ket kedvenc sorozatom (gyerekeknek) a H2O es a Lightning Point. Gyerekeid nezik? MIndketto ausztral. Nagyon elvezem innen, ahonnan most angolul az akcentus is visszajon. Teljesen mas vilag, az amerikaihoz kepest (na meg a magyarhoz).

adg 2015.06.24. 19:19:08

@Bredpitt Monika: a h2o-n mar tul vannak. Meg otthon neztek, meg kicsit itt is parat, de kinottek a nagyok, a kicsiket meg nem erdekli. A masikat sose hallottam. Egyebkent nagyon lightos az akcentus a h2oban, gondoltak a tengerentuli nezokre. :)
Gold Coaston jatszodik amugy, a szigetuk meg kamu. :)

Eleg ritkan nezunk tevet, mert 5 percenkent van tiz perc reklam. Teljesen nezhetetlen az ingyenes adas. Ha valami erdekel, lenyalom a netrol egyben, vagy iview, vagy hasonlo.

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása