oldaldobozjavitott.jpg

kozelet_hataratkelo_widget.jpg

Utolsó kommentek

  • dikusz.: @P.Elliot: Nagyon félreértettél! Ezt pozitívan értettem, mert azt tapasztaltam, hogy megtisztelsz ... (2022.12.03. 21:33) Kalifornia két arca
  • Mr.Tellinghovon: @P.Elliot: “ Nagyon sok mindent nem tudunk a "masvilagrol", nem olyan szimplan egyszeru az hogy va... (2022.12.03. 19:59) Kalifornia két arca
  • kajakibrahim: @SzZoole: az mind semmi, mert nem is abban az évben született, amit kitaláltak nekije. tehát a kr... (2022.12.03. 17:17) A felfoghatatlan Magyarország
  • P.Elliot: @dikusz.: Ne valaszoljak? Na jo, igazad van, majd lejjebb veszem, van eleg dolgom ugy is, foleg mo... (2022.12.03. 17:11) Kalifornia két arca
  • dikusz.: @P.Elliot: Vagy azért, mert te mindenkinek válaszolsz.:))) (2022.12.03. 17:07) Kalifornia két arca
  • Utolsó 20

Kívül tágasabb!

Nincs megjeleníthető elem

Gazdagisztán

Nincs megjeleníthető elem

2015. június 15. 06:42,  Megszoksz vagy meghalsz 265 komment

2015. június 15. 06:42 Határátkelő

Megszoksz vagy meghalsz

Egészen meglepődtem, amikor Anikó pályázatának körülbelül feléig jutottam. A Határátkelő története, blogtörténelem szempontjából már egészen tetemesnek tekinthető, de Irakból még nem érkezett eddig írás. Úgyhogy most érdeklődéssel várom a véleményeteket, a „pontokat” erre a habkönnyűnek egyáltalán nem nevezhető a Magyarország és én pályázatra íródott posztra.

Szavazni ma is a poszt végén és a Facebookon lehet.

irak.jpg

„Az érzés, ami kifejezi, hogy hiányzik a hazám: már önmagában a Himnusz egyetlen akkordja hallatán sírni támad kedvem. Sosem gondoltam volna előtte, hogy fájni fog, mély csalódást okozva, s egyáltalában, hogy nem tudok élni a saját hazámban, a nemzetem körében, a szeretteimmel és a családommal.

 Legelőször 2008-ban fogalmazódott meg bennem, hogy sajnos itt nincs életterem, valahogy nem lehet a korlátokat tovább tágítani, nincsen hely, amely befogadna. Kivet magából az országom. Még megpróbáltam küzdeni, s elkezdtem az egyetemet. Világ életemben büszke voltam a magyar teljesítés- és tudásképességre, ez a mai napig sem változott.

Aztán kezdtem tapasztalni, hogy hiába dolgozom egyetem mellett, hiába nem költök ételen és szálláson kívül semmire, nem tudok megélni, sokszor olyan hideg szobát tudtam csak bérelni, hogy télen inkább a budapesti parkokban ültem, mert kevésbé fáztam. Viszont nem adtam fel, nem akartam, mert hát „... Itt élned, halnod kell...”

Majd 2012-ben teljes reményvesztetten adtam magamnak pár hónapot Londonban, hogy kicsit kifújjam magam, természetesen dolgoztam, amennyire erőm bírta, nem volt jobb az életem, de éreznem kellett, milyen, amikor nem a hazámnak termelem az adót.

Inkább legyek koldus, mint tudattalan báb

Fél év után visszatértem Budapestre, hogy a mesterképzést megcsináljam, mert gyermekkoromtól kezdve makacsul és öntörvényűen mindent a tudásnak szenteltem, és szentelek is, rendelek alá a mai napig. Ezen sem kor, vallási meggyőződés, ország, kulturális különbség és hatalmi helyzet nem tud változtatni.

A tudás az egyetlen eszközünk ebben a világban. Inkább legyek koldus így, mint tudattalan-szegény-báb. Mindig is túl erős volt az igazságvágyam, ennek nem megfelelően nemzetközi tanulmányok és diplomácia szakon végeztem az egyetemeket. Olvastam, már innen a másik világból, hogy meg is szüntetik a szakot. Nem lepődtem meg. A tudás meg- nem adása és korlátozása volt mindig is az egyetlen módszere a hatalmi játékot űzőknek. Erről picit később.

Felálltam, maradtam, megpróbáltam, de elbuktam

Tehát, az utolsó félévem előtt gondoltam egy nagyot, látni akartam, milyen a Közel- Kelet. Megcsömörlöttem a liberális demokráciának nevezett hatalmi harcokat vívó dilettánsok másodpercenkénti hazugságaitól. Ahova mentem, mint önkéntes, sosem merült fel legalább, bennem, a szabadság semmilyen alternatív definíciójának lehetősége. Ebben a pár hónapban még inkább kitágult a világ.

Előtte éltem már Erdélyben, Magyarország szomszédos országaiban, a nagy londoni esőben, ez viszont teljesen más. Menekültekkel dolgoztam, Irakban, Szíriában néztem mi zajlik, hogyan viszonyulnak a kurdok a törökökhöz, hogy a grúziaiak szegényei síró szemmel néznek fel az amerikai pénzből emelt majdnem felhőkarcolókra, de a fél országrész oroszok által lezárt terület, ahol a szeretteik élnek. Itt nincs ámítás, csak a valóság. Megszoksz vagy meghalsz, mert Irakból nem olyan egyszerű megszökni, férfiaknak sem, nemhogy a nőknek.

Mindezek után hazamentem, villámgyorsasággal leállamvizsgáztam, de már nem voltam hajlandó bemagolni az összes UN-es nevet, mivel személyes élményem a valóság és a látszat között olyan hatalmas krátert hozott létre, amit már az igazságérzetem nem viselt el. Ehhez csak jött a többi, hogy fizessek adót, fizessek mindenre, de 2008- ban regisztráltak először, mint munkanélkülit, s a legjobb ajánlat egy berhidai árufeltöltő- raktárosi pozíció volt. Sajnos, ez azóta sem lett jobb.

2014 februárjában, Kijevben a Maidan tér alatt vártam, hogy mi lesz a forrongásokból, hogy milyen csoportok alkotják a hónapok óta ott élőket és ki, milyen érdekből csoportosult. Minden érdekcsoport megtalálható volt. Ott éreztem újra, hogy szeretnék a saját hazámban élni, a tudásomat otthon kamatoztatni, anélkül, ami a mai világban gyakorlatilag lehetetlen, de egyik politikai párthoz való tartozás nélkül is lehessek valaki, legalábbis megéljek. Nem sikerült. Újra és újra felálltam és maradtam és megpróbáltam, de elbuktam.

Önkéntesként Irakban

Így egészen Irakig mentem. Az azóta eltelt másfél évben tanítok, próbálom a tudásomat átadni és újakat szerezni, megérteni a megérthetetlent, amit ember ember ellen elkövet. Próbálok, mindenkihez hasonlóan túlélni, főleg amikor kiújulnak a harcok. Ugyanakkor azt kell mondjam, minden nap, amikor a tanítványaim rohannak felém, megéri itt lennem.

Ez már a nem az anyagiakról szól, hanem, hogy itt érték, amit adni tudok, ha nem is sokat, de minden egyes nap dolgozunk. Talán egyszer a saját hazámban is fogom ezt érezni. Más kultúra, más szokások, más nyelvek és gesztusok, más vágyak: túlélés.

A legnagyobb tanulság számomra: sosem feledhetem, ki vagyok és honnan jöttem, és ezt sosem hallgathatjuk el. Nekem van hazám, és büszke vagyok a történelmünkre, de a jelenünk szomorúsággal tölt el.

Remélem, a gyermekem már fel tud nőni otthon és lesz jövője. Addig is, a reménytől és hálától csillogó szempárok többet érnek mindennél. Itt számít, hogy itt vagyok.”

A moderálási alapelveket itt találod.

AMIT TUDNI KELL A SZAVAZÁSRÓL

A szavazás menete: voksolni a Tetszett vagy a Nem tetszett gombra kattintva lehet.

Emellett szavazhattok a Facebookon is, ott jobb híján a lájkok száma dönt majd.

A szavazás eredményét a megjelenés után 48 órával rögzítem, hogy ne kerüljön előnybe az, akinek korábban jelent meg az írása.

Mivel a két felületet nagyon nehéz összehasonlítani, ezért a sorozat legvégén a 3-3 legtöbb szavazatot kapott írás egy-egy rövid részlettel egyetlen posztban jelenik majd itt meg, és végül az ott kapott voksok döntik el a közönségdíj végső sorrendjét.

Gyere és csatlakozz hozzánk a Facebook-on!
Ha inkább levelet írnál, elmesélnéd a személyes történeted,
azt a következő címen teheted meg: hataratkeloKUKAChotmail.com

Címkék: pályázat önkéntesség Irak Magyarország és én

A bejegyzés trackback címe:

https://hataratkelo.blog.hu/api/trackback/id/tr397544648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SzZoole 2015.06.15. 06:57:22

Nagyon bátor vagy.

Az unokaöcsém ott húzott le egy evet,szerződéses katona,felderítőkent,de Ő egy szteroidos,drogos,agyatlan izomagy.
Most megint vissza akar menni,egy gazdag iraki testorenek,de Őt a pénz motiválja.

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.15. 07:08:06

köszönjük az írást, tényleg ritkán olvashatunk abból a térségből!

nagy gratula Anikónak a kitartásért és a bátorságért

szimpatikus a hozzáállása és az írása is

különösen ez: "A tudás az egyetlen eszközünk ebben a világban"

ha jól értem, még mindig Irakban van ugye? milyen a helyzet mostanság? (nem sok jót hallani)

svájci sapka (ch) · http://svajcisapka.blogspot.ch/ 2015.06.15. 07:10:17

Mint pályázati "anyag" nem jött be, de szívesen olvasnék az ottani életről egy másik írásban.
:)

pappito · http://pappito.com 2015.06.15. 07:39:23

hát ez nekem homályos is meg dagályos is, nem bírom a pátoszt. nemtetszikeltem.

viszont az iraki életről (pláne fehér nő számára) megtapasztalva szívesen olvasnék én is

köszönet a szerzőnek, hogy megosztotta velünk. remélem még hallunk Irakról tőle

firg_firg 2015.06.15. 07:39:51

Alany egyeztetes, egyes többeszam, vesszo hasznalat, fo es mellekmondatok kozotti logikai kapcsolat.

Sik sikert kivanok amugy irakban es idehaza.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 07:56:41

A blabla reszevel ma en se tudok mit kezdeni, de Irak engem is erdekelne.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.15. 08:16:52

"a grúziaiak szegényei síró szemmel néznek fel az amerikai pénzből emelt majdnem felhőkarcolókra, de a fél országrész oroszok által lezárt terület, ahol a szeretteik élnek"

Ezt elmagyaráznád?

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.15. 08:16:55

"a jelenünk szomorúsággal tölt el"

Pedig a magyar jelen, legalábbis politikailag, erősen pozitív. Mo. jelenleg Európa élvonalában van a jövőért vívott harcban.

Lehet az ellenkező oldalról szemlélni ezt és ellenezni, de nem elismerni nagy hiba.

Mr Long 2015.06.15. 08:22:36

Olaszban elok!
Mi a kozhangulat a tegnapi allomasi verengzes miatt?

Muscari 2015.06.15. 08:29:34

Hát ez kemény volt így reggeli gyanánt. Kívánom a posztolónak, hogy találja meg a helyét és boldogságát, lehetőleg Európában vagy valami más civilizált helyen.

@maxval bircaman szerkesztő: erre én is kíváncsi vagyok, gondolom ez nem Irakban van

fhdgy 2015.06.15. 08:35:48

@maxval bircaman szerkesztő: Csodálatos szemüveged van. Én is szeretnék venni belelőle. Légy szíves írd meg, hogy hol kapható és mennyibe kerül darabja, mert nem is egyet vennék, hanem inkább tucatszám!

adg 2015.06.15. 08:43:50

Sajgo szivem enyhen beleborzong a harmatos hajnal gyonged huvosebe, lelkem szarnyalva fakad dalra a nap elso sugarainak lagy erintesetol. A huvostol kunkori szorszalaim totagast allnak, lehull kis rakoncatlan koldokszoszom a repedezett szikre.

Na majd kesobb elolvasom, irak miatt kulonosen erdekel, kivancsi vagyok, mi rejtez a maz mogott. :) Sajnos az elso bekezdes kicsit visszavetett. Pedig szerintem jo lesz...

Muscari 2015.06.15. 08:46:12

@Mr Long (UK): mi történt? Még a BBC-n se találtam róla semmit.

kék madár 2015.06.15. 08:50:32

@maxval bircaman szerkesztő:
"Pedig a magyar jelen, legalábbis politikailag, erősen pozitív. Mo. jelenleg Európa élvonalában van a jövőért vívott harcban.

Lehet az ellenkező oldalról szemlélni ezt és ellenezni, de nem elismerni nagy hiba."

csak az ehezo tomegek nem kepesek belatni, hogy stadionnal es a Fidesz altal elrabolt milliardokkal is jol lehet lakni egy masik dimenzioban.

Mar nem tudok masra gondolni, csak arra, hogy te is nyomorogsz es kell a jovedelemkiegeszitest a Fideszes trollkodasert.

Herr Géza 2015.06.15. 08:50:57

@fhdgy: Á, csak nem érted Maxot. Igaza van... A harc élvonalában vagyunk.
Csakhogy az élvonal=frontvonal. Az meg elég nagy szívás, mert ugye ott a legnagyobb a veszteség. Az ott harcolók java meg sem éri a gyözelmet/veszteséget....
:)))))))))))

Herr Géza 2015.06.15. 08:53:04

@Herr Géza: jav.: "...meg sem éri a gyözelmet/vereséget..."

Mr Long 2015.06.15. 08:53:39

@Muscari: Az allomason varva egy afrikai menekult levagta a kaller kezet... A facsen voltak belinkelve cikkek, a magyar sajto meg nem cafolta, hogy kamu lenne.

rumitom 2015.06.15. 08:58:27

@kék madár: politikailag valoban jobban teljesitunk. Van egy nagyon megoszto min elnoke az orszagnak, aki hazajaban kimagaslo nepszerusegnek orvend. Politikai cikkek szolnak rola, az orszagrol. Beszelnek magyarorszagrol a politikai szferaban, a politikai sajtoban. Ugyanez 10-15 eve szerintem kevesbe volt jellemzo.
Persze, Irak sokkal meghatarozobb politikai szempontbol, ugyhogy van meg hova...

fhdgy 2015.06.15. 08:58:44

@Herr Géza: Értem én, értem Maxot, csak próbálok kicsikarni belőle valamit, amit meg is értenék.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.15. 09:05:16

most komolyan

magyarországrol irakba menekult tanitani?
nemzekozi diplomaval?

o ugyan mar
majd ha raerek, sajnallak.

akiennyire itthon akar lenni, az legyen itthon
pont

qkuc 2015.06.15. 09:13:09

@maxval bircaman szerkesztő: Nyihahaha, :D. Ilyen korán reggel elsütni a nap viccét, :).

Bluely 2015.06.15. 09:23:59

Nagyon érdekelne engem is az iraki poszt a mindennapi életről.

Flamy (fat cat wannabe) 2015.06.15. 09:32:26

Ha ebbol a posztbol kihuznanak az orszagok neveit akkor semmi tenyanyag nem maradna. Kulonosen sajnalatos a HA beharangozo utan, hogy ez az elso iraki poszt...

kék madár 2015.06.15. 09:35:38

@rumitom: "politikailag valoban jobban teljesitunk" ez mit jelent, kb. azt mintha egy sorozatgyolkos akkor teljesit jol, amikor jo sok embert megol, sejtik, hogy o volt az, de nem tudjak rabizonyitani?

Hari Seldon 2 2015.06.15. 10:01:35

@maxval bircaman szerkesztő:
Szerintem Dél Oszétiára és Abháziára gondolt.

firg_firg 2015.06.15. 10:03:19

@fhdgy: 1089 Budapest, Visi Imre utca 6. (Polgárok Háza), aula, ajandekbolt, jobbra masodik polc a Lazaros polok mellett

@maxval bircaman szerkesztő: "Pedig a magyar jelen, legalábbis politikailag, erősen pozitív." - akkor akar haza is koltozhetnel

@Mr Long (UK): Nekik ilyen a konflikstuskezelesi kulturajuk, masok kulturajat meg tiszteletben kell tartani.

Hari Seldon 2 2015.06.15. 10:06:57

„Megszoksz vagy meghalsz”

Lehetne inkább azt választani, hogy megSZÖKSZ? – Mármint onnan…

’A tudás az egyetlen eszközünk ebben a világban. Inkább legyek koldus így, mint tudattalan-szegény-báb.”

Ez így ebben a formában marhaság. Akinek van TUDÁS (mármint hasznos) a birtokában kevésbé szegény, mint aki tudattalan… - Ha szerző jön talán elmondja mire gondolt.

„Tehát, az utolsó félévem előtt gondoltam egy nagyot, látni akartam, milyen a Közel- Kelet. Megcsömörlöttem a liberális demokráciának nevezett hatalmi harcokat vívó dilettánsok másodpercenkénti hazugságaitól.”

Tudod, ezt úgy hívják, hogy politika. Demokráciában pedig szerencsére politikai harcok vannak, nem úgy mint Irakban…

„Mindezek után hazamentem, villámgyorsasággal leállamvizsgáztam, de már nem voltam hajlandó bemagolni az összes UN-es nevet, mivel személyes élményem a valóság és a látszat között olyan hatalmas krátert hozott létre, amit már az igazságérzetem nem viselt el.”

Mert ha nincs UN- akkor nekik jobb?

„Ehhez csak jött a többi, hogy fizessek adót, fizessek mindenre”

Idealista-szocialista világképed van.
Az adóból támogatják a szegény harmadik világot is (mármint itt nálunk, hogy Magyarországra mennyre igaz nem tudom). – Lehetne jobban is? – Lehet. De: ha még többet költenek az „adóból” a harmadik világra, nálunk csődöl be a gazdaság, nem lesz fogyasztás, nem lesz adó. Nem tudjuk még ennyire sem támogatni a harmadik világot.

„Így egészen Irakig mentem. Az azóta eltelt másfél évben tanítok, próbálom a tudásomat átadni és újakat szerezni, megérteni a megérthetetlent, amit ember ember ellen elkövet.”

Ha ennyire nem tudod magadban kezelni, minek mész oda?

rumitom 2015.06.15. 10:08:29

@kék madár: amennyiben egy sorozatgyilkos fo ismerve h mennyit gyilkol, ugy valoban attol lesz jobban teljesito.

Magyarorszag jobban teljesit. Ez az allitas mindig igaz lesz. Csak jol kell megvalasztani az osszehasonlitasi alapot illetve a jobban teljesitesre qualifikalo metricset. Errol szol a politikai bs.
Persze mo-n mar ezt is felrugtak, meg sem probalnak igaznak tuno hamis allitasokkal megvezetni. Egyszeruen a szemebe hazudnak a kozonsegnek.
Tehat mo abban is jobban teljesit h oszintebbe valik :)

pasztasuta 2015.06.15. 10:10:22

@Mr Long (UK): tegnap is volt allomasi verengzes? en egy csutortokirol tudok ahol valami del amerikai machetaval megtamadott egy vasutast Villapizzone (Milano) allomason.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.15. 10:10:36

@firg_firg: Én nem politikai vagy gazdasági okokból mentem el.

fhdgy 2015.06.15. 10:11:42

@firg_firg: Nekem olyan kell, ami Maxnak van. Nem szeretnék pofára esni azzal, hogy megveszem magamnak és megsem látom olyannak a világot mint Max.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.15. 10:31:22

@Hari Seldon 2: köszi, pont nemrég gondoltam rá, hogy mikor süt már rá egy kicsit a nap.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.15. 10:32:37

@Muscari: valami őrült levágta a kalauz karját, állítólag úgy kellett visszavarrni. de csak futtában olvastam róla egy cikket, és méshol nem láttam

Hari Seldon 2 2015.06.15. 10:47:45

OFF:

Na az oroszok már tudják, hogy el fogják venni tőlük a VB rendezést. Kezdik a "közvélemény kutatók eredményét" sulykolni a népnek. (mellesleg ezt nem is kellett szerintem nagyon hamisítani)

www.napi.hu/nemzetkozi_gazdasag/oroszok_pokolba_az_olimpiaval_a_foci-vb-vel_es_a_krimmel.598693.html

Aztán majd a "bölcs vezető" "meghallja" a nép hangját, és pár hónap múlva bejelenti, hogy Oroszország mégsem rendez VB-t, így elkerülhető, hogy a "FIFA vegye el", miután Blatter-t kirúgják...

ON

VPBA · http://albania.cafeblog.hu/ 2015.06.15. 10:55:53

A felvezető alapján másra számítottam. Amikor annak idején az első posztot írtuk Albániáról, a kommentek többségéből az jött le, hogy 'hűha'. Valami ilyesmire számítottam ezzel a poszttal kapcsolatban is, de nem ez lett.

Irakról egyébként sokat mesélt nekünk az az amerikai magyar ismerősünk, aki az amerikai hadsereggel dolgozott ott de civilként, ő volt az első civil, aki beléphetett Szaddam istállójába. Mutatott képeket is. De ő ugye a megszálló hatalom képviselője volt, soha nem tudott igazán belelátni a hétköznapi emberek életébe. Jó lenne egy olyan posztot olvasni, ami a hétköznapi emberek hétköznapjairól és problémáiról szól. Talán a poszterina majd pótolja ezt a hiányt.

Csodabogár 2015.06.15. 11:01:00

@maxval bircaman szerkesztő: Ezzel, enyhén szólva, nem tudok egyet érteni. Nem tudom hol élsz. Lehet, hogy itthon és a parlamentből itéled meg a helyzetet?

qkuc 2015.06.15. 11:04:44

@maxval bircaman szerkesztő: Enyje, hát akkor nem igaz az a tézised, miszerint MINDEN kitántorgó gazdasági menekült, :D.

Kiég3tt 2015.06.15. 11:09:42

Engem megfogott az eletut es orulok, h vannak meg olyan emberek, akik cselekszenek is, ha ugy latjak, h szukseg van ra, nem csak hozzank hasonloan beszelnek rola.
Nem erzem ugy, h jogom lenne belekotni akarmilyen modon is ebbe a postba. Pont az ilyen emberekben latom, h ha akarnak es osszefognak, Magyarorszagot is jobba tudnak tenni... respect

adg 2015.06.15. 11:19:37

Elolvastam. Nekem tetszett, kicsit tavol all tolem a stilus, de osszessegeben szerintem teljesen oke. Nem egy otthonulo fajta a poszterina, ez biztos.
Sok sikert!

(A palyazathoz nem tudom, hogyan kapcsolodik, hacsak nem a szokasos kozhelyek altal.)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.15. 11:27:24

@Mr Long (UK): na az jót fog tenni a menekültek amúgy is szar megítélésének

Mr Long 2015.06.15. 11:52:50

@pasztasuta: Lehet ez volt, csak kozben afrikaira valtozott az elkoveto. Macheta, meg allomas es kaller. Meg sok ver a levagott karbol.

adg 2015.06.15. 11:59:01

@DavidT: nyilvan lopott a kaller. Vagy legalabb hitetlen volt. Vagy lehetett volna.
Ha neked nem tetszik az ilyen eljaras, nem latod a kulonbozo kulturak szepseget es az europai alsobbrenduseget, akkor gyulolod az afrikaiakat, xenofob vagy, nyilvanvaloan. Es persze kirekeszto. Rasszista is. Meg, meg...
Csak komolyan ne vedd...

Kriszta D 2015.06.15. 12:03:27

@Mr Long (UK): En nem is tudok semmirol, mi tortent? :/

puhacica 2015.06.15. 12:03:31

tetszik ez a joves-menes, valamit mindig csinalas, akaratero. viszont nem tetszik a nemzetezes, nagy londoni esozes, hazazas. ja es az is tetszik meg, hogy a tudasnak ilyen fontos szerepet tulajdonit.

Kriszta D 2015.06.15. 12:09:16

@Mr Long (UK): Link? Es amugy valaki elmondhatna mi zajlik otthon a TVben, szombaton panikban hivott a csalad hogy jol vagyok-e mert Milanoban mik zajlanak az allomason - en tegnap es tegnapelott 2ben is voltam mert utazgattam kicsit, de semmi rendkivulit nem eszleltem a szokasos utazokozonsegen kivul (kiveve hogy a vonaton a szemelyzet pezsgot es cukorkat osztott az utasoknak, es ugy altalaban az EXPO miatt mintha hatekonyabb lenne a kozlekedes az allomasokon...).

**mimi** 2015.06.15. 12:09:20

Hát nem tudom...szar a helyzet itt ez tény, de ennyire, hogy Irakig kell szaladni????

pasztasuta 2015.06.15. 12:25:47

@Mr Long (UK): oke, szoval del amerikai volt a machetas (ha jol lattam El Salvador). Kozhangulat ezzel kapcsolatban nem tunik szelsosegesnek, valamelyik szakszervezet holnapra sztrajkot hirdetett meg a nagyobb biztonsag biztositasaert.

Kicsit jobban ki vannak akadva az olaszok, hogy nagyobb varosok palyaudvarai (pl Milano, Roma) gyakorlatilag menekult befogado kozpontokka valtak szo szerint. Ja es azzal is tele vannak az ujsagok, hogy a franciak ujra bevezettek a hatarellenorzest Ventimiglianal.

Mr Long 2015.06.15. 12:27:14

@adg [Au, Darwin]: Te most lehet viccelsz, de van aki ezt komolyan igy gondolja...

@Kriszta D: Majd este kuldok, valamiert nem tudom idemasolni facserol.

fhdgy 2015.06.15. 12:36:37

A poszterinához: az, hogy elment, részemről rendben van. Még az is, hogy Irakban kötött ki. Viszont elolvasva a posztot, nem igazán tudom értelmezni az igazi okokat. Ha leírná még, hogy diplomával a zsebében mit is szeretett volna Mo.-on csinálni, miért nem sikerült, konkrétabban megfogalmazva kik ( név és cím nélkül ) és hogyan tettek neki keresztbe, mindjárt másképp láthatnám a dolgokat. Szabadna egy kis konkretizálást kérnem?

2015.06.15. 12:37:22

Egyebkent ugy tunik, hogy az orbani/cameroni jo pelda a ragados... ugy tunik, hogy az osztrakok annyira begazoltak a szelsojobb eloretoresetol, hogy lassan orbani magassagokba emelik a demogagia-fokozatot, csak hogy kifogjak a szelet az FPOe vitorlajabol... :(

A burgenlandi valasztasok utan koaliciora lephet (szinte biztosan lepni is fog) a SPoe (szocialistak) es a FPOe (a szelsojobb). Sokan azt rebesgeik, hogy Becsben is siman elerheti a 25-30% a FPOe oktoberben. Ezek utan a belugyminiszterasszony nemreg azzal fenyegetozott, hogy leallitjak a menekultkerlemek elbiralasat, hogy ezzel is nyomast gyakoroljanak az EU-ra, hogy szigoritsak a bevandorlast. Az FPOe torvenyt szeretne modositani, hogy leallitsanak minden olyan kifizetest, amit az ausztiaban dolgozo EU-s polgarok utan kulfoldre, azok hazajaba folyosit az osztrak allam. Erre meglepo modon a kulugyminiszter hirtelen eloall azzal, hogy Ausztria kezdemenyezni fogja az EU-s szerzodesek modositasat, hogy ne kelljen kulfoldre utalniuk, mert ezzel 200 millio eurot tudnanak megtakaritani. Es mar targyalnak tobb mas EU-s orszaggal, akik szinten tamogatjak a kezdemenyezest. Mondjuk a gyakorlatban mar most is akadozik a kifizetes, tobb ismeros is mondta, hogy folyamatosan dobaljak vissza a papirokat, kiegesziteseket kernek, illetve a 30 napos elbiralasi ido neha tobb mint fel ev, es van, hogy csak siman nem fizetnek, visszatartjak az utalasokat. Volt a sajtoban is, a hivatal siman arra hivatkozik, hogy annyira megnott a kelet-europai munkavallalok szama, akinek otthon van a csaladja, hogy keves az ember es emiatt lelassult a feldolgozas.... :( Alakul itt a szep uj EU... :(

Mr Long 2015.06.15. 12:37:56

@pasztasuta: Es mi az olaszok velemenye a menekultekrol? Tudom nincs atlag olasz es nem tudod az x millio velemenyet felsorolni. :)
Ma reggrl ilyeneket olvastam az indexen (tudom, en vagyok a hulye, hogy olvasom), hogy azert jok a bevandorlok, menekultek az irszagnak, mert szelesedik a street food kinalat, meg jo hatassal van a zenere, oktozkodesre...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 12:38:41

Juteszembe. Amikor februarban hazajottem, orommel lattam, hogy a repulojarat, ami egy evvel korabban atrepult egesz Irak felett,, nagyivben kerult Iran fele. Nyilvan senkinek se kell meg egy "veletlenul" csak ugy leszedett civil repulo. Iranba meg mindig szivesen mennek egyebkent, kishijan mentem is tavaly latogatoba ismeroshoz. Egy kollegam is pont tavaly nyaron volt, regi londoni diaktarsanal, es csak jokat meselt. Mndenknek mashol vannak a hatarok, van, aki mar a tegnapi retkes wc miatt is leirna egesz Azsiat (Japantol Papuaig es Kinatol Pakisztanig). Mondjuk ezt most nemtom miert irom. Meg mindig probalok rajonni, mit is gondolok a posztrol pontosan. Az a resze egyebkent megvan, hogy csak ertelnes munkat szeretne valaki, es nem tudja elviselni az ertelmetlenseget. Ezt sokat lattam mar. Csak pl en nem vagyok vagany elegge ahhoz, hogy nincstelen menekultek koze menjek. Pedig valszeg ertelmesebb, mint a felsokozeposztalyt tanitani. De persze meg abba is bele lehet magyarazni, hogy nagyon nem mindegy, hogy mit tanulnak gyerekkorukban azok, akik majd ott a vallalkozok, tanarok, orvosok lesznek. A masik nekem meg a sajat megel

Zka · http://www.youtube.com/watch?v=_wpDbI1gca0 2015.06.15. 12:43:05

@Hari Seldon 2: én azt nem értem, hogy Quatarban hogy a picsába lehet VB azok után, hogy tudjuk, hogyan készül hozzá az infrastruktúra? Van itt még pár szint a korrupciós szervezetben...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 12:43:32

Kurva telefon. Szoval a masik a sajat megelhetesem. Azt nem fogom kockaztatni
DavidT szivesen olvasnek az ENSZ es hasonlok haszontalansagarol, jelenlegi vilagkepem szerint a menekulthelyzetben ok azett probaljak menteni a menthetot.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 12:46:29

@Ödenburger [Hu/At]: marmnt pl kulfoldre nyugdijat, ilyesmit nem akarnanak utalni nem osztrak allampolgaroknak?

2015.06.15. 12:54:48

@Dragonlady (Bp, Hun):

Az EU-n belul, ha barhol dolgozol, jogosult vagy az ottani csaladi potlekra, gyesre, stb.-re. Ha pedig a csalad nincs veled, akkor ha az orszagban, ahol a csalad el, alacsonyabb az adott ellatas, evente egyszer a kulonbsegre. Vagyis pl. ha valaki Sopronbol ingazik, akkor az kapja Mo-on a magyar csaladi potlekot, ami talan 12ezer Ft (kb. 40 euro) es evente egyszer az osztrakoktol a kulonbozetet. Az osztrak csaladi potlek kb. 160 euro, igy ez havi 120 euro x12, azaz kb. 1400 euro evente. Ezt az osztrakok evente egyszer egyoszegben utaljak. Ez ilyen EUs szabaly. Es ez nem tetszik nekik.

pasztasuta 2015.06.15. 12:57:55

@Mr Long (UK): A menekultekkel kapcsolatban nekem ugy tunik, hogy az atlag olasz inkabb sajnalja oket, es ha valakire akkor Europara mergesek. Persze az is egyertelmu, hogy a szelsojobb is hallatja a hangjat, ugye nem csak atlagolaszokbol all az orszag.

firg_firg 2015.06.15. 13:23:42

@Ödenburger [Hu/At]: Megertem az osztrakokat. Nekem se tetszene.
A csaladi potlek a csaladi koltsegkere van. Ha a csalad az olcso keleten el, es csak apu dolgozik a draga nyugaton, akkor nincsenek akkora koltsegeik, amik indokolnak hogy full osztrak csaladi potlekot kapjanak.
Persze ertem en, hogy jo lenne ausztriara meretezett csaladi potlekbol keleten habzsi-dozsizni, de azert ez nem fair.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 13:25:26

@Ödenburger [Hu/At]:
értem, aztán rájöttem a kommentem után, hogy ilyesmi is lehet.
valahogy a szabályokat kellene egyértlműsíteni, hogy pl mikor lesz jogosult az ember egy EU-s államban a családi pótlékra: ha ott dolgozik és ott szerez jogosultságot, vagy ha a gyerek, aki után fizetik, ténylegesen ott él. minden más benefittel, segéllyel stb kapcsolatban ugyanez. mintha régebben itt is téma lett volna, hogy az angliai lengyelek is tömegesen csinálják ezt. aztán ha a szabály megengedi, miért ne. vagy akkor legyen tényleg olyan a szabály, EU-s szinten, hogy ne lehessen kitrükközni.

adg 2015.06.15. 13:25:43

@Dragonlady (Bp, Hun): Olyan keves orszag van Oceaniaban, ne vedd el tolunk PNG-t. :)
Vagy csereljuk el japanra legalabb.

@Mr Long (UK): Sajnos nem is keves. Es eleg hangosak...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 13:31:04

@adg [Au, Darwin]:
nem vagyok elméleti földrajzban járatos, és nem vagyok különösebben irigy sem :-) de indonéz Pápua is már Óceánia lenne? még sose hallottam, hogy Indonézia két kontinensre kiterjedő ország lenne. én most lusta vagyok és rossz a hangulatom, csak múlatom itt az időt azzal, hogy hülyeségeket beszélek, a gyerek balhézik a vihar miatt, ha utánanézel, akkor update-elem a mentális enciklopédiámat :-)

2015.06.15. 13:46:19

@firg_firg:

Ez nem fair vagy nem fair kerdes. Ez egy EU-s szabaly, ami eddig igy mukodott.

soad1221 2015.06.15. 13:47:13

@Ödenburger [Hu/At]: ez teljesen érthető szerintem.. a családi pótlék nem erre van, sem itt sem ott... ha a családi pótlékot egy másik országban használja fel, ott tartózkodik a gyerek, az egész család, akkor nem értem miért jogosult az ingázó apa révén a magasabb összegre...

@firg_firg: mondjuk a habzsi-dőzsi kissé túlzás... :)

2015.06.15. 13:48:15

@firg_firg:

Pl. ha valaki, olyan EU-s orszagbol jon Mo-ra dolgozni, ahol alacsonyabb a csaladi potlek, Mo is kifizeti a kulondozetet. Az mas kerdes, hogy nem sok ilyen EU-s orszag van...

adg 2015.06.15. 13:49:24

@Dragonlady (Bp, Hun): Aha, utananeztem. Vitatott. Wiki szerint Papua es Ny. Papua azsia resze, mert Indoneziahoz tartozik. PNG idonkent ide, maskor oda (merthogy Indoneziaval szomszedos) sorolodik. Foldrajzilag meg az egesz sziget Oceania.
Happy?

Max! Valami erdekesseggel a temaban meg tudsz minket lepni? Pls :)

-----------------------
Angolosoknak: kep.cdn.index.hu/1/0/868/8686/86867/8686781_7dd95a45662883ef1cece6bdce00f907_wm.jpg

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.15. 13:50:51

@firg_firg: olcsó kelet, drága nyugat.
na ne baszki.

firg_firg 2015.06.15. 13:52:56

@Ödenburger [Hu/At]: Az a gaz az EUval jelenleg, hogy sok mnden van benne ami nem ugy mukodik ahogy kellene. Hat az osztrakok most azt mondjak hogy ezt igy nem kellene.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 13:55:54

@adg [Au, Darwin]:
köszi.
látom, szorgalmas Leiter-látogató vagy.... nyomorult "fordító" szavanként rakta be google translate-be a magyart, még csak nem is mint egész mondatot, úgy tűnik :-)

@~~Babette~~:
te se vagy valami jó hangulatban ma ;-)
persze, ha a szabályok lehetőséget adnak, naná, én is így csinálnám. de megértem, ha úgy interpretálják mások, hogy trükközés, és elvágják majd a lehetőséget.

2015.06.15. 13:58:23

@soad1221: @firg_firg:

Jo kerdes, hogy ez miert alakult igy anno, miert egyeztek meg anno ebben az akkor EU-s tagok. De ebben egyeztek meg.

Es azzal sincs gond, ha ezt felulvizsgaljak, elvetik megvaltoztatjak, stb. A baj azzal van, hogy ugyanabbol a sotet es demagog indittatasbol nyomjak ezt az osztrakok, mint a Fidesz otthon: megijedtek a szelsojobbtol, es igyekeznek kifogni a szelsojobb vitorlajabol a szelet. Es mint irtam, ez csak egy otlet/intezkedes a sok kozul...

qkuc 2015.06.15. 14:02:51

@Ödenburger [Hu/At]: De ebben az a siralmas, hogy már megint nem a menekültek ellen fordulnak, hanem az EU-s vándorlók ellen, bravó ...

2015.06.15. 14:04:21

@~~Babette~~: @Dragonlady (Bp, Hun):

Olyannyira nem trukkozes, hogy engem anno a Magyar Allamkincstar jol megbuntett, es visszafizetettett velem 8 havi csaladi potlekot, mert Ausztriabol lettem volna ra jogosult (csak akkor meg ezt nem tudtam).

qkuc 2015.06.15. 14:06:46

@Dragonlady (Bp, Hun): Asszem elég sok mindent át kéne már szabni EU szinten. Aztán lehet nem fogok neki örülni a végén, :).

2015.06.15. 14:15:07

@soad1221: @firg_firg:

De tudok jobbat: elvaltunk, a gyerek az exfelesegnel. Exfeleseg 1 napot nem dolgozott Ausztriaban. Viszont azokra az idoszakokra, amikor Mo-on munkanelkuli, a magyar allam nem fizet csaladi potlekot, mert a masik ver szerinti szulo, azaz en, Ausztriaban dolgozom, igy ezekre az idoszakokra Ausztria koteles fizetni neki az osztrak csaladi potlekot. Es a magyarok abban a szent minutumban le is allitjak a kifizetest, mondvan, hogy amig nem tetszik munkat talalni, addig tessek nyugodtan a sogorokkal vitatkozni. Valas utan! Szoval egyaltalan nem trukkozes, hanem kokemeny EU-s szabalyozas. Vitatkozni lehet, hogy jo-e, de jelenleg ez a szabalyozas.

2015.06.15. 14:16:43

Nahat, de aki Irakbol ir, az miert a palyazatra kuld be ilyet, miert nem csak ugy? Erdekesebb lett volna masmilyen szemszogbol, remelem megjon a kedve egy olyanhoz is.

@Dragonlady (Bp, Hun): Jaj ez amugy allandoan ramjon, marmint, ez az egzisztencializmus, hogy miert nincsen jobb celom az eletben, miert nem csinalok valami ertelmesebbet, peldaul miert nem lettem korrupcioellenes nyomozo, vagy mittudomen. De egyre biztosabb vagyok benne, hogy az is fontos, amit en csinalok, kozvetve azt hiszem en is hozzajarulok valahogy, hogy kevesebb szornyuseg legyen a vilagban :D Nem lehet mindenki a fronton kulonben mindenki kikeszul, annak meg nem sok ertelme van, nem? Valakinek a hatorszagban is kell lennie, hogy erot tudjon adni es peldat tudjon mutatni a szenvedoknek, hogy van miert megkuzdeni, nem? Szoval szerintem felsokozeposztalyt tanitani is ilyen, a tanitas az amugy is nemes cel, akarki is a resztvevo. :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.15. 14:24:29

@adg [Au, Darwin]: jajj hát dehogy veszem komolyan ... viccelsz? én vagyok a tolerancia mintaképe ... a nigériaiakkal is imádtam együtt lakni, meg indiát is imádtam, naa :D

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.15. 14:29:01

@Dragonlady (Bp, Hun): nem linkelted a nevemet, majdnem nem vettem észre hogy meg lettem szólítva :)

na majd összeszedem ... általánosságban ugye semmittevő szervezeteknek szokták leírni ezeket az ensz és hasonló-féléket

ami amúgy sajnos igaz is valamilyen szinten

azt viszont el kell mondani, hogy a világ országai finanszirozzák az ensz-t ... az ensz nem világállam hogy a kormányok által adott komptenciákon kívül nagyon pattogjon

röviden: ha a kormányok ne fogadják meg az ensz tanácsait, javaslatait stb stb, akkor az ensz nem tud mit tenni ... és ezért "haszontalan"(nak tűnhet/tűnik)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.15. 14:32:48

@Dragonlady (Bp, Hun): menekültügybe jobban bele kellene kutatni ... de legalábbis úgy tűnik hogy próbálják a menthetőt

ezen a területen is szerepet játszik amit az előbb írtam ... az ensznek nem feltétlenül van sok eszköze, pénze

így megint a kormányokon múlik minden ... azért felhívni a világ figyelmét azt nagyon tudják, kell is ... persze néha átesnek a ló túloldalára egy kicsit

(de ez a menekülttéma is nagyon érzékeny, mint sok más téma)

soad1221 2015.06.15. 14:41:15

@Ödenburger [Hu/At]: én azt nem vitatom, hogy így van, csak elismerem, hogy ez egy jogos igény, hogy ne így legyen...

Igen, ezt már többször elmondtam én is ez a bevándorlásellenes dolog a jobbikról szól itthon, sőt szinte mindenhol az ottani, éppen aktuális "jobbikról" szólnak ezek a dolgok.
Nem jó, hogy így van, de láthatóan hatékony. Illetve jó kérdés, hogy mi lenne, ha nem tennék ezt, mivel tudnának erősödni a szélsőségesek... merthogy ugye az ő erősödésük indokolja ezt a demagóg hangnemet - azt viszont tudjuk, hogy az elmúlt néhány évtized permanens nácizásnak az lett az eredménye, hogy erre az ezt fogadó közönség már immunis...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.15. 14:43:34

@adg [Au, Darwin]: A kontinensek határai között az Ázsia és Óceánia közötti a leginkább vitatott.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.15. 14:43:36

@Dragonlady (Bp, Hun): Indonézia transzkontinentális ország. Mint az USA, Chile, Spanyolország, Portugália., Ausztriália., stb.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.15. 14:46:09

@~~Babette~~:
Hátbizony nebaszki...
Itthon vagyok.
Hat darab föznivaló kukorica meg egy kiló sárgabarack meg fél kiló laposbarack "mindössze,, 3300ft. Út szélén véve.
Csóró vagyok én ehhez a gazdag országhoz.

Érik a cseresznyém. Két fám van tele ropogós cseresznyével.
Az elöbb elpöcköltem egy magot. Nem hiszed el mi történt.
Orbitális földkörüli pályára állt. Lehet azért mert itt van nem messze a föld szívcsakrája?
:)))))))))))))

2015.06.15. 14:46:56

@soad1221:

Arra mondjuk azert kivancsi lennek, hogy egy hasonlo modositast hogy fognak az ezekbol a szabalyokbol kemenyen profitalo kelet-europai tagorszak, pl. Mo megszavazni...

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 14:51:34

@Ödenburger [Hu/At]:
basszus :-(
naszóval ok, az ember követi a szabályokat, aztán abból lesz baja, hogy beszólnak neki.
bonyolultabb lett az az EU, mint gondolták, túl sok dolgot felvetett. aztán most meg sürgősen foglalkozni kellene a problémákkal, eldönteni, letisztázni.
ráadásul a menekültprobléma egy része is a sima belső migránsokon csattan.
(egyébként mi van, ha az egyik szülő ausztriában, a másik Mo-n dolgozik? akkor el kell dönteni, hol veszik fel a csp-t? vagy fele-fele? vagy...?)

2015.06.15. 15:00:49

@Dragonlady (Bp, Hun):

Minket azert buntetek meg, mert Mo-on dolgoztam, itt laktunk, itt kaptuk a csaladi potlekot, am mivel az exfeleseg munkaviszonya hatarozott ideju volt, es a terhesseg alatt megszunt, en voltam a csaladi potlekra jogosult, mert en dolgoztam. Amikor elkezdtem ingazni, emiatt onnantol nem megszunt a magyar csaladi potlek jogosultsagunk, hiaba laktunk Mo-on, Ausztriabol voltunk jogosultak, mert en ott dolgozom. Nem tudtuk, csak kesobb mondta valaki, igy azt a 8 havi csaladi potlekot, amit a magyarok fizettek, kvazi jogosulatlanul vettem fel. Visszafizetni 30 napon belul mindet, plusz 30.000 Ft bunti, es ujra megigenyelni az egeszet az osztrakoknal.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 15:01:08

@mojyo:
jaja, én is ki tudom ám magyarázni magam :-))))
de a tanítás tényleg olyasmi, amibe nehéz belekötni.
szerencsés vagyok.
fordításokkal nagyon szenvedtem. ok, nem haszontalan pl egy polc összeszerelésének használati útmutatója sem, prsze, de én ezektől szó szerint azt éreztem, hogy haldokolnak az agysejtjeim.
@DavidT:
gondoltam, hogy nagy vonalakban ez a helyzet....
@diggerdriver:
ha lesz a színdarabnak folytatása, vagy ki tudja, még egy musical is kifutja, remélem, ez benne lesz :-) az előbb szedtem le egy marék cseresznyét, és én is ezen a magköpködésen filozofáltam, de ennyire nem futotta :-))))

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 15:05:13

@maxval bircaman szerkesztő:
lusta vagyok, tudsz linkelni egy térképet, hogy hol van Ázsia és Óceánia határa? köszi :-)

@Ödenburger [Hu/At]:
"vicces" lehetett, főleg ha mondjuk az emebrnek van egy nem igazán kooperáló exe, na akkor aztán szép történet kerekedhet.
hogy a fenébe jöttek rá egyébként?

Hari Seldon 2 2015.06.15. 15:07:42

@Ödenburger [Hu/At]:
Mindkettő szempontot meglehet indokolni.
Azt is ha a munkavállaló az adott országban levő rendszerre jogosult - Elvégre ott fizeti be a jövedelem után ezt.
De annak is van logikája, hogy ha a gyerek a másik országban él (Magyarországon) akkor az ottani "felnevelési" "oktatási" költségek után kapjon. Elvégre miért több ő, mint az akinek a szülei Magyarországon dolgoznak? (akiknek valószínűleg eleve alacsonyabb a keresetük alapból)
Neki is ugyanaz jár, mint a többi magyar gyereknek.
Szóval mind a két hozzáállást meg lehet indokolni.

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.15. 15:08:51

@Dragonlady (Bp, Hun):
Na most képzeld el...
Aggódok.
Mi lesz ha összeütközik egy műhóddal?
:)))))))))))

Hari Seldon 2 2015.06.15. 15:33:57

Azért a posztoló érdekes. Magyarországon nembír élni, erre elmegy Irak-ba.
Körülbelül mint a bárpultos:
www.youtube.com/watch?v=J2SUf7TWcaE

2015.06.15. 15:35:29

@Dragonlady (Bp, Hun): Ja en nem magyarazkodok am, senkinek nem tartozom vele ugy gondolom :D Vagyis en nem szoktam azt gondolni, hogy kevesebb erteku ember vagyok, vagy kevesebbet er a hivatasom azert mert nekem konnyebb elet jutott es hivatasbol sem valasztom a "frontot", es nem gondolom, hogy ott a helyem, az azoknak valo, akik tenyleg helyt is tudnak allni ott, en csak azt tudom amit en tudok, es csak magamert vallalhatok felelosseget. Persze ettol meg elgondolkodom, mi lenne, ha fontosabb dolgokban vehetnek reszt, de vegso soron az is csak onzes, hogy mi a jo az en agysejteimnek :) A forditasok szerintem sem lehetnek kielegitoek tul sok mindenkinek... De mondjuk nalam ilyen problema nincs, a kreativ szakmakban az a jo, hogy mindig lehet talalni valamit ami megfeleloen vilagmegvalto is lehet, vagy legalabb az agysejteknek jot tesz... igaz, altalaban nem jar ezekert penz, de neha megengedheti maganak az ember ezt a luxust :D

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 15:43:23

@Hari Seldon 2: hát a múltkor is volt, akinek nem tetszett a magyarországi demokrácia állapottja neki,és elment Thaiföldre.

@mojyo: tudom, hogy te nem magyarázkodsz, nem tűnsz olyannak, akinek erre szüksége van, azt magamra értettem. meg hogy próbálom megérteni és bizonyos fokig értem a posztoló értelmesélet-keresési válságát.

2015.06.15. 16:11:56

@Dragonlady (Bp, Hun): Ertem en, en csak mondtam, hogy neked sem kell magyarazkodnod, meg a posztolonak sem :) Persze ettol meg en is elgondolkozom ezeken, meg en is ertem a posztolot is azt hiszem, szerintem jo, hogy vannak ilyen emberek, van ez az elmelet, hogy a Terez anyak is mind narcisztikus szemelyisegek, akiknek a masokon segites az onmegvalositas, szoval ez nem leszolas, vagy ilyesmi, a vilagnak ez iszonyat nagy mazli, hogy vannak ilyen emberek :D En sajnos neha egeszen cinikus is tudok lenni, es azt is szoktam gondolni, hogy az emberek nem is erdemlik meg, hogy jobb legyen nekik, ilyenkor azt szoktam kivanni, hogy barcsak lenne ahhoz gyomrom, hogy egy akkora troll legyek mint Damien Hirst, aki az ostoba gazdag sznobok penzebol lett milliardos :D De mindegy, ez mar nem ide tartozk :D

2015.06.15. 16:27:15

@Dragonlady (Bp, Hun): @mojyo:

Csak a fordítás kapcsán jut eszembe, hogy azért a fordítás mint kreatív dolog sztem épp azért jó, mert az ember tkp. egy csúszkán be tudja rajta állítani, hogy mennyire akar művészi és/vagy favágó lenni. Polcok használati útmutatója az nyilván a vízhordás rész, verseket meg normális irodalmat fordítani viszont nagy varázslat.

Apopró, thaiföldön, chiang maiban ismerkedtem össze futólag egy velszi faszival, aki abból élt, hogy verseket fordított velszire. (Ok, nem csak ebből élt, de minden más is ehhez kapcsolódott.) Mármost a velszit beszélik, mittomén, fél millióan, szóval az ő élete nettó zabhegyezés. Azóta is viaskodom magamban, hogy egy ilyen élet überkúl-e vagy übergáz.

(Ja, és hogy még egy nézőpont megjelenjen, én egyáltalán nem keresem a kiteljesedést a melóban, én éjjeliőr is tök szívesen lennék, meg raktáros meg kólaautomata-töltögető.)

adg 2015.06.15. 16:42:17

@Th's child: lehetne a velszi haverod mintajara pl magyar irodalmat atirni rovasirasra. Szerintem meg igeny is lenne ra. :) 20%-ot kerek az otletert.

En mondjuk keresem a kiteljesedest (barmit is jelentsen ez) a munkamban. Jo latni, ha felepul valami erdekesebb epulet, amit en terveztem. Ez kicsit olyasmi lehet, mint Mojyo munkaja, csak en nagyobb porfogokat talalok ki, es nem nekem kell osszerakni. Meg altalaban mas mondja meg, hogy hogy nezzen ki a vegeredmeny. Szoval vegulis tok mas. :-D

Ennek ellenere en is szivesen elmennek egy gapyear-re, mondjuk futarnak vagy buszsofornek, vagy akarminek, csak ugy kikapcsolodaskent. De nem fogok nyilvan.

Mr Long 2015.06.15. 16:44:55

@adg [Au, Darwin]: En hegyimentonek mennek el, akar foallasba is. Csak az meg a mernokoskodesnel is szarabbul fizet szerintem...

2015.06.15. 16:53:47

@adg [Au, Darwin]: Azt nem tudom, honnan veszed, hogy nekem nem mondja meg senki, hogy hogy nezzen ki, vagy, hogy amit en kitalalok azt nekem is kell osszerakni :D De amugy az epiteszetben is van agyhalal, nem? Egyszer lattam Frank Lloyd Wrightrol egy filmet, egyszeru kertvarosi csaladi hazakat tervezett mielott megalkotta volna a vizeses-hazat meg ezeket... jaj ne, mar megint a kertvaros tema... bocsanat, befogtam :D

Herr Géza 2015.06.15. 16:54:06

@Mr Long (UK): Az azért nagyon cool lehet. Képzeld el a névjegykártyát: "x.y., hegyimentö, Csongrád Megyei Katasztrófavédelem ...." :)))))))))))))))))))))))))))))))

Gizi06 2015.06.15. 16:56:17

Megint olyan vegyes erzessel olvastam ezt a posztot. Annyira megcsömörlött mindentöl, hogy elmegy lelövetni magat? Ez felrazza?Ja ott a magyarazat---- jot tesz.... Ezen az alapon otthon is tehetett volna jot...otthon is vannak hatranyos helyzetü gyerekek----legalabb visszaadott volna valamit abbol amit kapott. de ezek szerint Magyarorszag veszelyesebb flaszter, mint Közel-Kelet :)

NomádMatyi · http://turkesztantajmz.blog.hu/ 2015.06.15. 16:56:25

@~~Babette~~: az biztos :D csak egy kis idő kell még hozzá

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.15. 16:56:49

@diggerdriver: a szívcsakra lesz az, azért van ilyen korán útszéli kukorica.

(azoknak, akik nem olvassák ezt a blogot, ezért a cseresznyét meggynek olvasták a múltkor, mondom lassan is: ku-ko-ri-ca)

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.15. 16:58:03

@Dragonlady (Bp, Hun): biztos van arra is szabály. itthon is nyilatkozni kell, hogy melyik szülő igényli a csp-t.

Mr Long 2015.06.15. 17:19:36

@Herr Géza: Szolnoki bazissal izgibb. Mondjuk rendes hegyekre gondoltam. :)

@~~Babette~~: Milyen utszeli kaposzta?

SzZoole 2015.06.15. 17:39:11

Van itt valaki aki Stok on Trent kornyeken lakik?Mennyire van valosagalapja ennek a hirnek?

www.express.co.uk/news/uk/584338/WaterWorld-Stoke-on-Trent-Muslim-Islam-waterpark-women-only-bikini-ban-clothing-veil-burqa

Ja,es a kommentek is erdekesek....

2015.06.15. 17:56:10

@Th's child: Hat nezd, en jartam egy esti orosztanfolyamra egy egyetemi hallgatoval aki 24 eves, a phD-jat csinalta epp latinbol, es amikor arrol volt szo az oran, hogy beszeljunk magunkrol meg a munkarol, meg, hogy mik akarunk lenni, ha nagyok leszunk, o azt mondta, meg nem tudja. :D Ehhez kepest welszire forditani a verseket szerintem igazi misszio :D De... megha egy kicsit viccesnek is tunik igy kivulrol, ertelmetlennek azert akkor sem neveznem, hiszen minden ilyesmi hozzatesz egy kicsit a kulturahoz es segit megorozni az emberi dolgokat... nem tudhatod, hanyan fogjak beszelni ketszaz ev mulva a latint, vagy a welszit, es ha csak egyvalakinek ad egy meghatarozo elmenyt az a vers, mar megerte :) En nem hiszek a vilagmegvaltasban, vagyis de, de szerintem ezek pontosan ilyen kicsiben tortennek :)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 18:18:22

@33621: (Nem neked hánytorgatom fel, hanem a linkben szereplő tartalomnak...)

Haha, én ennek a Czombának egy szavát se hiszem el, akkor is hazudik, amikor kérdez...Azt a terelést, amit a regisztrációs számoknál összehadovált...Először volt 40 ezer, majd párezer, majd 800 végül kiderült, hogy 40 viszonylag komolyabb érdeklődő van.
Meg aztán ezret miből hoznak haza, mikor 100 millió még 50-nek is kevés...
Meg mi az az ezer, (már ha télleg igaz), az őszerintük 350 ezerhez képest (ami simán lehet a duplája is), nagyjából még hibahatárnak is kevés...Nevetséges az egész, undorító, mocskos banda.
Inkább adják oda az otthon maradottaknak, tartsák meg, akit még lehet.A kiköltözöttek java része már úgyis veszett fejsze nyele...

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.15. 18:24:07

@Dragonlady (Bp, Hun):

Köszönöm a kérdést.

Több verzió is van ebben a kérdésben. Míg a többi kontinens határainak esetében szinte nincs vita, itt komoly viták vannak.

Itt jeléöltem meg azt a határvonalat, melyet én is elfogadok: hu.wikipedia.org/wiki/Zsid%C3%B3_holokauszt_Bulg%C3%A1ri%C3%A1ban

A világon lévő kéét tucatyi transzkontinentális országból Ázsia-Óceánia határán van 4: Japán, Ausztrália, Indonézia, USA.

S Kelet-Timor meg a helyi Ciprus. Azaz földrajzilag Óceánia, de sokszor Ázsiához veszik.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 18:43:27

Itt van a banki szerecsejátékos előrejelzés megmagyarázva, kevésbé angolosoknak... Rettenet télleg...:D

velvet.hu/balaton/2015/06/15/ne_keresse_tovabb_megvan_az_ev_felreforditasa/

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 18:46:39

@diggerdriver: laposbarack az az, ami kétdekás, és üvegbe van csomagolva? :D

Bár most hogy írom, télleg szoktam látni valami barackfélét a gyümölcsöspultnál, ami olyan, mintha ráültek volna mindegyikre.Azt így hívják?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 18:54:49

@adg [Au, Darwin]: "csak en nagyobb porfogokat talalok ki, es nem nekem kell osszerakni."

Meg ha a tiéd esik rá valaki(k)nek a lábára, akkor többen és hangosabban üvöltenek...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 18:58:15

@qkuc: A "bezártunk" szót követő per-jel utáni sok sz@rt nyugodtan le lehet vágni, csak a hülye index ajánlónak a marhaságai.Pedig én nem is vagyok ítés... :D Bocs... :-)

Persze így is működik, csak ezzel is terheljük a globális netsebességet.Kéretik takarékoskodni az erőforrásokkal...
:-)))

SzZoole 2015.06.15. 18:59:09

@pofád befogod: Kommentet irni es a kuldes gombra kattintani:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 19:03:20

@pofád befogod: Türelem... :-)))
Tudod, türelem, tornaterem... :D

kék madár 2015.06.15. 19:06:44

@pofád befogod: megtisztelsz, hogy erdeklodsz, nemzeti konzultacios felmereshez kell a valasz?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 19:09:22

@pofád befogod: Ja, és egy indiszkrét kérdés: P.Mobil rajongó-e vagy-e?

www.youtube.com/watch?v=t7Auv1zsY5w

:-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 19:10:31

@qkuc: Baxxa meg, csak nem figyeltem, ellőtted előttem... :-))

2015.06.15. 19:16:01

@maxval bircaman szerkesztő: Mármint az pozitív, hogy x éven belül összeomlik az egészségügy v. hogy x év múlva "éhen halnak" az akkori nyugdíjasok, mert nem lesz elég semmire a nyugdíjuk, ugyanis nem lesz annyi befizető, amennyi kellene?

2015.06.15. 19:20:20

@rumitom: Ha majd minket is megszáll az USA, akkor mi is fontosabbak leszünk. Addig meg maradunk jelentéktelen kis ország.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 19:21:33

És akkor már legyen részemről valami értelmesebb is.
Az osztrákiában, németiában élőket, illetve ott autóval sokat közlekedőket kérdezném:

Mi a helyzet, ha valaki lerohad az autópályán?Hova kell, érdemes fordulni?Vannak ott ilyen segélytelefonok?Valahogy az utóbbi években nem láttam sehol ilyeneket, se arrafelé, se Magyarországon...Illetve ha nagy a baj pl trélerezés hogy működik?Kit, milyen céget érdemes hívni, árban nagyjából hogy lehet belőni mondjuk 100 km trélereztetést, ha nincs más megoldás?Van valami hatósági ár, vagy úgy húzzák le a vállalkozók a bajbajutott autóst, ahogy nem szégyellik?Sajnos, vagy inkább szerencsére, semmi tapasztalatom nincs ezekkel, semmilyen országból.

Holnapután indulok kocsival haza, az asszony meg a lánya repülnek, mert nekem is jobb ha nem nyávog a gyerek két napig.
Fiatal korunkban, amikor annyi idős keleti sz@r kocsikkal jártunk, mint ahány évesek voltunk, lehúzkodtuk egymást vontatókötéllel, mert trélerre nem lett volna pénz.Aztán meg már kicsivel jobb autókkal jártunk, (25-30 éves keleti helyett 15-20 éves nyugati) azok már kevésbé romlottak el... :D

Szóval ha van bármilyen tapasztalat, megköszönöm, ha megosztjátok.Nincs semmi baj a gépsárkánnyal, egyelőre a svájci atomóránál is egy kicsikét üzembiztosabb, de hát na, az Eördögh sosem alszik...

kék madár 2015.06.15. 19:37:45

@Mr Long (UK): semmilyet nem jelolt meg birca nem is az volt a lenyeg, csak hogy leirja, hogy o magaval megint egyetert, megvalaszolja a fel nem tett kerdeseket es targyi hulyesegektol hemzsego eloadast tartson a nem letezo kozonsegenek

firg_firg 2015.06.15. 19:43:56

@geegee: assistance biztositas? ha nincs akkor lehet kotni par napra is

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.15. 19:45:10

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Erre a kérdésre már válaszoltam, de úgy látom, a moderáció kinyírta a hozzászólásomat.

qkuc 2015.06.15. 19:47:02

@geegee: Elfér az éterben, :D. Egyébként meg se néztem milyen hosszú, így hogy összement a kommentablak, minde túl hosszúnak tűnik, ha begépelem, :D.

2015.06.15. 20:02:18

@geegee:

Igazabol le sosem rohadtam, hala Istennek, igy elso kezbol tapasztalatom nincs, de minden nap autopalyan jarok ki Becsbe, igy arra biztosan emlekszem, hogy az autopalya mellett vannak segelyhivok. Ket telefonszam is van, akit ilyen esetben lehet hivni, az egyik a ÖAMTC - 120 a masik meg az ARBÖ 123.

Biztosan van magan is, illetve meg az is lehet, hogy erdemes magyar automentot hivni, aki hazavisz, mert az lehet, hogy olcsobb. Ismetlem, tapasztalatom nincs a temaban, csak otletelek.

Amit tobbszor lattam, hogy ha valakit eppen pakoltak fel automentore a leallosavban, altalaban ott volt a Polizei is es biztositotta a helyszint nagy villogassal meg terelessel, hogy nehogy baleset legyen... Ez egyebkent nekem nagyon tetszett, kulturalt es korrekt megoldas.

SzZoole 2015.06.15. 20:13:52

@geegee: Vegyel olyan autot,mint amilyen nekem van,teljeskoru assitance jar hozza,ha a helyszinen nem orvosolhato a problema ,az autot elszallitjak es csere autot adnak:)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.15. 20:15:10

@~~Babette~~:
Mé' van olyan aki nem olvassa ezt a blogot mégis ír róla?
Elnem tudom képzelni.
:))))))))))))))

Imre apó 2015.06.15. 20:20:24

Te is csinálhatsz egy plakátot, amin az áll " Irakba mentem elvenni a munkáját egy Irakinak".

Kitartó vagy, a történeted tetszett. :)

diggerdriver · http://diggerdriver.blog.hu 2015.06.15. 20:24:04

@geegee:
Igen. Gyerekkoromban volt egy ugyanilyen forma barack amit pogácsabaracknak vagy ananászbaracnak neveztek. Aztán teljesen eltünt mert nagyon sérülékeny ütödésre könnyen rohadó volt.

2015.06.15. 20:26:42

@adg [Au, Darwin]:

"lehetne a velszi haverod mintajara pl magyar irodalmat atirni rovasirasra. Szerintem meg igeny is lenne ra. :) 20%-ot kerek az otletert."

Haha,jó.:)

Rá lehet hajolni egyébként az értelmetlen munkavégzésre. Nem tudom, urban legend-e, mindenestre példának jó lesz, hallottam egy magyar irodalmár esetéről, aki a nagy költőink munkásságát összehasonlítandó elkezdte megszámolni, melyikük melyik szót hányszor használta.

Ez szuper meló, el lehet vele szöszölni éveket, aztán megjelentek a kompjúterek, mittomén, a hetvenes években, és onnantól egy gombnyomásra ment a dolog, a faszi élete munkája meg ment a levesbe.

Szóval ez a velszire fordítás is... én nem csinálnám. Ugyanez, amikor egy rajongó nekiül, és lefordítja a herri pottert klingonira. Szigorúan szvsz, de ennél még az is jobb, ha ez ember egész nap macskás videókat néz.

(Köszi egyébként a múltkori mangós szakértést.)

@mojyo:

Neked mi a munkád amúgy? Remélem, ez nem túl magán kérdés.:)

És igen, világmegváltást csak kis lépésekben, teljesen egyetértek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 20:27:58

@firg_firg: Na igen, ezt el is felejtettem.Nem tudom, kötnek e 12 éves autóra...Magyarországon nem kötöttek, amíg odahaza éltünk.De majd utánasasolok.Meg hátha megtalálom a kötvényt, mert van rá full kaszkó is, annak is kellene térítenie, segítenie valamit...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 20:31:25

@qkuc: :D
Nem tudod visszahúzni a kommentablakot?Nekem itt a jobb alsó sarokban vani ilyen kis ferde vonal...

nyuszigonosz 2015.06.15. 20:38:08

@geegee: Vannak telefonok a pályákon, de.wikipedia.org/wiki/Notruftelefon#/media/File:Notrufsaeule_01_KMJ.jpg

így és hasonlóan néznek ki.

Ha szükséges az ilyen, jó tudni, és föleg megmondani tudni, hogy hol állsz a pályán, melyik kilométernél.

Ha mobilról kellen hívnod, akkor az ADAC ( német automobil klub) mobil száma erre: 22 22 22 ( ha nem német mobilról, és sim kártyával, akkor azthiszem elé kell tenni a +49-et.

Hogy mennyibe kerül? Na, azt nemtudom, mert mivel ADAC tag vagyok, nekem pl. ingyenes, ha ök húznak le a pályáról. ( vagy ha a saját assistance-ot hívnám)

A mennyi az annyi ilyen dolgoknál, az attól is függ, hogy csak behúzni kell a kocsit, vagy kiszedni valahonnan.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 20:45:44

@Ödenburger [Hu/At]: Kösz a számokat.
Igen, ilyen leállósávban villogásokat én is szoktam látni, valóban européer megoldás.
A magyar változat már érdekesebb, ők az elfogott, lekapcsolt, vagy lerohadt kocsi elé állnak be, hogyha belerongyol a brancsba valaki, akkor a rendőrautó lehetőleg megússza.
:-)
Illetve hogy a villogás is kevésbé látszódjon, már ha egyáltalán felkapcsolva hagyják...

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 20:46:39

@Zoole[uk]: Persze, majd ha egy élet munkáját autóba akarom fektetni, majd akkor... :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 20:47:54

@diggerdriver: Én csak idekint láttam, látok, a nevét se tudom, de majd megnézem.elég idétlenül néz ki... :-)

nyuszigonosz 2015.06.15. 20:50:58

@geegee: Merre mész Németországon keresztül?

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 20:55:15

@nyuszigonosz(D): Áhám, köszi.Ha nem lennének a feriratok, meg a matrica, simán trafipaxnak nézném... :D

Kösz az infót.Az autóklubok nevét, telszámát elrakom.Remélem, semmi baj nem lesz, pont úgy, ahogy eddig se...
Assistace-ot kötni meg már valszeg nem lesz időm, elég sok teendő van.Remélem, a casco-sok segítenek, ha mégis kell.

2015.06.15. 20:56:44

@Th's child: Dehiszen itt mindenki tudja, hogy en porfogokat gyartok... (ha esetleg lemaradtal volna rola, egyszer a kacatokrol vitatkoztam itt valakivel, es a mellettuk ervelesben megemlitettem, hogy en egy ilyen iparmuvesz szeruseg vagyok, ezert nagyra ertekelem a targykulturat es inspiralonak tartom a kacatokat, erre az volt a valasz, hogy akkor en ilyen porfogo gyarto vagyok, ezert ez azota igy maradt :D) De igy akkor nem kell a konkretumokba belemenni :) Nem kell nagy dolgokra gondolni amugy, enis csak ilyen oraberben ketyego kulimelos vagyok amugy csak nem konyhan mosogatok :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 21:03:14

@nyuszigonosz(D): Rügen szigetnél lépek be, majd levergődök valahogy Nürnbergig, ahogy kiadja; utána Passau-Bécs-Bp.Visszafelé ugyanez Nürnbergig, majd ahogy kiadja alapon Flensburgig.Majd Dániában koppanásig fel , ott át hajóval tarajos-Gőte-Borgba, és onnan Stoki.

Tudom, kerülő, de én cseszlovák-fóbiás vagyok, azon kívül meg így lett jó áron kompjegy... :-)

Ott Hamburg külsőnél még mindig áll a bál?Mintha valami alagutat javítottak volna pár éve.Meg úgy az egész 7-es autópálya elég nehezen volt közlekedhető...Tart az még?

nyuszigonosz 2015.06.15. 21:03:35

@geegee: Remélem, hogy nem fog kelleni, hogy lehúzzanak a pályáról.

nyuszigonosz 2015.06.15. 21:05:05

@geegee: Jé, milyen jó hosszú út. :-) Szeretem a hosszú és érdekes autóutakat. :-)

Nürnbergnél majd integessél nekem, jó?

2015.06.15. 21:06:54

@Th's child: Ja amugy a welszit es a klingot nem hasonlitanam azert egymashoz, az egyik csak kitalacio es csak fikcioban letezik, a masik viszont tokre elo nyelv es nagyon szep, feltetelezem, hogy a ficko welszi volt amugy, tehat a sajat kulturajat apolta tulajdonkeppen, az pedig mindig dicseretes, nem? Lehet amugy, hogy van egy forum valahol a welszi interneten, ahol most epp rolad beszel, hogy micsoda hulyeseg magyarra forditani dolgokat, hat kiatokom beszel magyarul. :D

nyuszigonosz 2015.06.15. 21:06:55

@geegee: Nem kell Csehszlovák fóbásnak lenni ahhoz, hogy ne arra menjél: Csehországban szörnyü minöségü a pálya Prágától egész a szlovák határig. Nem használom én sem, szintén Passau-Bécs irányban megyek meg jövök.

kék madár 2015.06.15. 21:08:16

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:
en szivesen leirom neked :)
A nyugat rohad, es az utolsokat rugja. (vizualizalj egy rohado testet ami rangatozik egyet, elszall a laba, egy szemetdombon landol, ami tele van csontvazakkal es keselyukkel.
Tegyuk hozza mar 20 eve itt tartana, de akkor a volt szocialista orszagok alanyultak is kisegitettek a biztos osszeolmas elol (hatalmas tokeinjekcio)
A kelet, pl. Magyarorszag ezzel szemben viragzik. Demokracia van, annak is a jobbik fajtaja (illiberalis) a politikusok felajanljak a fizetesuket a 2 evnel regebben felujitott utak a korhazak javara, mindenki dolgozik, hulyere keresi magat es viragot szed hazafele
flashandbones.tumblr.com/post/109290672711

33621 2015.06.15. 21:20:38

@Imre apó: Üdv a cívis földimnek, Klappolnak!

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.15. 21:24:57

@Mr Long (UK): amelyik nem jar ide, hanem a legyek hordjak neki ossze a hireket.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.15. 21:30:23

@diggerdriver: jaja. tok hihetetlen.
de mondjuk en se olvasom azt, ahol ezt irtak:D
csak amikor front van.

nyuszigonosz 2015.06.15. 21:31:21

@Mr Long (UK): Te kérdezted az orosz tanulást: kezdö tankönyvet kell venni, és egyedül is tudsz oroszul tanulni, legalább az alapokat, meg a betüket. És aztán manapság a neten talász lehetöséget a további tanulásra.
Nekem könnyü, én még a suliban tanultam és jó sokáig. :-) De családtag, aki már nem tanulta suliban, minden nélkül megtanulta az alapokjat egyedül, ma már olvas is oroszul könyveket és járt orosz nyelvterületen és megfelelöen tudott beszélni is.

2015.06.15. 21:46:36

@nyuszigonosz(D): Nem is tudtam, hogy mi csaladtagok vagyunk :D

FutureFry 2015.06.15. 21:49:49

@kék madár: Ahogy mondod. Erre volt egy rövid, nagyon elegáns bizonyításom is, egy bejegyzés margójára írtam, de elveszett (vagy kicenzúrázták).

2015.06.15. 21:54:43

@mojyo:

Ahá, porfogógyártó... ez szerintem kúl, és tök perspektívába teszi a hozzászólásaidat. (Amit én most pozitív megjegyzésnek szántam, még mielőtt.)

És oké, most süketelni fogok, szorri, ha nem lesz füle, farka.

Mivel melankolikus/depresszív figura vagyok, mindig is problémát okozott, hogy értelmet/motivációt találjak random dolgokban (gondolom, ez nem olyan ritka, amúgy).

Gondolkodom néha a fateromon, aki kertészmérnök volt, és elég magasra jutott a szakmájában. A kertész az olyan, hogy parkokat tervez, meg színharmóniákat, meg hasonló marhaságokat. (Vesd össze: minden növény porfogó.)

A fater amúgy egy élhetetlen figura, abszolúte nem ebben a világban él, apának is viszonylag khm, kérdőjeles volt, de akárhogy töprengek rajta, hát basszameg, a fater egész életében a szépséggel foglalkozott. Van-e ennél menőbb dolog, kérdezhetnénk.

Az ő szakmája azért más, mint a tied, vagy adg-é, mert semennyire sem maradandó. Oké, ha mákja van, megvan még dián az a park, amit 1978-ban tervezett, de amúgy a növények múlékony dolgok. Van-e értelme homokvár-építésznek lenni? Színpadi színésznek? Van-e értelme borásznak lenni, ha a munkád kizárólag arra jó, hogy mások kihányják? Létezik-e a reggelim, ha nem fényképezem le és posztolom fészbúkra?

Ezek a kérdések kínoznak engem, mert én még soha nem találtam értelmet semmiben. (Well, kivéve talán az alkoholt.)

Miért nő a fű, hogyha majd leszárad? Miért szárad le, hogyha újra nő?

És amin még töprengek, hogy nem tudnának rávenni, hogy síelni menjek.

Sokat gondolkodom Sziszifuszon. Sziszifusz (Sziszüphosz), ugye, ez a görög mitológiai király, aki addig okoskodott, amíg büntetésül azt a feladot nem kapta, hogy görgessen fel egy sziklát a domboldalon, ami persze mindig visszagurul ugyanoda. És újra, és újra.

Nem ez a síelés definíciója? Felmászol, visszacsúszol? Nem egy mitológiai büntetés ez?

Mi van, ha sziszifusz pont olyan gyengeelméjű kutyajellem volt, mint a síelők? Eldobod, visszahozza; felmászik, visszacsúszik; és közben nevet, fülig ér a szája és lobog a haja, ahogy lohol le a kőszikla nyomában.

Intelligens lények-e vajon a síelők? Intelligens dolog-e vajon örülni az életnek, és ilyen múlandó marhaságokkal bíbelődni, mint porfogókat, virágokat, házakat gyártani, meg olyan embereknek tanítani az igeragozást, akiknek a harmada úgyis rákot kap és megdeglik hamar?

...

Oké, mondtam, hogy süketelni fogok.

Mindenesetre ez a velszi faszi. Kicsit arra emlékeztet engem, mint most mo-on a nemzeti érzelmű rovásírás. Ez egy mű dolog, abban az értelemben, hogy a rovásírás el van mára tűnve, senki kultúrájának nem része, és amennyire meg tudom ítélni kívülről, a velszi nyelv is ilyen (míg a magyar nyelv meg például nem). Ha ő szereti csinálni, meg épp nem megy semmi a tévében, akkor oké, persze, csinálja csak, meg építsünk bazi szép homokvárakat és tanuljunk latin birtokos esetet, de engem az életben soha senki meg nem győz róla, hogy ez értelmes időtöltés.

Síelni, rákos embert gyógyítani, űrt kutatni? Talán értelmes. Velszire fordítani shakespeare-t? A büdös életben soha.

qkuc 2015.06.15. 21:54:53

@Th's child: Moyjo A Szikszai Etusch, :D.

kék madár 2015.06.15. 21:57:13

@Th's child: itthon is tervezett apukad, esetleg hol lehet latni kertjeit?

kék madár 2015.06.15. 21:58:19

@FutureFry: melyik ment melyikre? Teged mar miert cenzuraznanak ki?

Mr Long 2015.06.15. 22:07:12

@nyuszigonosz(D): Koszi! Kozben felmerult ket masik nyelv is a munkam kapcsan, at kell gondolnom mi legyen.

2015.06.15. 22:08:22

@kék madár: Oké, ezt eddig is "tudtam". De a kérdésem továbbra is adott. Mi ad pontosan arra okot, hogy a magyar jövőkép teljesen pozitív legyen, amikor nyilvánvaló tények ennek teljesen ellent mondanak? :O

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 22:08:32

@nyuszigonosz(D): Jaja, én is nagyon szeretem...Csak a pusztta autópálya kicsit unalmas.
Oksa, majd integetek. :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 22:14:00

@nyuszigonosz(D): Igen, konkrétan a Prága-Brno közti dödöm-dödöm, amit úgy utálok.Bár mintha olvastam volna, hogy elkedték csinálni.De akkor is inkább kerülök.Meg a szlovák rendőrök és mindenféle karhatalmisták se záratták magukat a szívembe.
Egyszer akarok majd a balti banda-lengyelszkaja útvonalon jönni.Bár ott is van egy kis szlovák rész, kerülni meg Ukrajna felé mostanában isten ments, de egyszer ki kell próbálni.Ez mondjuk odafentről az ország túlvégéről lett volna a legfájdalommentesebb, kompozni se kellett volna, csak hát eljöttünk onnan...

2015.06.15. 22:16:24

@Th's child: Ooo... Hat, sajnalom, de ez tenyleg suketeles :D

Nem igazan ertem, miert az intelligencia volna minden ertekek legfobbike? Miert nem peldaul a boldogsag? Peldaul kit erdekel, hogy intelligens dolog-e orulni az eletnek es abban apro szepsegeket gyartani, ha egyszer az boldogga teszi az embert es meghosszabbitja az eletet? Komolyan kerdezem, hogy szerinted mi ertelme van az intelligancianak ugy onmagaban? :D Nem annak van ertelme, ami szep/boldogga tesz? Rakot gyogyitani nem azert kell, hogy a betegek tovabb eljenek, kevesebbet szenvedjenek es boldogabbak legyenek? A korrupcio ellen nyomozni nem azert kell, hogy tobb eselyunk legyen korrekten vallalkozni es a gyerekeink boldogabbak legyenek? Welszire forditani verseket nem azert kell, hogy akinek ez az anyanyelve, az boldog legyen?

Kar amugy, hogy nem talaltam a kedvenc welszi szamomat az interneten a Super Furry Animals-tol, az a cime, hogy (Nid) Hon Yw'r Gan Sy'n Mynd I Ac, azt jelenti kb-ra, hogy "Ez nem az a dal ami megmenti a nyelvet", tokre belinkelnem, elegge idevag :D

kék madár 2015.06.15. 22:17:26

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: ez tul komoly problema ahhoz hogy tovabb viccelodjek vele, eddig is rancigaltam a joizles hatarat. Szerintem vannak pozitivumok, (elsonek mindig azt szoktam mondani, hogy ennel mar nem lehet rosszabb de errol leszoktam) a legfobb Magyarorszag foldrajzi helye. Emiatt az orszagbol soha nem lesz Ukrajna, Koszovo, Gruzio, soha nem fogjak kirugni az EU-bol es a NATO-bol, es ez azert pozitivum. Magyarorszag (kormanya) olyan mint egy nepszeru es bombazo csajszi agressziv es kezelhetetlen kisoccse a gimnaziumban, mindenki falhoz kenne legszivesebben, de nem akarnak kiesni a noverke kegyeibol.

FutureFry 2015.06.15. 22:19:12

@kék madár: A nyugat hanyatlására volt egy rövid, nagyon elegáns bizonyításom, egy bejegyzés margójára írtam, és elveszett (ala Fermat)

2015.06.15. 22:19:58

@Th's child: Ja igen, ami mulando az pont attol szep, pont azert erdemes elni, mert ugyis megdeglunk :D

Wabi-sabi. <3

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 22:22:30

@nyuszigonosz(D): Haha, én is a suliban tanultam, illetve tanítootak...A főnévragozást sosem tudtam teljesen megtanulni, még a 8 év alatt se, pedig megfenyegették az osztályt, hogy aki nem tudja kívülről, megbukik. :D
És emléxem még az 1987-es ruszkikönyvre, amit a Sajdik Ferenc karikaturista illusztrált, hát besz@rtunk a röhögéstől, konkrétan rajta. :-)))
Az egy jó év volt orosznyelv szempontból...Épp csak majdnem 30 éve volt... :-o

nyuszigonosz 2015.06.15. 22:22:51

@geegee: Azt a Prága-Brünn részt vaahogy egyfolytában javítják, de ahogy hallom, még mindig ugyanolyan. :-)

Az a balti útvonal, na az biztosan végtelenül érdekes. Azt ha egyszer majd arra mész, kérlek írd le, milyen volt.
Ukrajna: hát oda most én sem mennék.

De majd mond el, milyen Göteborg: mert persze sosem voltam ott, de egyik kedvenc svéd krimisorozat, na az pont Göteborgban játszódik, további kedvenc Ystad-ban és mégegy meg Gotlandon. Oda egyszer nagyon elmennék meg az Öresund hidat megnézni is egyszer jó lenne...
Na de annyi szép van mindenfelé, hogyha mindent meg akarnék nézni, mást sem csinálnék. :-)
Stockholmi krimit is olvastam már, csak Stockholm meg olyan messze van....

nyuszigonosz 2015.06.15. 22:25:15

@geegee: Na én meg még érettségiztem is oroszból. :-)
Igaz ez is jól jött a késöbbiekben, meg még most is értek oroszul, csak a beszéd... hát ha nem muszaj, azt már nem szoktam. De amikor s Szovjetunióban járkáltam - de régen volt! - akkor még rendesen beszélni is tudtam.

kék madár 2015.06.15. 22:26:28

@FutureFry: akkor hagyjuk, par perc mulva ugyis osszeomlik es nem tudnam mar olvasni

kék madár 2015.06.15. 22:30:19

@maxval bircaman szerkesztő: erdekes ok azt irtak, hogy orokre kitiltottak.

FutureFry 2015.06.15. 22:47:22

@kék madár: Lehet, hogy "preemtive breakup" volt a részéről*. De mindegy, ő se akar oda írni és ők sem akarják, hogy oda írjon. Win-win. Sőt win-win-win (mert mi is nyerünk vele).
*youtu.be/0aIG2EJzE4o

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 22:58:47

@nyuszigonosz(D): Haha, hát ja, és lehet, hogy ezért nem lesz sose kész, mert csak ...gatják.

A balti úttal az a baj, hogy hosszú a tengeri szakasz, lassan megy a hajó, kell szobát is foglalni, és elég húzós tud lenni így.5-6-700 eurón már az ember elgondolkodik, hogy inkább elpancsolja, elpiálja, elszórakozza inkább, igénytől függően.

Gőte-borgról most se nagyon fogok megtudni semmit valszeg, mert éjszaka-hajnalban megy a komp, a kocsiban alszom majd valszeg, szóval garantáltan kótyagos lennék, mondjuk a városnézéshez.A sötéttel még nem lenne baj, mer 2-3 felé már világosodik, de lesz valszeg elég bajom... :D

Gotland az télleg jó, tipikus nyaralóhely, sok homokos tengerparttal, középkori városmaradványokkal, stb.Nem voltunk még mi sem, de majd egyszer.

Az Öresund-híd viszont nagyon érdekes, láttam is a róla készült film egy részét (későn kapcsoltam oda, vagy valami ilyesmi), azóta is keresem.Egy félig híd, félig alagút komplexum, nem láttam még ilyesmit sehol máshol.

Hát ja, ilyenek ezek a nevezetességek, én is el tudnék velük tölteni pár életet. :D

Stoki meg nincs olyan messze, persze mitől, meg mihez képest.Repülővel Nürnbergtől lehet csak egy óra...Mondom ezt én, aki inkább autózik egy teljes napot... :-)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2015.06.15. 23:07:13

@nyuszigonosz(D): Jaj! :-)

Akkoriban én is jó voltam belőle, 4-5 körül, általános felső, meg szakközépben.Aztán meg szépen elfelejtődött, mert sose használtuk semmire, meg akkoriban nyílt ki az ország nyugat felé, és az angol vagy a német sokkal menőbb volt, meg tűnt hasznosabbnak.

Manapság meg lehet, simán van olyan hasznos, mint a nyugati nyelvek...

kék madár 2015.06.15. 23:11:32

@FutureFry: en is preemptive break-upoltam a Body Szilvivel, kirugtam mielott tudta volna, hogy jarunk.

nyuszigonosz 2015.06.15. 23:11:41

@geegee: Persze, repülövel sok minden nincs messze, de: autózni jó. :-)
Na, majd ha sok életem lesz, akkor mindent megnézek. :-)

Az orosz: bizony manapság megint jó oroszul is tudni.

Dragonlady (Bp, Hun) 2015.06.15. 23:15:49

@Th's child:
nem tudom, mit tolsz, de én is kérek :-)
egyébként meg ez volt a hónap kommentje, tényleg.

blackhairlady 2015.06.15. 23:46:35

@Zoole[uk]: milyen autod van, meg sosem mondtad :D

adg 2015.06.16. 00:10:38

@mojyo: hogy honnan veszem? Hat tudod komoly kepzeliotehetsegem van, es az altalad elszort es altalam eszrevett kis infomorzsak alapjan ilyen kepet talaltam ki rolad. :D Valahogy ugy kepzeltem, hogy ilyen aprobb disztargyakat keszitesz a magad otletei alapjan elsosorban a magad oromere, aztan ha sikerul eltalalni valakinek a tetszeteset, akkor eladod, ha nem hat akkor is jo, mert ezzel valositod meg onmagad (bar ezt meg mindig nem tudom, mit jelent). :)
A kepzeletemben eleg jol csinalod, mert elfersz a belvarosi lakouregben, szoval nem halmoztal fel tobb tonnanyi eladatlan projektet. Kulonben mar valoszinuleg valami kenyelmes, 400 m2-es kertvarosi hazikoban laknal a pokol bugyraiban. :))

Na mindegy, most azt kepzelem, hogy eddig nem jol kepzeltem. Ki kell talalnom egy uj Mojyot. :D

adg 2015.06.16. 00:18:24

@geegee: abbol cirkusz lenne. :)

2015.06.16. 00:18:57

@adg [Au, Darwin]: Kar, pedig ez tetszett, szivesen lennek ez a Mojyo, esetleg az aprobb disztargyakat behelyettesithetned mondjuk nagyobb meg funkcionalisabb dolgokkal, es akkor meg is almodtad amit en is... :D Natessek, mar megint helyettem fantazialnak! :D

pappito · http://pappito.com 2015.06.16. 01:16:56

@kék madár: ez egy másik olvasata annak, hogy kibaszták :)

kék madár 2015.06.16. 01:25:40

@pappito: en is a jaromcsontommal szoktam mindenkit brutalisan oklon csapni : )

SzZoole 2015.06.16. 06:09:25

@blackhair-lady: S-Class 350 Long CDI
@Mr Long (UK): iridium silver pontosabban,az előző volt fekete:)

2015.06.16. 07:07:58

@Zoole[uk]:

Anelkul, hogy nagyon a zsebedben turkalnek, lenne kerdesem: 1, hogy a p..aba tud valaki egy 30 millas autot megvenni, es 2, mi a pi..anak? Vagy nem ujonnan vetted? Nekunk kb. a lakasunk kerul annyiba... Es tenyleg no offence, csak kivancsi vagyok, mert en eddig azt latom, hogy meg itt kint osztrakiaban is kevesen vesznek 40-50 ezer euronal dragabb autokat (plane nem 100ezreset), es azok is mar az igazan kurva nagyon gazdagok. A fonokom, aki azert eleg jol keres igazgatokent, most vett egy Galaxy-t, es inkabb behozatott egy 2 eves hasznalatat Nemetorszagbol, mert sokallotta az ujnak az arat...

Es megegyszer elnezest, ha tul indiszkret a kerdes, er nem valaszolni... :D

2015.06.16. 07:12:22

@Zoole[uk]:

Csak mert en eddig ugy gondoltam, hogy akkor vesz az ember 100 euros autot, ha mar van 6-800 ezer euros keglije, esetleg meg egy nyaraloja, es a bankbetetje is meghaladta mar azt az osszeget, amit erdemes lenne a bankban tartani...

FutureFry 2015.06.16. 07:21:16

@FutureFry: "Preemptive". Kár, hogy nem lehet legalább az elírásokat utólag javítani...

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.16. 07:40:22

@Th's child: megnyugtato erzes, h masnak us megfordulnak ilyenek a fejeben...

wuaaa 2015.06.16. 07:53:10

@Ödenburger [Hu/At]: Neki az az autó munkaeszköz. Mint a parasztnak a traktor. Kb. árban is ugyanaz a kategória.... :D

SzZoole 2015.06.16. 08:39:12

@Ödenburger [Hu/At]: hogy miert?Nos,@wuaaa [nor]: mar meg válaszolta,ez a munkám.Executive/VIP driver vagyok.
A kocsim uj ara £85k volt 2011-ben,en 3 évesen vettem £28k volt az ara.Az utasaim a tehetős rétegből valók akiket nem érdekel,hogy miből telik egy bevándorlónak ilyen autóra,teged se érdekeljen:)

2015.06.16. 08:53:35

@Zoole[uk]: @wuaaa [nor]:

I see... :) Nincs tobb kerdesem, lattam a Szallitot, tanultam belole... :)))

Viccet felreteve: akkor neked van rendesen testor kikepzesed, meg deffenziv-vezetes trening, meg minden? Egyik haverom, akinek meg sikerult idoben korkedvezmenyes-nyugdijaztatni magat a BRFK-n, most a nyugdij mellett testorkodik, es o meselte, hogy eleg komoly kikepzest kapnak, azt mondta a BRFK operativok csak jelenthetnek legtobb esetben, amilyen kikepzese egy-egy ilyen magan testornek van. O meselte, hogy minden testor egyben sofor is, mert ha kilovik a sofort, valakinek vezetnie kell. Es hat ugye mivel az utaster sokszor pancelozott, ezert kezenfekvo, hogy a sofort lovik ki elsonek... :))

SzZoole 2015.06.16. 09:04:57

@Ödenburger [Hu/At]: nem,az mas kategória,en reptéri transzferes vagyok.
Tobb kategóriája van ennek a munkának,amiről te írsz azt nem csinálnám semmi pénzért
Van masik 2 hely,amit meg céloztam.Az egyik akik csak a hírességeket szállítja £100k+/év,oda nagyon nehéz bejutni,kihalasos rendszer van
A masik egy gazdag család,az kevesebb penz(valamenyivel)de nem hajtós.
Most egy ilyen család hívására várok:)

2015.06.16. 09:13:58

@Zoole[uk]:

Jol hangzik! Sok sikert hozza!

2015.06.16. 09:22:45

@Zoole[uk]:

Egyebkent a pancelozott autokrol meselte haverom, hogy igazabol azoknak csak az utastere golyoallo, illetve az alvaz es a motorblokk van megerositve, a vezetofulke pl. nem golyoaalo, mert a sofor cserelheto. :)) Es ha az egesz autot panceloznak, a sulya miatt hasznalhatatlan lenne. Igy viszont eleg belerakni egy 5-6 literes dizel motort, es az mar siman elviszi, akar 150 felett is lehet menni veluk, es a motorblokk es alvaz megerosites miatt akar egy teglafalon is at lehet vele menni anelkul, hogy komolyabban megserulne. Illetve siman megy 80 felett kilott gumikkal, felnin...

De o is mondta, hogy a kollegai szinte kivetel nelkul leszerelt rendorok vagy katonak, nagyon ritka az, aki civil palyarol megy hozzajuk, mert tenyleg eleg nehez hozzaszokni, hogy barmikor lehet egy balhe, amiben ottmaradsz. Habar azt mondja, Mo-on meg nem volt ilyen, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem is lesz...

SzZoole 2015.06.16. 09:29:31

@Ödenburger [Hu/At]: ismerem az ilyet,tegnapi posztnal írtam,hogy az unokaöcsém agyatlan szteroidos izomagyú zsoldos,tiszta állapotban neki is megered a nyelve,Irakban volt felderítő(green barett)most meg testorenek akar vissza menni egy gazdag irakihoz

2015.06.16. 11:27:55

@~~Babette~~: "Kevesebb koncepcio, tobb percepcio!" :D Gondolkozzatok kevesebbet, erezzetek tobbet.

Ugyandehogy (törölt) 2015.06.16. 11:35:54

@mojyo: hát ez a gondolkodás születési hiba lehet...

2015.06.16. 11:53:01

@~~Babette~~: Oh, hibanak nem hiba, csak kockazat. :D

Ginix 2015.06.16. 12:14:39

@Th's child: @mojyo: úgy szeretem az ilyen lírai kommenteket! (szegény mojyo biztos azt hiszi, udvarolok, pedig nem, csak nem tudom megállni néha szó nélkül).

2015.06.16. 13:03:52

@Ginix: Nem hiszem azt, hogy udvarolsz, ennyire azert nem vagyok elszallva magamtol :D

Az igaz, hogy kicsit traumatizalva vagyok a budoslehelletu tarisznyasbolcseszek probalkozasaitol amik fiatalabb koromban ertek, de mar tul vagyok rajta :D Az en apukam filozofia tanar volt (ha mar @Th's child is megemlitette az ovet), es engem pont az ilyen eletertelme elmelkedesekkel lehetett kikergetni a vilagbol, az apukam persze nagyon szeretett es elfogadta az elet eme nagy rejtelyet, hogy sajat csaladon belul ilyen masmilyen szemelyiseguek lettunk :D Kiborit a tema, nem tudom, mi az elet ertelme, de nem is erdekelt, maga a vilag szerintem ertelem nelkul is kurva erdekes, vagyis nekem ez pont eleg volt a sajat felfedezeseimhez, es melysegesen leneztem ezeket a narcisztikus, fekete-feher ferfiakat a konyvekben akik a sajat egojuk miatt kerestek a semmi ertelmet es a vegen meghaltak alkoholizmusban :D Az osszes kozul ennek van a legkevesebb ertelme szerintem ennel meg a sieles is jobb lehet amugy :D Szerencsere amugy az en szuperjofej apukam ezt megertette, de a fiuk valami miatt nagyon ra voltak kattanva a temara, es allandoan azt hittek, hogy mellettem kiteljesithetik az intellektualis missziojukat, ezert talaltam ki azt az elvet amugy, hogy amelyik hapsi nem szereti a focit, az felejtos. :D Ezt most csak ugy mondtam, nemtudom miert, bocsanat ha kicsit privatra sikerult, neha nekem is van kozleskenyszerem :D De nem rad vonatkozik, ne aggodjal, nem hiszem azt, hogy udvarolsz :D

Hari Seldon 2 2015.06.16. 13:38:09

@kék madár:
Ez mekkora! A wiki-n is osztotta az észt? :-)
(kár, hogy amit oszt, a legtöbb wiki-s számára közismert, nyugat bukásának rögeszméjére meg nem nagyon vevők)

Hari Seldon 2 2015.06.16. 13:43:49

@geegee:
Prága Brno felé ne menj, ha nem muszáj. Fölöslegesen drága a matrica is. (kettő kell: Egy a cseh matrica, meg a szlovák. Együtt már majdnem 30 Euro (de 25 biztos). Időben meg nem annyival rövidebb neked.
Nekem egyszer kellett arra mennem, mert november volt és nem volt téli gumim, a hülye osztrákokat meg nem érdekli, hogy csak az A1-esen akarok végigmenni, és mondjuk plusz 10 fok volt. - Dátum az dátum, kész.

Ginix 2015.06.16. 14:02:07

@mojyo: akkor jó, mert tényleg nem, csak néha annyira szép ahogy és/vagy amit írsz (ill most th's child is), h muszáj kifejeznem az örömöm!
pl nekem soha nem jutott ilyesmi eszembe a síelésről és nem is érzem azt, h egyet kéne értenem vele vagy az ellenkezőjéről meggyőznöm, viszont elámulok néha, miket gondolnak bizonyos dolgokról az emberek, ami néha tök egyszerű és bárkinek eszébe juthatna, de mégsem jut, és nem is értem, miért dob fel engem az ilyen, de tényleg mindig elönt a rácsodálkozós öröm:)

Bredpitt Monika 2015.06.16. 15:20:07

@fhdgy: Igen, bennem is ez volt a kerdes, meg az, hogy amikor tobbek kozott en is azt mondom, hogy a liberalis oldal Magyarorszagon nagyon kepmutato modon viselkedik akkor nincs igazan magyarazat. Pedig erdekes lenne hallani, hogy mi a pontos tortenet.

Azt nagyon irigylem a posztirotol, hogy tanithat ugy, hogy a csillogo szemeket latja, azt hiszem tudom mirol beszel.

Sok sikert neki, meg Irakban is, ahova en nem vagytam soha.

2015.06.16. 17:24:04

@Ginix: Hat ez igazan kedves. Ezek szerintem sem sosem arrol szolnak, hogy egyetertsunk, vagy meggyozzuk egymast, hanem csak ugy ossze-asszocialunk mindenfelet, mert miert ne, az, hogy tetszik neked, az kulon bonusz, aminek en nagyon orulok. :D

fhdgy 2015.06.16. 17:46:12

@Bredpitt Monika: Bocs, hogy jön ide a magyar liberális oldal? Nem értem.

2015.06.16. 17:52:57

@maxval bircaman szerkesztő: Akkor ne írd le. Nekem mindegy...

2015.06.16. 18:01:12

@kék madár: Oké. De ezek a dolgok, amiket felvázoltál, mennyiben fogja megoldani azokat a problémákat, amikről én beszélek?

Az EU előbb fog szétesni, minthogy bármikor is felmerüljön olyan, hogy kirúgnak egy tagot. Miért is tennék. Görögországot már rég el kellett volna temetniük ennyi erővel. Nehéz ilyet mondani, de ott még brutálisabb dolgok mentek, mint ami jelenleg megy Mo.-n.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.06.16. 18:14:17

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör:

Ha valamit alaposan meg akarsz vitatni, erre nem megfelelő fórum egy moderált blog.

Mr Long 2015.06.16. 18:27:31

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Egyaltalan nem is ertem a gorogok mi a tokert eutagok. Strategiai okokbol gondolom, vagy ilyen jol ment nekik, amig el nem battak a penzt?

nyuszigonosz 2015.06.16. 18:31:01

@Mr Long (UK): Geopolitikai okokból lett annak idején Görögország EU tag. ( mint pl. Románia és Bulgária is csakis emiatt). Rendes ipar Görögországban sosem volt.

2015.06.16. 18:40:51

@maxval bircaman szerkesztő: Alaposan? Demográfiáról és aktív-inaktív arányokról van szó. Hogyan lehet ezt a témát "nem alaposan" megvitatni?

kék madár 2015.06.16. 18:41:58

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: azokat nem fogja megoldani. Kellene egy normalis politikai ero. hazahivni Kossuth Lajost vagy nem tudom kit. (ha nem tudok hasznalhato valaszt adni, akkor "ennel mar nem lehet rosszabb, csak jobb" verziot veszem elo :)

2015.06.16. 18:42:25

@Mr Long (UK): "Strategiai okokbol gondolom, vagy ilyen jol ment nekik, amig el nem battak a penzt?"

Mindkettő? :)

2015.06.16. 18:45:13

@nyuszigonosz(D): "Rendes ipar Görögországban sosem volt."

Nálunk mikor volt? A mesterségesen fenntartott szocialista időszakban? Most van?

2015.06.16. 18:47:09

@kék madár: A politikus a társadalomból kerül ki, nem az ufók hozzá ide. Szóval a "normális" politikushoz (van ilyen egyáltalán? :D) olyan társadalom is kellene, ami tovább lát a holnapnál, és nem ül fel a populista hullámvasútra.

nyuszigonosz 2015.06.16. 19:02:09

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: Ha tölem várod a választ - és mégsem költöi volt a kérdésed - : erre nem tudok neked válaszolni.

kék madár 2015.06.17. 07:18:06

@Philosoraptor HÁ Bokszzsák/Sztár/Megmondóembör: "A politikus a társadalomból kerül ki" igen de a tarsadalom azert nem annyira remenytelen. A magyar tarsadalom legalabb 10%-a muvelt, jo problemamegoldo kepessegu, ma meg tulsagosan konfliktuskerulo/jol nevelt de nagyon elegedetlen, gerinces emberekbol all.

Bredpitt Monika 2015.06.17. 15:14:45

@fhdgy: Megcsömörlöttem a liberális demokráciának nevezett hatalmi harcokat vívó dilettánsok másodpercenkénti hazugságaitól

en erre a mondatra reagaltam es mivel a mostani kormany minden cask liberalis nem ezert asszocialtam a baloldalra, egyebkent meg nagyon is jellemzo rajuk a kepmutatas, udv

2015.06.17. 19:27:09

@kék madár: Valószínűleg jóval nagyobb része művelt. Csak elhitetik az emberekkel, hogy felesleges próbálkozni bármin is változtatni, maradjunk passzívak és kishitűek.

szaza 2015.06.22. 20:16:12

@pappito: nem olvastam végig a kommenteket, de: én vagyok az egyedüli akinek az a mondat, hogy "..pláne fehér nő számára... " tűnt fel?
Miért gondoljuk egyből, hogy fehér nőről van szó? Azért mert magyarul ír? Azért mert Magyarországot tartja hazának és ott szeretne élni és boldogulni? Mi van ha már eleve nem fehér családból származó bevándorolt személy írta aki csak Magyarországot ismeri mert kicsi kora óta ott nőtt föl és járt iskolába?
Nekem ez innen kívülről nézve mindig foltunik mennyire automatikusan a magyarok meg tudat alatt sem fogadják el hogy nem minden "magyar érzésű" ember fehér beesett arcú vékony ajkú tipikus magyar?

szaza 2015.06.23. 16:41:41

Ok most hogy normális computer előtt vagyok és látom a képeket jobban, foltunt hogy a BMW tetőablakán kinezo nő valószínűleg fehér. Ha az a post író személye akkor elnézést. De azért a comment amit írtam meg így is érvényes.

okina89 2015.06.25. 23:01:34

@firg_firg: majd amikor napi 14 oraban nincs aramod, akkor megnezem elirasaid lesznek-e, es egyeb okok. Orulok, hogy ez a legnagyobb eszreveteled. Amigy a kritika is kritika, legkozelebb igyekszem!

okina89 2015.06.25. 23:06:02

@Flamy: nos, amikor tenyeket irunk le, innen, akkor valahogyan 'nem jutnak el a cimzetthez' oka van, amiert nem vesezem partra es erdekszferara bontva.

okina89 2015.06.25. 23:06:02

@pappito: nem is minden nap vagyok patoszps hangulatomban. Mikor irtam, epp kijarasi tilalom volt. Ma eppen nem ilyen hangvetelu lenne. Minde nemtetszik egy jelzes, ertekelem, hogy elolvastad!

okina89 2015.06.25. 23:06:48

@maxval bircaman felelős szerkesztő: eszaki resz nem elerheto gyakorlatilag. A fovaros csilli-villi, a tenger vonalaban fel-felhokarcolo szerusegeket huztak fel, mivel az ex elnok USA-ban tanult es epitette ki 'kapcsolatatit, attol fuggetlenul sikerult szegenysegi kuszob ala tolni a nepet. A gruz nok elete,khm.... ' olcso'. Viszont sok szep oldala is van, csak a maszlag; abbol is, de hol nem.

okina89 2015.06.25. 23:12:48

@szaza: feher vagyok, sok evszazadra visszamenoleg magyar csaladfaval. Most voltam 26 amugy, szoval annyira talan meg nem veszes az ugy. Kezdetben sok okom volt odamenni, ma mar egy kicsit feljebb elek, nem feher embernek valo. Bar egyre tobben mennek vissza, egy magyar no is van epp kint. Az ujabb hanoru utan megduplazodtak a fizetesi ajanlatok egy bizonyos szektorban dolgozoknak. En nem oda tartozom, de van, akinek megeri lehuzni 1-2 evet. A legnagyobb koolaj keszlet a kird tersegben van, Kirkuk, az elnok magan terapeutaja is egy magyar leanyzp volt, mondhatni busas osszegert szenvedett a sivatagban. Kinek mi, nekem mas oka voltak.

okina89 2015.06.25. 23:16:36

@Hari Seldon 2: velhetoen oka volt, azert, mert 1 oldalba nem suritettem bele minden tenyanyagot, nem azt jelenti, hogy nincs. Ki mit akar olvasni es erteni. Legalabb hallottal egy ilyenrol is, akarmekkora badarsagnak veled.

okina89 2015.06.25. 23:37:26

Kis info frissites: nincsenek ekezeteim es eppen aram sem,elnezest tehat.

Patosz: nos igen, neha en is erzekenyebben veszem az akadalyokat, igy sikerult. Majd szolgalok konkret adatokkal, amikor elhagyom a terseget.

Tetszik, hogy sokan elbol nemtetszest fejeztek ki, legalabb elolvastak. Ez is valami. Mindenbol tanulok. Nem bagyok ujsagiro, elragadnak a napok neha, ez van...

En mar eljottem, sok volt, eleg volt, kicsit feljebb is van mit csinalnom.

47.000 Ft-ert nem maradok otthon, itt legalabb tapasztalatokat szerzek.

A sok kreativ hozzaszolo: neha olvassunk a sorok kozt. Ami nincs leirva, nem azt jelenti, hogy nem letezik.

A tamogatoknak: koszonom. Elso felindulasbol irtam. Tenyeket kicsit messzebrol megirom pontosan. Ezzel tartozom!

Egyebkent: lesz mit a gyerekeimnek meselni. Legalabb a tukorbe tudok nezni.
Most jart le a szerzodesem 1 ev utan: alsotol kedve kozepiskolasokog tanitottam. Itt hasznos dolgokat jobban megtanulnak,mint otthon a sok erdekes feladvanyt az uj Nemzeti Tankonyvkiadotol, azt garantalom.

Mindazonaltal, egy elmeny volt megosztani ( kinek tetszett- kinek nem), koszonom a 2 percet, aki raszanta

okina89 2015.06.26. 00:05:21

@Zoole[uk]: koszi, de neha en is tulzasnak ereztem, illetve erzem. Most azert jobb helyen vagyok egy fokkal.

Unokaocsed: haaat, sajnos igen. A felderitosok felszerelese 'cool', jatszanak, mint kisgyerek a homokozoban eszmeletlen penzekert. Irakban nincs bankrendszer, se atm, minden cash-ben dol el, igy meg szebb a 'valosag' ugyebar. Tele van fergekkel, nem tudok szebben fogalmazni. A ferfiuralom testorei sokmindent meglatnak, de ezek szerint az o gyomra birja a dolgokat. En nobol vagyok, nagyobb kockazat-helyzettol fugg, de akinek minden mindegy: olyan penzt lehet keresni, ferfiuralomhoz tartozva, hogy haza mar nem.igen fog menni: nem lesz kenyelmes. Ismerek olyan kint szolgalo volt katonat, aki kiakadt a bevasarlasnal otthon, Magyarorszagon, hogy mi az, hogy neki fizetni kell, mert ott kint ez is ingyen volt, meg a hatalmas jarganyok. Hah, sorolhatnam. Nagy a ferto, penzert barki barmit.

SzZoole 2015.06.27. 08:20:14

@okina89: tényleg minden tiszteletem a tied:)
Az ocskos is kezd hasonlóan viselkedni otthon, mint Irakban
Egy pár éve otthon voltam egy pár napra es a barataimal elmentünk meginni es beszélgetni egy éjszakai szorokazo helyre.Az ocskos is akkor volt otthon es epp ott szórakozott.amikor meglátott nagyon megőrült nekem mert en vagyok a kedvenc nagybatya.
Nem volt üres asztal a helyen,na Ő csinált nekunk,odament az egyik asztalhoz es ra utaló magatartást tanusitva egyszerűen közölte velük,hogy neki es a bratyojanak erre az asztalra szüksége van.Szerencsetlenek felálltak es 'onkent'atadtak nekunk a helyüket.A biztonságiak sem mertek neki szólni semmit:(
Egy igazi drogos izomagy lett belőle es persze ott könnyen es olcsón hozzájut a napi cucchoz:(

Legyél te is országfelelős!

Ahol már ott vagyunk: Ausztria, Ausztrália, Belgium, Brazília, Brunei, Ciprus, Chile, Csehország, Dánia, Egyesült Államok, Franciaország, Hollandia, India, Izland, Izrael, Japán, Kambodzsa, Kanada, Kanári-szigetek, Málta, Mexikó, Nagy-Britannia, Németország, Norvégia, Olaszország, Omán, Spanyolország, Srí Lanka, Svájc, Svédország, Szingapúr, Törökország és Új-Zéland.

Jelentkezni (valamint az országfelelősökkel a kapcsolatot felvenni) a hataratkeloKUKAChotmail.com címen lehet.

süti beállítások módosítása